Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

31/10/11

Άγνωστες αρχαίες τοιχογραφίες του Άργους


Μια άγνωστη πλευρά ζωγραφισμένων τοιχογραφιών ξαναέρχεται στο φως της δημοσιότητας μετά την παραμονή τους, όπως αποκάλυψε το Βήμα πριν λίγο καιρό. Σύμφωνα με την αθηναϊκή εφημερίδα, σε ένα μυκηναϊκό κτίριο του 14ου π.Χ. αιώνα, πιθανώς διώροφο στον τύπο του μεγάρου, ανήκαν οι συγκεκριμένες τοιχογραφίες μαρτυρώντας με την ύπαρξή τους, ότι δεν επρόκειτο απλώς για την κατοικία ενός ευκατάστατου ιδιώτη, αλλά ενός υψηλά ιστάμενου προσώπου στην ηγεμονική ιεραρχία της πόλης. Και, παρ΄ ότι είχαν έρθει στο φως από το 1973 από τις ανασκαφές της αρχαιολόγου Ευαγγελίας Δεϊλάκη, παρέμειναν μέσα σε μεγάλα αποθηκευτικά συρτάρια του Μουσείου Άργους για περισσότερα από είκοσι χρόνια έως ότου ο πρόσφατα εκλιπών αρχαιολόγος Γιάννης Σακελλαράκης ενδιαφέρθηκε για τη μελέτη τους, μαζί με τη σύζυγό του αρχαιολόγο κυρία Έφη Σαπουνά - Σακελλαράκη χωρίς όμως η προσπάθεια να τελεσφορήσει. Γι΄ αυτό και η τωρινή μελέτη και δημοσίευση αυτών των τοιχογραφιών του Άργους είναι αφιερωμένη στη μνήμη του.
Με παχειά κίτρινη βαφή, ελαφρώς ανάγλυφη και σε μπλε βάθος απεικονίζονται οι δύο σκορπιοί σε υπερφυσικό μέγεθος. Κατά πόσον όμως η παρουσία τους είχε συμβολική σημασία, όπως στην Μινωική εικονογραφία ή ήταν τμήμα μίας συγκεκριμένης ιστορίας είναι πολύ νωρίς ακόμη για να ειπωθεί, όπως ανέφεραν οι δύο μελετήτριες. Αλλο κομμάτι τοιχογραφίας απεικονίζει ένα εξίσου μοναδικό θέμα, ένα φίδι και ένα πουλί και πάλι στο ίδιο μπλέ βάθος. Με μισάνοιχτο στόμα, όρθιο, ελαφρώς λικνιζόμενο σε στάση επιφυλακής, όπως ακριβώς πριν από επίθεση, το φίδι αποδίδεται με λευκό χρώμα και πάλι ελαφρά ανάγλυφο. Από πάνω του βρίσκεται ένα μεγάλο πουλί με μακρύ λαιμό, το οποίο αποδίδεται με κίτρινη βαφή. Κι εδώ η σκηνή, μοιάζει αφηγηματική. Άλλα κομμάτια τοιχογραφιών εξάλλου απεικονίζουν διάφορα είδη ζώων, κυρίως ελάφια και πουλιά.
Μοναδική σύνθεση αποτελεί και η θαλασσογραφία στην οποία παρουσιάζονται τα θαλάσσια πλάσματα να κολυμπούν σε μπλε βάθος, που χωρίζεται σε δύο οριζόντιες ζώνες με ανοιχτότερο και πιο σκούρο χρώμα. «Σε αυτή τη σύνθεση ο καλλιτέχνης προσφέρει στον θεατή μία εγκάρσια άποψη της θάλασσας, μία τομή κατά κάποιο τρόπο, ενώ με τη σταδιακή αλλαγή του χρώματος του νερού, πιθανώς ο καλλιτέχνης επιχειρεί να δείξει την διαφάνεια και την αίσθηση κίνησης στην επιφάνειά του», λένε η κυρία Τουρναβίτου και η κυρία Μπρεκουλάκη.
Τα πόδια τριών ανδρικών μορφών -δυστυχώς μόνον αυτά σώζονται- βρίσκονται σε μία άλλη τοιχογραφική σύνθεση. Μάλιστα οι δύο τουλάχιστον από τις μορφές φορούσαν κλειστές λευκές μπότες με μαύρα κορδόνια! Κι επειδή εικονίζονται σε γαλάζιο φόντο θεωρείται ότι πιθανόν βάδιζαν στα ρηχά νερά ενός ποταμού. Μία άλλη ανδρική μορφή, ξυπόλητη αλλά με μακρύ χιτώνα, πιθανώς ιερατική, που βαδίζει μέσα στο ίδιο γαλάζιο βάθος ίσως να ανήκε στην ίδια σκηνή, που φαίνεται ότι ήταν μία πομπή. Γυναικείες μορφές εξάλλου εικονίζονται σε άλλη ομάδα σπαραγμάτων, η μία εξ αυτών μάλιστα σε προφίλ, κάτι που επιτρέπει να ξεχωρίζει το κρεμαστό σκουλαρίκι της. Τέλος μία ακόμη μορφή που διακρίνεται όμως ελάχιστα -μόνον τα χέρια της- ερμηνεύεται ως ένας ηνίοχος πάνω σε άρμα με δύο άλογα, τα οποία καλπάζουν με ταχύτητα.







«Στο υλικό από το Άργος οι καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν την βασική τριάδα λαμπερών ή πιο ήπιων τόνων του κίτρινου, του μπλέ και του ερυθρού ενώ οι μορφές, ανθρώπων και ζώων, αποδίδονται με την τεχνική «impasto», η οποία βασίζεται στην επίθεση διαδοχικών στρωμάτων βαφής που έχει ως αποτέλεσμα την ελαφρά ανάγλυφη όψη της τοιχογραφίας», σημειώνουν οι μελετήτριες. Οσον αφορά την τεχνική θεωρούν ότι μάλλον πρόκειται για ξηρογραφίες -απαντάται επίσης στις Μυκήνες και στην Τίρυνθα- και όχι για πραγματικές νωπογραφίες, όπως πιστευόταν ως τώρα. Οσο για το μπλε βάθος προέρχεται από το λεγόμενο «αιγυπτιακό μπλέ», ένα ιδιαίτερα εξωτικό και πολυτελές υλικό.
«Η ποιότητα της ζωγραφικής, παραπέμπει σε εξαιρετικά ταλαντούχο και καλά εκπαιδευμένο καλλιτέχνη ή εργαστήριο πλήρως εξοικειωμένο με τις πρακτικές των μεγάλων ανακτορικών κέντρων, όπως της Τίρυνθας και των Μυκηνών», λένε η κυρία Τουρναβίτου και η κυρία Μπρεκουλάκη καλώντας σε μία αναθεώρηση των απόψεων για το μυκηναϊκό Αργος, το οποίο εμφανίζεται όπως επισημαίνουν μέσα από αυτά τα ευρήματα ως ένα μείζον οικιστικό κέντρο, πιθανώς ανακτορικό.
Η συστηματική μελέτη των τοιχογραφιών πάντως θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο του Άργους με τη συνεργασία της Δ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Στη Βουλή η Ερμιονίδα για τις offshore


Στη Βουλή φέρνει το θέμα των offshore εταιριών στην Ερμιονίδα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών.
Η ερώτηση του βουλευτή: «Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» (10-10-11) ο ΣΔΟΕ εντόπισε δεκατέσσερις offshore εταιρείες οι οποίες αγνοούσαν την υποχρέωση πληρωμής φόρων ύψους 25,9 εκατ. ευρώ για τα πολυτελή ακίνητα που διαθέτουν στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά και την Κατερίνη.
Δύο απ’ αυτές τις εταιρίες δεν είχαν καν ΑΦΜ και μέχρι σήμερα λειτουργούσαν ως εταιρείες - φαντάσματα φοροδιαφεύγοντας επιμελώς και συστηματικά.
Το μέγεθος της φοροδιαφυγής, η οποία στην απλούστερη περίπτωση έγκειται στην αποφυγή καταβολής φόρων για πολυτελή ακίνητα,αναδεικνύεται ανάγλυφα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου σε μια κραυγαλέα περίπτωση: την offshore Ν.Α η οποία αποκαλύφθηκε στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και καλείται να πληρώσει φόρους 21,288 εκατ. ευρώ από τα 25,998 εκατ. που βεβαιώθηκαν συνολικά για τις πρώτες 14 περιπτώσεις ελέγχων που έχουν ολοκληρωθεί. Οι φόροι που αντιστοιχούν στις υπόλοιπες 13 εντοπισμένες από το ΣΔΟΕ offshore εταιρίες, αν και είναι σημαντικά ποσά, ωχριούν μπροστά στο μέγεθος της φοροδιαφυγής της συγκεκριμένης offshore εταιρίας.
Οι φοροπαραβάσεις οι οποίες έχουν καταλογιστεί στις 14 offshore αφορούν μη καταβολή ειδικού φόρου ακινήτων 3% επί της αντικειμενικής αξίας από το 2003 έως και το 2009 και 15% επί της αντικειμενικής αξίας το 2010και το 2011, φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας έως και το 2006, ειδικό τέλος ακινήτων για τα έτη 2007-2009 και φόρο ακίνητης περιουσίας για το 2010.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων “REAL NEWS” (9-10-11)και «ΤΟ ΕΘΝΟΣ» (9-10-11) στο επίκεντρο της έρευνας του ΣΔΟΕ για τις offshoreπου φοροδιαφεύγουν βρίσκεται το Κρανίδι των 5.000 κατοίκων που αποτελεί έδρα περισσότερων από 200 off shore εταιρειών. Αν και η συγκέντρωση μάλιστα,τόσων υπεράκτιων εταιριών δεν σημαίνει απαραίτητα φοροδιαφυγή, η αναλογία σύμφωνα με την έρευνα είναι μία off shore εταιρία ανά 25 κατοίκους.!
Τον περασμένο μήνα συνέβη δε το εξής παράδοξο: Ενώ από το2003 λίγες ήταν οι υπεράκτιες που πλήρωναν φόρους με τα ποσά που καταβάλλονταν να κυμαίνονται ως 50.000 ευρώ ετησίως, ξαφνικά διάστημα 25 ημερών καταβλήθηκαν φόροι 280.000 ευρώ, χωρίς ακόμα αυτό να μπορεί να εξηγηθεί λογικά και λογιστικά.
Σημειωτέον ότι μόνο ένας εργάτης - κάνοντας μεροκάματα σε οικοδομή ή γεωργικές εργασίες - που εκπροσωπεί 14 υπεράκτιες εταιρίες συνολικά!Ο ίδιος μάλιστα δεν κάνει φορολογική δήλωση στη ΔΟΥ Κρανιδίου, αλλά στη ΔΟΥ Φαλήρου.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
• Πόσοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί σεoffshore εταιρίες τα τελευταία δυο χρόνια, τι ύψους παραβάσεις έχουν βεβαιωθεί και τι πόσα έχουν εισπραχτεί;
• Πότε και με ποιο τρόπο θα εισπραχθούν οι βεβαιωθέντες φόροι από τις συγκεκριμένες 14 offshore εταιρίες;
• Σε ποια φυσικά πρόσωπα ανήκουν αυτές οι εταιρίες και ποια παρένθετα πρόσωπα τους καλύπτουν;
• Πώς εξηγείται η έδρα τόσο πολλώνoffshore εταιριών να είναι στο Κρανίδι;
• Πόσοι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια από την τοπική ΔΟΥ Κρανιδίου; Ποια τα αποτελέσματα της έρευνας;»

Λύση στους παιδικούς με δίμηνες συμβάσεις


υνεχίζουν να υπολειτουργούν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του Ναυπλίου, αφού ακόμα δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις των συμβασιούχων. Λύση θα δοθεί προσεχώς με νέες συμβάσεις, ώστε να συμπληρωθούν οι κενές θέσεις.
150 περίπου παιδιά έχουν μείνει εκτός, με αποτέλεσμα οι γονείς τους να διαμαρτύρονται. Παράλληλα οι 15 συμβασιούχες των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώνονται είναι εγκλωβισμένες, αφού ούτε να εργαστούν μπορούν στους παιδικούς σταθμούς επειδή δεν εγκρίνεται η πληρωμή τους από το ελεγκτικό συνέδριο, ούτε έχει αναγγελθεί η απόλυσή τους στον ΟΑΕΔ, ώστε να μπουν στο Ταμείο ανεργίας.
Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι δεν επιδιώκουν την μονιμοποίηση αλλά να παραμείνουν στην εργασία τους μέχρι να προσληφθούν οι διοριστέοι.
Εντωμεταξύ, την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ναυπλίου, συνάντηση του Δημάρχου Παναγιώτη Αναγνωσταρά με εκπροσώπους των γονέων των βρεφονηπιακών σταθμών της πόλης. Την συνάντηση προκάλεσαν οι γονείς προκειμένου να πάρουν απαντήσεις για το κλείσιμο τμημάτων των σταθμών.
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε οι βρεφονηπιακοί σταθμοί να λειτουργήσουν κανονικά με την πλήρωση των κενών θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων με όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται από τον ΑΣΕΠ. Το νομικό πρόσωπο μάλιστα είχε προβλέψει και τον τρόπο λειτουργία του μέχρι τον διορισμό και την ορκωμοσία των διοριστέων και είχε προσλάβει προσωπικό με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.
Όμως, το πάγωμα των διορισμών μέχρι το 2015, καθώς και η άρνηση της επιτρόπου του ελεγκτικού συνεδρίου να συνεχίσει την πληρωμή του προσωρινού προσωπικού είναι οι δύο κύριες αιτίες που οδήγησαν στο κλείσιμο των τμημάτων των βρεφονηπιακών σταθμών, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον δήμο Ναυπλίου.
Πάντως χθες ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο ότι θα γίνει προκήρυξη για την πρόσληψη νέου προσωπικού με δίμηνες συμβάσεις μέσω της περιφέρειας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Οι συμβασιούχοι

