Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

31/7/11

Γυναικοκρατία στο Άργος. 3η σε πληθυσμό η Αργολίδα στην Περιφέρεια, με την Απογραφή Πληθυσμού 2011

Μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αργολίδας παραμένει το Άργος, με 42.090 κατοίκους, με το Ναύπλιο να ακολουθεί με 33.260 κατοίκους, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού 2011.
Τα στοιχεία επίσης δείχνουν ότι στο Άργος υπάρχουν 230 γυναίκες περισσότερες από τους άντρες, ενώ στις υπόλοιπες πόλεις του νομού έχουμε ανδροκρατία.

Πρώτος σε πληθυσμό νομός της Πελοποννήσου είναι η Μεσσηνία με 163.110 απογεγραμμένους, με την Κορινθία να ακολουθεί με 145.360, την Αργολίδα με 97.090, την Λακωνία με 89.600 και την Αρκαδία με 86.820 απογεγραμμένους.  Επομένως, η Αργολίδα είναι η τρίτη σε πληθυσμό Περιφερειακή Ενότητα της Πελοποννήσου.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή διενήργησε την Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών 2011 κατά το χρονικό διάστημα από 10 έως και 24 Μαΐου 2011 και ανακοίνωσε τα προσωρινά αποτελέσματα που αφορούν στο Μόνιμο Πληθυσμό της Χώρας.

Στο σύνολο της Χώρας απεγράφησαν 10.787.690 μόνιμοι κάτοικοι, εκ των οποίων 5.303.690 άρρενες (49,2%) και 5.484.000 θήλεις (50,8%).

Τα προσωρινά στοιχεία προέρχονται από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του αριθμού των ατόμων που απεγράφησαν στις 94 Εποπτείες της Χώρας και όχι από επεξεργασία των ατομικών ερωτηματολογίων, η οποία θα ακολουθήσει. Για το λόγο αυτό, τα στοιχεία χαρακτηρίζονται ως προσωρινά και ενδέχεται να αποκλίνουν από τα οριστικά.

Τα οριστικά αποτελέσματα για το Μόνιμο Πληθυσμό, σε επίπεδο οικισμού, θα είναι

διαθέσιμα το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Αναλυτικά αποτελέσματα για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού θα γίνονται διαθέσιμα σταδιακά, από το τέλος του 2012 και εντός του 2013, μετά την επεξεργασία των ατομικών ερωτηματολογίων (38.000.000 σελίδες), η οποία περιλαμβάνει την οπτική ανάγνωση, την κωδικογράφηση και τους πάσης φύσεως ελέγχους ποιότητας.

Για να εκτιμηθεί η πληρότητα και η ποιότητα της πληροφορίας που συλλέχθηκε με την Απογραφή, η ΕΛΣΤΑΤ αυτή τη φορά διενήργησε Έρευνα Κάλυψης της Απογραφής. Χρησιμοποιήθηκε ένα μεγάλο και αντιπροσωπευτικό δείγμα 20.000 νοικοκυριών από όλη τη Χώρα, προκειμένου να ελεγχθούν τα στοιχεία της Απογραφής και σε χαμηλό διοικητικό επίπεδο (Δήμο «Καλλικράτη»). Η σύγκριση των αποτελεσμάτων της Έρευνας Κάλυψης με αυτά της Απογραφής θα γίνει μέσα στο 2012, μετά την επεξεργασία των ερωτηματολογίων και των δύο στατιστικών εργασιών.

Κινδυνεύει να βυθιστεί το σαπιοκάραβο. Αγωνιώδεις προσπάθειες για την απομάκρυνσή του Τόμκο, πριν καταλήξει στον βυθό του λιμανιού του Ναυπλίου

Απρόβλεπτες οικολογικές και τουριστικές συνέπειες απειλούν το Ναύπλιο από την παραμονή του σαπιοκάραβου, που βρίσκεται δεμένο στην πλέον κεντρική θέση του λιμανιού, εδώ και 5 μήνες.
Όπως αποκαλύπτεται σε έγγραφο του Λιμενάρχη Ναυπλίου κου Σπύρου Μαρίνου προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα ο «α», εγκυμονεί ο κίνδυνος ναυαγίου μέσα στο λιμάνι του Ναυπλίου.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στο έγγραφο του Λιμενάρχη από τις 28-06-2011:

α) το Ναύπλιο είναι από τις πιο ιστορικές και συχνά επισκέψιμες τουριστικά πόλεις της Ελλάδος με υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης τουρισμού

β) Η θαλάσσια τουριστική κίνηση (κρουαζιερόπλοια, θαλαμηγά, επιβατηγά τουριστικά και επαγγελματικά τουριστικά σκάφη) είναι πλέον η σημαντικότερη πηγή εσόδων αποτελώντας σήμερα "οικονομική ανάσα" για τους επαγγελματίες της πόλης (18 κατάπλοι κρουαζιεροπλοίων έως σήμερα - επίκεινται 50 προγραμματισμένα έως το τέλος Οκτωβρίου - και 284 κατάπλοι θαλαμηγών - τουριστικών σκαφών με έως τώρα αποβιβαζόμενους επιβάτες - τουρίστες 18.876)

γ) Ο χώρος του κρηπιδώματος που καταλαμβάνει το Φ/Γ ΤΟΜΚΟ στο λιμάνι θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τουλάχιστον 15 θαλαμηγά σκάφη ή ακόμη να διευκολύνει την είσοδο και παραμονή εντός λιμένος μεγάλων κρουαζιερόπλοιων τα οποία - όπως συμβαίνει σήμερα - παραμένουν στο αγκυροβόλιο και μεταφέρουν τους τουρίστες με λάντζες, γεγονός και χρονοβόρο αλλά και λόγω καιρού αρκετές φορές, επισφαλές. Η αλγεινή εικόνα που εισπράττουν οι τουρίστες με την αποβίβαση τους δίπλα ακριβώς από το Φ/Γ πλοίο επιφέρει συχνά τα παράπονα και τις αποδοκιμασίες τα οποία τελικά καταλήγουν από τους φορές και τις Αρχές της πόλης στην Υπηρεσία μας. (επισυνάπτονται φωτογραφίες),

δ) Η Υπηρεσία μας για την φύλαξη φορτίου και πλοίου απασχολεί 6 άτομα τα οποία αποσπώνται αναλόγως από τις θέσεις τους (υπηρεσία γραφείου, ασφάλεια κ,λ.π.) δημιουργώντας κενό και σοβαρή δυσλειτουργία της.

ε) Η παρατεταμένη ακινησία του το καθιστά εστία ρύπανσης και παρότι γίνονται έλεγχοι ανά εβδομάδα στο κύτος για την εισροή υδάτων υπάρχει άμεσος κίνδυνος πρόκλησης ναυαγίου εντός του λιμένα γεγονός που θα επιφέρει σοβαρότατες συνέπειες τόσο στην εύρυθμη λειτουργία του λιμένος όσο και στο υδάτινο περιβάλλον.

Μετά τα παραπάνω ευκόλως γίνεται αντιληπτό ότι η παραμονή του πλοίου στο λιμάνι είναι μείζον τοπικό θέμα και υφίσταται ανάγκη άμεσης λύσης καθότι ευρισκόμαστε ήδη στην περίοδο θέρους και η πόλη δέχεται πλήθος επισκεπτών. Επιπροσθέτως αναφέρουμε ότι μεγάλο μέρος της χερσαίας ζώνης του λιμένα χρησιμοποιείται για την στάθμευση IX οχημάτων, λεωφορείων, τουριστών - επισκεπτών (μη θαλάσσιος τουρισμός) οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με το θέαμα του σκουριασμένου - παλαιού πλοίου κάνοντας συνεχή επικριτικά σχόλια».



Επιστολή



Με αφορμή προηγούμενο δημοσίευμα του «Αναγνώστη» σχετικό με την άσχημη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Ναύπλιο από την παραμονή στο λιμάνι του σαπιοκάραβου, ο Λιμενάρχης κος Μαρίνος έστειλε στην εφημερίδα μας την παρακάτω επιστολή:

«Σε απάντηση σχετικού δημοσιεύματος της έγκριτης εφημερίδας σας σχετικά με την παραμονή του Φ/Γ πλοίου ΤΟΜΚΟ σημαίας Βολιβίας στο λιμάνι Ναυπλίου σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το πλοίο παραμένει στο λιμάνι Ναυπλίου από την 09/02/2011 αφού κατασχέθηκε από το Λιμεναρχείο Ύδρας καθότι διαπιστώθηκε η μεταφορά τσιγάρων τα οποία φέρεται να είναι προϊόν λαθρεμπορίας. Την ίδια ημέρα μετά από σχετικές διαδικασίες ανατέθηκε η φύλαξη του στον τότε Λιμενάρχη Ναυπλίου. Επίσης γνωρίζουμε ότι κατά το χρονικό διάστημα από την 09/02/2011 έως σήμερα στην ίδια περιοχή (Δικαστική - Τελωνειακή αρμοδιότητα Πειραιά) έχουν ακινητοποιηθεί, ελεγχθεί και έχουν οδηγηθεί στο λιμάνι Πειραιά παρόμοια πλοία για την ίδια δραστηριότητα.

Έκτοτε η Υπηρεσία μας αποστέλλει έγγραφα σε κάθε εμπλεκόμενο προκειμένου επισπευτεί η εκφόρτωση του πλοίου και ακολούθως υπάρξει άμεση διαδικασία εκποίησης και απομάκρυνσης του.

Επιπροσθέτως σας γνωρίζουμε ότι με το αριθ. 2114.3/09/11/28-06-2011 έγγραφο μας προς τους αρμόδιους αναφέραμε στο σύνολο της την υφιστάμενη κατάσταση, τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την παραμονή του πλοίου στο λιμάνι Ναυπλίου.

Εκτός των προαναφερομένων ενεργειών σας γνωρίζουμε ότι:

α) ο υπογράφων ανέλαβα τα καθήκοντα Λιμενάρχη Ναυπλίου προσφάτως

β) θα πρέπει να θεωρηθεί αυτονόητη η ευαισθησία και το ενδιαφέρον εμού προσωπικά - και λόγω εντοπιότητας - αλλά και του προσωπικού του Λιμεναρχείου Ναυπλίου, καθόσον προσπαθούμε να αμβλύνουμε τις εντυπώσεις των τουριστών - επισκεπτών εξυπηρετώντας τους και εκτός των πλαισίων επαγγελματικής δραστηριότητας μας

γ) επισκέφθηκα με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου και μέλος της Λιμενικής Επιτροπής τον Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πειραιά και τον Ανακριτή που χειρίζεται ποινικά την υπόθεση και αναφέραμε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η παρατεταμένη παραμονή του πλοίου στο λιμάνι, υποβάλλοντας του εκ νέου γραπτό αίτημα προκειμένου επισπευτούν οι όποιες ενέργειες.

Από τα παραπάνω αναφερόμενα και τα εκτεθέντα στο μνημονευθέν έγγραφο της Υπηρεσίας μας προκύπτει πιστεύω το ενδιαφέρον και η συνεχής προσπάθεια μας προκειμένου γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες από τους αρμοδίους και επιλυθεί το μείζον πρόβλημα που έχει ανακύψει ή που θα πρέπει να προλάβουμε, πριν αυτό γίνει πολύ σοβαρότερο και ενδεχομένως με απρόβλεπτες συνέπειες (οικολογικές και τουριστικές) για την πόλη μας. Υπενθυμίζοντας ότι είμαι στην διάθεση σας για οιαδήποτε διευκρίνιση παρακαλώ για την ενημέρωση σας».

Σώνεται το νερό στο Κρανίδι

Έκκληση κάνει η ΔΕΥΑ Κρανιδίου προς τους δημότες  για οικονομία στην κατανάλωση νερού. Το τελευταίο δεκαήμερο έχει δημιουργηθεί οξύτατο πρόβλημα στην διάθεση του νερού, σε όλη την Δημοτική Ενότητα Κρανιδίου και ιδιαίτερα στο Πορτοχέλι, Κρανίδι και Κοιλάδα.
Η κατανάλωση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με αποτέλεσμα, τα αποθέματα να μην επαρκούν και να παρουσιάζεται μειωμένη πίεση, αλλά και να γίνονται ολιγόωρες διακοπές.

Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΥΑΚ «επειδή βρισκόμαστε στην αιχμή της τουριστικής περιόδου και προκειμένου να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα, επιβάλλεται οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην χρήση του νερού. Να περιορισθούν στην απαραίτητη οικιακή χρήση και να αποφεύγουν οποιαδήποτε άλλη, που για την περιοχή μας είναι ιδιαίτερη πολυτέλεια, όπως πλυσίματα μπαλκονιών, αυλών, πεζοδρομίων, αυτοκινήτων. Η χρήση του νερού για πότισμα γκαζόν, μποστανιών και γέμισμα πισινών απαγορεύεται.  Όπου το πότισμα κρίνεται αναγκαίο, να γίνεται σε σωστές ώρες και με μεγάλη φειδώ. Σε περιπτώσεις διαπίστωσης σπατάλης, θα διακόπτεται η παροχή άμεσα. Αναμένεται ότι οι ανάγκες για επιπλέον νερό να διαρκέσουν για τις επόμενες τριάντα ημέρες. Μέχρι τότε, όλοι πρέπει να συμβάλλουμε τηρώντας τα παραπάνω, ώστε να υπάρχει επάρκεια σε όλο το δίκτυο και όλες τις ώρες. Το φαινόμενο της υπερεπάρκειας και σπατάλης σε ορισμένες περιοχές και της πλήρους ανεπάρκειας σε άλλες, είναι άδικο και απαράδεκτο.

Προσδοκούμε ότι οι κάτοικοι θα ανταποκριθούν άμεσα στις υποδείξεις μας, έτσι ώστε να ομαλοποιηθεί η υδροδότηση σε όλο το δίκτυο. Σε περίπτωση που αυτό καταστεί ανέφικτο, θα διακόπτεται η ύδρευση ανά περιοχή, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση».

Τέλος στην άναρχη στάθμευση στο Κρανίδι

Θα ξεχάσουν πλέον να σταθμεύουν οπουδήποτε τα αυτοκίνητά τους όσοι επισκέπτονται το Κρανίδι, αφού ο δήμος προσπαθεί να βάλει μία τάξη στο άναρχο κυκλοφοριακό της πόλης, με την δημιουργία θέσεων στάθμευσης και ταυτόχρονα με την εφαρμογή από πλευράς τροχαίας εφαρμογής του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Είναι αλήθεια, ότι τον τελευταίο καιρό, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο κέντρο του Κρανιδίου έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολη κατά τις ώρες αιχμής. Το Κρανίδι είναι ένας παλαιός οικισμός, που ασφαλώς όταν κατασκευάζονταν δεν είχε προβλεφθεί η σημερινή κυκλοφορία των οχημάτων. Οι στενοί δρόμοι, η πληθώρα των οχημάτων σε συνδυασμό με τη μη τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας (παρκάρισμα, στάθμευση κλπ) έχουν δημιουργήσει πλέον ασφυκτικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου Δημήτρη Καμιζή, η Δημοτική Αρχή, στην προσπάθειά μας να βελτιώσει τις σημερινές συνθήκες  κυκλοφορίας, προς όφελος όλων μας, δημιούργησε χώρο ελευθέρου παρκαρίσματος (δωρεάν), στο προαύλιο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου, επίσης υπάρχει και το δημοτικό πάρκινγκ (δωρεάν) του Κρανιδίου, σε οικόπεδο που στεγαζόταν το κτηνιατρείο, αυτό σαν πρώτο βήμα αποσυμφόρησης της κυκλοφορίας.

Διευκρινίζεται ότι οι δρόμοι από  τα πάνω φανάρια μέχρι την πλατεία, ολόκληρη η πάνω πλατεία και ο δρόμος από την πάνω πλατεία μέχρι την Εφορία θα πρέπει να αποδοθούν ελεύθεροι στην κυκλοφορία χωρίς παρκαρισμένα και σταθμευμένα αυτοκίνητα, αφού πλέον, υπάρχει δυνατότητα δωρεάν παρκαρίσματος στους χώρους που προαναφέρθηκαν σε πολύ κοντινή απόσταση από την πλατεία.

Στην πλατεία θα σταθμεύουν μόνο τα ΤΑΞΙ αυτοκίνητα και τα λεωφορεία στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί. Θα επιτρέπεται, επίσης στους παραπάνω δρόμους, η ολιγόλεπτη στάση μικρών φορτηγών αυτοκινήτων για εκφόρτωση και φόρτωση εμπορευμάτων, τις καθορισμένες ώρες.

30/7/11

Θέλουν τον Ανάβαλο στην Αρκαδία

Ισότιμη πρόσβαση στα νερά του Αναβάλου διεκδικούν οι Αρκάδες, όπως έχει αποκαλύψει εδώ και χρόνια ο «Αναγνώστης». Στο παρελθόν άλλωστε είχαν καταγραφεί κινήσεις των δημάρχων της Κυνουρίας σχετικά με το συγκεκριμένο αίτημα.
Αυτή τη φορά όμως περισσότερο από ποτέ διεκδικητικά οι Αρκάδες ζητούν μέσω του Κοινοβουλίου την ισότιμη μεταχείρηση.

Ο βουλευτής και γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Λυκουρέντζος, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη, επισημαίνοντας:

«Υπεγράφη προσφάτως από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύμβαση για την κατασκευή του έργου: «Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου σε περιοχές του Νομού Αργολίδας» ύψους 8.204.700.07 €. Το έργο είναι ενταγμένο και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013.

Στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης αναφέρεται ότι πρόκειται να ολοκληρωθεί σε τριάντα (30) μήνες. Όπως γνωρίζετε γεωλογικές μελέτες αναφέρουν ότι η συγκέντρωση των υπόγειων υδάτων προέρχεται από υδατοσυλλέκτες και υπόγειους αγωγούς, των οποίων η αφετηρία είναι η ορεινή και η πεδινή Αρκαδία.

Περιοχές του Δήμου Β. Κυνουρίας συνορεύουν με τις πηγές του Αναβάλου και διεκδικούν ισότιμα την πρόσβαση στους υδάτινους πόρους. Οι δήμαρχοι του Δήμου Β. Κυνουρίας κ.κ. Γ. Δαλιάνης και Μ. Σκαντζός με ενέργειες τους από καιρού προσπαθούν να επιτύχουν τη δίκαιη μεταχείριση των υδάτινων πόρων προς όφελος των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών και των δύο νόμων αλλά δεν καρποφόρησαν. Οι ανάγκες για υδροδότηση των περιοχών του Δήμου Β. Κυνουρίας είναι το ίδιο σημαντικές με αυτές των περιοχών του νομού Αργολίδας.

Η ικανοποίηση του αιτήματος των συμπατριωτών μου του δήμου Β. Κυνουρίας είναι δίκαιη και αναγκαία λόγω της υστέρησης σε υδάτινους πόρους της ευρύτερης περιοχής στην οποία κατοικούν και δραστηριοποιούνται».

Και ρωτά ο βουλευτής:  

1. Είναι στις προθέσεις σας να προκηρύξετε τη σύνταξη μελέτης για την υδροδότηση του δήμου Β. Κυνουρίας από τις πηγές του Αναβάλου ή να επικαιροποιήσετε προγενέστερη υφιστάμενη μελέτη, η οποία ευρίσκεται στη διάθεση του ενδιαφερόμενου δήμου;

2. Είναι στις προθέσεις σας να εντάξετε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013 το έργο: «Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από το δίκτυο Αναβάλου για περιοχές του δήμου Β. Κυνουρίας», όταν ήδη για το έργο της Αργολίδας έχετε επιτύχει τόσο σημαντική έκπτωση από τον αρχικό προϋπολογισμό; 

3. Πως αντιμετωπίζετε τις Υπουργικές Αποφάσεις και αποφάσεις νομαρχών:

Α) Υπουργική Απόφαση 131.460/2433 της 13-7-1980 του Υπουργείου Γεωργίας .

Β) Την κοινή απόφαση νομαρχών Αρκαδίας και Αργολίδας 1616/15-7-1982 για την υλοποίηση της προαναφερόμενης Υπουργικής Απόφασης, και

Γ) Την απόφαση του Νομάρχη Αρκαδίας 605/21-7-1998 για μεταφορά επιπλέον ποσοτήτων νερού στην πρώην Κοινότητα Ξυροπηγαδιού για αρδευτικούς σκοπούς;

Η συνεργασία Μανιάτη Καμπόσου άλλαξε την πορεία του αγωγού φυσικού αερίου στην Αργολίδα

Κατά την διάρκεια σύσκεψης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής την οποία προκάλεσε ο υφυπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης, στην οποία συμμετείχαν εκτός του  Υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, ο Δημάρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου, ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ. Γιάννης Ανδριανός, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Τάσος Χειβιδόπουλος, ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Άργους Μυκηνών Ιωάννης Μαλτέζος, οι αντιδήμαρχοι Άργους Μυκηνών Δημήτρης Κρίγγος και Χρήστος Πετσέλης, ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας κ. Χασάπης, ο αρχηγός της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Κωτσοβός και οι εκπρόσωποι των αγροτών κ. Θωμάς Φάκλαρης και Δημήτρης Μπουλμέτης καθώς και εκπρόσωποι της ΔΕΣΦΑ, αποφασιστικέ τελικά η αλλαγή πορείας του Αγωγού φυσικού αερίου, ώστε να μην θιγούν χωράφια υψηλής παραγωγικότητας.
Το αποτέλεσμα ήταν μετά από μια πράγματι δημιουργική συζήτηση και την ανυποχώρητη στάση του Δημάρχου για την ήδη προτεινομένη από τον ΔΕΣΦΑ πορεία του αγωγού ο Δήμος Άργους Μυκηνών να πετύχει να αλλάξει σε πολύ μεγάλο ποσοστό η χάραξη του αγωγού και να μετατεθεί δυτικότερα και πάνω στις γραμμές των βουνών. 

Πρόκειται για εναλλακτικό σενάριο το οποίο είχε παλαιότερα επεξεργαστεί ο ΔΕΣΦΑ και το οποίο δεν είχε προκριθεί. Έτσι στη τελευταία σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

Συνολική διερεύνηση της νέας προτεινόμενης χάραξης.

Εντός 15 περίπου ημερών θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των τριών φορέων, ΔΕΣΦΑ- Δήμος- Περιφέρεια, με την παρουσία της χθεσινής σύνθεσης και τεχνικών εκπροσώπων ούτως ώστε να υπάρχει ακριβής αποτύπωση της νέας χάραξης και εκτίμηση αυτής.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης δεσμεύτηκε για την γρήγορη διενέργεια των διαδικασιών από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Το ίδιο και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος για το μέρος που αφορά το υπουργείο του.

Έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο. 

Ο κ. Καμπόσος, πέρα από την έκφραση της ικανοποίησής του για την έκβαση της «μάχης» όπως τη χαρακτήρισε, επεσήμανε μετά το πέρας της συνάντησης ότι η δημοτική αρχή παρακολουθεί πολύ στενά το θέμα και είναι πάντα στο πλευρό των αγροτών-δημοτών της οι οποίοι πράγματι σε μεγάλο βαθμό είχαν πληγεί από τη χάραξη του αγωγού.

Χαρακτήρισε επίσης, «πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλοι οι παριστάμενοι στη σύσκεψη προεξαρχόντων του κ. Υφυπουργού, του Περιφερειάρχη και του κ. βουλευτή στήριξαν τη θέση της δημοτικής αρχής για αλλαγή της χάραξης του αγωγού φυσικού αερίου και συνέβαλλαν σε αυτήν την θετική εξέλιξη».

Απ την πλευρά του ο υφυπουργός απέδωσε το αποτέλεσμα αυτό στην δημιουργική συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Κίνδυνος για τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών της Αργολίδας, από τη Λακωνία

Τριστέτσα εμφανίστηκε σε φυτώριο παραγωγής εσπεριδοειδών στη Λακωνία, θέτοντας σε συναγερμό αγρότες και υπηρεσίες. Από την διεύθυνση αγροτικής Οικονομίας της Αργολίδας με επείγουσα ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο προϊστάμενος Γιώργος Χαρμπής, εφιστάται η προσοχή όσων αγοράζουν φυτώρια, να συνοδεύονται από Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο.             
Συγκεκριμένα τονίζει ο κος Χαρμπής:

«Για μια ακόμη φορά ενημερώνουμε τους καλλιεργητές της περιοχής να μην αγοράζουν δενδρύλλια από φυτώρια που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως είναι η Λακωνία, η Κορινθία, η Άρτα αν αυτά δεν συνοδεύονται από  φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

Είναι προτιμότερο λοιπόν, να μην αγοράζει κανείς δενδρύλλια για τα κτήματά του αν αυτά δεν συνοδεύονται από Φυτοϋγειονομικό  Διαβατήριο, παρά να αγοράζει  δενδρύλλια ανώνυμα, αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης και το κυριότερο να υπάρχει το ρίσκο να είναι μολυσμένα από τον ιό της τριστέτσας των εσπεριδοειδών.

