Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/7/09

Ο επόπτης Δημόσιας Υγείας με αφορμή την γαστρεντερίτιδα υποχρεώνει δήμους και ΔΕΥΑ να λάβουν μέτρα προστασίας

Πολύ σοβαρότερο απ΄ ότι φαίνεται είναι τελικά το θέμα της γαστρεντερίτιδας στο Ναύπλιο, αφού τελικά προκύπτει ότι η δημόσια υγεία στο νομό, είναι απροστάτευτη. Οι περισσότερες πηγές του νομού αλλά και οι γεωτρήσεις είναι απροστάτευτες και δε τηρούνται οι διεθνείς κανονισμοί.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πηγές της Λέρνας οι οποίες είναι αφύλακτες και απροστάτευτες. Η πηγή – αντίθετα με τους κανονισμούς - είναι ανοιχτή με αποτέλεσμα το νερό που αντλείται, να έρχεται σε επαφή με το περίσσευμα όπου κολυμπούν πάπιες, βατράχια και ο,τιδήποτε άλλο. Επίσης είναι αφύλακτη και προσβάσιμη στις ορέξεις ενδεχομένως κάποιου τρελού ή τρομοκράτη, που θα μπορούσε να ρίξει δηλητήριο ή να την ανατινάξει. Το κουβούκλιο που υπάρχει, εμποδίζει μόνο ξύλα και μεγάλα φύλλα από τα δέντρα να μπαίνουν στο σημείο που αντλείται το νερό, περισσότερο για να προστατεύονται οι ίδιες οι αντλίες παρά η ποιότητα του νερού.
Ο επόπτης Δημόσιας Υγείας κος Καραφωτιάς με έγγραφό του προς το Γραφείο του Νομάρχη Αργολίδας και όλους τους Δήμους και Κοινότητες του νομού ζητά να ληφθούν μέτρα για την διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού.
Ο κος Γ. Καραφωτιάς μεταξύ άλλων ζητά να προστατεύονται οι πηγές και οι γεωτρήσεις σε μία ακτίνα μερικών χιλιομέτρων, με αυστηρό έλεγχο της γεωργικής δραστηριότητας έτσι ώστε να αποφευχθεί η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα με λιπάσματα και φυτοφάρμακα και η γεώτρηση ή η πηγή δεν θα πρέπει να είναι ανοικτή προς το εξωτερικό περιβάλλον αλλά να προστατεύεται μέσα σε ειδικό κουβούκλιο του οποίου η καθαριότητα θα πρέπει να τηρείται σχολαστικά.
Ζητά ακόμα χαρτογράφηση των δεξαμενών καθώς και των περιοχών στο Δήμο που υδρεύει κάθε δεξαμενή.
Επίσης ζητά την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων σε όλα τα στάδια από την πηγή μέχρι την βρύση του καταναλωτή.

Η επιστολή

Ο «Αναγνώστης» σήμερα φέρνει στη δημοσιότητα την επιστολή του επόπτη Δημόσιας Υγείας Αργολίδας κου Καραφωτιά:
«Αναφορικά με κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Ναύπλιο, σας υπενθυμίζουμε τα (α,β,γ,) σχετικά και ιδιαίτερα την ανάγκη πιστής εφαρμογής της (δ) σχετικής εγκυκλίου μας.
Ειδικότερα, προκειμένου να διασφαλισθεί και προστατευθεί έγκαιρα η Δημόσια Υγεία από ενδεχόμενη επιβάρυνση της ποιότητας του ποσίμου νερού, θα πρέπει να διενεργήσετε διερεύνηση όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων, ώστε να εντοπισθεί η αιτία του προβλήματος και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του.
Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί ώστε να διενεργηθεί:
1. Λεπτομερής υγειονομική αναγνώριση των συστημάτων ύδρευσης (γεώτρηση ή πηγή υδροληψίας, δεξαμενές, εγκαταστάσεις, δίκτυο διανομής) και αποχέτευσης και ειδικότερα να διερευνηθεί η πιθανότητα ή η δημιουργία οποιασδήποτε διαρροής (θραύση σωλήνων, εμπόδια στη ροή κ.λπ.) που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγιεινότητας του πόσιμου νερού.
2. Εργαστηριακός έλεγχος (μικροβιολογικές και φυσικοχημικές παράμετροι) μετά από
κατάλληλη δειγματοληψία. Τα δείγματα νερού θα πρέπει να ληφθούν από κρίσιμα
σημεία του δικτύου ύδρευσης, όπως στις γεωτρήσεις ή πηγές υδροληψίας, δεξαμενές
τροφοδοσίας νερού και σε διάφορα σημεία του δικτύου, κυρίως όμως ανάντη και
κατάντη του σημείου βλάβης του αγωγού ύδρευσης.
Σε περίπτωση διαπίστωσης βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης θα πρέπει:
α) Εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν υπερβάσεις των τιμών των ποιοτικών
παραμέτρων του πόσιμου νερού (μικροβιολογικών) θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα
μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας:
I) Διακοπή της υδροδότησης μέχρι την αποκατάσταση των προβλημάτων και την εξασφάλιση των ποιοτικών παραμέτρων εντός των ορίων της κείμενης νομοθεσίας με παράλληλη ενημέρωση των κατοίκων και λήψη μέτρων αντιμετώπισης της προσωρινής διακοπής της υδροδότησης των κατοίκων της περιοχής (τροφοδοσία με κατάλληλης ποιότητας νερό λ.χ. εμφιαλωμένα, μεταφορά με βυτία).
ΙΙ) Σύμφωνα και με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μετά από κάθε επισκευή σε τμήμα αγωγού γίνεται υπερχλωρίωση με διάλυμα χλωρίου υψηλής συγκέντρωσης και αντίστοιχο χρόνο παραμονής.
ΙΙΙ) Μετά τον εντοπισμό του προβλήματος και την αντιμετώπιση του (αποκατάσταση της βλάβης του δικτύου, λήψη μέτρων προστασίας της πηγής κ.λ,π.) εφόσον το πρόβλημα είναι γενικευμένο να εφαρμοστεί το μέτρο της υπερχλωρίωσης της δεξαμενής υδροδότησης και όλου του μήκους του συστήματος ύδρευσης με διάλυμα χλωρίου υψηλής συγκέντρωσης και αντίστοιχο χρόνο παραμονής, το οποίο στη συνέχεια θα απορριφθεί, και μετά να ξεκινήσει η επαναλειτουργία του δικτύου.
β) Εάν με συνεχείς έλεγχους διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν βλάβες στο δίκτυο και εισροή ξένων σωμάτων, ουσιών κ.λ.π. θα πρέπει οι δειγματοληπτικοί και εργαστηριακοί έλεγχοι του νερού σε κρίσιμα σημεία του δικτύου ύδρευσης να είναι συστηματικοί, οι τιμές του υπολειμματικού χλωρίου να ελέγχονται συστηματικά και να αυξηθεί η συχνότητα παρακολούθησης και άλλων ποιοτικών παραμέτρων του πόσιμου νερού. Όλοι οι Δήμοι και Κοινότητες του Νομού Αργολίδας για τη βελτίωση της ποιότητας του ποσίμου νερού θα πρέπει να τηρούν τα παρακάτω:

Πηγές /Γεωτρήσεις

Για την προστασία της περιοχής της γεώτρησης/πηγής:
Σε πρώτη φάση θα πρέπει να καταρτιστεί λεπτομερής υδρογεωλογική μελέτη η της περιοχής της γεώτρησης/πηγής έτσι ώστε να είναι γνωστά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Η περιοχή γύρω από τη πηγή ή τη γεώτρηση θα πρέπει να προστατεύεται σε μία ακτίνα μερικών χιλιομέτρων. Η προστασία αυτή περιλαμβάνει αυστηρό έλεγχο της γεωργικής δραστηριότητας έτσι ώστε να αποφευχθεί η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα με λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Εννοείται ότι οποιαδήποτε άλλη βιομηχανική δραστηριότητα απαγορεύεται καθότι είναι δυνατόν να ρυπάνει τον υδροφόρο ορίζοντα και κατ' επέκταση το νερό της πηγής - γεώτρησης με βιομηχανικά απόβλητα-βαρέα
μέταλλα κ.λ.π. Η γεώτρηση ή η πηγή δεν θα πρέπει να είναι ανοικτή προς το εξωτερικό περιβάλλον αλλά να προστατεύεται μέσα σε ειδικό κουβούκλιο του οποίου η καθαριότητα θα πρέπει να τηρείται σχολαστικά. Με βάση αυτό θα πρέπει να γίνει χαρτογράφηση της περιοχής που περιβάλλει κάθε γεώτρηση.

Δεξαμενές

Χαρτογράφηση των δεξαμενών καθώς και των περιοχών στο Δήμο που υδρεύει κάθε δεξαμενή. Καθορισμός της προέλευσης του νερού της δεξαμενής σε κάθε εποχή (μικτές δεξαμενές). Επίσης καθορισμός των χαρακτηριστικών της δεξαμενής όπως μέγεθος, υλικό κατασκευής, ταχύτητα πλήρωσης, προγραμματισμός καθαρισμού κ.λ.π.

Υπεύθυνος ύδρευσης

Κάθε Δήμος θα πρέπει να ορίσει υπεύθυνο ύδρευσης που θα έχει την ευθύνη της ποιότητας του νερού και την οργάνωση των στοιχείων που αφορούν τις δεξαμενές και τις γεωτρήσεις/πηγές. Το άτομο αυτό θα πρέπει να είναι υπεύθυνο επίσης για την απολύμανση του νερού. Θα πρέπει να επισκέπτεται και να ελέγχει τους χλωριωτήρες σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Παρακολούθηση ποιότητας νερού-Δειγματατοληψίες

Η ποιότητα του παρεχομένου πόσιμου νερού (χημικά και μικροβιολογικά)
παρακολουθείται συστηματικά από το Δήμο (υπεύθυνο ύδρευσης). Θα πρέπει να
συλλέγονται και να καταγράφονται τα μικροβιολογικά και χημικά αποτελέσματα από
επιλεγμένα σταθερά σημεία από τον υπεύθυνο ύδρευσης.
Οι πληροφορίες θα πρέπει να ανανεώνονται ετησίως και να αρχειοθετούνται.
Το σύστημα παρακολούθησης περιλαμβάνει:
Την καταγραφή όλων των πηγών υδατοπρομήθειας
Επιθεώρηση των πηγών και των περιβαλλοντικών συνθηκών κάθε πηγής
Δειγματοληψία για χημική και μικροβιολογική εξέταση
Αξιολόγηση αποτελεσμάτων

Εργαστήρια αναφοράς

Τα εργαστήρια που θα αναλάβουν τις αναλύσεις θα πρέπει να είναι διαπιστευμένα από τον ΕΣΥΔ σύμφωνα με το πρότυπο 17025 για τις αναλύσεις που αναλαμβάνουν (μικροβιολογικές) και που επιβάλλονται από τη νομοθεσία. Η βεβαίωση της διαπίστευσης του εργαστηρίου θα πρέπει να είναι στη διάθεση του Δήμου. Οι αναλύσεις θα πρέπει να υπογράφονται από τον Τεχνικό υπεύθυνο του εργαστηρίου που θα αναφέρεται στο πιστοποιητικό διαπίστευσης σαν υπεύθυνος υπογραφής.

Απολύμανση

Η απολύμανση και η ικανότητα απολύμανσης θα πρέπει να τεκμηριώνεται ατό τις μετρήσεις υπολειμματικού χλωρίου που θα είναι συστηματικές σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Ενημέρωση

Όλα τα αποτελέσματα θα αρχειοθετούνται ανάλογα με το σημείο δειγματοληψίας και θα είναι στη διάθεση της Νομαρχίας καθώς και των πολιτών.

Αγριεύει η πολιτική κόντρα Αναγνωσταρά και Γραμματικόπουλου: Βούτα τη γλώσσα στο μυαλό σου…

Στα άκρα φτάνει η πολιτική κόντρα Αναγνωσταρά και Γραμματικόπουλου. Με αφορμή την γαστρεντερίτιδα στο Ναύπλιο και την αποκάλυψη Γραμματικόπουλου για τον χαλασμένο χλωριωτήρα, χθες με μια ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΝ κατακρίνει τον υποψήφιο δήμαρχο, χωρίς να τον κατονομάζει με σκληρή γλώσσα και κατηγορώντας τον ότι φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με διάφορα συμφέροντα!
«Καλό είναι να βάζουμε τη γλώσσα και το μολύβι στο μυαλό μας γιατί δεν προστατεύουμε τον πολίτη αν έστω και άθελά μας φαινόμαστε ότι ευθυγραμμιζόμαστε με τα διάφορα συμφέροντα που κινούνται γύρω από το νερό γενικότερα», τονίζει η ΔΕΥΑΝ στην ανακοίνωση, η οποία δεν φέρνει την υπογραφή του προέδρου. Ωστόσο μια τέτοια πολιτικού περιεχομένου ανακοίνωση θεωρείται απίθανο να εκδόθηκε από τον διευθυντή της δημοτικής επιχείρησης. Εικάζεται ότι είναι σε γνώση και του προέδρου και του δημάρχου.
Τονίζει ακόμα η ΔΕΥΑΝ για να φωτογραφήσει τον κο Γραμματικόπουλο: «Είναι πλέον συνείδηση όλων ότι στην άσκηση εξουσίας, είτε στην προοπτική άσκησής της, κρινόμαστε από το αποτέλεσμα των πράξεών μας», ενώ καταλήγει χρησιμοποιώντας ακόμα πιο αιχμηρή φρασεολογία: «οι τυχόν επιδιωκόμενοι παράλληλοι σκοποί διαταράσσουν και την χρήση της κοινής λογικής».
Η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΝ ακολουθεί: «Είναι πλέον συνείδηση όλων ότι στην άσκηση εξουσίας, είτε στην προοπτική άσκησής της, κρινόμαστε από το αποτέλεσμα των πράξεών μας και όχι από θεωρίες, υποθέσεις και σχεδιασμούς επί χάρτου, που αν είναι αυθαίρετα και αστήρικτα θέτουν σε αμφισβήτηση την κρίση μας. Μάλιστα δε σε ότι αφορά το νερό της πόλης, προκειμένου να διατυπώσουμε μια τέτοια κρίση ή διαπίστωση, καλό είναι να βάζουμε τη γλώσσα και το μολύβι στο μυαλό μας γιατί δεν προστατεύουμε τον πολίτη αν έστω και άθελά μας φαινόμαστε ότι ευθυγραμμιζόμαστε με τα διάφορα συμφέροντα που κινούνται γύρω από το νερό γενικότερα.
Από την άλλη μεριά όταν μια συγκεκριμένη κρίση μας, αφορά ειδικών γνώσεων θέματα, όπως η επιδημιολογία, επιβάλλεται να δεχόμαστε τη γνώμη και άποψη των ειδικών διαφορετικά κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε ενδεχόμενα και εμπαθείς.
Στην περίπτωσή μας όλως παραδόξως και ενώ οι εργαστηριακοί έλεγχοι που έγιναν από το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν βρίσκουν πρόβλημα στο νερό της ΔΕΥΑΝ ούτε πριν ούτε μετά την υπερχλωρίωση κάποιοι για δικούς τους λόγους προσπαθούν να στηρίξουν τα αστήρικτα.
Στα παραπάνω η κοινή λογική δεν δίνει απάντηση.
Κανένας αρμόδιος φορέας ούτε το κέντρο ελέγχου Λοιμώξεων της Πολιτείας, ούτε το Πανεπιστήμιο Πατρών, ούτε το συνεργαζόμενο εργαστήριό μας, ενοχοποίησαν το νερό της πόλης για την επιδημία.
Εξάλλου οι αυθαίρετες κρίσεις κόντρα στις γνώμες των ειδικών του Πανεπιστημίου Πατρών δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να λάβουν υπόψη τους, τα πραγματικά γεγονότα;
1. Ότι οι κλειστές φυλακές που στεγάζουν 500 άτομα που έπιναν και πίνουν μόνο νερό της ΔΕΥΑΝ δεν παρουσίασαν προβλήματα γαστρεντερίτιδας έστω κι αν οι κεραυνοί δημιούργησαν πρόβλημα σε έναν χλωριοτήρα από τους πολλούς.
2. Ότι στην περιοχή της Άριας που διαθέτει ανεξάρτητο χλωριωτήρα εκδηλώθηκαν και εκεί κρούσματα γαστρεντερίτιδας.
Καλό θα είναι σε τέτοιες περιπτώσεις να ερωτώνται οι ειδικοί γιατί οι τυχόν επιδιωκόμενοι παράλληλοι σκοποί διαταράσσουν και την χρήση της κοινής λογικής».

Ο Γραμματικόπουλος

Επικοινωνήσαμε με τον κο Γραμματικόπουλο ο οποίος αρκέστηκε να πει: «Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Εδώ υπάρχει ένα αδιάσειστο γεγονός, που είναι η απόκρυψη της αλήθειας ότι ο χλωριωτήρας είχε χαλάσει. Επομένως επί της ουσίας περί άλλων τυρβάζουν».
Αναμένεται να απαντήσει περαιτέρω γραπτώς, όπως τόνισε.

