Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

27/2/10

Η έκδοση 25.2.2010

25/2/10

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 25.2.2010

Πλακώθηκαν Άργος – Ναύπλιο για τα σκουπίδια

Φωτιά στην κυριολεξία στα σκουπίδια αναμένεται να βάλει η περιφέρεια σε συνεργασία με τους δήμους. Όλα δείχνουν πως το 70% των σκουπιδιών μας θα πηγαίνουν για παραγωγή ενέργειας, το 20% για καύση και το 10% θα θάβονται.
Πρόκειται για ένα απαρχαιωμένο μοντέλο διαχείρισης σκουπιδιών που αποσύρεται από όλη την Ευρώπη και λανσάρεται ως καινοτόμο και υπό την πίεση μάλιστα κρατών, όπως η Γερμανία, προκειμένου να επιλεχτούν δικές της μονάδες «διαχείρισης απορριμμάτων».
Το πύκνωμα των επιθέσεων που δέχεται η χώρα από μερίδα του Γερμανικού τύπου, κατά το πρότυπο των επιθέσεων την εποχή της αγοράς των φρεγατών, των «απάτσι» και των τεθωρακισμένων, από τον αλλοδαπό τύπο, ενδεχομένως να σχετίζεται και με τις μονάδες καύσης, αλλά και τις εταιρίες διαχείρισης γενικότερα ενεργειακών πόρων.
Η ενεργειακή επάρκεια της χώρας περνά και μέσα από την καύση των σκουπιδιών, με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και κατ επέκταση και στην ίδια την ανθρώπινη ζωή.
Αφήνοντας το πρόβλημα των σκουπιδιών να φτάσει σε απροχώρητο σημείο λόγω της πραγματικής ή της ηθελημένης ανικανότητας των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, η καύση θα προβληθεί ως αναγκαίο κακό και σαν μοναδική λύση προκειμένου να μην πληρώσουμε πρόστιμα.
Την Τρίτη το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στο Άργος σύσκεψη των Δήμαρχων της Αργολίδας με αντικείμενο του δεματοποιητές και την τοποθέτησή τους. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Άργους παρουσία του διευθυντού της 2ης ΔΕΚΑ, Γιώργου Παπαηλιού.
Στη συνάντηση επεκράτησε ένταση, μόλις αποκαλύφτηκε πως το Ναύπλιο δεν σκόπευε να εξασφαλίσει οικόπεδο για την απόθεση των δεμάτων των δεματοποιητών στην ευρύτερη περιοχή του, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί, αλλά σε δημοτικό διαμέρισμα, που στην περίπτωση εφαρμογής του Καλλικράτη, περιέρχεται στο Δήμο Άργους.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς, προσπάθησε να κρατήσει μακριά από τον Δήμο του τα σκουπίδια, αφού το σημείο προσωρινής αποθήκευσης των δεματοποιημένων σκουπιδιών, μελλοντικά θα χρησιμεύσει και ως σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων προς το εργοστάσιο Καύσης ή προς ανακύκλωση.
Η συζήτηση οδηγείτο σε αδιέξοδο με τον κ. Αναγνωσταρά να υπεραμύνεται του τουριστικού χαρακτήρα του Ναυπλίου και τους δημάρχους των υπολοίπων δήμων, κυρίως της επαρχίας Άργους να υποστηρίζουν πως είναι άδικο όλα τα σκουπίδια του Νομού να «πέφτουν» στην επαρχία Άργους την στιγμή που το Ναύπλιο κατά την τουριστική περίοδο παράγει τόσα σκουπίδια, όσα ολόκληρη η επαρχία Άργους με τον Δήμο Μιδέας μαζί.
Στους ισχυρισμούς του Δημάρχου Ναυπλίου πως από την διερεύνηση που έγινε από πλευράς δήμου δεν βρέθηκαν κατάλληλοι χώροι που να πληρούν τις προϋποθέσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ναυπλίου, οι παριστάμενοι στην συνάντηση δήμαρχοι συμφώνησαν να αναλάβει ο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων Αργολίδας την πρόταση 3-4 σημείων στην περιοχή της Ναυπλίας για την αποθήκευση των σκουπιδιών. Οι χώροι αυτοί θα ελέγχουν για την καταλληλότητά τους από την 2η ΔΕΚΕ και στην συνέχεια θα συμπεριληφθούν στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Δεματοποιητή.
Ως εναλλακτική πρόταση και στην περίπτωση που ο Δήμος Ναυπλίου δεν δεχτεί τις προτάσεις του Φορέα διαχείρισης απορριμμάτων Αργολίδας, ειπώθηκε πως ο Δήμος Ναυπλίου θα πρέπει να προχωρήσει από μόνος του στην εξεύρεση οικοπέδου τόσο για την τοποθέτηση δικού του πλέον δεματοποιητή, όσο και χώρου εναπόθεσης των δεματοποιημένων σκουπιδιών.
Σε κομβικής σημασίας για την εξάπλωση των δεματοποιητών αναμένεται να είναι η λειτουργία του Δεματοποιητή Διδύμων. Σύμφωνα με τον διευθυντή της 2ης ΔΕΚΕ έως τις 10-15 Μαρτίου θα τεθεί σε λειτουργία ο δεματοποιητής στην θέση «Σταυρός». Ήδη η παρουσία του στο σημείο εκείνο έχει προκαλέσει αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής αφού δικαιολογημένα φοβούνται πως η εναπόθεση των σκουπιδιών στο σημείο εκείνο θα είναι μεγαλύτερη των 3 ετών και τότε σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία θα χαρακτηριστεί ΧΥΤΑ, κοινώς σκουπιδότοπος.
Εκδήλωση για το θέμα των σκουπιδιών και συνάντηση με τον περιφερειάρχη, πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα, οι Οικολόγοι Πράσινοι καθώς και Αυτοδιοικητικές Κινήσεις της Περιφέρειας.

Θέλουν έδρα την Τρίπολη στο ΠΑΣΟΚ

Ενιαία περιφέρεια Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη, προτείνουν ξαφνικά οι νομαρχιακές επιτροπές Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ, εν όψει του νομοσχεδίου για την διοικητική μεταρρύθμιση που αναμένεται στο προσεχές διάστημα να κατατεθεί στη Βουλή.
Οι κομματικές οργανώσεις θέλουν τη δημιουργία μιας περιφέρειας Πελοποννήσου στην οποία θα περιλαμβάνονται οι νομοί Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας και Κορινθίας, η Ζάκυνθος, η επαρχία Τροιζηνίας, η χερσόνησος των Μεθάνων, τα νησιά Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες, Κύθηρα και Αντικήθυρα καθώς και οι ακατοίκητοι νησίδες που περιβάλλουν την Πελοπόννησο. Έδρα της αιρετής περιφερειακής διοίκησης προτείνουν την Τρίπολη και έδρα των Περιφερειακών Υπηρεσιών, που θα μείνουν στον έλεγχο της κεντρικής Κυβέρνησης, την Πάτρα. ζητούν επίσης να καθοριστούν από τον νόμο, οι εκ περιτροπής συνεδριάσεις του αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου στις πρωτεύουσες των υπαρχόντων νομών.
Η θέση των κομματικών οργάνων ήδη στάλθηκε στον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σωκράτη Ξυνίδη.
Αν και τα κομματικά στελέχη αρνούνται ότι πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια, ωστόσο εντύπωση προκαλεί η ταυτόχρονη και ίδια τοποθέτηση των κομματικών οργάνων.
Μάλιστα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση των νομαρχιακών της Αργολίδας και της Κορινθίας που αποδέχονται αμαχητί και μάλιστα προτείνουν, ως πρωτεύουσα – έδρα της Περιφέρειας την Τρίπολη, ενώ για τοπικιστικούς και επικοινωνιακούς λόγους, θα μπορούσαν να ζητούν ως έδρα το Ναύπλιο ή την Κόρινθο αντίστοιχα.
Η νομαρχιακή επιτροπή Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ τονίζει στην απόφασή της που εξασφάλισε για τους αναγνώστες του ο «Αναγνώστης»:
«Οι προβληματισμοί για τη διοικητική αναδιάρθρωση, τον περίφημο «Καλλικράτη», αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν και να αποκρυσταλλώνονται σε θέσεις. Η Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αργολίδας μετά από αρκετό προβληματισμό προτίμησε να προτείνει ενιαία περιφέρεια Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη. Πέρα από ψηφοθηρικές ή τοπικιστικές προκαταλήψεις, η ΝΕ Αργολίδας, στάθηκε περισσότερο στην εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες, στην αποτελεσματικότητα του κράτους και έλαβε σοβαρά υπόψη της και την ιστορική εμπειρία από τη διοικητική διάρθρωση κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της Πελοποννήσου».
Το σκεπτικό της απόφασης της Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αργολίδας ήταν:
Η Πελοπόννησος αποτελεί αυτόνομη γεωγραφική περιοχή και ο χωρισμός του Βορειοδυτικού τμήματος είναι τεχνητός. Δεν υπάρχουν σαφή γεωγραφικά όρια που διαχωρίζουν τις δύο περιοχές. Αντίθετα η γεωμορφολογία της περιοχής επιβάλλει τη δημιουργία μιας περιφέρειας Πελοποννήσου στην οποία θα περιλαμβάνονται οι νομοί Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας και Κορινθίας. Θα περιληφθούν στην Περιφέρεια αυτή ως ιστορικά και γεωγραφικά συναρτώμενα μέρη, η Ζάκυνθος, η επαρχία Τροιζηνίας, η χερσόνησος των Μεθάνων, τα νησιά Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες, Κύθηρα και Αντικήθυρα καθώς και οι ακατοίκητοι νησίδες που περιβάλλουν την Πελοπόννησο.
Η Πελοπόννησος σε όσες εποχές ιστορικά αποτέλεσε ενιαία διοικητική περιφέρεια, το κέντρο της μεταβαλλόταν (π.χ. εποχή Αχαϊκής Συμπολιτείας) ή, οι κατά καιρούς κυρίαρχοι, προτιμούσαν κάποιο λιμάνι (Ναύπλιο, Κόρινθος, Πάτρα) στις εποχές που ήταν δύσκολες οι χερσαίες συγκοινωνίες. Από το 1780 (δεύτερη Τουρκοκρατία στην Πελοπόννησο), ως διοικητικό κέντρο προτιμήθηκε η Τρίπολη γιατί απείχε το ίδιο από όλες τις ανεπτυγμένες πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές. Στη διάρκεια της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, η επιλογή της Πάτρας, ως πρωτεύουσας της μεγάλης περιφέρειας, περισσότερα προβλήματα συσσώρευσε παρά έλυσε. Οι κάτοικοι της Νότιας και της Ανατολικής Πελοποννήσου, πιο εύκολα εξυπηρετούντο από τις κεντρικές Υπηρεσίες των Αθηνών παρά από την περιφέρεια της Πάτρας
Και η απόφαση καταλήγει σε συγκεκριμένη πρόταση:
Δημιουργία ενιαίας περιφέρειας Πελοποννήσου
Έδρα της αιρετής περιφερειακής διοίκησης την Τρίπολη.
Έδρα των Περιφερειακών Υπηρεσιών, που θα μείνουν στον έλεγχο της κεντρικής Κυβέρνησης, την Πάτρα.
Εκ περιτροπής συνεδριάσεις του αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου στις πρωτεύουσες των υπαρχόντων νομών (κατ’ αναλογία με τις συνεδριάσεις του Κοινού των Αχαιών κατά την Αρχαιότητα)
Η απόφαση αυτή έχει ήδη κατατεθεί στην περιφερειακή επιτροπή Πελοποννήσου και κεντρικά στο Κίνημα. Έχει πολλές ελπίδες να υιοθετηθεί.
Σε ανάλογους τόνους κινήθηκαν και οι αποφάσεις των κομματικών νομαρχιακών οργάνων του ΠΑΣΟΚ στην Κορινθία και στην Λακωνία.
Συγκεκριμένα η νομαρχιακή επιτροπή Κορινθίας τονίζει:
«Σας γνωρίζουμε ότι στη συνεδρίαση μας, με διευρυμένη μορφή, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22/01/2010 ομόφωνα αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε, στο πλαίσιο της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, μία ενιαία Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η ίδια άποψη εκφράστηκε, όπως θα δείτε και στα κείμενα των πρακτικών που σας επισυνάπτουμε, και από τα στελέχη της οργάνωσης μας και της αυτοδιοίκησης, στην Ημερίδα για την Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που διοργανώσαμε με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης ΠΑ.ΣΟ.Κ και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010 στην Κόρινθο.
Πιστεύουμε ότι για να έχουμε μια ισχυρή δημοκρατική περιφερειακή διακυβέρνηση αυρίο, η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να είναι Ενιαία στα απόλυτα γεωγραφικά της όρια».
Επίσης η νομαρχιακή επιτροπή ΠΑΣΟΚ Λακωνίας επισημαίνει:
«Σας κοινοποιούμε την ομόφωνη απόφαση της Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Λακωνίας για μία Ενιαία, Ισχυρή και Αδιαίρετη Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η πρότασή μας αποτελεί προϊόν της εκφρασθείσας θέλησης των μελών, των φίλων και των πολιτών του νομού μας , μετά από Δημόσια ανοιχτή Διαβούλευση για το πρόγραμμα «Καλλικράτης» (στη Σπάρτη, στο Γύθειο, τη Νεάπολη κ.λ.π.)
Επιπρόσθετα αποτελεί ομόφωνη απόφαση
α) του Ν.Σ., της Διευρυμένης Ν.Ε. και των Τ.Ο. του Νομού
β) Όλων των νομαρχιακών μας συμβούλων στη Ν.Α. Λακωνίας
γ) Όλων των Δημάρχων, Κοινοταρχών, συμβούλων μας στο Νομό.
Την ίδια θέση της Ενιαίας Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει δηλώσει και εκφράσει και ο Βουλευτής του νομού σ. Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Κατόπιν αυτού παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου η ομόφωνη και ομόθυμη θέση του νομού Λακωνίας, για μία Ενιαία Περιφέρεια Πελοποννήσου, που να την απαρτίζουν και οι επτά νομοί της να συμπεριληφθεί στο υπό κατάρτιση ν/σ «Καλλικράτης», του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όταν θα το φέρει στη Βουλή.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συζήτηση και ανάπτυξη των θέσεων μας τόσο στο κόμμα όσο και στο αρμόδιο Υπουργείο».