Η παρουσία του Φυτοϋγειονομικού Διαβατηρίου σημαίνει ότι το φυτώριο που το έχει εκδώσει έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές και  είναι πιο σίγουρη η καθαρότητα των δενδρυλλίων που διακινούν.

Το Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο είναι μια ετικέτα λευκού χρώματος στην οποία γράφονται όλα τα στοιχεία, όπως Βοτανική ονομασία εσπεριδοειδούς, αριθμός Μητρώου φυτωρίου, κλπ  τα οποία μας οδηγούν σε περίπτωση προβλήματος στον εντοπισμό του.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα που έχουν προκύψει έχει εντοπισθεί τριστέτσα και στην περιοχή της Άρτας η οποία και αυτή  έχει αρκετά φυτώρια με εσπεριδοειδή, τα οποία τροφοδοτούν την Αργολίδα σε αρκετές ποσότητες.

Αναφορικά τώρα με την περίπτωση  της Λακωνίας, πρόκειται για το φυτώριο με την επωνυμία «Κούρλα Χαρίκλεια» που  βρίσκεται στην περιοχή Περιστέρι του Δήμου Ευρώτα,    κοντά στη  Σκάλα Λακωνίας και η τριστέτσα εντοπίσθηκε σε δενδρύλλια κλημεντίνης.

Για το λόγο αυτό, όποιος παραγωγός της Αργολίδας έχει προμηθευτεί δενδρύλλια από το παραπάνω φυτώριο, να ενημερώσει άμεσα το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας (πρώην Δ/νση Γεωργίας ) στο Ναύπλιο, τηλ. 2752360301,4 προκειμένου να ελεγχθούν τα δενδρύλλια αυτά.  

Τέλος, πολύ σύντομα θα ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα των τελευταίων ελέγχων και για την κατάσταση που βρίσκεται η Αργολίδα, η οποία σημειώνουμε ότι δεν είναι καθόλου καλή, τόσο που φαίνεται ότι «το παιχνίδι τελικά χάνεται…» τουλάχιστον για ορισμένες περιοχές.

29/7/11

Θέλουν να κάψουν την Επίδαυρο;


Εμπρηστικό σχέδιο κατά του δήμου Επιδαύρου, φοβούνται από την δημοτική αρχή στο Λυγουριό και καλούν τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνιση και συνεχή ετοιμότητα προκειμένου όπου και όταν χρειαστεί να επέμβουν καίρια  και αποτελεσματικά  σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Το προηγούμενο Σάββατο, σημειώθηκε ένα μπαράζ πυρκαγιών – αποτέλεσμα καθαρά εμπρηστικών  ενεργειών, σύμφωνα με τον δήμο. Εστίες αλλεπάλληλες  και επαναλαμβανόμενες  σε όλη την περιοχή του Δήμου Επιδαύρου που εμπεριέχουν μάλιστα και στοιχεία εγκληματικότητας αφού απειλούν όχι μόνο δασικές εκτάσεις αλλά θέτουν σε κίνδυνο και δεκάδες ανθρώπινες ζωές αφού 3 εξ΄ αυτών ξεσπούν την ώρα της λήξης της παράστασης στο Μεγάλο Θέατρο στην  πευκόφυτη διαδρομή μεταξύ Λυγουριού –Αρχαίας Επιδαύρου.
Όμως παρά την επίμονη και οργανωμένη αυτή προσπάθεια  επίθεσης η παρέμβαση των υπηρεσιών του Δήμου και της Πυροσβεστικής είναι έγκαιρη και αποτελεσματική  και ευτυχώς καμμία απ΄ τις εστίες δεν ξεφεύγει από τον έλεγχο και την άμεση κατάσβεση.
Ο δήμος τέλος, παρακαλεί όποιον πολίτη πιστεύει πως έχει κάποια πληροφορία που μπορεί να αξιοποιηθεί και να βοηθήσει στην εύρεση των δραστών, να την καταθέσει προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω τέτοιου είδους ενέργειες που δημιουργούν  σύγχυση και πανικό και στους ντόπιους και στους επισκέπτες.

«Εξανθρωπίζεται» το Άργος με την Αστική Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου


Μετά από καθυστερήσεις ετών ξεκινά επιτέλους η αστική ανάπλαση Άργους. Η προηγούμενη δημοτική αρχή στόχευε η μελέτη να συγχρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους, η νέα δημοτική αρχή πέτυχε να ενταχθεί πλέον, στο ΕΣΠΑ το σύνολο του έργου. Ήδη έχει προκηρυχτεί η μελέτη και μέχρι 10 Αυγούστου αναμένεται ανακοινωθεί ο ανάδοχος.
Ο προϋπολογισμός του έργου συνολικά ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια ευρώ και διαμορφώνει ένα νέο αναβαθμισμένο τοπίο για την πρωτεύουσα του Καλλικράτειου δήμου Άργους-Μυκηνών. Η ένταξη και της χρηματοδότησης της μελέτης στο ΕΣΠΑ, αποτελεί σίγουρα επιτυχία του κ. Καμπόσου, αφού κατ αυτόν τον τρόπο εξοικονομούνται χρήματα στον Δήμο που θα μπορέσουν να διατεθούν σε  άλλα έργα.
Μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και για το θέμα αυτό και στην οποία προήδρευσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών κ. Δημήτρης Καμπόσος δήλωσε ενθουσιασμένος για την ένταξη του έργου: «Δώσαμε λοιπόν μία μεγάλη μάχη, το έργο δεν απεντάχθει, όπως επιθυμούσαν και τώρα πάλι με μεθόδους προσπαθούσαν να το βγάλουν έξω. Θα σας πω ότι μία μελέτη ύψους 800.000,00 ευρώ, την αναβάλλαμε εμείς στην αρχή του έτους, γιατί θα την πλήρωνε ο Δήμος. Ενώ 400.000,00 ευρώ, το 10% του έργου ως είθισται να είναι οι μελέτες, θα χρηματοδοτηθεί απευθείας από το ΕΣΠΑ.
Ο κ. Τατούλης,  στάθηκε αντάξιος των ψήφων που του έδωσε η περιοχή μας. Βλέπει πλέον όλη την περιοχή, όχι με κουρτίνες χρωμάτων, αλλά συνολικά τα προβλήματα. Δε θέλουμε τίποτα άλλο, γιατί πεποίθησή μου είναι ότι αυτός ο τόπος έχει αδικηθεί πολύ στο παρελθόν».
Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Άργους- Μυκηνών αναφέρθηκε στον χρόνο δημοπράτησης της μελέτης αλλά και στο αντικείμενο το οποίο θα επεξεργαστεί τονίζοντας: «Έχουμε ήδη βγάλει τη μελέτη σε διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου, που είναι διεθνής, τελειώνει στις 10 Αυγούστου. Στο τέλος του χρόνου ο μελετητής, που θα προκύψει από αυτό το διαγωνισμό, θα έχει παραδώσει τα σχέδιά του. Αναμορφώνεται όλο το κέντρο της πόλης του Άργους, από το πάρκο, την κεντρική πλατεία του Αγίου Πέτρου, το Μουσείο με την προσθήκη του νέου μουσείου που γίνεται, το θεατράκι, μέχρι και την Πλατεία Δικαστηρίων. Αναμορφώνεται ο χώρος πέριξ της Λαϊκής Αγοράς και το κεντρικό κομμάτι της Βασιλίσσης Σοφίας. Μιλάμε για έναν άλλο τόπο, όπως τον έχουν ονειρευτεί όλοι οι κάτοικοι αυτής της πόλης, της πρωτεύουσας του μεγάλου Καλλικρατικού Δήμου και θα ήθελαν κάποια στιγμή να γίνει πράξη.
Μια πόλη με μεγάλη ιστορική διαδρομή στο χρόνο, μια πόλη που έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα πάρα πολλά. Από εδώ ξεκίνησε να γράφεται η Ιστορία, έστω και αν κάποιοι επιμελώς το κρύβουν. Δεν έχω τίποτα με κανέναν, όποιος δε μας πειράζει είναι φίλος μας. Όποιος μας ενοχλεί μένει απέναντι και κοιτάμε και εμείς τι θα κάνουμε για να σωθούμε.
4.000.000ευρώ θα πέσουν σε αυτή την πόλη. Νομίζω ότι θα αλλάξει ο χάρτης. Θα αλλάξει πραγματικά η εικόνα της. Είναι μεγάλο επίτευγμα αυτό. Θεωρώ ότι μέσα σε 1 ½ χρόνο θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και στα μέσα του 2013 θα έχουμε πλέον μία άλλη εικόνα πόλης».
Μπορεί βέβαια η διαμόρφωση του κέντρου να αποτελεί σχεδιασμό και των προηγούμενων δημοτικών αρχών, όμως η εξοικονόμηση 400.000 από τις μελέτες αποτελεί ήδη επιτυχία του κ. Καμπόσου. Μένει βέβαια να εξεταστεί και το πολιτικό κομμάτι της διαμόρφωσης του ιστορικού κέντρου, όπου θα φανεί και η πραγματική βούληση της νέας δημοτικής αρχής να τολμήσει σημαντικές αλλαγές, ώστε να κερδιθεί ο χαμένος χρόνος από την ατολμία που έδειξαν οι προηγούμενοι προκάτοχοι του δημαρχιακού θώκου.

Οι δήμαρχοι τρέμουν την μήνη των πολιτών. Θυμήθηκαν τα σκουπίδια στο παραπέντε των προστίμων και έβγαλαν ψήφισμα για να εκφράσουν την …αγωνία τους


Αγωνία απέκτησαν ξαφνικά οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου βλέποντας τα πρόστιμα που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα σκουπίδια. Σε μια προσπάθεια αποποίησης ευθυνών οι περισσότεροι από τους δημάρχους της Πελοποννήσου, αυτοί δηλαδή και οι προκάτοχοί τους, που τόσα χρόνια έκρυβαν «κάτω από το χαλί» το πρόβλημα και σφύριζαν αδιάφορα για τα απορρίμματα και την αναζήτηση λύσης, έρχονται την ύστατη στιγμή να θυμηθούν ότι ο …κόμπος έφτασε στο χτένι.
Στην συνάντηση που έκαναν στην Τρίπολη τρέμοντας στην ιδέα ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με την μήνη των πολιτών μόλις έρθουν τα πρώτα πρόστιμα,  εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:
1. Εκφράζουμε την αγωνία μας για τη στασιμότητα στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τις επιπτώσεις που αυτή συνεπάγεται (υποβάθμιση του περιβάλλοντος, επιβολή προστίμων κ.λ.π.).
2. Θεωρούμε ότι πρέπει - επιτέλους - το Κράτος αλλά και η Περιφέρεια να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.
3. Ζητάμε συνάντηση με τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.
4. Ζητάμε να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
5. Ζητάμε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες συγκρότησης των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και της Συγχώνευσης των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).
6. Δεν αποδεχόμαστε την επιβολή προστίμων για την διαχείριση των απορριμμάτων γιατί η ευθύνη δεν ανήκει στους Δήμους / Δημάρχους.
7. Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας στην μείωση των Κ.Α.Π. από 6,5 δις € σε 4,5 δις € που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο γιατί είναι αδιανόητο η Τοπική Αυτοδιοίκηση που διαχειρίζεται το 3,2% του Εθνικού Προϋπολογισμού να συνεισφέρει το ποσό των 2 δις € δηλ. πάνω από 30% των προβλεπόμενων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) .
Στη συνάντηση από την Αργολίδα παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι  Επιδαύρου Κων/νος  Γκάτζιος, Άργους Δ. Καμπόσος και Ναυπλίου Π. Αναγνωσταράς. 

28/7/11

Η ανικανότητα των δημάρχων για τα σκουπίδια

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ για τους δημάρχους και δη τους επανεκλεγμένους αποτελεί το άλυτο θέμα των σκουπιδιών. Ίσως να γίνει το θέμα που θα στρέψει τους πολίτες εναντίον τους και δεν θα τολμούν να κυκλοφορούν στους δρόμους – όπως οι βουλευτές, αν τελικά ξεκινήσει η επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν συμβεί τελικά κάτι τέτοιο, θα …τσούξει ιδιαίτερα η τσέπη των δημοτών, αφού η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει εδώ και αρκετά χρόνια ποιος θα πληρώσει τα πρόστιμα.

