Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/3/12

Η Βουλή φτιάχνει Μουσείο στην Επίδαυρο


Την χρηματοδότηση της διαμόρφωσης του παλαιού δημοτικού σχολείου της Νέας Επιδαύρου σε Μουσείο, το οποίο θα στεγάσει και θα αναδείξει το ιστορικό και αρχειακό υλικό της Α΄ Εθνικής Συνέλευσης, ανέλαβε η Βουλή των Ελλήνων. Την Κυριακή το μεσημέρι μάλιστα, έγινε ειδική εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης, μεταξύ του προέδρου του Κοινοβουλίου Φίλιππου Πετσάλνικου και του δημάρχου Επιδαύρου Κώστας Γκάτζιος.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της Νέας Επιδαύρου και στο χρέος να διαφυλαχθεί αλλά και να αναδειχθεί η αξία του τόπου, υπογραμμίζοντας πως «η σύγκληση της Α’ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου στις 20 Δεκεμβρίου 1821, αποτελεί το πολιτικό γεγονός- ορόσημο για την έναρξη της προσπάθειας εθνικής ολοκλήρωσης. Αποτελεί την πρώτη συλλογική πολιτική πράξη του Αγώνα και σηματοδοτεί την ανάγκη για πολιτική οργάνωση και για λήψη αποφάσεων στη βάση δημοκρατικών αρχών».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης και ο βουλευτής Γιάννης Ανδριανός.
Σύμφωνα με την σύμβαση η Βουλή θα χρηματοδοτήσει με 100.000 ευρώ τις εργασίες για την ανακαίνιση του παλαιού δημοτικού σχολείου και τη διαμόρφωση του Μουσείου. Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Βουλής δεσμεύτηκε για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να πραγματοποιηθούν αισθητικές παρεμβάσεις και στην κεντρική πλατεία, υπό την καθοδήγηση και την αυστηρή επίβλεψη αρχαιολόγων. Στο χώρο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Πετσάλνικος, θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο  συμβολικά, μια ανοικτή Συνεδρίαση Διαρκούς Επιτροπής του Κοινοβουλίου, παρουσία φορέων.
«Η  ανακαίνιση του κτιρίου του Δήμου πάνω στην ιστορική πλατεία της Α’ Εθνοσυνέλευσης με τη βοήθεια  του Ελληνικού Κοινοβουλίου και η μετατροπή του σε Mουσείο ανταποκρίνεται στο χρέος μας να διασώσουμε την ιστορική μας μνήμη», επισήμανε ο κ. Πετσάλνικος.
Το κτίσμα, το οποίο στο παρελθόν λειτούργησε ως σχολείο και σήμερα στεγάζει το κέντρο νεότητας του Δήμου Επιδαύρου, θα διαμορφωθεί σε εκθεσιακό χώρο που θα φιλοξενεί ιστορικά κειμήλια του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα.
«Το έργο  έχει ως στόχο να αναδείξει κυρίως  στα μάτια των νέων γενεών  την αξία της δημοκρατίας και της ελευθερίας θυμίζοντας σε όλες και όλους τις θυσίες και τους αγώνες που χρειάστηκαν για την κατάκτησή τους», κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.
«Η Α’ Εθνοσυνέλευση- είπε ο κ. Πετσάλνικος- επιβεβαίωσε τη θέληση για υπέρβαση των διαφωνιών, των σκοπιμοτήτων και των αντιθέσεων που ενυπήρχαν στους κόλπους  των εμπνευστών της Επανάστασης μέσα από μία διαδικασία ανοιχτού, ελεύθερου διαλόγου.
Σε αυτήν την ιστορική πλατεία τα Μέλη της Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου συναντήθηκαν για να συναποφασίσουν και να θεμελιώσουν τις βάσεις μίας  κεντρικής διοίκησης που θα συντόνιζε τον Αγώνα, ασκώντας κρατική εξουσία. Η σημασία της Α’ Εθνοσυνέλευσης και του πρώτου Συντάγματος του Αγώνα διατηρούν μία διαχρονική ιστορική αξία που συνίσταται στο θάρρος, την τόλμη και την αποφασιστικότητα που εκφράστηκαν για πρώτη φορά και που βοήθησαν την Επανάσταση να στεριώσει και να συνασπίσει τους Έλληνες στον κοινό σκοπό της.
Την αξία αυτή οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε».

Η ιστορία

Η Πρώτη Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου άρχισε τις εργασίες της στις 20 Δεκεμβρίου του 1821, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 16 Ιανουαρίου του 1822.
Ήταν η πρώτη σύγκληση νομοθετικού σώματος του νέου Ελληνικού Κράτους, κατά την οποία ορίστηκε η πολιτική ύπαρξη και η ανεξαρτησία της Ελλάδας. Συντάχθηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος και ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδος, το «Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος».
Σε αυτό προβλεπόταν η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, η αντιπροσωπευτική αρχή, καθώς και η διάκριση των εξουσιών, ενώ ορίστηκε και το εθνικό σύμβολο, η ελληνική σημαία.

Αναγκαία η προστασία και ανάδειξη των μνημείων


Την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης ιστορικών φρουρίων και οχυρωματικών έργων στην Αργολίδα επισημαίνει με ερώτησή του προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνο, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός.
Όπως τονίζει «Η ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας αποτελεί κοιτίδα της ανθρώπινης παρουσίας στον ελλαδικό χώρο με συνεχή και αέναη κατοίκηση, η οποία μας προσέφερε μερικά από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά τεκμήρια από την προϊστορική έως και την νεώτερη περίοδο. Ανάμεσα σ’ αυτά, περιλαμβάνονται μερικά εξαιρετικά δείγματα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, διαχρονικοί μάρτυρες της ιστορικής, κοινωνικής και πολιτικής σημασίας της περιοχής.
Η προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη αυτών των μνημείων ώστε να γίνουν επισκέψιμα, αποτελεί βασική υποχρέωση της σύγχρονης Ελλάδας και ανάγκη της τοπικής κοινωνίας προκειμένου, ειδικά στην σημερινή συγκυρία, να επιδιωχθεί η ένταξή τους σε ένα ευρύτερο και ελκυστικό πρόγραμμα προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών.
Κατόπιν αυτών ερωτάται ο υπουργός:      
1.Ποια είναι η κατάσταση των τειχών στα Φρούρια Παλαμηδίου στο Ναύπλιο και Λάρισας στο Άργος, τι μέτρα συντήρησης και αποκατάστασης τους έχουν ληφθεί, καθώς και εάν προτίθεται να προχωρήσει σε εκτεταμένα προγράμματα αποκατάστασης μέσω ΕΣΠΑ.
2.Ποια είναι η κατάσταση του φρουρίου «Μπούρτζι», και ποιες οι ενέργειες σχετικά με την συντήρηση και αποκατάσταση των τειχών και του εσωτερικού του.
3.Τι μέτρα προστασίας, στερέωσης και αποκατάστασης προτίθεται να αναλάβει σχετικά με τα τείχη και τα σωζόμενα κτηριακά κατάλοιπα του Φρουρίου της Νέας Επιδαύρου, κηρυγμένου ως μνημείου ήδη από το 1951. Σημειώνεται ότι ο παλαιός οικισμός της Νέας Επιδαύρου, τόπος της Α΄ Εθνοσυνέλευσης της ελεύθερης Ελλάδας, διατρέχει κίνδυνο από την αποσάρθρωση των τειχών και την πιθανή κατάρρευσή τους. Επιπλέον, προτίθεται η Υπηρεσία να προβεί στον καθαρισμό και την απομάκρυνση της βλάστησης από το εσωτερικό του φρουρίου, την διαμόρφωση διαδρομών, την τοποθέτηση σήμανσης καθώς επίσης και στην εκπόνηση μελέτης περιμετρικού φωτισμού του και εφαρμογής της, προκειμένου το φρούριο να αποτελέσει επισκέψιμο μνημείο;  
4.Ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τι προτίθεται να πράξει σχετικά με την αποκατάσταση και συντήρηση του ιστορικού πύργου-ορμητηρίου του αγωνιστή της Επανάστασης του ‘21 Στάϊκου Σταϊκόπουλου, στο χωριό Άγιος Αδριανός, ο οποίος απετέλεσε το κέντρο δράσης κατά την διάρκεια της απελευθέρωσης της πόλης του Ναυπλίου το 1822».

Θρησκευτικός προορισμός η Πελοπόννησος


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Πελοπόννησο ως θρησκευτικό προορισμό έδειξαν οι Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της Μόσχας «ΜΙΤΤ», που συμμετείχε η Περιφέρεια μαζί με τον ΕΟΤ. Δόθηκε έμφαση στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού αφού είναι ένας τομέας ιδιαίτερα ελκυστικός για τους Ρώσους, λόγω της κοινής θρησκευτικής αντίληψης.
Επιπλέον τονίστηκε ότι οι άνθρωποι στην Πελοπόννησο έχουν κουλτούρα φιλοξενίας καθώς ασχολούνται με τον τουρισμό πολλά χρόνια.
Στην έκθεση παραβρέθηκε ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης και ο αντιπεριφερειάρχης κος Παπαφωτίου οι οποίοι αναφέρθηκαν στις προοπτικές ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ενημερώνοντας Ρώσους πολίτες και επιχειρηματίες του κλάδου του τουρισμού.
Μάλιστα δόθηκαν και συνεντεύξεις όπου επισημάνθηκε το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών τουρισμού στην Πελοπόννησο. Ο κος Τατούλης μεταξύ άλλων επέμενε να χαρακτηρίζει την περιοχή ως ήρεμο και ευλογημένο τόπο με πληθώρα περιοχών φυσικού κάλους και ιστορικού ενδιαφέροντος: «Η Πελοπόννησος διαθέτει ιστορία 8000 χρόνων με αδιάλειπτη κατοίκηση. Στην Πελοπόννησο εξάλλου βρίσκονται σπουδαίες ιστορικά περιοχές, όπως η Σπάρτη, η Επίδαυρος, η Κόρινθος, η Σικυώνα, το Άργος και ο Μυστράς, η Μαντινεία, το Ναυαρίνο».
Η Πελοπόννησος χαρακτηρίστηκε ως ένα μεγάλο νησί της Ελλάδας, ενώ έγιναν αναφορές έγιναν και στους στόχους που υπάρχουν όπως η ανάπτυξη υποδομών (αναβάθμιση επιχειρησιακής λειτουργίας αεροδρομίου  Καλαμάτας, low cost αεροδρόμιο στην Τρίπολη).
Τέλος, τονίστηκε ότι το περιβάλλον είναι εξαιρετικά ασφαλές και φιλικό για τους πολίτες, τους επισκέπτες και τους επενδυτές.

Οι ξενοδόχοι του Τολού στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο εξωτερικό


Στους Ρώσους τουρίστες εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι ξενοδόχοι του Τολού, βλέποντας ότι ο εσωτερικός τουρισμός μειώνεται όλο και περισσότερο.
Για τον λόγο αυτό εξαμελής αποστολή εκπροσώπων του  Συλλόγου Επαγγελματιών Τολού συμμετείχε στην έκθεση τουρισμού ΜΙΤΤ της Μόσχας, μέσα από το περίπτερο της περιφέρειας.
Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωσή τους οι ξενοδόχοι έμειναν ικανοποιημένοι, αφού υπήρξαν επαφές με πολλούς τουριστικούς πράκτορες, tour operators, κοινό από τη Ρωσία αλλά και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Δόθηκαν πληροφορίες για τις τουριστικές δυνατότητες που παρέχει το Τολό αλλά και η ευρύτερη περιοχή  της Αργολίδας και της Πελοποννήσου στους μελλοντικούς επισκέπτες. Η προσέλευση του κοινού ήταν μεγάλη  και το ενδιαφέρον των Ρώσων για την Ελλάδαα αυξημένο. Άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες του Ε.Ο.Τ αναμένεται αύξηση των τουριστικών αφίξεων από τη Ρωσία πάνω από 25%.
Η συγκεκριμένη έκθεση στην οποία συμμετείχαν 185 προορισμοί είναι η μεγαλύτερη του είδους της στη Ρωσία και πλέον αποτελεί  μία από τις  βασικές προτεραιότητες του Σ.Ε.Τ για προβολή του Τολού στο εξωτερικό. H MITT είναι η 3η έκθεση στο εξωτερικό που συμμετέχει ο Σ.Ε.Τ από την αρχή του έτους.

