Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

31/7/10

Εφιάλτης οι ληστείες και κλοπές. Κατακόρυφη η αύξηση της εγκληματικότητας στην Αργολίδα

Αξέχαστη θα μείνει η περιπέτεια ενός Αργείου, ο οποίος πηγαίνοντας να πάρει το αυτοκίνητό του που είχε σταθμευμένο στις 9. 30 το βράδυ, δέχθηκε επίθεση από δύο άτομα που τον χτύπησαν με σιδερένιο κλομπ στο κεφάλι, για να του πάρουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου και το κινητό του τηλέφωνο. Οι δύο δράστες ευτυχώς γι αυτόν έγιναν αντιληπτοί από διερχόμενους και το έβαλαν στα πόδια.

Είναι μόλις ένα από τα πολλά περιστατικά ληστειών που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες που έχουν αναστατώσει την άλλοτε φιλήσυχη Αργολίδα.
Πρωινός εφιάλτης επίσης, ήταν η εισβολή τριών οπλισμένων κουκουλοφόρων στο σπίτι μιας οικογένειας στην Δαλαμανάρα, την περασμένη εβδομάδα. Ακόμα δεν μπορούν να ξεχάσουν τι τους συνέβη. Ήταν 9.30 το πρωί και στο σπίτι βρίσκονταν το αντρόγυνο, η ανήλικη κόρη τους και μια οικιακή βοηθός, όταν τρεις άγνωστοι άνδρες, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μαντήλια και οπλισμένοι με ένα καλάσνικοφ και δύο πιστόλια, εμφανίστηκαν ξαφνικά μπροστά τους.
Είχαν μπει ξαφνικά στο σπίτι από την ανοιχτή μπαλκονόπορτα σκίζοντας μία σήτα. Οι δράστες χωρίς να αφήσουν κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης, με την απειλή των όπλων τους, ακινητοποίησαν όλη την οικογένεια και την οικιακή βοηθό, κλείνοντάς τους σε μία αποθήκη στο υπόγειο του σπιτιού. Φαίνονταν να γνωρίζουν τους χώρους του σπιτιού και χωρίς να καθυστερήσουν βρήκαν εύκολα και πήραν 300 ευρώ και μεγάλης αξίας χρυσαφικά.
Αφήνοντας κλειδωμένους τους ενοίκους του σπιτιού στην αποθήκη πήραν, βρήκαν και τα κλειδιά του αυτοκινήτου της οικογένειας, έβαλαν εμπρός και εξαφανίστηκαν. Η οικογένεια κατάφερε να βγει και να ειδοποιήσει την αστυνομία τουλάχιστον 20 λεπτά αργότερα.
Πάντως οι έρευνες των αστυνομικών εντοπίζονται στο οικείο περιβάλλον, αφού οι ληστές φαίνεται ότι γνώριζαν τα κατατόπια. Από καιρό πρέπει να σχεδίαζαν την ληστεία. Δύο μήνες νωρίτερα το ένα σκυλί της οικογένειας ψόφησε με περίεργο τρόπο και ένα ακόμα σκυλί εξαφανίστηκε, πράγμα που συνδέουν οι αστυνομικοί με την ληστεία. Επίσης, να σημειωθεί ότι προ διμήνου άγνωστοι είχαν μπει και στο σπίτι των γονιών του ζευγαριού που βρίσκεται μέσα στο ίδιο οικόπεδο, χωρίς όμως να βρουν για να κλέψουν ιδιαίτερης αξίας πράγματα.
Οι ληστείες όμως στην Αργολίδα είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη του αστυνομικού δελτίου.
Αντιμέτωποι με τα όπλα ήρθαν για μία ακόμα φορά τραπεζικοί υπάλληλοι. Οι δράστες χτύπησαν τράπεζα στο Πορτοχέλι. Οι ένοπλοι ληστές πήραν μεγάλο χρηματικό ποσό (υπολογίζεται πάνω από 200.000 ευρώ), αφού πρώτα κλείδωσαν σε ένα γραφείο τους υπαλλήλους. Κατόπιν εξαφανίστηκαν παίρνοντας μαζί τους και τον σκληρό δίσκο από το καταγραφικό μηχάνημα της τράπεζας που περιείχε το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας. Όταν οι υπάλληλοι κατάφεραν να απελευθερωθούν και να κινητοποιηθεί η αστυνομία οι δράστες και τα χρήματα είχαν εξαφανιστεί.
Ένα ακόμα περιστατικό κλοπής καταγράφηκε στο Ναύπλιο. Άγνωστοι μπήκαν σε κατάστημα σπάζοντας ένα τζάμι και πήραν ποτά και τρόφιμα. Λίγες ώρες αργότερα εντοπίστηκαν οι δράστες και συνελήφθηκαν.
Επίσης τα ξημερώματα της Κυριακής ένας αλλοδαπός μπήκε σε σπίτι στο Ναύπλιο και πήρε ένα φορητό υπολογιστή, ένα ρολόι και ένα όπλο με έναν γεμιστήρα και δέκα φυσίγγια που κατείχε νόμιμα ο ιδιοκτήτης. Και στην περίπτωση αυτή βρέθηκε ο δράστης την επόμενη ημέρα.

Στριμώγνονται οι Δήμαρχοι. Συνέλαβαν τον οδηγό σκουπιδιάρας στο Κρανίδι για τα σκουπίδια

Την πλήρωσε ο οδηγός ενός απορριμματοφόρου αντί να την πληρώσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στο Κρανίδι, για την παράνομη λειτουργία της χωματερής στα Δισκούρια, αφού δεν υπήρχε «γραπτή» εντολή για την απόρριψη σκουπιδιών στο σημείο εκείνο.

Ανάστατοι είναι οι οδηγοί απορριμματοφόρων σε όλο τον νομό μετά την σύλληψη την περασμένη Παρασκευή του Ε. Σ. (το όνομα του είναι γνωστό στον «α»), υπαλλήλου αορίστου χρόνου του Δήμου Κρανιδίου, ο οποίος αποπειράθηκε να αδειάσει τα σκουπίδια του δήμου στην παράνομη χωματερή στα Δισκούρια. Διατάχτηκε η σύλληψή του και οδηγήθηκε με αυτόφωρη διαδικασία στην Εισαγγελία Ναυπλίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «α» δεν εμφανίστηκε κανείς από πλευράς δήμου.
Το σωματείο εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, βλέποντας πως οι αιρετοί δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και τις επωμίζονται οι εργαζόμενοι στους Δήμους, ζήτησε από τους οδηγούς απορριμματοφόρων να μην μεταφέρουν τα σκουπίδια στα σημεία εναπόθεσης αν δεν έχουν για κάθε φορτίο έγγραφη εντολή από τον Δήμαρχο ή τον υπεύθυνο για την Καθαριότητα αντιδήμαρχο.
Το πρόβλημα αναμένεται εντός των ημερών να γίνει πιο αισθητό και στις δύο μεγάλες πόλεις, αφού και εκεί οι οδηγοί αναμένεται να μην κινούν τα απορριμματοφόρα χωρίς έγγραφη εντολή από τον Δήμο.
Ήδη από το Σάββατο το πρωί οι οδηγοί απορριμματοφόρων στο Κρανίδι, συλλέγουν μεν τα σκουπίδια αλλά μόλις γεμίσουν οι σκουπιδιάρες τις αφήνουν στο πάρκινγκ, αφού μέχρι χτες δεν εμφανιζόταν κανένας υπεύθυνος απ` την δημοτική αρχή να υπογράψει την εντολή μεταφοράς των σκουπιδιών σε χωματερή.
Η προθεσμία που είχε δοθεί μέχρι τις 16 Ιουλίου να μην χρησιμοποιούνται οι παλιές χωματερές, έχει παρέλθει και το έγγραφο της περιφέρειας Πελοποννήσου που στάλθηκε τον Μάιο στους ΟΤΑ, αφορά την παράταση του χρόνου αποκατάστασης των παράνομων χωματερών και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπει τους Δήμους να συνεχίσουν να πετάνε τα σκουπίδια τους στις χωματερές. Άλλο αποκατάσταση και άλλο παράταση λειτουργίας των χωματερών, όπως πονηρά προσπαθούν κάποιοι να το πλασάρουν, προκειμένου να μην κληθούν από την δικαιοσύνη να απολογηθούν για την συνεχιζόμενη επιβάρυνση και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, των φυσικών παραγωγικών πηγών και της ανθρώπινης υγείας.
Εδώ και καιρό είχε ανακοινωθεί από την περιφέρεια πρόγραμμα αποκατάστασης των υπαρχόντων χωματερών. Μάλιστα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας, είχε καλέσει τους δήμους του νομού να μην αδρανήσουν και να προχωρήσουν σε αποκατάσταση των χωματερών. Εύλογο λοιπόν το ερώτημα πολλών πολιτών για το που διατέθηκαν τα χρήματα που προορίζονταν για αποκατάσταση και κλείσιμο των χωματερών;
Θα πρέπει να τονιστεί πως στην περιφέρεια Πελοποννήσου λειτουργούν πάνω από 75 χωματερές οι οποίες θα έπρεπε να έχουν κλείσει ήδη από το 2004.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «α», εντός των ημερών αναμένεται να μπει σε λειτουργία ο Δεματοποιητής στην θέση Ανάθεμα Διδύμων δημιουργώντας μια σύγχρονη Χωματερή με συσκευασμένα σκουπίδια που θα εναποτίθενται στον χώρο του δεματοποιητή.

Καψώνι στους υποψηφίους η ανακοίνωση υποψηφίων Δημάρχων

Κοντεύουν να βράσουν στο ζουμί τους οι υποψήφιοι για να πάρουν το χρίσμα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο Άργος αλλά και στο Ναύπλιο, όπου δεν είναι καν σίγουρο πως το ΠΑΣΟΚ θα έχει δικό του συνδυασμό.

Τα πράγματα στο Άργος, όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ είναι πιο ξεκάθαρα υπό την έννοια του ότι για τον Δήμο Άργους-Μυκηνών θα υπάρξει συνδυασμός του ΠΑΣΟΚ που θα τον διεκδικήσει, σε αντίθεση με το Ναύπλιο που όσο περνά ο καιρός γίνεται και πιο απόμακρη αυτή η πιθανότητα.
Στον Δήμο Άργους-Μυκηνών οι διεκδικητές φέρονται να είναι τελικά δύο: ο Γιώργος Αναγνώστου και ο Δ. Φράγκος, με τον κ. Αναγνώστου να έχει σχετικό προβάδισμα. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η τελική επιλογή θα είναι ένας συνδυασμός δημοσκόπησης και πολιτικής εκτίμησης. Ήδη έχει διενεργηθεί και από πλευράς ΠΑΣΟΚ δημοσκόπηση και στα κεντρικά έχουν προβεί σε αξιολογήσεις, ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η «γνώμη» του βουλευτή και υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη.
Όπως μας μετέφεραν κύκλοι που παρακολουθούν εκ των έσω τις εξελίξεις αξιολόγησης των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ και οι δύο υποψήφιοι θεωρούνται αξιόλογοι, με τον κ. Αναγνώστου να διατηρεί σαφές προβάδισμα, όχι μόνο λόγω της εμπειρίας του σε ζητήματα αυτοδιοίκησης, αλλά και λόγο της «στάσης» του συναγωνιστή του κατά την διάρκεια των Νομαρχιακών εκλογών, που ουσιαστικά με προτροπή Πάγκαλου, δεν στηρίχτηκε όσο θα έπρεπε το «αντάρτικο» ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα την επανεκλογή Σωτηρόπουλου.
Απ` την άλλη μεριά, στα ατού του κ. Φράγκου συγκαταλέγονται το ότι ως πρόσωπο δεν έχει φθαρεί σε θέματα που αφορούν τον Δήμο, ενώ ο κ. Αναγνώστου θα πρέπει να διαφοροποιηθεί αρκετά ώστε να μην εισπράξει απώλειες από τις εσωτερικές διαμάχες του συνδυασμού του κ. Μπούρη και τα λάθη συναδέλφων του κατά την διάρκεια της τετραετίας που διανύουμε.
Πρόσφατα κατά την συνάντηση που είχαν οι πέντε υποψήφιοι για το χρίσμα (Γ. Αναγνώστου, Κ. Γκαρκάσουλας, Β. Μακρής, Γ. Φλεβάρης και Δ. Φράγκος) στην Ιπποκράτους, απορρίφτηκε η πρόταση του κ. Φλεβάρη «να στηθούν κάλπες για την ανάδειξη του υποψηφίου» και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την διεξαγωγή δημοσκοπήσεων και βάσει των βιογραφικών των υποψηφίων.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνέντευξη που θα δώσει τέλη Αυγούστου ο Δήμαρχος της Ν. Κίου Γιώργος Μανινής, ο οποίος φέρεται να απέρριψε πρόταση του κ. Μανιάτη για συμμετοχή του σε ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, είτε ως επικεφαλής είτε ως απλός υποψήφιος σύμβουλος για τον Δήμο Άργους-Μυκηνών.
Η πρωτεύουσα του νομού φαίνεται πως θα πληρώνει για καιρό τους αριβισμούς του παρελθόντος. Η φράση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτη πριν δύο χρόνια στην Ν. Κίο, πως θα βρει αυτός υποψήφιο προκειμένου το Ναύπλιο να μην μείνει για μια ακόμα φορά χωρίς υποψήφιο, έκοψε τα πόδια ορισμένων που πίστεψαν πως ο κ. Μανιάτης θα προωθούσε υποψήφιο της επιλογής του και πως μια δική τους υποψηφιότητα κόντρα στις επιλογές του βουλευτή θα είχε τραγικά αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές.
Οι προσπάθειες της Νομαρχιακής και του Βουλευτή τελικά δεν τελεσφόρησαν με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να κινδυνεύει να μείνει για μια ακόμα τετραετία χωρίς συνδυασμό.
Η επιλογή της συνεργασίας με την «Άλλη, Πρόταση» και με επικεφαλής τον Γ. Γκιόλα μπορεί να έμοιαζε με σανίδας σωτηρίας για το ΠΑΣΟΚ, όμως εκτιμήθηκε πως θα οδηγούσε τους μισούς πασόκους στον συνδυασμό του κ. Αναγνωσταρά και τους άλλους μισούς στον συνδυασμό του κ. Γραμματικόπουλου.
Προ του αδιεξόδου, μια νέα πολυμελής επιτροπή ανέλαβε να συζητήσει με διαφόρους πιθανούς υποψηφίους, ένας εκ των οποίων φαίνεται με βάση δημοσίευμα του «Βήματος» του περασμένου Σαββάτου να είναι ο Τάσος Σαλεσιώτης. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, τον πρώην Νομάρχη δεν τον έχει επισκεφτεί ακόμα η νέα επιτροπή, αλλά και ο ίδιος δεν φαίνεται διατεθειμένος να σηκώσει μόνος του το βάρος της εκλογικής αναμέτρησης όπως έκανε στο παρελθόν.
Ο ίδιος αποφεύγει να τοποθετηθεί ανοιχτά, όμως πηγές μας αναφέρουν πως αν το ΠΑΣΟΚ κατάφερνε να πλαισιώσει με αξιόλογα άτομα την «μαγιά» ψηφοδελτίου που διατηρεί ο Τ. Σαλεσιώτης, πιθανόν να κατάφερναν να τον πείσουν για τις πραγματικές προθέσεις τους για να ηγηθεί του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στο Ναύπλιο.

