Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

31/3/11

Μυρίζει …μπαρούτι

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
ΣΕ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ οδεύουμε με την οικονομική κρίση και πολλοί εκτιμούν και πιστεύουν ότι δεν είναι μακριά η στιγμή που πτώχευση και χρεοκοπία της χώρας που ήδη υπάρχει και βιώνουμε – αλλά η κυβέρνηση αρνείται να την παραδεχθεί - θα μετατραπεί σε πλήρη κατάρρευση.

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ στην πόλη σε ώρες αιχμής αρκεί για να διαπιστώσει και ο πιο αισιόδοξος ότι δεν λειτουργεί τίποτα, ενώ το καταθλιπτικό βλέμμα των επαγγελματιών που ψάχνουν με το ντουφέκι έστω και ένα ευρώ για να βάλουν στο ταμείο τους, μυρίζει …μπαρούτι.

ΤΟ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΘΑΥΜΑ για το οποίο μας παραμυθιάζουν από τη στιγμή που η χώρα μπήκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν φαίνεται να έρχεται. Αντίθετα, φαίνεται ότι η χώρα αυτή, που όλοι θεωρούσαμε ότι είναι το κέντρο του κόσμου, μετατρέπεται όλο και πιο πολύ, σε Αργεντινή της προηγούμενης δεκαετίας. Και καθημερινά πληθαίνουν οι φωνές αυτών που ισχυρίζονται ότι με μαθηματική ακρίβεια η Ελλάδα οδηγείται στην κατάρρευση.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ μοιάζει πανικόβλητη και προσπαθεί πλέον μόνο με επικοινωνιακές μεθόδους να ωραιοποιήσει την τραγωδία που ξεδιπλώνεται μπροστά της. Αλλά φως στο τούνελ δεν υπάρχει. Αντίθετα πολλοί ισχυρίζονται ότι ο πάτος του βαρελιού είναι ακόμα πιο βαθιά. Και ότι όσο συνεχίζουμε να μην παράγουμε τόσο πιο πολύ θα οδηγούμε την οικονομία στο τέλμα. Αλλά στην κατεύθυνση αυτή η πολιτικοί του περασμένου αιώνα δεν μπορούν και δεν θέλουν να κατευθύνουν την Ελλάδα. Αρκούνται απλά να παρατηρούν την δημοσιονομική τρύπα και να αλλάζουν τους φορολογικούς νόμους καθημερινά, σαν τα πουκάμισα.

Η ΚΑΡΑΜΕΛΑ ότι η χώρα δέχεται επιθέσεις από οικονομικά κέντρα και οίκους αξιολόγησης που δήθεν θέλουν να την εξαφανίσουν, δεν γίνεται πλέον πιστευτή. Μόνοι μας τα θαλασσώσαμε και μόνοι μας πρέπει να προσπαθήσουμε να βγούμε από το τούνελ. Με πολιτικές του περασμένου αιώνα όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί.

Μαύρα μαντάτα τον Σεπτέμβρη

Άρθρο του Άκη Ντάνου
ΑΝ τα οικονομικά πράγματα συνεχίσουν στην Αργολίδα να κινούνται στους σημερινούς ρυθμούς, με τις επιχειρήσεις να κλείνουν η μία μετά την άλλη και την ανεργία να καλπάζει, το φετινό καλοκαίρι θα είναι απλά μια μικρή παρένθεση στην ανάσχεση του κατήφορου της τοπικής οικονομίας.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ μας το έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα, πως το «Ελντοράντο του τουρισμού» έχει υποστεί βαριά πλήγματα από την παγκόσμια οικονομία, από την μη άρση του «κεκορεσμένου», από την ασχετοσύνη πολλών επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου, αλλά και από τα σοβαρά λάθη των αιρετών του νομού που δεν φρόντισαν να αντιμετωπίσουν σοβαρότατα περιβαλλοντικά ζητήματα, κυρίως στην προστασία των θαλασσών και των ακτών, αφού αυτές αποτελούσαν τους πόλους έλξεις των τουριστών.

ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ που καραβάνια τουριστών κατέφθαναν στην Αργολίδα από κάθε μεριά της γης, έχει περιοριστεί σε κάποια τεράστια κρουαζιερόπλοια με τους επιβάτες τους να επισκέπτονται το Ναύπλιο, τις Μυκήνες και την Επίδαυρο εν ριπή οφθαλμού και στην συνέχεια να κλειδώνονται στα αμπάρια του πλοίου, αφήνοντας μια ασήμαντη γεύση τουριστικής επισκεψημότητας.

ΜΕΧΡΙ σήμερα, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης από πλευράς αριθμού επισκεπτών του νομού δεν έχουν αφήσει να διαφανεί η μείωση της επισκεψημότητας, αφού ο εσωτερικός τουρισμός κάλυψε τις όποιες διεθνείς απώλειες, όμως από πλευράς εισοδήματος, αν και δεν υπάρχουν ή δεν έχουν γνωστοποιηθεί μετρήσεις, δια μέσου τις καταμέτρησης των τουριστικών επιχειρήσεων που έκλεισαν, θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς την μεγάλη πτώση του τουριστικού τζίρου.

ΤΟ ΑΝΑΜΑΣΗΜΑ περί τουριστικού ρεύματος από την Αθήνα προς την Αργολίδα και κυρίως προς Ναύπλιο, μόνο στάχτη στα μάτια ρίχνει παρά ανταποκρίνεται στη αλήθεια. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης είναι φυσικά δύσκολο να δόσεις πειστικές απαντήσεις σε ζητήματα νέων επενδύσεων και ανάπτυξης, εκτός κι αν τα έχεις προδρομίσει πριν την έναρξη της κρίσης, οπότε χρειάζονται μόνο κάποιες αναπροσαρμογές, πράγμα φυσικά που δεν μπορεί να γίνει στην Αργολίδα αφού δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός.

ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ είναι και ο ρόλος του τουριστικού επιμελητηρίου του νομού, αφού είναι έκδηλη η ανικανότητά του στην πίεση για την ανεύρεση νέας τουριστικής πολιτικής, με την προώθηση του θεματικού τουρισμού και την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών. Η Αργολίδα δεν είναι μόνο «θάλασσα» είναι και «βουνό», δεν είναι μόνο «Ανεμογεννήτριες» είναι και «Αναρρίχηση», δεν είναι μόνο «Ιχθυοκαλλιέργειες» και «καταδύσεις».

Το βιδωμένο σκαμπό μπορεί να σε κάνει ήρωα…

Η απέναντι όχθη tου Βασίλη Καπετάνιου


-Παππού πως τα βλέπεις τα πράγματα με την Λιβύη , ρώτησε ο Πέτρος τον παππού του, καθώς οργάνωναν το αρχείο με τα αποκόμματα εφημερίδων στην υπόγα των συλλογών τους.

-Πέτρο αυτό που βλέπουμε στα κανάλια είναι αυτό που θέλουν να δούμε και να καταλάβουμε, αλλού είναι η αλήθεια και αλλού οι πραγματικές εικόνες , οι Λίβυοι δεν έχουν καταλάβει ότι έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την πατρίδα τους βάζοντας του ξένους κατακτητές μέσα. Είχαν δίκιο οι αρχαίοι έλληνες όταν έλεγαν τα μάτια είναι ισχυρότερα των αυτιών, «οφθαλμοί ισχυρότεροι των ώτων οισοί». Δεν είναι τα γεγονότα που επηρεάζουν την πορεία μας αλλά η ερμηνεία που κάνουμε για αυτά. Το βιδωμένο σκαμπό μπορεί να σε κάνουν ήρωα.

Ο Πέτρος κατάλαβε ότι η τελευταία φράση ήταν κωδικός για ιστορία.

-Παππού φτιάξε ένα κουβανέζικο και βάζω το μπρίκι

-Πέτρο άρχισες τα πούρα ;

-Όχι παππού για σένα, να ακούσω την ιστορία και εσύ να το ευχαριστηθείς.

Ο παππούς πήρε το πούρο του, έκατσε αναπαυτικά στην πολυθρόνα και άρχισε την ιστορία του.

-Λοιπόν άκου την ιστορία. Ο Γιωργάρας έφτασε με το ΚΤΕΛ στο Άργος και ξεκίνησε να ανεβαίνει προς την οδό Τσώκρη περνώντας από την πλατεία λαϊκής αγοράς . Καθώς βάδιζε έβλεπε τα μάτια των περαστικών να καρφώνονται πάνω στα πόδια του, το δεξί πόδι μέσα σε μαύρη μπότα και το αριστερό με σοβαρά εγκαύματα μέσα σε μια μπλε πλαστική σαγιονάρα. Αυτός τους κοιτούσε και έπαιρνε το μισό λοξό χαρακτηριστικό του χαμόγελο και τους άφηνε με την απορία στο στόμα συνεχίζοντας τον κουτσό δρόμο του. Ο τραυματισμός του στο πόδι ήταν και ο λόγος που ήρθε με το ΚΤΕΛ και όχι με το αυτοκίνητο.

Φτάνοντας στην Τσώκρη , κατευθύνεται προς το «Καφενείον το Αρτεμίσιον» του κυρ Νίκου. Ο κυρ Νίκος τον ήξερε από μικρό παιδάκι, σε αυτή την γειτονιά μεγάλωσε ο Γιωργάρας, ήταν κάτι σαν μακρινός συγγενής του.

-Κυρ Νίκο ένα καραφάκι με μπομπάρια, πάτησε τα στο λεμόνι και μια ντομάτα γαρίφαλο χωρίς λάδι με ρίγανη από το Κερασοχώρι.(Του φώναξε από τηνπόρτα)

-Στο δώδεκα Γιωργή;

-Ναι στο δώδεκα.

Το δώδεκα ήταν κωδικός για το μαγαζί του αδελφού του, στο πατάρι είχε την συλλογή με τις μουσικές του ο Γιωργάρας και το είχε κάνει στέκι με τους φίλους του. Ο Κυρ Νίκος μέσα από τον πάγκο του μεγάλου ψυγείου δεν μπορούσε να δει τον τραυματισμένο Γιωργάρα. Οι πελάτες του καφενείου είδαν το παράξενο θέαμα με τα πόδια του αλλά κανείς δεν τον ρώτησε , ήταν λίγο οργιάρης από παιδί και αν του έκαναν με αδέξιο τρόπο την ερώτηση μπορεί να γινόταν μπουρλότο. Ο καφετζής ετοίμασε την ποικιλία με το εντόσθια κότας , σπεσιαλιτέ του καφενείου και ξεκίνησε για το δώδεκα.

-Νίκο τα είδες τα πόδια του Γιώργη;

-Όχι τι είχαν;

-Το αριστερό ήταν άσχημα καμένο στα δάχτυλα.

-Ποιος ξέρει θα έπαθε κανένα ατύχημα στην υπηρεσία του, είναι στην πυροσβεστική μισό χρόνο τώρα.

-Νέος στην υπηρεσία και τον έστειλαν ξυπόλυτο στα αγκάθια , δεν τα ξέρω εγώ !!!

(είπε ο κυρ Αντώνης συνταξιούχος αστυνομικός ) οι παλιοκερατάδες , φαντάσου τι θα έγινε για να μην προλάβει να σώσει το πόδι του

-Νίκο το καραφάκι να του πεις κερασμένο από μένα ( είπε ο κυρ Κώστας που συγκινήθηκε από τα λόγια του κυρ Αντώνη)

-Και από μένα ένα ( είπε ο Κυρ Αντώνης )

-Και από μένα ένα ( είπε ο μαστρο Γιώργης)

-Νίκο και από μένα ένα με διπλό μεζέ είπε και ο κυρ Θανάσης.

-Παιδιά θα του πάω το τα δυο τώρα και για τα άλλα βλέπουμε .

Ο κυρ Νίκος ανέβηκε τα σκαλιά στο πατάρι του Γιωργάρα, κοίταξε με πόνο το λαβωμένο πόδι ενώ ακούγονταν το τραγούδι «μάγισσες φέρτε μου βότανα».

-Κυρ Νίκο ένα καραφάκι με μεζέ παράγγειλα όχι δύο.

-Γιωργάρα και τα δυο και η ποικιλία είναι κερασμένα από τον κυρ Αντώνη και τον κυρ Κώστα και έχεις και άλλα δυο κερασμένα με ποικιλίες.

-Γεια σου ρε ήρωα πυροσβέστη . Φώναξε ο Μητσάρας από την πόρτα «του δώδεκα», ο κολλητός του Γιώργη με ένα παράξενο τόνο στην φωνή του.

-Ρε Μήτσο έλα απάνω μας κερνάνε, περασμένα ξεχασμένα του είπε ο Γιωργάρας.

- Φέρ΄ τα σε λίγο, αλλά γιατί τα κεράσματα σήμερα;

-Για το πόδι σου, συγκινήθηκαν, στην υπηρεσία δεν έγινε ;

Ο Γιωργάρας πήρε το μισό του πονηρό χαμόγελο και ανασήκωσε το αριστερό του φρύδι, την ίδια έκφραση έπαιρνε από παιδί όταν έκανε κάποια πονηριά και αυτό έβαλε σε υποψίες τον κυρ Νίκο

-Πυροσβεστικό είναι το ατύχημα…. πόσα είπαμε ότι ήταν τα κερασμένα ;

-Άλλα δύο

-Εντάξει σε ένα μισάωρο φέρ΄ τα.

Αφού πήγε και τα δεύτερα καραφάκια μετά από ώρα ο κυρ Νίκος πήγε να μαζέψει τα ποτήρια και τις πιατέλες του, ο Γιωργάρας ήταν μόνος του.

-Κυρ Νίκο ποιος είπε ότι το ατύχημα έγινε στην Πυροσβεστική;

-Δεν ξέρω , μάλλον ο κυρ Αντώνης, ο αστυνόμος πυροσβέστης είσαι , καμένο πόδι έχεις το πιο λογικό ακούγεται. Δεν έγινε στην δουλειά το κάψιμο;

Τώρα ήταν η σειρά του κυρ Νίκου να πάρει το μισό χαμόγελο γιατί κατάλαβε ότι κάπου έγινε παρανόηση.

-Λοιπόν κυρ Νίκο δεν είμαι ο ήρωας που νομίζουν, παρ όλα αυτά από την ερμηνεία που έδωσαν ωφεληθήκαμε και οι δυο.

-Δηλαδή τι έγινε ;

-Την Κυριακή το βράδυ ήρθε να με βρει ο κολλητός μου ο Μητσάρας ,αυτός που φώναξε στην πόρτα. Στο φουλ η ερωτική απογοήτευση , φαγωμένος και χαλασμένος από τον έρωτα ξεκινήσαμε από την πλατεία Μαβίλη ποτοθεραπεία. Δεν υπάρχει καλύτερο γιατρικό από το να ξεχνάς πίνοντας παρέα με φίλους. Αλλά ο Μητσάρας ήταν πολύ φορτωμένος, είπα να τον περπατάω και λίγο να μην μεθύσει, παίρνουμε μπάλα όλα τα μπαράκια, ένα δυο ποτά και μετά περπάτημα. Από την Πλατεία Μαβίλη φτάσαμε στην πλατεία Εξαρχείων .

-Έγιναν τίποτα επεισόδια ;

-Όχι ούτε μυρμήγκι δεν πατήθηκε.

- Ε τότε τι έγινε.

-Τι το ήθελα να τον περπατάω . Με το που φτάνουμε στην πάνω γωνία της πλατείας από την Καλλιδρομίου το μάτι του Μητσάρα γυαλίζει επικίνδυνα, τον είχε πιάσει και λίγο το ποτό.

-Σε εκείνο θα πάμε μου λέει και μου δείχνει το μπαρ στην κάτω γωνία προς την Σόλωνος. Και αρχίζει το πανηγύρι. Μπαίνοντας βλέπει σε δυο σκαμπό μπροστά στην μπάρα καθόταν ένα ζευγάρι, ακράτητος ο Μητσάρας πάει κοντά τους.

-Παιδιά να σας κεράσω ένα ποτό και να αλλάξετε θέση!!!

- Ο άντρας τον κοίταξε θυμωμένα η κοπέλα με απορία

-Εδώ γεννήθηκε μια αγάπη ( λέει στην κοπέλα και βουρκωμένος της δείχνει το σκαμπό που καθόταν)

-Αυτό ήταν την συγκίνησε , πήραν το κέρασμα και πήγαν παραπέρα.