Πιθανοί υποψήφιοι με την ΝΔ

Με κάθε επιφύλαξη μέχρι την επίσημη ανακοίνωση των υποψηφίων, το ψηφοδέλτιο της ΝΔ με αλφαβητική σειρά θα αποτελείται από τους: Π. Αναγνωσταρά, Γ. Ανδριανό, Μ. Λολακά, Β. Σιδέρη  και η έκπληξη, αν οριστικοποιηθεί, Γιάννη Σαλεσιώτη. Το πρόβλημα με την ποσόστωση των γυναικών θα μεταφερθεί στην επικράτεια όπου και θα καλυφθεί στο σύνολο των υποψηφίων. Φυσικά η απουσία της Κατερίνας Μπόμπου και του Δ. Κρανιά αν οριστικοποιηθούν θα αποτελέσουν διαφοροποίηση του ψηφοδελτίου από το παρελθόν. Ουσιαστικά εκ των παλαιών παραμένει αυτοδίκαια μόνο ο Γ. Ανδριανός ως υποψήφιος, ενώ όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχουν για πρώτη φορά σε βουλευτικό ψηφοδέλτιο

29/3/12

Σε αναμμένα κάρβουνα οι υποψήφιοι

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΧΩΡΙΣ προεκλογικές συγκεντρώσεις και με τον φόβο άσχημων αντιδράσεων από τον κόσμο, οι υποψήφιοι βουλευτές βαδίζουν στην προεκλογική περίοδο, σαν να περπατάνε πάνω σε αναμμένα κάρβουνα.

ΟΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ προεκλογικές συγκεντρώσεις σε πλατείες και σε δρόμους, φαίνεται ότι αποτελούν παρωχημένη εικόνα του παρελθόντος. Όχι μόνο επειδή δεν αναμένεται να ανταποκριθεί ο κόσμος στο κάλεσμα υποψηφίων που μέχρι τώρα είχαν συνηθίσει να μιλούν σε πολυπληθή κοινά… Αλλά και από τον φόβο των ίδιων των υποψηφίων να σταθούν απέναντι στο κόσμο, με τις ευθύνες που τους αναλογούν σχετικά με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η χώρα…

ΠΑΡΟΛΑ αυτά, θα πρέπει να επιχειρηθεί να αναπτυχθεί διάλογος από τον πολιτικό κόσμο. Να δοθούν δια των μέσων ενημέρωσης, συγκεκριμένες και ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με το πού πάμε ως χώρα, να μιλήσουν για τις ευθύνες τους, και να σταματήσουν επιτέλους τις ανεύθυνες παλαιοκομματικές μεθόδους των ψεύτικων υποσχέσεων και των ψεύτικων εξαγγελιών.

Ο ΣΤΟΥΘΟΚΑΜΙΛΙΣΜΟΣ να αποφεύγουν να μιλήσουν για τα προβλήματα και να τυρβάζουν περί άλλων με τις δηλώσεις τους, δεν τους ωφελεί. Μπορεί ο κόσμος να μην θέλει να τους βλέπει μπροστά στα μάτια του, όμως θέλει να ξέρει τι σκέφτονται για την επόμενη μέρα των εκλογών, πέραν της εκλογής τους. Εκτός κι αν έχουν ως μοναδικό στόχο να εκλεγούν μόνο για να εξασφαλίσουν τις βουλευτικές αποζημιώσεις μιας τετραετίας, αφού έχουν σφίξει πολύ τα πράγματα στον επαγγελματικό ορίζοντα. Αλλά αυτούς μάλλον τους έχει ήδη αποβάλει από την λίστα του ο ίδιος ο κόσμος!

Ένα παραμύθι για μεγάλους. Η Κοτόπολη

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΚΑΠΟΤΕ ήταν μια κοτούλα που μαζί με άλλες αποφάσισε να γίνει κόκορας. Μαζεύτηκαν πολλές μαζί κι άρχισαν να μιμούνται τις χήνες στο περπάτημα και να κομπάζουν για την δύναμή τους όπως οι αετοί. “Να κοίτα μπράτσα” έλεγε το ένα. “Να δες εδώ μπούτια” έλεγε το άλλο. “Εδώ ρε, κοιτάτε λειρί” έλεγε το τρίτο και το χτύπαγε στο σύρμα του κοτετσιού για να προκαλέσει το ενδιαφέρον της απέναντι κοτοκομμώτριας.

ΚΑΜΙΑ ανταπόκριση όμως από πουθενά αφού μέσα στο κοτέτσι όλες ήταν το ίδιο, μέχρι μια μέρα που αποφάσισαν να πάνε σε άλλο. “Για να σας δεχτούμε εδώ θα πρέπει να κάνετε κάποιους άθλους” τους είπε ο αρχηγός του νέου κοτετσιού. Ξεχύθηκαν λοιπόν στους δρόμους και έψαχναν να βρουν άθλο να κάνουν για να κερδίσουν την ευμένεια του νέου αρχηγού τους. “Να να σκαρφαλώσουμε σ αυτό το δέντρο” είπε το πρώτο. Άρχισαν φραπ φρουπ με τα φτερά τους να φτερουγίζουν. Του κάκου, όμως τα φτερά τους δεν έφταναν για πιο ψηλά αλλά για τα χαμόκλαδα. Ανέβηκε το ένα στην πλάτη του άλλου αλλά και πάλι ήταν κοντά τα χέρια τους και δεν έφταναν τα κλαδιά.

ΣΤΕΝΟΧΟΡΗΜΕΝΑ τα κοτοπουλάκια πήραν το πρώτο δρόμο που συνάντησαν μπροστά τους και έφτασαν στην θάλασσα. Εκεί συνάντησαν έναν νεοσσό που έπαιζε με τα σκουλικάκια της ακτής. “Να να τον τρομάξουμε” είπαν με μια φωνή και του όρμισαν. Τον έβαλαν μέσα σε ένα σακί και τον έραναν με θαλασσινό νερό φωνάζοντας, “θα σε πνίξουμε νεοσσέ αν δεν ομολογήσεις πως απαρνιέσαι το κοτέτσι σου”. Ο νεοσσός κατατρομαγμένος άρχισε να αποποιείται το κοτέτσι του τρέμοντας από φόβο.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ τα κοτοπουλάκια για το κατόρθωμά τους άρχισαν να κομπάζουν και πάλι και φούσκωσαν τα φτερά στο στήθος τους. Να πούμε το κατόρθωμά μας στην κοτόπολη είπαν και κίνησαν για το μεγάλο κοτέτσι. Εκεί συνάντησαν έναν γέρο κόκκορα γραμματικό να περπατά με ασάφεια στηριζόμενος την μαγκούρα του. “Παλιοκόκορα” του είπαν, “θέλουμε να μας παινέσεις με την πένα σου για τα κατορθώματά μας”.

“ΦΕΥΓΑΤΕ από δω ανάγωγα,” τους είπε ο γερογραμματικός, “η πένα μου δεν είναι για σας”. Πριν προλάβει να τελειώσει τα λόγια του, το ένα κοτοπουλάκι του άρπαξε την μαγκούρα, το άλλο έβαλε το κορμί του μπροστά και το τρίτο τον έσπρωξε και τον ξάπλωσε κατά γης. “Να παλιοκόκορα να μάθεις” του είπαν και έτρεξαν να βουτήξουν τα φτερά τους στο αίμα που έτρεχε από το κεφάλι του και έγραψαν στον τοίχο του σπιτιού του. “Τα κοτόπουλα περνούν φόβο και χαμό σκορπούν”

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ πέρασαν τα κοτοπουλάκια γίναν κότες και με πανουργιές και ψευτιές κατέλαβαν το μεγάλο κοτέτσι, αφού τα Κοκόρια φιλονικούσαν μεταξύ τους για την γυαλάδα των φτερών τους. Η κοτόπολη άρχισε να ερημώνει ακόμα περισσότερο και οι κότες άρχισαν να συμμαχούν με τους αρουραίους για να κρατήσουν φαινομενικά την κοτόπολη ζωντανή. Άρχιζαν μα μοιράζονται μεταξύ τους το στάρι και το νερό δίνοντας ελάχιστα στους υπηκόους τους. Μόνο με λόγια προσπαθούσαν να ομορφύνουν την ζωή των κατοίκων και όποιος αντιδρούσε τον τον έριχναν στα κάτεργα.

Ο ΤΡΟΜΟΣ επικρατούσε παντού μέχρι που μια μέρα βρέθηκαν δεμένες οι κότες πισθάγκωνα. Εκεί που με το αίμα του γεροκόκορα του γραμματικού είχαν γράψει συνθήματα άρχισαν να φυτρώνουν άνθη που εγκλώβισαν τα κοτοπουλάκια και ελευθέρωσαν το μεγάλο κοτέτσι. Από τότε οι υπήκοοι της κοτόπολης έπαψαν να σκύβουν το κεφάλι τους και να δέχονται εντολές και άλλαξαν το όνομα της Κοτόπολης σε Φωτεινόπολη, για να στέλνει το φως της παντού και να εμποδίζει τις κότες να εμφανίζονται σαν αετοί μέσα στο σκοτάδι της άγνοιας.

Εικόνες της κρίσης 9 : διάλειμμα ή διάλυμα

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

Τρίτη βράδυ τελειώνοντας την δουλειά με αργές πεταλιές φτάνω στο ψητοπωλείο του Χρήστου. Η κυρά Ντίνα γειτόνισσα στο αντικρινό  μπαλκόνι με ένα παλιό ποτιστήρι κάνει την αργή υγρή συνομιλία με τα λουλούδια της. Το βρεγμένο χώμα και οι λουλουδάτες μυρωδιές ξυπνούν τις ασυνείδητες ελπίδες της άνοιξης, η Περσεφόνη επιστρέφει στην αναγεννημένη γη. Απέναντι το σπίτι του Μακρυγιάννη χάσκει καταλαβωμένο , ούτε τα αδέσποτα δεν το καταδέχονται πια, μια εικόνα θανάτου και παρακμής ,μια εικόνα ιστορικής απελπισίας .Στην ίδια ευθεία με διαφορά ένα μπαλκόνι η όσφρηση να δίνει ανάσες της άνοιξης και τα μάτια να βλέπουν την βαρυχειμωνιά της ιστορικής μας αχαριστίας στο ερείπιο του ήρωα .

Έξω από το ψητοπωλείο δυο γείτονες, ο Τάκης και ο Γιώργος  συζητούν και  περιμένουν να  πάρουν τις παραγγελίες τους , Πριν πλησιάσω από τις δυνατές φωνές τους καταλαβαίνω και το θέμα της συζήτησης τους, εκλογές , μνημόνιο, κρίση. Μεσήλικες λίγο πριν την σύνταξη, αν προλάβουν , οι φιγούρες τους έτσι όπως συζητούν μου θυμίζουν πελάτες στο καφενείο του πατέρα μου. Άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, λίγες μέρες πριν τις εκλογές να αποκτούν φαντασιακή εξουσία και να ακούγεται η μαγική ατάκα: ρε να με κάνανε εμένα πρωθυπουργό για μια εβδομάδα θα σου έλεγα εγώ τι  θα έκανα!!!. Από παιδί μέσα στο καφενείο από τον άγνωστο πόλεμο της χούντας μέχρι τις πλαστικές σημαίες της αλλαγής έμαθα ότι οι αλλαγές και τα θαύματα στην Ελλάδα κρατάνε εφτά ημέρες. Ο έλληνας νοιώθει μικρός θεός δημιουργός , έξι μέρες μόνος του δημιουργεί  και την έβδομη μέρα της συλλογικής δράσης τα καταστρέφει όλα. Σταμάτησα στο  πεζοδρόμιο , με τα μάτια ανταλλάξαμε μια καλησπέρα , συνέχισαν την κουβέντα , μέσα στις ψησταριές ο Χρήστος ψηνόταν και έψηνε. .

-Γιώργη φταίμε και εμείς .

-Τάκη δεν κατάλαβα, μαζί τα φάγαμε που είπε και ο άλλος .

-Σίγουρα δεν τα φάγαμε μαζί, γιατί πεινάμε χώρια και διαφορετικά . Αλλά δεν κάνουμε και τίποτα, δεν ξεσηκωνόμαστε. ( Το βλέμμα του έφυγε μια στιγμή στο ερείπιο του Μακρυγιάννη αλλά σαν από ένα ένστικτο ντροπής το γύρισε πίσω ). Λες και μας έχουν ραντίσει αποβλακουντίν. Λείπουν οι ηγέτες, αλλά και εμείς από το συλλογικό όνειρο προτιμάμε την ατομική ονειροπόληση.

-Ο έλληνας θα βγει στο δρόμο αν του πειράξεις την βραδινή μπριζόλα . (Φώναξε ο Χρήστος από μέσα, φαίνεται ότι παρακολουθούσε ακουστικά την συζήτηση ) Κυρ Βασίλη καλησπέρα, μην φύγεις σου έχω ένα καλό.

-Έχει δίκιο ο Χρήστος δεν πρόκειται να βγούμε στον δρόμο παρά μόνο αν ακούσουμε τα εμβατήρια της πείνας. Μόνο που τότε τα πράγματα θα είναι ανεξέλεγκτα , η καθημερινή βία δεν θα μπορεί να ελεγχθεί.

-Τάκη δεν έμαθες τι έγινε στο Μαλαντρένι δυο συνεχόμενα βράδια έκαναν επιδρομή οργανωμένοι κλέφτες , το δεύτερο τους πήραν είδηση , ειδοποίησε ο ένας τον άλλο με τα φώτα αναμμένα και γεμάτες τις καραμπίνες περίμεναν οι χωριανοί.

