Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

31/12/10

ΣΚΙΤΣΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

Πτώση 50% του τζίρου εορτών. Μαύρα μαντάτα εκπέμπονται από τον επιχειρηματικό κόσμο της Αργολίδας

Κατά 50% μειωμένος παρουσιάζεται ο τζίρος των καταστημάτων κατά την πρώτη φάση της εορταστικής περιόδου, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιχειρηματιών του νομού.


Οι έμποροι αποβλέπουν πλέον στα δώρα της Πρωτοχρονιάς, αλλά και στις χειμερινές εκπτώσεις που αρχίζουν στις 15 Ιανουαρίου. Στο μεσοδιάστημα θα επιχειρήσουν όλοι να τονώσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών με προσφορές, οι οποίες λόγω της εντεινόμενης κρίσης, ίσως και να φθάσουν στο 50% των τιμών, κατά περίπτωση.

Όπως υποστηρίζουν οι έμποροι, παραδοσιακά με το χριστουγεννιάτικο τζίρο περίμεναν να ρεφάρουν την μείωση του εισοδήματός και το κλείσιμο των υποχρεώσεών τους, αλλά τα ανοίγματα είναι τόσο μεγάλα, που αμφισβητείται έντονα η βιωσιμότητά πολλών επιχειρήσεων.

Προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο πολίτης και να καλύψει τις ανάγκες του εν όψει εορτών, ορισμένες επιχειρήσεις, όπως φούρνος επί της Άργους στο Ναύπλιο, μείωσαν τις τιμές των προϊόντων τους μέχρι τέλους των εορτών.

Πολλά καταστήματα κάνουν ήδη προσφορές από 30% έως και 50%, ακόμα και αν δεν το αναγράφουν στην βιτρίνα τους προκειμένου να ξεπεραστεί η αρνητική ψυχολογία της εποχής. Και ο ίδιος και άλλοι έμποροι υπογραμμίζουν πως αρκετά προϊόντα τα οποία είναι σήμερα σε προσφορά πρέπει να τύχουν του ενδιαφέροντος των καταναλωτών, καθώς αξίζουν πραγματικά και θα εξαντληθούν στην πορεία.

Κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, πάντως, η μεγαλύτερη κίνηση καταγράφτηκε στα παιδικά και τα παιχνίδια, αλλά και στα ηλεκτρονικά καθώς και στα προϊόντα της κινητής τηλεφωνίας, όπου έγινε στην κυριολεξία πανικός. Φυσικά, ο μεγάλος πονοκέφαλος των επιχειρηματιών παραμένει και έχει να κάνει με τα υψηλά ενοίκια των καταστημάτων τους για όσους δεν είναι ιδιοκτήτες. Υπάρχει συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες, όμως, ακόμη δεν έχουν βάλει όλοι «νερό στο κρασί» τους, γι' αυτό και συνεχίζουν να κλείνουν πολλά εμπορικά, κυρίως, σε κεντρικούς άξονες των αγορών λόγω υψηλού κόστους.

Κάμψη σημείωσαν οι τουριστικοί επισκέπτες στον νομό της τάξης του 7-10% στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις τουριστικών παραγόντων. Αν συνεχισθεί η καθοδική πορεία των εισπράξεων, τότε θα εξατμιστούν τα κέρδη των ετών 2005 - 2008, οπότε σωρευτικά παρατηρήθηκε αύξηση των τουριστικών εσόδων της χώρας. Ενθαρρυντικό είναι, πάντως, το γεγονός ότι οι προσφορές και οι εκπτώσεις των τουριστικών επιχειρήσεων περιόρισαν τη πτώση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης. Ήδη για την περίοδο των Χριστουγέννων, γνωστή ξενοδοχειακή επιχείρηση στο Ναύπλιο, μείωσε τις τιμές κατά 70% προκειμένου να πετύχει προσέλκυση επισκεπτών. Φυσικά δεν αρκούν μόνο οι μεμονωμένες προσφορές ξενοδοχειακών μονάδων αλλά θα πρέπει να ακολουθήσει μείωση των τιμών και στα έξοδα για φαγητό κ.λπ., πράγμα πολύ δύσκολο αν υπολογίσει κανείς τις αυξήσεις στην ΔΕΗ και στα καύσιμα.

Κόντρα στην κρίση. Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κάντιας και Ιρίων προσπαθεί να φέρει τουρίστες

«Ίρια & Κάντια... ένας όμορφος προορισμός κοντά στο Ναύπλιο, το Τολό την Επίδαυρο» είναι το σύνθημα που προβάλει από το διαδίκτυο ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κάντιας και Ιρίων, σε μια προσπάθεια με στόχο να φέρει τουρίστες, κόντρα στην οικονομική κρίση.


Ο σύλλογος έχει δημιουργηθεί εδώ και καιρό, όμως τώρα άρχισε να δραστηριοποιείται έντονα. Η βασική ομάδα του συλλόγου αποτελείται από τους Περικλή Διονυσόπουλο, Αθανάσιο Παπασωτηρίου, Δημήτριο Σταθόπουλο, Χριστόφορο Τζανή, Βασίλειο Α. Δρούζα, Βασίλειο Χ. Δρούζα, Κώστα Γαλιώτο, Νώντα Δρούζα και Νίκο Τζαβάρα.

Ο σύλλογος με παρουσία στο διαδίκτυο και στόχο να συμμετέχει σε τουριστικές εκθέσεις θα επιχειρήσει να κάνει ευρύτερα γνωστή την περιοχή με τις υπέροχες παραλίες.

Αναφέρει χαρακτηριστικά για την περιοχή ο σύλλογος:

Μια καταπληκτική παραλία μήκους 12 χιλιομέτρων και δύο πανέμορφα χωριά ΙΡΙΑ και ΚΑΝΤΙΑ, συμπληρώνουν την εικόνα που δεν ξεχνά ποτέ...ο επισκέπτης!

Γιατί πρέπει να μας επισκεφτείτε!

1. Γιατί όσοι έχουν έρθει, Ξανάρχονται!

2. Για την καθαρή θάλασσα.

3. Γιατί όλα τα δωμάτια είναι πάνω στην θάλασσα.

4. Για της ήρεμες διακοπές.

5. Γιατί τα παιδιά απολαμβάνουν το μπάνιο τους.

6. Για την διασκέδαση.

7. Για να δείτε τον πύργο της Κάντιας.

8. Για να πάτε στην Μονή Αυγού.

9. Για τα beach parties.

10. Για surfing.

11. Για camping.

12. Γιατί στις ταβέρνες μας θα φάτε σπιτικό φαγητό.

13. Για το Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

14. Για την Αρχαία Ασίνη και το Τολό. Για το Ναύπλιο, Μυκήνες και Σπέτσες.

15. Γιατί στην περιοχή μας όλες οι ηλικίες περνάνε καλά.

16. Και πάνω απ' όλα για τους φιλόξενους κατοίκους μας.

Στόχος του συλλόγου είναι ακόμα η δημιουργία πυρήνα βασικών στελεχών που θα αυξάνονται με τη προσχώρηση νέων, ώστε να περιλάβει στην προσπάθεια όλα τα δημιουργικά άτομα. Τι πρέπει να διαθέτουν οι συμμετέχοντες στην «Ομάδα Δράσης»:

1)Αγάπη για τον τόπο τους και τους ανθρώπους του.

2)Να έχουμε το εμείς και όχι το εγώ.

3)Όραμα και διάθεση προσφοράς.

4)Συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους Ίριων και Κάντιας, όπως επίσης και με την ποδοσφαιρική ομάδα «Κεραυνός».

Ο στόχος της Ομάδας Δράσης, θα πρέπει να είναι:

α) Η ενότητα των κατοίκων της περιοχής.

β) Να δημιουργήσει διαφημιστικό υλικό με απλούς τρόπους π.χ.(με πέτρες, πήλινα, γλάστρες κ.τ.λ.)

γ) Κατασκευή κάδων, παγκάκια, κ.τ.λ.

δ)Συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις για προβολή της περιοχής.

ε)Παροχή βοήθειας σε πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής .

στ)Συμμετοχή στην καθαριότητα, και σε οτιδήποτε άλλο που μπορεί να συμβάλλει στην άνοδο τις ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Την Πρωτοχρονιά πέφτει η αυλαία για τον σιδηρόδρομο Πελοποννήσου

Στο όνομα των περικοπών και του μνημονίου, μπαίνουν οι τίτλοι τέλους για το σιδηρόδρομο Πελοποννήσου, από την Πρωτοχρονιά. Μετά το δυστύχημα του Αχλαδοκάμπου, το τρένο δεν πρόκειται ο σύντομα να ξανασφυρίξει.


Συγκεκριμένα σε ότι αφορά στο δίκτυο Πελοποννήσου διακόπτονται μέχρι νεοτέρας οι γραμμές:

Α) Κόρινθος - Τρίπολη - Ναύπλιο, η οποία είχε επαναλειτουργήσει μόλις το περασμένο καλοκαίρι μετά από 6 χρόνια διακοπής. Αντί τρένων θα δρομολογηθούν λεωφορεία στη συγκεκριμένη γραμμή.

Β) Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα

Γ) Καλαμάτα - Μεσσήνη – ΤΕΙ.

Ουσιαστικά δηλαδή, τίθεται εκτός λειτουργίας όλο το μετρικό δίκτυο της Πελοποννήσου, πλην του Προαστιακού.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις που σημειώνονται.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Φίλων Σιδηροδρόμου Αρκαδίας, ανακοινώθηκε: «Η απόφαση για την αναστολή των δρομολογίων του τραίνου στη γραμμή Κορίνθου – Άργους - Ναυπλίου –Τρίπολης αποτελεί το ώριμο αποτέλεσμα μιας αδιέξοδης πορείας δεκαετιών στην οποία οδήγησε τον ελληνικό σιδηρόδρομο η πολιτική σκανδαλώδους εύνοιας προς τις οδικές μεταφορές, σε συνδυασμό με τη χρόνια κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση του ΟΣΕ από τις κυβερνήσεις της χώρας μας.

Το σιδηροδρομικό σύστημα χρησιμοποιήθηκε με ... αντιπαραγωγικό τρόπο ενώ ο ΟΣΕ, ο δημόσιος αυτός οργανισμός, κυρίως θεωρούνταν λάφυρο των εκάστοτε κυβερνήσεων για τη συντήρηση ενός φαύλου πελατειακού συστήματος. Όψεις της χρεοκοπίας της χώρας μας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακριβώς και αυτές οι ενέργειες που εξαναγκάζουν σήμερα σε παραίτηση το ίδιο το κράτος από την υποχρέωσή του να παράσχει οφειλόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη για τις οποίες άλλωστε και ο ίδιος έχει συνεισφέρει οικονομικά.

Η λειτουργία του τραίνου διακόπτεται λοιπόν και στη γραμμή της Πελοποννήσου παρά τις επενδύσεις για την ανακαίνισή της από εθνικούς αλλά και ευρωπαϊκούς πόρους. Διακόπτεται στη φάση ακριβώς που θα μπορούσε να λειτουργήσει πλέον με ικανοποιητικούς όρους, ενώ στο τμήμα Κορίνθου – Ναυπλίου μέρα με τη μέρα σταθερά ανακτούσε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Αρκαδίας από την ίδρυσή του το 1998 αγωνίστηκε με συνέπεια για την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο. Τα έργα ανακατασκευής της γραμμής στην υπάρχουσα χάραξη που αποφασίστηκαν το 2002 σε συνδυασμό με νέο τροχαίο υλικό που προβλεπόταν, χωρίς να ικανοποιούν το όραμά μας για νέα γραμμή υψηλών ταχυτήτων, δημιουργούσανε ωστόσο την προοπτική για σταθεροποίησή της και για αξιοπρεπή συνύπαρξή της με τις υπερσύγχρονες οδικές υποδομές που προκλητικά απολαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος στην απόσπαση πόρων από τα επενδυτικά κρατικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Προϋπόθεση, φυσικά, για να επαληθευτούν όσα προβλέπανε οι μελέτες για βελτιωμένους χρόνους διαδρομής κτλ. αποτελούσε η σωστή λειτουργία του σιδηροδρομικού συστήματος. Όλα όμως είχανε δρομολογηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, για να οδηγήσουν τελικά στον πλήρη εκτροχιασμό όχι μόνο του σιδηροδρομικού συστήματος αλλά και των δημόσιων οικονομικών.

Το μέλλον όμως ανήκει στο σιδηρόδρομο και ανεξάρτητα από τη σημερινή κατάσταση η χώρα μας έχει κάθε συμφέρον για ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό σύστημα και ένα πλήρες δίκτυο. Η ανακαινισμένη γραμμή της Πελοποννήσου υπό άλλες προϋποθέσεις, με κατάλληλο τροχαίο υλικό και σωστή εκμετάλλευση μπορεί να συμπληρώσει τον κύριο σιδηροδρομικό κορμό και να υποστηρίξει την εναλλακτική οικολογική ανάπτυξη.

Εμείς κλείνοντας μια 12ετή περίοδο δράσης για τη μεγάλη αυτή υπόθεση, παρότι θεωρούμε ότι προσωρινά χάσαμε μια μάχη, συνεχίζουμε πολύπλευρα τον αγώνα και θα κερδίσουμε τον πόλεμο, γιατί θεωρούμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».

Πλήγμα στην οικονομία και το περιβάλλον θεωρούν την διακοπή των δρομολογίων οι Οικολόγοι-Πράσινοι: «Με τον ακρωτηριασμό του σιδηροδρόμου σε καιρούς κρίσης, ο κ. Παπανδρέου καταφέρνει να συνδυάσει πλήγματα τόσο στην οικονομία όσο και στο περιβάλλον" σχολιάζει ο Γ. Παρασκευόπουλος των Οικολόγων-Πρασίνων και προσθέτει: "Η κυβέρνησή του και τα οικονομικά συμφέροντα που υπηρετεί, επιχειρούν να γυρίσουν τη χώρα στην εποχή πριν τον Τρικούπη. Όταν ο πρωθυπουργός μιλούσε για προτεραιότητα στο σιδηρόδρομο, αποδεικνύεται ότι εννοούσε προτεραιότητα στο ξήλωμά του. Ας κρίνουν λοιπόν οι πολίτες την αξιοπιστία του... Με προτάσεις αλλά και δυναμικές ενέργειες, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια σε πολιτικό και νομικό επίπεδο, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και όλους όσους αγωνίζονται για βιώσιμες μεταφορές".

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος επισημαίνει: «Η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι από 1η Ιανουαρίου οι τιμές των εισιτηρίων του σιδηροδρόμου θα εκτιναχθούν στα ύψη και θα βάλει «λουκέτο» σε πολύ μεγάλο τμήμα του δικτύου.

Για την Πελοπόννησο ανακοίνωσε ΤΕΛΟΣ για το σιδηρόδρομο. Καταργεί τα δρομολόγια Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα – Πάτρα, Καλαμάτα – Μεσσήνη – ΤΕΙ – Καλαμάτα και Κόρινθος – Τρίπολη – Κόρινθος.

Μετά την ισοπέδωση των αποδοχών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων έδειξε ότι «εξυγίανση» γι’ αυτήν σημαίνει «λεηλασία» του δημόσιου πλούτου, των λαϊκών εισοδημάτων και κατασυκοφάντηση των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Απέναντι σε αυτούς που αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να συνεχίσει να λειτουργεί ο ΟΣΕ αφού παράγει ελλείμματα, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι:

1) Η γραμμή Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα δεν λειτουργεί από το 2003 και υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και όχι οι εργαζόμενοι σιδηροδρομικοί.

2) Τη γραμμή Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα, οι κυβερνήσεις αυτές πάλι επέλεξαν μην την κάνουν κανένα έργο εκσυγχρονισμού, παρότι εμείς επιμέναμε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι μελέτες και οι γραμμή ως κανονικού πλάτους άμεσα, όπως επίσης και το τμήμα Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο. Για όσους ξεχνούν, υπενθυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας έχει οργανώσει και ημερίδα για το σιδηρόδρομο στην Πελοπόννησο.

3) Κλείνουν σήμερα τη γραμμή Κόρινθος – Τρίπολη, παρότι έχουν πληρωθεί 70 εκατ. ευρώ για έργα εκσυγχρονισμού του δικτύου μέχρι και την είσοδο της Καλαμάτας.

4) Γενικότερα για όλο το δίκτυο του ΟΣΕ ενώ είχαν δεσμευτεί οι κυβερνήσεις ότι θα υλοποιήσουν 4 βασικά έργα μέχρι το 2004: α) τη διπλή γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, β) την ηλεκτροκίνηση, γ) το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου και δ) τον προαστιακό σιδηρόδρομο και έχουν διατεθεί γι’ αυτά 10 δισ. ευρώ, κανένα από αυτά τα έργα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

5) Οι πολιτικοί προϊστάμενοι του ΟΣΕ κ.κ. Μαντέλης, Βερελής, Λιάπης και λοιποί αλλά και οι διευθύνοντες σύμβουλοι που οι ίδιοι είχαν διορίσει εγκαλούνται σήμερα από τη Βουλή για σωρείες παρανομιών και για χορηγίες από τη SIEMENS.

