Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

29/2/12

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 1.03.2012

28/2/12

Η έκδοση 23.02.2012

Το πλαίσιο των έργων και των προτάσεων της Περιφέρειας για την Αργολίδα


Καθυστερήσεις αλλά και μεγάλος αριθμός έργων αποτελούν το πρώτο δείγμα της Περιφερειακής διοίκησης στην Αργολίδα. Ο θεσμός αυτός ουσιαστικά ανέλαβε μέρος των ειδικοτήτων της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και σε δύσκολους οικονομικά καιρούς προσπαθεί να δώσει το δικό του στίγμα στον Νομό και στην Περιφέρεια.
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου με θέμα «απολογισμός περιφέρειας έτος 2011» ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσος Χειβιδόπουλος μεταξύ άλλων υποστήριξε:
«Έκλεισε ένας χρόνος από την στιγμή που αρχίσαμε να εφαρμόζουμε τον Καλλικράτη αυτή τη νέα προσέγγιση του Κράτους για τους πολίτες.
Είναι αλήθεια ότι σίγουρα το πρώτο έτος της θητείας μας ήταν ένα ιδιαίτερα δύσκολο έτος. Από τη μια είχαμε να εφαρμόσουμε μια νέα εντελώς διαφορετική εκδοχή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και από την άλλη να ξεριζώσουμε τις παθογένειες της διοίκησης ενός μικρότερου και σαφέστατα αλλοτριωμένου και προβληματικού θεσμού αυτού της Νομαρχίας.
Η Π.Ε. είναι ένα διοικητικό υποσύνολο της Περιφέρειας με συγκεκριμένα και σαφώς οριοθετημένα σημεία πολιτικής και διοικητικής αυτονομίας που προσδιορίζουν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από αυτήν που μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει να μας διοικεί.
Στην Αργολίδα παραλάβαμε μια υπηρεσία με 19 διευθύνσεις δείγμα της πεπαλαιωμένης πολιτικής αντίληψης να έχουμε όσους δυνατό περισσότερους προϊσταμένους και διευθυντές και λιγότερους υπαλλήλους στην υπηρεσία του πολίτη. Είναι βέβαια αλήθεια ότι στην Αργολίδα παραλάβαμε μια οργανωμένη υπηρεσία σύγχρονη και με εξαιρετικού επιπέδου Επιστημονικό δυναμικό με πολύ μικρές σε συγκεκριμένες ειδικότητες ελλείψεις.
Αντιλαμβάνεσθε όμως ότι το πέρασμα από 19 διευθύνσεις σε 6 διευθύνσεις και 2 αυτοτελή τμήματα ήταν σίγουρα κάτι πολύ δύσκολο και σίγουρα όχι χωρίς τριβές μεταξύ των υπαλλήλων .
Πιστεύω ακράδαντα ότι μετά από το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας μας είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο λειτουργίας κάτι που φυσικά οφείλεται στην σκληρή δουλειά όλων μας. Σήμερα μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι το μόνο που απαιτείται για την καλύτερη λειτουργία μας , είναι ένας νέος σύγχρονος οργανισμός στον οποίο θα προβλέπονται λύσεις για όλες τις διοικητικές δυσλειτουργίες που διαπιστώσαμε τον πρώτο χρόνο.
Παράλληλα με την προσπάθεια εφαρμογής του νέου διοικητικού σχήματος προχωρήσαμε – ακολουθώντας και τις απαιτήσεις των καιρών- σε ένα ουσιαστικό συμμάζεμα των λειτουργικών δαπανών της Π.Ε. Αργολίδας αφού ήταν προφανές ότι σε αυτό τον τομέα υπήρχε άμεση ανάγκη εξορθολογισμού και μείωσης των δαπανών.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι πετύχαμε μειώσεις στα ενοίκια που πλέον φτάνουν στο 35 % αφού μειώσαμε και συνεχίζουμε να μειώνουμε τόσο τον αριθμό των κτιρίων που χρησιμοποιούμε όσο και τα ενοίκια που πληρώνουμε. Μειώσαμε τις δαπάνες για την γραφική ύλη κατά περίπου 30 % δημιουργώντας έναν μόνο κωδικό για την αγορά τους. Μειώσαμε κατά 40 % περίπου τα ταχυδρομικά έξοδα αγοράζοντας προπληρωμένους φακέλους τους οποίους χρεώσαμε στις διευθύνσεις. Μειώσαμε 80 % τις δαπάνες συντήρησης των αυτοκινήτων και των μηχανημάτων. Θεωρώ βέβαιο ότι το κόστος λειτουργίας μας θα μειωθεί αισθητά αν καταφέρουμε στα επόμενα δύο χρόνια να ολοκληρώσουμε την κατασκευή με Σ.Δ.Ι.Τ. ενός σύγχρονου, λειτουργικού , πράσινου διοικητηρίου σε ιδιόκτητη έκταση που διαθέτουμε. Ήδη εγώ και οι υπηρεσίες της Π.Ε. Αργολίδας δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση και ελπίζω σύντομα να μπορώ να παρουσιάσω στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα αποτελέσματα της προετοιμασίας και των ενεργειών που έχουμε κάνει με τον κύριο Περιφερειάρχη.
Η άλλη πλευρά της προσπάθειάς μας τον πρώτο χρόνο εστιάζεται στα έργα και τις υποδομές που προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε είτε χρησιμοποιώντας το ΕΣΠΑ είτε το τεχνικό πρόγραμμα που παρουσιάσαμε στο Περιφερειακό μας Συμβούλιο με χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ και τους ίδιους πόρους μας.
Σε αυτή την προσπάθειά μας δεν μπορώ να πω ότι δεν είχαμε καθυστερήσεις . Η έλλειψη ώριμων μελετών και ήδη ενταγμένων έργων μας ανάγκασε να δουλέψουμε σκληρά για να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ τα παρακάτω έργα:
Βελτίωση Ε.Ο. Ναυπλίου – Άργους προϋπολογισμού 1.120.000,00 ευρώ. Βελτίωση ισόπεδου κόμβου στη συμβολή Ε.Ο. Κορίνθου - Άργους με επ. οδό Καρυάς προϋπολογισμού 960.000,00 ευρώ. Βελτίωση ισόπεδου κόμβου Περιφ. Οδού Άργους με Επ. οδό Νέας Κίου προϋπολογισμού 1.672.800,00ευρώ. Βελτίωση οδικού άξονα Λευκάκια – Δρέπανο (3,055 χλμ) προϋπολογισμού 4.260.000,00 ευρώ».





Ξαναδημοπρατούνται έργα της Νομαρχίας

Τα προβλήματα που είχαν προκύψει απ τα έργα που είχε δημοπρατήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, οδήγησαν την Περιφέρεια στην επαναδημοπράτηση τους. Όπως διευκρίνισε ο κ. Χειβιδόπουλος «επαναδημοπρατείται το έργο Αρκαδικό – Χάνι (προϋπολογισμού 7.200.000,00 ευρώ) και παραδίδεται το έργο Χάνι – Κ.Υ. Λυγουριού (τα μόνα ενταγμένα από την ΝΑ Αργολίδας έργα στο ΕΣΠΑ)
Ταυτόχρονα προσπαθούμε να εντάξουμε το έργο Ε.Ο. – Εκκλησιαστικά στο Τομεακό του Υπ. Υποδομών μειώνοντας το προϋπολογισθέν κόστος ενώ ολοκληρώνεται η μελέτη (η μοναδική που παραλάβαμε σε εξέλιξη) Αγ. Ελεούσα – Αρκαδικό και θεωρούμε εξαιρετικά πιθανό να προλάβουμε να εντάξουμε και το έργο αυτό στο ΕΣΠΑ.
Με αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωθεί ένας οδικός άξονας ραχοκοκαλιά για την ΠΕ Αργολίδας που θα ξεκινά από την Ε.Ο. Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας και θα καταλήγει σε πρώτη φάση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου ενώνοντας το σύνολο σχεδόν των Αρχαιοτήτων της Αργολίδας.
Στα πλαίσια των μελετών του Ανατολικού Οδικού Άξονα της Πελοποννήσου πρόκειται να μελετήσουμε την βελτίωση και νέα χάραξη του δρόμου Ισθμός – Επίδαυρος – Κρανίδι – Πορτοχέλι ενώ στις μελέτες που θα δοθούν από το Τεχνικό μας Πρόγραμμα θα μελετήσουμε την σύνδεση του Άργους και της Δυτικής Αργολίδας με την Ε.Ο. Κορίνθου – Καλαμάτας (από τα Εκκλησιαστικά) προκειμένου να ολοκληρωθεί πλήρως το οδικό δίκτυο ραχοκοκαλιά της ΠΕ Αργολίδας
Παράλληλα αναλάβαμε την ευθύνη επίβλεψης του έργου Δίκτυα Αναβάλλου που εκτελεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο με την ουσιαστική συμβολή των υπηρεσιών μας (που βοηθούν στη διόρθωση της προβληματικής μελέτης) πλέον βρίσκεται σε καλό δρόμο εκτέλεσης των εργασιών. Ταυτόχρονα περιμένουμε την έναρξη των εργασιών του έργου Βελτίωση Φράγματος Αναβάλλου το οποίο επίσης θα επιβλέψουμε.
Παράλληλα σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία βοηθούμε ουσιαστικά την προσπάθεια ένταξης στο ΕΣΠΑ έργων αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας στην Αργολίδα και σε συνεργασία με τους δήμους την ένταξη έργων αναβάθμισης των υποδομών παιδείας στην Αργολίδα».

Αφαλάτωση και Φράγματα
Σε καλό δρόμο και σε συνεργασία με τους Δήμους Άργους και Ναυπλίου η υποβολή πρότασης για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Πόσιμου Νερού στον Ανάβαλο (ΕΠΠΕΡΑΑ) με στόχο την προστασία κατ’ αρχή των πηγών της Λέρνης αλλά και την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης του Αργολικού Πεδίου όπως υποστηρίζει η Περιφέρεια αλλά και της Κυνουρίας.
Προχωρήσαν επίσης σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της Μελέτης για το Φράγμα της Τζερτζελιάς με στόχο να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ ή στη νέα προγραμματική περίοδο επιλύοντας οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης της Ερμιονίδας και των Ιρίων
Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, «όλα αυτά που κάναμε σχεδιάσαμε ή προσδοκούμε να είναι όλα ενταγμένα σε έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό που εντάσσεται στον συνολικό Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στο Επιχειρησιακό Σχέδιο που καταρτίζουμε.
Στον τομέα του τουρισμού βρίσκονται σε εξέλιξη και αναπτύσσονται στην Π. Ε. Αργολίδας επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που δημιουργούν καθημερινά χιλιάδες θέσεις εργασίας σε αντίθεση με το συνολικό εργασιακό κλίμα στην χώρα.
Στον τομέα της Αγροτικής και Κτηνοτροφικής Παραγωγής αλλά και της Οικοτεχνίας, τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζεται μια σημαντική στροφή του νέου σε ηλικία πληθυσμού με αποτέλεσμα να έχουμε ξανά μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού και εντατικοποίησης των καλλιεργειών, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας στην εποχή της κρίσης. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο προσανατολισμός
Το τρίπτυχο «ΗΛΙΟΣ, ΗΛΙΟΣ, ΗΛΙΟΣ» προφανώς αποτελεί την βασική πρώτη ύλη για την επανεκκίνηση της οικονομίας στην ΠΕ Αργολίδας.
Εμείς από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την διοίκηση προσπαθήσαμε να διευκολύνουμε την δυνατότητα του κάθε επενδυτή να αναπτύξει την δραστηριότητά του μέσα σε χρόνους που δεν θέτουν σε κίνδυνο την επένδυση. Θεωρώ ότι παρά τις συγχύσεις που προκαλούν οι αλληλεπικαλύψεις με φορείς του κράτους (δασικές υπηρεσίες) ή των ΟΤΑ (πολεοδομίες) έχουμε πλέον καταφέρει να έχουμε φιλικές υπηρεσίες προς τους επενδυτές χωρίς αυτό να σημαίνει εκπτώσεις σε βασικές αρχές και νόμους για την προστασία του Περιβάλλοντος και των κατοίκων από πιθανές παθογενείς επιπτώσεις.
Σε αυτές τις ήδη διαμορφωμένες συνθήκες η Π.Ε. Αργολίδας θα διαμορφώσει το δικό της ιδιαίτερο μοντέλο ανάπτυξης ως ένα ενεργητικό υποσύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου που θα πορευτεί στο μέλλον με σχέδιο, καινοτομία και πολλή δουλειά από όλους μας προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα ιδανικό περιβάλλον διαβίωσης για τους Πελοποννήσιους πολίτες».







ΜΙΧΑΛΑΚΗ  SOS
 και τα δύο επόμενα σε γκρίζο φόντο, ένθετα ή στο πλάι

Τεχνικό Πρόγραμμα του 2011
Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2011 έχουμε ήδη δημοπρατηθεί τα έργα:
Τεχνικά αντιπλημμυρικά έργα Π.Ε. Αργολίδας 450.000 ευρώ. Αποκατάσταση Αντλιοστασίου Α5 Ν. Τίρυνθας κλπ 55.000 ευρώ. Συντήρηση Οδικού Δικτύου Π.Ε. Αργολίδας 250.000 ευρώ. Συντήρηση Ηλεκτροφωτισμού Οδικού Δικτύου Π.Ε. Αργολίδας 73.800 ευρώ.
Βελτιώσεις – Ασφαλτοστρώσεις Οδικού Δικτύου (Επ. Άργους) 996.657 ευρώ. Βελτιώσεις – Ασφαλτοστρώσεις υπ. Αριθμ. 17 επ. οδού (Τμήμα Πυργέλα, Λάλουκακλπ) 350.000 ευρώ.
Βελτιώσεις – Ασφαλτοστρώσεις υπ. Αριθμ. 9 επ. οδού (Τμήμα Θερμησία όρια Νομού) 263.830 ευρώ.
Επούλωση Λάκκων 2011 24.600 ευρώ. Ηλεκτροφωτισμός Κόμβων οδ. Δικτύου ΠΕ Αργολίδας 129.428 ευρώ.
Επισκευές κτιρίων 10.000 ευρώ.
Εργασίες καθαρισμού τεχνικών αποστραγγιστικών τάφρων κλπ ΠΕ Αργολίδας 24.600 ευρώ. Εργασίες καθαρισμού επαρχιακού και εθνικού δικτύου ΠΕ Αργολίδας 24.600 ευρώ.
Συνολικά έργα: 2.652.515 ευρώ.