Με ανακοίνωσή τους προς την τοπική κοινωνία του Ναυπλίου οι απολυμένες συμβασιούχοι των Παιδικών Σταθμών τονίζουν:
«Θέλουμε να σας ενημερώσουμε για το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ναυπλίου. Είμαστε οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι και θέλουμε επιτέλους να ακουστεί και η δική μας φωνή. Πρόκειται νια ένα χρόνιο πρόβλημα λειτουργίας των σταθμών καθώς είναι ελάχιστο το μόνιμο προσωπικό που απασχολείται σ' αυτούς γιατί ο δήμος δεν θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα.
Επί 23 χρόνια είχε να βγει προκήρυξη για τακτικό - μόνιμο προσωπικό. Κι όλα αυτά γιατί λειτουργούσαν με το παράνομο - άτυπο σύστημα πρόσληψης προσωπικού μέσω Συλλόγου Γονέων Και Κηδεμόνων. Ύστερα από πολλές πιέσεις γονέων και εργαζομένων για νόμιμες διαδικασίες πρόσληψης και αφού ορισμένοι εργαζόμενοι είχαν κινηθεί δικαστικώς και ακόμα εκκρεμούν οι αγωγές κατά του συλλόγου, βγήκε τελικά η πολυπόθητη προκήρυξη!!! Αν και την εντοπιότητα δε μπόρεσαν να την εντάξουν, ενώ στους άλλους δήμους και στο γειτονικό δήμο Αργούς κατάφεραν να ισχύσει. Τυχαίο;
Και φτάνουμε στο σήμερα που έχουν κλείσει στην ουσία οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί Ναυπλίου αφού υπολειτουργούν με ελάχιστο μόνιμο προσωπικό, και ταυτόχρονα εμείς που απολυθήκαμε.6-10-2011 δε μπορούμε να πάρουμε ταμείο ανεργίας με τις μηχανορραφίες διάφορων που υποστηρίζουν ότι ημερομηνία απόλυσης μας είναι η 1η Αυγούστου 2011.
Οι ιθύνοντες σήμερα, αποκαλούν από 1η Σεπτεμβρίου εμάς τους
συμβασιούχους «παράνομους» στον τοπικό τύπο και στα τοπικά ΜΜΕ. Παράνομοι είναι αυτοί που επί 23 χρόνια δεν κίνησαν τις νόμιμες διαδικασίες πρόσληψης
προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Παράνομοι είναι αυτοί που καλούν τους γονείς μέσω
συλλόγου γονέων και κηδεμόνων να βρουν λύση για την πρόσληψη προσωπικού. Ο
Σύλλογος γονέων δεν είναι νομικό πρόσωπο, δεν έχει νομική υπόσταση και
εκκρεμούν εις βάρος του αγωγές προηγούμενων συμβασιούχων (κάτι το οποίο στο
παρελθόν έχει παραδεχθεί δημόσια τόσο ο δήμαρχος Ναυπλίου όσο και ο απερχόμενος πρόεδρος του Νομικού προσώπου). Ποιος θα αναλάβει τις οικονομικές και νομικές ευθύνες; Ποίος θα αναλάβει την ευθύνη για οποιοδήποτε ατύχημα τύχει σε κάποιο παιδί στον παιδικό σταθμό;
Εμείς οι απολυόμενοι εργαζόμενοι των βρεφικών και παιδικών σταθμών Ναυπλίου, ζητάμε τη σύμπραξη των γονέων αλλά και όλης της τοπικής κοινωνίας και των γειτονικών δήμων που λειτουργούν τους σταθμούς με νόμιμο προσωπικό και νόμιμες διαδικασίες, έτσι ώστε να κινηθούν οι αντίστοιχες διαδικασίες για τη νόμιμη πρόσληψη προσωπικού και εδώ, στους Παιδικούς και Βρεφικούς Σταθμούς Ναυπλίου.
Οι παιδικοί σταθμοί αποτελούν δημόσια περιουσία και για το λόγο αυτό η διαχείρισή τους αφορά αυτή τη στιγμή αποκλειστικά και μόνο το Δήμο».

Οι νέοι συμβασιούχοι

Τέλος με δήλωσή του – απάντηση σε ερώτηση του βουλευτής Γ. Ανδριανού, ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης αναφέρει:
«Όσον αφορά στη στελέχωση του Δήμου Ναυπλιέων με μόνιμο προσωπικό σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν.3833/2010, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 37 του ν. 3986/2011, από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015, ο αριθμός των ετήσιων προσλήψεων και διορισμών του μόνιμου προσωπικού και του προσωπικού σε σχέση εργασίας αορίστου χρόνου στους φορείς της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3812/2009, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος συνολικά από το λόγο ένα προς πέντε (μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις), στο σύνολο των φορέων με εξαίρεση του έτος 2011, για το οποίο ο λόγος θα είναι ένα προς δέκα. Οι αποχωρήσεις υπολογίζονται την 31η Δεκεμβρίου του αμέσως προηγούμενου έτους και αφορούν στο σύνολο του έτους αυτού.
Έως ότου εκδοθεί η απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την κατανομή των θέσεων που θα εγκριθούν ανά υπηρεσία και φορέα και προκειμένου να διασφαλιστεί η πιστή εφαρμογή του λόγου ένα προς δέκα, το ανωτέρω Υπουργείο απέστειλε την αριθμ. ΔΙΠΠ/Φ.2.9/32/οικ.3884/18-2-2011 εγκύκλιο, η οποία είναι αναρτημένη στη «Διαύγεια»  με κωδικό ΑΔΑ: 4ΑΛΔΚ-4, προκειμένου οι φορείς να μην προβούν στην έκδοση και δημοσίευση αποφάσεων διορισμού, πρόσληψης προσωπικού (διοριστέων σε διαδικασίες επιλογής τακτικού προσωπικού του ΑΣΕΠ με οριστικά αποτελέσματα) καθώς επίσης και οποιασδήποτε άλλης απόφασης διορισμού τακτικού προσωπικού βάσει ειδικών διατάξεων, πριν την έκδοση της εν λόγω απόφασης.
Στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων έκτακτου προσωπικού έτους 2011, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην ΑΠ οικ. 9089/24.2.2011 εγκύκλιό μας, ο Δήμος Ναυπλιέων απέστειλε, μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αίτημα για πρόσληψη δεκαοκτώ (18) ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την κάλυψη των αναγκών του για τις υπηρεσίες του, εκ των οποίων οι επτά (7) θέσεις αφορούσαν τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς αρμοδιότητάς του. Με το ΑΠ 23230/16.5.2011 έγγραφό μας ανακοινώσαμε την έγκριση της Τετραμελούς εξ Υπουργών Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, όπως ισχύει δεκατεσσάρων (14) ατόμων».

29/10/11

Το Καστράκι αλλάζει όψη

Με 700.000 ευρώ χρηματοδοτείται από ΕΣΠΑ το έργο «Ασίνη – Ακρόπολη Αρχαίας Ασίνης, Αναμόρφωση Χώρου Καστράκι», μετά από την θετική αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Πελοποννήσου και την απόφαση ένταξης του έργου από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη.
Όπως προβλέπει η μελέτη θα γίνουν οι παρακάτω επεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο συνολικής έκτασης 35.000 τ.μ.:

Μεταξύ άλλων θα γίνει διαμόρφωση του υπάρχοντος κτηρίου για λειτουργία νέου πωλητήριου –φυλακίου, αποκατάσταση του κτηρίου  που θα λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος, με  φωτογραφική έκθεση και ψηφιακή ενημέρωση, διαμόρφωση πορείας περιήγησης συνολικού μήκους 900 μέτρων. Κατά τη διαμόρφωση της πορείας περιήγησης, τα εκάστοτε προβλήματα θα αντιμετωπιστούν με τρεις διαφορετικούς τρόπους: χωμάτινες διαδρομές, μεταλλικές και ξύλινες κατασκευές.

Επίσης, θα τοποθετηθούν 40 πινακίδες ενημέρωσης και 6 στέγαστρα.

Προβλέπεται ακόμα αποκατάσταση ενός κτηρίου 20 τ.μ για  μετατραπεί σε ένα μικρό μουσειακό χώρο, με θέμα τα μέσα - εργαλεία παλαιότερων ανασκαφικών μεθόδων.

Ο χώρος θα περιφραχτεί.

Τα κτήρια εντός του αρχαιολογικού χώρου θα αποκατασταθούν και θα γίνει προσδιορισμός των νέων χρήσεων:

Λειτουργία φυλακίου – πωλητήριου: Το ιταλικό κτίσμα  που θα βρίσκεται στη νέα είσοδο του Αρχαιολογικού χώρου  θα στεγάσει το πωλητήριο – φυλάκιο.

Εκθεσιακός χώρος: Το κτίριο στη νότια πλαγιά του λόφου της ακρόπολης βόρια και πάνω από το κτίριο πωλητήριο – φυλάκιο, θα μετατραπεί σε ένα μουσειακό χώρο έκθεσης των ανασκαφικών εργαλείων και των μεθόδων γενικότερα που χρησιμοποιούνταν την περίοδο των πρώτων ανασκαφών στο χώρο από τη σουηδική αρχαιολογική ομάδα.

Φωτογραφική παρουσίαση: Το νεότερο κτίριο δίπλα στο εξωκλήσι της Παναγίας που ανήκει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων προτείνεται να στεγάσει έκθεση φωτογραφίας από την περίοδο των ανασκαφών καθώς και σύγχρονη – ψηφιακή ενημέρωση για την ιστορία του Αρχαιολογικού χώρου αλλά και για τα μνημεία της ευρύτερης περιοχής της Ασίνης.  Θα είναι ένα σημείο ενημέρωσης για τη δυνατότητα επίσκεψης σε Αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής με ταυτόχρονη παραλαβή ενημερωτικού υλικού (πληροφοριακό υλικό –τρόπος μετάβασης κ.λπ).

Διαμόρφωση πορείας περιήγησης και πινακίδες πληροφόρησης: Ένα από τα πιο βασικά σημεία της παρέμβασης είναι η διαμόρφωση πορείας περιήγησης έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα ασφαλούς επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο. Συνολικά η πορεία  περιήγησης θα είναι 900 μέτρα, θα τοποθετηθούν 40 πινακίδες ενημέρωσης και 200 μέτρα περισχοινίσεις.

Κρουαζιέρες στο Ναύπλιο

Δυο συμβάσεις του ν.3872/2010 μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και εκπροσώπων εταιρειών Κρουαζιέρας για περιηγητικούς πλόες που θα έχουν αφετηρία και τελικό λιμένα επιβίβασης και αποβίβασης τον Πειραιά, διάρκειας τριών χρόνων υπέγραψε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Η πρώτη κρουαζιέρα με το πλοίο Windstar, μεταφορικής ικανότητας 159 επιβατών θα ξεκινήσει από το Λιμάνι του Πειραιά στις 29 Οκτωβρίου και θα προσεγγίσει τέσσερα επίσης ελληνικά λιμάνια, Μύκονο, Κω, Ναύπλιο και Ύδρα και θα επιστρέψει στον Πειραιά στις 5 Νοεμβρίου.

Ένα μικρό βήμα για τον κόμβο Νεμέας

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το οδικό έργο «Μελέτη βελτίωσης Ε.Ο. από κόμβο Αρχαίας Νεμέας-Δερβενάκια-Μυκήνες στους Νομούς Αργολίδος και Κορινθίας», όπως ανακοινώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Τάσο Αποστολόπουλο.
Υπενθυμίζουμε ότι το έργο περιλαμβάνει

-την κατασκευή νέας οδού μήκους 7 χλμ.

-την κατασκευή παράλληλων τοπικών οδών για την αποκατάσταση του τοπικού οδικού δικτύου

-την κατασκευή κάτω διάβασης για την αποκατάσταση και προσαρμογή του τοπικού οδικού δικτύου

-την τροποποίηση του υπάρχοντος ισόπεδου κόμβου της Παλαιάς Εθνικής Οδού με τη Νέα Επαρχιακή Οδό Ανάδειξης Αρχαιολογικών Χώρων

-την κατασκευή ισόπεδου κόμβου στο βόρειο άκρο του έργου που αποκαθιστά τη σύνδεση της Παλαιάς Εθνικής Οδού με τη Νέα Επαρχιακή Οδό

-τη βελτίωση του υφιστάμενου ισόπεδου κόμβου Μυκηνών της Νέας Επαρχιακής Οδού Ανάδειξης Αρχαιολογικών Χώρων

Το έργο ολοκληρώνει τη Νέα Επαρχιακή Οδό Ανάδειξης Αρχαιολογικών Χώρων. Η λειτουργική σημασία της συνολικής οδού είναι μεγάλη, καθώς διασφαλίζει την πρόσβαση στους κυριότερους Αρχαιολογικούς Χώρους της Αργολίδας και εν συνεχεία στις πόλεις του Ναυπλίου και του Άργους.

