Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/9/10

Κι αν έρθουν οι Εμίρηδες;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου


ΟΤΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 40 χρόνια ξεσηκωνόταν όλο το Ναύπλιο, μαζί με την Μαργαρίτα Παπανδρέου - μητέρα του σημερινού πρωθυπουργού κατά της παραχώρησης της Καραθώνας σε Γάλλους επενδυτές, κανείς δεν φανταζόταν ότι τόσα χρόνια μετά, θα επιχειρείτο το ίδιο και κανένας δεν θα ξεσηκωνόταν.

ΤΑ ΠΑΝΤΑ όμως έχουν αλλάξει. Ακόμα και αυτοί που κάποτε επαναστατούσαν σε τέτοιες πρακτικές, σήμερα ίσως να έχουν αλλάξει μυαλά είτε λόγω της οικονομικής κρίσης, είτε επειδή έτσι τους αρέσει, είτε τέλος πάντων επειδή έτσι επιβάλλει η νέα …τάξη πραγμάτων.

ΑΡΑΒΕΣ, Ασιάτες, Κινέζοι και κάθε λογής «χρυσοί» επενδυτές –σύμφωνα με το ρεπορτάζ – έχουν βάλει σήμερα στο μάτι όχι μόνο την Καραθώνα, αλλά και άλλα «φιλέτα» της Αργολίδας για να τα αξιοποιήσουν. Και ταυτόχρονα το Ελληνικό κράτος φαίνεται διατεθειμένο αυτή τη φορά να τους διευκολύνει με κάθε τρόπο, για να υλοποιήσουν αφενός τα σχέδιά τους και αφετέρου για να προσθέσει κι άλλα χρήματα στα άδεια ταμεία, μπας και κάποτε η χώρα αυτή ξεχρεώσει και απαλλαγεί από την Τρόικα.

ΗΡΘΕ ΤΕΛΙΚΑ η ώρα οι σθεναρές και μεμονωμένες αντιδράσεις που είχαν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια για απλά θέματα (όπως για το αν θα τοποθετηθούν καντίνες στον αιγιαλό) να καμφθούν, χάριν της οικονομικής κρίσης; Ήρθε τελικά η ώρα να ξεπουληθούν ολόκληρες εκτάσεις στο όνομα της αξιοποίησης, για να βγει από το αδιέξοδο η χώρα;

ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ αυτόματα ένα σωρό ερωτήματα… Αν η Καραθώνα, το Μπούρτζι, η Βερβερόντα, οι εκτάσεις στο Τολό ή στην Ερμιόνη, οι τουριστικές εγκαταστάσεις στην Επίδαυρο ή στις Μυκήνες και ότι άλλο διαθέτει υπό την προστασία του το δημόσιο εκποιηθούν, εκτός από τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα ταμεία, θα υπάρξει και μακροπρόθεσμο όφελος για τις τοπικές κοινωνίες ή όχι; Ποιά θα είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη για την Αργολίδα σε μια τέτοια προοπτική; Θα γίνει σε λίγα χρόνια μια αξιοζήλευτη περιοχή για τους τουρίστες με τυχερούς κατοίκους ή μια αξιοζήλευτη περιοχή με τους ιθαγενείς να κρυφοκοιτούν την ανάπτυξη των άλλων από τις παράγκες τους;

Εγκληματική αδιαφορία για τον τρόπο των συνενώσεων

Άρθρο του Άκη Ντάνου


ΦΟΒΟΜΑΣΤΑΝ πως και αυτό θα συνέβαινε. Η οικονομική κρίση θα αποσπούσε και θα συνεχίσει να αποσπά την προσοχή μας από ζητήματα περιβάλλοντος και προστασίας των κοινωνικών δομών. Η προχειρότητα με την όποια για τόσα χρόνια αντιμετωπίζαμε τόσο σοβαρά προβλήματα, επανέρχεται ενισχυμένη από τον ωχαδερφισμό μέσα στην οικονομική κρίση.

ΦΟΒΟΜΑΣΤΑΝ πως και αυτό θα συνέβαινε. Η έλλειψη ενδιαφέροντος για την συμμετοχή στα ψηφοδέλτια θα οδηγούσε σε υποβάθμιση της πολιτικής και τον περεταίρω παραγκωνισμό του πολίτη από τα κέντρα αποφάσεων. Η νέα διοικητική διαίρεση με τον Καλλικράτη, δεν θέτει σε κίνδυνο υποβάθμισης της μικρές συνενούμενες με τις μεγάλες διοικητικές κοινότητες, αλλά τον τρόπο άσκησης εξουσίας σ` αυτές.

ΦΟΒΟΜΑΣΤΑΝ πως και αυτό θα συνέβαινε. Τα δύο μεγάλα κόμματα να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα κατάρτισης των ψηφοδελτίων τους, σε αντίθεση με τα αριστερά κυρίως κόμματα στην Αργολίδα, που η πολυδιάσπαση τα έχει οδηγήσει σε αδράνεια. Απ` την αρχή του έτους είχαμε επισημάνει το πρόβλημα κατάρτισης των ψηφοδελτίων της αριστεράς, πλην φυσικά του ΚΚΕ που θα «ανέστηνε ακόμα και πεθαμένους» προκειμένου να έχει το «καταδικό του» ψηφοδέλτιο απέναντι στην αριστερά του ευρωμονόδρομου.

ΦΟΒΟΜΑΣΤΑΝ πως και αυτό θα συνέβαινε. Οι αλλοδαποί εκτός ΕΕ συμπολίτες μας για πρώτη φορά απέκτησαν δικαίωμα ψήφου, αλλά καμία δημοτική κίνηση στο νομό μέχρι τώρα δεν είχε το θάρρος να βγει μπροστά για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους στην εργασία, την μόρφωση, στην συμμετοχή τους στα πολιτικά τεκταινόμενα μιας περιοχής στην οποία δεν γεννηθήκανε αλλά επέλεξαν από μόνοι τους για να ζήσουν.

ΦΟΒΟΜΑΣΤΑΝ πως και αυτό θα συνέβαινε. Θα αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς, έχοντας αποξενώσει τα διαμερίσματα από τα κέντρα απόφασης. Ακριβώς όπως ο Ίβηρας Βυζαντινός αυτοκράτορας Θεοδόσιος καταργούσε τις κοινότητες και τα εκκλησιαστικά κέντρα του ελληνισμού παρά τις αντιδράσεις των φιλοσόφων που του επεσήμαναν την αναγκαιότητα ύπαρξής τους για την συγκέντρωση πόρων. Από 1ης Ιανουαρίου, όταν δεν θα έχουν ενοποιηθεί ούτε καν τα δημοτολόγια, πόσο μάλλον οι οικονομικές υπηρεσίες των δήμων, η κατάρρευση θα είναι θέμα ωρών και τότε θα επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά το «ΦΟΒΟΜΑΣΤΑΝ πως και αυτό θα συνέβαινε», αλλά θα είναι πλέον αργά.

Είναι να μην σου τύχει

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου


Ο Νίκος ο καφετζής είδε από μακριά να έρχεται ο μπάρμπα Κώστας «ο ιστοριάκιας». Πήγε να του ετοιμάσει τον βαρύ γλυκό στο ημίχοντρο φλιτζάνι. Ο μπάρμπα Κώστας πήρε την θέση δίπλα στην μεγάλη πόρτα. Ο μπάρμπα Κώστας ήταν 84 χρονών και δεν είχε πιεί ούτε ασπιρίνη. Χρειαζόταν 4- 5 βαρύ γλυκούς καφέδες την ημέρα και περίπου από μισό λίτρο κρασί στο μεσημεριανό και στο βραδινό του φαγητό. Τα μυστικά του για να φθάσει σε αυτή την ηλικία και με τέτοια ζωντάνια όπως έλεγε ήταν το καλό φαί, ο μεσημεριανός ύπνος και το γεγονός ότι δεν κράταγε τίποτα μέσα του, ότι είχε μέσα του το έβγαζε είτε χαρά είτε λύπη είτε θυμό. Το παρατσούκλι «ιστοριάκιας» του βγήκε γιατί όταν του έκαναν μια ερώτηση απαντούσε με μια ιστορία.

- Μπάρμπα Κώστα πως τα βλέπεις τα πράγματα με τις εκλογές;

- Είναι να μην σου τύχει!!!

Η άσχετη ατάκα που έλεγε πολλές φορές σε σχέση με αυτά που τον ρωτούσαν ήταν και ο τίτλος της ιστορίας που ήθελε να διηγηθεί. Ήξερε και ο ίδιος να τονίζει μαστόρικα τις λέξεις του και μέχρι να τελειώσει την πρόταση του είχαν γυρίσει αμφιθεατρικά οι καρέκλες γύρω του.

-Λοιπόν πριν πολλά χρόνια στο Ορεινό χωριό ζούσαν δυο αδέλφια ο Μήτσος και ο Γιώργος. Ο Μήτσος παντρεύτηκε μια καλή κοπέλα και ζούσε μια αρμονική ζωή ο Γιώργος δεν έβρισκε κοπέλα από τα μέρη του και πήρε μια μεγαλοκοπέλα από το Μεγαλοχώρι αλλά του βγήκε λίγο στριφνή. Μετά το «Ησαΐα χόρευε» στο ταψί τον χόρευε αυτή για όσα χρόνια ζήσανε μαζί. Ευτυχώς ο Γιώργος ήταν άνθρωπος της υπομονής και θεοσεβούμενος όπως ήταν πίστευε ότι όλα είχαν τον σκοπό τους. Ο Μήτσος από την άλλη ήταν διαφορετικός δεν πίστευε ούτε στο μοιραίο, ούτε στο τυχαίο. Πίστευε ότι ο ίδιος μπορεί να κουμαντάρει την ζωή του.

Ήταν Δευτέρα πρωί και ο Μήτσος και η Κατίνα δούλευαν στο χωράφι, λίγο καθυστερημένος έφτασε στο μονοπάτι για το δικό του χωράφι ο Γιώργος. Το σκυφτό κεφάλι, το αργό θλιμμένο βήμα του έδωσαν τα σημάδια στον Μήτσο.

- Τι έγινε ρε Γιώργη;

- Τίποτα (δεν ήθελε και να μιλήσει μπροστά στην νύφη του)

- Η λεγάμενη, η αριστοκράτισσα πάλι;

- Είναι να μην σου τύχει Μήτσο.

- Είναι να μην το αφήσει να σου τύχει Γιώργηηη ένα και ένα κάνουν δυο.

- Καλά καλημέρα.

Καθώς άκουγε τα δυο αδέλφια ή Κατίνα χαμογέλασε.

- Μήτσο μου να πάω στο σπίτι να φέρω το κολατσιό μας γιατί το ξέχασα.

- Να πάς και να έρθεις στο φτερό , έχουμε δουλειά δεν θα κόβουμε βόλτες δευτεριάτικα.

- Εντάξει Μήτσο μου .

Καθώς απομακρυνόταν ο Γιώργης γύρισε πίσω το κεφάλι του, με το βλέμμα του ήταν σα να έλεγε στον αδελφό του, τυχερός είσαι με την γυναίκα που σου έτυχε. Αλλά το βλέμμα του Μήτσου του έλεγε είδες πως την έχω στρώσει εγώ την δικιά μου. Έβαλε φτερά στα πόδια της και σε χρόνο μηδέν ήταν πίσω η Κατίνα και στρώνεται στο σκάλισμα του χωραφιού. Ξαφνικά η Κατίνα έβγαλε μια απότομη κραυγή .

- Ο Χριστός και η Παναγία δεν είναι δυνατόν.

- Τι έπαθες μωρέ Κατίνα ( Της λέει ο Μήτσος με αυστηρή φωνή)

- Έλα Μήτσο μου να δεις.

Και τι να δει ο Μήτσος φυτεμένο δίπλα από ένα μαρούλι ήταν ένα ψάρι με το κεφάλι μέσα στο χώμα ένα μπαρμπούνι!!! Γυρίζει πάνω ο Μήτσος κοιτάει τον ουρανό ψηλά, μπροστά πίσω , δεξιά αριστερά, ξάστερος, αποκλείεται να το έφερε κανένα σύννεφο ή κανένας ανεμοστρόβιλος. Σκύβει το κεφάλι κάτω και αρχίζει να τρελαίνεται.

- Αμάν ρε Κατίνα και άλλο εδώ στις πιπεριές.

- Μήτσο μου και άλλο ένα εδώ.

Τελικά μάζεψαν οκτώ μεγάλα μπαρμπούνια.

Το απομεσήμερο ο αδελφός του ο αδελφός του δεν ήθελε να ξανακάνει πάλι την ίδια κουβέντα με τον Μήτσο και πήγαινε για το σπίτι του από το κάτω μονοπάτι, αλλά τον είδε με την άκρη του ματιού του ο Μήτσος.

- Ρε Γιώργηη έλα το βράδυ να φάμε ψάρια να πιούμε και ένα ποτήρι.

- Καλά και γιατί δεν μου το είπες το πρωί;

- Πριν από λίγο τα μάζεψα!!!

- Ρε τρελάθηκες τελείως;

- Έλα το βράδυ και τα λέμε.

Το βράδυ ο Μήτσος και Γιώργης κουβέντιαζαν για ότι συνέβηκε το πρωί, αλλά ο Γιώργης δεν μπορούσε να πιστέψει το ψάρεμα στο χωράφι.

- Περίμενε και θα δεις του λέει ο Μήτσος

- Ρε Κατίνα τηγάνισε ότι μαζέψαμε το πρωί στο χωράφι.

- Να τα τηγανίσω ; Είσαι σίγουρος Μήτσο μου ;( Του φώναξε από μέσα η Κατίνα. )

- Ναι ρε γυναίκα και βάλε και λίγο μυτζήθρα από πάνω.

Σε λίγο φθάνει η Κατίνα με δυο απλάδες την μία πάνω στην άλλη και την αφήνει πάνω στο τραπέζι. Ο Γιώργης άρχισε να τα χάνει , η Κατίνα φαινόταν ότι κουβαλούσε μια απλάδα ψάρια.

- Έλα άνοιξε και πάρε ένα μπαρμπούνι λέει ο Μήτσος στον Γιώργη.

Ανοίγει ο Γιώργης και τι να δει. Μια απλάδα γεμάτες χόρτα πικρούνες που αφού τις είχε βράσει η Κατίνα, τις πέρασε και από το τηγάνι όπως είπε ο Μήτσος ο αφέντης και έβαλε και από πάνω και μυτζήθρα.

- Ρε αδελφέ δεν λες της Κατίνας να φέρει και ένα πιάτο να πετάω τα κόκκαλα, πάντως ωραίο το αστείο σου!!!

- Ρε Κατίνααα έλα δω αμέσωωωωωως

- Τι μαζέψαμε το πρωί από το χωράφι;

- Πικρούνες άντρα μου.

Ο Γιώργης έχει πέσει ξερός από τα γέλια γιατί νομίζει ότι είναι και οι δυο συνεννοημένοι για το αστείο.

- Να ΄στε καλά ρε παιδιά γέλασε το χείλι άντε γεια σας. ( Πίνει ένα ποτήρι κρασί και φεύγει )

- Ρε γυναίκα το πρωί δεν μαζέψαμε 8 μπαρμπούνια από το χωράφι.

- Μήτσο μου ψάρια στο χωράφι ; Μήπως δεν είσαι καλά , μήπως έπεσες πουθενά;

- Ρε γυναίκα δεν μαζέψαμε ψάρια από το χωράφι;

Ο Μήτσος την κοίταζε σαν χαμένος, είχε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Σαν να ζούσε εκτός πραγματικότητας

- Ρε δεν βγάλαμε 8 μπαρμπού….( εκείνη την στιγμή από την κουζίνα του ήρθε μια μυρωδιά τηγανητού ψαριού , σαν ναυαγός που βρήκε σανίδα να πιαστεί τρέχει μέσα στην κουζίνα. ) Τι είναι αυτά ρε γυναίκα; Δεν είναι οχτώ μπαρμπούνια ;

- Ναι Μήτσο μου 8 μπαρμπούνια είναι .

- Και δεν τα βρήκαμε φυτεμένα στο χωράφι το πρωί;

- Όχι Μήτσο μου από τον θείο σας τον Κώστα τα πήρα στην λαϊκή το Σάββατο.

- Και αυτά που ξεφυτέψαμε το πρωί;

- Αυτά ήταν να μην σου τύχει ….Μήτσο μου Του είπε με ένα πονηρό βλέμμα η Κατίνα .

Τότε ο Μήτσος κατάλαβε το αστείο που του έστησε η Κατίνα ….είχε και λίγο δίκιο ο Αδελφός του είναι και να μην σου τύχει.

- Καλά και που κολλάει με τις εκλογές ρε Μπάρμπα Κώστα;

- Κολλάει ρε γιατί η Κατίνα η εξουσία είναι πονηρή , αντί να μας αφήσει να γίνουμε ψαράδες για να βγάζουμε τα ψάρια μας να ζούμε , μας φυτεύει και μας τάζει ψάρια στα χωράφια που μας θέλει σκλάβους. Μας υπόσχεται μπαρμπούνια μέσα στα χωράφια και εμείς μένουμε σκλάβοι της ανόητης ελπίδας. Και κάθε τέσσερα χρόνια μπαρμπούνια μας τάζουν αλλά στο τέλος με λίγες πικρούνες τα βγάζουμε πέρα. Άντε να μας ρίξουν και λίγο μυτζήθρα για να ξεγελάσουμε την πείνα μας.

