Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/12/11

Θα περάσει σε ιδιώτη το τρένο;

Μελέτη για την βιωσιμότητα της γραμμής Κόρινθος - Μυκήνες - Αργός – Ναύπλιο, ετοιμάζεται να εκπονήσει ο ΟΣΕ, όπως προέκυψε από την συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του Οργανισμού Παναγιώτης Θεοφανόπουλος, με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, και τον επικεφαλής της Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά Λάμπρο Μπούκλη, στα γραφεία του οργανισμού στο Μεταξουργείο.
Επίσης πρόκειται να γίνουν ανάλογες μελέτες για την προέκταση του προαστιακού προς το Λουτράκι, και την επαναλειτουργία του ενδομεσσηνιακού δικτύου.

Από την πλευρά του ο Πέτρος Τατούλης δεσμεύτηκε να εντάξει τα έργα αυτά στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, δεδομένου ότι αποτελούν δομικά στοιχεία του στρατηγικού σχεδιασμού τον οποίο με μεθοδικότητα και μεγάλη υποστήριξη από το ΠΕΣΥ Πελοποννήσου εφαρμόζει η πρώτη αιρετή διοίκηση της Περιφέρειας.

Η εκπόνηση των μελετών θα γίνει από στελέχη του Οργανισμού, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Όπως σημειώσε ο κος Θεοφανόλπουλος, για κάθε ένα από τα τρία έργα υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες αλλά και παρεμβάσεις για την υλοποίηση τους τις οποίες μπορεί να αναλάβει ο ΟΣΕ να φέρει σε πέρας με βασικό σημείο αναφοράς την βιωσιμότητα της επένδυσης.

Ο κος Ταυούλης, ζήτησε, στις μελέτες βιωσιμότητας να ληφθεί υπόψη ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας για δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου που θα δημιουργήσει αναγκαιότητα και εμπορικών μεταφορών στην περιοχή.

Όπως ανακοινώθηκε από την περιφέρεια, ο κος Μπούκλης πρότεινε να μελετηθεί περαιτέρω η ανάπτυξη του φορέα δικτύου του ΟΣΕ στην Πελοπόννησο με δυνατότητα παροχής του σε ιδιώτες επιχειρηματίες, προς ανάπτυξη και εκμετάλλευση μέσα από διεθνή διαγωνισμό που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του δικτύου και την διαφάνεια. Χαρακτήρισε το τραίνο ως τον πιο φιλικό οικολογικό και ασφαλή τρόπο μεταφοράς, ο οποίος μπορεί να συνδυαστεί με το τουριστικό προϊόν της περιφέρειας όπως αυτό διαμορφώνεται με τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας.

Ανασφάλεια στην Επίδαυρο και το Λυγουριό

Το θέμα της αστυνόμευσης και της δημιουργίας αστυνομικού τμήματος στο Λυγουριό που θα καλύπτει όλον τον δήμο Επιδαύρου, επαναφέρει με ερώτησή του στον Χρήστο Παπουτσή, ο βουλευτής Γιάννης Ανδριανός. Το πρόβλημα της έλλειψης ασφάλειας των πολιτών στην περιοχή είχε επισημανθεί και στο παρελθόν αλλά δεν είχε υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση του υπουργείου Προστασίας του πολίτη.
Η επιχειρηματολογία που είχε προβληθεί για να δείξει ότι είναι αναγκαία η ίδρυση νέου Μεικτού Αστυνομικού Τμήματος στην έδρα του καλλικρατικού Δήμου Επιδαύρου, από πέρσι ήταν η εξής: «Επισημαίνω και πάλι τις δεδομένες μεγάλες ανάγκες αστυνόμευσης της περιοχής η οποία, εκτός των άλλων, έχει ιδιαίτερο αρχαιολογικό και τουριστικό χαρακτήρα, καθώς και τα κενά που ήδη υπάρχουν, ανάγκες που επιβάλλουν την άμεση ίδρυση νέου Μεικτού Αστυνομικού Τμήματος στην έδρα του καλλικρατικού Δήμου Επιδαύρου, με έδρα το Ασκληπιείο, καθώς και τη στελέχωσή του με ικανό αριθμό αστυνομικού προσωπικού που πρέπει να εξασφαλιστεί από νέα οργανική δύναμη που θα προστεθεί στην υπάρχουσα της Α.Δ. Αργολίδας. Επισημαίνεται ακόμη η περαιτέρω επιβάρυνση του Α.Δ. Αργολίδας από την στελέχωση διμοιρίας για τη συχνή ενίσχυση άλλων αστυνομικών διευθύνσεων.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι λόγω έλλειψης προσωπικού οι εποχούμενες περιπολίες, ειδικά των Α.Τ. και των Αστυνομικών Σταθμών γίνονται μόνο με τον οδηγό το περιπολικού, χωρίς το απαιτούμενο πλήρωμα, με όποιο κίνδυνο συνεπάγεται αυτό.

Έτσι, το έλλειμμα ασφάλειας των πολιτών και  στην περιοχή  αυτή είναι εμφανές, παρά το γεγονός ότι το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης».

Έναν χρόνο μετά ο κος Ανδριανός ρωτά και πάλι τον Χρήστο Παπουτσή: α) Ποιες είναι οι συγκεκριμένες αποφάσεις που έχουν ληφθεί σχετικά με το πρόβλημα της αστυνόμευσης στην Αργολίδα και ειδικότερα της ευρύτερης περιοχής του καλλικρατικού Δήμου Επιδαύρου, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της νέας δομής των Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας, όπως αυτός αναφέρεται στη γραπτή απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην με αριθμό 8130 από 21/12/2010 Ερώτηση μου και β) Ποια συγκεκριμένα είναι η πρόθεση της Κυβέρνηση σχετικά με την ανάγκη ίδρυσης νέου Μεικτού Αστυνομικού Τμήματος στην έδρα του καλλικρατικού Δήμου Επιδαύρου καθώς και την ενίσχυση της δύναμης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες αστυνόμευσης της ευρύτερης περιοχής».

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Άργους – Μυκηνών για το έτος 2012

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου  Άργους – Μυκηνών για το έτος 2012 θα αποτελέσει μαζί με τον προϋπολογισμό και τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της τριετίας 2012-2014, το βασικότερο εργαλείο για την εύρυθμη λειτουργία και την ανάπτυξη του Δήμου μας, βάσει της μέχρι σήμερα εμπειρίας και σύμφωνα με το πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής.
Το υπό κατάρτιση Τεχνικό Πρόγραμμα είναι η φυσική συνέχεια των προηγούμενων ετών και θα εκπονηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της Δημοτικής Αρχής και το πρόγραμμά της για την προοπτική των έργων στην πόλη, μετά την νέα διαμορφωθείσα κατάσταση του Καλλικρατικού  Δήμου για το άμεσο και απώτερο μέλλον, τις προτάσεις των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων καθώς και τις αρχές του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δήμου Άργους – Μυκηνών. Έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Πολιτείας, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες απορρόφησης και ετοιμότητας της Τεχνικής Υπηρεσίας καθώς και την δύσκολη οικονομική συγκυρία στη χώρα μας.

Περιλαμβάνει:

Βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολικών μονάδων. Έργα βελτίωσης πλατειών και κοινοχρήστων χώρων. Έργα ύδρευσης και αποχέτευσης. Κατασκευές νέων παιδικών χαρών και αναπλάσεις υφιστάμενων. Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Εγγειοβελτιωτικά έργα. Βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας των Δημοτικών Ενοτήτων για την εξυπηρέτηση αγροτών. Έργα οργάνωσης της κυκλοφορίας (μελέτες, εκτέλεση μελετών, τροποποίηση στην κυκλοφοριακή μελέτη και ασφαλείς σχολικές διαδρομές). Έργα για την συντήρηση και βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Βελτιώσεις οδών και πεζοδρομίων για την ασφαλή διέλευση και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Επεκτάσεις Δημοτικού ηλεκτροφωτισμού. Βελτίωση δημοτικών κτιριακών εγκαταστάσεων. Διαμορφώσεις και επεκτάσεις πολιτιστικών χώρων και έργα για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ειδική έμφαση και προτεραιότητα δίνεται σε έργα αναπτυξιακά, τα οποία θα αναμορφώσουν ευαίσθητους και σημαντικούς τομείς της ζωής των δημοτών, όπως η παιδεία, η ανάπλαση του αστικού περιβάλλοντος, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η ύδρευση, η βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών κλπ. Έτσι, έχουν προβλεφθεί: η ανέγερση νέων σχολικών συγκροτημάτων στο Άργος αλλά και σε δημοτικές ενότητες. Έργα ολοκληρωμένης αστικής ανάπλασης του ιστορικού κέντρου του Άργους. Έργα ύδρευσης της δημοτικής ενότητας Λέρνας. Έργα αποχέτευσης της δημοτικής ενότητας Λέρνας, αλλά και των βορείων περιοχών του Δήμου μας. Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και βιοκλιματικών αναβαθμίσεων. Δημιουργία νέων παιδικών χαρών

29/12/11

Το μαρτύριο, η επανεκκίνηση και το απύθμενο βαρέλι

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου, Δημοσιογράφος

Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ της οικονομίας είναι το ζητούμενο για το 2012, που ανατέλλει. ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ για όλους απερχόμενο έτος, με τα δεινά που έφερε στην Ελλάδα και κυρίως στην Ελληνική κοινωνία, δεν υπάρχει περιθώριο να επαναληφθεί. Οι μεταρρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν, οι αντίξοες συνθήκες στις οποίες κινήθηκε η οικονομία επηρεάζοντας όλους τους πολίτες αυτής της χώρας, η φορολογική λαίλαπα που ισοπέδωσε τα πάντα στο πέρασμά της, η χιονοστιβάδα των δυσάρεστων αλλαγών που επήλθαν στη ζωή όλων, δεν μπορούν να ξανασυμβούν.

Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ της οικονομίας πρέπει να γίνει με κάθε κόστος και η χρονιά που έρχεται να αποτελέσει την αφετηρία για μια νέα αρχή, ώστε να ξεκινήσει να φαίνεται κάποιο φως στο τούνελ. Ούτε το κράτος αντέχει άλλο αυτήν την αβεβαιότητα για το αύριο, ούτε η κοινωνία.

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ έχει πλέον ανάγκη να ακούσει την μαγική φράση: «Τα χειρότερα πέρασαν». Και αυτό μπορεί να συμβεί είτε μετά από μια ολοκληρωτική κατάρρευση, είτε μετά την επιτυχία των μέτρων που ταλανίζουν τους πολίτες τον τελευταίο καιρό. Γιατί αν συνεχίσουμε έτσι, θα ανακαλύψουμε ότι δεν έχουμε πιάσει τον πάτο, αφού το βαρέλι θα αποδειχθεί ότι είναι απύθμενο.

ΤΟ 2012 πρέπει να είναι το έτος - καταλύτης για αυτήν την εξέλιξη. Γιατί αν συνεχιστεί και τη νέα χρονιά η πτωτική πορεία χωρίς να υπάρξει ανάκαμψη, κανείς δεν ξέρει πόσοι θα αντέξουν.

