Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/12/09

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 31.12.2009


Τροχαία ατυχήματα στην Αργολίδα

Η ανακοίνωση των τροχαίων ατυχημάτων στο νομό Αργολίδας από την Αστυνομική Διεύθυνση, έφερε στην επιφάνεια ένα από τα σημαντικά προβλήματα του νομού. Τα τροχαία ατυχήματα και οι επιπτώσεις τους στην κοινωνία συνολικά δεν είναι μόνο θέμα τροχαίας. Πρέπει να είναι όλης της κοινωνίας με πρωταγωνιστές την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Πολύ περισσότερο όταν οι εκτιμήσεις της τροχαίας είναι ότι τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται στους νέους δρόμους που κατασκευάστηκαν στο νομό με πρωταθλητή των ατυχημάτων το δρόμο ενοποίησης των Αρχαιολογικών χώρων και την παραλιακή Ναυπλίου – Ν. Κίου.

Όταν σ΄ ένα νομό τα τροχαία το χρόνο είναι περισσότερα από 150 και οι νεκροί ξεπερνούν τα είκοσι (20) άτομα πρέπει να εξετάσουμε άλλες πολιτικές. Ακόμα και η έλλειψη αστυνόμευσης από τους δρόμους, εάν κάποιος θεωρήσει ότι είναι ένα μέτρο για την αντιμετώπιση των ατυχημάτων, πρέπει να αντιμετωπιστεί με συνολικό αίτημα της κοινωνίας για την κάλυψη των αναγκών της αστυνομίας σε προσωπικό.

Το κυριότερο πρέπει να επανεξετάσουμε τον σχεδιασμό των δρόμων. Δεν μπορεί οι καινούργιοι δρόμοι να έχουν το 80 % των ατυχημάτων στο νομό. Κάτι σχεδίασαν λάθος οι αρμόδιοι φορείς.

Ας αναφέρουμε συμπληρωματικά και το θέμα της κυκλοφορικής αγωγής. Τρία κυκλοφορικά πάρκα στο νομό και μόνο το ένα υπολειτουργεί. Τα υπόλοιπα απλά υπάρχουν.

Μήπως πρέπει να κάτσουν σε ένα τραπέζι τροχαία Δήμοι Νομαρχία για να αποφασίσουν μια καμπάνια για τα τροχαία ένα διαφορετικό σχεδιασμό στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εκτός από τις αντιδράσεις των πολιτών και των κινήσεων και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης είχε υποβάλλει την πάρα κάτω ερώτηση:

«Η ευρύτερη παραθαλάσσια περιοχή από το Ναύπλιο έως το Κυβέρι, αλλά και η ηπειρωτική Αργολίδα, αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, αλλά και την οικονομική ύφεση.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας δημοπράτησε εντός του 2006 και ξεκίνησε, προεκλογικά, έργα “βελτίωσης της παραλιακής οδού που συνδέει το Ναύπλιο με τη Νέα Κίο”. Ο δρόμος αυτός κατασκευάστηκε αρχές δεκαετίας του 1970 με τις γνωστές διαδικασίες της χούντας, με σοβαρές επιπτώσεις στον υγροβιότοπο.

Με την εν λόγω απόφαση αγνοείται ο ισχύων, από το 1985, χωροταξικός σχεδιασμός της περιοχής και οι κατευθύνσεις των υπό εξέλιξη χωροταξικών, με τις οποίες οι μελετητές έχουν εντοπίσει τα δεδομένα που καθιστούν προβληματική τη λειτουργία του συγκεκριμένου οδικού δικτύου και προτείνουν τη μεταφορά του, στο εσωτερικό του θαλάσσιου μετώπου στον ήδη υπάρχοντα αγροτικό δρόμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και δεν υπάρχει έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το έργο, “εξασφαλίστηκε” απαλλαγή από την τήρηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με τον ισχυρισμό ότι: α) “δεν εμπίπτει εντός γραμμών αιγιαλού και παραλίας” γεγονός που δεν ευσταθεί καθώς τόσο το υφιστάμενο όσο και το υπό κατασκευή τμήμα βελτίωσης βρίσκονται εντός της θεσμοθετημένης παραλίας και β) ότι “δε διέρχεται από περιοχές προστατευόμενες από ειδικές διατάξεις”, γεγονός που επίσης δεν ευσταθεί καθώς τα 2/3 του δικτύου διέρχονται από περιοχή που έχει θεσμοθετηθεί ως περιοχή απόλυτης προστασίας (ΦΕΚ396/Δ΄/8-6-1999 Προεδρικό Διάταγμα όπου αναγνωρίσθηκε και οριοθετήθηκε το οικοσύστημα της περιοχής, υγροβιότοπος Αλίπεδα Καλυβίων).

Η παράκαμψη της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, στέρησε επίσης την τοπική κοινωνία από την αναγκαία πληροφόρηση και έκφραση πιθανόν ενστάσεων, αφαίρεσε το δικαίωμα να διατυπωθούν, μέσα από θεσμικές διαδικασίες, οι αντίθετες και πλήρως τεκμηριωμένες απόψεις και προβληματισμοί που, εδώ και έναν χρόνο, διατυπώνονται, όπως ο κίνδυνος τα εν λόγω έργα να επιταχύνουν την παράκτια διάβρωση με αποτέλεσμα τη σταδιακή εξαφάνιση της παραλίας, πράγμα που ήδη έχει συμβεί σε άλλα σημεία της Αργολίδας.

Η Ν.Α. Αργολίδας ισχυρίζεται πως η βελτίωση της υφιστάμενης οδού είναι επίσης αναγκαία λόγω αύξησης των τροχαίων ατυχημάτων. Όμως γι’ αυτά υπεύθυνες σε μεγάλο βαθμό είναι οι παρόδιες χρήσεις (πληθώρα παράνομα χωροθετημένων νυχτερινών κέντρων) που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των οδηγών, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, και η έλλειψη μέτρων για την αντιμετώπισή τους.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί

1. Για ποιο λόγο ο δρόμος ταχείας κυκλοφορίας εξαιρέθηκε από την τήρηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης ενώ εμπίπτει σε περιοχή αιγιαλού και παραλίας και διέρχεται από περιοχές προστατευόμενες από ειδικές διατάξεις. (ΦΕΚ 396/Δ΄/ 8-6-1999);

2. Προτίθενται να πάρουν μέτρα για την ουσιαστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής σύμφωνα με τις ισχύουσες αλλά και υπό έγκριση Χωροταξικές Μελέτες, ώστε να πάψει η περιοχή να πληρώνει το κόστος της ανεξέλεγκτης και ανορθολογικής ανάπτυξης;

3. Θα πάρουν μέτρα για την αποτελεσματικότερη προστασία και αποκατάσταση του οικοσυστήματος « Αλίπεδα Καλυβίων» και για την απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανικών μονάδων (π.χ. πυρηνελαιουργία ) και άλλων εγκαταστάσεων που συμβάλλουν στην υποβάθμιση του υγροβιότοπου»;



* Το παραπάνω ρεπορτάζ είχε πονηθεί από μέλη της «Άλλης Πρότασης»

Προβλήματα με δάνεια και στέγαση των Ρομά σε Νέα Κίο – Νέα Τίρυνθα

Οι συνεργαζόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) και Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) που ασχολούνται με θέματα δικαιωμάτων των Ρομά στην Ελλάδα από το 1996, με την ευκαιρία της χθεσινή Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά δημοσιοποίησαν τον Αύγουστο για δεύτερη σειρά επιστολών στις αρχές (που έμειναν αναπάντητες) για σοβαρά προβλήματα διακρίσεων σε βάρος των Ρομά από κρατικές αρχές.


Σήμερα δημοσιοποιούμε δύο επιστολές της ΕΟΔΜ στο Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών Πάτροκλο Γεωργιάδη της 30 Μαΐου 2009 και 12 Ιουνίου 2009, που έμειναν αναπάντητες. Σε αυτές αναφέρεται επίσης πως ούτε το ερωτηματολόγιο για έρευνα για λογαριασμό της ΕΕ που κάνει στην Ελλάδα η ΕΟΔΜ απαντήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στις ακόλουθες επιστολές παρατίθενται στοιχεία για την εγκατάλειψη εδώ και χρόνια του πρότυπου οικισμού Ρομά με 24 βιοκλιματικές κατοικίες στη Μενεμένη. Φωτογραφίες του ερειπωμένου οικισμού το Μάιο 2009 ακολουθούν. Ο οικισμός δημιουργήθηκε το 2002 (κόστος 1 εκατομμύρια ευρώ) και συνεχίζεται να αναφέρεται ως ένας από τους τέσσερις οικισμούς που δημιουργήθηκαν για τους Ρομά τόσο από την Ελλάδα σε διεθνείς εκθέσεις της, όσο και από ελληνικούς φορείς που άκριτα αντιγράφουν τις κρατικές εκθέσεις (Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ΜΚΟ «Οικοκοινωνία», κτλ.).

Στις επιστολές αναφέρεται επίσης πως η Τράπεζα Πειραιώς και η Εμπορική Τράπεζα αρνούνται να χορηγήσουν δάνεια σε Ρομά παρά την απόφαση της πολιτείας. Κυρίως όμως ζητείται η θέση της πολιτείας στο τεράστιο πρόβλημα της αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων από τους περισσότερους Ρομά. Έτσι πολλοί βρίσκονται στο «δόκανο» των ΔΟΥ που έχουν αναλάβει την είσπραξη των οφειλών και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια που πήραν, τινάζοντας στον αέρα την ακριβότερη συνιστώσα του στεγαστικού προγράμματος για τους Ρομά: 460 από τα 500 εκατομμύρια ευρώ πού δαπανήθηκαν για τη στέγαση των Ρομά αφορούσαν στεγαστικά δάνεια.

Ζητείται επίσης ενημέρωση για την απουσία προόδου στις δύο κοινότητες Ρομά της Αργολίδας που είχαν επισκεφθεί το Δεκέμβριο 2007 ο Επίτροπος Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και ο Συνήγορος του Πολίτη, στη Νέα Τίρυνθα και στη Νέα Κίο. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν για έργα στην Νέα Τίρυνθα που χρηματοδοτήθηκαν με 340 χιλιάδες ευρώ και νομιμοποίηση οικιών Ρομά σε οικόπεδα εκτός σχεδίου στη Νέα Κίο έμειναν ανεκπλήρωτες. Η φωτογραφία το Μάιο 2009 είναι από τη Γλυκειά Νέας Τίρυνθας.

Τέλος αναφέρονται σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας της «κατασκήνωσης Μπιρμπίτας» Καλαμάτας που εγκαινίασε το Δεκέμβριο 2008 ο Υφυπουργός Εσωτερικών και μη πρόσβασης των αντίστοιχων παιδιών Ρομά στο σχολείο.







- Έρευνα για τις δράσεις για τη βελτίωση της επίδρασης των πολιτικών και προγραμμάτων που στοχεύουν στην κοινωνική ένταξη των Ρομά και στην καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος τους στην ευρωπαϊκή ένωση:

30 Μαΐου 2009

Κύριο Πάτροκλο Γεωργιάδη

Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών

Αξιότιμε Κύριε Γενικέ

Όπως ήδη γνωρίζετε, κάνουμε μια έρευνα για τις δράσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της επίδρασης των πολιτικών και των προγραμμάτων για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η έρευνα (περιγραφή στα αγγλικά: http://www.errc.org/db/03/B3/m000003B3.pdf) διεξάγεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά (ERRC) για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε 18 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της έρευνας στην Ελλάδα. Αφού ολοκληρωθεί η έρευνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συντάξει εκθέσεις οι οποίες θα δημοσιευτούν. Περιμένουμε να μας στείλετε το συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο με τις απαντήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών που έπρεπε να είχε σταλεί μέχρι χθες.

Στο μεταξύ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη σε κοινότητες Ρομά στα πλαίσια της έρευνας, μας δημιουργήθηκαν μερικές συγκεκριμένες απορίες για τις οποίες θα εκτιμούσαμε να είχαμε την υπεύθυνη απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών:

1. Ο ένας από τους τέσσερις οικισμούς όπου η πολιτεία έχτισε σπίτια, στη Μεμενένη, έχει εγκαταλειφθεί εδώ και μερικά χρόνια από όλους τους Ρομά και όταν εμφανίστηκαν άλλοι Ρομά να εγκατασταθούν εκεί (από το Φοίνικα) ο Δήμος αρνήθηκε την εγκατάστασή τους. Σήμερα τα σπίτια είναι λεηλατημένα και ο ερημωμένος οικισμός «χάνεται» μέσα στα άγρια χόρτα. Κατά την πολιτεία, γιατί εγκαταλείφθηκε, γιατί δεν επιτράπηκε ή δεν επιδιώχθηκε η εγκατάσταση άλλων Ρομά και γιατί επιτράπηκε η καταστροφή των σπιτιών;

2. Σε ότι αφορά τα δάνεια, μας δόθηκε από τη ΔΟΚΠΥ Βόλου επιστολή της Τράπεζας Πειραιώς Νέας Ιωνίας Βόλου της 5/5/2009, στην αιτούσα ΔΣ (Απόφαση 44728/16-7-2008) που απέρριπτε την αίτησή της «καθώς ο σκοπός του δανείου Ρομ δεν πληρεί (sic) τα κριτήρια χρηματοδότησης». Παρακαλούμε να μας γνωρίσετε αν το αν ένας δικαιούχος πληροί τα κριτήρια είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου και η απόφαση είναι υποχρεωτική για κάθε συμβεβλημένη τράπεζα. Σε αυτή την περίπτωση τι ενέργεια θα κάνει το Υπουργείο προς την Τράπεζα;

3. Επίσης, από τη ΔΟΚΠΥ Βόλου πληροφορηθήκαμε πως η Εμπορική Τράπεζα (Μοναστηρίου 156) Θεσσαλονίκης δεν εγκρίνει δάνειο στον αιτούντα ΑΚ (Απόφαση 55867/17-12-2003) λόγω εκκρεμούντος μικροχρέους του μερικών εκατοντάδων ευρώ που εμφανίζεται στο σύστημα «Τειρεσίας». Η εντύπωση είναι πως δεν θα έπρεπε να υπόκεινται στον έλεγχο του συστήματος οι δικαιούχοι των δανείων. Παρακαλούμε να έχουμε τη θέση του Υπουργείου.

4. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αδυναμία αποπληρωμής των δανείων από τους δικαιούχους λόγω χαμηλού εισοδήματος ή/και ανεργίας. Μερικοί/ες δικαιούχοι που σταμάτησαν τις πληρωμές δεν είχαν καμιά ενόχληση. Σε άλλους όμως οι τράπεζες έστειλαν ειδοποιητήρια που αναφέρουν πως θα ακολουθήσει βεβαίωση της οφειλής από τις ΔΟΥ, ή ακόμα έχουν γίνει ανάλογες βεβαιώσεις από ΔΟΥ με αναγγελία προσημείωσης και τελικά κατάσχεση της οικίας καθώς και παράλληλη άρνηση χορήγησης φορολογικής ενημερότητας που σε μερικούς εμποδίζει και την επαγγελματική δραστηριότητα. Παρακαλούμε να μας γνωρίσετε αν η πολιτεία έχει ή σκέπτεται να προβλέψει κάτι για τις περιπτώσεις αυτές ή αν απλώς θα εφαρμοστεί η υπάρχουσα νομοθεσία με τελική επίπτωση την υπερχρέωση των Ρομά με όλες τις σχετικές οικονομικές και ποινικές συνέπειες περιλαμβανόμενης και της απώλειας της κατοικίας τους.

Παρακαλούμε να έχουμε την απάντησή σας στα ερωτήματα αυτά μέχρι τις 15 Ιουνίου 2009 ώστε να την περιλάβουμε στην έκθεσή μας.

Με εκτίμηση

Ναυσικά Παπανικολάτου

Εκπρόσωπος Ελληνικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων





- Έρευνα για τις δράσεις για τη βελτίωση της επίδρασης των πολιτικών και προγραμμάτων που στοχεύουν στην κοινωνική ένταξη των Ρομά και στην καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος τους στην ευρωπαϊκή ένωση

12 Ιουνίου 2009

Κύριο Πάτροκλο Γεωργιάδη

Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών

Αξιότιμε Κύριε Γενικέ

Όπως ήδη γνωρίζετε, κάνουμε μια έρευνα για τις δράσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της επίδρασης των πολιτικών και των προγραμμάτων για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η έρευνα (περιγραφή στα αγγλικά: http://www.errc.org/db/03/B3/m000003B3.pdf) διεξάγεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά (ERRC) για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε 18 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της έρευνας στην Ελλάδα. Αφού ολοκληρωθεί η έρευνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συντάξει εκθέσεις οι οποίες θα δημοσιευτούν. Περιμένουμε πάντα να μας στείλετε το συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο με τις απαντήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και την απάντηση στην προηγούμενη επιστολή μας της 30/5/2009 με ειδικότερα ερωτήματα.

Στο μεταξύ, κατά την πρόσφατη δεύτερη επίσκεψη σε κοινότητες Ρομά στα πλαίσια της έρευνας, μας δημιουργήθηκαν πρόσθετες συγκεκριμένες απορίες για τις οποίες θα εκτιμούσαμε να είχαμε την υπεύθυνη απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών:

1. Επισκεφθήκαμε τον καταυλισμό της Γλυκιάς Νέας Τίρυνθας και τον οικισμό της Καρακάξας Νέας Κίου τους οποίους είχε επισκεφθεί το Δεκέμβριο 2007 ο Επίτροπος Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και ο Συνήγορος του Πολίτη όπως αναφέρεται στην επιστολή του Επιτρόπου στον Υπουργό Εσωτερικών στις 19 Δεκεμβρίου 2007 (https://wcd.coe.int/ViewDoc.jsp?id=1413785&Site=CommDH&BackColorInternet=FEC65B&BackColorIntranet=FEC65B&BackColorLogged=FFC679). Η τοπική υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των Ρομά που είχε μετάσχει στην επίσκεψη εκείνη μας πληροφόρησε πως τίποτε δεν άλλαξε στις δύο περιοχές από τότε. Όμως, με την απόφαση 64714/5-12-2007 του Υφυπουργού Εσωτερικών ο Δήμος Τίρυνθας χρηματοδοτήθηκε με 340,251 ευρώ για «εκτέλεση εργασιών βελτίωσης της υποδομής των χώρων διαμονής των Τσιγγάνων». Παρακαλούμε να μας γνωρίσετε σε τι έργα δαπανήθηκε το ποσό αυτό ή αν δεν εκτελέστηκε το έργο για ποιους λόγους ματαιώθηκε. Επίσης, κατά την επίσκεψη εκείνη, ο εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είχε δεσμευθεί πως η πολιτεία θα προχωρούσε στη νομιμοποίηση των οικιών των Ρομά σε ιδιόκτητα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλεως στη Νέα Κίο, κάτι που επίσης δεν έχει γίνει, ενώ οι Ρομά καλούνται να υφίστανται επανειλημμένες δικαστικές και οικονομικές συνέπειες των αυθαιρέτων αυτών. Παρακαλούμε να μας γνωρίσετε γιατί δεν υλοποιήθηκε η δέσμευση ή ποια εναλλακτική λύση υπάρχει για τις κατοικίες αυτές των Ρομά.

2. Στη Μπιρμπίτα Καλαμάτας επισκεφθήκαμε το νεοκατασκευασθέντα οικισμό των Ρομά που αποκαλείται «κατασκήνωση» και είναι πραγματικά αυτό αφού έχει κοινόχρηστους χώρους υγιεινής ενώ τα οικήματα δεν έχουν ούτε ένα νιπτήρα, έχουν παροχή ρεύματος που δεν επιτρέπει την ταυτόχρονη λειτουργία κουζίνας και ψυγείου, ενώ είναι ενιαίοι χώροι και δεν επιτρέπεται η κατασκευή διαχωριστικών για τη διαίρεση σε δωμάτια. Κυρίως δε, όπως μας δήλωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, πρόκειται για «προσωρινή» και όχι «μόνιμη» όπως έχει παρουσιαστεί σε έγγραφα της πολιτείας στέγαση των Ρομά μέχρι να εγκατασταθούν μόνιμα αλλού και για αυτό πήρε το χαρακτήρα «κατασκήνωσης». Ως κατασκήνωση για προσωρινή στέγαση (για παράδειγμα ολιγόμηνη) ο οικισμός είναι πραγματικά υποδειγματικός. Όμως, τα παραχωρητήρια είναι για διάρκεια τριών ετών και η διορισμένη από την πολιτεία «Προσωρινή Επιτροπή Αυτοδιοίκησης» των Ρομά μας δήλωσε πως δεν γνωρίζουν να επίκειται άλλη μόνιμη λύση, για αυτό και ζητούν επίμονα να αποκτήσουν σε κάθε σπίτι νιπτήρα, δυνατότητα κουζίνας, τουαλέτα και δυνατότητα να το χωρίσουν σε δωμάτια. Τέλος, πληροφορηθήκαμε πως τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο γιατί το λεωφορείο του ΚΤΕΛ που θα ήταν διαθέσιμο έπρεπε να περνά στις 6:30-7:00 πμ ενώ η έναρξη των μαθημάτων στο σχολείο που απέχει περί τα 15 λεπτά από τον οικισμό γίνεται στις 8:00 πμ. Παρακαλούμε για την άποψή σας για τα θέματα αυτά.

Παρακαλούμε να έχουμε την απάντησή σας στα ερωτήματα αυτά μέχρι τις 19 Ιουνίου 2009 ώστε να την περιλάβουμε στην έκθεσή μας.

Με εκτίμηση

Ναυσικά Παπανικολάτου

Εκπρόσωπος Ελληνικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων

Ενεργειακή αναβάθμιση για διατηρητέα του Ναυπλίου

Είναι γνωστό ότι οι ιδιοκτήτες παραδοσιακών κτηρίων αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, λόγω της παλαιότητας της κατασκευής των οικοδομών τους, ενώ η απώλεια ενέργειας που υπάρχει είναι τεράστια.


Ο δημοτικός συνδυασμός «Άλλη Πρόταση», με ανοιχτή επιστολή του προς τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, ζητά την ένταξη της κατηγορίας αυτής των διατηρητέων σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης.

Την ανοιχτή επιστολή υπογράφουν οι δημοτικοί Σύμβουλοι Γιάννης Γκιόλας, Κώστας Καράπαυλος και Ελένη Λαπαθιώτη-Νταή:

«Όπως έχουμε πληροφορηθεί πραγματοποιείται τις ημέρες αυτές με πρωτοβουλία σας μια συζήτηση σχετικά με το πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης ιδιωτικών κτηρίων στη χώρα μας.

Επιθυμούμε ως μια δημοτική παράταξη μιας πόλης που είναι από τις λίγες στη χώρα μας που διατηρεί ένα αξιόλογο ιστορικό κέντρο, να σας καταθέσουμε τις απόψεις μας σχετικά με μια μεγάλη αδυναμία που είχε το πρόγραμμα αυτό, όπως παλαιότερα είχε ανακοινωθεί, και που αφορά τα κτήρια που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα. Το προηγούμενο πρόγραμμα έθετε ένα κατώτατο όριο αντικειμενικής αξίας για να είναι επιλέξιμο ένα κτήριο ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Τούτο όμως αυτόματα έθετε όλα τα κτήρια στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου εκτός προδιαγραφών.

Είναι γνωστό ότι οι ιδιοκτήτες παραδοσιακών κτηρίων αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, λόγω της παλαιότητας της κατασκευής των οικοδομών τους, ενώ η απώλεια ενέργειας που υπάρχει είναι τεράστια.

Θεωρούμε ότι πρέπει τα κτήρια που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα να έχουν μια προτεραιότητα στο νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης που ελπίζουμε να ανακοινωθεί. Οι ιδιοκτήτες των παραδοσιακών κτηρίων που υφίστανται χάριν της προστασίας της αρχιτεκτονικής και ιστορικής μας κληρονομιάς αρκετές δυσκολίες στην οίκηση μέσα στα κτήρια αυτά, πρέπει να έχουν μια προτεραιότητα στην επιλεξιμότητα.

Θεωρούμε ότι : Το Υπουργείο πρέπει να δώσει και τις κατάλληλες και αναγκαίες τεχνικές κατευθύνσεις (σε συνεργασία μάλιστα με το Υπουργείο Πολιτισμού – Τουρισμού ) σχετικά με τα έργα που πρέπει να γίνουν σε διατηρητέα κτήρια, ώστε αυτά να αναβαθμισθούν ενεργειακά.

Στην κατηγορία αυτή μπορεί να ενταχθούν έργα όπως η αντικατάσταση κουφωμάτων τζαμιών και πατζουριών (ξύλινα και ακολουθώντας την προηγούμενη τεχνοτροπία κατασκευής τύπου γερμανικών ή γαλλικών), εξωτερικές εργασίες μόνωσης και χρήσης υλικών εξωτερικού βαψίματος των κτηρίων, μόνωση στις στέγες, εξέταση της τοποθέτησης ηλιακών κατόπτρων στις κεραμοσκεπείς στέγες (αισθητικά προβλήματα όταν τοποθετούνται σε κτήρια εντός ενός οικιστικού συνόλου που έχει κηρυχθεί διατηρητέο.)

Εννοείται πως θεωρούμε ως επιλέξιμα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τα κτήρια που προορίζονται για μόνιμες κατοικίες και όχι για άλλες χρήσεις γιατί στα ιστορικά κέντρα είναι απαραίτητο να τονωθεί η κατοικία και μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Πρόστιμα στη φύση

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ περιβάλλον έγινε για μια ακόμα χρονιά αντικείμενο συζητήσεων και χώρος αντιπαράθεσης χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η ΝΔ προωθούσε με μαθηματική ακρίβεια μοντέλα καύσης, αδιαφορώντας για την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και εφαρμόζοντας τεχνάσματα, όπως οι δεματοποιητές προκειμένου να αποφύγει τα πρόστιμα.

ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ άλογα του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζουν στο ίδιο οικονομίστικο μοτίβο τις φανφάρες του για καθαρό περιβάλλον στο πλαίσιο της ταξικής πολιτικής «ο ρυπαίνων πληρώνει» εισπράττοντας τα τέλη για τα παλαιά ΙΧ από τους φουκαράδες που ελλείψει μέσων μαζικής μεταφοράς συντηρούσαν με κόπους ζωής το «σαραβαλάκι» τους.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ανάπτυξη αφορά καθαρά πλέον την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ενώ δεν προστατεύει πραγματικά το φυσικό περιβάλλον, αφού εξαιρεί τον άνθρωπο αφήνοντας ανέγγιχτες τις σχέσεις εργασίας και εργασιακό περιβάλλον, λες και ο άνθρωπος αρρωσταίνει μόνο από την ρύπανση και τον ακάθαρτο αέρα.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ που μεταφράζεται σε συσσώρευση αγαθών ή κερδών δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως το προσωπείο που συχνά χρησιμοποιεί ο καπιταλισμός για να ξεγελάσει τους ήδη αλλοτριωμένους πολίτες, εφαρμόζοντας την εκμοντερνισμένη πολιτική του καρότου.

ΜΠΡΟΣ στο 2010, ίσως πιο έντονα απ` ότι τις προηγούμενες χρονιές, θα πρέπει να αναλογιστούμε τι παγίδες κρύβονται πίσω από κάθε πράσινο αναπτυξιακό μοντέλο και να δούμε με καχυποψία, όλους αυτούς που μας επαγγέλλονται «σωτήριες» λύσεις, υπονοώντας το «σωτήριες» για τα δικά τους οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την ανάγκη για ένα καλλίτερο φυσικό περιβάλλον από εκείνο που οι ίδιοι οι σωτήρες μας παρέδωσαν πριν εμφανιστούν ως προστάτες του.

ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ στην ίδια τη φύση, αύριο, μεθαύριο όπως η επιβολή των μεταλλαγμένων, εμποδίζοντας τελείως την «αυτοθεραπεία» της φύσης, μέσω τον ζιζανίων και των εντόμων της.

Ζαστανώθηκε

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου


Ο Βασιλάρας ένα άγριο και ατίθασο αγόρι περνούσε τα παιδικά του χρόνια στο ορεινό χωριό της Κρύας Βρύσης. Ήταν μικροκαμωμένος, ήταν εφτά χρονών και έμοιαζε για πέντε, το νευρώδες στην συμπεριφορά και το ατίθασο του χαρακτήρα του και η έντονη διαπεραστική φωνή του έδωσαν το παρατσούκλι Βασιλάρας. Η μάνα του έλεγε ότι από τα εφτά παιδιά της ήταν το μοναδικό που δεν άκουσε ποτέ να κλαίει.

Το σχολείο του ήταν κάτω από της σπίτι της κυρα- Ματίνας , όταν καταλάβαινε ότι ξεφούρνιζε η κυρά Ματίνα , πήδαγε από το παράθυρο του σχολείου και πήγαινε να πάρει ένα κομμάτι ζεστό ζυμωτό ψωμί.

- Μμμ νόστιμο, θεία να χαμε και ένα κομματάκι τυρί!!!