- Α ρε μπάρμπα Μήτσο πάλι το ταίριαξες

- Εγώ το ταίριαξα εσύ εργάτη κατά που θα ταιριάξεις την ψήφος σου;

ΣΚΙΤΣΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

29/9/10

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 30.9.2010 σε τίτλους

• Επέλαση Εμίρηδων. Βάζουν στο …μάτι την Αργολίδα οι Άραβες


• Τατούλης, Δράκος: Φαντομάδες υποψήφιοι, ξελιγώνονται στα χιλιόμετρα χωρίς να βλέπουν ψηφοφόρους

• Έχε γεια Αργολίδα. Ο Μανώλης αντιπεριφερειάρχης στην Αθήνα

• Δεν πουλιέται το αεροδρόμιο στο Πορτοχέλι

• Μερική πολεοδόμηση στην Δαλαμανάρα

• Αλλαγή, ανατροπή και πολυσυλλεκτικότητα δείχνει το λογότυπο του Γραμματικόπουλου

• Προγραμματικές θέσεις Σαλεσιώτη

• Αναγνώστου- Καμπόσος μονοπωλούν τους υποψηφίους στον Δήμο Άργους-Μυκηνών. Στο τέλος οι εκπλήξεις

• Άλλαξε συνδυασμό ο Αναγνωσταράς

• Δημοσκόπηση στο Ναύπλιο

• Ο συνδυασμός Πετράκου

• Ο δεματοποιητής στο Άργος και τα δεματοποιημένα σκουπίδια στη Καραθώνα; Πολλά ερωτηματικά για την χωματερή

• Καμιά αντίδραση από ΠΑΠΕΛ για τις αλλαγές

• Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου: Μυωπική απόπειρα στυγνής φορολογίας η περαίωση

• Η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας που θα μπορούσε να γίνει στην Αργολίδα. «Ένας άλλος κόσμος είναι εδώ»

• Εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών

• Σύσκεψη για την Αγροτική Πολιτική



ΑΡΘΡΑ:



• Κι αν έρθουν οι Εμίρηδες; Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

• Εγκληματική αδιαφορία για τον τρόπο των συνενώσεων. Άρθρο του Άκη Ντάνου

• Είναι να μην σου τύχει. Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου



ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ:



• Τον «σφάζει» με το γάντι

• Δίγλωσση νομαρχία

• Νέα τιμή στο νερό

• Ανακύκλωση



ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:



• Μια ζωή Πετρίδης. Ο μουσικός παραγωγός έγινε ταινία και προβάλλεται στο Τριανόν

• Σαξόφωνο στο Τριανόν

• Συνάντηση συγγραφέων στο Ναύπλιο

• Το βιβλίο «Ιωάννης και Θεοδόσιος Ζυγομαλάς»

• Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης άνοιξαν

• Εκλογές στους Αδέσποτους

• Το Λεύκωμα του Νέου Σχολείου

• Μαθήματα χορού

• Έκθεση τροχαίας



ΙΑΤΡΙΚΑ:



• Οσφυαλγία: Πρακτικές οδηγίες



ΣΚΙΤΣΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ:



• Καβάφησ ή δεν τα βάφεις



ΑΝΕΚΔΟΤΟ:

• Οι αποζημιώσεις



ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 30.09.2010

27/9/10

Η έκδοση 23.09.2010

26/9/10

Σοκ στο Ναύπλιο. Πουλούσαν ωάρια σε κλινική της Αθήνας για εξωσωματικές άλλων γυναικών

Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινωνία του Ναυπλίου η είδηση για εμπορία ωαρίων που ερευνά η αστυνομία, αφού δημοσιεύματα – πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο, ενέπλεκαν μια Ρουμάνα που μένει στο Ναύπλιο. Υπήρξαν επίσης δημοσιεύματα, που ανέφεραν πληροφορίες και για γυναικολόγο από την Αργολίδα που εμπλέκετο στην υπόθεση, υποχρεώνοντας εκδιδόμενες αλλοδαπές να υποβάλλονται σε ορμονοθεραπεία και στη συνέχεια σε διαδικασία λήψης ωαρίων, κάτι το οποίο όμως διαψεύδεται κατηγορηματικά.


Φαίνεται ωστόσο ότι η αστυνομία ασχολήθηκε και με την Αργολίδα, αφού καταγγέλθηκε ότι μια Ρουμάνα που μένει στο Ναύπλιο πούλησε ωάρια στην Αθήνα. Έτσι φούντωσαν και τα σενάρια στον Τύπο για την περιοχή μας.

Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ που αναπαράχθηκε διανθισμένη με διάφορες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, δημιούργησαν ουσιαστικά την ανησυχία στην περιοχή. Η ανακοίνωση της αστυνομίας που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή αναφέρει: «Από τη Δ.Α.Α./Υ. A . O . E ./ Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, σε συνεργασία με τις Βουλγαρικές Αρχές, εξαρθρώθηκε διεθνής οργάνωση εμπορίας ανθρώπων, η οποία διακινούσε άτομα, από την Βουλγαρία στην Χώρα μας, με σκοπό τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση και την εμπορία οργάνων τους (ωαρίων).

Συνελήφθησαν συνολικά επτά (7) άτομα εκ των οποίων δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Βουλγαρίας, ηλικίας 25 και 26 ετών, δύο (2) αλλοδαπές, υπήκοοι Ρουμανίας, ηλικίας 26 και 36 ετών και ένας (1) ημεδαπός, ηλικίας 47 ετών, ιατρός, κατηγορούμενοι για «Εμπορία Ανθρώπων» (οργάνων) και παράβαση του Ν. περί «Εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» και δύο (2) αλλοδαποί ( άνδρας, γυναίκα), υπήκοοι Βουλγαρίας, ηλικίας 18 ετών, κατηγορούμενοι για παράβαση του Ν. περί «Εκδιδομένων επ΄αμοιβή προσώπων και άλλες διατάξεις» . Οι δύο (2) πρώτοι συλληφθέντες κατηγορούνται επιπλέον για «Σωματεμπορία» και «Μαστροπεία».

Δεν συνελήφθη και αναζητείται μία (1) αλλοδαπή, υπήκοος Βουλγαρίας, ηλικίας 20 ετών, κατηγορούμενη για «Σωματεμπορία».

Αρχές Νοεμβρίου του έτους 2009, μέλη της οργάνωσης προσέγγισαν στη Βουλγαρία 32χρονη αλλοδαπή, υπήκοο Βουλγαρίας και εκμεταλλευόμενοι την ευάλωτη θέση της και την δεινή οικονομική της κατάσταση, την έπεισαν να έλθει στη Χώρα μας, προκειμένου να εργασθεί. Στη συνέχεια αφού μεταφέρθηκε οδικώς στη Χώρα μας, από άλλα μέλη της οργάνωσης και της αφαιρέθηκαν τα ταξιδιωτικά της έγγραφα, την «πούλησαν» στην Αθήνα, αντί του χρηματικού ποσού των χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ, στον 26χρονο Βούλγαρο κατηγορούμενο.

Ο ανωτέρω, από κοινού με την 20χρονη μη συλληφθείσα ομοεθνή του δράστιδα, ασκώντας σε βάρος της έντονη σωματική και ψυχολογική βία, την εξανάγκασαν να εκδίδεται σε δρόμους και ξενοδοχεία του κέντρου των Αθηνών, παρακρατώντας δια της βίας, το σύνολο των χρημάτων που εισέπραττε.

Επιπρόσθετα την μετέφεραν σε κλινική-μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπου ο 47χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος παρέδωσε στην 37χρονη Ρουμάνα συγκατηγορούμενή του, ενέσιμα φάρμακα και την υποχρέωσαν να υπογράψει έγγραφα στην Ελληνική γλώσσα, αγνοώντας το περιεχόμενο τους.

Στη συνέχεια και επί δώδεκα (12) ημέρες της έκαναν ενέσεις και αφού στο ενδιάμεσο την είχαν οδηγήσει τρείς (3) ακόμη φορές για εξετάσεις, ο 47χρονος ημεδαπός της αφαίρεσε, εντός της κλινικής, οκτώ (8) ωάρια, έναντι αμοιβής δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, που παρέδωσε στην 37χρονη Ρουμάνα, αμέσως μετά την αφαίρεση.

Η ανωτέρω κατηγορούμενη , τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει υποβληθεί τρείς (3) φορές, με τον ίδιο τρόπο, σε αφαίρεση ωαρίων, αντί του χρηματικού ποσού των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ και έχει οδηγήσει τουλάχιστον έξι (6) ακόμη αλλοδαπές γυναίκες, στην ίδια κλινική όπου τους έχουν αφαιρεθεί ωάρια, από τον 47χρονο ημεδαπό κατηγορούμενο, έναντι της ίδιας χρηματικής αμοιβής.

Κατά τη διάρκεια έρευνας, με παρουσία δικαστικού εκπροσώπου, που έγινε σήμερα (17/09/2010), στη συγκεκριμένη κλινική-μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, προσήλθαν η 26χρονη Ρουμάνα κατηγορούμενη, συνοδεύοντας 23χρονη ομοεθνή της, με σκοπό να αρχίσει η διαδικασία αφαίρεσης ωαρίων.

Συνελήφθη άμεσα διότι όπως προέκυψε μεσολαβούσε, κατ΄ επάγγελμα, για την ανεύρεση αλλοδαπών γυναικών, τις οποίες οδηγούσε στον 47χρονο ημεδαπό, προκειμένου να τους αφαιρεθούν ωάρια, παρακρατώντας το ήμισυ της παράνομης αμοιβής που αυτός έδινε, ανάλογα με τον αριθμό των ωαρίων που αφαιρούσε.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι σε καθημερινή σχεδόν βάση, οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι παραλάμβαναν τον 18χρονο και την 18χρονη Βούλγαρους κατηγορούμενους και τους οδηγούσαν στο κέντρο των Αθηνών, όπου εκδίδονταν σε διάφορα ξενοδοχεία της περιοχής, σε πελάτες που έβρισκαν, ενώ οι ανωτέρω παρέμεναν πλησίον, προκειμένου να τους επιτηρούν.

Οι δράστες οδηγήθηκαν (17/09/2010) στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών».

Σκνίπες κατά δημάρχων

Τον φόβο των δημάρχων που επιθυμούν να ξαναθέσουν υποψηφιότητα προκαλούν οι σκνίπες, μιας και το πρόβλημα δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί με ουσιαστικά αποτελέσματα. Η νομαρχία Αργολίδας παρά τον κίνδυνο υγείας που εμφανίστηκε εφέτος με τα κουνούπια, δεν ψέκασε αφού δεν είχε προβλέψει κονδύλια για την «καταπολέμηση κουνουποειδών». Έτσι τουλάχιστον ισχυρίστηκαν οι υπεύθυνοι της νομαρχίας στο τμήμα καθαριότητας του δήμου Ναυπλίου, που απευθύνθηκε εκεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Μάλιστα ο αντιδήμαρχος Θάνος Κοτίτσας, καταγγέλλει ότι ούτε καν η επείγουσα εγκύκλιος του Απρίλη που εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας και απευθυνόταν στις νομαρχίες για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών δεν εστάλη ποτέ στον δήμο του.


Έτσι δεν έγιναν φαίνεται οι προνυμφοκτονίες την περασμένη άνοιξη, με αποτέλεσμα ακόμα και τώρα να συνεχίζεται το πρόβλημα. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν φρόντισε φέτος να συνδυάσει τις προνυμφοκτονίες και ακμαιοκτονίες, ώστε να μπορούν να υπάρξουν κάποια αποτελέσματα – λένε οι ειδικοί.

Από την διεύθυνση Υγιεινής της νομαρχίας Αργολίδας ο διευθυντής κος Καραφωτιάς δηλώνει ότι λόγω έλλειψης κονδυλίων δεν εφαρμόστηκε εφέτος στην Αργολίδα το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών.

Αποτέλεσμα είναι στο Άργος και στο Ναύπλιο, αλλά και στις περισσότερες περιοχές του νομού, να συνεχίζεται το πρόβλημα –παρότι μπήκαμε στο Φθινόπωρο - και να κινδυνεύουν οι κάτοικοι με προβλήματα υγείας. Το πρόβλημα με τα κουνούπια μεγάλωσε μάλιστα πολύ μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που σημειώθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες. Κάθε φορά που ανεβαίνει λίγο η θερμοκρασία, ο κόσμος δεινοπαθεί. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε καθ΄ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω των έντονων φετινών βροχοπτώσεων που διήρκησαν και τους θερινούς μήνες, αλλά ακόμα βρίσκεται σε έξαρση.

Τα στάσιμα νερά των πλημμυρών βοήθησαν στην πρόωρη αναπαραγωγή των κουνουπιών με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να αντιδράσει.

Με το θέμα έχει ασχοληθεί η δημοτική αρχή Ναυπλίου. Όπως λέει ο αντιδήμαρχος Θάνος Κοτίτσας ψεκασμός είχε γίνει για πρώτη φορά τον Ιούνιο. Μετά από διαμαρτυρίες κατοίκων όμως ξεκίνησε και πάλι ψεκασμός κατά των κουνουπιών την περασμένη εβδομάδα. Ειδικό συνεργείο στις 5 τα ξημερώματα κάνει επίγειες κωνωποκτονίες στις περιοχές: α) Από ΕΛΣΑΠ μέχρι Κολυμβητήριο, β) Πάρκο – παιδικές χαρές, γ) Κολοκοτρώνη έως ΟΣΕ, δ) Παραλία έως ΔΕΗ, ε) περιοχή Αγίου Αναστασίου, στ) Κανάλι στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών, ζ) Συνοικία Κούρτη, η) περιοχή νομαρχίας θ) όπου υπάρχουν κανάλια με νερά.

Παρόλα αυτά όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο εκτιμάται ότι θα υπάρχει επιτυχία μόλις κάτω του 50%. Από τον δήμο παρακολουθούνται οι πληθυσμοί των κουνουπιών και όταν απαιτηθεί νέα παρέμβαση θα ξαναγίνει.

Ανάστατοι πάντως είναι οι κάτοικοι των περιοχών που δέχονται επιθέσεις από τα κουνούπια, μιας και φοβούνται για πιθανή μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου.

Στην ανησυχία ωστόσο που έχει δημιουργηθεί για μετάδοση μέσω των κουνουπιών του επικίνδυνου θανατηφόρου ιού, δεν έχει δοθεί σαφής απάντηση.

Όπως λέει στον «Αναγνώστη» ο επιμελητής παθολόγος του νοσοκομείου Ναυπλίου κος Λαμπρόπουλος δεν μπορεί να δοθεί απάντηση αν υπάρχει ή όχι κίνδυνος μετάδοσης του ιού, αφού δεν έχει γίνει μοριακός έλεγχος.

Στα νοσοκομεία Ναυπλίου και Άργους δεν έχουν αναφερθεί πάντως κάποια περιστατικά που να προβληματίζουν τους γιατρούς. Ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που φτάνουν στα νοσοκομεία ή και σε φαρμακεία και ιδιώτες γιατρούς της περιοχής για να αντιμετωπίσουν φλεγμονές που δημιουργούνται στο σώμα τους από τσιμπήματα κουνουπιών.

Έντονες είναι ακόμα οι διαμαρτυρίες και των επαγγελματιών του τουρισμού, που λένε ότι φέτος το κακό παράγινε και έχουν πρόβλημα με τους πελάτες τους, αφού κάθε απόγευμα δεν μπορεί να σταθεί άνθρωπος στα μαγαζιά τους από τα σμήνη κουνουπιών που μαζεύονται ειδικά στα εστιατόρια πάνω από τα τραπέζια.

Στο Άργος παρότι το πρόβλημα με τα κουνούπια είναι τεράστιο και μάλιστα έχει προκαλέσει και προβλήματα σε κατοίκους ο δήμος κινείται με αργούς ρυθμούς και αναζητεί ακόμα τεχνογνωσία από τον γειτονικό δήμο Ναυπλίου και υποδείξεις από τη νομαρχία για να ξεκινήσει ψεκασμούς τις επόμενες ημέρες. Ο αντιδήμαρχος Κώστας Γκαργκάσουλας τονίζει ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η «καταπολέμηση των κουνουποειδών» και στο Άργος.

Και η Νέα Κίος ξεκινά τώρα με καθυστέρηση ψεκασμούς κατά των κουνουπιών.

Οι δήμαρχοι φαίνεται τελικά ότι φοβούνται πλέον τον καιρό, δηλαδή τις βροχοπτώσεις και τις υψηλές θερμοκρασίες, μιας και τα παράπονα από τους δημότες φτάνουν καθημερινά στα γραφεία τους. Σε πολλές γειτονιές το φετινό καλοκαίρι, αλλά και ο Σεπτέμβρης είναι μαρτυρικός για τους κατοίκους.

Οι ώρες που οι πληθυσμοί των κουνουπιών αρχίζουν να γίνονται ενοχλητικοί είναι από τις 7 το βράδυ, ενώ το πρόβλημα είναι πολύ έντονο από τις 7.30 μέχρι τις 9.30. Τις ώρες αυτές, όπως λένε οι πολίτες, στις συγκεκριμένες περιοχές δεν μπορεί ο κόσμος να σταθεί έξω. Σμήνη κουνουπιών επιτίθενται και έτσι οι περιοχές μοιάζουν ερημωμένες. Το πρόβλημα είναι έντονο ακόμη και στους δρόμους, όπου τα τζάμια των αυτοκινήτων που διέρχονται εκείνες τις ώρες γίνονται μαύρα.

25/9/10

Η μία μετά την άλλη ξεπετιόνται οι δημοτικές παρατάξεις στο Άργος

Μέχρι πριν λόγο καιρό η παράταξη του Δημήτρη Καμπόσου ήταν η μόνη που διεκδικούσε το Δήμο Άργους- Μυκηνών. Όσο όμως πλησιάζει ο καιρός για την κάλπη αυξάνουν οι συνδυασμοί που θα διεκδικήσουν τους ψηφοφόρους του Καλλικράτειου δήμου. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι, ρίχνονται στην μάχη συμπλήρωσης των ψηφοδελτίων τους.


