Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/5/11

Η έκδοση 26.5.2011

29/5/11

Έως το τέλος του μήνα παίρνεται η απόφαση για το μέλλον των Νοσοκομείων Άργους και Ναυπλίου

Το δημοσίευμα της περασμένης Πέμπτης του «α» φαίνεται ότι αφύπνισε τις διοικήσεις των νοσοκομείων καθώς και τις δημοτικές αρχές που μέχρι πρότινος αρκούντο σε λεονταρισμούς μεταξύ των δύο πόλεων. Η παρουσίαση των θέσεων Λιαρόπουλου ήθελαν το Νοσοκομείο Ναυπλίου να μετατρέπεται σε «χρονίων παθήσεων» και το Νοσοκομείο Άργους να αποτελεί την δευτεροβάθμια περίθαλψη του Νομού, αλλά να διοικείται από την Κόρινθο.
Αντιδράσεις στο Άργος

Το θέμα της δευτεροβάθμιας περίθαλψης εισήλθε την Τρίτη το βράδυ ως έκτακτο θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο Άργους –Μυκηνών προκειμένου να παρθεί απόφαση στο πλαίσιο της διαβούλευσης που λήγει σήμερα.

Σύμφωνα με την δημοτική σύμβουλο της μειοψηφίας κα. Μαρία Χρονοπούλου, η επιστημονική επιτροπή του Νοσοκομείου Άργους συνήλθε την Τρίτη το μεσημέρι και πρότεινε το Νοσοκομείο του Άργους να είναι δευτεροβάθμιας περίθαλψης, αφού πλαισιωθεί με το αναγκαίο προσωπικό και να είναι σε εφημερία 365 μέρες τον χρόνο. Σύμφωνα πάντα με την δημοτική σύμβουλο για το νοσοκομείο του Ναυπλίου η επιστημονική επιτροπή του Άργους προέβλεψε πως θα μπορούσε να μετατραπεί σε ισχυρό κέντρο πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Τον κίνδυνο υποβάθμισης των παροχών υγείας στον νομό επεσήμανε και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας του δήμου Άργους- Μυκηνών και ορθοπεδικός στο Νοσοκομείο Άργους κ. Κατσένης, υπογραμμίζοντας πως γίνεται προσπάθεια υποβάθμισης του Νοσοκομείου Άργους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «α» μέχρι σήμερα το πρωί αναμένεται να εκδοθεί και η θέση του διοικητού του Νοσοκομείου Άργους που με ορισμένες νεότερες επισημάνσεις σε μεγάλο μέρος θα συμπλέει με την απόφαση της επιστημονικής επιτροπής. Ήδη εκπονείται μικρή οικονομοτεχνική μελέτη αυτόνομης βιωσιμότητας του Νοσοκομείου Άργους και η διοικητική και λειτουργική συνένωσή του με το Νοσοκομείο Ναυπλίου. Καλά ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν πως η συνένωση του νοσοκομείου Άργους με αυτό της Κορίνθου μόνο προβλήματα θα μπορούσε να συνεισφέρει αφού και τα δύο νοσοκομεία προορίζονται για δευτεροβάθμια περίθαλψη. Αντιθέτως μάλιστα οι του Άργους υποστηρίζουν πως θα ήταν πολύ πιο ουσιαστικό να ενισχυθεί κι άλλο με ειδικότητες και κλινικές το Νοσοκομείο Άργους ώστε να εφημερεύει διαρκώς και το Νοσοκομείο του Ναυπλίου να μετατραπεί σε κέντρο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπου θα στεγαστούν και τα ιατρεία και του ΙΚΑ, Μάλιστα φέρεται να προτείνεται να συγκεντρωθούν και οι γιατροί από τα περιφερειακά κέντρα υγείας στο Ναύπλιο, εκτός του Κέντρου Υγείας του Κρανιδίου το οποίο χρειάζεται να «αναβαθμιστεί». Σύμφωνα με τις ίδιες της πηγές, θα προταθεί η σύνδεση του Νοσοκομείου Άργους με ένα τριτοβάθμιας περίθαλψης απ` την περιοχή της πρωτεύουσας ή από την Τρίπολη αν το νοσοκομείο της μετατραπεί σε πανεπιστημιακό, πράγμα που θα εξυπηρετούσε αφάνταστα τους ασθενείς του νομού.

Αντιδράσεις Ναυπλίου

Στην δημιουργία ενός ενιαίου νοσοκομείου αποβλέπουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ναυπλίου. Σε ψήφισμα που υπογράφει η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ιωάννα Αθανασούλια και ο γραμματέας Γρηγόρης Τρίκας, επισημαίνεται:

«Το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου Ναυπλίου εκφράζει την έντονη αντίθεση του στα προτεινόμενα από την επιτροπή Λιαρόπουλου για την Αργολίδα.

είμαστε πεπεισμένοι ότι στην προσπάθεια τους να περικόψουν κονδύλια λειτουργούν χωρίς σχεδιασμό και χωρίς να νοιάζονται για τις παροχές υγείας στο νομό μας.

η πρότασή τους να γίνει το νοσοκομείο μας  ‘χρονίων νοσημάτων’ στην ουσία ‘γηροκομείο’, όχι μόνο αποδυναμώνει την υγεία στην Αργολίδα αλλά ταυτόχρονα υποχρεώνει το νοσοκομείο Άργους, με τις συγκεκριμένες δυνατότητες, σαν μοναδικό νοσοκομείο του νομού, να αντεπεξέλθει ολοκληρωτικά στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στο νομό».

Από την πλευρά της ανακοίνωση εξέδωσε και η Διοίκηση του Νοσοκομείου, με ανακοίνωσή της απαντά σε όσα αναφέρουν οι εργαζόμενοι σχετικά με την συνεργασία των Διοικήσεων των Νοσοκομείων Ναυπλίου και Άργους, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Η σημερινή Διοίκηση του Νοσοκομείου Ναυπλίου δεν γνωρίζει και δεν ευθύνεται, για πρακτικές και αντιλήψεις, παλαιότερων Διοικήσεων, των δυο Νοσοκομείων της Αργολίδας.

Έκανε γνωστή τη θέση της από την αρχή, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι ζητούμενο και στόχος της, ήταν και είναι, η ποιοτικότερη και πληρέστερη παροχή υπηρεσιών υγείας στο νομό και όχι στα περιορισμένα τοπικά όρια του ενός ή του άλλου Νοσοκομείου.

Με αυτή τη θεώρηση, έχει κάνει ό,τι είναι θεσμικά και πρακτικά δυνατό, για να πετύχει τη συμπληρωματική λειτουργία των δύο Νοσοκομείων. Ποτέ δεν αρνήθηκε βοήθεια ή κάλυψη. Όσα προβλήματα συνεργασίας δεν επιλύθηκαν, και πράγματι υπάρχουν αρκετά, δεν επιλύθηκαν, όχι με ευθύνη της Διοίκησης, αλλά κυρίως γιατί το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των δύο Ν.Π.Δ.Δ. δεν δίνει τις δυνατότητες εφαρμογής των εφικτών λύσεων, για την επιστημονική αλληλοκάλυψη των δύο Νοσοκομείων, που είναι και το βασικό ζητούμενο.

Σε όσα επίπεδα, είχαμε τη βοήθεια και τη συναίνεση των εργαζομένων των δύο Νοσοκομείων, υπήρξαν λύσεις. Επιστημονικά, το Γενικό Νοσοκομείο Ναυπλίου, ήταν πάντοτε παρόν στην αντιμετώπιση των ελλείψεων και των προβλημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Άργους. Ο ανταγωνισμός και η αντιπαλότητα, δεν διακρίνει τη σημερινή διοίκηση, το δε πνεύμα συνεργασίας που έχει, διαπερνά και τους εργαζόμενους στο Γενικό Νοσοκομείο Ναυπλίου».

Ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ κ. Ανδριανός με γραπτή δήλωσή του τονίζει ότι η Αργολίδα δεν μπορεί να υποστεί την περαιτέρω υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και το να μην παρέχονται νοσοκομειακές υπηρεσίες με καθημερινή εφημερία ολόκληρο το χρόνο στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αργολίδας. «Σε κάθε περίπτωση, η Αργολίδα δεν μπορεί να υποστεί περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Δεν μπορεί να μην παρέχονται νοσοκομειακές υπηρεσίες με καθημερινή εφημερία ολόκληρο το χρόνο στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αργολίδας».

Αντιδρούν οι Καλαματιανοί στην προοπτική δημιουργίας δεύτερου αεςροδρόμιου στην Πελοπόννησο

Ως ευχάριστη έκπληξη ακούστηκε στην Αργολίδα η εξαγγελία του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, για μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης, σε αεροδρόμιο για πτήσεις χαμηλού κόστους για εμπορευματικές μεταφορές.
Ο Περιφειάρχης στην διαβούλευση που έγινε στο Ναύπλιο, παρουσία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σύντομα πρόκειται να γίνουν πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Το ζήτημα είναι σε γνώση του υπουργού Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα και του υπουργού Πολιτισμού κ. Γερουλάνου, ο οποίος μίλησε και για μείωση του handle στα αεροδρόμια Τρίπολης και Καλαμάτας.

Την μετατροπή του στρατιωτικού  αεροδρομίου της Τρίπολης σε πολιτικό το ζητούν τουλάχιστον για μια 20ετία οι φορείς της Αργολίδας, θεωρώντας ότι θα βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.



Αντιδράσεις



Αντιδράσεις ωστόσο, σημειώνονται από την Καλαμάτα. Όπως γράφει η Μεσσηνιακή εφημερίδα «Θάρρος» κοινός παρονομαστής των διαμαρτυριών είναι ότι από τη στιγμή που υπάρχει ο αερολιμένας Καλαμάτας, δεν έχει καμία αξία, κυρίως από οικονομική άποψη, με δεδομένη την ολοκλήρωση του νέου αυτοκινητόδρομου, η δημιουργία ενός ακόμη αεροδρομίου σε απόσταση μόλις 90 χιλιομέτρων, ακόμα κι αν υποστηρίζεται ότι θα λειτουργήσει με πτήσεις χαμηλού κόστους για εμπορευματικές μεταφορές. 

Μάλιστα σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας», ζητά το θέμα να ενταχθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας και να ληφθεί απορριπτική απόφαση επισημαίνοντας:

«Ζητάμε να ενταχθεί στα θέματα της Πέμπτης, στην προσεχή συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβούλιου, η συζήτηση και η  απορριπτική θέση του Σώματος που πρέπει να ληφθεί σε σχέση με τις προτάσεις που διατυπώθηκαν το προηγούμενο τριήμερο, για μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης σε αεροδρόμιο για πτήσεις χαμηλού κόστους.
Αυτό έγινε παρουσία του κ. πρωθυπουργού από τον περιφερειάρχη κ. Τατούλη, χωρίς να υπάρχει προηγουμένως συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, και από τον κ. Αδριανό,  υπεύθυνο περιφερειακής πολιτικής της Ν.Δ. Σε στιγμή που συγχωνεύονται σχολεία, ΤΕΙ, στρατόπεδα, ΕΘΙΑΓΕ για εξοικονόμηση πόρων! Τη στιγμή που το προτεινόμενο αεροδρόμιο είναι μισή ώρα από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν πρέπει να τοποθετούμαστε με ανούσιους τοπικισμούς αλλά με βάση το δημόσιο συμφέρον. Για παράδειγμα: Γιατί να ελαττωθούν τα τέλη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού φτιάχνοντας ένα νέο αεροδρόμιο και όχι χρησιμοποιηθεί γι’ αυτό το σκοπό το αεροδρόμιο της Τανάγρας;
Ως “Δίκτυο” είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας στην κατασκευή νέου εμπορικού λιμανιού στην Καλαμάτα, γιατί δεν το προέβλεπε ο εθνικός σχεδιασμός, αλλά και αντικειμενικά γιατί βρίσκεται στο μυχό του Μεσσηνιακού κόλπου, ενώ αντίθετα άλλες περιοχές μπορούν να πλεονεκτούν, π.χ. Κυπαρισσία.
Δεν είμαστε υπέρ της κατασπατάλησης δημοσίων πόρων για να καρπώνεται ψήφους η εναλλαγή των κομμάτων στην κυβέρνηση, με φαύλη ανάπτυξη και να πληρώνουμε με το ΕΚΑΣ των συνταξιούχων και με απολύσεις εργαζομένων τέτοιου είδους  “παροχές”. Οπωσδήποτε πρέπει η Δημοτική Αρχή να προσανατολιστεί σε μια αγωνιστική τεκμηριωμένη διεκδίκηση στόχων, ως οφείλει σε κρίσιμες στιγμές». 