Στο σχολείο με δική του απόφαση κατάργησε τα φωνήεντα

- Εγώ θα γράφω τις λέξεις όπως τις ακούω εσύ δάσκαλε κάνε ορθογραφία στους άλλους.

Από ξύλο δεν έπαιρνε με το καλό δεν έπαιρνε , το σχολείο τέλειωσε νωρίς για τον Βασιλάρα. Ο πατέρας του άρχισε να τον παίρνει μαζί του στην δουλειά , πρόβατα και κατσίκια ήταν η καθημερινή του βιοπάλη

Κάθε απόγευμα μάζευαν πρόβατα και κατσίκια στα μαντριά.

- Βασιλάρα ( το πήρε και ο πατέρα το παρατσούκλι, κρυφοκαμάρωνε και λίγο για το ατίθασο του χαρακτήρα του) εεε Βασιλάρα λείπει ένα κατσίκι.

- Άντε ρε όλα εδώ είναι.

- Δεν σου είπα παιδάκι μου να με λες πατέρα.

- Άντε ρε και τι σε ενοχλεί το ρε;

- Γιατί βγαίνει από το γάιδα- ρεεε!!!

- Ε τότε καλύτερα!!!

Πήγε να του φέρει μια με την γκλίτσα αλλά ο Βασιλάρας σαν αγριοκάτσικο είχε πηδήξει έξω από το μαντρί.

- Άμα σε πιάσω θα σε κανονίσω , συγχώρα το κατσίκι !!!

- Άμα με πιάσεις τα λέμε.

Ο πατέρας του ήταν από τους νοικοκυραίους του χωριού. Είχε διακόσια πρόβατα και τριακόσια γίδια. Θα σκεφτεί κανείς μηδαμινή απώλεια για τον βοσκό. Αλλά εκείνα τα χρόνια ήταν άλλη η σχέση ανθρώπων και ζώων. Άμα έλλειπε ένα ζώο ήταν σα να έλλειπε ένα μέλος της οικογένειας τους.

Ο Βασιλάρας είχε πάρει το δρόμο για τον Άγιο Κωνσταντίνο, στο προαύλιο της εκκλησία έπαιζε τα απογεύματα με τους φίλους του.

Καθώς πλησίαζε στην εκκλησία, βλέπει σε ένα μικρό βράχο που ήταν σαν ένα μικρό μπαλκόνι στο βουνό το κατσίκι. Το κατσικάκι περνώντας το μονοπάτι βρήκε το βράχο μπροστά του και πήδηξε. Αλλά από εκεί δεν είχε δρόμο ούτε πίσω ούτε μπροστά. Το ένστικτο επιβίωσης το κρατούσε εκεί ελπίζοντας. Τέτοια κομμάτια βράχου τα έλεγαν ζάστανο στο χωριό.

- Ρεεε, ρεεε ( φώναζε προς το μαντρί του πατέρα του με την νευρώδη φωνή του ) ρεεε το κατσίκι ζαστανώθηκε

- Έρχομαι Βασιλάρα έρχομαι.

Ότι επικίνδυνο και δύσκολο ο Βασιλάρας το έβλεπε σαν πρόκληση. Ήρθε ο πατέρας του έδεσε της τριχιές γύρω από ένα μεγάλο πουρνάρι .

- Ρε θα κατέβω θα κατέβω εγώ, να στο δέσω .

Και πριν προλάβει ο πατέρας του να πει τίποτα ζώνεται τις τριχιές και κατεβαίνει με επιδέξιες κινήσεις στο βράχο. Με κινήσεις έμπειρου βοσκού δένει το κατσίκι και αργές και σταθερές κινήσεις ο πατέρας του άρχισε να το ανεβάζει. Ο βοσκός το πήρε αγκαλιά λες και ήταν συγγενής που είχε χρόνια να το δει.

- Πέτα την τριχιά ρεεε ( τον επανέφερε στην πραγματικότητα η φωνή του Βασιλάρα)

- Δεν σου είπα να με λες πατέρα;

- Άντε ρε από δω , ρίξε την τριχιά .

- Δεν σου ρίχνω τίποτα να κάτσεις εκεί στο ζάστανο μέχρι το Πάσχα.

Κοιτάει πάνω ο Βασιλάρας δεν υπήρχε τρόπος να πάει στο μονοπάτι, κοιτάει κάτω μεγάλος ο γκρεμός, τότε σα να κατάλαβε που είναι, άρχισε να γνωρίζει τον φόβο και τον τρόμο για πρώτη φορά στην ζωή του.

- Πέτα την τριχιά ρεεε !!!

- Θα με λες πατέρα σου είπα . ( Ο φόβος οδήγησε και σε μια άλλη πρωτόγνωρη εμπειρία για τον Βασιλάρα για πρώτη φορά ένοιωσε δάκρυα στα μάγουλα του)

- Μπαμπάκα θα σε λέω ρ…( ο φόβος έκοψε εγκαίρως το εεεεε) Μπαμπάκα πέτα την τριχιά!!!

Πριν ακόμα πατήσει και τα πόδια σταθερά ακόμα δεμένος με σκοινιά , άρχισε να πετάει πέτρες και στον πατέρα και στο κατσίκι

- Να πάρε ρεεε και εσύ και το κατσίκι του . ( Και έφυγε για τον Άγιο Κωνσταντίνο)

- Το κατσίκι αυτό έχει ζακόνι (ελάττωμα), (είπε ο τσαμπάσης όταν ήρθε να αγοράσει ζωντανά για το Πάσχα ), θα πέσει η τιμή του.

- Αυτό δεν πουλιέται ούτε σφάζεται, εξ ΄αιτίας του έγινα μπαμπάκας για λίγα δευτερόλεπτα ( του είπε και άφησε τον τσαμπάση με την απορία στο ξαφνιασμένο του πρόσωπο. )

Το 2010 προβλέπεται ή είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, σε έντονες καταστάσεις άγχους μπορεί πολύ πιο εύκολα να βρεθούμε σε ζάστανο . Ακόμα και αν έτσι συμβεί ας κρατήσουμε την ελπίδα της επιβίωσης , την επιβίωση της ελπίδας ,ότι κάποιος ατίθασος Βασιλάρας θα περνά από το μονοπάτι….Καλή χρονιά καλές αντοχές….να έχουμε…


24/12/09

Argolida Tv: Συνέντευξη υπ. δημάρχου Ναυπλίου Γιάννη Γκιόλα

Watch live streaming video from argolida at livestream.com

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 24.12.2009


Γιορτές χωρίς φράγκο θα κάνουν οι stagers

Μαύρα Χριστούγεννα θα κάνουν οι εργαζόμενοι με Stage και στην Αργολίδα. Στην Αργολίδα, από νωρίς, οργανώθηκαν και συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις.


Δημιουργήθηκε ένα πενταμελές συντονιστικό που εκπροσωπεί, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο εργαζόμενους με stage σε φορείς του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, και είναι σε συνεχή επαφή με την Πανελλήνια Επιτροπή Εργαζομένων με Stage, έχουν οργανώσει ένα δίκτυο επικοινωνίας και πληροφόρησης των περισσότερων συναδέλφων τους στο νομό - ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι ο καθένας ενήμερος για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα μας αλλά και τις προσεχείς δράσεις - και τέλος έχουν λάβει μέρος σε όλες τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που έχει καλέσει το ανώτερο συνδικαλιστικό τους όργανο (η Πανελλαδική Συντονιστική).

Τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να αναγνωριστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα και να δοθεί πολιτική λύση.

Αρκετοί, ήδη έχουν αρχίσει να απολύονται. Για αυτούς δεν υπάρχει καμία μέριμνα καθώς δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας- και έπειτα από 2, 3, 4 ακόμα και 5 χρόνια εργασίας, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών, - όπως λένε - βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι με την ανασφάλεια και την ανεργία.

Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν: «Όλοι εμείς, οι εργαζόμενοι με καθεστώς stage- στην πλειοψηφία μας νέοι άνθρωποι- ζούσαμε με μισθούς των 400 και 500 ευρώ, χωρίς εργασιακά δικαιώματα (άδειες, επιδόματα, δικαίωμα συνδικαλισμού, απεργίας, κτλ), χωρίς ένσημα, δουλεύοντας πλήρες ωράριο, προσφέροντας ισάξιο έργο με αυτό των μονίμων και συμβασιούχων αορίστου, χωρίς όμως φωνή και μέλλον, θύματα ενός εμπορίου ελπίδας στην εργασία. Είμαστε η αόρατη «στρατιά» των stagiers που κάλυψε για καιρό τα χρόνια οργανικά κενά του δημοσίου, σε συνθήκες όμως που δεν ανταποκρίνονταν στο παρεχόμενο έργο μας».

Οι εργαζόμενοι των Stage συμμετείχαν στη συγκέντρωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στο Άργος. Μάλιστα μαζί με τους αγρότες του ΠΑΜΕ, για να εκφράσουν την οργή και την αγανάκτησή τους, άδειασαν κλούβες με πορτοκάλια, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, δίπλα στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Οι συγκεντρωμένοι κρατώντας πανό και σημαίες, έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης.

Παραταξιακή πειθαρχία στην μειοψηφία του Άργους

Με τις ψήφους της πλειοψηφίας το Δημοτικό συμβούλιο Άργους ενέκρινε την Τρίτη το βράδυ τον προϋπολογισμό για το 2010. Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της δημαρχιακής επιτροπής κ. Κωσταντινόπουλος, τόσο ο προϋπολογισμός, όσο και το πρόγραμμα, είχαν εγκριθεί ομόφωνα (στις 18 Δεκεμβρίου) από όλα τα μέλη της επιτροπής, πριν εισαχθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Ενδιαφέρουσα ήταν η αρνητική ψήφος των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας κ. Κελεβέντη και Τάγκαλη, οι οποίοι κατά την συνεδρίαση της Δημαρχιακής επιτροπής είχαν εγκρίνει, τόσο τον προϋπολογισμό, όσο και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης, κάνοντας πολλούς να σχολιάζουν πως ο επικεφαλής της παράταξής τους, Δ. Πλατής «τους τράβηξε το αυτί».


Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γ. Αναγνώστου «θα κριθούμε από την ετοιμότητα μας να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτήσεις από τα Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα, αλλά από την ικανότητα μας να απορροφήσουμε σε τακτό χρόνο της χρηματοδοτήσεις αυτές.

Με το ετήσιο πρόγραμμα δράσης του Δήμου για το 2010 στοχεύουμε:

Στην προετοιμασία του Δήμου σε επίπεδο μελετών, ώστε οι επιλέξιμες μελέτες να έχουν την απαιτούμενη ωριμότητα για ένταξη είτε σε χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ, είτε μέσω των αδιάθετων υπόλοιπων του ΘΗΣΕΑ I, είτε του Θησέα II που αναμένεται μετά τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ II.

Στην βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου, των Δημοτικών Επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων για την βελτίωση της ικανότητας υλοποίησης των επιλέξιμων δράσεων του Δήμου και του σημαντικού Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών που να ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες των πολιτών, πολιτικών που θα ενισχύουν την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.

Να ενισχύσουν την αναπτυξιακή διαδικασία υιοθετώντας πολιτικές για την συνολική αναβάθμιση του κεντρικού αρχαιολογικού χώρου και του λόφου της Ασπίδας, ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στην πόλη, με την συνολική ανάπλαση του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της πόλης και άρα την αναβάθμιση της εμπορικής δραστηριότητας της πόλης.

Στοχεύει επίσης στην προετοιμασία του Δήμου για την υποβολή του νέου σχεδίου αστικής και ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης του Δήμου στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, ένα σχέδιο προϋπολογισμού 5 εκατ. Ευρώ».

Διευκρινίζοντας τις διαφορές ως προς τον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού και του ετησίου προγράμματος η κα. Αντιγόνη Μυλωνά εκ μέρους των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Το ετήσιο πρόγραμμα δράσης αποτελεί έγγραφο που συνοδεύει την εισηγητική έκθεση για τον προϋπολογισμό και υποβάλλεται για έγκριση στη Δημαρχιακή Επιτροπή.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα αποτελεί πρόγραμμα «πλαίσιο» για την κατάρτιση του ετήσιου προγράμματος δράσης, αποτελεί πρόγραμμα «πλαίσιο» για την κατάρτιση του ετήσιου προγράμματος, για το λόγο αυτό αναθεωρείται ανά διετία.

Ο προϋπολογισμός αποτελεί οικονομικό πρόγραμμα εσόδων και δαπανών. Το λογικό προαπαιτούμενο για την κατάρτιση ενός προϋπολογισμού είναι η κατάρτιση του προγράμματος δράσης που αντιστοιχεί στον προϋπολογισμό. Στον προϋπολογισμό αποτυπώνονται το ύψος και τα είδη των δαπανών ενός Δήμου, αλλά δεν αποτυπώνονται οι λειτουργίες που εκτελεί και οι υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος.

Με το ετήσιο πρόγραμμα δράσης, η διοίκηση ενός Δήμου και ο δημότης μπορούν να γνωρίζουν πλέον τις δραστηριότητες που θα εκτελέσουν οι δημοτικές υπηρεσίες αξιοποιώντας τις δαπάνες που προβλέπονται στον προϋπολογισμό καθώς και το αναμενόμενο προϊόν των προγραμματιζόμενων δραστηριοτήτων».

Γιάννης Γκιόλας: Δεν είμαστε κλειστό κλαμπ

Η συνέντευξη του επικεφαλής της «Άλλης Πρότασης» Γιάννη Γκιόλα προβάλλεται αύριο στο ίντερνετ (http://www.livestream.com/argolida και http://www.anagnostispe.blogspot.com/)



Καταφέραμε να μπολιάσουμε τη νέα γενιά με φρέσκιες ιδέες και διεκδικούμε την δημοτική αρχή, λέει στην συνέντευξή του, που παραχωρεί σήμερα στον «Αναγνώστη» και προβάλλεται αύριο στο ίντερνετ (www.livestream.com/argolida και www.anagnostispe.blogspot.com) ο επικεφαλής του συνδυασμού «Άλλη Πρόταση» Γιάννης Γκιόλας.

Απαντά στο ερώτημα για την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, για την πρόταση του Χρ. Γραμματικόπουλου, για τις σπατάλες στον δήμο Ναυπλίου, για την εξυγίανση των οικονομικών του δήμου, αν θα παραιτηθεί -εφ΄ όσον εκλεγεί δήμαρχος- για να τον διαδεχθεί ο Αντωνιάδης και άλλα μέλη του συνδυασμού, και για πολλά άλλα θέματα.



