Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

31/1/11

Η έκδοση 27.1.2011

30/1/11

Σύγκρουση Κωτσοβού Μαλτέζου για την θέση του γραμματέα στο Άργος

Με το να εκλεγεί κανείς στην δημοτική Αρχή, δεν σημαίνει πως ο νόμος του δίνει την δυνατότητα να νομοθετεί ή να ερμηνεύει τους νόμους κατά το δοκούν. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα διέρρευσε πως η προσφυγή του κ. Κωτσοβού στον Γ. Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την εκλογή του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου Άργους, βρήκε δικαίωση και πως η εκλογή θα επαναληφθεί.

Υπενθυμίζουμε πως ο κ. Κωτσοβός είχε υποστηρίξει, μετά την άρνηση της εκπροσώπου της παράταξης του ΚΚΕ, πως θα έπρεπε να εκλεγεί υποψήφιος από τον συνδυασμό του, πράγμα που δεν απεδέχθη η παράταξη του κ. Καμπόσου, εκλέγοντας Γραμματέα του Δημοτικού συμβουλίου το μέλος της κ. Θοδωρ. Βασιλόπουλο.
Με ανακοίνωσή της η δημοτική Αρχή υποστηρίζεί ότι, «Με νεώτερο έγγραφο το οποίο περιήλθε στο Δήμο Άργους-Μυκηνών από το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζεται το θέμα της εκλογής του Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου όπου αναφέρεται ότι ‘κατά την τρίτη ψηφοφορία εκλέγεται ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση αυτή, λαμβάνοντας έστω και μία θετική ψήφο’».
Μάλιστα, η δημοτική αρχή ανήγαγε το πρόβλημα στην ασάφεια του νόμου πάνω σ` αυτό το ζήτημα τονίζοντας ότι: «Με τον τρόπο αυτό προσπάθησε να λύσει το Υπουργείο τα προβλήματα που απασχόλησαν μεγάλο αριθμό Δήμων ανά τη χώρα λόγω των κενών και των αντιφάσεων που περιείχε το κείμενο του Νόμου του Καλλικράτη και της εγκυκλίου που αρχικώς είχε διανείμει.
Σε επικοινωνία με το Υπουργείο τονίσθηκε από το Δήμο μας ότι δεν υπάρχει αντίρρηση εκλογής Γραμματέα από την ελάσσονα αντιπολίτευση, αρκεί να μην τίθενται προσκόμματα στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Άλλωστε αφ’ ενός η ύπαρξη των νομίμων μέσων απέναντι σε τέτοιο ενδεχόμενο αφ’ ετέρου η νωπή εντολή του λαού που εξέλεξε τη νυν Δημοτική Αρχή με ποσοστό 60% εγγυώνται ότι δε μπορεί να υπάρξει οποιοδήποτε πρόσκομμα στη λειτουργία του Δήμου.
Κατόπιν αυτών το συμβούλιο θα συγκληθεί εκ νέου με σκοπό την εκλογή του γραμματέα του Δ.Σ.».
Τόσο όμως η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής όσο και οι δηλώσεις του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Μαλτέζου στα ΜΜΕ του νομού, προκάλεσαν την αντίδραση του επικεφαλής του συνδυασμού «Πρόταση Ελπίδας» Σωτ. Κωτσοβού ο οποίος επετέθη με σφοδρότητα κατά του κ. Μαλτέζου λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ποιά τηλεφωνική επικοινωνία και ποιά ασάφεια του Νόμου επικαλείται αλήθεια, όταν είχε δεδομένη την πιο πάνω ΑΚΥΡΩΤΙΚΗ απόφαση και των δύο [2] αποφάσεων του Δ.Σ. που αποκρύπτει γιατί ο ίδιος τις εισηγήθηκε;
Αντί να ζητήσει συγγνώμη από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό συμβούλιο για την συνεχή ταλαιπωρία που τους υποβάλλει αλλά και τον διασυρμό που υφιστάμεθα ως Δήμος με συνεχείς αναίτιες συνεδριάσεις για ένα εντελώς τυπικό θέμα, αποδύθηκε σε συνεχείς επικλήσεις του γνωστού τροπαρίου του 60% και σε ειρωνικά σχόλια κατά του Σωτ. Κωτσοβού περί – δήθεν - εκπλήρωσης του «διακαούς πόθου» του να γίνει γραμματέας και τα περί – δήθεν - εμποδίων που αυτός θα έφερνε στην υπογραφή των πρακτικών, λέγοντας ταυτόχρονα ότι η θέση είναι εντελώς τυπική και γι’ αυτό την Κυριακή θα τον ψηφίσει και η πλειοψηφία!… Την Κυριακή για την εκλογή γραμματέα δεν χρειάζεται η θετική ψήφος της πλειοψηφίας στον μοναδικό υποψήφιο, του το αναφέρει άλλωστε η ακυρωτική απόφαση. Ας αφήσει λοιπόν της μεγαθυμίες».
Σε κάποιο σημείο μάλιστα της ανακοίνωσής του ο κ. Κωτσοβός ισχυρίζεται πως ο ίδιος υπηρετεί τα κοινά προσφέρωντας και υπενθυμίζει στον συνάδελφό του πως και άμησθες θέσεις για να προσφέρει κανεις: «Πρέπει να ξέρει όμως ότι η ιδιότητα κάποιου ως δημοτικού συμβούλου εκτός από δικαιώματα έχει και υποχρεώσεις και μέσα σ’ αυτές ανάλογα με την παράταξη που ανήκεις, έχεις υποχρέωση να μετέχεις όπου ο νόμος ορίζει, χωρίς την παραμικρή αντιμισθία…(υπάρχουν και τέτοιες θέσεις κ. Μαλτέζο).
Είναι γνωστό ότι αυτό και μόνον είναι το πνεύμα της συμμετοχής και της υποψηφιότητας του Σωτ. Κωτσοβού για την εν λόγω θέση και τίποτε άλλο».
Αναφερόμενος στα όσα ακούστηκαν περί κωλυμάτων στην λειτουργία του δήμου που θα επέφερε τυχών εκλογή μέλους της παράταξης Κωτσοβού στην θέση του Γραμματέα, ο κ. Κωτσοβός στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Τα αναφερόμενα σε διάφορα καθοδηγούμενα λιβελογραφήματα περί – δήθεν - δηλώσεών μου στις «νεραντζιές της πλατείας» πως θα «εμποδίζω τον Καμπόσο όπως μπορώ», τα επιστρέφω στον όποιο τα είπε ή τα έγραψε, αφού ο συγκεκριμένος χώρος της πλατείας μόνον εκείνον χαρακτηρίζει από κάθε πλευρά και ιδιαίτερα της απίστευτης πολιτικής συναλλαγής και του τρόπου επιλογής σειράς έμμισθων θέσεων κάθε είδους που ακολούθησαν. Αυτά όμως είναι άλλο θέμα που θα αναδειχθεί κατά τον χρόνο που πρέπει».
Την Κυριακή στις 30 του μηνός ενδεχομένως θα δοθεί οριστική λύση στο θέμα του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου και με την συμβολή όλων θα αρχίσει επιτέλους ο δήμος να λειτουργεί και οι συνεδριάσεις του να αφορούν δημοτικά και πλέον θέματα και όχι «κούφιες» παραταξιακές αντιπαραθέσεις.

Το τρένο που μας υποσχέθηκαν στα σκουπίδια

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να αποκτήσει η Αργολίδα και η Πελοπόννησος σύγχρονο τρένο και αυτοί σπατάλησαν εκατομμύρια για τον δήθεν εκσυγχρονισμό του. Τελικά ο εκσυγχρονισμός χορτάριασε και το τρένο σταμάτησε να σφυρίζει… Οι υπέρμαχοι του εκσυγχρονισμού του σιδηροδρόμου Πελοποννήσου, τώρα σφυρίζουν αδιάφοροι.

Το μοναδικό μέσον μεταφοράς που θα μπορούσαμε να κινηθούμε φθηνά και με ασφάλεια είναι το τρένο, αλλά καταργήθηκε και αυτό.
Όμως ο ΟΣΕ δεν φροντίζει να προστατεύσει καν την περιουσία του. Όσα χρήματα ενδεχομένως εξοικονομούνται από την κατάργηση των δρομολογίων, χάνονται από την καταστροφή των τρένων στο αμαξοστάσιο της Καλαμάτας.
Η ζημία που υφίσταται ο ΟΣΕ είναι τεράστια. Πριν από μερικές ημέρες ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Πετράκος κατήγγειλε την κατάσταση που επικρατεί με τα τρένα που πριν λίγο καιρό κυκλοφορούσαν στις γραμμές της Πελοποννήσου:
Εγκαταλειμμένες, με τα χορτάρια να θεριεύουν δίπλα τους, βρίσκονται 10 σύγχρονες κλιματιζόμενες τρίδυμες αυτοκινητάμαξες τύπου ΜΑΝ-4 INTERCITY και 6 δίδυμες αυτοκινητάμαξες τύπου ΜΑΝ-1, οι οποίες βρίσκονται σε άριστη λειτουργική κατάσταση και μέχρι πριν λίγο καιρό ταξίδευαν αδιάκοπα.
Μαζί με αυτά βρίσκονται εγκαταλειμμένα αλλά σε λειτουργική κατάσταση δηζελομηχανές, επιβατικά και εμπορικά βαγόνια, μουσειακοί συρμοί, βοηθητικά μηχανήματα, ανταλλακτικά και όλ' αυτά σε ένα πολύ μεγάλο χώρο, χωρίς πλήρη περίφραξη, αδύνατον να φυλαχθεί επαρκώς.
Επισημαίνει ακόμα ότι από τις 12 πανάκριβες, ολοκαίνουργιες υπερσύγχρονες αυτοκινητάμαξες RAILBUS που αγοράστηκαν το 2004,αξιας 35εκ. ευρω οι 7 αν και σε λειτουργική κατάσταση, βρίσκονται εγκαταλειμμένες στις γραμμές του Μηχανοστασίου το οποίο κλείνει σε λίγες μέρες, αφήνοντάς τις στο έλεος των παράνομων πλανόδιων συλλεκτών μετάλλου για scrap.
Εκτός του τροχαίου υλικού, πανάκριβες και ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις εγκαταλείπονται χωρίς να έχουν καν λειτουργήσει: α) Το σύγχρονο αυτόματο πλυντήριο και η υποδαπέδια πλύση οχημάτων (κατασκευάστηκαν το 2007, δεν λειτούργησαν ποτέ), β) Το κτήριο αποθήκευσης άμμου (κατασκευή του 2007), γ) Το κτήριο του υποδαπέδιου τόρνου και το αντίστοιχο μηχάνημα, η καινούργια ηλεκτρονική ζυγαριά οχημάτων, οι νέοι λάκκοι επιθεώρησης, γερανοί ανύψωσης οχημάτων και όλος ο εξοπλισμός εγκαταλείπεται.

Εργοστάσιο νερού μαζί με έργα αποχέτευσης στην Λέρνα και Ανάβαλο

Τις προτάσεις των δήμων Ναυπλίου και Άργους σε συνεργασία με την Περιφέρεια, σχετικά με την δημιουργία Εργοστασίου Επεξεργασίας Πόσιμου Νερού στην Αργολίδα, ζήτησε μέχρι το τέλος Μαρτίου ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Για την διαμόρφωση των προτάσεων που ουσιαστικά θα αποτελέσουν προμελέτη του έργου παραχωρήθηκε και η συνδρομή των τεχνικών υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο θα καταβληθεί παράλληλα προσπάθεια να συνδυαστεί η δημιουργία μονάδας πόσιμου νερού στον Ανάβαλο με έργα αποχέτευσης στην ευρύτερη Διοικητική περιοχή του τέως Δήμου Λέρνας, εξέλιξη που θεωρείται από τον Γιάννη Μανιάτη, ότι θα συμβάλει θετικά στην επιλεξιμότητα της πρότασης.
Το έργο θα υποβληθεί για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Ταυτόχρονα όπως ανακοινώθηκε υπογράφηκε από τον Κώστα Σκανδαλίδη, η απόφαση που εγκρίνει την ανάθεση της μελέτης για την επέκταση του δικτύου του Αναβάλου στην Ερμιονίδα, στη Σύμπραξη: «ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ε.Ε,
HYDROMENT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Ε ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΚΑΙΜΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ» . Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.028.590,00 ευρώ.

29/1/11

Τι χρώσταγε το Ναύπλιο πριν τον Καλλικράτη

Μεμονωμένα τις δανειακές υποχρεώσεις του δήμου Ναυπλίου (τα στοιχεία αφορούν τα στοιχεία του Καποδιστριακού δήμου πριν γίνουν οι συνενώσεις του Καλλικράτη) δημοσιοποιεί μέσω του «α» ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς.

Αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «α» στις 13/1/2011 με τίτλο «τι χρωστούν οι Δήμοι» (το δημοσίευμα αναφερόταν στους Καλλικρατικούς δήμους μετά τις συνενώσεις και στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα).
Στην επιστολή του ο κος Αναγνωσταράς αναφέρει:
«Κύριε Διευθυντά
Στις 13 Ιανουαρίου 2011 δημοσιεύσατε άρθρο στην εφημερίδα σας με τίτλο «τι χρωστούν οι Δήμοι».
Ο συντάκτης του άρθρου αναφερόμενος στον Δήμο Ναυπλιέων έγραψε ότι το ποσό του δανείου του Δήμου Ναυπλιέων είναι 2.572.160 ευρώ.
Θέλω να διευκρινίσω ότι ο Δήμος Ναυπλιέων όπως υφίστατο πριν την συνένωση του με τους πρώην Δήμους Νέας Τίρυνθας, Ασίνης και Μιδέας είχε δανειακές υποχρεώσεις της τάξης των 830.087,11 ευρώ.
Το ποσό αυτό προκύπτει από τρία δάνεια που είχε λάβει ο πρώην Δήμος μας και τα οποία έχουν ως εξής: (Σ.Σ. ΒΛΕΠΕ ΔΙΠΛΑΝΟ ΠΙΝΑΚΑ)

Τέλος εάν το συνολικό χρέος από δάνεια και των άλλων τριών συνενωμένων Δήμων ανέρχεται στο ποσό που εσείς αναφέρατε (2.572.160 ευρώ) εμείς μέχρι σήμερα δεν έχουμε συγκεκριμένη εικόνα, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η παράδοση – παραλαβή όλων των οικονομικών στοιχείων τους».

Τα μέλη της ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ καλούνται να μην ρίχνουν τις τιμές του πορτοκαλιού

Να διαπραγματεύονται τις τιμές των πορτοκαλιών με τους εξαγωγείς καλούνται οι παραγωγοί της Αργολίδας από την Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων «ΔΑΝΑΟΣ».

Ο πρόεδρος της ΚΑΣΟΑ Δημήτρης Δαγρές με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι τις τελευταίες ημέρες οι τιμές των πορτοκαλιών έχουν ανοδική πορεία, ενώ επισημαίνεται ότι οι παραγωγοί στην διαπραγμάτευση με τους εξαγωγείς πορτοκαλιών για την πώληση των προιόντων τους να έχουν σαν ελάχιστη τιμή 0,18 ευρώ ανά κιλό και έως 20% επιστρεφόμενα προς χυμοποίηση. Έτσι θα καθαρίσει η αγορά από τα σκάρτα πορτοκάλια που κυκλοφορούν στο εξωτερικό.
Επίσης για την συλλογή των πορτοακαλιών προτείνεται η κοπή ανάλογα με το μέγεθος των φρούτων να κυμαίνεται από 0,030 έως 0,033 ευρώ ανά κιλό.
Κατόπιν απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της ΚΑΣΟΑ «Δαναός» οι κρατήσεις προς τους παραγωγούς μέλη της μειώθηκαν κατά 50% για τα πορτοκάλια προς εξαγωγή και είναι μηδενικές για τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση.