28/5/11

Θετικές οι εξελίξεις στο νότιο τμήμα του Άργους σε 8 μήνες θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ

Πλειοψηφικά και με κάποιες επιφυλάξεις για το πλάτος ενός δρόμου από πλευρά Πλατή –Κωτσοβού, το δημοτικό συμβούλιο του Άργους ενέκρινε τις αλλαγές στο σχέδιο του νοτίου τμήματος. Όπως υποστήριξε ο εισηγητής του θέματος, αντιδήμαρχος κ. Παπαϊωάννου η έγκριση του σχεδίου του νοτίου τμήματος της πόλης του Άργους (από τα γεφύρια έως το αρχ. Θέατρο) «αποτελεί μια ιστορική στιγμή για την πόλη», αφού δίνεται ένα τέλος στη μακροχρόνια Οδύσσεια του νοτίου τμήματος. Σε σχέση με τα προηγούμενα σχέδια, προβλέπονται στην περιοχή όλα τα οικόπεδα να είναι γενικής κατοικίας και όχι μόνο κάποια τμήματα αυτών, όπως προβλεπόταν παλαιότερα. Εκ των οικοπέδων για δύο μόνο ιδιοκτησίες έχει γίνει άρση απαλλοτριώσεων. Πρόκειται για τις ιδιοκτησίες Κούρου και Κουτσογιάννη (του πρώην βουλευτή) που πέτυχαν την άρση της απαλλοτρίωσης με δικαστική απόφαση. Αντιδράσεις για την πατρότητα της λύσης του προβλήματος υπήρξαν από πλευράς αντιπολίτευσης από τον Κ. Γκαρκάσουλα, ο οποίος υπενθύμισε τόσο τις προσπάθειες των πρώην δημάρχων κ Πλατή και κ. Μπούρη, όσο και του βουλευτή Αργολίδας κ. Μανιάτη αλλά και της σημερινής δημοτικής αρχής τονίζοντας όμως πως ο νυν δήμαρχος είχα πλανέψει τους πολίτες ισχυριζόμενος προεκλογικά πως μπορούν να αποφύγουν την εισφορά σε χρήμα. Η κριτική του κ. Γκαρκάσουλα προκάλεσε την αντίδραση του Δημάρχου Δ. Καμπόσου, ο οποίος ισχυρίστηκε πως το πρόβλημα λύθηκε απ την στιγμή που ο ίδιος κάλεσε στο Άργος τον «πατριάρχη» αυτών των υποθέσεων, τοπογράφο κ. Ρωμαλιάδη πληρώνοντας του μάλιστα αποζημίωση μαζί με τον αντιδήμαρχο κ. Παπαϊωάννου 1500 ευρώ «από την τσέπη τους». Αποκάλυψε μάλιστα ότι από την εφαρμογή του σχεδίου είναι και ο ίδιος θιγόμενος κατά 600 περίπου τετραγωνικά αλλά «δεν θα κάνει καμία προσφυγή γιατί δεν του το επιτρέπει η θέση του».
Στην συνέχεια ξαναέλαβε τον λόγο ο αντιδήμαρχος κ. Παπαϊωάννου τονίζοντας χαρακτηριστικά πως για 3 ολόκληρα χρόνια, όπως του είπαν στο υπουργείο, κανείς δεν είχε ενδιαφερθεί «να ανοίξει το συρτάρι» και να ασχοληθεί με το σχέδιο του νοτίου τμήματος, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ του επεσήμανε πως είναι δουλεία του δήμου και όχι δική του η προώθηση του σχεδίου. Πρόσθεσε όμως πως ο κ. Μανιάτης βοήθησε από εκεί και πέρα τις προσπάθειες του Δήμου.

Έφτυσαν κατάμουτρα παιδιά του Ερρίκου Ντυνάν στην Ελλάδα

Άκρως προσβλητική ήταν η στάση της διοίκησης του Ερυθρού Σταυρού προς τους εθελοντές Σαμαρείτες αφού χωρίς καμμιά εξήγηση ακύρωσαν τις πανελλήνιες εξετάσεις υποψηφίων Εθελοντών 5 ώρες πριν την έναρξή τους. Με ανακοίνωσή του το Σώμα εθελοντών Σαμαρειτών, διασωστών και ναυαγοσώστων του Περιφερειακού Τμήματος Ναυπλίου μεταξύ άλλων αποκαλύπτει ότι: «Κάποιοι όμως σήμερα, θέλουν να διαλύσουν το πιο ενεργό Σώμα στο χώρο του εθελοντισμού. Με ποια λογική και με ποιες κακόβουλες προθέσεις ματαιώνεται ότι κτίζεται εδώ και πολλούς μήνες και έχει δημοσιοποιηθεί από πέρσι το Φθινόπωρο σε όλη την επικράτεια της χώρας, με την ευλογία και την σύμφωνη γνώμη όλων των υπευθύνων του Σώματος και της Κεντρικής Διοίκησης του Ερυθρού Σταυρού; Ακυρώνουν 5 ώρες πριν την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων ότι πιο έντιμο, δίκαιο και αποτελεσματικό στην εκπαίδευση Εθελοντών. Ποια συμφέροντα, ποιές σκοπιμότητες, ποια σκοτεινά σχέδια προχωρούν σε πράξεις που βάζουν σε άμεσο κίνδυνο την λειτουργία του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού;
Ποιοι τολμάνε να εμποδίσουν τους Εθελοντές να ανοίξουν φτερά για να προσφέρουν περισσότερα στην κοινωνία μας και με ποια δικαιοδοσία; Έχουν ονόματα και επίθετα; Αν ναι θα τα πούνε; Ποιος τους είπε ότι η δύναμη του Ερυθρού Σταυρού κρύβεται πίσω από διοικήσεις και τομεαρχίες και όχι στην δύναμη του έργου και της προσφοράς των Εθελοντών του; Ποιοι έμμισθοι υπάλληλοι μπροστά στο δικό τους συμφέρον και την δική τους εξασφάλιση στις θέσεις εξουσίας τους προχωρούν σε ενέργειες οπισθοδρομισμού και καθυστέρησης;

Οι εθελοντές μέχρι σήμερα ξέροντας τα προβλήματα που υπήρχαν στη κορυφή της διοίκησης έκαναν υπομονή και περίμεναν την δικαίωση των εργατικών και των τίμιων Ερυθροσταυριτών.

Γνωρίζετε ποιοι είναι οι Σαμαρείτες; Είναι οι δικοί μας οι καθημερινοί άνθρωποι που έχουν ένα μόνο στόχο: την προσφορά στον συνάνθρωπο. Είμαστε η ψυχή του εθελοντισμού στην Ελλάδα. Είμαστε τα παιδιά του Ερρίκου Ντυνάν στην Ελλάδα.

Σήμερα εκατοντάδες Εθελοντές Σαμαρείτες, πήραν άδειες από την εργασία τους για να δώσουν εξετάσεις. Δεν διάβασαν για τις πανελλαδικές του σχολείου τους για να εξεταστούν με επιτυχία στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Μετακινήθηκαν από άλλη πόλη για να βρεθούν κοντά στα τμήματά τους και να εξεταστούν. Άφησαν τις ασχολίες τους, τα παιδιά τους και το τελευταίο 20ήμερο στρώθηκαν στο διάβασμα, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο, δίκαιο και αντικειμενικό σύστημα εκπαίδευσης και πιστοποίησης του μεγαλύτερου ανθρωπιστικού οργανισμού στο κόσμο. Όλοι αυτοί οι εκατοντάδες Εθελοντές απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδος, μόλις 5 ώρες πριν την διενέργεια των εξετάσεων, η προετοιμασία των οποίων είχε ολοκληρωθεί νομιμότατα και με τις πιο εξειδικευμένες δικλείδες ασφαλείας του απορρήτου και της διαφάνειας, έμαθαν ότι ακυρώθηκαν. Άκουσαν το απίστευτο για Εθελοντές. Χωρίς καμία απολύτως εξήγηση.

Κανένα διοικητικό στέλεχος δεν έχει το δικαίωμα να περιφρονεί και να προσβάλει με τέτοιο χυδαίο και απροκάλυπτο τρόπο τους Εθελοντές Σαμαρείτες. Εκατοντάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα επί οκτώ και πλέον μήνες από το περίσσευμα του χρόνου τους προσπαθούν να μάθουν και να καταρτιστούν για να είναι έτοιμοι να προσφέρουν και να σώζουν ανθρώπινες ζωές».

Μετά από απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού οι Πανελλήνιες Εξετάσεις των Σχολών Πρώτων Βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την εκπαιδευτική περίοδο 2010 - 2011 θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 30 Μαίου 2011 (Γραπτές Εξετάσεις) και Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011.
Η αναβολή των προγραμματισμένων από Οκτώβριο 2010 Πανελλήνιων Εξετάσεων οφείλεται σε έκτακτο τεχνικό πρόβλημα του Τμήματος Εκπαίδευσης το οποίο δεν έγινε έγκαιρα αντιληπτό.

27/5/11

Απόφαση δήμου Ερμιονίδας για ιχθυοκαλλιέργειες

Στην καταγγελία της διαδικασίας για την πρόταση διαβούλευσης σχετικά με τις ιχθυοκαλλιέργειες, προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο Ερμιονίδας.
Στην απόφαση που πάρθηκε αναφέρονται τα παρακάτω:

«Αποφασίζουμε ότι ο Δήμος Ερμιονίδας κηρύσσει την περιοχή κεκορεσμένη για

ιχθυοκαλλιεργητικές δραστηριότητες

Ζητούμε τον έλεγχο των υφιστάμενων μονάδων από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος

Σε περίπτωση που το Υπουργείο Περιβάλλοντος ,Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επιμείνει στην πρότασή του  ,εμείς ως Δήμος θα κινητοποιήσουμε όλη την τοπική κοινωνία  και όλους τους φορείς για να εμποδίσουμε οποιαδήποτε νέα δραστηριότητα ή επέκταση υφιστάμενης

Να συντονιστούμε  με τους γειτονικούς Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας και τους γειτονικούς Δήμους του Αργοσαρωνικού,για να αντιμετωπίσουμε από κοινού την συγκεκριμένη κατάσταση . Ν α διαμορφώσουμε ένα κοινό πρόγραμμα

δράσης για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πρότασης διαβούλευσης για Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης ,για τις υδατοκαλλιέργειες.

Να λάβουμε άμεσα όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να ενημερωθούν οι δημότες και οι φορείς του Δήμου μας  για την συγκεκριμένη πρόταση διαβούλευσης του Υ.Π.Ε.Κ.Α και για την σημερινή  απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

Ευχολόγια Γιώργου για την Αργολίδα


Σε μεγάλο μέρος της ομιλίας του αναλόθηκε ο Πρωθυπουργός σε θέματα που αφοροιύν στο νομό Αργολίδας. Άλλωστε έναν χρόνο καθυστέρηση αυτήν την συνάντησή του με τους φορείς της περιοχής.