Η Φώφη έβαλε στο …μάτι τον Μπαστούνη για το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ


- «Πρέπει όμως να σας πω ότι με ιδιαίτερη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο συγκεκριμένος πρόεδρος, ο οποίος έχει προβεί σε δημοσιοποίηση παραπόνων και επιστολών, δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, τις τυπικές διαδικασίες για την ανανέωση των συγκεκριμένων συμβάσεων. Έχω στα χέρια μου την επιστολή της 6ης ΔΥΠΕ προς τον Πρόεδρο του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας που του επισημαίνει ότι θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες να καταθέσει τα αναγκαία δικαιολογητικά και έγγραφα έτσι ώστε να ανανεωθούν οι συγκεκριμένες 4 συμβάσεις».
Με τα παραπάνω λόγια η υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Ανδριανού σχετικά με τα προβλήματα προσωπικού που υπάρχουν στο Κέντρο Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία (Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ) Αργολίδας.
Φαίνεται όμως ότι τελικά το συγκεκριμένο έγγραφο δεν είχε φτάσει εγκαίρως στο γραφείο του Δημήτρη Μπαστούνη.
Όπως τόνισε ο βουλευτής κος Ανδριανός: «Η επιστολή στην οποία αναφέρθηκε η κ. Υφυπουργός πριν από λίγο πήγε σήμερα στην 6η ΔΥΠΕ, δηλαδή, λίγο πριν τη συζήτηση της ερώτησής μου στην Βουλή και πριν από μερικές μέρες, 9 Φεβρουαρίου, από την ίδια ΔΥΠΕ είχε πάει έγγραφο με το οποίο ενημέρωνε τον Πρόεδρο του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει σε ανανεώσεις των προγραμματικών συμβάσεων». Και προσθέτει ο βουλευτής: «Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι σήμερα, λίγο πριν την συζήτησή μας στην Βουλή, 16 Φεβρουαρίου 2010 απεστάλη στο Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ, μάλιστα με την ένδειξη εξαιρετικά επείγον, έγγραφο της διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας με το οποίο ανακοινώνεται η πρόθεση να ανανεωθούν οι προγραμματικές συμβάσεις για τις θέσεις φυσιοθεραπείας, λογοθεραπείας, ψυχολογίας και καθαριότητας».
Φαίνεται πάντως ότι οι συνεχής δημοσιοποίηση επιστολών του προέδρου του  Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Δημήτρη Μπαστούνη ενόχλησαν ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Η Φώφη Γεννηματά στην δευτερολογία της στη Βουλή, αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα: «Κύριε Ανδριανέ, έχω και εγώ στα χέρια μου την αντίστοιχη επιστολή του Προέδρου που έφτασε στο γραφείο μου μόλις την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και η αλληλογραφία μέσω της ΔΥΠΕ δεν μπορούσε παρά να γίνει σήμερα όπως καταλαβαίνετε. Είναι βέβαιο ότι καταλαβαίνω πια είναι τα κίνητρα που τον οδήγησαν όλο το προηγούμενο διάστημα σ’ αυτή την δημοσιοποίηση των δήθεν προβλημάτων, αλλά ποτέ δεν δόθηκε από εμάς αρνητική απάντηση. Αν την πήρε από τον προηγούμενο ΔΥΠΕάρχη επίσης καταλαβαίνω ότι δεν ήταν προτεραιότητα του συγκεκριμένου ανθρώπου και των συγκεκριμένων επιλογών της προηγούμενης Κυβέρνησης να υποστηριχθούν τα Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ και το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας ειδικότερα.
Είναι προφανές ότι η αλλαγή στην διοίκηση των ΔΥΠΕ έπαιξε τον ρόλο της και στην συγκεκριμένη απόφαση που δόθηκε με απόλυτη σαφήνεια σήμερα και περιμένουμε τις ενέργειες το Προέδρου για να προχωρήσουμε στην ανανέωση των συγκεκριμένων 4 συμβάσεων».
Και συνεχίζει η κα Γεννηματά: «Θεωρώ δε ότι αν πράγματι αυτή η αγωνία και το ενδιαφέρον για τα Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ είχε φανεί έμπρακτα από την Κυβέρνησή σας τα προηγούμενα 5 χρόνια, τότε μάλιστα που όπως δηλώνατε είχατε εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της χώρας - και εσείς προσωπικά ήσασταν σε ένα πολύ κρίσιμο και καίριο πόστο που θα μπορούσατε να επηρεάσετε προς αυτή την κατεύθυνση- δεν θα υπήρχε σήμερα αντικείμενο στην ερώτησή σας, κύριε Ανδριανέ.
Σε κάθε περίπτωση εμείς μέσα σε αυτούς τους λίγους μήνες καταφέρνουμε να νοικοκυρέψουμε την κατάσταση, σκύβουμε στα προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρία και επειδή ακριβώς δεν θέλουμε να μπαλώσουμε τα προβλήματα και επειδή δεν θέλουμε να συνεχίσουμε σε πελατειακές εξυπηρετήσεις κάνουμε μια καταγραφή αυτή την στιγμή των αναγκών στα Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ τα οποία πρέπει να στελεχωθούν κάποια στιγμή με συγκεκριμένες ειδικότητες. Προχωράμε τα θέματα των οργανισμών που έχουν χρονίσει στα συρτάρια ακόμα και αυτές που επεστράφησαν από το Υπουργείο Οικονομικών από την προηγούμενη Κυβέρνηση στα γραφεία των Διευθύνσεων και μελετάμε κατά κύριο λόγο την αναβάθμιση του ρόλου του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ γιατί ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε το θέμα της επαγγελματικής κατάρτισης των ΑΜΕΑ μέσα απ’ αυτά και κυρίως γιατί πιστεύουμε ότι μπορούν να είναι ένα συντονιστικό κέντρο πολύ σημαντικό για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας με αναπηρία».
Τόνισε ακόμα η υφυπουργός: «τα Κέντρα Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης των Ατόμων με Αναπηρία αποτελούν πρωτοποριακές δομές πολύ σημαντικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΑμεΑ.
Όμως, ταυτόχρονα θα πρέπει να επισημάνω εδώ ότι με ιδιαίτερη έκπληξη έλαβα το ερώτημά σας, δεδομένου ότι τα τελευταία πέντε χρόνια καμία απολύτως ενέργεια δεν έγινε για να προωθηθούν οι οργανισμοί των κέντρων που ήταν απαραίτητοι για να προχωρήσουν ούτε βεβαίως καμία ενέργεια έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση για να στελεχωθούν αυτά τα κέντρα με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.
Έτσι, λοιπόν, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι σαράντα μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας κατατέθηκε η ερώτησή σας σε σχέση με το προσωπικό και τη λειτουργία του κέντρου αυτού στην Αργολίδα.
Θα ήθελα, λοιπόν, να καταθέσω στοιχεία για την πραγματικότητα που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στο κέντρο της Αργολίδας. Απασχολούνται πέντε μόνιμοι υπάλληλοι, δεκαπέντε υπάλληλοι με σύμβαση stage που η σύμβασή τους λήγει μέσα στο 2011, δηλαδή σε έναν χρόνο από τώρα, τέσσερις υπάλληλοι απασχολούνται με σύμβαση με την ΣΤ’ ΒΥΠΕ η οποία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και πέντε υπάλληλοι με σύμβαση με το Υπουργείου μας που η σύμβασή τους λήγει τον Οκτώβριο».
Προσθέτει ακόμα η υφυπουργός: «Θέλω πραγματικά να υπογραμμίσω εδώ το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή που μιλάμε στο Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.με.Α. Αργολίδας αν αθροίσετε αυτά τα νούμερα εργάζονται είκοσι εννέα άτομα, ενώ ο οργανισμός που έχει προταθεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο, τον σημερινό Πρόεδρο του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.με.Α. που έχουμε βρει εκεί προτείνει ότι πρέπει να λειτουργεί με επάρκεια έχοντας δώδεκα άτομα, δηλαδή πολύ λιγότερα από αυτά που σήμερα εργάζονται εκεί.
Την ίδια ώρα σας ενημερώνω ότι, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου, ο Οργανισμός του συγκεκριμένου Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισής του δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε επιταχύνει όσο μπορούσαμε τις διαδικασίες που βρήκαμε σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, επειδή θεωρούμε πολύ σημαντική τη λειτουργία του συγκεκριμένου Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ και αναγνωρίζουμε την προσφορά του στην τοπική κοινωνία, έχουμε επικοινωνήσει με την 6η ΔΥΠΕ και δώσαμε τις κατευθύνσεις να ανανεωθούν οι συγκεκριμένες συμβάσεις, γιατί είναι τέτοιες οι ειδικότητες που θεωρούμε απαραίτητες για την συνέχιση της λειτουργίας».
Θετική χαρακτήρισε την εξέλιξη ο βουλευτής Αργολίδας: «Η σημερινή εξέλιξη πάντως που προαναφέρατε είναι θετική, αν και δεν επιλύει οριστικά το πρόβλημα στελέχωσης και λειτουργίας. Όμως θα μου επιτρέψετε να πω πως χρειάζεται καλύτερος συντονισμός και εγρήγορση. Δεν πρέπει να φτάνουμε κάθε φορά στο παρά πέντε με μισόλογα, υπεκφυγές και πινγκ-πονγκ ευθυνών ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες για να δίνεται στο τέλος η όποια λύση, η αυτονόητη λύση.
Και βεβαίως το δίδαγμα που προκύπτει και απ’ αυτή την υπόθεση είναι ότι οι πρόχειρες νομοθετικές ρυθμίσεις κάνουν συνήθως περισσότερο κακό παρά καλό. Γιατί όταν καταργούνται, κύριε Πρόεδρε, τα STAGΕ και οι συμβάσεις χωρίς καμία πρόβλεψη για την κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν καταλήγουμε σε τέτοιες καταστάσεις».

Ο λόγος στον Γερουλάνο για το Μπούρτζι

Στην Βουλή έφερε το ρεπορτάζ του «Αναγνώστη» για το Μπούρτζι, χρησιμοποιώντας μάλιστα φράσεις από το δημοσίευμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Λεβέντης. Με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση του Πέτρου Γερουλάνου.
Ο βουλευτής απευθυνόμενος στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Το Μπούρτζι παραμένει εγκαταλειμμένο πολλά χρόνια, με τη δικαιολογία ότι δεν είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς και ότι υπάρχουν δικαστικές διενέξεις. Η εικόνα στο εσωτερικό της καστρονησίδας είναι άθλια. Οι σπασμένες πόρτες, τα παραβιασμένα παράθυρα, οι ανοικτοί ηλεκτρικοί πίνακες και τα φρεάτια που χάσκουν ή οι τουαλέτες χωρίς φως είναι μέρος του προβλήματος.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός: Τι μέτρα προτίθεται άμεσα να πάρει ώστε το ιστορικό Μπούρτζι στο Ναύπλιο να συντηρηθεί, αποκατασταθεί, αναδειχθεί και αξιοποιηθεί»;
Τονίζει ακόμα ο κος Λεβέντης: «Η ιστορική καστρονησίδα Μπούρτζι που βρίσκεται στο λιμάνι του Ναυπλίου σήμερα παραμένει εγκαταλειμμένη στην τύχη της λόγω χρόνιων δικαστικών διενέξεων.
Το ιστορικό φρούριο στο Μπούρτζι οχυρώθηκε κατά την περίοδο της πρώτης Ενετοκρατίας (1389-1540) και αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της ευρύτερης οχύρωσης της πόλης για πολλούς αιώνες. Το Μπούρτζι χρησίμευσε ως κατοικία των δημίων τα πρώτα χρόνια μετά την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Τη δεκαετία του 1950 λειτούργησε ως ξενοδοχείο, που φιλοξένησε διάσημες προσωπικότητες.
Σήμερα, τίποτα πλέον δεν θυμίζει την παλιά αίγλη του, την ιστορία και τη δόξα του. Φτάνοντας κανείς στο Μπούρτζι, με τα βαρκάκια που δένουν στο λιμάνι του Ναυπλίου, θα αντικρίσει τη μισογκρεμισμένη προβλήτα. Η θάλασσα, με τα χρόνια, διέβρωσε το λιμάνι, που κινδυνεύει να βυθιστεί».