Ο Μητσάρας κάθισε πάνω στο σκαμπό που πρωτογνώρισε τον μεγάλο του ερώτα και βιδώθηκε , τον είδα σαλταρισμένο και του είπα ένα και φύγαμε . Αλλά ο Μητσάρας το ένα το κατάλαβε ένα μπουκάλι, εγώ κρατήθηκα με χυμούς αυτός έγινε λιώμα . Στο τέλος μέσα στην σούρα του , θέλει φεύγοντας να πάρει μαζί του και το βιδωμένο σκαμπό γιατί είχε αναμνήσεις. Ρε Μητσάρα άστο κάτω είναι και ξένο και βιδωμένο, του το λέω. Μια, δυο τρεις έρχεται ο μπράβος του μαγαζιού του μαζεύει δυο ψιλές μπαίνω στην μέση, να σβήσω τον καυγά και τον τραβάω έξω Πήγαμε σπίτι μου στην Πατησίων. Μου έφυγε η μαγκιά και η μέση να τον κουβαλήσω , πέφτουμε για ύπνο ξερός εγώ από τον κούραση τον βάζω και αυτόν στον καναπέ. Μετά από δυο ώρες ξυπνάω από πόνους στο αριστερό πόδι . Μου είχε περάσει εφημερίδα στο δάχτυλα και είχε βάλει φωτιά. Και ο Μητσάρας στην άκρη του κρεβατιού να με κοιτά μεθυσμένος.

-Ρε είσαι τρελός πας να με κάψεις

-Εγώ ήθελα το σκαμπό αλλά μπήκες στην μέση να κάνεις τον πυροσβέστη, αφού είσαι πυροσβέστης να την σβήσεις την φωτιά!!!

Παρά λίγο να πέσει ο δίσκος με τα σερβίτσια του Κυρ Νίκου , από τα δυνατά γέλια

-Να σαι καλά ρε Γιωργάρα χρόνια είχα να γελάσω έτσι.

Μπαίνοντας μέσα στα καφενείο τον ρωτά ο κυρ Αντώνης.

-Νίκο σου είπε πως κάηκε;

-Προσπάθησε να σβήσει μια φωτιά μέσα στην νύχτα ( και κατευθύνθηκε γρήγορα μέσα στην κουζίνα γιατί ήταν έτοιμος να σκάσει στα γέλια πάλι)

-Κατάλαβες Πετράν δεν ήταν τα γεγονότα που οδήγησαν τους ανθρώπους σε δράσεις αλλά η γνώμη που σχημάτισαν για αυτά και όταν μάλιστα σου ερμηνεύουν άλλοι τα γεγονότα τότε ακόμα χειρότερα…. Και μετά σου δίνουν αυτοί τις επιλογές για να διαλέξεις δημοκρατικά.

-Πέτρο κοτόπουλο ή μοσχάρι θες για αύριο ; ( Ακούστηκε η δυνατή φωνή της γιαγιάς στην πόρτα του υπογείου , παππούς και εγγονός ξέσπασαν σε γέλια)

-Τα βλέπεις Πέτρο η υπερδύναμη πήρε την απόφαση ότι αύριο έχει κρέας και εγώ πρέπει να διαλέξω τις επιλογές της κοτόπουλο ή μοσχάρι.

-Άντε καημένε φταίω εγώ σε νοιάζομαι ( είπε δήθεν θυμωμένη η γιαγιά)

-Τώρα έβαλε και την ερμηνεία που ήθελε και άντε να αποδείξεις το αντίθετο

Παππούς και εγγονός δυνάμωσαν τα γέλια και η γιαγιά κοιτούσε με απορία και θυμό.

( Η ιστορία στο μεγαλύτερο μέρος είναι φανταστική, το σκαμπό χωρίς συναισθήματα και το κάψιμο στα δάκτυλα είναι πραγματικά και αφορούν ιστορία κοινού φίλου όπως μου την διηγήθηκε ο Χάρης στο «ολυμπιακό περίπτερο» και μου την επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο «παθών» αργότερα).

30/3/11

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 31.3.2011 σε τίτλους

• Απαραίτητη η δημόσια διαβούλευση. Σε αντιοικολογική επιλογή για τη μέθοδο επεξεργασίας των απορριμμάτων βαδίζει η Περιφέρεια


• Πελοποννησιακός πόλεμος. ΝΔ Vs ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων, με άρωμα Αργολίδας

• Θα πληρώνετε τους γιατρούς του δημοσίου. 20 μήνες είναι απλήρωτοι οι γιατροί ΟΠΑΔ της Αργολίδας

• Η εγκληματικότητα τρομάζει. Οι ελλείψεις της Αστυνομίας έχουν επιπτώσεις στην αστυνόμευση του νομού

• Αποχή από δημοπρασίες. Το ΤΕΕ Πελοποννήσου στηρίζει τους εργολήπτες δημοσίων έργων

• Την γλίτωσε το ΚΕΜΧ. Ο Καλλικράτης θέλει σε λειτουργία το στρατόπεδο του Ναυπλίου

• Κινέζικο αντίδοτο για την κρίση ψάχνει ο Τατούλης. Ο Κονοπισόπουλος επικεφαλής της Περιφέρειας για τις εξαγωγές στην Σαανσί

• Τέλος στην σπατάλη σε ρεύμα. Λογική χρήση του κοινόχρηστου φωτισμού ζητά από τους υπευθύνους του δήμου ο Καμιζής

• Έλαβε μέτρα το λιμενικό ταμείο για τα επικίνδυνα πίλαρ, μετά το δημοσίευμα του «α»

• Όχι στις περικοπές δρόμων από Τατούλη και Πετράκο

• Νέο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 4,13 ΜWp



ΑΡΘΡΑ:

• Μυρίζει …μπαρούτι. Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

• Μαύρα μαντάτα τον Σεπτέμβρη. Άρθρο του Άκη Ντάνου

• Το βιδωμένο σκαμπό μπορεί να σε κάνει ήρωα… Η απέναντι όχθη tου Βασίλη Καπετάνιου

• Η πίτα φαγώθηκε και ο σκύλος δεν χόρτασε. Εσύ που ήσουν. Του Θόδωρου Σταυριανόπουλου, Διευθυντής Λυκείου – Μαθηματικός, Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Πελοποννήσου



ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ:

• Συνάντηση για το νερό

• Τους πήραν τα ποδήλατα

• Κινέζος ο Τατούλης

• Αναζητώντας εργασία

• Όχι στις συγχωνεύσεις

• Με κλήρο για δουλειά

• Η εκπομπή του Γιάννη



ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:

• Παραμύθια από φοιτητές

• 9 Αργολιδείς μαραθωνοδρόμοι στη Ρώμη

• Το παιδί του χθες. Έκθεση του Αντωνίου στον Παλαμήδη

• Ομιλία Μητροπολίτη

• Εκδήλωση για τη γυναίκα

• Εκδηλώσεις στον Δαναό

• Έφυγε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης

• Το Λύκειο Ελληνίδων Άργους στον Πόρο

• Το βραβείο του «Έσπερου»

• Εκδήλωση του ΠΛΙ

• Το βιβλίο του Τσάκου στο Κουτί



ΙΑΤΡΙΚΑ:

• Είναι ο καφές καλός για την υγεία μας; Της Δήμητρας Τούντα, διαιτολόγος

• Δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την γλωσσική ανάπτυξη στην ηλικία των 7 έως 9 μηνών. Του Άγγελου Τράκα, λογοθεραπευτής, επιστημονικός συνεργάτης Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογής Σύγχρονων Προγραμμάτων Ειδικών Θεραπειών



ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΑ:

• Πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις



ΑΝΕΚΔΟΤΟ:

• Λάθος Mail



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ



ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 31.3.2011

28/3/11

Η έκδοση 24.3.2011

27/3/11

Εξαθλίωση στην ΕΛΑΣ. Καθηλωμένα περιπολικά – Κρυώνουν στο Άργος λόγω έλλειψης χρημάτων

Ακινητοποιημένα είναι τα πέντε από τα έξι περιπολικά στο Κρανίδι λόγω βλάβης, αφού δεν υπάρχουν χρήματα να επισκευαστούν, λόγω μη έγκρισης σχετικών κονδυλίων. Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε καν για την αλλαγή λαδιών.


Ανάλογη είναι η κατάσταση στις περισσότερες υπηρεσίες της Αργολίδας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Γιώργο Παπαθεοφάνη «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα περιπολικά. Όλες οι υπηρεσίες έχουν κάποια αυτοκίνητα παροπλισμένα. Για να γίνει σέρβις πλέον χρειάζεται προέγκριση και είναι χρονοβόρα η διαδικασία».

Το θέμα βέβαια δεν είναι η καθυστέρηση της έγκρισης αλλά οικονομικοί λόγοι.

Με δεδομένο μάλιστα ότι τα αυτοκίνητα της αστυνομίας είναι γερασμένα, για ψύλλου πήδημα παρουσιάζονται βλάβες. Άμεσος είναι ο αντίκτυπος στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών.



Παγώνουν



Τα ταμεία της ΕΛΑΣ είναι άδεια και σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν χρήματα ούτε καν για αναλώσιμα γραφείου και για χαρτί υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο αστυνομικό τμήμα του Άργους ξεχειμώνιασαν οι αστυνομικοί χωρίς θέρμανση. Εδώ και δύο μήνες έχει στερέψει η δεξαμενή πετρελαίου του καλοριφέρ και ακόμα παραμένει και μέχρι σήμερα άδεια. Οι υπάλληλοι προσπαθούν να θερμανθούν με τα κλιματιστικά όπου υπάρχουν, ενώ στους υπόλοιπους χώρους που δεν διαθέτουν κλιματιστικά παγώνουν.

Αλλά και στο Ναύπλιο τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Σύμφωνα με τον κο Παπαθεφάνη ο πρατηριούχος που προμηθεύει με καύσιμα την αστυνομική διεύθυνση είναι δύο μήνες απλήρωτος.

Είναι εμφανές στον καθένα ότι οι περιπολίες έχουν μειωθεί σε όλο το νομό.

Ιδιαίτερα στην Ερμιονίδα η κατάσταση είναι τραγική. Η εξέλιξη αυτή έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στην προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των κατοίκων και των επισκεπτών του καλλικρατικού Δήμου Ερμιονίδας, ιδιαίτερα με δεδομένη την απομονωμένη γεωγραφική θέση της περιοχής, τη διάσπαρτη ρυμοτομία των κατοικιών και τη διαρκώς αυξανόμενη εγκληματικότητα. Τα προβλήματα αναμένεται με βεβαιότητα να ενταθούν ακόμα περισσότερο εν όψει της τουριστικής περιόδου.



Ερμιονίδα



Σ’ αυτές τις συνθήκες, το προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος Κρανιδίου καταβάλλει σήμερα υπεράνθρωπες προσπάθειες, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή και τη σωματική του ακεραιότητα, προκειμένου να ανταποκριθεί στο καθήκον.

Το θέμα των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΕΛΑΣ στο Κρανίδι είναι σε γνώση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσή, αφού ήδη έχει κατατεθεί σχετική ερώτηση στη βουλή από τον βουλευτή Γιάννη Ανδριανό, ο οποίος τον ρωτά: «Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να προβεί και με ποιο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που έχουν ανακύψει από την έλλειψη κονδυλίων στο Α.Τ. Κρανιδίου προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εκεί προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ, ώστε να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο του».

Χθες μάλιστα είχε προγραμματιστεί συνάντηση της Ομοσπονδίας των αστυνομικών με τον αρχηγό του Σώματος αφού ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζονται σε όλη την Ελλάδα.

Όπως λένε αστυνομικοί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο μετά τις περικοπές που έχουν γίνει στο προϋπολογισμό που αφορά τον εξοπλισμό και γενικότερα τις δαπάνες για την ελληνική αστυνομία.

Στα μαχαίρια πιάστηκαν στο Άργος για την φορεσιά του Τζώκρη. Την αντικατέστησαν με καινούργια;

Σε σοβαρή αντιπαράθεση μεταξύ της δημοτικής αρχής και της μειοψηφίας έχει οδηγήσει το ενδεχόμενο να αντικαταστάθηκε ή θα μπορούσε δυνητικά να αντικατασταθεί η φορεσιά του Τζώκρη (Τσώκρη) από ακριβές αντίγραφο.


Η δημοτική αρχή δια του δημάρχου, Δημήτρη Καμπόσου άφησε να διαφανεί λίγο ή πολύ πως η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε «δώσει για συντήρηση» την φορεσιά και έκτοτε την άφησε στην τύχη της.

Η στάση αυτή του δημάρχου ενόχλησε τον τότε πρόεδρο της ΔΕΠΟΑΡ, και επικεφαλής σήμερα της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργο Αναγνώστου, ο οποίος με επιστολή του εκφράζει το παράπονο που ο νυν δήμαρχος δεν επικοινώνησε μαζί του πριν προβεί στις συγκεκριμένες δηλώσεις ενώ παράλληλα διευκρινίζει πως η φορεσιά δεν μπορεί, ούτε να αντικατασταθεί ούτε να χαθεί αφού υπάρχει αριθμός πρωτοκόλλου πως την παρέλαβε το υπουργείο πολιτισμού. Στην ανακοίνωσή του ο κ. Αναγνώστου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η πρωτοβουλίας μας αυτή ήρθε μετά από πολλά χρόνια απραξίας από τη μεριά του δήμου σχετικά με τη σωστή συντήρησή της. Αντί, όπως ήταν φυσικό να καλεστώ από τον σημερινό Δήμαρχο Άργους για να τον ενημερώσω για τις ενέργειες στις οποίες είχαμε προβεί, ο δήμαρχος έκρινε σκόπιμο να προβεί σε δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δηλώσεις οι οποίες χαρακτηρίζονταν από πολλές ανακρίβειες, αφήνοντας αιχμές για τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και για τον χειρισμό του θέματος από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και από εμένα προσωπικά. Ο Δήμαρχος όφειλε να επαινέσει τις προσπάθειές μας για την συντήρηση της στολής και να ευχαριστήσει το Υπουργείο Πολιτισμού για τη δωρεάν συντήρησή της.

Για τα δεκατέσσερα τεμάχια της στολής και του οπλισμού έχει ήδη ολοκληρωθεί συντήρησή τους από τον Δεκέμβριο του 2010, έχει κατασκευασθεί εκθεσιακό ομοίωμα που θα δεχθεί τη στολή, καθώς και εσωτερικά υποστυλώματα για την ανάρτηση των υπολοίπων τμημάτων της στολής. Παράλληλα η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού συνέταξε έκθεση εργασιών για τις εργασίες που έγιναν και μας παρέδωσε και τις τεχνικές προδιαγραφές για την ειδική βιτρίνα που πρέπει να κατασκευασθεί για τη σωστή συντήρηση και ανάδειξη της στολής και του οπλισμού της».

Πράγματι η φορεσιά είχε σταλεί στο υπουργείο πολιτισμού τον Νοέμβριο του 2009 και εντός 4 μηνών θα ολοκληρωνόταν η συντήρηση της. Το υπουργείο πολιτισμου φέρεται μάλιστα να ζήτησε από την τότε δημοτική αρχή να φροντίσει να της επιστραφεί η φορεσιά, χωρίς όμως αυτή να ανταποκριθεί. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γιναντωθούν οι φήμες για την απώλεια της φορεσιάς και την αντικατάστασή της από αντίγραφό της. Θα πρέπει να τονιστεί πως η φερόμενη ως φορεσιά του Τζώκρη, αν και θεωρείται μία από τις καλλίτερα σωζόμενες εκείνης της εποχής, αποτελείται και από τμήματα, όπως η φουστανέλα, το πουκάμισο κλπ, που προέρχονται από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και δεν ανήκαν αρχικά στην συλλογή.

Επισκέψεις διπλωματών στην Πελοπόννησο. Υποσχέσεις Χρυσοχοΐδη

«Μία νέα δομή, ένα fast track για την υλοποίηση επενδύσεων» φιλοδοξεί να δημιουργήσει στην Πελοπόννησο ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, σύμφωνα με όσα δήλωσε κατά την επίσκεψη των Εμπορικών και Οικονομικών Ακολούθων τις προηγούμενες ημέρες.


Τόνισε δε ότι η βοήθεια της περιφέρειας θα είναι δεδομένη σε όλους όσους ενεργοποιηθούν στην προσπάθεια για την δημιουργία μιας νέας τοπικής οικονομικής ανάπτυξης. Το μοντέλο της αυτοχρηματοδότησης αποτελεί το σημαντικότερο μας εργαλείο» κατέληξε ο κ. Τατούλης.

Οι ξένοι διπλωμάτες πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων με επιχειρηματίες της Πελοποννήσου. Όπως ανακοινώθηκε πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1.300 κατ' ιδίαν συναντήσεις μεταξύ των φιλοξενούμενων και εκπροσώπων των επιχειρήσεων.

