Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

24/6/10

Οργή στην Ορθοπεδική του Άργους

Αναστάτωση, πανικό και οργή, έχει προκαλέσει η είδηση περί διαφθοράς διαφόρων ορθοπεδικών κλινικών, μεταξύ των οποίων και της Ορθοπεδικής κλινικής του Άργους, όπου σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», κατά τους ελέγχους του ΣΔΟΕ αποκαλύφθηκε εκτεταμένη διαφθορά και περιπτώσεις χρηματισμού για την προώθηση συγκεκριμένων ορθοπεδικών υλικών. Στο κύκλωμα φέρονται να εμπλέκονται 11 εταιρείες προμήθειας ορθοπεδικών υλικών και τουλάχιστον 50 γιατροί που εργάζονται σε 15 νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Όπως αναφέρει ενδεικτικά η αθηναϊκή εφημερίδα «Τα Νέα»(21-06-2010): «Τα περιστατικά που έχει εντοπίσει ήδη το υπουργείο Οικονομικών συγκροτούν μια πρώτη μαύρη λίστα των νοσοκομείων όπου κάνουν... πάρτι αδιαφάνεια, διαφθορά, φακελάκια και χρηματισμός. Στη λίστα περιλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Αμαλία Φλέμινγκ, Ασκληπιείο Βούλας, Νοσοκομείο Αμαλιάδας, Γενικό Γ. Γεννηματάς, Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ΝΙΜΤΣ, Νοσοκομείο Αμφισσας, Νοσοκομείο Κέρκυρας, Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ΚΑΤ, Λαϊκό, Νοσοκομείο Καλαμάτας, 251 ΓΝΑ και Νοσοκομείο Άργους. Σε όλα τα παραπάνω νοσοκομεία έχουν εντοπιστεί κρούσματα χρηματισμού γιατρών από εταιρείες ορθοπεδικών υλικών, τα οποία πολλές φορές αγγίζουν σχεδόν το σύνολο του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων.
Η ταρίφα που χρεώνουν οι γιατροί στις εταιρείες ορθοπεδικών για να «σπρώξουν» στα νοσοκομεία τα υλικά τους αρχίζει από 350 ευρώ για μια επέμβαση ημιολικής αρθροπλαστικής ισχίου και φτάνει τα 1.500 ευρώ στην περίπτωση ολικής αρθροπλαστικής δακτύλων. Για ολική αρθροπλαστική ώμου οι μίζες κυμαίνονται από 800-900 ευρώ για κάθε επέμβαση, ενώ για κάθε ολική αρθροπλαστική γόνατος ο γιατρός κερδίζει 1.100 έως 1.250 ευρώ. Τα ποσά αυτά δεν είναι οι μοναδικές «χορηγίες» των εταιρειών προς τους γιατρούς. Τη λίστα συμπληρώνουν ταξίδια διακοπών και ταξίδια συνεδρίων, δώρα που ξεκινούν από οικοσκευές και φτάνουν έως αυτοκίνητα, πάντα με αντάλλαγμα τη συνεργασία, πλήρεις εξοπλισμούς ιατρείων, «χορηγίες» για χτίσιμο κατοικιών ή ακόμα και για τη χρηματοδότηση μεταπτυχιακών σπουδών».
Αν ένας γιατρός π.χ. λαμβάνει αμοιβή με τις υπερωρίες περί τα 2.600 Ευρώ, ποσό φυσικά που δεν αρκεί από μόνο του για την κατασκευή π.χ. μιας κατοικίας με γήπεδα άθλησης, πισίνα κλπ αξίας 1,5εκ. Ευρώ, κατοχή υπερπολυτελών Ι.Χ, σκάφους αναψυχής, ή συγκροτήματος Μπαγκαλόους σε τουριστική περιοχή κλπ., λογικό είναι να κληθεί ο οποιοσδήποτε να αποδείξει από που προέρχονταν τα χρήματα των αγορών και ότι δεν είναι προϊόντα από μίζες για χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες υπολογίζονται σε τουλάχιστον 5000 Ευρώ «μαύρα» την εβδομάδα.
Το δημοσίευμα των «Νέων» εμπλέκει στο απόστημα της διαφθοράς και του χρηματισμού τουλάχιστον δύο υπαλλήλους των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας που φέρονται να επιχειρούσαν μεσολάβηση από το καλοκαίρι του 2008 έως τον Απρίλιο του 2009, για την πληρωμή 45 εκατ. ευρώ σε συγκεκριμένη εταιρεία προμήθειας ορθοπεδικών υλικών και ενώ από τα νοσοκομεία δεν έχει πληρωθεί καμία προμήθεια υλικών.
Οργή στα μέλη της ορθοπεδικής του Άργους προκάλεσε το δημοσίευμα των «Νέων», αφού μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία διασταύρωση στοιχείων από την Εφορία που να δικαιολογεί την συμπερίληψη της ορθοπεδικής του Άργους «στην πρώτη μαύρη λίστα, που βρίσκεται ήδη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου» την οποία επικαλούνται «Τα Νέα».
Όπως μας πληροφόρησε ο Διευθυντής της ορθοπεδικής του Άργους κ. Κωνσταντίνος Πογιατζής, την απάντηση στο δημοσίευμα των «Νέων» θα την δώσουν οι δικηγόροι των θιγομένων γιατρών από το δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας. «Κανείς δεν ήρθε να μας ρωτήσει, τι παραλάβαμε και τι έχουμε στην Ορθοπεδική. Άμα είσαι γιατρός με δημοσιεύσεις σε ευρωπαϊκά και πανελλήνια συνέδρια καταξιωμένος στις στην επιστημονική κοινότητα, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το ήθος σου από ένα δημοσίευμα. Εδώ είναι όλα τα στοιχεία μας να μας ελέγξουν. Ούτε η εφορία μας κάλεσε, ούτε το ΣΔΟΕ. Πως καταλήγουν σε αυτά τα δημοσιεύματα που θίγουν τις υπολήψεις μας; Πέντε άνθρωποι είμαστε στην Ορθοπεδική του Άργους και μας ξέρει όλος ο κόσμος», δήλωσε στον «α» ο κ. Πογιατζής.
Μέχρι σήμερα η ορθοπεδική του Άργους θεωρείται από τις καλλίτερες στην περιφέρεια Πελοποννήσου και δημοσιογραφικά δεν είχε καταγραφεί καμία διαμαρτυρία για την λειτουργία της.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