Ωστόσο συγκεκριμένες δεσμεύσεις για επίλυση θεμάτων που «καίνε» τον νομό δεν έκανε. Πώς θα μπορούσε άλλωσετ όταν η Τρόικα του έχει βάλει το μαχαίρι στον λαιμό.

Παραθέτουμε τις αναφορές από την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου για την Αργολίδα:



Αρχαιολογικοί χώροι



«Τι λείπει από την Αργολίδα, για να κάνει το άλμα στο μέλλον; Αυτό θα συζητήσουμε και δεν θέλω να μπω σε όλα τα τοπικά θέματα, διότι είναι θέματα που εσείς θα αναδείξετε και θα ανταλλάξουμε απόψεις.

Θέλω όμως να πω ότι, υπάρχει ένα φυσικό περιβάλλον εκπληκτικό και ιστορικό, καθώς και ένα αρχαιολογικό περιβάλλον, με πλούτο εθνικής, θα έλεγα, και παγκόσμιας σημασίας.

Επισκέφθηκα πριν από λίγο το Αρχαιολογικό Μουσείο, δίπλα στο Βυζαντινό. Γίνεται και εκεί μια μεγάλη προσπάθεια. Και δεν είναι απλώς τα άψυχα αντικείμενα που έχουν αξία. Αυτές είναι μαρτυρίες του διαχρονικού μας πολιτισμού, του πολιτισμού του δικού μας και της ανθρωπότητας. Είναι πηγές μάθησης για όλους μας, διαρκείς πηγές μάθησης, για να μαθαίνουμε για τις δυσκολίες, τις περιπέτειες και τις επιτυχίες του Ελληνισμού, όπως βεβαίως και για την ανάπτυξη ιδεών, όπως αυτή της Δημοκρατίας.



Αγρότες



Στον αγροτικό τομέα, έχετε εκτάσεις που καλλιεργούνται και θα μπορούσατε να πρωταγωνιστήσετε, όχι μόνο εντός της χώρας, αλλά και εκτός, με εξαγωγές, με προώθηση και σύγχρονο management, εφόσον βρείτε τις μεθόδους - και μπορούμε να τις βρούμε και μαζί - ώστε να βελτιωθεί η παραγωγή.

Αυτό που θέλουμε είναι να χτίσουμε την Ελλάδα της ποιότητας παντού. Η λέξη «Ελλάδα», να είναι ταυτισμένη με ποιότητα, στον τουρισμό, στα αγροτικά μας προϊόντα, στα βιομηχανικά μας προϊόντα, στις υπηρεσίες μας και, βέβαια, στον πολιτισμό.

Μην φανταστείτε ότι δεν γνωρίζουμε τα προβλήματα και τις αγκυλώσεις. Γι' αυτό είμαστε εδώ, με το κλιμάκιο των Υπουργών και των Γενικών Γραμματέων. Εμείς, από την πλευρά μας, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, με πολλά προβλήματα και με μια Δημόσια Διοίκηση που, πραγματικά, για πολλά χρόνια είχε μάθει αλλιώς.



Ανάβαλος



Υπάρχουν προβλήματα, επίσης, όπως αυτά των υποδομών, αλλά πρέπει να εισάγουμε και στην Αργολίδα και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο μια νέα λογική ανάπτυξης. Υπάρχει, για παράδειγμα, εδώ και χρόνια, το γνωστό πρόβλημα στην περιοχή με τον Ανάβαλο, που μπορεί να δώσει όμως λύση στην ανεπάρκεια νερού. Και έχω δει από τις στατιστικές ότι τα νοικοκυριά στην περιοχή μπορεί να πληρώνουν από 800 μέχρι και 1.200 ευρώ το χρόνο για την κατανάλωση νερού.

Και καταλαβαίνετε, πρώτα απ’ όλα, τη σημασία που έχει το πολύτιμο αγαθό που λέγεται «νερό», αλλά και τη σημασία της διαχείρισης αυτού του πλούτου που υπάρχει. Πλούτος υπάρχει. Το θέμα είναι η σωστή διαχείριση. Είναι ζωτικής σημασίας και ήδη έχουμε προχωρήσει πολύ και, όπως ξέρετε, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, για να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό αυτό το πολύ μεγάλο έργο.



Επενδύσεις



Το βασικότερο όλων, όμως, είναι εσείς οι ίδιοι, οι φορείς της περιοχής και οι επιχειρήσεις, να εκμεταλλευτείτε τα εργαλεία που αυτή τη στιγμή δημιουργούνται. Ήδη, στο νομό Αργολίδας, έχουν επιδοτηθεί 80 επενδυτικά σχέδια και δημιουργήθηκαν με αυτά 600 θέσεις εργασίας, ενώ θα προκηρυχθούν από το ΕΣΠΑ χρηματοδοτήσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσουν μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και 10 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση συστάδων επιχειρήσεων, τα «clusters» τα λεγόμενα, που μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους, για να βελτιώσουν το προϊόν και για να προωθήσουν προϊόντα πιο σύνθετα. Επίσης, θα διατεθούν άλλα 20 εκατ. ευρώ για έργα αστικής ανάπτυξης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Για όλα αυτά, τα Υπουργεία είναι σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, ώστε να πετύχουμε τον καλύτερο συντονισμό, συνεργασία και αποτέλεσμα. Όταν λέω «αξιοποιήστε τα εργαλεία που σας δίνουμε», δεν εννοώ μόνο τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Υπάρχουν και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται, μέσα από πολλές άλλες δράσεις.



Πολιτισμός



Στον τομέα του τουρισμού, της φιλοξενίας για παράδειγμα, της ανάδειξης και της εξωστρέφειας της περιοχής, υλοποιούνται σημαντικά έργα, που αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Αργολίδας. Η Ακροναυπλία, η αναστήλωση και η οχύρωση των Μυκηνών, η ανάδειξη της Επιδαύρου, η αναβάθμιση του Μουσείου του Άργους, όλα αυτά είναι ένας πλούτος που έχουμε γύρω μας και, πολλές φορές, δεν κατανοούμε πόσο σημαντικός είναι, παρά μόνο όταν έρχονται ξένοι ή όταν βλέπουμε πώς αυτοί αντιμετωπίζουν τον πλούτο που έχουμε.

Είχε πάει πρόσφατα ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού στην Κρήτη, στην περιοχή Λασιθίου, όπου υπάρχει ένα νησάκι, το οποίο ήταν εγκαταλειμμένο. Δεν υπήρχε κανένα τουριστικό ενδιαφέρον μέχρι πρότινος και, όμως, έχει γίνει πια επίκεντρο ενδιαφέροντος διεθνώς. Είναι η Σπιναλόγκα. Δηλαδή, βλέπουμε πώς ένας μύθος, μια ιστορία, μια ιστορία ζωής, γίνεται το επίκεντρο τουριστικής ανάπτυξης.

Πόσο μάλλον εδώ, σ’ αυτή την περιοχή, που έχει τέτοιο πλούτο και μπορεί να γίνει ένα τέτοιο επίκεντρο. Και ξέρω τις δυνατότητες, έρχομαι τακτικά εδώ, στην ευρύτερη περιοχή, αλλά ξέρω και ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε. Άρα, λοιπόν, αυτό είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας.



Βιοκαλλιέργειες



Η αγροτική παραγωγή: εντάχθηκε η αργολική πεδιάδα στο πρόγραμμα προστασίας από τη νιτρο-ρύπανση, κάτι πολύ σημαντικό και για τον ίδιο τον αγρότη, βεβαίως, και για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και για το προϊόν, το οποίο θα είναι καλύτερο.

Να φέρω και ένα παράδειγμα αυτής της ανάπτυξης. Ενημερώθηκα ότι περίπου χίλιοι βιοκαλλιεργητές υπάρχουν εδώ στην περιοχή, που συμβάλλουν και άμεσα και έμμεσα, όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος και στην περιβαλλοντική ισορροπία, αλλά και στην αύξηση της ποιότητας και της αξίας των προϊόντων μας. Γιατί αύξηση της ποιότητας, σημαίνει και αύξηση της αξίας. Και η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές γίνεται πιο σημαντική, διότι η ποιότητα θα είναι όλο και περισσότερο το ζητούμενο.

Όλα αυτά γνωρίζω ότι θέλουν σχεδιασμό, ενημέρωση και, ακόμα περισσότερο, θα έλεγα, συνεργασία. Ο καθένας με τις δυνατότητές του, με τις προσπάθειές του, αλλάζοντας όμως και νοοτροπίες. Γιατί η αίσθηση, νομίζω, που πολλοί είχαν και ακόμα έχουν, είναι ότι η προσπάθεια στην Ελλάδα είναι μια προσπάθεια του καθενός, ατομική, ότι είναι μόνος του μπροστά στα εμπόδια του κράτους και ότι το κράτος, αντί να βοηθήσει, του δημιουργεί προβλήματα. Αυτό ακριβώς θέλουμε να αλλάξουμε.

Η συνεργασία πρέπει να είναι διαφορετική, πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις μας από κοινού και έτσι να πολλαπλασιαστούν τα αποτελέσματα. Και πλέον, το κράτος, αντί να παρεμβαίνει και να δημιουργεί εξαρτήσεις, να στηρίζει αυτές τις προσπάθειες, αυτή την πρωτοβουλία. Αντί να είναι απέναντι, να είναι σύμμαχος του πολίτη.

Είναι αλλαγή νοοτροπίας. Είναι μια διαφορετική αντίληψη. Αλλά ακριβώς αυτή είναι και η πρόκλησή μας. Η πρόκλησή μας είναι να κάνουμε την Πολιτεία αξιόπιστη, γιατί σήμερα ο πολίτης δεν την αισθάνεται ακόμα αξιόπιστη. Να την αισθάνεται δική του. Να αισθάνεται ότι η χώρα του, η Ελλάδα, του ανήκει, ότι δεν είναι ξένος στον τόπο του. Διότι αυτό δημιουργούσε ένα κράτος, το οποίο δυστυχώς ήταν πελατειακό, συγκεντρωτικό και σπάταλο.



Νοσοκομεία



Βέβαια, γνωρίζω ότι για πολλά από τα θέματα της περιοχής υπάρχουν και αντιδράσεις - για τα νοσοκομεία και την ενδεχόμενη συνένωσή τους, τις ιχθυοκαλλιέργειες, την περιοχή της Καραθώνας. Αλλά υπάρχει και διάλογος και διαβουλεύσεις Γι’ αυτό είμαι εδώ. Δεν είμαστε εδώ απλώς για να πούμε τα θετικά και πού έχουμε κάνει πρόοδο, αλλά και για να βοηθήσουμε, να συμβάλουμε και, πρώτα απ’ όλα, για να δούμε ποια είναι τα προβλήματα.

Μερικά από αυτά είναι αρμοδιότητα και της Αυτοδιοίκησης να τα λύσει, όμως, κολλάνε σε Υπουργεία. Αυτά αποτελούν και παραδείγματα ευρύτερων προβλημάτων, που έχουν σε όλες τις Περιφέρειες, για τα οποία χρειάζονται τομές και νομοθετικές αλλαγές.

Θέλουμε να συζητήσουμε εξαντλητικά και να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις, όπως π.χ. για το θέμα των νοσοκομείων. Είναι αυτονόητο ότι ο καθένας θα ήθελε να έχει δίπλα του υπηρεσίες υγείας. Το θέμα είναι πώς μπορούμε να έχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες, να έχουμε πρόσβαση σε αυτές και να είναι και απαιτητικές, με την έννοια ότι εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής.