Θα προαναγγείλουν το Καρναβάλι του Άργους οι ποδηλάτες

Την συμμετοχή τους στις καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου Άργους, ανακοίνωσαν χτες και επίσημα οι «Ορθοπεταλιές» Αργολίδας. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του κ. Γκαβούνου, οι ποδηλάτες πρότιναν να προαναγγείλουν αυτοί την έναρξη του Τριοδείου στην πόλη του Άργους και να προηγηθούν της Καρναβαλικής παρέλασης, αν αποφασιστει τελικά να γίνει. Στην συνάντηση συμμετέιχαν πάνω από 40 σύλλογοι και φορείς του Άργους οι οποίοι αναμένεται να καταθέσουν ολοκληρωμένες τις προτάσεις τους μέχρι αύριο Παρασκευή. Στην ανακοίνωση-Κάλεσμα που εξέδωσαν οι Ορθοπεταλίες αναφέρουν:

«Οι Απόκριες βρίσκονται προ των πυλών και η ευκαιρία για ξεφάντωμα μέσα σε αντιμνημονιακό πνεύμα μπροστά μας. Ήδη στο Άργος η ομάδα του Άργους αποφάσισε να συμμετέχει μεταμφιεσμένη στις καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου Άργους-Μυκηνών και οι Ορθοπεταλιές σας καλούν όλες,-ους να σχηματίσετε ποδηλατικές ομάδες και να συμμετάσχετε στα Καρναβάλια των Δήμων σας. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν με τις Ορθοπεταλίες στο Καρναβάλι: του Άργους, Ντία Παρασκευοπούλου 6976114121 και Αρετή Καρκαγγέλη 6944538378. Για Ναύπλιο-Επίδαυρο Άκης Ντάνος 6937577471 και για Ερμιονίδα Μαρία Καρρά 6944322236. Κάθε ομάδα αποφασίζει αυτόνομα το θέμα που θα προβάλει, αλλά η συμμετοχή των ποδηλάτων όμως είναι υποχρεωτική! Δεν χρειάζεται να είστε μέλη μας για να συμμετάσχετε, οι Ορθοπεταλιές, όπως και το Καρναβάλι είναι ανοιχτά σε όλες-ους.
Aν η πείνα ήταν βουλευτικό σκάνδαλο θα την είχαν παραγράψει».

27/1/11

Π. Τατούλη απαιτείται σχεδιασμός από την αρχή για τον τουρισμό

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου



Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Πέτρος Τατούλης ανοίγει το Σάββατο στο Ναύπλιο, διάλογο με τους φορείς της περιφέρειας, για τον Τουρισμό. Ο τουρισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για την οικονομία της Πελοποννήσου και βασικό στοιχείο της.

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ όμως, μέσα στο καταχείμωνο ξεκινά μια τέτοια συζήτηση και ιδιαίτερα τώρα - εν μέσω οικονομικής κρίσης - φαντάζει σωσίβιο για τους επαγγελματίες του κλάδου. Αρκεί η διαβούλευση του Ναυπλίου, να μην μείνει στα λόγια και να ακουστούν οι έμπειροι τουριστικοί επαγγελματίες.

Η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ της τουριστικής περιόδου, είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα. Για να επιτευχθεί όμως, πρέπει να αναζητηθούν και να εξεταστούν τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά που υπάρχουν συνολικά στην Πελοπόννησο, τα οποία την κάνουν να ξεχωρίζει από τις άλλες Ελληνικές Περιφέρειες, αλλά και από άλλους τουριστικούς προορισμούς, ανά την υφήλιο.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ, πρέπει να αναδειχθούν, αφού Πελοπόννησος δεν είναι μόνο αρχαιότητες - ήλιος – θάλασσα. Το συγκεκριμένο τρίπτυχο είναι ήδη γνωστό ανά την υφήλιο και συνεχίζει να προσελκύει τουρίστες, εδώ και 60 χρόνια τουλάχιστον. Τα υπόλοιπα όμως χαρακτηριστικά της Πελοποννήσου, ποτέ δεν αναδείχθηκαν ολοκληρωμένα, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια να έχει τεράστιες απώλειες από εναλλακτικούς τουρίστες.

ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ της κάθε περιοχής αν αναδειχθούν, μπορούν να έλκουν τουρίστες στην περιφέρεια και τους δώδεκα μήνες του χρόνου. Η ανάδειξη νέων περιοχών, ίσως αποτελεί τώρα, μοναδική ευκαιρία να γίνει.

Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ νέων τουριστικών προϊόντων με εναλλακτικές μορφές, όπως ο αγροτουρισμός, ο οικολογικός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο χειμερινός – ορεινός τουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός κλπ., μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, ώστε να αναπτυχθούν περαιτέρω και οι ήδη γνωστοί τουριστικοί προορισμοί.

ΤΑ ΠΑΧΙΑ ΛΟΓΙΑ και οι υποσχέσεις αυτή τη φορά και μάλιστα στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, δεν χωρούν. Εκείνο που προέχει είναι η διαμόρφωση της τουριστικής πολιτικής, που απουσιάζει.

Η ΕΥΘΥΝΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ των ίδιων των επαγγελματιών, που μια ζωή έχουν μάθει να ζητούν από την πολιτεία, χωρίς να σκέφτονται τις δικές τους ευθύνες, είναι μεγάλη. Οι τουριστικές υπηρεσίες πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, για να έρθει ξανά η τουριστική ανάπτυξη. Και σε αυτό πρέπει απλά να συμβάλει η πολιτεία. Το πάνω χέρι όμως το έχουν οι επαγγελματίες.

Κοιμηθήκαμε με τον Καποδίστρια και ξυπνήσαμε με τον Καλλικράτη

Άρθρο του Άκη Ντάνου



ΑΥΤΟ μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί. Το ένα διοικητικό σχέδιο να αντικαθίσταται από το άλλο χωρίς το πρώτο να έχει ολοκληρωθεί και αξιολογηθεί. Οι υπηρεσίες των δήμων, όταν δεν είναι αδιάφορες, πελαγωμένες από τις συχνές αλλαγές συμβάλουν στην ασυνεννοησία που ήδη επικρατούσε. Πολίτες μένουν ανασφάλιστοι, αφού οι οδηγίες για την σύσταση επιτροπών δεν έχουν φτάσει ακόμα στις υπηρεσίες.

ΑΠΟ τα αθεώρητα βιβλιάρια μέχρι την αδυναμία είσπραξης οφειλών των δήμων από τους δημότες και από τα υπαλληλικά προσόντα για την κάλυψη θέσεων μέχρι τις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών επικρατεί χάος, που παραδόξως δεν οφείλεται στην «κακή» αυτοδιοίκηση αλλά στον κακό χρονικά σχεδιασμό της εφαρμογής του Καλλικράτη, ο οποίος θα έπρεπε να εφαρμοστεί τμηματικά για την ομαλή και απρόσκοπτη μετάβαση στο σημερινό διοικητικό καθεστώς.

Η ΑΠΟΤΟΜΗ εφαρμογή του Καλλικράτη, αποκάλυψε όμως και τις εγγενείς αδυναμίες της αυτοδιοίκησης. Το ρουσφετολογικό καθεστώς δέχτηκε σοβαρό πλήγμα αφού οι δομές του χρειάζεται να ανασυνταχθούν και να προσαρμοστούν στα νέα διοικητικά δεδομένα. Φυσικά θα αναπροσαρμοστεί, αλλά δεν θα γκρεμιστεί. Ήδη όμως οι αλλαγές έφεραν στο φως το πόσο εύκολα και με μικρό προσωπικό θα μπορούσε να λειτουργήσει ένας δήμος, αφού σε μικρό δήμο το μόνιμο προσωπικό πέρα από όποιες συγγενικές σχέσεις μπορούσε να έχει, αρκούσε να περιοριστεί σε 3-4 άτομα!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ όμως ήταν και η υποβάθμιση ορισμένων ικανών ατόμων, όπως πχ. η επαναφορά υπαλλήλου στα καθήκοντά του, καθαρίστρια, μετά την απομάκρυνσή της από ταμειακές και άλλες υπηρεσίες στις οποίες πιθανόν και να διέπρεπε, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οργανικά καινά σε ορισμένες θέσεις ενώ άλλες να είναι υπερπλήρεις. Φυσικά μέχρι να ξεπεραστούν τα προβλήματα από την εφαρμογή του Καλλικράτη θα έχουν προκλύψει νέα, αποκύημα των αρχικών απλών διοικητικών προβλημάτων, με τεράστιες όμως οικονομικές και άλλες επιπτώσεις για τους πολίτες και την τοπική κοινωνία.

ΑΕΠ ή ΑΕΠ

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου
Ο παππούς ήταν στο υπόγειο και ξεφύλλιζε τις Κυριακάτικες εφημερίδες , σε ένα τραπέζι ξεχώριζε ψηφιακούς δίσκους με μουσικές και ταινίες, περιοδικά και άρθρα που ήθελε να διαβάσει. Σε μια κυριακάτικη εφημερίδα ανακαλύπτει ότι έχει αφιέρωμα στον μεγάλο ρώσο σκηνοθέτη Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αϊζενστάιν, πρώτη ταινία «Οκτώβρης οι 10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο». Από τα σκαλιά ξεχώρισε τα μεταλλικά βήματα του εγγονού του, σύμφωνα με τον παππού ήταν σαν τους κοφτερούς ήχους που κάνει το καρφί σφυρί του αναβάτη . Η υπόγα ήταν το καταφύγιο τους, γεμάτο ταινίες βιβλία και μουσικές.

Η τελευταία ταινία που είδαν μαζί με τον Πέτρο ήταν «το ταξίδι στα Κύθηρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, λίγες μέρες πριν φύγει για το μεταπτυχιακό του στην Αγγλία.

-Πετράν τρέξε αρχίζει η προβολή.

-Αμέσωωως.

Του απάντησε ο Πέτρος και θρονιάστηκε στην δεύτερη πολυθρόνα. Το υπόγειο ήταν ο προσωπικός τους χώρος και θεωρούσαν δεδομένο ότι δυο πολυθρόνες είναι αρκετές δεν χρειάζονταν άλλες. Αλλά και κανείς άλλος δεν ενδιαφερόταν.

Ο παππούς συγκινήθηκε βλέποντας την οκτωβριανή επανάσταση στην οποία επένδυσε τα κόκκινα όνειρα του και αφιέρωσε όλη του την ζωή . Κάτι σαν δάκρυ φάνηκε στα μάτια του. Ο Πέτρος ήξερε ότι ο παππούς χρειαζόταν λίγες στιγμές σιωπής. Αθόρυβα του έφτιαξε ένα διπλό ελληνικό σκέτο με δυο σταγόνες κονιάκ μέσα. Ο παππούς με μια ρουφηξιά και ένα βαθύ αναστεναγμό επέστρεψε στην πραγματικότητα του 2011.

-Λοιπόν Πετράκη πως πάνε τα διαβάσματα;

-Παππού έχω μια εργασία για την οικονομική μεγέθυνση να κάνω, είναι λίγο δύσκολη αλλά θα τα καταφέρω και μάλλον προς τα εκεί θα κατευθύνω και την πτυχιακή μου εργασία.

-Και τι είναι η οικονομική μεγέθυνση Πέτρο; ( Ρώτησε ο παππούς σαν να μην ξέρει τίποτα.)

-Την θετική αλλαγή του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος(ΑΕΠ) μια χώρας την ονομάζουμε οικονομική μεγέθυνση. Τα βασικά στοιχεία που διαμορφώνουν την οικονομική μεγέθυνση είναι η εργασία , το βασικό πάγιο κεφάλαιο, το ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογία και δεν συμπεριλαμβάνονται στην εναπομένουσα εισροή .

-Και τι είναι αυτή η τελευταία εισροή ;

-Ο ρυθμός της εναπομένουσας εισροής βγαίνει αν αφαιρέσουμε από το ρυθμό μεταβολής ΑΕΠ το ρυθμό συνεισφοράς κεφαλαίου και εργασίας και περιλαμβάνει και την τεχνολογική πρόοδο αλλά και άλλους παράγοντες όπως πολιτιστικοί , θεσμικοί και άλλοι.

-Δεν μου λες Πέτρο για θεωρίες οικονομικής ανάπτυξης δεν σας μίλησαν στο πανεπιστήμιο;

-Παππού νομίζω ότι ταυτίζουν αυτές τις δυο έννοιες οικονομική ανάπτυξη και οικονομική μεγέθυνση.

Ο παππούς παλιά μαρξιστική καραβάνα έδωσε το δόλωμα που ήθελε στον εγγονό του και έπιασε μεγάλο ψάρι.

-Τότε που προλάβαινα και διάβαζα καλύτερα, το περίμενα ότι θα γινόταν αυτό στην εκπαίδευση σας, το νεοκλασικό μοντέλο της οικονομικής μεγέθυνσης που είναι ένα ποσοτικό κριτήριο να ταυτιστεί με την οικονομική ανάπτυξη που είναι ποιοτικό κριτήριο.

-Παππού σαν διαβασμένο σε βρίσκω.

-Μην ξεχνάς ήμουνα και καθοδηγητής στο κόμμα. Λοιπόν τον Οκτώβρη του 17 ξεσηκώθηκαν για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της κοινωνίας, η οικονομική ανάπτυξη ήταν συνυφασμένη με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, τώρα που κατάληξε η επανάσταση είναι μια άλλη ιστορία , εγώ θα σου πω τούτη. Ήταν δύο φίλοι ο Θάνος και Γιώργος που αγαπούσαν παρά πολύ τα τρένα. Το όνειρο τους ήταν να κάνουν ταξίδια με τα τρένα. Ο Θάνος λοιπόν διάλεξε να μείνει στον τόπο του, οργάνωσε ένα σιδηροδρομικό συνεταιρισμό με τους κατοίκους 9 κοινοτήτων και έφτιαξαν ένα μικρό δίκτυο. Το πάθος το μεράκι του μπήκε στην υπηρεσία της κοινωνίας και έκανε δρομολόγια που εξυπηρετούσαν τα ορεινά χωριά. Όσο μεγάλωνε το δίκτυο μεγάλωνε και το δρομολόγιο του. Σε κάποια βαρυχειμωνιά αποκλείστηκε στο Ορεινό Χωριό εκεί γνώρισε και την κόρη του σταθμάρχη. Μαζί της έκανε οικογένεια και του έφερε στον κόσμο παιδιά, όλοι σιδηροδρομικοί!!! Ο Γιώργος είχε μεγάλα όνειρα θέλησε να φτιάξει το πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρένο στον κόσμο. Τον αγόρασε ένα μεγάλο πανεπιστήμιο. Ξεκίνησε από μηχανολόγος , σχεδιαστής οχημάτων και μηχανών έκανε και μαθήματα αρχιτεκτονικής και βιομηχανικού σχεδιασμού μπήκε σε πολλά ερευνητικά προγράμματα και μετά από δοκιμές και δομικές πράγματι έφτιαξε ένα καταπληκτικό τρένο και για ανθρώπους και για εμπορεύματα. Μόνο που αυτό το τρένο δεν μπορούσε να πάει στις παλιές ράγες που δούλευε ο φίλος του. Ξανά μελέτες και μελέτες για να χαραχθούν νέες γραμμές αναγκαστικά κατέστρεψαν ένα μεγάλο μέρος του δάσους η ξυλεία ευτυχώς χρησιμοποιήθηκε για τις ράγες, έγιναν και μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα , έδιωξαν και δυο χωριά από την θέση τους και το τρένο ήταν έτοιμο. Είχε φτάσει σχεδόν εξήντα πέντε χρονών όταν όλος περηφάνια θα πήγαινε να εγκαινιάσει τις καινούργιες γραμμές στην γενέτειρα του. Είπαμε ο Έλληνας αν δεν αναγνωριστεί στο καφενείο του χωριού του δεν νοιώθει δικαιωμένος ακόμα και αν έχει πάρει Νόμπελ.

Το παλιό τρένο θα παρέμενε μόνο για τουριστικούς λόγους και αν ήταν βιώσιμο θα συνέχιζε έτσι έδειξε μια οικονομική μελέτη του Γιώργου. Παραμονή των εγκαινίων της νέας γραμμής έφτασε ο μεγάλος επιστήμονας της οικονομικής μεγέθυνσης στο χωριό του. Εκεί τον περίμενε ο φίλος του ο Θάνος, ό ένας έπεσε στην αγκαλιά του άλλου και με τα μάτια έκαναν απολογισμό ζωής.

Ο Θάνος του είπε:

-Ελα να σε πάω μια βόλτα με τον «σιδερένιο» και αύριο με πας εσύ με την ταχεία.. Και πράγματι έτσι έγινε, σε κάθε εκατό μέτρα της διαδρομής ο Θάνος είχε κάποια ιστορία να του πει. Στο εσωτερικό του βαγονιού είχε φωτογραφίες από εγγόνια και παιδιά .

-Να όταν φτάναμε στο μεγάλο δέντρο μου είπανε από τον ασύρματο ότι γεννήθηκε ο πρώτος μου γιός και κοντά στο μεγάλο φαράγγι έμαθα για το πρώτο εγγόνι.

