Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/11/11

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 1.12.2011

29/11/11

Η έκδοση 24.11.2011

Θα μετατραπεί η Πελοπόννησος σε Ειδική Οικονομική Ζώνη;


Με γρήγορες κινήσεις η Περιφέρεια Πελοποννήσου εναρμονισμένη στην προτροπή του Επίτροπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, προχωρά τις διαδικασίες για να μετατραπεί σε Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ).

Όπως ανακοινώθηκε η συζήτηση για την αξιολόγηση μετατροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε ΕΟΖ (Ειδική Οικονομική Ζώνη) θα πραγματοποιηθεί στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από προσωπική παρέμβαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη ο οποίος σημείωσε ότι «ο τόπος μας θέλει καινούργιες ιδέες, εμπειρίες και νέες τρόπους σκέψης μέσα σε ένα ορθολογικό και ειλικρινές περιβάλλον».
Οι ασκοί του Αιόλου φαίνεται ότι θα ανοίξουν για τα καλά, αφού πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, θα γίνει από την Πελοπόννησο και ότι θα επέλθει ακόμα μεγαλύτερο «κούρεμα» μισθών, ισχνή φορολόγηση και δημιουργία εξωφρενικών εσωτερικών ανισοτήτων σε επίπεδο ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.
Πάντως ο Τατούλης για να προλάβει τις αντιδράσεις σπεύδει να δηλώσει ότι: «Στις ειδικές οικονομικές ζώνες δεν θίγονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά συμφέροντα», υπογραμμίζοντας ότι «εμείς γνωρίζουμε τα προβλήματα του τόπου μας και ξέρουμε πολύ καλά ότι εάν δεν υπάρξουν επενδύσεις τότε θα έχουμε σοβαρά προβλήματα».
Μάλιστα επισημαίνει ότι: «Εμείς για τις ειδικές οικονομικές ζώνες έχουμε μιλήσει από τον Απρίλιο», προσθέτοντας ότι «πρώτοι τη διαβούλευση προκειμένου να επιτύχουμε τη νομιμοποίηση από το περιφερειακό Συμβούλιο».
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στα κίνητρα που πρέπει να δημιουργηθούν ώστε να οδηγήσουν την Περιφέρεια σε μία αναπτυξιακή λογική και ενημέρωσε το ΠΕΣΥ για την συνεργασία με δύο χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για την δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού για τις επενδύσεις.

Τι είναι;

Ειδική οικονομική ζώνη (SEZ) είναι μια γεωγραφική περιοχή που έχει τους οικονομικούς νόμους διαφορετικούς από τους χαρακτηριστικούς οικονομικούς νόμους μιας χώρας. Συνήθως ο στόχος είναι μια αύξηση στην ξένη επένδυση. Οι ειδικές οικονομικές ζώνες έχουν καθιερωθεί σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, της Ινδίας, της Ιορδανίας, της Πολωνίας, του Καζακστάν, των Φιλιππίνων και της Ρωσίας.

Από το 2013 το φυσικό αέριο στα σπίτια μας


Το 2013 θα προκηρυχθεί η Εταιρεία Παροχής Φυσικού Αερίου στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη. Όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο.
Νωρίτερα και συγκεκριμένα μέσα στο τρίτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς, θα δημιουργηθούν οι τρεις νέες Εταιρίες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), σε Στερεά Ελλάδα – Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία, καθώς και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, οι οποίες εκτιμάται ότι θα προσφέρουν 1500 θέσεις εργασίας.
Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο κος Μανιάτης «Όπως έχουμε ήδη νομοθετήσει με τον ν. 4001/2011, προβλέπουμε την ίδρυση Εταιρείας Παροχής Αερίου και σε Ήπειρο - Δυτική Μακεδονία, καθώς και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η πρώτη θα στηρίζεται στο σχέδιο κατασκευής του ελληνο-ιταλικού αγωγού Φυσικού Αερίου ITGI, που όχι μόνο θα διέλθει από την περιοχή αλλά θα είναι και αγωγός έλευσης του φυσικού αερίου στην Ήπειρο και τη Δυτ. Μακεδονία. Ταυτόχρονα, μέσα στο 2013 σχεδιάζεται να προκηρυχθεί η ΕΠΑ Πελοποννήσου αμέσως μετά την κατασκευή του αγωγού υψηλής πίεσης Αγ. Θεόδωροι – Κόρινθος – Άργος – Τρίπολη – Μεγαλόπολη, ο οποίος θα τροφοδοτήσει το εργοστάσιο των 800 Mw της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη»
Το δίκτυο φυσικού αερίου θα επεκταθεί αρχικά σε πρωτεύουσες νομών και μεγάλες πόλεις της περιοχής που καλύπτει κάθε ΕΠΑ. Μέχρι το 2020 προβλέπεται η ανάπτυξη περίπου 375 χλμ δικτύου μέσης πίεσης, 1560 χλμ δικτύου χαμηλής πίεσης, καθώς και 58 μετρητικών σταθμών στις εν λόγω περιοχές.

27/11/11

Στην καρδιά των επισκεπτών του το Ναύπλιο

Για μία ακόμα χρονιά το Ναύπλιο παραμένει ως αγαπημένος προορισμός στην καρδιά των επισκεπτών του που φαίνεται ότι συνεχίζουν να το προτιμούν και να το …ψηφίζουν.
Το Ναύπλιο εφέτος αναδείχθηκε αγαπημένος αστικός προορισμός μετά από την Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τον Βόλο και τα Ιωάννινα.

Η ανάδειξη των αγαπημένων προορισμών έγινε σε διαδικτυακή ψηφοφορία  της HELEXPO, με αφορμή τα εγκαίνια της τουριστικής έκθεσης PHILOXENIA 2011.

Τα «Philoxenia Tourism Awards» που βγάζουν τα βραβεία έχουν σαν στόχο την ανάδειξη των δημοφιλέστερων προορισμών, τους οποίους επιλέγουν οι Έλληνες ταξιδιώτες, ενώ απονέμονται μετά από ανοικτή, διαδικτυακή ψηφοφορία, που διοργάνωσε για 6η χρονιά η HELEXPO. Μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών κάθε κατηγορίας απονέμεται το πρώτο βραβείο στον προορισμό, που παρουσίασε τη μεγαλύτερη δυναμική και αύξηση στις προτιμήσεις όσων ψήφισαν για τα "Philoxenia Tourism Awards".

Στην έκθεση συμμετείχε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, που εκπροσωπήθηκε από τους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες Κωνσταντίνα Νικολάκου και Ανδρέα Πουλά. Το Σάββατο 20 Νοεμβρίου παραχωρήθηκε ελαφρύ εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου γεύμα και άφθονο Πελοποννησιακό κρασί προς τιμήν των 32 ξένων tour operator που φιλοξένησε η έκθεση Philoxenia, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα τον προορισμό αλλά κυρίως να έρθουν σε επαφή με τους φορείς του τουρισμού και τους μεμενομένους ξενοδόχους που συμμετείχαν στο στάντ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Την επιτυχή παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου ήρθε να επιβεβαιώσει και η βράβευση της από τη διοίκηση της διοργανώτριας αρχής τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Πάρι Μαυρίδη ως μια από τις καλύτερες συμμετοχές.

Τσουχτερά πρόστιμα για την τριστέτσα

Μέχρι και 60.000 ευρώ φτάνουν τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι διακινούν εσπεριδοειδή με κοτσάνι και φύλλα, προειδοποιεί ο Προϊστάμενος του τμήματος Ποιοτικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας Γιώργος Χαρμπής, όπως άλλωστε προβλέπει η Κοινοτική και Εθνική νομοθεσία.
Συγκεκριμένα η διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκους χωρίς Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο αποτελεί παράβαση φυτοϋγειονομικής διάταξης και στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο από 1.500 έως 6.000 Ευρώ, ενώ ακολουθούν και ποινικές κυρώσεις. Στην περίπτωση που υποπέσουν στην ίδια παράβαση το επιβαλλόμενο πρόστιμο ανέρχεται σε 30.000 έως 60.000 Ευρώ.

Αυτό συμβαίνει λόγω του κινδύνου εξάπλωσης της ίωσης Τριστέτσα, που πλήττει τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών σε όλη τη χώρα.

Να σημειωθεί ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας έχει εντοπισθεί  η ίωση Τριστέτσα των εσπεριδοειδών, η οποία αποτελεί παθογόνο καραντίνας αλλά υπάρχει και το  παθογόνο Κορυφοξήρα των εσπεριδοειδών  (μύκητας) με ενδημική μορφή. Δηλαδή έχει «εγκατασταθεί» εδώ και χρόνια αφού έχει αφανίσει σχεδόν τις λεμονιές στην περιοχή, ενώ έχει βρεθεί ότι προσβάλλει και τις πορτοκαλιές σε μεγάλη έκταση. 

Ειδικά ο συνδυασμός νεραντζιάς με διάφορα είδη εσπεριδοειδών πορτοκαλιάς, μανταρινιάς, λεμονιάς, γκρέιπ φρουτ είναι ο πλέον ευαίσθητος.

Η ασθένεια μεταδίδεται με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό (δενδρύλλια, εμβόλια) και με έντομα-φορείς, τις αφίδες .

Η Τριστέτσα εντοπίσθηκε στη χώρα για πρώτη φορά στην Αργολίδα τον Ιούνιο του 2000 σε δενδρύλλια  πορτοκαλιάς της ποικιλίας Lane late που μπήκαν παράνομα στη χώρα. Όμως και το 2001 η ασθένεια αυτή εντοπίσθηκε σε πιστοποιημένα  δενδρύλλια, αφού συνοδεύονταν από μπλε ετικέτα, της νέας ποικιλίας μανταρινιάς Clemenpons, από εξαγωγέα που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Ανυφίου.

Μέσα σε αυτά τα 11 χρόνια που έχουν περάσει η Τριστέτσα εντοπίσθηκε στην Κρήτη (2000), στην Άρτα (2005, 2010), στη Λακωνία (2007, 2010), σε θερμοκήπια παραγωγής του καλλωπιστικού εσπεριδοειδούς  Calamodin στην Αττική (2008), στην Χαλκιδική (2009) και στην Πρέβεζα, ενώ το 2009 βρέθηκε η ίωση στο λεμονόδασος του Πόρου.

Συμπληρωματικά αναφέρεται ακόμη, ο εντοπισμός του  νέου τετρανύχου των εσπεριδοειδών Eutetranychus orientalis (παθογόνο καραντίνας) που δεν υπήρχε στη χώρα  και μπορεί εύκολα να μεταφερθεί με μολυσμένα φύλλα.

Ο τετράνυχος αυτός  βρέθηκε για πρώτη φορά στην Αττική και μέχρι τώρα  έχει βρεθεί στην Κορινθία (Άγιοι Θεόδωροι) και στις περιοχές  Τυμπάκι και Λασήθι στην Κρήτη.

 Όμως, από το 2010 εντοπίστηκε και στην Αργολίδα, σε κτήμα με εσπεριδοειδή στην περιοχή των Ιρίων, καθώς επίσης και σε λεμονιές στην Νέα Κίο και στο Άργος και τελευταία στη Μεσσηνία.

Ακόμη, επισημαίνεται  ότι επιτρέπεται να εισάγονται  από χώρες της Ε.Ε που υπάγονται στο καθεστώς της Προστατευόμενης Ζώνης (Π.Ζ) για την ίωση Τριστέτσα των Εσπεριδοειδών και συγκεκριμένα από τη Mάλτα, την Πορτογαλία (εκτός από τη νήσο Μαδέρα) και την  Κορσική, εσπεριδοειδή με ποδίσκους (κοτσάνι) και φύλλα και ακόμη πολλαπλασιαστικό υλικό, (εμβόλια, δενδρύλλια), μόνο αν αυτά   συνοδεύονται από  Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο.

