Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/1/10

Η έκδοση 28.1.2010

28/1/10

Argolida Tv: Συνέντευξη δημάρχων Αργολίδας για τον "Καλλικράτη"


Watch live streaming video from argolida at livestream.com

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 28.1.2010


Φεύγει το Μπούρτζι από τον δήμο


Να περιέλθει η χρήση του Μπούρτζι στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ζητά με επείγον έγγραφό της η 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στην καστρονησίδα και διαπίστωσε όσα αναγράφηκαν στο ρεπορτάζ της προηγούμενης εβδομάδας.
Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η Εφορεία αγνοούσε ότι ο δήμος Ναυπλίου δεν έχει υπογράψει την σύμβαση παραχώρησης, μετά την προσφυγή πολίτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας παρ΄ ότι χρησιμοποιούσε το Μπούρτζι για πολιτιστικές, αλλά και κοινωνικές εκδηλώσεις.
Σήμερα ο «α» φέρνει στο φως της δημοσιότητας το εξαιρετικά επείγον έγγραφο της 25ης Εφορείας που έστειλε την Τρίτη, προς το Υπουργείο Πολιτισμού (Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων - Τμήμα Αρχαιολογικών Χώρων Μνημείων & Αρχαιογνωστικής Έρευνας, που αποτελεί απάντηση και σε προ μηνών καταγγελία του δημοτικού συνδυασμού «Άλλη Πρόταση»:
«Σε απάντηση του α΄ σχετικού με το οποίο καταθέσατε στην υπηρεσία μας καταγγελία σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στο φρούριο Μπούρτζι και κατόπιν της διενέργειας αυτοψίας από κλιμάκιο της υπηρεσίας μας και του Δήμου Ναυπλίου, η οποία είχε ζητηθεί με το β΄ σχετικό έγγραφό μας, σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:
Το φρούριο Μπούρτζι το οποίο είναι χτισμένο πάνω σε βραχονησίδα στην είσοδο του λιμανιού της πόλης του Ναυπλίου, αποτελεί δημιούργημα των Ενετών κατά την Α΄ Ενετοκρατίας της πόλης. Πρόκειται για μέγιστης σπουδαιότητας μνημείο και ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα του ελληνικού χώρου. Έχει κηρυχθεί με το Β.Δ. 25-2-1922 (ΦΕΚ 28/Α/26-2-1922) ως προέχον μνημείο, ο έλεγχος του οποίου ασκείται από την Εφορεία μας, σύμφωνα με το Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Η χρήση του φρουρίου ανήκε στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ Α.Ε.), τα οποία, με την με αριθ. Πρωτ. 148/3-2-2004 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους, την έχουν παραχωρήσει στον Δήμο Ναυπλίου για είκοσι (20) χρόνια, με την προϋπόθεση ότι με τη λήξη του χρόνου παραχώρησης θα επιστραφεί στο ΥΠΠΟ και με τον ειδικότερο όρο το παραχωρούμενο ακίνητο να χρησιμοποιηθεί από τον Δήμο Ναυπλίου ως πολιτιστικό κέντρο. Στον όρο 3 περιγράφονται οι υποχρεώσεις του Δήμου Ναυπλίου, ο οποίος οφείλει μεταξύ άλλων να μεριμνά για τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα του μνημείου και να εκτελεί όλες τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης καθ΄ όλη τη διάρκεια της παραχώρησης (όρος 3.1).
Πρόσφατα ενημερωθήκαμε από δημοσίευμα, καθώς και προφορικά από κλιμάκιο του Δήμου Ναυπλίου κατά την αυτοψία μας στο Μπούρτζι (20.1.2010), το γεγονός ότι ο Δήμος Ναυπλίου δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης, διότι ένας πολίτης έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα της ιδιοκτησίας του φρουρίου. Ο Δήμος Ναυπλίου και τα ΕΤΑ Α.Ε. ουδέποτε ενημέρωσαν επίσημα την Υπηρεσία μας για το σοβαρότατο αυτό θέμα της μη υπογραφής της σύμβασης, ενώ παράλληλα ο Δήμος Ναυπλίου λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα (Ιούλιος 2009) ως φορέας χρήσης του φρουρίου, διαθέτοντας κλειδιά εσωτερικών χώρων του φρουρίου, δεχόμενος αιτήσεις για εκδηλώσεις κλπ.
Κατά την αυτοψία που διενεργήθηκε από κλιμάκιο της 25ης ΕΒΑ διαπιστώθηκε ότι η εικόνα της εγκατάλειψης είναι κυρίαρχη παντού, καθώς δεν έχει γίνει καμία συντήρηση των εγκαταστάσεων λειτουργίας επί πολλά έτη από τον φορέα διαχείρισης. Υπάρχουν μεταλλικές θύρες οξειδωμένες και πλήρως κατεστραμμένες. Οι εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης και οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις είναι σε πλήρη αχρηστία. Υπάρχει υγρασία σε όλους τους τοίχους λόγω κακής απορροής των ομβρίων υδάτων και της εισόδου του θαλασσινού νερού στο εσωτερικό ισόγειων χώρων, λόγω φθοράς των κουφωμάτων. Στο εσωτερικό των χώρων, όπου ήταν δυνατή η είσοδος, διαπιστώθηκε συσσώρευση παλαιών εγκαταστάσεων και ηλεκτρονικών συσκευών σε αχρηστία, οι οποίες προφανώς ανήκουν στον ΕΟΤ και σήμερα ρυπαίνουν το μνημείο. Έντονη είναι η διάβρωση στις προβλήτες ανατολικά του φρουρίου.
Το μνημείο, πάντως, δεν παρουσιάζει εξωτερικά εμφανή στατικά προβλήματα, όπως ρηγματώσεις, παραμορφώσεις κλπ. Τα συνήθη όμως δομικά προβλήματα του φρουρίου και η υγρασία θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση λόγω και του έντονα διαβρωτικού θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Ουσιαστικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το φρούριο επικεντρώνονται στον τομέα χρήσης του φρουρίου, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο και εγκαταλελειμμένο. Η Εφορεία μας έχει θέσει αρμοδίως τα σοβαρά αυτά θέματα με εμπιστευτικό έγγραφο της (αριθ. Πρωτ. 25ης ΕΒΑ 6/29-6-2009) στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ και επανέρχεται με νέο εξαιρετικά επείγον έγγραφο προς τις ανωτέρω Διευθύνσεις, διατυπώνοντας με σαφήνεια εκ νέου τις θέσεις της 25ης ΕΒΑ, οι οποίες έχουν ως εξής:
1.Να περιέλθει η χρήση του φρουρίου στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, προκειμένου ο φορέας προστασίας και ο φορέας διαχείρισης να ταυτίζονται.
2.Παράλληλα, να τεθεί ερώτημα στον Νομικό Σύμβουλο του ΥΠΠΟΤ, προκειμένου να εξεταστεί νομικά και αρμοδίως το ιδιοκτησιακό καθεστώς του φρουρίου, καθώς και η σύμβαση παραχώρησης του.
3.Να λειτουργήσει το φρούριο ως οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος με δικό του φυλακτικό προσωπικό.
4.Να πραγματοποιηθούν οι εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του φρουρίου. Ακολούθως, να διαμορφωθεί εκθεσιακός χώρος στο εσωτερικό του φρουρίου, αλλά και να λειτουργήσει αναψυκτήριο, όπως είχε γίνει στο παρελθόν. Η Εφορεία μας είναι υπέρ της πραγματοποίησης πολιτιστικών εκδηλώσεων στο φρούριο, ανοιχτών προς το κοινό και αντάξιων της σπουδαιότητας του μνημείου.
5.Τέλος οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η νεοσύστατη Υπηρεσία μας παρ΄ ότι έχει αρμοδιότητα σε τρείς νομούς (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία), με τους ελάχιστους πόρους και το ελάχιστο επιστημονικό (έναν αρχαιολόγο και δύο μηχανικούς) και φυλακτικό προσωπικό που διαθέτει, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των μνημείων και της παλαιάς πόλης του Ναυπλίου, έργο το οποίο δυσχεραίνεται σοβαρά από την εντονότατη και διαρκώς αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη της πόλης».
Ο Προϊστάμενος της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Δημήτριος Αθανασούλης – Αρχαιολόγος με βαθμό Α΄

Μετά τις γενικές τοποθετήσεις έπεται η οριοθέτηση των «Καλλικράτειων Δήμων»




Συνέντευξη τύπου για το συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚΕ) Αργολίδας, δήμαρχος Ασκληπιείου Χρήστος Τσακαλιάρης συνεπικουρούμενος από τους δημάρχους Λέρνας και Λυρκείας, Μιχάλης Χασάπης και Δημήτρης Σκούφης  αντίστοιχα.
Σύμφωνα με όσα μας μετέφεραν από το συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, «η επομένη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ βρίσκει την Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας απολύτως έτοιμη να συμμετάσχει στο διάλογο για τη σύνταξη του σχεδίου νόμου και του χωροταξικού σχεδιασμού των νέων OTA με την υπευθυνό­τητα που απαιτεί μια τέτοια μεγάλη αλλαγή για την ανασυγκρότηση του Κράτους, συστατικό μέρος και βασικός πυλώνας του οποίου αποτελεί η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εξάλλου η προώθηση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποτελεί κατά­κτηση για την ίδια την Αυτοδιοίκηση, η οποία επί σειρά ετών αγωνίστηκε, μελέτησε, σχεδίαζε και κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις για σύγχρονο κράτος και ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ καλεί την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει την πλούσια εμπει­ρία και τον προβληματισμό της Αυτοδιοίκησης που αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα στο παρόν συνέδριο.
Η ΚΕΔΚΕ θα συμμετάσχει και θα παρακολουθήσει ενδελεχώς την εκπόνηση του σχεδίου νόμου άρθρο - άρθρο, ώστε να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις, τους όρους και τις απαιτήσεις που αποφάσισαν τα συνέδρια της Ρόδου, της Κυλλήνης, της Θεσσαλο­νίκης και της Αθήνας.
Απαιτεί από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2010, να καταθέσει τις τελικές προτάσεις για τη χωροθέτηση των νέων OTA, τις αρμοδιότητες, την οργάνωση και το οικονομικό πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ταυτόχρονα μέχρι αυτή την ημερομηνία (τέλη Φεβρουαρίου 2010), πρέπει να έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα 331.500.000 € του 2009, καθώς επίσης και η δεύτερη δόση των παρακρατηθέντων, ύψους 214.000.000 €, που περιλαμβάνονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2010.
Το Συνέδριο εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ να συγκαλέσει έ­κτακτη Γενική Συνέλευση, για να συζητήσει και να τοποθετηθεί οριστικά επί των τελι­κών προτάσεων της Κυβέρνησης για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, αλλά και για να αποτιμήσει τις ενέργειες της Κυβέρνησης για την απόδοση των θεσμοθετημένων πό­ρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σ' αυτήν την δύσκολη αλλά σημαντική εθνική υπόθεση η Αυτοδιοίκηση δηλώ­νει, με όλες της τις δυνάμεις ό,τι, όχι μόνο είναι παρούσα αλλά και ό,τι διεκδικεί να έχει ισότιμη συμμετοχή στο διάλογο για την επιτυχία της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Θεωρούμε όμως ότι ο διάλογος αυτός για τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης έχει ως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση να αντιμετωπιστούν τα σημερι­νά οξυμένα οικονομικά προβλήματα των Ο.Τ.Α., διότι είναι αδιανόητη οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εάν δεν αντιμετωπιστεί το παρόν της».

Οι Προϋποθέσεις του Προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Η Αυτοδιοίκηση διακηρύττει ότι συμφωνεί, επί της αρχής, για την ανάγκη εφαρμο­γής του Προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα αφορά συνολικά το πολιτι­κό και το διοικητικό σύστημα της χώρας μας.
Θέτει δε ως Βασικές Προϋποθέσεις αυτές που διατυπώθηκαν στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, το 2007, στην Κυλλήνη, όπως συμπληρώθηκαν και διευκρινίστηκαν στα Συνέδρια των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης του 2008. Ήτοι:
1η προϋπόθεση: Η αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να γίνει μεμονωμένα, πρέπει να είναι μέρος ενός συνολικού Εθνικού Προγράμ­ματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης του πολιτικού μας συστήματος και της δημόσιας διοίκησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
2η προϋπόθεση: Θα πρέπει να προηγηθεί ο σχεδιασμός των νέων ανθρωπογεω­γραφικών ενοτήτων ως «ανοικτών πόλεων» με κριτήρια πληθυσμιακά, χωροταξικά, πολιτισμικά, κοινωνικά, οικονομικά και αναπτυξιακά, καθώς και κριτήρια που αφορούν στην ιστορία, στη μοναδικότητα ορισμένων Δήμων και Κοινοτήτων, στη νησιωτικότητα και την ορεινότητα των δήμων, με αξιοποίηση της εμπειρίας των παλαιότερων σχεδια­σμών για να αποφευχθούν συνενώσεις, που θα υπαγορεύονται από κομματικά και μικροπολιτικά κριτήρια.
3η προϋπόθεση: Η αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν εξαντλείται στη θέσπιση ενός νόμου, που καθορίζει τα νέα διοικητικά όρια και καταλή­γει σε μικρότερο αριθμό Ο.Τ.Α. Απαρέγκλιτος όρος για την επιτυχή έκβαση της ανα­διάρθρωσης της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η σύνταξη ενός ολοκλη­ρωμένου Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποστήριξης για τους νέους Ο.Τ.Α.