ΕΡΩΤΗΣΗ: Αρκετές από τις προτάσεις της «Άλλης Πρότασης» στο παρελθόν χαρακτηρίζονταν ως ουτοπικές, με αποτέλεσμα κάποιοι να χαρακτηρίζουν το συνδυασμό σας ως γραφικό. Από τη στιγμή που τώρα διεκδικείτε την εξουσία, προσπαθείτε να αποβάλλετε αυτό τον κακό χαρακτηρισμό; Και με ποιόν τρόπο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχουμε ακούσει και άλλα παρόμοια, ότι είμαστε πολύ οραματιστές ή αιθεροβάμονες, ή ένα κλειστό κλάμπ. Πράγματι, αυτές οι φήμες μας είχαν ακολουθήσει για μεγάλο διάστημα. Όμως, ήταν ίσως κάποιες πρωτοποριακές ιδέες που για την εποχή τους σημάδεψαν τα δημοτικά πράγματα, έδιναν κάποια διέξοδα, έδιναν και οραματικές βλέψεις. Εγώ θα έλεγα ότι καταφέραμε να μπολιάσουμε την κοινωνία με κάποιες φρέσκιες ιδέες. Ήδη στην παρούσα δημοτική θητεία μας, σε κάθε επιμέρους πρόβλημα, οι θέσεις και οι προτάσεις μας ήταν πάντα συγκεκριμένες και πάντα θετικές. Και από δω και πέρα, πάντα με γνώμονα τα υπαρκτά προβλήματα, και την αντιμετώπιση των θεμάτων που όντως αντιμετωπίζει η κοινωνία, θα προχωρήσουμε και θα αναδείξουμε τα προβλήματα, προτείνοντας πάντα βιώσιμες λύσεις, τις οποίες έχει ανάγκη ο τόπος.

ΕΡ: Τί είναι αυτό που σας κάνει αυτή την περίοδο - μετά από πολλά χρόνια ύπαρξης του συνδυασμού - να θεωρείτε ότι είστε ένας συνδυασμός εξουσίας πλέον και όχι μια φωνή διαμαρτυρίας και προτάσεων;

ΑΠ: Δεν είμαστε όντως διαμαρτυρία. Με την διαμαρτυρία, κοιτάξαμε να κατοχυρωθούμε σε πράγματα τα οποία ήταν έξω από κάθε λογική. Όπως το θέμα του αποπρασινισμού των οικοπέδων στην πόλη. Μοιραία, θα έπρεπε να αντιπαρατεθείς και να πεις ότι αυτή η πολιτική οδηγεί σε λάθος κατεύθυνση, σε μια πόλη η οποία δεν είναι ανθρώπινη, δεν είναι βιώσιμη. Έπρεπε λοιπόν να βγεις επιθετικά, ίσως και αρνητικά για κάποιον κόσμο που δεν καταλάβαινε. Ή στην κατάλυση της πόλης από το αυτοκίνητο, έπρεπε να αντιπαρατεθούμε και να πούμε ότι μια βιώσιμη πόλη πρέπει να απωθήσει το αυτοκίνητο, να το διώξει από τη ζωή μας. Ή στον σχεδιασμό να κατασκευαστούν κτίρια, στην παραλιακή ζώνη, έπρεπε να αντιπαρατεθούμε. Ευτυχώς, για κάποια θέματα εισακουστήκαμε ακόμα και από τη δημοτική αρχή.

ΕΡ: Δεν μου απαντήσατε. Τι είναι αυτό που σας κάνει να θεωρείτε ότι είστε συνδυασμός εξουσίας;

ΑΠ: Θέλω να ελπίζω ότι οι θέσεις μας δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα. Απλώς κάνουμε βιώσιμες τις συγκεκριμένες προτάσεις. Μετά και την φθορά της δημοτικής αρχής που για δύο τετραετίες κυβερνά τον τόπο και δεν μπορώ να πω ότι έχει αφήσει το στίγμα της ή ότι είχε χαρακτηρίσει την πόλη από κάποια ρηξικέλευθα προγράμματα, τολμώ να πω ότι η κοινωνία έχει αρχίσει να αφουγκράζεται τις ιδέες μας, τις έχει δεχθεί εν πολλοίς και είναι έτοιμη να ακολουθήσει πράγματα, που εμείς χαρακτηρίζουμε σαν βιώσιμα και εφαρμόσιμα άμεσα.

ΕΡ: Η επιλογή να ηγηθεί ο Γιάννης Γκιόλας στο συνδυασμό αποσκοπεί σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;

ΑΠ: Ναι, μεν προέρχομαι, αλλά ήμουν συνεργαζόμενος με διάφορες παρατάξεις, όπου έβλεπα ότι μπορούσε να χαραχθεί μια προγραμματική προοδευτική, δημοκρατική κατεύθυνση είτε στα δημοτικά, είτε στα νομαρχιακά πράγματα. Μπορώ να πω ότι στο πρόσωπό μου, επειδή βλέπουμε μια μεγαλύτερη διεισδυτικότητα προς τον δημοκρατικό ευρύτερο χώρο, θα μπορούσε στο άτομό μου να συγκεντρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, να καταλάβει δηλαδή ο κόσμος ότι προχωράμε βιώσιμα, πραγματιστικά και με λύσεις οι οποίες στοχεύουν στην άρση του αδιεξόδου και σε μια προοδευτική και γρήγορη κατεύθυνση στα δημοτικά.

ΕΡ: Θα διεκδικήσετε στήριξη από το ΠΑΣΟΚ, στις επόμενες δημοτικές εκλογές;

ΑΠ: Είπαμε, ότι είμαστε ανοιχτοί στην κοινωνία. Από την άλλη, η δημοτική μας παράταξη είναι εξαρχής ανεξάρτητη. Η δική μας κίνηση, μετέχει σε ένα πανελλαδικό δίκτυο αυτοδιοικητικών σχημάτων, το οποίο αποσκοπεί πρώτιστα σε ανεξαρτησία της τοπικής Αυτοδιοίκησης από κόμματα, από χρίσματα και από οικονομικά συμφέροντα. Έτσι, δεν μπορώ να πω, ότι εγώ θα είμαι εκείνος ο οποίος θα πάει να χτυπήσει την πόρτα κάποιου κόμματος. Αν κάποιο κόμμα θέλει να στηρίξει, βλέπει δηλαδή ότι συγκλίνουμε προγραμματικά ή βλέπει ότι οι ιδέες μας σε μεγάλο μέρος καλύπτονται από τα δικά τους προγράμματα, ας έρθουν να πούμε ότι μπορούμε κάπου να συγκλίνουμε.

ΕΡ: Έχουμε δει στην μακρά πορεία του συνδυασμού, ότι ο επικεφαλής μπαίνει επειδή το απαιτεί ο νόμος. Και μάλιστα παραιτούνται οι σύμβουλοι για τους διαδεχτούν άλλοι. Αν εκλεγείτε δήμαρχος, θα παραιτηθείτε για να αναλάβει στη συνέχεια ο Αντωνιάδης, ο Καράπαυλος ή ο οποιοσδήποτε άλλος;

ΑΠ: Έχουμε κατακρίνει το σύστημα ως δημαρχοκεντρικό. Άμεσα η παράταξή μας, δεν έχει εκπονήσει το συγκεκριμένο θέμα. Δεν είναι μακριά και έξω από τον προβληματισμό μας. Εγκαίρως και όταν θα απευθυνθούμε στο Ναυπλιακό λαό και θα ζητήσουμε την υποστήριξή του και την εκλογή μας, θα το έχουμε γνωστοποιήσει και ο μπούσουλας μας θα είναι σίγουρος και συγκεκριμένος.

ΕΡ: Οι περισσότερες αναφορές που κάνετε είναι για το περιβάλλον, για το ποδήλατο κλπ. Μόνο περιβάλλον και ποδήλατο είναι μια πόλη;

ΑΠ: Σίγουρα δεν είναι. Κατά πρώτον εμείς στοχεύουμε σε μια βιώσιμη πόλη, ανθρώπινη. Υπάρχουν τόσα πράγματα που έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους. Έχουμε αναδείξει το θέμα της Ακροναυπλίας σαν ένα σύγχρονο αρχαιολογικό πάρκο, όπου θα φαίνεται η διέλευση της ιστορίας μέσα από την επίκοιση και την κατοίκηση του χώρου. Αυτό μπορεί να γίνει σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Υπάρχει το Ενετικό κτίριο δίπλα στον Άγιο Γεώργιο, το σπίτι του Τερζάκη, το παλιό Χαμάμ. Αυτά, θα αναδείξουν την πόλη και σε συνδυασμό με το σύγχρονο τουρισμό, θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη. Τραγελαφικό παράδειγμα είναι το Μπούρτζι, το οποίο κατακρημνίζεται και σηκώνουμε τα χέρια ψηλά.

Έχω στο μυαλό μου κάτι οραματικό. Μιλάμε για γειτονιές των πόλεων που πρέπει να αναδειχθούν. Δεν πρέπει να ασφυκτιούν όμως από τα αυτοκίνητα και το κυκλοφοριακό. Η σκέψη μου οραματικά, που θα μπει και στην κρίση των πολιτών είναι στις γειτονιές να διώξουμε όσο μπορούμε στο αυτοκίνητο, δηλαδή μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι να μπορούν να διέρχονται από ένα συγκεκριμένο τμήμα. Εκεί, λοιπόν, θα έχουμε διεύρυνση των πεζοδρομίων, ύπαρξη ποδηλατοδρόμων, τα παιδιά θα μπορούν να κυκλοφορήσουν και να πάμε στο γειτονικό σχολείο με τα πόδια.

ΕΡ: Από όσα λέτε διακρίνω μια επιθετικότητα στο νυν δήμαρχο. Όμως, έχουμε παρατηρήσει ότι τις τελευταίες δύο τετραετίες ο συνδυασμός σας κρατά μια χαλαρή στάση απέναντί του.

ΑΠ: Στο δημοτικό Συμβούλιο η μόνη παράταξη που πραγματικά κάνει αντιπολίτευση με θέσεις συγκεκριμένες, στόχευση, αιτίες και ιεράρχηση στόχων και σκοπών, είμαστε εμείς. Ευτυχώς, καλώς ή κακώς, ο Δήμος υιοθέτησε πέντε - δέκα πράγματα. Αυτό δεν μπορούμε να το αρνηθούμε.

ΕΡ: Επιδιώκετε συνεργασίες και με ποιούς;

ΑΠ: Όταν εμείς λέμε ότι είμαστε κατά του δημάρχου κατά του δημαρχοκεντρικού συστήματος, θέλουμε να προχωράμε βάση συνεκτικών και συλλογικών συνεργασιών. Γιατί να μην αποδεχτούμε και οποιονδήποτε άλλο θέλει να συνεργαστεί μαζί μας, όμως πάνω σε προγραμματικές στοχεύσεις και διακηρύξεις;

ΕΡ: Πώς σας φάνηκε η πρόταση Γραμματικόπουλου για συνεργασία με την «Άλλη Πρόταση»;

ΑΠ: Καταλογίζω ή αναγνωρίζω στον κο Γραμματικόπουλο, ότι τουλάχιστον έχει διαπιστώσει ότι η δική μας παράταξη κινείται υπεύθυνα με θέσεις, τοποθετήσεις, απόψεις και ιεραρχήσεις. Αξιολογεί δηλαδή την όλη παρουσία μας. Και αυτό είναι το πρώτο που εισπράττουμε. Το ίδιο πιστώνεται και στην αντίληψη Γραμματικόπουλου. Είναι το θεσμικό πλαίσιο που εμποδίζει αυτή την κατάσταση. Όμως, υπάρχουν επιτροπές, νομικά πρόσωπα και θα έλεγα, όπου μπορούμε να υπερβούμε πράγματα που μπορεί να λειτουργούν ασφυκτικά, είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε.

ΕΡ: Θα κάνετε κι εσείς κάτι ανάλογο αν εκλεγείτε;

ΑΠ: Η στόχευσή μας είναι η δημοτική αρχή να κινηθεί μέσα από ενωτικές διαδικασίες, συνεργατικές. Άρα, κι εμείς θα επιδιώξουμε, όπου μπορούμε να έχουμε την υποστήριξη -αν όχι τη συμμετοχή- και των δημοτικών παρατάξεων, αλλά κυρίως του κόσμου.

Η πρόταση Γραμματικόπουλου για συνεργασία με την «Άλλη Πρόταση» και οι αντιδράσεις

Άμεση ήταν η αντίδραση τόσο του υποψήφιου δημάρχου Χρήστου Γραμματικόπουλου όσο και του συνδυασμού «Άλλη Πρόταση» μετά την δήλωση του δημοτικού συμβούλου του Ναυπλιακού Συναγερμού Κώστα Τσιόδρα, για το θέμα της μετεκλογικής συνεργασίας.


Ο κος Γραμματικόπουλος με δήλωσή του τονίζει: «Ειλικρινά δεν κατανοώ την αντίδραση του κ. Τσιόδρα σε μία πρότασή μου η οποία σε τελική ανάλυση δεν τον αφορούσε κιόλας. Δυστυχώς η ειρωνεία, που άγγιζε σχεδόν την αγένεια σε κάποια σημεία της επιστολής του τόσο προς το πρόσωπό μου όσο και προς τους υποψηφίους του συνδυασμού μου, εκτιμώ ότι δεν τον τιμά.

Επί της ουσίας τώρα, η πρότασή μου περί αξιοποίησης όλου του πολιτικού δυναμικού του Δήμου μας με την ανάληψη συγκεκριμένων θέσεων – τομέων ευθύνης, όπως Αντιδημάρχων, από δημοτικούς συμβούλους ακόμα και της αντιπολιτεύσεως εγένετο στα πλαίσια του νέου νόμου που σχεδιάζεται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Καποδίστριας Νο 2). Δεν αναφέρετο στο σημερινό καθεστώς που σαφώς δεν επιτρέπει, δυστυχώς, τέτοιες πρωτοβουλίες. Προφανώς ο κ. Τσίοδρας δεν παρακολούθησε το σύνολο της τηλεοπτικής μου συνέντευξης στον έγκριτο δημοσιογράφο κ. Γκάτζιο (προβλήθηκε μέσω διαδικτύου στην Argolida TV) αλλά περιορίστηκε σε μικρά αποσπάσματά της που δημοσιεύθηκαν.

