Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

10/6/10

Αγκάθι τα 8 στρέμματα για το Γενικό Πολεοδομικό Άργους

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή κειμένων και φωτογραφιών, ολική ή μερική ή περιληπτική, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη της εφημερίδας ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (Ν. 2121/1993) Υπεγράφη επιτέλους η απόφαση έγκρισης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) της πόλης του Άργους από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Φώτη Χατζημιχάλη, αφού πρώτα χρειάστηκε να καταργηθούν ορισμένες διατάξεις που καθυστερούσαν την υπογραφή του. Εντός των ημερών αναμένεται και η δημοσίευσή του στην εφημερίδα της κυβέρνησης ώστε να αποκτήσει ισχύ νόμου.

Το ΓΠΣ, αποτελεί την ελάχιστη απαιτούμενη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων αστικής και οικονομικής ανάπτυξης αλλά και την ένταξη επιχειρήσεων στα επιχειρησιακά προγράμματα εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών αναπτυξιακών επιλογών.

Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του ΓΠΣ του Άργους, πλέον των 20 ετών, οφειλώταν μεταξύ άλλων και στην πολιτική αδυναμία των αιρετών της πόλης να ξεπεράσουν τους πελατειακούς σκοπέλους που έθεταν οι ψηφοφόροι τους.

Το ΓΠΣ στηρίζεται κατά βάθος στον περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό που προέβλεπε σύγκληση μεταξύ των δύο πόλων προς την περιοχή της Δαλαμανάρας λαμβάνοντας υπόψη του και τις επιπόλαιες και επικίνδυνες για το μέλλον της πόλης παρατηρήσεις του ΕΒΕΑ για την δημιουργία ζώνης επιχειρήσεων ένθεν και ένθεν του δρόμου της Ν. Κίου, αντί να ορίσει την ζώνη αυτή εκτός των ορίων της πόλης και πλησίον του αυτοκινητοδρόμου.

Η νέα χωρική οργάνωση του Άργους, σύμφωνα με την απόφαση, στηρίζεται στους ακόλουθους έξι (6) άξονες προτεραιότητας:

1: Προώθηση μιας δυναμικής αστικής ανάπτυξης με πυρήνα την ιστορική πόλη του Άργους ως έναν από τους πόλους του 2ου επιπέδου αστικού διπόλου «Αργος-Ναύπλιο», αστικής ανάπτυξης απαραίτητης για την αναβάθμιση και ανάκαμψη της περιοχής. Παράλληλα, ανάδειξη των περιαστικών οικισμών ως οικιστικών κέντρων ελκυστικής κατοίκησης και επανένταξη του θαλάσσιου μετώπου στη ζωή της πόλης και του Δήμου.

2: Κατά προτεραιότητα ανάπτυξη μεγάλων νέων υποδομών στον αστικό περίγυρο του Άργους που λείπουν δραματικά και αποτελούν φραγμό / κίνδυνο (risk) για την ανάπτυξη της περιοχής και την ολοκληρωμένη οικιστική λειτουργία.

3: Διατήρηση του ελκυστικού φυσικού τοπίου και των φυσικών πόρων, σύζευξή τους με τη διατήρηση και ενίσχυση της εθνικής και διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικής κληρονομιάς του Άργους και της περιοχής του και συνετή διαχείριση των πόρων αυτών υπέρ της ανάπτυξης

4: Βελτίωση της διασύνδεσης της πόλης και της περιοχής της με τα διάφορα «δίκτυα» του χώρου υπέρ της προώθησης της θέσης της πόλης στον «έξω» χώρο και της εδαφικής συνεργασίας για κρίσιμη μάζα μέσω στρατηγικών συμμαχιών.

5: Βελτίωση των μετακινήσεων και των εσωτερικών λειτουργιών αστικού - περιαστικού χώρου υπέρ της ποιότητας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής και των εναλλακτικών ήπιων μετακινήσεων.

6: Κατά προτεραιότητα διαχείριση των κινδύνων για την ασφαλή χρήση του χώρου από τα ακραία χειμαρικά φαινόμενα και της ρύπανσης.