Και αυτή πρέπει να είναι η επιλογή, διότι μπορεί να σκορπίσει κανείς υπηρεσίες παντού, χωρίς όμως αυτές να έχουν βάθος, εξειδίκευση ή όλες τις δυνατότητες - δηλαδή, το πόσους γιατρούς έχουμε, πόσα κρεβάτια, τι μας λείπει, ποιες υποδομές.

Έχει νόημα να μην αλλάξει τίποτα και να εξακολουθεί η Αργολίδα να μην έχει Παιδιατρική Κλινική ή Επείγοντα ή Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας; Άρα, λοιπόν, εδώ είναι το ερώτημα. Η συγχώνευση θα δώσει τέτοιες δυνατότητες, θα αναβαθμίσει την ποιότητα και οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση και σε νέες υπηρεσίες.

Βέβαια, δεν θέλω να προκαταλάβω κανέναν με το θέμα αυτό, αλλά το φέρνω ως παράδειγμα, για να δούμε πόσο σύνθετα είναι πολλές φορές τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και πώς, μέσα από τη διαβούλευση, πρέπει να τα λύνουμε.


Η αγωνία των δημάρχων στον Πρωθυπουργό

Στην επίλυση παρακάτω θεμάτων που αφορούν το Δήμο Ναυπλιέων, κατέληξε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς:
-Ε.Τ.Α αξιοποίηση (Μπούρτζι – Αμφιτρύωνας – Καραθώνα - κτίριο Αρβανιτιάς - Αργολικός Ήλιος)
-Εκβάθυνση λιμένα στην είσοδό του
-Στελέχωση της Κ.Ε.Δ με προσωπικό, (7 χρόνια χωρίς μηχανικό).
-Μαρίνα σκαφών αναψυχής
-Εντός ορίων οικισμού οικόπεδα
-Αλλαγή της διαδικασίας για την ολοκλήρωση σχεδίων πόλεως
-Νοσοκομείο Ναυπλίου -Τουρισμός
-Αεροδρόμιο Τρίπολη
-Επεξεργασία νερού Αναβάλου για ύδρευση.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Άργους Δημήτρης Καμπόσος επικεντρώθηκε σε θέματα ασφάλειας και στα απορρίματα:
Με δεδομένη την οικονομική ανασφάλεια και τα αυξανόμενα κρούσματα εγκληματικότητας, ο δήμαρχος ζήτησε την αντιστροφή της τάσης της συγκέντρωσης των δυνάμεων ασφαλείας προς Αθήνα και την ενίσχυση των υπηρεσιών ασφαλείας, ειδικά στα όρια του διευρυμένου δήμου Άργους.
Για το θέμα της  διάθεσης των απορριμμάτων ενημέρωσε τον πρωθυπουργό πως ειδικά οι δήμοι της περιφερειακής ενότητας Αργολίδας έχουν βρει αμοιβαία αποδεκτή λύση για την διάθεση των απορριμμάτων χωρίς να επιβαρύνονται οι δημότες τους. Η λύση που είχε προταθεί από την Περιφέρεια αναφερόταν σε κόστος περίπου 100 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων, σύνολο 42.000 τόνους, ήτοι 4,2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως όταν το τεχνικό πρόγραμμα του νέου Δήμου δεν ξεπερνά τα 2,5 εκ. ευρώ. Πιθανή επιβολή των παραπάνω ποσών από την κεντρική εξουσία θα εξουθενώσει τα οικονομικά των περισσότερων δήμων.
Ο δήμαρχος Επιδαύρου Κώστας Γκάτζιος επισήμανε στον Πρωθυπουργό ότι το Λιμάνι της Επιδαύρου λειτουργεί χωρίς άδεια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις.

Γκέτο ο σταθμός του τρένου. Άστεγοι καταλαμβάνουν κάθε βράδυ τον σταθμό και κοιμούνται

Άστεγοι και σκουπίδια συνθέτουν μια πρωτοφανή εικόνα στον εγκαταλελειμμένο από τον ΟΣΕ σταθμό του τρένου, στην παραλία του Ναυπλίου.
Εδώ και αρκετό καιρό αλλοδαποί κοιμούνται κάθε βράδυ ανάμεσα στα βαγόνια. Το πρωί, όταν ξημερώσει, διπλώνουν τις κουβέρτες που σκεπάζονται και φεύγουν, όμως πίσω μένουν τα σκουπίδια.

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία με τουρίστες που φωτογραφίζονται στον σταθμό, ανάμεσα στα σκουπίδια. Κάποιοι μάλιστα βιντεοσκοπούν την άσχημη αυτή εικόνα, που προσβάλει το Ναύπλιο. Και από την πλευρά όμως του κολυμβητήριου, καθημερινά ο δήμος δεν προλαβαίνει να καθαρίσει τα σκουπίδια.

Ταυτόχρονα η δυσοσμία από ακαθαρσίες συντείνει στην άσχημη εικόνα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που κοιμούνται εκεί, αλλά και πολλοί περαστικοί κάνουν την ανάγκη τους γύρω από τον σταθμό (σημειωτέον οι δημοτικές τουαλέτες που βρίσκονται δίπλα στον σταθμό του τρένου, εδώ και πολλούς μήνες παραμένουν κλειστές και διαλυμένες).

Η περιοχή μετατρέπεται σιγά – σιγά σε ένα ιδιόμορφο γκέτο. Εκτός των άστεγων αλλοδαπών, ο χώρος μπροστά από το τρένο καταλαμβάνεται σχεδόν καθημερινά από τσιγγάνους.

Λίγοι πλέον ντόπιοι τολμούν να περάσουν από εκεί, κάνοντας τον περίπατό τους.

Η περιοχή όλης της Ανατολικής παραλίας υποβαθμίζεται και κάποια στιγμή αν η κατάσταση αφεθεί στην …μοίρα της, δεν θα είναι αναστρέψιμη.

Κάτι ανάλογο επικρατεί και στο πάρκινγκ της παλιάς νομαρχίας, όπου σε κάποια λυόμενα που είναι τοποθετημένα εκεί, κάποιοι τα βράδια βρίσκουν κατάλυμα για να κοιμηθούν.

Σύμφωνα με καταγγελίες άστεγοι βρίσκουν καταφύγιο και στην παλιά πισίνα του Αμφιτρύωνα στην παραλία. Συχνά κάποιοι αλλοδαποί μπαινοβγαίνουν από το ανοιγμένο συρματόπλεγμα, που βρίσκεται από την πλευρά της θάλασσας και οδηγεί στον κήπο, πέριξ της πισίνας.

Βέβαια το πρόβλημα με τους άστεγους στο Ναύπλιο  είναι εμφανές και στις γειτονιές, όπου όλο και πιο πολλοί αναζητούν τροφή στους κάδους των σκουπιδιών.

Η πολιτεία ωστόσο και οι κοινωνικές υπηρεσίες απουσιάζουν ως συνήθως και σφυρίζουν …αδιάφορα για μία ακόμα φορά.

26/5/11

Πολιτική μειονοτήτων

Άρθρο του Άκη Ντάνου 

ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ των υποδημάτων τους έχουν γράψει οι δήμοι τις μειονότητες είτε πρόκειται για εθνικές είτε πρόκειται για αναπήρους, τσιγγάνους, γυναίκες και παιδιά. Κι όμως σε περιόδους οικονομικής κρίσης τα προβλήματα των μειονοτήτων αυξάνουν και σαν θηλιά πνιγούν το κοινωνικό σύνολο.

Η ΨΕΥΔΗΣ δικαιολογία πως «ναι να τους δούμε, αλλά τώρα έχουμε σοβαρότερα προβλήματα να επιλύσουμε, πως θα επιβιώσουμε» αποτελούν ρατσιστική ακρότητα αφοί σε μια δύσκολη κοινωνικά και οικονομικά περίπτωση πετάμε στον Καιάδα κάθε αδύναμο. Η κοινωνική αλληλεγγύη αποδεικνύεται φούσκα και μόνο κάποιες κυρίως εκκλησιαστικές προσπάθειες περιστασιακά σώζουν το κοινωνικό προφίλ των νεοελλήνων.

Η ΦΡΑΣΗ «ας κάνουν υπομονή μέχρι να περάσει η μπόρα και θα ξαναδούμε τα προβλήματά τους», οδηγεί με ακρίβεια κοινωνικές ομάδες σε εγκληματικότητα σε αντιστάθμισμα στην εγκληματική αδιαφορία της κοινωνίας απέναντί τους. Πότε το νεοελληνικό κράτος ήταν πραγματικά υπέρ των μειονοτήτων; Ποτέ!

ΑΝ ΑΝΑΤΡΕΞΕΙ κανείς στην νεότερη ιστορία θα δει φοβερά παραδείγματα με λάθη εις βάρος των μειονοτήτων που στην συνέχεια μετατράπηκαν σε δαμόκλειο σπάθη για το ίδιο το κράτος. Η μουσουλμανική μειονότητα μετά από διώξεις, απαγορεύσεις μετακίνησης, ελέγχους εισόδου εξόδου στα χωριά τους, μετατράπηκε σε τουρκική αφού η ίδια η Ελλάδα δεν τους αναγνώρισε πραγματικά ως Έλληνες υπηκόους. Τα ίδιο συνέβη και με τους Πομάκους, αρχαιότατο φύλο της Βαλκανικής, παλαιότερο των Ελλήνων που λόγω του νεοελληνικού ρατσισμού ταυτίστηκε με τους Τούρκους.

ΑΣ ΜΗΝ ξεχνάμε πως οι τσιγγάνοι της Αλεξανδρούπολης έγιναν μουσουλμάνοι ενώ ήταν χριστιανοί ή πως διάφορες μικρές μειονότητες κυρίως στο ύψος της Πίνδου και σε περιοχές την Ηπείρου, όπως οι Αρωμούνιοι  κ. α. συνεχίζουν και σήμερα να αγνοούνται επιδεικτικά από το Ελληνικό κράτος μέχρι φυσικά να τους ρίξουμε και αυτούς στην αγκαλιά των Αλβανών ή των Σκοπιανών.

Ο ΜΟΝΟΣ εκ των θεσμικών που στο νομό έκανε κάποιες προσπάθειες για μειονότητες μειονότητες ήταν ο Γιάννης Μανιάτης και αυτός ως γραμματέας του υπουργείου συγκοινωνιών για τους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα. Έκτοτε κανείς, παρά μόνο κάποιοι ενεργοί πολίτες για τους τσιγγάνους ή πρόσφατα για το δικαίωμα προσβασιμότητας. Τελικά, πόσο ρατσιστές είμαστε όλοι μέχρι την μέρα που θα βρεθούμε και εμείς σε κάποια μειονοτική ομάδα, τώρα ειδικά που η ανεργία χτυπά την πόρτα όλων μας και τότε θα αρχίσουμε να κατανοούμε τα προβλήματα εκείνων που αλαζονικά αγνοούσαμε.

Δεν είναι «Μάννα» εξ ουρανού το αεροδρόμιο

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ή όχι, οι αντιδράσεις των Καλαματιανών στην προοπτική μετατροπής του αεροδρομίου της Τρίπολης από στρατιωτικό σε πολιτικό, πρέπει να προβληματίσουν τους φορείς της Αργολίδας και της Αρκαδίας.

ΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑ – διεκδίκηση τουλάχιστον μιας εικοσαετίας που φαίνεται να πλησιάζει στην υλοποίησή του, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, επειδή η προσπάθεια εγκαταλείπεται από τους διεκδικητές την τελευταία στιγμή.  Μιας και φαίνεται ότι θεωρούν πως δρομολογήθηκε η επίλυση, σταμάτησαν την διεκδίκηση περιμένοντας απλά τα αποτελέσματα.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ από την Καλαμάτα δεν έχουν μέχρι στιγμής τύχει απάντησης από την Αργολίδα. Και πολύ φοβάμαι ότι οι αντίθετες απόψεις θα επικρατήσουν, αν δεν επιχειρηματολογήσουν για μία ακόμα φορά οι φορείς του νομού.