-Γιώργη αυτό είναι το χειρότερο σενάριο, στα μεγάλα αστικά κέντρα έγραψαν οι εφημερίδες ότι οργανώνονται ένοπλες ομάδες πολιτοφυλακής .

-Τα βλέπεις που στα λέω και έχω δίκιο το μνημόνιο έπρεπε να γίνει για να γλιτώσουμε τέτοια φαινόμενα βίας. Τα άδεια ράφια στα μαγαζιά θα μας έβαζαν να φάμε ο ένας τον άλλο.

-Ρε δεν μου λες θα με τρελάνεις; Χωρίς το μνημόνιο λες ότι θα ήταν άδεια τα ράφια , τώρα με το μνημόνιο και την φτώχεια που επέβαλλαν θα είναι γεμάτα τα ράφια αλλά δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε τίποτα. Δεν είναι χειρότερη η πείνα όταν βλέπεις το ψωμί και δεν μπορείς να το αγοράσεις, δεν θα είναι χειρότερη η βία τότε….

-Κύριοι για απόψε δεν πρόκειται να πεινάσετε. ( Είπε ο Χρήστος κρατώντας τις δυο πλαστικές διαφανείς σακούλες σαν αιωρούμενα θυμιατά γεύσεων και οι κάτοχοι τους τα έλαβαν με την σχετική ευλάβεια ). Κυρ Βασίλη μην τους ακούς δεν υπάρχει κανένα δίλημμα μνημόνιο ή μη μνημόνιο , ανατολή ή δύση , ευρώ ή δραχμή . Ένα γράμμα λείπει για να φανερωθεί το πραγματικό δίλημμα;

-Ποιο γράμμα δεν καταλαβαίνω τι εννοείς ;

-Λείπει το άλφα , το αααα της ανάσας η του τέλους , το ααα της γέννας ή του θανάτου ή κρίση είναι μοναδική και τελευταία μας ευκαιρία…..

-Θα μας εξηγήσεις; ( Ρώτησε ανυπόμονα ο Γιώργης, καταπίνοντας τα σάλια του , οι μυρωδιές από τα μεζέδια είχαν ξυπνήσει τα ταμπούρλα του στομαχιού του. )

-Βάλε το α μετά το δι , ή διάλειμμα (και κούνησε κυκλικά το χέρι του ο Χρήστος) η διάλυμα (και  κούνησε οριζόντια τα δυο του χέρια σημαίνοντας  τέλος). Κυρ Βασίλη ταίριαξε το όπως θες και το διαβάσω την Πέμπτη στον Αναγνώστη .

Οι δυο διαφωνούντες επί μνημονίου αλλά συμφωνούντες για τα μεζέδια του Χρήστου υπό την πίεση του στομάχου και των σιελογόνων αδένων αποχώρησαν με μια χαμηλόφωνη καληνύχτα. Πήρα και εγώ το δρόμο για το σπίτι μου. Στο μυαλό μου κράταγα την ατάκα του Χρήστου αντί να την καταγράψω στο καφέ σημειωματάριο αναζήτησα τις ρίζες των λέξεων διάλειμμα , διάλυμα στο λεξικό του Πάπυρου .

Διάλειμμα : προσωρινή παύση αλλά το ενδιαφέρον μου κέντρισε ο ιατρικός όρος διαλείπων ένα σύμπτωμα που επαναλαμβάνεται κατά χρονικά διαστήματα.

Διάλυμα : το υγρό που προέρχεται από την διάλυση στερεών σωμάτων μέσα σε διαλυτικό μέσον. Προέρχεται από την λέξη διαλύω που σημαίνει αποσυνθέτω τελειώνω κάτι .

Οι λέξεις έγιναν τα κεριά που φώτισαν το πραγματικό δίλημμα: ή διάλειμμα ή διάλυμα.

Το ελληνικό κράτος , ή το μόρφωμα αυτό που καλείται κράτος στην πορεία του στον 20ο αιώνα και ιδιαίτερα στα χρόνια της μεταπολίτευσης ακολούθησε το μονόδρομο το δυτικού μιμητισμού. Η Ελλάδα  HEL –LAS ένας βράχος λουσμένος στο φως όπως σημαίνει και το όνομα της τα μόνα στέρεα υλικά που διαθέτει είναι ο Ελληνικός Λόγος και Πράξη. Η Δύση ήταν και είναι ένα επικίνδυνο διαλυτικό ποτάμι για να ενσωματωθούμε μας είπαν ότι μόνο ένας τρόπος υπήρχε να διαλύσουμε  τα στερεά υλικά στο δυτικό ποτάμι με αντάλλαγμα να μπούμε και εμείς στην ροή του. Και αυτό πράξαμε με δολοφονική συνέπεια τόσα χρόνια . Διαλύουμε την ελληνική μας ετερότητα και αυτοσυνειδησία ,  την πολιτισμική μας ταυτότητα για να γίνουμε ευρωπαίοι . Παραδώσαμε την ασπίδα και το δόρυ μας στο διαλυτικό ποτάμι της Δύσης. Η πραγματική Ελλάδα είναι τρόπος κατά την νόηση ερμηνείας του κόσμου, η πραγματική Ελλάδα ως τρόπος απλωνόταν από τον Πόντο και σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου. Άρχισε να χάνεται ως τρόπος όταν άρχισε να οργανώνεται ως τόπος σαν ένα επιβεβλημένο δυτικό κρατίδιο. Το δίλημμα μας λοιπόν είναι ή συνεχίζουμε το δυτικό διαλυτικό μας έργο ή αναζητούμε στων ελλήνων τις κοινότητες το ιστορικό μας σώμα που περιμένει ακόμα ζεστό να το ντύσουμε με την αντιστασιακή ελπίδα. Αυτό το ιστορικό σώμα θα είναι και η προσφορά μας στον σύγχρονο πολιτισμό. Οι δυσκολίες που ζούμε  είναι πραγματικές αλλά είναι αποτέλεσμα μιας α-νόητης δυτικότροπης μετα- πρατικής πορείας που ακολουθήσαμε ιδιαίτερα τα τελευταία σαράντα χρόνια .

Όσο για τις επερχόμενες εκλογές δεν αποκλείεται να είναι ένα διαλείπων σύμπτωμα μια σοβαρής δημοκρατικής νόσου της δημοκρατίας των αντιπροσώπων. Το σύστημα όπου το κόμμα ταυτίστηκε με το κράτος μας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση η εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία απλώς άλλαζε την βιτρίνα του καταστήματος . Η ουσία παρέμενε η ίδια , όλα ελέγχονται από το κόμμα. Για να μπορέσει ο ανώτερος κρατικός λειτουργός ή ανώτερος αξιωματικός να πάρει το επόμενο αξίωμα έπρεπε την περίοδο που κρινόταν να είναι στην εξουσία το κόμμα στο οποίο είχε καταθέσει την περηφάνια και την αξιοπρέπεια του . Για να μην θυμηθούμε τις περιπτώσεις καθηγητών πανεπιστημίου όπου η κομματική ταυτότητα έκρινε την προαγωγή τους και όχι το επιστημονικό τους έργο. Αλλά και οι ατομικές ευθύνες του καθενός μας, ενθουσιώδεις παλαμακιστές του κάθε μπαλκονάτου με την κρυφή ελπίδα ότι η είσοδος του αρχάγγελου πολιτευτή στα κοινοβουλευτικά ουράνια ( γιατί έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα της γης ) θα μας έδινε το εισιτήριο για μια θεσούλα στον δημόσιο παράδεισο έστω προσωρινή, ή το μονοπάτι για να αρπάξουμε το επιδοτούμενο πρόγραμμα με το οποίο δεν ασχοληθήκαμε . Η επιδοτούμενη τεμπελιά και το εύκολο βόλεμα μας έφεραν σε αυτό το χάλι . Η κομματικά επιδοτούμενη τεμπελιά μικροαστικοποίησε  την εργατική τάξη η οποία πούλησε στον υπερκαταναλωτισμό την ταξική της συνείδηση. Η κομματικά επιδοτούμενη λαμογιά δημιούργησε την νέα στρατιά νεόπλουτων που διαλέγει πίνακα ζωγραφικής ανάλογα με τα χρώματα που έχουν οι κουρτίνες τους και νομίζουν ότι ο Ελύτης είναι ιδιοκτήτης εργοστασίου φρυγανιών.

Οι εκλογές που έρχονται είναι η τελευταία ευκαιρία για ένα διαφορετικό τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Πολιτείας, στων ελλήνων τις κοινότητες εκεί που ήταν η τελευταία ιστορική μας στάση από εκεί μπορούμε να ξεκινήσουμε πάλι. Το πραγματικό δίλημμα είναι ή αναγνωρίζουμε ότι η μεταπολίτευση ήταν μια προσωρινή παύση , μια α- νοητη πορεία, την σταματάμε εδώ και  επιλέγουμε την συνέχεια προς τα εμπρός με νέες δομές και λειτουργίες. Ή ανατρέπουμε τα σχέδια τους  ή αλλιώς επιλέγουμε τα ίδια και τότε οι εκλογές αυτές  είναι ένα ακόμα διαλείπων σύμπτωμα κοινωνικής και πολιτικής νόσου που κατασπαράζει το ιστορικό μας σώμα, έχοντας ο καθένας το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί.

* Η ατάκα διάλειμμα ή  διάλυμα ανήκει στον Χρήστο τον ψητοπώλη, τακτικό τροφοδότη της Απέναντι Όχθης  με την πάντοτε προφορική άδεια να τα ταιριάζω όπως θέλω !!!

28/3/12

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 29.03.2012

26/3/12

Η ΕΚΔΟΣΗ 22.03.2012

23/3/12

Έπιασαν τον τσαντάκια


Ένας 35χρονος ήταν ο τσαντάκιας που τρομοκρατούσε γυναίκες στο Άργος αρπάζοντας τις τσάντες τους. Ο δράστης που έπεσε στα χέρια της αστυνομίας κατηγορείται για εννέα περιπτώσεις αρπαγής τσαντών και για την κλοπή ενός αυτοκινήτου.
Ο 35χρονος επιβαίνοντας σε μοτοσικλέτα, πλησίαζε γυναίκες που κινούνταν πεζές και άρπαζε τις τσάντες τους. Η μοτοσυκλέτα την οποία χρησιμοποιούσε ο δράστης για τις κλοπές του βρέθηκε στην περιοχή της Κορινθίας.
Σύμφωνα με την αστυνομία εξιχνιάστηκαν οι εξής περιπτώσεις αρπαγής τσαντών:
Την 2-2-2012 το μεσημέρι, στο Άργος Αργολίδας, αποπειράθηκε να αφαιρέσει τσάντα ημεδαπής, χωρίς να τα καταφέρει, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της.
Την 20-2-2012 το μεσημέρι, στο Άργος Αργολίδας, αποπειράθηκε να αφαιρέσει τσάντα ημεδαπής, χωρίς να τα καταφέρει, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της.
Την 5-2-2012 το μεσημέρι, στο Άργος Αργολίδας, αφαίρεσε τσάντα αλλοδαπής, που περιείχε χρήματα και έγγραφα.
Την 18-2-2012 το μεσημέρι, στο Άργος Αργολίδας, αφαίρεσε τσάντα ημεδαπής, που περιείχε χρήματα και έγγραφα.
Την 20-2-2012 το μεσημέρι, στην Νέα Κίο Αργολίδας, αφαίρεσε τσάντα ημεδαπής, που περιείχε χρήματα και έγγραφα.
Την 20-2-2012 το μεσημέρι, στο Άργος Αργολίδας, αφαίρεσε τσάντα ημεδαπής, που περιείχε χρήματα και έγγραφα.
Την 25-2-2012 το μεσημέρι, στην τοποθεσία Πανίτσα Αργολίδας, αφαίρεσε τσάντα ημεδαπής, που περιείχε χρήματα και έγγραφα.
Την 26-2-2012 το μεσημέρι, στο Άργος Αργολίδας, αφαίρεσε τσάντα ημεδαπής, που περιείχε χρήματα, ηλεκτρονικές, συσκευές και έγγραφα.
Την 26-2-2012 το μεσημέρι, στο Άργος Αργολίδας, αφαίρεσε τσάντα ημεδαπής, που περιείχε χρήματα και έγγραφα.
Ερευνάται η τυχόν συμμετοχή του δράστη και σε άλλες παρόμοιες παράνομες πράξεις.

