Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

21/2/11

Η έκδοση 17.2.2011

20/2/11

HOTEL Αη Λιάς. Σουίτες, δίκλινα και τρίκλινα σε Μυκηναϊκούς τάφους στον λόφο της Ασπίδας

Δεν φτάνει που μέχρι σήμερα οι Μυκηναϊκοί τάφοι στις παρυφές του προφήτη Ηλία στο Άργος μεταβάλλοντο σε μπαξέδες, ξελότζες, αποθήκες και πάρκινγκ αυτοκινήτων και φορτηγών, οι ανάγκες της παγκοσμιοποιημένης εκμετάλλευσης τους μετέτρεψαν σε πανδοχείο πάσης γης κατατρεγμένων.


Εκμεταλλευόμενοι την αδιαφορία των αρχών, που πέρα από την εφορία αρχαιοτήτων του Ναυπλίου και το γαλλικό αρχαιολογικό ινστιτούτο, κανείς άλλος δεν έχει ορθώσει φωνή διαμαρτυρίας, οι περίοικοι καταλαμβάνουν όλο και περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους, φτάνοντας σε σημείο να τσιμεντώσουν και το έδαφος Μυκηναϊκού τάφου προκειμένου να βάζουν τα φορτηγά τους! Το αν οι περίοικοι είναι Έλληνες, Αλβανοί ή Ρουμάνοι, δεν αλλάζει τίποτα στην περιφρονητική συμπεριφορά που δείχνουν στην ιστορία και τα μνημεία του Άργους.

Πριν λίγες ημέρες περνώντας απ` τον δρόμο που ενώνει τις πορτίτσες με την Διομήδους αντικρίσαμε 7-8 νέους πελάτες του «ξενοδοχείου του Αη Λιά», οι οποίοι περίμεναν το γκρουμ σέρβις να τους φέρει πρωινό ενώ εκείντο ξαπλωμένοι ακόμα στις κλίνες τους. Επρόκειτο για μετανάστες ρουμανικής προέλευσης, όπως οι ίδιοι ισχυρίστηκαν, που είχαν θεωρήσει πως επρόκειτο για απλή σπηλιά και όχι Μυκηναϊκό τάφο «το δωμάτιο του ξενοδοχείου τους».

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που κακοποιούνται μυκηναϊκοί τάφοι στην Αργολίδα. Πριν λίγα χρόνια καταστράφηκαν οι είσοδοι των Μυκηναϊκών τάφων στο Κιβέρι και με τις ευλογίες μάλιστα του ΚΑΣ, αλλά η περιοχή του προφήτη Ηλία στο Άργος δέχεται συνεχώς «επιθέσεις» ντόπιων και ξένων βαρβάρων και αντί για σημείο ιστορική αναφοράς, μετατρέπεται σε παράδειγμα προς αποφυγή.

Πριν από έναν χρόνο περίπου το Γαλλικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο κατέθεσε πρόταση διαμόρφωσης, ανάδειξης των αρχαιοτήτων και του λόφου της Ασπίδας.

Το δημοτικό συμβούλιο του Άργους αποδέχτηκε ομόφωνα την πρόταση, αλλά μέτρα προστασίας δεν λήφθηκαν ποτέ. Το μόνο που έγινε ήταν να τοποθετηθεί στην είσοδο μια πόρτα, η οποία δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, παρά τις υποσχέσεις του εμπνευστή της Θ. Δεληγιάννη. Εξ άλλου ακόμα και αν έκλεινε κατά τις βραδινές ώρες θα εμπόδιζε μόνο την είσοδο ΙΧ και τίποτα περισσότερο. Είναι προφανές πλέον ότι όλος ο χώρος και ιδίως οι 10-15 εμφανείς (από τους 100 και πλέον που έχουν ανασκαφεί) μυκηναϊκοί τάφοι θα πρέπει να καθαριστούν, τα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες και να περιφραχτεί όλος ο λόφος για να προστατευτεί από τους βάνδαλους.

Ανάλογες κακοποιήσεις και καταπατήσεις δέχεται και το αδριάνειο Υδραγωγείο περιμετρικά του λόφου της Λάρισσας, ενώ τμήμα του προς τα βόρια καταστράφηκε την δεκαετία του 80 για την ανέγερση οικοδομής.

Φυσικά δεν αρκεί, η δεδομένη θέληση των αρχαιολόγων για την προστασία των αρχαιοτήτων της πόλης, αλλά εναπόκειται στην δημοτική αρχή, αντί να ασχολείται με το που θα τοποθετήσει αντίγραφα αγαλμάτων, να προστατέψει τα αυθεντικά μνημεία του Άργους πρώτα.

Έκλεισε το κολυμβητήριο. Ο «Καλλικράτης» ανέστειλε την λειτουργία του μέχρι να ψηφιστεί ο νέος προϋπολογισμός

Κλειστό θα παραμείνει μέχρι νεωτέρας το κολυμβητήριο Ναυπλίου, αφού τα χρήματα για πετρέλαιο τελείωσαν και το νερό στην πισίνα έχει παγώσει.


Έκπληκτοι αθλητές και γονείς παιδιών που αθλούνται είδαν εδώ και μερικές ημέρες αναρτημένη την παρακάτω ανακοίνωση, στην είσοδο του κολυμβητηρίου: «Σας γνωρίζουμε ότι το κολυμβητήριο αναστέλλει την λειτουργία του λόγω αδυναμίας προμήθειας καυσίμων. Η προσαρμογή του δήμου στο νέο νομικό καθεστώς που επιβάλλει ο νόμος του Καλλικράτη δεν επιτρέπει την προκήρυξη διαγωνισμού προμήθειας καυσίμων. Για την επαναλειτουργία του θα ενημερωθείτε από τη νέα Διοίκηση του Νομικού Προσώπου».

Την ανακοίνωση ανάρτησε το διοικητικό συμβούλιο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου. Ήδη οι προπονήσεις στο κολυμβητήριο έχουν σταματήσει από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Η αρχή του προβλήματος έγινε από το 2008, όταν σταμάτησε να χορηγείται η οικονομική επιχορήγηση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Σιγά - σιγά τα προβλήματα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους, αφού ο δήμος τελικά δεν δύναται πολλές φορές να συντηρήσει ένα τέτοιο έργο όταν μάλιστα απʼ αυτό δεν υπάρχουν έσοδα. Ωστόσο, κάθε χρόνο βρίσκεται κάποιος τρόπος και το πρόβλημα τελικά ξεπερνιέται. Μόνιμη λύση πάντως δεν έχει βρεθεί.

Ανάλογη είναι η τύχη των περισσοτέρων κολυμβητηρίων της χώρας, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Στα περισσότερα αναζητείται λύση είτε με χορηγίες είτε με συνδρομές.

Πάντως, με την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού το κολυμβητήριο αναμένεται να ξαναλειτουργήσει. Ο αντιδήμαρχος Ναυπλίου Δημήτρης Κωστούρος εξηγεί τι ακριβώς έχει συμβεί με το κολυμβητήριο και γιατί αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας του:

«Η επιχορήγηση του ΔΑΚΝ για το 2010 ήταν μειωμένη κατά 280.000 ευρώ. Παρ΄ όλα αυτά το κολυμβητήριο έκλεισε μόνο 6 εργάσιμες ημέρες και αυτές μέσα στις Χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Για το πρώτο τρίμηνο του 2011 το νομικό πρόσωπο είναι υποχρεωμένο εκ του νόμου να εκταμιεύει το 1/12ρτημόριο για όλες του τις δαπάνες. έτσι για πετρέλαιο μπορεί να διαθέσει κάθε μήνα το 1/12 της περυσινής δαπάνης. Το πετρέλαιο όμως είναι εποχιακό έξοδο δηλαδή η ετήσια κατανάλωσή του γινόταν τους χειμερινούς μήνες. Με το σύστημα των 12ρτημορίων η συνέχιση της λειτουργίας της πισίνας καθίσταται αδύνατη. Έτσι αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε την λειτουργία της αν και η βούλησή μας είναι να λειτουργεί όλο το χρόνο.

Με την έγκριση του προϋπολογισμού θα μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε εκ νέου ποσά προκηρύσσοντας νέο διαγωνισμό για την προμήθεια πετρελαίου».

Χίλιοι δύο τρόποι να ακυρωθεί η πράξη εφαρμογής του σχεδίου του νοτίου τμήματος του Άργους

Διαβούλευση για την εφαρμογή του σχεδίου στο Νότιο τμήμα της πόλης του Άργους πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αργολίδας παρουσία της δημοτικής αρχής, μελετητών και θιγόμενων από την πράξη εφαρμογής.


Κατά την διάρκεια της διαβούλευσης προσδιορίστηκαν τα προβλήματα και οι δυνατότητες που υπάρχουν για την επίλυση ορισμένων από αυτά. Ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών ζήτησε από τους παρευρισκόμενους, με αφορμή την έγκριση του Σχεδίου από το ΣΧΟΠ, να υπάρξει μια ευρεία συζήτηση, έτσι ώστε να αποτιμηθεί η μέχρι σήμερα πορεία του και να προσδιοριστούν οι πιθανές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν προκείμενου να αποφύγουν οι θιγόμενοι την επιμέρους εφαρμογή του, αφού δεν μπορεί να ξεπεραστεί διαφορετικά η εισφορά σε γη και σε χρήμα, την οποία απέρριπτε προεκλογικά ο κ. Καμπόσος.

Σύμφωνα με τον μελετητή κ. Κορδονούρη κομβικό σημείο στην εφαρμογή του νοτίου τμήματος απετέλεσε η ασθένεια του κ. Μπούρη που έφερε τις εξελίξεις προς τα πίσω, με αποτέλεσμα να πάνε «χαμένα 2-2,5 χρόνια». Το θέμα άρχισε πάλι να κινείται με την υφυπουργοποίηση του κ. Γ. Μανιάτη ο οποίος «έτρεξε» το νότιο τμήμα παράλληλα με το γενικό πολεοδομικό, απαγκιστρώνοντας το σχέδιο πόλης από το νότιο τμήμα, ώστε να πετύχει γρηγορότερα την έγκρισή του, όπως και έγινε.

Πέρα από τις καθυστερήσεις, σύμφωνα με τον μελετητή υπήρξαν και θετικά σημεία, όπως το κέρδος της εμπιστοσύνης των αρχαιολόγων, αφού υπήρξαν πολλά ρυμοτομούμενα τμήματα με αρχαιότητες, αλλά και η ικανοποίηση μεγάλης μερίδας θιγομένων.

Μετά την πρώτη ανάρτηση το καλοκαίρι του 2007 από τους 120 περίπου θιγομένους έμειναν γύρω στους 30. Πρόσφατα μάλιστα πέρασε για δεύτερη φορά το σχέδιο από το ΣΧΟΠ και σύντομα θα πρέπει να γίνει δεύτερη ανάρτηση από τον δήμο. Μετά τις πιθανές ενστάσεις και διορθώσεις και την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο, θα πρέπει το νότιο τμήμα να ξαναπεράσει από ΣΧΟΠ, ΣτΕ και ΥΠΕΧΩΔΕ, θα ακολουθήσει η πράξη εφαρμογής κ.λπ. οπότε η ολοκλήρωσή του θα γίνει σε 2,5 χρόνια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Κορδονούρη.

Φυσικά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος το ΣτΕ να απορρίψει το σχέδιο, οπότε θα χρειαστεί ίσως και τρίτη ανάρτηση τοπικού όμως χαρακτήρα στα σημεία που υπάρχουν προβλήματα, όπως στις οδούς Μερκούρη, Μικράς Ασίας, Υψηλάντου και σε τμήμα της Μιαούλη, όπου το άνοιγμα του δρόμου φτάνει τα 20 μέτρα. Οι μελετητές προσπάθησαν να στενέψουν ακόμα και την Τριπόλεως προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των θιγομένων, χωρίς όμως επιτυχία, αφού είναι δεδομένο το άνοιγμα των κεντρικών οδών. Το ζήτημα είναι που θα βρει ο Δήμος χρήματα για να αποζημιώσει τους θιγόμενους, αφού οι εισφορές «σε χρήμα» των διαμορφούμενων οικοπέδων δεν επαρκούν ούτε κατ` ελάχιστο για αποζημιώσεις.

Την απάντηση στο θέμα αυτό ανέλαβε να την δώσει ο Αγρονόμος, τοπογράφος, Μηχανικός κ. Ρωμαλιάδης, ο οποίος υποστήριξε μετά βεβαιότητας ότι, αφού γίνει η πράξη εφαρμογής, ο κάθε θιγόμενος να προσφύγει στο τριμελές διοικητικό πρωτοδικείο, όπου και 100% (!) θα δικαιωθεί, αφού έχουν περάσει 21 χρόνια!

Στην περίπτωση πάντως που δικαιωθούν οι θιγόμενοι, θα υπάρξει σοβαρότατο πρόβλήμα με τους κοινοχρήστους χώρους και τους χώρους πρασίνου, οι οποίοι θα μπορούσαν να αναπληρωθούν από το «πράσινο» του ρουμανιού, του βάλτου του Άργους σύμφωνα με τον δήμαρχο Άργους-Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσο.

19/2/11

Ψάχνουν λύση για τα σκουπίδια στο Κρανίδι

Νόμιμο αποδέκτη των απορριμμάτων του Δήμου Ερμιονίδας μέχρι να επαναλειτουργήσει ο δεματοποιητής, ζητά από τον ΦΟΣΔΑ Αργολίδας, ο δήμος Κρανιδίου.


Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι μεγάλο στην Ερμιονίδα, αφού η όποιες λύσεις καθυστερούν.

Ο αντιδήμαρχος Σταύρος Κούστας με επιστολή του προς τον ΦΟΣΔΑ, σημειώνει: «Μετά την διακοπή της λειτουργίας του δεματοποιητή στη θέση ¨Σταυρός Διδύμων Ερμιονίδας¨ για λόγους καθυστέρησης των διαδικασιών για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον εργολάβο του έργου της δεματοποίησης των απορριμμάτων που δεν οφείλονται σε εμάς και μετά το υπ’ αριθ. 7/8-2-2011 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής παρακαλούμε να μας ορίσετε ένα νόμιμο αποδέκτη των απορριμμάτων του Δήμου Ερμιονίδας μέχρι να επαναλειτουργήσει ο δεματοποιητής, με δεδομένο ότι οι λειτουργούσες ΧΑΔΑ έχουν όλες κλείσει και δεν υπάρχει χώρος πλέον για την εναπόθεση των απορριμμάτων.

Θεωρούμε σκόπιμο να σας υπενθυμίσουμε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή χωρίς να έχει καμία συμμετοχή και ευθύνη για την επιλογή της διαχείρισης των απορριμμάτων με τη χρήση του δεματοποιητή, εντούτοις ανταποκρίθηκε άμεσα σε ότι ζητήθηκε από τον ΦΟ.Δ.Σ.Α. Αργολίδας προκειμένου να λειτουργήσει ο δεματοποιητής (Απόφαση 4/2011 του Δ.Σ.Ερμιονίδας)».

Η επιστολή κοινοποιείται ακόμα προς την Υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, τον Υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, τον Γεν.Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών κ.Στεφάνου, τον Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Αποστολόπουλο, τον Περιφερειάρχη Π. Τατούλη, τον Αντιπεριφερειάρχη Τ. Χειβιδόπουλο και τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου.

Στο συμβούλιο το νοσοκομείο Άργους. Φοβάται την δημιουργία «κλίματος» από τον δήμο Ναυπλίου ο Κοτσοβός

Την σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου Άργους, με θέμα το νοσοκομείο της πόλης εν όψει της μεταρρύθμισης που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, ζητά ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Σωτήρης Κοτσοβός, μετά την ανάλογη συνεδρίαση που έγινε στο Ναύπλιο.


Ο κος Κοτσοβός απευθύνεται στον δήμαρχο Δημήτρη Καμπόσο, και επικεφαλείς όλων των δημοτικών παρατάξεων, στους βουλευτές του νομού, στον αντιπεριφερειάρχη, στον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Αργους, στον Σύλλογο εργαζομένων του Νοσοκομείου, στο Επιστημονικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, στον Ιατρικό Σύλλογο Αργολίδας.

