Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/6/11

Ένα Επιμελητήριο που προστατεύει τα μέλη του


Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΕΝΑΝΤΙΟΝ των υπευθύνων της ΔΕΗ, πρόκειται να στραφεί το Επιμελητήριο Αρκαδίας, για τις βλάβες που έχουν υποστεί τα μέλη του από τις συνεχείς διακοπές του ρεύματος. Είναι μια κίνηση ενός φορέα που θέλει να προστατεύσει τα μέλη του, χωρίς ωστόσο να στραφεί απαραίτητα και εναντίον των συνδικαλιστών (παρεμπιπτόντως δεν είδαμε ανάλογη κίνηση του Επιμελητηρίου Αργολίδας).
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ οι επιχειρήσεις, αλλά ακόμα περισσότεροι οι οικιακοί καταναλωτές οι οποίοι έχουν πάθει σημαντικές ζημιές χιλιάδων ευρώ στις ηλεκτρικές συσκευές τους, από τις συνεχείς διακοπές του ρεύματος και τις διακυμάνσεις στην τάση του δικτύου της ΔΕΗ.
ΦΥΣΙΚΑ ελάχιστοι (ίσως και κανένας) ήταν αυτοί που διεκδίκησαν και έλαβαν αποζημίωση από την ΔΕΗ για την ζημιά που υπέστησαν, με υπαιτιότητά της.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για να αποζημιωθούν είναι να μπορούν να αποδείξουν ότι η βλάβη στη συσκευή τους προήλθε από απότομη μεταβολή τάσης και παράλληλα η ΔΕΗ να μην μπορεί να τεκμηριώσει από την πλευρά της ότι η διακοπή οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας (καιρικές συνθήκες, πτώση δέντρων στο δίκτυο, επεμβάσεις τρίτων κ.ά). Επομένως μεμονωμένα είναι δύσκολο κάποιος να διεκδικήσει αποζημίωση.
Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ του Επιμελητηρίου Αρκαδίας έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να συνδράμει τα μέλη του που ενδεχομένως δεν μπορούν μεμονωμένα να διεκδικήσουν το δίκιο τους και να αποζημιωθούν τόσο για τις βλάβες σε μηχανήματα, όσο και για την καταστροφή προϊόντων και πολύωρη αναστολή εργασιών σε βιομηχανικές επιχειρήσεις.
Ο ΡΟΛΟΣ επομένως του Επιμελητηρίου αυτού δεν εξαντλείται στην είσπραξη των συνδρομών από τα μέλη του αλλά και στην προστασία τους. Το Επιμελητήριο Αργολίδας με τι ασχολείται;

15 χρόνια μετά


Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΚΟΝΤΑ 20 χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι οικολογικές ομάδες του νομού, διαβλέποντας το πρόβλημα της ρύπανσης από τις ιχθυοκαλλιέργειες και την σύγκρουση αλιευτικών και τουριστικών επιχειρήσεων είχαν ζητήσει από το νομαρχιακό συμβούλιο Αργολίδας, Νομάρχης  ο κ. Σαραβάκος και πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου ο κ. Μπέγκος, να προχωρήσουν σε περιβαλλοντική μελέτη του Αργολικού και του Αργοσαρωνικού κόλπου.
ΕΙΧΕ προταθεί μάλιστα να υπάρξει χωροθέτηση των επιχειρήσεων αλιείας καθώς και μείωση του καταστροφικού ψαρέματος με δίχτυα βυθού, αλλά και του αποκλεισμού του Αργολικού κόλπου από την μια άκρη στην άλλη με δίχτυα που δεν επέτρεπαν την αναπαραγωγή των ψαριών στα αβαθή. Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 80 η μείωση του όγκου των αλιευμάτων ήταν εμφανής καθώς και η παρουσία ρύπων που χρεώνονταν στις Ιχθυοκαλλιέργειες.
ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ συμβούλιο, είχε τότε αποφύγει να προχωρήσει σε μελέτη, προφανώς φοβούμενο μήπως επηρεαστεί ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των κλοβών και οι εξαγωγές ελληνικών ψαριών. Ο τότε πρόεδρος του Νομαρχιακού συμβουλίου κ. Μπέγκος αντιλαμβανόμενος προφανώς την αναγκαιότητα μελέτης, αφετέρου βλέποντας πως πλειοψηφία και μειοψηφία είναι παγερά αδιάφορες, χαρακτήρισε τις προτάσεις των οικολόγων σαν «ευχή» που θα έπρεπε κάποτε να υλοποιηθεί.
ΑΡΧΕΣ της 10ετίας του 90 έγινε ήδη γνωστό πως επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ είχε σταλεί στην Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Αργολίδας, έγγραφο του ΥΠΕΧΟΔΕ, σύμφωνα με το οποίο η Αργολίδα θεωρείτο ήδη κεκορεσμένη από πλευράς κλοβών και ζητούσε να μην δοθούν νέες άδειες ούτε να γίνουν νέες επεκτάσεις των υφισταμένων. Κι όμως από την περίοδο αυτή παρατηρείται το φαινόμενο της αντικατάστασης των παλαιών κλοβών με νέους μεγαλύτερους απ` τους προηγούμενους με αποτέλεσμα να έχουμε ουσιαστικά αύξηση της εκμετάλλευσης.
14-15 χρόνια μετά, χρόνια ανοχής μιας στρεβλής ανάπτυξης που έφερε σε σύγκρουση το τουρισμό και την αλιεία, βουλευτές, περιφερειακή διοίκηση και αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού ανακαλύπτουν το φεγγάρι. Άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως οι περιβαλλοντικές μελέτες των ιχθυοκαλλιεργειών δεν θα πρέπει να αφορούν μόνο την περιοχή ανάπτυξής των κλοβών αλλά την ευρύτερη περιοχή αφού τα θαλάσσια ρεύματα μεταφέρουν υπολείμματα τροφών και τις ακαθαρσίες των ψαριών σε γειτονικές περιοχές αυξάνοντας το φαινόμενο του υπερτροφισμού και της μείωσης του οξυγόνου στην θάλασσα, με αποτέλεσμα, πέρα από την ρύπανση, την μείωση των ελεύθερων ψαριών.
ΠΟΥ θα πάει, σε λίγο θα ανακαλύψουν και τον τροχό!