Γράμμα στον Άγιο Βασίλη

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου
Ο Βαγγέλης φορτωμένος τις κυριακάτικες εφημερίδες έφτασε στο πίσω μπαλκόνι του σπιτιού του. Εκεί με σήματα καπνού τον περίμενε ένας καυτός ελληνικός καφές που είχε φτιάξει η γυναίκα του. Η μοναχική σιωπηλή ανάγνωση των εφημερίδων την Κυριακή ήταν μια ελάχιστη πολυτέλεια που κρατούσε για τον εαυτό του. Ο μόνος που έσπαζε το άβατο του πίσω μπαλκονιού ήταν ο γιός του ο Αναστάσης, ο οποίος σεβόταν, στο μέτρο που επέτρεπαν τα οχτώ του χρόνια τον κανόνα της σιωπής.

Μόλις είχε οργανώσει το υλικό του ο Βαγγέλης σε στοίβες , βιβλία, δίσκοι, περιοδικά, εφημερίδες και διαφημιστικά φυλλάδια εμφανίστηκε ο γιός του ο Αναστάσης, φορούσε το μαύρο σκουφί με το λογότυπο της ΑΕΚ. Έκανε λίγο κρύο εκείνο το χειμωνιάτικο πρωινό αλλά το σκουφί της Αεκάρας ήταν κωδικός ότι ο Αναστάσης μάλλον ήθελε να καλοπιάσει τον  πατέρα του , πλησίαζε εξ άλλου και η πρωτοχρονιά. Ο Βαγγέλης ήταν φανατικός οπαδός της Αεκάρας.

Ο Αναστάσης άφησε το σοκολατούχο ρόφημα του στο μικρό τραπέζι, πήρε σιωπηλός την στοίβα με τα διαφημιστικά φυλλάδια. Απόρριψε ταχύτατα τα πολυκαταστήματα και βρήκε το φυλλάδιο με τα συναρμολογούμενα παιγνίδια και του αφοσιώθηκε. Τα βλέφαρα του ακινητοποιήθηκαν όταν είδε το μεγάλο κάστρο με το πτερωτό δεινόσαυρο που προσπαθούσε να το καταστρέψει.

Ο μπαμπάς του μόλις τελείωσε το ξεκαθάρισμα μιας κυριακάτικης εφημερίδας. Πήρε μια ρουφηξιά καφέ και κοίταξε τον ενθουσιασμένο Αναστάση με τα ακινητοποιημένα βλέφαρα. Αυτό το βλέμμα έπιασε ο γιός του, ανοιγόκλεισε τα βλέφαρα του για να υγράνει τα μάτια και βρήκε την ευκαιρία να σπάσει τον άτυπο κανόνα της σιωπής.

-Μπαμπά να σου πω κάτι;

-Ακούω.

- Ο άγιος Βασίλης θα έρθει φέτος;  Με την κρίση ….που λένε ;

-Εσύ δεν μας είπες πέρυσι πως ξέρεις ότι δεν υπάρχει και ότι μας αφήνεις να σε κοροϊδεύουμε για να παίρνεις δώρα. Τι λες λοιπόν; ( Ο Αναστάσης δεν  περίμενε ο πατέρας του να θυμάται μετά από ένα χρόνο αυτό που είχε πει.)

- Είναι ντυμένο καλά το παιδί; ( Ακούστηκε η φωνή της γιαγιάς από τον κάτω όροφο που κατάλαβε ότι ήταν έξω με τον πατέρα του. Η φωνή της γιαγιάς από μηχανής θεός για να σώσει τον Αναστάση από την δύσκολη θέση.)

-Όπως λέει και η μάνα σου, η γιαγιά μου πρέπει να κρατάμε τα έθιμα και τις παραδόσεις!!! Εγώ λέω να του γράψω ένα γράμμα και ότι βγει. Αν θέλει, μου την κάνει την έκπληξη!!! ( Και πήρε εκείνο το αθώο και ταυτόχρονα πονηρό βλέμμα ίδιο με του πατέρα του όταν έκανε μικρός τις σκανταλιές του.)

-Πόσα λεφτά κάνει; ( Και με το βλέμμα του ο πατέρας του έδειξε το κάστρο και τον πτερωτό δεινόσαυρο.)

-180 ευρώ.

-Αναστάση είναι πολλά λεφτά …..θα δούμε αν  μπορούμε να το πάρουμε.

Ο  Αναστάσης σηκώθηκε πήρε το φυλλάδιο παραμάσχαλα και πήγε μέσα στο σπίτι αφήνοντας τον πατέρα του να απολαύει την σιωπηρή του ανάγνωση.

Την άλλη μέρα με ένα φιλί χαιρέτησε τον πατέρα του ο Αναστάσης και πέρασε την πύλη του σχολείου του. Σπάνια έδινε φιλιά στον πατέρα πριν μπει στο σχολείο. Τον παραξένεψε λίγο τον Βαγγέλη αυτό. Αλλά η τρυφεράδα αυτή του γιού του ήταν μια συναισθηματική ένεση για να αντέξει την δύσκολή εβδομάδα στην δουλειά του. Ήταν εφοριακός και του είχαν αναθέσει να ελέγχει τα δικαιολογητικά των πολιτών που διεκδικούσαν μείωση στα «χαράτσια»  της ΔΕΗ. Από οικονομολόγος είχε γίνει ντέντεκτιβ και ψυχοθεραπευτής όπως έλεγε. Καλημέρισε τους δυο συναδέλφους του κρέμασε το σακάκι του και άνοιξε το κομπιούτερ του.

-Βαγγέλη σου έπεσε ένας φάκελος ( είπε η Τούλα η συνάδελφος του).

-Που ;

-Κάτω από το σακάκι σου.

Κοιτά κάτω από το σακάκι του και βλέπει ένα φάκελο. Τον γυρίζει από την άλλη να δει τα στοιχεία του, δεν είχε αποστολέα μόνο παραλήπτη τον Άγιο Βασίλη.

-Ρε τον μπαγάσα ( είπε και γέλασε) για αυτό με φίλησε στο σχολείο για να μου βάλει στην τσέπη τον φάκελο. Ο γιός μου έστειλε γράμμα στον άγιο Βασίλη ( είπε απευθυνόμενος στους συναδέλφους του. Ανοίγει τον φάκελο. Μέσα ήταν το κομμάτι από το φυλλάδιο με το κάστρο και τον φλεγόμενο πτερωτό δεινόσαυρο το άφησε πάνω στο γραφείο του) Δεν είμαστε καλά  (συνεχίζει τον μονόλογο του ) βγάζει δυο πενηντάευρα από το φάκελο τα βάζει ξανά μέσα και τραβά το γράμμα. Τα λεφτά με τον φάκελο τα έβαλε στην τσέπη του παντελονιού. Άρχισε να διαβάζει φωναχτά προσπαθώντας να κάνει την φωνή του Αναστάση.)

-Αγαπητέ άγιε Βασίλη γνωρίζω ότι φέτος τα πράγματα είναι δύσκολα. Έχουμε οικονομική κρίση όπως λέει και ο μπαμπάς μου. Αλλά επειδή πρέπει να κρατάμε τα ήθη και τα έθιμα όπως λέει και η γιαγιά μου ξέρω ότι θα μου φέρεις κάποιο δώρο. Εγώ όμως θέλω αυτό το κάστρο!!! Για να σε βγάλω από την δύσκολη θέση επειδή είναι ακριβό σου βάζω και εκατό ευρώ από τον κουμπαρά μου.

Φιλιά Αναστάσης .

Τα δυνατά γέλια των τριών υπαλλήλων ακούγονταν μέχρι τον κάτω όροφο. Το περήφανο βλέμμα του Βαγγέλη φανέρωνε ότι ο γιός του τον είχε πολιορκήσει με τον πιο κατάλληλο τρόπο και μάλλον κέρδισε το ακριβό κάστρο. Τα γέλια τους κόπηκαν απότομα όταν άκουσαν δυνατές φωνές και μεταλλικούς ήχους από τα πλακάκια του διαδρόμου.

-Που είναι η επιτροπή, που είναι οι γενίτσαροι να πάω να πληρώσω τα χαράτσια, που είσαστε ρεεε;

Σε έξαλλη κατάσταση ένας ταλαιπωρημένος άντρας 60- 65 ετών, μπήκε στηριζόμενος στην μαγκούρα, το κάτω άκρο της ήταν τυλιγμένο με αντιολισθητικό μέταλλο, από εκεί και οι ήχοι.  Οι δυο υπάλληλοι κοίταξαν τον Βαγγέλη, για αυτόν βαρούσε η …. μαγκούρα.

-Σε μένα ελάτε κύριε.

-Πως θα το πληρώσω εγώ αυτό, πεντακόσια είκοσι ευρώ παίρνω σύνταξη , πεντακόσια εξήντα πέντε ευρώ είναι το χαράτσι.

-Αν είστε σε κάποια ειδική ομάδα που δικαιούται έκπτωση θα φτιάξουμε τα χαρτιά και θα  έχετε μεγάλη έκπτωση του είπε ο Βαγγέλης ( με ήρεμη φωνή προσπαθώντας να τον ηρεμήσει).

-Τα νεύρα μου έχουν διαλυθεί, η καρδιά μου δουλεύει η μισή , οι αρτηρίες μου είναι βουλωμένες ….

-Εγώ σας πιστεύω αλλά πρέπει να έχω και βεβαιώσεις από δημόσια νοσοκομεία.

(Εκείνη την στιγμή το μάτι του παππού πέφτει στον φτερωτό δράκο που ξερνούσε φωτιές πάνω από το μελλοντικό κάστρο του Αναστάση, ήταν σαν να του έριξες μια σφυριά στο κεφάλι και ξύπνησες τον χειρότερο εφιάλτη του. Αρχίζει να χτυπάει με μανία πάνω κάτω στα πλακάκια την μαγκούρα του.)

-Φωτιές παντού φωτιές, ξερνούσαν τον θάνατο τα τούρκικα αεροπλάνα πάνω από το αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Σήκωνα το άδειο μου τουφέκι για να τους πολεμήσω. Καμένα κομμάτια κρέας πέταγα σε ένα κοινό λάκκο τους συντρόφους μου. Και πριν τους πετάξω μέσα να ψάχνω μέσα σε κομμάτια κρέας αν τους έχει μείνει καμία σφαίρα για να συνεχίσω τον αγώνα. Φωτιές παντού, κομμάτια κρέας οι σύντροφοι μου. Το Πάσχα αν  δω να σφάζουν αρνί με τρελαίνει η μυρωδιά του αίματος, 37 χρόνια μετά.  ( Ο Βαγγέλης πρόσεξε ότι ο παππούς είχε γίνει  κατακόκκινος, οι φλέβες του λαιμού ήταν έτοιμες να σπάσουν, το βλέμμα του είχε γυρίσει σε εικόνες από το παρελθόν) . Πολέμησα μέχρι θανάτου και η πατρίδα δεν μου αναγνώρισε ούτε μια μάχη. Έχασα την υγεία μου και μου ζητά δικαιολογητικά για να μην μου κόψουν το ρεύμα. Με εκβιάζουν οι άνανδροι, άμα μου κόψουν το ρεύμα δεν θα μπορώ να λειτουργώ την συσκευή οξυγόνου το βράδυ στον ύπνο μου. Έδωσα το αίμα μου και μου κόβουν το οξυγόνο. Αίμα αίμα παντού .