Όσοι είδαν το σύνολο της συνέντευξής μου, κατάλαβαν ότι πέραν των στενών γραφειοκρατικών ερμηνειών των νόμων, η πρότασή μου ήθελε να καταδείξει την ανάγκη αξιοποίησης όλων των εκλεκτών των άξιων ανθρώπων που ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τρόπο όμως πρακτικό και μετρήσιμο. Την ανάγκη υπέρβασης από αγκυλώσεις και νοοτροπίες του χθες. Την ανάγκη για δράση με όρους μέλλοντος. Την ανάγκη να ανοίξει επιτέλους το πολιτικό παιχνίδι στη λογική ότι δεν περισσεύει πλέον κανένας. Την ανάγκη να πιάσουμε το σφυγμό της κοινωνίας που θέλει οι ωραίες ιδέες να γίνονται πράξεις. Πάνω σ’ αυτό το πνεύμα μίλησα. Όσοι παρακολούθησαν το σύνολο της συνέντευξής μου, κατάλαβαν καλά τι εννοούσα και αν ήμουν ειλικρινής.

Λυπάμαι που ο κ. Τσιόδρας δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε να καταλάβει. Έχασε το δάσος ασχολούμενος με το δέντρο. Τελικά υπάρχει όντως μεγάλο έλλειμμα φαντασίας και ευρύτητας πνεύματος από τους ανεπαρκείς διαχειριστές της σημερινής δημοτικής εξουσίας».

Ανάλογη αντίδραση υπήρξε και από την «Άλλη Πρόταση», στο blog της οποίας αναρτήθηκε με την υπογραφή Α.Μ., το παρακάτω κείμενο: «Η πρόταση του κ. Γραμματικόπουλου για την πρόθεση του να δώσει αντιδημαρχίες στην άλλη πρόταση όταν εκλεγεί δήμαρχος, σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλός κ. Κ.Τσιόρδας στην εφημερίδα Αναγνώστης. Απλά να συμπληρώσουμε ότι η αλλαγή στον κώδικα για την μη δυνατότητα διορισμού αντιδημάρχων από την αντιπολίτευση έγινε από τον κ. Παυλόπουλο μαζί με το 42 % στην εκλογή των δημάρχων. Μήπως πρέπει να δούμε, όχι τον διορισμό από τον δήμαρχο των αντιδημάρχων αλλά την εκλογή τους από το δημοτικό συμβούλιο; Μήπως πρέπει οι αντιδήμαρχοι να απολογούνται στο δημοτικό συμβούλιο για το έργο τους κάθε χρόνο; Δημοκρατικός δήμος είναι αυτός που είναι λιγότερο Δημαρχοκεντρικός; Γιατί με τα ταξίματα των Δημάρχων πολλά παιγνίδια παίζονται».

Για το θέμα της συνεργασίας των δύο συνδυασμών απαντά στην συνέντευξή του στην σελίδα 17 και ο επικεφαλής της «Άλλης Πρότασης» Γιάννης Γκιόλας.

Το θέμα κλείνει με την ανταπάντηση του Κώστα Τσιόδρα, ο οποίος χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων ως ανεύθυνες τις προτάσεις Γραμματικόπουλου, σημειώνοντας: «Σε όσα κατά καιρούς διατυμπανίζετε ένα πράγμα σας αναγνωρίζω: «Ότι είστε απολύτως συνεπής στον ολισθηρό δρόμο που έχετε χαράξει, υποστηρίζοντας ανυποχώρητα και ανορθόδοξα όσα κατά καιρούς ανέξοδα και ανεύθυνα προτείνετε. Κι έτσι να παραμείνετε». Και προσθέτει αναφερόμενος στην πρόταση για τους αντιδημάρχους από την «Άλλη Πρόταση»: «Στην περίπτωσή σας πάντως δεν πρόκειται για μια απλή πρόταση αλλά για παράνομη και πολιτικά ανέφικτη τέτοια, η οποία στοχεύει στην παραπλάνηση των δημοτών».

Προτρέπουν για ανακύκλωση οι Οικολόγοι Πράσινοι Αργολίδας

Με ανακοίνωσή τους που υπογράφεται από τον υποψήφιο Βουλευτή τους Παναγιώτη Πασπαλιάρη, οι οικολόγοι πράσινοι Αργολίδας εκφράζουν την συμπαράστασή τους στους αγώνες των κατοίκων της Ερμιονίδας για ανακύκλωση. Μεταξύ άλλων αναφέρουν:


Στις 6 Δεκεμβρίου η χωματερή της Ερμιόνης έπιασε φωτιά. Η φωτιά έκαιγε 4 ημέρες. Αρκετοί κάτοικοι που καταλαβαίνουν τι μπορεί να προκαλέσει μια τοξική φωτιά προσπάθησαν να δημοσιεύσουν το γεγονός. Υπήρξε μια σχετική κινητοποίηση στην οποία οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι αλληλέγγυοι. Επίσης, θα στηρίξουμε κάθε δράση των ενεργών πολιτών της περιοχής.

Παρόλα αυτά οι πιο πολλοί κάτοικοι της Ερμιονίδας πιστεύουν πως απλώς έγιναν μάρτυρες μιας φωτιάς στην ανεξέλεγκτη χωματερή. Στην πίστη αυτή τους οδηγεί η άγνοια και ίσως το γεγονός ότι το θέμα δεν το έπαιξε η τηλεόραση, άρα αποκλείεται να είναι σημαντικό.

Όμως η φωτιά είναι επικίνδυνη και ακόμα πιο επικίνδυνη είναι η σιωπή και η αδιαφορία πολιτών και πολιτικών της περιοχής. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση οι κάτοικοι της Ερμιονίδας κινδυνεύουν κάποια στιγμή να γίνουν άλλου είδους μάρτυρες – θύματα της σταδιακής δηλητηρίασης του αέρα, του νερού και της τροφικής αλυσίδας της περιοχής.

Η γη μας κινδύνεψε τις περασμένες δεκαετίες από το DDT την ανεξέλεγκτη χρήση χημικών και φυτοφαρμάκων. Τώρα κινδυνεύει από τα τοξικά μας σκουπίδια.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν: Περιορίστε τα σκουπίδια. Ξαναχρησιμοποιήστε υλικά. Ανακυκλώστε

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτρέπουν:

Βάλτε φωτιά στις αντιλήψεις των πολιτικάντηδων της περιοχής.

Βάλτε φωτιά στα σχέδια τους για δεματοποιητές και ανάπτυξη με όρους «κονόμας» των ημετέρων.

Βάλτε φωτιά στην αδιαφορία.

Ενωθείτε, ανατρέψτε όσους υποτιμούν τη λογική και όσους καταστρέφουν το μέλλον των παιδιών σας.

Συγκεντρωθείτε, ακούστε, συζητήστε, προτείνετε. Την καλύτερη λύση για τη γη σας θα την βρείτε όλοι μαζί. Δε θα τη βρουν αυτοί που έχουν συμφέροντα από την αδιαφορία σας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι μαζί με τους ενεργούς πολίτες. Δε θέλουμε γι’ αυτό τη στήριξή σας, θέλουμε αντιθέτως να σας στηρίξουμε στις αποφάσεις σας.

Το κρίσιμο 2010 και οι σπατάλες

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου


ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ χρονιά για όλους ανατέλλει από την επόμενη εβδομάδα. Τα φορολογικά μέτρα θα αγγίξουν τους πάντες, αλλά και οι σπατάλες θα πρέπει να περιοριστούν, όπως και οι προκλήσεις από τους δημόσιους φορείς.

ΑΦΟΡΜΗ παίρνω από την πρόσφατη εκδήλωση του ΟΠΑΝΑΑΡ που συνδυάστηκε με δεξίωση σε ιδιωτικό χώρο. Σε καιρούς χαλεπούς και με ανθρώπους που δεν έχουν χρήματα, ούτε καν την γαλοπούλα να αγοράσουν, αυτές οι σπατάλες δείχνουν να είναι προκλητικές. Ακόμα και αν δεν στοίχισαν πολλά χρήματα, μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους δεν επιτρέπονται. Βέβαια –υπάρχει και η ανταπάντηση – πώς θα τιμηθούν οι βραβευθέντες… μα, δεν νομίζω ότι με το κέρασμα ενός καφέ σε πολυτελές ιδιωτικό συνεδριακό κέντρο και με μερικά κουλουράκια τιμούνται όσοι κρίθηκαν ότι προσέφεραν στον πολιτισμό αυτού του τόπου.

ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ λαϊκισμός αν ανακοινωνόταν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης η δεξίωση δεν θα γίνει, αλλά η εκδήλωση θα περιοριστεί σε έναν δημόσιο χώρο. Όχι ότι θα σωζόταν η οικονομία της χώρας από την εξοικονόμηση λίγων χιλιάδων ευρώ. Σίγουρα όχι. Όμως, όταν δεν υπάρχουν χρήματα για άλλες πιο ουσιώδεις ενέργειες του ΟΠΑΝΑΑΡ στον πολιτιστικό τομέα, που θα μπορούσαν μάλιστα να είναι και ανταποδοτικές, σε συνδυασμό με τον τουρισμό από τον οποίο ζει αυτός ο νομός σε μεγάλο ποσοστό, τότε οι δεξιώσεις περισσεύουν.

ΠΩΣ ΘΑ συνεισφέρει αδιαμαρτύρητα ο πολίτης όταν βλέπει γύρω του να γίνονται σπατάλες από δημόσιους φορείς; Το καλό παράδειγμα, πρώτη λοιπόν θα πρέπει να το δώσει και η αυτοδιοίκηση καθώς και τα νομικά πρόσωπα που ελέγχει. Ακόμα και αν δεν επιβαρύνει άμεσα τον πολίτη.

ΤΟ 2010 είναι ίσως το πιο κρίσιμο έτος για την οικονομία της χώρας. Θα καθορίσει αν η ελληνική οικονομία θα υποβαθμιστεί οριστικά ή θα τεθούν οι βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Η αυτοδιοίκηση δεν είναι χωράφι κανενός για να κάνει δημόσιες σχέσεις. Ας δώσει λοιπόν πρώτη το καλό παράδειγμα.

Άντε και ενωθήκαμε

Άρθρο του Άκη Ντάνου


ΠΡΟ των Πυλών βρίσκεται πλέον ο Καποδίστριας ΙΙ. Τέλη Ιανουαρίου θα κατατεθούν οι προτάσεις και ως τα τέλη Μαρτίου θα βγουν οι αποφάσεις για το μέγεθος των συνενώσεων. Πόσοι δήμοι και ποιοι θα σχηματιστούν στον Νομό;

ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ σχέδια προβλέπουν 4 δήμους, τα μπλε σχέδια 3, ενώ η αριστερά και οι οικολόγοι, μάλλον ψάχνονται ακόμα να δώσουν μια πιστική διαφοροποίηση προς τα έξω και απέναντι στα δύο κατεστημένα κόμματα αλληλοδιαδοχής στην εξουσία.

Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΙ απ` ότι φαίνεται δεν θα αποτελέσει διοικητική διαίρεση, αλλά πολιτική αναδιάρθρωση των πολιτικών δυνάμεων των δύο «μεγάλων κομμάτων». Ήδη οι υπό διαμόρφωση Δήμοι έχουν αρχίσει να χαρακτηρίζονται σε «πράσινους και μπλε», αντικαθιστώντας τα παραδοσιακά μονοκομματικά καφενεία.

ΟΥΤΕ η ΝΔ, ούτε τώρα το ΠΑΣΟΚ, έχουν παρουσιάσει ένα πιστικό λόγο, πέρα από την πολύ αμφισβητούμενη πλέον ορθολογική διαχείριση των πόρων και του ανθρωπίνου δυναμικού που πλαισιώνει τους σημερινούς Δήμους, που να μας οδηγεί στην συνένωση υπό τον Καποδίστρια ΙΙ.

Η ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ παράταση της θητείας των σημερινών δημάρχων για έναν επιπλέον χρόνο, επιβεβαιώνει, ακόμα και ως σκέψη, την έλλειψη προετοιμασίας για την εφαρμογή μιας τόσο μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης. Άντε λοιπόν και συνενωθήκαμε, τα προβλήματα ποιος θα τα λύσει;

FAZIT: Οι Δήμοι συνενούνται για να επιλύσουν τα προβλήματα που δεν είχαν πριν την συνένωση.

Η κρίση δεν έφταιγε για την καταστροφή

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου



-Δεν είναι δυνατόν τώρα που φτάνουμε στην Πολιτεία να κόβουνε την επιχορήγηση . ( Φώναζε ο Νίκος όταν του ήρθε η ειδοποίηση από το υπουργείο πολιτισμού ότι λόγω οικονομικής κρίσης θα σταματούσαν οι ανασκαφές του για την αρχαία Πολιτεία ) Δεν είναι δυνατόν!!!

Γύρω του η ομάδα των εργατών που δουλεύανε μαζί εδώ και τρία χρόνια, τώρα και αυτούς θα τους περιμένανε οι συμπληγάδες του ταμείου ανεργίας.

-Μάστορα (έτσι τον αποκαλούσαν και του άρεσε, του είπε ο Αντώνης ) φέτος δεν θα κάνουμε Χριστούγεννα στο σπίτι αλλά στην ανασκαφή, θα την βρούμε την Πολιτεία πριν την νέα χρονιά και ας μην πληρωθούμε.

-Μαζί σου μάστορα ( είπαν όλοι και δάκρυσε ο Νίκος , τούτοι οι άνθρωποι ήταν το σπίτι του και η αρχαία Πολιτεία το όνειρο το όραμα του.) Σαν από θαύμα, ενώ ο Αντώνης είχε αρχίσει να σκάβει, βρήκε κάτι πολύτιμο.

- Μάστορα τρέξε χτύπησα σε φορτσέρι, ( έτσι έλεγε ο παππούς του το μπαούλο και του είχε μείνει). Και είχε μεγάλο δίκιο, βρήκαν ένα αρχαίο σεντούκι, ανοίγοντας το προσεκτικά ο Αντώνης που ήξερε από τα φορτσέρια του παππού σε μια κρύπτη βρήκε ένα πήλινο δοχείο. Εκεί υπήρχε ο πάπυρος του Δημητρίου του Κόκκινου, τον είχαν διώξει από την πολιτεία και έμενε έξω από τα τείχη. Ήταν ένας επαναστάτης της εποχής του όπως κατάλαβαν όταν ο Νίκος τους διάβασε τον πάπυρο παραμονή των Χριστουγέννων.

-Τελικά η Πολιτεία υπάρχει είμαστε στα πρώτα σπίτια έξω από τα τείχη που έστελναν ανθρώπους για τιμωρία.

Ο πάπυρος ήταν ιδιαίτερα πολύτιμος και αποκάλυπτε την ιστορία της Πολιτείας. Ο Δημήτριος ήταν αυτός που μαζί με μια ομάδα συντρόφων του, αποκάλυψε σύμφωνα με τα λεγόμενα του το μεγάλο μυστικό για τον ξεπεσμό της Πολιτείας . Τιμωρήθηκε για τα γεγονότα που έφερε στο φως, έμενε έξω από τα τείχη και περίμενε και την τελική ποινή του, συνήθως ήταν καταδίκη σε θάνατο. Ο πάπυρος αυτός ήταν μια γλυκιά εκδίκηση αιώνες μετά.

