Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

26/10/09

Η εκδήλωση Έρως Εσταυρωμένος - αφιέρωμα στον Γιάννη Ρηγόπουλο

23/10/09

Η έκδοση 22.10.2009

21/10/09

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 22.10.2009


Τρέχουν την τελευταία στιγμή για να προλάβουν τις πλημμύρες

Την τελευταία στιγμή τρέχουν δήμοι και νομαρχία για να ετοιμαστούν να αντιμετωπίσουν την κακοκαιρία, εν όψει του χειμώνα.
Μάλιστα εντελώς συμπτωματικά(;) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει έντονες καταιγίδες για την Αργολίδα τα επόμενα 24ωρα και συγκεκριμένα από την Κυριακή μέχρι και την Δευτέρα.
Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να συνετίσει τους δήμους που είναι ανέτοιμοι η Πολιτική Προστασία καλεί σε σύσκεψη επειγόντως, σήμερα το πρωί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με θέμα την «Λήψη προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρίδων φαινόμενων».
Από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτ/σης Αργολίδας δόθηκαν συγκεκριμένοες οδηγίες προς τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες:
Μεταξύ αυτών καλούνται οι ΟΤΑ να ελέγξουν άμεσα όλα τα αντιπλημμυρικά έργα σε περιοχές που θεωρούνται κατά προτεραιότητα επικίνδυνες για πρόκληση ζημιών από πλημμύρες και να αποκατασταθούν άμεσα τυχόν δυσλειτουργίες τους.
Να ελεγχθούν άμεσα και να γίνει προληπτικός καθαρισμός και απομάκρυνση φερτών υλικών, βλάστησης και απορριμμάτων στα ρέματα.
Να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης από πλημμύρα.
Να απομακρυνθούν άμεσα όλα τα απορρίμματα, φερτά υλικά, φύλλα δένδρων, κλπ. τα οποία βρίσκονται σε δρόμους και κοινόχρηστους χώρους και μπορεί να προκαλέσουν εμφράξεις σε παρακείμενα φρεάτια απορροής όμβριων υδάτων.
Να εφαρμοστεί η νομοθεσία σε νεοαναγειρόμενες οικοδομές, σχετικά με την εναπόθεση μπαζών και οικοδομικών υλικών σε χώρους πρασιάς ή και πεζοδρομίων.
Να συντάξουν όλοι οι ΟΤΑ μνημόνιο ενεργειών για την αντιμετώπιση πλημμύρων και την άμεση οργάνωση συνεργείων αποκατάστασης βλαβών και ν α γίνει καταγραφή των μέσων που διαθέτουν. Επίσης να αναβαθμίσουν και να επικαιροποιήσουν τους πίνακες κατόχων μηχανικών μέσων (ιδιωτών), που θεωρούνται κατάλληλα για αντιμετώπιση πλημμύρων.

Απέκτησε επίσκοπο η Επίδαυρος

Την επόμενη Δευτέρα θα τελεσθεί στο Άργος η χειροτονία του ψηφισμένου Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου, από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Την προηγούμενη Τετάρτη, στην τρίτη τακτική Συνεδρία της η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας αποφασίστηκε η εκλογή βοηθών Επισκόπων, στις Μητροπόλεις Αργολίδος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, Μεγάρων και Σαλαμίνος και Μονεμβασίας και Σπάρτης.
Για την πλήρωση της θέσεως Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Επιδαύρου, επί συνόλου 71 ψηφισάντων έλαβαν:
1) Αρχιμανδρίτης κ. Καλλίνικος Κορομπέσης ψήφους 58,
2) Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Παπουλέσης ψήφους 0,
3) Αρχιμανδρίτης κ. Επιφάνιος Δημητρίου ψήφον 1,
Βρέθηκαν και 11 λευκές και 1 άκυρη ψήφος.
Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Επιδαύρου, εκλέγεται ο Αρχιμανδρίτης κ. Καλλίνικος Κορομπέσης.
Μετά την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών, ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα των τεσσάρων νεοεκλεγέντων Βοηθών Επισκόπων.
Έπειτα και κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη, οι ψηφισμένοι Επίσκοποι, έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, επί παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και Λαϊκών Χριστιανών.

Είδαν δημοσιογράφους και εμπόρους Γκιόλας και Γραμματικόπουλος

Δημόσιες σχέσεις με δημοσιογράφους ξεκίνησε ο συνδυασμός «Άλλη Πρόταση» και με εμπόρους το «Ναύπλιο Νέα Ελπίδα».
Το προηγούμενο Σάββατο στο Τολό μέλη της «Άλλης Πρότασης» παραχώρησαν γεύμα στους ανθρώπους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης. Το κλίμα ήταν χαλαρό χωρίς ανακοινώσεις. Ωστόσο αν και δεν ανακοινώθηκε επίσημα, διεφάνει ότι ο συνδυασμός θα κατέβει στις δημοτικές εκλογές με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόλα με στόχο να κερδίσει την δημοτική αρχή.
Η «Άλλη Πρόταση» θα εντατικοποιήσει τις παρεμβάσεις της στα δημοτικά του Ναυπλίου το επόμενο διάστημα. Το κλίμα στην συνάντηση ήταν χαλαρό. Από τον συνδυασμό παρόντες ήταν ο Γιάννης Γκιόλας, ο Μπάμπης Αντωνιάδης, ο Κώστας Καράπαυλος και άλλοι.
Μάλιστα ο Γιάννης Γκιόλας ξεδίπλωσε το ταλέντο του στο τραγούδι με Ελληνικό ρεπερτόριο στο καραόκε.
Από την πλευρά του ο Χρήστος Γραμματικόπουλος εγκαινίασε μία σειρά επαφών με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς του Ναυπλίου, προκειμένου να καταγράψει ο συνδυασμός του με τρόπο σοβαρό και υπεύθυνο τα προβλήματα που τους απασχολούν.
Όπως δήλωσε ο κος Γραμματικόπουλος «Με αυτόν τον τρόπο απευθυνόμαστε στο σύνολο της κοινωνίας στα πλαίσια της συστηματικής δουλειάς προπαρασκευής που κάνουμε προκειμένου να φέρουμε την μεγάλη αλλαγή που τόσο έχει ανάγκη το Ναύπλιο.
Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου κ. Παναγιώτη Αργυρόπουλο καθώς και όλα τα μέλη του Δ.Σ. για την ανταπόκριση τους και την συνεργασία τους».

Τι έχουν αποφασίσει νομαρχία και ΤΕΔΚ για τις συνενώσεις

Δύο αποφάσεις που έρχονται από το παρελθόν, δεσμεύουν την Αργολίδα για τις μελλοντικές συνενώσεις.
Πέρσι, τον Μάιο 2008 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδος, είχε κάνει ημερίδα για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Τον Ιούνιο είχε συνεδριάσει και η ΤΕΔΚ Αργολίδας.

Η νομαρχία
Στο τέλος της Ημερίδας της νομαρχίας Αργολίδας είχαν καταγραφεί τα παρακάτω συμπεράσματα τα οποία έγιναν τότε αποδεκτά από την πλειοψηφία:
H νέα αυτοδιοικητική και διοικητική μεταρρύθμιση που σχεδιάζεται και απασχολεί ήδη τα κόμματα και αυτοδιοικητικούς φορείς πρέπει να στοχεύει :
α) στην υψηλή ποιότητα προσφοράς Δημοσίων υπηρεσιών προς τους πολίτες απαλλαγμένη από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και περιττές διαδικασίες.β) στην περιφερειακή ανάπτυξη που πρωτεύοντα ρόλο θα διαδραματίζει η τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού με τα αιρετά της όργανα που θα τυγχάνουν της μεγαλύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης και δημοκρατικής νομιμοποίησης καιγ) στην ουσιαστική διοικητική λειτουργική αυτοτέλεια και οικονομική επάρκεια των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το άρθρο 102 παράγραφος 1 του Συντάγματος καθορίζει ότι η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού και η παράγραφος 2 προβλέπει ότι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και οι αρχές τους να εκλέγονται με καθολική και μυστική ψηφοφορία.
1)Δημόσια Διοίκηση
Η μεταρρύθμιση προέχει στο τομέα της Δημόσιας Διοίκησης που είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τα προβλήματα της καθημερινότητας που ταλανίζουν τον πολίτη και δυσκολεύουν την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας σε όλους τους τομείς.
Η μεταρρύθμιση πρέπει να περιλαμβάνει
α) την απλούστευση των διαδικασιών της Διοίκησης
β) την άρση της επικάλυψης των αρμοδιοτήτων
γ) τον περιορισμό της πολυνομίας,
δ) την πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που θα επιτύχει τελικά την πάταξη της γραφειοκρατίας, την διαφάνεια των συναλλαγών και την ταχύτερη και άνετη εξυπηρέτηση των πολιτών
ε) την αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών των πολιτών από την ίδια υπηρεσία
στ)την απλούστευση των διαδικασιών πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού με αξιοκρατικά κριτήρια
ζ) την μετεκπαίδευση των υπαλλήλων σε ειδικά σεμινάρια από το ινστιτούτο δημόσιας διοίκησης του ΥΠ.ΕΣ.
η) τον έλεγχο και την αξιολόγηση του παραγόμενου έργου των υπαλλήλων
θ) Αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης και προαγωγής των υπαλλήλων όλων των βαθμίδων
ι) την ενίσχυση της λειτουργίας των ΚΕΠ που καθημερινά αναγνωρίζεται η πολύτιμη προσφορά τους προς τους πολίτες
2)Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού
Οι Δήμοι πρέπει τάχιστα να μεταβληθούν σε ισχυρούς διοικητικούς και οικονομικούς πόλους τοπικής ανάπτυξης που θα στοχεύει σε μια ισόρροπη και πολύπλευρη ανάπτυξη , στην βελτίωση του επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών καθώς και στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.Από τους Δήμους θα προέλθει η ανάδειξη του τοπικού περιφερειακού χώρου στηριζόμενη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ( ιστορικά –πολιτιστικά-γεωγραφικά-παραγωγικά κτλ).Παράλληλα όμως θα έχει πρωτεύοντα ρόλο στην προστασία και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος με την εφαρμογή σύγχρονων κατάλληλων μεθόδων .Η διοικητική και οικονομική στήριξη πρέπει να είναι άμεση για να δυναμωθούν έν όψει της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου , να διαδραματίσουν τον βασικό τους ρόλο , να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν τα κατάλληλα έργα μέσα από ένα δημοκρατικό προγραμματισμό δεδομένου ότι το 80% των πόρων της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου θα κατευθυνθούν προς την περιφέρεια .Οι αρμοδιότητες που θα δίδονται θα πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύονται και με τους αντίστοιχους πόρους.Σε περίπτωση προγράμματος συνενώσεων θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και με αυστηρά κριτήρια χωροταξικά- πολιτισμικά – ιστορικά-πληθυσμιακά κτλ που θα έχουν την κοινωνική συναίνεση και αποδοχή.Αναγκαστικές συνενώσεις δεν θα γίνουν αποδεκτές και δήμοι ιστορικοί και με ιδιαίτερο πολιτιστικό και ιστορικό χαρακτήρα θα πρέπει να διατηρήσουν την ονομασία τους και την φυσιογνωμία τους .
Ένας τόσο ιστορικός Νομός δε θα χάσει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία μέσα στη χοάνη της οποιασδήποτε μεταρρύθμισης. Εξ’ άλλου οι συνενώσεις και μόνο και κυρίως οι αναγκαστικές δεν κάνουν τους ισχυρούς Δήμους.Η εμπειρία του παρελθόντος είναι η καλλίτερη απόδειξη. Δήμοι με ένα κέντρο (πρωτεύουσα) ισχυρό και με διαμερίσματα που καθημερινά θα καθίστανται προβληματικά αδύνατα και τελικά θα ερημώνουν δεν θα πρέπει να υπάρξουν.Για έργα μεγαλύτερης εμβέλειας και σημαντικά για πολλούς δήμους γίνονται και με τις προβλεπόμενες διαδημοτικές συνεργασίες.Οι τοπικές κοινωνίες ελεύθερες μπορούν να αποφασίζουν για την τύχη τους. Η αναγκαστική και βίαιη αλλαγή θα προκαλέσει ασύλληπτες αντιδράσεις με δυσάρεστα επακόλουθα.
3)Αυτοδιοίκηση Β΄ Βαθμού.
Ως δεύτερος βαθμός της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να παραμείνει ο νομός και η Ν.Α να ενισχυθεί με σημαντικές αρμοδιότητες σε πολλούς τομείς με θεσμοθετημένους επαρκείς πόρους.Η αντιμετώπιση όλων των τοπικών υποθέσεων πρέπει να γίνεται πληρέστερα , ταχύτερα και στον τόπο του πολίτη.Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για τα προβλήματα των πολιτών που αντιμετωπίζει, αλλά και για τον αναπτυξιακό ρόλο στο Νομό που είναι υποχρεωμένη να παίξει.Ο θεσμός της Νομαρχίας είναι ιστορικός με ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και παιγνίδια με τους θεσμούς δεν πρέπει να γίνονται.Ένας θεσμός που υπονομεύτηκε από την γέννηση του και δεν του δόθηκαν οι δυνατότητες να λειτουργήσει στοιχειωδώς σήμερα κρίνεται απαξιωτικά ευτυχώς από λίγους .Η μετατροπή του σε υπαλληλικό νομαρχιακό διαμέρισμα κάποιας Ενιαίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δεν θα έχει καμία μελοντική προοπτική.Εξ άλλου αυτή η χρονική περίοδος που άρχισαν οι συζητήσεις για την νέα μεταρρύθμιση της Διοίκησης και της αυτοδιοίκησης , ενώ έχει αρχίσει η Δ’ Προγραμματική Περίοδος θα προκαλέσει εμπλοκές απρόβλεπτες σε βάρος κυρίως της περιφέρειας αν προκύψουν αλλαγές ατεκμηρίωτες χωρίς ουσιαστική ανάλυση όλων των παραμέτρων και των κινδύνων που συνεπάγεται ένα τέτοιο εγχείρημα .
4)Περιφέρεια – Περιφερειάρχης
Ο ρόλος του κεντρικού κράτους πρέπει να είναι επιτελικός –στρατηγικός και να ενισχύεται ο ρόλος της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης .Ο Περιφερειάρχης θα πρέπει να είναι αιρετό πρόσωπο με θητεία για να τυγχάνει της άμεσης δημοκρατικής νομιμοποίησης που θα προεδρεύει σε ένα αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο που θα προγραμματίζει και θα εφαρμόζει αναπτυξιακή πολιτική.Οι κρατικές αρμοδιότητες που δεν εκχωρούνται από το Σύνταγμα θα μείνουν στον διορισμένο Γενικό Γραμματέα .