Ως προς τα μεγέθη παραγωγής και παραγωγικών μονάδων:

Για την εμπορική δραστηριότητα, το Άργος προγραμματίζεται ως το εμπορευματικό κέντρο και κέντρο κάθε τύπου χονδρικού εμπορίου (μεταποιήσιμου - κατανάλωσης με αποθήκες - κατανάλωσης χωρίς αποθήκες) του Αργολικού Πεδίου και μεγάλου μέρους του Νομού Αργολίδας αλλά και της περιοχής της Νεμέας (μέρος του Νομού Κορινθίας).

Ως προς το λιανικό εμπόριο:

Στην πόλη του Άργους αναπτύσσονται όλοι οι τύποι του λιανικού εμπορίου καθώς και εμπόριο υπηρεσιών (προσωπικών υπηρεσιών, υπηρεσιών επιδιορθώσεων, μεταποίησης κλπ.). Η ακτίνα εξυπηρέτησης συναρτάται με το ρόλο της πόλης και την παράδοσή της ως τόπου εμπορίου και παραδοσιακής «πανήγυρης».

Ως προς τη βιομηχανική και βιοτεχνική παραγωγή χαμηλής και μέσης όχλησης:

Επιδιώκεται τουλάχιστον η ομαλή λειτουργία, αποκατάσταση της ασφαλούς χωροθέτησης και παραμονής στην περιοχή των μονάδων που λειτουργούν σήμερα σε διάφορες θέσεις (τουλάχιστον 200 μονάδες χαμηλής και μέσης όχλησης) και παράλληλα εκτιμάται ότι μετακινήσεις άνω των 100 μικρομονάδων από τη πόλη θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Αναφορικά με το θέμα, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, έκανε την εξής δήλωση:

«Επιτέλους, η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης αποκτά το δικό της αναπτυξιακό και πολεοδομικό όραμα. Μετά από 10 χρόνια προσπαθειών, με την καθοριστική συμβολή της σημερινής δημοτικής αρχής της πόλης, το Άργος μπορεί πια να κοιτά αισιόδοξα το μέλλον. Η νέα διοικητική δομή της χώρας με τις μεταρρυθμίσεις του Καλλικράτη, δίνει στο νέο δήμο Άργους – Μυκηνών, την δυνατότητα να γίνει ένας από τους 10 δυναμικότερα αναπτυσσόμενους δήμους ολόκληρης της χώρας.

Καλώ όλες τις δυνάμεις του τόπου, να ενώσουμε τις προσπάθειές μας, για να υλοποιήσουμε το όραμα αυτό».

Αναφερόμενος στο ΓΠΣ του Άργους ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός υποστήριξε ότι «το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Άργους είναι ένα σημαντικό εργαλείο και ως εκ τούτου η έγκρισή του είναι θετική εξέλιξη. Όμως από κει και πέρα, το θεσμικό πλαίσιο, όσο αναγκαίο κι αν είναι, από μόνο του δεν αρκεί. Χρειάζονται και οι απαραίτητες σχετικές χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση των κατευθύνσεων του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου όπως έργα – μελέτες. Επίσης, θα πρέπει να εξεταστεί και το θέμα των ζωνών οικιστικού ελέγχου - τι θα γίνει δηλαδή με τις περιοχές που το ΓΠΣ προτείνει κάτι διαφορετικό από τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου.

Το Άργος πρέπει να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης, όπως αρμόζει στην ιστορία του και όπως το δικαιούνται οι πολίτες του».

Το θέμα του ΓΠΣ του Άργους δεν λήγει βέβαια με την δημοσίευσή του στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Είναι σίγουρο πως θα ακολουθήσουν ενστάσεις, τόσο για τα προβλεπόμενα 8 στρέμματα, όσο και για τις χρήσεις γης που προβλέπονται σε ορισμένα σημεία διαφορετικές από το ΓΠΣ και από τις ΖΟΕ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στον χώρο μεταφοράς του ΚΤΕΛ αναμένονται να δοθούν λύσεις, αφού προβλέπεται περιοχή πλησίον του Κουρτακίου. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή κειμένων και φωτογραφιών, ολική ή μερική ή περιληπτική, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη της εφημερίδας ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (Ν. 2121/1993).

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