Χρήματα για μελέτες
Ταυτόχρονα προχωρά η Περιφέρεια στην ανάθεση μελετών για την ένταξη και άλλων έργων στο ΕΣΠΑ ή στην επόμενη Προγραμματική περίοδο, όπως:
Εδαφολογική Μελέτη για εκτίμηση προσαρμογής εναλλακτικών καλλιεργειών ΠΕ Αργολίδας 25.000 ευρώ
Πρόγραμμα μελέτης υποκειμένων εσπεριδοειδών ανθεκτικών στην ίωση «Τριστέτσα» 25.000 ευρώ.
Μελέτη Αποστράγγισης Χαμηλής Ζώνης Αργολικού Πεδίου 65.000 ευρώ
Μελέτη Βελτίωσης οδού Άργους – Ναυπλίου 150.000 ευρώ
Μελέτη οδικής σύνδεσης Άργους με επαρχ. Οδό Αρχ/κών Χώρων 60.000 ευρώ
Μελέτη Ανάδειξης – αξιοποίησης Παραλιακής Ζώνης Ναυπλίου – Κιβερίου 200.000 ευρώ
Μελέτη Οριοθέτησης Χείμαρου Ξηριά ΠΕ Αργολίδας 200.000 ευρώ
Μελέτη αντιμετώπισης διάβρωσης ακτών ΠΕ Αργολίδας 100.000 ευρώ
Σύνολο Μελέτες :825.000 ευρώ

Να προστατευτεί το σπίτι του Καρούζου


Μια διαφορετική προσέγγιση για το σπίτι του Ν Καρούζου και την χρήση του προσπαθεί να κάνει ο πρώην επικεφαλής της «Άλλης Πρότασης» Μπάμπης Αντωνιάδης. Σύμφωνα με τον πρώην δημοτικό σύμβουλο «σήμερα το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ποιητής Νίκος Καρούζος είναι σε άθλια κατάσταση. Φιλοξένει καθημερινά άστεγους κάτω από τραγικές συνθήκες. Πριν από πολλά χρόνια η δημοτική αρχή  είχε πάρει μια απόφαση για αναγκαστική απαλλοτρίωση του κτηρίου. Με την σημερινή οικονομική συγκυρία, μάλλον η πρόταση δεν είναι εφικτή.  Θα μπορούσε όμως εναλλακτικά ο δήμος Ναυπλιέων να νοικιάσει του κτήριο από τους κληρονόμους και να στεγάσει πολιτιστικές δραστηριότητες της πόλης. Με τον τρόπο αυτό δεν θα αφήσει στην  τύχη του ένα κτήριο που έχει άμεση αναφορά σε  έναν από τους ποιο σημαντικούς Έλληνες ποιητές.
Είναι ντροπή για όλους μας αυτή η τραγική εικόνα. Μπορούμε να κάνουμε κάτι. Σαν πρώτο βήμα η υπηρεσία του δήμου «βοήθεια στο σπίτι» ας εξετάσει τρόπους προσωρινής στέγασης των ανθρώπων που βρίσκουν στέγη στο κτήριο. Γηροκομείο ή το οικοτροφείο στην Αγ. Ευαγγελίστρια  είναι μια λύση».
Βέβαια στους δύσκολους καιρούς που διαβιούμε θα είναι οικονομικά επώδυνο για τον δήμο ένα ακόμα ενοίκιο, όμως Καρούζους, Τερζάκιδες κλπ δεν μπορείς να τους προσμετράς σε χρήμα.

Αρχίζουν να πέφτουν κλήσεις για παραβάσεις στάθμευσης στο Άργος


Από Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Κατάστημα Άργους του Δήμου Άργους – Μυκηνών  (ισόγειο- Γραφείο Πρωτοκόλλου) ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων πολιτών  για όσους μόνιμους κατοίκους της πόλης του Άργους, διαμένουν σε περιοχή ελεγχόμενης στάθμευσης και επιθυμούν να προμηθευτούν Μπλε Κάρτα μονίμου κατοίκου για την ελεύθερη  στάθμευσή τους, στις θέσεις οι οποίες έχουν διαγραμμιστεί με μπλε σήμανση.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με σχετική απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, κάθε κατοικία δικαιούται μόνο μία κάρτα  ελεύθερης στάθμευσης.
Τα δικαιολογητικά είναι τα εξής :
1)Αίτηση προς το Δήμο (το έντυπο βρίσκεται και στο Γραφείο Πρωτοκόλλου του  Δήμου)
2)Αντίγραφο Ε1 του τελευταίου οικονομικού έτους  με σφραγίδα παραλαβής  από Εφορία. 
α) Σε περίπτωση που έχει σταλεί ταχυδρομικώς: Ε1 + ταχυδρομική απόδειξη.
β) Σε περίπτωση που έχει σταλεί μέσω e-mail: Ε1από τοsite του TAXIS.
γ) Σε περίπτωση πρόσφατης μετακόμισης : αντί Ε1 του τρέχοντος έτους , μεταβολή στοιχείων από τη Δ.Ο.Υ.
δ) Σε περίπτωση φιλοξενίας τέκνων: Ε1 των γονέων του τελευταίου οικονομικού έτους. (Για να γίνει δεκτό πρέπει να ισχύουν τα ανωτέρω της παρ. 2).
3)Άδεια κυκλοφορίας  στο όνομα του δικαιούχου.
Σε περίπτωση που η άδεια κυκλοφορίας είναι σε άλλο όνομα  θα χρειαστεί μια υπεύθυνη δήλωση παραχώρησης χρήσης του συγκεκριμένου οχήματος με το γνήσιο της υπογραφής από τον κάτοχό του.
4)Υπεύθυνη δήλωση αποδοχής των όρων που θέτει ο Δήμος (το έντυπο βρίσκεται και στο  Γραφείο Πρωτοκόλλου  του  Δήμου).
Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών δύναται να ζητήσει οποιαδήποτε άλλο στοιχείο κριθεί απαραίτητο. Ήδη από την περασμένη Δευτέρα η δημοτική αστυνομία του Άργους προειδοποιεί και ενημερώνει τους παραβάτες, ενώ είναι πλέον θέμα χρόνου να πέσουν κι οι πρώτες κλήσεις. Το πρόβλημα όμως είναι η μεταφορά των ΙΧ από κεντρικά σημεία του Άργους σε παρόδους με αποτέλεσμα να μειώνονται οι χώροι παρκαρίσματος και σε γειτονιές πέριξ του κέντρου όπου δεν υπήρχε μέχρι σήμερα πρόβλημα. Ήδη κάτοικοι πλησίον του κέντρου και της λαϊκής αγοράς ετοιμάζονται να ζητήσουν την σηματοδότηση ελεύθερων θέσεων για τα ΙΧ τους, όπως συμβαίνει και στην παλαιά πόλη του Ναυπλίου, όπου μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι μπορούν να παρκάρουν.


Τα Λαδάδικα του Άργους


Με απόφασή του το τοπικό συμβούλιο Άργους επικαιροποίησε παλαιότερη πρόταση για την χρήση της Νεοκλασικής Αγοράς. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση Τα καταστήματα θα διατεθούν πλέον για υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα, όπως τσιπουράδικα, καφενεία, μεζεδοπωλεία ενώ παράλληλα θα επιταχυνθεί η απομάκρυνση των Κρεοπωλείων που για χρόνια ολόκληρα κυριαρχούσαν στον χώρο. Να θυμίσουμε πως το κτήριο κατασκευάστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα με εργολάβο-Μηχανικό τον Ν. Θεωνά με σχέδια επηρεασμένα ή βασισμένα στον Τσίλερ.
Μέρος των δομικών υλικών προέρχονται από παλαιότερο κτίσμα, πιθανόν αρχ. τείχος, και χρησιμοποιήθηκε ακόμα και δυναμίτιδα προκειμένου να απομακρυνθεί.
Σύμφωνα με την αργείτικη παράδοση κάτω ακριβώς από το μέσω της κεντρικής στοάς, διέρχεται ποτάμι και η πρόσβαση στο οποίο ήταν δυνατή μέσα από μία υπόγεια σπηλιά ή τεχνητή καμάρα. Την ύπαρξη υπογείου ρεύματος νερού πιστοποιούν και τα πολλά πηγάδια που έχουν ανεβρεθεί κατά καιρούς σε πλησίον οικόπεδα και βρίσκονται σε νοητή ευθεία με το κτήριο της νεοκλασικής αγοράς από δυτικά προς ανατολικά.
Οι παλαιότερες προτάσεις για την χρήση του κτηρίου απ την εποχή της Δημαρχίας Παπανικολάου ήταν για την εγκατάσταση χρυσοχοείων. Τώρα η σημερινή πρόταση για την χρήση του είναι πιο «ανθρώπινη» και αν «περπατήσει» σύντομα το Άργος θα αποκτήσει τα δικά του «Λαδάδικα».

Ιδιοκτήτης του Σιδηροδρομικού Σταθμού το Ναύπλιο


Στον δήμο Ναυπλίου και χωρίς αντάλλαγμα παραχωρούνται δύο ακίνητα ιδιοκτησίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση των οποίων ασκεί η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ Α.Ε.) μετά την ψήφιση του νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού περί «Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των συνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις» στις 15 Φεβρουαρίου 2012. 
Πρόκειται για τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό εμβαδού 19.790 τετραγωνικών μέτρων και τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό εμβαδού 5.355 τετραγωνικών μέτρων, εκτάσεις οι οποίες ουσιαστικά ανήκαν στην πόλη τόσα χρόνια απλά δεν είχε ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.
Η αρχική πρόβλεψη του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για παραχώρηση των ακινήτων στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις ανατράπηκε μετά από παρέμβαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η οποία με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 11 Ιανουαρίου 2012, διαφώνησε ομόφωνα με τη μεταβίβαση της κυριότητας, της διοίκησης και της διαχείρισης όλων των ακινήτων της Ε.Τ.Α. Α.Ε. στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις, δεδομένου ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και ιδιαίτερα του Δημοτικού Κώδικα και του ν. 3852/2010 «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», η κυριότητα, διαχείριση και εκμετάλλευση των ακινήτων αυτών θα πρέπει να αποτελεί αρμοδιότητα της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με βάση την αρχή της εγγύτητας. Ως εκ τούτου πρότεινε τη μεταβίβασή τους στους δήμους. Πρόταση την οποία κατέθεσε στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και τελικά συμπεριλήφθηκε στον ψηφισθέντα νόμο.
Σύμφωνα λοιπόν με το ψηφισθέν άρθρο 38,  «Από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου η κυριότητα των ακινήτων, που αναφέρονται και περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα και στα παρακάτω τοπογραφικά διαγράμματα, τα οποία σε φωτοσμίκρυνση δημοσιεύονται με τον παρόντα νόμο, ιδιοκτησίας του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΕΟΤ) των οποίων τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση ασκεί η «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.» (ΕΤΑΔ Α.Ε.) πρώην «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» (ΕΤΑ Α.Ε.), παραχωρείται χωρίς αντάλλαγμα στους αναφερόμενους παρακάτω Δήμους-αποδέκτες αντίστοιχα, οι οποίοι, από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, υποκαθίστανται αυτοδικαίως στην θέση του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΕΟΤ) και της «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.» (ΕΤΑΔ Α.Ε.) πρώην «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» (ΕΤΑ Α.Ε.) αντίστοιχα».
Στο εδάφιο (2), του άρθρου (38) του συγκεκριμένου νόμου, αναφέρεται ρητά ότι:  «Για τα ακίνητα ιδιοκτησίας του ΕΟΤ και διοίκησης διαχείρισης και εκμετάλλευσης της ΕΤΑΔ Α.Ε. πρώην ΕΤΑ Α.Ε. που μεταβιβάζονται κατά κυριότητα στους ως άνω Δήμους, μεταγράφονται στα οικεία Βιβλία Μεταγραφών των αρμοδίων Υποθηκοφυλακείων ή Κτηματολογικών γραφείων, τα σχετικά αποσπάσματα αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΔ Α.Ε., ενεργούσας στην προκειμένη περίπτωση ως εντολοδόχου του ΕΟΤ, τα οποία αποτελούν τον μεταγραπτέο τίτλο και συνοδεύονται από σχετική περίληψη μεταγραφής των εν λόγω ακινήτων. Η μεταβίβαση των παραπάνω ακινήτων στους αναφερόμενους παραπάνω φορείς και η μεταγραφή των σχετικών αποσπασμάτων των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΔ Α.Ε. στα Βιβλία Μεταγραφών των αρμοδίων Υποθηκοφυλακείων ή Κτηματολογικών γραφείων, ως και κάθε πράξη εκκαθάρισης, απαλλάσσονται από κάθε φόρο μεταβίβασης ακινήτου, τέλος χαρτοσήμου ή άλλο φόρο ή τέλος ή δικαίωμα υπέρ του Δημοσίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, Ν.Π.Δ.Δ. και γενικά υπέρ οποιουδήποτε τρίτου».