Καμπόσος

Ήδη και πριν το χρίσμα από την ΝΔ ο Δημήτρης Καμπόσος είχε ανακοινώσει μια σειρά ονομάτων που θα αποτελούσαν τον κορμό του ψηφοδελτίου του. Το χρίσμα «υποχρέωσε» ή «απελευθέρωσε από πιέσεις» πολλά από τα στελέχη της ΝΔ να ταχθούν υπό τον Δημήτρη Καμπόσο. Ιδιαίτερα σε μικρότερους Δήμους το χρίσμα είχε θετική απήχηση και είναι θέμα ωρών να ανακοινωθούν «τρανταχτά ονόματα» από την Ν. Κίο και την Λέρνα. Ο ίδιος ο επικεφαλής του συνδυασμού έχει επισκεφτεί ακόμα και συλλόγους προκειμένου να ακούσει τις απόψεις τους πάνω σε ζητήματα περιβάλλοντος, ποιότητας ζωής, προσβασιμότητα αλλά και εργασιακά και αγροτικά ζητήματα. Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί και στις δύο κοινότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν προκειμένου να μην μείνουν ξεκομμένες από τον νέο Δήμο. Εκτός από τον Φώτη Κολεβέντη και τον Ανδρέα Θωμόπουλο, εντός των ημερών αναμένεται η ανακοίνωση του Χρ. Πετσέλη και άλλων περιφερειακών υποψηφίων που ενασχολούνται χρόνια με την αυτοδιοίκηση.

Αναγνώστου

Εντελώς υπογείως κινείται ο υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Αναγνώστου αναμένεται πολύ σύντομα να ανακοινώσει περί τους 40 υποψηφίους συμβούλους μεταξύ των οποίων πιθανόν να υπάρξει και εκπρόσωπος των οικολόγων πρασίνων. Τα προβλήματα με τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις δεν έχουν όμως ακόμα ξεπεραστεί και δεν αποκλείεται να δούμε άτομα σε άλλον συνδυασμό που θα στηρίζονται από εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους του ίδιου συνδυασμού με τον οποίο εξελέγη και ο κ. Αναγνώστου. Πέρα όμως από τον οικολογικό χώρο ο Γ. Αναγνώστου διαβλέποντας την αδυναμία της εκτός ΚΚΕ αριστεράς για τον σχηματισμό ψηφοδελτίου στράφηκε και προς τον χώρο αυτό. Ήδη η αυτοανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ρήγα Ρηγόπουλου δείχνει την διεισδυτικότητα του κ. Αναγνώστου προς τον ευρύτερο αριστερό χώρο.

ΚΚΕ

Το κομμουνιστικό κόμμα μπορεί να μην έχει πλέον προσωπικότητες του βεληνεκούς του Κώστα Βρέτου, θα προσπαθήσει πάντως να έχει μια αξιοπρεπή παρουσία βασιζόμενο κυρίως στην ευρύτερη οικονομική κριτική και φυσικά στην οικονομική κρίση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί οι συνιστώσες του στην περιφέρεια να τρώγονται και να αλληλοκατηγορούνται για μαξιμαλισμούς, σε επίπεδο Δήμων μάλλον τα βρίσκουν μεταξύ τους. Με πρωτοβουλία14 πολιτών, Αντωνόπουλος Γιώργος, Γλυκοφρύδης Πέτρος, Κοδέλας Δημήτρης, Μαραγκός Γιάννης, Μαρινάκος Στέλιος, Νικητόπουλος Δημήτρης, Ξενάκης Γιώργος, Ουλής Παναγιώτης, Παναγιωτόπουλος Γιώργος, Ράλλη Ντιάνα, Ρούμπος Γιάννης, Σιαηλή Δήμητρα, Σκούρας Γιάννης και Ψύχος Κώστας, καλείται κάθε ενεργός πολίτης και κάθε συλλογικότητα που υπάρχει σε όλους τους χώρους του νέου δήμου σε ανοιχτή συνέλευση στο εργατικό κέντρο Άργους (αίθουσα ΔΕΥΑΑΡ) την Παρασκευή στις 7 το απόγευμα, για την παραπέρα συγκρότηση της νέας κίνησης και τη συνδιαμόρφωση των προγραμματικών της θέσεων. Στο κάλεσμά τους αναφέρουν ότι παίρνουν «την πρωτοβουλία για την ίδρυση μιας νέας ενωτικής ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης στο πλαίσιο του νέου Δήμου «Άργους- Μυκηνών», στη βάση των παρακάτω απόψεων:
Στην εκτίμηση- που συμμερίζεται μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας- ότι το φθαρμένο πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε μέχρι τώρα τους τοπικούς θεσμούς και οι εντολοδόχοι των άνωθεν «χρισμάτων» (κομματικές μετριότητες ή «γραφικοί» δημαγωγοί) δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες και τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί ο νέος διευρυμένος Δήμος.
Στη πεποίθηση ότι ο νέος «καλλικρατικός» Δήμος με τον υπερσυγκεντρωτισμό του, οδηγεί σε εκμηδένιση κάθε έννοιας λαϊκής συμμετοχής στις αποφάσεις. Βαθαίνει την εγκατάλειψη ιδιαίτερα των περιφερειακών διαμερισμάτων και απειλεί με δραματική υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης (υπαρχουσών αλλά και νέων- παιδεία, υγεία) λόγω της αυξανόμενης οικονομικής ασφυξίας. Ως εκ τούτου είναι αναγκαία η προώθηση νέων συμμετοχικών διαδικασιών (λαϊκές συνελεύσεις, τοπικά δημοψηφίσματα) που θα ξαναφέρουν την Δημοτική εξουσία σε επαφή με τους απλούς πολίτες.
Στην αντίληψη ότι η Δημοτική Αυτοδιοίκηση- στις δύσκολες μέρες που ζούμε- πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια παρέμβασης σε επίπεδο θεσμικό και κινηματικό, ώστε να κατορθώσει να σταθεί συμπαραστάτης των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων που οι συνθήκες ζωής και εργασίας τους συνθλίβονται βάναυσα από τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης.
Στη θέλησή μας να συμβάλλουμε, μαζί με όλους όσους πιστεύουν- ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης- ότι για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων (χωροταξικού, ύδρευσης, ανακύκλωσης, κτλ) είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός πλατιού, συνεχούς και συνεπούς αυτοδιοικητικού κινήματος, που θα δρα για να ακουστεί, όσο το δυνατόν πιο ισχυρή, η φωνή των δημοτών στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται».

Ο Κωτσοβός

Αν και για μεγάλο χρονικό διάστημα ακουγόταν πως ο Σωτήρης Κωτσοβός θα ήταν ο εκλεκτός της Ρηγίλλης, βρέθηκε να προσπαθεί να σχηματίσει ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο με τον πρώην δήμαρχο Άργους, νομαρχιακούς συμβούλους του απερχόμενου νομάρχη Β. Σωτηρόπουλου καθώς και «παλαιότερους δημοτικούς συμβούλους» που είχαν εκλεγεί με τον Δ. Παπανικολάου. Στον συνδυασμό αυτό αναμένεται να ενταχθούν και υποστηρικτές της κεντροαριστεράς και του περιβαλλοντικού χώρου. Σε δηλώσεις του ως επικεφαλής του συνδυασμού Σ. Κωτσοβός μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Ο συνδυασμός αυτός που στηρίζεται και στελεχώνεται από μεγάλη ομάδα ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστήμονες, επαγγελματίες, νέους και υποστηρίζεται από απλούς πολίτες όλων των περιοχών του νέου Δήμου διάφορων πολιτικών χώρων, έρχεται σαν μια αυτοτελής πρόταση αυτοδιοίκησης, έξω από κομματικούς μηχανισμούς, που τελικά αγωνιούν μόνον να καταγράψουν οφέλη ή ζημιές από τέτοιες κινήσεις και αδιαφορούν για την ουσιαστική πρόοδο & ανάπτυξη του τόπου.
Η πρόθεση και η δυνατότητά μας για απόλυτα ισόρροπη και ανάλογη ανάπτυξη τόσο της κεντρικής πόλης όσο και των συνενούμενων περιοχών, δεν αποτελεί χαρισματική κίνηση ή δώρο, είναι αδιαπραγμάτευτα αυτονόητη. Θα επιμείνουμε στη διατήρηση του χαρακτήρα της κάθε περιοχής και θα συναποφασίζουμε με τους κατοίκους της για ένα ρεαλιστικά καλύτερο αύριο. Τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι συνεργάτες μου στον συνδυασμό, έχουμε αποδεδειγμένα την γνώση & τις εμπειρίες για να προχωρήσουμε άμεσα με οργάνωση, προγραμματισμό και θετικά αποτελέσματα από τον Αχλαδόκαμπο μέχρι τις Λίμνες και από την Αλέα μέχρι την Νέα Κίο.
Δεν θα μηδενίσουμε ωφέλιμες ενέργειες που έγιναν κατά το παρελθόν από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, αλλά δεν θα ξεχάσουμε να τονίσουμε τις τεράστιες ελλείψεις, κενά ή οπισθοδρομήσεις που αυτές μας κληροδότησαν». Κοντά στον κ. Κωτσοβό βρίσκεται ο Δημήτρης Πλατής και ο Βασίλης Νίκας από τους διεκδικητές του χρίσματος, ενώ θέμα ημερών φέρεται να είναι η ανακοίνωση της συμμετοχής του Δημήτρη Καρυάμη.

Πλανόδιο μασάζ στο Τολό

Οι περισσότεροι από όσους έκαναν τα καλοκαιρινά τους μπάνια στο Τολό θα είδαν κατά καιρούς τις εξαθλιωμένες Κινέζες, αλλά και Κινέζους που μέσα στο λιοπύρι αναζητούσαν πελάτες για να τους κάνουν μασάζ – η νέα μόδα που έκανε την εμφάνισή της εφέτος σε όλα τα θέρετρα. Ανάμεσα στους λουόμενους εκτός από όσους κυκλοφορούσαν πουλώντας από κρύα μπουκάλια με νερό, ομπρέλες, ρολόγια, ελικοπτεράκια και μυγοσκοτώστρες υπήρχαν και οι Κινέζες και Κινέζοι που περπατούσαν με πλακάτ ανάμεσά μας και διαλαλούσαν την πραμάτεια τους, δηλαδή μασάζ!

Ακόμα και το περασμένο Σαββατοκύριακο, που λόγω ζέστης οι λουόμενοι ξαναμπήκαν στην θάλασσα και ξεχύθηκαν στις παραλίες, υπήρχε εμπορικό ενδιαφέρον και το Κινέζικο μασάζ είχε την τιμητική του.
Μια Κινέζα αλλά και ένας Κινέζος έκαναν βόλτες πέρα-δώθε, ντυμένοι κανονικά, δηλαδή με ρούχα και όχι με μαγιό και κρατούσαν ένα χαρτόνι που έγραφε Massage και ακολουθούσε ο τιμοκατάλογος.
Το ίδιο σκηνικό παρατηρήθηκε όλο το καλοκαίρι εκτός από το Τολό, στην Κρήτη, στην Κεφαλονιά στην Σαντορίνη και σε πολλούς άλλους δημοφιλείς προορισμούς.
Ποιο μυστικό έκρυβαν όμως οι ταλαίπωρες αυτές Κινέζες και οι Κινέζοι, σε κάποιες από τις περιοχές της χώρας; Αν δούμε τα αστυνομικά δελτία του καλοκαιριού ανά την Ελλάδα, θα διαπιστώσουμε διάφορες παράνομες καταστάσεις.
Πρόσφατα οι αστυνομικές αρχές της Ρόδου σε συνεργασία με κλιμάκιο του ΣΔΟΕ έκαναν συντονισμένη επιχείρηση στις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού. Αποτέλεσμα ήταν να συλληφθούν 8 άτομα Κινεζικής καταγωγής που προσέφεραν υπηρεσίες μασάζ στους λουόμενους, χωρίς φυσικά να έχουν κάποια σχετική άδεια.
Είναι όμως μόνο η φοροδιαφυγή; Προφανώς όχι.
Η εξαθλιωμένη όψη των άτυχων μεταναστών άλλα δείχνει. Για παράδειγμα τον Αύγουστο στις παραλίες των Χανίων τρεις κακοποιοί που συνελήφθησαν, εξανάγκαζαν Κινέζους μετανάστες να εργάζονται ως μασέρ λουομένων. Οι δράστες, εκβίαζαν τους μετανάστες που δεν διέθεταν άδεια παραμονής υποχρεώνοντάς τους να εργάζονται στις παραλίες των Χανίων προσφέροντας υπηρεσίες μασάζ σε λουόμενους. Ως μηνιαίο αντάλλαγμα τους έδιναν 250 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που δεν ακολουθούσαν τις υποδείξεις τους ξυλοκοπούσαν έως ότου καμφθούν οι αντιρρήσεις τους.
Στην περιοχή της Αργολίδας ωστόσο το αστυνομικό δελτίο δεν ανέφερε οτιδήποτε σχετικό. Όσοι και όσες λοιπόν θέλετε Κινέζικο μασάζ σπεύσατε (αν βέβαια συνεχιστούν οι ζέστες και επανεμφανιστούν η Κινέζα και ο Κινέζος).
Πάντως να ξέρετε ότι στην Κίνα, το Tuina χρειάζεται 4-5 χρόνια σπουδών. Για ενήλικες, σε συνδυασμό με βελονισμό, χρησιμοποιείται στη θεραπεία δύσκολων παθήσεων όπως: ημιπληγία, αρθριτικά, Πάρκινσον, ημικρανίες κ.ά. Στην Κίνα το μασάζ διδάσκεται στα Πανεπιστήμια Παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής. Στον υπόλοιπο κόσμο (και στην Ελλάδα) διδάσκεται σε πανεπιστήμια και ιδιωτικές ιδιωτικές σχολές. Καθοδηγούμενο από τη θεωρία της κινεζικής ιατρικής, το μασάζ μπορεί να θεραπεύσει ασθένειες χωρίς τη λήψη φαρμάκων. Η δύναμη που καταβάλλεται πρέπει να είναι ισχυρή, επίμονη, καλώς κατανεμημένη κι ωστόσο ισορροπημένη, βαθειά και ακριβής. Συνήθως χρησιμοποιούνται τα χέρια αλλά καμιά φορά, και τα πόδια, ο αγκώνας και σπανιότερα κάποια ειδικά εργαλεία.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει Μπαρού

Τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αργολίδας Ραφαήλ Μπαρού, καταγγέλει το ΠΑΜΕ, για μεθοδεύσεις, με τις οποίες προσπαθεί να πετάξει έξω από το Εργατικό Κέντρο, τις ταξικές δυνάμεις.

Το ΠΑΜΕ αναφέρει τον κο Μπαρού, ως «εργατοπατέρα» και αναφέρει ότι με την πλειοψηφία φρόντισε να μη γίνουν εμπρόθεσμα οι εκλογές του Σωματείου «Τεχνιτών Οικοδόμων», βλέποντας ότι χάνει την «εποπτεία» του. Επίσης επισημαίνει το ΠΑΜΕ ότι δημιουργεί ερωτηματικά η ενέργεια της Δικαστικής αρχής, που εκδίκασε την αίτηση διορισμού προσωρινής διοίκησης που κατατέθηκε στις 9 Ιουλίου 2010, και εκδικάστηκε αμέσως στις 29 Ιουλίου με μάρτυρα τον Μπαρού. «Η απόφαση που βγήκε στις 7 Αυγούστου διόρισε προσωρινή διοίκηση της αρεσκείας του προέδρου του Εργατικού Κέντρου, τη στιγμή που η αίτηση από μέλη του Δ.Σ. που συσπειρώνονται στο Π.Α.ΜΕ αν και κατατέθηκε στις 24 Ιούνη πήρε δικάσιμο στις 3 Νοέμβρη, δηλαδή κατατέθηκε νωρίτερα και θα εκδικαστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο», τονίζεται.
Από την πλευρά του ο κος Μπαρού, με δηλώσεις του στον «α» τονίζει ότι το συγκεκριμένο σωματείο έπεσε σε αδράνεια και έπρεπε να επαναδραστηριοποιηθεί μέσω δικαστηρίου. Το δικαστήριο αποδέχθηκε τα επτά εναπομείναντα μέλη ως προσωρινή διοίκηση, η οποία εντός τριών μηνών υποχρεούται να προσφύγει σε εκλογές, ώστε να εκλεγεί μια νέα διοίκηση.
Πάντως, παρόλα αυτά το ΠΑΜΕ επιμένει αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι «Το μόνο που ενδιαφέρει τον Μπαρού και τα τσιράκια του είναι οι πλασματικές πλειοψηφίες στα σωματεία, ώστε να μπορούν, με τον δικό τους τρόπο, να απογοητεύουν τους εργαζόμενους βοηθώντας ουσιαστικά στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων που υπηρετούν».

24/9/10

Κλειστή η πόρτα για όσους δεν παρέστησαν στην πρωινή προσευχή στο Ναύπλιο

Σε μια εποχή που το σύνταγμα θεωρεί πως έχουμε ανεξιθρησκία και η επιτροπή προσωπικών δεδομένων χαρακτηρίζει το θρησκευτικό πιστεύω ως προσωπικό δεδομένο, που δεν αφορά κανέναν άλλον παρά μόνο τον ασκούντα τα θρησκευτικά του καθήκοντα, στο Ά Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου, «η πρωινή προσευχή αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος» σύμφωνα να την διευθύντρια του σχολείου.


Την Παρασκευή το πρωί όσοι μαθητές προσήλθαν καθυστερημένα, μετά την πρωινή προσευχή βρήκαν την πόρτα κλειστή και την διευθύντρια του σχολείου σαν τον Άγιο Πέτρο να κρατά τα κλειδιά και να επιπλήττει τους γονείς που καθυστέρησαν να πάνε προ της προσευχής τα παιδιά τους στο σχολείο. Φυσικά και η απόφαση για το κλείσιμο της πόρτας δεν αποτελεί αυθαίρετη ενέργεια της διευθύντριας αλλά αναχρονιστική εντολή του υπουργείου Παιδείας.

