Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

29/5/10

Η ΕΚΔΟΣΗ 27.5.2010

27/5/10

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 27.5.2010

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 27.5.2010 σε τίτλους

• Πρόβλημα ασφάλειας. Το Ναύπλιο προσελκύει κρουαζιερόπλοια καθημερινά με χιλιάδες τουρίστες, χωρίς να έχει εφαρμοστεί η συνθήκη Σένγκεν


• Συνωστισμός στη ΝΔ για τον δήμο Επιδαύρου, ενώ στο ΠΑΣΟΚ μάλλον έχουν ξεκαθαριστεί οι ρόλοι

• Σπάταλο το Ναύπλιο. Σκορπάνε λεφτά σε ενοίκια και δεν έχουν για κοινωνική πολιτική και για συντάξεις

• Με ψηφοδέλτια τα οποία θα θυμίζουν «τηλεφωνικούς καταλόγους» θα «πέσουν» στην μάχη οι συνδυασμοί

• Αλλάζουν το εκλογικό σκηνικό οι αλλοδαποί

• Για τα μάτια υποψηφίας. Η ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος έφερε σε αντιπαράθεση ΚΝΕ και ΠΑΣΠ στο Ναύπλιο

• Το νέο ΔΣ του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ «βάζει τα δυό πόδια σε ένα παπούτσι» με πρότυπα αποδοτικότητας και εξορθολογισμό δαπανών

• Ανεξάρτητος δηλώνει ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος

• Ξεχάστηκε η ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων

• Χρωστούν στους αγρότες από το 2008

• Σύσκεψη για τις φωτιές

• Στο Ναύπλιο η επίσημη πρώτη του Ινδικού αγροτικού

• Ξεκινά η συλλογή υπογραφών για ποδηλατόδρομους

• Αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης η καθαριότητα των ακτών μας χωρίς όμως αντίκρισμα

• Έφυγε ο Μητροβγένης



ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:

• Ο Άγιος Μερκούριος του Λυγουριού

• Τιμούν τον Μίκη στο Μπουσουλοπούλειο



ΑΡΘΡΑ:

• Δήμαρχε Ναυπλίου, τί κάνεις με το κυκλοφοριακό; Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

• Οι αλλοδαποί θα εκλέξουν δήμαρχο Άρθρο του Άκη Ντάνου

• Ο Μητσοφούσκας Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου



ΙΑΤΡΙΚΑ:

• Η εξέλιξη της η επανορθωτικής πλαστικής χειρουργικής στα παιδιά



ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΑ:

• Πως αντιδρά η κοινωνία μας βλέποντας έναν νεαρό να καπνίζει;

Πρόβλημα ασφάλειας στο λιμάνι

Παρά τα προβλήματα ασφάλειας που έχει το λιμάνι του Ναυπλίου, αφού δεν έχει αποκλειστεί ο χώρος με μόνιμα κάγκελα και με κάμερες ασφαλείας, όπως προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί, ωστόσο καθημερινή σχεδόν είναι η προσέγγιση τουριστικών πλοίων.


Οι αντιδράσεις του παρελθόντος στο Ναύπλιο για την εφαρμογή της συνθήκης Σενγκεν, ανέστειλαν φαίνεται τα μόνιμα μέτρα ασφάλειας. Όμως τώρα που η έλευση πλοίων είναι συχνή, αυξάνονται και οι πιθανότητες να καταγγελθεί η Ελλάδα για μη τήρηση των συνθηκών και αδιαφορία για την ασφάλεια των ξένων τουριστών. Αρκεί μια φωτογραφία που θα τραβήξει στο λιμάνι του Ναυπλίου ένας τουρίστας και η χώρα θα εκτεθεί διεθνώς.

Το λιμεναρχείο πάντως, όλες αυτές τις ημέρες έχει αποκλείσει από τα αυτοκίνητα μεγάλο χώρο στο λιμάνι της πόλης, για να αποβιβαστούν και να αποβιβαστούν κατόπιν και πάλι οι τουρίστες του κρουαζιερόπλοιου.

Πρόβλημα όμως δημιουργείται με τους χώρους στάθμευσης, αφού δεν έχει γίνει πρόβλεψη πού θα πάνε τα χιλιάδες αυτοκίνητα, όταν κλείνει το λιμάνι. Το Σαββατοκύριακο και την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος μάλιστα, ο δήμος αναγκάστηκε να ανοίξει το προαύλιο του Λυκείου και να το μετατρέψει σε πάρκινγκ.

«Τυχερό», πάντως μέσα στη οικονομική κρίση και στις αντιδράσεις των συνδικαλιστών του Πειραιά στάθηκε το Ναύπλιο, αφού υπάρχει συνεχής προσέλευση πλοίων.

Την προηγούμενη Πέμπτη, από τα τρία κρουαζιερόπλοια με συνολικά 7.280 επιβάτες που δεν κατέπλευσαν στο λιμάνι του Πειραιά εξαιτίας της απεργίας στην οποία συμμετέχουν και τα πληρώματα των ρυμουλκών., το ένα ήρθε στο Ναύπλιο.

Πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο «Μουζίκα» με 2.600 επιβάτες που κατέπλευσε στο Ναύπλιο. Το κρουαζιερόπλοιο «Αρμονία» με 1.600 συνέχισε για Μύκονο και το «Ρούμπι Πρίνσες» με 3.080 επιβάτες που συνέχισε για Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές εκτιμήσεις από ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών σε καταστηματάρχες του Πειραιά οι απώλειες από την μη επιβίβαση 7.500 τουριστών, ανέρχονται στο ένα εκατομμύριο ευρώ, μέρος του οποίου ποσού μάλλον ωφελήθηκε η πόλη του Ναυπλίου. Πράγματι οι επιβάτες του πλοίου, πλημμύρισαν την πόλη και πολλοί ψώνισαν στα καταστήματα.

Οι καταστηματάρχες ωστόσο του Ναυπλίου διαμαρτύρονται γιατί όπως λένε, στις περισσότερες περιπτώσεις οι τουρίστες αντί να περπατήσουν και να ψωνίσουν στην πόλη, επιβιβάζονται κατευθείαν σε λεωφορεία και φεύγουν για τις Μυκήνες και την Επίδαυρο.

Ταυτόχρονα με το «Μουζίκα», δύο ακόμα κρουαζιερόπλοια έφτασαν στο Ναύπλιο την ίδια ημέρα, ενώ καθημερινή πλέον είναι η κίνηση στο λιμάνι.

Από το 2007, ο «α» είχε δημοσιεύσει τι προβλέπεται για το λιμάνι του Ναυπλίου. Μάλιστα από τότε ήταν αφόρητες οι πιέσεις από την Ε.Ε. και από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για εφαρμογή της συνθήκης.

Ήδη στο λιμάνι θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί οι κανονισμοί που προβλέπονται, για την προστασία των επισκεπτών της πόλης που φτάνουν με κρουαζιερόπλοια.

Το σχέδιο προβλέπει να τοποθετηθεί τεράστια περίφραξη ύψους 2,40 μέτρων με προέκταση συρματοπλέγματος, και κάμερες ασφαλείας, ώστε το λιμάνι να γίνει κλειστό, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαγορευτεί η στάθμευση, αλλά και η διέλευση των αυτοκινήτων.

Οι διαπραγματεύσεις ωστόσο, ήταν από τον Σεπτέμβριο του 2007 σκληρές και το Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου είχε αντιπροτείνει αφενός να μην κλείσει όλο το λιμάνι και αφετέρου να μην τοποθετηθεί η τεράστια περίφραξη που θα αλλοιώσει την εικόνα της πόλης. Είχαν αντιπροταθεί κάγκελα ύψος 1,50 μέτρων, χωρίς πρόσθετο συρματόπλεγμα, με την σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, και η τοποθέτησή τους να γίνει σε τμήμα του λιμένος παράλληλα με τη θάλασσα, ενώ η είσοδος αυτού του τμήματος να γίνεται από την πλευρά του «Καραμανλή». Ακόμα είχε αντιπροταθεί η φύλαξη με περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο όμως στερείται το Λιμεναρχείο Ναυπλίου.

Μέχρι τα Χριστούγεννα, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί υποχρεωτικά οι μελέτες, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες. Ταυτόχρονα, κατά μήκος όλου του λιμανιού, θα απαγορευτεί αυστηρά η στάθμευση των αυτοκινήτων σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων από την προβλήτα, ώστε να μπορούν να δένουν τα πλοία, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα (στο παρελθόν είχε συγκρουστεί πλοίο με σταθμευμένο αυτοκίνητο!).

Με ψηφοδέλτια τα οποία θα θυμίζουν «τηλεφωνικούς καταλόγους» θα «πέσουν» στην μάχη οι συνδυασμοί

Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στην Αργολίδα, αφού η επί της αρχής έγκριση του Καλλικράτη από την Ελληνική Βουλή δεν επέφερε καμία αλλαγή στην Αργολίδα η οποία θα απαρτίζεται πλέον από 4 δήμους, εκ των οποίων ο δήμος Άργους - Μυκηνών θα περιλαμβάνει σχεδόν το μισό του πληθυσμού του νομού καταλαμβάνοντας γεωγραφική έκταση ίση με την πρώην επαρχία Άργους. Ποίο ευέλικτοι θα είναι ο δήμος Ναυπλιέων που θα περιλαμβάνει τους δήμους Ναυπλίου, Ασίνης, Τίρυνθας και Μιδέας, ο Δήμος Επιδαύρου με τους δήμους Ασκληπιείου και Επιδαύρου και ο Δήμος Ερμιονίδας που θα απαρτίζεται από τους δήμους Κρανιδίου Ερμιόνης και Πορτοχελίου.


Στον Δήμο Άργους- Μυκηνών ένα πλήρες ψηφοδέλτιο θα φτάσει να περιλαμβάνει 210 υποψηφίους, ενώ στο Ναύπλιο θα αγγίξει τους 126. Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς τι θα επακολουθήσει αν σε κάθε δήμο κατέβουν τουλάχιστον 4 συνδυασμοί με πλήρες ψηφοδέλτιο στο οποίο θα συμμετέχουν και κατά 30% γυναίκες.

Συγκεκριμένα στο Δήμο Άργους- Μυκηνών εκλέγονται 41δημοτικοί σύμβουλοι και 5 αντιδήμαρχοι, εκ των οποίων 25 προέρχονται από το Άργος, 4 από τις Μυκήνες, 3 από το Κουτσοπόδι, 3 από την Ν. Κίο, 2 από την Λέρνα, 2 από την Λυρκεία και από 1 από τις κοινώτητες Αλέας και Αχλαδοκάμπου.

Στο Δήμο Ναυπλιέων εκλέγονται 33 δημοτικοί σύμβουλοι και 5 αντιδήμαρχοι. Από το Ναύπλιο θα προέρχονται 17, 7 από την Μιδέα, 6 από την Ασίνη και 3 από την Τίρυνθα.

Στον Δήμο Επιδαύρου, εκλέγονται 21 δημοτικοι σύμβουλοι και 4 αντιδήμαρχοι, που προέρχονται 12 από το Ασκληπιείο και 9 από την Επίδαυρο.

Τέλος στον Δήμο Ερμιονίδας εκλέγονται 27 δημοτικοί σύμβουλοι και 4 αντιδήμαρχοι.

Με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων δύναται η δυνατότητα στους Καλλικράτειους δήμους να αλλάξουν τόσο ονομασία, όσο και έδρα του δήμου. Στην περίπτωση του Δήμου Άργους- Μυκηνών ως διοικητική έδρα ορίζεται το Άργος και ως «ιστορική»! οι Μυκήνες.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τόνισε: «Τώρα χτίζουμε τη νέα Ελλάδα με ιστορικές δομικές αλλαγές. Και ο «Καλλικράτης» είναι ο θεμέλιος λίθος της νέας Ελλάδας που χτίζουμε. Μερικοί ίσως να το παρουσιάσουν ως αλλαγή στην χωροθέτηση. Κάνουν λάθος. Είναι κορυφαία πολιτική επιλογή». Όποιος επιλέξει να μείνει πίσω ας το κάνει. Κι ας είναι έτοιμος να πληρώσει το τίμημα αυτής της επιλογής. Κάνουν (σ.σ. οι της ΝΔ) σαν να μην βλέπουν τις χιλιάδες καταργήσεις θέσεων και μελών αιρετών συμβουλίων, τον δραστικό περιορισμό των μη παραγωγικών δαπανών, τον εξαντλητικό έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης. Το Λογιστήριο του Κράτους, υπολογίζει την εξοικονόμηση πόρων σε 1 δισ. 185 εκ. Ευρώ. Δεν έγινε μάθημα η απραξία 6 χρόνων; Θέλετε να συνεχίσει έτσι η Ελλάδα;»

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Ζώης κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών ότι χειρίζεται επικοινωνιακά τον «Καλλικράτη», προσθέτοντας ότι μια μεγάλη μεταρρύθμιση δεν μπορεί να εισάγεται στη Βουλή με διαδικασία – εξπρές, ούτε με τρυκ, τεχνάσματα και αιφνιδιασμούς. Όσον αφορά το χωροταξικό επανέλαβε ότι διαβουλεύτηκε μόνο με τα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ.

Από πλευράς του ΚΚΕ ο Νίκος Παπακωνσταντίνου μίλησε για πολλαπλασιασμό της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών από την επιβολή πρόσθετων τελών και εισφορών που προβλέπονται στο πλαίσιο εφαρμογής του «Καλλικράτη».

Ο κ. Παύλος Μαρκάκης εκπροσωπώντας το ΛΑΟΣ αναφέρθηκε στο χωροταξικό, κατηγορώντας τον κ. Ραγκούση ότι «κατάφερε να ξεσηκώσει όλους τους δήμους της Ελλάδας», ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ψευδαισθησιακή αναζήτηση του μεγάλου πολιτικού θαύματος.

Την αντίθεσή σου στο πολιτικό μέρος της διοικητικής μεταρρύθμισης εξέφρασαν και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Στις περιπτώσεις δήμων που ελέγχονται από το ΠΑΣΟΚ και συνενώνονται με άλλους, οι οποίοι επίσης έχουν εκλεγμένους πράσινους δημάρχους, η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει είτε με προκριματικές εκλογές είτε με αποφάσεις των οργάνων κεντρικά και περιφερειακά. Ως ιδιαίτερες αντιμετωπίζονται από το ΠΑΣΟΚ οι περιπτώσεις δήμων στους οποίους έχουν εκλεγεί στελέχη του Κινήματος έπειτα από συνεργασία με τον Συνασπισμό. Γι΄ αυτούς τους δήμους θα παρθούν «ειδικές αποφάσεις» σύμφωνα με την Ιπποκράτους, αφού γνωρίζουν τις εκπεφρασμένες αντιρρήσεις της Κουμουνδούρου για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Στην Αργολίδα επομένως σε δύο δήμους θα γίνουν προκριματικές εκλογές, αν οι μέχρι σήμερα δήμαρχοι επιμείνουν στην υποψηφιότητά τους, στους Δήμους Άργους – Μυκηνών και στον νέο δήμο Επιδαύρου. Στους υπόλοιπους δήμους, είτε πρόκειται για δημοτικές αρχές που πρόσκεινται στην ΝΔ, είτε για συνενούμενους δήμους που δεν υπάρχει άλλος δήμαρχος, εκτός ενός, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ.

Οι προτάσεις και αυτοπροτάσεις στο ΠΑΣΟΚ για τις υποψηφιότητες για τις θέσεις δημάρχων και περιφερειαρχών θα κατατεθούν σε ηλεκτρονική μορφή. Η υποβολή των υποψηφιοτήτων θα διαρκέσει μία εβδομάδα και αμέσως μετά θα αρχίσει η αξιολόγηση των αιτήσεων με στόχο το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου να γίνει η επιλογή τουλάχιστον των 13 υποψηφίων περιφερειαρχών του ΠΑΣΟΚ, ενώ πριν τον Αύγουστο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων δημάρχων.

Σπάταλο το Ναύπλιο

Μετά το ρεπορτάζ του «Αναγνώστη» για τα χρήματα που ξοδεύει το κράτος σε ενοίκια για την σχολική στέγη στο Ναύπλιο (με αφορμή το 2ο και 5ο δημοτικό σχολείο), έρχεται ο συνδυασμός «Άλλη Πρόταση» και ο Μπάμπης Αντωνιάδης να συμπληρώσει στα κόστη λειτουργίας της πόλης και άλλα ενοίκια που πληρώνονται στην πρωτεύουσα του νομού, για την στέγαση δημόσιων υπηρεσιών.


Όπως προκύπτει από την καταγραφή, τα χρήματα που ξοδεύονται στο Ναύπλιο για ενοίκια, φτάνουν το αστρονομικό ποσό των 1.250.000 ευρώ το χρόνο. Με τα χρήματα αυτά πληρώνονται μόνο τα ενοίκια για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Κρατικές υπηρεσίες, δήμο Ναυπλίου, Ασφαλιστικούς φορείς, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται τα ενοίκια των κτηρίων που στεγάζεται η Αστυνομία και οι σχολικές αίθουσες.