Σύμφωνα με το Μύθο η πολιτεία κατέρρευσε όταν έπεσε από το σεισμός ο Κίτρινος Οίκος που ήταν και ο πλούτος της πολιτείας. Ο Δημήτριος αναφέρει άλλη εκδοχή.

-Η διαφθορά έριξε τον Οίκο και όχι ο σεισμός, αυτό δηλώνω εγώ ο Δημήτριος ο Κόκκινος σε εσάς που ελπίζω να διαβάζεται την αλήθεια. Και να πως έχουν τα γεγονότα.

Όλοι μαζί οι πολίτες στην Αγορά του Δήμου πριν πολλά χρόνια αποφάσισαν να κατασκευάσουν τον Κίτρινο Οίκο. Σε αυτό το οίκημα ήταν όλος ο πλούτος της Πολιτείας σε σταθερή μορφή, τα θεμέλια , οι κολόνες ήταν φτιαγμένα από πολύτιμα υλικά, χρυσό ασήμι κ.α. Ήταν η σιγουριά του κάθε πολίτη αν ποτέ έρχονταν δύσκολα χρόνια.

Με τα χρόνια η πολιτεία μεγάλωνε και ευημερούσε , μεγάλωνε γρήγορα και ο πληθυσμός της. Στην αγορά του Δήμου ο αρχηγός των Κοντραμπάτζηδων ( αργότερα του είπαν λαθρέμπορους) έκανε πρόταση να φέρουν νταμουντάδες από τα νησιά ( αγροφύλακες ) για να την προστασία του Οίκου, ήταν πολύ μεγάλη η πολιτεία και ήθελε προστασία πια.

Ήρθαν οι νταμουντάδες και για πρώτη φορά μπήκε περίφραξη στον Οίκο. Δεν απαγορευόταν η είσοδος στον Οίκο αλλά ήταν πολλές οι διαδικασίες γραφειοκρατίας που έπρεπε να περάσει κανείς. Έτσι με τα χρόνια οι πολίτες σταμάτησαν να το επισκέπτονται, απλά είχαν την σιγουριά ότι υπάρχει. Η Πολιτεία συνέχισε να μεγαλώνει με πολύ γρήγορους ρυθμούς και τότε οι μεγάλες συντεχνίες πρότειναν αντί για την Άμεση Δημοκρατία που ίσχυε μέχρι τώρα την Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία.

Δεν γνωρίζουν πως ακριβώς έγινε αλλά για λόγους καλύτερης λειτουργικότητας δέχτηκε η Αγορά του Δήμου την αυτοκατάργηση της και την αυτοκαταστροφή της όπως έγινε αργότερα. Δυο ομάδες από τους κοντραμπατζήδες έγιναν οι πρώτοι τριακόσιοι εκπρόσωποι. Κάποιοι μουρμούρισαν ότι ήταν στημένη η εκλογή. Γιατί όλα τα έντυπα που απαιτούνταν για τις υποψηφιότητες τα είχαν έτοιμα από πριν αλλά οι φωνές τους χάθηκαν μέσα στο πλήθος.

Αμέσως μετά την εκλογή τους οι κοντραμπατζήδες στον Κίτρινο Οίκο προσέλαβαν και μπαλαριτζήδες ( αυτούς που έκαναν την συσκευασία) , για να δώσουν στο σπίτι του λαού, στην περιουσία του λαού την ποιότητα και την ομορφιά που άρμοζε. Και σε αυτό το σημείο ο πάπυρο του Δημήτριου του Κόκκινου αποκάλυπτε τις μεγάλη αλήθεια.

-Οι κοντραμπατζήδες και μπαλαριτζήδες έγιναν μια φοβερή συντεχνία , οι πρώτοι αφαιρούσαν κομμάτια από τα θεμέλια και τις κολώνες του Κίτρινου Οίκου και τα έβγαζαν σε ξένες πολιτείες και οι άλλοι με την τέχνη του αμπαλάζ έκρυβαν τα κλεμμένα . Μετά την έκρηξη του μεγάλου ηφαιστείου ήρθε η μεγάλη οικονομική κρίση και πολλά κράτη βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση, Αλλά οι κάτοικοι της Πολιτείας δεν ανησυχούσαμε γιατί στον Οίκο υπήρχε ο πλούτος και σε αυτή την δύσκολη στιγμή θα τους βρισκόταν .

Οι συντεχνίες βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση, ο οίκος μόνο ψεύτικα στολίδια του αμπαλάζ είχε. Ο πλούτος είχε καταληστευτεί. Η μια συντεχνία άρχισε να τα ρίχνει στην άλλη αλλά και οι δυο μαζί ήξεραν ότι έπρεπε να βρεθεί μια λύση, και οι δυο είχαν καταχραστεί το δημόσιο πλούτο. Η λύση δόθηκε όταν φώναξαν τους φουρναλατζήδες συντεχνία για τα δημόσια έργα που προκάλεσαν με τα βαθιά υπόγεια φουρνέλα του ένα πολύ μεγάλο σεισμό και ο Οίκος γκρεμίστηκε. Είπαν η συντεχνίες ότι ο οίκος γκρεμίστηκε από το σεισμό παρενέργεια από το μεγάλο ηφαίστειο και δυστυχώς τώρα ο λαός έπρεπε να δώσει από το υστέρημα του για να ξαναφτιαχτεί ο Οίκος. Εγώ ο Δημήτριος ο Κόκκινος μπήκα μαζί με συντρόφους μου στον οίκο και είδαμε την αλήθεια, οι κολόνες και τα θεμέλία είχαν κλαπεί από τις συντεχνίες, ο σεισμός ήταν μια φτιαχτή δικαιολογία , η κρίση ένα γεγονός που δεν θα μας αφορούσε αν δεν είχε η διαφθορά καταστρέψει τον Κίτρινο Οίκο.

Ξέρω ότι κάποτε θα αποκαλυφθεί η αλήθεια. Η διαφθορά της εξουσίας μας έφερε την καταστροφή και όχι ο σεισμός.

-Τελικά εμείς τιμάμε τις παραδόσεις και συνεχίζουμε την διαφθορά ανά τους αιώνες τι τότε τι τώρα ( είπε σκεφτικός ο Νίκος ενώ εξηγούσε στους εργάτες το κείμενο του παπύρου) !!!

-Ναι αλλά μην ξεχνάς ότι και τότε υπήρχαν φωνές αντίστασης.

-Δυστυχώς στην εποχή μας οι φωνές αντίστασης οργανώθηκαν σε συντεχνίες (είπε ο Νίκος και μετέφερε προσεκτικά τον πάπυρο σε ειδική θήκη ) Άντε και καλά Χριστούγεννα να χουμε παιδιά.


21/12/09

Argolida Tv: Όνειρο Γ. Παπούλιας - Πρώτη εκτέλεση

Watch live streaming video from argolida at livestream.com

19/12/09

Η έκδοση 17.12.2009

18/12/09

Argolida Tv: Συνέντευξη Παναγιώτη Αναγνωσταρά - Θα κατέβω για δήμαρχος αν…

Watch live streaming video from argolida at livestream.com
«Αν κάποιοι επιμένουν ότι δεν έκανα έργο, αυτό μπορεί να πάει και στις κάλπες και ο πιο αξιόπιστος κριτής θα είναι ο Ναυπλιακός λαός». Αυτή είναι η απάντηση του δημάρχου Ναυπλίου Παναγιώτη Αναγνωσταρά στο ερώτημα αν θα είναι πάλι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Ο κος Αναγνωσταράς στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Argolida Tv και στον «Αναγνώστη», απαντά σε ερωτήματα όπως, γιατί δεν υλοποιεί αποφάσεις που λαμβάνονται, αν φοβάται το πολιτικό κόστος, για τα «δακτυλίδια» και πώς έγινε δήμαρχος, για τον Χρήστο Γραμματικόπουλο, αλλά και για θέματα, όπως η χρήσεις στην παλιά Πόλη, η μεταφορά του ΚΤΕΛ, η ελεγχόμενη στάθμευση, τα αδρανή, η Χαριλάου Τρικούπη, τα σχολεία και οι Καπναποθήκες, ο πολιτισμός και τα οικονομικά του δήμου, αλλά και οι σχέσεις του με τον Αντ. Σαμαρά και πολλά άλλα.

17/12/09

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 17.12.2009


Ακέφαλο το νοσοκομείο Άργους

Watch live streaming video from argolida at livestream.com
4 μήνες χωρίς διοίκηση κλείνει σε λίγες ημέρες το νοσοκομείο του Άργους, με αποτέλεσμα τα χρόνια και άλυτα προβλήματα να οξύνονται και να μεγαλώνουν.
Από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, όταν αποχώρησε ο τότε διοικητής Σταμάτης Παπαγεωργόπουλος, και ενώ μεσολάβησαν οι εκλογές και ανέλαβε καινούργια κυβέρνηση, δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί νέο διοικητικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα να εκτελεί χρέη διοικητή ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας κος Γιαννακόπουλος, ο οποίος είναι και διευθυντής της χειρουργικής Κλινικής.
Όπως τονίζει μιλώντας στον «α» και στην Argolida Tv (www.livestream.com/argolida), ο νευρολόγος επιμελητής Α΄ Ανδρέας Πουλάς, «ο κος Γιαννακόπουλος καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες για να λειτουργήσουμε ως νοσοκομείο όσο το δυνατόν καλύτερα. Δυστυχώς όμως τα προβλήματα που υπήρχαν συνεχίζουν να υπάρχουν».
Δεδομένου ότι δεν έχει τοποθετηθεί νέος διοικητής, πάρα πολλά πράγματα αναβάλλονται. Δεν λαμβάνονται αποφάσεις, γιατί όλοι θεωρούν ότι θα αντικατασταθούν, οπότε δεν τολμούν να πάρουν τις αποφάσεις που πρέπει, ώστε να προχωρήσουμε στην καλύτερη λειτουργία του νοσοκομείου, λέει ο κος Πουλάς.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στην μη προώθηση της συμπληρωματικής λειτουργίας των νοσοκομείων Άργους και Ναυπλίου. Για παράδειγμα το νοσοκομείο του Άργους εφημερεύει τα Σαββατοκύριακα, χωρίς παιδίατρο. Αυτό πρέπει να το λύσουν κάποιοι, τονίζει ο γιατρός που μίλησε στον «α» και συμπληρώνει: «Θα πρέπει κάποια στιγμή τα δύο νοσοκομεία που υπάρχουν στο νομό, να λειτουργήσει το ένα συμπληρωματικά με το άλλο, ώστε να μην υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Δεν μπορεί δηλαδή το νοσοκομείο Ναυπλίου να έχει 3 – 4 παιδιάτρους μαζί με τα κέντρα υγείας και να μην μπορούμε να καλύψουμε και το νοσοκομείο του Άργους. Ή πρέπει να εφημερεύουν παράλληλα ή να βρούμε κάποιον άλλο τρόπο. Δεν νοείται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων να υπάρχουν δύο νοσοκομεία και να λειτουργεί ξεχωριστά το ένα από το άλλο. Θα πρέπει να συζητήσουν οι διοικήσεις με όλους και να πάρουν μια απόφαση. Σίγουρα υπάρχουν λύσεις».
Και προβάλει και το οικονομικό κόστος το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί από τη νέα διοίκηση όταν αυτή τοποθετηθεί: «να πληρώσουν όλες τις θέσεις οι οποίες δεν έχουν προκηρυχθεί ή δεν έχουν διευθετηθεί. Μιλάω για διοικητική ενοποίηση. Οι μονήρεις ειδικότητες να λειτουργήσουν όλο το μήνα. Τα δύο νοσοκομεία να εφημερεύουν τριάντα μέρες το μήνα. Να υπάρξει νέα διοίκηση για να αναπτύξει τις μονήρεις ειδικότητες να εφημερεύουν τριάντα μέρες το μήνα. Να υπάρξει διοίκηση για να δρομολογήσει την επίλυση των προβλημάτων. Ήδη έχουμε διανύσει τρείς μήνες χωρίς διοίκηση», καταλήγει ο κος Πουλάς.

«Αν θες να γίνεις δήμαρχος πήγαινε στ` Άργος»

Η πρόσφατη δήλωση του Βασίλη Μπούρη στο ραδιόφωνο του Αντ1 Πελοποννήσου, για εκ νέου υποψηφιότητα του στον Δήμο Άργους, τάραξε τα λιμνάζοντα νερά πρώτα πρώτα της ίδιας της παράταξής του. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως μετά την περιπέτεια της υγείας του, ο δήμαρχος Άργους με την δήλωση της πρόθεσής να ηγηθεί εκ νέου του ψηφοδελτίου του, ήθελε απλά και μόνο να διαφυλάξει την ενότητα της παράταξής του που κλυδωνίζεται επικίνδυνα από τις προσωπικές συγκρούσεις των ίδιων των μελών της.
Ο Γιώργος Αναγνώστου, αφού πέρασε από πολλά πόστα, ήδη από την περίοδο Ν. Κολιγλιάτη, φιλοδοξούσε να ηγηθεί δικού του δημοτικού σχήματος. Οκτώ και πλέον χρόνια υπομονής είναι αρκετά, το ζήτημα πάντως είναι αν θα μπορέσει να πάρει με το μέρος του μερίδα των σημερινών δημοτικών συμβούλων κάτι που προς το παρόν δεν έχει καταφέρει να αποδείξει.
Ένα ακόμα μέλος της παράταξης Μπούρη, με μεγάλη πορεία και εμπειρία στα δημοτικά θέματα, ο Θοδωρής Δεληγιάννης φαίνεται στο να αρκείται στις αντιδημαρχίες, ενώ κάποιες στιγμές μάλλον καλόβλεπε την θέση του δημάρχου χωρίς ωστόσο να το εκφράσει αυτό ποτέ δημόσια.
Οι φήμες φέρνουν και την «σιδηρά κυρία» του Δήμου, την Βασιλική Λάπατα να καταβάλει προσπάθειες για να αποκτήσει ερείσματα στην παράταξη, ώστε την κατάλληλη στιγμή να θέσει υποψηφιότητα. Η κ. Λάπατα έδειξε πως κατά την θητεία της στον δήμο, διαθέτει τα προσόντα να ηγηθεί συνδυασμού, αρκεί η συμπεριφορά της να μην είναι τραυματική προς τους συνοδοιπόρους της. Κοντά στην κ. Λάπατα βρέθηκαν κάποια στιγμή οι αντιδήμαρχοι Καραμάνος και Χρυσανθακόπουλος με τους οποίους παρουσίασε κοινές θέσεις στις μέχρι σήμερα συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και ορισμένες φορές και «κόντρα» στην ίδια την παράταξη με την οποία εκλέχτηκαν.
Το τελευταίο διάστημα στους πιθανούς υποψηφίους συγκαταλέγεται και ο αντιδήμαρχος Κώστας Γκαρκάσουλας, ο οποίος φρόντισε να «σκεπάσει» την απειρία του με πολύ δουλειά και μεθοδικότητα, πράγμα που του αναγνωρίζεται απ` όλους.
Όμως οι πιθανοί υποψήφιοι δεν σταματούν εκεί, αφού αναμένεται να μπουν εμβόλιμες υποψηφιότητες, από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Β. Μακρής, που η κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης θα τον έσπρωχνε ενδεχομένως προς έναν διευρυμένο Δήμο.
Σημαντικό ρόλο στις υποψηφιότητες, δεν θα παίξει μόνο η «παρέμβαση» του Βουλευτή, αλλά και η αποδοχή των υποψηφίων από τα νέα δημοτικά διαμερίσματα, σε έναν νέο διευρυμένο δήμο, όπως αυτός προβλέπεται από τον Καποδίστρια ΙΙ. Υπομονή λοιπόν έως τον Μάρτη του 2010, οπότε και αναμένεται ο προσδιορισμός των νέων Δήμων. Για να δούμε λοιπόν να θα συνεχίσει να ισχύει αυτό που έλεγαν οι Τριπολιτσιώτες: «Αν θες να γίνεις Δήμαρχος, πήγαινε στ` Άργος».