Πάει πολύ, μετά από όλα αυτά, να εγκαλεί σήμερα η κυβέρνηση τους εργαζόμενους και να καταργεί το σιδηρόδρομο σε όλη τη χώρα και να αφήνει μόνο τον κεντρικό άξονα Κόρινθος – Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Επειδή αυτές οι καταστροφικές για τις τοπικές κοινωνίες της Πελοποννήσου, αλλά και όλης της χώρας, αποφάσεις της κυβέρνησης πρέπει να ανατραπούν, εμείς, στη σημερινή σύσκεψη (Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, 6 μ.μ. στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας), θα προτείνουμε να υπάρξει κινητοποίηση όλων των φορέων και των εργαζομένων στα υπουργεία Υποδομών και Οικονομικών και να γίνουν συναντήσεις με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ο αιρετός Περιφερειάρχης κ. Τατούλης οφείλει να απαντήσει στην επιστολή που του έχει σταλεί και να τεθεί επικεφαλής του αγώνα για να μην καταργηθεί ο σιδηρόδρομος.

Την 1η Ιανουαρίου σταματούν τα δρομολόγια. Περιθώρια για καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες δεν υπάρχουν».

30/12/10

Η κρίση στην αγορά και το πλάνο Τατούλη

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου


ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει το ρεπορτάζ για την κρίση στην Πελοπόννησο και στην Αργολίδα («Αναγνώστης Πελοποννήσου σελίδες 8 και 20). Η μείωση των πωλήσεων και του τζίρου φτάνει μέσα στις γιορτές σε αδιανόητα νούμερα. Οι επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση. Με προσφορές οι έμποροι προσπαθούν να κρατήσουν για λίγο ακόμα τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές.
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ, που έχουν μεν θετικό αποτέλεσμα για τον καταναλωτή, αλλά που δεν αφήνουν πολλές φορές όμως, σχεδόν κανένα περιθώριο κέρδους στον έμπορο. Επομένως, με την σειρά του ο έμπορος αυτός παύει να είναι ο καταναλωτής του διπλανού καταστήματος, με αποτέλεσμα ο φαύλος κύκλος να στενεύει και να κλείνει ασφυκτικά για το σύνολο του μικρομεσαίου επιχειρηματικού κόσμου.
ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ο ανταγωνισμός μέσα στην κρίση και θα καταφέρουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις ή θα μπουν τελικά τόσα πολλά λουκέτα, ώστε να οδηγηθούμε στην μαύρη αγορά και στους μαυραγορίτες; Και μέχρι πότε θα αντέξουμε να τρώμε από τα έτοιμα; Είναι ερωτήματα που πλανώνται σε όσους θεωρεί ως «έχοντες» η πολιτεία και οι οποίοι καθημερινά σφίγγουν το ζωνάρι, βλέποντας την κατάρρευση να μην έχει τελειωμό.
ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ την κρίση μια επιχείρηση; Με τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που επικρατούν, κανένας δυστυχώς δεν μπορεί να δώσει μια σαφή απάντηση. Ούτε φυσικά οι πλέον ειδικοί, που βλέπουν καθημερινά τις προβλέψεις τους να διαψεύδονται.
Ο ΜΕΓΑΛΕΠΙΒΟΛΟΣ στόχος και το πλάνο του Πέτρου Τατούλη, να γίνει η περιφέρεια Πελοποννήσου μια ευρωπαϊκή περιφέρεια, πρότυπο ανάπτυξης, μοντέλο τοπικής οικονομίας, παράδειγμα για την έξοδο όλης της χώρας από την κρίση, δίνει ελπίδες αυτή τη στιγμή.
ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ υλοποίησης του σχεδίου είναι να ξεπεραστούν όλες οι παιδικές ασθένειες της περιφέρειας και να προλάβει ο περιφερειάρχης να εφαρμόσει τα σχέδιά του πριν καταρρεύσουν τα πάντα.

Άγιε μου Βασίλη

Άρθρο του Άκη Ντάνου



ΕΝΑ χρόνο μετά το περσινό μου γράμμα, αποφάσισα να σου ξαναγράψω. Βλέπεις οι δουλείες δεν μας αφήνουν χρόνο να τα πούμε συχνότερα και μας έχουν αποξενώσει. Και συ φυσικά το έχεις παρακάνει. Μια φορά το χρόνο βγαίνεις έξω και είναι φυσικό να μην μπορείς να μας δεις όλους. Έτσι μένουν πολλοί παραπονεμένοι και έχουν αρχίσει να πιστεύουν πως κάνεις επιλογές στις παρέες σου.
ΡΩΤΗΣΑ στον νομό και μου είπαν πως μόνο σε λίγες οικογένειες ειδοποίησες πως θα πας και φέτος. Στις ίδιες που πήγες και πέρσι. Μπορεί τα σπίτια των υπολοίπων να μην είναι τόσο πλούσια σαν τα δικά τους, αλλά ένα πιάτο φαγητό σου κράτησαν πάρα πολλοί και στο τέλος απογοητευμένοι αναγκάστηκαν να το φάνε οι ίδιοι γιατί λυπηθήκαν να το πετάξουν. Βλέπεις δεν είναι σαν εκείνους τους πλούσιους φίλους σου που πετάνε τις τροφές στους κάδους των σκουπιδιών, αλλά είναι αυτοί που ανακυκλώνουν ότι τροφή βρουν.
ΤΕΛΟΣ πάντων, τι κάθομαι και σου γράφω, εσύ έχεις τυλωμένη την κοιλιά σου. Ούτε η αύξηση της τιμής των διοδίων σε πιάνει, αφού πετάς με το έλκηθρό σου, ούτε η αύξηση στα καύσιμα επηρεάζει τις βόλτες σου, αφού σε έλκουν τα ελάφια σου. Πολύ περισσότερο εσύ και οι πλούσιοι φίλοι σου έχετε την δυνατότητα να κατοικοεδρεύετε σε φορολογικούς παραδείσους και να ροκανίζετε την συνάφεια που καταβάλουμε οι υπόλοιποι
ΔΕΝ ΘΕΛΩ να σε συγχύσω, αλλά μου την έχει βαρέσει η συμπεριφορά σου από τότε που ήμουν μικρός. Θυμάμαι που μου έλεγε η μακαρίτισσα η μητέρα με «τα χρήματα από τα κάλαντα» να αγοράζουμε δώρα στους φτωχούς φίλους μας γιατί «αυτούς δεν τους επισκέπτεται ποτέ ο Αϊ Βασίλης». Ακόμα και τότε έπρεπε να πληρώνω εγω που δεν είχα κάτι το ιδιαίτερο για εκείνους που δεν είχαν τίποτα και όλα αυτά γιατί συ από τότε έκανες διακρίσεις κι επισκεπτόσουν όσους είχαν τζάκι, ενώ τους υπόλοιπους τους άφηνες να ζαλίζονται από την πυρήνα στο μαγκάλι και να ονειρεύονται την επίσκεψή σου που δεν τους έκανες ποτέ.
ΤΩΡΑ που το ξανασκέφτηκα, δεν θέλω να έρθεις, Δεν θέλω τα φτηνά δωράκια σου που τα έχει πληρώσει ο κοσμάκης μα πολύ ιδρώτα. Δεν θέλω τους τεχνικούς διαχωρισμούς σου σε «καλά και κακά παιδιά» και μάθε πως η κοινωνία σου είναι εκείνη που με τα δικά της κριτήρια μας διαχωρίζει σε καλούς και κακούς και πως όλα τα παιδιά θα είχαν δώρα, αν οι κολλητοί πλούσιοι φίλοι σου αγόραζαν τα δώρα τους με δικά τους χρήματα και δεν έπαιρναν από τα χέρια σου τα δώρα που προορίζονταν για τα παιδιά όλου του κόσμου.

Προμελετημένο σκάνδαλο το τρένο

Άρθρο του Βασίλειου Γκλαβά*,
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων Τ.Ε.



Θα ήθελα να εκφράσω κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με της νέο-ανακαινισμένη γραμμή Κορίνθου-Ναυπλίου.
Η άποψη μου είναι ότι κακώς δόθηκαν τα χρήματα για την ανακαίνιση της εσωτερικής μετρικής γραμμής της Πελοποννήσου (Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας). Αντί αυτού, τα χρήματα αυτά (100.000.000 ευρώ, διόλου ευκαταφρόνητο ποσό) θα έπρεπε να είχαν δαπανηθεί για την μετατροπή της υφιστάμενης γραμμής σε κανονικούς εύρους γραμμή έως το Ναύπλιο - με καλυτέρευση της χάραξης σε ορισμένα σημεία - είναι αυτό που εσείς αποκαλείτε «συνέχεια του προαστιακού». Το ζήτημα είναι ότι το λάθος έγινε για κάποιο σκοπό όπως πολύ σωστά και ο τίτλος του άρθρου σας.
Το ερώτημα που τίθεται είναι ότι ακόμα και ως έχει η κατάσταση είναι εφικτό η περαιτέρω μείωση του χρόνου διαδρομής τόσο για Άργος / Ναύπλιο όσο και για Τρίπολης ; Η απάντηση είναι ΝΑΙ.
Τι δεν έκανε το υπουργείο που είναι ο κύριος μέτοχος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
- Όταν ξεκίνησαν τα δρομολόγια οι χρόνοι διαδρομής ήταν μεγαλύτεροι από ότι ήταν πριν την ανακαίνιση της γραμμής.
- Δεν διαφήμισε το μέσο όσο θα έπρεπε. Το εισιτήριο του προαστιακού ισχύει και για 1:30 ώρα στα ΜΜΜ της Αθήνας, σύνδεση με του σταθμούς του μετρό (γραμμές 1,2,3).
- Δεν τοποθέτησε συστήματα ασφαλείας (ΑΣΙΔ) στις πολλές αφύλαχτες διαβάσεις μεταξύ Κορίνθου-Ναυπλίου.
Η ηλέκτριση του προαστιακού (19/12/2010) θα μείωνε περαιτέρω το χρόνο κατά περίπου 15λεπτά (περίπου 1:55 Αθήνα-Ναύπλιο πιο γρήγορα από το ΚΤΕΛ). Το δυστύχημα που σημειώθηκε στον Αχλαδόκαμπο ήταν πρόσχημα για το κλείσιμο της νέο ανακαινισμένης γραμμής. Είναι πάντως περίεργο ότι και τα 2 ατυχήματα έγιναν βράδυ…
Υπάρχει προοπτική για μείωση ακόμα περισσότερο του χρόνου διαδρομής; Η απάντηση και σε αυτό το ερώτημα είναι ΝΑΙ. Το υπουργείο ενώ γνωρίζει, κάνει την πάπια ρίχνοντας στάχτη στα μάτια με τον ηλεκτροκίνητο Προαστιακό. Τι είναι λοιπόν ο Προαστιακός; Είναι η σύγχρονη έκδοση του «καρβουνιάρη». Ο προαστιακός είναι μια υπηρεσία αστικής συγκοινωνίας τουτέστιν σταματάει παντού. Θα πήγαινε κάποιος με αστικό λεωφορείο από το Ναύπλιο έως την Αθήνα;
Η νέα γραμμή Κιάτο-Λιόσια δεν ανήκει στον Προαστιακό αλλά στον ΟΣΕ. Η γραμμή υψηλών ταχυτήτων κατασκευάστηκε εκτός για τον προαστιακό και για τραίνα υψηλών ταχυτήτων. Η μέγιστη ταχύτητα του προαστιακού σε όλον τον κόσμο είναι 160χλμ (συμβατική ταχύτητα). Η γραμμή έχει την δυνατότητα να δεχθεί συρμούς υψηλών ταχυτήτων έως και 200χλμ. Πρακτικά αν δρομολογηθούν συρμοί Ιντερ-Σίτυ (IC) η διαδρομή Αθήνα-Κόρινθος θα καλύπτεται σε περίπου 35 λεπτά και όχι σε 1 ώρα με τον Προαστιακό!!! Ο χρόνος για Ναύπλιο μπορεί να μειωθεί σε περίπου 1:35 από Αθήνα ενώ για Τρίπολη σε 2:40. Άκρως ανταγωνιστικοί χρόνοι προς τα οδικά μέσα. Είμαστε υπεραστικοί και όχι προαστιακοί επιβάτες. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε εξασφαλισμένη θέση και να ταξιδεύουμε όρθιοι στο τμήμα Κόρινθος-Αθήνα. Γιατί λοιπόν δεν κάνουν το ίδιο και με τους επιβάτες Αθηνών - Θεσσαλονίκης αναγκάζοντας τους σε μετεπιβίβαση στην Λάρισα στον Προαστιακό;
Το ίδιο συμβαίνει και με την Πάτρα. Οι χρόνοι εξακολουθούν να μένουν μη ανταγωνιστικοί. Ο προαστιακός ήταν άλλοθι για το κλείσιμο του δικτύου της Πελοποννήσου.

*Ο κος Γκλαβάς Βασίλειος, Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων Τ.Ε., κάτοικος Πατρών, διάβασε το ομότιτλο άρθρο του Άκη Γκάτζιου και προσθέτει σήμερα τις προσωπικές του παρατηρήσεις σχετικά με την νέο ανακαινισμένη γραμμή και πως αυτή υποβαθμίστηκε από το υπουργείο.