Στην Βουλή ο «Αναγνώστης»


Συζήτηση στη Βουλή θα γίνει με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Αναγνώστη» για την έλλειψη υποδομών στο λιμάνι του Ναυπλίου, που έχει άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις στην κρουαζιέρα, η οποία είναι ιδιαίτερα μειωμένη εφέτος.
Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας στάθηκε η αφορμή για την ερώτηση που κατέθεσε
ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνο και την Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Α. Διαμαντοπούλου με θέμα την «ανάγκη ανάληψης άμεσων δράσεων για τις υποδομές στο λιμάνι του Ναυπλίου για την ενίσχυση της κατάπλευσης κρουαζιερόπλοιων»
Το ρεπορτάζ του «Αναγνώστης» και τα στοιχεία που παρατίθενται είναι ουσιαστικά και το περιεχόμενο της ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή:
«Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία του Λιμεναρχείου Ναυπλίου, φέτος έχουν δηλώσει ότι θα καταπλεύσουν στο λιμάνι της πόλης μόλις 49 κρουαζιερόπλοια έναντι 75 το 2011. Η μείωση αυτή αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, αφού αντίστοιχα μειωμένος θα είναι ο αριθμός των επιβατών που θα επισκέπτονταν την περιοχή.
Επισημαίνεται ότι κεντρική θέση ανάμεσα στις αιτίες της μειωμένης κατάπλευσης κρουαζιερόπλοιων στο Ναύπλιο, αλλά και του μικρού ποσοστού αποβίβασης τουριστών στην πόλη, κατέχει το πρόβλημα της εκβάθυνσης του λιμένος που δεν έχει γίνει ακόμη. Τα κρουαζιερόπλοια σήμερα παραμένουν αρόδο, γεγονός που περιορίζει την παραμονή τους στο Ναύπλιο σε μόλις 6-8 ώρες κατά μέσο όρο βάσει στοιχείων των λιμενικών αρχών και δημιουργεί άσκοπη ταλαιπωρία στους τουρίστες, αποτρέποντας σε μεγάλο βαθμό την αποβίβασή τους, καθώς αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν λάντζες για να επισκεφθούν την περιοχή,. Αν τα κρουαζιερόπλοια έδεναν στο λιμάνι, τότε ο χρόνος παραμονής τους θα αυξανόταν σε τουλάχιστον 14 ώρες, γεγονός που θα είχε θετικές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση και επομένως στην τοπική οικονομία.
Τονίζεται τέλος ότι και οι υπάρχουσες λιμενικές υποδομές έχουν υποστεί ζημιές (σπηλαιώσεις) και κινδυνεύουν με κατάρρευση.
Κατόπιν αυτών, ερωτούνται οι υπουργοί:
Ποιος είναι ο σχεδιασμός και το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής στο λιμάνι του Ναυπλίου, μεταξύ των οποίων και της εκβάθυνσής του, ώστε να ενισχυθεί ο τουρισμός μέσω κρουαζιερόπλοιων και μέσω αυτού, η τοπική οικονομία».

Λουκέτο και στο χημείο


Λουκέτο μπαίνει στην Χημική Υπηρεσία Ναυπλίου, με απόφαση που ελήφθη στις 13-3-2012. Οι αρμοδιότητες της υπηρεσίας μεταφέρονται στην αντίστοιχη Κορίνθου.
Το χημείο του Ναυπλίου, ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1982, μετά από πολλά αιτήματα των βιομηχανιών και βιοτεχνιών του Νομού καθώς και του Τελωνείου Ναυπλίου, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία και να μειωθεί η δαπάνη μετακινήσεων τόσο Δημοσίων Υπαλλήλων όσο και εκτελωνιστών και υπαλλήλων των Παραγωγικών και εξαγωγικών – εισαγωγικών εταιρειών, στην Κόρινθο. Όμως εν έτη 2012 επανερχόμαστε στο παλαιό καθεστώς. Και όλα αυτά παρότι η Αργολίδα είναι ο 5ος εξαγωγικός νομός, με μεγάλη δραστηριότητα σε λάδια, κρασιά, πυρηνέλαια, ποτά, χυμούς (το 80% του Ελληνικού χυμού πορτοκαλιού παράγεται στο Νομό), κομπόστες, λιπάσματα κλπ.
Όλα αυτά επισημαίνει σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας Φώτης Δαμούλος, τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο να μην υπάρχει Γραφείο του χημείου στην Αργολίδα. Όπως επισημαίνει το Γραφείο αυτό εξυπηρετεί όλο τον Νομό Αργολίδος, πάνω από 100 Επιχειρήσεις, στις εξαγωγές, εισαγωγές, Τελωνειακές εργασίες, έλεγχο αγοράς και δειγματοληψίες, αγορανομικούς ελέγχους συνοδεύοντας τα ΣΔΟΕ, λάδια, ποτά, κρασιά, χυμούς, μπύρα, καύσιμα, νερά των Δήμων και Κοινοτήτων, απόβλητα βιολογικού καθαρισμού, νερά παραλιών κλπ. Επιπλέον παρέχει και συμβουλές και κατευθύνσεις στις Εταιρείες αλλά και σε σχολεία κλπ.
Επισημαίνεται ότι στο Ναύπλιο, όπου ήδη κατασκευάζεται και επέκταση του Εμπορικού – Τουριστικού λιμένος υφίσταται Τελωνείο, επανδρωμένο με 20 άτομα προσωπικό και παραρτήματα στην Κοιλάδα και στην Επίδαυρο, το οποίο εκτελεί όλες τις Τελωνειακές εργασίες και τόσο οι Επιχειρήσεις όσο και η Διεύθυνση του Τελωνείου θεωρεί αδιανόητο να λειτουργεί χωρίς άμεση και επιτόπια υποστήριξη  Γραφείου του ΓΧΚ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι εκτελούνται αναλύσεις σε: Δείγματα εισαγωγών, Δείγματα εξαγωγών, Δειγματοληψίες και ιδιωτικές αναλύσεις, Φορολογικές αποθήκες, Οινοποιία, Αποστακτήρια, Ελαιουργία, Πυρηνελαιουργία. Ο Νομός είναι τρίτος σε εξαγωγές ελαιολάδου σε τρίτες χώρες.
Το Επιμελητήριο επιχειρηματολογεί τονίζοντας ακόμα ότι και από οικονομικής σκοπιάς, οι συνεχείς μετακινήσεις ενός τουλάχιστον Χημικού από άλλο νομό προς την Αργολίδα καθώς και εκτελωνιστών, υπαλλήλων Επιχειρήσεων και Αστυνομικών από την Αργολίδα και πάλι πίσω, θα δημιουργήσει ένα τεράστιο κόστος, τόσο για τις Επιχειρήσεις όσο και για το Δημόσιο.
Επίσης με δεδομένο ότι καταργήθηκε το Τελωνείο της Τρίπολης και ενσωματώθηκε στο Τελωνείο Ναυπλίου, αυτό εντείνει ακόμη περισσότερο την άποψη να υποστηρίζεται το Τελωνείο Ναυπλίου και από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Ταυτόχρονα ο κος Δαμούλος λέει ότι κατά παράβαση κάθε λογικής παραμένει η υπηρεσία του Γενικού Χημείου στην Τρίπολη, παρότι το Τελωνείο έχει καταργηθεί.

Βοτανικός Κήπος στην Αργολίδα


Βοτανικό κήπο σχεδιάζει να δημιουργήσει στην Αργολίδα η Ένωση Νέων Αγροτών. Όπως τονίζει η πρόεδρος της Ε.Ν.Α. Γεωργία Δρόσου - Παγίδα έχει υποβληθεί πρόταση ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2012-2014 για την διαμόρφωση ενός Βοτανικού Κήπου στην Αργολίδα σε συνδυασμό με το Ασκληπιείο, τον παγκόσμιο πόλο της Επιδαύρου, την καταπληκτική βιοποικιλότητα της Ελλάδος και ειδικότερα της Πελοποννήσου, τον μεγάλο αριθμό ενδημικών φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, τις δυνατότητες αύξησης της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα από την καλλιέργεια ή συλλογή φαρμακευτικών φυτών, την επανασύνδεση με την χαμένη λαϊκή θυμοσοφία και γνώση της χρήσης τους, της συστηματοποίησης της εμπορίας τους, αλλά και την παραγωγή προϊόντων από τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά της πλούσιας ελληνικής χλωρίδας.
Με καταγραφόμενη συνεχή αύξηση του ενδιαφέροντος των ανθρώπων για την επανενεργοποίηση της ανθρώπινης γνώσης στην βοτανολογία και την βοτανοθεραπευτική, η ΕΝΑ Αργολίδας ξεκινά την ευαισθητοποίηση όλων των συμπολιτών στις δυνατότητες των φαρμακευτικών-αρωματικών φυτών στην Αργολίδα, τόσο σαν αγροτική απασχόληση, σαν ιστορική παρακαταθήκη, όσο και σαν τουριστική δυνατότητα.
Αιώνες μετά τον Ιπποκράτη και τον Ασκληπιό οι αγρότες της Ελλάδας καταναλώνουν πάνω από 80 άγρια χόρτα με σκοπό τη σίτιση και τη πρόληψη & φυσική αντιμετώπιση ασθενειών.
Η Ελλάδα λόγω των ευνοϊκών εδαφοκλιματολογικών συνθηκών έχει μια από τις πλουσιότερες χλωρίδες του κόσμου με 1.150 ενδημικά φυτά. Στη Βουλγαρία απαντούν 136 ενδημικά είδη, στην τέως Γιουγκοσλαβία 94 και στην Αλβανία 12. Η Ελλάδα είναι Βοτανικός Παράδεισος.
Tην Τρίτη, 27 Μαρ 2012, στις 19.00, στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Βασιλείου Λυγουριού Επιδαύρου Αργολίδας, o Dr Ν. Σαμαρίδης θα προσεγγίσει το θέμα «Βότανα & αρωματικά φυτά», και ο κ. Δ. Μιχαηλίδης θα αναζητήσει τις δυνατότητες αξιοποίησης για Τοπική Ανάπτυξη.

Μαθήματα πολιτικής από μια 16χρονη


Η Τόνια είναι μαθήτρια Λυκείου. Έστειλε αυτό το γράμμα στον Τύπο εκφράζοντας την αγωνία της για την επόμενη μέρα, με αφορμή την προεκλογική περίοδο που ήδη ξεκίνησε. Χωρίς καμμία δημοσιογραφική παρέμβαση, ακολουθεί το κείμενο της μαθήτριας:
Γύρω μου ακούω ότι έρχονται εκλογές. Είμαι 16 χρονών. Θέλω να ακούσω αλήθειες, θέλω να ακούσω λύσεις και συγκεκριμένο σχέδιο. Δε θέλω άλλες παρόλες. Τους πολιτικούς δεν τους θέλω απόμακρους να μου το παίζουν «μούρες». Θέλω να μου μιλήσει για το μέλλον μου κάποιος διπλανός μου, κάποιος που ζει δίπλα μου, που μοχθεί στον τόπο μας και δεν έχει πέσει στην πολιτική με αλεξίπτωτο. Αυτόν μπορεί και να τον πιστέψω, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Βαρέθηκα πια τις αερολογίες και όλα αυτά τα ατελείωτα «θα» που δεν βγάζουν πουθενά.
Σ’ αυτές τις εκλογές θέλω να δω τους πολιτικούς δίπλα στους νέους ανθρώπους. Θέλω πολιτικούς που θα έρχονται και θα μου σφίγγουν το χέρι και θα με ρωτάνε να μάθουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζω, να τα κατανοήσουν και να μου πουν τι θα κάνουν συγκεκριμένα. Καταλαβαίνω ότι δεν θα μπορέσουν να λύσουν όλα μου τα προβλήματα. Ζητάω όμως να καθίσουν και να συζητήσουν, να δουν τι κινήσεις μπορούν να κάνουν, να ακούσουν τι έχω να προτείνω και μετά ας μου πουν ακόμα και πως δεν γίνεται τίποτα !
Η Ελλάδα μοιάζει να χάθηκε. Από τη στιγμή που ο πολιτικός δεν δέχεται την γνώμη και την άποψή μου και δεν σέβεται τις προτάσεις του λαού, είναι καταδικασμένος να υποστεί τις όποιες συνέπειες.
Δεν έχω ακούσει ποτέ έναν πολιτικό να λέει απλά πράγματα που έκανε ή θα κάνει. Απλά πράγματα που με αφορούν στην καθημερινότητά μου. Μιλούν πάντα με γενικότητες, για το συμφέρον τους και μόνο. Θέλω να τελειώσει εδώ αυτό. Αν δεν τελειώσει τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Ο λαός δεν θα το ανεχτεί για πολύ. Τουλάχιστον ας λένε μόνο αυτά που μπορούν να κάνουν, ακόμα και αν είναι ελάχιστα. Φτάνει πια η κοροϊδία. Κανείς δεν θα κερδίσει κάτι λέγοντας αναλήθειες και λόγια του αέρα.
Δεν θέλω να μου τάξουν πράγματα. Δεν ζητάω να γίνουν όλα αυτά που θα ζητήσω. Ζητάω λίγη κατανόηση. Αν δεν μπορέσουν να με πείσουν ότι η Ελλάδα θα αλλάξει δεν θα μπορέσω να μείνω εδώ, σε μια χώρα με τόση ανεργία και τόσα προβλήματα.
Όλοι θέλουμε να δούμε την Ελλάδα καλύτερη. Όλοι θέλουμε κάποια πράγματα να αλλάξουν και να μπουν στη σειρά. Όλοι ζητάμε ένα πιο σίγουρο μέλλον. Κανείς δεν θέλει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Αυτή η κατάσταση πλήγωσε τον Έλληνα. Πλέον εγώ ντρέπομαι να πω ότι είμαι Ελληνίδα, ντρέπομαι να το πω γιατί φοβάμαι πως θα με κοροϊδέψουν. Πλέον ο Έλληνας δεν είναι περήφανος όπως ήταν. Και το κεφάλι του θα σκύψει και το στόμα του θα κλείσει. Χάσαμε την αυθεντικότητα μας. Πλέον μέσα μας όλοι το νιώθουμε πως η γνώμη μας δεν μετράει. Κι όμως, είναι αδέσμευτη η σκέψη του να αλλάξουμε την Ελλάδα, είναι καθολικό αίτημα.
Θέλω πολύ να ξαναδώ την Ελλάδα ζωντανή. Να πάρει ο κόσμος μια ανάσα. Να κάνουμε μια καινούρια αρχή με καινούρια, αυθεντικά καινούρια, πρόσωπα στις θέσεις αυτών που μας κατέστρεψαν και όχι απλώς κάποιους που προσποιούνται το «καινούριο» μόνο και μόνο για να κερδίσουν μια έδρα στη Βουλή. Δεν θέλω να εκλεγεί κάποιος και μετά να τα αφήσει όλα όπως είναι ή απλώς να παρακολουθεί εξελίξεις.
Είναι κάτι που πραγματικά ευχόμουν και εύχομαι. Να ξυπνήσω μια μέρα και να τα δω όλα καλύτερα. Ελπίζω στο καλύτερο και θέλω να αφήσουμε πίσω όλα όσα μας πόνεσαν αυτόν τον καιρό που κρατούσαν λάθος πρόσωπα το τιμόνι της χώρας. Ας ελπίσουμε αυτήν την φορά να εκλεγεί κάποιος περισσότερο άξιος και λιγότερο υποκριτής, κάποιος που να μου δώσει ελπίδα και να με οδηγήσει σε ένα αξιοπρεπές μέλλον. Γιατί και εγώ είμαι η Ελλάδα, γιατί η καρδιά μου είναι γεμάτη Ελλάδα και θέλω περήφανα να λέω σε όλο τον κόσμο ότι είμαι Ελληνίδα.