Με εγκύκλιο του (3/8/2009) το ΥΠΕΠΘ με θέμα "Λειτουργία σχολείων για το σχολικό έτος 2009-2010" υπενθυμίζει στα σχολεία τα προβλεπόμενα από τους νόμους σχετικά με την πρωινή προσευχή και την ανάρτηση της ελληνικής σημαίας. Αναφέρει σχετικά η εγκύκλιος: «Πρωινή Προσευχή – ανάρτηση σημαίας

Σύμφωνα με το ΠΔ 201/98 (ΦΕΚ 161 τ.Α΄- άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α και β και παρ. 10, εδαφ. δ.) σας επισημαίνουμε ότι:

Α. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε τάξης. Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν υποχρεωτικά στην πρωινή προσευχή και στον εκκλησιασμό και επιβλέπουν τα τμήματά τους. Οι ετερόδοξοι μαθητές παρευρίσκονται με το τμήμα που ανήκουν στο χώρο της συγκέντρωσης χωρίς να συμμετέχουν στην προσευχή, τηρώντας απόλυτη ησυχία, σεβόμενοι τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους που προσεύχονται.

Β. Επίσημη ανάρτηση της σημαίας γίνεται :

α. Την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα (από το σχολείο της πρωινής βάρδιας)

β. Τις εθνικές επετείους και τις τοπικές εθνικές εορτές

γ. Όταν κρίνεται απαραίτητο από το Σύλλογο Διδασκόντων ή ορίζεται από τις αρμόδιες αρχές».

Αν και αναχρονιστική αυτή η εγκύκλιος, εν τούτοις δεν αναφέρεται πουθενά πως η πρωινή προσευχή αποτελεί μέρος της διδασκαλίας, όπως διαφαίνεται και από την εγκύκλιο για την ασφάλεια των σχολείων πως πριν την προσευχή κλείνουν οι πόρτες του σχολείου. Σύμφωνα με Εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ, «οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υποχρεούνται να φροντίζουν, ώστε οι θύρες εισόδου-εξόδου στο χώρο του σχολείου να παραμένουν κλειστές καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.

Με αυτόν τον τρόπο διαφυλάσσεται η ασφάλεια των μαθητών και αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του».

Έτσι οι μαθητές που προσέρχονται με καθυστέρηση την ώρα της προσευχής, υποχρεώνονται να μπαίνουν από την πίσω πόρτα του σχολείου. Κατά πόσο αυτό βέβαια είναι παιδαγωγικό, αυτό είναι μια άλλη συζήτηση για την οποία μάλλον δεν ενδιαφέρεται κανείς, ούτε καν οι ίδιοι οι γονείς που φέρνουν με καθυστέρηση τα παιδιά τους στο σχολείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «α», το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται και σε άλλα δημοτικά του Ναυπλίου και καιρός είναι να βγάλει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση τους διευθυντές των σχολείων από την δύσκολη θέση, αλλά περισσότερο να απαλλάξει τους μικρούς μαθητές από ενοχικά συμπλέγματα για τα οποία τα ίδια τα παιδιά δεν έχουν απολύτως καμία ευθύνη.

Ο Μανιάτης δίνει αέριο στους υποψήφιους

Το πράσινο φως στους υποψήφιους δημάρχους της Αργολίδας, αλλά και στους Περιφερειάρχες της Πελοποννήσου, να περιλάβουν στα προεκλογικά τους προγράμματα την κατασκευή δικτύων για οικιακή χρήση φυσικού αερίου, έδωσε με νέα ανακοίνωσή του για το Φυσικό αέριο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.


Ο κος Μανιάτης ανακοίνωσε ότι «Σε 20 μήνες το φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο. Ο αγωγός διέρχεται από Άργος, Ναύπλιο».

Συγκεκριμένα η εξέλιξη στο θέμα που έχει ήδη και πάλι ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι η προκήρυξη των διαγωνισμών για την ανάθεση της κατασκευής των υποδομών μέσα στις επόμενες ημέρες από τον ΔΕΣΦΑ. Πρόκειται για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας προς την Μεγαλόπολη, καθώς και την προμήθεια των σωλήνων.

Ο αγωγός υπενθυμίζεται ότι θα διέρχεται από την ευρύτερη περιοχή του Άργους, του Ναυπλίου και της Τρίπολης, με ταυτόχρονη πρόβλεψη ειδικών βανοστασίων που θα επιτρέψουν στο μέλλον να τροφοδοτηθούν τα αστικά αυτά κέντρα με Φυσικό Αέριο.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αλλά αναμένεται η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον κο Μανιάτη που εξέδωσε την ανακοίνωση, η κατασκευή του έργου προβλέπεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2011 και να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2012, προκειμένου να είναι εφικτή η έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη, με φυσικό αέριο.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 130 εκατομμύρια ευρώ και έχει αποφασισθεί η ένταξή του στο ΕΣΠΑ. Η υπόλοιπη επένδυση θα χρηματοδοτηθεί από ίδια και ξένα κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ.

Το έργο σχεδιάστηκε με τρόπο ώστε να είναι εφικτή η μελλοντική επέκταση του δικτύου αγωγού στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου (περιοχή Πάτρας, περιοχή Καλαμάτας, περιοχή Σπάρτης), με προοπτική να ολοκληρωθεί γεωγραφικά το χερσαίο Σύστημα Υψηλής Πίεσης και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε μία εξέλιξη προφανούς αναπτυξιακής σημασίας για την περιοχή.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, σε δηλώσεις του επεσήμανε: «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, από την πρώτη στιγμή, έθεσε ως πολιτική και αναπτυξιακή προτεραιότητα για την Πελοπόννησο την υλοποίηση του αγωγού της. Μέσα στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι αναπτυξιακές μας δεσμεύσεις στους κατοίκους της Αργολίδας γίνονται πράξη».

Χοάνη για Σαραβάκο ο Τατούλης

Ο ανεξάρτητος συνδυασμός «Νέα Πελοπόννησος» του υποψήφιου περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη συμφώνησε σε συνεργασία με τον ανεξάρτητο συνδυασμό «Κίνηση Πολιτών Πελοποννήσου» του πρώην νομάρχη Δημήτρη Σαραβάκου. Έτσι εξαφανίζεται πλέον από τον εκλογικό χάρτη το ψηφοδέλτιο «Κίνηση Πολιτών Πελοποννήσου» που προσπάθησε να δημιουργήσει το καλοκαίρι ο κος Σαραβάκος, προσπαθώντας προφανώς να πάρει το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας. Όπως ανακοινώθηκε από την πλευρά Τατούλη «Στόχος της συστράτευσης είναι η συγκρότηση μίας ισχυρής ευρωπαϊκής περιφέρειας, μέσα από την δημιουργική κινητοποίηση όλων των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας, από όπου κι αυτές προέρχονται. Με ρεαλιστικές θέσεις, αποφασιστικές πράξεις, διεκδικητικές ενέργειες και συγκεκριμένο επιστημονικό σχεδιασμό μπορούμε όλοι μαζί, οι πολίτες της περιφέρειας Πελοποννήσου να ανατάξουμε το σκηνικό, να δώσουμε νέα πνοή στον τόπο μας και προοπτική ευημερίας στις οικογένειες μας».


Μάλιστα όπως επισημαίνεται κατά την συνάντηση τους, οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι τα δύσκολα προβλήματα, η κρίση θεσμών και αξιών, όπως και η ανάγκη για το νέο και το διαφορετικό, απαιτούν ισχυρή συστράτευση πέρα από μικροκομματικές αντιλήψεις και μακριά από αναχρονιστικές αγκυλώσεις του παρελθόντος».

23/9/10

Όταν η ανεύθυνη πολιτεία γίνεται επικίνδυνη για τον πολίτη

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΟΥΡΕΣ σχηματίζουν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων Ναυπλίου και Άργους μικρά παιδιά και ενήλικες με φλεγμονές, επειδή κανένας δεν φρόντισε να τους προστατεύσει από τα …κουνούπια. Όσο κι αν μοιάζει με ανέκδοτο, είναι πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει εδώ στην σύγχρονη Αργολίδα και όχι σε μια τριτοκοσμική χώρα.

ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ τα κονδύλια της νομαρχίας ακόμα και για τα συνήθη ραντίσματα κατά των κουνουπιών που πρέπει να γίνονται κάθε άνοιξη – όπως παραδέχονται επισήμως οι υπηρεσίες τους, αλλά και οι δήμοι πάντα ως ουραγοί των καταστάσεων προσπαθούν την τελευταία στιγμή να φροντίσουν τους δημότες τους με «πασαλείμματα». Ποιος φρόντισε άραγε τόσα χρόνια να κλείσουν τα ανοιχτά φρεάτια ή να απομακρυνθούν τα λιμνάζοντα νερά και να αποτραπούν οι πλημμύρες; Αλλά είπαμε πάντα φταίει ο «κακός μας ο καιρός».

Η ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ της πολιτείας, την στιγμή που καιροφυλακτεί ένας επικίνδυνος ιός - αυτός του Δυτικού Νείλου, φτάνει μάλιστα σε τέτοιο σημείο που κανένας από τους …υπεύθυνους (;) φορείς να μην ξέρει τις αρμοδιότητές του. Κάπως έτσι ερμηνεύεται, πώς καταχωνιάστηκε στα συρτάρια της νομαρχίας Αργολίδας, η εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας που προειδοποιούσε από τις 29 Απριλίου 2010 για το πρόβλημα που οι ειδικοί προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθεί και προτείνονταν μέτρα αντιμετώπισης.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ λοιπόν μετά από αυτά, τα απλά άλυτα θέματα, να εμπιστευόμαστε την αυτοδιοίκηση και να βασιζόμαστε σε αυτήν; Όταν νομαρχία και δήμοι είναι ανίκανοι ακόμα και τα κουνούπια να διώξουν, τί να περιμένουμε όταν πρόκειται για μεγάλες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν αναπτυξιακά την περιοχή και όλους εμάς;

Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ τίθεται άραγε ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοέμβρη;

Είναι ζητούμενο των εκλογών η ποιότητα ζωής;

Άρθρο του Άκη Ντάνου




ΑΠΟ τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις των δημοτικών και των περιφερειακών παρατάξεων σε ένα και μόνο κοινό συμπέρασμα μπορεί να καταλήξει κανείς: για την ποιότητα ζωή ελάχιστα λέγονται και όσα λέγονται είναι μάλλον γενικόλογες υποσχέσεις και τίποτα περισσότερο.

ΦΥΣΙΚΑ ο προεκλογικός αγώνας δεν έχει καλά καλά ξεκινήσει. Ακόμα και οι συνδυασμοί βρίσκονται υπό ίδρυση. Θα πείτε, πως είναι υπό ίδρυση όταν ο επικεφαλής και οι θέσεις του είναι δεδομένος; Αυτό είναι γκρικ-ντεμόκρασι με δόσεις σταλινισμού και φασιστικής αντίληψης περί ηγέτη, όπου ένας πεφωτισμένος ξυπνά ένα πρωί και μας ανακοινώνει πως αυτός θα σώσει τον δήμο.

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ της σκέψης του φυσικά επηρεάζει και την ποιότητα ζωής. Οι συνοδοιπόροι του συμμετέχουν στους στόχους και τους στοχασμούς του Ηγέτη χωρίς να κατανοούν τις πράξεις του και ακολουθώντας τυφλή υπακοή σε όσα εκείνος αντιλαμβάνεται ως ορθά. Όποιος όμως θεωρεί εαυτόν πεφωτισμένο, μάλλον σε ψυχιατρείο παρά σε δήμο θα πρέπει να αναζητήσει τον «θώκο» του και μαζί μ` αυτόν και οι κρεμάμενοι από την σκέψη του.

ΠΩΣ όμως να πετύχεις ποιότητα σκέψης όταν οι συνθήκες που μεγαλώνει και εργάζεται κανείς είναι εχθρικές για την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση; Πόλεις όπως το Άργος, το Ναύπλιο ή το Κρανίδι, που εκ της θέσης τους και του πληθυσμιακού τους μεγέθους θα έπρεπε να είναι πρέσβεις μιας καλλίτερης ποιότητας ζωής, υποφέρουν από έλλειψη περιαστικού πρασίνου, ποιότητα πόσιμου νερού, αντιμετώπιση των οικιακών απορριμμάτων και διάλυσης του κοινωνικού ιστού που προσέφεραν οι γειτονιές.

ΠΟΥ όμως κρύβονται τα περί ποιότητας ζωής στα προγράμματα των συνδυασμών; Μήπως στις επεκτάσεις των σχεδίων πόλης; Εκεί βρίσκεται όλο το ζουμί της κακής ποιότητας της ζωής μας, αφού οι επεκτάσεις έχουν ως κίνητρο την ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της οικοδομής και εκ του νόμου υποχρεωτικά και μόνο αναφέρονται στους ελεύθερους χώρους που στο τέλος και αυτοί καταστρατηγούνται. Ας βγουν λοιπόν ευθέως οι συνδυασμοί και ας ανακοινώσουν πέρα από τα έργα βιτρίνας σε ποια σημεία αποσκοπούν για την ποιοτική και όχι κατ` ανάγκη οικονομική βελτίωση της ζωής μας.

Ποιότητα και Ποσότητα

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου



Στην πραγματική φύση δεν υπάρχουν ποιότητες, ούτε η πραγματική φύση αναγνωρίζει ποιότητες. Εκεί υπάρχουν μόνο σωματίδια που ανάλογα με την συνθήκες, τις συγκεντρώσεις σωματιδίων, τις καταστάσεις που επικρατούν και τους περιορισμούς των αισθητηρίων οργάνων αντιλαμβανόμαστε τις διαφορετικές ποιότητες.

Αυτό το θυμήθηκα με μια απρόσμενη επίσκεψη του Γιάννη στο θεραπευτήριο. Τελειώνοντας ένα παιδί το πρόγραμμα του ξαφνικά μπαίνει μέσα ένας νεαρός με μακριά μαλλιά, γένια, μπάσα φωνή, αλλά το βλέμμα του κάτι μου θύμιζε.

- Γεια σας είμαι ο Γιάννης ο Αεκάρας.

Τότε τον θυμήθηκα. Ο Γιάννης πριν οκτώ χρόνια είχε παρακολουθήσει ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα στο θεραπευτήριο γιατί αντιμετώπιζε κάποιες μαθησιακές δυσκολίες. Αγαπούσε πολύ το ποδόσφαιρο, ήταν και Αεκάρα τα είχαμε βρει μια χαρά . Από κάποιο συγγενή του έμαθα ότι πέρασε στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά για οχτώ χρόνια είχα χάσει τα ίχνη του.

-Γιάννη χρόνια και καιρούς έχω να σε δω, αγνώριστος έγινες.

-Πέρασα να σας δω, το είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου , είμαι φοιτητής πια.

-Ναι το έμαθα στο δεύτερο έτος τώρα πια.

-Όχι στο πρώτο είμαι , πέρασα στην σχολή φυσικοθεραπείας και θα τα ταιριάξω με το ποδόσφαιρο γενικά τον αθλητισμό.

Εκείνη την στιγμή μπαίνει στο άνοιγμα της πόρτας και ο πατέρας του το ίδιο μουδιασμένος όπως και την πρώτη φορά πριν οκτώ χρόνια που έφερε τον Γιαννάρα τον Αεκάρα, το ίδιο μούδιασμα στα μάτια του γονιού που δεν μπορεί να παραδεχτεί ότι ένα έξυπνο παιδί μπορεί να έχει μαθησιακές δυσκολίες.

-Καλά ρε Γιαννάρα πέρασε πριν δυο χρόνια και είσαι ακόμα στο πρώτο έτος.

-Κοιτάξτε για να τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Όταν είχαμε έρθει εδώ πριν οχτώ χρόνια μου είπατε στην πρώτη συνάντηση, αν και ήμουν μικρός τότε , ότι μόνο αν θέλω εγώ και συνεργαστούμε θα μπορέσω να αλλάξω την κατάσταση μου. Μάλιστα μου δώσατε την κάρτα σας και σας πήρα εγώ τηλέφωνο να κλείσω το επόμενο ραντεβού .

-Πολύ σωστά τα λες η τακτική μας σε αυτό το θέμα δεν έχει αλλάξει μέχρι τώρα. Μόνο αν θέλεις πραγματικά την αλλαγή τότε μόνο μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Πίσω βλέπω τον πατέρα του να δαγκώνει τα χείλη, σαν να μου στέλνει μήνυμα ότι είπα κάτι που δεν έπρεπε.

-Ε λοιπόν κοιτάξτε τι έγινε. Όταν έδωσα πανελλαδικές εξετάσεις έγραψα πολύ καλά Έκανα το λάθος και εργάστηκα πολύ σκληρά εκείνη την χρονιά . Εμένα το όνειρο μου ήταν η σχολή φυσικοθεραπείας για να τα ταιριάξω με το ποδόσφαιρο που αγαπάω πολύ.

-Μπράβο ωραία τα λες.

-Μα ελάτε κύριε Βασίλη που έγραψα πολύ καλύτερα από ότι νόμιζα και πήρα πολλά περισσότερα μόρια.

-Και που είναι το πρόβλημα με τα μόρια που πήρες ίσα ίσα που θα πήρες και καλύτερη θέση στην σχολή σου.

-Όχι δεν πήρα καμία θέση στην σχολή γιατί έχασα μια χρονιά τζάμπα στην σχολή ψυχολογίας!!!!

-Ε τώρα είναι που με μπέρδεψες τελείως.

-Όταν μάζεψα τα πολλά μόρια που να μην τα μάζευα άρχισε ο πόλεμος στο σπίτι μας. Είναι πολλά τα μόρια να πας σε ΑΕΙ η φυσικοθεραπεία είναι ΤΕΙ . Στρατιά ολόκληρη συγγενών να με καθοδηγεί για να γράψω το μηχανογραφικό. Δεν ξέρω πως αλλά με κατάφεραν. Επάγγελμα υγείας το ένα και επάγγελμα υγείας το άλλο. Γράψου και αν δεν σου αρέσει το συζητάμε . Αυτό το τελευταίο ήταν και το καλύτερο του επιχείρημα.