Η απόλυτη ξεφτίλα


Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΟΤΑΝ ΦΤΑΝΕΙ στην Βουλή ένα θέμα για να επιλυθεί, την στιγμή που θα έπρεπε αυτόματα χωρίς παρεμβάσεις να λύνεται, τότε κάτι δεν πάει καλά.
ΑΠΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ το Κοινοβούλιο τουλάχιστον για περισσότερη από μισή ώρα με το θέμα της πλήρωσης θέσεων του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Αργολίδας, την στιγμή που εδώ και μια δεκαετία, από τη στιγμή που λειτούργησε το Κέντρο, όλα τα θέματα που το αφορούν θα έπρεπε να ήταν λυμένα. Και όμως δεν είναι.
ΟΥΤΕ Οργανισμό Λειτουργίας δεν έχει το Κέντρο και προσπαθεί ο κάθε Πρόεδρός του να αυτοσχεδιάσει, για να καταφέρει να μην ρεζιλεύεται το κράτος με την δυσλειτουργία του. 6.749 συνεδρίες – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έγιναν στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ το 2009, αλλά στο ταμείο δεν υπάρχουν λεφτά, ούτε καν για να πληρωθεί το νερό στον δήμο!
Η ΑΠΟΛΥΤΗ ξεφτίλα. Ούτε λόγος βέβαια για υπεύθυνο μόνιμο προσωπικό, αφού η λύση των stage ανέβαλε μέχρι τώρα τις προσλήψεις. Μέχρι και εθελοντές αναζητήθηκαν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν, ώστε να καταφέρει κουτσά στραβά να δουλέψει το σύστημα. Ακόμα όμως και η Προγραμματική Σύμβαση του Λογιστή έχει λήξει από τον Σεπτέμβρη και σήμερα δεν μπορεί να λειτουργήσει το λογιστήριο!
ΤΑ ΣΥΝΕΧΗ μπαλώματα των προβλημάτων, που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια στο Κέντρο Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης των Ατόμων με Αναπηρία της Μιδέας, απλά μεταθέτουν τα προβλήματα και δεν τα επιλύουν. Και πολύ φοβάμαι ότι και πάλι το ίδιο θα γίνει. Πραγματοποιήθηκε ολόκληρη συζήτηση στη Βουλή για να ανανεωθούν τελικά για μια ακόμα φορά κάποιες συμβάσεις για ειδικότητες που θεωρούνται απαραίτητες, και να δοθούν απλά υποσχέσεις για την επίλυση όλων των άλλων προβλημάτων. Πάλι μετάθεση των οριστικών λύσεων για το μέλλον, δηλαδή.
ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ παιγνίδι ατελείωτο – δυστυχώς – στην πλάτη των ασθενών…

Όλοι έχουν δίκιο, αλλά … εμείς τι φταίμε;

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΔΙΚΙΟ έχει ο Δήμος Ναυπλίου όταν υποστηρίζει πως η ανεύρεση οικοπέδου στην περιοχή «Βρούστι» του Δήμου Κουτσοποδίου, για την εναπόθεση των δεματοποιημένων σκουπιδιών, είναι μέσα στα συμφωνηθέντα με τον δήμο Άργους, ο οποίος ζητούσε να το Ναύπλιο να ορίσει χώρο εναπόθεσης τουλάχιστον 4 χιλ. μακριά από τα διοικητικά όρια του δήμου Άργους.
ΔΙΚΙΟ έχει ο δήμος Άργους όταν υποστηρίζει πως, μπορεί ναι μεν η απόφαση του Δήμου Άργους να μην το διευκρίνιζε, αλλά δεν ήταν δυνατόν να ζητείται από τον Δήμο Ναυπλίου να βρει χώρο σε άλλον δήμο, παρά μόνο στην δική του διοικητική περιφέρεια, ιδιαίτερα τώρα μάλιστα που λόγω Καλλικράτη ενδέχεται η περιοχή του Βρουστίου να περιέλθει στον Δήμο Άργους.
ΔΙΚΙΟ έχουν όσοι φωνάζουν για ανάκληση συμφωνιών, όπως δίκιο έχουν όσοι μιλούν για κουτοπονηριές. Δίκιο έχει και η Περιφέρεια Πελοποννήσου που πιέζει να λυθεί το πρόβλημα, αφού εγκατάσταση δεματοποιητή χωρίς χωροθέτηση του χώρου εναπόθεσης των δεμάτων δεν μπορεί να εκδοθεί και τα πρόστιμα παραμονεύουν.
ΔΙΚΙΟ έχουν και οι εταιρίες καύσης σκουπιδιών, «ενεργειακής αξιοποίησης» όπως τις βαφτίζουν τώρα, που περιμένουν με την κουτάλα στο χέρι να ανακατέψουν τα σκουπίδια και να παράγουν ενέργεια, να πιέζουν αφού η τιμολογιακή πολιτική υποχρεώνει τον πολίτη, μέσω ΔΕΗ να πληρώνει περισσότερα χρήματα για τη αγορά ρεύματος από αυτές, απ` ότι κοστολογούνται τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Τέτοιες ευκαιρίες για το κεφάλαιο δεν επιτρέπεται να πάνε χαμένες.
ΔΙΚΙΟ όμως έχουν και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι Οικολόγοι που καταγγέλλουν την καύση, την πυρόλυση και την πλασματοποίηση ως μεθόδους ενίσχυσης της παραγωγής σκουπιδιών, αφού όσο περισσότερα σκουπίδια θα έχουν στην διάθεσή τους τόσο περισσότερο ρεύμα θα παράγουν και τόσο περισσότερα κέρδη θα έχουν.
ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ τι φταίμε, αφού πράξαμε αυτό που η πολιτεία μας επιτάσσει; Παραγάγαμε περισσότερα σκουπίδια, καταναλώσαμε περισσότερη ενέργεια, ψηφίσαμε όλους εκείνους που αδυνατούν ή δεν θέλουν να μας λύσουν το πρόβλημα των σκουπιδιών, πληρώνουν αγόγγυστα και χωρίς να ρωτάμε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, δεν ζητάμε ανακύκλωση, ούτε μας ενοχλεί η βρωμιά στους δρόμους όταν προέρχεται από μας και τόσες άλλες θυσίες που έχουμε κάνει. Λοιπόν και μεις τι φταίμε για τον χωρισμό της Μενεγάκης;

Το μνημόσυνο


Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Ο κυρ Κώστας ανέβηκε δακρυσμένος από το υπόγειο. Κρατούσε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία ενός νέου άντρα μέσα σε μια παλιά κορνίζα , την ακούμπησε πάνω στο τραπέζι και μουρμουρίζοντας τα πράγματα που έβλεπε έκανε μια τελευταία επιθεώρηση.
-         Κόλλυβα, κεριά, λιβάνια καρβουνάκια, πρόσφορο, ζιβανία, παξιμάδια και χαλούμι όλα εντάξει.
-         Μεγάλωσες και άρχισες να τα χάνεις , έχουμε τον αντάρτη τον εγγονό σου έχουμε και σένα τώρα, τι το θέλεις αυτό το μνημόσυνο ; Και στα μνημόσυνα προσφέρουν κονιάκ και κεφαλοτύρι όχι ζιβανία και χαλούμι.
-         Εσύ να κοιτάς την δουλειά , αν ξεχάσουμε και αυτούς χαθήκαμε τελείως. 
Πήγε προς την κρεβατοκάμαρα , περνώντας από το σκοτεινό δωμάτιο του εγγονού του κατάλαβε ότι δεν είχε γυρίσει ακόμα. Ο  Ανδρέας του, περνούσε παράξενη θυμωμένη  εφηβεία. Έφυγε από το πατρικό του και βρήκε καταφύγιο στο παιδικό δωμάτιο του πατέρα του στο σπίτι του παππού.
-         Ο  μικρός δεν γύρισε ακόμα ( του είπε η κυρά Χριστίνα) .
-         Νέος είναι να χαρεί την ζωή τώρα που μπορεί .
-         Με τις δικές σου πλάτες κάνει ότι κάνει και δεν ακούει κανένα.
Ο παππούς δεν είπε τίποτα μπήκε στην κρεβατοκάμαρα. Ξύπνησε αλαφιασμένος  από το παρατεταμένο χτύπημα του τηλεφώνου, στις δυο το πρωί κανένα τηλεφώνημα δεν είναι για καλό.
Με τις πυτζάμες κάτω από το παλτό και με το παλιό μεγάλο του ποδήλατο να τρέχει μέσα στην νύχτα έφτασε έξω από το αστυνομικό τμήμα, μπροστά στον έκπληκτο φρουρό.
-         Τι έγινε παππού ;
-         Τον αξιωματικό υπηρεσίας, με περιμένουν.
-         Είναι απάνω και ο διοικητής.
Ο παππούς έβγαλε ένα αναστεναγμό ανακούφισης , ο διοικητής ήταν συμμαθητής του γιου του και ο πατέρας του ο παπα Γιώργης , γείτονας και παιδικός  του φίλος .
-         Κυρ Αντρέα ήταν στην πορεία , έγιναν επεισόδια , τον συνέλαβαν και αυτόν, ταυτότητα δεν έχει , πρέπει να γίνει εξακρίβωση στοιχείων, στην αρχή δεν έδινε στοιχεία, δεν ήθελε να φωνάξουμε τον πατέρα του , στοιχεία δεν υπάρχουν σε βάρος του.
-         Φέρε το παιδί μου και άσε τα πολλά λόγια.
-         Αν συνεχίσουν έτσι δεν έχει μέλλον αυτή η γενιά. 
-         Είδα την δική σας την πορεία , της μεταπολίτευσης χαμένη γενιά….χωσμένη μέχρι το λαιμό στο λαπά της εξουσίας.
Κάτι πήγε να πει ο διοικητής αλλά τον ήξερε χρόνια τον κυρ Αντρέα δεν θα έβγαινε και νόημα, παλιός αριστερός αγύριστο κεφάλι στο βουνό είχε βγει μαζί με τον πατέρα του τον παπα- Γιώργη.
Με μια γλυκιά υγρασία να τους χαϊδεύει το πρόσωπο ο  παππούς και ο εγγονός βάδιζαν μέσα στην νύχτα και το ποδήλατο ανάμεσα τους. Ο  παππούς σταμάτησε σε μια αφίσα που έγραφε « 15 χρονών γιατί;»
-         Παππού σε ευχαριστώ .
-         Για το παιδί είχες πάει στην πορεία;
-         Ναι .
-         Καλά έκανες, εγώ έχω μνημόσυνο του δικού μου αύριο ήταν 18 όταν τον σκότωσαν.
-         Ποιόν παππού            ;
-         Τα λέμε αύριο, ξέρεις κάτι Αντρίκο , νομίζω ότι την οργή σας την χρησιμοποιεί το σύστημα σαν αμορτισέρ να αποσβένει κραδασμούς , να μειώνει την ένταση  δεν έχετε επαναστατικό προσανατολισμό, ο αγώνας σας είναι εκδικητικός και όχι διεκδικητικός . 13 του Μάρτη αύριο και κανένας δεν θυμάται τον Ευαγόρα, με αυτόν βλέπεις δεν ασχολούνται τα ΜΜΕ.
Στρίβοντας στο τελευταίο στενό για το σπίτι τους,  είδαν δυο νέα παιδιά , ζαλισμένα από την πρέζα κρέμονταν σε μια παράξενη θέση σαν ανάποδη σταύρωση με τα χέρια ψηλά από το πρεβάζι ενός παραθυριού.
-         Τα βλέπεις Αντρίκο όταν η πρέζα έρχεται από το παράθυρο η επανάσταση  φεύγει από το παράθυρο.
Σάββατο 13 του Μάρτη σηκώθηκε λίγο αργά ο Ανδρέας , δεν είχε σχολείο σήμερα. Πήγε στην τραπεζαρία όπου η γιαγιά του είχε ετοιμάσει με ιδιαίτερη φροντίδα ένα πλούσιο πρωινό.
-         Γιαγιά που είναι ο παππούς;
-         Ο παππούς όσο περνάνε τα χρόνια γεμίζει ξεροκεφαλιές και παραξενιές. Πήρε τον παπα- Γιώργη και πάει να κάνει μνημόσυνο του Ευαγόρα.
-         Ποιανού Ευαγόρα;
-         Του Παλλικαρίδη τον κρέμασαν 13 Μάρτη του 57 οι  Άγγλοι στην Κύπρο.  Σου άφησε σημείωμα και φωτογραφία στο τραπέζι, εγώ του το είπα τζάμπα κάνει αυτές τις κουταμάρες , ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.
Ο μικρός πήρε από το τραπέζι μια φωτογραφία του Ευαγόρα Παλλικαρίδη  και το ένα μικρό κείμενο το τελευταίο του σημείωμα στους συμμαθητές του. 13 Μαρτίου του 1957 απαγχονίστηκε ο δεκαοχτάχρονος έλληνας αγωνιστής για την ελευθερία απέναντι στην αποικιοκρατία των Άγγλων.
« Παλιοί συμαθηταί  Αυτή την ώρα κάποιος λείπει ανάμεσα σας, κάποιος που φεύγει αναζητώντας λίγο ελεύθερο αέρα, κάποιος που μπορεί να μην το ξαναδείτε παρά μόνο νεκρό. Μην κλάψετε στον τάφο του. Δεν κάνει να τον κλαίτε. Λίγα λουλούδια του Μαγιού, σκορπάτε στο τάφο. Του φτάνει αυτό ΜΟΝΑΧΑ Θα πάρω μιαν ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά. Θ΄ αφήσω αδέλφια συγγενείς, τη μάνα, τον πατέρα μεσ΄ τα λαγκάδια πέρα και στις βουνοπλαγιές. Ψάχνοντας για τη Λευτεριά θα ΄χω παρέα μόνη κατάλευκο το χιόνι, βουνά και ρεματιές. Τώρα κι αν είναι χειμωνιά, θα ΄ρθει το καλοκαίρι Τη Λευτεριά να φέρει σε πόλεις και χωριά. Θα πάρω μιαν ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά. Τα σκαλοπάτια θ΄ ανεβώ, θα μπω σ΄ ένα παλάτι, το ξέρω θαν απάτη, δεν θαν αληθινό. Μεσ΄ το παλάτι θα γυρνώ ώσπου να βρω τον θρόνο, βασίλισσα μια μόνο να κάθεται σ΄ αυτό. Κόρη πανώρια θα της πω, άνοιξε τα φτερά σου και πάρε με κοντά σου, μονάχα αυτό ζητώ. Γεια σας παλιοί συμμαθηται. Τα τελευταία λόγια τα γράφω σήμερα για σας. Κι όποιος θελήσει για να βρει ένα χαμένο αδελφό, ένα παλιό του φίλο, Ας πάρει μιαν ανηφοριά ας πάρει μονοπάτια να βρει τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά. Με την ελευθερία μαζί, μπορεί να βρει και μένα. Αν ζω, θα μ΄ βρει εκεί. Ευαγόρας Παλληκαρίδης»
-         Γιαγιά προλαβαίνω; ( Ενώ μιλούσε  τα δάκτυλα του πήρα φωτιά στέλνοντας μηνύματα με το κινητό του.)
-         Αν πάς με το ποδήλατο του παππού  σίγουρα. ( Ο παππούς πήγε με τα πόδια, άφησε το ποδήλατο στην πόρτα σα να ήθελε να δώσει μια ευκαιρία στον εγγονό του)
Με ορθοπεταλιές έφτασαν ο Ανδρέας και οι δυο κολλητοί  φίλοι του και πρόλαβαν προς το τέλος το μνημόσυνο.
Ήταν μεγάλη έκπληξη για αυτόν να βρει τον πατέρα του και τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος , τους είχε ειδοποιήσει ο παπα Γιώργης και είχαν έρθει.
Ο παππούς γύρισε και είδε τον Ανδρέα και τους φίλους του , τους έφηβους με τα σκουλαρίκια και τις κοτσίδες που άναβαν το κεράκι τους μπροστά από την φωτογραφία του Ευαγόρα. Περήφανος και δακρυσμένος κέρναγε όσους ήταν στην εκκλησία ζιβανία, χαλούμι και παξιμάδι στην μνήμη του Ευαγόρα.
- Ετούτη η γενιά έχει μέλλον, γιατί ξέρει να αντιστέκεται αλλά για να έχει προσανατολισμό πρέπει να θυμάται, αρκεί κάποιος να κρατήσει το κερί αναμμένο , πρέπει μνήμες φωτεινές να του τους παραδώστε και όχι να τους προδώστε στην λήθη ….της εξουσίας και της παγκοσμιοποίησης,( είπε στον αστυνόμο και απευθυνόμενος στον γιο του συνέχισε ) και εσύ να πας να πεις στην μάνα σου ότι ένας κούκος μπορεί να μην φέρνει την άνοιξη αλλά θυμίζει στους νέους ότι υπάρχει και άνοιξη!!!!