Με πιάνει Κρίση Νο7

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΕΙΝΑΙ να μην τρελαίνεσαι, όταν παραμονές του ΟΧΙ η Βουλή που φέρνει ψευδώνυμα τον επιθετικό προσδιορισμό «των Ελλήνων», αποφασίζει υπέρ των Γερμανών; Να σου προετοιμάζει το έδαφος να εγκατασταθεί η νέα «κομμαντατούρ» που θα επιβλέπει την ροή των μέτρων;

ΕΙΝΑΙ να μην ξεσηκώνεσαι βλέποντας τον γερμανικό οικονομικό ιμπεριαλισμό να δεσμεύει την ενεργειακές πηγές της χώρας και η «δοτή» κυβέρνηση να πανηγυρίζει πως πέτυχε την χρηματοδότηση του προγράμματος «Helios» και να καλεί τους δήμους να ενταχθούν τάχιστα σ` αυτό.

ΑΠ` ΑΥΤΗ την στιγμή και μετά, τα ΜΜΕ θα βρίσκονται υπό κατοχή. Θα μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις και κείμενα προπαγάνδας των Γκάου –λάιτερ, όπως τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού δεν επαρκούν για μισθούς και συντάξεις, ενώ στην πραγματικότητα δεν επαρκούν για την αποπληρωμή των χρεών.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ όμως η αντίσταση είναι ακόμα στα σπάργανά της και πολλοί είναι εκείνοι που ελπίζουν οι σύγχρονοι «Τσολάκογλου» να καταφέρουν να «αλείψουν» με λάδι τις πληγές των βασανιστηρίων που οι ίδιοι μας υποβάλλουν. Οι δημοσκοπήσεις φανερώνουν πως αυτός ο λαός είναι πράγματι αντάξιος της εκάστοτε κυβέρνησης που εκλέγει.

ΚΙ` ΟΜΩΣ, οι αντιδράσεις θα μπορούσαν να είναι πιο ουσιαστικές από το να φορέσουν μαύρα περιβραχιόνια στις παρελάσεις ή να αποστρέψουν τα πρόσωπά τους κατά το αγνάντεμα των επισήμων. Πως όμως; Όταν τα κόμματα Δεξιά και Αριστερά είναι εγκλωβισμένα στον σαθρό κοινοβουλευτικό τους ρόλο παίζοντας το παιχνίδι νομής της εξουσίας, είναι πολύ δύσκολο οι λίγες φωνές να αφυπνίσουν τις μάζες των ελεγχόμενων αντιδράσεων.

ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ, της κακομοιριάς και των ωχαδελφικών αντιλήψεων η εμβάθυνση της κρίσης και το πέρασμά της στον τομέα παροχής υπηρεσιών πιθανόν να οδηγήσει σε νέα πρωτόγνωρα σχήματα τα οποία όμως θα χρειαστούν πολιτική στήριξη και νέο ιδεολογικό υπόβαθρο που δεν προσφέρει ακόμα κανένας πολιτικός φορέας στον Νομό.

Το α-χρήματο χρήμα

Του Βασίλη Καπετάνιου
Στην κοινωνία του δάσους έγινε μεγάλη αναστάτωση όταν με μεγάλα σιδερένια οχήματα οι Λύκοι , περικύκλωσαν τα εργοστάσια παραγωγής. Η ομάδα των Λύκων ήταν η φοβερή ομάδα καταστολής του δάσους , δουλικοί υπηρέτες των αφεντάδων  Σκορπιών.

Ένα μεγάλος ηλεκτρονικός φράχτης  πανό τοποθετήθηκε στην είσοδο της βιομηχανικής ζώνης για να το διαβάζουν από μακριά και να μην πλησιάζουν. Με μεγάλα κόκκινα γράμματα έγραφε:

-Λόγω της έντονης οικονομικής κρίσης όλα τα εργοστάσια θα παραμείνουν κλειστά. Εντός είκοσι ημερών το συμβούλιο των σκορπιών θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τις νέες συμβάσεις που θα υπογράψετε.

Στο βάθος του δρόμου έξω από το δάσος ένα σύννεφο καπνού φανέρωνε την διαδρομή των φορτηγών που κουβαλούσαν τα χρηματοκιβώτια των εργοστασίων.

Σε όλες τις κοινότητες του δάσους έπεσε πανικός και δυστυχία, λαγοί , χελώνες, σκύλοι, γάτες όλοι βρέθηκαν από την μια στιγμή στην άλλη χωρίς δραχμή στην τσέπη τους. Όλα τα μαγαζιά έκλεισαν , οι αγορές ερήμωσαν , ο φόβος τους έκλεισε στα σπίτια.

Ο Ρόνι το νεαρό λυκόσκυλο ήταν πολύ θυμωμένο όταν είδε την μάνα του να δακρύζει πάνω από την άδεια κατσαρόλα.

-Δεν θα πληρώσω εγώ τα λάθη άλλων , να βγούμε έξω να διαμαρτυρηθούμε .

-Με άδειο στομάχι δεν πέτυχε καμία επανάσταση γιέ μου.

Εκείνη την στιγμή μπήκε ο πατέρας του κρατώντας μερικά λασπιασμένα κόκκαλα

–Καλά που είχα κρύψει και αυτά για ώρα ανάγκης.  Γιατί γαυγίζεις έτσι έντονα εσύ;

-Κόκκαλο δεν έχουμε να γλύψουμε επανάσταση θέλει να κάνει !!!

-Δεν με παρατάτε όλοι σας ( και με ένα θυμωμένο γαύγισμα έφυγε προς το μεγάλο βουνό. Από μια αδιευκρίνιστη παρόρμηση πήγαινε προς την κορυφή του βουνό.

Λίγο πριν την κορυφή τον περίμενε μια έκπληξη σε μια σπηλιά αλυσοδεμένο ένα γέρικο λυκόσκυλο.

-Πως σε λένε μικρέ; (Ρώτησε ο παππούς σκύλος) .

-Ρόνυ του Δάσους όπως τον μακαρίτη τον παππού μου τον αντάρτη, τον έφαγαν  στην φυλακή οι Λύκοι.

-Ναι τον έχω ακουστά (του είπε τρέμοντας ο παππούς και ένα δάκρυ κύλησε από το μάτια  του).

-Παππού να σε λύσω ;

-Πως με είπες;

-Παππού,  αλλά σε πειράζει να σε φωνάζω με το  όνομα σου .Ποιό είναι ;

-Παππού να με λες,  είναι καλύτερα.

-Να σου σπάσω τις αλυσίδες;

-Όχι τώρα γιατί σε λίγο θα περάσουν οι Λύκοι για έλεγχο και μπορεί να βρεις τον μπελά σου. Εξορία φυλακή με έχουν ρίξει εδώ.  Τι σε έφερε εδώ πάνω;

-Η Κρίση, οι Σκορπιοί έκλεισαν όλα τα εργοστάσια για να μας αναγκάσουν με την πείνα υπογράψουμε ότι συμβάσεις αυτοί θέλουν.

-Ρόνι η κρίση είναι μια ευκαιρία για να αυξήσουν και άλλο τα κέρδη τους οι κροίσοι. Ήταν αναμενόμενο να συμβεί αυτό. Τα έλεγα πριν από πολλά χρόνια αλλά κανείς δεν με άκουγε τότε. Η διαρκής συσσώρευση κεφαλαίου και η δύναμή του τόκου θα δεις ότι θα έχουν μεγάλα οφέλη από την τεχνητή καταστροφή που θα προκαλέσουν για να επιβιώσουν. Αλλά τότε όλοι ευημερούσαν με δανεικά!

-Παππού δεν υπάρχει λύση;

-Υπάρχει και είναι μόνο μια το α-χρήματο χρήμα.

Τα λόγια του παππού ήταν σαν μια δέσμη φωτός πέρασαν  από το μυαλό του οργισμένου Ρόνι και του φώτισε την απάντηση που έψαχνε. Ήθελε να ρωτήσει πολλά αλλά ακούστηκαν ήχοι από αυτοκίνητα που ανέβαιναν.

-Φύγε σε λίγο θα έρθουν.

Στο δρόμο βρήκε ένα μικρό λαγό να τρώει βιαστικά τα καρότα του.

-Να σου κεράσω ένα σκύλε; ( Του είπε.)

-Όχι ευχαριστώ .

-Καλά θα τα αφήσω τα υπόλοιπα εδώ στον κορμό να τα βρει κανένας. ( Κατάλαβε με τα μάτια την απορία του σκύλου.) Φιλαράκο έχουν βάλει διόδια στην είσοδο της κοινότητας πρέπει να παραδώσω τα μισά στην κρατική αποθήκη. Εγώ χόρτασα ας φάει και κανένας άλλος δεν θα τα δώσω για να τα συσσωρεύσουν στις αποθήκες του οι Σκορπιοί.

 -Αυτό είναι λαγέ αν αποτρέψεις την συσσώρευση κεφαλαίου θα κινηθεί παραγωγικά η κοινωνία!!!

-Σκύλε μήπως έφαγες παράξενα μανιτάρια ;

-Έλα μαζί μου και θα δεις θα σε φιλοξενήσω για ένα μήνα στην κοινότητα μας.

Με δυνατά γαυγίσματα και τον γρήγορο λαγό να μεταφέρει το μήνυμα σε όλη την κοινότητα ο Ρόνι προκάλεσε γενική συνέλευση των σκύλων .

-Σκύλοι υπάρχει λύση για την καταστροφή που αφεθήκαμε να μας βάλουν.

-Και ποια είναι η λύση.

-Το α-χρήματο χρήμα.

--Δηλαδή;

-Θα τυπώσουμε δικό μας χρήμα , απλό χαρτί ζωγραφιστό για να διευκολύνουμε τις συναλλαγές μεταξύ μας. Χρήμα το οποίο δεν θα έχει σύνδεση με κανένα ισχυρό νόμισμα ούτε με χρυσό  και δεν θα μπορεί να αποταμιευτεί.

-Ρε πας με τα καλά σου ή σου πείραξε η πείνα το κεφάλι;

-Μια χαρά πάω . Όποιος στο τέλος του μήνα έχει πάνω του χαρτονομίσματα αυτά θα χάνουν δυο τις εκατό από την αξία τους. Αντί για τόκο θα έχουμε υποτόκο.

-Μπορούμε να τα καταφέρουμε  (είπε με ενθουσιασμό ο λαγός, αλλά του κόπηκε η φόρα από τα αρνητικά γρυλίσματα των σκύλων) .

-Μόνη λύση είναι να εγκαταλείψουμε τις ατομικές καταθέσεις και να ξαναβρούμε την Κοινότητα ( ακούστηκε μια μπάσα φωνή , ενώ ακουγόταν μια αλυσίδα που σερνόταν σε λίγα δευτερόλεπτα εμφανίστηκε ο παππούς σκύλος σε όλους κόπηκε το γαύγισμα και το γρύλισμα ).

-Πατέρα ζεις ;( Φώναξε ο πατέρας του Ρόνι)

-Γιατί πότε με έθαψες και δεν το θυμάμαι!!!

-Ο αντάρτης δεν πέθανε στην φυλακή όπως μας είπαν,

Αφού συνήλθε ο παππούς από τις αγκαλιές και τα φιλιά πήρε ξανά τον λόγο.

-Ο εγγονός μου έδωσε την δύναμη να σπάσω τις αλυσίδες για να ξεφύγω από εκεί που εσείς με στείλατε όταν σας είπα να οργανώσουμε την κοινότητα σε βάσεις κοινοτισμού.  Να ελέγχουμε εμείς και τα μέσα και την διαδικασία παραγωγής. Να όμως που η πραγματικότητα με δικαίωσε.  Ας δώσουμε μια ευκαιρία στην Κοινότητα να λειτουργήσει.

Οι σκύλοι είχαν φθάσει στον πάτο δεν είχαν και τίποτα να χάσουν . Τύπωσαν 1000 μονάδες χρήματος κοκαλίν.  Όλοι χρησιμοποιούσαν το α-χρήματο χρήμα και κανείς δεν ήθελε να το κρατά ή να το αποταμιεύει. Χρησιμοποιούσαν τις ζωγραφιές για να κάνουν τις συναλλαγές τους και αμέσως προσπαθούσαν να το διοχετεύσουν αμέσως σε υπηρεσίες και προϊόντα  ακόμα και προκαταβολικά για τον επόμενο μήνα. Το χρήμα είχε μόνο διευκολυντική αξία στις συναλλαγές. Και το πιο αξιόλογο αφού η κοινότητα μπήκε στην διαδικασία της παραγωγής ενώ είχαν κόψει 1000 μονάδες νόμισμα κοκαλίν είχαν παράγει με τις συνεχή ροή του υπότοκου χρήματος  10.000 μονάδες. Το χρήμα που δεν μπορούσε να αποταμιευτεί ούτε να συσσωρευτεί κινητοποίησε την παραγωγικότητα της κοινότητας. Κανένας δεν ήθελε να κάνει καταθέσεις υπότοκου χρήματος. Το μόνο συμφέρον  του ήταν να επιστρέψει το ζωγραφιστό χρήμα στην παραγωγικότητα της κοινότητας.