Οι διπλωμάτες επισκέφθηκαν επιχειρήσεις σε όλη την περιφέρεια και στην Αργολίδα.

Όπως είπε ο κος Τατούλης, παρουσιάζοντας την στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης στους ξένους διπλωμάτες: «Η περιφέρεια Πελοποννήσου θέλουμε να γίνει πρότυπο αειφορίας, ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος σημειώνοντας ότι «ως διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου παίρνουμε το βάρος να προωθήσουμε οποιοδήποτε επενδυτικό σχέδιο κατατεθεί, προσπαθώντας να απαλλάξουμε τους ενδιαφερόμενους από τη γραφειοκρατία».

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κάλεσε τους διπλωμάτες να αξιολογήσουν την τουριστική ανάπτυξη με αμοιβαία ανταλλαγή τουριστικών πακέτων σε πολίτες από τα ενδιαφερόμενα κράτη πάντα στη λογική της αυτοχρηματοδότησης.

Στο πλαίσιο των επισκέψεων των εμπορικών ακολούθων παραβρέθηκε στην Αρκαδία ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος παρουσίασε και το νέο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα στηρίζεται στην ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο κος Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι στις επόμενες ημέρες θα σταλούν 13 εκ. ευρώ και, το αργότερο μέχρι το Πάσχα, θα έχουν πληρωθεί όλοι οι επενδύτες του παλιού επενδυτικού Νόμου.

26/3/11

Η Αργολίδα στο σφυρί. Πουλάνε την γη μας για να ξεχρεώσουν τα σπασμένα των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Στη λίστα με τα 20 ακίνητα του Δημοσίου που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Κτηματική Εταιρία Δημοσίου βρίσκεται και ένα οικόπεδο στην περιοχή της Ερμιόνης, ενώ σύμφωνα με το Έθνος του περασμένου Σαββάτου στην λίστα περιλαμβάνεται και μεγάλο μέρος της ψιλής άμμου στο Τολό το οποίο όμως διεκδικείται και από ιδιώτες.

Συγκεκριμένα στην 20άδα ακινήτων συμπεριλαμβάνονται:

1. Λ. Κύμης, Νερατζιώτισσα, Κηφισίας (πακέτο τριών ΧΕΥ σε ένα διαγωνισμό).

2. Μίκρας Θεσσαλονίκης (600.000 τ.μ.)

3. Αφάντου Δωδεκανήσου (174.805 τ.μ.)

4. Ξάνθης (Φωνή της Αμερικής)

5. Αντιρρίου Αιτωλοακαρνανίας (270.000 τ.μ.)

6. Λαυρίου Αττικής (30.000 τ.μ.)

7. Λινδίων Ρόδου

8. Μεθάνων Αττικής

9. Ερμιόνης Αργολίδας περί τα 153 στρέμματα.

10. ΧΕΥ (δεύτερο πακέτο 3 ΧΕΥ)

11. Αρχαγγέλου Ρόδου (410.000 τ.μ.)

12. Χαλκίδας Εύβοιας

13. Θέρμης Θεσσαλονίκης

14. Μεγάλης Βρύσης Φθιώτιδας

15. Ελευθερών Καβάλας (323.987 τ.μ.)

16. Ορφανού Καβάλας (518.600 τ.μ.)

17. Κυκλάδων

18. Αχαΐας

19. Βαθέος Σάμου (939.125 τ.μ.)

20. Κασσωπαίων Κέρκυρας (489.560 τ.μ.)

Ο πίνακας των 20 ακινήτων προς Ανάπτυξη χαρακτηρίζεται σαν «δυναμικός» και μπορεί να μεταβληθεί, με απόφαση της Εταιρίας, κατά τη διάρκεια του έργου.



Στην Ερμιόνη

Εδώ, όπως και στο Τολό, πρόκειται για παραθαλάσσιο ακίνητο, το οποίο βρίσκεται στο Δήμο Ερμιόνης του Νομού Αργολίδας, στην Πελοπόννησο, επιφάνειας περί τα 153 στρέμματα. Η έκταση, η οποία έχει προκύψει από την αποξήρανση λίμνης, αποτελεί παλαιό αιγιαλό και διαθέτει παραλιακό πρόσωπο το οποίο εκτείνεται σε μήκος ενός χιλιομέτρου περίπου. Το ακίνητο εντάσσεται στη γεωγραφική τουριστική «ενότητα» που περιλαμβάνει τα οικιστικά κέντρα της Ερμιόνης, της Θερμήσιας και του Πόρτο Χελίου. Η τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή, ειδικά κατά μήκος της παραλιακής ζώνης, είναι σημαντική και χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και συγκροτημάτων παραθεριστικής κατοικίας, ενώ στην ευρύτερη περιοχή σχεδιάζεται να υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια σημαντική τουριστική επένδυση, η οποία θα περιλαμβάνει την κατασκευή γηπέδου γκολφ, ξενοδοχείων και συγκροτήματος κατοικιών σε έκταση 1.600 στρεμμάτων. Το ακίνητο βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση από την Αθήνα, περί τα 175χλμ., η οποία διανύεται οδικώς σε περίπου 2 ώρες. Από την περιοχή είναι σχετικά εύκολη η πρόσβαση στα νησιά του Αργοσαρωνικού, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκονται σημαντικοί ιστορικοί και αρχαιολογικοί προορισμοί, όπως η παραδοσιακή πόλη του Ναυπλίου και το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Το ακίνητο βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως και είναι δυνατή η ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων ή κατοικιών, βάσει της ισχύουσας για τα εκτός σχεδίου γήπεδα νομοθεσίας ή την ένταξη του ακινήτου σε Περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης, ή ανάπτυξης, μέσω του πλαισίου Ιδιωτικής Πολεοδόμησης, που θα εξασφάλιζαν δόμηση. Στην παρούσα φάση εξετάζονται οι εναλλακτικές αξιοποίησης του ακινήτου, μέσω συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς, για την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων, ξενοδοχειακών μονάδων, οικιστικών συγκροτημάτων, ή και συνδυασμό των προηγουμένων, καθώς τόσο η επιφάνεια όσο και η θέση του ακινήτου επιτρέπουν αντίστοιχες λύσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η περιοχή είναι βαλτώδης και πως χρίζει ενδεχομένως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.



Στο Τολό

Για την ψιλή άμμο και την αξία της για την συνέχιση της τουριστικής ανάπτυξης του Τολού δεν χρειάζεται να αναφερθεί κανείς περισσότερο, ούτε για τα λεγόμενα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Το φιλέτο της ψιλής άμμου επανέρχεται λοιπόν μέσω του δημοσιεύματος του «Έθνους» στην επικαιρότητα, παρ` όλο που η υπόθεσή του εκκρεμεί στις δικαστικές αίθουσες. Αν και θεωρείτο δημόσιο κτήμα διεκδικούταν από τους κληρονόμους ενός υπαλλήλου του ΕΟΤ και το πρώτο μέλημα της ΝΔ, την πρώτη κι όλας εβδομάδα αφ` ότου είχε αναλάβει την κυβέρνηση το 2004 ήταν να «δικαιώσει» τον ιδιώτη, προκαλώντας τις αντιδράσεις της δημοτικής αρχής και των κατοίκων της περιοχής. Οι αντιδράσεις του Δήμου Ασίνης, έφεραν αποτέλεσμα και ανακλήθηκε η υπουργική απόφαση. Στην συνέχεια οι διεκδικητές της έκτασης έκαναν ασφαλιστικά μέτρα και κατέθεσαν τακτική αγωγή στο μονομελές. Σήμερα και οι δύο πλευρές βρίσκονται στον ορισμό πραγματογνωμόνων. Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο Ασίνης και σήμερα δημοτικός σύμβουλος Ναυπλιέων, δικηγόρος, Παναγιώτης Μπούκουρης, η περιοχή αυτή δεν θα πρέπει να παραχωρηθεί σε ιδιώτη. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και μεγάλο μέρος των αργολιδέων αφού αν με οποιονδήποτε τρόπο δοθεί σε ιδιώτη, θα ολοκληρωθεί το έγκλημα που διαπράχτηκε επί χούντας με το κτίσιμο όλης της παραλίας.

Ευχολόγια και αυτοέπαινοι στην Αργολίδα για την παγκόσμια μέρα νερού

Ευκαιρία για να προβάλουν ορισμένοι το «έργο» βρήκαν κατά τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας νερού. Λύσεις όμως απέφυγαν όλοι να δώσουν αν και στο βάθος του μυαλού τους προβάλει η «εύκολη» αλλά πανάκριβη και περιβαλλοντικά επιζήμια λύση του εργοστασίου αφαλάτωσης. Η ΔΕΥΑΝ με καταχώρησή της στον τοπικό τύπο προβάλει το έργο της προκαλώντας τις αντιδράσεις της Άλλης πρότασης που αμφισβητεί βήμα προς βήμα τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Στο Άργος ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ανακοινώνει πως στηρίζει τις προσπάθειες της νέας διοίκησης της ΔΕΥΑΑΡ, αρκεί να είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ οι πολίτες εκτός των δύο μεγάλων πόλεων περιμένουν πως και πώς να πληροφορηθούν εάν και πότε θα τρέξει πάλι καθαρό νερό από τις βρύσες τους.


Στην ιστοσελίδα της «Άλλης Πρότασης» μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Ανακοίνωση για την παγκόσμια ημέρα νερού (22 Μαρτίου) έβγαλε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ναυπλίου. Μάλλον η επιχείρηση ή ποιο συγκεκριμένα η διευθύντρια έχει πολύ χιούμορ. Ο φορέας που σπαταλά όσο κανείς άλλος το πόσιμο νερό μίλησε για το θέμα της προστασίας του. Αναφέρει μάλιστα τα εξής (ο σχολιασμός του γράφοντα) :«Η Δ.Ε.Υ.Α. Ναυπλίου, ως ο διαχειριστικός φορέας της ύδρευσης στο νέο πλέον διευρυμένο, Καλλικρατικό Δήμο, προσπαθεί με μια σειρά έργων, αλλά και με καθημερινές επεμβάσεις να παρέχει όλο το 24ωρο καθαρό νερό.

Με έργα όπως :

• Αντικατάσταση των παλαιών δικτύων ύδρευσης με νέα από σύγχρονο υλικό (πολυαιθυλένιο)»

-Σχολιασμός «Ρε παιδιά αλλάξαμε το δίκτυο και ο κεντρικός αγωγός της πόλης του Ναυπλίου είναι ακόμα με αμίαντο και νέος κεντρικός αγωγός από την Λέρνη στην πόλη του Ναυπλίου είναι μεταλλικός».

• Κατασκευή νέας μεγάλης δεξαμενής στο Προφήτη Ηλία»

-Σχολιασμός «Όχι μόνο πληγώσαμε ένα βουνό για ένα καπρίτσιο και ενώ λίγα μέτρα ποιο κάτω υπήρχε χώρος να κατασκευαστεί η νέα δεξαμενή χωρίς να σκάψουμε ξεχάσαμε να βάλουμε στα έργα (που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση) και το διυλιστήριο και τον αυτόματο χλωριωτή».

Σύμπλευση αντιπολίτευσης στο Άργος

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Άργος, κ. Γ. Αναγνώστου μεταξύ άλλων υποστηρίζει.«Στα όρια του νέου δήμου Άργους – Μυκηνών τα τελευταία χρόνια έγιναν πολύ σημαντικές προσπάθειες από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης του Άργους και της Ν. Κίου, και από τους εμπλεκόμενους δήμους για τη καλύτερη διαχείριση του νερού κυρίως με την αντικατάσταση παλαιών και επικίνδυνων δικτύων ύδρευσης, αλλά και αντικατάσταση αγωγών μεταφοράς νερού από τις χρησιμοποιούμενες πηγές. Η επιτυχής ολοκλήρωση των έργων αυτών οφείλεται στη διοίκηση, στα στελέχη και τους εργαζόμενους των Επιχειρήσεων αυτών. Οι νέες συνθήκες του Καλλικράτειου δήμου, οι νέες ανάγκες που υπαγορεύουν οι κλιματολογικές αλλαγές απαιτούν και νέες πολιτικές για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην ορθολογική χρήση του νερού, για την ποιοτική αναβάθμισή του, την πλήρη αξιοποίηση των πλούσιων υδάτινων πόρων της περιοχής, της Λέρνας και του Αναβάλου. Η νέα ΔΕΥΑ μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο με τις πολιτικές της στην παραπάνω κατεύθυνση. Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση και προστασία των υδάτινων πόρων της περιοχής μας».

Οικολογικό νηπιαγωγείο φτιάχνει ο Κωστούρος

Προχωρούν οι εργασίες στο 5ο Νηπιαγωγείο Ναυπλίου στο Ρόδιο. To Kτίριο κατασκευάζεται με την μέθοδο της Βαριάς Προκατασκευής, και έχει επιφάνεια ίση με 289,99 m2.


Το κτίριο έχει μελετηθεί με συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης του εσωτερικού κλίματος των χώρων. Προβλέπονται φωτοβολταϊκά πάνελ για μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική. Τα έσοδα από την διασυνδεσή τους, θα τα διαχειρίζεται η Σχολική Επιτροπή. Επίσης, προβλέπονται αισθητήρες ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, ώστε πάνω από ορισμένα όρια να ανοίγουν αυτόματα οι αντίστοιχοι φεγγίτες. Κατά αυτό τον τρόπο επιτυνχάνεται να μην ζαλίζονται τα άτομα και να γίνεται η ανανέωση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους με τις λιγότερες θερμικές απώλειες. Επίσης, προβλέπονται ηλεκτροκίνητοι φεγγίτες για εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση του εσωτερικού κλίματος των χώρων.

Το κτίριο έχει μελετηθεί βάσει βιοκλιματικού σχεδιασμού: α) ως προς τον προσανατολισμό των αιθουσών [νοτιοανατολικός] και την θέση της κυρίως αυλής [νοτιοανατολική και βορειοανατολική] και β) ως προς την σκίαση των παραθύρων των αιθουσών, με την τοποθέτηση στην σωστή θέση ειδικών σκίαστρων.

25/3/11

Γαιδουρόγαλα για την κρίση. Επιχείρηση παραγωγής γαϊδουρινού γάλακτος έστησε αγρότης στον Άγιο Δημήτρη

Μπορεί τα γαϊδουράκια να θεωρούνται είδος προς εξαφάνιση στην Ελλάδα, όμως ο 52χρονος Σπύρος Οικονόμου αποφάσισε να δημιουργήσει μία φάρμα με τα συμπαθητικά τετράποδα στο χωριό του, για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.


Εδώ κι έναν χρόνο λοιπόν, αποφάσισε να στήσει μια επιχείρηση παραγωγής γαϊδουρινού γάλακτος. Πληροφορήθηκε ότι το συγκεκριμένο προϊόν έχει μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό και στοχεύει στην εξαγωγή του ελληνικού γαϊδουρινού γάλακτος.

Στην αρχαιότητα το γαϊδουρινό γάλα το θεωρούσαν θεραπευτικό για διάφορες ασθένειες, ενώ οι Ρωμαίοι το εξυμνούσαν ως ένα ποτό πολυτελείας, λέει ο κος Οικονόμου, ο οποίος είναι παράλληλα ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου και ασχολείται και με κατασκευαστικά έργα. Είναι γνωστό ακόμα, ότι η βασίλισσα Κλεοπάτρα χρησιμοποιούσε το γάλα γαιδάρου για καλλυντικό και έκανε καθημερινά το μπάνιο της με αυτό.

Όπως επισημαίνει και στην ιστοσελίδα που δημιούργησε για να προβάλει το προϊόν του στο διαδίκτυο, το γαϊδουρινό γάλα «είναι πολύ θρεπτικό, δεν χρειάζεται παστερίωση και θεωρείται ότι είναι το πιο κοντινό γάλα στο μητρικό γάλα του ανθρώπου. Περιέχει περισσότερη λακτόζη και λιγότερα λιπαρά από το αγελαδινό γάλα και χαρακτηρίζεται από μια γλυκειά ελαφριά γεύση. Επίσης είναι πολύ πιο εύπεπτο από όλα τα ειδή γάλακτος. Μια πλούσια ποικιλία βιταμινών το καθιστούν ελκυστικό τόσο για την κατανάλωση όσο και για την περιποίηση της επιδερμίδας».

Η φάρμα του κου Σπύρου Οικονόμου στήθηκε στο χωριό του τον Άγιο Δημήτριο, κοντά στο Ναύπλιο. Σε μία έκταση 50 στρεμμάτων, γεμάτο με ελιές, σταβλίζονται προς το παρόν 30 γαϊδούρια και είναι ελεύθερα να κινούνται και να βόσκουν.