Το ζήτημα της ολοκλήρωσης του Σχεδίου Πόλης του Άργους και των Σχεδίων Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης στην Βουλή

Στο εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα της ολοκλήρωσης του Σχεδίου Πόλης του Άργους που ταλαιπωρεί τους άνω των 35.000 κατοίκων της πόλης, αλλά και των πολεοδομικών μελετών Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) και των Σχεδίων Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) που αφορούν στο σύνολο του νομού Αργολίδας έθεσε εκ νέου με ερώτηση του στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Γεώργιο Σουφλιά, ο βουλευτής Αργολίδας και Εισηγητής του ΚΤΕ ΥΠΕΧΩΔΕ, καθ. Γιάννης Μανιάτης.Αναφερόμενος στην πορεία εξέλιξης Σχεδίου Πόλης Άργους και των Σχεδίων Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης στο νομό Αργολίδας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων τόνισε: «Πριν επτά μήνες, με ερώτησή μου, ζήτησα να με πληροφορήσετε (σσ. από τον κ. Σουφλιά) για την πορεία εξέλιξης των ΓΠΣ/ ΣΧΟΟΑΠ στο νομό Αργολίδας. Στο κείμενο αυτό σας είχα ιδιαίτερα σημειώσει ότι «η ταχεία ολοκλήρωση όλων των ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ που εκπονούνται στο Νομό Αργολίδας αποτελούν απαραίτητο εργαλείο των τοπικών κοινωνιών, των παραγωγικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την πορεία προς μια βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου».Απαντώντας στον κ. Μανιάτη, ο υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Γεώργιος Σουφλιάς, αναφέρει ότι ανά δήμο, η κατάσταση που είχε τότε διαμορφωθεί (Δεκέμβρης 2008), ήταν η ακόλουθη: Δήμος Άργους: Ολοκληρώθηκε το Β2 στάδιο – τροποποίηση γεωλογικής μελέτης – Προς έγκριση. Δήμοι Ασίνης, Κουτσοποδίου, Λυρκείας, Μιδέας, Μυκηναίων: Απόφαση Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας – Κίνηση διαδικασίας. Δήμοι Ασκληπιείου, Λέρνας, Ναυπλίου: Β1 στάδιο. Δήμος Νέας Κίου: Ανασύνταξη Β2 σταδίου – διόρθωση των επεμβάσεων στις Ζ.Ο.Ε. και τέλος Δήμος Επιδαύρου: Παραδόθηκε το Α’ στάδιο.Όπως υπογραμμίζει ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης «διαίτερα για την περίπτωση του Δήμου Άργους, είναι γνωστό τόσο σε εσάς όσο και σε όλη την ιεραρχία του ΥΠΕΧΩΔΕ, ότι το Σχέδιο Πόλης Άργους αποτελεί την πιο ταλαιπωρημένη περίπτωση Σχεδίου Πόλης ολόκληρης της χώρας. Η καθυστέρηση της έγκρισής του, έχει δημιουργήσει τρομακτικά αναπτυξιακά, οικονομικά και πολεοδομικά προβλήματα στους άνω των 35.000 κατοίκους της πόλης. Σήμερα και κατά τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια, το Άργος ασφυκτιά πολεοδομικά, οι κάτοικοί του βρίσκονται σε πλήρες πολεοδομικό αδιέξοδο, η δε οικονομία της πόλης, που κάποτε αποτελούσε οικονομικό κόμβο ολόκληρης της Πελοποννήσου, βρίσκεται σε πλήρες τέλμα.Η σχετική μελέτη του Δήμου Άργους είναι η μόνη μελέτη που βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης, εδώ και δύο σχεδόν χρόνια, από τις 15/11/2007, που έχει αποσταλεί για έγκριση στην ΠΕ.ΧΩ. Περιφέρειας Πελοποννήσου η Β2 φάση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, καθώς και σχετικό τεύχος γεωλογικής διερεύνησης. Επιπλέον, με πρόσφατο έγγραφο της 3/7/2009, ο Δήμος Άργους ζητά να απαλλαγεί από τη διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΣΠΕ), αφού όλες οι διαδικασίες ανάθεσης ήταν προγενέστερες των αντίστοιχων υπουργικών δεσμεύσεων.Επιπρόσθετα, σε πλήρη στασιμότητα βρίσκεται το άλλο μεγάλο θέμα του Δήμου Άργους που αφορά στην Πράξη Εφαρμογής του Νοτίου Τμήματος του Σχεδίου Πόλης. Πριν ένα χρόνο (στις 2/7/2008) διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ οι ενστάσεις κατά των προτάσεων τροποποίησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης Άργους και έκτοτε αναμένεται η γνωμοδότηση επί των ενστάσεων αυτών. Είναι προφανές ότι και οι καθυστερήσεις αυτές συνιστούν ένα ακόμη πολύ βαρύ φορτίο για την πολεοδομική επέκταση της πόλης».Ο κ. Μανιάτης μετά από διαπίστωση πως τόσο το ΓΠΣ του Άργους όσο και τα ΣΧΟΟΠ του νομού καρκινοβατούν, ερώτησε εκ νέου τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.
Πότε αναμένεται επιτέλους η έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Άργους από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου; Πότε θα εξεταστούν οι ενστάσεις των Πράξεων Εφαρμογή του Νοτίου Τμήματος του Σχεδίου Πόλης Άργους και ποια είναι σήμερα η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πολεοδομικές μελέτες ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ που εκπονούνται στο νομό.

Φουντώνει ξανά το θέμα των τσιγγάνων

Με αφορμή ένα ασυνήθιστο επεισόδιο μεταξύ τσιγγάνων που σημειώθηκε σε ταβέρνα της Νέας Κίου την Δευτέρα το βράδυ, ο δήμος με σειρά ανακοινώσεών του που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη το πρωί, φέρνει στη μνήμη τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί προ ετών στην ίδια περιοχή και είχαν σημαδέψει την κοινωνική ζωή της Νέας Κίου και την πολιτική πορεία του νυν δημάρχου Γιώργου Μανινή.
Συγκεκριμένα το βράδυ της Δευτέρας, τρεις τσιγγάνοι επιτέθηκαν σε ομόφυλό τους έξω από την ταβέρνα, με ξύλα και καδρόνια και τον τραυμάτισαν στο κεφάλι, αφού χρειάστηκε να κάνει δύο ράμματα. Οι επιτιθέμενοι είχαν μαζί τους και μια καραμπίνα την οποία όμως δεν την χρησιμοποίησαν.
Λίγες μόλις ώρες αργότερα - το πρωί της Τρίτης - ο Δήμαρχος Νέας Κίου Γιώργος Μανινής επιχείρησε να δώσει πολύ μεγάλες διαστάσεις στο επεισόδιο και απέστειλε μακροσκελή επιστολή στον πρωθυπουργό, τον υπουργό και αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, τον υπουργό Δικαιοσύνης, κοινοποιώντας την παράλληλα στον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, τον νομάρχη, την αστυνομία και τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου.
Ο δήμαρχος μιλάει για «μία εφιαλτική νύχτα», με «ομάδες τσιγγάνων που κατεδίωκαν η μία την άλλη, εισήλθαν σε κατάστημα εστίασης πλησίον του Δημαρχείου, στο κέντρο της Νέας Κίου κραδαίνοντας ρόπαλα, καραμπίνες και πιστόλια και πετώντας πέτρες, ξύλα και σιδερολοστούς με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές στο κατάστημα και μεγάλος πανικός στους θαμώνες και τους περίοικους. Ένας εξ’ αυτών τραυματίστηκε και απ’ ότι γνωρίζουμε νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Άργους. Κάποιοι στην προσπάθειά τους να διαφύγουν μετέτρεψαν τους δρόμους της Νέας Κίου σε πίστα ράλι τρομοκρατώντας τους περαστικούς. Κινδύνεψαν και μικρά παιδιά τα οποία ευρίσκονται σε κατάσταση σοκ».
Τονίζει ακόμα ο κος Μανινής ότι: «στην πλατεία Νέας Κίου συγκεντρώθηκαν όλοι οι κάτοικοι οι οποίοι απειλούν «να πάρουν το νόμο στα χέρια τους». Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, αποκρούουμε τέτοιες λογικές, οι οποίες είναι προφανέστατα επικίνδυνες. Όμως οφείλουμε να Σας αναφέρουμε ότι δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε και να συγκρατήσουμε την ογκούμενη αγανάκτηση των πολιτών μας. Εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, φοβόμαστε για τα χειρότερα».
Προσθέτει παράλληλα ότι: «Επί σειρά ετών βιώνουμε σε καθεστώς τρόμου και ανασφάλειας. Στοιχειώδη, θεμελιώδη και αυτονόητα δικαιώματα των πολιτών μας, όπως εκείνα της προστασίας της περιουσίας τους, ακόμη και της ελεύθερης διέλευσής τους από διάφορες περιοχές του Δήμου μας και κυρίως το δικαίωμα να νοιώθουν ασφαλείς στον τόπο τους, έχουν πληγεί βάναυσα».
Και προτείνει ο κος Μανινής την ένταση της αστυνόμευσης και την μόνιμη διάθεση αστυνομικής δύναμης στην περιοχή.
Εντωμεταξύ, πριν συμβεί το επεισόδιο με τους τσιγγάνους ο δήμαρχος Μανινής με άλλη επιστολή του προς τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών ανέφερε σειρά άλλων περιστατικών:
«1. Αγροί με γεωργικές καλλιέργειες στους οποίους εκτρέφονται ζώα και έχουν την ατυχία να γειτνιάζουν με άλλους αγρούς, που είναι εγκατεστημένοι οι τσιγγάνοι, έχουν καταστεί πλέον «κρανίου τόποι». Οι αγρότες μας έχουν αντιληφθεί ότι είναι άδικος κόπος να συνεχίζουν την εκμετάλλευση των αγρών τους, δεδομένου ότι μόλις ωριμάσουν οι όποιες καλλιέργειες και μόλις μεγαλώσουν τα ζώα, αυτά καθίστανται βορά επιδρομών που τα αφαιρούν εν μια νυκτί. Είναι τόσο απαράδεκτη και αντικοινωνική η συμπεριφορά των επιδρομέων, που δεν κλέβουν μόνο τους καρπούς, αλλά αφαιρούν από τη ρίζα τα διάφορα φυτά. Οι όποιες περιφράξεις υπάρχουν έχουν καταστραφεί από τους ίδιους επιδρομείς για να καταστεί το έργο τους ευκολότερο. Ακόμη και ολόκληρες πόρτες περιφράξεων έχουν αφαιρεθεί, ενώ η οποιαδήποτε προσπάθεια για επανακατασκευή ή επιδιόρθωση των περιφράξεων πέφτει στο κενό αφού μόλις τοποθετηθούν οι περιφράξεις κυριολεκτικά τη άλλη μέρα «έχουν κάνει φτερά».
2. Το σκηνικό της τρομοκρατίας συμπληρώνεται με την καθημερινή ανταλλαγή πυροβολισμών ή και την χρήση διαφόρων τύπων όπλων προς εκφοβισμό κυρίως τις βραδινές ώρες. Προφανώς οι χρήστες των όπλων θέλουν να δείξουν με τον πλέον ηχηρό τρόπο ποιοι είναι τα αφεντικά σ΄ αυτόν τον τόπο.
3. Πρόσφατα σε κατάμεστη από κόσμο ταβέρνα στη Νέα Κίο εμφανίστηκε αθίγγανος της περιοχής με περίστροφο όπλο, το οποίο του έπεσε, προκαλώντας τον πανικό ιδιοκτητών και θαμώνων.
4. Η διέλευση από τις αγροτικές περιοχές είναι επικίνδυνη. Χρειάζεται πλέον να έχει κάποιος «κότσια» για να τολμήσει να πάει στο χωράφι του. Ακόμα και οι κάτοικοί μας που θέλουν να μεταβούν στο νεκροταφείο για να ανάψουν το καντήλι προσφιλούς τους προσώπου το κάνουν «με την ψυχή στο στόμα».
5. Βεβαίως η εν λόγω περιοχή και τα αυθαίρετα κτίσματα είναι επαρκέστατα φωτισμένα, αφού η παράνομη κλοπή ρεύματος με γάντζους από τις κολόνες της Δ.Ε.Η. και με καλώδια χιλιάδων μέτρων διασκορπισμένα σ΄ όλη την αγροτική μας περιοχή (ο καθένας αντιλαμβάνεται τους μεγάλους κινδύνους από αυτό), αποτελεί πλέον καθημερινότητα και τείνει να νομιμοποιηθεί εν τοις πράγμασι.
6. Κατά καιρούς ξυπνάμε το πρωί και αντικρίζουμε μέσα στους επαρχιακούς δρόμους που συνδέουν τη Νέα Κίο με το Άργος και το Ναύπλιο να χάσκουν ολόκληρα «πηγάδια», αφού οι σχάρες των φρεατίων κλέβονται για να πωληθούν αντί ολίγων ευρώ (ως σιδερικά), αδιαφορώντας οι δράστες για τους κινδύνους που εγκυμονούνται από αυτό για τη ζωή και ασφάλεια των χρηστών των οδών.
7. Ο Δήμος μας θέλοντας να διευκολύνει τις παραπάνω ομάδες έχει προβεί σε συνδέσεις παροχής ύδατος. Όμως το νερό αυτό ποτέ δεν πληρώνεται και (ακριβώς επειδή δεν πληρώνεται ποτέ) σπαταλιέται άσκοπα, αφού οι βρύσες τρέχουν νυχθημερόν, παρότι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επάρκειας ύδατος».
Και συμπληρώνει ο δήμαρχος: «Περιγράφοντας το πρόβλημα και ζητώντας τη βοήθεια των αρμόδιων κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε ως ρατσιστές, όπως έχει γίνει κατά το παρελθόν από οργανώσεις και «υπερευαίσθητους» πολίτες που ευρίσκονται έξω από το πρόβλημα και που επιδίδονται σε ασκήσεις επί χάρτου «δημοκρατικής ευαισθησίας και ανθρώπινης αλληλεγγύης». Άραγε οι πολίτες της Νέας Κίου που πλήττονται είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και δεν δικαιούνται τη στοιχειώδη ευαισθησία έστω προστασίας σε θεμελιώδη δικαιώματα τους; Πολλές φορές μέσα στη απόγνωση κάποιων πολιτών μας, έχουμε διακρίνει την πρόθεση να προστατέψουν αυτοδύναμα την ασφάλεια και την περιουσία τους πράγμα το οποίο με όλες μας τις δυνάμεις αποτρέπουμε, αφού ο καθένας γνωρίζει τους κινδύνους που υπάρχουν από μια τέτοια συμπεριφορά. Όμως φοβούμαστε ότι αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα θα αντιμετωπίσουμε και τέτοιες καταστάσεις, οι οποίες μπορούν να γίνουν ανεξέλεγκτες με απρόβλεπτες συνέπειες.
Με το παρόν έγγραφο εκφράζουμε τη αγωνία της Δημοτικής αρχής και όλης της τοπικής κοινωνίας για το πρόβλημα αυτό. Κυριολεκτικά είμαστε σε απόγνωση και αδιέξοδο. Απευθυνόμαστε στις πολιτικές, αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές και παρακαλούμε να αναλάβουν τέτοιες πρωτοβουλίες για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος».