30/7/10

Σάρωσε τα νοσοκομεία η διοίκηση. Έφοδος Λαουδιά, στο Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ

Σειρά επισκέψεων και συσκέψεων στα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας καθηγητής Πάνος Γκούμας και οι Υποδιοικητές της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Λαουδιάς και Κωνσταντίνος Πατσιαλός.
Ήδη την περασμένη εβδομάδ;α ο διοικητής και οι υποδιοικητές συναντήθηκαν στην Τρίπολη, με τους διοικητές των νοσοκομείων της Πελοποννήσου, για να συζητηθούν θέματα που άπτονται της καθημερινής λειτουργίας των νοσοκομείων, θέματα οικονομικής διαχείρισης, προμηθειών – διαγωνισμών, έργα ΕΣΠΑ, κ.λ.π.
Επίσης, συνάντηση έγινε και με τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας Φώτη Χατζημιχάλη, με τη συμμετοχή και της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα έργα ΕΣΠΑ.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υποδιοικητής Γιάννης Λαουδιάς, έκανε «έφοδο» στις εγκαταστάσεις του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας (Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία). Κατά τη - μη προγραμματισμένη - επίσκεψή του είχε πολύωρη συνεργασία με τον Πρόεδρο του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Βασίλη Μπούρη και με μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου του Κέντρου.
Ο κ. Μπούρης επεσήμανε τις σοβαρές εκκρεμότητες που παρέλαβε η νέα Διοίκηση του Κέντρου και περιέγραψε τους τρόπους που αυτές αντιμετωπίζονται. Όπως ανακοινώθηκε ο υποδιοικητής, «δήλωσε ξεκάθαρα την πρόθεση της Διοίκησης της 6ης Υ.ΠΕ. και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την αναβάθμιση των ήδη παρεχόμενων υπηρεσιών του Κέντρου και την ενίσχυσή του με νέες δράσεις.Συγκεκριμένα προτάθηκε: α) Η αναγνώριση των τεχνικών και άλλων προβλημάτων της θεραπευτικής πισίνας ώστε να λειτουργήσει με τρόπο που θα βασίζεται στην ποιότητα των παρεχόμενων θεραπευτικών προγραμμάτων και της ασφάλειας των χρηστών της».
Εντωμεταξύ, εκσυγχρονίζεται ψηφιακά το νοσοκομείο Ναυπλίου. Η διοικήτρια Δήμητρα Καλομοίρη, προχώρησε ήδη στην υλοποίηση της δημιουργίας και λειτουργίας ιστοσελίδας στο διαδίκτυο (http://www.gnn.gov.gr/).
Όπως δηλώνει η ίδια: «Ως νέα διοίκηση του Γ.Ν. Ναυπλίου θεωρούμε ότι κυρίαρχους στόχους μας πρέπει να αποτελέσουν η επίτευξη της διαφάνειας στη λειτουργεία του νοσοκομείου και η πλήρης ενημέρωση των πολιτών».
Επίσης η κα Καλομοίρη τονίζει: «Στην προσπάθεια που κάνουμε για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής, όχι μόνο από το νοσοκομείο αλλά και από τα Κ.Υ. Κρανιδίου και Λυγουριού και τα 19 περιφερειακά ιατρεία, σας θέλουμε και σας χρειαζόμαστε όλους δίπλα μας. Συμπολίτες, μέσα ενημέρωσης (έντυπα και ηλεκτρονικά), φορείς, σωματεία, τοπική αυτοδιοίκηση, αστυνομικές, δικαστικές και λοιπές αρχές, αλλά – κυρίως – γιατρούς, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Όλοι μαζί έχουμε χρέος να συμπορευτούμε για να αλλάξουμε όσα προβλήματα χρονίζουν και τα καυτηριάζουμε από καιρό. Η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή, ιδιαίτερα σήμερα που βιώνουμε μια παγκόσμια οικονομική κρίση και ταυτόχρονα κρίση ηθικών αξιών, που αγγίζει πρόσωπα και θεσμούς. Η συμβολή του καθενός σας προς το Νοσοκομείο με οποιοδήποτε τρόπο και μέσα, είναι όχι μόνο πολύτιμη αλλά και ευπρόσδεκτη, γιατί οι ανάγκες είναι αναμφίβολα πολλές ενώ η βοήθεια του κράτους συγκεκριμένη. Με την πεποίθηση ότι θα σας έχουμε δίπλα μας στην προσπάθεια που καταβάλουμε να υπάρχει άπλετο φως σε όλα τα θέματα που αφορούν το Νοσοκομείο, εγκαινιάζουμε σήμερα αυτή την ανοικτή γραμμή επικοινωνίας. Ανοικτή σε προτάσεις, ανοικτή και σε παρατηρήσεις ή βελτιώσεις, προκειμένου η ιστοσελίδα μας να καταστεί περισσότερο διαδραστική, σύγχρονη και πολύτιμη για κάθε συμπολίτη».
Οι εντολές που έχουν πάρει οι διοικήσεις είναι ρητές. Οικονομία και μικρές παραγγελίες ανά δέκα μέρες. Όπως λένε η όποια μείωση δαπανών που καταγράφεται στις μεγάλες καθυστερήσεις για την προμήθεια υλικών και καταγγέλλουν ότι πολύ γρήγορα μπορεί να ξαναμπούν τα νοσοκομεία στην περιπέτεια των μεγάλων ελλείψεων.
Η πρώτη εκτίμηση της τρόικας, στην ενδιάμεση έκθεση που παρουσίασε τον Ιούνιο, είναι ότι τα χρέη αντί να μειώνονται, αυξάνονται. Το πρώτο πεντάμηνο όπως αναφέρεται, έφθασαν τα 840.000.000 ευρώ. Εάν αυτό συμβαίνει, σημαίνει ότι τα χρέη έχουν ξεπεράσει κατά 90 εκατομμύρια ευρώ το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2009, όπου μηνιαίως ανέρχονταν στα 150.000.000 ευρώ.
Το υπουργείο Υγείας πάντως επιμένει ότι η μείωση των νοσοκομειακών δαπανών έφθασε το πρώτο εξάμηνο στο 10% και δείχνει να παγιώνεται και στο δεύτερο εξάμηνο, αφού μέχρι τέλος του χρόνου σε όλα τα νοσοκομεία θα έχουν εγκατασταθεί σύγχρονα διπλογραφικά συστήματα και θα ελέγχονται τα έσοδα και έξοδα και οι προμήθειες θα γίνονται μετά από διαφανείς διαδικασίες.
Εντωμεταξύ όπως διαρρέει και έχει ήδη γράψει και ο Αθηναϊκός τύπος πέντε μεγάλες εταιρίες ιδιωτών ορκωτών ελεγκτών πιάνουν δουλειά σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και υπουργεία σε μία επιχείρηση να ελεγχθούν οι δημόσιες δαπάνες ιδίως στον τομέα της γενικής κυβέρνησης, που «γεννά» διαρκώς ελλείμματα, αποσταθεροποιώντας τους ετήσιους προϋπολογισμούς, τα τελευταία χρόνια.

Εγκλωβισμένοι τουρίστες στο Ναύπλιο. Ουρές σχημάτιζαν οι οδηγοί για λίγα λίτρα βενζίνης

Αν συνεχιστεί η απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, τα επόμενα 24ωρα θα αρχίσουμε να βλέπουμε αυτοκίνητα ακινητοποιημένα στη μέση του δρόμου. Έτσι λένε οι οδηγοί που φρόντισαν μεν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους τις προηγούμενες ημέρες από τα βενζινάδικα πριν κλείσουν, όμως βλέπουν να μην τους φτάνουν πλέον τα καύσιμα.

Πολλοί είναι οι παραθεριστές που παραμένουν εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να επιστρέψουν, όπως αντίστοιχα και όσοι από τους ντόπιους έχουν προγραμματίσει διακοπές.
Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα επαγγελματικά αυτοκίνητα που πλέον δεν μπορούν να κινηθούν, αν και οι ελλείψεις δεν έχουν φανεί ιδιαίτερα στα καταστήματα του νομού εκτός από εξειδικευμένα είδη.
Τις προηγούμενες ημέρες σχηματίζονταν τεράστιες ουρές στο Ναύπλιο και στο Άργος, ενώ χθες υπήρχε ελάχιστη βενζίνη σε απομακρυσμένα πρατήρια που βρίσκονται σε μικρά χωριά.
Μέχρι χθες το μεσημέρι όταν έκλεινε η ύλη του «α», δεν υπήρχε κάποια εξέλιξη θετική για να ανοίξουν τα βενζινάδικα., ενώ η κυβέρνηση σκεπτόταν την επίταξη των φορτηγών.
Από την πλευρά τους πάντως οι βενζινοπώλες αποφάσισαν να μην προχωρήσουν άμεσα σε κινητοποιήσεις, τηρώντας στάση αναμονής, ενόψει και της δημόσιας διαβούλευσης πάνω στις ρυθμίσεις που προβλέπει για τον κλάδο τους το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών.

Αδυνατούν οι λιμενικοί να επιβάλουν τάξη. Ξαναγύρισαν όσοι κοιμούνταν τα βράδια στην προβλήτα του Ναυπλίου, εμπαίζοντας το Λιμεναρχείο Ναυπλίου

Άμεση, αλλά χωρίς μόνιμο αποτέλεσμα ήταν τελικά η αντίδραση του λιμεναρχείου Ναυπλίου, μετά το δημοσίευμα του «α» που αναφερόταν στις καταγγελίες για μετατροπή του λιμανιού του Ναυπλίου σε καταυλισμό αθίγγανων και κάθε λογής «τουριστών», που διανυχτέρευαν τους τελευταίους μήνες στρωματσάδα στην Ανατολική προβλήτα ή έστηναν ακόμα και σκηνές στο τμήμα της παραλίας προς τη νομαρχία.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου μετά από συστάσεις που έγιναν, απομακρύνθηκαν όσοι διανυχτέρευαν εκεί, ενώ παράλληλα το λιμενικό ταμείο σε συνεργασία με τον δήμο απομάκρυναν τα κάθε λογής σκουπίδια που είχαν αφήσει.
Δεν πέρασαν όμως ούτε δύο 24ωρα και η προηγούμενη κατάσταση επανήλθε. Μάλιστα αρκετοί από όσους διανυχτερεύουν στην προβλήτα αφήνουν πλέον εκεί τα στρωσίδια τους για να μην τα μεταφέρουν αλλού την ημέρα. Έτσι μόλις ξαναβραδιάσει είναι έτοιμοι για να κοιμηθούν στον ίδιο χώρο.
Και παρότι φάνηκε ότι η Ανατολική προβλήτα θα άρχιζε ξανά να αποκτά την παλιά της εικόνα και από την επομένη κιόλας επανεμφανίστηκαν οι περιπατητές που είχαν σταματήσει να πηγαίνουν εδώ και καιρό στο συγκεκριμένο σημείο, όλα ανατράπηκαν και πάλι. Και οι περιπατητές σταμάτησαν να κάνουν την βόλτα τους και το περιπολικό του λιμεναρχείου που περνά από εκεί κάθε μια ώρα αδιαφορεί.
Από την αρχή του καλοκαιριού είχαν αρχίσει κάποιοι να κατασκηνώνουν περιστασιακά στήνοντας τις σκηνές τους προς την πλευρά της νομαρχίας. Παράλληλα μερικές οικογένειες τσιγγάνων κοιμούνταν στρωματσάδα στην Ανατολική προβλήτα, δημιουργώντας μια εικόνα που δεν ταιριάζει στην πρώτη Ελληνική πρωτεύουσα. Τις τελευταίες ημέρες όμως άρχιζαν να εμφανίζονται κάθε βράδυ δεκάδες τσιγγάνοι που εγκατέλειπαν την περιοχή της Νέας Κίου και έστρωναν για ύπνο στην προβλήτα. Συγκεντρώνονταν εκεί από νωρίς κάθε απόγευμα, άνοιγαν στην διαπασών τα μαγνητόφωνα και άρχιζαν το γλέντι, με χορούς και τραγούδια, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα των επισκεπτών της πόλης. Το πρωί το λιμάνι και οι πέριξ αυτού χώροι μετατρέπονταν σε αφοδευτήρια, ενώ τα σκουπίδια που άφηναν τα έπαιρνε ο αέρας και τα σκορπούσε στην γύρω περιοχή. Το ίδιο φαινόμενο όμως αρχίζει και πάλι να επαναλαμβάνεται από την αρχή της εβδομάδας και όσοι έσπευσαν να συγχαρούν το λιμεναρχείο για την έστω και καθυστερημένη παρέμβασή του, τώρα βλέπουν και πάλι την αδιαφορία της αρχής.
Κατά καιρούς έχουν γίνει επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες στο λιμεναρχείο από πολίτες αλλά δεν γινόταν καμία ενέργεια. Και με το δίκιο τους απορούσαν ορισμένοι αν υπάρχει κάποιος που επιθυμεί την διατήρηση αυτής της άσχημης κατάσταση στην καρδιά του Ναυπλίου. Τελικά ο κόσμος μη βλέποντας ανταπόκριση άρχισε να τηλεφωνεί στα Μέσα Ενημέρωσης περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί.
Εντύπωση πάντως προξενεί το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει τουλάχιστον δημόσια παρέμβαση του δήμου προς το λιμεναρχείο μέχρι στιγμής. Αν και πληροφορίες λένε ότι υπάρχει δυσαρέσκεια της δημοτικής αρχής.
Πάντως η Ανατολική προβλήτα είναι ούτως ή άλλως υποβαθμισμένη, μιας και κανείς δεν έχει φροντίσει να απομακρύνει ούτε τις σκουριασμένες πλατφόρμες που υπάρχουν εκεί, ούτε τα σκουπίδια δίπλα στο καρνάγιο, ούτε τα εγκαταλελειμμένα εδώ και χρόνια μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν κάποτε για την φορτοεκφόρτωση των αδρανών υλικών στα πλοία, ώστε να αναβαθμιστεί η υποβαθμισμένη αυτή περιοχή του Ναυπλίου.
Αν λάβει το Λιμεναρχείο, το Λιμενικό Ταμείο και ο δήμος σοβαρά το θέμα της αναβάθμισης της Ανατολικής προβλήτας εκτός από τους υπαίθριους κατασκηνωτές, πρέπει να απομακρύνουν και όλη την σαβούρα που έχει σωρευτεί στην είσοδο του Ναυπλίου από την παραλιακή της Νέας Κίου.

29/7/10

Χάθηκε η «μπάλα» της εγκληματικότητας στην Αργολίδα

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου


ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ «ΜΠΑΛΑ» η αστυνομία στην Αργολίδα το τελευταίο διάστημα. Οι ληστείες, οι κλοπές, και κάθε είδους παραβατικότητα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Και φαίνεται ότι η πρωινή και βραδινή βάρδια των νεοφερμένων δικικλιστών (Δ.Ι.ΑΣ), δεν ανέτρεψε το σκηνικό.
Η ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ πλέον του πολίτη, τον κάνει ιδιαίτερα ανήσυχο, η άλλοτε φιλήσυχη γειτονιά χάνεται, ο κάθε άγνωστος έχει γίνει καχύποπτος. Μόνοι ωφελημένοι οι ηλεκτρολόγοι που τοποθετούν συναγερμούς σε σπίτια και καταστήματα, αν και οι δράστες είναι πλέον τόσο εξελιγμένοι και εκπαιδευμένοι που ανοίγουν και τα πλέον αξιόπιστα συστήματα ασφαλείας. Ή αποδεικνύουν ότι έχουν το θάρρος και το θράσος να μπαίνουν στα σπίτια την ώρα που βρίσκονται μέσα οι ένοικοι και μάλιστα πρωινές ώρες, όπως συνέβη στην Δαλαμανάρα.
ΦΥΣΙΚΑ η εξάπλωση της εγκληματικότητας δεν εξαρτάται μόνο από την αστυνομική πρακτική αλλά και από τις κοινωνικές συνθήκες που δημιουργούνται με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Και φυσικά είναι μύθος πλέον ότι η αύξηση των θεαματικών ληστειών και των κλοπών είναι πράξη που χαρακτηρίζει τους αλλοδαπούς. Οι παραδοσιακοί διαρρήκτες είναι πλέον μειοψηφία. Σήμερα οι ληστές μπαίνουν στα σπίτια οπλισμένοι και είναι έτοιμοι ακόμα και να σκοτώσουν αν νοιώσουν ότι απειλούνται.
Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ της αστυνομίας να αποτρέψει, αλλά κυρίως και να εξιχνιάσει αυτές τις πρωτόγνωρες για την περιοχή μορφές εγκληματικών πράξεων, απειλεί με παντελή απώλεια του ελέγχου. Ο κίνδυνος να γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση είναι πλέον ορατός στην Αργολίδα από τους ίδιους τους πολίτες, που κινδυνεύουν ακόμα και όταν πεζοί πηγαίνουν να πάρουν το αυτοκίνητό τους από τον χώρο στάθμευσης, όπως συνέβη στο Άργος. Με δεδομένο μάλιστα ότι, η κοινωνική κρίση ακολουθεί την οικονομική, αναμένεται –όπως εκτιμούν οι ειδικοί- μεγάλη αύξηση των δεικτών εγκληματικότητας στο επόμενο διάστημα, που δεν θα μπορεί πλέον να ελεγχθεί γιατί το έγκλημα θα έχει γίνει πιο οργανωμένο και ο φόβος της βίας και της εγκληματικότητας θα έχει κυριεύσει τους πάντες κάνοντάς τους τελικά ακόμα πιο ευάλωτους στους κάθε λογής εγκληματίες.
Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ των επιδόσεων της ΕΛ.ΑΣ. είναι απαραίτητη και σε σχέση με την πρόληψη και σε σχέση με την καταστολή. Και στόχος βέβαια δεν είναι η δημιουργία μιας αστυνομοκρατούμενης περιοχής, αλλά με σύγχρονους τρόπους η περιφρούρηση και η προστασία των πολιτών και του τρόπου ζωής τους. Είναι μια υποχρέωση του κράτους που …ξεχάστηκε μέσα στην δίνη της οικονομικής κρίσης.
Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ εκτός από τον εφιάλτη των τρομοκρατών, πρέπει να αντιμετωπίσει και τον καθημερινό εφιάλτη της αύξησης της εγκληματικότητας εφοδιάζοντας τις κατά τόπους αστυνομίες με τεχνογνωσία αντιμετώπισης του σύγχρονου εγκλήματος, με εξοπλισμό και με ανθρώπινο δυναμικό.