Στο Ναύπλιο νοικιασμένα κτήρια έχει ο δήμος για τις τεχνικές υπηρεσίες, τη χορωδία και τα συνεργεία της ΔΕΥΑΝ, η Νομαρχία για το κεντρικό κτήριο αλλά και για διάσπαρτες υπηρεσίες σε όλη την πόλη, η Περιφερειακή διοίκηση, το Τελωνείο, η Εφορία, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, η Κτηματική Υπηρεσία, το Ελεγκτικό Συνέδριο, η Διεύθυνση Δασών, το Λιμεναρχείο και το ΙΚΑ.

Παρότι τα πράγματα είναι ιδιαίτερα σκούρα και με το συγκεκριμένο ταμείο με κίνδυνο σε λίγο καιρό να μην μπορούν να πληρωθούν συντάξεις στους ασφαλισμένους, το ΙΚΑ πληρώνει δύο κτήρια για να στεγαστεί. Το ένα κτήριο είναι στην Πρόνοια και το άλλο που μετακόμισε πρόσφατα στην περιοχή Κούρτη, όπου στεγάζει τα ιατρεία. Σύμφωνα με όσα λέει ο συνδυασμός «Άλλη Πρόταση» και ο κος Αντωνιάδης, το ενοίκιο που καταβάλλεται είναι 18.000 ευρώ το μήνα!

Ο συνδυασμός, ως πρόταση, καταθέτει την κατασκευή διοικητηρίου σε δημόσιο κτήμα 7.500 τ.μ βόρεια και δυτικά του ναού Αγ Αναστασίου. Και γίνεται ο εξής απλός, αλλά λογικός συλλογισμός: «Με σημερινές τιμές στην οικοδομή, η ανέγερση του κτηρίου θα είχε προϋπολογισμό περίπου 9.000.000 ευρώ. Δηλαδή εάν παίρναμε δάνειο από τράπεζα το ποσό της ανέγερσης, πληρώνοντας το ποσό του 1.250.000 ευρώ το χρόνο (το δίνουμε σήμερα για ενοίκια) σε 10 χρόνια θα είχαμε εξοφλήσει τον δανεισμό και θα είχαμε ένα σύγχρονο κτήριο για στέγαση υπηρεσιών».

Συνωστισμός στη ΝΔ για τον δήμο Επιδαύρου, ενώ στο ΠΑΣΟΚ μάλλον έχουν ξεκαθαριστεί οι ρόλοι

Την ψήφιση του Καλλικράτη περιμένουν για να βγουν στην …πιάτσα οι υποψήφιοι δήμαρχοι του καινούργιου διευρυμένου δήμου Επιδαύρου.


Ανεπίσημα έχουν ήδη ξεκινήσει οι επαφές με στελέχη των κομμάτων τους για να δοθεί η «απαιτούμενη» στήριξη. Και όσο τα πράγματα φαίνονται απλά στο ΠΑΣΟΚ, τόσο πιο σύνθετα γίνονται στη Νέα Δημοκρατία.

Από το ΠΑΣΟΚ λοιπόν, η συμφωνία των δημάρχων Ασκληπιείου και Επιδαύρου για την συνένωση των δήμων τους, που ξεκίνησε πολύ πριν τον Καλλικράτη, είχε και το σκέλος της συμφωνίας για την ηγεσία του συνδυασμού που θα διεκδικήσει τον δήμο που θα προκύψει μετά την συνένωση. Πληροφορίες λοιπόν θέλουν τον Χρήστο Τσακαλιάρη, να τα έχει βρει με τον Νίκο Γεώργα, με τον δεύτερο να κάθεται στην άκρη υπέρ της υποψηφιότητας του νυν δημάρχου Ασκληπιείου. Βέβαια, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις και άλλων που ενδιαφέρονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της αριστεράς γενικότερα να ηγηθούν ενός συνδυασμού στον Καλλικρατικό δήμο Επιδαύρου, αλλά φαίνεται ότι δεν τολμούν να τα βάλουν με τους «μεγάλους». Άλλωστε λίγοι είναι αυτοί που από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, αμφισβητούν την επιτυχία, αλλά και την ικανότητα να κερδίσει τις εκλογές ο Χρήστος Τσακαλιάρης.

Από τη Νέα Δημοκρατία λέγεται, ότι η επιθυμία του Αλέξανδρου Λιμνιάτη να ξαναηγηθεί δημοτικού συνδυασμού έχει εκλείψει, αν και ο ίδιος δεν έχει φανερώσει τις προθέσεις του, επιβεβαιώνοντας ή διαψεύδοντας κάτι τέτοιο. Πάντως διαρρέει ότι επιχειρείται συμφωνία συνεργασίας του πρώην δημάρχου Επιδαύρου με τον πρώην δήμαρχο Ασκληπιείου και συνονόματό του Αλέξανδρο Τσιλογιάννη, ώστε να ηγηθεί ο τελευταίος δημοτικού συνδυασμού και ο έτερος να συνδράμει από την πλευρά των δημοτικών διαμερισμάτων της Επιδαύρου. Ήδη πάντως ο κος Τσιλογιάννης έχει αρχίσει να κάνει δημόσιες σχέσεις και να εμφανίζεται πιο πυκνά δημοσίως.

Στο Λυγουριό λέγεται πάντως ότι πυκνές είναι και οι συναντήσεις του Αλέξανδρου Τσιλογιάννη, με τον πρώην πρόεδρο κοινότητας Λυγουριού Κώστα Καψάλη, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ. Άγνωστο ωστόσο είναι το τι ακριβώς συζητούν οι δυό τους, και αν οι συζητήσεις τους αυτές έχουν ως στόχο την δημιουργία κοινού ψηφοδελτίου.

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάποιοι που δεν επιθυμούν την υποψηφιότητα Τσιλογιάννη, βγάζουν προς τα έξω το όνομα του νομαρχιακού συμβούλου Τάσου Ζαφείρη, αν και φίλοι του λένε ότι ο ίδιος δεν θα τολμούσε κάτι τέτοιο και θα προτιμούσε να είναι υποψήφιος για την περιφέρεια.

Άγνωστες παραμένουν επίσης ακόμα οι προθέσεις του κου Καλούδη, ο οποίος σπάνια εμφανίζεται στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Ασκληπιείου.

Τέλος πιέσεις ασκούνται από νεοδημοκλρατικούς κύκλους και προς τον μαθηματικό Κώστα Γκάτζιο, αλλά ο ίδιος δεν έχει εκφράσει δημοσίως τουλάχιστον την επιθυμία του.

Πάντως όσο κι αν η Νέα Δημοκρατία έχει την πλειοψηφία στα αποτελέσματα των Εθνικών εκλογών στην ευρύτερη περιοχή που συνθέτει τον Καλλικρατικό δήμο Επιδαύρου, δεν σημαίνει αυτό ότι τα ίδια ποσοστά μπορούν να δοθούν και στον όποιον υποψήφιο δήμαρχο «χριστεί» από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε παίρνοντας επίσημα το λεγόμενο «χρίσμα» είτε «στήριξη» -λέξη πιο προσφιλή τα τελευταία χρόνια. Οι τοπικιστικές ιδιαιτερότητες, οι συγγένειες και οι συμμαχίες, φέρνουν πολλές φορές διαφορετικά αποτελέσματα στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πόσο μάλιστα όταν τα νεοδημοκρατικά ψηφοδέλτια είναι περισσότερα του ενός.

Η ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος έφερε σε αντιπαράθεση ΚΝΕ και ΠΑΣΠ στο Ναύπλιο

«Σφάχτηκαν» τα παλικάρια της ΚΝΕ και της ΠΑΣΠ για την συμμετοχή ή όχι στο ψηφοδέλτιο της ΚΝΕ στο Πανεπιστημιακή Σχολή Καλλών Τεχνών στο Ναύπλιο και με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις καταγγελίες επιτίθεται η μια παράταξη στην άλλη.


Τα πάντα ξεκίνησαν όταν για αδιευκρίνιστους ακόμα δημοσιογραφικά λόγους στην λίστα των υποψηφίων της ΚΝΕ συμπεριελήφθη και μια κοπέλα, η οποία φέρεται να μην ανήκει σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και μάλιστα χωρίς την θέλησή της, όπως λέγετε.

Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της από πλευράς ΚΝΕ, η φερόμενη υποψηφία θύμωσε και κατάγγειλε την συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο της ΚΝΕ με αποτέλεσμα να μειωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα της ΚΝΕ, η οποία με την σειρά της κατηγόρησε τον γραμματέα της ΠΑΣΠ Χριστόδουλο Κώτσινα, ως υποκινητή της φοιτήτριας.

Στον χορό των ανακοινώσεων μπήκε και το ΠΑΣΟΚ Αργολίδας το οποίο με ανακοίνωσή του θεωρεί τα δημοσιεύματα της ΚΝΕ ως συκοφαντικά και τα ερμηνεύει με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα σύμφωνα μα το οποίο «σε αυτές τις εκλογές η «Πανσπουδαστική» από 35 ψήφους και ποσοστό 74,46% που είχε πέρσι έπεσε σε 20 ψήφους και ποσοστό 20,83%. Αντίθετα η ΠΑΣΠ από 10 ψήφους και ποσοστό 21,27% πήρε 38 ψήφους και ποσοστό 39,58%.

Η Ναυπλιώτικη κοινή γνώμη έβλεπε όλο αυτό το διάστημα τον διαρκή ακτιβισμό των μελών της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο (αφισοκολλήσεις, αναγραφή συνθημάτων, εκδηλώσεις μέσα στο Πανεπιστήμιο με κάθε ευκαιρία…) με αποκορύφωμα την τελευταία εκδήλωση με τον ηθοποιό και τ. βουλευτή του ΚΚΕ κ. Κώστα Καζάκο. Έδιναν την εντύπωση ότι ηγεμόνευαν στον χώρο. Όμως μετά τα αποτελέσματα των εκλογών αποδείχθηκε ότι ενώ έτρεχαν μόνοι τους, ήρθαν τρίτοι.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι συνέπεια της μίζερης και επαναλαμβανόμενης καταγγελτικής τους ρητορείας, η οποία ακυρώνει στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική. Αντί να δουν αυτοκριτικά την αναλογία κομματικής δουλειάς προς εκλογικό αποτέλεσμα και να βρουν γιατί ο πολιτικός τους λόγος είχε τόσο μικρή απήχηση… άρχισαν να ψάχνουν φανταστικούς εχθρούς.

Αφορμή δόθηκε από καταγγελία που έκανε μια φοιτήτρια ότι την περιέλαβαν στο ψηφοδέλτιο της «Πανσπουδαστικής» χωρίς τη θέλησή της. Αντί να απαντήσουν στη συγκεκριμένη φοιτήτρια και στις συγκεκριμένες της καταγγελίες, άρχισαν εντελώς αβάσιμα να στοχοποιούν φοιτητές της ΠΑΣΠ και να τους καταγγέλλουν προσωπικά για αναπόδεικτα θέματα.

Το Δημοκρατικό ήθος επιβάλλει όταν καταγγέλλεις κάποιον επώνυμα, να υπογράφεις με το όνομά σου την καταγγελία και να μην κρύβεσαι πίσω από τα κομματικά παπλώματα. Να καταγγέλλεις συγκεκριμένες ενέργειες και όχι να αφορίζεις αόριστα χρησιμοποιώντας λεξιλόγιο της δεκαετίας του ’50.

Το φοιτητικό Κίνημα είναι αυτόνομο και δεν χρειάζεται κομματικούς πατερούληδες. Η ΠΑΣΠ λειτουργεί εντελώς αυτόνομα και η Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αργολίδας δεν έχει κανένα καταστατικό και πολιτικό δικαίωμα ανάμειξης στις διαδικασίες της. Όταν όμως καταγγέλλεται, με αβάσιμα στοιχεία και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς, μέλος της ΠΑΣΠ, που τυχαίνει να είναι και εκλεγμένο μέλος της ΝΕ, τότε επιβάλλεται να απαντήσουμε.

Τους υπενθυμίζουμε ότι «όσα δεν φτάνει η αλεπού, πηδάει και τα φτάνει», δεν ψάχνει φανταστικούς εχθρούς, δεν τα κάνει πλέον κρεμαστάρια…».

Θα «ξελασπώσει» το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ;

Σε μια κλωστή κρέμεται η συνέχεια ή μη του Κέντρου Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Αργολίδας (Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ). η οικονομική κατάσταση του Κέντρου είναι τραγική, αφού παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του απερχόμενου προέδρου Δημήτρη Μπαστούνη, χάρη στην αδιαφορία της πολιτείας και του υπουργείου Υγείας, δεν υπήρχαν χρήματα ούτε καν για να πληρωθούν οι λογαριασμοί του νερού.


Όπως εδώ και καιρό είχε γράψει ο «α» στο τιμόνι του Κέντρου βρίσκεται ο Βασίλης Μπούρης, ο οποίος μάλιστα τον τελευταίο καιρό ως ασθενής είχε την δυνατότητα να δει εκ των έσω τα προβλήματα που υπάρχουν.

Τα προβλήματα είναι τόσα πολλά και η λίστα αναμονής μεγάλη, με αποτέλεσμα ο ίδιος ο πρόεδρος του ΔΣ ανέλαβε την ιατρική υποστήριξη υποδοχής και διευθέτησης ασθενών που παραπέμπονται για θεραπεία.

Η πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου ήταν γεμάτη εκπλήξεις. Από την αναζήτηση των σχετικών στοιχείων προέκυψε ότι οι απολογισμοί-ισολογισμοί του Κέντρου παραμένουν σε εκκρεμότητα από το 2006 (τελευταίος έγκυρος απολογισμός ήταν του 2005), με συνέπεια την αδυναμία έγκρισης του τρέχοντος προϋπολογισμού 2010.

Για το ζήτημα της ανανέωσης 4 προγραμματικών συμβάσεων που αφορούν ψυχολόγο, φυσικοθεραπεύτρια, Λογοθεραπεύτρια και καθαρίστρια, ο πρόεδρος ΔΣ Βασίλειος Μπούρης ζήτησε κατ’ απόλυτη προτεραιότητα να γίνουν όλες οι απαιτούμενες υπηρεσιακά ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί η υλοποίηση των συμβάσεων αυτών.

Όπως δήλωσε ο κος Μπούρης «σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη για τη χώρα μας οικονομική συγκυρία τολμάμε νέο ξεκίνημα αποφεύγοντας τα μεγάλα λόγια και μιλώντας μόνο με έργα».

Στο πλαίσιο αυτό το νέο ΔΣ έθεσε στρατηγικούς στόχους για τη διάρκεια της θητείας του μέχρι το 2012. Μεταξύ άλλων θα επιχειρηθεί η αντιμετώπιση οργανωτικών, διοικητικών, τεχνικών προβλημάτων, θεμάτων ασφάλειας και γενικών εκκρεμοτήτων του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ. επίσης η αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού (5 μόνιμοι υπάλληλοι και 25 μη μόνιμοι υπάλληλοι εκ των οποίων 9 με προγραμματικές συμβάσεις, 15 με συμβάσεις Stage και 1 με απόσπαση) και η αξιοποίηση όλων των κτιριακών υποδομών.

Παράλληλα θα επιχειρηθεί εξορθολογισμός δαπανών, μείωση ετήσιων λειτουργικών δαπανών του Κέντρου κατά 10%, στα πλαίσια μείωσης των δημόσιων δαπανών, δημοσιοποίηση ετήσιου οικονομικού απολογισμού.

Ακόμα θα γίνει καθορισμός προτύπων αποδοτικότητας βασισμένων όχι μόνο σε ποσοτικά (για παράδειγμα ο αριθμός των εξυπηρετούμενων), αλλά και ποιοτικά πρότυπα. ανά παρεχόμενη υπηρεσία. Τα ποιοτικά πρότυπα μπορούν να είναι μετρήσιμα και μη μετρήσιμα. Για παράδειγμα μετρήσιμων προτύπων αποτελεσματικότητας αναφέρονται η βελτίωση της κινητικότητας (εύρος κίνησης) και η βελτίωση της λειτουργικότητας σε περιπτώσεις κινητικών αναπηριών και άλλα. Για παράδειγμα μη μετρήσιμων ποιοτικών προτύπων αναφέρεται ο έλεγχος μέσω ερωτηματολογίων προς τους εξυπηρετούμενους. Τα ερωτηματολόγια θα είναι προτυποποιημένα (δηλαδή θα έχουν υποστεί έλεγχο εγκυρότητας και αξιοπιστίας, με σχετικές έρευνες και μελέτες), ώστε να απεικονίζουν αντικειμενικά την πραγματικότητα. Η μέτρηση της αποδοτικότητας και των επιμέρους στοιχείων της θα επανατροφοδοτεί περιοδικά τη βελτίωση του σχεδιασμού, ώστε να επιτυγχάνονται οι σχετικοί στόχοι.

Τέλος θα αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης εκτός του τακτικού προϋπολογισμού, για αντιμετώπιση τρεχουσών αναγκών, αλλά και τη στήριξη μελλοντικών υλοποιήσιμων στόχων.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τους Βασίλη Μπούρης (πρόεδρος), Παρασκευόπουλος Παναγιώτης (αντιπρόεδρος), με αναπληρώτρια την Μπαλή Γιαννούλα. Τα υπόλοιπα μέλη είναι: Νομικού Μαριάντζελα, Νίτης Παναγιώτης, Τριανταφύλλου Ανδρέας, Παυλίδης Γεώργιος, Πιτίδης Μιχάλης, Οψιμούλης Βασίλειος.

