Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/9/11

Οφθαλμός αντί οφθαλμού και κοινωνική συνοχή


Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ σχεδιασμού από την κυβέρνηση συγκεκριμένων μέτρων φέρνει την καθημερινό καταιγισμό δυσάρεστων νέων ανακοινώσεων για τους πολίτες και για τη χώρα. Ο έλεγχος φαίνεται πλέον ότι έχει χαθεί και αναζητούνται λύσεις που δεν υπάρχουν. Ο πανικός σε όλα τα κυβερνητικά κλιμάκια είναι εμφανής και επιβάλλονται χαράτσια, τα οποία δεν μπορούν πλέον να εισπραχθούν, αφού αυτοί που πρέπει να τα πληρώσουν δεν έχουν Να τα δώσουν.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ έχει συντελεστεί, όπως και η κατάρρευση του κράτους. Τίποτα πλέον δεν λειτουργεί στον δημόσιο τομέα – όσο για τον ιδιωτικό, έχει πάψει να λειτουργεί προ πολλού.
Ο ΛΑΟΣ, ζαλισμένος από τις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται από το ίδιο το κράτος το οποίο συνταγματικά τουλάχιστον υποτίθεται ότι οφείλει να τον προστατεύει και να τον υπηρετεί, ούτε καν να αντιδράσει δεν μπορεί. Δεν έχει την δύναμη ούτε να διαμαρτυρηθεί, ούτε να βγει από τον λήθαργό του.
Ο ΚΑΘΕΝΑΣ περιμένει και ελπίζει ότι κάτι θετικό θα συμβεί και θα ξυπνήσει ένα πρωί, έχοντας βγει από τον εφιάλτη που ζει. Θετικά μηνύματα όμως, δεν φαίνονται στον ορίζοντα, όσο μακριά και με αισιόδοξη ματιά κι αν κοιτάξει κανείς.
ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ της σταγόνας που ζούμε οδηγεί τον καθένα σε απόγνωση.
Η ΣΤΑΓΟΝΑ που κάποια στιγμή θα ξεχειλίσει το ποτήρι, μπορεί να προκαλέσει τέτοιες παρενέργειες, που θα οδηγήσουν σε πλήρη διάλυση την κοινωνία. Η λογική να βλέπουμε καχύποπτα τον διπλανό μας και να παρακαλούμε την καταστροφή μιας οικονομικής τάξης για να επιβιώσει η έτερη, οδηγεί σε εμφύλιες διαταραχές και παντελή διάλυση του κοινωνικού ιστού. Ο οφθαλμός αντί οφθαλμού οδηγεί σε πρωτόγονη ζωώδη κοινωνία, παντελώς διαλυμένη. Αυτό μόνο οι πολίτες μπορούν να το αποτρέψουν γιατί το κράτος αυτή τη στιγμή δεν ιφίσταται. 

Με πιάνει κρίση Νο 4


Άρθρο του Άκη Ντάνου

Η ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗ συγκυρία δεν έχει επιπτώσεις μόνο στο σύστημα διοίκησης αλλά και στο ψυχολογικό τομέα τόσο των λεγόμενων επενδυτών, όσο και των πολιτών- καταναλωτών. Τα αθηνοκεντρικά ΜΜΕ πουλώντας τρομολαγνεία ωθούν τους καταναλωτές σε περιορισμό της κατανάλωσης, χωρίς ακόμα να συντρέχει λόγος που να πηγάζει από την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου. Πρόκειται για μια κρίση της αγοράς που προηγείται του χρονοδιαγράμματος της οικονομικής κρίσης!
ΚΡΙΣΗ αγοράς, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει εμφανή τα αποτελέσματα των οικονομικών μέτρων με αποτέλεσμα την εμβάθυνση της ακολουθήσας οικονομικής κρίσης και περιορισμό των όποιων επενδύσεων που θα μπορούσαν παρεμβατικά στην κρίση να αμβλύνουν το βάθεμά της. Ηλίθια συνήθεια των ασχέτων ή κατευθυνόμενων δημοσιογράφων που οδηγεί σε μεγαλύτερη εξαθλίωση του συνόλου του πληθυσμού αλλά και σε μεγαλύτερα κέρδη εκείνους που μπορούν να επωφεληθούν μιας τέτοιας κρίσης.
ΚΡΙΣΗ θεσμών και αξιωμάτων που μέσα στον δημιουργούμενο πανικό από τα ΜΜΕ θεσμοθετούν και αποσύρουν απ` την μια στιγμή στην άλλη μέτρα προς αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο πολιτικός πανικός ανατρέπει τα όποια θετικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να φέρουν τα όποια μέτρα λαμβάνονται κάθε φορά, αφού η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την αποτελεσματικότητά τους τα αδρανοποιεί.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ κρίση, με την έννοια της αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας των προτάσεων όλων των κομμάτων, αφού ο πολίτης χαρακτηρίζεται στις κρίσιμες περιπτώσεις από έλλειψη υπομονής με αποτέλεσμα να μην ασχολείται με τις προτάσεις διεξόδου όλων των κομματικών αποχρώσεων παρά μόνο με εκείνων των κομμάτων εξουσίας, εκείνων δηλαδή που τον οδήγησαν στην στενωπό, εμμένοντας σε έναν φαύλο κύκλο αναθεώρησης εμπιστοσύνης προς πρόσωπα και όχι προς τις πολιτικές.
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ έρχονται και παρέρχονται, οι πολιτικές όμως μένουν έλεγε ο συχωρεμένος ο Κάρολος και σε αυτό είχε τουλάχιστον δίκιο. Από την εποχή της δολοφονίας του Καποδίστρια και δώθε, το νεοελληνικό κράτος βρίσκεται σε μια συνεχή αποσύνθεση και σε μια χαώδη πολιτικοοικονομική κατεύθυνση. Ούτε οικονομία της αγοράς, ούτε νεοφιλελευθερισμός, ούτε ελεγχόμενη αγορά, ούτε τίποτα δεν θα μπορούσε να χαρακτηρίσει το ευκαιριακό συνοθύλευμα που κάποιοι τολμούν και το αναφέρουν σαν εθνική οικονομία.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ και σε αυτή την «νευρική κρίση» της αγοράς θα μπορούσε να δώσει μια νέας μορφή οργάνωση της κοινωνίας βασισμένη στις αρχές της ισότητας της δικαιοσύνης αλλά προπάντων της αλληλεγγύης, ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού των μελών της κοινωνίας μας.

Ψησταριά ή οβελιστήριο;


Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

Σούρουπο Κυριακής τελειώνοντας την δουλειά μου φτάνω με το ποδήλατο μου στο ολυμπιακό περίπτερο του Χάρη να παραλάβω τον Κυριακάτικο τύπο. Φορτώνω τα τιμόνια μου εφημερίδες και ετοιμάζομαι να πατήσω το πετάλι και να καληνυχτίσω. Αλλά με φρενάρει το χέρι του Οδυσσέα, γείτονας ψητοπώλης που συμμετέχει στις βραδινές καλησπέρες χαλαρωτικού σχολιασμού και ανάσα επικοινωνίας.
-Βασίλη αυτή η φράση «του λύθηκε ο αφαλός» με πήγε πίσω στο χωριό μου  στην Ήπειρο. ( Του είχα χαρίσει ένα αντίτυπο από τους «απέναντι» και η φράση αυτή υπήρχε σε ένα κείμενο με τα κάλαντα του θείου Μίμη από την Αμερική  )
-Έχω γράψει εγώ τέτοιο πράγμα ;
-Ναι στα κάλαντα του θείου από την Αμερική, μου φαίνεται ότι σε πιάνω αδιάβαστο στο δικό σου βιβλίο.
-Ε δεν είναι δικιά μου φράση,  του θείου είναι !!!
-Θυμήθηκα που λες την γιαγιά μου στην Ήπειρο, όταν την έπιανε καμιά φορά έντονος πόνος στην κοιλιά μας έλεγε, δεν μπορώ μου λύθηκε ο αφαλός ρίχτε μου καμιά βεντούζα στο αφάλι . ( Μιλώντας για την Ηπειρώτισσα  γιαγιά του ο Οδυσσέας το μυαλό μου κατέβασε μνήμες από ένα βιβλίο που διάβασα πριν λίγες μέρες στην ηπειρώτικη διάλεκτο.)
-Οδυσσέα μήπως διάβασες το βιβλίο του Σωτήρη Δημητρίου…
-« Να ακούω καλά το όνομα σου», ε ; Φοβερό βιβλίο και μόνο που το σκέφτομαι συγκινούμαι , ότι γράφει είναι αλήθεια. Το δικό μου το χωριό είναι  πάνω στην παλιά  νεκρή ζώνη των ελληνοαλβανικών συνόρων , απίστευτο βιβλίο.
(Ετοιμάζομαι να φύγω με το πόδι πάνω στο πετάλι να δίνει τον ρυθμό μιας καληνύχτας όταν μου κλείνει το δρόμο μια νεκροφόρα. Το «κοράκι» κατεβαίνει με κουρασμένο βήμα  και παίρνει  τρείς σόδες, φαίνεται θα του έπεσε βαρύς ο νεκρός.)
-Δεύτερη φορά που ετοιμάζομαι να φύγω και κάτι με σταματά ( λέω στον Οδυσσέα).
-Μπορεί και να τριτώσει το κακό ( μου λέει ο Χάρης που βγήκε να ξεμουδιάσει από το κουβούκλιο του καθημερινού του μεροκάματου και συνεχίζει). Οδυσσέα άδεια ή γεμάτη ήταν η νταλίκα του Αχέροντα;
-Άδεια (του λέει ο Οδυσσέας).
-Κακό σημάδι σύμφωνα με τους νταλικέρηδες.
-Γιατί ;( Τον ρωτάω.)
-Αν είναι άδεια η νταλίκα του χάρου, κάπου θα γίνει ζημιά,  ή βλάβη ή τροχαία στον δρόμο σε περιμένει,  αν είναι γεμάτη κανένα πρόβλημα  κουβαλάει την ζημιά στο χάρο.
-Οδυσσέα έλα γρήγορα ( ακούγεται η φωνή του βοηθού του Οδυσσέα με ένα παράξενο τόνο στην φωνή σαν απειλή σαν απελπισία ).
-Δεν το πα εγώ άδεια η νεκροφόρα θα γίνει η ζημιά. ( Λέει ο Χάρης.)
-Ποια ζημιά ;
-Βλέπεις το αμάξι με τον φάρο ο Μητσάρας του υγειονομικού έχει πάει για έλεγχο στον Οδυσσέα . Τρίτωσε και για σένα η καθυστέρηση κάτσε να δούμε τι θα γίνει.
-Ο Μητσάρας ήταν κλασσική περίπτωση εξουσιοφρενή δημοσίου υπαλλήλου με γονιδιακή υποστήριξη. Σύμφωνα με τους βουβούς μύθους της γειτονιάς ο παππούς του ήταν καταδότης των γερμανών την εποχή της κατοχής, μαύρη κουκούλα τεντωμένο χέρι και με το δείκτη του δεξιού του χεριού να στέλνει πατριώτες στο εκτελεστικό απόσπασμα. Αλλά ο μπαγάσας μετά τον πόλεμο κατόρθωσε και την γλίτωσε τα έφερε από δω τα έφερε από εκεί μέχρι και αίτηση για σύνταξη εθνικής αντίστασης έκανε με ψευδομάρτυρες αλλά δεν πρόλαβε να την πάρει γιατί πέθανε .  Ο γιος του, ο πατέρας του Μητσάρα ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση. Σωστό ποντίκι εγκατέλειπε το καράβι λίγο πριν βουλιάξει και επιβιβαζόταν με τον κατάλληλο τρόπο στο επόμενο. Ενεργός υποστηρικτικής της χούντας, έπαθε αφωνία από τα ουρλιαχτά για την επιστροφή του Καραμανλή, έκαψε τα χέρια του όταν πήραν φωτιά οι πλαστικές σημαίες με τις οποίες πανηγύριζε «την αλλαγή» του Αντρέα. Τον Μητσάρα τον διόρισε στην υπηρεσία υγειονομικού ελέγχου όταν έκανε μεγάλη καριέρα σε κομματική οργάνωση.
Ο προϊστάμενος στην υπηρεσία από την πρώτη μέρα κατάλαβε ότι ο Μήτσος ήταν εξουσιοφρενής, γυάλιζε το μάτι του. Για να μην του διαλύσει την υπηρεσία του ανέθεσε εξωτερικές δουλειές. Να κάνει ένα πρώτο υγειονομικό και πρακτικό έλεγχο και αν υπήρχαν ενδείξεις παράβασης να συνέχιζαν οι επόμενοι.
Ο Μητσάρας την είδε Ράμπο (του βγήκε και το παρατσούκλι) και όλοι οι επαγγελματίες ήταν κακοί Βιετναμέζοι που έπρεπε να εξοντωθούν. Παίρνοντας εξουσία ο Μητσάρας ξύπνησαν τα καταπιεσμένα γονίδια από τον κουκουλοφόρο καταδότη παππού του. Φόβος και τρόμος για τους καταστηματάρχες. Με το  βλοσυρό βλέμμα και  το τεντωμένο χέρι με τον δείκτη να ψάχνει την παράβαση ήταν ίδιος ο παππούς του χωρίς κουκούλα να δείχνει πατριώτες για το απόσπασμα. Όπου έμπαινε άφηνε το σημάδι του. Ευτυχώς οι τραγικές υπερβολές του διορθώνονταν στον δεύτερο έλεγχο που γίνονταν από τους προϊσταμένους του.
 Ακούστηκαν δυνατές φωνές από το ψητοπωλείο. Μετά από δέκα λεπτά περίπου ήρθε πίσω στο περίπτερο ο Οδυσσέας. Το βλέμμα του χαμογελαστό και ταυτόχρονα  μπαρουτοκαπνισμένο , το πρόσωπο του είχε μια έκφραση σαν θυμωμένο ανέκδοτο.  Ο Ράμπο ήταν γρήγορος σε αυτή την αποστολή  αλλά δεν  ξέραμε τα αποτελέσματα.
-Μου την έκανε την κηδεία( μας λέει).
-Δεν σου το είπα εγώ άδεια ήταν η νεκροφόρα.
-Αλκοόλ ή οινόπνευμα , κεφαλόπονος ή πονοκέφαλος ;
-Δεν καταλαβαίνω τις λες ( του απαντάω και αρχίζει να μας διηγείται το καταδρομικό  επεισόδιο με τον Μητσάρα-Ράμπο).
-Υπάρχει σοβαρό  πρόβλημα μου λέει ο γερμανοκαταδότης και κρατούσε μια μηδενική απόδειξη από την ταμειακή μηχανή λες και βρήκε το πειστήριο εγκλήματος που έψαχνε. Λες και ήταν η απόδειξη αμερικάνος αιχμάλωτος  σε στρατόπεδο Βιετκόνγκ και γυάλιζε το μάτι του Ράμπο.
-Τι λες άνθρωπε μου;
-Δεν είμαι ο άνθρωπος σου, εγώ είμαι δημόσιος λειτουργός!!!
-Με συγχωρείς εγώ είμαι από χωριό έτσι μιλάμε στην Ήπειρο!!!
-Θα σου κάνω μήνυση.
-Τι λες άνθρ…
-Κύριε θα με λες , και τεντώνει το χέρι γιαταγάνι, η απόδειξη γράφει ψητοπωλείο και η άδεια του καταστήματος οβελιστήριο.
-Κύριε αυτά τα έφτιαξε ο λογιστής και τα έλεγξε η εφορία.
-Κανονικά πρέπει να πας αυτόφωρο αλλά θα σου δώσω την ευκαιρία να απολογηθείς στην δικαιοσύνη.
-Μου έκοψε την μήνυση έγραψε και το κατηγορητήριο με δέκα χιλιάδες ορθογραφικά λάθη και τώρα είμαι για δίκη.
-Και τι θα κάνεις ;
-Θα πάω με τον Μπαμπινιώτη παραμάσχαλα να απολογηθώ. Βασίλη μου τον έλυσε τον αφαλό ο Ράμπο!!!
-Μήπως πρέπει να σου ρίξουμε καμιά βεντούζα; Που θα έλεγε και η γιαγιά σου .
( Βάλαμε τα γέλια και οι τρείς έτσι όπως έδεσαν οι κουβέντες και χωριστήκαμε)
-Όταν πήγα σπίτι μου ούτε καλησπέρα δεν είπα, άνοιξα αμέσως το λεξικό του Μπαμπινιώτη σελ 1244 οβελιστήριο :το ψητοπωλείο που μπορεί να φάει κανείς ψητό της σούβλας………………

