Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

27/5/10

Ο Μητσοφούσκας

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Με την πορτοκαλί του φλορέτα μοντέλο του 74 με εκείνο τον χαρακτηριστικό ήχο από την εξάτμιση και τις ταχύτητες στο πόδι ,έφτασε ο Γιάννης στο καφενείο του Ορεινού Χωριού για την βραδινή καλησπέρα και ένα τσίπουρο με τους συγχωριανούς του. Πριν προλάβει να κατέβει από το μηχανάκι του άκουσε την φωνή του Πέτρου

-Γιάννη δέσε τον Μένιο και τρέξε, ο Μητσοφούσκας στην τηλεόραση.

Το μηχανάκι του την φλορέτα την έλεγε Μένιο όπως τον γάιδαρο με τον οποίο πρωτοξεκίνησε το εμπόριο. Και την κρατούσε μέχρι τώρα σε άριστη κατάσταση. Μπαίνει με ένα σάλτο στο καφενείο πιάνει την καρέκλα του και παρακολουθεί με το στόμα ανοικτό το βραδινό δελτίο ειδήσεων.

-Το τέλος εποχής για τον Δημήτριο Απράτογλου , ο μεγάλος χρηματιστής μπλεγμένος σε σκάνδαλα ανταλλαγής κρατικής περιουσίας.

-Ρε τον θυμάσαι τον Μητσάρα μας τον Μητσοφούσκα, 25 χρόνια έχει να πατήσει το πόδι του στο χωριό αυτός δεν ήταν Απράτογλου αλλά Αρπάτογλου.

Και πώς να μην τον θυμόταν ο Γιάννης, αφού από τις απατεωνιές του Μητσοφούσκα αγόρασε την φλορέτα και άλλαξε και όλη του η ζωή και έγινε ο μεγαλέμπορος που είναι τώρα.

Ο Μητσοφούσκας ήταν κλασσική περίπτωση λαμόγιου με γονιδιακή υποστήριξη το ίδιο ήταν και ο παππούς του και ο πατέρας του, άνθρωποι που επιβίωναν όπως και οι κατσαρίδες σε όλες τις συνθήκες και όλες τις καταστάσεις. Αλλά ο Δημήτρης γνωστός ως Μητσοφούσκας στο χωριό τους είχε ξεπεράσει όλους. Έδειξε το ταλέντο στο γυμνάσιο, όλοι θεωρούσαν απίθανο ότι αυτό το παιδί θα τελείωνε το εξατάξιο γυμνάσιο της εποχής. Ε λοιπόν ανακάλυψε πόσοι καθηγητές είχαν σκύλο στο σπίτι ή στο χωράφι τους και ήταν πολλοί από αυτούς. Για έξι χρόνια τα κοκάλα από την ταβέρνα του θείου του Κώστα ήταν επιταγμένα, δωροδοκώντας με κόκαλα και διαμορφώνοντας ένα θετικό κλίμα με τις ανεπτυγμένες του επικοινωνιακές ικανότητες κατόρθωσε και πέρασε τις τάξεις έστω και στο όριο. Έφυγε στα καράβια για λίγα χρόνια , πέρασε τόπους και τόπους και γύρισε στο ορεινό χωριό να κάνει την μεγάλη μπίζνα Φουντ / Άνιμαλς Λ.Τ.Δ. ( Food / Animals L.T.D.) Στα ελληνικά και στα αγγλικά για να εντυπωσιάσει τον κόσμο. Το Λ.Τ.Δ - L.T.D. το είδε σε ένα ταξίδι του στην Κύπρο και του άρεσε.

-Δουλειές με φούντες θα κάνει ήταν η ερμηνεία μια γιαγιάς όταν της διάβασαν στην ταμπέλα την λέξη φουντ.

-Αυτός είναι πονηρός θα το γυρίσει σε Λάδια Τυροκομικά και Δημητριακά (είπε ένας άλλος ερμηνεύοντας λάθος το Λ.Τ.Δ. )Το γράφει κωδικοποιημένα για να μην φανεί ότι το πάει για μεγαλέμπορος.