Δήμαρχε Ναυπλίου, τί κάνεις με το κυκλοφοριακό;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου



ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ φορά έρχεται στην επικαιρότητα το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Ναυπλίου. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος η κατάσταση ήταν δραματική, δεδομένου και του αποκλεισμού του λιμανιού, λόγω της προσέλευσης των κρουαζιερόπλοιων.

ΚΑΜΙΑ λογική εξήγηση δεν μπορεί να δοθεί, για την αδιαφορία επίλυσης του σοβαρού αυτού προβλήματος, που πνίγει την πόλη. Το «βόλεμα» της εύκολης λύσης με το λιμάνι του Ναυπλίου που επί σειρά ετών μετατρέπεται σε απέραντο πάρκινγκ, κάποια στιγμή θα πάψει οριστικά να υπάρχει. Και βέβαια μαζί με τους χώρους στάθμευσης μεγαλώνει και το πρόβλημα γενικότερα του κυκλοφοριακού στο Ναύπλιο.

ΚΑΙ ΜΙΑΣ και ο δήμος φαίνεται αδύναμος να τακτοποιήσει τα του οίκου του, με δικές του ιδέες, υπενθυμίζουμε ξανά κάποιες από τις προτάσεις, που είχαν καταθέσει πριν από χρόνια η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Σωματείο Επισιτιστικών Επαγγελμάτων, η Ένωση Ξενοδόχων, ο Σύλλογος Ενοικιαζόμενων δωματίων και ο σύλλογος Τουριστικών Καταστημάτων.

-Μεταφορά του ΚΤΕΛ και στην ήδη υπάρχουσα διεύθυνσή του να περνάει μόνο για να παραλαμβάνει τους πελάτες.

-Δημιουργία τεσσάρων έως πέντε σημείων των TAXI (πιάτσα)

-Απαγόρευση στάθμευσης των φορτηγών και λεωφορείων, απέναντι από την ταβέρνα «Ναύπλιος» (πρώην Καραμανλής) όλο το 24ωρο.

-Απαγόρευση φορτηγών και λεωφορείων που σταθμεύουν απέναντι από την ΔΕΗ στο χώρο του Parking και επίσης μεταφορά φορτηγών απέναντι από τον Άγ. Αναστάσιο τουλάχιστον για τα Παρασκευοσαββατοκύριακα και τα τριήμερα να σταθμεύουν στο Parking της Νομαρχίας.

-Στην Αμαλίας, να μην επιτρέπεται παρκάρισμα πάνω από μια ώρα.

-Στην 25ης Μαρτίου να μην παραμένουν μεγάλου όγκου αυτοκίνητα, αλλά και να βρεθεί τρόπος, ώστε τα αυτοκίνητα υπηρεσίας του ΟΤΕ και της ΔΕΥΑΝ να σταθμεύουν σε συγκεκριμένο χώρο.

ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ, λοιπόν, να υπάρξει και κυρίως να εφαρμοστεί μια μελέτη για τα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα που υπάρχουν στο Ναύπλιο, ώστε να δρομολογηθούν άμεσα οι όποιες εργασίες κριθούν απαραίτητες και για να μην επαναληφθούν ολιγωρίες του παρελθόντος, ας εφαρμοστούν χωρίς οικονομικό κόστος οι παραπάνω προτάσεις μπας και δούμε «άσπρη μέρα». Για να μην πάθουμε, όσα έπαθαν, άλλες πόλεις που δεν φρόντισαν εγκαίρως να λύσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Οι αλλοδαποί θα εκλέξουν δήμαρχο

Άρθρο του Άκη Ντάνου


ΑΝ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙ κανείς πως τα δύο μεγάλα κόμματα είναι σχεδόν ισόψηφα στον νομό αλλά και στους περισσότερους δήμους, το εκλογικό αποτέλεσμα επομένως να εξαρτηθεί από την ψήφο των αλλοδαπών, αφού για πρώτη φορά μια μεγάλη ομάδα αλλοδαπών συμπολιτών μας θα κληθεί να εκλέξει την δημοτική αρχή στον χώρο που ζει και εργάζεται.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για πρώτη φορά να ψηφίσουν μετανάστες πέραν των συνήθων υπόπτων προερχομένων από χώρες μέλη της ΕΕ που εκ των πραγμάτων επιτρέπετο να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Αλβανοί, Πακιστανοί, Αιγύπτιοι κλπ που πληρούν τις προϋποθέσεις του εκλογικού νόμου θα ψηφίσουν ταυτόχρονα με τους Έλληνες συμπολίτες τους, φίλους και γείτονές τους.

ΜΙΑ ΝΕΑ πολυπολιτισμική κοινωνία δημιουργείται μπροστά μας όπου θα κλιθούμε να συνυπάρξουμε με όλους εκείνους που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε παρακατιανούς και δεν θέλαμε να πιστέψουμε πως η παραμονή τους θα έπρεπε να συνοδεύεται και με το δικαίωμα να επιλέγουν και αυτοί, όπως και όλοι οι υπόλοιποι που κατοικούμε εδώ, την δημοτική αρχή που θα προσφέρει και σε αυτούς όπως και σε μας τους υπόλοιπους καλλίτερες προϋποθέσεις διαβίωσης.

ΕΙΝΑΙ δύσκολο να παραχωρήσει κανείς μερικά από τα προνόμια που διακατείχε, όπως αυτό της ψήφου, το οποίο και τον διαχώριζε από τους ξενόφερτους, όπως το δικαίωμα του ρωμαίου πολίτη από τους res. Και φυσικά δεν είναι μόνο το δικαίωμα ψήφου. Μαζί με αυτό ακολουθούν και άλλα, για πολλά έτη καταπιεσμένα, όπως το δικαίωμα της άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων.

ΨΗΦΟΣ σημαίνει δικαίωμα να είσαι πολίτης και ως πολίτης έχει δικαίωμα επιλογής θρησκεύματος αλλά και τρόπου και τόπου λατρείας. Τώρα θα φανεί κατά πόσο η κοινωνία μας δεν είναι ή είναι ρατσιστική, γιατί θεωρητικά όλοι πιστεύουν πως οι μετανάστες έχουν και αυτοί δικαίωμα να λατρεύούν τον θεό τους ή να γιορτάζουν επετείους της χώρας καταγωγής τους, όμως τώρα ήρθε η ώρα της πράξης που θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην νεοελληνική νεοπολυπολιτισμική κουλτούρα και θα δοκιμάσει τις αντοχές όλων μας, ιθαγενών και παρεπιδημούντων.

Ο Μητσοφούσκας

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Με την πορτοκαλί του φλορέτα μοντέλο του 74 με εκείνο τον χαρακτηριστικό ήχο από την εξάτμιση και τις ταχύτητες στο πόδι ,έφτασε ο Γιάννης στο καφενείο του Ορεινού Χωριού για την βραδινή καλησπέρα και ένα τσίπουρο με τους συγχωριανούς του. Πριν προλάβει να κατέβει από το μηχανάκι του άκουσε την φωνή του Πέτρου

-Γιάννη δέσε τον Μένιο και τρέξε, ο Μητσοφούσκας στην τηλεόραση.

Το μηχανάκι του την φλορέτα την έλεγε Μένιο όπως τον γάιδαρο με τον οποίο πρωτοξεκίνησε το εμπόριο. Και την κρατούσε μέχρι τώρα σε άριστη κατάσταση. Μπαίνει με ένα σάλτο στο καφενείο πιάνει την καρέκλα του και παρακολουθεί με το στόμα ανοικτό το βραδινό δελτίο ειδήσεων.

-Το τέλος εποχής για τον Δημήτριο Απράτογλου , ο μεγάλος χρηματιστής μπλεγμένος σε σκάνδαλα ανταλλαγής κρατικής περιουσίας.

-Ρε τον θυμάσαι τον Μητσάρα μας τον Μητσοφούσκα, 25 χρόνια έχει να πατήσει το πόδι του στο χωριό αυτός δεν ήταν Απράτογλου αλλά Αρπάτογλου.

Και πώς να μην τον θυμόταν ο Γιάννης, αφού από τις απατεωνιές του Μητσοφούσκα αγόρασε την φλορέτα και άλλαξε και όλη του η ζωή και έγινε ο μεγαλέμπορος που είναι τώρα.

Ο Μητσοφούσκας ήταν κλασσική περίπτωση λαμόγιου με γονιδιακή υποστήριξη το ίδιο ήταν και ο παππούς του και ο πατέρας του, άνθρωποι που επιβίωναν όπως και οι κατσαρίδες σε όλες τις συνθήκες και όλες τις καταστάσεις. Αλλά ο Δημήτρης γνωστός ως Μητσοφούσκας στο χωριό τους είχε ξεπεράσει όλους. Έδειξε το ταλέντο στο γυμνάσιο, όλοι θεωρούσαν απίθανο ότι αυτό το παιδί θα τελείωνε το εξατάξιο γυμνάσιο της εποχής. Ε λοιπόν ανακάλυψε πόσοι καθηγητές είχαν σκύλο στο σπίτι ή στο χωράφι τους και ήταν πολλοί από αυτούς. Για έξι χρόνια τα κοκάλα από την ταβέρνα του θείου του Κώστα ήταν επιταγμένα, δωροδοκώντας με κόκαλα και διαμορφώνοντας ένα θετικό κλίμα με τις ανεπτυγμένες του επικοινωνιακές ικανότητες κατόρθωσε και πέρασε τις τάξεις έστω και στο όριο. Έφυγε στα καράβια για λίγα χρόνια , πέρασε τόπους και τόπους και γύρισε στο ορεινό χωριό να κάνει την μεγάλη μπίζνα Φουντ / Άνιμαλς Λ.Τ.Δ. ( Food / Animals L.T.D.) Στα ελληνικά και στα αγγλικά για να εντυπωσιάσει τον κόσμο. Το Λ.Τ.Δ - L.T.D. το είδε σε ένα ταξίδι του στην Κύπρο και του άρεσε.

-Δουλειές με φούντες θα κάνει ήταν η ερμηνεία μια γιαγιάς όταν της διάβασαν στην ταμπέλα την λέξη φουντ.

-Αυτός είναι πονηρός θα το γυρίσει σε Λάδια Τυροκομικά και Δημητριακά (είπε ένας άλλος ερμηνεύοντας λάθος το Λ.Τ.Δ. )Το γράφει κωδικοποιημένα για να μην φανεί ότι το πάει για μεγαλέμπορος.

Φιγουρατζής επικοινωνιακός ο Μητσοφούσκας ακόμα και με την ταμπέλα προκάλεσε συζητήσεις . Απόκτησε σύντομα μεγάλη φήμη έπεσαν και τα πρώτα προξενιά. Εκείνη την εποχή του βγήκε και το παρατσούκλί Μητσοφούσκας, κανείς δεν ξέρει ακριβώς ή γιατί μασουλούσε συνεχώς τσίχλες και έκανε τσιχλόφουσκες ή γιατί προμήθευε όλους τους πιτσιρικάδες με απεριόριστες ποσότητες από αμερικάνικες τσιχλόφουσκες. Όταν ένα πιτσιρίκι ήθελε ένα κουτί τσίχλες στον Μητσοφούσκα πήγαινε.

Ο Γιάννης εκείνη την εποχή ήταν μικρέμπορος , με τρία μεγάλα κοφίνια πάνω στον Μένιο τον Γάιδαρο του γύριζε και πουλούσε την πραμάτεια του στα γύρω χωριά. Η πελατεία του κυρίως γυναίκες που τον έβλεπαν σαν θείο δώρο για να πάρουν τα χρειαζούμενα. Αφού το ταξίδι στην πόλη ήταν ιδιαίτερα δύσκολο εκείνη την εποχή , 4 ώρες ο δρόμος με τα μουλάρια. Έτσι μέσα από το εμπόριο ψιλικών γνώρισε και την γυναίκα του και άνοιξε το σπιτικό του. Έντιμος και δουλευταράς έκανε καλή προκοπή.

Λίγο μετά το Πάσχα του 1975 ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση ο Μένιος ο καθημερινός σύντροφος του Γιάννης με ένα σβηστό γκάρισμα εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο και του Γιάννη του κόπηκαν τα πόδια.

-Να πας στον συμμαθητή σου τον Μητσοφούσκα του είπε η γυναίκα του

Ο Γιάννης δεν είχε επιλογή και βρέθηκε στην Φούντ / Άνιμαλς ΛΤΔ

-Γιάννη μου αύριο θα έχεις ένα γάιδαρο σαν τέσσερις ταύρους δυνατό, σαν το τανκ που έριξαν οι φασίστες στο πολυτεχνείο. ( Πιάνοντας τα μηνύματα των καιρών ο Μητσοφούσκας άρχισε να προσανατολίζεται πολιτικά προς τα αριστερά είχε κατεβάσει εδώ και μήνες το κάδρο με τον Φοίνικα της Χούντας) Αλλά θα σου κοστίσει λίγο παραπάνω

-Εγώ καίγομαι χρειάζομαι ένα ζωντανό αλλιώς καταστρέφομαι

Πράγματι την άλλη μέρα ο Μητσοφούσκας έφερε τον γάιδαρο και τον πλήρωσε ο Γιάννης . Το βράδυ όμως ο Γιάννης κόντεψε να πάθει εγκεφαλικό ο γάιδαρος στο πλάι και να αργοπεθαίνει. Δεν ξέρει που την βρήκε τόση δύναμη τον φορτώνει σε ένα μεγάλο φαρδύ καρότσι εκείνο με την μια ρόδα μπροστά που είχαν για μεταφορά φορτίων και με τον φακό στο στόμα για να βλέπει πάει πίσω τον Μητσοφούσκα.

-Μήτσο τα λεφτά πίσω, το ζώο είναι άρρωστο.

-Σε είδε κανείς τώρα που ερχόσουν; ( Πάνω από όλα η φήμη του καταστήματος.)

-Όχι

-Ευτυχώς!!! Τα λεφτά δεν τα έχω.

-Και τι θα κάνουμε τώρα;

-Έλα αύριο στο πανηγύρι του Μαηθανάση και θα σου δώσω μεγάλο μερίδιο (και του δίνει ένα μεγάλο πακέτο με λαχνούς) θα βάλω σε κλήρωση ένα γαϊδούρι.

(Του σκάει μια τσιχλόφουσκα και του κλείνει συνωμοτικά το μάτι.)

-Σαν και τούτο που θα γκρέμιζε την πόρτα του πολυτεχνείου, αυτά είναι βρωμιές εγώ δεν τα κάνω

-Εσύ μόνο τους λαχνούς θα μοιράσεις…. Τα άλλα είναι δική μου δουλειά.

Ο Γιάννης το συζήτησε και με την γυναίκα του και είδε ότι δεν είχε επιλογές, ούτε ανέντιμο ήταν όποιος κέρδιζε τον γάιδαρο θα είχε να λογαριαστεί με τον Μητσοφούσκα.

Στον περίβολο της εκκλησίας ο Γιάννης μοίραζε σιγά σιγά τους λαχνούς , αλλά έμεινε άναυδος όταν είδε από μακριά τον Μητσοφούσκα να περνά καμαρωτός πάνω σε ένα γαϊδούρι τεράστιο, από την μια θήκη του σαμαριού να πετά φυλλάδια για να διαφημίζει το κατάστημα και τον γάιδαρο που ήταν για κλήρωση. Πέταγε και κουτιά με αμερικάνικες τσίχλες και όλοι οι πιτσιρικάδες είχαν κάνει ένα τεράστιο κύκλο γύρω του κανείς δεν μπορούσε να τον πλησιάσει. Από την άλλη θήκη βουτά μια δερμάτινη μπάλα και κρατώντας την σαν λάβαρο ξεχύθηκε μπροστά στο αλώνι για να παίξουν ένα διπλό οι μικροί και αυτός διαιτητής. Η διαφήμιση του γαιδάρου εντυπωσιακή και σε μια ώρα ξεπουλήθηκαν όλοι οι λαχνοί.

Την άλλη μέρα ο Γιάννης πήγε στον Μητσοφούσκα για να λογαριαστούνε.

-Δεν θέλω λεφτά του λέει ο Γιάννης ένα γαϊδούρι σαν και αυτό που έβαλες στην κλήρωση θέλω.

-Δεν υπάρχει γαϊδούρι, πάρε αυτά το 10% και του έδωσε 24.000 δραχμές τεράστιο ποσό για εκείνη την εποχή

-Καλά και τι έγινε με αυτόν που κέρδισε το λαχνό.

-Του είπα ότι ψόφησε από το πολύ παιγνίδι με τα παιδιά στο αλώνι έσκασε και του έδειξα τον δικό σου τον ψόφιο του έδωσα και επί δέκα φορές τα λεφτά που έδωσε για λαχνούς που αγόρασε και όλοι κερδισμένοι.

-Καλά και εκείνο το γαϊδούρι το θεριό που μπήκες στο πανηγύρι;

-Δανεικό από το θείο μου τον Πέτρο τον Ταβερνιάρη με το αζημίωτο φυσικά και το σαμάρι δανεικό από τον θείο μου από την Πλατάνα.