Χέζε πλήρωσα…


Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου 

Η γιαγιά έφτιαξε τον μεσημεριανό καφέ στον παππού τον σέρβιρε έξω στο μπαλκόνι. Ο παππούς είχε ανοίξει και ξεφύλλιζε τις κυριακάτικες εφημερίδες .
Ανεβαίνοντας δυο δυο τα σκαλιά ο Πετράν ο εγγονός του έφτασε στο μπαλκόνι .
-Παππού τι βλέπεις για το μεσοπρόθεσμο ;
-Χέζε πλήρωσα…..
-Τι ;
-‘Αντε καημένε όσο μεγαλώνεις  στα χρόνια μεγαλώνει και η γλώσσα σου. ( Είπε η γιαγιά Μαρία)  
-Γιαγιά φτιάξε μου και μένα ένα σκέτο έχουμε καινούργια ιστορία από τον παππού.  Για λέγε παππού.
-Πιάσε και ένα πουράκι από μέσα να το ευχαριστηθούμε.
-Γιατρός σου είπε να μην καπνίζεις.  (Του φώναξε θυμωμένα η γυναίκα του)
-Για τα τσιγάρα είπε όχι για τα πούρα!!!
-Ο Πέτρος έφερε δυο πούρα και προσπαθούσε να συγκρατήσει τα γέλια του για να μην εκνευρισθεί η γιαγιά του.
-Λοιπόν τον Μορτάκο τον ξέρεις  τουλάχιστον από τα κείμενα που έχω γράψει για αυτόν.  Δάσκαλος του στην ζωή της μέρας και της νύχτας το αφεντικό του ο Λιόντας.  Έκατσε μια σπουδαία δουλειά στην Καλαμάτα και έπρεπε ο μεγάλος γερανός του συνεργείου να πάει εκεί .  Εκείνα τα χρόνια  να πάει ένα τόσο μεγάλο όχημα από το Άργος στην Καλαμάτα ήταν σωστή πολεμική αποστολή. Έπρεπε να ανέβει στον Κολοσούρτη  για Τρίπολη και από εκεί με ιδιαίτερη προσοχή στην Καλαμάτα.  Για την οδήγηση ο Λιόντας εμπιστευόταν μόνο τον  Μαρίνο τον Τιμόνια αυτός και με κλειστά μάτια μπορούσε να φτάσει στην Μεσσηνία.  Ο Τιμόνιας ήταν πενηνταπεντάρης,  πρέπει τα 30 χρόνια της ζωής του να τα είχε βγάλει πάνω στο τιμόνι. Αλλά για τους χειρισμούς του γερανού εμπιστοσύνη είχε μόνο στον Μορτάκο ήταν είκοσι χρονών περίπου  αλλά ιδιαίτερα ταλαντούχος μάστορας .  Ο Μορτάκος με τον μεγάλο γάντζο του γερανού μπορεί να σου πλέξει σταυροβενολιά  έλεγε ο Λιόντας. Έτσι λοιπόν ένα πρωινό οι δυο μαστόροι διαφορετικής γενιάς  ξεκινούν  για την Καλαμάτα.  Η διαδρομή πήγε πολύ καλά δεν βρήκαν κίνηση.  Λίγο πριν μπουν στην πόλη από μακριά ο Τιμόνιας βλέπει μια φωτεινή πινακίδα «Καντίνα στα 500 μέτρα ο Ευρωπαίος». Και πράγματι σε μισό χιλιόμετρο φάνηκε  μια εντυπωσιακή καντίνα για τα  δεδομένα της εποχής. Από την θέα της πινακίδας σαν άλλο καμπανάκι του Παύλωφ άρχισαν να τρέχουν τα σάλια του Τιμόνια.
-Μορτάκο στομαχομουρμούρα θα κατέβω , τι θες να σε κεράσω;
-Τίποτα, δεν πεινάω.
-Ρε φιλαράκο αυτό δεν είναι καντίνα, το «καφέ ντε λα πε» του Παρισιού είναι , πως σου ήρθε και έριξες τόσο κεφάλαιο στην εθνική οδό;( Είπε στον καντινιέρη ο Τιμόνιας που είχε κάνει με φορτηγά και τα ταξίδια  του στο εξωτερικό.)
-Δεν  έριξα καθόλου κεφάλαιο φιλαράκο πρόγραμμα της ΕΟΚ επιδοτούμενο τα κανόνισε ένα φιλαράκι με το αζημίωτο φυσικά από την επιδότηση και έφτιαξα το έργο που βλέπεις.
-Θέλω τρία με λουκάνικο και όλα τα παρελκόμενα μέσα,  κομπλαδούρα. Πιάσε και δυο μπυρόνια , ή μάλλον φτιάξε τέσσερα λουκάνικα να κεράσω και τον Μορτάκο.
-Πήρε τα τρία μεγάλα σάντουιτς  πέταξε το κουτί  από το ένα μπυρόνι που ήπιε μονορούφι  μέσα στο καλάθι. Ευρωπαϊκού τύπου η καντίνα απαιτούσε και ευρωπαϊκή συμπεριφορά. Μπήκε μέσα στο αμάξι βάζει μπροστά αφήνει ένα δυνατό ρέψιμο που κάλυψε  ο ήχος της μηχανής και ξεκίνησε για το λιμάνι.  Η ευρωπαϊκή συμπεριφορά σταματούσε στα όρια της καντίνας.
-Μορτάκο σου πήρα και σένα ένα.
-Άστο για αργότερα δεν πεινάω σου είπα. Δεν έχω και πολύ εμπιστοσύνη στο φαγητό του δρόμου .
-Τι λε ρε Μορτάκο δεν είδες πως την είχε φτιάξει την καντίνα ούτε στην Ευρώπη δεν βρίσκεις τέτοια.
-Δεν είχαν περάσει ούτε δυο χιλιόμετρα ο Τιμόνιας κατανάλωσε και τα τρία σάντουιτς με όλα τα παρελκόμενα, σταμάτησε η στομαχομουρμούρα . Αλλά μετά από δυο τρία λεπτά άρχισε το έντερο του να συσπάται με ένα ακανόνιστο και πολύ επιτακτικό τρόπο.
-Μορτάκο πρέπει να βρούμε τουαλέτα. Μην το φας το λουκάνικο ο ευρωπαίος μου την έκανε.
-Σταμάτα να ρωτήσω εδώ τους εργάτες στον δρόμο ( κάποιοι εργάτες έκαναν έργα στήριξης στο δρόμο) Παιδιά που έχει τουαλέτες ;
-Στην πρώτη έξοδο είναι  οι δημόσιες τουαλέτες. ( Του απάντησε κάποιος).
-Φεράρι τον έκανε τον γερανό ο Τιμόνιας  και φτάνει στην έξοδο αλλά εκεί δεν υπήρχαν τουαλέτες αλλά ένα άλλο εργοτάξιο.
-Ρε παιδιά που είναι οι τουαλέτες ;
-Τις πήρε σήμερα  ο δρόμος .
-Ποιος δρόμος ;
-Ο καινούργιος που γίνεται με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
-Μας φάγανε τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Μορτάκο δεν αντέχω θα τα κάνω πάνω μου.
-Τιμόνια λίγο πιο κάτω είναι το νεκροταφείο άντεξε λίγο ακόμα .
-Δυστυχώς η ευρωπαϊκή λαίλαπα των επιδοτούμενων προγραμμάτων είχε πιάσει και τους πεθαμένους. Με επιδοτούμενο πρόγραμμα από την ευρωπαϊκή κοινότητα γινόταν ανακαίνιση της αίθουσας τελετών και υγιεινής  του νεκροταφείου.  Το διάβασε ο Μορτάκος σε μια μεγάλη πράσινη πινακίδα .
-Άκυρο το νεκροταφείο Τιμόνια .
-Τι λες ρε δεν κρατιέμαι .
-Το κάνουν και αυτό ευρωπαϊκό, με επιδότηση σαν τον καντινιέρη που σε έφτιαξε.
-Εκείνη την στιγμή ακούστηκε το τρένο που πλησίαζε στον σταθμό της Καλαμάτας.
-Μην απελπίζεσαι υπάρχει λύση.
-Τι  λύση ρε κοντεύω να λυθώ πάνω μου.
-Πάρε το γρήγορα για το σταθμό του τρένου.
-Ένα βλέμμα ανακούφισης ζωγραφίστηκε στο πρόσωπο του Τιμόνια και το σανιδώνει για τον σταθμό του τρένου. Ευτυχώς  εκεί δεν είχαν πάρει ακόμα τα ευρωπαϊκά προγράμματα  και οι τουαλέτες  ήταν άθικτες στην θέση τους  δίπλα από τα  εκδοτήρια .
Κατεβαίνουν και οι δυο. Αλλά στις τουαλέτες τους περίμενε μια παράξενη έκπληξη . Ένας τύπος γύρω στα σαράντα με ένα κόκκινο σώβρακο πάνω από το τζιν παντελόνι και μια κοντομάνικη πράσινη μπλούζα πάνω από μια μακρυμάνικη. Εμφανώς αντιμετώπιζε κάποια ψυχολογικά και διανοητικά προβλήματα, με ένα σπαθί από φελιζόλ τους έφραζε την είσοδο.
-Κύριοι από ένα διφραγκάκι για τον φύλακα των τουαλετών.
-Ρε άντε από δω. Του λέει το Τιμόνιας τον σπρώχνει και μπαίνει στην τουαλέτα που βρήκε ανοικτά και τραβά τον σύρτη από μέσα.
-Ο ξιφοφόρος φύλακας  όμως δεν το έβαλε κάτω άρχισε να του χτυπά την πόρτα και να του ζητά το δίφραγκο.
-Κύριος πέταξε μου ένα δίφραγκο .
-Ρε φύγε από δω μην βγω  έξω και σε αρχίσω στις σφαλιάρες .
-Κύριε ένα δίφραγκο.
-Ο Τιμόνιας συγκεντρώθηκε στην ανακουφιστική  λειτουργία του εντέρου του και αφού χαλάρωσε για λίγο ξαφνικά αντιλήφθηκε ότι έξω επικρατούσε  απόλυτη  ησυχία.  Ο νους του πήγε στο κακό. Ο Μορτάκος ήταν μικρόσωμος λες να του την έπεσε ο ξιφάκιας;
-Ρε Μορτάκο είσαι καλά ή να κόψω την λεκάνη στην μέση ( εννοώντας να σταματήσεις την διαδικασία του εντέρου του ) . Ρε Μορτάκο όλα καλά  ρε; Που πήγε ο άλλος ;
-Χέζε πλήρωσα…
-Ο Μορτάκος και τον συμπάθησε τον ξιφάκια αλλά και κατάλαβε  ότι ήταν μάταιη η αντιπαράθεση του έδωσε ένα δίφραγκο και ο άλλος βγήκε έξω να ψάξει τον επόμενο  πελάτη για τις  τουαλέτες του τρένου .
Ο Πετράν είχε λυθεί στα γέλια μόλις άκουσε την τελευταία ατάκα του παππού του. Εκείνη την στιγμή ήρθε και η γιαγιά με τον σκέτο καφέ  του εγγονού. Μάλλον της άρεσε η ιστορία δεν ήθελε να το δείξει αλλά την πρόδιδε το μισό αριστερό χαμόγελο.
-Καλή η ιστορία ε  γιαγιά  ;
-Ε…. δεν τον ξέρεις τώρα τον παππού σου .
-Κατάλαβες  Πετραν , με τα επιδοτούμενα της ΕΟΚ φτιάχτηκε η ευρωπαϊκή καντίνα  αλλά τα λουκάνικα παρέμειναν τριτοκοσμικά, με ευρωπαϊκά προγράμματα φτιάχτηκαν οι καινούργιες υποδομές αλλά αγνοήσαμε  άλλες, πολύ απλές που ικανοποιούσαν απλές ανθρώπινες και πραγματικές ανάγκες μας. Στο τέλος χάλασε το στομάχι και το έντερο του πενηντάρη  και άλλος πλήρωσε για να ικανοποιήσει την ανάγκη του,  η επόμενη γενιά  και από ότι φαίνεται θα ξαναπληρώσει !!!
-Κάπως το ταίριαξες είπε η γιαγιά με ένα ελαφρά ειρωνικό χαμόγελο, Να φέρω και λίγο φρούτο , έχω ωραία σύκα  από την Καλαμάτα ελπίζω να μην έγινε η καλλιέργεια με ευρωπαϊκά προγράμματα και έχουμε τρεχάματα…… ( Και έβγαλε εκείνο το γέλιο που θύμιζε παιδούλα αν δεν έβλεπες το αυλακωμένο της πρόσωπο).

*Η ιστορία στηρίχθηκε σε πραγματικά γεγονότα  που έζησε ο Σώτος πηγαίνοντας στην Καλαμάτα με ένα οδηγό το γερανό της δουλειάς , στις τουαλέτες του τρένου υπήρχε  ένας τύπος που έβγαζε τα προς το ζην  με δίφραγκα από επιβάτες του τρένου όταν πήγαιναν τουαλέτα. Το γεγονός έγινε πριν από είκοσι πέντε  χρόνια αλλά εδώ και τόσα χρόνια εξακολουθούμε και με δική μας ευθύνη να τρώμε χαλασμένα λουκάνικα από ευρωπαϊκές καντίνες….. που δεχθήκαμε στους εθνικούς μας δρόμους…. να καταστρέφουμε τις δημόσιες τουαλέτες …. και όπως φαίνεται οι επόμενες γενιές θα πληρώνουν ψευτο-ανακουφιστικά μέτρα…..χωρίς τέλος…

29/6/11

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 30.6.2011

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 30.6.2011 σε τίτλους

·         4200 νέες θέσεις. Θέσεις απασχόλησης ψάχνει ο Πουλάς, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα

·         Σεμνές τελετές …αλλά με προχειρότητα και λάθη για τα Specials Olybics

·         Έλκει τους Γερμανούς η Πελοπόννησος. Συναντήθηκαν στο Ναύπλιο ο Τατούλης με τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομικών

·         Πώς φαντάζεται τον τουρισμό ο Τατούλης

·         Κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για Ανάβαλο. Υπογράφτηκε η σύμβαση για άρδευση σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Μιδέα

·         Αντιδρούν για τον αγωγό. Περνά μέσα από τα χωράφια τους στο Σκαφιδάκι το Φυσικό αέριο

·         Σφοδρή επίθεση κατά ακροδεξιάς και ΛΑΟΣ. Βγήκε από τα ρούχα του ο Αναγνωσταράς από τις αντιδράσεις για τους Δερβίσηδες

·         Φωτοβολταϊκή Αργώ. Επενδυτικό πρόγραμμα για την μετατροπή της τουριστικής επιχείρησης σε πηγή πλούτου

·         Τους φταίνε οι ερασιτέχνες για την υπεραλίευση. Μελέτη για τον Αργολικό κόλπο, στο πλαίσιο του 4ου διεθνούς συνεδρίου Υδροβιολογίας-Αλιείας

·         Δεν χωράνε άλλες ιχθυοκαλλιέργειες. Η τοποθέτηση του Γιάννη Μανιάτη, για το θέμα φαίνεται ότι ηρέμησε τα αγριεμένα …πνεύματα, αν και η ΝΔ διακρίνει προχειρότητα

·         Μπαίνει λουκέτο στο γηροκομείο; Ο Γραμματικόπουλος ζήτησε την πολιτική βούληση του δημάρχου για να διασωθεί το ίδρυμα

·         Παραλίγο να γίνει «μπάχαλο» το δημοτικό συμβούλιο Άργους

·         Ζητούν παρέμβαση Ραγκούση για τον προϊστάμενο. Καταγγέλλεται ως παράνομη η επιλογή και τοποθέτηση του Προϊσταμένου Δ/νσης και Τμημάτων στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αργολίδας

·         Να έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου λόγο στο Ειδικό Χωροταξικό Περιφερειακό Πλαίσιο

·         Για χρόνους για ρεκόρ Γκίνες κάνει λόγο «Η Άλλη Πρόταση». Έργο τριών ημερών

·         Τους συνέλαβαν για μαϊμούδες CD

·         Βέλγος έμπορος ναρκωτικών στο Κρανίδι

·         Drift Show στην πίστα κάρτ



ΑΡΘΡΑ:

·         Ένα Επιμελητήριο που προστατεύει τα μέλη του. Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

·         15 χρόνια μετά. Άρθρο του Άκη Ντάνου

·         Χέζε πλήρωσα… Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου



ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ:

·         Άλλο και τούτο!!!