Η ΑΡΓΟΛΙΔΑ αρκέστηκε στην …εξαγγελία Τατούλη και δεν κινείται δυναμικά να ενισχύσει την διεκδίκησή της. Αντίθετα το δημοτικό συμβούλιο της Καλαμάτας καλείται να συνεδριάσει και να αντιδράσει στην δημιουργία πολιτικού αεροδρομίου στην Τρίπολη.

Η μετατροπή του στρατιωτικού  αεροδρομίου της Τρίπολης σε πολιτικό, θα βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη όλης της περιοχής. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν και να ενεργήσουν κατάλληλα όσοι περιμένουν το «Μάννα» εξ ουρανού.

Ο Μητσάρας ο Μπλεκατσαβιδάκιας

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

Το φαγε η μαρίδα το καράβι ….από την δύση δεν βγαίνει ο ήλιος.

Ο Γιάννης έπρεπε να ετοιμάσει μια εργασία για το οικονομικό πανεπιστήμιο που φοιτούσε . Για να χαλαρώσει από την έντονη μελέτη ακολούθησε την αγαπημένη του συνήθεια, ένα μπουκάλι παγωμένο καφέ και με το ποδήλατο του πήγε στην μεγάλη πέτρινη εξέδρα στην θάλασσα. Αγναντεύοντας την θάλασσα θα συνέχιζε την μελέτη του.  Ήταν πολύ ζεστή μέρα  αυτή η Κυριακή του Μάιου και είχε προετοιμαστεί και για κανένα μακροβούτι.

Στο τελευταίο παγκάκι της εξέδρας ξεχώρισε την φιγούρα του Μητσάρα του Μπλεκατσαβιδάκια.  Ο Μητσάρας πριν από αρκετά  χρόνια ήταν ο καλύτερος μάστορας για μηχανές σε πλοία και βάρκες. Το παρατσούκλι του βγήκε για το μικρό μπλε κατσαβίδι που είχε περασμένο στο αυτί του, δεν το έβγαζε ποτέ. Στην εκκλησία πήγαινε μόνο μια φορά το χρόνο την μεγάλη Παρασκευή στον επιτάφιο , με την λαμπάδα στο χέρι και το κατσαβίδι στο αυτί. Το μπλε κατσαβίδι έμεινε για πάντα στο αυτί του και τώρα που είχε εγκαταλείψει την μαστορική και είχε ξεκινήσει τον αλκοολικό του βίο.

Κανείς δεν ξέρει πως ο Μητσάρας έπεσε στον αλκοολισμό. Πάντα ήταν γερό ποτήρι αλλά δεν είχε φτάσει στα όρια του αλκοολισμού. Χάθηκε για τρεις μήνες ο Μητσάρας από την πιάτσα και γύρισε αλκοολικός. Ο καθένας έλεγε το κοντό και το μακρύ του. Είπαν για έντονες εμπειρίες με παραισθησιογόνος ουσίες , άλλοι για ένα αδιέξοδο  μεγάλο έρωτα για την γυναίκα ενός πλούσιου που πνίγηκε όταν βούλιαξε το κότερο τους. Κάποιοι άλλοι για αποτυχημένο ταξίδι θρησκευτικής αναζήτησης στην Ινδία. Ο Μητσάρας  επέστρεψε με μακριά μαλλιά και γένια ένα μπουκάλι ποτό πάντα στο χέρι και το μπλε κατσαβιδάκι στο αυτί να θυμίζει τις παλιές ένδοξες ημέρες.

Τώρα πια το κατσαβιδάκι είχε αποκτήσει άλλες χρήσεις. Γινόταν μπεγλέρι για να σκορπίσει τον χρόνο, τον διαλυμένο του χρόνο. Ήταν το εύκολο ανοιχτήρι για να ανοίγει τα κουτιά με τις μπύρες. Το χρησιμοποιούσε και σαν πρόχειρο  πιρούνι,  για να τσιμπάει μεζέδες όταν βιαστικά χαιρετούσε φίλους και γνωστούς στα ουζερί και μετά  να πάει να απομονωθεί στο στέκι του το παγκάκι στην εξέδρα .  

Ανεξάρτητα από τον αλκοολικό του εγκλωβισμό ο Μητσάρας γύρισε πιο σοφός , οι ατάκες και οι κουβέντες του ήταν θέμα συζήτησης στα στέκια των νέων. Πολλά νέα παιδιά του έκαναν παρέα στο παγκάκι. Ο Γιάννης τον είδε από μακριά και του φώναξε.

-Μητσάρα να φέρω μπυρόνια  ;

-Το καλό σφουγγάρι όλα τα πίνει του είπε ο Μπλεκατσαβιδάκιας.

Επιτόπου στροφή ο Γιάννης και γυρίζει με τρεις  μπύρες. Ο Μητσάρας ανοίγει με το μπλε κατσαβίδι την μια μπύρα

-Άντε γεια μας ρε Γιάννο. Τι μελετάς ;

-Ένα βιβλίο για την οικονομική κρίση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να κάνω μια σημαντική εργασία .

-Το φαγε η μαρίδα το καράβι Γιάννο .

-Τι είπες ;

-Την δεύτερη από τις δυο απόψεις μου για την οικονομική κρίση.

-Και πια είναι η πρώτη ;

-Από τις πολλές φάπες που μας ρίξανε οι ευρωπαίοι ζαλιστήκαμε και νομίσαμε ότι η ανατολή θα έρθει από την δύση και το βουλιάξαμε το καράβι.

-Μητσάρα δεν τα πιάνω αυτά που λες , μήπως ξεκίνησες νωρίς το ποτό σήμερα;

-Το μπουκάλι μου όπως βλέπεις είναι απείραχτο με τις κερασμένες μπυρίτσες σου θα ξεκινήσω το χάσιμο μου. ( Και του έδειξε το δίλιτρο μπουκάλι με το κρασί του.)

0 Γιάννης στενοχωρήθηκε για αυτό που του είπε. Το κατάλαβε ο Μπλεκατσαβιδάκιας ,

-Δεν είπες και τίποτα καινούργιο ρε φιλαράκο, εξάλλου φαίνεται ο χαμένος και καμιά φορά τα παίρνει όλα έτσι δεν είναι;

-Έτσι είναι ( και ετοιμάστηκε να  ανοίξει μια μπύρα και ο Γιάννης αλλά τον σταμάτησε ο Μητσάρας ) .

-Μην βιάζεσαι , από ότι βλέπω φοράς και το μαγιό σου, μετά την κόκκινη βάρκα υπάρχει ένας βράχος και από κάτω από αυτός απλώνεται ένας γκρεμός , βούτα να δεις με τα μάτια σου την θεωρία μου, χρόνια είναι εκεί και επιβεβαιώνεται σε βάθος χρόνου και θαλάσσης.

Ο Γιάννης ακολούθησε την συμβουλή του Μπλεκατσαβιδάκια, με μια καλή βουτιά είδε το θέαμα της οικονομικής θεωρίας του Μητσάρα. Στον βυθό ήταν ένα σκάφος , γύρω στα 15 μέτρα τσακισμένο στον βυθό και το είχαν κάνει «στέκι»  τους κοπάδια από μαρίδες.  Δεν κάθισε πολύ , βγήκε βιαστικά και πήγε στον αλκοολικό φιλόσοφο που ξεφύλλιζε το βιβλίο και ήδη ετοιμαζόταν για την δεύτερη μπύρα του.

-Λοιπόν ρε Μητσάρα που κολλά το σακατεμένο σκάφος με την οικονομική σου θεωρία.

-Το σκάφος που είδες το είχε για μια εβδομάδα ένας νεόπλουτος , το δίπλωμα το πήρε με το γνωστό τρόπο λάδωσε και του το πήγαν στο σπίτι. Εγώ δούλεψα για τις μηχανές του σκάφους , πιο όμορφο σκάφος δεν είχα ξαναδεί και μηχανολογικά ήταν μπροστά από την εποχή του.  Βέβαια δεν  ήταν και χαζός έκανε μια δυο βόλτες με έμπειρο καπετάνιο και νόμισε ότι είναι εύκολα τα πράγματα . Πήγε μόνος του να το κουμαντάρει αλλά προσανατολίστηκε,  λάθος,  νόμισε την δύση για ανατολή και το τσάκισε στον βράχο σκότωσε και το κορίτσι ,  την γυναίκα του.

-Και η οικονομία μας είναι το σκάφος;

-Ακριβώς μελλοντικέ οικονομολόγε.

-Εδώ και χρόνια, από  τα δεκεμβριανά του 44 μέχρι σήμερα οι δυτικοί μας έχουν στις σφαλιάρες , γιατί εμείς προσφέραμε τον σβέρκο μας. Αυτό διατάραξε τον πολιτισμικό μας προσανατολισμό , νομίσαμε ότι η ανατολή μας θα ερχόταν από την δύση και το ρίξαμε μόνοι μας το καράβι στον βράχο. Εδώ στο βιβλίο σου βρήκα ένα πολύ καλό κεφάλαιο το πολιτισμικό στοιχείο της μεγέθυνσης.  Εσύ για να μελετήσεις δεν ήρθες;

-Ναι.

-Ε καλό είναι να μην πιείς δώσε μου και την άλλη μπύρα και πάμε στην δεύτερη άποψη της μαρίδας ( Ο Γιάννης του έδωσε  την μπύρα. )

-Για πες μου που για τις μαρίδες .

-Τι είδες κάτω στον βυθό;

-Ότι είπες , το φαγε η μαρίδα το καράβι το έχουν διαλύσει σχεδόν.

-Ακριβώς το ίδιο γίνεται και με το ελληνικό κράτος , υπάρχει μια στρατιά ανώτερων στελεχών της διοίκησης δημόσια και ιδιωτικής οι οποίοι είναι οι μαρίδες που του κατατρώνε τα σωθικά.  Είναι αυτή η στρατιά  η πραγματική  εξουσία κάτω από την εξουσία των φαίνεσθαι , των 300 εκλεγμένων . Είναι αυτοί που διαχειρίζονται προγράμματα , πόρους και πληροφόρηση. Επειδή είναι μαρίδες και φοβούνται τα βαθιά νερά αποφεύγουν  τα ανοιχτά πελάγη.  Στόχος τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν είναι  να βρούνε πιο καράβι έχει χάσει τον προσανατολισμό του και αναμένουν την σύγκρουση του σε κάποιο βράχο μετά εκ του ασφαλούς αρχίζουν το ροκάνισμα. Το κακό με την πατρίδα μας είναι ότι οι μαρίδες πείθουν τον κάθε φορά  καπετάνιο να περιμένει από την δύση την ανατολή.

-Και τι προτείνεις

-Αναπροσανατολισμό της πορείας μας προς την πραγματική ανατολή , εκεί που είναι η πολιτισμική μας συνείδηση. Στην ανατολή μπορεί να είναι και ο προσανατολισμός της πραγματικής οικονομίας  και να ψαρέψουμε όλες αυτές τις μαρίδες να τις τηγανίσουμε …….

Μετά από λίγες μέρες ο Γιάννης παρουσίασε την εργασία του στο οικονομικό πανεπιστήμιο.

-Μπράβο Γιάννη ( του είπε ο καθηγητής) πολύ έξυπνος ο τίτλος «το φαγε η μαρίδα το καράβι ….από την δύση δεν βγαίνει ο ήλιος», μας τράβηξε την προσοχή αμέσως. Πολύ ωραίο και το εύρημα με τον φανταστικό ήρωα τον Μητσάρα στην θάλασσα.

-Όχι και τόσο φανταστικός κύριε καθηγητά ( του είπε και πέρασε στο αυτί του ένα μικρό μπλε κατσαβίδι που του χάρισε ο Μητσάρας για γούρι)!!!



