Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/4/09

Ακόμα μελετάει η Περιφέρεια Πελοποννήσου 8 προτάσεις της ΔΕΥΑΑΡ για την λυμματολάσπη, ενώ συνεχίζεται η παράνομη ρήψη της σε χωματερές

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να κληθούν οι υπεύθυνοι των δημοτικών επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης της Αργολίδας να καθίσουν στο σκαμνί για μη εφαρμογή της Κοινοτικής οδηγίας που έχει ενσωματωθεί στο εθνικό μας δίκαιο για την λυμματολάσπη των βιολογικών καθαρισμών, αφού η καταληκτική ημερομηνία έχει παρέλθει, ενώ η περιφέρεια δίνει στους δήμους «δικιά της» προθεσμία έως τέλη Δεκεμβρίου 2009.
Αν και το πρόβλημα με τα σκουπίδια «καλυφτεί» έστω και προσωρινά με την εγκατάσταση των δεματοποιητών, το πρόβλημα της λυμματολάσπης των βιολογικών καθαρισμών του νομού, αλλά και της περιφέρειας παραμένει άλυτο, παρ΄ όλο που από πλευράς ΔΕΥΑΑΡ, έχουν προταθεί συγκεκριμένες λύσεις που θα μπορούσαν ίσως να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Με επιστολή της η ΔΕΥΑΡ προς την ΤΕΔΚ στις 6 Νοεμβρίου του 2008 την παρακαλεί να εγκρίνει την ανάθεση έργου συμβούλου με τίτλο «Διαχείριση ιλύος από μονάδες επεξεργασίας αστικών λυμάτων του Ν. Αργολίδας» και την ενημερώνει ότι: «Με βάση την Ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία από 01/01/2009 επιβάλλεται η επεξεργασία της ιλύος πριν από την εδαφική της διάθεση, ενώ δεν αποτελεί πλέον αποδεκτή ενέργεια η απλή μεταφορά και εναπόθεσή της σε χωματερές ή χώρους υγειονομικής ταφής. Στα πλαίσια εξέτασης του συγκεκριμένου θέματος για το Ν. Αργολίδας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων του Δήμου Άργους και της Δ.Ε.Υ.Α. Άργους με την τεχνική σύμβουλο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση αποβλήτων, κα Μουρελάτου Έλενα. Από τη συνάντηση προέκυψε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου προτίθεται να κοινοποιήσει την τεχνική μέθοδο για τη διαχείριση της ιλύος από μονάδες επεξεργασίας αστικών λυμάτων μέχρι την 10η Δεκεμβρίου 2009. Μέχρι τότε, οι Δήμοι και οι Κοινότητες έχουν δικαίωμα υποβολής Τεχνικών Φακέλων με τις προτάσεις τους για τη διαχείριση της ιλύος στην περιοχή ευθύνης τους.
Με βάση τα παραπάνω προτείνεται η ανάθεση του έργου συμβούλου με τίτλο «Διαχείριση ιλύος από μονάδες επεξεργασίας αστικών λυμάτων του Ν. Αργολίδας» στον Δρ. Παναγιώτη Γραμμέλη (βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ).
Ο Δρ. Π. Γραμμέλης είναι Ερευνητής Γ’ στο ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ και εξωτερικός συνεργάτης στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΤΜΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ & ΛΕΒΗΤΩΝ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ. Είναι ειδικός σε θέματα χρησιμοποίησης εναλλακτικών καυσίμων με διδακτορικό στην ενεργειακή αξιοποίηση βιομάζας (συμπεριλαμβανομένης και της λυματολάσπης), ενώ έχει υλοποιήσει σαράντα ερευνητικά έργα και τεχνικές μελέτες σε θέματα που σχετίζονται με την αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων».
Σύμφωνα με τον μελετητή «η διάρκεια για την ολοκλήρωση της προαναφερθείσας μελέτης θα είναι ένας (1) μήνας και το κόστος ανέρχεται σε 8,800 Ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί το παραδοτέο (Δ) της παραπάνω μελέτης εφόσον από την υλοποίηση και εφαρμογή της εν λόγω λύσης προκύπτει η αξιοποίηση και η διάθεση της παραγόμενης ιλύος από κάθε Δήμο που διαθέτει βιολογικό καθαρισμό».
Το κείμενο μάλιστα το συνυπογράφουν ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Άργους Λουκάς Κούρος, ο Δήμαρχος Ασσίνης Παναγιώτης Μπούκουρης, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Επιδαύρου Αναστάσιος Κουτσούκος, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Κρανιδίου Σωτήριος Κακουριώτης και ο Δήμαρχος Ερμιόνης Ανάργυρος Λεμπέσης.
Κατόπιν επιστολής του Δημάρχου Άργους προς την ΔΕΥΑΑΡ, που ζητούσε ενημέρωση για την πορεία των μελετών, ο διευθυντής της ΔΕΥΑΑΡ Γιάννης Καχριμάνης ανέφερε, στις 12 Δεκεμβρίου 2008, προς αυτόν ότι: «Κύριε Δήμαρχε. Με πρωτοβουλία δική σας , του Προέδρου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων κου Θοδωρή Δεληγιάννη και ιδιαίτερα του Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α. Άργους κου Λουκά Κούρου ενεργοποιήθηκαν όλοι οι φορείς που διαχειρίζονται Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων στον Ν. Αργολίδος , προκειμένου να υπάρξει άμεσα εφαρμόσιμη συνισταμένη πρόταση προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σχετικά με διαχείριση λυματολάσπης που παράγεται στους βιολογικούς του Ν. Αργολίδας, εφόσον από 1/1/2009 θα απαγορεύεται η με οιονδήποτε τρόπο απόθεση ή διάθεσή της στους χώρους συλλογής απορριμμάτων του κάθε Δήμου.
Στα πλαίσια εξέτασης του συγκεκριμένου θέματος για το Ν. Αργολίδας, πραγματοποιήθηκε
(1η Οκτωβρίου 2008) συνάντηση εκπροσώπων του Δήμου Άργους και της Δ.Ε.Υ.Α. Άργους με την τεχνική σύμβουλο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση αποβλήτων, κα Μουρελάτου Έλενα. Από τη συνάντηση προέκυψε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου προτίθεται να κοινοποιήσει την τεχνική μέθοδο για τη διαχείριση της ιλύος από μονάδες επεξεργασίας αστικών λυμάτων μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2008. Μέχρι τότε, οι Δήμοι και οι Κοινότητες έχουν δικαίωμα υποβολής Τεχνικών Φακέλων με τις προτάσεις τους για τη διαχείριση της ιλύος στην περιοχή ευθύνης τους.
Κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α. Άργους κου Λουκά Κούρου,
υπεβλήθη στις 6-11-2008, από όλους τους εμπλεκόμενους διαχειριστές βιολογικών κοινό αίτημα (Β. σχετικό) προς την ΤΕΔΚ Ν. Αργολίδος για την χρηματοδότηση απ’ αυτήν τεχνοοικονομικής μελέτης με αντικείμενο: «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΗΣ ΙΛΥΟΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ».
Η συγκεκριμένη μελέτη εκπονήθηκε από ειδικό σε θέματα χρησιμοποίησης εναλλακτικών καυσίμων και ενεργειακής αξιοποίησης βιομάζας (συμπεριλαμβανομένης και της λυματολάσπης), κο Δρ Γραμμέλη Παναγιώτη ο οποίος είναι Ερευνητής στο ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (EKETA / ITEΣK) και εξωτερικός συνεργάτης στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΤΜΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ & ΛΕΒΗΤΩΝ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ.
Τα κύρια σημεία αυτής της μελέτης παρουσιάστηκαν την Πέμπτη 4/12/2008 από τον κο Γραμμέλη στην Δ.Ε.Υ.Α. Άργους παρουσία του Προέδρου κου Λουκά Κούρου και του Δ/ντή κου Γιάννη Καχριμάνη. Κατά την παρουσίαση έγινε ιδιαίτερη μνεία στην σύγκριση εναλλακτικών σεναρίων διαχείρισης της λυμματολάσπης προκειμένου να αναδειχθεί η βέλτιστη λύση για το Ν. Αργολίδας.
Παρακάτω, (βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α’) παρατίθενται τα συμπεράσματα, εκ των οποίων προκύπτει ότι η συνολική διαχείριση της λυμματολάσπης των τριών Νομών Αργολίδας, Κορινθίας και Αρκαδίας σε συνεργασία με ΔΕΗ ΑΕ αποφέρει τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα.
Επίσης εναλλακτικά, προτείνεται η κατασκευή μονάδας ξήρανσης πλησίον της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) Άργους – Ναυπλίου – Ν. Κίου, με σκοπό την ξήρανση του συνόλου της λυμματολάσπης του Ν. Αργολίδας και τη διάθεση του ξηρού προϊόντος στην τσιμεντοβιομηχανία, η οποία έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον για τη χρησιμοποίησή του».
Οι ενέργειες του διευθυντού της ΔΕΥΑΑΡ Διπλ. Μηχανολόγου Μηχ. Ε.Μ.Π Γιάννη Καχριμάνη κίνησαν, ως ήταν φυσικό, αρχικά το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει αγγιχτεί καν ο φάκελος.
Στο πλαίσιο της μελέτης της που εστάλει από την ΔΕΥΑΑΡ στον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στις 4 Φεβρουαρίου 2009, εξετάσθηκαν διάφορα σενάρια για τη διαχείριση της βιολογικής ιλύος που παράγεται στον Ν. Αργολίδας. Λήφθηκαν υπόψη δύο σενάρια που αφορούν την προσωρινή μέθοδο διαχείρισης της αφυδατωμένης ιλύος για τα επόμενα δύο χρόνια και τη μόνιμη μέθοδο διαχείρισής της, από το 2011 και έπειτα. Στη μόνιμη εφαρμογή δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατασκευή και λειτουργία μονάδας θερμικής ξήρανσης της ιλύος.
Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη για τον υπολογισμό του Συνολικού Κεφαλαιουχικού Κόστους και του Συνολικού Λειτουργικού Κόστους στις διαφορετικές εξεταζόμενες περιπτώσεις συνοψίζονται στους Πίνακες 30 και 31, αντίστοιχα. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα υπολογίστηκε το ειδικό κόστος διαχείρισης της αφυδατωμένης ιλύος για το καθένα σενάριο, Πίνακας 32. Από την σύγκριση των αποτελεσμάτων προκύπτει ότι η πλέον συμφέρουσα λύση είναι η ενεργειακή αξιοποίηση της αφυδατωμένης ιλύος στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης της ΔΕΗ ΑΕ καθώς δεν απαιτείται κόστος επένδυσης, ενώ το συνολικό λειτουργικό κόστος είναι το δεύτερο σε σειρά χαμηλότερο από όλες τις περιπτώσεις. Ακολουθεί η κατασκευή μονάδας ξήρανσης ιλύος δυναμικότητας ικανής να καλύπτει τις ανάγκες των τριών νομών Αργολίδας, Κορινθίας και Αρκαδίας και να χρησιμοποιεί εξωτερική πηγή ενέργειας, η οποία μπορεί να προέρχεται είτε από τον ΑΗΣ Μεγαλόπολης της ΔΕΗ ΑΕ ή από τον αποτεφρωτήρα αστικών απορριμμάτων. Η συγκεκριμένη λύση παρουσιάζει το χαμηλότερο ειδικό κόστος διαχείρισης της αφυδατωμένης ιλύος, το οποίο ανάλογα με το ποσοστό επιδότησης κυμαίνεται από 20,6 Ευρώ /τόνο ιλύος μέχρι 26,3 Ευρώ /τόνο ιλύος. Επισημαίνεται ότι σε αυτήν την περίπτωση δεν έχει ληφθεί υπόψη το κόστος μεταφοράς της ακατέργαστης ιλύος, το οποίο αναμένεται ότι δεν θα αυξήσει το κόστος διαχείρισης περισσότερο από 25%, διατηρώντας το στα χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες εναλλακτικές επιλογές. Επίσης, δεν έχει ληφθεί υπόψη το κόστος διάθεσης της παραγόμενης ξηρής ιλύος, το οποίο είναι υπό διαπραγμάτευση ανάλογα με την προέλευση της εξωτερικής πηγής θερμότητας. Η τρίτη καλύτερη επιλογή είναι η κατασκευή μονάδας ξήρανσης που θα εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες του Ν. Αργολίδας και θα χρησιμοποιεί ως κύριο καύσιμο το ελαιοπυρηνόξυλο. Ανάλογα με το ποσοστό επιδότησης, το ειδικό κόστος διαχείρισης της αφυδατωμένης ιλύος κυμαίνεται μεταξύ 47,2 και 57,2 Ευρώ /τόνο ιλύος. Προκειμένου να μειωθεί ακόμη περισσότερο το κόστος επένδυσης σε 0,7 εκ. Ευρώ για τον Η/Μ εξοπλισμό και 25 Ευρώ /τόνο ιλύος για το κόστος διαχείρισης, θα μπορούσε να εφαρμοσθεί η τεχνική λύση που προτείνεται από την ΤΡΙΕΛΞΙΣ ΑΤΕ (Παράρτημα Δ). Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση το τεχνολογικό ρίσκο είναι υψηλό, καθώς η προτεινόμενη λύση δεν έχει προηγούμενη εφαρμογή. Ελκυστική είναι και η κατασκευή μονάδας ξήρανσης μεγάλης δυναμικότητας για τις ανάγκες των τριών νομών Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας, με σχετικά χαμηλό ειδικό κόστος διαχείρισης της αφυδατωμένης ιλύος που κυμαίνεται μεταξύ 33,3 και 46 Ευρώ /τόνο ιλύος. Ωστόσο, το κεφαλαιουχικό κόστος επένδυσης είναι το υψηλότερο από όλες τις περιπτώσεις και ανέρχεται σε 16,25 εκ. Ευρώ. Οι πλέον ασύμφορες επιλογές από οικονομικής άποψης είναι η κατασκευή μεγάλης μονάδας ξήρανσης ιλύος με τη χρήση ελαιοπυρηνόξυλου επειδή αυξάνει σημαντικά το λειτουργικό κόστος από την προμήθεια καυσίμου και τη διάθεση της ιλύος, καθώς και η κατασκευή μονάδας ξήρανση με αποτέφρωση της ιλύος δυναμικότητας 20.000 τόνων ετησίως, η οποία παρουσιάζει εξαιρετικά υψηλό κεφαλαιουχικό και λειτουργικό κόστος.

Τι είπε για το νομό ο Αβραμόπουλος

Μια εβδομάδα πριν από την επίσκεψη Καραμανλή στο Ναύπλιο, προετοίμασε το κλίμα ώστε να βρίσκονται σε εγρήγορση οι Νεοδημοκράτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Μιλώντας σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Αργολίδας προς τιμήν του Εθνάρχη Κ. Καραμανλή ο κος Αβραμόπουλος μίλησε στο ξενοδοχείο Αμαλία.
Αναφερόμενος στην Αργολίδα ο υπουργός Υγείας επισήμανε:
«Αλλά και στην Αργολίδα, αλλάζουμε το τοπίο.
Ξεκολλήσαμε από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας το έργο της Νέας Πτέρυγας του Νοσοκομείου Ναυπλίου. Ένα έργο, που περιλαμβάνει την κατασκευή πτέρυγας 1.600 τ.μ. σε δύο ορόφους. Στο ισόγειο θα κατασκευαστούν Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και στον 1ο όροφο Νοσηλευτική Μονάδα 21 κλινών.
Σύντομα πρόκειται να λειτουργήσει Κέντρο Ψυχικής Υγείας, μόλις ολοκληρωθεί η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, καθώς η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης των οριστικών πινάκων διοριστέων από το ΑΣΕΠ».
Έχοντας επισκεφθεί νωρίτερα το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Αργολίδας και με αφορμή τα αιτήματα που του προβλήθηκαν για προσλήψεις προσωπικού είπε:
«Για τη λειτουργία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, έχει παραχωρηθεί ο πρώτος όροφος του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Αργολίδας, ένα χώρο που επισκέφθηκα λίγο πριν βρεθώ κοντά σας.
Ο χώρος αυτός προσφέρει πραγματικά χρήσιμες κοινωνικές υπηρεσίες. Ωστόσο, διαπίστωσα, ότι χρειάζεται άμεση στήριξη. Μια στήριξη, που θα την έχει.
Όπως ήδη ανακοίνωσα σε δηλώσεις μου, προχωρούμε στην υπογραφή μιας Προγραμματικής Σύμβασης για την κάλυψη των απαραίτητων δαπανών και για την πρόσληψη του εξειδικευμένου προσωπικού που απαιτείται».
Ο κ. Αβραμόπουλος κατά την επίσκεψή του στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ άκουσε τα προβλήματα του Κέντρου, τόσο από τον Πρόεδρο Δ. Μπαστούνη, όσο και από τους εκπροσώπους των ΑμεΑ του νομού. Οι βασικοί άξονες της συζήτησης επικεντρώθηκαν στο σχέδιο ψήφισης οργανισμού, στην έλλειψη του αναγκαίου διοικητικού αλλά και θεραπευτικού προσωπικού, στα προβλήματα θεώρηση των χρηματικών ενταλμάτων που αφορά τα καύσιμα που καταναλώνουν τα δύο υπηρεσιακά αυτοκίνητα του Κέντρου καθώς και για την έκδοση άδειας λειτουργίας της κολυμβητικής (θεραπευτικής) πισίνας, η οποία παραμένει ανενεργή από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Κέντρου, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.
Έχουν όμως ολοκληρωθεί και σημαντικά έργα στην Αργολίδα.
Κατασκευάστηκε ηλεκτρικός υποσταθμός μέσης τάσης του Νοσοκομείου Ναυπλίου.
Ολοκληρώθηκε ο κτιριακός και ιατροτεχνολογικός εκσυγχρονισμός των εργαστηρίων και των ιατρικών τμημάτων του Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας Λυγουριού.
Ολοκληρώθηκε το Περιφερειακό Ιατρείο Αγίας Τριάδας.
Έργα τώρα δε, που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Γενικό Νοσοκομείο του Άργους:
Προσθήκη ολοκληρωμένου Ψυχιατρικού Τμήματος, συνολικού εμβαδού 1.450 τ.μ.
Διαμόρφωση της πρόσοψης και του περιβάλλοντος χώρου του Νοσοκομείου.
Επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Άργους με την απαλλοτρίωση παρακείμενων οικοπέδων.
Τα τελευταία 4 χρόνια, το Νοσοκομείο έχει ενισχυθεί με 34 άτομα μόνιμο προσωπικό, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων (80%) είναι νοσηλευτές.
Εντός του προσεχούς τριμήνου, αναμένονται 32 επιπλέον υπάλληλοι, 25 εκ των οποίων είναι Νοσηλευτές».
Με αφορμή την επίσκεψη του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Αργολίδα η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ τονίζει: «Η επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στην Αργολίδα, με τη διπλή του ιδιότητα του Κυβερνητικού παράγοντα αλλά και Κομματικού στελέχους, είναι μια ακόμα κίνηση επικοινωνιακού εντυπωσιασμού από μέρους της Ν.Δ. Η μίζερη κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία, με τα τεράστια ελλείμματα των Νοσοκομείων, την αδυναμία παροχής υπηρεσιών στην επαρχία και την έλλειψη προσωπικού, δεν καλύπτεται από την επίθεση γοητείας του κ. Αβραμόπουλου.
Ο Αργολικός λαός απαιτεί από την Κυβέρνηση την τήρηση των υποσχεμένων και από τους τοπικούς παράγοντες να ορθώνουν το ανάστημά τους, η οσφυοκαμψία δεν τιμά κανέναν.
Το όλο σώου Αβραμόπουλου δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα γυαλιστερό περιτύλιγμα για κάποιο πολύ φθηνό δώρο».