Αντιδρούν στο Κρανίδι για το ΙΚΑ


Με ομόφωνο ψήφισμα αντιδρά ο δήμος Ερμιονίδας στην προτεινόμενη κατάργηση του υποκαταστήματος ΙΚΑ –ΕΤΑΜ Κρανιδίου.
Το ψήφισμα που εκδόθηκε αναφέρει:
Α.Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι ,στην προτεινόμενη νέα οργανωτική δομή που
   αφορά    την λειτουργία των Περιφερειακών υπηρεσιών του Ι.Κ.Α .
Διαφωνούμε στην κατάργηση του υποκαταστήματος του ΙΚΑ –ΕΤΑΜ Κρανιδίου και στην μετατροπή του σε γραφείο κοινωνικής ασφάλισης .
Β.Η  απόφασή  μας αυτή, αιτιολογείται ως εξής:
α) η προτεινόμενη κατάργηση του υποκαταστήματος ΙΚΑ –ΕΤΑΜ Κρανιδίου υποβαθμίζει τις παρεχόμενες κοινωνικές  υπηρεσίες,  που προσφέρονται στους ασφαλισμένους της περιοχής
β) Οι πολίτες της Ερμιονίδας δεν  θα έχουν την δυνατότητα  να εξυπηρετούνται από το υποκατάστημα της έδρας του νομού ,λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης  μεταξύ της Ερμιονίδας και του Ναυπλίου ,περίπου 85 χ.λ.μ.
γ) με την λειτουργία του γραφείου κοινωνικής ασφάλισης στο Κρανίδι ,θα μειωθούν οι θέσεις απασχόλησης του στελεχιακού  προσωπικού του Ι.Κ.Α
δ) λόγω των ιδιαίτερων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή μας ,στο Δήμο μας, η μείωση του ανθρώπινου στελεχιακού δυναμικού του ΙΚΑ,θα επιφέρει αύξηση της εισφοροδιαφυγής και μείωση των εσόδων του ΙΚΑ , έλλειψη ελέγχων, καθώς και μη δυνατότητα  καταπολέμησης της παράνομης εργασίας
ε)  με βάσει τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια του υποκαταστήματος Κρανιδίου, τα οποία τα γνωρίζει η Δ/νση ,υποδηλώνουν  την αναγκαιότητα λειτουργίας του υποκαταστήματος Κρανιδίου (αυξημένα έσοδα προς όφελος των ασφαλισμένων του ΙΚΑ)
στ) Τέλος,είμαστε αντίθετοι στην υποβάθμιση  κοινωνικών υπηρεσιών σ΄ αυτή τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία ,η κατάργηση του υποκαταστήματος υποβαθμίζει τους πολίτες της Ερμιονίδας  και ευρύτερα τον Δήμο Ερμιονίδας
Γ. Ζητούμε ,να προσφέρονται  σύγχρονες κοινωνικές  υπηρεσίες στους πολίτες της Ερμιονίδας ,στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και της πρόνοιας, μέσω του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ).
Όπως δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Δημήτρης Καμιζής «δηλώνουμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε υποβάθμιση των υπηρεσιών που υπάρχουν στο τόπο μας και εξυπηρετούν τους πολίτες. Ζητάμε επίσης την επάνδρωση του υποκαταστήματος με κατάλληλο προσωπικό που θα εξυπηρετεί τον παραπάνω σκοπό,έχετε την συμπαράστασή μας σ΄αυτό τον αγώνα ,θα ήθελα όμως να ενημερώσω τα μέλη του Δ.Σ αλλά και τους υπαλλήλους του τοπικού υποκαταστήματος του ΙΚΑ ότι όταν πριν ένα μήνα με είχαν ενημερώσει για την προτεινόμενη αυτή  αλλαγή – νέο οργανωτικό μοντέλο , τότε είχα τις διαβεβαιώσεις από τον Υφυπουργό, ΥΠΕΚΑ και Βουλευτή του Νομού μας κ.Γιάννη Μανιάτη ο οποίος μου δήλωσε και εγγυήθηκε
ότι «οποιαδήποτε οργανωτική δομή δεν θα υποβαθμίσει τις παρεχόμενες  υπηρεσίες που προσφέρει το ΙΚΑ στους πολίτες της Ερμιονίδας» αυτά μου δήλωσε και σήμερα κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί του» αυτό όμως δεν αναιρεί  την διεκδίκηση από μέρους μας  να μην υποβαθμιστεί το υποκατάστημα  ΙΚΑ Κρανιδίου.
Έχετε την συμπαράσταση μας  και πιστεύω ότι το Δ.Σ με την ομόφωνη απόφασή του θα ενισχύσει τον αγώνα σας  και θα τεκμηριώσει  την ορθότητα των επιχειρημάτων σας, τόσο  τα ιδιωτικοοικονομικά, κριτήρια για τη λειτουργία του τοπικού υποκαταστήματος όσο και η δύσκολη  γεωγραφική  θέση της περιοχής μας ,η μεγάλη χ.λ.μ. απόσταση από την πρωτεύουσα του νομού ενισχύουν την νόμιμη διεκδίκησή  μας :
Α. Να μην υποβαθμιστεί το υποκατάστημα ΙΚΑ –ΕΤΑΜ Κρανιδίου και να μετατραπεί σε γραφείο κοινωνικής ασφάλισης
Β. Να συνεχίσουν να προσφέρονται οι σύγχρονες υπηρεσίες στους πολίτες της Ερμιονίδας στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και της πρόνοιας μέσω του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ)».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μειοψηφίας Δημήτρης Σφυρής τόνισε: «Το προτεινόμενο διοικητικό μοντέλο δεν εξυπηρετεί ούτε κοινωνικά ούτε πολιτικά, τους πολίτες της Ερμιονίδας ,σήμερα πρέπει να παλέψουμε για τα αυτονόητα ,την διατήρηση της υφιστάμενης λειτουργίας του Ι.Κ.Α  προς όφελος  όλης της Ερμιονίδας στην υπάρχουσα κοινωνική και οικονομική συγκυρία δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στους Υπουργούς ούτε στους Βουλευτές του νομού μας, δεν δέχομαι τις διαβεβαιώσεις τους και τις εγγυήσεις τους. Πρέπει να παλέψουμε από κοινού να μην υποβαθμιστεί το συγκεκριμένο υποκατάστημα, μια μετατροπή σε γραφείο κοινωνικής ασφάλισης υποβαθμίζει συνολικά την Ερμιονίδα και στρέφεται εναντίον των πολιτών της. Συμφωνώ που ήρθε το θέμα στο Δ.Σ γιατί ο Δήμος μας μέσω του κορυφαίου πολιτικού οργάνου πρέπει να έχει λόγο στην δικτύωση και τη δομή των υπηρεσιών  που υπάρχουν στην περιοχή μας».

24/2/12

Δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους πολλά καταστήματα


Έτοιμοι να κάνουν στάση πληρωμών είναι οι έμποροι της Πελοποννήσου, αφού πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.
Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης κ Λουκά Παπαδήμο και τους Πολιτικούς Αρχηγούς, όπου σημειώνει ότι δεν προτρέπει για «στάση πληρωμών», αυτή όμως είναι προ των πυλών, εάν δεν σταματήσει ο παραλογισμός της επιβολής εξωπραγματικών εισπρακτικών μέτρων χωρίς μέτρο.
Η Ομοσπονδία στην επιστολή ζητά να εισακουστούν οι προτάσεις του εμπορικού κόσμου, ώστε  να ξεπεραστούν βασικά οικονομικά προβλήματα, να δοθεί ελπίδα στην αγορά και να ανακτηθεί η πίστη της εμπορικής τάξης στον εαυτό της, ώστε να οδηγήσει ξανά τη χώρα σε ανάκαμψη.
Όπως σημειώνουν οι έμποροι «την ύστατη αυτή ώρα, ζητάμε από την συντεταγμένη Πολιτεία να αναγνωρίσει την πραγματική διάσταση των προβλημάτων μας και να δώσει λύσεις. Συντασσόμαστε σε κάθε προσπάθεια ουσιαστικής βελτίωσης της οικονομίας και της αγοράς, αρκεί να υπάρχουμε για να μπορούμε να βοηθήσουμε. 
Καταδικάζουμε την φοροδιαφυγή, δικαιολογούμε όμως την μη τήρηση των υποχρεώσεων των συναδέλφων μας, όταν αυτές ξεπερνούν την φυσική τους δυνατότητα να ανταποκριθούν».
Στην επιστολή τους τονίζουν ακόμα ότι: «Η καθημερινή πραγματικότητα των συναδέλφων μας, μικρότερων και μεγαλύτερων εργοδοτών και αυτοαπασχολούμενων, όσων τουλάχιστον επιβίωσαν της «λαίλαπας» των δύο τελευταίων ετών, συνθέτει μία εικόνα απογοήτευσης, αβεβαιότητας, αγωνίας, φόβου, αδιεξόδου και απελπισίας. Οι περισσότεροι βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσουν ανεπιστρεπτί τους κόπους μιας ζωής και συχνά, τη μοναδική πηγή εισοδήματος ολόκληρης της οικογένειάς τους, έχοντας επιπλέον να πληρώσουν χαράτσια, έκτακτες εισφορές, τέλη επιτηδεύματος, αντικειμενικά κριτήρια και ότι άλλο μπορεί να μηχανευθεί ο ευφάνταστος κυνηγός της ύστατης ρευστότητας που απομένει στις επιχειρήσεις τους.
Τα αδιέξοδα όμως και η οργή για τις άδικες επιβαρύνσεις, την γραφειοκρατία, την διαφθορά, την αδράνεια και αδιαφορία των αρμοδίων μπροστά στα προβλήματα επιβίωσης των Μμε εμπορικών επιχειρήσεων δημιουργούν διλήμματα τα οποία δυνητικά οδηγούν σε ακραίες επιλογές. 
Είναι πάρα πολλοί οι συνάδελφοί μας που μας καλούν να κηρύξουμε πανελλαδική «στάση πληρωμών», αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στον διωγμό που υφίσταται ο οργανωμένος εμπορικός κόσμος.  Οι επιλογές αυτές μπορεί να μην συνάδουν με τον ορισμό περί «ορθής» συμπεριφοράς αλλά στις σημερινές συνθήκες, οι λέξεις και οι έννοιες έχουν πια χάσει το νόημά τους και ο καθένας αντιδράει όπως μπορεί.  Στο πλαίσιο αυτό, ακόμα και η στάση πληρωμών μπορεί να υποστηριχθεί από σειρά λογικών επιχειρημάτων.
Σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουμε τους συναδέλφους μας εμπόρους να αγνοήσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Πολιτεία. Επειδή όμως οι ίδιοι δικαιολογημένα αισθάνονται ότι η Πολιτεία αγνοεί τις υποχρεώσεις της απέναντι σε αυτούς, πολύ φοβόμαστε ότι οι εξελίξεις ξεπερνούν τις δικές μας προτροπές και αυτός ο τρόπος αντίδρασης είναι «προ των πυλών» σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο.  Πως, αλήθεια, μπορούμε να αποτρέψουμε τον συνάδελφό μας, από το να σταματήσει να πληρώνει τα χαράτσια, όταν στην άλλη άκρη της πλάστιγγας βαραίνουν οι βασικές υποχρεώσεις προς την οικογένεια του;»

30% του τεχνικού προγράμματος για αγρότες και κτηνοτροφία


Η επαναδραστηριοποίηση της αγροτικής οικονομίας αποτελεί τον πλέον σημαντικό παράγοντα για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Αυτό το συμπέρασμα βγήκε στην ημερίδα για τις καλλιέργειες αρωματικών φυτών που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη.
Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται από πλευράς περιφέρειας ότι για τον αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό θα διατεθεί το 30% του τεχνικού προγράμματός στις υποδομές για την αγροτική οικονομία και την κτηνοτροφία.
Εξαιρετικά σημαντική άλλωστε χαρακτηρίζει ο κ. Τατούλης την προσπάθεια να ενισχυθεί το brand name «Πελοπόννησος» και ταυτόχρονα να αποδειχθεί ότι διαθέτουμε εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα.
Στην προσπάθεια ανάκαμψης της αγροτικής οικονομίας καθοριστική θα είναι και η συμβολή του δημοπρατηρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Κορινθίας.
Σύμφωνα δε με την ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη, μετά από συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιλέχθηκε πιλοτικά για τη δημιουργία του πρώτου cluster αγροτικών προϊόντων. Προωθείται επίσης και η συγκρότηση νέων θυλάκων για συγκεκριμένες καλλιέργειες με ιδιαίτερη βαρύτητα στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια.

μΠ ` � � `� p� �α δεν υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ των οινοπνευματωδών ποτών και του οίνου.
Είναι γνωστό επίσης ότι εκτός από μια  κατηγορία οινικών προϊόντων (άνω των 15% vol οινοπνεύματος) όπου επιβάλλεται και στην Ελλάδα Ε.Φ.Κ., η συντριπτική πλειοψηφία των οινοπαραγωγών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιβάλλει στους ήσυχους και αφρώδεις οίνους το συγκεκριμένο φόρο. Ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το κρασί υπάρχει μόνο σε μερικά βόρεια ευρωπαϊκά κράτη που δεν παράγουν κρασί.
Άλλωστε, σε καμία οινοπαραγωγό χώρα της Ευρώπης, ούτε καν στην Γερμανία, δεν υπάρχει ειδικός φόρος κατανάλωσης για το κρασί.  Το ελληνικό κρασί έχει περάσει την τελευταία δεκαετία από 8% ΦΠΑ σε 23% ΦΠΑ κι οποιαδήποτε σκέψη για επιπλέον οικονομική επιβάρυνσή του, θα το έκανε απαγορευτικό στον Έλληνα καταναλωτή και θα ενίσχυε την ανεξέλεγκτη παραοικονομία που εμποδίζει τα ελληνικά οινοποιεία να δυναμώσουν και να κερδίσουν τις ξένες αγορές. Ταυτόχρονα, δε, θα οδηγήσει σε κατάρρευση της ελληνικής αμπελουργίας, πλήττοντας άμεσα την ελληνική περιφέρεια.
Σήμερα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, παρατηρείται το φαινόμενο της συρρίκνωσης του αμπελουργικού εισοδήματος λόγω της κατάρρευσης των τιμών σταφυλιών τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, πολλοί αμπελουργοί δεν έχουν εισπράξει το αντίτιμο της εσοδείας δυο και τριών ετών.
Κάθε συνεπώς πολιτική που θα επιβαρύνει το τελικό προϊόν, θα πλήξει όχι μόνο τον καταναλωτή, αλλά κυρίως τον παραγωγικό ιστό του ελληνικού αμπελοοινικού τομέα. Θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τη θέση των Eλλήνων παραγωγών, πλήττοντας άμεσα την ελληνική περιφέρεια, με συνέπεια την είσοδο του κλάδου σε μακρά περίοδο ύφεσης και αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωσή του.
Και αυτό, σε μια περίοδο όπου γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από τον κλάδο, προκειμένου να διεισδύσει το ελληνικό κρασί στις αγορές του εξωτερικού, με σημαντικό κριτήριο όχι μόνο την ποιότητά του (οίνοι ΠΟΠ, ΠΓΕ) αλλά και τις ανταγωνιστικές του τιμές. Η αύξηση της τιμής των οίνων θα πλήξει ανεπανόρθωτα, τις εξαγωγές σε σημαντικές αγορές (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, κλπ.),
Ο Ε.Φ.Κ. θα επιβαρύνει τις οινοποιητικές επιχειρήσεις (συνεταιρισμούς και ιδιώτες) με υπερβάλλον διαχειριστικό κόστος, δημιουργώντας σε πολλές απ’ αυτές ακόμη και προβλήματα βιωσιμότητας.
Το γεγονός αυτό είναι αντίθετο με τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετήσει η χώρα μας, πολιτικές που αφορούν  την αύξηση παραγωγής αγροτικών προϊόντων και όχι τη μείωσή τους.
 Και ο  αμπελοοινικός τομέας, ένας κατ’ εξοχήν παραδοσιακός, παραγωγικός κλάδος,  είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της ελπίδας.  Οι μοναδικές ελληνικές ποικιλίες αμπέλου, η άριστη ποιότητα κρασιών, οι σοβαρές επενδύσεις που έγιναν, τόσο στους ελληνικούς αμπελώνες από τους Έλληνες αμπελουργούς, όσο και στη μεταποίηση από τους οινοποιούς και αποσταγματοποιούς ιδιώτες και συνεταιριστές, αποτελούν εχέγγυα για τη δυνατότητα της Ελλάδας να σταθεί επάξια  στη διεθνή αγορά των οίνων ποιότητας.
Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρώ την πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε εντελώς αντιαναπτυξιακή κατεύθυνση και η τυχόν αποδοχή της θα έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο και στο εισόδημα των αμπελουργών της Πελοποννήσου, αλλά και της χώρας μας.