Στην συνέλευση του μήνα που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα μεγαλύτερο θόρυβο από τα παλαμάκια έκαναν τα ενθουσιώδη χοροπηδητά του λαγού. Κανείς δεν του γρύλισε αυτή την φορά. 

Ετοιμαζόταν να πάει στην δική του κοινότητα να εφαρμόσει την νέα αντίληψη για την οικονομία και την κοινωνία, την επιστροφή στην Κοινότητα.

Φίλησε το πόδι του σοφού παππού αντάρτη και χύθηκε στο δάσος. Δεν πρόλαβε να βγει από την κοινότητα των Σκύλων και τον έπιασαν άγριοι Λύκοι. Τον πέταξαν στους δικούς τους.

-Ρε λαγοί βρήκαν την λύση οι Σκύλοι το αχρήματο χρ….

-Ρε άσε τα παραμύθια βρήκαμε δουλειά όλοι και σωθήκαμε και με καλά μεροκάματα όλοι δουλεύουμε στο τείχος.

-Ποιο τείχος;

-Να κοίτα .

Τότε ο λαγός πρόσεξε ότι όλα τα ζώα του δάσους εκτός από τους Σκύλους είχαν ξεκινήσει να φτιάχνουν ένα μεγάλο τοίχος για να αποκλείσουν την Κοινότητα των Σκύλων .

-Ρε τι κάνετε εκεί αυτοί έγιναν ξανά Κοινότητα και πρόκοψαν,

-Λαγέ άσε τις βλακείες αυτοί γέμισαν λύσσα και πρέπει να σώσουμε το δάσος,  το τείχος μας λύνει όλα τα προβλήματα.

-Τι κάνετε  εκεί ρεεε , οι σκύλοι βρήκαν την λύση

-Ας την χαίρονται!!! ( Ήταν τα τελευταία λόγια που θυμάται  πριν του περάσουν τον ζουρλομανδύα ).

  *Αφορμή για την σημερινή ιστορία του δάσους ήταν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που έλαβα από τον  Χρήστο των κινηματογραφικών παραγωγών στις 17/10/11. Ήταν το «Το πείραμα του Wοrlg» ένα πολύ ενδιαφέρον οικονομικό πείραμα το 1932 που αν το μελετήσουμε μπορεί να αλλάξει την άποψη μας για τον χρήμα, την παραγωγή και την διαδικασία συναλλαγής….. αρκεί να βρούμε την Κοινότητα …..ξανά….  

26/10/11

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 27.10.2011

19/10/11

Η έκδοση 13.10.2011

18/10/11

Οι Αργείτες το πληρώνουν ακριβά, αλλά κάποιοι το …έχουν τζάμπα


Όσο ένα φυσικό αγαθό θα σπανίζει και θα μετατρέπεται σε εμπόρευμα, τόσο η ανταλλακτική του αξία θα αυξάνει και θα οδηγεί κάποιους σε νόμιμη ή παράνομη εκμετάλλευσή του.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή του Άργους είχε καταγγείλει απανηλλημένα πως κάποιοι είχαν συνδεθεί παράνομα με το δίκτυο ύδρευσης και πότιζαν τα χωράφια τους στερώντας από τους πολίτες το μεγαλύτερο, μαζί με τον καθαρό αέρα αγαθό της φύσης. Είναι χαρακτηριστικό των παράνομων υδροδοτήσεων, ότι η πόλη του Άργους παρουσίαζε μεγαλύτερη κατανάλωση νερού κατά τις μεταμεσονύχτιες καλοκαιρινές ώρες απ` ότι την ημέρα, ενώ θα έπρεπε να είναι σχεδόν μηδενική. Αυτό είχε αποδοθεί σε δεκάδες παράνομες συνδέσεις κυρίως για άρδευση των χωραφιών απ` όπου περνούσε το δίκτυο.
Σήμερα σε μια εποχή που το κόστος ύδρευσης είναι ιδιαίτερα ψηλό, λόγω των μεγάλων χρεών της ΔΕΥΑΑΡ που κληρονόμησε η ΔΕΥΑΑΡ-Μ, υπάρχουν κάποιοι που για επαγγελματική ελπίζουμε χρήση, παίρνουν παράνομα νερό από τους πυροσβεστικούς κρουνούς!
Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στην Φωτογραφία, αυτοσχέδιο βυτιοφόρο όχημα να αντλεί αρίστης ποιότητας νερό από κρουνό της Πυροσβεστικής, χωρίς φυσικά την έγκριση της ΔΕΥΑΑΡ-Μ, όπως μας διαβεβαίωσε ο πρόεδρός της Π. Σχοινοχωρήτης.
Ανάλογη περίπτωση μας είχε καταγγελθεί και στο παρελθόν και αφορούσε την κλοπή νερού από πυροσβεστικό κρουνό, όπως ανεβαίνει ο δρόμος και πριν τον Ναό του Απόλλωνος, δεξιά στον λόφο της Ασπίδας από ένα βυτίο πάνω σε μια φρέζα.
Οι περιπτώσεις αυτές, όσο το νερό ακριβαίνει θα πληθαίνουν και από αποσπασματικές θα μετατραπούν διαρκείς εγκληματικές πράξεις.

όλλησε το ΕΣΠΑ στον κωδικό για την υγεία


Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης για την
πορεία απορρόφησης του κωδικού για την υγεία από το ΕΣΠΑ. Σε σύσκεψη με εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της ΔΕΠΑΝΟΜ και της 6ης ΥΠΕ, τους Θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες, καθώς και με τους διοικητές των Νοσοκομείων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, διαπιστώθηκε στασιμότητα, η οποία θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα συνολικά.
«Είναι αδιανόητο να μην επιτευχθούν οι στόχοι και επιλογή μας είναι να επιτευχθούν, παρά το γεγονός ότι ο σχεδιασμός έχει γίνει πάνω σε λάθος βάση. Έχουμε δεσμευθεί στον Ευρωπαίο Επίτροπο ότι το 80 % του κωδικού θα έχει λυθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και θα το κάνουμε», τονίζει ο κος Τατούλης.
Ο περιφερειάρχης ζήτησε γρήγορες ενέργειες σε κάθε τομέα για να επιτευχθεί ο στόχος καθώς και εξορθολογισμό πάνω στη βάση της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που βρίσκεται η χώρα. Τα νοσοκομεία –είπε - πρέπει άμεσα να προχωρήσουν στις υποδομές τους και όπου ζητηθεί θα συνδράμουν οι τεχνικές υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων. Τέλος, επανέλαβε ότι ο σχεδιασμός του κωδικού για την υγεία στο ΕΣΠΑ ήταν ελλιπέστατος, λόγω της συντηρητικής προσέγγισης του εδώ και 5 χρόνια και το σύνολο των προβλεπόμενων έργων δεν μπορεί να φτάσει το πλαφόν του κωδικού. Ο Περιφερειάρχης κατέληξε ότι τώρα δεν είναι χρόνος για σκέψεις παρά μόνο για έργα.

Σε τεντωμένο σκοινί η ασφάλεια στα σωφρονιστικά καταστήματα


Σε τεντωμένη κλωστή κρέμεται η ασφάλεια στα σωφρονιστικά καταστήματα. Την Κυριακή μάλιστα, λίγο έλειψε να χαθεί ο έλεγχος, όταν έγινε επίθεση από 40 άτομα στις φυλακές του Ναυπλίου. Η κατάσταση είναι πλέον εξαιρετικά επικίνδυνη. Η αναποφασιστικότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης να λύσει επιτέλους τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το  προσωπικό των σωφρονιστικών καταστημάτων είναι τραγική.
Εντύπωση ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο περιστατικό, δεν δημοσιοποιήθηκε ούτε καταγράφηκε από την αστυνομία, παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια των φρουρών να μην υπάρξουν τραγικές συνέπειες.
Πάντως, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας με επανειλημμένα υπομνήματα προς τα αρμόδια Υπουργεία έχει τονίσει το οξύτατο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού το οποίο, πριν τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις της Κυβέρνησης σχετικά με το συνταξιοδοτικό και το μισθολόγιο, έφτανε το 35% επί των οργανικών θέσεων, 49% στο νοσηλευτικό προσωπικό και τον κλάδο ΤΕ Υγείας, 26% στον κλάδο ΔΕ Νοσηλευτικής, 35% στον κλάδο ΠΕ Σωφρονιστικού, 30% στον κλάδο ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού και 38% στον κλάδο ΔΕ Διοικητικού Λογιστικού.
Το πρόβλημα επετάθη ακόμη περισσότερο εξαιτίας των ως άνω νομοθετικών ρυθμίσεων, καθώς δημιουργήθηκε, όπως και σε όλο σχεδόν το δημόσιο τομέα, κύμα φυγής των υπαλλήλων προς συνταξιοδότηση, με αποτέλεσμα τα κενά σε προβλεπόμενες οργανικές θέσεις να φτάνουν το 50%, με τον κλάδο ΔΕ Φύλαξης να παρουσιάζει κενά 38% ως προς τις οργανικές θέσεις και 55% ως προς τις καλυμμένες θέσεις. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι αυτές οργανικές θέσεις είναι αμετάβλητες τα τελευταία 20 χρόνια και είχαν προβλεφθεί για την κράτηση 8-9.000 κρατουμένων, ενώ σήμερα οι κρατούμενοι φτάνουν τους 12.500.
Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης με αντίστοιχη ανακοίνωσή της τονίζει τα κενά σε προσωπικό που φτάνουν στην τάξη του 60%, τις περικοπές στους προϋπολογισμούς (που έχουν ως χαρακτηριστικό αποτέλεσμα το ότι για το τελευταίο τρίμηνο του 2011 δεν επαρκούν τα κονδύλια για τη θέρμανση των καταστημάτων κράτησης, τα φάρμακα των ασθενών κρατούμενων και τη νυχτερινή εργασία των υπαλλήλων), τις μειώσεις των μισθών τους που ξεπερνούν το 40% ενώ την ίδια στιγμή είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν οι ίδιοι για την αγορά του οπλισμού, της εκπαίδευσης, των στολών, των αλεξίσφαιρων γιλέκων και ασυρμάτων, καθώς και για τα οφειλόμενα νυκτερινής εργασίας όχι μόνο για το 2011, αλλά και για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2008 και το Δεκέμβριο 2009.
Σχετική ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Μ. Παπαϊωάννου και Προστασίας του Πολίτη κ. Χ. Παπουτσή, ο βουλευτής Γιάννης Ανδριανός.
Όπως τονίζει ο βουλευτής, παρά το γεγονός ότι τα σωφρονιστικά καταστήματα έχουν υπεράριθμους κρατουμένους, λόγω μείωσης του κονδυλίου νυχτερινής και εξαιρέσιμης εργασίας, δεν τηρούνται πλέον τα σχέδια ασφαλείας φρούρησης των φυλακών κατά τις νυχτερινές βάρδιες και αργίες.
Κατόπιν αυτών και με δεδομένο πως τόσο εγώ όσο και άλλοι συνάδελφοι έχουμε επανειλημμένα αναδείξει στο Κοινοβούλιο τα σημαντικότατα αυτά  προβλήματα που αναφέρονται παραπάνω
Και ρωτάει τους υπουργούς:
Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να προβεί και σε ποιο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα την αντιμετώπιση των σημαντικότατων προβλημάτων που αναφέρονται παραπάνω.

Σχεδιάζεται σύνδεση Ερμιόνη - Καρδαμύλη


Αν καταφέρει ποτέ η Περιφέρεια να υλοποιήσει τον σχεδιασμό για την δημιουργία του Ανατολικού Άξονα Πελοποννήσου, θα αλλάξουν άρδην οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, αφού θα αναδειχθούν νέοι και θα αλλάξει η διαδρομή στις μεταφορές, δηλαδή το εσωτερικό εμπόριο.
Μοιάζει με μακρινό όνειρο, ωστόσο σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης είπε ότι αναμένεται θετική εξέλιξη στον Ανατολικό άξονα, ο οποίος καλύπτει το οδικό δίκτυο από την Ερμιόνη μέχρι την Καρδαμύλη. Πρόκειται για δήλωση που έκανε προχθές στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους Αντιπεριφερειάρχες και τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, με αντικείμενο την κινητικότητα του προγράμματος του ΕΣΠΑ.
Το σημαντικό είναι ότι αναφέρεται και ο παραλιακός άξονας Ναύπλιο – Ερμιόνη, κάτι που στο παρελθόν δεν ε3ίχε ξανααναφερθεί από τον περιφερειάρχη.
Στο παρελθόν ο κος Τατούλης είχει αναφερθεί στον συγκεκριμένο σχεδιασμό για το οδικό δίκτυο, δηλώνοντας: «Εξίσου σημαντικός είναι και ο οδικός άξονας που διαπερνάει το ανατολικό κομμάτι της Πελοποννήσου ξεκινώντας από την Κόρινθο και καταλήγει στην Προσηλιακή Μάνη ακολουθώντας τη διαδρομή Κόρινθος- Επίδαυρος- Λυγουριό- Ναύπλιο- Αερόπολη- Στούπα- Καρδαμύλη» και θεώρησε αναγκαίες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να ολοκληρωθεί η κατασκευή του.
Αλλά και το ΤΕΕ Πελοποννήσου στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας του συγκεκριμένου άξονα: «Θεωρούμε τέλος ότι είναι σημαντικός ο Ανατολικός άξονας Πελοποννήσου, Μονεμβασίας – Λεωνιδίου – Ναυπλίου - Κορίνθου, ως σημαντικός άξονας ανάπτυξης».
Στην συνάντηση για το ΕΣΠΑ ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι σε συγκεκριμένους τομείς υπάρχει σημαντική πρόοδος, ενώ σε άλλους απαιτείται μεγαλύτερη κινητικότητα.
Ζήτησε ακόμα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να πραγματοποιηθεί παρουσίαση όλου του σχεδιασμού στον οποίο να περιλαμβάνονται όλες οι προτάσεις, όλα τα ώριμα και ημιώριμα έργα, όπως επίσης και αυτά που δεν είναι ώριμα.
Τέλος, ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων για όλα τα έργα είτε αφορούν το ΕΣΠΑ.

