Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/8/11

Πολλά ονόματα για το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Αργολίδα


Συνωστισμός στη Νέα Δημοκρατία για μια θέση στο ψηφοδέλτιο, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από τα δύο μεγάλα κόμματα.
Τα ονόματα που φιγουράρουν ακόμα και στον Αθηναϊκό τύπο εκτός του Γιάννη Ανδριανού, ο οποίος ως εκλεγμένος βουλευτής θα είναι και πάλι υποψήφιος, είναι πολλά και ενδιαφέροντα.
Μετά την ανεξαρτητοποίηση άλλωστε της Έλσας Παπαδημητρίου ανοίγει ο δρόμος για νέους υποψηφίους. Από πολλούς θεωρείται βέβαιη η υποψηφιότητα του δημάρχου Ναυπλίου Παναγιώτη Αναγνωσταρά και πιθανότατα αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν συμμετέχει σε τοπικιστικές διαμάχες με το Άργος, μιας και ο μισός περίπου νομός ψηφίζει στον συγκεκριμένο δήμο.
Από τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους διεκδικούν να μπουν στη λίστα ο πρώην υποψήφιος βουλευτής Δημήτρης Κρανιάς, ο Βαγγέλης Μπαρμπάκος (μέλος της Π.Ε. της ΝΔ), αλλά και η  Κατερίνα Μπόμπου, η οποία και στο παρελθόν είχε δοκιμάσει την τύχη της ως υποψήφια.
Αλλά και ο Περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Σιδέρης, ο εκδότης Χρήστος Καλατζής και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δημήτρης Σχοινοχωρίτης δεν βλέπουν με κακό μάτι μια ενδεχόμενη πρόταση από τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά. 

Φτιάχνουν το καλάθι τοπικών προϊόντων


Στην κατάρτιση των αρχών του Επιχειρησιακού Πλάνου της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το Καλάθι των Πελοποννησιακών Προϊόντων προχώρησε η αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας που συνεδρίασε υπό την Αντιπεριφερειάρχη κα Κωνσταντίνα Νικολάκου, τον Γενικό Διευθυντή Γ. Εφαρμογών & Έρευνας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ανδρέα Κατζηλάκη και με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας.
Οι άξονες της συζήτησης εστιάστηκαν στην οριστικοποίηση των προϊόντων που θα ενταχθούν στο καλάθι, την πρόταση της Περιφέρειας για τη σύσταση δημοπρατηρίου, την καταγραφή των υποδομών του Υπουργείου και την πολιτική για την κτηνοτροφία.
Η κα Νικολάκου κατά την τοποθέτησή της επανέλαβε τη δέσμευση του Περιφερειάρχη να δοθεί πρώτη προτεραιότητα εκ μέρους της Περιφέρειας στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας με επιχειρηματικές προοπτικές, με άμεση ωφέλεια στην τουριστική ανάπτυξη και στην τοπική οικονομία.
Η κα Νικoλάκου πρόσθεσε ότι στην επόμενη συνάντηση εργασίας για το Καλάθι Πελοποννησιακών Προϊόντων, θα οριστικοποιηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο και θα τεθεί υπό συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου προκειμένου να προωθηθεί άμεσα στο Υπουργείο και η Περιφέρεια Πελοποννήσου να αποτελέσει την πρώτη Περιφέρεια που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό.
Η Αντιπεριφερειάρχης εξήρε τη συνεργασία των υπηρεσιακών παραγόντων και ζήτησε τη συνδρομή του Υπουργείου για την υιοθέτηση μιας νέας Περιφερειακής αντίληψης στην πρόταση για το επιχειρησιακό σχέδιο.
Ο κ. Κατζηλάκης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα πάνω σε αυτή την κατεύθυνση και τόνισε ότι το Υπουργείο θα σταθεί αρωγός στην προσπάθειά της.
Το καλάθι αγροτικών προϊόντων που προωθεί ανά Περιφέρεια το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα περιλαμβάνει τρεις «κατηγορίες» προϊόντων: Προϊόντα που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, προϊόντα που αναδεικνύουν την ταυτότητα κάθε περιοχής και προϊόντα που καλύπτουν τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας.
Για καθεμία από τις περιφέρειες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση προς τα περιφερειακά συμβούλια όσον αφορά το περιεχόμενο του καλαθιού, τα οποία και θα αποφασίσουν τελικά για το περιεχόμενο του δικού τους καλαθιού. Ετσι θα οργανωθεί ανά περιφέρεια επιχειρησιακό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει εξειδικευμένα μέτρα με βάση τις τοπικές ανάγκες.
Ο στόχος είναι η δημιουργία ενός αγροδιατροφικού προτύπου για αυτοκατανάλωση αλλά και για εξαγωγή. Γιατί βέβαια δεν φτάνει μόνο να παράγονται προϊόντα, αλλά και να πωλούνται και να καταναλώνονται.
Στην εισήγηση του αντιπεριφειάρχη κου Παπαφωτίου προς το Περιφερειακό Συμβούλιο τον προηγούμενο Φεβρουάριο, που ακολουθεί, φαίνονται οι στόχοι της Περιφέρειας για το καλάθι τοπικών προϊόντων:
Είναι γνωστό και πλέον διεθνώς αποδεκτό, η άριστη ποιότητα των Ελληνικών Παραδοσιακών Προϊόντων σε συστατικά και γεύση.
Μεταξύ αυτών, κυρίαρχη θέση κατέχουν τα παραδοσιακά προϊόντα της Πελοποννήσου, όπως το λάδι, οι επιτραπέζιες ελιές, το κρασί, σταφίδα, Κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα, μέλι, σύκα, σκόρδα, τσάι, ρίγανη, εσπεριδοειδή, μήλα και άλλα αγαθά – προϊόντα.
Όλα αυτά είναι προϊόντα υψηλής ποιότητας και μεγάλης διατροφικής αξίας. Προϊόντα τα οποία “στιγματίζουν” τη γεύση του καταναλωτή.
Ως εκ τούτου η στρατηγική προώθησης των προϊόντων αυτών, στηρίζεται στην αποτελεσματική προβολή και στη διαφήμιση.
Μεταξύ αυτών των πολλών δράσεων, κύριες είναι οι κάτωθι:
Διοργάνωση εκδηλώσεων γευσιγνωσίας μέσω των οποίων θα ενισχύεται η εξαιρετική φήμη των ελληνικών προϊόντων.
Συμμετοχή σε ειδικές διεθνείς εκθέσεις.
Εκδηλώσεις προβολής σε υπερκαταστήματα.
Καταχώρηση σε ειδικευμένα έντυπα.
Στοχευμένες παρουσιάσεις σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα.
Διαγραφή της λαθεμένης αντίληψης του ξένου καταναλωτή ότι το ελαιόλαδο, το οποίο εκπροσωπεί την Μεσογειακή Διατροφή, είναι ιταλικό προϊόν και εν συνεχεία η εμπέδωση των Αγορών ότι είναι Ελληνικό προϊόν.
Η στρατηγική αυτή συνεπάγεται σημαντική οικονομική επιβάρυνση και η απόδοση της χρειάζεται αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Για την πρόσβαση δε, των Πελοποννησιακών Προϊόντων στις χώρες των 5 ηπείρων, χρειάζονται οι απαραίτητες διασυνδέσεις και συνεχής διατήρηση τους σε όλα τα επίπεδα διανομής αυτών.
Επιβάλλεται συνεπώς η συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με όλους τους φορείς. Εξαγωγικές επιχειρήσεις, ενώσεις, συνεταιρισμούς, επιμελητήρια, Δήμους και κεντρική εξουσία. Απαιτείται λοιπόν η δημιουργία ενός θεσμικού οργάνου.
Το θεσμικό αυτό όργανο, πιθανώς Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.), θα λειτουργεί με ευθύνη και έλεγχο της Περιφέρειας και όχι με Δημοσιοϋπαλληλικό τρόπο και αντίληψη. Θα είναι ένα ευέλικτο σχήμα, νοικοκυρεμένο, ολιγοπρόσωπο στη διοίκηση, στον προϋπολογισμό του οποίου συμμετέχουν τα συμβαλλόμενα μέρη.
Δραστηριότητες του οργάνου αυτού θα είναι:
Εύρεση αγορών και δικτύων αγοράς. Τη ελληνική φύση την έχουμε, τη γνώση ομοίως, χρειάζονται οι αγορές.
Ενίσχυση της ποιότητας και η ενημέρωση του καταναλωτή.
Δημιουργία και προβολή της εικόνας για τον πολιτισμό των αγαθών. Κάθε αγαθό αρίστης ποιότητας σε αυτό το χώρο παράγεται επί χιλιάδες χρόνια.
Συνέργειες μέσω των συνδεδεμένων κλάδων.
Οι μηχανισμοί υποστήριξης και ελεγκτικοί μηχανισμοί οι οποίοι ελλειμματικά σήμερα παρέχονται από την κεντρική εξουσία, θα μεταφερθούν στην Περιφέρεια. Το ίδιο να συμβεί και με την πιστοποίηση των προϊόντων.
Επιμέλεια και φροντίδα για την Ταυτότητα των προϊόντων, το περιβάλλον και την αειφορία.
Ενοποίηση καλλιεργειών παραδοσιακών προϊόντων σε μεγάλες, γεωγραφικά, περιοχές και επιστροφή στην παραγωγή.
Προβολή μέσω των Ελληνικών και μη, Αρχών του εξωτερικού.
Στο “Καλάθι αυτό των Πελοποννησιακών Προϊόντων”, σημαντική θέση κατέχουν τα Κορινθιακά προϊόντα, μαύρη σταφίδα, εξαγώγιμα σταφύλια, ελαιόλαδο, αγιωργίτικο κρασί, μήλα και άλλα. Η παραγωγή όλων αυτών των προϊόντων θα γίνει πολύ καλύτερη, με την κατασκευή των απαραιτήτων έργων υποδομής (εγγειοβελτιωτικά, μικρά φράγματα) και κυρίως με την κατασκευή του φράγματος του Ασωπού.
Ειδικότερα δε, κάθε επισκέπτης – τουρίστας, στην Πελοπόννησο, φεύγοντας από την χώρα μας, να επιλέγει και να αγοράζει ένα καλάθι με Πελοποννησιακά Προϊόντα, τα οποία θα τα μεταφέρει στην πατρίδα του. Αυτός θα είναι δείκτης της επιτυχίας των στόχων.

Τί απαντά η αστυνομία στις ανησυχίες του δημάρχου Ναυπλίου


Με έγγραφο του ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας ταξίαρχος Γεώργιος Ντοκομές απάντησε σε παλαιότερο έγγραφο του Δημάρχου Ναυπλιέων Παναγιώτη Αναγνωσταρά που απευθυνόταν προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτηκ. Χρήστο Παπουτσή, ο οποίος διαμαρτυρόταν για την κατάσταση που επικρατεί στο Ναύπλιο σχετικά με την έλλειψη αστυνόμευσης.
Αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απάντηση:
-Για το ζήτημα της κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων που παρατηρείται στις υπηρεσίες μας, θεωρούμε ότι αυτό θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης των περιφερειακών αστυνομικών υπηρεσιών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Αρχηγείου μας και η οποία συνίσταται αφενός μεν στη δημιουργία δυναμικότερων, αποτελεσματικότερων και με μεγαλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες υπηρεσιακών μονάδων, αφετέρου δε, στην ορθολογικότερη και αποδοτικότερη διαχείριση του προσωπικού και των διαθέσιμων μέσων.
-Σε έκτακτες και εξαιρετικές περιπτώσεις και όταν υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της Γενικής Αστυν/κής Δ/νσης Αττικής, ή άλλων όμορων Αστυνομικών Δ/νσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τη Διμοιρία Υποστήριξης της υπηρεσίας μας, ανταποκρινόμαστε άμεσα στην υποχρέωση αυτή και για ελάχιστο χρονικό διάστημα και σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι, το παρεχόμενο προς τους πολίτες του Ναυπλίου αστυνομικό έργο, για αυτό το χρονικό διάστημα, είναι ελλειμματικό, αφού οι προσπάθειες των υπολοίπων αστυνομικών μας είναι εξαιρετικά φιλότιμες.
-Για το φαινόμενο των αλλοδαπών οι οποίοι παραμένουν μετά την αποφυλάκιση τους στην περιοχή σας, παράνομα, σας γνωρίζουμε ότι, η διαδικασία η οποία ισχύει στις περιπτώσεις αποφυλάκισης αλλοδαπών είναι η ακόλουθη:
*  Οι αποφυλακισθέντες αλλοδαποί σε ποσοστό 95 % απελαύνονται από τη χώρα.
*  Σε ποσοστό της τάξης του 2% αφήνονται ελεύθεροι, κατόπιν Εισαγγελικής παραγγελίας,     με περιοριστικούς όρους και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και τέλος
*  Σε ποσοστό της τάξης του 3%, εκδίδεται απόφαση απέλασης, η οποία όμως αναστέλλεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, λόγω του ανέφικτου της πραγματοποίησης της.
-Με δεδομένο το έλλειμα σε ανθρώπινο αστυνομικό δυναμικό, το οποίο εμφανίζεται ιδιαίτερα οξύ τα τελευταία χρόνια, στις υπηρεσίες που αστυνομεύουν την περιοχή σας, συσχετίζοντας και την αλληλεπίδραση της τοπικής εγκληματικότητας, η Αστυνομική Δ/νση Αργολίδας, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της και με τα υπάρχοντα μέσα που διαθέτει, προσπαθεί να ανταποκριθεί άμεσα και καθοριστικά, με σωστό σχεδιασμό, συντονισμό και υψηλό επαγγελματισμό , στην αποστολή της.
-Κοινή μας φιλοδοξία είναι, να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τη λειτουργία και την προσφορά μας και το επιδιώκουμε αυτό με σύστημα και ορθολογικό σχεδιασμό, με δημοκρατική ευαισθησία και στενή συνεργασία, στην εποχή της αθέμιτης εμπορευματοποίησης του φόβου και της ανασφάλειας, των γενικεύσεων και των αφορισμών, στην εποχή που η παρουσία παραβατικών συμπεριφορών, παράγει αντανακλαστικά εσωστρέφειας και κοινωνικών αποκλεισμών, επιθυμία μας είναι η ειλικρινής, και γόνιμη συνεργασία μας, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να επιφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, επ΄ ωφελεία των τοπικών κοινωνιών.