22/3/12

Αχαρτογράφητο, το νέο πολιτικό σκηνικό

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ, παρελθόν τελικά το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, ή θα καταφέρουν να επικρατήσουν ξανά στο πολιτικό σκηνικό; Πόσο εύκολο είναι να εκτιμήσει κανείς, πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι στην κάλπη;

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ του κόσμου όλους τους τελευταίους μήνες δείχνει ότι ο δικομματισμός τελείωσε στην Ελλάδα και ότι οι πολυκομματικές κυβερνήσεις θα είναι αυτές που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση και θα την οδηγήσουν σε μια νέα ιστορική περίοδο.

ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ όμως με το τέλος της μεταπολίτευσης ο δικομματισμός ή θα καταφέρει για μια ακόμα φορά να σταθεί στα πόδια του και να παρατείνει την ζωή του κάτω από την ασφυκτική πίεση και τον φόβο που δημιουργεί η οικονομική κρίση;

Είναι έτοιμος ο κόσμος για την μεγάλη αλλαγή; Πόσο ισχυροί μπορούν να αποδειχθούν οι νέοι κομματικοί σχηματισμοί που αρχίζουν δειλά – δειλά να εμφανίζονται στο προσκήνιο;

ΔΥΣΚΟΛΕΣ οι εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή. Η κάλπη θα δείξει, αν θα καταφέρουν να βγουν μπροστά οι νέοι πολιτικοί σχηματισμοί, που διεκδικούν ψήφους και λόγο στην διακυβέρνηση της χώρας.

ΕΙΝΑΙ ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΟ τελικά το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται και ήδη μετασχηματίζεται.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ που αναμένεται να προκηρυχθούν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες και για τους υποψήφιους και για τα ίδια τα μεγάλα κόμματα. Ο πολιτικός λόγος που θα αρθρωθεί αναμένεται να είναι εντελώς διαφορετικός για να πείσει.

ΑΡΑΓΕ θα υπάρξουν αυτές οι πολιτικές δυνάμεις, που θα καταφέρουν να ξεφύγουν από τον ψεύτικο λόγο του δικομματισμού πείθοντας παράλληλα για την δυνατότητά τους να γυρίσουν σελίδα στην χώρα και να την οδηγήσουν σε καλύτερες μέρες;

Εικόνες της κρίσης 8 : τα υποθετικά ψάρια

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου
Οι μύτες των παπουτσιών του Γιώργη κτυπούσαν τον χρόνο  πάνω στα πεντάλ του ποδηλάτου, την βιασύνη του να προλάβει τις πληρωμές της Δευτέρας.  Με το ποδήλατο του κατέβαινε ανάποδα την οδό Τσώκρη για την πλατεία του Άργους. Ο ήλιος τον κτυπούσε μες τα μάτια. Λίγο πριν την παλιά αγορά ακούει μια γνώριμη φωνή.

-Ε Γιώργη που πας; (Ήταν ο πατέρας του ανέβαινε  με τα αργά βήματα των εβδομήντα πέντε χρόνων του και τον ήλιο στην πλάτη του.)

-Πατέρα καλημέρα με τυφλώνει ο ήλιος δεν σε είδα , έχω κάτι πληρωμές να κάνω και βιάζομαι , αν μπλέξω σε καμιά ουρά θα φάω όλη την ημέρα.

-Άδειος τόπος παντού, θα προλάβεις , αν μείνει χρόνος έλα κερνάω καφεδάκι .

Κατεβαίνοντας προς την πλατεία Αγίου Πέτρου ο κεντρικός δρόμος ήταν άδειος. Τα νέα μέτρα ελεγχόμενης στάθμευσης είχαν διώξει τα αυτοκίνητα από το κέντρο. Που να πήγαν όλα αυτά τα αυτοκίνητα ή οι κάτοικοι της πόλης για λόγους οικονομίας ανακάλυψαν ξανά την βάδιση αναρωτήθηκε ο Γιώργης.

Στις τράπεζες λιγοστός ο κόσμος, τέλειωσε πολύ γρήγορα τις δουλειές του. Στην επιστροφή είδε  έξω από το κατάστημα ρούχων  του Βαγγέλη του Άρχοντα, παρατσούκλι από την εποχή που μεσουρανούσε στον Απόλλωνα Άργους, ότι  ήταν μαζεμένοι καταστηματάρχες και κουβέντιαζαν. Προφανώς πελάτης δεν είχε ακόμα κάνει την εμφάνιση του.

Οι άνθρωποι αυτοί ήταν η γειτονιά του Γιώργη στην εφηβεία του, όταν ήταν βοηθός στο καφενείο του πατέρα του. Την δεκαετία του εβδομήντα και του ογδόντα η οδός Τσώκρη ήταν  σε όλο το μήκος της ένας δρόμος γεμάτος καταστήματα που ξεκινούσαν από νωρίς τις δουλειές τους. Τώρα πολλά μαγαζιά κλειστά και μερικά κτήρια μαραζωμένα, από την έλλειψη φροντίδας προβάλλουν τους πληγωμένους τους σοβάδες. Κάποτε ανέβαινε και κατέβαινε κόσμος και από τα δύο πεζοδρόμια τώρα μπορούσες και με το ποδήλατο να περάσεις πάνω στα πεζοδρόμια.

Σταμάτησε να τους χαιρετήσει. Ένα ευχάριστο ξάφνιασμα για όλους. Θυμήθηκαν τις παλιές καλές εποχές τότε που το Σάββατο το μεσημέρι μετά από μια πετυχημένη εβδομάδα οι έμποροι  έκαναν μικρά πανηγύρια στα μαγαζιά τους και οι μεζέδες της κυρά Μαρίας που σέρβιρε ο κυρ Νίκος ήταν στις δόξες τους.

-Σαν παραμύθι μου φαίνονται εκείνα τα χρόνια, πάει δεν ξαναγίνονται αυτά ( είπε ο Βαγγέλης).

-Εγώ δεν τα πρόλαβα ( είπε η Γιάννα νέα έμπορος της περιοχής) .

-Από τα χαράματα της Δευτέρας μέχρι το νύχτωμα του Σαββάτου ετούτος ο δρόμος ήταν γεμάτος κόσμο από πάνω μέχρι κάτω ( είπε ο Λάκης που διατηρεί ένα από τα πιο παλιά καταστήματα του δρόμου) .

-Με την κρίση πως τα πάτε;

-Δεν παλεύετε η κατάσταση, δεν βλέπεις εννιά και τέταρτο και οι ταμειακές μας μηχανές είναι  αχτύπητες, έχει και τα καλά του όμως μαζευόμαστε και μιλάμε μεταξύ μας , ξαναγνωριζόμαστε.

Εκείνη την στιγμή φάνηκε ο μεγάλος όγκος της κυρά Ντίνα της ψαρούς. Ο χρόνος έγραψε πάνω της ρυτίδες , η αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση μείωσαν το δυναμικό της βάδισμα αλλά δεν άλλαξαν την περπατησιά της. Η κυρά Ντίνα ήταν η προσωποποίηση αυτού που λέμε γυναίκα νταρντάνα, μπεσαλού και έξω καρδιά , το παρατσούκλι ψαρού της βγήκε από τον άντρα της τον ψαρά τον Μήτσο. Ο Μήτσος ακριβώς το αντίθετο σωματοδομικά από την ίδια, πετσί και κόκκαλο σχεδόν ανορεξικός, επαγγελματίας ψαράς, την βάρκα του την είχε στην  Νέα Κίο.

-Καλημέρα κυρά Ντίνα.

-Ρε Γιώργη ,  πόσα χρόνια έχω να σε ανταμώσω;

-Από τότε που έφερνες μαριδάκι στο καφενείο του πατέρα μου.

-Πως από εδώ κυρά Ντίνα πρωί-  πρωί; (Την ρώτησε ο Βαγγέλης , αφού ήξερε ότι το πόστο της ήταν στο ψαράδικο να πουλά ψάρια. Χρόνια τώρα ήταν γνωστή υπάλληλος στην ψαραγορά του Άργους με δεκάδες προσωπικούς πελάτες. Στο μαγαζί που δούλευε,  ο  άντρας της ξεπουλούσε την ψαριά του.)

-Ήρθα να δω αν θέλετε ψάρια;

-Ε θέλουμε αλλά θα περάσουμε από το μαγαζί ( της είπε η Γιάννα , ενώ με απορία κοιτούσε τα άδεια της χέρια, έτσι όπως τους ρώτησε θα νόμιζε κανείς ότι στην πλάτη της είχε ένα καλάθι με ψάρια, έτοιμα για πούλημα).

-Όχι τώρα να μου πεις και θα στα φέρω εγώ!!!

-Τα συνηθισμένα αφού ξέρεις.

-Εντάξει ( και βγάζει μέσα από την φαρδιά τσέπη του φορέματος της ένα σημειωματάριο ).

-Βαγγέλη μπακαλιαράκια θες ;

-Γιατί έχει ;

-Αν έχει ή δεν έχει είναι άλλο θέμα εσύ πες μου αν θέλεις!!! ( Η κυρά Ντίνα τον ήξερε χρόνια, ήταν μερακλής στο φαγητό του.)

-Ναι αν έχει θέλω ( παλιός έμπορος έπιασε αμέσως το μήνυμα ότι κάτι έχει αλλάξει στην κυρά Ντίνα, ποτέ δεν είχε έρθει να πάρει προκαταβολικά παραγγελία και για ψάρια που δεν ήξερε αν έχει το μαγαζί ).

-Εντάξει και με σένα .

-Κυρά Ντίνα αν έχει  ψάρια (!!!)  ( της το είπε με ιδιαίτερη έμφαση ) να μου κρατήσεις και για τα παιδιά μου θα πάω το Σάββατο στην Αθήνα να τα δω.

-Μπράβο μερακλή μου ( του είπε και του έριξε μια την παλάμη στο αριστερό του μπράτσο παραλίγο να τον ρίξει κάτω, πιάστηκε στο ποδήλατο του Γιώργη και αντάλλαξαν ένα γρήγορο βλέμμα απορίας και ανησυχίας. Δεν ήταν πράγματα αυτά κάτι δεν πήγαινε καλά με την κυρά Ντίνα. Μπήκε και ο Γιώργης στο παιγνίδι των υποθετικών παραγγελιών « αν έχει» ).

 -Κυρά Ντίνα θέλω και εγώ δυο κιλά αν έχει ;

-Τι ψάρια θέλεις ;

-Τι έχει ;

-Δεν ξέρω πες μου εσύ και θα το κανονίσω , λέγε και το κινητό σου να σε βρω.

-Εντάξει γαύρους ή κοτσομούρα και το κινητό είναι 679…

Αφού πήρε από όλους παραγγελία βάζει στην τσέπη το σημειωματάριο, από το κρεμασμένο στο λαιμό της κινητό τηλέφωνο καλεί ένα νούμερο.

-Έλα Μήτσο ξεκίνα, τα κανόνισα όλα εσύ κοίτα να βγάλεις καλή ψαριά.