Οι μέρες που ζούμε είναι ιδιαίτερα πιεστικές και φορτισμένες, η εξωτερική πραγματικότητα έχει γίνει εφιαλτική. Όμως και μέσα σε αυτή την πίεση υπάρχει ελπίδα. Μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι αν ο καθένας ξεφύγει από σκοτάδι του φόβου που έκρυψε την αγωνία του, στρουθοκαμηλίζοντας την επιβεβαίωση της ατομικότητας του. Αν σηκώσουμε το κεφάλι θα δούμε ότι δίπλα μας είναι ο Άλλος.
Αρκεί να τολμήσουμε να σηκώσουμε το κεφάλι από την εγωκεντρική μας γούβα. Στον Άλλο μπορούμε να βρούμε την συμπαράσταση , την ανοχή, την βοήθεια. Μόνο έτσι μια κοινωνία οδεύει προς την ανθρωπότητα.
Από την άλλη αν αφεθούμε πανικόβλητοι και ανασφαλείς στην δύνη του φόβου, μόνο αδυναμίες και ελαττώματα που είχαμε κρύψει πολύ βαθιά μέσα μας αρχίζουν να ανασύρονται και να προβάλλονται. Νοιώθουμε ότι η εξωτερική πραγματικότητα  κονταίνει το καταναλωτικό οχύρωμα στο οποίο στηρίξαμε την ζωή μας. Τότε για να νοιώσουμε ψηλοί και ασφαλείς διαλέγουμε τον πιο ανόητο τρόπο προσπαθούμε να κοντύνουμε ή να εξαφανίσουμε τον Άλλο , τον διπλανό τον συν- άνθρωπο μας. Αγνοώντας ότι τα χώματα που βγάζουμε για να τον θάψουμε στο τέλος θα σκεπάσουν και εμάς.                                       

*Η ιστορία είναι σχεδόν φανταστική, φωτίστηκε στον μπερντέ της φαντασίας από κουβέντες του Ορέστη ( ψητοπώλης ή οβελιστής θα αποφασίσει το δικαστήριο) και του Χάρη στο ολυμπιακό περίπτερο την προηγούμενη Κυριακή το βράδυ.    

28/9/11

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 29.09.2011

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 29.09.2011 σε τίτλους

• Παίρνουν πίσω τις ιχθυοκαλλιέργειες. Ο Σηφουνάκης εξέθεσε τον Μανιάτη και τώρα ανακαλεί την απόφασή του
• Δυσβάσταχτη η αδειοδότηση των γεωτρήσεων. Ζητούν παράταση για τις γεωτρήσεις
• Ρυθμίσεις για οφειλέτες του Ναυπλίου
• Καθεστώς διαχείρισης υδάτων στην Ερμιονίδα
• Σε καλό δρόμο οι κάδοι ανακύκλωσης και η μονάδα επεξεργασίας νερού στον Ανάβαλο
• Αντιπρόεδρος ο Καμπόσος στην Περιφερειακή Ένωση
• 25 χρόνια σε ιδιώτη τα σκουπίδια
• Να συνεχίσουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την αστυνόμευση του Δήμου Άργους
• Παραλίγο να τιναχθεί στον αέρα η ποδηλατάδα του Άργους από λάθη στην προφύλαξη των παιδιών
• Νέα συνάντηση για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Άργους – Μυκηνών
• Έκτακτο Συμβούλιο για την οικονομική κρίση ζητά ο Αναγνώστου
• Παλιά αυτοκίνητα σαπίζουν στην ύπαιθρο
• Απλήρωτοι οι 50 συμβασιούχοι του ΑΣΕΠ στην Δ ΕΠΚΑ Ναυπλίου
• Έτοιμος ο κόμβος στο Ανυφί
• Ημερίδα για το μνημόνιο
• Κίνημα αντίστασης ενάντια στα αντιλαϊκά έκτακτα μέτρα ετοιμάζει Ο ΣΥΡΙΖΑ

ΑΡΘΡΑ:
• Οφθαλμός αντί οφθαλμού και κοινωνική συνοχή. Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
• Με πιάνει κρίση Νο 4. Άρθρο του Άκη Ντάνου
• Ψησταριά ή οβελιστήριο; Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου
• Τα Ψέματα του κύριου Γκαρκάσουλα. Του Νικόλαου Στυλ. Γκαβούνου, Δημοτικού Συμβούλου, Προέδρου Κ.Ε.Δ.Α-Μ
• Μυστικά και ψέματα για το Μπούρτζι (μέρος 2ο και ελπίζω τελευταίο). Άρθρο του Κώστα Γκότση

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
• Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΠΛΙ
• 9η Ιππική συνάντηση
• Το πολιτιστικό καλοκαίρι της Πολιτιστική Πρότασης
• Σφάζονται για το Λασκαριδείου Λαογραφικού Μουσείου Ν. Κίου
• Τιμή στην μάνα, αλλά…
• Οι δεσμοί αίματος και η φλόγα
• Eτοιμοπαράδοτη πνευματικότητα και Καζαντζάκης

ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ
• Λάθος Μετάφραση
• Αντικαρκινικός Έρανος
• Τελεφερίκ
• Η ντουντούκα των εμπόρων
• Εκδήλωση στο Κρανίδι
• Περιμένουν αποτελέσματα

ΙΑΤΡΙΚΑ:
• Συμμετοχή του Κ.Ν.Σ. στη λειτουργία του λόγου. Του Άγγελου Τράκα, Λογοθεραπευτής, Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογής Σύγχρονων Προγραμμάτων Ειδικών Θεραπειών
• Ανορθόδοξες Δίαιτες. Της Δήμητρας Τούντα, διαιτολόγος, διατροφολόγος

ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΑ:

ΑΝΕΚΔΟΤΟ:
• Μπαμπά, πως ήρθα στον κόσμο;

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ

26/9/11

Η έκδοση 22.09.2011

25/9/11

Στο Ναύπλιο, …του ΄παν να βάλει το χακί, να πάει στην πρώτη την γραμμή… …κι αυτός αρνείται

Ένα πραγματικό ρεύμα Αρνήσεων από νεοσύλλεκτους να αποδεχτούν τη μετάθεση στην ΕΛΔΥΚ αντιμετώπισαν τα κλιμάκια του ΓΕΣ που εφόρμησαν στα Κέντρα Εκπαίδευσης προκειμένου να πείσουν τους συναδέλφους να δηλώσουν Εθελοντικά μετάθεση στην Κύπρο.
Από τα συνεχή τηλέφωνα που έλαβε η επιτροπή αλληλεγγύης στρατευμένων από γονείς και φαντάρους διαπιστώνει κανείς ότι οι περισσότερες αρνήσεις καταγράφονται σε: Αυλώνα, Θήβα, Μεσολόγγι, Ναύπλιο, Μεγάλο Πεύκο-Ειδικές Δυνάμεις και ακολουθούν τα υπόλοιπα Κέντρα.

Σύμφωνα με την επιτροπή αλληλεγγύης οι φαντάροι «αισθάνονται αγανάκτηση και αηδία καθώς συνειδητοποιούν ότι βρώμικα οικονομικά και πολιτικά παιχνίδια παίζονται στις πλάτες τους. Ότι για μια ακόμη φορά θέλουν την νεολαία από τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα κρέας στα κανόνια τους, για τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των εργολάβων και των επιχειρηματιών του τομέα ενέργειας».