-Κύριε θέλετε να βγούμε έξω να πιείτε ένα ποτήρι νερό; ( Τον είχε πιάσει προστατευτικά από τους ώμους ο Βαγγέλης, τον έβλεπε ήταν έτοιμος να λιποθυμήσει) .

-Αίμα κομμάτια παντού, πολέμησα τους Τούρκους και η πατρίδα για ευχαριστώ μου ρίχνει χαράτσια!!! ( Με δυσκολία ο Βαγγέλης τον έβαλε στην πολυθρόνα του διαδρόμου , η Τούλα έφερε ένα ποτήρι νερό.)

- Δώστε μου τον λογαριασμό να τον δω (και του πήρε με ήρεμες κινήσεις το χαράτσι από το χέρι) θα σας γίνει μεγάλη έκπτωση ελάτε αύριο με ηρεμία και μην περιμένετε στην ουρά να ζητήσετε εμένα ( Κρύος ιδρώτας έλουζε το πρόσωπο του πληγωμένου αγωνιστή, ο Βαγγέλης έψαξε για χαρτομάντιλο στις τσέπες του εκεί βρήκε μόνο τον φάκελο με τα 100 ευρώ του Αναστάση, με πολύ διακριτικό τρόπο πέρασε το φάκελο μέσα στο λογαριασμό της ΔΕΗ) Ελάτε αύριο με ηρεμία κοιτάξτε μην χάσετε κανένα χαρτί…..

Με βαριά βήματα και σέρνοντας την μαγκούρα του έφυγε ο άγνωστος ήρωας. Ο Βαγγέλης συγκινημένος γύρισε στο γραφείο του. Για λίγα λεπτά δεν μιλούσε κανένας και οι τρεις υπάλληλοι δούλευαν βουβοί στους υπολογιστές τους.

-Ρε Βαγγελάρα τι θα κάνει η Αεκάρα σου θα πάρει κανένα βαθμό στην Ευρώπη;

( του είπε ο Νίκος, ο τρίτος συνάδελφος, να τον πειράξει λίγο, να ευθυμήσουν.)

-Θα κάνουμε διπλό έξω, σίγουρα αυτή την φορά.  

-Βάζεις στοίχημα ; ( Αυτή η φράση έδωσε την ιδέα στον Βαγγέλη να πάρει μια ανάσα, να κάνει ένα τσιγάρο, ποιος ξέρει τι άλλο είχε να αντιμετωπίσει σήμερα.)

- Τώρα πάω κάτω να την παίξω διπλό στο προποτζίδικο…….

Την Τετάρτη η Αεκάρα νίκησε 3-1 και πήρε τους πρώτους ευρωπαϊκούς βαθμούς, τα κέρδη από το στοίχημα υπερκάλυψαν τα έξοδα για το κάστρο του Αναστάση. Μέχρι την τελευταία Παρασκευή του χρόνου ο άγνωστος ήρωας δεν είχε φανεί στην υπηρεσία τους…

28/12/11

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 29.12.2011

23/12/11

Η έκδοση 22.12.2011

Φτωχολογιά για σένα…

Περίπου 6000 ευρώ θα ανέλθουν φέτος τα χρήματα που θα διαθέσει ο δήμος Άργους για την αγορά τροφίμων (γαλοπούλα κλπ) ώστε οι άποροι του δήμου αν μπορέσουν κι αυτοί να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Παράλληλα, μετά από πρόταση του δημάρχου Άργους –Μυκηνών Δ. Καμπόσου θα διαμορφωθεί ένας χώρος στο ισόγειο των στρατώνων, όπου θα παρασχεθούν δύο γεύματα τα Χριστούγεννα και ένα την Πρωτοχρονιά σε όλους τους αναξιοπαθούντες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος. Στο χώρο των Στρατώνων καλό είναι να αποφύγουν οι υπόλοιποι πολίτες να τον επισκεφτούν εκείνες τις μέρες, ώστε οι αναξιοπαθούντες να διατηρήσουν την ανωνυμία και την αξιοπρέπειά τους και να μην αισθάνονται δακτυλοδεικτούμενοι.

Ήδη ετοιμάζονται 300 περίπου τσάντες με τρόφιμα για όσους είναι μέχρι σήμερα καταγεγραμμένοι ως άποροι. Ο κατάλογος αυτός θα διευρυνθεί μέχρι τις ημέρες των εορτών, αφού άτομα που δεν είναι καταχωρημένα εμφανίζονται στο δημαρχείο και δηλώνουν άποροι. «Είναι προτιμότερο να δώσουμε φαγητό και σε 1-2 άτομα που πιθανόν δεν δικαιούνται απ` το να το στερήσουμε σε κάποιους που δικαιούνται» είπε ο δήμαρχος, απαντώντας στο κατά πόσο οι κατάλογοι των απόρων ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Έριδες για τον Ανάβαλο

Με νέα δήλωσή του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης επαναλαμβάνει ότι θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα για τον Ανάβαλο. Μάλιστα τονίζει ότι το έργο του Αναβάλου ξεκίνησε πρακτικά την Δευτέρα, με την έναρξη των πρώτων σκαπτικών εργασιών στην περιοχή της Βελανιδιάς και την τοποθέτηση των πρώτων σωλήνων.
Όπως τονίζει ο κος Μανιάτης «Μετά την επίλυση διαφόρων προβλημάτων που υπήρχαν σε αρχαιολογικό και τεχνικό επίπεδο ο ανάδοχος εγκαταστάθηκε και ξεκινά τις εργασίες, ενώ ταυτόχρονα του έχει δοθεί εντολή να προχωρήσει στο άνοιγμα, τις επόμενες ημέρες, και δεύτερου μετώπου εργασιών στο Κουτσοπόδι. Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί, το έργο θα παραδοθεί μέσα σε 2 χρόνια από σήμερα, δηλαδή το Δεκέμβριο του 2013. Πριν 2 χρόνια είχαμε υποσχεθεί στους πολίτες της Αργολίδας ότι το έργο του Αναβάλου θα γίνει πράξη και θα πάψει να αποτελεί αντικείμενο προεκλογικών υποσχέσεων στις επόμενες εκλογές, οπότε και αν αυτές γίνουν. Η υπόσχεση αυτή σήμερα γίνεται πράξη».
Εντωμεταξύ, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από τα Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η μελέτη για την επέκταση του δικτύου του Αναβάλου και στην περιοχή του Δήμου Επιδαύρου. Η μελέτη έχει διαβιβασθεί στις Υπηρεσίες Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να προωθηθεί στη συνέχεια στους αρμόδιους Φορείς (Περιφέρεια, Αρχαιολογία, κ.ά.) για γνωμοδότηση. Τα έργα μεταφοράς και διανομής νερού από την υφιστάμενη διώρυγα του Αναβάλου προς την περιοχή Ασκληπιείου και Επιδαύρου αφορούν στην άρδευση μεικτής επιφάνειας 27.000 στρεμμάτων περίπου. Το συνολικό μήκος του έργου αναμένεται να ξεπεράσει τα 32 χλμ με μια παροχή 2.500κ.μ./ώρα και με την ταυτόχρονη κατασκευή τριών (3) δεξαμενών αναρρίχησης – αποθήκευσης νερού και 3 αντλιοστασίων.
Το έργο θα ξεκινήσει από το αντλιοστάσιο Αναβάλου της Νέας Τίρυνθας, διέρχεται βόρεια από τον Αγ. Ανδριανό, τον Προφήτη Ηλία, τον Αγ. Δημήτριο, τα Γιαννουλέικα και το Λυγουριό και καταλήγει στη Δήμαινα. Ο αγωγός χωρίζεται στο τμήμα Α που θα λειτουργήσει ως καταθλιπτικός αγωγός (από Νέα Τίρυνθα έως Αρκαδικό) και στο τμήμα Β όπου θα λειτουργήσει ως αγωγός βαρύτητας (Αρκαδικό – Μετόχι έως Δήμαινα). Η εκτιμώμενη αρδευόμενη έκταση στην περιοχή Αγ. Δημητρίου – Αρκαδικού, ξεπερνά τα 10.400 στρέμματα, ενώ στην περιοχή του Λυγουριού τα 6.500 στρέμματα.

Καθυστερήσεις βλέπει ο Ανδριανός

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η ανακοίνωση ότι, παρά τη μεγάλη καθυστέρηση στην εγκατάσταση του αναδόχου και την ανάληψη εργασιών για το τμήμα του δικτύου μεταφοράς και διανομής άρδευσης νερού από τον Ανάβαλο σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χωνικά, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Μιδέα - που δυστυχώς δεν είναι η μόνη που έχει σημειωθεί - ξεκινούν επιτέλους οι εργασίες, καθώς και η ανακοίνωση της ολοκλήρωσης του ελέγχου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της μελέτης για την επέκταση του δικτύου του Αναβάλου προς το Δήμο Επιδαύρου είναι θετικά βήματα στην υλοποίηση του σημαντικού αυτού αναπτυξιακού έργου, όπως αυτό σχεδιάστηκε και δρομολογήθηκε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 47 εκατομμυρίων ευρώ.
Απομένουν ακόμη να γίνουν σημαντικά βήματα όπως το έργο αναβάθμισης του φράγματος και του κεντρικού αντλιοστασίου του Αναβάλου, αλλά και η ολοκλήρωση της μελέτης και των αναγκαίων διαδικασιών για την έναρξη των έργων επέκτασης του δικτύου στην Ερμιονίδα.
Σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσω να παρακολουθώ κάθε βήμα του έργου, όπως κάνω από την πρώτη στιγμή, προκειμένου ο Ανάβαλος να παραδοθεί στους πολίτες της Αργολίδας χωρίς εκπτώσεις και άλλες καθυστερήσεις».

Τι έγινε με το μνημείο των Σπετσιωτών στο Άργος;

Την αναγκαιότητα για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης, ως συνδετικού κρίκου του Έθνους αναδεικνύει ο κ. Ν. Σαββέας με ανοιχτή επιστολή του προς τον Δήμαρχο Άργους- Μυκηνών, Δ. Καμπόσο, τονίζοντας την αναγκαιότητα κατασκευής του μνημείου, που οι προηγούμενες δημοτικές αρχές το άφησαν να χαθεί στην λήθη. Συγκεκριμένα ο αγωνιστής της εθνικής αντίστασης κ. Ν. Σαββέας αναφέρει:
Η Πύλη για να καταπνίξει την επανάστασιν των Ελλήνων απέστειλε ισχυρή στρατιά υπό την ηγεσία του Κεχαγιάμπεη. Οι εχθροί εκπόρθησαν τα φρούρια Πατρών και Βοστίτσης, διέλυσαν την πολιορκία της Κορίνθου και στις 24 Απριλίου 1821 έφτασαν και στρατοπέδευσαν έξω από το Άργος. Ο Κεχαγιά Μπέης έστειλε επιστολή στους προκρίτους του Άργους και ζητούσε την παράδοση της πόλης άνευ αντιστάσεως, με την υπόσχεση να μην πειράξει κανέναν. Οι πρόκριτοι όμως αρνήθηκαν. Στις 25 Απριλίου 1821 έγινε η σύγκρουση Ελλήνων και των Τουρκαλβανών στον Χάρανδρο (Ξεριά). Οι απειροπόλεμοι Έλληνες προ της ορμής των πολεμικοτάτων εχθρών κάμπτονται, υποχωρούν και παρασύρουν τους αρχηγούς τους στο εσωτερικό του Άργους. Στο πεδίο της μάχης απομένουν ο ατρόμητος Γιάννης Γιαννούζας, υιός της Μπουμπουλίνας από τον πρώτο της γάμον, ο οποίος ήτο και φρούραρχος Άργους και το επίλεκτο σπετσιώτικο απόσπασμα του. Ο αγώνας όμως ήτο άνισος. Οι εχθροί ήσαν 3.500. Μετά κραταιάν μάχη οι Σπετσιώτες έπεσαν όλοι μέχρι ενός.