Τα γαϊδούρια αρμέγονται 3 φορές την μέρα και το γάλα αποστραγγίζεται και εμφιαλώνεται σε μπουκάλια 200 gr που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Η ημερήσια παραγωγή είναι 20 κιλά.

Τα γαϊδούρια κυοφορούν για περίπου ένα έτος και γεννούν ένα γαϊδουράκι, σπανίως μπορεί και δυο. Το γάλα εμφανίζεται με τη γέννα του μωρού. Για δυο μήνες το μικρό θηλάζει χωρίς περιορισμό. Στη συνέχεια χωρίζεται από τη μητέρα του όλη την ημέρα και η γαϊδούρα αρμέγεται κάθε τρεις ώρες. Ωστόσο για να δεχτούν να δώσουν το γάλα τους οι γαϊδούρες πρέπει πάντα να έχουν οπτική επαφή με τα μωρά τους. Το βράδυ μετά το τελευταίο άρμεγμα, το μικρό αφού έχει τραφεί καλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ξανασυναντά τη μητέρα του για να θηλάσει ως το επόμενο πρωί. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται έως ότου το μικρό να γίνει 11 μηνών. Μετά θα πρέπει να γεννηθεί νέο γαϊδουράκι για να ξαναπάρουμε το πολύτιμο γάλα.



Χρήσεις

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του κου Οικονόμου:

Οι διατροφικές χρήσεις του γάλακτος γαιδουριών περιλαμβάνουν:

Υποκατάσταση του ανθρώπινου μητρικού γάλακτος (η χρήση του ως το 1900 ήταν μέρος της καθημερινότητας σε νεογνά).

Για τα παιδιά, γενικότερα, για να κατοχυρώσουν την αναπτυξή τους

Οι ηλικιωμένοι με οστεοπόρωση

Αναρρώσαντες

Ως μια υγιή φυσική εναλλακτική λύση στη διατροφή.



Φαρμακευτικές



Το γαιδουρόγαλα ήταν ευρέως γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και το χρησιμοποιούσαν στην ιατρική κατά την αρχαιότητα, καθώς και οι γιατροί το συνιστούσαν για τη θεραπεία όλων των ασθενειών και παθήσεων.



Καλλυντικά



Υπάρχουν προϊόντα περιποίησης δέρματος στην αγορά που χρησιμοποιούν ως βάση το γαϊδουρινό γάλα, συμπεριλαμβανομένων σαπούνια, κρέμες προσώπου, κρέμες μπάνιου κ.λ.π.. Η πλούσια σύνθεση του γάλακτος με τα υψηλά επίπεδα των φωσφολιπιδιων πρωτεΐνης και ceramides το καθιστούν εξαιρετικό για την αντιγυρανση, την θεραπεία των ρυτίδων καθώς και για την αναδιάρθρωση και αναγέννηση του προσώπου με εξαιρετικά αποτελέσματα.



Η Ιστορία του Γαιδουρογάλακτος



Ο Ιπποκράτης (460 - 370 π.χ), ο πατέρας της ιατρικής, χρησιμοποιούσε το γάλα γαϊδούρας για πολλές ασθένειες όπως τα προβληματα του ηπατος, μούσματικες ασθενειες, πυρετοι, οιδημα, ινορραγιες, δηλητηριασεις, και πληγες.

Ειναι γνωστο οτι η βασιλισσα Κλεοπατρα της αρχαιας Αιγυπτου, γνωστη για την εκπληκτικη ομορφια της, εκανε καθημερινα μπανιο με γαλα γαιδουρας. Καθως οπως λεει ο μυθος, οπου και αν ταξιδευε διεταζε και επαιρνε μαζι της απαραιτητα 500 γαιδουρια για να εξασφαλιζει την καθημερινη της τελετουργια που ηταν απαραιτητη για την διατηρηση της ομορφιας και την νεοτητα της επιδερμιδας της. Η δευτερη συζηγος του Ρωμαιου Αυτοκρατορα Νερωνα, Poppea Sabina, ακολουθησε επισης το ιδιο μυστικο ομορφιας και νεοτητας στην καθημερινοτητα της οπως αναφερεται και στην περιγραφη του Πλινιου για τις αρετες του γαλακτος γαιδουρας για το δερμα. Ο Πλινιος αναφερει οτι "το γαιδουρόγαλα σβηνει τις ρητιδες στο δερμα, καθιστα το δερμα πιο λεπτο και διατηρει το λευκο. Ειναι γνωστο οτι μερικες γυναικες πλενουν το προσωπο τους σε αυτο επτα φορες την μερα, με αυστηροτητα στον αριθμο αυτο". Η αδελφη του Ναπολεωντα Βοναπαρτη, Pauline, ηταν επισης οπαδος του γαλακτος γαιδουριων για την φροντιδα του δερματος.

Ο Πλινιος ο πρεσβυτερος συνιστα γαλα γαιδουρας για την καταπολεμηση της δηλητηριασης, πυρετος, κοπωση, λεκεδες στα ματια, αδυναμα δοντια, ελκη, ασθμα, και ορισμενες γυναικολογικες παθησεις. Oμοιως, ο Georges-Louis Lecterc, Comte de Buffon (1707-1788) αναφερει τα οφελη και τονιζει τις ιαματικες ιδιοτητες του γαλακτος γαιδουρας για διαφορες παθησεις, που αρκετες εχουν διατηρηθει απο τους Ελληνες μεχρι σημερα.

Μεχρι την εναρξη της χρησης του γαιδουρινου γαλακτος τον 20ο αιωνα ως υποκαταστατο του μητρικου γαλακτος, και σε μικροτερο βαθμο μεσω του πολεμου και περιπου μεχρι πριν απο 60 χρονια τα γαιδουρια μπορουσαν να βρεθουν σε καθε γωνια του δρομου και σε διαφορες πολεις παρεχοντας ενα θρεπτικο γευμα για τα μωρα. Ειδικοτερα, στη Γαλλια, την Καταλωνια και νοτια Ιταλια περιπου πριν εκατο χρονια θα μπορουσε κανεις να βρει γαιδουρακια στις πορτες των σπιτιων να αρμεγοντια επι τοπου. Οι ιδιοτητες του γαλακτος γαιδαρου ηταν γνωστο οτι ηταν ακρως επωφελης για αδυναμα παιδια.

Η περίφημη συγγραφεας Jane Austin γραφει για το γαλα γαιδουρας οτι θα ηταν μια καταπληκτικη θεραπεια για ατομα που πασχουν απο την καταναλωση και για τα ασθανικα ατομα γενικοτερα. Οι εγχωριες Ιατρικης William Buchan απο τις αρχες του 1900 αναφερεται στο γαιδουρινο γαλα ως θεραπεια για το βηχα τα αναπνευστικα προβληματα. Ενα αρθρο που δημοσιευθηκε στο London Globe & στο New York Times τον Οκτωμβρη του 1882 αναφερονται σε μια μελετη που εγινε σε ενα νοσοκομειο στο Παρισι εκεινη την εποχη. Τα αποτελεσματα κατεληξαν στο συμπερασμα οτι το γαλα γιαδουριου ηταν σαφης νικητης εναντιον προβειου και αγελαδινου γαλακτος οταν χορηγειται σε παιδια με μεταδοτικες ασθενειες.

Στην Ινδια ακομη και το γαλα γαιδουρας δινεται σημερα σε νεογεννητα μωρα για να ενισχυσει το ανοσοποιητικο τους συστημα και να τους δωσει μια καλη "δυνατη φωνη".

Αντιδράσεις από παντού για τα σχολεία

Από κάθε πλευρά φουντώνουν οι αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις των σχολείων. Εκτός από τους γονείς και τους τοπικούς φορείς αρχίζει να μπαίνει μπροστά και η τοπική αυτοδιοίκηση.


Τι θέμα συζητήθηκε και στο περιφερειακό συμβούλιο το οποίο εξέδωσε ψήφισμα στην τελευταία συνεδρίασή του.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου υπερψηφίζει το άμεσο πάγωμα όλων των διαδικασιών συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων που δρομολογεί το υπουργείο Παιδείας και Δια βίου μάθησης. Όπως τονίζεται στο ψήφισμα «ζητούμε την μεταβίβαση στην αιρετή περιφέρεια Πελοποννήσου όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων μέσω της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος, προκειμένου εμείς να προχωρήσουμε σε ουσιαστική και ενδελεχή διαβούλευση με τους Δήμους, τις τοπικές κοινωνίες και τους σχετικούς φορείς, ώστε να συναποφασίσουμε εμείς για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου πιστεύει ακράδαντα ότι μόνο μέσα από αυτόν τον δρόμο θα μπορέσουμε να προωθήσουμε έναν ορθολογικό Καλλικράτη και στον κρίσιμο τομέα της παιδείας, σύμφωνο με το πνεύμα του νομοθέτη και την προσήλωση όλων μας στη δυναμική της αποκέντρωσης, με σύνεση, ρεαλισμό, με γνώμονα πάντοτε το δημόσιο συμφέρον, και με στόχο πάντοτε το αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας που εμείς θεωρούμε ακρογωνιαίο λίθο για την όποια προοπτική του τόπου μας».

«Το Νόμισμα στην Πελοπόννησο». Από τον οβολό στην αιγινίτικη χελώνα του Φείδωνα

Από τις 26 έως τις 29 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Άργος διεθνές συνέδριο με τίτλο: «Το Νόμισμα στην Πελοπόννησο», Νομισματοκοπεία, εικονογραφία, κυκλοφορία, οικονομική ιστορία, από την αρχαιότητα έως την Νεώτερη Εποχή.


Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στους αναστηλωμένους στρατώνες του Καποδίστρια, ένα ιστορικό κτήριο που αποκαταστάθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, και το οποίο σύντομα θα φιλοξενήσει το Βυζαντινό Μουσείο του Άργους.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα αναπτυχθούν πέντε γενικές εισηγήσεις σχετικές με την ιστορία του νομίσματος, που αντιστοιχούν σε πέντε ιστορικές περιόδους: Αρχαίοι-ελληνιστικοί χρόνοι, Ρωμαϊκοί χρόνοι, Βυζαντινοί χρόνοι, Μεσαιωνικοί χρόνοι και Νεότεροι χρόνοι. Θα ανακοινωθούν 45 ειδικά θέματα νομισματικής, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και τρεις ανακοινώσεις σφραγιστικής, που αποτελεί και αυτή σημαντική πηγή της ιστορίας. Επίσης θα αναρτηθούν 22 ανακοινώσεις τοίχου (posters), οι οποίες θα παρουσιάσουν κυρίως το πλούσιο ανασκαφικό υλικό από διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου. Θα μετέχουν 104 σύνεδροι έλληνες και ξένοι.

Η συνδιοργάνωση του εγχειρήματος με τη Γαλλική Σχολή, η αγαστή συνεργασία τόσο με το Νομισματικό Μουσείο, όσο και με τις δύο Εφορείες Αρχαιοτήτων, και το Ινστιτούτο Πελοποννησιακών Σπουδών, καθώς και η αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη του νέου Δήμου Άργους-Μυκηνών, παρέχουν τα εχέγγυα μιας επιτυχούς διοργάνωσης.

Οι προσπάθειες ανάδειξης του Άργους και του Τυράννου του Φείδωνα, ως πρώτη πόλη που επεχείρησε την κοπή νομίσματος, ξεκίνησε όταν ο Ν. Καρδαράκος επί Ν. Κολιγλίατη προχώρησε στην «κινούμενη έκθεση νομίσματος», απ` την οποία έλειπαν όμως αναφορές σε αρκετά νομίσματα του Άργους.

Ο Δημάρχος Άργους-Μυκηνών κ. Δημήτρης Καμπόσος αναφερόμενος στην σημασία του συνεδρίου και της νομισματικής έκθεσης υποστήριξε ότι «η πόλη του Άργους που έχει χαρακτηριστεί μια από τις αρχαιότερες της Ελλάδας και της Ευρώπης έχει ανάγκη να βοηθηθεί από τους αρχαιολόγους» και πως «Όλοι μαζί πρέπει να προβάλουν την πρώτη πρωτεύουσα του κόσμου, το Άργος».

24/3/11

Η εξαθλίωση της αστυνομίας

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφήνει πλέον απροστάτευτο τον ίδιο τον πολίτη και τον κάνει έρμαιο στις ορέξεις του κάθε κακοποιού. Η έλλειψη κονδυλίων για την στοιχειώδη λειτουργία της αστυνομίας στην Αργολίδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα αυξάνει την ανασφάλεια και δημιουργεί όλα τα δεδομένα για περαιτέρω κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας.

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΥΧΑΙΟ που το τελευταίο τρίμηνο κυκλοφορούσαν ελάχιστα περιπολικά στους δρόμους της Αργολίδας. Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που φιλοξενεί σήμερα ο «Αναγνώστης» (σελ. 16) εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό. Όταν η αστυνομία δεν μπορεί να αλλάξει ούτε λάδια στα περιπολικά – πόσο μάλλον να συντηρήσει τα απαρχαιωμένα της αυτοκίνητα, είναι ανήμπορη ακόμα και να εξυπηρετήσει τον στοιχειώδη ρόλο της: δηλαδή την αστυνόμευση.

ΠΩΣ ΝΑ αστυνομευτεί για παράδειγμα η τεράστια έκταση της Ερμιονίδας, όταν από τα έξι περιπολικά αυτοκίνητα, λειτουργεί μόνο το ένα; Πώς να σταματήσουν ή έστω να περιοριστούν οι καθημερινές κλοπές και ληστείες στο νομό, όταν οι δράστες κινούνται ανενόχλητοι;

Η ΕΛΑΣ απαξιώνεται πλέον όχι μόνο στα μάτια των πολιτών, αλλά και όσων παρανομούν. Και απαξιώνεται ακόμα και στα μάτια των ίδιων των υπαλλήλων της, δηλαδή των αστυνομικών, όταν συμβαίνει να μην υπάρχουν κονδύλια ούτε για την αγορά πετρελαίου στο Άργος, με αποτέλεσμα το αστυνομικό τμήμα να είναι «ψυγείο» όλο τον χειμώνα.

Η ΕΛΛΕΙΨΗ κονδυλίων υποβαθμίζει την ΕΛΑΣ και δημιουργεί τις συνθήκες «ζούγκλας» στο νομό. Η εξαθλίωση του θεσμού με την έλλειψη και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικοτεχνικές υποδομές μετατρέπει την περιοχή σε τριτοκοσμική.

Παγκόσμια μέρα νερού;

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΩΡΕΣ, ώρες διαβάζοντας το πώς προσπαθούν οι υπεύθυνη για την διαχείριση των υδατίνων πόρων στο νομό να παρουσιάσουν το μαύρο άσπρο, δεν ξέρω αν θα πρέπει να κλάψω ή να γελάσω. Όχι μαζί τους, αυτοί την δουλεία τους δικαιολογούν αλλά με αυτούς που τους στηρίζουν και τους επευφημούν.

ΧΡΟΝΙΑ ολάκερα άφηναν τους υδάτινους πόρους απροστάτευτους στην ρύπανση, με τα νιτρικά να κυριαρχούν στις πηγές μας και τις απαγορεύσεις, ελέω ΕΕ, να διαδέχονται η μία την άλλη. Φυσικά θα πρέπει αναφερθεί κανείς και στις κακοτεχνίες όλων που οδήγησαν πολλές φορές στην μόλυνση ακόμα και των «καθαρών» νερών, με κόπρανα αποχετεύσεων ή αποστραγγίσματα νεκροταφείων.

ΚΑΝΕΝΑ μέτρο προστασίας δεν ελήφθη εδώ και δεκαετίες, ούτε καν για τον αυτόματο- φυσικό εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα, αφήνοντας τα όμβρια να πέφτουν μέσα στον βιολογικό και επεκτείνοντας την υδρομάστευση έως τις «πετρελαιοφόρες» περιοχές του υπεδάφους.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ σήμερα όλοι αυτοί να μας υπενθυμίσουν με βαρύγδουπες υποσχέσεις την παγκόσμια ημέρα νερού και πως το «τίποτα» των πράξεών τους είναι σημαντικό για την σωτηρία μας. Και να σου τα εργοστάσια αφαλάτωσης, και να σου οι εμπλουτισμοί, και να σου οι επιστημονικές χλωριώσεις, και να σου τα νερά του Αναβάλου και να σου και άλλα παραμύθια και κούτσουρα για να περνά η ώρα μας θαυμάζοντας τους νερουλάδες.

