Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

27/5/10

Με ψηφοδέλτια τα οποία θα θυμίζουν «τηλεφωνικούς καταλόγους» θα «πέσουν» στην μάχη οι συνδυασμοί

Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στην Αργολίδα, αφού η επί της αρχής έγκριση του Καλλικράτη από την Ελληνική Βουλή δεν επέφερε καμία αλλαγή στην Αργολίδα η οποία θα απαρτίζεται πλέον από 4 δήμους, εκ των οποίων ο δήμος Άργους - Μυκηνών θα περιλαμβάνει σχεδόν το μισό του πληθυσμού του νομού καταλαμβάνοντας γεωγραφική έκταση ίση με την πρώην επαρχία Άργους. Ποίο ευέλικτοι θα είναι ο δήμος Ναυπλιέων που θα περιλαμβάνει τους δήμους Ναυπλίου, Ασίνης, Τίρυνθας και Μιδέας, ο Δήμος Επιδαύρου με τους δήμους Ασκληπιείου και Επιδαύρου και ο Δήμος Ερμιονίδας που θα απαρτίζεται από τους δήμους Κρανιδίου Ερμιόνης και Πορτοχελίου.


Στον Δήμο Άργους- Μυκηνών ένα πλήρες ψηφοδέλτιο θα φτάσει να περιλαμβάνει 210 υποψηφίους, ενώ στο Ναύπλιο θα αγγίξει τους 126. Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς τι θα επακολουθήσει αν σε κάθε δήμο κατέβουν τουλάχιστον 4 συνδυασμοί με πλήρες ψηφοδέλτιο στο οποίο θα συμμετέχουν και κατά 30% γυναίκες.

Συγκεκριμένα στο Δήμο Άργους- Μυκηνών εκλέγονται 41δημοτικοί σύμβουλοι και 5 αντιδήμαρχοι, εκ των οποίων 25 προέρχονται από το Άργος, 4 από τις Μυκήνες, 3 από το Κουτσοπόδι, 3 από την Ν. Κίο, 2 από την Λέρνα, 2 από την Λυρκεία και από 1 από τις κοινώτητες Αλέας και Αχλαδοκάμπου.

Στο Δήμο Ναυπλιέων εκλέγονται 33 δημοτικοί σύμβουλοι και 5 αντιδήμαρχοι. Από το Ναύπλιο θα προέρχονται 17, 7 από την Μιδέα, 6 από την Ασίνη και 3 από την Τίρυνθα.

Στον Δήμο Επιδαύρου, εκλέγονται 21 δημοτικοι σύμβουλοι και 4 αντιδήμαρχοι, που προέρχονται 12 από το Ασκληπιείο και 9 από την Επίδαυρο.

Τέλος στον Δήμο Ερμιονίδας εκλέγονται 27 δημοτικοί σύμβουλοι και 4 αντιδήμαρχοι.

Με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων δύναται η δυνατότητα στους Καλλικράτειους δήμους να αλλάξουν τόσο ονομασία, όσο και έδρα του δήμου. Στην περίπτωση του Δήμου Άργους- Μυκηνών ως διοικητική έδρα ορίζεται το Άργος και ως «ιστορική»! οι Μυκήνες.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τόνισε: «Τώρα χτίζουμε τη νέα Ελλάδα με ιστορικές δομικές αλλαγές. Και ο «Καλλικράτης» είναι ο θεμέλιος λίθος της νέας Ελλάδας που χτίζουμε. Μερικοί ίσως να το παρουσιάσουν ως αλλαγή στην χωροθέτηση. Κάνουν λάθος. Είναι κορυφαία πολιτική επιλογή». Όποιος επιλέξει να μείνει πίσω ας το κάνει. Κι ας είναι έτοιμος να πληρώσει το τίμημα αυτής της επιλογής. Κάνουν (σ.σ. οι της ΝΔ) σαν να μην βλέπουν τις χιλιάδες καταργήσεις θέσεων και μελών αιρετών συμβουλίων, τον δραστικό περιορισμό των μη παραγωγικών δαπανών, τον εξαντλητικό έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης. Το Λογιστήριο του Κράτους, υπολογίζει την εξοικονόμηση πόρων σε 1 δισ. 185 εκ. Ευρώ. Δεν έγινε μάθημα η απραξία 6 χρόνων; Θέλετε να συνεχίσει έτσι η Ελλάδα;»

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Ζώης κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών ότι χειρίζεται επικοινωνιακά τον «Καλλικράτη», προσθέτοντας ότι μια μεγάλη μεταρρύθμιση δεν μπορεί να εισάγεται στη Βουλή με διαδικασία – εξπρές, ούτε με τρυκ, τεχνάσματα και αιφνιδιασμούς. Όσον αφορά το χωροταξικό επανέλαβε ότι διαβουλεύτηκε μόνο με τα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ.

Από πλευράς του ΚΚΕ ο Νίκος Παπακωνσταντίνου μίλησε για πολλαπλασιασμό της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών από την επιβολή πρόσθετων τελών και εισφορών που προβλέπονται στο πλαίσιο εφαρμογής του «Καλλικράτη».

Ο κ. Παύλος Μαρκάκης εκπροσωπώντας το ΛΑΟΣ αναφέρθηκε στο χωροταξικό, κατηγορώντας τον κ. Ραγκούση ότι «κατάφερε να ξεσηκώσει όλους τους δήμους της Ελλάδας», ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ψευδαισθησιακή αναζήτηση του μεγάλου πολιτικού θαύματος.

Την αντίθεσή σου στο πολιτικό μέρος της διοικητικής μεταρρύθμισης εξέφρασαν και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Στις περιπτώσεις δήμων που ελέγχονται από το ΠΑΣΟΚ και συνενώνονται με άλλους, οι οποίοι επίσης έχουν εκλεγμένους πράσινους δημάρχους, η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει είτε με προκριματικές εκλογές είτε με αποφάσεις των οργάνων κεντρικά και περιφερειακά. Ως ιδιαίτερες αντιμετωπίζονται από το ΠΑΣΟΚ οι περιπτώσεις δήμων στους οποίους έχουν εκλεγεί στελέχη του Κινήματος έπειτα από συνεργασία με τον Συνασπισμό. Γι΄ αυτούς τους δήμους θα παρθούν «ειδικές αποφάσεις» σύμφωνα με την Ιπποκράτους, αφού γνωρίζουν τις εκπεφρασμένες αντιρρήσεις της Κουμουνδούρου για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Στην Αργολίδα επομένως σε δύο δήμους θα γίνουν προκριματικές εκλογές, αν οι μέχρι σήμερα δήμαρχοι επιμείνουν στην υποψηφιότητά τους, στους Δήμους Άργους – Μυκηνών και στον νέο δήμο Επιδαύρου. Στους υπόλοιπους δήμους, είτε πρόκειται για δημοτικές αρχές που πρόσκεινται στην ΝΔ, είτε για συνενούμενους δήμους που δεν υπάρχει άλλος δήμαρχος, εκτός ενός, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ.

Οι προτάσεις και αυτοπροτάσεις στο ΠΑΣΟΚ για τις υποψηφιότητες για τις θέσεις δημάρχων και περιφερειαρχών θα κατατεθούν σε ηλεκτρονική μορφή. Η υποβολή των υποψηφιοτήτων θα διαρκέσει μία εβδομάδα και αμέσως μετά θα αρχίσει η αξιολόγηση των αιτήσεων με στόχο το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου να γίνει η επιλογή τουλάχιστον των 13 υποψηφίων περιφερειαρχών του ΠΑΣΟΚ, ενώ πριν τον Αύγουστο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων δημάρχων.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