Ο Γιάννης δεν είχε επιλογές είχε εμπλακεί σε μια απάτη χωρίς να είναι απατεώνας , έπρεπε να ζήσει το σπίτι του πήρε τα λεφτά και αγόρασε την πορτοκαλί φλορέτα την βάφτισε Μένιο και τις δουλειές του έκανε με μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια. Μετά αγόρασε και το κλειστό κόκκινο φορτηγάκι και έκανε το γενικό εμπόριο στα γύρω χωριά και έφτασε να γίνει αυτός που έγινε. Την ιστορία με τον γάιδαρο δεν την είπε πουθενά μέχρι τώρα, μόνο αυτός και η γυναίκα του την ήξεραν.

Όσο για τον Μητσοφούσκα , έξυπνο λαμόγιο όπως ήταν έμεινε για μια δεκαετία στο χωριό του πήρε και κάτι επιδοτήσεις και κατέβηκε στην μεγάλη πόλη για να ασχοληθεί με άλλες φούσκες , επενδυτικά προγράμματα και χρηματιστήριο.

Εκείνο που δεν πρόβλεψε ήταν ότι κάποια φορά κάποια φούσκα θα έσκαγε και στα μούτρα.

-Πέτρο 36 χρόνια τώρα μασουλάμε τις τσίχλες που πετάνε διάφοροι Μητσοφούσκες από τα μπαλκόνια των υποσχέσεων , η μεγάλη φούσκα μας κλείνει τα μάτια και το στόμα. Και όχι μόνο αυτό αλλά όλοι μας αγοράζουμε και λαχνούς για τον ψόφιο γάιδαρο κάθε τέσσερα χρόνια στο πανηγύρι των εκλογών.

-Τι πράγμα;

-Θυμάσαι τότε που κέρδισες τον λαχνό για τον γάιδαρο στο πανηγύρι ;

-Ναι αλλά ο Μητσοφούσκας ξηγήθηκε ωραία , μου έδωσε 10 φορές πάνω όλους τους λαχνούς που αγόρασα .

-Ναι αλλά το γαϊδούρι ψόφησε, ψόφησε πριν την λοταρία ….κάτσε να σου πω την ιστορία πως αγόρασα τον Μένιο ( και του δείχνει την φλορέτα) να μην το κουβαλάω βάρος στην συνείδηση μου ...

22/5/10

Η έκδοση 20.5.2010

19/5/10

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 20.5.2010

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 20.5.2010 σε τίτλους

• Κουτσοπόδι και Μυκήνες σηκώνουν μπαϊράκι κατά του Καλλικράτη. Ένωση με το Ναύπλιο ζητά ο Άγιος Δημήτριος


• Και τώρα η απόφαση θα βαρύνει τον βουλευτή και την Κυβέρνηση για τον Καλλικράτη

• Ο Χατζημιχάλης δίνει λεφτά αλλά δήμος Ναυπλίου και νομαρχία έχουν κολλήσει και «βολεύονται» με τα ενοίκια

• Στον αέρα οι συμβασιούχοι πυροσβέστες των 700 ευρώ

• Η συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου, που καθυστέρησε 3 χρόνια

• Ετοιμάζονται για τις εκλογές στη ΝΟΔΕ

• Κι άλλα λεφτά για τον δρόμο του Λυγουριού

• Αποκατάσταση χωματερών

• Ανταπάντηση «Πρότασης» σε Αναγνωσταρά

• Ο γιατρός Δεδεγκίκας με Γραμματικόπουλο, σε μια μεγάλη προσπάθεια αναγέννησης της πόλης

• Ξεκινά η συλλογή υπογραφών για ποδηλατόδρομους

• Φωτιά στα Διοσκούρια

• Βάφτισαν τις κολώνες στην Άργους

• Αγκινάρα με ταυτότητα



ΑΡΘΡΑ:

• Δεν είναι μωρές παρθένες ο Μπιτζής και ο Μαυρόγιαννης. Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

• Τι γίνεται με την Ανάπτυξη; Άρθρο του Άκη Ντάνου

• Πιάσανε τριακόσιους γιατρούς ….χέστηκε η φοράδα στ΄ αλώνι. Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου



ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:

• Βραβείο σε Αργείους μικρομηκάδες

• Γιορτάζει το Λυγουριό

• Η τσακώνικη μελιτζάνα γιορτάζει



ΣΚΙΤΣΟ:

• Γ. Παπούλιας

• Α. Ντάνος



ΙΑΡΤΙΚΑ:

• Νέα θεραπεία για τον καρκίνο παχέος εντέρου



ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΑ:

• Να πως θα βρούμε τα λεφτά



ΑΝΕΚΔΟΤΟ:

• Πόντιοι-Βραζιλία 0-12

Κουτσοπόδι και Μυκήνες σηκώνουν μπαϊράκι κατά του Καλλικράτη. Ένωση με το Ναύπλιο ζητά ο Άγιος Δημήτριο

Κατά των «Αργείων αποικιοκρατών» που μετατρέπουν τις «αυτόφωτες» των Ομηρικών επών Μυκήνες σε ετερόφωτες, στρέφονται με ψήφισμά τους οι Δήμοι Μυκηνών και Κουτσοποδίου, ενώ ετοιμάζουν διαμαρτυρία μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.


Την αντίθεσή τους στην συνένωση με τον Δήμο Επιδαύρου εκφράζουν οι κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου, ισχυριζόμενοι πως με τον Καλλικράτη το Μετόχι γίνεται πλέον όμορο του Δήμου Ναυπλίου, οπότε αίρονται οι αιτιάσεις που εμπόδιζαν την ένταξη τους στον Δήμο Ναυπλιέων.

Σε τρεις κυρίως λόγους εστιάζει τις αντιρρήσεις του στην εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αργολίδα, Κοινωνία των Πολιτών» Γιώργος Αντωνόπουλος για να συμπεράνει πως «Ο Καλλικράτης απειλεί την επαρχία».



Από τον Όμηρο στην Ουνέσκο

Με βάσει τις αναφορές του Ομήρου και την συμβολή της Ουνέσκο στην προστασία του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών, οι δήμοι Μυκηνών και Κουτσοποδίου εμφανίζονται ακλόνητοι στην διεκδίκηση ενός δήμου που θα περιλαμβάνει την βόρεια πρώην επαρχία Άργους. Με κοινή ανακοίνωσή τους επιτίθενται κατά τις «αποικιοκρατικής» πολιτικής του δημοτικού συμβουλίου Άργους και «ταμπουρώνονται» στην πύλη των Λεόντων:

«Στις 15 Απριλίου 2010 τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Μυκηναίων και Κουτσοποδίου πήραν αποφάσεις, με συντριπτική πλειοψηφία, για τη συνένωσή τους σε ένα Δήμο Μυκηναίων και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν συνένωση με το Δήμο Άργους.

Εξάλλου σε πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Άργους αποφασίστηκε ότι δεν επιθυμούν να αναφέρεται το όνομα των Μυκηνών ούτε να είναι ιστορική έδρα οι Μυκήνες.

Πιστεύουμε ότι έστω και τώρα μπορεί να διορθωθεί η άδικη και ανιστόρητη πρόταση του Υπουργείου υιοθετώντας κριτήρια και προϋποθέσεις που εφαρμόστηκαν επιλεκτικά σε άλλες περιπτώσεις όπως η Ιστορικότητα, η Ορεινότητα και η Μειονεκτικότητα (βλ. Δήμοι Επιδαύρου, Νεμέας, Ολυμπίας, Φαιστού, Βεργίνας, Δελφών κ.λπ.).

Η περίφημη διαβούλευση – μεθόδευση δεν μπορεί να αγνοεί τις «πολύχρυσες Μυκήνες», το μοναδικό μνημείο – τόπος παγκόσμιας κληρονομιάς αναγνωρισμένο από την UNESCO, να αφανίζεται και να προσφέρεται αποικιοκρατικά στο Δήμο Άργους και από αυτόφωτος Ομηρικός Ήλιος να ετεροπροσδιορίζεται σαν «περιφερειακή συνοικία».

Έχοντας επίγνωση των πράξεών μας και χωρίς κανένα ίχνος λαϊκισμού, ιδιοτέλειας και σεβόμενοι τους θεσμούς, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας.

Μετά από σύσκεψη αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε δυναμικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις (κλείσιμο δρόμων προς τους αρχαιολογικούς χώρους, του μουσείου κ.λπ.) με τη συναίνεση και συμμετοχή φορέων και δημοτών, για να γίνει παγκοσμίως γνωστή η αδικία που επιχειρείται σε βάρος των Μυκηνών, της εθνικής και παγκόσμιας πολιτιστικής συνείδησης και των συμβόλων μας.

Τελειώνοντας οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι όλες αυτές οι προσπάθειες έχουν να κάνουν με τη διάσωση της Ιστορίας και της μοναδικότητας των Μυκηνών αλλά και των άλλων Δήμων και όχι για να σωθούν οι καρέκλες των δημάρχων, των αντιδημάρχων και κ.λπ.».



8 Καυτά ερωτήματα απ` το Μετόχι

Με το βλέμμα στραμμένο εδώ και δύο χρόνια στο Ναύπλιο, τα μέλη της «Κίνησης Πολιτών Αγ. Δημητρίου» πιστεύουν πως οι επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες του δημοτικού τους διαμερίσματος στρέφονται προς το Ναύπλιο και όχι προς το Λυγουριό που τους υποχρεώνει να απευθύνονται ο Καποδίστριας Ι. Μάλιστα με την εφαρμογή του Καλλικράτη, θα μπορούσαν να ενταχθούν στον δήμο Ναυπλιέων ως όμορο διαμέρισμα:

«Εμείς στο Τοπικό Διαμέρισμα του Αγίου Δημητρίου αντιλαμβανόμενοι πλήρως το συμφέρον μας, και μέσα σε αυτό το κυκεώνα της παγκόσμιας κρίσης, λέμε ξεκάθαρα τη γνώμη μας πέρα από κομματική ή μικροπολιτική σκοπιμότητα. Λέμε ΝΑΙ στο σχέδιο Καλλικράτης με προϋπόθεση την ύπαρξη και δημιουργία ισχυρών Δήμων οι οποίοι χωροθετούνται με βάση αντικειμενικά κριτήρια ικανοί να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις, και να είναι έτοιμοι να υποδεχτούν διευρυμένες αρμοδιότητες, ιδίως από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση λ.χ. της παιδείας, της υγείας, της απασχόλησης, των μεταφορών. Συνεπώς και σύμφωνα με το σχέδιο, η συγκρότηση τους σε πληθυσμιακά και χωρικά σε μεγαλύτερες γεωγραφικές μονάδες διευκολύνει την ανάπτυξη ενός ισχυρότερου διοικητικού συστήματος που ικανοποιεί δύο κυρίως στόχους. Οι Δήμοι να αποτελέσουν ισχυρές μονάδες τοπικής ανάπτυξης, και ταυτόχρονα να εξελιχθούν σε αποτελεσματικούς διαχειριστές υπηρεσιών. Σε περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ασκληπιείου πάρθηκε η απόφαση για συνένωση των Δήμων, Ασκληπιείου και Επιδαύρου με συνοπτικές διαδικασίες παρά τις λίγες αντίθετες απόψεις περί λαϊκής βούλησης και συμμετοχής στο συγκεκριμένο θέμα.

Ρωτούμε λοιπόν τη Δημοτική Αρχή:

-Έχει ο υπό συνένωση Δήμος τη κτιριακή υποδομή για τη στέγαση των νέων υπηρεσιών;

-Θα μπορεί το υπάρχον Διοικητήριο να εξυπηρετεί τους κατοίκους όλου του νέου Δήμου;

-Θα έχουμε τη δυνατότητα απορρόφησης κονδυλίων ,έχοντας πάντα ως βάση την ύπαρξη όμορων Δήμων τεράστιας εμβέλειας;

-Από που προκύπτει ο όρος «ιστορική έδρα» στην ονομασία του νέου Δήμου;

-Στις περασμένες Δημοτικές εκλογές υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης, για να αισθάνεστε τώρα εξουσιοδοτημένοι να αποφασίζεται για εμάς χωρίς εμάς;

-Εκπροσωπείται το λαό και τη θέληση του ή προσωπικά συμφέροντα;

-Το 2008 και μετά από απαίτηση της τοπικής κοινωνίας του Αγίου Δημητρίου και σύμφωνη γνώμη του Τοπικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε συλλογή υπογραφών που έδειχνε εντυπωσιακή τάση προς απόσχιση του Τοπικού Διαμερίσματος προς τον Δήμο Ναυπλίου. Αυτό το γεγονός ελήφθη ή όχι υπόψη πριν την απόφαση σας;

-Νομιμοποιείστε να μιλάτε για συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της συνένωσης των δύο Δήμων όταν ξέρατε εκ των προτέρων τη θέληση των κατοίκων;

Όλα αυτά Κύριοι δείχνουν απαξίωση της ετυμηγορίας του λαού τον οποίο είστε ταγμένοι να υπηρετείτε.

Εμείς, σα κίνηση πολιτών για την ένταξη του Τοπικού Διαμερίσματος Αγίου Δημητρίου στον Δήμο Ναυπλίου, έχοντας πλέον στο πλευρό μας και πολλούς Αιρετούς, είμαστε αποφασισμένοι παρά την αιφνιδιαστική και ύποπτη κατάθεση του εν λόγω Νομοσχεδίου στη Βουλή, να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, ωσότου έρθει το επιθυμητό για μας αποτέλεσμα. Τα παιχνίδια ορισμένων όσο ψηλά κι αν βρίσκονται πίσω από τη πλάτη μας δε θα έχουν αποτέλεσμα, και ο λαός του Μετοχιού θα τους δώσει την απάντηση πολύ γρήγορα».



«Καλλικράτης», ο κίνδυνος για τους ΟΤΑ

Τους κινδύνους που πηγάζουν από την γραφειοκρατική αντίληψη των ειδικών περί αυτοδιοίκησης και την σύγχυση των όρων «διοίκηση» - «αυτοδιοίκηση» επισημαίνει μεταξύ άλλων με επιστολή του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αργολίδα, Κοινωνία των Πολιτών» Γιώργος Αντωνόπουλος: «Πέρα από την κατάργηση της νομαρχίας ως θεσμού και την αιρετή περιφέρεια, η βασική αλλαγή που προχωρούν στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, είναι η συνένωση των δήμων. Έτσι λοιπόν κατέληξαν στην επιλογή των τεσσάρων δήμων στην Αργολίδα. Πως κατά την γνώμη μου έχουν τα πράγματα.

Πρώτο: Χωρίς να εκτιμηθούν στοιχειωδώς αυτά τα 12 χρόνια της πρώτης απόπειρας ενοποίησης με τον Καποδίστρια, προχωρούν στην δεύτερη μεγαλύτερη ενοποίηση. Καταργούν ουσιαστικά την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, μετατρέποντας σχεδόν τις παλιές επαρχίες, σε δήμους. Αυθαιρέτως, θεωρούν πως, όσο πιο μεγάλο είναι το μέγεθος ενός Δήμου, τόσο πιο ισχυρός και αποτελεσματικός είναι.

Τι δουλειά έχει η εγκαταλειμμένη ορεινή Αργολίδα, με τις πόλεις και τα χωριά του κάμπου; Το Άργος και το Ναύπλιο, με τα χωριά του κάμπου ή τα ημιορεινά, που έχουν εντελώς ειδικά προβλήματα (άρδευση, ύδρευση, εσπεριδοειδή, λάδι); Είναι ολοφάνερο πως η διαδικασία αστικοποίησης και εγκατάλειψης της υπαίθρου θα ενταθεί. Ποιος Δήμαρχος Άργους θα νοιαστεί για τις Λίμνες, τον Αχλαδόκαμπο, την Καρυά, ή τη Σκοτεινή;

Δεύτερο: Ποιος αποφασίζει για τέτοιο σοβαρό ζήτημα; Τα δημοτικά συμβούλια και η ΤΕΔΚ; Είναι στις εξουσίες τους και τις αρμοδιότητές τους, να ορίζουν το πως θα αυτοδιοικηθούν οι πολίτες;

Φαίνεται πως μία είναι η λύση, όσον αφορά τη νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης. Να εκφραστεί δημοκρατικά η κάθε τοπική κοινωνία με ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Και όταν λέμε τοπική κοινωνία, εννοούμε το σύνολο των ανθρώπων της κάθε πόλης και κυρίως του κάθε χωριού ξεχωριστά.

Είναι πολύ κακό πράγμα να αποδιοργανώνουν τις τοπικές κοινωνίες κάθε 10 χρόνια.

Τρίτο: ανοιχτό είναι το θέμα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στην αυτοδιοίκηση. Μπορεί να κατάργησαν το ανεκδιήγητο 42% της Ν. Δημοκρατίας, ως ποσοστού αρκετού για την εκλογή δημάρχου, αλλά το σύστημα παραμένει πλειοψηφικό, αν δεν χειροτερεύει.

Σίγουρα μπερδεύουν την αυτοδιοίκηση, με την διοίκηση. Όπως το πάνε, θα φτιάξουν μια αυτοδιοίκηση που θα μοιάζει, αν δεν είναι και χειρότερη από την υπόλοιπη κρατική διοίκηση. Προσβάλλουν τη βασικότατη αρχή της ΕΓΓΥΤΗΤΑΣ, αφού ο δήμαρχος και ο σύμβουλος θα είναι μακριά από τον πολίτη και εντελώς ανεξέλεγκτοι.