Η ίδια εικόνα προέρχεται και από το Ναύπλιο σύμφωνα πάντα με την επιτροπή αλληλεγγύης στρατευμένων.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα συνέβησαν στο ΚΕΝ Ναυπλίου: το κλιμάκιο του ΓΕΣ που επισκέφτηκε τη μονάδα προσπάθησε γρήγορα, ανεύθυνα και αυθαίρετα να ξεμπερδέψει με την άχαρη υπόθεση που είχε αναλάβει, να πείσει δηλαδή τους νεοσύλλεκτους φαντάρους να αποδεχτούν τη μετάθεση στην Κύπρο.
Αντί όμως να κερδίσει την συμφωνία τους αντιμετώπισε Πρωτόγνωρη Άρνηση: Μόλις οι 12 στους 48 φαντάρους που είχαν προεπιλεγεί, δηλαδή ποσοστό 25% δέχτηκαν ενώ οι υπόλοιποι δήλωσαν άρνηση μετάθεσης εκτός συνόρων προβάλλοντας διάφορους λόγους.
Επίσης, είναι ενδεικτικό ότι οι ηλικίες όσων δέχτηκαν να μετατεθούν στην Κύπρο κυμαίνονται μεταξύ 18-20 χρονών!
Αυτό που συμβαίνει στο ΚΕΝ Ναυπλίου βρίσκεται σε γενικές γραμμές σε πλήρη αντιστοίχιση με την στάση των συναδέλφων φαντάρων και στα υπόλοιπα Κέντρα Εκπαίδευσης. Δε θέλουν να πεθάνουν για τα συμφέροντα τους, δεν επιθυμούν να σκοτώσουν και να σκοτωθούν σε μια ξένη χώρα, στην οποία εντελώς αυθαίρετα τους μεταθέτουν, ενώ έχουν δηλώσει ότι αρνούνται να Μετατεθούν σε αυτή.
Όπως επισημαίνει η επιτροπή αλληλεγγύης στρατευμένων «τα συναισθήματα όμως αυτά και οι αξίες των νέων ανθρώπων βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις πολεμικές ετοιμασίες των στρατών σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο-Ισραήλ. Η Τουρκία προβαίνει σε πολεμικές απειλές και κινητοποιεί τα στρατεύματα της, ήδη έχει ενεργοποιηθεί η Στρατιωτική Συμφωνία της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με το κράτος τρομοκράτη Ισραήλ, ενώ στον Έβρο και στην Κύπρο οι μονάδες βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή».

Είναι ενδεικτικά αναφέρεται η επιτροπή σε δημοσιεύματα από τον κυπριακός τύπο, όπου αναφέρεται ότι: «Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής έχει τεθεί η Εθνική Φρουρά για την αποτροπή εχθρικής ενέργειας στη γραμμή αντιπαράταξης ενώ ο Κύπριος ΥΠΑΜ βρίσκεται στην Αθήνα για συντονισμό με το ελληνικό ΥΕΘΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Σημερινής, στις 13 Σεπτεμβρίου ανιχνεύθηκε κινητοποίηση αρμάτων μάχης και πεζικού των κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή Δερύνειας, προκαλώντας συναγερμό την Εθνική Φρουρά, χωρίς, ωστόσο, να συμβεί οτιδήποτε. Παράλληλα, μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν την επομένη ανατολικά της Κύπρου και κατευθύνθηκαν νοτιοδυτικά μέχρι ανοικτά της Αμμοχώστου. Τα δύο ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι τουρκική προέλαση και κατάληψη θέσεων εντός της νεκρής ζώνης και βολές εναντίον θέσεων της Εθνικής Φρουράς. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι με αφορμή την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου υπήρξε διασπορά των πυροβόλων και των επάκτιων συστοιχιών MM-40 Exocet».
Τα σενάρια όμως πήγαν ένα βήμα παρακάτω κάνοντας λόγο για προετοιμασίες γενικευμένης επιστράτευσης: «Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρη και διαβαθμισμένη πηγή, πριν από λίγο, η Κυπριακή Κυβέρνηση ενημέρωσε τις μονάδες του ΝΑΤΟ που εδρεύουν στην περιοχή, ότι όχι απλά προχωρά σε αύξηση των μέτρων επιφυλακής αλλά «εξετάζει και την πιθανότητα επιστράτευσης».
Αυτό όμως που αληθεύει είναι ότι στην περιοχή που ορίζεται από το τρίγωνο Ρόδου – Μεγίστης, του σημείου που έχει «δέσει» η πλατφόρμα του γεωτρύπανου (με άνδρες των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων με πολιτική ενδυμασία επάνω) και της Αττάλειας στην Τουρκία εξελίσσεται εδώ και λίγες ώρες η πρώτη αναμέτρηση των τριών χωρών με εφαρμογή ηλεκτρονικών αντιμέτρων (ECM) και αντι-αντιμέτρων (ΕCCM). Ταυτόχρονα, παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου συγκέντρωση δυνάμεων κυρίως αεροσκαφών ηλεκτρονικής αναγνώρισης και UAV, ενώ σε μια ζώνη 5 ν.μ. γύρω από την εξέδρα έχει δημιουργηθεί υγειονομική ζώνη από ισχυρές μονάδες του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης, άλλη διάσταση στην κρίση θα δώσει η ενδεχόμενη έναρξη εργασιών τουρκικών ερευνών μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου, δημιουργώντας νέα δεδομένα στον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας»!

24/9/11

Τρέμουν να βγουν από τα σπίτια τους στην Κίο

Με τον φόβο ζουν καθημερινά οι κάτοικοι στη Νέα Κίο Αργολίδας, λόγω της έξαρσης της εγκληματικότητας. Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στην περιοχή δείχνει να είναι ανεξέλεγκτη.
Όπως καταγγέλλουν οι ντόπιοι, έχουν πολλαπλασιαστεί τα κρούσματα εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, ένοπλων ληστειών, κλοπών και διαρρήξεων, ευθέων και απροκάλυπτων απειλών κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της περιουσίας των πολιτών.
Όπως καταγγέλλει και σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσή o βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, οι κάτοικοι σε πολλές περιπτώσεις φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους ή να εργαστούν στα κτήματα τους.
Πολλά είναι και τα κρούσματα κλοπής μετάλλου - με αποτέλεσμα πολλές αναγκαίες για την αγροτική παραγωγή εγκαταστάσεις άντλησης νερού και άρδευσης να μη λειτουργούν.
Η κατάσταση που επικρατεί στη Νέα Κίο έχει λάβει διαστάσεις οργανωμένης συμμορίας. Σημειώνονται ακόμη και εμπρηστικές επιθέσεις σε αποθήκες ζωοτροφών, γεγονός που επιβαρύνει τους πληγέντες κτηνοτρόφους με ένα δυσβάσταχτο κόστος.
Εντωμεταξύ, για το ίδιο θέμα όπως ανακοινώθηκε συναντήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσος Χειβιδόπουλος με τον Γ.Γ. του Υπ. Προστασίας του Πολίτη Γρηγόρη Τασούλα. Ο κύριος Τασούλας δεσμεύθηκε ότι το επόμενο δεκαήμερο θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους για θέματα ασφάλειας στην Π.Ε. Αργολίδας και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Πάντως σύμφωνα με τον κο Ανδριανό, αποδεικνύεται από τις σχετικές συλλήψεις στις οποίες κατά καιρούς έχει προβεί η Αστυνομία, ότι πολλά από τα κρούσματα έχουν ως δράστες αλλοδαπούς και Ρομά από τον παρακείμενο καταυλισμό.


Οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα δυσχεραίνουν το έργο των αστυνομικών της Α.Δ Αργολίδας για την αντιμετώπιση των σοβαρών αυτών προβλημάτων, αλλά και των κινδύνων που υπάρχουν από τη λειτουργία των δύο σωφρονιστικών καταστημάτων τα οποία παρουσιάζουν υπερπληρότητα κρατουμένων.

Τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με τον κο Ανδριανό,  καθιστούν επιτακτική την ανάγκη άμεσης σύγκλησης ευρείας σύσκεψης υπό τον Υπουργό με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπηρεσιών και του Δημάρχου Άργους – Μυκηνών για την άμεση εξέταση του προβλήματος και την  κατάρτιση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού στρατηγικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της εξαιρετικά σοβαρής αυτής κατάστασης.

Συναγερμός για τους φοίνικες στο Πορτοχέλι

Το καταστρεπτικό έντομο των φοινικοειδών που ονομάζεται Ρυγχοφόρος ή κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος (Rynchophorus ferrugineus) έκανε την εμφάνισή του στο Πορτοχέλι.
Εντοπίστηκε στην κεντρική πλατεία, ένας φοίνικας να παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά συμπτώματα προσβολής από το σκαθάρι. Τα συμπτώματα αυτά χαρακτηρίζονται από κατάρρευση της κορυφής του φυτού, η οποία  είχε αρχίσει να παρουσιάζει την όψη ομπρέλας, ενώ στο κορυφαίο τμήμα υπήρχαν οπές και χαρακτηριστικά φαγώματα στα φύλλα.

Από την Αγροτική διεύθυνση της Π.Ε. Αργολίδας προκρίθηκε η λύση της δενδροχειρουργικής. επειδή η προσβολή ήταν προχωρημένη. Αφαιρέθηκαν δηλαδή, όλα τα φύλλα και καθαρίσθηκε η κορυφή του μέχρι του σημείου του κορυφαίου μεριστώματος. Στη συνέχεια έγινε ψεκασμός με χοντρή σταγόνα με ένα από τα επιτρεπόμενα σκευάσματα προκειμένου να καταστραφούν όλες οι μορφές του εντόμου (αυγά, προνύμφες σε διάφορα στάδια, τέλεια έντομα) που βρίσκονταν στο φυτό και τέλος καλύφθηκε η κορυφή με ειδικό δίχτυ προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν διασπορά τέλειων εντόμων που πιθανό να επιβιώσουν.

Στη συνέχεια με τη βοήθεια του Γεωπόνου του Δήμου Κρανιδίου κου Β. Πασιαλή καταστρώθηκε ένα πρόγραμμα προληπτικών ψεκασμών σε όλους τους φοίνικες που βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Κρανιδίου.

Με τα δεδομένα αυτά  ολόκληρη η περιοχή της Ερμιονίδας εντάσσεται σε κατάσταση καραντίνας  σύμφωνα με την οποία:     

Απαγορεύεται η διακίνηση  όλων των ειδών των φοινικοειδών χωρίς Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο, τόσο εντός της επαρχίας Ερμιονίδας όσο και εκτός αυτής.

Τα φυτώρια που δραστηριοποιούνται στην περιοχή υποχρεούνται την παραγωγή φοινικοειδών να την πραγματοποιούν μόνο σε ειδικά διαμορφωμένα δικτυοκήπια.

Καταγραφή όλων των φοινικοειδών της περιοχής κατά είδος, ηλικία, κατάσταση. 

Απαγορεύεται το αυστηρό κλάδεμα των φοινικοειδών καθώς επίσης και η ανόητη τελευταία τάση του «ξυρίσματος» του στελέχους.

Κατάρτιση συστήματος παρακολούθησης στα πλαίσια του ετήσιου προγράμματος επίσημων επισκοπήσεων και τήρηση στοιχείων.

Εκπαίδευση συνεργείων προκειμένου να αναλάβουν την εφαρμογή των επίσημων μέτρων που αναφέρονται στο Σχέδιο Δράσης (κοπή, απομάκρυνση, αγωγή κλπ).

23/9/11

Ξεστοιχειώνει το Μπούρτζι

Θετική για το Ναύπλιο και ιδιαίτερα για το Μπούτζι που παραμένει στοιχειωμένο τα τελευταία χρόνια είναι η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο εγκρίνει μελέτη της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για αποκατάσταση και ανάδειξη της νησίδας που από το 1922 έχει κηρυχθεί ως ''προέχον μνημείο''.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ στο Μπούρτζι, μπορεί να δημιουργηθεί εκθεσιακός χώρος στον οποίο θα φιλοξενείται μόνιμη έκθεση για την ιστορία του μνημείου  και πωλητήριο στους προμαχώνες, ενώ θα διατηρηθεί η παλιά χρήση του μικρού εστιατορίου και αναψυκτηρίου στο σημείο όπου λειτουργούσε και παλιότερα.