Οικόπεδο για τα σκουπίδια νοικιάζει το Ναύπλιο έναντι 60.000 ευρώ το χρόνο

Το θέμα των δεματοποιητών δεν λύνεται μόνο με την εγκατάστασή τους σε περιοχή του Άργους, αφού τα δεματοποιημένα σκουπίδια θα πρέπει να τοποθετηθούν σε χωματερή, μέχρις ότου λειτουργήσει η Μονάδα επεξεργασίας σκουπιδιών, που αν ακολουθήσουμε τους μέχρι σήμερα ρυθμούς δεν προβλέπεται να μπει λειτουργία πριν περάσουν 4-5 χρόνια τουλάχιστον. Μέχρι τότε τα σκουπίδια του Αργολικού κάμπου, πακεταρισμένα θα θάβονται σε οικόπεδο 15 στρ. (δανειοθάλαμος λέγεται εξευγενισμένα) που θα νοικιάσει ο Δήμος Ναυπλίου έναντι 5000ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ναυπλίου. Το συνολικό ενοίκιο κατ` έτος αναμένεται να ανέλθει στα 60.000 ευρώ συν το χαρτόσημο, ποσό με το οποίο θα μπορούσε ίσως να αγοραστεί η συγκεκριμένη έκταση.
Αντιδρώντας ο δημοτικός συνδυασμός «Ναύπλιο, η άλλη πρόταση» χαρακτήρισε το ενοίκιο αρκετά υψηλό, που ξεπερνά κατά πολύ ακόμα και τις ενοικιάσεις δεδροφυτεμένων κτημάτων. Παράλληλα ζητήθηκε να αφαιρεθούν οι αρχικοί όροι που προέβλεπαν η χωματερή αυτή να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον χώρο που αγόρασε ο δήμος Άργους για την εγκατάσταση των δεματοποιητών και εκτός της διοικητικής περιφέρειας του Άργους καθώς και να τεθεί ο όρος πως για να ενοικιαστεί ένα οικόπεδο θα πρέπει να καλύπτονται όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι, ώστε να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον.
Απαντώντας ο Δήμαρχος Ναυπλίου ως εισηγητής του θέματος, αποδέχτηκε τις προτάσεις τις «Άλλης Πρότασης», διευκρινίζοντας πως όλοι οι άλλοι δήμοι που θα φέρνουν εκεί δεματοποιημένα τα σκουπίδια τους θα καταβάλουν στον δήμο Ναυπλιέων συμμετοχικό αντίτιμο του ενοικίου.
Ο πρώην δήμαρχος Ναυπλίου Γεώργιος Τσούρνος, αναφέρθηκε απαξιωτικά στην λειτουργία των δεματοποιητών λέγοντας χαρακτηριστικά «τι θα πει δεματοποιητές σκουπιδιών; Διαιωνίζουμε το πρόβλημα».
Σύμφωνα με πληροφορίες η κατασκευή εργοστασίου πυρόλυσης στον Αχλαδόκαμπο φέρεται να εγκαταλείπεται αφού υπάρχει σχέδιο κατασκευής ενός μεγάλου εργοστασίου πυρόλυσης στην Θήβα, όπου θα μεταφερθούν και τα σκουπίδια της Αργολίδας.
Στο θέμα της αντιμετώπισης της ανακύκλωσης από πλευράς του δήμου αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Καράπαυλος κατηγορώντας την δημοτική αρχή ότι άφησε τόσα χρόνια να περάσουν χωρίς να κάνει τίποτα για τα σκουπίδια. Αυτό το αποδέχτηκε άμεσα ο δήμαρχος Ναυπλιέων και κάλεσε παράλληλα τον σύμβουλο να μην κάνει μόνο κριτική, αλλά να προτείνει λύσεις, αφού το πρόβλημα των σκουπιδιών βρίσκεται στην κορύφωση της κρίσης του.
Αντιδρώντας ο κ. Καράπαυλος κάλεσε τον Δήμαρχο Ναυπλίου να παραιτηθεί, αφού δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, λέγοντας χαρακτηριστικά «αν δεν μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα, να φύγετε».
Στην προτροπή του κ. Καράπαυλου για παραίτηση, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Παναγιώτης Αναγνωσταράς του απάντησε πως «σας δηλώνω ότι η συμπολίτευση επανεξελέγη με 57% χωρίς να έχει λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών, πράγμα που επιχειρούμε τώρα σοβαρά να λύσουμε».
Στο ζήτημα της ανακύκλωσης επενέβει και ο αντιδήμαρχος Ναυπλίου Δημήτρης Κωστούρος τονίζοντας ότι «η ανακύκλωση απασχόλησε τον δήμο, όμως το ΚΔΑΥ του Βραχατίου καθώς και ένα ακόμα στην Τρίπολη θα είναι πιθανόν έτοιμα να δεχτούν ανακυκλώσιμα υλικά μετά τον Οκτώβριο».
Στο θέμα του οικοπέδου που προτίθεται να αγοράσει για τα δεματοποιημένα σκουπίδια ο δήμος Ναυπλιέων αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του, η οποία συνυπογράφεται και από αριθμό κατοίκων της περιοχής, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Ν. Κίου Κώστας Χρυσικός: «Στη Νέα Κίο και σε ελάχιστη απόσταση από την πόλη (1400 μέτρα) λειτουργούν χρόνια τώρα οι χωματερές που καλύπτουν τις ανάγκες τουλάχιστον των 2/3 του πληθυσμού του νομού της Αργολίδας με τρόπο απαράδεκτο και δυστυχώς γνωστό σε όλους. Με εκτεθειμένα και σε μεγάλο ύψος σκουπίδια, με ελεύθερη απόρριψη λυματολάσπης και συνεχείς αναφλέξεις των ΧΑΔΑ.
Όταν άλλες πόλεις και Δημοτικοί άρχοντες και στο άκουσμα μόνο του ενδεχόμενου της λειτουργίας και μάλιστα σύγχρονου χώρου υποδοχής απορριμμάτων στην περιοχή τους ξεσηκώνονται και ανατρέπουν και τεκμηριωμένους ακόμη σχεδιασμούς και χρηματοδοτήσεις για σύγχρονα έργα, εμείς στην Νέα Κίο είμαστε υποχρεωμένοι να ανεχόμαστε μια τριτοκοσμική κατάσταση που μας προσβάλει σαν ανθρώπους, μας πλήττει σαν οικονομία, μας υποβαθμίζει πολιτιστικά και τουριστικά και κυρίως μας δηλητηριάζει καθημερινά «ποτίζοντας» εμάς και τα παιδιά μας διοξίνες και κάθε λογής παράγωγα από την συνεχή καύση του επιβαρυμένου χημικά και υγειονομικά υλικού των χωματερών. Μας στερεί το αναφαίρετο δικαίωμα να ζούμε και να κοιμόμαστε με ανθρώπινες συνθήκες στα σπίτια μας.
Επειδή αρνούμαστε πλέον να εκχωρούμε σε οιονδήποτε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας στην Υγεία και στη Ζωή και μάλιστα το έτος 2009,
Καταγγέλλουμε κάθε υπεύθυνο για το τεράστιο πρόβλημα και απαιτούμε λύση συμβατή με τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής μας από όπου και υδρεύεται η Νέα Κίος. Θυμίζουμε την απαγόρευση λειτουργίας οποιασδήποτε ρυπογόνου για τον υδροφόρο ορίζοντα δράσης σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από γεωτρήσεις ύδρευσης ( έγγρ. 2450/20-07-2009 Δ/νσης Δημόσιας Υγείας Αργολίδας).
Απαιτούμε από τους αποδέκτες της καταγγελίας μας ενεργώντας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεών τους, να λάβουν άμεσα τα μέτρα εκείνα που θα εξασφαλίσουν τα δικαιώματά μας.
Δηλώνουμε ότι προκειμένου να υπερασπιστούμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας στο υπέρτατο αγαθό της υγείας των παιδιών μας, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο και θα βρεθούμε απέναντι σε όποιον και με οποιαδήποτε ιδιότητα εξακολουθήσει να μας υποτιμά και να μας προσβάλει».

Απροστάτευτη η δημόσια υγεία

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΕΛΟΥΝ ειρωνικά ορισμένοι με την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης στη Λέρνη, ή ακόμα και με την ύπαρξη ενός …«τρελού» που θα μπορούσε να ρίξει μεγάλες ποσότητες ισχυρού δηλητηρίου στην αφύλακτη ανοιχτή πηγή, για να θανατώσει χιλιάδες ανθρώπους που καταναλώνουν από τις βρύσες τους το συγκεκριμένο νερό. Όμως ο νομοθέτης προβλέπει ακόμα και αυτές τις πιθανότητες για να προστατεύσει τον πληθυσμό. Όταν μιλάμε άλλωστε για την δημόσια υγεία, όλες οι παράμετροι -ακόμα και οι πιο απίθανες- πρέπει να προβλέπονται.
Ο ΕΠΟΠΤΗΣ δημόσιας υγείας Αργολίδας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις πηγές, τις γεωτρήσεις και τις δεξαμενές του πόσιμου ύδατος σε όλο το νομό, με αφορμή την ομαδική γαστρεντερίτιδα στο Ναύπλιο. Κάποιοι συμμορφώθηκαν από την πρώτη στιγμή, κάποιοι άλλοι όμως έβαλαν το έγγραφο στο αρχείο (πού να τρέχουν τώρα για χρηματοδοτήσεις και για έργα που δεν φαίνονται και δεν χαρακτηρίζονται ως έργα βιτρίνας!).
Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ της ποιότητας του πόσιμου νερού, γίνεται με επιστημονικό τρόπο και με προϋποθέσεις που δυστυχώς δεν εφαρμόζονται, εκτός μεμονωμένων εξαιρέσεων. Μόνο και μόνο η εισροή ξένων σωμάτων, ουσιών ή φυτοφαρμάκων στο δίκτυο ύδρευσης, είτε από το σημείο της άντλησης, είτε στην διαδρομή μέχρι τις οικιακές βρύσες, θεωρούσαμε ότι είναι αυτονόητο πως αποτρέπεται. Όμως δεν συμβαίνει δυστυχώς αυτό, όπως αποδεικνύεται από την ανησυχία του επόπτη υγείας που εκφράζεται μέσα από το έγγραφό του που εστάλη σε όλους τους δήμους του νομού και τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης (σελ 4,5) και φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας ο «α».
ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ οι παράμετροι που πρέπει να προσεχθούν, ώστε ο πολίτης να είναι ήσυχος ότι εξασφαλίζεται η υγεία του. Δεν είναι μόνο οι πάπιες και τα βατράχια που κολυμπούν ελεύθερα δίπλα στο σημείο που αντλείται το νερό της Λέρνας, πριν καταλήξει στα σπίτια μας. Σε πολλά σημεία, οι αγωγοί ύδρευσης περνούν δίπλα από τους αγωγούς αποχέτευσης, χωρίς να αποκλείεται μέχρι σήμερα η διαρροή και η ανάμειξη των λυμάτων με το πόσιμο νερό. Κοντά στην πηγή βρίσκεται νεκροταφείο, αλλά και χωράφια που ραντίζονται συστηματικά ρυπαίνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα. Πιθανόν ακόμα και οικιακοί απορροφητικοί βόθροι λυμάτων να γειτνιάζουν με την πηγή.
Η ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ που έπληξε εκατοντάδες κατοίκους του Ναυπλίου, άσχετα αν προέρχεται ή όχι από το πόσιμο νερό, καλό θα ήταν να σταθεί η αφορμή, ώστε να διασφαλιστεί σε όλα τα στάδια η ποιότητα του πόσιμου ύδατος και ταυτόχρονα η προστασία του, ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε και αύριο νερό και μάλιστα καθαρό νερό.

Ο φόβος των μολυσμένων ακτών

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ σκόπιμο ούτε τυχαίο πως κατά την θερινή και κυρίως τουριστική περίοδο αναδεικνύονται όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα του νομού και ιδιαίτερα αυτά που άπτονται των θαλασσών μας. Η ερμηνεία είναι απλή. Όταν άμεσα χρειαζόμαστε κάτι, τότε συνειδητοποιούμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται.
ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ από μας επισκέπτονται τον χειμώνα τις παραλίες και τις ακτές και ακόμα λιγότεροι συνειδητοποιούν πόσο βρώμικες είναι και κατά τους χειμερινούς μήνες, αφού η χρήση τους συνδυάζεται κυρίως υποσυνείδητα με τις καλοκαιρινές διακοπές.
Η ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ από τους φυσικούς μας χώρους είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, κάνοντας τους «ευκαιριακούς καλοκαιρινούς επιχειρηματίες» να εικάζουν εσκεμμένη ανάδειξη των προβλημάτων κατά την διάρκεια της θερινής σεζόν, στην οποία στηρίζουν τα κέρδη τους! Ο ευκαιριακός τρόπος αντίληψης του προβλήματος το καθιστά αυτό εαυτό αδύναμο στον κίνδυνο της Λήθης.
ΟΣΟ το περιβαλλοντικό πρόβλημα παραμένει μη κατανοητό, τόσο το αισθητικό και μόνο μέρος της ρύπανσης των ακτών μας θα παραμένει ανέγγικτο τους εκτός σεζόν μήνες και επομένως άλυτο, αφού κανένα δεν θα πονάει οικονομικά η εμφάνισή του.
Η Συνήθεια ότι οι φυσικοί πόροι, στην δεδομένη περίπτωση οι ακτές μας, αποτελούν αντικείμενο προσπορισμού κέρδους, εμποδίζει στην επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.
ΤΑ ΣΚΑΤΟΛΟΥΤΡΑ στην Δαλαμανάρα, το κολύμπι μέσα σε σερβιέτες στην ψιλή άμμο, τα οδυνηρά αγκαλιάσματα τις θαλάσσιας Ανεμώνης στην Καραθώνα, οι πλαστικές σακούλες σε όλο τον Αργολικό, τα προβλήματα των ιχθυοκαλλιεργειών, οι περιφράξεις των παραλιών στην Ερμιονίδα κλπ, δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν αντιμετωπιστούν την εποχή που πονάει οικονομικά αυτούς που τα δημιουργούν και αυτή δεν είναι άλλη από την σεζόν κατά την οποία αποσκοπούν σε οικονομικά οφέλη.

Δύο ιστορίες ένα το συμπέρασμα

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

1η ιστορία
Μια φορά και ένα καιρό, όχι πολύ μακριά σε τόπο και χρόνο σε ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας ο δάσκαλος ενημερώνεται ότι θα περάσει από το χωριό ο επιθεωρητής για έλεγχο. Φόβος και τρόμος εκείνα τα χρόνια η γνώμη που θα σχημάτιζε ο επιθεωρητής για τον δάσκαλο. Φυσικό ήταν λοιπόν ο δάσκαλος του χωριού να ήθελε να δώσει την πιο θετική εικόνα για την τάξη του. Ο Νίκος και ο Βασίλης ήταν δυο μαθητές που μάλλον παρευρίσκονταν στην τάξη αφού ουσιαστικά δεν είχαν κατακτήσεις καμία σχολική δεξιότητα. Πολλοί πετυχημένοι επιχειρηματίες της προηγούμενης γενιάς είχαν αδιάγνωστες μαθησιακές δυσκολίες και η σχολική αποτυχία τους έσπρωξε στην βιοπάλη και μεγαλούργησαν. Αυτοί οι δυο μαθητές λοιπόν καλά παιδιά αλλά θα του «χάλαγαν την εικόνα» για το σχολείο του.
- Νίκο, Βασίλη για σήμερα είσαστε ελεύθεροι από το σχολείο τους είπε όσο πιο ευγενικά μπορούσε.
- Δάσκαλε να πάρουμε και μια μπάλα μαζί του είπε ο Νίκος που ήταν και πιο θαρρετός και ένοιωθε ότι χάρη του έκανε του δάσκαλου.
Οι άλλοι ξεκίνησαν τα μαθήματα τους και οι δυο φίλοι επιδόθηκαν σε ένα εξοντωτικό δίτερμα στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ενώ ο Νίκος πανηγύριζε το 3 – 2 με τακουνάκι σουτ στο νοητό τέρμα ανάμεσα στα δυο πλατάνια , από μακριά ακουγόταν ο βρυχηθμός ενός θηρίου που ξεψυχάει.
Με χίλια βάσανα ένα γενναίο βόλβο με εκείνο το ωραίο ημικυκλικό παράθυρο έφτασε στην κεντρική πλατεία του χωριού ξεθυμαίνοντας τον τελευταίο του καπνό
Από μέσα βγήκε ένα κύριος αντίγραφο του Μπόγκαρτ από την Καζαμπλάνκα, καπαρντίνα καπέλο και ένα τσιγάρο στο χέρι σαν από πλάνο από την ταινία . Μπορεί στο σχολείο να μην τα πήγαιναν καλά αλλά ταινία δεν έχαναν οι δυο φίλοι ακόμα και αν δεν μπορούσαν να διαβάσουν τους υπότιτλους. Αμέσως πρόσεξαν την ομοιότητα με τον κινηματογραφικό ήρωα.
- Βασίλη ο «Μπόγκαρτ» θέλει βοήθεια.
Με προσεχτικές κινήσεις ο «Μπόγκαρτ» ανοίγει το καπάκι και αποτραβιέται απότομα μην τον πάρουν οι καπνοί. Εκείνη την στιγμή φτάνουν και οι δύο φίλοι και αυθόρμητα αναλαμβάνουν δράση να βοηθήσουν τον απελπισμένο οδηγό.
- Κύριε άνοιξε εδώ, σύνδεσε εδώ και τράβα αυτό του είπε ο Βασίλης και ο Νίκος σιωπηλός συμφωνούσε και μόλις ο κύριος έκανε ότι του είπανε πήγε και έβαλε νερό στο παγούρι του από την βρύση της πλατείας.
- Μια στιγμούλα του είπε ο Νίκος καθώς έριχνε νερό στο ψυγείο. Εντάξει κλείστε εδώ και εδώ και όλα καλά. Βάλτε μπροστά.
- Ευχαριστώ πολύ παιδιά του είπε ο κύριος μέσα από το ανοιχτό παράθυρο . Αλλά γιατί είσαστε στην πλατεία και όχι στο σχολείο;
- Μας έδιωξε ο δάσκαλος γιατί σήμερα έρχεται ο επιθεωρητής
- Α μάλιστα !!!!
To θηρίο αφού ήπιε το νεράκι του έφυγε με μια καμαρωτή κόρνα από την πλατεία και τον «Μπόγκαρτ» να κάνει μια ανακουφιστική ρουφηξιά από το άφιλτρο. Ενώ οι δυο φίλοι απολάμβαναν την πορτοκαλάδα και το λουκούμι που τους κέρασε ο κύριος Βόλβο - Μπογκαρτ έτσι τον έλεγαν πια , παρατηρούσαν το αμάξι να περνά με άνεση στον δρόμο και να παρκάρει υψώνοντας ένα σύννεφο σκόνης στο προαύλιο του σχολείου.
Ο δάσκαλος με δυσκολία εξήγησε στον επιθεωρητή , αφού ο κύριος Βόλβο –Μπόγκαρτ ήταν ο επιθεωρητής γιατί δεν ήταν τα παιδιά στο σχολείο. Η πετυχημένη επισκευή μάλλον τον γλίτωσε από τα δύσκολα. Και του έμεινε για πάντα η ατάκα που του είπε ο επιθεωρητής
- Κάθε άνθρωπος έχει την αξία του, εσύ δάσκαλε και η κοινωνία υποχρέωση έχεις να τον βοηθήσεις να την φανερώσει και με αυτή την αξία του να μαθαίνει να συμ-πορεύεται.
2η ιστορία
Ξυπνά το μικρό καμηλάκι και αφού παίρνει το πρωινό του από το μαστό της μάνας του αρχίζει τις απορίες του. Ήταν η ηλικία που το στόμα του ήταν γεμάτο γάλα και απορίες για να μάθει τον κόσμο.
- Μαμά να σε ρωτήσω κάτι;
- Ναι βέβαια παιδί μου
- Μαμά γιατί έχουμε καμπούρα ;
- Μα είναι η αποθήκη μας για νερό και έτσι αντέχουμε για πάρα πολλές ώρες στις άγριες συνθήκες της ερήμου. Μην ξεχνάς ότι οι καμήλες της ερήμου είναι φημισμένες για την αντοχή τους.
- Εντάξει αλλά γιατί μαμά έχουμε μακριά πόδια και στρογγυλεμένα στα άκρα
- Μα για να μπορούμε να βαδίζουμε άνετα στο έδαφος της ερήμου.
- Μάλιστα , σωστά και κάτι ακόμα μαμά. Γιατί έχουμε αυτές τις μακριές και ενοχλητικές βλεφαρίδες ;
- Μα για να μας προστατεύουν από τον άγριο άνεμο και την ενοχλητική σκόνη της ερήμου. Θα ήταν πολύ δύσκολο να ταξιδέψουμε χωρίς αυτές, φαντάσου να σου έπεφτε η σκόνη της ερήμου στα μάτια συνέχεια ούτε δέκα μέτρα δεν θα έκανες
- Ωραία όλο τούτα μαμά, κατάλαβα, την καμπούρα την έχουμε αποθήκη ενέργειας, τα πόδια για την ειδική βάδιση και τις βλεφαρίδες για προστασία στα μάτια. Αλλά μια τελευταία και σημαντική ερώτηση μαμά. Τι θέλουμε και ζούμε μέσα σε αυτό το κλουβί σε αυτόν τον πλούσιο ζωολογικό κήπο;
- Μμμμ του απάντησε με την σιωπή της η μαμά καμήλα μασουλώντας την πληρωμένη τροφή που της πέταξε κάποιος επισκέπτης , είχε αρχίσει το σόου και αυτή έπρεπε να κάνει την δουλειά της.
Το κοινό συμπέρασμα
Κάθε ων κάθε άνθρωπος έχει μια μοναδική αξία η οποία μεταφράζεται σε ένα σύνολο ικανοτήτων, γνώσεων δεξιοτήτων που μπορεί να αποκτήθηκαν με ακαδημαϊκό, με εμπειρικό τρόπο ή και με συνδυασμό αυτών. Η αξία αυτή σε άλλους μπορεί να είναι μικρή και σε άλλους μεγάλη αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία. Εκείνο που έχει σημασία είναι να βρίσκεται το κατάλληλο περιβάλλον να εκφράσει ο κάθε άνθρωπος την αξία του. Αυτό είναι και το χρέος της κάθε πολιτείας να διαμορφώνει συνθήκες έτσι ώστε κάθε άνθρωπος να γίνεται πολίτης να μπορεί να φανερώνει την ετερότητα του προσώπου του και αυτή η φανέρωση να είναι και η κοινωνική του προσφορά. Είναι δυστυχώς το κομμάτι που σταμάτησε η πολιτική δράση των Ελλήνων εδώ και 35 χρόνια, σε κάποιο τοίχο ξεθωριάζει το «ΨΩΜΊ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ», ή μάλλον καλύφθηκε με τα προεκλογικά προγράμματα – αφίσες των κομμάτων.
Υ.Γ.
Ο επιθεωρητής με τις προοδευτικές ιδέες, μπορεί να γλίτωσε την εξορία αλλά δεν γλίτωσε την δυσμενή μετάθεση τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 70. Από επιθεωρητής βρέθηκε δάσκαλος στο χωριό του Νίκου και του Βασίλη. Τους πρόλαβε στις δυο τελευταίες τάξεις του δημοτικού. Εκμεταλλευόμενος την μεγάλη τους αγάπη για τον Αμερικάνικο κινηματογράφο μέσα από τις ατάκες ταινιών και με φωτογραφίες καρέ καρέ αυτός ο αριστερός δάσκαλος τους έμαθε ανάγνωση και γραφή!! Ρίζωσε στο χωρίο και τα παιδιά πρόκοψαν και έγιναν σοβαροί επιχειρηματίες της περιοχής. Και οι τρεις είναι ενεργά μέλη του πολιτιστικού συλλόγου «Τα δυο πλατάνια» με τον δάσκαλος ισόβιο πρόεδρο. Παραμένει ανεξήγητο στα άλλα μέλη του συλλόγου γιατί εδώ και χρόνια όταν ετοιμάζουν το πρόγραμμα καλοκαιρινών κινηματογραφικών προβολών ο Νίκος ο Βασίλης και ο δάσκαλος πάντα προτείνουν με ένα συνωμοτικό βλέμμα και οι τρεις μαζί την «Καζαμπλάνκα» με τον Μπόγκαρτ.
- Κατά βάθος είναι επιμορφωτική ταινία είπε μια φορά ο δάσκαλος και ξέσπασαν σε συνωμοτικά γέλια οι δύο φίλοι.