Το Περιεχόμενο του Προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Το Περιεχόμενο του Εθνικού Προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ειδικά για την Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση - με βάση και την απόφαση του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στην Κυλλήνη - θεωρούμε και προτείνουμε να αποτελείται από τις εξής παραμέτρους- αλλαγές :
τη χωροθέτηση των διοικητικών ορίων των νέων OTA, με συμφωνημένα αντικει­μενικά κριτήρια, την αποτελεσματική και δημοκρατική δημοτική διακυβέρνηση,
την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και λειτουργιών μαζί με τους αντίστοιχους πό­ρους και την αποκέντρωση συγκροτημένων δομών, τη διασφάλιση των οικονομικών πόρων και τη φορολογική αποκέντρωση, τη στελέχωση των OTA και την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού τους, την οργάνωση των δημοτικών λειτουργιών και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την κατασκευή των βασικών απαραίτητων τεχνικών υποδομών για κάθε ανθρω­πογεωγραφική ενότητα, τη βελτίωση των σχέσεων των OTA με το υπόλοιπο διοικητικό σύστημα, τη διαβούλευση και το επικοινωνιακό πρόγραμμα και τη διοίκηση - την παρακολούθηση - την αξιολόγηση του Προγράμματος.
Όλες οι παραπάνω παράμετροι που αποτελούν ισότιμα συστατικά στοιχεία του Εθνικού Προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτο­διοίκησης, πρέπει πρώτον, να αποτυπωθούν σε ένα νέο Κανονιστικό Πλαίσιο. Σε ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο της Τ.Α. που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους ανε­ξάρτητους από τους ΚΑΠ, δηλαδή από το ΕΣΠΑ και Εθνικούς πόρους και σε ένα συγκεκριμένο Οδικό Χάρτη.
Δεύτερον, να συμφωνηθούν με την Κυβέρνηση ως όροι επιτυχημένου σχεδιασμού και εφαρμογής της Μεταρρύθμισης.


Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση
Το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ επαναλαμβάνει την απόφαση του Συνε­δρίου της Κυλλήνης (14-16/11/2007), σύμφωνα με την οποία προτείνεται η θεσμοθέ­τηση της Μητροπολιτικής διακυβέρνησης για τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και μερικών ακόμη πόλεων της χώρας, με αιρετά διοικητικά όργανα, τα οποία θα είναι αρμόδια να αντιμετωπίζουν ενιαία τα προβλήματα της μητροπολιτι­κής περιοχής.
Από τώρα πάντως αποσαφηνίζουμε ότι, ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδι­ασμός, η περιφερειακή ανάπτυξη, η κοινωνική πολιτική, το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής, η διαχείριση των απορριμμάτων, οι μεταφορές και οι τεχνικές υποδομές, το κυκλοφοριακό, καθώς και η πολιτική προστασία, δεν μπορούν παρά να είναι τομείς δράσης αυτών των Μητροπολιτικών αυτοδιοικητικών θεσμών.



Τα οικονομικά των OTA
Το τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ διεξάγεται σε μία κρίσιμη περίοδο. Η κακή δημο­σιονομική κατάσταση της χώρας επηρεάζει το σύνολο του οικονομικού συστήματος, φυσικά και τους OTA, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του δημόσιου τομέα.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες της δημοσιονομικής συ­γκυρίας, για το 2010 δεν εγείρει νέες οικονομικές διεκδικήσεις. Ωστόσο υπογραμμίζει ότι απαιτεί το αυτονόητο: Ότι δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να μη διεκδικήσει και το τελευταίο ευρώ που της αναλογεί από τους θεσμοθετημένους της πόρους.

Οι θέσεις της ΚΕΔΚΕ για το οικονομικά των OTA είναι οι εξής:
Επισημάνσεις επί του κρατικού προϋπολογισμού 2010
Κωδικοποιώντας τις επισημάνσεις σε σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2010 η Αυτοδιοίκηση υπογραμμίζει: πρώτον, την απαίτηση για την πλήρη εφαρμογή του νόμου 1828/89 και δεύτερον, την αντίθεση της με την υποβάθμιση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύ­σεων. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2010 πα­ρουσιάζει αύξηση, σε σχέση με το 2009, σε αντίθεση με τη ΣΑΤΑ που παρουσιάζει μείωση 20%.
Επίσης τονίζεται ότι δεν έχει κατανεμηθεί η τελευταία δόση από την οφειλή του δημοσίου για τη κάλυψη του κόστους μεταφερθεισών αρμοδιοτήτων 2008, ύψους 62,5 εκ. ευρώ, όπως επίσης δεν έχει κατανεμηθεί η τελευταία δόση από την μη παρακράτηση ΘΗΣΕΑ, ύψους 88 εκ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι αυτοί είναι πόροι της ΤΑ που χρηματοδοτούν κυρίως μισθοδοσία και ανελαστικές δαπάνες
Έναντι της τέταρτης δόσης της ΣΑΤΑ ύψους 127 εκ. ευρώ έχουν κατανεμηθεί μόνο 50 εκ. ευρώ. Αναμένονται τα υπόλοιπα 77 εκ. ευρώ.
Στους ΚΑΠ του 2010 γίνεται παρακράτηση για «ΘΗΣΕΑ».
Να υπάρξει πρόβλεψη για την κάλυψη της μισθοδοσίας των μονιμοποιηθέντων με το ΠΔ 164/04 και των λειτουργικών δαπανών των κοινωνικών δομών
Μεγάλη απώλεια, από 36,6 εκ. ευρώ, στον προϋπολογισμό του 2009, σε 23 εκ. ευρώ, στον προϋπολογισμό του 2010, εμφανίζει η επιχορήγηση των Δ ΕΥΑ
Η ΣΑΤΑ προϋπολογίζεται στα 800 εκ. ευρώ, από 1.107 εκ. € που ήταν η αντίστοιχη ΚΥΑ του 2009.
Στα τέλη κυκλοφορίας υπάρχει διαφορετικός κωδικός για τα τέλη που επιβάλλονται με την χορήγηση ειδικού σήματος, (τέλη που συμμετέχει η ΤΑ) (κωδ. 1363) και τα τέλη περιβαλλοντικής επιβάρυνσης οχημάτων (κωδ. 1364).
Το Συνέδριο αποφασίζει τη συνέχιση και επέκταση στο σύνολο των OTA του προ­γράμματος «ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ» με πρόβλεψη για ένταξη της χρηματοδότησης του στο ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, «η Κυβέρνηση οφείλει να επιστρέψει τα 80 εκ. ευρώ που παρακρατήθηκαν από τους πόρους της Αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση του Ειδικού Προγράμματος Απα­σχόλησης, το οποίο τελικά με ευθύνη της Κυβέρνησης δεν υλοποιείται. Να αποκατασταθεί ο φορολογικός συντελεστής του τέλους παρεπιδημούντων στο 2%. Να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή των έργων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας και να παραταθεί η ρύθμιση των χρεών των Ο.Τ.Α. σε ΙΚΑ και Δημόσιους Οργανι­σμούς.

Η εξέλιξη του Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ»
Τα έργα που έχουν ενταχθεί στο «Θησέα» ή βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στους υπό κατάργηση δήμους αποτελούν ένα ακόμα αγκάθι για τον «Καλλικράτη». Σύμφωνα με όσα μας μετέφεραν οι δήμαρχοι, η ΚΕΔΚΕ ζητά η συμβολαιοποίηση των εγκεκριμένων έργων να παραταθεί για ένα εξάμηνο, δηλαδή μέχρι την 30/6/2010 και οι πληρωμές των συμβολαιοποιημένων έργων από τον ΘΗΣΕΑ να παραταθούν έως την 31/12/2010.

Αναταραχή στο δημοτικό συμβούλιο Άργους για μια νησίδα κυκλοφορίας

Θύελλα λαϊκίστικων δηλώσεων προκάλεσε το αίτημα 8 επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην οδό Κορίνθου για την διαμόρφωση του δρόμου και κατασκευή νησίδας στο κέντρο της οδού.
Πρόκειται ουσιαστικά για την βελτίωση της κυκλοφορίας των ΙΧ, αλλά και την εχθρική αντιμετώπιση των ποδηλάτων, αφού όχι μόνο δεν προβλέπεται ποδηλατόδρομος, αλλά και το στένεμα του δρόμου θα καταστήσει άκρως επικίνδυνη την διέλευση δίτροχων από το σημείο εκείνο.
Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες της περιοχής επί της μελέτης αυτής έχουμε να παρατηρούν ότι:
Το ενδεχόμενο της πλήρους εφαρμογής της μελέτης αυ¬τής θα καταστρέψει κυριολεκτικά όλα τα καταστήματα που βρίσκονται ένθεν και ένθεν της υπό διαμόρφωση οδού και τούτο διότι θα αποτρέψει ή θα δυσχεράνει τη στάθμευση των αυτοκίνητων των υποψηφίων πελατών τους στους οποίους και στηρίζονται
Αυτό θα οδηγήσει προοδευτικά στην απόλυση μέρους του εργατικού προσωπικού που απασχολούνται στα καταστή¬ματα αυτά και τελικά στο οριστικό κλείσιμο αυτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία και μάλιστα σε περίοδο μείζονος οικονομικής κρίσης.
Στην περίπτωση κατά την οποία υπάρχει βλάβη οποιουδή¬ποτε οχήματος στην παραπάνω διαδρομή, αυτό θα έχει συνέπεια την συμφόρηση της κυκλοφορίας και στην ανατολική παράκαμψη αλλά και στην οδό Κορίνθου και καθ` όλο το μήκος αυτής.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι δυο αυτές οδοί Κορίνθου και Περιφερειακή οδός απορροφούν τον κύριο όγκο των εξερ¬χόμενων της πόλης οχημάτων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με τη βλάβη ενός και μόνο ο¬χήματος και μέχρι της απομακρύνσεως αυτού, επειδή δεν θα μπορεί να μετακινηθεί σε παράπλευρο σημείο του δρό¬μου (καθώς θα υπάρχουν πεζοδρόμιο 2 μέτρων οπό τη μια πλευρά και νησίδα 3 μέτρων από την άλλη) θα προκληθεί κυκλοφοριακό χάος καθώς τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα (αν η βλάβη σημειωθεί στην έξοδο της πόλης) θα φτάσουν στην οδό Δαναού και μέχρι την οδό θεάτρου.
Πρέπει επίσης να ληφθεί πολύ σοβαρά υπ' όψιν το γεγο¬νός ότι επί της οδού Κορίνθου έχει πρόσοψη το Γεν. Νοσοκομείο Άργους και ως εκ τούτου η ανεμπόδιστη και ταχύτατη κίνηση των ασθενοφόρων για τη μεταφορά των ασθενών είναι καθοριστική.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Άργους έχει έδρα της στην έξοδο της πόλης επί της οδού Κορίνθου (μετά την γέ¬φυρα Ξηριά). Τα πυροσβεστικά οχήματα κυκλοφορούν κα¬θημερινά στην οδό Κορίνθου και απορούμε αν μετά την αποπεράτωση των έργων (όπως προβλέπει η μελέτη) θα μπορούν να διέρχονται από την οδό Κορίνθου καθώς το εύρος της λωρίδας κυκλοφορίας το εναπομείναν θα είναι μόνο 3,5 μετρά για κάθε ρεύμα, και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, που θα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα το όχημα της Πυροσβεστικής, δεν θα μπορεί, καθώς ως αναλύσαμε και ανωτέρω, θα πρέπει να ακολουθήσει την αργή πορεία των προπορευόμενων οχημάτων διότι και να επιθυμούν οι προπορευόμενοι οδηγοί να παραχωρήσουν προτεραιότητα στο όχημα της Πυροσβεστικής (ή σε οποιοδήποτε Όχημα παραστεί ανάγκη) δεν θα μπορούν διότι δεν θα υπάρχει χώρος για να παραμερίσουν σε διπλανή λωρίδα. Κατόπιν αυτών προτείνουν να καταργηθεί η διαχωριστική νησίδα η οποία οπωσδή¬ποτε θα δημιουργήσει τεραστία προβλήματα αν τελικά κατασκευασθεί και να ανασταλούν οι εργασίες ως προς την κατασκευή της διαχωριστικής νησίδας και να τροποποιηθεί η σχετική με¬λέτη.
Σύσσωμη η μειοψηφία κατάκρινε τους χειρισμούς του θέματος από την δημοτική αρχή, αν και αρχικά και αυτή είχε αποφασίσει την εκτέλεση του έργου πλην της κα. Ελένη Παναγιωτοπούλου η οποία απουσίαζε κατά την τότε ψηφοφορία.
Με λίγες διαφοροποιήσεις η μειοψηφία ζήτησε ουσιαστικά την αναστολή των έργων και την εγκατάλειψη της νησίδας καθώς και την δημιουργία θέσεων στάθμευσης σε αντίθεση με την πλειοψηφία η οποία πρότεινε να σταλεί έγγραφο στην περιφέρεια με το οποίο θα ερωτάται η ΔΕΣΕ κατά πόσο είναι εφικτό να μειωθεί το πλάτος της νησίδας από τα 3μέτρα στα 80εκατοστά και η μεταφορά του φωτισμού στα πεζοδρόμια.
Τελικά το δημοτικό συμβούλιο εν μέσω «πλειοδοτικών προτάσεων», ενέκρινε την πρόταση της πλειοψηφίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης από κανένα στόμα δεν ακούστηκε η λέξη προστασία των πεζών καθώς και κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη να εξηγήσει πως η τροποποίηση ενός εγκεκριμένου έργου θα έχει οικονομικές συνέπειες που μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και στη απένταξή του, πράγμα που ίσως εξυπηρετούσε ορισμένους αν παρέμενε στην άθλια κατάσταση που είναι σήμερα.