Αφαίρεσαν το νερό από τον ενιαίο σύνδεσμο και τον μετέτρεψαν σε φορέα σκουπιδιών

Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) θα ονομάζεται πλέον ο «Ενιαίος Σύνδεσμος διαχείρισης υδατίνων πόρων και απορριμμάτων».
Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Αργολίδας θα έχει ως σκοπό τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Η προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, επεξεργασία, αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων διενεργείται με ευθύνη του.
Στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας, του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Σ.Α.) και του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, θα αποβλέπει ο Φορέας Διαχείρισης στην υλοποίηση των κατευθύνσεων, μέτρων, όρων και διαδικασιών για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, έτσι ώστε να προλαμβάνονται ή να μειώνονται κατά το δυνατόν οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και να εξασφαλίζεται έτσι ένα υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Ειδικότερα σκοπός και αντικείμενο του Φορέας Διαχείρισης είναι η υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, κατά το μέρος που αυτό αναφέρεται στο νομό Αργολίδας. Ο ΦΟ.Δ.Σ.Α. εξειδικεύει και υλοποιεί τους στόχους και τις δράσεις του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για την προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, επεξεργασία, αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων.
Όλες οι αναφερόμενες στην ισχύουσα νομοθεσία ενέργειες, σχετικές με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, όπως:
α) Η «διαχείριση»: η συλλογή, η μεταφορά, μεταφόρτωση, η προσωρινή αποθήκευση, η αξιοποίηση και η διάθεση των αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της εποπτείας των εργασιών αυτών, καθώς και της μετέπειτα φροντίδας των χώρων διάθεσης.
β) Η «διάθεση»: κάθε εργασία που αναφέρεται στο Παράρτημα ΙΥ.Α (εργασίες διάθεσης) της Κ.Υ.Α. 50910/2727/2003 (ΦΕΚ1909Β'/22-12-2003).
γ) Η «αξιοποίηση»: κάθε εργασία ανακύκλωσης ή και ανάκτησης υλικών ή ενέργειας από τα απόβλητα, που περιγράφεται στο Παράρτημα ΙΥ.Β (εργασίες αξιοποίησης) της Κ.Υ.Α. 50910/2727/2003.
δ) Η «επεξεργασία»: η εφαρμογή ή ο συνδυασμός φυσικών, χημικών, θερμικών και βιολογικών διεργασιών που μεταβάλλουν τα χαρακτηριστικά των αποβλήτων, έτσι ώστε να περιορίζεται ο όγκος ή οι επικίνδυνες ιδιότητες τους, να διευκολύνεται ο χειρισμός τους ή και να επιτυγχάνεται η ανάκτηση υλικών ή ενέργειας.
ε) Η «μεταφόρτωση»: οι εργασίες μετακίνησης των αποβλήτων από τα μέσα ή χώρους συλλογής σε άλλα μέσα μεταφοράς με ενδεχόμενη συμπίεση τους (στην έννοια αυτή περιλαμβάνεται κινητός ή σταθερός σταθμός μεταφόρτωσης) και
στ) η «προσωρινή αποθήκευση»: η αποθήκευση των αποβλήτων για ορισμένο χρόνο σε εγκεκριμένο χώρο ή εγκατάσταση, μέχρι να πραγματοποιηθεί η μεταφορά τους σε εγκεκριμένη εγκατάσταση επεξεργασίας ή τελικής διάθεσης.
Η επιλογή των χώρων απόθεσης, προσωρινής αποθήκευσης, διάθεσης επεξεργασίας και αξιοποίηση γίνεται από τον Σύνδεσμο.
Για την εκπλήρωση των σκοπών του Συνδέσμου λαμβάνονται υπόψη οι στόχοι και αρχές για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, όπως προσδιορίζονται στο άρθρο 4 της Κ.Υ.Α. 50910/2727/2003. Ειδικότερα:
1. Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων πραγματοποιείται κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο, άμεσα ή έμμεσα, η υγεία του ανθρώπου και ότι δεν χρησιμοποιούνται διαδικασίες ή μέθοδοι που ενδέχεται να βλάψουν το περιβάλλον. Ειδικότερα, λαμβάνονται μέτρα ώστε:
α) να μην δημιουργούνται κίνδυνοι για το νερό, τον αέρα, το έδαφος, τη χλωρίδα, την πανίδα καθώς και την εν γένει βιώσιμη ανάπτυξη.
β) να μην προκαλούνται ενοχλήσεις από το θόρυβο ή τις οσμές.
γ) να μην προκαλείται αλλοίωση του τοπίου και των περιοχών που παρουσιάζουν ιδιαίτερο οικολογικό, πολιτιστικό, αισθητικό ενδιαφέρον (όπως αρχαιολογικοί χώροι, τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλους, ευαίσθητα οικοσυστήματα).
2. Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων διέπεται από τις ακόλουθες αρχές:
α. Την αρχή της προφύλαξης και της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων, σύμφωνα με την οποία επιδιώκεται ο περιορισμός του συνολικού όγκου των αποβλήτων και η μείωση των επιβλαβών συνεπειών για την υγεία και το περιβάλλον, μέσω της επαναχρησιμοποίησης, της ανάκτησης υλικών και της ανακύκλωσης, καθώς και της ανάκτησης ενέργειας χωρίς ρύπανση του περιβάλλοντος, ώστε να μειώνεται η ποσότητα των αποβλήτων προς τελική διάθεση, λαμβάνοντας υπόψη το οικονομικό και κοινωνικό κόστος.
β. Την αρχή «Ο ρυπαίνων πληρώνει», με έμφαση στην ευθύνη του παραγωγού των αποβλήτων.
γ. Την αρχή της εγγύτητας σύμφωνα με την οποία επιδιώκεται τα απόβλητα, κατά το δυνατόν, να οδηγούνται σε μία από τις πλησιέστερες εγκεκριμένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή/και διάθεσης, εφόσον αυτό είναι περιβαλλοντικά αποδεκτό και οικονομικά εφικτό.
δ) Την αρχή της επανόρθωσης των ζημιών στο περιβάλλον.
Η επίτευξη των στόχων και η υλοποίηση των αρχών των προηγούμενων παραγράφων, γίνεται στο πλαίσιο του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Επίσης, ο ΦΟ.Δ.Σ.Α. έχει τους παρακάτω σκοπούς:
α)Διαχειρίζεται, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές αρχές και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση όπως: Απόβλητα από εξερεύνηση, εξόρυξη, εργασίες λατομείου και φυσική και χημική επεξεργασία ορυκτών. Τα απόβλητα από τη γεωργία, κηπευτική, υδατοκαλλιέργεια, αλιεία, προετοιμασία και επεξεργασία τροφίμων. Τα απόβλητα από την κατεργασία ξύλου και την παραγωγή ταμπλάδων και επίπλων, καθώς και πολτού χαρτιών και χαρτονιών. Απόβλητα ελαίων και απόβλητα υγρών καυσίμων. Απόβλητα από κατασκευές και κατεδαφίσεις (περιλαμβανομένου χώματος εξορυγμένου από μολυσμένες περιοχές). Απόβλητα από την υγειονομική περίθαλψη ανθρώπων και ζώων. Απόβλητα από τις μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων υδάτων εκτός σημείου παραγωγής και υδάτων βιομηχανικής χρήσεως καθώς και Δημοτικά απόβλητα (οικιακά απόβλητα και παρόμοια απόβλητα από εμπορικές δραστηριότητες, βιομηχανίες και ιδρύματα).
β) Εκδίδει κανονιστικές πράξεις για τους ανωτέρω σκοπούς,
γ) Εκδίδει κανονισμούς για τη λειτουργία του και τους σκοπούς του.
δ) Συνεργάζεται με άλλους συνδέσμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά και εκτός Περιφέρειας για θέματα που σχετίζονται με τους σκοπούς του, αλλά και για θέματα τιμολογιακής πολιτικής.
ε) Εντός διετίας από την ίδρυση του, εκπονεί επιχειρησιακό σχέδιο 4ετούς διάρκειας.
Πόροι του Φορέας Διαχείρισης θα είναι:
α) Η ετήσια εισφορά των Ο.Τ.Α. και οι εισπράξεις από το αντίτιμο των υπηρεσιών που παρέχουν προς τρίτους. Η ετήσια εισφορά με βάση την ιδρυτική συστατική πράξη είχε καθοριστεί ως ακολούθως: «Η ετήσια εισφορά που θα καταβάλει κάθε μέλος του οριζόμενη σε εκατόν είκοσι πέντε (125) δραχμές ανά κάτοικο αυξανομένη κατά 6% από χρόνο σε χρόνο».
β) Κάθε είδους επιχορηγήσεις, δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες. Δωρεές, επιχορηγήσεις και εισφορές που παρέχει το Δημόσιο ή άλλα νομικά πρόσωπα και Οργανισμοί.
γ) Έσοδα από την δική τους περιουσία, καθώς και από συμμετοχή τους σε προγράμματα.
δ) Έσοδα και πιθανές ενισχύσεις από συλλογικά συστήματα του ν. 2939/2001.
ε) Λοιπά έσοδα από κάθε πηγή, όπως από την εμπορία υλικών, βιοαερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρόστιμα που επιβάλλονται για την καθυστερημένη καταβολή εισφορών των ΟΤΑ ή λοιπών πελατών κ.ο.κ.
Διάρκεια: Η χρονικά διάρκεια του Συνδέσμου ορίζεται σε είκοσι έτη από την ίδρυση του (η οποία έγινε την 3-4-2001).
Το ερώτημα που μπαίνει είναι ποιος θα διαχειρίζεται τους υδάτινους πόρους, αφού προς το παρόν δεν υπάρχει άλλος φορέας διαχείρισης. Στην περίπτωση που θα θεσμοθετηθεί νέος φορέας διαχείρισης υδάτινων πόρων, πράγμα το οποίο και αναμένεται, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν τελικά επικρατήσει η άποψη περί συμμετοχής ιδιωτών στον φορέα καθώς και του ποσοστού συμμετοχής των. Το ότι ήδη οι πληροφορίες αναφέρονται περί φορέα και όχι συνδέσμου διαχείρισης, δημιουργούν ποικίλα ερωτηματικά.

Ο Δράκος διαψεύδεται σχετικά με τις καταγγελίες του για παράνομη Ελληνοποίηση ξένης πατάτας στην Αργολίδα

Διαψεύδει τον νομάρχη Μεσσηνίας σχετικά με τις καταγγελίες του για Ελληνοποίηση Αιγυπτιακής πατάτας στην Αργολίδα και αλλού η INCOFRUIT– HELLAS.
Η γραπτή αντίδραση της INCOFRUIT– HELLAS ακολουθεί: «Με αφορμή καταγγελίες του Νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δράκου «περί ελληνοποιήσεως πατατών που εξήχθησαν από συσκευαστήρια περιοχής Αργολίδας και Κορινθίας προς την TESCO Πολωνίας» και με πρόθεση να ελέγξομε τις καταγγελίες αυτές μέσα στα πλαίσια του ενδιαφέροντος μας για τη διασφάλιση της φήμης της ποιότητος, της τυποποίησης και πιστοποίησης των εξαγομένων, διακινουμένων ελληνικών νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων,Απευθυνθήκαμε : 1) Στα μέλη μας εξαγωγείς σ αυτές τις περιοχές και 2) Στην TESCO Πολωνίας Αποτέλεσμα της ερευνάς μας είναι : α) Κανένα από τα μέλη μας δεν έχει εξάγει μέχρι στιγμής ανοιξιάτικες πατάτες προς την εταιρία αυτή β) Η TESCO Πολωνίας σε απαντητικό της e-mail (που παραθέτουμε) αναφέρει ότι δεν έχει προμηθευτεί πατάτες ανοιξιάτικης εσοδείας από Ελλάδα και μάλιστα , τονίζοντας τη γνώση της για την πολύ καλή φήμη της ποιότητας του προϊόντος αυτού της χώρας μας στην πολωνική αγορά, προγραμματίζει να το προσφέρει στους καταναλωτές πελάτες της περί τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Ο κ. Γ Πολυχρονάκης ειδικός σύμβουλος του INCOFRUIT-HELLAS δήλωσε: «Είναι γνωστή, και από τις παρεμβάσεις του Συνδέσμου μας που έχουν πολλές φορές δημοσιοποιηθεί, η πάγια θέση μας ότι όλα τα οπωροκηπευτικά προϊόντα που διακινούνται προς άλλες χώρες της Ε.Ε ή εξάγονται προς τρίτες χώρες πρέπει να είναι τυποποιημένα, συσκευασμένα και με τις κατάλληλες σημάνσεις και να συνοδεύονται με τα απαραίτητα έγγραφα Πιστοποίησης της παραγωγής τους . Κατά συνέπεια και οι πατάτες όπως και τα άλλα παραγόμενα προϊόντα στη Μεσσηνία, την Αργολίδα, την Κορινθία και γενικότερα στην επικράτεια της χώρας μας (βερίκοκα, ροδάκινα, κηπευτικά, σταφύλια, καρπούζια κ.α ) θα πρέπει να καλλιεργούνται με τους Κανόνες της Ορθής Γεωργικής` Πρακτικής και να είναι Πιστοποιημένα είτε κατά Agro είτε κατά το προτιμώμενο από τις αγορές, σύστημα Globalgap . Η τυποποίηση και συσκευασία τους θα πρέπει να πραγματοποιείται στα συσκευαστήρια, που πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές, βάσει των ισχυόντων εμπορικών κανόνων ποιότητος για κάθε προϊόν . Καλούμε τις αρμόδιες Υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και πρωτίστως αυτές των περιοχών στις οποίες παρατηρούνται φαινόμενα καταστρατήγησης των σχετικών κανόνων, να εφαρμόσουν αυστηρότερα και με «θρησκευτική ευλάβεια» τις διατάξεις περί τηρήσεως των Κανόνων Ποιότητος και να διενεργούν αν είναι δυνατόν και 100% ελέγχους στα υποχρεωτικώς αναγγελλόμενα και διακινούμενα-εξαγόμενα οπωροκηπευτικά προϊόντα ,προκειμένου αγοραστές του εξωτερικού που είναι προσανατολισμένοι στην προμήθεια προϊόντων υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών να δείξουν εναργέστερα την προτίμηση τους στα προϊόντα της περιοχής τους προς όφελος των παραγωγών και της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας. Οι απαιτήσεις των αγοραστών αυτών ως προς την ποιότητα , την τυποποίηση, την πιστοποίηση αλλά και την αξιοπιστία των παραδόσεων είναι πάρα πολύ υψηλές. Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπως και οι Περιφερειακές του Υπηρεσίες ελπίζουμε να δραστηριοποιηθούν και να εφαρμόσουν με αυστηρότητα το Μητρώο Εμπόρων Οπωροκηπευτικών, ούτως ώστε να προληφθούν τυχόν «ελληνοποιήσεις» προϊόντων που διακινούνται-εξάγονται από την χώρα μας και να διασφαλισθεί η φήμη των φρούτων και λαχανικών μας αλλά και των Εμπόρων- Εξαγωγέων Μελών του Συνδέσμου μας».
Παραθέτουμε επίσης και την επιστολή της Tesco Poland: «Αναφερόμενοι στο δημοσίευμα που μας στείλατε,σας παραθέτουμε την απάντηση μας σ αυτό. Θα ήθελα να επιβεβαιώσω ότι μέχρι στιγμής εφέτος η Tesco Πολωνίας πουλάει πατάτες που έχουν παραχθεί σε άλλες χώρες εκτός Ελλάδος. Όλες αυτές οι πατάτες σημαίνονται με ετικέτες που αναφέρουν τη χώρα προέλευσης τους . Έχουμε σκοπό να ξεκινήσουμε την αγορά ελληνικής πατάτας τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου. Αυτές οι πατάτες θα φέρουν τη σήμανση στα μαγαζιά μας της ελληνικής προέλευσης. Η νέας εσοδείας ελληνική πατάτα έχει πολύ καλή φήμη στην Πολωνία και είμαστε στην ευχάριστη θέση να την προσφέρουμε στους Πολωνούς καταναλωτές της Tesco ως προϊόν υψηλής ποιότητος. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της καλής συνεργασίας με την Οργάνωσή σας και τους Έλληνες παραγωγούς πατατών».