Η ΤΕΔΚ
Η Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ Ν. Αργολίδας επίσης είχε αποφασίσει ομόφωνα (με 2 λευκές ψήφους) τα εξής:
1) Το θεμελιώδες χαρακτηριστικό για τους νέους Δήμους και επομένως το κρίσιμο στοιχείο της όποιας μεταρρύθμισης θα πρέπει να είναι ο ισχυρός και αποτελεσματικός Δήμος, που καταξιώνεται στη συνείδηση των πολιτών ως τέτοιος.
2) Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση , πέρα από τις παραμέτρους (όπως η εύκολη και απλοϊκή προσέγγιση της συνένωσης σε επίπεδο παλαιών επαρχιών ) θα πρέπει να στηρίζεται σε πολιτικές με σταθερές παραδοχές, όπως η ή νομοθετική ενίσχυση της διοικητικής αυτοτέλειας ,η αξιολόγηση της προηγούμενης εμπειρίας του «Καποδίστρια Ι», η προσβασιμότητα του πολίτη στη λήψη των αποφάσεων, με κυρίαρχο στοιχείο την « εσωτερική» δημοτική αποκέντρωση και την ενίσχυση των δημοτικών διαμερισμάτων, (έλειμμα για το οποίο έχουμε ευθύνη και εμείς οι ίδιοι) και την προσαρμογή στις νέες ανάγκες.
Ιδιαίτερα θα πρέπει να διασφαλισθεί θεσμικά η λειτουργία των συνοικιακών συμβουλίων, η συμμετοχή των δημοτικών διαμερισμάτων τόσο στη λήψη των αποφάσεων (αντιπροσωπευτικότητα στην εκλογή των δημοτικών συμβουλίων) όσο και στο μοίρασμα της «πίτας», με αυτοτελή διαχείριση και αξιοποίηση των τοπικών πλουτοπαραγωγικών πηγών ( π.χ, ανεμογεννήτριες, υφιστάμενες δημοτικές επιχειρήσεις κ.λ.π.)
3) Η όλη διοικητική μεταρρύθμιση θα πρέπει να στηρίζεται σε μία κεντρική
πολιτική αποκέντρωσης και πόρων, έτσι ώστε η κεντρική εξουσία θα πρέπει να κρατήσει για τον εαυτό της το ρόλο του «κράτους-στρατηγείου» και να αποκεντρώσει
σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο αρμοδιότητες και πόρους μαζί. Με άλλα λόγια
η διοίκηση να ασκείται ουσιαστικά από κοινού από την κεντρική διοίκηση και την Τ.Α, με ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων κάθε επιπέδου διοίκησης , συντονισμό και
συμμετοχή των πολιτών. Επομένως βασικό προαπαιτούμενο είναι η μεταρρύθμιση της ίδιας της κεντρικής διοίκησης.
4) Το παραπάνω θεσμικό πλαίσιο πρέπει να καθορισθεί από την κεντρική διοίκηση, με ένα πλαίσιο-σχέδιο Νόμου, που θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης.
Χωρίς αυτό, δεν μπορεί να γίνει καμμία ουσιαστική συζήτηση. Δεν είναι δυνατόν
οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ και οι πολίτες να ενημερώνονται από αντικρουόμενες φήμες, δημοσιεύματα και αίολες απόψεις, που κλονίζουν και την συνοχή και προκαλούν αποπροσανατολισμό και παρενέργειες στη σημερινή λειτουργία των Δήμων και τον εν γένει προγραμματισμό και σχεδιασμό, εν όψει του ΕΣΠΑ 2007-2013, του εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού και άλλων δράσεων που ήδη «τρέχουν»
5) Η όλη διαδικασία, αφού αφορά τον πολίτη, θα πρέπει να έχει και τη δική του ουσιαστική συμμετοχή, έτσι ώστε να επιτευχθεί η διαμόρφωση από τους δημότες της συνείδησης να ενταχθούν σε μια κοινωνία (π.χ λαϊκές συνελεύσεις, τοπικά διαμερίσματα, επεξεργασία από τα δημοτικά συμβούλια κ.λ.π). Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις εθελοντικές συνενώσεις και να διευκολυνθούν θεσμικά αυτές με παροχή κινήτρων.
6) Πέρα από τις όποιες συνενώσεις, το κυρίαρχο στοιχείο για τον λειτουργικό και ισχυρό Δήμο, είναι η ενίσχυση κ αυτάρκεια των οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών, της πολιτικής προστασίας και της δημοτικής αστυνομίας, καθώς κ η απαλλαγή από την εξυπηρέτηση κρατικών υπηρεσιών (ΟΓΑ, ΕΛΓΑ,Στατιστικές Υπηρεσίες ,ΠΣΕΑ) ,πράγμα το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία αυτόνομων υπηρεσιών με την ευθύνη των αντίστοιχων φορέων (προσωπικό, μηχανολογικός εξοπλισμός, πόροι) που θα λειτουργούν εντός των Δημοτικών καταστημάτων
7) Σημαντική παράμετρος είναι οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής(ιστορικά, πολιτιστικά, κοινωνικά, οικονομικά χαρακτηριστικά). Οι ιδιαιτερότητες αυτές θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε οποιοδήποτε σχεδιασμό και να αποφευχθούν στενά τεχνοκρατικές επιλογές και «ασκήσεις επί χάρτου».
Αν δεν προηγηθούν όλα αυτά, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε καμμία συζήτηση για συγκεκριμένες συνενώσεις. Το στάδιο αυτό για εμάς είναι το τελευταίο τμήμα της «αλυσίδας» της όλης μεταρρύθμισης. Αν δεν πεισθούμε ότι θα τηρηθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις και όροι, δεν θα συμμετέχουμε σε καμία συζήτηση για συνενώσεις δήμων, αφού οι συνενώσεις αυτές για εμάς δεν είναι αυτοσκοπός της μεταρρύθμισης, αλλά πρέπει να προέλθουν ως φυσικό επακόλουθο προηγουμένων θεσμικών αλλαγών. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί η ουσιαστική ανάπτυξη κ η όλη μεταρρύθμιση θα αφορά πραγματικά τον πολίτη. Διαφορετικά θα έχουμε επανάληψη των αστοχιών του Καποδίστρια 1 και αντίδραση τόσο των τοπικών κοινωνιών όσο κ των θεσμικών οργάνων(δημοτικά συμβούλια, Τοπικές Ενώσεις Δήμων κ.λ.π)
9) Σε τοπικό επίπεδο Νομού Αργολίδας, εκτιμούμε ότι πριν την όποια διοικητική μεταρρύθμιση και ανεξάρτητα απ’ αυτήν θα πρέπει να επιλυθούν, με άμεση και γενναία χρηματοδότηση της Πολιτείας, βασικά προβλήματα του Νομού, τα οποία αποτελούν τροχοπέδη σε οποιαδήποτε ανάπτυξη, όπως ύδρευση, άρδευση, διαχείριση στερεών αποβλήτων, άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης του Νομού.
Τέλος επισημαίνουμε ότι η ΤΕΔΚ ως αντιπροσωπευτικός φορέας του Α΄
Βαθμού Τ.Α Αργολίδας θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και όποτε χρειαστεί ,στην
περίπτωση μάλιστα που γίνουν γνωστές οι προθέσεις της Κυβέρνησης , θα παρέμβει
με αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης
Επίσης η Γενική Συνέλευση αποφάσισε με πλειοψηφία να ζητηθεί η αλλαγή του εκλογικού συστήματος της εκλογής των αιρετών των ΟΤΑ και η κατάργηση του ποσοστού 42% για την εκλογή των Δημάρχων.

Επεκτείνεται το δίκτυο οπτικών Ινών του Δήμου Άργους πέρα των αρχικών ορίων

Χρήματα με «ουρά» η καλλίτερα από τις «ουρές» των αδιάθετων της κοινωνίας της πληροφορίας θα εισρεύσουν στον Δήμο Άργους. Η ολοκλήρωση του δικτύου Οπτικών Ινών Άργους μέσα στα προκαθορισμένα χρονικά όρια, έδωσε την δυνατότητα στον Δήμο να εκμεταλλευτεί τα περισσεύματα από άλλους δήμους που δεν κατάφεραν να προχωρήσουν στην υλοποίησή του.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους κ. Σίμος Βαρδάκας κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Άργους υποστήριξε ότι, στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Κατασκευή Μητροπολιτικών Ευρυζωνικών Δικτύων Οπτικών Ινών σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας του Γ' ΚΠΣ, έχει ενταχθεί και υλοποιείται το έργο «Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών Ινών Δήμου Άργους» (συνοπτικά «ΜΑΝ Άργους») προϋπολογισμού 549.032,54 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Το έργο προκηρύχθηκε τον Αύγουστο του 2006, ανατέθηκε στην εταιρεία με «ΙΝΡΑΚΑΤ» και έχει ολοκληρωθεί και παραληφθεί με πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής.
Στο πλαίσιο της «Επέκτασης των Μητροπολιτικών Ευρυζωνικών Δικτύων Οπτικών Ινών που χρηματοδοτήθηκαν μέσω των προσκλήσεων 93 και 145 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας υπεβλήθη από τον Δήμο σχετική αίτηση χρηματοδότησης για την επέκταση του ΜΑΝ Άργους συνολικού προϋπολογισμού 177.747,94 ευρώ, η οποία εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2009 ως «Επέκταση Δικτύου ΜΑΝ Άργους».
Στη σχετική πρόσκληση προσδιορίζεται το φυσικό αντικείμενο της επέκτασης που αφορά αποκλειστικά παθητική υποδομή (Χαντάκι, Κόμβοι, κλπ.) και όχι ενεργό και ασύρματο εξοπλισμό, για να καλύψει είτε α) σημεία του Δημοσίου που είχαν μείνει απέξω στην πρώτη φάση, είτε β) σημαντικές «εμπορικές διαδρομές» που δεν υπήρχαν στον αρχικό σχεδιασμό, είτε γ) επέκταση των ΜΑΝ μέχρι τα CURBS, όπως αυτά προσδιορίζονται από τους υπάρχοντες ΚΚ του ΟΤΕ. Οι δύο τελευταίες επεκτάσεις αναβαθμίζουν σημαντικά τα υπάρχοντα δίκτυα και τα κάνουν πολύ περισσότερο ελκυστικά τόσο στους Παρόχους - Πελάτες όσο και στο μελλοντικό επιχειρηματικό Σχήμα διαχείρισης των ΜΑΝ, όσο και από το Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης ΣΥΖΕΥΞΙΣ II που σχεδιάζεται από το ΥΠΕΣΔΔΑ και την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ.
Το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο του έργου πρέπει να έχει υλοποιηθεί ως την ημερομηνία λήξης επιλεξιμότητας δαπανών του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας, η οποία στην παρούσα φάση είναι η 31/12/2009. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» παρατάθηκε για τον άξονα 4, με χρονική παράταση υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων έργων, έως 31/12/2009, η οποία είναι και η καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας των δαπανών του άξονα 4 από τον οποίο χρηματοδοτείται το παρόν έργο.
Το δίκτυο οπτικών ινών «ΜΑΝ Άργους» που υλοποιείται με τη Σύμβαση «Σύμβαση ΜΑΝ Άργους», αποτελεί, όπως και τα υπόλοιπα αντίστοιχα έργα που δημιουργούνται σε άλλους 73 Δήμους της Χώρας, είναι ένα από τα πιο σύγχρονα ευρυζωνικά δίκτυα μεταφοράς ψηφιακών πληροφοριών και η υλοποίηση του ήταν εξαιρετικά πολύπλοκη αφού χρησιμοποιήθηκαν τεχνολογίες αιχμής οι οποίες δεν είχαν στο παρελθόν εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται στο σημείο 8 των ειδικών και γενικών όρων της απόφασης ένταξης του παρόντος έργου της επέκτασης το έργο θα πρέπει να εκτελεστεί με τις ακριβώς ίδιες προδιαγραφές και να έχει το ίδιο επίπεδο λειτουργικότητας ως δίκτυο με το έργο.
Οι προτεινόμενες επεκτάσεις και το υπάρχον δίκτυο περιλαμβάνουν ουσιαστικά την υλοποίηση της γραμμής επέκτασης ΕΙ: Από Άγγ. Γεωργαντά και Γούναρη κατά μήκος της Γούναρη - Τριπόλεως- Φειδίου μέχρι την Οδό Νεοφ. Λύτρα. Υποστήριξη διαδρομής με όπου αναμένεται μεγάλη ανάπτυξη. Επιπλέον παρέχεται Πρόσβαση σε Νέους χρήστες όπως πλησίον του κυριότερου αρχαιολογικού χώρου του Αρχαίου θεάτρου και της Αγοράς στο κέντρο της πόλης, όπου και στεγάζεται εξοπλισμός Info kiosks και συσκευές αυτόματης ξενάγησης καθιστώντας τον, το κυριότερο σημείο ενημέρωσης των επισκεπτών της πόλης, καθώς και «Μεμονωμένες Οδεύσεις» και τερματισμούς σε φρεάτιο πλησίον των Kv του ΟΤΕ, σε χώρους που ο Δήμος έχει δεσμεύσει. Οι χώροι αυτοί έχουν επιφάνεια μέχρι 4 m2 και είναι απαραίτητοι προκειμένου να κατασκευαστούν από το μελλοντικό επιχειρηματικό Σχήμα διαχείρισης οι καμπίνες πολλαπλής χρήσης για την συνεγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού των παροχών.
Οι νέες συνδέσεις αφορούν το 5ο Δημοτικό Σχολείο Άργους, το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο, το 2ο Λύκειο και τον εξοπλισμό του Κέντρου ψηφιακής ξενάγησης στην αρχ. Αγορά του Άργους.
Όλοι οι συνενούμενοι χώροι θα μπορούν αρχικά να επικοινωνούν με αστραπιαίες ταχύτητες αρχικά με τον Δήμο Άργους και στην συνέχεια, όταν δημοπρατηθεί το δίκτυο και συνδεθούν οι πάροχοι Ίντερνετ, με το διαδίκτυο. Η σύνδεση των οικιακών χρηστών και των τοπικών επιχειρήσεων θα γίνεται μέσω των παρόχων Ίντερνετ.

Τι είναι το Ευρυζωνικό δίκτυο οπτικών ινών Δήμου Άργους
Ο Δήμος Άργους στα πλαίσια του άξονα «Ανάπτυξη Υποδομών Δικτύων Τοπικής Πρόσβασης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Γ’ Κ.Π.Σ., υλοποίησε το έργο «Μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών Δήμου Άργους» προϋπολογισμού 549.032,54 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., χρηματοδοτούμενο κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και 20% από Εθνικούς πόρους.
Βασικός στόχος του έργου είναι η υλοποίηση στο φυσικό επίπεδο (1) (ΟSI Layer 1), ενός επεκτάσιμου σε επίπεδο Δήμου δικτύου αγωγών, οπτικών καλωδίων και οπτικών ινών, καθώς και ασυρματικών ζεύξεων, ουδέτερου ως προς τις τεχνολογίες μετάδοσης, τη διαχείριση και τον ανταγωνισμό, προκειμένου να είναι δυνατή η μελλοντική επέκταση και διάθεση ευρυζωνικών υπηρεσιών (internet, web tv, IP τηλεφωνία, κ.λ.π.) προς τους ιδιώτες χρήστες και επιχειρήσεις της πόλης. Η διαχείριση του δικτύου καθώς και οι διαδικασίες επέκτασης του και διάθεσης ευρυζωνικών υπηρεσιών μέσω αυτού είναι στη φάση σχεδίασης σε περιφερειακό επίπεδο με σκοπό τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για την συγκεντρωτική διαχείριση των υπάρχουσων υποδομών. Το μοντέλο διαχείρισης που θα προκύψει μετά την εκπόνηση σχετικής μελέτης βιωσιμότητας θα αποτελέσει το δομικό πλαίσιο για την περεταίρω διάθεση, επέκταση, παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών και εκμετάλλευση των δικτυακών υποδομών. Δεύτερος στόχος του έργου είναι ο έλεγχος της ευρυζωνικής διασυνδεσιμότητας στο επίπεδο 2 μέσω εγκατάστασης και λειτουργίας περιορισμένου αριθμού ενεργών συσκευών σε επιλεγμένους κόμβους και δημόσιους χρήστες (φορείς δημόσιας διοίκησης, υγείας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κ.λ.π.) του δικτύου.
Η υλοποίηση του εν λόγω έργου απαντά σε βασικές προκλήσεις της Συνόδου Κορυφής της Λισσαβόνας και αποτελεί την απαραίτητη βάση για την ανάπτυξη υπηρεσιών και τεχνολογιών της Κοινωνίας της Πληροφορίας σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης για την Ηλεκτρονική Ευρώπη. Η Ελλάδα, στο πλαίσιο του Ε.Π. «Κοινωνία της Πληροφορίας», έχει ήδη διαμορφώσει Στρατηγική για την Ευρυζωνικότητα με βασικούς στόχους:
Α) Δημιουργία ανταγωνιστικών ευρυζωνικών δικτύων στην Ελληνική επικράτεια.
Β) Διασύνδεση μεγάλου μέρους των φορέων δημόσιας διοίκησης, υγείας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Γ) Αύξηση του ανταγωνισμού στην παροχή τηλεπικοινωνιακών υποδομών και υπηρεσιών με στόχο τη μείωση του κόστους.
Δ) Τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις περιοχές κατασκευής των δικτύων.
Ε) Κάλυψη των μακροπρόθεσμων τηλεπικοινωνιακών αναγκών σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας.
Στ) Προώθηση της ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών.
Ζ) Έμμεση ενίσχυση της βιομηχανίας παραγωγής περιεχομένου, αφού η διάδοση της ευρυζωνικότητας αποτελεί ικανή συνθήκη για τη διάδοση νέων, προηγμένων ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Περιμένουν τους παρόχους Ίντερνετ στο Ναύπλιο
Έτοιμο για συνδέσεις το ευρυζωνικό δικτύο οπτικών ινών στο Δήμο Ναυπλίου. Την παρουσία των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου αναμένουν πλέον στο Ναύπλιο προκειμένου να μπει σε ευρύτερη λειτουργία το ευρυζωνικό δίκτυο του Δήμου.
Ήδη από τις 21 Σεπτεμβρίου με έγγραφό του το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών -τμήμα πληροφορικής απέστειλε στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ναυπλίου τα σχετικά φύλλα ελέγχου μετά τον τεχνικό έλεγχο του τμήματος 1(κατασκευαστικές υποδομές -κόμβοι), των τμημάτων 2 και36 (καλωδιώσεις και υποδομές παθητικού εξοπλισμού) καθώς και του τμήματος 4 (υποδομές ενεργού, ασύρματου και λοιπού εξοπλισμού ) του έργου «Μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών Δήμου Ναυπλίου που πραγματοποιήθηκαν στις 13 Ιουλίου και στις 16 Σεπτεμβρίου. Επίσης ενημερώθηκε η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ναυπλίου ότι στις 16 Σεπτεμβρίου διενεργήθηκαν μετρήσεις για την αξιολόγηση του παθητικού εξοπλισμού.
Το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου, ενέκρινε την Δευτέρα την οριστική παραλαβή του έργου: «Προμήθεια και εγκατάσταση ευρυζωνικού δικτύου οπτικών ινών στο Δήμο Ναυπλίου», ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και η διαδικασία επέκτασης του δικτύου από τις «ουρές» του προγράμματος, όπως και στην περίπτωση του Άργους.

