Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/4/12

Η έκδοση 26.4.2012

29/4/12

Στην Ευρωβουλή τα Δίδυμα


Οι πρόσφατες εμφανίσεις εξασθενούς χρωμίου και στην Ερμιονίδα έχουν ως ήταν αναμενόμενο προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις για τα από που μπορεί να προέρχεται. Μερίδα κατοίκων υποπτεύεται μάλιστα τον σκουπιδότοπο στον Σταυρό Διδύμων ως πιθανό υπαίτιο της ρύπανσης. Για το θέμα του σκουπιδότοπου και του δεματοποιητή επέδειξε ενδιαφέρον και ο ΣΥΡΙΖΑ.

O Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, σε στενή συνεργασία με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Ερμιόνης, τον υποψήφιο Βουλευτή Αργολίδας Πέτρο Πέτρου (και μέλος της Επιτροπής) αλλά και με τους ίδιους τους κατοίκους, συνέταξαν την παρακάτω ερώτηση, με σκοπό η παρέμβαση αυτή στο Ευρωκοινοβούλιο να ρίξει φως στη σκοτεινή ιστορία των σκουπιδιών στο Σταυρό Διδύμων, σπάζοντας έτσι την σιωπή και την κωλυσιεργία τόσο του Υφυπουργού ΠΕΚΑ και των Βουλευτών του Νομού, όσο και του Περιφερειάρχη και των τοπικών Δημοτικών Αρχών.

Συμφωνα με την επιστολή την οποία υπογράφει ο κ. Νίκος Χουντής:   

“Στο δημοτικό διαμέρισμα Διδύμων Δήμου Ερμιονίδας, εντός δασικής έκτασης, εξακολουθεί να υπάρχει Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Πριν από 2,5 περίπου χρόνια οι αρμόδιες αρχές τοποθέτησαν «δεματοποιητή» για να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων. Τα δέματα αυτά όμως παρέμειναν εκεί, σήμερα υπάρχουν περίπου 18.000, στα οποία προστίθενται και άλλα απορρίμματα που δεν έχουν δεματοποιηθεί. Τα προβλήματα έχουν διαπιστώσει τόσο η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, όσο και το τμήμα Περιβάλλοντος τηςΠεριφέρειας. Ο Δήμος ενέκρινε αρχικά μελέτη αποκατάστασης του ΧΑΔΑ, που όμως προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, καθώς η μελέτη προβλέπει την ταφή των απορριμμάτων χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι το έδαφος είναι υδατοπερατό και στην περιοχή υπάρχουν υπόγεια ύδατα που χρησιμοποιούνται για την ύδρευση και την άρδευση της περιοχής, αλλά και χωρίς τελικά να υπάρχει κανένα σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η περίπτωση αυτή δυστυχώς δεν είναι η μοναδική. Υπό την πίεση της εύρεσης άμεσης λύσης για τα απορρίμματα για να αποφευχθούν τα πρόστιμα της Ε.Ε. για τους χώρους ΧΑΔΑ, προωθείται η (υγειονομική ή μη) ταφή των απορριμμάτων και δε γίνεται κανένας σχεδιασμός για τη μείωση και ανακύκλωση των απορριμμάτων και τη διαλογή στην πηγή.

Ερωτάται η Επιτροπή:Γνωρίζει την συγκεκριμένη περίπτωση του ΧΑΔΑ στη θέση Δίδυμα Ερμιονίδος; Συγχρηματοδοτεί το έργο αποκατάστασης του ΧΑΔΑ;Έχει προτείνει στις ελληνικές αρχές να προωθήσουν την πρόληψη και την ανακύκλωση στην πηγή αντί την «δεματοποίηση» και την ταφή των απορριμμάτων; Τι πρόοδο σημειώνει η Ελλάδα σε αυτή την κατεύθυνση;”

Υπερκομματικός δήμαρχος ο Κωστούρος


Παραμένει ανεξάρτητος ο συνδυασμός της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Ναυπλίου «Το Μέλλον σου είναι εδώ», με την εκλογή του Δημήτρη Κωστούρου στην θέση του δημάρχου και την αποδοχή του από τους υπόλοιπους συμβούλους, που συμμετείχαν στην διαδικασία εκλογής.

Η εκλογή του θεωρείται θετική εξέλιξη και για την πόλη και για την συγκεκριμένη δημοτική παράταξη, η οποία παραμένει ανεξάρτητη ξεπερνώντας τα κόμματα.

Ο κος Κωστούρος είναι ο νέος δήμαρχος Ναυπλίου, με 11 ψήφους έναντι των 8 που συγκέντρωσε ο έτερος υποψήφιος Βασίλης Βασιλόπουλος (δεν παραβρέθηκε στην ψηφοφορία ο Ραφαήλ Μπαρού).

Ο κος Κωστούρος εκλέχτηκε με την πρώτη ψηφοφορία. Σήμερα αναλαμβάνει και τυπικά καθήκοντα δημάρχου, αφού για το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής.

Ο νέος δήμαρχος, δήλωσε στον «Αναγνώστη»: «Υπάρχει μόνο ένα κόμμα και λέγεται δήμος Ναυπλιέων», όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει στον δήμο.

Πράγματι, ο Δημήτρης Κωστούρος δεν είναι κομματικό στέλεχος κανενός κόμματος, ούτε διαθέτει κομματική ταυτότητα, πράγμα που ενισχύει την ανεξάρτητη μορφή του συνδυασμού.

Από την πλευρά του ο ήδη παραιτηθείς πριν την ψηφοφορία Παναγιώτης Αναγνωσταράς, δήλωσε για τον Δημήτρη Κωστούρο: «Εγώ θα είμαι στο πλάι του για να τον βοηθήσω. Είμαι στην διάθεσή του λοιπόν για να συνεχιστεί το έργο το οποίο έχουμε δρομολογήσει όλοι ως παράταξη- γιατί παραμένουμε παράταξη -. Κάλεσε δε όλους τους συμβούλους του συνδυασμού να συμπαραταχθούν με τον καινούργιο δήμαρχο».

Ο κος Αναγνωσταράς να σημειωθεί ότι είχε εκ των πραγμάτων περιορισμένη δυνατότητα επιλογής προσώπου της αρεσκείας του, με δεδομένο μάλιστα ότι ο ίδιος, ουδέποτε είχε πάρει χρίσμα από το κόμμα της Ν.Δ. και ο συνδυασμός του ήταν πολυσυλλεκτικός.

Μάλιστα με δήλωσή του στον «α» ο κος Αναγνωσταράς είναι κατηγορηματικός ότι η σελίδα Δήμος έκλεισε γι΄ αυτόν και δεν προτίθεται να ξαναασχοληθεί.

Την άψογη διαδικασία εκλογής επεσήμανε ο κος Βασιλόπουλος και πρόσθεσε: «Συμφωνήσαμε ότι όποιος και αν είναι νικητής μετά θα υπάρχει συνεργασία γιατί μην ξεχνάμε ένα βασικό πράγμα. Είμαστε ένας συνδυασμός». Δήλωσε τέλος ότι θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης  σε ο,τιδήποτε χρειαστεί ο νέος δήμαρχος.