Έτσι δόθηκε ο χρόνος στον αργείτη Δημήτριο Τσόκρη και στον εκ Κρανιδίου Παπαρσένη Κρέστα να συγκεντρώσουν τα γυναικόπαιδα του Άργους στους Μύλους κι από κει η Μπουμπουλίνα με τα καράβια της τα μετέφερε στις Σπέτσες, όπου έτυχον εξαιρετικών περιποιήσεων και προστασίας.

Αν οι Θερμοπύλες παρασκεύασαν τον θρίαμβο της Σαλαμίνας, ασφαλώς η θυσία του Χαράνδρου παρασκεύασε την περήφανη νύχτα του Βαλτετσίου. Το παράδειγμα των ευγενών εκείνων τέκνων των Σπετσών φρονημάτισε τους επαναστάτες. Ανένηψαν αμέσως, αποφάσισαν, συγκροτήθηκαν και πριν ο Κεχαγιάμπεης περάσει τη στενωπό των Μύλων, το Ναύπλιο έπεφτε στον ασφυκτικό κλοιό της πολιορκίας. Τεσσέρες δε μήνες αργότερον η νικήτρια στρατιά του Κεχαγιάμπεη εύρισκε τάφο στο Βαλτέτσι και τη Γράνα.  Αυτή την ανοιξιάτικη μέρα σε τούτη την ήσυχη γιοτρή μας συναγμένοι.  Σίγουροι, ασφαλισμένοι εμείς οι λεύτεροι, χάρη σε εκείνους ας μετρήσουμε τα ποσά εμείς τα παιδιά μας τα εγγόνια μας χρωστάμε (απόσπασμα από την ομιλία της κυρίας Ελένης Κεραμίδα Πανοβράκου στο πνευματικό κέντρο Άργους (εφημερίδα Φειδών 03/04/2003) -κάτω από τη γέφυρα του Ξεριά στις Μάριου ημέρα Τρίτη που αν στη μάχη της Κρήτης όπως τον Δημοσθένη όζοντος το γράφω μου κάνε με το πούρο του σαμποτάζ της κατοχής. Σε δημοσιεύματα της εφημερίδας αναγνώστης ο τότε πρόεδρος της ΔΕΠΟΑΡ του Δήμου Άργους, σχετικώς με ανέγερση μνημείου Σπετσιωτών στο Άργος απήντησεν ως εξής: Στις 23/07/2003 επισκέφθηκαν τον Δήμον Άργους ο δήμαρχος Σπετσών κύριος Ευάγγελος Κονταξάκης κι ο κύριος Φίλιππος Δεμερτζής Μπουμπούλης. Στη συνάντηση που έγινε με τον τότε δήμαρχο, έγινε αναφορά στη θυσία των Σπετσιωτών. Το γεγονός αυτό είναι γνωστό στους κατοίκους του Άργους και είναι καταγεγραμμένο σε όλα τα ιστορικά βιβλία του Δήμου Άργους.  Βρισκόμαστε στην αναζήτηση κατάλληλου χώρου με ιστορική σημασία ώστε γρήγορα να έχουμε την ευτυχία να εκπληρώσουμε τους το δικό μας χρέος έστω και με καθυστέρηση 183 χρόνων. Βεβαίως η συνδρομή του Δήμου Σπετσών θα είναι καταλυτική όσον αφορά την γρήγορη ευόδωση των προσπαθειών μας. Δυστυχώς ενώ στις 24/04/2012 της θα συμπληρωθούν 191 χρόνια από τη θυσία των Σπετσιωτών, ακόμα δεν έγινε τίποτα. Ως εκ τούτου παρακαλώ εσάς κα. Δήμαρχε Άργους- Μυκηνών όπως υλοποιήσετε την υπόσχεση του τότε δημάρχου και σε συνεργασία και συνεννόηση με το δήμαρχο Σπετσών κύριο Παναγιώτη Λυράκη όπως ανεγερθεί ένα μνημείο στρατιωτών στο Άργος. Επίσης προτείνω να γίνει αδελφοποίηση του Άργους και των Σπετσών.

Νέος σχεδιασμός για την ανακύκλωση, αφού θεωρείται αποτυχημένος ο προηγούμενος

Αύριο Παρασκευή θα προκηρυχθούν τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού για τα απορρίμματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Π. Τατούλης στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Πελοποννήσου για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων.
Προανήγγειλε την οριστική παύση λειτουργίας όλων των ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012. «Θα είχαμε προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα στα τεύχη δημοπράτησης, από τα τέλη Μαρτίου, αν είχαμε παραλάβει τις τεχνικές υπηρεσίες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση νωρίτερα», επεσήμανε καταλήγοντας «Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η μαύρη οικονομία διακίνησης αποβλήτων, η οποία οδήγησε στην καταστροφή της Περιφέρειας Πελοποννήσου». 

Όπως διευκρινίζει ο περιφερειάρχης, μετά τη διαπιστωμένη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος αδυναμία αρκετών Δήμων να υποβάλλουν αιτήσεις στο ΕΠΠΕΡΑΑ για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, υποβλήθηκε μια ενιαία πρόταση για όλη την περιφέρεια ώστε να κλείσουν και να αποκατασταθούν όλοι οι ΧΑΔΑ.

Για το θέμα της ανακύκλωσης ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι ο υφιστάμενος σχεδιασμός ανακύκλωσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει πλήρως αποτύχει και απαιτείται ένα νέο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης. Βασική αρχή για μια ολοκληρωμένη πολιτική ανακύκλωσης, σύμφωνα με την περιφέρεια πρέπει να είναι η διαλογή στην πηγή με χρήση τεσσάρων κατευθύνσεων, ενώ βασική προϋπόθεση επιτυχίας είναι να μην επιβαρυνθούν οικονομικά ούτε οι πολίτες, ούτε οι Δήμοι. Στόχος τίθεται η ανακύκλωση να γίνεται ανά γειτονιές, προκειμένου να εφαρμοστεί μια ανταγωνιστική πολιτική στη βάση της επιβράβευσης όσων μειώνουν τον όγκο των απορριμμάτων.

Επίσης πρόκειται να συσταθεί διαβαθμιδικός ΦΟΔΣΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά τα πρότυπα της Περιφέρειας Αττικής, που θα ενώνει τις δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης που ασχολούνται με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της διαχείρισης, αλλά και την καθημερινή αποκομιδή και καθαριότητα. Στόχος είναι να δημιουργηθεί περιφερειακή συνείδηση και να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή συνεργασία με όλους τους φορείς.

Από αυτή την εβδομάδα τίθενται επίσης σε λειτουργία τα μικτά κλιμάκια ελέγχου του περιβάλλοντος ως άμεσο αποτέλεσμα του μνημονίου συνεργασίας που έχει συναφθεί με την Ειδική Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, προκειμένου αυτή να αποτελέσει τον τεχνικό σύμβουλο για θέματα αειφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος, αποτελώντας συνάμα και τον αξιολογητή της προσπάθειας της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον τομείς αυτούς.

Βραβεύτηκε η κινηματογραφική ταινία των μαθητών του ΕΠΑΛ ΣΕΚ Άργους στην Ολυμπία

Το βραβείο του 14ου διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας, στην κατηγορία 17-20 ετών του Διαγωνιστικού τμήματος, με την ταινία τους "Το νησί των δακρύων", κέρδισαν οι μαθητές του Ηλεκτρονικού τομέα του 1ου ΕΠΑΛ και ΣΕΚ Άργους.
Η ταινία αναφέρεται στην ιστορία του νησιού της Σπιναλόγκα.

Οι μαθητές του Άργους συμμετείχαν και με δύο άλλες ταινίες τους ("Στον ουρανό είναι ένα αστέρι" και "Όπου γης και πατρίς"). 

Φέτος, η ομάδα των νέων του Zizanio News ανέλαβε να υλοποιήσει το “The Mythos Project”, ένα σχέδιο που εμπλέκει όλους τους ξένους που βρέθηκαν στον Πύργο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, στη δημιουργία μιας συλλογικής ταινίας η οποία αντανακλά τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας, μέσα από τα μάτια των ξένων.

Επιπλέον, συνεχίστηκε και φέτος η συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη (Συνήγορο του Παιδιού), έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια και συνίσταται στη βράβευση ταινίας με κοινωνικές ευαισθησίες.

Η Ομάδα του έργου αποτελείται από τους: Γιαννακόπουλος Γιώργος, Ελευθερίου Παναγιώτης, Καλατζής Χαράλαμπος, Λίτσης Αλέκος, Μπεκιάρης Μάριος, Μπιλιώνη Ελένη, Παναγόπουλος Δημήτρης, Παπανικολάου Έλσα, Φέζκα Όλτι (μαθητές), Τσίγκας Ηλίας, Πιστεύος Νίκος, Δέδες Κώστας, Λιγομίτης Γεράσιμος και Προδρομίδου Κατερίνα (καθηγητές).

Όπως τονίζουν, με την εμπειρία της συμμετοχής μας στην Κριτική Επιτροπή της Camera Zizanio, αποκομίσαμε, μαζί με την ευχαρίστηση του συμμετέχειν σε έναν τόσο ωραίο θεσμό, ανησυχίες και γνώσεις που μας οδήγησαν να σκεφτούμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Η επιλογή των ταινιών οι οποίες βραβεύτηκαν, έγινε με βάση την προσπάθεια των παιδιών αλλά και την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Όλοι οι διαγωνιζόμενοι αξίζουν ειλικρινή συγχαρητήρια. Η πολυμελής επιτροπή απαρτιζόταν από άτομα διαφόρων ηλικιών, γεγονός που κατέστησε τη διαδικασία της επιλογής πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Η πολυγνωμία αυτή των μελών της επιτροπής αλλά κυρίως εκείνη των παιδιών που συμμετείχαν με τις ταινίες τους, έκανε εμφανώς πιο δύσκολη την επιλογή των καλύτερων ταινιών.

 Η πολυήμερη αυτή πανευρωπαϊκή, κινηματογραφική γιορτή που ξέφυγε από τις αίθουσες προβολών, έδωσε χρώμα στην ρουτίνα της δύσκολης, για τις μέρες μας, καθημερινότητας και είμαστε σίγουροι πως κανείς και τίποτα δεν θα την εμποδίσει να πραγματοποιηθεί και τα επόμενα χρόνια. Ραντεβού λοιπόν πάλι του χρόνου με ακόμη περισσότερο κέφι, διάθεση και δημιουργία.