25/7/09

23/7/09

Την Καύση προετοιμάζει η περιφέρεια Πελοποννήσου εις βάρος της ανακύκλωσης

Βολές κατά της πρώην περιφερειάρχου Πελοποννήσου Αγγέλας Αβούρη και του περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Νίκος Αγγελόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε την Δευτέρα στην εφημερίδα της Καλαμάτας «Ελευθερία». Μιλώντας στο συνάδελφο Βασίλη Μπακόπουλο, ο κ. Αγγελόπουλος μεταξύ άλλων τάχτηκε υπέρ της Καύσης – Πυρόλυσης, υποστηρίζοντας πως «η Ε.Ε. ενισχύει την θερμική επεξεργασία όπου αυτή εφαρμόζεται στην Ευρώπη».
Η αλήθεια είναι πως η ΕΕ, βλέποντας πως η χώρα μας βρίσκεται πολύ πίσω στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων ενεθάρρυνε ακόμα και την καύση –πυρόλυση προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, αλλά ουδέποτε πήρε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θέση για τον τρόπο αντιμετώπισης των σκουπιδιών.
Σύμφωνα με τον γγ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου «ο προηγούμενος προέβλεπε έναν ΧΥΤΑ ανά νομό, σήμερα αυτό δεν ισχύει. Αφού δεν έγινε όταν έπρεπε να γίνει, τελείωσε. Και να θέλαμε να τον φτιάξουμε σήμερα, δεν μπορούμε».
Ο περιφερειάρχης, μιλώντας στην «Ε», υποστήριξε ότι «ο περιφερειακός σχεδιασμός που δημοσιεύθηκε το 2005 δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει δύο προϋποθέσεις, μία οδηγία της Ε.Ε. το 2006 -η οποία επανατροποποιήθηκε το 2008- καθώς και η εθνική νομοθεσία. Το 2005 μιλούσαμε για ΧΥΤΑ, ενώ τώρα για να μιλήσουμε για ΧΥΤΑ πρέπει να έχουμε ανακύκλωση, διαλογή και ανάκτηση πάνω από 50% -μιλούμε δηλαδή για ΧΥΤΥ και όχι για ΧΥΤΑ. Ο λόγος πλέον γίνεται για υπολείμματα και για ολοκληρωμένη διαχείριση» είπε ο Ν. Αγγελόπουλος και συνέχισε: «Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν καταθέτουμε προς το τέλος Αυγούστου -ίσως και νωρίτερα- τον τροποποιημένο περιφερειακό σχεδιασμό, στον οποίον θα εντάσσονται όλα αυτά που έχουμε πει, δεματοποίηση, δεματοποιητές, μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης, μονάδες επεξεργασίας λυμματολάσπης, μονάδα υγειονομικής ταφής φρούτων, μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων πλοίων, κέντρα για αδρανή, 24 χώροι υποδοχής, μια μονάδα επεξεργασίας αδρανών και διαχείριση ογκωδών. Εμείς προχωρούμε, δεν σταματάμε -είμαστε έτοιμοι από καιρό άλλωστε- το νέο περιφερειακό σχεδιασμό που θα περιέχει τις πιο ενημερωμένες αναφορές, από πλευράς νομοθεσίας κι από πλευράς οδηγιών.
Προσαρμόζουμε τον προηγούμενο περιφερειακό σχεδιασμό στα σημερινά δεδομένα, γι’ αυτό και λέμε “τροποποιούμε”» τόνισε ο περιφερειάρχης, στην «Ελευθερία».
Ο κ Αγγελόπουλος αναφερόμενος στον περιφερειακό σχεδιασμό επέρριψε ευθύνες στην προκάτοχό του κα. Αβούρη και υπογράμμισε πως «ο παλαιός σχεδιασμός προέβλεπε έναν ΧΥΤΑ ανά νομό, σήμερα αυτό δεν ισχύει. Και να θέλαμε να το φτιάξουμε, αφού δεν έγινε όταν έπρεπε να γίνει, τελείωσε, σήμερα δεν μπορούμε.
Κάποια πράγματα έγιναν, καλώς ή κακώς, πριν έρθω. Δεν διεκδικώ τη σοφία του Αγίου Πνεύματος, όμως η διαφορά είναι ότι εγώ ξέρω τι θέλω να κάνω. Με καλούς συμβούλους και εξ ίσου καλούς υπηρεσιακούς παράγοντες φτιάχνουμε έναν πολύ καλό περιφερειακό σχεδιασμό, ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει. Προσπαθούμε να μην πάει τίποτα χαμένο από αυτά που βρήκαμε, αλλά ακόμα και στο σπίτι μας -όταν κάνουμε μιαν ανακαίνιση- κάτι περισσεύει».
Διαευκρίνησε μάλιστα ότι «12 σταθμοί μεταφόρτωσης και η μια μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός, αντί για το χάλι που έχουμε σήμερα, είναι πολύ μεγάλο εγχείρημα για το οποίο επιδιώκω να έχω τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και γι’αυτό δεν πιέζω ιδιαίτερα».
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες η ιδέα εγκατάστασης εργοστασίου πυρόλυσης στην περιοχή του Αχλαδοκάμπου, δεν έχει καθόλου εγκαταλειφθεί, όπως έχουμε αναφέρει καις παλαιοτέρα ρεπορτάζ.
Από τους υποστηρικτές της τεχνολογίας της καύσης ακούγεται το επιχείρημα ότι η καύση είναι η μοναδική τεχνολογία που μπορεί να αντιμετωπίσει μεγάλο όγκο απορριμμάτων. Ωστόσο οι μονάδες καύσης διαθέτουν βαριές ενεργειακές εγκαταστάσεις (λέβητας, ατμοστρόβιλος, υποσταθμός υψηλής τάσης, κόστος ηλεκτρικής διασύνδεσης κλπ). Ακόμα είναι απαραίτητη η λειτουργία της μονάδας σε 24ωρη βάρδια πράγμα που σημαίνει 4 βάρδιες.
Επιπρόσθετα το 30% της εισερχόμενης μάζας αποτελεί την τέφρα, υλικό που χρήζει πρόσθετης επεξεργασίας και τελικής διάθεσης, πρόβλημα δυσεπίλυτο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Επομένως προκειμένου να είναι δυνατή η απόσβεση των εγκαταστάσεων και η αντιμετώπιση των σταθερών λειτουργικών εξόδων είναι αναγκαία μια μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων την οποία να διαχειρίζονται. Οι μονάδες καύσης έχουν λοιπόν το μειονέκτημα να καθίστανται βιώσιμες μόνο σε μεγάλα μεγέθη.
Αντιθέτως, οι Μονάδες Βιολογικής Ενέργειας διαθέτουν την ευχέρεια να είναι βιώσιμες σε μικρότερα μεγέθη, πράγμα που είναι προτιμότερο από περιβαλλοντικής άποψης και για τον λόγο αυτό συνήθως χωροθετούνται ανεξάρτητες μονάδες σε διαφορετικές περιοχές ελαχιστοποιώντας τις μεταφορές και την επιβάρυνση από την διαχείριση.

Στη Βουλή ξανά το τρένο

Για μια ακόμα φορά έρχεται στη Βουλή το θέμα των δρομολογίων του ΟΣΕ για την γραμμή Κόρινθος - Άργος - Ναύπλιο - Τρίπολη – Καλαμάτα.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατέθεσε την Τρίτη την ερώτηση προς τον υπουργό Μεταφορών. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός πάντως ότι οι ντόπιοι βουλευτές –εξαιρουμένου του Γιάννη Μανιάτη – δεν έχουν αγγίξει το θέμα.
Τονίζει ο κος Λαφαζάνης στην ερώτησή του: «Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπ. Μεταφορών, είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης - στα πλαίσια της απαράδεκτης δραστικής μείωσης των δρομολογίων του ΟΣΕ πανελλαδικά- η μεγάλη μείωση των δρομολογίων στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου και ειδικότερα στους Νομούς Μεσσηνίας και Αρκαδίας. Συγκεκριμένα, προτείνονται να διατηρηθούν μόνο 3 από τα 16 δρομολόγια του τμήματος Καλαμάτα - Μεσσήνη - Καλαμάτα, 6 από τα ισχύοντα 17 που διέρχονται από το Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας, 3 εκ των 8 από Καλαμάτα προς Κυπαρισσία, 2 εκ των 7 από Καλαμάτα - Πύργο - Πάτρα και 1 από τα 5 από Καλαμάτα - Πύργο - Πάτρα - Κιάτο - Αθήνα ενώ δε γίνεται καμία αναφορά για την πορεία των έργων της γραμμής Καλαμάτα - Τρίπολη - Αθήνα.
Οι προτάσεις αυτές «δολοφονούν» κυριολεκτικά τον ελληνικό σιδηρόδρομο και οδηγούν σε μαρασμό την ελληνική περιφέρεια, αφού ουσιαστικά «σφαγιάζεται» το 70% των σημερινών δρομολογίων. Φορείς και κάτοικοι των Νομών Μεσσηνίας και Αρκαδίας αντιδρούν και ζητούν να μη γίνει καμία περικοπή στα υπάρχοντα περιφερειακά δρομολόγια, αλλά αντίθετα να ενισχυθούν, να εκσυγχρονιστούν και να αναβαθμιστούν.
Επειδή περιορίζεται δραματικά η πετυχημένη προαστιακή συγκοινωνία με σιδηρόδρομο εντός του νομού Μεσσηνίας (Καλαμάτα - Μεσσήνη, Καλαμάτα - Τ.Ε.Ι. Κυπαρισσία), όπου διακινούνται 2.000 επιβάτες την ημέρα.
Επειδή τα ελλείμματα στο σιδηρόδρομο δημιουργήθηκαν λόγω της διαχρονικής άρνησης των ελληνικών κυβερνήσεων να εκπληρώσουν τις νόμιμες οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στον Ο.Σ.Ε.
Επειδή είναι τραγικό σε μια εποχή όπου όλη η Ευρώπη επενδύει στους σιδηροδρόμους και τους αναπτύσσει κατά προτεραιότητα λόγω των μεγάλων συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων η κυβέρνηση να «εκτελεί» εν ψυχρώ τον ελληνικό σιδηρόδρομο».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον υπουργό:
- Θα διατηρηθούν, θα εκσυγχρονιστούν και θα ενισχυθούν όλα τα ισχύοντα, μέχρι πρότινος, δρομολόγια του ΟΣΕ εντός και από το Νομό Μεσσηνίας, όπως ζητούν οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής;
- Θα τηρηθεί το ισχύον χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων για το τμήμα Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και η επίσπευση των διαδικασιών για την ανακαίνιση του τμήματος Πύργου - Κυπαρισσίας - Ζευγολατιου;
- Θα υπάρξει άμεση προώθηση των έργων αναβάθμισης του Μηχανοστασίου Καλαμάτας, ώστε να γίνεται αποτελεσματικά η συντήρηση του τροχαίου υλικού της Πελοποννήσου;
- Πότε θα κατασκευαστούν με άμεσες διαδικασίες τα Συστήματα Σηματοδότησης - Τηλεδιοίκησης σε πρώτη φάση στην Προαστιακή Περιοχή της Καλαμάτας (τμήμα Καλαμάτα - Ασπρόχωμα - Ζευγολατιό, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη κυκλοφορία συρμών) και στη συνέχεια σε όλο το Δίκτυο της Πελοποννήσου για την αύξηση της ασφάλειας και της χωρητικότητας του Σιδηροδρομικού Δικτύου;
- Πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες προμήθειας σύγχρονου μετρικού τροχαίου υλικού μεσαίων αποστάσεων με κλιματισμό;
- Πότε θα εκπονηθούν οι μελέτες κανονικοποίησης της γραμμής Κόρινθος - Άργος - Ναύπλιο - Τρίπολη - Καλαμάτα και της κατασκευής του τμήματος Κόρινθος - Άργος - Ναύπλιο, καθώς και της γραμμής Πάτρα- Πύργος- Κυπαρισσία- Καλαμάτα στα πλαίσια της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου;

Το χλώριο φταίει για την γαστρεντερίτιδα;

Ένας ολόκληρος μήνας χρειάστηκε να περάσει για να παραδεχτεί η ΔΕΥΑΝ ότι είχε χαλάσει ο χλωριωτήρας λίγα 24ωρα πριν εμφανιστούν τα εκατοντάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Ναύπλιο.
Στις 2/7/2009, έγραφε ο «Αναγνώστης» σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ: «Καμία απάντηση όμως δεν έδωσε ο κος Ανυφαντής στο ερώτημα που του έθεσε ο «α» σχετικά με τον αν γινόταν αυτόματη χλωρίωση ή όχι τις προηγούμενες ημέρες και πριν εμφανιστεί η γαστρεντερίτιδα. Την αναφορά ότι ο χλωριωτήρας στη δεξαμενή της Ακροναυπλίας είχε χαλάσει από κεραυνό και δεν λειτουργούσε την αγνοεί και δεν την επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ. Ούτε όμως την διαψεύδει. Απλά ενώπιόν μας ρώτησε διοικητικούς υπαλλήλους της ΔΕΥΑΝ, αν συνέβη αυτό και κανείς δεν ήξερε να απαντήσει ή δεν ήθελε να απαντήσει…».
Προχθές, την Τρίτη ωστόσο η ΔΕΥΑΝ αναγκάστηκε να παραδεχτεί την πληροφορία που είχαμε δημοσιεύσει μέσω καθυστερημένης απάντησης σε έγγραφο που είχε καταθέσει ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Γραμματικόπουλος από τις 30 Ιουνίου:
«Πριν από την ημερομηνία της 24ης Ιουνίου είχε διενεργηθεί ανάλυση του νερού από το συνεργαζόμενο με την ΛΕΥΑΝ εργαστήριο, την 18ην – 05 - 2009.
Τα δείγματα που αποστείλαμε μετά την εκδήλωση των κρουσμάτων, προς το συνεργαζόμενο με την ΔΕΥΑΝ εργαστήριο, ήταν δείγματα πριν από την επιβεβλημένη παρέμβαση υπερχλωριώσεως.
Το μηχάνημα χλωριώσεως του νερού, παρουσίασε πρόβλημα που αφορούσε την διακοπή λειτουργίας του, λόγω διακοπής ρεύματος, το απόγευμα της 20ης – 06 -2009 και ημέρα Σάββατο, από τους σφοδρούς κεραυνούς εξαιτίας της θεομηνίας εκείνης της ημέρας. Όμως πάραυτα η Υπηρεσία μας ενήργησε αποκατάστησε έως το βράδυ της ίδιας ημέρας την τροφοδοσία του ηλεκτρικού ρεύματος και κάλεσε την υπεύθυνη για την επισκευή συντήρηση των χλωριωτήρων εταιρία, (ΥΔΡΟΕΛΕΓΧΟΣ), υπάλληλοι της οποίας ήλθαν την 22ην – 06 - 2009, ημέρα Τρίτη, και έκτοτε μπήκε σε κανονική λειτουργία το όλον σύστημα.
Εστάλη δείγμα νερού από την πηγή της Λέρνης, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, (Εργαστήριο Υγιεινής), μετά από εντολή της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας, το οποίο ευρέθη αρνητικό σε ύπαρξη ιών.
Οι απαντήσεις που σας δίδονται είναι εξελίξιμες και για ότι προκύψει νεότερο θα ενημερωθείτε για όλες τις Ενέργειες μας δίνοντας μας πίστωση χρόνου, ελλείψει ασφαλών συμπερασμάτων από τους εμπλεκόμενους φορείς δημόσιας υγείας».