Ως πότε οι δήμοι, θα ρίχνουν τις ευθύνες στον …κακό τους τον καιρό;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΟΥΚ ΟΛΙΓΕΣ φορές η Αργολίδα έχει πληγεί από πλημμυρικά φαινόμενα. Όμως οι εμπλεκόμενοι φορείς –μη εξαιρουμένων και των πολιτών- δεν βάζουν μυαλό. Κάθε φορά αναθεματίζουμε αυτούς που κλείνουν τα ρέματα, αυτούς που δεν φροντίζουν να ξεφράζουν τα φρεάτια στους δρόμους των πόλεων, αυτούς που δεν φροντίζουν από πριν να μην συμβούν καταστροφές. Αλλά λίγο αργότερα ως κλασικοί Ελληναράδες τα ξεχνάμε όλα. Και επανερχόμαστε για να αναθεματίσουμε προς κάθε κατεύθυνση, πλην ημών, στην επόμενη καταστροφή.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ για παράδειγμα, αν κατεβάσει ποτάμι το κλεισμένο ρέμα στον Λάλουκα; Τί θα γίνει, αν κατέβει ποτάμι στο κλεισμένο ρέμα της Ευαγγελίστριας, στο Ναύπλιο; Τί θα γίνει με τα κλεισμένα ρέματα στην Ερμιονίδα; «Ωραίες» οι αναπλάσεις και οι οικοδομές, αλλά πού θα πάνε τα νερά;
ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ. Τί θα γίνει με την πρώτη έντονη καταιγίδα, όταν εκατοντάδες τόνοι σκουπιδιών που είναι διάσπαρτα σε κάθε λόφο και ραχούλα του νομού, κυλήσουν και φράξουν τους χειμμάρους; Ποιός θα λογοδοτήσει για την απειλούμενη καταστροφή σε υποδομές, σε περιουσίες και –φευ- σε ανθρώπινες ζωές;
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ στη νομαρχία δεν πρέπει να είναι για το θεαθήναι, ούτε για την μετακύληση ευθυνών. Ο πανικός της Πολιτικής Προστασίας, που την τελευταία στιγμή και εν όψει κακοκαιρίας η οποία αναμένεται σύμφωνα με την ΕΜΥ για τα επόμενα 24ωρα, να συγκαλέσει σύσκεψη και να ζητήσει την λήψη άμεσων μέτρων από τους δήμους, δεν αρκεί.
ΟΛΑ αυτά τα μέτρα θα έπρεπε να είχαν ήδη ληφθεί και όσοι δεν τα έχουν εφαρμόσει να έχουν ήδη τιμωρηθεί. Αλλά στην Ελλάδα …ζούμε. Περιμένουμε στο …παραπέντε να τρέξουμε για να σώσουμε ό,τι μπορούμε.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ελάχιστοι – μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού – είναι οι δήμοι που φρόντισαν από πριν να λάβουν κάποια αποσπασματικά μέτρα. Και μάλιστα διαφήμισαν τις ενέργειές τους αυτές με την έκδοση πανηγυρικών δελτίων τύπου, λες και δεν είναι υποχρέωσή τους… Οι περισσότεροι στρουθοκαμιλίζουν στο πρόβλημα και ρίχνουν τις ευθύνες, αν σημειωθούν πλημμύρες, στον …κακό τους τον καιρό.

Αναμένοντας τις συνενώσεις

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΑΡΓΕΙ από ότι δείχνουν τα πράγματα ο «Καποδίστριας ΙΙ». Τα χρήματα που απαιτούνται για την δημιουργία νέων Δήμων αποτελούν απαγορευτικό τείχος για την συνένωση των Δήμων και μεταθέτουν τις συνενώσεις για μερικά χρόνια πίσω, προς ικανοποίηση όλων εκείνων που από μικροπατριωτικούς λόγους δεν επιθυμούν τις συνενώσεις.
ΤΟ ΜΟΝΟ που θα γίνει, αφού ούτως ή άλλως προβλέπεται από το Σύνταγμα, είναι η εκλογή του περιφερειάρχη και του περιφερειακού συμβουλίου, αντί της τοποθέτησής του από την εκάστοτε κυβέρνηση όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Αυτό όμως που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα είναι αν τα σημερινά διοικητικά όρια των περιφερειών παραμείνουν όπως είναι σήμερα ή αν μεταβληθούν.
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Πελοποννήσου ενδέχεται να διευρυνθεί και να συμπεριλάβει την Ηλία και την Αχαΐα, που αν και ανήκουν στην ίδια γεωγραφική ενότητα με τους υπόλοιπους 5 νομούς της περιφέρειας, είχαν αποσπαστεί αλλού για …πολιτικούς και μόνο λόγους. Στην περιφέρεια Πελοποννήσου θα πρέπει να ενταχθούν ακόμα η Τροιζήνα και τα Κύθηρα που σήμερα ανήκουν και αυτά για πολιτικούς και πάλι λόγους στο Πειραιά.
Η ΜΕΤΑΤΑΞΗ ιδίως της Τροιζήνας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου αφού θα σημάνει και την αλλαγή ορίων Νομών, πράγμα που είχε απασχολήσει την προηγούμενη κυβέρνηση και για διάφορες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Στο ζήτημα των Κυθήρων, τα πράγματα γίνονται ακόμα ποιο περίπλοκα, αφού η επικρατούσα άποψη της τοπικής κοινωνίας έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας «αυτόνομου» Δήμου.
ΑΥΤΟ που δεν συζητείται πλέον, είναι η ύπαρξη μικρών δήμων. Κι` όμως διαχρονικά η «Δημοκρατία» στηρίχτηκε στις μικρές κοινότητες, σε δημοκρατικούς πυρήνες και όχι σε αχανείς και πανίσχυρους δήμους.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΤΑΤΗ είναι μάλιστα η προτροπή (υπέρ των Ναών) φιλοσόφων της εποχής προς τον αυτοκράτορα της Νέας Ρώμης, Θεοδόσιο, που του ζητούν να μην καταστρέψει τους Ναούς και τα κοινοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού πολιτεύματος, αφού αυτά δεν αποτελούν μόνο πυρήνες της δημοκρατίας αλλά και χώρους συγκέντρωσης χρημάτων για την ορθή λειτουργία του κράτους.

Ένθα και ησθένησα ….βουλευ(τ)όμενος …εσαεί κυβερνόμενος

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Πριν πολλά χρόνια , ένας νεαρός δάσκαλος από ευκατάστατη οικογένεια βρέθηκε σε ορεινό χωρίο της Αρκαδίας , στην άγονη γραμμή όπως έλεγε ο ίδιος . Αυτό του χάλαγε λίγο τον αρχικό σχεδιασμό που είχε κάνει μετά την λήξης της θητείας του στο στρατό για μια ανέμελη νωχελική ζωή.. Η οικογένεια του είχε μεγάλη περιουσία.
- Μια σταθερή αξιοπρεπή δουλειά να έχει και τα οικονομικά του ήταν εξασφαλισμένα έλεγε ο πατέρας του, δημόσιος υπάλληλος να γίνει το μπακάλικο είναι θάνατος .
Η μάνα του τον ήθελε γιατρό, μεγαλοπιανόταν και λίγο αλλά ο πατέρας πιο ρεαλιστής ήξερε τις πραγματικές δυνατότητες του γιου του. Στην Αθήνα αυτός θα χανόταν και αυτός θα έχανε τα λεφτά του , η ακαδημία της Τρίπολης ήταν η καλύτερη λύση, εδώ είχαν και τα μέσα τους και τα κουμάντα τους, πασά θα τον είχε .
Τελειώνοντας τον στρατό διορίστηκε αμέσως , χωρίς να χρειαστεί να μεσολαβήσει ο τοπικός βουλευτής. Στην πόλη δεν μπορούσε να τον φέρει αμέσως έπρεπε να κάνει και το «αγροτικό» του στην εκπαίδευση και μετά να γυρίσει στην πόλη. Ο επιθεωρητής ήταν ιδιαίτερα αυστηρός και δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του, όλοι θα κριθούν από την αξία τους έλεγε.
Με βαριά καρδιά φόρτωσε τα πράγματα του στο αμάξι του και πήγε στο Ορεινό Χωριό. Έγινε το θέμα της ευρύτερης περιοχής , ο γιος του κυρ- Γιώργη του μεγαλομπακάλη δάσκαλος στο Ορεινό Χωριό και με δικό του αυτοκίνητο πράγμα ιδιαίτερα σπάνιο για εκείνο τον καιρό.
Σαν νέος και άπειρος δάσκαλος τα πήγε καλά από την πρώτη μέρα κιόλας, έγινε ήρωας για τα πιτσιρίκια, το αυτοκίνητο ήταν ένα μεγάλο όπλο. Ήταν και λίγο χαλαρός μαζί τους έγινε ο αγαπημένος τους δάσκαλος . Αλλά αυτός δεν ήταν πλασμένος για τέτοια πράγματα, εντάξει τους έκανε το χατίρι έγινε δάσκαλος αλλά αυτός ήθελε στην πόλη το σινεμά του , την πλατεία τις ανέσεις του.
Άρχισε να βαριέται επικίνδυνα στην ησυχία, ενώ το να βαριέται στην θόρυβο της πλατείας του φαινόταν ευτυχία.
-Πως μπορείς να διασκεδάσει κανείς στο χωριό σας ρώτησε τον Φώτη τον πρώτο
μαθητή του σχολείου
-Στο ποτάμι κυρ δάσκαλε η καλύτερη μουσική το νερό που κυλάει και τα πουλιά
-Πάρτε τις τσάντες και πάμε, είπε σε όλους τους μαθητές και με τον παρορμητισμό του σε ένταση ξεκίνησαν για την ποταμιά .
Η τύχη όμως δεν ήταν με το μέρος του εκείνη την ημέρα πέρασε και ο αυστηρός επιθεωρητής μέσης εκπαίδευσης από το σχολείο. Κάποιος χωριανός του είπε ότι είδε το δάσκαλο να πηγαίνει με τα παιδιά στο ποτάμι.
Τυχερός μες την ατυχία του ο δάσκαλος ο Φώτης που είχε ανέβει πάνω στο δέντρο είδε από μακριά τον επιθεωρητή που ήξερε και από τις άλλες χρονιές να έρχεται μπουρινιασμένος προς το ποτάμι.
- Κυρ Δάσκαλε ο επιθεωρητής.
- Tώρα μάλιστα ούτε σε δέκα χρόνια δεν θα πάω στην πόλη.
Μουρμούρισε μέσα από τα δόντια του. Έπρεπε να κάνει κάτι γρήγορα για να σώσει την κατάσταση. Και από την λάμψη στα μάτια του φαίνεται ότι του ήρθε η ιδέα.
- Όλοι τα θρησκευτικά στο χέρι , και βγάλτε κάλτσες ( όσοι φόραγαν ) και παπούτσια και πάμε να περάσουμε το ποτάμι .
Ο επιθεωρητής του πέτυχε να είναι μέσα στο ρηχό ποτάμι και να περνάνε στην άλλη όχθη του ποταμού.
- Με βιωματικό τρόπο τους διδάσκω την διάβαση της Ερυθράς Θαλάσσης , είπε στον αποσβολωμένο επιθεωρητή.
- Έτσι καταλαβαίνουμε καλύτερα το μάθημα.
Είπε ο έξυπνος Φώτης που κατάλαβε ότι έπρεπε να σώσει τον δάσκαλο από την δύσκολη θέση. Και μετά από χρόνια έγινε από τους πιο ονομαστούς δικηγόρους της πόλης.
Τελικά ο αυστηρός επιθεωρητής εντυπωσιάστηκε από την διδακτική του και του έστειλε και «εύφημων μνεία» για τις πρωτοποριακές του μεθόδους διδασκαλίας. Πιο πολύ εντυπωσιάστηκε ο πατέρας του δεν το περίμενε ο γιος του «ο τίποτας ο βολεψάκιας» όπως τον έλεγε να γίνει πρωτοπόρος της εκπαίδευσης. Δεν ξέρω πόσα
μπουκάλια «Τίποτα» κέρασε στο Κεντρικό Καφενείο.
Οι μέρες πέρναγαν και ο δάσκαλος μας άρχισε να βαριέται, καλό το ποτάμι , πήγε και σε δυο στάνες για να δει τις δουλειές αλλά η βαρεμάρα βαρεμάρα. Παρορμητικός όπως ήταν Δευτέρα πρωί κολλάει μια ανακοίνωση στην πόρτα του σχολείου « Δια σοβαρό προσωπικό λόγο το σχολείο θα παραμείνει κλειστό για τρεις ημέρες»
Παίρνει το αμάξι και παρκάρει στην Κεντρική Πλατεία Πριν προλάβει να κατέβει από το αμάξι από τον εσωτερικό καθρέφτη βλέπει και τον επιθεωρητή να κατεβαίνει προς την πλατεία , απέναντι ήταν τα γραφεία της επιθεώρησης μεγάλη απερισκεψία του. Ο διευθυντής θα το αναγνώριζε το αμάξι, σίγουρα, δεν κυκλοφορούσαν και πολλά εκείνη την εποχή μετρημένα στα δάχτυλα ήταν. Χώθηκε σχεδόν κάτω από το τιμόνι όταν προσπέρασε ο επιθεωρητής με απορία το αμάξι.
Το βόλεμα και η δικαιολογία ήταν το ταλέντο του. Κοιτάζει δεξιά κοιτάζει αριστερά και βλέπει τηλεγραφείο απέναντι του, σώθηκε.
«Ευρισκόμενος εις Ορεινός Χωρίο υποπτευθείς ασθένεια μετέβην εις Τρίπολη ένθα και ησθένησα» έλεγε το τηλεγράφημα που έστειλε στην διεύθυνση επιθεώρησης.
Το πιστοποιητικό από τον φίλο του γιατρό για «πυώδη αμυγδαλίτιδα» έσωσε οριστικά την κατάσταση αλλά το ευφυές τηλεγράφημα έμεινε στα ιστορικά της πόλης και άντεξε στο χρόνο. Όπως και η νοοτροπία του Έλληνα εδώ και τετρακόσια τόσα χρόνια .
Τον άλλο χρόνο ήρθε στην πόλη , σε δυο χρόνια έγινε επιθεωρητής και ο αυστηρός και αξιοκρατικός επιθεωρητής πήγε δάσκαλος στο χωριό που έκανε την διάβαση της Ερυθράς Θάλασσας ο Τίποτας. Να φανταστείς ότι πιο πολύ μέτρησε στο υπουργείο για να πάρει την θέση αυτή «η εύφημος μνεία» που του είχε δώσει ο προηγούμενος επιθεωρητής!!! Είχε επιχειρήματα ο τοπικός βουλευτής.