Θες να οδηγήσεις για λίγο;

-Ξέρεις Θάνο ποτέ δεν έμαθα να οδηγάω τρένο , μόνο να κάνω μελέτες ήταν η δουλειά μου .

-Οικογένεια παιδιά έκανες;

-Δεν πρόλαβα παθιάστηκα με την έρευνα…. Σχεδόν σαράντα χρόνια

-Για πες μου τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία , κεφάλαιο , τεχνολογία, εργασία , ανθρώπινο δυναμικό ο Γιώργος μεγάλωσε το ΑΕΠ. Κατάστρεψε το μισό φυσικό περιβάλλον αλλά πρόσθεσε νέες θέσεις εργασίας, μεγάλωσε την ρύπανση, ερήμωσε τόπους με τα νέα δρομολόγια αλλά είναι όλα πιο γρήγορα και το στο τέλος αφού το σύστημα τον ξεζούμισε του δίνει και μια τιμητική διάκριση χωρίς να πάρει ποτέ την χαρά να οδηγήσει ένα τρένο . Ο άλλος με την Αναζήτησης Ευτυχίας και Ποιότητας, και τις ανάγκες της κοινωνίας εξυπηρετούσε τόσα χρόνια ,πολλά χωριά κρατήθηκαν ζωντανά, η μεταφορά προϊόντων γινόταν με μια μικρή καθυστέρηση αλλά δεν καταστράφηκε το φυσικό περιβάλλον και έζησε μια ζωή γεμάτη με ανθρωπιά και μνήμες . Ο Θάνος έζησε μια γεμάτη ζωή σε μικρότερη μεγέθη και ο άλλος ήταν άδειος σε διαρκή μεγέθυνση !!!

Εκείνη την στιγμή ακούστηκαν βήματα πάπιας που πάει για σάουνα , έτσι χαρακτήριζε τα βήματα του γιού του ο παππούς.

-Πατέρα άσε την κομματική καθοδήγηση του εγγονού και ελάτε να φάμε, αύριο φεύγει ο Πέτρος….( του είπε με ειρωνικό ύφος στην φωνή χωρίς να μπει μέσα).

-Ότι πείτε της μεταπολίτευσης χαμένη μικροαστική γενιά, του απάντησε ο παππούς.

Ο παππούς δεν ήταν ενάντια στην τεχνολογία, ούτε ενάντια στην οικονομική μεγέθυνση, αρκεί να υπηρετούσαν τον άνθρωπο την κοινωνία και όχι τα νούμερα…..

Ένοιωσε πολύ περήφανος όταν έλαβε ένα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον προσωπικό του υπολογιστή ένα βίντεο με την παρουσίαση της εργασίας του εγγονού του.

-Αντί να αναπτύξω θεωρίες οικονομικής μεγέθυνσης θα σας πω μια ιστορία που έμαθα από τον παππού μου. … ήταν μια φορά δυο φίλοι που αγαπούσαν πολύ τα τρένα ….. είναι ευθύνη και επιλογή αν το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν θα στηρίζει την Αναζήτηση Ευτυχίας και Ποιότητας. Το δυνατό χειροκρότημα των φοιτητών και το βλέμμα επιδοκιμασίας του καθηγητή του ήταν ότι καλύτερο δώρο για τον παππού. Ετοιμαζόταν να δει τη δεύτερη ταινία του Αϊζενστάιν «Θωρηκτό Ποτέμκιν»…. Στην άδεια πολυθρόνα του εγγονού είχε βάλει ένα δίσκο με διπλό ελληνικό σκέτο… έσταξε δυο σταγόνες κονιάκ και ήταν έτοιμος να απολαύσει την ταινία του…

26/1/11

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 27.1.2011

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 27.1.2011 σε τίτλους

• Ξέθαψαν καρυοφύλλια. Σύγκρουση Κωτσοβού Μαλτέζου για την θέση του γραμματέα στο Άργος

• Το τρένο που μας υποσχέθηκαν στα σκουπίδια. Σπατάλησαν εκατομμύρια για τον δήθεν εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου, που σκουριάζει στα αμαξοστάσια

• Η Γεωργία Σαμαρά κέρδισε τις εντυπώσεις

• Το δασολόγιο περνάει από την Αργολίδα

• Πατέντα για επιλεξιμότητα. Εργοστάσιο νερού μαζί με έργα αποχέτευσης στην Λέρνα και Ανάβαλο

• Τι χρώσταγε το Ναύπλιο πριν τον Καλλικράτη. Ο δήμαρχος Ναυπλίου ανοίγει τα τεφτέρια του δήμου με επιστολή του στον «Αναγνώστη»

• Ο Δαγρές τρίζει τα δόντια στους εξαγωγείς. Τα μέλη της ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ καλούνται να μην ρίχνουν τις τιμές του πορτοκαλιού

• Τα πορτοκάλια παραμένουν στα δέντρα ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος παγετού

• Πιέζουν τον Τατούλη για τα σκουπίδια. Έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ζητούν οι ανεξάρτητοι αιρετοί για τα σκουπίδια

• Αγνοούσαν το έγγραφο εγγράφου του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησηςστο Κρανίδι

• Οργανώνονται οι πολίτες κατά των διοδίων, των αυξήσεων και των μέτρων λιτότητας

• Καμπόσος και Αναγνωσταράς στον Αποστολόπουλο

• Τατούλης: εργαλείο κατά της κρίσης το ΕΣΠΑ

• Ο Δράκος σε Ναύπλιο και Άργος

• Διαβούλευση για τον τουρισμό στο Ναύπλιο

• Αλλαγή σκυτάλης στα νομικά πρόσωπα που παραιτήθηκαν νωρίτερα στον δήμο Επιδαύρου

• Ο Τεργιαζόπουλος ξεκινά με δύσκολα στην Πιάδα

• Το Παλαμίδι με άλλο μάτι. Εκθεσιακοί χώροι, αναπαραστάσεις μετατρέπουν τον αρχαιολογικό χώρο σε ζωντανό μουσείο

• Τα πειρατικά διώχνουν τους ταξιτζήδες

• Επιμένουν για εκλογικά κέντρα στο ΕΒΕΑ

• Συνεδρίαση ΕΒΕΑ

• Αλλαγή συμβουλίου στους εστιάτορες

• 51 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 13.701.321,34Ευρώ παρέλαβε η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα

• Το πρώτο «παθητικό σπίτι» στην Ελλάδα



ΑΡΘΡΑ:

• Π. Τατούλη απαιτείται σχεδιασμός από την αρχή για τον τουρισμό. Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

• Κοιμηθήκαμε με τον Καποδίστρια και ξυπνήσαμε με τον Καλλικράτη. Άρθρο του Άκη Ντάνου

• ΑΕΠ ή ΑΕΠ. Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου



ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ:

• Θέλω να ανοίξω ένα τυροπιτάδικο!!!

• Πάνε στην Αθήνα για εξετάσεις

• Τρεχάτε ποδαράκια μου

• Το κοινό του Τάσου

• Θύματα «καταστολής»;

• Χάνονται τα «ίχνη των Ηρώων»

• Τρεις σε μια

• Δεν έσκασε



ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ:

• Θα προαναγγείλουν το Καρναβάλι οι ποδηλάτες. 40 και πλέον φορείς πήραν μέρος στην σύσκεψη του Άργους για τις Απόκριες

• Drift Show στο Memfis

• Οργανώνει εθελοντές ο Καμιζής

• Ο Λεονάρδος μίλησε για Αλτζαιμερ

• Ημερίδα Φιλολόγων

• Βραβεία Λεούση στον Δαναό

• Ομιλία Μανινή και βραβεύσεις

• Πίτα νεφροπαθών

• Πίτα «Παλαμήδη»

• Εκλογές στον σκακιστικό

• Δωρεάν τεστ Παπ στο Άργος



ΙΑΤΡΙΚΑ:

• Διατροφή και τερηδόνα. Της Δήμητρας Τούντα, διαιτολόγος, διατροφολόγος

• Η σημασία της επικοινωνίας. Του Άγγελου Τράκα, Λογοθεραπευτής, επιστημονικός συνεργάτης Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογής Σύγχρονων Προγραμμάτων Ειδικών Θεραπειών

ΑΝΕΚΔΟΤΟ:

• Το Καμάρι



ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΑ:

• Οδηγίες για ένα αποτυχημένο site



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ



ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

24/1/11

Η έκδοση 20.1.2011

Το Ντουμπάι θέλει την μαρίνα. Παρά την κρίση υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις

Μία εταιρία από το Ντουμπάι, μία εταιρία από την Κύπρο και έξι Ελληνικές εταιρίες, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την κατασκευή και εκμετάλλευση της μαρίνας στο Ναύπλιο.


Στις 28 Ιανουαρίου, το Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου, έχει καλέσει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με την επένδυση. Εφόσον βρεθεί ο ιδιώτης από τον Διεθνή Διαγωνισμό που θα προκηρυχτεί, το έργο, μπορεί να ξεκινήσει.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια σύγχρονη Μαρίνα καθώς και σημαντικός χώρος χερσαίας απόθεσης για συντήρηση / επισκευή και διαχείμαση σκαφών. Επίσης η μονάδα θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις στο χερσαίο χώρο για την εξυπηρέτηση των ελλιμένιζα μένων σκαφών και των επιβαινόντων σε αυτά, καθώς και των επισκεπτών του λιμένα.

Για την υλοποίηση του έργου θα κατασκευασθούν κρηπιδώματα συνολικού μήκους 670μ περίπου, ένας πλωτός κυματοθραύστης (προσήνεμος μόλος) συνολικού μήκους 340μ, ο υπήνεμος μόλος μήκους 144μ και τέλος, πλωτοί προβλήτες συνολικού μήκους 324μ για την πρόσδεση σκαφών.

Πίσω από τα κρηπιδώματα θα διαμορφωθεί η χερσαία ζώνη της μαρίνας (συνολικής επιφάνειας 59 στρεμμάτων περίπου) στην οποία θα κατασκευασθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις, οι χώροι χερσαίας απόθεσης και συντήρησης / επισκευής σκαφών, οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και τρέιλερ κλπ.

Η Μαρίνα θα διαθέτει σταθμό ανεφοδιασμού των σκαφών με καύσιμα και εγκαταστάσεις παραλαβής λυμάτων και ελαιωδών καταλοίπων, νηοδόχο για την ανέλκυση και καθέλκυση των σκαφών με τη βοήθεια μηχανήματος τύπου travelift, καθώς και ράμπα για την ανέλκυση / καθέλκυση με τρέιλερ.

Το έργο αναμένεται να στοιχίσει 24.000.000,00 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και θα υπάρχει η δυνατότητα ελλιμενισμού 210 σκαφών αναψυχής διαφόρων μεγεθών, καθώς και χερσαίας απόθεσης σκαφών για συντήρηση / επισκευή και διαχείριση.



Σενάρια



Τρία σενάρια προτείνει στους ιδιώτες επενδυτές το λιμενικό ταμείο (όπως προκύπτει από την μελέτη που παρέλαβε από την εταιρία «ΘΗΤΑ EUROAXION» που είχε αναθέσει):

ΣΕΝΑΡΙΟ 1-25ετής παραχώρηση σε Ιδιώτη.

Στους αναφερόμενους υπολογισμούς, η αποπληρωμή της δαπάνης του έργου, έχει υπολογισθεί σε 25ετές χρονικό ορίζοντα.

Η προσέγγιση για την αποπληρωμή σε 25 χρόνια, δίνει ετήσια απόσβεση 960.000 ευρώ. Σε αυτό, μπορεί να υπολογισθεί το ποσό των καθαρών κερδών και το οποίο θα είναι το συνολικό τίμημα, το οποίο θα εισπράξει ο ανάδοχος του έργου και που εκτιμάται σε ποσοστό 52,6% επί του συνολικού κύκλου εργασιών.

ΣΕΝΑΡΙΟ 2 - 30ετής παραχώρηση σε Ιδιώτη.

Σε αυτήν την περίπτωση αναλύονται τα οικονομικά αποτελέσματα για μια περίοδο εκμεταλλεύσεως που θα είναι τα 30 χρόνια. Εδώ, ο ιδιώτης έχει την ευκαιρία, μιας καλύτερης εκμετάλλευσης του έργου, τόσο για το ίδιο όσο και για τον φορέα του έργου (Λιμενικό Ταμείο), ελαχιστοποιώντας του επιχειρηματικούς κινδύνους για αμφότερες τις πλευρές.

Οι αποσβέσεις στο αναφερόμενο σενάριο ανέρχονται στο ποσό των 800.000 ευρώ ετησίως, ενώ με τα καθαρά κέρδη το συνολικό τίμημα που θα εισπράξει ο ανάδοχος του έργου εκτιμάται σε ποσοστό 51,1% επί του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών.

ΣΕΝΑΡΙΟ 3 - 30ετής παραχώρηση σε Ιδιώτη με υπενοικίαση όλων των δραστηριοτήτων

Το Σενάριο αυτό έρχεται να ολοκληρώσει τις ρεαλιστικές επιλογές που θα μπορούσαν να εκφραστούν στην εκμετάλλευση της μαρίνας του Ναυπλίου. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Ανάδοχος του έργου, αφού κατασκευάσει όλα τα απαραίτητα έργα, παραχωρεί σε τρίτους την εκμετάλλευση όλων των δραστηριοτήτων (Μαρίνα, Συνεδριακό Κέντρο, Εμπορικές εκμεταλλεύσεις). Έτσι μειώνει τον επιχειρηματικό του κίνδυνο, τα έξοδα που αφορούν την διαχείριση και το προσωπικό, αφού καρπώνεται ποσοστά από την ετήσια χρήση των εγκαταστάσεων του. Από την Μαρίνα ένα 30% των καθαρών εσόδων που αυτή επιφέρει, από το Συνεδριακό κέντρο το 30% των εσόδων, ενώ από τις εμπορικές εκμεταλλεύσεις εισπράττει τα ποσά που έχουν καταγραφεί και στα προηγούμενα σενάρια (ενοίκιο + ποσοστό επί των εισπράξεων).

Στην προκειμένη περίπτωση τα καθαρά κέρδη αναγόμενα ετησίως στον κύκλο εργασιών δίνουν συντελεστή καθαρού κέρδους που εκτιμάται σε ποσοστό 13,9% περίπου.



Οικονομικά Αποτελέσματα



Οι κύριοι πυλώνες του έργου αναφέρονται:

1.στην Μαρίνα του Ναυπλίου

2.στους χώρους και το είδος των εκμεταλλεύσεων του ανοιχτού χώρου ψυχαγωγίας και του ανοιχτού Θεάτρου

3.στις λοιπές δραστηριότητες (Σούπερ Μάρκετ, κατάστημα ναυτιλιακών ειδών, σταθμός ανεφοδιασμού καυσίμων, εστιατόρια, αναψυκτήρια, Πάρκινγκ, Σχολή Ναυταθλητισμού).

Ειδικότερα για την Μαρίνα, λαμβάνονται υπόψη οι ζώνες εκμετάλλευσης (Α, Β, Γ), οι οποίες προσδιορίζονται αναλόγως το μήκος των φιλοξενούμενων σκαφών, οι μήνες που τα σκάφη θα παραμείνουν στην Μαρίνα, και η πληρότητα της. Προσδιορίζονται επίσης οι θέσεις της Μαρίνας και η περίοδος εκμετάλλευσης της έκαστης θέσης, καθώς και η τιμολόγηση κάθε θέσης.

Επί τη βάσει της ως άνω προσέγγισης, προσδιορίζονται τα προσδοκώμενα έσοδα για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της.

Ο Δεύτερος Πυλώνας λειτουργίας, αναφέρεται στους χώρους του Θεάτρου και των ανοιχτών χώρων ψυχαγωγίας.

Για τον υπολογισμό των εσόδων, λαμβάνονται υπόψη ο τύπος των συνεδρίων, η τιμή παραχώρησης του Θεάτρου ανά ημέρα, ο αριθμός των εκδηλώσεων, η διάρκεια τους, ο αριθμός των συμμετεχόντων.

Ο Τρίτος Πυλώνας εκμετάλλευσης αναφέρεται στις λοιπές δραστηριότητες που αφορούν τα καταστήματα (Σούπερ Μάρκετ, ναυτιλιακά είδη, εστιατόρια, αναψυκτήρια), η Σχολή Ναυταθλητισμού, ο σταθμός Ανεφοδιασμού Καυσίμων και το Παρκινγκ.