·         Εκπαιδευτικοί που ξεχώρισαν

·         Ευχαρίστησε τον Σωτηρόπουλο

·         ΠΑΜΕ με τρακτέρ

·         Πραγματική Δημοκρατία

·         Λαϊκής Βάσης

·         Ποιος συ;



ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:

·         3ήμερο με Rock στην Καραθώνα

·         Από την Αργολίδα στο Πανευρωπαϊκό. Ο Μαραθωνοδρόμος Γιώργιος Βλάχος  έτρεξε 100χλμ στη Νύχτα της Φλάνδρας

·         Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη από τη Βιβλιοθήκη Ερμιόνης

·         Υποδοχή της φλόγας στο Ναύπλιο

·         Παίζουν μπάλα κατά της φτώχειας

·         Ημέρα κατά των ναρκωτικών. Ο κήπος με τις 11 γάτες

·         Οι φωτιές του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα στην Ερμιόνη

·         Η γιορτή της μελιτζάνας έγινε …μελιτζάzz

·         Επιδαύριος δρόμος

·         Λεωφορείο ο πόθος, στο Κρανίδι

·         Με τις Ορθοπεταλιές στο Βιβάρι

·         Ταξιδεύοντας με το ποδήλατο στην Πελοπόννησο



ΙΑΤΡΙΚΑ:

·         Παχυσαρκία: μια παγκόσμια επιδημία. Της Δήμητρας Τούντα, διαιτολόγος, διατροφολόγος

·         Σημασιολογική ανάπτυξη. Του Άγγελου Τράκα, λογοθεραπευτής, Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογής Σύγχρονων Προγραμμάτων Ειδικών Θεραπειών



ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΑ:

·         Όλο και κάποιοι νόμοι αλλάζουν στα κρυφά λόγω ΔΝΤ. Τα απρο ανακάλυψαν ορισμένους που δεν θα πρέπει να αφήσουμε να αλλοιωθούν.



ΑΝΕΚΔΟΤΟ:

·         Η απαγωγή



ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ

27/6/11

Η έκδοση 23.6.2011

25/6/11

Ευκαιρίες για επενδύσεις στην Αργολίδα

Το σύνολο σχεδόν του Αθηναϊκού τύπου ασχολήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με ευκαιρίες για επενδύσεις που υπάρχουν στην Αργολίδα. Ανάλογη άποψη έχουν σχηματίσει και έμπειροι μεσίτες της περιοχής.
Όπως τονίζει ο ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου “Argolida Real Estate” Κυριάκος Δεσσύλας, η πραγματικότητα που επικρατεί στην αγορά ακινήτων στην Αργολίδα διαφέρει.  Όπως τονίζει ο κος Δεσσύλας είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες περιοχές της Πελοποννήσου, η κατάσταση που επικρατεί στον Νομό Αργολίδας, και συγκεκριμένα στο Ναύπλιο και στις γύρω περιοχές, όπου εκεί οι αγοραστές αναζητούν κυρίως εξοχικές κατοικίες. Ο κος Δεσσύλας τονίζει ότι οι τιμές είναι σταθερές, γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση και μικρή προσφορά.

Το 2010 παρατηρήθηκε μείωση στις αγοραπωλησίες στο Ναύπλιο, διότι οι κατασκευαστές κράτησαν άμυνα και δεν οικοδομήθηκαν πολλές νέες εξοχικές κατοικίες, οπότε η ζήτηση ήταν μεγάλη αλλά η προσφορά μικρή. Οι κατοικίες που ζητούνται στο Ναύπλιο, προσθέτει, είναι κυρίως της τάξεως ως 120.000 ευρώ και αφορούν διαμερίσματα 60-65 τ.μ., αλλά υπάρχει ένα κενό στα παραθεριστικά ακίνητα ύψους 120.000-190.000 ευρώ.

Το 2011 η αγορά της εξοχικής κατοικίας στο Ναύπλιο και στις γύρω περιοχές αναμένεται να κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, καταλήγει ο ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου, με δήλωσή του στα «Νέα».

Αλλά και ο ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου «Δύναμη Χωρίς Σύνορα» Ερρίκος Ανδριανόπουλος, με δηλώσεις του στον «Αναγνώστη» επισημαίνει: «Ειδικά στο Ναύπλιο και περιμετρικά της πόλης μέχρι την Παλιά Επίδαυρο υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για αξιόλογα ακίνητα, μπαγκαλόους, αλλά και για ξενοδοχειακές μονάδες, αρκεί να βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα. Ενδιαφέρον υπάρχει και από Έλληνες και από ξένους επενδυτές.

Σχετικά με το ενδιαφέρον που υπάρχει για την εξοχική κατοικία, ο κος Ανδριανόπουλος τονίζει ότι αναζητούν ακίνητα περισσότερο Άγγλοι και Ολλανδοί συνταξιούχοι, αλλά και περιορισμένος αριθμός Ελλήνων.

Σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», η τουριστική κατοικία και ο κλάδος των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων (logistics) εμφανίζουν τις θετικότερες προοπτικές στην ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Colliers International, οι δύο αυτοί τομείς συγκεντρώνουν το υψηλότερο επενδυτικό ενδιαφέρον, τη στιγμή που οι κλάδοι της κατοικίας και των γραφείων έχουν πλέον ρόλο «κομπάρσου». Οπως επισημαίνει η Colliers, περιοχές όπως η Μεσσηνία και η Αργολίδα στην Πελοπόννησο, αποτελούν αποδείξεις ορθής τουριστικής ανάπτυξης και δύνανται να μετατραπούν σε ποιοτικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς πολυτελείας.

Στις εν λόγω περιοχές έχουν προωθηθεί και υλοποιήθηκαν σχετικές επενδύσεις. Στο στάδιο της κατασκευής βρίσκονται συγκροτήματα κατοικιών, γκολφ και ξενοδοχείων στο Πόρτο Χέλι και την Ερμιόνη, που αναπτύσσονται από την Dolphin Capital Investors.

Άλλωστε και σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της «Ημερησίας» οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν «ξεγράψει» την ελληνική αγορά ακινήτων, αντιθέτως συνεχίζουν να βλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Colliers International.

Φτωχό το σχήμα των Δερβίσηδων στο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου, σε σχέση με της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Ασφυκτικά γέμισε το Κλειστό Γυμναστήριο Ναυπλίου το βράδυ της Κυριακής, που παρουσιάστηκαν οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες.
Ακόμα και πρόσθετα καθίσματα επιστρατεύτηκαν για να καθίσει ο κόσμος, ώστε να παρακολουθήσει τους Δερβίσηδες. Ήταν ένα θέαμα που σπάνια το συναντά κανείς στην Ελλάδα (εξαιρουμένων των περσινών αντιστοίχων παρουσιών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη) και μόνον όσοι έχουν ταξιδέψει στην Τουρκία είχαν μέχρι τώρα την ευκαιρία να το δουν.

Φυσικά δεν σημειώθηκαν αντιδράσεις, αφού η πλειοψηφία του κόσμου κατάλαβε ότι πρόκειται ουσιαστικά για μία παράσταση, άσχετα βέβαια αν έχει θρησκευτικές καταβολές. Όσοι αντέδρασαν με τα γραπτά τους κείμενα τις προηγούμενες ημέρες το μόνο που κατάφεραν ήταν να διαφημίσουν δωρεάν το Φεστιβάλ.

Το σχήμα των χορευτών ήταν ιδιαίτερα φτωχό. Μόλις τέσσερις Δερβίσηδες παρουσιάστηκαν στο Κλειστό του Ναυπλίου, τη στιγμή που πέρσι τον Μάρτιο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στην  αντίστοιχη εκδήλωση συμμετείχαν  δώδεκα χορευτές.

Αυτό και μόνο δείχνει ότι το Μουσικό Φεστιβάλ φθίνει με τον χρόνο και δεν πρωτοτυπεί, αλλά ακολουθεί πλέον σαν φτωχός συγγενής και με μεγάλη καθυστέρηση τα πολιτιστικά δρώμενα της πρωτεύουσας, που προηγούνται και είναι πιο πλήρη. Προφανώς ή κουράστηκαν οι διοργανωτές του ή εξαντλήθηκαν οι ιδέες τους.

Όπως και πέρσι στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αλλά σε πολύ πιο λιτή, οι χορευτές μπήκαν στο Κλειστό φορώντας μια μαύρη κάπα και ένα ψηλό καπέλο βερσιόν (περσινό ρεπορτάζ του Γιώργου Σκίντσα, στο Βήμα). Η πρώτη συμβολίζει τον τάφο, τον θάνατο και το δεύτερο την ταφόπετρα. Μετά το Κοράνι και τον Ύμνο στον Προφήτη, αυτοσυγκεντρώνονται ακούγοντας τον αυλό «νέι», το ιερό τους όργανο, που συμβολίζει τον άνθρωπο που βρίσκεται στη διάθεση της θεϊκής πνοής. Αμέσως μετά το σόλο του νέι, οι χορευτές πραγματοποιούν τρία halka, κάνουν δηλαδή τρεις φορές τον γύρο του χώρου της ιεροτελεστίας.