-Κυρά Ντίνα τον άντρα σου πήρες τηλέφωνο; (Ρώτησε ο Γιώργης.)

-Ναι απαγορεύεται;  

-Όχι αλλά να σε ρωτήσω χωρίς παρεξήγηση , πήρες παραγγελία για τα ψάρια που θα πιάσει ;

-Ακριβώς, τζάμπα να κάψει το πετρέλαιο  και αν πιάσει καλή ψαριά να μείνουν απούλητα;

-Γιατί δεν θα τα πάρει το ψαράδικο που δουλεύεις ;

-Δούλευα.

-Τι ; Τριάντα χρόνια είσαι εκεί τώρα βρήκατε να τσακωθείτε λίγο πριν την σύνταξη;

-Δεν τσακωθήκαμε με απόλυσε. Και να μην με απόλυε θα έφευγα μόνη μου.

-Γιατί τι έγινε;

-Ο γιος του το έκλεισε το μαγαζί , το φαγάδικο που είχε στο Ναύπλιο. Το ενοίκιο που πλήρωνε για ένα μήνα είναι το ενοίκιο του πατέρα του για ένα χρόνο σχεδόν. Γύρισε πίσω στο ψαράδικο. Παλιά μου τέχνη κόσκινο, μες τα ψάρια γεννήθηκε ο μικρός.  Όπως καταλαβαίνετε δεν χώραγα και εγώ εκεί για να βγαίνει ένα αξιοπρεπές μεροκάματο.

-Για αυτό δεν σε είδα την προηγούμενη εβδομάδα; (Ρώτησε η Γιάννα.)

-Ακριβώς, τις πρώτες μέρες έπαθα σοκ , ήταν σα να πέθανε ένας δικός μου άνθρωπος, έπεσε και ο Μήτσος ψυχολογικά. Αλλά χθες του λέω Μήτσο κοντεύουμε τα εξήντα αλλά θα την παλέψουμε όπως ξέραμε. Εσύ θα βγάζεις τις ψαριές σου και εγώ θα κάνω το εμπόριο. Αλλά θα υπάρχει ένας κανόνας πρώτα θα κλείνω παραγγελίες και μετά θα μπαίνεις μέσα για ψάρεμα, μην μας μείνουν τα ψάρια αμανάτι , έχει ακριβύνει πολύ και το πετρέλαιο.

-Καλά και γιατί δεν κανονίζετε να τα δίνει πάλι στο ψαράδικο;

-Πρώτο γιατί έπεσε η δουλειά και δεύτερον όταν ραγίζει το γυαλί δεν είναι πια γυαλί. Όταν μια συνεργασία τελειώνει, τελειώνει οριστικά, οι μισές λύσεις δημιουργούν διπλά προβλήματα ( Όπως πάντα μπεσαλού και ξηγημένη η κυρά Ντίνα σκέφθηκε ο Γιώργης με μια κίνηση του χεριού τους χαιρέτησε και έφυγε).

-Γιώργη βρήκες πολύ κίνηση και άργησες , προλαβαίνεις για καφέ; (Τον ρώτησε ο πατέρας του όταν τον είδε να μπαίνει στην αυλή.)

-Το απόγευμα δεν προλαβαίνω τώρα.

Το απόγευμα ο Γιώργης έπινε τον καφέ του στο σπίτι του πατέρα του.

-Ξέρεις ποια είδα το πρωί ; Την κυρά Ντίνα την ψαρού.

-Αυτή που έφερνε τα μαριδάκια στο καφενείο .

-Πήρα και δυο κιλά ψάρια.

-Δεν σε είδα να κρατάς τίποτα

-Δεν τα είχε πιάσει ακόμα ο Μήτσος!!! ( Ο πατέρας του τον κοιτούσε με ένα βλέμμα απορία και θυμού γιατί νόμιζε ότι ο γιος του τον κορόιδευε, Εκείνη την στιγμή χτύπησε το τηλέφωνο, ο Γιώργης απάντησε με ανοιχτή ακρόαση. )

-Γιώργη δυο κιλά γαύρους που να στα φέρω ; ( Πατέρας και γιος αντάλλαξαν ένα βλέμμα, ο Γιώργης του έδωσε το κινητό. )

-Κυρά Ντίνα ο Νίκος είμαι χαθήκαμε , κατάλαβες ποιος είμαι ;

- Ε πως δεν κατάλαβα δέκα βαπόρια  μαριδάκι σου είχα πουλήσει;

-Έχει καθόλου μαριδάκι ;

-Πόσα κιλά θες ;

-Δύο .

-Εντάξει,  αλλά αύριο που θα ξαναβγεί ο Μήτσος,  αν πιάσει τα έχεις, δώσε μου το κινητό σου να σε πάρω …..

Ο κυρ Νίκος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα γέλια του.



*Η ιστορία έχει φανταστικά στοιχεία αλλά είναι πραγματική η υποθετική παραγγελία ψαριών και έγινε σε κατάστημα του Ναυπλίου  ….. και στην οδό Τσώκρη στο Άργος κάποτε δεν χωρούσαν τα πεζοδρόμια τους ανθρώπους….

21/3/12

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 22.03.2012

19/3/12

Η έκδοση 15.03.2012



17/3/12

Δούρειο Μέλι


Με δούρειο ίππο το μέλι και με πρόσχημα την αλληλεγγύη, ομάδα “Ισπανών Μελισσοκόμων” επιχειρεί να αλλώσει την Ελληνική αγορά προσφέρωντας μέλι σε χαμηλώτερες τιμές στους Δήμους της χώρας, προφανώς θεωρώντας πως τα κοινωνικά παντοπωλεία θα μπορούσαν να το διαθέσουν στους πολίτες.

Μια επιστολή από επιχειρηματία της Ισπανίας ενημερώνει τους δημάρχους πως το Ελληνικό μέλι ειναι ακριβότερο του Ισπανικού, πέρνωντας στοιχεία από ένα μπλογκ, το οποίο απλά έχει κάνει μια ανεπίσημη και μη έγκυρη καταγραφή τιμών Ελλήνων παραγωγών βάση της οποίας φέρονται οι Έλληνες Μελισσοκόμοι να είναι ακριβώτεροι των Ισπανών συναδέλφων τους. Φυσικά δεν υπάρχει στην επιστολή καμία αναφορά για το ποια ειναι αυτή η Μελισσοκομική Ισπανική Ένωση, ουτε καν που εδρεύει. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην επιστολή που έφτασε με E-Mail στα γραφεία των δημάρχων της χώρας μας:


“Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε

ισπανικός συναιτερισμός μελισσοκόμων επιθυμεί να προσφέρει σε έλληνες καταναλωτές μέλι στην τιμή των 4- 4,5 περίπου ευρώ (εξαρτάται από τα έξοδα μεταφοράς) που είναι απόσο γνωρίζουμε κάτω και από τις τιμές έλληνα παραγωγού που ξεκινούν από 6 και φτάνουν μέχρι 12 ευρώ δείτε http://rnelissocosmos.blogspot.com/2011 /02/blog-post 6658.html Πάμε να δούμε την δημοσκόπηση...

ευρώ το κιλό 23 (7%)

ευρώ το κιλό 28 (9%)

ευρώ το κιλό 70 (23%)

ευρώ το κιλό 36 (12%)

ευρώ το κιλό 93 (31%)

ευρώ το κιλό 6 (2%)

ευρώ το κιλό 21 (7%)

12 + το κιλό 35 (11%)

Ψήφοι μέχρι αυτήν τη στιγμή: 300 Η ψηφοφορία έκλεισε

Η δημοσκόπηση λοιπόν ρωτούσε την τιμή, και είχε κάποιες ενδεικτικές τιμές που ήταν από 6 έως 12+ το κιλό.

Όλες αυτές είναι τιμές που πουλάνε οι μελισσοκόμοι.

Όμως βλέπουμε ότι οι περισσότεροι μελισσοκόμοι δήλωσαν ότι πουλάνε το μέλι τους 10 και 8 ευρώ το κιλό.

Και επίσης να διευκρινιστεί ότι δεν πρόκειται για το φτηνό μέλι πεύκου που στη ελλάδα κσοτίζει 6 ευρώ, αλλά στο μεγάλο του μέρος ανάμεικτο (ανθέων, αγριολούλουδα, κλπ.). με τιμή πάνω από 8 ευρώ.

Ως πράξη αλληλεγγύης η πρώτη προσφορά είναι συνολικά περίπου 22 με 23 τόνοι που διατίθενται σε δοχεία των 500 γραμμαρίων και των 2,3 Κιλών περίπου.

Αν σας ενδαιφέρει αυτή η προσφορά και θέλετε να την προωθήσετε μέσω του προγράμματος σας παρακαλούμε να· μας απαντήσετε όσο γίνεται πιο σύντομα και να μας πείτε πως μπορεί να οργανωθεί η διάθεση του προϊόντος”

Η επιστολή αυτή έφτασε και στα γραφεία των δημάρχων της Αργολίδας που έκπληκτοι διάβασαν την “προσφορά αλληλεγκύης” και στην συνέχειαν την ταξινόμισαν στον κάλαθο των σκουπιδιών, αφου τα κοινωνικά παντοπωλεία των δήμων στηρίζονται στην προσφορά των πολιτων και των ιδιωτών, αλλά όχι στις αγορές, όπως αυτά της Ιταλίας. Ήδη αναμένωνται αντιδράσεις και από τους μελισσοκόμους του νομού οι οποίοι θεωρούν ότι μια ενδεχόμενη αποδοχή του “ισπανικού” μελιού από τους δήμους θα σήμαινε καταδίκη του Ελληνικού και υποβάθμιση των τοπικών οικονομιών.

Αν πραγματικά προέρχεται η επιστολή από Ισπανικό συναιτερισμό, θα πρέπει να πουμε πως πρόκειται για μια έξυπνη επιχειρηματική κίνηση προόθησης του ισπανικού προιόντος, που θα πρέπει να προβληματίσει τους ντόπιους παραγωγούς οι οποίοι παραμένουν εγκλοβισμένοι στην απραξία τους.

18.000 λιγότεροι τουρίστες λόγω του λιμανιού


Δραματική μείωση παρουσιάζει φέτος η κρουαζιέρα στο Ναύπλιο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που διαθέτει το Λιμεναρχείο Ναυπλίου. Όπως δήλωσε στον «α» ο Λιμενάρχης κος Σπύρος Μαρίνος 49 κρουαζιερόπλοια έχουν δηλώσει ότι θα καταπλεύσουν στο Ναύπλιο, έναντι 75 κρουαζιερόπλοιων πέρσι. Εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί κατά 15 – 20 ακόμα.

Η πτώση αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στους επαγγελματίες της πόλης που δουλεύουν με τους τουρίστες, αφού αντίστοιχα θα είναι μειωμένος ο αριθμός των επισκεπτών του Ναυπλίου.  Εκτιμάται ότι ο μέσος όρος των επιβατών κάθε κρουαζιερόπλοιου είναι 600 – 700 άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουμε 18.000 λιγότερους τουρίστες στο Ναύπλιο !!! Ιδιαίτερα μέσα στην περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύουμε η μείωση αυτή είναι κρίσιμη ακόμα και για την βιωσιμότητα κάποιων καταστημάτων.

Τα προβλήματα βέβαια με την κρουαζιέρα στο Ναύπλιο, δεν σταματούν εδώ. Πέραν της βασικής αιτίας της έλλειψης χάριν στην οποία μειώνεται η κρουαζιέρα, μια σειρά τοπικών καθαρά προβλημάτων δημιουργούν εμπόδια.

Πρώτο και βασικό πρόβλημα που παραμένει άλυτο δεκαετίες τώρα, είναι η εκβάθυνση του λιμένος. Τα κρουαζιερόπλοια παραμένουν αρόδο, όπως σε υποανάπτυκτες χώρες και οι τουρίστες κυκλοφορούν ελάχιστα στην πόλη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κος Μαρίνος στον «α» τα κρουαζιερόπλοια αυτή την στιγμή παραμένουν στο Ναύπλιο, μόνο 6 – 8 ώρες κατά μέσον όρο. Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς την ώρα που χρειάζονται οι τουρίστες για να βγουν στην πόλη με τις λάντζες, μπορεί να καταλάβει πολύ καλά πόσο ελεύθερο χρόνο έχουν στην διάθεσή τους.

Αντίθετα, αν τα κρουαζιερόπλοια έδεναν μέσα στο λιμάνι τότε θα αυξανόταν και ο χρόνος παραμονής τους σε 14 τουλάχιστον ώρες για διαφόρους λόγους, όπως οι παροχές που θα είχαν, η ασφάλεια του πλοίου στο λιμάνι, και η μη καταβολή τέλους επιβατών.

Για να αντιληφθεί κανείς τι χάνει το Ναύπλιο από την έλλειψη υποδομών μπορεί να κάνει μια σύγκριση με το λιμάνι της Κυλλήνης που καταπλέουν τουλάχιστον 400 κρουαζιερόπλοια!!!