ΗΜΙΜΕΤΡΑ και αποσπασματικές λύσεις, όπως κάποιοι παραπεταμένοι κάδοι ανακύκλωσης ή κάποιοι δεματοποιητές δεν έλυσαν το πρόβλημα, το οποίο αντίθετα αυξήθηκε αντί να μειωθεί, όπως στην Καραθώνα ή στη χωματερή του Άργους, κλπ.

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ θυμήθηκαν τα σκουπίδια στο παραπέντε των προστίμων και έβγαλαν ψήφισμα για να εκφράσουν την …αγωνία τους. Αφού τόσα χρόνια δεν κατάφεραν το αυτονόητο, δηλαδή να καθορίσουν τους χώρους που θα μπορούσαν να κατασκευαστούν οι υποδομές υποδοχής των σκουπιδιών (εργοστάσιο κλπ). Τώρα, καταϊδρωμένοι και φοβισμένοι έρχονται και ζητούν από το κράτος και την Περιφέρεια να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν (lol).

ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΜΗΝΗ των πολιτών οι αιρετοί, αν επιβληθούν πρόστιμα, γιατί τουλάχιστον το θέμα των σκουπιδιών είναι το πρώτο και κύριο που θα έπρεπε να είχε επιλυθεί από την Αυτοδιοίκηση εδώ και χρόνια, αντί να κατασκευάζονται έργα βιτρίνας, που σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύονται άχρηστα και αποκλειστικά ψηφοθηρικά.

Η ΕΥΘΥΝΗ δυστυχώς για αυτούς, τους ανήκει σε μεγάλο ποσοστό. Αφού, δεν κατάφεραν – παρότι υπήρχαν διαθέσιμα τα κονδύλια – να δημιουργήσουν τις υποδομές που απαιτεί η Ε.Ε. για τα σκουπίδια των δήμων τους. Τόσα χρόνια έκρυβαν «κάτω από το χαλί» το πρόβλημα και σφύριζαν αδιάφορα για τα απορρίμματα και την αναζήτηση λύσης, ενώ τώρα έρχονται την ύστατη στιγμή για να θυμηθούν, ότι ο …κόμπος έφτασε στο χτένι.

ΦΥΣΙΚΑ και θα πρέπει - εδώ που φτάσαμε - να παρέμβει το κράτος και η Περιφέρεια για να δώσουν τις λύσεις που απαιτούνται. Θα ήταν παντελώς άδικο να πληρώσουν την …νύφη οι δημότες, λόγω της ανικανότητας κάποιων αιρετών. Αλλά κάποιος πρέπει να πει και στους δημότες, πού αρχίζουν οι αρμοδιότητες του κράτους και πού ξεκινούν οι αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης.

Σα καλοφάγαμε, πέσαμε στα χαμηλά

Άρθρο του Άκη Ντάνου
 

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ οι αγρότες της Αργολίδας βλέπουν το «Ελ Ντοράντο» των εσπεριδοειδών να συντρίβεται κάτω από την αναλγησία εκείνων που χρόνια τώρα στήριξαν τα πλούτη τους στο πορτοκάλι του Νομού. «Πεινούσαμε στης γης την πλάτη. /Σα φάγαμε καλά/ πέσαμε εδώ στα χαμηλά/ ανίδεοι και χορτάτοι», έλεγε ο Γ. Σεφέρης, περιγράφοντας με τον δικό του τρόπο την απληστία που οδηγεί στη ηθική και οικονομική πτώση.

ΧΟΡΤΑΤΟΙ ναι, ανίδεοι όμως όχι. Όλοι γνώριζαν και γνωρίζουν τις επιπτώσεις που θα είχε για την Αργολίδα η μεταφορά επιδοτήσεων, κερδισμένων από τους χυμούς του αργείτικου κάμπου, στα χωράφια των Σκοπίων, της Βουλγαρίας ή του Ισραήλ. Την αποβιομηχάνιση, που ξεκίνησε την δεκαετία του 80 και ολοκληρώθηκε την δεκαετία του 90 με την «επιστροφή» των βιομηχανιών του μετάλλου στην Αττική, ακολούθησε την πρώτη δεκαετία του 2000 η μεταφορά των μεταποιητικών επιχειρήσεων από την Αργολίδα σε πρώην χώρες του Ανατολικού μπλοκ αλλά και στην βόρεια Ελλάδα στα σύνορα της χώρας μας με αυτές τις χώρες, αφού η μεταφορά χαμηλώς αμειβομένων εργαζομένων θα μείωνε κατά πολύ το κόστος λειτουργίας των πρώην αργολικών επιχειρήσεων.

ΦΥΣΙΚΑ μέσα στο συγκεκριμένο πολιτικοοικονομικό πλαίσιο που έχει ενταχθεί η ελληνική οικονομία, η μεγιστοποίηση του κέρδους των επιχειρηματιών, αν δεν επιβάλλεται ως αναγκαία για την σταθερότητα του συστήματος, θεωρείται ηθική και νόμιμη. Κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει, εκτός κι αν αναφέρεται σε μια άλλην «ηθική» έξω από τα προκαθορισμένα όρια του σημερινού συστήματος.

ΠΟΙΟΣ όμως, ποιο κόμμα θα τολμήσει να έρθει σε ρήξη με το τοπικό οικονομικό κατεστημένο; Μέχρι σήμερα κανείς δεν το τόλμησε. Ακόμα και το ΚΚΕ αρκείται σε αόριστες καταγγελίες και γενικές δεσμεύσεις για όταν ποτέ έρθει στην εξουσία. Η υπόλοιπη αριστερά συνεχίζει να αγνοεί το πρόβλημα, αγναντεύοντας από μακριά το ξεφύτρωμα φωτοβολταϊκών στα ευφορότερα σημεία του νομού, εγκλωβισμένη σε μια οικονομίστικη αντίληψη της συγκυρίας. Όσο για τα δύο κόμματα της εξουσίας και τους υποκόμους τους, ο βερμπαλισμός τους υπέρ των ντόπιων αγροτικών συμφερόντων αποτελεί πολιτικό φερετζέ των πολιτικών επιλογών τους που μας οδήγησαν σ` αυτή την κατάσταση.

Το πορτοφόλι και οι τρεις καραόλοι

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

Ο παππούς είχε πιάσει την μια από τις δυο πολυθρόνες του υπογείου και ξεφύλλιζε τις Κυριακάτικες εφημερίδες.

-Παππού πάλι αρχειοθετείς τον κυριακάτικο πανικό; (Τον ρώτησε ο συνονόματος του, ο εγγονός του ο Πέτρος, κατέβηκε και αυτός στο υπόγειο για τον ίδιο λόγο και θρονιάστηκε στην δεύτερη δική του πολυθρόνα. Βασικό θέμα των εφημερίδων τα ανακουφιστικά μέτρα των ευρωπαίων για την ελληνική οικονομία.)

-Μπα σήμερα οι φυλλάδες λειτουργούν σαν ασπιρίνες, αλλά για τον καρκίνο που έχει προκύψει δεν κάνουν τίποτα. Τουλάχιστον φτιάχνουν την ψυχολογία του κόσμου. Είμαστε στον πάτο και μας πετάνε ένα σωσίβιο στην επιφάνεια του βούρκου που μας έχουν χώσει και νομίζουμε ότι σωθήκαμε. Για να πιάσει κάποιος το σωσίβιο πρέπει να πατήσει πάνω στα πτώματα των άλλων. Κατάλαβες τι κάνανε πετάξανε το σωσίβιο νομίσαμε ότι είναι η σωτηρία αλλά είναι ατομική, όποιος πατήσει πιο πολλά πτώματα αυτός θα πιάσει το σωσίβιο και ίσως να

προτιμήσει ξανά  τον πάτο όταν δει το καρτελάκι με το λογαριασμό  για την προσωρινή ενοικίασή του.

-Παππού πολύ απαισιόδοξο σε ακούω.

-Η αισιοδοξία και η απαισιοδοξία είναι συναισθήματα εγώ βάζω τα πράγματα κάτω και βλέπω με ρεαλισμό την πραγματικότητα, για το παρελθόν πετάξαμε το πορτοφόλι όταν ήταν γεμάτο και για το μέλλον τους αφήνουμε να το κοστολογήσουν τρεις καραόλους (σαλιγκάρια).

-Παππού έχουμε δυο ιστορίες μου φαίνεται. (Είπε ο Πέτρος , σηκώθηκε και ετοίμαζε  το μπρίκι για να φτιάξει δυο σκέτους ελληνικούς.)

-Ναι την μια την άκουσα από την αδελφή της μάνας μου την Μίμα, χάθηκε και αυτή στην Αμερική και την άλλη από τον πεθερό μου, τον προπάππο σου.

-Για λέγε.

-Φέρε τον καφέ πρώτα (ο παππούς πήρε τον καφέ ήπιε μια πρώτη γουλιά καύσιμο στην μνήμη όπως έλεγε). Λοιπόν ο Κώτσος ζούσε στο Ορεινό Χωριό εκεί τα πράγματα είχανε ζορίσει όσο να αφορά τα οικονομικά. Με το ζόρι έβγαινε το μεροκάματο.  Ένα καλοκαίρι ήρθαν και κάποιοι χωριανοί που είχαν χρόνια χαθεί στην Αμερική, ούτε γράμμα ούτε φωνή, τους είχαν για χαμένους. Τους είδε ο Κώτσος ντυμένους με τα ρούχα τα ωραία, είχαν νοικιάσει και ένα αμάξι έκαναν το κομμάτι τους, μιλούσαν και με κάτι νόου, οκέι, μασίνια και τα λοιπά. Τους άκουσε να μιλάνε και με πολύ καλά λόγια για τον ξένο τόπο και του μπήκαν ιδέες. Ξέρεις οι μετανάστες  έτσι όπως έχουν «απαχθεί» και απομονωθεί στην ξενιτιά με όλους τους φόβους και τις ανασφάλειες τους,  αναπτύσσουν το σύνδρομο της Στοκχόλμης που αναπτύσσουν και τα θύματα των απαγωγών. Ταυτίζονται αγαπούν θαυμάζουν τον απαγωγέα -ξενιτιά. Έτσι ακούγοντας ο Κώτσος ότι τα λεφτά θα τα βρίσκει στον δρόμο εκεί στην ξενιτιά,  αμέσως έβαλε τον δάσκαλο του χωριού να γράψει σε ένα μακρινό συγγενή του να του κάνει πρόσκληση. Πήγε και σε ένα ειδικό γραφείο για να του κάνει τα χαρτιά , ξόδεψε τις λίγες οικονομίες του και ετοιμάστηκε για την πρώτη του πτήση με αεροπλάνο. Τρομοκρατημένος από τα κενά αέρος στο ταξίδι με το αεροπλάνο, αλλά και εντυπωσιασμένος από τα μεγάλα μεγέθη των κτηρίων και των δρόμων βρέθηκε στην ξένη χώρα. Στην ελληνική γειτονιά στο Σικάγο έφτασε με την βοήθεια των άλλων ταξιδιωτών από την Ελλάδα. Εκεί ένας του έδειξε το δρόμο για να πάει στην ταβέρνα του μακρινού του συγγενή που του έκανε την πρόσκληση, εκεί θα έπιανε και δουλειά. Καθώς βάδιζε μόνος του,  ξεχωρίζει κάτι στις μαύρες σχισμές της σιδεριάς ενός υπονόμου είχε φρακάρει ένα παραφουσκωμένο μαύρο πορτοφόλι . Αφήνει την ελαφριά του βαλίτσα κάτω, δεν κουβάλαγε και τίποτα  δυο αλλαξιές ρούχα  και ένα μπουκάλι ούζο για τον θειο είχε όλα και όλα, σκύβει και το πιάνει, γεμάτο δολάρια ήταν. Τα πολλά λεφτά το φράκαραν ανάμεσα στα σίδερα το μαύρο χρώμα το έκανε να μην ξεχωρίζει εύκολα.

-Ρε καλά μου το έλεγαν οι άλλοι στο χωριό ότι εδώ στην Αμερική τα βρίσκεις τα λεφτά στο δρόμο ( δίνει μια και το πετά στο απέναντι πεζοδρόμιο) σιγά μην αρχίσω να μαζεύω  από τώρα έχω μέρες μπροστά μου!!