Στην επιστολή του προς τον δήμαρχο, ο δημοτικός σύμβουλος φοβάται την δημιουργία»κλίματος» από τον δήμο Ναυπλίου, υπέρ του νοσοκομείου της όμορης πόλης, και υπογραμμίζει: «όλοι είμαστε αποδέκτες καθημερινά πληροφοριών για τις επικείμενες αλλαγές στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας των Νοσοκομείων, στα οποία περιλαμβάνεται βεβαίως και αυτό της πόλης μας.

Οι αλλαγές αυτές ιδιαίτερα στον τρόπο διοίκησης με το νέο νομοσχέδιο που ήδη κατατέθηκε για συνενώσεις νοσοκομείων κλπ, φαίνεται να ανατρέπουν δεδομένα δεκαετιών αλλά και ίσως τελικά - ηθελημένα ή αθέλητα - να υποβαθμίζουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου μας, για το οποίο δεκάδες συμπολίτες μας έδωσαν περιουσίες ολόκληρες και κάποιοι άλλοι πάλεψαν (και παλεύουν ακόμη) με κάθε τρόπο ώστε να φθάσει σήμερα να είναι το καλύτερο νοσοκομείο της Αργολίδας και από τα καλύτερα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Με αυτά τα δεδομένα και το ήδη έντεχνα διαμορφούμενο κλίμα από όμορους δήμους και για την αποφυγή τετελεσμένων και μη αναστρέψιμων καταστάσεων, είναι επειγόντως απαραίτητη μια σύσκεψη ή ένα «ανοικτό» δημοτικό συμβούλιο με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων, ώστε εκτός από την ενημέρωση για τα πραγματικά δεδομένα, να ληφθούν και σημαντικές αποφάσεις που θα επισημαίνουν και θα εξασφαλίζουν πλέον απόλυτα την πρωτοπόρα λειτουργία του Νοσοκομείου της πόλης μας σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (Νομού) από κάθε πλευρά.

Τέλος πιστεύοντας απόλυτα ότι το ενδιαφέρον σας για το θέμα είναι ιδιαίτερο και θεωρώντας ότι ο εν γένει συντονισμός και οργάνωση μιας τέτοιας σύσκεψης ανήκει θεσμικά σε σας».

Ανάσταση η Μιδέα. Η εγκληματικότητα κάνει τους κατοίκους να τρέμουν να βγουν από το σπίτι τους

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι μετά και το έγκλημα στην πλατεία του δημαρχείου είναι οι κάτοικοι στην Αγία Τριάδα και φοβούνται πλέον να πάνε ακόμα και στις δουλειές τους.


Όπως κατέγραψε το ρεπορτάζ, αιμόφυρτο άφησαν στον δρόμο, έξω από το δημαρχείο της Αγίας Τριάδας έναν 30χρονο Ρουμάνο, οι αλλοδαποί που συνεπλάκησαν μαζί του χθες το απόγευμα. Το έγκλημα έγινε στις 4.20 το απόγευμα, σε ώρα δηλαδή που ακόμα και μικρά παιδιά παίζουν στην πλατεία.

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως, που η κατάσταση ξεφεύγει στην Αγία Τριάδα. Πρόσφατα είχε σημειωθεί και άλλη συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους.

Αλλά και το δεύτερο περιστατικό που συνέβη έξω από το σχολείο πριν μερικές ημέρες δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, αφού ταράχθηκε με την είδηση όχι μόνο η Αργολίδα, αλλά και το Πανελλήνιο.

Τρεις αλλοδαποί από το Αφγανιστάν ήταν οι έμποροι των ναρκωτικών, που τα πουλούσαν σε ανήλικους μαθητές του Λυκείου της Αγίας Τριάδας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι δράστες συνελήφθησαν επ αυτοφώρω την ώρα που συσκεύαζαν την ινδική κάνναβη σε σπιρτόκουτα. Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Αργολίδας Χρήστο Γούλα, οι τρεις αλλοδαποί αναγνωρίστηκαν από τους μαθητές του σχολείου. Στον χώρο που συνελήφθησαν, βρέθηκε μικρό χρηματικό ποσό, 610 γραμμάρια χασίς σε μια τσάντα, άλλα 14 γραμμάρια που επρόκειτο να συσκευαστούν τοποθετημένα πάνω σε μια εφημερίδα και άλλα 13 γραμμάρια μέσα σε σπιρτόκουτα. Η αστυνομία εκτιμά ότι τα ναρκωτικά τα προμηθεύονταν από την Αθήνα.

Οι δράστες είχαν γνωριστεί με έναν μαθητή του γυμνασίου και του έδιναν το χασίς μέσα σε σπιρτόκουτα. Ο ίδιος το έδινε και σε άλλους δύο. Πριν από μερικές ημέρες μεγαλύτεροι μαθητές του Λυκείου αντιλήφθηκαν το «νταραβέρι» μεταξύ Αφγανών και μαθητών του γυμνασίου και ενημέρωσαν τους καθηγητές τους. Εκείνοι με την σειρά τους ενημέρωσαν τους γονείς των παιδιών και την αστυνομία.

Έκπληκτη η τοπική κοινωνία τις τελευταίες ημέρες είχε αναστατωθεί και ιδιαίτερα οι γονείς των μαθητών του σχολείου. Η ανησυχία ήταν ιδιαίτερα μεγάλη αφού και στο παρελθόν είχαν συλληφθεί κοντά στο σχολείο τσιγγάνοι έμποροι ναρκωτικών, κάτι που είχε μαθευτεί στην μαθητική κοινότητα.



Η Ράλλη



Για το θέμα της έξαρσης της εγκληματικότητας στη Μιδέα ανήσυχη εμφανίζεται η δημοτική παράταξη «Νέα Ελπίδα». Το στέλεχος της παράταξης Μαρία Ράλλη, με δήλωσή της υπογραμμίζει: «Η εγκληματικότητα στην περιοχή της Μιδέας βρίσκεται στο «κόκκινο». Η αιματηρή συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών το απόγευμα της περασμένης Τρίτης μπροστά στο Δημαρχείο στην Αγία Τριάδα, είναι ενδεικτική της μορφής που παίρνει η εγκληματικότητα στον τόπο μας με ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η κατάσταση αφού στην περιοχή, εκτός από την εμπορική κίνηση εκείνη την ώρα, υπήρχαν μαθητές που βρίσκονταν ή πήγαιναν στα φροντιστήριά τους. Επίσης, πρέπει να επισημανθεί και η εκρηκτική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων διαρρήξεων και κλοπών που πολλοί από εμάς έχουμε πέσει θύματα. Χρειάζονται μέτρα και οργάνωση με ιδιαίτερη ευαισθησία και περίσκεψη».

Και προσθέτει η κα Ράλλη: «Το πρόβλημα ξεκινά από πολύ ψηλά, απ’ όπου θα πρέπει να αλλάξει η γενικότερη νοοτροπία ανομίας που έχει κυριαρχήσει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Να αναφέρουμε βέβαια ότι ήταν πάγιο αίτημα και των περασμένων Δημοτικών Αρχών η ενδυνάμωση του τοπικού αστυνομικού σταθμού της Αγίας Τριάδας. Με την ένταξή μας στον Καλλικρατικό Δήμο και με τη βαρύτητα ως Δήμος Ναυπλιέων, πιστεύω ότι μας δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε από την πολιτεία περισσότερη στήριξη, όπως για παράδειγμα την ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας, προκειμένου να μην οδηγηθούμε στην επικράτηση ενός αφόρητου κλίματος ανασφάλειας και αβεβαιότητας».

Ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης ανάβει τα …αίματα στην Περιφέρεια

Σε μια πρωτοφανή κόντρα Τατούλη – Δράκου, εξελίσσεται η εκλογή του «Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης». Συμπολίτευση και αντιπολίτευση δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να συμφωνήσουν σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, με αποτέλεσμα ο νέος θεσμός να μην μπορεί ακόμα να λειτουργήσει.


Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», η εκλογή του του «Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης» προϋποθέτει να υπερψηφιστεί από τα 2/3 του συνόλου των περιφερειακών συμβούλων, κάτι όμως το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί εφικτό.

Στις δύο ψηφοφορίες που διεξήχθησαν στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο, τα αποτελέσματα ήταν τα εξής: Στην πρώτη ψηφοφορία μεταξύ των υποψηφίων Γιώργου Μπουλούκου, Παναγιώτη Μπαζίγου και Ιωάννη Μαχαίρα, ψήφισαν 48 σύμβουλοι, έγκυρα ήταν 43 ψηφοδέλτια και 5 «λευκά», ενώ έλαβαν ο κ. Μπουλούκος 27 ψήφους, ο κ. Μπαζίγος 11 ψήφους και ο κ. Μαχαίρας 5 ψήφους. Στη δεύτερη ψηφοφορία μεταξύ των Μπουλούκου και Μπαζίγου, ψήφισαν 48 σύμβουλοι, έγκυρα ήταν 44 ψηφοδέλτια και 4 «λευκά», ενώ έλαβαν ο πρώτος 31 ψήφους και ο δεύτερος 13 ψήφους.

Ο Πέτρος Τατούλης έχει προτείνει τον κο Μπουλούκο, το πρόσωπο του οποίου όμως δεν βρίσκει την αποδοχή της αντιπολίτευσης και δεν συγκεντρώνει τις 34 ψήφους που απαιτεί ο νόμος.

Έχουν προηγηθεί δύο ακόμα άκαρπες συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου για το ίδιο θέμα. Στις προηγούμενες συνεδριάσεις υποψήφιοι ήταν μόνο οι κοι Γ. Μπουλούκος και Παν. Μπαζίγος.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο - σύμφωνα με τον Καλλικράτη - έχει περιθώριο να εκλέξει Συμπαραστάτη μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Δικαιώθηκε ο Τσιλογιάννης

Δικαιωμένος βγήκε ο πρώην δήμαρχος Ασκληπιείου Αλέκος Τσιλογιάννης από το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου για την περίοδο της δημαρχιακής του θητείας, αφού δεν προκύπτει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο εναντίον του. Μάλιστα με απόφασή του, το συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ναυπλίου αρνείται να κατηγορήσει τον πρώην δήμαρχο για τις αποδιδόμενες πράξεις της απείθειας και της παράβασης καθήκοντος, αφού δεν προκύπτει ότι στοιχειοθετούνται οι παραπάνω πράξεις.


Από το πόρισμα ελέγχου, που διάβασε στο δημοτικό συμβούλιο η πρόεδρος κα Αισώπου, προκύπτουν τα παρακάτω:

«1.Δεν τηρούσε τα βιβλία του Δήμου με την δέουσα επιμέλεια, δεν καταχωρούσε στοιχεία, διενεργούσε διπλοκαταχωρίσεις είχαν αθροιστικά λάθη, λανθασμένες μεταφορές υπολοίπων, δεν εκδίδοντο εντάλματα και εν γένει τηρούσε ατάκτως την διαχείριση της, με αποτέλεσμα τα χρηματικά υπόλοιπα που εμφάνιζε δεν ήταν τα πραγματικά.

2.Τα χρηματικά υπόλοιπα που έπρεπε να εμφανίζει ο Δήμος και προσδιόρισε ο έλεγχος από τα στοιχεία που ήταν δυνατόν να έχει στην διάθεση του, την 31-12-2006, ήταν για το Δήμο 261.762,86 Ευρώ (από σύνολο ποσού 396.504,34 Ευρώ) που ήταν κατατεθημένα σε κοινό λογαριασμό με τα Ν Π του Δήμου στην Αγροτική Τράπεζα.

3. Για το έτος 2006 δεν συντάχθηκε και δεν υποβλήθηκε Απολογισμός - Ισολογισμός της εν λόγω διαχείρισης.

Για τη διαχείριση του έτους 2007 από την καινούργια Δημοτική αρχή λήφθηκε υπόψη το Ταμειακό υπόλοιπο του λογαριασμού της ΑΤΕ της 31-12-2006 ποσού 396504,34 Ευρώ το οποίο συμπεριλάμβανε και το υπόλοιπο των Ν Π (ΚΑΠΉ,ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ) (58.627,57 και 86,28 αντίστοιχα) και όχι των λογιστικών βιβλίων.

Επειδή τα οικονομικά στοιχεία για το Κ Α Π Η και τον ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ δεν είναι τα ακριβή λόγω λανθασμένων μεταφορών υπολοίπων από έτους εις έτος θα πρέπει οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου να λάβουν υπόψη τους τον επιμερισμό του ελέγχου και να προσαρμόσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για τις επόμενες διαχειρίσεις.

4. Υπάρχει ευθύνη της Ηγεσίας του Δήμου της περιόδου 2002 - 2006, για την ελλειπή άσκηση εποπτείας στη λειτουργία της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου, διότι δεν φρόντισε να αποκαταστήσει την λογιστική τάξη στα οικονομικά του Δήμου τα οποία παρουσίαζαν χαώδη κατάσταση».

Όπως δήλωσε στην αρχή της συζήτησης του θέματος ο δήμαρχος Επιδαύρου Κώστας Γκάτζιος «πρέπει να δώσουμε ένα τέλος. Να κινηθούμε όλοι σε αυτήν την κατεύθυνση».

Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Αλέκος Τσιλογιάννης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το πόρισμα έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και όχι μόνο διαχειριστικά. Είπε ότι το πόρισμα έδειξε ορισμένες παρατυπίες, αλλά δεν έδειξε παρανομία. Πρόσθεσε δε, ότι πάντα λειτουργούσε με γνώμονα το δημοτικό συμφέρον και επισήμανε για την περίοδο της θητείας του: «λίγοι δήμοι οργανώθηκαν τόσο καλά όσο ο δήμος Ασκληπιείου». Είπε ότι επί δημαρχείας του στήθηκε η ταμειακή υπηρεσία και στην αρχή δεν υπήρχε μηχανοργάνωση, οπότε το έλλειμμα που υπήρχε μεταφερόταν συνεχώς. Ο κος Τσιλογιάννης θεωρεί ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι κατόρθωσαν με όλα αυτά να παραπλανήσουν τους πολίτες και να κερδίσουν τις εκλογές. Ζήτησε δε ως πολίτης διαχειριστικό έλεγχο για τις προηγούμενες δημοτικές αρχές Ασκληπιείου και Επιδαύρου.

Ο κος Τσιλογιάννης τόνισε ότι θα περίμενε μία συγγνώμη, μέσω δημοσίευσης άρθρου στον τοπικό τύπο, αλλιώς –πρόσθεσε – θα πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό του «σε άλλες αίθουσες» (προφανώς εννοώντας τις δικαστικές αίθουσες).

Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Τσακαλιάρης, είπε ότι όταν ανέλαβε βρήκε το έλλειμμα των 34.000 ευρώ και γι΄ αυτό ζήτησε τον έλεγχο. Ξεκαθάρισε ότι σέβεται την απόφαση του δικαστηρίου, που δεν επιρρίπτει ευθύνες στον κο Τσιλογιάννη. Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν χρησιμοποίησε ποτέ φράσεις κατά Τσιλογιάννη. Συμπληρωματικά ο κος Βασίλης Μπιμπής ο οποίος ήταν αντιδήμαρχος του κου Τσακαλιάρη πρόσθεσε ότι ήθελαν να διαχειριστούν μία περίοδο χωρίς να έχουν ευθύνη για την προηγούμενη.

Να ζητήσει συγγνώμη από τον ΑΛ. Τσιλογιάννη ο πρώην δήμαρχος Χρ. Τσακαλιάρης, ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος κος Σχινάς.

Την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Επιδαύρου παρακολούθησαν δεκάδες πολίτες.

18/2/11

Κατέλαβαν το δικαστήριο οι δικηγόροι. Φοβούνται οικονομική εξαθλίωση και επαγγελματική περιθωριοποίηση

Συμβολική κατάληψη στο δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου έκαναν χθες οι δικηγόροι του νομού ανταποκρινόμενοι στην απόφαση της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων.


Συμβολική κατάληψη, από τις 8 ως τις 10 το πρωί εκτός από το Ναύπλιο έγινε και στα περισσότερα δικαστικά μέγαρα της χώρας από τους δικηγορικούς συλλόγους.