Τέλος με γραπτή του δήλωση ο κος Κωστούρος τονίζει: «Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς την πλειοψηφούσα Παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο που με εμπιστεύτηκε. Ως Δήμαρχος θα είμαι δίπλα στους Δημότες και με ομοψυχία, ενότητα, σύνεση και συνέπεια θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

Δεσμεύομαι ότι με τους συμπολίτες μου στο προσκήνιο θα προχωρήσουμε με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια, χωρίς έπαρση στην υλοποίηση των προγραμματικών μας θέσεων.

Συνεχίζουμε όλοι μαζί πιο δυναμικά, με συστηματική και συλλογική δουλειά, χωρίς διακρίσεις, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς προκαταλήψεις μια πορεία για έναν Δήμο αντάξιο των προσδοκιών των Δημοτών και της ιστορίας του. Στον Παναγιώτη Αναγνωσταρά εύχομαι κάθε επιτυχία στο νέο του πολιτικό ταξίδι».

Ήδη, ο κ. Κωστούρος ξεκίνησε συζητήσεις τόσο με διευθυντικά στελέχη και το υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου, όσο και με τους αντιδημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους για την συνεχή βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς τους δημότες και την εύρυθμη λειτουργία του Καλλικρατικού Δήμου.

Συνέντευξη του βουλευτή Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Αδριανού


ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Ανδριανέ, σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη προεκλογική περίοδο, πολλοί πολίτες είναι απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι από την πολιτική. Τι έχετε να τους πείτε ως εκλεγμένος Βουλευτής;

Γ. ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ: Αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια δεν έχουν προηγούμενο. Από τη μία, η φτώχεια, η ανεργία, η διάλυση των κοινωνικών δομών, η ανατροπή σχεδιασμών δεκαετιών για τα  περισσότερα νοικοκυριά. Κι από την άλλη, η αδικία στον επιμερισμό των βαρών, η ανικανότητα της Κυβέρνησης Παπανδρέου να κάνει οτιδήποτε άλλο πέρα από χαράτσια και οριζόντιες περικοπές, το θράσος όσων «έσωζαν τη χώρα» κάθε δεύτερη βδομάδα.

Η αγανάκτηση είναι απολύτως δικαιολογημένη, αλλά όχι και η παραίτηση. Από πού θα έρθει δηλαδή η λύση στα προβλήματα αν όχι από τη συμμετοχή, τη διεκδίκηση και την πολιτική; Το ερώτημα βέβαια είναι τι εννοεί καθένας ως πολιτική.

Σε ό,τι με αφορά, στα δυόμισι αυτά δύσκολα χρόνια, με τη δύναμη των πολιτών που με εμπιστεύθηκαν και με τίμησαν με την ψήφο τους, αγωνίστηκα για να ακουστεί δυνατά η φωνή της Αργολίδας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Έκανα περίπου 300 παρεμβάσεις στη Βουλή και έξω από αυτή ζητώντας συγκεκριμένα πράγματα, συγκεκριμένες δράσεις: αφενός για την ελάφρυνση των συνεπειών της κρίσης στα  νοικοκυριά, στους μισθούς και τις συντάξεις, την απασχόληση, την ασφάλεια, την παιδεία και την υγεία, τις  κοινωνικές υποδομές του τόπου.  Και αφετέρου, για να πιέσω όσο γίνεται πιο έντονα ώστε η κρίση να μη γίνει άλλοθι που θα στερήσει την Αργολίδα από τις αναπτυξιακές υποδομές που χρειάζεται: από τον Ανάβαλο, από τα έργα στο λιμάνι του Ναυπλίου για να δένουν εκεί κρουαζιερόπλοια, από την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στον δήμο Άργους-Μυκηναίων (π.χ. αξιοποίηση αρχαιολογικού χώρου Λέρνας με τη δημιουργία μυθολογικού πάρκου), από τη μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης ώστε να εξυπηρετεί τουριστικές πτήσεις τσάρτερ, από την προστασία και την προβολή του πολιτιστικού μας πλούτου.

Αυτά πιστεύω ότι χρειάζεται η Αργολίδα και ευρύτερα η πατρίδα μας σήμερα. Συγκεκριμένες δράσεις, στοχευμένες πολιτικές, ψυχραιμία και σοβαρότητα, μακριά από μεγάλα λόγια και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.



ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναφερθήκατε στον Ανάβαλο, ένα πράγματι έργο πνοής. Φτάνει όμως για να δώσει ελπίδα στον αγροτικό κόσμο της Αργολίδας που δίνει μάχη επιβίωσης;

Γ. ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ: Ο Ανάβαλος αποτελεί το σημαντικότερο έργο για το Νομό Αργολίδας. Την αναγκαιότητά του κατάλαβε αμέσως ο Κώστας Καραμανλής, γι’ αυτό και έδωσε εντολή σε μένα και σε άλλους συνεργάτες του τότε, ώστε να το προωθήσουμε άμεσα. Και αυτό πράξαμε, σε συνεργασία πάντοτε με την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα να πετύχουμε από το 2009 την οριστική ένταξη του έργου στο πρόγραμμα ’’Αλέξανδρος Μπαλτατζής’’. Με την ολοκλήρωση του Αναβάλου θα δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της άρδευσης και της υφαλμύρωσης του υδροφόρου ορίζοντα.  Κι όμως, αυτό το τόσο αναγκαίο έργο είναι χαρακτηριστικό του πως αντιμετωπίσε η Κυβέρνηση Παπανδρέου τον πρωτογενή τομέα. Χρειάστηκε διαρκής και επίμονη πίεση – είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για τον Ανάβαλο κατέθεσα 6 ερωτήσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς πέρα από τις αλλεπάλληλες αναφορές μου σε ομιλίες στη Βουλή – για να διασφαλίσουμε τελικά, αντίθετα προς τις αρχικές προθέσεις του ΠΑΣΟΚ, που έκανε λόγο για ένα συνολικό κόστος ύψους 17 εκ. ευρώ, ότι το έργο θα υλοποιηθεί χωρίς εκπτώσεις. Διότι ο προϋπολογισμός του εν τέλει ανήλθε στα 47,5 εκ. ευρώ.

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο οι γνώριμες καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων, επιδοτήσεων, επιστροφής του ΦΠΑ και οι κάθε είδους επιβαρύνσεις που ήθελε το ΠΑΣΟΚ να ρίξει στις πλάτες των αγροτών. Είναι και η εντελώς αλλοπρόσαλλη πολιτική του. Η πολιτική που για παράδειγμα εξαιρεί την Αργολίδα από το πρόγραμμα απονίτρωσης, που θα γίνει με ευρωπαϊκούς πόρους, ή οι απαράδεκτες αρχικές προβλέψεις για την αδειοδότηση των γεωτρήσεων, οι οποίες θα επιβάρυναν τους αγρότες με υπέρογκα ποσά. Ευτυχώς όμως, όπως γνωρίζετε, τις ανατρέψαμε ύστερα από συντονισμένη προσπάθεια και άσκηση έντονης πίεσης, με μια σειρά παρεμβάσεων στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Όλοι μιλούν για την ανάγκη στήριξης της αγροτικής παραγωγής, για έμφαση στις νέες καλλιέργειες, στην ποιότητα και την τυποποίηση, για ανοίγματα σε νέες αγορές. Όλα αυτά είναι απαραίτητα. Όμως πρέπει να ξεκινήσουμε από τα συγκεκριμένα, τα υποτίθεται στοιχειώδη: το κράτος οφείλει να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες και να μην επιβαρύνει όσους αγωνίζονται να δημιουργήσουν. Το ξέρετε, για παράδειγμα ότι δεν αποδίδονται τα οφειλόμενα ποσά στους κατοίκους του Αραχναίου και του Αχλαδόκαμπου από τη λειτουργία αιολικών μονάδων;  Αυτή είναι η δική μου προσπάθεια – να αναδεικνύω τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες σε ολόκληρη την Αργολίδα και να πιέζω για συγκεκριμένες λύσεις.



