Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

21/4/11

Διαχείριση υδάτινών πόρων ή φαραωνικά έργα εντυπωσιασμού

Του Μπάμπη Αντωνιάδη, συμμέτοχος στην «Άλλη Πρόταση»




Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνέχεια μεγαλόστομες διακηρύξεις, ανατίθενται μελέτες, γίνονται έργα με θέμα το νερό στην Αργολίδα. Το σχέδιο «Μπαλτατζής», το νέο μεγάλο φαραωνικό έργο “ εργοστάσιο επεξεργασίας νερού στον Ανάβαλο”, η καθημερινή χρήση εμφιαλωμένου νερού από τους κατοίκους, η έλλειψη πόσιμου νερού για τις καθημερινές ανάγκες σε πολλούς δήμους ενώ το νερό της Λέρνας πηγαίνει στην θάλασσα, αναδεικνύουν σε όλο το μεγαλείο το πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων στο νομό Αργολίδας.

Μάλλον τα προβλήματα έρχονται από πολύ μακριά

Μυθολογία και νερό Αργολίδας

Ο Ίναχος ξεράθηκε από κεραυνό του Δία

Η Λέρνα είναι από τα πιο παλαιά θρησκευτικά κέντρα συνδεδεμένα με το νερό. Ο Ηρακλής σκοτώνει την Λερναία Ύδρα και οι Δαναΐδες τους ανεπιθύμητους συζύγους τους. Από κει ο Άδης με την Περσεφόνη είχαν κατέβει στο κάτω κόσμο.

Η Αμυμώνη κόρη του Δαναού επειδή ξεράθηκε ο Ιναχος την έστειλε να αναζητήσει νερό. Ο ίδιος ο θεός Ποσειδώνας της έδειξε να βρει την πηγή της Λέρνας και αυτή ευχαριστημένη δέχτηκε να ζευγαρώσει μαζί του και έτσι γεννήθηκε ο Ναύπλιος.

Η Αμυμώνη οι Δαναΐδες η Δανάη είναι πρόσωπα της λατρείας σχετικής με την βροχή και τη βλάστηση.

Η Ήρα κέρδισε την πόλη του Άργους από τον Ποσειδώνα με κριτές τους τρεις ποταμούς (Ίναχος Κηφισός Αστερίων) και ο οργισμένος ο Ποσειδώνας τους τιμώρησε σε ξηρασία.

Και όμως πέρασαν 50 χρόνια ….

Από το 1960 άρχισε η συζήτηση για τα νερά της Αργολίδας και μέχρι σήμερα, 50 χρόνια μετά δεν έχουμε καμία συγκεκριμένη πολιτική διαχείρισης. Το μόνο που συστηματικά καταγράφετε σαν παρέμβαση είναι η πολιτική του εμπλουτισμού με όλα τα προβλήματα που έχουν αναδειχτεί.

Σημερινή κατάσταση

Μια πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και φορέων διαχείρισης του νερού με την επιμονή του διαχωρισμού σε νερό πόσιμο και νερό αρδευτικό.

Για το νερό ασχολούνται οι ΔΕΥΑ ΤΟΕΒ Διεύθυνση Εγγειοβελτιώσεων κ.λπ

Η αντίθεση των πόλεων Ναυπλίου και Άργους για την εκμετάλλευση των νερών της περιοχής της Λέρνας έχουν παίξει και αυτή το ρόλο της. Δεν επιλέξαν πριν από χρόνια το σχέδιο για έργο ενιαίας υδροδότησης του Αργολικού πεδίου από την περιοχή της Λέρνας αλλά την κατασκευή κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού μόνο για το Ναύπλιο (1998-2002). (με την τεκμηρίωση ότι θα πάρει νερό και ο Δήμος Ασίνης και ο δήμος Ν Τίρυνθας αλλά ακόμα περιμένουν.)

Γίνονται μελέτες χωρίς καμία περιβαλλοντική προσέγγιση. Δεν κοστολογούμε ποτέ το κόστος της κατανάλωσης ενέργειας εκτός από το θέμα της τελικής διαχείρισης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νέο πολυδιαφημιζόμενο έργο να πάει νερό του Αναβάλου στην Ερμιονίδα. Πόσο μπορεί να κοστίζει το κυβικό όταν στο πρώην δήμο Ασίνης τα 60 κ.μ ποτιστικού νερού κοστίζουν 6.5 ευρώ την ώρα συν τα στρεμματιάτικα Εάν πάει το νερό στην Ερμιονίδα (2.500 κυβικα την ώρα ) πόσο θα κοστίζει η ώρα για να ποτίσεις; Αν κοστίζει πάνω από 12 ευρώ η ώρα ποιος μπορεί να πληρώνει; Σε επίπεδο τιμής προϊόντων πως μπορεί η περιοχή να είναι ανταγωνιστική με τέτοια τιμή νερού;

Γιατί χάθηκε η πρόταση για το φράγμα στην Τζερζελια και οδηγηθήκαμε στο νερό του Αναβάλου με μελέτη μάλιστα πάνω από 1.000.000 ευρώ.