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας εκφράζει την απόλυτη αντίθεση στις προτάσεις της Πολιτείας καθώς διαπιστώνεται ότι αυτές αφενός κινούνται ευδιάκριτα στην κατεύθυνση της νόθευσης του θεσμικού ρόλου και της μετατροπής του Δικηγόρου σε «επιχειρηματία», αφετέρου προδιαγράφουν την σταδιακή οικονομική εξαθλίωση και εν τέλει επαγγελματική περιθωριοποίηση ή έξοδο από το επάγγελμα, ενός μεγάλου τμήματος του σημερινού Δικηγορικού Σώματος.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι η σπουδή και η απολυτότητα με τις οποίες επιχειρεί η Πολιτεία να προχωρήσει σε ουσιαστική κατάργηση των ελαχίστων δικηγορικών αμοιβών σε συνδυασμό με την κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών και της ίδρυσης εταιρειών μεταξύ Δικηγόρων διαφορετικών Συλλόγων, ενισχύει την άποψη ότι και αυτό το εγχείρημα εντάσσεται στην προσπάθεια αποδόμησης των κοινωνικών πυλώνων της οικονομίας και την παράδοση αυτής σε ακραίους «κανόνες» της αγοράς, καθ’ υπόδειξη συντελεστών της τελευταίας, που μοναδικό μέλημα έχουν την μεγιστοποίηση των κερδών τους.

Άλλωστε, οι τελευταίοι και μόνο επιδεικνύουν συστηματικά και απροκάλυπτα το ενδιαφέρον τους για την άρση των ελάχιστων υποχρεωτικών ορίων αμοιβών, προσδοκώντας σε δραστική μείωση των σχετικών δαπανών τους, μέσω της απασχόλησης δικηγόρων, κυριολεκτικά «αντί πινακίου φακής» και δυστυχώς είναι, ομοίως, οι μοναδικοί που έχουν δυνατότητα να επιβάλλουν τους όρους στους συνεργαζόμενους Δικηγόρους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ολομέλειας «Δυστυχώς διαπιστώνουνε ότι ο διάλογος και η κοινωνική διαβούλευση εκλαμβάνεται από την Κυβέρνηση ως επικοινωνιακό παιχνίδι, με στόχο τον απόλυτο αποπροσανατολισμό της ελληνικής κοινωνίας.

Εξαντλώντας κάθε περιθώριο περαιτέρω διαβούλευσης με την Πολιτεία, δηλώνουμε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε το κύρος και την ιστορία του Δικηγορικού Σώματος, με διαδρομή πλέον των 150 ετών και παρακαταθήκη πολλών αγώνων για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την προστασία των ατομικών και των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών».

Διαμαρτυρία για Διαμαντοπούλου

Υποδοχή της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου με διαμαρτυρία ετοιμάζουν μαθητές στο Ναύπλιο.


Στην πρώτη πρωτεύουσα θα γίνει η Σύνοδος των πρυτάνεων και των προέδρων των διοικουσών επιτροπών των πανεπιστημίων της χώρας υπό την φιλοξενία του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου.

Την Κυριακή θα γίνει η τελική συνεδρία της συνόδου, παρουσία της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου.

Ήδη στο ίντερνετ κάνουν την εμφάνισή τους κείμενα διαμαρτυρίας, ενώ ήδη καλούνται οι μαθητές να υποδεχτούν αγωνιστικά την υπουργό το Σάββατο στην πλατεία Φιλλελήνων.

Παμπελοποννησιακή συγκέντρωση διοργανώνουν οι μαθητές του ΜΑΣ, με αφορμή τη Σύνοδο Πρυτάνεων και την παρουσία της Υπουργού Παιδείας στο Ναύπλιο. Η συγκέντρωση θα γίνει το Σάββατο στις 6μ.μ. στην πλ. Φιλελλήνων.

Καλούνται οι φοιτητές του Πανεπιστημίου, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και εργαζόμενοι να δώσουν μαζικό παρόν.

Παράλληλα προγραμματίζεται μεγάλη συμμετοχή στην απεργία στις 23 Φεβρουαρίου.

Το κάλεσμα διαμαρτυρίας αφορά και την κινητοποίηση στο Άργος στις 23 Φεβρουαρίου και την κινητοποίηση του Σαββάτου: «Με το «καλημέρα» του νέου χρόνου

εμείς και οι οικογένειές μας βρισκόμαστε μπροστά σε νέα επίθεση. Βιομήχανοι, επιχειρηματίες και εφοπλιστές επιβάλλουν μειώσεις στους μισθούς, καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και απολύουν καθημερινά όλο και περισσότερους εργαζόμενους. Την ίδια ώρα η ακρίβεια φουντώνει όλο και περισσότερο.

Από τις αυξήσεις των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μέχρι τα «διόδια» των 5ευρώ στα νοσοκομεία, μία είναι η πραγματικότητα: οι τσέπες των γονιών μας αδειάζουν. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ έχουν οδηγήσει τις οικογένειές μας σε πτώχευση.

Τελευταία μας έκοψαν το δικαίωμα στην δωρεάν άθληση, μιας και αυτή είναι δαπανηρή για το Υπουργείο, όπως μας λένε… Εμείς τους απαντάμε πως είναι δικαίωμά μας να αθλούμαστε κάτω από τις απαραίτητες συνθήκες με πλήρη υλικοτεχνικό εξοπλισμό και το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Ετοιμάζουν το «νέο» Λύκειο, συγχωνεύουν σχολεία, πολτοποιούν τη γνώση που μας προσφέρεται. Βαθαίνουν ακόμα περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς μες στο ίδιο το σχολείο διαχωρίζοντας τμήματα σε βασικό και υψηλό επίπεδο.

Παίρνουμε αγωνιστικές αποφάσεις σε 5μελή & 15μελή, μαζεύουμε υπογραφές, καλούμε σε συντονισμό και τα άλλα σχολεία της περιοχής μας. Προχωράμε από κοινού σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, εξορμήσεις στις γειτονιές, κάνουμε δική μας υπόθεση την οργάνωση του μαθητικού κινήματος. Το μαθητικό κίνημα δεν καθοδηγείται από καναλάρχες και μεγαλοεκδότες, ούτε με ανώνυμα SMS.

Το μαθητικό κίνημα παίρνει τις αποφάσεις του μέσα από μαζικές , συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, τα 5μελή και 15μελή, μέσα από το ΣΑΣΑ.

Οργανωμένα – μαζικά – περιφρουρημένα, στο πλευρό του ΠΑΜΕ για να διαδηλώσουμε ενάντια στα μέτρα της Κυβέρνησης-Τρόικας-ΕΕ που φορτώνουν κι άλλα βάρη στις πλάτες των γονιών μας για να ξεπεράσουν την κρίση τους.

Εμείς παλεύουμε για:

• Να καταργηθεί το μνημόνιο διαρκείας ΠΑΣΟΚ – ΤΡΟΙΚΑΣ!

• Να μην πληρώσουμε την κρίση τους στη ζωή και στα σχολεία μας.

• Ούτε ένα ευρώ για τη μόρφωση που δικαιούμαστε. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους. Καμία κρατική ή ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στην εκπαίδευση. 15% για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να πραγματοποιηθούν κανονικά τα σχολικά τουρνουά.

• Όχι στο νέο νόμο πλαίσιο και στο νέο πιο ταξικό σχολείο του ΠΑΣΟΚ. Καμία συγχώνευση σχολείων.

• Κανείς μαθητής έξω από το σχολείο μέχρι τα 18 του.

• Ενιαία Ανωτάτη Εκπαίδευση και Δημόσιες Δωρεάν Επαγγελματικές Σχολές μετά από ενιαίο 12χρονο σχολείο δημόσιο και δωρεάν για όλους.

Την ημέρα της πανεργατικής απεργίας δεν θα γίνει μάθημα!!

Όλοι στο δρόμο.

Τραγική η κατάσταση στην Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων

Τραγική παραμένει η κατάσταση στην Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, καθώς έχει μείνει χωρίς τρόφιμα. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες σχολές.


Στο θέμα της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων είχαμε δύο εξελίξεις αυτή την εβδομάδα. Ήρθε το θέμα για συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο μετά από αίτημα των περιφερειακών συμβούλων Βασίλη Σιδέρη και Βασίλη Σωτηρόπουλου, αλλά και έγινε κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον αρμόδιο Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνο, από τον Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρη Αυγενάκη.

Σε παρέμβασή της στο Περιφερικό Συμβούλιο η Γιούλα Λαπαθιώτη, ζήτησε το θέμα της Σχολής να αντιμετωπισθεί με Περιφερειακό πνεύμα και όχι σαν μία σχολή που ανήκει στο Ναύπλιο, αφού οι μαθητές που βρίσκονται εκεί είναι παιδιά που έχουν έρθει από διάφορα σημεία της Πελοποννήσου.

Έθεσε δε πρωτεραιότητες: α) το άμεσο μέλλον και την βιωσιμότητα της σχολής μέχρι τις 15 Μαΐου όταν κλείνει και η περίοδος των μαθημάτων, ζητώντας την Πολιτική βούληση, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

β) Το μέλλον της Σχολής που απαιτεί πολιτικό σχεδιασμό, στρατηγική και απόδειξη της δύναμης παρέμβασης στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Ζήτησε την δημιουργία μίας επιτροπής που θα αναλάβει την διαχείριση του θέματος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και θα εκφράζει τις θέσεις του Περιφερειακού συμβουλίου. Τα μέλη της επιτροπής θα αναλάβουν να δημιουργήσουν όλες τις προϋποθέσεις ώστε αυτά τα θλιβερά φαινόμενα να μην ξανασυμβούν.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τάσος Χειβιδόπουλος έκανε δεκτή την πρόταση για δημιουργία επιτροπής που θα αναλάβει άμεσα δράση με στόχο μέσα από συναντήσεις την επίλυση των προβλημάτων. Στην επιτροπή θα συμμετέχουν ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τάσος Χειβιδόπουλος και ο Περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Εντωμεταξύ στο έγγραφό του προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνο, ο βουλευτής κος Αυγενάκης





Ειδικότερα, ζητά να ενημερωθεί εάν το Υπουργείο έχει λάβει γνώση της κατάστασης και της εικόνας εγκατάλειψης που επικρατεί στις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων, ενώ τονίζει την ανάγκη όπως επέμβει άμεσα το Υπουργείο προκειμένου «να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη μειωμένη χρηματοδότηση του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης».

Στο έγγραφό του προς τον κ. Γερουλάνο, επισημαίνει ότι «ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης αποτελεί τον εξειδικευμένο κρατικό φορέα παροχής τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα. Έχει τη μορφή του Ν.Π.Δ.Δ και εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού». Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει ότι «σήμερα, καταγράφονται σημάδια εγκατάλειψης που εμφανίζουν οι σχολές ανά την Ελλάδα με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών του Κοκκίνη στην Κρήτη όπου οι σπουδαστές καλούνται να μαγειρέψουν χωρίς πρώτες ύλες, το Εκπαιδευτήριο της ΕΠΑ.Σ. Ναυπλίου, όπου οι οικότροφοι μαθητές επιβιώνουν με τη βοήθεια των Ξενοδόχων στο Τολό, οι οποίοι προσέφεραν καταψυγμένα τρόφιμα και λαχανικά στο Εκπαιδευτήριο-Οικοτροφείο, για την σίτιση και εκπαίδευση των παιδιών, μετά από έκκληση της Δ/ντριας του Εκπαιδευτηρίου».

Ως χαρακτηριστικό αναφέρει το γεγονός ότι από τον Οκτώβριο 2010, σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Οργανισμός, «…το Δ.Σ. του Συλλόγου Τακτικού Προσωπικού, είχε ενημερώσει εγκαίρως όλους τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων της Βουλής και στελέχη του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ότι ο Ο.Τ.Ε.Κ. δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει πλήρως, αν δεν εξαιρεθεί από τις οριζόντιες περικοπές που εξήγγειλε η Κυβέρνηση. Παρά την ενημέρωση όμως και ενώ ο Ο.Τ.Ε.Κ. ζήτησε έγκριση προϋπολογισμού 20.000.000€, ο αρμόδιος για τον Ο.Τ.Ε.Κ. Υφυπουργός κ. Γ. Νικητιάδης, ενέκρινε χρηματοδότηση μόνο 12.855.000 € που σύμφωνα με νεότερα στοιχεία θα διαμορφωθεί τελικά στα 10.798.000€ ! Υπήρξε μείωση δηλαδή περίπου 50%!...»

Χάνονται τα δέντρα του Μαινάλου. Τεράστια οικολογική καταστροφή για την Πελοπόννησο υπό το αδιάφορο βλέμμα της πολιτείας

Της Σταυρούλας Τσιρίκου, ορειβάτισσας


Με αφορμή μία μονοήμερη εξόρμηση στο κοντινό μας πνεύμονα το Μαίναλο, θεωρώ χρέος μου να αναφέρω αυτό που είδα σε όσους δεν ξέρουν αλλά κ σε αυτούς που ξέρουν να ενημερώσουν όλους τους υπόλοιπους για το τι ακριβώς γίνεται.

Μετά λύπης μου διαπίστωσα ένα αρρωστημένο ελατόδασος. Παρατηρώντας τα έλατα διαπίστωσα ότι είχαν στα κλαδιά τους ένα ‘πέπλο’ από κάτι σαν βρύες δεν είμαι ειδικός για να ξέρω την ακριβή ορολογία τους, αλλά σε συζήτηση με τους ντόπιους αναφέρθηκε ότι είναι μία ασθένεια των ελάτων που υπάρχει τα τελευταία 15 έτη τουλάχιστον, με αποτέλεσμα σιγά σιγά να τα καταστρέφει ολοσχερώς αλλά και να εξαπλώνεται τα τελευταία 5 έτη σε όλη τη χλωρίδα!!! Μερικές φωτογραφίες παρακάτω θα σας δώσουν μια εικόνα. Για αυτούς όμως που θέλουν να τα δουν ιδίας όμασι, δεν έχουν παρά να πάρουν το δρόμο για το Μαίναλο και σε ένα από τα πολυάριθμα μονοπάτια του. Όπου και να κοιτάξουν θα δουν αρρωστημένα ή ξεραμένα έλατα από αυτήν την ασθένεια.

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο σε μύκητες οι οποίοι προσβάλουν μαζικά το δέντρο, ρουφούν τους χυμούς του και τελικά αυτό πεθαίνει. Πέρα από την περιοδικότητα που χαρακτηρίζει το φαινόμενο, οι κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες συμβάλουν στην έξαρσή του. Παρόμοιο πρόβλήμα αντιμετώπισε και η Πάρνηθα, όμως εκεί λόγω του ειδικού πολιτικού βάρους που έχει πάρθηκαν φαίνεται πιο δραστικά μέτρα.

Το ελατόδασος του Μαίναλου όρους καταλαμβάνει το 65% της ορεινής ζώνης κ θεωρείται από τα πυκνότερα και μεγαλύτερα της χώρας.

Διερωτώμαι: Έχει γίνει κάποια μελέτη από τους αρμόδιους φορείς? Εάν έχει γίνει ποια είναι η εξέλιξή της, ποιά τα αποτελέσματά της, και ποιοι οι τρόποι αντιμετώπισής τους?

Δεν χρειάζεται να αναλυθεί ούτε η χρησιμότητα του ελατόδασους 1.500.000 στρεμμάτων ,ούτε οι πολλαπλές αλυσιδωτές παρενέργειες του περιβάλλοντος που θα υπάρξουν πολύ σύντομα, αν δεν κινητοποιηθούν άμεσα οι αρμόδιοι φορείς, αφού η περίοδος ευαισθητοποίησης νομίζω ότι έχει ήδη περάσει..

Χρειάζεται και επιβάλλεται άμεση λύση και ενέργειες πριν το δούμε μία μέρα απλά νεκρό και μη αναστρέψιμο!!!

17/2/11

Έχει ανάγκη ο τόπος την Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
ΣΕ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ λουκέτου των Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων παραπέμπει η συνεχιζόμενη αδιαφορία της πολιτείας για τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν και παραμένουν άλυτα.

Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ των Σχολών στην μοίρα τους από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, δημιουργεί τριτοκοσμικές εικόνες.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ για την στέγαση του Εκπαιδευτηρίου Ναυπλίου, σε άλλα κτήρια που δεν θα στοιχίζουν, ίσως να σώσει την συγκεκριμένη Σχολή από το λουκέτο. Διεξοδικά πρέπει να ασχοληθεί το αρμόδιο υπουργείο Τουρισμού με το πρόβλημα και να εξετάσει τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί: α) τις εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ στην ευρύτερη περιοχή καθώς υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι διδασκαλίας, μαγειρεία, οικοτροφείο κλπ. β) επανεξέταση του θέματος του παλιού ΞΕΝΙΑ του Ναυπλίου, το οποίο αυτή τη στιγμή καταρρέει αναξιοποίητο και μπορεί να λειτουργήσει ως το κόσμημα της τουριστικής εκπαίδευσης, δίπλα στο ιστορικό κέντρο της πόλης. γ) την ιδιόκτητη περιούσια του ΟΤΕΚ Ναυπλίου στην περιοχή της Καραθώνας, η οποία μπορεί να παραχωρηθεί στον Δήμο για ήπια τουριστική ανάπτυξη, σε αντάλλαγμα με δημόσια κτίρια του διευρυμένου πλέον Δήμου Ναυπλίου που δεν χρησιμοποιούνται.

ΕΚΑΤΟΝ ΔΕΚΑ ΜΑΘΗΤΕΣ αυτή τη στιγμή είναι έρμαια της αδιαφορίας της πολιτείας. Οι πενήντα μάλιστα από αυτούς είναι πρωτοετείς και σύμφωνα με τα εκπαιδευτικά προγράμματα διαμένουν στο Οικοτροφείο και σιτίζονται στο Εστιατόριο της Σχολής καθημερινά. Ζουν δηλαδή σε τριτοκοσμικές πλέον συνθήκες, αφού η σίτισή τους, είναι μέρος της Εκπαιδευτικής διαδικασίας, μιας και οι μαθητές προετοιμάζουν τα γεύματα, τα σερβίρουν και τα καταναλώνουν μέσα στο Εστιατόριο της Σχολής, υποδυόμενοι ρόλους πελατών – προσωπικού. Σιτίζονται αυτή τη στιγμή με δανεικά.

Ο ΑΓΩΝΑΣ του προσωπικού της Σχολής πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι είναι δίκαιος και δεν αφορά συντεχνιακά συμφέροντα, αλλά ουσιαστικά το μέλλον του ίδιου του τουρισμού. Η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ναυπλίου, που έχει περάσει από «θύελλες» στο παρελθόν για να συνεχίσει να λειτουργεί, δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί στην μοίρα της.

ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ο τόπος.

Πάλι Παναυπλιακός - Παναργειακός;

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ μας τελείωσε. Κανείς δεν μιλά για την κατασκευή του πανεπιστημιακού κάμπους στο Μπολάτι. Ποιος να τολμήσει βέβαια εν μέσω οικονομικής κρίσης να επενδύσει στην παιδεία; Λειτουργικά κόστη, ανελαστικές δαπάνες και ότι άλλο θα μπορούσε να συνοδεύσει μια πανεπιστημιακή μονάδα. Κι όμως για ένα χωράφι πορτοκαλιές ξοδεύτηκαν εκατοντάδες ευρώ.

ΟΙ ΔΗΜΟΙ του Ναυπλίου και του Άργους κατέφυγαν στον δανεισμό προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για την αγορά του χωραφιού, φουσκώνοντας κατά πολύ τα χρέη τους και στερώντας άλλα έργα από τους δημότες τους. Ο τρίτος ισότιμος εταίρος, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Αργολίδας, στέρησε και αυτή με την σειρά της έργα για τον νομό κατευθύνοντας προς τα εκεί μέρος των αποθεμάτων της.

Ο ΕΓΓΥΗΤΗΣ του δανείου και των δύο δήμων η νομαρχεία δεν υφίσταται πια και ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί, αν ένας εκ των δύο ή και οι δύο δήμοι περιέλθουν σε πιστοληπτική απαξίωση. Λίγο όμως μας ενδιαφέρει το που θα μπορέσουν οι τράπεζες να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Αυτό που ενδιαφέρει είναι πως μέσα σε περίοδο κρίσης η μη αξιοποίηση της δημοτικής πλέον περιουσίας αποτελεί έγκλημα.

ΦΥΣΙΚΑ δεν εννοώ την αξιοποίηση κατά την ΠΑΣΟΚική ή Νέο Δημοκρατική αντίληψη του ξεπουλήματος, αλλά στο να ανεγερθεί το Πανεπιστημιακό Κάμπους. Η κατασκευή από μόνη της θα δώσει κάποια πνοή στα συναφή με τις κατασκευές επαγγέλματα. Στον πέριξ αυτού χώρο θα δραστηριοποιηθούν νέα επιχειρήσεις, από καφετέριες έως ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η αύξηση του πληθυσμού λόγο του αριθμού των φοιτητών, θα οδηγήσει σε άνοδο του καταναλωτισμού και ενίσχυση των μεταπρατικών επιχειρήσεων, κ.α.

ΣΕ ΟΛΑ αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το σημαντικότερο. Η φοίτηση, όπως και ο στρατός αποτελούν συν τοις άλλοις και μέσω απόκρυψης της ανεργίας πράγμα που σημαίνει εξοικονόμηση πόρων από το ταμείο ανεργίας. Αν λοιπόν κοιτάξει κανείς τους αριθμούς με άλλο μάτι θα διαπιστώσει πως το κλείσιμο μιας σχολής ή η μη ολοκλήρωσή της στην προκειμένη περίπτωση ίσως είναι αρκετά λιγότερο συμφέρουσα από την λειτουργία της.

Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ της ιδέας του πανεπιστημιακού κάμπους θα επαναφέρει στο προσκήνιο την διαμάχη μεταξύ Παναυπλιακού- Παναργειακού και του γιατί να υπάρχει σχολή στο Ναύπλιο και όχι στο Άργος, εξυπηρετώντας στην πραγματικότητα ξένα προς την περιοχή συμφέροντα, στο όνομα δήθεν του τοπικισμού. Και οι δύο δημοτικές αρχές μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη θα πρέπει να παλέψουν την ίδρυση του Κάμπους και να μην υποχωρήσουν στις προφάσεις των κυβερνούντων, αν πραγματικά θέλουν το συμφέρον της περιοχής τους.

Μετά το μνημόσυνο…

Η απέναντι όχθη

Του Βασίλη Καπετάνιου
Ο παππούς με το πείσμα και την «τρέλα» του κατάφερε και έκανε το μνημόσυνο που ήθελε για τους ήρωες της νύχτα των Ιμίων. Με το αρχικό σουρεαλιστικό θέαμα που πρόσφερε, κατόρθωσε και το ενδιαφέρον των μέσω μαζικής επικοινωνίας να προσελκύσει και πολύς κόσμος να παρακολουθήσει την τελετή μνήμης για τους νεκρούς ήρωες των Ιμίων.

Η γυναίκα του έμαθε τι έγινε και περίμενε το δελτίο ειδήσεων στα τοπικά κανάλια για να δει τα κατορθώματα του γέρο αντάρτη. Έβαλε τα γέλια και τα κλάματα όταν τον είδε με τον σουγιά να κόβει τα μακριά άσπρα εσώρουχα και να αποκαλύπτεται η στρατιωτική του στολή. Ο παππούς δεν νοιαζόταν για την δημοσιότητα ότι ήθελε να κάνει το έκανε, είχε κατέβει στην υπόγα για να ασχοληθεί με τις συλλογές του, μουσικές ταινίες και βιβλία. Είχε μάθει να χειρίζεται αρκετά καλά και με τον υπολογιστή του και με το διαδίκτυο και με αυτό τον τρόπο επικοινωνούσε συχνά με τον εγγονό του.

Η γιαγιά πήρε πολύ γρήγορα τηλέφωνο τον γιό της στο πάνω διαμέρισμα .

-Βάλε γρήγορα το τοπικό κανάλι δείχνει τον πατέρα σου.

-Τον καμαρώνω ( της είπε με μια παράξενη χροιά στην φωνή του σαν ειρωνεία σαν θυμό.)

Μόλις το κανάλι τελείωσε το θέμα με τον πατέρα του ο γιός του κατέβηκε στον κάτω όροφο.

-Καλώς τον , να σου βάλω κάτι να φας;

-Καλά ρε μάνα δεν κατάλαβες ότι κοντεύω τα πενήντα και ότι άμα πεινάσω μπορώ να ζητήσω μόνος μου φαγητό, μόνο γάλα στο μπιμπερό δεν μου έβαλες ακόμα.

Κοντά στα πενήντα ο γιός της, αλλά για την μάνα κανένα παιδί δεν μεγαλώνει ποτέ και αυτή δεν μπορεί να ξεφύγει από τον αρχέγονο ρόλο της μάνας τροφού.

Η μάνα κατάλαβε ότι ο γιός της ήταν θυμωμένος με τα επαναστατικά και εθνικά καμώματα του πατέρα του και για αυτό είχε αυτή την ένταση στην φωνή του.

-Που είναι ο «ήρωας»;

-Κάτω στο υπόγειο, πρέπει να έστειλε βίντεο στον Πετράκη στην Αγγλία με τα τελευταία γεγονότα με το μνημόσυνο.

-Ποιο μνημόσυνο ρε μάνα ρεζιλίκι ήταν αυτό, όλη η πόλη θα γελάει μαζί μας.

-Δεν νομίζω ότι μιλάς καλά … ότι έπραξε ο πατέρας σου καλώς το έπραξε…. και όπως το έκανε καλώς το έκανε.

Εκείνη την στιγμή μπαίνει και ο παππούς μέσα. Μέσες άκρες καθώς ανέβαινε άκουσε τα μισά.

-Καλά ρε πατέρα ήταν ανάγκη να κάνεις τέτοια καμώματα, τώρα που θα ανοίξω και το δεύτερο μαγαζί ;

-Κατά αρχή το ρε κομμένο γιατί μου θυμίζει γάιδαρε…. Και μη μου σηκώνεις τον δείχτη του χεριού εμένα μεγάλε οικονομολόγε. Και δεν κατάλαβα το μνημόσυνο σου χάλασε την μόστρα του μαγαζιού;

-Και τι ήθελες τότε να γίνει πόλεμος, να ζώσεις τα φυσεκλίκια και να ανέβεις στο βουνό και τι κέρδισες με τόσες εξορίες και βάσανα;.

-Την αξιοπρέπεια μου αυτό κέρδισα . Ξέρεις κάτι εμένα με τσάντισε ότι δεν τιμήσαμε όπως έπρεπε τους νεκρούς και ότι επιλέξαμε την λογική της κότας για να διαχειριστούμε την κρίση. Πολύ ωραία δικαιολογία να πούμε ότι ο αέρας πήρε την ελληνική σημαία από την βραχονησίδα. Την ξέρεις την ιστορία με την κότα που την κυνήγαγε ο κόκορας.

-Όχι.

-Έ άκου ήταν μια αλανιάρα κότα, εκεί που πήγαινε στο χωράφι της την πέφτει από κοντά ο κόκορας. Αυτή αρχίζει να τρέχει και το μυαλό της να δουλεύει από την μια ήθελε τον κόκορα για να περάσει ευχάριστα και από την άλλη δεν ήθελε και στο κοτέτσι να την περνάνε για καμιά εύκολη που πάει με τον πρώτο κόκορα που βγαίνει στο δρόμο της. Αν συνεχίσω να τρέχω, σκεφτόταν, ο κόκορας θα σταματήσει να με κυνηγάει και κάποια άλλη κότα θα τον χαρεί. Καθώς έτρεχε βλέπει μπροστά της μια πέτρα. Αυτό είναι λέει θα σκοντάψω στην πέτρα για να με προλάβει ο κόκορας και ούτε κότα …. ούτε ζημιά. Κατάλαβες τώρα τα ίδια κάναμε και εμείς με τις βραχονησίδες τις είδαμε σαν δυο μεγάλες πέτρες για να αφήσουμε τους τούρκους να κοκορεύονται.

-Πατέρα δεν μιλάς καλά…. Αν αναλύσει τα δεδομένα θα δεις ότι στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή που έγιναν τα γεγονότα υπήρχε μεγάλη διαφορά εθνικής δύναμης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας … Με βάση του δείκτες οποιαδήποτε σύγκρουση θα ήταν εις βάρος μας.

-Τι εννοείς μεγάλε οικονομολόγε με τις εθνικές δυνάμεις ;

-Άκου πατέρα σύμφωνα ένα ορισμό εθνική δύναμη είναι η συνολική περιεκτική έκφραση των δυνατοτήτων που διαθέτει ένα έθνος σε μια συγκεκριμένη στιγμή για να υπερασπιστεί εθνικούς στόχους στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον ανεξάρτητα από τις υπάρχουσες δυσκολίες (*1)

-Δεν διαφωνούμε και σε τίποτα….μέχρι τώρα για συνέχισε

-Η εθνική δύναμη μετριέται με κάποιους δείκτες αυτοί είναι , το κατά κεφαλήν ΑΕΠ , οι αμυντικές δαπάνες , η ενέργεια , η καινοτομία και η απασχόληση εργατικού δυναμικού . Με βάση αυτούς τους δείκτες η εθνική δύναμη της Τουρκίας ήταν και είναι μεγαλύτερη από της Ελλάδας. Έχουν αλλάξει τα πράγματα πατέρα στην ανάλυση των καταστάσεων και των δράσεων που επιλέγουμε.

Ο παππούς είχε αναψοκοκκινίσει λες και του είχαν ρίξει καυτό τσάι στα μούτρα.

-Τι λες ρε στραβάδι , με βάση αυτά που λες τους δείκτες και τους παραδείκτες ο ελληνικός λαός το 1821 δεν θα έπρεπε να είχε ξεσηκωθεί, το 40 θα έπρεπε απλώς να ανοίξουμε τα σύνορα και για εθνική αντίσταση ούτε κουβέντα. ( Τώρα μέσα στον θυμό του ήταν ο παππούς που χρησιμοποιούσε το «ρε» στον λόγο του και κουνούσε απειλητικά τον δείκτη του χεριού του όπως ο γιος του πριν λίγο.)

-Πατέρα ούτε που κατάλαβες….

-Εσύ ρε γιατί ανοίγεις τώρα δεύτερο μαγαζί; ( ο παππούς δεν κρατιόνταν πια από τον θυμό )

-Γιατί πιστεύω ότι θα πετύχει…

-Πως το πιστεύεις δηλαδή , ούτε δικαίωμα χρήσης κάποιου ονόματος πολυεθνικής έχεις , ούτε τις αποθήκες των μεγάλων πολυκαταστημάτων έχεις ούτε τόσο μεγάλη διαφήμιση μπορείς να κάνεις , ούτε συγκεκριμένες έρευνες αγοράς έχεις ούτε….

Δεν πρόλαβε να τελειώσει την κουβέντα του ο παππούς και τώρα είχε αναψοκοκκινίσει ο γιος ακριβώς το ίδιο με τον παππού. Η γιαγιά τους κοιτούσε και χαμογελούσε , σαν να ήταν ένας άντρας μπροστά σε καθρέπτη μόνο που το είδωλο ήταν πιο νέο. Στο θυμό του γιού της διάβαζε την οργή του άντρα της.

-Έχω το μεράκι, τις γνώσεις για τα ηλεκτρονικά και πάνω από όλα τις πολύ καλές σχέσεις που έχω αναπτύξει με τους πελάτες . Όταν πουλάς ένα προϊόν δεν πουλάς απλά ένα προϊόν αλλά διαπραγματεύεσαι μια σχέση, καλλιεργείς μια σχέση. Κατάλαβες πως θα πολεμήσω το μεγάλο κεφάλαιο προσφέροντας και μια σχέση ποιότητας στον πελάτη που δεν μπορεί να προσφέρει καμία πολυεθνική.

-Και εγώ τι σου λέω τόση ώρα ρε στραβάδι ; Δεν είναι οι δείκτες που θα μου πουν πόση είναι η εθνική μου δύναμη αλλά οι σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι πολίτες , για να είμαστε κοινωνία στο παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον. Αν δεν διατηρήσεις αυτή την ποιότητα σαν κοινωνία τότε οι τεχνικές μελέτες και οι δείκτες σου κάνουν το μνημόσυνο ενώ είσαι ακόμα ζωντανός και μετά εσύ θάβεις σιωπηρά και μόνος το ιστορικό σώμα που σε κρατούσε όρθιο τόσα χρόνια.

Ο γιός κατέβασε τα μάτια κατάλαβε ότι ο πατέρας του είχε δίκιο, συντηρώντας τις μνήμες και τιμώντας πρόσωπα καλλιεργείς μια ποιοτική σχέση εθνικής δύναμης.