Άγνοια ή κοροϊδία;

Δύο τινά συμβαίνουν με την παραδοχή –κατόπιν εορτής - της ΔΕΥΑΝ, ότι ήταν χαλασμένος ο χλωριωτήρας. Ή οι υπάλληλοι κορόιδευαν τον πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης Ανδριανό Ανυφαντή κρύβοντας του ότι το μηχάνημα χάλασε, ή ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ προσπάθησε να αποκρύψει το πρόβλημα από τον «Αναγνώστη» και κατ΄ επέκταση από τους πολίτες που περίμεναν να ενημερωθούν από το ρεπορτάζ της εφημερίδας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας, που τους απασχολούσε εκείνες τις ημέρες.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Ναύπλιο Νέα Ελπίδα» Χρήστος Γραμματικόπουλος δήλωσε μετά από αυτήν την εξέλιξη: «Χρειάστηκε σχεδόν ένας μήνας για να παραδεχθεί η Δημοτική Αρχή αυτό που όλοι μας υποψιαζόμασταν εξ’ αρχής. Ότι δηλαδή, υπήρξε σοβαρό πρόβλημα με το μηχάνημα χλωριώσεως λίγες μόλις ημέρες πριν ξεσπάσουν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδος στο Ναύπλιο. Αντί να κρύβονται και να αναπτύσσουν διάφορα ανόητα σενάρια περί εμφιαλωμένων όφειλαν να πουν στους Δημότες εξ’ αρχής όλη την αλήθεια. Φρονούμε ότι για τόσο σοβαρά ζητήματα λίγη ειλικρίνεια δε βλάπτει».
Ο λόγος ανήκει τώρα στην διεύθυνση Υγείας η οποία αναμένεται να αντιδράσει μιας και αναγκάστηκε να ψάχνει …ψήλους στ΄ άχυρα για να ανακαλύψει που οφείλεται η γαστρεντερίτιδα.

Το λιμεναρχείο δείχνει τα …δόντια του σε όσους παρανομούν και εκθέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους άλλους

Εντατικούς ελέγχους σε όλα τα ερασιτεχνικά σκάφη αναψυχής και ερασιτεχνικής αλιείας που κυκλοφορούν στον Αργολικό κόλπο, επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες το Λιμεναρχείο Ναυπλίου. Ελέγχονται όλες οι άδειες και φυσικά αν υπάρχουν τα απαραίτητα εφόδια στα σκάφη όπως σωστικά κλπ.
Οι έλεγχοι λόγω της έλλειψης ευκίνητων και επαρκών περιπολικών σκαφών, γίνονται και από την στεριά! Οι λιμενικοί παρακολουθούν με τα κιάλια τα σκάφη που μπαίνουν στο λιμάνι και φτάνουν στο αγκυροβόλιο που δένουν με μοτοσικλέτες ή με το περιπολικό αυτοκίνητο, για να κάνουν τον έλεγχο.
Τα πρόστιμα σύμφωνα με πληροφορίες πέφτουν βροχή, αφού πολλοί ιδιοκτήτες ή χειριστές μικρών σκαφών δεν διαθέτουν τα απαραίτητα.
Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και προσυπογράφει ο λιμενάρχης Ναυπλίου πλωτάρχης Παναγιώτης Λαζαρόπουλος, με την έναρξη της νέας θερινής περιόδου και πριν ακόμα οι ακτές της χώρας μας κατακλυσθούν από τις χιλιάδες των παραθεριστών, εκ των οποίων αρκετά μεγάλος αριθμός είναι κάτοχοι ερασιτεχνικών σκαφών αναψυχής, παρουσιάσθηκαν αρκετές περιπτώσεις που το «Ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης», αλλά και οι Λιμενικές Αρχές κινητοποιήθηκαν για τον εντοπισμό αγνοουμένων - ακυβέρνητων σκαφών αναψυχής και ερασιτεχνικής αλιείας.
Επισημαίνεται ότι από την μέχρι τώρα εμπειρία, αρκετές από τις κινητοποιήσεις των μέσων Έρευνας και Διάσωσης θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν οι κυβερνήτες των σκαφών τηρούσαν τα στοιχειώδη μέτρα και κανόνες ασφαλούς ναυσιπλοΐας, επιδεικνύοντας την υπευθυνότητα που απαιτείται από όσους ασχολούνται με θαλάσσια δραστηριότητα.
Εκτός όμως από τους ελέγχους που συνεχίζονται, με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Υπουργείο και εστάλη στον τοπικό τύπο από το λιμεναρχείο Ναυπλίου, γίνονται και συστάσεις: «θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε και να συστήσουμε στους ιδιοκτήτες - κυβερνήτες μικρών σκαφών τα ακόλουθα, η τήρηση των οποίων θα συμβάλει, αφενός μεν στο να μην εξελιχθεί μια ψυχαγωγική απασχόληση σε περιπέτεια για τους ίδιους και τα άτομα που είναι μαζί τους, αφετέρου δε, οι Υπηρεσίες Έρευνας και Διάσωσης να μην κινητοποιούνται άσκοπα για περιπτώσεις, οι οποίες με σωστή πρόληψη δεν θα είχαν λάβει επικίνδυνη τροπή και εξέλιξη:
- Να μην επιχειρούν πλόες πέραν των προβλεπομένων, από τις άδειες εκτέλεσης πλόων των σκαφών τους, αποστάσεων.
- Να μην αποπλέουν πριν βεβαιωθούν ότι: α) Όλα τα προβλεπόμενα εφόδια υπάρχουν επί του σκάφους και είναι σε καλή κατάσταση. β) Γνωρίζουν τη χρήση τους και πότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το καθένα αν χρειαστεί. γ) Η κύρια και τυχόν εφεδρική μηχανή έχουν ελεγχθεί για την καλή λειτουργία τους. δ) Υπάρχει επάρκεια καυσίμων για το προγραμματισμένο ταξίδι.
- Σε περίπτωση που υπάρχει οποιοσδήποτε ηλεκτρονικός εξοπλισμός επί του σκάφους, (όπως: VHF, DSΡ, ΕΡΙRΒ, RADAR, GPS, PLOTTER) θα πρέπει να είναι πλήρως εξοικειωμένοι με την λειτουργία και τους περιορισμούς τους.
- Να μην ξεκινούν ένα ταξίδι αν, προηγουμένως, δεν έχουν ενημερωθεί για το δελτίο καιρού και τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες αναμένεται να επικρατήσουν κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, να μη διστάσουν να αναβάλουν το ταξίδι τους.
- Να ενημερώνουν πάντα τους οικείους τους για τον προορισμό τους και τον προβλεπόμενο χρόνο άφιξης σε αυτόν. Επίσης, να τους καλούν σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να ενημερώσουν για την ασφάλεια τους και τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμα.
- Τέλος, σε περίπτωση προβλήματος να παραμένουν ψύχραιμοι, έχοντας σε ετοιμότητα προς άμεση χρήση τον σωστικό εξοπλισμό και παράλληλα να μην διστάζουν να καλέσουν τον αριθμό «108» (Άμεση Δράση Λιμενικού Σώματος) ή τον «Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης» «112». αναφέροντας το είδος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν, το όνομα του σκάφους, τη θέση, τον αριθμό των επιβαινόντων και την αιτούμενη βοήθεια.

Όταν το καλαμοκαβαλίκεμα γίνεται κανόνας

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ λίγα τα παραδείγματα αιρετών –αναφέρομαι κυρίως σε δημάρχους – που εξαφανίζονται από προσώπου γης όταν εκλεγούν, και εμφανίζονται πάλι την επόμενη προεκλογική περίοδο στο …μπαλκόνι.
ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ μου ανέφερε χθες ως παράδειγμα δήμαρχο του νομού ο οποίος έχει κλειστεί στο γραφείο του, με σφραγισμένες τις πόρτες στους πολίτες, αλλά και στους συνεργάτες του και από εκεί –παντελώς αποκομμένος – ασκεί εξουσία και διοίκηση. Ούτε καν προβολή του έργου του δεν κάνει, απλά αρκείται περιστασιακά και όταν αυτός κρίνει σκόπιμο, να απαντά με ανοιχτές επιστολές μέσω του τύπου, στους αντιπάλους του.
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ώρα οργιάζουν τα σενάρια στην περιοχή του, για υποψηφιότητες που θα τον …κατατροπώσουν, εσωκομματικές κόντρες δημιουργούνται, ενώ και οι υπάρχοντες αντίπαλοί του, βρίσκουν πρόσφορο και ελεύθερο έδαφος να κινηθούν. Ο ίδιος όμως νομίζει ότι «έχει πιάσει τον τράγο από τα κέρατα» και ότι είναι αυθεντία στο πόστο που εξελέγη, χωρίς όμως να λαμβάνει τα μηνύματα του κόσμου, για τα λάθη και τις παραλείψεις του. Άρα δεν μπορεί να κάνει διορθωτικές κινήσεις σε όσα πράττει, κάποια από τα οποία οι πολίτες δεν θεωρούν σωστά.
Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ αιρετός δεν είναι δυστυχώς η εξαίρεση. Η αλαζονεία και το καλαμοκαβαλίκεμα πολλές φορές γίνεται ο κανόνας, κάτι όμως που δεν επηρεάζει μόνο τον …ιππέα του κάλαμου, αλλά και την πόλη, αφού μαραζώνει και δεν αναπτύσσεται, όπως θα έπρεπε ή τουλάχιστον όπως θα ήθελαν οι δημότες της.
Η ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ, ο συγκεντρωτισμός ή ακόμα αντίθετα η αδιαφορία και η νοοτροπία «διαχειριστή πολυκατοικίας», που διακατέχει πολλούς, είναι κάποιες από τις αιτίες που φρενάρουν αυτόν τον τόπο. Έτσι οι ελπίδες που δίδονται στα προεκλογικά μπαλκόνια και η εμπιστοσύνη που δείχνει ο πολίτης στα πρόσωπα που επιλέγει, χάνονται πολύ γρήγορα και ζημιώνονται όλοι: και οι αιρετοί και οι πολίτες και η ίδια η πόλη.

Σου είπαν κάποτε

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΚΑΠΟΤΕ σου είπαν, πως για να αντιμετωπίσεις τις δύσκολες μέρες έπρεπε να μάθεις να αποθηκεύεις τροφές κι αυτοί έβαλαν κάποιον να στις φυλάει. Επειδή όμως ήταν ασύμφορο να φυλάει μόνο τις δικές σου άρχισε να φιλάει και τις τροφές των υπολοίπων. Έτσι έγινε το πρώτο βήμα για την συσσώρευση.
ΚΑΠΟΤΕ σου είπαν, πως ο θεός έφτιαξε τους ανθρώπους, συνεπώς και τους κανόνες που θα έπρεπε να ακολουθείς και συ έγινες ποίμνιο ευγνωμονώντας τον πλάστη σου. Ύστερα οι κανόνες γίναν νόμοι και την θέση του πλάστη σου πήρε η εκάστοτε εξουσία.
ΚΑΠΟΤΕ σου είπαν, πως τα συρματοπλέγματα του καθορίζουν τα όρια της εξουσίας του αφέντη σου λέγονται «πατρίδα» και σένα σε βάφτισαν πατριώτη. Συ υπακούοντας στους νόμους φρόντισες να πεθάνεις προκειμένου να μην πέσουν τα συρματοπλέγματα που σε χώριζαν από τους συγγενείς σου που βρέθηκαν στο αντίπερα χωράφι.
ΚΑΠΟΤΕ σου είπαν, πως το κράτος είσαι εσύ και συ φρόντισες να αφήσεις άλλους να σε αντιπροσωπεύουν όντας ανίκανος να διαχειριστής την τύχη σου. Για να σε τιμήσουν το ονόμασαν βουλή, δηλαδή θέληση, σφοδρή επιθυμία να εκλέγεις τους δυνάστες σου.
ΚΑΠΟΤΕ σου είπαν πως για να ξαναευτυχήσεις χρειάζεται ανακατανομή του πλούτου και φρόντισαν να σε απαλλάξουν από ένα ακόμα περιουσιακό στοιχείο, μεταφέροντάς το στους πλούσιους που έτσι ή αλλιώς είναι μαθημένοι να διαχειρίζονται καλλίτερα από σένα τον δικό σου τον κόπο.
ΚΑΠΟΤΕ σου είπαν, πως το ΙΧ, το πλυντήριο, το ψυγείο, το σίδερο κλπ, θα κάνουν την ζωή σου πιο εύκολή και θα κερδίσεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο να τον διαθέσεις όπως εσύ θες. Και πράγματι τον διαθέτεις για να αποκτήσεις όλα εκείνα τα αγαθά που θα σου τον απελευθερώσουν.
ΚΑΠΟΤΕ σου υποσχέθηκαν καθαρές τροφές αέρα και νερό και στα προσέφεραν συσκευασμένα και στις αναγκαίες κατ αυτούς ποσότητες. Σήμερα σου αντιτείνουν την πράσινη ανάπτυξη αντί της συμβατικής που οι ίδιοι σου επέβαλαν μέχρι τώρα.
ΚΑΠΟΤΕ θα αναρωτιέσαι πως όλα αυτά που σου υποσχέθηκαν τα είχες πριν τους τα παραχωρήσεις, αλλά θα δυο πουν πως η ανοχή σου σε έκανε συνένοχο της καταστροφής σου.
ΚΑΠΟΤΕ ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα υπάρξει για να σε κρίνει. ΚΑΠΟΤΕ πολύ κοντά στο σήμερα.

Αρρώστησε η πεθερά μου τον ξεφορτώθηκα τον Σάκη!!!