Συγχαρητήρια επιστολή έστειλε ο δήμαρχος Άργους Δημήτρης Καμπόσος στους μαθητές για την βράβευσή τους, τονίζοντας: «Σαν εκπαιδευτικός και σαν πατέρας, θέλω να συγχαρώ τους μαθητές του Ηλεκτρονικού Τομέα καθώς και τους εκπαιδευτικούς του  1ου ΕΠΑΛ και  ΣΕΚ Άργους  για τη διάκριση τους  στο  14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για νέους που πραγματοποιήθηκε στην  Ολυμπία. Η βράβευσή αυτή προβάλει τον τόπο μας και μας γεμίζει περηφάνια για τη νεολαία μας. Να  είστε πάντα καλά και να μας γεμίζετε αισιοδοξία, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, χαρίζοντας στον τόπο μας διακρίσεις σύγχρονου πολιτισμού».

Στόλισαν μόνοι τους την Αμαλίας

Μόνοι τους στόλισαν την λεωφόρο Αμαλίας οι καταστηματάρχες, αφού λόγω της οικονομικής κρίσης ο δήμος δεν μπόρεσε φέτος να διαθέσει χρήματα γι  αυτό το σκοπό.

Με σύνθημα «Μια βόλτα στο δρόμο με τις κόκκινες κορδέλες», δίνουν ραντεβού με τους πελάτες τους στην Αμαλίας και σημειώνουν:

«Οι καταστηματάρχες και οι κάτοικοι της οδού Αμαλίας στο Ναύπλιο, βιώνοντας την οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και κατόπιν ενημέρωσης της δημοτικής αρχής ότι, ΔΕ θα συμβάλλει στην εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών αποφασίσαμε ομόφωνα να φροντίσουμε τον καλλωπισμό των δέντρων και τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της κεντρικότερης οδού του ιστορικού κέντρου της πόλης μας.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την Τροχαία Ναυπλίου για την συμβολή της στη διατήρηση της τάξης των σταθμευμένων οχημάτων,καθώς επίσης και το συνεργείο ηλεκτρολόγων-τεχνικών του Δήμου για τη βοήθεια τους».


Πότε θα φτιαχτεί ο δρόμος στα Δερβενάκια;

Την πορεία υλοποίησης και το χρονοδιάγραμμα των έργων της πύλης εισόδου στην Αργολίδα από τους μεγάλους οδικούς άξονες της Πελοποννήσου με την κατασκευή του οδικού τμήματος  Δερβενάκια – Μυκήνες (Εκκλησιαστικά)», …υπενθυμίζει στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Μεταφορών, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός.
Με ερώτησή του στους αρμόδιους υπουργούς τονίζει: «Επανέρχομαι με νέα Ερώτησή μου, μετά την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας στα δύο συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στο ζήτημα της υλοποίησης  της πύλης εισόδου στην Αργολίδα και της διασύνδεσής της με τους μεγάλους οδικούς άξονες της Πελοποννήσου – από τους οποίους είναι σήμερα αποκομμένη, με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της περιοχής και την αξιοποίηση των σημαντικών συγκριτικών της πλεονεκτημάτων - με την κατασκευή του οδικού τμήματος  μήκους περίπου 6 χιλιομέτρων Δερβενάκια – Μυκήνες (περιοχή Εκκλησιαστικά).

Επισημαίνεται ότι στη γραπτή απάντηση του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννη Μαγκριώτη που έλαβα στην προηγούμενη, από 28/7/2011, σχετική Ερώτησή μου, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «Η σχετική σύμβαση εκπόνησης της μελέτης του θέματος υπεγράφη το 2008 από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Ιούνιο του 2010, κατόπιν έκδοσης σχετικής απόφασης χαρακτηρισμού του έργου ως εθνικού επιπέδου, τη μελέτη ανέλαβε Υπηρεσία της Γ.Γ.Δ.Ε. του Υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ.

Έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί οι μελέτες του 1ου σταδίου και κατά τη διαδικασία έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων {…}

{…} Αναμένεται η έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων για την περαιτέρω προώθηση εκπόνησης και έγκρισης των υπολειπόμενων σταδίων μελετών».

Κατόπιν αυτών, ρωτά ποια είναι η πορεία υλοποίησης αυτό το χρονικό διάστημα και ποιο το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα  κατασκευής του οδικού τμήματος  Δερβενάκια – Μυκήνες (περιοχή Εκκλησιαστικά). 

Τα προβλήματα που «καίνε» τους ταξιτζήδες

Τα προβλήματα του κλάδου των σωματείων ΤΑΞΙ της Πελοποννήσου αναλύθηκαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη με τον υπεύθυνο του Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλη Παπαδόπουλο.
Συμμετείχαν τα σωματεία και τα Ράδιο Ταξί της Πελοποννήσου.

Στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος περιλαμβάνεται η ανυπαρξία ελέγχου, η αναγκαιότητα άμεσης συγκρότησης μεικτών κλιμακίων ελέγχου και πειθαρχικών Συμβουλίων, η  υποκλοπή μεταφορικού έργου από πουλμανάκια, Ε.Ι.Χ. και αυτοκίνητα τύπου βαν κλπ.

Σοβαρό είναι το θέμα της επιβίωσης και ομαλής συνέχειας και λειτουργίας του κλάδου, λόγω της αδυναμίας της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών ταξί της Περιφέρειας για την καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών στον Ο.Α.Ε.Ε.

Ζητούν, πέρα των ευνοϊκών ρυθμίσεων παλαιότερων οφειλών στον Ο.Α.Ε.Ε., το Υπουργείο Εργασίας να θεσμοθετήσει νέες ασφαλιστικές κατηγορίες, πολύ χαμηλότερες από τις ισχύουσες, στις οποίες να εντάσσονται (προαιρετικά) όσοι –και για όσο διάστημα- αδυνατούν να καταβάλουν τις προβλεπόμενες από την ασφαλιστική τους κατηγορία εισφορές. Σε κάθε περίπτωση ζητούν να καταργηθεί και η υποχρέωση προσκόμισης της ασφαλιστικής ενημερότητας των ιδιοκτητών ενός ταξί από τον Ο.Α.Ε.Ε. για το έλεγχο του ταξί από το ΚΤΕΟ, δεδομένου ότι αυτή η υποχρέωση συνιστά ανισότητα, αφού σε κανέναν άλλο επαγγελματικό κλάδο δεν ζητείται τέτοια βεβαίωση (π.χ. σε Ι.Χ. αυτοκίνητα ιδιοκτησίας επιχειρήσεων και επιτηδευματιών που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την άσκηση της επιχειρηματικής-επαγγελματικής δραστηριότητας δεν απαιτείται η προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης των ιδιοκτητών τους).

Θεωρούν ότι η επιταγή του νόμου υποχρέωσης προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας από τον Ο.Α.Ε.Ε. όλων των συνιδιοκτητών ενός Ε.Δ.Χ. ταξί, είναι αντισυνταγματική, λόγω του ότι ενδεχόμενη αδυναμία προσκόμισης ενημερότητας ενός εκ των συνιδιοκτητών μπλοκάρει τον έλεγχο του Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου ταξί, συνεπώς το ακινητοποιεί, και έτσι παράγει πολύ δυσμενή αποτελέσματα (απώλεια εισοδήματος, εργασίας, κλπ) και στον άλλο (ανεύθυνο) συνιδιοκτήτη που είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

Σχετικά με το θέμα της έδρας κάθε ταξί, επισημαίνεται η αναγκαιότητα παραμονής των ταξί στα διοικητικά όρια των σημερινών τους εδρών και σε καμία περίπτωση να μην γίνει μετακίνηση εδρών και συγκέντρωση των ταξί στο κέντρο των δήμων.

Ακόμα ζητούν να εξετασθεί η δυνατότητα ενός ευέλικτου τιμολογίου, του λεγόμενου αμφιοριακού, όπου η κεντρική διοίκηση, το υπουργείο δηλαδή, θα καθορίζει το ελάχιστο και το μέγιστο που μπορεί να κινηθούν οι δείκτες του τιμολογίου του ταξί σε όλη τη χώρα και από εκεί και πέρα κάθε Περιφέρεια -ενδεχόμενα και στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας (πρώην νομού)- να έχει τη δυνατότητα καθορισμού του κομίστρου στα όριά της. Και τούτο διότι οι οικονομικές συνθήκες (μέσο εισόδημα κατοίκων, τουριστική κίνηση κλπ) και το επιβατικό κοινό διαφέρουν από Περιφέρεια σε Περιφέρεια.

Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας

Την δημιουργία Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης με πολιτικές και δράσεις εξειδικευμένες στις ανάγκες της περιοχής, αποφάσισε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού.
Οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού αυτού, συγκλίνουν μέσα σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο κοινωνικού χαρακτήρα που αξιοποιεί τις χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημιουργεί ένα μεγάλο κοινωνικό δίκτυο εθελοντισμού δημιουργώντας ένα ουσιαστικό κοινωνικό απόθεμα με στόχο την υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Ως κεντρική πρωτοβουλία τοποθέτησε ο κ. Τατούλης την καταπολέμηση της ανεργίας.

Οι δράσεις του Δικτύου εντάσσονται σε πέντε άξονες:

Στην προστασία, ανάδειξη, διαχείριση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς με στόχο την αειφορία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στην αναβάθμιση και διεύρυνση των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής μέριμνας.

Στη δημιουργική διέξοδο του πληθυσμού, μέσα από δράσεις στην εδραίωση του αισθήματος συμμετοχής και συνεργασίας στα πλαίσια μιας ομάδας.

Στην ενίσχυση των προϋποθέσεων για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους.

Στην ανάδειξη και προώθηση των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη και απασχόληση σε τοπικό επίπεδο.

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου καλεί όλους τους φορείς για συμβολή στη δημιουργία κοινωνικού αποθέματος, με απαραίτητα προϋπόθεση τη σύσταση ενός κοινού ταμείου με εθελοντική προσφορά και ευφυείς πολιτικές» είπε ο κ. Τατούλης. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα ενισχύσει την ευρωστία του ταμείου και ήδη υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία συγκεκριμένων δομών, όπως το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό ιατρείο και το κοινωνικό φαρμακείο.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης «Η Περιφέρεια ως διοικητικός φορέας μετά τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη έχει ουσιαστικά την ευθύνη της συνολικής κοινωνικής πολιτικής», ενώ χαρακτήρισε την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ανάπτυξη απαραίτητα συστατικά μιας κοινωνίας σε βαθύτατη πολιτική κρίση, με άμεσο αντίκρισμα στην οικονομία και στην κοινωνία.

Ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος εκ μέρους του Χαμόγελου του Παιδιού χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία για τη δημιουργία Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τόνισε την ανάγκη εξειδίκευσης των δράσεων και απόρριψης της νοοτροπίας της φιλανθρωπίας.

22/12/11

Έλεγχος ποιότητας ή έλεγχος του νερού;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ έχουν προκαλέσει στους πολίτες οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το νερό, αφού έχει ξεκινήσει άδικα ή δίκαια μια φιλολογία εδώ και καιρό σχετικά με την δήθεν(;) επιθυμία επιχειρηματιών να εκμεταλλευτούν το κοινωνικό αυτό αγαθό.