Ο Πετράν κόντεψε να πνιγεί από τα γέλια καθώς άκουσε την τελευταία ατάκα του παππού και είχε μια γουλιά καφέ στο στόμα του.

-Καλό παππού πετυχημένο και το άλλο με τους καραόλους;

-Ο προπάππος σου ο Χαμπής σου έχω ξαναπεί είχε μια ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ. Είχε ανοίξει μια δουλειά με κάποιο συνεταίρο, έξυπνος άνθρωπος αλλά αυτό το λάθος το συναιτεριλίκι το έκανε δυο τρείς φορές στην ζωή του. Δεν πήγαν καλά οι δουλειές και είπαν να χωρίσουν το εμπόρευμα το κτήριο και όλα τα σχετικά με την επιχείρηση να πάρει ο καθένας τον δρόμο του. Ο άλλος,  ο συνεταίρος πριν ακόμα γίνει ο διαχωρισμός πήγε στην μπυραρία που Αμίγκου που ήξερε ότι θα πάει ο Χαμπής και αρχίζει την μουρμούρα.

-Θα με ρίξει στην συνεργασία, δεν  κοστίζουν τόσο  πράγματα όσο λέει και πλα πλα. -Εν τω μεταξύ δεν είχαν κάνει ακόμα την μοιρασιά.

-Καλά και γιατί πήγε στην μπυραρία  να πει για κάτι που δεν είχαν κουβεντιάσει και δεν πήγε να βρει τον ίδιος;

-Γιατί στην λεκάνη της μεσογείου, σε όλο το γύρω –γύρω του χάρτη, αν δεν θέλεις να πεις κάτι ο ίδιος απευθείας σε κάποιον άλλον αφήνεις τους ρουφιάνους να το κάνουν. Ή προσβάλεις κάποιον σε δημόσιο χώρο που υπάρχουν και ρουφιάνοι και φίλοι για αυτόν που σε ενδιαφέρει και είσαι σίγουρος ότι θα πάει το μήνυμα. Από την ανοιχτή τζαμαρία της μπυραρίας ο συνέταιρος βλέπει τον Χαμπή να έρχεται από το βάθος του δρόμου και την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια από την πλαϊνή είσοδο. Ήταν σίγουρος ότι το μήνυμα θα το έπαιρνε και φίλοι του Χαμπή ήταν μέσα στην μπυραρία και αρκετοί ρουφιάνοι.

-Ρε Χαμπάκη να σου κεράσω μια μαυρούα ( μαύρη μπύρα στην δική τους γλώσσα, του είπε ο παιδικός του φίλος ο Αυξέντης και του έκανε νόημα να πάνε πίσω στην αυλή να τις πιούνε.) Λοιπόν το και το του (λέει ο Αυξεντης) ήρθε ο δικός σου και δεν ήξερε τι έλεγε.

-Σηκώνετε ο Χαμπής δήθεν θυμωμένος και φωνάζει για να τον ακούσουν και οι ρουφιάνοι.

-Να πας να του πεις  ότι όσο αξίζει αυτός εγώ τον αγοράζω τρεις φορές.

-Οι ρουφιάνοι έκαναν μια χαρά την δουλειά τους, μπαίνει την άλλη μέρα μπαρουτιασμένος ο συνέταιρος. Αυτή την φορά ήταν σε πραγματική σύγχυση.

-Μα ποιος είναι αυτός που θα με αγοράσει τρεις φορές , πόσα λεφτά έχει και μπορεί να το κάνει; Που τα βρήκε δηλαδή;

-Αλλά όταν είδε να έρχεται ο Χαμπής πάλι, φεύγει από την πλαϊνή πόρτα.

-Άντε να φύγω να μην γίνει και κανένα μεγάλο επεισόδιο εδώ μέσα.

-Το έπαιζε και συνετός ο ψευτόμαγκας.

-Μπαίνει μέσα ο Χαμπής που ήξερε τις είχε γίνει. 

-Τι έγινε ρε Γιαννή (ρωτά  τον καλύτερο ρουφιάνο του χωριού που είχε ποντάρει ότι θα πήγαινε τα μαντάτα στον συνέταιρο και είχε πέσει μέσα).

-Ο δικός σου … να μωρέ …. Άκουσε για αυτά που είπες προχθές …. Και έλεγε τα δικά του … ξέρεις

-Εγώ δεν ξέρω εσύ ξέρεις …για λέγε!!!

-Ε να έλεγε πως είπες ότι  μπορείς να τον αγοράσεις τρεις φορές, ποιος είσαι δηλαδή … και μπορείς να κάνεις τέτοιο πράγμα;

-Να πας να του πεις ότι η αξία του για μένα είναι τρεις καραόλοι ( σαλιγκάρια)  και τον αγοράζω και τρεις και τέσσερεις φορές άμα θέλει!!!

-Σείστηκε η μπυραρία από τα δυνατά γέλια όλων.

-Παππού με την δεύτερη ιστορία με μπέρδεψες. Την πρώτη την κατάλαβα, όταν ήταν γεμάτο το πορτοφόλι από τα ευρωπαϊκά προγράμματα δεν σκεφθήκαμε καθόλου αναπτυξιακά. Νομίσαμε ότι θα τα βρίσκουμε για πάντα στο δρόμο και σαν αδαείς αλλά και λίγο ψευτόμαγκες πετάξαμε το παραφουσκωμένο πορτοφόλι,  αυτό με τα σαλιγκάρια που κολλάει για το μέλλον;

-Πετράν ο ελληνισμός στην ανθρωπότητα έχει τρία πράγματα να προσφέρει τον ελληνικό λόγο για τον νου την αντίσταση και την θυσία για την καρδία. Όταν δεν βγαίνουμε εμείς οι ίδιοι να ορίσουμε το μέλλον μας και το κομμάτι της ιστορίας και της πραγματικότητας που μας ανήκει έχουμε πρόβλημα. Όταν κάθε φορά αφήνουμε δήθεν επαναστατικά υπονοούμενα μέσα στην ευρωπαϊκή  μπυραρία, αλλά την ώρα της σύγκρουσης προτιμάμε την πλαϊνή πόρτα, τότε είναι πολύ εύκολο κάποιος άλλος να ορίσει την αξία  μας χωρίς να είμαστε εμείς εκεί. Ο Χαμπής το έκανε για πλάκα και για να δώσει ένα μάθημα στον συνεταίρο του αλλά οι ευρωπαίοι το κάνουν με κακό σκοπό , υποβιβάζουν την αξία μας και δυο και τρείς φορές για να μην έχουμε μέλλον και να μας αγοράζουν και δυο τρεις φορές παρακάτω.   Κατάλαβες Πετράν στον παρελθόν πετάξαμε το πορτοφόλι την ευκαιρία , στο παρόν κάτω από την επιφάνεια του βούρκου βλέπουμε το ατομικό σωσίβιο ο καθένας αλλά για να το φτάσουμε πρέπει να πατήσουμε στα πτώματα των άλλων και αν συνεχίσουμε έτσι το μέλλον μας ούτε τρεις καραόλους δεν θα αξίζει!!!!

-Α ρε παππού πάλι ταίριαξες τα αταίριαστα.

27/7/11

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 28.7.2011

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 28.7.2011 σε τίτλους

• Γυναικοκρατία. Λιγότεροι οι άντρες στο Άργος, 3η σε πληθυσμό η Αργολίδα, με την Απογραφή Πληθυσμού
• Κινδυνεύει να βυθιστεί το σαπιοκάραβο. Αγωνιώδεις προσπάθειες για την απομάκρυνσή του Τόμκο, πριν καταλήξει στον βυθό του λιμανιού του Ναυπλίου
• Χάνεται το «παιγνίδι» από την Τριστέτσα. Κίνδυνος για τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών της Αργολίδας, από τη Λακωνία
• Θέλουν τον Ανάβαλο στην Αρκαδία. Έρχεται στη βουλή το θέμα, με απαίτηση των Αρκάδων για ισότιμη πρόσβαση στους υδάτινους πόρους
• Θέλουν να κάψουν την Επίδαυρο; Ο δήμος μιλά για οργανωμένο εμπρηστικό σχέδιο
• Σώνεται το νερό στο Κρανίδι. Έκκληση της ΔΕΥΑΚ για οικονομία στην κατανάλωση
• Τέλος στην άναρχη στάθμευση στο Κρανίδι
• Οι δήμαρχοι τρέμουν την μήνη των πολιτών. Θυμήθηκαν τα σκουπίδια στο παραπέντε των προστίμων και έβγαλαν ψήφισμα για να εκφράσουν την …αγωνία τους
• «Εξανθρωπίζεται» το Άργος με την Αστική Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου
• Η συνεργασία Μανιάτη Καμπόσου άλλαξε την πορεία του αγωγού φυσικού αερίου στην Αργολίδα
• Στην θέση του Μαλαπάνη, ο Αλευράς
• Άρχισε την δράση του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων
• Μελέτη για σύνδεση με Δερβενάκια
• Να κλείσουν οι εκκρεμότητες κράτους - δήμων. Αυστηρή νότα Αποστολόπουλου προς δημάρχους
• Προστατέψτε τις βιοκαλλιέργειες από την δακοκτονία
• Μετατάξεις από δασαρχεία και αγροφυλακή
• Ένοπλη ληστεία στο Τολό

ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ:
• Κίνδυνος για τις ημερήσιες
• Πέταγε
• Αναστρέφουν την Ιστορία
• Στα Δερβενάκια
• Καρντάσια
• Οι Ναυπλιώτες Πρωταθλητές

ΑΡΘΡΑ:
• Η ανικανότητα των δημάρχων για τα σκουπίδια. Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
• Σα καλοφάγαμε, πέσαμε στα χαμηλά. Άρθρο του Άκη Ντάνου
• Το πορτοφόλι και οι τρεις καραόλοι. Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:
• Άργος, τόπος συνάντησης ανθρώπων και ήχων
• Οι σωζόμενοι Λόγοι του Τρικούπη
• Εκπομπή στην ΕΡΑ από τον Σύλλογο Νεφροπαθών
• Γιορτάζει το Μάζι
• «Ειρήνη» στο Αρχαίο Θέατρο Άργους
• Παρουσίαση βιβλίου: Άγιοι και Δαίμονες
• Χωρίς πισίνα ο Εύρος πέτυχε διακρίσεις

ΙΑΤΡΙΚΑ:
• Κουκουνάρια και η διατροφική τους αξία. Της Δήμητρας Τούντα, διαιτολόγος, διατροφολόγος
• Τραυλισμός. Του Άγγελου Τράκα, Λογοθεραπευτής, Επιστημονικός Συνεργάτης
• Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογής Σύγχρονων Προγραμμάτων Ειδικών Θεραπειών

ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΑ:
• Μαθήματα επιβίωσης

ΑΝΕΚΔΟΤΟ:
• Tυφλός σε bar

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

26/7/11

Η έκδοση 21.7.2011

Έπιασαν πάτο τα κηπευτικά, αφού δεν βγάζουν ούτε το κόστος


Οι πολύ χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων που καλλιεργούνται αυτή την εποχή στην Αργολίδα φέρνουν σε απόγνωση τους αγρότες, αφού βλέπουν συνεχώς τις τσέπες τους να αδειάζουν και να μην μπορούν να καλύψουν ούτε καν το κόστος της παραγωγής τους.
Στα Ίρια, οι καλλιέργειες των οπωροκηπευτικών είναι πολύ λιγότερες φέτος συγκριτικά με άλλες χρονιές. Οι γεωργοί θεωρούν ότι δεν τους συμφέρει πλέον η καλλιέργεια των καλοκαιρινών ειδών και αναμένουν τον χειμώνα για να καλλιεργήσουν και πάλι τα χωράφια τους, αφού ευελπιστούν ότι τότε θα μπορέσουν να πουλήσουν ακριβότερα.
Στο κόστος καλλιέργειας υπολογίζουν και το νερό από τον Ανάβαλο, το οποίο το πληρώνουν. Εντωμεταξύ, ακόμα περιμένουν και τις αποζημιώσεις από τις αγκινάρες που καταστράφηκαν από τους παγετούς, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν κάποια από τα χρέη τους.
Στο χωράφι οι τιμές σήμερα είναι ελάχιστες σε όλα τα είδη, που καλλιεργούνται. Το καλαμπόκι πουλιέται μόλις 0,15 λεπτά το κομμάτι, όταν στην αγορά φτάνει 0,50 λεπτά. Τουλάχιστον στο 1/3 της τιμής της αγοράς πωλούνται από τους αγρότες και τα υπόλοιπα κηπευτικά. Τα πεπόνια στο χωράφι πληρώνονται μόλις 0,30 – 0,35 λεπτά το κιλό, το καρπούζι 0,10 – 0,15 λεπτά το κιλό, τα αμπελοφάσουλα 2,50 ευρώ το κιλό, οι ντομάτες 0,80 ευρώ και τα κολοκύθια και οι μελιτζάνες 0,30 – 0,35 λεπτά του ευρώ.
Η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και η πτώση των τιμών των αγροτικών προϊόντων είναι το βασικό θέμα συζήτησης σήμερα στα χωριά.
Εντωμεταξύ, μεγάλο πρόβλημα αντιμετώπισαν οι παραγωγοί όλης της Πελοποννήσου το προηγούμενο διάστημα, αφού έμειναν απούλητα τα προϊόντα τους που κατασυκοφαντήθηκαν από την εξέλιξη του διατροφικού σκανδάλου με το βακτήριο Ε.Cοli στη Γερμανία, το οποίο φόβισε τους καταναλωτές. Ο πανικός που δημιουργήθηκε στους καταναλωτές σε συνδυασμό με την ενοχοποίηση όλων των κηπευτικών και την έντονη φημολογία, προκάλεσαν κάθετη πτώση και της εγχώριας κατανάλωσης, χωρίς βέβαια να υπάρχει κανένα πρόβλημα μόλυνσης στα προϊόντα της Πελοποννήσου. Να σημειωθεί μάλιστα ότι  η χρονική συγκυρία που εκδηλώθηκε το διατροφικό σκάνδαλο στη Γερμανία, συνέπεσε με τη μεγιστοποίηση της παραγωγής κηπευτικών στη Πελοπόννησο.
Όλα αυτά οδήγησαν πολλούς παραγωγούς κηπευτικών σε οικονομική καταστροφή.