Επίσης, θα εξασφαλιστούν συνθήκες πρόσβασης για άτομα με ειδικές ανάγκες με την κατασκευή ανελκυστήρα στα βόρεια κτίρια για την προσπέλαση του βασικού επιπέδου του φρουρίου και μικρές ράμπες για τους υπόλοιπους χώρους.

Από τον δήμο Ναυπλίου, μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάτι για την θετική αυτή εξέλιξη. Ο συνδυασμός Άλλη Πρόταση» από την πλευρά του κατέθεσε συμπληρωματική πρόταση για την λειτουργία στο Μπούρτζι ενός τμήματος του εγκληματολογικού Μουσείου με ξεχωριστό έκθεμα την γκιλοτίνα.

Το Μπούρτζι στις αρχές της δεκαετίας του 1930, είχε αποφασιστεί να συντηρηθεί και να αξιοποιηθεί ως ξενοδοχείο, το οποίο λειτούργησε μέχρι τη δεκαετία του 1970, ενώ έως το 1997 χρησιμοποιήθηκε ως εστιατόριο και αναψυκτήριο, οπότε και εγκαταλείφθηκε.

Ανατρέχοντας στην ιστορία το Μπούρτζι οχυρώθηκε για πρώτη φορά από τους Ενετούς το 1471 και εξυπηρέτησε την άμυνα της πόλης επί 350 χρόνια. Χοντρές αλυσίδες που ξεκινούσαν από τις δυο πλευρές του φρουρίου κατέληγαν στις δυο πλευρές του λιμανιού της πόλης. Όταν οι αλυσίδες τεντώνονταν, υψώνονταν κάποια εκατοστά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με αποτέλεσμα κανένα πλοίο να μην μπορεί να πλησιάσει την πόλη. Αντίθετα, όταν ήταν χαλαρές, ακουμπούσαν στον βυθό της θάλασσας και τα πλοία περνούσαν ελεύθερα. Γι' αυτό, το Ναύπλιο ονομάστηκε και "Porto Cadena".

Χρησιμοποιήθηκε επίσης ως τόπος διαμονής του δήμιου, που έφευγε από το νησί μόνο για τις εκτελέσεις που γίνονταν στο Παλαμήδι.



Γκιλοτίνα



Η πρόταση που κατέθεσε ο συνδιασμός «Άλλη Πρόταση» (Μπ. Αντωνιάδης, Κ. Καράπαυλος) μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η πρόταση μας είναι στο χώρο να λειτουργήσει ένα Τμήμα (Παράρτημα) του Εγκληματολογικού  Μουσείου, σε συνεργασία με την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ως βασικό έκθεμα του Μουσείου αυτού πρέπει  να είναι  η γκιλοτίνα, που διατηρείται ακόμα σε καλή κατάσταση στο κλειστό για το ευρύ κοινό Εγκληματολογικό Μουσείο Αθηνών. Η γκιλοτίνα αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την νεώτερη ιστορία της καστρονησίδας, όταν αυτή αποτελούσε κατοικία των δημίων, αποτελεί  ένα σημαντικό έκθεμα που έχει απομακρυνθεί από την πόλη του Ναυπλίου το έτος 1930. Εξαιρετική είναι  η περιγραφή των δημίων στο Μπούρτζι  από τον Α. Καρκαβίστα στο κείμενο του για τις φυλακές του Ναυπλίου το 1891-1902.

Εκτός από την γκιλοτίνα το Παράρτημα του Εγκληματολογικού Μουσείου θα μπορούσε να περιλαμβάνει όπλα, αγχέμαχα όπλα και πυροβόλα, αντικείμενα, εργαλεία και βακτηρίες (μαγκούρες), εκρηκτικές ύλες και πυρομαχικά, στρατιωτικό εξοπλισμό, εκθέματα που περιγράφουν ανάγλυφα την ιστορία του εγκλήματος και της τιμωρίας του στην Ελλάδα. Η πόλη του Ναυπλίου που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία των φυλακών, με ποινικά δικαστήρια ήδη από την απελευθέρωση της Ελλάδας, και τόπος εκτελέσεων, είναι η ιδανική πόλη για τη λειτουργία ενός μουσείου εγκλήματος και τιμωρίας. Και το Μπούρτζι, ο τόπος κατοικίας των δημίων, φαντάζει ως το ιδανικό σημείο για να λειτουργήσει ένα τέτοιο μουσείο.

Ξέσπασμα Αναγνωσταρά για το Μπούρτζι

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Παναγιώτης Αναγνωσταράς με αφορμή  δημοσιεύματα σχετικά με την πρόταση των κυρίων Αντωνιάδη και Καράπαυλου για το Μπούρτζι και την αξιοποίηση του ως εγκληματολογικό Μουσείο προέβη σε δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες διαψεύδει τα όσα καταλογίζουν στο Δήμο Ναυπλιέων για αδιαφορία και εγκατάλειψη.
Συγκεκριμένα τονίζει «αναφέρουν  ότι εδώ και χρόνια παρά τις προτάσεις τους, καμία μελέτη δεν έχει ανατεθεί από το Δήμο Ναυπλιέων.  

Δυστυχώς για αυτούς και για την αξιοπιστία τους το ψέμα έχει κοντά πόδια.  Όπως και η απόκρυψη της αλήθειας.

Τους ρωτάω: Γνωρίζουν ότι από τότε που ο Δήμος μας, με τις ενέργειές μας πήρε το «Μπούρτζι», έχει κατατεθεί από δικηγόρο Ναυπλίου αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρωθεί αυτή η παραχώρηση;

Τους ρωτάω: Γνωρίζουν ή όχι ότι μέχρι σήμερα η υπόθεση αυτή βρίσκεται σε εκκρεμοδικία  με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να διαθέσουμε ούτε ένα ευρώ για μελέτες και επισκευές στο Μπούρτζι επειδή δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς;

Τους ρωτάω: Όταν ήρθε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να αποδεχθούμε την παραχώρηση του Μπούρτζι, ψήφισαν υπέρ ή κατά της παραχώρησης στο Δήμο μας?

Τους ρωτάω: Ποια σχέση έχουν με τον δικηγόρο Ναυπλίου που κατέθεσε την αίτηση ακύρωσης της παραχώρησης στο Δήμο μας;

Μήπως είναι ομοϊδεάτης τους;

Μήπως είναι φίλα προσκείμενος στην δημοτική  τους παράταξη:

Μήπως ήταν και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξή τους; Περιμένω την απάντησή τους!!!

Από την πρώτη στιγμή που κατάφερα να παραχωρηθεί το Μπούρτζι στο Δήμο μας ήταν αντίθετοι!!!

Θέλησαν να κάνουν κακό σε εμένα.

Το αποτέλεσμα ήταν να κάνουν κακό στον τόπο μας. Να μείνει το Μπούρτζι εγκαταλελειμμένο εδώ και επτά χρόνια και ακόμα περιμένουμε να λύσει το θέμα της ιδιοκτησίας το Συμβούλιο Επικρατείας!!!

Τους ρωτάω και πάλι: Ποια σχέση  έχουν με το δικηγόρο Ναυπλίου που κατέθεσε την αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας;

Αυτή είναι η αλήθεια για τους λόγους εγκατάλειψης του Μπούρτζι!

Ας σιωπήσουν λοιπόν και ας πάψουν να ρίχνουν ευθύνες σε εμένα!

Θα ήταν πιο σωστό να παραδεχτούν το λάθος τους!!!

Εις ότι αφορά τις προτάσεις τους δεν τις βρίσκω κακές. Όμως εμείς τότε που πετύχαμε την παραχώρηση, στο έγγραφο  του  παραχωρητηρίου αναφερόταν ρητά ότι στο Μπούρτζι θα δημιουργηθεί   Μουσείο της Ιστορίας της Πόλης σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.

Αυτό είχαμε οραματισθεί και δρομολογήσει για την αξιοποίηση του Μπούρτζι!!! Δυστυχώς όμως «κάποιοι» πίστεψαν ότι τους «κλέβουμε τις δάφνες» και θέλησαν να βάλουν φρένο στη διαδικασία.

Μπράβο τους!!! Μέχρι σήμερα τα έχουν καταφέρει».

Θέλουν τον Ανάβαλο οι Αρκάδες

Την άρδευση της παραλιακής ζώνης της Κυνουρίας, από τις πηγές του Ανάβαλου διεκδικεί ο δήμος Βόρειας Κυνουρίας. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανάμεσα στο Δήμαρχο Εμμανουήλ Σκαντζό, και τον Υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Η συνάντηση ήταν μέρος των ενεργειών του Δημάρχου, σχετικά με την ορθολογική και μεθοδική διεκδίκηση του έργου.

Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο το κλίμα που επικράτησε ήταν πολύ θετικό και ο Υπουργός έδειξε μεγάλη κατανόηση σε ότι αφορά την αναγκαιότητα πραγματοποίησης του εν λόγω έργου.

Στην συνάντηση τέθηκαν θέματα ωριμότητας του χρόνιου αιτήματος του Δήμου.

Αναφέρθηκε η ήδη γνωστή από προηγούμενη συνάντηση, αδυναμία του Υπουργείου να εντάξει άμεσα τη χρηματοδότηση του έργου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου ή το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, λόγω των συνεχών μειώσεων στις διατιθέμενες πιστώσεις.

Πέραν αυτού όμως, και ύστερα από παρατήρηση του Υπουργού ότι, δεν έχει ποτέ υποβληθεί συγκροτημένη πρόταση στην διαχειριστική αρχή του Υπουργείου, το θέμα που απαιτεί άμεση απάντηση, είναι η οργάνωση της ωρίμανσης του έργου, με την υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση της μελέτης, στη διαχειριστική αρχή του Υπουργείου, με ταυτόχρονη κοινοποίηση της στο γραφείο του Υπουργού.

Ο δήμος ενημερώνει τους δημότες ότι: «η υλοποίηση του έργου αποτελεί για τη δημοτική αρχή θέμα ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του τόπου μας και κεντρικό στόχο μας. Για την επίτευξη του, απαιτείται σοβαρότητα, σταθερά και αποφασιστικά βήματα και κυρίως να ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες και τεχνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την ωρίμανση του έργου.

Μέχρι σήμερα, σε αντιδιαστολή με τη δική μας πρακτική, έχουν γίνει δεκάδες αναφορές και επερωτήσεις στη βουλή από τους εκάστοτε αντιπολιτευόμενους βουλευτές μας, οι οποίοι όμως ξεχνούσαν το θέμα όταν βρίσκονταν στην κυβέρνηση ακόμα και σε υψηλά κυβερνητικά πόστα. Ταυτόχρονα, οι δημοτικές αρχές με αποφάσεις συμβουλίων και επιστολές διαμαρτυρίας εκλιπαρούσαν για το ενδιαφέρον των εκάστοτε κυβερνόντων. Τα αποτελέσματα των παλαιών αυτών πρακτικών είναι γνωστά σε όλους σας. Είναι αόρατα, αφού τίποτα δεν έχει γίνει στο Δήμο μας, σε αντίθεση βέβαια με την γειτονική μας Αργολίδα.

Για εμάς, το θέμα δεν προσφέρεται για φθηνή πολιτική εκμετάλλευση. Γνωρίζουμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για την υλοποίηση έργων. Αυτό το έχουμε ήδη αποδείξει με την ένταξη για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ δύο πολύ μεγάλων έργων για τον τόπο μας, των δικτύων αποχέτευσης και της ανακατασκευής του λιμανιού. Αντιμετωπίζουμε το θέμα σε τεχνικό καθαρά επίπεδο. Αυτή είναι η διάσταση που είχε αγνοηθεί χρόνια τώρα στην περιοχή μας. Ήδη αναζητήσαμε  και βρήκαμε τα στοιχεία που για πρώτη φορά βγαίνουν στην επιφάνεια και καταδεικνύουν ότι η μεταφορά του νερού στην Βόρεια Κυνουρία ήταν και είναι ενταγμένη στην θεσμοθετημένη διαχείριση της πηγής.