Η τριπλή αυτή κίνηση συμβολίζει τους τρεις δρόμους που οδηγούν στον Θεό: εμπειρική γνώση, ενόραση και ένωση. Στη συνέχεια βγάζουν τις μαύρες κάπες, τα φιλούν και τα αφήνουν παράμερα (μένουν ντυμένοι στα λευκά, σύμβολο της αγνότητας) καθώς απαλλάσσονται συμβολικά από τα δεσμά της σάρκας, έτοιμοι πλέον να χορέψουν για να ενωθούν με το Θείο.

Προβληματισμός με τις αυθαίρετες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις του Άργους

Στην κυριολεξία λούτσα έγινε ο δήμαρχος Άργους Δ. Καμπόσος, οι επιβαίνοντες σε διερχόμενο ΙΧ και λουόμενοι στο Τιμένιο, όταν το γκρέιντερ που ισοπέδωνε αυτή την φορά την παραλία του Τιμενίου, μετά απ` αυτήν της Δαλαμανάρας και των Μύλων, έκοψε το λάστιχο νερού για τις ντουζιέρες. Ένας πίδακας νερού με πολύ δύναμη εκτοξεύτηκε μέσα στο ανοιχτό παράθυρο διερχόμενου αυτοκινήτου «δροσίζοντας» τον οδηγό και την συνοδηγό. Ο δήμαρχος Άργους –Μυκηνών έδρασε τότε αστραπιαία τοποθετώντας το πόδι του πάνω στην σχισμή του σωλήνα και αποτρέποντας δυσάρεστες καταστάσεις, αφού ο πίδακας αν χτυπούσε μηχανάκι η ποδήλατο θα εκτροχίαζε σίγουρα τον οδηγό. Όμως κάθε θυσία έχει και το τίμημά της αφού η πίεση του νερού ήταν τέτοια, σύμφωνα με όσα μας μετέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, ώστε το νερό άρχισε να ανεβαίνει από τα μπατζάκια του δημάρχου μέχρι την κεφαλή του, κάνοντάς τον στην κυριολεξία λούτσα.
Όσο κι αν η σκηνή ήταν αστεία, αφού φαίνεται να την διασκέδαση και ο ίδιος ο δήμαρχος, δεν είναι καθόλου αστείο να παρεμβαίνει κανείς σε οικολογικά πολύ ευαίσθητες περιοχές χωρίς μελέτη και χωρίς άδεια και μάλιστα στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής!

Η περιοχή του Τιμενίου και ο υδροβιότοπός της, πέρα του ότι περιλαμβάνεται στις ΖΟΕ, έχει υποστεί πολλές και επικίνδυνες αλλοιώσεις θέτοντας σε κίνδυνο το μικροκλίμα της περιοχής. Σύμφωνα με την μελέτη Κυρτάτου, (είχε πραγματοποιηθεί επί νομαρχίας Παπανικολάου), ο υδροβιότοπος (ρουμάνι) του Άργους επεκτείνεται και μέσα στην θάλασσα. Αυτό φαίνεται και από το είδος των φοιτών που ανθούν στην παραλία την Άνοιξη και τα περισσότερα των οποίων αν και είναι κοντά στο κύμα δεν ανήκουν στις κατηγορίες εκείνων που προτιμούν τα υφάλμυρα εδάφη. Εξ άλλου οι συχνές τεχνοκρατικές παρεμβάσεις στην περιοχή της παραλίας που έγιναν με την ίδια προχειρότητα και στο παρελθόν, μόνο ζημιές προκάλεσαν στην παραλία, όπως στην περιοχή της Αγ. Άννας, όπου χάθηκε εντελώς η παραλία!

Βεβαίως μικροεπεμβάσεις, όπως η τοποθέτηση αποδυτηρίων λουομένων και ντουζιέρων, θα πρέπει να χαρακτηριστούν θετικές αφού δεν επιβαρύνουν επιπλέον το φυσικό περιβάλλον και διευκολύνουν τους λουόμενους και ήταν καιρός μετά από πολλά χρόνια να αντικατασταθούν τα λείψανα από αντίστοιχα αποδυτήρια.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Άργους –Μυκηνών, στην περιοχή δεν έγινε καμία περιβαλλοντική παρέμβαση παρά μια διαμόρφωση του χώρου, ώστε οι λουόμενοι να μην αναγκάζονται να σκαρφαλώνουν πάνω σε λόφους από χαλίκια, χώμα και χορτάρια, αλλά να έχουν εύκολη πρόσβαση στην παραλία και στην θάλασσα.

24/6/11

Κατέστρεψαν τα έργα της περιβαλλοντικής ομάδας του 1ου Δημοτικού Ναυπλίου

Σε μάστιγα εξελίσσονται η άνευ ουσίας αναγραφή υπογραφών ομάδων στους τοίχους και τα μνημεία. Ομάδες χιπ χοπ, καταστρέφουν τοίχους κατοικιών, ιδιωτικές επιγραφές, δημόσια κτήρια, πινακίδες και ιστορικά μνημεία. Πρόσφατα μάλιστα ομάδες μαθητών ανέγραψαν συνθήματα πάνω στις λυόμενες αίθουσες του 1ου Δημοτικού σχολείου Ναυπλίου, οι οποίες πριν λίγες ημέρες είχαν ζωγραφιστεί από την περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου, δίνοντας χρώμα και ζωή στο γκρίζο και στο απρόσωπο.
Η εκπαιδευτικός της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου, Ιωάννα Ζακυνθινού με ανακοίνωσή της παρεμβαίνει εκπαιδευτικά, ζητώντας από τους επίδοξους «γραφίστες» να σεβαστούν την δουλειά των μαθητών και να προτείνουν νέους τρόπους και χώρους έκφρασης:

«Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται όλο και πιο έντονα το φαινόμενο της αναγραφής κυρίως απολίτικων συνθημάτων στους τοίχους και στα μνημεία των πόλεων. Πρόκειται κυρίως για τα παιδιά της διπλανής πόρτας, τα δικά μας παιδιά, που με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να μας κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Στόχος των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας μας δεν θα πρέπει να είναι η καταδίκη και η καταστολή τέτοιων φαινομένων αλλά η κατανόηση των αιτιών που οδηγούν αυτά τα παιδιά, σε αυτές τις όχι και τόσο κομψές εκφράσεις που δείχνουν την ανάγκη για την κοινωνικοποίησή τους, την ισότιμη ένταξη και συμμετοχή τους στην κοινωνία.
Η εκπαιδευτική κοινότητα και η οικογένεια μπορεί και πρέπει να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή. Η συστηματική εκπαίδευση, με κατάλληλα προγράμματα, μέσα, υλικά και στρατηγικές διδασκαλίας, είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαμορφωθούν η υποδομή και οι προϋποθέσεις για την κοινωνική ενσωμάτωση των αντισυστημικών παιδιών.
Πιστεύω πως θα πρέπει η πολιτεία μας να δώσει χώρους σε αυτά τα παιδιά να εκφραστούν. Θα πρέπει όμως, στον μικρόκοσμο που λειτουργούν, να αντιληφτούν πως και μια άλλη ομάδα παιδιών, όπως αυτή του σχολείου μας, έχει κι αυτή το ίδιο με αυτά δικαίωμα έκφρασης.

Πριν τελειώσει η σχολική χρονιά προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε τα λυόμενα με τέτοιο τρόπο που να εκφράζει την δική μας ιδιοσυγκρασία. Έτσι ομορφύναμε με πολύ κόπο και μεράκι τα κλουβιά στα οποία η πολιτεία με την αδιαφορία της μας έχει αναγκάσει να στεγάσουμε τα όνειρά μας, την μάθηση και την δημιουργικότητά μας. Είπαμε στην ασχήμια που υπάρχει γύρω μας να απαντήσουμε με την ομορφιά και την δημιουργία.

Όμως κάποιες ομάδες παιδιών δεν μας σεβάστηκαν και αφαίρεσαν απ` τους μικρούς μαθητές –περιβαλλοντική ομάδα ‘Δελφίνια’- το δικαίωμα έκφρασης. Ελπίζω οι άλλες ομάδες να υπερασπιστούν το δικαίωμά μας να εκφραστούμε, όπως και μεις αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα της δικής τους έκφρασης.

Καλώ όλες τις ομάδες, που αφήνουν τις υπογραφές τους όπου βρουν, να επικοινωνήσουν έστω και ανώνυμα στο Mail  μας (matidelfiniou@yahoo.gr) και να προτείνουν τρόπους και χώρους έκφρασης, ώστε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις στην έκφραση και στην παρουσίαση των ανησυχιών όλων μας».

Ήραν οι «αγανακτισμένοι» την εμπιστοσύνης τους στους Βουλευτές Αργολίδας σε Ναύπλιο και Άργος

Συνεχίζουν σε καθημερινή βάση τις κινητοποιήσεις τους οι «αγανακτισμένοι» του νομού, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών για να υποβληθεί μήνυση για «εσχάτη προδοσία».
Η ακόλουθη επιστολή ψηφίστηκε στη συνέλευση της περασμένης Παρασκευής, όπου και αποφασίστηκε να παραδοθεί-θυροκολληθεί στα πολιτικά γραφεία των τριών βουλευτών του νομού. Την Δευτέρα το βράδυ ομάδα πολιτών της ανοιχτής συνέλευσης του Άργους, ανάρτησε πανό στην πλατεία Δερβενακίων και στην συνέχεια προχώρησε στην θυροκόλληση της επιστολής στα πολιτικά γραφεία του κ. Μανιάτη και του κ. Αδριανού στο Άργος, ενώ ανάλογες θυροκολλήσεις έγιναν και από τους «αγανακτισμένους» του Ναυπλίου στην οποία αναφέρεται:



«Κίνημα πλατειών

Προς βουλευτές ν. Αργολίδας

Ανοιχτή Επιστολή

κ.κ. Βουλευτές του νομού με την παρούσα επιστολή σάς ενημερώνουμε ότι, ενόψει της συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η χώρα αίρουμε την εμπιστοσύνη μας στο πρόσωπο σας και σας καλούμε να μην προχωρήσετε στο ψήφισμα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Για τους εξής λόγους:

-Το πολιτικό σύστημα (στο οποίο ανήκετε με τον έναν ή τον άλλον ρόλο) έχει ΄χρεοκοπήσει΄. Φτάσατε στο σημείο να παραβιάζετε το σύνταγμα. Να εκχωρείτε εθνική κυριαρχία. Να ξεπουλάτε την δημόσια περιουσία. Να εκβιάζετε τους πολίτες με διλήμματα. Να γελοιοποιείτε τους θεσμούς με τους τακτικήσμούς σας.

-Η χώρα βρίσκεται σε σημείο που καλείται να πάρει αποφάσεις για το μέλλον σε βάθος δεκαετιών. Αποφάσεις που μόνο το σύνολο των πολιτών νομιμοποιείται να παίρνει σε μια δημοκρατία.