Πάνω σε μια καμήλα …. αλλά Χριστούγεννα

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Ο γέροντας Μελχιόρ ξαφνιασμένος πετάχτηκε από το όνειρο όραμα που τον τάραξε. Είδε στον ύπνο του τον πέρση προφήτη Βαλαάμ , επιτακτικά του είπε ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να εκπληρωθεί η προφητεία για τον μεγάλο βασιλιά και το άστρο που θα τους καθοδηγούσε.
Αν και προχωρημένης ηλικίας με πάθος έφηβου έτρεξε στην αστρολογική βιβλιοθήκη. Εκεί ήταν οι συνάδελφοι του και μελετητές των άστρων ο νεαρός Γάσπαρ και ο μελαψός Βαλτάσαρ. Και οι δυο ερευνητές από τον μεγάλο ανοικτό παράθυρο παρατηρούσαν εκστασιασμένοι τον ουρανό. Ήταν τόσο απορροφημένοι από την μελέτη του ουρανό που αντιλήφθηκαν τον γέροντα Μελχιόρ μόνο όταν έφτασε και αυτός στο ανοικτό παράθυρο.
-Ξέρουμε Μελχιόρ είδες και εσύ το μεγάλο αστέρι και ήρθες να ετοιμαστούμε για το μεγάλο ταξίδι.
-Όχι είδα τον προφήτη Βαλαάμ και το θεώρησα καλό σημάδι, και με αυτά που μου λες το όραμα βγήκε αληθινό και θα εκπληρώσουμε την αποστολή μας.
Οι τρεις μάγοι πήραν τρεις καμήλες και ξεκίνησαν το ταξίδι σκοπό της ζωής τους με οδηγό το μεγάλο άστρο κατευθύνονταν προς τις περιοχές της ρωμαιοκρατούμενης Παλαιστίνης .
Εκείνη την εποχή είχε ξεσπάσει μεγάλη οικονομική κρίση στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Κάποιοι έλληνες φιλόσοφοι επέμεναν μέσα από τους λόγους τους ότι η κρίση αυτή ήταν πνευματική και πολιτιστική και εκεί έπρεπε να εστιάσουν για να σπάσουν το απόστημα της κρίσης. Όταν το στομάχι παίζει εμβατήρια πείνας όσες ιδέες και να του δώσεις δεν γεμίζει με τίποτα επέμεναν οι οικονομολόγοι και τελικά επέβαλαν τις ιδέες και τις πρακτικές του.
Για να μπορέσουν να κρατήσουν την εξουσία τους και τους λαούς υπόδουλους η σύγκλητος ενέκρινε την δράση ενός φοβερού μηχανισμού τον οποίο ονόμασαν Δημόσιο Νόμιμο Τέρας και στο πέρασμα του χρόνου και της ιστορίας έμεινε γνωστό σαν Δ.Ν.Τ.
Το τέρας επέβαλε άγρια φορολογία, αλλά υπήρχε ένα μεγάλο πρόβλημα η αυτοκρατορία ιδιαίτερα στην ανατολική μεσόγειο ήταν γραφειοκρατικά ανοργάνωτη. Κανένα τέρας δεν επιβίωσε στην ιστορία χωρίς την υποστήριξη ενός γραφειοκρατικού μηχανισμού και αυτό το γνώριζαν καλά. Ζήτησαν λοιπόν την άμεση και υποχρεωτική απογραφή όλων των πολιτών.
Μέσα σε ένα τέτοιο πολιτικό και οικονομικό κλίμα ξεκίνησαν την αποστολή τους οι τρεις μάγοι.
Λίγο έξω από την Ιερουσαλήμ ενώ ταξίδευαν αμέριμνοι πάνω στις καμήλες τους μια γρήγορη άμαξα που την έσερναν τέσσερα άλογα τους προσπέρασε και τους ανάγκασε να σταματήσουν ήταν η ελεγκτική άμαξα του τέρατος του ΔΝΤ. Από την άμαξα βγήκε ο ένστολος ελεγκτής.
-Για πού το βάλατε εσείς με τις καμήλες;
-Πάμε να προσκυνήσουμε το θείο βρέφος , τον Βασιλιά των Βασιλέων και μας καθοδηγεί το άστρο όπως είχε προφητέψει ο Βαλαάμ. ( Του είπε ο Μελχιόρ)
-Ξέρω και εγώ μια ιστορία με κάτι ανιψιές της Αφροδίτης αλλά δεν είναι για την ηλικία σου παππούλη. Λοιπόν άδεια, δίπλωμα , δεν βλέπω να έχετε το ειδικό σήμα φορολογίας στο κούτελο της καμήλας και ούτε στην ουρά της είναι μαρκαρισμένη ότι έχει περάσει από κτηνιατρικό ΚΤΕΟ.
-Τι είναι αυτά που λες παιδί μου από εκεί που ερχόμαστε εμείς δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα. Εμείς περνάμε από τα μέρη σας για να εκπληρώσουμε την προφητεία.
-Παππούλη ούτε παιδί σου ούτε εγγόνι σου είμαι , σύμφωνα με το ΔΝΤ για όλα αυτά θα πληρώσετε πρόστιμο αν το πληρώσετε εντός 15 ημερών θα γλιτώσετε τα μισά. Την κλήση μπορεί να σας την διαγράψει μόνο ο Ηρώδης, εγώ πρέπει να κάνω την δουλειά μου. Άμα θέλετε περάστε να ζητήστε ακρόαση από τον ίδιο . Α για μια στιγμή τι μεταφέρετε σε αυτές τις κασέλες;
-Χρυσό για να τον τιμήσουμε σαν Βασιλιά είπε ο Μελχιόρ.
-Λιβάνι για να τον τιμήσουμε γιατί είναι και θεός, είπε ο Γασπάρ
-Εγώ κουβαλάω σμύρνα είπε ο Βαλτάσαρ.
-Σμύρνα σαν αυτή που χρησιμοποιούν οι γιατροί για τους νεκρούς;
-Ναι γιατί ο θεός βασιλιάς θα προσφερθεί σαν θυσία για να μας σώσει.
-Παλικάρια δεν καταλαβαίνω τίποτα από αυτά που λέτε , θεός, βασιλιάς, γέννα, άστρο, θυσία μόνο μια εξήγηση υπάρχει να περάσετε πριν φτάσετε εδώ από το καπηλειό « ο κατακλυσμός του Νώε» και μάλλον τα έχετε τσούξει. Λοιπόν τέρμα τα αστεία θέλω δελτίο αποστολής , τιμολόγιο και φόρο τελωνείου για αυτά που μεταφέρετε.
-Μα τι είναι αυτά που λες δεν καταλαβαίνεις ότι αυτά είναι δώρα για τον θεάνθρωπο.
-Μάλιστα τώρα είναι και θεάνθρωπος. Μπορείς να μου τον περιγράψεις;
-Το πραγματικό δεν πρόκειται να το γνωρίσουμε ποτέ, μόνο μέσα από τις ενέργειες του μπορούμε να το προσεγγίσουμε , το πραγματικό είναι συνεχές , η ανθρώπινη εμπειρία είναι ασυνεχής γιατί περιορίζεται από τους αισθητηριακούς περιορισμούς. Αυτό που γνωρίζουμε είναι όπως λέει η λέξη είναι το γνωστό όχι το πραγματικό.
-Δάσκαλε αυτά να πας να τα πεις στους έλληνες αυτοί λένε κάτι τέτοια ακαταλαβίστικα. Βλέπεις εκεί στην πλατεία το άγαλμα του Δία μπορώ να σου τον περιγράψω από την κορυφή μέχρι τα νύχια.
-Παιδί μου η αλήθεια δεν εξαντλείται στον ορισμό της.( του είπε ο Μελχιόρ)
-Παππούλη το βλέπεις αυτό; ( Βγάζει από μια μεγάλη τσέπη του ένα μικρό ασκό και στάζει νερό κάτω) Μία και μια σταγόνα κάνουν δυο σταγόνες.
-Όχι παιδί μου αυτό ακριβώς σου λέω μια σταγόνα και μια άλλη σταγόνα δεν κάνουν δυο σταγόνες αλλά μια μεγαλύτερη σταγόνα.
-Α πάλι μου άρχισες τις ελληνικούρες και πας να με μπερδέψεις. Όπως και να είναι τα πράγματα που κουβαλάτε μαζί σας είναι αδήλωτα και σύμφωνα με τις εντολές του ΔΝΤ πρέπει να πληρώσετε αυτό το πρόστιμο. ( Και δίνει ένα πάπυρο με το πρόστιμο  στον Γασπάρ)
-Μα δεν έχουμε τόσα χρήματα.
-Τόσο πλούτο κουβαλάτε δεν είναι δυνατόν να μην έχετε χρήματα.
-Όλα αυτά είναι για το θείο βρέφος.
-Το ύψος του προστίμου για 28 πλακίδια χρυσού και περίπου 70 σβόλους σμύρνα και λιβανιού και με τα προηγούμενα ισοδυναμεί με την αξία δυο καμήλων η με πληρώνετε η θα σας παρακρατήσω δυο καμήλες.
Έτσι φέτος οι τρεις μάγοι λόγω των έκτακτων και εφιαλτικών μέτρων έφτασαν στην φάτνη καβάλα σε μια καμήλα. Μπορεί να ταλαιπωρήθηκαν προς το τέλος της διαδρομής τους αλλά δεν πρόδωσαν την αποστολή τους και αυτό είναι και το πιο αισιόδοξο μήνυμα. Παρά το πρόστιμο του ΔΝΤ αρνήθηκαν να παραδώσουν τα τίμια δώρα, της αποστολής τους .
Ίσως αυτό να είναι και το μήνυμα των φετινών Χριστουγέννων , όσο και να μας πολεμά το Δημόσιο Νόμιμο Τέρας, δεν καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους προσφέρουμε τα κασελάκια με τις προσωπικές μας αξίες. Γιατί όσο και να ακούγονται ελληνικούρες η βάση της κρίσης ήταν και είναι πολιτισμική . Βάλαμε την ζωή μας πάνω σε δήθεν και λαμπερές αξίες για τις οποίες καλούμαστε να πληρώσουμε τον λογαριασμό ακόμα και αν ισχυριζόμαστε … ότι μας ξεγέλασαν

*΄Ένα γεγονός που δεν είναι πολύ γνωστό είναι ότι τα τίμια δώρα βρίσκονται στην μονή Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος, 28 πλακίδια χρυσού και η σμύρνα και ο λίβανος σε 60 ή 70 σφαιρίδια. Τα τίμια δώρα πρόσφερε στην μονή του Αγίου Παύλου η Μάρω η μητριά του Μωάμεθ του Πορθητή και υπάρχουν και επίσημα έγγραφα για την παράδοση των δώρων, Η Μάρω ήταν χριστιανή κόρη του Γεωργίου Μπράγκοβιτς ο οποίος είχε χτίσει το καθολικό της μονής, ο σουλτάνος της επέτρεψε να διατηρήσει την πίστη της. Κατά την παράδοση των δώρων σύμφωνα με την παράδοση η ίδια η Παναγία την εμπόδισε να για τηρηθεί το άβατο και στο σημείο εκείνο ανεγέρθη σταυρός που ονομάζεται «σταυρός της βασίλισσας».

29/12/10

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 30.12.2010 σε τίτλους

• Μαγική συνταγή. Πιλότο για την έξοδο από την κρίση, θέλει την Πελοπόννησο ο Τατούλης

• Την Πρωτοχρονιά πέφτει η αυλαία για τον σιδηρόδρομο Πελοποννήσου

• Μαύρα μαντάτα εκπέμπονται από τον επιχειρηματικό κόσμο της Αργολίδας. Πτώση 50% του τζίρου εορτών

• Διαλύθηκε η οικονομία της Πελοποννήσου το 2010

• Σεμνή ορκωμοσία στο Ναύπλιο

• Μποναμάς στον Τατούλη. Ποιος ο λόγος να υπογραφεί ο περιφεριακός σχεδιασμός λίγες μέρες πριν «παραδώσει» ο Χατζημιχάλης;

• 70 πιάτα για το μνημόνιο από την Ευαγγελίστρια

• Κόντρα στην κρίση. Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κάντιας και Ιρίων προσπαθεί να φέρει τουρίστες

• Άνοιγμα Αναπτυξιακής Πάρνωνα σε νέους Ο.Τ.Α

• Στεφάνου: Η κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους φορολογούμενους

• Συνεδριάζουν την Κυριακή τα πρώτα συμβούλια στο Άργος και στο Ναύπλιο

• Η γραμματεία της «Άλλης Πρότασης»

• Εγκαινιάστηκαν οι εγκαταστάσεις της DTS Digital Tracking Systems

• Ξέφυγαν από την αστυνομία με 26 χιλιάρικα

• Καταγγέλλουν κλοπές στα καύσιμα



ΑΡΘΡΑ:

• Η κρίση στην αγορά και το πλάνο Τατούλη. Άκης Γκάτζιος

• Άγιε μου Βασίλη. Άρθρο του Άκη Ντάνου

• Πάνω σε μια καμήλα …. αλλά Χριστούγεννα. Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

• Προμελετημένο σκάνδαλο το τρένο. Άρθρο του Βασίλειου Γκλαβά*, Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων Τ.Ε.



ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ:

• Ούτε να …κοιταχτούν

• Ιδιαίτερα

• Παγωτό χωνάκι

• Ορκίστηκε πολίτης

• Έδωσαν Λόγο

• Αναταράξεις

• Ενστάσεις



ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:

• Το ημερολόγιο όλων των Καρυών

• Θεοφάνια με τα ποδήλατα στην Ερμιονίδα

• Συναυλία στον Δαναό

• Πρωτοχρονιά στο Ναύπλιο

• Η Joanna Drigo στο «Αέναον»



ΙΑΤΡΙΚΑ:

• Γονείς και Διατροφικές Διαταραχές



ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΑ:

• Τα «απρό» κουράστηκαν να ψάχνουν πρωτοχρονιάτικα παραμύθια για να σας αφηγηθούν



ΑΝΕΚΔΟΤΟ:

• Η συνωμοσία



ΣΚΙΤΣΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ:

• Χρόνια Πολλά



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ



ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 30.12.2010

27/12/10

Η έκδοση 23.12.2010

24/12/10

Καλλικράτης στην Αστυνομία, με την δημιουργία υδροκέφαλης Αστυνομικής Διεύθυνσης

Λουκέτο μπαίνει τις επόμενες ημέρες, σε έξι αστυνομικούς σταθμούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας, οι οποίοι υπολειτουργούσαν τα τελευταία χρόνια και είχαν υποβαθμιστεί παντελώς. Πρόκειται για τους Αστυνομικούς Σταθμούς Κουτσοποδίου, Μύλων, Σκοτεινής, Καρυάς, Νέας Επιδαύρου και Θερμησίας. Άμεσα πρόκειται να ξενοικιαστούν τα κτήρια, για τα οποία πληρώνει αδρά ενοίκια το κράτος, χωρίς ουσιαστικά να λειτουργούν οι παραπάνω Αστυνομικοί Σταθμοί.


Ο Σταθμός της Θερμησίας θα υπαχθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Κρανιδίου, ο Σταθμός της Νέας Επιδαύρου θα υπαχθεί στον Αστυνομικό Σταθμό της Αρχαίας Επιδαύρου και οι Σταθμοί Κουτσοποδίου, Μύλων, Σκοτεινής και Καρυάς θα υπαχθούν στο Αστυνομικό Τμήμα Άργους.

Παραμένουν σε λειτουργία οι Αστυνομικοί Σταθμοί σε Νέα Κίο, Τολό, Αγία Τριάδα, Αρχαία Επίδαυρο και Λυγουριό.

Να σημειωθεί πάντως ότι από την Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας έχει προταθεί η μετατροπή του Αστυνομικού Σταθμού Λυγουριού, σε Αστυνομικό Τμήμα Λυγουριού, ώστε να καλύπτεται όλη η ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στο Ναύπλιο και το Κρανίδι, αλλά και η περιοχή της Επιδαύρου, που αυτή τη στιγμή είναι ουσιαστικά χωρίς αστυνόμευση.

Σύντομα πάντως αναμένεται να αλλάξει και πάλι το οργανόγραμμα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας, αφού εκτός από το θέμα της λειτουργίας Αστυνομικού Τμήματος στο Λυγουριό, τίθεται θέμα και για την ορθή λειτουργία και επάνδρωση των υπόλοιπων Αστυνομικών Σταθμών που παραμένουν ανοιχτοί ή εν τέλει για την κατάργησή τους.

Η απόφαση έχει φτάσει στα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας από τις αρχές Δεκεμβρίου και είναι προς εφαρμογή.

Συνολικά προωθείται η κατάργηση περισσότερων από 290 αστυνομικών σταθμών σε όλη την Ελλάδα.

Παρά τις αντιδράσεις που αναμένεται να σημειωθούν πάντως, ιδιαίτερα από τις απομακρυσμένες περιοχές, όπως η Θερμησία, η Σκοτεινή κλπ, πρακτικά η μόνη μεταβολή που θα επέλθει θα είναι καθαρά γραφειοκρατική, σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας, αφού οι Αστυνομικοί Σταθμοί που καταργούνται δεν λειτουργούν ουσιαστικά. Επιπλέον θα αποσυρθούν από το οργανόγραμμα της Διεύθυνσης και οι περιοχές που θα υπάγονται απευθείας στα υπάρχοντα αστυνομικά τμήματα.

Οι περιφερειακοί αστυνομικοί σταθμοί είχαν πάψει ουσιαστικά τη λειτουργία τους από το 2003, αλλά εξακολουθούσαν να νοικιάζονται κανονικά και να πληρώνονται ενοίκια για έναν αστυνομικό που τα επισκεπτόταν στη… χάση και στην …φέξη.

Οι καταργήσεις της λειτουργίας των τοπικών αστυνομικών σταθμών, έγιναν το 2003 – 2004, όταν αποφασίστηκε ότι μόνο τα τμήματα περιφέρειας, θα αστυνομεύουν συνολικά τις περιφέρειες των νομών. Από τότε όμως, μέχρι η απόφαση αυτή να αποτελέσει και τυπική απόφαση του εν λόγω υπουργείου και να υπάρξει σχετικό ΦΕΚ, πέρασαν επτά τουλάχιστον χρόνια.

Αλλαγή πλεύσης με Τατούλη

Ορκίστηκε χθες το βράδυ στην Τρίπολη ο νέος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.


Η ορκωμοσία του Περιφερειάρχη, των Αντιπεριφερειαρχών και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε στο Πνευματικό Κέντρο, παρουσία εκπροσώπων αρχών και φορέων από την Περιφέρεια.

Ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, στην ομιλία του αναφέρθηκε στο Σχέδιο Δράσης για την Περιφέρεια και τα νέα του καθήκοντα που θα αναλάβει επίσημα από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Εντωμεταξύ, στην αλλαγή πλεύσης στον τομέα των μεγάλων έργων αναφέρθηκε ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής της νομαρχίας Αργολίδας, στο Ναύπλιο.

Ο κος Τατούλης, με αφορμή την καθυστέρηση του αρδευτικού έργου του Ανάβαλου, και παρουσιάζοντας τα νέα χαρακτηριστικά που θα διακρίνουν στο μέλλον τις αναθέσεις και την υλοποίηση τους, είπε: «Ήδη έχω δώσει ρητή εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες να σταματήσει η διαδικασία έτσι όπως μέχρι τώρα γινότανε στο σχεδιασμό, αλλά και στη δημοπράτηση των μεγάλων έργων. Νέοι κανόνες αυστηροί μπαίνουν στη ζωή μας. Ένας από αυτούς απαγορεύει τη δημιουργία τέτοιων διαγωνισμών των λεγόμενων κλειστών διαγωνισμών, με κλειστές προσφορές. Όλοι οι διαγωνισμοί θα είναι ανοιχτοί με ανοιχτές προσφορές και μειοδοτικοί» υπογράμμισε ο Πέτρος Τατούλης.

Ο Πέτρος Τατούλης, προχώρησε σε σαφή διαχωρισμό σχετικά με τις μελέτες και τις κατασκευές των έργων, τονίζοντας: «Σταματάει πλέον το κακό μοντέλο των έργων, των μελετο-κατασκευών. Άλλο η μελέτη, άλλο η κατασκευή. Άλλο το ένα πεδίο ευθύνης και άλλο το άλλο πεδίο. Δημιουργούμε εξαρχής τον κανόνα της ολοκλήρωσης των έργων μέσα από τον περιγραφόμενο από την μελέτη αλλά και από το διαγωνισμό στο μικρό διάστημα χρονικό ορίζοντα. Γιατί τα έργα θα πρέπει να υλοποιούνται μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει αρχικά οριστεί. Επίσης, οι παραλαβές των έργων που τελειώνουν θα πρέπει να έχουν την προσδοκόμενη ποιότητα που περιγράφεται μέσα στο ίδιο έργο. Για να σταματήσουν οι κακοτεχνίες, οι συμπληρωματικές συμβάσεις και οι άλλοι πίνακες οι οποίοι δημιουργούσαν τεράστιο κόστος στην υλοποίηση των έργων», κατέληξε.