Με βάση αυτά και ύστερα από την συνεννόηση με τον Υπουργό, ετοιμάζουμε πλήρη φάκελο πρότασης προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για:

-Την ενημέρωση της διαχειριστικής αρχής για την αναγκαιότητα και σκοπιμότητα του έργου

-Την διεκδίκηση της χρηματοδότησης των απαιτούμενων μελετών και διαδικασιών ωρίμανσης

-Την απόδειξη της διαφορετικής αντίληψης και της αντίθεσης μας με λογικές πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος.

 Εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε με το μέλλον των αγροτών του Δήμου μας. Καλούμε όλους τους φορείς που αφορά το ζήτημα να συνεργαστούν μαζί μας για την πληρέστερη σύνταξη του αιτήματος μας. Καλούμε επίσης, χωρίς να εκλιπαρούμε, όλους τους θεσμικούς παράγοντες του τόπου μας να ενδιαφερθούν στην πράξη και όχι στα λόγια όπως μέχρι σήμερα έκαναν για την υλοποίηση του στόχου μας».

Μια ακόμα νεκρή Καρέττα Καρέττα ξεβράστηκε στο Τημένιο Άργους

Φίλος, συμπολίτης μας, εντόπισε 15 Σεπτεμβρίου μια ακόμα νεκρή χελώνα Caretta caretta στο Τημένιο και όπως μας διαβεβαίωσε δεν έφερνε σημάδια χτυπήματος. Ειδοποίησε αμέσως τη ΜΚΟ Αρχέλων (http://www.archelon.gr/) και το Λιμεναρχείο για τις ενέργειές τους.
Σύμφωνα με όσα φέρεται να υποστήριξε το Λιμεναρχείο «το φαινόμενο είναι συχνό αυτή την εποχή»!
Οι συνήθεις ενέργειες από πλευράς τους είναι: καταμέτρηση του ζώου, εντοπισμός ενδεχόμενου τραυματισμού ή κάποιο σημάδι που να φανερώνει αιτία θανάτου (κατάποση πλαστικού αντικειμένου κτλ), εντοπισμός ενδεχομένως κάποιου δαχτυλιδιού (μαρκάρισμα από κάποια σχετική επιστημονική ομάδα ή ΜΚΟ) και τέλος υγειονομική ταφή.

Το τελευταίο διάστημα πάντως έχουν πληθύνει οι θάνατοι δελφινιών και χελωνιών που οφείλονται μάλλον σε τροφικές δηλητηριάσεις.

Πρώτες βοήθειες

-Αν βρείτε ζωντανό εκβρασμένο ζώο, άρρωστο ή τραυματισμένο, είναι πολύ σημαντικό να του παραχθούν βασικές πρώτες βοήθειες. Αποφύγετε τις απότομες κινήσεις, δυνατούς ήχους, περιττές μετακινήσεις ή εξετάσεις του ζώου καθώς και την παρουσία μεγάλου αριθμού ατόμων γύρω από το ζώο.
-Ποτέ μην προσπαθήσετε να το μεταφέρετε στα βαθιά, αυτό αποτελεί επίσης συνήθη αιτία θανάτου εκβρασμένων θαλάσσιων θηλαστικών στην Ελλάδα.
-Τι πρέπει να κάνετε αν βρείτε εκβρασμένο ένα θαλάσσιο θηλαστικό ή μια χελώνα:

1.Ελέγξτε από απόσταση αν το ζώο κινείται. Για μια χελώνα ή φώκια, μπορεί να είναι φυσιολογικό να βρίσκονται στην ακτή.
2.Εξετάστε το ρυθμό αναπνοής. Αυξημένος ρυθμός αναπνοής καταδεικνύει στρες, το οποίο μπορεί να αποβεί θανατηφόρο. Ο κανονικός ρυθμός αναπνοής έχει ως εξής:
-Κητώδη
Μικρά κητώδη (π.χ. κοινό δελφίνι, φώκαινα) = 2-5 αναπνοές/ λεπτό
Μεσαίου μεγέθους κητώδη = 1 αναπνοή/ λεπτό
-Φώκιες
Σύνηθες/ Μέσος ρυθμός αναπνοής 5-15 αναπνοές/ λεπτό. Η συνεχόμενη αναπνοή δεν είναι φυσιολογική και μπορεί να καταδεικνύει αναπνευστικό πρόβλημα, ασθένεια, στρες ή θερμοπληξία.


-Θαλάσσιες χελώνες
Ρυθμός αναπνοής έξω από το νερό: τουλάχιστον κάθε 20 λεπτά. Ακόμα και αν δεν έχει εμφανή αναπνοή πιθανώς να είναι ζωντανή. Πρέπει να ελεγχθούν και τα αντανακλαστικά.
Κόψτε δίχτυα ή πετονιές που πιθανόν να βρίσκονται στο σώμα του ζώου. Τοποθετήστε το ζώο σε οριζόντια θέση και σκάψτε κάτω από τα πτερύγια. Αν είναι δυνατόν γεμίστε τις λακούβες με νερό ώστε να διατηρήσετε το ζώο δροσερό.
Διατηρήστε το ζώο δροσερό, αν είναι δυνατόν με θαλασσινό νερό, καλύπτοντας το με βρεγμένο ύφασμα ή και φύκια αν υπάρχουν.
Αν υπάρχει δυνατή ηλιοφάνεια προσπαθήστε να δημιουργήσετε σκιά εκεί που βρίσκεται το ζώο.
Προφυλάξτε το ζώο σε περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών παρέχοντας φυσικό ή τεχνητό καταφύγιο. Σε κρύο καιρό ή υπό δυνατό άνεμο, παρέχετε καταφύγιο με κάποιο σκίαστρο.

22/9/11

Τα άδεια τα ταμεία των δήμων

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
ΖΟΦΕΡΗ είναι η κατάσταση στους περισσότερους δήμους της Αργολίδας, αφού τα ταμεία τους παραμένουν δραματικά άδεια και οι εισπράξεις εσόδων είναι καθηλωμένες. Κανένας δεν δίνει προτεραιότητα στην εξόφληση των υποχρεώσεών του προς τους ΟΤΑ, με αποτέλεσμα ακόμα και στοιχειώδεις υποχρεώσεις των δήμων προς τους πολίτες, σε πολλές περιπτώσεις να μην μπορούν να παρασχεθούν.

ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΩΦΕΙΛΕΣ επαγγελματιών προς τους δήμους δεν εξοφλούνται. Αλλά και μικροί λογαριασμοί νερού οικιακών καταναλωτών, σε πολλές περιπτώσεις παύουν να πληρώνονται.

 ΕΙΝΑΙ χαρακτηριστική η αναφορά του δημάρχου Κρανιδίου Δημήτρη Καμιζή που μίλησε προχθές στην συνάντηση των εθελοντών του δήμου του: «… είναι ζήτημα ζωής πλέον. Εάν δεν αυτοδιαχειριστούμε τα προβλήματα ο δήμος θα καταρρεύσει σε λίγο. Και δεν θα καταρρεύσουμε μόνο οικονομικά αλλά και ηθικά. Οι οικονομικοί πόροι που εισπράττουμε είναι κατά 50% λιγότεροι από πέρυσι. Δεν θα μπορέσουμε να ισοσκελίσουμε έσοδα και έξοδα στο θέμα της καθαριότητας. Άρα, όπως καταλαβαίνεται δεν μπαίνει θέμα υποκατάστασης του δήμου από τους εθελοντές δημότες όπως λένε αρκετοί… Αυτά τα χρήματα που χρειάζονται μόνο για την καθαριότητα δεν υπάρχουν για να έχουμε υπηρεσίες όπως τις είχαμε συνηθίσει. Για δημοτικό φωτισμό πληρώνουμε 700.000 € και 700.000 € για τον δεματοποιητή. Εισπράττουμε για τα τέλη καθαριότητας μέσω ΔΕΗ 1.700.000 εκ. €. Όπως καταλαβαίνεται μένουν για όλα τα άλλα 300.000 €. Για κάντε ένα πρόχειρο λογαριασμό φτάνουνε;…». (οι δηλώσεις του φιλοξενούνται στο (stamdamd.blogspot.com).

ΟΧΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ δεν φτάνουν και δίκαια αγωνιά ο δήμαρχος. Στο επόμενο διάστημα οι υπηρεσίες των δήμων προς τους πολίτες, θα είναι όλο και λιγότερες, αν κάποιοι δεν βάλουν λουκέτο, μη παρέχοντας ούτε τα στοιχειώδη πλέον στους δημότες.

Με πιάνει Κρίση Νο3

Άρθρο του Άκη Ντάνου
ΠΕΡΑ από το ηθικό και το οικονομικό μέρος της κρίσης, ο τρόπος συμπεριφοράς του πολίτη απέναντι σε πολίτες ή και στην ίδια την πολιτεία, καθορίζει την κρίση ή την συνύπαρξη που διαπερνά την σχέση του απέναντι σε άτομα ή στο κοινωνικό σύνολο γενικότερα. Ένας αποξενωμένος πολίτης, χάνει πια την ιδιότητά του και απλά θα πρέπει να χαρακτηρίζεται ως άτομο, αν όχι ως ιδιώτης.

Ο ΙΔΙΩΤΗΣ αποτελεί μια δραματική αποξενωμένη φιγούρα απ` το κοινωνικό σύνολο που ο ατομικός ωφελιμισμός τον τυφλώνει και τον αποξενώνει ακόμα περισσότερο από το κοινωνικό σύνολο και τις συμπεφωνημένες λειτουργίες του. Πρόκειται για μια λειτουργία ακριβώς αντίθετη απ` αυτήν των μαζών, αλλά το ίδιο καταστρεπτική τόσο για τον ίδιο όσο και για το περιβάλλον.

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ λοιπόν είναι ο αποδέκτης όλων των ενεργειών, θετικών ή αρνητικών, ο συγκυριακός μερισμός των οποίων γεννά τις προϋποθέσεις συνέχισης ή διακοπής του σημερινού τρόπου ζωής ή και ακόμα αυτής της ίδιας της ύπαρξης, τόσο των ζώντων οργανισμών όσο και γενεσιουργών αιτίων τους. Επομένως ο ατομικός ωφελιμισμός όσο και ο κοινωνικός, μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγή της κατάστασης, υπό μια προϋπόθεση και μόνο, να θέσουν τα σημερινά δεδομένα υπό διαρκή κρίση.

ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ αυτές σήμερα υπάρχουν περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Η περιβαλλοντική κρίση με την στενή και με την ευρεία της μορφή, μπορεί να αποτελέσει το όχημα μεταφοράς σε μια άλλη κατάσταση, ίσως και σε μια άλλη υπόσταση. Για την υπόσταση, δεν μπορεί να προβλέψει κανείς πως θα είναι, για την κατάσταση όμως θα πρέπει να ανοιχτούν νέοι δρόμοι τόσο καταμερισμού της εργασίας, αν αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει, όσο και επιμερισμού των κερδών, αν και αυτά συνεχίσουν να υπάρχουν όπως τα αντιλαμβανόμαστε σήμερα.

Η ΚΡΙΣΗ επομένως μπορεί να αποβεί χρήσιμη για την δημιουργία ενός καινούργιου κόσμου, αρκεί να γίνει κατανοητή σε όλες τις διαστάσεις και και κυρίως αν αντιμετωπισθούν οι γενεσιουργές αιτίες της ύπαρξή της. Αν συμβούν όλα αυτά η Κατάρρευση του συστήματος, ως αποτέλεσμα μιας βαθιάς κρίσης θα ανοίξει τον δρόμο επαναπροσδιορισμού των λεγόμενων ηθικών περιορισμών ή προτροπών και την εμφάνιση ενός νέου συστήματος διαχείρισης των κοινών, μιας δημοκρατίας των συμβουλίων και όχι των συμβούλων.

Η σημαία και ο καβουράκιας.

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

Κυριακή απομεσήμερο , ο παππούς ήταν σε μεγάλα κέφια κάτω στο υπόγειο των συλλογών του,  ήταν ο εγγονός του εκεί. Είχε κατέβει να τον χαιρετήσει, σε λίγο έφευγε για το αεροδρόμιο. Είχε προνοήσει αυτή την φορά να έχει ώρες μπροστά του και οι ιστορίες αποχαιρετισμοί του παππού έπεφταν η μία μετά την άλλη . Πριν λίγο,  τελείωσε την ιστορία για τον Γιάννο τον Γκλιτσορόδα που κατέβηκε με το ποδήλατο του στο πανηγύρι. Ο παππούς κοίταξε το πούρο του βαστούσε ακόμα.