ΔΕΝ ΜΑΣ είπαν όμως πως τα νερά της Λέρνας επαρκούν για ύδρευση, ακόμα και σε παρατεταμένη ανομβρία, αρκεί τα δίκτυα ύδρευσης να μην έχουν απώλειες, ο ΤΟΕΒ της Λέρνας να πάρει νερό από τον Ανάβαλο και όχι μέσω γεωτρήσεων που απομυζούν τα νερά των πηγών και φυσικά να γίνεται λελογισμένη χρήση των υδατίνων αποθεμάτων!

ΑΠΕΦΥΓΑΝ να μας πουν πόσες χιλιάδες κυβικά χάνονται την ώρα όταν οι χείμαρροι τα εκβάλουν στη θάλασσα, χωρίς ούτε ένα υποτυπώδες ανασχετικό φράγμα, αλλά έτρεξαν να ενστερνιστούν απόψεις με μεγάλο περιβαλλοντικό και ενεργειακό κόστος και αμφίβολα αποτελέσματα. Αν πραγματικά ενδιαφέρονταν για την φύση θα έπρεπε να φροντίσουν να υποστηριχθεί το έργο της και όχι να προσπαθήσουν τεχνικά και χημικά να την αντικαταστήσουν. Η υπερβολή είναι ύβρις και από υπερβάλλοντες σωτήρες δυστυχώς «πνιγήκαμε», όπως ακριβώς τα έργα τους στην πρώτη νεροπομπή

Περιμένω τις βροχές να γεμίσει το πηγάδι ….ή ΦΑΠ;

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου


Ο παππούς επέστρεφε από την βόλτα ενημέρωσης, όπως έλεγε την βόλτα στο περίπτερο για να αγοράσει τις εφημερίδες του. Βρήκε τον εγγονό του στην υπόγα να ασχολείται με τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και την ηλεκτρονική του αλληλογραφία.

-Παππού λένε κανένα καινούργιο νέο οι φυλλάδες ;

-Τι να πούνε οι υπολογιστές την έκαναν την ζημιά, δεν είδες με αυτόν τον μάστορα που έστειλε ένα μήνυμα για την χρεωκοπία της χώρας

-Ναι το διάβασα ενάμιση εκατομμύριο μηνύματα και πιθανολογείται ότι 20 δισεκατομμύρια ευρώ σηκώθηκαν από τις τράπεζες

-Περιμένω τις βροχές να γεμίσει το πηγάδι…. ή ΦΑΠ;

Ο Πέτρος ήξερε όταν ο παππούς έλεγε κάποια παροιμία ή κάτι από τα δικά του τα παράλογα από πίσω κρυβόταν μια ιστορία.

-Παππού να σου φτιάξω ένα σκέτο να μου πεις και την ιστορία.

Άλλο που δεν ήθελε και ο παππούς.

-Λοιπόν Πετράν ο έλληνας διατρέχει τρεις θανάσιμου κινδύνους το γνωστό ΦΑΠ,

-Δηλαδή παππού;

-Φθόνος Απληστία Πανικός, όταν και μόνο το ένα μπει μέσα στο μυαλό του παύει να λειτουργεί λογικά και αρχίζει το Φαπ και Φαπ. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και την ώρα του πανικού μπορεί να σε κατευθύνουν όπου θέλουν. Το κακό με τον πανικό είναι ότι μπορεί να σου τον προκαλέσουν και ο Φθόνος και η Απληστία. Λοιπόν άκου και την ιστορία. Στο ορεινό Χωριό ήταν δυο φίλοι ο Νίκος και ο Παναγιώτης και οι δυο γεωργοί και καλοί δουλευταράδες . Η δουλειά τους είχε ένα κύκλο εργασιών ,τις ελιές τους τα κηπευτικά τους , τα ξύλα τα κάρβουνα. Ζούσαν αρμονικά με την φύση και ευχαριστημένοι και ευτυχισμένοι. Ο Νίκος του άρεσαν και τα γράμματα μαζί με το δάσκαλο του χωριού έφτιαξαν πολιτιστικό σύλλογο και βιβλιοθήκη. Ένα απομεσήμερο στα σύνορα των χωραφιών τους καθώς ξεκουράζονταν και έτρωγαν μια μπουκιά ψωμί φτάνει στο χωματόδρομο μια αστραφτερή κούρσα. Πετάγονται μέσα από την κούρσα δυο κουστουμαρισμένοι με χαρτιά και φακέλους στο χέρι. Σαν ιεραπόστολοι χριστιανικής αίρεσης που είναι έτοιμοι να σου προσφέρουν τον παράδεισο με το σχετικό αντίτιμο.

-Καλημέρα ( τους λένε)

-Γεια σας είμαστε από την Ε.Γ.Ε εταιρεία γεωργικών επενδύσεων.

-Και τι θέλετε από εμάς ( Ρώτησε ο Παναγιώτης)

-Να σας προτείνουμε ειδικά προγράμματα για την δουλειά σας , για να λύσετε το πρόβλημα με το νερό, να αυξήσετε την παραγωγή να πλουτίσετε.

-Μα δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα, περιμένουμε τις βροχές γεμίζουν τα πηγάδια και οι στέρνες μας, μια χαρά τα καταφέρνουμε. Είπε ο Νίκος.

-Ναι αλλά αν είχατε εύκολη πρόσβαση σε νερό θα μπορούσατε να επεκτείνετε τις καλλιέργειες σας. Ορίστε και μερικά έντυπα για ολοκληρωμένες λύσεις που αφορούν το τόπο σας.

-Ευχαριστώ πολύ.

-Ο Νίκος πήρε τα έντυπα και έφυγε για το σπίτι του. Το απόγευμα είχε συνάντηση με τον δάσκαλο είχαν την ιδέα να ανοίξουν ένα συνεταιριστικό κατάστημα με βιολογικά προϊόντα στην πόλη. Ο Παναγιώτης κάθισε στο χωράφι άκουσε την κατήχηση των οικονομικών ιεραποστόλων. Την άλλη μέρα ο Παναγιώτης παρκάρει το αγροτικό του έξω από το γυάλινο κτήριο της μεγάλης εταιρείας ανάμεσα στις αστραφτερές κούρσες των «ιεραποστόλων» και όλες είχαν στο πλάι το σήμα της «αίρεσης» ΕΓΕ -ΕΓΕ. Στον Παναγιώτη είχε αρχίσει να λειτουργεί το Α η απληστία και δεν έβλεπε καλά θόλωσε ο νους του.

-Κύριε μου η μόνη σύγχρονη λύση είναι η ανάπτυξη των γεωτρήσεων , πηγαίνοντας βαθιά μέσα στην γη θα βρούμε κάποιο κοίτασμα.

-Ξέρετε εμείς γεμίζουμε τα πηγάδια μας κυρίως με το βρόχινο νερό, έχουμε και στέρνες για να το μαζεύουμε και από τα κεραμίδια ακόμα.

-Αυτά ανήκουν στο παρελθόν αντί να περιμένεις το νερό πας και το βρίσκεις όσο βαθιά και να είναι.

-Μα είναι πολύ βαθιά δεν θα είναι και μεγάλο το κόστος ;

-Μην ανησυχείτε καθόλου υπάρχουν ειδικά δάνεια και με επιδότηση και με αρχή της πρώτης δόσης μετά από ένα χρόνο.

-Αυτό ακούγεται αρκετά ενδιαφέρον

-Επειδή έχουμε ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για την περιοχή σας ορίστε και μια οικονομική μελέτη , αν σας ενδιαφέρει μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα.

Ο Παναγιώτης πήρε ένα ντοσιέ με πλήρη μελέτη για την γη του, και ένα προσχέδιο για το «χαλαρό» δάνειο που έπρεπε να κάνει…..

-Νίκο το σκέφτομαι πολύ σοβαρά να κάνω την γεώτρηση. Είπε στον φίλο του.

-Καλά ρε Παναγιώτη δεν βλέπεις ότι είναι πολύ μεγάλο το δάνειο και το κόστος κατασκευής και πόσο βαθιά θα πρέπει να πάει η γεώτρηση, από τους παλιούς δεν έχουν ακούσει για κανένα ποτάμι στην περιοχή μας. Εγώ θα περιμένω …..

-Εσύ να περιμένεις ότι θέλεις και όσο θέλεις , πρέπει να πάμε μπροστά

-Την άλλη μέρα, ο Παναγιώτης φορώντας το καλό του κουστούμι ξεκίνησε για την πόλη Λίγο πριν φύγει τον είδε ο μπάρμπα Μήτσος. Έτσι όπως τον είδε ντυμένο καθημερινή μέρα σκέφτηκε ότι κακό έγινε μπορεί γιατί το καλό κουστούμι το φορούσαν σε γάμους, κηδείες και γιορτές

-Έχουμε τίποτα δυσάρεστο ρε Παναή

-Όχι μπάρμπα Μήτσο , στην Δέλτα Τράπεζα πάω για δάνειο

-Να προσέχεις με δαύτους υπογράφεις ένα σωρό ψιλά γράμματα που δεν διαβάζεις και υπογράφεις την καταδίκη σου . Του είπε προφητικά .

-Μπάρμπα Μήτσο θα χτυπήσω γεώτρηση δεν θα ζω με την αγωνία του νερού.

-Ο Παναγιώτης πήγε στην τράπεζα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας , υπόγραψε ένα σωρό χαρτιά , παντού χαμόγελα, το μόνο που ρώτησε ήταν πότε ξεκινά η πρώτη η δόση, αφού τον διαβεβαίωσαν ότι ήταν μετά από ένα χρόνο έβαλε και την τελευταία υπογραφή.

-Την άλλη μέρα η εταιρεία ξεκίνησε τις εργασίες στην γη του Παναγιώτη, μετά από μια πολύ μεγάλη και δαπανηρή γεώτρηση βρήκαν το πολυπόθητο νερό. Κέρναγε στο καφενείο από το πρωί μέχρι το βράδυ ο Παναγιώτης.

-Νίκο εγώ σου το έλεγα είναι μεγάλη ευκαιρία. Ξεκίνα τώρα ….

-Μπα θα περιμένω όπως ξέρω, τις βροχές και με ότι νερό μαζεύω θα κανονίζω τις καλλιέργειες μου .

-Λοιπόν που λες ο Παναγιώτης πήγε πολύ καλά στην αρχή, πήρε και άλλα δυο δάνεια ένα για να επεκτείνει και τις καλλιέργειες του και ένα για να φτιάξει αποθήκες. Μετά άρχισε στο Ορεινό χωριό να κάνει παρέλαση το Φ ο φθόνος, γιατί ο Παναγιώτης και όχι εμείς, τι παραπάνω έχει αυτός από εμάς . Ο ένας μετά τον άλλο σαν τις αίγες πήγαν για σφαγή στο μαντρί της ΕΓΕ.

-Και το Π του πανικού πότε άρχισε παππού ….

-Το Π του πανικού άρχισε όταν έκαναν σουρωτήρι την γη τους όλοι σε ένα μπήκε η θάλασσα μέσα και οι γεωτρήσεις χάλασαν βγήκαν άχρηστες. Μπορεί να μην έτρεχε νερό αλλά άρχισαν να τρέχουν οι δόσεις και άρχισε το πανηγύρι του Π. Οι αποθήκες όλων ήταν γεμάτες με προϊόντα τα οποία δεν μπορούσαν να πουλήσουν σε τόσο μεγάλες ποσότητες και άρχισαν να πέφτουν οι τιμές. Οι μεγαλέμποροι έμαθαν την κατάσταση και πίεζαν για όλο και χαμηλότερες τιμές, οι τράπεζες ήθελαν πίσω τα λεφτά τους.

-Και με τον Νίκο τι έγινε;

-Αυτός προετοίμαζε το χωράφι του και περίμενε τις βροχές για να γεμίσουν οι στέρνες και τα πηγάδια. Άνοιξε τελικά μόνος του το μαγαζί με βιολογικά προϊόντα στην πόλη, κατόρθωσε και κράτησε το μυαλό του και την ζωή του σε ισορροπία.

-Κατάλαβες τώρα αν δεν μάθεις να σέβεσαι την φύση τις πραγματικές σου ανάγκες και αφήσεις το ΦΑΠ να δουλέψει μέσα σου μόνο ΦΑΠες θα φας στο τέλος.

*Τα ονόματα τραπεζών εταιρειών είναι εντελώς φανταστικά αλλά έχουν σχέση με την πραγματικότητα που μας περιβάλλει, η ατάκα περιμένω τις βροχές να γεμίσει το πηγάδι ήταν η απάντηση του Χρήστου στο ψητοπωλείο στην καλησπέρα -καληνύχτα της Τρίτης το βράδυ.

23/3/11

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 24.3.2011

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 24.3.2011 σε τίτλους

• Εξαθλίωση στην ΕΛΑΣ. Καθηλωμένα περιπολικά – Κρυώνουν στο Άργος, λόγω έλλειψης χρημάτων
• Ξεπουλάνε την Αργολίδα. Με την Ερμιόνη και το Τολό προσπαθεί η κυβέρνηση να εξοφλήσει το χρέος στο ΔΝΤ

• Γαιδουρόγαλα για την κρίση. Επιχείρηση παραγωγής γαϊδουρινού γάλακτος έστησε αγρότης στον Άγιο Δημήτρη

• Ευχολόγια και αυτοέπαινοι στην Αργολίδα για την παγκόσμια μέρα νερού. Με το βλέμμα στο εργοστάσιο αφαλάτωσης

• Επισκέψεις διπλωματών στην Πελοπόννησο

• Αντιδράσεις από παντού για τα σχολεία

• Οικολογικό νηπιαγωγείο φτιάχνει ο Κωστούρος

• Στα σαλόνια της Lamborghini το Άργος. Το βαθύ χρώμα που έχουν τα πορτοκάλια έδωσαν το όνομα Arancio Argos στο γρήγορο αυτοκίνητο

• Αντιπολεμική διαδήλωση του ΚΚΕ

• Οι ψαράδες πήραν πρωτοβουλία για να σώσουν τις θάλασσες της Ανατολικής Πελοποννήσου

• Υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ και δήλωση καλλιέργειας ΕΛΓΑ

• Αποζημιώσεις σε Λυρκεία, Καπαρέλι

• Ορίστηκε νέα επιτροπή για τα δασικά



ΑΡΘΡΑ:

• Η εξαθλίωση της αστυνομίας. Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

• Παγκόσμια μέρα νερού; Άρθρο του Άκη Ντάνου

• Περιμένω τις βροχές να γεμίσει το πηγάδι ….ή ΦΑΠ; Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

• Ο Πολιτιστικός Τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην Οικονομική Ανάπτυξη της Ελλάδος. Του Δρ. Δημήτρη Τερζάκη, Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επιστημονικός Υπεύθυνος ερευνητικής μονάδας Ελλάδος αθλητικού τουρισμού

• Κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μια φυλακή; Του Γιάννη Εμμανουήλ, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Επιδαύρου



ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ:

• Εγκληματίες

• Το Λούνα Πάρκ του Ωνάση

• Πίσσα και πούπουλα Νο 2

• Το ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε την περιφέρεια

• Γιαουρτώματα

• Λαμποργκίνι στο Άργος

• Τα γυρνάει η Άννα για τα σχολεία

• Νέοι στην πολιτική



ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:

• Στα μαχαίρια πιάστηκαν στο Άργος για την φορεσιά του Τζώκρη. Την αντικατέστησαν με καινούργια;

• Γιορτάζει η Ευαγγελίστρια

• «Άγνωστα μνημεία δίπλα μας». Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς για μαθητές και εκπαιδευτικούς

• Από τον οβολό στην αιγινίτικη χελώνα του Φείδωνα. «Το Νόμισμα στην Πελοπόννησο»

• Οι ατίθασοι στην Κίο

• «Δον Καμίλλο» από τον Καββαδία

• Εκλογές Ναυτικού Ομίλου Ναυπλίου

• Ο Βρέττος στο Kandinsky

• Mαθήματα γαλλικής από το σύλλογο φίλων της Γαλλίας στην Αργολίδα

• Οργανώνονται οι αιμοδότες

• Στην 5άδα ο σκακιστικός



ΙΑΤΡΙΚΑ:

• Μπύρα: πολύτιμη και διαιτητική. Της Δήμητρας Τούντα, διαιτολόγος, διατροφολόγος

• Δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την γλωσσική ανάπτυξη στην ηλικία των έξι μηνών. Του Άγγελου Τράκα, Λογοθεραπευτής, Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογής Σύγχρονων Προγραμμάτων Ειδικών Θεραπειών



ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟ:

• Τα απρο βρήκαν και σας παρουσιάζουν προς μίμηση το τέλειο βιογραφικό



ΑΝΕΚΔΟΤΟ:

• Πρώην Υπουργός



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ



ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

21/3/11

Η έκδοση 17.3.2011

20/3/11

Οι αλλαγές στα σχολεία της Αργολίδας

 Λουκέτο σε πολλά σχολεία της Αργολίδας βάζει το υπουργείο Παιδείας μετά την ανακοίνωση που έγινε το Σαββατοκύριακο. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για την επόμενη σχολική χρονιά 2011 – 2012.