20/2/10

Η έκδοση 18.2.2010

19/2/10

Argolida Tv: Τα κολλητήρια ψάχνουν για σχολείο

Watch live streaming video from argolida at livestream.com

17/2/10

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 18.2.2010

Στενές επαφές τρίτου τύπου με την τροχαία της Αργολίδας

Ένα περίεργο τροχαίο ατύχημα υπηρεσιακού αστυνομικού αυτοκινήτου με «τρένο», αγνώστου οδηγού και αριθμού συνέβει τον περασμένο μήνα το βράδυ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά ακούστηκε πως το αυτοκίνητο το οδηγούσε ανώτατος αξιωματικός, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε, αφού στα συμβάντα αναφέρθηκε το όνομα ενός αστυφύλακα.
Το συμβάν με το αγνώστου ταυτότητας «τρένο» (σ.σ. μάλλον περί τρένου επρόκειτο αφού κινιόταν επάνω στις γραμμές), όταν ο οδηγός του υπηρεσιακού αυτοκινήτου δεν αντιλήφθηκε τα φώτα του τρένου ούτε πρόσεξε τον όγκο του αν και το σημείο εκείνο έχει μεγάλη ορατότητα, ώστε να μην χρειάζεται ούτε μπάρες, και κατέπεσε επ` αυτού!
Αυτό εξηγείται και από το γεγονός πως αν το τρένο ή τέλος πάντων το UFO (αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο) έπεφτε πάνω στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο, θα είχαμε σίγουρα θύματα.
Ανθρώπινο βεβαίως το λάθος και απόλυτα κατανοητό, αφού μάλλον επρόκειτο για στιγμιαία αφηρημάδα του οδηγού, ενώ όλοι οι άλλοι λόγοι έχουν από την προανάκριση που έκανε το Άργος αποκλειστεί.
Το ζητούμενο είναι πως δεν αναφέρεται πουθενά ο οδηγός του τρένου ή ο αριθμός της αμαξοστοιχίας, πράγμα που προκάλεσε το ενδιαφέρον αθηναίων συναδέλφων εκ των οποίων περιήλθε στα χέρια μας η πληροφορία. Μάλιστα αθηναίος συνάδελφος μας εξέφρασε την απορία «πως είναι δυνατόν να έχετε μια τόσο καλή αστυνομία, να διαλευκάνει τόσο γρήγορα ερωτικά εγκλήματα και να μην μπορεί να μάθει τον αριθμό του τρένου και τον οδηγό του, λες και περνούν πολλά τρένα από το Ναύπλιο προς το Άργος». «Πιθανότατα, να μην ήταν κάτι σοβαρό και να έπαθε μόνο το υπηρεσιακό όχημα υλικές βλάβες, οπότε η αστυνομία είχε με σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθεί, από το να ψάχνει άγνωστα τρένα» ανταπαντήσαμε εμείς.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ελπίζουμε πως θα δοθεί μια πιστική απάντηση για τα αίτια και τους εμπλεκόμενους στο ατύχημα, πριν αρχίσουμε να αναζητούμε όλοι μαζί το τρένο UFO.

Διασταυρώσεις …φονιάδες στο Ναύπλιο


Φωτεινός σηματοδότης θα τοποθετηθεί σε λίγο καιρό στην διασταύρωση της Ασκληπιού με την Μπούτου, απέναντι από το Lidl, στο Ναύπλιο. Αυτό τουλάχιστον προβλέπεται σε συμφωνία της «Αθωνικής Τεχνικής», με τον δήμο Ναυπλίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα ο δήμαρχος Π. Αναγνωσταράς.
Ο φωτεινός σηματοδότης σε λίγο καιρό, φαίνεται, ότι θα είναι υποχρεωτικός και απαραίτητος εκεί, αφού αφ΄ ενός θα είναι αυξημένη η κίνηση λόγω του συγκροτήματος της «Αθωνικής Τεχνικής», αφ΄ ετέρου αναμένεται να αυξηθεί δραματικά η κίνηση στην Ασκληπιού, όταν λειτουργήσει κανονικά ο Αρχαιολογικός δρόμος μέχρι την Αγία Ελεούσα. Τότε ουσιαστικά τόσο η Ασκληπιού, όσο και η παράλληλη Αγίου Ανδριανού θα αποτελούν την κύρια είσοδο του Ναυπλίου για όλα τα αυτοκίνητα που θα έρχονται από την Αθήνα.
Φωτεινούς σηματοδότες πιθανότατα θα υποχρεωθεί ο δήμος να τοποθετήσει και σε άλλα σημεία τόσο της Ασκληπιού όσο και της Αγίου Ανδριανού, αλλιώς τα τροχαία ατυχήματα θα είναι στην ημερήσια διάταξη.
Για παράδειγμα η διασταύρωση που θα δημιουργηθεί με την Ασκληπιού, όταν λειτουργήσει η οδός Χαριλάου Τρικούπη, θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και φορτωμένη. Το ίδιο και η διασταύρωση της Χαριλάου Τρικούπη με την Αγίου Ανδριανού.
Μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή, λόγω της αυξημένης κίνησης των αυτοκινήτων που θα παρατηρείται λόγω της λειτουργίας του Αρχαιολογικού δρόμου, θα δημιουργηθεί και στις υπόλοιπες διασταυρώσεις της Αγίου Ανδριανού, όπως με την οδό Μεσολογγίου. Εκεί ούτε τα σήματα της τροχαίας, ούτε ο παλλόμενος φωτεινός σηματοδότης, ούτε τα «μάτια της γάτας» , ούτε τα «σαμαράκια» έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής. Απαραίτητος είναι ο φωτεινός σηματοδότης με «κόκκινο» και πράσινο».
Όπως επίσης πρόβλημα υπάρχει ήδη στην Προφήτη Ηλία και Χαριλάου Τρικούπη, όπου έχει διαμορφωθεί μια πολύ επικίνδυνη διασταύρωση, τόσο για τα αυτοκίνητα όσο και για τους πεζούς.
Μεγάλο πρόβλημα ήδη δημιουργείται από τα αυτοκίνητα που έρχονται στο Ναύπλιο ακολουθώντας τον υπό κατασκευή Αρχαιολογικό δρόμο και στην Αγία Κυριακή. Εκεί η οδός είναι ιδιαίτερα στενή και τα οχήματα τρέχουν υπερβολικά. Οι κάτοικοι κινδυνεύουν να πέσουν θύματα ατυχήματος, ακόμα και όταν βγαίνουν από την είσοδο των σπιτιών τους, λόγω έλλειψης πεζοδρομίων. Στην σκέψη του δημάρχου Ναυπλίου, όπως ο ίδιος είπε στους δημοσιογράφους είναι η κατασκευή πεζοδρομίων, ώστε να στενέψει ακόμα ο δρόμος και να κόβουν ταχύτητα τα αυτοκίνητα, αλλά και να μπορούν να περπατούν με ασφάλεια οι πεζοί. Όμως και σε αυτήν την περίπτωση, θα παρουσιαστεί άλλο πρόβλημα, αφού θα δημιουργείται μποτιλιάρισμα, λόγω του πλήθους των οχημάτων που θα περνούν. Άρα μια πιθανή λύση ίσως να είναι η παράκαμψη της Αγίας Κυριακής, με την κατασκευή νέου δρόμου που θα οδηγεί νωρίτερα τα αυτοκίνητα που έρχονται από την Αθήνα, προς την Αγίου Ανδριανού.
Όπως και να έχει, το πρόβλημα σύντομα θα το δούμε μπροστά μας, γι΄ αυτό μάλλον χρειάζεται από τώρα ο δήμος να φροντίσει να κάνει κυκλοφοριακή μελέτη, ώστε να προλάβει να την εφαρμόσει, πριν δοθεί επίσημα στην κυκλοφορία ο Αρχαιολογικός δρόμος.
Μεγάλο πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί και με την διέλευση των φορτηγών, αφού το πρόβλημα αντί για την Ενδεκάτη και την οδό Άργους που υφίσταται σήμερα, θα μετατοπισθεί στην Χαριλάου Τρικούπη.
Ήδη κάποιοι επαγγελματίες –όπως λένε- ετοιμάζονται να μετακομίσουν τα μαγαζιά τους από την Χαριλάου Τρικούπη, αφού θεωρούν ότι ο δρόμος αυτός θα γίνει εντελώς αντιεμπορικός και επικίνδυνος.
Κάποιοι άλλοι επίσης, συμβουλεύονται νομικούς, για να δουν αν τελικά επιτρέπεται η διέλευση φορτηγών από την Χαριλάου Τρικούπη, αφού η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως αμιγούς κατοικίας και γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγιο αγόρασαν ακριβότερα τις κατοικίες τους. Θεωρούν ότι η περιοχή, αν περάσουν τα φορτηγά από την Χαριλάου Τρικούπη, θα υποβαθμιστεί και εκτός από την ησυχία τους θα χάσει και σε αξία η περιουσία τους.