Όταν ο φασισμός συναντά τον τοπικισμό

Άρθρο του Άκη Ντάνου


ΕΙΝΑΙ απαράδεκτο ο τύπος εθνικός και περιφερειακός να ταυτίζεται με το ένα ή το άλλο κόμμα, με την μια ή την άλλη δημοτική ή περιφερειακή παράταξη, εκτός βέβαια των εντύπων εκείνων που αποτελούν επίσημα κομματικά ή παραταξιακά έντυπα.
Είναι το ίδιο απαράδεκτο, να ασκούνται πιέσεις προς τον τύπο να ταυτιστεί με την μία ή την άλλη παράταξη και να κοροϊδέψει, εξαπατήσει τους αναγνώστες του υποσχόμενος ανεξαρτησία και ελευθεροτυπία.
ΜΕΧΡΙ σήμερα ήμασταν μάρτυρες της πρώτης περίπτωσης, όμως σιγά σιγά γινόμαστε μάρτυρες και της δεύτερης με τα ιστολόγια «προοδευτικών» να ζητούν ακόμα και από τον «α» να πράξει αυτό που από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του δεν έκανε: Να ταυτιστεί με την όποια εξουσία.
ΦΥΣΙΚΑ και δεν θα υποκύψουμε σ` αυτού του είδους τις φασιστικές πιέσεις «αφού δεν είσαι μαζί μου, είσαι με τον αντίπαλο». Ο «α» από την πρώτη στιγμή της έκδοσής του, με το όποιο κόστος επέλεξε να μην είναι με κανέναν παρά μόνο με τον πολίτη, εκφράζοντας τις δικές του απόψεις και όχι δάνεια άλλων. Και αυτό το πληρώσαμε και το πληρώνουμε πολύ ακριβά, αλλά η δημοκρατία και η ελευθερία του τύπου χρειάζονται θυσίες.
ΠΡΑΓΜΑΤΙ είναι πολύ δύσκολο να αποστασιοποιηθείς από τις δικές σου πολιτικές απόψεις, ειδικά όταν συνειδητά τις έχεις επιλέξει για να τις υπηρετείς και έχεις ταυτιστεί μαζί τους. Όμως τις προσωπικές απόψεις ούτε τις κρύψαμε, ούτε τις ωραιοποιήσαμε. Γι αυτό και ο «α» ήταν και είναι εφημερίδα με άποψη και όχι πίνακας ανακοινώσεων.
ΜΕΓΑΛΗ βαρύτητα ρίξαμε κατά καιρούς στην διαχείριση των υδάτινων πόρων και στην διαχείριση των σκουπιδιών. ΠΡΩΤΟΙ, όταν οι άλλοι δεν τολμούν ακόμα να αναφερθούν, υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε πως οι δεματοποιητές ήταν το τρικ για την μείωση της παρακράτησης «προστίμου» 35.000 Ευρώ καθημερινά για κάθε χωματερή, εμφανίζοντας ως δια μαγείας 2 χωματερές-Δεματοποιημένες στην Αργολίδα, όταν όλες συνεχίζουν παράνομα να λειτουργούν.
Ειδικά στον τομέα αυτό, αντιταχθήκαμε κατά της καύσης-πυρόλυσης, ζητώντας ανακύκλωση και χώρους μεταφόρτωσης προκειμένου να μειωθεί το κόστος μεταφοράς και η σπαταλούμενη γι αυτό ενέργεια.
ΤΟ ΙΔΙΟ πρωτοπόρες ήταν οι απόψεις μας για να μην κατασκευαστεί το «φράγμα» στον Ράδο και να τροφοδοτηθούν το Δίδυμα από συλλεκτήρες και πεζούλες. Σε μας οφειλόταν η αποκάλυψη για τα νερά της Στυμφαλίας, 6 μήνες πριν γίνει η πρώτη πολιτική παρέμβαση, όπως και η αποκάλυψη για το πανταρροικό σύστημα της Τρίπολης και τις επιπτώσεις στην Αργολίδα.
ΕΙΝΑΙ απαράδεκτες οι συστάσεις από εκείνους που η πρακτική τους ήταν μέχρι σήμερα αντίθετη με όλα όσα κατά καιρούς υποστηρίξαμε και δεν έχουν αποδειχτεί λαθεμένα. Όλους εκείνους που στο όνομα του τοπικισμού ξέχασαν πως η διαχείριση των σκουπιδιών είναι θέμα των ίδιων των κοινωνιών και πως αυτοί που τα παράγουν θα πρέπει να βρίσκουν τρόπο να τα αντιμετωπίσουν-ανακυκλώσουν και όχι να ζητούν οι χώροι μεταφόρτωσης να γίνουν σε άλλον δήμο εκτός απ` τον δικό τους. Η Αργολίδα, μπορεί να είναι διοικητικά χωρισμένη σε 4 Δήμους πλέον, όμως η φύση δεν αναγνωρίζει διοικητικά όρια και είναι βλακώδες να ισχυριζόμαστε να είναι «το πρόβλημα έξω από τα όρια του Δήμου μου» και ας απέχει μόλις μερικά εκατοστά απ` τα δημοτικά όρια.
Η ΕΞΑΡΣΗ του τοπικισμού, με εκφράσεις «ο Ξένος», «συμπατριώτες» κλπ. αποσκοπεί στον διχασμό και στην δημιουργία έχθρών, όπως ο μη ταυτόσημος τύπος με τις απόψεις του «ηγέτη» κατά τα ναζιστικά πρότυπα, για να πετύχει την συσπείρωση των αδαών ψηφοφόρων. Η φύση είναι μία και διοικητικά αδιαίρετη, ας διδάξει αυτό κάτι τους όψιμους βαστάζους νεόκοπων φαρισαίων.

Η ευθύνη πάντα πλακώνει τους από κάτω

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου


Κάθε Ιούλιο μήνα σαν ένα τελετουργικό μνήμης εδώ και πολλά χρόνια παίρνω τηλέφωνο τον Θεόφιλο, φίλο από το στρατό για τα χρόνια πολλά στα γενέθλια του. Πιάνοντας το ακουστικό για να καλέσω το νούμερο του σαν μια περιοδική διαρκής επαναλαμβανόμενη σωματική μνήμη ενεργοποιούνται συμπτώματα από κάκωση του καρπιαίου σωλήνα στο δεξί μου χέρι. Αφού αυτό ήταν το αποτέλεσμα της πρώτης «ιστορίας» στο στρατό που περάσαμε μαζί και με τον Αντώνη.
Με τον Θεόφιλο πρώην φυσιοθεραπευτή νυν δημοτικό υπάλληλο και τον Αντώνη πρώην οδοντίατρο και νυν υπάλληλο ιδιωτικού λογιστηρίου βρεθήκαμε όλοι μαζί από το υγειονομικό σώμα του στρατού όπου αρχικά μας είχαν τοποθετήσει σε μια όχι και τόσο επιθυμητή μονάδα του στρατού. Όχι τόσο επιθυμητή ούτε για κληρωτούς ούτε για μόνιμους αξιωματικούς όπως ανακαλύψαμε στην πορεία.
Πριν καταλάβουμε το κλίμα της νέας μονάδας, αφού περάσαμε και από μια τυπική συνέντευξη με τον λοχαγό μας επιλεγήκαμε για μια σημαντική εργασία. Έπρεπε να καταγράψουμε χειρόγραφα όλες τις θέσεις μάχης, όπλα τρόπους επικοινωνίας κλπ. Εμένα μου φάνηκε ότι θα χρειαζόμασταν τόμους από στρατιωτικά λεξικά για να μπορέσουμε να βγάλουμε άκρη.
-Μην ανησυχείτε εύκολα είναι όλα, αύριο με τα Ρεο θα κάνουμε ένα γύρω όλες τις θέσεις για τις οποίες είμαστε υπεύθυνοι και πρέπει να καταγράψετε.
Εγώ το κατάλαβε κάπως σαν μια βιωματική εκπαίδευση και χαλάρωσα λίγο. Και να είμαστε την άλλη μέρα στην τρίτη θέση μάχης πάνω στο ύψωμα προφήτης Ιεζεκιήλ, ονομάστηκέ έτσι από το ομώνυμο εκκλησάκι.
-Εδώ παλικάρια είναι ο όρμος γυμνιστών …
-Κύριε λοχαγέ η πινακίδα γράφει «προφήτης Ιεζεκιήλ», του είπε ο Θεόφιλος
-Στραβάδια προσοχή και μεταβολή.
Και από ότι φάνηκε ο λοχαγός είχε δίκιο, κάνοντας μεταβολή μπροστά μας απλωνόταν μια πανέμορφη παραλία και μια μεγάλη ομάδα άγγλων τουριστών γυμνών και κοκκινοκαψαλισμένων απολάμβανε τον ελληνικό ήλιο.
-Μεταβολή και τέλος το οφθαλμόλουτρο για σήμερα. Εδώ λοιπόν παλικάρια «στον όρμο γυμνιστών» υπάρχει μόνο το όπλο εδώ και τρία χρόνια έπαψε να είναι επανδρωμένο. Γιατί κάποιοι φαντάροι έκαναν εν αδαμιαία περιβολή δημόσιες σχέσεις με αγγλίδες γυμνίστριες οι οποίες ήταν λάτρεις ήταν θαυμάστριες των ελληνικών κανονιών. Και όταν σε ένα ξαφνικό έλεγχο βρέθηκε απρόσκλητος στο πάρτι και ο στρατηγός έκλεισε το φυλάκιο.
Επιστρέφοντας στο στρατόπεδο ξεκινήσαμε την χειρόγραφη εργασία μας και εκεί αντιληφθήκαμε ότι το έργο μας θα ήταν 1350 σελίδες.
-Κύριε λοχαγέ να κάνουμε ένα χειρόγραφο 450 σελίδες και τα άλλα δυο σε φωτοτυπίες, με δικά μας έξοδα (του προτείναμε).
-Ρε τρελαθήκατε τελείως θα βγάλουμε απόρρητα σχέδια του στρατού στα φωτοτυπάδικα.
Εμείς νοιώσαμε και λίγο εθνικοί προδότες με εκείνο το αυστηρό του βλέμμα και στρωθήκαμε στην δουλειά, ούτε για καρμπόν δεν τολμήσαμε να τον ρωτήσουμε. Και άρχισαν μετά από δυο μέρες να πονάνε δάκτυλα και καρποί την Παρασκευή μάλλον είχαμε ξεπεράσει το όριο του πόνου και δουλεύαμε σαν τρελαμένα μηχανάκια. Σάββατο βράδυ, ενώ ο λοχαγός μας είχε υπηρεσία και έκανε τον τυπικό του έλεγχο, μας πέτυχε στο επιλοχάδικο στις δυο τα ξημερώματα με τον Μητροπάνο να τραγουδάει «τα λαδάδικα» από ένα μικρό τρανζίστορ και τρία τεράστια σέικερ με φραπόγαλα για να καταπολεμήσουμε την νύστα.
-Κύριε λοχαγέ εδώ, να γράψω προφήτης Ιεζεκιήλ ή όρμος γυμνιστών τον ρώτησε ο Θεόφιλος.
-Γράψε ρε όρμος γυμνιστών.
Την δευτέρα ήμασταν από τους πρώτους που παραδώσαμε την εργασία. Την Τρίτη το πρωί πριν την πρωινή αναφορά ακούγονταν μέχρι εμάς, ψηλά πάνω στο λόχο οι φωνές του διοικητή που έβριζε τον λοχαγό μας. Εμείς έχοντας πάρει το δελτίο θυμού του διοικητή περιμέναμε να ξεσπάσει καταιγίδα αλλά δεν ξέραμε γιατί.
Ο διοικητής έπαψε να ωρύεται και καταλάβαμε ότι ο λοχαγός έρχεται προς το λόχο, όλοι σε υπερένταση για να μάθουμε τι έχει συμβεί.
-Βασίλης Αντώνης Θεόφιλος στην αναφορά
Άρχιζε να φωνάζει τα ονόματα μας καθώς ανέβαινε την ανηφόρα προς το λόχο μας. Τα χέρια του κινούνταν σαν κάτι πολυβόλα που βλέπαμε σε παλιές αμερικάνικες ταινίες και εμείς ήμασταν οι άοπλοι Απάτσι που θα γέμιζε τα κορμιά μας βόλια. Σε κάποια στιγμή από το βιαστικό του περπάτημα του έφυγε το καπέλο έτσι όπως έφευγε του Σαρλό στις βουβές ταινίες και ένα πνιχτό γέλιο ακούστηκε
-Σκασμός στραβάδια…
Εμείς οι τρεις στην αναφορά με τα ακροδάκτυλα με τα βίας να τα ορίζουμε από τις διαμαρτυρίες του καρπιαίου σωλήνα μετά από τόσες ώρες γράψιμο.
-Τι μου κάνατε ρε ;
-Τι σας κάναμε κύριε λοχαγέ; ( και μάλλον του βλέμμα μου έβγαζε λιγότερο πόνο και περισσότερο θυμό , υπήρχε και μια σχετική οικειότητα μαζί του δεν είχαμε και πολύ μεγάλη διαφορά ηλικίας από τον λοχαγό).
-Τι γράψατε ρε στα σχέδια μάχης που πήγαν στην μεραρχία;
-Τι γράψαμε ( τον ρωτά και ο Αντώνης, που ως ο οδοντίατρος διέθετε τα πιο επιδέξια δάκτυλα από όλους αλλά μάλλον ήταν έτοιμος να τον ξεδοντιάσει) .
-Γιατί ρε γράψατε «όρμος γυμνιστών» εκεί που είναι η θέση μάχης «προφήτης Ιεζεκιήλ» δεν ξέρετε ότι ο στρατηγός είναι ιδιαίτερα θεοσεβούμενος , αριστερός ψάλτης μάλιστα στην Μητρόπολη. Τον προφήτη Ιεζεκιήλ τον τιμά ιδιαίτερα κάθε 23 Ιουλίου κάνει ο ίδιος μια λειτουργία για να τον τιμήσει. 23 Ιουλίου έπιασε και τους άλλους στο φυλάκιο με τις τουρίστριες μετά την εκκλησία. Πήγε ο διοικητής να παραδώσει τα έγγραφα και τον έκανε ρεζίλι σε όλη την μεραρχία.
-Μα κύριε λοχαγέ σας ρώτησα τι να γράψω το Σάββατο το βράδυ όταν περάσατε από το επιλοχάδικο δυο το πρωί, το ραδιόφωνο έπαιζε «τα λαδάδικα» με τον Μητροπάνο και μου είπατε να γράψω εσείς ο ίδιος «γράψε ρε όρμος γυμνιστών» ( Τα χέρια του Θεόφιλου είχαν σφίξει επικίνδυνα αν και φυσιοθεραπευτής δεν ήταν διαθέσιμος να παρέχει μάλαξη του υποδόριου ιστού)
-Και επειδή στο είπα έπρεπε να το γράψεις ρεεεε;;;
Δεν είχα καθρέπτη μπροστά μου αλλά βλέποντας τα μάτια των άλλων δυο μάλλον και το δικό μου έτσι θα ήταν, μια επιθετική αμηχανία και ταυτόχρονα ήμασταν έτοιμοι να ξεσπάσουμε σε τρανταχτά γέλια. Με δυσκολία κρατιόμασταν σε θέση προσοχής για να μην πέσουμε κάτω από τα γέλια. Μάλλον αυτή η κωμικοτραγική κατάσταση χαλάρωσε τον λοχαγό, εξ άλλου κατά βάθος ήταν πολύ καλός άνθρωπος.
-Πίσω στις θέσεις σας είπε και μπήκε να κάνει επιθεώρηση στους θαλάμους.
Δεν μας έβαλε καμία ποινή, ούτε μας ξαναμίλησε όλη την ημέρα. Την Τετάρτη είχε υπηρεσία και λίγο πριν την απογευματινή αναφορά μπήκαμε και οι τρεις στο γραφείο του, κατάλαβε και αυτός ότι μας όφειλε μια εξήγηση. Δουλέψαμε πέρα από τα όρια μας και κάναμε ένα λάθος για το οποίο δεν ευθυνόμαστε. Με τα μάτια κατάλαβε τι τον θέλαμε.
-Ρε στραβάδια, ο στρατός είναι ότι και η κοινωνία στο πιο συμπυκνωμένο. Έγινε ένα λάθος και προέκυψε μια ευθύνη. Η ευθύνη ακολουθεί μια αντίστροφη πορεία από την χιονοστιβάδα αλλά τελικά έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Πάντα την πληρώνουν οι από κάτω
-Κυρ λοχαγέ μας μπέρδεψες λίγο.
-Ακούστε η χιονοστιβάδα ξεκινάει από πάνω σαν μια μικρή χιονόμπαλα και κατρακυλώντας προς τα κάτω όλο και μεγαλώνει. Όλο και μεγαλώνει και στο τέλος συνθλίβει και καταπλακώνει όσους είναι από κάτω. Στον στρατό και στην κοινωνία ένα μικρός λάθος όταν ξεκινάει από κάτω είναι σαν μια μικρή χιονόμπαλα και κανείς δεν του δίνει σημασία. Αν όμως αυτό το λάθος αν και η υπαιτιότητα των ανωτέρων δεν αποκαλυφθεί δεν συμβαίνει τίποτα. Αν όμως κάποιος το ανακαλύψει ή δεν μπορεί να κρυφτεί η ζημιά πια τότε αρχίζει να ανεβαίνει προς τα πάνω ιεραρχικά για να αποδοθούν οι ευθύνες. Καθώς το λάθος ανεβαίνει την ιεραρχία μεγαλώνει το βάρος της ευθύνης, όλο και πιο βαριά γίνεται. Και ο τελευταίος ανώτερος που το παραλαμβάνει διαπιστώνει ότι είναι αδύνατο να σηκώσει το βάρος αυτής της ευθύνης και το αφήνει σαν χιονοστιβάδα που καταπλακώνει αυτούς που είναι από κάτω. Το ίδιο γίνεται και στην κοινωνία μας όποτε ο λαός ζητάει απόδοση ευθυνών, το βάρος της ευθύνης των διοικούντων , της ευθύνης που αρνούνται να κρατήσουν στα χέρια τους, γυρίζει σαν χιονοστιβάδα και τον καταπλακώνει!!!