17/10/11

Σημαντικό εύρημα της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου


Στο Μουσείο του Ασκληπιείου Επιδαύρου ειδικοί αρχαιολόγοι καθαρίζουν και συντηρούν το άγαλμα που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μικρό θέατρο Επιδαύρου.
Το άγαλμα βρέθηκε κατά τις εργασίες ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου του θεάτρου της αρχαίας πόλης της Επιδαύρου («Μικρό θέατρο Επιδαύρου») από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Πρόκειται για τον κορμό ενός μαρμάρινου αγάλματος, μεγέθους ελαφρά πάνω από το φυσικό, που παρίστανε όρθιο γυμνό άνδρα με ριγμένο πάνω από τον αριστερό ώμο και τυλιγμένο γύρω από το βραχίονα ιμάτιο.
Το άγαλμα είναι πολύ καλής ποιότητας αντίγραφο ενός έργου του 4ου π.Χ. αιώνα, εμπνευσμένου από την παράδοση του μεγάλου Αργείου γλύπτη Πολυκλείτου, που παρίστανε τον θεό Ερμή νέο και που αποτέλεσε ένα από τα πιο αγαπητά πρότυπα για μεταγενέστερες αντιγραφές ή μεταπλάσεις.
Το άγαλμα της Επιδαύρου με τη μαλακή διάπλαση του σώματος, αλλά και με την υπερβολή στην καθαρή δομή και το φούσκωμα των  μυών, εκτιμάται ότι κατασκευάσθηκε στους αυτοκρατορικούς ρωμαϊκούς χρόνους, ίσως τον 2ο μ.Χ. αιώνα, την εποχή που η επίσκεψη του Αυτοκράτορα Αδριανού στην Επίδαυρο δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες στην πόλη.
Το εύρημα δεν επιτρέπει προς το παρόν να γνωρίζουμε αν το άγαλμα παρίστανε τον θεό, ή όπως συμβαίνει με πολλά άλλα αντίγραφα του ίδιου τύπου, με την προσαρμογή της κεφαλής και του προσώπου αποτελούσε το πορτραίτο ενός σημαντικού αξιωματούχου της εποχής.
Η περιοχή στην οποία βρέθηκε το άγαλμα και εντάσσεται και το θέατρο πρέπει να περιελάμβανε την αγορά της αρχαίας πόλης. Το γλυπτό βρέθηκε εντοιχισμένο σε πρόχειρο κτίσμα που χρονολογείται το νωρίτερο τον 4ο μ.Χ. αιώνα, κοντά όμως σε παλαιότερα οικοδομήματα που στο παρόν στάδιο της έρευνας εικάζεται ότι ανήκουν στο ευρύτερο χώρο της αρχαίας αγοράς της πόλης.

Μουσείο το πρώτο φαρμακείο


Την δημιουργία φαρμακείου - μουσείου, που θα αναπαριστά το φαρμακείο του 1828, θα ενθυμίζει το γεγονός της πρότυπης ταρίχευσης του Καποδίστρια και θα αναδείξει το ιστορικό αυτό σημείο του Ναυπλίου, όπου λειτούργησε το πρώτο φαρμακείο της Ελλάδας σχεδιάζει ο δήμος Ναυπλίου. Ταυτόχρονα, θα αποτελέσει και αιτία για την συγκέντρωση αντικειμένων και άλλου υλικού από τον χώρο εκείνο αλλά και γενικότερα για την εποχή του Καποδίστρια.
Πρόκειται για ένα κτίριο με ιδιαίτερη ιστορική αξία στην Παλαιά πόλη του Ναυπλίου, στο οποίο λειτούργησε στα χρόνια της απελευθερωμένης πλέον Ελλάδος το πρώτο Φαρμακείο. Διατηρήθηκε από το 1828 μέχρι το 1972. Ιδρυτής του ο Βονιφάτιος Βοναφίν. Στο συγκεκριμένο κτίριο, όπως γράφει και η σχετική πινακίδα, "ΕΔΩ ΕΤΑΡΙΧΕΥΘΗ Ο Α' ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΤΗΝ 28.9.1831".
Η πρόταση για την αναπαλαίωση του πρώτου φαρμακείου έγινε στον δήμο από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αργολίδας και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και αντιμετωπίστηκε θετικά από το δημοτικό συμβούλιο.
Μάλιστα ο δήμαρχος Ναυπλιέων Παναγιώτης Αναγνωσταράς, γνωστοποίησε την πρόθεση του δήμου να θέσει υπό την κυριότητα του το συγκεκριμένο κτίριο. Ιδιοκτήτες του ακινήτου είναι οι τρεις ενορίες των εκκλησιών της παλαιάς πόλης.
Όπως έγινε γνωστό σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα κληθούν οι ιδιοκτήτες, ώστε να παρθεί οριστική απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο το ακίνητο θα περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου.

Οι προτάσεις Σωτηρόπουλου για την διαχείριση Υδάτινων Πόρων


Εναντίον της εκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων από ιδιωτικές εταιρείες τάσσεται, με μακροσκελή επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Γιώργο Πουλοκέφαλο, ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Σωτηρόπουλος.
Όπως τονίζει, «μόλις το 2% του συνόλου του νερού του πλανήτη είναι πόσιμο και το μεγαλύτερο μέρος αυτού δεν είναι προσιτό στον άνθρωπο. Υπολογίζεται ότι μόνο το 1% του πόσιμου νερού είναι προσιτό στον άνθρωπο και από αυτό μόλις το 1% είναι διαθέσιμο για ανθρώπινη κατανάλωση.
Λόγω της υψίστης σημασίας και της μεγάλης ανεπάρκειας του δεν θα πρέπει  να δοθεί η διαχείριση του σε ιδιωτικές εταιρείες.
Στην Αφρική και στην Ν. Αμερική που δόθηκε η διαχείριση σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, μεγάλες περιοχές ερήμωσαν τα παιδιά πεθαίνουν με τα ίδια ποσοστά και οι εταιρείες σε λίγα χρόνια θησαύρισαν».
Σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Περιφέρειας Πελοποννήσου που συζητήθηκε στην συνεδρίαση τις 3ης Οκτωβρίου 2011 ο κος Σωτηρόπουλος προτείνει και τα εξής:
Μια πολιτική διαχείρισης των υδάτινων πόρων πρέπει να στοχεύει :
1)      Οι πολιτικές διαχείρισης  των υδάτινων πόρων πρέπει να εντάσσονται και να συνδυάζονται με τους αναπτυξιακούς άξονες κάθε Περιφέρειας ακόμη και σε μεγαλύτερα πεδία.
2)      Στην συντήρηση των κατασκευασμένων έργων λόγω των μεγάλων απωλειών καταλλήλων ποιοτικώς υδατικών πόρων και στο τομέα της άρδευσης και στον τομέα της ύδρευσης .Θα υπάρξει μεγάλη οικονομία στην κατανάλωση νερού και θα μειωθεί σημαντικά το κόστος που επιβαρύνονται οι καταναλωτές .
3)      Στην ορθολογική επέκταση των σχετικών έργων με κριτήρια γεωγραφικά –υδρολογικά-αναπτυξιακά κτλ με τις κατάλληλες μελέτες.
4)      Να συμβάλουν στην ισόρροπη και με σεβασμό προς το περιβάλλον ανάπτυξη.
5)      Να μελετηθούν τα υδατικά ισοζύγια προσφοράς και ζήτησης για την εφαρμογή μεσο – μακροπρόθεσμων προγραμμάτων και λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις οικονομικές παραμέτρους οφέλους – κόστους.
6)      Τα εγγειοβελτιωτικά έργα σήμερα πρέπει να έχουν περιβαλλοντικό χαρακτήρα με εκπόνηση και έγκριση περιβαλλοντικών μελετών για να μην υπάρξουν προβλήματα ασυμβατότητας μεταξύ έργων και περιβάλλοντος .
7)      Φυσικός και τεχνικός εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφορέων ( με επιφανειακά κατάλληλα ύδατα – μικρά φράγματα).
Να εφαρμοστούν προγράμματα απονιτροποίησης  και καθοδήγησης των αγροτών και όχι εμπαιγμός με ουσιαστικά ανύπαρκτο πρόγραμμα όπως έγινε  για την Αργολίδα.
8)      Αξιοποίηση όλων των κατάλληλων επιφανειακών υδάτων ( πηγών – βροχής κτλ) με μικρά φράγματα και άλλα κατάλληλα έργα , ακόμη και το νερό των βιολογικών καθαρισμών .
9)      Να μελετηθεί η δυνατότητα λειτουργίας διπλών δικτύων , δηλαδή δύο διαφορετικών ποιοτήτων νερού . Η  ανεπαρκής ποσότητα κατάλληλου πόσιμου νερού δεν πρέπει να καταναλώνεται για τους κήπους και το πλύσιμο των αυτοκινήτων κτλ.
10)  Ο τομέας της άρδευσης που καταναλώνει το 73% του κατάλληλου νερού πρέπει να μελετηθεί και να χρησιμοποιηθούν μέθοδοι που θα περιορίσουν την κατανάλωση  με την συνεργασία των αγροτών που και οι ίδιοι πρωτίστως θα έχουν όφελος . Υπάρχουν σύγχρονα μοντέλα και τρόποι άρδευσης    και σε συνδυασμό με κατάλληλες καλλιέργειες   δεν απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού.
11)  Η λειτουργία χιλιάδων γεωτρήσεων νομίμων και μη νομίμων επιδεινώνει  την ποιότητα του νερού του υδροφόρου ορίζοντα  που έχει ήδη γίνει σχεδόν ακατάλληλο ακόμη  και για χρήση αγροτική.
Επιβάλλεται η επέκταση των αρδευτικών έργων με κατάλληλο νερό για να μειωθεί ο αριθμός  των γεωτρήσεων και σε συνδυασμό με τον εμπλουτισμό να βελτιωθεί η ποιότητα των δεικτών του υδροφόρου ορίζοντα.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τα θέματα χρήσης νερού από τις  γεωτρήσεις πρέπει να τροποποιηθεί και ως προς τα χρονικά περιθώρια που καθορίζει και ως προς τις οικονομικές επιβαρύνσεις των αγροτών .
Επί πλέον υπάρχουν και ασάφειες στους τίτλους κτήσης ( πολλοί μέτοχοι στην ίδια γεώτρηση ) και στα απαιτούμενα δικαιολογητικά που και αυτά θα επιβαρύνουν τους αγρότες .
12)  Η περιφέρεια μας θα χρειαστεί να συνεργασθεί και με άλλες όμορες περιφέρειες πχ Δυτικής Ελλάδας διότι δεν υπάγονται όλοι οι Νομοί μας στο ίδιο υδατικό διαμέρισμα της Ανατολικής Πελοποννήσου (0,3).
Στο διαμέρισμα της Ανατολικής Πελοποννήσου μετέχουν :
-Νομός Αρκαδίας με έκταση 51,6% και πληθυσμό 64,8%
  >>       Αργολίδας  >>          92,4%   >>>               98,6%
  >>       Κορινθίας    >>          4,2  %   >>>               0,7%
  >>       Μεσσηνίας  δεν εντάσσεται σχεδόν καθόλου
            και Νομός Λακωνίας εντάσσεται πλήρως .
13)  Να  συσταθεί φορέας διαχείρισης από του φορείς της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού και από τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς   αγροτών και καταναλωτών γενικά για την αρτιώτερη διαχείριση του πολύτιμου αγαθού.
14)  Να  ενεργοποιηθούν όλες οι προβλεπόμενες από την Νομοθεσία επιτροπές ( Εθνική Επιτροπή Υδάτων – Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων και το Περιφερειακό Συμβούλιο Υδάτων ).
15)  Το νερό είναι θεμελιώδες δικαίωμα του  ανθρώπου βάσει διεθνούς σύμβασης που υπέγραψαν 145 χώρες και είναι καθαρά κοινωνικό αγαθό.
Έχει σχέση με την υγεία    και την ίδια την ζωή και δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρισθεί ως εμπορικό.
Είναι είδος «εν ανεπαρκεία», 4 παιδιά το λεπτό πεθαίνουν στο κόσμο γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλο νερό.