Τις προηγούμενες ημέρες ο κος Τατούλης ανακοίνωσε και τα ονόματα των μελών του συνδυασμού που θα στελεχώσουν τον οργανισμό του, και είναι όλα από του μη εκλεγμένους υποψηφίους.

Γραμματείες Περιφερειακών Ενοτήτων: Μεσσηνία Νίκος Αλεξανδρόπουλος, Αρκαδία Βικτωρία Βρέντα Παναγιωτοπούλου, Λακωνία Τάκης Καρράς

Αργολίδας Κώστας Μπιτζής, Κορίνθια Κώστας Μιχαλοπούλος

Γραφείο περιφερειάρχη: Παντελής Αργυριάδης

Γραφείο Οργάνωση και Οικονομικών:Κώστας Ψυχάρης

Γραφείο Τύπου: Γιάννης Πόπορης

Προγραμματικός Άξονας-Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση:Όθωνας Ζαχαρίας

Επενδυτικών Στρατηγικών: Γιώργος Χριστοδουλόπουλος

Οικονομικών Πόρων: Γιάννης Σταματάκος

Υποδομών – Χωροταξίας – Ενέργειας: Γιάννης Βουρνάς

Πολιτισμού: Διονυσία Χρυσομπόλη

Τουρισμού:Δημήτρης Πολλάλης

Στρατηγικός Σχεδιασμός:Σωτήρης Βαρελάς

Παιδείας: Γιάννης Γαληνός

Πρωτογενής Τομέας:Ζούζια Κωνσταντίνα

Υγεία: Ηλίας Γεωργίκος

Να πέσουν με τα μούτρα στην δουλεία κάλεσε ο Καμπόσος τους συμβούλους του

Μέσα σε ένα παραινετικό κλήμα ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος του δήμου Άργους –Μυκηνών κάλεσε τους συμβούλους του αλλά και όσους μπορούν να βοηθήσουν να εργαστούν σκληρά για να βγει ο δήμος Άργους – Μυκηνών από οικονομικό το τέλμα.


«Δεσμευτήκαμε προεκλογικά στους συνδημότες μας να παλέψουμε για το νέο δήμο μας, να δώσουμε ολες μας τις δυνάμεις για να μπει σε τροχιά πραγματικής ανάπτυξης, για να γίνει πρωταγωνιστής και όχι άλλο πια ουραγός, σε σύγκριση πάντα με τους άλλους δήμους της πατρίδας μας», τόνισε στο ξεκίνημα της ομιλίας του προϊδεάζοντας για το τι θα ακολουθούσε. Ο μεγάλος ενθουσιασμός του τον οδήγησε σε μαθηματικές ακροβασίες, όταν αναφέρθηκε στο υψηλό ποσοστό με το οποίο εκλέχτηκε δήμαρχος: «Ο λαός του δήμου μας στις πρόσφατες εκλογές φέρθηκε στην παράταξη μας με μεγάλη γενναιοδωρία, μας πίστεψε και μας έδωσε εκπληκτικά και πρωτόγνωρα για τον τόπο μας ποσοστά. Το Άργος, η πρωτεύουσα του νέου δήμου μας, η πατρίδα μου, ο τόπος που γεννήθηκα και ζω, που είναι και το πολυπληθέστερο τμήμα του εκλογικού σώματος του καλλικρατικού μας δήμου, έδωσε στην παράταξη μας το εκπληκτικό ποσοστό του 64%.

Αλήθεια, δεν θυμάμαι ποτέ να ξανάδωσε τούτος ο τόπος τέτοιο τεράστιο ποσοστό σε κανενός είδους εκλογές.

Το τελικό 60% που είναι ο μέσος όρος όλων των εκλογικών τμημάτων του νέου μας δήμου, αποτελεί πραγματικά μεγάλη ευθύνη για μας».

Φυσικά το μεγάλο ποσοστό που κατέγραψε η παράταξή του, αυξάνει και τις ευθύνες της απέναντι στον δήμο, πράγμα που και ο ίδιος επεσήμανε πολλές φορές και με έμφαση υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι, «μας δίνει όμως και απόλυτη δύναμη για να κάνουμε πράξη την αλλαγή πορείας που υποσχεθήκαμε στον κόσμο. Από την άλλη όμως, μας αφαιρεί παντελώς κάθε δικαιολογία σε ενδεχόμενη αποτυχία.

Για μας δεν υπάρχει πισωγύρισμα, δεν υπάρχει περιθώριο για κανενός είδους υποχώρηση, δεν μας επιτρέπεται να δειλιάσουμε απέναντι στα μεγάλα μας προβλήματα, είμαστε υποχρεωμένοι με πρώτον εμένα να πολεμήσουμε σκληρά και να νικήσουμε.

Είμαστε επίσης υποχρεωμένοι να διοικήσουμε δημοκρατικά, με διαφάνεια και σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους αλλά και στους θεσμούς».

Αναφερόμενος στον ρόλο της αντιπολίτευσης τόνισε πως έχει θεσμικό ρόλο εκφράζοντας παράλληλα την βεβαιότητα ότι θα τον υπηρετήσει προς όφελος του Δήμου.

«Από τις πρώτες μου δηλώσεις» είπε ο κ. Καμπόσος, «το βράδυ της 14 Νοεμβρίου που ο λαός μας έδωσε τη μεγάλη νίκη, είπα ότι θα συνεργαστώ απόλυτα με την αντιπολίτευση, αν πραγματικά το θελήσουν και αυτοί για το καλό του τόπου μας.

Φαινόμενα όμως στείρας αντιπολίτευσης και αντιπολίτευση μόνο για την αντιπολίτευση θα εκθέτουν και θα αφήνουν μόνους τους όσους αποφασίσουν να μεταχειριστούν τέτοιες φθοροποιές για την πρόοδο του τόπου μας μεθόδους».

Με πατερναλιστικό ύφος, ο νέος δήμαρχος Άργους Μυκηνών παρουσίασε ένα νέο προφίλ αποστασιοποιημένο από διαχωριστικές γραμμές, αγκαλιάζοντας όλους τους συμβούλους ανεξαρτήτως συνδυασμού τονίζοντας: «Αγαπητοί δημοτικοί σύμβουλοι είμαι σίγουρος ότι έχετε απόλυτα συνειδητοποιήσει ότι εκπροσωπείτε περίπου 50.000 ανθρώπους, μην τους προδώσετε, μην τους απογοητεύσετε, οι καιροί είναι δύσκολοι και ο κόσμος μας πια είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαιτητικός και ανυπόμονος. Δεν μπορεί να περιμένει άλλο, τα θέλει όλα και τα θέλει τώρα. Πρέπει να οδηγήσουμε με γοργούς ρυθμούς το νέο μας δήμο σε τροχιά ισόρροπης ανάπτυξης να μην αισθανθούν ούτε για μια στιγμή οι δήμοι που συνενωθήκαν με το δήμο του Άργους ότι υπολείπονται και παραμελούνται».

Φυσικά ανώτερος κριτής όλων είναι η ίδια η ιστορία, στην οποία δείχνει να δίνει ιδιαίτερη σημασία ο κ. Καμπόσος, πράγμα που δεν παρέλειψε να επισημάνει προς όλους λέγοντας: «Αγαπητοί δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και κοινοτικοί σύμβουλοι, η ιστορία μας περιμένει, περιμένει να αρχίσει την καταγραφή για τον καθένα σας ξεχωριστά και για όλους μας μαζί.

Ιδιαιτέρα όμως με εμένα θα είναι πολύ αυστηρή η ιστορία, γιατί της υποσχέθηκα πολλά και άκουσε αυτό που είχα γράψει στο πρόγραμμα μας: «οραματίζομαι έναν άλλο κόσμο, αυτόν που τόσα χρόνια μας στέρησαν, για να γίνει όμως πραγματικότητα ζητώ την ψήφο σας» αυτό είχα πει προεκλογικά και τώρα η ιστορία είναι έτοιμη να καταγράψει αν αυτόν τον κόσμο τον όμορφο θα τον κάνουμε η όχι πραγματικότητα.

Αγαπητοί μου συνάδελφοι, η ιστορία είναι εδώ και μας περιμένει, όποιος καθυστερήσει, όποιος δειλιάσει, όποιος φοβηθεί και δεν αγωνιστεί με ολες του τις δυνάμεις να είστε σίγουροι ότι θα τον καταδικάσει».

Μετά την ορκωμοσία, η τελετή έκλεισε με την υπογραφή των νεοεκλεγέντων συμβούλων, ενώ η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί εθιμοτυπικά την πρώτη Κυριακή του 2011. Την εκδήλωσε πλαισίωσε η Χορωδία των «Δαναών».

Ξεσηκώθηκαν Καμιζής και λογιστές στο Κρανίδι για την εφορία που κλείνει

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από την Ερμιονίδα, όπου φαίνεται ότι το μνημόνιο θα κλείσει η Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου. Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα είχε αναδείξει τοπικά με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του ο «Αναγνώστης», από τις 9 Δεκεμβρίου.


Άμεση ήταν η αντίδραση του νεοεκλεγέντος δημάρχου Δημήτρη Καμιζή, ο οποίος με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, επισημαίνει ότι η Δ.Ο.Υ Κρανιδίου εξυπηρετεί σήμερα τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Ερμιονίδας που βρίσκεται σε απόσταση 80km από το Ναύπλιο όπου και η πλησιέστερη Δ.Ο.Υ. του νομού. Ο κος Καμιζής μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «στην ευρύτερη περιοχή που τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε τουριστικά και οικονομικά και είναι σήμερα αρμοδιότητα της Δ.Ο.Υ Κρανιδίου δραστηριοποιούνται πλήθος επιχειρήσεων και υποβάλλονται πάνω από 8.000 φορολογικές δηλώσεις φυσικών και Νομικών Προσώπων. Οι ενεργές μόνον off shore εταιρείες ξεπερνούν τις 100».

Ζητά από τον υπουργό να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό για την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου.

Ερώτηση στη βουλή για το ίδιο θέμα κατέθεσε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός.

Συγκεκριμένα επιχειρήματα υπέρ της συνέχισης λειτουργίας της εφορίας προβάλλει υ Συντονιστική Επιτροπή Λογιστών Φοροτεχνικών, οι οποίοι απευθυνόμενοι [προς τον αρμόδιο υπουργό υπογραμμίζουν:

«Ενόψει της αναδιάρθρωσης του φοροελεγκτικού μηχανισμού που σχεδιάζετε να εφαρμόσετε, δημοσιεύτηκαν άρθρα σε έγκριτες αθηναϊκές εφημερίδες, που αποκαλύπτουν ότι ενδέχεται να καταργήσετε (συγχωνεύοντας της με άλλες ) 71 από τις Δ.Ο.Υ Β΄τάξεως. Στον κατάλογο των Δ.Ο.Υ προς κατάργηση που δημοσιεύτηκε αναφέρεται και η Δ Ο Υ Κρανιδίου.

Η Δ Ο Υ Κρανιδίου λειτουργεί χωρίς διακοπή μετά το 1945 μέχρι σήμερα και μάλιστα μέχρι το 1988 εξυπηρετούσε εκτός από την Ερμιονίδα και το νησί των Σπετσών που βρίσκεται σε απόσταση 4 μιλίων από τις ακτές του Δήμου Κρανιδίου.

Εκτός από την ιστορικότητα που προαναφέρθηκε υπάρχουν οι κάτωθι σοβαροί λόγοι που επιβάλλουν την διατήρηση της Δ Ο Υ Κρανιδίου.

1) Η μεγάλη απόσταση από 80 km έως 130km των διαφόρων περιοχών της Ερμιονίδας από την πλησιέστερη σ την πρωτεύουσα του Νομού Δ.Ο.Υ Ναυπλίου.

2) O χρόνος που απαιτείται για την μετάβαση και επιστροφή από την Ερμιονίδα στο Ναύπλιο λόγω του κακού οδικού δικτύου ανέρχεται σε 3 ώρες τουλάχιστον.

3) Η Δ Ο Υ Κρανιδίου έχει την έδρα της στο Κρανίδι και εξυπηρετεί το νέο καλλικρατικό Δήμο Ερμιονίδας, που έχει αναπτυχθεί οικονομικά και τουριστικά και το καλοκαίρι εξυπηρετεί με τις υπηρεσίες της μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

4) Η Δ.Ο.Υ Κρανιδίου εξυπηρετεί την επαρχία Ερμιονίδας με 20.000 κατοίκους περίπου (συμπεριλαμβανομένων και των αλλοδαπών που εργάζονται στην περιοχή) και κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου ανέρχονται σε 30.000 .

5) Λόγω της ανωτέρω αναφερόμενης ανάπτυξης της περιοχής τα έσοδα της Δ Ο Υ Κρανιδίου τα τελευταία χρόνια είναι αυξημένα και πολύ μεγαλύτερα από πολλές άλλες Δ Ο Υ Β΄ τάξεως και τα οποία ανέρχονται πλέον σε 18.000.000 ΕΥΡΩ

6) H Δ Ο Υ Κρανιδίου την τελευταία 20 ετία έφτανε τους στόχους που έθεσε το Υπουργείο Οικονομικών με αριθμό υπαλλήλων πάντοτε μικρότερο κατά πολύ από τις είκοσι μία προβλεπόμενες οργανικές θέσεις.

7) Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, που υποβάλλονται στην Δ Ο Υ Κρανιδίου ανέρχονται στις 8.000 και οι επιχειρήσεις της περιοχής, που ανήκουν στην αρμοδιότητα της, σε 2.200 περίπου.

Κύριε υπουργέ, με βάση όλα τα προαναφερθέντα, η διατήρηση της λειτουργίας της Δ Ο Υ πιστεύουμε ότι δεν έρχεται σε αντίθεση με την σχεδιαζόμενη ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών ενώ η κατάργησή της θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην ανάπτυξη της περιοχής, οικονομική επιβάρυνση στις επιχειρήσεις και κοινωνική επιβάρυνση στους πολίτες.

Ευελπιστούμε να διατηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση, και δηλώνουμε ότι με την παρούσα επιστολή δεν λειτουργούμε μόνον ως επαγγελματίες λογιστές – φοροτεχνικοί, αλλά και ως δέκτες των αναγκών και της αγωνίας των πελατών μας».

Την επιστολή υπογράφουν οι λογιστές Δημήτριος Μονάς (Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Ναυπλίας-Ερμιονίδας), Ανάργυρος Γκολεμας και Δημήτρης Κωστελένος.

23/12/10

Ο Καλλικράτης της Αστυνομίας

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου



ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ αμυδρά κάποιες φωνές διαμαρτυρίας για τους έξι αστυνομικούς σταθμούς που κλείνουν οριστικά στην Αργολίδα, όμως είναι τραγικό να σκεφθεί κανείς ότι τόσα χρόνια η πολιτεία πλήρωνε χωρίς λόγο τεράστια ενοίκια για την διατήρηση γραφείων, αλλά και ολόκληρων κτηρίων για υπηρεσίες που δεν λειτουργούσαν.

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ του «Καλλικράτη» και στην Αστυνομία, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα σταματήσουν να αστυνομεύονται τα χωριά. Αν λειτουργήσουν ορθά τα μεγάλα αστυνομικά τμήματα, τότε η αστυνόμευση θα είναι πιο αποτελεσματική και σε αυτές τις περιοχές.

Η ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ αστυνομικών από τους σταθμούς αυτούς, στους οποίους δεν πρόσφεραν τίποτα, με την παράλληλη δημιουργία νέων ομάδων που θα βγουν από την ζεστασιά των γραφείων τους κάνοντας συνεχείς περιπολίες απ΄ άκρη σ΄ άκρη σε κάθε γωνιά του νομού, μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλεια θα προσδώσει στους πολίτες. Δεν κοιμόνταν άλλωστε πιο ήσυχα οι κάτοικοι των χωριών επειδή ήξεραν ότι κάποιες ημέρες της εβδομάδας θα ανοίξει για λίγες ώρες ο αστυνομικός σταθμός. Ούτε επειδή

κάποιος «κακομοίρης» αστυνομικός θα σήκωνε το τηλέφωνο του αστυνομικού σταθμού, απλά για να ζητήσει συνδρομή από το Κέντρο όταν συνέβαινε κάποιο περιστατικό, μιας και μόνος του δεν μπορούσε, ούτε τολμούσε να αστυνομεύσει μια ολόκληρη περιοχή.

ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ των αστυνομικών υπηρεσιών θα αποδεσμευτούν αφενός πολλοί αστυνομικοί υπάλληλοι που σήμερα απασχολούνται σε σκοπιές, φύλαξη κτιρίων και διοικητικές υπηρεσίες και με τον νέο σχεδιασμό θα βγουν στον δρόμο για περιπολίες. Αλλά παράλληλα θα εξοικονομηθεί ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό που σήμερα δαπανάται για την ενοικίαση των χώρων, όπου στεγάζονται τα Αστυνομικά Τμήματα.

ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ όμως. Οι συνεχείς καταγγελίες των ίδιων των συνδικαλιστών της αστυνομίας αναφέρονται σε μεγάλες ελλείψεις, οι οποίες μόνο εν μέρει θα καλυφθούν από το προσωπικό των αστυνομικών σταθμών που κλείνουν. Και δεν πρόκειται απλά για «συνδικαλιστική μουρμούρα» αλλά για πραγματικό πρόβλημα τα αίτια του οποίου βρίσκονται και στις συνεχείς μεταφορές προσωπικού για «…ψύλλου πήδημα» στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να μένει η επαρχία χωρίς αστυνόμευση.

Ορκίζονται Ήθος

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΚΑΠΟΤΕ, όταν το ήθος περίσσευε, οι άρχοντες υποσχόταν πλούτη, ειρήνη, ευημερία. Σήμερα το μόνο που έμεινε να υποσχεθεί κανείς μέσα στην τεχνική κρίση που μας επέβαλε το διεθνές τραπεζικό σύστημα, το μόνο που μπορούν οι τοπικοί μας άρχοντες να μας υποσχεθούν δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο η ψυχή τους, το ήθος τους.

ΤΟ ΠΟΣΟ σημαντικό είναι αυτό και κατά πόσο αυτό επηρεάζει την ζωή της πόλης φαίνεται και από την άποψη των παλαιών για το ήθος και τον πολιτειακό βίο. Ο Ισοκράτης έλεγε χαρακτηριστικά: «Το της πόλεως όλης ήθος ομοιούται τοις άρχουσι». Καθρέφτης το ήθος των αιρετών στο οποίο καθρεφτίζονται οι δημότες, θα λέγαμε σήμερα.

ΟΙ ΗΘΙΚΕΣ αρχές της αλληλεγγύης και της ισότητας μεταξύ των πολιτών και αιρετών, ως ίσοι προς ίσους, είναι προϋπόθεση για την δημιουργία νέων βάσεων πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η λειτουργία των νέων Καλλικράτειων Δήμων. Οι διαφορές μεταξύ δημοτικών διαμερισμάτων και δήμων θα πρέπει να ξεπεραστούν από το ήθος που θα καλλιεργήσουν οι αιρετοί του νομού μας.

ΕΙΝΑΙ καιρός πλέον μέσα στην οικονομική κρίση να μπουν δικλείδες ασφαλείας που δεν θα της επιτρέψουν να μιάνει με διχόνοια κοινωνικά στρώματα και διαδημοτικές σχέσεις. Δεν υπάρχει περίσσευμα για τέτοιου είδους βλακώδεις αντιπαραθέσεις που στο παρελθόν μπορεί να εξυπηρετούσαν πολιτικές βλέψεις των δημιουργών τους, εμπόδισαν όμως την συνεργασία μεταξύ των πολιτών στον ίδιο τους τον νομό.

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, το νερό, η αποχέτευση δεν έχουν να κάνουν με τοπικισμούς και παλικαρισμούς του τύπου ο καθένας τα δικά του. Όλα δικά μας είναι και από όλους εμάς απαιτείται κοινή αντιμετώπιση. Αυτό πρέπει να διδαχτεί ως ήθος, το κοινό και όχι ο διαχωρισμός, αλλά για να διδαχτεί αυτό θα πρέπει πρώτα να βγει προς τα έξω ως ήθος των αιρετών μας.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα πρέπει να μην παραμένουν κενά λόγια «κανείς δεν περισσεύει» ή «τους καλώ όλους να βοηθήσουν», αλλά όσοι κάνουν τα καλέσματα για ενότητα και συμπόρευση να έχουν και το ανάλογο ήθος να αναγνωρίσουν πραγματικά στους «αντιπάλους» τους την προσφορά τους στα κοινά και να μην προσπαθούν να φανούν ανοιχτοί προς όλους απλά και μόνο για να τους χρεώσουν τις δικές τους αποτυχίες. Ας μην ξεχνούν πως το δικό τους ήθος αντανακλάται και στους ψηφοφόρους τους με τις όποιες συνέπειες, θετικές ή αρνητικές για την ίδια την τοπική κοινωνία.

Το συμβόλαιο

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου



Χαμογελαστός μπήκε ο Πέτρος στα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας.

-Καλημέρα θα ήθελα να ενημερωθώ για ασφαλιστικά και επενδυτικά προγράμματα.

-Θέλετε κάποιο συγκεκριμένο συνεργάτη;

-Όχι, έχω εμπιστοσύνη στην εταιρεία σας .

-Ε τότε μπορώ να σας εξυπηρετήσω εγώ.

-Κοιτάξτε , θέλω ουσιαστικά να καταπολεμήσω το άγχος μου με ένα συμβόλαιο.

-Τι ακριβώς εννοείτε;

-΄Εχω πάρει κάποια δάνεια , στα οποία ανταποκρίνομαι μια χαρά , αλλά να ξέρετε έχω ένα φόβο ότι αν πάθω κάτι ξαφνικά … τόσα συμβαίνουν στις μέρες μας ….άμα μου συμβεί κάτι …ξέρετε κατά κάποιο τρόπο να εξασφαλίσω την οικογένεια μου.

-Μπορούμε να κάνουμε ένα συμβόλαιο ζωής και το ποσό της αποζημίωσης σε περίπτωση που συμβεί κάτι το ρυθμίζετε εσείς ανάλογα με το ποσό που θέλετε να πληρώνετε. Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να κάνετε ένα κύκλο εξετάσεων με γιατρούς που συνεργάζεται η εταιρεία μας.

-Βεβαίως ότι θέλετε.

-Και από πότε θα έχει ισχύ ένα τέτοιο πρόγραμμα ,

-Τριάντα ημέρες μετά την υπογραφή των συμβολαίων.

Ο Πέτρος έκανε όλες τις εξετάσεις που έπρεπε σύμφωνα με τους κανόνες της ασφαλιστικής εταιρείας , η εταιρεία από την μεριά της έκανε και ένα έλεγχο για την οικονομική του φερεγγυότητα και υπογράψανε ένα πολύ μεγάλο συμβόλαιο ζωής.

Ο Πέτρος ήταν ανώτατο στέλεχος της δημόσιας διοίκησης. Ξεκίνησε από χαμηλά αλλά με την εργατικότητα και την αγάπη του για την μάθηση, κάτοχος δυο μάστερ και ενός διδακτορικού εξελίχθηκε πολύ καλά και διοικητικά και μισθολογικά.

Πήρε ένα μεγάλο δάνειο για να φτιάξει το σπίτι που ονειρευόταν αλλά τα τελευταία δυο χρόνια η τύχη του γύρισε την πλάτη με τον χειρότερο τρόπο. Σε μια τυχαία αιματολογική εξέταση ο γιατρός πρόσεξε το ροζ αίμα του μικρού. Για δυο χρόνια η γυναίκα και ο γιός του χάθηκαν κυριολεκτικά στο νοσοκομείο παίδων για να πολεμήσουν τον καρκίνο και τελικά τα κατάφεραν . Πάνω που πήραν μια ανάσα με τον μικρό , η προδιάθεση και το παρατεταμένο άγχος χτύπησαν τον θυρεοειδή της γυναίκας του. Άλλος ένας εφιάλτης που έλαβε αίσιο τέλος, οι μέρες που έκανε θεραπεία με ιώδιο η γυναίκα του ήταν οι χειρότερες της ζωής του αλλά πάλι γύρισε η αισιοδοξία στο σπίτι .

Όλα τα χαστούκια της ζωής φαινόταν ότι μπορούσε να τα αντιμετωπίσει ο Πέτρος εκείνο όμως που τον γονάτισε, τον δείλιασε ήταν τα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν, από την μια τα δικά του ανοίγματα και τα προβλήματα που προέκυψαν και από την άλλη η οικονομική κρίση.

-Γιάννη δεν γίνεται να τα βγάλω πέρα έχει ζορίσει πολύ το πράγμα, έξι μισθούς έχω βάλει υποθήκη και πάλι δεν βγαίνουν τα νούμερα.

Είπε στο κολλητό του, μια φορά το μήνα βρίσκονταν στο ουζερί της γειτονιά που μεγάλωσαν και έπιναν τα ποτά τους. Ο Πέτρος μπορεί να ανέβηκε πολύ ψηλά στην δημόσια διοίκηση, αλλά ποτέ δεν ξέχασε την γειτονιά που μεγάλωσε και τον κολλητό του . Μια φορά το μήνα έπαιρνε μυρωδιά από τις μνήμες των παιδικών του χρόνων.

-Πέτρο άμα ζόρισαν τα πράγματα, το ταξί μου είναι και δικό σου, εγώ μετά τις πέντε δεν δουλεύω θέλω να βλέπω και τα παιδιά μου.

Η ιδέα του κολλητού του ήρθε σαν από μηχανής θεός.

-Γιάννη θα το δοκιμάσω, και στα λεφτά δεν θα σε ρίξω μισά μισά.

-Ρε είσαι με τα καλά σου μόνο στα έξοδα του αμαξιού θα συμμετέχεις ανάλογα με τα χιλιόμετρα που θα κάνεις.

-Τσίπουρο από το συνηθισμένο (Ρώτησε το γκαρσόνι που ήρθε να πάρει την παραγγελία.)

-Και βέβαια, σήμερα θα το τσούξουμε ( Είπε ο Πέτρος και ο Γιάννης είδε την αισιοδοξία και την σιγουριά να ζωγραφίζονται στα μάτια του)

Τους πρώτος μήνες το ταξί ήταν μια ανάσα για τον Πέτρο, στους δικούς του έλεγε ότι έκανε υπερωρίες στην υπηρεσία του Μια μέρα πήρε κούρσα έναν υφιστάμενο του.

-Ρε φιλαράκο αν δεν φόραγες το τζόκεϊ και γυαλιά θα έλεγα ότι είσαι ο διευθυντής μου ή ο δίδυμος αδελφός του.

Ο Πέτρος δεν είπε τίποτα πήρε τα λεφτά για το κόμιστρο και ευχαρίστησε με ένα μισό χαμόγελο για το φιλοδώρημα που του άφησε.

Όσο βελτιωνόταν η υγεία των δικών του ανθρώπων τόσο χειρότερα ήταν τα οικονομικά του . Έβλεπε ότι το ΤΑΧΙ δεν τράβαγε πια. Για τις κοντινές αποστάσεις οι άνθρωποι περπατούσαν ξανά. Για τις μεγαλύτερες ανακάλυψαν ξανά τα λεωφορεία. Από την άλλη καταλάβαινε ότι και ο φίλος θα ήθελε να δουλέψει παραπάνω αλλά δεν του έλεγε τίποτα, είπαμε οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται.

Στο μήνα απάνω βρέθηκαν ξανά στο ουζερί τους.

-Γιάννη θα το σταματήσω το ταξί , νομίζω ότι και εσύ το χρειάζεσαι

-Γιατί σου είπα τίποτα τέτοιο εγώ; Γιατί δεν το παλεύεις λίγο ακόμα ρε Πέτρο

-Γιατί είναι πιο εύκολο να πετύχεις λαγό στην πλατεία παρά πελάτη, δεν βλέπεις πως πάνε τα πράγματα .

Και τα πράγματα πήγαν ακόμα χειρότερα με τις περικοπές μισθών, επιδομάτων υπερωριών που προέκυψαν λόγω μνημονίου. Μέσα στην γενική μαυρίλα που επικρατούσε η μηνιαία συνάντηση των φίλων ήταν μια σπίθα συναισθηματικής αισιοδοξίας.

-Γιάννη θέλω να σου πω κάτι.

-Ε λέγε.

-Να έκανα ένα συμβόλαιο ζωής και άμα μου τύχει τίποτα θέλω να ενημερώσεις τους δικούς μου για αυτό.

-Και γιατί δεν τους το λες εσύ;

-Ξέρεις τώρα έχουμε περάσει τόσα με τις αρρώστιες, η γυναίκα μου μπορεί να το πάρει στραβά ότι κάτι κακό συμβαίνει, δεν θέλω να την επιβαρύνω.

-Μάγκες το συνηθισμένο τσίπουρο ( Ρώτησε το γκαρσόνι)

-Όχι για μένα μια σόδα με πονάει πολύ το στομάχι μου . ( Είπε ο Πέτρος)

Άρχισε να ψιλοβρέχει μια θαμπάδα μπήκε κόλλησε στα τζάμια, από τα ηχεία ακούστηκε το «μη φύγεις» ένα ροκ ζεϊμπέκικο με την φωνή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Ο Πέτρος χωρίς να έχει πιεί μεράκλωσε , σηκώθηκε και έφερε δυο στροφές, ο κολλητός του είδε στα μάτια του ένα σκοτεινό παράπονο αλλά δεν έδωσε σημασία τώρα χόρευε ο φίλος του, ο μάγκας, ο περήφανος αητός με ανοιχτά τα χέρια φτερά του.

Την άλλη μέρα σαν αστραπή διαδόθηκε η είδηση του τραγικού θανάτου του Πέτρου σε τροχαίο. Άλλοι είπαν ότι έτρεχε πολύ γρήγορα, άλλοι ότι είχε καταναλώσει πολύ αλκοόλ , τον είδαν μάλιστα να τα τσούζει και στο ουζερί της γειτονιάς του (!!!) . Ελάχιστοι είπαν ότι μπορεί να έφταιγε ο βρεγμένος δρόμος. Η έρευνα που έκανε η ασφαλιστική εταιρεία έβαλε τα πράγματα στην θέση τους, δεν βρέθηκε ούτε ίχνος αλκοόλ στο αίμα του, ο πραγματογνώμονας της εταιρείας και η τροχαία βεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε θέμα υπερβολικής ταχύτητας, ούτε τεχνικό πρόβλημα στο αυτοκίνητο του. Αιτία του θανάτου του ήταν η ολισθηρότητα του δρόμου σε μια επικίνδυνη στροφή.

Ένα μήνα μετά τον θάνατο του ο κολλητός του ήταν πιστός στο μηνιαίο ραντεβού τους. Είχε απλώσει μεζέδες, δυο ποτήρια και ένα μπουκάλι τσίπουρο πάνω από τον τάφο του. Από το μεγάφωνο του κινητού του ακουγόταν το τραγούδι του Μικρούτσικου Ιωάνου, με την φωνή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, το τελευταίο ζεϊμπέκικο που χόρεψε ο Πέτρος πάνω από την πηγάδα του θανάτου πριν τον ρουφήξει για πάντα.



«Μη φύγεις άμα δεν γυρίσεις, ψέμα οι χρησμοί του δράματος

Δεν έχει τίποτα να λύσεις όλα ζωή και θάνατος….

Μονάχα αυτό κατάλαβα απ’ όλο το ταξίδι

Πως όσο αλλάζουμε ζωή τόσο μένουμε ίδιοι»



Ο παπα Γιώργης πέρασε κοντά από τον τάφο , είδε τον Γιάννη να σηκώνει το ποτήρι να χαιρετήσει την φωτογραφία του φίλου πίσω από το αναμμένο καντηλάκι , βουρκωμένος μπήκε στην εκκλησία να κάνει τον εσπερινό.

-Τελικά τα κατάφερες ρε μπαγάσα , έστησες την τέλεια αυτοκτονία, η περηφάνια και η μαγκιά σου πάνω από όλα άντε γεια μας καλό μπάρκο να χουμε… ( Είπε μονολογώντας κοιτώντας την φωτογραφία του φίλου και σηκώθηκε να φέρει δυο στροφές χωρίς τα παλαμάκια του παιδικού φίλου .)

Ο Γιάννης ήξερε πολύ καλά τι έλεγε, ήταν ο μόνος που ήξερε την αλήθεια , μόνος που έβλεπε χωρίς να ξέρει τον φίλο του να στήνει κομμάτι κομμάτι ένα πάζλ θανάτου. Ο κολλητός του έστησε το «ατύχημα», αυτοκτόνησε για να σωθεί από την οικονομική καταστροφή η οικογένεια του και τα κατάφερε μια χαρά……

Πασαλείμματα της στιγμής. Έχασε πολύτιμο χρόνο ο Περιφερειάρχης με τις χωματερές και κλείνει 5 στην Αργολίδα

Με ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα πριν λίγες ημέρες «συνεχίζονται με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Φώτη Χατζημιχάλη οι διαδικασίες υλοποίησης του σχεδίου παύσης λειτουργίας και η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με τον Περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, καθώς και στο πλαίσιο των αποφάσεων της διυπουργικής επιτροπής για την αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ της χώρας.


Με απόφαση που υπέγραψε ο κ. Φ. Χατζημιχάλης προχωρά η παύση λειτουργίας εννέα (9) ενεργών ΧΑΔΑ, «οι οποίοι μπορούν να καλυφθούν από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων δεματοποίησης/προσωρινής αποθήκευσης αστικών απορριμμάτων στο Δ. Κρανιδίου».

Πρόκειται για τις παράνομες χωματερές Κρόθι Ερμιόνης, Ρορρό Θερμησίας, Ντεβετζή Λυγουριού, Καρτσί ή Φραμάτα Αρχ. Επιδαύρου και Μαλεβίτι Νέας Επιδαύρου.