Tην οποία λύση μόνο οι πολίτες μπορούν και πρέπει να δώσουν και το φωνάζουμε από τις πλατείες κάθε βράδυ:

O λαός έχει μιλήσει αρνούμενος τα μνημόνια, το ξεπούλημα της χώρας και την ισοπέδωση της κοινωνίας. Οποιοσδήποτε δεν ακούει την κραυγή της κοινωνίας θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυτήν. Άμεση δημοκρατία τώρα».

Η εκδίκηση του Σφυρή για τα σκουπίδια της Ερμιονίδας

Με το ίδιο νόμισμα πληρώνει ο πρώην δήμαρχος Κρανιδίου Δημήτρης Σφυρής, τον δήμαρχο Ερμιονίδας Δημήτρη Καμιζή για τα σκουπίδια στην περιοχή Ανάθεμα Διδύμων.
Η αντιπαράθεση για την δημιουργία νέων χωματερών φανερώνει τα πολύ σοβαρά αδιέξοδα που οδηγήθηκε η τοπική αυτοδιοίκηση από την εμμονή κάποιων για εργοστάσιο διαχείρισης (καύση με μερική ανακύκλωση) αντί να προχωρήσουν σε ανακύκλωση υλικών που θα είχε λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών εδώ και δεκαετίες και μάλιστα με ελάχιστο κόστος. Ήδη από τις πρώτες μέρες της νέας διοικητικής περιόδου και πριν καλά καλά η νέα δημοτική αρχή ζεστάνει τον δημαρχιακό θώκο, ο πρώην δήμαρχος κάλεσε την περιφέρεια και τους ελεγκτές περιβάλλοντος για τον έλεγχο των χωματερών της περιοχής. Μετά από τηις αυτοψίες που διενήργησαν οι ελεγκτές περιβάλλοντος διαπίστωσαν μεταξύ άλλων ότι: «Στις 02-03-2011, επιθεωρητές της ΕΥΕΠ πραγματοποιώντας έκτακτες και επείγουσες επιθεωρήσεις σε δραστηριότητες και διερχόμενοι από την εν λόγω περιοχή του δ.δ Διδύμων του Δήμου Ερμιονίδος Αργολίδας διαπίστωσαν ότι ο εν λόγο χώρος, στην θέση «Σταυρός Διδύμων^ ήταν αφύλακτος και γεμάτος απορρίμματα τα οποία ήταν ακάλυπτα και μέρος αυτών καίγονταν. Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι έβρεχε εκείνη την ώρα, από τους σωρούς των ακάλυπτων απορριμμάτων εκπέμπονταν καπνός, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα απορρίμματα αυτά καίγονταν μέρες. Λόγω των προγραμματισθέντων υποχρεώσεων της υπηρεσίας μας, δεν κατέστη δυνατό να ακολουθηθεί η διαδικασία ελέγχου της υπηρεσίας μας, όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 9 του Ν. 2947/20012001 - ΦΕΚ 228Α709-10-2001- «Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος - Ε.Υ.Ε.Π.», ελήφθησαν πάρα ταύτα φωτογραφίες οι οποίες διαβιβάζονται συνημμένες με άλλες παλαιότερα ληφθείσες.

4. Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι στο (2) σχετικό έγγραφο της Δ/νσης Δασών της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναφέρεται ότι ο εν λόγο ΧΑΔΑ στην θέση «Σταυρός Διδύμων» βρίσκεται εντός δασικής έκτασης.
Τα ανωτέρω σε συνδυασμό με τα προγενέστερα ευρήματα της υπηρεσία μας (1, 3, και 4 σχετικά) και των συνημμένων, στο παρόν έγγραφο, φωτογραφιών, αποδεικνύουν ότι ο εν λόγο χώρος στην θέση «Σταυρό Διδύμων» επαναλειτουργεί ως Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) παραβιάζοντας τις διατάξεις της (7) σχετικής Εγκυκλίου του ΥΠΕΧΩΔΕ, της (6) σχετικής πυροσβεστικής διάταξης καθώς και τις διατάξεις του Ν. 1650/1986 (ΦΕΚ160/Α786), «Για την Προστασία του Περιβάλλοντος», ως ισχύει και της με Α.Π. Η.Π. 50910/2727/ (ΦΕΚ 1909/Β72003) Κ.Υ.Α, «Μέτρα και Όροι για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων. Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης», με συνέπεια την υποβάθμιση του Περιβάλλοντος και ενδεχόμενους κινδύνους για την Δημόσια Υγεία».

23/6/11

Οι επενδυτικές ευκαιρίες και η αυτοδιοίκηση


Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΕΛΠΙΔΕΣ για τουριστική ανάπτυξη στην Αργολίδα, δίνουν οι εκτιμήσεις μεσιτών και εταιριών συμβούλων ακινήτων, που διακρίνουν ενδιαφέρον από ξένους, αλλά και Έλληνες επενδυτές. Εκεί που πολλοί θεωρούσαν ξεγραμμένη την αγορά ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, αρχίζει να φαίνεται ένα αχνό φως στον ορίζοντα με επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες στην περιοχή μας.
ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ διαφήμιση για την Αργολίδα το γεγονός ότι  το σύνολο σχεδόν των οικονομικών εφημερίδων ασχολήθηκε με τις  ευκαιρίες για επενδύσεις που υπάρχουν στην Αργολίδα. Αλλά φαίνεται παράλληλα από τις δηλώσεις των ντόπιων έμπειρων μεσιτών, ότι οι υποψήφιοι επενδυτές δεν αγοράζουν πλέον …«γουρούνι στο σακί». Αναζητούν αξιόλογα ακίνητα, είτε για τουριστική κατοικία, είτε για τον κλάδο των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων (logistics). Και αξιόλογο θεωρείται σήμερα ένα ακίνητο που εξυπηρετείται από δημόσιες υποδομές (δρόμοι, λιμάνια, νοσοκομεία κλπ)
ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ επομένως το φυσικό περιβάλλον, οι αρχαιολογικοί χώροι και η διαθεσιμότητα σε ακίνητα για να επενδύσουν όσοι ενδιαφέρονται. Χρειάζονται και οι υποδομές. Και εδώ έρχεται ο ρόλος του κράτους. Αλλά επειδή το κράτος αυτή τη στιγμή καλώς ή κακώς έχει άλλες προτεραιότητες και βρίσκεται υπό διάλυση, το μεγάλο βάρος πέφτει στην αυτοδιοίκηση.
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ της Περιφέρειας και των δήμων είναι περισσότερο από ποτέ μεγαλύτερες για να βάλουν εμπρός την μηχανή της ανάπτυξης. Και όταν υπάρχει το ενδιαφέρον των επενδυτών τότε η δουλειά τους είναι πιο εύκολη. Αρκεί να αντιληφθούν τον ρόλο τους.
ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΝ νοιάζει τον απλό πολίτη; – ίσως να αναρωτηθούν μερικοί. Η απάντηση δεν είναι δύσκολη, αφού η ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και των επενδύσεων σε οποιονδήποτε τομέα, δημιουργεί και θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στους υπόλοιπους κλάδους. Ο τουριστικός κλάδος είναι γνωστό, ότι στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία αυτού του τόπου. Και έχει ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης ο συγκεκριμένος κλάδος, χάρη στο φυσικό του περιβάλλον και τους μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας και της μοναδικότητας της Πελοποννήσου.

Που πάτε ρε μανάρια;


Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου


Ο Μορτάκος από μικρός βγήκε στην βιοπάλη και στην νύχτα. Δάσκαλος του και στα δυο ο Λιόντας το αφεντικό του. Το παρατσούκλι Μορτάκος το έβγαλε ο Λιόντας, και το αφεντικό το λέγανε έτσι γιατί ήταν πραγματικός βασιλιάς και της μέρας και της νύχτας. Με τον ύπνο ο Λιόντας δεν είχε καλές σχέσεις , όσο λιγότερο κοιμάσαι τόσο περισσότερο ζεις έλεγε. Συνεργείο την ημέρα και πρώτο τραπέζι πίστα στα μπουζούκια στο  Πέραμα ήταν οι δυο άκρες που τραμπαλιζόταν η ζωή του. Και όταν ο Μορτάκος σηκωνότανε παραγγελιά να χορέψει «τα δυο σου χέρια πήρανε βεργούλες και με δείρανε» το αφεντικό έριχνε λουλούδια μέχρι να χορέψει και την τελευταία πενιά.
Ένα πράγμα στενοχωρούσε τον Μορτάκο δεν είχε μεταφορικό μέσο, ήταν ένας περιορισμός στην ελευθερία και την αυτονομία του. Την ήθελε και αυτός την ρόδα του αλλά δεν είχε συμπληρώσει και τα χρόνια να πάρει δίπλωμα.
-Λιόντα θα πάρω μηχανάκι θα βάλω και κάτι γραμμάτια αλλά δεν έχω δίπλωμα.
-Όρμα στα γκάζια ρε Μορτάκο και άμα τύχει καμιά στραβή θα καθαρίσω εγώ.
Σε δυο μέρες ο Μορτάκος παρέλαβε το ολοκαίνουργιο Ζούνταπ. Πολύ μεγάλη η χαρά του και τον πρώτο που σκέφθηκε να πάει να το δείξει ήταν ο Λιόντας. Γκαζωμένος κορνάροντας και όρθιος πάνω στο μηχανάκι μπαίνει μέσα στο συνεργείο. Αλλά εκεί επικρατούσε μια πένθιμη σιωπή, τα μαστόρια μαραζωμένα στην εξωτερική αυλή σε ένα πεζούλι. Φρενάρει απότομα κάνοντας ένα ημικύκλιο γέμισε σκόνη τον τόπο και μέσα από τον μπουχό της σκόνης ακουγόταν η φωνή του.
-Τι έγινε ρε μάγκες;
-Ο Λιόντας  το αφεντικό λύγισε.
-Τι λύγισε ρε;
-Δεν άντεξε η καρδιά του και τον πήγαν στο νοσοκομείο.
-Τον έριξε έξω ο  Αλέκιαστος είχανε μαζί κοινό λογαριασμό στην τράπεζα και όταν πήγε σήμερα το πρωί δεν βρήκε τίποτα… έτσι κυκλοφόρησε μια βρώμα στην πιάτσα.
Εκείνη την στιγμή χτύπησε το τηλέφωνο που ήταν δίπλα στην μεγάλη τετράφυλλη πόρτα. Το σήκωσε ο Μορτάκος.  Έντονος θυμός φάνηκε στα μάτια του , με το ακουστικό έσπασε το τηλέφωνο σα να έφταιγε αυτό για τα νέα που άκουσε.
-Τι έγινε ρε Μορτάκο ;
Δεν είπε τίποτα, πήρε μια κοντή βαριοπούλα και άρχισε να χτυπά ένα –ένα τους μεγάλους σύρτες και να κλείνει τις μεγάλες πόρτες .
-Τι έγινε ρε Μορτάκο;
-Τέλος ο Λιόντας.
Συνέχισε με μανία να χτυπά με μανία τους σύρτες ενώ οι σταγόνες πάνω στο μέταλλο ήταν τα χοντρά του δάκρυα . Τα χτυπήματα στις πόρτες ήταν σαν καμπάνα που χτυπά μεγάλη Παρασκευή. Κλείνοντας και το τελευταίο φύλλο, εμφανίστηκε ο Αλέκιαστος, ο αδελφός του αφεντικού , όπως πάντα ντυμένος με άσπρο κουστούμι αλλά αυτή την φορά ξεχώριζε το μαύρο πένθος πάνω στο μανίκι του. Ο πατέρας τους είχε αφήσει και στους δυο το συνεργείο. Ο Λιόντας τον είχε αδυναμία τον μικρό, δεν τον άφησε να μουτζουρωθεί ποτέ. Ο Μορτάκος πήρε το Ζούνταπ  και έφυγε με θόρυβο αδιαφορώντας για την σκόνη που θα λέρωνε τον Αλέκιαστο, δεν πήγε στην κηδεία μαζί με τους άλλους.
Πριν λίγες μέρες ξημερώματα σε μεθυσμένα προφητικά  λόγια του είχε πει το αφεντικό του:
-Ρε Μορτάκο άμα φύγω , δεν θέλω λουλούδια και φούμαρα από σένα στην κηδεία μου. Το Μήτσο του μπουζουξή να φέρεις να μου παίξει «ένας αλήτης πέθανε» να φέρεις τις στροφές σου όσο για λουλούδια θα έχουν φέρει αυτοί που θα με θάψουνε. Μόνο να έρθεις πριν μου βάλουν το μάρμαρο από πάνω να ακούσω και εγώ καμιά πενιά.
Όταν είχαν φύγει όλοι, μπήκε μέσα στο νεκροταφείο με τον Μήτσο τον μπουζουξή , από την αίθουσα τελετών του νεκροταφείου εμφανίστηκε ο Αλέκιαστος. Είχε μείνει  τελευταίος για να κανονίσει στις πληρωμές.
-Τι κάνεις εκεί ρε Μορτάκο δεν έχει καθόλου σεβασμό ούτε σε νεκρούς ούτε σε ζωντανούς;
-Είναι η τελευταία παραγγελιά του Λιόντα και θα εκτελεστεί μέχρι την τελευταία νότα. Παίξε Μήτσο, κάνε πέρα Αλέκιαστε.
-Να ξέρεις Μορτάκο ότι εγώ είμαι τώρα το αφεντικό στο συνεργείο.
-Φύγε ρε Ασπροκόρακα , είναι παραγγελιά του Λιόντα …( και του πέταξε ένα στεφάνι, ο άλλος φοβήθηκε και απομακρύνθηκε ενώ ο Μορτάκος χόρευε το ζεϊμπέκικο παραγγελιά του αφεντικού του).
Τρεις μέρες λόγω πένθους έμεινε κλειστό το μαγαζί. Την τέταρτη μέρα ετοιμάστηκε ο Μορτάκος να πάει στην δουλειά.
-Γιώργη δεν θα πας στην δουλειά; Ρώτησε τον Μορτάκο η μάνα του.
-Ναι εκεί πάω.
-Και τι θέλεις το κεφαλοτύρι το ψωμί και τα μπουκάλια με το τσίπουρο;
-Μνημόσυνο για τον Λιόντα.
Όταν μπήκε στο συνεργείο επικρατούσε πάλι άκρα του τάφου σιωπή.
-Σβήσε το μηχανάκι ( του είπε με επιτακτικό ύφος ο Αλέκιαστος , χωρίς το μαύρο πένθος στο άσπρο μανίκι, το πένθος είχε τελειώσει για κείνον). Που τα πας ρε τα ποτά μπουζουξίδικο το πέρασες εδώ μέσα;
-Για την μνήμη του Λιόντα….
-Κάτσε κάτω είπα ( ο Μορτάκος τον άκουγε ενώ καθόταν στο Ζούνταπ, ) Λοιπόν όπως σας είπα εγώ δεν θα κάνω ούτε τις μαγκιές ούτε τις φιλανθρωπίες του αδελφού μου, πρέπει να κάνω περικοπές στους μισθούς σας αλλιώς ίσως αναγκαστώ να απολύσω κάποιους από εσάς. ….
-Που το πας ρε Αλέκιαστε;
-Κύριο Δημήτρη με λένε Μορτάκο.
-Εδώ μέσα ρε Αλέκιαστε δουλεύαμε όπως δουλεύαμε γιατί ο Λιόντας ήταν μάγκας και ξηγημένος και ωραίος στην παρέα. Ο Λιόντας σεβόταν την αξία του εργάτη. Τι  τον ακούτε ρε , άμα φύγουμε εμείς πως θα δουλέψει τις μηχανές; Ξυπνάτε ρε στραβάδια..
-Μορτάκο έχω  πάρει δάνειο είπε ένας μάστορας
-Γιώργη έχω δυο παιδιά να μεγαλώσω να μεγαλώσω είπε ένας άλλος.
-Άντε ρε από δω που θα αφήσω να παζαρέψει τον ιδρώτα μου ο Αλέκιαστος , σκατά στα μούτρα σου ρε , ούτε αποζημίωση ούτε τίποτα από σένα  θέλω .
Ανάβει το μηχανάκι του και φεύγει. Αέρας πέρασε την οδό Τσώκρη, αντί να στρίψει στην Γούναρη να πάει προς το σπίτι βρέθηκε χωρίς να το καταλάβει πάνω στο κάστρο του Άργους.
Πάνω στα τείχη άρχισε να πίνει το τσίπουρο που είχε για τα μαστόρια. Κάπου στο βάθος μετά το αρχαίο θέατρο ξεχώριζε το συνεργείο δεν έβγαινε καπνός από πουθενά οι μηχανές δεν είχαν πάρει μπροστά ή έκαναν απεργία τα μαστόρια ή συνέχιζε την ανακοίνωση της νέας σύμβασης ο Αλέκιαστος.
Με άδειο το στομάχι τον ζάλισε νωρίς το τσίπουρο. Στο μυαλό του περνούσαν με ακατέργαστο μοντάζ οι εικόνες που έζησε με τον Λιόντα.  Βλέπει από  ψηλά να βγαίνει καπνός από το συνεργείο τα μαστόρια ξεκίνησαν να εργάζονταν με τους όρους που έθεσε ο Αλέκιαστος. Είχε αρχίσει να μεθά. Τεντώνει την παλάμη του μπροστά από το οπτικό πεδίο και το συνεργείο εξαφανίζεται από μπροστά του .
Αρχίζει να φωνάζει
-Που πάτε ρε μανάρια, έτσι σας έμαθε ο Λιόντας; Που πάτε ρε μανάρια;
Έχασε την ισορροπία του και έπεσε σε ένα παχύ στρώμα από μαργαρίτες . Ο ψηλός τοίχος του κάστρου τον έσωσε από την ηλίαση .
Μετά από πολλές τον βρήκε ένα ζευγαράκι που είχε δώσει ερωτικό ραντεβού στο
κάστρο.
-Φίλε είσαι καλά ; Του είπε το αγόρι  .
-Ναι μια χαρά , τι ώρα είναι ;
- Έξι το απόγευμα.
-Τι κάνεις μόνος σου εδώ πάνω; Τον ρώτησε η κοπέλα
Σηκώθηκε απάνω ο Μορτάκος. Κάτω στο βάθος έβγαινε καπνός από το συνεργείο. Τα μαστόρια τρεις μέρες μετά τον θάνατο του Λιόντα για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια θα άρχιζαν να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες. Τέντωσε το χέρι του και έβαλε την αναστραμμένη την παλάμη του μπροστά στο οπτικό πεδίο και εξαφανίστηκε το συνεργείο.
-Που πάτε ρε μανάρια . ( Ξαναείπε) Τι κάνω εδώ πάνω κοπελιά; Παίρνω απόσταση από τα γεγονότα για να μικρύνω και να μην τρελαθώ. Μάγκα πάρε και ένα μπουκάλι τσίπουρο φτιαχτό.
-Τι γιορτάζουμε;
-Την μνήμη του Λιόντα.
Άρχισε να σιγοτραγουδάει το τραγούδι παραγγελιά «ένας αλήτης πέθανε» και πήγε να βρει  το μηχανάκι του.

Η ατάκα «που πάτε ρε μανάρια» ανήκει στον Σώτο και την είπε για άλλους λόγους πάνω από το Κάστρο, αλλά πυροδότησε την ιστορία που είναι φανταστική.

22/6/11

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 23.6.2011

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 23/6/2011 σε τίτλους

• Ευκαιρίες για επενδύσεις. Εταιρεία συμβούλων ακινήτων και ντόπιοι μεσίτες βλέπουν μέλλον στην Κτηματαγορά
• Συναντήθηκαν στην Στέρνα οι Σπαρτιάτες αγανακτισμένοι με τους Αργολιδείς
• Κατέστρεψαν τα έργα της περιβαλλοντικής ομάδας του 1ου Δημοτικού Ναυπλίου
• Απασχόληση για 4500 ανέργους σε δήμους και κοινωνικούς φορείς
• Δικαίωση Αναγνωσταρά για Πρόνοια, άλλά ο Γραμματικόπουλος ρίχνει τις ευθύνες στο Τσούρνο
• Σύνταξη χαρτών ζητά το ΤΕΕ. Καθημερινό φαινόμενο τα προβλήματα με τα όρια της Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας, στις υπηρεσίες
• Έρχονται αποζημιώσεις για τα κηπευτικά. Θα αποζημιωθούν οι καλλιεργητές που ζημιώθηκαν από την εμφάνιση του E-Coli στη Γερμανία
• Οι Λάκωνες δεν θέλουν αεροδρόμιο στην Τρίπολη. Ερώτηση του ΛΑΟΣ …ανακατεύει την απόφαση Τατούλη
• Τα `καναν λούτσα. Προβληματισμός με τις αυθαίρετες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις του Άργους
• Παραμένει υφυπουργός ο Μανιάτης
• Τους «έκραξαν». Ήραν οι «αγανακτισμένοι» την εμπιστοσύνη τους στους Βουλευτές Αργολίδας σε Ναύπλιο και Άργος
• Συγκρότηση Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης
• Βρέθηκε χρηματοδότηση για το Σπήλαιο Φράγχθι. Αναδεικνύεται ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της προϊστορίας του ευρύτερου μεσογειακού χώρου που σήμερα παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης
• Η εκδίκηση του Σφυρή για τα σκουπίδια της Ερμιονίδας
• Ευθύνες για φωτιές στους αντιπεριφερειάρχες
• Η συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου
• Σταματούν να πληρώνουν εισιτήρια για να σβήνουν τις φωτιές. Λύθηκε το θέμα της πληρωμής εισιτηρίων των πυροσβεστών στα πορθμεία Πόρου-Γαλατά
• Κάντε μίνι διακοπές ποδηλατώντας στην Ελλάδα
• Με το ποδήλατο στις ράγες
• Περπάτησαν 4 ώρες μέσα στην ομορφιά της Αρκαδικής Φύσης