Ατύχημα με τον Καρνάβαλο στο Ναύπλιο

Να υποβαθμιστεί το ατύχημα με τα βεγγαλικά, επιχειρήθηκε στο Ναύπλιο, παρ΄ ότι κινδύνεψαν πολλοί θεατές το βράδυ της περασμένης Κυριακής στο λιμάνι. Τόσο από τον δήμο, όσο και από το Λιμεναρχείο, δεν εκδόθηκε δελτίο τύπου, ούτε βέβαια μέχρι χθες έγινε κάποια αναφορά από τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης.
Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα την στιγμή που δόθηκε το σύνθημα να παραδοθεί στην πυρά ο «Αρλεκίνος», οι καύτρες από κάποια βεγγαλικά έφυγαν προς τον κόσμο, με αποτέλεσμα κάποιοι να τραυματιστούν ελαφρά.
Δίπλα στον «Αρλεκίνο» άναψαν την τελευταία στιγμή δύο βεγγαλικά, τα οποία προφανώς λόγω της βροχής και του αέρα, γλίστρησαν και κατευθύνθηκαν προς τους θεατές.
Ο κόσμος αμέσως υποχώρησε, όμως κάποιοι κατέληξαν με μικροτραυματισμούς στο νοσοκομείο.
Ο υπεύθυνος υπάλληλος του δήμου κλήθηκε στο Λιμεναρχείο να δώσει εξηγήσεις, ενώ αμέσως ενημερώθηκε ο εισαγγελέας. Από τα στοιχεία που έλαβε το Λιμεναρχείο από το νοσοκομείο Ναυπλίου, προκύπτει ότι κάποιοι πήγαν στα εξωτερικά ιατρεία με μικροεγκαύματα, και ενοχλήσεις στα αυτιά από τους κρότους. Αναστάτωση δημιουργήθηκε και στους υπευθύνους του δήμου, που έσπευσαν να αναζητήσουν τους τραυματίες.
Πάντως μέχρι χθες το μεσημέρι – σύμφωνα με τις πληροφορίες του «α» - στο Λιμεναρχείο Ναυπλίου κανένας δεν είχε υποβάλλει μήνυση. Η προθεσμία, ωστόσο, για να υποβληθεί μήνυση από κάποιον παθόντα είναι τρίμηνη.
Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο προληπτικά είχαν ληφθεί μεγαλύτερα μέτρα ασφαλείας από αυτά που συνήθως λαμβάνονται σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή είχε αποκλειστεί ο χώρος σε απόσταση 30 μέτρων από το σημείο που κάηκε ο «Αρλεκίνος».
Ωστόσο κανένας από τους υπευθύνους –όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ- δεν φαίνεται να γνώριζε, ότι εκτός από το άναμμα του Καρνάβαλου, θα ρίχνονταν και βεγγαλικά δίπλα στο ικρίωμα.
Πληροφορίες τόσο από τον δήμο, όσο και από το Λιμεναρχείο, λένε ότι τα δύο βεγγαλικά που προκάλεσαν το μικροατύχημα ήταν από αυτά που πωλούνται ελεύθερα στο εμπόριο και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε σε γάμους ή σε εκδηλώσεις.

Οι εκδηλώσεις

Βούλιαξε για μια ακόμα φορά το Ναύπλιο τις ημέρες της Αποκριάς. Παρά το κρύο και την βροχή, χιλιάδες ήταν αυτοί που έφτασαν στην πρώτη πρωτεύουσα αυτές τις ημέρες.
Αν και η κακοκαιρία δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις, όπως ακριβώς είχαν προγραμματιστεί, η πλατεία Συντάγματος γέμισε ασφυκτικά από το πρωί μέχρι το βράδυ με κόσμο. Σε πολλούς άρεσε ιδιαίτερα η συναυλία του Χαράλαμπου Σουλιέ, αν και το συγκρότημα δεν φαινόταν, αφού στήθηκε στον χώρο του Μουσείου, πίσω από την σκηνή. Ήταν παράληψη των διοργανωτών το ότι δεν υπήρξε πρόβλεψη για την βροχή, που δεν ήταν άλλωστε αναπάντεχη.
Επίσης το Σάββατο το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, έδωσε την δυνατότητα στα παιδιά να διασκεδάσουν και να ανταγωνιστούν μεταξύ τους. Τα ντόμινο και το «Βενετσιάνικο Καρναβάλι» επίσης άρεσαν ιδιαίτερα σε όσους το παρακολούθησαν για πρώτη φορά.

Αποκριάτικη διαδήλωση των μαθητών του 2ου δημοτικού σχολείου Ναυπλίου



Με τον δικό τους ιδιαίτερο και πρωτότυπο τρόπο, αποφάσισαν  να δημοσιοποιήσουν το άλυτο πρόβλημα που υπάρχει στο σχολείο τους, ενώπιον των χιλιάδων θεατών των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Ναυπλίου,  οι μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου.
Την Κυριακή στην πλατεία Συντάγματος , οι μαθητές είχαν προγραμματίσει μια θεατρική παράσταση – έκπληξη. Θέμα του σκετς που παρουσίασαν ήταν το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, με τίτλο: «Τα κολλητήρια ψάχνουν για σχολείο».
Στην εξέδρα που είχε στηθεί μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο, οι μαθητές ντυμένοι σαν τα  κολλητήρια του Καραγκιόζη, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα, έκαναν την δική τους αποκριάτικη θεατρική παράσταση - διαμαρτυρία.
Σε ρυθμό ραπ, με την βοήθεια των γονιών τους, τραγούδησαν τους στίχους που έγραψε η συμμαθήτριά τους Κατερίνα Κωνσταντινίδου και με σατυρικό – αποκριάτικο τόνο έκαναν κοινωνούς του προβλήματος τόσο τους εκατοντάδες ντόπιους όσο και τους χιλιάδες επισκέπτες του Ναυπλίου, για να κερδίσουν τελικά  ένα ζεστό χειροκρότημα και να αναπτερώσουν τις ελπίδες τους ότι θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις που ακούνε κάθε χρόνο για νέο σχολείο στις Καπναποθήκες ή αλλού.
Οι μαθητές τραγούδησαν:
Ένα σχολειό ζητήσαμε, τίποτα παραπάνω./
Το ξέρω είναι δύσκολο, ξέρω και κάτι άλλο/
Μόνο ιστορίες λέγατε, μεγάλα παραμύθια,/
Κόψτε τις φλυαρίες σας και κάντε τα στ΄ αλήθεια./
23 χρόνια σε τάξεις σαν κλουβιά,/
Μαθαίνουν μέχρι σήμερα 470 παιδιά./
Κι άμα δεν νοιάζει εσένα,/
Αυτό νοιάζει εμένα./
Νοιάζει και τα παιδιά,/
Που μαθαίνουν στριμωγμένα μέσα σε μικρά σχολειά./
Γι΄ αυτό μικροί – μεγάλοι απαιτούμε,/
Ένα νέο σχολείο να δούμε./
Να έχει γυμναστήριο, νάχει βιβλιοθήκη,/
Να έχει υπολογιστές και μία αποθήκη./
Σχολείο σας ζητήσαμε, όχι κάποιο παλάτι,/
Γι΄ αυτό ακούστε με καλά και ψάξτε για εδάφη./
Κάτι μελέτες λέγατε, μελέτες κολοκύθια,/
Εμείς σχολείο θέλουμε, το θέλουμε στ΄ αλήθεια.
Το 2ο δημοτικό σχολείο συστεγάζεται με το 5ο δημοτικό στο Νέο Βυζάντιο, εδώ και 23 χρόνια, με αποτέλεσμα οι μαθητές να στοιβάζονται στις αίθουσες και στο προαύλιο. Το συγκεκριμένο πρόβλημα παραμένει άλυτο και μαθητές και γονείς ακούνε μόνο υποσχέσεις, ενώ ο δήμος απαντά με την υλοποίηση μελετών, που γίνονται μπαλάκι στην νομαρχία και αντίστροφα.
Με την βοήθεια των γονιών τους οι μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου μέσα στις απόκριες προσπάθησαν να στείλουν το μήνυμά  τους, όσο πιο μακριά:  «σαν ποντίκια στα κλουβιά 23 χρόνια είναι πολλά».

Στο κενό έπεσε η συνεδρίαση για τα σκουπίδια στο Κρανίδι

Πουθενά δεν οδήγησε για μια ακόμα φορά η συζήτηση για το μέλλον των σκουπιδιών στην Ερμιονίδα. Η κατόπιν εορτής πρόταση του υφυπουργού περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, για «ανακύκλωση με κάθε κόστος», έρχεται σε αντίθεση με την εμμονή στην πυρόλυση που φαίνεται πως προωθεί η περιφέρεια Πελοποννήσου, στα χνάρια της πολιτικής της ΝΔ.
Η χρήση των δεματοποιητών και ο χώρος εναπόθεσης των σύμμεικτων ή των προς ανακύκλωση σκουπιδιών έφτασε να διχάσει ακόμα και τα μέλη της «Παρέμβασης Πολιτών Ερμιονίδας».
Με αθρόα η συνέλευση δημοτών από Κρανίδι, Φούρνους και Δίδυμα πραγματοποιήθηκε η «συνεδρίαση» του Δ.Σ. Κρανιδίου για τα σκουπίδια μας μετά τις τελευταίες «μη εξελίξεις». Στη συνεδρίαση πήραν μέρος η «Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας» - κι ας μην είχε λάβει πρόσκληση όπως θα έπρεπε, αφού με δική της πρωτοβουλία έγινε η συνέλευση δημοτών-, η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης και οι Διόσκουροι σε πρώτη τους δημόσια εμφάνιση.
Πρώτη έκπληξη ήταν η «λογοκριμένη αφίσα της «Παρέμβασης Πολιτών Ερμιονίδας», που προβλήθηκε από το μόνιτορ και έλειπε η αναφορά στην «Ανακύκλωση» που ήταν και το ζητούμενο της συνάντησης.
Σύμφωνα με την «Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας», «ακολούθησε σύγχυση για την μεθοδευμένη μέθοδο της θέσης του Δ.Σ. Πρώτο πλάνο στο μπαλκοσένικο, Πρόεδρος , Δήμαρχοι, Πρόεδρος, ολίγη συμπολίτευση, και πίσω εν είδη γλάστρας οι υπόλοιποι και η αντιπολίτευση; Το σκηνικό ξαναϊδωμένο. Η αντιπολίτευση, αρνείται, σωστά, να αναλάβει αυτόν τον ρόλο και παραμένει πλατεία. Στη θέση του Προέδρου του ΦΟ.Δ.Σ.Α κ. Δεληγιάννη ενεφανίσθη ο Δήμαρχος Ασκληπιείου κ. Τσακαλιάρης.
Ο κ. Τσακαλιάρης ενημέρωσε για τα εντυπωσιακά αποτέλεσμα της ανακύκλωσης στους Δήμους Ασκληπιείου και Επιδαύρου, τις προσπάθειές του γι αυτό καθώς και για τις κοινές προσπάθειες για την Αργολίδα.
Ο Δήμαρχος Κρανιδίου από την δικιά του σκοπιά αναφέρθηκε στην εξέλιξη των πραγμάτων από ανάληψης της έδρας από τον ίδιο. Δεν παράλειψε πάντως να πει και δυο καλά λόγια για την ΕΜΠ του δεματοποιητή που έχει καταγγείλει δημόσια η «Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας» από τα τέλη Νοεμβρίου στην Τηλεόραση, στον τύπο δημιουργώντας ερωτηματικά για την εμμονή του αφού «οι Δημότες των Διδύμων δεν τον θέλουν και δικαιολογημένα και δεν θα επιτρέψουν την λειτουργία του … και η κ. Μαλτέζου αμφισβητεί την ισχύ της απόφασης που πάρθηκε από το Τοπικό συμβούλιο …αναδρομικά (ένα τετράμηνο !), ενώ η αντιπολίτευση αναφέρει ότι μάλλον παραπλανήθηκε όταν με προϋποθέσεις υπεσχημένες που όμως δεν ισχύουν όπως αποδείχθηκε, πήρε την σχετική απόφαση, αφού δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα το βασικό ερώτημα «που θα πάνε τα δέματα».
Μετά από διεξοδική συζήτηση που για μια ακόμα φορά δεν οδήγησε πουθενά η «Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας» προτείνει:
Αλλαγή χρήσης του δεματοποιητή και επαναφορά του στην κανονική λειτουργία του, δηλαδή πακετάρισμα από ανακυκλώσιμα υλικά α) χαρτί β) πλαστικό γ) αλουμίνιο.
Κατασκευή στεγάστρου για προσωρινή αποθήκευση ανακυκλώσιμων υλικών πριν και μετά την δεματοποίηση.
Εξασφάλιση προγράμματος ανακύκλωσης για τους Δήμους Κρανιδίου και Ερμιόνης κατ εξαίρεση, όπως ισχύει και για τους Δήμους Ασκληπιείου και Επιδαύρου και άμεση εφαρμογή του.
Ανάλογα με την μέθοδο συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, ίσως κατασκευή ιμάντα διαλογής δίπλα στο δεματοποιητή
Άμεση μέριμνα για μια θέση ΧΥΤΥ εντός Νομού προκειμένου να δεχτεί τα υπόλοιπα μη ανακυκλώσιμα υλικά.
Άμεση μέριμνα για τελικό και πραγματικό κλείσιμο και των τεσσάρων ΧΑΔΑ και αποκατάσταση τους.
Σύμφωνα με την «Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας» οι πρότασή τους κινείται ακριβώς μέσα στα πλαίσια και στις οδηγίες της Ε.Ε. αλλά και της Ελληνικής Νομοθεσίας, λαμβάνοντας υπ όψιν τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί μετά από προφανώς λανθασμένες πολιτικές επιλογές. Η Ερμιονίδα είναι η πρώτη περιοχή όπου έχει εγκατασταθεί ήδη ο Δεματοποιητής, όπου μετά την αναπάντητη κριτική στην ΜΠΕ, έγινε φανερό ότι όντως έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο. Δεν παραμένει στην άγονη κριτική της μεθόδου της δεματοποίησης, αλλά συμπεριλαμβάνει και αξιοποιεί ένα βασικό παράγοντα (με 750.000. ευρώ, κόστος) προλαβαίνοντας επιχειρήματα σε ότι αφορά αυτό καθεαυτό το μηχάνημα, προτείνοντας την σωστή χρήση του.
Δύο από τους Δήμους της Ερμιονίδας (Επίδαυρος, Ασκληπιείο) έχουν ήδη ενταχθεί σε πρόγραμμα ανακύκλωσης που πραγματοποιείται με επιτυχία και ασφαλώς συντρέχει λόγος να συμπεριληφθούν και οι γειτονικοί ( Κρανίδι, Ερμιόνη ) καθ εξαίρεση στο ίδιο πρόγραμμα, δεδομένου ότι οι συνθήκες γίνονται με αυτό τον τρόπο θετικότερες για το όλον εγχείρημα