Τι είπαν στη Βουλή για το αρδευτικό της Αργολίδας Καχριμάκης και Ανδριανός

Η λέξη «σπονδυλωτό έργο» μπήκε για τα καλά στο λεξιλόγιο της Κυβέρνηση για τον Ανάβαλο. Στην συζήτηση στη Βουλή τόσο ο υφυπουργός Μιχάλης Καχριμάκης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και ο βουλευτής Γιάννης Ανδριανός ήταν ιδιαίτερα αιχμηροί για το θέμα.
Ο «α» σήμερα δημοσιεύει τα πρακτικά της συζήτησης που αφορούσε στην ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας::
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Σε απάντηση της ερώτησης του κυρίου συναδέλφου, θα ήθελα αρχικά να γνωρίσω πως ο Ανάβαλος και τα συναφή έργα ανήκαν στο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο είχε στο παρελθόν ασχοληθεί με την εξέλιξή του.
Όμως παρά το ότι η κυβέρνησή σας είχε υποσχεθεί τρείς φορές το πρόγραμμα, «ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» σε ολόκληρη την Ελλάδα γνωρίζοντας ότι υπάρχουν μόνο 450.000.000 ευρώ στο πρόγραμμα των εγγειοβελτιωτικών υποσχεθήκατε πανελλαδικά έργα πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο. Άρα η οποιαδήποτε δέσμευσή σας ήταν στον αέρα τόσο για τον Ανάβαλο, όσο και για τα έργα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Και όλα αυτά σε μία απολύτως πελατειακή λογική, όπου βεβαίως έχουν εξαπατηθεί και άλλες περιοχές.
Παρ’ όλο, όμως, ότι αυτό το τοπίο το οποίο αφήσατε ως δραματική κληρονομιά απαιτήσεων χωρίς οικονομικό αντίκρισμα, εμείς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε το έργο υλοποιώντας τη δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου το 2008, ο οποίος έβαλε τον πήχη για τον Αργολίδα πολύ ψηλά, όχι ως χάρη, αλλά ως υποχρέωση προς το Νομό Αργολίδας.
Και με χαρά θέλω να σας υπενθυμίσω, για να γραφτεί στα Πρακτικά, τη δήλωση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου το Σεπτέμβρη του 2008, ο οποίος είπε τα εξής: «Έχω αναδείξει το θέμα του νερού σε εθνικό ζήτημα. Για το ΠΑΣΟΚ κι εμένα προσωπικά η σωστή διαχείριση του νερού είναι ζήτημα ανάπτυξης, δημόσιας υγείας, προστασίας του περιβάλλοντος. Η Αργολίδα σήμερα αντιμετωπίζει κρίσιμες υδρολογικές συνθήκες.
Για μας η πραγματική αξιοποίηση του Ανάβαλου στον οποίο δεν επενδύθηκε ούτε 1 ευρώ από τα 500.000.000 του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης που διαχειριστήκατε ως Κυβέρνηση για έργα άρδευσης σε ολόκληρη την Ελλάδα, η προστασία των πηγών Λέρνας, ο έλεγχος των γεωτρήσεων, ο εκσυγχρονισμός των αρδευτικών δικτύων, η πραγματοποίηση μικρών περιφερειακών έργων είναι μία αναγκαία, σωστή και ολοκληρωμένη προσέγγιση.
Η επόμενη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. θα λύσει οριστικά το θέμα άρδευσης και ύδρευσης ολόκληρης της Αργολίδας με χρήση των πηγών του Ανάβαλου, με αξιοποίηση όλων των υδάτων του Νομού και με την ένταξη όλων των απαραίτητων έργων σε ευρωπαϊκά και εθνικά επενδυτικά προγράμματα».
Συγκεκριμένα, θέλω να αναφερθώ στην πορεία του έργου του Ανάβαλου:
Αναβάθμιση αντλιοστάσιου και φράγματος Ανάβαλου.
Βελτιώσεις υφισταμένων δικτύων Ανάβαλου.
Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από τα δίκτυα Ανάβαλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο Ελληνικό και Δήμο Μιδέας του Νομού Αργολίδας.
Αυτά τα χρήματα θα διαθέσει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υλοποιώντας τη δέσμευση του Πρωθυπουργού, ώστε αυτά τα έργα που είναι μείζονος σημασίας για την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας και την ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν μέσα στο καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.
Αυτό –επαναλαμβάνω- αποτελεί ξεκάθαρη δέσμευση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία έγινε δημοσίως μετά από συνεργασία που είχε και με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη την 1η Δεκεμβρίου και με τους τέσσερις δημάρχους της περιοχής.
Θέλω, λοιπόν, να υπογραμμίσω ότι υπάρχει μία αυξημένη ευαισθησία και προσοχή του Υπουργείου για τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων και την ξεκάθαρη βούλησή μας να βελτιώσουμε με ολοκληρωμένα έργα την ποσοτική και ποιοτική διάθεση του νερού.
Επιπροσθέτως, το έργο του Ανάβαλου θα προχωρήσει με τη μορφή σπονδυλωτού έργου. Και σχεδόν παράλληλα με τα έργα που ανέφερα, θα προωθηθούν τα εξής: Μελέτη και έργα μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τα δίκτυα Ανάβαλου στους Δήμους Ασκληπιείου και Επιδαύρου, μελέτη και έργα μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τα δίκτυα Ανάβαλου στο Δήμο Ερμιονίδας του Νομού Αργολίδας. Αυτά είναι έργα για τα οποία ξέρετε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν πρώτα οι μελέτες. Και βεβαίως, θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και το Υπουργείο θα προχωρήσει πραγματικά στο πλαίσιο της «πράσινης ανάπτυξης» και με τη φιλοσοφία που αυτή επιβάλει γύρω από τα περιβαλλοντικά θέματα, τους όρους και τις δεσμεύσεις που υπάρχουν.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ: Κατ’ αρχάς, είναι θετικό το γεγονός ότι ο Υφυπουργός ήρθε, έστω και σήμερα στη Βουλή για να απαντήσει για το κορυφαίο αυτό αναπτυξιακό έργο, το έργο του Ανάβαλου. Ένα πραγματικό έργο πνοής, ένα έργο ζωής για την Αργολίδα- που σχεδίασε και δρομολόγησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με διασφαλισμένο προϋπολογισμό 47.000.000 ευρώ, με υπουργικές αποφάσεις και με την ένταξη ολόκληρου του έργου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ελλάδας 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ».
Αυτή είναι η αλήθεια, κύριε Υφυπουργέ και για του λόγου το αληθές καταθέτω για τα Πρακτικά σχετικό αναλυτικό έγγραφο του Νομάρχη Αργολίδας, καθώς και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.
Χαίρομαι, λοιπόν, γιατί μετά την πίεσή μας, μετά την πίεση ολόκληρης της Αργολίδας, η Κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι αυτό το έργο για το Νομό και για την επιβίωση των αγροτών. Ήδη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι πραγματικά, πολλά και πιεστικά. Στην Αργολίδα οι παραγωγοί λαδιού και πορτοκαλιών δεν βγάζουν ούτε τα έξοδά τους. Το ίδιο ισχύει και για τους κτηνοτρόφους. Αναγκάζονται να διεκδικήσουν όσα θα έπρεπε να είναι αυτονόητα.
Την ίδια ώρα η Αργολίδα βρίσκεται «στο κόκκινο», λόγω της λειψυδρίας και της υφαλμύρωσης. Ο κίνδυνος της ερημοποίησης είναι ορατός. Ο ίδιος ο σημερινός Πρωθυπουργός, όπως προείπατε, όλα αυτά τα αναγνώριζε προεκλογικά. Είναι, λοιπόν, αδιανόητο, είναι έγκλημα μέσα σε αυτήν την κατάσταση να αφήνουμε τεράστιες ποσότητες νερού να χύνονται στη θάλασσα, να στερούμε την Αργολίδα από αυτό το κορυφαίο αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό έργο.
Κυρία Πρόεδρε, ο κύριος Υφυπουργός σήμερα δεσμεύτηκε ότι το έργο του Αναβάλου θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί, προφανώς, και με το άνοιγμα των προσφορών που καθυστέρησαν και καθυστερούν από τις 20 Οκτωβρίου.
Κατ’ αρχάς, δεχόμαστε ότι μιλάει με ειλικρίνεια και ότι αυτά είναι τα πραγματικά σχέδια. Θα είμαστε εδώ, για να παρακολουθήσουμε από κοντά τις εξελίξεις, την πορεία υλοποίησης του έργου που έχει τη σφραγίδα του Κώστα Καραμανλή και την προεκλογική δέσμευση του σημερινού Πρωθυπουργού. Για να διασφαλίσουμε ότι θα πραγματοποιηθούν αυτά που δεσμεύτηκε σήμερα η Κυβέρνηση.
Θα παρακολουθούμε το έργο σε κάθε βήμα. Όλοι οι Αργολείς, ανεξάρτητα τι ψηφίζουμε, σε αυτήν την υπόθεση είμαστε ενωμένοι. Ζητήματα όπως το κορυφαίο αναπτυξιακό έργο του Αναβάλου δεν έχουν χρώμα. Αφορούν το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας. Κρίνουν την αναπτυξιακή προοπτική της Αργολίδας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, κύριε συνάδελφε, ξέρετε πόσες ανυπόστατες και χωρίς αντίκρισμα υπουργικές αποφάσεις υπογράφηκαν προεκλογικά; Ατέλειωτες. Και αυτό ακριβώς δείχνει αυτό που ανέφερα στην πρωτολογία μου, ότι στο πρόγραμμα υπήρχαν 450.000.000 ευρώ για τα εγγειοβελτιωτικά και εντάξατε έργα, χωρίς οικονομικό αντίκρισμα πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Εν πάση περιπτώσει, τα ιεραρχούμε, τα χτενίζουμε, βάζουμε τις προτεραιότητες μας, αναλαμβάνουμε τις δεσμεύσεις, που ανέλαβε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και προχωράμε.
Ο Κώστας Καραμανλής δεσμεύτηκε για το έργο το 2009, αφού αναγκάστηκε μετά τη δέσμευση Παπανδρέου να το κάνει. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Εν πάση περιπτώσει, θα προχωρήσει το έργο. Θα πραγματοποιηθεί με τις απαραίτητες διαδικασίες, με ολοκληρωμένες μελέτες, που να δίνουν στο έργο προοπτική και βιωσιμότητα, με ανοικτές διαδικασίες που θα ελαφρύνουν την αγωνία του αγρότη.
Γνωρίζουμε πραγματικά πως η αναβάθμιση του Ανάβαλου είναι ένα βασικό συλλογικό εγγειοβελτιωτικό έργο της περιοχής, καθώς η ορθολογική εκμετάλλευση των πηγών του μπορεί να καλύψει συνολικές αρδευτικές ανάγκες του αργολικού πεδίου.
Ειδικότερα, το έργο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αναλογιζόμενοι ότι η γεωργική γη στο Νομό Αργολίδας καταλαμβάνει σχεδόν επτακόσιες χιλιάδες στρέμματα, με δεσπόζουσα καλλιέργεια τα εσπεριδοειδή, τα οποία καλύπτουν συνολικά είκοσι χιλιάδες στρέμματα, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία τους, δηλαδή τα εκατόν δέκα χιλιάδες στρέμματα βρίσκονται στην περίμετρο του έργου που είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Προχωρούμε, λοιπόν, συντεταγμένα στην υλοποίηση του αρδευτικού έργου, με την απαραίτητη χρηματοδότηση μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει οριστεί και με διαφανείς διαδικασίες.
Επί του παρόντος, τα έργα αναβάθμιση αντλιοστασίου και φράγματος Ανάβαλου, βελτιώσεις υφισταμένων δικτύων Ανάβαλου και μεταφορά και διανομή άρδευσης από τα δίκτυα Ανάβαλου στις περιοχές που ανέφερα στην πρωτολογία μου, βρίσκονται στο στάδιο της προέγκρισης από τη διαχειριστική αρχή, ενώ τα έργα μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από τα δίκτυα Αναβάλου στους Δήμους Ασκληπιού και Επιδαύρου, στο Δήμο Ερμιονίδας του Νομού Αργολίδας βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού των μελετών.
Προχωράμε, λοιπόν, άμεσα στις απαραίτητες διαδικασίες μ’ ένα και μοναδικό στόχο: Να δώσουμε προοπτική στο αγροτικό επάγγελμα, να βελτιώσουμε το εισόδημα του πληθυσμού της υπαίθρου, να κάνουμε ανταγωνιστική την ποιότητα των προϊόντων και ειδικότερα στο Νομό Αργολίδας, όπου παράγονται, όπως σωστά επισημάνατε, ελιές, κηπευτικά, βερίκοκα και άλλα σημαντικά προϊόντα για τον αγροτικό μας τομέα. Γιατί αν θέλουμε να μιλάμε για μια γεωργία με μέλλον, πρέπει όλοι μαζί να σκύψουμε πάνω από τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για την ορθολογική διαχείριση και την προστασία των υδάτινων πόρων της χώρας μας, καθώς το νερό αποτελεί σημαντικό αγαθό, τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το γεωργό, ένα αγαθό που για κάποιες χώρες ήδη θεωρείται χρυσός.