25/7/11

Είμαστε Μπανανία και δεν βάζουμε μυαλό. Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στον Ανάβαλο αφού είναι απλήρωτοι οι λογαριασμοί, αλλά το ξανασύνδεσε ο Μανιάτης


Αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν. Ακόμα και σε περίοδο κρίσης, αν έχει κανείς «μπάρμπα στην Κορώνη» πετυχαίνει τα ακατόρθωτα.
Την μια μέρα λοιπόν η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα γιατί έμεινε απλήρωτο, την άλλη όμως το ξανασυνδέει γιατί παρενέβει ο τοπικός βουλευτής ο οποίος είναι και το αφεντικό της ΔΕΗ ως υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής!!!
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:
Οι οφειλές του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων στη ΔΕΗ ήταν η αιτία της διακοπής ρεύματος του κεντρικού αντλιοστάσιου του Αναβάλου, από το οποίο αρδεύονται καλλιέργειες. Μέχρι σήμερα η άρδευση εξυπηρετείτο από τις πηγές του Κεφαλαρίου, οι οποίες όμως δεν μπορούσαν  να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες ολόκληρης της αρδευτικής περιόδου.
Σύμφωνα με τον βουλευτή Γιάννη Ανδριανό, που κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη και Εσωτερικών Χ. Καστανίδη, «η αδυναμία του ΓΟΕΒ να καταβάλει τα οφειλούμενα δημιουργήθηκε κατά κύριο λόγο από ανείσπρακτες οφειλές στον ίδιο το ΓΟΕΒ, τόσο από την αντιπεριφέρεια Αργολίδας, όσο και από τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση λόγω των εξαιρετικών δυσκολιών που καλούνται εν μέσω της κρίσης να αντιμετωπίσουν οι αγρότες».
Ο βουλευτής επισήμανε ότι από τους αγρότες θεωρείται επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα με την άμεση παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για την επαναλειτουργία του κεντρικού αντλιοστασίου του Αναβάλου, και την επιβαλλόμενη συντήρηση των εγκαταστάσεων, ώστε να μην υπάρξει ζημιά στις καλλιέργειες.
Και ρωτούσε τους υπουργούς σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, ώστε να επαναλειτουργήσει τάχιστα το κεντρικό αντλιοστάσιο του Αναβάλου και να γίνει η επιβαλλόμενη συντήρηση των εγκαταστάσεων.

Ο Μανιάτης και η παρέμβαση

Αντί όμως να ενεργήσουν οι ερωτώμενοι υπουργοί, ως από μηχανής Θεός εμφανίστηκε ο Γιάννης Μανιάτης ο οποίος παρενέβη.
Μάλιστα το γραφείο τύπου του υφυπουργού χρησιμοποιεί τον όρο «παρέμβαση», σε μια κρίση ειλικρίνειας. Ιδού το δελτίο τύπου του Γιάννη Μανιάτη, που θυμίζει άλλες επόχές που παρενέβαιναν οι φίλα προσκείμενοι της κάθε περιοχής βουλευτές και υπουργοί για να δοθεί λύση στα άλυτα προβλήματα :
«Μετά από παρέμβαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, η ΔΕΗ προέβη σε διακανονισμό των οφειλών με τον ΓΟΕΒ Αργολίδας και στην άμεση επανηλεκτροδότηση, τόσο του κεντρικού αντλιοστασίου του Ανάβαλου, όσο και των περιφερειακών παροχών που δεν τροφοδοτούνταν με ρεύμα, εξαιτίας των αυξημένων οφειλών του Οργανισμού.
Συγκεκριμένα, σήμερα, Παρασκευή 15 Ιουλίου, έγινε επανασύνδεση της παροχής του κεντρικού αντλιοστασίου του Ανάβαλου με το δίκτυο της ΔΕΗ.
Υπενθυμίζεται ότι η διακοπή της συγκεκριμένης παροχής είχε γίνει από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν είχε προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς η κάλυψη των αναγκών άρδευσης γινόταν επαρκώς από τις πηγές του Κεφαλαρίου. Τον τελευταίο μήνα, όμως, οι αυξημένες θερμοκρασίες επέτειναν τις ανάγκες άρδευσης, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται επαρκώς από τις πηγές του Κεφαλαρίου και να είναι επιτακτική η ανάγκη επανασύνδεσης της παροχής του αντλιοστασίου του Αναβάλου».

Χάθηκε η απονοτροποίηση, χωρίς φως η ακαρπία


Δεν εντάσσονται τα εσπεριδοειδή στην επόμενη προκήρυξη του προγράμματος απονιτροποίησης που αναμένεται σύντομα. Αυτό ανακάλυψαν την Τρίτη στην Αθήνα ο αντιπεριφερειάρχης Τάσος Χειβιδόπουλος με εκπροσώπους αγροτών και τον βουλευτή Γ. Ανδριανό, που επισκέφθηκαν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση όλων των παρευρισκομένων τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Διβάρη, αφού βρίσκεται σε πλήρη ανακολουθία με τις πρόσφατες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού στον Ναύπλιο και του τέως Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κουτσούκου στη Βουλή σε απάντηση σχετικού ερωτήματος του παρευρισκομένου στη συνάντηση κ. Ανδριανού.
Για αυτό το θέμα ο Αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε για την άμεση αποστολή σχετικού υπομνήματος σε συνεργασία με τις ομάδες παραγωγών προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό κ. Σκανδαλίδη προκειμένου  με δικές τους παρεμβάσεις να πραγματοποιηθεί η ένταξη των εσπεριδοειδών στην τρέχουσα προκήρυξη.
Εντωμεταξύ, σε συνάντηση που είχαν νωρίτερα με τον υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη τέθηκε το πρόβλημα της ακαρπίας που παρατηρείται στη φετινή παραγωγή εσπεριδοειδών, προκειμένου να το εξετάσει με τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και να αναζητηθούν εάν είναι δυνατόν τρόποι αποζημίωσης της παραγωγής μέσω του ΕΛΓΑ.
Σχετικά με το θέμα της απονίτρωσης, επισημαίνεται ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα, ύψους 10 εκ. ευρώ για το αργολικό πεδίο, δεν υπήρξε ενδιαφέρον καθώς δεν περιλαμβάνονταν οι δενδρώδεις καλλιέργειες που αφορούν την Αργολίδα (κυρίως εσπεριδοειδή, ελιές, βερίκοκα). Μετά τη σχετική Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Ανδριανός στη Βουλή, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δεσμευθεί ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο διόρθωσης με την ενδεχόμενη ενσωμάτωση των δενδρωδών καλλιεργειών στην τροποποίηση του προγράμματος. Παρ’ όλα αυτά, και παρά τη ρητή αναγνώριση του προβλήματος και τις δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Γ Παπανδρέου, η νέα προκήρυξη που τέθηκε προς διαβούλευση έχει ακριβώς τους ίδιους όρους με την προηγούμενη, αποκλείοντας ουσιαστικά την Αργολίδα από τα προγράμματα απονίτρωσης, την ώρα που το πρόβλημα της επιμόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από νιτρώδη έχει λάβει εξαιρετικά κρίσιμες διαστάσεις, απειλώντας τη βιωσιμότητα ολόκληρου του αργολικού πεδίου. Κατά τη συνάντηση δεν επετεύχθη συμφωνία για την ένταξη των δενδρωδών καλλιεργειών στα προγράμματα απονίτρωσης, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση όλων των συμμετεχόντων από την Αργολίδα.
Ο κ. Ανδριανός κατέθεσε άμεσα σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία ζητά να τηρηθούν οι πρόσφατες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου για το σχετικό πρόγραμμα.

Έβγαλε συμπαραστάτη ο Τατούλης


Κατάφερε τελικά μετά από 14 συνεδριάσεις και μετά από τέσσερις προσπάθειες να εκλέξει Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, στην Πελοπόννησο, ο Πέτρος Τατούλης.
 Με πλειοψηφία μεγαλύτερη των 2/3 του συνόλου των παρόντων περιφερειακών συμβούλων εκλέχθηκε ο δικηγόρος Γιώργος Μπουλούκος με ψήφους 35 υπέρ και 12 κατά.
Απόντες από την ψηφοφορία ήταν ένας σύμβουλος της πλειοψηφίας ο κος Κονοπισόπουλος, δύο σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας οι κ.κ. Ταγαράς και Παναγιωτόπουλος και ένας της ελάσσονος αντιπολίτευσης ο κος Γόντικας.
Ακολουθεί το βιογραφικό του Γιώργου Μπουλούκου:
Μεσσηνιακής καταγωγής.
Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών.
Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Από το 1996 διατηρεί ιδιωτικό Δικηγορικό Γραφείο.
Από μικρός ασχολήθηκε με τον συνδικαλισμό. Ως φοιτητής εκπροσώπησε φοιτητική νεολαία σε πολλά Συνέδρια Ευρωπαϊκών Οργανώσεων Νεολαιών . . Είναι συνιδρυτικό μέλος των Οργανώσεων Νέων Δικηγόρων της Ν.Δ. «ΠΡΟΟΠΤΙ...ΚΗ», μέλος της ΕΚΟ Δικηγόρων ΝΔ και του Τομέα Εσωτερικών, Δημοσίας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως).
Έχει εκλεγεί 3 φορές στο Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του οποίου σήμερα είναι ταμίας.
Συνιδρυτικό μέλος της Οργάνωσης Νέων Δικηγόρων «ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ».
Μέλος της Ε.Κ.Ο. Δικηγόρων Ν.Δ, και του Τομέα Εσωτερικών, Δημοσίας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως).
Υποψήφιος Βουλευτής με τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ το 2004 και το 2007.
Με ιδιαίτερη ευαισθησία σε κοινωνικά θέματα..
Στο πλαίσιο της δραστηριότητάς του στο Δ.Σ.Α., διετέλεσε υπεύθυνος επιτροπής αλλοδαπών και υπεύθυνος legal aid, καθώς και εκπρόσωπος του Δ.Σ.Α. στη Βαλκανική Ομοσπονδία Νομικών.
Συμμετείχε σε πολλές επιτροπές επεξεργασίας νομοθετικών προτάσεων του Δ.ΣΑ. (για την Ποινική Δικονομία, για την διαμεσολάβηση σε αστικές υποθέσεις κ.α.).
Μέλος του Δ.Σ.Α.
Μέλος της Ένωσης Ποινικολόγων Ελλάδος.
Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Ποινικολόγων.
Συμμετείχε σε Συνέδρια και Σεμινάρια Δημόσιας Διοίκησης, Ποινικού και Εμπορικού Δικαίου.
Εκπροσώπησε τον Δ.Σ.Α. σε Σεμινάρια και Ημερίδες, Νομικών Επιστημονικών Ενώσεων, εντός και εκτός Ελλάδος.
Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Α.Μ.Ε.Λ. Α.Ε.
Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά, πάνω σε θέματα επικαιρότητας και νομικού περιεχομένου.
Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά.