Η ώρα μηδέν για το κυκλοφοριακό του Ναυπλίου πλησιάζει


Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΚΑΚΟΣ ΜΠΕΛΑΣ αναμένεται να γίνει σε λίγο καιρό το κυκλοφοριακό στο Ναύπλιο. Ήδη τα προβλήματα στους δρόμους της πόλης είναι μεγάλα, αλλά αναμένεται να δημιουργηθούν και άλλα σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν. Η διάνοιξη του Αρχαιολογικού δρόμου, αλλά και η διάνοιξη της Χ. Τρικούπη θα φορτώσουν κυκλοφοριακά την Ασκληπιού και την Αγίου Ανδριανού, με αποτέλεσμα - αν δεν υπάρξει πρόνοια και αν δεν ληφθούν μέτρα από τώρα - να μπλοκάρουν οι δρόμοι αυτοί και να κινδυνεύουν οι οδηγοί να εμπλακούν σε τροχαία ατυχήματα.
ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ για τα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα που θα προκύψουν σε λίγο καιρό στο Ναύπλιο, είναι αναγκαία αυτή τη στιγμή, ώστε να δρομολογηθούν άμεσα οι όποιες εργασίες κριθούν απαραίτητες, ώστε να μην επαναληφθούν ολιγωρίες του παρελθόντος, όπως το χάλι που επικρατεί στην Άργους, στην Ενδεκάτη και όπου αλλού φρακάρουν τα οχήματα, ούτε να αναγκαστούν οι υπεύθυνοι να παίρνουν πανικόβλητοι αποφάσεις για αποσπασματικά μέτρα, που δεν δίνουν όμως σοβαρές και μόνιμες λύσεις.
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ είναι ένα περίπλοκο και σοβαρό πρόβλημα, και μπορούμε να πάρουμε παραδείγματα από άλλες πόλεις που δεν φρόντισαν εγκαίρως να το λύσουν. Και μάλιστα οι επιπτώσεις από την μη ορθή και έγκαιρη επίλυσή του, δεν αφορούν μόνο τους οδηγούς, τους επιβάτες και τους πεζούς, αλλά όλη την πόλη και την λειτουργία της, σε όλους τους τομείς.
ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ μόνο με την κατάλληλα σήμανση ή με την τοποθέτηση φαναριών, αλλά με μια συνολική ρύθμιση, που μπορεί να περιλαμβάνει από την μετακίνηση του ΚΤΕΛ, μέχρι την δημιουργία πεζόδρομων, ποδηλατοδρόμων, θέσεων στάθμευσης κλπ.
ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ο κορεσμός των βασικών οδικών αξόνων του Ναυπλίου, θα δημιουργήσει δυσανάλογα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, από αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Η ώρα μηδέν για το κυκλοφοριακό της πόλης πλησιάζει, οι ταχύτητες των αυτοκινήτων μειώνονται συνεχώς, οι πεζοί δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν, η συνολική διαχείριση απουσιάζει και η πόλη είναι καταδικασμένη σε μόνιμη κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Δυστυχώς αποτύχαμε

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΕΡΧΟΝΤΑΙ στιγμές που αναρωτιέται κανείς, αν όσοι συμμετέχουν από αυτοδιοικητικά πόστα στην μοίρα των δήμων, μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος των ευθυνών τους στην ανάπτυξη τούτου του τόπου και το μέλλον των τοπικών κοινωνιών.
Η ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ απραξία που δείχνουν σε θέματα που αφορούν την ποιότητα της ζωής. Άραγε τι γίνεται με το νερό, έβρεξε και ξενοιάσαμε ή με την διαχείριση των σκουπιδιών, τα εξετάζουμε και αυτά από μηδενική βάση; Όπως επίσης με το οικονομικό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής, όπου αντί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δήμων καλλιεργούνται βλακώδεις αντιπαλότητες, λες και πρόκειται για διαφορετικές φιλές και αντίπαλα κράτη.
ΒΑΛΑΝΕ ιδιωτικές εταιρίες κάδους για την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών και βγαίνουν οι αυτοδιοικητικοί μας και προβάλουν τι; Αυτό που θα έπρεπε οι ίδιοι εδώ και χρόνια να κάνουν να τοποθετήσουν κάδους ανακύκλωσης και τώρα γίνεται από ιδιώτες ή το κατόρθωμα παραχώρησης λίγων τετραγωνικών για την τοποθέτηση κοντέινερ της εταιρίας ανακύκλωσης;
ΕΒΑΛΑΝ, ακόμα και σε δήμους που διέθεταν επιχείρηση καθαριότητας, από το παράθυρο ιδιώτες να καθαρίζουν, με μεγαλύτερο κόστος από τους δημοτικούς οδοκαθαριστές και μάλιστα σε περιόδους λιτότητας.
ΑΝΕΘΕΣΑΝ σε ειδικούς συμβούλους την σύνταξη μελετών, αναπλάσεις, κυκλοφοριακό κλπ, για να τους απαξιώσουν στα δημοτικά συμβούλια τις μελέτης και την επιστημοσύνη τους. Λειτουργούν ουσιαστικά ως παλαιοκομματικοί κομματάρχες που ενδιαφέρονται περισσότερο για την επανεκλογή τους παρά για την βελτίωση της ποιότητας ζωής του συνόλου των δημοτών τους.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ αποτύχαμε και μεις ως πολίτες, αφού χάρη στην δική μας ψήφο κάποιοι μας οδηγούν στην καταστροφή και υποθηκεύουν το μέλλον πολλών γενεών σε έναν κατεστραμμένο περιβαλλοντικά, οικονομικά και αυτοδιοικητικά νομό.

Ο πόλεμος στο Κάρι έσωσε το Ραλόντ


Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

 Πριν από λίγες μέρες έλαβα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ένα παραμύθι ερμηνεία για την ερμηνεία της οικονομικής κρίσης από τον φίλο μου, τον Ιπποκράτη, που του άρεσε πάντα το παιγνίδι των αναγραμματισμών.
Μια φορά και ένα καιρό ήταν πριν πεντακόσια τόσα χρόνια Ευρωπαίοι θαλασσοπόρο ανακάλυψαν μια μεγάλη ήπειρο. Εκεί με τα χρόνια φτιάχτηκε ένα μεγάλο και πλούσιο κράτος το Ιμπεριάλ. Το κράτος του Ιμπεριάλ στο πέρασμα των χρόνων έγινε ένα από τα πιο ισχυρά κράτη του κόσμου.
Το νόμισμα του έγινε σύμβολο της παγκόσμιας οικονομικής κυριαρχίας το Ραλόντ .Όσο πιο πολλά Ραλόντ είχες είτε σαν άνθρωπος είτε σαν κράτος τόσο πιο ισχυρός ήσουν.  Σε μια συνάντηση των ανώτατων αξιωματούχων του Ιμπεριάλ , ο Καπιτάλ ένας σεβάσμιος οικονομολόγος έριξε την μεγάλη ιδέα για την μεγαλύτερη απάτη από την ύπαρξη της γης.
-         Κύριοι ο πλούτος μας θα είναι θέμα τυπογραφείο, απλώς θα τυπώνουμε όσο περισσότερα χαρτονομίσματα Ραλόντ μπορούμε και με αυτά πουλώντας σε διάφορες χώρες θα αγοράζουμε υπηρεσίες και προϊόντα.
-         Και τι εγγυήσεις θα προσφέρουμε; ρώτησε η Δημοκρατική Αντιπολίτευση
-         Μα τα αποθέματα μας σε χρυσό.
-         Μα δεν θα έχουμε τόσο χρυσό να εγγυηθούμε όσα τα τυπωμένα χαρτονομίσματα.
-         Άκου φίλε θα σου πω μια ιστορία από ένα ελληνικό νησί. Στην κοσμοπολίτικη Μύκονο η πρώτη κυρία των εφοπλιστών κάνει την βόλτα της και ξαφνικά βλέπει μπροστά της ένα πλανόδιο αλλοδαπό να πουλά τσάντες πολύ καλή απομίμηση της ακριβής μάρκας PR , και τις αγοράζει όλες . Μα τι κάνετε την ρώτησε ένας άντρας της συνοδείας της , αγοράζετε τσάντες απομίμησης, Όταν την κυκλοφορώ εγώ αυτή την τσάντα κανένας δεν θα σκεφθεί να πει ότι είναι απομίμηση. Όταν εμείς θα τους δίνουμε Ραλόντ κανένας δεν θα σκεφθεί ότι πίσω από το απλό χαρτί δεν υπάρχει τίποτα άλλο να του εγγυηθεί , η ύπαρξη της υπερδύναμης μας είναι η καλύτερη εγγύηση.
Όλα κυλούσαν μια χαρά μέχρι το 1971 που μια ευρωπαϊκή χώρα η Γαλλία
ζήτησε όλα τα χαρτιά που είχε αγοράσει από το πανίσχυρο κράτος να τα εξαγοράσει σε χρυσό. Ίσως για ένα κράτος ένα ζητούσε τα χαρτιά του σε χρυσό να υπήρχε λύση αλλά αν ζητούσε και άλλο θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα.
-         Σου το έλεγα Καπιτάλ , είπε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης  ότι δεν ήταν σωστός ο δρόμος της φαντασιακής εγγύησης των νομισμάτων. Τι θα κάνουμε αν όλες οι χώρες ζητήσουν σε χρυσό τα χαρτιά  Ραλόντ που τους δανείζαμε ή τους πουλήσαμε. Δεν έχουμε τόσο χρυσό πρέπει να τους πούμε την αλήθεια
-         Σιγά μην πούμε τέτοιο πράγμα. Το Ραλόντ θα έχει άμεση σχέση με χρυσό μόνο που δεν θα είναι κίτρινος .
-         Με όλο το σεβασμό καθηγητά Καπιτάλ αλλά νομίζω ότι είστε εκτός πραγματικότητας.
-         Εσείς κύριε μου είστε εκτός πραγματικότητας γιατί αγνοείτε την μεγάλη ευελιξία του καπιταλιστικού συστήματος να ελίσσεται.
-         Δηλαδή τι ευελιξία θα κάνουμε τώρα;
-         Χρυσό εγγυηθήκαμε χρυσό θα εγγυάται και θα ανταλλάσσεται το Ραλόντ αλλά όχι κίτρινο αλλά μαύρο χρυσό.
Έτσι λοιπόν ο πανέξυπνος καθηγητής Καπιτάλ πρόεδρος του Ιμπεριάλ, με το καρότο και το μαστίγιο έπεισε όλους τους Άραβες να πουλούν τον μαύρο χρυσό το πετρέλαιο τους αποκλειστικά και μόνο σε Ραλόντ. Το κάθε βαρέλι πετρέλαιο μόνο μια αξία είχε και αυτή μετριόταν σε Ραλόντ. Τότε πράγματι με αυτό τον εικονικό και εκβιαστικό τρόπο το χαρτί του Ραλόντ απόκτησε τεράστια αξία περισσότερη και από το να ήταν όλο σε εγγυημένο χρυσό.
Οποιοσδήποτε (και βέβαια όλος ο κόσμος το ήθελε ) να αγοράσει πετρέλαιο που ήταν και είναι ακόμα ή βασική πηγή ενέργειας έπρεπε να πληρώνει στο συγκεκριμένο νόμισμα.
Το κράτος του Ιμπεριάλ δεν είχε τίποτα άλλο να κάνει παρά να τυπώνει χαρτιά και να αγοράζει προϊόντα και υπηρεσίες με μηδαμινό κόστος, το χαρτί που τύπωνε. Η μεγαλύτερη παγκόσμια απάτη δούλευε για πάρα πολλά χρόνια.
Εμφανίστηκαν ξανά τα μαύρα σύννεφα της καταστροφής όταν κάπου στην μέση ανατολή στο Κάρι ένας κράτος ιδιαίτερα πλούσιο σε πετρέλαιο , ένας δικός του άνθρωπος ο Δικτάτορας Μάτνας αποφάσισε να πουλάει τον μαύρο χρυσό σε ευρωπαϊκό νόμισμα. Τότε φάνηκε ότι ήταν έτοιμη να καταρρεύσει η αυτοκρατορία του Ραλόντ, αφού θα έχανε την μεγάλη του ανταλλακτική αξία.
-         Και τώρα τι γίνεται; Φώναξε οργισμένος ο αρχηγός της Δημοκρατικής αντιπολίτευσης.
-         Πόλεμος του είπε ο σοφός καθηγητής Καπιτάλ.
-         Με τι να τους πολεμήσουμε αφού τα αποθέματα μας σε χρυσό δεν φτ..
-         Όταν λέω πόλεμος εννοώ πόλεμος κανονικός, Το κράτος του Κάρι και ο δικτάτορας Μάτνας είναι επικίνδυνοι για την παγκόσμια ειρήνη για την παγκόσμια δημοκρατία, είναι άντρο εκπαίδευσης τρομοκρατών πρέπει να επέμβουμε και θα ζητήσουμε βοήθεια και από τους ευρωπαίους συμμάχους μας.
-         Βεβαίως έχετε απόλυτο δίκιο είπε ο Αρχηγός της Δημοκρατικής αντιπολίτευσης η παγκόσμια ειρήνη κινδυνεύει!!!!
Και έτσι τελικά έγινε και εισβολή έγινε στο Κάρι, και ο Μάτνας συνελήφθη σε πηγάδι και θανατώθηκε και όπλα πολλά πούλησε το Κράτος του Ιμπεριάλ αλλά το πιο σπουδαίο από όλα ο μαύρος χρυσός το πετρέλαιο του Κάρι πουλιόταν και πάλι αποκλειστικά και μόνο σε Ραλόντ.
Υ.Γ. για αναφορά στην σημερινή πραγματικότητα κάνε τους αναγραμματισμούς που πρέπει Ραλόντ = Ντόλαρ, Κάρι = Ιράκ , Μάτνας = Σαντάμ