Επιστολή Τατούλη στον Βενιζέλο: Θα αυξήσει την παραοικονομία ο Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί


«Αν επιβληθεί ο Ε.Φ.Κ., τότε εξομοιώνεται ένα αγροτικό προϊόν που χαρακτηρίζεται ως τρόφιμο σε πολλές χώρες της Ε.Ε. με τα ανταγωνιστικά προς αυτό οινοπνευματώδη ποτά, με αποτέλεσμα το καταναλωτικό κοινό να στραφεί στα σχετικά φθηνότερα οινοπνευματώδη» τονίζει με επιστολή του προσν τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.με την επιστολή του ο περιφερειάρχης ζητά να μην επιβληθεί ο Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί.
Όπως τονίζει «ο οίνος, με την παραγωγή του οποίου απασχολούνται 200.000 οικογένειες αμπελουργών και οινοποιών, παρότι μεταποιημένο προϊόν, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, θεωρείται αυτούσιο αγροτικό προϊόν».
Και επισημαίνει στην επιστολή του:
Ήδη οι παραγόμενοι στην Ευρώπη οίνοι, άρα και το ελληνικό κρασί, δέχεται μεγάλη επίθεση από την αντιαλκοολική εκστρατεία που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκστρατεία σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ των οινοπνευματωδών ποτών και του οίνου.
Είναι γνωστό επίσης ότι εκτός από μια  κατηγορία οινικών προϊόντων (άνω των 15% vol οινοπνεύματος) όπου επιβάλλεται και στην Ελλάδα Ε.Φ.Κ., η συντριπτική πλειοψηφία των οινοπαραγωγών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιβάλλει στους ήσυχους και αφρώδεις οίνους το συγκεκριμένο φόρο. Ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το κρασί υπάρχει μόνο σε μερικά βόρεια ευρωπαϊκά κράτη που δεν παράγουν κρασί.
Άλλωστε, σε καμία οινοπαραγωγό χώρα της Ευρώπης, ούτε καν στην Γερμανία, δεν υπάρχει ειδικός φόρος κατανάλωσης για το κρασί.  Το ελληνικό κρασί έχει περάσει την τελευταία δεκαετία από 8% ΦΠΑ σε 23% ΦΠΑ κι οποιαδήποτε σκέψη για επιπλέον οικονομική επιβάρυνσή του, θα το έκανε απαγορευτικό στον Έλληνα καταναλωτή και θα ενίσχυε την ανεξέλεγκτη παραοικονομία που εμποδίζει τα ελληνικά οινοποιεία να δυναμώσουν και να κερδίσουν τις ξένες αγορές. Ταυτόχρονα, δε, θα οδηγήσει σε κατάρρευση της ελληνικής αμπελουργίας, πλήττοντας άμεσα την ελληνική περιφέρεια.
Σήμερα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, παρατηρείται το φαινόμενο της συρρίκνωσης του αμπελουργικού εισοδήματος λόγω της κατάρρευσης των τιμών σταφυλιών τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, πολλοί αμπελουργοί δεν έχουν εισπράξει το αντίτιμο της εσοδείας δυο και τριών ετών.
Κάθε συνεπώς πολιτική που θα επιβαρύνει το τελικό προϊόν, θα πλήξει όχι μόνο τον καταναλωτή, αλλά κυρίως τον παραγωγικό ιστό του ελληνικού αμπελοοινικού τομέα. Θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τη θέση των Eλλήνων παραγωγών, πλήττοντας άμεσα την ελληνική περιφέρεια, με συνέπεια την είσοδο του κλάδου σε μακρά περίοδο ύφεσης και αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωσή του.
Και αυτό, σε μια περίοδο όπου γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από τον κλάδο, προκειμένου να διεισδύσει το ελληνικό κρασί στις αγορές του εξωτερικού, με σημαντικό κριτήριο όχι μόνο την ποιότητά του (οίνοι ΠΟΠ, ΠΓΕ) αλλά και τις ανταγωνιστικές του τιμές. Η αύξηση της τιμής των οίνων θα πλήξει ανεπανόρθωτα, τις εξαγωγές σε σημαντικές αγορές (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, κλπ.),
Ο Ε.Φ.Κ. θα επιβαρύνει τις οινοποιητικές επιχειρήσεις (συνεταιρισμούς και ιδιώτες) με υπερβάλλον διαχειριστικό κόστος, δημιουργώντας σε πολλές απ’ αυτές ακόμη και προβλήματα βιωσιμότητας.
Το γεγονός αυτό είναι αντίθετο με τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετήσει η χώρα μας, πολιτικές που αφορούν  την αύξηση παραγωγής αγροτικών προϊόντων και όχι τη μείωσή τους.
 Και ο  αμπελοοινικός τομέας, ένας κατ’ εξοχήν παραδοσιακός, παραγωγικός κλάδος,  είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της ελπίδας.  Οι μοναδικές ελληνικές ποικιλίες αμπέλου, η άριστη ποιότητα κρασιών, οι σοβαρές επενδύσεις που έγιναν, τόσο στους ελληνικούς αμπελώνες από τους Έλληνες αμπελουργούς, όσο και στη μεταποίηση από τους οινοποιούς και αποσταγματοποιούς ιδιώτες και συνεταιριστές, αποτελούν εχέγγυα για τη δυνατότητα της Ελλάδας να σταθεί επάξια  στη διεθνή αγορά των οίνων ποιότητας.
Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρώ την πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε εντελώς αντιαναπτυξιακή κατεύθυνση και η τυχόν αποδοχή της θα έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο και στο εισόδημα των αμπελουργών της Πελοποννήσου, αλλά και της χώρας μας.

Σε κίνδυνο το αρχιτεκτονικό παρελθόν του Άργους


Το ένα μετά το άλλο τα σπίτια των αγωνιστών και των πολιτικών της νεότερης ιστορίας της χώρας χάνονται στην πόλη του Άργους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σπίτι του Μακρυγιάννη, απέναντι από τον ιστορικό ναό του Αγίου Ιωάννη, που χτίστηκε το 1829 επί Καποδίστρια. Πρόκειται για το σπίτι που ο στρατηγός έμαθε γράμματα και ξεκίνησε να γράφει τα απομνημονεύματά του.
Το σπίτι αυτό ποτέ δεν έτυχε της προσοχής της πολιτείας, παρά την βαριά ιστορία που το βαραίνει. Μάλιστα, πριν από αρκετά χρόνια και οι κάτοικοι της περιοχής ζητούσαν από τον Δήμο την κατεδάφιση του κτιρίου του Μακρυγιάννη «επειδή αποτελούσε εστία μόλυνσης»! Ευτυχώς δεν υλοποιήθηκε το αίτημά τους. Όμως σήμερα ο χρόνος γκρεμίζει ότι απέμεινε.
Στο σημείο αυτό έφτασε το κτίριο, όταν μετά τον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέου, ξαφνικά κατέπεσε η στέγη του και μετατράπηκε το οικόπεδο σε σκουπιδότοπο.
Το «κονάκι» του στρατηγού Μακρυγιάννη χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 1982. Όπως από τότε μέχρι σήμερα, απλά γκρεμίζεται από το πέρασμα του χρόνου…  Ουσιαστικά σήμερα είναι ένα κουφάρι, χωρίς πόρτες και παράθυρα, χωρίς στέγη.
Γενικότερα όμως το αρχιτεκτονικό παρελθόν του Άργους βρίσκεται σε κίνδυνο.
Το σπίτι των Σπύρου και Χαρίλαου Τρικούπη είναι μια ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση. Το διώροφο σπίτι που βρίσκεται στο σημερινό κέντρο της πόλης κινδυνεύει να καταρρεύσει. Πρόκειται για ένα από τα δύο κτήρια που κατασκεύασε ο Σπ. Τρικούπης με την πώληση των οικοπέδων στο Ηραίο του Άργους τα οποία του είχαν δοθεί ως αποζημίωση για την συμμετοχή του στην επανάσταση. Το δεύτερο κτήριο είχε ανεγερθεί εκεί που σήμερα βρίσκεται το ξενοδοχείο «Αμφιτρύων» στο Ναύπλιο, αλλά δεν διασώζεται. Το διώροφο σπίτι του Τρικούπη στο Άργος, έχει περιέλθει εδώ και χρόνια στην ιδιοκτησία της Αγροτικής τράπεζας, η οποία αρχικά το προόριζε, για χώρο διαμονής των υψηλόβαθμων στελεχών της. Στην συνέχεια επιχειρήθηκε η αξιοποίηση τμήματος του οικοπέδου προκειμένου να στεγαστεί το υποκατάστημα της τραπέζης, όμως η όλη προσπάθεια προσέκρουσε σε βυζαντινά κτήρια που αποκαλύφθηκαν στο σημείο εκείνο.
Το κτίριο του Δημήτρη Τσώκρη, ενός από τους σημαντικότερους όσο και αμφισβητούμενους αγωνιστές του Άργους αρχίζει κι αυτό να καταρρέει. Το σπίτι του Τσώκρη, που όπως αναφέρεται από τους περιηγητές τον προπερασμένο αιώνα θύμιζε βίλα της Ιταλικής πόλης Κόμο και άρχισε να κτίζεται πριν την επανάσταση με μαλτέζικες πλάκες, βρίσκεται πλέον σε άθλια κατάσταση, πνιγμένο από τις οικοδομές γύρω του.

23/2/12

Πώς θα φέρει την ανάπτυξη ο ειδικός λογαριασμός;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ η κυβέρνηση για την έγκριση του πακέτου βοήθειας των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τον κόσμο. Δεν ισχύει το ίδιο για τους μισθωτούς και για τους συνταξιούχους. Δεν ισχύει το ίδιο για τους ανέργους. Ούτε φυσικά για τους επαγγελματίες, από την στιγμή που φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει τελικά ρευστότητα στην αγορά.

Η ΑΓΩΝΙΑ του εμπορικού κόσμου που είναι έτοιμος να κάνει στάση πληρωμών, επειδή πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις, είναι καθημερινή και συνεχίζεται. Αυτό φαίνεται από τα σκυφτά κεφάλια πίσω από τις βιτρίνες, αλλά και από τις συζητήσεις που είναι μονότονες και μονοθεματικές σχετικά με το πώς θα ξεπεραστεί το πρόβλημα του καθενός. Με την έγκριση του νέου δανείου δεν έπαψε να υπάρχει η αγωνία του συνταξιούχου που βλέπει τα λίγα ευρώ του να εξανεμίζονται και να μην βγαίνει ο μήνας. Δεν έπαψε να υπάρχει με την έγκριση του νέου δανείου και τα κυβερνητικά πανηγύρια που την συνόδεψαν ούτε η αγωνία του άνεργου που δεν βρίσκει δουλειά, ούτε βέβαια η αγωνία του υπαλλήλου που ξεροσταλιάζει για ένα τεταρτημόριο του μεροκάματου.

Ο ΔΡΟΜΟΣ προς την ανάπτυξη αργεί. Η πράγματι ιστορικής σημασίας για την ελληνική οικονομία συμφωνία με την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας, πρέπει να έχει και αναπτυξιακή κατεύθυνση για να καταφέρει να αποδώσει και εντός των συνόρων. Μόνο έτσι θα αφήσει κάποιες ακτίνες ελπίδας για να ανασάνει η οικονομία και κατ΄ επέκταση ο κόσμος.

ΠΩΣ θα έρθει όμως η ανάπτυξη με την δέσμευση της βοήθειας προς την Ελλάδα στον ειδικό λογαριασμό; Πώς εξασφαλίζεται η ανάπτυξη όταν δεν δίνεται ούτε ένα ευρώ  γι΄ αυτό τον σκοπό; Μήπως με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονται μόνο οι δανειστές και η χώρα μπαίνει ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση και στην κρίση; Μήπως τελικά με η δεύτερη δανειακή σύμβαση απλά ανοίγει ο δρόμος για μια τρίτη, ώστε να γίνουμε αποικία των δανειστών μας, με όλη την σημασία του όρου;

Ο ραγιάς και το καμτσίκι

Άρθρο του Άκη Ντάνου
ΑΝΕΚΑΘΕΝ με εκνεύριζε αφάνταστα η φράση πως ο Έλληνας χρειάζεται βούρδουλα για να αποδώσει. Κατάλοιπο της ρωμαιοκρατίας ή τους τουρκοκρατίας σκεπτόμουν και το εξηγούσα πως ο υπόδουλος Έλληνες ηρνείτο να δουλέψει για το κατακτητή και το9 έκανε μόνο μετά από βουρδουλιές.

ΤΟΛΕΓΑΝ οι παλιοί δάσκαλοι και με εκνεύριζε τόσο που πολύ θάθελα νάχα σηκώσει το χέρι μου και να τους είχα δώσει μία στα μούτρα. Αισθανόμουν την υποβάθμιση ενός ελεύθερου ανθρώπου σε σκλάβο. Τόλεγαν και οι αγράμματοι αγωγιάτες και πίστευαν πως έλεγαν κάτι σπουδαίο. Έτσι είχαν μάθει απ το καμτσίκι του Τσιφλικά και του Κοτζαμπάση και δικαιολογούσαν την φοβία τους να αντιδράσουν.

ΤΟΛΕΝΕ μ` άλλα λόγια και οι πολιτικοί μας σήμερα και ο σκλάβος ψηφοφόρος γνέφει θετικά με το κεφάλι, όπως ο ραγιάς στις εντολές του αφέντη του. Τι κι αν λέγεται μνημόνιο, τι κι αν λεγόταν καμτσίκι, η ίδια υποταγή είναι, όπως του σκύλου που όσο τον μαλώνεις τόσο πιο πιστός σου γίνεται. Σπάνια ένας σκύλος δαγκώνει το χέρι του αφέντη του και αυτό το ξέρουν καλά αυτοί που ασκούν εξουσία.

ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ να πανηγυρίζεις για το ξεροκόκαλο που σου πέταξαν φοβούμενος μην σου το πάρουν κι αυτό και ψοφήσεις. Ανόητε! Αν ψοφήσεις εσύ, εγώ, όλοι αυτοί που τους υπηρετούμε και καρπώνονται αιώνες τώρα την υπεραξία της εργασίας μας, ποιον θα βρουν να εκμεταλλεύονται και πως θα συσσωρεύουν τα πλούτη τους αν εμείς δεν τα παράγουμε;

ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ Ραγιά, δεν θα σε αφήσουν να πεθάνεις, να αισθανθείς κατώτερος θέλουν, στα τέσσερα, για να σου φαίνονται γίγαντες οι νάνοι. Και εσύ έτρεξες να τους προϋπαντήσεις νομίζοντας πως θα διατηρήσεις την θεσούλα σου πιο κοντά στον Κύρη σου αντί νάσαι συ Κύριος της ζωής σου.

ΣΟΥ `ταξαν καθρεφτάκια αντι για διαμάντια και βολεύτηκες σε αυτά γιατί πολυδιασπούσαν την ασχήμια σου και δεν είχες ολοκληρωμένη εικόνα για το πρόσωπό σου. Σε βολεύει έτσι, να μην έχεις ξεκάθαρο πρόσωπο, να μην διεκδικείς και να καρπώνεσαι τις επιτυχίες των άλλων. Πόσο πιο σιχαμερός είσαι, ακόμα κι τους αρουραίους των λιμανιών. Αυτοί τουλάχιστον ξεβρομίζουν την σαπίλα που εσύ παράγεις.

Εικόνες τις κρίσης 5. Πιστοσύνη ή πίστωση

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου
-Πατέρα φτιάξε ένα καφέ και έρχομαι κάτω.

Ο Θανάσης σχεδόν κάθε Δευτέρα έπινε τον δεύτερο καφέ της ημέρας στο σπίτι των γονιών του. Έμεναν πάνω κάτω, αλλά πολλές φορές βρίσκονταν μόνο για αυτόν τον καφέ στο γύρισμα της εβδομάδας.  Είναι σημεία των εποχών μας να έχουμε τις μέγιστες δυνατότητες οι άνθρωποι για επικοινωνία,  για μεταφορά μηνυμάτων  και η άμεση ανθρώπινη επικοινωνία να έχει σχεδόν χαθεί.

Ο αχνιστός καφές τον περίμενε πάνω στο συρόμενο τραπέζι, το σκαμπό του στην θέση του, η μάνα να ετοιμάζει τα ζυμωτάρια ( χειροποίητες πίτες με τυρί) και ο πατέρας καθισμένος στην πολυθρόνα του. Από την ανοιχτή τηλεόραση έπαιρνε την πρώτη καθημερινή δόση τηλεοπτικού τρόμου. Ακολουθούν και τα δελτία ειδήσεων την δομή ιατρικής συνταγής , πρωί μεσημέρι βράδυ. Και αν κανένας ξεχαστεί υπάρχουν δελτία σε επανάληψη για τις μεταμεσονύχτιες ώρες.