-Και τι έκανες τελικά

-Γράφτηκα αλλά από τις πρώτες μέρες φάνηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Ένοιωθα ξένος εκεί μέσα . Καλή σχολή αλλά τα μαθήματα δεν με τραβούσαν. Το χειρότερο άρχισα να έχω πονοκεφάλους, κάποιες φορές κοιμόμουν ώρες ατελείωτες, κάποιες φορές δεν μπορούσα να κλείσω μάτι, έγινα ευέξαπτος καυγάδιζα με το παραμικρό. Ευτυχώς που ήμουν στην σχολή ψυχολογίας και ζήτησα βοήθεια από ένα νεαρό καθηγητή κλινικό ψυχολόγο. Εκεί με κάποιες συνεδρίες κατάλαβα ότι δεν ήταν το πρόβλημα μου η φοίτηση στην σχολή που δεν ήθελα. Την ψυχική ένταση αυτή την δημιουργούσε το γεγονός ότι δεν ήμουν ειλικρινής με τον εαυτό μου, τα θέλω μου . Προσπαθούσα μέσα από αυτή την επιλογή να γίνω αρεστός στους άλλους και στους γονείς μου. Πρόδωσα τον εαυτό μου και τις αξίες μου!!!

Ο πατέρας του πίσω αμίλητος άρχισε να παίρνει ένα μελιτζανί χρώμα σαν τσακώνικη μελιτζάνα.

-Τελειώνοντας τις συνεδρίες με τον καθηγητή μου αποφάσισα να εγκαταλείψω την σχολή και να ξαναδώσω πανελλαδικές. Σε εκείνες τις κουβέντες με τον ψυχολόγο θυμήθηκα και εσάς του είπα για το πρόγραμμα που είχαμε κάνει όταν ήμουν στο δημοτικό σχολείο. Εκεί έδωσα και την υπόσχεση στον εαυτό μου ότι αν τα κατάφερνα θα ερχόμουν να σας δω. Έτσι για ένα γεια. Δεν θέλω να σας απασχολήσω άλλο για τι περιμένει και ο επόμενος. Άμα δεν την θέλεις την αλλαγή δεν μπορεί να γίνει γεια σας.

Ένα γεια μουρμούρισε και ο πατέρας του και εξαφανίστηκαν.

Μια μεσημεριανή σουρεαλιστική εικόνα αλλά ανταποκρίνεται στην σύγχρονή ελληνική πραγματικότητα. Ο σύγχρονος έλληνας δεν αναζητά τις κλίσεις, τις επιθυμίες, τις πραγματικές δυνατότητες του παιδιού του ούτε καν τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Σαν αρχαίος «φιλόσοφος» αντιλαμβάνεται ότι και η φύση αντιλαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο ποσότητες. Το ποσοτικό κριτήριο είναι αυτό που μετράει και δίνει νόημα στην καθημερινή μας ζωή. Έπιασε 100000 μόρια το παιδί μου, να γίνει γιατρός και ας λιποθυμάει στην θεά του αίματος, να γίνει αρχιτέκτονας και ας μην μπορεί να τραβήξει ούτε μια γραμμή. Ας είναι ένας δυστυχισμένος επαγγελματίας που βρίσκει παρηγοριά στα χόμπι του, τα οποία κρύβουν τις πραγματικές του κλίσεις και τις πραγματικές του επιθυμίες.

Αυτή η λογική της ποσότητας κυριαρχεί και στην πολιτική ζωή. Όλα τα μεγάλα κόμματα εστιάζουν στην ποσότητα , στο μοίρασμα της πίττας και σε υποσχέσεις για το μοίρασμα της πίττας. Έχουν λείψει από την πολιτική συνθηματολογία η αξιοπρέπεια, η εθνική περηφάνια , ο ελληνικός λόγος , ο ελληνικός ο πολιτισμός. Οι πολιτικοί μας σαν καλοί επιχειρηματίες που είναι θέλουν να αγοράσουν εξουσία και να πουλήσουν ψήφους παίζουν πολύ καλά το παιγνίδι της ποσότητας. Η αγορά ψήφων είμαστε εμείς , ο λαός, οι ψηφοφόροι που αντιλαμβανόμαστε μόνο ποσότητες. Ποσότητες μας υπόσχονται και αυτοί για να πουλήσουν τους ψήφους τους. Ακόμα και τα ΜΜΕ έχουν μπει σε αυτή την λογική, οι περισσότερες εκπομπές αναλώνονται για το αν θα πάρουμε το ένα ή το άλλο επίδομα. Οι μεγάλοι οικονομολόγοι μας αγνοούν ότι μεταξύ εποικοδομήματος και οικονομικής βάσης υπάρχει μια δυναμική σχέση. Όταν δεν έχεις ένα όραμα ένα σύνολο αξιών , όταν έχεις ένα κουτσουρεμένο εποικοδόμημα μόνο κουτσουρεμένη οικονομική βάση μπορείς να διαμορφώσεις, για να εξυπηρετήσεις ουσιαστικά αυτούς που κατέχουν το σύνολο της πίτας!!! . Η ευθύνη είναι συλλογική, ας μην ξεχνάμε ότι είναι επίκαιρο όσο ποτέ ότι οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν!!! Αν εμείς δεν αναζητήσουμε τις ανθρώπινες ποιότητες στην καθημερινή μας ζωή, αν δεν ξαναπιάσουμε το νήμα του Ελληνικού μας λόγου θα χαθούμε στο λαβύρινθο των «ποσοτικών» εξουσιών.

22/9/10

Ένα χρόνο ακόμα ψηλότερα ο «Αναγνώστης»

Ένα χρόνο ακόμα πιο ψηλά στις συνειδήσεις των πολιτών ανέβηκε η εφημερίδα σας (μας), ο «Αναγνώστης Πελοποννήσου».
Μέσα σε δύσκολες ακόμα και για τον τύπο οικονομικές συνθήκες, με το ένα μάτι να χαμογελά από τις δημοσιογραφικές μας επιτυχίες και το άλλο να κλαίει αντικρίζοντας τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης τριγύρω μας, συμπληρώσαμε το 13ο και μπήκαμε πλέον στο 14ο έτος του δημοσιογραφικού μας βίου.
Όταν οι οικονομία ενός τόπου παραπαίει είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγεις από τον εύκολο ρόλο της Κασσάνδρας, δηλαδή να προβλέπεις μόνο καταστροφές και να προσπαθείς να αναδείξεις τα λιγοστά αισιόδοξα μηνύματα για έξοδο από την κρίση.

Στεκόμενοι στο ύψος που απαιτούν οι στιγμές θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τα αίτια και τους αιτίους της τοπικής κακοδαιμονίας μας, προτείνοντας παράλληλα λύσεις για την βελτίωση των συνθηκών ζωής μας. Δεν είμαστε απλά μια εφημερίδα που ισχυρίζεται πως έχει άποψη. Έχουμε και το αποδεικνύουμε, αφού έμμεσα γινόμαστε «βοηθητικό εγχειρίδιο» διείσδυσης στα αίτια, αλλά και στις λύσεις των προβλημάτων της περιοχής.
Νερό, σκουπίδια, ενέργεια, ποιότητα ζωής, πολιτισμός, πολιτική είναι μερικοί από τους τομείς που προηγηθήκαμε στον εντοπισμό των προβλημάτων από τους τοπικούς πολιτικούς ταγούς.
Χάρη στην δική σας συμπαράσταση και προτροπή παραμείναμε πραγματικά ανεξάρτητοι, καταγράφοντας, στο μέγεθος του δυνατού, αντικειμενικά τα όσα συμβαίνουν στον νομό και την περιφέρεια.
Σας οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας και σας το ανταποδίδουμε με την υπόσχεση για περισσότερη και ποιοτικότερη δημοσιογραφική δουλειά, που θα μας ανεβάσει ακόμα πιο ψηλά στις συνειδήσεις σας.

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 23.9.2010σε τίτλους

• Σοκ στο Ναύπλιο. Πουλούσαν ωάρια σε κλινική της Αθήνας για εξωσωματικές άλλων γυναικών


• Σκνίπες κατά δημάρχων. Προεκλογικός φόβος και τρόμος τα κουνούπια που ταλαιπωρούν τους πολίτες, για τους νυν αιρετούς που ξαναβάζουν υποψηφιότητα

• Ένα χρόνο ακόμα ψηλότερα ο «Αναγνώστης». Κλαυσίγελος

• Η μία μετά την άλλη ξεπετιόνται οι δημοτικές παρατάξεις στο Άργος

• Χοάνη για Σαραβάκο ο Τατούλης

• Ο Μανιάτης δίνει αέριο στους υποψήφιους

• Επιστροφή στον Μεσαίωνα. Κλειστή η πόρτα για όσους δεν παρέστησαν στην πρωινή προσευχή στο Ναύπλιο

• Κομφούζιο με φορτηγά

• Πλανόδιο μασάζ στο Τολό

• Σε Ναύπλιο και Άργος ο Περιφερειάρχης

• Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει Μπαρού

• Τι συμβαίνει με τα νερά της Αλέας; Σοβαρότητα στην υπόθεση της διαχείρισης ζήτησε ο Μανιάτης

• Κουτσοπόδι, Μιδέα, Μυκήνες, Ασίνη και Λυρκεία αποκτούν ΣΧΟΟΑΠ

• Κακοποίησαν σκύλο στην Αγία Τριάδα

• Κυνηγητό – θρίλερ για τους κλέφτες των μοτέρ

• «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» ή «Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο»;

• Διοργανώνουν ποδηλατοπορείες σε Ν. Κίο και Κρανίδι

• Ο Γραμματικόπουλος συνεχίζει με δυνατά ονόματα στο ψηφοδέλτιο



ΑΡΘΡΑ:

• Όταν η ανεύθυνη πολιτεία γίνεται επικίνδυνη για τον πολίτη. Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

• Είναι ζητούμενο των εκλογών η ποιότητα ζωής; Άρθρο του Άκη Ντάνου

• Ποιότητα και Ποσότητα. Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

• Ο Νέος Περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων. Δεματοποιητές ή Πως το προσωρινό γίνεται μόνιμο. Άρθρο του Βασίλη Γιόκαρη



ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ:

• Όπου ακούς πολλά κεράσια…

• Το Τριανόν και τα κατεχόμενα

• Κουνουπιέρες

• ...Και συ τροχονόμε που ήσουν;

• Ξέχασαν οι δήμαρχοι



ΙΑΤΡΙΚΑ:

• Οι Ρευματικές παθήσεις ως Κοινωνικό πρόβλημα



ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:

• Πρωτεύουσα του κρασιού το Ναύπλιο. Ταινία τύπου ντοκιμαντέρ θα προωθήσει σε όλο τον κόσμο το ελληνικό κρασί

• Η προτομή Κρανιδιώτη

• Εκδηλώσεις στο ΠΛΙ

• Η Παλαιστίνη στον Δον Κιχώτη

• Θεοδωράκης στην Καρυά

• Επέτειος από τον θάνατο του Καποδίστρια



ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΑ:

• Κάθε πρόπερσι και καλλίτερα από πέρσι, όσο για το σήμερα…



ΑΝΕΚΔΟΤΟ:

• «Ο Λένιν στην Βιέννη»



ΣΚΙΤΣΟ:

• Παπούλιας



ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 23.09.2010

20/9/10

Η έκδοση 16.9.2010

19/9/10

Σωρηδόν μπαίνουν στα «μεγάλα» ψηφοδέλτια όσοι θέλουν να επιβιώσουν πολιτικά

Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό λέει η παροιμία και φαίνεται ότι ίσχυσε απόλυτα στις επιλογές των κομμάτων για τους υποψήφιους της περιφέρειας και των δήμων.


Έτσι, όπως για την περιφέρεια όσοι ενδιαφέρονταν από τους μικρότερους νομούς έφαγαν πόρτα έναντι του Μεσσήνιου Δημήτρη Δράκου και του Αρκά Πέτρου Τατούλη, έτσι και στους δήμους του νομού το ίδιο συνέβη.

Οι επιθυμίες υποψηφίων περιφερειαρχών από άλλους νομούς δεν είχαν τύχη. Έτσι ο Δημήτρης Σαραβάκος έχει ανακοινώσει ότι θα φτιάξει αντάρτικο ψηφοδέλτιο, ενώ πολλοί από τους υπόλοιπους νομάρχες, νομαρχιακούς συμβούλους και υποψήφιους νομάρχες και νομαρχιακούς συμβούλους «μαρκάρονται» στενά ή ακόμα και επιθυμούν από μόνοι τους να μπουν στα μεγάλα περιφερειακά ψηφοδέλτια.

Για το δήμο Ναύπλιο, οι υποψήφιοι δήμαρχοι του Καλλικρατικού δήμου είναι από το ίδιο το Ναύπλιο και όχι από τους δήμους που συνενώνονται, όπως οι Π. Αναγνωσταράς, Χρ. Γραμματικόπουλος, Γ. Γκιόλας. Το ίδιο συμβαίνει και στο Άργος που οι υποψήφιοι δήμαρχοι του Καλλικατικού δήμου είναι από τον νυν δήμο Άργους, όπως είναι οι Γ. Αναγνώστου, Δ. Καμπόσος, αλλά και στο Κρανίδι οι Δ. Σφυρής και Δ. Καμιζής που προέρχονται από τον Καποδιστριακό δήμο Κρανιδίου.

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι δήμαρχοι των Καποδιστριακών δήμων που δεν κατάφεραν να φτιάξουν ψηφοδέλτιο μπαίνουν στα ψηφοδέλτια των υποψηφίων δημάρχων των Καλλικρατικών δήμων. Κάποιοι άλλοι το «παλεύουν» για κάποιο Περιφερειακό ψηφοδέλτιο.

Στο Ναύπλιο για παράδειγμα μπαίνει στο ψηφοδέλτιο του νυν δημάρχου Παναγιώτη Αναγνωσταρά ο επί 8ετίας δήμαρχος Ασίνης Παναγιώτης Μπούκουρης. Αλλά και στο ψηφοδέλτιο του Χρήστου Γραμματικόπουλου μπαίνει ως υποψήφιος σύμβουλος ο Νίκος Σμυρνιωτάκης, ο οποίος ήταν υποψήφιος δήμαρχος Νέας Τίρυνθας. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Ναυπλιώτη υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Γκιόλα, ο οποίος θα έχει στον συνδυασμό του τον υποψήφιο δήμαρχο Νέας Τίρυνθας Αντώνη Μαλεβίτη.

Ανάλογες προσπάθειες οι οποίες είτε δεν έχουν τελεσφορήσει ακόμα είτε δεν έχουν ανακοινωθεί γίνονται και στο Άργος μιας και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αναγνώστου και Καμπόσος θα ήθελαν να έχουν στον συνδυασμό τους, τους δημάρχους ή τους υποψήφιους δημάρχους ανάλογα της Ν. Κίου, της Λέρνας, των Μυκηνών, του Κουτσοποδίου, της Λυρκείας, αλλά και τους προέδρους ή τους υποψήφιους προέδρους των Κοινοτήτων Αλέας και Αχλαδοκάμπου.

Στο Κρανίδι δεν τελεσφόρησε τελικά, η προσπάθεια του Δ. Καμιζή να έχει στον συνδυασμό του τον δήμαρχο Ερμιόνης Ανάργυρο Λεμπέση, ο οποίος μάλιστα ούτε φαίνεται διατεθειμένος να στηρίξει τον υποψήφιο δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα ο Δημήτρης Σφυρής φαίνεται να έχει στον δικό του συνδυασμό τον Ιωσήφ Γανώση, αν κάτι δεν αλλάξει μέχρι τις εκλογές.

Τέλος στον δήμο Επιδαύρου, γίνονται ζυμώσεις αλλά ακόμα δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις σχετικά με το τι θα πράξουν οι πρώην δήμαρχοι, κοινοτάρχες και υποψήφιοι δήμαρχοι και κοινοτάρχες.

Το ενδιαφέρον το βράδυ των αποτελεσμάτων των εκλογών εκτός από τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, θα στραφεί και στους πρώην δημάρχους, αφού θα φανεί πλέον η προσωπική τους δυναμική μιας και θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει σταυρούς.

Από 4 χωριά χωριάτες ο ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια

Η πολυδιάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού φαίνεται ότι δημιουργεί πληθώρα επιλογών από τους ψηφοφόρους και τους φίλους της Αριστεράς.


Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» αιφνιδίως ανακοίνωσε προχθές το βράδυ ότι αποφάσισε στις περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου υποψήφιος περιφερειάρχης της παράταξης να είναι ο Θανάσης Πετράκος, νομαρχιακός σύμβουλος Μεσσηνίας, επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία για τη Μεσσηνία».

Άμεση ήταν η αντίδραση της κας Βασιλικής Χριστοπούλου, η οποία είναι ο μέλος της «Κίνησης Πολιτών Πελοποννήσου». Με τις δηλώσεις της στον «α», φαίνονται αιφνιδιασμένοι. Είπε η κα Χριστοπούλου: «Δεν ακολουθήθηκε καμία δημοκρατική διαδικασία. Υπήρχαν επαφές και συζητήσεις, διαδικασίες για ένα κοινό ψηφοδέλτιο, αλλά ήρθε τελεσίγραφο με την υποψηφιότητα Πετράκου. Περιμέναμε να υπάρξει κάποια συνεννόηση, αλλά μας αιφνιδίασαν».

Την ίδια ώρα η «Δημοκρατική Αριστερά» κατεβαίνει με επικεφαλής τον Μπάμπη Βακαλόπουλο από την Καλαμάτα.