Ακόμα δεν είναι δευτερεύον το ζήτημα της εξαφάνισης κάθε πρωτοβουλίας, κάθε τοπικής κίνησης ενεργών πολιτών. Σε τέτοιες μεγάλες ενότητες, (οι οποίες δεν λειτουργούν ως ενιαίες τοπικές κοινωνίες), αυτές οι πρωτοβουλίες, δύσκολα μπορούν να ενοποιηθούν και να έχουν τύχη στις εκλογές. Έτσι λοιπόν τα δυο μεγάλα κόμματα θα μονοπωλούν τις εξελίξεις, τα οποία οδήγησαν τη χώρα και την αυτοδιοίκηση στα σημερινά χάλια.

Στο νομό μας, ιδιαίτερα στο Ναύπλιο, αλλά και σε άλλους χώρους, τέτοια αυτοδιοικητικά σχήματα ανάπτυξαν σημαντική δράση. Προσέφεραν και προσφέρουν στην αυτοδιοίκηση και θα χάσει όλη η κοινωνία αν καταφέρουν να τα εξαφανίσουν.

Έτσι κατά τη γνώμη μου έχουν τα πράγματα. Να απαιτήσουν όλοι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, αλλά και όλοι οι πολίτες που νοιάζονται πραγματικά για το συμφέρον του λαού, την απόφαση να την πάρει ο κόσμος με δημοψήφισμα.

Είπαμε πως είμαστε … υπό τις διαταγές του ΔΝΤ, αλλά δεν νομίζω πως θα μας το απαγορεύσουν.

Δημοκρατία δεν είναι μόνο ή κυρίως, το να εκλέγουν τον αρχηγό τους από τη βάση τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά κυρίως το να δοθεί η δυνατότητα να αποφασίζουν οι πολίτες για τα σοβαρότατα θέματα που τους απασχολούν».

Και τώρα η απόφαση θα βαρύνει τον βουλευτή και την Κυβέρνηση για τον Καλλικράτη

Ξεκάθαρο όχι στην διπλή ονομασία, έδωσε στους ανιστόρητους το Δημοτικό συμβούλιο Άργους που ομόφωνα αποφάσισε ο νέος δήμος να λέγεται δήμος Άργους, παρά την πρόταση Δεληγιάννη και του υπουργείου εσωτερικών που πρότειναν «Άργος- Μυκήνες».


Η πρόταση για διπλή, αλά Σκόπια, ονομασία προήλθε σύμφωνα με πληροφορίες από Αρχαιολόγο, η οποία ξέχασε πως οι προσδιοριζόμενοι σήμερα ως «Μυκηναίοι», κατά τον Τρωικό πόλεμο αποκαλούντο Αργείοι. Όπως πολλοί σύμβουλοι, από όλες τις πλευρές συμφώνησαν, το Άργος αποτελεί αρχαιότερο και διαχρονικότερο κέντρο απ` ότι οι Μυκήνες, χωρίς κανείς να υποβαθμίζει την σημασία του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Κανείς πάντως δεν πρότεινε αυτό που θα περίμενε κανείς, έναν δήμο «Αργείων» και όχι Άργους, που θα βρισκόταν πλησιέστερα στην ιστορία της περιοχής και δεν θα χαρακτηριζόταν από τοπικισμούς και ενδοτισμούς.

Όλοι, ή σχεδόν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι του Άργους εξέφρασαν την αγωνία τους για το που θα βρει τους πόρους ο νέος Καλλικράτειος δήμος για να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες του.



Τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά

Παρόντος και του Δημάρχου Άργους Βασιλείου Μπούρη.

Το εν λόγω θέμα εισάγεται ως κατεπείγον, εντός των χρονικών πλαισίων της δημόσιας διαβούλευσης που απαιτεί η κατάθεση του ως άνω υπό ψήφιση Νόμου, και παρακαλεί το Σώμα να αποφασίσει σχετικά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού άκουσε τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σίμος Βαρδάκας στην εισήγησή του:

«ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Κηρύσσει ως κατεπείγον το πιο κάτω υπό του κ. Προέδρου προταθέν θέμα για τους λόγους, που αναφέρονται στην εισήγηση αυτού:

«Θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

Στη συνέχεια ο κ. Πρόεδρος, δίνει τον λόγο στον Αντιδήμαρχο κ. Π. Κωνσταντινόπουλο ο οποίος διαβάζει από χειρογράφου την εισήγηση του κ. Δημάρχου για το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και η οποία έχει ως κάτωθι:

«Πρόταση του Δήμου μας είναι να αποτελέσουν ενιαίο Δήμο, ως Δήμος Άργους και να ενταχθούν σε αυτόν οι δήμοι: Λέρνας, Ν.Κίου, Λυρκείας, Κουτσοποδίου και Μυκηνών και οι κοινότητες Αχλαδοκάμπου και Αλέας ως όμοροι ΟΤΑ και με την ίδια πολιτισμική και οικονομική ταυτότητα, με έδρα την πόλη του Άργους, με το ακόλουθο σκεπτικό:

Όλοι αναγνωρίζουμε την επιτακτική ανάγκη αλλαγής του τρόπου διοίκησης και αυτοδιοίκησης της χώρας μας. Απαιτείται επανασχεδιασμός του προκειμένου να εξυπηρετούνται αποτελεσματικότερα οι ανάγκες του πολίτη και η ανάπτυξη του κράτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πολιτεία μας προχωράει με το Πρόγραμμα Καλλικράτης σε μία Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αναβαθμίζοντας τη Δημοκρατική λειτουργία τους.

Βασικό κριτήριο του προγράμματος είναι η δημιουργία ισχυρών διοικητικών ενοτήτων που μπορούν να ασκήσουν με τρόπο αποτελεσματικό και ποιοτικό, διαφανή και βιώσιμο τις αρμοδιότητες που τους ανατίθενται.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, την αναδιάρθρωση του προσωπικού με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, την αντιμετώπιση των προβλημάτων επικαλύψεων αρμοδιοτήτων, τις αντιφατικές και αντικρουόμενες αποφάσεις, με την ολοκληρωμένη διαχείριση πολιτικών σε κάθε επίπεδο. Για να είναι όμως αποτελεσματικό το «Πρόγραμμα Καλλικράτης» δεν αρκούν οι αποκεντρωμένες αρμοδιότητες, αλλά είναι απαραίτητη και η αποκέντρωση πόρων και προσωπικού.

Το πρόγραμμα θα πρέπει να ψηφιστεί έγκαιρα για να μπορέσουν να γίνουν οι εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010, που θα αφορούν τους ισχυρούς δήμους και την Περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Ο Δήμος μας, ο Δήμος Άργους, έχει τα απαραίτητα εργαλεία για να οδηγήσει τον ενοποιημένο Δήμο της επαρχίας Άργους στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου και ενδεικτικά διαθέτει πιστοποίηση διαχειριστικής επάρκειας, αναγκαία προϋπόθεση συμμετοχής μας στο ΕΣΠΑ, βασικό μοχλό για όποια προσπάθεια, γεγονός που θα διευκολύνει την εύρυθμη λειτουργία και του διευρυμένου δήμου μας, στα πλαίσια των συνενώσεων με το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

Με τη λοιπή οργάνωση του δήμου μας στα επίπεδα και των τριών διευθύνσεών του (Διοικητική, Οικονομική και Τεχνική Υπηρεσία), με τον περιορισμό των Νομικών προσώπων και των επιχειρήσεών του και με την αρτιότερη οργάνωσή τους – που πραγματοποιήσαμε και ισχύει από 1-1-2009 –

με τη σχεδιαζόμενη ηλεκτρονική Δημοτική Διακυβέρνηση και το Δημοτικό ΚΕΠ, ο Δήμος μας έχει τη διοικητική ικανότητα να ασκήσει αποτελεσματικά το ευρύ φάσμα των αρμοδιοτήτων ενός διευρυμένου Δήμου. Ενός Δήμου που θα καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων του και θα είναι όντως σε θέση να κατασκευάζει και να διαχειρίζεται όλες τις κρίσιμες υποδομές για την ποιότητα ζωής των δημοτών και την τοπική ανάπτυξη όλων των δημοτικών διαμερισμάτων του.

Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, συντασσόμεθα με τη δεύτερη (2η) πρόταση του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», επιθυμούμε τη δημιουργία ενός ενιαίου Δήμου στα γεωγραφικά όρια της επαρχίας Άργους, με έδρα την πόλη του Άργους και δηλώνουμε ότι όποιοι από τους τωρινούς ΟΤΑ (Δήμους ή Κοινότητες) της επαρχίας Άργους, επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο σχηματισμό είναι ευπρόσδεκτοι, διαβεβαιώνοντάς τους ότι μετά τη συνένωσή μας, θα λειτουργήσουμε ισότιμα, μοιραζόμενοι ισομερώς τα οφέλη αυτής της συνένωσης, διασφαλίζοντας την ευημερία των δημοτών μας και τη γενική πρόοδο του τόπου μας.

Ακολούθως έλαβαν το λόγο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Ν. Καρδαράκος, Λ. Κούρος και Θ. Δεληγιάννης οι οποίοι συντάχθηκαν υπέρ της 2ης πρότασης του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» εκθέτοντας τα οφέλη που θα προκύψουν για όλη την περιοχή και επισημαίνοντας τις τεχνικές, οικονομικές, θεσμικές δυσκολίες του εγχειρήματος.

Ακολούθως το λόγο έλαβε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δ. Πλατής, οποίος τόνισε την σύμφωνη γνώμη όλων για την ενιαία συγκρότηση της περιοχής Άργους και τόνισε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Παρέθεσε λεπτομερώς τους ιστορικούς λόγους για τους οποίους η περιοχή αποτελεί μία ενιαία ενότητα. Επίσης ως προς το όνομα του Δήμου ισχυρίσθηκε ότι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο (Δήμος Άργους) και ότι ο ενιαίος Δήμος πρέπει να έχει διοικητική και ιστορική έδρα το Άργος.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Φ. Κολεβέντης, εξέφρασε ότι η ενοποίηση της επαρχίας Άργους σε ένα Δήμο πρέπει να είναι ο στόχος όλων μας.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δ. Καμπόσος, ανέγνωσε κείμενο και τάχθηκε υπέρ ενός ενοποιημένου Δήμου. Ανέλυσε τους ιστορικούς και αναπτυξιακούς λόγους για τους οποίους πρέπει να γίνει αυτό. Ζήτησε από το σώμα να λάβει καθαρή θέση υπέρ αυτής της άποψης και να δηλώσει με ξεκάθαρο τρόπο ότι επιθυμεί ο Δήμος Άργους την ενοποίηση όλης της επαρχίας.

Η Δημοτική Σύμβουλος κ. Ε. Παναγιωτοπούλου, τάχθηκε υπέρ του ενοποιημένου Δήμου και εξέφρασε την αντίρρηση της στην σύνθετη ονομασία (Δήμος Άργους – Μυκηνών) τονίζοντας ότι πρέπει να παραμείνει το όνομα ως έχει (Δήμος Άργους).

Ακολούθως το λόγο έλαβαν κατά σειρά:

O Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας κ. Μιλτιάδης Κονοπισόπουλος ο οποίος τάχθηκε υπέρ της 2ης πρότασης του σχεδίου και ανέλυσε τα οφέλη για

τους επιχειρηματίες της περιοχής, εκθέτοντας τα οφέλη από την «Οικονομία κλίμακος που δημιουργείται».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας ο οποίος καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα στο Προεδρείο αναφέρθηκε στις δυσκολίες που δημιουργούνται από την συνένωση.

Οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι κ.κ. Κ. Μιχαλόπουλος, Σ. Κωτσοβός και Β. Νίκας τάχθηκαν υπέρ του ενιαίου Δήμου όπως διαμορφώνεται στα όρια της επαρχίας Άργους και τόνισαν τα οφέλη που θα προκύψουν.

Στην συνεδρίαση παρευρέθηκαν επίσης οι Δήμαρχοι κ.κ. Ν. Μαυρόγιαννης (Δήμαρχος Μυκηναΐων) και Δ. Σκούφης (Δήμαρχος Λυρκείας) οι οποίοι αναφέρθηκαν στις πρόσφατες αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων.

Στο σημείο αυτό ο κ. Πρόεδρος παρακαλεί το Σώμα να αποφασίσει σχετικά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού άκουσε τα όσα ανωτέρω εξετέθησαν και μετά από διαλογική συζήτηση,

ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Πρόταση του Δήμου μας είναι να αποτελέσουν ενιαίο Δήμο, ως Δήμος Άργους και να ενταχθούν σε αυτόν οι δήμοι: Λέρνας, Ν.Κίου, Λυρκείας, Κουτσοποδίου και Μυκηνών και οι κοινότητες Αχλαδοκάμπου και Αλέας ως όμοροι ΟΤΑ και με την ίδια πολιτισμική και οικονομική ταυτότητα, με έδρα την πόλη του Άργους.

Συντασσόμεθα με τη δεύτερη (2η) πρόταση του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», επιθυμούμε τη δημιουργία ενός ενιαίου Δήμου στα γεωγραφικά όρια της επαρχίας Άργους, με έδρα την πόλη του Άργους και δηλώνουμε ότι όποιοι από τους τωρινούς ΟΤΑ (Δήμους ή Κοινότητες) της επαρχίας Άργους, επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο σχηματισμό είναι ευπρόσδεκτοι, διαβεβαιώνοντάς τους ότι μετά τη συνένωσή μας, θα λειτουργήσουμε ισότιμα, μοιραζόμενοι ισομερώς τα οφέλη αυτής της συνένωσης, διασφαλίζοντας την ευημερία των δημοτών μας και τη γενική πρόοδο του τόπου μας».

Ο Χατζημιχάλης δίνει λεφτά αλλά δήμος Ναυπλίου και νομαρχία έχουν κολλήσει και «βολεύονται» με τα ενοίκια

Παρότι γονείς, μαθητές και δάσκαλοι του 2ου και 5ου δημοτικού σχολείου Ναυπλίου, θα έπρεπε να πανηγυρίζουν για την απόφαση του γενικού γραμματέα της περιφέρειας Φώτη Χατζημιχάλη να διαθέσει χρήματα συνολικού προϋπολογισμού 37.260.632 ευρώ για τον τομέα της Εκπαίδευσης, ωστόσο φαίνεται ότι οι μελέτες για τις Καπναποθήκες παραμένουν «κολλημένες» μεταξύ των τεχνικών υπηρεσιών του δημαρχείου Ναυπλίου και νομαρχίας Αργολίδας.


Τουλάχιστον μέχρι ώρας δεν έχει ανακοινωθεί κάποια εξέλιξη στο θέμα αυτό και ο φόβος ότι η εύκολη λύση της αναβολής της κατασκευής του νέου σχολείου, θα παραπέμψει και πάλι το θέμα στις καλένδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της νομαρχίας Αργολίδας, το ελληνικό κράτος σπαταλά για το 2ο και 5ο δημοτικό σχολείο Ναυπλίου σε ενοίκια ακατάλληλων αιθουσών 790 ευρώ το μήνα, δηλαδή 9.480 ευρώ το χρόνο. Πρόκειται για μαγαζιά που έχουν μετατραπεί σε σχολικές αίθουσες – κλουβιά. Και βέβαια αυτή η κατάσταση συνεχίζεται 23 χρόνια τώρα.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το κράτος διαθέτει μέσω της νομαρχίας Αργολίδας 115.000 ευρώ το χρόνο για ενοίκια για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και άλλα 128.000 ευρώ για ενοίκια για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η σπατάλη στο μεγαλείο της δηλαδή, λόγω της ανικανότητας να κατασκευαστούν οι σχολικές υποδομές που χρειάζονται για τα σχολεία του νομού Αργολίδας.

Και βέβαια παρά την σπατάλη που γίνεται, οι μικροί μαθητές κάνουν μάθημα σε τρώγλες που έχουν νοικιαστεί πέριξ της πλατείας Αγίου Κωνσταντίνου, αφού οι υπάρχουσες κτηριακές εγκαταστάσεις δεν επαρκούν για να φιλοξενήσουν τον εγγεγραμμένο αριθμό των μαθητών. Ούτε η νομαρχία ούτε ο δήμος Ναυπλίου πάντως δεν συγκινούνται που ο σύλλογος γονέων έχουν αναρτήσει εδώ και δύο χρόνια πανό διαμαρτυρίας.

Η πρόσκληση «Υποδομές στον Τομέα της Εκπαίδευσης» συνολικού προϋπολογισμού 37.260.632 ευρώ που υπέγραψε ο κος Χατζημιχάλης, εμπεριέχει δύο κατηγορίες, τις κτιριακές υποδομές για την Προσχολική, την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, προϋπολογισμού 25.260.632 ευρώ και τις υποδομές εξοπλισμών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προϋπολογισμού 11.788.295 ευρώ.

Στην πρώτη κατηγορία η πρόσκληση απευθύνεται στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Περιφέρειας, που καλούνται να υποβάλλουν αιτήσεις χρηματοδότησης για την επίλυση των προβλημάτων στις κτιριακές υποδομές στην Προσχολική, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πελοποννήσου. Περιλαμβάνει κτιριακές παρεμβάσεις και λειτουργικούς εξοπλισμούς μικρής κλίμακας, που αφορούν νέα σχολικά κτίρια ή αναβάθμιση και επέκταση υφιστάμενων κτιριακών υποδομών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για την αντιμετώπιση αναγκών για νέες αίθουσες ή την αναβάθμιση υφιστάμενων αιθουσών διδασκαλίας, εργαστηρίων, βιβλιοθηκών κ.λ.π.