Καλοκαιρινοί ψαράδες

28/7/10

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 29.7.2010

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 29.7.2010 σε τίτλους

• Ρήμαξαν τον τόπο. Εφιάλτης οι ληστείες και κλοπές σε όλη την Αργολίδα
• Καψώνι στους υποψηφίους των δύο μεγάλων κομμάτων η ανακοίνωση υποψηφίων Δημάρχων
• Στριμώγνονται οι Δήμαρχοι. Συνέλαβαν τον οδηγό σκουπιδιάρας στο Κρανίδι για τα σκουπίδια
• Αδυνατούν οι λιμενικοί να επιβάλουν τάξη. Ξαναγύρισαν όσοι κοιμούνταν τα βράδια στην προβλήτα του Ναυπλίου, εμπαίζοντας το Λιμεναρχείο Ναυπλίου
• Σάρωσε τα νοσοκομεία η διοίκηση. Άρχισε να κινείται ο μηχανισμός της υγείας που είχε βαλτώσει. Έφοδος Λαουδιά, στο Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ
• Κασσάνδρες βλέπει ο Πρύτανης. Δεν συγχωνεύεται και δεν συρρικνώνεται το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
• Εγκλωβισμένοι τουρίστες στο Ναύπλιο. Ουρές σχημάτιζαν οι οδηγοί για λίγα λίτρα βενζίνης
• Εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών
• Απολογισμός Μαυρόγιαννη
• Με Γραμματικόπουλο και ο Σμυρνιωτάκης
• Βραβείο στο Αμαλία

ΑΡΘΡΑ:
• Χάθηκε η «μπάλα» της εγκληματικότητας στην Αργολίδα. Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
• Όταν ο φασισμός συναντά τον τοπικισμό. Άρθρο του Άκη Ντάνου
• Η ευθύνη πάντα πλακώνει τους από κάτω. Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ:
• Υπάρχει μνήμη;
• Το απολαμβάνει
• Αίνιγμα
• Τροχαία
• Βελτιώσεις στον ΟΣΕ
• Τουριστική πληρώτις

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:
• Πολιτιστικό καλοκαίρι στο Κρανίδι
• Τα παντρολογήματα» πάνε Ηλεία
• Καλλιστεία αυτοκινήτου
• Συναυλία στην Πυραμίδα
• Έβγαλε 1000 ευρώ από το τάβλι
• Τελέσιλλα τον Σεπτέμβρη
• Χορός για ΑΜΕΑ στη Μιδέα
• Γυμναστική στην Καραθώνα
• Οι χοροί στο Άργος
• Σεμινάρια Προετοιμασίας υποψηφίων από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
• Αγοράζοντας καινούριο ποδήλατο δρόμου

ΙΑΤΡΙΚΑ:
• Γιατρέ τι είναι το Μελάνωμα;
• Διόρθωση κύκλων και σακουλών κάτω βλεφάρου και χαλάρωσης μέσου τριτημορίου προσώπου

ΣΚΙΤΣΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ:
• Καλοκαιρινοί Ψαράδες

ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΑ:
• Drive-through τράπεζα

ΑΝΕΚΔΟΤΟ:
• Αν ήξερε ο κόσμος τον πλούτο των σαραντάρηδων...

25/7/10

Η έκδοση 22.7.2010

24/7/10

Καταυλισμός τσιγγάνων στο λιμάνι του Ναυπλίου, γίνεται ατραξιόν για επισκέπτες

Ούτε μια, ούτε δύο, ούτε τρεις… Σε λίγο θα μετράμε χίλιες δεκατρείς οικογένειες τσιγγάνων, που διανυχτερεύουν στην Ανατολική προβλήτα του λιμανιού του Ναυπλίου, στρωματσάδα, αποτελώντας πλέον ατραξιόν της πρώτης Ελληνικής Πρωτεύουσας.

Σχολιάσαμε πριν από μερικές ημέρες στην στήλη «ιχνηλασίες», την αδιαφορία του λιμεναρχείου Ναυπλίου για δυό οικογένειες τσιγγάνων που όλο το καλοκαίρι διανυχτερεύουν στο λιμάνι και ανάμεσά τους περνούν περιπατητές. Συμπληρώνουμε την περιγραφή σήμερα, αφού είχαμε την ευκαιρία να γίνουμε πιο παρατηρητικοί και να δούμε όσα δεν βλέπει το περιπολικό του λιμεναρχείου, που περνά από εκεί ανά μία τουλάχιστον ώρα, κάθε βράδυ:
Πρώτον. Οι οικογένειες των τουριστών τσιγγάνων πολλαπλασιάστηκαν. Συγκεντρώνονται εκεί από νωρίς κάθε απόγευμα, ανοίγουν στην διαπασών τα μαγνητόφωνα και αρχίζουν το γλέντι, με χορούς και τραγούδια. Μερικές φορές συγκεντρώνουν τα βλέμματα των επισκεπτών της πόλης (Ελλήνων και ξένων), που πιθανόν να θεωρούν ότι προσφέρεται δωρεάν φολκλόρ θέαμα, από τον δήμο.
Δεύτερον. Νωρίς το πρωί τσιγγάνοι και τσιγγάνες κατουράνε στο λιμάνι. Οι άντρες στραμμένοι προς το Μπούρτζι ή προς τη νομαρχία «δροσίζουν» την θάλασσα, οι δε γυναίκες μισοκρυμμένες πίσω από τις σάπιες εγκαταλελειμμένες πλατφόρμες «ποτίζουν» την άσφαλτο.
Τρίτον. Τα σκουπίδια από τους πρωινούς καφέδες, τα χαρτιά από τις τυρόπιτες, αλλά και τα χαρτιά υγείας (ναι μεταχειρισμένα!) ανεμίζουν με το πρώτο αεράκι και γεμίζουν όλη την προβλήτα από την θάλασσα μέχρι το τρένο, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο αν φυσήξει λίγο παραπάνω, να φτάσουν και στην οδό Μπουμπουλίνας.
Τέταρτον. Ο πληθυσμός όλο και μεγαλώνει μέρα με την ημέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας ιδιόμορφος καταυλισμός μέσα στην καρδιά του τουριστικού Ναυπλίου.
Πέμπτον. Οι διαμαρτυρίες των ντόπιων μπαίνουν από το ένα αυτί της τηλεφωνήτριας του λιμεναρχείου και βγαίνουν από το άλλο.
Έκτον. Πρωί – πρωί της επομένης ημέρας τσιγγάνες πλένουν την μπουγάδα τους, είτε στην βρύση του σταθμού του τρένου, είτε στο γκαζόν της πλατείας Αγίου Αναστασίου, με νερό που παίρνουν από την τεχνητή βροχή (στην προκειμένη περίπτωση η αδιαφορία δεν βαραίνει το λιμεναρχείο, αλλά την δημοτική αστυνομία).
Είναι μόλις μερικές από τις παρατηρήσεις που μπορέσαμε να καταγράψουμε παρατηρώντας τον καταυλισμό να εξελίσσεται ραγδαίως τα τελευταία 24ωρα.
Και η απορία είναι η εξής: τι διάολο συμβαίνει και απολαμβάνουν οι συγκεκριμένοι τουρίστες – τσιγγάνοι αυτή την ιδιόμορφη ασυλία μέσα στο Ναύπλιο; Ποιος δεν νοιάζεται καθόλου γι΄ αυτή την πόλη, ή ποιος νοιάζεται για να μην ενοχλούνται από τις αρχές;
ΔΥΟ 24ΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ "α", ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ, ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΕΠΕΝΕΒΕΙ ΚΑΙ ΕΔΙΩΞΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΔΙΑΝΥΧΤΕΡΕΥΑΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Αναβρασμός στην Νομαρχιακή Αργολίδας της ΝΔ, με τις υποψηφιότητες των δημάρχων

Η ασυμφωνία μεταξύ των υποψηφίων της σε Άργος και Ναύπλιο πιθανό να την οδηγήσει σε συντριβή. Σε προεκλογικό αναβρασμό μπαίνει για τα καλά η ΝΔ στον νομό με τις πολλές και στον ίδιο δήμο υποψηφιότητες που προέρχονται από τον κόλπο της. Παρουσία του αναπληρωτή Γραμματέα Αυτοδιοίκησης κ. Παναγιώτη Αδρακτά συνεδρίασε την Κυριακή το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Άργους η ΝΟ.Δ.Ε. Αργολίδας. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΝΟ.Δ.Ε. αναφέρεται ότι οι «υποψήφιοι για τις θέσεις Δημάρχων σε όλη την Αργολίδα αποφάσισαν ότι σε πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε απόφαση του Κόμματος για τους Καλλικράτειους Δήμους».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «α», ορισμένοι εκ των υποψηφίων άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχτούν άλλο αξίωμα, πχ. Αντιπεριφεριάρχη, στην περίπτωση που η ΝΔ δεν τους επιλέξει να ηγηθούν του ψηφοδελτίου της. Κανένας εκ των φερομένων ως υποψηφίων δεν δέχτηκε να πολιτευτεί ως απλός υποψήφιος σύμβουλος οποιουδήποτε άλλου υποψηφίου, στην περίπτωση που δεν επιλέγει για την θέση του Δημάρχου. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι υποψήφιοι: Δ. Πλατής, Σ. Κοτσοβός, Α. Θωμόπουλος και Β. Νίκας, δέχτηκαν να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο με οποιονδήποτε εξ αυτών των τεσσάρων επικεφαλής, εκτός κι αν τεθεί επικεφαλής ο Χ. Μαυράκης ή ο Δ. Καμπόσος. Ο κ. Μαυράκης δέχτηκε να τεθεί στο ψηφοδέλτιο ανεξάρτητα του ποιος θα είναι επικεφαλής πλην του Δ. Καμπόσου, ενώ όλοι αρνήθηκαν να μπουν υπό τον Ν. Νανόπουλο. Καμπόσος κατέθεσε επιστολή που εξηγούσε την στάση του, αφού για προσωπικούς λόγους δεν μπορούσε να παραβρεθεί. Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του υποστήριξε πως «τις λύσεις τις δίνουν οι τοπικές κοινωνίες» όπως κατά καιρούς έχει ισχυριστεί τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ι πρόεδρος της ΝΔ. Στο πνεύμα των δηλώσεων του κ. Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Καμπόσος κάλεσε όλους τους άλλους υποψηφίους «να συνταχθούν μαζί μου, αφού τρεις διαδοχικές δημοσκοπήσεις καταγράφουν την θέληση των πολιτών και με φέρνουν πρώτο και μάλιστα η τελευταία με πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο».
Όσον αφορά τα όσα διαδόθηκαν πως οκ. Δελλής δεν στηρίζει τον κ. Καμπόσο, ο ίδιος ο υποψήφιος σύμβουλος τα διέψευσε ως «προεκλογικά παιχνίδια».
Της συνεδρίασης της ΝΟΔΕ είχε προηγηθεί η συνεδρίαση στο Ξενοδοχείο «Αμαλία» στο Ναύπλιο της 1ης Νομαρχιακή Συνέλευση της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Αργολίδας, μετά το πέρας του 8ου Τακτικού Συνεδρίου του κόμματός μας, με θέμα: «Αποτελέσματα Συνεδρίου, οι στόχοι και η υλοποίησή τους», παρουσία του Περιφερειάρχη Οργανωτικού Πελοποννήσου της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Μπαζίγου και του Προέδρου της ΝΟΔΕ του Νομού Αργολίδας Δημήτρη Σχοινοχωρίτη, όπου αποφεύχθηκε επιμελώς να ανοίξει συζήτηση για τους υποψηφίους δημάρχους, ώστε να μην διαταραχθεί το καλό κλίμα που προήλθε από το συνέδριο της ΝΔ και έμοιαζε περισσότερο με κοσμική παρά με πολιτική εκδήλωση.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, η πολιτευτής Αργολίδας Κατερίνα Μπόμπου - Δανούση , νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, όπως και πολλά μέλη της Νομαρχιακής Συνέλευσης του Νομού Αργολίδας.
Ο Αναπληρωτής Γραμματέας Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος κ. Ευθύμιος Δρόσσος μετέφερε στους συνέδρους τις θερμότερες ευχές του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για την ευόδωση των εργασιών της Νομαρχιακής Συνέλευσης, ενώ πολιτική τοποθέτηση έκαναν ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Λυκουρέντζος και από ο Γραμματέας Οργανωτικού Μανώλης Αγγελάκας.
Η συζήτηση κυμάνθηκε γύρω από το 8ο Τακτικό Συνέδριο το οποίο σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΝΔ «αποτέλεσε την ιστορική καμπή, όχι μόνο για την ανάταση του κόμματος και την δυναμική πορεία προς την εξουσία, αλλά και στην πολιτική ζωή του τόπου καθώς προσφέρει την αισιοδοξία και την ελπίδα που έχει ανάγκη ο Έλληνας. Επίσης, τονίστηκε από τους ομιλητές ότι στο συνέδριο υιοθετήθηκε χωρίς τριγμούς, το νέο οργανωτικό και ιδεολογικό πλαίσιο, στο οποίο θα δομηθεί η ‘Αναγέννηση του Κόμματος’.»
Μετά από δεκάδες χρόνια από την ίδρυσή της αποφασίστηκαν μερικές σημαντικές οργανωτικές αλλαγές όπως η συμμετοχή της βάσης στην λειτουργία του κόμματος. Αυτό είχε μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα, κατά τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, να ανανεωθεί το 80% των Προέδρων των ΝΟΔΕ.
Χαρακτηριστικό είναι πως για πρώτη φορά η βάση θα συμμετέχει στην επιλογή των υποψηφίων βουλευτών. Σε όλες τις περιφέρειες. Μέχρι και στις μονοεδρικές περιοχές. Βέβαια μόνο ένα ποσοστό υποψηφίων θα το εκλέγει η βάση ενώ το άλλο θα το προτείνει ο Πρόεδρος, ο οποίος θα έχει ακόμα και το δικαίωμα της τελικής επιλογής.
Ενδιαφέρουσα είναι και η Επιτροπή Αξιολόγησης στελεχών η οποία θα λειτουργεί συνεχώς για την ανανέωση του Κόμματος και για τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Στελεχών ώστε να αποκατασταθεί η αξιοκρατία και να σπάσουν τα στεγανά, αν φυσικά καταφέρει να απεγκλωβιστεί από το να μετρά την «προεδροφροσύνη» των μελών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε η πολιτική που θα ακολουθηθεί θα αποτελείται από δύο στέρεους άξονες: «Από τη μια τη Συνείδησή μας, τις αρχές και τις αξίες μας, από την άλλη το συμφέρον της Κοινωνίας».

Κινητοποίηση Σφυρή για την Λειτουργία του δεματοποιητή στο Σταυρό Διδύμων

Τα αναμενόμενα πρόστιμα εξ αιτίας της αδυναμίας της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών, οδήγησε τους εμπλεκόμενους στον Δεματοποιητή Ερμιονίδας Δημάρχους σε κινητοποίηση ώστε να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, ώστε να μην καταλογιστούν- μετακυλυθούν σε αυτούς τα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές.