Ζητούν ανάδειξη της Ακροναυπλίας

Ο συνδυασμός «Ναύπλιο η Άλλη Πρόταση», με σύνθημα την ανάδειξη των μνημείων της πόλης, κάλεσε τους πολίτες του Ναυπλίου σε μια συγκέντρωση την προηγούμενη Κυριακή για μια γνωριμία με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακροναυπλίας.
Ξεκινώντας την περιήγηση, εκπρόσωπος του συνδυασμού ανέφερε τις απόψεις της παράταξης για το ρόλο των πολιτών, του δήμου και της αρχαιολογικής υπηρεσίας στην διαδικασία της ανάδειξης των μνημείων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η προστασία και η ανάδειξη των μνημείων δεν είναι μόνο μια υπόθεση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, αλλά αφορά όλους μας. Δημοτική αρχή δημότες και αρχαιολογική υπηρεσία.
Την αρχαιολογική ενημέρωση ανέλαβε η αρχαιολόγος της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Νατάσσα Βασιλείου. Στην εκδήλωση έκανε παρέμβαση η αρχιτεκτόνισσα Ειρήνη Οικονομοπούλου, η οποία σε μεταπτυχιακή εργασία της στο Ε.Μ.Π έχει μελετήσει και έχει καταθέσει πρόταση για αποκατάσταση και ανάδειξη του ανατολικού μέρους του «Φράγκικου Κάστρου» της Ακροναυπλίας. Παρεμβάσεις έγιναν και από τον αρχαιολόγο της Δ Ε.Π.Κ.Α. Χ Πιτερό.
Στην πορεία περιήγησης γινόταν αναφορά για κάθε ιστορική φάση του Μνημείου. Μεγάλη συζήτηση από τους συμμετέχοντες έγινε με την εικόνα που σήμερα παρουσιάζει το συγκρότημα του ΞΕΝΙΑ. Κατατέθηκαν απόψεις και για αποκατάσταση του κτηρίου, σεβόμενη την αρχιτεκτονική του αλλά και απόψεις για κατεδάφιση.
Στο χώρο των ερειπίων από το γκρέμισμα του στρατιωτικού νοσοκομείου (δίπλα από την εκκλησία των Αγ Αναργύρων) συζητήθηκε η πρόταση της Ειρήνης Οικονομοπούλου για δημιουργία στα υπάρχοντα εναπομείναντα υπόγεια κτήρια, χώρου που ο επισκέπτης να μπορεί να ενημερωθεί για την οχυρωματική εξέλιξη της Ακροναυπλίας. Το σημαντικό ενδιαφέρον που τονίστηκε από όλους είναι η διαχρονικότητα του Μνημείου. Συνυπάρχουν αρχαία κατάλοιπα από τον 4ο π.Χ αιώνα τους βυζαντινούς χρόνους την Φραγκοκρατία την ενετική μέχρι και την Καποδιστριακή περίοδο. Επίσης κατατέθηκε και η πρόταση για δημιουργία ενός μικρού χώρου για παραστάσεις στα εναπομείναντα ερείπια.
Στην διάρκεια της ξενάγησης έγιναν πολλές παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες. Διαπίστωσαν όλοι την καταστροφή που έχει γίνει στον αρχαιολογικό χώρο από τα έργα για την κατασκευή της δεξαμενής της πόλης, τα δίκτυα τροφοδοσίας νερού και το διυλιστήριο.
Ειδική αναφορά από τον συνδυασμό έγινε για την σύγχρονη μαύρη ιστορία της Ακροναυπλίας που αφορά την λειτουργία των φυλακών. Φυλακές που στέγασαν ανθρώπους για τις ιδέες τους. Φυλακές που λειτούργησαν από το 1935 έως το 1970 που γκρεμίστηκαν για να αρχίσει η κατασκευή του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Ξενία Παλλάς. Η «Άλλη Πρόταση» αναφέρθηκε στην σύμβαση με την εταιρεία που έχει νοικιάσει το συγκρότημα από τα ΕΤΑ και τις εργασίες που έγιναν στον αρχαιολογικό χώρο χωρίς τις απαιτούμενες άδειες.
Η ξενάγηση, ολοκληρώθηκε στο χώρο του ελικοδρόμιου στην Ακροναυπλία με αναφορά εκ μέρους της άλλης πρότασης για το θέμα της ανάδειξης αξιοποίησης της καστρονησίδας Μπούρτζι. Στην συζήτηση παρενέβη και ο δικηγόρος κ. Κ. Γκότσης ο οποίος έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας με θέμα αντίθεσή του για την διαχείριση των μνημείων από φορείς εκτός από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Στο τέλος της εκδήλωσης διατυπώθηκαν από την «Άλλη Πρόταση» οι προτάσεις για την ανάδειξη του μνημείου.
1.Ολοκλήρωση μελέτης εφαρμογής για την διαμόρφωση πορείας περιήγησης στον Αρχαιολογικό χώρο (πινακίδες σχέδια, χώροι στάσης θέασης κ.λπ)
2.Μελέτη για στερεωτικές εργασίες
3.Άμεσα να ανοίξει η πύλη του Σαγγρέδου που συνδέει την ιστορικό κέντρο με το κάστρο και είναι από τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας που έχει νοικιάσει το ξενοδοχειακό ασυγκρότητα.
4.Δημιουργία χώρου για εκδηλώσεις και στεγασμένου χώρου ενημέρωσης σε σχέση με την οχυρωματική εξέλιξη του κάστρου στο χώρο του παλαιού στρατιωτικού νοσοκομείου.
5.Συνεργασία της Τοπικής αυτοδιοίκησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων για την ολοκλήρωση των μελετών
6.Κοστολόγηση των παρεμβάσεων για να ενταχτεί το προτεινόμενο έργο στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση.
7.Άμεση παρέμβαση του δήμου για την άθλια κατάσταση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος ΞΕΝΙΑ.
8.Το Μπούρτζι πρέπει να είναι στην διαχείριση του Υπουργείου Πολιτισμού και ο δήμος Ναυπλίου να καταθέσει τις απόψεις του για το πώς βλέπει τη λειτουργία του.

Ποιος φέρει την ευθύνη για το Μπούρτζι;


Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

 ΠΟΛΥ ΚΟΥΒΕΝΤΑ γίνεται για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Μπούρτζι – χρόνια τώρα – και το θέμα επανήλθε ξαφνικά με ρεπορτάζ που προέκυψε μετά από καταγγελίες επισκεπτών, οι οποίοι είδαν την άθλια κατάσταση που επικρατεί εκεί και την εγκατάλειψη της καστρονησίδας.
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ μοιάζει η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, να μην γνωρίζει και να περιμένει να μάθει από τις εφημερίδες ότι ο δήμος Ναυπλίου δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης εδώ και –πέντε ολόκληρα χρόνια. Δηλαδή, δεν λειτουργεί τίποτα στο Ελληνικό κράτος!!!
ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ και αν οι υπεύθυνοι του μνημείου δεν γνώριζαν τα περί υπογραφής και προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τόσα χρόνια δεν βλέπουν την εγκατάλειψη στο μεγαλείο της; Και ακόμα αν δεν έχουν προσωπικό – όπως λένε – ποτέ δεν πήγαν ούτε καν ως τουρίστες στο Μπούρτζι, για να δουν το μαύρο χάλι που επικρατεί; Πόσο μάλλον, όταν οι ίδιοι χαρακτηρίζουν το μνημείο ως  «μέγιστης σπουδαιότητας μνημείο και ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα του ελληνικού χώρου», πράγμα που σημαίνει ότι θα έπρεπε ακόμα και χωρίς προσωπικό θα έπρεπε να έχουν δώσει άμεση προτεραιότητα.
ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ξαφνικά ότι πρέπει να περιέλθει η χρήση του φρουρίου στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, προκειμένου ο φορέας προστασίας και ο φορέας διαχείρισης να ταυτίζονται; Δηλαδή όταν έγινε η παραχώρηση δεν ελήφθη υπόψιν η άποψη της 25ης Εφορείας ως κατ΄ εξοχήν αρμόδιας υπηρεσίας; Το κράτος δηλαδή είναι ξέφραγο αμπέλι ακόμα και στο θέμα της προστασίας των μνημείων του;
 Ο ΙΔΙΟΣ ο υπουργός Πολιτισμού πλέον πρέπει να δώσει λύση για το μνημείο που γκρεμίζεται, μιας και ο δήμος, τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ή η Εφορεία Αρχαιοτήτων, δεν είναι ικανοί να προστατεύσουν το Μπούρτζι. Κάποια στιγμή ο Παύλος Γερουλάνος πρέπει να ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα αυτό. Επιτέλους ας γίνει κάτι πέραν από τις δικαιολογίες κάθε μορφής, απ΄ όπου κι αν προέρχονται.

Ο λαϊκισμός σε κορύφωση

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ της οδού Κορίνθου στο Άργος δεν αποτελεί μόνο μνημείο παραγοντισμού, με το στένεμα της οδού επί χούντας για την διευκόλυνση ημετέρων, ούτε με την συχνή αλλαγή κατεύθυνσης και τις εξυπηρετήσεις των ΙΧ, αλλά και για τον τρόπο που δημοτική αρχή και αντιπολίτευση χειρίζονται τις ενστάσεις για τα εκτελούμενα έργα.
Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Άργους γύρω από τα έργα στην βορινή Είσοδο της πόλης κατέδειξε πως όλη η συζήτηση δεν γινόταν μόνο ερήμην των πολιτών, αλλά και εναντίων αυτών, αφού περιλάμβανε μόνο τα εμπορικά συμφέροντα κάποιων που θα ήθελαν αν ήταν δυνατόν να επεκτείνουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες ακόμα και επί του δρόμου.
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ δημοτική αρχή, έχει επανειλημμένα δείξει με τα έργα της, ανάπλαση Καποδιστρίου, μελέτη Κεφαλαρίου, μετατροπή των πεζοδρομίων σε πάρκινγκ στην Δαναού και στην Β. Σοφίας, διαμόρφωση Κορίνθου κ.λπ. πως η αστικοποίηση που προωθεί ενισχύει την χρήση και τον ρόλο των ΙΧ σε βάρος εναλλακτικών μέσων μεταφοράς, όπως είναι το ποδήλατο.
Η ΣΤΑΣΗ όλων ανεξαιρέτως των δημοτικών συμβούλων πάνω στο θέμα της διαμόρφωσης της Κορίνθου, αποδεικνύει περίτρανα πως όσα υπόσχετο η σημερινή αρχή για ποιότητα της ζωής των πολιτών στο ξεκίνημά της ήταν «μπαρούφες» εκτός φυσικά και αν εννοούσε ως ποιότητα ζωής την άνετη κίνηση των ΙΧ στο κέντρο της πόλης.
ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ επίσης πως η αντίληψη μειοψηφίας και πλειοψηφίας συμπίπτει στον επιμέρους κατακερματισμό των προβλημάτων της πόλης, θεωρώντας πως η διαμόρφωση ενός δρόμου είναι καθαρά υπόθεση μόνον εκείνων που εμπορεύονται πλησίον αυτού ή που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο. Παράλληλα γίνεται εμφανείς η αδυναμία κατανόησης πως η αύξηση των ΙΧ και της εποχούμενης κίνησης, προϋποθέτει κατασκευή νέας εισόδου- εξόδου στην Κορίνθου, αφού και η γέφυρα του ξεριά, κατασκευασμένη πριν 40 χρόνια δεν μπορεί με το πλάτος της να εξυπηρετήσει άλλο τις κυκλοφοριακές ανάγκες.
ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ δεν ήταν παρά φτηνός λαϊκισμός πλειοδοσίας λόγω της παρουσίας ακροατηρίου.