-Να μην δείτε παιδάκι μου αυτά που ζήσαμε και είδαμε εμείς στην κατοχή .

-Λες μάνα οι γερμανοί να ξανάρχονται;

-Δεν ξανάρχονται ήρθαν, αλλά κάνουμε ότι δεν το καταλαβαίνουμε.

-Πάνε εκείνα δεν ξαναγίνονται , μπόρα είναι θα περάσει (είπε ο πατέρας του ο Νίκος) .

Ο κυρ Νίκος είχε περάσει πολλές και δυνατές μπόρες στην ζωή του αλλά κατόρθωσε και επιβίωσε, αυτό το συνεχές και διαρκές πέρασμα από καταιγίδες σε αυτόν ενίσχυσε την αισιοδοξία στην γυναίκα του Μαρία την αγωνία.

-Είναι έτοιμα τα ζυμωτάρια;

-Κάτσε μέχρι να πιείς τον καφέ σου θα σου έχω έτοιμο ένα. Και να ήξερες τι θυμήθηκα  τώρα;(Γέμιζε ένα ζυμωτάρι με τυρί, μιλούσε και το βλέμμα της ακίνητο σε κάποια εικόνα από το παρελθόν.) Μεγάλη η πείνα στην κατοχή, ήμασταν τυχεροί αν είχαμε ένα καρβέλι ψωμί έστω και από καλαμποκάλευρο. Ξέρεις τι κάναμε για να νομίζουμε ότι δεν τρώμε μόνο ψωμί; Χωρίζαμε την κόρα από την ψίχα του ψωμιού και τα κρατάγαμε το ένα κομμάτι στο ένα χέρι και το άλλο στο άλλο. Μια μπουκιά ψίχα που την είχαμε για ψωμί και ένα κομμάτι κόρα που το μυαλό μας το είχαμε για τυρί. Έτσι νομίζοντας χορταίναμε.

-Φαίνεται ότι εκείνη την εποχή εσείς ανακαλύψατε τον κατά φαντασία χορτασμένο για να επιβιώσετε….

-Πάρε το ζυμωτάρι σου και μην κοροϊδεύεις τέτοιες καταστάσεις.

-Στην δουλεία σου τι γίνεται ; (Ρώτησε ο κυρ Νίκος.)

-Δυσκολεύεται ο κόσμος αλλά πιο πολύ είναι η ψυχολογική πίεση που δέχεται.

Εκείνη την στιγμή χτύπησε το τηλέφωνο του Θανάση. Δεν πρόλαβε να πάρει την πρώτη μπουκιά από το ζυμωτάρι. Απάντησε με μια έκφραση παιδικής δυσαρέσκειας στο πρόσωπο του, κοιτώντας την αδάγκωτη πίτα.

-Παρακαλώ;

-Είστε ο κύριος Θάνος Τάδε.

-Μάλιστα, ο ίδιος.

-Καλημέρα κύριε Θάνο σας τηλεφωνώ από την Εθνοσωτήριο Τράπεζα , είστε κάτοχος της κάρτας Βίζα Μίζα;

-Δεν θυμάμαι και δεν μπορώ να το ελέγξω αυτή την στιγμή, εσείς δεν μπορείτε να το βρείτε από το ηλεκτρονικό σας αρχείο;  ( Οι σιελογόνοι του αδένες είχαν διεγερθεί από το μυρωδάτο ζυμωτάρι, του έριχνε κλεφτές ματιές και προσπαθούσε να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το τηλέφωνο)

-Ναι είστε κάτοχος τη Βιζα – Μίζα.

-Ξέρετε δεν έχω πολύ χρόνο στην διάθεση μου, ( η μάνα του έβγαζε και δεύτερη πίτα  από το τηγάνι και οι μυρωδιές του είχαν κηρύξει εγκεφαλικό πόλεμο), για ένα πράγμα είμαι σίγουρος ότι δεν  έχω καμία οφειλή σε καμία πιστωτική κάρτα.( Η μάνα του αναστέναξε με ανακούφιση.)  Βρίσκετε να σας χρωστάω τίποτα;

-Όχι δεν χρωστάτε τίποτα αλλά πήρα να σας ενημερώσω ότι η τράπεζα θα διακόψει την συνεργασία μαζί σας για την συγκεκριμένη κάρτα;

-Για ποιο λόγο θα το κάνει αυτό ; ( Στα μάτια του άρχισε να ζωγραφίζεται θυμός , οι σιελογόνοι αδένες έπαψαν να του υπενθυμίζουν το γευστικό μεζεδάκι. Φαίνεται ότι τα εγκεφαλικά κέντρα του θυμού είναι ισχυρότερα αυτών της γεύσης.)

-Η τράπεζα θα αναγκαστεί να διακόψει την συνεργασία μαζί σας γιατί εδώ και πολύ καιρό δεν έχετε κάνει καμία αγορά με την συγκεκριμένη κάρτα.

-Τι πράγμα; ( Πετάγεται απάνω , κουνιέται το συρόμενο τραπεζάκι, χύνεται καφές πάνω στο αφάγωτο ζυμωτάρι.)

-Επειδή εδώ και πολύ καιρό δεν έχετε κάνει αγορές με την κάρτα σας η τράπεζα θα την ακυρώσει.

-Δεν είστε καλά μου φαίνεται, για την πιστωτική κάρτα εσείς με καλέσατε από κάποιο τμήμα της τράπεζας για να μου την προσφέρεται. Μάλιστα μου κάνατε τον  πρώτο χρόνο δώρο  την συνδρομή και από τότε εγώ πληρώνω κάθε χρόνο την συνδρομή μου.

-Μα δεν είναι το θέμα η συνδρομή σας αλλά το γεγονός ότι δεν κάνετε αγορές!!!

- Με συγχωρείτε κυρία μου αλλά λέει πουθενά η κάρτα ότι είναι υποχρεωτικό να κάνω αγορές . Πληρώνω την συνδρομή μου και θα την χρησιμοποιήσω όποτε εγώ θέλω και αν θέλω. Δηλαδή σε λίγο θα με καλέσει ο ΟΤΕ και θα μου πει δεν κάνω μεγάλο αριθμό κλήσεων από το δίκτυο του και θα μου κόψει την παροχή ή η ΔΕΗ αν δεν καταναλώνω τις κιλοβατώρες που θέλει θα μου κόβει το ρεύμα.

-Κύριε δεν γνωρίζω για άλλες υπηρεσίες εγώ μόνο για την τράπεζα γνωρίζω και οφείλω να σας ενημερώσω!!!

-Τολμήστε να κάνετε το παραμικρό και θα σας πάω στον Συνήγορο του Πολίτη.

Έκλεισε θυμωμένος το τηλέφωνο και τότε αντιλήφθηκε ότι είχε καταστρέψει το ζυμωτάρι του .

-Να πάρει με τις τράπεζες τους…

-Χρωστάς πουθενά παιδάκι μου ; (Ρώτησε ο κυρ Νίκος.)

-Όχι αλλά αυτοί θέλουν να χρωστάω. Ξέρεις τι είναι οι πιστωτικές κάρτες , είναι ο  πλαστικός δράκουλας. Κάθε δράκουλας θέλει  απαραίτητα το αίμα για να επιβιώσει και το δικό τους αίμα είναι το χρέος και αυτοί θέλουν κατανάλωση για την κατανάλωση  για να χρωστάμε. Όταν έβγαλα με πολύ δυσκολία την πρώτη μου πιστωτική κάρτα αρχές του 90 μόνο πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων δεν μου ζητήσανε.

-Γιατί δεν δίνανε σε κομμουνιστές κάρτες; (!!!) ( Είπε με ένα γλυκό ειρωνικό ύφος ο πατέρας του, ενώ με διακριτικό τρόπο τράβηξε το ζυμωτάρι και το τύλιξε με μια χαρτοπετσέτα για να απορροφήσει τα υγρά του καφέ.)



-Πατέρα δεν είναι για αστεία, φταίμε και εμείς αλλά φταίνε και αυτοί με την ευκολία με την οποία έδιναν το πλαστικό χρήμα. Από το 2000 και μετά σε παρακάλαγαν να πάρεις πιστωτική κάρτα. Και εντάξει τις έδωσαν , που ακούστηκε να σου ζητάνε να καταναλώνεις  για να έχεις το δικαίωμα κατοχής πιστωτικής κάρτας ενώ πληρώνεις ετήσια συνδρομή. Και τις κάρτες εγώ τις έχω για μια ώρα ανάγκης .

-Εσείς οι νέοι Θανάση έχετε τις πιστωτικές γιατί δεν έχετε φίλους ;

-Μα τι σχέση έχει το ένα με το άλλο;

-Ξέρεις πόσες δυσκολίες πέρασα για να σας μεγαλώσω , δεν ξέρεις , ή νομίζεις  ότι το μαγαζί είχε πάντα δουλειά. Τύχαινε να μην έχω δουλειά και να μου τύχαινε και καμιά στραβή ε δεν πήγα σε καμιά τράπεζα για κάρτες και τέτοια. Είχα τα μούτρα και ζητούσα από πέντε καλούς φίλους και  ααα- τοκα. Και εκείνοι όταν ήταν σε δύσκολή θέση το ίδιο έκαναν και ο λόγος μας συμβόλαιο. Εμείς είχαμε πιστοσύνη ο ένας στον άλλο. Εσείς βολευτήκατε με την πρόσκαιρη πίστωση  την οποία στο τέλος κάποτε θα την πληρώνατε.

Ο Θανάσης είχε τώρα πάρει το ίδιο βλέμμα με την μάνα του, όταν αναπολούσε τις εικόνες της γερμανικής κατοχής. Είχε απόλυτο δίκιο ο πατέρας του, όταν άρχισε να πιθηκίζει δυτικότροπα το νεοελληνικό κράτος χάθηκε η πιστοσύνη και η κοινότητα των Ελλήνων. Ιδιαίτερα μετά την μεταπολίτευση με την καταναλωτική επίθεση μικροαστικοποίησης των πάντων, ο καθένας ποσοτικοποίησε την ζωή του, αποξενώθηκε από τις ρίζες του, έχασε το ιστορικό του σώμα, την ταξική του συνείδηση.  Αναζητώντας όλο και περισσότερα καταναλωτικά αγαθά για να κρύψουμε  τα ουσιαστικά κενά η ζωή μας μπήξε στις λεωφόρους του δήθεν και του στυλ ζωής. Καταναλώναμε για να ζήσουμε,  ζούσαμε για να καταναλώνουμε. Τώρα με το ΔΝΤ και όλα τα άλλα οικονομικά μέτρα απλά τέλειωσε η πίστωση και τρομοκρατημένοι ανακαλύψαμε ότι δεν έχουμε πιστοσύνη ο ένας στον άλλο. Είναι μεγάλο το κενό της πιστοσύνης και δεν έχουμε άλλη πίστωση να το καλύψουμε με χρεωμένα ψευτοστολίδια. Τον επανέφερε στην πραγματικότητα η έντονη φωνή της μάνας του.

-Τι κάνεις εκεί καημένε; Δεν σου είπε ο γιατρός να προσέχεις.

-Και με λίγο  καφέ από πάνω είναι τέλεια τα  ζυμωτάρια σου. (Ο κυρ Νίκος είχε πάρει ήδη μια μεγάλη μπουκιά από την πίτα που βούτηξε με διακριτικό τρόπο .)

Ο Θανάσης χαλάρωσε έβαλε τα γέλια με την σκανταλιά του πατέρα του. Η κυρά Μαρία του σέρβιρε την επόμενη και κοίταξε δήθεν θυμωμένα τον κυρ Νίκο.

-Τέτοια κάνεις και τώρα στα γεράματα θα χάσω την πιστοσύνη μου σε σένα!!!



*Η ιστορία έχει φανταστικά στοιχεία , αλλά την πυροδότησες τηλεφώνημα από τραπεζική υπηρεσία. Με ενημέρωσαν ότι θα διακόψουν την πιστωτική κάρτα στην οποία δεν χρωστώ αλλά πληρώνω συνδρομή γιατί δεν έχω κάνει αγορές για κάποιο διάστημα.

**Η λέξη πιστοσύνη υπάρχει και είναι ελληνικότατη σελ 191 τόμος 9 λεξικό Πάπυρος.

22/2/12

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 23.3.2012

20/2/12

Η έκδοση 16.2.2012

Την έκανε κι ο Μανώλης


Τους προειδοποίησε μια, τους τα είπε δυο την τρίτη και φαρμακερή εγκατέλειψε στα κρύα του λουτρού τον Αντώνη Σαμαρά και άνοιξε πανιά προς την ελευθερία του μέχρι την ένταξή του σε εκκολαπτόμενο κόμμα.
Παρελθόν από την ΝΔ αποτελεί πλέον ο Γιάννης Μανώλης, ο οποίος προχτές με επιστολή του διαχώρισε την θέση του απ την τωρινή ηγεσία της ΝΔ. τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι:«Απαντώντας στο δίλημμα που έθεσε ο πρόεδρος, μετά από υπόδειξη του Άρη, “ή ψηφίζετε και στηρίζετε το μνημόνιο, ή οι δρόμοι μας χωρίζουν και διαγράφεστε”, δηλώνω πως πράγματι οι δρόμοι μας χωρίζουν. Εμείς παραμένουμε σταθεροί στο δρόμο που ο πρόεδρος χάραξε και ακολουθούμε δυο χρόνια. Αυτός επέλεξε να αλλάξει δρόμο, κάνοντας τη μεγάλο στροφή, διαγράφοντας το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας και απειλώντας τα στελέχη, ότι αν δεν γίνουν δηλωσίες υπέρ του μνημονίου, δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Συνεχίστε χωρίς εμάς κύριε πρόεδρε, χέρι χέρι με τους κυρίους Βενιζέλο και Παπανδρέου. Άλλωστε, δεν έχετε πια καμία διαφορά».
Όπως φυσικά ήταν αναμενόμενο η δήλωση εγκατάλειψης της ΝΔ από τον Γ. Μανώλη προκάλεσε την αντίδραση του φίλου του αλλά και προέδρου της ΝΟΔΕ Αργολίδας Δημήτρη Σχοινοχωρίτη, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία αγωνίζεται να αποτρέψει τα χειρότερα και ιδιαίτερα σε βάρος των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, ο κ. Μανώλης στρέφεται εναντίον της. Τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, ο κ. Μανώλης μοιάζει να αγνοεί τι συμβαίνει ή να μην καταλαβαίνει τι γίνεται.
Λυπούμαστε ειλικρινά…
Η ιστορία θα δείξει ποιος έμεινε αταλάντευτος και ποιος υπέκυψε στον εύκολο λαϊκισμό».