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Περίμενα τον Σάββα στο θεραπευτήριο, είχε καθυστερήσει λίγο και βγήκα στο καθιστικό. Από το δρόμο βλέπω να έρχεται χαμογελαστός και αεράτος ο πατέρας του. Τα πόδια του λες και έπαιζαν το φεγγαροπερπάτημα του συχωρεμένου του Μάικλ Τζάκσον αλλά προς τα μπροστά.
- Πως και έτσι τόσο χαρούμενος σήμερα Γιώργο; Τον ρώτησα.
- Αρρώστησε η πεθερά μου και ξεφορτώθηκα τον Σάκη!!!
Κάτι τέτοιες στιγμές αντιλαμβάνεται βιωματικά κανείς ότι ο Λόγος η Επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι παρά μια παραφασική σύμβαση. Άλλα καταλαβαίνει και εκπέμπει ο ένας άλλα προσλαμβάνει και κατανοεί ο άλλος. Τον κοιτούσα αποσβολωμένος σαν τερματοφύλακας που δεν πρόλαβε να κουνηθεί σε πέναλτι κεραυνό.
- Κάτι δεν μου φαίνεται λογικό σε αυτά που μου λες.
- Άκουσε φίλε ο πεθερός μου ο Σάββας άγιος άνθρωπος και δουλευταράς μάστορας της πέτρας. Εκεί στα δικά μας τα βουνά της Αρκαδίας μόνο με γαϊδούρια και μουλάρια μπορούσες να κάνεις τις δουλειές σου και να βιοποριστείς. Η ζωή του ανθρώπου δεμένη με την ζωή των ζωντανών του. Ο πεθερός μου δούλευε μέχρι την ημέρα που πέθανε και ήταν ο τελευταίος που είχε κυπραίικα γαϊδούρια. Κάτι θεόρατα ζωντανά και μεγάλης αντοχής όπως το τελευταίο του ο Σάκης. Μέχρι την Κοζάνη είχε πάει με ένα τέτοιο για να πάρει νύφη την πεθερά μου. Πέθανε ο παππούς και κληρονόμησα και την πεθερά μου και τον Σάκη. Ευτυχώς που μένω έξω από την πόλη και είχα χώρο στο γκαράζ για να τον φιλοξενήσω. Στην αρχή για συναισθηματικούς λόγους είπα μέχρι τα σαράντα του παππού να κρατήσω και τον Σάκη. Πέρασαν τα σαράντα και είπα στην πεθερά μου να τον πουλήσω. Η πεθερά μου, από την Κοζάνη αγύριστο κεφάλι και μεγάλο εμπορικό πνεύμα, σε παζάρι κλέβει και εβραίο να φανταστείς.
- Ετούτο το γαϊδούρι έχει μεγάλη αξία, από 700 ευρώ και πάνω άμα βρεις να το πουλήσεις αλλιώς άστο εκεί να το έχουμε.
- Με τόσα βρε μάνα παίρνεις και μηχανάκι.
- Ετούτος είναι καλύτερος και έχει και καλύτερη κόρνα, γκααρρ !! Έχει και χιούμορ η γιαγιά βλέπεις.
- Ερχόταν ο ένας, ερχόταν ο άλλος δεν ξέρω πως τα κατάφερνε η αθεόφοβη και ήταν παρών σε όλα τα παζάρια. Το δωμάτιο της πενήντα μέτρα μακριά από τα υπόστεγα αλλά τα αυτιά της ραντάρ. Εκεί μπάστακας και να ξεκινά την τιμή του Σάκη από 850 για να κατέβει μέχρι τα 700 ευρώ εκεί στοπ. Ε να μην στα πολυλογώ έμεινε τρία χρόνια τελικά ο γάιδαρος. Έφαγε σε τροφές γιατρούς και τα σχετικά περισσότερα από το τρακτέρ και το αγροτικό σε βενζίνες. Τρία χρόνια μου έγινε εφιάλτης το γκάρισμα του. Τρία χρόνια και κανένας κόκορας δεν λάλησε στο κοτέτσι μου. Αλλά ευτυχώς γίνονται και θαύματα!!! Προχθές ο γιατρός της είπε δόξα σοι ο Θεός ότι οι πέτρες στην χολή είχαν αποφράξει τα σωληνάκια .
Η απορία μου είχε χτυπήσει κόκκινο, τα μάτια του Γιώργου είχαν πάρει εκείνη την άγρια χαρά που παίρνουν τα μάτια του χρυσοθήρα που ξαφνικά ανακάλυψε φλέβα χρυσού.
- Πρέπει να γίνει χειρουργείο της είπε ο γιατρός. Ε λέω μέσα μου υπάρχει και θεός. Αλλά ο μπαγάσας ήταν και της καινούργιας τεχνολογίας. ( Εκείνη την στιγμή τα μάτια του Σάκη παίρνουν την αγωνία του τζογαδόρου που παίζει σε τελευταία ζαριά τα ρέστα του)
- Τρεις τρυπίτσες γιαγιάκα θα σου κάνω και σε τρεις μέρες θα είσαι στο σπίτι σου. Της λέει ο γιατρός.
- Μήπως γιατρέ μου χρειάζεται ανοικτό χειρουργείο ( και με το χέρι χαντζάρα άγριου χασάπη ο Γιώργος σφάζει νοητά την πεθερά του) και ας μείνουμε και πέντε και δέκα μέρες στο νοσοκομείο δεν μας πειράζουν τα έξοδα.
- Μα τι σου έκανε και ήθελες να την βασανίσεις ; τον ρωτάω
- Μόνο χρόνο ήθελα να κερδίσω, ( και κλείνει το μάτι σαν μαφιόζος που κλείνει την μεγάλη δουλειά). Τον γάίδαρο ήθελα να πουλήσω, χρυσή ευκαιρία άλλο 3 άλλο 10 μέρες. Ο χρόνος της λαπαροσκοπικής ήταν λίγος. Αλλά να σου λέω που γίνονται και θαύματα. Το απόγευμα της πρώτης μέρας που μπήκε η γιαγιά στο νοσοκομείο σαν από μηχανής θεός ακούω τον παλιατζή τον τσιγγάνο. Χρόνια είχε να περάσει από τα μέρη μας αλλά η οικονομική κρίση τον έφερε και νότια. Τον θέλεις τον ρωτάω για τον γάιδαρο. Αυτός κατάλαβε ότι ήθελα να τον ξεφορτωθώ.
- 300 ευρωπουλάκια ζεστά και φρέσκα μου απαντά
- Εφτακόσια του λέω και καταλήξαμε στα 420 ευρώ μαζί με το σαμάρι. Τον πήρε τον Σάκη και ανάσανα. Πάω μέσα στο σπίτι και παίρνω άλλα 280 ευρώ και τα βάζω σε ένα φάκελο και φεύγω τρέχοντας για το νοσοκομείο.
Πάλι άρχισε να με μπερδεύει.
- Τι τα ήθελες τα άλλα 280 ευρώ ;
- Άκουσε και θα καταλάβεις λοιπόν, φεύγω για το νοσοκομείο, μπαίνω μέσα με λουλούδια , γλυκά και τον φάκελο, ούτε περαστικά ούτε τίποτα. Μάνα της λέω τον πούλησα το Σάκη΄!!! Ε φίλε δεν θα το πιστέψεις, σωληνάκια, γάζες , πόνοι και εκείνη εκεί το μυαλό της στο παζάρι. Εμένα με τύφλωσε ο ενθουσιασμένος που τον πούλησα και εκείνη κολλημένη στο χρήμα.
- Και πόσα τον έδωσες ρε γαμπρέ;
- 700 ευρώ μάνα ούτε ευρώ λιγότερο.
- Μπράβο γιε μου ίδιος ο πεθερός σου, και μου βουτάει το φάκελο από το χέρι με τα 700. Κατάλαβες τώρα τι τα ήθελα τα 280 ευρώ;
Ξεσπάσαμε όλοι σε γέλια και ο Γιώργος χτυπούσε μέσα στο γέλια του την εφημερίδα στα πόδια του .
- Με 280 ευρώ που έβαλα από την τσέπη μου τον ξεφορτώθηκα τον Σάκη , μου λέει ο Γιώργος με τούτα τα γαϊδούρια τι θα κάνουμε και μου δείχνει την εφημερίδα , με ένα πρωτοσέλιδα γεμάτο σκάνδαλα και διαφθορά όλων των αποχρώσεων και των χρωμάτων.
Ετούτη την φορά το μήνυμα του Γιώργου ήταν σαφέστατο. Πολλά μεγαλόσωμα γαϊδούρια έχουν καταλάβει τους στάβλους της εξουσίας. Κατά κάποιο τρόπο και αυτά βρέθηκαν εκεί μέσα από μια κληρονομική διαδικασία, δυο – τρεις ράτσες έχουν κλείσει τον χώρο που θεωρούν ότι δικαιωματικά και κληρονομικά τους ανήκει. Μάλιστα από μόνοι τους έχουν ανακηρυχθεί αυτοί οι Σάκηδες πρίγκιπες του καλπασμού και έχουν υπερεκτιμήσει την αξία τους για να μην μπορέσουμε να βρούμε αγοραστές να τους στείλουμε να πάνε να δουλέψουνε και λίγο. Και αυτοί οι Σάκηδες – Σάχηδες μας υποχρεώνουν να τους συντηρούμε, να ανεχόμαστε τα εξουσιαστικά τους γκαρίσματα Θα ήταν τραγικά απογοητευτικό να περιμένουμε να πάει στην εντατική η Ελλάδα, μάνα μας, για να βρούμε και εμείς μια ευκαιρία να τους ξεφορτωθούμε ακόμα και αν χρειαστεί να βάλουμε από το υστέρημα των δυνάμεων μας για να τους στείλουμε εκεί που πρέπει…...Μάλλον πρώτα απ΄ όλα πρέπει να κατεβάσουμε την αξία τους στην χαμηλή πραγματική τιμή που τους αξίζει και να αρχίσει το φόρτωμα στον παλιατζή….της ιστορίας που δεν πρόκειται να τους χαριστεί…

20/7/09

16/7/09

Τα φορτηγά στην Τρικούπη

Την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στοχεύει να διοχετεύσει από την οδό Χαριλάου Τρικούπη ο δήμος Ναυπλίου, προκειμένου να αποσυμφορεθεί η Ενδεκάτη και η οδός Άργους.
Η προηγούμενη απόπειρα πριν από μερικά χρόνια, να διέρχονται τα φορτηγά από την οδό Μεσολογγίου, είχε αποτύχει αφού η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως «αμιγούς κατοικίας ζώνη» οπότε και η αντίδραση των κατοίκων, δεν άφηνε περιθώρια να γίνει η Μεσολογγίου ο δρόμος που θα διέρχονταν τα οχήματα βαρέως τύπου.
Οι κάτοικοι της Χ. Τρικούπη δεν φαίνεται να αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο, οπότε μάλλον θα ανασάνει κυκλοφορικά η Ενδεκάτη και η Άργους όταν ολοκληρωθούν τα έργα.
Χρόνια τώρα γίνεται προσπάθεια να σταματήσει η διέλευση των φορτηγών από την Ενδεκάτη και την οδό Άργους. Μετά την αποτυχία της προσπάθειας να περνούν τα φορτηγά από την Μεσολογγίου, η Ενδεκάτη ήταν η μόνη αναγκαστική λύση, δημιουργώντας όμως τεράστια προβλήματα. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα αντιμετωπιζόταν με τα φορτηγά που μετέφεραν αδρανή στο λιμάνι του Ναυπλίου και διέρχονταν όλο σχεδόν το εικοσιτετράωρο. Παλαιότερα μάλιστα περνούσαν από την οδό Ασκληπιού και συνέχιζαν μέσω Ενδεκάτης προς την οδό Σιδηράς Μεραρχίας και κατόπιν λόγω της όχλησης που προκαλούσαν, από την Ενδεκάτη έστριβαν προς την οδό Άργους.
Και η Ενδεκάτη αλλά και η Άργους επί σειρά ετών είναι ιδιαίτερα φορτωμένες κυκλοφοριακά. Ιδιαίτερα η οδός Άργους από την στιγμή που στένεψε με την δημιουργία τεράστιων πεζοδρομίων και ταυτόχρονα έγινε και εμπορικό κέντρο της πόλης καθημερινά και ιδίως τα Σάββατα, ασφυκτιά.
Ανάλογο πρόβλημα όμως δημιουργείται τα τελευταία χρόνια και στην οδό Ασκληπιού. Από την στροφή του στρατοπέδου μέχρι την Ενδεκάτη είναι φορές που οι οδηγοί αγανακτούν. Ιδιαίτερη όχληση, αντιμετωπίζουν και οι μόνιμοι κάτοικοι με τον θόρυβο που είναι συνεχής και ανυπόφορος όλο το εικοσιτετράωρο. Το πρόβλημα του κυκλοφοριακού φόρτου της Ασκληπιού αναμένεται να μεγαλώσει κάθετα από την στιγμή που ο συγκεκριμένος δρόμος γίνει η βασική είσοδος του Ναυπλίου, με την ολοκλήρωση του αρχαιολογικού δρόμου που καταλήγει στην Αγία Ελεούσα. Αυτό σημαίνει ότι όλος ο όγκος των αυτοκινήτων που φτάνουν στο Ναύπλιο από την Αθήνα θα περνά από την Ασκληπιού.
Ο στόχος της δημοτικής αρχής να αποσυμφορεθούν μέσω της οδού Χαριλάου Τρικούπη όλοι οι δρόμοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αυτή τη στιγμή, διαφαίνεται από το δελτίο τύπου που έβγαλε ο δήμος την Τρίτη, όπου τονίζεται χαρακτηριστικά:
-« Η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων ολοκληρώνει τα έργα υποδομής έτσι ώστε η οδός Χαρ. Τρικούπη να δοθεί σε χρήση ανακουφίζοντας την περιοχή ενδεκάτη αλλά και την οδό Αργους από την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων αλλά και αυτοκινήτων Ι.Χ. Παράλληλα ο Δήμος Ναυπλιέων έχει προγραμματίσει την κατασκευή πεζοδρομίων επί της οδού Χαρ. Τρικούπη αλλά προωθεί και την διαμόρφωση κόμβων μεταξύ οδού Χαρ. Τρικούπη με οδούς Ασκληπιού και Αργους για την ασφαλή κίνηση των οχημάτων».
Τα πρώτα φορτηγά αναμένεται να περάσουν από την Χαριλάου Τρικούπη σε 2,5 μήνες, αφού όπως τονίζει ο δήμος «τα έργα διαμόρφωσης της οδού Χαρ. Τρικούπη θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2009».
Αξιοσημείωτο είναι ότι από τους κατοίκους δεν έχει μέχρι στιγμής υπάρξει ιδιαίτερη και μαζική αντίδραση, οπότε αν δεχθούν αυτήν την λύση, θα ανασάνουν η Ενδεκάτη και τμήματα της Άργους και της Ασκληπιού.
Ήδη αυτές τις ημέρες η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ξεκίνησε τις εργασίες κατασκευής αγωγού ομβρίων υδάτων στο τμήμα της οδού Χαρ. Τρικούπη που πρόσφατα διανοίχθηκε από τον Δήμο Ναυπλιέων. Ο νέος αγωγός αποτελεί τμήμα μεγαλύτερου που ήδη έχει κατασκευασθεί επί της Χαρ. Τρικούπη και με την ολοκλήρωση της κατασκευής τα νερά της βροχής θα οδηγούνται από την οδό Ασκληπιού στο λιμάνι Ναυπλίου.

Γαστρεντερίτιδα χωρίς αιτία

Σε άρση της απαγόρευσης για κατανάλωση προς πόσιν του νερού του δικτύου ύδρευσης του Ναυπλίου, προχώρησε η διεύθυνση Υγείας Αργολίδας, μετά τα τελευταία αποτελέσματα των υιολογικών και βακτηριακών εξετάσεων δειγμάτων που ελήφθησαν στις 29/6/2009 και 9/7/2009, από το δίκτυο της πόλης, από την πηγή της Λέρνας και από εμφιαλωμένα νερά. Την Δευτέρα το μεσημέρι, δόθηκε εντολή στη ΔΕΥΑΝ να ενημερώσει τον κόσμο.
Η γνωστή ντουντούκα, με τον συνήθη γραφικό τρόπο, βγήκε στους δρόμους το απόγευμα και ενημέρωνε τους κατοίκους να πίνουν νερό, όπως με τον ίδιο τρόπο ενημερώθηκαν προ ημερών να μην πίνουν. Η τελευταία ενημέρωση της ντουντούκας έλεγε: «Από την ΔΕΥΑΝ ανακοινώνεται και μετά από πολλές αναλύσεις και κατόπιν οδηγιών της διεύθυνσης Υγείας, το νερό είναι κατάλληλο προς πόσιν». Γραπτή ανακοίνωση προς τα Μέσα Ενημέρωση δεν εκδόθηκε.
Όπως δήλωσε στον «α» ο κος Καραφωτιάς από την διεύθυνση Υγείας, «από τις υιολογικές και βακτηριακές εξετάσεις, δεν βρέθηκαν ούτε εντεροιοί ούτε μικροβιακό φορτίο πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.
Επισημαίνει ότι από την διεύθυνση Υγείας, έγινε πλήρης έλεγχος, ενώ ακόμα και τα εργαστηριακά αποτελέσματα δεν έδειξαν τίποτα.
Από την πλευρά της ΔΕΥΑΝ ο «α» ρώτησε τον πρόεδρο κο Ανδριανό Ανυφαντή αν θεωρεί ότι συκοφαντήθηκε το νερό της πόλης. Η απάντηση ήταν ωστόσο αρνητική αφού ο κος Ανυφαντής τονίζει ότι «η επιδημιολογική έρευνα επιβάλλει να προσεγγίσουμε το νερό». Επισημαίνει ακόμα επικαλούμενος την επιδημιολόγο κα Μαλάμου ότι στο 46% των επιδημιολογικών περιστατικών γαστρεντερίτιδας δεν βρίσκουμε την αιτία.
Πάντως το πρόβλημα εξακολουθεί να προβληματίζει, αφού εκτός από την αρχική έξαρση της γαστρεντερίτιδας με την εμφάνιση εκατοντάδων κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες, ακόμα και στην αρχή της εβδομάδας είχαμε περιστασιακά, εμφάνιση κρουσμάτων στο Ναύπλιο.
Από την πλευρά της διεύθυνσης Υγείας θα σταλεί έγγραφο τόσο στη ΔΕΥΑ Ναυπλίου, όσο και στη ΔΕΥΑ Άργους να γίνεται συστηματικός έλεγχος του δικτύου και να ληφθούν μέτρα προστασίας των πηγών της Λέρνης από μολύνσεις.