Μπουάνα Ουρουμία


Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Στην καθημερινή μου διαδρομή πρώτη επί ποδηλάτου καλημέρα στο περίπτερο του Χάρη, ανεφοδιασμός πληροφόρησης με τις καθημερινές εφημερίδες. Στο περίπτερο μπροστά μια ιδιαίτερα καλοντυμένη κυρία ( λες και έχει και επίδειξη μόδας το περίπτερο) είχε πιάσει υπό μάλης 4-5 κουτσομπολίστικα περιοδικά.
-         Χάρη πιάσε και 4 καμήλες
-         Παρακαλώ
-         4 πακέτα κάμελ σου λέω
Μαζί της και ο μικρός της γιος που περίμενε το σχολικό λεωφορείο.
-         Μαμά να πάρω μια τυχεροσακούλα ;
-         Σου είπα όχι , είναι σκουπίδια , δεν είναι οικολογικά και πρέπει να κάνεις και οικονομία!!!
Ο μικρός δεν πρόλαβε να διεκδικήσει τίποτα ήρθε το κίτρινο σχολικό και τον παρέλαβε.
-         Χάρη γράφτα μαζί με τα άλλα, στο τέλος του μήνα θα στα πληρώσω, παίρνω τα ενοίκια και ξοφλάω.
-         Την είδες (μου λέει ο Χάρης) , πήρε περιοδικά και τσιγάρα αξίας 25- 30 ευρώ και έκανε οικονομία για τα δυο ευρώ της τυχεροσακούλας. Για τις εφημερίδες σου πέρνα αργότερα άργησε ο Άργος ( το πρακτορείο) .
Έτσι όπως αποκρίνονταν η κυρία ήταν να την λυπάσαι. Μια κυρία τίποτα με πολλά λεφτά, βουτηγμένη στην μανιοκατάθλιψη η καθημερινής της ζωή. Πίσω από καπνούς τσιγάρων να προσπαθεί να κρύψει το κενό της , στους καφέδες να καταπίνει τα αδιέξοδα της και στο χρατς χρούτς των περιοδικών να ξεφυλλίζει τον καθημερινό της χρόνο.
Κατεβαίνοντας προς την λαϊκή αγορά , πετάγεται απότομα μπροστά μου  ο Γιωργάρας από το εμπορικό κατάστημα του αδελφού του και με γραπώνει από το ποδήλατο.
-         Μην πας πουθενά κάτσε να σου πω για τον «βλάχο» μέσα.
Και βγάζει μέσα από το μπουφάν του ένα ασημένιο παπούτσι που αντανακλά έντονα στο φως.
-Μπουάνα Ουρουμία ( λέει και ξεσπά σε έντονα γέλια , αντανακλαστικά άρχισα να γελάω και εγώ χωρίς να έχω καταλάβει τίποτα) .
Τον Γιωργάρα τον γνώριζα από την γειτονιά και από το σχολείο. Από μικρός ατίθασος, ασυμβίβαστος με δική του κοσμοαντίληψη, είχε ακολουθήσει τον δικό του προσωπικό δρόμο , η μουσική , οι στίχοι και να φτιάχνει ατάκες ήταν τα χόμπι του και ήταν και πολύ καλός.
-         Τι είναι αυτό τον ρωτάω (κοιτώντας το παράξενο παπούτσι).
-         Γίνεται μεγάλη φάση με τον «βλάχο» μέσα ( και ξεσπά ξανά σε γέλια )
Όταν ο Γιωργάρας έλεγε «βλάχος» σε καμία περίπτωση δεν εννοούσε την φυλή των βλάχων την οποία τιμούσε ιδιαίτερα και για τις μουσικές τους και για τους χορούς και τα έθιμα τους. «Βλάχος» στον προσωπικό του κώδικα ήταν ο άνθρωπος που ξαφνικά βρίσκεται με πολλά λεφτά ή εξουσία. Και όχι μόνο δεν τα διαχειρίζεται σωστά αλλά τα χρησιμοποιεί για να καλύψει καταπιεσμένες ψυχολογικές ανάγκες ή για να πείσει τον εαυτό του  και τους άλλους ότι ανήκει σε κάποια άλλη τάξη ή σε κάποια άλλη κατάσταση .
-         Ο «βλάχος» ( συνεχίζει ο Γιωργάρας) έχει κάνει φοβερή κονόμα τα τελευταία χρόνια του ήρθαν και δυο επιδοτήσεις μαζεμένες και την ψώνισε . Μπαίνει μέσα και λέει του Κώστα θέλω δυο κουστούμια να τους πεθάνω όλους και να με προσκυνάνε.
Ο Κώστας ήταν ο αδελφός του Γιωργάρα γεννημένος έμπορος , ικανός να πουλήσει σε Εσκιμώο ψυγείο και σε κάτοικο της ερήμου πηγάδια. Αλλά και αυτός γονιδιακά όπως ο Γιωργάρας δεν τους πήγαινε τους «δήθεν» Ήταν όμως  υποχρεωμένος να τους εξυπηρετεί.
-         Ε δεν σου λέω τι έγινε μέσα. Ότι λαμέ ότι μπιχλιμπιδωτό είχε, του έχει φορέσει πάνω του και ο άλλος κορδώνεται και καμαρώνει. Έχεις δει κάτι φορτηγά από την Ινδία γεμάτα στολίδια που μόλις φαίνεται ο οδηγός στο τιμόνι, έτσι τον έχει κάνει. Κοιτάζεται με καμάρι στον καθρέφτη και μας λέει
-         Θα μπω στο καφενείο και θα με προσκυνάνε όλοι.
-         Τότε ο Κώστας βγάζει και το τελευταίο κομμάτι για να ολοκληρώσει το παζλ τα ασημένια παπούτσια. Εγώ δεν κρατιόμουνα βάζω στο κασετόφωνο Στανίση «σε έχω κάνει θεό» ο Κώστας δαγκώνεται να μην γελάσει. Θεό θα σε κάνω του λέει ο Κώστας και του δίνει τα παπούτσια, αλλά το βλέμμα του «βλάχου» ξαφνικά αλλάζει
-         Μόλις βάλεις και αυτά Μητσάρα του λέει όλοι θα πέσουν στα πόδια σου. (Του λέει ο Κώστας).
-         Ρε Κώστα μπας και πας να με φλωρετέψεις με τούτα τα ασημικά;
-         Ε δεν κρατιούμουνα σε είδα που πέρναγες πήρα το άλλο ασημικό και βγήκα έξω , λατέρνα είχε γίνει από τα μπιχλιμπίδια τα παπούτσια τον μάραναν ( και ξανά ξεσπά σε γέλια) Μπουάνα Ουρουμία μου λέει ξανά και μπαίνει μέσα στο μαγαζί.
Για τις εφημερίδες μπόρεσα να πάω το μεσημέρι στο Χάρη, Εκεί πάλι η νεόπλουτη κυρία με νέα στολή αυτή την φορά , ένα περιοδικό στο χέρι και να παίρνει και με το άλλο δυο πακέτα καμήλες, Έκανε τα κουμάντα της και για το υπόλοιπο της ημέρας. Περίμενε το παιδί της και έκανε και την μεσημβρινή της λαθρανάγνωση από τους τίτλους των εφημερίδων.
-         Που θα φθάσει αυτή η οικονομική κρίση , πως θα τα βγάλουμε πέρα ;
Δεν πρόλαβα να πω τίποτα γιατί πετάχτηκε από το σχολικό ο μικρός και έφυγαν βιαστικά μάνα και γιος ταυτόχρονα  ο Χάρης μου δίνει τις εφημερίδες
-         Μπουάνα Ουρουμία , του λέω
-         Τι ;
-         Μπουάνα Ουρουμία κύριε ελέησαν στα σουαχίλι , η καινούργια ατάκα του Γιωργάρα
Υ.Γ.
Σίγουρα υπάρχει οικονομική κρίση αλλά ξεχάσαμε την κρίση αξιών που καλλιεργήσαμε μόνοι μας εδώ και πολλά χρόνια μόνοι μας. Οπαδοί ενός κινήματος ευζωίας γίναμε «δήθεν»  , «βλάχοι» που λέει και ο Γιωργάρας. Λησμονώντας την καταγωγή μας, πνίγοντας την ταξική μας συνείδηση γίναμε «νέο- καταναλωτές», «νέο- ψευτόπλουτοι» , «νέο- λούμπεν», θαμπωμένοι από τα στολίδια του συστήματος που δεχθήκαμε να αγοράσουμε ξεπουλώντας την ψυχή μας. Για να κάνουμε φιγούρα και να  μας προσκυνάνε. Μόνο που τα στολίδια τα αγοράσαμε με δανεικά και το πάρτυ της κατανάλωσης τελείωσε. Αντί να πετάξουμε από πάνω μας τα κουστούμια της εξουσίας που μόνοι μας φορέσαμε και  μας αγκύλωσαν, προβληματιζόμαστε για τα ασημένια παπούτσια λες και αυτά θα ορίζουν το δρόμο που θα βαδίζουμε !!
Η κρίση όσο και να φαίνεται παράξενο είναι μια ευκαιρία να απαλλαγούμε από τα «δήθεν» που μας βαραίνουν προς τα κάτω. Είναι μια ευκαιρία ξαλαφρωμένοι  να ανεβούμε λίγο ψηλότερα, Αλλιώς Μπουάνα Ουρουμία!!!


23/1/10

Η έκδοση 21.1.2010


21/1/10

Argolida tv: Άθλια η εικόνα στο Μπούρτζι


Watch live streaming video from argolida at livestream.com

Argolida tv: Η επιστροφή Μπούρη στον δήμο Άργους


Watch live streaming video from argolida at livestream.com

Argolida tv: Η συνεδρίαση ΤΕΔΚ Αργολίδας για τον "Καλλικράτη"


Watch live streaming video from argolida at livestream.com

20/1/10

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 21.1.2010


Αρχίζουν τα προεκλογικά για αιρετό Περιφερειάρχη. Κανένα όνομα από την Αργολίδα

Παρ΄ ότι ακόμα βρίσκεται σε διαβούλευση το σχέδιο «Καλλικράτης» για την διοικητική μεταρρύθμιση, το ενδιαφέρον πολιτικών προσώπων για την θέση του υποψήφιου Περιφερειάρχη αρχίζει να γίνεται εμφανές και να δημοσιοποιείται, έστω και κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Πρόκειται για έναν παρασκηνιακό αγώνα που γίνεται πριν καν γίνουν εμφανείς οι τελικές προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών.
Η θέση του αιρετού Περιφερειάρχη, πάντως, εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού αν προχωρήσει ως έχει το σχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης, τότε αυτός που θα εκλεγεί, θα έχει υπό την ευθύνη του, το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου, δηλαδή όλους τους νυν νομούς εκτός από την Ηλεία και την Αχαΐα.
Τα σκήπτρα για μια θέση υποψηφίου κερδίζουν, μέχρι στιγμής, οι περιοχές της Μεσσηνίας και της Κορινθίας. Από την Αργολίδα δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον, πλην του Γιάννη Μανώλη, που φαίνεται ότι αλλάζει ρότα.
Ο δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός φαίνεται ότι είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, μιας και η υποψηφιότητα του Ροβέρτου Σπυρόπουλου, που ακουγόταν δεν ισχύει πλέον. Ο κος Σπυρόπουλος τοποθετήθηκε στο υπουργείο Εργασίας.
Εκτενή αναφορά στο θέμα των αιρετών υποψηφίων Περιφερειαρχών είχε το «Βήμα της Κυριακής», όπου απουσιάζουν παντελώς ονόματα από το νομό Αργολίδας.
Ως επικρατέστερος από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, φέρεται ότι είναι ο νομάρχης Μεσσηνίας και πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος.
Ο πρώην βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανώλης που ασχολείται τώρα με τα κομματικά της Νέας Δημοκρατίας από την θέση του γραμματέα Συνδικαλιστικών φορέων, φέρεται ότι έχει ενημερώσει τον Αντώνη Σαμαρά πως επιθυμεί να πολιτευτεί στην Β΄ Αθήνας.
Πάντως, εκτιμάται ότι η δύναμη που θα αποκτήσει ο αιρετός Περιφερειάρχης, θα είναι τεράστια. Μάλιστα κάποιοι χαρακτηρίζουν τους Περιφερειάρχες που θα προκύψουν από το σχέδιο Καλλικράτης, ως «μικρούς Πρωθυπουργούς».
Πάντως όπως αναφέρει και το δημοσίευμα του «Βήματος» οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων, τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου, όσο και ο Αντώνης Σαμαράς, δεν έχουν μπει καν στην διαδικασία να συζητήσουν ούτε σε θεωρητικό επίπεδο για τα χρίσματα των αιρετών Περιφερειαρχών.