Συγκινητικές στιγμές γνώρισε η Αργειακή αντιπροσωπεία στην Αρδέα


Εντυπωσιακή υποδοχή επιφύλαξε Δήμαρχος της αδελφοποιημένης ιταλικής πόλης Αρδέα κ. Carlo Eufemi στην αντιπροσωπεία του Δήμου Άργους - Μυκηνών, στα πλαίσια της καθιερωμένης ανταλλαγής επισκέψεων, με την ευκαιρία των εορτασμών του πολιούχου της Αρδέας του Αποστόλου Αγίου Πέτρου. Ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Δημήτρης Kαμπόσος, συνοδεία δύο αντιδημάρχων των κ. Φώτη Κολεβέντη και Κωνσταντίνου Αδρακτά και του μεταφραστή Απόστολου Παπαγεωργίου, επισκέφθηκαν την «αδελφή» ιταλική πόλη σε ανταπόδοση πολλών επισκέψεων δημοτικών αντιπροσωπείων της Αρδέα, στον εορτασμό του πολιούχου Άργους, Αγίου Πέτρου.  Την αντιπροσωπεία, η οποία είχε τιμητική θέση στις εκδηλώσεις, τίμησε και ο Καρδινάλιος του Castel Candolfo (ιδιαιτέρως γνωστού ως θερινή κατοικία του Πάπα).
Ο Δήμαρχος Αρδέα κ. Eufemi, με αφορμή την επίσημη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Δ. Συμβουλίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε «μια συνάντηση που θα εδραιώσει περαιτέρω την αξία της αδελφοποίησης ως υποστηρικτής μιας πραγματικής ευρωπαϊκής ιθαγένειας». Ο κ. Eufemi επικύρωσε τους δεσμούς  με ένα συμβολικό δώρο εκ μέρους της Δημοτικής Διοίκησης, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και δημοτικών συμβούλων.
Η αντιπροσωπεία με τη συνοδεία του Δημάρχου ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο, όπου ο καθηγητής Francesco Di Mario, διευθυντής περιοχής για την Πολιτιστική Κληρονομιά και διευθυντής των ανασκαφών, ανέδειξε τα ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος και του παρόντος, για την ανάδειξη των κοινών στοιχείων με την ελληνική πόλη της Aρδέα.
Ο Δήμαρχος Άργους τιμήθηκε σε ειδική τελετή με την «Ζώνη» την οποία φέρουν οι δήμαρχοι διαγωνίως ως χαρακτηριστικό του αξιώματός των. Η διάκριση αυτή είναι πολύ τιμητική και κατά την διάρκεια της τελετής παρέστησαν τέσσερις δήμαρχοι της περιοχής καθώς και οι αξιωματικοί των Καραμπινιέρων, της πυροσβεστικής κλπ καθώς και εκπρόσωπος της καθολικής εκκλησίας. Λίγο ποιο πριν, ο Δήμαρχος Άργους είχε αναφερθεί,- πέρα από τους ιστορικούς δεσμούς της περιοχής με το Άργος και την Ελλάδα,- και σε ιστορικές μάχες στην ευρύτερη περιοχή εντυπωσιάζοντας τους Ιταλούς και με τις ιστορικές γνώσεις του.

23/7/11

Στέγη για τις δημόσιες υπηρεσίες ψάχνει η Περιφέρεια


Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσα στο επόμενο τετράμηνο θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση με σαφή σχεδιασμό για τη στέγαση των Κεντρικών Υπηρεσιών.
Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης «είναι σημαντικό να δοθεί η δέουσα προσοχή στην εύρυθμη λειτουργία των παρατάξεων, όπως προβλέπει ο Καλλικράτης, οι οποίες θα πρέπει να βρίσκονται κοντά στα συλλογικά όργανα και στη γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στόχος είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των παρατάξεων και η επίλυση των προβλημάτων τους. Για το λόγο αυτό είναι ανάγκη να αναζητηθεί και τρόπος οικονομικής στήριξής τους”.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την κακή εξυπηρέτηση των πολιτών ο κος Τατούλης, τόνισε ότι προκαλούνται κυρίως λόγω της έλλειψης διαπαιδαγώγησης του ανθρώπινου δυναμικού το οποίο δεν αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί και λόγω των ελλείψεων, πρόβλημα το οποίο επιτείνεται και επιδεινώνεται και από τους όρους του μνημονίου προοιωνίζοντας επιδείνωση της κατάστασης και στο μέλλον.

Μίκρυνε το Επιχειρηματικό Πάρκο Αργολίδας λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος


Στον αέρα βρίσκονται πλέον τα σχέδια του ΕΒΕΑ για την δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου Αργολίδας επιφανείας 980στρ στη θέση «Λιβάδια» νότια της πόλης του Άργους.
Με την ιδιότητα του ιδρυτικού Μετόχου της εταιρείας ΕΠΙΧΕΙ.ΠΑ. Αργολίδας Α.Ε. καλεί το ΕΒΕΑ τους ιδιοκτήτες γης, που αρχικά είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, να επιβεβαιώσουν την επιθυμία τους και να ανταποκριθούν στις προσκλήσεις που εγγράφως τους έχουν αποσταλεί καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή, επιχειρηματία και επαγγελματία που επιθυμεί να μετέχει στο Φορέα και στο Μετοχικό του Κεφάλαιο, από την φάση της Ίδρυσης της Εταιρείας του Επιχειρηματικού Πάρκου Αργολίδας.
Αυτό προέκυψε από την απροθυμία των ιδιοκτητών γης που βρίσκονται στην επιλεγείσα περιοχή να συμμετάσχουν στον Φορέα και να χρηματοδοτήσουν, την έναρξη υλοποίησης του Επενδυτικού Σχεδίου και ιδίως τις δαπάνες υπηρεσιών και μελετών για την έκδοση της ΚΥΑ χωροθέτησης του Επιχειρηματικού Πάρκου Αργολίδας, που θα επιτρέψει την ανάπτυξή του και με πόρους του ΕΣΠΑ. Υπενθυμίζουμε ότι οι πόροι που ζητήθηκαν για τη χρηματοδότηση του Μετοχικού Κεφαλαίου του Φορέα έχουν τον χαρακτήρα της «προκαταβολής» έναντι των εισφορών σε χρήμα, που ούτως ή άλλως θα καταβληθούν υποχρεωτικά από τους ιδιοκτήτες της έκτασης, για την ένταξη στο σχέδιο πόλεως και τη χρηματοδότηση των έργων υποδομής.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το Επιμελητήριο Αργολίδας, προσανατολίζεται στην ανάπτυξη ενός μικρότερου σε μέγεθος Επιχειρηματικού Πάρκου, βασιζόμενο στις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος που ήδη έχουν συλλεχθεί.
Το μέγεθος αυτό και η νέα οριογραμμή που σχεδιάζεται, οδηγεί στον αποκλεισμό πολλών και μεγάλων εκτάσεων.
Η προθεσμία που για τελευταία φορά τίθεται για την κατάθεση των Εκδηλώσεων Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Μετοχικό Φορέα, είναι μέχρι τις 20/08/2011.
Οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στο ΕΠΙΧΕΙ.ΠΑ Αργολίδας,  αλλά για οποιονδήποτε λόγω αδυνατούν να καταθέσουν την αναλογούσα εισφορά σε χρήμα, μπορούν να καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία να γνωστοποιήσουν ότι η εισφορά σε χρήμα που θα τους αντιστοιχεί, επιθυμούν να την καταβάλουν ισοδύναμη σε εισφορά σε γη, προκειμένου αυτό να ληφθεί υπόψη στους σχεδιασμούς του Φορέα, στον κατάλληλο χρόνο. 

Έκανε τα παιδιά του Βαποράκια


Όλο και περισσότερα ανήλικα παιδιά εμπλέκονται πλέον στο κοινό έγκλημα κυρίως στην πορνεία και στα Ναρκωτικά. Χώροι όπως πλατείες, πάρκα, Σιδηροδρομικοί σταθμοί, αρχαιολογικοί χώροι, ακτές, αλλά και δρόμοι με χαμηλό ή και καθόλου φωτισμό μετατρέπονται σε στέκια παράνομων συναλλαγών. Χαρακτηριστικό είναι πως σε παρόδους κοντά στον σκουπιδότοπο του Άργους, η γυναικεία υπόσταση ταπεινώνεται σε μέγιστο βαθμό για μια πρέζα, ενώ περιουσίες αλλάζουν από μέρα σε μέρα χέρια και περιέρχονται στα χέρια των εμπόρων του θανάτου. Την Δευτέρα το πρωί συνελήφθησαν στη Νέα Κίο δύο ημεδαπά ανήλικα κορίτσια 16 και 13 ετών αντίστοιχα, από Αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άργους για διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών.
Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Άργους, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες ο 43χρονος έκανε διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών χρησιμοποιώντας τις δύο ανήλικες κόρες του, πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του όπου βρήκαν και κατάσχεσαν έξω από αυτό αυτοσχέδια νάιλον σακούλα που περιείχε ποσότητα ηρωίνης βάρους 4 γραμμαρίων. Οι αστυνομικοί είχαν παρακολουθήσει εδώ και καιρό ύποπτες κινήσεις του 43χρονου Τσιγγάνου στην περιοχή Καρακάξα και με την βοήθεια σκύλου ανακάλυψαν την αυτοσχέδια σακούλα με την ηρωίνη. Παράλληλα κατασχέθηκε και χρηματικό ποσό των 75ευρώ που βρέθηκε στην κατοχή της 13χρονης.
Οι ανήλικες τσιγγάνες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου, ενώ ο 43χρονος «πατέρας» αναζητείται.


21/7/11

Επιστροφή στα ντόπια προϊόντα

Του Άκη Ντάνου  

ΞΑΦΝΙΚΑ ανακαλύψαμε πως παράγουμε και μείς. Ναι η Ψωροκώσταινα είναι και παραγωγός και αυτή η παραγωγή αν αξιοποιηθεί σωστά θα μπορέσει να αποτελέσει εν μέρει απάντηση στα πολύπλοκα προβλήματα που δημιουργεί η κρίση. Ο εύκολος δρόμος του μεταπρατικού εμπορίου πέρασε αναστρεπτή για τις περισσότερες απ` τις ενδημικές επιχειρήσεις.

Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ της τοπικής παραγωγικότητας δεν μπορεί εις βάρος της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων και των προσφερομένων παροχών, αλλά με φορολογικές και άλλες ρυθμίσεις που θα κάνουν θελκτικά τα ελληνικά προϊόντα τόσο από πλευράς κόστους απόκτησης όσο και από πλευράς παρεχόμενης ποιότητας. Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει η ελληνική παραγωγή να εκμεταλλευτεί στο έπακρο αδυναμίες και σοβαρά λάθη της εισαγωγικών εταιριών, όπως πρόσφατα του LIDL.

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ Δευτέρα, όπβες επισημαίναι η Πανελληνια Ενωση Καταναλωτών-ΒΙΟΖΩ «η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών «Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» (ΠΟΜΕΚ) έλαβε την πληροφορία ότι ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση διότι αρνήθηκε να ανακαλέσει την απόσυρση των δύο προϊόντων της γερμανικής αλυσίδας LIDL, τα οποία βρέθηκαν μολυσμένα με το παθογόνο βακτήριο E-COLI. Διαπιστώθηκε μεν ότι το στέλεχος που εντοπίστηκε δεν είναι το ίδιο με αυτό που προκάλεσε τους θανάτους στη Γερμανία αλλά είναι εξίσου επικίνδυνο. Οι ποσότητες αυτών των προϊόντων έχουν αποσυρθεί από τα ράφια του σούπερ μάρκετ αλλά δεν έχουν καταστραφεί. Η γερμανική αλυσίδα πιέζει για επιστροφή τους στην κατανάλωση».

ΜΕΤΑΞΥ άλλων η Βιοζώ, καλεί τους καταναλωτές «να σταματήσουν τις αγορές τους από το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ» μέχρι να καταστραφούν τα συγκεκριμένα προϊόντα και να ανακληθεί παραίτηση του προέδρου του ΕΦΕΤ κ. Γιώργου Νυχά. Με το πρόβλημα που προέκυψε απ` την συγκεκριμένη παρτίδα γίνεται εμφανές πως σε ζητήματα ποιότητας, ο αυτοέλεγχος στον οποίο υπόκειται η επιχείρηση της γειτονιάς προκειμένου να συγκρατήσει τους πελάτες του μπορεί να αποβεί υπέρ της τοπικής μικρής παραγωγής και κατά της ανεξέλεγκτης παγκοσμιοποιημένης.