Αυτή την ιστορία μου την διηγήθηκε δάσκαλος όταν τον ρώτησα για το πώς είδε τα αποτελέσματα των εκλογών.
- Η πολιτική όποιος και αν την εφαρμόσει πρέπει να υπάρχει και κάποιος να την εισ- πράξ(η)ει να την πάρει να την σπείρει στο χωράφι της συλλογικής μας καθημερινότητας. Ο έλληνας σε ατομικό επίπεδο τα πάει πολύ καλά αλλά ποιος ξέρει κάτι κολλάει στο γενετικό το υλικό όταν πρόκειται να δουλέψει ομαδικά. Θέλει πολύ δουλειά ο έλληνας για να δεχθεί να εργαστεί και ένα μέρος της εργασίας του, ένα μέρος της υπεραξίας της εργασίας του να προσπαθήσει να το δώσει στο σύνολο στην κοινωνία μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες. Φταίει και η κρατική εξουσία την οποία δεν έμαθε να εμπιστεύεται. Εξ΄ άλλου μην ξεχνάς ότι τελικά είναι στο γενετικό μας υλικό μάλλον «υποπτευθείς βόλεμα και κρατικό χρήμα , μετέβην εις κομματικό μηχανισμό ένθα και ησθένησα… βουλευ(τ)όμενος…εσαεί κυβερνόμενος» !!!!
- Δεν κατάλαβα …
- Κάτσε να σου πω μια ιστορία για ένα συνάδελφο μου «ο τίποτας ο βολεψάκιας» τον έλεγε ο πατέρας του που τον είχε κακομάθει και από το τίποτα κατόρθωσε να γίνει επιθεωρητής στην θέση του επιθεωρητή χρησιμοποιώντας τις «αρετές της φυλής»!!! Άκου λοιπόν μια ιστορία…

17/10/09

Η ΕΚΔΟΣΗ 15.10.2009

15/10/09

ArgolidaTV Διομήδεια 2009

14/10/09

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 15.10.2009


Μπαίνουν ναρκομανείς στις τουαλέτες που πηγαίνουν οι μαθητές, στο Λύκειο Ναυπλίου

Αναστάτωση επικρατεί σε γονείς και καθηγητές από τον περσινό Μάρτιο, όταν εντοπίστηκαν ναρκομανείς να εισέρχονται στον χώρο του 2ου Λυκείου Ναυπλίου και να συχνάζουν στις τουαλέτες του σχολικού συγκροτήματος.
Το πρόβλημα παραμένει άλυτο εδώ και έναν χρόνο με τους καθηγητές και τους γονείς αν εκλιπαρούν να δοθεί μια λύση. Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην πόρτα που βρίσκεται στην οδό Συγγρού, η οποία συνήθως παραμένει ανοιχτή και εύκολα μπορούν να μπουν εξωσχολικοί ή να βγουν μαθητές.
Η αλληλογραφία μεταξύ του διευθυντή του 2ου Λυκείου Ναυπλίου κου Βασίλειου Χαραμή και του εισαγγελέα κου Περικλή Δράκου, που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας ο «α», είναι χαρακτηριστική της επικίνδυνης για τα παιδιά κατάστασης, που επικρατεί στο σχολικό συγκρότημα.
Δεδομένου ότι το πρόβλημα συνεχίζεται –όπως καταγγέλλουν γονείς και καθηγητές –παρουσιάζουμε, σήμερα, αυτήν την αλληλογραφία.
Ο διευθυντής του σχολείου από τον προηγούμενο Μάρτιο, επισημαίνει στην επιστολή του με θέμα «Ανεπαρκής φύλαξη των Σχολείων της Παλαιάς Πόλης Ναυπλίου», απευθυνόμενος στον εισαγγελέα, στον δήμο Ναυπλίου και στο τμήμα Ασφάλειας της Αστυνομίας:
«Σας ενημερώνουμε ότι η φύλαξη του χώρου του προαυλίου του 1ου και του 2™ Λυκείου Ναυπλίου δεν γίνεται σύμφωνα με τον προβλεπόμενο κανονισμό από πλευράς των σχολικών φυλάκων. Παρατηρείται το φαινόμενο να εισέρχονται στο χώρο του σχολείου εξωσχολικοί, ειδικότερα πρόσωπα ευρισκόμενα υπό την εξάρτηση ουσιών και να συχνάζουν στις τουαλέτες (W.C.) του 1ου Λυκείου, που ως μη ενσωματωμένες με το κεντρικό κτήριο του 1ου Λυκείου, ευρίσκονται παραπλεύρως της εισόδου της εξωτερικής πόρτας του προαυλίου που βλέπει στο κτήριο του ταχυδρομείου και στο κατάστημα Super Market «Μαρινόπουλος».
Συνεχώς προβαίνουμε σε παρατηρήσεις προς τις δύο φύλακες των σχολείων (οι οποίες σημειωτέον, δεν φέρουν την στολή που τους παρέχει η υπηρεσία τους), αλλά αδυνατούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στα καθήκοντα τους, χωρίς παράλληλη αστυνομική υποστήριξη.
Γι' αυτό, παρακαλούμε να μεριμνήσετε, ώστε ο χώρος να προστατεύεται και από συχνές περιπολίες της Αστυνομίας κατά τις ώρες λειτουργίας του Σχολείου.
Σας επισημαίνουμε επίσης ότι πρέπει να ενισχυθεί ο αριθμός των φυλάκων και με μετακινήσεις άλλων, ώστε η ασφάλεια του χώρου να γίνει πιο αποτελεσματική, επειδή τα σχολεία της παλαιάς πόλης του Ναυπλίου κατέχουν κεντρική θέση και ο αριθμός των εισερχομένων καθημερινά είναι μεγάλος, με αποτέλεσμα να αποπροσανατολίζεται εύκολα η προσοχή των φυλάκων».
Χαρακτηριστική του μεγέθους του προβλήματος είναι η παρέμβαση του εισαγγελέα την επομένη κιόλας ημέρα. Με έγγραφό του προς τον Αστυνομικό Διευθυντή Αργολίδας, προς τον δήμαρχο Ναυπλίου και προς τον Λυκειάρχη, τονίζει:
«Η περιγραφόμενη στο πιο πάνω σχετικό έγγραφο του κυρίου Διευθυντού του 2ου Λυκείου Ναυπλίου κατάσταση είναι αναμφίβολα απαράδεκτη, αφού αναφέρεται σ' αυτό ότι λόγω της ελλιπούς φυλάξεως των χώρων του σχολείου παρειφρύουν στις τουαλέτες του εξωσχολικοί, μεταξύ των οποίων και άτομα ευρισκόμενα υπό την επήρεια ουσιών. Πιστεύουμε ότι παρέλκει να αναλύσουμε τους κινδύνους που συνεπάγεται η παρουσία τέτοιων ατόμων και γενικά εξωσχολικών στις σχολικές μονάδες.
Λόγω λοιπόν των κινδύνων αυτών και ανεξάρτητα της ποινικής διαδικασίας που θα κινηθεί άμεσα, παρακαλούμε να παραγγείλετε τη διενέργεια συνεχών περιπολιών από αστυνομικούς έξω απ' όλες τις σχολικές μονάδες της περιοχής σας, που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα προκειμένου αυτά να εξαλειφθούν πλήρως.
Ο κος Διευθυντής του 2ου Λυκείου Ναυπλίου προς τον οποίο κοινοποιείται το ανά χείρας έγγραφο παρακαλείται για την συνεχή ενημέρωσή μας σχετικά με την εξέλιξη του θέματος».

Καζάνι που βράζει η Νέα Δημοκρατία

Για κρυφούς διορισμούς, μέσα στην προεκλογική περίοδο κατηγορεί την ΈλΣΑ Παπαδημητρίου ο νομάρχης Βασίλης Σωτηρόπουλος.
Οι δηλώσεις της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας την προηγούμενη εβδομάδα, ότι θλίβεται που δεν επέτρεψε στους ψηφοφόρους της «να πάνε να τα κάνουν λαμπόγυαλο», ήταν η αφορμή για την απάντηση του επίσης Νεοδημοκράτη νομάρχη.
Φαίνεται όμως ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται και η προτίμηση του καθενός σε διαφορετικό πρόσωπο για την θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Στις δηλώσεις της κας Παπαδημητρίου ο νομάρχης τόνισε: «Πιο άθλιες δηλώσεις και απροκάλυπτες δεν έχω ακούσει. Ποια είναι τα στελέχη, ποιοι είναι οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας που θέλουν να κάνουν λαμπόγυαλα την Νομαρχία;
Η Νομαρχία είναι αφύλακτη, είναι ελεύθερη να έλθουν. Η Νέα Δημοκρατία δεν βγάζει πρωτοπαλίκαρα, ούτε μάγκες. Η Νέα Δημοκρατία έχει ψηφοφόρους, έχει στελέχη, έχει οπαδούς με σύνεση και γνώση. Πρωτοπαλίκαρα δεν βγάζει. Πρωτοπαλίκαρα ήταν σε άλλες εποχές, τα πρωτοπαλίκαρα του Καραγκιόζη, δεν ξέρω εγώ τι. Αυτά έχουν τελειώσει».
Και συνεχίζει ο κος Σωτηρόπουλος: «Αλλά αν εννοεί η κα Παπαδημητρίου, ότι θα έστελνε εδώ τους γονείς και τους συγγενείς των ανθρώπων που διόρισε την τελευταία ημέρα που έπεσε η κυβέρνηση στις 4 Οκτωβρίου, για να μας κάψουν τη Νομαρχία, αν έχει τέτοια πρωτοπαλίκαρα, να τα στείλει. Γιατί όταν έρχονταν εδώ τα παιδιά και ρωτούσαν αν υπάρχει διαγωνισμός για καμιά θέση, λέγαμε όχι δεν υπάρχει. Και ξαφνικά, μας φέρανε φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης με ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου και διοριζόντουσαν παιδιά από την κυρία Παπαδημητρίου.
Αν εννοεί ότι θα ερχόντουσαν οι γονείς αυτών των παιδιών να κάψουν τη Νομαρχία, να ερχόντουσαν να το κάνουν. Η Νομαρχία είναι ελεύθερη.
Αλλά θα ήθελα να ήμουν κι εγώ εδώ, γιατί έλειψα μια βδομάδα, λόγω μιας ασθένειας, για να χαιρόμουν κι εγώ το μεγαλείο του λαμπόγυαλου».
Πρέπει ο κάθε πολιτικός να κάνει καλή διαχείριση και της νίκης του και της ήττας του. Εδώ, νίκησε η κυρία Παπαδημητρίου, εξελέγη βουλευτής και αντί να κάνει μια καλή διαχείριση αυτής της νίκης, καταφέρεται εναντίον των πάντων, εναντίον του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Το νομαρχιακό Συμβούλιο δεν έχει ανάγκη από τις υποδείξεις καμιάς κυρίας Παπαδημητρίου. Ξέρει τι κάνει και μακάρι να κάνουν και οι άλλοι αυτά που κάνει το νομαρχιακό Συμβούλιο, όλοι οι νομαρχιακοί σύμβουλοι.
Και ο κόσμος ρωτάει τα πέντε χρόνια που ήταν κυβερνητικός βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής τί έκανε;»
Ο νομάρχης δεν παραλείπει να κάνει αναφορά και στις επισκέψεις στην Αργολίδα, της τότε υπουργού Εωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη:
«Πόσες φορές κατέβηκε η κυρία Μπακογιάννη στην Αργολίδα, στις προηγούμενες εκλογές και έκαναν βόλτες στα παζάρια του Άργους και στις πλατείες του Άργους και του Ναυπλίου για να κερδίσει την βουλευτική έδρα η κα Παπαδημητρίου;
Και έχει το θράσος να μιλάει για αθλιότητες; Οι αθλιότητες ήταν δικές της και ως εκ τούτου γνωρίζει. Γι αυτό και ομιλεί.
Προειδοποιώ. Δέχομαι τα πάντα, κριτική, αυτοκριτική. Εγώ δεν απολογούμαι. Δεν έχω κανέναν λόγο να απολογηθώ, γιατί σε τίποτα δεν έχω φταίξει. Αλλά δεν πρόκειται να αφήσω εφεξής αναπάντητα όλα αυτά τα σχόλια που θα γίνονται εις βάρος της Νομαρχίας. Ο κάθε νομαρχιακός σύμβουλος θα είναι ελεύθερος να αποφασίσει και να ταχθεί υπέρ υποψηφίων και κομμάτων. Δεν του υπέδειξε κανείς τι θα κάνει και που θα πάει.
Όλα αυτά λοιπόν να τα λάβουν υπόψιν τους, ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνέλθει πολύ σύντομα και θα βρει το δρόμο της. Αλλά υποδείξεις, δεν δεχόμαστε από κανέναν και οι απαντήσεις θα είναι άμεσες».

114 ψηφοδέλτια θα στείλουν τον Σαλεσιώτη στην Βουλή;

Για δεύτερη εβδομάδα, συνεχίζεται στο Πρωτοδικείο Ναυπλίου, η επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων των εκλογών της 4ης Οκτώβρη, μετά από αίτηση του υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τάσου Σαλεσιώτη.
Στην επανακαταμέτρηση παρευρίσκονται και παρακολουθούν επιτελείς τόσο του κου Σαλεσιώτη, όσο και της κας Παπαδημητρίου.
Η μικρή διαφορά μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας –μόλις 114 ψήφοι- δημιουργούν αφενός αισιοδοξία στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ και ανησυχία στην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, αφού αν διαπιστωθούν τουλάχιστον 114 λάθη στην καταμέτρηση αυτή, τότε αλλάζουν τα δεδομένα και αντί κας Παπαδημητρίου εκλέγεται ο κος Σαλεσιώτης βουλευτής.
Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο αν στον νομό Αργολίδας περάσει μπροστά το ΠΑΣΟΚ εκλέγει δύο βουλευτές.
Τα αποτελέσματα από την επανακαταμέτρηση των έγκυρων και άκυρων ψηφοδελτίων αναμένεται να γίνουν γνωστά την Δευτέρα.
Μέχρι τότε ο κος Σαλεσιώτης δεν αναμένεται να κάνει καμία δήλωση.
Αν το αποτέλεσμα βέβαια, είναι θετικό γι΄ αυτόν, τότε η φυσική οδός που αναμένεται να ακολουθήσει είναι η κατάθεση ένστασης στο Εκλογοδικείο.
Εκτός βέβαια, από το προσωπικό ενδιαφέρον των δύο ενδιαφερομένων, μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον για την εξέλιξη αυτή και των δύο κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, αφού αν αλλάξουν τα αποτελέσματα της Αργολίδας τότε αλλάζει και η κοινοβουλευτική δύναμη των δύο κομμάτων.

Μας δολοφονούν καθημερινά με διοξίνες και τοξίνες οι φλεγόμενες χωματερές

Ινδιάνικο τοπίο θυμίζει τα πρωινά εδώ και χρόνια η Αργολίδα με δεκάδες παράνομες χωματερές, δημόσιες και ιδιωτικές, να φλέγονται από δήθεν αυταναφλέξεις. Ένα θανάσιμο νέφος σκέπαζε το πρωί της Κυριακής όλον τον αργολικό κάμπο αφού το χαμηλό βαρομετρικό κρατούσε χαμηλά τον καπνό που προερχόταν από τους δήμους Μιδέας, Τίρυνθας, Άργους, Ν. Κίου και Λέρνας.
Η ανεξέλεγκτη καύση των σκουπιδιών προκάλεσε και την περασμένη Παρασκευή την οργή των λουομένων στην περιοχή της Καραθώνας, αλλά και των εκπαιδευτικών που είδαν χαρτόνια που «προορίζονταν για ανακύκλωση» να καίγονται μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια. Το ίδιο συμβαίνει και στην περιοχή των Δισκουρίων, αφού πρώτα κάηκαν όλα τα σκουπίδια που είχαν πεταχτεί στο σημείο που λειτουργεί (;) ο δεματοποιητής στα Δίδυμα.
Ήδη από τα μέσα Ιουλίου θα έπρεπε όχι μόνο να είχαν αποκατασταθεί οι χωματερές, αλλά και να είχε αρχίσει η διαχείριση των σκουπιδιών. Όλοι οι δήμοι δήλωσαν ψευδώς ότι διευθέτησαν τις χωματερές τους για να αποφύγουν τις νομικές συνέπειες. Το ίδιο και η περιφέρεια που ανακάλυψε τους δεματοποιητές για να καλύψει την αδυναμία των κυβερνήσεων ΠΑΣΚ και ΝΔ να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Αυτή την στιγμή, λόγο αλλαγής της κυβέρνησης τα πάντα έχουν παγώσει και δεν πρόκειται να προχωρήσουν ακόμα και οι δεματοποιητές μέχρι να αντικατασταθεί και ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Πελοποννήσου. Έως ότου γίνουν αυτές οι αλλαγές στην διοίκηση θα συνεχίσουμε να καίμε τα σκουπίδια απελευθερώνοντας διοξίνες και καταστρέφοντας τον υπόγειο υδροφορέα με τα απόβλητα των χωματερών.