Να επισημάνουμε ότι μελέτη για πόσιμο νερό στην Ερμιονίδα δεν υπάρχει. Το νερό που θα πάει από τα Ίρια του Αναβάλου είναι από ανοικτά δίκτυα και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πόσιμο.

Οι πηγές που μπορούν να έχουν με επάρκεια πόσιμο νερό, όπως μέχρι σήμερα όλες οι μελέτες καταδείξει για τους δήμους της Αργολίδας είναι η Λέρνα η Αμυμώνη και Σολάρ.

Μερικά παράδειγμα κακής διαχείρισης

Η πόλη του Ναυπλίου αντλεί από της πηγές περισσότερα από 400 κμ /ώρα έως 600κμ /ώρα και στα ρολόγια καταγράφονται καταναλώσεις από 165 κμ /ώρα έως 226κμ/ώρα τους καλοκαιρινούς μήνες (ενδείξεις ρολογιών 2007). Ενδείξεις συμπίπτουν με την μέση ημερήσια κατανάλωση ανά άτομο στην Ελλάδα που είναι 145 λύτρα ανά άτομο.

Ενώ ο δήμος Ασίνης έχει στο δίκτυο του πόσιμο νερό με νιτρικά πάνω από 250 mg/l με όριο το 50 mg/l το Ναύπλιο ποτίζει με νερό Λέρνας τους κήπους και τα πάρκα του.

Το 2008 το Ναύπλιο είχε 11.500 μετρητές από τους οποίους οι 1000 ήταν μηδενικοί.

Το Ναύπλιο αποφάσισε πριν από δύο χρόνια να δώσει νερό Λέρνας στην Ν. Κίο με τιμή 0.80 ε / κ.μ. και έδινε νερό στον δήμο Ασίνης με 1.00 ευρώ /κ.μ. ενώ στο Ναύπλιο η χαμηλή τιμή είναι 0.35 ευρώ /κ.μ Αυτό θα πει εκμετάλλευση.

Το Ναύπλιο εντάχτηκε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την επέκταση ύδρευσης αποφευκτής και δεν άλλαξε τους αμιαντοσωλήνες και δεν συμπεριέλαβε στα έργα την αυτόματη χλωρίωση και το διυλιστήριο για την νέα δεξαμενή.

Ο σχεδιασμός είναι ο πρώην Δήμο Μιδέας να παίρνει νερό από το Δήμο Άργους Μυκηνών ενώ σήμερα ελέω Καλλικράτη ανήκει διοικητικά στο Δήμο Ναυπλέων.

Ο βιολογικός Ναυπλίου Άργους τον διαχειρίζεται μόνο ο Δήμος Άργους και η ΔΕΥΑΝ χρεωστάει χρήματα στη ΔΕΥΑΡ ο βιολογικός έχει τριτοβάθμιο καθαρισμό και τα επεξεργασμένα λύματα πέφτουν στον Αργολικό.

Δεν υπάρχει μετρητής που να καταγράφει πόσο νερό παίρνει από τις πηγές κάθε ΔΕΥΑ. Από τις πηγές της Λέρνας τα συμπεράσματα βγαίνουν από την ιπποδύναμη των αντλιών.

Το σημαντικότερο και άμεσης προτεραιότητας έργο της αποχέτευσης του δήμου Λέρνας για απόλυτα κατανοητούς λόγους η μελέτη ολοκληρώθηκε με τη προηγούμενη δημοτική αρχή χωρίς ακόμα να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου.

Ο πρώην δήμος Λέρνας που οι πηγές είναι εντός οικισμού παίρνει νερό από γεώτρηση.



Μια διαφορετική προσέγγιση τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

1. Να αντιμετωπίσουμε συνολικά τους υδάτινους πόρους, νερό άρδευσης νερό πόσιμο σε επίπεδο νομού και περιφέρειας

2. Πολιτικές νερού όχι μόνο στην κατανάλωση αλλά και στην προστασία και τον εμπλουτισμό των νερών. (φράγματα αλλαγή του τρόπου ποτίσματος έλεγχος των διαρροών κ.λπ)

3. Οι πολιτικές διαχείρισης να συνεξετάζουν σήμερα και τα σύγχρονα προβλήματα σε σχέση με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις επιπτώσεις στο Αργολικό πεδίο. (αύξηση της στάθμης της θάλασσας κ.λπ)

4. Λειτουργία διπλών δικτύων για επαναχρησιμοποίηση νερών στην πόλη. Εξέταση χρήσης για πράσινο και πάρκα των πόλεων του νερού του βιολογικού καθαρισμού.

