Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

8/7/10

Πού θα πάνε τα σκουπίδια το άλλο Σάββατο;

Εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει η κυβέρνηση στους δήμους, για να κλείσουν τις χωματερές. Το τελευταίο και τέταρτο κατά σειρά τελεσίγραφο που βρίσκεται στα συρτάρια των δημάρχων ζητάει από την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι την επόμενη Παρασκευή (16 Iουλίου) να κλείσουν και οι περίπου 300 χωματερές που υπάρχουν ακόμα, επίσημα, άλλα και τις 450 ανενεργές που δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί προκειμένου να μην πληρώσουμε το πρόστιμο των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον. Η καταληκτική προθεσμία που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια μέρα μετά, δηλαδή το επόμενο Σάββατο 17 Ιουλίου.


Η Αργολίδα και η Πελοπόννησος γενικότερα είναι στο στόχαστρο της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού τα ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση επίλυσης του θέματος των σκουπιδιών είναι ελάχιστα και αποσπασματικά. Συχνές είναι οι φωτιές στους σκουπιδότοπους κοντά ή μακριά στις πόλεις, ενώ η λειτουργία των περισσότερων δεματοποιητών, που επρόκειτο να αποτελέσουν προσωρινή λύση, όλο και κάπου σκαλώνει.

Όπως η προηγούμενη κυβέρνηση έτσι και η νυν, μέσω της υπουργού Περιβάλλοντας Τίνας Μπιρμπίλη διαμηνύει στους δημάρχους, ότι το πρόστιμο θα μετακυλήσει στους δήμους. Και αυτό το ενδεχόμενο πλέον είναι περισσότερο από ποτέ ορατό, για έναν επιπλέον λόγο. Ο λόγος αυτός έχει να κάνει με το Μνημόνιο, που δεν πρόκειται να επιτρέψει στην κεντρική κυβέρνηση να πληρώσει τα «σπασμένα» αντί των δήμων. Επομένως όσο κι αν αγνοήθηκαν τα προηγούμενα τελεσίγραφα από τους ΟΤΑ, φαίνεται ότι τώρα δεν θα συμβεί το ίδιο και ο «Καλλικράτης» θα βρει τους δήμους υπερχρεωμένους να πληρώνουν καθημερινά πρόστιμα. Ο κίνδυνος δε, να πληρώσουν οι πολίτες μέσω των δημοτικών τελών τα πρόστιμα είναι μεγάλος.

Μάλιστα όπως διαρρέει, η Tίνα Mπιρμπίλη απειλεί ότι θα στείλει τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος για ελέγχους και πρόστιμα.

Η Αργολίδα φαίνεται ότι αποτελεί το πλέον κακό παράδειγμα στο θέμα των σκουπιδιών, τόσο για την Πελοπόννησο, όσο και για όλη την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση φυσικά.

Η Καραθώνα που πριν μια εβδομάδα καιγόταν ξανά, πάνω από την μοναδική παραλία λουομένων του Ναυπλίου, πρώτη και καλύτερη… Πριν λίγες ημέρες τα σκουπίδια που καίγονταν, για πολλοστή φορά, έπνιξαν το Ναύπλιο από τον καπνό.

Ανάλογη είναι η κατάσταση με την χωματερή του Άργους, δίπλα σε αυτήν της Νέας Κίου, όπου θάβονται καθημερινά σκουπίδια.

Η λειτουργία του δεματοποιητή κωλυσιεργεί λόγω της διαφωνίας Ναυπλίου και Άργους για τον χώρο αποθήκευσης των σύμμεικτων σκουπιδιών, που προκύπτουν μετά την περιτύλιξη από τους δεματοποιητές.

Στην Ερμιονίδα, ο δεματοποιητής είναι έτοιμος, αλλά ακόμα λειτουργούν τρεις χωματερές, όπου και εκεί καίγονται σχεδόν καθημερινά σκουπίδια.

Επίσης, σε όλο το νομό υπάρχουν και άλλες εντελώς ανεξέλεγκτες χωματερές.

Και φυσικά, κάθε τόσο νέες καταγγελίες γίνονται για καινούργιους παράνομους χώρους εναπόθεσης ή ταφής σκουπιδιών, αλλά κανείς δεν συγκινείται ούτε καν όταν δημοσιοποιούνται με καταγγελίες στον τοπικό τύπο.

Υπολογίζεται ότι στους πέντε νομούς της Πελοποννήσου, δηλαδή σε Αργολίδα, Mεσσηνία, Λακωνία, Aρκαδία, και Kορινθία εξακολουθούν να λειτουργούν 79 σκουπιδότοποι, στους οποίους καταλήγουν κάθε χρόνο περισσότεροι από 300.000 τόνοι σκουπιδιών.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