ΥΠΑΡΧΕΙ ενδιαφέρον από ιδιώτες, γίνονται τέτοιες συζητήσεις ή όχι; Όλος αυτός ο προβληματισμός και η φιλολογία «φούντωσαν» τις τελευταίες ημέρες, αφενός με την επίσκεψη αντιπροσωπείας Κινέζικης δημόσιας επιχείρησης διαχείρισης υδάτινων πόρων στην Αργολίδα και αφετέρου με μία σύσκεψη στην Περιφέρεια η οποία είχε θέμα τον έλεγχο της ποιότητας του νερού, με την σύσταση Δευτεροβάθμιου οργάνου στη Γενική Διεύθυνση Υγείας, που θα έχει εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο.

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ θα χειροκροτούσε μια προσπάθεια σε κεντρικό επίπεδο για την διασφάλιση της ποιότητας του νερού, κάτι που μέχρι τώρα κάνουν αποσπασματικά οι δήμοι, χωρίς να πείθουν τους πολίτες. Θα λυνόταν ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει σχέση με την δημόσια υγεία.

ΚΑΝΕΝΑΣ όμως δεν νομίζω ότι θα συμφωνούσε με την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των νερών σε ιδιώτες, όπως φημολογείται και μάλιστα αγνοώντας τους όρους.

ΕΠΕΙΔΗ λοιπόν οι φήμες ποτέ δεν κάνουν καλό, άμεσα οφείλει η περιφέρεια και οι αρμόδιοι περιφερειάρχης ή αντιπεριφερειάρχες να δώσουν τις απαραίτητες διευκρινήσεις.

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΚΑΠΟΤΕ το κοριτσάκι με τα σπίρτα ερχόταν να μας θυμίσει πως υπάρχουν φτωχότεροι έξω από την πόρτα μας και μας παρηγορούσε που εμείς δεν ήμασταν στην θέση σου να ζεσταινόμαστε με σπίρτα στο κρύο.

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ πέρασαν, το κοριτσάκι ενηλικιώθηκε. Γλίτωσε από το κρύο αφού το αγκάλιασε ο πρώτος μαστροπός που βρέθηκε μπροστά του. Σήμερα τσατσά πολυτελείας απολαμβάνει τον καφέ της σε φτηνογκλαμουράτα καφέ, προσπερνώντας βιαστικά τους ζητιάνους.

ΚΑΠΟΥ πιο πέρα η Σταχτοπούτα, ακόμα περπατάει μονοσάνδαλη. Ο πρίγκιπάς της αποδείχτηκε γκέι και προσπάθησε να τις αποσπάσει το γοβάκι για πάρτι του. Τα πλούτη δεν ήταν αρκετά για να καλύψουν τα βίτσια του αφού δεν έμενε τίποτα άλλο να κεφαλοποιήσει από μια γόβα στιλέτο.

ΚΑΘΕ παραμύθι που μούρχεται στο μυαλό από την λεγόμενη εποχή της αθωότητας, διαπιστώνω πως αυτή φταίει για όσα συμβαίνουν σήμερα. Μας ήθελε μολυβένια κουτσά στρατιωτάκια που για τα μάτια μιας χορεύτριας θα δίναμε την ζωή μας. Άψυχα αντικείμενα, αλλά να γεμίζουν τους άλλους συναίσθημα και ενοχές για κάτι που οι ίδιοι δεν φταίγανε.

ΑΡΚΕΤΑ χρόνια μετά ήρθε η ώρα να εξαργυρώσουμαι τις ενοχές μας. Κάποιοι σπατάλησαν τον δημόσιο πλούτο, αυτόν που αποξενωμένα ονομάζουμε κρατικό. ΚΑΠΟΙΟΙ θησαύρισαν εισάγοντας τα σπίρτα για το κοριτσάκι του παραμυθιού από την Ασία και έκλεισαν το ξυλουργείο της γειτονιάς. Ύστερα γέμισαν τον κόσμο παραισθήσεις πως χωρίς να παράγει μπορεί να απολαμβάνει. Το LSD απ` την χώρα των θαυμάτων του καπιταλισμού, έκανε την σκέψη μας να απαξιώνει την συνείδησή μας.

ΣΗΜΕΡΑ ξανά και πάλι στους δρόμους, στο κρύο και στην φτώχια, δεν σέρνεται το κοριτσάκι με τα σπίρτα, ούτε οι άθλιοι του Παρισιού, σέρνεται το καταρρακωμένο εγώ αυτών που κάποτε αποφάσισαν ή έτυχε να κατοικήσουν στην γεωγραφική ενότητα που προσδιορίζεται ως «Ελλάδα». Τι περιμένουν πλέον; Την γέννηση ενός ακόμα θεανθρώπου ή την φωνή του Παπαδήμα να τους λέει πως το ότι ζουν στην φτώχια είναι απλά ένα μέρος ενός άλλου μεγάλου παραμυθιού με αίσιο τέλος;

Καλήν εσπέρα άρχοντες …. δεν με νοιάζει ο ορισμός σας….

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

1.Το απλήρωτο Τ.ΕΒ.Ε

Ο ρωμαίος λεγεωνάριος χτύπησε την θυμωμένη του γροθιά στην ξύλινη πόρτα του εργαστηρίου του Ιωσήφ.

-Παρακαλώ περάστε ( είπε ο Ιωσήφ και του κόπηκαν τα πόδια όταν είδε τον λεγεωνάριο να ανοίγει το μακρύ θηκάρι…. Και… ευτυχώς τον είδε να τραβά ένα μακρύ πάπυρο από μέσα. )

-Κύριε έχετε πέντε μήνες να πληρώσετε τις εισφορές σας στο Ταμείο Εβραίων Επαγγελματιών (Τ.ΕΒ.Ε) .

-Μα δεν έχω καθόλου δουλειά εδώ και εφτά μήνες, να κοίτα τι κάνω τώρα επιδιορθώνω ξανά τα δικά μου έπιπλα για να μην μένω άπραγος. Που να βρω λεφτά να πληρώσω το Τ.ΕΒ.Ε ;

-Κύριε λυπάμαι, με καταλαβαίνεται και μένα υπάλληλος είμαι ( αλλά για σιγουριά χάιδεψε και το άλλο θηκάρι με το σπαθί και σαφώς ο Ιωσήφ έπιασε το υπονοούμενο της εξουσίας). Θα γίνει διακοπή των ασφαλιστικών σας καλύψεων και θα πρέπει να σας υποβάλλω και μήνυση.

-Μα τι λες (  ο Ιωσήφ ύψωσε αυτή την φορά την φωνή του ) η Μαρία είναι ετοιμόγεννη που θα γεννήσει;

-Λυπάμαι κύριε από σήμερα και εμπρός δεν έχετε κανένα δικαίωμα σε κανένα δημόσιο νοσοκομείο .( Αυτή την φορά δεν χάιδεψε αλλά έπιασε με κανονική λαβή το σπαθί χωρίς να το βγάλει από το θηκάρι  και αμέσως παρέδωσε την μήνυση στον Ιωσήφ για να υπογράψει. Ο Ιωσήφ υπόγραψε με μηχανικές κινήσεις και τα μάτια του είχαν γεμίσει απελπισία.)

-Και που θα γεννήσει;

-Τόσοι στάβλοι είναι εδώ γύρω , κάπου θα βρείτε έναν άδειο και για κούνια βάλτε μια φάτνη ( του είπε ειρωνικά  και αποχώρησε ο λεγεωνάριος).

2. Η φάτνη.

Τρίβοντας τα χέρια του για να ζεσταθεί μπήκε στον στάβλο ο βοσκός. Ήταν τσουχτερό το χειμωνιάτικο κρύο. Έπρεπε να φροντίσει τα ζώα του να τους αλλάξει νερό να τους βάλει τροφή.

Όταν πήγε να ρίξει τροφή στην φάτνη των αλόγων θυμήθηκε το βραδινό του όνειρο.

Αυτή η συγκεκριμένη φάτνη των αλόγων φθαρμένη από το χρόνο ξαφνικά την διαπερνούσε ένα έντονο κιτρινωπό φώς και γινόταν ένας ολόχρυσος θρόνος και μέσα καθόταν ένα λαμπερό μωρό πιο λαμπρό και από την χρυσή φάτνη.

Σαν ψίθυρος προσευχής από όλα τα ζώα ακουγόταν , ωσανά βασιλεύς των βασιλέων.

-Οι οικονομικές δυσκολίες με κάνουν και ονειρεύομαι χρυσάφια και βασιλιάδες

( μονολόγησε, δεν πρόλαβε να τελειώσει την φράση του και άκουσε χτυπήματα στην πόρτα, έριξε τροφή στα άλογα και βρήκε έξω).

Έξω τον περίμενε ένας υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, βλοσυρός αγέρωχος κρατούσε στα χέρια του ένα φάκελο σαν στιλέτο έτοιμο να του το μπήξει στην καρδιά.  Από ένστικτο ο βοσκός έκανε ένα βήμα πίσω, παίρνοντας μια αμυντική θέση και υπάλληλος ξεκίνησε την κατά ριπάς επίθεση.

-Κύριε  έγινε ανώνυμη καταγγελία στην υπηρεσία μας ότι ο στάβλος σας είναι παράνομος και εμπίπτει στις διαδικασίες και τα πλαίσια του νόμου περί

ημιυπαίθριων χώρων.

Ο βοσκός με τα μάτια του διέγραψε ένα οπτικό ημικύκλιο, γύρω τους δεκάδες στάβλοι ίδιοι με τον δικό του, το ίδιο παράνομοι. Κοίταξε με θυμωμένη απορία τον εξουσιαστή γραφειοκράτη ο οποίος είχε αποκωδικοποιήσει το μήνυμα.

-Κύριε εμάς μας ενδιαφέρει μόνο ο στάβλος για τον οποίο έχει γίνει καταγγελία .

-Α μάλιστα είναι αυτό που λέμε ότι η δικαιοσύνη είναι τυφλή. ( Καμία εξουσία δεν καταλαβαίνει από χιούμορ πολύ δε περισσότερο οι έμμισθοι λακέδες της. Ο εξουσιαστής γραφειοκράτης θύμωσε και ο τόνος της φωνής του σφυριά δικαστή που ανακοινώνει την καταδικαστική απόφαση.)

- Η θα πληρώσετε τα πρόστιμα όπως ορίζει ο νόμος ή θα κατεδαφίσετε το οίκημα με δικά σας έξοδα.

-Μα είναι χειμώνας, τι θα γίνουν τα ζώα;

- Δεν γνωρίζω κύριε. (και χάιδεψε  τον κόμπο της γραβάτας , οι κινήσεις του πρόδωσαν τις βαθύτερες σκέψεις του γιατί κατά βάθος εννοούσε , να πας να κόψεις το λαιμό σου.)

- Το είδα εγώ το όνειρο η φάτνη των αλόγων χρυσός θρόνος…

- Τι είπατε κύριε;

- Τίποτα , έχει δυσκολέψει πολύ η κατάσταση.

- Σκεφτείτε ότι άλλοι έχουν να πληρώσουν και περαίωση εκτός από ημιυπαίθριους ( από την τσάντα του έβγαλε τον επόμενο φάκελο στιλέτο και ξεκίνησε για το επόμενο θύμα του με τον άκαμπτο ξύλινο βηματισμό του) .

3. Η περαίωση.

Ο μελαμψός Βαλτάσαρ βγήκε έξω από την τεράστια βιβλιοθήκη των μάγων όταν άκουσε τα χαρακτηριστικά χλάπ χλαπ των ταχυδρομικών σάκων  πάνω στην καμπούρα της καμήλας.