Η επιστολή

Στην επιστολή του προς τον Χρήστο Παπουτσή ο δήμαρχος Παναγιώτης Αναγνωσταράς, μετά από συνάντηση που είχε με την Ένωση Αστυνομικών Ν. Αργολίδας, διαμαρτυρόταν για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, ζητώντας την επίδειξη του ιδίου ενδιαφέροντας από πλευράς πολιτείας για την πόλη του Ναυπλίου, όπως και στην περιοχή της Αθήνας, ώστε να αυξηθεί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών.
Όπως τόνιζε υπάρχει αναγκαιότητα κάλυψης σαρανταπέντε κενών οργανικών θέσεων αρχιφυλάκων-αστυφυλάκων και η ανάγκη να σταματήσει η μεταγωγή παράνομων λαθρομεταναστών στα κρατητήρια Ναυπλίου λίγο πριν την απελευθέρωση τους. Το φαινόμενο αυτό, όπως λέει ο κος Αναγνωσταράς, «αναγκάζει τους περισσότερους από αυτούς, λόγω έλλειψης χρημάτων, να παραμένουν στον τόπο μας και μετά την αποφυλάκισή τους με αποτέλεσμα να πληθαίνει ο αριθμός λαθρομεταναστών στην περιοχή μας».
Επισήμαινε ακόμα ότι οι κρατούμενοι των δικαστικών φυλακών έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον αριθμό που με ασφάλεια αλλά και με ανθρώπινες συνθήκες μπορούν να φιλοξενήσουν.
Τέλος επισήμαινε ότι υπάρχει ανάγκη να σταματήσει επιτέλους η αφαίμαξη δυνάμεων από την  περιοχή κάθε φορά που χρειάζονται αστυνομικές δυνάμεις στην Αθήνα και διάφορα ποδοσφαιρική γήπεδα.

O εθελοντισμός αποδίδει στο Κρανίδι


Αποδίδει καρπούς η προσπάθεια του δημάρχου Κρανιδίου Δημήτρη Καμιζή να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους της περιοχής και τους φορείς για εθελοντική προσφορά.
Στην επιστολή που είχα στείλει πριν από καιρό ο δήμαρχος επισημαίνει: «Αγαπητές κυρίες και κύριοι, κάτοικοι του Δήμου Ερμιονίδας, επισκέπτες, φίλες και φίλοι του τόπου μας ζητάμε σήμερα με αυτή μας την επιστολή τη συνδρομή σας για να πετύχουμε μαζί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σχετικά με την καθαριότητα και την ευπρέπεια του Δήμου μας τόσο στο αστικό όσο και στο μη αστικό περιβάλλον. Ο καλύτερος τρόπος της δικιάς σας συμμετοχής και συνδρομής σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια είναι η πιστή εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας τον οποίο πρόσφατα ψήφισε το Δημοτικό μας Συμβούλιο και τον οποίο σας κοινοποιούμε.
Σημαντική θα είναι η βοήθειά σας και η συμβολή σας στη μεγάλη επιχείρηση που ξεκινήσαμε πριν περίπου 3 μήνες για την οργανωμένη εφαρμογή της διαδικασίας της ανακύκλωσης στη διαχείριση των απορριμμάτων μας. Εδώ ο ρόλος του κάθε δημότη, του κατοίκου αλλά και του επισκέπτη του τόπου μας, είναι τόσο σημαντικός όσο και ξεχωριστός. Η επιτυχής εφαρμογή της διαδικασίας της ανακύκλωσης απαιτεί από όλους μας και από τον καθένα ξεχωριστά, τόσο τη γνώση γύρω από το θέμα αυτό όσο και τη δημιουργία μιας υψηλής συνείδησης και κουλτούρας στη διαχείριση των απορριμμάτων μας. Η διαλογή των επανακτήσιμων υλικών στα απορρίμματά μας, στη πηγή που παράγονται, είναι πρωταρχικής σημασίας, εργασία και προϋπόθεση στο μεγάλο ζήτημα της συλλογικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Η μείωση του όγκου των απορριμμάτων με την επανάκτηση υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και η απομάκρυνση της αναφλέξιμης ύλης έχει αποδεδειχθεί επιστημονικά και σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη διεθνή πρακτική ότι είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης.
Χωρίς τη δικά σας ενεργό συμμετοχή και συνεργασία όσα μέσα και αν χρησιμοποιήσουμε, όσες δαπάνες και αν διαθέσουμε (από τα δικά σας πάντοτε χρήματα) δεν πρόκειται να πετύχουμε αποτελέσματα που θα μας κάνουν όλους περήφανους που κατοικούμε και ζούμε μόνιμα ή περιστασιακά σε αυτό τον όμορφο ευλογημένο από το θεό και τη φύση τόπο».

Μαζί με τον αγωγό θα περάσουν και οπτικές ίνες


Η νέα χάραξη για την διέλευση του αγωγού Φυσικού Αερίου η οποία ελαχιστοποιεί τα προβλήματα που είχαν προκύψει, παρουσιάστηκε σε σύσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Τ. Χειβιδόπουλου.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν: ομάδα τεχνικών του ΔΕΣΦΑ, οι μελετητές του έργου, τεχνικός εκπρόσωπος του Δήμου Άργους και μηχανικός της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών της ΠΕ Αργολίδας.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες συμπλήρωσης της μελέτης με τα υπόλοιπα στοιχεία, θα κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για αδειοδότηση.
Εντωμεταξύ, η επέκταση του Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου στην Πελοπόννησο αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη και στην οποία δόθηκε πράσινο φώς για την υλοποίηση της πρότασης του Περιφερειάρχη Π. Τατούλη για  κάλυψη με Φυσικό Αέριο και των ΠΕ Μεσσηνίας και Λακωνίας αρμοδιότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά και των ΠΕ Αχαΐας και Ηλείας στο πλαίσιο της πολιτικής για ενιαία θεώρηση στο σχεδιασμό για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ Γεώργιος Παπαρσένος ανακοίνωσε την άμεση εκπόνηση της σχετικής μελέτης, ενώ απάντησε θετικά και στην πρόταση του Περιφερειάρχη για ταυτόχρονη παροχή ευρυζωνικής κάλυψης, με εγκατάσταση οπτικών ινών πάνω στο δίκτυο του αγωγού φυσικού αερίου.

Συναγερμός για την τριστέτσα


Εκτεταμένες εκριζώσεις κτημάτων για την αντιμετώπιση της τριστέτσα έχουν ξεκινήσει σε χωράφια της Αγίας Τριάδας και της Πουλακίδας.. Ο καταστρεπτικός για τα εσπεριδοειδή ιός της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών έχει σημάνει συναγερμό στην Αργολίδα.
Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Αργολίδας  Γιώργος Χαρμπής η κατάσταση που βρίσκεται η Αργολίδα, δεν είναι καθόλου καλή, τόσο που φαίνεται ότι «το παιχνίδι τελικά χάνεται…» τουλάχιστον για ορισμένες περιοχές.
Εντωμεταξύ, στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της περιφερειακής ενότητας Αργολίδας με θέμα τον ιό της τριστέτσα. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Τ. Χειβιδόπουλος, εκπρόσωποι των ομάδων παραγωγών εσπεριδοειδών, και υπηρασιακοί παράγοντες.
Ζητήθηκε από τις ομάδες των παραγωγών να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή:
Καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις για την αντιμετώπιση του ιού.
Ενημερώνοντας τους παραγωγούς για την σοβαρότητα της κατάστασης και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Διευκολύνοντας τα συνεργεία που θα κάνουν την εκρίζωση των δένδρων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι αφού κατατεθούν οι προτάσεις των ομάδων παραγωγών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα καταθέσει υπόμνημα στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να καταρτιστεί επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο για την καταπολέμηση της τριστέτσα.
Επίσης με ανακοίνωσή του το γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Ναυπλιέων καλεί τους εσπεριδοκαλλιεργητές να δώσουν μεγάλη προσοχή στην ενημέρωση και να συμμετέχουν ενεργά, στην ολοκλήρωση του προγράμματος εντοπισμού και καταστροφής των εστιών, διότι η τριστέτσα είναι ένας εν δυνάμει κίνδυνος καταστροφής της μοναδικής αυτής καλλιέργειας των εσπεριδοειδών που απειλεί να «μαραζώσει» ολόκληρο το Νομό.

26/8/11

Ποιά συμφέροντα εμποδίζουν την απονιτροποίηση;


Μια ιδιαίτερα σοβαρή καταγγελία έρχεται από τον Πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Ε.Α.Σ. Αργολίδας
Σπύρο Αντωνόπουλο, σχετικά με την απονιτροποίηση στην Αργολίδα.
Ο κος Αντωνόππουλος με ανοι9χτή επιστολή του προας τον Πρωθυπουργό ζητά την παρέμβασή του για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα προστασίας από τα νιτρικά, τονίζοντας ότι η απόφαση να μην ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας το Αργολικού πεδίου από τα νιτρικά, υποκρύπτει άλλα συμφέροντα.
Στην ανοιχτή επιστολή του προέδρου της Ομάδας Παραγωγών τονίζεται:
«Κατά την επίσκεψή σας στο νομό μας, στις 21-5-2011 και κατά τη συνάντησή σας με τους παραγωγικούς φορείς εξαγγείλατε την ένταξη του νομού μας στο πρόγραμμα προστασίας από τα νιτρικά, λόγω της υποβαθμισμένης ποιότητας των νερών από την αλόγιστη χρήση χημικών λιπασμάτων, ιδιαίτερα κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Η υποβάθμιση αυτή οδηγεί και στην ερημοποίηση της περιοχής μας, αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα.
Σε ερώτησή μας αν θα περιλαμβάνονται ως επιλέξιμες οι δενδρώδεις καλλιέργειες (εσπεριδοειδή) που καταλαμβάνουν το 90% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ο κύριος Κουτσούκος που σας συνόδευε απάντησε θετικά και ανέφερε και συγκεκριμένο ποσό ανά στρέμμα. Δυστυχώς οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, αντί να υλοποιήσουν την εξαγγελία σας, κατέθεσαν προσχέδιο προγράμματος με επιλέξιμες καλλιέργειες το βαμβάκι και τα σακχαρότευτλα για την Αργολίδα, καλλιέργειες που δεν υπάρχουν στο Αργολικό πεδίο. Κατά την επίσκεψή μας στην αρμόδια γραμματεία του Υπ.Α.Α.Τ., με αστήρικτα επιχειρήματα και υπεκφυγές και παρά την αναφορά μας για τη δέσμευσή σας, αρνήθηκαν να εντάξουν τα εσπεριδοειδή στο υπό δημοσίευση πρόγραμμα προστασίας του Αργολικού πεδίου από τα νιτρικά.
Πιστεύοντας ότι η απόφαση αυτή υποκρύπτει άλλα συμφέροντα, ζητάμε τη παρέμβασή σας ώστε να υλοποιηθεί η δέσμευσή σας και να καταφέρουμε τη σωτηρία του Αργολικού πεδίου».