Ήδη από το 2000 η Greenpeace εκτιμούσε ότι 47,7-920 γραμμάρια διοξίνης παράγονται κάθε χρόνο από ανεξέλεγκτες φωτιές σε χωματερές στην Ελλάδα. Η ποσότητα αυτή, αν και ακούγεται μικρή, είναι εκατοντάδες χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από την ποσότητα διοξίνης που προκάλεσε το διατροφικό σκάνδαλο στο Βέλγιο.
Ο κίνδυνος για την υγεία των εργαζομένων ή παροικούντων δίπλα σε φλεγόμενες χωματερές είναι άμεσος, αφού ο αέρας που εισπνέουν περιέχει διοξίνες σε συγκεντρώσεις έως και πέντε φορές μεγαλύτερες από το ανώτατο όριο εκπομπών για εργοστάσια καύσης αποβλήτων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Αργολίδας (ΦΟΣΔΕ) Θ. Δεληγιάννη η κατάσταση που επικρατεί στον νομό είναι τραγική:
«Το εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας το έτος 2005, προέβλεπε συνοπτικά τα ακόλουθα για τον Νομό Αργολίδας ;
1) Ο Νομός Αργολίδας αντιμετωπίζεται ως μία Διαχειριστική ενότητα, με 1 ΦΟΔΣΑ.
2) Από την Περιφέρεια Πελ/σου έχουν αγορασθεί και θα τοποθετηθούν εντός του 2009 δύο (2) Δεματοποιητες-Μπαλοποιητές ο ένας στα όρια του Δήμου Άργους δυναμικότητας 45,000 ίη. έτος και ο δεύτερος στην περιοχή της Ερμιονίδος δυναμικότητας 15.000ΐη/έτος.
3) Ο ΠΕΣΔΑ προβλέπει συνολικά 12 ΣΜΑ για την Περιφέρεια Πελ/σου οι οποίοι δεν έχουν χωροθετηθεί ακόμη, σε ορισμένους Νομούς,
4) Σύμφωνα με την απόφαση 260/2009 του Δ.Σ. του Δήμου Ναυπλίου ο Δήμος Ναυπλίου έχει προβεί σε δημοπράτηση για μίσθωση χώρου αποθήκευσης των μπαλλοποιημένων απορριμμάτων εκτός των ορίων του Δήμου Άργους, έχει τεθεί στους όρους της δημοπρασίας.
5) Δεν έχει χωροθετηθεί ούτε δημοπρατηθεί ακόμη ΚΔΑΥ ανακυκλώσιμων και υλικών συσκευασίας για τον νομό.
Τέλος δηλώνεται ρητά στον ΠΕΣΔΑ ότι: « Όλα τα έργα που μπορεί να συμβάλλουν στην περαιτέρω αξιοποίηση των ΑΣΑ και κριθούν βιώσιμα από τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) είναι αποδεκτά στα πλαίσια του ΠΕΣΔΑ».
Όμως ο ΠΕΣΔΑ αυτός του 2005 (που προέβλεπε 1 ΧΥΤΑ για κάθε νομό) δεν μπορεί να εφαρμοσθεί σήμερα γιατί από τότε έχουν αλλάξει δύο βασικές προϋποθέσεις; - μία οδηγία της Ε.Ε. το 2006, η οποία επανατροποποιήθηκε το 2008 καθώς και η εθνική Νομοθεσία, Το 2005 μιλούσαμε για ΧΥΤΑ, ενώ τώρα για να μιλήσουμε για ΧΥΤΑ πρέπει να έχουμε ανακύκλωση, διαλογή και ανάκτηση πάνω από το 50% μιλάμε δηλαδή πλέον για ΧΥΤΥ και όχι για ΧΥΤΑ.
Ο λόγος πλέον γίνεται για υπολείμματα και για ολοκληρωμένη Διαχείριση (ΧΥΤΥ).
Σε πρόσφατη συνάντηση μας στην Περιφέρεια μαζί με τον Δήμο της Νέας Κίου για την επιχωμάτωση των χωματερών, ο Γενικός Γραμματέας μας διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί το τροποποιημένο Περιφερειακό Σχέδιο στο οποίο θα εντάσσονται τα εξής:
1) Δεματοποίηοη του Α.Σ.Α-Δεματοποιητές.
2) Μονάδα ολοκληρωμένης Διαχείρισης(πιθανόν στο τριεθνές θα χωροθετηθεί εργοστάσιο)
3) Μονάδα επεξεργασίας λιματολάσπης
4) Μονάδα υγειονομικής ταφής φρούτων
5) Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων πλοίων
6) Κέντρα για αδρανή υλικά (24 χώροι αποδοχών)
7) Μία μονάδα επεξεργασίας αδρανών και ογκίοδών υλικών, καθώς και μία νέα διανομαρχιακή μονάδα βιολογικής ξήρανσης /ενεργειακής
αξιοποίησης στο Ν. Αρκαδίας για την εξυπηρέτηση του Ν. Αργολίδας, με πιθανή ημερομηνία έναρξης το 2010. Δεν έχει ακόμα χωροθετηθεί καν δημοπρατηθεί.
Η 8ετής περίοδος χάριτος που είχαν δώσει οι Βρυξέλλες για τους ΧΑΔΑ. τελείωσε πρέπει να γνωρίζετε στις 17/7/2009 και οι χωματερές που δεν πληρούν τις προδιαγραφές της οδηγίας 1999/31 πρέπει να κλείσουν αμέσως διαφορετικά τον λύγο από τούδε και στο εξής θα έχει πλέον το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με τα γνωστά πρόστιμα των 33.000ευρώ, σύμφωνα και με τον Επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή κοινότητα κ. Σταύρο Δήμα, ο οποίος μάλιστα δίνοντας έμφαση στο γεγονός, ότι οι χωματερές είναι υπεύθυνες για το 2% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ε.Ε.
Μετά την πρόσφατη αγορά του οικοπέδου από μέρος του δήμου Άργους, αποφασίσουμε την παραχώρηση του στον φορέα. Βάσει της κοινοτικής οδηγίας είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε 3 κατηγορίες χωριστών χώρων ταφής των αποβλήτων: α) χώρος επικίνδυνων αποβλήτων β) χώρος μη επικίνδυνων αποβλήτων και χώρους αδρανών αποβλήτων και επίσης απαγορεύεται η ρίψη στους χώρους ταφής εκρηκτικών, οξειδωτικών εύφλεκτων καθώς και αποβλήτων νοσοκομείων που προέρχεται ιατρικές και κτηνιατρικές εγκαταστάσεις.
Το φετινό καλοκαίρι ζήσαμε έναν εφιάλτη από πυρκαγιές και μάλιστα όχι μόνο στην χωματερή που ακόμη δυστυχώς υφίσταται αλλά και σε ανενεργές που έχουν κλείσει εδώ και πολλά χρόνια. Το κρίσιμο λοιπόν ζήτημα που προκύπτει είναι ότι: αποτελούν
Είναι ολοκληρωμένη διαχείριση (ανακύκλωση κομποστοποίηση κλπ) διαχειρίζονται τα υπολείμματα; και ένας μεγάλος αριθμός ερωτημάτων, τις ανεξέλεγκτες χωματερές, με τις τρομερές συνέπειες για το περιβάλλον, για τον υδροφόρο ορίζοντα και επίσης προστασία από τις φωτιές που προανέφερα, με τις καταστροφικές και επικίνδυνες διοξίνες και τοξίνες που εκπέμπουν να προστατευτεί η υγεία του κοινωνικού, συνόλου».

Οι σπατάλες των δήμων και ο έλεγχος που λείπει

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΥΒΡΙΔΙΚΑ μικρού κυβισμού και για λίγους, θα είναι σύντομα τα κρατικά αυτοκίνητα υπόσχεται η κυβέρνηση, για να μειώσει την σπατάλη του δημοσίου, όπως ανακοινώθηκε χθες.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ όμως στους υπόλοιπους δημόσιους φορείς και ιδιαίτερα στην τοπική αυτοδιοίκηση; Πόσο χρηστή είναι η διαχείριση του δημόσιου χρήματος και πόσο ελέγχονται οι αιρετοί για τις σπάταλες που κάνουν; Οι δημοτικές επιχειρήσεις πώς θα εξυγιανθούν, όταν ξοδεύουν αλόγιστα και με αδιαφάνεια τους πόρους που διαθέτουν;
ΟΙ ΛΙΜΟΥΖΙΝΕΣ των υπουργών είναι το κερασάκι στην τούρτα και ένα καλό επικοινωνιακό μέτρο κατά της σπατάλης. Αρκεί όμως; Οι ΟΤΑ μπορεί να ελέγχονται τελευταία από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όμως υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις που χαραμίζονται αλόγιστα εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να επιτυγχάνεται κανένα κοινωνικό όφελος.
ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ πρέπει να μπει στο …κόκαλο, σε κάθε επίπεδο του δημοσίου, κεντρικά αλλά και τοπικά. Γιατί μπορεί το «ψάρι να βρωμάει από το κεφάλι», όπως λέει ο σοφός λαός, όμως και η ουρά δεν …τρώγεται. Η διαφάνεια στην διαχείριση του δημόσιου χρήματος αν περιοριστεί μόνο κεντρικά σε επίπεδο υπουργείων, δεν θα επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά μόνο μέρος αυτών.
Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ του δημόσιου χρήματος, οι προϋπολογισμοί – μπακαλόχαρτα των ΟΤΑ, η διαφθορά, η πελατειακή σπατάλη του δημόσιου κορβανά πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή.
Η ΚΑΚΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, η ακραία γραφειοκρατία, η διαφθορά και η αδιαφάνεια σε τοπικό επίπεδο είναι ανάλογη αυτής σε κεντρικό επίπεδο και το γνωρίζουν και οι …πέτρες.
Η ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ της διαφάνειας ως προς την διαχείριση των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης, το νοικοκύρεμα των οικονομικών των δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων που δεν επιτυγχάνεται σε πολλές περιπτώσεις από τους αιρετούς, χρειάζεται την κρατική παρέμβαση, χωρίς βέβαια να χαθεί η ένοια της αυτο-διοίκησης. Είναι ευκαιρία το ξεκαθάρισμα να γίνει αυτή τη φορά σε όλα τα επίπεδα.

Χάος και αναλγησία των αρχών στο Άργος

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ είναι η κατάσταση που επικρατεί στην πόλη του Άργους αφού κανείς πλέον δεν δείχνει διαθετιμένος να ελέγξει τις παρανομίες που συμβαίνουν σε καθημερινή βάση πλέον. Ο λόγος βέβαια δεν είναι για τους συνήθεις ύποπτους περιπτεράδες με τις παράνομες και συχνά επικίνδυνες επεκτάσεις των περιπτέρων τους αλλά για την αναλγησία που υπάρχει απέναντι στους πεζούς και ιδιαίτερα στα ΑμΕΑ.
ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ και αν το γράψει κανείς, φαίνεται πλέον πως κανείς δεν συγκινείται για να φροντίσει να μπορεί ο πεζός να αισθάνεται ασφαλής στην ίδια του την πόλη, όταν τα πεζοδρόμια γίνονται αυλές καταστημάτων, χώροι εναπόθεσης σκουπιδιών, πάρκινγκ για ΙΧ και μηχανές κλπ.
ΟΙ ΧΩΡΟΙ πρασίνου μπρος από τους Στρατώνες μετατρέπονται σε πάρκινγκ των λαϊκατζήδων, οι στύλοι των φωτιστικών και των σημάτων τις τροχαίας σε στύλους αντιστήριξης βρώμικων μουσαμάδων και πλαστικών των παραπηγμάτων της λαϊκής, οι διάδρομοι των πεζών καταλαμβάνονται από τα αυτοκίνητα των ίδιων των λαϊκατζήδων.
ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ μνημεία, όπως η κρήνη των Λιονταριών στην πλατεία Πλαπούτα μένουν απροστάτευτα ή καταστρέφονται από τις ίδιες τις «πολιτιστικές δραστηριότητες» του Δήμου, είδε τοίχοι Στρατώνων μετά το φεστιβάλ “ART LOCUS”.
Η ΠΟΛΗ, ήδη αφιλόξενη για τους ντόπιους και τους επισκέπτες μετατρέπεται με γρήγορους ρυθμούς σε χώρους παρκαρίσματος των ΙΧ απωθώντας τους πεζούς ακόμα και από τα πεζοδρόμια. Το έργο «αστικοποίησης» τσιμεντοποίησης της Καποδιστρίου, πέρα του πολύ υψηλού κόστους κατασκευής του, δεν πρόβλεψε καν ποδηλατόδρομο, αν και το αίτημα ήταν γνωστό στην δημοτική αρχή, κάνοντας ακόμα ποιο δύσκολη την οδήγηση ποδηλάτου επί ενός τόσου στενού οδοστρώματος.
ΑΚΟΜΑ και οι ελάχιστες διαβάσεις πεζών βρίσκονται σε δυσαρμονία με τις μπάρες για τα ΑμΕΑ, ενώ φαίνεται καθαρά πως μάλλον έγιναν για να εξυπηρετούν τα Γκαρσόνια της πλατείας παρά τους πεζούς. Δύο διαβάσεις σε απόσταση 1,5μ. στην Δαναού και τέσσερες διαβάσεις σε απόσταση 30μ η πρώτη από την τέταρτη στην Β. Σοφίας επιβεβαιώνουν τις σκέψεις και την επιστημονική κατάρτιση του δημοτικού συμβουλίου που ενέκρινε αυτά τα πράγματα.