Από τις άλλες χώρες της Ε.Ε καθώς επίσης και από τρίτες χώρες  δεν επιτρέπεται η εισαγωγή εσπεριδοειδών με ποδίσκους και φύλλα.

Έτσι, η διακίνηση των εσπεριδοειδών του νομού  προς άλλες περιοχές της χώρας θα γίνεται χωρίς ποδίσκο (κοτσάνι) και φύλλα, ενώ ακόμη δεν επιτρέπεται στα μέσα συσκευασίας όπως τελάρα, κλούβες να τοποθετούνται κομμένα φύλλα ή κλαδίσκοι για διακόσμηση.

Επισημαίνουμε ότι, η απαγόρευση αυτή ισχύει για όλες τις περιοχές της χώρας που παράγουν εσπεριδοειδή,  παρόλο που σε ορισμένες από αυτές δεν έχει εντοπισθεί η Τριστέτσα, αλλά  όμως επειδή   η κορυφοξήρα  βρίσκεται παντού στον ελλαδικό χώρο και για αυτές τις περιοχές ισχύει η απαγόρευση της διακίνησης εσπεριδοειδών με ποδίσκο και φύλλα.

Τέλος, σημειώνουμε ότι παρόλη την μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβληθεί από την Υπηρεσία μας όλα αυτά τα χρόνια, δυστυχώς η Τριστέτσα έχει πάρει μεγάλη έκταση ειδικά σε ορισμένες περιοχές του Αργολικού κάμπου όπως είναι η Αγία Τριάδα, το Αργολικό, το Ανυφί, η Πουλακίδα, το Μάνεση, η Μιδέα.

Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι δειγματοληψίες  του Φθινοπώρου και τα πρώτα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά αφού η ασθένεια εντοπίζεται σε διάφορα κτήματα στην καρδιά του Αργολικού κάμπου.

Σε αυτό συνετέλεσε και παγετός του φετινού Μαρτίου η ανεξέλεγκτη διακίνηση μολυσμένου πολλαπλασιαστικού υλικού (δενδρύλλια, εμβόλια), η παρουσία των αφίδων σχεδόν όλο το χρόνο στα δένδρα,  αλλά και η απροθυμία των παραγωγών να ενημερώσουν έγκαιρα την Υπηρεσία μας, για τον αν προμηθεύτηκαν για τα κτήματά τους δενδρύλλια ή εμβόλια αμφίβολης προέλευσης.

Σημειώνουμε ότι, ακόμη και  σήμερα, παρόλη την ενημέρωση που έχει γίνει, πολλοί παραγωγοί δεν ενημερώνουν την Υπηρεσία μας, αν βλέπουν περίεργες ξηράνσεις ή έντονα κιτρινίσματα  στα  δένδρα των κτημάτων τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν οι εστίες με τα μολυσμένα δένδρα σε αυτά και οι αφίδες να συνεχίζουν το καταστρεπτικό τους ρόλο, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρουμε το μεγάλο πληθυσμό από αυτά τα έντομα-φορείς της Τριστέτσας,  που συναντάμε στα κτήματα του κάμπου αυτή την εποχή, που διενεργούνται οι δειγματοληψίες.

Δικαστικοί κλητήρες επέδωσαν τα πρώτα 48 κατασχετήρια για χρέη στο δήμο Ναυπλίου

Το δισθεόρατο -για τα τοπικά δεδομένα- ποσό των 3.765.000 € οφείλουν δημότες και επιχειρηματίες του Ναυπλίου, στον δήμο. Από το ποσό αυτό μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί μόνο 405.000 €, δηλαδή μόλις το 11%, όσων οφείλονται.
Η συνολική οφειλή αφορά τον καινούργιο δήμο και η υστέρηση εσόδων είναι πλέον τεράστια.

Ήδη έχουν σταλεί στις εφορίες σημειώματα για 1.113 οφειλέτες του Δήμου και κατόπιν αυτού αδυνατούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα.

Επίσης έχει ξεκινήσει η διαδικασία για κατασχέσεις σε μεγαλοοφειλέτες. Έχουν επιδοθεί με δικαστικούς κλητήρες μέχρι σήμερα 48 κατασχετήρια.

Αγωνιώδη έκκληση να πληρώσουν τις οφειλές τους έκανε χθες με συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Παναγιώτης Αναγνωσταράς:

«Διαπιστώνεται μια τεράστια υστέρηση εσόδων, διότι πολλοί Δημότες και επιχειρηματίες λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης, αδυνατούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τον Δήμο μας.

Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε ένα διαφαινόμενο  αδιέξοδο. Το Ελληνικό Κράτος έχει μειώσει δραστικά τα χρήματα που όφειλε να δώσει στο Δήμο μας.

Οι δημότες λόγω της οικονομικής κρίσης δεν αποδίδουν στο Δήμο τα οφειλόμενα.

Εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε την λειτουργία του Δήμου και να προγραμματίσουμε και εκτελέσουμε έργα προς όφελος των Δημοτών».

Και προσθέτει ο δήμαρχος: «Απευθύνω λοιπόν έκκληση προς όλους τους Δημότες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το Δήμο μας. Γνωρίζω πολύ καλά και κατανοώ ότι όλοι λίγο – πολύ έχουν υποστεί σοβαρή μείωση των αποδοχών και των εισοδημάτων τους. Επίσης όμως είναι άδικο αυτοί που πληρώνουν να μην απολαμβάνουν τις παροχές που πρέπει, εξαιτίας αυτών που είναι κακοπληρωτές.

Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο Δήμος μας, αλλά και κανένας άλλος Δήμος στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπηρετήσει τους Δημότες χωρίς έσοδα».



Κατασχέσεις



Αν δεν εισπραχθούν τα χρήματα η εκάστοτε δημοτική αρχή έχει νομικές ευθύνες ξεκαθάρισε ο δήμαρχος: «Σύμφωνα με το νέο Νόμο με τον οποίο συνενώθηκαν οι Δήμοι, κάθε Δημοτική Αρχή θα πρέπει να απαιτεί τα έσοδα ακόμα και με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη», προσθέτοντας: «Δεν απειλώ κανέναν, ούτε επιθυμία μας είναι να προβούμε σε κατασχέσεις καταστρέφοντας επιχειρηματίες και οικογένειες.  Όμως σύμφωνα με το νόμο αν δεν το κάνουμε θα βρεθούμε εμείς κατηγορούμενοι, γιατί η μη είσπραξη των εσόδων, σημαίνει για τον κάθε Δήμαρχο παράβαση καθήκοντος και έκπτωση από τη θέση του Δημάρχου, και επιπλέον η μη  είσπραξη εσόδων αποτελεί ποινικό αδίκημα. 

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι αν συνεχιστεί αυτή η υστέρηση  εσόδων θα βρεθούμε προ αδιεξόδου.

Κάνουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια για να είμαστε χρήσιμοι στους Δημότες και αυτό γίνεται με ελάχιστα χρήματα και προσωπικό.

Θα βαδίσουμε έτσι! Ζητάμε όμως την κατανόηση των δημοτών!



Απολογισμός έργων



Παρά τα χρέη και γενικά τα μειωμένα έσοδα των δήμων λόγω Καλλικράτη, έχουν εξασφαλιστεί χρηματοδοτήσεις για μια σειρά έργων. Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος δημοπρατείται έργο 2.029.000 € για την ανάπλαση μιας μεγάλης περιοχής της παλιάς πόλης.

Επίσης αναμένεται έγκριση δημοπράτησης για:

α) Ολοκλήρωση ύδρευσης Ναυπλίου, β) ολοκλήρωση εξωτερικού δικτύου λυμάτων Λευκακίων – Πυργιωτίκων – Εξώστη, γ) ολοκλήρωση αποχετευτικού δικτύου Δρεπάνου.

Για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» έχουν υποβληθεί μελέτες: α)«Κατασκευή ομβροδεξαμενής στο Αραχναίο, β) Αντικατάσταση αρδευτικού δικτύου στον Αμαριανό, γ) Οδοποιϊα πυρόπληκτων περιοχών (Μιδέα – Αμυγδαλίτσα και Αμαριανού – Αραχναίου).

Σε συνεργασία με το Δήμο Άργους – Μυκηνών, συντάχθηκε η προκαταρκτική μελέτη για επεξεργασία των νερών του Αναβάλου.

Επίσης το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο έχει ολοκληρώσει την οριστική μελέτη που αφορά την εκβάθυνση του λιμένος Ναυπλίου μέχρι βάθους 9,5 μέτρων και υποβάλλεται άμεσα για χρηματοδότηση.

Προχωρούν μελέτες για την επέκταση του λιμένος Τολού και την προστασία των ακτών από το Τολό έως τα Ίρια. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την διάνοιξη της οδού Μίνωος στο Τολό. Απόφαση για την κυκλοφορία των οχημάτων στο Τολό.

Στο Δρέπανο ολοκληρώθηκε μελέτη για την διαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου για την κατασκευή γραφείων.

Μελέτες κόμβου στο Ναύπλιο. Παράλληλα προχωρούν σειρά έργων της τάξεως των 4.000.000 €.           

26/11/11

Μπορεί να γίνει διεθνής προορισμός η Πελοπόννησος;

Να γίνει διεθνής προορισμός η Πελοπόννησος και να αποτελέσει αναγνωρίσιμο brand name επιδιώκει η Περιφέρεια. Φυσικά για να υλοποιηθεί ένας τέτοιος μεγαλεπίβολος στόχος απαιτείται καινοτομία, νέες ιδέες, αντιλήψεις, προσεγγίσεις, στοχεύσεις και επαγγελματισμός.
Στην ενημέρωση για τη συμμετοχή της Περιφέρειας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που αφορά στην Αειφόρο ανάπτυξη και ποιότητα ζωής, ο Πέτρος Τατούλης δήλωσε ότι «η πρόταση αυτή θα δείξει στην πράξη τις ικανότητές μας για αλλαγή του τρόπου προβολής και θα τοποθετήσει την Πελοπόννησο ανάμεσα στους σημαντικούς διεθνείς προορισμούς».

-«Το ζητούμενο δεν είναι να πηγαίνουμε σε εκθέσεις και να αυτοθαυμαζόμαστε, αλλά να κάνουμε στοχευμένες δράσεις, μακριά από τον ερασιτεχνισμό που διακρίνεται μέχρι σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε ακόμα ότι ο στόχος δεν είναι ο μαζικός τουρισμός, αλλά ο στοχευμένος ποιοτικός τουρισμός και για το λόγο αυτό πρέπει οι τιμές να αντικατοπτρίζουν το υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών στους τουρίστες.

Τέλος υποστήριξε ότι σε καλό δρόμο βρίσκεται και το αεροδρόμιο της Τρίπολης προκειμένου να γίνει αμιγές low cost. Επανέλαβε ότι ολοκληρώνεται σύντομα η ωρίμανση της μελέτης, ενώ υπάρχει και η θετική έγκριση του Υπουργείου Άμυνας. Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η λειτουργία και των δύο αεροδρομίων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν θα είναι ανταγωνιστική, αλλά το ένα θα δημιουργήσει μεγαλύτερη δυναμική και για το άλλο.