Πράσινος καπιταλισμός με κοινωνικό πρόσωπο. Από τα «πράσινα άλογα» στις «πράσινες ντιρεκτίβες»

Μια σημαντική προσπάθεια επικοινωνίας με την κοινή γνώμη πάνω σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης με γνώμονα την Αειφορία, αναπτύχθηκαν την Δευτέρα στην αίθουσα του ΕΒΕΑ με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ Αργολίδας. Αν και οι αναφορές στα τοπικά προβλήματα και στο πως θα μπορούσε να αναπτυχθεί η «πράσινη οικονομία» στην Αργολίδα, οι προσεγγίσεις κυρίως του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ αλλά και των περισσοτέρων παρευρισκομένων, έδειξαν προς την οικονομική αναγκαιότητα στροφής προς άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές και τρόπους παραγωγής λιγότερο εχθρικούς προς το περιβάλλον, απέχοντας κατά πολύ όμως από την προσέγγιση της οικονομίας από οικολογικής σκοπιάς.
Ανοίγοντας την συζήτηση, ο κ. Μανιάτης μεταξύ άλλων τόνισε: «Οι δήθεν έξυπνοι που πριν λίγο καιρό συνδύαζαν την Πράσινη Ανάπτυξη με τα πράσινα άλογα, προφανώς τώρα έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους, όταν διαπιστώνουν ότι οι παγκόσμιες υπερδυνάμεις «πρασινίζουν» τα προγράμματά τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη σημερινή χρηματοπιστωτική, περιβαλλοντική, διατροφική και ενεργειακή κρίση που ζούμε. Οι ΗΠΑ διαθέτουν το 20% του πακέτου Ομπάμα για την αντιμετώπιση της κρίσης, σε δράσεις Πράσινης Ανάπτυξης. Οι κομμουνιστο-καπιταλιστές Κινέζοι διαθέτουν πάνω από 220 δις δολάρια, δηλ. το 38% του προγράμματός τους. Ανάλογα, η Γαλλία διαθέτει το 21% και η Γερμανία το 13%. Πρόσφατη έκθεση οικονομολόγων της ΕΕ εκτίμησε ότι κάθε χρόνο, από την υποβάθμιση των φυσικών πόρων και ιδιαίτερα των δασών, σε παγκόσμιο επίπεδο χάνουμε πάνω από 3,5 τρις δολάρια. Με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε 20 χρόνια θα χρειαζόμαστε 45% περισσότερη ενέργεια, το πετρέλαιο θα ανέβει στα 180 δολ. το βαρέλι, 1 δις άνθρωποι θα ζουν με λιγότερα από 1 δολ. την ημέρα και άλλα 3 δις, με λιγότερα από 2 δολ. την ημέρα.
Η βασική αιτία πίσω από όλα αυτά είναι η αχαλίνωτη μεγέθυνση ενός άπληστου καπιταλιστικού τρόπου εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της γης και η υιοθέτηση ενός αυτοκαταστροφικού μοντέλου στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε βάρος της πραγματικής οικονομίας. Υπερκαταναλωτισμός, περιφρόνηση για το συνάνθρωπο και αδιαφορία για τις επόμενες γενιές, ατομικισμός και απομονωτισμός, ανασφάλεια και αύξηση της εγκληματικότητας, είναι τα εμφανή συμπτώματα ενός αδιέξοδου τρόπου οργάνωσης των αναπτυγμένων κοινωνιών.
Η ίδια η κρίση δημιουργεί και τις ευκαιρίες για το ξεπέρασμά της: ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης, χρηματοοικονομική σταθερότητα, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μείωση των εκπομπών CO2, προστασία των οικοσυστημάτων, σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων και μείωση της παγκόσμιας φτώχειας, αποτελούν τα μεγάλα στοιχήματα.
Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, με πρωτοπόρο το ΠΑΣΟΚ, προσδιορίζουν στο Μανιφέστο τους για τις επόμενες Ευρωεκλογές, ως κεντρικό πολιτικό στόχο, τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου Έξυπνης – Πράσινης Ανάπτυξης. Ενώ η πλειοψηφία των 20 συντηρητικών κυβερνήσεων, από τις συνολικά 27 της ΕΕ, συνεχίζουν, δυστυχώς, να αντιδρούν με αμυντικά και φοβικά αντανακλαστικά, οι σοσιαλιστές έχουν θέσει επτά καθαρές στρατηγικές επιλογές, με στόχο τη δημιουργία μέσα στα επόμενα 10 χρόνια πάνω από 10.000.000 νέων θέσεων εργασίας:
1. Καθαρές μεταφορές, με ενίσχυση του σιδηροδρόμου και των Μαζικών Μέσων στήριξης της αστικής κινητικότητας.2. Διευρωπαϊκά προγράμματα σύνδεσης των παράκτιων αιολικών πάρκων και ταυτόχρονα ταχύτατη επέκταση των ευρυζωνικών δικτύων μέχρι την τελευταία γωνιά της Ευρώπης.3. Αποδοτική χρήση της ενέργειας, μέσα από την ενεργειακή μόνωση και θωράκιση των κτιρίων.4. Σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε Έρευνα, Τεχνολογία και Καινοτομία, ώστε να προσεγγιστούν οι ΗΠΑ που διαθέτουν 50% παραπάνω πόρους.5. Δημιουργία Ευρωπαϊκού Συμφώνου Απασχόλησης και Κατάρτισης σε πράσινα επαγγέλματα, με ενίσχυση της Δια βίου μάθησης και της εκπαίδευσης δεύτερης ευκαιρίας.6. Απλοποίηση των διαδικασιών δημιουργίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, με υψηλά περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα.7. Ολοκληρωμένη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής υπαίθρου, μέσα από την στήριξη περιβαλλοντικά φιλικών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων».
Ο κ. Μανιάτης προσδιορίζοντας οικονομικά την πράσινη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται το ΠΑΣΟΚ, τόνισε χαρακτηριστικά πως «αν δεν υπάρχουν κέρδη για τον επιχειρηματία και νέες θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους, τότε αυτή την ανάπτυξη δεν την θέλω»!
Ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ακόμα πως άλλο οικολογία και άλλο πράσινη ανάπτυξη τονίζοντας ότι «η Πράσινη Ανάπτυξη ξεπερνά κατά πολύ το ζήτημα της οικολογίας και της απλής προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Δημιουργεί έναν άλλο τρόπο ζωής, με ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, σε μια άλλη, πιο ανθρώπινη κοινωνία, με ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες. Απαιτεί ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τομές και επαναστάσεις στο βαθύ πυρήνα των λειτουργιών κάθε κράτους, με αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, τους αναπτυξιακούς νόμους, τον ποινικό κώδικα, τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, την ατομική συμπεριφορά του καθενός μας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε ως κοινωνία να υιοθετήσουμε αυτό το νέο πρότυπο ανάπτυξης για την Ελλάδα. Ένα πρότυπο που στηρίζεται στη μοναδικότητα των δύο πυλώνων του πολιτισμού: το φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη ύπαρξη».
Στον αντίποδα των τοποθετήσεων Μανιάτη, ο πρώην Πρύτανης και καθηγητής Χημικός Μηχανικός του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ανδρέας Ανδρεόπουλος, αναφέρθηκε και στο οικολογικό κομμάτι της «πράσινης Ανάπτυξης», ενώ διευκρίνισε πως «η δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας, δεν σημαίνει πως δεν θα χαθούν κάποιες από τις συμβατές», χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει των αριθμό των χαμένων θέσεων σε αντιστοιχία με τις νέες πράσινες.
Ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις, τόσο του αναπληρωτή δημάρχου Άργους Κωνσταντινόπουλου καθώς και του Δημάρχου Ασκληπιείου Τσακαλιάρη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στον παράγοντα άνθρωπο και στην αναγκαιότητα προστασίας του περιβάλλοντος. Όλες οι παρατηρήσεις κατεγράφησαν από τον Όθωνα Νικολόπουλο και θα μεταφερθούν στο «Ίδρυμα Αντρέας Παπνδρέου» για περαιτέρω επεξεργασία.

Νέα εποχή για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία του Άργους

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος θα πρέπει να αισθάνεται ο αντιδήμαρχος Άργους και υπεύθυνος για θέματα πολιτισμού, Γιώργος Αναγνώστου, αφού επί των ημερών ολοκληρώθηκε και μπήκε σε λειτουργία η ψιαφιακή ξενάγηση στο Άργος
Εντυπωσιακά ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο το νέο φεστιβάλ Άργους με τα εγκαίνια με του ψηφιακού περιπτέρου πολιτισμού στην οδό Αρχαίας Βουλής που πρόσφατα πεζοδρομήθηκε.
Ο αρχαιολογικός χώρος της αγοράς απέκτησε κύρια είσοδο από την οδό αρχαίας βουλής, ώστε να είναι πλησιέστερα στο πάρκινγκ στο τέρμα της οδού Δαναού.
Εν τω μεταξύ, χάρη στις προσπάθειες της Δ` ΕΠΚΑ, έχουν τοποθετηθεί πίνακες μπροστά από τα μνημεία, ώστε οι επισκέπτες να έχουν μια πλήρη εικόνα του τι αντικρίζουν.
Όσοι επισκέπτες επιθυμούν μπορούν να προμηθευτούν - δανιστούν ένα ειδικό μηχάνημα σαν κομπιουτεράκι το οποίο τους πληροφορεί για το μνημείο στο οποί στέκονται μπροστά κατά την περιήγησή τους σε διάφορα σημεία της πόλης.
Τα εγκαίνια του ψηφιακού περιπτέρου πολιτισμού, ακολούθησε Ιχνηλασία: ξενάγηση - διαδρομή των παιδιών σε αρχαιολογικούς χώρους γύρω από το Αρχαίο Θέατρο Άργους - πεζόδρομος Αρχαίας Βουλής, Αρχαιολογική Αγορά, πεζόδρομος οδός Ικτίνου, Κριτήριο, Θέρμες, Αρχαίο Θέατρο, όπου μέσω του παιχνιδιού είχαν μια πρώτη επαφή με τα αρχαία αθλήματα και τα έθιμα της αρχαίας εποχής σε κείμενα και σκηνοθεσία της Ιωάννας Ρεμεδιάκη, σκηνοθέτιδας και διδάσκουσας στο ΤΘΣ Πανεπιστημίου Πελ/σου.
Αυτό που ήταν πάντως ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν το Ψηφιακό Περίπτερο Πολιτισμού του Δήμου Άργους. Όπου σε μια αίθουσα βρίσκονται σε λειτουργία 4 υπολογιστές με προγράμματα μνημείων αλλά και διαδρομών που μπορεί να ακολουθήσει κανείς στην πόλη του Άργους προκειμένου να επισκεφτεί μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. Παράλληλα ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να εκτυπώσει τις διαδρομές που επιθυμεί καθώς και τις σχετικές πληροφορίες. Κατά την διάρκεια αναζήτησης των μνημείων μέσω των υπολογιστών, υπάρχει δυνατότητα αφήγησης στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Στην διπλανή αίθουσα βρίσκεται «η μηχανή του χρόνου». Ένας βιντεοπροβολέας σε μια γιγαντοοθόνη αναλαμβάνει την ξενάγηση στα μνημεία του Άργους που ανοίγουν ξανά τις πύλες τους σε μικρούς και μεγάλους. Ένα αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ ενημερώνει μικρούς και μεγάλους για τους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται μπροστά τους καθώς και για την ιστορία της πόλης. Ένας χώρος κατάλληλος και για μαθητές όλων των βαθμίδων, όπως των παιδιών του ΚΔΑΠ, που έδειξαν να απολαμβάνουν ιδιαίτερα την μέρα των εγκαινίων, ζωγραφίζοντας όσα εμπνεύστηκαν από την περιήγησή τους στους αρχαιολογικούς χώρους.
Ο Γρηγόρης Βαλτινός και φοιτητές του Τμ. Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Στ. Γιαννακόπουλος, Ιωσ. Μάϊνας, Χριστ. Μουζούρα, Μαρ. Πογιατζή, Ξαν. Σπανού, Ελις. Χατζειπίδου, Ζαχ. Χιώτης, έδωσαν μια μοναδική αφήγηση – παράσταση, ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, στο μύθο και της ιστορία της πόλης στο Αρχαίο Θέατρο. Η σκηνοθεσία ήταν της Άννας Τσίχλη, σκηνοθέτης, μέλος ΕΕΔΙΠ ΤΘΣ Παν/μίου Πελ/σου. Τα κείμενα έγραψε η Ιωάννα Ρεμεδιάκη. Επιμέλεια Κοστουμιών: Εμμανουέλα Κρουκόφσκυ – Βογιατζάκη. Σχεδιασμός φωτισμών: Άγγελος Γουναράς. Βοηθός σκηνοθέτη: Γεωργία Μιχοπούλου.

Όσοι παρευρέθηκαν στην βραδιά των εγκαινίων είχαν την ευκαιρία να δουν το Άργος από ψηλά, μια έκθεση αεροφωτογραφιών του Σαράντου Καχριμάνη και να απολαύσουν μια ιδιαίτερη μουσική συναυλία στον πεζόδρομο της Αρχαίας Βουλής ή με ένα ποτήρι κρασί να συζητήσουν για όλα όσα υπόσχονται μια άλλη προσέγγιση του Άργους και της ιστορίας του.

Επίθεση Καλούδη στον Τσακαλιάρη

«Τρία χρόνια διαπιστώνουμε πλέον όλοι αυτό που ο λαός μας εκφράζει σοφά με τη γνωστή παροιμία «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». Το μόνο που άλλαξε είναι τα πρόσωπα, αλλά όχι η πολιτική και οι τακτικές. Χωρίς αλλαγή αυτών όμως, δεν πρόκειται να προοδεύσουμε. Και η παρούσα δημοτική αρχή συμπεριφέρεται περιφρονητικά στους πολίτες που την εξέλεξαν, αφού μεγάλος αριθμός αιτήσεων συμπολιτών μας δεν έχει απαντηθεί ακόμα και ένα χρόνο μετά από την υποβολή τους στο Δήμο». Με αυτά τα λόγια απαντά στον απολογισμό του δημάρχου Ασκληπιείου, ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Καλούδης.
Επισημαίνει ότι ο απολογισμός εξελίχθηκε σε μια συνεχή προσωπική διένεξη μεταξύ της προηγούμενης και της παρούσας δημοτικής αρχής.
Ο κος Καλούδης στην ανοιχτή προς τους πολίτες επιστολή του τονίζει ακόμα: «Τα έτη 2007 και 2008 ήμουν αναπληρωματικό μέλος της Δημαρχιακής Επιτροπής εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Κατά τη διάρκεια της διετίας αυτής ούτε μία φορά δεν εκλήθην να μετέχω στις εργασίες της παραπάνω επιτροπής. Πληροφορήθηκα όμως, ότι το τακτικό μέλος της επιτροπής κ. Τσιλογιάννης, που αναπλήρωνα, κάποιες φορές απουσίαζε από την παραπάνω Επιτροπή και ότι παρόλα αυτά δεν κλήθηκα για να τον αναπληρώσω, για άγνωστους σε εμένα λόγους. Για το λόγο αυτό ζήτησα αντίγραφο των πρακτικών της παραπάνω επιτροπής, τότε ο νυν Δήμαρχος κ. Τσακαλιάρης μου απάντησε εγγράφως ότι δεν έχω έννομο συμφέρον να λάβω γνώση αυτών των πρακτικών. Κατά την άποψη του νυν Δημάρχου δηλαδή ο επικεφαλής της «ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ» και εκπρόσωπος στο Δήμο ενός μεγάλου μέρους των συμπολιτών μας δεν έχει έννομο συμφέρον ώστε να γνωρίζει τα πρακτικά της Δημαρχιακής Επιτροπής του Δήμου. Αυτό το γεγονός είναι νομίζω αρκετά αντιπροσωπευτικό για να διαφανεί η άποψη του νυν Δημάρχου για το ρόλο της μειοψηφίας στο Δήμο, αλλά για τη διαφάνεια από την οποία θα πρέπει να διέπονται οι αποφάσεις στο Δήμο. Όσο για το δικαίωμα ενημέρωσης των δημοτών αυτό μάλλον δεν υφίσταται για το Δήμαρχο, αφού ούτε καν οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν το έχουν. Στη συνέχεια, όταν στο Δημοτικό συμβούλιο που εξελέγησαν τα μέλη της Δημαρχιακής Επιτροπής για τα έτη 2009 και 2010, πρότεινα να εκλεγώ και πάλι μέλος αυτής της Δημαρχιακής Επιτροπής, η μείζων αντιπολίτευση του Δήμου, υπό τον πρώην Δήμαρχο αυτή την φορά, δεν το δέχθηκε».
Αναφορικά με την άσκηση εξουσίας τονίζει: «τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, τίποτα καινούργιο για την ανάπτυξη του τόπου δεν έγινε από τη δημοτική αρχή τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα έχει υιοθετηθεί μία ιδιαιτέρως επιζήμια λογική για το Δήμο μας, να ξεκινούν έργα, αλλά να μην αποπερατώνονται σωστά. Επίσης, μεγάλα έργα, όπως ο δρόμος της Κάντιας χάθηκε λόγω της ανεύθυνης στάσης και των δύο και ο βιολογικός καθαρισμός παρουσιάζει ακόμα σοβαρές δυσλειτουργίες. Επίσης, συχνά η νυν δημοτική αρχή αναφέρει κατά καιρούς προϋπολογισμούς έργων που στην πραγματικότητα δεν είναι υλοποιήσιμοι. Επίσης, τα τελευταία χρόνια δεν έγινε κάποια ενέργεια για την προβολή του βασικού προϊόντος του τόπου μας που είναι το λάδι. Δεν συμμετείχαμε, ως Δήμος, σε κάποια έκθεση ούτε καν με ένα διαφημιστικό φυλλάδιο».
Ο δημοτικός σύμβουλος μιλά για ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής:» Η σημερινή δημοτική αρχή επιβεβαιώνει καθημερινά την ανεπάρκειά της στην διαχείριση των προβλημάτων του τόπου μας. Σε μεγάλα ζητήματα προσπαθεί, βρίσκoντας διάφορες δικαιολογίες να κωλυσιεργεί. Η πρώην δημοτική αρχή απλά διακατέχεται από βουλιμία για την εξουσία και προσπαθεί να σας παραπλανήσει και πάλι, ισχυριζόμενη ότι έχει τις λύσεις, τις οποίες ποτέ όμως δεν εφάρμοσε στο παρελθόν, όταν είχε τη δυνατότητα».

Κάλεσμα

Ο κος Καλούδης αναφερόμενος στον συνδυασμό του επισημαίνει: «Εμείς στη «ΝΕΑ ΠΝΟΗ» έχοντας παραμερίσει τις κομματικές μας ταυτότητες, λειτουργούμε με μοναδικό όραμα την πρόοδο και την προκοπή αυτού του τόπου. Πιστεύουμε σε μία ακηδεμόνευτη και ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση, γι’ αυτό σας καλούμε όλους να συστρατευτείται μαζί μας, ώστε το όραμα που έχουμε για τον τόπο μας, να γίνει πραγματικότητα. Θέλουμε όλοι οι συμπολίτες μας να μάχονται για το καλό του τόπου μας. Για εμάς κανένας δεν περισσεύει, δεν υπάρχουν χαμένες τετραετίες, μόνο χαμένες ευκαιρίες για τον τόπο υπάρχουν.
Ο συνδυασμός «Νέα Πνοή» δε δημιουργήθηκε για την αλλαγή της δημοτικής αρχής ή σαν αντίδραση στην πρώην δημοτική αρχή, όπως οι δύο άλλοι δημοτικοί συνδυασμοί προσπαθούν να το προβάλουν συνεχώς, ο καθένας τους προσβλέποντας σε μελλοντικό πολιτικό όφελος. Ο συνδυασμός μας κατέθεσε ένα πρόγραμμα για το Δήμο μας, δυναμικό, ρεαλιστικό, προοδευτικό και ευέλικτο, ώστε μέσα στα στενά περιθώρια των τεσσάρων ετών να μπορεί να πραγματοποιηθεί. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να λάβουμε την πλειοψηφία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και στο μέλλον με περισσότερη δύναμη, αλλά και με την απαραίτητη πλέον πείρα. Θα επανέλθουμε άμεσα με σοβαρές προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που χρονίζουν στο Δήμο μας, αποδεικνύοντας έτσι τη συνέπεια μας προς εσάς».