Τα επί μέρους έσοδα κάθε δραστηριότητας έχουν υπολογισθεί με βάση τα τοπικά δεδομένα, τον αριθμό των επισκεπτών - εσωτερικού και εξωτερικού - τις επιθυμίες του κοινού, την αγοραστική δύναμη, που υπολογίζεται ότι διαθέτουν οι κάτοικοι και οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή. Επί τη βάσει των προαναφερομένων Πυλώνων προκύπτουν έσοδα που καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό το προβλεπόμενο ετήσιο κόστος των υπηρεσιών που θα παραχθούν.

22/1/11

Πράσινο φως για αφαλάτωση Αναβάλου. 3,5 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ ή είσοδος ιδιωτών στην εκμετάλλευση των νερών;

Τρεισήμισι εκατομμύρια ευρώ επένδυση αναμένεται να γίνει στην Αργολίδα για την κατασκευή εργοστασίου Αφαλάτωσης, για το οποίο φαίνεται να δίνει το πράσινο φως η κυβέρνηση.


Στο γραφείο του Γιάννη Μανιάτη βρίσκεται ήδη το προσχέδιο σχετικά με το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η αφαλάτωση στην Αργολίδα, καθώς και μια περιγραφή της σημερινής κατάστασης στο νομό. Χθες το απόγευμα είχε προγραμματιστεί συνάντηση φορέων του νομού με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος.

Το εργοστάσιο αφαλάτωσης το σχεδίαζαν εδώ και χρόνια οι ΔΕΥΑ Ναυπλίου και Άργους, όταν βρέθηκαν χωρίς νερό λόγω λειψυδρίας, με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Στόχος είναι να λειτουργεί με τα νερά του Αναβάλου.

Τότε η ΔΕΥΑ Άργους είχε κάνει έναν πρόχειρο προϋπολογισμό το 2008 για 500 κυβικά την ώρα που έφτανε το 1 εκατομμύριο ευρώ. για να καλυφθούν όμως όλες οι περιοχές των δύο ΔΕΥΑ εκτιμάται ότι απαιτούνται τουλάχιστον 3.000 κυβικά την ώρα. Σημειωτέον βέβαια ότι το λειτουργικό κόστος ενός τέτοιου εργοστασίου είναι τεράστιο και θα λειτουργεί αν κατασκευαστεί μόνο σε περιόδους λειψυδρίας.

Λυμένο πάντως στο μεγαλύτερο μέρος του είναι το θέμα του δικτύου αφού θα χρησιμοποιηθεί το υπάρχουν δίκτυο που μεταφέρει νερό από την Λέρνα προς το Άργος και το Ναύπλιο. Θα χρειαστεί μόνο ένα μικρό δίκτυο από το σημείο που θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο μέχρι το υπάρχον δίκτυο. Αν μάλιστα κατασκευαστεί στους Μύλους όπως σχεδιάζεται κοντά στην μεγάλη δεξαμενή του Αναβάλου τότε η απόσταση είναι πολύ μικρή.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του στην συνάντηση με θέμα την δημιουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας Πόσιμου Νερού στην Αργολίδα είχαν προσκληθεί να συμμετέχουν ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ Ανδρέας Ανδρεαδάκης, ο Επικεφαλής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» Α. Χατζηπαραδείσης, ο αντιπεριφερειάρχης Τ. Χειβιδόπουλος, οι δήμαρχοι Ναυπλίου Π. Αναγνωσταράς και Άργους Καμπόσος, και εκπρόσωποι του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ναυπλίου και Άργους.



Επιφυλάξεις



Από τον δημοτικό συνδυασμό Ναυπλίου «Άλλη Πρόταση» με κείμενο το οποίο υπογράφει ο Μπάμπης Αντωνιάδης εκφράζονται επιφυλάξεις. Όπως τονίζεται «η συζήτηση μάλλον «μυρίζει ιδιωτική εκμετάλλευση» του νερού του Ανάβαλου για λειτουργία συστήματος διπλής όσμωσης για παραγωγή πόσιμο νερό για εκμετάλλευση. Και υπογραμμίζεται: «Είναι γνωστό ότι μεγάλες, όχι μόνο ελληνικές εταιρείες, ενδιαφέρονται για την εκμετάλλευση του νερού από τις πηγές του Ανάβαλου. Μήπως θέλουν κάποιοι να πάρουν το πράσινο φως για να προχωρήσει άλλη μια «επένδυση για το καλό μας»;

Όπως τονίζει ο συνδυασμός προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στα παρακάτω:

α) Ενιαίος φορέας διαχείρισης του πόσιμου νερού στην Αργολίδα, β) Μέτρα προστασίας των πηγών της Λέρνας σε σχέση με την λεκάνη απορροής και την “αγροτική εκμετάλλευση” του νερού της Λέρνας, γ) Μέτρα για τα προβλήματα σπατάλης των δικτύων διανομής και τα μεγάλα προβλήματα διαρροής σε ποσοστά πάνω από 40 %, δ) Λειτουργία διπλού δικτύου διανομής νερού στις πόλης και εκμετάλλευση του νερού του Ανάβαλου για χρήσεις κήπων γηπέδων πράσινου γενικότερα για να μην σπαταλάμε νερό Λέρνας, ε) Αναβάθμιση του χώρου της άντλησης των υδάτων από τις πηγές και νέο ΦΕΚ για την κατανομή και εκμετάλλευση των νερών των πηγών, στ) Σχέδιο για ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος των διυλιστηρίων.

«Ή εγώ θα φύγω ή αυτοί». Άρχισε το ξεσκαρτάρισμα από την Λαϊκή του Άργους με την απομάκρυνση «παραβατικών»

Μπορεί σε άλλα ζητήματα να πελαγοδρομεί ακόμα ο δήμος μέχρι να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες από τον Καλλικράτη διαδικασίες, όμως η ασφάλεια των πολιτών και ειδικά με την κατάργηση αστυνομικών σταθμών λόγω Καλλικράτη, δεν μπορεί να περιμένει.


«Κανένας δεν είναι ασύδοτος σε αυτή τη πόλη. Ή εγώ θα φύγω ή αυτοί», είπε χαρακτηριστικά o Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος αναφερόμενος στις καταγγελίες που γίνονται το τελευταίο καιρό, οι οποίες ισχυρίζονται ότι δρα κύκλωμα «προστατών» στην λαϊκή αγορά Άργους.

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Άργους Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις 9.30 το πρωί στο Δημοτικό Κατάστημα Άργους συνάντηση μεταξύ του Δημάρχου Άργους Μυκηνών και του Αστυνομικού Διευθυντή Αργολίδας Χρήστου Γούλα καθώς και των διευθυντών των Τμημάτων Ασφαλείας. Η συνάντηση είχε ως θέμα την διευθέτηση της συνεργασίας των δύο πλευρών με κοινό στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων μικροεγκληματικότητας και παραβατικών συμπεριφορών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του συνδυασμού του κ. Καμπόσου, μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στα προβλήματα που προκαλεί η παρουσία ορισμένων αλλοδαπών ή άλλων κοινωνικών ομάδων και επισημάνθηκε η ανάγκη καταστολής της μικροεγκληματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη πρόθεσή τους να συνεργαστούν αρμονικά και οργανωμένα προκειμένου να επιτύχουν τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους του καλλικράτειου δήμου.

Μετά το τέλος της συνάντησης αναφερόμενος στην συνεργασία αυτή, ο κ. Γούλας υποστήριξε ότι, «επιβεβαιώθηκε η αγαστή συνεργασία μας και η θέλησή μας να είμαστε άμεσοι στα αιτήματα των πολιτών για να μπορεί να υπάρχει η κάλυψη του αισθήματος ασφάλειας». Αργολίδας μετά το πέρας.

Από τη πλευρά του ο Δήμαρχος Καμπόσος δήλωσε αποφασισμένος να μην επιτρέψει την ύπαρξη παραβατικών και μικροεγκληματικών συμπεριφορών στον Δήμο και διαβεβαίωσε ότι οι πολίτες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς.

Ο κ. Καμπόσος αναφέρθηκε και στην παραβατικότητα των τελευταίων ετών τη Ν. Κίο υπογραμμίζοντας ότι: «Η Νέα Κίος να είναι ήσυχη γιατί τα μάτια μας και τα αυτιά μας είναι προσηλωμένα σε αυτή τη περιοχή. Να μην διστάζουν να καταγγέλλουν ότι συμβαίνει» και συνέχισε τονίζοντας με έμφαση: «Όσοι νομίζουν πως μπορούν να παίζουν με το συναίσθημα των πολιτών, θα με βρουν απέναντί τους μέσα από τον θεσμικό μου ρόλο». Ο Δήμαρχος Άργους –Μυκηνών ζήτησε περισσότερη αστυνόμευση από τα αστυνομικά όργανα και παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό που έχουν, για να αισθάνεται ασφαλής ο πολίτης.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες ζητούν να «ανοίξει» το Επιμελητήριο σε όλα τα μέλη του. Να ψηφίσουν και Ναύπλιο - Ερμιονίδα

Επιμελητήριο για όλο το νομό και όχι μόνο για την πόλη του Άργους, θέλει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Έμπορων Αργολίδας, αντιδρώντας για μία ακόμα φορά στην πάγια απόφαση η εκλογική διαδικασία να γίνεται μόνο στο κτήριο του Επιμελητηρίου και να μην δημιουργούνται εκλογικά τμήματα και στις άλλες πόλεις ώστε να διευκολύνονται τα μέλη που επιθυμούν να ψηφίσουν.


Είναι πραγματικά παράλογο, να μην δημιουργούνται δύο ακόμα εκλογικά τμήματα στο Ναύπλιο και στο Κρανίδι, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν τα μέλη χωρίς να μετακινούνται. Ιδιαίτερα οι επαγγελματίες από την Ερμιονίδα για να ψηφίσουν στο ΕΒΕΑ χρειάζεται να κάνουν ολόκληρο ταξίδι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αποχή είναι τεράστια μόνο και μόνο για τον συγκεκριμένο λόγο. Από τα 10.500 μέλη συνήθως ψηφίζουν περί τα 2.500 μέλη, ενώ όλοι οι υπόλοιποι απέχουν. Η πλειοψηφία όσων ψηφίζουν είναι από το Άργος, αφού οι υπόλοιποι δεν διευκολύνονται.

Άλλωστε αυτή είναι και η αιτία που από το σύνολο των μελών του παρόντος διοικητικού συμβουλίου κανένας δεν είναι από την Ερμιονίδα ή από το Ναύπλιο. Από την στιγμή που δεν πηγαίνουν να ψηφίσουν τα μέλη από αυτές τις περιοχές δεν εκλέγονται ούτε οι υποψήφιοι.

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Έμπορων Αργολίδας, αντιδρώντας σε αυτήν την συνεχιζόμενη πρακτική, εγκαίρως με γραπτό αίτημα, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια όλων των μελών της και των Φορέων του Νομού για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι Επιμελητηριακές Εκλογές.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Μακρής και 0ο γραμματέας Θεόδωρος Κρεμύδας «σε μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία με τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν δυσβάστακτα προβλήματα, είναι απαραίτητο και συνετό να τονίσουμε την σημασία της ψήφου όλων των μελών μας».

Με μόνο στόχο την παρακινητική διευκόλυνση των μελών κατά ευχέρεια τοπικής προσέγγισης και χρονικής επαρκούς άνεσης, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αργολίδας με το έγγραφό της προς την Εκλογική Επιτροπή Επιμελητηρίου, πρότεινε την δημιουργία δυο επιπλέον εκλογικών κέντρων (Ναύπλιο, και Ερμιονίδα) Βάση του Άρθρου 1 του Π.Δ 193/1997 σύμφωνα με το οποίο « Οι εκλογές μπορούν να διενεργούνται και σε άλλον χώρο εκτός του καταστήματος του Επιμελητηρίου ή και εκτός της έδρας του, μετά από απόφαση της εκλογικής επιτροπής.»

Σκοπός των προτάσεων – όπως τονίζεται - είναι να γίνει η εκπροσώπηση όλων των επιχειρηματιών μελών, αντιπροσωπευτικότερη, με την έννοια της κατά το δυνατόν ευρύτερης συμμετοχής μεγάλου αριθμού μελών μας στην εκλογική διαδικασία.

Ανάλογη πρόταση είχε γίνει και από την παράταξη του κου Μαυράκη, ωστόσο δεν είχε ψηφιστεί από την πλειοψηφία, ενώ το αίτημα έχει κατά καιρούς υποβληθεί και από τους εμπορικούς συλλόγους Ναυπλίου και Κρανιδίου.

21/1/11

Δεν γλιτώνει το λουκέτο η Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου. Μασάει τα λόγια του ο Κουσελάς και αποφεύγει να απαντήσει ξεκάθαρα

Ασαφής ήταν η απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Δ. Κουσελά, στην ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Ανδριανού για το μέλλον της εφορίας Κρανιδίου.


Ο υφυπουργός στην απάντησή του αναφέρει: «Στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, είχε τεθεί στη διαβούλευση και η αναδιοργάνωση των Κεντρικών και Περιφερειακών Φορολογικών και Τελωνιακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και είχαν συσταθεί Ομάδες Εργασίας με τη συμμετοχή των κοινωνικών, επαγγελματικών και παραγωγικών φορέων της χώρας με έργο τη μελέτη του θέματος αυτού. Προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για την αναδιοργάνωση των φορολογικών και τελωνειακών Υπηρεσιών».

Οι αντιδράσεις για το αναμενόμενο κλείσιμο της εφορίας Κρανιδίου, ήρθαν από επαγγελματικούς φορείς της περιοχής, από τον δήμαρχο Δημήτρη Καμιζή και από λογιστές. Η Συντονιστική Επιτροπή Λογιστών Φοροτεχνικών μάλιστα έχει προβάλει συγκεκριμένα επιχειρήματα υπέρ της συνέχισης λειτουργίας της εφορίας. Μεταξύ άλλων επισημαίνουν:

Η Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου λειτουργεί χωρίς διακοπή μετά το 1945 μέχρι σήμερα και μάλιστα μέχρι το 1988 εξυπηρετούσε εκτός από την Ερμιονίδα και το νησί των Σπετσών που βρίσκεται σε απόσταση 4 μιλίων από τις ακτές του Δήμου Κρανιδίου.

Εκτός από την ιστορικότητα που προαναφέρθηκε υπάρχουν οι κάτωθι σοβαροί λόγοι που επιβάλλουν την διατήρηση της Δ Ο Υ Κρανιδίου.

1) Η μεγάλη απόσταση από 80 km έως 130km των διαφόρων περιοχών της Ερμιονίδας από την πλησιέστερη σ την πρωτεύουσα του Νομού Δ.Ο.Υ Ναυπλίου.

2) O χρόνος που απαιτείται για την μετάβαση και επιστροφή από την Ερμιονίδα στο Ναύπλιο λόγω του κακού οδικού δικτύου ανέρχεται σε 3 ώρες τουλάχιστον.

3) Η Δ Ο Υ Κρανιδίου έχει την έδρα της στο Κρανίδι και εξυπηρετεί το νέο καλλικρατικό Δήμο Ερμιονίδας, που έχει αναπτυχθεί οικονομικά και τουριστικά και το καλοκαίρι εξυπηρετεί με τις υπηρεσίες της μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

4) Η Δ.Ο.Υ Κρανιδίου εξυπηρετεί την επαρχία Ερμιονίδας με 20.000 κατοίκους περίπου (συμπεριλαμβανομένων και των αλλοδαπών που εργάζονται στην περιοχή) και κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου ανέρχονται σε 30.000 .

5) Λόγω της ανωτέρω αναφερόμενης ανάπτυξης της περιοχής τα έσοδα της Δ Ο Υ Κρανιδίου τα τελευταία χρόνια είναι αυξημένα και πολύ μεγαλύτερα από πολλές άλλες Δ Ο Υ Β΄ τάξεως και τα οποία ανέρχονται πλέον σε 18.000.000 ΕΥΡΩ

6) H Δ Ο Υ Κρανιδίου την τελευταία 20 ετία έφτανε τους στόχους που έθεσε το Υπουργείο Οικονομικών με αριθμό υπαλλήλων πάντοτε μικρότερο κατά πολύ από τις είκοσι μία προβλεπόμενες οργανικές θέσεις.

7) Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, που υποβάλλονται στην Δ Ο Υ Κρανιδίου ανέρχονται στις 8.000 και οι επιχειρήσεις της περιοχής, που ανήκουν στην αρμοδιότητα της, σε 2.200 περίπου.

Ξεκινούν οι συνενώσεις σχολείων. Αντιδρά η Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου

Νέα λουκέτα σε σχολεία αναμένεται να μπουν από τη νέα σχολική χρονιά, όπως επιβάλει το μνημόνιο.


Ήδη ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Πέτρος Μισθός ξεκίνησε συναντήσεις για το θέμα αυτό με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να συζητηθούν θέματα που αφορούν τη διοικητική οργάνωση και τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου.

Όλα αυτά με αφορμή τις συνενώσεις-συγχωνεύσεις σχολείων και τη δημιουργία Σχολικών Κέντρων και Πολυδύναμων Σχολικών Μονάδων, που σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Στις συνενώσεις σχολικών μονάδων θα ληφθούν υπόψη οι κτιριακές υποδομές στο σχολείο μετακίνησης, η απόσταση που θα διανύουν οι μαθητές σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, καθώς και τα δημογραφικά στοιχεία κάθε περιοχής.

Όπως ανακοινώθηκε το Υπουργείο Παιδείας θα θέσει αυστηρά κριτήρια στην επιλογή των σχολικών μονάδων, που θα συνενωθούν και αυτών που θα εξαιρεθούν.

Συγκεκριμένα, δε θα συνενωθούν σχολεία σε απομονωμένες και απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές, όπου οι συνθήκες δεν επιτρέπουν ασφαλή και άνετη μεταφορά μαθητών.

Όπως τονίζει ο κος Μισθός «Το όλο εγχείρημα αποσκοπεί σε μια εξορθολογική αντιμετώπιση της διασποράς των σχολικών μονάδων, στην εφαρμογή καινοτόμων διδακτικών μεθόδων και στον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων σχολικών υποδομών, επιτυγχάνοντας έτσι την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης».



Αντιδράσεις



«Όχι στην κατάργηση και συγχώνευση των σχολικών μονάδων που μεθοδεύει η κυβέρνηση και η τρόικα» υπογραμμίζει με δήλωσή του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος.

Ο κος Πετράκος δήλωσε: « Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει τη χαριστική βολή στην Περιφέρεια βάζοντας λουκέτο στα σχολεία με λιγότερους από 130 μαθητές και δημιουργώντας το μητροπολιτικό σχολείο. Δεκάδες κωμοπόλεις της Πελοποννήσου θα δουν τα σχολεία στις περιοχές τους να κλείνουν. Η πολιτική αυτή που μεθοδεύει το Υπουργείο Παιδείας οδηγεί στην πλήρη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Το Υπουργείο Παιδείας με τις έννοιες “αναδιοργάνωση”, “εξορθολογισμό” και “αναβάθμιση” δεν εννοεί τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από την περαιτέρω περιστολή των δαπανών για την Παιδεία και, κυρίως, την αμφισβήτηση του δημόσιου χαρακτήρα βασικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών και λειτουργιών του».

Σημειώνει ακόμα: «Το πέρασμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιοτήτων και ευθυνών της κεντρικής Πολιτείας, χωρίς τους απαραίτητους πόρους σε συνάρτηση με το ποσοστό των δαπανών για την παιδεία, που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2011 - μόλις στο 2,75% για το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα και των τριών βαθμίδων- είναι δηλωτικό των προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΠΔΒΜΘ και της κυβέρνησης».

Συνέντευξη με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών ΕΑΣΑ Σπύρο Αντωνόπουλο: Όχι στην απαξίωση του πορτοκαλιού

Η στρέβλωση των όρων της αγοράς και ο αθέμιτος ανταγωνισμός με εξαγωγές χωρίς συσκευασία και ποιοτικό έλεγχο, με την παράλληλη ανεξέλεγκτη από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, λειτουργία επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την μεγάλη προσφορά του προϊόντος που ξεπερνά την ζήτηση και την οικονομική κρίση είναι οι βασικές αιτίες της χαμηλής τιμής του πορτοκαλιού.
Τα παραπάνω υποστηρίζει σε συνέντευξή του στον «α» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών ΕΑΣΑ Σπύρος Αντωνόπουλος.
Ο κος Αντωνόπουλος μίλησε στην εφημερίδα μας λίγες ώρες πριν από την σημερινή συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Κουτσούκο και ιχνηλατεί από την δική του σκοπιά τα αίτια της πρωτόγνωρης κρίσης του πορτοκαλιού.

Η συνέντευξη

ΕΡ. Ποια είναι σήμερα η κατάσταση με το πορτοκάλι στην Αργολίδα;
ΑΠ. Οι εξαγωγές κυμαίνονται σε λίγο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι, αλλά λείπουν από την διάθεση του προϊόντος τα πορτοκάλια που κατευθύνονταν στην χυμοποίηση. Πέρσι, σύμφωνα με τη διεύθυνση Γεωργίας, την αντίστοιχη περίοδο είχαν κοπεί περίπου 68.000 τόνοι για εξαγωγή. Πέρσι όμως είχαν κοπεί επιπλέον 60.000 τόνοι για χυμοποίηση. Αντίθετα εφέτος έχουν κοπεί από τα δέντρα 75.000 τόνοι μόνο για εξαγωγή, τη στιγμή που η παραγωγή κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά.
ΕΡ. Η μεγάλη καρπόπτωση πού οφείλεται;
ΑΠ. Οφείλεται στον παγετό της 12/12/2010. Με παρέμβασή μας ζητάμε από τον ΕΛΓΑ, να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.
ΕΡ. Μιλάμε για το τέλος του πορτοκαλιού;
ΑΠ. Ο κίνδυνος κατάρρευσης του τομέα των εσπεριδοειδών είναι ορατός λόγω των εξαιρετικά χαμηλών τιμών διάθεσης στην εμπορία του πορτοκαλιού. Οι καθαρές τιμές παραγωγού σήμερα κυμαίνονται από 6 έως 10 λεπτά το κιλό.
ΕΡ. Οι αγρότες αναζητούν ευθύνες στους συνεταιρισμούς που εφυσυχάστηκαν τόσα χρόνια με τις αποζημιώσεις και τις επιδοτήσεις και δεν κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον των διεθνών αγορών για το Ελληνικό πορτοκάλι.
ΑΠ. Τα προηγούμενα χρόνια το 30% της παραγωγής κατευθυνόταν στην χυμοποίηση. Με την αλλαγή του τρόπου καταβολής των επιδοτήσεων και την ξαφνική εφαρμογή πριν το 2010, δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα. Έτσι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να απορροφηθεί όλη η παραγωγή σε άλλους τομείς εμπορίας. Αποτέλεσμα είναι να μεγαλώνει η προσφορά και να συμπιέζονται οι τιμές. Έγκαιρα οι Ομάδες Παραγωγών, από πέρυσι είχαμε ενημερώσει για τις συνέπειες αυτές.
Έτσι μπορεί να αυξήθηκαν εφέτος λίγο οι εξαγωγές, αλλά δεν καλύπτουν την προσφορά. Ίσως μάλιστα, η μικρή αυτή αύξηση των εξαγωγών να οφείλεται και στην έλλειψη πορτοκαλιών από άλλες περιοχές.
Να σημειώσουμε ωστόσο, ότι στην Αργολίδα υπάρχουν δύο συνεταιριστικά εξαγωγικά εργοστάσια, τα οποία κάθε χρόνο κάνουν εξαγωγή πάνω από 30.000 τόνους πορτοκάλια, καθώς και το συνεταιριστικό χυμοποιείο της Ένωσης που χυμοποιούσε γύρω στους 50.000 τόνους πορτοκάλια το χρόνο. Αυτό είναι μια σημαντική συμβολή και στην διάθεση του προϊόντος, αλλά και στις τιμές του.
ΕΡ. Γιατί έπεσε η τιμή;
ΑΠ. α) Η οικονομική κρίση. Οι χώρες των Βαλκανίων έχουν πληγεί και αυτές από την οικονομική κρίση.
β) Η προσφορά του προϊόντος είναι μεγαλύτερη από την ζήτηση.
γ) η στρέβλωση των όρων της αγοράς και ο αθέμιτος ανταγωνισμός λόγω εξαγωγών χωρίς συσκευασία και ποιοτικό έλεγχο, όπως και η ανεξέλεγκτη από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, λειτουργία επιχειρήσεων.
ΕΡ. Τι προτείνετε;
ΑΠ. οι Ομάδες Παραγωγών καλούν τους παραγωγούς να μην πουλήσουν πορτοκάλια την Τετάρτη (Σ.Σ. χθες), να συζητήσουμε όλοι μαζί τις περαιτέρω κινήσεις μας για την στήριξη του εισοδήματός μας. Οι χαμηλές τιμές απαξιώνουν το προϊόν μας και υποθηκεύουν το μέλλον και το δικό μας και των παιδιών μας. Ζητάμε από το κράτος να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η αγορά να λειτουργεί σωστά και όχι ανεξέλεγκτα.

Συνέντευξη με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών ΕΑΣΑ Σπύρο Αντωνόπουλο: Όχι στην απαξίωση του πορτοκαλιού

Η στρέβλωση των όρων της αγοράς και ο αθέμιτος ανταγωνισμός με εξαγωγές χωρίς συσκευασία και ποιοτικό έλεγχο, με την παράλληλη ανεξέλεγκτη από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, λειτουργία επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την μεγάλη προσφορά του προϊόντος που ξεπερνά την ζήτηση και την οικονομική κρίση είναι οι βασικές αιτίες της χαμηλής τιμής του πορτοκαλιού.
Τα παραπάνω υποστηρίζει σε συνέντευξή του στον «α» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών ΕΑΣΑ Σπύρος Αντωνόπουλος.
Ο κος Αντωνόπουλος μίλησε στην εφημερίδα μας λίγες ώρες πριν από την σημερινή συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Κουτσούκο και ιχνηλατεί από την δική του σκοπιά τα αίτια της πρωτόγνωρης κρίσης του πορτοκαλιού.

Η συνέντευξη

ΕΡ. Ποια είναι σήμερα η κατάσταση με το πορτοκάλι στην Αργολίδα;
ΑΠ. Οι εξαγωγές κυμαίνονται σε λίγο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι, αλλά λείπουν από την διάθεση του προϊόντος τα πορτοκάλια που κατευθύνονταν στην χυμοποίηση. Πέρσι, σύμφωνα με τη διεύθυνση Γεωργίας, την αντίστοιχη περίοδο είχαν κοπεί περίπου 68.000 τόνοι για εξαγωγή. Πέρσι όμως είχαν κοπεί επιπλέον 60.000 τόνοι για χυμοποίηση. Αντίθετα εφέτος έχουν κοπεί από τα δέντρα 75.000 τόνοι μόνο για εξαγωγή, τη στιγμή που η παραγωγή κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά.
ΕΡ. Η μεγάλη καρπόπτωση πού οφείλεται;
ΑΠ. Οφείλεται στον παγετό της 12/12/2010. Με παρέμβασή μας ζητάμε από τον ΕΛΓΑ, να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.
ΕΡ. Μιλάμε για το τέλος του πορτοκαλιού;
ΑΠ. Ο κίνδυνος κατάρρευσης του τομέα των εσπεριδοειδών είναι ορατός λόγω των εξαιρετικά χαμηλών τιμών διάθεσης στην εμπορία του πορτοκαλιού. Οι καθαρές τιμές παραγωγού σήμερα κυμαίνονται από 6 έως 10 λεπτά το κιλό.
ΕΡ. Οι αγρότες αναζητούν ευθύνες στους συνεταιρισμούς που εφυσυχάστηκαν τόσα χρόνια με τις αποζημιώσεις και τις επιδοτήσεις και δεν κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον των διεθνών αγορών για το Ελληνικό πορτοκάλι.
ΑΠ. Τα προηγούμενα χρόνια το 30% της παραγωγής κατευθυνόταν στην χυμοποίηση. Με την αλλαγή του τρόπου καταβολής των επιδοτήσεων και την ξαφνική εφαρμογή πριν το 2010, δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα. Έτσι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να απορροφηθεί όλη η παραγωγή σε άλλους τομείς εμπορίας. Αποτέλεσμα είναι να μεγαλώνει η προσφορά και να συμπιέζονται οι τιμές. Έγκαιρα οι Ομάδες Παραγωγών, από πέρυσι είχαμε ενημερώσει για τις συνέπειες αυτές.
Έτσι μπορεί να αυξήθηκαν εφέτος λίγο οι εξαγωγές, αλλά δεν καλύπτουν την προσφορά. Ίσως μάλιστα, η μικρή αυτή αύξηση των εξαγωγών να οφείλεται και στην έλλειψη πορτοκαλιών από άλλες περιοχές.
Να σημειώσουμε ωστόσο, ότι στην Αργολίδα υπάρχουν δύο συνεταιριστικά εξαγωγικά εργοστάσια, τα οποία κάθε χρόνο κάνουν εξαγωγή πάνω από 30.000 τόνους πορτοκάλια, καθώς και το συνεταιριστικό χυμοποιείο της Ένωσης που χυμοποιούσε γύρω στους 50.000 τόνους πορτοκάλια το χρόνο. Αυτό είναι μια σημαντική συμβολή και στην διάθεση του προϊόντος, αλλά και στις τιμές του.
ΕΡ. Γιατί έπεσε η τιμή;
ΑΠ. α) Η οικονομική κρίση. Οι χώρες των Βαλκανίων έχουν πληγεί και αυτές από την οικονομική κρίση.
β) Η προσφορά του προϊόντος είναι μεγαλύτερη από την ζήτηση.
γ) η στρέβλωση των όρων της αγοράς και ο αθέμιτος ανταγωνισμός λόγω εξαγωγών χωρίς συσκευασία και ποιοτικό έλεγχο, όπως και η ανεξέλεγκτη από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, λειτουργία επιχειρήσεων.
ΕΡ. Τι προτείνετε;
ΑΠ. οι Ομάδες Παραγωγών καλούν τους παραγωγούς να μην πουλήσουν πορτοκάλια την Τετάρτη (Σ.Σ. χθες), να συζητήσουμε όλοι μαζί τις περαιτέρω κινήσεις μας για την στήριξη του εισοδήματός μας. Οι χαμηλές τιμές απαξιώνουν το προϊόν μας και υποθηκεύουν το μέλλον και το δικό μας και των παιδιών μας. Ζητάμε από το κράτος να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η αγορά να λειτουργεί σωστά και όχι ανεξέλεγκτα.

20/1/11

Θα δώσει ανάσα η Μαρίνα, αλλά να προσέξουμε τους όρους

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου


ΑΝΑΣΑ ΣΤΗΝ τουριστική κίνηση του Ναυπλίου, θα δώσει το μεγαλεπήβολο έργο της Μαρίνας, που βέβαια θα έπρεπε να έχει κατασκευαστεί εδώ και δεκαετίες. Μπορεί να βρισκόμαστε στο μέσον της οικονομικής κρίσης και να φαντάζει άπιαστο όνειρο μια τέτοια επένδυση στο Ναύπλιο, όμως αν οι κινήσεις που θα ακολουθήσουν είναι προσεκτικές και ο ιδιώτης επενδυτής μπορεί να βρεθεί και το έργο αυτό δεν θα είναι επιζήμιο σε κανέναν τομέα του για το δημόσιο συμφέρον.

Η ΜΑΡΙΝΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ, αν τελικά βρεθεί ο ιδιώτης επενδυτής, θα ολοκληρωθεί όταν η χώρα θα έχει ήδη βγει από την κρίση. Άρα, στόχος πρέπει να είναι το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας, ώστε όπως αναφέρει και η μελέτη να υπάρχουν πραγματικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική οικονομία του Ναυπλίου. Και όχι πλασματικά.

ΑΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ τα παραπάνω, τότε το έργο της Μαρίνας δεν θα ικανοποιήσει μόνο τον ιδιώτη επενδυτή και τους τουρίστες που θα μπορούν να ελλιμενίζουν τα 210 σκάφη τους, αλλά και τους επαγγελματίες της πόλης. Με την Μαρίνα μπορεί να αλλάξει η τουριστική φυσιογνωμία του Ναυπλίου, να βρεθούν νέες θέσεις εργασίας, να ανοίξουν επαγγέλματα που είναι καθηλωμένα στα έσοδα από τους τουρίστες του Σαββατοκύριακου. Ανάλογα οφέλη μπορούν φυσικά να έχουν και οι γύρω περιοχές.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ αν η σύμπραξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (και στην προκειμένη περίπτωση του Λιμενικού Ταμείου) με τον ιδιωτικό τομέα είναι διάφανη και αν εξασφαλιστούν οι όροι που έχουν σχέση με το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων της, τότε η επένδυση πρέπει να προχωρήσει τάχιστα. Άλλωστε άλλη χρηματοδότηση για ένα τόσο μεγάλο έργο δεν πρόκειται να βρεθεί.