Χάθηκε γιατί δεν έμαθε να χάνει…

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Διστακτικά πέρασε την μεγάλη βαριά μεταλλική πόρτα της Αποθήκης Οικοδομικών Υλικών ο Νικόλας ο κλητήρας. Ούτε άνθρωποι ούτε σκύλοι , από το εσωτερικό αχνόφεγγε ένα φως και ακούγονταν βαριά ριζίτικα τραγούδια. Ο Μανόλης , ο νέος μεγάλος επιχειρηματίας της περιοχής, μεθυσμένος από τις ρακές, τα έπινε μόνος και άκουγε τις μουσικές του. Ο Νικόλας διστακτικά του επέδωσε ένα «κατασχετήριο περιουσιακών στοιχείων» , βάζοντας την υπογραφή αποδοχής του εγγράφου, ο Μανόλης παρατώντας το μολύβι με τον δείκτη του χεριού του έδωσε και ένα νόημα να φύγει.
Βουβά μπήκε ο Νικόλα βουβά και ανήσυχος έφυγε. Τα κόκκινα μάτια του παλιού του παιδικού φίλου, το γυάλινο του βλέμμα η απάθεια να παραλάβει το χαρτί τον έζωσαν με φόβους.
Ακούγοντας την πόρτα να κλείνει, ο Μανόλης πήρε αργά νωχελικά το χαρτί και άνοιξε να το πετάξει στο κάτω συρτάρι του γραφείου. Το τσιγάρο τέλειωνε στο κάψιμο του χεριού του πέταξε άτσαλα το χαρτί μέσα. Ενστικτωδώς ανακάτεψε χαρτιά για να μην πάρουν φωτιά και φάνηκε το παλιό όπλο του παππού του και ένας φάκελος από κάτω.
Τράβηξε το όπλο και το φάκελο, σαν να τράβηξε την κουρτίνα με τις μνήμες. Το όπλο αυτό είχε μεγάλη ιστορία για αυτόν , δεν τα αγαπούσε τα όπλα και διαφωνούσε με το έθιμο των μπαλωθιών τόσα ατυχήματα είχαν γίνει .
Την νύχτα που η επιχείρηση πέρασε στα χέρια του, έγινε ένα μεγάλο γλέντι, οι μπαλωθιές και εκρηκτικά πρέπει να φαίνονταν από τα παράλια της Λιβύης. Εκεί στην Νότια Πόλη , κωμόπολη της Κρήτης ο παππούς και ο πατέρας του είχαν φτιάξει μια μεγάλη οικοδομική επιχείρηση με οικοδομικά υλικά. Εκείνο το βράδυ έριχνε παθιασμένος τις πιστολιές του ο παππούς. Χαράματα με ένα αργό τελετουργικό τρόπο, σαν χορικό σε αρχαία τραγωδία πλησίασε ο παππούς τον Μανόλη
-Δικό σου λεβέντη μου και να με θυμάσαι. Καλύτερες δουλειές από εμάς να έχεις. Μόνο μια χάρη , όταν θα με βάζουν στο χώμα να είσαι ο τελευταίος που θα ρίξει με αυτό το όπλο, να τον σκιάσω τον Χάρο.
Και την επιθυμία του παππού έκανε πράξη ο Μανόλης σε δυο μέρες μετά τα εγκαίνια της νέας επιχείρησης αφού ο χάροντας βρήκε τον παππού αιφνιδιαστικά στον ύπνο. Έτσι το όπλο αυτό δέθηκε για πάντα μαζί του.
Ο παππούς του ήταν πολύ παράξενος και πεισματάρης άνθρωπος αλλά πάντα δίκαιος και με καλές προθέσεις. Από την επιμονή και το πείσμα του παππού όταν ήταν παιδί τον πήγαν σε ένα ειδικό γιατί ο Μανόλης δεν έπαιρνε τα γράμματα. Με τον τσαμπουκά του ο παππούς ήταν παρόν και όταν ο ειδικός έδινε τα αποτελέσματα αξιολόγησης στην οικογένεια του .
-Κύριε δεν επιτρέπεται να είναι οι παππούδες παρών
-Την καραμπίνα την έχω γεμάτη και στο αμάξι άμα θες πάω να την φέρω να τα συζητήσουμε του είπε ο κατακόκκινος από θυμό παππούς
-Ε και ο παππούς δεύτερος πατέρας του είναι είπε η νύφη του και συμβιβάστηκε ο ειδικός
-Λοιπόν κύριοι ο Μανόλης σας είναι ένα ιδιαίτερα έξυπνο και υψηλής νευροψυχολογικής ωριμότητας παιδί
-Τα ξέρουμε αυτά γιατί δεν παίρνει τα γράμματα να μας πεις είπε ο παππούς
-Αφήστε με να σας εξηγήσω, οι νοημοσύνη στον άνθρωπο δεν είναι μία αλλά οκτώ. Ο Μανόλης έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την σωματική κιναισθητική νοημοσύνη , δηλαδή να χρησιμοποιεί σωστά το σώμα του ,στην παρουσίαση αλλά και στην επίλυση προβλημάτων
-Και στον πεντοζάλη και στον πεντοζάλη πετάχτηκε ξανά ο παππούς
-Είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη η χωρική του νοημοσύνη , γεγονός που τον βοηθά να βρίσκει την λύση ενός προβλήματος ολικά αλλά δύσκολα μπορεί να σου αναλύσει τα στάδια με τα οποία έφτασε εκεί.
-Και τι μας νοιάζει την λύση να βρίσκει το παιδί ξαναπετάχτηκε ο παππούς αγνοώντας τα βλέμματα του γιου του να ηρεμήσει λίγο.
-Πολύ ανεπτυγμένη είναι και η διαπροσωπική – κοινωνική του νοημοσύνη, καταλαβαίνει εύκολα τα κίνητρα , τις επιθυμίες των άλλων .Ιδιαίτερα σημαντική ικανότητα για πολιτικούς , δασκάλους , πωλητές
-Μαγαζάρα θα το κάνει το μαγαζί αυτός είπε ο παππούς πάλι ενώ το βλέμμα του έλεγε απολογητικά ότι θα προσπαθήσει να μην ξαναμιλήσει.
-Αλλά αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πρόβλημα όσο να αφορά την μαθησιακή του ετοιμότητα, έχει μαθησιακές δυσκολίες τύπου δυσλεξίας σε σοβαρό βαθμό και θα δυσκολευτεί πολύ με το σχολείο. Και επίσης σημαντική απόκλίση παρατηρείται όσο να αφορά την ενδο- προσωπική νοημοσύνη , την εσωτερική επικοινωνία με τον εαυτό του, τι θέλει , τι μπορεί να κάνει πως αντιδρά σε πρόσωπα και καταστάσεις
-Σας το ΄λεγα εγώ ότι το παιδί είναι έξυπνο αλλά κάτι έχει και δεν τα παίρνει τα γράμματα και δεν με ακούγατε, όσο για το άλλο που είπες για την εσω- επικοινωνία καλά κάνει, ξέρεις κανέναν κρητικό κανένα έλληνα που να τα έχει βρει με τον εαυτό του; (!!!)
Ο Μανόλης με σχετική ευκολία λόγω των επικοινωνιακών του χαρισμάτων έβγαλε και την τεχνική σχολή και στα 18 ήταν ένας έτοιμος επιχειρηματίας. Μετά τον στρατό με δικές του ιδέες η επιχείρηση γνώρισε τεράστια ανάπτυξη . Και όταν στα 35 του έμεινε μόνος του όταν πέθανε ξαφνικά ο πατέρας του η επιχείρηση είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις. Λίγο μετά τα σαράντα του πατέρα τον επισκέφθηκε μια ομάδα οικονομικών συμβούλων . Του πρότειναν ένα παράτολμο σχέδιο. Να αγοράσει μια μεγάλη ποσότητα οικοδομικών υλικών και να περιμένει την σταδιακή άνοδο των τιμών για να έχει κέρδη, εξ΄ άλλου σε τόσο μεγάλες ποσότητες θα είχε και μεγάλη έκπτωση. Πήρε και δάνειο ο Μανόλης για πρώτη φορά στην ζωή του και άρχισαν τα προβλήματα όταν η οικονομική κρίση χτύπησε και την οικοδομή. Σκέφθηκε να πουλήσει στο κόστος για να μαζέψει τα λεφτά του. Τότε οι σύμβουλοι τον έπεισαν να χτίσει ο ίδιος πολυκατοικίες αφού τα υλικά θα ήταν δικά του πολύ μεγαλύτερο το κέρδος. Δεν ήξερε τι να κάνει πήρε και το δεύτερο δάνειο και βούλιαξε οριστικά με σαράντα απούλητα διαμερίσματα. Η τράπεζα πίεζε για τα δάνεια και βρέθηκε στα δόντια των τοκογλύφων . Οι οικονομικοί σύμβουλοι εξαφανίστηκαν , πριν δυο μέρες έφυγε και ο τελευταίος υπάλληλος στο σπίτι του σπάνια πήγαινε ήξερε ότι είχε μια γυναίκα και δυο παιδιά αλλά σαν όνειρο του φαίνονταν μέσα από τις τεράστιες ποσότητες ρακής.
- Δεν τα κατάφερα, φταίω, φεύγω .
Έλεγε το σημείωμα που βρήκαν πάνω στο γραφείο του σε μια λίμνη αίματος. Στα τηλεοπτικά κανάλια μπλέχτηκε και το όνομα του ειδικού που τον είχε εξετάσει όταν ήταν παιδί. Γιατί πάνω στο αιματοβαμμένο γραφείο ήταν και ο φάκελος με την δική του αξιολόγηση. Αναγκάστηκε και αυτός να κάνει και το πρώτο τηλεοπτικό παράθυρο έμεινε σε πολλούς η τελευταία του φράση
- Όσο χάνουμε το Πρόσωπο μας τόσο προς τα έξω όσο και προς τα μέσα τόσο πιο ευάλωτοι θα είμαστε σε κάθε κρίση, αδύναμοι να διαχειριστούμε την μεγάλη ευτυχία αλλά και την μεγάλη δυστυχία που θα μας βρει. Δεν τον σκότωσε η κρίση , το ποτάμι που φούσκωσε ή άδειασε απότομα αλλά ο τρόπος που προσπάθησε να περάσει το ποτάμι. Δεν υπάρχουν γεφύρια μόνο εκεί που νομίζουμε ή μας έπεισαν ότι υπάρχουν αλλά μπορούμε να φτιάξουμε και αλλού μαζί με τους άλλους αρκεί να τους αναζητήσουμε. Ο Μανόλης δε χάθηκε γιατί έχασε αλλά γιατί κανείς δεν τον έμαθε να χάνει.
Υ.Γ. Και στην χώρα μας αρχίζει το έντονο ανησυχητικό φαινόμενο της αυτοκτονίας επιχειρηματιών φαινομενικά λόγω της κρίσης ….ενώ η κρίση είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα ίσως και όταν ήμασταν στην κορυφή της επιτυχίας αλλά την αγνοήσαμε και αρχίσαμε την κατρακύλα με το πρώτο στραβοπάτημα. Από την εκπαίδευση την αγωγή και την κουλτούρα μας απουσιάζει η διαχείριση της κρίσης της αποτυχίας.

Ακροναυπλία: Ένας χώρος που μας κάνει να ντρεπόμαστε

Άρθρο του Τόλη Κοϊνη,
μέλους της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Αργολίδας

Μέσα στον ορυμαγδό των εκλογών δεν βρήκα το χρόνο να σχολιάσω μια εξαιρετικά πρωτότυπη πρόταση που κατατέθηκε στο Δήμο Ναυπλιέων. «Να δώσουμε ονόματα Βυζαντινών αυτοκρατόρων στους δρόμους της καινούργιας πόλης του Ναυπλίου».
Για το ίδιο θέμα είχα γράψει στις φιλόξενες στήλες του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ένα μικρό άρθρο, όπου περιέγραφα αρκετά λεπτομερειακά τους ήρωες του ’21, που άφησαν τη τελευταία τους πνοή αγωνιζόμενοι προ των τειχών του Ναυπλίου και τους έχουμε πλήρως αγνοήσει. Αντί για αυτούς όλοι οι πολιτευτές Δήμαρχοι, Βουλευτές κλπ. του 19ου αιώνα έχουν φροντίσει να μείνει το όνομά τους για πάντα σε μια οδονυμική επιγραφή.
Δυστυχώς, κανένα δε συγκίνησα από τους μεγαλοσχήμονες του Δημοτικού μας Συμβουλίου, ούτε καν και εκείνους που γνωρίζω ότι το διάβασαν. Το αντιπαρέρχομαι και επικεντρώνομαι στη μεγαλοφυή πρόταση να λάβουν τα ονόματα των αυτοκρατόρων οι δρόμοι μας.
Βρίσκω μόνο ένα ουσιαστικό λόγο υπέρ της προτάσεως. Οι πολυπληθείς λακούβες και το εν γένει ανώμαλο οδόστρωμα που καλύπτουν το οδικό δίκτυο μοιάζουν απόλυτα με τον ταραχώδη βίο των περισσοτέρων από τους Βυζαντινούς αυτοκράτορες. Κατά τ’ άλλα αμφιβάλλω αν οι περισσότεροι από τους αυτοκράτορες της Κωνσταντινούπολης γνώριζαν κατά που πέφτει το Ναύπλιον.
Μην αρχίσετε τις ενστάσεις ότι μηδενίζω και τις προθέσεις ακόμα της Δημοτικής αρχής, ότι είμαι προκατειλημμένος και άλλα παρόμοια. «Τι Βυζαντινό υπάρχει στο Ναύπλιο;»
Η απάντηση είναι:
1) Το φρουριακό συγκρότημα της Ακροναυπλίας
2) Το εκκλησάκι της Αγια Σοφιάς (με προσθήκες νεώτερες ίσως)
3) Η εκκλησία της Αγίας Μονής
Από τα τρία αυτά το σημαντικότερο είναι η Ακροναυπλία. «Είναι κατάσταση, που μας κάνει υπερήφανους, αυτή που υπάρχει μέσα στο φρουριακό συγκρότημα της Ακροναυπλίας;». Θα επισημάνω μερικά μόνο:
Αποτελεί το εσωτερικό ενός Βυζαντινού, ενός φράγκικου και ενός Ενετικού Κάστρου, αρχαιολογικό χώρο; Φυσιολογική απάντηση είναι το «ναι». Πού είναι τα εντοπισμένα όρια αυτού του αρχαιολογικού χώρου; Πού είναι οι πινακίδες που προσανατολίζουν τον επισκέπτη; Πού είναι η χάραξη ασφαλών διαδρομών;
Με εξαίρεση το μνημείο, που – προς τιμήν του- στήθηκε από το ΚΚΕ για τους κρατούμενους της Μεταξικής δικτατορίας και της Κατοχής, «υπάρχει κάτι άλλο που να δηλώνει την ιστορική μνήμη του χώρου;»
Θα πείτε ότι φταίει η Χούντα που γκρέμισε τις φυλακές και τα υπόλοιπα κτίσματα καθώς και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Αναμφισβήτητα, τα μεγάλα εγκλήματα τα έκανε η Δικτατορία, αλλά άφησε χώρο για να γίνουν και άλλα μετά από αυτή. Είναι μεγάλη ντροπή για το Ναύπλιο ότι το ’76 φτιάξαμε τη Δεξαμενή μέσα σε αρχαιολογικό χώρο. Ότι περάσαμε μέσα από την «Πύλη του Σγουρού» τις τεράστιες σωλήνες υδροδότησης.
Σε όλη την Ελλάδα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αρκετά έργα με Ευρωπαϊκά κυρίως κονδύλια. «Γιατί στην Ακροναυπλία δεν έπεσε ούτε ένα ευρώ;». Θα ήμουν ευτυχής εάν μάθαινα ότι έστω και τώρα υπάρχει κάποιο εν εξελίξει Πρόγραμμα, που ακόμα δεν έχουν φανεί τα αποτελέσματά του. Με τόσες αναστηλώσεις που έγιναν μέσω των Ευρωπαϊκών πακέτων εμείς δε διεκδικήσαμε ούτε καν την αναστήλωση του Πρώτου Στρατιωτικού Νοσοκομείου της Ελλάδας. Λες και δεν καταλαβαίνουμε πως η ειδοποιός διαφορά του Ναυπλιώτικου τουρισμού είναι ο Πολιτισμός και η Ιστορία…
Στο μνημειώδες βιβλίο της Σέμνης Καρούζου για το Ναύπλιο, αναφέρεται ένα μοναδικό μνημείο του Βυζαντινού Πολιτισμού. Στην τυφλή πόρτα, που συναντάμε αριστερά μας κατεβαίνοντας από τους Αγίους Αναργύρους προς το παλιό Ξενία, είχε αποκαλυφθεί κάτω από σοβάδες μια μοναδική Βυζαντινή αγιογράφηση: Ο Άγιος Χριστόφορος ο Κυνοκέφαλος (ναι, άγιος με κεφάλι σκύλου σε Βυζαντινή αγιογραφία), μαζί με τον Άγιο Νικόλαο και δυο Αρχάγγελους. Πώς συντηρήθηκαν αυτές οι εικόνες όλα αυτά τα χρόνια; Ποιος ενδιαφέρθηκε για την τύχη τους; Το1996 είχα καταγγείλει ότι η τότε Εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων ασχολείται με την παλιά πόλη του Ναυπλίου, η οποία κατά 90% αποτελείται από κτίρια του 19ου αιώνα και έχει αφήσει την Ακροναυπλία να γίνει ρημαδιό. Μια βόλτα στο συγκεκριμένο μέρος θα σας πείσει ότι είχα δίκιο. Είναι πλέον εντελώς δυσδιάκριτα τα ίχνη των τοιχογραφιών αυτών.
Το εύκολο είναι να τα ρίξουμε όλα στην Αρχαιολογία και να βγούμε καθαροί. Θα ήταν απαράδεκτος Φαρισαϊσμός εάν κάναμε κάτι τέτοιο. Επί Δεϊλάκη έγιναν μεγάλα έργα αναστήλωσης και αποκατάστασης των ζημιών από τα φουρνέλα της Χούντας. Επιβλέπων μηχανικός ήταν ο μακαρίτης ο Πιτίδης. Η δουλειά που έγινε είναι αξιοζήλευτη. Από τότε και μετά, τι άλλο έχει γίνει; Πόσες φορές ο Δήμος ενδιαφέρθηκε για την τύχη του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου; Ποιες πρωτοβουλίες πήρε;
Και αφού καταντήσαμε ερειπιώνα και σκουπιδότοπο το μοναδικό Βυζαντινό μνημείο της πόλεως, σήμερα θέλουμε να τιμήσουμε τους Βυζαντινούς αυτοκράτορες(!;). Άς τους αφήσουμε ήσυχους και ας ανατρέξουμε στην τοπική ιστορία να βρούμε σε ποιους πραγματικά αξίζει η τιμή να πάρουν οι δρόμοι τα ονόματά τους.
Υ.Γ. Μιας και ψάχνουν για ονόματα, τους υπενθυμίζουμε ότι το 1995 το Δ.Σ. έχει πάρει απόφαση να δοθεί το όνομα της Σέμνης Καρούζου σε ένα δρόμο, είχε γίνει πρόταση από το Σύλλογο Φιλολόγων. Ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.