*Η ιστορία είναι φανταστική αλλά οι βασικές ατάκες , « το φαγε η μαρίδα το καράβι»  και   « από τις πολλές σφαλιάρες μπερδευτήκαμε και περιμένουμε την ανατολή από την δύση», τις είπαν ο Σωτήρος και ο Χρήστος στο ψητοπωλείο αντίστοιχα, ο καθένας για τον δικό του λόγο, κουβεντιάζοντας γρήγορα την καληνύχτα μιας Τρίτης του Μάη .

25/5/11

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 26.5.2011

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 26.5.2011 σε τίτλους

• Τι προτείνουν επιστημονικές επιτροπές και διοικήσεις για τα Νοσοκομεία Άργους και Ναυπλίου
• Πτήσεις χαμηλού κόστους στην Τρίπολη. Αντιδρούν οι Καλαματιανοί στην προοπτική δημιουργίας δεύτερου αεςροδρόμιου στην Πελοπόννησο
• Θετικές οι εξελίξεις στο νότιο τμήμα του Άργους σε 8 μήνες
• Γκέτο ο σταθμός του τρένου. Άστεγοι καταλαμβάνουν κάθε βράδυ τον σταθμό και κοιμούνται
• Ευχολόγια Γιώργου για την Αργολίδα. Οι αναφορές Παπανδρέου στο νομό κατά την σύσκεψη με τους φορείς
• Η αγωνία των δημάρχων στον Πρωθυπουργό
• Όλη την αλήθεια για την Καραθώνα ο Γκιόλας
• Είναι καλό το νερό του Ναυπλίου;
• Πρόταση για ένταξη του Άργους σε Δίκτυο Διαχείρισης Ενέργειας
• Απόφαση δήμου Ερμιονίδας για ιχθυοκαλλιέργειες
• Έφτυσαν κατάμουτρα παιδιά του Ερρίκου Ντυνάν στην Ελλάδα
• 15.000 επισκέπτες στην έκθεση του ΕΒΕΑ. Ογδόντα επιχειρήσεις προβλήθηκαν στη 9η Περιφερειακή Έκθεση Τοπικής Παραγωγικής και Τουριστικής Φυσιογνωμίας
• Γίνε τεχνικός ασφαλείας
• Ελληνική εξωτερική πολιτική και διεθνές δίκαιο, στο Ναύπλιο

ΑΡΘΡΑ:
• Δεν είναι «Μάννα» εξ ουρανού το αεροδρόμιο. Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
• Πολιτική μειονοτήτων. Άρθρο του Άκη Ντάνου
• Ο Μητσάρας ο Μπλεκατσαβιδάκιας. Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ:
• Τα φώτα της Καραθώνας
• Απωθημένα Γιώργου
• Επιμορφώνονται διαπολιτισμικά οι φύλακες
• Ο Τάκης και η Μέρκελ
• Εμπλουτίζεται ο Αγροτουρισμός
• Νύχτα Μουσείων
• Νοσοκομείο Ναυπλίου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:
• Το νόμισμα στην Πελοπόννησο από τους «Φίλους του Νομισματικού Μουσείου» και την Γαλλική Σχολή Αθηνών
• Αγώνας Drift στην πίστα καρτ την Κυριακή
• Στο Άργος το 2ο Κλασσικό Ράλλυ Ελλάδας. Συμμετέχουν 90 ιστορικά αυτοκίνητα, που θα διατρέξουν ορεινές και παράκτιες διαδρομές θρυλικών ράλλυ του παρελθόντος
• Διάκριση του 4Χ4 Sport Club Ναυπλίου στο Evros Adventure Trophy 2011
• Ποδηλατοκίνηση vs αυτοκίνηση
• Τριήμερο γεύσεων στον δρόμο της αγκινάρας
• Αφιέρωμα στο σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο
• Άρεσε η Χωματά στο Άργος
• Εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης
• Παιδικό μπάσκετ στην Ερμιόνη και στην Κίο
• Η ιστορία του Κρασόκτιστου Άη Νικόλα
• Το Μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής πήρε η Έλσα
• Αιμοδοσία στα Δίδυμα
• Νέο ιατρείο στο Δρέπανο

ΙΑΤΡΙΚΑ:
• Μύθοι και αλήθειες για την κατάθλιψη. Μεγάλο ενδιαφέρον για την ομιλία του Ψυχιάτρου Γιάννη Σαλεσιώτη στο Ναύπλιο
• Δευτερογενείς γλωσσικές διαταραχές. Του Άγγελου Τράκα, λογοθεραπευτής, Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογής Σύγχρονων Προγραμμάτων Ειδικών Θεραπειών
• Διατροφή, δυσκοιλιότητα και αδυνάτισμα. Της Δήμητρας Τούντα, διαιτολόγος, διατροφολόγος

ΑΝΕΚΔΟΤΟ:
• Η άδεια

ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΑ:
• Ξεκινάμε με τον πραγματικό λόγο που οι Έλληνες άντρες είναι ακατάλληλοι για να έχουν στήλη που θα προσφέρει συμβουλές σε γυναίκες

23/5/11

Η έκδοση 19.5.2011

22/5/11

Από την 1η Ιουλίου μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο συγχώνευσης των Νοσοκομείων της Αργολίδας στην Κόρινθο

Σημαντικές αλλαγές φέρνει ο νοσοκομειακός χάρτης της χώρος, αφού οι συγχωνεύσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που προωθείται θα διαφοροποιήσει πλήρως τον τρόπο που θα παρέχοντα οι υπηρεσίες υγείας  σε όλη την χώρα. Οι τροποποιήσεις θα επιφέρουν αλλαγές και για τους εργαζόμενους οι οποίοι εκφράζουν ήδη τις ανησυχίες τους.
Σύμφωνα με την «Νοσηλευτική Παρέμβαση» «στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) τα νοσοκομεία θα χωριστούν σε ομάδες με το μεγαλύτερο να αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο. Ταυτόχρονα ενοποιούνται οι υπηρεσίες προμηθειών και διαχείρισης υλικού για την εξοικονόμηση πόρων.

Στόχος είναι να περιορισθούν οι περιττές δαπάνες, ειδικά από υγειονομικές μονάδες που απέχουν μικρή απόσταση μεταξύ τους ή δεν παρουσιάζουν μεγάλη πληρότητα και δημιουργήθηκαν με γνώμονα μικροπολιτικά κριτήρια κα όχι με δάση τις ανάγκες του πληθυσμού. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, οι συγχωνεύσεις αυτές δεν αναμένεται να αποδώσουν σε μεγάλο βαθμό πριν περάσουν κάποια χρόνια».

Ο επικεφαλής της επιτροπής, κ. Λ. Λιαρόπουλος ανακοίνωσε, παρουσία του υπουργού Υγείας, κ. Α. Λοβέδρου, τις προτάσεις του για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων της 5ης και 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός υγείας «το 2011 είναι η τελευταία ευκαιρία για να «συγκρατήσουμε τις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας ως έχουν» και προέβλεψε ότι «από το 2012, ο οποιοσδήποτε υπουργός Υγείας δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει το 40% των νοσοκομείων της χώρας».

Σύμφωνα με τον Λ. Λιαρόπουλο, δημιουργούνται καταργήσεις και ανακατατάξεις και στην Πελοπόννησο. Το νοσοκομείο της Τρίπολης χαρακτηρίζεται ως κύριο νοσοκομείο στο οποίο θα υπόκεινται τα νοσοκομεία Σπάρτης, Μολάων και το Ψυχιατρικό Τρίπολης, το οποίο καταργείται.
Συγχωνεύονται επίσης τα νοσοκομεία Καλαμάτας, με αυτό των Καλαμών να χαρακτηρίζεται ως κύριο και της Κυπαρισσίας να υπάγεται σ` αυτό. Ενδιαφέρον για μας έχει η συγχώνευση του Νοσοκομείου Άργους στο νοσοκομείο Κορίνθου καθώς και του Ναυπλίου, το οποίο καταργείται και μετατρέπεται σε νοσοκομείο Χρόνιων Παθήσεων με κέντρο και πάλι την Κόρινθο.

Όσον αφορά την εξειδίκευση του ενός εκ των δύο νοσοκομείων του νομού, αυτή ήταν αναμενόμενη, όχι όμως και η υπαγωγή της περίθαλψης στην Κόρινθο, που συνεπάγεται σε μια επόμενη φάση κατάργηση και του Νοσοκομείου Άργους με σοβαρές συνέπειες στον τομέα της υγείας στον νομό. Η επιλογή του Νοσοκομείου της Κορίνθου ως διοικητικό κέντρο, είναι λαθεμένη αφού οι επιλογές για την επίσκεψη ενός Αθηναϊκού Νοσοκομείου είναι πολύ πιο εύκολες για έναν Κορίνθιο ασθενή (χιλιομετρική απόσταση, προαστιακός κλπ.), απ` ότι η μεταβίβαση ενός Αργολιδέα στην Κόρινθο. Θα δημιουργηθούν ομάδες νοσοκομείων στις οποίες ένα κεντρικό νοσοκομείο θα συντονίζει τη λειτουργία των υπολοίπων. Το «Νοσοκομείο-συντονιστής» θα είναι το μεγαλύτερο της κάθε ομάδες κα θα διαθέτει και το περισσότερο προσωπικό.

Οι αλλαγές έχουν προγραμματιστεί να ισχύσουν από 1η Ιουλίου, αν και είναι μάλλον απίθανο να έχουν τόσο σύντομα αποτέλεσμα. Το πρόβλημα είναι η μέχρι τώρα αδιαφορία των δήμων για τις Αλλαγές στον τομέα της περίθαλψης.

21/5/11

Έπεσε στο καινό η συλλογή υπογραφών για την μείωση των πεζοδρομίων στο Άργος


Το τοπικό συμβούλιο του Άργους πλειοψηφικά «έστειλε στις καλένδες» την συλλογή υπογραφών για την μείωση των πεζοδρομίων στην Γ. Κολοκοτρώνη και την δημιουργία θέσεων στάθμευσης. Με την αντιπολίτευση να είναι σε πλήρη αντίθεση με την μείωση των πεζοδρομίων και την μετατροπή της πλατείας Ηφαίστου σε πάρκινγκ, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου με πρότασή του μείωσε τις αντιδράσεις και παγίδεψε την αντιπολίτευση να δεχτεί ουσιαστικά την κατάργηση του πεζόδρομου μπρος απ` το εργατικό κέντρο Άργους, αφού ψήφισαν την πρότασή του. Σύμφωνα με αυτήν το θέμα της στάθμευσης θα επανέλθει όταν θα υπάρξει δημοτική αστυνομία ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί η ελεγχόμενη στάθμευση. Αν και για την Γ. Κολοκοτρώνη το θέμα αποτελεί συνέχεια παλαιότερης ομόφωνης απόφασης του τοπικού συμβουλίου, ο πεζόδρομος μπροστά από το εργατικό κέντρο τίθεται πλέον και αυτός υπό αμφισβήτηση.
Ήδη τα πράγματα είχαν πάρει μια περίεργη πορεία όταν πριν το Πάσχα, το δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άργους- Μυκηνών είχε αποφασίσει μόνο κατά την μεγάλη εβδομάδα να ανοιχτεί ο χώρος του πεζοδρόμου και να λειτουργήσει σαν πάρκινγκ εν όψει των γιορτών και στην συνέχει αμέσως μετά το Πάσχα να ξανατοποθετηθούν τα απαγορευτικά κολονάκια, πράγμα που δεν έγινε μέχρι σήμερα.
Η απόφαση η προχθεσινή του τοπικού συμβουλίου θέτει πλέον και αυτόν τον πεζόδρομο υπό αμφισβήτηση!
Θα πρέπει να τονιστεί πως η ανάπλαση της περιοχής, είχε αρχικά σχεδιαστεί από την δημοτική αρχή του κ Πλατή και αναπλάστηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Μπούρη, το κόστος της ανάπλασης να ξεπερνά το 1.000.000ευρώ και το έργο να μην έχει παραληφθεί ακόμα από τον δήμο!