Αλαλούμ στους δήμους

Άρθρο του Άκη Ντάνου


Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ συμβούλων που αγνοούν τον θεσμικό τους ρόλο και θεωρούν πως η θέση τους είναι απλά και μόνο για την άσκηση εξουσίας απολυταρχικού τύπου, κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα την λειτουργία των δήμων και δεν είναι μακριά η στιγμή που θα κλιθούν ίσως κάποιοι, που θα συνεχίσούν να ασκούν σχέσεις εξουσίας στο προσωπικό των δήμων, να βρεθούν κατηγορούμενοι.

ΑΣΧΕΤΟΙ και αμόρφωτοι γύρο από εξειδικευμένα αντικείμενα κάποιοι, θα κληθούν να ασκήσουν έλεγχο σε εξειδικευμένους επιστήμονες. Πόσο θα μπορεί άραγε να ελέγξει ένας με απολυτήριο γυμνασίου ή και δημοτικού ακόμα έναν πολιτικό μηχανικό για τα στατικά στοιχεία μιας κατασκευής δεν το γνωρίζω, αλλά μπορώ να το συμπεράνω πως δεν θα τα καταφέρει. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως κακώς εξελέγη, αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως ο ρόλος του δεν είναι ρόλος προϊσταμένου προς εργαζόμενο, αυτό καθορίζεται απ` τις ίδιες τις υπηρεσίες, αλλά πολιτικού που θα εκφράζει πολιτική βούληση για το είδος και το κόστος ενός έργου ή για τις «κοινωνικοπολιτικοπεραλλοντικές» επιπτώσεις του.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ επιφοίτηση του Αγ. Πνεύματος, σε όσους εκλέγονται ώστε από την πρώτη κι` όλας ώρα να γίνονται ειδικοί επί παντός επιστητού, μόνο και μόνο με την εκλογή τους. Ειδικά οι πεινασμένοι σε άσκηση εξουσίας θα πρέπει να προσέξουν την συμπεριφορά τους προς το προσωπικό των δήμων, γνωρίζοντας πως μετά το τέλος της τετραετίας οι υπάλληλοι θα συνεχίσουν να δουλεύουν στους δήμους σε αντίθεση με τους αιρετούς που πιθανόν θα επιστρέψουν στην καθημερινή ρουτίνα της μη αναγνωρισιμότητας.

Ο ΑΙΡΕΤΟΣ, θα πρέπει να ξεχάσει τις φράσεις, «να σου δείξω εγώ» και να αφοσιωθεί στην πολιτική παρακολούθηση, στον έλεγχο των υπηρεσιών αν προωθείται η πολιτική που θέλουν να επιβάλουν στον δήμο. Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί πως υπό τον όρο πολιτική δεν εννοείται η κομματική επιλογή της δημοτικής αρχής, αλλά το σύνολο των επιλογών και δράσεων που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη του δήμου και στην βελτίωση των συνθηκών ζωής των δημοτών.

ΟΣΟ πιο προσγειωμένοι είναι οι αιρετοί, τόσο ευκολότερα θα κατανοήσουν τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης, αλλά και το πόσο διαφορετικά λειτουργεί ένας δήμος από ένα εργοστάσιο.

Ιστορίες με τον θείο Μίμη (2)

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου



1. Μην τάξεις σε άγιο και σε παιδί.

Οι παροιμίες κρύβουν πολύ μεγάλη σοφία , λέει μια «μην τάξεις σε άγιο και σε παιδί». Με τον άγιο φαντάζομαι τα πράγματα είναι πιο εύκολα αν του δώσεις λίγο παράταση στα τάμα σου, με τα παιδιά μικρά ή μεγάλα είναι δύσκολα τα πράγματα, δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια. Πιστοί λοιπόν στο τάξιμο των μικρών παιδιών βρεθήκαμε στην Αθήνα για λίγες μέρες την πρωτοχρονιά. Την δεύτερη μέρα για να μπορέσει η Μαρία να πάρει το κινητό που της επιτρέπεται για λίγο σε περίοδο διακοπών βρήκε την πιο γλυκιά δικαιολογία.

-Μπαμπά επιθύμησα την γιαγιάκα μου και τον παππουλάκο μου να τους πάρω ένα τηλέφωνο θέλω !!

Είχαμε δεν είχαμε ξυπνήσει ακόμα, αλλά οι ταγμένες διακοπές των παιδιών σημαίνει και όλα τα χατίρια πραγματοποιούνται.

-Μπαμπά σε θέλει ο παππούς .

-Δεν μπορώ τώρα ( ενώ προσπαθούσα να πιώ μια γουλιά καφέ).

-Μπαμπά σε θέλει ο πατέρας σου είναι επείγον ( η ρουφηξιά κόπηκε στην μέση και δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς γιατί μου έχωσε το κινητό ανάμεσα στο φλιτζάνι και στο αυτί και σε ανοικτή ακρόαση.)

-Να πάρεις τον θείο σου τον Μίμη στην Αμερική να σου πει τα κάλαντα!!!

-Καλά ούτε καλημέρα δεν είπαμε και το πρώτο πράγμα που μου λες είναι να πάρω το θείο Μίμη να μου πει τα κάλαντα; Πάρε την εγγονή σου να σου τα πει αυτή.

Η Μαρία για να γλιτώσει από τον σουρεαλιστικό διάλογο με τον παππού ζήτησε να μιλήσει με την γιαγιά της και παίρνοντας το κινητό κοντά της πρέπει να ψιθύρισα - --Και καλά θα τον πάρω όταν …..

Είπαμε μην τάξεις σε παιδί αλλά τα παιδιά του ταξίματος είναι δυο κατηγοριών αυτά της πρώτης ηλικίας και τα άλλα της τρίτης και της τέταρτης, ο παππούς μας αισίως έχει μπει στην τέταρτη «παιδική ηλικία» !!!

Στο τραπέζι της επιστροφής , μόλις κερνάει ένα ποτήρι κρασί ο παππούς το πρώτο πράγμα που με ρώτησε ,αφού πρόλαβα και ήπια μια γουλιά αυτή την φορά ήταν :

-Τον πήρες τον θείο Μίμη … ( το βλέμμα μου πρέπει να είχε και απορία και θυμό) στην Αμερική ….για τα κάλαντα… που λέγαμε….

Είπαμε μην τάξεις σε παιδί οποιαδήποτε ηλικίας και ακόμα χειρότερα μην νομίσει ότι του έταξες. Όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι το «παιδί» τόσο πιο επιτακτικό είναι το τάξιμο, γιατί και ο χρόνος δεν δίνει πολλά περιθώρια….

-Καλά να τον πάρω τώρα…( και μένει το ποτήρι με το κρασί στην μέση και η μικρή Μαρία να μου ρίχνει πονηρές ματιές γιατί δεν «ξέφυγα» τελικά από τον παππού της ).

- Can Ι help you (Μπορώ να σας εξυπηρετήσω) ακούστηκε η χαρακτηριστική φωνή του θείου Μίμη.

- Μια μερίδα κάλαντα παρακαλώ ; (Του παραγγέλνω και αυτόματα αναγνωρίζει την φωνή μου).

- Με σάλτσα ή χωρίς ; ( Πάντα ετοιμόλογος ο θείος).

- Χωρίς και αργά παρακαλώ για να σημειώνω .

- Άκου λοιπόν

«Αρχιμηνιά φτωχή χρονιά και αρχή φτωχός μας χρόνος

Ο πολιτικός και ο θρόνος

Αρχή που ήρθε ο σοφός ο Γιώργος και ο κάθε πολιτικός

Την χώρα για να κυβερνήσει τον αφαλό για να μας λύσει

Να ζήσει ο πολιτικός και ας πεινάσει ο λαός

Ο λαός πολύ φτωχός αλλά όμως θε να ζήσει

Πάλι Γιώργο να ψηφίσει !!!!

Το μνημόνιο θα γίνει και αιωνία μας η μνήμη».

- Δεν φαντάζομαι αυτά που σου λέω να τα γράψεις στην εφημερίδα!!!

-Καλή χρονιά θείε ….

Τελικά αν και μετανάστης πάνω από την μισή του ζωή πηγή έμπνευσης του δεν ήταν η Αμερικάνικη πραγματικότητα που βιώνει αλλά η πατρίδα έτσι όπως την μεταφέρουν μέσα από τις εικόνες του τα ελληνικά κανάλια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προσπαθεί να αναπνεύσει ελληνικά πνιγμένος μέσα στον αμερικάνικο αέρα.



2. Τα γενέθλια

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου του Αγίου Σπυρίδωνα , μόλις η γιαγιά Μαρία έχει τελειώσει τα χρόνια πολλά με τον ανιψιό της κατεβαίνει από τον πάνω όροφο η εγγονή της η συνονόματη.

-Γιαγιά θα φτιάξουμε ζυμωτάρια ; ( Τα ζυμωτάρια είναι μικρά καρβελάκια ψωμί τα οποία φτιάχνει με καταπληκτική επιτυχία η γιαγιά και η εγγονή και πολύ μεγάλη ζήτηση στην «εσωτερική» οικογενειακή αγορά).

Ενώ έχουν απλώσει όλα τα υλικά στον πάγκο, χτυπά το τηλέφωνο, η μικρή Μαρία έχει λάβει θέση ζυμωτή πάνω από την κόκκινη λεκάνη. Η γιαγιά Μαρία πάει να το σηκώσει .

-Έλα Μιμάκο τις έγινε;

Στο πρόσωπο της γιαγιάς ζωγραφίζεται μια χαρμολύπη, χαρά στα χείλη με το χαμόγελο της και θλίψη στα μάτια, χαρά που μιλά με τον αδελφότης και λύπη γιατί είναι στην ξενιτιά.

-Πήρα να μου πεις χρόνια πολλά ….

- Μα σήμερα είναι του Αγίου Σπυρίδωνα … Τι είναι σήμερα ;

- Σήμερα είναι τα γενέθλια μου ….

Μια σκοτεινιά έγραψε το βλέμμα της γιαγιάς και η φωνή της εγγονής την έβγαλε από την δύσκολη θέση .

-Γιαγιά έλα να μου ρίξεις λίγο νερό στο αλεύρι .

-Μιμάκο χρόνια πολλά ….φτιάχνω ζυμωτάρια με την εγγονή μου θα σε πάρω μετά.

Η γιαγιά μηχανικά έφτιαχνε τα ζυμωτάρια με την εγγονή της αλλά το μυαλό της δούλευε. Αποκλείεται να είχε γεννηθεί ο αδελφός της Δεκέμβριο, σίγουρα ήταν Φεβρουάριος . Μα πως τα μπέρδεψε αυτός λες να έπαθε η μνήμη του τίποτα. Η αδελφή της θείας Νίτσας στα εξήντα πέντε χτυπήθηκε από άνοια και δεν θυμάται τίποτα ούτε την ίδια της την αδελφή. Λες να έχει τίποτα ο αδελφός μου, αναρωτήθηκε . Βάλανε μαζί με την εγγονή τα ψωμάκια στο φούρνο και αμέσως τον παίρνει τηλέφωνο.

-Έλα Μιμάκο , δεν κατάλαβα καλά πριν, χρόνια πολλά μου είπες να σου πω

-Ναι χρόνια πολλά …

-Ρε Μιμάκο ( η ανησυχία της άρχισε να μεγαλώνει και σχεδόν μάτωσε το πάνω χείλι της ) είμαι λίγο μεγαλύτερη από εσένα …και μπορεί να μην θυμάμαι καλά αλλά μπορεί να κάνω και λάθος …αλλά στην εικόνα της Παναγίας από πίσω που έγραφε η μάνα γέννες και θανάτους νομίζω ότι σε έγραφε για Φεβρουάριο και πρέπει να ήταν στις 28 γιατί λέγαμε αν ήταν 29 θα είχες γενέθλια κάθε 4 χρόνια …δεν το θυμάσαι;

-Ε ναι σωστά από την κοιλιά της μάνας μου βρήκα Φεβρουάριο αλλά για θυμήσου τι έγινες 12 του Δεκέμβρη

- Ε δεν μπορώ να θυμηθώ….

-Πριν 38 χρόνια στις 12 Δεκεμβρίου έπεφτα στην αγκαλιά του μπάρμπα Λια και κλαίγοντας σας αποχαιρετούσα όλους, έφυγα για την ξενιτειά. Φεβρουάριο μήνα βγήκα από την κοιλιά της μάνας μας Δεκέμβρη μήνα με ρούφηξε η ξενιτειά.

Η γιαγιά βούρκωσε δεν ήξερε τι να του πει ευτυχώς η μικρή Μαρία πάλι έσωσε την κατάσταση με τα ζυμωτάρια.

-Γιαγιά έλα να δεις το φούρνο πήραν χρώμα τα ψωμάκια.

-Μίμη μου θα τα πούμε αργότερα με φωνάζει το κορίτσι …ψήνουμε .

Τελικά ο θείος είχε απόλυτο δίκιο, ήταν από τους ανθρώπους που έκαναν δυο φορές αποκοπή από ομφάλιο λώρο και είχε δυο ζωές , δυο φορές γενέθλια .

Την πρώτη 28 Φεβρουαρίου όταν αποκόπηκε από την κοιλιά της μάνας του και ήρθε με κλάματα και πανηγύρια στην ζωή. Την δεύτερη μόνο με κλάματα, 12 Δεκέμβρη όταν αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο αποκόπηκε από τον ομφάλιο λώρο της πατρίδας και της γλώσσα με την οποία έδινε νόημα στην ζωή του. Αυτή η δεύτερη αποκοπή τον πόνεσε γιατί κρατάει πολλά χρόνια. Έφυγε για λίγα χρόνια προσωρινά και πέρασαν 38 χρόνια …..μετανάστης στην Αμερική …. ακόμα

19/1/11

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 20.1.2011 σε τίτλους

• Και το Ντουμπάι θέλει την μαρίνα στο Ναύπλιο. Παρά την κρίση υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις

• Βαδίζει στον γκρεμό το πορτοκάλι. Ο Ανδριανός άνοιξε τις πόρτες του υπουργείου

• Συνέντευξη με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών ΕΑΣΑ Σπύρο Αντωνόπουλο. Όχι στην απαξίωση του πορτοκαλιού

• «Ή εγώ θα φύγω ή αυτοί». Άρχισε το ξεσκαρτάρισμα από την Λαϊκή του Άργους με την απομάκρυνση «παραβατικών»

• Σε 4 χρόνια λύση; Δύο εργοστάσια επεξεργασίας σκουπιδιών ετοιμάζονται να χωροθετηθούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

• Πράσινο φως για αφαλάτωση Αναβάλου. 3,5 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ ή είσοδος ιδιωτών στην εκμετάλλευση των νερών;

• Ξεκινούν οι συνενώσεις σχολείων. Αντιδρά η Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου

• Θύμα της κρίσης και η Αθλητική Διευκόλυνση

• Δεν γλιτώνει το λουκέτο η Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου. Μασάει τα λόγια του ο Κουσελάς και αποφεύγει να απαντήσει ξεκάθαρα

• Οι επαγγελματοβιοτέχνες ζητούν να «ανοίξει» το Επιμελητήριο σε όλα τα μέλη του. Να ψηφίσουν και Ναύπλιο – Ερμιονίδα

• Ο Μπελέσης έθεσε το Πολεοδομικό Άργους στον Μανιάτη. Τριήμερο σεμινάριο της Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών Αργολίδας

• Εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη του οικισμού Σπηλιωτάκη



ΑΡΘΡΟ:

• Θα δώσει ανάσα η Μαρίνα, αλλά να προσέξουμε τους όρους. Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

• Αλαλούμ στους δήμους. Άρθρο του Άκη Ντάνου

• Ιστορίες με τον θείο Μίμη (2). Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου



ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ:

• Παντομίμα

• Μικρή λόγω κρίσης η πίτα

• Ξεχασιάρης ο Μανιάτης

• Ακρότητες

• Τσακωμός για την λαϊκή

• 5 μέρες άδεια



ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:

• Άνω κάτω με μια φράση του Λέκκα. Η μπλογκομάνια στην Ερμιονίδα και οι …επιπτώσεις της

• Τα τραγούδια της Τσεκούρα στο Κουτί

• Περγαμηνές για τους Σαμαρίτες

• Εκδρομή Δαναού

• Πίτα στην Επίδαυρο

• Πίτα Πολιτιστικού Α. Επιδαύρου

• Η πίτα της ΕΠΣΑ

• Παραλογές στο Τριανόν

• Επιτραπέζια στον Δον Κιχώτη

• Ποδηλατική Λογοτεχνία



ΙΑΤΡΙΚΑ:

• Ετικέτες τροφίμων – διαθρεπτική επισήμανση. Της Δήμητρας Τούντα, διαιτολόγος, διατροφολόγος

• Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των μαθησιακών διαταραχών. Toυ Άγγελου Τράκα, Λογοθεραπευτής, Επιστημονικός συνεργάτης Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογής Σύγχρονων Προγραμμάτων Ειδικών Θεραπειών



ΑΝΕΚΔΟΤΟ:

• Το τραίνο στο τούνελ



ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΑ:

• Πάμε για μπύρες;

Η έκδοση 20.1.2011

17/1/11

Η έκδοση 13.1.2011

15/1/11

Τι χρωστούν οι δήμοι. Θα σφίξουν το ζωνάρι Αναγνωσταράς, Καμπόσος, Καμιζής και Γκάτζιος

Μικρά χρέη σε σχέση με άλλους δήμους ανά την Ελλάδα που είναι υπερχρεωμένοι, παρουσιάζουν οι δήμοι της Αργολίδας, όμως και τα χρήματα αυτά που χρωστούν δεν είναι λίγα για τα δεδομένα της εποχής, μέσα στην οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δόθηκαν στη δημοσιότητα ο δήμος Άργους – Μυκηνών έχει δάνεια 2.823.792 ευρώ, ο δήμος Ναυπλιέων 2.572.160 ευρώ, ο δήμος Ερμιονίδας 1.215.696 ευρώ και ο δήμος Επιδαύρου 424.085 ευρώ. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις ΟΤΑ που δεν χρωστούν, όπως η κοινότητα Αλέας.
Στα παραπάνω ποσά βέβαια δεν περιλαμβάνονται τα χρέη των Δημοτικών Επιχειρήσεων.
Όπως δηλώνει στον «α» ο δήμαρχος Άργους Δημήτρης Καμπόσος «δεν έχω πλήρη ενημέρωση ακόμα. Περιμένω να κατεβεί ειδικό κλιμάκιο ελέγχου να ελέγξει όλες τις υπηρεσίες να δει αν είναι σύννομη η δράση τους και ποια είναι τα οικονομικά που υπάρχουν».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα που έγιναν τις τελευταίες ημέρες (otanews.gr), το ΥΠΕΣ θα προσπαθήσει να σταματήσει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των νέων δήμων μέσω του προγράμματος εξυγίανσης που προβλέπει ο «Καλλικράτης». Το πρόγραμμα, όπως αναμένεται, θα βάλει «ψαλίδι» στις λειτουργικές δαπάνες και η ένταξη των δήμων σε αυτό θα γίνεται είτε υποχρεωτικά είτε προαιρετικά. Σε περίπτωση υποχρεωτικής ένταξης, το υπουργείο θα αποφασίζει με βάση τα στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικών των ΟΤΑ ποιοι δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά, ενώ στη δεύτερη περίπτωση οι δήμοι θα εντάσσονται όταν πληρούν τα εξής κριτήρια:
1. Αν οι ετήσιες τοκοχρεολυτικές δόσεις υπερβαίνουν το 20% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων του δήμου.
2. Αν το συνολικό χρέος υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσοστό (το υπουργείο προσανατολίζεται να το ορίσει στο 80%) των ετήσιων εσόδων (συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών τελών).
Το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνει τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών μέσω συγκεκριμένων ενεργειών στις οποίες θα υποχρεούται να προχωρήσει η υπερχρεωμένη δημοτική ενότητα ή ο δήμος.
Όσοι δήμοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης αναμένεται να παγώσουν τις προσλήψεις, αλλά και να περιορίσουν δραστικά ορισμένες δαπάνες, όπως η διοργάνωση εκδηλώσεων κλπ.
Σύμφωνα άλλωστε με πρόσφατο δημοσίευμα της «Καθημερινής» οι δήμοι που θεωρούνται υπερχρεωμένοι θα εφαρμόσουν πρόγραμμα εξυγίανσης. Η ένταξη στο πρόγραμμα Εξυγίανσης θα γίνεται είτε υποχρεωτικά είτε προαιρετικά. Στην περίπτωση της υποχρεωτικής ένταξης, το υπουργείο Εσωτερικών θα αποφασίζει με βάση τα στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικών των ΟΤΑ ποιοι δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις δαπάνες, π.χ. όσοι δήμοι δεν μπορούν να καλύψουν ακόμα και τη μισθοδοσία θα εντάσσονται υποχρεωτικά στο πρόγραμμα.
Στην δεύτερη περίπτωση της προαιρετικής ένταξης, οι δήμοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση εφόσον πληρούν τα κριτήρια, ώστε να θεωρούνται υπερχρεωμένοι. Φυσικά, η ένταξη στο πρόγραμμα περιλαμβάνει και δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.
Το ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι κεντρική υποχρέωση όλων των δήμων και ενοτήτων που θα ενταχθούν στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης είναι να καταρτίσουν επιχειρησιακό σχέδιο για την έξοδό τους από το χρέος.
Στο πλαίσιο των κυρώσεων του προγράμματος, μέρος της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (χρηματοδότηση για επενδύσεις) θα μπορεί να δεσμεύεται, δηλαδή να παρακρατείται, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα υλοποιούνται έργα στον συγκεκριμένο δήμο, μέχρι να εξοφληθεί το χρέος.
Ευθύνη για τον έλεγχο του προγράμματος θα έχουν δύο επιτροπές θεσμικά κατοχυρωμένες.
Εξετάζεται πάντως και το ενδεχόμενο οι δήμοι να μπορούν να προσφύγουν σε ιδιωτικές τράπεζες να δανειστούν για την εξυγίανση των χρεών τους.

Κύκνειο άσμα για το πορτοκάλι. Γέμισαν χαμάδα τα χωράφια και οι παραγωγοί κάνουν έκκληση για αποζημιώσεις προς τον ΕΛΓΑ

Μόλις το 20% της παραγωγής των εσπεριδοειδών έχει κοπεί μέχρι στιγμής. Τα περισσότερα πορτοκάλια είναι πάνω στα δέντρα και οι παραγωγοί της Αργολίδας βρίσκονται σε απόγνωση. Η δε τιμή βρίσκεται στα χειρότερα επίπεδε όλων των εποχών. Μόλις 15 έως 16 λεπτά το κιλό πουλιούνται τα πορτοκάλια, τιμή που δεν βγάζει ούτε καν το κόστος της καλλιέργειας.

Όπως λένε οι παραγωγοί δεν φρόντισε κανείς εγκαίρως να αναζητήσει αγορές στο εξωτερικό με αποτέλεσμα τώρα που θα έπρεπε να γίνεται οργασμός συγκομιδής στα χωράφια, να πέφτουν τα πορτοκάλια στο έδαφος και κανένας να μην συγκινείται.
Και μαζί με όλα αυτά έχει έρθει και η πλήρης αποδέσμευση των ενισχύσεων των εσπεριδοειδών προς χυμοποίηση με αποτέλεσμα να κλείνει και αυτή η «πόρτα» διάθεσης του προϊόντος.
Για μια ακόμα φορά οι παραγωγοί στρέφονται προς την πολιτεία θέτοντας ζήτημα επιβίωσης. Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κο Σαρρή, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας, κάνει έκκληση για να δοθούν αποζημιώσεις.

Χαμάδα

Όπως τονίζει η Ομάδα «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη καρπόπτωση στα πορτοκάλια της ποικιλίας "Washington Navel", "Navellina" και "Salustiana" καθώς και στα μανταρίνια της ποικιλίας "Κοινό" στη περιοχή μας. Ήδη μεγάλες ποσότητες έχουν χαθεί, και όσο ο καιρός περνάει το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο. Το φαινόμενο αυτό άρχισε να παρουσιάζεται έντονα μετά το παγετό της 12ης Δεκεμβρίου, τόσο σε κτήματα που είχε εφαρμοστεί χαλκούχο προστατευτικό σκεύασμα όσο και στα υπόλοιπα. Πιστεύουμε πως οι αρκετά υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν λίγο πριν το παγετό σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα χαμηλή θερμοκρασία την ημέρα του παγετού (περίπου -4,5 βαθμούς Κελ­σίου) είναι η αιτία του προβλήματος».
Η Ομάδα Παραγωγών της ΕΑΣ Αργολίδας, ζητάει από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να εξετάσει το ενδεχόμενο αποζημίωσης της παραγωγής που έχει καταστραφεί, λαμβάνοντας υπόψη πως δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα της χυμοποίησης σαν εμπορική διέξοδος για τους παραγωγούς». Και καταλήγει: «Οι χαμηλές εμπορικές τιμές που υπάρχουν για τα εσπεριδοειδή σε συνδυασμό με τη προαναφερόμενη ζημιά, αποτελούν πλέον το "κύκνειο άσμα" για τους εσπεριδοκαλλιεργητές. Δεν είναι θέμα ενίσχυσης της τιμής, τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης για τους παραγωγούς, οι οποίοι είναι ένα βήμα πριν την εγκατάλειψη των κτημάτων τους λόγω του αρνητικού ισοζυγίου που παρουσιάζει η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, παρακαλούμενα εξετάσετε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες το δίκαιο αιτημά μας για αποζημίωση της ζημιωθείσας παραγωγής».
Στη Βουλή
Για το ίδιο θέμα ο βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη.
Σημειώνει ο βουλευτής: «Η παραγωγή εσπεριδοειδών στην Αργολίδα αντιμετωπίζει σήμερα σημαντικά οξύτατα προβλήματα επιβίωσης. Εντελώς ενδεικτικά αναφέρονται ανάμεσα σ’ αυτά οι πολύ χαμηλές εμπορικές τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, η χαμηλή απορρόφηση των προϊόντων, η παράνομη ελληνοποίηση προϊόντων από τρίτες χώρες και ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η αύξηση στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, της υφαλμύρωσης του υδροφόρου ορίζοντα και της μόλυνσής του από νιτρώδη. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η έντονη καρπόπτωση στα πορτοκάλια της ποικιλίας «Washington Navel», «Νavellina» και «Salustiana» και στα μανταρίνια «Κοινό», φαινόμενο που άρχισε να εμφανίζεται έντονα μετά τον παγετό της 12 Δεκεμβρίου 2010 όπως επισημαίνουν σε σχετικά τους έγγραφα φορείς των παραγωγών της Αργολίδας.
Και υπογραμμίζει: «Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, η οποία έχει οδηγήσει τους παραγωγούς σε απόγνωση λόγω του αρνητικού ισοζυγίου που παρουσιάζει η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών, είναι αναγκαία η άμεση συγκρότηση και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη συνολική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των οξύτατων αυτών προβλημάτων και για το λόγο αυτό πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του κ. Υπουργού και εκπροσώπων των θεσμικών φορέων του νομού Αργολίδας».
Ο κος Σκανδαλίδης καλείται να απαντήσει «αν προτίθεται να συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη υπό την προεδρία του όλων των ενδιαφερομένων μερών και βεβαίως με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των θεσμικών φορέων της Αργολίδας για την εξέταση και αντιμετώπιση του οξέως προβλήματος που αντιμετωπίζει η παραγωγή εσπεριδοειδών και για τη συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού».

Στην Περιφέρεια

Λύση στα προβλήματά τους από την αιρετή Περιφέρεια περιμένουν οι παραγωγοί όλης της Πελοποννήσου.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, υπό την προεδρία του Πέτρου Τατούλη, με τις παραγωγικές δυνάμεις της Πελοποννήσουεκφράστηκε η αγωνία των αγροτών για το μέλλον τους.
Αντικείμενό της σύσκεψης ήταν η διαμόρφωση του πλαισίου δράσης στον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση κα τις εξαγωγικές δυνατότητες των Πελοποννησιακών προϊόντων.
Ο κος Τατούλης υπογράμμισε ότι ως μέλος πλέον του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Περιφερειών, η Πελοπόννησος θα προωθήσει την δική της στρατηγική για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Το σύνολο των τοποθετήσεων της σύσκεψης θα αποτελέσουν αντικείμενο ομάδας εμπείρων ανθρώπων τόσο στο επίπεδο της αγροτικής οικονομίας, όσο και στο επίπεδο της κτηνοτροφίας αλλά και στο επίπεδο της αλιείας που θα καθίσουν και θα βγάλουν συμπεράσματα διαμορφώνοντας ένα δια ταύτα το οποίο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας για περαιτέρω διαβούλευση.

Διψάει για ρευστό η αγορά της Αργολίδας και ρίχνει κατακόρυφα τις τιμές

Μεγάλες προσφορές και ποιότητα είναι η συνταγή που θα εφαρμόσουν οι έμποροι της Αργολίδας για να τραβήξουν τους καταναλωτές στα μαγαζιά τους και να αντιμετωπίσουν την κρίση. Η αγορά τόσο στο Ναύπλιο, όσο και στο Άργος, αλλά και στο Κρανίδι και το Λυγουριό, διψάει για ρευστό και δεν έχει κανένα χρονικό περιθώριο.

Έτσι οι προσφορές αναμένεται να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο, προς όφελος του ίδιου του καταναλωτή.
Οι εκπτώσεις θα λήξουν την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ήδη έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες στα μέλη της που πρέπει να εφαρμόσουν την περίοδο των εκπτώσεων:
Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.
Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «20% έκπτωση»).
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.
Εάν διαπιστωθεί παράβαση του νόμου ή παραπλάνηση των καταναλωτών, οι ποινές και τα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται, διοικητικό πρόστιμο χιλίων μέχρι εκατό χιλιάδων ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: «Το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ξεπεράστηκε, έκανε τον κύκλο του, χωρίς να εξυπηρετεί πλέον κανένα και θα πρέπει να αναθεωρηθεί με πολύ προσοχή, επανακαθορίζοντας σε μια νέα βάση τρόπους που θα προσεγγίζουν τις σημερινές και αυριανές ανάγκες του Έλληνα καταναλωτή.
Αναφορικά με την επιχειρούμενη απελευθέρωση του ωραρίου και κυρίως την λειτουργία των καταστημάτων χωρίς περιορισμούς ακόμα και τις Κυριακές, ξεκινάμε από σήμερα στο πρώτο συμβούλιο της χρονιάς να εξετάσουμε όλες τις προτάσεις που συγκεντρώσαμε από όλη την Ελλάδα, να συμφωνήσουμε με όλους τους φορείς εργοδοτών αλλά και εργαζομένων, ώστε να καταλήξουμε σε αποφάσεις που θα πάρουμε, όμως εμείς για εμάς και όχι άλλοι για εμάς.
Σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγράφει συνεχή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα μας και εμφανίζει τους Έλληνες ως τους πλέον απαισιόδοξους Ευρωπαίους, μας δίνεται η πρώτη ευκαιρία της νέας χρονιάς να βελτιώσουμε την ψυχολογία, να αλλάξουμε το κλίμα στην αγορά, να αυξήσουμε τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και να επαναφέρουμε το χαμόγελο στους καταναλωτές.
Με τα θεαματικά ποσοστά των εκπτώσεων, αλλά κυρίως με τις πολύ φτηνές τελικές τιμές, ελπίζω οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις να εξελιχθούν σε μια περίοδο αισιοδοξίας για όλους μας και εύχομαι καλές δουλειές στους συναδέλφους μου και καλές αγορές στους καταναλωτές».

14/1/11

Αντιπεριφερειάρχης και ο Πουλάς

Για δύο χρόνια θα είναι θεματικός αντιπεριφερειάρχης ο Ανδρέας Πουλάς. Από την αρχή του χρόνου με απόφαση του Πέτρου Τατούλη ορίστηκαν δύο ακόμα θεματικοί αντιπεριφερειάρχες οι Κωνσταντίνα Νικολάκου και ο Απόστολος Παπαφωτίου.