Ο Αβραμόπουλος και τα δύο νοσοκομεία

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΚΟΥΒΕΝΤΑ δεν είπε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος για το πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με τις ελλείψεις ειδικοτήτων που παρουσιάζονται λόγω ακριβώς της μη συμπληρωματικής λειτουργίας των νοσοκομείων Άργους και Ναυπλίου. Ούτε βέβαια είπε τίποτα για την δημιουργία ενός νέου Ενιαίου Νομαρχιακού νοσοκομείου – όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε να μην πει- μιας και το …πουλάκι πέταξε για την Αργολίδα λόγω υπαιτιότητας των τοπικών παραγόντων, από την εποχή που υπουργός Υγείας ήταν ο Νικήτας Κακλαμάνης.
Η ΠΟΛΙΤΗΣ που τόλμησε να πλησιάσει τον Αβραμόπουλο στο Κεφαλάρι και να του πει ότι δεν υπάρχουν εντατικές και ότι το νοσοκομείο του Άργους δεν έχει καν ένα ασθενοφόρο, μίλησε με την γλώσσα του οποιουδήποτε πολίτη αυτού του τόπου που αγωνιά για την υγεία του ίδιου ή των συγγενών του.
ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ του παιδιού που έχασε την ζωή του, επειδή δεν υπήρχε η ειδικότητα που θα του χάριζε την ζωή στο νοσοκομείο Ναυπλίου, είναι δείγμα των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν.
Ο ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΣ που δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στην εγχείρηση ασθενούς, επειδή ήταν άρρωστος και δεν υπήρχε άλλος να τον αντικαταστήσει, μόνο ο ίδιος ξέρει πώς με την αρτηριακή του πίεση στα ύψη, βρισκόταν έστω στον χώρο εργασίας του, αντί να αναρρώνει στο σπίτι του.
Η ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ επί μακρόν του αξονικού τομογράφου – στο παρελθόν - μέχρι να επανδρωθεί το νέο τμήμα ή η επί σειρά ετών υπολειτουργία του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ για τον ίδιο ακριβώς λόγο, είναι ένα ακόμα δείγμα των αξεπέραστων προβλημάτων που υπάρχουν.
Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ όταν εφημερεύει το ένα ή το άλλο αντίστοιχα νοσοκομείο είναι εμφανής πλέον σε καθημερινή βάση στα δύο νοσοκομεία.
Η ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑΤΡΩΝ και νοσηλευτών να μην κάνουν το τραγικό λάθος, όταν από την υπερκόπωση δεν κλείνουν μάτι για να καλύψουν τις ελλείψεις σε προσωπικό είναι γνωστή και έχει εκφραστεί από τους ίδιους δημόσια στο παρελθόν.
ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ τα όποια συντεχνιακά και τοπικιστικά προβλήματα κάποια στιγμή τα δύο νοσοκομεία πρέπει να λειτουργήσουν συμπληρωματικά. Ποιος υπουργός όμως θα έχει το θάρρος να τα βάλει με το κατεστημένο;

Καθαρτήριος πυρετός

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΕΚΕΙ που δια της βίας η κυβέρνηση έστελνε έναν υπάλληλό της να την εκπροσωπήσει στις παρελάσεις, μας προέκυψε ξαφνικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος έρχεται ναι μεν προς τιμή του Αγ. Πέτρου του Αργείου, αλλά θα επισκεφτεί και το βουλευτικό στο Ναύπλιο για να ντοπάρει τους οπαδούς του.
ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ θα αρχίσουν να τρέχουν και πάλι ξοπίσω του και οι παράγοντες θα φωτογραφίζονται προσπαθώντας να κλέψουν κάτι από την «λάμψη» του. Σύνηθες σκηνικό, όπως τότε που ο Λουδοβίκος ο ΙΣΤ, (ναι, αυτός που αποκεφάλισαν και όχι αυτός των Ανωγείων) με ένα άγγιγμα των δακτύλων του επί των ασθενών τους θεράπευε.
Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ όμως που πρόσφερε δεν κατάφερε να αποτρέψει το μοιραίο και μαζί με τα μαγικά του έχασε και την ίδια του την ζωή. Βέβαια οι καιροί έχουν αλλάξει και οι έλληνες δεν είναι οι αιμοδιψείς γάλλοι της Γαλλικής επανάστασης. Όμως μερικά πράγματα μας προκαλούν να συγκρίνουμε το τότε με το τώρα, όπως οι απαλλαγές για ΙΧ με την προτροπή για παντεσπάνι.
ΟΜΩΣ για να γίνουν «ανατροπές» χρειάζονται και λύσεις που κανένας δεν μπορεί να τις ενσαρκώσει παίζοντας το ρόλο του Ναπολέοντα. Όπως έλεγε και κάποιος σοφός «ποτέ δεν γκρεμίζουμε ένα σπίτι όταν δεν μπορούμε να χτίσουμε ένα άλλο στην θέση του». Και αυτό το ξέρει καλά ο κάθε πολιτικός, όπως και ο Καραμανλής, μόνο που θα πρέπει να λάβει υπ όψη του και τα ρεάλ εστέιτ.
ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ μεσίτες που προωθούν εκείνους με τους οποίους διαπλέκονται πολιτικά με οικονομικά πάντα οφέλη. Εκείνους που πέρα από τα κυβερνητικά λάθη ή την ανικανότητα, λεκιάζουν με την διαπλοκή τις πολιτικές επιλογές. Εκείνους που κανένας ψηφοφόρος δεν θα ήθελε ποτέ να τους έχει στο κόμμα του.
ΕΙΝΑΙ ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε το τι θα πει ο πρωθυπουργός για όσα κατηγορούνται στελέχη της κυβέρνησης του, εκτώς και αν δεν προλάβει να πει κάτι γιατί τα μηνύματα από το Ναύπλιο γίνουν μνήματα της «κάθαρσης» και της «επανίδρυσης του κράτους». Οι καιροί είναι δύσκολοι, αφού για έξι χρόνια η ΝΔ δεν κατάφερε να πείσει πως μπορεί να αποφύγει τα λάθη που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση. Υπό την σκιά των σκανδάλων δεν γίνεται πιστικός πολιτικός διάλογος, παρά μόνο πόλωση.

Από το βαθύ κόκκινο στο βαθύ μπλε (οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει …)

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Ο Γιώργος και ο Μανόλης , αχώριστοι φίλοι μεγάλωναν σε ορεινό χωριό της Πελοποννήσου. Συνέχιζαν την φιλία των πατεράδων τους , του Δάμωνα και του Φιντία έτσι τους είχαν δώσει τα παρατσούκλια οι χωριανοί. Η αγάπη αυτών των δυο οικογενειών ήταν μια εικόνα εθνικής συμφιλίωσης σε χρόνια μίσους. Ο Γιώργος ήταν από οικογένεια αριστερών και ο Μανόλης από οικογένεια δεξιών αλλά η αγάπη και η φιλία των γονιών τους εκείνα τα χρόνια ξεπέρασε το μίσος. Μετά το τέλος του γυμνασίου ο Μανόλης που προερχόταν από ιδιαίτερα φτωχή οικογένεια (νοίκιαζε χωράφια του πατέρα του Γιώργου ο δικός του ο πατέρας για να τα βγάλει πέρα) θέλησε να πιαστεί από το κράτος, μπήκε στο στρατό τον διευκόλυναν και τα κοινωνικά φρονήματα. Ο Γιώργος είχε την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσει και βρέθηκε στο Πολυτεχνείο αρχές της δεκαετίας του 70. Κάπου εκεί μάλλον χάθηκαν οι φίλοι. Ο ένας στην κρατική μηχανή και ο άλλος στην επανάσταση του. Νωρίς ο Γιώργος βρέθηκε με τους κόκκινους, με όλον του τον ενθουσιασμό πρώτος στο κόμμα πρώτος και στο πανεπιστήμιο. Στο βαθύ κόκκινο τα φοιτητικά του χρόνια.
Αν τον ρώταγες ποια ήταν η κυρίαρχη θύμηση από εκείνα τα χρόνια , θα σου έλεγε ένας ήχος, η καρδιά του να φτεροκοπάει όταν γράφανε τα συνθήματα στους τοίχους.
Το βράδυ του πολυτεχνείου δεν ξέρει καν πως σώθηκε από τα χέρια των αστυνομικών. Ήταν σχεδόν σίγουρος από όσο μπορούσε να πιάσει το βλέμμα ότι με κλωτσιές και μπουνιές τον βούτηξε και τον έσπρωξε στα στενά κάτω από την Στουρνάρη προς την πλατεία Βάθης ο παιδικός του Φίλος ο Μανόλης, είχε ακούσει ότι έκανε σημαντική καριέρα στους λοκατζήδες . Με αυτό το βίαιο και βουβό τρόπο συναντήθηκε ξανά η φιλία τους για λίγα λεπτά.
Ο Γιώργος αναγκάστηκε να πάει στο στρατό, όπως και άλλοι συμφοιτητές του, όσο και να φαίνεται παράξενο μέσα στο αυστηρό στρατόπεδο τον βρήκε ο άνεμος του γαλλικού Μάη από το 68 ( πήρε χρόνια για να φτάσει εκείνη η απελπισμένη και επαναστατική οργή στον ελληνικό χώρο.) Εκεί έγινε και η πρώτη του ιδεολογική μετατόπιση στο βαθύ κόκκινο έβαλε και λίγο ροζ. Βασικός καθοδηγητής του ο παριζιάνος ο τρελογιατρός όπως τον έλεγαν στον στρατό ένα νέο ψυχοθεραπευτή που μόλις είχε έρθει από Γαλλία για την θητεία του.
- Νωρίς άρχισες να το στρίβεις το τιμόνι ( του είπε θυμωμένος ο πατέρας του όταν σε κάποια άδεια του ανακοίνωσε τις νέες ιδέες).
Μετά το στρατό ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Η μεγάλη ανοικοδόμηση που είχε η χώρα εκείνη την εποχή του έφερε πολλά λεφτά. Έκανε ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά γραφεία της χώρας. Σαν παραμύθι του φαίνονταν τα χρόνια της οργής. Τώρα ήταν αφοσιωμένος στις κατασκευές και στα μεγάλα τεχνικά έργα. Έγινε ευρύτερα γνωστός όταν εκλέχθηκε με την πράσινη συνδικαλιστική παράταξη, μαχητικός συνδικαλιστής βρήκε και τις κατάλληλες γνωριμίες για τα μεγάλα δημόσια έργα. Όσο για την επανάσταση την είχε ξεχάσει πια. Φήμες έλεγαν ότι όταν γινόταν πανελλαδική απεργία, κλείδωνε την εξώπορτα , κατέβαζε τα τηλέφωνα και δούλευε με όλη την ομάδα συνεργατών με κλειστές κουρτίνες στον δεύτερο όροφο που ήταν τα εργαστήρια της τεχνικής του εταιρείας.
Το μεγαλύτερο έργο που ανέλαβε ήταν η κατασκευή ενός νοσοκομείου στο χώρο ενός παλιού στρατοπέδου. Όταν πήγε να κάνει τα τοπογραφικά του χώρου οι στρατιωτικοί αποχωρούσαν , έπαιρναν τα τελευταία τους πράγματα, για το νέο στρατόπεδο,
Ταράχθηκε όταν το βλέμμα του έπιασε το βλέμμα ενός γκριζομάλλη αξιωματικού μέσα από το τζιπ, το είχε δει για πολλά χρόνια μέχρι το γυμνάσιο , το είδε και το βράδυ του πολυτεχνείου το είδε και τώρα. Το τζιπ έφυγε με θόρυβο και απότομα και βουβά ξαναχωρίστηκαν οι παλιοί φίλοι.
Εκείνο που δεν κατάλαβε κανείς είναι πως το βαθύ κόκκινο που ανακατεύτηκε με λίγο ροζ έγινε πράσινο και μετά βαθύ μπλε. Την τεχνική εταιρεία την άφησε στα παιδιά του τώρα το μόνο που τον ένοιαζε ήταν αναμόρφωση της χώρας. Σπουδαία και με πολλές αρμοδιότητες η καρέκλα που του έδωσαν. Υπήρχε και η μουρμούρα από μέλη του κόμματος πως αυτός που προερχόταν από το βαθύ κόκκινο πήρε κυβερνητική θέση στους μπλε. Δεν τον ένοιαζε όμως καθόλου. Δυστυχώς όμως η καρέκλα του ήταν πολύ ψηλή και δεν πρόσεξε τα σκουλήκια που μαζεύονταν από κάτω , από βαρύ πολύτιμο ξύλο και δέρμα η καρέκλα του αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα τα σκουλήκια έκαναν την δουλειά τους
Από την τηλεόραση έμαθε την αποπομπή του από τον κυβερνητικό μηχανισμό. Ο ίδιος δεν είχε καμία ανάμειξη αλλά είχε την ηθική ευθύνη. Είχε ανέβει πολύ ψηλά και έπεσε απότομα και με πολύ θόρυβο. Κλείστηκε στον εαυτό του, κλονίστηκε η ψυχική του υγεία . Θυμήθηκε ότι ο ροζ καθοδηγητής του στον στρατό ήταν πια διάσημος ψυχοθεραπευτής. Σε εκείνες τις συναντήσεις ανακάλυψε τι ήταν το βασικότερο κίνητρο της ζωής του μέχρι τώρα. Ήταν πρεζάκιας της εξουσίας. Εκείνο που κατεύθυνε την ζωή του ήταν η αναζήτηση της εξουσίας, στο πολυτεχνείο ήταν βαθύ κόκκινο, στο στρατό ροζ, στα χρόνια της ακμής πράσινο και τώρα στην μέση ηλικία μπλε. Ο ροζ ψυχικά καθοδηγητής του, είχε και αυτός αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου , μαζί φτάσανε στο συμπέρασμα ότι η αναζήτηση της εξουσίας ήταν μια παυσίπονη γάζα στην μεγάλη αβεβαιότητα που του προκαλούσε ένα βαθύ υπαρξιακό άγχος. Μια είναι η λύση για να μην πονάς ,βαθιές ανθρώπινες σχέσεις.
Μετά την τελευταία συνεδρία μια ηλιόλουστη μέρα λες και είχε αυτόματο πιλότο το αυτοκίνητο του , πήρε το δρόμο για το χωριό του , βαθιές ανθρώπινες σχέσεις ήταν η τελευταία κουβέντα που του είχε κάτσει στο μυαλό. Είχε να πάει εκεί από τον θάνατο του πατέρα του. Με το νέο δρόμο ήταν πολύ σύντομη η διαδρομή του. Όταν πήρε τον ανηφορικό δρόμο του φάνηκε ότι σαν να τον παρακολουθούσε κάποιος . Δεν είχε που να πάει ξέκοψε από όλους τόσα χρόνια , πήγε στο αλώνι που έπαιζε παιδί. Εκεί καθισμένος σε μια μεγάλη πέτρα ξέσπασε σε λυγμούς. Ξαφνιάστηκε όταν κατάλαβε ότι κάποιος ήταν πίσω του, ο Φίλος του ο Μανόλης , συνταξιούχος στρατιωτικός είχε επιστρέψει στο χωριό του , αθόρυβα σαν παλιός καταδρομέας έστησε μια σειρά από βόλους πίσω από την πλάτη του Γιώργου. Του έβαλε ένα μεγάλο χάλκινο βόλο στο χέρι, από εκείνους που είχαν όταν ήταν παιδιά.
- Αν χτυπήσεις τον μεγάλο αριστερά τα πήρες όλα.
Αυτή τη φορά σίγουρα σημάδεψε σωστά. Άκουσε την καρδιά του να φτεροκοπάει όπως εκείνα τα βράδια που έγραφε συνθήματα στους τοίχους, ο κόκκινος χτύπος των ανθρώπινων σχέσεων , έφτασε πάλι στα αυτιά του αγκαλιάζοντας τον φίλο του. Κάτω μακριά στο ρέμα από ένα μερακλίδικο αγροτικό αυτοκίνητο ακουγόταν δυνατά ένα παλιό τραγούδι
- οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει…
Η φιλία τους ξαναπήρε ήχο και ο Γιώργος , ρίζωσε στο χωριό του , όχι πως ξέφυγε από το κουσούρι της εξουσίας , ισόβιος υπερκομματικός (!!!) κοινοτάρχης εδώ και χρόνια μαζί με τον φίλο του το Μανόλη πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου αγνώριστο το κάνανε το χωριό τους… και την ζωή τους.

23/4/09

Καταγγελία του νομάρχη Μεσσηνίας για τυποποιητήρια της Αργολίδας

Συναγερμός έχει σημάνει στο γραφείο του νομάρχη Βασίλη Σωτηρόπουλου από τη στιγμή που έφτασε εκεί η επιστολή του νομάρχη Μεσσηνίας Δ. Δράκου και στην οποία καταγγέλλεται ότι σε τυποποιητήρια της περιοχής Ελληνοποιούνται Αιγυπτιακές πατάτες. Η ίδια επιστολή έχει φτάσει και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σ. Χατζηγάκη από τον οποίο ζητείται η «παραδειγματική τιμωρία τυχόν ενόχων», καθώς και στον Περιφερειακό διευθυντή ΥΠΕΕ, Ευαγγ. Εξηνταβελώνη.
Στην επιστολή του κου Δράκου περιέχεται η καταγγελία που του έγινε ότι από τυποποιητήρια της περιοχής Αργολίδας και Κορινθίας προσφέρεται στο εξωτερικό και μάλιστα σε συγκεκριμένη χώρα και εταιρεία, το συγκεκριμένο προϊόν 10 έως 15 λεπτά κάτω της τιμής παραγωγού ελληνικής (Μεσσηνιακής) πρώιμης πατάτας.
Όπως σημειώνει ο κ. Δράκος στην επιστολή του: «Είναι φανερό ότι αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει και ασφαλώς πρόκειται για επανασυσκευασία ξένης πατάτας, πιθανότατα Αιγυπτιακής».
Ζητάει δε, επειδή -όπως αναφέρει- οι συγκεκριμένες πράξεις «βλάπτουν κατάφορα την ελληνική παραγωγή, προξενούν τεράστια οικονομική ζημιά στους πατατοπαραγωγούς μας, δυσφημούν τα ελληνικά προϊόντα, εξαπατούν το διεθνές καταναλωτικό κοινό και αμαυρώνουν το κύρος του υγιούς εμπορίου να γίνει άμεσα έλεγχος στα συσκευαστήρια της περιοχής, που αποστέλλουν προϊόντα στην εταιρεία Tesco Πολωνίας (αλυσίδα super market)... για την το συντομότερο δυνατό διαλεύκανση της υπόθεσης και την παραδειγματική τιμωρία τυχόν ενόχων».