Επίσης ένα ακόμα περιφερειακό ψηφοδέλτιο δημιουργείται από τους «Οικολόγους Πράσινους» με επικεφαλής τον Λάμπρο Μπούκλη, φυσικό msc περιβαλλοντολόγο. H Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά, κατεβαίνει στις εκλογές για την περιφέρεια Πελοποννήσου με στόχο την διαφάνεια στις λειτουργίες του νέου θεσμού, την ενδυνάμωση της κοινωνικής πολιτικής, την ολοκλήρωση του γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού, την προώθηση της ανακύκλώσης, την ενιαία διαχείριση των υδάτινων πόρων, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Και εδώ όμως υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις από την Καλαμάτα, για τον τρόπο της επιλογής του επικεφαλής, καθώς και την διαφωνία τους στον τρόπο άσκησης πολιτικής της νομαρχιακής Κίνησης, που θυμίζει Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση.

Εντύπωση προκαλεί μετά από όλα αυτά η ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου», που τονίζει: «Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» καλεί σε συμπόρευση και συνεργασία όλους τους αγωνιζόμενους πολίτες της Περιφέρειας που συναντηθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια στους κοινούς αγώνες, όλες τις αριστερές ριζοσπαστικές και οικολογικές δυνάμεις. Όλες τις δυνάμεις που συμφωνούν στους προγραμματικούς άξονες και στόχους της παράταξής μας, για να συγκροτηθεί ένα ευρύ μέτωπο ανατροπής και δημιουργίας, ικανό να ανατρέψει τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και της τρόικας, αλλά και το συντηρητικό πολιτικό κατεστημένο της περιφέρειάς μας και να επιβάλει πολιτικές προς όφελος του λαού της Πελοποννήσου».

Σε δήλωσή του πάντως ο Θανάσης Πετράκος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αποτελεί τιμή για μένα το γεγονός ότι οι 5 αυτοδιοικητικές παρατάξεις, που στηρίζονται από τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς στους Νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου με επέλεξαν στη θέση του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο που θα πάρει μέρος στις περιφερειακές εκλογές». Και προσθέτει: «Καλούμε όλους τους πολίτες της Περιφέρειάς μας, οι οποίοι δεν ανέχονται οι επιλογές τους να περιορίζονται στο συντηρητικό πολιτικό κατεστημένο που τους προτείνουν οι δυνάμεις του δικομματισμού, να δώσουν τη δυνατότητα στην παράταξή μας να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά στην Πελοπόννησο».

18/9/10

Επίθεση κατά των τοπικών ΜΜΕ από το ΚΚΕ

Μόνο ως ανεξήγητη μπορεί να χαρακτηριστεί η επίθεση που εξαπέλυσε η νομαρχιακή επιτροπή του ΚΚΕ στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των ονομάτων των υποψηφίων δημάρχων της Λαϊκής Συσπείρωσης και του αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας.


Παρότι η νομαρχιακή επιτροπή του ΚΚΕ θυμήθηκε καθυστερημένα να ανακοινώσει τους υποψηφίους της Λαϊκής Συσπείρωσης, πράγμα που το έχουν ήδη πράξει οι μεγαλύτερες εφημερίδες της Αργολίδας παίρνοντας πληροφόρηση απευθείας από τα κεντρικά του κόμματος ή από άλλες πηγές με στόχο να ενημερώσουν έγκαιρα τον κόσμο, κατηγορούνται από πάνω ότι δεν κάνουν καλά την δουλειά τους. Φυσικά οι βολές θα έπρεπε να στρέφονται κατά συγκεκριμένης μερίδας του Τύπου που ενόχλησε το ΚΚΕ, την οποία όμως δεν κατονομάζει η νομαρχιακή επιτροπή και με αυτόν τον τρόπο βάζει στο ίδιο τσουβάλι όλα τα ΜΜΕ, θεωρώντας ότι μαζί με τα ξερά πρέπει να καίγονται και τα χλωρά.

Η νομαρχιακή επιτροπή του ΚΚΕ χωρίς εμφανή λόγο και παρότι συχνά τα μέλη της «ενοχλούνται» από το σύνολο των σχεδόν των δημοσιογράφων της Αργολίδας, για να τους παρέσχουν ενημέρωση, ώστε να καταγράφουν ανελλιπώς τις δραστηριότητές τους, αναφέρουν σε γραπτή δήλωσή τους: «Σε μια περίοδο που ο καπιταλισμός δείχνει το χειρότερό του πρόσωπο, παίρνοντας πίσω κεκτημένα και εξευτελίζοντας την εργατική δύναμη, φαίνεται ξεκάθαρα η αναγκαιότητα και η επικαιρότητα του προγράμματος του ΚΚΕ. Αυτήν την αναγκαιότητα θέλουν να αποκρύψουν η πλουτοκρατία και τα μονοπώλια και να αποπροσανατολίσουν τον λαό, χρησιμοποιώντας ακόμα και τα Τοπικά ΜΜΕ και δημοσιογράφους - φερέφωνα των κομμάτων της αστικής τάξης, ρίχνοντας λάσπη στο ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι δήθεν στο δήμο της Ερμιονίδας κάποια στελέχη του ΚΚΕ θα στηρίξουν άλλους συνδυασμούς και όχι τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης. Γνωρίζουμε ήδη τις τακτικές τους, που ενώ εδώ και καιρό επέβαλαν την πλήρη αποσιώπηση των θέσεων μας, αντίθετα καθημερινά προβάλλονται υποψήφιοι που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα πριν καν ανακοινωθεί η στήριξή τους και την αποδεχθούν. Αυτή η επιλογή παραβιάζει βάναυσα τη στοιχειώδη αντικειμενική ενημέρωση του ελληνικού λαού».

Τα ονόματα των υποψηφίων δημάρχων της Λαϊκής Συσπείρωσης και του αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας, που θα στηρίξει το ΚΚΕ ανακοίνωσε η νομαρχιακή επιτροπή Αργολίδας.

Υποψήφιος δήμαρχος στο Άργος είναι η Ναυσικά Μπαβελή, στο Ναύπλιο ο Αντρέας Βασιλείου και στην Ερμιονίδα ο Κώστας Σατραβέλας. Επίσης υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με το ψηφοδέλτιο του Νίκου Γόντικα είναι ο ΓιώργοςΘεοδοσίου.

Όπως ανακοίνωσε η νομαρχιακή επιτροπή του ΚΚΕ «οι φίλοι, τα μέλη του ΚΚΕ και κυρίως τα στελέχη του Κόμματος στην Αργολίδα αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, δίνουν καθημερινά τη μάχη υπερασπιζόμενοι το δίκιο της εργατικής τάξης, όχι μόνο με την ψήφο τους στην Λαϊκή Συσπείρωση και με την συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια, αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα στους αγώνες, στις απεργίες, στους χώρους δουλειάς, στους χώρους εκπαίδευσης και σε κάθε λαϊκή συνοικία. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και μετά τις εκλογές».

Μούχλα και δυσοσμία. Τα βρόντηξε ο Γεωργόπουλος καταγγέλλοντας εσωκομματικό παρασκηνιακό πόλεμο

Χωρίς υποψήφιο στο Καλλικρατικό δήμο Ερμιονίδας θα μείνει η Νέα Δημοκρατία, μετά το εσωκομματικό άδειασμα που έγινε στον Γιάννη Γεωργόπουλο.


Συγκεκριμένα ο κος Γεωργόπουλος τον Αύγουστο σε δημοσκόπηση του κόμματος για τους υποψήφιους δημάρχους ερχόταν πρώτος και αναμενόταν να είναι ο υποψήφιος δήμαρχος που θα στήριζε η Ν. Δ. μέσα στο καλοκαίρι όμως άρχισε το εσωκομματικό «θάψιμο», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δημιουργηθεί συνδυασμός.

Μοναδικός στόχος ορισμένων εσωκομματικών αντιπάλων του κου Γεωργόπουλου ήταν να μην μπορέσει να κάνει συνδυασμό, ανεξάρτητα αν το κόμμα έμενε χωρίς υποψήφιο στο δήμο αυτόν. Στον πόλεμο Γεωργόπουλου δεν έχει γίνει πάντως γνωστό αν τελικά εμπλέκονται κομματικό του αντίπαλοι μόνο από το Κρανίδι ή και από τη νομαρχιακή και τελικά το όλο παρασκήνιο έχει να κάνει και με τις περιφερειακές εκλογές. Ο ίδιος πάντως μιλάει για πασίγνωστο πρόσωπο, αλλά και άλλους επιμελώς κρυπτόμενους στο παρασκήνιο, που θέλησαν να τον παγιδέψουν για να εφαρμόσουν σχέδιο αρπαγής –με καραμπόλες- της όποιας καρέκλας εξουσίας που εξυπηρετεί το συμφέρον τους.

Πάντως ο κος Γεωργόπουλος, μετά από όλα αυτά, με την ανοιχτή επιστολή του διευκρινίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πολιτεύεται και καταγγέλλει – χωρίς όμως να κατονομάζει - νοσηρά μυαλά που ξεκίνησαν παρασκηνιακό πόλεμο με άθλια σχέδια εναντίον του. Αναφέρεται ακόμα σε γελοίους ταχυδακτυλουργούς της πολιτικής και παρασιτικούς τύπους, με συνταγές καιροσκοπισμού και παλαιοκομματική πρακτική και δηλώνει αηδιασμένος.

Θεωρεί μάλιστα ότι έπεσαν οι μάσκες και αποκαλύφθηκαν σκελετοί γεμάτοι από μούχλα και δυσοσμία, γαλβανισμένοι από κόμπλεξ και κακότητα.

Στην επιστολή του, ο κος Γεωργόπουλος καλεί τους φίλους του να μαυρίσουν κάθε επαγγελματία της πολιτικής:

«Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι του νέου Δήμου Ερμιονίδας,

Είναι καθήκον μου να σας ευχαριστήσω τόσο για την ξεκάθαρη υποστήριξή σας, όσο και για την ενθάρρυνσή σας, αλλά και τα καλά σας λόγια, στην προσπάθειά μου να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος Ερμιονίδας.

Η αγάπη σας και η προτίμησή σας και μάλιστα από όλο το πολιτικό φάσμα, με έκανε να νοιώσω στην πράξη αυτό που η έγκυρη δημοσκόπηση της εταιρείας RASS (Αύγουστος 2010), έδειξε, δηλαδή ότι οι πολίτες με εμπιστεύονται και με επέλεξαν πρώτο και πιο κατάλληλο ως Δήμαρχο Ερμιονίδας. Αυτό μερικοί σκόπιμα το αμφισβήτησαν και παραπλάνησαν τους πολίτες για δικό τους όφελος.

Όμως αυτή η ανόθευτη και ειλικρινής προτίμηση του ανώνυμου πολίτη ενόχλησε κάποια νοσηρά μυαλά και ξεκίνησαν παρασκηνιακό πόλεμο βάζοντας σε ενέργεια τα άθλια σχέδιά τους.

Οι διαχειριστές της ελπίδας, του πόνου και της ανάγκης των πολιτών, έστησαν τις παγίδες τους. Οι γνωστοί ταχυδακτυλουργοί της πολιτικής, που διασκεδάζουν επαρκώς την πιάτσα με τη γελοιότητά τους, έκαναν την εμφάνισή τους όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια παραμονές των εκλογών, με συνταγές καιροσκοπισμού και παλαιοκομματική πρακτική.

Το μόνο τους μέλημα πως θα φύγει από τη μέση ο Γεωργόπουλος που τους χαλάει τα σχέδια. Δεν έχουν το θάρρος και την ντομπροσύνη να τον αντιμετωπίσουν στα ίσια και παλικαρίσια, αλλά επιλέγουν άτιμες μεθόδους «μπροστά το φίλο και είσαι ο καλύτερος» και πίσω από την πλάτη του φήμες, διαδόσεις, τρικλοποδιές και διάφορες αθλιότητες.

Πολίτες του νέου Δήμου Ερμιονίδας,

Αηδιασμένος λέω φτάνει πια. Δεν πάει άλλο.

Καταγγέλλω ενώπιόν σας όλους αυτούς που με θεατό και πασίγνωστο πρόσωπο, αλλά και άλλους επιμελώς κρυπτόμενους στο παρασκήνιο, που νόμισαν ότι θα παγιδεύσουν το Γεωργόπουλο για να εφαρμόσουν ανενόχλητοι το σχέδιο αρπαγής –με καραμπόλες- της όποιας καρέκλας εξουσίας που εξυπηρετεί το συμφέρον τους.

Ε΄. λοιπόν ας το πάρουν απόφαση. Ο Γεωργόπουλος δεν προδίδει την αγάπη των φίλων του και όλης της κοινωνίας που τον γνωρίζει.

Ο Γεωργόπουλος έβλεπε, βλέπει και θα συνεχίσει να βλέπει τους πολίτες στα μάτια χωρίς να ντρέπεται, γιατί ποτέ δεν τους είπε ψέματα.

Ο Γεωργόπουλος δεν έπαιξε, ούτε θα παίξει παιχνίδια εξουσίας γιατί ποτέ δεν είδε τη Δημαρχία ως απόλαυση εξουσίας, αλλά προσφοράς στον τόπο και τους πολίτες.

Αυτοί που ήθελαν να εξαφανίσουν πολιτικά το Γεωργόπουλο είναι μακριά νυχτωμένοι και καλά θα κάνουν να ρωτήσουν τους πολίτες που έχουν τη δύναμη να ανεβάζουν και να κατεβάζουν οποιονδήποτε και όχι τη ματαιοδοξία τους και την κακομοιριά τους.

Ο Γεωργόπουλος πήρε ψύχραιμα τις αποφάσεις του. Θυσιάζεται και αυτή τη φορά με πράξη ευθύνης όσο κόστος και να έχει αυτό. Απέσυρε την υποψηφιότητά του για να μη διχάσει την κοινωνία και όχι να ικανοποιήσει τους ελάχιστους παρασιτικούς τύπους που έτσι και αλλιώς η κοινωνία τους έχει στο περιθώριο, άσχετα αν κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν οι ίδιοι.

Ο Γεωργόπουλος δεν είναι το μόνο άφθαρτο στέλεχος της τοπικής μας κοινωνίας που έχει τις προϋποθέσεις να διεκδικήσει ρόλο στα τοπικά μας πράγματα, αλλά πλήθος ικανών συμπολιτών μας που επίσης θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν στην πορεία αυτού του τόπου, αλλά ο βόρβορος και οι μηχανισμοί της τοπικής παραεξουσίας τους αποτρέπουν να συμμετέχουν.

΄Άλλοι λοιπόν πρέπει διαρκώς να απολογούνται στους πολίτες για την ανεπάρκειά τους, για τα ψέματά τους, το δόλιο χαρακτήρα τους και την πολυπραγμοσύνη τους.

Αυτή τη φορά έπεσαν εντελώς οι μάσκες και αποκαλύφθηκαν σκελετοί γεμάτοι από μούχλα και δυσοσμία, γαλβανισμένοι από κόμπλεξ και κακότητα. Το χειρότερο είναι ότι καμουφλάρονται και πλασάρονται ως στυλοβάτες της κοινωνίας που θέλουν τάχα να συμβάλλουν στην πρόοδό της ενώ είναι βέβαιο ότι τους ενδιαφέρει μόνο και μόνο το δικό τους προσωπικό συμφέρον. Κύριο γνώρισμά τους είναι η ανικανότητα και έχουν αναγάγει την κοροϊδία σε επιστήμη.

Φίλες και φίλοι,

Στις ερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές πράξτε κατά συνείδηση, επιλέξτε υποψηφίους χρήσιμους, ικανούς και φιλαλήθεις, που έχουν το μεράκι να δουλέψουν για τον τόπο.

Αναγνωρίστε και μαυρίστε κάθε επαγγελματία της πολιτικής που τάχα ενδιαφέρεται για το καλό το δικό σας και του τόπου, ενώ στην πραγματικότητα ενδιαφέρεται για τον εαυτό του και όσους κρύβονται πίσω από αυτόν.

Μόλις δημοσιευτεί αυτή η επιστολή, θορυβημένοι οι πρωτομάστορες της λάσπης και της προπαγάνδας θα πιάσουν δουλειά. Θα προσπαθήσουν να σας παραπλανήσουν και να σας παγιδεύσουν. Εσείς όμως ξέρετε. Αγνοήστε τους. Δώστε τους την απάντηση στην κάλπη και μην ακούτε κανέναν. Εκεί ο καθένας είναι μόνος του με το καθήκον και καλείται να απαλλάξει τον τόπο από κάθε λαθρόβιο που ταλαιπωρεί την τοπική μας κοινωνία.

Όσο για μένα ας λένε, ας γράφουν και ας διαδίδουν ότι θέλουν. ΄Όποτε κρίνω απαραίτητο θα επανέλθω και πάλι, αν χρειαστεί και με ονόματα και τότε θα πάρουν εκκωφαντική απάντηση και θα ακουστούν πολλές αλήθειες.

Είμαι αποφασισμένος να συμβάλλω στο ξεκαθάρισμα αυτής της νοσηρής κατάστασης που αρκετά ανεχθήκαμε και πρώτος εγώ. Καλώ κάθε πολίτη να πράξει το ίδιο.

Ωφελημένος τελικά θα βγει ο τόπος και οι πολίτες του σε μια εποχή που αλλάζουν τα πάντα και χρειάζονται υψηλές ταχύτητες προόδου παντού και εμείς ασχολούμαστε ακόμα με τα σκιάχτρα, τα φαντάσματα και τα βαρίδια ανάπτυξης του τόπου μας, γι΄ αυτό η επαρχία μας παραμένει ο φτωχός συγγενής του νομού μας.
Με εκτίμηση. Γιάννης Γεωργόπουλος»

Δύσκολα θα κλείσουν τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών στο Άργος

Αν εξαιρέσει κανείς το ΚΚΕ, το οποίο ανακοίνωσε ως υποψηφία Δήμαρχο την κ. Ναυσικά Μπαβελή και που ο κόσμος να χαλάσει θα στελεχώσει δημοτικό συνδυασμό, τόσο ο συνδυασμός που στηρίζεται από την ΝΔ, όσο και ο συνδυασμός του ΠΑΣΟΚ, αδυνατούν να συμπεριλάβουν πεπειραμένα στελέχη σε θέματα αυτοδιοίκησης.