Η πρόσκληση για τις υποδομές εξοπλισμών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση απευθύνεται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Περιφέρειας Πελοποννήσου που καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις χρηματοδότησης για την αναβάθμιση του εργαστηριακού τους εξοπλισμού.

Συνοπτικά περιλαμβάνει την προμήθεια σύγχρονου εργαστηριακού και τεχνολογικού εξοπλισμού μονάδων, εργαστηρίων και βιβλιοθηκών, σε συνάφεια με το Ε.Π. Εκπαίδευσης και τη Δια Βίου Μάθηση 2007 – 2013, καθώς και τον εξοπλισμό ερευνητικών εργαστηρίων και βιβλιοθηκών με σκοπό την προώθηση της έρευνας και την υλοποίηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Στον αέρα οι συμβασιούχοι πυροσβέστες των 700 ευρώ

«Δεν είμαστε εμείς που φέραμε την κρίση στη χώρα, δεν είμαστε εμείς αυτοί που έχουν τους παχυλούς μισθούς και τα χρήματα τους στο εξωτερικό, είμαστε αυτοί που χρόνια τώρα δίνουμε ακόμη και τη ζωή μας για να προστατεύσουμε τον πολίτη και τον φυσικό πλούτο της χώρας. Σας ενημερώνουμε ότι δεν θα ανεχτούμε ακόμη αυτήν την ομηρία και τον εμπαιγμό τόσον ετών, υποσχέσεις έχουμε πάρει, πράξεις δεν έχουμε δει, τη ζωή μας έχουμε δώσει, ψεύτικες υποσχέσεις έχουμε πάρει, είμαστε σε φοβερή αγανάκτηση, και οι οικογένειες μας έχουν διασυρθεί οικονομικά. Είναι φοβερό και απαράδεκτο σε χαμηλόμισθους εργαζόμενους όπως οι συμβασιούχοι πυροσβέστες των 700 ευρώ να επιβάλλεται μείωση στο μισθό για να καλυφθεί το οικονομικό έλλειμμα της χώρας, καθώς και μείωση του χρόνου εργασίας»τα παραπάνω διεμήνυσαν στον Γ. Γ Προστασίας του Πολίτη, οι συμβασιούχοι Πυροσβέστες, όταν τον συνάντησαν την Τρίτη στην Τρίπολη.


Με υπόμνημα που παρέδωσε το Σωματείο συμβασιούχων εργαζόμενων πυροσβεστικού σώματος των νομών Αργολίδας και Αρκαδίας, τονίζουν ότι εφόσον δεν δούν επίσημα άμεσα αποτελέσματα (πριν το Ιούλιο 2010) για τον κλάδο τους θα θεωρήσουν ότι εμπαίζονται για άλλη μια φορά και απαξιώνονται, ενώ επιφυλάσσονται για ότι γίνει από εδώ και στο μέλλον με τις όποιες συνέπειες.

Το υπόμνημα κοινοποιήθηκε επίσης στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κο Χρυσοχοΐδη, στον υφυπουργό και στους βουλευτές Αργολίδας και Αρκαδίας.

Οι πυροσβέστες εκτός από τα παραπάνω τονίζουν ακόμα: «Έχοντας υπόψη της τελευταίες εξελίξεις: α) περί απασχόλησής μας «έως 7 μήνες»βάση απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ όπου συζητούνται όλα τα θέματα. β) Δηλώσεις κ. Ραγκούση για 5 μήνη απασχόληση γ) Σχετικά με την επιτροπή που έχει συγκροτηθεί ύστερα από υπόσχεση του κ. Χρυσοχοϊδη στης 3-12-09, θα θέλαμε άμεσα να μας διευκρινίσετε τα παρακάτω:

H σύμβαση μας φέτος θα λήξει όπως προβλέπετε 30-11-2010 (δηλ 8μηνο), ή 31-10-2010 ή και ποιο νωρίς;

Το 2011 θα υπάρξει σύμβαση; Θα είναι 5μηνη βάση δηλώσεων κ. Ραγκούση ή 8μηνη;

Ποια τα πορίσματα και οι αποφάσεις των επιτροπών που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με την επίλυση του εργασιακού μας και εάν οι υποσχέσεις του κ. Παπανδρέου προεκλογικά και του κ.Χρυσοχοΐδη στις 3-12-2009 θα γίνουν επιτέλους πράξεις;

Οι συμβασιούχοι Πυροσβέστες θα απορροφηθούν με πιθανή προκήρυξη;

πόσοι; Με ποια κριτήρια; Πότε;

Μετά από πρόσφατες δηλώσεις στο Κοινοβούλιο του Υφ. κ. Σπύρου Βούγια, φαίνεται ότι θα δοθεί στο μέλλον πρώτιστη προτεραιότητα σε εθελοντικές ομάδες. Θα εξακολουθείτε να απασχολείτε συμβασιούχους πυροσβέστες;

Όταν θα λήξει η σύμβαση μας τα μέλη μας θα μπουν στο ταμείο ανεργίας; Αν

ναι πόσο θα είναι αυτό;

Θεωρούμε απαραίτητο να ξεκαθαρίσετε τις θέσεις σας το συντομότερο δυνατό καθώς στα μέλη μας επικρατεί μεγάλη αγανάκτηση και ανησυχία και έχει εξαντληθεί όλη η υπομονή μας».
Σύσκεψη
Εντωμεταξύ, με στόχο τη πρόληψη των πυρκαγιών εν όψει της θερινής περιόδου, αλλά και τη μείωση των κινδύνων από ενδεχόμενη πυρκαγιά, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Φώτης Χατζημιχάλης κάλεσε τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες σε σύσκεψη με θέμα «σχεδιασμός και δράσεις για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών περιόδου 2010». Η σύσκεψη είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί χθες.

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού που καθυστέρησε 3 χρόνια

Τρία ολόκληρα χρόνια είχε να συνεδριάσει το Περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου. Η συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας ίσως να είναι και η τελευταία του θεσμού πριν την εκλογή του νέου αιρετού περιφερειακού συμβουλίου τον Νοέμβρη.


Όλο το σώμα κατέκρινε την έλλειψη συνεδριάσεων για τρία ολόκληρα χρόνια, γεγονός που, όπως είπαν, είχε αρνητικά αποτελέσματα στην υλοποίηση αναπτυξιακού έργου για την Περιφέρεια.

Ομόφωνα αποφασίστηκε η άμεση προώθηση διαδικασιών απορροφητικότητας ΕΣΠΑ, η στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου, το θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, το θέμα της προστασίας – αξιοποίησης των υδατικών πόρων, καθώς και η ανάδειξη – αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων, παραγωγικών δυνατοτήτων και ανθρώπινου δυναμικού.

Ο περιφερειάρχης Φώτης Χατζημιχάλης αναφερόμενος στις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιφέρειας τόνισε: «Δεν αρκεί να λέμε ότι έχουμε φυσικές ομορφιές ή πολιτισμό και ιστορία και με βάση αυτό θα αναπτύξουμε τον τουρισμό μας. Χρειάζεται μαζί με την προβολή της Περιφέρειας, την τουριστική προβολή, να συνδυάσουμε και τον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.

Η Πελοπόννησος μπορεί να κινηθεί σε πολλούς τομείς παράλληλα συνδέοντας την αναπτυξιακή της δραστηριότητα και με το μέλλον. Δεν μπορεί να κινείται άναρχα, αποσπασματικά και με μονομέρεια. Η εμπειρία μου από τη γνωμοδοτική επιτροπή και τις εγκρίσεις επενδύσεων είναι ενδεικτική. Οι περισσότερες επενδύσεις που σήμερα χρηματοδοτούνται αφορούν τον εκσυγχρονισμό ελαιοτριβείων ή την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων. Πρέπει να ανοίξουμε περισσότερο τον προσανατολισμό αξιοποιώντας τους φορείς και τους επενδυτές και σε άλλους τομείς δραστηριότητας. Πρέπει να προχωρήσουμε στην εκτέλεση έργων και έργων υποδομής που δεν θα απορροφούν απλά κοινοτικούς πόρους αλλά συνδυασμένα το ένα με το άλλο έργο θα ενισχύουν μια αναπτυξιακή δυναμική που έχει ανάγκη η Πελοπόννησος και που μπορεί πράγματι να την υλοποιήσει.

Η Πελοπόννησος θα έπρεπε επιπλέον και με μια προσπάθεια να προχωρήσει να κάνει ένα άλμα στον αναπτυξιακό της σχεδιασμό σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες που εμφανίζονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Θα τολμούσα μια πρόταση, να γίνει μια απόπειρα η Πελοπόννησος να μετατραπεί σε ένα ενεργειακό κέντρο, σε ένα ενεργειακό εργαστήρι που θα φιλοξενεί κάθε πρωτοβουλία, κάθε καινοτομία που έχει σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές για παράδειγμα ή νέες τεχνολογίες και τις οποίες θα μπορεί να φιλοξενεί στην περιοχή, να αναπτύξει στην περιοχή με μια δέσμευση ότι καινούργιο εμφανίζεται στον ορίζοντα να υπάρχει υποδομή να έρχεται στην Πελοπόννησο να αναπτύσσεται εδώ σε πιλοτική εφαρμογή, στη συνέχεια να περνάει σε βιομηχανική εφαρμογή και στη συνέχεια συμπαραγωγή της στην ίδια την Πελοπόννησο.

Μπορεί αυτό όπως και άλλες προτάσεις να είναι ένας τρόπος να συνδεθεί με μια δυναμική αναπτυξιακή πορεία προς το μέλλον αξιοποιώντας τις δυνατότητες που έχει η χώρα να στηρίξει την πράσινη ανάπτυξη, όπως την ονομάζουμε πια, αλλά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Να βρούμε πόρους, να βρούμε χώρους, να βρούμε πρωτοπόρες δυνάμεις που μπορούν να στηρίξουν τέτοια προσπάθεια που θα συμπαρασύρει την Πελοπόννησο στην ανάπτυξή της προς το μέλλον.

Επιμένω ότι πέρα από επί μέρους παρεμβάσεις, έργα υποδομών ή επενδυτικές δραστηριότητες θα πρέπει ο βηματισμός της Περιφέρειας να είναι συντονισμένος για να μπορεί να είναι αποτελεσματικός και να αναπτύσσει μια δυναμική που έχει ανάγκη η περιφέρεια. Έχει δυνατότητες, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, έχει ανθρώπινο δυναμικό όλα αυτά πρέπει να συνδεθούν σε μια ενιαία πορεία προς το μέλλον».



Τα σκουπίδια



Για το θέμα των σκουπιδιών ο γενικός γραμματέας επισήμανε: «Είμαι διατεθειμένος να αναλάβω το φορτίο της διαχείρισης των απορριμμάτων, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Προσωπικός μου στόχος που είναι και στόχος της κυβέρνησης είναι το πρόβλημα αυτό να έχει λυθεί πριν από τις εκλογές για τον Καλλικράτη. Γι αυτό πρέπει να κινηθούμε με πολύ γρήγορες διαδικασίες.

Παράλληλα πρέπει να κινηθούμε και στη διάδοση της ιδέας αλλά και της πρακτικής της ανακύκλωσης καθώς και στην αποκατάσταση των ΧΑΔΑ. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία της αποκατάστασης των ανενεργών ΧΑΔΑ και σύντομα θα προχωρήσουμε σε συνεργασία μαζί σας στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ενεργών με δεματοποιητές και μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης».



Το μπάχαλο



Σε κακή κατάσταση βρήκε τις υπηρεσίες της περιφέρειας, δήλωσε ο κος Χατζημιχάλης. Όπως είπε τα πάντα υπολειτουργούσαν. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είχαμε υπηρεσίες που είχαν άμεση επαφή με τους πολίτες που έπρεπε να διεκπεραιώνουν υποθέσεις, που έπρεπε να είναι δίπλα στους πολίτες και αυτό δε γινόταν, όχι γιατί δεν ήθελαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά γιατί η συγκρότηση ή η αποδυνάμωση των υπηρεσιών ήταν τέτοια που δεν διευκόλυνε το έργο τους. Θα πω μερικά παραδείγματα. Μια από τις σημαντικότερες, κατά τη γνώμη μου, διευθύνσεις στην περιφέρεια της Πελοποννήσου είναι η διεύθυνση των Υδάτων και αυτό γιατί έχει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που σε λίγο θα είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην Περιφέρεια, το πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων. Θεωρώ ότι το πρόβλημα των υδατικών πόρων και της διαχείρισης τους είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα μετά το οξυμένο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Κάνουμε μια προσπάθεια να αναδιατάξουμε, να επανιδρύσουμε ουσιαστικά, να επανασυστήσουμε τη διεύθυνση υδάτων, θα έχουμε αποτελέσματα ορατά για τους πολίτες πιστεύω σε δύο μήνες από σήμερα.

Προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε υπηρεσίες που έχουν άμεση σχέση με τον πολίτη όπως για παράδειγμα η διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης. Ήταν μια υπηρεσία με ελάχιστο προσωπικό που δε μπορούσε να ανταποκριθεί στο ρόλο της. Γίνεται μια προσπάθεια και σε αυτό τον τομέα θα φανούν άμεσα τα αποτελέσματα. Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, την ΠΕΧΩ, που είναι επίσης μια τραυματισμένη διεύθυνση με σοβαρά προβλήματα στην αποτελεσματικότητά της και βεβαίως στην αντιμετώπιση προβλημάτων της περιφέρειας αλλά και των πολιτών. Κάνουμε σημαντικές προσπάθειες και έχουμε αρχίσει ήδη να βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα.

Θα σας πω μόνο δύο παραδείγματα για να καταλάβετε τον όγκο των προβλημάτων και της δυσλειτουργίας που υπάρχει. Έχουμε σε εκκρεμότητα 47 πολεοδομικά σχέδια που πρέπει να εγκρίνουμε, τα διαχειρίζεται ένας υπάλληλος, είναι αδύνατο να αντιμετωπίσει τον όγκο της δουλειάς. Η ίδια διεύθυνση ασχολείται με το πρόβλημα των βιολογικών καθαρισμών. Ένα σημαντικό πρόβλημα στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Ένας υπάλληλος έχει να διαχειριστεί 87 μελέτες βιολογικών καθαρισμών. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο της δουλειάς, πολύ περισσότερο όταν πρέπει να διαχειριστεί και άλλα προβλήματα περιβάλλοντος όπως το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ένας δεύτερος άξονας που έπρεπε να κινηθούμε, όπως είπα και στην αρχή, ήταν ο τομέας της στήριξης των επενδυτικών προσπαθειών που γίνεται στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Θεωρώ ότι υπήρχε μια σημαντική καθυστέρηση σε αυτό τον τομέα που δημιουργούσε αρνητικά προβλήματα στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, έτσι όπως είχε προσδιοριστεί από τον σχεδιασμό που υπήρχε προηγουμένως. Προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε αυτή τη διαδικασία και έχουμε σημαντικά θετικά αποτελέσματα που οφείλω να τα αναφέρω. Θα δώσω μόνο ένα συγκριτικό παράδειγμα. Τα δύο προηγούμενα χρόνια, από την 1/1/2008 έως το τέλος του 2009 είχαν εγκριθεί 181 επενδυτικά σχέδια στην περιφέρεια Πελοποννήσου από τα περίπου 700 που έχουν υποβληθεί. Ενισχύσαμε τη συγκεκριμένη υπηρεσία, προχωρήσαμε σε συνεχόμενες συνεδριάσεις της γνωμοδοτικής επιτροπής και μέσα στους πέντε περίπου μήνες που πέρασαν, με πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, αύριο θα έχουμε την έκτη συνεδρίαση της γνωμοδοτικής επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης λοιπόν και αυτής της συνεδρίασης στους πέντε αυτούς μήνες θα έχουμε ξεπεράσει τις εγκρίσεις σε 110 επενδυτικά σχέδια. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε υπερβεί κατά 60% περίπου και τους πόρους που έχουν διατεθεί το πεντάμηνο αυτό στην περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και την έγκριση επενδυτικών σχεδίων σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια. Αυτό είναι μια ένδειξη της προσπάθειας που γίνεται να στηρίξουμε όσο το δυνατό αποτελεσματικότερα την αναπτυξιακή προσπάθεια στην περιφέρεια και αυτή την προσπάθεια θα την εντείνουμε».

Βραβείο σε Αργείους μικρομηκάδες

Η Δήμητρα Νικολοπούλου, Σκηνοθέτης της ταινίας «Γάτα εξ ουρανού» και ο Παντελής Μαντζανάς, Διευθυντής Φωτογραφίας της ταινίας «Κατάληψη» κατάγονται από το Άργος. με τις αξιόλογες δουλειές τους συμμετέχουν φέτος στο διεθνές Φεστιβάλ Δράμας, που για πρώτη χρονιά φέτος πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Άργους.


Διοργανωτές και Αργείοι συμμετέχοντες καταχειροκροτήθηκαν από τους σινεφίλ.