Ο πρώτος φάκελος ήταν αυτός με το κρατικό λογότυπο. Στα τρία δάκτυλα με τα οποία έπιασε τον φάκελο ένοιωσε ένα μούδιασμα. Σαν μάγος που ήταν κατάλαβε ότι το κορμί του έστελνε μηνύματα για κακά μαντάτα. Δεν μπορούσε να ξέρει τι είχε μέσα ο φάκελος αλλά ένοιωσε ένα συννέφιασμα μέσα του και αυτό τον ανησύχησε.

Άφησε του υπόλοιπους φακέλους στο μεγάλο μακρόστενο τραπέζι της βιβλιοθήκης και άνοιξε τον κρατικό φάκελο.

-Ε δεν είναι δυνατόν !!! (Φώναξε δυνατά και θυμωμένα. Άκουσε από τον διάδρομο τα χτυπήματα της μαγκούρας του γέροντα Μελχιόρ και τον είδε να περνά την μεγάλη σκαλιστή πόρτα. )

- Τι έπαθες Βαλτάσαρ;

-Έχουν τρελαθεί τελείως στο υπουργείο οικονομικών.

-Δεν θα το πιστέψεις τι ζητάνε με την νέα περαίωση ;

-Τι ;

Δεν πρόλαβε να πει τίποτα άλλο, γιατί μπήκε μέσα τρέχοντας ο νεαρός Γασπάρ, οι κόρες των ματιών του σε διαστολή πανηγυρικού ενθουσιασμού .

-Μάγοι το άστρο , το άστρο είναι αλήθεια, ο βασιλιάς των βασιλέων γεννιέται σε λίγο. Ελάτε να δείτε. ( Και ήδη είχε στρέψει το μεγάλο τηλεσκόπιο στον ουρανό. Πρώτος κοίταξε ο γέροντας Μελχιόρ.)

- Δόξα σοι ο Θεός θα προλάβω να ολοκληρώσω την αποστολή μου ( από τα ρυτιδιασμένα  μάτια του έτρεχαν δάκρυα). Έλα Βαλτάσαρ κοίτα  ( Ο Βαλτάσαρ έβαλε το μάτι του στο σκόπευτρο χωρίς να αφήσει το χαρτί που κρατούσε.)

- Δεν γίνεται ( γυρίζει και τους λέει με ένα παγερό βλέμμα) .

-Τι δεν γίνεται τόσα χρόνια αυτό περίμενα , είναι σίγουρα το αστέρι… ( είπε ο Μελχιόρ που δεν είχε ακόμα συνέλθει από την συγκίνηση)

-Δεν γίνεται να πάμε…

-Γιατί δεν γίνεται να πάμε ; ( Του είπαν και οι δύο μαζί , ενώ η μαγκούρα του Μελχιόρ είχε αρχίσει να αιωρείται με επιθετικές διαθέσεις.)

-Ήρθε η περαίωση ( και πρόταξε το χαρτί σαν ασπίδα για να γλιτώσει την πιθανή μαγκουριά του γέροντα) , ο χρυσός  η σμύρνα και το λιβάνι αλλάζουν συντελεστή ΦΠΑ  κατά δέκα μονάδες .

-Εντάξει θα το πληρώσουμε ( Είπε ο Μελχιόρ που κατέβασε την μαγκούρα του για να στηριχτεί).

-Δεν καταλάβατε καλά ζητάνε αύξηση κατά δέκα μονάδες και για δέκα χρόνια αναδρομικά .

-Όχι δεν είναι δυνατόν ( Η μαγκούρα έφυγε από τα χέρια του Μελχιόρ και σωριάστηκε αναίσθητος στο πάτωμα. Ο Γασπάρ από πάνω του άρχισε να του δίνει χαστούκια για να τον συνεφέρει. )



-Ρε γυναίκα τι βαράς;  ( Φώναξε ο αλαφιασμένος Γιάννης καθώς τον χαστούκιζε η γυναίκα του στο κρεβάτι τους).

-Είσαι καλά; ( Του είπε φανερά ανήσυχη) Εδώ και μισή ώρα φωνάζεις στον ύπνο σου

-Τ.ΕΒ,Ε, ημιυπαίθριοι , περαίωση είναι δυνατόν; (Μιμούμενη με την φωνή της τα λόγια του εφιάλτη που έβλεπε ο άντρας της).

-Και αμέσως ξανά το ίδιο σαν παλιός δίσκος που κόλλησε στο πικ απ. ( Ο Γιάννης τα είχε ακόμα χαμένα, μόλις τώρα άρχισε να συνειδητοποιεί ότι ξυπνούσε από ένα αγχωμένο χριστουγεννιάτικο όνειρο. Ακούστηκαν τα μεταλλικά τρίγωνα των παιδιών του, κατά την οικογενειακή παράδοση ήθελαν να του πουν πρώτα από όλους τα κάλαντα

-Έχουμε χριστούγεννα . Θα γίνουν και φέτος Χριστούγεννα; ΤΈΒΕ  περαίωση ημιυπαίθριοι.  

Μουρμούρισε σε μια προσπάθεια να φρεσκάρει τις εικόνες του ονείρου. Αλλά η απειλητική παλάμη της γυναίκα του τον ξύπνησε οριστικά.

Πετάγεται απάνω παίρνει αγκαλιά την γυναίκα του και τα παιδία τους.  Τους αναγκάζει με αγκαλιαστό κυκλικό ρυθμό να λένε τα κάλαντα . Στην αλυσίδα των χεριών της οικογένειας του βρήκε την λύτρωση από τον εφιάλτη του ονείρου, ίσως και από την πραγματικότητα που έπλασε τις ονειρικές εικόνες .

Με βροντερή φωνή λες και τραγουδούσε κανένα αντάρτικο αντιστασιακό τραγούδι παράφρασε λίγο τα λόγια.

-Καλήν εσπέρα άρχοντας / δεν με νοιάζει ο ορισμός σας/Χριστού του θεία γέννηση θα πω / θα αντισταθώ στο κλεμμένο αρχοντικό σας/ αρνούμαι να μαι θύμα στο επόμενο το φονικό σας…

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 22.12.2011

21/12/11

Η έκδοση 15.12.2011

Τραγέλαφος με τις κλήσεις

Όλα ξεκίνησαν με την 2η ίδια με προγενέστερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ναυπλίου για την κατάργηση της στάθμευσης «ψαροκόκαλο» και την επιβολή της παράλληλης με τον δρόμο στάθμευσης με την οδό στην λεωφόρο Αμαλίας. Η πρώτη απόφαση είχε ληφθεί επί δημαρχίας Χαραμή μετά από εισήγηση του τότε αντιδημάρχου κ. Κωλιόπουλου, αλλά ουδέποτε εφαρμόσθηκε καθ` ολοκληρία. Πριν λίγες ημέρες το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου αποφάσισε εκ νέου την κατάργηση της κάθετης στάθμευσης και ανακοίνωσε την απόφαση αυτή στην αστυνομική διεύθυνση Αργολίδας για να μεριμνήσει για την εφαρμογή της. Δεν προέβλεψαν όμως να σημάνουν εγκαίρως τις νέες θέσεις στάθμευσης στον δρόμο, όπου παραμένουν ως σήμερα οι παλαιές διαγραμμίσεις της κάθετης Στάθμευσης. Την επομένη το πρωί τα όργανα της τροχαίας ξεχύθηκαν στην λεωφόρο Αμαλίας και άρχισαν να κόβουν κλήσεις σε όλα τα ΙΧ που ήταν παρκαρισμένα σύμφωνα με τις διαγραμμίσεις!
Με το που είδαν έκπληκτοι οι οδηγοί τους αστυνομικούς να τους κόβουν κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα εξεμάνησαν αφού δεν υπήρχε καμία ένδειξη για διαφοροποίηση των θέσεων παρκαρίσματος και ο τρόπος που είχαν παρκάρει ήταν σύμφωνος με τις μέχρι τότε υποδείξεις. Ο τροχονόμος αντέτεινε πως υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου, αλλά όταν οι διαγραμμίσεις λένε άλλα κανείς δεν μπορεί να συμπεριφερθεί οδικά διαφορετικά!

Οι απόλυτα δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των οδηγών έφτασαν μέχρι την αστυνομική διεύθυνση η οποία έδωσε εντολή να ξαναμαζευτούν όλες οι κλήσεις απ τα παρμπρίζ των ΙΧ και να ακυρωθούν. Λίγη ώρα αργότερα αστυνομικός, όπως φαίνεται και στην φωτογραφεία μας, απέσυρε όλες τις κλήσεις. Όμως φαίνεται πως κάποιοι από την τροχαία δεν πληροφορήθηκαν τι συμβαίνει και την επομένη το πρωί, χωρίς να διορθωθούν τα σημεία παρκαρίσματος σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, άρχισαν πάλι να κόβουν κλήσεις.

Άσχετα με το αν η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι σωστή η όχι, θα έπρεπε να γίνει πρώτα η σωστή διαγράμμιση και στην συνέχεια να αναλάβει η τροχαία τον σωφρονισμό των παραβατών. Ειδικά σε δύσκολους καιρούς σαν αυτούς που διανύουμε θα πρέπει όλοι να είναι πιο προσεκτικοί στις κινήσεις τους.

Κάνουν πίσω οι βουλευτές για τα αναδρομικά μετά την κατακραυγή

Μετά από την έντονη αποδοκιμασία για τους βουλευτές που ζητούν αναδρομικά, ανακαλούν τις προσφυγές, ή τουλάχιστον κρύβονται πίσω από τις ανακλήσεις χωρίς ωστόσο να αποκλείσει κανείς την περίπτωση να επανέλθουν όταν και εάν κατακάτσει η λαϊκή κατακραυγή.
Σε 117 ανέρχονται συνολικά οι πρώην βουλευτές που διεκδικούν ή διεκδικούσαν, σύμφωνα με τον αθηναϊκό τύπο, στην καρδιά της κρίσης αναδρομικά εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ αυτών εφέροντο ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Γεώργιος Τσούρνος, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Θωμόπουλος και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο οποίος ήδη δήλωσε ότι έχει παραιτηθεί από την διεκδίκηση.
Με το σκεπτικό του G.Orwell, «η πολιτική γλώσσα είναι σχεδιασμένη για να κάνει τα ψέματα να ακούγονται αληθινά και τον φόνο -να εμφανίζεται- ευπρεπής» Ένωση τέως βουλευτών υποστηρίζει ξαφνικά ότι  «δεν ζητούν αναδρομικά», συνεχίζουν όμως την διεκδίκηση όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις του.!

Στο σύνολο τους οι βουλευτές έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν τα χρήματα των αναδρομικών, υποστήριξε με δηλώσεις του την Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Ένωσης των τέως βουλευτών Αριστείδης Τσιπλάκος και απέδωσε το θέμα που έχει δημιουργηθεί σε πιέσεις δικαστικών, ώστε μη βγάλουν τις σχετικές αποφάσεις, καθώς ο Νόμος και το Σύνταγμα λειτουργεί ενιαία για δικαστικούς και βουλευτές.

«Οι αιτήσεις μας έγιναν σε μία περίοδο πριν από την κρίση, βγήκαν ορισμένες αποφάσεις -τελεσίδικες, μερικές- και μας κάλεσαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να πάρουμε τα χρήματα, εγώ όμως τους δήλωσα ότι δεν πρόκειται να πάρω αυτά τα χρήματα.