Η διαδικασία των συνενώσεων – ιδρύσεων σχολικών μονάδων ολοκληρώνεται τώρα, έπειτα από δυο μήνες διαβουλεύσεων κατά τις οποίες ωστόσο δεν ρωτήθηκαν οι τοπικές κοινωνίες (έγινε ωστόσο διαβούλευση μέσω του OpenGov).

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο «δημιουργούνται 6/θεσια και 12/θεσια Δημοτικά σχολεία εκεί όπου οι μαθητικές ανάγκες το υπαγόρευαν. Ιδρύονται σχολεία, ακολουθώντας τα δημογραφικά στοιχεία του μαθητικού δυναμικού, με βασική προτεραιότητα το μαθητή και τις ανάγκες της τάξης».

Η διαδικασία των συνενώσεων και ιδρύσεων σχολικών μονάδων αποτελεί πάγια δράση του Υπουργείου Παιδείας. Όμως εφέτος, έγινε μια συστηματική προσπάθεια εξορθολογισμού του σχολικού χάρτη με εκτεταμένες συνενώσεις σχολείων, με δεδομένη την διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη».

Όπως ανακοινώθηκε πάντως, ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα παραμένει σταθερός, έως 25 στην Πρωτοβάθμια, έως 25 + 10% στη Δευτεροβάθμια.


Οι πρώτες αντιδράσεις

Οι πρώτες αντιδράσεις για τα σχολεία που συγχωνεύονται και κλείνουν, βρίσκονται προ των πυλών.

Ήδη οι κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου χτύπησαν την πόρτα των βουλευτών για να διατηρήσουν σε λειτουργία το Γυμνάσιο, ενώ με παρέμβαση Μανιάτη, ο οποίος ήρθε σε δύσκολη θέση, πρόκειται να συναντήσουν την υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Πρόχειρα και βιαστικά έγιναν ιο συνενώσεις των σχολείων δήλωσε ο πρόεδρος των δασκάλων Ναυπλίας - Ερμιονίδας Αντώνης Ντεμος. Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις επισήμανε ότι «οι συνενώσεις είναι θετικές όταν γίνονται για να ανεβεί το επίπεδο των σχολείων και της εκπαίδευσης» προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν αίθουσες υποδοχής των μαθητών δεν έχει βρεθεί λύση για την μετακίνησή τους και το όλο σχέδιο είναι εις βάρος της εκπαίδευσης».

Σε ανακοίνωσή εξάλλου η Κίνηση Συντονισμού Πολιτών «Κοινή Δράση» τονίζει μεταξύ άλλων, ότι είναι εξ ολοκλήρου αντίθετη με το σχέδιο εξαφάνισης των σχολείων από το χάρτη της χώρας στο βωμό της εξοικονόμησης πόρων ή της δημιουργίας ενός υπερσυγκεντρωτικού μοντέλου εκπαίδευσης. Σε αυτή την κατεύθυνση θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο και αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα επαφών με γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητικές κοινότητες να βοηθήσει στη δημιουργία ενός μαζικού ρεύματος εναντίωσης και αντίστασης στο εκπαιδευτικό τσουνάμι του υπουργείου Παιδείας. Επισημαίνεται ακόμη ότι «από αυτό το τσουνάμι συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων το υπουργείο καταργεί επιπλέον και περίπου 100 οργανικές θέσεις δασκάλων και νηπιαγωγών και ανάλογο αριθμό οργανικών θέσεων καθηγητών».

Μείωσε τα ενοίκια ο Τάσος. Εξοικονόμησε 151.576 ευρώ και προσπαθεί να τα διπλασιάσει

151.576 ευρώ το χρόνο εξοικονόμησε η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδα, από την μείωση των ενοικίων των κτηρίων που χρησιμοποιεί, κατά 20%. Οι μειώσεις έγιναν στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ορθολογικοποίηση των εξόδων του Δημοσίου Τομέα και τον ουσιαστικό περιορισμό τους.


Όπως ανακοινώθηκε, ο αντιπεριφερειάρχης Τάσσος Χειβιδόπουλος, προχώρησε στις πρώτες ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή, καλώντας τους ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν κτίρια στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, να προχωρήσουν στις μειώσεις, σύμφωνα με εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που είχαν σταλεί από το καλοκαίρι του 2010 και δεν είχαν εφαρμοσθεί από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας.

Οι ιδιοκτήτες συναισθανόμενοι την αναγκαιότητα των μέτρων συναίνεσαν άμεσα στην υπογραφή νέων συμβάσεων με αποτέλεσμα να έχουμε συνολική μείωση του ποσού που καταβάλλουμε για ενοίκια κατά 151.576 ευρώ.

Ο κ. Χειβιδόπουλος τονίζει ότι λόγω της εφαρμογής του «Καλλικράτη» και τη μεταφορά υπηρεσιών στους Πρωτοβάθμιους ΟΤΑ καθώς και την ενοποίηση και συγχώνευση Υπηρεσιών της Εκπαίδευσης, θα εξοικονομηθεί από τον Σεπτέμβρη επιπλέον ποσό περίπου 120.000 ευρώ.

19/3/11

Προτεραιότητα στο νερό. Σε καλό δρόμο τα έργα σύμφωνα με τον υφυπουργό περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη

Πιστός στα όσα είχε υποσχεθεί περί συχνής αναφοράς στα ΜΜΕ και στους πολίτες του επιτελούμενου έργου του, ο υφυπουργός περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Γιάννης Μανιάτης παραχώρησε την Κυριακή αναλυτική συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης στην Ν. Κίο


Ο κ. Μανιάτης έκανε εκτενή αναφορά σε βασικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις του τελευταίου διαστήματος: στο έργο του Αναβάλου που μετά από 40 χρόνια, γίνεται πραγματικότητα, στη δημιουργία εργοστασίου πόσιμου νερού στην Αργολίδα, στο πρόγραμμα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα, στην έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Άργους, καθώς και στη Πράξη Εφαρμογής του Νοτίου Τμήματος Άργους και την έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης του Οικισμού Σπηλιωτάκη, στη χρηματοδότηση των Σχεδίων Χωροταξικής – Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) των Δήμων Κουτσοποδίου, Μιδέας, Ασίνης, Μυκηνών και Λυρκείας και στον Αγωγό Φυσικού Αερίου Πελοποννήσου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2012, στον Προαστιακό της Αργολίδας που η λειτουργία του έχει ανασταλεί προσωρινά, στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) για τις 1.600 οικογένειες της Αργολίδας

στην κατά 43% μείωση της χρέωσης στους ανεμομείκτες που βοηθά αποφασιστικά στη μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, στο ακίνητο «Αεροδρόμιο» της ΔΕΠΟΣ στο Πορτοχέλι που έχει διασωθεί από πλειστηριασμούς λόγω χρεών της προηγούμενης διοίκησης, στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας του ΟΣΕΠ που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο και στο Πρόγραμμα της Απονιτροποίησης που θα επαναπροκηρυχθεί βελτιωμένο για την Αργολίδα.

Το φυσικό αέριο

Αναλυτικότερα ο υφυπουργός περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε στην κατασκευή του Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας έως την Μεγαλόπολη Αρκαδίας μέσω του Κωλοσούρτη.

Βασικός σκοπός κατασκευής του Έργου, προϋπολογισμού 128 εκατ. €, είναι η τροφοδοσία του Σταθμού 820 MW της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη με Φυσικό Αέριο. Η χάραξη του αγωγού έγινε με κριτήριο τη δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου στις ευρύτερες βιοτεχνικές/αστικές περιοχές από τις οποίες διέρχεται (περιοχή Κορίνθου, περιοχή Άργους-Ναυπλίου, περιοχή Τρίπολης, περιοχή Μεγαλόπολης). Σύμφωνα με το επίσημα χρονοδιάγραμμα που έχει κατατεθεί στην ΕΕ, ο αγωγός πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2012.

Οι μεγάλοι ωφελημένοι από την κατασκευή αυτού του μεγάλου αναπτυξιακού έργου θα είναι οι κάτοικοι του Άργους και του Ναυπλίου, αφού η διέλευση του αγωγού από το μέσο της απόστασης ανάμεσα στις δύο πόλεις, επιτρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμη η δημιουργία δικτύου φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί τις βιομηχανίες – βιοτεχνίες και τα νοικοκυριά των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της Αργολίδας. Η κατανάλωση φυσικού αερίου θα μειώσει κατά τουλάχιστον 20% το ενεργειακό κόστος των βιοτεχνιών και των νοικοκυριών του νομού.

Ο Ανάβαλος

Αναφερόμενος στην πορεία των έργων του Αναβάλου, ο κ. Μανιάτης υποστήριξε: «Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας ξεκίνησε να υλοποιείται, κάνοντας πράξη την προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο λαό της Αργολίδας.

Τον Απρίλιο του 2010 έγινε το ξεκίνημα με την έναρξη του έργου «Βελτιώσεις Υφισταμένων Δικτύων Αναβάλου Ν. Αργολίδας», προϋπολογισμού 2.300.000 €, το οποίο έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό πάνω από 70%. Το έργο αυτό ήταν το πρώτο από το σύνολο των επιμέρους έργων για τον Ανάβαλο, που έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση.

Τον Ιανουάριο του 2011, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, έγινε η ανάθεση των μελετών επέκτασης του έργου στις περιοχές Ερμιονίδας και Επιδαύρου, εκτιμώμενου προϋπολογισμού για την επέκταση στην Ερμιονίδα 10.000.000 € και 8.000.000€ για την επέκταση στο δήμο Επιδαύρου.

Στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η τελική υπογραφή της Σύμβασης για το μεγάλο έργο του Ανάβαλου, προϋπολογισμού 14.700.000 € «Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Ανάβαλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Δήμο Μιδέας του Νομού Αργολίδας». Έχει προηγηθεί σχετική θετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στις 25 Ιανουαρίου 2011.

Για το τέταρτο υποέργο «Αναβάθμιση αντλιοστασίου & φράγματος Αναβάλου Ν. Αργολίδας», προϋπολογισμού 6.850.000 €, με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, στις 25/1/2011, εγκρίθηκαν οι τελικοί όροι δημοπράτησης και σύντομα αναμένεται η προώθηση του σχετικού διαγωνισμού.

Για λόγους μόνο ιστορικής μνήμης, να θυμίσω ότι κατά το διάστημα 2004-2009, διάστημα υλοποίησης του Γ’ ΚΠΣ από την κυβέρνηση της Ν.Δ., από ένα σύνολο 450 εκατ. € που διατέθηκαν για εγγειοβελτιωτικά έργα σε όλη τη χώρα, ο Ανάβαλος και η Αργολίδα δεν πήραν ούτε ένα (1) Ευρώ (!!!)».

Το Εργοστασίου Επεξεργασίας Πόσιμου Νερού

Αναφερόμενος στις ενέργειες για την κατασκευή εργοστασίου Επεξεργασίας Πόσιμου Νερού, ο βουλευτής Αργολίδας υποστήριξε ότι: «Προωθούμε τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας πόσιμου νερού που θα εξυπηρετεί τους Δήμους Ναυπλίου και Άργους – Μυκηνών, με τη συνεργασία των αντίστοιχων ΔΕΥΑ, καθώς και της Περιφέρειας.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2011, μετά από πρωτοβουλία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, αποφασίστηκε έως τα τέλη Μαρτίου οι Δήμοι Ναυπλίου και Άργους – Μυκηνών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, να καταθέσουν φάκελο με τις προτάσεις τους για τη δημιουργία Εργοστασίου Επεξεργασίας Πόσιμου Νερού στην Αργολίδα, από το νερό του Αναβάλου».

Η συζήτηση περιεστράφη μεταξύ άλλων και στον σιδηρόδρομο, ισχυριζόμενος ότι ο προαστιακός στην Αργολίδα επετεύχθη όπως είχε σχεδιαστεί από το ΠΑΣΟΚ αλλά και με την συμβολή της ΝΔ και χαρακτήρισε προσωρινή την διακοπή του χωρίς να δεσμευτεί για στον χρόνο πιθανής επαναλειτουργίας του.

Ούτε λέξη για ανακύκλωση. Στα χνάρια των διορισμένων προκατόχων του προχωρά για τα σκουπίδια ο Τατούλης

Την βεβαιότητα ότι για τα Στερεά Απόβλητα «δεν θα επωμιστούμε ούτε ένα ευρώ για πρόστιμα που απορρέουν από αποφάσεις που για χρόνια παίρνονταν ερήμην των πολιτών!» εξέφρασε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Επέμεινε μάλιστα πως «είμαστε η μόνη περιφέρεια με συγκεκριμένο σχέδιο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων…Το σχέδιο μας έγινε δεκτό από την διακυβερνητική επιτροπή και είναι ένα πρόγραμμα πιλότος. Αν πετύχει το πείραμα, όλη η χώρα θα "δανειστεί" από εμάς τεχνογνωσία και γι αυτό θεωρώ ότι όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο στηρίζει τις θέσεις μας». Φυσικά η τεχνογνωσία βασίζεται στους δεματοποιητές και στην παραγωγή ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ενίσχυση της παραγωγής σκουπιδιών ως πρώτη ύλη καύσης.


Ο Περιφεριάρχης ισχυρίστικε ότι μόνο η αιρετή περιφέρεια μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη συναίνεση και ότι ήδη έχει επιτύχει πολλά σε αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι ο ανάδοχος θα αναλάβει και την προσωρινή λύση προκειμένου να αποφορτιστεί η αυτοδιοίκηση και να ανασάνει η Πελοπόννησος και ότι ο διεθνής διαγωνισμός θα είναι ανοικτός σε όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες, εφόσον βέβαια πληρούν τα εξής τέσσερα χαρακτηριστικά: Αυστηρή τήρηση της Ευρωπαϊκής και Εθνικής νομοθεσίας με ελαχιστοποίηση των ρύπων, Ελαχιστοποίηση του κόστους για τους πολίτες, Δημιουργία μεγάλου κοινωνικού και οικονομικού οφέλους, Ελαχιστοποίηση του υπολείμματος που θα οδηγείται σε ταφή. Για ανακύκλωση φυσικά δεν υπήρξε κουβέντα, όπως επίσεις δεν έγινε καμία αναφορά για το ποιος θα διαχειριστεί τα «Στερεά Απόβλητα».

18/3/11

Στα μαχαίρια για τον τουρισμό. Ο Δράκος και η Νικολάκου μιλούν διαφορετική γλώσσα για την συμμετοχή της Περιφέρειας σε εκθέσεις

Η απουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου από τις τουριστικές εκθέσεις, ήταν η αφορμή της έντονης κόντρας που ξέσπασε μεταξύ του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρη Δράκου και της αντιπεριφερειάρχου Ντίνας Νικολάκου.


Ο κος Δράκος με μακροσκελή ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι η Περιφέρεια δεν αξιολόγησε τις ανάγκες του τόπου και είναι παντελώς απούσα από κάθε είδους συμμετοχή.

Από την πλευρά της η κα Νικολάκου απαντά ότι «το αποτυχημένο μοντέλο, όπου Νομαρχιακοί σύμβουλοι έκαναν δωρεάν τις διακοπές τους και μοίραζαν φυλλάδια μιλώντας ελάχιστα έως καθόλου την αγγλική γλώσσα, έχει πλέον ξεπεραστεί».

Οι τοποθετήσεις τόσο του κου Δράκου όσο και της κας Νικολάκου παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.



Ο Δράκος



Ο κος Δράκος τονίζει: «Από τις 9 Μαρτίου διεξάγεται στο Βερολίνο μία από τις σπουδαιότερες τουριστικές εκθέσεις που μπορεί να θεωρηθεί και το βαρόμετρο της αναμενόμενης τουριστικής κίνησης στη χώρα μας.

Η Ελλάδα λόγω των ειδικών συνθηκών της οικονομίας κινείται ιδιαιτέρως περιορισμένα αυτή την περίοδο στα διενεργούμενα διεθνή τουριστικά δρώμενα.