14/10/11

Απέδωσαν οι προσπάθειες για ΣΔΟΕ και νοσοκομεία Άργους

Η παραμονή της Εφορίας και η αναβάθμιση του ρόλου του Νοσοκομείου του Άργους έφεραν και πάλι χαμόγελα στην πόλη του Άργους.
Ο Δήμαρχος Άργους αναφερόμενος στην επιτυχία των διεκδικήσεων για την παραμονή της ΔΥΟ στο Άργος μεταξύ άλλων τόνισε: «Θεωρήθηκε ότι ήταν λίγο ακραία η κίνηση μου. Ναι, όμως με τις ακραίες και διεκδικητικές αυτές πράξεις κερδίζεις. Είμαι στην ευχάριστη θέση σήμερα να πω ότι το Νοσοκομείο του Άργους, όπως ξέρετε, αναβαθμίστηκε, παρέμεινε στο Άργος. Ενώ και η Δ.Ο.Υ. δεν απομακρύνεται από το Άργος. Θεωρώ ότι είναι μεγάλη νίκη και νίκη είναι γιατί φωνάξαμε, γιατί διαμαρτυρήθηκα και διαμαρτυρηθήκαμε, Όχι για τα ψηφίσματα που έφευγαν, γιατί και άλλες φορές έφυγαν ψηφίσματα. Βέβαια, εγώ δεν είμαι υπερυπουργόs για να βάζω υπογραφές τι θα μείνει και τι θα φύγει, είμαι όμως εδώ για να πιέζω και εκείνοι που αισθάνονται την πίεση μου, να αντιλαμβάνονται το πολιτικό κόστος και να συμμορφώνουν την πορεία τους και τις κινήσεις τους».

Σχετικά με την πορεία της νέας δημοτικής αρχής μέχρι σήμερα, η δημοτική κίνηση του κ. Καμπόσου με σκληρή προς τους αμφισβητούντες ανακοίνωσή της αναφέρει:  «Επειδή η προσφορά στο Δήμο έχει παρεξηγηθεί καλούμαστε να αυξήσουμε και την παρατηρητικότητα αυτών που δεν θέλουν να δουν.

Κάνουν πως δεν είδαν την καθαριότητα της πόλης. Δεν είδαν την αναβάθμιση της παραλίας. Δεν είδαν πως τα σχολεία αλλάζουν πρόσωπο. Δεν έμαθαν πως η δημοτική μηχανή πήρε εμπρός.

Μέσα σε μερικούς μόνο μήνες υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση ή δημοπρατούνται άμεσα έργα με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 14 εκ. ευρώ.

Θυμίζουμε, από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007- 2013, χρηματοδοτήσεις για έργα:

-Δίκτυο αποχέτευσης και αγωγός λυμάτων ύψους 9 εκ. ευρώ

-Ολοκληρωμένο σχέδιο αστικής ανάπτυξης 4 εκ. ευρώ

-Ύδρευση  πρώην Δήμου Λέρνας ύψους περίπου 1 εκ. ευρώ

Ξεκινά, άμεσα, το έργο της Αστικής Ανάπλασης στο κέντρο του Άργους και  διαμορφώνονται τελείως νέες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων σε αυτόν το μεγάλο δήμο. Με διεθνή διαγωνισμό, ξεκινά μετά από καθυστερήσεις ετών η αστική ανάπλαση Άργους, ενταγμένη πλέον στο ΕΣΠΑ στο σύνολό της. Σε αντίθεση με την προηγούμενη δημοτική αρχή, που ήθελε τη μελέτη να χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους, εντάσσεται, πλέον, στο ΕΣΠΑ το σύνολο του έργου. Ο προϋπολογισμός του έργου συνολικά ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια ευρώ και αναμορφώνεται όλο το κέντρο της πόλης του Άργους, από το πάρκο, την κεντρική πλατεία του Αγίου Πέτρου, το Μουσείο με την προσθήκη του νέου μουσείου που γίνεται, το θεατράκι, μέχρι και την Πλατεία Δικαστηρίων. Αναμορφώνεται ο χώρος πέριξ της Λαϊκής Αγοράς και το κεντρικό κομμάτι της Βασιλίσσης Σοφίας.

Για αυτούς που δεν θέλουν να δουν, οι φορείς του Δήμου Άργους -Μυκηνών έχουν ξεπεράσει τις 3.300 αναρτήσεις στο Διαύγεια.

Στη ΔΕΥΑΑΡΜ, μπαίνει επιτέλους τάξη. Μειώνεται το μισθολογικό κόστος και ορθολογικοποιούνται οι δαπάνες. Όμως, δεν μπορούν μερικοί μήνες να καλύψουν αμαρτίες πολλών τετραετιών!

Και όλα αυτά έγιναν με πολύ δουλειά από όλους: το Δήμαρχο, τους αντιδημάρχους, τους συμβούλους. Η μισαλλοδοξία ορισμένων που δεν μπορούν να είναι ούτε σύμβουλοι ούτε αντιδήμαρχοι τους φορτώνει με φαρμάκι για τους κρυφούς τους πόθους. Είναι σαφές πως ούτε τις γνώσεις έχουν, ούτε τη συμπαράσταση του κόσμου. Καλώς, λοιπόν, συνεχίζουν να έρπουν στα σκοτεινά λαγούμια τους».

Κατέλαβαν συμβολικά την ΔΕΗ στο Ναύπλιο μέλη της κίνησης συντονισμού πολιτών Πελοποννήσου «Κοινή Δράση» και κατοίκων της Ν. Κίου

Σύμφωνα με την «Κοινή Δράση» «Οργή; Θυμός; Απόγνωση; Αγανάκτηση; Όλα αυτά και πολλά ακόμα είναι τα συναισθή­ματα που νιώθουμε τους τελευταίους μήνες. Η εξαθλίωση και η φτώχεια είναι ήδη εδώ. Η χώρα πουλιέται όσο κι όσο, κυβερνούν πλέον υπάλληλοι της τρόικας, υπηρέτες πο­λυεθνικών και τραπεζικών ομίλων. Η χρεοκοπία έχει ήδη ξεκινήσει. Το μαρτύριο της σταγόνας (ή της δόσης) γονατίζει την αξιοπρέπεια μας, τους κόπους δεκαετιών, τα όνειρα και τις ελπίδες γενιών. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τα νέα μέτρα της παράνομης κυβέρνησης Παπανδρέου-Βενιζέλου-Τρόικας δίνουν την χαρι­στική βολή σε χιλιάδες οικογένειες. Μειώνουν δραματικά το βιοτικό επίπεδο. Την ίδια στιγμή που με φωτιά και σίδερο θέλουν να μας πάρουν και τα τελευταία χρήματα που πή­γαιναν για το φαγητό μας, την ένδυση μας, το νοίκι και το γάλα του παιδιού μας, την ίδια στιγμή ο Ε. Βενιζέλος δηλώνει πως θα "συζητήσει" με τους εφοπλιστές για το κατά πόσο μπορούν και αυτοί να συνεισφέρουν στην κρίση! Μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα! Η συμ­μορία που κυβερνά δεν έχει πέτσα πάνω της!
Οι πλατείες έδειξαν ένα δρόμο αντίστασης, έφεραν για μερικές βδομάδες την κοινωνία στο προσκήνιο. Στοχοποίησαν το πολιτικό σύστημα της χρεωκοπίας, της διαφθοράς, της ατιμωρησίας, της σύγχρονης αποικιοκρατίας. Ένιωσε ο καθένας μας ότι δεν είναι μόνος του. Νιώσαμε να έχουμε δύναμη.

Να διαθέσουμε ξανά τη μεγαλύτερη μας δημιουργικότητα και ενέργεια, να αυτοοργανωθούμε, η αλληλεγγύη μας να γκρεμίσει τον κυνισμό τους.

Η συμμετοχή όλων μας σε ένα πλατύ ενωτικό κίνημα άρνησης πληρωμής των χαρα­τσιών, μπορεί να είναι το πρώτο βήμα. Η συλλογική άρνηση και η οργάνωση μας μπο­ρεί να μας σώσει από αυτή την κοινωνική λεηλασία και να δημιουργήσει τους όρους για έναν ξεσηκωμό για δημοκρατία, ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη».

Έφυγε η συγγραφέας – ζωγράφος Ντιάνα Αντωνακάτου

Κηδεύτηκε τη Δευτέρα από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Δραπάνου στο νεκροταφείο Αργοστολίου Κεφαλονιάς, η ζωγράφος – συγγραφέας Ντιάνα Αντωνακάτου.
Η Ντιάνα Αντωνακάτου γεννήθηκε στην Κεφαλονιά, αλλά είχε μια ιδιαίτερη σχέση με το Ναύπλιο και ήταν αγαπητή στους ντόπιους, αφού ανέπτυξε πολύπλευρη πολιτιστική δραστηριότητα στο χώρο Αργολίδας και της Πελοποννήσου, παράλληλα με την Κεφαλονιά και την Επτανήσου.

Είχε εκδώσει μεταξύ άλλων τα μεγάλα εικονογραφημένα βιβλία: Αργολίδα, Ναύπλιο με κείμενα και ζωγραφική δική της. Τον Δεκέμβριο του 1988 εκδίδει το βιβλίο της «Ναύπλιο 88». Το 1995 το αφιέρωμά της στο Ναύπλιο «FOLIO”.

Ακόμα έγραψε και επιμελήθηκε στον οδηγό της Αργολίδας «Αργολίδος Περιήγησις», έκδοση Νομαρχίας.

Έχει εκδώσει επίσης και τα «Ελληνικά Μοναστήρια Πελοπόννησος» σε δυο ανεξάρτητους τόμους: Μονές Αργολίδα, Μονές Αρκαδίας, με κείμενα Ντ. Αντωνακάτου - Τ. Μαύρου, εικονογράφηση δική της. Το 1985 παρουσιάζεται το βιβλίο της –λεύκωμα «Μεσσηνία» με κείμενα ζωγραφική της- έκδοση Ροταριανού Συλλόγου Καλαμάτας.

Η Ντιάνα Αντωνακάτου έχει επίσης εκδώσει τα διηγήματά της «Ανά τριάκοντα δευτερόλεπτα» και την ποιητική της συλλογή «Έριξε του ήλιου πετριές». Είναι η πρώτη που έγραψε, εικονογράφησε και εξέδωσε βιβλία λευκώματα αφιερώματα στον ελληνικό χώρο, με λαογραφικό και ιστορικό περιεχόμενο. Υπό έκδοση είναι το βιβλίο της: Αργοστόλι-Ληξούρι 1901-2001.

Το πλούσιο βιογραφικό της περιλαμβάνει κύριες και σημαντικές αναφορές για το Ναύπλιο:

Σπούδασε στην Αθήνα, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική και χαρακτική. Είχε δασκάλους τον Παρθένη, τον Κεφαλληνό, τον Πρεβελάκη. Πήρε δίπλωμα ζωγραφικής και θεωρητικών μαθημάτων το 1949. Είναι μέλος του «Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος». Έλαβε μέρος σε πολλές Πανελλήνιες και πραγματοποίησε πάνω από 30 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και την Επαρχία. Μέλος γνωστών καλλιτεχνικών σωματείων συμμετείχε σε πολλές ομαδικές που οργανώθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δίδαξε για μια 12ετία ως καθηγήτρια καλλιτεχνικών μαθημάτων σε Γυμνάσια της Αθήνας. Σε παράλληλη δράση εικονογράφησε ημερολόγια, εξώφυλλα βιβλίων, περιοδικά, εφημερίδες. Σκηνογράφησε το έργο «Ανταρσία» στο νέο θέατρο του Διαμαντοπούλου. Εκεί ανέβασε και το θεατρικό της έργο «Χρύσα» αποδομένο από τους μαθητές του Γυμνασίου Αθηναϊκή Σχολή. Μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο το βραβευμένο από το υπουργείο Πολιτισμού Θεατρικό της «Μεγίστη Ώρα» με ερμηνεία ηθοποιών του Εθνικού Θεάτρου αρκετές φορές. 

Συνεργάστηκε από το 1958 με ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά (Ηώς, Αρχιτεκτονική, Ελληνικά θέματα, Ζυγός, Πολιτικά θέματα) με στήλη κριτικής, με χρονογραφήματα, ταξιδιωτικά και λαογραφικά κείμενα. Ανήκε στην «Ένωση Ελλήνων Κριτικών» και Ιστορικών Τέχνης». Έδωσε πολλές διαλέξεις στην Αθήνα και στην Επαρχία. Συμμετείχε σε Συνέδρια ιστορικού περιεχομένου. Είναι μέλος της «Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών» και ιδρυτικό μέλος του «Κέντρου Μελετών Ιονίου». Το 1982 έγινε ανακοίνωση από τον ακαδημαϊκό κ. Δ. Ζακυνθινό στην Ακαδημία Αθηνών για πορίσματα ερευνών της Αντωνακάτου «περί την ιστορίαν της Μεσαιωνικής Κεφαλονιάς». Εργασία της σχετική έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό «Βυζαντινά» το 1983. Στα πρακτικά του Ε’ Διεθνούς Πανιόνιου Συνεδρίου, Τ.1, 1989. Στο Δελτίο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, Τ.32, 1989, στα «Κεφαλληνιακά Χρονικά». Τ.8, 1999.