-Έλα γιέ μου πάρε και λίγα κόλλυβα που περίσσεψαν

-Αμάν ρε μάνα η μανία σου με το φαγητό……

Πήρε τα κόλλυβα και ανέβηκε στον πάνω όροφο.

(*1)Kelly Philip , (1984), Geopolitical Themes in the writing of General Carlos de Meira Mattos of Brazil, Journal of Latin American Studies, σελ . 439-461.

16/2/11

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 17.2.2011

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 17.2.2011 σε τίτλους

• Καταληψίες οι δικηγόροι. Φοβούνται οικονομική εξαθλίωση και επαγγελματική περιθωριοποίηση


• Έκλεισε το κολυμβητήριο. Ο «Καλλικράτης» ανέστειλε την λειτουργία του μέχρι να ψηφιστεί ο νέος προϋπολογισμός

• ΗΟΤΕL ο «Αη Λιάς» στο Άργος. Σουίτες, δίκλινα και τρίκλινα σε Μυκηναϊκούς τάφους στον λόφο της Ασπίδας

• Κάντε προσφυγές. Χίλιοι δύο τρόποι να ακυρωθεί η πράξη εφαρμογής του σχεδίου του νοτίου τμήματος του Άργους

• Διαμαρτυρία για Διαμαντοπούλου. Στο Ναύπλιο παρουσία της υπουργού Παιδείας η Σύνοδος Πρυτάνεων

• Δικαιώθηκε ο Τσιλογιάννης. Με την βούλα του δικαστηρίου έληξε η περιπέτεια του πρώην δήμαρχου Ασκληπείου

• Δεν βγάζει Μπουλούκο ο Τατούλης. Ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης ανάβει τα …αίματα στην Περιφέρεια

• Στο συμβούλιο το νοσοκομείο Άργους. Φοβάται την δημιουργία «κλίματος» από τον δήμο Ναυπλίου ο Κοτσοβός

• Ξεκινά το Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Η Καλομοίρη ξεπερνά τις δυσκολίες και επιδιώκει την πλήρη στελέχωση

• Ψάχνουν λύση για τα σκουπίδια στο Κρανίδι

• Παρεμβάσεις σωτηρίας. Τραγική η κατάσταση στην Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων

• Ο Γραμματικόπουλος ζητά συγκεκριμένους στόχους για το Τολό. Έμφαση στον τουρισμό

• Ανοίγει φτερά για βουλευτής ο Γιώργος Αναγνώστου. Κωδικός: Δίκτυο Π80

• Επαναδιαπραγμάτευση για διόδια ζητά η περιφέρεια

• Ανάσταση η Μιδέα. Η εγκληματικότητα κάνει τους κατοίκους να τρέμουν να βγουν από το σπίτι τους

• Πέρασε από Αργολίδα ο Παλαιοκώστας;

• Νέο τσιγαράδικο στο λιμάνι. Το σαπιοκάραβο αναμένεται να μείνει πολύ καιρό στο Ναύπλιο

• Έπαιρναν τζάμπα βενζίνη από τις βάρκες

• Χάνονται τα δέντρα του Μαινάλου. Τεράστια οικολογική καταστροφή για την Πελοπόννησο υπό το αδιάφορο βλέμμα της πολιτείας. Της Σταυρούλας Τσιρίκου, ορειβάτισσας

ΑΡΘΡΑ:

• Έχει ανάγκη ο τόπος την Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

• Πάλι Παναυπλιακός - Παναργειακός; Άρθρο του Άκη Ντάνου

• Μετά το μνημόσυνο… Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ:

• Λαβράκι;

• Για τον Έβερτ

• Θα γκρινιάξουν στον Τατούλη;

• Πρέπει να κλείσουν χωματερές

• Έσο Έτοιμος

• Επιστροφή Παπανικολάου

• Ανεβασμένος ο Γκαρκάσουλας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:

• Πηγή πλούτου ο πολιτισμός. Συνάντηση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού με τον περιφερειάρχη

• Απόκριες στο Άργος

• Στο Χελμό έκοψε την πίτα του ο Χιονοδρομικός Όμιλος Άργους

• Ημερίδα για τον εθελοντισμό

• Ο Γιοκαρίνης στο Κουτί

• Ημερίδα για το ελαιόλαδο

• Γιορτάζει ο Άγιος Νεκτάριος

• Ιδεολογική βραδιά της ΝΟΔΕ

• Αποκριάτικος χορός στο Λυγουριό

ΙΑΤΡΙΚΑ:

• Αυτισμός. Του Άγγελου Τράκα, λογοθεραπευτής, Επιστημονικός συνεργάτης Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογής Σύγχρονων Προγραμμάτων Ειδικών Θεραπειών

• Τι πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής για την αποθήκευση των τροφίμων στο ψυγείο και τον καταψύκτη. Της Δήμητρας Τούντα, διαιτολόγος, διατροφολόγος

• Μαθήματα διατροφής με την διατροφολόγο Δ. Τούντα


ΑΝΕΚΔΟΤΟ:

• Κατά του πονοκεφάλου


ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΑ

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ

14/2/11

Η έκδοση 10.2.2011

13/2/11

Η πρέζα στο Άργος. Καθημερινή εικόνα αποτελούν πλέον οι χρήστες ηρωίνης στον νομό

Ένας μαντρότοιχος που απλά διασφάλιζε πάρκινγκ κατά τις ώρες και τις μέρες που λειτουργεί το Ειρηνοδικείο Άργους και στέκι για χρήστες ναρκωτικών ουσιών, όπως ειπώθηκε κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Άργους, αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ του Δήμου Άργους- Μυκηνών και του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ) που ζητά να αποκατασταθεί η ζημιά που της προκάλεσε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Με αυστηρή νότα το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ ζητά από την νέα δημοτική αρχή να μεριμνήσει ώστε να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση ο χώρος τον οποίο η προηγούμενη δημοτική αρχή στο πλαίσιο εξωραϊσμού της περιοχή και εκ παραδρομής πιστεύοντας πως ο χώρος ανήκει στον Δήμο, προσπάθησε να τον διαμορφώσει.


Ο συγκεκριμένος χώρος είχε τύχει πολλές φορές δριμείας κριτικής και από την εφημερίδα μας, γιατί αν και βρισκόταν στο κέντρο της πόλης ουδέποτε ήταν καθαρός και αποτελούσε «προσβολή» η εικόνα του, τόσο για την «δικαιοσύνη» και τους λειτουργούς της όσο και για τους κατοίκους του Άργους. Τα ψηλά αγριόχορτα και η άναρχη βλάστηση με ακλάδευτα δέντρα και θάμνους αποτελούσε προσφιλές καταφύγιο χρηστών ναρκωτικών ουσιών. Η προσπάθεια του δήμου για την βελτίωση της οπτικής εικόνας του χώρου ήταν προφανής, αλλά δεν είχε την σύμφωνη γνώμη του «ιδιοκτήτη» ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. Αν και η ενέργεια κρίθηκε από πολλούς μη σύννομη, εν τούτοις στην Αργολική κοινωνία επικρατεί η άποψη πως η περίφραξη του χώρου των στρατώνων, η ενίσχυση του φωτισμού στο πάρκο της παιδικής βιβλιοθήκης και το άνοιγμα του χώρου του πάρκινγκ των δικαστηρίων και η επαναλειτουργία ή το γκρέμισμα των ουρητηρίων πίσω από το θεατράκι, ενδεχομένως να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην διάδοση των ναρκωτικών στο κέντρο της πόλης του Άργους.

Ήδη η δραστηριότητα των χρηστών έχει μεταφερθεί στο πίσω μέρος της παιδικής βιβλιοθήκης και ο κίνδυνος μετάδοσης λιμωδών ασθενειών είναι προφανής.

Είναι επιβεβλημένο, για λόγους προστασίας των πολιτών, αλλά και για λόγους αισθητικής, η νέα Δημοτική Αρχή να έρθει σε επαφή με το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ, ώστε και ο χώρος να διαμορφωθεί κατάλληλα από τον δήμο και να προστατευτεί η περιουσία του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.

Ανάλογη πρόταση κατέθεσε μάλιστα και ο επικεφαλής της ήσσονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Άργους –Μυκηνών, Σωτ. Κωτσοβός, η οποία δυστυχώς δεν ελήφθη υπόψιν από το σύνολο των συμβούλων που έριζαν αν ορθώς παραχωρήθηκε το οικόπεδο επί χούντας στο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ από την απ` την χούντα διορισμένη Δημοτική Αρχή το 1972.

Η παραίτηση του Θοδωρή Δεληγιάννη έριξε λάδι στην φωτιά με την αντιπολίτευση

Την παραίτηση των προέδρων και των συμβουλίων, κατ` επέκταση, όλων των νομικών προσώπων ζήτησε έμμεσα ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος κατά την πρώτη ουσιαστικά συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή. Ο κ. Καμπόσος βασιζόμενος στην παραίτηση του κ. Δεληγιάννη απ` την άμισθη θέση του προέδρου του Μουσικοθετρικού Νομικού Προσώπου του Δήμου Άργους, υποστήριξε πως η παραμονή των συμβουλίων της αντιπολίτευσης στα νομικά πρόσωπα, μπορεί να στηρίζεται στο νόμο που παρατείνει την θητεία τους έως τέλος Φεβρουαρίου, εμποδίζει όμως την νόμιμα εκλεγμένη δημοτική αρχή να εφαρμόσει την πολιτική της. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε μάλιστα ιδιαίτερα στους λόγους ευθιξίας που προέβαλε με την παραίτησή του ο κ. Δεληγιάννης προκαλώντας την αντίδραση τόσο του προέδρου της ΔΕΠΟΑΡ (ΔΗΚΕΠΑ) Γ. Αναγνώστου, όσο και του προέδρου της Κοινωνικής Μέριμνας και μέλους του Μουσικοθεατρικού Κ. Γκαρκάσουλα.


Ο κ. Αναγνώστου απευθυνόμενος προς τον κ. Καμπόσο του είπε: «Παραμείναμε στα νομικά πρόσωπα, γιατί έτσι το προέβλεπε ο νόμος, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στις συνενώσεις με αντίστοιχα των άλλων δήμων. Αν όμως θέλετε, παραιτούμεθα όλοι της παράταξής μου αύριο το πρωί».

Μια πιθανή παραίτηση του κ. Αναγνώστου θα επέφερε αναταράξεις στην συνένωση του ΔΗΚΕΠΑ του Άργους με το αντίστοιχο της Ν. Κίου, αφού θα παρέσυρε όλο το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο μέσα σε ένα μήνα θα ήταν υποχρεωμένο να αλλάξει δύο φορές, αφού σε 15 περίπου ημέρες και αν οι νομικοί της νέας δημοτικής αρχής έχουν «τρέξει την υπόθεση», θα εκδοθεί το ΦΕΚ της συνένωσης και θα εκλεγεί νέο διοικητικό συμβούλιο.

Ακόμα πιο έντονη υπήρξε η αντίδραση του κ. Γκαρκάσουλα, ο οποίος απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Άργους-Μυκηνών είπε εκνευρισμένος: «Μετά από αυτά που είπατε θα παραιτηθώ και θα δείτε αν μπορούν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Παραμείναμε στις θέσεις μας για να διευκολύνουμε μια κατάσταση. Σε όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον απ` την παράταξή σας παρά μόνο μια φορά που μας επισκέφτηκε ο κ. Κολεβέντης».

Πιστός των δηλώσεών του αυτών, περί παραιτήσεως, ο πρώην αντιδήμαρχος Άργους κατέθεσε χτες εγγράφως την παραίτησή του, αφού πρώτα φρόντισε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι έως και τον Ιανουάριο και να καλυφθεί το 80% και πλέων των οικονομικών υποχρεώσεων του νομικού προσώπου.

Κύκλοι προσκείμενοι στην αντιπολίτευση, σχολιάζοντας την παραίτηση του κ. Δεληγιάννη, υποστήριζαν πως διέφερε η θέση του απ` αυτή των όσων παρέμειναν στα πόστα τους αφού δεν υπήρχε λόγος για την ύπαρξη του Μουσικοθεατρικού Νομικού Προσώπου, αλλά και πως ήταν λογικό να παραιτηθεί αφού δεν είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος.



Η παραίτηση του κ. Κώστα Γκαρκάσουλα (9-2-11)



«Κε Δήμαρχε,

Με βάση την εγκύκλιο 51/28-12-2010 του Υπουργείου Εσωτερικών, που παρατείνει τη θητεία μας μέχρι τις 28-02-2011, παρέμεινα στο Ν.Π. «Κοινωνική Μέριμνα» ως πρόεδρος και ως μέλος του Ν.Π. «Μουσικοθεατρικό Κέντρο» Δήμου Άργους.

Μετά όμως τη δήλωση σας στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο στις 04-02-2011,

στο οποίο παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Μουσικοθεατρικού κέντρου κος Δεληγιάννης Θεόδωρος, «ότι αυτός έχει ευαισθησία και παραιτήθηκε» υπονοώντας ότι όλοι εμείς δεν έχουμε, για το λόγο αυτό παραιτούμαι από τα παραπάνω Νομικά Πρόσωπα Κοινωνική Μέριμνα και Μουσικοθεατρικό κέντρο αντίστοιχα, όπως δεσμευτικά και στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, αφήνοντας στο λογαριασμό του Νομικού Προσώπου «Κοινωνική Μέριμνα» το ποσό «94.172Ευρώ» με πληρωμένες τις υποχρεώσεις μέχρι και το πρώτο 15θήμερο Φεβρουαρίου, δίνοντας σας την ευκαιρία να τοποθετήσετε νέα πρόσωπα της παράταξης σας, ευχόμενος σ΄ αυτούς Καλή επιτυχία στο έργο τους, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι και Δημοκρατική ευαισθησία έχουμε και σεβόμαστε την ψήφο του λαού.

Με τιμή

Γκαρκάσουλας Κων/νος, δημοτικός σύμβουλος Άργους – Μυκηνών»



Η παραίτηση του κ. Θ. Δεληγιάννη (3-2-11)



«Την 31 /12/2010 έγινε ουσιαστικά η παράδοση-παραλαβή από την απερχόμενη στη νέα Δημοτική αρχή του Καλλικρατικού δήμου Άργους-Μυκηνών και από την 1/1/2011 ο νέος δήμος διοικείται από την πλειοψηφία του δημοτικού Συμβουλίου.

Όμως ίσον αφορά τα Νομικά Πρόσωπα δημοσίου δικαίου των Δήμων που συγχωνεύονται ή εκεί που σύμφωνα με το Νόμο πρέπει να συγχωνευτούν και μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης συγχώνευσης, παρατείνεται αυτοδικαίως η θητεία των μελών των διοικητικών τους συμβουλίων, (εγκύκλ.51/28-12-2010 Υπουργείου Εσωτερικών- Αριθμ.Πρωτ:οικ.74513). Αυτό όμως κατά τη γνώμη μου μπορεί να δημιουργεί δυσλειτουργία και να μην δίδεται η δυνατότητα στην πλειοψηφία από την αρχή της θητείας της να διοικήσει. Επειδή σέβομαι τη λαϊκή ετυμηγορία, αυτό δεν θα το ήθελα ως Δημοκρατικός Πολίτης να συμβεί, γιατί δεν ταιριάζει στην φιλοσοφία μου, άλλωστε δεν εξελέγην στις πρόσφατες εκλογές και δεν μπορώ να διοικώ όντας μη εκλεγμένος, και προκειμένου να σας διευκολύνω στο έργο σας: Θέτω στη διάθεση σας κε Δήμαρχε και φυσικά του Δημοτικού Συμβουλίου την παραίτηση μου από τη θέση του Προέδρου του Μουσικοθεατρικού Νομικού Προσώπου του Δήμου Άργους-Μυκηνών. Με την πεποίθηση ότι θα κάνετε δεκτή την παραίτηση μου, σας ενημερώνω ότι το εν λόγω Νομικό Πρόσωπο έχει στην Τράπεζα ταμειακό υπόλοιπο 56.000 χωρίς καμία άλλη οικονομική υποχρέωση, σας ευχαριστώ και εύχομαι στο νέο Πρόεδρο που θα ορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, καλή επιτυχία στο έργο του και φυσικά να συνεχίσει και να ολοκληρώσει αυτό ώστε ο νέος οργανισμός Πολιτισμού που θα συσταθεί να έχει την εικόνα που του αρμόζει.