Βρέθηκαν τα χρήματα για το Βυζαντινό Μουσείο


Υπογράφτηκε η ένταξη σε χρηματοδότηση του Βυζαντινού Μουσείου Αργολίδας, ύστερα από την θετική αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Πελοποννήσου. Η απόφαση για ένταξη χρηματοδότησης του έργου που υπέγραψε ο περιφερειάρχης προβλέπει συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 996.000,00 ευρώ και αφορά και στην οργάνωση και λειτουργία μόνιμης Βυζαντινής μουσειακής έκθεσης.
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΔΕΠΙΝ – Πελοποννήσου 2007 – 2013 και αφορά στη δημιουργία της μόνιμης έκθεσης του Βυζαντινού Μουσείου Αργολίδας, βάσει των σχετικών εγκεκριμένων μελετών (μουσειολογική και μουσειογραφική) και αποτελείται από δύο υποέργα:
1ο  υποέργο: «διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση μουσειακών προθηκών της μόνιμης βυζαντινής μουσειακής έκθεσης του βυζαντινού μουσείου Αργολίδας»
παραδοτέα:
α) 24 Προθήκες, 11 επιτοίχιες και 13 τύπου «καμπάνα», για τα εκθέματα της μόνιμης βυζαντινής έκθεσης εμβαδού 305,00τ.μ., όπως περιγράφονται στην εγκεκριμένη μουσειογραφική μελέτη, συμπεριλαμβανομένων και των υποβάσεων των εκθεμάτων στο εσωτερικό τους.

2ο υποέργο: «συμπληρωματικές εργασίες για την οργάνωση της μόνιμης βυζαντινής μουσειακής έκθεσης και των λοιπών βοηθητικών χωρών του βυζαντινού μουσείου Αργολίδας»
παραδοτέα:
α) Διαμορφωμένος χώρος 305,00τ.μ. για τη μόνιμη βυζαντινή έκθεση (κατασκευές διαχωρισμού ενοτήτων, στήριξης εκθεμάτων, ανάρτησης εποπτικού υλικού)
β) Οργανωμένη και εγκατεστημένη ψηφιακής ενημέρωση χώρων μουσείου.
γ) Διαμορφωμένος χώρος υποδοχής 90,00τ.μ.
δ) Διαμορφωμένη αίθουσα περιοδικών εκθέσεων εμβαδού 150,00τ.μ.
ε) Αποθήκη μουσείου 150,00τ.μ.
στ) Εξοπλισμένο εργαστήριο συντήρησης εμβαδού 50,00τ.μ.
ζ) Διαμόρφωση νέου χώρου κλιμακοστασίου εξόδου .
η) Εγκαταστάαεις φωτισμού χώρων των ενοτήτων, ειδικός φωτισμός εξωτερικά των προθηκών εκθεμάτων της μόνιμης έκθεσης και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και φωτισμός της αίθουσας περιοδικών εκθέσεων και της αποθήκης.
θ) Διαμορφωμένος αύλειος χώρος εμβαδού 3.600,00τ.μ.
ια) Κινητός εξοπλισμός χώρων μουσείου.

Σε 1.5 χρόνο το Μουσείο Άργους


Σε περίπου ενάμιση χρόνο θα αρχίσει να λειτουργεί στο Άργος το πρώτο Βυζαντινό Μουσείο της Πελοποννήσου.

Τα αντικείμενα που θα εκτεθούν στο νέο μουσείο ανήκουν κυρίως στους μεσαιωνικούς χρόνους και θα προέρχονται από ανασκαφικές έρευνες, που διεξήχθησαν στην πόλη του Άργους. Κομβική θέση στην έκθεση θα έχουν τα χαρακτηριστικά δείγματα ψηφιδωτών του παλαιοχριστιανικού Άργους και τα μοναδικά ευρήματα του Σπηλαίου της Ανδρίτσας.

Το νέο Μουσείο θα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τους υπόλοιπους χώρους του πολιτιστικού δικτύου της πόλης του Άργους -το Αρχαιολογικό Μουσείο και τη νεοκλασική Δημοτική Αγορά- αποτελώντας ένα δυναμικό δίκτυο, που εντάσσεται στον προγραμματισμό του υπουργείου Πολιτισμού και της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Στόχος του νέου Μουσείου είναι η παρουσίαση της άγνωστης, έως σήμερα στο ευρύ κοινό, μεσαιωνικής Αργολίδας, σε συνδυασμό με την πολιτιστική και τουριστική αναβάθμιση της πόλης, μέσω περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων, συνεδρίων και ημερίδων.

Η μουσειολογική μελέτη που εκπονήθηκε από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, υπήρξε προϊόν σύμπραξης και συγχρηματοδότησης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του δήμου Άργους, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τον δήμο Άργους και εκπονήθηκε από την αρχιτέκτονα-μηχανικό Αλκμήνη Πάκα, με συνεργάτη τον αρχιτέκτονα μηχανικό Κωνσταντίνο Χαραλαμπίδη.

Οι εργασίες για την κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων του έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα, στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ, το δε έργο αναμένεται να περατωθεί με τη δημιουργία της μόνιμης έκθεσης, που έχει προενταχθεί στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ.

Γιατί λέμε όχι στη κατάργηση του Νόμου που ορίζει ότι 51% Ιατρικών εταιρειών πρέπει να ανήκει σε Ιατρούς


Του Κων. Παναγιωτόπουλου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου  Αργολίδος

1. Η κατάργηση του 51% δεν υπαγορεύεται από κανέναν κανονισμό της Ε.Ε., ούτε από το Μνημόνιο, ούτε από καμιά δανειακή σύμβαση.
2. Είναι σε πλήρη αντίθεση με την οδηγία του Μπολγκεστάιν 2006, όπου ο κλάδος Υγείας εξαιρείται ρητά από την επιχειρηματικότητα, για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.
 3. θα αυξήσει την ιατρική ανεργία, γιατί απειλείται με αφανισμό ο αυτοαπασχολούμενος ιδιώτης γιατρός, μιας και τα Διαγνωστικά Κέντρα και Πολυϊατρεία θα μπορούν να μετακινούν ιατρικό προσωπικό σʼ ολόκληρη την Ελλάδα περιοδικά, λόγω της κατάργησης των γεωγραφικών ορίων άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος.
 4. Θα κορυφωθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των γιατρών, σε βάρος κυρίως των εργαζομένων στην Περιφέρεια, που εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τους πλανόδιους  γιατρούς από το Κέντρο.
5. Θα αυξηθεί η αιμορραγία των Ασφαλιστικών Ταμείων προς τα Διαγνωστικά Κέντρα και Πολυϊατρεία με την προκλητή ζήτηση εργαστηριακών εξετάσεων και υπερσυνταγογράφησης, που δεν μπορεί να ελεγχθεί με τα οποιαδήποτε αμφισβητούμενα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, παρά μόνον με την συνειδητή συμβολή του αυτοαπασχολούμενου ιδιώτη γιατρού.
 6. Θα ακριβύνουν αρκετές σύγχρονης τεχνολογίας εργαστηριακές εξετάσεις, που θα γίνονται μονοπωλιακά από τα Διαγνωστικά Κέντρα, σε βάρος των Ασφαλιστικών Ταμείων και της τσέπης των πολιτών.
7. Θα μαραζώσει ο κλάδος των αυτοαπασχολούμενων ιδιωτών γιατρών, λόγω της υπαλληλοποίησης των περισσότερων απʼ αυτών, με χαμηλούς μισθούς και ελαστικές σχέσεις εργασίας, στους μεγαλοεπιχειρηματίες των Διαγνωστικών Κέντρων και Πολυϊατρείων.
 8. Τα μεγάλα κέντρα, που απασχολούν ήδη γιατρούς με αντιμισθία, συνήθως φοροδιαφεύγουν, κυρίως όμως δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων γιατρών στο ΕΤΑΑ, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η εισφοροδιαφυγή τους να αγγίζει περίπου το 1.8 δίσ. .
 9. Αλλοιώνεται η φύση του ιατρικού επαγγέλματος-λειτουργήματος, μετατρέποντας την Υγεία, από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα.
10.  Δεν θα φτηνύνουν οι ιατρικές υπηρεσίες, γιατί μέχρι τώρα κανένας μεγαλοεπιχειρηματίας-κερδοσκόπος, δεν έδωσε δείγματα ότι διακατέχεται από ιδιαίτερες κοινωνικές ευαισθησίες.
 11.  Θα υπάρχει διαρκής παραβίαση του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν.3418/2005), καθώς τα «εξωιατρικά συμφέροντα» δεν υπόκεινται στους κανόνες της, παρά μόνον οι γιατροί.
12.  Τέλος, θεωρούμε πως, ο αιφνιδιαστικός τρόπος που παραχωρείται ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας στους κερδοσκόπους και τα μονοπώλια, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από το Υπουργείο Υγείας, μας επιτρέπει να σκεφτούμε στην καλύτερη περίπτωση αδυναμία χάραξης στρατηγικής και σχεδιασμού για τον ιδιωτικό τομέα Υγείας και στην χειρότερη, εξυπηρέτηση οργανωμένων κερδοσκοπικών συμφερόντων, με ότι αυτό μπορεί να περιλαμβάνει, καθόσον δεν πρόκειται για «άνοιγμα» του ιατρικού επαγγέλματος-λειτουργήματος, που έτσι κι αλλιώς είναι ανοιχτό από μόνο του.


25/8/11

Γιατί βρήκε τον μπελά του ο Κωστούρος…

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου 
ΣΑΛΟ ΞΕΣΗΚΩΣΕ η απόφαση του Δημήτρη Κωστούρου να καθαρίσει το Μπούρζι, με φωνές διαμαρτυρίας ένθεν κακείθεν, που ναι μεν επιθυμούν καθαρό το μνημείο, αλλά δεν επιθυμούν –φαίνεται – να το καθαρίσει, ο Κωστούρος. Γιατί; Ίσως επειδή προαλείφεται για υποψήφιος δήμαρχος και ενδεχομένως να θέλουν να του κόψουν τον …τσαμπουκά να προβάλει την πρωτοβουλία του. Ίσως για άλλους λόγους που αγνοεί ο γράφων.

Ο ΚΩΣΤΟΥΡΟΣ βέβαια δεν απάντησε σε όσους ξεσηκώθηκαν κυρίως μέσω του διαδικτύου εναντίον του, για τους δικούς του λόγους που δεν μας αφορούν και δεν μας ενδιαφέρουν. Σκοπός δεν είναι άλλωστε να αναλυθεί στο παρόν κείμενο η συγκεκριμένη στάση του αντιδημάρχου έναντι στα όποια επώνυμα ή ανώνυμα δημοσιεύματα, αφού κάτι τέτοιο αφορά τον ίδιο και όσους ασχολήθηκαν με αυτόν.

ΕΚΕΙ όμως που θα έπρεπε να σταθεί κανείς είναι το μέλλον της νησίδας και η πολύπλευρη αξιοποίησή της προς όφελος του Ναυπλίου. Θα μπορούσε επομένως, με αφορμή την καθαριότητα που έγινε από τον δήμο στα μέσα του Αυγούστου, να ανοίξει διάλογος στην τοπική κοινωνία και να πιεστεί με κάθε τρόπο η ΕΤΑ και ο δήμος, ώστε να ξεκαθαρίσει μια ώρα αρχύτερα το τοπίο και να δρομολογηθεί η επίλυση, με την παραχώρηση ή όχι της νησίδας.

ΕΙΝΑΙ καιρός οι πολίτες αυτού του τόπου να ασχοληθούν με τα κοινά, όχι σε επίπεδο προσώπων, αλλά παρεμβατικά να διεκδικήσουν την επίλυση θεμάτων που χρονίζουν και καθυστερούν ζημιώνοντας την πόλη. Μιας και ο ρόλος του πολίτη φαίνεται πλέον ότι είναι καταλυτικός για να λύνονται θέματα. 

ΤΟ ΑΝ ΚΑΘΑΡΙΣΕ ή όχι το Μπούρτζι ο ένας ή ο άλλος αντιδήμαρχος μικρή σημασία έχει. Μεγάλη σημασία αποκτά όμως το ζήτημα, αν μια τέτοια ενέργεια γίνεται η αφορμή για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει.

Το «ΣΦΑΞΕ με αγά μου να αγιάσω» δεν ωφελεί την πόλη, όταν δεν αποσκοπεί κάπου.