Διακρίσεις-βραβεία



Τιμητική διάκριση του «Σαλόν ντε λ’ αρ Λίμπο» το 1965 για τη ζωγραφική της. Μετάλλιο της Σοσιετέ «ARTS SCIENCES LETTRES» για τα βιβλία της. Έπαινος του Λυκείου Ελληνίδων για την διάλεξη της «Η Επτανήσια». Έπαινος των «Δώδεκα» για τα διηγήματα της το 1964 με τον τίτλο «Ανά 30’». Έπαινος της Ακαδημίας Αθηνών για τα «Επτάνησα» το 1966. Έπαινος του Υπ. Πολιτισμού για το θεατρικό της έργο «Μεγίστη Ώρα». Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τα βιβλία της «Αργολίδα, Ναύπλιον», το 1971. Αργυρούν μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών το 1979, για όλη την προσφορά της με αφορμή τις εκδόσεις της για τα «Ελληνικά Μοναστήρια».

Πρωτοστάτησε στην πατρίδα της για την δημιουργία τακτικών θερινών εκθέσεων και τη συνένωση των εικαστικών δυνάμεων της Κεφαλονιάς σε ομάδα η οποία λειτούργησε με αισθητικές παρεμβάσεις και ως κοινωνική συμπαραστατική δύναμη σε ορόσημα καλλιτεχνικών αποφάσεων. Όπως για παράδειγμα στη μορφή της αποπεράτωσης του Δημοτικού Θεάτρου «Ο Κέφαλος» στο Αργοστόλι 1993-1994. Η ίδια με την ομάδα αυτή οργάνωσε και την Α’ έκθεση στην αίθουσα του «Αντίοχος Ευαγγελάτος» με θέμα «Κεφαλλήνες ζωγράφοι και γλύπτες του 18ου και 19ου αιώνα» από 14-1 ως 28-2-1994 και με 135 έργα μουσείων και πινακοθηκών, με παράλληλες ομιλίες και προβολές περί τέχνης. Επίσης και βοήθησε στην οργάνωση της έκθεσης – αφιέρωμα στον Νικόλαο Ξυδιά- Τυπάλδο στα πλαίσια εκθέσεως «Επτανήσιοι Καλλιτέχνες 18ου και 19ου αιώνα» με έργα Εθνικής Πινακοθήκης στον ίδιο χώρο το 1996. Καθώς και στην οργάνωση της αφιερωματικής στον εξαίρετο Κεφαλονίτη ζωγράφο Γιάννη Πεταλούδη έκθεσης ένα χρόνο από το θάνατό του, Σεπτέμβριο 1994, στην ίδια αίθουσα του Θεάτρου.

Από το 1990 πραγματοποιεί κάθε Αύγουστο ατομική έκθεση ζωγραφικής στο χωριό Βιλλατώρια περιοχής Ληξουρίου, με θέμα πάντα «τοπίο και άνθρωποι της Κεφαλονιάς», με παράλληλες άλλες πνευματικές εκδηλώσεις στον ίδιο χώρο.

Έχει στενή συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας ως μέλους του Δ.Σ. και πολλών Επιτροπών του, καθώς και ως συνδιοργανωτής συνεδρίων του. Συγχρόνως συνεχίζει τη δημιουργική της παρουσία τόσο στη ζωγραφική όσο και στο λόγο. Μέλος επίσης της Ιστορικής Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδας και του Δ.Σ. της, συμβάλλει στο έργο της.

Εκθέσεις ατομικές: Από την πρώτη ατομική της έκθεση στην αίθουσα Τέχνης διακρίθηκε για το προσωπικό ύφος της ζωγραφικής της έκφρασης, την αγάπη της στο τοπίο του ελληνικού χώρου και στην αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία που άλλαξε σε μια εξέλιξη γοργή χάνοντας τα τοπικά του γνωρίσματα. Το νόημα της ζωγραφικής της πορείας ήταν θαυμασμού και αποχαιρετισμού. Το ίδιο περιεχόμενο αποδόθηκε και στα βιβλία - λευκώματα της. Οι εκθέσεις της που ακολούθησαν είχαν αυτό τον στόχο και ήταν τις περισσότερες φορές πρόδρομοι των βιβλίων της, όπως οι παρουσιάσεις έργων της στις αίθουσες Αθηνών που θα αναφέρουμε: Αίθουσα των εφημερίδων, Βήμα-Νέα, το 1954, αίθουσα Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών 1957, Μεγάλη αίθουσα Παρνασσού 1956, Αίθουσα Ξενοδοχείου Χίλτον, αίθουσα Αρχιτεκτονικής. Γκαλερί: Αστόρ, Αργώ, Συλλογή, ΑΔΥΤΟΝ, Χρυσοθέμις, Ροτόντα, Θόλος κ.ά. Στις αίθουσες επαρχιών, Ρυθμός (Λάρισα), Γαλλικού Ινστιτούτου (Λάρισα), Βιβλιοθήκης Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης», στη Δημοτική Πινακοθήκη, στη Δημοτική Πινακοθήκη, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ναυπλιέων (Ναύπλιο), στην αίθουσα Τέχνης (Ναύπλιον), σε κεντρικές αίθουσες του Άργους, στην αίθουσα του «Δασκάλου», «Της Φιλαρμονικής» του Δημοτικού Θεάτρου «Ο Κέφαλος» (στο Αργοστόλι), στο Δημαρχείο Ληξουρίου, στην Καλαμάτα, στο Άργος.

Εκθέσεις ομαδικές: Μέλος της ομάδας «ΣΤΑΘΜΗ», στο Ζάππειο Μέγαρο, στην Αίθουσα Τέχνης (Θεσσαλονίκη) και αλλού. Μέλος του Σωματείου Ελλήνων Καλλιτεχνών στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Αθηνών και αλλού. Μέλος πολλών άλλων πολιτιστικών σωματείων στην Αθήνα και στην Επαρχία.

Οι εκδόσεις της: Για τα βιβλία - λευκώματά της

Οι εκδόσεις Κεφαλονιά, Επτάνησα, Αργολίδα, Ελληνικά Μοναστήρια: Μονές (Αργολίδας, Αρκαδίας), Μεσσηνία, Ναύπλιο ’88, Αφιέρωμα στο Ναύπλιο –FOLIO, πραγματοποιήθηκαν από την ίδια, χωρίς βοήθεια χορηγιών. Η έρευνα, η μελέτη και η συγγραφή κειμένων, ήταν πολύχρονη εργασία δική της, καθώς και η επιμέλεια, η συνθετική μορφή των βιβλίων. Σε ένα μακροχρόνιο οδοιπορικό πραγματοποιήθηκε επί τόπου και η εικονογράφησή τους.

Άλλες εικονογραφήσεις- ημερολόγια: Της Αγροτικής Τράπεζας: 1) Περιοχές Ελληνικές με ειδική γεωργική απασχόληση. 2) Αφιέρωμα στην Ελληνίδα Αγρότισσα του Δήμου Ναυπλίου «Η πόλη του Ναυπλίου» 1999. Επίσης, «Τοπία της περιοχής» του Δήμου Ασίνης το 2000. Της χαρτοποιίας Αιγίου, «Κεφαλονιά», του Συλλόγου Αποδήμων Ληξουριωτών: Το Ληξούρι. Πολλά είναι τα εξώφυλλα βιβλίων και καταλόγων με εικονογράφηση της ίδιας.

Δημοσιευμένες ανακοινώσεις της Αντωνακάτου πάνω σε ειδικές ιστορικές έρευνές της για την Αργολίδα και τη Μεσαιωνική Κεφαλονιά, σε πρακτικά συνεδρίων, σε ειδικούς τόμους και σε μεμονωμένες εκδόσεις. Άλλες δημοσιεύσεις: Πολλά άρθρα εικαστικού, ιστορικού, λαογραφικού και κοινωνικού περιεχομένου δημοσιεύθηκαν στον Τύπο και σε γνωστά περιοδικά, Αθηνών και Επαρχίας.

Διαλέξεις: Σε διάφορες αίθουσες των Αθηνών, με θέματα πάντα αντιστοίχου περιεχομένου. Για τον Γεράσιμο Στέρη, το 1990 στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου, με νέα στοιχεία. Για τον «Ευάγγελο Ποταμιάνο» αγωνιστή του 1821 συνεργάτη του Καποδίστρια με έρευνα ειδική, στο Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο: Στο Ναύπλιο το 1998 (Βιβλιοθήκη). Για την «Αρκαδία» στην αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρείας κ.ά.

Συνέδρια: Έλαβε μέρος σε διάφορα διεθνή συνέδρια με ανακοινώσεις της. Οργανωτικό μέλος επίσης στα συνέδρια του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και ιδιαιτέρως των δυο Συνεδρίων του «Για την εκκλησιαστική Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα. Παράδοση - εξέλιξη ως πρόεδρος (Μονή Ελατάδων Θεσσαλονίκη 1993 και Πάτμου 2000). Και το 2001 στο διεθνές συνέδριο για τον Ανδρέα Λασκαράτο, στην Κεφαλονιά.

Για το ζωγραφικό έργο, τις εκδόσεις και τις ιστορικές της έρευνες, έχουν γράψει και ομιλήσει ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, πνευματικοί άνθρωποι, ιστορικοί και κριτικοί της Τέχνης όπως: Ιωάν. Θεοδωρακόπουλος, Δ. Ζακυθυνός, Ροζέ Μιλλιέξ, Π. Χάρης, Καραντώνης, Π. Τέτσης, Σ. Μυριβίλης, Παπανούτσος, Αγγ. Τερζάκης, Αλ. Σολωμός, Σπ. Μπελάς, Π. Παλαιολόγος, Ελ. Κούκκου, Αθ. Καλογεροπούλου, Τατιάνα Σταύρου, Νίκος Αλεξίου, Θαν. Τσουπαρόπουλος, Νίκος Μοσχονάς, Πέλλη Κεφαλά Καρακατσάνη, Δώρα Μαρκάτου, Δημ. Σταμέλος, Παν. Λαλιάτση και πολλοί άλλοι.

Δημοσιογραφική και κριτική δράση: Έγραψε χρονογραφήματα καθημερινά στον ανεξάρτητο Τύπο, ρεπορτάζ καλλιτεχνικό και κριτικά σημειώματα, καθώς και στις εφημερίδες «Νίκη» και αλλού. Όπως επίσης επί σειρά ετών στα περιοδικά «Ηώς», «Ελληνικά Θέματα», «Αρχιτεκτονική», «Πολιτικά Θέματα», παρακολουθώντας από κοντά το εικαστικό γίγνεσθαι, μέσα στο φαινόμενο των κοινωνικών εξελίξεων.

13/10/11

Με πιάνει κρίση Νο6

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΕΙΝΑΙ να μην σε πιάνει Κρίση, όταν τα Ελληνικά ΜΜΕ και οι έλληνες πολιτικοί ασχολούνται μόνο με τις αρλούμπες που αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ και οι ευρωπαίοι συνάδελφοί τους; Γιατί δεν αναπαραγάγουν, αφού είναι ανίκανοι να αναλύσουν από μόνοι τους το φαινόμενο της Ελληνικής Κρίσης; Παίζουν παιχνιδάκια μαζί μας ή είναι τόσο ανόητοι;

ΙΣΩΣ και τα δύο μαζί. Και ανόητοι και παίζουν παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού, σε βάρος κάθε ευρωπαίου λαού που καλείτε και αυτός να σηκώσει μέρος των χρεών μας. Τι συμβαίνει λοιπόν; Ποια είναι τα άυλα κέντρα που συνωμοτούν εναντίον της μικρής και πάλαι ποτέ ένδοξης Ελλαδίτσας;

ΣΤΙΣ 10 Οκτωβρίου στο δελτίο ειδήσεων του ARD, ειπώθηκαν πράγματα για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας που θα έπρεπε να είχαν πρωτοακουστεί από τα χείλη των «πολύξερων» αλλά στην πραγματικότητα άσχετων Ελλήνων οικονομολόγων- λογιστών. Το «Ελληνικό πρόβλημα το 2009 ήταν του ύψους των 50δις» και θα μπορούσε εύκολα να είχε λυθεί εκείνη την εποχή χωρίς τα υψηλά ρίσκα να μεταφέρονται σήμερα στους καταθέτες και στους ευρωπαίους φορολογούμενους».

ΔΕΝ ήθελαν όμως οι τράπεζες, αφού ήθελαν πρώτα να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα και ζητούσαν καιρό μεταφέροντας τον χρόνο χρεοκοπιάς για αργότερα.

Αυτό οδήγησε στην αύξηση του χρέους και στην δημιουργία κερδοσκοπίας εις βάρος της χώρας αφού σε τα κέρδη των τραπεζών εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και των ευρωπαίων φορολογουμένων ήταν τέτοια που εισοσκελίζουν άνετα το ελληνικό χρέος.