Το ΠΑΣΟΚ

Την αμφισβήτηση από τους πρώην συντρόφους γνωρίζει ο κ. Αναγνώστου, η οποία εκδηλώνεται με την απροθυμία παλαιότερων αυτοδιοικητικών συμβούλων να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιό του, με την δικαιολογία πως «κουράστηκαν». Απ` την άλλη πλευρά, δημοτικοί σύμβουλοι, όπως ο Κώστας Γκαρκάσουλας και με την στήριξη του απερχόμενου δημάρχου Βασίλη Μπούρη, έχουν τεθεί από την πρώτη στιγμή στην διάθεση του κ. Αναγνώστου. Το πρόβλημα των λεγόμενων «προβεβλημένων» συμβούλων που αντιμετωπίζει προς το παρόν ο κ. Αναγνώστου στο Άργος αναμένετε να αντιμετωπιστεί με «νέο αίμα», από μη φθαρμένα από την άσκηση της πολιτικής άτομα, όπως αστυνομικός του Άργους που σύντομα θα ανακοινωθεί ως υποψήφιος σύμβουλος. Στα λεγόμενα χωριά, υπάρχει μεν περισσότερη προθυμία συμμετοχής, όμως οι εναλλακτικές επιλογές είναι πιο δύσκολες αφού δεν επιλέγονται πάντα οι ικανότεροι, αλλά εκείνοι που «κουβαλούν» τις περισσότερες ψήφους.

Η ΝΔ

Το χρίσμα στον Δ. Καμπόσο, του έλυσε κατά κάποιον τρόπο τα χέρια για την συμμετοχή στον συνδυασμό του δημοτικών συμβούλων που είχαν εκλεγεί με άλλους νεοδημοκράτικους συνδυασμούς. Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό πως οι άλλοι συνυποψήφιοι για το χρίσμα δήμαρχοι είχαν αρνηθεί να μπουν σε συνδυασμό υπό τον κ. Καμπόσο, όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει μετά μάλιστα το τελεσίγραφο του Αντώνη Σαμαρά, πως όσοι δεν συντάσσονται με την γραμμή του κόμματος, θα διαγράφονται.

Ένας δημοτικός σύμβουλος με τον οποίο ο κ. Καμπόσος είχε έρθει σε έντονες αντιπαραθέσεις στο δημοτικό συμβούλιο την τελευταία τετραετία, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αργολίδας και μέλος της ηγεσίας της ΓΕΣΕΕ Φ. Κολεβέντης θα βρεθεί μεταξύ των πρώτων που θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο του κ. Καμπόσου. Την ίδια στάση αναμένεται να τηρήσει και ο νομαρχιακός σύμβουλος Ανδρέας Θωμόπουλος ενώ πολλά στελέχη και δημοτικοί σύμβουλοι αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα των δύο πρώτων. Το πόσο «ποιοτικό» θα είναι το ψηφοδέλτιο του κ. Καμπόσου, θα εξαρτηθεί και από την συμμετοχή υποψηφίων συμβούλων που μέχρι σήμερα ήταν επιφυλακτικοί απέναντί του. Ήδη πληροφορούμεθα πως ανεψιός πρώην δημάρχου βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις μαζί του, ενώ πολύ κοντά στην ανακοίνωση της συμμετοχής βρίσκονται και άλλα γνωστά ονόματα της «τοπικής πολιτικής σκηνής».

Η «άλλη αριστερά»

Εκτός του ΚΚΕ που προαναφέραμε, η λοιπή αριστερά και των οικολόγων συμπεριλαμβανομένων, μάλλον δεν θα παρουσιάσει συνδυασμό. Η πολυδιάσπαση του λεγόμενου «χώρου» θα έχει και εδώ τις επιδράσεις της. Το πιθανότερο είναι να στηριχθούν άτομα που θα συμπεριληφθούν σε άλλους συνδυασμούς. Αν και στελέχη της οικολογίας και της αριστεράς από τον Ιανουάριο είχαν ζητήσει να προχωρήσουν οι συζητήσεις, οι εσωκομματικές συγκρούσεις τόσο στο Συριζα και τον Συν, όσο και στους οικολόγους πράσινους, απομάκρυναν την πιθανότητα κατάρτισης κοινού ψηφοδελτίου.

17/9/10

Μπελάδες στο Ναύπλιο με τσιγγάνους. Δημιουργείται γκέτο στο λιμάνι και στα πάρκα της πόλης

Σε προεκλογικούς μπελάδες έχουν βάλει τον δήμαρχο Ναυπλίου οι τσιγγάνοι. Όλο το καλοκαίρι κατασκήνωναν στην Ανατολική προβλήτα, δημιουργώντας ποικίλα σχόλια από τους τουρίστες της πόλης, που δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν αν πρόκειται για φολκλόρ καταστάσεις και για ατραξιόν ή για κάτι άλλο. Έβλεπαν πάντως ανθρώπους να κοιμούνται στρωματσάδα τα βράδια πάνω στο λιμάνι και την ημέρα να κάθονται στο γκαζόν απέναντι από την ΔΕΗ και να πλένονται από το νερό της τεχνητής βροχής που ποτίζει τους κήπους στην πλατεία Αγίου Αναστασίου.


Τελικά τον Αύγουστο το Λιμεναρχείο αποφασίζοντας να εφαρμόσει επιτέλους το νόμο, απαγόρευσε στους τσιγγάνους να κοιμούνται στην παραλία της πρώτης Πρωτεύουσας. Για λίγο καιρό σταμάτησαν και κοιμούνταν στα πάρκα. Τους έδιωξε όμως και από εκεί η αστυνομία και επανέκαμψαν προεκλογικά στην Ανατολική προβλήτα.

Όχι όμως πλέον στρωματσάδα, αλλά στήνοντας σκηνές! Ιδιαίτερα προχθές το βράδυ είχε στηθεί κανονικός καταυλισμός στο λιμάνι, εξαγριώνοντας άλλους ελεύθερους κατασκηνωτές, επειδή εφαρμόζεται από τις λιμενικές αρχές δύο μέτρα και δύο σταθμά: Δηλαδή τιμωρούνται με πρόστιμα και στέλνονται στο δικαστήριο, ελεύθεροι κατασκηνωτές – τουρίστες όταν στήνουν την σκηνή τους σε κάποια ερημική παραλία και αφήνονται ανενόχλητοι οι τσιγγάνοι στο λιμάνι του Ναυπλίου, δίπλα στα κρουαζιερόπλοια, απλά και μόνο επειδή έχουν τσαμπουκά και δεν υπακούουν στις αρχές.

Εντωμεταξύ, το πρόβλημα επεκτείνεται και στον χώρο στάθμευσης στο «Π», όπου ανήλικα τσιγγανάκια εκβιάζουν τους οδηγούς να τους δώσουν χρήματα για να προστατεύουν το αυτοκίνητό τους, αλλιώς –λένε- θα το βρουν χαρακωμένο.

Πληροφορίες, λένε ότι οι τσιγγάνοι έχουν διαμηνύσει στον δήμαρχο, αλλά και στους υπόλοιπους υποψήφιους δημάρχους, ότι τώρα που στο Ναύπλιο θα ενταχθούν και άλλοι δήμοι πρέπει να βρεθεί λύση γι΄ αυτούς. Παράλληλα στέλνουν το μήνυμα «μην τα βάζετε μαζί μας γιατί θα χάσετε ψήφους».

Φυσικά, τα παραπάνω δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, αφού κανείς δεν τα παραδέχεται. Κανείς όμως από τους υποψήφιους δημάρχους δεν έχει κάνει την παραμικρή δήλωση για το θέμα.

Χωρίς ελλείψεις προσωπικού ξεκίνησαν τα σχολεία

Με μικρά έως καθόλου προβλήματα σε ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών, αλλά με τα αγκάθια του παρελθόντος σε κτηριακές υποδομές ξεκίνησαν τα σχολεία την Δευτέρα.


Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πέτρος Μισθός, ευχήθηκε στους μαθητές, στις οικογένειές τους και στους εκπαιδευτικούς να έχουν μια παραγωγική και δημιουργική χρονιά.

Ο κ. Μισθός αναφέρθηκε στο θέμα της διαχείρισης του εκπαιδευτικού προσωπικού το οποίο, όπως είπε, αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή, αφού φέτος αρκετοί εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτήθηκαν - 7.100 περισσότεροι από πέρυσι – οι προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών ανήλθαν στο 50 % των προσλήψεων της περσινής σχολικής χρονιάς και στα Ολοήμερα Δημοτικά που θα λειτουργήσουν φέτος με ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα, απαιτούνταν 1.800 περισσότεροι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων.

Τα κενά των εκπαιδευτικών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δήλωσε ότι καλύφθηκαν απόλυτα, αφού από το Νοέμβριο του 2009 υπήρξε ένας συντονισμός ενεργειών προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ σε εβδομαδιαία βάση καταγράφονταν και αποτυπώνονταν οι πραγματικές ανάγκες στη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Το ορθολογικό πλαίσιο διορισμού, μετακινήσεων και εξέλιξης των εκπαιδευτικών, όπως ορίστηκε νομοθετικά τον περασμένο Μάιο, η επιστροφή στις σχολικές τάξεις 5.000 αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε γραφεία και υπηρεσίες και ο εξορθολογισμός στις αποσπάσεις της φετινής σχολικής χρονιάς βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, ο διαρκής έλεγχος των στοιχείων, που απέστελλαν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ώστε να αποτυπώνονται οι πραγματικές ανάγκες και όχι πλασματικές, η πρόσληψη εκπαιδευτικών ειδικοτήτων και η τοποθέτησή τους σε πραγματικά κενά, καθώς και οι διαθέσεις εκπαιδευτικών από Διευθύνσεις Β/θμιας Εκπ/σης, όπου πλεόναζαν σε Δ/νσεις Α/θμιας Εκπαίδευης, όπου υπήρχε έλλειμμα, απέδωσαν τα μέγιστα στην προσπάθειά μας για αποτελεσματική κάλυψη των κενών.

Αναφορικά με τα σχολικά βιβλία, ο Περιφερειακός Διευθυντής διαβεβαίωσε πως την πρώτη μέρα όλοι οι μαθητές θα παραλάβουν τα βιβλία τους, αφού σε ποσοστό 90% όλοι οι τίτλοι βιβλίων βρίσκονται ήδη στις σχολικές μονάδες.

Ο Κρανιδιώτης ένωσε το Κρανίδι με την Κερύνεια

Το Κρανίδι γενέτειρα του Γιάννη Κρανιδιώτη, μαζί με τον δήμο Κερύνειας, τιμούν αυτό το Σαββατοκύριακο τον μεγάλο Κύπριο πολιτικό και αδερφοποιούνται.


Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο δήμος οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο (11 πμ) στο συνεδριακό κέντρο ΑΚS με ομιλίες για την ζωή και το έργο του Κρανιδιώτη. Το απόγευμα στις 6μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Κρανιδίου θα γίνει η τελετή αδερφοποίησης των δύο δήμων.

Την Κυριακή στις 10 το πρωί στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου θα τελεστεί το μνημόσυνο, ενώ αργότερα (11.30 πμ) στην πλατεία Κύπρου στο Κρανίδι θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γιάννη Κρανιδιώτη, φιλοτεχνημένη από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Βόλου Αναστάσιο Κρατίδη.

Ακρίβυνε η βενζίνη στην Αργολίδα. Το πλαφόν αντί να ρίξει, ανέβασε τις τιμές στα «φθηνά» πρατήρια

Στα όρια του πλαφόν πέρασε σε όλα σχεδόν τα βενζινάδικα της Αργολίδας, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης.


Με δεδομένο ότι ο νομός μας ήταν από τις περιοχές που έβρισκαν οι οδηγοί σχετικά φθηνότερα καύσιμα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, αυτό το δεδομένο άλλαξε από τη Δευτέρα και οι πρατηριούχοι που πωλούσαν την αμόλυβδη κάτω από το πλαφόν ανέβασαν την τιμή.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που αναφέρουμε παρακάτω, που προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της τιμοληψίας που κάνει η νομαρχία Αργολίδας:

- Αεροδρόμιο Άργους: Παρασκευή 1,489 - Τρίτη 1,496

- Άργος: Παρασκευή 1,469 – Τρίτη 1,484

- Ασίνη: Παρασκευή 1,439 – Τρίτη 1,489

- Ναύπλιο: Παρασκευή 1,437 – Τρίτη 1,478

- Τίρυνθα: Παρασκευή 1,437 – Τρίτη 1,457

- Φούρνοι: Παρασκευή 1,432 – Τρίτη 1,466

- Κρανίδι: Παρασκευή 1,439 – Τρίτη 1,469

Υπήρξαν βέβαια και περιπτώσεις πρατηρίων που πωλούσαν πάνω από το πλαφόν την αμόλυβδη και προσαρμόστηκαν όπως ένα πρατήριο στη Νέα Κίο το οποίο την Παρασκευή πωλούσε προς 1,528 το λίτρο και την Τρίτη προς 1,496 ευρώ.

Κάθετα αντίθετοι στην επιβολή πλαφόν στα καύσιμα, εμφανίζονται οι πρατηριούχοι οι οποίοι μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων ζητούν, με την ακόλουθη επιστολή που απέστειλαν σήμερα προς τα αρμόδια Υπουργεία, την άμεση επιβολή πλαφόν σε όλα τα στάδια διακίνησης ή την άμεση ανάκληση της ανωτέρω απόφασης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δυναμικών κινητοποιήσεων.

Στην επιστολή τονίζουν:

«Διαπιστώνουμε με λύπη ότι η νέα κυβέρνηση, μετά τον ανασχηματισμό, έκανε κακή αρχή στην αγορά καυσίμων, με τον τρόπο που επέβαλε τις ανώτατες τιμές.

Η απόφαση αυτή:

1.Ελήφθη αιφνιδιαστικά, υπό την επικοινωνιακή πίεση ορισμένων μέσων ενημέρωσης που εμφάνισαν ως κανόνα τις ακραίες τιμές ορισμένων πρατηρίων. Την ώρα που ο πρωθυπουργός καλούσε από το βήμα της ΔΕΘ τα μέσα ενημέρωσης να σταματήσουν να τρομοκρατούν την κοινωνία, οι υπουργοί του υπέκυπταν σε αυτήν ακριβώς την τρομοκρατία. Το θέατρο του παραλόγου συμπληρώνεται και από το γεγονός ότι οι βυτιοφορείς δηλώνουν σήμερα ότι δεν θα κάνουν απεργία αλλά θα συνεχίσουν κανονικά τον εφοδιασμό των πρατηρίων. Αυτό σημαίνει ότι η απεργία που δεν έγινε ποτέ, υπό το κράτος του πανικού που δημιουργήθηκε, είχε σαν αποτέλεσμα να πληγούν οι καταναλωτές (οι οποίοι στήθηκαν σε ουρές εκατοντάδων μέτρων) και οι πρατηριούχοι.

2.Είναι άδικη και ισοπεδωτική για τα πρατήρια. Ασφαλώς η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα από το νόμο να επιβάλει ανώτατες τιμές εφόσον κρίνει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις γι αυτό. Εκείνο που δεν έχει δικαίωμα να κάνει καμία κυβέρνηση σε δημοκρατικό καθεστώς είναι να υποχρεώνει μια μερίδα επαγγελματιών να λειτουργούν παράνομα, επί ζημία της . Γιατί αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα με εκατοντάδες πρατήρια, που αγοράζουν χονδρικώς καύσιμα σε τιμές υψηλότερες από τις ανώτατες λιανικές τιμές πώλησης που επέβαλλε η κυβέρνηση μόνον στους πρατηριούχους .

Η ΠΟΠΕΚ διαθέτει, και θέτει στη διάθεσή σας, συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η τιμή αγοράς της αμόλυβδης σήμερα στην Αθήνα από συγκεκριμένη εταιρία είναι 1,56 ευρώ το λίτρο. Τι πρέπει να κάνει λοιπόν ο συγκεκριμένος πρατηριούχος που υποχρεούται να πουλά τη βενζίνη σύμφωνα με το επιβληθέν πλαφόν προς 1,473 ευρώ, δηλαδή 9 λεπτά φθηνότερα από την τιμή που την αγοράζει; Αυτό δεν απαγορεύεται από το Νόμο?

Ανάλογα στοιχεία έχουμε στη διάθεσή μας και μπορούμε να θέσουμε υπόψη σας για όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

3. Είναι παράνομη γιατί σύμφωνα με τον Ν. 3054/2002 :

α) η επιβολή ανώτατων τιμών είναι ακραίο μέτρο που λαμβάνεται ύστερα από εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (άρθρο 20§2), η οποία στην προκειμένη περίπτωση δεν γνωρίζουμε να υπάρχει,

β) δεν ελήφθησαν υπόψη τα περιθώρια κέρδους των πρατηριούχων όπως απαιτεί ο Νόμος (άρθρο 20§3 εδ. β’),

γ) δεν καθορίστηκαν ειδικότερα με την εν λόγω απόφαση τα ανώτατα περιθώρια κέρδους των πρατηριούχων (άρθρο 20§4 εδ. β’).

4. Για όλους τους παραπάνω λόγους η απόφαση επιβολής πλαφόν είναι ακατανόητη, απαράδεκτη και προσβλητική για τους πρατηριούχους, επειδή επιβλήθηκε μόνο στο τελικό στάδιο διακίνησης, ακολουθώντας δυστυχώς σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση την πεπατημένη των προηγούμενων που απέφυγαν, για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν, να επιβάλουν ανώτατες τιμές και στις εταιρίες εμπορίας καυσίμων.