Μήνυμα σε Αναγνωσταρά

Η προσπάθεια επιστροφής της ΝΔ στην κυβέρνηση, κάθε άλλο παρά εύκολη φαίνεται πως θα είναι, αφού η πολυδιάσπαση απειλεί να τινάξει στον αέρα κάθε προσπάθειά της. Οι υποψήφιοι να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιό της διαρκώς και αυξάνουν με τους λεγόμενους «Σαμαρικούς» να έχουν σαφές προβάδισμα. Στην κατηγορία αυτή δεν ανήκει όμως ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Παναγιώτης Αναγνωσταράς, που παρά την επιθυμία του να βρεθεί στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ δείχνει ιδιαίτερα συγκρατημένος μέχρι να ξεθολώσει το εσωκομματικό πεδίο. Σημαντικό ρόλο παίζει και η σχέση του με τον Νίκο Χρόνη, δεξί χέρι του κ. Αναγνωσταρά για τετραετίες στον Δήμο, αλλά και επιστήθιο φίλο του Γιάννη Μανώλη. Η σχέση αυτή ενέτεινε την φήμη πως ο Νίκος Χρόνης μετέφερε μήνυμα στον δήμαρχο Ναυπλιέων να περιμένει τις εξελίξεις πριν ανακοινώσει την οριστική απόφασή του για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Ο πρώην αντιδήμαρχος μιλώντας στον «α» διέψευσε κάθε μεσολάβηση λέγοντας: «Είμαι χρόνια φίλος με τον Γιάννη Μανώλη. Κάθε μέρα μιλάμε μαζί στο τηλέφωνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Και εγώ στην θέση του το ίδιο θα έκανα, όμως παραμένω στην ΝΔ. Δεν φεύγω, να φύγουν οι…ξένοι», χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιους υπονοεί.
Η πιθανή ύπαρξη δύο ή και τριών κομμάτων προερχομένων απ την ΝΔ διευκολύνει άτομα με αναγνωρησημότητα, όπως ο σημερινός δήμαρχος Ναυπλιέων να διεκδικήσουν βουλευτική έδρα, αφού οι απώλειες τόσο της Έλσας, όσο και του Ανδριανού θεωρούνται δεδομένες μετά την ψήφιση του μνημονίου μαζί με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργό της δοτής κυβέρνησης Παπαδήμα.


Στο στόχαστρο ο Μανιάτης

Στο στόχαστρο των αντιδράσεων των πολιτών κατά των κυβερνητικών επιλογών έχει βρεθεί συχνά ο υφυπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης. Η αύξηση της φρούρησής του δείχνει πως και ο ίδιος έχει αρχίσει να «φοβάται» τις αντιδράσεις των συμπολιτών του που τον αντιμετωπίζουν πλέον ως συνένοχο των δεινών τους. Απ την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ, δείχνει να μην μπορεί να βγάλει μπροστά νέους άφθαρτους υποψηφίους, αφού κανείς δεν δείχνει πρόθυμος να θυσιαστεί για να μετριάσει τις απώλειες του κόμματος. Μεγάλα ερωτηματικά υπάρχουν για τον ρόλο των μικροτέρων κομμάτων αφού τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων είναι πολύ μεγαλύτερα της οργανωτικής τους υπόστασης. Όμως μέχρι την ημέρα των εκλογών πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν. Τώρα πότε θα γίνουν εκλογές, κανείς δεν ξέρει πραγματικά. Ο κ. Σαμαράς τις προσδιόρισε μέσα στον Απρίλη προκειμένου να μην έχει άλλες απώλειες και να φοβηθούν οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του πως δεν θα προλάβουν να προετοιμαστούν για την εκλογική τους αναμέτρηση, Στο ΠΑΣΟΚ ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει η ιστορία των υποψηφιοτήτων, ενώ στην Αριστερά τα πράγματα δείχνουν πιο έτοιμα με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ που κινδυνεύει να μετατραπεί εξ ων συνετέθη. Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει και ο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη μετά την διαγραφή Βορίδη, Γεωργιάδη που φλερτάρουν με την ΝΔ και την κίνηση Καμμένου. Σταθεροί εμφανίζονται οι Οικολόγοι Πράσινοι, αλλά χωλαίνουν οργανωτικά, όπως στην Αργολίδα που από πολιτική διαφωνία χάσανε 3 ιδρυτικά στελέχη τους τα οποία φλερτάρουν πλέον με τον χώρο των αντιεξουσιαστών και μαζί μ αυτά διαλύθηκε και η τοπική οργάνωση, αφού οι «νεότεροι στο κόμμα» δεν είχαν καμία απολύτως επιρροή στο εκλογικό σώμα.

Κλείνει το ΙΚΑ Ναυπλίου και Κρανιδίου;


Ομόφωνο ψήφισμα εκδόθηκε από το δημοτικό συμβούλιο του Ναυπλίου, κατά του ενδεχόμενου κλεισίματος του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Ναυπλίου. Το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, όπου παραβρέθηκαν εργαζόμενοι οι οποίοι ήταν ιδιαιτέρως ανήσυχοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες που ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, στον σχεδιασμό του ΙΚΑ για τα υποκαταστήματα που θα μείνουν ανοιχτά σε όλη την επικράτεια απουσιάζουν τα υποκαταστήματα του Ναυπλίου και του Κρανιδίου.
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν ότι θα κλείσει το ΙΚΑ του Άργους. Μάλιστα σε δημοσίευμα του «Αναγνώστη» πριν από πολύ καιρό είχε δημοσιοποιηθεί η πρόθεση του υπουργείου να κλείσει το ΙΚΑ του Άργους.
Απ΄ ότι φαίνεται δημιουργείται πλέον αντιπαλότητα στις δύο πόλεις σχετικά με το ποια θα κρατήσει το υποκατάστημα.
Στο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Ναυπλίου τονίζεται ξεκάθαρα ότι ο δήμος είναι αντίθετος στο κλείσιμο του ΙΚΑ, ενώ αποφασίστηκε επιτροπή που θα αποτελείται από τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων και εκπροσώπους του ΙΚΑ να επισκεφθεί τους αρμοδίους.

Το Εργατικό Κέντρο

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου, θεωρεί ανεπιθύμητους στο Ναύπλιο, όσους
συνέπραξαν ή σιώπησαν ή ανέχτηκαν αυτήν την πρωτοφανή γα την ιστορία του νεώτερου ελληνικού Κράτους αχαρακτήριστη πράξη. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζεται:
 "Η εργατική τάξη αλλά και η ευρύτερη πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής με μεγάλη ανησυχία και οργή πληροφορήθηκε ότι ένας νέος δημοσιονομικός Καλλικράτης πρόκειται να εφαρμοσθεί σε βάρος τους.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που κανονικά θα έπρεπε να μετονομασθεί σε Υπουργείο κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους, έχει αποφασίσει να καταργήσει τις υπηρεσίες του ΙΚΑ Ναυπλίου και Κρανιδίου και να λειτουργήσει εφ' εξής μόνον στο Άργος.
Το πρωτοφανές αυτό αντικοινωνικό σχέδιο γίνεται κατ' εφαρμογή του κατάπτυστου και αντεθνικού μνημονίου.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί υπήρξαν Έλληνες μερικοί από τους οποίους κατάγονται από τη περιοχή μας, που αποφασίζουν ή συνηγορούν ή έστω ανέχονται να συμβεί αυτό το έγκλημα εις βάρος των γερόντων, των αναπήρων, των παιδιών, των γυναικών και άλλων ευπαθών ομάδων του ιστορικού μας δήμου και της ευρύτερης περιοχής ευθύνης του Εργατικού Κέντρου και δη του Κρανιδίου. Όλοι αυτοί είναι αναγκασμένοι να προσέρχονται για τις καθημερινές αλλά και επείγουσες ανάγκες τους στο Άργος ξοδεύοντας τα χρήματα που δεν έχουν, τον χρόνο που δεν τους περισσεύει και αφήνοντας όλες τις παραγωγικές και κοινωνικές τους δραστηριότητες. Αποκρούουμε μετά βδελυγμίας την ανατριχιαστική αυτή προοπτική. Καλούμε τους αρμοδίους να την ματαιώσουν αμέσως και δηλώνουμε ότι αν παρ΄ ελπίδα συμβεί αυτό το έγκλημα εις βάρος της κοινωνίας μας είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να απαγορεύσουμε την είσοδο στο περιφερειακό διαμέρισμα Αργολίδας και στην πόλη μας, όλων όσων συνέπραξαν ή σιώπησαν ή ανέχτηκαν αυτήν την πρωτοφανή γα την ιστορία του νεώτερου ελληνικού Κράτους αχαρακτήριστη πράξη.
Τέλος, καλούμε όλους τους φορείς της πόλης να πάρουν θέση στο μείζονος σημασίας αυτό ζήτημα.

Το ΚΚΕ 

Εντωμεταξύ, σε επαγρύπνηση καλεί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους το ΚΚΕ για το ενδεχόμενο λουκέτου στο ΙΚΑ Ναυπλίου. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε «Κατά 33% μειώνονται οι διοικητικές μονάδες του ΙΚΑ, όπως προβλέπει σχέδιο της διοίκησής του, μαζί με αυτή που ήδη έχει κάνει τον περασμένο Οκτώβρη. Το κλείσιμο μονάδων συνοδεύει η ρητή πρόβλεψη για σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα.
Κριτήριο της λεγόμενης αναδιάρθρωσης δεν είναι οι ανάγκες των ασφαλισμένων (εργαζομένων και συνταξιούχων). Αντιθέτως είναι οι ανάγκες του αστικού κράτους να υπηρετήσει αποτελεσματικότερα το κεφάλαιο ή, όπως με «κομψό» τρόπο αναφέρει ο διοικητής του ΙΚΑ, «ο σχεδιασμός του νέου οργανωτικού μοντέλου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχει παράμετρο την οικονομία λόγω δημοσιονομικής στενότητας». Όλα αυτά σημαίνουν ότι η κατάργηση των υπηρεσιών (που επιβαρύνει τους ασφαλισμένους) είναι μέρος της συνολικότερης πολιτικής που στόχο έχει να φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων τις συνέπειες τις καπιταλιστικής κρίσης. Για τους ασφαλισμένους η μείωση θα σημάνει μεγαλύτερη ταλαιπωρία ειδικά σε όσους κατοικούν σε αγροτικές περιοχές.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ, τον Οκτώβρη του 2011 τα παραρτήματα ανέρχονταν σε 120 και μέχρι σήμερα έχουν ήδη κλείσει τα 40. Συνολικά προβλέπεται να απομείνουν 54. Δηλαδή, μετά την υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού (που μιλά για 75 παραρτήματα) θα ακολουθήσει και άλλος για το κλείσιμο 21 ακόμα παραρτημάτων, ένα από τα οποία είναι και το παράρτημα του ΙΚΑ Ναυπλίου, που μεταφέρεται στο Άργος.
Επίσης, το σχέδιο περιλαμβάνει το στόχο της «σύνδεσης της αμοιβής με την παραγωγικότητα. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να γίνει χρονισμός κάθε εργασίας (σ.σ. να μετατραπεί σε κάτι μετρήσιμο, όπως η χρονική διάρκειά της) προκειμένου να ορισθούν δείκτες». Μέτρο που στόχο έχει την εντατικοποίηση της εργασίας, η οποία ήδη συμβαίνει καθώς τα τελευταία δύο χρόνια το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 16% και «η κατάσταση επιδεινώνεται από μία δυναμική συνεχούς μείωσης του προσωπικού». Μάλιστα, σε ενημερωτικό σημείωμα της διοίκησης του ΙΚΑ, τον Οκτώβρη του 2011, αναφέρεται πως «το προσωπικό συνεχώς μειώνεται και οι εργασίες αυξάνονται».
Αποδεικνύεται ότι ο οργανισμός λειτουργεί όχι με κριτήριο την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και την προσφορά ικανοποιητικών υπηρεσιών, αλλά ως κρατικός καπιταλιστής που υπολογίζει ως κόστος την ασφάλεια των εργαζομένων.
Οι ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι με την κατάργηση και συγχώνευση των δημόσιων μονάδων του ΙΚΑ, θα αναγκάζονται να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις και να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία από την έλλειψη προσωπικού, λόγω της κρατικής στάσης πληρωμών και προσλήψεων». 

17/2/12

Ξεκίνησε το κοινωνικό παντοπωλείο των πολιτών


Άρχισε από χτες την διανομή τροφίμων σε απόρους και το κοινωνικό παντοπωλείο πολιτών στην οδό Ηλέκτρας στο Άργος. Από τις 18 οικογένειες που έχουν καταγραφεί θα εξυπηρετηθούν αρχικά οι 10, αφού για τις υπόλοιπες εκκρεμούν στοιχεία, όπως το Ε9 προκειμένου να ενταχθούν πλήρως στο πρόγραμμα. Η διαφορά του με το παντοπωλείο του Δήμου έγκειται στο γεγονός ότι προωθείται η αλληλεγγύη μεταξύ όλων των συμμετεχόντων και αυτό εκφράζεται ακόμα και στον τομέα της περίθαλψης υγείας και της εκπαίδευσης. Ήδη εκπαιδευτικοί και μία γιατρός έχουν τεθεί στην διάθεση του Παντοπωλείου των πολιτών προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πιο αδύναμους οικονομικά της τοπικής κοινωνίας μας.
Θα πρέπει να σημειωθεί, πως μετά την άρνηση των περισσοτέρων σουπερμαρκετ να ενισχύσουν το κοινωνικό παντοπωλείο των πολιτών, σε αντίθεση με την στάση σου σε αυτό της δημοτικής αρχής, η συλλογή των τροφίμων και ρούχων για τους απόρους γίνεται από το υστέρημα των μελών και των φίλων του.

Να ξανασφυρίξει το τραίνο


Την επαναλειτουργία της γραμμής Κόρινθος Ναύπλιο ζήτησε να συζητήσει το συμβούλιο της τοπικής κοινότητας Ναυπλίου τη Δευτέρα η  Ειρήνης Μελισσινού εκπρόσωπος της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ.  Με ομόφωνη απόφαση του το τοπικό συμβούλιο έκανε δεκτή τη πρόταση και το θέμα αναμένεται να τεθεί  πλέον προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων.
Όπως τόνισε στην πρόταση της η κα. Ειρήνης Μελισσηνού, θεωρεί «ότι η επαναλειτουργία της γραμμής του ΟΣΕ Κόρινθος – Ναύπλιο είναι απόλυτα προς το συμφέρον των κατοίκων του Ναυπλίου που θέλουν να μετακινούνται από και προς την Αθήνα. Επίσης, θεωρούμε ότι είναι και προς το συμφέρον των επισκεπτών του Ναυπλίου, οι οποίοι με τραίνο θα μπορούσαν να επισκέπτονται το Ναύπλιο εύκολα, γρήγορα,  με ασφάλεια, φθηνά και χωρίς τη χρήση αυτοκινήτου. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να περιοριστεί και το πρόβλημα που δημιουργείται λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα και με ταυτόχρονη λειτουργία του δανειστικού ποδήλατο το Ναύπλιο να είναι ένας σημαντικός εναλλακτικός προορισμός μικρού κόστους μεταφοράς. Να μην ξεχνάμε και τα γνωστά περιβαλλοντικά οφέλη από την προτίμηση της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (και κύρια του τραίνου) σε σχέση με τα μέσα ιδιωτικής χρήσης.
Μέσω της ανταπόκρισης του προαστιακού σιδηρόδρομου και της γραμμής του ΟΣΕ Κόρινθος – Ναύπλιο, η οποία γινόταν σε ελάχιστα λεπτά, μπορούσαν οι επιβάτες να μεταφερθούν μεταξύ Ναυπλίου και Αθήνας πολύ γρήγορα και πολύ φθηνά. Αυτή η δυνατότητα παρόλο που η ανακαίνιση των γραμμών μεταξύ Κορίνθου και Ναυπλίου έγινε τόσο πρόσφατα, εντούτοις τα δρομολόγια μετά από λίγο σταμάτησαν.
Αναφερόμενη στο κατά πόσο μπορεί να ξαναμπεί σε λειτουργία το τρένο, μετά την πολύμηνη διακοπή του ύστερα από το δυστύχημα στον Αχλαδόκαμπο και το ασύμφορο κόστος λειτουργίας του, η εκπρόσωπος της Άλλης Πρότασης υπογράμμισε:
«Η επαναλειτουργία της γραμμής δεν είναι αδύνατη ούτε απίθανη. Σήμερα που ο ΟΣΕ επανεξετάζει την δυνατότητα επαναλειτουργίας της γραμμής οι φορείς της πόλης του Ναυπλίου με επικεφαλής το Δήμο πρέπει να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Δήμος Ναυπλιέων, όμως, δεν έχει την πολυτέλεια να μένει αδρανής για ένα θέμα που είναι τόσο σημαντικό για την πόλη μας. Αντίθετα, πρέπει όσο γίνεται να χρησιμοποιήσει την κοινωνική και πολιτική του   πίεση ώστε πράγματι η γραμμή να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά. Για αυτό το λόγο καταθέτουμε πρόταση στο τοπικό συμβούλιο Ναυπλίου, ώστε το θέμα να μπορέσει να συζητηθεί στο επίπεδο του δημοτικού συμβουλίου».