ΕΡΩΤΗΣΗ: Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και ο άλλος αναπτυξιακός πόλος του νομού μας, ο τουρισμός. Η τουριστική κίνηση έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει για την τόνωσή της;

Γ. ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ: Η εύκολη λύση θα ήταν να μιλήσω για γενικές πολιτικές. Δεν θα το κάνω – κι εδώ τα πράγματα που πρέπει να γίνουν είναι συγκεκριμένα.

Πρώτον, η ελάφρυνση του βάρους που έχουν υποστεί οι τουριστικές και ευρύτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις: με μείωση του ΦΠΑ, των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών και βεβαίως με κατάργηση των έκτακτων εισφορών.

Δεύτερον, τα έργα στο λιμάνι του Ναυπλίου που ανέφερα και προηγουμένως, καθώς και η αυτονόητη, άμεση απομάκρυνση του σαπιοκάραβου ΤΟΜΚΟ, που ούτε αυτό κατάφερε η ανεύθυνη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς, οφείλω να ομολογήσω ότι μόνο προεκλογικά βρήκα συμπαράσταση στην πίεση που από την πρώτη στιγμή άσκησα για το ζήτημα αυτό. Εάν όμως τα κρουαζιερόπλοια δένουν στο λιμάνι, η αύξηση της τουριστικής κίνησης θα είναι σημαντικότατη για όλο το νομό μας.

Τρίτον, η βελτίωση του οδικού δικτύου: η ’’Πύλη’’ εισόδου της Αργολίδας (το τμήμα Δερβενάκια-Μυκήνες),  η ολοκλήρωση της Εθνικής Οδού Ναυπλίου - Λυγουριού, τα έργα στο τμήμα Ισθμού – Επιδαύρου, όπως επίσης και στο αντίστοιχο Άργους-Άστρους-Λεωνιδίου.

Τέταρτον, η αξιοποίηση του ιστορικού και πολιτιστικού μας πλούτου. Το Άργος, η αρχαιότερη συνεχώς κατοικούμενη πόλης, πρέπει να πάρει τη θέση που του αξίζει ως τόπος και κέντρο πολιτιστικής κληρονομιάς. Η θωράκιση του Φεστιβάλ Επιδαύρου, η διασφάλιση της προστασίας, προβολής και προσβασιμότητας των μνημείων μας, η ανάδειξη της σημασίας της Α’ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου, με τη δημιουργία μουσείου, που πετύχαμε να τεθεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. Επίσης, η συντήρηση του Παλαμιδίου, του κάστρου του Άργους, της ακρόπολης των Μυκηνών, της αντίστοιχης της Τίρυνθας, χώρων δηλαδή παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς και διεθνούς τουριστικού ενδιαφέροντος.

Πέμπτον, η ολοκλήρωση του χωροταξικού για τον τουρισμό με την παράλληλη ορθολογική χωροθέτηση άλλων ανταγωνιστικών δράσεων όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες.

Όλα αυτά που ανέφερα είναι ανεξάρτητα από την κρίση. Είναι δράσεις που θα έχουν άμεσο θετικό αποτέλεσμα. Και επιτέλους πρέπει να αρχίσουμε να επενδύουμε στην ανάπτυξη αντί να τη στραγγαλίζουμε.



ΕΡΩΤΗΣΗ: Θέλω κλείνοντας να ρωτήσω τις θέσεις σας για το εκρηκτικό, όπως εξελίσσεται, πρόβλημα της ασφάλειας.

Γ. ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ: Είναι πράγματι σοβαρό αυτό που συμβαίνει σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα κρούσματα της εγκληματικότητας αυξάνονονται συνεχώς, με αποτέλεσμα και στην Αργολίδα να έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Αγία Τριάδα και η Νέα Κίος, αλλά και στην πόλη του Άργους με τις πρόσφατες ένοπλες ληστείες και τους ξυλοδαρμούς γιατρών στο Νοσοκομείο. Η εγκληματικότητα μαστίζει τον τόπο μας με αποτέλεσμα οι συμπολίτες μας να φοβούνται ακόμα και να κυκλοφορήσουν ελεύθερα στο δρόμο. Για την αντιμετώπιση όμως της έκρυθμης αυτής κατάστασης απαιτούνται ρεαλιστικές ενέργειες.

Κατ’ αρχάς απαραίτητη είναι η ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας με ανθρώπινο δυναμικό. Παράλληλα, τα σωφρονιστικά καταστήματα του Ναυπλίου και της Τίρυνθας εξαιτίας της υπερπληρότητας κρατουμένων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζονται μονάχα με περισσότερους υπαλλήλους..

Όσον αφορά το Άργος με συνεχείς παρεμβάσεις μου προς τον αρμόδιο υπουργό, του έθεσα την αναγκαιότητα της σύστασης ομάδας ΔΙΑΣ, ιδίως έπειτα απ’ την εμφάνιση περιστατικών ακραίας βίας στην ευρύτερη περιοχή.

Απ’ την άλλη, ο καλλικρατικός δήμος της Επιδαύρου κατέχει τα πρωτεία, καθώς είναι ο μοναδικός σε ολόκληρη τη χώρα που δεν διαθέτει αστυνομικό τμήμα. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να δοθεί τέλος στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Γι’ αυτόν τον λόγο έχω επιμείνει με παρεμβάσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο για τη δημιουργία ΜΜεικτού Αστυνομικού Τμήματος.  

Τέλος, λύση πρέπει κάποια στιγμή να δοθεί και στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, που εντοπίζεται και στο νομό μας. Η λύση αυτή όμως οφείλει να απορρέει από σοβαρές πολιτικές δράσεις και επ’ ουδενί από επιπόλαιες αποφάσεις, όπως τα κέντρα προσωρινής κράτησης -το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε ανακοινώσει, πως ένα απ’ αυτά θα έδρευε στο Κουτσοπόδι, γι’ αυτό και αντιδράσαμε αμέσως τόσο εγώ, όσο και ο δήμος Άργους-Μυκηνών-, τα οποία θα διαιωνίζουν το όλο ζήτημα.



ΕΡΩΤΗΣΗ: Μια τελευταία κουβέντα προς τους πολίτες της Αργολίδας;

Γ. ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ: Απ’ όλες τις συμπατριώτισσες και τους συμπατριώτες μου ζητώ και πάλι τη ψήφο τους για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, όλοι μαζί, έντιμα, ειλικρινά και υπεύθυνα για μια καλύτερη και με αναπτυξιακή προοπτική Αργολίδα. Αντίστοιχο αγώνα οφείλουμε να δώσουμε και για την Ελλάδα μας, την οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε να την διαχειριστούν οι μέτριοι, οι εφήμεροι και οι ανεύθυνοι.