Παύουν το Ναύπλιο ως πρωτεύουσα


Οι νέες διοικητικές αλλαγές που αναμένονται να εφαρμοστούν με τον Καλλικράτη, οδηγούν ουσιαστικά. Πέρα από τις συνενώσεις των Δήμων και στην κατάργηση των πρωτευουσών των νομών, αφού θα μείνουν ουσιαστικά χωρίς αντικείμενο, αφού ως περιφερειακό κέντρο αυτοδιοίκησης αναμένεται να οριστεί για την περιφέρεια Πελοποννήσου, η Τρίπολη, όπως ήταν και επί τουρκοκρατίας.
Το μόνο που μένει είναι ίσως κάποιες υπηρεσίες του κράτους, ο ρόλος των οποίων θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί, αφού δεν θα ισχύουν τα σημερινά διοικητικά όρια. Το σημαντικότερο κομμάτι των υπηρεσιών της σημερινής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης θα υπαχθεί στην Περιφερειακή Επιτροπή.
Οι νέες Δευτεροβάθμιες Αυτοδιοικήσεις προέρχονται από τη συνένωση των υφισταμένων  Νομαρχιακών Διοικήσεων οι οποίες καταργούνται.
Η εδαφική περιοχή των νέων οργανισμών περιλαμβάνει το άθροισμα της εδαφικής περιοχής των καταργούμενων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Οι οργανισμοί της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, από τις σημερινές 54 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, τις 3 διευρυμένες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και τα 19 επαρχεία, δηλαδή ένα σύνολο 76 διοικητικών   ενοτήτων, εξελίσσονται σε περιφερειακές αυτοδιοικήσεις σε αριθμό  ανάλογο  των σημερινών 13 διοικητικών περιφερειών. Ειδικά στην   Αττική και στη Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζονται με ειδικές ρυθμίσεις τα     θέματα μητροπολιτικού χαρακτήρα.
Στα όρια αυτά συγκεντρώνονται τα απαραίτητα δημογραφικά, κοινωνικά και οικονομικά μεγέθη για το σχεδιασμό, προγραμματισμό και υλοποίηση της αναπτυξιακής πορείας, της διατήρησης  της   κοινωνικής  συνοχής. Εξυπηρετείται, επίσης, η αποτελεσματικότερη υπεράσπιση και διεκδίκηση των συμφερόντων των Ελληνικών περιφερειών στα αρμόδια όργανα της ΕΕ (Επιτροπή των Περιφερειών κ.ο.κ.) θεμελιώνεται, έτσι     η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με άμεσα αιρετό περιφερειακό συμβούλιο και άμεσα αιρετό περιφερειάρχη και με ενσωματωμένους ως διαμερίσματα τους σημερινούς νομούς, που εκπροσωπούνται στο    περιφερειακό συμβούλιο με καθορισμένο αριθμό συμβούλων ανάλογα του πληθυσμού κάθε νομού.
Στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση μεταφέρονται εκείνες οι αρμοδιότητες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης που ασκούνται αποτελεσματικότερα σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς επίσης και αρμοδιότητες που ασκούνται σήμερα από την κρατική περιφέρεια, εκτός από όσες, έχοντας αμιγώς
κρατικό χαρακτήρα, παραμένουν στην αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση.

Το Σύστημα Περιφερειακής Διακυβέρνησης
Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχες και Εκτελεστική Επιτροπή
Ο Περιφερειάρχης
Ο άμεσα αιρετός Περιφερειάρχης ασκεί τις καταστατικές και τις εκτελεστικές  αρμοδιότητες του, συνεργαζόμενος με την Περιφερειακή Επιτροπή στην οποία μετέχουν και οι Αντιπεριφερειάρχες.
Οι Αντιπεριφερειάρχες
Οι Αντιπεριφερειάρχες επιλέγονται μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων από τον Περιφερειάρχη. Διακρίνονται σε θεματικούς και τοπικούς, ενώ οι σχετικοί ρόλοι μπορούν να συμπίπτουν στο ίδιο  πρόσωπο. Οι  πρώτοι αναλαμβάνουν την ευθύνη των βασικών τομέων   αρμοδιότητας της περιφέρειας.
Οι τοπικοί Αντιπεριφερειάρχες είναι αρμόδιοι για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, που ταυτίζονται με τις τέως Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τα Νομαρχιακά Διαμερίσματα, τα οποία, όπου υπάρχει ανάγκη (π.χ. Αττική) ανασχεδιάζονται. Οι Αντιπεριφερειάρχες επιλέγονται μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων που εκλέγονται στην αντίστοιχη περιοχή.
Η Εκτελεστική Επιτροπή
Η Εκτελεστική Επιτροπή, είναι το συλλογικό επιχειρησιακό - εκτελεστικό όργανο στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις. Αποτελείται    από τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες. Στις συνεδριάσεις συμμετέχει ο Γενικός Γραμματέας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ενώ μπορεί να καλούνται και οι Διευθυντές. Ως συλλογικό όργανο με επιτελικό ρόλο, η Εκτελεστική Επιτροπή αναλαμβάνει και αρμοδιότητες που αφορούν τον περιφερειακό προγραμματισμό και ενδεικτικά: Την ευθύνη για την κατάρτιση και την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, το οποίο εισηγείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Την κατάρτιση και εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας και την ευθύνη της υλοποίησης του. Την εναρμόνιση των προτάσεων των υπηρεσιών της περιφέρειας ως προς τον προϋπολογισμό και την υποβολή σχετικής γνώμης προς τη Περιφερειακή Επιτροπή, πριν την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Την υποβολή, προς το Περιφερειακό Συμβούλιο,   ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων και την ευθύνη για την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο
Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι το βασικό όργανο με το τεκμήριο αρμοδιότητας εντός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, με σημαντικό επιτελικό και ελεγκτικό ρόλο, ενώ αναβαθμίζεται η θέση της αντιπολίτευσης.
Ενόψει των νέων μεγεθών,  ενισχύονται αποφασιστικά οι  Επιτροπές του Περιφερειακού     Συμβουλίου,     οι     οποίες    έχουν    ανάλογη    προς    το Περιφερειακό   Συμβούλιο   σύνθεση   και   έχουν,   με   βάση   τον   σχετικό κανονισμό ή/ και σχετική ειδική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, και αποφασιστικές αρμοδιότητες.
Η Περιφερειακή Επιτροπή
Η Περιφερειακή Επιτροπή αναλαμβάνει, στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις, το ρόλο και τις  αρμοδιότητες της νυν Νομαρχιακής Επιτροπής. Καθιερώνεται η αναλογικότερη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, ενώ παράλληλα ενισχύεται ο εποπτικός και ελεγκτικός της ρόλος ως προς τα οικονομικά της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Ως προς την εποπτεία των οικονομικών (εκτέλεση- υλοποίηση προϋπολογισμού,  πορεία εσόδων - εξόδων κλπ.) και γενικότερα της διαχείρισης της περιφέρειας (έλεγχος απευθείας αναθέσεων,  υλοποίηση τεχνικού προγράμματος, έργων / προμηθειών κ.ά.), η Περιφερειακή Επιτροπή, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον κανονισμό λειτουργίας της, ενημερώνεται  σε τακτά  χρονικά  διαστήματα  από τις υπηρεσίες  και τα αιρετά εκτελεστικά όργανα της περιφέρειας και εισηγείται  σχετικά στο Περιφερειακό  Συμβούλιο.  Στις αρμοδιότητες της   περιλαμβάνεται η κατάρτιση εισηγήσεων και εκθέσεων προς το Περιφερειακό Συμβούλιο για τα εξής, ενδεικτικά, θέματα, όπως ως προς την υλοποίηση του προϋπολογισμού, η υποβολή σχετικής τριμηνιαίας έκθεσης προς το Περιφερειακό Συμβούλιο (βάσει σχετικής εισήγησης των οικονομικών υπηρεσιών που περιλαμβάνει οπωσδήποτε την πορεία των εσόδων - δαπανών), στην οποία πρέπει καταχωρούνται και τυχόν παρατηρήσεις της μειοψηφίας,

Το Σύστημα Δημοτικής Διακυβέρνησης
Η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των δήμων καθώς και των ορίων τους επιβάλλει τον επανασχεδιασμό του συστήματος τοπικής διακυβέρνησης. Η ενσωμάτωση των νέων αρχών δημοκρατικής διακυβέρνησης οδηγεί στην αναβαθμισμένη συμμετοχή του πολίτη,  στη διαβούλευση πριν τη λήψη των αποφάσεων, στη διαφανή άσκηση της εξουσίας και στην υποχρεωτική λογοδοσία όποιου ασκεί δημόσια εξουσία, επιβάλλει την επαναξιολόγηση των δημοτικών θεσμών    διακυβέρνησης, την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό τους αλλά και την αποκεντρωμένη διάρθρωση τους, ώστε να επιτρέπουν την αμεσότερη και    αποτελεσματικότερη συμμετοχή και εξυπηρέτηση του δημότη.

Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι και Εκτελεστική Επιτροπή
Ο Δήμαρχος
Ο Δήμαρχος ασκεί τις καταστατικές και τις εκτελεστικές του αρμοδιότητες, συνεργαζόμενος με την Εκτελεστική Επιτροπή στην οποία μετέχουν οι θεματικοί και τοπικοί Αντιδήμαρχοι. Ως Πρόεδρος της αλλά και της Δημαρχιακής Επιτροπής έχει βασικό ηγετικό ρόλο για τον συντονισμό των δράσεων του Δήμου.  Η περισσότερο ισορροπημένου συστήματος κατανομής εξουσίας, με την αναμόρφωση του θεσμού των αντιδημάρχων συγκρότηση  ενός συλλογικού  εκτελεστικού οργάνου (της Εκτελεστικής Επιτροπής), την καθιέρωση του θεσμού του Συνηγόρου του Δημότη και της  Επιχείρησης, την αναβάθμιση της Δημαρχιακής Επιτροπής (κα, της εκπροσώπησης της αντιπολίτευσης σε αυτήν), του Δημοτικού Συμβουλίου και των Επιτροπών του. Με την ανάληψη των   καθηκόντων του, ο Δήμαρχος παρουσιάζει τις προγραμματικές του   δηλώσεις, οι οποίες εγκρίνονται από το Συμβούλιο.
Οι Αντιδήμαρχοι
Οι Αντιδήμαρχοι κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: τους θεματικούς και τους τοπικούς Αντιδημάρχους, οι ρόλοι των οποίων μπορεί να συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο. Οι Αντιδήμαρχοι επιλέγονται μεταξύ των δημοτικών συμβούλων από τον Δήμαρχο. Οι θεματικοί Αντιδήμαρχοι μπορούν να αντιστοιχούν στη συγκρότηση των βασικών τομέων της διοίκησης.
Οι τοπικοί Αντιδήμαρχοι
Οι τοπικοί Αντιδήμαρχοι είναι αρμόδιοι για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές του Δήμου που ταυτίζονται με τους δήμους / κοινότητες που συνενώνονται στο πλαίσιο της Νέας Αρχιτεκτονικής. Στους δήμους που συνενώνονται υπάρχει ανάγκη για τον εκ του σύνεγγυς συντονισμό των υπηρεσιών στο πλαίσιο των αποφάσεων του δημάρχου. Οι τοπικοί αντιδήμαρχοι επιλέγονται μεταξύ των συμβούλων που προέρχονται από τους συνενούμενους δήμους - κοινότητες και ασκούν αρμοδιότητες που έχουν τοπικό χαρακτήρα. Οι τοπικοί αντιδήμαρχοι αναλαμβάνουν κυρίως το συντονισμό των τοπικών διοικητικών υπηρεσιών, του τοπικού ΚΑΠΗ, παιδικού σταθμού κλπ., την υποστήριξη και τον συντονισμό των τοπικών συμβουλίων κ. ά. Ιδιαίτερα κρίσιμος είναι ο ρόλος των τοπικών Αντιδημάρχων για τις σχέσεις των νέων δήμων προς τους πολίτες των καταργούμενων δήμων/ κοινοτήτων, αφού έτσι δημιουργείται ένας ορατός θεσμός εύκολης τοπικής πρόσβασης και επίλυσης  προβλημάτων, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η απευθείας εκπροσώπηση αυτών των πολιτών στην εκτελεστική λειτουργία του νέου δήμου.
Η Εκτελεστική Επιτροπή
Καθιερώνεται ένα νέο όργανο, η Εκτελεστική Επιτροπή, ως συλλογικό επιχειρησιακό-εκτελεστικό όργανο στους δήμους. Συμμετέχουν, εκτός από τον Δήμαρχο ως Πρόεδρο, όλοι οι θεματικοί και τοπικοί Αντιδήμαρχοι, καθώς επίσης (χωρίς δικαίωμα ψήφου) και ο Γεν,κός Γραμματέας Δήμου (στους δήμους όπου υφίσταται τέτοιο όργανο). Στις συνεδριάσεις της μπορούν επίσης να καλούνται από τον Δήμαρχο κα. να συμμετέχουν και οι Διευθυντές ή άλλοι επικεφαλής των σημαντικότερων οργανικών μονάδων του δήμου ανάλογα με την περίπτωση. Με ένα τέτοιο συλλογικό επιχειρησιακό όργανο αυξάνεται αποφασιστικά η διαφάνεια της δημοτικής δράσης, καθώς και βελτιώνεται θεαματικά, ο συντονισμός των δράσεων και των υπηρεσιών του δήμου.
Ως συλλογικό όργανο με επιτελικό ρόλο, η Εκτελεστική Επιτροπή αναλαμβάνει και αρμοδιότητες που αφορούν το δημοτικό προγραμματισμό και ενδεικτικά: Την ευθύνη για την κατάρτιση και την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, το οποίο και εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Την κατάρτιση και εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου και την ευθύνη της υλοποίησης του.
Την εναρμόνιση των προτάσεων των υπηρεσιών του δήμου ως προς τον προϋπολογισμό και την υποβολή σχετικής γνώμης προς τη Δημαρχιακή Επιτροπή πριν την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Την υποβολή, προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων. Την ευθύνη για την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την παρακολούθηση, αξιολόγηση και συντονισμό των δράσεων των νομικών προσώπων του δήμου, λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές εισηγήσεις των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων.