-Πετράν δεν ξέρω αν έχεις χρόνο αλλά το πούρο μου θέλει πολλές ανάσες ακόμα για να σβήσει.

-Παππού σου είπα ότι έχω χρόνο, έχω και όρεξη να πιω ακόμα ένα καφεδάκι Φαίνεται ότι σήμερα θα κάνουμε οικογενειακό ρεκόρ , θα πάμε για τρεις ιστορίες στην σειρά. ( Συνεννοήθηκαν με τα μάτια και ο Πέτρος άρχισε να φτιάχνει τους δεύτερους σκέτους καφέδες.) Παππού νομίζω ότι ένα βασικό πρόβλημα της κοινωνίας μας είναι ότι οι πολίτες έχασαν τα κοινά σημεία αναφοράς, έχασαν τα σύμβολα τους που θα τους οδηγούσαν σε μια συλλογική αντίδραση και αντίσταση.

-Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό που είπες , τα σύμβολα πια είναι αταίριαστα δεν αναγνωρίζονται σαν κοινό σημείο αναφοράς και δέσμευσης, έχουν ξεπέσει στα όρια του ψυχολογικού συμβολισμού για να ικανοποιεί ο καθένας του ανεκπλήρωτες και καταπιεσμένες ανάγκες. Ξέρεις τι μου θύμισες τώρα τον καβουράκια και την σημαία.

-Παππού νομίζω ότι δεν σου θύμισα τίποτα ( ενώ παρακολουθούσε το βράσιμο του καφέ) είχες σκοπό να πεις την ιστορία και όπως πάντα ταιριάζεις τα αταίριαστα. Λέγε λοιπόν.

-Πριν από πολλά χρόνια δεν είχες γεννηθεί ακόμα εσύ, δούλευα στο θεραπευτήριο με ομάδα συνεργατών. Μια χρονιά κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων μια συμπαθητική κυρία μου έφερε τον γιο της για αξιολόγηση. Η δασκάλα του, τον είχε μαθητή και στην πρώτη δημοτικού παρατήρησε ότι τα σημεία μαθησιακών δυσκολιών που παρατηρήθηκαν στην πρώτη τάξη ήταν πιο έντονα και είπε στην μητέρα να το ψάξει. Η μητέρα ήταν παρόν στην διαδικασία αξιολόγησης .Η σειρά από τα τεστ που του χορηγήθηκαν δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να σκιαγραφήσουν τις σημαντικές μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετώπιζε.

-Εγώ τα ξέρω κυρ Πέτρο, στον άντρα μου να τα πείτε.

-Μα και βέβαια θα του τα πω. Όταν θα είναι έτοιμος ο φάκελος του να έρθετε μαζί να τον πάρετε και να το συζητήσουμε.

-Μόνο το φάκελο θα πάρουμε, δεν πρόκειται ο άντρας μου να δεχτεί να κάνουμε κάποιο πρόγραμμα στο παιδί.

-Ξέρετε είναι λίγο δύσκολο για ένα γονιό και πολύ περισσότερο για τους άντρες γονείς να αποδεχτούν ότι το παιδί του αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία.

-Δεν είναι θέμα αποδοχής, το βλέπει ότι παιδί και εγώ βασανιζόμαστε για να πάει την άλλη μέρα έτοιμος στο σχολείο. Το πρόβλημα είναι τα καβούρια .

-Τι εννοείτε δεν καταλαβαίνω.

-Καλός χρυσός, νοικοκύρης ο άντρας μου αλλά είναι παθολογικός τσιγκούνης.

-Εκείνη την εποχή Πέτρο αντιμετωπίζαμε μια μεγάλη οικονομική κρίση στην Ελλάδα, είχε έρθει στην Ελλάδα το ΔΝΤ και ήταν δύσκολα τα πράγματα. Οπότε αυθόρμητα της λέω. Είναι μια πολύ δύσκολή περίοδος και οποιαδήποτε νέα δαπάνη μπορεί να είναι  μεγάλο φορτίο για την κάθε οικογένεια.

-Κυρ Πέτρο δεν αντιμετωπίζουμε κανένα οικονομικό πρόβλημα, και την δουλειά του έχει ( ήταν υπάλληλος σε δημόσιο οργανισμό) και πολλά χωράφια με δικό τους νερό του άφησε ο πατέρας του και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια έχουμε πάνω στην παραλία από τον δικό μου πατέρα. Αλλά έχει πάθει ψύχωση με το χρήμα όταν είναι να ανοίξει το πορτοφόλι του είναι σα να του κάνεις εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς χωρίς αναισθησία.

-Ελάτε να πάρετε μαζί τον φάκελο του παιδιού και βλέπουμε.

-Μετά από μία εβδομάδα ήρθαν μαμά και μπαμπάς να πάρουν τον φάκελο του παιδιού τους. Η εικόνα του μπαμπά ήταν η πλήρης διάψευση της μαμάς . Ένας άνθρωπος που από κάθε κύτταρο του έβγαινε θετική ενέργεια, φαινόταν μορφωμένος ,ευγενικός, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον να μάθει τι συμβαίνει με το παιδί του. Κατά την διάρκεια της συνάντησης προσπάθησα να ανταλλάξω μερικές ματιές και με την μητέρα του παιδιού. Αλλά το βλέμμα της παγερό και αδιάφορο , σαν τον επαγγελματία δολοφόνο ο οποίος ξέρει ότι είναι καταδικασμένος και αδιαφορεί αν θα είναι πέντε ή έξι φορές εις θάνατο. Μέσα μου είχα αρχίσει να τον συμπαθώ και να τον λυπάμαι τον κακομοίρη, φαντάσου τι θα τράβαγε μαζί της. Και όχι μόνο αυτό αλλά να τον κατηγορεί και από πάνω. Τελείωσα την ανάλυση της αξιολόγησης και περίμενα τις ερωτήσεις τους.

-Λοιπόν τι προτείνετε κύριε Πέτρο;

-Συμβουλευτείτε και τον παιδίατρο του παιδιού αφού του δείξετε την αξιολόγηση, αλλά νομίζω ότι πρέπει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα με τουλάχιστον δύο επισκέψεων την εβδομάδα ( Ο κύριος έδειχνε πραγματικό ενδιαφέρον για το παιδί του και η κυρία τεράστιο παγόβουνο πριν την εποχή του θερμοκηπίου ψυχρό και αδιαπέραστο.)

-Μάλιστα, λοιπόν κύριε  Πέτρο είπατε δυο φορές την εβδομάδα

-Ναι είναι το ελάχιστο πρόγραμμα για να ξεκινήσουμε και στην πορεία ανάλογα με την πρόοδο και τις ανάγκες του παιδιού σας το προσαρμόζουμε ξανά.

-Ναι βέβαια σωστά ( Η μάνα εξακολουθούσε να είναι βόρειος πόλος ) και δεν μου λέτε θα πληρώνω; ( Ένα μικρό χαμόγελο στο αριστερό χείλος της μάνας , το παγόβουνο έσπασε , με κοίταξε με ένα βλέμμα που είχε μόνο μια αποκωδικοποίηση δεν σας τα έλεγα εγώ;)

-Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε; ( Τον ρωτάω έκπληκτος.)

-Ρωτάω εδώ αν φέρνουμε το παιδί θα πληρώνουμε; (Ο τόνος του «αν» που μάλλον σήμαινε όχι ολοκλήρωσε το πικρό χαμόγελο στο πρόσωπο της μάνας , η οποία κουνούσε πάνω κάτω το κεφάλι σαν να επιβεβαίωνε κάτι. Ενώ κύριος έχει πάρει το πιο γλυκό και καλοσυνάτο ύφος.)

-Μα και βέβαια θα πληρώνετε ιδιωτικός είναι ο χώρος μας. Στο τέλος του κάθε μήνα θα παίρνετε την απόδειξης σας. Ανάλογα με τον ασφαλιστικό σας φορέα μπορεί να αναγνωρίζεται ή όχι η δαπάνη.

-Με συγχωρείτε αλλά κατάλαβα λάθος.

-Τι καταλάβετε λάθος;

-Νόμιζα ότι είστε δημόσια υπηρεσία.

-Παγώνω εγώ αυτή την φορά και η μητέρα με κοιτά χαμογελώντας δικαιωμένη.

-Μα ποιος σας το είπε αυτό;

-Να είδα την σημαία που έχετε κρεμάσει και νόμισα ότι είστε δημόσια υπηρεσία!!!

-Βλέπεις Πετράν αυτή την σημαία στην γωνία, την είχα κρεμασμένη στην ταράτσα στο θεραπευτήριο και μετέφρασε τον πατριωτισμό μου όπως ήθελε ο καβουράκιας. Σηκώνεται παίρνει τον φάκελο στα χέρια του, βάζει το πιο  ζεστό του χαμόγελο.

-Με συγχωρείτε αλλά κατάλαβα λάθος, σας ευχαριστώ πολύ για ότι κάνατε μέχρι τώρα για το παιδί μας ( Χωρίς να ρωτήσει αν χρωστάει κάτι για τρεις συναντήσεις που κάναμε,  κατευθύνεται στην έξοδο τον ακολουθεί η γυναίκα του και πίσω από την πλάτη της ανοιγοκλείνει τα δάκτυλα στις παλάμες σαν ήταν καβουράκια.)

-Παππού είναι αλήθεια αυτό; ( Τον ρωτά ο Πέτρος μόλις συνήλθε από τα γέλια.)

-Όπως σε βλέπω και με βλέπεις. Αλλά άλλο ήθελα να σου πω για τα σύμβολα που έλεγες  πριν. Στην αρχαία Ελλάδα σύμβολο ήταν ένα αντικείμενο κομμένο σε δυο κομμάτια τα οποία ταίριαζαν απόλυτα μεταξύ τους και όταν ενώνονταν έφτιαχναν το σύμβολο. Αφορούσε ανθρώπους που είχαν συνδεθεί με ξενία ή με κάποια αμοιβαία υπόσχεση. Τα σύμβολα είχαν ένα ορατό άμεσο χαρακτήρα το ίδιο το αντικείμενο και ένα σημαινόμενο μια λειτουργία που βοηθούσε την ανθρώπινη επικοινωνία και δυνάμωνε τις αξίες μιας κοινωνίας. Στην σημερινή εποχή τα σύμβολα έχασαν και τον άμεσο ορατό χαρακτήρα τους αλλά και την έμμεση σημαινόμενη λειτουργικότητα τους. Τα σύμβολα ξέπεσαν στον ψυχολογικό συμβολισμό ώστε να ικανοποιούν μια μεταμφιεσμένη ικανοποίηση καταπιεσμένων επιθυμιών που θα έλεγαν και οι ψυχολόγοι. Κατάλαβες πως ο καβουράκιας το σύμβολο της πατρίδας το έκανε ψυχολογικό συμβολισμό. Η σημαία σημαίνει αποκλειστικά και μόνο δημόσιο φορέα στον οποίο δεν θα πληρώσω τίποτα. Ικανοποιώντας πίσω από το σύμβολο της σημαίας την νευρωσική μου προσωπικότητα και την παθολογική ανασφαλή σχέση που ανέπτυξε με το χρήμα.

-Πέτρο θα ανέβεις να φύγεις για το αεροδρόμιο επιτέλους; (Είπε η γιαγιά Μαρία που εμφανίστηκε στην πόρτα , ποτίζοντας τα λουλούδια της είχε ακούσει και τις ιστορίες του παππού.) Αμάν άνθρωπε μου το ντουμάνιασες εδώ μέσα είπε στον παππού ( ο οποίος με διακριτικό τρόπο έβαζε ένα φάκελο με χρήματα στην τσέπη του Πέτρου). Μπορεί να είναι ξεροκέφαλος ιδιότροπος να έκανε το υπόγειο όπως το κατάντησε αλλά δόξα το θεό καβουράκιας δεν ήταν ποτέ ο παππούς σου!!!

