Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

19/5/10

Κουτσοπόδι και Μυκήνες σηκώνουν μπαϊράκι κατά του Καλλικράτη. Ένωση με το Ναύπλιο ζητά ο Άγιος Δημήτριο

Κατά των «Αργείων αποικιοκρατών» που μετατρέπουν τις «αυτόφωτες» των Ομηρικών επών Μυκήνες σε ετερόφωτες, στρέφονται με ψήφισμά τους οι Δήμοι Μυκηνών και Κουτσοποδίου, ενώ ετοιμάζουν διαμαρτυρία μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.


Την αντίθεσή τους στην συνένωση με τον Δήμο Επιδαύρου εκφράζουν οι κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου, ισχυριζόμενοι πως με τον Καλλικράτη το Μετόχι γίνεται πλέον όμορο του Δήμου Ναυπλίου, οπότε αίρονται οι αιτιάσεις που εμπόδιζαν την ένταξη τους στον Δήμο Ναυπλιέων.

Σε τρεις κυρίως λόγους εστιάζει τις αντιρρήσεις του στην εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αργολίδα, Κοινωνία των Πολιτών» Γιώργος Αντωνόπουλος για να συμπεράνει πως «Ο Καλλικράτης απειλεί την επαρχία».



Από τον Όμηρο στην Ουνέσκο

Με βάσει τις αναφορές του Ομήρου και την συμβολή της Ουνέσκο στην προστασία του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών, οι δήμοι Μυκηνών και Κουτσοποδίου εμφανίζονται ακλόνητοι στην διεκδίκηση ενός δήμου που θα περιλαμβάνει την βόρεια πρώην επαρχία Άργους. Με κοινή ανακοίνωσή τους επιτίθενται κατά τις «αποικιοκρατικής» πολιτικής του δημοτικού συμβουλίου Άργους και «ταμπουρώνονται» στην πύλη των Λεόντων:

«Στις 15 Απριλίου 2010 τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Μυκηναίων και Κουτσοποδίου πήραν αποφάσεις, με συντριπτική πλειοψηφία, για τη συνένωσή τους σε ένα Δήμο Μυκηναίων και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν συνένωση με το Δήμο Άργους.

Εξάλλου σε πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Άργους αποφασίστηκε ότι δεν επιθυμούν να αναφέρεται το όνομα των Μυκηνών ούτε να είναι ιστορική έδρα οι Μυκήνες.

Πιστεύουμε ότι έστω και τώρα μπορεί να διορθωθεί η άδικη και ανιστόρητη πρόταση του Υπουργείου υιοθετώντας κριτήρια και προϋποθέσεις που εφαρμόστηκαν επιλεκτικά σε άλλες περιπτώσεις όπως η Ιστορικότητα, η Ορεινότητα και η Μειονεκτικότητα (βλ. Δήμοι Επιδαύρου, Νεμέας, Ολυμπίας, Φαιστού, Βεργίνας, Δελφών κ.λπ.).

Η περίφημη διαβούλευση – μεθόδευση δεν μπορεί να αγνοεί τις «πολύχρυσες Μυκήνες», το μοναδικό μνημείο – τόπος παγκόσμιας κληρονομιάς αναγνωρισμένο από την UNESCO, να αφανίζεται και να προσφέρεται αποικιοκρατικά στο Δήμο Άργους και από αυτόφωτος Ομηρικός Ήλιος να ετεροπροσδιορίζεται σαν «περιφερειακή συνοικία».

Έχοντας επίγνωση των πράξεών μας και χωρίς κανένα ίχνος λαϊκισμού, ιδιοτέλειας και σεβόμενοι τους θεσμούς, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας.

Μετά από σύσκεψη αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε δυναμικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις (κλείσιμο δρόμων προς τους αρχαιολογικούς χώρους, του μουσείου κ.λπ.) με τη συναίνεση και συμμετοχή φορέων και δημοτών, για να γίνει παγκοσμίως γνωστή η αδικία που επιχειρείται σε βάρος των Μυκηνών, της εθνικής και παγκόσμιας πολιτιστικής συνείδησης και των συμβόλων μας.

Τελειώνοντας οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι όλες αυτές οι προσπάθειες έχουν να κάνουν με τη διάσωση της Ιστορίας και της μοναδικότητας των Μυκηνών αλλά και των άλλων Δήμων και όχι για να σωθούν οι καρέκλες των δημάρχων, των αντιδημάρχων και κ.λπ.».