ΑΡΘΡΑ:
• Οι επενδυτικές ευκαιρίες και η αυτοδιοίκηση. Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
• Που πάτε ρε μανάρια; Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ:
• Κλειστή η Τρικούπη
• Καθάρισαν την Ανατολική ζώνη
• Συγνώμη λάθος
• Λαθραία τσιγάρα σε Ερμιόνη και Σπέτσες
• Έβγαλαν πανό οι αστυνομικοί

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:
• Το Άργος και το Ναύπλιο υποδέχονται την Φλόγα της Ελπίδας. Στο Αρχαίο Θέατρο Άργους και στην παραλία Ναυπλίου σήμερα η υποδοχή
• Οι Δερβίσηδες δεν ζαλίστηκαν… Φτωχό το σχήμα των Δερβίσηδων στο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου, σε σχέση με της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης
• Επιδαύριος Δρόμος 2011
• Ορόσημα στην μακραίωνη πορεία των Λιμνών
• 3ημερο εκδηλώσεων στο Τολό
• Παρουσίαση βιβλίου στον Κιχώτη
• Παμπελοποννησιακό οδοντιατρικό συνέδριο
• Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
• Καλλιτεχνικό Εργαστήρι
• Η Χορωδία Επιδαύρου στην Ηλιούπολη

ΙΑΤΡΙΚΑ:
• Συντακτική ανάπτυξη. Του Άγγελου Τράκα, λογοθεραπευτής, Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογής Σύγχρονων Προγραμμάτων Ειδικών Θεραπειών
• Χολολιθίαση και διαιτητική αντιμετώπιση της. Της Δήμητρας Τούντα, διαιτολόγος, διατροφολόγος

ΑΝΕΚΔΟΤΟ:
• Τα χρώματα του Γάμου

ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΑ:
• 20 πράγματα που δεν θα ξεστόμιζε ποτέ ένας άντρας.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ - ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

20/6/11

Η έκδοση 16.6.2011

18/6/11

Κίνδυνος απόδρασης από τις δικαστικές φυλακές. Η δύναμη των κρατουμένων έχει παγιωθεί πάνω από 530 άτομα εδώ και ένα χρόνο

Με το φόβο της εξέγερσης και της απόδρασης ζουν καθημερινά οι φύλεκες της Δικαστικής Φυλακής Ναυπλίου, όπως αποκαλύπτεται σε έγγραφο του Συλλόγου  Υπαλλήλων του Καταστήματος Κράτησης, που υπογράφουν ο πρόεδρος του Συλλόγου Νικόλαος Κωστόπουλος και η Γεν. Γραμματέας Ευγενία Κωλέττα.
Το έγγραφο απευθύνεται προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε συνέχεια δήλωσής του τελευταίου (είχε δημοσιευτεί στο προηγούμενο φύλλο του «Αναγνώστη».

 Στην επιστολή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Καταστήματος Κράτησης Ναυπλίου τονίζει:

«Κύριε Υπουργέ 

Σε συνέχεια όλων των εγγράφων μας και της απάντησής σας στη Βουλή, σας γνωρίζουμε ότι το Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου σήμερα φιλοξενεί εκτός από υπόδικους και κατάδικους με ποινές κυρίως 10-15-20 χρόνων κάθειρξης καθώς και ποινές  ισοβίων.

Η πραγματική αλήθεια είναι ότι η δύναμη των κρατουμένων έχει παγιωθεί πάνω από 530 άτομα εδώ και ένα χρόνο (και όχι κάποιες φορές), παρόλα τα τρία νομοσχέδια που έχετε ψηφίσει σχετικά με την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Οι άμεσες μεταγωγές (με γνώμονα πάντα την ασφάλεια όλων μας) γίνονται μόνο όταν έχει έρθει η κλούβα με 40 νέους κρατούμενους και οι μόνες επιλογές είναι ,ή να τους πάρουμε στα σπίτια μας, ή να διώξουμε κάποιους παλιούς.

Σημειώνουμε δε ότι στο εν λόγω Κατάστημα και προς ενημέρωσή σας, το καλοκαίρι του 1999 έγινε απόπειρα απόδρασης από έξι Αλβανούς κρατούμενους, η οποία κατεστάλη και ύστερα από πυροβολισμούς τραυματίστηκαν οι τρεις από αυτούς σοβαρά. Τον Ιούλιο του 2001 εκδηλώθηκε στάση σε μία ακτίνα με αποτέλεσμα την μερική καταστροφή της. Τον Ιούλιο του 2008 εκδηλώθηκε στάση σε μία ακτίνα και χρειάστηκε να επέμβει ο τότε Ειδικός γραμματέας κος Μητρόπουλος για να κατασταλεί με υποσχέσεις.

Όπως συμπεραίνετε δεν λειτουργούμε πάντοτε χωρίς προβλήματα, το προσωπικό όμως καταβάλει πάντοτε μεγάλες προσπάθειες για να μην γίνουν τα προβλήματα της φυλακής και προβλήματα της τοπικής κοινωνίας.

Σας ευχαριστούμε και μας τιμά ιδιαίτερα που αναγνωρίζετε την εμπειρία μας και τις ικανότητές μας, ευχόμαστε να κάνετε το ίδιο σε μια ενδεχόμενη κατάσταση κρίσης (κάτι που το απευχόμαστε όλοι μας), να καταλογίσετε τις ευθύνες στους πραγματικούς υπαίτιους και να είστε όχι μόνο στο πλευρό των κρατουμένων όπως έχετε δηλώσει, αλλά και στο πλευρό των εργαζομένων».

Αυστηρή προειδοποίηση προς τους βουλευτές του Νομού στέλνουν «οι αγανακτισμένοι» του Άργους

Με εξώδικα και άρση εμπιστοσύνης αναμένεται να αντιδράσουν οι αγανακτισμένοι του Άργους, βλέποντας τους βουλευτές του νομού να μην διαφοροποιούν την στάση τους από τις επιλογές του μνημονίου.
«Λέμε ένα μεγάλο “δεν πάει άλλο”, στην κυβέρνηση, την τρόικα, τους τοκογλύφους δανειστές,  το πολιτικό σύστημα της διαπλοκής, της χρεοκοπίας, της ατιμωρησίας. Το τεράστιο χρέος δεν είναι του λαού.

Το νέο Μνημόνιο (Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα) δεν πρέπει να περάσει. Δεν έχουν καμία νομιμοποίηση, η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή, να οδηγήσουν το λαό στην εξαθλίωση και την χώρα στο γενικό ξεπούλημα» τόνιζαν στην ανακοίνωσή τους που καλούσε χτες τους πολίτες του Άργους, να πάρουν μέρος στην χτεσινή γενική απεργία, δίνοντας μια κρίσιμη μάχη για αξιοπρέπεια, δικαιώματα, δημοκρατία, ελευθερία.

Η συνέλευση της Τρίτης αποφάσισε μάλιστα να προχωρήσει σε ποιο δραστικά μέτρα φέρνοντας τους τοπικούς πολιτικούς προ των ευθυνών τους.

Στην εξώδικο διαμαρτυρία προς τους τρεις βουλευτές Αργολίδας θα τους καλούν να μην ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και να αναλογιστούν ότι εκλέχθηκαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και όχι τα συμφέροντα των τραπεζιτών και του μεγάλου κεφαλαίου. Παράλληλα εκφράστηκε και η πρόταση να γίνει με συλλογή υπογραφών άρση της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων προς τους βουλευτές εκείνους που θα ψηφίσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Ήδη στους «διαμαρτυρόμενους» του Άργους ενσωματώθηκαν πολλά νέα παιδιά και με ιδιαίτερο ζήλο επιμελήθηκαν τα δύο νέα πανό που τοποθετήθηκαν στο 1ο Γυμνάσιο και στο Νοσοκομείο του Άργους καλώντας τους πολίτες στις καθημερινές συνελεύσεις κάθε απόγευμα στις 8 το βράδυ στο θεατράκι της πλατείας.

17/6/11

Ξιφούλκησαν για μια ακόμα φορά κατά των Τούρκων οι «υπερπατριώτες» για το φεστιβάλ Ναυπλίου

Έτοιμοι να ξεθάψουν τον Στάικο Σταϊκόπουλο και να φορέσουν την περικεφαλαία του Κολοκοτρώνη φαίνεται πως είναι κάποιοι ανιστόρητοι αφού βλέπουν πως κάτω από την φούστα των Σούφιδων, σαν από νέο δούρειο ίππο, θα ξεπεταχτούν οι Δερβίσηδες και θα τουρκέψει τα` Ανάπλι. Αιτία, η φιλοξενία τουρκικών μουσικών σχημάτων Κλασσικής Μουσικής στο Φεστιβάλ Ναυπλίου μετά από επιλογή της διοργανώτριας του Φεστιβάλ εταιρίας «Φόρμιξ».
Αυτό βέβαια που προκάλεσε τους συντηρητικούς κύκλους να τα βάλουν κατά «ενόχων και αθώων» ήταν ένα προβοκατόρικο κολάζ ανωνύμου Μπλόγκερ που εμφάνιζε το Παλαμήδι υπό τουρκική σημαία.