Συνεδρίασε η ΤΕΔΚ Αργολίδας για το «φιλοσοφικό κομμάτι» του Καλλικράτη


Ο Μάρτης δεν θα είναι μόνο κακός παλουκοκαύτης, αλλά θα κάψει και πολλούς «επιθυμούντες να είναι Δήμαρχοι, αφού θα πρέπει η κατά τόπους Τοπικές ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, να αποφασίσουν για τις γεωγραφικές ενώσεις που κληρονόμησε από τον Καποδίστρια ΙΙ, ο Καλλικράτης.
Με οριακή απαρτία συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή η ΤΕΔΚ Αργολίδας, με βασικό θέμα το θεωρητικό μέρος στο σχέ¬διο «Καλλικράτης» η εφαρ¬μογή του οποίου αναμένεται να αλλάξει ριζικά το χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκηση. Θετικοί κρατώντας όμως και κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με το σχέδιο, που παρουσιάστηκε από τον αντιπρόεδρο της ΤΕΔΚ Χρήστο Τσακαλίαρη, ήταν οι Δήμαρ¬χοι Άργους Βασίλης Μπούρης, Λέρνας Μιχάλης Χασάπης και Λυρκείας Δημήτρης Σκούφης.
Τον προβληματισμό τους εξέφρασαν σχεδόν όλοι όσοι τοποθετήθηκαν στην συνέλευση της Παρασκευής για το κατά πόσο μέσα σε 4 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί χωρίς προχειρότητες η ενοποίηση σε 370 δήμους.
Κυρίως στην κατανομή των δανειακών βαρών μετά την ενοποίηση, στάθηκε ιδιαίτερα ο Δήμαρχος Νέας Κίου Γιώργος Μανινής, ο οποίος μεταξύ άλλων ενθύμισε πως, «κάποιοι Δήμοι έχουν πάρει δάνεια και έχουν κάνει έργα στους Δήμους τους υποθηκεύοντας το σύνολο των εσόδων τους για δέκα χρόνια. Τώρα, μετά την ενοποίηση, οι δημότες των γειτονικών Δήμων θα επιβαρυνθούν με τα δάνεια χωρίς κανένα όφελος.
Αυτά τα χρέη θα διαγραφούν ή θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν το σύνολο των πολιτών, δηλαδή στην εξυπηρέτηση των δανείων θα συμμετέχουν όλοι οι δημότες του νέου Δήμου, σκεφτείτε ένας σημερινός δήμος να έχει υποθηκεύσει το σύνολο των εσόδων του για τα επόμενα 10 χρόνια και μετά την συγχώνευση να απολαμβάνει και να πληρώνουν οι υπόλοιποι σαν κορόιδα».
Ο πρώην Δήμαρχος Άργους, Δημήτρης Πλάτης εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του για την ακολουθούμενη διαδικασία της διοικητικής Μεταρρύθμισης ισχυριζόμενος ότι «στο Συνέδριο τη Κυλλίvns, πέρυσι, η ΚΕΔΚΕ είχε θέσει ως προϋπόθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση την καταβολή των παρακρατηθέντων πόρων για να προχωρήσει η εφαρμογή του Καποδίστρια ΙΙ. Τώρα -και ενώ δεν έχουν δοθεί τα χρήματα αυτό που ανέρχονται σε 330.000.000 ευρώ- οι φιλοκυβερνητικοί δήμαρχοι δέχονται το πρόγραμμα Καλλικράτης και αδιαφορούν για την έλλειψη πόρων κατά την εφαρμογή του. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί να μην γίνει σε αυτή τη φάση η εκλογή αιρετών περιφερειαρχών και μετά το 2010 να ξεκινήσει η μεταβολή του νομοθετικού πλαισίου για τους Δήμους, ώστε μέσα σε 4 χρόνια να έχει ολοκληρωθεί χωρίς προχειρότητες η ενοποίηση σε 370 δήμους».
Στο ζήτημα των ΚΕΠ, τα οποία παίζουν βασικό ρόλο στον Καλλικράτη για την εξυπηρέτηση του πολίτη, στάθηκε ο δήμαρχος Κρανιδίου Δημήτρης Σφυρής, αφού θα πρέπει να δοθούν και νέοι πόροι στους ΟΤΑ προκειμένου να επανδρωθούν ΚΕΠ σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα. Ανάλογες τοποθετήσεις έγιναν από τους περισσότερους αιρετούς που συμμετείχαν στην συνέλευση.
Σε γενικές γραμμές η ΤΕΔΚ επικύρωσε ουσιαστικά παλαιότερη απόφασή της σύμφωνα με την οποία το θεμελιώδες χαρακτηριστικό για τους νέους Δήμους και επομένως το κρίσιμο στοιχείο της όποιας μεταρρύθμισης θα πρέπει να είναι ο ισχυρός και αποτελεσματικός Δήμος, που καταξιώνεται στη συνείδηση των πολιτών ως τέτοιος.
Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση θα πρέπει να στηρίζεται σε πολιτικές με σταθερές παραδοχές, όπως η προσβασιμότητα του πολίτη στη λήψη των αποφάσεων, με κυρίαρχο στοιχείο την «εσωτερική» δημοτική αποκέντρωση και την ενίσχυση των δημοτικών διαμερισμάτων. Ιδιαίτερα θα πρέπει να διασφαλισθεί θεσμικά η λειτουργία των συνοικιακών συμβουλίων, η συμμετοχή των δημοτικών διαμερισμάτων τόσο στη λήψη των αποφάσεων (αντιπροσωπευτικότητα στην εκλογή των δημοτικών συμβουλίων) όσο και στο μοίρασμα της «πίτας», με αυτοτελή διαχείριση και αξιοποίηση των τοπικών πλουτοπαραγωγικών πηγών (π.χ, ανεμογεννήτριες, υφιστάμενες δημοτικές επιχειρήσεις κ.λ.π.)
Η όλη διοικητική μεταρρύθμιση θα πρέπει να στηρίζεται σε μία κεντρική
πολιτική αποκέντρωσης και πόρων. Η διοίκηση να ασκείται ουσιαστικά από κοινού από την κεντρική διοίκηση και την Τ.Α, με ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων κάθε επιπέδου διοίκησης , συντονισμό και συμμετοχή των πολιτών. Επομένως βασικό προαπαιτούμενο είναι η μεταρρύθμιση της ίδιας της κεντρικής διοίκησης.
Πέρα από τις όποιες συνενώσεις, το κυρίαρχο στοιχείο για τον λειτουργικό και ισχυρό Δήμο, είναι η ενίσχυση κ αυτάρκεια των οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών, της πολιτικής προστασίας και της δημοτικής αστυνομίας, καθώς κ η απαλλαγή από την εξυπηρέτηση κρατικών υπηρεσιών (ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, Στατιστικές Υπηρεσίες, ΠΣΕΑ), πράγμα το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία αυτόνομων υπηρεσιών με την ευθύνη των αντίστοιχων φορέων (προσωπικό, μηχανολογικός εξοπλισμός, πόροι) που θα λειτουργούν εντός των Δημοτικών καταστημάτων.
Σημαντική παράμετρος είναι οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής(ιστορικά, πολιτιστικά, κοινωνικά, οικονομικά χαρακτηριστικά). Οι ιδιαιτερότητες αυτές θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε οποιοδήποτε σχεδιασμό και να αποφευχθούν στενά τεχνοκρατικές επιλογές και "ασκήσεις επί χάρτου".
Σε τοπικό επίπεδο Νομού Αργολίδας, εκτιμά η ΤΕΔΚ Αργολίδας ότι πριν την όποια διοικητική μεταρρύθμιση και ανεξάρτητα απ' αυτήν θα πρέπει να επιλυθούν, με άμεση και γενναία χρηματοδότηση της Πολιτείας, βασικά προβλήματα του Νομού, τα οποία αποτελούν τροχοπέδη σε οποιαδήποτε ανάπτυξη, όπως ύδρευση, άρδευση, διαχείριση στερεών αποβλήτων, άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης του Νομού.
Επισημαίνεται πως η ΤΕΔΚ ως αντιπροσωπευτικός φορέας του Α' Βαθμού Τ.Α Αργολίδας θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και όποτε χρειαστεί, στην περίπτωση μάλιστα που γίνουν γνωστές οι προθέσεις της Κυβέρνησης, θα παρέμβει με αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης.