Φιγουρατζής επικοινωνιακός ο Μητσοφούσκας ακόμα και με την ταμπέλα προκάλεσε συζητήσεις . Απόκτησε σύντομα μεγάλη φήμη έπεσαν και τα πρώτα προξενιά. Εκείνη την εποχή του βγήκε και το παρατσούκλί Μητσοφούσκας, κανείς δεν ξέρει ακριβώς ή γιατί μασουλούσε συνεχώς τσίχλες και έκανε τσιχλόφουσκες ή γιατί προμήθευε όλους τους πιτσιρικάδες με απεριόριστες ποσότητες από αμερικάνικες τσιχλόφουσκες. Όταν ένα πιτσιρίκι ήθελε ένα κουτί τσίχλες στον Μητσοφούσκα πήγαινε.

Ο Γιάννης εκείνη την εποχή ήταν μικρέμπορος , με τρία μεγάλα κοφίνια πάνω στον Μένιο τον Γάιδαρο του γύριζε και πουλούσε την πραμάτεια του στα γύρω χωριά. Η πελατεία του κυρίως γυναίκες που τον έβλεπαν σαν θείο δώρο για να πάρουν τα χρειαζούμενα. Αφού το ταξίδι στην πόλη ήταν ιδιαίτερα δύσκολο εκείνη την εποχή , 4 ώρες ο δρόμος με τα μουλάρια. Έτσι μέσα από το εμπόριο ψιλικών γνώρισε και την γυναίκα του και άνοιξε το σπιτικό του. Έντιμος και δουλευταράς έκανε καλή προκοπή.

Λίγο μετά το Πάσχα του 1975 ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση ο Μένιος ο καθημερινός σύντροφος του Γιάννης με ένα σβηστό γκάρισμα εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο και του Γιάννη του κόπηκαν τα πόδια.

-Να πας στον συμμαθητή σου τον Μητσοφούσκα του είπε η γυναίκα του

Ο Γιάννης δεν είχε επιλογή και βρέθηκε στην Φούντ / Άνιμαλς ΛΤΔ

-Γιάννη μου αύριο θα έχεις ένα γάιδαρο σαν τέσσερις ταύρους δυνατό, σαν το τανκ που έριξαν οι φασίστες στο πολυτεχνείο. ( Πιάνοντας τα μηνύματα των καιρών ο Μητσοφούσκας άρχισε να προσανατολίζεται πολιτικά προς τα αριστερά είχε κατεβάσει εδώ και μήνες το κάδρο με τον Φοίνικα της Χούντας) Αλλά θα σου κοστίσει λίγο παραπάνω

-Εγώ καίγομαι χρειάζομαι ένα ζωντανό αλλιώς καταστρέφομαι

Πράγματι την άλλη μέρα ο Μητσοφούσκας έφερε τον γάιδαρο και τον πλήρωσε ο Γιάννης . Το βράδυ όμως ο Γιάννης κόντεψε να πάθει εγκεφαλικό ο γάιδαρος στο πλάι και να αργοπεθαίνει. Δεν ξέρει που την βρήκε τόση δύναμη τον φορτώνει σε ένα μεγάλο φαρδύ καρότσι εκείνο με την μια ρόδα μπροστά που είχαν για μεταφορά φορτίων και με τον φακό στο στόμα για να βλέπει πάει πίσω τον Μητσοφούσκα.

-Μήτσο τα λεφτά πίσω, το ζώο είναι άρρωστο.

-Σε είδε κανείς τώρα που ερχόσουν; ( Πάνω από όλα η φήμη του καταστήματος.)

-Όχι

-Ευτυχώς!!! Τα λεφτά δεν τα έχω.

-Και τι θα κάνουμε τώρα;

-Έλα αύριο στο πανηγύρι του Μαηθανάση και θα σου δώσω μεγάλο μερίδιο (και του δίνει ένα μεγάλο πακέτο με λαχνούς) θα βάλω σε κλήρωση ένα γαϊδούρι.

(Του σκάει μια τσιχλόφουσκα και του κλείνει συνωμοτικά το μάτι.)

-Σαν και τούτο που θα γκρέμιζε την πόρτα του πολυτεχνείου, αυτά είναι βρωμιές εγώ δεν τα κάνω

-Εσύ μόνο τους λαχνούς θα μοιράσεις…. Τα άλλα είναι δική μου δουλειά.

Ο Γιάννης το συζήτησε και με την γυναίκα του και είδε ότι δεν είχε επιλογές, ούτε ανέντιμο ήταν όποιος κέρδιζε τον γάιδαρο θα είχε να λογαριαστεί με τον Μητσοφούσκα.

