Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

8/8/11

Στο σφυρί η Αργολική γη. Κλείνουν και την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου με εντολή της Τρόικας


Μετά την «ιστορία» με τα φιλέτα στο ύψος του αγ. Αναστασίου, με τις δημοσιεύσεις σε εφημερίδα της Αργολίδας που δεν κυκλοφορούσε και την «καθυστερημένη αντίδραση» του τότε νομάρχη Αργολίδας Τ. Σαλεσιώτη μέσω του τότε αντινομάρχη και νυν αντιπεριφερειάρχη Τ. Χειβιδόπουλου, ο δρόμος για το ξεπούλημα της Αργολικής Γης ανοίγει διάπλατα με την κατάργηση της ΚΕΔ, όπως διαφαίνεται μέσα από ερώτηση του βουλευτή Πειραιά Παναγιώτη Λαφαζάνη προς τους υπουργούς οικονομικών, ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και ναυτιλίας.
Ως γνωστόν η ΚΕΔ προώθησε εντατικά στα 30 και παραπάνω χρόνια λειτουργίας της:
α. Την ανάδειξη, καταγραφή και ενεργή προστασία των Δημοσίων Ακινήτων(Δ.Α)
β. Την ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Ακινήτων (το βασικότερο εργαλείο για το σχεδιασμό και τη διαμόρφωσης πολιτικής αξιοποίησης των Δ.Α), τη διαρκή επικαιροποίηση των στοιχείων της Βάσης Δεδομένων του αξιοποιώντας τη συνεχή αναβάθμιση και επέκταση του μηχανογραφικού εξοπλισμού.
γ. Τη Διοίκηση, Διαχείριση και Αξιοποίηση των Δημοσίων Ακινήτων, με στόχους, αφενός την δημιουργία εσόδων για το ελληνικό δημόσιο και αφετέρου την εξασφάλιση χρηματοδότησης των δράσεων της ΚΕΔ με πλέον σημαντική την κατασκευή, ανακαίνιση και αγορά κτιρίων για την στέγαση Δημοσίων Υπηρεσιών.
δ.Tην υλοποίηση ενός σημαντικού προγράμματος κατασκευής πρότυπων κτιρίων, στην Ελλάδα (Κεντρικές Υπηρεσίες Υπουργείων, Δ.Ο.Υ., Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, κ.λπ) και το εξωτερικό (Πρεσβείες, Προξενεία, Πρεσβευτικές κ.λπ), μεγάλο μέρος του οποίου χρηματοδοτήθηκε από πόρους που προήλθαν από τις δραστηριότητες διαχείρισης και αξιοποίησης των Δημοσίων Ακινήτων. Το πρόγραμμα αυτό κάλυψε πολυετείς στεγαστικές ανάγκες δημοσίων φορέων, οι οποίοι, στεγάζονταν στο παρελθόν σε μισθωμένα και ακατάλληλα για υπηρεσίες Διοίκησης κτίρια.
στ. Τέλος την παραχώρηση χωρίς αντάλλαγμα ή έναντι συμβολικού ανταλλάγματος, Δημοσίων Ακινήτων, για την στέγαση Δημοσίων Υπηρεσιών και Φορέων του Ευρύτερου Δημοσίου, Προνοιακών Ιδρυμάτων για την λειτουργία κοινωφελών δραστηριοτήτων καθώς και για την ανάπτυξη κοινόχρηστων χώρων, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Η ΚΕΔ στη διάρκεια λειτουργίας της παραχώρησε συνολικά 2.050 περίπου Δημόσια Ακίνητα, συνολικής αξίας περίπου 5 δις ευρώ, για το σύνολο των οποίων έχει υλοποιηθεί ο σκοπός της παραχώρησης.
Η προσφορά της ΚΕΔ επομένως είναι σημαντική και τα προβλήματα και αδυναμίες της αφορούν γενικότερες παθογένειες που σχετίζονται με πελατειακές πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες των κυβερνήσεων του δικομματισμού.
Επισημαίνεται ότι η λειτουργία της ΚΕΔ, διαχρονικά, δεν επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό αφού οι δαπάνες για την κάλυψη των λειτουργικών της εξόδων καλύφθηκαν και καλύπτονται αποκλειστικά από τις διαχειριστικές αμοιβές των παρεχομένων εκ μέρους της υπηρεσιών.
Ήδη περιοχή της Ερμιονίδας φιγουράρει εδώ και καιρό προς πώληση από την ΚΕΔ, προκείμένου να διατεθούν τα χρήματα για την στέγαση υπηρεσιών του κράτους. Επί ΚΕΔ φυσικά γιατί μετά από αυτή φιλέτα όπως η Καραθώνα κλπ, κινδυνεύουν να πουληθούν μόνο και μόνο για να «εξοφληθεί» το χρέος της χώρας, ενώ το δημόσιο θα χάσει πολύτιμες εκτάσεις με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να μην μπορεί να ασκεί τα κυρίαρχα δικαιώματά του.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