Π. Αναγνωσταράς: Θα κατέβω για δήμαρχος αν…


Μηνύματα με αποδέκτες στην συνέντευξη Αναγνωσταρά που προβάλλεται αύριο Παρασκευή στο ίντερνετ www.livestream.com/argolida

«Αν κάποιοι επιμένουν ότι δεν έκανα έργο, αυτό μπορεί να πάει και στις κάλπες και ο πιο αξιόπιστος κριτής θα είναι ο Ναυπλιακός λαός». Αυτή είναι η απάντηση του δημάρχου Ναυπλίου Παναγιώτη Αναγνωσταρά στο ερώτημα αν θα είναι πάλι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Ο κος Αναγνωσταράς στην συνέντευξη που παραχώρησε για θα προβληθεί αύριο Παρασκευή, στην Argolida Tv (www.livestream.com/argolida και www.anagnostispe.blogspot.com) και στον «Αναγνώστη», απαντά σε ερωτήματα όπως, γιατί δεν υλοποιεί αποφάσεις που λαμβάνονται, αν φοβάται το πολιτικό κόστος, για τα «δακτυλίδια» και πώς έγινε δήμαρχος, για τον Χρήστο Γραμματικόπουλο, αλλά και για θέματα, όπως η χρήσεις στην παλιά Πόλη, η μεταφορά του ΚΤΕΛ, η ελεγχόμενη στάθμευση, τα αδρανή, η Χαριλάου Τρικούπη, τα σχολεία και οι Καπναποθήκες, ο πολιτισμός και τα οικονομικά του δήμου, αλλά και οι σχέσεις του με τον Αντ. Σαμαρά και πολλά άλλα.
Μέρος της συνέντευξης προδημοσιεύει σήμερα ο «Αναγνώστης»:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας λένε Yes Men, με την έννοια ότι λέτε ναι σε πολλά αιτήματα είτε δημοτών, είτε φορέων, ακόμα και αποφάσεις έχουν ληφθεί στο δημοτικό Συμβούλιο, αλλά δεν υλοποιούνται.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κάποιες αποφάσεις δεν υλοποιούνται. Για παράδειγμα η απόφαση για μεταφορά της λαϊκής αγοράς. Το θέμα συναντά την άρνηση της Νομαρχίας η οποία είναι η καθ΄ ύλην αρμόδια για να αποφασίσει τελικά. Επομένως κάποιες αποφάσεις οι οποίες δεν στηρίζονται μόνο ή δεν αρκούνται στις θελήσεις του δημάρχου ή του δημοτικού Συμβουλίου, δεν προχωρούν.
ΕΡ: Μήπως όμως αυτές οι αποφάσεις παίρνονται στο πόδι; Μήπως πρώτα χρειάζεται ένας διάλογος με τους φορείς και μια διερεύνηση για το πως υλοποιείται μια απόφαση, πριν ληφθεί;
ΑΠ: Σίγουρα χρειάζεται μια προεργασία. Σε κάποιες άλλες αποφάσεις όμως είσαι υποχρεωμένος να αποφασίζεις ή να γνωμοδοτήσεις ανάλογα με το συμφέρον των πολιτών και της πόλης. Αν πάμε πάλι στο παράδειγμα που σας προανέφερα, θα σας πω ότι ακόμα πιστεύω πως η λαϊκή αγορά του Σαββάτου, εκεί όπως γίνεται τώρα, δημιουργεί κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη. Από κει και πέρα όμως τώρα, είναι εύλογο μια απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα, να δημιουργεί αντιδράσεις. Είχαμε αντιδράσεις με τους ανθρώπους που ασχολούνται με την λαϊκή αγορά.
ΕΡ: Φοβάστε τις αντιδράσεις, φοβάστε το πολιτικό κόστος.
ΑΠ: Όχι, δεν φοβάμαι το πολιτικό κόστος.
ΕΡ: Βλέπουμε άλλες φορές τόλμη, όπως στην Καραθώνα, όταν ξεσηκώσατε το Ναύπλιο, όμως βλέπουμε άλλες περιπτώσεις που φοβάστε, όπως στην αλλαγή των χρήσεων στην παλιά πόλη.
ΑΠ: Δεν υπάρχει καμία σκέψη για πολιτικό κόστος. Και αν με πηγαίνετε στο θέμα της παλιάς πόλης, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση της προμήθειας των πινακίδων, για να υλοποιηθεί αυτό που έχουμε πει. Δεν έχουμε κάνει πίσω. Απλώς χρειάζονται κάποιες διαδικασίες. Να σας πω και κάτι άλλο. Στην απόφαση για τη μεταφορά του ΚΤΕΛ. Ενώ το δημοτικό Συμβούλιο είχε γνωμοδοτήσει ότι το ΚΤΕΛ εκεί που είναι δημιουργεί πρόβλημα στην πόλη, σκοντάφτει στο ότι μέχρι το 2010, το υπουργείο έδωσε παράταση στις άδειες λειτουργίας των ΚΤΕΛ, και δεύτερον προσκρούσαμε στο ότι δεν υπάρχει χωροθετημένος χώρος στην παραλία. Οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν είναι θέμα μη ύπαρξης τόλμης. Έχουμε δείξει νομίζω, ότι παίρνουμε αποφάσεις τολμηρές. Εκεί που σκοντάψαμε ήταν στην εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης στο λιμάνι. Εκεί πραγματικά κάναμε πίσω.
ΕΡ: Ναι, γιατί δεν ρωτήσατε, δεν πήρατε την γνώμη των Ναυπλιωτών.
ΑΠ: Εκεί κάναμε πίσω και ήταν λάθος μας. Υπήρχαν αντιδράσεις οι οποίες όμως ήταν άδικες. Εγώ πιστεύω, ότι αν εφαρμοζόταν η ελεγχόμενη στάθμευση στο λιμάνι, με το τιμολόγιο που είχε προταθεί στο δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή 0,75 λεπτά του ευρώ για τους υπαλλήλους από τις 7.15 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι, θα λυνόταν το πρόβλημα. Εκεί λοιπόν υπήρχαν αντιδράσεις και κάναμε πίσω. Στα άλλα θέματα δεν έχουμε κάνει πίσω. Απλώς ήταν οι διαδικασίες τέτοιες που δεν μας επέτρεψαν να προχωρήσουμε.
ΕΡ: Ο Χρήστος Γραμματικόπουλος έχει βάλει πλώρη για να γίνει δήμαρχος. Τι γίνεται; Πήρε δαχτυλίδι από εσάς; Είναι μια θολή κατάσταση.
ΑΠ: Είναι θεμιτή η φιλοδοξία και του κου Γραμματικόπουλου και κάθε άλλου ενεργού πολίτη. Από κει και πέρα νομίζω ότι ο Χρήστος κάνει ένα μεγάλο λάθος. Δεν μπορεί να τα ισοπεδώνει όλα. Δεν μπορεί δηλαδή σε μια δημοτική αρχή η οποία διανύει τη δεύτερη 4ετία και έχει την αποδοχή του κόσμου, να τα κάνουμε όλα στραβά και λάθος. Δεν λέω να μην κάνει κριτική κάποιος. Αλλά δεν μπορεί να τα ισοπεδώνει όλα.
ΕΡ: Ο Ναυπλιακός Συναγερμός έχει μια μακρά ιστορία. Ξεκινάει από τον Γιώργο Τσούρνο, τον διαδεχθήκατε κι εσείς έχοντας πάρει ένα δαχτυλίδι. Θα ήθελα να μάθουν οι Ναυπλιώτες λίγα περισσότερα.
ΑΠ: Δαχτυλίδι στην τοπική Αυτοδιοίκηση δεν σου δίνει κανείς. Καταρχάς όταν εγώ διαδέχθηκα τον κο Τσούρνο ήμουν εκλεγμένος πρώτος δημοτικός σύμβουλος. Δεύτερον. Έγινε μια εσωκομματική διαδικασία, όπου έτυχα της αποδοχής όλων των υποψηφίων και των δημοτικών συμβούλων του Ναυπλιακού Συναγερμού. Επομένως δεν με έχρισε κανείς υποψήφιο δήμαρχο. Αλλά, εν πάση περιπτώσει όποιος και σε υποδείξει αν δεν έχεις τα προσόντα, νομίζω ότι δεν μπορείς να γίνεις αποδεκτός, ούτε και να πετύχεις.
ΕΡ: Βλέπουμε επίσης, ότι υπάρχει μια σειρά πολιτικών μηχανικών, που κάθονται στην καρέκλα του δημάρχου. Είναι καλό για μια πόλη αυτό, με την έννοια ότι θα μπορούσε να δρομολογήσει κάποια πράγματα για το δικό του όφελος; Να διευκολύνει δηλαδή την επαγγελματική του καριέρα από τη θέση του δημάρχου;
ΑΠ: Αυτό μπορεί να συμβεί. Σε ότι αφορά όμως την δική μου θητεία στον δήμο, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο, ούτε καν σαν σκέψη. Δόξα το Θεό έχω μια επιχείρηση, η οποία είναι σε πάρα πολύ καλή οικονομική κατάσταση. Συνεχίζω να κάνω αυτή τη δουλειά. Αναγκάστηκα βέβαια να συνεταιριστώ με κάποιον άνθρωπο ο οποίος θα είναι στη δουλειά, ώστε να μπορώ εγώ να ασχολούμαι με τα δημοτικά και έχω ένα πολύ καλό κέρδος, ώστε να ζω τη ζωή μου άνετα. Και πριν εκλεγώ δήμαρχος με 4 ώρες δουλειάς ζούσα άνετα. Αυτή τη στιγμή ως δήμαρχος είμαι όλη μέρα στο δημαρχείο.
Και έχει έναν λόγο παραπάνω και ένα προσόν παραπάνω κάποιος που είναι τεχνικός στο να διαχειριστεί πράγματα του δήμου.
ΕΡ: Ναύπλιο - Πολιτισμός. Τι σημαίνει για σας; Τα προηγούμενα χρόνια ο δήμος έδινε μεγαλύτερη έμφαση.
ΑΠ: Τα πολιτιστικά είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να διαθέσεις πάρα πολλά χρήματα και τα χρήματα δεν υπάρχουν, ούτε επιχορηγούνται. Όταν λοιπόν έχεις έναν προϋπολογισμό τα έξοδα του οποίου κατά 85% είναι ανελαστικά, δεν έχεις μεγάλα περιθώρια. Και επιπλέον έχουμε πρόβλημα να πληρώσουμε, γιατί έχει γίνει πολύ σφικτός ο έλεγχος.
ΕΡ: Δηλώσατε με το που εκλεχτήκατε για δεύτερη φορά, ότι δεν θα ξανακατέβετε για δήμαρχος. Αφέθηκε να εννοηθεί ότι αναιρέθηκε. Τί κάνετε; Έρχονται εκλογές.
ΑΠ: Δήλωσα το βράδυ που εξελέγην δήμαρχος, ότι δεν θα ξανά είμαι δήμαρχος την επόμενη τετραετία. Το έκανα για δύο λόγους: πρώτον γιατί πίστευα ότι δύο τετραετίες είναι αρκετές και δεύτερον γιατί δεν ήθελα να γίνει αυτό που έγινε τώρα. Να βρεθούν δηλαδή κάποιοι και να πουν ότι ο δήμαρχος δεν κάνει έργο, ώστε να πω εγώ 8 μήνες πριν τις εκλογές ότι δεν ξανακατεβαίνω. Και να πουν κατόπιν ότι δεν βγαίνει γι΄ αυτό και δεν ξαναβάζει. Δεν περίμενα όμως ποτέ, ότι θα υποστώ μια τόσο κακόπιστη κριτική από κάποιους ανθρώπους. Την ισοπέδωση των πάντων. Από κει και πέρα, θα πρέπει να αποφασίσω εγώ, αν θα δεχθώ να φύγω με την κατηγορία ότι δεν έχω κάνει έργο ή θα προσφύγουμε στις κάλπες, για να αποδειχθεί ποιός έχει δίκιο. Εγώ έχω να προβάλω το έργο μου και αυτοί έχουν μόνο τα λόγια και την κακόπιστη κριτική.
ΕΡ: Έχετε καταλήξει στο τί θα κάνατε;
ΑΠ: Δεν με καίει και τόσο πολύ. Εγώ θέλω να φύγω, αν φύγω, στο τέλος της 4ετίας και να έχω μια λίστα με έργα και να πω: αυτό σας είπα ότι θα κάνω και αυτό έκανα. Μπορεί να μην τα έκανα όλα, αλλά θέλω να φύγω αφήνοντας έργο στο Δήμο μου. Αν κάποιοι επιμένουν ότι δεν έκανα έργο, αυτό μπορεί να πάει και στις κάλπες. Και ο πιο αξιόπιστος κριτής θα είναι ο Ναυπλιακός λαός. Θα εξαρτηθεί και από το αν θα γίνει Καποδιστριακός Δήμος ή όχι. Γιατί πλέον αλλάζουν τα δεδομένα.