Με τιμή Θεόδωρος Δεληγιάννης»

Ψήφισμα από το Ναύπλιο, για να προλάβουν τον «Καλλικράτη» της Υγείας

«Με μοναδικό γνώμονα την υποχρέωση παροχής ουσιαστικών υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες των Δήμων Ναυπλιέων, Επιδαύρου και Ερμιονίδας απαιτούμε τη συνέχιση της λειτουργίας του νοσοκομείου Ναυπλίου».


Αυτό το αίτημα βγήκε από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ναυπλίου, με θέμα το νοσοκομείο της πόλης και την ανησυχία που υπάρχει σχετικά με το μέλλον του εν όψει των μεταρρυθμίσεων, που ετοιμάζει στον τομέα της υγείας η κυβέρνηση.

Το δημοτικό συμβούλιο διατύπωσε ψήφισμα το οποίο θα σταλεί τις επόμενες ημέρες στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, τον υφυπουργό Υγείας κ. Τιμοθίδη, τον Γεν. Γραμματέα Υγείας κ . Πολύζο, τους βουλευτές Αργολίδας, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη, τον Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Τ. Χειβιδόπουλο και τον Διοικητή 6ης Υ.Π.Ε κ. Γκούμα.



Τα δημοσιεύματα



Μια σειρά δημοσιευμάτων κυρίως του «Αναγνώστη» αλλά και άλλων εφημερίδων ταρακούνησαν το δημοτικό συμβούλιο, που με πρωτοβουλία του προέδρου Κώστα Τσιόδρα και του δημάρχου Παναγιώτη Αναγνωσταρά συνεδρίασε την προηγούμενη Παρασκευή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμβουλοι όλων των παρατάξεων επικρότησαν τόσο τα δημοσιεύματα, που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του νοσοκομείου Ναυπλίου, όσο και την απόφαση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου να συζητηθεί το θέμα αυτό ως μοναδικό στην ημερήσια διάταξη.

Δεν ίσχυσε ωστόσο το ίδιο για το μέλος του διοικητικού συμβουλίου κο Μίχο ο οποίος αμφισβήτησε τα δημοσιεύματα και δήλωσε: «με εκπλήσσει και με στενοχωρεί να γράφεται ότι μπαίνει λουκέτο στο νοσοκομείο Ναυπλίου». Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και της γιατρού κας Σαλεσιώτη η οποία τόνισε ότι «αυτά τα δημοσιεύματα είναι ντροπή για τους ανθρώπους του νοσοκομείου».

Βέβαια η απάντηση ήρθε από πολλές πλευρές. Ο Αντιπεριφεριάρχης Τάσος Χειβιδόπουλος δήλωσε ότι «Όποιο δημοσίευμα προκάλεσε την σημερινή κουβέντα ήταν πετυχημένο. Με δεδομένο ότι υπάρχουν δύο νοσοκομεία, θα ήταν σωστό να υπάρξει ενιαία διοίκηση σε δύο κτήρια. Θεωρώ απαραίτητο τα δύο νοσοκομεία να έχουν συμπληρωματική λειτουργία». Εξέφρασε τέλος την αγωνία του για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τα νοσοκομεία.

Ο βουλευτής Γιάννης Ανδριανός επίσης είπε ότι ο τύπος έκανε σωστά την δουλειά του προσθέτοντας ότι «για πρώτη φορά μιλάμε για ένα θέμα πριν και όχι μετά».

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Αναγνωσταράς δήλωσε: «Απαιτούμε την συνέχιση της λειτουργίας του νοσοκομείου Ναυπλίου. Το Ναύπλιο ως πρωτεύουσα και το δικαιούται και το απαιτεί».

Ο δημοτικός σύμβουλος Τάσος Σαλεσιώτης δήλωσε επίσης: «Χαιρετίζω αυτήν την συνεδρίαση, γιατί προλαβαίνουμε τα τετελεσμένα», ενώ επισήμανε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι υποδομές του νοσοκομείου και να παραμείνει η διοίκηση όπως είναι.

Ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Γραμματικόπουλος, από την πλευρά του, είπε ότι ανεξάρτητα αν η απόφαση να συγκληθεί το συμβούλιο προέρχεται από δημοσιεύματα ή από πληροφορίες, σημασία έχει το διοικητικό συμβούλιο να έχει αντανακλαστικά, συμπληρώνοντας ότι ορθώς ήρθε το θέμα προς συζήτηση. Και πρόσθεσε ότι «Το Νοσοκομείο Ναυπλίου οφείλει και πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του αναβαθμίζοντας μάλιστα τις υπηρεσίες του».

Υπέρ της συμπληρωματικής λειτουργίας των δύο νοσοκομείων τάχθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Γκιόλας, ενώ ο Ανδρέας Βασιλείου, επισήμανε: «Ανεξάρτητα των δημοσιευμάτων έπρεπε ο δήμος να κάνει την συζήτηση. Ήδη συζητάμε για Καλλικράτη στην υγεία», πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τις ανησυχίες του τοπικού τύπου. Και συνέχισε: «Όπου μπήκε το Δ.Ν.Τ. έκλεισαν μονάδες υγείας».



Η απάντηση



Τον λόγο πήρε επίσης και ο δημοσιογράφος Άκης Γκάτζιος από την πλευρά της εφημερίδας «Αναγνώστης Πελοποννήσου», που με επανειλημμένα δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο κλείσιμο του νοσοκομείου. Επισήμανε ότι χάρη των δημοσιευμάτων αυτών, υπήρξε η ανησυχία του δήμου και η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Εξέφρασε μάλιστα την απορία του, πώς είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται η ανησυχία του Τύπου για το μέλλον ενός νοσηλευτικού ιδρύματος ως «ντροπή». Να σημειωθεί ότι τόσο ο «Αναγνώστης Πελοποννήσου» όσο και ο υπόλοιπος τοπικός Τύπος έχουν στηρίξει το νοσοκομείο Ναυπλίου, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με σειρά δημοσιευμάτων τα τελευταία χρόνια αναδεικνύοντας τα προβλήματα που υπάρχουν και βοηθώντας στην λύση τους. Επίσης εκτενείς αναφορές έχουν γίνει σε πρωτότυπες έρευνες ιατρών του νοσοκομείου.

Πρόσφατα μάλιστα, φιλοξενήθηκαν και δηλώσεις της διοικήτριας του νοσοκομείου Ναυπλίου Δήμητρας Καλομοίρη, σχετικά με την κατάταξη του νοσοκομείου και την καλή βαθμολογία με τους υψηλούς δείκτες αποδοτικότητας που απέσπασε, σε έρευνα που διενεργήθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Στο συμβούλιο παραβρέθηκε και η κα Καλομοίρη η οποία τόνισε ότι ξεκινά η λειτουργία της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου, με ανάπτυξη κλινών και ανάπτυξη κλινικών που δεν υπήρχαν. Υπενθύμισε δε, την καλή βαθμολογία και τους υψηλούς δείκτες αποδοτικότητας και πρόσθεσε ακόμα, προκειμένου να καταλαγιάσει τις ανησυχίες, ότι αυτή τη στιγμή κανένας σχεδιασμός για τα νοσοκομεία δεν έχει ολοκληρωθεί. Είπε ακόμα στην εκτενή αναφορά της, ότι η περιοχή δεν συμπαρίσταται στην προσπάθεια του νοσοκομείου και ζήτησε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από την κοινωνία της πόλης. Υπογράμμισε ακόμα μεταξύ άλλων, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Αργολίδα δύο ισοδύναμα νοσοκομεία.

Από την πλευρά των εργαζομένων, τέλος, μίλησε ο κος Παπαϊωάννου ο οποίος είπε ότι «οι εργαζόμενοι ζουν σε συνθήκες γαλέρας» υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα.



Το ψήφισμα



Το ψήφισμα που εκδόθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου ακολουθεί:

«Με μοναδικό γνώμονα την υποχρέωση παροχής ουσιαστικών υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες των Δήμων Ναυπλιέων, Επιδαύρου και Ερμιονίδας απαιτούμε τη συνέχιση της λειτουργίας του νοσοκομείου Ναυπλίου.

Είναι δεδομένο, ότι στην Αργολίδα από ετών έχουν αναπτυχθεί παράλληλα δύο ισοδύναμα νοσοκομεία, μάλιστα προσφάτως επεκταθέντα, από τα οποία, όμως, κανένα δεν έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει το άλλο.

Θεωρούμε ότι με την απαραίτητη στήριξη της πολιτείας σε ότι αφορά το ιατρικό και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και το σύγχρονο ιατρικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, το νοσοκομείο Ναυπλίου, πρέπει να συνεχίσει και να αναβαθμίσει τη λειτουργία του με την ανάπτυξη συγκεκριμένων κλινικών ειδικοτήτων αλλά και τη δημιουργία Τ.Ε.Π. και λειτουργία Μ.Α.Φ. στον ήδη διαμορφωμένο χώρο.

Το νοσοκομείο Ναυπλίου ανταποκρινόμενο στην αναγκαιότητα των καιρών για εξοικονόμηση πόρων αλλά και στην υποχρέωση παροχής πλήρους και ασφαλούς υγειονομικής περίθαλψης σε όλους τους κατοίκους του Νομού Αργολίδας και της μείζονος περιφέρειας, στους οποίους προστίθεται και μεγάλος αριθμός τουριστών, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα δύο νοσοκομεία Ναυπλίου και Άργους πρέπει και μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά κάτω από οργανωτικό και διοικητικό σχήμα, που θα είναι αποτέλεσμα επιστημονικά εμπεριστατωμένης μελέτης και θα υπηρετεί αυτό το στόχο».

Δημοπρατήριο στην Πελοπόννησο

Μηχανοκίνητη πορεία με αγροτικά αυτοκίνητα, τρακτέρ και φορτηγά έκαναν προς το Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, όπου είχε προγραμματιστεί να γίνει η συνεδρίαση για το «καλάθι» αγροτικών προϊόντων Πελοποννήσου αγρότες της περιφέρειας.


Οι αγρότες παρέδωσαν ψήφισμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, φώναξαν συνθήματα και άδειασαν στο οδόστρωμα λάδι και γάλα, ενώ επίσης πέταξαν και πορτοκάλια.

Προηγήθηκε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης, όπου παραβρέθηκαν πολλοί Αργολιδείς.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται επειδή τα αγροτικά προϊόντα της Πελοποννήσου πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, εξαιτίας της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής.

Στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, που ήταν παρόν, αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί το καλάθι προϊόντων της Ελληνικής Γης, το οποίο θα βασίζεται στο τρίπτυχο ''ταυτότητα, ποιότητα, αειφορία''. Υπογράμμισε ότι αυτό το καλάθι πρέπει να είναι ενταγμένο σε ένα περιφερειακό σχέδιο, με ορίζοντα δεκαετίας και στόχο την βελτίωση του εισοδήματος του παραγωγού, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την βελτίωση ποιότητας των προϊόντων.

Όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται να δημιουργηθεί δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων σε όλες τις περιφέρειες. Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης «εμείς έχουμε ήδη επεξεργαστεί ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων νέου τύπου όπως πολύ σωστά περιγράψατε ενός νέου τύπου που θα μπορεί πλέον να λειτουργήσει αν θέλετε και ως πιλότος και για την υπόλοιπη χώρα. Γιατί το δημοπρατήριο των αγροτικών προϊόντων αποτελεί τη σημαντικότερη και ελεγχόμενη ασφαλιστική δικλείδα για να μπορούμε πραγματικά να ελέγξουμε και να ελεγχθούν όλοι αυτοί οι παράγοντες που παρεμβαίνουν και διευρύνουν τη διαφορά μεταξύ της τιμή του παραγωγού και της τιμής του καταναλωτή».

Βασική προτεραιότητα της πολιτικής της περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελεί η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, επιδιώκοντας την στήριξη των παραγωγών των αγροτικών προϊόντων, αλλά και την ορθή προβολή και διακίνησή τους, καταργώντας το κρατικό μονοπώλιο, δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης. «Να δώσετε κύριε Υπουργέ οριστικό τέλος στο κεντρικό μονοπώλιο της αγοράς Αθηνών να μπορεί να διαχειρίζεται τις τιμές και την διανομή των αγροτικών προϊόντων» σημείωσε απευθυνόμενος στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη.

Ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε ακόμα στις Διατροφικές Συμπράξεις που θα δημιουργηθούν ανά Περιφέρεια και στις οποίες θα συμμετέχουν η διοίκηση κάθε Περιφέρειας, οι Δήμοι, οι παραγωγοί, οι συσκευαστές, οι ξενοδόχοι και οι έμποροι αγροτικών προϊόντων και εφοδίων. Στόχος των συμπράξεων θα είναι η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης του αγρότη και η προώθηση των προϊόντων στην εσωτερική και διεθνή αγορά.

11/2/11

Ριγμένη για μια 5ετία η Αργολίδα

Μόνο το όνομα του περιφερειακού συμβούλου Μιλτιάδη Κονοπισόπουλου και μάλιστα ως αναπληρωτή, φιγουράρει στο περιφερειακό ταμείο ανάπτυξης, από την Αργολίδα. Όλα τα υπόλοιπα στελέχη που συγκροτούν το ταμείο προέρχονται από τρους υπόλοιπους νομούς. Να σημειωθεί ότι η θητεία των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων είναι πενταετής και αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της απόφασης.


Ήδη, υπογράφτηκε από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσο Αποστολόπουλο, η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Πελοποννήσου. Μέχρι την 1η Ιουλίου Πρόεδρος του Ταμείου ορίζεται ο Γενικός Γραμματέας, ενώ κατόπιν τη θέση του Προέδρου θα αναλάβει ο αιρετός Περιφερειάρχης.

Αναλυτικά, η σύσταση των Διοικητικών Συμβουλίων του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Πελοποννήσου, ορίζεται ως εξής:

Πρόεδρος ορίζεται ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσος Αποστολόπουλος.

Αντιπρόεδρος ορίζεται η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας με αναπληρώτριά της την Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Νικολάκου.

Μέλη ορίζονται:

α) Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας με αναπληρωτή του τον Περιφερειακό Σύμβουλο Αργολίδας Μιλτιάδη Κονοπισόπουλο.

β) Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κορινθίας Κωνσταντίνος Λέγκας, ως εκπρόσωπος του πρώτου επιλαχόντος συνδυασμού με αναπληρωτή τον Περιφερειακό Σύμβουλο Κορινθίας Σπυρίδωνα Παπαθεοφάνους.

γ) Ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, ως εκπρόσωπος των εργοδοτικών οργανώσεων με αναπληρωτή του τον Παναγιώτη Παρίση.

δ) Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Ιωάννης Μπουντρούκας, με αναπληρωτή του τον Γεώργιο Καραγιάννη.

ε) Ο Αριστείδης Μπρούμας ως εκπρόσωπος των εργατικών οργανώσεων με αναπληρωτή του τον Γεώργιο Αδαμόπουλο.

Μέλη προερχόμενα από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ορίζονται η Δήμητρα Κωνσταντοπούλου και ο Ιωάννης Παναγιωτούρος με αναπληρωτές τους την Γιαννούλα Παπαδοπούλου και τον Κωνσταντίνο Βασιλόπουλο αντίστοιχα.

Υπόμνημα από την «Άλλη Πρόταση» στην Περιφέρεια

Σειρά σοβαρών θεμάτων που παραμένουν άλυτα στον Καλλικρατικό δήμο Ναυπλίου, έθεσε στον Αντιπεριφερειάρχη Τάσο Χειβιδόπουλο, ο δημοτικός συνδυασμός «Άλλη Πρόταση» που συναντήθηκε μαζί του.


Ο συνδυασμός κατέθεσε υπόμνημα με τα θέματα που έθιξε. Τα θέματα στα οποία δίνει προτεραιότητα η «Άλλη Πρόταση», είναι τα παρακάτω:

1) Ένταξη του Αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ασίνης στο ΕΣΠΑ. Υπάρχουν μελέτες με τις απαιτούμενες εγκρίσεις. Να ενταχθεί έργο ανάδειξης του Αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ασίνης στο ΕΣΠΑ Πελοποννήσου. Το έργο έχει δύο παρεμβάσεις: α. τον περιβάλλοντα χώρο (μελέτη που έχει εγκρίσεις και έγινε από το Καποδιστριακό Δήμο Ασίνης), β. την Ακρόπολη. Υπάρχει μελέτη της Δ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων εγκεκριμένη από το ΚΑΣ.