Κάποιες ελπίδες για χρηματοδότηση της εκβάθυνσης υπάρχουν με την ανακοίνωση χρηματοδότησης. Όμως η κρίσιμη φετινή χρονιά θα αποτελεί μέχρι να υλοποιηθεί το έργο, παρελθόν.

Ζητούν να μείνει το ΙΚΑ στο Κρανίδι


Την έντονη διαμαρτυρία του για την απόφαση της διοίκησης του IKA να καταργήσει  το Υποκατάστημα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Κρανιδίου εκφράζει με ψήφισμά του το τοπικό συμβούλιο Ερμιόνης.

Όπως τονίζεται στο ψήφισμα, η ενέργεια αυτή θα υποβαθμίσει τις παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες σε ολόκληρο το Δήμο Ερμιονίδας και θα φέρει σε μεγαλύτερη απομόνωση την πόλη της Ερμιόνης μετά την κατάργηση του Καταστήματος ΟΤΕ και την μετατροπή του Καταστήματος της ΕΤΕ σε Γραφείο.

Στους δε χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και μεγάλη ταλαιπωρία, γιατί θα αναγκάζονται να μετακινούνται εκατόν ογδόντα (180) χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν.

Το τοπικό συμβούλιο ζητάει να παραμείνει το Υποκατάστημα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Κρανιδίου ως έχει μέχρι σήμερα, συνεχίζοντας να προσφέρει σύγχρονες κοινωνικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του, ιδιαίτερα σήμερα σε αυτή τη δύσκολη κοινωνική και οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα.

Καμπάνια απ τον Δήμο Άργους-Μυκηνών υπέρ των τοπικών προϊόντων


Με σύνθημα: «Γίνετε συμμέτοχοι, καταθέστε τις προτάσεις σας, βοηθείστε μας να ανεβάσουμε τον Πολιτισμό μας, μέσα από δικές σας δράσεις και εκδηλώσεις», η ΚΕΔΑΜ και ο Δήμος ζητάει δημιουργική και παραγωγική συνεργασία με όλους τους πολίτες  για να βοηθήσουμε την εθνική οικονομία.

Σε συνέντευξη τύπου χτες το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΚΕΔΑΜ κ. Νικόλαος Γκαβούνος μεταξύ άλλων ανέφερε: “Προβάλλουμε το μικρό θαύμα στον ένα χρόνο αυτής της Δημοτικής Αρχής. Ήταν ένα μικρό καρναβάλι και το πήραμε και το κάναμε γεγονός για ολόκληρη την Πελοπόννησο…  Καλούμε, λοιπόν, μαζί με την πολιτιστική μας κληρονομιά να στηρίξουμε την τοπική αγορά σαν παραγωγοί και καταναλωτές” ενώ ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών κ. Δημήτρης Καμπόσος, σημείωσε: «Ο Δήμος Άργους Μυκηνών έχει  ξεκινήσει μια καμπάνια θέλοντας να πείσει τον κόσμο να προτιμά τα ελληνικά προϊόντα, γιατί στηρίζει την ελληνική οικονομία και όταν η ελληνική οικονομία είναι υγιής, τότε δεν έχουμε φαινόμενα ανεργίας, λουκέτων και δυσάρεστων οικονομικών συνεπειών. Δεν αισθάνομαι καλά όταν βλέπω την κοινωνία να είναι σε αυτό το μαρασμό και από την άλλη εκείνοι οι οποίοι κερδίζουν από τα δικά μας χρήματα και μεγαλουργούν οι οικονομίες οι δικές τους,  να μας κάνουν τη χάρη, όταν μας δανείζουν λεφτά!

Εμείς θα πρέπει να κοιτάξουμε το δικό μας συμφέρον και ξεκινώντας από τις δικές μας μικρές κοινωνίες από το χωρίο. Θα προτιμάμε το μπακάλικο και το μανάβικο του χωριού. Μετά θα κατέβουμε στην πόλη και τα χρήματα θα μένουν μέσα στο Δήμο μας. Δεν θα φεύγουμε εκτός, διότι εδώ βρίσκουν δουλειά τα παιδιά μας. Αυτή είναι η συνείδηση που πρέπει να αποκτήσουμε, κάποτε. Και πολύ σωστά ο πρόεδρος της ΚΕΔΑΜ τόνισε πως, όχι μόνο να προτιμάμε ελληνικά προϊόντα, αλλά και αυτά με υλικά από την Ελλάδα. Έτσι, λοιπόν, θα βοηθήσουμε την εθνική οικονομία και το όφελος της πατρίδας μας».

16/3/12

Περισσότερα από 8.5εκΕυρώ στα ταμεία του δήμου Άργους σύμφωνα με την δημοτική Αρχή


Στις πολύ πρόσφατες και αναλυτικές ανακοινώσεις του γραφείου του δημάρχου παραπέμπονται όλοι όσοι πολίτες επιθυμούν να ενημερωθούν για τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου καθώς και στην οικονομική υπηρεσία οι δημοτικοί σύμβουλοι αντίστοιχα.
Με αφορμή επιστολή δημοτικού συμβούλου, ο δήμαρχος Άργους- Μυκηνών  Δημήτρης Καμπόσος υπογράμμισε ότι ο απολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα “είναι πρωτοφανής στα δημοτικά χρονικά. Παρουσιάσαμε για πρώτη φορά, τόσο αναλυτικά οικονομικά στοιχεία. Διαθέτουμε στα ταμεία μας πάνω από 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Παραθέσαμε ακόμη και φωτοτυπία της βεβαίωσης της τράπεζας για τους πλέον δύσπιστους.
Η διαχείρισή μας είναι διάφανη. Είμαστε πρώτοι σε αριθμό αναρτήσεων στο Διαύγεια! Είμαστε ο Διαυγέστερος Δήμος της Πελοποννήσου. Δεχόμαστε καθημερινά την κριτική όλων των δημοτών. Επιμένουμε, όμως, σε όλους τους τόνους: Όλα στο φως!
Η αντιπολίτευση κάθε φορά που μας προκαλεί εκτίθεται!
Μας προκαλεί απορία πως φαντάζει «Ακατόρθωτη»  στα μάτια της αντιπολίτευσης η καλή οικονομική κατάσταση του Δήμου μας. Απορούμε με τα παραδείγματα διαχείρισης του παρελθόντος. Έχουμε και εμείς μεγάλη αγωνία: είχε δώσει ποτέ τέτοια στοιχεία ο πρώην δήμαρχος Λυρκείας;
Τώρα, έρχεται και ζητά αναλυτικά να δει και τους κωδικούς από τους οποίους προκύπτουν.
Για άλλη μια φορά, θα απαντάμε σε κάθε πρόκληση ειδικά για τα οικονομικά…
Σταματήστε να κρίνετε εξ ιδίων… Η ερώτηση τι γίνονταν τόσα λεφτά στο παρελθόν θα συνεχίσει να σας βασανίζει…
Φοβάστε τις ερωτήσεις που κάνει ο λαός: Τι γινόταν άραγε τα προηγούμενα χρόνια; Καλά θα κάνουν να απαντήσουν αυτοί οι ίδιοι στο λαό. Γιατί ο λαός είναι πολύ αγριεμένος”.
Είχε προηγηθεί επιστολή του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας, πρώην δημάρχου Λυρκείας Δ. Σκούφη ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριζε ότι: “Για την αποτελεσματικότερη άσκηση των καθηκόντων μου και προκειμένου να βγάλω και εγώ ως μέλος του ΔΣ «με νηφαλιότητα και ψυχραιμία» τα συμπεράσματά μου, όπως δημοσίως συνέστησε προς όλους με την από 8-3-12 δημόσια ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή, για να εξηγήσει πώς έγινε κατορθωτό, το κατά την άποψή της ακατόρθωτο «σε περίοδο κρίσης η διαχείριση της (σ.σ. της δημοτικής αρχής) απέδωσε (και όχι εμφάνισε) επί πλέον 5 εκατ. ευρώ (πλεόνασμα;) στα ταμεία του Δήμου», παρακαλώ να με πληροφορήσετε γραπτώς και με κάθε δυνατή ανάλυση, λόγω ελλιπούς αντίστοιχης και αναλυτικής πληροφόρησης στο ΔΣ και την ΟΕ, πως , που και σε ποια επί μέρους ποσά, κατηγορίες, μεμονωμένους κ.α. εσόδων-εξόδων κλπ αποτυπώνονται τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους πίνακες, του επισυναπτόμενου στο παρόν , δημοσιεύματος και ειδικότερα:
ñ στην απογραφή έναρξης του νέου Δήμου την 1-1-2011, την οποία και ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του στις 19-1-12
ñ στο ψηφισθέντα κατά την συνεδρίασή του στις 13-1-12 προϋπολογισμό του Δήμου για το οικ. έτος 2012 ( πάσης φάσεως υποχρεώσεις ΠΟΕ, αποδόσεις σε τρίτους κλπ)
ñ στα τελικά αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 τα οποία ως γνωστόν αποτέλεσαν τη βάση για την σύνταξη του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους.
Ακόμη θεωρώ επιβεβλημένο να μου γνωρίσετε -με αφορμή το άνοιγμα με την ευκαιρία του περί ου ο λόγος «νοικοκυρέματος» και γενικότερων θεμάτων, όπως η συγκροτημένη διαχείριση, η διαφάνεια και η διαύγεια - για ποιο λόγο περισσότερες από πενήντα (50) αποφάσεις του ΔΣ στο 2011 δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στην Εφημερίδα της Υπηρεσίας του Δήμου(κενά στους α/α των ήδη δημοσιοποιηθέντων στο 2011 αποφάσεων του ΔΣ, γεγονός ανεπίτρεπτο), τι ακριβώς συμβαίνει με τη νομιμότητα, τη δημοσιοποίηση, κλπ των αποφάσεων των πράξεων, κλπ των δ.σ. των ν.π. και επιχ/σεων του Δήμου, τα οργανογράμματα και τη διάρθρωση των διαφόρων υπηρεσιών, μονάδων κλπ (Δήμου, νπ, και επιχ/σεων του) την περιγραφή των αρμοδιοτήτων και των οργανικών θέσεων, τα ονόματα, τις ιδιότητες όπως και κάθε πρόσφορο στοιχείο επικοινωνίας των υπηρετούντων σε αυτές με οποιαδήποτε μορφή ή σχέση εργασίας και απασχόλησης. Πράγματα δηλ. που θα έπρεπε -σύμφωνα με το ισχύον σχετικό νομικό πλαίσιο - να έχουν δημοσιοποιηθεί, γνωστοποιηθεί, εδώ και καιρό στο διαδίκτυο”.

Εκπαιδεύουν αστυνομικούς στην διαχείριση κρίσεων


Πάνω στις διαδικασίες που απαιτούνται για την διαχείριση εκτάκτων αναγκών και σοβαρών περιστατικών τοπικού ή περιφερειακού χαρακτήρα στον επιχειρησιακό και επικοινωνιακό τομέα, εκπαιδεύονται σε επιτελικό επίπεδο αστυνομικοί, Λιμενικοί, Πυροσβέστες και ΕΚΑΒ αυτήν την περίοδο στην Πελοπόννησο. Επίσης αναπτύσσονται οι σύγχρονοι μέθοδοι, τα νομικά και δικονομικά εργαλεία, καθώς και οι τακτικές και βέλτιστες πρακτικές στην αντιμετώπιση του Οικονομικού και Οργανωμένου Εγκλήματος.
Σε σχετική ημερίδα που έγινε στην Τρίπολη ενημερώθηκαν για το θέμα οι Αστυνομικοί Διευθυντές των Αστυνομικών Διευθύνσεων των νομών, οι Διοικητές ή Υποδιοικητές των Τμημάτων των Αστυνομικών Διευθύνσεων των νομών της Περιφέρειας και στελέχη της ΓΑΔΠ, ενώ παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.).
Η Ημερίδα, όπως ανακοινώθηκε,  διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Χειρισμού Κρίσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του υλοποιούμενου προγράμματος της Αντεγκληματικής Πολιτικής 2010-2014 του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την βελτίωση της αποδοτικότητας μέσω και της δια βίου ενημέρωσης και εκπαίδευσης των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Όπως τόνισε στο τέλος της εκδήλωσης ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ταξίαρχος Ηλίας Γεωργόπουλος: «Οι  Ημερίδες αυτές, αποσκοπούν στην προστιθέμενη γνώση, στην ανταλλαγή εμπειριών καθώς και στην εξαγωγή βέλτιστων πρακτικών από την αποτίμηση των αποτελεσμάτων πραγματικών περιστατικών, με στόχο στη βελτίωση της ανταπόκρισης και της αποτελεσματικότητας των στελεχών, αλλά και στην  καλύτερη συνεργασία με τους άλλους εμπλεκόμενους Φορείς».
Τις θεματικές ενότητες ανέπτυξαν, κατά αντικείμενο ενημέρωσης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Χειρισμού Κρίσεων, Ταξίαρχος Στέφανος Κοζυράκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας, Ταξίαρχος Ιωσήφ Καμπανάκης, ο Διοικητής της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.) Αστυνομικός Υποδιευθυντής Γεώργιος Ψωμάς, καθώς και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας,  Αστυνομικός Υποδιευθυντής Αθανάσιος Κοκκαλάκης.