Ο Δήμαρχος Κρανιδίου Δ. Σφυρής με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για το ότι η «αδράνεια του υπουργείου περιβάλλοντος και η υποκρισία μερικών δείχνουν την «ευαισθησία» τους για το περιβάλλον. Η προσπάθεια και η βούληση της Δημοτικής Αρχής να καταργήσει τις χωματερές οι οποίες είναι επικίνδυνες για την υγεία των δημοτών βρίσκει μέχρι σήμερα εμπόδια στην λειτουργία του εργοστασίου δεματοποίησης απορριμμάτων. Η προσπάθεια μας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση και την αποκατάσταση των χωματερών (έχουμε εκπονήσει μελέτες και δεν χρηματοδοτείται η αποκατάσταση τους) βρίσκει όχι μόνο αδιάφορους την περιφέρεια, το υπουργείο και τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά πολέμιους στους αγώνες μας για το περιβάλλον και την υγεία μας. Μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει στον Εθνικό και Περιφερειακό σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων. Στο Δήμο Κρανιδίου εγκαταστάθηκε εργοστάσιο δεματοποίησης για να καταργηθούν οι χωματερές η λειτουργία του όμως εξαρτάται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων οι οποίοι κωφεύουν. Προτείναμε την δημιουργία εργοστασίου κομποστοποίησης, διαχείρισης αδρανών υλικών, λυματολάσπης και επεξεργασίας όλων των αστικών αποβλήτων. Ζητήσαμε πόρους για την αποκατάσταση των χωματερών. Προβήκαμε σε σύμβαση για την ανακύκλωση εδώ και 5 μήνες και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση. θεωρούμε ότι έχει εξαντληθεί η υπομονή μας».
Ο κ. Σφυρής κάλεσε μάλιστα την περασμένη Δευτέρα να κλείσουν οι κάτοικοι το δρόμο που οδηγεί στο δεματοποιητή, χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση.
Αναφερόμενος στην αναμενόμενη κλήση όλων τον Δημάρχων από το Εισαγγελέα Ναυπλίου ο Δήμαρχος Ασκληπιείου Χρ. Τσακαλιάρης μεταξύ άλλων τόνισε: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αναλάβουμε τις ευθύνες των λαθών μας όταν μας καλέσει ο κ. Εισαγγελέας αλλά ζητάμε από την πολιτεία να μας δώσει τα όπλα για να πολεμήσουμε αυτά τα προβλήματα».
Αν και οι δήμαρχοι, Κρανιδίου, Ερμιόνης και Ασκληπιείου θα μπορέσουν ίσως να επιρρίψουν ευθύνες στην περιφέρεια και να γλιτώσουν το πρόστιμο, δεν ισχύει το ίδιο και για τους δύο μεγάλους δήμους που με δική τους υπαιτιότητα δεν εγκαταστάθηκε καν δεματοποιητής.
Το πρόστιμο ανέρχεται σε 34.000 για κάθε μέρα και για κάθε παράνομη χωματερή σε κάθε δήμο και θα αφαιρείται από τα χρήματα που προορίζονται για έργα.

23/7/10

Με εναλλακτικές μορφές τουρισμού και προστασία του περιβάλλοντος ψάχνουν χρηματοδότηση οι Μυκήνες

Την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στις Μυκήνες επιδιώκει ο Νόντας Μαυρόγιαννης λίγο πριν εκπνεύσει η θητεία του, ως του τελευταίου δημάρχου πριν την εφαρμογή του θεσμού των Καλλικρατικών δήμων.


Όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι στην περιοχή των Μυκηνών βρίσκονται τρία αρχαιολογικά μνημεία, στα οποία με τις υπάρχουσες συνθήκες η μετακίνηση γίνεται με οχήματα, ενώ αν οι συνθήκες και υποδομές το επέτρεπαν θα μπορούσε να γίνει η ξενάγηση με πεζοπορία και με ποδήλατα.

Σε συνέχεια λοιπόν της μελέτης «Ανάπλαση δρόμων από αρχαιολογικό χώρο Μυκηνών προς αρχαιολογικό χώρο Προσύμνης και αρχαιολογικό χώρο Αρχαίου Ηραίου» η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κ.Α.Σ. και έχει προταθεί για ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α., διεκδικείται ακόμα η χρηματοδότηση μιας πρότασης η οποία υποβλήθηκε πριν από μερικές ημέρες και ήδη βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης.

Στόχος του έργου είναι η ανάπλαση – ανάδειξη, με ήπιες παρεμβάσεις, του φυσικού περιβάλλοντος και των παρακείμενων αρχαιοτήτων, προσφέροντας δυνατότητες ηλεκτρονικής ξενάγησης, ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού (περιβαλλοντικός – ορειβατικός – περιπατητικός – ποδηλατικός) και η τόνωση της οικονομίας της περιοχής.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 600.000,00 ευρώ και αναφέρεται σε δαπεδοστρώσεις – αναπλάσεις των διαδρομών, τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης – ενημέρωσης των επισκεπτών, καθιστικά, κατασκευή περιπτέρων πληροφόρησης – ξεκούρασης, κατασκευή στάσεων ποδηλάτων και χρήσεις νέων τεχνολογιών (υπολογιστές με οθόνες αφής, υπολογιστές χειρός, κατασκευή ιστοσελίδας, παραγωγή ψηφιακού εποπτικού υλικού, παραγωγή cd-rom, φιλοξενία – προβολή ιστοσελίδας).

Η πρόταση που υποβλήθηκε για χρηματοδότηση, αναφέρει: «Ο αρχαιολογικός τουρισμός απαιτεί μετακινήσεις των επισκεπτών με οδικά κυρίως μεταφορικά μέσα, τα οποία δημιουργούν επιβάρυνση στο περιβάλλον. Η επιβάρυνση αυτή είναι κα επιζήμια για τους ίδιους τους χώρους και τα Μνημεία. Επίσης είναι σύνηθες οι αρχαιολογικοί χώρου σε μια περιοχή να γειτνιάζουν. Παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Μυκηναΐων που δέχεται ετήσια περίπου 1.000.000 επισκέπτες που μετακινούνται με οδικά μέσα μεταφοράς (τουριστικά λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα). Στην περιοχή των Μυκηνών βρίσκονται τρία αρχαιολογικά μνημεία, στα οποία με τις υπάρχουσες συνθήκες η μετακίνηση γίνεται με οχήματα ενώ αν οι συνθήκες και υποδομές το επέτρεπαν θα μπορούσε να γίνει η ξενάγηση με πεζοπορία και με ποδήλατα.

Ο στόχος του έργου είναι διττός:

α) να προωθηθεί η πεζοπορία και η ποδηλασία για την ξενάγηση στα μνημεία των χώρων, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την ανθρώπινη δραστηριότητα, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχεται η βελτίωση της υγείας των επισκεπτών με την άσκησή τους.

β) Να αποτελέσει σημείο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των επισκεπτών, καθώς η μεγάλη επισκεψιμότητα των χώρων αυτών επιτρέπουν υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Δραστηριότητες που προτείνονται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου είναι:

α) Μελέτη εφαρμογής της Πεζοπορίας και Ποδηλασίας στην ξενάγηση στα Μνημεία στους Αρχαιολογικούς Χώρους

β) Εκπόνηση Σχεδίου Δράσης για την εφαρμογή της προσαρμογής των δραστηριοτήτων της επίσκεψης και ξενάγησης στα Μνημεία.

γ) Υλοποίηση Καμπάνιας και προβολής στα Τουριστικά Γραφεία και τους Ξεναγούς.

δ) Υλοποίηση Προγράμματος Εκπαίδευσης των Ξεναγών για την εκτεταμένη εφαρμογή της Πεζοπορίας και του Ποδήλατου στην ξενάγηση. Περιλαμβάνεται η ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού και η ηλεκτρονική εκπαίδευση.

ε) Εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την προώθηση της πεζοπορίας και της ποδηλασίας (Ποδήλατα Ελεύθερα να χρησιμοποιηθούν από πολλούς) στην ξενάγηση στα αρχαιολογικά μνημεία και δημιουργία κινήτρων για τους ξεναγούς και επισκέπτες.

ζ) Ενημέρωση των Πολιτών και Επισκεπτών και προβολή των στόχων της αειφόρου μετακίνησης.

η) Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της Δράσης.

Συμμετέχοντες φορείς της πρότασης είναι: Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά, Δήμος Μυκηναΐων, Δήμος Ελευσίνας, Paragon Paragon Ltd – Malta, Europe Direct Mosta – Malta, Municipality of Seville – Spain, Asociación Monte Modelo Urbión – Spain, Cámara Oficial de Comercio, Industria y Navegación de Sevilla Departamento Internacional Enterprise Europe Network Ceseand – Spain, INTEGRAL CONSULTING R&D – Romania, FGM-AMOR Austrian Mobility Research – Austria, Municipality of Iasi – Romania, ACAR.BIO – Italy, Municipality of Salerno - Italy. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.324.812,00 ευρώ και η συμμετοχή του Δήμου Μυκηναΐων σε 102.400,00 ευρώ.

Στο Ναύπλιο ξεκίνησε η Δίκυκλη Αστυνόμευση

Εμφανή κάνουν την παρουσία τους από την περασμένη Δευτέρα στους δρόμους του Ναυπλίου, οι αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Η νέα ομάδα ταχείας αστυνομικής επέμβασης μπαίνει από σήμερα στη μάχη κατά του εγκλήματος, αλλά και με στόχο , την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.


Η ενεργοποίηση της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. εντάσσεται στο πλαίσιο της Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την περίοδο 2010-2014. Οι αστυνομικοί που στελεχώνουν την ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης ακολούθησαν εξειδικευμένη εκπαίδευση, ενώ θα μετεκπαιδεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Σε συνέντευξη τύπου ο αστυνομικός διευθυντής Αργολίδας κος Γούλας επισήμανε ότι «με δεδομένο ότι, η εποχούμενη αστυνόμευση αποτελεί ένα δοκιμασμένο και επιτυχημένο θεσμό, σχεδιάστηκε εκ μέρος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, η υλοποίηση συστηματικών και οργανωμένων δράσεων με την διενέργεια εποχούμενων περιπολιών με διθέσιες δίκυκλες μοτοσικλέτες με σκοπό και στόχο κατά κύριο λόγο, την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες και δευτερευόντως τη διατήρηση της εμπιστοσύνης και της αγάπης τους προς την αστυνομία.

Προς την κατεύθυνση αυτή, συγκροτήθηκε και στην Αστυν/κή Δ/νση Αργολίδας Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης(ΔΙ.ΑΣ.), με έναρξη των δράσεών της από την 19η Ιουλίου».

Και επισήμανε: «Εν κατακλείδι θεωρούμε ότι, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα αποδώσει καρπούς με πολλαπλά οφέλη προς του πολίτες του νομού μας, αλλά και προς τις υπηρεσίες μας, αφού η συμβολή της θα είναι καθοριστική τόσο στον τομέα της πρόληψης του εγκλήματος, όσο και σ’ αυτόν της καταστολής».

Οι αστυνομικοί που θα συμμετέχουν στη ΔΙ.ΑΣ θα επιβαίνουν σε μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού ανά δύο και θα περιπολούν στο κέντρο και στις γειτονιές του Ναυπλίου, βάσει σχεδιασμού που στηρίζεται κυρίως στην έκταση της κάθε περιοχής και στη χαρτογράφηση του εγκλήματος. Η δράση της θα έχει προληπτικό αλλά και κατασταλτικό χαρακτήρα, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι δείκτες του εγκλήματος και κυρίως να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ θα περιπολούν, από νωρίς το πρωί ως αργά τα μεσάνυχτα, στην περιοχή της ευθύνης τους, ενώ θα βρίσκονται σε διαρκή κίνηση, ερχόμενοι σε επαφή με κατοίκους και καταστηματάρχες των περιοχών.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χρειαζόμαστε τις Ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης επειδή η έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας στις μεγάλες πόλεις απαιτεί διαρκή, στοχευμένη και εμφανή αστυνόμευση, προκειμένου οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς. Οι ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης ανταποκρίνονται στην ανάγκη ταχείας και μαχητικής επέμβασης τόσο για την πρόληψη, όσο και για την καταστολή κάθε εγκληματικής δραστηριότητας.

Οι αστυνομικοί της ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης αναλαμβάνουν την πρόληψη και την καταστολή βίαιων και εγκληματικών ενεργειών, όπως είναι οι ληστείες, οι βιασμοί, οι συμπλοκές, οι ανθρωποκτονίες.

Οι αστυνομικοί και οι ειδικοί φρουροί που απαρτίζουν την ομάδα ακολούθησαν μία απολύτως άρτια και εξειδικευμένη εκπαίδευση, η οποία και θα επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στόχος της Αστυνομίας είναι η διαρκής μετεκπαίδευση με σκοπό να βελτιώνεται η ετοιμότητα και η επίδοσή τους.

Το υπουργείο επισημαίνει ακόμα ότι μέσα σε ένα μήνα, οι αστυνομικοί της ομάδας θα γνωρίσουν κατοίκους, καταστηματάρχες και φορείς της περιοχής. Οι πολίτες σε περίπτωση ανάγκης θα καλούν το «100» στο κέντρο της Άμεσης Δράσης. Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ της περιοχής τους θα ειδοποιούνται και θα σπεύδουν άμεσα για την προστασία των πολιτών.

Ανακοίνωσε το ΚΚΕ τους υποψήφιους αντιπεριφειάρχες

Ο επιτυχημένος νομαρχιακός σύμβουλος της Αργολίδας που εξελέγη με την στήριξη του ΚΚΕ, ανακοινώθηκε ότι θα είναι ο εκπ΄ροσωπος της Αργολίδας στο ψηφοδέλτιο για την περιφέρεια Πελοποννήσου.


Το ΚΚΕ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα στηρίξει, στις προσεχείς τοπικές - περιφερειακές εκλογές, ψηφοδέλτια με τον ενιαίο τίτλο «Λαϊκή Συσπείρωση». Στην περιφέρεια Πελοποννήσου επικεφαλής έχει ανακοινωθεί ότι θα είναι ο Νίκος Γόντικας, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Στην έδρα της περιφέρειας στην Τρίπολη ανακοινώθηκαν προχθές από το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς Δημήτρη Τζαβάρα και οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες. Οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες για τους 5 νομούς, που ανακοινώθηκαν, είναι:

Αργολίδας: Θεοδοσίου Γιώργος: Μέλος της ΝΕ Αργολίδας του ΚΚΕ. Αγρότης από τη Νέα Κίο, 36 χρόνων. Είναι μέλος της Γραμματείας Αργολίδας της ΠΑΣΥ, νομαρχιακός σύμβουλος.

Αρκαδίας: Γουργαρης Βαγγέλης: Συνταξιούχος της ΔΕΗ, 62 χρόνων από τη Μυγδαλιά Γορτυνίας. Χρόνια συνδικαλιστής στη ΔΕΗ. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κορινθίας: Aρμενάκα – Ακαρέπη Ειρήνη: Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Χημικός, συνταξιούχος του Δημοσίου, 57 χρόνων, γεννημένη στη Μυτιλήνη. Εχει ασχοληθεί με το γονεϊκό και το γυναικείο κίνημα.

Λακωνίας: Λεβεντάκης Δήμος: Μέλος της ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ. Συνταξιούχος δασικός υπάλληλος. 69 χρόνων από τις Καρυές (Αράχωβα) Λακωνίας. Έχει διατελέσει πρόεδρος της κοινότητας Καρυών. Είναι νομαρχιακός σύμβουλος.

Μεσσηνίας: Δαμάλας Αριστείδης: Μέλος της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ. Δάσκαλος, 51 χρόνων, γεννημένος στη Δόξα Γορτυνίας. Συνδικαλιστής από τα φοιτητικά χρόνια. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος και γραμματέας Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ και γραμματέας της Ελεγκτικής Επιτροπής της ΔΟΕ. Είναι μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και νομαρχιακός σύμβουλος Μεσσηνίας.

Κατά την παρουσίαση των υποψηφίων ο Δ. Τζαβάρας, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στον αντιλαϊκό χαρακτήρα του σχεδίου «Καλλικράτης», μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Τονίσαμε και τονίζουμε ιδιαιτέρως ότι ο λαός πρέπει να πάει στις εκλογές αυτές έχοντας τα μάτια του δεκατέσσερα και με σωστό κριτήριο ψήφου. Αυτό το κριτήριο είναι πρωτίστως γενικό πολιτικό. Με την ευκαιρία, ας μας πουν οι περιφερειακοί συνδυασμοί των άλλων κομμάτων πού διαφοροποιούνται από τους μεγαλοεπιχειρηματίες και από τη στρατηγική του κεφαλαίου και ειδικά πώς θα αντιταχθούν στις δεσμεύσεις του μνημονίου. Αφού, σε ό,τι αφορά την περιοχή, μαζί ψήφισαν τη Σύμβαση Παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου στον Μπόμπολα, μαζί έδρασαν για τη συρρίκνωση του Λιγνιτικού Κέντρου στη Μεγαλόπολη, το ξεπούλημα της ΔΕΗ και τη μεταλιγνιτική περίοδο».

Επισήμανε ακόμα: «Από πολύν καιρό, ιδιαίτερα με τον «Καποδίστρια» και ολοφάνερα με τον «Καλλικράτη», δε μπορεί να γίνεται λόγος για δήθεν «τοπική αυτοδιοίκηση», αλλά για κρατικό μηχανισμό τοπικό που υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική, μηχανισμό της εξουσίας των μονοπωλίων. Αυτός ο μηχανισμός που κάθεται στο σβέρκο του λαού μας, είναι έργο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. και ο χαρακτήρας του δεν αλλάζει επειδή υπάρχει αιρετότητα. Να θυμάται ο λαός ότι οδεύει προς την κάλπη με το βάρβαρο και κατάπτυστο μνημόνιο να υπονομεύει τη ζωή του και το μέλλον του, με τα αντιλαϊκά πακέτα να διαδέχονται το ένα το άλλο, να μην έχουν τέλος. Η ζωή μας, η ζωή των παιδιών μας, θα γίνει ένας εφιάλτης αν δε μπει ένα τέρμα σ’αυτήν την κατάσταση, αν δε βγει απ’ τη μέση η πολιτική και η εξουσία της πλουτοκρατίας, αν δεν αντικατασταθεί με τη λαϊκή εξουσία. Ευκαιρία, λοιπόν, να φύγει ο λαός από τα κόμματα και όλο εκείνο το μπλοκ δυνάμεων που εχθρεύονται τα συμφέροντά του. Με την ψήφο του ο λαός στις τοπικές εκλογές να εμποδίσει, να δυσκολέψει, να αποτρέψει τις αντιλαϊκές επιλογές, να καταδικάσει αποφασιστικά το μνημόνιο, τους ενόχους και συνενόχους, ν’ ανοίξει δρόμο για την αντεπίθεση του και τη νίκη του. Καλούμε να συμπορευτούν μαζί μας όλοι όσοι θέλουν ν’ αποτρέψουν τα χειρότερα και να ενισχυθεί το αντίπαλο δέος».