Θάλασσα και σκουπίδια

Άρθρο του Άκη Ντάνου 

ΓΙΑ ΜΙΑ ακόμα φορά κολυμπήσαμε κάτω από τις γαλάζιες σημαίες και μέσα σε κάθε μορφής μόλυνση που θα μπορούσε κανείς να διακρίνει σε πολλές απ` τις ακτές μας. Σκουπίδια και κόπρανα αποτελούν πλέον σύνηθες λίπασμα των βυθών μας. Συμμέτοχοι σε όλα αυτά και οι λουόμενοι σε κάθε περιοχή που αφήνουν καβάτζα για του χρόνου τα υπολείμματα του πολιτισμού τους.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΊ μπορεί να σοκάρουν, αλλά είναι αληθινοί. Την επόμενη φορά που θα αφήσετε σκουπίδια στην παραλία σκεφτείτε ότι για την αποσύνθεσή τους χρειάζεται «αρκετός χρόνος» και συγκεκριμένα:

-Γυάλινο μπουκάλι: 1.000.000 χρόνια

-Πετονιά: 600 χρόνια

-Πλαστικό μπουκάλι: 450 χρόνια

-Κουτί αλουμινίου: 80-200 χρόνια

-Λαστιχένια σόλα: 50-80 χρόνια

-Νάιλον ύφασμα: 30-40 χρόνια

-Πλαστικό ποτήρι: 50 χρόνια

-Κουτί κονσέρβας: 50 χρόνια

-Πλαστική σακούλα: 10-20 χρόνια

-Φίλτρο τσιγάρου: 1-5 χρόνια

-Μάλλινα ρούχα: 1-5 χρόνια

-Κόντρα πλακέ: 1-3 χρόνια

-Χάρτινη συσκευασία γάλακτος: 3 μήνες

-Πυρήνας μήλου: 2 μήνες

-Εφημερίδες: 6 εβδομάδες

-Φλούδα πορτοκαλιού: 2-5 εβδομάδες

-Χάρτινη πετσέτα: 2-4 εβδομάδες

ΣΕ ΟΛΑ αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα ανθρώπινα κόπρανα, γνωστά ως σκατά, που μαζί με το θαλασσινό νερό βάζουμε στο στόμα μας είτε ακούσια είτε εκούσια κάνοντας γαργάρες για τις αμυγδαλές. Τώρα αν αυτά προέρχονται από κάποιο κρουαζερόπλοιο ή από την κακά λειτουργία των βιολογικών μας, μόνο δημοσιογραφική σημασία έχει.

ΦΥΣΙΚΑ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις ιαματικές ικανότητες των σκατό-ΣΠΑ

απ την υπερχείλιση των φρεατίων του βιολογικού. Ανέκαθεν ο άνθρωπος ήταν επιρρεπείς προς αυτά, στα οποία αναγνώριζε πολλές ιδιότητες. Από τον Σουρή με την γνωστή σκατολογία του, έως τον Γκράμσι με το γνωστή ατάκα του πως οι κομμουνιστές θα πρέπει να «βουτήξουν το χέρι στα σκατά…», βλέπει κανείς την πολλαπλή χρησιμότητα των ακαθαρσιών που υπερτερούν των υπολοίπων απορριμμάτων.

ΚΑΙ για τον εμπλουτισμό της διαστροφής μας ας μην ξεχάσετε να ανάψετε με τα σκουπίδια σας στην παραλία και καμιά φωτίτσα. Οι διοξίνες θα ανοίξουν νέο κεφάλαιο έρευνας στην ιατρική βιομηχανία και ευδοκήσει και μεταφερθεί η φωτιά σας σε δασώδη έκταση θα συμβάλετε και εσείς στην ανάπτυξη της χώρας ανοίγοντας νέο έδαφος στην «οικοδομική δραστηριότητα».

ΑΝ ΞΕΧΑΣΑΤΕ να κάνετε κάτι απ` όλα αυτά, το καλοκαίρι έχει ακόμα διάρκεια. Επιστρέψτε και «συμβάλετε και σεις» στην ανάπτυξη του τόπου μας. Η Βρωμελλάδα σας έχει όλους ανάγκη, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων καταγωγής.

Καλύτερα στην φυλακή παρά να σε πουν ρουφιάνο

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου
Ο παππούς ήταν χωμένος στο υπόγειο των συλλογών του. Σε λίγο θα ερχόταν και ο εγγονός του ο Πέτρος , ο διάδοχος του υπογείου.  Μεταξύ τους οργάνωναν και κινηματογραφικά αφιερώματα , αυτή την εβδομάδα το «cine υπόγα»  είχε αφιέρωμα στον Νίκο Νικολαϊδη . Τα εισιτήρια των παραστάσεων μονίμως προπωλημένα, θέσεις θεατών δύο, παππούς και εγγονός. Ο παππούς είχε ετοιμάσει τις δυο ταινίες της ημέρας «Ευριδίκη ΒΑ 2037»  και την «Γλυκειά Συμμορία».  Οι καφέδες ήταν έτοιμοι , έκανε τις τελευταίες ρυθμίσεις στον προβολέα όταν άκουσε τα βήματα του εγγονού του. Ο Πέτρος σε λίγες μέρες θα έφευγε ξανά για το Λονδίνο να συνεχίσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές.

-Μπράβο Πετράν  έγινες Εγγλέζος στα ραντεβού σου ….

-Δηλαδή παππού όσο περνάει ο καιρός ξεχνάω τα ελληνικά μου χούγια ;

-Δεν είπα τίποτα ρε παιδάκι , ότι καλό έχουν οι άλλοι καλό είναι να το αντιγράφουμε και να το προσαρμόζουμε στα δικά μας για να γίνουμε καλύτεροι .

Ο Πέτρος ακούμπησε την εφημερίδα πάνω στο μικρό τραπεζάκι που χώριζε τις δυο πολυθρόνες. «Αποποινικοποίηση των ναρκωτικών» ήταν ο βασικός τίτλος της εφημερίδας. Ο Πέτρος πήρε μια ρουφηξιά καφέ και πήρε μια αναπαυτική θέση για να απολαύσει την ταινία.

-Παππού τι λες για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών; ( Τα μάτια του παππού είχαν διαβάσει το πρωτοσέλιδο.)

-Καλύτερα στην φυλακή παρά να σε πουν ρουφιάνο. Του απάντησε.

-Τι είπες παππού;

-Να δούμε τη «Γλυκειά Συμμορία» του Νικολαϊδη και τα λέμε  μετά.

Είδαν την ταινία αλλά ο Πέτρος δεν ξέχασε την ατάκα του παππού, λόγια του Αλαντίν για να ανοίξει μια καινούργια σπηλιά μνήμης.

-Λοιπόν παππού για λέγε για αυτό που είπες πριν.

-Θα σου πω πρώτα για το Νικολαΐδη, μεγάλος ποιητής της αστικής παρακμής. Πολλοί νομίζουν ότι οι ταινίες του είναι ερμητικά κλειστές με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία.

-Θα μπορούσαμε να πούμε ότι  έτσι είναι  σε ένα πρώτο επίπεδο.

-Μια δεύτερη ανάγνωση όμως αποκαλύπτει ότι είναι βαθιά πολιτικές. Δείχνουν μια άλλη ματιά στο πρόσωπο του νέου φασισμού . Κάθε φορά που το σύστημα κινδύνευε από την οργή των νέων, ιδιαίτερα την δεκαετία του 60, ένα εύκολο τρόπο που βρήκε για να τους αδρανοποιήσει, τους έχωσε μέσα στα ναρκωτικά. Σε ένα ανόητο θάνατο που δεν θα έβλαπτε κανένα. Όπως και στην ταινία του Νικολαϊδη οι ήρωες ζωσμένοι από τον νέο φασισμό αποφασίζουν να δώσουν ένα άδοξο τέλος με τις κοντόκανες  καραμπίνες ο ένας μέσα στο στόμα του άλλου. Τα προβλήματα που υπάρχουν στην ζωή και στον κόσμο γίνονται πραγματικά προβλήματα όταν αποφασίζεις να τα λύσεις , όταν δηλαδή απαιτούν απαντήσεις. Κανένας άνθρωπος δεν γεννιέται με προδιάθεση να πάρει ναρκωτικά για να τα βγάλει πέρα. Φαντάσου ότι κάθε άνθρωπος είναι ένα μοναδικό γυαλί , μερικοί είναι πιο εύθραυστοι από τους άλλους, όταν συμβεί ένα έντονο εξωτερικό βίαιο γεγονός μπορεί να σπάσουν πολύ εύκολα. Για να αντέξουν το θρυμματισμένο είδωλο τους στον καθρέπτη έχουν ανάγκη την παραμυθία των ουσιών , είτε αλκοόλ είτε ναρκωτικά. Το ζητούμενο είναι αν μπορούμε να αλλάξουμε τις συνθήκες οι οποίες μετατρέπουν την αυξημένη ευθραυστότητα κάποιων σε θρυμματισμένες υπάρξεις. Και οι καταστάσεις αυτές είναι , η αποξένωση στην πόλη , η ανεργία , η έλλειψη παιδείας η απουσία κοινωνικού κράτους , η αλλοτριωμένη εργασία , οι κακές εργασιακές σχέσεις και συνθήκες. Όταν το σύστημα δεν είναι ικανό να αλλάξει τις συνθήκες αφού ακριβώς τα αντίθετα υπηρετεί, προτείνει  την εύκολη λύση για να μην γίνουν ενοχλητικοί οι θρυμματισμένοι και τους κόψουν με τα σπασμένα γυαλιά, κομμάτια τους . Η απελευθέρωση των ναρκωτικών όταν γίνεται σε ανώμαλες κοινωνικές περιόδους μόνο την ναρκοκαταστολή βοηθά.  Αντί να σηκώσεις  την κοντόκανη να την στρέψεις ενάντια στον καθρέφτη που σου πουλά το σύστημα  την στρέφεις ενάντια στον εαυτό στου άντε στην καλύτερη περίπτωση να κάνεις μια ηρωική έξοδο, βάζοντας ο ένας στο στόμα του άλλου για μια «συντροφική»  αυτοκαταστροφή.

-Και το άλλο που είπες .

-Κοίτα τα παλιά χρόνια του ρεμπέτικου μεταξύ ποινικών και αστυνομικών υπήρχε και ένας κώδικας τιμής και στην σύλληψη του φταίχτη και στην ανάκριση και μέσα στην φυλακή, αυτά χάθηκαν στις μέρες μας. Όμως κάποιες αξίες παραμένουν ριζωμένες ακόμα σε περιοχές έξω από την «αστική»  πόλη. Που λες εκείνοι που δεν γίνονταν αποδεκτοί από καμία αμάδα ήταν οι ρουφιάνοι, οι αστυνομικοί έκαναν μαζί τους την δουλειά τους αλλά δεν τους είχαν σε εκτίμηση πολύ δε περισσότερο οι άνθρωποι που παρανομούσαν.  Και οι νομοταγείς πολίτες τους απόφευγαν. Όταν μου είπες για την αποποινικοποίηση σκέφθηκα ότι οι μόνοι που θα χάσουν είναι οι ρουφιάνοι γιατί δεν θα έχουν αντικείμενο εργασίας, τους πήρε την δουλειά το σύστημα.

-Για πες μου λοιπόν την ιστορία.

-Στην γειτονιά που είχα το θεραπευτήριο, όλα τα χρόνια αγόραζα εφημερίδες και περιοδικά από το «ολυμπιακό» περίπτερο του Χάρη. Με τα χρόνια που πέρασαν ανταλλάσαμε και καμιά κουβέντα. Σε κάποιες  εκλογές του έτυχε να είναι εφορευτική επιτροπή στις φυλακές . Όσοι κρατούμενοι δεν είχαν χάσει τα πολιτικά τους δικαιώματα μπορούσαν να ψηφίσουν . Πολλούς από τους υπαλλήλους τους γνώριζε και έτσι υπήρχε μια σχετική άνεση μέσα στην παράξενη ατμόσφαιρα των αγροτικών φυλακών. Υπηρεσία εκείνη την ημέρα είχε και ο συμμαθητής του ο Γιώργης.

-Εύκολα μπήκες στην φυλακή του είπε ο φίλος του ο Γιώργης να δω πως θα φύγεις;

-Αυτός τα έλεγε για αστεία αλλά εμένα με έλουζε κρύος ιδρώτας Πέτρο, μου είπε ο Χάρης.

-Ξαφνικά εκεί που σημείωνα τα ονόματα στην λίστα ψηφισάντων διαπιστώνω  πέντε διαφορετικά ονόματα με το ίδιο επίθετο και το ίδιο πατρώνυμο και το ίδιο μητρώνυμο. Καλά τους αδελφούς Ντάλντον συνέλαβαν, σκέφθηκα αλλά με ποιον να μοιραστώ τις σκέψεις που αφού μόνο εγώ είχα πάει για εφορευτική επιτροπή και ο δικαστικός αντιπρόσωπος. Μετά από λίγη ώρα εμφανίστηκε ξανά ο Γιώργος ο συμμαθητής μου με καφέδες . Ρε Γιώργη τι γίνεται εδώ και του έδειξα την λίστα.

-Στο διάλλειμα για φαγητό θα σου εξηγήσω .

-Ευτυχώς εκείνη την στιγμή εμφανίστηκε και ένα άλλο μέλος της εφορευτικής επιτροπής , κοιτάζω τον δικαστικό αντιπρόσωπο στα μάτια και αυτός άμεσα αποκωδικοποίησε το μήνυμα.