Τι άλλαξε στις φυλακές;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ αλλά από την στιγμή που όλα υπολειτουργούν, μάλλον υποχρέωση είναι η επανάληψη. Δεκάδες φορές έχει γίνει αναφορά από αυτήν την εφημερίδα στα προβλήματα που υπάρχουν στη δικαστική φυλακή Ναυπλίου, λόγω ακριβώς του υπερπληθυσμού των κρατουμένων. Η διαμαρτυρία των κρατουμένων αυτές της ημέρες, είναι για μία ακόμα φορά, ένα μήνυμα που εκπέμπεται μέσα από τα κάγκελα, αλλά τελικά δεν φαίνεται να ευαισθητοποιεί κανέναν.
ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ δικαιώματα έστω και των χειρότερων εγκληματιών πάνε …περίπατο και κανείς δεν συγκινείται. Η κατάσταση που περιγράφεται είναι δραματική και όμως δεν υπάρχει αντίδραση από το υγιές σκέλος της κοινωνίας που έχει κλειστεί στην καθημερινότητα και δεν νοιάζεται για τίποτε άλλο πέραν της επιβίωσής του.
ΣΤΟΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΛΟΥΒΙΑ οι κρατούμενοι, ακόμα και σήμερα. Όπως είχε αναφέρει σε επιστολή του πριν έναν χρόνο προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης ο Προϊστάμενος της Δικαστικής Φυλακής Ναυπλίου Σωτήρης Μυτάκης (Εποχή 5/10/08), «με δεδομένες τις κτιριακές υποδομές με σημαντικότατες ελλείψεις σε χώρους υποδοχής και διαμονής των κρατουμένων, ως και το στάδιο υγεία αυτών, δημιουργούνται εκρηκτικές ασφυκτικές καταστάσεις υγιεινής διαβίωσης αυτών, (σε χώρο 9 τ.μ περίπου ανά κελί διαβιώνουν 6 και 7 κρατούμενοι), με αποτέλεσμα 3 ή 4 κρατούμενοι να κοιμούνται χωρίς κρεβάτι επί του δαπέδου, o δε ένας εξ’ αυτών να καταλαμβάνει υποχρεωτικό μέρος του χώρου του WC».ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ η διεύθυνση της Φυλακής «εκφράζει τις ανησυχίες και τους φόβους της για την υγιεινή διαβίωση των κρατουμένων, όσο και για την ομαλή λειτουργία και ασφάλεια του καταστήματος», παρακαλώντας για την άμεση αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος.
ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ. Ούτε για τους κρατούμενους, ούτε όμως και για τον κίνδυνο εξέγερσης με απρόβλεπτες διαστάσεις τόσο για το προσωπικό της φυλακής, όσο και για την πόλη του Ναυπλίου που βρίσκεται δίπλα στο σωφρονιστικό κατάστημα.ΤΟΣΟ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ όσο και οι ελάχιστοι – εκτός Αργολίδας - φορείς που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους, αποτυπώνουν την κατάσταση με τα μελανότερα χρώματα. Καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπερπληθυσμός, τέσσερις και πλέον κρατούμενοι στοιβαγμένοι σε ατομικά κελιά. Αυστηροποίηση ποινών και αύξηση των προφυλακίσεων. Ανθυγιεινές συνθήκες. Βία και καταστολή από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Αλόγιστα πειθαρχικά σε όσους αντιτάσσονται. Κράτηση σε απομακρυσμένες από τον ιστό της πόλης φυλακές. Στέρηση αδειών και ευεργετημάτων. Έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Μεταγωγές σε βρώμικες και ανθυγιεινές κλούβες.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ έχουν καταγγελθεί κατ΄ επανάληψη. Διορθώθηκε κάτι;

Για ποίον τουρισμό μιλάμε;

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΕΙΝΑΙ να τρελαίνεσαι όταν ακούς για άνοδο ή πτώση του τουρισμού και τις βαρύγδουπες αναλύσεις για τα αίτιά του. Διεθνής συγκυρία, απειλές πολέμων, ιώσεις, απεργίες, έλλειψη δρόμων κλπ, είναι μερικά από τα συνήθη αίτια που αναφέρονται για την εξήγηση των μείωσης του τουριστικού ρεύματος.
ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων δεν μιλά κανείς, παρά μόνο εκείνοι που προωθούν κάποιο ευρωπαϊκό προγραμματάκι. Πώς να αντεπεξέλθει κανείς στις σύγχρονες τουριστικές απαιτήσεις με επιχειρήσεις που κατασκευάστηκαν την δεκαετία του 60-70; Τα εξωτερικά πασπαλίσματα και τα λίφτινγκ φυσικά και δεν επαρκούν.
ΑΚΟΜΑ και οι νέες κατασκευές ελάχιστα ανταποκρίνονται στην σύγχρονη πραγματικότητα. Όμως όταν μιλάμε για τουρισμό δεν είναι μόνο τα καταλύματα. Είναι και οι ταβέρνες και οι καφετέριες και οι ξαπλώστρες, θα πείτε. Δυστυχώς ναι, αφού με αυτά συνηθίσαμε να περιγράφουμε την τουριστική ανάπτυξη, λες και ο τουρίστας δεν θα βρει να πιει αλλού τον φραπέ του, ή να φάει την γκρικσάλατ του, με αγελαδινή «φέτα».
ΣΕ ΠΙΟ φυσικό περιβάλλον θα έρθει ο επισκέπτης ούτε κουβέντα. Βρώμικες ακτές που σιχαίνεσαι να ακουμπήσεις την πετσέτα σου. Μολυσμένες θάλασσες που ο τουριστικός οδηγός περιγράφει αδιάντροπα σαν γαλάζιες που λούζονται οι ακτίνες του ελληνικού Ήλιου και καθρεπτίζεται η Σελήνη, όταν το νέφος από τις διοξίνες της το επιτρέπει.
ΦΥΣΙΚΟ περιβάλλον, των καμένων δασών. Των καταπατημένων αιγιαλών και των πολυτελών ΙΧ, που αν δεν καταφέρεις να τα παρκάρεις πάνω στην πετσέτα του διπλανού σου, κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς ως παρακμιακός και γραφικός.
Η Γκαγκουριά στο μεγαλείο της, μεταμφιεσμένη σε τουριστικό προϊόν αναρωτιέται τι έφταιξε στην ασχήμια της. Ίσως το νερό με τα υπολείμματα- στραγγίσματα των τάφων των Μύλων ή των απορροφητικών βόθρων του χωριού.

Είχα εμπιστοσύνη στους πελάτες μου!!!

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Κυριακή μεσημέρι τρώμε οικογενειακώς στο Κεφαλάρι. Ξαφνικά ενώ ήμασταν στο τραπέζι και συζητούσαμε ένα χέρι σημαία με ειδοποιεί ότι κάποιος γνωστός έρχεται. .
-Γεια σου κυρ Βασίλη με θυμάσαι . Με ρωτά με το διαπεραστικό του βλέμμα ο Πέτρος.
-Ξεχνιέσαι εσύ Πετράκη; Ξεχνάω του τρεις πρώτους μήνες που με βασάνισες; (Και ο Πέτρος ξεσπά σε γέλια. )
-Θυμάσαι κυρ Βασίλη τι τραβήξαμε για τον βγάλουμε στον δρόμο. Λέει ο πατέρας του και στο βλέμμα του περιγράφεται όλη η αγωνία που πέρασε για περίπου δυο χρόνια.
Ο Πέτρος αντιμετώπιζε μερικά προβλήματα επικοινωνίας και μια ήπια αναπτυξιακή καθυστέρηση αλλά με την σημαντική βοήθεια που του πρόσφερε η οικογένεια και σε συνδυασμό με το θεραπευτικό πρόγραμμα είχε πολύ καλή πορεία. Τώρα είναι μαθητής στο δημοτικό. Ενώ στο χώρο του θεραπευτηρίου όλα πήγαιναν καλά και είχε αναπτύξει υψηλή λειτουργικότητα δεν μπορούσε να την εκφράσει στις κοινωνικές του δεξιότητες. Με συστηματική απευαισθητοποίηση και εμπλέκοντας ανθρώπους της γειτονιάς τον περιπτερά τον μπακάλη και άλλους κατορθώσαμε και απόκτησε την κατάλληλη κοινωνική του λειτουργικότητα. Και όλη η ενέργεια που ήταν μπλοκαρισμένη σε αυτόν τον τομέα απελευθερώθηκε και βελτίωσε σημαντικά και τις μαθησιακές του επιδόσεις.
Αφού κάθισαν λίγο μας χαιρέτησε όλους με χειραψία ο μικρός Πετράκης , αυτός που δεν σήκωνε μάτια να δει ούτε κούκλα είχε γίνει υπέρ κοινωνικός. Συνεχίζοντας την Κυριακάτικη κουβέντα μας, τους είπα για μια ομιλία που έκανα πρόσφατα σε νηπιαγωγείο. Ενώ σε μια διαφάνεια έδειχνα μια κλίμακα που αφορούσε την κοινωνική λειτουργικότητα των παιδιών πριν πάνε από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό , σχεδόν όλοι οι γονείς έδειχναν μια έντονη αγωνία . Σταμάτησα σε αυτή την διαφάνεια και συζητώντας μαζί τους διαπίστωσα ότι όλοι ήταν σίγουροι ότι τα παιδιά τους είχαν έλλειψη όσο να αφορά την κοινωνική τους λειτουργικότητα ήταν σίγουροι ότι τα παιδιά του παρουσίαζαν απόκλιση, αφού όλα τα ερεθίσματα που τους παρέχονταν ήταν σε καταστάσεις γυάλας.
- Φταίτε και εσείς οι νέοι έτσι που καταντήσατε την κοινωνία. ( είπε η μάνα αυστηρή «δασκάλα» που μάλλον βαθμολογούσε κάτω από την βάση την νέα γενιά)
- Άλλες εποχές τότε άλλες εποχές τώρα ( είπε με το στωικό του ύφος ο πατέρας).
Ε αντί να θυμώσω με την μάνα θύμωσα με τον πατέρα μου!!!
- Θυμάσαι την πρώτη φορά που πήγα να ανοίξω το καφενείο;
Πρέπει να ήμουν 12- 13 χρονών αρχές της δεκαετία του 80 , η δεκαετία των μεγάλων ανατροπών για την ελληνική κοινωνία. Ότι έπρεπε και προβλεπόταν για μια οργισμένη εφηβεία που θα καταλήξει σε μια κακώς προσγειωμένη ενηλικίωση την επόμενη δεκαετία. Αρχές της δεκαετίας φεύγει ο αδελφός μου για τον στρατό , και ο πατέρας παθαίνει ένα συναισθηματικό σοκ, χάνει απότομα βάρος σε μια εβδομάδα. Πιθανόν η είσοδος του αδελφού στον στρατό του ξύπνησε μνήμες από την δική του θητεία στην άγρια μετα- εμφυλιακή Ελλάδα.
Τα μικρότερα αδέλφια είναι σχεδόν σίγουρο ότι προσπαθούν να μιμηθούν και τον μεγαλύτερο αδελφό και τον πατέρα τους. Έτσι και εκείνη την περίοδο εγώ ήθελα να πηγαίνω να βοηθάω στο καφενείο που διατηρούσε εδώ και πολλά χρόνια ο πατέρας μας και πήγαινε και ο αδελφός μου
Η θητεία του αδελφού στα ημιπαιδικά , ημιεφηβικά μάτια φάνταζε σαν μια χρυσή ευκαιρία να πάω να δουλέψω και εγώ εκεί, αφού λογικά θα αναπλήρωνα την θέση του. Και έτσι έγινε.
Ένα μεσημέρι την εβδομάδα που είχε και την μεγάλή συναισθηματική φόρτιση ο πατέρας μου λέει ενώ τρώγαμε και έδειχνε ιδιαίτερα κουρασμένος .
- Θα πας να ανοίξεις εσύ σήμερα, θα κάτσω να ξεκουραστώ, πάρε τα κλειδιά
Είχα πάει και λίγες μέρες πριν για να μάθω αλλά δεν περίμενα τόση γρήγορη αναβάθμιση!!!! Σαν ιππότης πάνω στο μαύρο άγριο ποδήλατο και με τα κλειδιά κοντάρι στο χέρι πάω να δώσω την μάχη μου στο καφενείο της οδού Τσώκρη.
Η χαρά όμως τελείωσε απότομα, όταν έβαλα τα κλειδιά στην κεντρική πόρτα για να την ανοίξω , ούτε τιμές ρώτησα , ούτε τι θα βάζω για μεζέ στο ούζο ρώτησα ούτε τις αναλογίες για τους καφέδες. Να πάρω τηλέφωνο θα του χάλαγα τον ύπνο , μπορεί να φαινόμουν και κακός μαθητής είχα πάει πέντε έξι μέρες έπρεπε να τα είχα μάθει. Μια αισιόδοξη σκέψη ( ένας μηχανισμός που διέθετα από τότε) μου δίνει κουράγιο.
- Μεσημέρι είναι μετά το φαγητό σιγά μην θέλουν καφέ μόνο αναψυκτικά θα θέλουν!!!!
Με το μυαλό σε πλήρη εγρήγορση και μια παιδική υπερηφάνεια γιατί εγώ θα ήμουν το αφεντικό για λίγες ώρες ρίχτηκα στην μάχη.
Τα δύσκολα ήρθαν σε λιγότερο από μια ώρα , όταν μπαίνουν οι πρώτοι πελάτες και ζητάνε καφέ. Ο ιππότης είναι έτοιμος να καταρρεύσει, και να παραδώσει τα όπλα του. Ένας φίλος του πατέρα μου ο κυρ Θανάσης ο λαχειοπώλης αντιλαμβάνεται την πολεμική αναταραχή της άγνοιας μου να φτιάχνω καφέδες. Τα μάτια που εκπέμπουν απελπισμένα βοήθεια. Τελικά ο κυρ Θανάσης πήρε το μήνυμα και έρχεται μέσα στην κουζίνα να με βοήσει. Συνωμοτικά μου λέει τι καφέ πίνει ο κάθε πελάτης . Γιατί στα παραδοσιακά καφενεία ο πελάτης δεν παραγγέλνει αλλά υποτίθεται ότι ξέρεις τι πίνει και συνεννοείσαι με τα μάτια.
Τελικά στην ζωή μερικές φορές χρειάζεσαι μόνο αέρα σιγουριάς. Σίγουρα κανένας καφές δεν ήταν καλός αλλά όλοι μου είπαν ότι καλύτερος και από αυτόν που έφτιαχνε ο πατέρας μου. Μπορεί και να τους πίστευα αλλά το βλέμμα του «ιδιότροπου» στιλβωτή που δεν παράγγειλε καφέ με έπεισε ότι μου έκαναν κουράγιο. Αυτός ποτέ δεν παράγγειλε καφέ από μένα πάντα περίμενε τον πατέρα ή δεν έπινε , ο παναθηναϊκός και ο ημίγλυκος στο ημίχοντρο φλιτζάνι από το χέρια του Νίκου ήταν αδιαπραγμάτευτες καθημερινές αξίες για αυτόν.
Αφού το θύμισα την ιστορία της δυναμικής μου εισόδου στο καφενείο. Μάλλον θυμωμένα τον ρώτησα
- Μα καλά πως το έκανες και με έστειλες απροετοίμαστο στο καφενείο, δεν ήξερα τίποτα και πήγα να ανοίξω
- Μα είχα εμπιστοσύνη στους πελάτες μου ( μου απαντάει και με κοιτάει με εκείνη την ήρεμη αφοπλιστική ματιά που δεν σηκώνει και πολλές αντιρρήσεις)
Του την είχα πει πάλι την ίδια ιστορία πολύ παλιά και μου είχε απαντήσει το ίδιο και με το ίδιο ύφος. Αλλά το μυαλό μου μαζί με την ξαφνική παρουσία του Πέτρου και τις δυσκολίες που παρουσίαζε στην επικοινωνία η απάντησε αυτή πήρε άλλο φως. Η απόκλιση στην κοινωνική λειτουργικότητα παιδιών και εφήβων δεν έχει να κάνει μόνο κάποιες εγγενείς προδιαθέσεις του νευρικού συστήματος αλλά και με μια σημαντική δυσκολία που αφορά την κοινωνική συμπεριφορά μας , εμάς «της μεταπολίτευσης τη χαμένη γενιά» που λέει και το τραγούδι. Έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη απέναντι στον άλλον και κατά συνέπεια στον ίδιο μας τον εαυτό , αυτή η ανασφάλεια, ο φόβος και το άγχος μεταφέρεται στα παιδιά μας από την πρώτη στιγμή της σύλληψης.
Η εμπιστοσύνη που είχε ο πατέρας μου στους πελάτες του τελικά λειτούργησε αποτελεσματικά και μου έδωσε μια σημαντική βιωματική εμπειρία αυτοπεποίθησης στην αρχή της εφηβικής μου ηλικίας. Για να βρούμε την χαμένη επικοινωνία και να μειώσουμε την παθολογία πρέπει να ξανά – εμπιστευτούμε τον άλλο!!!

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