16/2/10

Argolida Tv: Αναπολώντας Τελέσιλα


Watch live streaming video from argolida at livestream.com

12/2/10

Η έκδοση 11.2.2010

10/2/10

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 11.2.2010

Βαριά πρόστιμα σε παραγωγούς

Βαριά πρόστιμα θα επιβάλει πλέον η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας Αργολίδας, σε όσους δεν συμμορφώνονται στις υποδείξεις για την απαγόρευση διακίνησης εσπεριδοειδών με κοτσάνι και φύλλα. Τα πρόστιμα ξεκινούν από 1.500 ευρώ και φτάνουν τα 60.000 ευρώ.
Οι διαμαρτυρίες αγροτών και εμπόρων είναι έντονες. Μάλιστα σήμερα το πρωί η Ομοσπονδία Παραγωγών – Πωλητών στις Λαϊκές Αγορές κάνουν συγκέντρωση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Επιπλέον, μπροστά στις αντιδράσεις που σημειώνονται ο νομάρχης Βασίλης Σωτηρόπουλος αναγκάστηκε με επιστολή του, να ζητήσει από την κα Μπατζελή να εξαιρεθεί η Αργολίδα από το γενικό μέτρο, για την τριστέτσα, λέγοντας ότι ο νομός δεν έχει προβλήματα!
Η διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκους χωρίς φυτοϋγειονομικό διαβατήριο αποτελεί παράβαση της φυτοϋγειονομικής διάταξης και στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο από 1.500 ευρώ έως 6.000 ευρώ.
Στην περίπτωση που υποπέσουν στην ίδια παράβαση το επιβαλλόμενο πρόστιμο ανέρχεται σε 30.000 ευρώ έως 60.000 ευρώ.
Λόγω της ύπαρξης του παθογόνου καραντίνας του ιού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών (Citrus tristeza virus) αλλά και της Κορυφοξήρας των εσπεριδοειδών (Phoma tracheiphila) στην Αργολίδα, δεν μπορεί να διατεθεί από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας, Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο για τα διακινούμενα εσπεριδοειδή με φύλλα και ποδίσκους, στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς, διακινητές λαϊκών αγορών, υπαίθριους πωλητές, εμπόρους χοντρικής λαχαναγοράς, super markets και εξαγωγείς.
Ακόμη τα παραπάνω πρόστιμα ισχύουν και για όσους εισάγουν, εξάγουν ή θέτουν σε εμπορία ή διακινούν φυτά, φυτικά προϊόντα χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο.
Έτσι, καλούνται λοιπόν όσοι παραγωγοί, διακινητές και φυτωριούχοι δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο άμεσα να υποβάλουν την αίτηση τους προκειμένου να τους δοθεί ηλεκτρονικά ο ατομικός αριθμός μητρώου τους και να μπορούν να διακινούν τα προϊόντα τους χωρίς το φόβο της επιβολής προστίμου σε περίπτωση ελέγχου.
Τέλος γίνεται σαφές ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέος έλεγχος στις Υπηρεσίες Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου από το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικής. Σκοπός του νέου αυτού ελέγχου είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να απαλειφθούν οι ελλείψεις που διαπιστώθηκαν κατά τον περσινό έλεγχο καθώς επίσης και αν εφαρμόζεται η φυτοϋγειονομική νομοθεσία όπως είναι η υλοποίηση των προβλεπόμενων επισκοπήσεων και των μέτρων που λαμβάνονται για ορισμένους επιβλαβείς οργανισμούς. Στην περίπτωση αυτή υπάγεται και η Τριστέτσα των εσπεριδοειδών, και τα μέτρα που λαμβάνονται είναι, η εφαρμογή των προβλεπόμενων επισκοπήσεων, καθώς και η διακίνηση των καρπών των εσπεριδοειδών χωρίς φύλλα και ποδίσκους.
Η διαδικασία αυτή γίνεται γιατί η χώρα μας υπάγεται στο καθεστώς της Προστατευόμενης Ζώνης αναφορικά με την Τριστέτσα μαζί με την Μάλτα, την Κορσική και ένα τμήμα της Πορτογαλίας. Έτσι, μόνο από τις χώρες αυτές επιτρέπεται η εισαγωγή εσπεριδοειδών με κοτσάνι και φύλλο και μόνο αν αυτά συνοδεύονται με Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο, ενώ από τις άλλες ανταγωνίστριες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία καθώς επίσης και από τις τρίτες χώρες απαγορεύεται η διακίνηση εσπεριδοειδών με κοτσάνι και φύλλο. Για τους λόγους αυτούς πρέπει να λαμβάνονται τα υποχρεωτικά μέτρα που αναφέρονται παραπάνω ώστε να μην αρθεί το καθεστώς της Προστατευόμενης Ζώνης για τη χώρα μας.
‘όπως ανακοινώθηκε, δεν υπάρχουν περιθώρια για παρεκκλίσεις από δραστικά μέτρα που πρέπει να παρθούν από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας, που θα προβεί στην επιβολή των προστίμων που προαναφέρθηκαν σε όλους όσους διαπιστωθεί κατά τους ελέγχους που πραγματοποιεί ότι παραβαίνουν τις διατάξεις της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας.

Ο Χατζημιχάλης θέλει παντού ανακύκλωση, αλλά κρατάει και τους δεματοποιητές


Στην αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των στερεών απορριμμάτων, προχωρά άμεσα η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
«Θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να μετατρέψουμε τα απορρίμματα, από απόβλητα, όπως συνηθίζουμε να τα λέμε σήμερα, σε προϊόντα, τα οποία μπορούν να αποφέρουν όχι μόνο κέρδη για το περιβάλλον, αλλά και για την οικονομία της περιοχής», τόνισε αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο Περιφερειάρχης Φώτης Χατζημιχάλης.
Θεωρεί την τελευταία πενταετία χαμένη, αφού το πρόβλημα οξύνεται.
Πρώτη προτεραιότητα θέτει την ενίσχυση της πολιτικής της ανακύκλωσης και της διαλογής παντού.
Αναφορικά με την τοποθέτηση ή μη των δεματοποιητών που έχουν ήδη αγοραστεί, καθώς και με τον σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων που είχε εξαγγείλει ο κ. Αγγελόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας είπε:
«Όπου υπάρχει η διαδικασία της τοποθέτησης δεματοποιητών, αυτοί θα τοποθετηθούν γιατί είναι μία, κατά τη γνώμη μου, αναγκαστική επιλογή με δεδομένο ότι οι χώροι ανεξέλεγκτης ταφής, οι Χ.Α.Δ.Α. που υπάρχουν τώρα ή έχουν κλείσει θεωρητικά,  πρέπει να κλείσουν και να αποκατασταθούν. Γι αυτό υπάρχουν και πόροι και διαδικασίες».
Οι δεματοποιητές είπε, θα αξιοποιηθούν ως ένα μεταβατικό στάδιο. Θα ενταχθούν στον περιφερειακό σχεδιασμό, αλλά θα ενταχθούν και άλλες μονάδες διαχείρισης των απορριμμάτων, αξιοποιώντας τις καλύτερες δυνατές επιλογές σε επίπεδο τεχνολογίας, που είναι πρόσφορες οικονομικά, αλλά ταυτόχρονα είναι και φιλικά αποδοτικές σε σχέση με το περιβάλλον. Κάθε διαδικασία, κάθε τοποθέτηση δεματοποιητή θα γίνεται σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές μελέτες που υπάρχουν, χωρίς καμία απόκλιση από αυτές. Και πρόσθεσε: «επαναλαμβάνω ότι θα είναι ένα μεταβατικό στάδιο γιατί οι δεματοποιητές δεν είναι λύση, είναι ένα πρόχειρο μέτρο που μπορεί να το αποδεχθώ σαν ένα μεταβατικό στάδιο, αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μετατραπεί σε μία μόνιμη λύση. Η λύση είναι η οριστική, η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με κατεύθυνση προς την ενεργειακή αξιοποίησή τους και, όπως είπα, με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες. Είναι ανοιχτό το πεδίο για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς συγκεκριμένους προσανατολισμούς. Είναι θέματα που θα τα δούμε όταν εκπονούμε τη μελέτη, και αυτό θα γίνει πολύ γρήγορα.
Ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων που υπάρχει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αυτός που εκπονήθηκε πριν πέντε χρόνια. Δεν υπάρχει άλλος περιφερειακός σχεδιασμός. Διαδικασίες εκπόνησης νέου περιφερειακού σχεδιασμού ή προετοιμασίας του υπήρχαν από τον κ. Αγγελόπουλο και έναν τεχνικό σύμβουλο που είχε ορίσει, στο πλαίσιο του οποίου γίνονταν οι όποιες κινήσεις ή δηλώσεις του κ. Αγγελόπουλου. Εγώ δεν κρίνω τις δηλώσεις, κρίνω την κατάσταση η οποία υπάρχει».
Ακόμα ο κος Χατχημιχάλης πρόσθεσε: «Χωροθέτηση μονάδας δεν υπάρχει, γιατί τη χωροθέτηση δεν την κάνει ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Και εδώ επαναλαμβάνω και επιμένω θα κινηθούμε με βάση τη νομιμότητα, σύμφωνα με την οποία την χωροθέτηση την κάνουν οι φορείς διαχείρισης. Οι φορείς που έχουν συγκροτηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν την αρμοδιότητα να διαχειρίζονται, να επεξεργάζονται, να μεταποιούν, να συσκευάζουν, να διαχειρίζονται τελικά τα απόβλητα της κάθε διαχειριστικής ενότητας. Οι φορείς επίσης είναι υποχρεωμένοι σύμφωνα με το νόμο να χωροθετούν τα σημεία που θα εγκατασταθούν οι μονάδες που επιλέγονται στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι εμείς ως Περιφέρεια κάνουμε το πλαίσιο, δηλαδή τον Περιφερειακό σχεδιασμό, ορίζουμε διαδικασίες αξιοποίησης ή διαχείρισης των απορριμμάτων, εκτιμώντας με βάση τη μελέτη αν χρειάζονται πολλές και αποκεντρωμένες μονάδες ή μία για ολόκληρη την Περιφέρεια και στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού αναλαμβάνουν οι φορείς που ήδη έχουν συγκροτηθεί τη διαχείριση, την χωροθέτηση, την αξιοποίηση ή εν πάσει περιπτώσει την αντιμετώπιση του προβλήματος. Με αυτόν τον τρόπο θα κινηθούμε και τώρα».
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ακόμα: «Ας μην ξεχνάμε ότι τα σκουπίδια είναι δικά μας σκουπίδια, δεν είναι κάποιων άλλων. Οφείλουμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε το θέμα χωρίς να δημιουργούμε προβλήματα. Η αίσθησή μου, από τις συναντήσεις μου με όλους τους φορείς διαχείρισης και δεκάδες δημάρχους από όλη την Περιφέρεια, είναι ότι υπάρχει συνειδητοποίηση του προβλήματος και μία θετική διάθεση από όλους να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα γιατί όντως έχει φθάσει σε οριακό εκρηκτικό σημείο. Βεβαίως το πρόβλημα των απορριμμάτων δεν αφορά μόνο τα αστικά, που προσπαθούμε τώρα να διαχειριστούμε, αλλά είναι ένα πρόβλημα ευρύτερο, το οποίο επειδή δεν ασκεί τόσο έντονη πίεση στις τοπικές κοινωνίες επιλέγουν να το αγνοούν. Και εγώ θέλω να ρωτήσω: Τι γίνεται με τα απόβλητα των σφαγείων των τυροκομείων ή των ελαιοτριβείων; Αυτά δεν δημιουργούν πρόβλημα στο περιβάλλον; Δεν πρέπει να υπάρξει μία συνδυασμένη διαχείριση όλης αυτής της βιομάζας η οποία δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον αλλά μπορεί να επεξεργαστεί και  να αξιοποιηθεί; Αυτό θα κάνουμε μέσα από τον καινούριο περιφερειακό σχεδιασμό. Και θα το κάνουμε γρήγορα, αλλά αναλαμβάνοντας ο καθένας τις ευθύνες του και κινούμενοι με την ταχύτερη δυνατή διαδικασία».