-Μπορείτε να κάνετε διάλλειμα μέχρι τις δυο μεσημέρι κύριε . Μου είπε .

-Πήρα καφέ και βγήκα έξω με τον Γιώργη.

-Για λέγε ρε τι είναι αυτή η ιστορία, μια ολόκληρη οικογένεια στην φυλακή.

-Άκου στα ορεινά της Αργολίδας σύνορα με Αρκαδία ήρθε καταγγελία ότι μέσα σε ένα χωράφι στου διαόλου την μάνα  υπήρχε καλλιέργεια χασίς. Ο ρουφιάνος σωστό gps έδωσε και σχεδιάγραμμα στους αστυνομικούς πώς να πάνε. Δεν μπορούσαν να μην πάνε, πήγανε, αφού δεν τσακίστηκαν με τα τζιπ στις γκρεμίλες.  Μέσα στο μεγάλο χωράφι που ήταν αδιανέμητο δούλευαν τρία αδέλφια. Οι αστυνομικοί βρήκαν τη καλλιέργεια και αυτοί σαν χορός αρχαίας τραγωδίας με τα τσαπιά στο χέρι να περιμένουν τις ερωτήσεις τους.  Ρωτάνε οι αστυνομικοί ποιανού είναι η καλλιέργεια και σε ποιόν ανήκει το χωράφι.

-Δικιά μου λέει ο πρώτος.

-Δικιά μου λέει ο δεύτερος.

-Δικιά μου λέει ο τρίτος.

-Μέσα και οι τρεις λοιπόν τους λέει ο επικεφαλής.

-Πριν περάσουν δυο ώρες παρουσιάστηκαν στο αστυνομικό τμήμα και τα άλλα δυο αδέλφια κατευθείαν στον διοικητή και οι δυο.

-Δικιά μου είναι η καλλιέργεια είπε ο τέταρτος.

-Δικιά μου είναι η καλλιέργεια είπε και πέμπτος.

-Κανένα πρόβλημα είπε ο διοικητής, ( ο οποίος έδειξε και σεβασμό και συμπάθεια και στους πέντε γιατί εκτίμησε την στάση τους ), πάμε να βρείτε τα αδέλφια σας.

-Καλά παππού γιατί το έκαναν αυτό;

-Αμ την ίδια απορία είχα και εγώ και ο Χάρης και ρώτησε τον αστυνόμο.

-Χάρη σε εκείνα τα χωριά ένα από τα πράγματα που δεν σηκώνουν είναι ο ρουφιάνος . Όποιος από τα αδέλφια έμενε έξω από την φυλακή υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να πάρει και την ρετσινιά του ρουφιάνου.

-Από ποιόν;

-Μπορεί και από τον ίδιο το ρουφιάνο που έκανε την καταγγελία!!! Οπότε καλύτερα στην φυλακή παρά να σε πουν ρουφιάνο.

-Μόνο που τώρα  με την ναρκοκαταστολή το ρόλο του ρουφιάνου παίζει το σύστημα , ρουφιανεύοντας την οργή σας, την αμφισβήτησης σας , το μέλλον τα όνειρα σας …. ( ο Πέτρος κοιτούσε με αγάπη και θαυμασμό τον παππού δεν είχε τίποτα να του πει ) .

-Παππού τέρμα το διάλλειμα να δούμε και την δεύτερη ταινία τώρα ( και κοιτώντας τον ψηφιακό δίσκο διάβασε φωναχτά τον τίτλο) «Ευριδίκη ΒΑ 2037».

*Η σημερινή ιστορία βασίστηκε σε μια ιστορία του Χάρη στο «ολυμπιακό» περίπτερό του όταν σχολιάζαμε δημοσιεύματα εφημερίδων για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών.

24/8/11

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 25.8.2011

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 25.8.2011 σε τίτλους

• Στριμώχνονται για να χωρέσουν. Πολλά ονόματα για το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Αργολίδα
• Δημιουργούν το καλάθι τοπικών προϊόντων
• Συναγερμός για την τριστέτσα
• O εθελοντισμός αποδίδει στο Κρανίδι
• Καθαρός ο Αργολικός
• Συναγερμός για την τριστέτσα. Ξεριζώνονται χωράφια για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού
• Αναζητούνται κονδύλια για το περιβάλλον
• Να βρουν οι δήμοι σχολικά. Τρέχουν οι διαδικασίες για την μεταφορά των μαθητών στα σχολεία
• ΕΔΕ για τον αξιωματικό. Πήρε με το αυτοκίνητό του δύο άτομα στα οποία είχε γίνει προσαγωγή και επέστρεψε στο Αστυνομικό Τμήμα ύστερα από μιάμιση ώρα
• Η έλλειψη αστυνόμευσης στο Ναύπλιο. Τί απαντά η αστυνομία στις ανησυχίες του δημάρχου Ναυπλίου
• Η νέα χάραξη για το φυσικό αέριο. Μαζί με τον αγωγό θα περάσουν και οπτικές ίνες
• Ποιά συμφέροντα εμποδίζουν την απονιτροποίηση; Η ανοιχτή επιστολή Αντωνόπουλου προς τον Παπανδρέου
• Πώς είδαν το νέο τρόπο έκδοσης αδειών οι μηχανικοί
• Οι αλλαγές στο Τημένιο
• Στρατολογική Υπηρεσία Πελοποννήσου στην Τρίπολη
• Νέο ΔΣ Φαρμακοϋπαλλήλων
• Η ΚΝΕ για το νομοσχέδιο περί ναρκωτικών
• Ανησυχεί το προσωπικό του Πανεπιστημίου
• Ποδηλασία και παιδί. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για το ποδήλατο και την εκμάθηση ποδηλασίας των παιδιών τους

ΑΡΘΡΑ:
• Γιατί βρήκε τον μπελά του ο Κωστούρος… Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
• Θάλασσα και σκουπίδια. Άρθρο του Άκη Ντάνου
• Καλύτερα στην φυλακή παρά να σε πουν ρουφιάνο. Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου
• Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και η ευκαιρία για συνεργασίες δήμων και τοπικών οργανώσεων. Ένα παράθυρο ελπίδας. Του Ευάγγελου Σπινθάκη, μέλος τοπικής περιβαλλοντικής οργάνωσης
• Γιατί λέμε όχι στη κατάργηση του Νόμου που ορίζει ότι 51% Ιατρικών εταιρειών πρέπει να ανήκει σε Ιατρούς. Του Κων. Παναγιωτόπουλου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδος

ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ
• Κάμπινγκ η Καραθώνα
• Βάζει τάξη η Αλεβίζου
• Παραμένει ο Άρχοντας
• Αγώνας δρόμου από την Εύη
• Δημοπράτηση για Ανάβαλο
• Τα μπάνια του Σαμαρά στο Βιβάρι

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:
• Βρέθηκαν τα χρήματα για το Βυζαντινό Μουσείο. Εντάχθηκε στο ΔΕΠΙΝ – Πελοποννήσου 2007 – 2013
• Σε 1.5 χρόνο το Μουσείο Άργους. Τα αντικείμενα που θα εκτεθούν στο νέο μουσείο ανήκουν κυρίως στους μεσαιωνικούς χρόνους
• Τίμησαν την εορτή των Αποστόλων Πέτρου Και Παύλου, οι ομογενείς
• Η MουσικοXιουμοριστική Παράσταση του Καλοκαιριού. Μαχαιρίτσας - Zουγανέλης – Σταρόβας – Κωνσταντόπουλος – Αρβανιτίδη στο Αρχαίο Θέατρο
• Ιδέες της Γεροδήμου
• Όλοι οι Καρυώτες μαζεύτηκαν στην δική μας Καρυά. Πανκαρυώτικο αντάμωμα μετά το ημερολόγιο με όλες τις Καρυές της Ελλάδας
• Το πανηγύρι στο Μάζι

ΙΑΤΡΙΚΑ:
• Γιατί πρέπει να χάσεις βάρος άμεσα; Της Δήμητρας Τούντα, Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
• Γλωσσικές διαταραχές Του Άγγελου Τράκα, Λογοθεραπευτής, Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογής Σύγχρονων Προγραμμάτων Ειδικών Θεραπειών

ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΑ:
• Συμβουλές οδήγησης

ΑΝΕΚΔΟΤΟ:
• Τα ποντιάκια
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ

9/8/11

Η έκδοση 4.8.2011

8/8/11

Ξεπουλιέται η Πελοπόννησος; Φόβοι για δυσμενείς εξελίξεις από το ρητορικό πρωθυπουργικό ερώτημα


Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Πελοπόννησο, κατά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε, όταν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ζητούσαν επιπλέον εγγυήσεις για να δεχθούν την επιμήκυνση:
-«Τι θέλετε να κάνω για να πεισθείτε; Μήπως να βάλω ενέχυρο τα νησιά μας ή να πουλήσουμε την Πελοπόννησο;».
Η φράση αυτή του Πρωθυπουργού έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό σε όλη την Περιφέρεια με αφορμή τις επενδύσεις που λέγεται ότι πρόκειται να γίνουν στην Πελοπόννησο και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν.
Τα σχόλια δίνουν και παίρνουν από την Κυριακή, όταν κυκλοφόρησε το «Βήμα» με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Τι θέλετε; Να πουλήσω την Πελοπόννησο;»
Πολλοί φοβούνται μήπως η αναφορά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, έστω και με την άρνηση που ακολούθησε το Πρωθυπουργικό ρητορικό ερώτημα, είναι προάγγελος άσχημων εξελίξεων σε σχέση με τις επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν στο επόμενο χρονικό διάστημα και σε σχέση με την έκτασή τους, τον σεβασμό στην περιοχή, την φύση και την ιστορία της, σε σχέση με την οικονομία του τόπου κλπ.
Το επίμαχο δημοσίευμα, μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Την προπερασμένη Πέμπτη, σχεδόν στο μέσον των συζητήσεων της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει επικίνδυνα για την Ελλάδα. Οι Γερμανοί ήταν διστακτικοί, οι Γάλλοι όχι και τόσο σίγουροι, οι Ολλανδοί δύσκολοι, οι Φινλανδοί ζητούσαν εγγυήσεις και οι Σλοβάκοι ήταν άκαμπτοι, όπως συνήθως συμβαίνει με τους νεοφώτιστους. Φαινόταν ότι η επιμήκυνση θα ήταν μικρή, τα επιτόκια υψηλά και γενικώς η βοήθεια μίζερη, τρεις το λάδι- τρεις το ξίδι, μπακάλικα πράγματα, χωρίς πνοή, χωρίς προοπτική. Ο κ. Παπανδρέου ίδρωνε και ξεΐδρωνε, ένιωθε ότι τα προσφερόμενα ήταν λειψά, δεν έλυναν το πρόβλημα και, το κυριότερο, δεν προσέφεραν ισχυρό επιχείρημα στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει με αποφασιστικότητα το έργο της στην Αθήνα. Εκεί λοιπόν, μπροστά σε ένα ενδεχόμενο μικρό ελληνικό ναυάγιο, έλαβε τον λόγο και φέρεται να είπε στην Ανγκελα Μέρκελ, στον Νικολά Σαρκοζί και στους υπόλοιπους ηγέτες ότι «με αυτά εγώ δεν ανεβαίνω στο αεροπλάνο, δεν φεύγω από ΄δώ, δεν μπορώ να γυρίσω στην Αθήνα με άδεια χέρια».
Σύμφωνα με έλληνες επισήμους, οι τόνοι του Πρωθυπουργού ήταν αρκούντως δραματικοί και η διεκδίκηση μιας πιο ουσιαστικής συμφωνίας σχεδόν επιθετική. «Δώστε μας μια ουσιαστική λύση» επέμεινε ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα πάντα με εκείνους που ήσαν παρόντες στη Σύνοδο και γνώριζαν από πρώτο χέρι το παρασκήνιο που παίχθηκε στις Βρυξέλλες.
Και όταν ο Φινλανδός ομόλογός του συνέχιζε να απαιτεί εγγυήσεις και ο Σλοβάκος να λέει ότι δεν μπορεί η φτωχή χώρα του να πληρώνει χωρίς αντίκρισμα για την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου ύψωσε τους τόνους και φέρεται να είπε: «Τι θέλετε να κάνω για να πεισθείτε; Μήπως να βάλω ενέχυρο τα νησιά μας ή να πουλήσουμε την Πελοπόννησο;». «Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται και το ξέρετε» φέρεται να τόνισε ο κ. Παπανδρέου και κάπου εκεί η συζήτηση φαίνεται ότι πήρε άλλη τροπή».