Γελώντας έφυγε ο Πέτρος μαζί με την γιαγιά του, ο παππούς έδωσε την τελευταία ανάσα στο πούρο του και το άφησε να σβήσει στο μακρύ τασάκι , μέσα από το σύννεφο καπνού κοιτούσε την σημαία που είχε κρεμασμένη κάποτε στην δουλειά του, κάτι σαν δάκρυ κύλησε από το μάγουλο του.

 *Η σημερινή ιστορία στηρίχτηκε σε πραγματικό γεγονός που συνέβη στο χώρο του θεραπευτηρίου με κάποιο συμπαθέστατο κύριο αλλά πολύ «καβουράκια» .

21/9/11

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 22.09.2011


Ο Αναγνώστης 22/9/2011 σε τίτλους

• 75% όχι στην Κύπρο. Στο Ναύπλιο, …του ΄παν να βάλει το χακί, να πάει στην πρώτη την γραμμή…
• Συναγερμός για τους φοίνικες στο Πορτοχέλι. Ολόκληρη η περιοχή της Ερμιονίδας εντάσσεται σε κατάσταση καραντίνας.
• Ξεστοιχειώνει το Μπούρτζι, αλλά δημιουργεί και γκρίνιες. Το ΚΑΣ ενέκρινε την δημιουργία εκθεσιακού χώρου, πωλητήριου στους προμαχώνες, χρήση μικρού εστιατορίου και αναψυκτηρίου
• Ξέσπασμα Αναγνωσταρά για το Μπούρτζι
• Τρέμουν να βγουν από τα σπίτια τους. Έχει ξεφύγει η κατάσταση εντελώς στην Κίο
• Θέλουν τον Ανάβαλο οι Αρκάδες
• Ευρωπαϊκή ημέρα της Πόλης ΧΩΡΙΣ Αυτοκίνητο σε Άργος και Ναύπλιο
• 150 κάδοι στις πόλεις της Αργολίδας
• Τους επιστρέφουν το μπουγιουρντί. Στην πλατεία Δημαρχείου στο Ναύπλιο για συγκέντρωση των ειδοποιητηρίων καλεί το ΠΑΜΕ
• Άρνηση πληρωμής στο χαράτσι από το ΚΚΕ
• Αδιέξοδο για τις γεωτρήσεις, με γραφειοκρατία και χαράτσια στους αγρότες
• Μια ακόμα νεκρή Καρέττα Καρέττα ξεβράστηκε στο Τημένιο Άργους
• Ποδήλατα για όλα τα βαλάντια και για όλα τα γούστα στην έκθεση στο Γκάζι
• Γιατί αρρωσταίνουν τα πεύκα;
• Ρουμάνοι έκλεψαν μοτοσικλέτα
• Επαναλειτουργεί η ΔΕΗ στο Άργος
• Νέο ΔΣ στους εμπόρους
• Ποιοί εξελέγησαν για την Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ

ΑΡΘΡΑ:
• Τα άδεια τα ταμεία των δήμων. Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
• Με πιάνει Κρίση Νο3. Άρθρο του Άκη Ντάνου
• Η σημαία και ο καβουράκιας. Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου
• Εννέα μήνες χωρίς νόμιμα πρόσωπα και κοινωνικές δομές. Του Κωνσταντίνου Γκαρκάσουλα δημοτικού συμβούλου Άργους- Μυκηνών

ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ:
• Τζετ σκι
• Θα σπάσει
• Αστυνόμευση κατ` επιλογή;
• Ασθενοφόρο
• Περιθώρια συνεργασίας
• Φτηνή βενζίνη από το κινητό
• Αναθεωρήθηκε ξανά ο προϋπολογισμός

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
• Ο Σύλλογος των Εν Ελλάδι Αποφοίτων Πανεπιστημίου Οξφόρδης στο Harvard
• Γίνε φωτογράφος στον Δον Κιχώτη
• Προσκύνημα στους τόπους εκτέλεσης ελλήνων πατριωτών
• Στην Πάτρα η Χορωδία Επιδαύρου
• Εδώ είναι του Ρασούλη…

ΙΑΤΡΙΚΑ
• Σακχαρώδης διαβήτης και διατροφή. Της Δήμητρας Τούντα, διαιτολόγος, διατροφολόγος
• Γλωσσικές συμπεριφορές. Του Άγγελου Τράκα, Λογοθεραπευτής, Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογής Σύγχρονων Προγραμμάτων Ειδικών Θεραπειών

ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΑ

ΑΝΕΚΔΟΤΟ:

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ

20/9/11

Η έκδοση 15.09.2011

19/9/11

Πόρτο Χέλι και το Ναύπλιο, πόλεις θύλακες για την ανάπτυξη της Περιφέρειας


Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται σε θέματα διαχείρισης και των πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει πολλές προτάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.
Ο Περιφερειάρχης δήλωσε στο συμβούλιο της Δευτέρας ότι το όφελος της Περιφέρειας Πελοποννήσου τα επόμενα δύο χρόνια από οι πόρους του ΕΣΠΑ που δεν έχουν απορροφηθεί, θα ανέλθει σε σε 250 εκατομμύρια ευρώ.
Εντωμεταξύ, σε συσκέψεις του περιφερειάρχη με παράγοντες των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και τη Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Πελοποννήσου, επιχειρήθηκε να τεθούν από κοινού οι άξονες προτεραιοτήτων, αλλά και να καταγραφεί η πρόοδος στα έργα που έχουν ενταχθεί ή είναι υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ.
Ως πρώτος άξονας ανάπτυξης τέθηκε το άρτιο οδικό δίκτυο που πρέπει να αποκτήσει η Πελοπόννησος, καθώς και η ανάγκη για την υποστήριξη και βελτίωση του ενδομεσσηνιακού δικτύου που υστερεί σε μεγάλο βαθμό. Αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και στον ανατολικό άξονα Κόρινθος- Επίδαυρος- Λυγουριό- Ναύπλιο- Αερόπολη- Στούπα- Καρδαμύλη και στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να ολοκληρωθεί η κατασκευή του.
Δεύτερος άξονας που τέθηκε από τον κ. Τατούλη στην πορεία ενδυνάμωσης της ανάπτυξης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι αυτός της αγροτικής οικονομίας καθώς και η ανάγκη στροφής της τοπικής οικονομίας στον παραγωγικό πρωτόγεννη τομέα, ενισχύοντας με κίνητρα τους αγρότες. Η αποστολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην δημιουργία μιας ισχυρής αγροτικής οικονομίας, ακολουθεί δύο κατευθύνσεις: αφενός την ενδυνάμωση της αγροτικής οικονομίας που θα έχει ως αποτέλεσμα αύξηση του εγχώριου προϊόντος 2,5% και αφετέρου την ίδρυση 18 έως 20 σύγχρονων κτηνοτροφικών μονάδων με στόχο την αύξηση του ακαθάριστου προϊόντος κατά 4,5%.
Ως τρίτο άξονα της στρατηγικής αυτής ο Περιφερειάρχης έθεσε την Περιβαλλοντική πολιτική. "Διεκδικούμε από το ΥΠΕΚΑ την αρμοδιότητα διαχείρισης του προγράμματος ΥΠΕΡΑ για την περαιτέρω αποκέντρωση του", σημείωσε ο κος Τσέτουλης ο όποιος περιέγραψε ως ένα έργο που εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο και μπορεί η Περιφέρεια να αναλάβει, την διαχείριση της διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού κόλπου.
Τέταρτο άξονα έθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου την ηλεκτρονική δημοκρατία, μέσα από τη συγκρότηση συγκεκριμένου προγραμματισμού που να βασίζεται στις νέες τεχνολογίες έτσι ώστε η Πελοπόννησος να γίνει η πρώτη ψηφιακή Περιφέρεια.
Πέμπτος άξονας είναι σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, η Τουριστική πολιτική. "Η τουριστική πολιτική της Περιφέρειας θα βασίζεται σε μεγάλους στόχους και το μοντέλο της αυτοχρηματοδότησης. Ξεκαθάρισε, ότι «Πόλεις θύλακες για την ανάπτυξη της Περιφέρειας είναι η Καλαμάτα, η Μονεμβασιά, το Πόρτο Χέλι και το Ναύπλιο».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και στη δημιουργία νέων κωδικών που θα δώσουν τη δυνατότητα στην Πελοπόννησο να αναπτύξει μιας κοινωνικής πολιτικής αλληλεγγύης και συνοχής αλλά και μιας συγκροτημένης πολιτικής βασισμένης στην πρόνοια.
Τέλος, ο κ. Τατούλης κατέληξε ότι έχουν ξεπεραστεί τα εμπόδια και είναι σε τελική ευθεία η κατασκευή  του νέου Διοικητηρίου της Περιφέρειας μέσω ΣΔΙΤ.

Αστυνομικοί κινδύνεψαν να καούν


Προσφυγή σε κάθε ένδικο μέσο κάνει η Ένωση αστυνομικών υπαλλήλων νομού Αργολίδος, μετά την οργανωμένη επίθεση που δέχτηκε η Διμοιρία Υποστήριξης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας την προηγούμενη Κυριακή στην Αθήνα έξω Υπουργείου Πολιτισμού στα Εξάρχεια, όπου εκτελούσε υπηρεσία.
Οι αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση από 30 κουκουλοφόρους, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με σιδερολοστούς, καδρόνια, πέτρες και βόμβες μολότοφ και αφού έσπασαν τα τζάμια του λεωφορείου, πέταξαν μέσα μολότοφ με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς.
Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι
«Το υπηρεσιακό λεωφορείο που μετακινείται η διμοιρία για εκτέλεση υπηρεσίας δεν πληροί τις προδιαγραφές του σκοπού για τον οποίο διατίθεται  που αναφέρονται στο άρθρο 1 του Π.Δ.45/2008 και ειδικότερα, δεν διαθέτει θύρα εξόδου για έκτακτες ανάγκες, προστατευτικό πλέγμα στους υαλοπίνακες ή κατάλληλα προστατευτικά μέσα, ώστε να παρέχεται η μέγιστη δυνατή προστασία των επιβαινόντων από ρίψη αντικειμένων ή άλλων ενεργειών που στρέφονται σε βάρος του. Δεν διαθέτει κατάλληλους χώρους για την τοποθέτηση των ειδικών εξαρτύσεων και εξοπλισμού του προσωπικού. Εν αντιθέσει, το προσωπικό μετακινείται με υπηρεσιακό λεωφορείο τουριστικού τύπου και όχι επιχειρησιακού που διαθέτουν οι διμοιρίες ΥΑΤ-ΥΜΕΤ των Αθηνών, με μηχανικές και όχι χειροκίνητες θύρες καθώς και καθίσματα τοποθετημένα με τρόπο που μπορούν να εγκλωβίσουν το προσωπικό, γεγονός που αφήνει έκθετους τους συναδέλφους σε κάθε κίνδυνο.
Οι συνάδελφοι που την στελεχώνουν δεν διαθέτουν στολή κατασκευασμένη από αντιπυρικό υλικό  καθώς η υπηρεσία δεν τους έχει χορηγήσει τέτοια στολή, παρά το γεγονός ότι το Π.Δ.45/2008 το προβλέπει».
Παρόλα αυτά τοποθετούνται σε καίρια κεντρικά σημεία της Αθήνας με αυξημένο τον δείκτη επικινδυνότητας και καλούνται να αντιμετωπίσουν καταστάσεις ως ισάξιες διμοιρίες των Αθηνών με ότι κινδύνους και συνέπειες απορρέουν από αυτό.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της Η Ένωση αποφάσισε ομόφωνα να προσφύγει σε κάθε ένδικο μέσο για να προφυλάξει, αλλά ταυτόχρονα και να προλάβει άλλα ίδια ή χειρότερα περιστατικά που μπορούν να συμβούν.
Οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί της Ένωσης δεν είναι τωρινοί αλλά έχουν διαπιστωθεί και καταγραφεί με έγγραφα προς τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. την Π.Ο.ΑΣ.Υ. την Γ.Α.Δ.Π. ΠΕΛ/ΣΟΥ την Α.Δ. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ και έχουν κοινοποιηθεί στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου.