Στην απόφαση προβλέπεται ακόμη η άμεση διενέργεια αυτοψίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας σε συνεννόηση με τους οικείους ΟΤΑ ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση της παύσης λειτουργίας, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει και η σύνταξη των Τεχνικών Μελετών Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης.

Αντιδράσεις τόσο για το θέμα των πυρκαγιών στις χωματερές όσο και για τον νέο σχεδιασμό για τα σκουπίδια προήλθαν τόσο από την «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου», όσο και από μία νεοεμφανιζόμενη κίνηση στην Αργολίδα τους «ecoradikalis».



«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»

Με αφορμή τις φωτιές στις χωματερές στις Μυκήνες και στο Κουτσοπόδι η αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το ζήτημα των χωματερών, ανοιχτή πληγή της κοινωνίας μας, καλά κρατεί. Ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, λίγο πριν την αποχώρησή του, εξέδωσε και ανακοίνωση, πρόσφατα, για τα σκουπίδια και την ανακύκλωση. Το κλείσιμο και την αποκατάσταση των χωματερών. Ποιος παίζει με την υγεία των κατοίκων; Ποιοί νοσηροί εγκέφαλοι πιστεύουν πως, η καύση των σκουπιδιών είναι ο καταλληλότερος τρόπος για τη διαχείριση των σκουπιδιών;

Δικαιοσύνη, Εισαγγελείς, ακόμα και ‘ράμπο’ του περιβάλλοντος διαθέτει η δημοκρατία μας, αλλά και τι με αυτό; Το θέμα είναι τι γίνεται στην πράξη.

Ζητάμε άμεσα:

-Να κινητοποιηθούν οι υπεύθυνοι: Αυτοδιοίκηση, Πυροσβεστική, Δικαιοσύνη.

-Να σβηστούν άμεσα οι φωτιές που καίνε και που καταστρέφουν την υγεία μας.

-Να κλείσουν οι χωματερές.

-Να αποκατασταθούν οι ΧΑΔΑ.

-Να προχωρήσουν τα προγράμματα ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, λιπασματοποίησης, διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή.

Να σταματήσουν τα σχέδια με τους δεματοποιητές.

Μόνο η ενεργή δραστήρια κινητοποίηση του λαού μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή της δημόσιας υγείας και να εμποδίσει από το να γίνει και το περιβάλλον το μεγάλο θύμα της κρίσης».



«Ριζοσπάστες οικολόγοι της Αργολίδα»

Χωρίς κομματικά ερείσματα αλλά με σαφή οικολογικό προσδιορισμό, μια νέα παναργολική οικολογική κίνηση κάνει την εμφάνισή της στο κατώφλι του 2011 και του Καλλικράτη. Όπως υποστηρίζουν στην ανακοίνωσή τους δεν ανήκουν σε κανένα κομματικό χώρο και έρχονται να καλύψουν το έλλειμμα στον νομό σε οικολογικά ζητήματα. Με ανακοίνωσή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Ο πολιτισμός της παραγωγής, της κατανάλωσης και της διαχείρισης των σκουπιδιών δεν εξωραΐζεται – ανατρέπεται!

Ήδη το νέο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, που μας άφησε κληρονομιά ο απερχόμενος κρατικός υπάλληλος σαν γραμματέας της περιφέρειας Πελοποννήσου, δεν μιλά με ξεκάθαρο τρόπο για ανακύκλωση και προετοιμάζει το έδαφος για εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, «διαχείρισης απορριμμάτων».

Για μια ακόμα φορά ανακοινώνεται πως κλείνουν οι παράνομες χωματερές, αυτές που πριν δυο χρόνια, περιφέρεια και δήμοι πανηγύριζαν πως έκλεισαν!

Η κοροϊδία και υποκρισία των υπηρετών των πολυεθνικών και των μεγαλοεργολάβων, φαίνεται ξεκάθαρα από την χρήση των δεματοποιητών-άραγε θα μας πει κανείς πράγματι με τιμολόγια πόσο κόστισαν- για σύμμεικτα σκουπίδια τα οποία μόνο προς καύση ή πυρόλυση μπορούν να οδηγηθούν».

Το άκρον άωτο της ανευθυνότητας και της υποκρισίας είναι η πριν λίγες ημέρες διεξαγωγή διαγωνισμού από τον Δήμο Ναυπλίου και υπό την σκέπη της περιφέρειας με θέμα: «Ταφή απορριμμάτων στο χώρο του ΧΑΔΑ». Σε ποιο ΧΑΔΑ; Στην Καραθώνα φυσικά που από πανέμορφη παραλία την μετέτρεψαν σε σκουπιδότοπο;

Δημοτική αρχή αλλά και η αντιπολίτευση (παλιά και νέα) κάναν την πάπια.

Σε όλο τον νομό καίνε φωτιές στις χωματερές και η αποκατάσταση περιορίζεται μόνο να ρίξουν οι δήμοι χώμα πάνω στα σκουπίδια για να μην φαίνονται, σαν να τα σπρώχνουμε δηλαδή κάτω από το χαλί του σπιτιού μας, με όλες τις επικίνδυνες παρενέργειες για το φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες των τοπικών κοινωνιών που αντιστέκονται στον «πράσινο καπιταλισμό» προτάσσοντας τον αγώνα για τη γη και την ελευθέρια ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική κυριαρχία πάνω στη φύση, τη ζωή, τον άνθρωπο και την κοινωνία».Τους “ecoradicalis”, όπως αποκαλούνται θα τους βρείτε και στο «http://ecoradicalis.blogspot.com»

ΣΚΙΤΣΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 23.12.2010 σε τίτλους

• Λουκέτο σε Αστυνομικούς Σταθμούς. Καλλικράτης στην Αστυνομία, με την δημιουργία υδροκέφαλης Διεύθυνσης


• Πασαλείμματα της στιγμής. Έχασε πολύτιμο χρόνο ο Περιφερειάρχης με τις χωματερές και κλείνει 5 στην Αργολίδα

• Πωλητήριο για 153 στρέμματα στην Ερμιόνη

• Αλλαγή πλεύσης με Τατούλη. Ορκίστηκε το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

• Να πέσουν με τα μούτρα στην δουλειά κάλεσε ο Καμπόσος τους συμβούλους του

• Ενότητα και συνεργασία από Καμιζή

• Βάζει εμπρός ο Γκάτζιος στην Επίδαυρο. Αναγνώρισε την προσφορά των προκατόχων του και τους κάλεσε να συνεργαστούν

• Ορκίζονται στο Ναύπλιο

• Οι στόχοι του Γραμματικόπουλου

• Νέα ερώτηση για Ανάβαλο

• Ξεσηκώθηκαν Καμιζής και λογιστές στο Κρανίδι για την εφορία που κλείνει

• Οι εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο

• Ρυθμίσεις για εξόφληση της ΔΕΗ

• Στα πράσα οι δύο ληστές

• «Ἀδελφοί μου ἐν Κυρίῳ ἀγαπητοί». Μήνυμα Μητροπίτη Αργολίδας κ.κ. Ιακώβου



ΑΡΘΡΑ:

• Ο Καλλικράτης της Αστυνομίας. Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

• Το συμβόλαιο. Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

• Ορκίζονται Ήθος. Άρθρο του Άκη Ντάνου



ΙΝΧΗΛΑΣΙΕΣ:

• Πισώπλατες μαχαιριές

• Μπερδέματα

• Ζητά στέγη

• Ούτε παπάς

• Αστυνομία Επιδαύρου θέλει ο Ανδριανός

• Στόλισαν μόνοι τους οι έμποροι



ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ:

• Όταν η τρυφερότητα συναντά την αφήγηση

• Οι μαθητές ζωγραφίζουν την ζωή

• Εμβόλια, φαγητό και σχολεία από τα παιδιά για τα παιδιά. Σχολείο Υπερασπιστής των Παιδιών 2010-2011 το 1ο Δημοτικό Ναυπλίου

• Χριστούγεννα στο Ναύπλιο

• Θέατρο στο Ναύπλιο

• Στα χνάρια του χθες

• Με τα ποδήλατα στα Θεοφάνια

• Στα 1934μέτρα σκαρφάλωσαν τα μέλη του Χιονοδρομικού Ορειβατικού Ομίλου Άργους

• Μεγάλη επιτυχία των αγώνων τοξοβολίας στην Ν. Κίο



ΙΑΤΡΙΚΑ:

• Χοληστερίνη ή χοληστερόλη;



ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΑ:

• Ματαιώνονται τα Χριστούγεννα



ΣΚΙΤΣΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ:

• Πουλημένο συνδικάτο



ΑΝΕΚΔΟΤΟ:

• Νέα κομπίνα



ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ



ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 23.12.2010

13/12/10

Η έκδοση 9.12.2010

12/12/10

Παντιέρα για εφορίες Άργους - Κρανιδίου. Η σχεδιαζόμενη υποβάθμιση της Δ.Ο.Υ. Άργους και το λουκέτο της Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου θα ξεσηκώσει θύελλα

Χωρίς εφορία θα μείνει ως φαίνεται η Ερμιονίδα. Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του φοροελεγκτικού μηχανισμού που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών σε πρώτη φάση φαίνεται ότι θα παραμείνουν σε λειτουργία μόνο οι εφορίες Ναυπλίου και Άργους, σύμφωνα τουλάχιστον με πληροφορίες που αρχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.


Στο σχέδιο του υπουργείου είναι να καταργηθούν σχεδόν το σύνολο των εφοριών β΄ τάξης με εξαίρεση κάποιες απομακρυσμένες Δ.Ο.Υ.

Δεύτερης (β΄) τάξης είναι και η εφορία του Κρανιδίου, αφού δεν διαθέτει υποδιευθυντή ελέγχου. Αλλά και για την εφορία του Άργους σχεδιάζεται η υποβάθμισή της με μείωση των αρμοδιοτήτων της και η μετατροπή της σε εφορία τύπου ΚΕΠ, που θα παράσχει τις λοιπές υπηρεσίες, ενώ η ουσιαστική ελεγκτική δουλειά θα γίνεται από κέντρα που θα ασχολούνται κατ' αποκλειστικότητα με τον έλεγχο.

Ειδικά για την εφορία του Άργους αναμένονται έντονες αντιδράσεις αν επαληθευτούν οι πληροφορίες, μιας και η πόλη τα τελευταία χρόνια έχει χάσει σειρά υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την υποβάθμισή της σε σχέση με το γειτονικό Ναύπλιο. Αλλά και στο Κρανίδι οι λιγοστοί υπάλληλοι είναι ανήσυχοι, αφού αν κλείσει εκεί η εφορία θα μετατεθούν στην καλύτερη περίπτωση στο Ναύπλιο, που πιθανόν θα γίνει η Κεντρική Εφορία του νομού.

Ο προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει «λουκέτα» στις πόλεις όπου υπάρχουν περισσότερες από μία ΔΟΥ, καθώς και στους νομούς όπου οι εφορίες βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση η μία από την άλλη. Παρά τις διαρροές πάντως που γίνονται και τις πληροφορίες που φτάνουν σωρηδόν στα δημοσιογραφικά γραφεία, αλλά και στους εφοριακούς και λογιστές, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να θα ανοίξει επισήμως τα χαρτιά του την τελευταία στιγμή, φοβούμενοι τις αντιδράσεις τόσο των υπαλλήλων που πρόκειται να μετακινηθούν, όσο και από των τοπικών κοινωνιών, φορείς των οποίων ήδη έχουν αρχίσει να ασκούν πιέσεις προς τους βουλευτές της Αργολίδας.


Σε πρώτη φάση το υπουργείο αναμένεται να κλείσει πανελλαδικά 71 εφορίες και να συγχωνεύσει άλλες 30. Τα περιφερειακά κέντρα θα κάνουν τους φορολογικούς και τους τελωνειακούς ελέγχους. Τα περιφερειακά κέντρα θα εστιάζουν σε ομάδες υπόπτων φοροδιαφυγής, έναντι των οποίων θα διενεργούν εξονυχιστικούς ελέγχους. Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να βελτιώσει την απόδοση των φορολογικών υπηρεσιών με αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους.

11/12/10

Έναν ακόμα χρόνο χωματερές. Ο Φώτης Χατζημιχάλης παρουσίασε τον νέο αναθεωρημένο περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης στερεών αποβλήτων

Συνεδρίασε την προηγούμενη Πέμπτη, υπό την Προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, η Διυπουργική Επιτροπή για την Παρακολούθηση Εφαρμογής του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων.


Η Επιτροπή ενέκρινε δύο Σχέδια Δράσης:

α. Για την παύση της λειτουργίας των Χ.Α.Δ.Α. που υπάρχουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και για την νόμιμη διάθεση των στερεών αποβλήτων και

β. Για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σκοπός της Επιτροπής είναι η παύση λειτουργίας των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Αποβλήτων (Χ.Α.Δ.Α.) της Περιφέρειας Πελοποννήσου έως τον Σεπτέμβριο του 2011 και η προκήρυξη των έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην ίδια Περιφέρεια έως τον Ιούνιο του 2011.

Όπως ανακοινώθηκε τα παραπάνω Σχέδια Δράσης συγκροτούν μία ολοκληρωμένη απάντηση στο περιβαλλοντικό πρόβλημα των χωματερών που είναι ιδιαίτερα οξυμένο στην Πελοπόννησο και θα αποτελέσουν πρότυπο για αντίστοιχα σχέδια δράσης στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας. Με την απόφαση αυτή καθίσταται δυνατή η απορρόφηση σημαντικών κοινοτικών κονδυλίων άνω των 100 εκατομμυρίων Ευρώ. Επίσης, δημιουργούνται νέα θετικά δεδομένα στην προσπάθειά μας να αποφύγουμε την επιβολή προστίμων πολλών εκατομμυρίων Ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Διυπουργική Επιτροπή και η Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης θα παρακολουθούν σε μηνιαία βάση την υλοποίηση των παραπάνω Σχεδίων Δράσης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν: οι Υπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Ραγκούσης, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα Μπιρμπίλη, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ρέππας, οι Υφυπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κα Τζάκρη, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Ρήγας και Προστασίας του Πολίτη, κ. Όθωνας, ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Πετράκος, οι Γενικοί Γραμματείς των Περιφερειών Πελοποννήσου, κ. Χατζημιχάλης, και Αττικής, κ. Λιακόπουλος, καθώς και εκπρόσωπος του Υπουργού Επικρατείας.

Εντωμεταξύ, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Φώτης Χατζημιχάλης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τρίτη, παρουσίασε το νέο αναθεωρημένο περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της περιφέρειας, με το οποίο δίνεται έμφαση στην ανακύκλωση στην πηγή.

Ο νέος ΠΕΣΔΑ χωρίζει την περιφέρεια σε τρεις γεωγραφικές διαχειριστικές ενότητες, προκειμένου να επιτευχθεί οικονομία κλίμακας, αλλά και να γίνουν συντονισμένα και πολύ πιο γρήγορα οι απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίησή του.

Στην πρώτη ενότητα εντάσσονται η Κορινθία, η Αργολίδα και οι Δήμοι Τρίπολης, Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας από την Αρκαδία.

Στη δεύτερη ενότητα, εντάσσονται ο νομός Μεσσηνίας και οι δήμοι Γορτυνίας και Μεγαλόπολης από την Αρκαδία.

Στην τρίτη ενότητα είναι μόνο ο νομός Λακωνίας.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης προβλέπεται ανάπτυξη δικτύου πράσινων σημείων, μονάδες επεξεργασίας του συλλεγόμενου οργανικού, σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων που μπορούν να φτάσουν και τους 11ΣΜΑ.

Προβλέπονται ακόμα τρεις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) που θα περιλαμβάνουν Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) ανά γεωγραφική διαχειριστική ενότητα, η χωροθέτηση των οποίων θα ακολουθήσει.

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για έναν σημαντικό αριθμό ειδικών ρευμάτων αποβλήτων, όπως τα αδρανή, τα απόβλητα ελαιοτριβείων, τα νοσοκομειακά και άλλα, η διαχείριση των οποίων βασίζεται σε ειδικό νομικό πλαίσιο.

Μέχρι την υλοποίηση του επικαιροποιημένου ΠΕΣΔΑ, προτείνονται δράσεις που αφορούν στην εκτεταμένη ανακύκλωση στο σύνολο της Περιφέρειας, ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων και στη μέγιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων ΚΔΑΥ, να υπάρξει στοχευμένη διαλογή στην πηγή του οργανικού κλάσματος σε περιοχές τουριστικές, όπου υπάρχει σημαντικός αριθμός εστιατορίων, ξενοδοχείων, με τη δημιουργία μικρών μονάδων επεξεργασίας, που μπορεί να φτάσει και τις δύο μονάδες ανά νομό.

Η δημιουργία του ενιαίου Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων που θα συσταθεί από 1 Ιανουαρίου με τον «Καλλικράτη» σε συνδυασμό με τον νέο ΠΕΣΔΑ θα αποτελούν σημαντικά εργαλεία δράσης. Επίσης, δρομολογούνται οι διαδικασίες για την άμεση αποκατάσταση όσων ανενεργών ΧΑΔΑ έχουν απομείνει, αλλά και μελέτες αποκατάστασης για τους 79 ενεργούς ΧΑΔΑ που τη μεταβατική περίοδο σταδιακά θα αποκαθίστανται, ενώ τόνισε πως «φιλοδοξούμε ως το τέλος του 2011 όλοι οι ενεργοί ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου να έχουν κλείσει».