Χωρίς κολυμβητήριο κέρδισε μετάλλια


Δυο χρυσά μετάλλια στη χειμερινή ημερίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων για παιδιά 10-11-12 ετών, που έγινε στην Τρίπολη το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012 κέρδισε η δεκάχρονη κολυμβήτρια του Ναυτικού Ομίλου Ναυπλίου Αντωνία Ντρούλια.
Η μικρή κολυμβήτρια, παρόλο ότι το Κολυμβητήριο έκλεισε στις 14 Δεκεμβρίου, δεν το έβαλε κάτω. Ήθελε με πάθος να παραμείνει στον υγρό στίβο και συνέχισε την προετοιμασία της με μεγάλο κόπο και θυσίες, τόσο δικές της όσο και της οικογένειάς της, αφού αναγκαζόταν να πηγαίνει για προπόνηση στην Τρίπολη. Οι θυσίες της όμως απέδωσαν καρπούς.
Με την επιτυχία της έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα για την κατάσταση του Κολυμβητηρίου Ναυπλίου: «Δώστε Λύση».
Η Αντωνία έπεσε στα 50 μ. ύπτιο και στα 50 μ. πρόσθιο και τερμάτισε πρώτη με τους εξαιρετικούς χρόνους 00:42:80 και 00:47:23 αντίστοιχα.
Να σημειωθεί ότι στους αγώνες συμμετείχαν παιδιά από μεγάλες δυνάμεις της κολύμβησης της περιφέρειας Πελοποννήσου, που έχουν ανοιχτά κολυμβητήρια και μπορούν να προπονούνται καθημερινά. Το μοναδικό κολυμβητήριο της περιφέρειας που παραμένει κλειστό είναι αυτό του Ναυπλίου, που έχει στείλει στο σπίτι τους και όπου αλλού δεκάδες παιδιά, ενώ ταυτόχρονα τους ακυρώνει την αγωνιστική δραστηριότητα.
Και το χειρότερο; Σύμφωνα τον Ναυτικό Όμιλο Ναυπλίου που δημοσιοποίησε και την επιτυχία της κολυμβήτριας, δεν υπάρχει καμιά ανακοίνωση από τους αρμόδιους του ΔΟΠΠΑΤ σχετικά με το χρόνο επαναλειτουγίας του, για να ξέρουν οι αθλητές, οι γονείς τους, αλλά και τα σωματεία ποια θα είναι η τύχη τους από δω και στο εξής.
Και αναρωτιέται ο Όμιλος: «Αλήθεια, τα αθλήματα του υγρού στίβου θα γίνουν εποχιακά; Θα επιστρέψουμε στη θάλασσα; Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα διαλυθεί εντελώς; Τα κολυμβητήρια θα παραδοθούν σε ιδιώτες; (Μέχρι και τέτοια ακούγονται τελευταία)».


Ο δήμαρχος


Συγχαρητήρια για την επιμονή, την δύναμη και το ταλέντο της που δοκιμάζονται σίγουρα στις δύσκολες σημερινές χειμερινές συνθήκες προπόνησης στέλενει και ο δήμαρχος Ναυπλίου Π. Αναγνωσταράς.
Ταυτόχρονα αναφέρεται και στις αιτίες που παραμένει κλειστό το κολυμβητήριο σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
«Το κόστος προμήθειας πετρελαίου για την κάλυψη της θέρμανσης του νερού του Κολυμβητήρίου είναι 1200 ευρώ περίπου την ημέρα και περισσότερο από 100 χιλιάδες ευρώ το χρόνο μαζί με την συντήρηση.

Επί πολλά χρόνια αυτά τα χρήματα τα διέθετε ο Δήμος Ναυπλιέων μέσω της επιχορηγήσεως που ερχόταν από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με ελάχιστη έως μηδενική συνεισφορά των συλλόγων.
Δυστυχώς σε αυτή την οικονομική συγκυρία είναι αδύνατο να διατεθούν αυτά τα χρήματα για την κάλυψη της λειτουργίας του Κολυμβητηρίου, όχι μόνο στο Ναύπλιο, αλλά και σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα, όπου τα περισσότερα έχουν κλείσει.
Πόσο μάλιστα όταν προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξε αίτημα των σχολικών επιτροπών να καλύψει ο Δήμος την δαπάνη θέρμανσης των σχολείων λόγω με επαρκούς χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών από το κράτος.
Αναρωτιέμαι αν θα βρισκόντουσαν 100-120 χιλιάδες ευρώ, αν θα έπρεπε αυτά να πάνε για την θερμανση του Κολυμβητηρίου ή την θέρμανση όλων των σχολείων του δήμου, όπου φοιτούν χιλιάδες παιδιά..
Χωρίς να θέλουμε να υποβαθμίσουμε την σημασία της άθλησης των παιδιών μας για εμάς τα σχολεία πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή».

Λαϊκή Βιοκαλλιεργητών


Την δημιουργία λαϊκής αγοράς όπως και σε άλλους δήμους εκτός Αργολίδας ζητούν οι βιοκαλλιεργητές Πελοποννήσου από τους δήμους του νομού. Οι λαϊκές αυτές λειτουργούν συνήθως μια μέρα πριν τις παραδοσιακές λαϊκές. Συγκεκριμένα στην επιστολή τους οι βιοκαλλιεργητές αναφέρουν:
«Είμαστε Βιοκαλλιεργητές Πελοποννήσου που παράγουμε οργανικά πιστοποιημένα τρόφιμα και κάνουμε προσπάθεια για να διατηρήσουμε το περιβάλλον ζωντανό και καθαρό και να δώσουμε στον κόσμο καθαρά και υγιεινά τρόφιμα. Τον τελευταίο χρόνο έχουμε ξεκινήσει τη δημιουργία αγορών βιολογικών προϊόντων για την απευθείας επαφή με τους καταναλωτές και για να είναι πιο προσιτές οι τιμές των προϊόντων μας χωρίς μεσάζοντες.
Στην Πάτρα και στην Καλαμάτα που συνεργαστήκαμε με την εκεί τοπική αυτοδιοίκηση υπήρξε θετική αποδοχή από τους καταναλωτές και λειτουργούμε σε χώρους που μας παραχωρήθηκαν δύο φορές την εβδομάδα. Παρακαλούμε όπως μας επιτρέψετε να δημιουργήσουμε και στην πόλη σας παρόμοια αγορά σε χώρο και χρόνο που θα συμφωνήσουμε. Με την βεβαιότητα ότι συμβάλετε στην εξυπηρέτηση των κατοίκων της πόλης σας που είναι βιοκαταναλωτές αλλά δίνοντας βήμα και στους βιοκαλλιεργητές παραγωγούς που στο Δήμο σας είναι αρκετοί, ελπίζουμε να δείτε θετικά το αίτημα μας».

Χρειαζόμαστε όρθια τα Πανεπιστήμια


Να διαφυλάξει την ηρεμία, τη σταθερότητα και την ομαλότητα στη ζωή του Ιδρύματος καλεί το σύνολο της Πανεπιστημιακής κοινότητας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Καθηγητής Θ. Π. Παπαθεοδώρου.
Ο κος Παπαθεοδώρου θεωρεί ανησυχητική εξέλιξη την ματαίωση των εκλογών, τονίζοντας ότι εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της σημερινής κρίσης που επηρεάζει τους θεσμούς, αλλά έχει, επίσης, τροφοδοτηθεί, καιρό τώρα, από το κλίμα έντασης και οξύτητας που καλλιεργήθηκε σε σχέση με τα Πανεπιστήμια, από την άρνηση έγκρισης των προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων και τις συνέπειες αυτών των πολιτικών.
Επισημαίνει ακόμα ότι «Στις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα χρειαζόμαστε τα Πανεπιστήμια όρθια, δυναμικά και παραγωγικά, με ουσιαστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της κοινωνικής συνοχής.
Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται τα Πανεπιστήμια για να ξαναγεννήσουν την ελπίδα για το μέλλον και να διασφαλίσουν το δημόσιο αγαθό της Παιδείας.
Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου δεν έχει την πολυτέλεια εσωτερικών συγκρούσεων. Η κοινότητά του παραμένει ενωμένη και προσηλωμένη στην αποστολή της».
Τέλος, επισημαίνει ότι η Πανεπιστημιακή κοινότητα αναμένει  από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, να συμβάλει έμπρακτα στην αποφόρτιση του τεταμένου κλίματος και στην εμπέδωση της  εμπιστοσύνης με τα Πανεπιστήμια για την υπέρβαση της κρίσης.

16/2/12

Το Κύκνειο άσμα για το ΠΑΣΟΚ τη Ν.Δ. και τα παρακλάδια τους

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου


ΠΑΡΕΛΘΟΝ αποτελούν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τις διαγραφές των μελών τους, που δεν ψήφισαν το νέο μνημόνιο. Το τέλος της μεταπολίτευσης έφτασε. Επισήμως, και παρά τις προσπάθειες του δικομματισμού να επιβιώσει, η πολιτική σκηνή μετασχηματίζεται και νέοι κομματικοί σχηματισμοί θα βγουν μπροστά αργά ή γρήγορα.

ΗΤΑΝ η αρχή του τέλους των δύο κομμάτων που κυριάρχησαν στην Ελλάδα από το 1974 μέχρι σήμερα, των κομμάτων που είναι υπαίτια της δυσχερούς κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα και οι πολίτες της.

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ήδη μετασχηματίζεται και μπαίνει σε μια καινούργια φάση, σε αχαρτογράφητα νερά.

ΤΟ ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ των δύο αυτών κομμάτων αλλά και των παρακλαδιών τους που ξεφυτρώνουν, ήρθε με τις σημαντικές απώλειες που υπέστησαν κατά την ψηφοφορία της Κυριακής. Τραυματισμένα πλέον, με απώλειες σημαντικές τα δύο μεγάλα κόμματα που κυριάρχησαν στα χρόνια της μεταπολίτευσης και έχοντας απέναντί τους τον κόσμο που υποφέρει, θα προσπαθήσουν για τελευταία πιθανόν φορά να διεκδικήσουν την ψήφο μας – αν φυσικά καταφέρουν να υπάρχουν ως πολιτικοί σχηματισμοί μέχρι τις εκλογές.

ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ είτε γίνουν τον Απρίλη, είτε αργότερα, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες τόσο για τους υποψήφιους που θα εκτεθούν για να τους ψηφίσουμε προσπαθώντας να μας πείσουν για όσα απίστευτα έχουν πράξει τα κόμματά τους και οι ίδιοι, όσο και για τους πολίτες που θα πρέπει να επιλέξουν με κριτήριο την σωτηρία της χώρας.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ δυνάμεις, παράλληλα, που δημιουργούνται από τις στάχτες των μέχρι σήμερα πολιτικών σχηματισμών, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θυμίζουν τα κόμματα της μεταπολίτευσης και τον τρόπο λειτουργίας και δράσης τους, αλλά να φέρουν την άνοιξη που περιμένει ο ταλαίπωρος κόσμος αυτής της χώρας. Και βέβαια επ΄ ουδενί δεν πρέπει να συμπεριλάβουν στους κόλπους τους και στο επιτελείο τους ούτε πρόσωπα ούτε πολιτικές από το …παρελθόν.

Ποιοι έκαψαν την Αθήνα;

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΕΙΝΑΙ πραγματικά αστείο να βλέπει κανείς τους Μπλογκάδες να ξεσπούν κατά όσων εκείνοι υποπτεύονται πως μπορεί να έκαψαν τις τράπεζες και τα ενεχυροδανειστήρια στην Αθήνα, την μέρα της λαϊκής οργής, όταν οι εκλεκτοί τους «έκαιγαν» όχι μόνο την οικονομία της χώρας και τον «πατριωτισμό» του Έλληνα, αλλά και την ίδια την ιστορία και αυτοί οι ίδιοι, ως ηλεκτρονικοί κουκουλοφόροι, εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία του διαδικτύου, βάλουν κατά παντός αλλά και εισπράττουν παράνομες διαφημίσεις, χωρίς να αποδίδουν τους φόρους.

ΔΕΝ στηρίζω τα φαινόμενα κοινωνικής βίας, αλλά όταν βρεθείς στην παγίδα της πολιτείας και απειλείται η ζωή σου, αμύνεσαι. Αμύνεσαι με ότι βρεις μπροστά σου γιατί πέρα απ την αναγνώριση των κόπων κάποιων, βάζεις την ίδια την ζωή. Και οι μπάτσοι σε οδηγούσαν με τις πρακτικές τους σ αυτό το δίλημμα, ή αμύνεσαι με κάθε τρόπο ή πεθαίνεις από ποδοπάτημα ή τα καρκινογόνα χημικά.

ΚΙ ΟΜΩΣ, οι νεροκουβαλητές του σάπιου κατεστημένου, που από τις ψεύτικες ανταποκρίσεις των αχρείων καθεστωτικών ΜΜΕ πληροφορούντο τι «συνέβαινε» έτρεξαν να δείξουν με το δάχτυλο τους κατασκευασμένους ενόχους. Την ίδια στιγμή ο Παπουτσής δεν έλεγε κουβέντα για τον ξεφτιλισμό της χώρας απ την διακυβέρνησή της απ το κόμμα του, παρά μόνο για κάποιους που «έβαλαν φωτιά» στην Αθήνα και ο Σαμαράς «πως θα τους βγάλει την κουκούλα με τα χέρια του».