Ο Ανάργυρος Λεμπέσης δεν έχει πει την τελευταία κουβέντα: «Δεν κατεβαίνω πίσω από κανέναν»

Φουλάρει τις μηχανές για να λάβει τις επόμενες ημέρες την τελική απόφαση σχετικά με το αν θα κατέβει υποψήφιος δήμαρχος του διευρυμένου δήμου Κρανιδίου, ο νυν δήμαρχος Ερμιόνης Ανάργυρος Λεμπέσης.


- «Δεν κατεβαίνω πίσω από κανέναν και δεν έχω πει τον τελευταίο λόγο», δήλωσε χθες στον «α», στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς τους φίλους του να κάνουν λίγο ακόμα υπομονή.

Εντωμεταξύ η τελική απόφαση του κου Λεμπέση, που θεωρείται από τους μακροβιότερους δημάρχους που πέρασαν από την Ερμιονίδα, αφού εκλέγεται άλλωστε για τέσσερις συνεχείς τετραετίες, έχει βάλει σε αναμονή τους αντιπάλους του οι οποίοι ελπίζουν ότι δεν θα πάρει την μεγάλη απόφαση να βγει από τα όρια της Ερμιόνης και να διεκδικήσει την ψήφο όλης της Ερμιονίδας για τον νέο Καλλικρατικό δήμο.

Ο Ανάργυρος Λεμπέσης –λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά- αν διαπιστώσει ότι κρατάει τις δυνάμεις του θα κατεβάσει συνδυασμό και θα αποτελέσει την μεγάλη έκπληξη στην Ερμιονίδα. Λέγεται μάλιστα ότι έχει διαμηνύσει σε φίλους και αντιπάλους:

- «Αν κατεβώ μετά από τέσσερις τετραετίες δήμαρχος, θα πάρω μόνο την νίκη».

Ο ίδιος ο νυν δήμαρχος Ερμιόνης όταν τον ρωτήσαμε τι θα πράξει τελικά και γιατί καθυστερεί να ανακοινώσει τις αποφάσεις του είπε:

- «Θα το συναποφασίσουμε με τα μέλη και τους φίλους του συνδυασμού μας «Δημοτική Συνεργασία Πολιτών Ερμιόνης Θερμησίας και Ηλιοκάστρου».

Αναφορικά με την καθυστέρησή του να ξεκινήσει την προεκλογική περίοδο έναντι όσων έχουν ήδη ξεκινήσει να κινούνται προεκλογικά, ο κος Λεμπέσης μιλάει κοφτά και υπενθυμίζει το προτέρημά του, έναντι άλλων:

- «Είμαι δήμαρχος εν ενεργεία. Όποτε θέλω θα αποφασίσω».

Τέλος, με δηλώσεις του στον «α» επισημαίνει ότι:

- «Στην Ερμιόνη δεν έχουμε τελειώσει ακόμη. Προχωράμε με έργα υποδομής για να τακτοποιηθούμε και μετά θα αποφασίσουμε».

22/7/10

Κατοχικές συμπεριφορές το 2010

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου


Η ΕΙΔΗΣΗ που ήρθε από το αστυνομικό δελτίο και αφορούσε την ζωοκλοπή που διέπραξαν τέσσερις αλλοδαποί στην περιοχή του Άργους πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα όλους μας. Δεν ήταν μια συνηθισμένη ζωοκλοπή από δράστες που ήθελαν να πουλήσουν τα κλοπιμαία και να πάρουν χρήματα. Δεν είχε δηλαδή καμία σχέση με τις συνήθεις ζωοκλοπές που καταγράφονται κατά καιρούς. Η συγκεκριμένη κλοπή είχε ως στόχο να ταΐσει πεινασμένα στόματα (κάτι βέβαια που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την παράνομη πράξη).

Η ΕΙΔΗΣΗ αυτή παρότι ήρθε από το αστυνομικό δελτίο, μάλλον αφορά περισσότερο το οικονομικό και το κοινωνικό ρεπορτάζ παρά το αστυνομικό, και τέτοια ανάλυση χρειάζεται, αφού δείχνει περίτρανα που οδηγεί την χώρα η οικονομική πολιτική που ασκείται και η παραμονή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι συγκεκριμένοι ζωοκλέφτες έκλεψαν δύο χοίρους όχι για να τους πουλήσουν και να πάρουν μερικά χρήματα από κάποιον κλεπταποδόχο, αλλά για να τα φάνε με τις οικογένειές τους. Γι΄ αυτό και τα έσφαξαν επιτόπου, πριν τα φορτώσουν στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου τους.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ που χτυπά πλέον αλύπητα και τους αλλοδαπούς, οι οποίοι γίνονται για δεύτερη φορά μετανάστες και φεύγουν ομαδικά για άλλες χώρες ή επιστρέφουν στις πατρίδες τους, αρχίζει να χτυπά πλέον στα ίσια και αλύπητα τον κοινωνικό ιστό και να οδηγεί σε κατοχικές συμπεριφορές. Και μην ξεπερνάμε απλά το θέμα με την δικαιολογία ότι αλλοδαποί ήταν οι κλέφτες και δεν κλέβουν για πρώτη φορά. Γιατί και αλλοδαποί θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, οι οποίοι θα πεινάνε όλο και περισσότερο μη βρίσκοντας πλέον μεροκάματο, αλλά και ντόπιοι θα ξεκινήσουν ανάλογες συμπεριφορές, αν συνεχιστεί η κρίση.

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ αυτό είναι μόλις ένας κρίκος, σε μια αλυσίδα που έχει αρχίσει να ξετυλίγεται στην κοινωνία, με κάθε είδους κλοπές να αυξάνονται καθημερινά, με αιματηρές ληστείες, με ανθρώπους που ψάχνουν στους σκουπιδοτενεκέδες να βρουν ληγμένα τρόφιμα. Ας προβληματιστούμε τουλάχιστον εμείς, γιατί η επίσημη πολιτεία δεν προβληματίζεται πλέον για τους πολίτες της και το κοινωνικό κράτος που είχαμε χτίσει και κατακτήσει, γκρεμίζεται καθημερινά.

Ζητείται Αλληλεγγύη

Άρθρο του Άκη Ντάνου



ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ που η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά, ο κίνδυνος διάλυσης της ελληνικής οικονομίας γίνεται ακόμα πιο μεγάλος με την αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού. Του συνδετηρίου κρίκου των μονάδων που απαρτίζουν μια οργανωμένη κοινωνία.

ΣΥΝΗΘΩΣ όταν στην Ελλάδα αναφερόμαστε στον κοινωνικό ιστό, τον περιορίζουμε στις κοινωνικές παροχές του κράτους το οποίο το τοποθετούμε και ως εγγυητή της άμβλησης των κοινωνικών αντιθέσεων, παρ` όλο που ο ρόλος του είναι καθαρά «διαιτησιακός».

ΜΕ ΤΗΝ αναγωγή του κράτους ως εγγυητή της κοινωνικής συνοχής, απαξιώνουμε μια σημαντική δυναμική των κοινωνιών ώστε να διασφαλίζουν από μόνες τους την συνοχή τους. Απαξιώνουμε αυτό που πολλές φορές επικαλούνται όλοι, χωρίς να αντιλαμβάνονται από πού μπορεί να πηγάσει, την Αλληλεγγύη μεταξύ των μελών μιας κοινότητας και όχι αυτής που ως φάτα μοργκάνα ισχυρίζεται το κράτος πως εφαρμόζει.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ όχι μόνο μεταξύ των μελών μιας κοινότητας αλλά και μεταξύ μιας κοινότητας προς άλλη, ακόμα και αντιπάλου, αποτελούσε παλαιόθεν την βάση για ειρηνική επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που θα μπορούσαν να εκδηλωθούν από τις διάφορες κοινωνικές αντιθέσεις.

Ο ΣΥΝΔΕΤΗΡΙΟΣ αυτός κρίκος του κοινωνικού ιστού, η Αλληλεγγύη, δεν έχει να κάνει με θρησκευτικά Πιστεύω, αλλά αποτελεί καθαρά πολιτικό όρο πάνω στον οποίο στηρίζονταν οι κοινωνίες. Η ενσωμάτωση του όρου, μέσα σε θρησκευτικά ή κρατικά πλαίσια, τον αποδυνάμωσε μεταλλάσσοντάς τον σε «διαιτησία».

ΣΗΜΕΡΑ, όχι μόνο στο γενικό και νεφελώδες κρατικό πλαίσιο, αλλά και στο επίπεδο των μικροκοινωνιών μας στην Αργολίδα, η έννοια της Αλληλεγγύης έχει διαγραφεί από το μνημονικό των κατοίκων και μόνο στους τοίχους μέσω αναρχικών συνθημάτων μας θυμίζει την απώλειά της και τις επικίνδυνες για όλη την κοινωνία συνέπειες του κρατισμού, είτε αυτός προέρχεται από την «δεξιά», είτε από την «αριστερά».

Ο Λιάκος ο Σφιχτοπείσμας

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου



Μετά από ένα χρόνο έγινε ξανά στο βουναλάκι του Ορεινού Χωριού το πανηγύρι του Αι Λιά Πέρυσι είχε πεθάνει ο μπάρμπα Στέλιος παραμονές του πανηγυριού και το ακυρώσανε. Ο μπάρμπα Στέλιος ήταν ο καλός σοφός γέροντας του χωριού και προς τιμήν του ακύρωσαν το γλέντι οι χωριανοί. Μοιράστηκαν μεταξύ τους τις γουρνοπούλες του πανηγυριού και τις κατανάλωσαν έτσι στα βουβά κάτι σαν ένα κρυφό μνημόσυνο.

Φέτος όλα ήταν έτοιμα και το χωριό ζούσε ξανά τις μεγάλες του στιγμές. Αλλά κόντεψαν να πάθουν συλλογικό εγκεφαλικό όταν είδαν να μπαίνει στο μεγάλο αλώνι που γινόταν το πανηγύρι ο Λιάκος ο Σφιχτοπείσμας. Ο Λιάκος με μια απρόσμενη χειρονομία ζήτησε από τα παιδιά που οργάνωσαν το πανηγύρι να κεράσουν κρύες μπύρες όλες τις παρέες. Ακόμα μεγαλύτερη έγινε η έκπληξη όταν έριξε μεγάλη χαρτούρα στα όργανα και ζήτησε παραγγελιά το αγαπημένο τραγούδι του θείου του Στέλιου του συχωρεμένου. Πήγε και κάθισε κοντά στα ξαδέλφια του απέναντι από την άδεια καρέκλα του θείου του. Αν και νεκρός ο κυρ Στέλιος ήταν εκεί μαζί τους στην άδεια καρέκλα με μια χαμογελαστή φωτογραφία του στο κάθισμα της. Ο Λιάκος είχε να μιλήσει στον θείο του σχεδόν σαράντα χρόνια από ένα πείσμα από ένα γινάτι για ένα αστείο που του έκανε ο θείος του.

Ο Λιάκος από μικρό παιδί ήταν ιδιόρρυθμο και παθιασμένο με την οικονομία. Στο σχολείο κρατούσε το μολύβι μέχρι να εξαντληθεί κάθε ίχνος ξύλου, στο τέλος νόμιζες ότι έγραφε με το νύχι του. Τα βιβλία του ήταν ολοκαίνουργα σχεδόν άθικτα. Όταν του αγόραζαν παπούτσια πάντα από το προηγούμενο ζευγάρι κρατούσε ότι μπορούσε να χρησιμοποιήσει ξανά, τα κορδόνια τις σόλες, ακόμα και στα σκουπίδια των συγχωριανών του εύρισκε χρήσιμα προς εμπόριο πράγματα. Από τότε φάνηκε το εμπορικό του δαιμόνιο. Όταν κάποιο παιδί ήθελε να βρει ένα ζευγάρι σόλες ή ένα ζευγάρι κορδόνια σε αυτόν πήγαινε και πάντα στις καλύτερες τιμές. Ένα λουκούμι του έδινε η γιαγιά του και το έκοβε σε τέσσερα κομμάτια για να τρώει ένα κάθε μέρα και κάθε πέμπτη μέρα πήγαινε για να ανανέωση της γλύκας στην γιαγιά του.

-Θεός φυλάξου παιδάκι μου πάρε όλο το κουτί.

-Όχι γιαγιά οικονομία!!!

Σιγά σιγά με την ιδιοτροπία του και το ταλέντο να βγάζει και από την μύγα ξύγκι του έβγαλαν το παρατσούκλι ο Λιάκος ο Σφιχτός. Είχε και ένα άλλο παράξενο ελάττωμα κανείς δεν ήξερε τι τον πείραζε τι τον ενοχλούσε. Ενώ κάποιος έλεγε ένα αστείο με το οποίο μπορεί να γελούσε και ίδιος, μπορεί να το είχε παρεξηγήσει κατά βάθος και να μην μιλούσε για χρόνια στον άλλον. Έτσι του βγήκε και δεύτερο παρατσούκλι που κόλλησε με το πρώτο και έγινε ο Σφιχτοπείσμας.

Η μανία του με την οικονομία πέρασε κάθε όριο. Όταν ανοίχτηκαν οι δουλειές στην πόλη και ήρθε λεωφορείο στο χωριό αυτός πήγαινε και ερχόταν με τα πόδια για να κερδίζει το εισιτήριο.

-Μπάρμπα Στέλιο, σήμερα κέρδισα δέκα δραχμές πήγα και ήρθα με τα πόδια στην πόλη

Είπε στον θείο του, αδελφό του πατέρα του που τον είχε φωνάξει για να τον κεράσει στην πλατεία του Ορεινού Χωριού . Ο μπάρμπα Στέλιος ήταν ο καλός άνθρωπος του χωριού, έξυπνος, σοφός, δημιουργικός και μεγάλος χωρατατζής. Ανακάλυψε την ανάγνωση σε μεγάλη ηλικία και λάτρεψε τα βιβλία.

-Και γιατί δεν έτρεχες πίσω από ένα ταξί να κερδίσεις 40 δραχμές και σκέψου να είχε αεροδρόμιο το χωριό θα κέρδιζες 400 δραχμές.

-Πες το ψέματα θείε.

-Ανιψιέ δεν είναι μόνο τα λεφτά στην ζωή. Να επιδιώκεις το κέρδος στην ζωή αλλά να μην σέρνεσαι πίσω από αυτό. Ξέρεις τι λέει ο παππούς ο Τάκης, χειρότερα από την φτώχεια είναι τα γεράματα. Εγώ κοντεύω τα πενήντα και το σακάτεψα στην οικοδομή το ένα πόδι από την πολύ δουλειά (Εκείνη την στιγμή έφτασε και ο αγροτικός γιατρός.)

-Κυρ Στέλιο σου έφερα τις εξετάσεις, τίποτα δεν έχεις μάλλον άρχισες να μπαίνεις στα γεράματα για αυτό σε πονάει το πόδι. Του είπε για να τον πειράξει , αλλά ο κυρ Στέλιος ήταν ετοιμόλογος

-Γιατρέ και το άλλο πόδι την ίδια ηλικία έχει αλλά δεν με πονάει.

-Λοιπόν Λιάκο μου πάρε και τούτο, ( του δίνει ο Κυρ Στέλιος ένα πεντακοσάρικο από εκείνα τα παλιά τα μεγάλα πράσινα ) και καλή θητεία, εγώ αν δεν μπορώ να χορέψω σε γλέντι δεν πάω. Θα έρθουν τα ξαδέλφια σου το βράδυ. Να χορέψετε για πάρτη μου «να ταν τα νιάτα δυο φορές».

Ο Λιάκος αν και καλός μαθητής αρνήθηκε να πάει στην πολιτεία να σπουδάσει και πρώτος από όλους πήγε στο στρατό εθελοντής.

-Πατέρα στείλε τα αδέλφια μου για γράμματα εγώ θα μείνω στο χωριό και να μου αφήσεις τα χωράφια. Ήταν μια τελετή ενηλικιώσεως εκείνη την εποχή όταν τα αγόρια φεύγανε για το στρατό μαζευόταν όλη η οικογένεια να τα αποχαιρετήσει με ένα μεγάλο γλέντι και την ευχή «καλό πολίτης».