13/10/09

Argolida TV 2ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου

10/10/09

Η έκδοση 8.10.2009

9/10/09

Argolida TV Φωτιά στην Καραθώνα

8/10/09

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 8.10.2009


Σπαραγμός στη Νέα Δημοκρατία

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία και στην Αργολίδα, με επιπτώσεις που θα φανούν στις νομαρχιακές εκλογές σε έναν χρόνο. Η προεκλογική περίοδος ήταν γεμάτη ένταση, κάτι που συνεχίζεται και μετά τις εκλογές.
Οι συγκεκριμένες επιλογές από τον κομματικό μηχανισμό, φαίνεται ότι θα φέρουν τα πάνω – κάτω στο κόμμα σε τοπικό επίπεδο μελλοντικά.
Αυτό τουλάχιστον δείχνει η δήλωση της Έλσας Παπαδημητρίου, που χρησιμοποιεί τις λέξεις «ντροπή, εκβιασμός, απαράδεκτη πολιτική ηθική».
Το θέμα παίρνει ιδιαίτερες διαστάσεις μιας και η κα Παπαδημητρίου φωτογραφίζει συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία πλέον τα θέτει απέναντί της. Και με δεδομένο ότι όπου νάναι ξεκινά η προεκλογική περίοδος για την τοπική αυτοδιοίκηση, διαφαίνεται ότι θα είναι ιδιαίτερα ενεργός ο ρόλος της βουλευτού στις νομαρχιακές εκλογές, μιας και οι ίδιοι που την πολέμησαν εσωκομματικά θα πρωταγωνιστήσουν στις νομαρχιακές εκλογές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Έλσα Παπαδημητρίου έχασε 1.472 σταυρούς από τις εκλογές του 2007. Ανάλογες απώλειες είχαν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας. Ο Δημήτρης Κρανιάς έχασε από τις προηγούμενες εκλογές 1.662 σταυρούς και η Κατερίνα Μπόμπου είχε τις μεγαλύτερες απώλειες αφού έχασε 2.391 σταυρούς.
Αντίθετα ο νέος υποψήφιος Γιάννης Ανδριανός είχε την ίδια τεράστια επιτυχία με τον Γιάννη Μανώλη σε ψήφους. Ο κος Μανώλης το 2007, είχε συγκεντρώσει 11.185 σταυρούς, ενώ ο κος Ανδριανός σήμερα εκλέγεται βουλευτής με 11.105 σταυρούς.
Η κα Παπαδημητρίου με δηλώσεις της που έκανε στο τοπικό τηλεοπτικό σταθμό «ΜΑΧ», καταγγέλλει:
«Ήταν η δυσκολότερη αναμέτρηση για την Έλσα Παπαδημητρίου και ήταν και η χυδαιότερη ανάδειξη μεσαιωνικής νοοτροπίας κάποιων Νεοδημοκρατικών θεσμικών. Μιλάμε για αθλιότητα». Και συμπληρώνει ότι «η ανάμειξη θεσμικών, στέρησε από την Αργολίδα την βουλευτοποίηση του Δημήτρη Κρανιά», συμπληρώνοντας ότι: «Θα έπρεπε πιστεύω να έχει από νωρίς καταγγείλει το τί γινόταν. Και να αντέξει σε μια φοβερή επίθεση και εναντίον του όπως και εναντίον εμού».
Η κα Παπαδημητρίου μιλώντας για τον ρόλο των νομαρχιακών συμβούλων στις Εθνικές εκλογές μιλά με ιδιαίτερα σκληρά λόγια: «Οι Νομαρχιακοί, ντροπή, εκβιασμός, απαράδεκτη πολιτική ηθική. Δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο πράγμα. Δεν υπάρχει ούτε ψαράς, ούτε δικηγόρος, ούτε τίποτα, που να μη μιλάει γι΄ αυτό 25 ημέρες.
Και θλίβομαι, διότι δεν επέτρεψα στους ψηφοφόρους μου, να προεξοφλήσουν την μήνη τους. Είχαν αποφασίσει προ 15 ημερών, μια Δευτέρα, να πάνε να τα κάνουν λαμπόγυαλο. Ήταν απαράδεκτη κατάσταση.
Η Αργολίδα πρέπει να απαιτήσει νομαρχιακό Συμβούλιο, που θα ασχοληθεί με τα θέματα του νομού, με γνώση, με αποφασιστικότητα και με δυνατότητα ανάληψης ευθύνης για αποτελεσματικότητα. Έλεος. Όλα τα άλλα είναι φθηνή πολιτική».
Αντίθετα θεωρεί ότι η ΝΟΔΕ έκανε καλά την δουλειά της: «Η νομαρχιακή υπήρξε ευπρεπής σ΄ αυτές τις εκλογές. Και θέλω να πω το εξής: πάρα πολλοί εκ των θιασωτών των υποψηφίων και εμού συμπεριλαμβανομένης, πίστευαν ότι ο Θόδωρος Γεωργαντάς, ο πρόεδρος, θα προσπαθούσε να επηρεάσει υπέρ της εκλεκτής Λιάνας Γεωργαντά, επειδή ήταν νύφη του. Δεν αντελήφθην καμία τέτοια επιρροή. Έκανε κάποιες ενωτικές κινήσεις, ξεπερνώντας και το παρελθόν του, για το οποίο πολλές φορές έχω εκφράσει ερωτηματικά. Δεν είδα ασχήμιες από τη Νομαρχιακή, με ελάχιστες εξαιρέσεις».
Τέλος επισημαίνει: «Είμαστε εδώ για να ξεδιπλώσουμε τα προσωπικά μας ταλέντα ο καθένας και τις προσωπικές μας ικανότητες.
Εγώ θεωρώ ότι έχω διατηρηθεί στην πολιτική από την αγάπη και από την εμπιστοσύνη των φίλων μου στο πρόσωπό μου και κυρίως διότι η αναφορά μου είναι πάντα οι δικές μου παρακαταθήκες.
Το μέλλον θα εύχομαι να είναι καλύτερο.
Το σύνθημά μου ήταν η υποψηφιότητά της επόμενης ημέρας. Δικαιώθηκα;»
Με μια πιο ήπια δήλωση επισημαίνει τα ίδια και ο Δημήτρης Κρανιάς: «Ευχαριστώ τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν με αξιοπρέπεια και έδωσαν τη μάχη μαζί μου κόντρα σε μηχανισμούς χειραγώγησης».

Τα κάστρα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.

Παρ ότι στην πλειοψηφία των δήμων της Αργολίδας, το ΠΑΣΟΚ πέρασε μπροστά, ωστόσο ο νομός παρέμεινε γαλάζιος στον εκλογικό χάρτη.
Μόλις 114 ψήφοι στέρησαν από το ΠΑΣΟΚ την εκλογή δύο βουλευτών. Στέλεχος μάλιστα του κυβερνώντος κόμματος έλεγε στον «α»: «Αν ξέραμε ότι θα ήταν τόσο μικρή η διαφορά, θα προσπαθούσαμε με κάθε δυνατό τρόπο να την κλείσουμε».
Πάντως ιστορικά, το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά πέτυχε τόσο μεγάλη νίκη στην Αργολίδα. Ποτέ άλλοτε δεν είχε πλησιάσει τόσο κοντά τη Νέα Δημοκρατία.
Ακόμα και όταν το 1981 εξελέγησαν δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Βασιλείου - Κουτσογιάννης) ή και το 1993 (Μελίδης - Ντούτσος), στο σύνολο των ψηφοφόρων δεν είχε κλείσει τόσο πολύ η ψαλίδα. Απλά τότε εξελέγησαν δύο βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, γιατί ήταν διαφορετικός ο εκλογικός νόμος.
Επομένως, όπως και να χει στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, το ΠΑΣΟΚ πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη στην Αργολίδα από ποτέ, ασχέτως αν δεν κέρδισε την τρίτη έδρα.
Επτά «Κάστρα» διατήρησε η Νέα Δημοκρατία στην Αργολίδα, έναντι εννέα «Κάστρων» που απέκτησε το ΠΑΣΟΚ. Παρ ότι αριθμητικά σε επίπεδο δήμων υπερτερεί το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία ακόμα και με λιγότερα «Κάστρα», κατάφερε να περάσει μπροστά.
Την νίκη έστω και κατά 114 σταυρούς, έδωσαν στη Νέα Δημοκρατία οι δήμοι Ναυπλίου, Ασκληπιείου, Επιδαύρου, Ασίνης, Λυρκείας και η κοινότητα Αχλαδόκαμπου, που στον τοπικό εκλογικό χάρτη βάφτηκαν γαλάζιοι.
Αντίθετα το ιστορικά πολύ μεγάλο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, έδωσαν οι πράσινοι πλέον δήμοι Άργους, Κρανιδίου, Λέρνας, Ν. Κίου, Μιδέας, Μυκηνών, Ν. Τίρυνθας και η κοινότητα Αλέας.
Το Άργος ιδιαίτερα, χάρισε στο ΠΑΣΟΚ 153 ψήφους παραπάνω από τη Ν. Δ., σε αντίθεση με το Ναύπλιο που ώθησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψηλότερα από το κόμμα της κυβέρνησης κατά 365 ψήφους.
Σημαντική βοήθεια στη Ν. Δ. έδωσε το Κουτσοπόδι με 397 ψήφους πάνω από το ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με το Κρανίδι που έδωσε πλειοψηφία στο ΠΑΣΟΚ κατά 783 ψήφους.
Με 376 ψήφους ώθησε το ΠΑΣΟΚ έναντι της Ν. Δ. ο Δήμος Μιδέας καθώς και ο δήμος Μυκηνών με 355 ψήφους, ενώ αντίθετα η Επίδαυρος εκτόξευσε τη Ν. Δ. ψηλότερα από το ΠΑΣΟΚ κατά 703 ψήφους, αλλά και η Λυρκεία κατά 254 ψήφους.

Οι δέκα …εντολές του Μανιάτη

Την ευθύνη του Περιβάλλοντος ανέλαβε μέσα από την θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Το φορτίο που ανέλαβε είναι βαρύ, με δεδομένη αφ΄ ενός την κυβερνητική θέση, αφ΄ ετέρου τους χιλιάδες σταυρούς που συγκέντρωσε.
Με πλέον των 15.000 σταυρών ο Γιάννης Μανιάτης είναι ο κυρίαρχος των εκλογών στην Αργολίδα. Ακόμα πιο εντυπωσιακός είναι ο αριθμός αυτός αν αναλογιστεί κανείς ότι τον βουλευτή ψήφισαν οι μισοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.
Η ευθύνη του Γιάννη Μανιάτη αλλά και το φορτίο που επωμίζεται είναι τεράστιο, αφού οι περισσότεροι «επένδυσαν» επάνω του περιμένοντας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για το νομό.
Ο Γιάννης Μανιάτης επιλέγοντας τον δύσκολο δρόμο των δεσμεύσεων που αφορούν στις αναπτυξιακές προτεραιότητες της Αργολίδας, και όντας βουλευτής πλέον του κυβερνώντος κόμματος, θα δώσει λόγο στους ψηφοφόρους του μέσα στην επόμενη τετραετία, αφού πρέπει να κάνει πράξη όσα υποστήριξε προεκλογικά. Ως υποψήφιος ο Μανιάτης επιβραβεύτηκε από τους ψηφοφόρους όχι γιατί ανέπτυξε πελατειακές σχέσεις μαζί τους αλλά γιατί δεσμεύτηκε για τον νομό που τον εκλέγει. Αυτή άλλωστε ήταν και η ειδοποιός διαφορά του από τους συνυποψηφίους του.
Σε 10 βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες της Αργολίδας, επένδυσαν οι ψηφοφόροι στο πρόσωπό του: Ανάβαλος, Χωροταξικό, Πράσινη Ανάπτυξη, Ολοκληρωμένη Τουριστική Ανάδειξη, προώθηση αγροτικών προϊόντων στις αγορές, εφαρμογή Ειδικού Προγράμματος Περιβαλλοντικής Προστασίας των Εδαφών από την ερημοποίηση, άμεση λειτουργία προαστιακών δρομολογίων Σιδηροδρόμου εντός του 2009, πλήρη αναβάθμιση Οδικών Αξόνων, εφαρμογή Προγράμματος Προστασίας του Αργολικού Κόλπου, δημιουργία στην Αργολίδα του μεγαλύτερου Ανοιχτού Πολιτιστικού Πάρκου του κόσμου.
Ο Γιάννης Μανιάτης αναλυτικά δεσμεύτηκε στην προεκλογική περίοδο για τα παρακάτω (παρατίθενται όπως ακριβώς τα ανέλυσε ο ίδιος):
- 1. Ξεκινάμε με την πρώτη και σπουδαιότερη δέσμευση του ίδιου του Προέδρου μας Γιώργου Παπανδρέου για την οριστική επίλυση του προβλήματος του νερού. Με την επέκταση του δικτύου του Αναβάλου για Άρδευση σε ολόκληρη την Αργολίδα. Με την αξιοποίηση των πηγών της Λέρνας για την οριστική επίλυση του προβλήματος Ύδρευσης όλων των δήμων του νομού. Με τη δημιουργία δικτύου μικρών φραγμάτων για το φυσικό εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα.
Ο αυριανός Πρωθυπουργός της χώρας έχει δεσμευτεί προσωπικά για την επίλυση του μεγαλύτερου προβλήματος της Αργολίδας. Τον ευχαριστώ δημόσια από αυτό το βήμα που αποδέχτηκε τη σχετική εισήγησή μου τον περσινό Σεπτέμβρη.
Για μας, η δέσμευση αυτή είναι η μεγαλύτερη πολιτική και αναπτυξιακή παρακαταθήκη που είχε ποτέ η Αργολίδα.
Η σημερινή κυβέρνηση μας λέει ότι δήθεν ο Ανάβαλος εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Την ίδια στιγμή, μόνοι τους αποκαλύπτουν ότι αυτό είναι το δικό τους τεράστιο ψέμα. Η μεγάλη πολιτική εξαπάτηση του λαού της Αργολίδας.
Αντί να μας πουν πότε θα ξεκινήσει το ίδιο το έργο, ανακοινώνουν ότι τώρα θα εγκρίνουν τα τεύχη δημοπράτησης των μελετών. Των μελετών που θα προκηρυχθούν μετά από κάποιους μήνες και θα ολοκληρωθούν μετά από 2-3 χρόνια, ώστε τότε να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου. Ανακάλυψαν το μαγικό φάρμακο. Να εντάσσουν δήθεν ένα έργο προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ στο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», χωρίς να έχουν ακόμη προκηρυχθεί ούτε καν οι μελέτες του έργου. Μπορούν να μας πουν, έστω και ένα άλλο, οποιοδήποτε έργο, οποιουδήποτε προϋπολογισμού, οπουδήποτε στην Ελλάδα, που να έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, στο Αλέξανδρος Μπαλτατζής, χωρίς να έχουν προκηρυχθεί και εκπονηθεί έστω οι βασικές μελέτες του;
Μόνοι τους ομολογούν ότι μέχρι σήμερα δεν είχαν ετοιμάσει ούτε τα τεύχη δημοπράτησης των μελετών. Πολύ περισσότερο δεν έχουν ετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτησης του ίδιου του έργου.
Τους καταγγέλλει μέχρι και ο πριν λίγες εβδομάδες βουλευτής τους που παραιτήθηκε γι’ αυτό το λόγο.
Πρόκειται για απίστευτο πολιτικό θράσος που δείχνει ότι μας αντιμετωπίζουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ως πολίτες που δεν ξέρουν ούτε ανάγνωση. Τολμούν να δηλώνουν ότι εντάσσουν ένα έργο, μόνο με τον τίτλο του. Μόνο η σημερινή νεοδημοκρατική κυβέρνηση θα μπορούσε να ανακαλύψει τέτοια πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία πολιτικής εξαπάτησης.
- 2. Δεσμευόμαστε για την άμεση ολοκλήρωση και έγκριση, επιτέλους, του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Άργους και της Πράξης Εφαρμογής του Νότιου Τμήματος. Για την έγκριση των Σχεδίων Χωρικής Οικιστικής και Πολεοδομικής Ανάπτυξης των Δήμων Ασίνης, Κουτσοποδίου, Λυρκείας, Μιδέας, Μυκηναίων, Ν. Κίου, Επιδαύρου, Ασκληπιείου, Λέρνας και Ναυπλίου.
- 3. Προχωρούμε στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Χωροταξικού Πλαισίου Πράσινης Ανάπτυξης της Αργολίδας. Με ειδικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις και μελέτες για τα ορεινά δημοτικά διαμερίσματα του Νομού.
- 4. Δεσμευόμαστε για την εφαρμογή Ειδικού Προγράμματος Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάδειξης της Αργολίδας, με δημιουργία ενιαίου φορέα τουριστικής ανάπτυξης του νομού, με συμμετοχή Δημοσίου, Αυτοδιοίκησης και ιδιωτών.
- 5. Δεσμευόμαστε για τη στήριξη των εσπεριδοειδών και των άλλων αγροτικών προϊόντων του νομού και της κτηνοτροφίας, με Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας και με προώθησή τους στην εσωτερική και τις διεθνείς αγορές. Μέσα από νέο σύστημα συνεταιριστικής οργάνωσης των αγροτών.
- 6. Υλοποιούμε Ειδικό Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Προστασίας των Εδαφών για την αποφυγή ερημοποίησης της Αργολίδας.
- 7. Δεσμευόμαστε για την άμεση λειτουργία μέσα στο 2009, προαστιακών δρομολογίων Σιδηροδρόμου στο Τμήμα Άργος / Ναύπλιο – Κόρινθος. Με χρονοαπόσταση Κορίνθου – Άργους μόλις 40 λεπτά της ώρας, χρόνου ανταγωνιστικού ακόμα και του Ι.Χ. Με μόλις 1,5 ώρα διαδρομή για την απόσταση Άργος - Αθήνα. Με τουλάχιστον 10 προαστιακά δρομολόγια την ημέρα. Με διασφάλιση αποφυγής ατυχημάτων.
- 8. Προχωρούμε στην πλήρη αναβάθμιση του Οδικού Άξονα Ερμιονίδα – Τραχειά – Κολιάκι - Επίδαυρος και του Άξονα Δερβενάκια – Φίχτια – Κουτσοπόδι - Άργος. Για μας, για τον ίδιο τον Πρόεδρό μας, είναι επιλογή ο ανατολικός οδικός άξονας Άργος – Μύλοι – Κιβέρι - Άστρος – Λεωνίδειο - Μονεμβάσια.
- 9. Εφαρμόζουμε Πρόγραμμα Προστασίας του Αργολικού Κόλπου και διατήρησης των ιχθυοαποθεμάτων του, για να ζήσουν με αξιοπρέπεια οι εκατοντάδες οικογένειες αλιέων του νομού.
- 10. Τέλος, δεσμευόμαστε για μια Αργολίδα που γίνεται το μεγαλύτερο Ανοιχτό Πολιτιστικό Πάρκο του κόσμου. Για μια Αργολίδα πρότυπο Πράσινης Ανάπτυξης για ολόκληρη τη χώρα.