Τέλος ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι η Περιφέρεια κινήθηκε με γρήγορους ρυθμούς, υπογραμμίζοντας ότι το εγκεκριμένο σχέδιο δράσης είναι αποτελεσματικό και θα αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα των απορριμμάτων.

Διεύθυνση Επενδύσεων από Τατούλη.Τ ο αναπτυξιακό σχέδιο για την Πελοπόννησο ανακοινώθηκε σε επαγγελματικούς φορείς

Τους μεγαλεπήβολους στόχους του για την έξοδο της Πελοποννήσου συντομότερα από την οικονομική κρίση, ανέφερε στους εκπροσώπους των επιμελητηρίων και επαγγελματικών φορέων στην Τρίπολη, ο νέος Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.


Ο κος Τατούλης εμφανίστηκε ανοιχτός σε συνεργασίες τις οποίες φαίνεται μάλιστα να επιδιώκει, τονίζοντας ότι το σχέδιο δράσης του θα βασίζεται στην αξιοκρατία και την αποτελεσματικότητα. Υπογράμμισε μάλιστα ότι θα επιδιώξει την συμμετοχή και των φορέων αλλά και μεμονωμένα των πολιτών στις αποφάσεις, πιθανότατα μέσω διαδκτύου.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον τρόπο ανάθεσης των δημοσίων έργων, μιλώντας για διαφάνεια, ενώ ανακοίνωσε την δημιουργία Διεύθυνσης Επενδύσεων στην Πελοπόννησο, η οποία θα έχει τον ρόλο της άμεσης διεκπεραίωσης των σχετικών αιτήσεων που θα υποβάλλονται στο εξής.

Ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε ως προτεραιότητές του μεταξύ άλλων την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας με την στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την πιστοποίηση προϊόντων. Μίλησε ακόμα για την αξιοποίηση του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αναφέρθηκε στην δημιουργία μαρινών και στην περεταίρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, ανέφερε ως στόχο την λειτουργία ως πολιτικού του αεροδρομίου της Τρίπολης, αλλά και την δημιουργία νέων οδικών αξόνων.

Στην συνάντηση που είχε ο κος Τατούλης με τους παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας κυριάρχησε η διαπίστωση της αναπόδραστης ανάγκης συνεργασίας όλων των διαθέσιμων δυνάμεων και φορέων για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα μας, για την αλλαγή πορείας στην αναπτυξιακή πολιτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για τη διαφάνεια και την αξιοπιστία στις σχέσεις φορέων και πολίτη και στη γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή δραστικών μέτρων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης εν γένει.

Στην συνάντηση έγινε ανοιχτός διάλογος με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Περιφέρειας. Ο κ. Τατούλης απάντησε σε όλα τα θέματα που τέθηκαν και έγινε αποδέκτης πολλών προβληματισμών αλλά και προτάσεων από τους συμμετέχοντες. Από τη συνάντηση προέκυψαν πολλά χρήσιμα συμπεράσματα για όλους, με ποιο σημαντικό αυτό της αξίας της συνεργασίας και της κοινής δράσης, καθώς μέσα από αυτή αναδεικνύονται τα πραγματικά προβλήματα και προκύπτουν σημαντικές προτάσεις και λύσεις.



Ο Πετράκος





Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος με δηλώσεις του τονίζει ότι «όλα τα έργα θα τα δώσει ο κ. Τατούλης στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους και οι Πελοποννήσιοι θα πληρώνουν ακριβά για τη χρήση τους. Παρ’ ότι συναντήθηκε με τον κ. Ρέππα, όπως λέει, δεν έθεσε καν το ζήτημα της αύξησης των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου και της ένταξης έργων από τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου».

Επισημαίνει ακόμα: «κ. Τατούλη, εκτός από τα ζητήματα ουσίας, υποπέσατε και σε ένα «φάουλ» και επί της «διαδικασίας». Η ανακοίνωση για το ποιο έργο είναι προτεραιότητας δείχνει έλλειψη σεβασμού προς το Περιφερειακό Συμβούλιο με το «καλημέρα». Κύριε Τατούλη, το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει και πρέπει να καθορίσει τις αρμοδιότητες και σεις οφείλετε και πρέπει να δείχνετε σεβασμό στο θεσμικό όργανο της Περιφέρειας στην οποία προΐστασθε».

Ευχολόγια, βλέπει ο Καμπόσος

Κατά του τρόπου με τον οποίο αποφασίστηκε ο σχεδιασμός για την διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας τάσσεται ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος Άργους Δημήτρης Καμπόσος.


Με αναλυτική ανακοίνωσή του χθες το μεσημέρι ο κος Καμπόσος υπογραμμίζει αναφερόμενος στον Φώτη Χατζημιχάλη:

«1.Η διαβούλευση που τόσο πολύ επικαλέστηκε α)έγινε μέσα στο καλοκαίρι και με έτοιμη την προεκλογική περίοδο για τις δημοτικές αρχές - ποιος περίμενε να του απαντήσει; β)γιατί απευθύνθηκε στους Καποδιστριακούς δήμους και όχι στους νέους Καλλικρατικούς; Γ)από ποιες εξουσιοδοτημένες αρχές και ειδικούς πήρε απάντηση και ποια είναι αυτή;

2.Ο περίφημος σχεδιασμός που ανέφερε αποφασίστηκε από την περιφέρεια χωρίς να μετέχουν οι νέοι δήμοι; Φροντίζει τόσο πολύ για το καλό μας χωρίς εμάς;

3.Μας ανακοινώνει τη δημιουργία ενός συστήματος διαχείρισης που έχει μόνο γενικές αρχές και ευχολόγια χωρίς να περνά σε επιμέρους λεπτομέρειες. Αναφέρω μερικές σκέψεις μας α) ποιος πληρώνει για τη δημιουργία του συστήματος επεξεργασίας ; β)ποιος αξιολογεί τις μεθόδους που θα χρησιμοποιηθούν ; γ)πόσο θα είναι το κοστολόγιο της διαχείρισης και ποιος θα το επωμιστεί; Δ) ποιος θα αναλάβει τη συντήρηση και τη λειτουργία του συστήματος; ε) ποιος θα αναλάβει το κόστος συντήρησης και λειτουργίας; στ)ποιος θα διαχειρίζεται τα βαριά απόβλητα όπως λυμματολάσπη από τους βιολογικούς , τα βαριά βιομηχανικά και βιοτεχνικά απόβλητα , τα νοσοκομειακά και άλλα ειδικά απόβλητα»;

Τονίζει ακόμη: «Από αυτές και μόνο τις σκέψεις μας, γίνεται σαφές ότι έχουμε άλλη μια προσπάθεια να κατασκευαστεί λύση έτοιμη πάνω σε σενάρια προαποφασισμένων λύσεων, που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Θα θέλαμε στο σημείο αυτό να καλέσουμε και τον εκλεγμένο περιφερειάρχη τον κύριο Τατούλη όπως πάρει θέση στο σοβαρό αυτό θέμα. Είμαστε στη διάθεση του με προτάσεις και λύσεις που αφορούν τα απόβλητα. Δεν δεχόμαστε να γίνουμε οι τελευταίοι που θα αποφασίζουν για το μέλλον τους. Είμαστε εδώ με ιδέες και προτάσεις, που ούτε καν μας ζητήθηκαν να τις αναφέρουμε. Θα ήθελα εδώ να επισημάνω τη διάθεση μας να βρεθεί λύση άμεσα. Στην όποια λύση όμως δεν θα θίγονται τα δικαιώματα μας να αποφασίζουμε εμείς για αυτήν. Αν χρειαστεί είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε δικό μας δρόμο, όπως άλλωστε έχουμε αναφέρει και στο πρόγραμμα μας».

Άριστα στο νοσοκομείο Ναυπλίου. Ορθή διαχείριση πόρων από διοίκηση και προσωπικό

Με άριστα βαθμολογήθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Ναυπλίου, σύμφωνα με την αξιολόγηση που έκανε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Η ενδιαφέρουσα αυτή έρευνα βαθμολογεί τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα και περιέχει ενδιαφέροντα στοιχεία για την απόδοση των νοσοκομείων όλης της χώρας σε τρεις δείκτες.


Το νοσοκομείο Ναυπλίου και στους τρεις δείκτες πήρε τον ανώτερο βαθμό, που είναι το 100!!!

Τα τρία «Άριστα» του νοσοκομείου Ναυπλίου αφορούν στους παρακάτω τομείς:

1.Καθαρά Τεχνική Αποδοτικότητα – Pure Technical Efficiency (PTE): Δείχνει αν η μονάδα παράγει με την ελάχιστη δυναμική ποσότητα πόρων και αντανακλά διοικητική ικανότητα.

2.Αποδοτικότητα Κλίμακας – Scale Efficiency (SE): Δείχνει αν η μονάδα είναι στο σωστό μέγεθος και αντανακλά επάρκεια, στενότητα ή υπερεπάρκεια πόρων.

3.Τεχνική Αποδοτικότητα – Technical Efficiency (TE): Ορίζεται ως συνδυασμός των άνω και δείχνει αν η μονάδα παράγει με την ελάχιστη δυνατή ποσότητα πόρων και στο σωστό μέγεθος και αντανακλά ταυτόχρονα διοικητική ικανότητα και επάρκεια μεγέθους.

Η έρευνα εκπονήθηκε με ευθύνη των καθηγητών Κ. Κυριόπουλου και Ν. Μανιαδάκη για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας. Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα του 2009, τα οποία έχει καταγράψει το επιτελείου του Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας Ν. Πολύζου με τη συνδρομή των διοικητικών και υποδιοικητικών των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Εκτός από το νοσοκομείο Ναυπλίου άριστα (100) και στους τρεις τομείς παίρνουν ακόμα τα εξής δευτεροβάθμια νοσηλευτικά ιδρύματα: Γ. Ν. Παίδων Πεντέλης, Γ. Ν. Κατερίνης, Γ. Ν. Καστοριάς, Γ. Ν. Διδυμοτείχου, Γ. Ν. Θηβών, Γ. Ν. Παίδων Πατρών Καραμανδάλειο, και Γ. Ν. Καλαμάτας.

Αντίθετα άλλα νοσοκομεία αποδεικνύεται ότι απορροφούν δυσανάλογα πολλούς πόρους (ανθρώπινο δυναμικό και κονδύλια) σε σχέση με την ποσότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Τα γειτονικά νοσοκομεία έχουν χαμηλότερη βαθμολογία: Γ. Ν. Άργους (ΤΕ 67, ΡΤΕ 73, SE 92), Γ. Ν. Τρίπολης Η Ευαγγελίστρια (ΤΕ 38, ΡΤΕ 40, SE 97), Γ. Ν. Σπάρτης Ιωαν & Αικατ. Γρηγορίου (ΤΕ 58, ΡΤΕ 59, SE 99), Γ. Ν. Κορίνθου (ΤΕ 40, ΡΤΕ 40, SE 100).

Όπως τονίζει ο Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείο Ναυπλίου Παναγιώτης Γκανάς «Η παραπάνω αξιολόγηση έρχεται σαν επιβεβαίωση του μεγάλου έργου που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στο Νοσοκομείο Ναυπλίου και που πρέπει να συνεχιστεί γιατί τέτοιου είδους νοσοκομειακή ιατρική είναι το ζητούμενο στις δύσκολες απαιτήσεις των καιρών. Βασική επιδίωξη της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα πρέπει να είναι η πριμοδότηση και η παραπέρα αξιοποίηση τέτοιων μικρών και αποδοτικών μονάδων υγείας. Επιπρόσθετα το Νοσοκομείο αποτελεί ουσιαστική υποδομή στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της πόλης. Η περικοπή των δαπανών να γίνει σε τμήματα και μονάδες που είναι αντιπαραγωγικές, σπάταλες και αναχρονιστικές και αυτές από ότι δείχνει η έρευνα είναι σε πολλά Νοσοκομεία που έχουν αυθαίρετα βαφτιστεί μεγάλα λόγω κτιριακού όγκου και όχι λόγω έργου».

Ο κος Γκανάς επισημαίνει ακόμα ότι «το Νοσοκομείο Ναυπλίου ευρίσκεται δίπλα δίπλα με Νοσοκομεία πανεπιστημιακά όπως το Νοσοκομείο Αττικόν, το Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη και τα παιδιατρικά Νοσοκομεία Αγία Σοφία και Αγλαία Κυριακού».

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση της αποδοτικότητας έγινε με την μέθοδο DEA (Data Envelopment Analysis), με την οποία γίνεται ανάλυση και σύγκριση μόνον όμοιων νοσοκομείων παρόμοιας κλάσης, στη βάση της υπόθεσης ότι τα νοσοκομεία όμοιας κατηγορίας έχουν παρόμοια τεχνολογία παραγωγής και μείγμα ασθενών, κάτι απόλυτα εφικτό και αυταπόδεκτο, δεδομένων της οργάνωσης των υπηρεσιών και του πληθυσμού αναφοράς. Έτσι οι μονάδες συγκρίνονται μόνο με αντίστοιχες μονάδες της κατηγορίας τους.

Όπως γράφτηκε και στην εφημερίδα «Επενδυτής», που έφερε στο φως της δημοσιότητας τους πίνακες αξιολόγησης ένα νοσοκομείο (ή κέντρο υγείας) συγκρίνεται με τα αντίστοιχα σε όλη την επικράτεια, αλλά, σε καμία περίπτωση, δε συγκρίνεται με ένα πανεπιστημιακό ή ένα νομαρχιακό νοσοκομείο.

Η ανάλυση αντανακλά την ικανότητα του συστήματος υγείας να παράγει συγκεκριμένο προϊόν, χρησιμοποιώντας τους ελάχιστους δυνατούς πόρους. Με άλλα λόγια, δείχνει πόσο αποδοτική είναι η διαχείριση και χρήση των πόρων παραγωγής. Πρακτικά, η ανάλυση αντανακλά τη διοικητική επάρκεια του συστήματος στη διαχείριση των πόρων.

Τέλος, με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου Ναυπλίου με αφορμή την δημοσιοποίηση των στοιχείων αξιολόγησης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και των πληροφοριών για συγχώνευση και κοινή διοίκηση των νοσοκομείων Ναυπλίου και Άργους ανακοίνωσε ότι «τα στατιστικά δεδομένα που αναφέρονται είναι αυτά που επιβεβαιώνουν το έργο που παράγεται στο νοσοκομείο Ναυπλίου». Επίσης, υπογραμμίζουν ότι δεν έχουν ληφθεί από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου Ναυπλίου έγγραφα μετακίνηση σε άλλα νοσοκομεία, ενώ επισημαίνουν καταλήγοντας ότι: «εμείς σαν εργαζόμενοι στο Γ. Ν. Ναυπλίου συμμεριζόμαστε όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει στον χώρο της υγείας πανελλαδικώς και δηλώνουμε ότι βρισκόμαστε σε εγρήγορση για την καλύτερη παροχή υγείας στο νομό».



Χωρίς γιατρούς το ΙΚΑ



Σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού καταγγέλλει ότι υπάρχουν στα ιατρεία ΙΚΑ Ναυπλίου, Άργους και Κρανιδίου, ο βουλευτής Γιάννης Ανδριανός.

Ο βουλευτής μάλιστα κατέθεσε ερώτηση για το θέμα στους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Α. Λοβέρδο.

Υπογραμμίζει ο βουλευτής: «Σήμερα, στα ιατρεία του ΙΚΑ Ναυπλίου, λόγω της μη ανανέωσης των συμβάσεων γιατρών, δεν υπάρχουν παιδίατρος, γυναικολόγος, οφθαλμίατρος και ωτορινολαρυγγολόγος, ενώ υπηρετεί μόνο ένας παθολόγος, ο οποίος καταβάλλει καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθεί στον όγκο των περιστατικών. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται πως η αναμονή για εξέταση φτάνει και τον ένα μήνα. Ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό παρατηρούνται και στα ιατρεία του ΙΚΑ στο Άργος και στο Κρανίδι.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, οι ελλείψεις αυτές έχουν άμεση και έντονα αρνητική συνέπεια στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους δικαιούχους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν καταβάλλει γι’ αυτές τις σχετικές εισφορές. Παράλληλα, η μέχρι σήμερα μη ανανέωση των συμβάσεων των γιατρών από το ΙΚΑ παραμένει μια παρατεταμένη εκκρεμότητα όχι μόνο για την Αργολίδα, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.

Κατόπιν αυτών, Ερωτούνται οι υπουργοί:

Ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης για την ανανέωση των συμβάσεων των ιατρών, καθώς και την υπογραφή νέων συμβάσεων, για την άμεση κάλυψη των σχετικών αναγκών στα ΙΚΑ Ναυπλίου, Άργους και Κρανιδίου, καθώς και στα υπόλοιπα ΙΚΑ της χώρας όπου υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα, και ποιο το σχετικό δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα».