Αλλά παρά ταύτα συμμετέχει σε τουριστικές εκθέσεις που θεωρούνται ότι διαμορφώνουν το κλίμα της τουριστικής ανάπτυξης ενός τόπου.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, κινούμενη εκτός του κλίματος αυτού, δεν αξιολόγησε τις ανάγκες του τόπου και είναι παντελώς απούσα από κάθε είδους συμμετοχή.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος Μαρτίου συνωστίζονται σε όλο τον Ευρωπαϊκό προγραμματισμό οι σπουδαίες εκθέσεις και δράσεις προβολής περιοχών ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Είναι γνωστό ότι ο τουρισμός αποτελεί βασικό όχημα ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών και ιδιαίτερα της οικονομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο παράγοντας δε αυτός γίνεται περισσότερο σημαντικός αν λάβει κάποιος υπόψη του, τη δραματική αύξηση της ανεργίας, η οποία αγγίζει δυσθεώρητα ύψη και σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν στο διαδίκτυο φτάνει στο 39%.

Ακόμα να υπογραμμίσουμε τη διεθνή συγκυρία μέσα στη γενικότερη κρίση και δυσπραγία, λόγω των προβλημάτων που ανέκυψαν στη νότια ακτή της Μεσογείου και που θα δημιουργήσει ευκαιρία προσέλκυσης τουριστών στην περιοχή μας.

Γι’ αυτό θεωρούμε επιβεβλημένη την εμπλοκή της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το ζήτημα της προβολής των τουριστικών περιοχών μας, παρά τις όποιες οργανωτικές μας ακόμα αδυναμίες.

Θεωρούμε ότι η μη ύπαρξη προϋπολογισμού, μπορεί για τον εξαιρετικά σημαντικό αυτό τομέα να ξεπεραστεί μέσα από τους ήδη αποδιδόμενους πόρους. Ασφαλώς απαιτείται λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων οικονομική προσέγγιση δαπανών, η οποία όμως θα μας δώσει τη δυνατότητα παρουσίας.

Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να απουσιάζουμε ενόψει της κρίσιμης φετινής τουριστικής περιόδου από τα τουριστικά γεγονότα προβολής και διεκδίκησης τουριστικής πελατείας.

Σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες υπάρχει διαφημιστικό υλικό από προηγούμενες χρήσεις, που αν μη τι άλλο σε πρώτη φάση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και να ενισχύσει την προσπάθειά μας στον τομέα αυτό.

Θεωρούμε λάθος για τον τουρισμό μας την απουσία μας και την θεώρησή μας, ότι μόνο με μία συνδιάσκεψη για τον τουρισμό κάναμε το καθήκον μας.

Ήδη πολλές χώρες της Βόρειας Ευρώπης έχουν στοχεύσει και επενδύουν τουριστικά στο Μοριά και εμείς δεν πρέπει να είμαστε απόντες από τα απλά και αναγκαία προκειμένου να συνεχίσουμε, αλλά και να αυξήσουμε αυτή τη συνεργασία.

-Ζητούμε λοιπόν αφού αναθεωρηθεί η θέση μας στα ζητήματα αυτά να μας ενημερώσετε σε ποίο σχεδιασμό έχετε προβεί για το 2011 προκειμένου να ενισχύσετε τουριστικά την Πελοπόννησο.

-Πως θα αξιοποιηθεί το τουριστικό υλικό που υπάρχει και ποίος ο προγραμματισμός για τη δημιουργία νέου υλικού προώθησης και προβολής του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου.

Τέλος να μας ενημερώσετε πως σκέπτεστε να αναπληρώσετε την υστέρηση προβολής από την απουσία μας αυτή, για τη διαφήμιση των τουριστικών δυνατοτήτων της Περιφέρειάς μας».



Η Νικολάκου



Η αντιπεριφαρειάρχης Ντίνα Νικολάκου απάντησε στον Δ. Δράκο: «Ως νέα Περιφερειακή Αρχή, έχουμε δεσμευθεί εξαρχής μέσα από ένα συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης για μια συγκροτημένη και στοχευμένη πολιτική τουριστικής ανάπτυξης της Πελοποννήσου.

Το αποτυχημένο μοντέλο, όπου Νομαρχιακοί σύμβουλοι έκαναν δωρεάν τις διακοπές τους και μοίραζαν φυλλάδια μιλώντας ελάχιστα έως καθόλου την αγγλική γλώσσα, έχει πλέον ξεπεραστεί. Για τη νέα Περιφερειακή Αρχή οι σημαντικές επαγγελματικές διεθνείς εκθέσεις τουρισμού αποτελούν σημαντικό εργαλείο δουλειάς, όχι για την προβολή του προορισμού μόνο, αλλά για την σύναψη επαγγελματικών συμφωνιών. Μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και όχι μια μίζερη αναποτελεσματική πολιτική εντυπώσεων με ανορθολογική σχέση κόστους οφέλους.

Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε μέσα από συγκεκριμένα σεμινάρια (destination travel specialist) τους επαγγελματίες του χώρου: ξενοδόχους και ιδιοκτήτες γραφείων γενικού τουρισμού, ώστε συγκροτημένα να πηγαίνουν στις εξειδικευμένες B2B εκθέσεις και να κλείνουν επαγγελματικές συμφωνίες. Η νέα Περιφερειακή Αρχή στοχεύει σε δράσεις με μετρήσιμα αποτελέσματα και ανταποδοτικά οφέλη.

Το ερώτημα που προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις του είναι εάν έχει αναρωτηθεί ο κ. Δράκος ποια ήταν τα αποτελέσματα των επισκέψεων στις εκθέσεις εξωτερικού όλα αυτά τα χρόνια; Πόσες επαγγελματικές συμφωνίες έκλεισαν οι νομαρχιακοί του σύμβουλοι; Και γιατί η Πελοπόννησος είναι ανύπαρκτη σαν brand σε διεθνές επίπεδο;

Η σύγχρονη στρατηγική προβολής της χώρας κινείται σε εντελώς αντίθετες διαδικασίες από αυτές του παρελθόντος. Σήμερα η χώρα σχεδιάζει την προβολή του Τουριστικού προϊόντος με χαμηλού κόστους και μετρήσιμης αποτελεσματικότητας δράσεις που βασίζονται στα νέα μέσα του διαδικτύου, και τα δίκτυα κοινωνικής συλλογικότητας.

Όλα αυτά προϋποθέτουν να θέσουμε τώρα τις βάσεις με την κατάρτιση ενός μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού για την Πελοπόννησο που θέλουμε να προβάλουμε, τις αγορές στόχους που επιθυμούμε να εισέλθουμε και τα εμπειρικά μας προϊόντα που επιθυμούμε να προωθήσουμε. Να γνωρίσουμε επιτέλους το σύνολο του τουριστικού μας κεφαλαίου και να το προωθήσουμε με αρχές συνεργιών και συμπληρωματικών δράσεων. Κάτω από ένα πλαίσιο αντιμετώπισης της Πελοποννήσου ως ενιαίο προορισμό με κοινή ταυτότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο η αιρετή Περιφέρεια ως κεντρικό όργανο θα διασφαλίσει τη συντονισμένη και ισόρροπη τουριστική στρατηγική της κάθε περιφερειακής ενότητας και κάθε δήμου ξεχωριστά. Στόχος μας είναι μην παρατηρούνται αλληλοεπικαλύψεις, αλλά και κακοδιαχείριση αξιοποιήσιμων πόρων. Θα συσπειρώσουμε όλες εκείνες τις δυνάμεις που θα σχεδιάσουν αποτελεσματικά και θα διαχειριστούν ορθολογικά με κοινό όραμα και βιώσιμη προσέγγιση την τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η φετινή χρονιά όπως συμφωνήσαμε και στην 1η Ανοιχτή Διαβούλευση για τον Τουρισμό, είναι χρονιά σχεδιασμού, χρονιά όπου θα θέσουμε τις στέρεες βάσεις για μια ολοκληρωμένη και στοχευμένη τουριστική πολιτική. Θα συγκεντρώσουμε το σύνολο των δυνατοτήτων μας και θα τις διαχειριστούμε ολοκληρωμένα, θα τις αναβαθμίσουμε και θα τις προβάλουμε στοχευμένα. Θα διασύνδεουμε δυναμικά το σύνολο του τουριστικού μας κεφαλαίου.

Για το λόγο αυτό και το πρόγραμμα τουριστικής πολιτικής, το οποίο έχουμε καταθέσει με το Σχέδιο Δράσης μας, και οφείλουμε να υλοποιήσουμε βασίζεται στην Καθολική Προσέγγιση και την Ολοκληρωμένη Διαχείριση.

Να καταγράψουμε επιτέλους ποιες είναι οι δυνατότητες που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, ποιες αδυναμίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα σημεία όπου διαφοροποιούμαστε ώστε να δημιουργήσουμε ένα εύρωστο συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στους υπόλοιπους ανταγωνιστικούς προορισμούς της Μεσογείου.

Μοναδική προϋπόθεση για να τα καταφέρουμε ένα τέτοιο στόχο είναι η συνεργασία. Εμείς οι ίδιοι οι πολίτες, οι επαγγελματίες του τουρισμού, επιστήμονες στην τουριστική ανάπτυξη, οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και οι Σύλλογοι, όλοι μαζί να κάνουμε την Πελοπόννησο τον πιο ποιοτικό και αυθεντικό προορισμό της Μεσογείου. Να γίνει επιτέλους η Πελοπόννησος νήσος αειφορίας».

Οι ελλείψεις της αστυνομικής διεύθυνσης ανησυχούν την αντιπεριφέρεια Αργολίδας

Η έλλειψη προσωπικού στην Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας που λειτουργεί με έλλειμμα 45 περίπου αστυνομικών ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης της Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων με τον αντιπεριφερειάρχη Τάσο Χειβιδόπουλο.


Στον αντιπεριφερειάρχη τέθηκαν ακόμα σειρά θεμάτων που παραμένουν άλυτα:

Η συχνή και πολυήμερη μετακίνηση αστυνομικών δυνάμεων προς ενίσχυση της Γ.Α.Δ.Α. κάνουν το πρόβλημα της έλλειψης αστυνομικής δύναμης εντονότερο και αυτή υπολείπεται από την αστυνόμευση της περιοχής.

Η κάλυψη των οργανικών κενών γίνεται εφικτή με τις τακτικές και έκτακτες μεταθέσεις του έτους 2011 και με την τοποθέτηση νεοπροαχθέντων Αρχιφυλάκων και νεοεξερχόμενων αστυφυλάκων στην Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας δίνοντας λύση στο προβλήματος της.

Η Α.Υ. Άργους και το Α.Τ. Κρανιδίου, χρήζουν να μεταστεγαστούν σε άλλα κτίρια, πιο ασφαλή για το προσωπικό, πιο μεγάλα σε χώρους, πιο λειτουργικά και πιο προσβάσιμα για τους πολίτες και ειδικά για άτομα με ειδικές ανάγκες. Η άμεση ανεύρεση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων που να καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες των υπηρεσιών αυτών κρίνεται αναγκαίο και πρέπει να ξεπεραστούν τα οποιοδήποτε γραφειοκρατικά κωλύματα προς την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Στον Δήμο Επιδαύρου πρέπει να ιδρυθεί ένα Μικτό Αστυνομικό Τμήμα στο οποίο να ενσωματωθούν οι Αστυνομικοί Σταθμοί της περιοχής που αυτή την στιγμή υπολειτουργούν. Επίσης κατά την διάρκεια του φεστιβάλ Επιδαύρου η Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας να ενισχυθεί με έξτρα αριθμό δοκίμων αστυφυλάκων λόγω των αυξημένων αστυνομικών μέτρων.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας χρήζει άμεσης υλικοτεχνικής υποστήριξης κυρίως με νέα οχήματα και μηχανές καθώς και ενός λεωφορείου ειδικά διαμορφωμένο για την μεταφορά του αστυνομικού προσωπικού που στελεχώνει την διμοιρία υποστήριξης της.

Ο κ. Χειβιδόπουλος δεσμεύθηκε για την άμεση προώθηση των προβλημάτων που του κατέθεσαν προς το υπουργείο και προγραμμάτισαν από κοινού, μια σύσκεψη μαζί με τους δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας και τον νέο Αστυνομικό Διευθυντή, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των φορέων στην κατεύθυνση της καταγραφής και της επίλυσης των προβλημάτων , της αναζήτησης λύσεων και την προσφορά καλύτερων υπηρεσιών ασφαλείας στους πολίτες της Αργολίδας. Τόνισε ότι θα υπάρχει συχνή και άμεση συνεργασία με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα και να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών της Αργολίδας.



Εκπαιδευτές



Την βοήθεια του αντιπεριφερειάρχη ζήτησαν για την επίλυση των προβλημάτων τους και οι εκπαιδευτές οδηγοί.

Οι εκπαιδευτές έθεσαν ζητήματα για τον χρόνο λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών, την έλλειψη εξεταστών , την διαδικασία των εξετάσεων ειδικών κατηγοριών κ.α.

Ο κ. Χειβιδόπουλος αφού δεσμεύθηκε για την άμεση παρέμβασή του για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τις υπηρεσίες, πρότεινε στους εκπαιδευτές τον σχεδιασμό και την υλοποίηση από κοινού με την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας ενός ετήσιου προγράμματος ενημέρωσης για την οδική ασφάλεια σε όλα τα σχολεία σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτών και την Αστυνομία, αξιοποιώντας ταυτόχρονα και τα Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής του Νομού.

17/3/11

Να μην αρκεστεί στον εντυπωσιασμό ο Τατούλης

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΠΟΛΛΑ ΜΕΤΩΠΑ ταυτόχρονα ανοίγει ο Πέτρος Τατούλης στην Πελοπόννησο, εντυπωσιάζοντας με τις κινήσεις του. Ξεκίνησε με τις διαβουλεύσεις ανά τομέα (αγροτικά, τουρισμός) και συνεχίζει με πρωτοβουλίες στον τομέα της επιχειρηματικότητας.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ αυτές αλλάζουν το κλίμα, διώχνουν την μιζέρια, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν ελπίδες σε πολίτες, εργαζόμενους και επιχειρηματίες, οι οποίοι μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα περιμένουν τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών αυτών.

Η ΤΟΝΩΣΗ του κύρους της περιφέρειας Πελοποννήσου μέσα από την ενδυνάμωση του νέου θεσμού και μέσα από στοχευμένες κινήσεις, δεν πρέπει να μείνει στα λόγια, αλλά σύντομα πρέπει να φέρει τα πρώτα αποτελέσματα. Γιατί η Περιφέρεια δεν πρέπει να επανακτήσει το χαμένο της κύρος μόνο προς τα έξω, αλλά επιβάλλεται να τονώσει το κύρος της και προς τους πολίτες αυτού του τόπου. Όχι φυσικά για ψηφοθηρικούς λόγους, αλλά για να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη αυτού του τόπου που μιζεριάζει και φθίνει πλέον καθημερινά.

Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ επιβάλλεται να μην εγκλωβιστεί πίσω από τον τίτλο του «μικρού πρωθυπουργού», αλλά να αφουγκραστεί και τον τελευταίο πολίτη αυτού του τόπου. Και φυσικά να μην αρκεστεί στην απλή διαχείριση της Πελοποννήσου, αλλά αφού δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες να στοχεύσει σε αλλαγές, που να μπορέσουν να δώσουν μια αναπτυξιακή πνοή τέτοια, ώστε η περιφέρεια να μπορέσει να κάνει άλματα προόδου για να ξεπεράσει την κρίση νωρίτερα.

ΦΥΣΙΚΑ δεν είναι κράτος εν κράτει η Πελοπόννησος, όμως ο «Καλλικράτης» απελευθερώνει τον περιφερειάρχη και του λύνει τα χέρια, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει σχεδιασμούς οι οποίοι στο παρελθόν έμεναν υποχρεωτικά στο συρτάρι, λόγω έλλειψης δυνατοτήτων. Αρκεί να υπάρχει όραμα και σχεδιασμός.

Μ. Ρασούλης, ο Αργείος

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΣΠΑΝΙΑ τούτη η πόλη βρίσκει θαυμαστές. Η άναρχη αστικοποίησή της και η αστυφιλία της μετεμφύλιας εποχής έχουν αφήσει βαρύ πάνω της το αρνητικό στίγμα τους. Κι όμως στις αυθαίρετες κατοικίες στην Φορονέως, στα χαμηλά εργατόσπιτα, πριν από χρόνια διάβαινε ο Χατζιδάκις σιγοψιθυρίζοντας στα υπολείμματα του ένδοξου παρελθόντος της τα τραγούδια του.