Στον περίβολο της εκκλησίας ο Γιάννης μοίραζε σιγά σιγά τους λαχνούς , αλλά έμεινε άναυδος όταν είδε από μακριά τον Μητσοφούσκα να περνά καμαρωτός πάνω σε ένα γαϊδούρι τεράστιο, από την μια θήκη του σαμαριού να πετά φυλλάδια για να διαφημίζει το κατάστημα και τον γάιδαρο που ήταν για κλήρωση. Πέταγε και κουτιά με αμερικάνικες τσίχλες και όλοι οι πιτσιρικάδες είχαν κάνει ένα τεράστιο κύκλο γύρω του κανείς δεν μπορούσε να τον πλησιάσει. Από την άλλη θήκη βουτά μια δερμάτινη μπάλα και κρατώντας την σαν λάβαρο ξεχύθηκε μπροστά στο αλώνι για να παίξουν ένα διπλό οι μικροί και αυτός διαιτητής. Η διαφήμιση του γαιδάρου εντυπωσιακή και σε μια ώρα ξεπουλήθηκαν όλοι οι λαχνοί.

Την άλλη μέρα ο Γιάννης πήγε στον Μητσοφούσκα για να λογαριαστούνε.

-Δεν θέλω λεφτά του λέει ο Γιάννης ένα γαϊδούρι σαν και αυτό που έβαλες στην κλήρωση θέλω.

-Δεν υπάρχει γαϊδούρι, πάρε αυτά το 10% και του έδωσε 24.000 δραχμές τεράστιο ποσό για εκείνη την εποχή

-Καλά και τι έγινε με αυτόν που κέρδισε το λαχνό.

-Του είπα ότι ψόφησε από το πολύ παιγνίδι με τα παιδιά στο αλώνι έσκασε και του έδειξα τον δικό σου τον ψόφιο του έδωσα και επί δέκα φορές τα λεφτά που έδωσε για λαχνούς που αγόρασε και όλοι κερδισμένοι.

-Καλά και εκείνο το γαϊδούρι το θεριό που μπήκες στο πανηγύρι;

-Δανεικό από το θείο μου τον Πέτρο τον Ταβερνιάρη με το αζημίωτο φυσικά και το σαμάρι δανεικό από τον θείο μου από την Πλατάνα.

Ο Γιάννης δεν είχε επιλογές είχε εμπλακεί σε μια απάτη χωρίς να είναι απατεώνας , έπρεπε να ζήσει το σπίτι του πήρε τα λεφτά και αγόρασε την πορτοκαλί φλορέτα την βάφτισε Μένιο και τις δουλειές του έκανε με μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια. Μετά αγόρασε και το κλειστό κόκκινο φορτηγάκι και έκανε το γενικό εμπόριο στα γύρω χωριά και έφτασε να γίνει αυτός που έγινε. Την ιστορία με τον γάιδαρο δεν την είπε πουθενά μέχρι τώρα, μόνο αυτός και η γυναίκα του την ήξεραν.

Όσο για τον Μητσοφούσκα , έξυπνο λαμόγιο όπως ήταν έμεινε για μια δεκαετία στο χωριό του πήρε και κάτι επιδοτήσεις και κατέβηκε στην μεγάλη πόλη για να ασχοληθεί με άλλες φούσκες , επενδυτικά προγράμματα και χρηματιστήριο.

Εκείνο που δεν πρόβλεψε ήταν ότι κάποια φορά κάποια φούσκα θα έσκαγε και στα μούτρα.

-Πέτρο 36 χρόνια τώρα μασουλάμε τις τσίχλες που πετάνε διάφοροι Μητσοφούσκες από τα μπαλκόνια των υποσχέσεων , η μεγάλη φούσκα μας κλείνει τα μάτια και το στόμα. Και όχι μόνο αυτό αλλά όλοι μας αγοράζουμε και λαχνούς για τον ψόφιο γάιδαρο κάθε τέσσερα χρόνια στο πανηγύρι των εκλογών.

-Τι πράγμα;

-Θυμάσαι τότε που κέρδισες τον λαχνό για τον γάιδαρο στο πανηγύρι ;

-Ναι αλλά ο Μητσοφούσκας ξηγήθηκε ωραία , μου έδωσε 10 φορές πάνω όλους τους λαχνούς που αγόρασα .

-Ναι αλλά το γαϊδούρι ψόφησε, ψόφησε πριν την λοταρία ….κάτσε να σου πω την ιστορία πως αγόρασα τον Μένιο ( και του δείχνει την φλορέτα) να μην το κουβαλάω βάρος στην συνείδηση μου ...

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