Νερό και σε Πυργιώτικα, Επίδαυρο, Ασκληπιείο, Ερμιονίδα υπόσχεται τώρα ο Χατζηγάκης

Την Μεγάλη Πέμπτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης έκανε νέες ανακοινώσεις για το έργο του Αναβάλου, μιλώντας ουσιαστικά για την επέκτασή του στην Ερμιονίδα. Ταυτόχρονα θα ωφεληθούν τα Πυργιώτικα και η περιοχή του Ασκληπιείου και της Επιδαύρου.
Όμως δεν χρειάζονται ακόμα ενθουσιασμοί, αφού ο κος Χατζηγάκης δεν έχει ακόμα υπογράψει τίποτα, αλλά υπόσχεται ότι θα το πράξει μέσα στην εβδομάδα. Όλα δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται πλέον πυρετωδώς για εκλογές.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:
«Την άμεση προώθηση δύο ακόμα σημαντικών έργων που αφορούν στον Ανάβαλο της Αργολίδας ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης».
Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Χατζηγάκης τόνισε τα εξής:
«Όπως είχαμε υποσχεθεί, πριν από μερικές μέρες εγκρίναμε και υπογράψαμε τρεις αποφάσεις ένταξης για την μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από τα δίκτυα του Ανάβαλου Ν. Αργολίδας, την αναβάθμιση του αντλιοστασίου και τη βελτίωση των υπαρχόντων δικτύων, συνολικού ύψους 26.050.000 ευρώ.
Την επόμενη εβδομάδα, θα είναι έτοιμες προς υπογραφή δύο ακόμα αποφάσεις ένταξης που αφορούν στη μεταφορά νερού σε Πυργιώτικα, Επίδαυρο και Ασκληπιείο, καθώς και στην περιοχή της Ερμιονίδας.
Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην καινούργια προγραμματική περίοδο και μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης δίνουν μεγάλη έμφαση σε έργα υποδομών και κυρίως σε έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, τα οποία αποτελούν μοχλό ανάπτυξης για την γεωργία και την αειφόρο διαχείριση του περιβάλλοντος.
Η προώθηση του μεγάλου εγγειοβελτιωτικού έργου του Ανάβαλου επιλύει οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης του Αργολικού κάμπου που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τους αγρότες της περιοχής, ενώ θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της Αργολίδας και της Ανατολικής Πελοποννήσου γενικότερα».
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», τα έργα:
· «Αναβάθμιση αντλιοστασίου και φράγματος Ανάβαλου ν. Αργολίδας» , προϋπολογισμού 6.850.000 ευρώ,
· «Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και δήμο Μιδέας ν. Αργολίδας» προϋπολογισμού 17.200.000 ευρώ και
· «Βελτιώσεις υφισταμένων δικτύων Αναβάλου ν. Αργολίδας» προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ,
Τα έργα των οποίων η σύνταξη των απαιτούμενων Τεχνικών Δελτίων των μελετών βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να υπογραφεί άμεσα (εντός της επόμενης εβδομάδας) η απόφαση ένταξης τους στο ΠΑΑ 2007-2013 είναι:
· «Μεταφορά νερού σε Πυργιώτικα, Επίδαυρο, Ασκληπιείο» και
· «Μεταφορά νερού Αναβάλου στην περιοχή Ερμιονίδας».

Έγραψε ιστορία στο Ναύπλιο ο Ηρακλής Γκάτζιος, που έφυγε από τη ζωή το Μεγάλο Σάββατο

Μετά από ταλαιπωρία τεσσάρων μηνών με την υγεία του και συνεχή νοσηλεία στο Νοσοκομείο για 35 ημέρες, έφυγε από τη ζωή το Μεγάλο Σάββατο ο γνωστός δικηγόρος Ηρακλής Γκάτζιος.
Η κηδεία του έγινε την Δευτέρα του Πάσχα από το νεκροταφείο Ναυπλίου. Στη νεκρώσιμη ακολουθία που τελέστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό Ναυπλίου “Αγίου Γεωργίου”, τον αποχαιρέτησε πλήθος κόσμου.
Ο Ηρακλής Γκάτζιος ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είχε διατελέσει γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Αργολίδας, υποψήφιος δήμαρχος Ναυπλίου, Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αργολίδας, μέλος της διοίκησης του Νοσοκομείου Ναυπλίου, μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου, πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ναυπλίου κ.α. Είχε σε όλη του τη ζωή μια έντονη προσωπικότητα και συμμετείχε με κάθε τρόπο στα κοινά.
Πλήθος κόσμου τον αποχαιρέτησαν στην τελευταία του κατοικία. Εκτός από την οικογένεια, συγγενείς, φίλους και συναδέρφους του, παραβρέθηκαν ο βουλευτής Αργολίδας κος Γιάννης Μανιάτης, ο νομάρχης Αργολίδας κος Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο δήμαρχος Ναυπλίου κος Παναγιώτης Αναγνωσταράς, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου κος Θοδωρής Καζάς, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Αργολίδας κος Χρήστος Ουλής, ο πρώην βουλευτής Σπήλιος Βασιλείου και πολλοί άλλοι. Στεφάνια έστειλαν ο Δήμαρχος Ναυπλίου και το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ναυπλίου.
Επικήδειους εκφώνησαν εκπροσωπώντας την οικογένεια ο γιος του Άκης Γκάτζιος (δημοσιογράφος) και εκπροσωπώντας τον Δικηγορικό Σύλλογο Ναυπλίου ο δικηγόρος κος Γιάννης Ρούτουλας.

Ο Ηρακλής, η Χούντα και το ΠΑΣΟΚ

Ο Ηρακλής Γκάτζιος γεννήθηκε στο Λυγουριό. Φοίτησε στο γυμνάσιο του Ναυπλίου και κατόπιν σπούδασε Νομικά και Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Υπηρέτησε στον Στρατό Ξηράς ως έφεδρος αξιωματικός, για να επιτρέψει και πάλι στο Ναύπλιο όπου άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου από τον Μάρτιο του 1961.
Όταν ακόμα πήγαινε στην όγδοη τάξη, η ασφάλεια του έφτιαξε φάκελο. Στα φοιτητικά του χρόνια εντάχθηκε στην Νεολαία της Ένωσης Κέντρου. Μάλιστα εκείνη την εποχή βρισκόταν δίπλα στον Γεώργιο Παπανδρέου, όταν μίλησε στο Ναύπλιο.
Αργότερα διετέλεσε μέλος της Νομαρχιακής της Ενώσεως Κέντρου στην Αργολίδα.
Το 1961 εξελέγη Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, αλλά εκδιώχθηκε από τη Χούντα τον Απρίλιο του 1964.
Για μια 8ετία εκλεγόταν Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ναυπλίου.
Κατά τη διάρκεια της Χούντας απομονώθηκε από την ασφάλεια και δεν τολμούσαν οι πελάτες του να αναθέσουν υποθέσεις στο Δικηγορικό του Γραφείο. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Χωροφύλακες παρακολουθούσαν ποιος έμπαινε στο γραφείο του Γκάτζιου από την γωνία του δρόμου για να ενημερώσουν τους ανωτέρους τους. Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας ο ίδιος υποστήριξε πολιτικές υποθέσεις στο Εφετείο Ναυπλίου με τους Γιάννη Ποττάκη και Παναγιώτη Κρητικό.
Ο Ηρακλής Γκάτζιος ήταν από τους πρώτους που υποδέχθηκαν τον Ανδρέα Παπανδρέου στο αεροδρόμιο και στο Καστρί το 1974.
Διετέλεσε πρώτος Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στην Αργολίδα και έλαβε μέρος ως Σύνεδρος στο πρώτο Συνέδριο του κόμματος που είχε γίνει στο ξενοδοχείο Πάρκ της Αθήνας.
Για δύο 4ετίες ήταν επικεφαλής Δημοτικού Συνδυασμού στον δήμο Ναυπλιέων.
Με το ΠΑΣΟΚ δεν δίστασε να κοντραριστεί πολλές φορές, χωρίς όμως να το εγκαταλείψει. Δεκάδες επιστολές υπάρχουν στο αρχείο του με τις απόψεις του για το κόμμα και με τις διαφωνίες που εξέφραζε για την πορεία του κυρίως από την στιγμή που έγινε Κυβέρνηση. Οι κόντρες του στην Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Αργολίδας είναι χαρακτηριστικές και ενοχλούσαν ενίοτε όσους απόβλεπαν μόνο στην προσωπική τους ανέλιξη και όχι στην ενδυνάμωση του Κινήματος που ο ίδιος επιδίωκε.

Το τελευταίο Αντίο

Ο επικήδειος που εκφώνησε ο γιος του Ηρακλή Γκάτζιου, Άκης Γκάτζιος:
“Κάποιοι μου΄ παν πως έφυγες νωρίς.
Εσύ ξέρεις αν χόρτασες την ζωή ή αν απλά νικήθηκες από τον θάνατο που παραμόνευε να σε πάρει από κοντά μας, τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Με «καίει» όμως αυτή η εξέλιξη.
Και το ξέρεις.
Ξαφνικά μας έβαλες όλους σε μπελάδες, βρε πατέρα, να αλλάξουμε ζωή και να συνεχίσουμε με έναν λιγότερο.
Μας λείπεις.

Πατέρα,
το ποίημα που μου ΄στειλες όταν έλλειπα μακριά σου το ΄82 –θυμάσαι;
Εκείνους τους στίχους που είχες το θράσος να προσθέσεις στο «Αν» του Κίπλινγκ…;
Παραμένει ακόμα οδηγός για όλους μας:

«Κι αν μπορείς σκληρός στους κακούς
Και καλός στους καλούς νάσαι
Και συγγνώμη αβίαστα να ζητάς
Για τα λάθη που κάνεις.
Νικητής θες να βγεις στη ζωή»….
ΕΣΥ ΤΕΛΙΚΑ, ΝΙΚΗΣΕΣ.

Κάποιοι είπαν ότι πρόσφερες πολλά. Κάτι θα ξέρουν.
Μαζί με αυτή τη γυναίκα που αγάπησες και έγραψες την δική σου ξέχωρη ιστορία σ΄ αυτόν τον τόπο.

Κάποιοι είπαν να σε κλάψουμε.
Αντιμετωπίζω ψύχραιμα (;) –γιατί έτσι μ΄ έμαθες – το τέλος σου.
Και η κόρη σου το ίδιο προσπαθεί. Και η μάνα, αν και δύσκολο να τα καταφέρουμε.
Μας μεγάλωσες δίνοντάς μας την ψυχή σου.
Δεν σου άρεσαν ποτέ τα κλάματα κι οι στεναχώριες. Και προσπαθούμε να σε ικανοποιήσουμε. Μην υπερβάλεις όμως.

Κάποιοι είπαν ότι προσπάθησες να αλλάξεις αυτή την πόλη με την ενασχόλησή σου με τα κοινά. Πράγματι.
Την εποχή των «Ψηλών Καπέλων», -μια δύσκολη εποχή για ένα χωριατόπαιδο, πέτυχες να υψώσεις την φωνή σου μέσα από τον δήμο, από τη διοίκηση του νοσοκομείου, από την προεδρία του Λιμενικού Ταμείου και από τόσα άλλα.
Ούτε καν τον αθλητισμό δεν άφησες απ΄ έξω, όταν ήθελες οι νέοι του Ναυτικού Ομίλου να μην παλεύουν με τα κύματα της θάλασσας κάτω από την Ακροναυπλία.
Ήθελες πάντα το καλύτερο για όλους. Θυμάσαι;

Κάποιοι σε είπαν ρομαντικό ιδεολόγο. Δεν δίστασες ούτε καν τα βάλεις με τον κόμμα που συμμετείχες στην ίδρυσή του, χωρίς όμως να προδώσεις την ιδεολογία σου. Ακόμα και όταν απογοητεύτηκες από αυτό.
Έτσι δεν έλεγε στο ποίημά του ο Κίπλινγκ;

«Αν με τα πλήθη μιλώντας φυλάξεις
την πάσα αρετή σου
Κι αν με Ρηγάδες παρέα
δεν χάσεις το νουν σου…»;

Οι φίλοι σου και οι συνομίληκοί σου δεν ξεχνούν:
Ξεκίνησες από το χωριό με τρύπια παπούτσια για αυτή την πόλη, και κατάφερες να φτάσεις ψηλά, ξεκινώντας από αυτή τη γειτονιά, εδώ παραδίπλα.
Αγάπησες αυτό τον τόπο, χωρίς να ξεχάσεις την γενέτειρά σου. Μας έκανες όλους υπερήφανους.
Αδέκαστος στην προάσπιση αξιών και ιδεών κατάφερες να αποτελείς παράδειγμα προς μίμηση.

Γεια χαρά ρε πατέρα. Όλοι θα σε θυμόμαστε.
Και σε χειροκροτούμε”.

Ο Σαμαράς καλείται να προστατεύσει τα Ιστορικά κτήρια, μεταξύ των οποίων το σπίτι των Σπύρου και Χαρίλαου Τρικούπη στο Άργος

«Διάτρητο είναι το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην προστασία των διατηρητέων κτηρίων, καθώς και το πλαίσιο (συν) αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ τα κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες τους είναι ανεπαρκή. Αποτέλεσμα αυτών είναι ότι το αρχιτεκτονικό παρελθόν της χώρας βρίσκεται σε κίνδυνο. Η πολιτεία προσφέρει ψιχία προκειμένου να αποτρέψει την καταστροφή των διατηρητέων κτηρίων της, με αποτέλεσμα όσα διασώζονται κυριολεκτικά να οφείλουν την καλή τους τύχη στην ατομική πρωτοβουλία των πολιτών».
Τα παραπάνω σημειώνει σε ερώτησή του προς τον υπουργό πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Περικλής Κοροβέσης.
Το σπίτι των Σπύρου και Χαρίλαου Τρικούπη στο Άργος είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση στην οποία αναφέρεται ιδιαίτερα ο βουλευτής.
Όπως τονίζει ο κος Κοροβέσης «είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο προστίθενται στη λίστα των διατηρητέων κτηρίων πανελλαδικά 100 κατασκευές, οι οποίες είτε με συστηματική μελέτη είτε τυχαία (!) ανακαλύπτονται από κάποιον υπάλληλο του ΥΠΕΧΩΔΕ ή από μηχανικούς που διέρχονται τυχαία και αναγνωρίζουν την αξία τους. Ο λόγος είναι ότι απουσιάζει η οργανωμένη έρευνα και καταγραφή των διατηρητέων της χώρας μας, ιδιαίτερα δε εκείνων που δεν έχουν τα ευκολοδιάκριτα νεοκλασικά χαρακτηριστικά και χρειάζεται ένα έμπειρο μάτι για να τα διακρίνει. Τέτοιες περιπτώσεις κτηρίων είναι αυτά που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια του Μεσοπολέμου και είχαν επηρεαστεί από το μοντέρνο αρχιτεκτονικό κίνημα δίνοντας μια πρωτότυπη και εξαιρετικής αισθητικής ελληνική εκδοχή.
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα αφορά στην ελλιπή στήριξη των ιδιοκτητών αυτών των κτηρίων, καθώς καλούνται να καλύψουν το κόστος αναπαλαίωσής τους σχεδόν χωρίς καμιά βοήθεια από το κράτος. Η κύρια ελάφρυνση που παρέχεται από την πολιτεία είναι η κάλυψη του 50% του επιτοκίου του τραπεζικού δανείου, το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 100.000 ευρώ (515/17.6.85 Πράξη Δκτου Τ.τ.Ε.), πράγμα που σημαίνει πως οι άνθρωποι αυτοί εξαναγκάζονται να πάρουν δάνειο από τις τράπεζες με τους γνωστούς επαχθείς όρους. Οι υπόλοιπες ελαφρύνσεις υπάρχουν κατά περίπτωση και δεν αφορούν συνολικά όλα τα διατηρητέα, όπως για παράδειγμα η μεταφορά του συντελεστή δόμησης ή οι χρηματοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων (ΜΟΠ).
Όλα αυτά λειτουργούν σαν αντικίνητρα για τη διατήρηση - συντήρηση αυτών των κτηρίων από τους κατόχους τους, με αποτέλεσμα να στρέφονται στις διαδικασίες αποχαρακτηρισμού τους, ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, στην εγκατάλειψή τους (πολλά τέτοια κτίσματα ιστορικής σημασίας χάνονται με αυτόν τον τρόπο, όπως το σπίτι των Σπύρου και Χαρίλαου Τρικούπη στο Άργος) ή σε καταστροφικές για το κτίσμα χρήσεις όπως η στέγαση μπαρ ή άλλων τέτοιων επαγγελματικών δραστηριοτήτων.
Προφανώς η παρέμβαση του κράτους θα έπρεπε να είναι πιο ουσιαστική δίνοντας φορολογικές απαλλαγές στο κόστος αποκατάστασης του διατηρητέου, αναλαμβάνοντας λ.χ. το κόστος του ΙΚΑ το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα ωθούσε τους ιδιοκτήτες να νοιάζονται αυτοί οι ίδιοι για τη σωτηρία του κτίσματος και να μην περιμένουν την πολιτεία να το «ανακαλύψει».
Δοθέντων όλων αυτών των ελλείψεων και προβλημάτων, που κάθε άλλο παρά μια οργανωμένη και γενναιόδωρη κρατική πολιτική για την προστασία των διατηρητέων αποκαλύπτουν».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ερωτά τον Αντώνη Σαμαρά:
α. Σκοπεύει να αναθεωρήσει και κωδικοποιήσει τη σχετική νομοθεσία απλουστεύοντας παράλληλα τις διαδικασίες;
β. Σκοπεύει να ενισχύσει τα οικονομικά και διοικητικά κίνητρα προς τους κατόχους διατηρητέων ή τους υποψήφιους αγοραστές, ώστε να ωθούνται στην ανάδειξη, προστασία και συντήρησή τους;
γ. Πότε επιτέλους θα δημιουργηθεί ενιαίο Εθνικό Μητρώο για την καταγραφή και ταξινόμηση όλων των διατηρητέων;
δ. Για ποιο λόγο δεν συγκεντρώνονται οι αρμοδιότητες προστασίας σε ένα μόνο υπουργείο;

Έμεινε υπόσχεση η ζωαγορά

Υπόσχεση στα προεκλογικά μπαλκόνια έχει μείνει η ζωαγορά του Άργους. Αποτέλεσμα είναι οι κτηνοτρόφοι να πωλούν παράνομα εκεί κάθε Πέμπτη και κυρίως τις παραμονές του Πάσχα και των Χριστουγέννων, τα ζώα τους και να κινδυνεύουν με αυτόφωρο.
Στο παρελθόν ο πρώην δήμαρχος Άργους Δημήτρης Πλατής είχε υποσχεθεί να κατασκευάσει νόμιμη ζωαγορά που να πληγεί τις απαιτούμενες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο όμως δεν έγινε μέχρι σήμερα. Μάλιστα οι κτηνοτρόφοι αρκετές φορές έκαναν κινητοποιήσεις με το αίτημα της κατασκευής νόμιμης ζωαγοράς, αλλά δεν ίδρωσε κανενός το …αυτί.
Η ζωαγορά λειτούργησε κι εφέτος την Μεγάλη Πέμπτη και μάλιστα μέσα στον χώρο της παλιάς ζωαγοράς που τα τελευταία χρόνια παρέμενε περιφραγμένος. Κανένας βέβαια δεν ενόχλησε τους κτηνοτρόφους αλλά όπως τουλάχιστον δήλωσαν για μια ακόμα φορά οι υπεύθυνοι δεν έχει αλλάξει κάτι σχετικά με την νομιμότητα. Συγκεκριμένα ο κτηνίατρος του Αγροτικού Κτηνιατρείου Άργους κος Φουκαράς είπε: «η ζωαγορά είναι παράνομη γιατί δεν πληγεί τις προϋποθέσεις. Δεν μπορεί ο καθένας να πουλάει χωρίς να είναι ταυτοποιημένα και ελεγμένα τα ζώα από κτηνίατρο».