Ο Λιάκος όχι μόνο δεν χάλασε δραχμή αλλά γύρισε και πλουσιότερος από το στρατό. Όσα λεφτά του έστειλαν φίλοι και συγγενείς τα κράτησε , σε αυτά πρόσθεσε και τα 24 μηνιάτικα που ήταν ένα μικρό ποσό σαν μισθός φαντάρου. Γύρισε πίσω με ένα καλό κομπόδεμα και 4 ζευγάρια μπότες καινούργιες 8 ζευγάρια μπότες μεταχειρισμένες, 32 ζευγάρια κάλτσες , μεγάλο αριθμό κορδονιών 2 καλοκαιρινές και 2 χειμερινές στολές και 2400 τσιγάρα όσα του έδωσαν στο στρατό. Άδεια δεν πήρε από τον στρατό έκανε συμφωνία με τον διοικητή του και κέρδισε ενάμιση μήνα στο τέλος σαν άδεια με τα οδοιπορικά πληρωμένα. Ήταν το καλύτερο υπόδειγμα φαντάρου που θα επιθυμούσε ο κάθε διοικητής.

Όταν έφτασε στο Ορεινό Χωριό τον πρώτο που συνάντησε στην κεντρική πλατεία, κουβαλώντας εκείνη την τεράστια βαλίτσα λουκάνικο του στρατού ήταν ο θείος του. Ο θείος του παρά τις ιδιοτροπίες του ανιψιού τον αγάπαγε ιδιαίτερα.

-Λιάκο μου καλώς όρισες και καλός πολίτης άντε και με ένα καλό κορίτσι.

-Θείε πενήντα χιλιάρικα ακατέβατα και βρες μου εσύ όποιο καλό κορίτσι θες.

-Ρε Λιάκο είσαι με τα καλά σου, πρώτα η προίκα και μετά ο άνθρωπος;

-Ότι σου είπα θείε.

Ο Λιάκος στα μάτια της τοπικής κοινωνίας ήταν υπόδειγμα γαμπρού, δουλευτής, οικονόμος, σπίτι δουλειά , δουλειά σπίτι ήταν η ζωή του. Τα καλύτερα κορίτσια του πήγαν για προξενιό και ο θείος του και η νονά του. Αλλά για το στεφάνι είχε κόψει ταρίφα 50.000 , άμα ήταν αν το πουλήσει το τομάρι του τουλάχιστον να το πουλήσει ακριβά. Ούτε την Ντίνα, ούτε την Μαριγώ ούτε την Παναγιώτα ήθελε και ας ήταν τα καλύτερα κορίτσια του χωριού το ποσό ήταν ακατέβατο.

Τα χρόνια περνούσαν ο Λιάκος, πλούτιζε αλλά μαγκούφης ανύπαντρος και με ελάχιστους φίλους, στην πλατεία εμφανιζόταν μάλλον όχι τυχαία, όταν ήταν ο μπάρμπα Στέλιος γιατί ήταν όλα κερασμένα. Ο θείος του πίστευε στην παιδευτική δύναμη του χιούμορ και έτσι σκέφτηκε να κάνει και με τον ανιψιό του.

-Λιάκο μου σου βρήκα νύφη και τα πενήντα της προίκας

-Να παραγγείλω τα στέφανα θείε μου

-Δεν θες να την δεις πρώτα;

-Όχι θείε άμα έχει πενήντα όλα καλά.

Την άλλη μέρα θείος και ανιψιός πήγαιναν στις κάτω γειτονιές του χωριού. Ο ανιψιός με ένα μπουκέτο λουλούδια και ένα μπουκάλι βερμούτ για να κλείσουν το προξενιό.

-Ρε Λιάκο μου βιάστηκα λίγο , δεν σου είπα ότι η νύφη έχει ένα μικρό ελάττωμα με το πόδι

-Δεν με νοιάζει ας έχει και τα δυο πόδια κουτσά τα πενήντα να έχει. Αλλά τι θέλουμε στον στάβλο του κυρ Παντελή.

-Να αυτό ήθελα να σου πω ότι η νύφη έχει τέσσερα πόδια είναι η γαϊδάρα του κυρ Παντελή και έχει τέσσερα πόδια Άντε και βίο ανθόσπαρτο. Να μάθεις ρε βλαμμένο ότι η γη και τα λεφτά δεν έχουν αφεντικό. Μόνο ένα πράγμα αξίζει να βρεις μια καλή κοπέλα να την αγαπήσεις. Το να αγαπάς ένα άνθρωπο τον κάνει ένδοξο και αυτή είναι η μοναδική δόξα που θα γνωρίσει σε όλη του την ζωή . Αυτό το διάβασα στο βιβλίο ενός Γιώργου Χειμωνά αλλά μου έβαλε πολύ άνοιξη στο μυαλό του όταν το κατάλαβα.

Ε λοιπόν αυτό το αστείο δεν το συγχώρεσε ποτέ ο σφιχτοπείσμας. Πέρασαν σαράντα χρόνια ούτε του ξαναμίλησε του θείου ούτε και στην κηδεία του πήγε. Ο Λιάκος όλα αυτά τα χρόνια έκανε μεγάλη περιουσία , αλλά όσο μεγάλωναν οι καταθέσεις άλλο τόσο μεγάλωνε και η μοναξιά του. Αποκόπηκε από όλους , ζούσε για να βγάζει λεφτά έβγαζε λεφτά για να αντέχει να ζει.

Τα κλαρίνα άρχισαν να παίζουν το αγαπημένο τραγούδι του θείου του «Να ταν τα νιάτα δυο φορές» . Με ένα βουβό κάλεσμα του μαντηλιού κάλεσε τον γιο του θείου του τον πρωτοξάδελφο του τον Ηλία να χορέψουν μαζί. Και ο Ηλίας καλόκαρδος όπως ο κυρ Στέλιος τα συγχώρεσε τα πείσματα του ξάδελφου. Πήρε μαζί του παιδιά νύφες , γαμπρούς εγγόνια να τιμήσουν την ξαφνική αλλαγή του Λιάκου.

Δάκρυα έφυγαν από τα μάτια του Ηλία όταν σε μια στροφή του τσάμικου είδε τα σημάδια της χημειοθεραπείας στο πίσω μέρος του κεφαλιού του ξάδελφου. Και εκείνος το κατάλαβε ότι ο ξάδελφος είδε το εισιτήριο για το τελευταίο του ταξίδι και βούρκωσε, ίσως για πρώτη φορά στην ζωή του.

- Άργησες λίγο στο αντάμωμα Λιάκο μας αλλά καλώς όρισες.

Και ο Λιάκος για πρώτη φορά έτσι όπως ήταν κυκλωμένος από ξαδέλφια και ανίψια ένοιωσε κάτι από την δόξα της αγάπης που ήθελε να του διδάξει ο θείος του. Πέθανε μετά από μια εβδομάδα με παραγγελιά στα σαράντα του αντί για μνημόσυνο να γίνει γλέντι στο μεγάλο αλώνι με κλαρίνα…

Υ.Γ Αφορμή για την σημερινή ιστορία στάθηκαν τα «πραγματικά» αστεία της ζωής που μας είπε σε οικογενειακή συνάντηση ο θείος Μίμης, «ο όχι φου θείο Μίμη» , την προηγούμενη Κυριακή.

Κοράκου σκέψεις

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 22.7.2010

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 22.7.2010 σε τίτλους

• Καταυλισμός το λιμάνι του Ναυπλίου. Οι τσιγγάνοι, που κοιμούνται στρωματσάδα κάθε βράδυ, γίνονται ατραξιόν για επισκέπτες, ενώ το Λιμεναρχείο απουσιάζει…
• Ο Ανάργυρος Λεμπέσης δεν έχει πει την τελευταία κουβέντα: "Δεν κατεβαίνω πίσω από κανέναν"
• Ο Θεοδοσίου αντιπεριφερειάρχης με το ΚΚΕ
• Όλοι εναντίον Καμπόσου και αυτός με τις δημοσκοπήσεις του
• Κινητοποίηση Σφυρή για την Λειτουργία του δεματοποιητή στο Σταυρό Διδύμων. Φόβος προστίμων
• Με εναλλακτικές μορφές τουρισμού και προστασία του περιβάλλοντος ψάχνουν χρηματοδότηση οι Μυκήνες. Πεζούς και ποδηλάτες θέλει ο Αγαμέμνονας
• Ο Γραμματικόπουλος έγινε επικίνδυνος για τους αντιπάλους του στο Τολό. Δυνατό «χαρτί» ο Σκαλίδης
• Στο Ναύπλιο ξεκίνησε η Δίκυκλη Αστυνόμευση
• Αιματηρή ληστεία
• Έσφαζαν γουρούνια για να τα κλέψουν
• Πάνω από 14 χρόνια αρνούνται μελέτη για τις θάλασσες του νομού
• Συνάντηση Μανιάτη με τον σύνδεσμο Μεταλλευτικών επιχειρήσεων

ΑΡΘΡΑ:
• Κατοχικές συμπεριφορές το 2010. Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
• Ζητείται Αλληλεγγύη. Άρθρο του Άκη Ντάνου
• Ο Λιάκος ο Σφιχτοπείσμας. Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ:
• Παπαριζιάσαμε
• Με τρία τηλέφωνα ο Γκαβούνος
• Συναδερφικό κόμπλεξ
• Επιλέγουν Αναγνώστου
• Καμιζής: Τον ενόχλησε η ερώτηση για την αντιπολίτευση
• Σταγόνες δροσιάς με Γιάννη Ιορδάνογλου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:
• Η γιορτή του Ψαρά συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της Ερμιονίδας. Τα «Παιδιά από την Πάτρα» πάνε Κοιλάδα
• Έντεχνο στο Κυβέρι
• Λίνος Κόκοτος στον Φάρο
• Μικρασιάτικα με χορούς
• Jet Ski στο Πορτοχέλι
• Κολύμπι στη Δάρδιζα, Beach volley στην Κουβέρτα
• Το γλέντησαν οι ποδηλάτες στο Κιβέρι
• Η δράση του ωδείου Άργους την χρονιά που πέρασε
• Ανακάλυψαν την Σελήνη στο Άργος
• Φεστιβάλ Ερμιόνης
• Άρεσε ο «Καββαδίας»
• Τα ποδήλατα επισκίασαν την απονομή βραβείων στις «αντίκες» του AC3

ΙΑΤΡΙΚΑ:
• Μεσοθεραπεία μια πρωτοποριακή θεραπεία για την κυτταρίτιδα πριν βγείτε στην παραλία
• Οικογένεια και σχολική επίδοση. Της Γεωργίας Ξύδη

ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΑ:
• Κάτω τα χέρια από τον «Μαυρομάτη»

ΑΝΕΚΔΟΤΟ:
• Δυστυχώς δεν τον πρόφτασε

ΣΚΙΤΣΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ:
• Κοράκου σκέψεις

18/7/10

Η έκδοση 15.7.2010

17/7/10

Ανεμογκάστρι στο ΠΑΣΟΚ. Υψώνονται τείχη για την στήριξη Γκιόλα και όρισαν επιτροπή για να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» στο Ναύπλιο

Τέσσερις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές και το ΠΑΣΟΚ - παρότι ξεκίνησε εδώ και έναν χρόνο τις προσπάθειες για να αποφασίσει ποιόν θα στηρίξει στον δήμο Ναυπλίου, ακόμα δεν μπορεί να καταλήξει κάπου.

Η προσπάθεια να πάει όλο μαζί το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές και να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος που τα ίδια τα στελέχη γίνονταν σκορποχώρι, παραμένει ακόμα άγνωστο αν θα ευδοκιμήσει.
Την περασμένη Παρασκευή σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί όλους, η νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ κάλεσε 50 κομματικά στελέχη του Ναυπλίου για να αποφασίσουν τί θα πράξουν τελικά στις δημοτικές εκλογές.
Ανταποκρίθηκαν αρκετοί, όχι όλοι. Μεταξύ αυτών συνδικαλιστικά στελέχη, δημοτικοί σύμβουλοι πρώην και νυν, εν δυνάμει υποψήφιοι κλπ.
Απών ήταν ο υφυπουργός και βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης.
Οι διαφωνίες ωστόσο ήταν έντονες και η κριτική που ασκήθηκε στη νομαρχιακή επιτροπή για την μέχρι τώρα στάση της στο θέμα των δημοτικών εκλογών του Ναυπλίου ερχόταν από μια μεγάλη μερίδα στελεχών, αυτών κυρίως που τάσσονται αρνητικά στο ενδεχόμενο να στηρίξει επίσημα το ΠΑΣΟΚ την υποψηφιότητα Γκιόλα ως επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού «Άλλη Πρόταση». Θεωρούν υποτιμητικό για το ΠΑΣΟΚ να συρθεί πίσω από την «Άλλη Πρόταση», όπως λένε.
Την θερμή υπεράσπιση της στήριξης της υποψηφιότητας του Γιάννη Γκιόλα ανέλαβε μεταξύ άλλων η αδερφή του Σοφία Γκιόλα, ενώ κάποιοι άλλοι ξαναέριξαν στο τραπέζι το όνομα του ψυχίατρου Γιάννη Σαλεσιώτη. Όμως η συγκεκριμένη υποψηφιότητα δεν φαίνεται να περπατάει από την άρνηση του ίδιου του κου Σαλεσιώτη, ο οποίος σκέφτεται το ασυμβίβαστο της δουλειάς του με τα καθήκοντα του δημάρχου, αν εκλεγεί.
Η γκρίνια και οι διαφωνίες μεταξύ των στελεχών κράτησε πολύ ώρα και συμπέρασμα δεν βγήκε τελικά.
Η πολύωρη κομματική συνάντηση είχε τελικά μόνο αποτέλεσμα, να οριστεί μια 10μελής επιτροπή – ομάδα η οποία θα κληθεί να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά». Η ομάδα αυτή δεσμεύτηκε να λειτουργήσει στην λογική των συμμαχιών και όχι των αρνήσεων, όπως διέρρευσε.
Πάντως έντονα κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία ότι κάποιοι είναι αποφασισμένοι «με νύχια και με δόντια» να κατεβάσουν ξεχωριστό ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο Ναύπλιο έστω και με επικεφαλής ένα νέο άφθαρτο πρόσωπο με στόχο όχι να κερδίσει τις εκλογές, αλλά να δημιουργήσει κάποια βάση για το μέλλον. Μάλιστα σκοπεύουν να στηρίξουν μόνοι τους ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο, ακόμα και αν επίσημα το ΠΑΣΟΚ στηρίξει την υποψηφιότητα του Γιάννη Γκιόλα και της «Άλλης Πρότασης».
Και όλα αυτά την ώρα που οι μεγάλοι αντίπαλοι του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ο Παναγιώτης Αναγνωσταράς και ο Χρήστος Γραμματικόπουλος ήδη κλείνουν τα ψηφοδέλτιά τους και αλωνίζουν καθημερινά τα χωριά και τις γειτονιές αντλώντας από τώρα ψήφους από όλους τους κομματικούς χώρους ακόμα και από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.
Εντωμεταξύ η καθυστέρηση να αποφασίσει και να καταλήξει το ΠΑΣΟΚ τι θα πράξει στο Ναύπλιο, δημιουργεί πρόβλημα και στον ίδιο τον κο Γκιόλα και τον συνδυασμό του που είναι εγκλωβισμένοι σε μια στάση αναμονής. Σε συνέντευξή του πάντως στην εφημερίδα «Αργολική Ανάπτυξη» ο Γιάννης Γκιόλας τονίζει ότι: «Δεν είμαστε η δημοτική παράταξη κανενός κόμματος, όμως μας είναι ευπρόσδεκτη η στήριξη και του ΠΑΣΟΚ, όπως και των άλλων κομμάτων που ήδη μας στηρίζουν. Βασικά αναζητάμε τη συζήτηση και το διάλογο με όλους τους προοδευτικούς πολίτες και ομάδες πολιτών και βεβαίως σ΄ αυτούς συμπεριλαμβάνουμε και τους προοδευτικούς πολίτες που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ».
Συμπληρώνει δε: «Η στήριξη όμως του ΠΑΣΟΚ στην παράταξή μας, εάν έλθει και με την συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο συγκεκριμένων προοδευτικών ατόμων που προέρχονται από το χώρο αυτό, αλλάζει πλήρως το σκηνικό. Ανατρέπεται ριζικά το επιχείρημα, ότι ο δυνατός είναι ο σημερινός Δήμαρχος Ναυπλίου».

Ξεσκόνισε τις Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου και Άργους ο Γεωργακόπουλος

Να βγαίνουν καθημερινά για ελέγχους ζήτησε από τους εφοριακούς του Ναυπλίου και του Άργους ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος. Τους κάλεσε μάλιστα να εφαρμόζουν όλες τις μεθόδους που γνωρίζουν για να φέρουν έσοδα, είτε με τηλέφωνα, είτε ακόμα και με αναγκαστικά μέτρα.