27/4/12

Κολυμβητήριο στο Άργος


Τρία πολύ σημαντικά έργα για την ανάπτυξη του Άργους ενέκρινε πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Άργους-Μυκηνών
Με 4 λοιπόν σημαντικές αποφάσεις του το Δημοτικό Συμβούλιο θέτει σε αναπτυξιακή τροχιά ολόκληρο το Δήμο.
Οι αποφάσεις αφορούν:
- Τη μελέτη για την οικοδομική άδεια κολυμβητηρίου στο οικόπεδο πρώην εργοστασίου Μαρίνου.
- Τη μελέτη για την οικοδομική άδεια νέου κλειστού γυμναστηρίου στο οικόπεδο του πρώην Γαλακτοκομικού συνεταιρισμού.
-Την αρχαιολογική εκσκαφή στο οικόπεδο της οδού Αγίου Κωνσταντίνου για την ανέγερση νέου διώροφου δημοτικού κτιρίου (ισόγειος χώρος θέατρο – κινηματογράφος – συνεδριακός χώρος – πολυχώρος εκπαιδευτηρίου).
-Τη μελέτη για την οικοδομική άδεια του εν λόγω κτιρίου
Πρόκειται για 4 πολύ σημαντικά έργα τα οποία επί δεκαετίες επαγγέλλονταν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές και τα οποία επιτέλους δρομολογούνται και μπαίνουν σε φάση υλοποίησης.
Οι πόροι για όλα τα έργα έχουν εξασφαλιστεί από χρήματα (ιδίους πόρους) του Δήμου Άργους - Μυκηνών. Τα έργα ξεκινούν εντός του 2012 και φιλοδοξούμε να τελειώσουν μέσα στο 2013.
Το Κολυμβητήριο του Άργους αποτέλεσε ευγενή πόθο της πόλης εδώ και πολλές δεκαετίες, όχι γιατί έβλεπαν το Ναύπλιο να απολαμβάνει το δικό του, αλλά γιατί εκατοντάδες αργειτόπουλα θα έπρεπε κάθε φορά να κάνουν χιλιόμετρα προκειμένου να αθληθούν. Τα τελευταία χρόνια το κολυμβητήριο αποτελούσε αντικείμενο σε όλα τα προεκλογικά προγράμματα, αλλά ελάχιστα είχαν συμβεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Το ίδιο σημαντικό αποδεικνύεται και η έλλειψη κλειστού γυμναστηρίου, ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Η Σημαντικές επιτυχίες του Διομήδη στο χάντμπολ και η “εξορία” της ομάδας στο Λουτράκι, αφού το γυμναστήριο του Άργους δεν πληρούσε τις προδιαγραφές, έστρεψε τον Δήμο στην αναζήτηση χώρων για την κατασκευή νέου κλειστού Γυμναστηρίου.
Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα δείχνει πως με τις κατάλληλες τροποποιήσεις πιθανόν να οδηγηθεί σε λύσει. Πάνε πάνω από 10 χρόνια που η πόλη του Άργους πανηγύριζε για την τεράστια δωρεά Κολιαλέξη. Μετά από χίλια μύρια κύματα, το οικόπεδο(Μπόμπου) που αγοράστηκε απ τον δήμο για την ανέγερση ενός κτηρίου παρομοίου της Σκηνής του Εθνικού θεάτρου, προσέκρουσε πάνω στο ανατολικό τείχος της πόλης με αποτέλεσμα τα ευρήματα και οι ανασκαφές να οδηγήσουν σε τροποποίηση των αρχικών σχεδίων.


Έκρυψαν τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ;


Με ονόματα που για πρώτη φορά μπαίνουν στον πολιτικό στίβο, εξαιρουμένου του βουλευτή και υφυπουργού Γιάννη Μανιάτη, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να σταθεί στα πόδια του στην Αργολίδα.
Το ψηφοδέλτιο της πιο σημαντικής και δύσκολης προεκλογικής περιόδου της μεταπολίτευσης, ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή, παρότι τα περισσότερα ψηφοδέλτια στους περισσότερους νομούς είχαν κλείσει νωρίτερα. Φαίνεται ότι η απροθυμία υποψηφιοτήτων κυριάρχησε στην Αργολίδα και αυτό φάνηκε άλλωστε από την μυστικότητα που επιβλήθηκε άνωθεν στα μέλη της νομαρχιακής επιτροπής που για πρώτη φορά από την μεταπολίτευση απέφευγαν να ενημερώσουν επαρκώς τα Μέσα Ενημέρωσης για τις διαδικασίες επιλογής των υποψηφίων βουλευτών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου δεν κλήθηκαν όλοι οι δημοσιογράφοι, κάτι που προφανώς αποδέχθηκαν και οι υποψήφιοι ίσως για να μην έρθουν σε δύσκολη θέση με τις ερωτήσεις που θα τους υποβάλλονταν. Άγνωστο είναι αν οι υποψήφιοι γνώριζαν ότι δεν κλήθηκαν όλα τα μέσα ή όχι.
Από την πλευρά της νομαρχιακής επιτροπής πάντως, με ανακοίνωση που εκδόθηκε,  το ψηφοδέλτιο χαρακτηρίστηκε ως «ανατρεπτικό» με την αιτιολογία ότι για πρώτη φορά στην Αργολίδα δίνεται βαρύτητα στην συμμετοχή των γυναικών σε αυτό, με αποτέλεσμα οι τρείς στους πέντε που το απαρτίζουν να είναι γυναίκες. Επίσης τονίζεται η γεωγραφική εκπροσώπηση των υποψηφίων βουλευτών.
Εκτός του Γιάννη Μανιάτη, οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι: Κωνσταντίνα Ζ          ούζια (κτηνοτρόφος), Σταματίνα Τάσαινα – Καρούση (αγρότισσα), Μπάμπης Μίχος (δικηγόρος), Ιωάννα Σχινά (γιατρός).

Έχασε τη μάχη η γυναίκα


Κατέληξε τελικά χάνοντας την μάχη με την ζωή η 30χρονη γυναίκα που χτυπήθηκε από κομμάτι βράχου, που έπεσε στο κεφάλι της, στο προαύλιο της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής στο Κεφαλάρι του Άργους.
Η γυναίκα νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο Θριάσιο και υπήρχαν ελπίδες ότι θα διαφύγει τον κίνδυνο. Τελικά όμως δεν τα κατάφερε.
Από το Αστυνομικό Τμήμα του Άργους διενεργείται προανάκριση για το συμβάν, ενώ ζητήθηκε και ιατροδικαστική εξέταση.
Το ατύχημα έγινε ανήμερα του εορτασμού της Ζωοδόχου Πηγής.
Η γυναίκα που κρατούσε και το ανήλικο παιδί της στα χέρια της, σύμφωνα με μαρτυρίες καθόταν σε ένα παγκάκι και περίμενε για να έρθει η σειρά της να προσκυνήσει.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, κάποια στιγμή αποκολλήθηκε ένα κομμάτι από τον κάθετο βράχο, που βρίσκεται πάνω από την εκκλησία και έπεσε επάνω της.
Τυχερό στάθηκε το παιδί, το οποίο ευτυχώς δεν τραυματίστηκε.
Στο νοσοκομείο του Άργους σήμανε συναγερμός και αμέσως μόλις μεταφέρθηκε η γυναίκα με ασθενοφόρο όλοι οι γιατροί προσπάθησαν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες.
Σύμφωνα με τον κο Χρονόπουλο, διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας η 30χρονη είχε υποστεί βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Διασωληνώθηκε στα εξωτερικά ιατρεία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Τρίπολης.
Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Θριάσιο.