Αυξήθηκαν τα τροχαία


Ελαφρά αυξημένα ήταν τα τροχαία στην Πελοπόννησο τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Σύμφωνα με τα στατιστικά που ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου, κατά την διάρκεια του Φεβρουαρίου, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας σημειώθηκαν 29 τροχαία ατυχήματα με παθόντες (νεκροί, σοβαρά και ελαφρά τραυματίες), έναντι 32 το 2011 (μείωση 9 %). Ειδικότερα σημειώθηκαν:
•9 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, έναντι 7 τον Φεβρουάριο του 2011 (αύξηση   29 %)
•6 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμων έναντι 5 τον Φεβρουάριο του 2011 (αύξηση  20 %).
•14 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου έναντι 20 τον Φεβρουάριο του 2011 (μείωση  30 %).
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 44 παθόντες (έναντι 51 το 2011). Ειδικότερα καταγράφηκαν:
•10 νεκροί, έναντι 7 τον Φεβρουάριο του 2011.
•8 σοβαρά τραυματίες, έναντι 7 τον Φεβρουάριο του 2011.
•26 ελαφρά τραυματίες, έναντι 37 τον Φεβρουάριο του 2011.
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
•Παραβίαση προτεραιότητας.
•Οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος.
•Μη τήρηση κανόνων κυκλοφορίας πεζών.
•Αντικανονικό προσπέρασμα.
Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, το μήνα Φεβρουάριο 2012, πραγματοποιήθηκαν 12.281 έλεγχοι διερεύνησης μέθης και διαπιστώθηκαν 219 παραβάσεις.
Επιπλέον, το ίδιο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκαν, εκτός των άλλων και (2642) επικίνδυνες παραβάσεις. Ειδικότερα βεβαιώθηκαν :
•1531 για υπερβολική ταχύτητα.
•30 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση.
•177 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση.
•121 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.
•35 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.
•2 για την παραβίαση προτεραιότητας.
•9 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.
•14 για αντικανονικό προσπέρασμα.
•1 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων.
•136 παραβάσεις Κ.Τ.Ε.Ο.
•37 παραβάσεις για οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά.
•14 παραβάσεις για παράνομες διαφημιστικές πινακίδες.
•34 παραβάσεις για μη κίνηση στο άκρο δεξιό του οδοστρώματος.
•9 παραβάσεις για αντικανονικούς ελιγμούς.
•492 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Θα μπει στο ΕΣΠΑ το μυθολογικό Πάρκο;


Με δεδομένες αφενός την ανάγκη για άμεση ανάληψη αναπτυξιακών δράσεων, και αφετέρου την έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της μελέτης για τη δημιουργία σύγχρονου θεματικού μυθολογικού πάρκου βασισμένου στους άθλους του Ηρακλή στη Λέρνα, έρχεται και πάλι στην επιφάνεια το αίτημα του Δήμου Άργους - Μυκηνών προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για την κατασκευή του πάρκου αυτού.
Μάλιστα το θέμα φέρνει στην επιφάνεια και πάλι ο βουλευτής Γιάννης Ανδριανός, με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνο και Εσωτερικών Α. Γιαννίτση διερευνώντας τις προθέσεις της Κυβέρνησης ως προς την  ένταξη του στα έργα πολιτισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου που θα υλοποιηθούν μέσω ΕΣΠΑ.
Το εν λόγω πάρκο προβλέπεται να έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και ταυτόχρονα να ενισχύσει την επισκεψιμότητα του παρακείμενου αρχαιολογικού χώρου της Λέρνας και ευρύτερα των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Αργολίδας, με  αποτέλεσμα την  τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Επισημαίνεται ότι στις ανακοινώσεις για τις εντάξεις στο ΕΣΠΑ των έργων πολιτισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν αναφέρεται κανένα νέο έργο στον ιστορικό Δήμο Άργους – Μυκηνών.

Αρνούνται να πληρώσουν τα πρόστιμα οι δήμοι


Στο κατακόρυφο συνεχίζεται η κόντρα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων με την περιφέρεια Πελοποννήσου για τα σκουπίδια. Μάλιστα οι δήμοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην πληρώσουν τα πρόστιμα για τα σκουπίδια που απορρίπτουν τα σκουπίδια σε χωματερές ή ΧΑΔΑ.
Στο θέμα παρεμβαίνει πλέον και η Επιτροπή Αειφόρου Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της ΚΕΔΕ, που συνεδρίασε υπό την Προεδρεία του Δημάρχου Λαμιέων κ. Κοτρώνη Γεωργίου, με τη συμμετοχή του Προέδρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου κ Νίκα Παναγιώτη, Δημάρχου Καλαμάτας. Αντικείμενο της σύσκεψης η  διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μέχρι την υλοποίηση του σχεδιασμού για την ολική διαχείριση. 
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ παρουσίασε στην Επιτροπή τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, το υψηλό κόστος που απαιτείται για  τη μεταφορά των απορριμμάτων που έχει αποστραγγίσει τους δήμους που κάνουν τη μεταφορά, καθώς και το περιβαλλοντικό κόστος.
Ενημέρωσε τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής για τα πρόστιμα που επιβάλλει η Περιφέρεια στους δήμους που απορρίπτουν τα σκουπίδια σε χωματερές ή ΧΑΔΑ αν και η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη, για αυτή τουλάχιστον τη φάση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τόνισε δε ότι οι δήμοι δεν θα πληρώσουν τα πρόστιμα διότι το θέμα πέραν από την οικονομική έχει και ηθική διάσταση.
Τελικά αποφασίστηκε ότι το θέμα  θα απασχολήσει το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του, όπου θα παρευρεθεί και αντιπροσωπεία των Δημάρχων από την Πελοπόννησο.
Επίσης η ΚΕΔΕ θα συντονίσει τη διαδικασία για να υπάρξει σύσκεψη άμεσα μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργών (Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής) της ΚΕΔΕ, της ΠΕΔ και της Περιφέρειας για να δοθεί άμεσα λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

15/3/12

Αποχώρησε από τον ΛΑΟΣ η Μ. Τσιλιμίγκρα

Αποχώρησε από τον ΛΑΟΣ η Μ. Τσιλιμίγκρα
Με μία λακωνική δήλωσή της η Μ, Τσιλιμίγκρα εγκατέλειψε το ΛΑΟΣ
"Σας πληροφορώ ότι σήμερα αποχωρώ από το κόμμα του ΛΑΟΣ για προσωπικούς, ιδεολογικούς και πολιτικούς λόγους. Για την μετέπειτα πολιτική μου πορεία θα υπάρξει ενημέρωση προσεχώς".
Μελίνα Τσιλιμίγκρα

Χωρίς στρατηγική και υποδομές, τουρίστες δεν έρχονται


Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ είναι τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τον τουρισμό. Τα μηνύματα είναι αρνητικά από το εξωτερικό και οι επιπτώσεις αναμένονται δραματικές για μονάδες που ήδη έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και ανέμεναν κάπως να ανακάμψουν την θερινή περίοδο.
Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ εικόνα που παρουσιάζει η χώρα, συμπαρασύρει τους τουρίστες, που επιλέγουν άλλους προορισμούς. Αποτέλεσμα είναι να «φουντώνει» ο ανταγωνισμός και στο εσωτερικό, αφού περισσότερες περιοχές διεκδικούν όλο και λιγότερους τουρίστες.
ΟΜΩΣ αρνητικά είναι τα πράγματα ακόμα πιο πολύ για περιοχές που υστερούν σε υποδομές και οργάνωση, χάνοντας επισκέπτες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ναυπλίου. Το λιμάνι της πόλης είναι πολύ κοντά στις Μυκήνες, στο Άργος, στην Επίδαυρο και πολλούς άλλους αρχαιολογικούς χώρους και δημοφιλείς περιοχές. Και όμως η κρουαζιέρα σημειώνει φέτος δραματική μείωση, με βασική αιτία το λιμάνι, στο οποίο λόγω μικρού βάθους δεν μπορούν να μπουν τα κρουαζιερόπλοια, με αποτέλεσμα να βγαίνουν με λάντζες οι τουρίστες για λίγες ώρες στη στεριά. Τριτοκοσμικές συνθήκες, σε αντίθεση με άλλες περιοχές όπως το Κατάκολο που η αύξηση της κρουαζιέρας είναι κάθετα αυξανόμενη μόνο και μόνο λόγω ύπαρξης των κατάλληλων υποδομών.
ΑΝΑΛΟΓΑ αποτελέσματα φέρνει και η καθυστέρηση μετατροπής του αεροδρομίου της Τρίπολης σε πολιτικό, ώστε να δέχεται πτήσεις τσάρτερ με πολλαπλά οφέλη στην Αρκαδία, την Λακωνία και την Αργολίδα.
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, η έλλειψη ουσιαστικής στρατηγικής με συγκεκριμένους στόχους για τον τουρισμό, σε τοπικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο, συνεισφέρει στην μείωση της τουριστικής κίνησης επιφέροντας αρνητικά αποτελέσματα στις επιχειρήσεις του κλάδου.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ κινήσεις που γίνονται χάριν εντυπωσιασμού, δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα. Αντίθετα κουκουλώνουν τα προβλήματα και μεταθέτουν την λύση τους για αργότερα.
Η ΕΠΟΧΗ των ιθαγενών με τα γυαλιστερά καθρεπτάκια και το δίπτυχο ήλιος – θάλασσα έχει περάσει προ πολλού. Οι τουρίστες πλέον έχουν απαιτήσεις και επιλογές σε διπλανούς προορισμούς. Κι αν φύγουν οι τουρίστες για άλλες περιοχές είτε εντός των συνόρων είτε εκτός, είναι πολύ δύσκολο πλέον να ξαναεπιστρέψουν.

Όλοι με πιστοποιητικόν


Άρθρο του Άκη Ντάνου

Φανέ, όταν το έλαιον σε λείψει τι θα γίνεις;
Τι; θα σβεσθείς...
Δ. ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΑΠΟΙΑ στιγμή θα γινόταν κι αυτό. Η οικονομική κρίση οδηγεί τους πολίτες σε ακραίες πολιτικές επιλογές, είτε γιατί εκεί διαβλέπουν διέξοδο των προβλημάτων τους είτε γιατί εκεί εκφράζουν την αγανάκτησή τους προς τα μητρώα, συνήθως “μεγάλα” κόμματα. Απ την μια η αριστερά και απ την άλλη η άκρα δεξιά αισιοδοξούν να κερδίσουν τους απογοητευμένους ψηφοφόρους.
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ της αστικής δημοκρατίας θα έπρεπε κανείς ακόμα κι αν δεν του αρέσει να αντιτίθεται προς αυτές τις μετακομίσεις των ψηφοφόρων. Κι αν για την αριστερά είναι περισσότερε συνειδητές, για την άκρα δεξιά είναι απλά συναισθηματικές αφού στηρίζονται σε ένα δήθεν υπερπατριωτισμό. Το πληγωμένο και ταπεινωμένο Εγώ του νεοέλληνα γίνεται εύκολη βορρά των νεοναζιστών που πίσω από την γαλανόλευκη κρύβουν την σβάστικα.
ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ νταήδες, που με τον τρόμο προσπαθούν να αναδειχθούν σε “σημαντικούς” πολίτες ενώ στην πραγματικότητα παραμένουν ασήμαντοι και ανιστόρητοι. Είναι συνεχιστές της πλέον αντεθνικής πολιτικής, εκείνης που στήριζε τους Ναζι όταν εισέβαλαν και όταν υποχωρούσαν απ την χώρα. Απόγονοι των ερπετών που περιγράφει ο Βάρναλης στο “Πάνθεον Ἐθνικοφροσύνης”:

Τ᾿ αγνά μας εθνικόπουλα, ορκισμένα
τον άγιον όρκο των αρχαίων εφήβων,
γράφουν στην πλάκα των τουφεκισμένων
από τους Γερμανούς: « Καλά σος κάναν!»

Και στην κορφήν απάνου ο Μαύρος Ήλιος!
Τον κοιτάς και σαπίζουνε τα λούκια σου.
Διχτάτορας! Όλ᾿ η κοπριά του αιώνα
κοιλοπονούσε για να τον ξεράσει!

Αυτοί Πατρίδα, Άγια Γραφή και Σπόρος!
Κι απ᾿ τα ιερά μας κόκαλα βγαλμένη
η Προδοσία στο μασκοφόρο δίνει
σπαθί μ᾿ ένα χρυσό πουγκί για φούντα!

ΞΑΝΑΒΓΑΙΝΟΥΝ οι ελεεινοί ανθέλληνες στους δρόμους και με την σβάστικα στο μπράτσο προσπαθούν να αιματοκυλίσουν ξανά την χώρα για να απολαμβάνουν το φως του Ήλιου μας και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσάς μας τα εγγόνια των μελανοχιτώνων βαρβάρων.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