8 Καυτά ερωτήματα απ` το Μετόχι

Με το βλέμμα στραμμένο εδώ και δύο χρόνια στο Ναύπλιο, τα μέλη της «Κίνησης Πολιτών Αγ. Δημητρίου» πιστεύουν πως οι επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες του δημοτικού τους διαμερίσματος στρέφονται προς το Ναύπλιο και όχι προς το Λυγουριό που τους υποχρεώνει να απευθύνονται ο Καποδίστριας Ι. Μάλιστα με την εφαρμογή του Καλλικράτη, θα μπορούσαν να ενταχθούν στον δήμο Ναυπλιέων ως όμορο διαμέρισμα:

«Εμείς στο Τοπικό Διαμέρισμα του Αγίου Δημητρίου αντιλαμβανόμενοι πλήρως το συμφέρον μας, και μέσα σε αυτό το κυκεώνα της παγκόσμιας κρίσης, λέμε ξεκάθαρα τη γνώμη μας πέρα από κομματική ή μικροπολιτική σκοπιμότητα. Λέμε ΝΑΙ στο σχέδιο Καλλικράτης με προϋπόθεση την ύπαρξη και δημιουργία ισχυρών Δήμων οι οποίοι χωροθετούνται με βάση αντικειμενικά κριτήρια ικανοί να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις, και να είναι έτοιμοι να υποδεχτούν διευρυμένες αρμοδιότητες, ιδίως από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση λ.χ. της παιδείας, της υγείας, της απασχόλησης, των μεταφορών. Συνεπώς και σύμφωνα με το σχέδιο, η συγκρότηση τους σε πληθυσμιακά και χωρικά σε μεγαλύτερες γεωγραφικές μονάδες διευκολύνει την ανάπτυξη ενός ισχυρότερου διοικητικού συστήματος που ικανοποιεί δύο κυρίως στόχους. Οι Δήμοι να αποτελέσουν ισχυρές μονάδες τοπικής ανάπτυξης, και ταυτόχρονα να εξελιχθούν σε αποτελεσματικούς διαχειριστές υπηρεσιών. Σε περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ασκληπιείου πάρθηκε η απόφαση για συνένωση των Δήμων, Ασκληπιείου και Επιδαύρου με συνοπτικές διαδικασίες παρά τις λίγες αντίθετες απόψεις περί λαϊκής βούλησης και συμμετοχής στο συγκεκριμένο θέμα.

Ρωτούμε λοιπόν τη Δημοτική Αρχή:

-Έχει ο υπό συνένωση Δήμος τη κτιριακή υποδομή για τη στέγαση των νέων υπηρεσιών;

-Θα μπορεί το υπάρχον Διοικητήριο να εξυπηρετεί τους κατοίκους όλου του νέου Δήμου;

-Θα έχουμε τη δυνατότητα απορρόφησης κονδυλίων ,έχοντας πάντα ως βάση την ύπαρξη όμορων Δήμων τεράστιας εμβέλειας;

-Από που προκύπτει ο όρος «ιστορική έδρα» στην ονομασία του νέου Δήμου;

-Στις περασμένες Δημοτικές εκλογές υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης, για να αισθάνεστε τώρα εξουσιοδοτημένοι να αποφασίζεται για εμάς χωρίς εμάς;

-Εκπροσωπείται το λαό και τη θέληση του ή προσωπικά συμφέροντα;

-Το 2008 και μετά από απαίτηση της τοπικής κοινωνίας του Αγίου Δημητρίου και σύμφωνη γνώμη του Τοπικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε συλλογή υπογραφών που έδειχνε εντυπωσιακή τάση προς απόσχιση του Τοπικού Διαμερίσματος προς τον Δήμο Ναυπλίου. Αυτό το γεγονός ελήφθη ή όχι υπόψη πριν την απόφαση σας;

-Νομιμοποιείστε να μιλάτε για συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της συνένωσης των δύο Δήμων όταν ξέρατε εκ των προτέρων τη θέληση των κατοίκων;

Όλα αυτά Κύριοι δείχνουν απαξίωση της ετυμηγορίας του λαού τον οποίο είστε ταγμένοι να υπηρετείτε.

Εμείς, σα κίνηση πολιτών για την ένταξη του Τοπικού Διαμερίσματος Αγίου Δημητρίου στον Δήμο Ναυπλίου, έχοντας πλέον στο πλευρό μας και πολλούς Αιρετούς, είμαστε αποφασισμένοι παρά την αιφνιδιαστική και ύποπτη κατάθεση του εν λόγω Νομοσχεδίου στη Βουλή, να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, ωσότου έρθει το επιθυμητό για μας αποτέλεσμα. Τα παιχνίδια ορισμένων όσο ψηλά κι αν βρίσκονται πίσω από τη πλάτη μας δε θα έχουν αποτέλεσμα, και ο λαός του Μετοχιού θα τους δώσει την απάντηση πολύ γρήγορα».



«Καλλικράτης», ο κίνδυνος για τους ΟΤΑ

Τους κινδύνους που πηγάζουν από την γραφειοκρατική αντίληψη των ειδικών περί αυτοδιοίκησης και την σύγχυση των όρων «διοίκηση» - «αυτοδιοίκηση» επισημαίνει μεταξύ άλλων με επιστολή του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αργολίδα, Κοινωνία των Πολιτών» Γιώργος Αντωνόπουλος: «Πέρα από την κατάργηση της νομαρχίας ως θεσμού και την αιρετή περιφέρεια, η βασική αλλαγή που προχωρούν στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, είναι η συνένωση των δήμων. Έτσι λοιπόν κατέληξαν στην επιλογή των τεσσάρων δήμων στην Αργολίδα. Πως κατά την γνώμη μου έχουν τα πράγματα.