10/12/10

Προμελετημένο σκάνδαλο το τρένο

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου



ΟΙ ΦΟΒΟΙ για οριστικό κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής Πελοποννήσου φούντωσαν τις τελευταίες ημέρες. Το ίδιο και η σκανδαλολογία που αποδίδει μεγάλες ευθύνες για τα κονδύλια που ξοδεύτηκαν για την ανακατασκευή του δικτύου της Πελοποννήσου. Κονδύλια, τα οποία πάνε στράφι αν σταματήσει το τρένο να σφυράει.

Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης να καταστήσουν λειτουργική και αναγκαία την γραμμή της Πελοποννήσου, ως συνέχεια του Προαστιακού σιδηροδρόμου, ή οι σκοπιμότητες που απέτρεψαν κάποιους να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα του τρένου, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ώστε να είναι ασύμφορο οικονομικά.

ΠΟΤΕ ΤΟ ΤΡΕΝΟ της γραμμής Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο δεν λειτούργησε ως συνέχεια του Προαστιακού. Δυστυχώς. Και ποτέ κανένας δεν φρόντισε να γίνει βιώσιμη η γραμμή, ώστε να μην πηγαινοέρχονται τα τρένα άδεια από επιβάτες. Αλλά ποιος να ταξιδέψει με τις προκλητικά αργές ταχύτητες του «μπουντζούρη», που παρότι μπορούσε να πιάσει τις ταχύτητες του Προαστιακού πήγαινε αργά βγάζοντας εκτός προγράμματος τους ταξιδιώτες;

ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ τους σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου σε συνδυασμό με την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος για τον …εκσυγχρονισμό του, δείχνει στο βάθος του τούνελ ένα προμελετημένο σκάνδαλο, που οι κάτοικοι του Μοριά δύσκολα θα ξεχάσουν. Η υποβάθμιση του τρένου βαραίνει και ντόπιους πολιτικούς, αλλά και αυτοδιοικητικούς. Όλοι αυτοί, θα χρειαστεί να κάνουν τελικά υπεράνθρωπες προσπάθειες για να πείσουν τον κόσμο ότι δεν υπήρξαν σκοπιμότητες, αλλά αμέλεια από την πλευρά τους για την υποβάθμιση του τρένου, ώστε κάπως να δικαιολογηθούν.

ΑΝ ΜΠΕΙ βέβαια ποτέ κανείς στον κόπο να αναζητήσει ευθύνες, τότε εύκολα θα διαπιστώσει ποιος φταίει. Αλλά επειδή ποτέ δεν πρόκειται αυτό να συμβεί, τουλάχιστον ας θυμηθεί ο πολίτης ότι τα λεφτά του ξοδεύτηκαν τσάμπα… για να εκσυγχρονιστεί η γραμμή και κατόπιν να κλείσει.

Γιορτάζοντας με τους νέους

Άρθρο του Άκη Ντάνου


ΟΠΩΣ θέλει η λαϊκή μας παράδοση, αυτό που κάνεις την πρώτη μέρα του έτους θα επαναλαμβάνεται όλη την χρονιά. Γι αυτό βλέπει κανείς συχνά άτομα όλων των ηλικιών και όλων των μορφωτικών επιπέδων να επιλέγουν με την αλλαγή του χρόνου να προβαίνουν σε πράξεις που θα επιθυμούσαν να επαναληφθούν όλη την χρονιά.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ των πράξεων, μπορεί να περικλείεται από τον «μαγικό μανδύα του μύθου» που ακολουθεί το έθιμο, έχει όμως κοινωνικές προεκτάσεις, ειδικότερα όταν απευθύνεται σε πλήθος ανθρώπων και δεν περιορίζεται στον οικογενειακό ή στην καλλίτερη περίπτωση στον στενό φιλικό κύκλο. Στην ένταση της «μαγικότητας» της σκηνής συμβάλει φυσικά και ο εορταστικός διάκοσμος που προδιαθέτει ή κάνει τα άτομα δεκτικά προς διάφορες επιρροές.

ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ 12ήμερο, πέρα από την τόνωση που θα πρέπει να δόση στην τοπική αγορά, θα πρέπει για πρώτη φορά να απευθύνεται και προς τους νέους δημότες αφού από 1/1 οι 4 Καλλικράτειοι δήμοι του νομού θα πρέπει να αγκαλιάσουν όλους τους δημότες τους και να μην αρκεστούν στους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων, των πρωτευουσών των Δήμων.

ΕΙΝΑΙ σημαντικό στο ξεκίνημα μιας νέας συμβίωσης να βρεθούν όλοι μαζί οι συναποτελούντες τον νέο Δήμο. Φυσικά ο συντονισμός είναι ακόμα δύσκολος όσο υπάρχουν οι παλαιοί διοικητικοί δεσμοί, όμως θα πρέπει η νέα απαρχή να είναι ορατή και ελπιδοφόρα, ιδιαίτερα τώρα που η οικονομική κρίση μας κάνει όλους να περιχαρακωνόμαστε στο καβούκι μας τονίζοντας τον ατομικισμό μας.

Ο ΔΗΜΟΤΗΣ του δήμων Άργους-Μυκηνών, Ναυπλιέων, Ερμιονίδας και Επιδαύρου, χρειάζεται να αισθανθεί πως αποτελεί ένα σώμα με τους δημότες των άλλων συνενούμενων δήμων. Να αισθανθεί μέλος της κοινωνικής ενότητας μέσα στην οποία θα ασκεί τα δικαιώματά του ως δημότης και όχι ως φτωχός συγγενείς των μεγαλύτερων αστικών κέντρων.

ΑΝΑΓΚΑΙΟ λοιπόν ο φετινός εορτασμός να απευθύνεται πρώτα σ` αυτούς που θα υποστούν την «πίεση» των κεντρικών πόλων των δήμων, ώστε να μην αισθάνονται πως θα παραμεληθούν καθ` όλη την διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Ας μεταφέρουν λοιπόν το Άργος, το Ναύπλιο, το Κρανίδι και το Λυγουριό μέρος των εορταστικών εκδηλώσεών τους και στην περιφέρειά τους, ακόμα και αν δεν ξεκίνησε η κοινή λειτουργία τους.

Εδώ είναι η στάση Κολιάτσου ;…

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου



Με βήμα βαρύ και σκοτεινό βλέμμα μπήκε ο μπάρμπα Γιάννης στο ΚΑΠΗ το νέο του στέκι γιατί τώρα με την κρίση τα οικονομικά του δεν ήταν για καφενείο. Στα γεράματα την έκανε την κουταμάρα του , πήρε πιστωτική κάρτα και μπήκε μέσα. Για να ξεχρεώσει την κάρτα άφησε τέσσερα νοίκια απλήρωτα για την μικρή γκαρσονιέρα που έμενε. Εδώ στο ΚΑΠΗ εύρισκε σχεδόν δωρεάν καφέ και δωρεάν την εφημερίδα.

-Πως πάει μπάρμπα Γιάννη ( Τον ρώτησε ο Κώστας ο υπεύθυνος του ΚΑΠΗ και του πρόσφερε και μια εφημερίδα)

-Πιάσαμε πάτο αλλά φαίνεται ότι παίρνει και παρακάτω….

-Καλά εσύ δεν έχεις και υποχρεώσεις ….συνταξιούχος μόνος νόμιζα ότι θα τα έφερνες βόλτα.

-Και σε μένα που είμαι η τελευταία τρύπα της φλογέρας κάνανε περικοπές. Στριμώξανε τα πράγματα Κώστα. Έκανα και εγώ τις κουταμάρες μου…

-Πάρε εφημερίδα να διαβάσεις και σου φτιάχνω και το καφεδάκι σου ….

-Αν δεν ήταν και το ΚΑΠΗ ούτε καφέ δεν θα πίναμε Κώστα…

Ο Κώστας του έφερε τον καφέ αλλά ο μπάρμπα Γιάννης δεν του έδωσε σημασία είχε βυθιστεί στην ανάγνωση της εφημερίδας και δεν καταλάβαινε τίποτα γύρω του. Όταν τέλειωσε την ανάγνωση του άρθρου παίρνοντας τον καφέ του για την πρώτη ρουφηξιά , ο Κώστας πρόσεξε ότι είχε ένα βλέμμα ανακούφισης σα να βρήκε κάποια λύση στα προβλήματα του . Με δυο βιαστικές ρουφηξιές ήπιε τον υπόλοιπο καφέ και κατευθύνθηκε προς τον Κώστα.

-Κώστα να σου ζητήσω μια χάρη;

-Άμα γίνεται μπάρμπα Γιάννη και βέβαια.

-Να εκεί πίσω που είναι η αποθηκούλα είναι άδεια, έλεγα να φέρω δυο κασόνια με τα πράγματα μου.

-Γιατί δεν τα χρειάζεσαι ;

-Λέω να πάω μερικούς μήνες διακοπές , να ταξιδέψω….στο εξεωτερικό ….

-Μα καλά εσύ πριν από λίγο δεν μου είπες ότι τα πράγματα είναι στριμωγμένα και ότι δεν μπορείς τα φέρεις βόλτα.

-Η φτώχεια θέλει κόλπα και καλοπέραση Κώστα μου, αύριο θα σου φέρω τα κασόνια μου εντάξει;;

Οι φαντάροι που έκαναν βραδινό περίπολο στο στρατόπεδο στην Θήβα πέρασαν μεγάλη τρομάρα όταν είδαν έναν άντρα ντυμένο στα λευκά

-Αλτ , αλτ σταμάτα ρε . φώναξε θυμωμένος ο λοχίας.

Πλησιάζοντας κοντά στον βραδινό εισβολέα με έκπληξη διαπιστώσανε ότι επρόκειτο για ένα ηλικιωμένο άνδρα που φορούσε παλαιομοδίτικα μακριά λευκά εσώρουχα.

-Παππού τι κάνεις εδώ;

-Δεν είναι εδώ η στάση Κολιάτσου;

Με την απάντηση του παππού μπερδεύτηκαν ακόμα περισσότερο.

-Πώς σε λένε;

-Γιάννη ….Κολιάτσου….Γιάννης Κολιάτσου… Γιάννης Κολιάτσου …..

Με στρατιωτικό όχημα τον οδήγησαν στο ψυχιατρείο, έγινε κανονική εισαγωγή στο νοσοκομείο μόνο που δεν μπορούσαν να συμπληρώσουν σωστά τα στοιχεία του, έγινε γνωστός σαν Γιάννης Κολιάτσου για τους έξι μήνες που έμεινε στο ψυχιατρείο.

Τον αντιμετώπιζαν σαν άτομο με στοιχεία άνοιας και αμνησίας, ενημερώσανε και την αστυνομία αλλά δεν είχε δηλωθεί καμία εξαφάνιση γέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Λιβαδειάς. Αλλά και όσες εξαφανίσεις είχαν δηλωθεί πανελλαδικά καμία δεν ταίριαζε με τα χαρακτηριστικά του μπάρμπα Γιάννη.

Ο γιατρός του είχε αρκετές αμφιβολίες για τον μπάρμπα Γιάννη τον Κολιάτσο αλλά δεν μπορούσε να κάνει και κάτι διαφορετικό λόγω έλλειψης στοιχείων. Φάρμακα δεν του χορήγησε αλλά δεν άλλαξε και κάτι στην κατάσταση του ούτε προς το καλύτερο ούτε προς το χειρότερο.

Ο γιατρός τον παρατηρούσε προσεκτικά τον μπάρμπα Γιάννη, ήταν τακτικός επισκέπτης της βιβλιοθήκης μελετούσε για ώρες κρατούσε και σημειώσεις , διάβαζε με πάθος εφημερίδες σε ένα φάκελο κρατούσε και αποκόμματα εφημερίδων. Ο θάλαμος που τον έβαλαν ήταν ο πιο οργανωμένος και πιο καθαρός, η παρουσία του μπάρμπα Γιάννη φαίνεται ότι κινητοποίησε τους υπόλοιπους για αυτοοργάνωση. Η θετική συμπεριφορά του και η πολύ καλή λειτουργικότητα προβλημάτιζαν ακόμα περισσότερο τον γιατρό.

Αφού συμπληρώθηκαν έξι μήνες στο ψυχιατρείο την τελευταία μέρα του έκτου μήνα ο μπάρμπα Γιάννη πήγε στα γραφεία των γιατρών .

-Γιατρέ να μπω;

-Ναι Κολιάτσο μπες

-Γιάννη Μελάνογλου με λένε και είμαι από το Άργος, εκεί μένω .

-Μπα τι έγινε βρήκες την μνήμη σου ξαφνικά ( του είπε ο γιατρός με ένα ύφος που σήμαινε ότι το περίμενε κάτι τέτοιο ) μήπως σε ειδοποίησαν να πάς να πάρεις το όσκαρ πρώτου ρόλου; Καλά και πως σε βρήκανε στην Θήβα;

-Ήξερα πολύ καλά το στρατόπεδο εκεί έκανα όλη την θητεία μου δεν έχουν αλλάξει και πολύ οι τόποι από τότε.

-Και πήγες να ξανακαταταγείς;

-Δώσε μου δυο λεπτά να σου εξηγήσω.

-Ακούω …

-Πριν έξι μήνες είχα ένα μπλέξιμο οικονομικό, έκανα την βλακεία και έβγαλα πιστωτική κάρτα. Έφτασα να χρωστάω τέσσερα νοίκια 1.200 ευρώ με την σύνταξη 580 ήταν αδύνατο να τα βγάλω πέρα. Ο ιδιοκτήτης της γκαρσονιέρας και με το δίκιο του ήθελε τα νοίκια του. Ήμουνα σε απόγνωση αλλά βρήκα την λύση στο ΚΑΠΗ.

-Τι έμεινες έξι μήνες και εκεί;

- Όχι, ήμουν σε απελπισία πήγα εκεί για να πιω ένα καφέ να μιλήσω με κάποιο άνθρωπο , εκεί ο Κώστας ο υπεύθυνος του ΚΑΠΗ μου έφερε την εφημερίδα. Διάβασα ότι στην Αμερική λόγω οικονομικής κρίσης κάποιοι άνθρωποι κάνουν ήπιες παραβατικές πράξεις σπάνε μια τζαμαρία και μπαίνουν φυλακή για ένα δυο μήνες για να έχουν ένα κομμάτι ψωμί να φάνε και ένα κρεβάτι για να κοιμηθούνε. Έτσι μου ήρθε και η ιδέα, η φυλακή δεν μου άρεσε σαν προσωρινή λύση και προτίμησα την λύση του ψυχιατρείου και της αμνησίας .

-Και πως βρέθηκες στην Θήβα και το Ναύπλιο έχει στρατόπεδο γιατί δεν πήγες εκεί.
-Κοίτα γιατρέ να επιβιώσω ήθελα όχι να στιγματιστώ σαν ψυχικά διαταραγμένος , αν έμπαινα βράδυ με τα λευκά μακριά σώβρακα στον στρατόπεδο του Ναυπλίου την άλλη μέρα θα το ήξερε όλος ο νομός και δεν θα μπορούσα να κυκλοφορήσω ξανά στην πόλη μου .

Σε όλους είπα ότι θα πάω για ένα μεγάλο διάστημα διακοπές, με το ΚΤΕΛ έφτασα στην Θήβα, πήγα στο στρατόπεδο και από την πίσω μεριά από τα χωράφια μπήκα το βράδυ, Ούτε γάτα ούτε ζημιά. Τα πράγματα μου τα έχω αφήσει στην αποθηκούλα του ΚΑΠΗ , μπήκαν έξι μηνιάτικα από την σύνταξη έξω τα 1200 που χρωστάω θα έχω και καβάτζα 2.280 , μίλησα και με τον παλιό μου σπιτονοικοκύρη να του γυρίσω τα νοίκια και θα μου νοικιάσει και μια άλλη γκαρσονιέρα στην ίδια πολυκατοικία. Ούτε γάτα ούτε ζημιά όπως σου είπα .

-Μπάρμπα Γιάννη Μελάνογλου είπες ότι σε λένε ;

-Κανονικά θα έπρεπε να σε λένε Σουπιάνογλου, έριξες μελάνι και σχεδόν μας στράβωσες όλους.

Ο γιατρός είχε ένα συγκαταβατικό ύφος, κατάλαβε ότι αυτός ο άνθρωπος με πανέξυπνο τρόπο προτίμησε την τεχνητή αμνησία και τον εγκλεισμό του στο ψυχιατρείο για να σώσει την αξιοπρέπεια του και τα κατάφερε.

-Πάμε να σου ετοιμάσω τα χαρτιά να φύγεις αύριο.

Καμαρωτός μπήκε την άλλη μέρα στο ΚΑΠΗ ο μπάρμπα Γιάννης για να πάρει τα πράγματα του.

-Μπάρμπα Γιάννη τι είδες στα ταξίδια που έκανες;

-Πολύ τρέλα κυκλοφορεί στον κόσμο Κώστα μου!!! Ο κόσμος δεν έχει λεφτά και το έχει ρίξει στην τρελή !!! Η κρίση τους έχει χτυπήσει στο κεφάλι κοντεύουμε να πάθουμε συλλογική αμνησία όλοι.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