Ούτε πρόκειται να τα πάρουμε ποτέ λόγω της κρίσης που υπάρχει. Έχουμε συναίσθηση της πραγματικότητας και δηλώνουμε ότι δεν θα τα πάρουμε ποτέ», υποστήριξε σε δηλώσεις του στον ρ/σ Radio 9, ο κ. Τσιπλάκος.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης τέως βουλευτών, «όλος ο θόρυβος έγινε επειδή οι δικαστές πιεζόμενοι από την κυβέρνηση να βγάλουν για τους βουλευτές αντίθετη απόφαση απ' ό,τι για τους εαυτούς τους, τούς φέρνει σε δύσκολη θέση, γιατί ο Νόμος και το Σύνταγμα λειτουργεί ενιαία για δικαστές και βουλευτές».

«Αν βγάλουν αρνητική απόφαση για τους βουλευτές», είπε, «δημιουργείται μείζον κοινωνικό θέμα, γιατί θα πρέπει να δώσουν πίσω όσα έχουν πάρει μέχρι σήμερα» και έκανε λόγο για πιέσεις που ασκούνται στους βουλευτές να αποσύρουν τις αιτήσεις ώστε να μην αναγκαστούν οι δικαστές να βγάλουν αρνητικές αποφάσεις.

«Εμείς», ξεκαθάρισε, «ζητούμε και περιμένουμε να βγουν αποφάσεις και επιζητούμε να είναι αρνητικές, αλλά πρέπει να ισχύσει η απόφαση για όλους, δικαστές και βουλευτές».

«Αν μας δικαιώσουν οι αποφάσεις, εμείς θα δηλώσουμε ότι τα λεφτά δεν τα θέλουμε, αλλά να βγάλουν απόφαση. Είναι παιχνίδι αυτό να μη βγάλουν απόφαση οι δικαστές. Να βγάλουν απόφαση για να μην τα πάρουν ούτε αυτοί», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ένωσης τέως βουλευτών.

Αποστασιοποιείται ο Τατούλης

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρουν το όνομα του σε κατάλογο βουλευτών και πρώην βουλευτών που διεκδικούν αναδρομικά από το ελληνικό δημόσιο,  έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Από τις αρχές του 2010 έχω παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση διαφοράς αποδοχών μου από τη Βουλή των Ελλήνων και μένω έκπληκτος για το γεγονός ότι περιλαμβάνεται το όνομα μου σε κατάλογο βουλευτών και πρώην βουλευτών που διεκδικούν αναδρομικά. Συνεπώς δε με αφορά η όποια διεκδίκηση βουλευτών και πρώην βουλευτών που διεκδικούν αναδρομικά».

Εξοικονόμηση ενέργειας για Άργος και Ναύπλιο

Τα σημεία στα οποία θα γίνουν παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο Ναύπλιο και στο Άργος ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Οι προτάσεις των δύο Δήμων είναι συνολικού προϋπολογισμού 700.000€ για καθέναν με 70% δημόσια δαπάνη.

Ειδικότερα για καθέναν από τους Δήμους προβλέπονται οι ακόλουθες δράσεις:

Στον Δήμο Άργους- Μυκηνών γίνονται επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας:

- στα κτίρια του 2ου Λυκείου, του 1ου  Δημοτικού Σχολείου, του Δημαρχιακού Κτιρίου και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

- στον οδοφωτισμό των οδών Δαναού και Βασ. Σοφίας

- σε ανοιχτούς χώρους και πιο συγκεκριμένα στον βιοκλιματικό σχεδιασμό της πλατείας πίσω από το Δημαρχείο.

Στον Δήμο Ναυπλίου γίνονται επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας:

- στα κτίρια του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου, του παιδικού σταθμού, του βρεφονηπιακού σταθμού, του δημοτικού κλειστού γυμναστηρίου και στις κτιριακές εγκαταστάσεις του δημοτικού ανοιχτού κολυμβητηρίου

- στον οδοφωτισμό της οδού Ναυπλίου –Νέας Κίου

- σε ανοιχτούς χώρους και πιο συγκεκριμένα σε βιοκλιματικές παρεμβάσεις στην Πλατεία Εθνοσυνελεύσεως

στο αντλιοστάσιο της Κολυμβητικής Δεξαμενής του Δημοτικού ανοιχτού κολυμβητηρίου

Αναφορικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί το μεγαλύτερο ανεξάντλητο, ανεκμετάλλευτο, εθνικό κοίτασμα ενέργειας. Εξ’ άλλου  σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι χρήσιμο πάντα να θυμόμαστε ότι η πιο φτηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώθηκε ποτέ. Με την έγκριση των προτάσεων των δύο μεγάλων Δήμων της Αργολίδας δημιουργούνται καλές προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τομέα, για τη μείωση κατά 30-40% του ενεργειακού κόστους των κτιρίων και εγκαταστάσεων που εντάσσονται, καθώς και για τη δημιουργία πιλοτικών επιδεικτικών δράσεων που μπορούν να βρουν μιμητές σε εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις».

Διαβούλευση για την ανακύκλωση

Έμφαση στην ενίσχυση και προώθηση της πρόληψης και της ανακύκλωσης των αποβλήτων, με τον πλέον αποδοτικό συνδυασμό μέτρων και στόχων, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών για την προαγωγή της βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Περιφέρειας, δίδεται στο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Ανακύκλωσης, που βγήκε σε διαβούλευση.
Η Στρατηγική της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων –όπως έχει ανακοινωθεί - στοχεύει αφενός στην υλοποίηση δράσεων για την ενίσχυση της πρόληψης και της ανακύκλωσης και αφετέρου στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων υποδομών για τη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων, σύμφωνα με τις αρχές της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση διαχείρισης στερεών αποβλήτων και τα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν, δίνεται προτεραιότητα στην ενσωμάτωση δράσεων και εργαλείων που συνάδουν με τη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόληψη και την ανακύκλωση των αποβλήτων παράλληλα με τον άμεσο περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Η στρατηγική αυτή εντάσσεται στη γενική στόχευση να καταστεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου Περιφέρεια της Αειφορίας και θα βασίζεται στις ακόλουθες 4 αρχές:

α) Αυστηρή τήρηση της Ευρωπαϊκής και Εθνικής νομοθεσίας με ελαχιστοποίηση των ρύπων

Ελαχιστοποίηση του κόστους για τους πολίτες

β) Δημιουργία μεγάλου κοινωνικού και οικονομικού οφέλους

γ) Ελαχιστοποίηση του υπολείμματος που θα οδηγείται σε ταφή

Στο πλαίσιο αυτό με βάση τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) έχουν τεθεί στόχοι ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή τόσο για τα υλικά συσκευασίας όσο και για το βιοαποδομήσιμα απόβλητα.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για την οριστική επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), αλλά και σε όλες τις σχετικές Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο της λύσης που προωθείται, έχει εκτιμηθεί ότι μέχρι το 2020 το 50% του χαρτιού, του πλαστικού και του γυαλιού, το 30% των μετάλλων και το 25% των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων θα ανακτώνται και θα ανακυκλώνονται με προγράμματα διαλογής στην πηγή.

Η σημερινή κατάσταση για την ανακύκλωση συσκευασιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι, δυστυχώς, απογοητευτική.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Άρθρο 10 «Ποσοτικοί στόχοι για την αξιοποίηση – επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων των συσκευασιών» του Νόμου 2939/2001, και ειδικότερα με την ΚΥΑ 9268/469/07 (ΦΕΚ 286 Β), που αφορά “Τροποποίηση των ποσοτικών στόχων για την ανάκτηση και ανακύκλωση των αποβλήτων των συσκευασιών σύμφωνα με το άρθρο 10 (παρ. Α1, τελευταίο εδάφιο) του N. 2939/2001 (A΄ 179), καθώς και άλλων διατάξεων του νόμου αυτού, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 2004/12/ΕΚ «για την τροποποίηση της οδηγίας 94/62/ΕΚ για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας», του Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου 2004”, οι ποσοτικοί στόχοι για την αξιοποίηση των αποβλήτων των συσκευασιών έχουν ως ακολούθως:

-έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011 το αργότερο, αξιοποίηση ή αποτέφρωση σε εγκαταστάσεις αποτέφρωσης αποβλήτων με ανάκτηση ενέργειας 60 % τουλάχιστον κατά βάρος, των αποβλήτων συσκευασίας

-έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011 το αργότερο, ανακύκλωση μεταξύ 55% τουλάχιστον και 80% το πολύ, κατά βάρος, των αποβλήτων συσκευασίας

-έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011 το αργότερο, επίτευξη των ακόλουθων ελάχιστων στόχων ανακύκλωσης για υλικά που περιέχονται σε απόβλητα συσκευασίας:

i) 60 %, κατά βάρος, για το γυαλί,

ii) 60 %, κατά βάρος, για το χαρτί και χαρτόνι,

iii) 50 %, κατά βάρος, για τα μέταλλα,

iv) 22,5 %, κατά βάρος, για τα πλαστικά, λαμβάνοντας αποκλειστικά υπόψη υλικά που ανακυκλώνονται εκ νέου σε πλαστικά,

v) 15 %, κατά βάρος, για το ξύλο.

Τα εφαρμοζόμενα προγράμματα, έως σήμερα, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι σαφές ότι αφ’ ενός δεν θα επιτύχουν τον ποσοτικό στόχο ανακύκλωσης συσκευασιών για τις 31.12.2011, ενώ αφετέρου απέχουν εξαιρετικά από το στόχο.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το στόχο του 2011, η ανακύκλωση θα πρέπει να είναι κατελάχιστο 55% κατά βάρος, των παραγόμενων αποβλήτων συσκευασίας. Σύμφωνα και με το αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ 2010, αυτό σημαίνει ότι η περιφέρεια θα πρέπει να ανακυκλώσει 35.500 τόνους υλικών συσκευασίας από τους 64.350 τόνους που εκτιμάται ότι παράγονται συνολικά στο 2011 ώστε να πιάσει τον ελάχιστο στόχο του 2011 για τα υλικά συσκευασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΑΑ για το 2010, οι ποσότητες που ανακυκλώθηκαν ήταν 6773 τόνοι υλικών συσκευασίας. Η ποσότητα αυτή αποτελεί το 20% περίπου της απαιτούμενης ποσότητας των 35.500 τόνων του στόχου για το 2011. Δηλαδή αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Πελοποννήσου απέχει κατά 80% από την επίτευξη του στόχου της ανακύκλωσης και όπως είναι φανερό, θεωρείται αδύνατο να καλύπτεται αυτή η διαφορά μέσα στο 2011.

Ως αποτέλεσμα, ο υφιστάμενος σχεδιασμός ανακύκλωσης συσκευασιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει πλήρως αποτύχει και απαιτείται ένα νέο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της ανακύκλωσης.

Μετά από όλα αυτά το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Ανακύκλωσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα πρέπει να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από 1.1.2012. Για το σκοπό αυτό η Αιρετή Περιφέρεια θέτει σε διαβούλευση με τους πολίτες και τους φορείς της Πελοποννήσου το στρατηγικό σχέδιο.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