Στο σφυρί η Αργολική γη. Κλείνουν και την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου με εντολή της Τρόικας


Μετά την «ιστορία» με τα φιλέτα στο ύψος του αγ. Αναστασίου, με τις δημοσιεύσεις σε εφημερίδα της Αργολίδας που δεν κυκλοφορούσε και την «καθυστερημένη αντίδραση» του τότε νομάρχη Αργολίδας Τ. Σαλεσιώτη μέσω του τότε αντινομάρχη και νυν αντιπεριφερειάρχη Τ. Χειβιδόπουλου, ο δρόμος για το ξεπούλημα της Αργολικής Γης ανοίγει διάπλατα με την κατάργηση της ΚΕΔ, όπως διαφαίνεται μέσα από ερώτηση του βουλευτή Πειραιά Παναγιώτη Λαφαζάνη προς τους υπουργούς οικονομικών, ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και ναυτιλίας.
Ως γνωστόν η ΚΕΔ προώθησε εντατικά στα 30 και παραπάνω χρόνια λειτουργίας της:
α. Την ανάδειξη, καταγραφή και ενεργή προστασία των Δημοσίων Ακινήτων(Δ.Α)
β. Την ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Ακινήτων (το βασικότερο εργαλείο για το σχεδιασμό και τη διαμόρφωσης πολιτικής αξιοποίησης των Δ.Α), τη διαρκή επικαιροποίηση των στοιχείων της Βάσης Δεδομένων του αξιοποιώντας τη συνεχή αναβάθμιση και επέκταση του μηχανογραφικού εξοπλισμού.
γ. Τη Διοίκηση, Διαχείριση και Αξιοποίηση των Δημοσίων Ακινήτων, με στόχους, αφενός την δημιουργία εσόδων για το ελληνικό δημόσιο και αφετέρου την εξασφάλιση χρηματοδότησης των δράσεων της ΚΕΔ με πλέον σημαντική την κατασκευή, ανακαίνιση και αγορά κτιρίων για την στέγαση Δημοσίων Υπηρεσιών.
δ.Tην υλοποίηση ενός σημαντικού προγράμματος κατασκευής πρότυπων κτιρίων, στην Ελλάδα (Κεντρικές Υπηρεσίες Υπουργείων, Δ.Ο.Υ., Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, κ.λπ) και το εξωτερικό (Πρεσβείες, Προξενεία, Πρεσβευτικές κ.λπ), μεγάλο μέρος του οποίου χρηματοδοτήθηκε από πόρους που προήλθαν από τις δραστηριότητες διαχείρισης και αξιοποίησης των Δημοσίων Ακινήτων. Το πρόγραμμα αυτό κάλυψε πολυετείς στεγαστικές ανάγκες δημοσίων φορέων, οι οποίοι, στεγάζονταν στο παρελθόν σε μισθωμένα και ακατάλληλα για υπηρεσίες Διοίκησης κτίρια.
στ. Τέλος την παραχώρηση χωρίς αντάλλαγμα ή έναντι συμβολικού ανταλλάγματος, Δημοσίων Ακινήτων, για την στέγαση Δημοσίων Υπηρεσιών και Φορέων του Ευρύτερου Δημοσίου, Προνοιακών Ιδρυμάτων για την λειτουργία κοινωφελών δραστηριοτήτων καθώς και για την ανάπτυξη κοινόχρηστων χώρων, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Η ΚΕΔ στη διάρκεια λειτουργίας της παραχώρησε συνολικά 2.050 περίπου Δημόσια Ακίνητα, συνολικής αξίας περίπου 5 δις ευρώ, για το σύνολο των οποίων έχει υλοποιηθεί ο σκοπός της παραχώρησης.
Η προσφορά της ΚΕΔ επομένως είναι σημαντική και τα προβλήματα και αδυναμίες της αφορούν γενικότερες παθογένειες που σχετίζονται με πελατειακές πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες των κυβερνήσεων του δικομματισμού.
Επισημαίνεται ότι η λειτουργία της ΚΕΔ, διαχρονικά, δεν επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό αφού οι δαπάνες για την κάλυψη των λειτουργικών της εξόδων καλύφθηκαν και καλύπτονται αποκλειστικά από τις διαχειριστικές αμοιβές των παρεχομένων εκ μέρους της υπηρεσιών.
Ήδη περιοχή της Ερμιονίδας φιγουράρει εδώ και καιρό προς πώληση από την ΚΕΔ, προκείμένου να διατεθούν τα χρήματα για την στέγαση υπηρεσιών του κράτους. Επί ΚΕΔ φυσικά γιατί μετά από αυτή φιλέτα όπως η Καραθώνα κλπ, κινδυνεύουν να πουληθούν μόνο και μόνο για να «εξοφληθεί» το χρέος της χώρας, ενώ το δημόσιο θα χάσει πολύτιμες εκτάσεις με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να μην μπορεί να ασκεί τα κυρίαρχα δικαιώματά του.

6/8/11

Λύση για τα σκουπίδια στον ορίζοντα;

Τα τεύχη δημοπράτησης του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για τα σκουπίδια είναι έτοιμα και θα προκηρυχτούν στο τέλος Αυγούστου, δήλωσε κατά τη συνάντηση εργασίας με τους Δημάρχους της Αρκαδίας ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.
Όπως τόνισε αν δεν βρεθούν άμεσα λύσεις για το θέμα αυτό θα υπάρξουν πολλά προβλήματα με πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου εγκρίθηκε από τη διυπουργική επιτροπή. Και επισήμανε ο Περιφερειάρχης: «ευθύνη μας είναι η ολική διαχείριση των σκουπιδιών. Υπήρξε καθυστέρηση λόγω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αλλά με τη μεταφορά των υπηρεσιών σε εμάς τέτοιο πρόβλημα δεν υφίσταται πλέον. Τα τεύχη δημοπράτησης μάλιστα του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού είναι έτοιμα και θα προκηρυχτούν στο τέλος Αυγούστου».

Η τεχνολογία που θα υιοθετηθεί θα είναι προϊόν του διαγωνισμού, θα έχει ως σκοπό την ολική διαχείριση των σκουπιδιών και δεν θα υπακούει σε φωτογραφικές λογικές.

Εντωμεταξύ, τις απόψεις Τατούλη στο σύνολο τους υιοθέτησε η Διυπουργική Επιτροπή για την παρακολούθηση εφαρμογής του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, όπως ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του Περιφερειάρχη.

Ο κος Τατούλης παρουσίασε το σχέδιο της Περιφέρειας και τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβούλιου, καθώς και τα αποφασιστικά βήματα που έχουν γίνει τόσο για την προσωρινή λειτουργία των δεματοποιητών και την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, όσο και για την προετοιμασία του Διεθνούς διαγωνισμού που θα επιλύσει οριστικά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο Περιφερειάρχης παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα τις ενέργειες που έχουν γίνει και τα βήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή τους και την άμεση δημοπράτηση του έργου. Επίσης τόνισε ότι, για την επίτευξη των στόχων απαιτείται η δημιουργία ενός ισχυρού ΦοΔΣΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με την επιτελική συμμετοχή της Περιφέρειας.

Ετοιμάζεται στρατηγικός σχεδιασμός για το ΕΠΣΑ στην Περιφέρεια

Την στενή συνεργασία των δημάρχων για τη μελέτη και κατάρτιση του νέου στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.
Μάλιστα για τον σκοπό αυτό τους κάλεσε να ορίσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εκπροσώπους, ώστε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας και ύστερα από διαβούλευση τα Δημοτικά Συμβούλια να διαμορφώσουν τις παρατηρήσεις τους. Αυτές θα ενταχθούν στο τελικό κείμενο το οποίο θα προκύψει από Περιφερειακό Συμβούλιο και το οποίο θα ξαναδοθεί στους Δημάρχους για τις τελικές τους παρατηρήσεις. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, μέσα από τη διαδικασία αυτή εξασφαλίζεται η συνέργεια και συμμετοχή όλων, αλλά και η ανάληψη της ευθύνης επίσης.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανακοίνωσε ακόμη ότι σύντομα θα υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί για το Σύμβουλό για την κινητικότητα του ΕΣΠΑ, το Σύμβουλο για παροχή υπηρεσιών προς τους δικαιούχους και το Σύμβουλο για την ευθύνη ωρίμανσης των μελετών σε εκκρεμότητα, και προετοιμασίας του επόμενου μελετητικού σχεδιασμού για την 5η Προγραμματική Περίοδο.

Σε συνάντηση που είχε με τους δημάρχους της περιφέρειας ζήτησε ουσιαστική κινητικότητα για το ΕΣΠΑ, θέτοντας δύο βασικούς λόγους για τους οποίους είναι αναγκαία η ενεργοποίηση αυτή: Πρώτον για να αποδειχτεί ότι μπορεί να διαχειριστεί η Περιφέρεια το ΕΣΠΑ παρά την προβληματική κατάσταση στην οποία το παρέλαβε, ένα γεγονός για το οποίο υπήρξε κοινή διαπίστωση κατά τη θεώρηση των έργων που οι παλιές Νομαρχίες μέχρι ανάληψης της νέας αιρετής Διοίκησης δεν είχαν προωθήσει σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Δεύτερον, για να αποκτήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με την δυναμική που θα αναπτυχθεί, πρόσβαση στους αδιάθετους πόρους των άλλων Περιφερειών που θα την οδηγήσει να βρεθεί σε προνομιακή θέση κατά το σχεδιασμό της 5ης Προγραμματικής Περιόδου.

Η προβληματική κατάσταση του ΕΣΠΑ την οποία παρέλαβε την 1η Ιουλίου η νέα αιρετή διοίκηση, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, οφείλεται στην έλλειψη στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού γεγονός το οποίο οδήγησε σε υλοποίηση έργων χωρίς κοινωνική και οικονομική ανταποδοτικότητα. Η κατάσταση αυτή μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο κ. Τατούλης, επιδεινώνεται από το γεγονός ότι το ΕΣΠΑ σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν την κρίση, με συνέπεια την αναποτελεσματικότητα στην εφαρμογή του με τους όρους εκείνους τώρα που οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης, σε αυτή τη διαδικασία υλοποίησης του ΕΣΠΑ από την αιρετή Περιφέρεια καμία ένταξη δεν θα γίνει αν δεν εξασφαλιστεί η ανταποδοτικότητά του και να δεν δημιουργεί προϋποθέσεις μόχλευσης της οικονομίας.

5/8/11

Πάρτε χρήματα για πολιτισμό


Την αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, για θέματα Πολιτισμού, ζήτησε ο Πέτρος Τατούλης από τους προϊσταμένους των αρχαιολογικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, ώστε να ανατραπεί το σκηνικό που έχει οδηγήσει την Πελοπόννησο να έχει την χαμηλότερη απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ σε θέματα Πολιτισμού, 1% περίπου.
«Οφείλουμε να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να διορθώσουμε ότι δεν πάει καλά, για το λόγο αυτό είμαστε στη διάθεσή σας σε οτιδήποτε χρειαστείτε» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στους προϊσταμένους των αρχαιολογικών υπηρεσιών της Περιφέρειας και πρόσθεσε ότι η συμφωνία με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου κα Μενδώνη είναι συγκεκριμένη, αλλά επιτρέπει ευελιξία κινήσεων προκειμένου να μη χαθεί το πρόγραμμα.       
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στη διαχειριστική αρχή λόγω κυρίως της λογικής πάνω στην οποία δημιουργήθηκε ο σχεδιασμός για το ΕΣΠΑ, αλλά και γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού είχε εγκαταλείψει το σημαντικό αυτό εργαλείο. Συνέπεια αυτών είναι η πολύ χαμηλή πανελλαδικά απορροφητικότητα, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο 1 % περίπου.
«Υποχρέωσή μας είναι να ενεργοποιηθούν όλα τα έργα του ΕΣΠΑ εντός του χρονοδιαγράμματος για επιτευχθούν οι στόχοι και να είμαστε έτοιμοι για την 5η προγραμματική Περίοδο», είπε.
Ο κος Τατούλης επεσήμανε ακόμα και την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών γιατί ο τομέας του Πολιτισμού δεν έχει δικό του τομεακό πρόγραμμα και γιατί υπάρχει κίνδυνος στην 5η Προγραμματική Περίοδο να μην υπάρχουν πόροι για τον πολιτισμό. "Είναι λοιπόν σημαντική ευκαιρία αυτή η χρονική περίοδος για συνεπή εφαρμογή του προγράμματος του πολιτισμού".