ΠΟΙΟΣ ξέρει; Κάτι θα ξέρουν οι μουσικοί και οι συνθέτες παραπάνω από μας τους άχαρους ντόπιους για να τριγυρνούν εδώ. Κάτι παραπάνω θα αναγνωρίζουν σ` αυτόν τον τόπο που η συνήθεια και η απαξίωση τυφλώνει τα μάτια μας και δεν το αναγνωρίζουμε. Ίσως γιατί αυτοί βλέπουν με την ψυχή και όχι με την τσέπη όπως εμείς.

ΗΤΑΝ Καλοκαίρι του 2004, Ιούνιος θαρρώ, όταν μια κοινή γνωστή μεσολάβησε να έρθει ο Μανώλης Ρασούλης στο γραφείο μας τότε, στην Καποδιστρίου και να με συναντήσει. Έδειχνε μελαγχολικός, τούχαν πει πως οι πηγές της Λέρνας δεν υπήρχαν πιά. Άφησε το ψάθινο λευκό καπέλο να πέσει στο έδαφος αφήνοντας έναν αναστεναγμό, σαν κι αυτούς που αφήνουν οι ερωτευμένοι για τον ανεκπλήρωτο έρωτά τους.

ΕΣΚΥΨΑ το σήκωσα και το έβαλα, αργά στην καρέκλα, λέγοντάς του πως υπάρχουν. Με μιας άστραψε το πρόσωπό του και χάθηκαν οι ρυτίδες απ` το μέτωπό του ενώ δυο παιδικά λακκάκια σχηματίστηκαν απ` το χαμόγελο στα μαγουλά του. Ξέρεις θέλω να δω την Λέρνη, μου είπε και η σκέψη του ταξίδευε, δεν ξέρω που, στην Περσεφόνη, στην Δήμητρα την Προσυμνέα, στον Διόνυσο ή στο πέραμα από τον κάτω κόσμο στην ζωή;

ΜΠΗΚΑΜΕ βιαστικά στο αυτοκίνητό μου και κινήσαμε προς τα εκεί. Σταθήκαμε για λίγο στην αρχαία αγορά και στο αρχαίο θέατρο και δεν άντεξα να μην ρωτήσω γιατί τόσο ενδιαφέρον για την Λέρνα. «Δεν ενδιαφέρομαι μόνο για την Λέρνα, αλλά για όλη την περιοχή του Άργους. Έχετε μοναδική, ξεχωριστή ιστορία απ` τους υπόλοιπους Έλληνες και έχω αρχίσει να πιστεύω πως από εδώ, από το Άργος ξεκίνησε ο πολιτισμός». Συνέχισα να ακούω αποσβολωμένος την εκτίμησή του για τον τόπο μας και παράλληλα να οδηγώ προς τα νερά της Λέρνης.

ΦΤΑΣΑΜΕ πάνω στην πηγή, όμως η ζέστη δεν μας άφησε για τίποτα περισσότερο από μια φευγαλέα ματιά, εκεί που οι μύστες τελούσαν τα Δημήτρια. Κατά την επιστροφή μου ζήτησε υλικό για να μελετήσει την ιστορία του Άργους. Τηλεφώνησα τότε στον Νίκο Πετρόπουλο, πρόεδρο της ΔΕΠΟΑΡ εκείνη την εποχή και μετά από λίγο εμφανίστηκε στο γραφείο μας ένας υπάλληλος του δήμου Άργους με βιβλία φωτογραφίες και βίντεο της αργειακής ιστορίας.

ΑΡΠΑΞΕ στην κυριολεξία στα χέρια του το υλικό και το κοιτούσε, όπως ο Σλήμαν τον θησαυρό του Πριάμου. Δεν ξέρω τι είχε στο μυαλό του, δεν το μοιράστηκε μαζί μου. Σηκώθηκε αμέσως να φύγει λες και βιαζόταν να το μελετήσει. Βλέπεις, ίσως από μακριά τούτη η πόλη φαντάζει ακόμα σπουδαία ή ίσως θα πρέπει να έχεις ευαισθησία για να καταλάβεις την διαχρονική της αξία.

Το ζαβό γαϊδούρι από μακριά για πουλάρι φαίνεται

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

Κυριακή πρωί ο παππούς ακολουθούσε την αγαπημένη του ιεροτελεστία πληροφόρησης, σε μια πολυθρόνα σχεδόν στοιβαγμένες όλες οι κυριακάτικες εφημερίδες, πάνω στο μεγάλο τραπέζι μια κούπα από καυτό ελληνικό καφέ, ένα μεγάλο ποτήρι κρύο νερό και άρχιζε να χτίζει τρεις στοίβες, στην μια οι ψηφιακοί δίσκοι με μουσικές και εικόνες , στην δεύτερη περιοδικά, στην τρίτη τα αποκόμματα των εφημερίδων που έκοβε. Ο εγγονός σε μια άλλη πολυθρόνα ξεφύλλιζε τα υπόλοιπα των εφημερίδων και αν κάτι τον ενδιέφερε το συμπλήρωνε στα υπόλοιπα αποκόμματα για το κοινό τους πια αρχείο στην υπόγα τους.

Γύρω στις έντεκα εμφανίστηκε στην αυλόπορτα ο γιός του ο Γιώργης, ο πατέρα του Πέτρου. Εκείνος ακολουθούσε το δικό του κυριακάτικο δρομολόγιο κυριακάτικος εκκλησιασμός και καφέ στην πλατεία με φίλους και γνωστούς.

-Παλικάρια να κάτσω και εγώ στην παρέα σας;

-Και δεν κάθεσαι δικός μας είσαι. ( Του είπε ο παππούς ενώ ο Πέτρος του πρόσφερε την πολυθρόνα)

Το μάτι του Γιώργου έπεσε πάνω στην κυριακάτικη εφημερίδα που έδινε για δεύτερη φορά προσφορά την ταινία «Κυνόδοντας» που ήταν η ελληνική υποψηφιότητα μετά από 36 χρόνια για τα βραβεία Όσκαρ. Ήταν μια καλή ευκαιρία για τον Γιώργο να μπει στο κλίμα της παρέας του παππού και του εγγονού γιατί ήταν φανατικοί κινηματογραφόφιλοι και οι δυο.

-Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα αυτή η ταινία ε ;

-Το ζαβό γαϊδούρι από μακριά για πουλάρι φαίνεται.

Απάντησε ο παππούς και ο Πέτρος χαμογέλασε γιατί προέβλεπε μια λεκτική σύγκρουση μεταξύ του πατέρα του και του παππού του.

-Πατέρα μου φαίνεται ότι όσο περνάνε τα χρόνια γίνεσαι πνεύμα αντιλογίας χωρίς λόγο.

-Δηλαδή εσύ θεωρείς μεγάλη επιτυχία αυτή την ταινία;

-Πατέρα δεν έχω όρεξη για ένταση χωρίς λόγο κυριακάτικα, όπως ήταν σημαντικές οι ταινίες του Κακογιάννη και του αγαπημένου σου του Αγγελόπουλου , άλλο τόσο ήταν και αυτή. Ξέρεις καλύτερα από εμένα, ότι ο πολιτισμός είναι για την κοινωνία των πολιτών ότι η ατομική μνήμη του καθενός μας. Με μια τέτοια λειτουργική αναφορά ο πολιτισμός επηρεάζει τους πολίτες στον τρόπο κατανόησης των γεγονότων , στην γλώσσα , στην επικοινωνία στις στρατηγικές που θα αναπτύξουν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους. Το πολιτιστικό υπόβαθρο είναι ένας από του παράγοντες μεγέθυνσης μιας κοινωνία σε όλους τους τομείς.

-Παππού νομίζω ότι σε αυτό το σημείο έχει δίκιο ο μπαμπάς. ( Ο Γιώργης χαμογέλασε με ικανοποίηση από τις λίγες φορές που συμφωνούσε μαζί του και τον υποστήριζε ο γιός του.)

-Το ζαβό γαϊδούρι από μακριά για πουλάρι περνιέται.

-Παππού τι εννοείς.

-Λοιπόν άκου ο πατέρας μου ο Νίκος είχε ένα μικρό καφενείο, εκεί περνούσε σχεδόν όλη την ημέρα του. Ήμουνα πολύ μικρός 5-6, χρονών και ήταν η μπλε μέρα , έδινα στις ημέρες χρώματα, η μπλε ήταν η Δευτέρα γιατί η μάνα μου κάθε Δευτέρα έβαζε μπουγάδα και χρησιμοποιούσε και λουλάκι στην πλύση και έτσι βάφτισα την ημέρα μπλε . Είχε ανάψει το μεγάλο μαύρο καζάνι για να έχει ζεστό και έδινε την μάχη της στην σκάφη. Έρχεται η θεία Ρίτσα για την πρωινή καλημέρα

-Μαρία όλα καλά;

-Ναι

-Ο Νίκος ;

-Στο καφενείο.

Σε λίγη ώρα πέρασαν και η θεία Βάσω και η κυρά Ντίνα και η κυρά Γεωργία και όλοι την ρώτησαν τι κάνει και αν είναι καλά ο πατέρας μου. Εκείνη ήταν αφοσιωμένη στην σκληρή μάχη με την μπουγάδα και δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία. Εγώ έπαιζα με ένα πατίνι φτιαγμένο με ρουλεμάν, πήγαιναν μέχρι την μεγάλη αυλόπορτα έπαιρνα φόρα και έφτανα μέχρι την μάνα μου στην σκάφη. Καθώς πήγαινα για την πόρτα παρατήρησα ότι κάποιοι γείτονες με θλιμμένη σφιχτή έκφραση στα πρόσωπα έφταναν μέχρι την πόρτα έβλεπαν την μάνα να πλένει και έφευγαν βουβοί. Σε λίγη ώρα από την μεγάλη αυλόπορτα μπαίνει το Κατινάκι μια μακρινή αλλά αγαπημένη ξαδέλφη του πατέρα μου. Στα χέρια της κρατούσε λουλούδια με μαύρη κορδέλα, μόλις την κατάλαβε η μάνα μου της κόπηκε το χαμόγελο μαύρισε το βλέμμα της , ο νους της πήγε στο κακό.

-Τι έγινε Κατινάκι την ρώτησε η μητέρα μου

-Αααχ Μαρία μου της λέει και ξεσπάει σε κλάματα.

Πριν προλάβουν να ανταλλάξουν άλλη κουβέντα από την ανοιχτή αυλόπορτα μπαίνει ο πατέρας μου πάνω στο ποδήλατο του και αντιλαμβάνεται την Κατίνα να κλαίει.

-Τι έπαθες Κατινάκι;

-Αααα!!!! Φωνάζει τρομαγμένη η Κατίνα και πετάει τα λουλούδια

-Είχε κυκλοφορήσει μια φήμη ότι πέθανε από ανακοπή καρδιάς μέσα στο καφενείο ο πατέρας μου. Η πληροφορία έγινε ισχυρότερη από το πραγματικό γεγονός ότι ο άνθρωπος ακόμα ήταν ζωντανός. Εκεί κολλάει και η παροιμία ότι το ζαβό γαϊδούρι όταν το βλέπει από μακριά μοιάζει με μικρό πουλάρι.

-Πατέρα νομίζω ότι έχεις εμμονές αν ήταν ταινία του Αγγελόπουλου θα είχες άλλη άποψη.

-Μεγάλε οικονομολόγε ( ο παππούς είχε αρχίσει να φουντώνει) αν οι μισοί από αυτούς που έχουν ασκήσει κριτική ή έχουν άποψη για τις ταινίες του Αγγελόπουλου είχαν δει έστω μισή ταινία του θα είχε το πανευρωπαϊκό ρεκόρ εισιτηρίων. Μεγάλε οικονομολόγε το σύστημα ξέρει πολύ καλά ότι η ιστορία έχει δύο βασικές συνιστώσες τα γεγονότα και τις πληροφορίες. Αυτό σας είπα και πριν η πληροφορία μπορεί να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη αξία από το ίδιο το γεγονός. Η ιστορία γράφεται από τους νικητές που χρησιμοποιούν τις πληροφορίες όπως θέλουν για να διαμορφώσουν το πολιτιστικό υπόβαθρο που θέλουν.

-Δεν καταλαβαίνω που το πας;

-Το σύστημα σου διαμορφώνει το πολιτιστικό υπόβαθρο που θέλει μέσα από πληροφορίες που σου δίνει εξ αποστάσεως γρήγορα βιαστικά και κατακλυσμίαια μέσω των μέσων μαζικής επικοινωνίας. Το πολιτισμικό υπόβαθρο δεν διαμορφώνεται από τα γεγονότα που βιώνεις, μετέχεις , δημιουργείς και έχεις μια άλλου τύπου πληροφόρηση. Εσύ έχεις μια θετική εικόνα για μια ταινία για ένα γεγονός χωρίς να το γνωρίζεις γιατί έτσι σε υπερ-παρα πληροφόρησαν. Την είδα δυο φορές την ταινία και δεν μου άρεσε και στενοχωρήθηκα. Στερείται το φως της ελληνικότητας, από την άλλη εμείς δεν είχαμε ποτέ πραγματική αστική τάξη, το σύνδρομο του πατέρα αφέντη, η σεξουαλική διαστροφή της αστικής τάξης έχει θιχθεί από μεγάλους σκηνοθέτες την δεκαετία του 60 και 70 και πράγματι τους έτσουξαν τους αστούς τότε οι εικόνες εκείνες. Οπτικά βέβαια είναι ένα ολοκληρωμένο έργο με σαφή προσανατολισμό και ολοκληρωμένους παθολογικούς και παθητικούς χαρακτήρες. Αλλά με λυπεί γιατί το μόνο που μου δείχνει πόσο αποτυχημένοι γονείς είστε εσείς της μεταπολίτευσης γενιά, τα παιδιά σας έχασαν και τις ταξικές και τις εθνικές του ρίζες γιατί έτσι συμφέρει το σύστημα. Παιδιά μεγαλωμένα πίσω από ένα γυάλινο τοίχος οθονών όπως τα παιδιά του πατέρα αφέντη στην ταινία μεγαλώνουν πίσω από ένα φράχτη.

-Εμπρός πάμε στο υπόγειο ( Είπε με επιτακτικό τρόπο ο παππούς που δεν σήκωνε αντιρρήσεις)

-Τι να κάνουμε ;

-Να δούμε την ταινία.

Ο παππούς από τον υγραντήρα του πήρε ένα κουβανέζικο πούρο και άρχισε να το προετοιμάζει με αργό τελετουργικό τρόπο. Έβαλε τον γιό του και τον εγγονό του στις δυο μοναδικές πολυθρόνες της υπόγας και παρακολουθούσε όρθιος την προβολή της ταινίας . Ο παππούς κάπνιζε το πούρο του και απολάμβανε την ταινία του , ο Πέτρος την είχε δει και είχε κάτσει λίγο πίσω και διαγώνια από τον πατέρα του παρακολουθώντας τις αντιδράσεις του. Παρατηρεί τον πατέρα του να σφίγγει τα χέρια του όταν στην ταινία ο πατέρας αφέντης πληρώνει μια εργάτρια από την επιχείρηση του για να κάνει έρωτα στον εσώκλειστο γιό του, το σφίξιμο γίνεται πιο έντονο όταν εξελίσσονται ομοφυλοφιλικές κωμικοτραγικές σκηνές ανάμεσα στην εργάτρια και την μια από τις δυο κόρες και τον βλέπει να πετάγεται έξαλλος απάνω όταν ο πατέρας αφέντης ωθεί και επιβάλλει αιμομιξία μεταξύ των δυο αδελφών.

-Καλά ρε Πέτρο είσαι με τα καλά σου τέτοιες ταινίες κάθεσαι και βλέπεις με τον παππού σου; (!!!)

-Εμένα μπαμπά σε εικαστικό επίπεδο μου άρεσε πολύ, είναι μια καινούργια γλώσσα εικόνων στα υπόλοιπα συμφωνώ με τον παππού. Αν δεν είχα δει ταινίες του Μπουνιουέλ , του Παζολίνι και άλλων από το αρχείο του παππού μάλλον θα μιλούσα για ένα οπτικό θαύμα. ( Ο Γιώργος είχε γίνει κατακόκκινος στο πρόσωπο του.)

-Το πολιτιστικό υπόβαθρο συμβάλει στην μεγέθυνση μια κοινωνίας ( του είπε με ειρωνικό ύφος ο παππούς και παρατηρούσε τα δακτυλίδια του καπνού που ξεφύσησε) τώρα που μετείχες στο γεγονός μπορείς να έχεις και άποψη και κάτοψη… και όχι να μας πουλάς εθνική περηφάνια από τις βιαστικές πληροφορίες που εισέπραξες

-Μα δεν είχα δει την ταινία.

-Το ζαβό γαϊδούρι από μακριά για πουλάρι περνιέται αυτό δεν σου είπα…

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