Ξεχάσαμε την ζωαγορά;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΥΠΑΡΧΕΙ τελικά κανείς υπεύθυνος φορέας να ενημερώσει τους καταναλωτές αν είναι όντως παράνομη η ζωαγορά του Άργους; Όχι τυπικά με το γράμμα του νόμου, που όντως είναι παράνομη, αλλά ουσιαστικά, αφού κάθε Πέμπτη – χρόνια τώρα – λειτουργεί. Οι λόγοι που αποφασίστηκε να κλείσει αφορούν την δημόσια υγεία, αφού δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις προδιαγραφές. Και όμως ουδείς δεν ενοχλεί όσους παρανομούν!!!ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ τελικά εκεί στον Νέο Κόσμο και ποιοι είναι αυτοί που με προφορικές συνεννοήσεις κάνοντας ψηφοθηρία –όπως λέγεται- καλύπτουν τους παρανομούντες; Τι κρύβουν τελικά οι δημόσιες υπηρεσίες από τους καταναλωτές και κάνουν τα στραβά μάτια υπέρ της λειτουργίας του ζωοπάζαρου; Ποιοι είναι αυτοί που λένε στους κτηνοτρόφους, ότι ευθύνονται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τις σπάνιες φορές που έχει επέμβει η αστυνομία και τους οδήγησε στον εισαγγελέα; Γιατί τελικά δεν εφαρμόζεται η νομιμότητα και διαιωνίζεται επ’ αόριστον μια αρρωστημένη κατάσταση μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας; Και με ποιού εντολή άνοιξε εφέτος ο περιφραγμένος χώρος της πρώην ζωαγοράς που είχε γίνει μη προσπελάσιμος από τότε που απαγορεύτηκε η λειτουργία της; ΠΩΣ Η ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ υπηρεσία, υποστηρίζει ότι δεν υφίσταται γι’ αυτήν η ζωαγορά, την στιγμή που λειτουργεί κάτω από την …μύτη της, 300 μόλις μέτρα από το αγροτικό κτηνιατρείο του Άργους; Είναι δυνατόν οι αρχές να μην γνωρίζουν ότι όλο το χρόνο, κάποιοι πωλούν ζωντανά ζώα χωρίς κανέναν έλεγχο, σε έναν χώρο που δεν τηρεί ούτε καν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος για την προστασία της δημόσιας υγείας;ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ αρχές, δεν σέβονται τον εαυτό τους και το κύρος τους και δεν εφαρμόζουν το νόμο, στέλνοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτουν για να πράξουν το αυτονόητο; Η λογική «αφήστε τους κακόμοιρους και φτωχούς κτηνοτρόφους να πουλήσουν κανένα αρνάκι για να βγάλουν το μεροκάματο», αρμόζει σε μια σύγχρονη κοινωνία;ΠΟΙΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ η διαιώνιση αυτής της κατάστασης και κανείς δεν φροντίζει –παρά τις υποσχέσεις- να δρομολογήσει την κατασκευή μιας σύγχρονης ζωαγοράς με τις προδιαγραφές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε και να πωλούν τα ζώα τους οι κτηνοτρόφοι και να προστατεύεται η δημόσια υγεία;ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΣΙΠΑ, να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα;
ΚΑΙ ΑΝ ΟΧΙ, υπάρχει έστω κανένας εισαγγελέας σε αυτόν τον τόπο, ο οποίος προτίθεται αυτεπάγγελτα να ψάξει και να βρει ποιοι προστατεύουν την παράνομη λειτουργία του ζοωπάζαρου;

Ας σταματήσει ο λαϊκισμός για τον Ανάβαλο

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ας το πάρουν χαμπάρι οι κάθε λογής αναλυτές του Αναβάλου, ότι μόνο κάποιοι χειροκροτητές ασπάζονται τις απόψεις τους και επευφημούν τις επισκέψεις τους στα υπουργεία.
ΑΝ ο Ανάβαλος, ολοκληρωθεί με ΣΔΙΤ ή με χρήματα από το κράτος ή αποτελέσει λαϊκό έργο με συμμετοχή εθελοντών από την αγροτική τάξη και με την συμβολή των θαυματοποιών εργατών της «αριστεράς», ελάχιστο ρόλο θα παίξει, μια και θα διαιωνίζει την επικρατούσα και άκρως καπιταλιστική αντίληψη της συσσώρευσης πλούτου εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, αφού περιέχει την ένια της εκμετάλλευσης της φύσης και όχι την προστασία της.
Η «ΕΚΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΕΝΗ», επιτρέψτε μου την γλωσσοπλαστία, αριστερά, δέσμια της δήθεν ανάπτυξης, για ποιόν άραγε, είδε με ανακούφιση την συνέχιση του Αναβάλου, διαμαρτυρόμενη μόνον για τις χρονίζουσες καθυστερήσεις, μπας και χάσει το μεγάλο εξαγωγικό ή μεταπρατικό κεφάλαιο χρήματα από τις επενδύσεις του στην πρώην σοβιετοαπειλούμενη ανατολική Ευρώπη.
ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΕ ποτέ κανείς τι θα τα κάνουμε τα νερά του Αναβάλου; Τι θα ποτίζουμε με αυτά και πόσα χημικά θα σπείρουμε στην ήδη βαριά «άρρωστη» αργολική γη; Γιατί άραγε δεν εφαρμόζεται το πρόγραμμα απονιτροποίησης στον νομό, όπως γίνεται στην Θεσσαλία για να επανέλθουν εδάφη και νερά στην πρότερή τους κατάσταση και σε συνδυασμό πάντα με την εξοικονόμηση των ήδη υπαρχόντων νερών;
Η ΜΟΔΑ της μια χρήσης φαίνεται πως έχει καταλάβει όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα του νομού και μόνο οι Οικολόγοι σπασμωδικά διαταράσσουν την κατάσταση Νιρβάνα, υποστηρίζοντας πως τα νερά μας, τα εδάφη μας, ο αέρας μας, οι Θάλασσές μας, πέρα από τον δημόσιο χαρακτήρα τους κινδυνεύουν να μετατραπούν σε μιας χρήσης.
ΤΟ ΜΟΝΟ που μένει, όπως έγινε και με τον Ανάβαλο, είναι να υπάρξουν και κάποιοι που θα «ανακαλύψουν» κάπου ξεχασμένα καθαρότερα εδάφη, καθαρότερο αέρα και θα θελήσουν, έναντι αμοιβής φυσικά, να μας τα πουλήσουν, ενώ εμείς θα τους αναγάγουμε και αυτούς σε Σωτήρες μας.

Ο μαύρος ιππότης και το φονικό γιατί η ζωή του ήταν σουγιάγες

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Ήρθαν μετανάστες από την παλιά Σοβιετική Δημοκρατία της Γεωργίας, ο πόλεμος τους έδιωξε από εκεί. Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολα, ευτυχώς του έδωσαν και ένα σπίτι στις εργατικές κατοικίες και βελτιώθηκε κάπως η κατάσταση. Το δωμάτιο του Γιώργου έβλεπε στον ακάλυπτο , ένα πηγάδι στο θάνατο του τίποτα όπως έλεγε και ο ίδιος. Έτσι όπως ήταν άβολο το διαμέρισμα κυριολεκτικά τον στενοχωρούσε. Θυμόταν το δίπατο πέτρινο σπίτι του στην Γεωργία, το δωμάτιο του έβλεπε στον μεγάλο κήπο και το μάτι του ξανοιγόταν μέχρι τα απάτητα βουνά. Από την ελευθερία στο κλουβί έτσι ένοιωθε.
- Ας είναι μικρό το διαμέρισμα, αρκεί που είμαστε όλοι μαζί και ακόμα ζωντανοί.
Στις δύο τάξεις που πήγε δημοτικό στην Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά με τα μαθήματα , από τους πιο έξυπνους μαθητές έλεγαν οι δάσκαλοι του . Με τα παιδιά όμως δυσκολεύτηκε πολύ. Στην Γεωργία τον φώναζαν βρωμοέλληνα, αλλά εκείνη η βρισιά ήταν για αυτόν παράσημο υπερηφάνειας. Αλλά δεν μπορούσε να αντέξει εκείνο το παλιοκλέφτης ρωσοπόντιος. Άγριο συναίσθημα στην Γεωργία να νοιώθει έλληνας μετανάστης και στην Ελλάδα ένας ανεπιθύμητος ξένος
Στο γυμνάσιο επιβίωσε στο όριο και σαν μαθητής και στις σχέσεις με τα άλλα παιδιά., οι καθηγητές του ήταν ήπια ανεκτικοί μαζί του και κατόρθωσε και το τέλειωσε. Με τα λεφτά από το πλυντήριο αυτοκινήτων, που δούλεψε το καλοκαίρι πριν πάει στο Τεχνικό Λύκειο και με κάτι έκτακτα χαρτζιλίκια πήρε τον πρώτο του ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η μαύρη οθόνη γινόταν ένα παράθυρο για να δει και να φτιάξει το δικό του κόσμο. Μπήκε σε μια εικονική, ηλεκτρονική πολιτεία, αυτοονομάστηκε Δημήτρης Έλληνας. Εικονικά , ηλεκτρονικά αγόρασε ένα μοναχικό δίπατο πέτρινο σπίτι που το μοναδικό παράθυρο στον όροφο έβλεπε στην θάλασσα. Εκεί μέσα σε ένα παραμυθιασμένο κόσμο έβαλε τα όνειρα του.
Τα πρώτα παράξενα συμπτώματα στην συμπεριφορά του παρατηρήθηκαν όταν ξεκίνησε πρώτη τάξη του λυκείου.
-Ντυνόταν μόνο με μαύρα ρούχα, μέχρι και μαύρα εσώρουχα και κάλτσες αγόρασε.
(καμώματα της εφηβείας λέγανε όλοι και τον αφήνανε να κάνει το κέφι του)
-Απέφευγε συστηματικά να τρώει μαζί με τους δικούς του. Και πότε μπορούσε να γίνει αυτό παρά μόνο κάθε Κυριακή. Ο καθένας έπρεπε να βγει νικητής από τον δικό του καθημερινό πόλεμο της επιβίωσης. Δεν μπορούσε όμως να αποφύγει το οικογενειακό τραπέζι όταν γύριζε ο πατέρας από τα ταξίδια κάθε δυο ή τρεις μήνες
Η μάνα του ανησύχησε όταν μια μέρα που πήρε αναγκαστικό ρεπό από την δουλειά της ( σημεία των καιρών της κρίσης) καθαρίζοντας το δωμάτιο του βρήκε κάτω από το κρεβάτι του ένα μπουκάλι βότκα και κάτι άσπρα χάπια. Δεν κρατήθηκε άνοιξε το ημερολόγιο του και την πήραν τα κλάματα. Δέκα επτά χρονών παιδί και μόνο το θάνατο υμνεί , έχει κόψει κάθε δεσμό με την ζωή . Πανικοβλήθηκε.
Ο διευθυντής του Λυκείου, περισσότερο κοιτούσε ειρωνικά τις εξαθλιωμένες παντόφλες που φορούσε παρά την πρόσεχε. Μέσα στον πανικό όπως ήταν ντυμένη έφυγε για το σχολείο κοντά ήταν εξ άλλου.
-Να του μαζέψετε τα λουριά. Τι θέλετε να κάνουμε εμείς κυρία μου. Εμείς την γνώση του προσφέρουμε.
-Δεν έχει ψυχολόγο το σχολείο σας;
-Κυρία μου εδώ δεν έχουμε καθηγητές και βιβλία για το σχολείο, ψυχολόγο θα μας φέρει το υπουργείο; Εγώ το μόνο που μπορώ να σας κάνω είναι να σας δώσω το τηλέφωνο της Μονάδας Υποστήριξης της ευρύτερης περιοχής .
Έστω αυτό ήταν κάποια λύση. Εκεί θα μπορούσε να βρει ειδικούς να την βοηθήσουν και να τον βοηθήσουν . Αμέσως και πολύ πείσμα για δύο ώρες πάλευε με το κινητό της να βγάλει γραμμή στην Μονάδα. Απογοητεύτηκε όταν της έκλεισαν ραντεβού μετά από έξι μήνες.
Τον διευθυντή όμως τον είδε πολύ σύντομα σε δυο μέρες ήταν πάλι εκεί,. Ο γιος της είχε πάρει αποβολή γιατί εμπλακεί σε ένα επικίνδυνο καυγά με ένα άλλο παιδί ,δια ασήμαντον αφορμή όπως έλεγε και το σημείωμα. Συμπέρασμα δεν βγήκε , αντί να προσπαθήσουν να βοηθήσουν τα παιδιά και να βρουν γιατί είναι βίαιη η συμπεριφορά τους μόνο αναφορές. απειλές , προσβολές και αποβολές, λάδι στην φωτιά!!!
Στο δρόμο για το σπίτι είδε το γιο της να κάθεται ανάποδα σε ένα παγκάκι , με το βλέμμα του θαμμένο στο καφέ του χώματος τρόμαξε όταν είδε τις μικρές κόκκινες σταγόνες να πέφτουν από τα δάκτυλα του. Τότε για πρώτη φορά πρόσεξε ότι συστηματική αυτοτραυματιζόταν . Γεμάτο χαρακιές το χέρι του και παράξενα ξυραφισμένα σχέδια πάνω στο μπράτσο του σαν αγκυλωτοί σταυροί.
Βουβά τον αγκάλιασε και δεν είπε τίποτα . Το ένοιωθε ότι είχε αρχίσει το μαύρο ταξίδι της απελπισίας.
Με τα μάτια συνεννοήθηκαν και βουβοί πήγαν να πιουν ένα ποτό στο κοντινό αναψυκτήριο. Κάθισαν στα έξω τραπεζάκια και ένοιωθε σαν καρφιά να πέφτουν στην πλάτη της τα βλέμματα των άλλων . Ήταν ανεπιθύμητοι αλλά τώρα δεν την ένοιαζε τίποτα
-Τι συμβαίνει παιδί μου
-( Το βλέμμα της τον έκανε να σπάσει , εκείνο το ίδιο βλέμμα όταν μικρός στην άλλη πατρίδα προσπαθούσε να μάθει ποδήλατο, και ήθελε μια ματιά αγάπης για να ισορροπήσει) Δεν μπορώ άλλο, φύγαμε μέσα στον πανικό, βόμβες και αίματα, ακόμα ουρλιάζει στο μυαλό μου η Ναστάζια καθώς την πετσόκοβαν , θέλω χάπια για να κοιμηθώ, εκεί ήμουν βρωμοέλληνας εδώ είμαι βρωμο ρωσοπόντιος
-Που τα βρήκες τα χάπια;
-Έξω από το σχολείο
-Αλλά θα τους δείξω εγώ , θα μάθουν τι μπορεί να τους στερήσει ο Μαύρος Ιππότης , θα τους μάθω εγώ τι είναι ο Δημήτρης ο Έλληνας,
-Ποιους παιδί μου τι σου έκαναν ( άρχισε να καταλαβαίνει ότι ο γιος της μπήκε σε μια άλλη πραγματικότητα ) μήπως πρέπει να σε δει και κανένας γιατρός;
-Και αυτός δικός τους είναι, τι νομίζεις ότι θα είναι η διάγνωση ρωσοποντίαση και θα μου δώσει χειρότερα χάπια από αυτά που παίρνω, ο Μαύρος Ιππότης δεν τους προσκυνά .
Δυστυχώς δεν πρόλαβε να κάνει και πολλά πράγματα. Ξύπνησε έντρομη από τα χτυπήματα στην πόρτα , με προτεταμένα τα μικρόφωνα στα χέρια οι δημοσιογράφοι και κατά ριπάς ερωτήσεις να της ανακοινώνουν και να την ρωτούν για την επίθεση που έκανε με μαύρα ξύλα στα οποία είχε περάσει ξυράφια ο γιος της. Τραυμάτισε πολύ σοβαρά πέντε ανθρώπους.
Δεν ήξερε τι να τους πει , έτσι όπως σηκώθηκε από τον καναπέ κράταγε ακόμα το βιβλίο που διάβαζε , το κράταγε σαν σωσίβιο απέναντι στα κύματα των απανωτών ερωτήσεων. Δεν ήξερε τι να πει και κοίταξε την σελίδα που ήταν το δάκτυλο της, οι στοίχοι ήταν η απάντηση της.Η ζωή μας είναι σουγιάδες / Σε βρώμικα αδιέξοδα / Σάπια δόντια, ξεθωριασμένα συνθήματα/ πάνω κάτω πάνω κάτω η Πατησίων/ Μια ζωή λιγούρια ταξιδεύουμε την ίδια διαδρομή / ξεφτίλα/ μοναξιά / απελπισία / (Κατερίνα Γώγου)

15/4/09

Απέδωσαν οι πιέσεις για τον Ανάβαλο

Απέδωσαν οι πιέσεις προς την κυβέρνηση και έστω την τελευταία στιγμή μπροστά στον φόβο να καταρρακωθεί η Νέα Δημοκρατία ακόμα και στο «κάστρο» της την Αργολίδα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης ανακοίνωσε επίσημα την χρηματοδότηση του έργου του Αναβάλου.
Από το υπουργείο έστω και με μία εβδομάδα καθυστέρηση δόθηκε στη δημοσιότητα εκτενής ανακοίνωση για την χρηματοδότηση του έργου από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για εγγειοβελτιωτικά έργα.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης δήλωσε ότι εγκρίθηκαν και υπεγράφησαν οι αποφάσεις ένταξης τριών εργολαβιών που αφορούν το φράγμα Ανάβαλου Αργολίδας. Η πρώτη εργολαβία αφορά τη μεταφορά και διανομή νερού σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και δήμο Μιδέας. Η δεύτερη εργολαβία αφορά την αναβάθμιση αντλιοστασίου και φράγματος Ανάβαλου, ενώ η τρίτη τη βελτίωση των δικτύων του φράγματος.
Αργολικός κάμπος

« Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και δήμο Μιδέας Ν. Αργολιδας».
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 17.200.000 ευρώ.
Το έργο αφορά επεκτάσεις δικτύων σε περιοχές πού έως και σήμερα δεν έχουν καλυφθεί από δίκτυα, κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής ήτοι αντλιοστάσια, δεξαμενές αποδόσεως και δεξαμενές εξισώσεως. Η παραπάνω δράση είναι ενισχυτική των ήδη υπαρχόντων δικτύων, τα οποία στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο σε γεωτρήσεις, και οι οποίες θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν αφού το Νομικό καθεστώς δεν τις αποκλείει.
Η περιοχή παρέμβασης του έργου περιλαμβάνει τις περιοχές Κουτσοποδίου , περιοχή του Δήμου Μυκηναίων, περιοχή Δήμου Μιδέας, περιοχές Δήμων Άργους και Λέρνας, Μαραθιά Δ. Ασίνης, συνολικής εκτιμώμενης έκτασης περίπου 60.000 στρεμμάτων. Η μεταφορά και διανομή του αρδευτικού νερού πρόκειται να γίνει με την κατασκευή τριών (3) νέων αντλιοστασίων επί της κεντρικής διώρυγας Αναβάλου και της δεξαμενής Κουτσοποδίου (Μαλαχιά), και επιπροσθέτως, δέκα τεσσάρων (14) μικρότερων ενδιάμεσων, πού θα εξυπηρετούν περιφερειακές διανομές. Θα κατασκευαστούν δώδεκα δεξαμενές ενδιάμεσης ρύθμισης και διανομής.
Εκτιμάται ότι η κατασκευή των παραπάνω έργων, θα δώσει την δυνατότητα στους παραγωγούς να οργανώσουν τους αρδευτικούς οργανισμούς κατά περιοχές, και να αξιοποιήσουν τα έργα αυτά ως πρωτεύοντα, με την κατασκευή από πλευράς τους, των τριτευόντων αναγκαίων γι’ αυτούς, δικτύων.