Προβλήθηκαν 12 βραβευμένες 12 ταινίες μικρού μήκους του Εθνικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και 5 βραβευμένες ταινίες του Ψηφιακού Τμήματος του Εθνικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.

Οι δύο Αργείοι μικρομηκάδες βραβεύτηκαν.

Η ταινία της Δήμητρας Νικολοπούλου διακρίθηκε με το Ειδικό Βραβείο του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Έλαβε Τιμητική Διάκριση Σεναρίου και Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στη Βάσω Καβαλιεράτου. Στην ταινία αυτή «μια έγκυος γάτα εισβάλλει στη ζωή της πολυάσχολης Κατερίνας και γεννά 4 γατάκια στο καφάσι των λαχανικών. Η Κατερίνα φροντίζει τη γάτα κι αυτή τα γατάκια της. Όμως, κάποιες μέρες, η γάτα εξαφανίζεται. Η Κατερίνα πρέπει τώρα ν’ ασχοληθεί και με τα τυφλά και ανήμπορα ακόμη γατάκια»

Η Δήμητρα Νικολοπούλου γεννήθηκε στο Άργος. Σπούδασε Γεωλογία στο παν/μίο Αθηνών, Φωτογραφία στη σχολή Focus, Κινηματογράφο στο παν/μίο PARIS III. Εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη σε ταινίες, διαφημιστικά σποτ και τηλεοπτικές σειρές. Φιλμογραφία: «Γάτα εξ ουρανού» το 2009, «67%» το 2001, «Η ζωή στο σπίτι» το 1999.

Η ταινία «Κατάληψη», στην οποία είναι διευθυντής φωτογραφίας ο Παντελής Μαντζανάς, έλαβε Τιμητική Διάκριση στους υποσχόμενους Σκηνοθέτες. Η υπόθεση της ταινίας: «Έρχεται η μέρα που ο Γιάννης, μαθητής της Α’ Λυκείου, αποφασίζει να πει στην Άννα, τη συμμαθήτρια του, ότι του αρέσει. Τα σχέδια του ανατρέπονται, όταν εκείνη την ημέρα βρίσκει το σχολείο υπό κατάληψη και την Άννα εντός. Ένα μισοσβησμένο graffiti και ένα πιεστικό δελτίο ειδήσεων, εμπλέκονται στην ιστορία και την μπερδεύουν».

Ο Παντελής Μαντζανάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Άργος. Σπούδασε Φωτογραφία στη Σχολή Σταυράκου. Ξεκίνησε με στατική φωτογραφία. Ο Διευθυντής Φωτογραφίας είναι υπεύθυνος για την εικόνα μιας ταινίας, το φως, τα κάδρα και την κίνηση σε συνεργασία πάντα με το σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς. Είναι κατά κάποιο τρόπο, τα μάτια του θεατή, όπως είχε δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή του.

Δεν είναι μωρές παρθένες ο Μπιτζής και ο Μαυρόγιαννης

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου


Αιφνιδιάστηκαν λένε οι δήμαρχοι Μυκηνών και Κουτσοποδίου, για την ένταξη των δήμων τους στον γίγαντα δήμο Άργους. Μα, πώς αιφνιδιάστηκαν όταν οι πάντες γνώριζαν ότι δρομολογείται αυτή η εξέλιξη; Τα δημοσιογραφικά γραφεία βούιζαν όλες τις προηγούμενες ημέρες για την εξέλιξη να ενταχθούν στο Άργος και να φάνε την …καραμέλα της δήθεν ιστορικής έδρας. Εκείνοι ήταν οι μόνοι που δεν το γνώριζαν; Προφανώς όχι.

ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ όμως που επικρατούσε όλες τις προηγούμενες ημέρες στους δήμους αυτούς και οι εσωτερικές διαφωνίες που υπήρχαν, δεν επέτρεψαν στους δύο δημάρχους να κινηθούν από κοινού, ώστε να πετύχουν αυτό που επιθυμούν. Άραγε η Επίδαυρος με το Λυγουριό, ήταν πιο έξυπνοι που ξεκίνησαν εδώ και δύο χρόνια την διαδικασία δημιουργίας ενός δήμου και το πέτυχαν; Ή οι δήμαρχοι Τσακαλιάρης και Γεώργας ήταν πιο διορατικοί; Προφανώς όχι. Δεν θα μπορούσα να πιστέψω αυτό, γνωρίζοντας την τεράστια εμπειρία στην αυτοδιοίκηση του Μπιτζή και του Μαυρόγιαννη. Άλλωστε πριν δημιουργηθεί ο «Καλλικράτης», και όταν ακόμα μιλούσαμε για «Καποδίστρια ΙΙ» έπαιζε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός γίγαντα δήμου Άργους.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ απόψεις όμως που επικράτησαν, δεν επέτρεψαν την από κοινού διεκδίκηση δημιουργίας ενός ξεχωριστού δήμου, που θα αποτελείτο από τις Μυκήνες και το Κουτσοπόδι. Και τώρα ως «μωρές παρθένες», -χωρίς όμως να είναι- οι δύο δήμαρχοι, μιλούν πανικόβλητοι για αιφνιδιασμό και για «επικοινωνιακό τέχνασμα» της περιβόητης διαβούλευσης. Και οι πέτρες γνώριζαν ότι η διαβούλευση ήταν ένα «επικοινωνιακό τέχνασμα» της κυβέρνησης. Πώς ήταν δυνατόν να μην το γνωρίζουν οι Μυκήνες και το Κουτσοπόδι;

Η ΜΗ ΟΜΟΦΩΝΙΑ των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων Μυκηνών και Κουτσοποδίου για τη συνένωσή τους σε ένα δήμο Μυκηναίων, ήταν το ρήγμα που έδωσε την δυνατότητα είτε στον Ραγκούση είτε σε όποιον άλλον «παράγοντα» ενεπλάκη θεσμικά ή εξωθεσμικά στο θέμα, για να προχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών στην κατάθεση του νομοσχεδίου, συνενώνοντάς τους με το Άργος.

Τι γίνεται με την Ανάπτυξη;

Άρθρο του Άκη Ντάνου


ΤΗΝ ΩΡΑ που όλοι έχουν στραφεί προς τις συνενώσεις και ο καθ` ένας προβάλει το μακρύ και το κοντό του προκειμένου να διατηρηθεί στην πολιτική πιάτσα, κανείς δεν αναρωτιέται που πάει οικονομικά αυτός ο νομός. Ήδη βρισκόμαστε μέσα στην τουριστική περίοδο και αν εξαιρέσει κανείς τα Σαββατοκύριακα, ο Μάιος ήταν ένας νεκρός μήνας για τους επαγγελματίες στον τουρισμό.

ΝΕΚΡΟΣ μήνας ήταν και για τους επαγγελματίες γενικότερα και ιδιαίτερα για όσους ασχολούνται με το μεταπρατικό εμπόριο. Σημαντικές ήταν και οι απώλειες στις επιχειρήσεις γαστρονομίας, αφού τα έξοδα των νοικοκυριών δεν επιτρέπουν πλέον την συχνή παρουσία στις ταβέρνες και στα μπαράκια.

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ δυνατόν μια οικογένεια να πληρώνει για μια μερίδα γόπες, 2 μερίδες γαρίδες, μια σαλάτα, μια χόρτα και ένα μπουκάλι κρασί 80 Ευρώ!, περίπου 2700δρχ, σε ταβέρνα τρίτης ή τέταρτης κατηγορίας που τυχαία διέφυγε τον έλεγχο του υγειονομικού και να μπορεί πέρα από μια φορά τον μήνα να το επαναλάβει;

ΠΟΣΟ άραγε ψηλά θα πρέπει να ανεβούν τα ενοίκια για να αντιληφθούν οι ιδιοκτήτες, ότι δεν μπορεί μια επιχείρηση να εργάζεται απλά για να τους πληρώνει το νοίκι, άλλα και να κερδίζει προκειμένου να μπορεί σε διάρκεια να καταβάλει το μίσθιο;

ΠΟΣΕΣ νόμιμες επιχειρήσεις θα πρέπει να κλείσουν ακόμα στον νομό ώστε να αντιληφθούν οι υπεύθυνοι ελέγχου της νομιμότητας, ότι η ανοχή προς τους μη σύννομους ως αντίδοτο στην κρίση, αποτελεί καταστροφή για κάθε νόμιμη επιχείρηση και υποθάλπει σοβαρότατους κινδύνους για την τοπική οικονομία;

ΚΑΛΟΣ ή κακός ο Καλλικράτης μικρή σημασία έχει μπρος στην αδυναμία των λεγόμενων αυτοδιοικητικών, τρομάρα μας, να κατανοήσουν τα πραγματικά προβλήματα της τοπικής οικονομίας και να πάψουν να αναμασούν την καραμέλα της έλλειψης υποδομών και να αναζητήσουν κίνητρα να βγει ο νομός από το οικονομικό πέλμα.

Πιάσανε τριακόσιους γιατρούς ….χέστηκε η φοράδα στ΄ αλώνι

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου


Με την άκρη του ματιού του από το πλαϊνό παράθυρο είδε ο Νίκος ο καφετζής τον Μητσάρα τον σιδερά να έρχεται βαρύς και ασήκωτος στην συνηθισμένη του ώρα στο καφενείο. Πριν προλάβει καν να κάτσει ο Μητσάρας έτοιμη ήταν η μπύρα και το μεζεδάκι.

Το πάχος της μουτζούρας στα δάκτυλα του ήταν και μέτρο της δουλειάς που είχε. Ο καφετζής πρόσεξε ότι τα χέρια του ήταν καθαρά και δεν φορούσε την φόρμα εργασίας. Όταν μεσημέρι μάστορας μπαίνει στο καφενείο χωρίς μουτζούρα και χωρίς τα ρούχα της δουλειάς σημαίνει ότι οι δουλειές δεν πάνε καλά.

- Τι με κοιτάς ( του λέει ο Μητσάρας που διάβασε τις σκέψεις του) Μεγάλη Παρασκευή αργία διαρκείας φίλε μου, μόνο που θα είναι παρατεταμένη γιατί η οικοδομή πέθανε και θα αργήσουν να την αναστήσουν.

Παίρνει τα πρώτα μεζεδάκια και κατεβάζει με μια ρουφηξιά το πρώτο ποτήρι, Με το ένα μάτι που ήταν έξω από τον κύκλο του ποτηριού με τον αφρό βλέπει τον Κώστα, παλιό του συμμαθητή να διαβάζει την εφημερίδα, και με μεγάλα γράμματα ο τίτλος στο εξώφυλλο « Πιάσανε τριακόσιους γιατρούς λίστα με φοροφυγάδες»

- Κωστάκη χέστηκε η φοράδα στ αλώνι που έλεγε και η γιαγιά μου. Ρε Νίκο πιάσε και μια μπυρωίνη για τον φίλο η φτώχεια θέλει καλοπέραση.

- Γιατί το λες ρε Μητσάρα κάτι είναι και αυτό.

- Ρε αυτοί οι τριακόσιοι είναι σαν τον φορτηγό του Θανάση του Τρέχα. ( Το Τρέχας του είχε βγει σαν παρατσούκλι γιατί ήταν πολύ γρήγορος οδηγός.)

- Μου φαίνεται Μητσάρα ότι η ανεργία σου μπλόκαρε το μυαλό.

- Ρε τον Θανάση πόσο καιρό έχεις να τον δεις ;

- Ένα μήνα λείπει ταξίδι στην Ιταλία

- Και τι είναι η Ιταλία λαγός και του φεύγει μέσα στο δάσος , αυτός πάει και έρχεται Ιταλία σε μια μέρα για τον Τρέχα σου μιλάω, εκτός αν πήγε Ιταλία μέσω Σιγκαπούρης. Στην στενή ήταν εδώ και είκοσι πέντε μέρες χθες ήρθε μου το είπε η εξαδέλφη η γυναίκα του τον πήρα και τηλέφωνο μιλήσαμε.

-Γιατί τι έκανε ;

- Τίποτα δεν έκανε και την γλίτωσε.

- Ρε θα μας τρελάνεις;

- Λοιπόν μάγκες ακούστε. Ο Θανάσης αγόρασε το φορτηγό του από την πολυεθνική Ιταλγκρεκ. Δούλευε εκεί σαν οδηγός, τακτική της εταιρείας μετά από κάποια χρόνια να πουλά τα φορτηγά. Έβγαλε ένα σε καλή τιμή, το πήρε ο Τρέχας για να κάνει και αυτός κάτι δικό του. Με δάνειο το πήρε, με δάνειο από την εταιρεία. Αλλά οι δουλειές κάτσανε και ο Θανάσης άρχισε να ζορίζεται και να τρελαίνεται.

Και το φορτηγό θα του έπαιρνε πίσω τζάμπα η εταιρεία που του το πούλησε και χρεωμένος στην ίδια εταιρεία θα ήταν. Ένα βράδυ για να χαλαρώσει πήγε στο μπαράκι δίπλα στον σταθμό εκεί είδε τον Ζημιά , παλιός άνθρωπος της νύχτας και νυν υπεύθυνος ασφαλείας της εταιρείας. Το Ζημιάς του βγήκε γιατί πάντα όταν έκανε κάποια οικονομική συναλλαγή ρώταγε ή έλεγε τόσο είναι η ζημιά ή πόσο πάει η ζημιά ακόμα και στο φούρνο για το ψωμί. Τώρα ο Ζημιάς άνθρωπος της εταιρείας ήταν, ήξερε την φάση που ήταν ο Θανάσης και πήγε κοντά του

- Ρε Τρέχα πως πάνε οι δουλειές

- Μια χαρά χάλια, αφού το ξέρεις.

- Έχω ένα δρομολόγιο του είπε ο Ζημιάς και κατέβασε κάτω γωνία τα μάτια του.

- Άκου Ζημιά εγώ μόνο κανονικές δουλειές κάνω.

- Ένα φορτίο μόνο και ξελασπώνεις.

- Τι φορτίο εγώ ανθρώπους δεν κουβαλάω. Ο Κώστας ο Σπυριάρης έναν Κούρδο λυπήθηκε και τον πήρε μαζί και του πέθανε από έμφραγμα στην διαδρομή. Άμα δεν το έλεγε ο ιατροδικαστής στην δευτέρα παρουσία θα έβγαινε από τις γερμανικές φυλακές.

- Εγώ σου λέω για κανονισμένα πράγματα από την Ιταλγκρέκ φορτίο δικό τους θα είναι…

- Και γιατί δεν μου το δίνουν απ ευθείας οι μάγκες ;

- Ρε μάγκα δεν κατάλαβες γιατί δεν σου δίνουν πια δρομολόγια για να σου φάνε το φορτηγό για ένα κομμάτι ψωμί και να χρωστάς και τα μαλλιά της κεφαλής σου.

- Ρε άμα γίνει τίποτα και χάσω το φορτηγό θα σε σφάξω

- Θα πας με φορτηγό της εταιρείας αλλά δεν θα ξέρει η εταιρεία ότι θα είσαι εσύ ο οδηγός. Θα φύγει ένα κομβόι από 15 φορτηγά 14 με μαύρο μουσαμά και ένα σκούρο μπλε για σένα. Αυτό το κανονίζω εγώ μου το δίνει η εταιρεία σαν μπόνους για κάποια δρομολόγια το χρόνο. Ένα δρομολόγιο είκοσι χιλιάρικα ξελασπώνεις και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

- O Τρέχας δεν είχε επιλογές η θα έπαιρνε αυτή την δουλειά ή θα βούλιαζε οριστικά. Κάτι δεν του πήγαινε καλά γιατί ήταν πάρα πολλά τα λεφτά για ένα μόνο δρομολόγιο. Και από την άλλη δεν θα πήγαινε με το δικό του φορτηγό. Θα πάω σκέφτηκε και ότι ήταν να γίνει θα γίνει στο λιμάνι της Πάτρας. Περνά τον έλεγχο από το λιμάνι της Πάτρας χωρίς κανένα πρόβλημα. Πάνω στο βαπόρι πίνοντας την φραπεδιά του μακριά από τους άλλους οδηγούς ένοιωθε σα να βρισκόταν στον παράδεισο, έτσι όπως έφευγαν πίσω του τα σύννεφα ένοιωθε να φεύγει και η οικονομική καταιγίδα από το σπίτι. Ο παράδεισος ήταν εκεί ψηλά στο κατάστρωμα και τον ρουφούσε από το καλαμάκι. Η κόλαση άρχισε με το που βγήκε στην Αγκώνα και του πέρασαν τα βραχιόλια οι ράμπο της ιταλικής αστυνομίας. Ούτε ηγέτης τρομοκρατικής οργάνωσης να ήταν έξι αστυνομικοί να τον έχουν κυκλώσει και άλλοι έξι πάνω στο φορτηγό. Με την άκρη του ματιού έβλεπε τα άλλα 14 με μαύρους μουσαμάδες να περνάνε ανενόχλητα. Ο τελευταίος που έφευγε του χαμογέλασε και έκανε ένα σήμα με την παλάμη και τον αντίχειρα ότι θα τηλεφωνήσει. Λοιπόν για να μην σας τα πολυλογώ ο Ζημιάς ή εταιρεία που δούλευε ήθελαν να περάσουν 15 φορτηγά με παράνομα τσιγάρα. Αλλά ήθελαν και έναν αντιπερισπασμό και ένα δωράκι για τις διωκτικές αρχές, το σκούρο μπλε φορτηγό του Τρέχα ήταν το μαύρο πρόβατο για αν σωθούν όλοι. Ο Θανάσης δήλωσε άγνοια για το φορτίο και σίγουρα τους έπεισε γιατί δεν ήξερε τι μετέφερε. Η εταιρεία δήλωσε και αυτή άγνοια και απείλησε με μηνύσεις γιατί προφανώς αυτό ήταν μια ενέργεια ανταγωνιστών της. Αλλά σαν μια εταιρεία με ανθρώπινο πρόσωπο δεν μπορούσε να εγκαταλείψει τον εργαζόμενο της πλήρωσε όλα τα πρόστιμα. Και ο Θανάσης μετά από είκοσι τόσες μέρες αφέθηκε ελεύθερος. Τον γύρισε με την νταλίκα αυτός που του έκανε το σήμα ότι θα τηλεφωνήσει. Η εταιρεία του αναγνώρισε και ηθική βλάβη αντί για είκοσι του έδωσε είκοσι έξι χιλιάδες ευρώ. Ο Τρέχας το κατάλαβε ότι ο Ζημιάς του έστησε την δουλειά, ότι η παύση των δρομολογίων ήταν στημένη για να αναγκαστεί να δεχτεί το δρομολόγιο. Δεν είπε τίποτα όμως….