Μαζί με την οικοδομή γκρεμίστηκε και το εμπόριο


Έκκληση στην Κυβέρνηση να προβεί σε  πειθαναγκαστικές ενέργειες για την συνέχιση της δανειοδότησης, ώστε να αντιμετωπιστεί η πλήρης «καθίζηση» της αγοράς και το στέγνωμα ρευστότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών, κάνει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, εστάλη με επιστολή που έστειλε στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο καθώς και στους αναπληρωτές Υπουργούς, με θέμα: “ Kαταστροφικές συνέπειες στην αγορά από την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας”.
Οι έμποροι επισημαίνουν ότι από την ύφεση έχει επηρεαστεί και ο κλάδος της οικοδομικής δραστηριότητας, ο οποίος είναι αλληλένδετος με το εμπόριο.
Σημειώνουν ότι στην Περιφέρεια μας ο κλάδος της οικοδομής μέσα σε διάστημα 7 ετών σημείωσε δραματική πτώση.
Πιο συγκεκριμένα στην Πελοπόννησο τον Ιανουάριο του 2004 είχαν εκδοθεί 404 οικοδομικές άδειες ενώ τον Ιανουάριο του 2011 μόλις 139. Παρατηρείται δηλαδή πτώση της τάξης του 66%. Στην Δυτική Ελλάδα από τις 322 άδειες τον Ιανουάριο του 2004  φτάνουμε στις 108 άδειες τον αντίστοιχο μήνα του 2011,σημειώνοντας πτώση 66%. Τέλος στα Ιόνια νησιά από τις 174 τον Ιανουάριο του 2004, έχουμε τον αντίστοιχο μήνα του 2011 52 , πτώση της τάξης του 70%.
Τα στοιχεία αυτά της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αποδεικνύουν ξεκάθαρα την σοβαρότητα του προβλήματος και γίνεται άμεσα αντιληπτό, ότι η τεράστια πτώση του κλάδου της οικοδομής έχει οδηγήσει  δεκάδες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από αυτήν στον αφανισμό και χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να επιβιώσουν.
Και τονίζει στην επιστολή της η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων: Το κλείσιμο της στρόφιγγας δανειοδότησης εκ μέρους των Τραπεζών είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους ‘παγώματος’ της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς παλαιότερα το 80% των οικοδομών ολοκληρωνόταν με δάνειο. Θα τονίσουμε για πολλοστή φορά ότι η τακτική αυτή των Τραπεζών παρότι ενισχύθηκαν με κρατικές επιχορηγήσεις είναι λανθασμένη και διογκώνει το πρόβλημα.
Το γενικότερο πάγωμα της αγοράς , η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης της Περιφέρειας καθώς και ο φόβος και η αβεβαιότητα για το αύριο, οδηγούν την οικοδομική δραστηριότητα σε ακόμα πιο φθίνουσα πορεία.
Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, αναγνωρίζει την δυσκολία των καταστάσεων και επιμένει:
- Στην προώθηση ενός ουσιαστικού προγράμματος για την Περιφέρεια μας, το οποίο να έχει στόχο την ανάπτυξη. Παράλληλα με τις συζητήσεις για το δημόσιο χρέος, πρέπει να παρθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα και οι ενέργειες που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο.
- Στην αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος ώστε να είναι δίκαιο, σταθερό, απαλλαγμένο από πολιτικές που έχουν στόχο και μόνο την είσπραξη φόρων από αδύναμες κοινωνικά ομάδες. Η οικοδομική δραστηριότητα είναι φορτωμένη με δυσβάστακτους φόρους που λειτουργούν άκρως κατασταλτικά στην ανάπτυξη της. Δεν μπορεί να νεκρώνουν τόσα επαγγέλματα που κινούνται γύρω από αυτήν την δραστηριότητα, μόνο και μόνο για εισπρακτικούς σκοπούς.
- Τέλος η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής                      Ελλάδας, εμμένει στο πολύ ουσιαστικό ζήτημα της πραγματικής οικονομίας εκ   
μέρους των Τραπεζών.  Καλούμε την Κυβέρνηση να προβεί σε  πειθαναγκαστικές   ενέργειες για την συνέχιση της δανειοδότησης, ώστε να αντιμετωπιστεί η πλήρης ‘καθίζηση’ της αγοράς και το στέγνωμα ρευστότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών. 

Οι μικροεπεμβάσεις που αλλάζουν τον Δήμο Άργους- Μυκηνών


Μετά την αστικοποίηση του Άργους που επιχειρήθηκε επί Δ. Παπανικολάου, η νέα δημοτική Αρχή του Δήμου Άργους- Μυκηνών προσπαθεί με κάθε τρόπο να αλλάξει την εικόνα του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας του Καλλικράτειου Δήμου.
Η δημοτική αρχή δεν περίμενε φυσικά να ενταχθεί η αστική ανάπλαση στο ΕΣΠΑ και είχε προχωρήσει η ίδια σε μικροαλλαγές που μένουν να αποδειχθούν εξ ίσιου σημαντικές με όσα προβλέπονται στην μελέτη ανάπλασης. Ήδη προχώρησε στην τοποθέτηση κρεμαστών ζαρντινιέρων πάνω στους φωτιστικούς στύλους κατά το πρότυπο της Αθήνας και το μόνο που απομένει είναι η τοποθέτηση φυτών που θα δώσουν χρώμα και θα βελτιώσουν την αισθητική της πόλης. Σημαντικές αλλαγές φυσικά προκύπτουν από μελέτες, αλλά το κόψιμο των χορταριών στα παρτέρια του νότιου περιφερειακού και το γέμισμά τους με χώμα ήδη έδωσαν μια άλλη εικόνα στην περιοχή και αν φυσικά φυτευτούν θα αποτελέσουν μια μικρή όαση στην «ξεραΐλα» της ασφάλτου.
Φαίνεται πως η νέα δημοτική αρχή αντιλήφθηκε παράλληλα και την αναγκαιότητα εναλλακτικής μετακίνησης εντός του νέου δήμου. Πρόσφατα προχώρησε στην τοποθέτηση 20 ποδηλάτων μπροστά από το δημαρχείο στο Άργος τα οποία πιλοτικά θα λειτουργήσουν ως δανείστηκα για τους δημότες και τους επισκέπτες. Μοναδική προϋπόθεση θα είναι η παρουσία ενηλίκου που θα χρεώνεται το ποδήλατο με την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριο. Τα ποδήλατα είναι περίπου της ίδιας ποιότητας με αυτά του Ναυπλίου, όμως το ρυθμιζόμενο ύψος της σέλας τους τα καθιστά πιο λειτουργικά. Ο δανεισμός θα γίνεται αρχικά τις πρωινές ώρες μέχρι να λυθεί το θέμα του ωραρίου των υπαλλήλων για το απόγευμα καθώς και για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Η ύπαρξη δανειστικού ποδηλάτου θα πρέπει όμως να συνοδευτεί και με την δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων, τόσο μέσα στην πόλη, όσο και προς τα δημοτικά διαμερίσματα και φυσικά προς όλους τους αρχαιολογικούς χώρους του Καλλικράτειου Δήμου Άργους –Μυκηνών.

4/8/11

Οι μέντορες πολιτικοί, η ΕΙΕΤ και τα δελτία τύπου

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
Η ΑΡΝΗΣΗ των εφημερίδων να δημοσιεύουν τα δελτία τύπου και τις ανακοινώσεις των βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων αποφασίστηκε ως τρόπος αντίδρασης στο μεσοπρόθεσμο . από την Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου!!!

ΩΣ ΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ θα μπορούσε να είναι ορθή…. Εφόσον όμως υπάρχουν ακόμα εφημερίδες που το πράττουν αυτό συστηματικά και δεν έχουν ήδη απορριφθεί από τους αναγνώστες τους! Ναι, αυτές οι εφημερίδες που γλύφουν την εκάστοτε εξουσία να υλοποιήσουν την απόφαση της Ένωσης και να σεβαστούν επιτέλους τους αναγνώστες τους, προσφέροντας σε αυτούς  πραγματική ενημέρωση, και  παύοντας να αποτελούν την «ντουντούκα» του κάθε βουλευτή, δημάρχου, περιφερειάρχη κλπ. Ναι, αυτές οι εφημερίδες να πάψουν να κοροϊδεύουν ότι δήθεν προσφέρουν ενημέρωση, χωρίς να τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες της δημοσιογραφίας και αναπαράγοντας κάθε είδους ανακοινώσεις που φτάνουν στα e-mails και στα fax γραφείων τους, χωρίς καν να αλλάξουν τους τίτλους!

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, αυτού του είδους οι εφημερίδες – φυλλάδες είναι αυτές που απαξίωσαν τον ρόλο του τοπικού τύπου στο σύνολό του, αφού πολλές φορές κατάντησε να γίνεται  φερέφωνο του κάθε επιτήδειου πολιτικού, που είχε την αξίωση για «ψύλλου πήδημα» να φιγουράρει με την φωτογραφία της επιλογής του ακόμα και πρωτοσέλιδα χωρίς να παράγει είδηση.

Η ΕΥΘΥΝΗ όμως δεν ανήκει μόνο σε κάποιους κακούς συναδέρφους, που χαρακτηρίζονται από τον ίδιο τον κόσμο που τους διαβάζει ως «λιγούρια», αλλά και από την Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, που ποτέ δεν νοιάστηκε και ποτέ δεν ασχολήθηκε με την ποιότητα των εφημερίδων – μελών της.

ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ, ας γίνει μια αρχή με αφορμή το μεσοπρόθεσμο και ας ανασταλεί – καταργηθεί η δημοσίευση των δελτίων τύπου, απ΄ όσους το έπρατταν. Είναι κάτι άλλωστε που προβλέπει και ο νόμος περί τύπου, θεωρώντας «αναδημοσιεύσεις» τα κείμενα που αναπαράγονται χωρίς δημοσιογραφική επεξεργασία. Ας ξεκινήσουν έστω και σήμερα όσοι επέμεναν να αποτελούν την «ντουντούκα» του κάθε βουλευτή, να παράγουν δημοσιογραφία. Έστω και τώρα με την απειλή του λουκέτου που επιβάλουν οι μέχρι τώρα πολιτικοί μέντορές τους.

*Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ έχει κάθε λόγο και επιχείρημα στην μακροχρόνια πορεία του να δηλώνει ότι δεν αποτέλεσε «βήμα» του οποιουδήποτε πολιτικού – γι΄ αυτό και πολλές φορές παρανόμως στερήθηκε των νομίμων καταχωρήσεων, που πολλοί αιρετοί χρησιμοποιούν ως σκαλοπάτι για την δημιουργία πελατειακών σχέσεων με τον Τύπο.

«Τα σάπια» περί περιβάλλοντος

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΑΦΗΣΤΕ τα «σάπια» λόγια κύριοι δήμαρχοι περί δήθεν αναρμοδιότητας στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Τα σκουπίδια είναι των δημοτών και των επισκεπτών του δήμου σας και ως εκ τούτου και μόνο, όποιος τα παράγει οφείλει και να τα αντιμετωπίζει. Τι σας εμπόδισε άραγε, πέρα από την στενοκεφαλιά σας, να προβείτε σε μια πολιτική εκπαίδευσης των δημοτών σας και μείωσης του όγκου των σκουπιδιών;

ΑΦΗΣΤΕ τα «σάπια» λόγια κύριε περιφερειάρχα και αντιπεριφεριάρχα! Ενεργειακή αξιοποίηση και μονάδα επεξεργασίας σημαίνουν «καύση» ή κάτι αντίστοιχο με το ίδιο όμως αποτέλεσμα την παραγωγή ρεύματος. Αν πραγματικά θέλατε την ανακύκλωση θα έπρεπε να δείτε μόνο το θέμα της διαλογής και την μεταφόρτωσης κι όχι την κατασκευή εκ βάθρων μιας μονάδας που θα τα κάνει όλα δηλαδή το εξής ένα την παραγωγή ενέργειας.

ΑΦΗΣΤΕ τα «σάπια» λόγια κύριοι υπουργοί και υφυπουργοί που τόσα χρόνια χωροθετήτε χώρους, απειλείτε με πρόστιμα και στο τέλος αφήνετε τον πολίτη να ζει σε ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον. Αν πραγματικά θέλατε να απαλλαγούμε από τα πλαστικά, θα επιβάλατε ανταποδοτικά χρήματα στην επιστροφή κάθε πλαστικού μπουκαλιού γλιτώνοντας τις ακτές και τους δρόμους μας από χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια νερού που βρίσκονται παντού πεταγμένα.

ΑΦΗΣΤΕ τα «σάπια» λόγια κύριοι των ΜΚΟ που μόλις η κυβέρνηση σκέφτηκε να χρηματοδοτήσει τις «περιβαλλοντικές οργανώσεις» για να αναλάβουν την καθαριότητα, αρχίσατε να καλοβλέπετε ορισμένοι τις εργολαβίας.

ΑΦΗΣΤΕ τα «σάπια» λόγια κύριοι πολιτικάντηδες όλων των πολιτικών χώρων που πίσω από την διαχείριση των σκουπιδιών δεν θέλετε να δείτε τις μονοπωλιακές σχέσεις που αναπτύσσονται και το αλυσοδέσιμο της τοπικής αυτοδιοίκησης πίσω από τον ιδιώτη εκμεταλλευτή της πρώτης ύλης μας, των σκουπιδιών μας και την προσαρμογή των τελών καθαριότητας στην ανάγκη αύξηση των κερδών του.

