Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

27/5/10

Πρόβλημα ασφάλειας στο λιμάνι

Παρά τα προβλήματα ασφάλειας που έχει το λιμάνι του Ναυπλίου, αφού δεν έχει αποκλειστεί ο χώρος με μόνιμα κάγκελα και με κάμερες ασφαλείας, όπως προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί, ωστόσο καθημερινή σχεδόν είναι η προσέγγιση τουριστικών πλοίων.


Οι αντιδράσεις του παρελθόντος στο Ναύπλιο για την εφαρμογή της συνθήκης Σενγκεν, ανέστειλαν φαίνεται τα μόνιμα μέτρα ασφάλειας. Όμως τώρα που η έλευση πλοίων είναι συχνή, αυξάνονται και οι πιθανότητες να καταγγελθεί η Ελλάδα για μη τήρηση των συνθηκών και αδιαφορία για την ασφάλεια των ξένων τουριστών. Αρκεί μια φωτογραφία που θα τραβήξει στο λιμάνι του Ναυπλίου ένας τουρίστας και η χώρα θα εκτεθεί διεθνώς.

Το λιμεναρχείο πάντως, όλες αυτές τις ημέρες έχει αποκλείσει από τα αυτοκίνητα μεγάλο χώρο στο λιμάνι της πόλης, για να αποβιβαστούν και να αποβιβαστούν κατόπιν και πάλι οι τουρίστες του κρουαζιερόπλοιου.

Πρόβλημα όμως δημιουργείται με τους χώρους στάθμευσης, αφού δεν έχει γίνει πρόβλεψη πού θα πάνε τα χιλιάδες αυτοκίνητα, όταν κλείνει το λιμάνι. Το Σαββατοκύριακο και την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος μάλιστα, ο δήμος αναγκάστηκε να ανοίξει το προαύλιο του Λυκείου και να το μετατρέψει σε πάρκινγκ.

«Τυχερό», πάντως μέσα στη οικονομική κρίση και στις αντιδράσεις των συνδικαλιστών του Πειραιά στάθηκε το Ναύπλιο, αφού υπάρχει συνεχής προσέλευση πλοίων.

Την προηγούμενη Πέμπτη, από τα τρία κρουαζιερόπλοια με συνολικά 7.280 επιβάτες που δεν κατέπλευσαν στο λιμάνι του Πειραιά εξαιτίας της απεργίας στην οποία συμμετέχουν και τα πληρώματα των ρυμουλκών., το ένα ήρθε στο Ναύπλιο.

Πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο «Μουζίκα» με 2.600 επιβάτες που κατέπλευσε στο Ναύπλιο. Το κρουαζιερόπλοιο «Αρμονία» με 1.600 συνέχισε για Μύκονο και το «Ρούμπι Πρίνσες» με 3.080 επιβάτες που συνέχισε για Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές εκτιμήσεις από ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών σε καταστηματάρχες του Πειραιά οι απώλειες από την μη επιβίβαση 7.500 τουριστών, ανέρχονται στο ένα εκατομμύριο ευρώ, μέρος του οποίου ποσού μάλλον ωφελήθηκε η πόλη του Ναυπλίου. Πράγματι οι επιβάτες του πλοίου, πλημμύρισαν την πόλη και πολλοί ψώνισαν στα καταστήματα.

Οι καταστηματάρχες ωστόσο του Ναυπλίου διαμαρτύρονται γιατί όπως λένε, στις περισσότερες περιπτώσεις οι τουρίστες αντί να περπατήσουν και να ψωνίσουν στην πόλη, επιβιβάζονται κατευθείαν σε λεωφορεία και φεύγουν για τις Μυκήνες και την Επίδαυρο.

Ταυτόχρονα με το «Μουζίκα», δύο ακόμα κρουαζιερόπλοια έφτασαν στο Ναύπλιο την ίδια ημέρα, ενώ καθημερινή πλέον είναι η κίνηση στο λιμάνι.

Από το 2007, ο «α» είχε δημοσιεύσει τι προβλέπεται για το λιμάνι του Ναυπλίου. Μάλιστα από τότε ήταν αφόρητες οι πιέσεις από την Ε.Ε. και από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για εφαρμογή της συνθήκης.

Ήδη στο λιμάνι θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί οι κανονισμοί που προβλέπονται, για την προστασία των επισκεπτών της πόλης που φτάνουν με κρουαζιερόπλοια.

Το σχέδιο προβλέπει να τοποθετηθεί τεράστια περίφραξη ύψους 2,40 μέτρων με προέκταση συρματοπλέγματος, και κάμερες ασφαλείας, ώστε το λιμάνι να γίνει κλειστό, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαγορευτεί η στάθμευση, αλλά και η διέλευση των αυτοκινήτων.

Οι διαπραγματεύσεις ωστόσο, ήταν από τον Σεπτέμβριο του 2007 σκληρές και το Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου είχε αντιπροτείνει αφενός να μην κλείσει όλο το λιμάνι και αφετέρου να μην τοποθετηθεί η τεράστια περίφραξη που θα αλλοιώσει την εικόνα της πόλης. Είχαν αντιπροταθεί κάγκελα ύψος 1,50 μέτρων, χωρίς πρόσθετο συρματόπλεγμα, με την σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, και η τοποθέτησή τους να γίνει σε τμήμα του λιμένος παράλληλα με τη θάλασσα, ενώ η είσοδος αυτού του τμήματος να γίνεται από την πλευρά του «Καραμανλή». Ακόμα είχε αντιπροταθεί η φύλαξη με περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο όμως στερείται το Λιμεναρχείο Ναυπλίου.

Μέχρι τα Χριστούγεννα, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί υποχρεωτικά οι μελέτες, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες. Ταυτόχρονα, κατά μήκος όλου του λιμανιού, θα απαγορευτεί αυστηρά η στάθμευση των αυτοκινήτων σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων από την προβλήτα, ώστε να μπορούν να δένουν τα πλοία, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα (στο παρελθόν είχε συγκρουστεί πλοίο με σταθμευμένο αυτοκίνητο!).

1 σχόλια:

Νώντας Κ είπε...

Έλεος πια με τα ΙΧ. Πήγα μετά από 3 χρόνια στο Ναύπλιο και αηδίασα! Έφτασα με το τρένο. Αυτοκίνητα σταθμευμένα οπουδήποτε μέσα στην παλιά πόλη. Μετά θέλουμε και τουρισμό...

Διαμαρτύρονται οι καταστηματάρχες,αλλά δε σκέφτεται κανείς ότι οι τουρίστες θέλουν να περπατάνε, αρκεί να υπάρχει ο χώρος (πεζοδρόμια-πεζόδρομοι κλπ).

Έκανα βόλτα και στη νέα πόλη του Ναυπλίου και διαπίστωσα ότι αν ψάξει κανείς, βρίσκει θέση στάθμευσης, αρκεί να μην βαριέται να περπατήσει...

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