2) Διαχείριση σκουπιδιών. α. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. β. Άμεσα ανακύκλωση για μείωση και απορριμμάτων με επιλογή ξεχωριστών κάδων χαρτί γυαλιού αλουμίνιου. γ. Όχι στην επιλογή της διαχείρισης μέσα από την διαδικασία καύσης. δ. Προγράμματα κομποστοποίησης. ε. Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του νέου ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου

3) Μελέτη προστασίας των πηγών της Λέρνας. Μελέτη για μέτρα προστασίας των πηγών με στόχο τον υδροφόρο ορίζοντα και την διαχείριση των πηγών. Ενιαίος φορέας διαχείρισης των υδάτινων πόρων και έκδοση νέας απόφασης για την διαχείριση τους. Εγκατάσταση των αντλιών μέσα στο κτήριο του ΤΟΕΒ για αισθητική αναβάθμιση της περιοχής.

4) Μελέτη διαχείρισης του υγροβιότοπου Ναυπλίου - Κ Κίου. Εκπόνηση και κατάθεση ενός σχεδίου διαχείρισης του υγροβιότοπου Ναυπλίου – Ν. Κίου.

5) Νερό των πηγών του Αναβάλου. Η ένταξη της διαχείρισης όλων των πηγών σε ενιαίο δημόσιο φορέα.

6) Καραθώνα. Δημιουργία ενός θεματικού πάρκου με θέμα τον αθλητισμό και το περιβάλλον. Εναλλακτικές μορφές ενέργειας να τροφοδοτούν τις εγκαταστάσεις ενός σύγχρονου αθλητικού πάρκου με όλες τις δραστηριότητες και ταυτόχρονα εκπαιδευτικά να τις γνωρίζουν οι επισκέπτες. Όχι επιστροφή των εκτάσεων στους ιδιώτες πρώην ιδιοκτήτες.

7) Σιδηρόδρομος. Η ανάπτυξη ενός διεκδικητικού μετώπου φορέων για την επαναλειτουργία της γραμμής και την εξέταση λειτουργίας της γραμμής για τουριστικούς και πολιτιστικούς λόγους. Στην μη εκποίηση ιδιόκτητων εκτάσεων του ΟΣΕ σε ιδιώτες (Σταθμός Ναυπλίου, Λέρνας, Αργους κ.λπ).

Σωτηρόπουλος και Σίδερης καλούν τον Τατούλη να πάρει θέση για την Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ναυπλίου

Συγκεκριμένες ενέργειες από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, που θα επιτρέψουν την ομαλή λειτουργία της Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Ναυπλίου σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση Α' Βαθμού, ζητούν από τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Βασίλης Σωτηρόπουλος και Βασίλης Σιδέρης.


Με αίτησή τους που κατατέθηκε στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου οι δύο Περιφερειακοί Σύμβουλοι ζητούν να εισαχθεί άμεσα για συζήτηση το θέμα στην Συνεδρίαση ταυ Περιφερειακού Συμβουλίου της Δευτέρας.

Οι κοι Σωτηρόπουλος και Σιδέρης υπογραμμίζουν: «Η Επαγγελματική Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ναυπλίου που λειτουργεί α:τό το 1972 προσέφερε και προσφέρει πάρα πολλά στην αναβάθμιση του Ελληνικού Τουρισμού με την άριστη εκπαίδευση των νέων που στελεχώνουν σήμερα μεγάλες και μικρές τουριστικές μονάδες σε όλη την χώρα.

Οι απόφοιτοι αυτής της Σχολής έχουν τύχει των πλέον κολακευτικών σχολίων στην αγορά εργασίας τους από έγκριτους τουριστικούς φορείς, περιοδικά και Συλλόγους για την πολύπλευρη κατάρτιση τους, μόρφωση και την άριστη συμπεριφορά τους στον ευαίσθητο αυτό χώρο, που συμβάλει τα μέγιστα στην εθνική μας οικονομία.

Είναι παιδιά κυρίως φτωχών οικογενειών που στηρίχθηκαν στη Δημόσια αυτή εκπαίδευση για την σταδιοδρομία τους».

Υπενθυμίζουν δε ότι «Τα τελευταία χρόνια έγιναν μεγάλες προσπάθειες από την Νομαρχία Αργολίδας, Δήμους και άλλους φορείς κυρίως του Τολού για να λειτουργεί η Σχολή και σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο δεν διαταράχθει η εύρυθμη λειτουργία της ως εκπαιδευτήριο και οικοτροφείο».

Και καταλήγουν: «Σήμερα είναι προβληματική η λειτουργία της Σχολής σύμφωνα με επισημάνσεις -καταγγελίες της Δ/ντριας της Σχολής και των ιδίων των μαθητών. Οι συνθήκες που επικρατούν είναι τραγικές.

Υπάρχει έλλειψη διδακτικών βιβλίων, υλικών εκπαίδευσης, δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης (διατροφής, θέρμανσης, υλικών υγιεινής κτλ) με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι ίδιοι οι μαθητές της Σχολής, και ακόμη είναι ορατός ο κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας της Σχολής.

Το θέμα πρέπει να εισαχθεί άμεσα στην Συνεδρίαση ταυ Περιφερειακού Συμβουλίου της 14-2-2011 για την λήψη απόφασης συγκεκριμένων ενεργειών που θα επιτρέψει την ομαλή λειτουργία της Σχολής σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση Α' Βαθμού».

Μελέτες από τους δήμους για σχολεία

Κατάθεση ώριμων μελετών από τους δήμους για την σχολική στέγη της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσος Αποστολόπουλος.


Σε σύσκεψη του Γενικού Γραμματέα με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης που είχε θέμα την χρηματοδότηση υποδομών στον τομέα της Εκπαίδευσης από το ΕΣΠΑ, διαπιστώθηκε η έλλειψη ολοκληρωμένων μελετών για τη σχολική στέγη Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου 2011 οι δήμοι έχουν την ευθύνη των προτάσεων για τα σχολικά κτίρια.

Το ποσό που έχει εκχωρηθεί από το ΕΣΠΑ για τις ανάγκες της εκπαίδευσης φθάνει τα 42.101.053 ευρώ και έχει κατανεμηθεί ως εξής:

Το ποσό των 27.101.053 ευρώ προορίζεται για κτιριακές υποδομές στην Προσχολική, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στις οποίες περιλαμβάνονται κτιριακές παρεμβάσεις που αφορούν νέα σχολικά κτίρια ή αναβάθμιση και επέκταση υφιστάμενων κτιριακών υποδομών

Το ποσό των 3.000.000 ευρώ θα διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό του εργαστηριακού και τεχνολογικού εξοπλισμού των μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Για τις υποδομές εξοπλισμών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προβλέπονται 10.000.000 ευρώ τα οποία θα χορηγηθούν για την ανάπτυξη σύγχρονου εργαστηριακού και τεχνολογικού εξοπλισμού μονάδων εργαστηρίων και βιβλιοθηκών

Επίσης προϋπολογίζεται το ποσό των 2.000.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης δομών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δια Βίου Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης.

10/2/11

Τα νοσοκομεία και ο σχεδιασμός του νέου υγειονομικού χάρτη

Γράφει ο Dr Παναγιώτης Γκανάς, Χειρουργός Συντονιστής Δντής Γ.Ν.Ναυπλίου



Από την αρχή του 2011 στο Υπουργείο Υγείας ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον βουλευτή Επικρατείας κο Μόσσιαλο, εκπονεί ένα νέο νοσοκομειακό χάρτη με διοικητικές ενοποιήσεις Νοσοκομείων, συγχωνεύσεις κλινικών, σύσταση τμημάτων επειγόντων περιστατικών και υπαγωγή μικρών νοσοκομειακών μονάδων σε μεγαλύτερες. Σκοπός, όπως ισχυρίζονται, του παραπάνω εγχειρήματος είναι η περιστολή άσκοπων δαπανών, ο ορθολογισμός στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και των πόρων και κατά συνέπεια η εξοικονόμηση χρημάτων σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Το πόρισμα-εισήγηση της επιτροπής θα κατατεθεί στο Υπουργείο σε δύο δόσεις, το Μάρτιο και τον Ιούνιο και με βάση αυτό το πόνημα θα σχεδιαστεί ο νέος νοσοκομειακός χάρτης της χώρας.

Από την άλλη μεριά, είναι σε όλους γνωστό, ότι αυτό τον καιρό οι νοσοκομειακοί γιατροί βρίσκονται σε κινητοποιήσεις αντιδρώντας στην κατάθεση του νέου πολυνομοσχέδιου για την υγεία, γιατί όλα τα παραπάνω, όπως ισχυρίζονται, γίνονται για συνολική μείωση των δαπανών για την υγεία από το 9% του ΑΕΠ στο 6% που είναι και ο τελικός στόχος της κυβέρνησης κάτω από τις επιταγές της τρόικα. Αυτή η υποχρηματοδότηση μαζί με τον περιορισμό του 5:1(5 αποχωρούν από το ΕΣΥ,1 προσλαμβάνεται) στην έλευση νέων γιατρών στα Νοσοκομεία θα οδηγήσει σε καταβαράθρωση των υπηρεσιών υγείας και παραπέρα απαξίωση του Δημόσιου Νοσοκομείου.

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα συγκρινόμενη με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχει ένα πολυδάπανο και αντιπαραγωγικό ΕΣΥ που είναι αγκυλωμένο σε παλιομοδίτικες νοοτροπίες και παθογένειες του Ελληνικού δημοσίου. Ο εξορθολογισμός και η φιλελευθεροποίηση του ΕΣΥ έπρεπε να είχε γίνει πρίν 20 χρόνια με ήπιες και συναινετικές διαδικασίες και όχι βίαια κάτω από επιταγές πίεσης χρόνου και οικονομικής δυσχέρειας. Η Σουηδία έκανε lifting στα Νοσοκομεία της τη δεκαετία 90 και δεν δίστασε να βάλει λουκέτο σε μικρά αντιπαραγωγικά τμήματα- κλινικές με στατιστικά στοιχεία κατώτερα των αναμενόμενων και με υψηλό λειτουργικό κόστος. Τα χρήματα που δαπανούσε για τέτοια τμήματα τα διοχέτευσε «εκεί που έπιαναν τόπο», εκεί που βελτίωναν τις υπηρεσίες τους δηλ σε ανάλογα τμήματα με υψηλές προδιαγραφές που έβγαζαν αξιόπιστο προιόν παροχής υπηρεσιών. Όμως όλες αυτές οι αλλαγές έγιναν συναινετικά με γνώμονα την βελτίωση των υπηρεσιών και μετά από εμπεριστατωμένες έρευνες σε συνθήκες συναίνεσης και κάτω από τελείως διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον(ευμάρεια και όχι φτώχεια).

Με δεδομένη την οικονομική ασφυξία που ζεί η χώρα, είναι καιρός πλέον να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές προς την σωστή κατεύθυνση και να απαλλαγούν τα Δημόσια Νοσοκομεία από τις χρόνιες παθογένειες που συνθέτουν «την ιδιαιτερότητα της Ελλάδας» στην Ευρωπαική Ένωση. Θεωρώ απόλυτα απαραίτητες τις παρακάτω αλλαγές:

Ηλεκτρονική καταγραφή όλων των δραστηριοτήτων στο Νοσοκομείο(εισαγωγές, εξετάσεις, προμήθειες, συνταγογράφηση, κόστος ιατρικών πράξεων, αρχείο ασθενών).

Σύνταξη Ετήσιου προϋπολογισμού Νοσοκομείου, κλινικών, εργαστηρίων

Αναβάθμιση του ρόλου των Συντονιστών Δντών και εμπλοκή αυτών στην οικονομική διαχείρηση των τομέων ευθύνης των.

Λεπτομερής καταγραφή του έργου ανα κλινική/εργαστήριο και ανά γιατρό με συνέπεια τον προγραμματισμό του όγκου εργασίας και την επιμέρηση των δαπανών.

Τμήματα αντιπαραγωγικά υποστελεχωμένα με υψηλό λειτουργικό κόστος να συρρικνώνονται και να καταργούνται.

Συνάρτηση της αμοιβής με την παραγωγικότητα-αποδοτικότητα και το έργο κάθε γιατρού- νοσηλευτή.

Συνεχής δια βίου αξιολόγηση των νοσοκομειακών γιατρών με βάση το ατομικό δελτίο εκπαίδευσης και επιστημονικής επάρκειας.

Συνεχιζόμενη διά βίου εκπαίδευση των Νοσοκομειακών γιατρών με ευθύνη του Νοσοκομείου.

Αξιοκρατία, διαφάνεια και μόνο επιστημονικά κριτήρια στην αξιολόγηση και προαγωγή των γιατρών και των νοσηλευτών του ΕΣΥ.

Ετήσια αξιολόγηση των Νοσοκομείων κλινικών με βάση δείκτες νοσηρότητας, επιπλοκών, μέσου χρόνου νοσηλείας, ποσοστό κάλυψης κλινών και ετήσια δημοσίευση αυτών των δεικτών για να γνωρίζει ο πολίτης σε ποια κλινική και σε ποιο Νοσοκομείο απευθύνεται.

Αναζήτηση από τις προϊστάμενες αρχές όλων εκείνων των στοιχείων που βαθμολογούν σε ετήσια βάση το παραγόμενο προϊόν των Νοσοκομείων.

Το Ναύπλιο είναι ένας ταξιδιωτικός τουριστικός προορισμός γνωστός σε όλο τον κόσμο. Η οικονομία της πόλης βασίζεται κύρια στον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών. Οι προσδοκίες από τον τουρισμό για ενδεχόμενη οικονομική ανάπτυξη του τόπου είναι πολύ μεγάλες. Θεωρώ ότι το Νοσοκομείο αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο στην υποδομή τέτοιων υπηρεσιών, κατά συνέπεια είναι εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης της πόλης και του Νομού. Η χώρα πρέπει να υποστηρίξει τις νοσοκομειακές υποδομές σε τέτοια διαμερίσματα που η οικονομική τους βιωσιμότητα είναι συνδεδεμένη με τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα όχι μόνο δεν πρέπει να εκποιηθούν τέτοιες υποδομές, αλλά αντίθετα πρέπει να διορθωθούν και να ικανοποιηθούν αυτά που αποτελούν χρόνια αιτήματα στην Νοσοκομειακή ανάπτυξη και τροφοδοτούν αρνητικά σχόλια στο εξωτερικό για τη χώρα μας. Πρώτης προτεραιότητας ζήτημα είναι η ανάπτυξη τμήματος επειγόντων περιστατικών(ΤΕΠ) και η λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας(ΜΑΦ). Η Αργολίδα έχει το θλιβερό «προνόμιο» να είναι από τους ελάχιστους Νομούς στην Ελλάδα που δεν έχει τις παραπάνω υποδομές. Η εκπαίδευση των γιατρών, που είναι και το κυριότερο πρόβλημα, υπάρχει και αυτό είναι το πιό πρωταρχικό αφού η λειτουργία των παραπάνω τμημάτων μπορεί να ξεκινήσει άμεσα μόνο με εξασφάλιση του απαραίτητου Νοσηλευτικού προσωπικού.

Το Νοσοκομείο επίσης μπορεί να είναι εργαλείο προσέλκυσης ιατρικού Συνεδριακού τουρισμού. Αυτό ήδη έχει δρομολογηθεί εδώ και μερικά χρόνια και το Νοσοκομείο έχει γίνει πρωταγωνιστής και πόλος έλξης πολλών Ιατρικών Συνεδρίων. Το Μάρτιο 2011 γίνεται στο Ναύπλιο, Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικών Γιατρών και Αγγειοχειρουργική Ημερίδα. Αλλά αυτή η δραστηριότητα μπορεί ακόμα πιο πολύ να ανοιχθεί και να αναπτυχθεί αν οι φορείς του Νομού συντονιστούν και προβούν σε δημιουργία ευρύτερης συνεδριακής δυναμικής. Ας μη ξεχνάμε ότι σε αυτή τη κατεύθυνση έχουμε δίπλα μας ένα παντελώς αναξιοποίητο θησαυρό, την Επίδαυρο, ένα κεφάλαιο που δεν έχει ιδωθεί σε αυτή τη προοπτική.