ΠΟΙΟΣ μικροαστέ, Παπουτσή έκαψε την Αθήνα; Αυτός που έβαλε την φωτιά για να διαφύγει ή αυτός που τόσα χρόνια οπλίζει το χέρι της λαϊκής οργής με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης του κόμματός σου; Ποιος καλαματιανέ πολιτικέ φοράει κουκούλα; Αυτός που διαγράφει τα μέλη του επειδή ψήφισαν το Μνημόνια (Ντόρα) ή αυτός που τα διαγράφει επειδή δεν το ψήφισαν την Κυριακή;

ΟΙ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ άρχισαν να φοβούνται την άνοδο της κομμουνιστικές αριστεράς, εκείνης που για μια ακόμα φορά ήταν απούσα φυλάσσοντας την Ομόνοια ή αδυνατώντας να μαζέψει μερικές εκατοντάδες κάτω απ τα πανό της. Μιας κατεστημένης αριστεράς που αδυνατεί να διαχειριστεί την κρίση και αποτελεί πλέον δεκανίκι σε ένα σύστημα που καταρρέει.

ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ βγήκαν την Κυριακή. Αυτοί που φώναζαν πως θα μας σώσουν επέλεγαν την υποτέλεια και τον εξευτελισμό μας. Επέλεγαν να στηρίξουν το τραπεζικό κατεστημένο που χρόνια τώρα υπηρετούσαν φορώντας κουκούλα για να μην αναγνωρίζουμε ποιοι κρύβονται από πίσω. Τώρα όμως ξεκουκουλώθηκαν από μόνοι τους και απ` την φωτιά που οι ίδιοι άναψαν δύσκολα θα ξεφύγουν.

H σβούρα και το μνημόνιο 2

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου
Πέμπτη βράδυ, τελευταίο ραντεβού στο θεραπευτήριο ο Νίκος με τον πατέρα του τον Δημήτρη. Ο Νίκος αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα επικοινωνίας αλλά με συστηματικό πρόγραμμα και την ενεργή εμπλοκή των γονιών του στο πρόγραμμα είναι έτοιμος, με ένα χρόνο καθυστέρηση να πάει στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Με τον πατέρα του ήμασταν και συμμαθητές και υπάρχει μια  σχετική οικειότητα. Σήμερα τα προβλήματα επικοινωνίας τα είχε ο πατέρας το βλέμμα του αλλού, η συμπεριφορά του συγχυσμένη και οι λεκτικές του αναφορές άσχετες με τις θεραπευτικές ασκήσεις.

-Δημήτρη μου φαίνεται ότι είσαι αλλού σήμερα.(Του είπα στο τέλος της συνάντησης)

-Και πώς να μην είμαι ρε Βασίλη, ( οι φλέβες στο λαιμό φανέρωσαν την έντονη κυκλοφορία αίματος το πρόσωπο του κοκκίνισε ).Με τα ταμεία δεν ξέρω τι γίνεται, περικοπή έχει γίνει στο μισθό μου, την Δευτέρα δεν ξέρω αν θα έχουμε χρεοκοπήσει , ζω μια καθημερινή τρέλα δεν αντέχω άλλο. Μόνη παρηγοριά μου ότι ο Νικόλας μου θα πάει στο Δημοτικό τον Σεπτέμβρη αν υπάρχουν ακόμα σχολεία. Και ο δικός σου δεν πάει πρώτη του χρόνου; Ρε το φαντάζεσαι να είναι και τα παιδιά μας συμμαθητές; ( Ένα χαμόγελο έσκασε στα χείλη του και μετά χτυπά το κεφάλι του) Να τον χαίρεσαι τον Χαραλάμπη, σήμερα δεν γιορτάζει; Με το άγχος δεν δουλεύει τίποτα από μνήμες.

-Είστε οι τελευταίοι, θα πάω και εγώ τελευταίος καλεσμένος στην γιορτή του!

-Να τον χαίρεσαι τα λέμε το Σάββατο . Άντε Νικόλα σήκω να φύγουμε να προλάβει να πάει και ο κύριος Βασίλης στο σπίτι του.

Φτάνοντας ποδηλάτης στο ολυμπιακό περίπτερο, βλέπω τον Χάρη να τακτοποιεί τα εξωτερικά του προϊόντα και ακούω την φωνή του.

-Να τον χαίρεσαι. ( Φρενάρω και με χαιρετάει και βλέπω την νέα σειρά από σβούρες, συναρμολογούνται από πλαστικά και μεταλλικά κομμάτια και τις ρίχνουν τα παιδιά μέσω ενός μηχανισμού.)

-Καινούργια σειρά;

-Ναι. Χαμός γίνεται με τούτες.

-Πιάσε μία. ( Όσα δώρα και να έχει πάρει ο Χαραλάμπης, όταν φύγουν οι καλεσμένοι θα κάνει την μαγική ερώτηση.)

-Μπαμπά είχε τίποτα καινούργιο το περίπτερο σήμερα;

Μπαίνοντας στο σπίτι, φίλοι συγγενείς κουμπάροι έχουν κάνει ένα ημικύκλιο γύρω από το μικρό τραπεζάκι με την γυάλινη επιφάνεια. Γιαγιά και εγγονός με πάθος έχουν επιδοθεί σε σβουρομαχία.  Ενώ ρίχνει με επιδεξιότητα την τελευταία του σβούρα, ο Χαραλάμπης βλέπει την πορτοκαλί τσάντα του περιπτέρου. Και άμεση διεκδικητική ήταν η ερώτηση του.

-Τι καινούργιο είχε το περίπτερο σήμερα μπαμπά; (Το χέρι απλωμένο έδινε σήμα δώσε μου, σε χρόνο μηδέν την συναρμολόγησε και την βάζει στην μάχη για την γιαγιά του. Τελικά την κέρδισε)

-Γιαγιά έχεις γίνει πολύ καλή!!! Μπορεί κάποτε να με νικήσεις ( Της λέει με καμάρι γιατί αυτός την έχει εκπαιδεύσει.)

-Για μαζέψτε τις σβούρες ώρα για φαγητό. ( Φώναξε η μαμά του και άρχισε να μαζεύει σε ένα κουτί την σβουριστή περιουσία του. )

-Εμείς Χαράλαμπε όταν ήμασταν μικροί με τον μπαμπά σου είχαμε άλλες σβούρες.

-Δηλαδή τι εννοείς θείε Προκόπη;

-Ήταν από ξύλο με ένα καρφί στην άκρη, τις τυλίγαμε με σκοινί και τις πετάγαμε.

Τα λόγια του αδελφού μου με πήγαν σχεδόν σαράντα χρόνια πίσω. Τότε αγοράζαμε ξύλινες σβούρες από το μαγαζί του Σταυρόπουλου λίγο πιο κάτω από το καφενείο του πατέρα μου. Θαυμάσιο παιγνίδι, τις βάφαμε και με δικά μας χρώματα, η κάθε σβούρα είχε ξεχωριστό στόλισμα. Η σβούρα του Γιώργου ήταν διαφορετική από την δικιά μου, του Προκόπη κ.ο.κ. Μέσα από το απλό παιγνίδι φαινόταν η δημιουργικότητα και η μοναδικότητα του καθενός . Κάτι το οποίο είναι αδύνατο να γίνει με τις σύγχρονες σβούρες.

-Ξέρεις με τι άλλο έπαιζαν ο θείος σου και ο μπαμπάς σου Χαράλαμπε, με το βίρι βίρι .

-Τι ήταν αυτό γιαγιά ;

-Παίρνανε το στρογγυλό καπάκι από τις κονσέρβες του άνοιγαν δυο τρύπες, του περνούσαν σκοινί και αφού το στόλιζαν μπορούσαν να το περιστρέφουν πολύ γρήγορα.

-Για θυμήσου και τις σαΐτες και τους χαρταετούς με αλευρόκολλα που μας έμαθε να φτιάχνουμε ο Παναγιώτης ο Ζάκας ( Ένα γείτονας παππούς, δεξιοτέχνης στα «ιπτάμενα» παιγνίδια. Είπε ο θειος Προκόπης .)

-Εγώ μεγαλύτερο κέφι έκανα το καλαμένιο αμάξι, μου έφτιαξες με σύρμα  τιμόνι το έβαλες στην μια άκρη του καλαμιού και μου έβαλες δυο ρόδες στην άλλη , εκείνο το καλοκαίρι πρέπει να έκανα ατέλειωτα χιλιόμετρα στα στενά της γειτονιάς. Και το άλλο που μου άρεσε πολύ ήταν ο τροχός από παλιά λάστιχα που το σέρναμε με ένα κομμάτι ξύλο και κέρδιζε όποιος το πήγαινε πιο μακριά ή έκανε τον καλύτερο χειρισμό επιδεξιότητας.

-Γιατί με του βόλους για θυμήσου τι μάχες γίνονταν στην άπλα του Μπένου στην οδό Ασπίδος.  

-Μπαμπά (είπε ο θείος Προκόπης) δεν πας να ρωτήσεις στον Σταυρόπουλου, μπορεί να έχει καμιά παλιά σβούρα. Τέτοια μαγαζιά συνήθως είναι λαογραφικά μουσεία.

Η αναφορά στα παιγνίδια της παιδικής μας ηλικίας με χαλάρωσε. Η γιορτή τελείωσε ευχάριστα . Την άλλη μέρα ξεκίνησε ο καθημερινός μαραθώνιος.

Η Παρασκευή και το Σάββατο ήταν ιδιαίτερα ψυχολογικά φορτωμένες ημέρες. Οι γονείς των παιδιών ήταν κυριολεκτικά αλλού. Ο τηλεοπτικός τρόμος των δελτίων ειδήσεων είχε κάνει πολύ καλά την δουλειά τους. Τα μάτια τους γεμάτα απελπισία, τα λόγια τους σχεδόν είχαν μόνο μια αναφορά την αναμενόμενη καταστροφή της Δευτέρας. Ένοιωθα ότι η παρατεταμένη καταθλιπτική επίθεση των ενήλικων αγωνιών είχε αρχίσει να με επηρεάζει, το γκρίζο χρώμα είχε αρχίσει να κυριαρχεί στην όραση μου.

Σάββατο πρωί δεύτερο ραντεβού ο συμμαθητής μου ο Δημήτρης με τον Νικόλα τον γιό του. Ο Νίκος έλαμπε από χαρά γιατί είχε παραλάβει άλλη μια καινούργια σβούρα από το περίπτερο του Χάρη, και θα την άνοιγε αν ήταν καλό παιδί στο τέλος της συνάντησης μας. Η όραση μου πήρε ξανά χρώματα βλέποντας το πονηρό χαμόγελο του Νίκου αλλά σκοτείνιασα ξανά όταν είδα το βλέμμα του πατέρα του. Στα μάτια του ζωγραφίζονταν ένας τρόμος , μια απελπισία , ένα θυμωμένο παράπονο , ο παραλυτικός φόβος της καταστροφής που δεν μπορεί να ελέγξει. Τον κοίταξα ανήσυχος.

-Τι με κοιτάς, δεν πάει άλλο μας πάνε για καταστροφή, τι αργός τι ξαφνικός θάνατος;  ( Τα δελτία ειδήσεων είχαν κάνει την δουλειά τους.)

-Θα τους νικήσουμε όλους μπαμπά ( του λέει ο Νίκος και κάνει την φανταστική κίνηση ότι ρίχνει την σβούρα του )

Εκείνη την στιγμή χτυπάει το κινητό μου τηλέφωνο και στην οθόνη του διαβάζω Παππούς Νίκος.

-Δημήτρη δώσε μου ένα λεπτό γιατί με καλεί ο πατέρας μου .

-Έλα το βρήκα το παιγνίδι που ήθελες ( ακούω τον πατέρα μου από το κινητό τηλέφωνο, τα λόγια του ένα λεκτικός σουρεαλισμός σε σχέση με την πραγματικότητα που με περιέβαλε εκείνη την στιγμή) .

-Τι πράγμα ;

-Σου βρήκα το παιγνίδι ( Το μυαλό μου πήγε στο κακό. Έχω κλείσει εδώ και χρόνια τα σαράντα, αν ο πατέρας μου νομίζει ότι είμαι 5-6 χρονών και μου πήρε κάποιο παιγνιδάκι, το μυαλό σου μόνο σε εγκεφαλική δυσλειτουργία πάει.)

-Μπαμπά είσαι καλά ποιο παιγνίδι;

-Το παιγνίδι που ήθελες ( ε τώρα άρχισα να ανησυχώ, αλλά αμέσως χαλαρώνω) πήγα στον Σταυρόπουλο , έψαξε για ώρα ο Λάκης, βρήκε μια σβούρα ξύλινη, θα στην αφήσω σπίτι.

-Εντάξει ( Έβαλα τα γέλια και τώρα ήταν ο Δημήτρης που με κοιτούσε με απορία, έπρεπε να του εξηγήσω). Δεν θα το πιστέψεις ο πατέρας μου βρήκε μια ξύλινη σβούρα από αυτές που παίζαμε παιδιά με το σκοινί ( Ένα χαμόγελο άρχισε να ζωγραφίζεται στα μάτια του Δημήτρη , τα μάτια του ζωντάνεψαν, ξαναβρήκαν την έγχρωμη όραση. )

- Από εκείνες που αγοράζαμε σε ένα μαγαζί λίγο πιο κάτω από το καφενείο.

-Ακριβώς στο ίδιο μαγαζί το έχει τώρα ο γιός  του παλιού ιδιοκτήτη. ( Τα χέρια του Δημήτρη έκαναν φανταστικές κινήσεις σαν να πέταγε την παιδική του ξύλινη σβούρα, ο Νικόλας τον κοιτούσε με απορία) .

-Είχα φτιάξει μία με κάτι σχέδια …..

-Εκείνη με τα πουλιά λες ( η μνήμη έκανε την δουλειά της, ο Δημήτρης έλαμπε από χαρά)

-Βασίλη μας επιτρέπεις να κάνουμε μια ζαβολιά;

-Ότι θες ( με είχε παρασύρει η χαρά του και είχα ενθουσιαστεί ).

-Θα ακυρώσουμε το ραντεβού για να πάμε…

-Μα εγώ θέλω να ανοίξω την σβούρα μου …( είπε παραπονιάρικα ο Νίκος γιατί προϋπόθεση ήταν να ολοκλήρωνε σωστά την συνάντηση μας).

-Να την ανοίξεις και τώρα, θέλω να  πάμε στο μαγαζί που πήγε ο μπάρμπα Νίκος να βρω και εγώ μια δικιά μου!!!!

Η ακύρωση της θεραπευτικής συνεδρίας και η αναζήτηση της παιδικής σβούρας είχαν πολύ μεγάλο θεραπευτικό αποτέλεσμα στον πατέρα Δημήτρη.



*Ζούμε πολύ δύσκολες μέρες, από παντού μας απειλούν με εικόνες, διαγγέλματα και οικονομικά μέτρα. Όλα αυτά απαντούν σε ένα κριτήριο ποσότητας. Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από την παραλυτικό φόβο του ποσοτικού περιορισμού είναι να αναζητήσουμε κριτήρια ποιότητας. Αν δεν χάσουμε την μοναδικότητα και ετερότητα του Προσώπου μας, ( ποιοτικό κριτήριο) μπορούμε να τους πολεμήσουμε ακόμα και με τις παιδικές μας σβούρες, η κάθε  μια μοναδική και ανεπανάληπτη για τον καθένα μας…

**Η ιστορία έχει φανταστικά στοιχεία, αλλά πράγματι ο πατέρας μου το προηγούμενο Σάββατο βρήκε μια παλιά σβούρα στο παλιό γνωστό κατάστημα, όταν του το είπαμε στην γιορτή του Χαραλάμπη μάλλον σαν αστείο .Και με πήρε τηλέφωνο …για το παιγνίδι μου!!!

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