Ενόψει των ανωτέρω πρέπει να επιβληθεί άμεσα πλαφόν σε όλα τα στάδια διακίνησης

άλλως να ανακληθεί άμεσα η ανωτέρω απόφασή σας.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις αναδεικνύοντας παράλληλα την κάλυψη που απλόχερα παρέχετε στους φορείς των άλλων σταδίων διακίνησης υγρών καυσίμων (διυλιστήρια, εταιρείες εμπορίας )».

16/9/10

Το μήνυμα των εκλογών του Νοέμβρη

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου



ΜΟΥΔΙΑΣΜΕΝΑ βγαίνουν τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας από τις δημοσκοπήσεις εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοέμβρη, που αποκτούν πλέον πολιτικό χαρακτήρα. Τόσο προς το ΠΑΣΟΚ όσο και προς τη Νέα Δημοκρατία, ο λαός φαίνεται ξεκάθαρα ότι στέλνει σαφή μηνύματα κατά του δικομματισμού.

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ και των δύο «μεγάλων» κομμάτων είναι ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Όλα δείχνουν ότι αναζητείται εναγωνίως ένας καινούργιος, αλλά αξιόπιστος πολιτικός – κομματικός φορέας, που θα μπορέσει σε μερικά χρόνια να φέρει μια νέα ημέρα για την Ελλάδα.

Η ΠΤΩΣΗ των ποσοστών και των δύο κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία από το 1974 - εδώ και 36 χρόνια - αλλά και η συγκρατημένη υποστήριξη των μικρότερων κομμάτων από τον σοφός Έλληνα ψηφοφόρο, δείχνει ότι επιβάλλεται η ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα και ταυτόχρονα χρειάζεται η ανανέωση των κομμάτων ή η δημιουργία νέων, καθαρών και υγιών δυνάμεων που μετά από μερικά χρόνια θα κληθούν να κυβερνήσουν.

ΤΑ ΙΔΙΑ τα κόμματα, μικρά και μεγάλα, πρέπει να πάρουν το μήνυμα των εκλογών του Νοέμβρη και να μην στρουθοκαμηλίσουν. Δεν έφταιξαν μόνο τα πρόσωπα που ηγούνται των κομμάτων, αλλά και οι ίδιες οι πεπαλαιωμένες πολιτικές που εφαρμόζουν ή επαγγέλλονται αντίστοιχα, στην πλάτη του πολίτη.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ για τα μικρότερα κόμματα, το μήνυμα είναι σαφές και αφορά στην ανασυγκρότησή τους και στην οργάνωσή τους, ώστε αύριο κάποια από αυτά να διεκδικήσουν σοβαρά την εξουσία και να βγουν επιτέλους από το νηπιακό στάδιο της διαμαρτυρίας που βρίσκονται σήμερα, χωρίς την κατάθεση συγκεκριμένων και τεκμηριωμένων προτάσεων που στόχο έχουν να πάει η χώρα μπροστά.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ πολιτικό κατεστημένο, φαίνεται ότι σε λίγα χρόνια θα αποτελεί παρελθόν για τούτο τον τόπο. Η μετάλλαξη ξεκίνησε με αργά βήματα και θα γίνει εφόσον όμως οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις ενηλικιωθούν και βγουν από την εφηβεία.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΛΥΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΟ κράτος, πρέπει επιτέλους να πάει μπροστά. Η ευθύνη όλων είναι μεγάλη. Αρκεί να λάβουν το μήνυμα που στέλνει ο απλός ψηφοφόρος πριν να είναι αργά και οδηγηθούμε σε πιο δυσάρεστες καταστάσεις.

Η χαμένη ευκαιρία της Αριστεράς

Άρθρο του Άκη Ντάνου



ΓΙΑ ΜΙΑ ακόμα φορά η ελληνική κατά συνήθεια επονομαζόμενη Αριστερά, χάνει μια μοναδική ευκαιρία ανασύνταξής της και ανάδειξης της αυτοδιοίκησης σε τροφοδότη κύτταρό της. Η λαϊκή βάση των αποφάσεων, ακόμα και με τις όποιες παγίδες κρύβει ο Καλλικράτης, θα μπορούσε να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος των διεκδικήσεων.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ της αδυναμίας της Αριστεράς κατανόησης των αλλαγών είναι πως στις διεκδικήσεις της περιλαμβάνεται μεν ο αιρετός περιφερειάρχης, αλλά ως τρίτος βαθμός αυτοδιοίκησης, μετά τον αιρετό νομάρχη που συνταγματικά έχει εδώ και καιρό καταργηθεί.

Η ΤΣΑΤΡΑ ΠΑΤΡΑ αυτοδιοικητική πολιτική της Αριστεράς περιορίζεται μόνο στην νομή των εξουσιών μεταξύ κράτους και των δύο πλέον βαθμίδων αυτοδιοίκησης. Ο λεννινιστικός συγκεντρωτισμός, οδηγεί την Αριστερά στο να εμπιστεύεται περισσότερο το κράτος παρά τον πολίτη στην άσκηση των εξουσιών, καθιστώντας την αδύναμη να δει ως ευκαιρία τον απεγκλωβισμό της άσκησης διοίκησης από το σημερινό αστικό και αντιδημοκρατικό, σε πολλές περιπτώσεις διοικητικό σύστημα.

ΤΟ ΣΥΝΩΜΟΤΙΚΟ σύνδρομο όλων των αναλύσεων γεννά φανταστικούς εχθρούς προκειμένου να καλύπτεται από το φόβο η ιδεολογική πενία των ιστρουχτόρων. Κανείς δεν αμφισβητεί πως ο πολίτης στερείται όλο και συχνότερα ιδεολογικών επιχειρημάτων, αλλοτριωμένος μέσα στο κοινωνικό προτσές και τους κανόνες που προκαθόρισαν οι νεμόμενοι την εξουσία.

ΟΜΩΣ ο αποκλεισμός του από τις διαδικασίες λήψεις αποφάσεων, υπό τον κίνδυνο πως θα ενεργήσει διαφορετικά απ` ότι θα ανέμεναν οι «πεφωτισμένες» ηγεσίες, ενισχύει την αντικοινωνική του συμπεριφορά και την μετατροπή του σε ευκολόπλαστη μάζα χωρίς αρχές και χωρίς πιστεύω, παρά μόνο αυτού της αρχέγονης επιβίωσης.

Η ΑΡΝΗΣΗ της «αριστερά», χωρίς ηγεμονισμούς και καπελώματα να σχηματίσει κοινούς συνδυασμούς με τους φυσικούς της συμμάχους την οδηγεί σε πολιτική αυτοκτονία στις προσεχείς εκλογές, χαρίζοντας την «αυτοδιοίκηση» στους αρνητές της κοινωνικής συμμετοχής. Η ήττα δεν θα είναι μόνο ποσοστιαία μετρήσιμη, αλλά είναι ήδη βαθιά ιδεολογική.

Λάθος μνήμη

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου



Κάθε εποχή, κάθε πολιτισμός έχει τα δικά του χαρακτηριστικά αντικείμενα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Πριν λίγα χρόνια ο σουγιάς ήταν ένα απαραίτητο πολύτιμο μικρό αντικείμενο στην τσέπη κυρίως των ανδρών . Την θέση του στην τσέπη ανδρών και γυναικών έχει πάρει στην σύγχρονη εποχή το κινητό τηλέφωνο. Ένα τεχνητό μέσο επικοινωνίας το οποίο όμως λειτούργησε σαν δολοφονικός σουγιάς για την πραγματική επικοινωνία των ανθρώπων. Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι πια εξαρτημένος από το κινητό του τηλέφωνο, βγαίνει να πάει μια κοντινή βόλτα ελάχιστης ώρας και αν διαπιστώσει ότι λείπει από την τσέπη του το κινητό επιστρέφει αμέσως για να το πάρει. Χωρίς αυτό νοιώθει ανασφαλής, ευάλωτος , το οικείο το καθημερινό του περιβάλλον γίνεται απειλητικό αν δεν έχει μαζί το κινητό του.

Ο Γιώργος, διευθυντής ενός μεγάλου οργανισμού είχε ένα κινητό το οποίο είχε και δυνατότητες υπολογιστή. Σε αυτό το κινητό είχε περάσει στην κάρτα μνήμης του όλους τους πελάτες του συνεργάτες όλες τις επαφές της επαφές της ζωής του . Στο ημερολόγιο είχε περάσει όλες τις επετείους που έπρεπε ο ίδιος να θυμάται. Όταν ήταν η γιορτή κάποιου γνωστού η φίλου ο πιστός του φίλος τον ειδοποιούσε στις εφτά το απόγευμα. Δεν χρειαζόταν να θυμάται αυτός, να δίνει ο ίδιος ένα νόημα στην ημέρα που υπήρχε μια συγκεκριμένη επέτειος, η υπενθυμιστική μνήμη του τηλεφώνου αντικαθιστούσε την δική του ανθρώπινη βιωματική μνήμη.

Την περασμένη Δευτέρα ανακάλυψε ότι ενώ έκανε τις εργασίες του με το τηλέφωνο αυτό του έβγαζε ένα χαιρετισμό που αυτός είχε γράψει στο κινητό του

- Γειά σου (και αμέσως μετά ) Η φαντασία στην εξουσία.

Και αμέσως σταματούσε για λίγα δευτερόλεπτα η λειτουργία του. Σαν άνθρωπος που νοιάζεται για κάποιο δικό του άνθρωπο έτρεξε στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που συνεργαζόταν χρόνια, γεμάτος αγωνία για να επισκευάσει τον «κινητό» του φίλο.

- Γιώργο μάλλον το κινητό σου μάλλον σου αφήνει χρόνους, το έχεις ήδη πέντε χρόνια θεωρείται πια γέρος.

- Δεν μπορώ να τον χάσω τον Άργο ( του είχε βγάλει και όνομα, ο σύγχρονος Οδυσσέας είχε δώσει το όνομα του πιστού σκύλου του αρχαίου)

- Αν θέλεις να συνεχίσεις τα ταξίδια στην σύγχρονη τεχνολογία πρέπει να πάρεις ένα καινούργιο αυτά της αφής.

Ο Γιώργος δεν είχε και πολλές επιλογές , ο «Άργος» είχε κάνει το ταξίδι του, ένα σκύλος 10 χρονών θεωρείται γέρος ένα κινητό 5 ετών θεωρείται τελειωμένο για μια τεχνολογία που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Αγόρασε ένα κινητό το οποίο θα λειτουργούσε με την αφή, δεν θα πίεζε πια κουμπιά θα χάιδευε την μεγάλη λαμπερή οθόνη αφής. Αφού φόρτισε το καινούργιο τηλέφωνο θα έπρεπε να περάσει τα δεδομένα από το ένα τηλέφωνο στο άλλο, έβαλε τα δυο τηλέφωνα το ένα δίπλα στο άλλο ενεργοποίησε την ασύρματη διαδικασία μεταφοράς δεδομένων και ο ετοιμοθάνατος « Άργος» εκτελούσε την τελευταία το αποστολή, μετέφερε την μνήμη του στον αντικαταστάτη του. Για κάποιο λόγο που δεν μπορεί να εξηγήσει ο Γιώργος του ζήτησε το κινητό μια ρύθμιση και πατώντας μάλλον κάποιο λάθος κουμπί έσβησε κάποια δεδομένα αυτό κατάλαβε.

Περίμενε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να δει τι ζημιά έχει γίνει. Η μεταφορά μνήμης διέγραψε και από τα δυο τηλέφωνα το ημερολόγιο. Εκεί είχε αποθηκεύσει όλα δεδομένα για επετείους, γιορτές, γενέθλια , σημαντικά γεγονότα που θα έπρεπε να θυμάται. Λες και ο «Άργος» πριν παροπλιστεί σε κάποιο συρτάρι έκανε μια πράξη αντίστασης, πήρε την μνήμη μαζί του. Ο Γιώργος όπως πάντα σε κάθε δύσκολη κατάσταση δεν κάνει τίποτα, αφήνει το πρόβλημα να δουλεύει στο μυαλό του και αυτός ασχολείται με τις άλλες του καθημερινές δραστηριότητες. Στο πρωινό μπάνιο της επόμενης μέρα χωρίς να μπορέσει ο ίδιος να δώσει μια λογική εξήγηση πως συμβαίνει αυτό, του έρχονται ιδέες για την λύση προβλημάτων.

Σαν άλλος Αρχιμήδης βγήκε από το πρωινό του μπάνιο και έτρεξε στην γυναίκα του αντί για εύρηκα άρχιζε να φωνάζει

- Τα παλιά ημερολόγια, τα παλιά ημερολόγια που τα έχω;

- Στο υπόγειο θα είναι αλλά βάλε κανένα ρούχο πάνω σου .

Εκείνη την στιγμή αντιλήφθηκε ότι είχε βγει γυμνός από το μπάνιο. Με ένα μπουρνούζι τυλιγμένος βρέθηκε στο υπόγειο με τα πολλά κουτιά. Ένα από αυτά έγραφε ημερολόγια.

Ο Γιώργος πάντα ήταν μεθοδικός από έφηβος χρησιμοποιούσε ημερολόγια για να οργανώνει τις υποχρεώσεις του. Λίγο πριν το κινητό κυριαρχήσει στην καθημερινή του ζωή , είχε ένα μεγάλο φάκελο οργανωτή ένα μεγάλο βιβλίο σαν ημερολόγιο. Εκεί σε έναν υποφάκελο που του είχε βάλει τίτλο «χρόνια πολλά». Την δεύτερη μέρα του της καινούργιας χρονιάς ενώ τα μεγάλα καταστήματα κάνουν την απογραφή της προηγούμενης χρονιάς αυτός έκανε μια προετοιμασία μνήμης για την επόμενη χρονιά. Με ένα διπλό ελληνικό σκέτο καφέ καθόταν τυλιγμένος με ένα χοντρό παλτό έξω στο μπαλκόνι, κάπνιζε ένα μεγάλο κουβανέζινο πούρο και έγραφε στο καινούργιο του ημερολόγιο τις μνήμες της χρονιάς. Ήταν μια επετειακή ιδιοτροπία που ανέχονταν οι δικοί του άνθρωποι.

Ποιος ξέρει, ο καπνός και μυρωδιά του πούρου , τα συνήθως παγωμένα δάκτυλα λόγω εποχής, το ασημί στυλό με την χοντρή λαβή η κίνηση της μύτης του στυλογράφου πάνω στο χαρτί του προκαλούσαν μια συν- κίνηση. Καθώς περνούσε τα ονόματα στις ημερομηνίες που θα έρχονταν ξυπνούσαν μέσα του εικόνες , μυρωδιές, χρώματα και ήχοι που τον συνέδεαν με το πρόσωπο που σημείωνε.

Μέσα σε δυο ώρες σαν να ήταν μια κινηματογραφική ταινία οι σημειώσεις του στο ημερολόγιο της νέας χρονιάς , περνούσαν μέσα από το μυαλό του σε μια ταινία μεγάλου μήκους όλη του η ζωή. Βεβαία όπως ο σκηνοθέτης στο μοντάζ αναγκάζεται να κόψει κάποια αγαπημένα κομμάτια για να βγει η ταινία ολοκληρωμένη έτσι και αυτός μετά τα 35 του άρχισε να σβήνει και ονόματα. Στην αρχή θείους και θείες αλλά καθώς πέρασαν τα χρόνια και ανθρώπους όλο και πιο κοντά στην ηλικία του . Πριν πέντε χρόνια «έσβησε» και τον παιδικό του φίλο το Γιάννη, νεκρός σε τροχαίο. Τότε ξύπνησε μέσα του και το έντονο άγχος θανάτου που πάντα τον πιάνει όταν ξεκουράζεται ή στις διακοπές. Η έντονη δουλειά την οποία επιτάχυνε με την χρήση της τεχνολογίας του έλυναν όλα τα υπαρξιακά προβλήματα. Η εργασιομανία του ήταν το φάρμακο του.

Από το τότε που πήρε το πρώτο έξυπνο κινητό εδώ και πέντε χρόνια δεν είχε ξαναχρησιμοποιήσει τον φάκελο «χρόνια πολλά». Και να τώρα που από ένα τυχαίο λάθος βρέθηκε ξανά μπροστά του . Καθισμένο στα σκαλιά του υπογείου τον βρήκε η γυναίκα του να κάθεται και να έχει στα γόνατα του τον υποφάκελο «χρόνια πόλλα». .



Πρόσεξε τις κηλίδες στα χαρτιά , είδε και τα μάτια του κατάλαβε ήταν δάκρυα που είχαν κυλήσει πάνω στα φύλλα.

- Ανησύχησα, εντάξει διορθώνεται η ζημιά αφού βρήκες τα παλιά χειρόγραφα αρχεία σου , έλα να φας πρωινό και να πας στην δουλειά έχω βγάλει και το αμάξι στον δρόμο.

Τον ήξερε καλά τον άντρα της δεν ήθελε να χάνει δευτερόλεπτο ήθελε να αξιοποιεί και το τελευταίο. Είπαμε ο νεκρός χρόνος χωρίς δράση κινητοποιούσε το άγχος θανάτου.

- Θα αργήσω σήμερα θα πάω με το ποδήλατο.!!!

- Είσαι καλά σου συμβαίνει κάτι;.

- Ναι, έφυγαν τόσοι και εγώ δεν ένοιωσα τίποτα, μια απλή υπενθύμιση, ένα τυπικό συλλυπητήρια στο τηλέφωνο στην καλύτερη περίπτωση ή ένα ηλεκτρονικό μήνυμα συνήθως. Θα πάω αργά για να σώσω την δική μου μνήμη.

Ο Γιώργος από εκείνο το τυχαίο γεγονός έγινε άλλος άνθρωπος τράβηξε την ζωή του από το διαδίκτυο, πήρε ξανά εφημερίδες από το περίπτερο , μπήκε ξανά σε βιβλιοπωλείο να αγοράσει βιβλία , σε ανθοπωλείο για να πάρει λουλούδια, άρχισε και τις επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς. Ξεκίνησε και το διδακτορικό του

«συναισθηματική νοημοσύνη στην καθημερινή ζωή»!!!

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