Έφοδο στις εφορίες Ναυπλίου και Άργους έκανε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος, ξαφνιάζοντας εφοριακούς και πολίτες.
Ο κος Γεωργακόλπουλος επάιβενε σε ένα απλό κόκκινο αυτοκίνητο για να μην γίνεται αντιληπτός. Στάθμευσε έξω από την εφορία, ενώ συνοδευόταν από δύο ακόμα υπαλλήλους του υπουργείου.
Στην είσοδο ξαφνιάστηκε όταν μπροστά από την πινακίδα που γράφει τα τμήματα είχαν τοποθετηθεί κάποια κουτιά που την έκρυβαν.
-«Tι συμβαίνει εδώ»;
Τελικά κοιτάζοντας πίσω από τα κουτιά είδε ότι το γραφείο του διευθυντή της ΔΟΥ βρίσκεται στον 2ο όροφο και κατευθύνθηκε εκεί.
Ο κος Γεωργακόπουλος μέχρι να φτάσει στον προϊστάμενο πέρασε έξω από γραφεία ξαφνιάζοντας τους υπαλλήλους που τον αναγνώρισαν.
Πριν κλείσει η πόρτα στο γραφείο του έφορου ακούστηκε ο γενικός γραμματέας να ρωτάει:
ΕΡ. Έξω βγαίνετε για ελέγχους;
ΑΠ. Όχι κάθε μέρα.
ΕΡ. Και όμως πρέπει να το κάνετε. Δεν είναι ο στόχος να μπαίνουν πρόστιμα αλλά να φαίνεται ότι νο έλεγχος είναι τακτικός.
Οι ερωτήσεις του κου Γεωργακόπουλου ήταν κανονικό «ξεσκόνισμα» στις δύο ΔΟΥ.
Μέχρι και τι ενοίκιο πληρώνουν οι δύο εφορίες ρώτησε.
Σε συνάντηση που ακολούθησε με τους υπαλλήλους των ΔΟΥ ο γενικός γραμματέας ήταν ιδιαίτερα αυστηρός. Όπως είπε «η χώρα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση. Αν συνεχίσουμε έτσι θα το κλείσουμε το μαγαζί. Το αποτέλεσμα θα είναι να μην υποχρεωθούμε σε νέα περικοπή δαπανών. Τα πράγφματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Επομένως πρέπει να ελπίζουμε στην προσπάθεια για την είσπτραξη εσόδων».
Κάλεσε μάλιστα τους υπαλλήλους να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους είτε τηλεφωνώντας σε αυτούς που χρωστούν, είτε με τακτικούς ελέγχους, είτε ακόμα και με αναγκαστικά μέτρα.
-«Αν αποτύχετε εσείς θα αποτύχουμε και εμείς. Και αν αποτύχει το υπουργείο Οικονομικών, θα αποτύχει η χώρα», πρόσθεσε.
Επίσης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το δεύτερο εξάμηνο μπορεί να είναι καλύτερο από το πρώτο στα έσοδα.
Τέλος κάλεσε τους εφοριακούς να απομινώσουν όσους από τους συναδέρφους τους είναι διεφθαρμένοι.

Από Σεπτέμβρη οι εκλογές στην Επίδαυρο

Από τον Σεπτέμβρη φαίνεται ότι θα ξέρουμε πλέον πότε θα ξαναγίνουν εκλογές στον δήμο Επιδαύρου μετά την απόφαση του 3μελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ναυπλίου, να ξαναστείλει τους ψηφοφόρους στις κάλπες για να εκλέξουν δήμαρχο για την 4ετία 2006 – 2010.

Την Δευτέρα έφτασε στη νομαρχία Αργολίδας νέο έγγραφο από το διοικητικό πρωτοδικείο Ναυπλίου, με το οποίο ενημερώνει ότι κατέθεσε ο δήμαρχος Νίκος Γεώργας αίτηση τριτανακοπής και αίτηση ερημοδικίας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται νέο έγγραφο από την δικαστική αρχή, με το οποίο θα ορίζονται οι ημερομηνίες εκδίκασης των δύο αιτήσεων.
Όταν πλέον εκδικαστούν και βγει η απόφαση, θα προκηρύξει επαναληπτικές εκλογές στην Επίδαυρο ο νομάρχης Αργολίδας Βασίλης Σωτηρόπουλος.
Πάντως στο τμήμα εκλογών της νομαρχίας, οι υπάλληλοι βρίσκονται σε ετοιμότητα αφού αν προκηρυχθούν οι επαναληπτικές εκλογές θα πρέπει να γίνουν ενώ θα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τις κανονικές εκλογές σε δήμους και περιφέρειες.
Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση του 3μελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ναυπλίου 96/2010, κάνει πλήρως αποδεκτή την ένσταση του Αλέξανδρου Λιμνιάτη, απορρίπτει τις αντενστάσεις του Νίκου Γεώργα και διατάσει την διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων του δήμου Επιδαύρου, μεταξύ των συνδυασμών «Δυνατή Επίδαυρος» με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Λιμνιάτη και «Ανοιχτοί Ορίζοντες» με επικεφαλής τον Νικόλαο – Χρήστο Βρεττό.
Να σημειωθεί ότι η εκλογική αναμέτρηση ορίζεται να γίνει με τη νομοθεσία που ίσχυε κατά την εκλογική αναμέτρηση του 2006, καθώς και με τους υποψηφίους που είχαν οι συνδυασμού Λιμνιάτη και Βρεττού εκείνη τη χρονιά.
Εκτός εκλογικής αναμέτρησης τίθεται ο συνδυασμός του νυν δημάρχου Νίκου Γεώργα, επειδή είχε μια γυναίκα λιγότερη στο ψηφοδέλτιο, βάσει αυτών που προβλέπει ο νόμος για την ποσόστωση.

16/7/10

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν το χρίσμα σε υποψηφίους Δημάρχους σε Άργος-Ναύπλιο

Όχι τους πιο κατάλληλους αλλά τους πιο αποδεκτούς από μια διευρυμένη βάση ψηφοφόρων ενδεχομένως να στηρίξουν τα δυο μεγάλα κόμματα στην Αργολίδα για υποψηφίους δημάρχους. Αν βέβαια καταφέρουν να επιλέξουν και τους πιο ικανούς, τότε θα αυξηθεί εποικοδομητικά η εκλογική αντιπαράθεση.

Στον χώρο της Ν. Δημοκρατίας η προσπάθεια για την ύπαρξη ενός και μόνου ψηφοδελτίου είναι πάρα πολύ δύσκολη, τόσο στο Ναύπλιο όσο και στο Άργος. Στην πρωτεύουσα του νομού είναι απολύτως βέβαιο πως θα υπάρξουν δύο ψηφοδέλτια που θα προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ, ένα του νυν δημάρχου Ναυπλιέων Παναγιώτη Αναγνωσταρά και ένα του πρώην συνεργάτη του στα δημοτικά θέματα, κ. Χρήστου Γραμματικόπουλου, εμπλουτισμένα φυσικά και τα δύο με άτομα που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Αν στο Ναύπλιο τα πράγματα θεωρούνται δεδομένα στο Άργος πιθανόν να υπάρξουν εκπλήξεις από πλευράς ΝΔ. Οι κ. Καμπόσος, Πλατής, Κωτσοβός και Νίκας θα πρέπει να υπολογίζουν πλέον σοβαρά την υποψηφιότητα του Χάρη Μαυράκη. Η υποψηφιότητα του κ. Μαυράκη δεν έπεσε εξ ουρανού, αφού η παρουσία του στα κοινά είναι δεδομένη εδώ και πολλά χρόνια με την δραστηριοποίησή του στο ΕΒΕΑ, όπου έχασε την προεδρία στην κλήρωση!
Ο κ. Μαυράκης διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που απαιτεί η ΝΔ για τους υποψηφίους της: νέος στον χώρο της πολιτικής και άφθαρτος που να μην έχει εμπλακεί σε ενδοπαραταξιακές συγκρούσεις.
Ο ίδιος πείστηκε μετά από 6 μήνες πιέσεων πως αξίζει να μπει στην διαδικασία επιλογής υποψηφίων δημάρχων και τα πάντα πλέον θα εξαρτηθούν από τις δημοσκοπήσεις αλλά και τις πολιτικές επιλογές της ΝΔ.
Ήδη αυτές τις μέρες διεξάγεται δημοσκόπηση σε όλη την Αργολίδα από πλευράς ΝΔ για την καταλληλότητα των διαφόρων υποψηφίων δημάρχων και ως τα μέσα Αυγούστου θα έχουν επισημοποιηθεί όλα τα χρίσματα και οι στηρίξεις. Όπως και να έχουν όμως οι επιλογές της ΝΔ, κάποιοι φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν ακόμα και ενάντια στις επιλογές του κόμματός τους. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός πολυσυλλεκτικού ψηφοδελτίου, το οποίο όμως ενδεχομένως να προσκρούσει στο «κομματικό χρίσμα» και γι αυτό φαίνεται πως ο ίδιος επιλέγει την «στήριξη».
Ο κ. Δ. Καμπόσος πρόσφατα ανακοίνωσε τους πρώτους 14 υποψηφίους του ενώ συνεχίζει την έντονη παρουσία του στα κοινά, όχι μόνο του Άργους αλλά και του νέου διευρυμένου Καλλικράτειου δήμου. Όλοι οι υπόλοιποι αναμένουν τις αποφάσεις του κόμματος για να προβάλλουν την δραστηριότητά τους προς τα έξω.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «α» καταλυτική ημερομηνία για την ανακοίνωση των υποψηφίων της ΝΔ θα είναι η 20 Αυγούστου. Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι και τα δυό μεγάλα κόμματα περιμένουν το ένα τις κινήσεις του άλλου ιδιαίτερα σε «δύσκολες» περιοχές προκειμένου να ανακοινώσουν υποψηφίους νομάρχες και δημάρχους.
Σκληρή γραμμή ζητά να επιβληθεί από το κόμμα της ΝΔ ο δημοτικός σύμβουλος Λέρνας Δημήτρης Κρίγκος ώστε να μην υπάρξουν διασπαστικές κινήσεις που θα στοιχίσουν την απώλεια του δήμου. Ο δημοτικός σύμβουλος και ειδικός συνεργάτης του Νομάρχη Αργολίδας με δήλωσή του τονίζει ότι, ο υποψήφιος που θα επιλεγεί για δήμαρχος του δήμου Άργους-Μυκηναίων από το χώρο της κεντροδεξιάς πρέπει να στηριχτεί από όλους και για να διασφαλιστεί αυτό ζητά οι νυν δημοτικοί σύμβουλοι όλων των δήμων που συνενώνονται και είναι μέλη της Νέας Δημοκρατίας, να εκφράσουν σε κοινή συνεδρίαση, παρουσία των ενδιαφερομένων υποψηφίων δημάρχων, ότι θα στηρίξουν αυτόν που το κόμμα θα επιλέξει μέσα από τις διαδικασίες του.
Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα παραμένουν και εκεί πολύπλοκα, αφού στις όποιες γνωστές υποψηφιότητες μπορεί ανά πάσα στιγμή να προστεθεί και κάποιος «φυτευτός» από τα κεντρικά, αν και όσο πλησιάζουμε προς την τελική κρίση θα απομακρύνεται αυτή η πιθανότητα. Από τους μέχρι σήμερα υποψηφίους τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνουν ο κ. Γιώργος Αναγνώστου, ως πιο έμπειρος στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και ο κ. Δημήτρης Φράγκος.
Χτες το βράδυ, όλοι οι υποψήφιοι για τον νέο δήμο Άργους-Μυκηνών, είχαν κληθεί στην Ιπποκράτους στην Αθήνα για να εξεταστεί η κάθε περίπτωσή τους ξεχωριστά, αλλά και για να συζητηθεί η στάση τους στην περίπτωση που δεν επιλεγούν για υποψήφιοι δήμαρχοι.
Η χτεσινή συνάντηση δεν θα είναι και η τελική αφού θα δοθεί διερευνητική εντολή στους υποψηφίους για τον σχηματισμό ψηφοδελτίου, όπου και θα κριθούν και μέσω των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που θα τους ακολουθήσουν.
Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση και τις περικοπές στα οικονομικά των ΟΤΑ έως και 40%, η δραστηριότητα των νέων δημάρχων πιθανόν να περιοριστεί στον άχαρο ρόλο της συγκρότησης των νέων δήμων, αφού ελάχιστα έργα θα μπορέσουν να υλοποιηθούν την προσεχή τετραετία. Αυτό ίσως οδηγήσει ορισμένους νέους υποψηφίους να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους προκειμένου να διεκδικήσουν τον δήμο σε μια επόμενη περίοδο όπου θα μπορούν και πάλι να παραχθούν έργα.

Ματαιώνονται έργα στο Ναύπλιο, που επρόκειτο να δημοπρατηθούν τις επόμενες ημέρες, αλλά ο Αναγνωσταράς κάνει άλλα

Στο «ψυγείο» μπαίνουν έργα προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, τα οποία ήταν είναι έτοιμα προς δημοπράτηση, στο Ναύπλιο, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο: «για τρία έργα που είχαμε ως Δήμος εντάξει στο πρόγραμμα «Θησέας» πιθανόν να μην προχωρήσουμε στην δημοπράτησή τους. Ο λόγος είναι ότι η χρηματοδότηση κατασκευής έργων από το συγκεκριμένο πρόγραμμα πάγωσε εκ νέου, λόγω έλλειψης πόρων του κράτους».
Πρόκειται για την ολοκλήρωση της αποχέτευσης στα Λευκάκια, για πεζοδρόμια και ηλεκτροφωτισμό στο Ν. Βυζάντιο και για την διαμόρφωση των οδών Καλαμάτας, Τριπόλεως και κάθετων.
Το δυσάρεστο νέο δείχνει πλέον ότι η οικονομική κρίση, αρχίζει να χτυπά αλύπητα και τους δήμους αφού μεγάλο μέρος της χρηματοδότησής τους το περιμένουν από το κράτος.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΚΕ, το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Θησέας», βρίσκεται στο κόκκινο. Μέχρι στιγμής έχει χρηματοδοτηθεί μόνο με θεσμοθετημένους πόρους των δήμων, ενώ δεν έχει εισρεύσει ακόμη στο ταμείο η συμμετοχή του κεντρικού κράτους, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.
Στις 20 Μαΐου είχε ζητηθεί από τους δήμους να προχωρήσουν μελέτες και να εντάξουν έργα μέχρι 31 Αυγούστου. Όμως στις 22 Ιουνίου ήρθε νέα επιστολή στους δήμους που ανέφερε ότι δεν μπορούν να ενταχθούν τα έργα γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα. Και όλα αυτά επειδή δεν είχε συνεδριάσει η επιτροπή παρακολούθησης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ ομόφωνα αποφάσισε στο αμέσως προσεχές διάστημα - και μετά την αναμενόμενη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την ερχόμενη εβδομάδα - να δημοσιοποιήσει αναλυτικά τις θέσεις και τις προτάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των δήμων, οπότε και θα καθορίσει και τη στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το θέμα.
Η ΚΕΔΚΕ ζητά όσοα έργα μπορούν, να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ ενώ παράλληλα προτείνεται από τα αδιάθετα του ΕΣΠΑ να ενισχυεθεί το ταμείο δημοσίων επενδύσεων, για να χρηματοδοτηθούν από εκεί όσα έργα βρίσκονται πιθανός σε εξέλιξη από τον «Θησέα».
Επίσης η ΚΕΔΚΕ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη να πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο της Αυτοδιοίκησης με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων.
Πρόβλημα ωστόσο αρχίζει να παρουσιάζεται και με τις εισπράξεις τελών από πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους, μιας και πολλοί επαγγελματίες δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Και όλα αυτά μέσα στην προεκλογική περίοδο που οι δήμαρχοι θέλουν να παρουσιάσουν έργο προς τους ψηφοφόρους τους.
Ο δήμαρχος Ναυπλίου πάντως, με αφορμή την ανακοίνωση των δυσάρεστων νέων για το πάγωμα των συγκεκριμένων έργων λόγω της αδυναμίας του κράτους να δώσει τα χρήματα του «Θησέα», τονίζει ότι: «ο Δήμος μας με τα έργα που έχει σε εξέλιξη, αλλά και με αυτά που τώρα δημοπρατούνται όχι μόνο καλύπτει ανάγκες του Δήμου και των Δημοτών αλλά δίνει και εργασία σε ανθρώπους που απασχολούνται στα δημόσια έργα, την στιγμή που ο κλάδος αυτός περνάει κρίση».
Ταυτόχρονα στο ίδιο δελτίο τύπου υπενθυμίζονται προς τους δημότες τα έργα που δημοπρατούνται τελικά μέσα στο καλοκαίρι, τα οποία είναι: ασφαλτοστρώσεις σε Πυργιώτικα, Λευκάκια και στην ευρύτερη περιοχή του δήμου και ανάπλαση περιοχής Αγίων Πάντων στην Πρόνοια. Επίσης, δημοπρατήθηκαν την περασμένη εβδομάδα ασφαλτοστρώσεις στην Άρια
Τον Αύγουστο ανακοινώθηκε ότι θα δημοπρατηθεί η ανάπλαση της οδού Καποδιστρίου στο παλιό Ναύπλιο, ενώ ετοιμάζεται και η δημοπρασία για την διευθέτηση του χειμάρρου στα Πυργιώτικα, ώστε κατόπιν να κατασκευαστεί γήπεδο 5Χ5.
Σχετικά με την πλακόστρωση των οδών μεταξύ Αμαλίας και Μπουμπουλίνας στην περιοχή Αγίου Νικολάου στην παλιά πόλη, ανακοινώθηκε ότι γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της περιφέρειας Πελοποννήσου, που αναφέρεται σε αστικές αναπλάσεις.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