Η άθλια εικόνα της ιστορίας του Ναυπλίου



Μέσα στην εβδομάδα θα γίνει αυτοψία στο Μπούρτζι από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, για να διαπιστωθεί η άθλια κατάσταση που επικρατεί στο ιστορικό μνημείο.
Όσο εκκρεμεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της καστρονησίδας κανείς δεν ασχολείται με το Μπούρτζι, λόγω …έλλειψης αρμοδιότητας. Ο δήμος Ναυπλίου δεν μπορεί –σύμφωνα με τον δήμαρχο να εκταμιεύσει χρήματα – τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα αδιαφορούν, το υπουργείο Πολιτισμού κάνει το κορόιδο.
Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα από την διαμαρτυρία επισκεπτών κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Ντροπή για το Ναύπλιο και για την ιστορία της πόλης αποτελεί η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, στην καστρονησίδα Μπούρτζι, που βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης.
Η καστρονησίδα, σήμερα δεν διαθέτει ούτε καν φύλακα. Όποιος θέλει, οποιαδήποτε ώρα του 24ωρου, μπορεί με μια βάρκα να πάει εκεί και να πάρει ο,τιδήποτε ή ακόμα και να προκαλέσει καταστροφές.
Τίποτα δεν θυμίζει σήμερα στο Μπούρτζι, την παλιά του αίγλη, ιστορία και δόξα.
Η θάλασσα, με τα χρόνια, διέβρωσε το λιμάνι, που κινδυνεύει να βυθιστεί. Η θάλασσα έχει εισχωρήσει κάτω από τον μικρό μόλο και δεν χρειάζονται οι γνώσεις ειδικού για να καταλάβει οποιοσδήποτε, ότι αν δεν γίνουν οι απαραίτητες εργασίες κάποια στιγμή τα κύματα θα τον εξαφανίσουν.
Πιο δίπλα υψηλής τάσης καλώδια που φέρνουν υποθαλάσσια το ρεύμα στο Μπούρτζι, πιθανόν να αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο.
Το Μπούρτζι παραμένει εγκαταλειμμένο πολλά χρόνια, με την δικαιολογία ότι δεν είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Και καταρρέει, χωρίς να υπάρχει ούτε καν κάποια μελέτη, για να ενταχθεί σε πρόγραμμα.
Η εικόνα στο εσωτερικό της καστρονησίαδας, επιεικώς μπορεί να χαρακτηριστεί ως άθλια. Οι σπασμένες πόρτες, τα παραβιασμένα παράθυρα, οι ανοικτοί ηλεκτρικοί πίνακες, και τα φρεάτια που χάσκουν, ή οι τουαλέτες χωρίς φως, είναι μόλις μέρος του προβλήματος.
Κάποιοι, μάλιστα, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, λεηλάτησαν τον χώρο των μαγειρείων και τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος χώρος θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Η πόρτα παρέμενε για χρόνια ανοιχτή, και ένα φως έκαιγε μόνιμα μέρα – νύχτα, το προηγούμενο καλοκαίρι. Κανείς δεν έχει ασχοληθεί ούτε καν να απομακρύνει ό, τι απέμεινε. Μόλις τις τελευταίες ημέρες μπροστά στην απαράδεκτη εικόνα που παρουσίαζε στην κοινή θέα η κουζίνα, έκλεισαν την πόρτα.
Πιο δίπλα ένας τεράστιος χώρος με σπασμένα παράθυρα έχει πλημμυρίσει από τα κύματα. Το τζάκι, ανάμεσα στα νερά, θυμίζει την εποχή που το Μπούρτζι λειτουργούσε ως ξενοδοχείο.
Κατά διαστήματα στον ιστορικό αυτό χώρο, πηγαίνουν ανεξέλεγκτα ερασιτέχνες ψαράδες και χρησιμοποιούν το κάστρο για ψάρεμα στον Αργολικό κόλπο. Κάποιοι ίσως και να διανυχτερεύουν εκεί περιστασιακά, ρυπαίνοντας τον χώρο.
Με μαρκαδόρους και σπρέι ορισμένοι νεοέλληνες επισκέπτες φρόντισαν να αποτυπώσουν το πέρασμά τους από εκεί και να καταθέσουν γραπτώς την …ερωτική τους εξομολόγηση προς την αγαπημένη τους.
Από τον προηγούμενο Ιούλιο, ο δημοτικός συνδυασμός του Ναυπλίου «Άλλη Πρόταση» εκφράζοντας τις ανησυχίες του, έστειλε επιστολή στην 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καταγράφοντας τα περισσότερα από τα προβλήματα που υπάρχουν.
Με κινήσεις χελώνας, η Εφορεία απάντησε στις 9-12-09, ότι άμεσα θα γίνει αυτοψία για να ληφθούν μέτρα.
Από το υποκατάστημα της Εφορείας στο Άργος, λένε ότι η αυτοψία θα γίνει τελικά την επόμενη εβδομάδα…
Η δημοτική κίνηση ζητά α) άμεσα να σχεδιαστεί από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων μαζί με το Δήμο Ναυπλίου, μια προσπάθεια καθαρισμού και συνολικής βελτίωσης της άθλιας αυτής εικόνας, β) να αποκλεισθούν  οι χώροι που σήμερα έχουν λεηλατηθεί, γ) να τοποθετηθούν πινακίδες ενημέρωσης σε σχέση με το μνημείο, δ) να τοποθετηθεί φύλακας στην καστρονησίδα, με καθορισμένο ωράριο - τουλάχιστον τις ώρες που θα επιτρέπονται οι επισκέψεις και ε) να γίνει μια πρώτη έκθεση στατικής επάρκειας για τη σημερινή κατάσταση του μνημείου.
Σύμφωνα με όσα δήλωνε από τον Φεβρουάριο του 2009 ο τότε υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλος, το Μπούρτζι αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του ΕΟΤ, το οποίο από το 1998 έχει περιέλθει στη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση της ΕΤΑ Α.Ε. Αναφορικά με την αξιοποίηση της νησίδας, το 1998 με ΚΥΑ εγκρίθηκε η κατά χρήση παραχώρηση στο Δήμο Ναυπλίου, για 20 έτη από την υπογραφή της σύμβασης, με σκοπό να λειτουργήσει ως Πολιτιστικό Κέντρο. Η ΕΤΑ το 2004 ενέκρινε την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης, πλην όμως δεν ακολούθησε υπογραφή της σύμβασης.
Όπως τονίζει ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς το θέμα έχει «φρενάρει» στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που δεν έχει εκδικάσει ακόμα την προσφυγή ιδιώτη, ο οποίος υποστήριζε ότι κακώς το Μπούρτζι ανήκει στην ΕΤΑ Α.Ε. και κατ΄ επέκταση, δεν μπορεί να παραχωρηθεί στον δήμο.
-«Εφόσον έχει παγώσει το παραχωρητήριο στο Σ.Τ.Ε., εμείς δεν μπορούμε να εκταμιεύσουμε χρήματα για μελέτες και αξιοποίηση, εφόσον δεν γνωρίζουμε ακόμα το ιδιοκτησιακό καθεστώς», λέει ο δήμαρχος Ναυπλίου.
Και προσθέτει ότι ο δήμος με πρωτοβουλία του έχει αναλάβει την καθαριότητα και το ηλεκτροφωτισμό.
Και ο κος Αναγνωσταράς υποστηρίζει πάντως, ότι «το Μπούρτζι χρειάζεται ολοκληρωμένη μελέτη αναστήλωσης, φύλαξη και κατόπιν να αξιοποιηθεί.
Όταν ο δήμος ζήτησε την παραχώρηση της νησίδας στόχευε να δημιουργήσει εκεί Μουσείο Ιστορίας της πόλης σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα. Τίποτα όμως δεν έχει γίνει. Ακόμα και κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που γίνονταν εκεί στο παρελθόν έχουν σταματήσει.
Η άθλια εικόνα που παρουσιάζει το Μπούρτζι ρεζιλεύει όχι μόνο το Ναύπλιο, αλλά όλη την χώρα, διεθνώς, λένε κάτοικοι της πόλης, αφού χιλιάδες επισκέπτες φτάνουν εκεί από κάθε γωνιά της γης και αντικρίζουν την εγκατάλειψη ενός μνημείου, στο μεγαλείο της!

Η επιστροφή Μπούρη


Τόσο κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, όσο και κατά την συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Αργολίδας, ο δήμαρχος Άργους Βασίλής Μπούρης έστειλε μήνυμα προς όλους όσους αποβλέπανε στο να μοιράσουν «τα ιμάτιά του», πως παρά το πρόβλημα της υγείας του θα είναι παρών στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.
«Νοιώθω δυνατός να υπερασπιστώ την θέση και το πρόσωπο μου», ο Δήμαρχος Άργους, Βασίλης Μπούρης, επανέλαβε, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε συνέ¬ντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την α¬πόφαση του να συμμετέχει και πάλι στις εκλογές και να διεκδι¬κήσει το Δήμο Αργους, «όσο μεγάλος κι αν προκύψει αυτός από το σχέδιο Καλλικράτης». Δεν έκρυψε όμως την ανησυχία του για το μέγεθος του νέου Δήμου Άργους, αφήνοντας να διαφανεί, πως η διαχείρισή του, από όποιον και αν εκλεγεί θα είναι δύσκολη, λόγω της μεγάλης έκτασης του που υπολογίζεται να είναι, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ένας από τους πέντε μεγαλύτερους σε έκταση και πληθυσμό στην Περιφέρεια».
Σχετικά με το σχέδιο Καλλικράτη και κατά πόσο βιώσιμο είναι το προτεινόμενο νέ¬ο μοντέλο, μετα¬ξύ άλλων ο Δήμαρχος Άργους τόνισε ότι «ας μην είμαστε πολύ αισιόδοξοι και αυ¬τό το λέω σε επίπεδο της ίδιας της κοινωνίας. Υπάρχουν κενά στην ίδια την κοινωνία μα τα οποία μεταφέρονται στην Αυτο¬διοίκηση. Εγώ προσωπικά βλέ-πω θετικά την επερχόμενη διοι¬κητική μεταρρύθμιση, είναι ανά¬γκη όμως το ΠΑΣΟΚ να την υποστηρίξει».
Όσον αφορά το θέμα των αντιδημάρχων και ειδικότερα της απομάκρυνσης του κ. Γιώργου Αναγνώστου από την θέση του αντιδημάρχου, ο κ. Μπούρης υποστήριξε πως «ο Γιώργος ο Αναγνώστου είναι φίλος μου πολλά χρόνια πριν ασχοληθώ με τον Δήμο και παραμένει». Ανέφερε μάλιστα πως ήταν αντιδήμαρχος για 3 ολόκληρα χρόνια, ενώ οι άλλοι ήταν για πολύ λιγότερο, ενώ και τώρα παραμένει πρόεδρος της μεγαλύτερης δημοτικής επιχείρησης και δεν έχει κανένα παράπονο από την προσφορά του. Υπογράμμισε μάλιστα χαρακτηριστικά πως «οι αντιδήμαρχοι είναι για να βοηθούν το έργο του Δημάρχου».

Τσακωμός για τα … κακά


Έτοιμοι να συγκρουστούν νομικά είναι οι βυτιοφορείς αστικών λυμάτων της Αργολίδας με τον Δήμο Βορείας Κυνουρίας, την ΔΕΥΑΡ ως διαχειρίστρια του Βιολογικού και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας. Ο λόγος η έλλειψη βυτιοφόρων που προέκυψε ξαφνικά για την ευρύτερη περιοχή του Άστρους και το υψηλό κόστος μεταφοράς των λυμάτων στον βιολογικό της Τρίπολής.
Σύμφωνα με απόφαση της Νομαρχίας Αρκαδίας επιτρέπεται «προσωρινά από σήμερα (σ.σ 29-12-09) και μέχρι 31/1/2010, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος την κίνηση βυτιοφόρων ΦΔΧ οχημάτων μεταφοράς λυμάτων του Νομού Αργολίδος προς το Νομό Αρκαδίας προκειμένου να παραλαμβάνονται και να μεταφέρονται σε νόμιμα λειτουργούσες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων».
Μια ημέρα αργότερα, στις 30-12-09, παραμονή πρωτοχρονιάς παίρνει και η Νομαρχία Αργολίδας ανάλογη απόφαση βάσει της οποίας επιτρέπεται «προσωρινά από σήμερα και μέχρι 30/4/2010 για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος:
Την κίνηση βυτιοφόρων ΦΔΧ οχημάτων μεταφοράς λυμάτων του Νομού Αργολίδας προς το Νομό Αρκαδίας προκειμένου να παραλαμβάνονται και να μεταφέρονται λύματα του Νομού Αρκαδίας σε νόμιμα λειτουργούσες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων .
Η παρούσα έχει ισχύει με την προϋπόθεση ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας θα επιτρέψει με απόφαση της την είσοδο και κίνηση των ΦΔΧ οχημάτων μεταφοράς λυμάτων Νομού Αργολίδας στο Νομό Αρκαδίας προκειμένου να παραλαμβάνουν λύματα από το Νομό Αρκαδίας και να τα μεταφέρουν σε νόμιμα λειτουργούσες εγκαταστάσεις επεξεργασίας».
Είχε προηγηθεί, να υποθέσουμε λίγες ώρες πριν, το με αρ.πρωτ 5489/30-12-2009 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου με το οποίο ζητεί «για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας την είσοδο προσωρινά και μέχρι 30-4-2010 την είσοδο στο Νομό Αρκαδίας Βυτιοφόρων του Νομού Αργολίδας για την μεταφορά λυμάτων της περιοχής του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας στην μονάδα βιολογικού καθαρισμού Τρίπολης.
Τα πράγματα φαίνονταν πως θα ανακούφιζαν τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, όμως προέκυψε ένα νέο πρόβλημα. Συμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας κατάφερε και πήρε άδεια Βυτιοφόρου και φέρεται να συμφώνησε με τη ΔΕΥΑΡ, να αδειάζει 10 βυτία την ημέρα στον Βιολογικό Αργους Ναυπλίου και μόλις 3 οι Αργολιδείς βυτιοφορείς. Σύμφωνα με τους βυτιοφορείς αυτό αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό, αφού όχι μόνο μεταφέρονται τα λύματα στο βιολογικό της Αργολίδας ενώ η άδεια έχει δοθεί για Αρκαδία, τα τιμολόγια του Δήμου καλύπτουν μόνο το κόστος μεταφοράς, με αποτέλεσμα αυτοί να εμφανίζονται πολύ ακριβότεροι αφού εισπράττουν και το νόμιμο κέρδος.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