Διαμόρφωση του πεζοδρομίου του δημαρχείου
Μια ακόμα «διαμόρφωση» σκόνταψε αυτή την φορά στην σχεδόν σύσσωμη γνώμη του τοπικού συμβουλίου και αφορούσε την κατάργηση του λιγοστού πράσινου που υπάρχει επί του πεζοδρομίου του δημαρχείου προκειμένου να τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα από το Ηραίο και το ξενοδοχείο του κ. Κοτσόπουλου!
Η αντίδραση των περισσοτέρων συμβούλων εστιάστηκε στο γεγονός πως με την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και ομπρελών θα αλλοιωνόταν η εικόνα του δημαρχείου και θα εμποδίζονταν η κυκλοφορία των πεζών προς και από το δημαρχείο. Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Τρύφωνας Μποζονέλος βλέποντας πως το θέμα δεν πρόκειται να εγκριθεί από το συμβούλιο, το απέσυρε για να το επαναφέρει με «τεχνική μελέτη». Χαρακτηριστικό του τοπικού συμβουλίου είναι πως ακόμα και σύμβουλοι της πλειοψηφίας, όπως ο κ. Τζιάφας ή ο κ. Δέμης διαφοροποιούνται συχνά από τις εισηγούμενες προτάσεις, ενώ αντίστοιχη είναι και η διαφοροποίηση των μελών της αντιπολίτευσης από την «παραταξιακή γραμμή», δίνοντας την εντύπωση πως υπάρχει χώρος για διάλογο και όχι για στείρα αντιπαράθεση.

Πρώτοι σε παρουσίαση αλλά με πρόβλημα στην αναγνωρισιμότητα του Άργους


Εφαλτήριο για την προβολή του Δήμου Άργους- Μυκηνών φαίνεται πως αποτέλεσε η πετυχημένη παρουσίαση του Δήμου στην Τεχνόπολη της Αθήνας και η διάκριση που κέρδισε ο Δήμος.
Το πρώτο Βραβείο καλύτερης παρουσίας έλαβε ο Δήμος  Άργους  Μυκηνών για την επιτυχημένη συμμετοχή του στη 2η Έκθεση Προϊόντων Υψηλής Ποιότητας 2nd Agro Quality Festival που πραγματοποιήθηκε από 13-15 Μαΐου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
Σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας, ο νέος Δήμος Άργους Μυκηνών συμμετείχε στην Έκθεση Προϊόντων Υψηλής Ποιότητας  2nd Agro Quality Festival με στόχο να αναδείξει τα τοπικά προϊόντα αλλά και την ιστορικότητα και τον πολιτισμό του. Επιβράβευση της προσπάθειάς αποτέλεσε η βράβευση από τους διοργανωτές της έκθεσης του περιπτέρου του Δήμου Άργους Μυκηνών με το βραβείο «Καλύτερη Παρουσία από το σύνολο των εκθετών», για την ολοκληρωμένη, λειτουργική και αισθητικά άψογη οργάνωσή του.
Το σωστά αισθητικά διαμορφωμένο περίπτερο κατά την ημέρα των εγκαινίων επισκέφθηκαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Μιλένα Αποστολάκη, ο Δήμαρχος Φενεού κ. Σπύρος Σταματόπουλος και άλλοι.
Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών  Δημήτρης Καμπόσος συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Νίκο Γκαβούνο και το Γενικό Γραμματέα κ. Πάνο Σκλιάμη.
Το 1ο Βραβείο καλύτερης αισθητικής παρουσίας περιπτέρου απονεμήθηκε στο καινούργιο περίπτερο του Δήμου μετά από δύσκολη αναμέτρηση μεταξύ πολλών αξιόλογων συμμετοχών από ολόκληρη την Ελλάδα.
Αναφερόμενος σε αυτή την σημαντική διάκριση, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Νίκος Γκαβούνος τόνισε ότι η προσπάθεια της νέας δημοτικής αρχής έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς καθώς η συνεχής προβολή του νέου Δήμου με δράσεις για όλο το 2011 θα βοηθήσει στην βελτίωση της επισκεψιμότητας και την αύξηση των θέσεων εργασίας, παρόλη τη δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα μας στον οικονομικό τομέα. Πρόσθεσε μάλιστα πως «είναι αναγκαία η συμμετοχή σε διάφορες εκθέσεις, γιατί διαπιστώθηκε έλλειμμα αναγνωρισιμότητας του Δήμου».
Σε ότι αφορά την έκθεση, ο αρχαιότερος  συνεχώς κατοικούμενος Δήμος της Ευρώπης, επέδειξε πιστοποιημένα τοπικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Η έκθεση είχε μεγάλη επισκεψιμότητα και ξεπέρασε τους 15.000 επισκέπτες ενώ συμμετείχαν Δήμοι, Περιφέρειες και παραγωγοί από ολόκληρη την Ελλάδα.
Οι δύο ιστοτόποι που αναπτύχθηκαν για το σκοπό αυτό newargos.gr και
argos-tourism.gr φιλοδοξούν να ενώσουν όλη την σύγχρονη δραστηριότητα των ανθρώπων που αναπτύσσουν κοινωνική δράση σε μία ενιαία πλατφόρμα, ενώ παράλληλα ο Δήμος παρέχει την υποδομή και την τεχνική υποστήριξη για να χρησιμοποιηθούν νέες τεχνολογίες προβολής των τοπικών προϊόντων. Ο νέος Δήμος Άργους – Μυκηνών κάνει πράξη την ηλεκτρονική διακυβέρνηση (e-citizen). Στο εγχείρημα αυτό συντονίζονται δράσεις και ημερολόγιο εκδηλώσεων προκειμένου τοπικοί χρήστες αλλά και δυνητικοί επισκέπτες να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για το τι συμβαίνει σε ολόκληρο το Δήμο.

20/5/11

Περικοπές και κακοπληρωτές στο επίκεντρο. Σφιχτός ο προϋπολογισμός στο Ναύπλιο λόγω οικονομικής κρίσης

Αναγκαστικά μέτρα για οφειλές στον δήμο, βεβαιώσεις μικροοφειλετών στις Εφορίες, διακοπή νερού σε κακοπληρωτές της ΔΕΥΑΝ, κλείσιμο του Μουσικού Φεστιβάλ, είναι μόλις μερικά από τα μέτρα που παίρνει ο δήμος Ναυπλίου για το τρέχον έτος 2011, ώστε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.
Το δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας επιφύλασσε εκπλήξεις, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Όπως τόνισε πάντως ο δήμαρχος Παναγιώτης Αναγνωσταράς το Ναύπλιο είναι από τους πιο υγιείς οικονομικά δήμους σε όλη την Ελλάδα, σε σύγκριση πάντα με τους υπόλοιπους.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Δευτέρα το σύνολο των οφειλών είναι 7.986.463 ευρώ. οι ανείσπρακτες οφειλές από τέλη παρεπιδημούντων, από ύδρευση, δικαιώματα άρδευσης, λαϊκές αγορές, κοινόχρηστους χώρους, είναι 3,7 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος «είμαστε από τους 140 πλέον υγιείς δήμους στην Ελλάδα. Ακόμα και με τα δάνεια της ΔΕΥΑΝ δεν μπαίνουμε στο κόκκινο (αν και δεν μπορεί να υπολογίζεται αθροιστικά το χρέος της ΔΕΥΑΝ).



Αναγκαστικά μέτρα



Αποφασισμένος να μην «χαριστεί» σε κανέναν οφειλέτη θα είναι ο δήμος Ναυπλίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κώστας Τσιόδρας. Ήδη έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, σε 50 περίπου οφειλέτες, ενώ οι οφειλές άνω των 300 ευρώ έχουν βεβαιωθεί στην Εφορία.



Φεστιβάλ



Μετά από πολλά χρόνια το Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου θα κλείσει ή θα υποβαθμιστεί. Όπως δήλωσε ο κος Αναγνσωταράς «σκέψη μου είναι να μην γίνει το Μουσικό Φεστιβάλ φέτος ή να γίνει με ένα μικρό ποσό για δύο ημέρες».



Χρέη ύδρευσης



Ο δήμαρχος ανακοίνωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι στις περιοχές που έχουν προσαρτιστεί στον δήμο Ναυπλίου με τον «Καλλικράτη», αναρτήθηκαν προειδοποιητικά έγγραφα σε κεντρικά σημεία ώστε να ενημερωθούν οι οφειλέτες να πληρώσουν σε συγκεκριμένη προθεσμία που τους δίνεται. Όσοι λογαριασμοί δεν πληρωθούν, θα ξεκινήσουν να γίνονται διακοπές νερού, πρώτα σε όσους έχουν μεγάλες οφειλές και κατόπιν σε όσους έχουν μικρότερες, όπως γίνεται άλλωστε και στο Ναύπλιο.



Διαχειριστικός προϋπολογισμός



«Ο προϋπολογισμός είναι για άλλη μια φορά πλασματικός, αφού είναι βέβαιο ότι θα παρουσιάσει στο τέλος του χρόνου έλλειμμα εξαιτίας του γεγονότος ότι μία σειρά από δράσεις που προβλέπονται σε αυτόν, δεν θα έχουν υλοποιηθεί», δήλωσε ο Χρήστος Γραμματικόπουλος.

Επισήμανε ακόμα ότι δεν έχει γίνει ουσιαστική προσπάθεια εκ μέρους της δημοτικής αρχής περιστολής των δαπανών αναφέροντας: α) αμοιβές νομικών 70.000 €, β) έξοδα κίνησης τοπικών συμβούλων, 90.000 €, γ) αμοιβή τεχνικού συμβούλου για το επιχειρησιακό  πρόγραμμα, 100.000 €, δ) διαδικτυακή πύλη, 24.600 €, ε) τηλεφωνικά έξοδα, 75.000 €, στ) γραφική ύλη, 45.000 €, ζ) ταχυμεταφορές – ταχυπληρωμές, 40.000€, η) προμήθεια ειδών σήμανσης οδοποιίας - σημάτων, 100.000 €.

Ανάλογες επισημάνσεις έκανε και ο κσο Γκιόλας.

Ο κος Γραμματικόπουλος δήλωσε ότι «το κυριότερο στοιχείο του προϋπολογισμού είναι ότι είναι διαχειριστικός και «μίζερος». Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Ναύπλιο δεν είναι μία τυχαία πόλη. Πέραν της ιστορίας της και του γεγονότος ότι υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδος, έχει ξεχωριστή θέση όχι μόνο στον Ελληνικό αλλά και στον Ευρωπαϊκό χάρτη».

Από την πλευρά του ο κος Σαλεσιώτης τόνισε ότι κυρίαρχο λόγο παίζουν τα δάνεια και οι ασφαλτοστρώσεις, ενώ λείπει ο μακροπρόθεσμος στόχος για μεγάλα έργα. Τόνισε ότι ο δήμος θα πρέπει να κινηθεί έτσι ώστε να έχει ιδίους πόρους.

Διαχειριστικό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό και ο κος Βασιλείου, ενώ ο κος Γκιόλας έκανε επιπλέον την επισήμανση ότι θα έπρεπε να συνοδεύεται από αιτιολογική έκθεση. Επισήμανε δε, ελλείψεις σε πρόβλεψη πρασίνου, αποκατάσταση ιστορικών κτηρίων, ανασύνταξη ρυμοτομικού Τολού, έργα ύδρευσης κλπ.