Δείχνουν Κωτσοβό στην ΝΔ

Οι όλο και συχνότερες εμφανίσεις του πρώην δημοτικού συμβούλου και αντιδημάρχου Άργους επί δημαρχίας Παπανικολάου Σωτήρη Κωτσοβού, με πιο πρόσφατη την παρέμβασή του για την περιουσία των κληροδοτημάτων του Άργους, ενισχύουν τις φήμες που των θέλουν να ηγείται δημοτικού συνδυασμού.
Τόσο η επαγγελματική του δραστηριότητα, όσο και η παρουσία του ως αντιδημάρχου για ζητήματα πολιτισμού την 10ετία του 90, τον καθιστούν αναγνωρίσιμο στον «Καλλικράτειο» Δήμο Άργους και ανεξάρτητα με ποιους δήμους θα γίνει η διεύρυνση.
Ήδη η παρουσία του κ. Κωτσοβού στα ΜΜΕ, είναι συχνότερη για θέματα που απασχολούν το Άργος παρά για ζητήματα του ΟΠΑΝΑΑΡ ή της Νομαρχίας ως τέως Αντινομάρχης και νομαρχιακός σύμβουλος.
Σύμφωνα με κύκλους που πρόσκεινται στον κ. Κωτσοβό εκφράστηκε η διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να ξαναθέσει υποψηφιότητα σε νομαρχιακό ή περιφερειακό επίπεδο, ενώ όταν ρωτήσαμε για δημοτικό, το χαμόγελο αμηχανίας και η αινιγματικοί τοποθέτηση του «…δεν ξέρω», επιβεβαίωσαν τις υποψίες μας ότι ο κ. Κωτσοβός σκέπτεται σοβαρά να διεκδικήσει τον Δήμο, ως συνεχιστής της παράταξης του κ. Παπανικολάου αλλά με «νέο αίμα».
Αν πράγματι ο κ. Κωτσοβός ηγηθεί του συνδυασμού, το ζητούμενο είναι τι θα πράξει η κα. Ελένη Παναγιωτοπούλου η οποία μόνη αντιπάλευε την Δημαρχία Μπούρη από την θέση της δημοτικής συμβούλου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι και τα κεντρικά της ΝΔ βλέπουν με καλό μάτι την υποψηφιότητα Κωτσοβού, αφού θεωρούν πως ο εμφύλιος μεταξύ των άλλων δύο διεκδικητών της στήριξης της ΝΔ, όχι μόνο έχει διχάσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ αλλά και τους κούρασε κάνοντάς τους να στραφούν προς άλλους συνδυασμούς.
Αυτό φαίνεται και από την στάση που κρατούν και διάφοροι πιθανοί υποψήφιοι σύμβουλοι, οι οποίοι ενθαρρύνουν τον κ. Κωτσοβό να κινηθεί ταχύτερα για τον σχηματισμό ψηφοδελτίου και κυρίως με άτομα από δήμους που ενδεχομένως θα συνενωθούν με το Άργος.
Εκεί που κερδίζει ο κ. Κωτσοβός και άλλους πιθανούς διεκδικητές της δημαρχίας, όπως τους αντινομάρχες Κώστα Μιχαλόπουλο και Αντρέα Θωμόπουλο, είναι το ότι έχει κρατηθεί μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις και δεν έχει υποστεί πολιτικές φθορές.

Σε τεντωμένο σκοινί αντιπολίτευση και δήμαρχος στο Ναύπλιο


Έκθετο θεωρεί τον δήμαρχο ο Γιάννης Γκιόλας επειδή δεν εισέπραξε τα χρήματα που οφείλουν οι παρόδιοι ιδιοκτήτες της Χ. Τρικούπη, ενώ ο Αναγνωσταράς θεωρεί ότι επιχειρούν να τον χτυπήσουν κάτω από τη μέση ισχυριζόμενοι ότι και ο ίδιος χρωστάει χρήματα.
Από την πλευρά του ο Χρ. Γραμματικόπουλος καταγγέλλει ότι ο δήμαρχος δεν φροντίζει καν για την συντήρηση του υπάρχοντος έργου της Ανατολικής παραλίας, ενώ παίρνει την απάντηση ότι χτυπάει ανοιχτές πόρτες μιλώντας για έργα που έχουν ήδη προγραμματιστεί.
«Καταγγέλλουμε τον δήμαρχο και πρέπει να λογοδοτήσει», δήλωσε ο Γιάννης Γκιόλας θεωρώντας έκθετο τον κο Αναγνωσταρά που δεν έχει φροντίσει να εισπράξει για λογαριασμό του δήμου, τα χρήματα που οφείλουν οι παρόδιοι ιδιοκτήτες της οδού Χαριλάου Τρικούπη για την διάνοιξη της οδού. Συγκεκριμένα, όπως τονίστηκε, καταβλήθηκε από το Δήμο για αποζημιώσεις απαλλοτρίωσης το ποσό των 1.761.261 ευρώ για την πλευρά της Ασκληπιού και 354.363,60 ευρώ για την πλευρά της Άργους.
Από το ποσό των 354.363,60 ευρώ η υποχρέωση του Δήμου ήταν μόνο 154.642,22 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό των ευρώ 199.721,38 είναι υποχρεώσεις ιδιωτών. Από το δε καταβληθέν ποσό των ευρώ 1.761.261, η υποχρέωση του Δήμου είναι 802.589,5 και το υπόλοιπο ποσό των ευρώ 958.671,50 είναι υποχρεώσεις ιδιωτών.
Όπως καταγγέλθηκε από την «Άλλη Πρόταση», η Δημοτική Αρχή έχει  προκλητικά αδιαφορήσει μέχρι σήμερα και δεν έχει πράξει κάτι  προς την κατεύθυνση της ανάκτησης των χρημάτων που έχει ο Δήμος καταβάλει υπέρ τρίτων.
Τονίστηκε μάλιστα, ότι ειδικά η πρώτη καταβολή έχει γίνει προ τετραετίας και πλέον και ο Δήμος έχει όλο αυτό το χρόνο πλήρως αδρανήσει. Συγκεκριμένα θα έπρεπε να είχε κινηθεί δικαστικά για την ανάκτηση των χρημάτων που εδόθησαν υπέρ τρίτων, ώστε και να καταστεί η απαίτηση του Δήμου και έντοκη. Έτσι οι ωφελούμενοι ιδιώτες που σε κάποιες περιπτώσεις είναι και άτομα γνωστά και επώνυμα, θα εξαναγκάζονταν να καταβάλουν τις υποχρεώσεις που τους αναλογούσαν και τα ποσά θα επέστρεφαν στο Δήμο για την εκτέλεση κάποιων αναγκαίων για τους δημότες έργων. Όμως ακόμα και στον προϋπολογισμό του Δήμου και στα οικονομικά στοιχεία δεν φαίνεται η απαίτηση του Δήμου για το ποσό αυτό του ενός και πλέον εκατομμυρίου ευρώ.
Σε ερώτηση μάλιστα ποια είναι τα γνωστά άτομα που χρωστάνε ο κος Γκιόλας ανέφερε το όνομα και του ίδιου του δημάρχου με το ποσό των 22 χιλιάδων ευρώ, από εργολαβία πολυκατοικίας επισημαίνοντας: «δεν ξέρω πώς νοιώθει καλά».
Την ίδια ώρα εξαπόλυε επίθεση και ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Γραμματικόπουλος για την εγκατάλειψη της Ανατολικής παραλίας. Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί ο κος Γραμματικόπουλος τονίζει: «Οι κυβόλιθοι έχουν ξηλωθεί. Σχάρες έχουν καταστραφεί. Πολλά φωτιστικά είναι σπασμένα. Σκουπίδια ατάκτως ερριμμένα. Τα χόρτα έχουν πνίξει την περιοχή. Ο πλέον αμερόληπτος παρατηρητής βλέπει μέσα από αυτά τα συγκεκριμένα στοιχεία ότι δεν είναι στις προθέσεις μας να μηδενίσουμε την παρουσία του σημερινού Δημάρχου, όμως τα στοιχεία που παρουσιάζουμε μιλούν από μόνα τους. Αυτή η εικόνα της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας, δυστυχώς, αφορά και πολλά άλλα σημεία της πόλεώς μας».
Ο υποψήφιος δήμαρχος προτείνει ο χώρος αυτός να αξιοποιηθεί με την δημιουργία ποδηλατόδρομων, πεζόδρομων, αθλητικών εγκαταστάσεων (μικρών γηπέδων), με μικρό υπαίθριο θέατρο και πολλές άλλες δραστηριότητες που πραγματικά θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής της πόλης.
Από την πλευρά του ο κος Αναγνωσταράς απάντησε ότι ο κος Γραμματικόπουλος χτυπά ανοιχτές πόρτες αφού ήδη έχουν προγραμματιστεί εργασίες για όλα τα παραπάνω που αναφέρει στις καταγγελίες του.
Άμεση ήταν η απάντηση του δημάρχου Ναυπλίου Παναγιώτη Αναγνωσταρά, στις κατηγορίες του Γιάννη Γκιόλα.
Θεωρεί ότι η «Άλλη Πρόταση», προσπάθησε να τον «χτυπήσει κάτω από τη μέση», ενώ δήλωσε ότι ο ίδιος σε καμία περίπτωση δεν χρωστάει στον δήμο.
Συγκεκριμένα είπε αναφερόμενος στον κο Γκιόλα: «Ως νομικός όφειλε να γνωρίζει ότι
1)Στην πράξη αναλογισμού οι αναγραφόμενοι ιδιοκτήτες είναι «φερόμενοι ιδιοκτήτες».
2)Ένας εργολάβος κατασκευαστής δεν έχει εμπράγματο αλλά ενοχικό δικαίωμα.
3)Υπόχρεοι σε αποζημίωση για εφαρμογή σχεδίου πόλεως είναι οι κατά τον χρόνο του προσδιορισμού της αποζημίωσης παρόδιοι ιδιοκτήτες ακινήτων (2005).
Επομένως, επειδή εγώ ποτέ, ούτε το 1995 ούτε και κατά το χρόνο του προσδιορισμού της αποζημίωσης υπήρξα ιδιοκτήτης ακινήτου δεν έχω καμία υποχρέωση αποζημίωσης ούτε προς τον Δήμο ούτε προς τρίτους».
Τόνισε ακόμα: «εις ότι αφορά το γεγονός ότι ο κ. Γκιόλας προσπάθησε να με διαβάλλει προσωπικά υποστηρίζοντας ότι δήθεν εγώ χρωστάω χρήματα στο Δήμο, πιστεύω ότι ίσως απλά παρασύρθηκε από κακή πληροφόρηση .Και το λέω αυτό γιατί τον γνωρίζω καλά.
Με κανέναν τρόπο δεν επιθυμώ να ποινικοποιήσω την πολιτική ζωή του τόπου μας.
Πιστεύω, ότι θα καταλάβει το λάθος του όπως το κατάλαβα και εγώ όταν μέσα στον προεκλογικό πυρετό το 2002 εξέθεσα άνευ σοβαρού λόγου συμπολίτη μας και τότε Δημοτικό Σύμβουλο».
Επίσης αναφερόμενος εκτενώς στις αποζημιώσεις των παρόδιων ιδιοκτητών της Χαριλάου Τρικούπη, είπε:
Από τα χρήματα που κατέβαλλε ο Δήμος Ναυπλιέων στο παρακαταθηκών και δανείων 2.115.624,60 ευρώ, κανένας δημότης μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ. Τα χρήματα βρίσκονται μέχρι σήμερα κατατεθειμένα αναμένοντας αφενός μεν την αναγνώριση των δικαιούχων που θα γίνει με δικαστική απόφαση και αφετέρου διότι Δημότες έχουν προσφύγει στο εφετείο προσπαθώντας να επιτύχουν πιθανόν μεγαλύτερο ποσό αποζημίωσης.
Επιπροσθέτως, και ο Δήμος Ναυπλιέων θεωρώντας υπερβολική την τιμή μονάδας που επιδικάστηκε για την διάνοιξη της οδού Χαρ. Τρικούπη (1700 000) στη συμβολή της με την οδό Ασκληπιού έχει προσφύγει στο Εφετείο Ναυπλίου, επιζητώντας την μείωση του ποσού. Επίσης, άλλη μερίδα δημοτών έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της πράξης αναλογισμού.
Επίσης άλλοι ιδιοκτήτες έχουν προσφύγει σε αρμόδια επιτροπή προκειμένου να κριθεί κατά πόσο συντρέχει για τις ιδιοκτησίες τους το τεκμήριο της ωφέλειας από την διάνοιξη του δρόμου.
«Επομένως και με δεδομένα όλα τα παραπάνω δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί ούτε πόσα είναι τα χρήματα που οφείλονται αφού εκκρεμεί ο καθορισμός της τελικής  τιμής μονάδας, ούτε ποιοι οριστικά τα οφείλουν», κατέληξε ο δήμαρχος.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