Ελεγχόμενη Στάθμευση και από 1 Δεκέμβρη δημοτική αστυνομία στο Άργος

Σε αγαστή συνεργασία, πλειοψηφία και μειοψηφία, με εξαίρεση τον συνδυασμό που πρόσκειται στο ΚΚΕ, αποφάσισαν την επαναφορά του μέτρου ελεγχόμενης στάθμευσης στην πόλη του Άργους. Το μέτρο θα περιλαμβάνει τρεις ζώνες. Η κόκκινη στην οδό Γενναίου Κολοκοτρώνη και στην Βασ. Κωνσταντίνου θα είναι με κόκκινη διαγράμμιση θα κοστίζει 2 ευρώ και θα είναι αυστηρά για 2 ώρες πάρκινγκ. Η Λευκή θα αφορά όλους τους υπόλοιπους εμπορικούς δρόμους του Άργους και θα στοιχίζει 1 ευρώ η ώρα. Η τρίτη ζώνη θα βρίσκεται μεταξύ των άλλων 2 και θα αφορά χώρους ελεύθερης στάθμευσης μόνο για τους μόνιμους κατοίκους των περιοχών με ελεγχόμενη στάθμευση άλλά όχι και για τους εμπόρους των περιοχών αυτών που θα πρέπει να πληρώνουν κανονικά όπως και οι επισκέπτες.
Ως χώρος ελεγχόμενης στάθμευσης θα χρησιμοποιείται πλέον και ο δρόμος μεταξύ της λαϊκής αγοράς και της νεοκλασικής ο οποίος απελευθερώθηκε πλέον από τους μικροπωλητές.

Στις προτάσεις αυτές ουσιαστική διαφοροποίηση υπήρξε μόνο από πλευράς της κα. Μπαβελή, η οποία χαρακτήρισε το μέτρο σαν ένα επιπλέον χαράτσι και ζήτησε από τον δήμο να βρει ελεύθερα οικόπεδα και να χρησιμοποιηθούν ως ελεύθερα για παρκάρισμα καθώς και να χρησιμοποιηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς αντί του ΙΧ.

Από πλευράς αντιπολίτευσης, πέρα από κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις για το κόστος της στάθμευσης, ζητήθηκε από τον κ. Αναγνώστου να αξιοποιηθεί το δημοτικό πάρκινγκ, στην αρχή της Δαναού, για να αποσυμφορηθεί το κέντρο.

Συγκεκριμένα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε πλαγίως να μεταφερθούν τα κολονάκια της Γ. Κολοκοτρώνη πιο μέσα για να δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης! χωρίς να υπάρξει καμιά απολύτως αντίδραση από πλευράς της μειοψηφίας, παρ όλο που αυτή είχε «πεζοδρομήσει» την οδό.

Η μέθοδος που επιλέχτηκε είναι αυτή του «ξυστού» όπως ακριβώς και στον Δήμο Αθηναίων και αλλού. Ο επισκέπτης ξύνει το σημείο της ώρας στο αντίστοιχο κουπόνι που θα προμηθεύεται από τα περίπτερα ή θα παίρνει ως μπόνους από το κατάστημα που θα επισκέπτεται.

Ο έλεγχος θα γίνεται από την δημοτική αστυνομία η οποία πιάνει δουλειά από 1 Δεκέμβρη. Η δημοτική αστυνομία θα αποτελείται από 3 ή 4 άτομα τα οποία θα έρθουν με μετάταξη στο Άργος από άλλους δήμους όπου είχε γίνει έγκαιρα σύσταση «δημοτικής αστυνομία». Παράλληλα η πόλη θα εποπτεύεται και από την αστυνομία, όπως γίνεται και σήμερα.

Βομβίδια Κρότου –Λάμψης. Στον εισαγγελέα στάλθικε ο πρώτος φάκελος με το πόρισμα για την ΔΕΥΑΡ

Στον εισαγγελέα βρίσκεται ο πρώτος φάκελος, με τα στοιχεία του πορίσματος που αφορούν έργο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης- Αποχέτευσης του Δήμου Άργους. Ο έλεγχος αποφασίστηκε να γίνει από τη νέα Δημοτική Αρχή αφού η διαφάνεια  αποτέλεσε  τη σημαντικότερη αναφορά του δημάρχου κ. Δημ. Καμπόσου κατά την προεκλογική περίοδο. Ολοκληρώθηκε από το Νομικό Σύμβουλο της Επιχείρησης.
Το θέμα συζητήθηκε εκτενέστατα στη συνεδρίαση της Δευτέρας του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους που πραγματοποιήθηκε (για πρώτη φορά) στην ανακαινισμένη αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αργολίδας και την παρακολούθησε και μεγάλος αριθμός πολιτών. Μάλιστα ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αργολίδας Φώτης Κολεβέντης, ευχαρίστησε τόσο τον κ. Καμπόσο, όσο και τον κ. Αναγνώστου που τον «στήριξαν» για να το ανακαινίσει.

Ο δήμαρχος Άργους Δ. Καμπόσος ξεκαθάρισε στην εισήγησή του ότι «ο Δήμος δεν είναι Εισαγγελέας που διώκει και δικάζει, απλά ερευνά και παραπέμπει τα αποτελέσματα των ερευνών στη Δικαιοσύνη». Όπως τόνισε « έφερε στο φως τις παρατυπίες και το Συντεταγμένο Κράτος θα αποφασίσει. Αν υπάρχουν ένοχοι θα τιμωρηθούν. Αυτή, ήταν η πρώτη έρευνα. Θα ακολουθήσουν και άλλες για πολλά έργα».

Ο Δήμαρχος διευκρίνισε πως « με τους πρώην δημάρχους δεν υπάρχει αντιπαράθεση. Αλλά ο δρόμος προς τη διαφάνεια είναι ένας και μονόδρομος. Ο κόσμος θέλει να μάθει. Και εμείς θα τον ενημερώνουμε.» «Με ενοχλεί», τόνισε ο κ. Καμπόσος «ότι κάποιοι λένε όλοι είστε ίδιοι και  καλύπτεστε. Δεν συμβαίνει με μας αυτό. Το αποδεικνύουμε σήμερα».Η πρώτη υπόθεση που πήρε το δρόμο προς την Εισαγγελία, αφορά 5 υποέργα, κεντρικού Έργου Ύδρευσης και Αποχέτευσης στο ποσό του οποίου καταλογίστηκαν τόκοι και έφτασε το 1.761.402,86 ευρώ.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΡΜ κ. Τάκης Σχοινοχωρίτης ενημέρωσε το Σώμα ότι το ποσό, μετά από σχετικές ενέργειες, περιορίστηκε στα 973.444,06 ευρώ. Ανέλυσε  δε τις δαπάνες που καταλογίστηκαν σε βάρος της Επιχείρησης.

Ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΑΡΜ αναφέρθηκε στην προσεκτική, όπως είπε, διενέργεια του ελέγχου. Απαντώντας σε ερώτηση συμβούλου υποστήριξε ότι είναι πεπεισμένος πως υπάρχουν παρατυπίες που ζημίωσαν τη ΔΕΥΑΑΡΜ κατά πολλά εκατομμύρια (δραχμές,  αφού πρόκειται για έργο του 1995) αλλά δεν μπορεί να αναφέρει ονόματα, καθώς αυτό είναι έργο της Δικαιοσύνης (βλέπε αναλυτικότερα πλαϊνή στήλη σελ 21).

Το νομικό μέρος της γνωμάτευσης ανέλαβε ο δικηγόρος κ. Αντρέας Μπακόπουλος, ο οποίος είπε πως δεν ενοχοποιεί κανέναν, ουτε αφήνει σκιές σε κανέναν, απλά στέκετε σε όσα αναφέρονται στο πόρισμα.

Αντιδράσεις ως προς τους χαρακτηρισμούς περί “παρανομιών” υπήρξαν τόσο από πλευράς του αντιδημάρχου  Ανδ. Θωμόπουλου, όσο και από πλευράς του κ. Σωτ. Κωτσοβού, ο οποίος ζήτησε να διευκρινισθεί πως η μη σύννομη ένταξη υποέργων δεν σημαίνει πως αυτά ήταν παράνομα. Το πόρισμα αφορούσε έργα της δεκαετίας του 90.

Από πλευράς μείζονος αντιπολίτευσης αφού ζητήθηκε από τον κ. Σχοινοχωρίτη να διευκρινίσει πως οι ενέργειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής συνέβαλλαν και αυτές στην σωστή κατεύθυνση εξυγίανσης της ΔΕΥΑΑΡ, υποστηρίχθηκε δια του επικεφαλής της παράταξης κ. Γ. Αναγνώστου, πως θα ψηφίσουν «ναι» στην διερεύνηση του θέματος απ` τον εισαγγελέα «γιατί υπάρχουν δαπάνες χωρίς παραστατικά».

Η κ. Μπαβελή, παρέκαμψε τα όσα ελέχθισαν σαςν δικαιολογίες για τις αυξήσεις στο νερό και ζήτησε να μην γίνει καμμιά αυξηση στο νερό και να υπάρξη διευκόλινση 50% στους φτωχούς. Παράλληλα υποστήριξε «πως δεν πρέπει οι πολίτες να πληρώσουν το χρέος» της ΔΕΥΑΑΡΜ.
Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο κ. Καμπόσος είπε πως «αν υπάρχουν ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν», ενώ ευχαρίστησε και τον επικεφαλής της μείζονος δημοτικής αντιπολίτευσης κ. Γιώργο Αναγνώστου που δήλωσε ότι «θα συμπαρασταθούμε στη Δημοτική αρχή ώστε οι έρευνες να συνεχιστούν και αν υπάρξουν ένοχοι να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».

Έτσι φτάσαμε στο χρέος της Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ.Μ. και τα υψηλά τέλη ύδρευσης που πληρώνουν οι πολίτες

Η εισήγηση (μέρος) του προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ.Μ. κ Παναγιώτη Σχοινοχωρίτη

Τελεσιδίκησε  πλέον  σε  βάρος  της  επιχείρησης μας η  με υπ'αριθμ.2414/10 απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου καθώς και η από 20-9-2004 ταμειακή βεβαίωση της Δ.Ο.Υ. Άργους για ποσόν 973.444,06ευρώ μείον 31.805 ευρώ που δέχτηκε και περιόρισε η ως άνω απόφαση. Το ποσό με αριθμό χρηματικού καταλόγου υπ'αριθμ.4633 καταλογίστηκε με την υπ' αριθμ. πρωτ.: 1111/0052/28-6-04 πράξη του Υπουργείου Οικονομικών, Γενική Γραμματεία Δ/κης Πολιτικής, Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Το σύνολο του ποσού με τους τόκους του έφθασε την 31/12/10 το 1.761.402,86 ευρώ.



Το ιστορικό       



Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διενήργησε δειγματοληπτικό έλεγχο σε πέντε από τις εκατόν επτά εργολαβίες που διασπάστηκε το έργο ύδρευσης και αποχέτευσης του Άργους. Ο έλεγχος έγινε τον Απρίλιο του 2001 και κατέδειξε σωρεία λαθών και παραλήψεων. Η άνω πράξη ελέγχου προσβλήθηκε ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο εξέδωσε την υπ' αριθμ. 2398/2007 προδικαστική απόφαση του στην οποία επεσήμανε τα εξής που αναφέρονται και στην έκθεση ελέγχου με ημερομηνία 24-10-2002 που εγκρίθηκε με την 49/14-11-02 απόφαση της Ε.Δ.Ε.Λ.

Σύμφωνα με την ανωτέρω έκθεση ελέγχου κρίθηκαν ως μη επιλέξιμες και καταλογίστηκαν στη συνέχεια με την προσβαλλόμενη πράξη σε βάρος της ΔΕΥΑΑΡ οι ακόλουθες δαπάνες:

1) Δαπάνες συνολικού ποσού 5.279.320 δραχμών που δεν περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο φυσικό αντικείμενο του έργου για:

α) την προμήθεια ενός ημιφορτηγού και ενός φορτηγού (1.200.000 και 2.000.000 δραχμές αντίστοιχα) στις εργολαβίες με α/α 97 (Υδροδότηση  Δ.Δ - προμήθεια  ημιφορτηγού για εργασίες συντήρησης δικτύου) και 98

β) για εργασίες προσπέλασης στη δεξαμενή Αγ. Γεωργίου

2) Δαπάνη 8.757.476 δρχ. στην εργολαβία με α/α 2 (Αποχέτευση ακαθάρτων Άργους Κεντρικού Συλλεκτήρα οδών Αγίου Κων/νου και  Μπουσολοπούλου που  αντιστοιχεί σε νέες εργασίες (αντικατάστασης αγωγών λυμάτων και του αγωγού ομβρίων) που προέκυψαν μετά την υπογραφή της αρχικής σύμβασης με την εταιρεία ΙΛΙΟΝ ΕΑΑΑΣ Α.Ε.