Πολλά ασφαλιστικά ταμεία στην Ευρωπαϊκή ένωση διαθέτουν «πακέτα» διακοπών στο Εξωτερικό για τους ασφαλισμένους τους, δηλ διακοπές και ιατρικές πράξεις, όπως εγχειρήσεις. Αυτό είναι μία προχωρημένη μορφή τουρισμού που απευθύνεται σε αναπτυγμένες και αξιόπιστες υγειονομικά χώρες και δεν νομίζω ότι με τα προβλήματα υποδομής που έχουμε στην Ελλάδα μπορούμε να υλοποιήσουμε τέτοια προγράμματα.

Τέλος μετά εμπειρία αρκετών χρόνων στα Ελληνικά Νοσοκομεία θεωρώ ότι είναι καιρός να σοβαρευτούμε όλοι, να δούμε όλα τα ζητήματα από την αρχή, να δουλέψουμε οργανωμένα και μεθοδικά σε όλα τα επίπεδα, και το κυριότερο να αλλάξουμε νοοτροπία όλοι, πολιτικοί, εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες, επιστήμονες , επαγγελματίες αλλά και οι απλοί πολίτες σε ότι διαχειρίζεται ο καθένας μας καθημερινά.

Μόνο αν αλλάξει το τελικό προϊόν που παράγει ο καθένας μας θα αλλάξει η πορεία αυτής της χώρας.

Η στρουθοκάμηλος, το νοσοκομείο και ο δήμος Ναυπλίου

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου


Η ΜΕΘΟΔΟΣ της στρουθοκαμήλου, δηλαδή να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα, δεν έχει αποδώσει μέχρι τώρα σε ότι έχει σχέση με τις διεκδικήσεις της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών και φορέων. Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν αφήνουμε τον χρόνο να περνά, χωρίς την έγκαιρη και άμεση αντιμετώπιση των ζητημάτων που είναι προς επίλυση, τότε το αποτέλεσμα είναι συνήθως αρνητικό από το επιθυμητό. Και πώς θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, όταν αποφεύγουμε να κοιτάξουμε κατάματα ένα πρόβλημα.

ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ, ο δήμος Ναυπλίου αποτέλεσε φωτεινή εξαίρεση από τέτοιες πρακτικές του παρελθόντος και δεν στρουθοκαμήλισε σε ένα υπαρκτό πρόβλημα για το οποίο «βούιζε» τόσον καιρό η πόλη, έγραφαν οι εφημερίδες, αλλά κάποιοι ήθελαν να παραμένουν με σκυμμένο το κεφάλι και να περιμένουν άνωθεν αποφάσεις, θεωρώντας ανίκανο τον εαυτό τους να παρέμβουν. Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» στα νοσηλευτικά ιδρύματα που ξεκινά η κυβέρνηση, μπορεί να έχει επιπτώσεις στο νοσοκομείο Ναυπλίου, με δεδομένο ότι ο νομός Αργολίδας διαθέτει δύο νοσοκομεία σε μικρή απόσταση.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ έκδοσης ψηφίσματος για το νοσοκομείο Ναυπλίου, ήταν μία σωστή απόφαση του δήμου Ναυπλίου, όπως και η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα το μέλλον του νοσηλευτικού ιδρύματος, που επικροτήθηκε από όλες τις παρατάξεις.

ΚΑΝΕΙΣ δεν γνωρίζει εκ των προτέρων, αν θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, και αν η έκδοση ενός ψηφίσματος μπορεί να αποτρέψει την υποβάθμιση ή ακόμα και το κλείσιμο του νοσοκομείου Ναυπλίου. Όμως η συνεδρίαση αυτή του δημοτικού συμβουλίου, έδωσε την μοναδική ευκαιρία να διεκδικήσει και το Ναύπλιο, το αυτονόητο, και να μην παραδοθεί αμαχητί στην όποια απόφαση.

ΗΤΑΝ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ευκαιρία να ενημερωθούν σύμβουλοι και πολίτες για την χρησιμότητα και την δράση του νοσοκομείου σε πολλούς τομείς και να αντιληφθούν ότι στην Αργολίδα υπάρχουν δύο ισοδύναμα νοσοκομεία, κάτι το οποίο μέχρι τώρα κανένας δεν είχε συνειδητοποιήσει.

ΑΥΤΟ που πρέπει να αντιληφθούν πλέον όλοι τώρα, είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπουν τοπικιστικά ζητήματα μεταξύ Άργους και Ναυπλίου. Αυτό δεν θα ωφελούσε κανέναν, ούτε βέβαια την υγεία.

Άντε και ενωθήκαμε

Άρθρο του Άκη Ντάνου



ΠΡΟ των Πυλών βρίσκεται πλέον ο Καποδίστριας ΙΙ. Τέλη Ιανουαρίου θα κατατεθούν οι προτάσεις και ως τα τέλη Μαρτίου θα βγουν οι αποφάσεις για το μέγεθος των συνενώσεων. Πόσοι δήμοι και ποιοι θα σχηματιστούν στον Νομό;

ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ σχέδια προβλέπουν 4 δήμους, τα μπλε σχέδια 3, ενώ η αριστερά και οι οικολόγοι, μάλλον ψάχνονται ακόμα να δώσουν μια πιστική διαφοροποίηση προς τα έξω και απέναντι στα δύο κατεστημένα κόμματα αλληλοδιαδοχής στην εξουσία.

Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΙ απ` ότι φαίνεται δεν θα αποτελέσει διοικητική διαίρεση, αλλά πολιτική αναδιάρθρωση των πολιτικών δυνάμεων των δύο «μεγάλων κομμάτων». Ήδη οι υπό διαμόρφωση Δήμοι έχουν αρχίσει να χαρακτηρίζονται σε «πράσινους και μπλε», αντικαθιστώντας τα παραδοσιακά μονοκομματικά καφενεία.

ΟΥΤΕ η ΝΔ, ούτε τώρα το ΠΑΣΟΚ, έχουν παρουσιάσει ένα πιστικό λόγο, πέρα από την πολύ αμφισβητούμενη πλέον ορθολογική διαχείριση των πόρων και του ανθρωπίνου δυναμικού που πλαισιώνει τους σημερινούς Δήμους, που να μας οδηγεί στην συνένωση υπό τον Καποδίστρια ΙΙ.

Η ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ παράταση της θητείας των σημερινών δημάρχων για έναν επιπλέον χρόνο, επιβεβαιώνει, ακόμα και ως σκέψη, την έλλειψη προετοιμασίας για την εφαρμογή μιας τόσο μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης. Άντε λοιπόν και συνενωθήκαμε, τα προβλήματα ποιος θα τα λύσει;

FAZIT: Οι Δήμοι συνενούνται για να επιλύσουν τα προβλήματα που δεν είχαν πριν την συνένωση.

Ι.διαίτερα Μ.ατωμένες Ι.στορικές Α.ναζητήσεις

Η απέναντι όχθη Του Βασίλη Καπετάνιου

Ο παππούς θυμωμένος έκλεισε το τηλέφωνο.

-Κύριε το θέμα αυτό έχει λήξει, δεν είναι πια αντικείμενο δημοσιότητας.

Είπε με τσιριχτή φωνή ο παππούς, μιμούμενος τα τελευταία λόγια που του είπε η γυναικεία φωνή στο τηλέφωνο, ενώ τον κοιτούσε παραξενεμένη η γυναίκα του.

-Καλέ τι έπαθες;

Τον ήξερε καλά τόσα χρόνια όταν τρεμοπαίζει το δεξί του μάτι και μιλά με σφιγμένα τα δόντια είναι ιδιαίτερα θυμωμένος και μπορούσε να γίνει απρόβλεπτος.

-Κατάλαβες, το θέμα δεν πουλάει πέρασαν 15 χρόνια και όλα ξεχάστηκαν, θέλουν κάτι που να γυαλίζει, αυτό θα πάρουν.

-Μπορείς να μου εξηγήσεις τι συμβαίνει.

-Όχι δεν μπορώ, δεν μου λες τα κόλλυβα τα έφτιαξες ;

-Τα έφτιαξα αλλά για ποιόν είναι το μνημόσυνο, εμείς δεν έχουμε κανέναν στις 31 Ιανουαρίου.

-Έχουμε και παραέχουμε… δεν μου λες από κείνα τα παλιά εσώρουχα τα μακριά που φορούσαμε στην κατοχή έχεις κρατήσεις καμιά αλλαξιά.

-Έχω δεν μου είπες να κρατήσω την τελευταία αλλαξιά, την κράτησα.

-Να μου την φέρεις…

-Δεν μου λες τρελάθηκες τελείως, κόλλυβα μακριά σώβρακα τι σχέση έχουν;

Ο παππούς δεν την άκουγε ήδη είχε καλέσει ένα νούμερο στο τηλέφωνο.

-Παπά Γιώργη για το μνημόσυνο αύριο θα περιμένεις να σου κάνω σινιάλο… έλα εσύ στην ώρα σου και θα καταλάβεις.

Με τον πάπα Γιώργη ήταν παιδικοί φίλοι , μαζί στο αλβανικό μέτωπο, μαζί και στην αντίσταση αλλά μετά χώρισαν οι δρόμοι τους εκείνος ξεκίνησε τις εξορίες τον άλλο τον έσωσε το ράσο και ήταν εκείνος που έσωσε και την οικογένεια του παππού στα δύσκολα χρόνια.

Ο παππούς χάθηκε για αρκετή ώρα στην υπόγα εκεί ήταν το στέκι του και το μοιραζόταν με τον εγγονό του. Εκεί ήταν και οι συλλογές μνήμες μια ζωής, μουσικές βιβλία , ταινίες. Είχε βάλει πρόσφατα και τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή, παρά τα χρόνια του τα κατάφερνε μια χαρά με την τεχνολογία .

Θόρυβοι ακούστηκαν σαν κάτι να μαστόρευε και μετά από ώρες ανέβηκε απάνω.

Την άλλη μέρα η γυναίκα του και ο γιός του τον είδαν αμίλητο βαρύ και ασήκωτο να φορτώνει στο παλιό του αμάξι τα πιο ετερόκλητα πράγματα, τα παλαιομοδίτικα εσώρουχα, κόλλυβα, μια ελληνική σημαία , τρία μακρόστενα ξύλα από κόντρα πλακέ , μια παλιά φορητή τηλεόραση, δυο καρέκλες και μάλλον ένα κουστούμι μέσα σε μαύρη θήκη.

-Καλά πατέρα τι έπαθες που πας;

-Θέαμα θέλανε να πουλήσουνε για το γυαλί θέαμα θα πουλήσω και εγώ για να κρατήσω τις μνήμες ζωντανές .

-Πατέρα είσαι καλά ;

-Μια χαρά.

-Που πας;

-Να δεις το βράδυ στις ειδήσεις.

Ο μόνος που φαίνεται ότι κατάλαβε τι γινόταν ήταν ο «τσε» το γέρικο λυκόσκυλο του , το οποίο με ένα φυσικό τρόπο πήγε και μπήκε στην θέση του συνοδηγού .

Λίγα μέτρα μετά το σπίτι σε ένα μεγάλο χώρο στάθμευσης σταμάτησε για να αλλάξει ρούχα.

Με του μπήκε στο αμάξι ο «τσε» ξαφνιάστηκε και του γρύλισε γεμάτος απορία.

-Τι κοιτάς ρε «τσε» θέαμα θέλουν θέαμα θα πάρουν.

Ο παππούς ανέβηκε με το αυτοκίνητο του πάνω στην πλατεία , αδιαφορώντας για το απαγορευτικό σήμα, έφτασε κοντά στην εκκλησία κοντά στο άγαλμα του Μακρυγιάννη. Το θέαμα ήταν κωμικοτραγικό.

Ένας γέροντας ντυμένος με παλαιομοδίτικα εσώρουχα κατέβαζε διάφορα πράγματα από το αυτοκίνητο του. Αμέσως τον αντιλήφθηκαν από τις διπλανές καφετέριες. Ένας δυο προσπάθησαν να πλησιάσουν αλλά το απειλητικό γρύλισμα του «τσε» τους κρατούσε σε απόσταση.

Ο παππούς βουβός, βλοσυρός και με βιαστικές κινήσεις ετοίμασε ότι ήθελε.

Ένα μεγάλο κόντρα πλακέ, μπροστά του έγραφε

Ι.διαίτερα

Μ.ατωμένες

Ι.στορικές

Α.ναζητήσεις.

Έβαλε σε μια καρέκλα τα κόλλυβα, με τρία κεριά απάνω, μια ελληνική σημαία κάλυπτε άλλα δύο κομμάτια κόντρα πλακέ. Έβγαλε την μικρή φορητή τηλεόραση την έβαλε στο έδαφος, κάθισε ο ίδιος σε μια άλλη καρέκλα . Άρχισε να καπνίζει και να κοιτάει το γυαλί της τηλεόρασης σα να έβλεπε κάτι σπουδαίο.

Η σουρεαλιστική εικόνα του παππού με τα παλαιομοδίτικα εσώρουχα , να καπνίζει να κοιτάει μια κλειστή τηλεόραση και ένα σκύλο δίπλα σε κόλλυβα διαδόθηκε σε χρόνο μηδέν στην πόλη .

Κάποιοι ειδοποίησαν τα τοπικά κανάλια και τρία συνεργεία ήρθαν πιο γρήγορα από το περιπολικό που ανέβηκε και αυτό στην πλατεία. Κόσμος άρχισε να μαζεύεται και να κάνει ένα κύκλο γύρω από τον παππού. Ο «τσε» τους κρατούσε σε ανεκτή απόσταση τον μόνο που άφησε να πλησιάσει ήταν ο πάπα Γιώργης.

-Πήγαινε ετοιμάσου του είπε κοφτά ο παππούς.

Ο πάπα Γιώργης πήγε και είπε δυο κουβέντες στον αστυνομικό που είχε έρθει σε αμηχανία. Οι δημοσιογράφοι είχαν αρχίσει τις ερωτήσεις.

-Κύριε εκφράζεται κάποια διαμαρτυρία;

-Τι σημαίνει αυτό που γράψατε εδώ;

-Είστε μέλος κάποιου κινήματος ;

Ο παππούς σηκώθηκε και άρχισε να ξεκουμπώνει τα κουμπιά από το μακρύ άσπρο εσώρουχο.

-Βγάλε τα όλα μεγάλε του φώναξε κάποιος από το πλήθος. Νομίζοντας ότι ο παππούς θα γδυθεί. Οι εικονολήπτες των καναλιών είχαν πάρει θέση για το καλύτερο πλάνο. Τα πράγματα μπερδεύτηκαν ακόμα περισσότερο όταν ήρθε και ο πάπα Γιώργης με το θυμιατό.

Όλοι ενστικτωδώς τραβήχτηκαν προς τα πίσω όταν είδαν τον σουγιά του παππού, αλλά αυτός με τελετουργικό τρόπο έσκισε τα εσώρουχα. Ήταν μεγάλη η έκπληξη τους όταν είδαν ότι μέσα από τα λευκά εσώρουχα φορούσε μια στρατιωτική στολή. Ο παππούς φορούσε την καλή στρατιωτική του στολή αυτή που κράτησε για να θυμάται το αλβανικό μέτωπο και την αντίσταση. Τα δάκρυα από τα μάτια του πάπα Γιώργη έπεσαν πάνω στα καρβουνάκια του θυμιατού και οι καπνοί έφτιαξαν μια παράξενη ατμόσφαιρα. Ο παππούς σήκωσε όρθια τα άλλα δυο κομμάτια κόντρα πλακέ και τα σκέπασε με την ελληνική σημαία είχε φτιάξει ένα μικρό φωτογραφικό αφιέρωμα από τα γεγονότα στα Ίμια στις 31 Ιανουαρίου 1996 με υλικό που βρήκε από το διαδίκτυο.

Ο παππά Γιώργης βουρκωμένος ξεκίνησε το μνημόσυνο, κανείς δεν κουνήθηκε να φύγει , ο πεισματάρης γέρο αντάρτης έκανε το θαύμα του. Τελειώνοντας το μνημόσυνο ο πάπα Γιώργης φώναξε τα ονόματα των νεκρών ηρώων

-Χριστόδουλος Καραθανάσης

Κάποιος πήγε να ψελλίσει κάτι σαν αιωνία η μνήμη αλλά τον πρόλαβε το βροντερό παρόν που φώναξε ο παππούς

-Παρόν φώναξαν όλοι με μια φωνή

-Παναγιώτης Βλαχάκος

-Παρόν.

-Έκτορας Γιαλοψός

-Παρόν.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