Αντλιοστάσιο

«Αναβάθμιση αντλιοστασίου και φράγματος Αναβάλου Ν. Αργολίδας» ,
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 6.850.000 ευρώ.
Το έργο αφορά :
α) Προμήθεια και εγκατάσταση αντλίας 10.000 m3/h μανομετρικού 42 m ΣΥ
β) Προμήθεια και εγκατάσταση δύο (2) αντλιών 6.000 m3/h μανομετρικού 42 m ΣΥ
γ) Προμήθεια και εγκατάσταση δύο(2) πεδίων μέσης τάσης για τις αντλίες 6.000 m3/h και ενός πεδίου για τις αντλίες των 10.000 m3/h
δ) Προμήθεια και εγκατάσταση ενός μετασχηματιστή αντιστοίχου ισχύος των τριών ως άνω αντλιών.
ε) Προμήθεια και εγκατάσταση υδραυλικού μέρους για τις παραπάνω δύο αντλίες(βάννες , σωληνώσεις, παρελκόμενα).
στ) Επισκευή και συντήρηση κτιρίου αντλιοστασίου με εσωτερικές και εξωτερικές παρεμβάσεις τοιχοποιίας κ.λ.π.
ζ) Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αυτοματισμού στάθμης . Προμήθεια και εγκατάσταση τριών θυροφραγμάτων και μηχανισμών.
η) Κατασκευή στρώσης από σκυρόδεμα στον πυθμένα κάτωθεν των αντλιών για προστασία από φερτά και τοιχείου οδηγού της ροής
θ) Επισκευή δομικών στοιχείων φράγματος όπως αρμών, αρμοκαλύπτρων κ.λ.π. και επένδυση φράγματος για προστασία

Υφιστάμενα δίκτυα

«Βελτιώσεις υφισταμένων δικτύων Αναβάλου Ν. Αργολίδας»
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 2.000.000 ευρώ.
Το έργο αφορά βελτιώσεις και εκσυγχρονισμός των δικτύων των ΤΟΕΒ Αργολικού, ΤΟΕΒ Ν. Τίρυνθας, ΤΟΕΒ Αγ. Ανδριανού, παραλλαγή τροφοδοσίας δικτύων ΤΟΕΒ Ασίνης-Δρεπάνου με νέο αγωγό, ήτοι συνολικό μήκος σωληνώσεων 10.000 μέτρα, δύο (2) αντλιοστάσια, και τρεις (3) δεξαμενές αποδόσεως. Επίσης επισκευές σε τμήματα της Κεντρικής Διώρυγας Αναβάλου, επισκευές και βελτιώσεις θυροφραγμάτων, και ενίσχυση των κιγκλιδωμάτων ασφαλείας για τα ανοικτά εντός οικισμών τμήματα.

Ο Χατζηγάκης

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός κ. Χατζηγάκης δήλωσε τα εξής: «Με στόχο την ανάπτυξη, την βελτίωση της παραγωγής, την καταπολέμηση του βασανιστικού προβλήματος της λειψυδρίας, αλλά και της σπατάλης των πολύτιμων υδάτινων πόρων.
Ανταποκρινόμαστε στην πρόκληση της εποχής, να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε ένα από τα πιο βασανιστικά προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, που είναι η ορθή διαχείριση του νερού, του πολύτιμου αγαθού της ζωής.
Πρόκειται για συγκεκριμένες δράσεις και μεγάλης σημασίας υποδομές για την παραγωγή και τη διαβίωση στην ύπαιθρο, με σύγχρονα δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης, για μία μακροπρόθεσμη συμβολή της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στους τομείς της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας, της οικονομικής ανάπτυξης ολόκληρων περιοχών, αλλά και της οικολογικής ευαισθησίας και προστασίας του περιβάλλοντος».

Σημαντικές αλλαγές στο μουσείου του Άργους και στους αρχαιολογικούς χώρους της Λέρνας, της Ασίνης και του Ηραίου από την Δ΄ ΕΠΚΑ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση από την Δ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων της Μελέτης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους, πραγματοποιήθηκε Μεγάλη Δευτέρα το απόγευμα στο δημοτικό κατάστημα Άργους.
Οι μελετητές, αδελφοί Δημήτρης και Σωτήρης Ψυχογιός παρουσίασαν ένα νέο μοντέλο Μουσείου, που στηρίζεται σε μερικές αρχιτεκτονικές διαφοροποιήσεις του ήδη υπάρχοντος, μετατρέποντας το υπάρχον μουσείο σε ζωντανό οργανισμό στο κέντρο της πόλης.
Ειδικά ο εξωτερικός χώρος γίνεται πιο προσιτός στον επισκέπτη αλλά και στον διερχόμενο απ` έξω, αφού τα λιγκούστα που σήμερα εμποδίζουν τον διερχόμενο να δει μέσα στον αύλειο χώρο, περιορίζονται σε χαμηλό ύψος, ενώ περιμετρικά του εστεγασμένου χώρου όπου βρίσκονται τα ψηφιδωτά, αφαιρείται ο μαντρότοιχος και αντικαθίσταται από ξύλινες αναβάθρες οι οποίες θα διευκολύνουν την ματιά προς τα ψηφιδωτά, όταν το μουσείο θα είναι κλειστό, αλλά και ως καθίσματα σε διάφορες εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Δ` ΕΠΚΑ κα. Μπανάκα, ο χώρος όπου βρίσκονται σήμερα τα ψηφιδωτά θα εμπλουτιστεί και με νεότερα, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη χρήσης ψηφιακών προβολών σχετικά με τον χώρο που βρέθηκαν τα ψηφιδωτά αλλά και την ιστορία που τα συνοδεύει.
Στον υπάρχοντα χώρο της αυλής του μουσείου θα τοποθετηθούν και δύο σύγχρονης αρχιτεκτονικής σιδηροκατασκευές που θα χρησιμεύουν ως χώροι επεξεργασίας των μεγάλου μεγέθους ευρημάτων, όπως κίονες, λάρνακες κλπ, πράγμα που γίνεται και σήμερα αλλά σε ακάλυπτο χώρο του μουσείου.
Ουσιαστικά σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει ένας χώρος όπου θα μπορούν να ενημερώνονται οι μαθητές, αντίστοιχος με αυτόν που λειτουργεί ήδη στο Ναύπλιον, ενώ σε δεύτερη φάση και μετά την απομάκρυνση των αποθηκευμένων ευρημάτων από τους αποθηκευτικούς χώρους του μουσείου, θα διαμορφωθούν τέσσερες νέες εκθεσιακές ενότητες: α) Νεολιθική εποχή έως υπομυκηναϊκούς χρόνους, β) Γεωμετρική έως Ρωμαϊκή εποχή, γ) ενότητα των γλυπτών του Καλλέργιου και δ) ενότητα των μωσαϊκών.
Όσον αφορά το θέμα της μεταφοράς των ευρημάτων που βρίσκονται στις αποθήκες του μουσείου, η αρχαιολόγος της Δ` ΕΠΚΑ κα. Παπαδημητρίου υποστήριξε ότι τα ευρήματα δεν μπορούν να απομακρυνθούν πολύ από το σημείο που βρέθηκαν, αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο την μεταφορά τους στην Ρέα, που είχε προτείνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης προκαλώντας τις αντιδράσεις της πόλης του Άργους. Η κα. Παπαδημητρίου απέκλεισε και την πρόταση του κ. Καμπόσου για μεταφορά των ευρημάτων των αποθηκών στους Στρατώνες του Καποδίστρια ισχυριζόμενη ότι οι χώροι των Στρατώνων είναι μικροί για όλα τα ευρήματα και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλλίτερα ως εκθεσιακός χώρος.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Άργους για θέματα πολιτισμού κ. Αναγνώστου, χάρη στην προσπάθεια της Δ` ΕΠΚΑ και των μελετητών Σωτήρη και Δημήτρη Ψυχογιού, η μελέτη θα κοστίσει ελάχιστα χρήματα, ενώ αν γινόταν ανάθεση με καθεστώς «ελεύθερης αγοράς», θα ξεπερνούσε τις 100.000 – 150.000 ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η μελέτη του Μουσείου του Άργους έχει ήδη ενταχθεί στο τρίτο κοινοτικό πακέτο στήριξης, ενώ το έργο καταβάλλεται προσπάθεια για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Πέρα από τα σχέδια για την αναβάθμιση του αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους η Δ` ΕΠΚΑ έχει εκπονήσει μελέτες για το θεματικό πάρκο της Λέρνας με βάσει τους άθλους του Ηρακλέους, για την διαμόρφωση του δρόμου επισκεψημότητας των αρχαιοτήτων της Αρχαίας Ασίνης και μικρού εκθεσιακού χώρου με θέμα τις εκεί ανασκαφές και τέλος διαμόρφωση των χώρων του αρχαίου Ηραίου με αίθουσα προβολής του ναού σε τρισδιάστατη απεικόνιση.

Ο Γαλακτοκομικός συνεταιρισμός
Το θέμα τις μεταφοράς των αποθηκευμένων αρχαίων ευρημάτων του Άργους, όπως τονίστικε από τον κ. Καμπόσο, επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα του Γαλακτοκομικού συνεταιρισμού. Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο Άργους Δ. Πλατή, ο χώρος του παλαιού ψυγείου του γαλακτοκομικού που είναι κατασκευασμένος από μπετόν θα αποτελούσε ενδεχομένως ένα ασφαλές σημείο φύλαξης των αρχαιοτήτων.
Από πλευράς της δημοτικής αρχής ο επιτετραμμένος σε ζητήματα πολιτισμού κ. Αναγνώστου, υποστήριξε ότι σε 1,5 χρόνο ο χώρος του Γαλακτοκομικού θα είναι έτοιμος για να διατεθεί στην Δ` ΕΠΚΑ, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι, εκτός από αποθηκευτικός χώρος, το κτήριο του Γαλακτοκομικού προσφέρεται και για την λειτουργία εργαστηρίων συντήρησης αρχαιοτήτων που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλου το Νομού. Ο κ. Αναγνώστου ζήτησε ακόμα την συνδρομή της Δ` ΕΠΚΑ στην βελτίωση της οδικής σύνδεσης Άργους Μυκηνών.

Βολές κατά Γραμματικόπουλου από Αναγνωσταρά για τα δάνεια και τους δρόμους του Δήμου

Σκληρή κριτική πάνω στα όσα κατήγγειλε ο κ. Χρήστος Γραμματικόπουλος σε τοπικό κανάλι άσκησε χτες ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ. Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ναυπλίου επισήμανε ότι: «ο τέως Δημοτικός Σύμβουλος Ναυπλίου, κ. Γραμματικόπουλος, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη άσκησε κριτική στη Δημοτική Αρχή για μια σειρά θεμάτων. Μαγικά ραβδάκια για να επιλύεις προβλήματα δεν υπάρχουν. Όποιος προσπαθεί να πείσει τους Δημότες περί του αντιθέτου χάνει το χρόνο του και την αξιοπιστία του.
Για να ανοίξει η οδός Χαρ. Τρικούπη χρειάστηκαν μια σειρά ενεργειών: σύνταξη και έγκριση πράξεων αναλογισμού , εξέταση ενστάσεων που υπέβαλαν οι Δημότες , καθορισμός προσωρινής τιμής μονάδας μέσω της δικαστικής οδού. Τέλος, χρειάστηκε να εξασφαλίσουμε 1.700.000 Ευρώ προκειμένου να αποζημιώσουμε τους ιδιοκτήτες για να έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε αυτή τη διάνοιξη των “λίγων μέτρων δρόμου” όπως τα αναφέρει ο κ. Γραμματικόπουλος.
Διανοίξαμε λοιπόν και αυτά τα λίγα μέτρα δρόμου κάτι που από 25 χρόνια δεν έχουν καταφέρει να κάνουν όλες οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές».
Για το θέμα του οικοπέδου του πανεπιστημίου ο κ. Αναγνωσταράς απαντά στους ισχυρισμούς του κ. Γραμματικόπουλου ότι «ο Δήμος Ναυπλίου έχει πάρει ένα δάνειο ύψους 252.000 Ευρώ προκειμένου να αγορασθεί το οικόπεδο όπου θα ανεγερθούν τα κτίρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το ίδιο έπραξε ο Δήμος Άργους και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας.
Μάλιστα, όταν το θέμα ήρθε στο Δημοτικό μας Συμβούλιο με αριθμό απόφασης 108/25-05-2006 προεδρεύοντος του κ. Κοτίτσα, ο κ. Γραμματικόπουλος με αναπλήρωσε στη θέση του Δημάρχου λόγω απουσίας μου. Επομένως, συμφώνησε με την αναγκαιότητα λήψης αυτού του δανείου. Τώρα γιατί διαφωνεί;
Σημειωτέον ότι το δάνειο αυτό εξυπηρετείται κανονικά από το Δήμο μας και το υπόλοιπο είναι τώρα 200.000 Ευρώ».
Όσον αφορά «το δεύτερο δάνειο που έχει πάρει ο Δήμος μας ύψους 383.000 Ευρώ για κάλυψη λειτουργικών του αναγκών σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 147/26-05-2005 απόφαση του Δ.Σ., ο κ. Γραμματικόπουλος ψήφισε και εδώ θετικά. Τώρα διαφωνεί! Γιατί; Το δάνειο αυτό ήδη αποπληρώθηκε. Στα δάνεια που πήρε η ΔΕΥΑΝ και ο Δήμος μας είναι εγγυητής, και γι’ αυτά ο κ. Γραμματικόπουλος είχε συναινέσει και ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στο πρώτο και ως απλός Δημοτικός Σύμβουλος στο δεύτερο. Το πρώτο ύψους 1.971.000 Ευρώ με αριθμό απόφασης του Δ.Σ. 432/2004 και το δεύτερο ύψους 1.848.000 Ευρώ με αριθμό απόφασης του Δ.Σ. 183/2005. Τώρα γιατί διαφωνεί;
Στο δάνειο που πήρε η ΔΕΤΑΝ ύψους 50.000 Ευρώ για να πληρωθούν οι γυμνάστριες στα προγράμματα του μαζικού αθλητισμού ο κ. Γραμματικόπουλος ήταν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και είχε υπερψηφίσει τη λήψη του δανείου αυτού. Αριθμός Απόφασης 172/16-04-2003. Τώρα γιατί διαφωνεί;
Μας κατηγόρησε ότι θα κατασπαταλήσουμε Δημοτικό χρήμα γιατί θα ασφαλτοστρώσουμε δρόμους της πόλης μας. Πριν λίγο καιρό μας κατηγορούσε ότι οι δρόμοι του Ναυπλίου είναι σε άθλια κατάσταση. Και έτσι είναι.
Ας μας πει τελικά. Χρειάζονται ή όχι οι ασφαλτοστρώσεις; Και με τι θα γίνουν; Να μην διαθέσουμε χρήματα; Γιατί μιλάει για κατασπατάληση λοιπόν; Στην περιοχή της Ευαγγελίστριας που μόλις πρόσφατα δημοπρατήσαμε έργο ασφαλτόστρωσης ύψους 350.000 Ευρώ δεν υπήρχε αναγκαιότητα; Στην Άρια το ίδιο με 100.000 Ευρώ και τώρα 200.000 Ευρώ για την Αγία Κυριακή, ούτε εδώ υπήρχε αναγκαιότητα; Ας το πει λοιπόν στους Δημότες, ότι έγινε κατασπατάληση του Δημοτικού χρήματος».
Κλείνοντας την συνέντευξή του ο δήμαρχος Ναυπλίου εγκάλεσε τον κ Γραμματικόπουλο για την μέχρι σήμερα πορεία του νεοσύστατου συνδυασμού του τονίζοντας ότι « εγώ προσωπικά περίμενα κάτι καλύτερο από τον κ. Γραμματικόπουλο. Περίμενα ουσιαστικές προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων . Περίμενα καλόπιστη και εποικοδομητική κριτική για το έργο μας και όχι δηλώσεις του τύπου καθυστερήσαμε το ένα, καθυστερήσαμε το άλλο, ενώ γνωρίζει τις δυσκολίες και παραβλέπει το γεγονός ότι τελικά λύνουμε τα προβλήματα. Επίσης, περίμενα και κάτι άλλο από το φίλτατο Χρήστο. Περίμενα να δω να κάνει πράξη αυτά που εδώ και δύο χρόνια εξαγγέλλει. Νέα νοοτροπία, νέες ιδέες, νέους ανθρώπους άφθαρτους, ικανούς, με νέο ήθος και ύφος. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν μας έπεισε ότι μπορεί να μετατρέψει τις εξαγγελίες του αυτές σε πράξη».