3) Δαπάνες για εκτέλεση απολογιστικών εργασιών συνολικού ποσού 152.155.451 δρχ. στις εργολαβίες με α/α 2 (28.778.561 δρχ.), 13 (7.060.843 δρχ.) και 27 (16.316.047 δρχ.) για τις οποίες δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία του άρθρου 42 του π.δ. 609/1985.

4) Δαπάνες για αμοιβές προσωπικού συνολικού ποσού 116.247.469 δρχ. στα υποέργα με α/α 2, 8, 13 και 27, και

5) Συνολική δαπάνη του υποέργου με α/α 267 ύψους 149.261.349δρχ. το οποίο εκτελέστηκε με αυτεπιστασία και κατά παράβαση των κειμένων διατάξεων χωρίς ημερολόγιο έργου, ενώ για τις προμήθειες και ενοικιάσεις χωματουργικών μηχανημάτων και μεταφορικών μέσων δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία (αρθ. 58 του π.δ. 609/1985).

Επ' αυτών απήντησε η υπηρεσία μας τότε το 2002 ότι:

1)Το σύνολο των εργασιών και προμηθειών που πραγματοποιήθηκαν εντάσσονται στο φυσικό αντικείμενο του έργου.

2)Ότι οι νέες εργασίες της εργολαβίας με α/α 2 κατέστησαν αναγκαίες λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων.

3)Ότι για όλες τις απολογιστικές εργασίες και τις αμοιβές προσωπικού καθώς και για την διενεργηθείσα με αυτεπιστασία εργολαβία με α/α 26 τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία.

Εξεδόθη η προδικαστική γιατί κατά την άποψη του δικαστηρίου στο φάκελο της υπόθεσης δεν περιλαμβάνονται τα κατωτέρω κρίσιμα για την ασφαλέστερη διάγνωση της υπόθεσης έγγραφα και στοιχεία. Τα στοιχεία που έπρεπε να προσκομίσει η ΔΕΥΑΑΡ είναι τα εξής:

1). Εγκριτική απόφαση της Ευρωπαϊκής επιτροπής καθώς και οι τροποποιητικές της Ε (97) 876/25-3-97, Ε (98) 4344/21-12-98, Ε (99) 3605/8-11-99 και Ε(10) 2755/6-4-01 αποφάσεις μαζί με τα συνημμένα σε όλες τις ανωτέρω αποφάσεις παραρτήματα και τεχνικά δελτία που αφορούν τις εργολαβίες με α/α 97,98 και 89.

2)Η διακήρυξη και η αρχική σύμβαση του υποέργου με α/α 2, οι 1 και 3 συγκριτικοί πίνακες και οι αιτιολογικές εκθέσεις που τους συνοδεύουν, η τυχόν συναφθείσα συμπληρωματική σύμβαση για την αποκατάσταση των αγωγών λυμάτων και ομβρίων και η αιτιολογική έκθεση αυτής και τα έγγραφα της αναθέτουσας αρχής με τα οποία εγκρίθηκε η εκτέλεση των επίμαχων εργασιών.

3) Ο αναλυτικός πίνακας  των  απολογιστικών  εργασιών  των εργολαβιών με α/α 2, 13 και 27 οι ειδικές εντολές της Δ/σας Υπηρεσίας (αρθ. 42 παρ. 10 του π.δ. 609/1985) βάσει των οποίων εκτελέστηκαν  και το  ειδικό  δελτίο  του  απασχολούμενου προσωπικού που προβλέπεται στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 9 του άρθρου 42 του π.δ. 609/1985, και

4) Το χρονοδιάγραμμα αναλυτικό πρόγραμμα κατασκευής προμέτρησης των απαιτουμένων υλικών και του αριθμού του μηχανικού εξοπλισμού για τις εργασίες που εντάσσονται στη εργολαβία με α/α 26 που εκτελέστηκε με αυτεπιστασία.

Επιβάλλεται το αρχικό πρόστιμο, κατόπιν η επιχείρηση κάνει έφεση και έρχεται πλέον η απόφαση.





Η απόφαση 2414/10 ελεγκτικού συνεδρίου



Η άνω οριστική απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου επισημαίνει τις εξής άστοχες ενέργειες και παραλείψεις:

1) Νομίμως καταλογίζονται εις βάρος της εκκαλούσας (Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ.) δαπάνες συνολικού ποσού 3.200.000 δρχ. (9.391 ευρώ) που αφορούν την προμήθεια ενός ημιφορτηγού και ενός φορτηγού (1.200.000 και 2.000.000 δρχ. αντίστοιχα) στις εργολαβίες με α/α 97 (Υδροδότηση Δ.Δ - Προμήθεια ημιφορτηγού για εργασίες συντήρηση δικτύου) και 98 (Υδροδότηση Δ.Δ - Προμήθεια φορτηγού αυτοκινήτου) καθόσον από κανένα στοιχείο του φακέλου δεν προκύπτει η άμεση σύνδεση τους με την εκτέλεση του εγκεκριμένου φυσικού αντικειμένου Περαιτέρω, όμως, μη νομίμως καταλογίζεται εις βάρος της το ποσό 2.079.320 δρχ. (6.103 ευρώ) που αντιστοιχεί στις εργασίες προσπέλασης στη δεξαμενή Αγ. Γεωργίου (υποέργο με α/α 89) καθόσον οι εν λόγω εργασίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το τμήμα εκείνο του εγκεκριμένου φυσικού αντικειμένου που αφορά την τοποθέτηση Η/Μ εξοπλισμού στην περιοχή της εν λόγω δεξαμενής.

2) Νομίμως καταλογίζεται εις βάρος της εκκαλούσας το ποσό των 116.247.489 δρχ.  (341.152  ευρώ)  που  αφορά  τις αμοιβές  του υπαλληλικού προσωπικού της εκκαλούσας, οι οποίες χρεώθηκαν στα υποέργα με α/α 2 «Αποχέτευση ακαθάρτων Άργους - Κεντρικός Συλλέκτηρας οδών Αγίου Κων/νου και Μπουσουλοπούλου», 13 «Εξωτερικό Υδραγωγείο Σύνδεσης Δεξαμενής Κρούσκουζας» και 27 «Πύκνωση  δικτύου  αποχέτευσης  αστικού  κέντρου»  και  στην προμήθεια με α/α 8 «Προμήθεια σωλήνων για λειτουργία δεξαμενής Κρούσκουζας», πέραν των πληρωμών (πιστοποιήσεων) του εκάστοτε αναδόχου καθόσον, αμοιβές προσωπικού του φορέα υλοποίησης δεν μπορεί να δηλώνονται σε εργολαβίες, όπου οι πιστοποιήσεις και οι πληρωμές γίνονται με τιμολόγιο του αναδόχου (βλ. και σελ. 2 του απαντητικού εγγράφου επί των αντιρρήσεων). 3) Νομίμως καταλογίζεται εις βάρος της το ποσό των 52.155.451 δρχ (153.060 ευρώ), που χρεώθηκε από την εκκαλούσα ως απολογιστικά «ΔΕΥΑΑΡ» στα υποέργα με α/α 2, 13 και 27, αφού οι εν λόγω δαπάνες συνιστούν κατ' ουσία, όπως ομολογεί ευθέως και η ίδια στο έγγραφο των αντιρρήσεων της, διάφορες πληρωμές σε τρίτους (εκτός των αναδόχων) δικαιούχους, είτε για την προμήθεια υλικών ή μίσθωση μηχανημάτων ή αποκατάστασης των ζημιών, χωρίς ωστόσο να έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες ανάθεσης τους κατά περίπτωση



Δεκάδες παραλήψεις



Απερρίφθη σχεδόν στο σύνολο της η έφεση της επιχείρησης και καταλογίστηκε σε βάρος της το υπέρογκο ποσό των 959.053,50 από ενέργειες και παραλήψεις. Από τα παραπάνω αναφερόμενα σε όλα τα έγγραφα και ειδικά στην Έκθεση Ελέγχου και την οριστική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταλογίζονται δεκάδες παραλήψεις και παράνομες ενέργειες εκ των οποίων ενδεικτικά εγώ κατάλαβα και σας επισημαίνω τις εξής:

1) Ανεπίτρεπτη κατά παράβαση της νομοθεσίας κατάτμηση του έργου (107 εργολαβίες).

2) Προμήθεια υλικών αυτεπιστασίας χωρίς διαγωνισμό.

3) Πρόχειρος  διαγωνισμός μεταξύ περιορισμένου αριθμού εργοληπτικών  επιχειρήσεων, ενώ επιβαλλόταν ανοιχτός διαγωνισμός.

4) Δαπάνες αυτεπιστασίας χρεώθηκαν στην καρτέλα του έργου ως δαπάνες εργασιών και κρίθηκαν μη επιλέξιμες.

5)  Έλλειψη παραστατικών για φερόμενες δαπάνες σοβαρών ποσών.

6) Έλλειψη επιτροπών παραλαβής έργου.

7) Σε μία περίπτωση υπήρχε συγκρότηση επιτροπής χωρίς να παραλάβει έργο.

8) Καταβλήθηκαν σοβαρά ποσά για υπερωρίες χωρίς να υπάρχει καρτέλα καταγραφής υπερωριών.

9) Υπάρχουν τεράστια ποσά διαφοράς πληρωμών (91.836.4065ρχ.)Δεκάδες δαπάνες που κρίθηκαν μη επιλέξιμες για μη εφαρμογή του νόμου και όλων των διατάξεων.

10) Προμήθεια ενοικιάσεων χωματουργικών μηχανημάτων και μεταφορικών μέσων χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό με συνέπεια τεράστια ποσά να κρίνονται ως μη νόμιμα.

11) Δεν ετηρείτο ή δεν προσκομίστηκε ημερολόγιο έργου.

12) Αυτεπιστασία χωρίς να διενεργηθεί ανοιχτός διαγωνισμός όπως οφείλαμε ενόψει του ύψους των δαπανών κλπ.


24/11/11

Αυτή η απόφαση κρίνει το μέλλον των παιδιών μας

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΑΧΑΡΤΟΧΡΑΦΗΤΟΣ ο όρος «Ειδική Οικονομική Ζώνη» για το Ελληνικά δεδομένα. Και ξαφνικά μαθαίνουμε ότι στο επόμενο κιόλας Περιφερειακό Συμβούλιο θα γίνει συζήτηση για την αξιολόγηση μετατροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε ΕΟΖ (Ειδική Οικονομική Ζώνη). Και μάλιστα με την προτροπή του περιφερειάρχη ο οποίος θεωρεί -ούτε λίγο ούτε πολύ- ότι έτσι θα βγει από το τέλμα η Πελοπόννησος.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΥΝΑΣΕΙ τις ανησυχίες του κόσμου δηλώνει μάλιστα ότι στις ειδικές οικονομικές ζώνες δεν θίγονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά συμφέροντα. Πώς διασφαλίζεται όμως αυτό, όταν η συνήθης πρακτική των ζωνών είναι η παράταση της εργασιακής βάρδιας; Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας (3/9/2011) στις ΕΟΖ της Κίνας το μέσο ωράριο ποικίλλει από τις 54 έως τις 77 ώρες την εβδομάδα!

ΜΠΟΡΕΙ επομένως θεωρητικά ο στόχος των χωρών που φιλοξενούν ΕΟΖ να είναι η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας τους μέσω των ξένων επενδύσεων, η εισαγωγή τεχνολογίας και η δημιουργία απασχόλησης. Όμως η πρακτική έδειξε ότι και οι τρεις αυτοί στόχοι είναι αμφισβητήσιμοι.

ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΡΟΔΙΝΑ στον συγκεκριμένο σχεδιασμό της Περιφέρειας. Και πρέπει να ληφθεί υπόψιν η γνώμη του πολίτη για τόσο μεγάλες και σημαντικές αποφάσεις που έχουν σχέση με το μέλλον του και την ζωή του. 

ΠΡΕΠΕΙ να ζυγιστούν τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία και να ληφθεί μια ξεκάθαρη απόφαση, αφού και ο τελευταίος πολίτης θα έχει ενημερωθεί μέχρι κεραίας, σχετικά με το τί του ξημερώνει. Ο εργασιακός μεσαίωνας που μπορεί να επέλθει δεν είναι θέμα μιας απλής απόφασης ενός περιφερειακού συμβουλίου. Αυτό τουλάχιστον πρέπει να το κατανοήσουν όλοι οι αιρετοί της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Για να μην ξεχνιόμαστε

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΟΛΟΙ ξέχασαν ξαφνικά τους αίτιους που μας οδήγησαν σ αυτή την ανέχια. Τα σκάνδαλα έσβησαν από την κυβέρνηση συνεργασίας και οι «αγανακτισμένοι» κουράστικαν να φωνάζουν να «καεί η βουλή». Κι όμως το σύστημα ξέρει να σβήνει τά ίχνη του και να επιβραβεύει τα παιδιά του.

ΝΟΜΟΣ –κολυμβύθρα του Σιλωάμ ακόμη και για μίζες από προμήθειες σε νοσοκομεία, μετά από απευθείας αναθέσεις, είναι ο νόμος 3867 3/8/2010. Σύμφωνα με το άρθρο 27 του εν λόγω νόμου, δίνεται «άφεση αμαρτιών» σε όσους προμήθευσαν ιατρικό και φαρμακευτικό εξοπλισμό σε νοσοκομεία, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετικός διαγωνισμός, ενώ θεωρούνται νόμιμες όλες οι δαπάνες που απαιτούνται για την εξόφλησή των προμηθευτών μέχρι και την κατάθεση του νόμου στη Βουλή, δηλαδή το 2010.


Ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος προσφύγει νομικά για να καταγγείλει απευθείας ανάθεση σε προμηθευτή υγειονομικού υλικού, για τα έτη πριν από το 2010, θα βρεθεί μπροστά σε τοίχο νομοθετικά «περιφρουρημένο». Έτσι, κατηγορούμενοι που οδηγούνται στα δικαστήρια για μίζες και για προμήθειες με απευθείας αναθέσεις, αθωώνονται απλώς επιδεικνύοντας το νόμο.



ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΝΙΓΟΥΝ αλλά η κεντρική εξουσία είναι πλέον έτοιμη να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των εργολάβων, χωρίς... πολυφωνίες και πολλές πολλές κουβέντες, εμφανίζεται η κυβέρνηση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι τρόποι διαχείρισης των σκουπιδιών που προωθούνται με πρωταγωνιστή τον όμιλο Μπόμπολα οδηγούν μάλιστα και σε πολλαπλασιασμό των δημοτικών τελών.



ΤΗΝ ΩΡΑ που οι τράπεζες κλείνουν τη στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων, φοβούμενοι το άγνωστο οικονομικά μέλλον, τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπο να αναζωογονήσουν τα ήδη υπερχρεωμένα ταμεία τους, καταφεύγοντας στη λύση των δανείων.



ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξασφάλισαν το καλύτερο δανειακό deal ύψους 3 εκατ. ευρώ μέχρι το 2017 προκειμένου να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες» τους.



Τα δύο κόμματα φαίνεται πως έχουν χάσει την αξιοπιστία τους και στην τραπεζική κοινότητα και κυρίως στις τράπεζες Αγροτική, Εθνική, Marfin και Πειραιώς αφού χρωστάνε συνολικά 290 εκατ. ευρώ. Για το λόγο αυτό βρήκαν σανίδα σωτηρίας στην Τράπεζα Αττικής.



Δεν είναι μόνο ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν προεισπράξει μέρος των κονδυλίων που «δικαιούνται» έως το 2014, βάζοντας ως εγγύηση τα χρήματα που καλύπτουν τη χρηματοδότηση τους μέχρι τότε, αλλά και το ότι έχουν λάβει τα ποσά με βάση τα σημερινά ποσοστά που είχαν στις τελευταίες εκλογές του 2009: Το ΠΑΣΟΚ με βάση το 43% και η Ν.Δ. το 33%.



Για την ιστορία, το Β' τρίμηνο του 2011 το ΠΑΣΟΚ έλαβε περίπου 5,5 εκ ευρώ και η ΝΔ περίπου 4,2 εκ ευρώ.


ΚΙ ΕΝΩ σκίζονται να είναι περασμένα ΚΤΕΟ κι ασφαλή τα ΙΧ για τους ανθρώπους ισχύει το αντίθετο. Σύμφωνα με αποκάλυψη της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης βάζουν σε εφεδρεία ακόμη και γιατρούς.

Άρχισαν να στέλνουν έγγραφες ειδοποιήσεις σε γιατρούς ότι σε 6 μέρες από σήμερα τίθενται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας!

Κι ΕΣΥ; Ακόμα σκέπτεσαι αν θα έχεις ρεύμα για να μπείς στο φέις μπούκ ή στο Τουίτερ

Εικόνες της κρίσης 2

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

2.1  Δύο κιλά ρύζι

Ο Τάκης  Δευτέρα πρωί πήγε να ανοίξει το κατάστημα του. Διατηρεί ένα κατάστημα με ηλεκτρονικών συσκευών και με είδη κινητής τηλεφωνίας λίγο πιο έξω από το Άργος. Δεύτερη Δευτέρα του μήνα και η πρόβλεψη ήταν για ιδιαίτερα φορτωμένη εργασιακή ατμόσφαιρα. Ήταν η ημέρα λήξης των πληρωμών των λογαριασμών. Και όπως συνήθως ο έλληνας με κλιμακούμενο ρυθμό συρτάκι αφήνει όλες τις υποχρεώσεις του για την τελευταία μέρα.

Πρώτος πελάτης ο μπάρμπα Θάνος, ένας καλοσυνάτος συνταξιούχος ναυτικός. Από σχόλια πελατών τον προηγούμενο μήνα ο Τάκης έμαθε ότι άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

-Παρά τις δυσκολίες έρχεται να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του. ( Μονολόγησε ο Τάκης.)

-Καλημέρα παιδί μου. ( Του είπε ο μπάρμπα Θάνος με ένα βλέμμα σα να ήταν αλλού. Ο χαιρετισμός και το βλέμμα παραξένεψαν τον Τάκη γιατί πάντα όταν έμπαινε μέσα του φώναζε: Γεια σου ρε Τάκαρε!!!)

-Σε τι μπορώ να σε εξυπηρετήσω μπάρμπα Θάνο. (Το βλέμμα του φανέρωσε ότι δεν αναγνώρισε ο εγκέφαλος του το όνομα του.)

-Ρύζι παιδί μου, δυο κιλά ρύζι θα ήθελα !!!

Τώρα ήταν που τα έχασε τελείως ο Τάκης. Κοιτά γύρω στο μαγαζί του γεμάτο ηλεκτρονικά προϊόντα και κινητά τηλέφωνα. Στο καμπυλωτό καθρέφτη που έχει για να προσέχει τα κλεφτρόνια ανταλλάσει ματιές με τον εαυτό του. Νοιώθει μια ανακουφιστική σιγουριά όταν το είδωλο που βλέπει το ταυτίζει με αυτό που αναγνωρίζει σαν εαυτό του. Η φωνή του μπάρμπα Θάνου τον επαναφέρει στην πραγματικότητα.

-Αν έχεις βάλει βάλε και τρία κιλά, παιδί μου!!!

Έξω από το κατάστημα ακούγεται έντονος θόρυβος ο ταχυδρόμος προσπαθεί να παρκάρει το αυτοκίνητο του. Συνοδηγός η μάνα του  η κυρά Ντίνα, πρώην   διευθύνουσα νοσοκόμα του ψυχιατρείου. Έχει προβλήματα με τα πόδια της αλλά θέλει πάντα η ίδια να τακτοποιεί τις υποχρεώσεις της. Όχι ότι δεν είχε εμπιστοσύνη στα παιδιά της αλλά θέλει να κρατά το μυαλό της σε εγρήγορση όπως έλεγε.  

Κάποιες στιγμές το ανθρώπινο μυαλό φωτίζεται  από εικόνες που δεν γίνονται άμεσα κατανοητές. Η εικόνα του ταχυδρόμου και της υπερήλικης  νοσοκόμας φώτισαν την λύση στο μυαλό του Τάκη για να ξεφύγει από την αμήχανη θέση.

-Μπάρμπα Θάνο μια στιγμή να κοιτάξω πίσω στην αποθήκη να δω αν έχει μείνει καθόλου. ( Μετά από λίγα δευτερόλεπτα γυρίζει ο Τάκης ) Τέλειωσε μπάρμπα Θάνο!!

-Εντάξει παιδί μου αύριο θα περάσω πάλι. ( Διατηρώντας το ίδιο άδειο βλέμμα πήγε προς την έξοδο και προσπέρασε τον ταχυδρόμο και την μάνα του σαν να μην  υπάρχουν.)

-Καλέ αυτός δεν είναι καλά!!! Ούτε καν με πρόσεξε!!! ( Είπε θυμωμένη η κυρά Ντίνα με την απογοήτευση κοκέτας που δεν κατόρθωσε να κερδίσει το αντρικό βλέμμα. Όταν η κυρά Ντίνα έβγαινε στην αγορά ήταν ντυμένη  λες και θα πήγαινε σε δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο.)

-Και πώς να είναι καλέ μαμά, το πρωί του πήγα το χαράτσι της ΔΕΗ μου είπε να του διαβάσω το ποσό, 1850 ευρώ του είπα και χάθηκε το βλέμμα του. Δυόμιση συντάξεις θέλει για να το ξεχρεώσει.

-Παροδικό σοκ , παροδική αμνησία λόγω κάποιου εξωτερικού γεγονότος. (Έβαλε την διάγνωση και ξαναπήρε την αυτάρεσκη σιγουριά της γυναίκας που ήταν κάποτε η καλλονή της περιοχής. Η γοητεία της νικήθηκε από την αμνησία που προκάλεσε το χαράτσι, μπορούσε να το αποδεχτεί,.  Οι απορίες του  Τάκη λύθηκαν.)

-Παρακαλώ σε τι μπορώ να εξυπηρετήσω την ωραία κυρία …. ( ως έμπορος ήταν και εν μέρει ψυχοθεραπευτής, η κυρία Ντίνα μπορούσε να πληρώσει και αλλού αλλά μόνο αυτός την προσφωνούσε ακόμα ωραία μου κυρία).

Την άλλη μέρα του πρωί  ξανά ο κυρ Θάνος πρώτος πελάτης.

-Ωχ τι δικαιολογία θα βρω τώρα αν θέλει πάλι ρύζι. (Σκέφθηκε ο Τάκης.)

-Γεια  σου Τάκαρε λεβέντη ( του φωνάζει , στα χέρια του κρατά  ένα λογαριασμό τηλεφώνου) ξεχάστηκα και άργησα μια μέρα.

-Δεν πειράζει κυρ Θάνο, αφού ήταν μόνο για μια μέρα!!!


2.2 Το φουστάνι

Η κυρά Θάλεια άνοιξε το μεσαίο φύλλο στην παλιά ξύλινη ντουλάπα. Αυτό με τον καθρέπτη στην εσωτερική πλευρά για να κοιτά το είδωλο της όταν δοκίμαζε τα ρούχα της. Ξαφνιάστηκε όταν είδε την εικόνα στον καθρέπτη της πόρτας. Μάλλον άλλη περίμενε να δει. Είχε να ανοίξει αυτή την ντουλάπα εδώ και δέκα χρόνια. Το επιβεβαίωνε η έντονη μυρωδιά της ναφθαλίνης και η σκόνη που βγήκε ανοίγοντας την πόρτα. Από τότε που πέθανε ο μακαρίτης ο άνδρας της μόνο μαύρα φορούσε.