ΑΦΗΣΤΕ τα «σάπια» λόγια κύριοι ελεγκτές του περιβάλλοντος και επιβάλετε επιτέλους πρόστιμα σε όσους δεν εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία στο θέμα των χωματερών και μην σκαλίζετε τα παραθυράκια των νόμων προκειμένου να απαλλάξετε αυτούς που είχαν την υποχρέωση να μας απαλλάξουν από τις παράνομες χωματερές.

Έχουμε μπει όλοι στην σγράβα και σκούζουμε…

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου
 
Ξημερώματα Κυριακής η ελπίδα για ένα βαθύ ξεκούραστο ύπνο διακόπτεται από το θυμωμένο παράπονο του μικρού Χαράλαμπου . Τον ακούω να φωνάζει δυνατά μέσα από το δωμάτιο του.

-Δεν θέλω να βλέπω όνειρα.

-Τι είπες Χαράλαμπε; (Τον ρωτάω σε μια κατάσταση μεταξύ ύπνου και ξυπνήματος, ονείρου και πραγματικότητας.)

-Δεν θέλω να βλέπω όνειρα .Θέλω μόνο να βλέπω το σκοτάδι, να μην σκέφτομαι και να μην φοβάμαι!!!!

Με ξάφνιασε με την πετυχημένη του ατάκα και με ξύπνησε οριστικά. Αλλά ο τόνος της φωνής του φανέρωνε και ένα ανεκπλήρωτο αίτημα.

-Και τι θέλεις να κάνουμε τώρα; ( Τον ρωτάω.)

-Δεν ξέρω, εγώ δεν θέλω να βλέπω όνειρα σου είπα!!!

-Θες να κοιμηθούμε για λίγο μαζί ;

-Και η μαμά;

-Για μια φορά θα σου επιτρέψει να κοιμηθείς μαζί μας.

Ο μικρός Χαράλαμπος δεν είχε κοιμηθεί το μεσημέρι, οι εικόνες από κάποια παιδική ταινία που είδε ( ο θεός να τις κάνει παιδικές ) έκαναν εισβολή στα βραδινά του όνειρα. Βρέθηκε σε μια αδιέξοδη κατάσταση εικόνων , έπρεπε να σκεφτεί να βρει μια λύση. Αλλά ο περιορισμένος χρόνος και ο καταιγισμός των εικόνων του προκάλεσαν έντονο φόβο και βρήκε την λύση να ξυπνήσει. Η αίσθηση των γονιών του κοντά του τον βοήθησε να κοιμηθεί πολύ εύκολα, σε ένα βαθύ ύπνο γεμάτο όνειρα, όπως έδειχναν οι γρήγορες κινήσεις των ματιών του κάτω από τα κλεισμένα  βλέφαρα. Τώρα όμως ένοιωθε ότι είχε παρέα  και τον φόβο να αντιμετωπίσει μπορούσε και να σκεφτεί προφανώς. Το μισό χαμόγελο στα χείλη του έδειχνε ότι τούτη την φορά μάλλον, αν και φοβόταν μπορούσε να σκεφτεί και έβγαινε νικητής στην εικονική – ονειρική μάχη.  Σηκώθηκε φρέσκος- φρέσκος σαν να μην συνέβαινε τίποτα το πρωί.

-Μπαμπά είπες ότι σήμερα θα πηγαίναμε στου κυρ Φώτη την ταβέρνα στο Κεφαλάρι.

-Καλά ούτε καλημέρα δεν μου είπες. Στο όνειρο σου το είδες παιδάκι μου; (Του είπα για να τον πειράξω και να βρω μια ευκαιρία να σχολιάσω τα βραδινά καψώνια που μας έκανε. Αλλά δεν πρόλαβα να ολοκληρώσω τις σκέψεις μου γιατί αμέσως πετάχτηκε η μικρή Μαρία, η καλύτερη δικηγόρος του αδελφού της  ιδιαίτερα όταν το θέμα αφορά και την ίδια.)

-Ναι μπαμπά το είπες. Το υποσχέθηκες!!! Και τις υποσχέσεις μας τις κρατάμε έτσι δεν είναι μπαμπακούλι μου; Έτσι δεν είναι κύριε Βασιλάκη ( Προσπαθώντας να κάνει την βραχνή φωνή της Καρέζη όταν φώναζε τον Αλεξανδράκη «κύριε Σαμιωτάκη» στην ταινία «Δεσποινίς Διευθυντής»).  Και είπαμε να πάρουμε μαζί και τον παππού και την γιαγιά , είναι φίλος τους ο κυρ Φώτης . ( Και κάνοντας ξανά βραχνή την φωνή της.) Έτσι δεν είπαμε κύριε Βασιλάκη;

Έτσι λοιπόν Κυριακή μεσημέρι κάτω από το δροσερό πλατάνι της ταβέρνας «ο Παράδεισος» η Μαρία και ο Χαράλαμπος έδιναν την παραγγελία τους στον γιο του κυρ Φώτη.

-Ο γέρος είναι εδώ;( Ρώτησε ο παππούς Νίκος τον γιο του κυρ Φώτη που έπαιρνε την παραγγελία.)

-Μέσα είναι παλεύει με τα κάρβουνα. Σας είδε μόλις πάρει μια ανάσα θα έρθει να σας δει.

Και πράγματι μετά από λίγη ώρα ήρθε. Με τον παππού  Νίκο γνωρίζονται πάνω από πενήντα  χρόνια, όταν κοιτάζονται στα μάτια πρέπει στον μυαλό και των δυο να γίνεται μια απότομη ανάμνηση εικόνων σε καταιγιστικό ρυθμό . Μνήμες  για χαρές λύπες , για φίλους και γνωστούς  τους που δεν υπάρχουν πια. Αφού είπαν για λίγο τα δικά τους ο κυρ Φώτης με τους παππούδες τον ρωτάω.

-Κυρ Φώτης πως τα βλέπεις τα πράγματα;

-Έχουμε μπει όλοι στην σγράβα και σκούζουμε .

-Το σκούζουμε το κατάλαβα αλλά η σγράβα τι είναι ;

-Η σγράβα είναι μια απότομη , μια ξαφνική γούβα , αν έπεφτε μέσα το ζώο τσάκιζε το πόδι του.

-Και τι κάνατε τότε;

-Φτιάχναμε την σαριά ( είπε η γιαγιά Μαρία) έφτιαχνε η μάνα μου , η γιαγιά σου η Ματίνα.

-Μια στιγμή να τα σημειώσω γιατί θα τα ξεχάσω , σγράβα η γούβα είπαμε και σαριά τι είναι;

-Η σαριά ( συνέχισε η γιαγιά Μαρία)  είναι το άπλυτο μαλλί προβάτου που κρατάγανε οι νοικοκυραίοι την παλιά εποχή για τέτοια περιστατικά.

-Τι περιστατικά ;

-Στα χωριά τα δικά μας ήταν πολύ συχνό το φαινόμενο να τσακίζει κάποιο ζωντανό το πόδι σε μια σγράβα . Έπαιρνε η γιαγιά η Ματίνα την σαριά χτύπαγε και ένα αυγό το άπλωνε πάνω στην σαριά. Μαζί με το αυγό πρέπει να έβαζε και κάτι άλλο υλικό δεν το θυμάμαι τώρα. Αφού ισιώνανε το πόδι του ζώου, βάζανε και δυο καλάμια για να το σταθεροποιήσουνε,  το τύλιγε με αυτό και μετά  από λίγο καιρό ήταν καλά. Είχα δει την μάνα μου με τον ίδιο τρόπο να φτιάχνει και σπασμένα πόδια παιδιών.

-Κατάλαβες τι γίνεται τώρα συνέχισε ο κυρ Φώτης, πέσαμε μέσα στην σγράβα , σκούζουμε και δεν ξέρουμε ότι υπάρχει η σαριά , άντε και καλή σας όρεξη ( και έφυγε να συνεχίσει την μάχη στην ψησταριά) .

Απόγευμα τις Κυριακής ξεφύλλιζα τις κυριακάτικες εφημερίδες. Ο εφιάλτης και ο πανικός να ξεχειλίζει από κάθε παράγραφο, ιδιαίτερα από τις οικονομικές στήλες. Νέα μέτρα έρχονται , νέοι νόμοι, νέες περικοπές . Στο μυαλό μου ήρθαν οι ατάκες  του μικρού Χαράλαμπου και του κυρ  Φώτη. 

Μπορεί όλοι μαζί να μην τα φάγαμε αλλά όλοι σκαλίζαμε τον δήθεν ευρωπαϊκό βράχο της καταναλωτικής μας ματαιοδοξίας. Είτε επιδοτούμενο πρόγραμμα , είτε αγροτική επιδότηση , είτε άτοκο δάνειο ο καθένας τράβηξε το λιθαράκι από τον δανικό βράχο. Στο τέλος φτιάχτηκε μια μεγάλη σγράβα και πιαστήκαμε και με τα δύο πόδια μέσα . Όπως  είμαστε πιασμένοι και σκούζουμε, φοβόμαστε και από τα δικά μας ουρλιαχτά και από τα ουρλιαχτά των άλλων. Κανείς δεν θυμάται  πια ότι υπάρχει ελπίδα να ορθοποδήσουμε,  η σαριά της παράδοσης που αρνηθήκαμε  όταν δοκιμάζαμε στον διπλό καθρέφτη το ευρωπαϊκό κουστούμι.  Ο εγκλωβισμός μας αρχίζει να μας προκαλεί εφιάλτες. Και τρομοκρατημένοι πλέον από τις εφιαλτικές εικόνες δεν  έχουμε τον τρόπο να σκεφτούμε. Και έτσι ακολουθώντας τις δυτικές ευρωπαϊκές οδηγίες για την αντιμετώπιση του εφιάλτη βάζουμε και το κεφάλι μέσα στην λακκούβα. Προτιμάμε το απόλυτο σκοτάδι για να μην σκεφτόμαστε αλλά και να μην φοβόμαστε.

Αρνούμαστε την σκέψη που είναι ο τρόπος και ο δρόμος που οδηγεί στην Πόλη και στην Αγορά του Δήμου.

Μόνος του ο καθένας δεν μπορεί να βγει από την γούβα που ανοίξαμε, ο καθένας με τον τρόπο του. Μόνο αν σηκώσουμε το κεφάλι δούμε,  θα βρούμε ξανά την συνείδηση μας ( συν –οίδα) , θα αντιληφθούμε ότι υπάρχουν και άλλοι γύρω μας και όλοι μαζί με μια κυκλική ενωμένη αντίσταση θα μπορούσαμε να βγούμε από τον λάκκο τραβώντας ο ένας τον άλλο αφού δώσουμε τα χέρια . Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην παράδοση του λαού μας , ο γιός του Άρη  ο Φόβος δεν είναι πάντα κάτι το αρνητικό. Για τους αρχαίους σπαρτιάτες  το ιερό του Φόβου συμβόλιζε την πειθαρχία και την συνοχή του στρατεύματος.

Ο μικρός Χαράλαμπος βυθίστηκε ξανά  στα όνειρα όπως έδειχναν οι κινήσεις των ματιών του κάτω από τα κλειστά βλέφαρα, πιθανόν να συνέχιζε την προηγούμενη αποτυχημένη εικονική –ονειρική πραγματικότητα, αλλά δίπλα στους γονείς του ένοιωθε την συνέχεια με την οποία μπορούσε να αντιμετωπίσει τον φόβο που του προκαλούσαν και προφανώς να βρίσκει λύσεις μέσα από την σκέψη που του προκαλούσαν οι εικόνες . Τουλάχιστον έτσι φανέρωνε το μισό πονηρό χαμόγελο του ενώ τα μάτια του έπαιζαν ακόμα εικόνες από όνειρα.

Είναι σίγουρο ότι πέσαμε στην σγράβα. Αλλά το ζητούμενο δεν είναι αν πέσαμε αλλά αν έχουμε την θέληση να σηκωθούμε. Αν είμαστε διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουμε τον φόβο θετικά , σαν μια ευκαιρία για πειθαρχία και συνοχή του στρατεύματος των δυνάμεων μας και με την βοήθεια της ελληνικής σκέψης να αναζητήσουμε την σαριά της συνέχειας μας εκεί που την αφήσαμε εκεί που μας περιμένει … στον Ελληνικό Λόγο.

*Η σημερινή ιστορία στηρίχθηκε σε ατάκες που άκουσα από τον γιό μου Χαράλαμπο χαράματα Κυριακής και τον κυρ Φώτη  του «Παράδεισου» το μεσημέρι της τελευταίας Κυριακής του Ιουλίου 2011 στο Κεφαλάρι Άργους.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