Πρόβλημα το που θα βρει η νομαρχία τα χρήματα για να πληρωθούν χρέη 20ετίας

700.000 ευρώ καλείται να πληρώσει τη Νομαρχία Αργολίδας στην κοινοπραξία «Ζ. Στέγκου – Κ. Ρόκκου», για ένα αρδευτικό έργο που κατασκευάστηκε το 1987 στο Κεφαλόβρυσο, όταν ακόμα δεν είχαν συσταθεί οι νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις με τη σημερινή τους μορφή, αλλά υπήρχαν οι αιρετοί νομάρχες.
Για τον λόγο αυτό συγκλήθηκε εκτάκτως το νομαρχιακό Συμβούλιο, ώστε να ενημερωθεί για την δικαστική απόφαση που δικαιώνει την κοινοπραξία. Όπως τόνισε η δικηγόρος της νομαρχίας κα Φακιολά, κοινοποιήθηκε στη νομαρχία επιταγή προς εκτέλεση, που σηματοδοτεί την έννοια της αναγκαστικής εκτέλεσης και κινήθηκε η διαδικασία να δεσμευτούν χρήματα της νομαρχίας. Να σημειωθεί ότι αρχικά η διεκδίκηση των οφειλών γινόταν και προς το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο όμως απαλλάχθηκε, αφού άσκησε αναίρεση το 1989, που έγινε δεκτή.
Όμως η νομαρχία Αργολίδας δεν έπραξε το ίδιο και καλείται τώρα να καταβάλει τα χρήματα.
Η δικαστική διαμάχη που κρατάει 20 χρόνια, παρατείνεται μέχρι τον Ιούνιο όταν θα εκδικαστεί η αναστολή που πέτυχε τις τελευταίες ημέρες η Νομαρχία, όταν της κοινοποιήθηκε το κατασχετήριο.
Όπως δήλωσε ο νομάρχης Βασίλης Σωτηρόπουλος το 1987, όταν κατασκευάστηκε το έργο οι νομαρχίες ήταν Δημόσιο και ως εκ τούτου κύριος του έργου ήταν το υπουργείο Γεωργίας. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δημιουργήθηκε το 1994. Με δικαστική απόφαση όμως του 2008, υποχρεώνεται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας και αναλαμβάνει την κυριότητα του συγκεκριμένου έργου, οπότε και θα αναγκασθεί τώρα να καταβάλει τα χρήματα εξ ιδίων πόρων, μιας και το Δημόσιο δεν δέχεται να πληρώσει.
Παράδειγμα για περαιτέρω νομική ανάλυση, χαρακτήρισε την περίπτωση αυτή ο πρώην νομάρχης Δημήτρης Σαραβάκος, επισημαίνοντας ότι μέχρι το 1996 υπήρχε ο περιφερειακός διευθυντής, που είχε στην αρμοδιότητά του και την λειτουργία του νομαρχιακού ταμείου, ενώ οι υπάλληλοι τότε της νομαρχίας ήταν αποσπασμένοι από τα υπουργεία.

Ακονίζουν την γκιλοτίνα στο Λυγουριό

Στις δικαστικές αίθουσες θα καταλήξει η διαμάχη μεταξύ του πρώην δημάρχου Ασκληπιείου Αλέκου Τσιλογιάννη και του νυν δημάρχου Χρ. Τσακαλιάρη.
Αιτία της σύγκρουσης υπήρξε ανακοίνωση- καταγγελία εκ μ΄ρους της Δημοτικής παράταξης «Πορεία Δημιουργίας» κατά της δημοτικής αρχής, στην οποία ανοιχτά κατηγορείται προσωπικά ο κ. Τσακαλίαρης για αλλοίωση προσφοράς εργολάβου ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί τις προσφορές άλλων εργολάβων. Συγκεκριμένα ο κ. Τσιλογιάννης καταγγέλλει ότι κατά την διάρκεια ανάγνωσης των προσφορών εργολάβων « η προσφορά του (σσ. Εργολάβου) γράφει έκπτωση 2% και ο δήμαρχος διαβάζει 3% για να την εξομοιώσει με την προσφορά άλλων εργολάβων που πραγματικά έγραφε 3% και να μπορέσει έτσι με τον τσαμπουκά του (που λένε)να τον επιλέξει ως εργολάβο του έργου που ήδη του είχε αναθέσει (χωρίς να ρωτήσει κανέναν) και ήδη ήταν κατασκευασμένο».
Απαντώντας στις κατηγορίες του πρώην δημάρχου, ο κ. Τσακαλιάρης μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Στη Δημαρχιακή της 23/3/2009 - γιατί εμείς συνεδριάζουμε στη Δημαρχιακή Επιτροπή και δεν καλούνται τα μέλη της εκ των υστέρων να υπογράψουν τα πρακτικά - σε δύο αναθέσεις κατηγορούμαι ότι εξαπάτησα τη Δημαρχιακή Επιτροπή, διότι ανάγνωσα ότι η έκπτωση του εργολάβου κ. Καπαρέλου ήταν 3% ενώ ήταν 2%. Αυτό συνέβη σε 2 από τις 8 αναθέσεις που κάναμε εκείνη την ημέρα και έχοντας μπροστά στο γραφείο μου πολλές προσφορές. Αν υπήρχε δόλος, κ. Τσιλογιάννη, θα κρατούσα το φάκελο στο γραφείο μου, θα άλλαζα τις προσφορές και δεν θα γινόταν απολύτως τίποτα. Όμως εγώ έδιωξα το φάκελο από το γραφείο μου και έτσι είχατε τη δυνατότητα να τον δείτε την επόμενη μέρα και να αρπάξετε με αντιδεοντολογικό τρόπο τις συγκεκριμένες προσφορές αποκαλύπτοντας το “μέγα σκάνδαλο”…. Το γνωρίζετε, βέβαια, και εσείς ότι έγινε εκ παραδρομής, αφού στις απ’ ευθείας αναθέσεις έχει τη δυνατότητα ο Δήμαρχος να αναθέτει σύμφωνα με το νόμο σ’ αυτόν τον εργολάβο που κρίνει ότι έχει την καλύτερη συνεργασία και θα είναι αποδοτικότερος λόγω τεχνικού εξοπλισμού και εξειδίκευσης. Εξάλλου είχα αναφέρει στη Δημαρχιακή Επιτροπή το λόγο, για τον οποίο δεν επιθυμούσα συνεργασία με τον έτερο εργολάβο, παρ΄ ότι κακώς δεν εγράφη στο βιβλίο των πρακτικών.
Πάντως πρέπει να αντιληφθείτε πολύ καλά ότι δε θα εκχωρήσουμε το δικαίωμα επιλογής των συνεργατών μας σε σας, γιατί εμείς κρινόμαστε για την ποιότητα των έργων. Αυτό κάνατε και εσείς ως Δήμαρχος. Εσείς, όπως δικαιούστε, κάνατε προσφυγή στην Περιφερειακή Διοίκηση που εξετάζει τη νομιμότητα των αποφάσεων αυτών και περιμένουμε την απάντησή της. Βιάστηκες, λοιπόν κ. Τσιλογιάννη, να γράψεις όλα αυτά τα επικριτικά και δόλια. Αλλά, όπως λέει ο λαός, πήγες για μαλλί και θα βγεις κουρεμένος!»

«Αγκάθι» η εκπαίδευση στο Κρανίδι

Εσπερινό Λύκειο επιδιώκει να δημιουργήσει ο δήμος στο Κρανίδι. Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κρανιδίου συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Κρανιδίου, όπου η νέα αντιδήμαρχος Φωστίνη Πουλή Καλλιόπη υπεύθυνη για θέματα Παιδείας ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς για τις ενέργειες που έχουν γίνει.
Στόχος είναι να λειτουργήσουν από τη μεθεπόμενη χρονιά (χρονιά που θα υπάρξουν και οι πρώτοι απόφοιτοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας) Λυκειακές τάξεις του Εσπερινού προσαρτημένες στο ΓΕ. Λύκειο Κρανιδίου και εφόσον αποδειχθεί εμπράκτως ότι υπάρχει πράγματι ανάγκη για ένα τέτοιο σχολείο να πραγματοποιηθεί η ίδρυσή του.
Στην συνεδρίαση έγινε επίσης αναφορά στο ακανθώδες πρόβλημα του Δημοτικού Σχολείου Πορτοχελίου. Οι χώροι του σχολείου δεν επαρκούν πλέον να καλύψουν τον αριθμό των παιδιών που φοιτούν και η ανάγκη να βρεθεί ένα νέο οικόπεδο είναι κάτι παραπάνω από πιεστική. Όμως κάτι τέτοιο παρουσιάζει πολύ σοβαρές δυσκολίες δεδομένου ότι οι τιμές των οικοπέδων στην περιοχή του Πορτοχελίου είναι απαγορευτικές για τα οικονομικά του Δήμου Κρανιδίου. Ο Δήμαρχος Δημήτρης Σφυρής ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχουν γίνει ώστε να παραχωρηθεί έκταση από τη ΔΕΠΟΣ για το σκοπό αυτό, ωστόσο τόνισε ότι η υπόθεση είναι αρκετά δύσκολη. Για την προσωρινή ανακούφιση του προβλήματος, δεδομένου ότι η ενοικίαση αιθουσών παρουσιάζει σημαντικά μειονεκτήματα, η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει άμεσα σε επεμβάσεις στο κτίριο.
Ακολούθησε ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει από τη Δημοτική Αρχή ώστε να εξευρεθεί οικόπεδο προκειμένου να ανεγερθεί το Γ΄ Νηπιαγωγείο Κρανιδίου, το οποίο έχει ήδη ενταχθεί στον προγραμματισμό σχολικής στέγης της Νομαρχίας Αργολίδας.
Επίσης η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας ενέκρινε ομόφωνα την παραχώρηση του προαυλίου του Α΄ Δημοτικού Κρανιδίου για να χρησιμοποιηθεί ως χώρος parking την περίοδο των εορτών προς ανακούφιση του κυκλοφοριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει ιδιαιτέρως τέτοιες μέρες η πόλη του Κρανιδίου, καθώς επίσης και την παραχώρηση αιθουσών του ιδίου σχολείου στο Γαλλικό Ινστιτούτο προκειμένου να διενεργήσει εξετάσεις γλωσσομάθειας τον μήνα Μάϊο.
Τέλος ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι κατόρθωσε μετά από προσωπικές επαφές να εγκριθεί για το Δήμο Κρανιδίου έκτακτη επιχορήγηση 100.000 ευρώ ώστε να πραγματοποιηθούν διάφορες εργασίες στα σχολεία. Η αντιδήμαρχος κα Κέλλυ Φωστίνη επιφορτίστηκε με το να συγκεντρώσει τις ανάγκες και σε επόμενη συνεδρίαση η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας μαζί με τους διευθυντές των σχολείων να καταλήξει στις προτεραιότητες βάσει των οποίων θα γίνει η μελέτη για τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν.

Ο Ανάβαλος ανήκει στον λαό

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΜΠΡΟΣΤΑ στον φόβο της ήττας η Νέα Δημοκρατία, έστω και την ύστατη στιγμή, ανακοίνωσε την ένταξη του έργου του Αναβάλου σε χρηματοδότηση. Μεγάλη Τρίτη, όταν στις εκκλησίες ήχησε το Τροπάριο της Κασσιανής, την ίδια ώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωνε επίσημα, ότι εγκρίθηκαν και υπεγράφησαν οι αποφάσεις ένταξης τριών εργολαβιών.
ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ που ασκήθηκαν για πολύ καιρό, οι κινητοποιήσεις των αγροτών, αλλά κυρίως η ομαδική διεκδίκηση από τους περισσότερους φορείς με συντονιστή τη νομαρχία και τον νομάρχη Βασίλη Σωτηρόπουλο, απέδωσαν. Το ίδιο «τροπάριο» πρέπει να συνεχιστεί ξεκινώντας από σήμερα κιόλας, για την γρήγορη υλοποίηση του έργου αλλά και για την χρηματοδότηση της επέκτασής του στον υπόλοιπο νομό, καθώς και για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Τότε ας πανηγυρίσει όποιος θέλει, μιας και θα ξεδιψάσει και η τελευταία γωνιά της Αργολίδας.
ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ όμως προεκλογικό χαρτί ο Ανάβαλος και θα επηρεάσει αυτή τη φορά τους αναποφάσιστους; Είναι ένα ερώτημα την απάντηση του οποίου θα την έχουμε όταν γίνουν οι βουλευτικές εκλογές. Αλλά δεν είναι αυτή η ουσία που ενδιαφέρει τον πολίτη. Η υλοποίηση ολόκληρου του έργου είναι αυτό που «καίει» τον καθένα.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ έργο για το οποίο υπέκυψε στις πιέσεις και έδωσε προτεραιότητα η κυβέρνηση άλλωστε, ανήκει στους πολίτες αυτού του νομού, στον λαό που διψάει – χρόνια τώρα-, στον λαό που φώναξε δυνατά και έδειξε τα …δόντια του περιμένοντας πράξεις και όχι λόγια και υποσχέσεις.
ΑΝΑΛΟΓΑ η Αργολίδα θα πρέπει να κινηθεί στο μέλλον και για την επίλυση όλων των σημαντικών θεμάτων, που την υστερούν σε ανάπτυξη. Μπορεί αυτός ο τόπος να μην γεννάει υπουργούς, αλλά επιτέλους φαίνεται ότι έμαθε να διεκδικεί με άλλους τρόπους και να κερδίζει. Η υπογραφή της ένταξης του Αναβάλου σε χρηματοδότηση - άσχετα αν ξελασπώνει ή όχι τοπικά τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές - είναι μια νίκη του αγροτικού κόσμου, που βλέπει να καταστρέφεται καθημερινά, αλλά αποκτά τώρα μια νέα προοπτική.
ΑΛΛΩΣΤΕ ο Ανάβαλος ήταν ο λόγος που σήκωσε τον κόσμο από τους καναπέδες και από τις καρέκλες των καφενείων και ανάγκασε μια κυβέρνηση σε περίοδο οικονομικής κρίσης να ξυπνήσει και να αντιληφθεί πώς θα αναπτυχθεί και θα βγει από την καταστροφή αυτός ο τόπος.

Ο Γολγοθάς της ΝΔ

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΠΡΟΒΛΗΜΑ αυτοσυγκέντρωσης στα τοπικά καυτά ζητήματα, παρουσιάζει η ΝΔ στην Αργολίδα, αφού τα στελέχη της ενδιαφέρονται περισσότερο για το ποιος θα μπορούσε πρώτος να καρπωθεί την όποια επιτυχία ακόμα και αν αυτή προβεί εις βάρος του κόμματός του.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ αστάθεια και ο κίνδυνος για πρόωρες εκλογές να ελλοχεύει, αναγκάζουν όλους εκείνους που θα ήθελαν να εκλεγούν σε κάποιο πόστο να λαϊκίζουν, προκειμένου να σώσουν το «τομάρι» τους, μη διστάζοντας να διαδώσουν άμεσα και έμμεσα, πως μπορεί η κυβέρνησή τους να μην τα καταφέρνει, αυτοί όμως παραμένουν ικανοί και δραστήριοι!
ΟΙ ΕΜΦΥΛΙΕΣ διαμάχες φανατίζουν τους οπαδούς των διαφορετικών στρατοπέδων με αποτέλεσμα την κρίσιμη στιγμή, όταν η ΝΔ τοπικά θα πρέπει να πετύχει την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωσή της, οι φυγόκεντρες τάσεις της να την οδηγήσουν σε συντριβή. Ο λαϊκισμός πίσω από τον οποίο κρύβονταν τα λάθη του κόμματος θα μετατραπεί σε βαλτώδες έδαφος για την παραπέρα πορεία του κυβερνώντος κόμματος.
Η ΕΛΛΕΙΨΗ ικανού ηγέτη, όπως συνηθίζεται να προβάλλεται από την παραδοσιακή δεξιά, σε συνδυασμό με την παραμερισμό των ντόπιων βουλευτών, έχει ενσπείρει ανασφάλεια στους ψηφοφόρους για το μέλλον της παράταξης και της ισχυρής της παρουσίας στον νομό.
ΣΤΗΝ ΑΦΑΝΕΙΑ και κατά συνέπεια στην αδράνεια έχει περιπέσει και το συντονιστικό όργανο του νομού, περιορίζοντας τον ρόλο του στην προβολή, αλά μπρατσέτο, πιθανού υποψηφίου βουλευτή, πράγμα που προκάλεσε την εύλογη μήνη των υπολοίπων υποψηφίων.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ για τα μέλη της Νομαρχιακής, ο Γολγοθάς μέχρι τις ευρωεκλογές θα γίνεται όλο και πιο δύσκολος και φυσικά ούτε που να το σκέπτονται θα θέλουν οι ευρωεκλογές να συμπέσουν με εθνικές. Αν συμβεί το τελευταίο, ε τότε Ηρώδης και Καϊάφας θα είναι ένα και το αυτό πρόσωπο με βέβαιη την «σταύρωση».

Η Μεγάλη Εβδομάδα σε Ελεύθερη Νεοελληνική Διασκευή

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ
Την λαμπράν και ένδοξον πανήγυριν εις Ιερουσαλήμ εισόδου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν (Μέγας Συναξαριστής Μ.Σ.)

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ
Τελείωσε η τελετή απονομής του διδακτορικού του πτυχίου (ceremony day) το λένε οι Άγγλοι. Βγάζοντας τα βαριά ρούχα της τελετής ένοιωσε να του φεύγει ένα μεγάλο βάρος. Θυμήθηκε τον Χρήστο τον πατέρα του φίλου του Τάκη, τον συνάντησε λίγες ώρες πριν φύγει για πρώτη φορά για το Λονδίνο.
-Πέτρο όσο ψηλή και να είναι μια κορυφή, όσο άγρια και να τα βράχια, όσο και να ματώσεις, όσο και να κοπιάσεις όταν την πατήσεις και τα δεις όλα από ψηλά τότε σου φεύγουν όλοι οι κόποι, ο αέρας της νίκης θα σου κλείσει όλες τις πληγές.
Κουράστηκε πολύ , δούλευε και σπούδαζε, ευτυχώς που η δουλειά ήταν για την ειδικότητα και έτσι απόκτησε καλή κλινική εμπειρία. Με την διαφορά ώρας Σάββατο του Λαζάρου έφυγε Κυριακή των Βαΐων έφτασε Αθήνα. Χάραμα κατέβηκε από το αεροπλάνο και όλα του φαίνονταν Πάσχα από τώρα. Όλα ήταν λαμπερά, χαρούμενα, φωτεινά με φοβερή ευεξία έφτασε στο σπίτι του, μέχρι και ο ημιπληγικός παππούς του φάνηκε ότι τον αγκάλιασε με το αγκυλωμένο δεξί χέρι.