Η ΝΤΟΠΙΑ παραγωγή, θα πρέπει επομένως να αντιδράσει και να εκμεταλλευτεί τα φαινόμενα της «αλαζονικής συμπεριφοράς» ξένων παραγωγών απέναντι στους καταναλωτές. Τα αργείτικα πορτοκάλια είναι καιρός να ανακτήσουν την θέση τους έναντι των Ισπανικών στα Σούπερ Μάρκετ και οι πατάτες Τριπόλεως να αντικαταστήσουν τις αιγυπτιακές. Η κρίση ποιότητας των εισαγομένων προϊόντων μπορεί και πρέπει να αναδείξει την αξιοπιστία των εδώ παραγομένων.

Πύθωνας και μια πειθώ να

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

Τρίτη βράδυ με τον μικρό Γιώργο ιππότη πάνω στο ποδήλατο διασχίζουμε την ζεστή νύχτα του καλοκαιριού από την πίσω πλευρά του Αγίου Ιωάννη. Τα τζιτζίκια δεν καταλαβαίνουν από κρίση και μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, συνεχίζουν απτότητα το καλοκαιρινό τους ρεπερτόριο. Ενώ ο Γιώργος προσπαθεί να ακολουθήσει τον ρυθμό τους παίζοντας με τα δυο κουδούνια του ποδηλάτου.

Φτάνουμε στην γωνία με την οδό Γούναρη και στρίβουμε στο ψητοπωλείο του Χρήστου που συνήθως μας περιμένει για την καληνύχτα της Τρίτης. Έντονη ζέστη έξω καύσωνας μέσα πρέπει να είναι από τις ημέρες θερμικής  δόξας του ψητοπωλείου όπου και να κάτσεις καίγεσαι και ιδρώνεις.

Στην πόρτα μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη, μας καλησπερίζει ένας κοντοκουρεμένος νεαρός. Αλλά το βλέμμα και η φωνή ήταν του Χρήστου.

-Τουλάχιστον να πάρει λίγο αέρα το κεφάλι μου …πολύ το κάψιμο είτε μέσα είτε έξω. ( Είπε ο Χρήστος δείχνοντας τα κοντοκουρεμένα μαλλιά του) .

-Καλησπέρα (λέει και ο Αλέκος και πάει να πάρει την παραγγελία του μέσα στο κατάστημα. Βγαίνοντας με τις τσάντες του στα χέρια  μας λέει) Το μάθατε τι έγινε με τον πύθωνα στο Ναύπλιο;

-Ποιόν πύθωνα ποιο Ναύπλιο. ( Τον ρωτά ο πατέρας του Γιώργου)

-Είχα πάει για μπάνιο με τα παιδιά στην Καραθώνα. Εκεί όλοι γύρω μας τρομοκρατημένοι συζητούσαν για το μεγάλο φίδι.

-Βγήκε τέτοιο μεγάλο φίδι στην Καραθώνα; (Τον ρωτά ο Χρήστος.)

-Όχι .

-Για ξήγα μας του λέω.

-Βγήκε μια φήμη  ότι εμφανίστηκε ένα μεγάλο φίδι περίπου εφτά μέτρα το είχε κάποιος στο σπίτι, ή το βαρέθηκε ή του ξέφυγε. Άρχισε αυτό να σέρνεται στην περιοχή των Λευκακίων. Είπαν  ότι το είδε ένας μετανάστης να κατασπαράζει δυο σκυλιά και έπαθε ψυχολογικό  σοκ ο άνθρωπος . Τον πήγαν στο νοσοκομείο ακόμα να συνέλθει . Είπαν και κάποιοι άλλοι ότι είδαν ένα τεράστιο όγκο να σέρνεται σε διάφορα σημεία στα Λευκάκια . Άλλοι λένε ότι ψάχνει και η πυροσβεστική άλλοι  είδαν και τα ΕΚΑΜ  στην περιοχή να ψάχνουν για τον πύθωνα.

-Δεν θα το πιστέψετε ρε παιδιά αλλά ήξερα έναν που ήταν  παθιασμένο τρελός με αυτό το φίδι. Για να μην του στερεί την δυνατότητα να τρώει όπως θα έτρωγε και στο φυσικό του περιβάλλον τι έκανε ο άνθρωπος; Το τάιζε ζωντανά κουνέλια, ποντίκια ότι ζώο έβρισκε.  ( Είπε ο Σώτος)

-Δεν ακούγεται και πολύ παράξενο θα μπορούσε βέβαια να το ταΐζει και κατεψυγμένα κοτόπουλα ή ποντίκια όπως κάνουν στην Αμερική.

-Αν τον ξέρεις και τυχόν αλλάξει γούστα και καλοψημένα στα κάρβουνα μπορεί να του διαθέσει το κατάστημα αρκεί να μην τα παραλαμβάνει ο ίδιος  ο πύθωνας.

( Του είπε ο Χρήστος ενώ σκούπιζε για άλλη μια φορά τον ιδρώτα του.)

-Όχι η ανωμαλία δεν είναι στο φίδι, το φίδι έκανε ότι του έλεγε η φύση του και η φύση δεν δαμάζεται. Η ανωμαλία ήταν ότι αυτός καθόταν και απολάμβανε το τέρας να σπαράζει το κουνέλι. Μια φόρα πήγα σπίτι του και όταν το είδα σηκώθηκα και έφυγα δεν άντεξα και ούτε έχω ξαναπατήσει εκεί μέσα.

-Ρε μήπως ήταν κτηνίατρος; ( Ρώτησε ο Αλέκος που έριχνε άδεια να πιάσει γεμάτα, να μάθει ποιος είχε τέτοιο φίδι στην περιοχή μας,  έχουμε και ένα γείτονα κτηνίατρο μπορεί και να τον έζωσαν τα φίδια…)

-Όχι φιλαράκι όνομα δεν θα σου πω γιατί δεν πρέπει αλλά αυτός ο άνθρωπος είναι το πρωί ένας άκακος δημόσιος υπάλληλος. Όλη μέρα βασανίζεται με σφραγίδες και φακέλους. Ζει ένα εφιαλτικό οχτάωρο κάτω από ένα βασανιστικό προϊστάμενο

-Εντάξει ρε παιδιά τότε έχει και εξήγηση το θέμα  ( τους είπα).

-Δηλαδή: ( Ρωτά ο Σώτος)

-Δεν ρίχνει μέσα στο πύθωνα το ζωντανό κουνέλι ή το ζωντανό ποντίκι, στο μυαλό του δεν είναι το κουνέλι ή το ποντίκι είναι  ο προϊστάμενος που τον βασανίζει. Μπορεί να φαντάζεται ότι εκείνος είναι ο δυνατός πύθωνας που σπαράζει την εξουσία που τον βασανίζει.

-Καλό είπε ο Χρήστος χαμογελώντας. Αλλά εγώ νομίζω ότι βιολογικός πύθωνας δεν είναι τίποτα στον πολιτικό πύθωνα που μας έχει σφίξει και δεν παίρνουμε ανάσα σε λίγο καιρό θα νοιώσουμε τα παΐδια μας να μπαίνουν μέσα στα πλευρά μας.

-Για λέγε που το πάς ….για να πούμε και την καληνύχτα μας. ( Είπε ο Σώτος που έβλεπε ότι γιός του είχε αρχίσει να δυσανασχετεί, ετούτη η καληνύχτα είχε επιμηκυνθεί σαν την ουρά του πύθωνα και είχε σφίξει επικίνδυνα την υπομονή του Γιωργάρα).

-Οι τριακόσιοι , η βουλή είναι ένας ζωντανός πύθωνας που τον τρέφουμε εμείς οι ίδιοι. Εμείς είμαστε τα κουνέλια και τα ποντίκια της βουλής Πύθωνα. Κάθε μέτρο που παίρνουν μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο αυξάνει το σώμα του πύθωνα και αυτός όσο μεγαλώνει η ουρά του τόσο μεγαλώνει και η όρεξη του για ανυποψίαστους πολίτες. Βγαίνει έξω σφιχταγκαλιάζει όσους μπορεί και αφού ικανοποιήσει την πείνα του ξαναμπαίνει μέσα για να μην κινδυνεύει η δημόσια ζωή. Βγάζουν και καμιά φήμη ότι κυκλοφορεί πύθωνας στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Και ο πύθωνας χορτάτος και οι πολίτες φοβισμένοι.

-Μπαμπά κάτι κουνιέται στους κάδους. ( Είπε ο Γιώργης ενώ έπαιξε έντονα τα κουδούνια σαν να ήθελε να τρομάξει ότι ήταν μέσα στον κάδο. Του Αλέκου κόντεψαν να του πέσουν οι σακούλες με τα φαγητά που είχε παραγγείλει όταν μέσα από τον κάδο που ήταν δέκα δώδεκα μέτρα μακριά μας πετάχτηκαν δυο μελαμψοί οικονομικοί μετανάστες.)

-Χρήστο νομίζω ότι έχεις δίκιο όσο η βουλή παίζει την λογική του πύθωνα και  έχει μια πειθώ να ….. ( Πριν προλάβω να ολοκληρώσω την σκέψη μου με διέκοψε η Σώτος και οι ανάσες ανακούφισης του Αλέκου.)  

-Ετούτους εδώ τους τύλιξε ο πύθωνας της φτώχειας και της ανέχειας και ψάχνουν μέσα στα σαπισμένα  σκουπίδια μια ανάσα για να πεισθούν να συνεχίσουν.

-Άλλο πύθω άλλο πειθώ

-Ωραία το ταίριαξες Βασίλη αλλά με τα τελευταία με μπέρδεψες τι εννοείς;  

-Άκου ο αρχαίος πύθωνας ήταν ένα τερατόμορφο φίδι το οποίο εξολοθρεύτηκε από τον θεό Απόλλωνα. Η εξόντωση του φοβερού πύθωνα σχετίζεται με την εγκαθίδρυση του θεού  στους Δελφούς και την αρχή της λατρείας του.

-Ακριβώς αυτό χρειαζόμαστε και εμείς ένα θεός του πολιτισμού και του φωτός να σκοτώσει τον τρομερό πύθωνα της μεταπολίτευσης 37 μέτρα είναι η χάρη του.

-Έχουμε και εμείς ευθύνη για αυτή την κατάσταση γιατί μπερδέψαμε την πειθώ με το  ρήμα πύθω .

-Για λέγε

-Η λέξη πύθω είναι μια άλλη λέξη που χρησιμοποιείται για του Δελφούς. Αλλά ή ίδια λέξη σημαίνει και προξενώ σήψη ενός πράγματος σαπίζω. Μέσα από την σαπίλα και την σήψη που προκαλούσε στα θύματα του το τέρας πύθωνας προέκυψε ένα λαμπερό μαντείο.  Έχουμε ευθύνη και εμείς γιατί αντικαταστήσαμε την πειθώ του ελληνικού λόγου και της ελληνικής πολιτικής σκέψης με την σαπίλα και την σήψη που μας δελέασαν. Βολεμένοι μικροαστοί εδώ και 37 χρόνια πέφτουμε μέσα στους κάδους που πετάνε τα λαμπερά αποφάγια και σκουπίδια τους  για να πάρουμε μέσα από την σήψη ( πύθω) , την πειθώ για να πορευτούμε την μίζερη ζωή μας. Πόσοι από εμάς δεν εξαγόρασαν ψηφαλάκια με ένα διορισμό στο δημόσιο για προσωρινά και μετά μόνιμα , πόσοι δεν βάλαμε τον έναν ή τον άλλο κομματάρχη να παρακάμψουμε την σειρά σε μια δημόσια υπηρεσία ή σε ένα νοσοκομείο. Κατάλαβες λοιπόν με μια πειθώ νααα λειτουργεί ο πύθωνας της εξουσίας και μας στέλνει στην σήψη.

-Εγώ δεν καταλαβαίνω τι λέτε , μπαμπά θέλω να πάμε σπίτι ( Είπε ο Γιωργάρας)

-Άντε καληνύχτα.



Η ιστορία είναι φανταστική εν μέρει, στηρίχτηκε σε αποσπασματικές εικόνες και ατάκες έξω από το ψητοπωλείο του Χρήστου και ενώθηκαν για μια ενιαία ιστορία.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