-Θα τα βγάλω μόνο μια μέρα στο γάμο σου Θάλεια μου ( είχε πει στην εγγονή της).

Και ημέρα αυτή έφτασε την Κυριακή ήταν ο γάμος της πρώτης της εγγονής.

Κοιτούσε εναλλάξ τα πολύχρωμα φουστάνια, τα ταγέρ και το είδωλο στον καθρέπτη. Η έντονη οστεοπόρωση της είχε δώσει μια έντονη κλίση στο κορμί της αποκλείεται να της έκανε κανένα φόρεμα. Κούνησε πέρα δώθε την πόρτα σα να ήθελε να αλλάξει το είδωλο, η σκόνη θόλωσε για λίγο την εικόνα. Έκλεισε απότομα την ντουλάπα. Πήρε το πορτοφόλι της και βγήκε έξω. Πήγε στο πολυκατάστημα που ήταν πελάτισσα τόσα χρόνια, το ίδρυσε ένας συμμαθητής της. Την υποδέχτηκε ο Κυρ Γιώργης , ένας ηλικιωμένος συνταξιούχος έμπορος. Είχε παραδώσει στον γιό του, αλλά στο κατάστημα περνούσε τις περισσότερες ώρες και είχε ακόμα δικούς του, προσωπικούς πελάτες.

-Καλώς την αειθαλή Θάλεια…

-Α ρε Γιώργη ογδόντα χρόνια δεν την ξέχασες την τέχνη του κομπλιμέντου …. Εσύ και όταν βγήκες από την κοιλιά της μάνας του κάτι θα είπες και στην μαμή.

-Θάλεια θα κοιτάξουμε τα γνωστά…. που παίρνεις ( και κοίταξε τα μαύρα ρούχα). 

-Όχι θέλω ένα καλό φόρεμα ….( για κάποιο άγνωστο λόγο δεν του είπε για τον γάμο της εγγονής) για μια επίσημη περίσταση…. να το έχω έτοιμο.

-Κουνήσου από την θέση σου έχουμε χρόνια ακόμα….( εκείνος φαντάστηκε το ταξίδι στον Αχέροντα  ποταμό είχε κάτι προβλήματα με την καρδιά του τελευταία).

Η Θάλεια βρήκε ένα πολύ ωραίο φόρεμα και το κρατούσε μπροστά από τον λαιμό της στον οβάλ καθρέφτη του καταστήματος. Τώρα έβλεπε κάποια άλλη, χωρίς καμπούρα χωρίς ρυτίδες. Το λαμπερό της χαμόγελο ενθουσίασε τον Γιώργη, ένοιωσε μια έντονη ταχυκαρδία και το αίμα να κοκκινίζει το πρόσωπο του.



Η Θάλεια τον είδε να την χαζεύει μέσα από τον καθρέπτη και πάλι της μπήκε η παλιά  υποψία,  ότι εδώ και ογδόντα σχεδόν  χρόνια ο Γιώργης ήταν κρυφά ερωτευμένος μαζί της.

-Πόσο κάνει Γιώργη;

-680 ευρώ αλλά για μια τόσο καλή πελάτισσα σαν και σένα αυτόματα κατεβαίνει στα 600. ( Της κόπηκε το χαμόγελο , ζούσε με μια σύνταξη 450 ευρώ ήταν πέρα από κάθε λογική το ποσό που πράγματι άξιζε το φόρεμα. Ένα περήφανο βούρκωμα φάνηκε στο πρόσωπο της.

-Μπα δεν μπορώ να το πάρω.

-Πάρ΄ το στο σπίτι δοκίμασε το με την ησυχία σου και τα λεφτά τα κανονίζουμε σε δόσεις. Να σε βλέπουμε και πιο συχνά . ( Τα μάγουλα του έγιναν κατακόκκινα)  Αν δεν σου αρέσει μας το φέρνεις πίσω την Δευτέρα.

Ένα χαμόγελο έλαμψε στο πρόσωπο της Θάλειας, το μάγουλα του Γιώργη σε λίγο θα έσταζαν αίμα. Τον κοίταξε με το βλέμμα παιδούλας που ήταν έτοιμη να υποκύψει σε κάποιο χαριτωμένο παράπτωμα.

Την Κυριακή μετά την νύφη η γιαγιά ήταν η πιο λαμπρή παρουσία. Τους ξάφνιασε όλους με το πανέμορφο φόρεμα και το αστείρευτο κέφι της.

-Βρε της άφησε λεφτά ο μακαρίτης. Ας την να λέει ότι τα βγάζει πέρα με 450 ευρώ. Που τα βρήκε τα λεφτά για τέτοια λούσα. Ούτε νύφη να ήταν.

Ήταν μερικά από τα σχόλια που σιγοψιθύρισαν οι εντιμότατες φίλες της.

Την Τρίτη ξανά πίσω στο πολυκατάστημα με το φόρεμα ανά χείρας η κυρά Θάλεια.

-Γιώργη δεν θα το κρατήσω , άργησα μια μέρα αλλά …. ( σαν να μην ήθελε  να του το πει κάτι, να του εξομολογηθεί)…. να την Κυριακή ....ήταν ο γάμος της εγγονής μου δεν μπορώ να κάνω τέτοια έξοδα ….

Ο Γιώργης πήρε το φόρεμα από την μέση σαν να κρατούσε την Θάλεια αγκαλιά , έκανε μια στροφή ταγκό και το άφησε πάνω στον πάγκο. ( Άρχισε πάλι η ταχυκαρδία και το αίμα να πηγαίνει στο πρόσωπο.)

-Ένα πράγμα να ξέρεις Γιώργη σε ευχαριστώ πολύ.

-Μα δεν έκανα τίποτα καλή μου.

Η κυρά Θάλεια έφυγε. Μια κοπέλα πήρε  το φόρεμα να το τακτοποιήσει. Ένα καρτελάκι κύλησε και ο Γιώργης το πάτησε με το πόδι του. Με αργές κινήσεις το έπιασε. Ήταν το χαρτάκι από ένα καθαριστήριο με ημερομηνία Δευτέρας.

-Α ρε Θάλεια (μονολόγησε) , πάντα αξιοπρεπής περήφανη και ολίγον πονηρή στα γεράματα…. (Κατάλαβε τι είχε συμβεί, είχε βοηθήσει την Θάλεια να δανειστεί ένα φόρεμα για μια μέρα και αυτή το πήγε Δευτέρα στο καθαριστήριο για να το παραδώσει όπως το πήρε αλλά το καρτελάκι την πρόδωσε) .

- Δεσποινίς μην το βάζετε το φόρεμα στις κρεμάστρες τυλίξτε το για δώρο …. Θα το κανονίσω εγώ.

 Από την πλαϊνή τζαμαρία είδε την Θάλεια  να βαδίζει με αργά σταθερά βήματα για μια στιγμή του φάνηκε ότι γύρισε και του χαμογέλασε. Ένοιωσε πάλι την ταχυκαρδία να του κοκκινίζει το πρόσωπο. Όπως τότε στην σχολική εκδρομή στο Κεφαλάρι κατακόκκινος και άλαλος στην έκτη δημοτικού δεν μπόρεσε να της πει ότι ήθελε να τα φτιάξουν….. Ποιος ξέρει ίσως η κρίση του δώσει μια τελευταία ευκαιρία!!!

*Οι ιστορίες είναι σχεδόν πραγματικές.

Η οικονομική κρίση σαν ηφαίστειο που εκρήγνυται πετά σαν λάβες τα αρχέγονα ένστικτα στον ψυχισμό μας. Παραμένει όμως ανθρώπινη επιλογή αν θα πάρουμε το ρίσκο να κυνηγήσουμε την  χαρά, το αντάμωμα μια Θάλειας ή την «ψευτοσιγουριά» της αποφυγής του πόνου έχοντας δυο κιλά ρύζι για να περάσουμε την πείνα μας….

23/11/11

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 24.11.2011

22/11/11

Η έκδοση 17.11.2011

Υπέγραψαν στα κρυφά την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις ιχθυοκαλλιέργειες


Θέμα ηθικής τάξεως έθεσε ο δήμαρχος Επιδαύρου Κώστας Γκάτζιος, για την υπογραφή εν κρυπτό της κοινής υπουργικής απόφασης, που αφορά στην χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών.
Ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι - σε τοπικό βέβαια επίπεδο - πίστευαν ότι το αρμόδιο υπουργείο και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, βρισκόταν σε συνεννόηση μαζί τους ξαφνικά ανακάλυψαν ότι την ημέρα που δινόταν ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή, ταυτόχρονα, έπεφταν και οι υπογραφές των υπουργών για τις ιχθυοκαλλιέργειες.
Μάλιστα, φαίνεται ότι κανένας δεν γνώριζε την εξέλιξη αυτή, αφού την Δευτέρα είχαν κληθεί από την ΚΕΔΕ, ο δήμαρχος Επιδαύρου Κώστας Γκάτζιος, ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής και άλλοι δήμαρχοι που είχαν ασχοληθεί με το θέμα των ιχθυοτροφείων, να πάνε στην Αθήνα και να ενημερώσουν το όργανο, ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των ενδιαφερόμενων ΟΤΑ σε Πανελλαδικό επίπεδο πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.
Και ενώ έληξε η συνεδρίαση στην ΚΕΔΕ και φαινόταν ότι όλα βαίνουν καλώς, επιστρέφοντας προς το Λυγουριό ο δήμαρχος Επιδαύρου, πληροφορήθηκε τηλεφωνικώς ότι όλη αυτή η συζήτηση έγινε στον …βρόντο, αφού από τις 4/11/2011 έχει υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση.
Όπως δηλώνει ο δήμαρχος κος Γκάτζιος την ημέρα της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή έτρεξαν όλες οι διαδικασίες για να υπογράψουν οι υπουργοί. Και ενώ υποτίθεται ότι μέλη της ΚΕΔΕ θα συμμετείχαν στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, αυτό δεν συνέβη.
Ο δήμαρχος Επιδαύρου δηλώνει ότι «είναι απαράδεκτη η διαδικασία που ακολουθήθηκε. Ούτε τον εαυτό τους δεν σεβάστηκαν αυτοί που λένε ότι η Ελλάδα πεθαίνει και θα της δώσουν το φιλί της ζωής. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Καταγγέλλω αυτούς που επινόησαν αυτή τη μεθόδευση».
Και συμπληρώνει ο δήμαρχος: «Μιλάμε για έναν σχεδιασμό που έγινε για να εξυπηρετήσει μόνο τις ιχθυοκαλλιέργειες, αφού η ΚΥΑ αυτή χωροθετεί μόνο για ιχθυοκαλλιέργειες».
Ο κος Γκάτζιος διευκρινίζει, ότι ορθή θα ήταν μια απόφαση που θα προέβλεπε χωροταξικό σχεδιασμό για όλες τις χρήσεις και μέσα σε αυτές να υπήρχαν και οι ιχθυοκαλλιέργειες. Στην ΚΥΑ – συμπληρώνει – δεν φαίνεται πουθενά η Επίδαυρος ή ο Κόρφος.
Να σημειωθεί ότι το δημοτικό συμβούλιο Επιδαύρου μεταξύ άλλων ζητούσε:   
Να μην χωροθετηθεί καμία ΠΑΥ η ΠΟΑΥ στην περιοχή ζωτικής σημασίας και αναπτυξιακών συμφερόντων του Δήμου μας.
2) Να μη δοθεί στο εξής καμία άδεια για:
α) Νέα εγκατάσταση β) Επέκταση υπάρχουσας εγκατάστασης γ) Μετεγκατάσταση μονάδας δ) Ανανέωση μονάδας
3) Να κηρυχθεί ο Σαρωνικός κόλπος και να χωροθετηθεί σαν «Περιοχή Προστασίας, Ανάδειξης, Ανάπλασης» και να παρθούν μέτρα για τη σταδιακή απορρύπανσή του.
4) Να γίνει αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου.
5) Ο έλεγχος να γίνεται με συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να αφαιρείται η άδεια όσων λειτουργούν κατά παράβαση των όρων αδειοδότησής τους.
6) Να κληθούν τα Τοπικά Συμβούλια του Δήμου μας, όλοι οι φορείς του Δήμου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι φορείς των όμορων Δήμων σε συμπαράταξη με τις θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Επιδαύρου για να αποτραπεί η καταστροφή. Στα πλαίσια αυτά ο Δήμος Επιδαύρου θα πάρει και θα συνδράμει οποιαδήποτε πρωτοβουλία μέσα σε πνεύμα ενότητας και αποφασιστικότητας.
Όπως συμπληρώνει άλλωστε ο κος Γκάτζιος δεν ελήφθη υπόψιν ούτε η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που υιοθετούσε τα σχετικά ψηφίσματα των δήμων.
 