Ξεκίνησε επιτέλους ο διεθνής διαγωνισμός για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου


Υπό το βάρος των δηλώσεων του Δημάρχου Άργους- Μυκηνών η περιφέρεια Πελοποννήσου προχώρησε επιτέλους σε Διεθνή Διαγωνισμό για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Προκαταρκτική Προκήρυξης.  Την περασμένη  Πέμπτη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου παραχώρησε συνέντευξη τύπου στην Τρίπολη, όπου υπό το βάρος των δηλώσεων Καμπόσου πως θα προχώρηση μόνο του το Άργος στην κατασκευή εργοστασίου Διαχείρισης απορριμμάτων, μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι: «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι η πρώτη Περιφέρεια που θα αποκτήσει ολοκληρωμένη διαχείρισης στερεών αποβλήτων μέσα από διεθνή διαγωνισμό ανοιχτό σε όλες τις περιβαλλοντικά φιλικές τεχνολογίες» υπενθυμίζοντας ότι υλοποιείται πλέον η προεκλογική του δέσμευση, που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Δράσης της Νέας Πελοποννήσου και κάνει λόγο, πέρα της διενέργειας Διεθνούς Διαγωνισμού, για όρους που αποτελούν καινοτομία και διασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα του αποτελέσματος στην υλοποίηση του έργου από την φάση των προδιαγραφών μέχρι την παράδοση του.
Για να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα, ανέφερε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, έγιναν τέσσερα βήματα. «Πρώτον, έγινε ευρύτατη διαβούλευση με όλες τις δομές της Περιφέρειας με ανοιχτές διαδικασίες. Δεύτερον, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με τη διυπουργική επιτροπή, εγκρίθηκε το δικό μας σχέδιο, το οποίο εφαρμόζεται αυστηρά σε συνέπεια με ότι έχει εξαγγελθεί και μάλιστα αποτελεί και πρότυπο και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας. Τρίτον, η Περιφέρεια Πελοποννήσου μετά από διαρκείς επαφές με την τις αρμόδιες υπηρεσίες Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε και επέλυσε όλα τα τεχνικά προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν σε έναν τόσο σύνθετο διεθνή διαγωνισμό. Τέταρτον, από την 1η Ιουλίου 2011 η Αιρετή Περιφέρεια απέκτησε τα απαραίτητα εργαλεία για την διεξαγωγή του διαγωνισμού που μέχρι τότε ήταν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δηλαδή την ευθύνη υλοποίησης του ΕΣΠΑ και την ευθύνη για τις  τεχνικές υπηρεσίες.»
Η πρόταση πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλες τις τεχνολογίες, τις καινοτομίες και να παράγει τους ελάχιστους δυνατούς ρύπους, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να προβλεφθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όσον αφορά το κόστος. Πρέπει να προασπιστεί το δημόσιο συμφέρον των πολιτών και των φορέων μεγιστοποιώντας το κοινωνικό όφελος. Τέλος, πρέπει το υπόλειμμα της διαχείρισης να είναι το μικρότερο δυνατό σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Ολοκληρώνοντας ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης  είναι «ότι από τη στιγμή που θα επιλεγεί ο ανάδοχος θα αναλάβει από την πρώτη στιγμή και την ευθύνη προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων».
Ερωτηματικό όμως παραμένει το που θα εγκατασταθεί το εργοστάσιο διαχείρισης και αν έχουν εξασφαλιστεί οι χωροταξικές και περιβαλλοντικές μελέτες. Το πρόβλημα φυσικά, ανεξαρτήτως ποιος θα είναι ο ανάδοχος παραμένει για την διαχείριση των αμπαλαρισμένων σκουπιδιών, αφού ήδη ο σκουπιδότοπος των Διδύμων έχει κορεστεί και σύμφωνα με την μέχρι σήμερα εμπειρία, η αδειοδότηση ενός εργοστασίου διαχείρισης των απορριμμάτων και η κατασκευή του αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 χρόνια. Πολλοί μάλιστα σχολίασαν ως πολιτικά και περιβαλλοντικά άκρως ανεπαρκή την δήλωση του περιφερειάρχη για την ευθύνη προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων, αφού όσο και αν μετατεθεί το πρόβλημα στο ιδιώτη, η μια ενδεχομένως μη περιβαλλοντικά επιτρεπτή διαχείριση των σκουπιδιών θα επιβαρύνει την ζωή όλων μας.

18/9/11

Μετά τον Δήμο Άργους ξέχασε και το Νοσοκομείο Άργους τον Κώστα Βρέτο

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ του «α» της περασμένης Πέμπτης 01-09-2011, που αναφερόταν στην ονοματοθεσία των οδών του Άργους και κυρίως στην αναφορά στον Κώστα Βρέτο και της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους 19-05-2004- θέλοντας να τιμήσει έναν άνθρωπο ο οποίος διακρίθηκε για τη δυναμική παρουσία του και στα δημοτικά πράγματα της πόλης αλλά και την επιστημονική του καταξίωση μέσα από πολλές διακρίσεις,- να δοθεί το όνομά του σε ανώνυμη πάροδο της οδού Καραμουντζά, (όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα στο βιβλίο του Οδυσ. Κουμαδωράκη «Άργος το πολυδίψιο»), θα πρέπει να προσθέσουμε και την ειλημμένη απόφαση του έκτακτου Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Άργους στις 29-09-2002, επί τη αναγγελία του θανάτου του, να δοθεί το όνομά του στην αίθουσα του ορθοπεδικού χειρουργείου, που ήταν υπό κατασκευή, θέλοντας να τιμήσουν την προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια στην αναβάθμιση ενός μικρού Νοσοκομείου σε μια αξιόλογη Νοσοκομειακή μονάδα.
Τίποτα από αυτά δεν υλοποιήθηκε. Αναρωτιέται κανείς αν υπάρχουν λόγοι, αν η μικροψυχία περίσσεψε, ή οι αποφάσεις που λαμβάνονται κάτω από βαριά γεγονότα απλώς λαμβάνονται. Όμως ο Κώστας Βρέτος ήταν από τους ανθρώπους αυτής της πόλης που αφιερώθηκε με πίστη στη υψηλή αποστολή του. Ο γιατρός που τον άγγιξε ο ανθρώπινος πόνος και αφοσιώθηκε στους ασθενείς του  με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση και παράλληλα ο ενεργός πολίτης που δεν έμεινε μακριά από πολιτικά και κοινωνικά πράγματα της πόλης του προσπαθώντας με όλες του τις δυνάμεις να συμβάλλει μέσα από τη δική του προσέγγιση στη αναβάθμιση και εξέλιξη της. Φέτος κλείνουν 9 χρόνια από το θάνατό του και πιστεύουμε ότι τόσο η νέα δημοτική αρχή θα αναλάβει να αποκαταστήσει την έλλειψη ευαισθησίας των προηγούμενων αρχών να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου, όσο και η διοίκηση του Νοσοκομείου να εφαρμόσει την απόφαση του Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Άργους αντίστοιχα.

Αντιδρούν για τους μαθητές Ρομά

30 μαθητές Ρομά που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες, φοιτούν στο δημοτικό σχολείο της Τίρυνθας. Σύμφωνα όμως με τον σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων αναμενόμενα είναι τα προβλήματα στη συνεκπαίδευσή τους με τα υπόλοιπα παιδιά καθώς οι τρεις δάσκαλοι, καθένας από τους οποίους διδάσκει 2 τάξεις, παρά το γεγονός ότι υπερβάλλουν εαυτούς καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, είναι εκ των πραγμάτων ανθρωπίνως αδύνατο να ανταποκριθούν σ’ αυτές τις αυξημένες ανάγκες. Οι γονείς θεωρούν ότι η εκπαίδευση των παιδιών να υστερεί σημαντικά.
Με δεδομένο ότι τμήματα υποδοχής μαθητών Ρομά με ειδικά προγράμματα και πολύ καλά αποτελέσματα λειτουργούν σε άλλες περιοχές, όπως και λειτουργούσαν και στη Ν. Τίρυνθα στο παρελθόν, οι γονείς ζητούν την δημιουργία και λειτουργία αντίστοιχου τμήματος στο συγκεκριμένο σχολείο.

Μάλιστα το αίτημά τους διαβιβάστηκε στην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, με σχετική αναφορά του βουλευτή Γιάννη Ανδριανού, ο οποίος ζητά την άμεση επίλυση του θέματος.

Παρεμβάσεις για ΑΜΕΑ ετοιμάζει η Περιφέρεια

Παρεμβάσεις για την υποστήριξη των υποδομών που προορίζονται για τα ΑΜΕΑ ετοιμάζεται να κάνει η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης.
Όπως δήλωσε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα υγείας Ανδρέας Πουλάς, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα στηρίξει δράσεις για την καλυτέρευση των ΑΜΕΑ, αλλά και του Δημόσιου Συστήματος Πρόνοιας γενικότερα. Πρόσθεσε επίσης ότι δυστυχώς οι Περιφέρειες δεν έχουν αρμοδιότητα σε αυτά τα ζητήματα, αλλά θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να προωθηθούν τα άτομα αυτά στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα εργασίας.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης επισήμανε ότι «τα θέματα που απασχολούν τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες αντικατοπτρίζουν την ποιότητα της κοινωνίας και την ευαισθησία μας», απαντώντας σε σχετική επερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Νικολάου Γόντικα. Εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για μεγάλο ζήτημα για το οποίο δεν έχουν παρθεί πρωτοβουλίες προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί των ΑΜΕΑ. Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τατούλης ότι το κτίριο της έδρας της Περιφέρειας δεν είναι φιλικό προς τα άτομα με κινητικά προβλήματα, ένα θέμα που μελετάται για το νέο κτίριο.

Ο κ. Τατούλης στηλίτευσε το πελατειακό κράτος, το οποίο διασπάθισε τα χρήματα που προορίζονταν για βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑΜΕΑ, χωρίς ωστόσο να τη μεταβάλλει ουσιαστικά σημειώνοντας πως “παρατηρείται μάλιστα το παράδοξο να αυξάνονται οι δαπάνες για κοινωνικές ανάγκες και να χάνουμε σε κοινωνική ανταπόδοση.”

Πολιτιστικό brand name για την Πελοπόννησο

Στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Πελοποννήσου και στο πάντρεμα με τα γεγονότα του σύγχρονου πολιτισμού, στοχεύει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. «Μέσω διακρατικών και διευρωπαϊκών δράσεων θα δημιουργήσουμε ένα πολιτιστικό brand name για ολόκληρη την Πελοπόννησο» δήλωσε ο Π. Τατούλης.
Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες ο Περιφερειάρχης συζήτησε με τους προϊσταμένους των αρχαιολογικών υπηρεσιών την συγκρότηση των βασικών αξόνων που θα καταρτίσουν το πρόγραμμα «Αρχαία Ελληνικά Λιμάνια της Πελοποννήσου» το οποίο σε συνδυασμό με τα «Κάστρα Πελοποννήσου» θα αποτελέσουν την πλατφόρμα του πολιτιστικού προγράμματος της Περιφέρειας.

Στόχος του προγράμματος αυτού, είναι να αποτελέσει μέρος του προγράμματος της Unesco «Αρχαία Ελληνικά Λιμάνια της Μεσογείου» για το οποίο έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον η Γαλλία, η Ιταλία και η Αίγυπτος. Το πολιτιστικό αυτό πρόγραμμα που θα βασιστεί στα αρχαία λιμάνια θα πρέπει να υποστηριχθεί από τα μυθολογικά στοιχεία των αντίστοιχων περιοχών της Πελοποννήσου και να εμπλουτιστεί με νέες ιδέες ούτως ώστε να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα και να αποτελέσει επιτυχημένο θεσμό.

Πέραν αυτού συζητήθηκε η υιοθέτηση περιφερειακής αντίληψης κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος αυτού, για να υπάρξει ενιαία πολιτιστική εκπροσώπηση της Πελοποννήσου.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