5. Μελέτη των δικτύων μεταφοράς νερού και με γνώμονα την μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

6. Προώθηση των διπλών δικτύων στις υπό κατασκευή οικοδομές.

7. Σύγχρονα συστήματα καταγραφής της κατανάλωσης του νερού.

8. Σύγχρονος τρόπος ενημέρωσης των πολιτών για την ποιότητα του νερού.

9. Οι ανεξέλεγκτες επεκτάσεις οικισμών και δήμων και η εκτός σχεδίου δόμηση οικονομικά φορτώνουν τις Δημοτικές επιχειρήσεις Υδρευσης Αποχέτευσης.

Άμεσες προτεραιότητες

1. Μελέτη προστασία του υδροφόρου ορίζοντα για τις πηγές Λέρνας Αμυμώνης και Σολάρ

2. Ενιαίος φορέας διαχείρισης

3. Νέο νομικό πλαίσιο άντλησης υδάτων από τις πηγές Λέρνας Σολάρ και Αμυμώνης.

4. Να εξεταστούν άμεσα μέτρα σε σχέση με την απορροή του βιολογικού της Τρίπολης στην Καβόθρα Κανατά. Ο βιολογικός έχει σύστημα παντορροϊκό. (Παντορροϊκό σύστημα, όπου το δίκτυο ομβρίων και ακαθάρτων είναι κοινό) Πειράματα ιχνοθέτησης έδειξαν ότι μέρος των υδάτων οδηγείτε στις πηγές της Αργολίδας. Καταβαίνουμε τι προβλήματα μπορεί να έχουμε στα νερά των πηγών της Αργολίδας.

Η ποιότητα νερού Αναβάλου και η επεξεργασία του.

Το ερώτημα την ποιότητα του νερού στο Ανάβαλο. Εάν η παρέμβαση στο φράγμα, σύμφωνα με το έργο που έχει ανατεθεί, μας δώσει νερό σε χαμηλά χλωριώντα τότε γιατί πρέπει να κάνουμε επένδυση 4.000.000 ευρώ σε εργοστάσιο επεξεργασίας νερού;

Εάν το ενδεικτικό όριο στα χλωριώντα για πόσιμο νερό είναι 250 mg/lt και ο Ανάβαλος μπορεί σε περιπτώσεις να έχει δείκτες 300 mg/lt και λίγο επάνω γιατί δεν αναμιγνύουμε το Ανάβαλο με νερά της Λέρνας ώστε να έχουμε τους επιθυμητούς δείκτες;

Η επεξεργασία του νερού θα γίνει για τον πιθανό ένα μήνα που μπορεί να μην έχουν επάρκεια οι πηγές της Λέρνας; πάρουμε άμεσα μέτρα προστασίας του υδροφόρου ορίζοντα των πηγών της Λέρνας. Πάνω από 550 γεωτρήσεις αντλούν νερό για πότισμα από τον υδροφόρο της Λέρνας.

Οι άλλοι 11 μήνες το χρόνο που έχει επάρκεια η Λέρνα για όλο το νομό η επένδυση θα κάθετε;

Γιατί από την αναφερόμενη από όλους μελέτη της υδροδότησης της Αργολίδας που συνέταξε η ΤΕΔΚ γιατί επιλέγουμε να υλοποιούμε αποσπασματικά πράγματα;

Αφού το νερό της Λέρνας είναι εξαιρετικό γιατί πίνουμε εμφιαλωμένο;

Στην Αργολίδα, τουλάχιστον οι κάτοικοι των μεγάλων δήμων Ναυπλίου και Άργους πίνουν εμφιαλωμένο νερό στη καθημερινότητα τους, όχι γιατί δεν έχουν οι βρύσες νερό πόσιμο αλλά γιατί δεν υπάρχει μηχανισμός ενημέρωσης για την ποιότητα και εμπιστοσύνη στους διαχειριστές του νερού. Η κακή ποιότητα νερού δεν είναι λόγο της κακής ποιότητας των νερών της Λέρνας αλλά από κακή «διαχείριση» του νερού στο δίκτυο των πόλεων. Ένα τεράστιο κεφάλαιο που έπρεπε να είχε προτεραιότητα στο θέμα διαχείρισης του νερού.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