Όπως λέει ο Λάμπρος Λιάβας, συνεργάτης του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος σε μουσικές έρευνες και καταγραφές στην Ελλάδα και στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, με σπουδές νομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πιάνο και ανώτερα θεωρητικά της ευρωπαϊκής μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο και πλάι στον Γιάννη Ιωαννίδη, βυζαντινή μουσική και δημοτικό τραγούδι με τον Σίμωνα Καρά «η αδελφότητα των Μεβλεβί, από όλα τα τάγματα των σουφιστών έχει να επιδείξει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα γράμματα και τις τέχνες. Πολλοί μεγάλοι μουσικοί, καλλιγράφοι και ζωγράφοι υπήρξαν μέλη της, μορφώθηκαν και έδρασαν σε μοναστήρια (tekke) ή τα “σπίτια” (mevlevihane) της αδελφότητας. Ένας τέτοιος χώρος τελετουργίας των Μεβλεβί ήταν και ο ρωμαϊκός πύργος των “Αέρηδων” στην Πλάκα, στην Αθήνα». Συστατικό στοιχείο της μυστικιστικής τελετουργίας των Μεβλεβί είναι ο περιστροφικός χορός. Οι φυσικοί νόμοι του Σύμπαντος ακολουθούν την κυκλική πορεία που μιμείται ο δερβίσης, στην οποία συμμετέχει και τη μοιράζεται με τις υπόλοιπες υπάρξεις που τον περιστοιχίζουν. Ο δερβίσης στροβιλίζεται διαγράφοντας ομόκεντρους κύκλους και γίνεται ένα με την αρμονία της φύσης, του μεγαλείου που του έταξε ο Δημιουργός του. Με τα χέρια ανοιχτά σαν φτερούγες, την παλάμη του δεξιού χεριού στραμμένη προς τον ουρανό και του αριστερού προς τη γη, με το κεφάλι ελαφρά γερμένο προς τον δεξιό ώμο, οι δερβίσηδες περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους υπό τους ήχους παραδοσιακών θρησκευτικών μουσικών, ενώ ταυτόχρονα κινούνται κυκλικά σε όλη τη σκηνή. Ο χορός τους μοιάζει σαν τον κοσμικό χορό των πλανητών γύρω από τον Ήλιο, που, βεβαίως, για τους μυστικιστές χορευτές δεν είναι άλλος από τον Αγαπημένο.

Φαίνεται πως ο κυκλικός χώρός ζάλισε περισσότερο τους «υπερπατριώτες» από τους ίδιους τους χορευτές και παρασυρόμενοι από τον άκρατο λαϊκισμό των ημερών ανακάλυψαν ακόμα πως υπάρχει συνομωσία Εβραίων και Τούρκων για το ξεπούλημα της Καραθώνας!



Οι αντιδράσεις

Με ήπιους τόνους ο Δήμος Ναυπλιέων σε επίσημη ανακοίνωσή του προσπαθεί να διασκεδάσει τις άνευ λόγου αντιδράσεις διευκρινίζοντας ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα ανάρτησης της Τουρκικής σημαίας στο Παλαμήδι και χορηγίας του Φεστιβάλ από την τουρκική πρεσβεία: «Προς άρση κάθε παρεξήγησης και παραπληροφόρησης εις ότι αφορά την διεξαγωγή του 20ου Φεστιβάλ Ναυπλίου(κλασσικής μουσικής) διευκρινίζεται ότι: α) Χορηγοί του μουσικού φεστιβάλ είναι οι εταιρείες Όμιλος Μυτιληναίου και το Καζίνο Λουτρακίου. Ουδέποτε  αναφέρθηκε η Τουρκική Πρεσβεία ως χορηγός και βέβαια δεν είναι χορηγός του Μουσικού φεστιβάλ .

β) Το φετινό ρεπερτόριο περιλαμβάνει σχήματα όπου συμπράττουν Έλληνες και Τούρκοι καλλιτέχνες σε κλασσική και παραδοσιακή μουσική όπως πολλές φορές στο παρελθόν έχει συμβεί.

γ) Οι εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στο Βουλευτικό και στο Δημοτικό στάδιο.

δ) Δεν ετέθη ποτέ θέμα ανάρτησης εθνικών συμβόλων πουθενά όπως και ουδέποτε έχει συμβεί  κάτι τέτοιο. Τα όσα αντίθετα διαδόθηκαν είναι απολύτως ψευδή και ανυπόστατα

Όλα όσα δε τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησαν, αποτελούν παραποίηση της αλήθειας με σκοπό την δημιουργία αρνητικού κλίματος έντασης και παραπληροφόρησης.

Αποκλειστικός σκοπός του φεστιβάλ είναι η προαγωγή του πολιτισμού και όχι η εμπλοκή του στην πολιτική».

Συμπαραστάτη στο θέμα την παρουσίας τουρκικού μουσικού σχήματος στο Ναύπλιο βρήκε η δημοτική αρχή στον συνδυασμό «Άλλη Πρόταση» σε ανακοίνωση που υπογράφει ο επικεφαλής του συνδυασμού Γιάννης Γκιόλιας:



«Κούφιος πατριωτισμός και μισαλλοδοξία»

«Μεγάλη έκπληξη προξένησαν ορισμένα σχόλια από blogers και ….υπερπατριώτες για την συμμετοχή Τούρκων μουσικών και καλλιτεχνών στο 20ο Μουσικό Φεστιβάλ του Ναυπλίου, που θα γίνει, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Για εμάς τουλάχιστον είναι ακατανόητο και ανιστόρητο οι δείκτες των ρολογιών τους να έχουν σταματήσει κάπου στον 14ο αιώνα.

Οι αναιτιολόγητες εμμονές της θορυβώδους  μερίδας των συμπολιτών μας δίνουν μια ακατανόητη και ανεδαφική διάσταση σε ένα πολιτιστικό και μόνο γεγονός. Στο ετήσιο Μουσικό φεστιβάλ του Ναυπλίου, που φιλοξένησε στη μακριά πορεία του καλλιτέχνες της κλασσικής μουσικής από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Που τίμησε τη κουλτούρα και τον πολιτισμό άλλων λαών και εθνοτήτων, ανοίγοντας διαύλους επαφής, γνωριμίας και φιλίας μεταξύ των λαών και παράλληλα ανέδειξε το μέγεθος του πολιτιστικού επιπέδου εμάς των διοργανωτών και φιλοξενούντων .

Γι αυτό είναι απαξιωτική αυτή η συμπεριφορά τους και προσβάλλει περισσότερο τους ίδιους σαν νοήμονα όντα όταν αντιστρατεύονται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Είναι δε ανιστόρητη η προσπάθειά τους να αναμείξουν ανύπαρκτα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αφού φανερώνει ότι διαπνέονται μόνο από κούφιο πατριωτισμό και μισαλλοδοξία.

Ας υποδεχτούμε τους αλλοδαπούς προσκεκλημένους ως πρεσβευτές της κουλτούρας και εκφραστές των ειλικρινών αισθημάτων προσέγγισης αλληλοκατανόησης και φιλίας του γειτονικού λαού μέσα από παρόμοιες εκδηλώσεις πολιτιστικές επιστημονικές και αθλητικές, απομονώνοντας απρεπείς και απολίτιστες κινήσεις μικρότητας, απομονωτισμού και μισαλλοδοξίας.

Υ.Γ. Οι διαδικασίες του Φεστιβάλ είναι ένα άλλο κεφάλαιο».



«Χρηματοδοτείται και από την Τουρκική Πρεσβεία»

Άκρως ενδιαφέρουσα θα πρέπει να χαρακτηριστεί η στάση του εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ανδρέα Βασιλείου, ο οποίος αφού διασαφήνισε την στάση του στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου της 8 Ιούνη 2011 τονίζοντας ότι: «Προσωπική μου άποψη είναι ότι το φεστιβάλ Ναυπλίου έχει κλείσει τον κύκλο του.

Θα πρέπει να απασχολήσει το Δ.Σ. συνολικά το θέμα του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Από αυτήν την άποψη χρειάζονται:

-καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά,

-ενίσχυση της ντόπιας καλλιτεχνικής δημιουργίας

-καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που δεν θα ανατίθενται σε ιδιωτικές εταιρείες, χωρίς χορηγούς.

Ο πολιτισμός, όπως και ο αθλητισμός, πρέπει και μπορούν να ενώνουν τους λαούς. Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν μεταξύ τους. Έχουν οι κυβερνήσεις και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν. Από αυτήν την άποψη θα ήταν ευκαιρία να γίνουν εκδηλώσεις οι οποίες αναδεικνύουν την τούρκικη κουλτούρα και το λαϊκό πολιτισμό. Τέτοιες σε μικρό βαθμό γίνονται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, λόγω και της κατεύθυνσής του ως Φεστιβάλ κλασικής μουσικής».

Όμως ο κ. Βασιλείου, μέσα από ένα νέο σενάριο συνομωσιολογίας ανακαλύπτει τον ύπουλο εχθρό που θα καταλάβει το Ανάπλι, την τουρκική πρεσβεία!: «Ο προϋπολογισμός του Φεστιβάλ είναι μόνο 24.000 € και αυτό παρουσιάστηκε ως θετικό και από άλλες παρατάξεις. Είναι φανερό ότι χρηματοδοτείται και από την Τουρκική Πρεσβεία. Η κυβέρνηση της Τουρκίας κάνει την πολιτική της. Εσείς όμως  (η δημοτική αρχή) δεν μπορείτε να ελέγξετε ποιος χρηματοδοτεί τις εκδηλώσεις. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής των χορηγών στον πολιτισμό και της εκχώρησης των εκδηλώσεων σε εταιρείες, την οποία ακολουθείτε.

Για τους λόγους αυτούς καταψηφίζουμε».

Στον αντίποδα των δηλώσεων του συμβούλου της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ στο Ναύπλιο, η Δημοκρατική Αριστερά Αργολίδας καλωσορίζει τους Τούρκους καλλιτέχνες:



Συναδέλφωση των λαών

«Η Δημοκρατική Αριστερά Αργολίδας καλεί τους κατοίκους του Ναυπλίου και όλου του Νομού μας να καλωσορίσουν τους Τούρκους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στο 20ο Φεστιβάλ Ναυπλίου που για φέτος είναι αφιερωμένο στην Τουρκία. Η συναδέλφωση των λαών μέσω της μουσικής και του πολιτισμού γενικότερα είναι η καλύτερη και η πιο ηχηρή απάντηση στους εθνικιστές και στους σοβινιστικούς και στρατοκρατικούς κύκλους της Άγκυρας που αμφισβητούν αδιαμφισβήτητα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ας αγκαλιάσουμε λοιπόν  το φεστιβάλ Ναυπλίου που ξεκινάει σε μερικές μέρες, όπως ακριβώς κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια όταν ήσαν άλλες οι τιμώμενες χώρες».

Βεβαίως το θέμα των χρηματοδοτήσεων είναι ένα γενικότερο ζήτημα, που θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο συμβάλει στην ένωση των πολιτισμών ή χρησιμοποιείται ως μέσω προπαγάνδας. Αν όμως κανείς, μπει σε τέτοιες σεναριολογίες, τότε δεν θα πρέπει να γίνεται καμιά πολιτιστική ανταλλαγή, ούτε εμπορική συναλλαγή μεταξύ όλων των χωρών παγκοσμίως από τον κίνδυνο μήπως μολυνθεί ο αυτόχθων πολισμός τους.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