ΚΙ ΟΜΩΣ, εδώ αρκεστήκαμε να τροφοδοτούμε τις τράπεζας με χρήμα. Ας μην ξεχνάμε την πρακτική που εφάρμοσε ο Κωστάκης και που συνέχισε ο Γιωργάκης, ενισχύοντας την τραπεζική ρευστότητα. Ανοίξαμε έναν νέο κύκλο κερδοσκοπικών παιχνιδιών μειώνοντας την αξία της εργατικής δύναμης και αυξάνοντας με την εντατικοποίηση της δουλείας, την καρπούμενη από το κεφάλαιο υπεραξία.

ΕΙΝΑΙ λοιπόν να μην σε πιάνει κρίση, όταν όλοι αυτοί και οι οπαδοί του αριστερού οικονομισμού εμφανίζονται σήμερα σαν σωτήρες, λαϊκίζοντας και παρασέρνοντας τους πολίτες στην τελευταία παγίδα; Στην επιστροφή στην δραχμή, στον δρόμο της εξαγοράς του ότι έμεινε στην χώρα, από εκείνους που θα κατέχουν το Ισχυρό ευρώ, έναντι μιας διαρκώς υποβαθμιζόμενης δραχμής.

Φθονόμετρο υπάρχει;

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου
Με τα κιάλια οι ψαράδες του Θαλασσινού Χωριού παρατηρούσαν τον καπετάν Γιάννη να έρχεται από τα βαθιά με τον «Ποσειδώνα» το μεγάλο καΐκι του.

-Έτσι όπως τον βλέπω να έρχεται πρέπει να είναι πάλι γεμάτος με ψάρια ( είπε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού ψαράδων).

-Δεν μπορεί εμείς να μην σταυρώνουμε λέπι και αυτός να γεμίζει ψάρια τα δίχτυα του κάτι παράνομο κάνει ( είπε ο γραμματέας ενώ έπαιζε νευρικά σαν μπεγλέρι το κινητό στα χέρια του).

-Κοιτάξτε κοιτάξτε πάλι αλλάζει ρότα ( Φώναξε ένας άλλος λες και έβλεπε τον δολοφόνο έτοιμο να χτυπήσει με το μαχαίρι ).

Πράγματι το καΐκι του καπετάν Γιάννη πήγε προς το παλιό λιμανάκι. Εκεί σε λίγο φάνηκε και ένα φορτηγό ψυγείο.

-Ρε κοιτάτε κάσες - κάσες ξεφορτώνει τα ψάρια  και εμείς τα βλέπουμε με τα κιάλια. Θα του κάνουμε καταγγελία στο λιμεναρχείο.

-Σίγουρα κάτι παράνομο κάνει για αυτό είχε χαθεί τον προηγούμενο μήνα τρείς μέρες.

Ο καπετάν  Γιάννης δεν ήταν γέννημα θρέμμα του χωριού. Στην Αθήνα ζούσε με την οικογένεια του αλλά τον ξερίζωσε ο μεγάλος σεισμός του 99. Το Θαλλασινό χωριό το επισκεπτόταν μικρός για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Ο πατέρας του αγάπησε τον τόπο και αγόρασε ένα σπίτι για να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του μετά την σύνταξη. Αυτό το εξοχικό σπίτι αποδείχθηκε και η σωτηρία τους όταν ο σεισμός κατέστρεψε το δικό τους. Εδώ εγκαταστάθηκαν και ξαναρίζωσαν. Το Θαλασσινό χωριό στις αρχές του εικοστού αιώνα ήταν ένα απλό παραδοσιακό χωριό , οι δουλειές των κατοίκων ήταν στα χωράφια και στην θάλασσα. Με την άνοδο του τουρισμού μετά την δεκαετία του εβδομήντα γνώρισε πρωτοφανή ανάπτυξη και οικονομική πρόοδο. Ο τουρισμός και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια αντικατέστησαν τα χωράφια αλλά η θάλασσα έμεινε σαν κερδοφόρα απασχόληση. Ήταν τόσα πολλά τα εστιατόρια και οι ψαροταβέρνες που έφερναν και από άλλους τόπους ψάρια. Εδώ κοντά στον πατέρα του έμαθε ο καπετάν Γιάννης την τέχνη του ψαρέματος. Επιβεβαίωσε και την παροιμία μάθε τέχνη και άστηνε και άμα πεινάσεις πιάστηνε. Στην Αθήνα είχε ένα μικρό σούπερ μάρκετ το πήρε και αυτό ο σεισμός, αλλά ευτυχώς το είχε ασφαλίσει και για περίπτωση σεισμού.  Με την αποζημίωση από την ασφαλιστική πήρε το καΐκι του. Από το σπίτι μόνο κάτι ρούχα έσωσαν. Ο πατέρας του πέθανε το 98 και δεν έζησε την καταστροφή του παίδιού του. Το καΐκι του βάφτισε Ποσειδώνα, σαν μια επίκληση να τα έχει καλά με τον αρχαίο θεό γιατί γλίτωσε την ζωή του από τον σεισμό και από την άλλη να τα βρουν  στα θαλασσινά ταξίδια. 

Εξελίχθηκε σε ένα πολύ καλό επαγγελματία ψαρά, το σκάφος του ήταν εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Στην αρχή οι ντόπιοι ψαράδες τον δέχθηκαν με αδιάφορα και ίδιος δεν έκανε και πολύ παρέα μαζί τους.  Τον ελεύθερο χρόνο του τον διέθετε στην οικογένεια του και στην λογοτεχνία. Οι ψαράδες άρχισαν να τον λοξοκοιτάζουν όταν άρχισε να βγάζει περισσότερα ψάρια από αυτούς. Προσπάθησε να τους εξηγήσει ότι υπάρχουν πια νέα μηχανήματα και τεχνικές ψαρέματος , αυτοί έπρεπε να προσαρμοστούν στην εξέλιξη της θάλασσας και όχι η θάλασσα σε αυτούς. Τον ειρωνεύτηκαν και τον περιφρόνησαν ,ήρθε ο μπακάλης να τους μάθει ψάρεμα!!  Ο καπετάν Γιάννης δεν ήταν κανένας φαντασμένος να κοκορεύεται για τις ψαριές του , το ψωμί του να βγάζει ήθελε και να μην προκαλεί κανέναν. Όταν φτιάχτηκε νέο λιμάνι για να αποφεύγει τα μάτια των άλλων προτιμούσε να πηγαίνει στο παλιό λιμάνι και ας ήταν μεγαλύτερος ο κόπος.  Σαν παλιός έμπορος που ήταν απέφυγε τον συνεταιρισμό και τους μεσάζοντες και πουλούσε απ ευθείας τα ψάρια του ο ίδιος και αύξησε σημαντικά τα κέρδη του.

Τα πράγματα άρχισαν να γίνονται δύσκολα στις σχέσεις του με τους άλλους ψαράδες όταν ξαφνικά λιγόστεψαν τα ψάρια. Κάτι η παράνομη αλιεία κάτι οι αυστηροί κανονισμοί του λιμενικού δύσκολα έβγαινε το μεροκάματο. Ο καπετάν Γιάννης το έψαξε το θέμα και κατέληξε ότι έπρεπε να αλλάξει δίχτυα για να μπορέσει να βελτιώσει την ψαριά του. Ρώτησε στο λιμενικό τους κανονισμούς, πήρε και το ρίσκο ενός δανείου 25.000 ευρώ και αγόρασε καινούργια δίχτυα, για αυτό έλλειπε τις τρεις ημέρες. Ήταν ο μοναδικός που γύριζε ξανά αυτές τις δύσκολες μέρες γεμάτος με το καΐκι . Οι άλλοι άπραγοι δεν είχαν δουλειά να κάνουν τον έβλεπαν που γύριζε γεμάτος, καθόταν το καΐκι κάτω από το βάρος της καλής ψαριάς και ένοιωθαν ότι τους έκλεβε τα ψάρια. Μπορεί να μην έβλεπαν καλά από το νέο λιμάνι στο παλιό αλλά αφού καθυστερούσε το φορτηγό ψυγείο  πάλι γεμάτος θα ήταν.

-Ήρθε ο ξένος ο μπακάλης και τον κάναμε μάγκα ψαρά.

-Να τον καταγγείλουμε δεν γίνεται αυτός θα μας καταστρέψει!!!0

-Δεν μπορεί κάτι βρώμικο κάνει.

-Φέρτε τα χαρτιά να στείλουμε στο Λιμενικό καταγγελία.

Ο λιμενάρχης κοίταγε και ξανακοίταγε την καταγγελία για παράνομη αλιεία και άλλα πολλά. Δεν μπορούσε να κάνει και αλλιώς ήταν επίσημη από τον σύλλογο ψαράδων Θαλασσοχωρίου. Τον ήξερε τον καπετάν Γιάννη πιο τυπικός ψαράς δεν υπήρχε αλλά έπρεπε να πάει γιατί μετά θα ήταν δύσκολη η δική του θέση.

Με τα κιάλια τα μέλη του σωματείου καθισμένοι σαν αρχαίοι ρωμαίοι περίμεναν την εκτέλεση του μονομάχου όταν έφθασε για έλεγχο το Λιμενικό.

-Καπεταν Γιάννη πρέπει να κατέβω να σου κάνω έλεγχο.

-Έγινε τίποτα κυρ Λιμενάρχα ;

-Εσύ να μου πεις . Έπιασες τίποτα ;

-Έ όλο και κάτι πιάνω.

-Οι άλλοι δεν πιάνουν  τίποτα και έστειλαν επίσημη καταγγελία από το σύλλογο σας.

-Α μάλιστα τώρα κατάλαβα.

-Μόνο αυτές τις κάσες έχεις πιάσει;

-Όχι ( ο καπετάν Γιάννης παίρνει ένα απολογητικό ύφος ) είναι και άλλες τρείς φορές τόσα στο αμπάρι.

-Καλά δεν κουράζεσαι να φορτώνεις και να ξεφορτώνεις;

-Δεν θέλω να φαίνονται για να μην τους προκαλώ.

-Κύριες λιμενάρχη δεν βρέθηκε ίχνος δυναμίτη ή εκρηκτικών είπε ένας λιμενικός που ήδη επιθεωρούσε το καΐκι με την βοήθεια ειδικού λυκόσκυλου.

-Καπετάν Γιάννη πρέπει να ελέγξουμε και τα δίχτυα σου ( είπε ο λιμενάρχης ) και κρατώντας ο ίδιος το ειδικό διχτυόμετρο μέτρησε τις διαστάσεις και την διαγώνιο που έκαναν τα παραλληλόγραμμα των διχτυών) Εντάξει καπετάν Γιάννη είσαι νόμιμος να με συμπαθάς αλλά έπρεπε να κάνω και εγώ την δουλειά μου.

Δεν μου λες τα καινούργια δίχτυα είναι το μυστικό;

-Κοίτα κυρ Λιμενάρχα , εγώ την αγαπάω την δουλειά μου, πήρα ένα δάνειο και το έριξα στην θάλασσα και από ότι φαίνεται θα μου τα γυρίσει πίσω η θάλασσα. Το ξέρουν και οι άλλοι ( και έδειξε προς το νέο λιμάνι) αλλά δεν θέλουν να πάνε την δουλειά τους μπροστά. Θέλουν να βγάζουν τα ίδια ψάρια με τα ίδια δίχτυα. Άλλαξαν τα ψάρια πρέπει να αλλάξει και το ψάρεμα τους, του είπα αλλά είπαν ότι ήταν βλακείες του μπακάλη!!!  

-Αφεντικό να αρχίσουμε να φορτώνουμε; ( Φώναξε ένα από τα δυο παιδιά που δούλευαν στο φορτηγό ψυγείο.)

-Εντάξει κάντε την δουλειά σας είπε ο λιμενάρχης .

-Κυρ Λιμενάρχη να σε ρωτήσω κάτι ;

-Ρώτα ότι θέλεις καπετάν Γιάννη.

-Θέλω να σε ρωτήσω αν το Λιμενικό έχει ένα ειδικό όργανο.

-Ρώτα με και θα σου πω.

-Φθονόμετρο έχει;

-Όχι ( του είπε ο λιμενάρχης αφού συνήλθε από τα γέλια ) Και ξέρεις γιατί;

-Όχι δεν ξέρω ;

-Γιατί δεν έχει μέτρημα και τελειωμό του Έλληνα ο φθόνος….. ( σήκωσε τα κιάλια του και κοίταξε στο νέο λιμάνι , σήκωσε το χέρι του και χαιρέτησε για να τον δουν και να ξέρουν ότι πήγε, η εκτέλεση του μονομάχου αναβλήθηκε.)

-Ρεεε ο Λιμενάρχης φεύγει και το ψυγείο γεμίζει ψάρια, δεν του έκανε τίποτα , πάει η δουλειά μας, καταστρεφόμαστε!! ( Είπε ο γραμματέας του συλλόγου ψαράδων.)

-Τα χει κάνει πλακάκια με τον Λιμενάρχη μόνο έτσι εξηγείται το θέμα. Και μας χαιρετάει για να δούμε ότι τάχα έκανε έλεγχο, κουβάλησαν και το ειδικό λυκόσκυλο για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια. Σιγά μην τους αφήσω να μας φάνε την δουλειά πιάσε τα χαρτιά αναφορά και για τον Λιμενάρχη στο υπουργείο θα κάνουμε!!!( Είπε ο πρόεδρος.) …..

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