Παραπλανήθηκε ο Μανιάτης;

Να σημειωθεί ότι για το θέμα αυτό είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα και ο υφυπουργός και βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης ο οποίος στην τοποθέτησή του στο ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Επιδαύρου, που έγινε την Παρασκευή 13.05.2011, στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Βασιλείου στο Λυγουριό είχε καταθέσει την άποψη ότι όλες οι θάλασσες της Αργολίδας είναι κορεσμένες από τις ήδη υφιστάμενες ιχθυοτροφικές μονάδες και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα παραπέρα επέκτασής τους, σημειώνοντας:
Η χώρα μας έχει απόλυτη ανάγκη από την εκπόνηση και υιοθέτηση ενός ειδικού χωροταξικού σχεδίου για την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών, προκειμένου να σταματήσουμε την σημερινή ασύδοτη, άναρχη και πολλές φορές παράνομη λειτουργία φορέων. Η προφανής και αδιαμφισβήτητη χρησιμότητα του χωροταξικού, οφείλει να λάβει υπόψη της την σαφή σύγκρουση χρήσεων γης – θάλασσας που υφίσταται ανάμεσα στις ιχθυοκαλλιέργειες και τον τουρισμό, ιδιαίτερα μάλιστα σε περιοχές τουριστικά και περιβαλλοντικά ευαίσθητες, όπως η Επίδαυρος και ευρύτερα η Αργολίδα.

Δεκάδες παράνομα ζευγάρια έχουν καταγραφεί απ τις κάμερες του Βυζαντινού Μουσείου


Απίθανες ερωτικές συνευρέσεις αγοραίων εραστών και «παράνομων» ζευγαριών έχουν καταγραφεί από τις κάμερες ελέγχου των στρατώνων του Άργους.
Όταν πριν από ένα και πλέον χρόνο τοποθετήθηκαν οι κάμερες πέριξ του διατηρητέου κτηρίου κανείς δεν πίστευε πως θα τεθούν σε λειτουργία αφού το «Βυζαντινό Μουσείο» καρκινοβατεί ακόμα και δεν έχουν τοποθετηθεί αντικείμενα προς φύλαξη. Πολύ περισσότερο μάλιστα αφού δεν υπάρχει καμία επιγραφή που να επισημαίνει πως ο χώρος βιντεοσκοπείται, όπως προβλέπεται και από την νομοθεσία. -Θα πρέπει να σημειωθεί πως το υπουργείο πολιτισμού είχε στείλει πινακίδες προς ανάρτηση, που επεσήμαναν τις βιντεοσκοπήσεις- Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλά ζευγάρια να βρίσκουν προσωρινό ερωτικό καταφύγιο στον χώρο του πάρκινγκ, πίσω από τους στρατώνες αγνοώντας φυσικά πως βιντεοσκοπούνται και πως ακόμα και ο αριθμός των αυτοκινήτων τους παραμένει για καιρό καταγεγραμμένος στον σκληρό δίσκο με τον οποίο είναι συνδεδεμένο ένα ολόκληρο δίκτυο καμερών σε όλες τις γωνίες του κτίσματος.
Οι νέου τύπου κάμερες καταγραφής έχουν την δυνατότητα να εστιάζουν τόσο κοντά, ώστε να φαίνονται ακόμα και τα …ερωτικά σημάδια. Η φήμη των βιντεοσκοπήσεων διαδόθηκε πολύ γρήγορα στο Άργος προκαλώντας πανικό σε όσους είχαν επιλέξει σημείο πέριξ αυτών για να συνευρεθούν ερωτικά. Στις ερωτικές συνευρέσεις φυσικά δεν εμπλέκονται μόνο πιτσιρικάδες αλλά και μεγαλύτεροι που για 20ευρώ ικανοποιούσαν την ερωτική επιθυμία τους με αλλοδαπές, ανύποπτοι στα σκοτεινά. Το θέμα είναι ποιος όμως διαχειρίζεται τον αποθηκευτικό δίσκο, αν σβήνονται όλα τα στοιχεία μετά την πάροδο ενός μηνός και εφ όσον δεν υπάρχει προφανείς λόγος διατήρησης τους (διάρρηξη, κλοπή, εγκληματική πράξη κλπ.).
Ποιος διασφαλίζει πως προσωπικά δεδομένα δε θα βγουν στο διαδίκτυο ή δεν θα γίνουν αντικείμενο εκβιασμού;
Για να διασφαλιστούν όλα αυτά θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα και στον πολίτης να αυτοπροστατεύεται, όταν φυσικά γνωρίζει πως ο χώρος παρακολουθείται είτε τα στοιχεία τα διαχειρίζονται υπάλληλοι της υπηρεσίας είτε ιδιωτική εταιρία φύλαξης. Φαίνεται πως θα πρέπει το 2011 να αναρωτηθούμε όπως πριν 2000 χρόνια οι Ρωμαίοι για το «Ποιος θα μας φυλάξει απ` τους φύλακες». 

Εικόνες που σοκάρουν στη χωματερή του Τολού. Άνθρωποι και σκουπίδια


Σοκ και δέος προκαλούν οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός του «Αναγνώστη» στη χωματερή του Τολού.
Άνθρωποι και σκουπίδια έχουν γίνει ένα.
Αναζητούν πεταμένα χρήσιμα υλικά για να τα πουλήσουν και να κερδίσουν λίγα ευρώ, ή ψάχνουν για υπολείμματα τροφών, ώστε να θρέψουν τις οικογένειές τους;
Κυριακή πρωί, ένα αυτοκίνητο με τρεις άντρες σταματά μέσα στον σκουπιδότοπο. Για πολλές ώρες οι τρεις αυτοί άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια. Η μυρωδιά είναι ανυπόφορη. Το κρύο τσουχτερό. Όμως δεν σταματούν ούτε στιγμή.
Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι προφανώς αναζητούν μέταλλα, που μπορούν να πουλήσουν για ανακύκλωση, αλλά ακόμα και διάφορα προϊόντα, όπως τρόφιμα, τα οποία εταιρίες στέλνουν μετά την διαλογή στις χωματερές για καταστροφή.
Εικόνες που σοκάρουν ακόμα και τους πιο σκληρούς ανθρώπους.
Παράλληλα, δεν ξενίζει πλέον η εικόνα συμπολιτών αλλοδαπών ή Ελλήνων που ψάχνουν στους κάδους των πόλεων, ακόμα και για ένα κομμάτι ψωμί. Πρωί - πρωί, πριν περάσει το απορριμματοφόρο, αλλά και τα απογεύματα, δίνεται μάχη πάνω από τους κάδους. Όποιος προλάβει πρώτος είναι ίσως και ο τυχερός.

21/11/11

Ενημερώθηκαν εγκαίρως οι ξενοδόχοι για την Philoxenia;


Μια προσπάθεια να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα στον εγχώριο τουρισμό καταβάλει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με την συμμετοχή της στην τουριστική έκθεση Philoxenia.
Σκοπός είναι η δημιουργία νέων εμπορικών σχέσεων, αλλά και την περαιτέρω προβολή του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου. H έκθεση θα λάβει μέρος 18 - 20 Νοεμβρίου , στον εκθεσιακό χώρο Helexpo Palace, Εγνατία 154, 546 36, Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο, η πρόσκληση συμμετοχής στην 25η Philoxenia έγινε με ανακοίνωση της Περιφέρειας μόλις τρεις μέρες πριν (15/11/2011), κάτι που προκαλεί εντύπωση και ερωτηματικά αν ήταν ενήμεροι οι τουριστικοί επιχειρηματίες εγκαίρως ώστε να προετοιμάσουν την συμμετοχή τους.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας «η Philoxenia  αποτελεί κορυφαία συνάντηση και forum, των επιχειρηματιών από το χώρο του τουρισμού, στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Χαρακτηρίζεται από τον επαγγελματικός χαρακτήρας της διοργάνωσης με μεγάλη παρουσία όλης της τουριστικής κοινότητας και 25χρονη επιτυχημένη παρουσία της στο χώρο του εκθεσιακού τουρισμού.
Κεντρικός σκοπός της απόφασης αποτελεί η έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων τουρισμού και φιλοξενίας της Πελοποννήσου. Ενώ οφέλη θα προκύψουν και από τη διεθνή  προβολή του προορισμού, καθώς και από την προοπτική των άμεσων επαγγελματικών συμφωνιών – συνεργασιών.

Επιδίωξη  μας είναι ο χώρος, τον οποίο έχει στη διάθεση της η Περιφέρεια Πελοποννήσου, να αποτελέσει χώρο για όλους τους επαγγελματίες της Πελοποννήσου στο χώρο της φιλοξενίας και του τουρισμού ώστε να προβάλουν τις επιχειρήσεις τους στους εγχώριους και διεθνείς tour operator. Ο χώρος της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπου οι επαγγελματίες τουρισμού μπορούν να προβάλουν το προϊόν τους βρίσκεται στο Περίπτερο 13 και είναι το Ν.36».

Δαμούλος και Μαυράκης αντίπαλοι για το ΕΒΕΑ


Ο Φώτης Δαμούλος και ο Χάρης Μαυράκης είναι οι δύο διεκδικητές για την προεδρία στο Επιμελητήριο Αργολίδας στις προσεχείς εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου 2011.
Την παρουσίαση των υποψηφίων του συνδυασμού του Αναπτυξιακή Δύναμη έκανε την Δευτέρα ο Χάρης Μαυράκης. Πρόκειται για 30 στελέχη, που θα διεκδικήσουν την εκλογή τους στις εκλογές για το Επιμελητήριο Αργολίδας.
Όπως τόνισε ο κος Μαυράκης «είναι πια καιρός να κυριαρχήσει στο Επιμελητήριο ένα πνεύμα εξωστρέφειας και έντονης παρεμβατικότητας. Δεν είναι δυνατόν, σε μια περίοδο έντονης και αδυσώπητης για τους επιχειρηματίες κρίσης το Επιμελητήριο να παρακολουθεί απαθέστατο.
Ο επικεφαλής του συνδιασμού επεσήμανε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ανάπτυξη, που για να κατορθώσουμε να την φέρουμε πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί ένα δυναμικό παρόν σε όλες τις κατευθύνσεις και δράσεις για την ανάπτυξη, που έχει ετοιμάσει το επιτελείο του συνδυασμού και θα κληθούμε δυναμικά να υλοποιήσουμε την άλλη μέρα των εκλογών.
Ο κ. Μαυράκης στην παρέμβαση του στάθηκε ιδιαίτερα και στο σημείο, ότι το Επιμελητήριο πρέπει να αντιπροσωπεύει όλες τις επιχειρήσεις του νομού.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής της Αργολίδας.
Ο συνδυασμός Συνεργασία -Ανάπτυξη είναι ο συνδυασμός του οικονομολόγου Φώτη Δαμούλου που θα διεκδικήσει τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Αργολίδας.
Το ψηφοδέλτιο αποτελείται από 58 στελέχη με κριτήρια επιχειρηματικά και –όπως σημειώνεται - χωρίς κομματικές παρεμβάσεις και εξαρτήσεις.
Υπάρχουν 35 υποψήφιοι από τη περιοχή του Άργους, 17 υποψήφιοι από την περιοχή της Ναυπλίας, και οι υπόλοιποι από την περιοχή της Ερμιονίδας- Κρανιδίου. Το ψηφοδέλτιο αποτελείται από ένα μίγμα παλαιών στελεχών, αλλά και νέων υποψηφίων.