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
Τη αγία και Μεγάλη Δευτέρα μνείαν ποιούμεθα του μακαρίου Ιωσήφ του Παγκάλου και της υπό του κυρίου καταρασθείσης και ξηρανθείσηςσυκής (Μ.Σ.)
ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
Αμέσως μετά το Πάσχα άρχισε να ψάχνει για δουλειά. Η διδακτορική του εργασία, οι νέες θεραπευτικές τεχνικές που είχε διδαχθεί θα του άνοιγαν τον δρόμο για δημιουργικά χρόνια. Όπου και να πήγε τον καλοδέχονταν εντυπωσιασμένοι από το «βαρύ» βιογραφικό του, τις πολύ καλές σπουδές και την μεγάλη κλινική του εμπειρία σε σχέση με το νεαρό της ηλικίας του. Με τον ίδιο ευγενικό τρόπο του έκλειναν όμως και την πόρτα. Σαν ίχνος έπιανε στα μάτια τους ένα μικρό πανικό. Μόνος ένας παλιός, που τα είχε παρατήσει, τον υποψίασε, πρέπει να τα είχε πιει λίγο γιατί η φωνή του είχε μια παράξενη χροιά.
-Πολύ καλά όλα αυτά που λες και θες να κάνεις αλλά είσαι εκτός ελληνικής πραγματικότητας. Εδώ δεν υπάρχουν ασθενείς, μόνο κομμάτια και το κάθε κομμάτι αφήνει ένα ποσοστό κέρδους. Μ΄ αυτά που θέλεις να κάνεις , αξιολογήσεις, διαγνωστικά, ενημέρωση, επαναξιολόγηση, κατεβάζεις το κέρδος από διψήφιο σε μονοψήφιο, χαλάς την πιάτσα.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ
Τη αγία και μεγάλη Τρίτη της εκ των Δέκα Παρθένων παραβολής εκ του ιερού ευαγγελίου ποιούμεθα (Μ.Σ.)
ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ ΑΝΟΗΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ
Έκανε υπομονή πολύ καιρό. Του πέρναγαν σκέψεις από το μυαλό να γυρίσει πίσω στο Λονδίνο. Εκεί εξ άλλου σαν βοηθός σε διάφορα προγράμματα δούλεψε καλά, με τα λεφτά που μάζεψε από εκεί την έβγαζε ακόμα.
- Άντε μωρέ και πως θα πίνεις τα ουζάκια σου στο Hyde Park ( του έγραψε σε ένα κακογραμμένο σημείωμα με το αριστερό χέρι ο παππούς του)
Οι μήνες περνούσαν, άρχισαν να μουρμουράν και οι δικοί του
- Ή θα κάνω αυτό που σπούδασα με τον δικό μου και έντιμο τρόπο ή δεν θα το κάνω καθόλου.
- Ξερό κεφάλι σαν τον παππού σου, κατέβασε λίγο τον πήχη γιατί θα πεινάσεις , τους μήνες που δεν έχει «ρ» θέλει το κρασί νερό, ( του είπε με νόημα ο πατέρας του) και της εργατιάς οι μήνες δεν έχουν «ρ»!!!!
Ο παππούς με το χρόνιο πια εγκεφαλικό του δεν μπορούσε να του μιλήσει , αλλά του χαμογέλασε και του σήκωσε γροθιά με το αριστερό χέρι ( εξ άλλου το δεξί είχε ακυρωθεί νευρολογικά εδώ και χρόνια )

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ
Τη αγία και Μεγάλη Τετάρτη της αλειψάσης τον Κύριον μύρο , πόρνης γυναικός μνείαν ποιείσθαι (Μ.Σ.)
ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ
Πέρασε άλλο ένα καλοκαίρι, τελείωσαν τα έτοιμα. Όσες κρούσεις και να έκανε σε θεραπευτήρια και κλινικές ή του πρότειναν πράγματα και καταστάσεις που δεν μπορούσε να ανεχθεί ή ευγενικά του έκλειναν την πόρτα. Ο χρόνος της αναμονής έφερε και την ανησυχία. Η γυναίκα του φίλου Αντώνη δούλευε σε ένα μεγάλο ταχυφαγείο αμερικάνικο στο Σύνταγμα, θα δοκίμαζε και εκεί. Του φάνηκε για πρώτη φορά του χαμογέλασε η τύχη. Ζητούσαν ένα παιδί να καθαρίζει τα τραπέζια που έβλεπαν στην Βουλή και να μαζεύει τα σκουπίδια.
- Καλύτερα να μαζεύω σκουπίδια παρά να κάνω σκουπίδια τους ανθρώπους.
Η γυναίκα του Αντώνη πράγματι τον βοήθησε, προώθησε γρήγορα το βιογραφικό του στον προσωπάρχη. Στο ραντεβού μαζί του τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπλήξη
- Λυπάμαι έχετε ένα θαυμάσιο βιογραφικό αλλά έχετε παραπάνω προσόντα από όσο χρειαζόμαστε είστε over qualified όπως θα σας λέγανε και στο Λονδίνο, εμείς ένα παιδί να μαζεύει τα σκουπίδια όχι ένα επιστήμονα με διδακτορικό.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
Τέσσερα τινά εορτάζειν τον Ιερό Νιπτήρα, το Μυστικό Δείπνο , την Υπερφυά Προσευχή και την Προδοσία την Μεγάλη (Μ.Σ.)
ΠΕΜΠΤΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ
Στενοχωρήθηκε πολύ χαλάρωσε με μερικά ουζάκια στο Μοναστηράκι, από εκείνη την ημέρα του over qualified ξεκίνησε το overdose με το αλκοόλ. Έπινε για να αντέχει να ζει , ζούσε για να πίνει. Ήταν πια αλκοολικός όταν πληροφορήθηκε ότι πέρασε τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, το διδακτορικό του έδωσε πολλά μόρια. Στο σπίτι έγινε πανηγύρι. Επιτέλους ένας δημόσιος υπάλληλος στην οικογένεια, ένας σταθερός μισθός.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Τη αγία και Μεγάλη Παρασκευή τα άγια και σωτήρια φριχτά πάθη του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν (Σ.Μ.)
ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ
Χαλάρωσαν οι δικοί του αλλά αυτός συνέχισε το αλκοολικό του ταξίδι , δεν τον ενδιέφερε πια καμία Ιθάκη ,κλεινόταν όλο και πιο πολύ στον εαυτό του. Οι δικοί του έκαναν υπομονή μέχρι να πιάσει δουλειά. Πέρασε και τρίτο Πάσχα και ακόμα εκείνος ο ΑΣΕΠ, να τελειώσει τον διορισμό του. Ρώτησε και ο πατέρας ένα στέλεχος του κόμματος.
- Κρίση μεγάλη δεν τα βλέπεις εντολή της κυβέρνησης ή να μην γίνουν καθόλου διορισμοί ή να καθυστερήσουν όσοι έχουν εγκριθεί.
Μεγάλη Παρασκευή πέθανε και ο παππούς , «το κουτί στον Πέτρο, καλή επ- ανάστα..» έγραφε το τελευταίο του ανολοκλήρωτο κακογραμμένο σημείωμα πριν αφήσει την τελευταία του πνοή κρατώντας το μολύβι στα χέρια.

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Τω αγίων και Μεγάλο Σάββατο την θεόσωμον ταφήν εις άδου κάθοδον του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν (Μ.Σ)
ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
Τα ήπιε πολύ άσχημα, έκλαψε τον παππού, στο πάρκο βρήκε και κάτι χαπάκηδες, έγινε κομμάτια, σε παραζάλη άνοιξε το κουτί που άφησε ο παππούς, μετάλλια, φωτογραφίες, το ημερολόγιο από την δράση του στο βουνό και σκόρπιες σκέψεις μέσα στα χρόνια που πέρασαν και το περίστροφο που μόνο συλλεκτική αξία είχε
Όταν έπιασε το όπλο στα χέρια του μια άγρια χαρά στα μάτια του.
Την Τρίτη του Πάσχα τον κρέμασαν με μανταλάκια στης προθήκες σκοινιά των περιπτέρων, πρωτοσέλιδο έγινε σε όλες τις εφημερίδες:
«Νέος επιστήμονας, καβάλα πάνω σε ένα καλαμένιο άλογο που το αποκαλούσε Βουκεφάλα, εισέβαλε σε εκκλησία και κρατώντας το άδειο περίστροφο του παππού του σκόρπισε τον τρόμο. «Καλή ανάσταση στην καθημερινής σας επανάπαυση» ούρλιαζε μέσα στην εκκλησία μέχρι να τον ακινητοποιήσουν

*Τραγική ειρωνεία τώρα νοσηλεύεται σε ένα από τα θεραπευτήρια που θαύμασαν το βιογραφικό του!!!

8/4/09

Χτυπούν σπίτια την ώρα που κοιμούνται οι ιδιοκτήτες

Τουλάχιστον 10 περιστατικά με κλοπές σπιτιών την ώρα που οι ένοικοι κοιμούνται έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στην Αργολίδα, προκαλώντας τον φόβο και τον τρόμο των κατοίκων.
Οι δράστες χτυπούν σπίτια είτε μπαίνοντας από ανασφάλιστα παράθυρα είτε σπάζοντας τον αφαλό της κλειδαριάς και χωρίς να αντιληφθούν τίποτα οι ένοικοι ξαφρίζουν ό, τι βρουν. Όταν ξυπνούν το πρωί οι κάτοικοι των σπιτιών ξαφνιασμένοι και έντρομοι ανακαλύπτουν ότι λείπουν αντικείμενα από το σπίτι τους.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σημειώνονται ανάλογα περιστατικά σε διάφορες πόλεις ταυτόχρονα, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα δεν πρόκειται για μια σπείρα αλλά για περισσότερες.
Τα πιο πρόσφατα περιστατικά σημειώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή και την Κυριακή στο Άργος και στον Ίναχο αντίστοιχα. Την νύχτα του Σαββάτου – ξημερώματα Κυριακής μεταξύ των ωρών 3 – 6 το πρωί, ο δράστης μπήκε από το παράθυρο της κουζίνας και ενώ ο ιδιοκτήτης του σπιτιού κοιμόταν πήραν το κινητό του τηλέφωνο και τα κλειδιά του αυτοκινήτου της συζύγου του και φεύγοντας έβαλαν εμπρός το αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν.
Αντίστοιχα στον Ίναχο δύο δράστες μπήκαν επίσης σε σπίτι παραβιάζοντας την πόρτα. Έγιναν όμως αντιληπτοί από το ζευγάρι που κοιμόταν εκείνη τη στιγμή και τράπηκαν σε φυγή.
Οι κλέφτες όμως συνεχίζουν να χτυπούν σπίτια και τις ώρες που λείπουν οι κάτοικοι. Όπως έγινε στην Αγία Τριάδα που όμως έγιναν αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη που τους κατεδίωξε. Μάλιστα η συγκεκριμένη καταδίωξη ήταν περιπετειώδεις αφού ο δράστης πήρε ένα αυτοκίνητο για να διαφύγει το οποίο στην συνέχεια εγκατέλειψε 3 χιλιόμετρα πιο μακριά.Τέλος στην Επίδαυρο σημειώθηκε μια ακόμα κλοπή όταν οι δράστες μπήκαν από ανασφάλιστο παράθυρο και πήραν διάφορα τιμαλφή και ένα κινητό τηλέφωνο

Υπεγράφη ο Ανάβαλος;

Φαίνεται ότι απέδωσαν οι συνεχείς προσπάθειες του νομάρχη Βασίλη Σωτηρόπουλου για τον Ανάβαλο.
Πληροφορίες επί του πιεστηρίου, αναφέρουν ότι υπεγράφη το βράδυ της Τρίτης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη η ένταξη του έργου στο πρόγραμμα Μπαλτατζής.
Μέχρι αργά πάντως χθες το μεσημέρι, δεν είχε υπάρξει καμία επίσημη πληροφόρηση από το υπουργείο (άγνωστο γιατί). Όμως η πληροφορία είχε φτάσει σε όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς. Να σημειωθεί ότι η αρχική προμελέτη είχε προϋπολογισμό 20 εκ. ευρώ, ενώ όμως τελικά υπολογίζεται ότι το τελικό κόστος θα φτάσει τα 27 εκ. ευρώ. κανείς δεν γνώριζε πάντως, μέχρι εκείνη την ώρα τί ακριβώς υπέγραψε ο υπουργός.

Στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ τα Ξενία, με ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή

Πέντε ερωτήματα προς τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης θέτουν για την εταιρία «Αργολικός Ήλιος» που έχει εκμισθώσει από την ΕΤΑ τρία ξενοδοχειακά συγκροτήματα στο Ναύπλιο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης και Μιχάλης Παπαγιαννάκης.
Συγκεκριμένα ρωτούν τον υπουργό:
1. Ποιό είναι ακριβώς το ποσό που έχει καταβάλει από το έτος 2000 και μέχρι σήμερα στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (Ε.Τ.Α.) η εταιρία «Αργολικός Ήλιος» για την εκμίσθωση των τριών τουριστικών συγκροτημάτων στην πόλη του Ναυπλίου (Ξενία Παλλάς, Ξενία και Αμφιτρύων) και ποιο το ποσό που οφείλει η εν λόγω εταιρία από μισθώματα;
2. Έχει ελεγχθεί το κατά πόσον η μισθώτρια εταιρία έχει κατασκευάσει κτήρια κατά παράβαση των όρων της σύμβασης μίσθωσης και εάν έχει κάνει έργο που δεν προβλέπεται σ΄ αυτήν;
3. Ποιος ο λόγος για τον οποίο το ένα από τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα παραμένει κλειστό, παρά τη σύμβαση μίσθωσης και για ποιό λόγο δεν έχει γίνει το έργο για την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων στην κλειστή αυτή ξενοδοχειακή μονάδα, όπως έχει συμφωνηθεί;
4. Για ποίο λόγο η εταιρία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (Ε.Τ.Α.) δεν έχει προβεί μέχρι σήμερα σε καταγγελία της σύμβασης μίσθωσης και σε δικαστική επιδίωξη των αξιώσεων που προκύπτουν από τη σύμβαση μίσθωσης με τη μισθώτρια εταιρία;
5. Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να αποτραπούν άλλες παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον;
Οι βουλευτές ζητούν ακόμα να τους παραδοθούν τα έγγραφα που αφορούν τη μισθώτρια εταιρία «Αργολικός Ήλιος» και αποδεικνύουν τα μίσθια που καταβάλει για τα παραπάνω ξενοδοχειακά συγκροτήματα, σε σχέση με τη διαφορά που πηγάζει από τη σύμβαση μεταξύ ΕΤΑ και της εταιρίας αυτής.
Όπως επισημαίνεται στη ερώτηση που κατατέθηκε στην βουλή στις 31 Μαρτίου «την 21η Ιανουαρίου 2000 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων (Ε.Τ.Α.) και της εταιρίας «Αργολικός Ήλιος» για την εκμίσθωση τριών τουριστικών συγκροτημάτων στην πόλη του Ναυπλίου (Ξενία Παλλάς, Ξενία και Αμφιτρύων).
Η σύμβαση αυτή προέβλεπε την εκμίσθωση των συγκροτημάτων αυτών για τριάντα χρόνια (άρθρο 1ο της σύμβασης μίσθωσης) έναντι ετησίου μισθώματος τετρακοσίων πενήντα εκατομμυρίων δραχμών (1.320.616 ευρώ) που θα αναπροσαρμόζεται ετησίως σύμφωνα με το δείκτη τιμών καταναλωτή (άρθρο 7ο της σύμβασης μίσθωσης). Επίσης προέβλεπε ότι η μισθώτρια εταιρία ήταν υποχρεωμένη μέσα σε διάστημα 18 μηνών (άρθρο 9ο της σύμβασης μίσθωσης) να προβεί σε πολύ συγκεκριμένες και επακριβώς καθορισμένες εργασίες στα μίσθια ξενοδοχειακά συγκροτήματα (άρθρο 3ο της σύμβασης μίσθωσης). Τέλος η σύμβαση μίσθωσης (άρθρο 2 παραγ. 2 ) δεν παρείχε τη δυνατότητα στη μισθώτρια εταιρία να επεκτείνει τις ξενοδοχειακές μονάδες και να δημιουργήσει νέες κλίνες».
Στην ερώτηση που κατατέθηκε στη βουλή τονίζεται ακόμη: «Η μισθώτρια ξενοδοχειακή εταιρεία σήμερα λειτουργεί και εκμεταλλεύεται τα δύο από τα τρία ξενοδοχειακά συγκροτήματα (Ξενία Παλλάς -σήμερα Nafplia Palace και Αμφιτρύων) ενώ το τρίτο ξενοδοχείο παραμένει ακόμα κλειστό εννέα και πλέον χρόνια μετά την υπογραφή της αρχικής σύμβασης και βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και χωρίς να έχουν γίνει οι εργασίες ανακαίνισης όπως προβλέπει η σύμβαση μίσθωσης. Επίσης παρά τη σύμβαση μίσθωσης και παρότι η περιοχή της Ακροναυπλίας βρίσκεται σε αρχαιολογική Ζώνη Α (πράγμα που αναφέρεται στη σύμβαση μίσθωσης), όπου απαγορεύεται η οποιαδήποτε νέα δόμηση, η ξενοδοχειακή εταιρία έχει προβεί σε ανέγερση νέων κτηρίων στην Ακροναυπλία και στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Nafplia Palace, δημιουργώντας κατ΄ αυτό τον τρόπο νέους όρους και νέα δεδομένα στη μισθωτική σχέση, τα οποία δεν υπήρχαν κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού
Δεδομένου ότι: α) Τα τρία ξενοδοχειακά συγκροτήματα παίζουν ένα μεγάλο ρόλο στον τουρισμό της πόλεως του Ναυπλίου και του Νομού Αργολίδας, β) Η μισθώτρια εταιρία έχει παραβεί τους όρους του διαγωνισμού και της σύμβασης μίσθωσης.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