Εξάλλου στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, έγινε και η εκλογή των μελών που συγκροτούν τις επιτροπές λειτουργίας του νέου θεσμού.

Τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών για τα όργανα του περιφερειακού συμβουλίου έχουν ως εξής:

Πρόεδρος: Γιώργος Πουλουκέφαλος (Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, πλειοψηφία)

Αντιπρόεδρος: Άγγελος Κοτσιόπουλος (Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, μειοψηφία)

Γραμματέας: Λάμπρος Μπούκλης (Επικεφαλής Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά)

Οικονομική Επιτροπή

(τακτικά μέλη)

Υποψήφιοι της Πλειοψηφίας

Αλευράς Παναγιώτης (Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας)

Κονοπισόπουλος Μιλτιάδης (Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας)

Ντάνος Θεόδωρος (Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας)

Παπαγγελόπουλος Άγγελος(Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας)

Φλώρος Σπυρίδων (Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας)

Υποψήφιοι της Μειοψηφίας

Βαλασόπουλος Παναγιώτης (Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας)

Γόντικας Νικόλαος (Επικεφαλής Αγωνιστική Συσπείρωση)

Φαρλέκας Παναγιώτης (Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας)

Οικονομική Επιτροπή

(αναπληρωματικά μέλη)

Υποψήφιοι της Πλειοψηφίας

Μπαρούνης Νικόλαος (Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας)

Λαπαθιώτη Παναγιώτα (Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας)

Λυτρίβης Νικόλαος (Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας)

Πισιμίσης Αθανάσιος (Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας)

Στρατηγάκος Ηλίας (Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας)

Υποψήφιοι της Μειοψηφίας

Μανδρώνης Κωνσταντίνος(Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας)

Λέγγας Κωνσταντίνος(Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας)

Πετράκος Αθανάσιος (Επικεφαλής Αγωνιστικής Συνεργασίας)

Βαρύ πυροβολικό Κωστούρος, Χρόνης και Μπαρού στο Ναύπλιο

Ο Κώστας Τσιόδρας εξελέγη και πάλι Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλίου, συνεχίζοντας ουσιαστικά την θητεία του, έχοντας πλειοψηφήσει των συνυποψηφίων του Νίκου Αρματά, Σταύρου Αυγουστόπουλου και Παναγιώτη Μπούκουρη.


Αντιπρόεδρος του Δ. Σ. εξελέγη ο Παναγιώτης Τσίρος από τον συνδυασμό του Τ. Σαλεσιώτη και γραμματέας ο Κωνσταντίνος Θεμελής από τον συνδυασμό του Χρ. Γραμματικόπουλου.

Αντιδήμαρχοι ορίστηκαν οι Δημήτρης Κωστούρος, Νίκος Χρόνης, Ραφαήλ Μπαρού, Χρήστος Καρέλης και Αλέξανδρος Λυκομήτρος.

Ο Δημήτρης Κωστούρος φαίνεται ότι θα είναι την επόμενη διετία το δεξί χέρι του Παναγιώτη Αναγνωσταρά με τις σημαντικότερες αρμοδιότητες. Μάλιστα σε απουσία του δημάρχου θα τον αναπληρώνει. Μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος θα είναι υπεύθυνος για τις οικονομικές και αντίστοιχες οργανικές μονάδες του Δήμου, για Διοικητικά θέματα μεταξύ των οποίων και την εποπτεία του συνόλου του προσωπικού του Δήμου, την διαφάνεια και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Επίσης θα είναι υπεύθυνος για την Ανάπτυξη και Προγραμματισμό, για θέματα προβολής και Τουρισμού, διαχείριση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, αλλά θα είναι υπεύθυνος και για τα Καταστήματα, επιχειρήσεις και εμπόριο. Θα έχει ακόμα την ευθύνη του τομέα Ανάπτυξης, Οικολογίας, Ενέργειας και εναλλακτικών μορφών ενέργειας, έρευνας και τεχνολογίας, ενώ θα παραμείνει και στον τομέα Παιδείας, αθλητισμού και νεολαίας, που ήταν και την προηγούμενη τετραετία.

Ο Αντιδήμαρχος Νίκος Χρόνης θα έχει την εποπτεία και ευθύνη των Τεχνικών Υπηρεσιών και των αντίστοιχων οργανικών μονάδων του Δήμου, την λειτουργία λαϊκών αγορών, τον τομέα καθαριότητας, την ευθύνη των κοιμητηρίων κ.α.

Ο κος Ραφαήλ Μπαρού ως αντιδήμαρχος θα έχει την εποπτεία της Δημοτικής Αστυνομίας, του κυκλοφοριακού, την προστασία περιβάλλοντος, την Κοινωνική Προστασία και Αλληλεγγύη, τον Πολιτισμό, την ευθύνη του Πολεοδομικού Σχεδιασμού, και τα θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνοτροφίας, Αλιείας.

Ο κος Χρήστος Καρέλης θα έχει την ευθύνη του Ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, και Διαχείρισης Υλικών, Καυσίμων, ανταλλακτικών μηχανολογικού εξοπλισμού. Επίσης θα έχει τις κατά τόπο αρμοδιότητες στη δημοτική ενότητα Νέας Τίρυνθας και Ασίνης.

Ο κος Αλέξανδρος Λυκομήτρος θα έχει τις αρμοδιότητες στη δημοτική ενότητα Μιδέας.
Καταγγελίες

Με καταγγελία της διαδικασίας εκλογής Προέδρου και Αντιπροέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ναυπλίου ξεκίνησε η κόντρα μεταξύ Σαλεσιώτη και Αναγνωσταρά. Ο δημοτικός Συνδυασμός «Ναυπλία Πρωτεύουσα» με γραπτή ανακοίνωση, τονίζει ότι «ο πλειοψηφών σύμβουλος της πλειοψηφίας συγκαλεί την πρώτη Κυριακή του μηνός Ιανουαρίου τους εκλεγέντες συμβούλους της Δημοτικής Κοινότητας, προκειμένου να εκλέξουν Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο. Για την διεκπεραίωση της εκλογικής διαδικασίας ορίζεται υπάλληλος από τις υπηρεσίες του Δήμου, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για την τήρηση πρακτικών της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Για άγνωστο λόγο, όλως αναίτια και αδικαιολόγητα και χωρίς να δοθεί ουδεμία εξήγηση - ούτε από τον κ. Δήμαρχο ούτε από κανέναν άλλο - την προηγούμενη Κυριακή 2/1/11 ούτε ο πλειοψηφών σύμβουλος εμφανίστηκε, ούτε εκ μέρους του Δήμου είχε οριστεί αρμόδιος υπάλληλος, με αποτέλεσμα η διαδικασία να αναβληθεί για την ερχόμενη Κυριακή 9/1/2011».

Για «πρόθεση ηγεμονισμού και τον εξοβελισμό των άλλων φωνών» κατηγορεί με την σειρά της η «Άλλη Πρόταση» τον συνδυασμό του Τάσου Σαλεσιώτη, μιας και δεν έγινε αποδεκτή από μέρους του η πρόταση να συμμετέχει η «Άλλη Πρόταση» να εκπροσωπηθούν όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στις επιτροπές Οικονομική και Ποιότητα Ζωής. Η «Άλλη Πρόταση» υπογραμμίζει για τον επικεφαλής του συνδυασμού «Ναυπλία Πρωτεύουσα» ότι «δεν έχει αντιληφθεί ότι με αυτό τον τρόπο περιφρονεί χιλιάδες πολίτες του Δήμου Ναυπλιέων, που έχουν επιλέξει να υποστηρίξουν τις μικρότερες παρατάξεις και στερεί από τους πολίτες αυτούς το δικαίωμα εκπροσώπησης στα όργανα που θα λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον τους. Προφανώς κάπως έτσι καταλάβαιναν και ήθελαν τη συνεργασία, όταν διεκδικούσαν ως τοπικοί ηγεμόνες τη ψήφο μας στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, σαν τις .... λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, στις οποίες επεφύλασσαν το ρόλο των αθέατων, άκριτων και απόντων υποστηρικτών που δεν θα μπορούν να παρεμβαίνουν, να εκφράζουν την άποψή τους και να συνδιαμορφώνουν θέσεις και πολιτικές».

Εξέλεξαν Βασιλόπουλο. Για τα μάτια του γραμματέα «σφάχτηκαν» στο Δημοτικό Συμβούλιο Άργους –Μυκηνών

Δεν ξεκίνησε με το «δεξί» τις συνεδριάσεις του το Δημοτικό συμβούλιο Άργους, αφού χρειάστηκαν δύο θυελλώδεις συνεδριάσεις μέχρι την εκλογή γραμματέα του συμβουλίου. Η πρώτη συνεδρίασε απέβη άκαρπη αφού η σύμβουλος της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ κα Μπαβελή, αρνήθηκε την θέση του γραμματέα που της προτάθηκε. Στην συνέχεια την θέση αυτή διεκδίκησε η παράταξη του κ. Κωτσοβού, χωρίς όμως επιτυχία, πράγμα που οδήγησε σε δεύτερη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας.


Μέσα σε νέα τεταμένη ατμόσφαιρα, με διάφορες ερμηνείες εκατέρωθεν του νόμου, εξελέγη από την πλειοψηφία ως γραμματέας ο πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος, ο κ. Βασιλόπουλος, αφού δεν κατέστη δυνατό να εκλεγεί σύμβουλος από την ελάσσονα μειοψηφία, απ` την παράταξη του ΚΚΕ δηλαδή, όπως προβλεπόταν. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του συνδυασμού «Πρόταση Ελπίδας» του κ. Κωτσοβού, ο οποίος μεταξύ άλλων ερμήνευσε το «ελάσσονα μειοψηφία» σαν αναφορά στο σύνολο των μικροτέρων παρατάξεων, οπότε διεκδίκησε εκ νέου την θέση του Γραμματέα για τον συνδυασμό του. Μετά την εκλογή του κ. Βασιλόπουλου στην θέση του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου, ο κ Κωτσοβός εξέδωσε καταγγελτική ανακοίνωση, ενώ παράλληλα έστειλε επιστολή στον γραμματέα της περιφέρειας Πελοποννήσου να παρέμβει στην διένεξη.

Στην ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων ο κ. Κωτσοβός αναφέρει: «Το Παμπελοποννησιακό Βραβείο μικροψυχίας και αδιαλλαξίας κέρδισε την Κυριακή 2/1 ο Δήμαρχος Άργους κ. Δ. Καμπόσος και η παράταξή του, αναβάλλοντας μοναδικά σ’ όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου την εκλογή γραμματέα και των επιτροπών για την επόμενη Κυριακή [9/1], παρασύροντας και αναβάλλοντας έτσι όλες τις λειτουργίες του Δήμου, τουλάχιστον μέχρι τότε!

-Ο νόμος 3852/2010 για την Αυτοδιοίκηση [Καλλικράτης] και οι σχετικές επ’ αυτού εγκύκλιοι αναφέρουν επιλέξει: «Το Προεδρείο αποτελείται από τον Πρόεδρο που προέρχεται από την παράταξη της πλειοψηφίας, τον αντιπρόεδρο από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας και τον γραμματέα από τις παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας [εν συνόλω]…. Ο γραμματέας του Δ.Σ, εκλέγεται από τους συμβούλους τους ελάσσονος μειοψηφίας και ΟΧΙ από τον πλειοψηφήσαντα συνδυασμό όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Η αλλαγή αυτή επέρχεται με γνώμονα την όσο το δυνατό ευρύτερη αντιπροσώπευση των δημοτικών παρατάξεων στο Προεδρείο ..και την εγγύηση της καλύτερης λειτουργίας του…».

-Την Κυριακή 2/1 στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Προεδρείου, μεταξύ των δημοτικών συμβούλων της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ.κ. Μπαβελή, Πλατή και Κωτσοβού, έγινε πρόταση στην κ. Μπαβελή για την θέση του γραμματέα, πλην αυτή αρνήθηκε και έτσι η προτάθηκε για την θέση αυτή ο κ. Κωτσοβός, ως η μόνη υποψηφιότητα όπως προβλέπει ο Νόμος.

-Με πρόταση/ εντολή του κ. Δημάρχου κόντρα σε όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα στον Νόμο, η συμπολίτευση δεν ψήφισε [στο πνεύμα της συνεχώς επικαλούμενης απ’ τον ίδιο...συναίνεσης] την πρόταση που ο Νόμος επιβάλλει, και ψηφίστηκε μόνον απ’ όλη την αντιπολίτευση. Ερμηνεύοντας μάλιστα πρωτοποριακά τον Νόμο ο προεδρεύων κ. Βασιλόπουλος θεώρησε ότι δεν έλαβε την απαιτούμενη (;) απόλυτη πλειοψηφία και δεν εκλέγεται η μοναδική υποψηφιότητα [!], αναβάλλοντας την συνεδρίαση για την επόμενη Κυριακή [9/1].

-Είναι σημαντικό να τονιστεί, μετά από επικοινωνία μας, ότι τουλάχιστον όλοι οι ερωτηθέντες μεγάλοι δήμοι της περιφέρειας Πελοποννήσου, εξέλεξαν γραμματέα αμέσως την πρώτη αυτή Κυριακή, όπου υπήρξε, μόνον τον υποψήφιο της ελάσσονος μειοψηφίας, είτε με απόλυτη πλειοψηφία, είτε με σχετική δηλ. μόνον με τις ψήφους της αντιπολίτευσης.

Ενδεικτικά ο Δήμος Ναυπλίου εξέλεξε Αντιπρόεδρο μόνον με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, οι Δήμοι Κορίνθου και Κρανιδίου τον Αντιπρόεδρο και τον Γραμματέα μόνον με τις ψήφους της αντιπολίτευσης! Όλοι αυτοί λοιπόν κάνουν λάθος διαδικασίες και μόνον η δημοτική μας πλειοψηφία ενεργεί και ερμηνεύει σωστά το νόμο;

[Κατά τον δικό μας προεδρεύοντα και τον δήμαρχο αυτές οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει είναι παράτυπες & ακυρωτέες;]

-Ανεξάρτητα όμως από την νομιμότητα ή όχι της απόφασης αυτής της πλειοψηφίας του Δήμου Άργους – Μυκηνών, για την οποία θα αποφανθούν βέβαια τα νόμιμα όργανα, το συμπέρασμα και το μοναδικό ερώτημα είναι :

Υπάρχει κάποιος φόβος στην πλειοψηφία για την συμμόρφωση με τον Νόμο και την συμμετοχή του Γραμματέα από την ελάσσονα αντιπολίτευση και αντιδρούν ή συμβαίνει κάτι άλλο, ώστε να γινόμαστε μοναδικά γραφικοί στις διαδικασίες αυτές; Δεν φτάνουν οι επιλογές για τις θέσεις των επτά αντιδημάρχων, ώστε να αισθάνονται όλοι τους ασφαλείς;

Ούτως ή άλλως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να ελέγχει τα πάντα, χωρίς να επαφίεται στην διάθεση του οποιουδήποτε, ούτε από το εάν έχει κάποιο αξίωμα ή θέση στο Προεδρείο».

Η υποψηφιότητα του κ. Κωτσοβού, έλαβε 15 ψήφους υπέρ, ενώ υπήρξαν και 15 λευκά, με αποτέλεσμα η υποψηφιότητά του να μην τύχει της απαιτουμένης πλειοψηφίας για να εκλεγεί. Με το σκεπτικό αυτό ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δ. Καμπόσος διόρισε ως γραμματέα τον κ. Βασιλόπουλο όπως προαναφέραμε.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον δήμαρχο Άργους Μυκηνών, υπεραμύνθηκε της επιλογής του ως σύννομης υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «κάναμε αυτό που επιβάλει ο νόμος».

Η θέση του Γραμματέα, είναι καινούργια στα δημοτικά συμβούλια (παλαιότερα την καταλάμβανε υπάλληλος του δήμου που κρατούσε απλά τα πρακτικά). Σήμερα ο σύμβουλος που εκλέγεται σ` αυτήν υπογράφει την ορθότητα των πρακτικών και καθορίζει ουσιαστικά την ταχύτητα με την οποία μπαίνουν σε ισχύ οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Θα πρέπει να τονιστεί πως μόνο για την θέση αυτή υπήρξε πρόβλημα στην συνεδρίαση του συμβουλίου, ενώ στις υπόλοιπες θέσεις των διαφόρων επιτροπών δεν υπήρξε κανένα «παρατράγουδο».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