Φύλλο και φτερό η συνέντευξη Γραμματικόπουλου και η πρόταση για συνεργασία με την «Άλλη Πρόταση»

Η πρόταση Γραμματικόπουλου να ορίσει αντιδημάρχους αν εκλεγεί δήμαρχος από την «Άλλη Πρόταση», έμεινε ασχολίαστη επισήμως από την αντίπαλη δημοτική παράταξη. Ωστόσο αναφορά έγινε από το blog της «Άλλης Πρότασης», με τον ειρωνικό τίτλο «Η αγάπη…….. δεν άργησε μια μέρα», όπου απλά καλούνταν οι επισκέπτες με το παρακάτω κείμενο να δουν και να διαβάσουν την συνέντευξη: «Ο υποψήφιος δήμαρχος Ναυπλίου Χρήστος Γραμματικόπουλος μέσα από την Argolida TV σε μια συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης, μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε, στον «Αναγνώστη»10-12-09 δηλώνει ότι αν εκλεγεί αυτός δήμαρχος, θα δώσει τις αντιδημαρχίες στον συνδυασμό «Άλλη Πρόταση»!!!!!. Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο στον «Αναγνώστη» και δείτε όλη την συνέντευξη στην στην Argolida Tv (www.livestream.com/argolida)».
Σε ανάλογο ύφος ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Καράπαυλος στο προσωπικό του blog, έγραψε, με τίτλο «Αναστέλλω τη λειτουργία του ιστολογίου μου»: «Νόμιζα ότι οι απόψεις μου είναι αιρετικές. Πρέπει να κάτσω και να το σκεφθώ. Ο Χρήστος θα μας κάνει, είπε, αντιδημάρχους αν κερδίσει τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Ακούστε το παράδοξο. Δήμαρχος ο Χρήστος και οι αιρετικές απόψεις θα αρχίσουν να εφαρμόζονται επί Δημαρχείας του. Δεν μπορώ να πω...είναι τιμητική η πρόταση, όμως θα μπορούσε ο αιρετικός Άρειος να γίνει Πατριάρχης ή έστω αντιπατριάρχης; Θα αναστείλω λοιπόν τον καθημερινό "αιρετικό" σχολιασμό των τοπικών δρώμενων. Πού και πού, ίσως και να παρεμβαίνω μέσω του blog μου για κάποιο από τα σοβαρά δημοτικά θέματα. Όμως η καθημερινή ενασχόλησή μου με την μπλογκόσφαιρα δεν θα πάρει τέλος. Μου έχει γίνει άλλωστε ένα είδους ναρκωτικού, που δεν μπορώ να το κόψω. Εκτός λοιπόν από αιρετικά σκέφθηκα να ασχοληθώ και με εφευρετικά».
Με επιστολή του ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης του Π. Αναγνωσταρά Κώστας Τσιόδρας επισημαίνει ότι ο Κώδικας δεν επιτρέπει να οριστούν σύμβουλοι άλλου συνδυασμού αλλά μόνο από την παράταξη που έχει και την δημοτική αρχή: «Στο τελευταίο (601ο/10-12-2009) φύλλο της εφημερίδας σας, στο οποίο (προ)αναδημοσιεύσατε συνέντευξη του κ. Γραμματικόπουλου, την οποία είχε παραχωρήσει στην «Argolida TV», έκπληκτος ανέγνωσα σχετική τοποθέτησή του ότι αν - ποτέ - εκλεγεί δήμαρχος Ναυπλιέων, θα ορίσει αντιδημάρχους δημοτικούς συμβούλους από μία άλλη συγκεκριμένη δημοτική παράταξη, την «Άλλη Πρόταση» … (για την οποία, ασφαλώς, και δεν μου πέφτει λόγος να πάρω θέση). Μου δίδεται, έτσι, το ερέθισμα, ως δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος Ναυπλιέων, να αναιρέσω προηγούμενη δέσμευσή μου να μην απασχολήσω πάλι τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης με σχολιασμό - απάντηση των όποιων προτάσεων – απόψεων εκφέρει, κατά καιρούς, εντελώς ανέξοδα, ο κ. Γραμματικόπουλος και να του καταστήσω γνωστό ότι, κατ’ άρθρο 87 παρ. 2 του Κώδικα περί Δήμων και Κοινοτήτων», που κυρώθηκε με το Ν. 3463/2006: «Αντιδήμαρχοι είναι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας που ορίζει με απόφασή του ο δήμαρχος». Επομένως οι πομφόλυγες που εξαπολύει ο κ. Γραμματικόπουλος δηλ. η πρότασή του να τοποθετήσει ως αντιδημάρχους συμβούλους μιας άλλης δημοτικής παράταξης, στην προσπάθειά του να καταδείξει τη δημοκρατική του λειτουργία, αν - ποτέ - εκλεγεί δήμαρχος, είναι είτε προϊόν αγνοίας του νόμου, που, όμως, οφείλει να γνωρίζει από τον καιρό που ήταν δημοτικός σύμβουλος (άλλωστε η σχετική διάταξη δεν άλλαξε με το νέο νόμο), είτε προσπάθεια παραπλάνησης των δημοτών με καινοφανείς και ανεφάρμοστες προτάσεις που ευθέως αντίκεινται στο νόμο.
Κατ’ ακολουθία καθίσταται απολύτως κατανοητό ότι δεν μπορεί ο κ. Γραμματικόπουλος υποτιμώντας τη νοημοσύνη των δημοτών και παραβαίνοντας το νόμο «να κάνει πράξη» αυτό που θα επιθυμούσε, «συνεργαζόμενος» με μία συγκεκριμένη δημοτική παράταξη της οποίας το ρόλο έθεσε (sic) a priori στην αντιπολίτευση!!!.
Θα αναμένουμε, λοιπόν, άλλες εφικτές νομικά και πολιτικά προτάσεις του κ. Γραμματικόπουλου και όχι τέτοιες. Μετά ταύτα διαβεβαιώνω υπεύθυνα τους υποψήφιους συμβούλους που πρόκειται να στελεχώσουν το συνδυασμό του κ. Γραμματικόπουλου, αν – ποτέ – εκλεγεί δήμαρχος, να μην ανησυχούν, κάποιοι από αυτούς υποχρεωτικά θα γίνουν αντιδήμαρχοι…»

Μόνιμος συνωστισμός των κρατουμένων στη φυλακή

Απάνθρωπες συνεχίζουν να είναι οι συνθήκες στην Δικαστική Φυλακή Ναυπλίου. Οι κρατούμενοι συνεχίζουν να συνωστίζονται και να κοιμούνται στο πάτωμα αφού η φυλαή είναι υπερπλήρης.
Μάλιστα για πρώτη φορά ο σύλλογος υπαλλήλων περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί, αφού μέχρι τώρα είχαμε μόνο καταγγελίες από κρατούμενους. Οι υπάλληλοι μάλιστα απειλούν με κινητοποιήσεις αν δεν γίνουν άμεσα μεταγωγές ώστε να μειωθεί ο αριθμός των κρατουμένων.
Με έγγραφό τους από την αρχή του μήνα ενημέρωναν το υπουργείο, τον εισαγγελέα και κάθε αρμόδιο φορέα, ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα προβούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Τελικά τις τελευταίες ημέρες μετά την παρέμβαση αυτή ο αριθμός των κρατουμένων μειώθηκε από τους 525 σε 480. το πρόβλημα βέβαια δεν λύνεται και οι υπάλληλοι κρατούν στάση αναμονής μέχρι να δουν να υλοποιούνται οι δεσμεύσεις και τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον υπουργού Χάρη Καστανίδη.
Η καταγγελία του Συλλόγου Υπαλλήλων της Φυλακής Ναυπλίου, είναι πάντως χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί: «Το κατάστημα μας έχει ξεπεράσει εδώ και αρκετό καιρό τα όρια του. Κατασκευάστηκε για να φιλοξενεί 320-340 άτομα και αυτή τη στιγμή έχει 525. Στα κελιά αντί για 3 στόμα συνωστίζονται 6 άτομα εκ των οποίων 3 κοιμούνται στο πάτωμα. Στους θαλάμους της παλαιάς πτέρυγας φιλοξενούνται αντί για 24, 28 άτομα εκ των οποίων 4 κοιμούνται στο σαθρό από υγρασία πάτωμα. Ο θάλαμος γυναικών έγινε θάλαμος ανδρών. Τα 2 πειθαρχεία έγιναν κανονικά κελιά με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ειδικός χώρος για την κράτηση απείθαρχων κρατούμενων. Αποτέλεσμα 200 και πλέον κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτημα. Στο κατάστημα μας παραλαμβάνουμε 110 περίπου κρατούμενους εβδομαδιαίως και διακινούμε γύρω στους 160. Ύστερα απ΄ όλα αυτά θεωρούμε περιττό να σας αναφέρουμε τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και τις άθλιες και επικίνδυνες εργασιακές συνθήκες που καθημερινά εξαναγκαζόμαστε να βιώνουμε. Αυτονόητοι είναι οι τεράστιοι κίνδυνοι που εγκυμονούν από πλευράς ασφάλειας».

Ακούει κανείς;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου


ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ φορά έρχεται στην επικαιρότητα το θέμα του συνωστισμού κρατουμένων στην δικαστική φυλακή Ναυπλίου. Μέχρι τώρα είχαμε διαμαρτυρίες των κρατουμένων για το σοβαρό πρόβλημα του υπερπληθυσμού και των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα όμως, έρχεται η επιβεβαίωση των σωφρονιστικών υπαλλήλων, οι οποίοι καταγγέλλουν με τη σειρά τους, όσα απαράδεκτα συμβαίνουν πίσω από τα κάγκελα.
ΕΧΕΙ ΧΥΘΕΙ πολύ μελάνι για τα ανθρώπινα δικαιώματα που καταπατούνται, χωρίς κανείς να συγκινείται. Για μια ακόμα φορά, η κατάσταση που περιγράφεται είναι δραματική και όμως δεν υπάρχει αντίδραση από το υγιές σκέλος της κοινωνίας που έχει κλειστεί στην καθημερινότητα και δεν νοιάζεται για τίποτε άλλο πέραν της επιβίωσής του.
ΜΙΑ ΦΥΛΑΚΗ που χτίστηκε για να φιλοξενεί 320 κρατούμενους, σε μόνιμη σχεδόν βάση ξεπερνά τους 525 κρατούμενους, με αποτέλεσμα και οι συνθήκες κράτησης να είναι απαράδεκτες και ο κίνδυνος εξέγερσης να είναι καθημερινός. Όπως λένε στην ανακοίνωσή τους οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, στα κελιά αντί για 3 στόμα συνωστίζονται 6 άτομα εκ των οποίων 3 κοιμούνται στο πάτωμα. Στους θαλάμους της παλαιάς πτέρυγας φιλοξενούνται αντί για 24, 28 άτομα εκ των οποίων 4 κοιμούνται στο σαθρό από υγρασία πάτωμα. Ο θάλαμος γυναικών έγινε θάλαμος ανδρών. Τα 2 πειθαρχεία έγιναν κανονικά κελιά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ειδικός χώρος για την κράτηση απείθαρχων κρατούμενων. Αποτέλεσμα 200 και πλέον κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτημα.
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ όμως. Ούτε για τους κρατούμενους, ούτε όμως και για τον κίνδυνο εξέγερσης με απρόβλεπτες διαστάσεις, τόσο για το προσωπικό της φυλακής, όσο και για την πόλη του Ναυπλίου που βρίσκεται δίπλα στο σωφρονιστικό κατάστημα.
ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ δικαιωμάτων. Υπερπληθυσμός. Αυστηροποίηση ποινών και αύξηση των προφυλακίσεων. Ανθυγιεινές συνθήκες. Βία και καταστολή από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Αλόγιστα πειθαρχικά σε όσους αντιτάσσονται. Στέρηση αδειών και ευεργετημάτων. Έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Μεταγωγές σε βρώμικες και ανθυγιεινές κλούβες.
ΕΙΝΑΙ ΜΟΛΙΣ μερικά από τα προβλήματα που καταγγέλλονται χρόνια τώρα. Ακούει κανείς;

Αλαφροΐσκιωτες ιστορίες

Άρθρο του Άκη Ντάνου


ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ των εορτών θέλει μια κόκκινη κλωστή από την ανέμη να ξετυλίγεται και το παραμύθι να ξεχειλίζει από τα στόματα των αφηγητών. Κι` όμως μερικές ιστορίες αποτελούν βιώματα ιδωμένα από το μάτι του νου, που η επιστημονική ανάλυση δεν τις πλησιάζει.
ΟΠΩΣ κάθε Σάββατο, βρέθηκα πάνω στον λόφο της Ασπίδας. Μπορεί η διαδρομή να υπολείπεται αυτής της Αρβανιτιάς Καραθώνας από πλευράς φυσικών εναλλαγών, όμως η κυκλική κίνηση και το αγκάλιασμα του δρόμου από τα πεύκα, σου δίνει την δυνατότητα να αφαιρεθείς, να νοιώσεις αλαφροΐσκιωτος και να ακούς τα καλέσματα της Φύσης.
ΠΟΙΟΣ είπε πως τα δένδρα δεν μιλούν; Ποιος είπε πως το γρασίδι δεν αισθάνεται; Ποιος είπε πως τα πουλιά δεν νοούν; Αν κλείσεις νοητά τα μάτια σου και αφήσεις το τρίτο σου μάτι να διαβάσει τα μηνύματα που εκπέμπουν τα πάντα τριγύρω σου, τότε θα δεις, θα ακούσεις, θα κατανοήσεις τον πόνο της φύσης.
ΟΥΤΕ θεοί, ούτε δαίμονες. Μονάχα το τραγούδι της θλίψης, ο ήχος της μοναξιάς θα φτάνουν στα αυτιά σου. Γοερό κλάμα της μάνας γης για την απομάκρυνση του ανθρώπου από την φύση του, του μόνου ζώου, που καυχάται πως είναι νοήμον και παράλληλα με τις πράξεις του αποδεικνύει το αντίθετο των ισχυρισμών του.

ΕΧΕΤΕ δει ζώο να καταστρέφει την φωλιά του; Έχετε δει φυτό να μολύνει το έδαφος που το στηρίζει; Αν ανέβεις όμως στην Ασπίδα, δεις τον «νοήμονα» άνθρωπο και τα έργα του. Αυτόν που θα χαρακτήριζε ως αλαφροΐσκιωτο αυτόν που θα ισχυριζόταν πως τα πουλιά δεν μιλούν και τα δέντρα δεν αισθάνονται, αφού ο ίδιος δεν μπόρεσε ποτέ να τα κατανοήσει, ΄πως ποτέ δεν κατανόησε την ίδια την φύση του.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