Πρώτο: Χωρίς να εκτιμηθούν στοιχειωδώς αυτά τα 12 χρόνια της πρώτης απόπειρας ενοποίησης με τον Καποδίστρια, προχωρούν στην δεύτερη μεγαλύτερη ενοποίηση. Καταργούν ουσιαστικά την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, μετατρέποντας σχεδόν τις παλιές επαρχίες, σε δήμους. Αυθαιρέτως, θεωρούν πως, όσο πιο μεγάλο είναι το μέγεθος ενός Δήμου, τόσο πιο ισχυρός και αποτελεσματικός είναι.

Τι δουλειά έχει η εγκαταλειμμένη ορεινή Αργολίδα, με τις πόλεις και τα χωριά του κάμπου; Το Άργος και το Ναύπλιο, με τα χωριά του κάμπου ή τα ημιορεινά, που έχουν εντελώς ειδικά προβλήματα (άρδευση, ύδρευση, εσπεριδοειδή, λάδι); Είναι ολοφάνερο πως η διαδικασία αστικοποίησης και εγκατάλειψης της υπαίθρου θα ενταθεί. Ποιος Δήμαρχος Άργους θα νοιαστεί για τις Λίμνες, τον Αχλαδόκαμπο, την Καρυά, ή τη Σκοτεινή;

Δεύτερο: Ποιος αποφασίζει για τέτοιο σοβαρό ζήτημα; Τα δημοτικά συμβούλια και η ΤΕΔΚ; Είναι στις εξουσίες τους και τις αρμοδιότητές τους, να ορίζουν το πως θα αυτοδιοικηθούν οι πολίτες;

Φαίνεται πως μία είναι η λύση, όσον αφορά τη νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης. Να εκφραστεί δημοκρατικά η κάθε τοπική κοινωνία με ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Και όταν λέμε τοπική κοινωνία, εννοούμε το σύνολο των ανθρώπων της κάθε πόλης και κυρίως του κάθε χωριού ξεχωριστά.

Είναι πολύ κακό πράγμα να αποδιοργανώνουν τις τοπικές κοινωνίες κάθε 10 χρόνια.

Τρίτο: ανοιχτό είναι το θέμα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στην αυτοδιοίκηση. Μπορεί να κατάργησαν το ανεκδιήγητο 42% της Ν. Δημοκρατίας, ως ποσοστού αρκετού για την εκλογή δημάρχου, αλλά το σύστημα παραμένει πλειοψηφικό, αν δεν χειροτερεύει.

Σίγουρα μπερδεύουν την αυτοδιοίκηση, με την διοίκηση. Όπως το πάνε, θα φτιάξουν μια αυτοδιοίκηση που θα μοιάζει, αν δεν είναι και χειρότερη από την υπόλοιπη κρατική διοίκηση. Προσβάλλουν τη βασικότατη αρχή της ΕΓΓΥΤΗΤΑΣ, αφού ο δήμαρχος και ο σύμβουλος θα είναι μακριά από τον πολίτη και εντελώς ανεξέλεγκτοι.

Ακόμα δεν είναι δευτερεύον το ζήτημα της εξαφάνισης κάθε πρωτοβουλίας, κάθε τοπικής κίνησης ενεργών πολιτών. Σε τέτοιες μεγάλες ενότητες, (οι οποίες δεν λειτουργούν ως ενιαίες τοπικές κοινωνίες), αυτές οι πρωτοβουλίες, δύσκολα μπορούν να ενοποιηθούν και να έχουν τύχη στις εκλογές. Έτσι λοιπόν τα δυο μεγάλα κόμματα θα μονοπωλούν τις εξελίξεις, τα οποία οδήγησαν τη χώρα και την αυτοδιοίκηση στα σημερινά χάλια.

Στο νομό μας, ιδιαίτερα στο Ναύπλιο, αλλά και σε άλλους χώρους, τέτοια αυτοδιοικητικά σχήματα ανάπτυξαν σημαντική δράση. Προσέφεραν και προσφέρουν στην αυτοδιοίκηση και θα χάσει όλη η κοινωνία αν καταφέρουν να τα εξαφανίσουν.

Έτσι κατά τη γνώμη μου έχουν τα πράγματα. Να απαιτήσουν όλοι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, αλλά και όλοι οι πολίτες που νοιάζονται πραγματικά για το συμφέρον του λαού, την απόφαση να την πάρει ο κόσμος με δημοψήφισμα.

Είπαμε πως είμαστε … υπό τις διαταγές του ΔΝΤ, αλλά δεν νομίζω πως θα μας το απαγορεύσουν.

Δημοκρατία δεν είναι μόνο ή κυρίως, το να εκλέγουν τον αρχηγό τους από τη βάση τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά κυρίως το να δοθεί η δυνατότητα να αποφασίζουν οι πολίτες για τα σοβαρότατα θέματα που τους απασχολούν».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