Τολμηρό αλλά δύσκολο το πλάνο Τατούλη


Τολμηρές, χαρακτηρίζει τις πρωτοβουλίες Τατούλη,  η μεγάλης κυκλοφορίας Γερμανική Εφημερίδα Handelsblatt στο αφιέρωμα της για την Ελλάδα.
 Όπως τονίζει η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση: «ο διοικητής της περιφέρειας Πελοποννήσου, μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα τολμηρό σχέδιο: οι ελληνικές τράπεζες θα μειώσουν τον κίνδυνο των ξένων επενδυτών».
Επισημαίνει ωστόσο το δημοσίευμα ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου πλάνου είναι δύσκολη.
Το αφιέρωμα αποτελείται από πολλά ρεπορτάζ που έκαναν 20 συντάκτες της εφημερίδας, οι οποίοι επισκέφτηκαν επί τούτου τη χώρα μας και παρουσιάζουν διάφορες πτυχές της οικονομίας και της κοινωνίας από την Ελλάδα της κρίσης.
H μόνη Περιφέρεια που κίνησε το ενδιαφέρον τους και περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα ήταν της Πελοποννήσου.
 Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Πέτρου Τατούλη, ο δημοσιογράφος της Handelsblatt, Christoph Kepalschinski, τον επισκέφτηκε στο γραφείο του,  όπου και πραγματοποιήθηκε συνέντευξη μιάς ώρας. Ο Πέτρος Τατούλης απάντησε στις ερωτήσεις του Γερμανού δημοσιογράφου περιγράφοντας το στρατηγικό σχεδιασμό της πρώτης αιρετής Διοίκησης.
 Και συμπληρώνει το γραφείο του κου Τατούλη: «Με γνώμονα την εξωστρέφεια και προσανατολισμό η Περιφέρεια Πελοποννήσου να γίνει μια Ευρωπαϊκων προδιαγραφών Περιφέρεια, με δική της τοπική οικονομία που θα προσελκύσει υγιείς επενδύσεις από ξένους χρηματοδότες, ο Περιφερειάρχης ανέπτυξε το σχέδιο του για την δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού με την συνεργασία Ελληνικών και ξένων Τραπεζών για την εξασφάλιση των επενδύσεων στην Πελοπόννησο».

Κίνδυνος εξέγερσης και ασθενειών από τον υπερπληθυσμό


Ανάστατοι και ανήσυχοι είναι οι υπάλληλοι του καταστήματος Κράτησης της δικαστικής φυλακής Ναυπλίου, λόγω του υπερπληθυσμού των κρατουμένων και των κινδύνων που δημιουργούνται. Αυτή τη στιγμή στην συγκεκριμένη φυλακή κρατούνται 560 τρόφιμοι, παρότι η δυναμικότητα και οι προδιαγραφές των εγκαταστάσεων είναι μόλις για 320 άτομα.
Με ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Υπαλλήλων στον υπουργό Δικαιοσύνης σημειώνουν ότι τα πράγματα έχουν υπερβεί τα όρια τους. Καταγγέλλουν ότι τα κελιά και οι θάλαμοι έχουν γεμίσει ασφυκτικά και κάθε χώρος έχει μετατραπεί σε χώρο κράτησης με κίνδυνο ασφάλειας και υγιεινής διαβίωσης.
Οι υπάλληλοι έχουν φτάσει στο σημείο να δυσκολεύονται ακόμα και στην καταμέτρηση των κρατουμένων. Στα κελιά κρατούνται 6 άτομα σε 10 τετραγωνικά μέτρα. Στους θαλάμους υπάρχουν πολλοί που κοιμούνται  στο πάτωμα.
Τονίζουν ότι «η κατάσταση δεν είναι μόνο επικίνδυνα κωμικοτραγική, αλλά εξόχως τραγική» και καλούν τους αρμοδίους να αντιληφθούν την επικινδυνότητα που υπάρχει.
Άμεσα προτείνουν να γίνουν μεταγωγές προς τα Αγροτικά Καταστήματα, ταχύτερη αραίωση χώρου για πειθαρχικές μεταγωγές καθώς επίσης και για καταδίκους κρατουμένους 20-25 χρόνων κάθειρξης, καθώς και κρατούμενων με ισόβια κάθειρξη προς ανάλογα Καταστήματα ή ακόμα και κρατουμένων που επιθυμούν να μεταχθούν σε άλλα Καταστήματα Κράτησης για προσωπικούς λόγους.
Η επιστολή απευθύνεται εκτός από τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης, στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου,  στον Εισαγγελέα Εφετών Ναυπλίου και στο τύπο.
Η επιστολή:
Κύριε Υπουργέ, κύριε Ειδικέ Γραμματέα , Κύριε Γενικέ Γραμματέα
Κρίνουμε αναγκαίο και επιτακτικό περισσότερο από κάθε άλλη φορά να αναφερθούμε ξανά στο ζήτημα του Υπερπληθυσμού στο Κατάστημα μας. Σαν  Δ.Σ. όπως γνωρίζεται είναι η πολλοστή φορά που αναφερόμαστε σε αυτό το γεγονός . Αυτή την στιγμή όμως τα πράγματα έχουν υπερβεί τα όρια τους. Στο παρελθόν σας αναφέραμε ότι σε εγκαταστάσεις 320 ατόμων κρατούνται 520 τρόφιμοι, τώρα αυτοί έχουν γίνει 560 . Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας , τα κελιά και οι θάλαμοι έχουν γεμίσει ασφυκτικά όπως επίσης και κάθε πιθανός  (απίθανος) χώρος έχει μετατραπεί σε χώρο κράτησης με όλη την επικινδυνότητα που αυτό συνεπάγετε όσον αφορά την ασφάλεια την τάξη του καταστήματος αλλά ποσό μάλλον πλέον και την υγιεινή διαβίωση όλων μας.  Έχουμε φτάσει στο σημείο να δυσκολευόμαστε στην καταμέτρηση των κρατουμένων τόσο στα κελιά όπου κρατούνται 6 άτομα σε 10 τ.μ  περίπου, εκ των οποίων 2-3 στο πάτωμα καθώς ειδικότερα και στους θαλάμους υπάρχουν πολλοί που κοιτωνίζονται  στο πάτωμα και είναι αδύνατον να διέλθουμε ανάμεσα τους . Όπως αντιλαμβάνεστε η κατάσταση δεν είναι μόνο επικινδύνως κωμικοτραγική  αλλά εξόχως τραγική. Το σύνολο των Υπαλλήλων με κάθε δυνατή προσπάθεια παραμένει πιστό στο καθήκον του με όλη την επικινδυνότητα που αυτό συνεπάγετε, βεβαίως ξεπερνώντας τα ψυχολογικά του όρια σε καθημερινή βάση  . Παρακαλούμε να αντιληφτείτε την επικινδυνότητα αλλά και το τέλος της αντοχής σε ποσότητα κρατουμένων στο Κατάστημα μας.
Περιμένουμε από εσάς να  βρεθούν άμεσα λύσεις έτσι ώστε να περιέλθει η δύναμη του Καταστήματος σε επιτρεπτά όρια 450 Κρατουμένων . Άμεσα προτείνουμε μεταγωγές προς τα Αγροτικά Καταστήματα , ταχύτερη αραίωση χώρου για πειθαρχικές μεταγωγές καθώς επίσης και για καταδίκους κρατουμένους 20-25 χρόνων κάθειρξης καθώς και κρατούμενων με ισόβια κάθειρξη προς ανάλογα Καταστήματα ή ακόμα και κρατουμένων που επιθυμούν να μεταχθούν σε άλλα Καταστήματα Κράτησης για προσωπικούς λόγους.
Όπως καταλαβαίνετε οι αντοχές έχουν ξεπεραστεί και τα όρια έχουν εξαντληθεί όχι μόνο από τους  Υπαλλήλους που με μεγάλη δυσκολία και επικινδυνότητα κάνουν πλέον την δουλειά τους αλλά και από τους κρατουμένους που αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την κατάσταση και να νιώθουν , όχι άδικα κατά την γνώμη μας ,  ότι δεν κρατούνται άλλα σταβλίζονται. Αποτέλεσμα αυτών να αυξηθούν οι καθημερινές διαμάχες μεταξύ των κρατουμένων ,που όπως γνωρίζετε εύκολα αυτές οι καταστάσεις οδηγούν σε διασάλευση της τάξης στα Καταστήματα Κράτησης.
Ευελπιστούμε αυτή τη φορά να εισακουστούμε και να υπάρξει μόνιμη λύση. Σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθούμε στο μόνο μέσο που μας απομένει ,ως υπάλληλοι που θέλουμε να διαφυλάξουμε το καθήκον και την αξιοπρέπεια μας, σε στάσεις εργασίας και στη συνέχεια σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Δεν θέλουμε και ούτε μας αρέσει να γινόμαστε μάντεις κακών γεγονότων προτιμούμε να προλαμβάνουμε.

17/11/11

Στην αναμπουμπούλα, μόνο ο λύκος χαίρεται…


Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ έδειξε για μία ακόμα φορά, η συμπεριφορά της κυβέρνησης Παπανδρέου, την ημέρα μάλιστα που έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Μια ψήφος που φανερώνει ότι δεν αφορά τελικά τόσο στην εμπιστοσύνη των πολιτών, όσο στην εμπιστοσύνη μόνο των βουλευτών. Λίγες ώρες λοιπόν πριν αναλάβει τα ηνία της χώρας ο Λουκάς Παπαδήμος – σύμφωνα με τις καταγγελίες του δημάρχου Επιδαύρου – υπογράφηκε εν κρυπτό, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, για τις υδατοκαλλιέργειες, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη διάλογος για την χωροθέτησή τους.
Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ, τα ψηφίσματα των δήμων, οι αποφάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όλα πήγαν περίπατο και δεν ελήφθησαν υπόψιν, παρότι όλοι πίστευαν ότι υπάρχει μια συνεννόηση και ένας διάλογος για το θέμα.
ΣΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ που πάνε να του πάρουν την μπουκιά από το στόμα και σπεύδει να την καταπιεί, έσπευσαν οι αρμόδιοι υπουργοί να υπογράψουν την ΚΥΑ την ημέρα που δινόταν η ψήφος εμπιστοσύνης. Γιατί; Για να προλάβουν πριν αλλάξει η κυβέρνηση; Αναπάντητο το ερώτημα.
ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΗΘΙΚΗΣ τάξεως; Προφανώς, αφού είχε ξεκινήσει διάλογος και διαβούλευση, που δεν ελήφθη υπόψιν. Φαίνεται ότι τελικά μεθοδεύτηκε η απόφαση και ο διάλογος ήταν στάχτη στα μάτια όσων συμμετείχαν σε αυτόν.
Η ΚΡΙΣΗ του πολιτικού συστήματος είναι τελικά πολύπλευρη και αφορά πλέον στην αξιοπιστία των ίδιων πολιτικών, που εμφανίζονται από τη μέρα στην άλλη αλλάζοντας προσωπείο. Δεν είναι δυνατόν σε μια δημοκρατική χώρα να λαμβάνονται τόσο σημαντικές αποφάσεις μέσα στην αναμπουμπούλα. Γιατί στην αναμπουμπούλα, μόνο ο λύκος χαίρεται…

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