- Ναι αλλά το παραδάκι το πήρε.

- Αμ δε, χρωστούσε είκοσι έξι χιλιάδες για να ξεχρεώσει την εταιρεία έτσι το χρήμα ξαναγύρισε στην εταιρεία…..και αυτός πάλι εξαρτώμενος είναι από αυτούς….

- Κατάλαβες τι έγινε και με τους 300 γιατρούς του Κολωνακίου ένα μπλε φορτηγό ήταν για να μας ρίξει στάχτη στα μάτια και άλλα 14 μαύρα φορτηγά με μαύρο χρήμα περνάνε στο λιμάνι. Και τι έγινε λοιπόν που τους πιάσανε …πόσοι θα τιμωρηθούν …..αν θέλουν να σταματήσουν την φοροδιαφυγή ας κλείσουν την εταιρεία που κανονίζει τα δρομολόγια για αυτό σου λέω ….χέστηκε η φοράδα στ αλώνι που έλεγε η γιαγιά μου….άντε γεια μας και περαστικά μας , Νίκο πιάσε άλλη μια παγωμένη και το τάβλι...

14/5/10

Η έκδοση 13.5.2010

13/5/10

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 13.5.2010

Τίτλοι ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ 13.5.2010

• 62 εκατομμύρια τα χρέη των επιχειρήσεων της Αργολίδας στην Εφορεία, μέχρι το 2009


• Αργείτικος «Ιμπεριαλισμός» και άλλα ευτράπελα για τις προτάσεις Καλλικράτη

• Ο δράκος και η κρίση: Κοινωνικά μέτρα θέλει ο Γκιόλας – Δεν υπάρχουν χρήματα απαντά ο Αναγνωσταράς

• Ποδηλάτες: Όλυ Ρεν, παρ τους τώρα τα Καγιέν Ολυ Ρεένν

• Πέντε υποψήφιοι για μια θέση στην Νομαρχιακή της Νέας Δημοκρατίας

• Κ. Πετρουλάς: Ελπίδα για τον τόπο ο Γραμματικόπυλος

• Απέκτησε διοικητή το νοσοκομείο Ναυπλιου

• Ανησυχία για κλοπές στην Λέρνα

• Τον Ιούλιο η δημοπρασία για νερό του Αναβάλου, σε Βόρεια Αργολίδα και Μιδέα

• 18.000 ευρώ «φέσια»από ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ

• Το ΕΣΠΑ ξυπνά την περιφέρεια

• «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» στην Ερμιόνη

• Τι λέει η ΔΕΥΑΚ για την αποχέτευση στο Κρανίδι

• Το ευρωπαϊκό Δικτύου Πόλεων του κρασιού ανοίγει τις πόρτες των οινοποιείων

• Ο σκύλος και τα κομματικά κουπόνια

ΠΟΛΙΣΤΙΣΜΟΣ:

• Πολιτιστική επίσκεψη Γυμνασίου Νέας Κίου στην Ιταλία

• Στα θρανία οι θεολόγοι

• Ο Θανάσης Βαλτινός στο Ναύπλιο

• Νύχτα μουσείων με ένα ποτήρι κρασί

ΑΡΘΡΑ:

• Χωρίς πολίτες δήμος δεν υπάρχει. Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

• Εκλογομαγειρέματα. Άρθρο του Άκη Ντάνου

• Για χάρη του αιτού γ..έλα και εσύ χελώνα ή Σ.Μ.Τ. Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

ΙΑΤΡΙΚΑ:

• Ευρυαγγείες: πρόβλημα υγείας ή αισθητικής

62 εκατομμύρια τα χρέη των επιχειρήσεων της Αργολίδας στην Εφορεία, μέχρι το 2009

62 εκατομμύρια ευρώ, χρωστούν στις εφορίες Ναυπλίου, Άργους και Κρανιδίου 8.993 επιχειρήσεις της Αργολίδας από ληξιπρόθεσμες οφειλές!


Το τεράστιο - για τα τοπικά δεδομένα του νομού - ποσό, μπαίνει στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών τις αμέσως επόμενες ημέρες, είτε με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, είτε ακόμα και με παρακρατήσεις ενοικίων (δηλαδή ο ενοικιαστής θα υποχρεούται να πληρώνει το ενοίκιο στην εφορεία αν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, χρωστάει).

Οι οφειλές αυτές είναι πολλαπλάσιες σε επίπεδο περιφέρειας.

Το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ανέρχεται σε 439 εκατομμύρια ευρώ, που οφείλουν συνολικά 44.652 επιχειρήσεις.

Αναλυτικά, για τους υπόλοιπους νομούς της περιφέρειας υπάρχουν οι παρακάτω οφειλές στις εφορείες:

Κορινθία: 13.672 επιχειρήσεις χρωστούν 113 εκατομμύρια ευρώ.

Αρκαδία: 4.717 επιχειρήσεις χρωστούν 58 εκατομμύρια ευρώ.

Λακωνία: 5.855 επιχειρήσεις χρωστούν 26 εκατομμύρια ευρώ.

Μεσσηνία: 11.415 επιχειρήσεις χρωστούν 180 εκατομμύρια ευρώ.

Οι παραπάνω οφειλές που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «το Βήμα», μπαίνουν στον στόχο του οικονομικού επιτελείου, ακόμα και με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να μπουν στα κρατικά ταμεία.

Να σημειωθεί ότι σε πανελλαδικό επίπεδο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, αγγίζουν τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή όσο το 10% του ΑΕΠ ή όσο είναι το πακέτο των μέτρων που επέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και καλούμαστε να το πληρώσουμε όλοι μας.

Αργείτικος «Ιμπεριαλισμός» και άλλα ευτράπελα για τις προτάσεις Καλλικράτη

Ήταν στραβό το κλήμα για τους μικρούς Δήμους το έφαγε και η φιλοδοξία του καθ` ενός ξεχωριστά να γίνει το χωριό του πρωτεύουσα.


Ο Καλλικράτης προβλέπει την ύπαρξη 4-5 δήμων σε επίπεδο νομού, με το θέμα του Δήμου Άργους να διχάζει τους κατοίκους της πρώην επαρχίας Άργους για το αν θα πρέπει να αποτελέσει ενιαίο δήμο ή να χωριστεί σε Βορρά και Νότο. Ήδη ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης εξέφρασε την πεποίθηση πως θα πρέπει να υπάρξει ένας μεγάλος Δήμος Άργους.

Σύμφωνα με το υπουργείο εσωτερικών προβλέπονται: 1)Δήμος Ναυπλίου με διοικητικό κέντρο το Ναύπλιο στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι δήμοι Μιδέας, Ασίνης και Τίρυνθας, οι οποίοι και καταργούνται. 2) Δήμος Ερμιονίδας με διοικητικό κέντρο το Κρανίδι συμπεριλαμβανομένου του δήμου Ερμιόνης ο οποίος καταργείται. 3) Δήμος Επιδαύρου με διοικητικό κέντρο το Λυγουριό, συμπεριλαμβανομένης της Π. και Ν. Επιδαύρου που καταργείται ως δήμος. 4) Δήμος Άργους με διοικητικό κέντρο το Άργος συμπεριλαμβανομένων των δήμων Ν. Κίου, Λέρνας και κοινότητας Αχλαδοκάμπου που καταργούνται. 5) Δήμος Μυκηναίων με έδρα το Κουτσοπόδι συμπεριλαμβανομένων των δήμων Μυκηναίων, Κουτσοποδίου, Λυρκείας και της κοινότητας Αλέας που καταργούνται.

Εναλλακτικά στο 4 και 5 υπάρχει η πρόταση για την δημιουργία ενός δήμου Άργους- Μυκηνών με διοικητικό κέντρο το Άργος και ιστορικό κέντρο τις Μυκήνες που θα συμπεριλαμβάνει τους δήμους των προτάσεων 4 και 5.

Η ύπαρξη της πρότασης για την δημιουργία ενιαίου δήμου για όλη την πρώην επαρχία Άργους προκάλεσε αντιδράσεις απ` τους λεγόμενους «ορεινούς» γιατί φοβούνται αιμορραγία προς το μεγάλο αστικό κέντρο το Άργος αλλά και από τους «παραθαλάσσιους» που θα ήθελαν τον νεοσύστατο δήμο να στρέφει το ενδιαφέρον του προς την παραθαλάσσια ζώνη.



Το Κουτσοπόδι

Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στον Άκη Ντάνο, ο δήμαρχος του Κουτσοποδίου υπεραμύνθηκε της δημιουργίας ενός επιπλέον δήμου βόρεια του Άργους. Σύμφωνα με τον πολύπειρο Αυτοδιοικητικό, αν και οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες του δήμου του συνδέονται με το Άργος, εν τούτοις εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών το υψηλό χρέος της ΔΕΥΑΑΡ το οποίο θα επωμιστούν και οι συνεννοούμενοι δήμοι αυξάνοντας κατά πολύ το κόστος κατανάλωσης νερού.

Ο κ. Μπιτζής υποστήριξε πως τα οφέλη από μια τέτοια συνένωση θα ήταν ελάχιστα μπρος στα προβλήματα που θα προέκυπταν. Όσον αφορά την οργάνωση των υπηρεσιών που θα μπορούσε να προσφέρει ο Δήμος Άργους, ο Δήμαρχος Κουτσοποδίου υποστήριξε πως μέσω μιας διαδημοτικής συνεργασίας, όπως έγινε στην περίπτωση των Μύλων θα μπορούσε να συνεργαστεί κανείς με τις υπηρεσίες του Δήμου Άργους ή κάποιου άλλου Δήμου χωρίς ωστόσο να ενταχθεί σε αυτόν. Κάλεσε μάλιστα τον αργείο υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη να δεσμευτεί εκ μέρους της κυβέρνησης πως θα σεβαστεί τις αποφάσεις των υπό ένταξη Δήμων, αλλιώς η λεγόμενη διαβούλευση δεν θα έχει κανένα νόημα.



Μυκήνες

Αν και αρχικά υπήρξαν πολλές αμφιταλαντεύσεις, ο Δήμος Μυκηναίων αποφάσισε Ομόφωνα ο Δήμος Μυκηναίων να παραμείνει με έδρα τις Μυκήνες αποτελούμενος από το σημερινό Δήμο διότι τηρεί το κριτήριο της ιστορικότητας, ορεινότητας και μειονεκτικότητας που έθεσε το Υπουργείο για όσους Δήμους έχουν πληθυσμό κάτω από 10.000 κατοίκους.

Εναλλακτικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία δεύτερη πρόταση σύμφωνα με την οποία παραμένει ο Δήμος Μυκηνών με έδρα τις Μυκήνες αποτελούμενος από τους Δήμους α. Μυκηναίων, β. Κουτσοποδίου οι οποίοι καταργούνται διότι τηρεί το κριτήριο της ιστορικότητας, ορεινότητας και μειονεκτικότητας που έθεσε το Υπουργείο για όσους Δήμους έχουν πληθυσμό κάτω από 10.000 κατοίκους.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και μια Τρίτη εναλλακτική πρόταση, σύμφωνα με την οποία παραμένει ο Δήμος Μυκηνών με έδρα τις Μυκήνες αποτελούμενος από τους Δήμους α. Μυκηναίων, β. Κουτσοποδίου, γ. Λυρκείας και την Κοινότητα Αλέας οι οποίοι καταργούνται.

Αρνητική ήταν η πλειοψηφία των συμβούλων ως προς την πρόταση για την δημιουργία ενός

Δήμου Άργους – Μυκηνών με έδρα το Άργος και ιστορική έδρα τις Μυκήνες αποτελούμενος από τους Δήμους α. Άργους, β. Νέας Κίου, γ. Λέρνας, δ. Μυκηναίων, ε. Κουτσοποδίου, στ. Λυρκείας και τις Κοινότητες α. Αχλαδοκάμπου, β. Αλέας οι οποίοι καταργούνται.

Καταψήφισαν την πρόταση αυτή οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Λυκομήτρος Κωνσταντίνος, Κανέλλος Νικόλαος, Κούτουλας Νικόλαος, Κοσμόπουλος Γεώργιος, Τσιωτάκης Ηλίας, Κατσαρός Νικόλαος, Τσετσέκος Σπυρίδων και Κολιζέρα Κωνσταντίνα.

Οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Μυκηνών, Μοναστηρακίου, Νέου Ηραίου και Μπόρσα, Μητροβγένης Ιωάννης, Σκούρας Πέτρος, Τσιράκης Ευάγγελος και Αθανασόπουλος Νικόλαος αντίστοιχα ψήφισαν αρνητικά σε αυτή την πρόταση.



Λυρκεία

Αυτόνομο δήμο με την κοινότητα της Αλέας αντιπροτείνει ο Δήμος Λυρκείας και εναλλακτικά με τον δήμο Κουτσοποδίου, τόσο απέναντι σε έναν Δήμο Μυκηναίων, όσο και απέναντι σε ένα Δήμο Άργους.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου, προτείνεται ο Δήμος Λυρκείας μαζί με την Κοινότητα Αλέας να αποτελέσει ξεχωριστό ορεινό Δήμο του Νομού. Ο νέος αυτός Δήμος διαθέτει στοιχεία ορεινότητας σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τον προτεινόμενο με το ίδιο σχέδιο νέο Δήμο Επιδαύρου.

Στην περίπτωση που αυτό δεν γίνει αποδεκτό, ο Δήμος Λυρκείας, η Κοινότητας Αλέας και ο Δήμος Κουτσοποδίου να συνενωθούν σε ένα νέο ορεινό Δήμο. Και ο Δήμος αυτός διαθέτει στοιχεία ορεινότητας σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τον προτεινόμενο με το ίδιο σχέδιο νέο Δήμο Επιδαύρου.

Προτείνεται η ονομασία του νέου αυτού Δήμου σε Δήμος Λυρκείας για Ιστορικούς λόγους και ως έδρα του η Λυρκεία.

Σημειώνεται ότι ο σημερινός Δήμος Λυρκείας διαθέτει τον κατάλληλο κτιριακό εξοπλισμό για την στέγαση των υπηρεσιών των ανωτέρω υπό στοιχεία α και β νέων Δήμων και χιλιομετρικά προσφέρεται καλύτερα για την εξυπηρέτηση των δημοτών δεδομένου ότι βρίσκεται στο μέσο των πιο απομακρυσμένων γεωγραφικών ορίων του προτεινόμενου νέου Δήμου.

Ο Δήμαρχος Λυρκείας κ. Δημήτριος Σκούφης καθώς και ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Αναστάσιος Μποζιονέλος συμφωνούν με τις ανωτέρω προτάσεις μόνο υπό την προϋπόθεση χρηματοδότησης των υπό στοιχείο α και β νέων Δήμων από το 2011 με πολλαπλά κριτήρια και όχι με σχεδόν αποκλειστικό κριτήριο - όπως συμβαίνει σήμερα - το πληθυσμιακό μέγεθος.



Το Άργος

Την συνένωση όλων των Δήμων της πρώην επαρχίας Άργους σε έναν ενιαίο δήμο με την επωνυμία Δήμος Άργους και έδρα του Δήμου το Άργος, ως την Αρχαιότερη διαρκώς κατοικούμενη πόλη της Ευρώπης, αποφάσισε το Δημοτικό συμβούλιο Άργους. Οι δημοτικοί σύμβουλοι υπενθύμισαν πως όλοι οι Έλληνες κάποτε ονομάζονταν Αργείοι και των Μυκηναίων συμπεριλαμβανομένων, ενώ παράλληλα υπογράμμισαν το πληθυσμιακό μέγεθος αλλά και τις υπάρχουσες δομές του σημερινού Δήμου που δεν διαθέτουν οι άλλοι οι υπό συνένωση Δήμοι. Από πλευράς ορισμένων συμβούλων εκφράστηκε η αμφιβολία κατά πόσο θα μπορέσει να περπατήσει ο Καλλικράτης γενικότερα και υποστήριξαν πως προκειμένου να επιβιώσει το σχέδιο Καλλικράτης, οι Δήμοι θα μετατραπούν σε φοροεισπράκτορες της κυβέρνησης.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