Ο δήμαρχος



«Η δημοτική αρχή πάντα έχει τα αντανακλαστικά και προγραμματίζει έργα, που επικροτούν οι πολίτες, απάντησε στην αντιπολίτευση ο δήμαρχος Παναγιώτης Αναγνωσταράς. Και πρόσθεσε: «στον προγραμματισμό μου είναι να γίνουν έργα στον δήμο, αλλά το 2011 έτσι έπρεπε να γίνει, λόγω κρίσης.

Ο δήμαρχος θεωρεί ότι τα υπερβολικά κονδύλια που αναφέρθηκαν για δαπάνες τηλεφώνων, νομικών κλπ., δεν είναι μεγάλα, και κατέληξε:

«το 2011 θα είναι μια χρονιά που θα βάλει την βάση για ένα δυνατό δήμο, με προοπτικές».

Το παρεμπόριο ανθεί παρά τα …μέτρα

Ο μόνος τρόπος για την πάταξη του παραεμπορίου είναι η κατάσχεση των εμπορευμάτων, σύμφωνα με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Λέτρου. Τα παραπάνω απαντά σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., Νίκου Παναγιωτόπουλου για τον έλεγχο του παραεμπορίου.
Στη Βουλή διαβιβάστηκε έγγραφο της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου σύμφωνα με το οποίο, ενώ έχουν γίνει έλεγχοι σε παραγωγούς και επαγγελματίες λαϊκών αγορών και σε παραγωγούς που ασκούν το υπαίθριο εμπόριο στην Αργολίδα, δεν είναι δυνατόν να βεβαιωθούν σε πολλές περιπτώσεις τα πρόστιμα, επειδή αυτοί που ασκούν το παραεμπόριο είναι στην συντριπτική τους πλειονότητα αλλοδαποί και στερούνται ΑΦΜ και άλλων νομιμοποιητικών εγγράφων.

«Μόνος τρόπος για την πάταξη του παραεμπορίου είναι η κατάσχεση των εμπορευμάτων τους, ωστόσο δεν έχουν συγκροτηθεί στους Δήμους οι Επιτροπές Εκτίμησης Αξίας Κατασχεμένων, με εξαίρεση την Επιτροπή του Δήμου Ναυπλίου η οποία έχει συγκροτηθεί με απόφαση Δημάρχου», τονίζει συγκεκριμένα για το Νομό Αργολίδος η προϊσταμένη της αρμόδιας Διεύθυνσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αντίστοιχα στην Κορινθία, σύμφωνα με την διευθύντρια Ανάπτυξης του Νομού Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Παρασκευή Σταυροπούλου,  "δεν έχουν δεσμευτεί προϊόντα παράνομων πωλητών διότι οι δήμοι του Νομού Κορινθίας, δεν έχουν συστήσει τις επιτροπές εκτίμησης των δεσμευμένων προϊόντων, σύμφωνα με το Νόμο".

Άλλωστε ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, διαβίβασε στη Βουλή στοιχεία για τους ελέγχους στους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας, για την τριετία 2008-2010, σύμφωνα με τα οποία καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους διενεργούνται συνεχείς έλεγχοι από τις συναρμόδιες υπηρεσίες καθώς και από τα Αστυνομικά Τμήματα του Νομού, τόσο στους χώρους λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών όσο και στους χώρους άσκησης υπαίθριου εμπορίου (δρόμοι – πλατείες - εθνικές οδοί) προς εξακρίβωση της τήρησης της ισχύουσας νομοθεσίας και επιβολής των προβλεπομένων κυρώσεων στους παραβάτες.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι δεν πραγματοποιήθηκε δέσμευση προϊόντων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας για το ίδιο θέμα επισημαίνει ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιεί τακτικούς και έκτακτους ελέγχους με προτεραιότητα τις επιχειρήσεις που παραλαμβάνουν και διαθέτουν στην χονδρική ή λιανική αγορά εμπορεύματα χαμηλού κόστους 

Πέραν αυτών, ανέφερε πως εντατικοποιήθηκαν οι εμφανείς έλεγχοι διακίνησης, ιδιαίτερα σε επίκαιρα σημεία εμπορικών δρόμων και κέντρων των 'ασιατικών' περιοχών, σε υπαίθριους πάγκους και παζάρια, σε λαϊκές αγορές κλπ., με την έμφαση να δίνεται στα είδη που κυρίως διατίθενται στο παράνομο υπαίθριο εμπόριο.



Η ερώτηση



Η ερώτηση προς τους υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έκανε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχετικά με την αντιμετώπιση και πάταξη του παραεμπορίου:

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών ( ΕΣΑ) κ. Παναγής Καρέλλας σε ομιλία του σε Ημερίδα του ΕΣΑ με θέμα « Αναβάθμιση της αγοράς της πρωτεύουσας» « το παραεμπόριο έχει πάψει να είναι πλέον μια οικονομική δραστηριότητα περιθωριακού χαρακτήρα. Έχει ανα δειχτεί σε μια οικονομική βιομηχανία που κάτω από την σκέπη της έχουν συγκεντρωθεί και αξιοποιούνται το οργανωμένο έγκλημα με τις διάφορες εκδοχές του». Ο κ. Καρέλλας μεταξύ άλλων τόνισε ό,τι το παραεμπόριο συντηρεί δραστηριότητα δεκάδων δις ευρώ που φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν, προκαλεί κοινωνικές εντάσεις, οδηγεί σε απομόνωση περίπου το 30% της πόλης των Αθηνών, ενώ επεκτείνεται με ταχύτητα σ’ όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. 

Αντιστοίχως ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης απευθύνει έκκληση σε κάθε αρμόδιο φορέα για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου στην Θεσσαλονίκη όπου έχει πάρει ενεξέλεγκτες διαστάσεις: « οι επαγγελματίες δεν μπορούν να αντέξουν άλλο τον αθέμιτο ανταγωνισμό του παραεμπορίου» ( www.enet.gr, 24 Νοεμβρίου 2010 ). Για τον ίδιο ακριβώς λόγο ο εμπορικός σύλλογος της Πάτρας απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό στις αρχές Δεκεμβρίου 2010, από τον οποίο και ζητά την άμεση λήψη μέτρων για την πάταξη του φαινομένου που αναπτύσσεται ραγδαία την τελευταία περίοδο στην Πάτρα.  Το πρόβλημα του παραεμπορίου αντιμετωπίζουν όλοι οι έμποροι των αστικών κέντρων σε όλη την χώρα.

Σε Δελτίο Τύπου της 22ας Οκτωβρίου 2010 της ΕΣΕΕ ( Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ) μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

Σύμφωνα με την πρόσφατη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από τα Τελωνεία της ΕΕ», η Ελλάδα δέσμευσε το 2009 21.990.722 τεμάχια προϊόντων απομιμήσεων, αριθμός που την τοποθετεί στην κορυφή του αντίστοιχου πίνακα στο σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ.

Ακολουθούν η Ολλανδία, με κατασχεμένα πέρυσι 17,9 εκατ. αντικείμενα, η Ιταλία με 12,9 εκατ. και η Βουλγαρία με 11,3 εκατ. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των σχετικών υποθέσεων στις οποίες παρενέβησαν οι ελληνικές τελωνειακές αρχές την ίδια χρονιά ανέρχεται στις 253. Από τη σχέση ανάμεσα σε αυτά τα δύο μεγέθη προκύπτει ο εξαιρετικά δυναμικός χαρακτήρας της εισροής προϊόντων απομιμήσεων από τα ελληνικά λιμάνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το σύνολο των δεσμευμένων προϊόντων στην ΕΕ το 64,4% προέρχεται από την Κίνα, το 14.6% από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το 4.5% από την Αίγυπτο και το 4.1% από την Κύπρο.

Τα δίκτυα διακίνησης προϊόντων απομιμήσεων είναι διεθνικά, αλληλοεπικαλύπτονται και με άλλες παράνομες δραστηριότητες, είναι διαρκώς εξελισσόμενα, λόγω της αξιοποίησης των Νέων Τεχνολογιών και εκμεταλλεύονται τα διάφορα ελεγκτικά κενά που εμφανίζονται σε κάθε χώρα.

Στην Ελλάδα, τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι συνιστούν τα κύρια κέντρα διακίνησης, ενώ τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας είναι οι πρώτοι υποδοχείς των φορτίων, κυρίως, από την Ιταλία.

Ο τζίρος του παρεμπορίου στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 20 δις ευρώ, κάτι που σημαίνει απώλειες εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο της τάξης τουλάχιστον των 5 δισ. ευρώ, αν υπολογίσει κανείς ότι το 23% είναι η απώλεια από το ΦΠΑ και άλλο τόσο από την φοροδιαφυγή.

Αναφορικά με το λαθρεμπόριο απομιμήσεων, εκτιμάται ότι ο τζίρος των προϊόντων μαϊμού ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ και όσον αφορά το ποσοστό κυκλοφορίας αυτών των προϊόντων, στην ένδυση-υπόδηση το ποσοστό ανέρχεται στο 20%, στα ηλεκτρικά είδη στο 10%, στα είδη δώρων (gadget) στο 15%, στα ποτά-καπνό περίπου στο 2,5%, ενώ στα τρόφιμα το ποσοστό ακόμη είναι μη μετρήσιμο.

Οι λύσεις που προτείνονται είναι :

να βελτιωθούν περαιτέρω οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ιδίως στα μεγάλα λιμάνια, για να αυξηθεί ο αριθμός των δεσμευόμενων προϊόντων, και

να προωθηθούν διεθνείς συνεργασίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου στη γενική του διάσταση.

Να διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι στις αποθήκες, που συγκεντρώνονται αυτά τα εμπορεύματα, καθώς και στο δίκτυο πώλησης, στα πεζοδρόμια, τους δρόμους, τις πλατείες, στους παράνομους μικροπωλητές, οι οποίοι τα προμηθεύουν στον καταναλωτή.

Να εφαρμοστεί η ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας που προβλέπει την καταστροφή αυτών των προϊόντων, η οποία μπορεί να γίνεται ακόμη και με χρήση σπρέι ανεξίτηλου χρώματος από τη δημοτική αστυνομία.

Να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τα προβλήματα που κρύβει το παραεμπόριο για τους καταναλωτές

Δεδομένου ότι

Το πρόβλημα του παρεμπορίου επιδεινώνει την ήδη κλιμακούμενη ύφεση και βλάπτει σοβαρά τις επιχειρήσεις, τα δημοσιονομικά έσοδα αλλά και τους καταναλωτές

Το παρεμπόριο αποτελεί πλέον ένα πολυσύνθετο πρόβλημα με προεκτάσεις και εκτός συνόρων το οποίο απαιτεί πολλαπλές και συντονισμένες δράσεις


Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Ποια είναι η απόδοση των ελεγκτικών μηχανισμών συγκριτικά τα τελευταία χρόνια , τι πρόστιμα και σε πόσους επιβλήθηκαν;

Υπάρχει συντονισμός και ενιαία πολιτική μεταξύ των ελεγκτικών μηχανισμών και των φορέων τους ;

Υπάρχει αξιόπιστη μέθοδος καταγραφής του προβλήματος και αναλυτικά στοιχεία για τους συνολικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν ανά Νομό και υπηρεσία σε όλη την Επικράτεια; Παρακαλούμε να κατατεθούν

Υπάρχει συνολικό Σχέδιο δράσεων για την καταπολέμηση του παρεμπορίου;

Έχουν προωθηθεί διεθνείς συνεργασίες επί του ζητήματος το οποίο έχει και παγκόσμιες διαστάσεις ;

Ποια είναι τα στοιχεία των δεσμευμένων προιόντων για το 2010 και ποιες τάσεις αναδεικνύουν αυτά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