Οι κίνδυνοι της βαριάς νίκης του Μανιάτη

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΒΑΡΙΑ ΔΕΝ είναι μόνο η ήττα, αλλά και η νίκη καμιά φορά. Στην προκειμένη περίπτωση η νίκη του βουλευτή Αργολίδας και υφυπουργού πλέον του Περιβάλλοντος, της Ενέργειας και της Κλιματικής Αλλαγής, είναι πολύ βαριά. Γιατί αν γυρίσει ανάποδα, δεν σώζεται με τίποτα και μετατρέπεται σε μια βαριά ήττα.
Ο ΜΑΝΙΑΤΗΣ δεν εξελέγη μόνο βουλευτής με χιλιάδες σταυρούς και με την προτίμηση των μισών από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ της Αργολίδας στο πρόσωπό του. Ανέλαβε και τον πιο ευαίσθητο τομέα της κυβέρνησης, ένα καινούργιο υπουργείο που υπόσχεται πολλά και θα διαχειριστεί δισεκατομμύρια για την Πράσινη Ανάπτυξη. Έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα και για τον νομό που εξέλεξε πρώτο βουλευτή τον Μανιάτη. Έναν νομό, ο οποίος υποφέρει από τεράστια άλυτα περιβαλλοντικά προβλήματα, που έχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητά του και στο μέλλον του, αλλά και στην επιβίωση των κατοίκων του.
ΒΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΙΚΗ του Μανιάτη, γιατί ο ίδιος ο βουλευτής κατά καιρούς, αλλά ακόμα και πρόσφατα στην προεκλογική περίοδο, προχώρησε σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις γι΄ αυτόν τον τόπο. Έναν βουλευτή που υπερηφανευόταν ότι γνωρίζει άριστα τις λύσεις για τα προβλήματα του Περιβάλλοντος, της Ενέργειας και της Κλιματικής Αλλαγής.
ΜΕ ΤΟ …ΝΤΟΥΦΕΚΙ θα περιμένουν στη …γωνιά τον νέο υφυπουργό φίλοι και εχθροί στο πρώτο στραβοπάτημα. Λάθη δεν επιτρέπονται. Και δεν συγχωρούνται. Μετά την πρώτη περίοδο χάριτος, ο νέος υφυπουργός θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένο έργο με συγκεκριμένα αποτελέσματα και χρονοδιαγράμματα και για την Αργολίδα.
Η ΑΡΓΟΛΙΔΑ δεν χρειάζεται ρουσφέτια. Λύσεις χρειάζεται στα τεράστια χρόνια και άλυτα προβλήματα που την υποβαθμίζουν και την αφανίζουν καθημερινά. Λύσεις – τομές σε απλά θέματα, όπως οι φορτοεκφορτώσεις χύδην στο λιμάνι του Ναυπλίου, μέχρι και σε πολύ σοβαρά θέματα, όπως τα σκουπίδια, οι εκτάσεις που αποχαρακτηρίζονται και χτίζονται, τα εργοστάσια που είναι διάσπαρτα και ρυπαίνουν γη και αέρα, τον Αργολικό κόλπο που αργοπεθαίνει από τη μόλυνση, τα νερά του Αργολικού πεδίου που εξαφανίζονται και δηλητηριάζονται, την ερημοποίηση του εδάφους που ήδη έχει ξεκινήσει.
ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ολόκληρος, έχει φορτώσει τις ελπίδες του στον νέο υφυπουργό. Ας μην τους διαψεύσει. Είναι βαριά η νίκη του Μανιάτη, ιδιαίτερα από το πόστο που ανέλαβε και πρέπει να πετύχει, γιατί η αποτυχία θα σημάνει την πολιτική του εξαφάνιση.

Όλοι ικανοποιημένοι στον Νομό

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως είμαστε ο μοναδικός νομός που κατάφερε το ακατόρθωτο σε αυτές τις εκλογές: Να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι με το εκλογικό αποτέλεσμα. Όλοι οι πολίτες και όχι οι οπαδοί και οι υποψήφιοι, φυσικά.
ΑΝΑΔΕΙΞΑΜΕ σε όλο τον νομό την πεποίθηση του κόσμου ότι με την κυβέρνηση ΝΔ «δεν πήγαινε άλλο». Ενισχύθηκε το ΠΑΣΟΚ και έφτασε σε επίπεδο 1980. ΔΙΑΤΗΡΗΣΑΜΕ παράλληλα την ΝΔ «πρώτο κόμμα». Ο Καραζταφέρης δεν κατάφερε να εισπράξει τις απώλειες της ΝΔ, αλλά ενισχύθηκε ικανοποιητικά. Η αριστερά κατάφερε να διατηρήσεις τις δυνάμεις της στο ύψος «της συμφωνίας της Γιάλτας». Οι Οικολόγοι Πράσινοι έμειναν εκτός βουλής αλλά διπλασίασαν το ποσοστό τους κλπ.
ΕΚΛΕΞΑΜΕ έναν υφυπουργό (έστω και με την βοήθεια του Χρισόγελου), έναν συνδετικό κρίκο με την πολιτική ιστορία της περιοχής και έναν κασσετοκομιστή γλιτώνοντάς τον από την ταλαιπωρία των δικαστικών εξετάσεων, λόγω κοινοβουλευτικής ασυλίας.
ΣΕ ΟΣΟΥΣ έμειναν εκτός βουλής δεν θα αναφερθώ, αφού γνωρίζουν πως για την αποτυχία τους ευθύνονται οι κόλακες που τους περιστοίχιζαν τα τελευταία χρόνια αποσκοπώντας σε προσωπικά τους οφέλη και όχι σε κοινωνικά, αλλά και αυτοί θα πρέπει να αισθάνονται ανακούφιση αφού τελείωσαν οι εκλογικές διαδικασίες και θα επιστρέψουν στις δουλειές τους, αποτυχημένοι μεν αλλά τυχεροί δε, αφού γλίτωσαν τον διασυρμό που τους επιφύλασσε το κόμμα τους πριμοδοτώντας με τους μηχανισμούς τους συνυποψηφίους τους.
ΤΑ ΠΕΤΥΧΑΜΕ όλα, και η πίτα σωστή και ο οπαδός χορτάτος. Τα πετύχαμε όλα εκτός από ένα: Να αναδείξουμε τα προβλήματα του Νομού και όχι την εξατομίκευσή τους και σε αυτό δεν μας έφταιξαν τα κόμματα και οι υποψηφιότητες αλλά η παθογένεια της Αργολικής κοινωνίας και η ανικανότητά της να δει τα προβλήματα πριν αυτά εξατομικευτούν φτάνοντας στην πόρτα του καθενός μας ξεχωριστά.

Να πεθαίνεις για την Ελλάδα είναι άλλο και άλλο εκείνη να σε πεθαίνει

Άρθρο της Αιμιλίας Καραντζούλη

ΠΑΝΖΟΥΡΛΙΣΜΟΣ! Εκλογές: η διαδικασία κατά την οποία οι πολίτες ενός κράτους επιλέγουν με καθολική ψηφοφορία τους κυβερνητικούς τους αντιπροσώπους. Για ακόμα μια φορά τα ίδια λόγια, οι ίδιες συζητήσεις, οι ίδιες υποσχέσεις, η δημοπρασία της ανθρώπινης ελπίδας. Και τελικά νικητής αναδεικνύεται ξανά ο ίδιος : ο απόλυτος εγωισμός. Είναι τρομακτικό, πώς οι Έλληνες εξακολουθούν να επιλέγουν τις ίδιες κυβερνήσεις απλώς και μόνο επειδή φοβούνται να αντιμετωπίσουν τον εαυτό τους. Φοβούνται να παραδεχθούν, πως η βάση στην οποία έθεσαν όλες τις ελπίδες τους αποδείχθηκε λανθασμένη. Πως αυτό που τόσα χρόνια υποστήριξαν με ζήλο και πάθος δεν ήταν αυτό που περίμεναν. Ξεγελάστηκαν και αυτοί, στάθηκαν αδύναμοι, όπως και τόσοι άλλοι. Έτσι σε αυτή τη χώρα ο φόβος διαιωνίζεται και τελικά κυριαρχεί. Φόβος για την αποδοχή του λάθους, για τον πληγωμένο εγωισμό, μα πάνω απ'όλα για την αλλαγή.για την μεταβολή από το συμβιβασμό και τη ρουτίνα σε μια άλλη πραγματικότητα.
ΚΙ ΟΜΩΣ ήδη ξέρω πως την επόμενη των εκλογών δεν θα δω τον ουρανό διαφορετικό. Το χειρότερο όμως είναι πως κανείς δεν περιμένει, δεν πιστεύει σε αυτό το διαφορετικό. Μου προκαλεί αλήθεια θαυμασμό, πώς το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ήδη γνωστό πριν από την εκλογική διαδικασία. Όπως ακριβώς είναι γνωστό, πως αλλαγή δεν θα υπάρξει, και η φράση «όλοι είναι ίδιοι» θα παραμένει ως μια ανολοκλήρωτη σκέψη στο μυαλό.
ΊΣΩΣ τα πράγματα να ήταν τελείως διαφορετικά, αν αποφασίζαμε να δούμε την αλήθεια κατάματα, πέρα από ψεύτικους εγωισμούς και ιδιοτροπίες. Είμαι της άποψης ότι μας κυβερνούν αυτοί που μας αξίζουν. Και ίσως έτσι επιτέλους καταλάβουμε πως η ευθύνη για ό,τι μας συμβαίνει, για τη φτώχεια, την επαιτεία, τα δάνεια, την αγραμματοσύνη, είναι απολύτως δική μας. Παραμένουμε άνθρωποι ξεγελασμένοι από τον ίδιο μας τον εαυτό, είτε γιατί στηρίξαμε όσους επέβαλαν αυτή την κατάσταση, είτε γιατί δεν κάναμε αρκετά για να τους αποτρέψουμε.
ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση πάντως, το δικαίωμα το δώσαμε εμείς.
ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ των τελευταίων ημερών είναι πως όλοι καταβάθος γνωρίζουμε, μα κανείς δεν τολμά να το παραδεχθεί. Η πολιτική έπαψε να υπηρετεί τους βαθύτερους σκοπούς της από τότε που τα χρήματα άρχισαν να περνούν από τα χέρια των αντιπροσώπων της. Κι όμως, ίσως τίποτα να μην ήταν το ίδιο αν οι πολιτικοί δεν είχαν προσωπική περιουσία. Αν το κέρδος ήταν αποκλειστικά ηθικό, η προσφορά και το ενδιαφέρον για το κοινό καλό.
Ίσως τότε να μην υπήρχαν καν πολιτικοί. Μα τελικά συνειδητοποιώ πως δεν είναι δυνατό κάποιος να κατηγορεί για οτιδήποτε τους κυβερνώντες, από τη στιγμή που ο ίδιος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τους έχει επιλέξει ως αντιπροσώπους του.
ΩΣΤΟΣΟ, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω την περιέργεια που μου προκάλεσε κατά την προεκλογική περίοδο, ο τρόπος με τον οποίο οι πολιτικοί, με όλα όσα έχουν να τους βαραίνουν, μπορούν και επιδιώκουν να βγαίνουν στα Μ.Μ.Ε μιλώντας με τόσο μεγάλη έπαρση και θράσος. Σιχάθηκα να βλέπω και να ακούς τους ατέλειωτους μονολόγους των ίδιων συνεχώς προσώπων. Και έτσι αναρωτήθηκα σε ποιόν απευθύνονταν. σίγουρα όχι σε εμάς. δεν μπορεί να μας κοροϊδεύουν τόσο φανερά. Και ξαφνικά τρόμαξα συνειδητοποιώντας πως, αν δεν θέλαμε, τίποτα από αυτά δεν θα συνέβαινε. Κι όμως προτιμούμε να γυρίζουμε την πλάτη ακόμα και σε αυτή την πραγματικότητα.
ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ αγώνας συνεχίζεται με το περιβάλλον και την αισθητική μας να μολύνονται ολοένα και περισσότερο. Με τις φάτσες των ίδιων συνεχώς ανθρώπων σε τεράστιες ή μικρές αφίσες, σε δρόμους ή σε πλατείες, δημιουργώντας έτσι την εντύπωση πως δεν μπορείς να τους ξεφύγεις. Όπου κι αν κοιτάξεις, θα είναι πάντα εκεί, με το ίδιο γλοιώδες ψευτοχαμόγελο, την αίσθηση της ικανοποίησης και το αν μη τι άλλο διορατικό τους βλέμμα. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι η άμετρη πρόκληση. Συγχωρήστε μου που αντιδρώ , αν και μου προσφέρατε ένα κόσμο που όλοι έχουν συνηθίσει να σκύβουν το κεφάλι. Δεν απαξιώνω την πολιτική, παρά τον τρόπο με τον οποίο αυτή ασκείται κατά τις προεκλογικές περιόδους.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο και με γέμισε θυμό, ήταν ο τρόπος με τον οποίο σχεδόν όλα τα κόμματα επέλεξαν να καπηλευτούν προς όφελος τους τα γεγονότα του Δεκέμβρη. Και έτσι ο θάνατος ενός δεκαπεντάχρονου έγινε μέσο ψηφοθηρίας. Γνωρίζοντας την προσπάθεια που καταβλήθηκε για να μην κομματικοποιηθεί η όλη αντίδραση μικρών και μεγάλων, μόνο λύπη θα μπορούσα να αισθανθώ. Λυπάμαι για τα αριστερά κόμματα που στα σποτάκια τους παρουσιάζονταν ως καθοδηγητές του όλου κινήματος, και για τα (άκρο)δεξιά που πρόβαλλαν τους εαυτούς τους ως σωτήρες, προστάτες από τα αδίστακτα αν μη τι άλλο δεκαπεντάχρονα. Κι όμως κάπου επιτέλους πρέπει να υπάρξουν όρια.
Η ΕΛΛΑΔΑ τα τελευταία χρόνια καταστρεφόταν συνεχώς. Άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί, έχασαν τις περιουσίες τους, καταστράφηκε η παραγωγή τους, κατέληξαν να ζούν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Τα χρέη αυξήθηκαν, τα σχολεία έκλειναν το ένα μετά το άλλο και ένας δεκαπεντάχρονος βρέθηκε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού. Κι όμως ο κόσμος που ονειρεύτηκαν οι νέοι της γενιάς μου δεν μοιάζει με όλο αυτό. Είναι ο κόσμος που μας παραδώσατε και δεν ξέρω αν είσαστε υπερήφανοι για αυτόν. Μα αν δεν ήσασταν θα κάνατε κάτι για να τον αλλάξετε.
ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ έχουμε πια ένα μόνο δικαίωμα: την (ή «τον», όπως θέλουν τελευταία) ψήφο μας. Είναι το μέσο με το οποίο μπορούμε να κάνουμε πιο ενεργή και αποδοτική την αντίδραση μας, γιατί η Ελλάδα δεν θα αντέξει για πολύ ακόμα. Και αν κάποιοι δεν στήριξαν συγκεκριμένες κυβερνήσεις, πρέπει να αναρωτηθούν τι έκαναν για να τις αποτρέψουν.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι πως χάσαμε την αυτοεκτίμηση μας. Πιστέψαμε στους μεσσίες που θα 'ρχονταν και έτσι απλά θα έλυναν όλα μας τα προβλήματα.
ΊΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ πια να πιστέψουμε και λίγο στον εαυτό μας και να καταλάβουμε πως «να πεθαίνεις για την Ελλάδα είναι άλλο και άλλο εκείνη να σε πεθαίνει».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