26/4/12

Κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από την κάλπη

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

Ο ΘΥΜΟΣ των ψηφοφόρων προς τα κόμματα δεν πρέπει επουδενί να επιτρέψει να κινδυνεύσει η δημοκρατία. Αυτές οι εκλογές επουδενί δεν πρέπει να λειτουργήσουν ως σάκος του μποξ κατά του πολιτικού μας συστήματος. Οι εκλογές γίνονται μόνο και μόνο για να καταδικαστεί ή όχι η πολιτική που εφαρμόστηκε και να παραμείνουν στην εξουσία ή όχι, τα κόμματα που την εφάρμοσαν.

Η ΑΛΛΑΓΗ του κομματικού χάρτη στο κοινοβούλιο με κόμματα που υπηρετούν την ίδια την δημοκρατία είναι το ζητούμενο όσων δεν συμφωνούν με το μνημόνιο, με την τρόικα και με τις συγκεκριμένες πολιτικές που εφαρμόζονται για να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση. Δεν είναι ζητούμενο η κατάρρευση του πολιτεύματος, που λιγουρεύονται ορισμένοι.

Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ από τους πολιτικούς δεν πρέπει να επιτρέψει την αποστροφή προς το πολίτευμα, αλλά να αποτελέσει ευκαιρία για την αλλαγή των προσώπων της μεταπολίτευσης που ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα και σε αποφάσεις αντίθετες προς την θέληση του καθενός.

ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ αυτές οι εκλογές. Και ακόμα πιο δύσκολη η απόφαση των ψηφοφόρων, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν ποτέ τολμήσει ούτε διανοηθεί να στρέψουν το βλέμμα τους από τον δικομματισμό. Τώρα όμως προβληματίζονται αν έπραξαν καλά τόσα χρόνια.

ΑΛΛΑ, όπως κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, έτσι και κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από την κάλπη.

Αποχή ή συμμετοχή

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ προσόν της «δημοκρατίας» σε σχέση με τη δικτατορία είναι η ικανότητά της να επιβάλει τα ερωτήματα που τη βολεύουν αντί να προσπαθεί με το περίστροφο να εξασφαλίσει τις απαντήσεις. Η “ιερή στιγμή” της δημοκρατίας είναι οι εκλογές: εκεί που όλοι, εθνικά ομόψυχοι, αφέντες και δούλοι, πλούσιοι και φτωχοί, σαν να μην τρέχει τίποτα, ισότιμα υποτίθεται, καλούνται να απαντήσουν το μεγαλύτερο και το πιο πλαστό ερώτημα που μπορεί να τεθεί: ποιοι θα είναι οι δικτάτορες για τα επόμενα χρόνια. Ποιοί θα αποτελέσουν την αισχρή εκείνη μειοψηφία που θα αναλάβει την πολιτική διαχείριση του κράτους.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να υπάρχει εχέφρων άνθρωπος που να θεωρεί πως μέσα από τη διαδικασία της καθολικής ψήφου και της επιλογής αντιπροσώπων μπορεί να αλλάξει κάτι εις βάρος του καθεστώτος. Αντίθετα, η ψήφος είναι ένα συγχωροχάρτι για το παρελθόν και μια λευκή επιταγή για το μέλλον μας, μια δήλωση νομιμοφροσύνης, από εμάς τους εκμεταλλευόμενους προς το κράτος και τους καπιταλιστές. Ήδη τα δυο μεγάλα κόμματα το προβάλουν είτε αποζητώντας αυτοδυναμία, είτε συνεργασία περισσοτέρων αλλά με κορμό ένα απ αυτά.

ΘΥΜΙΖΟΥΝ κατά πολύ το εύστοχο τρικάκι στο οποίο αναγράφεται “Δεν πείνασες αρκετά με τον Γιωργάκη που θες να ψηφίσεις Αντωνάκη;” Φαίνεται όμως πως σαν λαός ανακαλύψαμε πρώτοι την εικονική πραγματικότητα και μας αρέσει να παραμυθιαζόμαστε και να χορτένουμε με υποσχέσεις, ενώ απ την άλλη περιμένουμε να βρεθεί κάποιος να μας ελευθερώσει. Να μας ελευθερώσει, γιατί μόνο οι σκλάβοι περιμένουν να ελευθερωθούν από κάποιον. Οι ελεύθεροι άνθρωποι αμύνονται μόνοι τους και στηρίζονται στην αδελφοσύνη και την αλληλεγγύη.

ΜΕΣΑ σε 38 χρόνια από την πτώση της χούντας οι καταπιεσμένοι είδαμε την κατάρρευση των κομμάτων σαν «δημοκρατικών δυνάμεων» κοινωνικής συσπείρωσης και φορέων ιδεολογίας και την αποκάλυψή τους σαν κλίκες δύναμης και εκκολαπτήρια παραγόντων. Είδαμε χωρίς μακιγιάζ τι είναι το σύνταγμα, τι είναι νόμοι, δικαστήρια, εξαρτημένες και ανεξάρτητες αρχές. Είδαμε που καταλήγει η «λαϊκή κυριαρχία», συνηθίσαμε στα δακρυγόνα, αντιληφθήκαμε τι είδους τάξη μας έταζαν. Είδαμε τέλος, μέσα σε 2 χρόνια να εξανεμίζονται τα ιδεολογήματα της «σταθερότητας», της «ευμάρειας», της «σιγουριάς για το μέλλον».

Η ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ αποχή από τις εκλογές, για να είναι πράξη άρνησης πρέπει να σταθεί πλάι με τη δημιουργία λαϊκών συνελεύσεων σε κάθε γειτονιά, στις πόλεις και τα χωριά. Συνελεύσεων που γίνουν πολιτικοί πυρήνες, πόλοι τοπικής συσπείρωσης και ζύμωσης, δυνάμεις ανακατάληψης και λειτουργίας δημόσιου, τόποι έμπρακτης ανασύστασης κοινωνικού ιστού.
Πρέπει να σταθεί πλάι με ένα κίνημα ανέργων που θα συναντηθεί με τους τοπικούς αγώνες και τις δομές τους. Μια τέτοια αποχή είναι πηγή φόβου για την εξουσία, είναι πλεονέκτημα στα χέρια μας τις μέρες που έρχονται. Και ας μην αμφιβάλουμε, δεν μπορούμε να αφήσουμε κανένα πλεονέκτημα να πάει χαμένο.

Ιστορίες του Χαμπή της Ανδριανούς. Με γραβάτα ή παπιγιόν... ελάτε να τα φάμε

H απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου
Ο παππούς έπινε τον μπαλκονάτο καφέ του τυλιγμένος στην πρωινή υγρασία του Απρίλη και τις μυρωδιές των λουλουδιών της γιαγιάς Μαρίας.Το καφεδάκι πάντα είχε δυο σταγόνες ουίσκι για καρδιοπροστασία. Παρακολουθούσε μέσα στα γκρίζα συννεφάκια από το πούρο του, να χάνεται και να εμφανίζεται η Λάρισα του Άργους με το Κάστρο και την Παναγιά την Πορτοκαλούσα. Στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης σιωπής με το αργείτικο τοπίο περήφανο φόντο. Όπως έλεγε οι στιγμές απόλυτης σιωπής με φόντο μια εικόνα ήταν το λιπαντικό για την μηχανή της μνήμης.

Η βουδιστική ηρεμία από τις αισθήσεις της γεύσης και της όρασης διακόπηκε όταν η ακοή του έπιασε την έντονη λογομαχία του γιού του με τον εγγονό του τον Πετράν. Ο Πετράν με εισιτήριο χαρτζιλικωμένο από τον παππού είχε έρθει να ψηφίσει στις εθνικές εκλογές.

-Άκου τον παππού σου για ανατροπή, αντίσταση και λαϊκή εξουσία.

-Δεν τα φάγαμε μαζί. Δεν πληρώνουμε και δεν πουλάμε!!!

Η αυξανόμενη ένταση της φωνής και των δυο προμήνυε μεγάλο καυγά. Η γιαγιά Μαρία με την ιδιαίτερα οξυμένη ακοή άκουσε τον καυγά και βγήκε με το ποτιστήρι στο χέρι για να επιθεωρήσει τα …ποτισμένα λουλούδια της.

-Αν έχουμε ακυβερνησία μετά τις έξι Μαΐου, ούτε εισιτήριο δεν θα μπορούμε να σου αγοράσουμε να πας πίσω να συνεχίσεις τις σπουδές σου.

-Δεν πιάνουν πια οι εκβιασμοί του δικομματισμού, δεν τον πήρες είδηση;

Η γιαγιά με το ποτιστήρι στο χέρι αντάλλαξε ένα βλέμμα με τον παππού. Αυτός κοίταξε μια το ποτιστήρι για τα ποτισμένα, μια αυτήν και της έδωσε την βλεμματική έγκριση να παίξει τον πυροσβεστικό της ρόλο.

-Πετράν εγώ κερνάω καφεδάκι και ο παππούς σου ένα πουράκι( φώναξε από τον πάνω όροφο , η σιωπή που ακολούθησε σήμαινε ότι ο Πετράν πήρε το μήνυμα).

-Καλά παππού είναι δυνατόν να μου λέει τέτοια πράγματα;Να θέλει να με εκβιάζει με ψευδοδιλλήματα . Όπως έλεγε και ένα παλιό σύνθημα καλύτερα ένα φρικτό τέλος παρά μια φρίκη χωρίς τέλος.

-Πετράν πιστεύεις ότι δεν τα φάγαμε όλοι μαζί;

-Τι είπες παππού; ( Ο Πετράν ξαφνιάστηκε) Λες να άλλαξε ιδέες και ο παππούς μου; (Μονολόγησε.)

-Στην ουσία μας είπαν ελάτε να τα φάμε όλοι μαζί και εμείς αποδεχτήκαμε την πρόσκληση για λουκούλλεια γεύματα. Αλλά δεν υπολογίσαμε τον ρουφιάνο πορτιέρη στην είσοδο.

Η γιαγιά έφερε τον καφέ του εγγονού της. Τον παρατηρούσε να ζεσταίνει την άκρη του πούρου του με τον διπλόφλογο αναπτήρα, με τις ίδιες αργές τελετουργικές κινήσεις σαν του παππού του. Άκουσε και την ατάκα του παππού, κωδικός για νέα ιστορία.

-Έχουμε καινούργια ιστορία ;

-Φαίνεται ότι ζεστάθηκε το μηχάνημα καθώς χάζευα το κάστρο. Ιστορίες του πατέρα σου είναι, του προπάππου σου του Χαμπή ( είπε απευθυνόμενος στον εγγονό του).

-Ακούω παππού και περιμένω να δω πως θα τα ταιριάξεις στο τέλος .



Η γραβάτα

-Το λοιπόν που λες ο προπάππος σου ο Χαμπής είχε ανοίξει ένα μαγαζί για μηχανές και ανταλλακτικά στο Μπρίστολ της Αγγλίας. Εκεί μια παρέα ελληνοκυπρίων που είχε δραστηριοποιηθεί οικονομικά τα πήγαινε πολύ καλά. Σε ένα ραντεβού μνήμης μια φορά το μήνα η παρέα του Χαμπή μαζευόταν για ένα ατέλειωτο φαγοπότι. Μια φορά αποφάσισαν να φάνε την επόμενη στο καινούργιο αριστοκρατικό εστιατόριο της πόλης. Έτσι λοιπόν πιστή στο μηνιαίο ραντεβού η παρέα περίμενε τον Χαμπή στο παρκάκι πριν το εστιατόριο. Ο προπάππους σου ακολουθούσε τους δικούς του ρυθμούς , τελευταίος και καθυστερημένος ήταν στο ραντεβού της παρέας,τελευταίος και καθυστερημένος μετά από μία ή δυο προσωπικές ανακοινώσεις ανέβαινε στο αεροπλάνο. Όταν τον είδαν από μακριά έμειναν με την έκπληξη στα μάτια. Αυτοί κουστουμαρισμένοι, αυτός με το μπλου τζιν , το ριχτό πουκάμισο με τις τέσσερις τσέπες και το καλοξυρισμένο κεφάλι του καπνίζοντας ένα στριφτό τσιγάρο έκανε την είσοδο του από τον κάτω δρόμο.

-Ρε Χαμπή που πας έτσι ; Πρέπει να φοράς γραβάτα για να μπεις μέσα .

-Πάμε και βλέπουμε.

Στην είσοδο η κοπέλα υποδοχής σταμάτησε τον Χαμπή. Οι άλλοι μπήκαν μέσα, τους ανέλαβε άλλος υπάλληλος υποδοχής και έστελναν ματιές στον Χαμπή του στυλ σου τα λέγαμε εμείς.

-Κύριε το μπλου τζιν μπορώ να το παραβλέψω αλλά χωρίς γραβάτα δεν μπορείτε να μπείτε μέσα.

-Δώσε μου μια, δεν έχεις ;

-Όχι δεν έχω (είπε θυμωμένα η ψυχρή βορειοευρωπαία στον ατίθασο ελληνοκύπριο που είχε και το θράσος να την γλυκοκοιτάζει) .

-Και τι θα γίνει, εμένα θα με σερβίρετε εδώ έξω;

-Κύριε αστειεύεστε προφανώς .

-Φώναξε τον διευθυντή ( και το γλυκό βλέμμα του μεσογειακού φλερτ απότομα αντικαταστάθηκε με εκείνο του οργισμένου βαλκάνιου που δεν σηκώνει αντιρρήσεις) .

-Κύριε είναι κανονισμός του εστιατορίου, πρέπει να φοράτε γραβάτα (του είπε ο διευθυντής) .

-Ξέρετε κύριε διευθυντά ( το βλέμμα τώρα ήταν το πονηρό μεσογειακό βλέμμα που έκανε παζάρι) έχω ένα σοβαρό πρόβλημα στο λαιμό και ο γιατρός μου απαγόρεψε να φοράω οτιδήποτε σφιχτό .

-Πρέπει να έδωσε ρεσιτάλ ηθοποιίας ο Χαμπής γιατί ο αυστηρός διευθυντής με δυσκολία κρατούσε τα γέλια του, ενώ η παγοκολόνα της υποδοχής ήταν άκαμπτή δίπλα του.

-Φίλε μου ( τα γέλια αντικατέστησαν το κύριε με φίλε )είναι η καλύτερη δικαιολογία που άκουσα ποτέ μου. Που είναι η παρέα σου ;

- Εκεί ( και του έδειξε) .

-Έλα πάμε , εγώ μπροστά εσύ πίσω για να μην μας προσέξουν οι άλλοι πελάτες.

-Ρε Χαμπή σε άφησε να μπεις;

-Δεν με άφησε με έφερε!!!!



Το παπιγιόν

Το ίδιο ακριβώς επεισόδιο έγινε πάλι στο Μπρίστολ, σε μια λέσχη τυχερών παιγνιδιών, απέναντι στο εστιατόριο του Τσάρλι συγχωριανός του. Αλλά αυτή την φορά ο πορτιέρης ήταν άντρας και άκαμπτος δεν έπαιρνε από λόγια και δεν υπήρχε περίπτωση να έρθει ο διευθυντής στην είσοδο.

-Κύριε ή παπιγιόν ή γραβάτα ( του είπε με τετράγωνο παγωμένο βρετανικό του βλέμμα).

-Ο προπάππος σου ήξερε ότι τα άκαμπτα τετράγωνα βλέμματα της βρετανικής λογικής τα ξεπερνάς με σπειροειδή ατελή ημικύκλια του παραλόγου.Εκνευρισμένος και με γοργό βήμα πάει στο εστιατόριο του Τσάρλι. Μπήκε από την πίσω πόρτα στα μαγειρεία.Εκείνη την στιγμή από την σπαστή ανοιγοκλινόμενη πόρτα που κοιτά στην κύρια αίθουσα μπαίνει ένας σερβιτόρος κρατώντας ένα λερωμένο πατσαβούρι Ξαφνιάστηκε όταν είδε τον Χαμπάκη να κρατά ένα μεγάλο τραπεζομάχαιρο.

-Φίλε το πατσαβούρι

-Ρε Χαμπή μου έκοψες την χολή; Τι το θέλεις το πατσαβούρι

-Για να πάω να παίξω στην λέσχη απέναντι.

-Εκείνη την στιγμή μπήκε και ο Τσάρλι και κάθισε ακούνητος να δει τι σκαρώνει ο φίλος του. Παίρνει ο Χαμπής το πατσαβούρι το απλώνει σε ένα πάγκο, το διπλώνει κατά μήκος και με επιδεξιότητα χειρουργού κόβει ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο κομμάτι. Το παίρνει και κοιτάζοντας σε ένα μικρό καθρεφτάκι το δένει σε κόμπο παπιγιόν .

-Τέλειο ( μονολόγησε)

-Ο Τσάρλι δεν μπορούσε να μιλήσει από τα γέλια, παρέσυρε και κάτι κουτάλες στο πάτωμα, με το δείκτη του δεξιού του χεριού του έδειχνε προς την λέσχη ν απέναντι σαν να τον ρωτούσε)

-Ναι για από εκεί το θέλω. (Του απάντησε ο Χαμπής ο Τσάρλι έπεσε κάτω από τα γέλια και παρέσυρε και τα υπόλοιπα σερβίτσια).

Ο άνθρωπος της υποδοχής στην λέσχη γούρλωσε τα τετράγωνα βρετανικά του μάτια όταν είδε ξανά τον Χαμπή στην είσοδο.

-Παπιγιόν ή γραβάτα δεν μου είπες ;

-Ναι κύριε εντάξει … αλλά

-Είναι παπιγιόν;

-Ναι κύριε αλλά… στάζει …στάζει λάδι…. Εντάξει …Περάστε μέσα.

-Κατάλαβες Πετράν , για ταίριαξε μου τώρα εσύ με τα σημερινά….

-Έχεις δίκιο παππού δεν τα φάγαμε όλοι μαζί, αλλά μας κάλεσαν σε φαγοπότι. Και εμείς πέσαμε στην παγίδα, όχι μόνο δεν ξέραμε το μενού, αλλά στην είσοδο δεχτήκαμε τον κανόνα παπιγιόν ή γραβάτα, μια θηλιά στο λαιμό με την οποία κρεμαστήκαμε μόνοι μας.

-Ακριβώς και αν κάποιοι κατόρθωσαν με μια καλή δικαιολογία να μην φορέσουν γραβάτα ή πέρασαν την είσοδο με ειρωνικό παπιγιόν που έσταζε λάδι οι περισσότεροι οικιοθελώς βάλαμε το κεφάλι μας στην λαιμητόμο του καταναλωτισμού και του δήθεν κρεμάσαμε την ταξική μας συνείδηση.

Εκείνη την στιγμή φάνηκε στο μπαλκόνι ο πατέρας του Πετράν , έδωσε το βλέμμα στην μάνα του, γιατί με τους άλλους δύο δεν ήθελε να συνεχίσει τις πρωινές κουβέντες .

-Μάνα έχει ο πατέρας μου καμιά καλή μαύρη γραβάτα να την δανειστώ για σήμερα;

-Παπιγιόν ή γραβάτα ( τον ρώτησε πονηρά η κυρά Μαρία,ξέσπασαν στα γέλια οι τρεις τους ενώ εκείνος τους κοιτούσε με θυμωμένη απορία).

*Η σημερινή ιστορία βασίστηκε σε δυο πραγματικές ιστορίες(παπιγιόν ή γραβάτα) του παππού Χαμπή της Ανδριανούς . Η ατάκα «ελάτε να τα φάμε» ανήκει σε φίλο συμμαθητή με έντονη συνδικαλιστική δράση. Δράση που του προκάλεσε έντονες θλίψεις και τύψεις για τα τελικά της αποτελέσματα…..


25/4/12

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 26.04.2012

23/4/12

Η έκδοση 19.4.2012

Σκληρό Πόκερ από Σαμαρά


Τελικά η Συγγρού λάλησε και επιβεβαίωσε το ψηφοδέλτιο που αναφέραμε όλα τα τοπικά ΜΜΕ ανεξαιρέτως. Γ. Ανδριανός, Π. Αναγνωσταράς, Μαρία Λολακά, Γ. Σαλεσιώτης και Β. Σιδέρης αποτελούν τους εκλεκτούς του Αντ. Σαμαρά. Χωρίς να μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει κάποιον εξ αυτών “σαμαρικό” είναι πολύ δύσκολο πλέον να ισχυριστεί κάποιος πως ένας εκ των 5 έχει το προβάδισμα.
Μπορεί ο Γ. Ανδριανός να είναι πιο έτοιμος από πλευράς οργάνωσης πολιτικού γραφείου και ο Τάκης Αναγνωσταράς να έπεται στο θέμα αυτό, όπως η παρουσία του Β. Σιδέρη στο περιφερειακό συμβούλιο και η ιδιότητα του γιατρού στις περιπτώσεις Μ. Λολακά και Γ. Σαλεσιώτη, ισορροπούν τις οργανωτικές τους αδυναμίες.
Το ζήτημα είναι πως στο Άργος θα γίνει “σφαγή” αφού Ανδριανός (αν και καταγράφεται ως Επιδαύριος), η Λολακά και ο Σιδέρης θα απευθυνθούν στην ίδια πηγή ψηφοφόρων. Φυσικά η Γιατρός, όπως και ο φυσιοθεραπευτής επειδή επεισέρχονται και στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, θα έχουν την δυνατότητα να καλύψουν από εκεί τις εσωτερικές απώλειές τους, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και σε μεγάλο βαθμό απ τον ποιόν θα βρουν απένατί τους από πλευράς ΠΑΣΟΚ.
Η παρουσία του Αναγνωσταρά στο Ναύπλιο αναμένεται να μειώσει την διεισδυτικότητα του Γ. Ανδριανού στην Αργολική Πρωτεύουσα. Όμως σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις αναμένεται να παίξει και η παρουσία του Γ. Σαλεσιώτη στα κοινά, ο οποίος εφέρετο μέχρι πρότινος να διεκδικεί, άλλοτε τον δήμο και άλλοτε το βουλευτικό αξίωμα, καταχωρημένος στην συνείδηση πολλών στο ΠΑΣΟΚ, πράγμα που η οριστικοποίηση της συμμετοχής του στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ κατέρριψε.
Σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά και ιδιαίτερα στην πορεία του ψηφοδελτίου της ΝΔ στην Αργολίδα αναμένεται να παίξει και η πολιτική επιρροή του Γιάννη Μανώλη και του ψηφοδελτίου του Καμένου στον νομό, αλλά και της ακροδεξιάς η οποία ελπίζει σε απώλειες των δυο μεγάλων και ιδιαίτερα της ΝΔ.
Εκει πάντως που ακόμα δεν φαίνεται φως είναι στο ΠΑΣΟΚ, όπου πολλά ονόματα μπορεί να ακούγονται, λίγοι όμως θα είναι εκείνοι που θα το τολμήσουν να μπουν στο ψηφοδέλτιο.

No pasaran, από Καμπόσο


Με νεότερη επιστολή προς το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτησης (Ο.Τ.Ε.Κ.) και προς το Υπουργείο Πολιτισμού – Τουρισμού, Γραφείο Υπουργού, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ναυπλιέων επαναφέρει το θέμα της σχολής, αφήνοντας μάλιστα αιχμές πως θα εξεταστεί η νομιμότητα της απόφασης.
Συγκεκριμένα στην επιστολή η οποία υπογράφεται από τους επικεφαλής (Π. Αναγνωσταρά, Αναστάσιο Σαλεσιώτη, Χρήστο Γραμματικόπουλο, Ιωάννη Γκιόλα και Ανδρέα Βασιλείου) όλων των δημοτικών παρατάξεων που απαρτίζουν το δημοτικό συμβούλιο αναφέρεται: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την από 9/4/2012 απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Τ.Ε.Κ. περί της μεταφοράς της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Ναυπλίου, από τον Δήμο Ναυπλιέων (Τολό) στον Δήμο Άργους – Μυκηνών. Κατόπιν αυτών, επιθυμούμε να επισημάνουμε τα εξής:
1) Ενώ την Παρασκευή 6/4/2012 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου με την Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Ο.Τ.Ε.Κ. κα. Μπόγρη και με την Γενική Γραμματέα Τουρισμού κα. Μπέη, όπου και προφορικά αναπτύχθηκαν αναλυτικά οι προτάσεις του Δήμου, για τη στέγαση της Σχολής και μάλιστα χαρακτηρίστηκαν όχι μόνο ενδιαφέρουσες αλλά και ικανοποιητικές. Δόθηκε δε η διαβεβαίωση ότι θα εξεταστούν σοβαρά ακόμη και με επιτόπια αυτοψία. Παρά ταύτα αιφνιδιαστικά, εν κρυπτώ και χωρίς την παραμικρή ενημέρωση, τρεις (3) μέρες μετά πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Ο.Τ.Ε.Κ. με αποτέλεσμα τη γνωστή απόφαση. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι μεταξύ των αρχικών κατατεθειμένων προτάσεων υπήρχε και η δοκιμασμένη λύση των κτιρίων του ΟΑΕΔ, για την εξέταση της οποίας ουδεμία ουσιαστική ενέργεια αναλήφθηκε εκ μέρους των συναρμοδίων Υπουργείων (Υπουργείο Πολιτισμού – Τουρισμού, Υπουργείο Απασχόλησης).
2) Διερωτώμεθα γιατί ένα διορισμένο Δ.Σ. ενός Δημοσίου Οργανισμού λίγες ώρες προ της αναμενόμενης διαλύσεως της Βουλής και ταυτόχρονης προκηρύξεως εκλογών, «σπεύδει» να συνεδριάσει και να «κλείσει» την υπόθεση.
3) Ως προς την ουσία του θέματος δεν θα επεκταθούμε, είναι άλλωστε και εγγράφως κατατεθειμένες οι απόψεις του Δήμου Ναυπλιέων. Ευχόμαστε όμως η εσπευσμένη μεταφορά της Σχολής από μία τουριστική πόλη, που επί 40 χρόνια αποτελεί την φυσική έδρα της Σχολής, να μην αποβεί εις βάρος της εύρυθμης λειτουργίας της, με τελικό αποτέλεσμα το κλείσιμό της που ήταν δυστυχώς και η αρχική εισήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι στην εποχή της λαϊκής επιταγής για διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις της Δημόσιας Διοίκησης, ο χειρισμός της μεταφοράς της Σχολής από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Τ.Ε.Κ. εγείρει ερωτηματικά τόσο ως προς την διαδικασία όσο και ως προς την ουσία. Όπως γίνεται αντιληπτό η υπόθεση για εμάς δεν «κλείνει» εδώ. Τώρα μόλις «ανοίγει». Πέραν της ενημερώσεως με την παρούσα και όλη την σχετική αλληλογραφία προς το αρμόδιο Προϊστάμενο Υπουργείο, η υπόθεση θα επανέλθει από εμάς ούτως ή άλλως στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Τ.Ε.Κ. και προς κάθε κατεύθυνση, ως προς τη νομιμότητα και σκοπιμότητα της απόφασης αυτής».
Σαφώς ενοχλημένος από την νέα βεντέτα μεταξύ Ναυπλίου και Άργους που άνοιξε με την μεταφορά της σχολής, ο Δήμαρχος Άργους –Μυκηνών, Δημήτρης Καμπόσος τόνισε στον «α»: «Είναι ντροπή! Για μια σχολή που θα φέρει ίσαμε με 4 πούλμαν κόσμο στο Άργος ενώ το Ναύπλιο βουλιάζει από επισκέπτες, να ανοίγουν τέτοια αντιπαράθεση. «Αυτοί που μας χρωστάνε στην ΔΕΥΑΡ-Μ για τον βιολογικό εδώ και πολλά χρόνια 300.000ευρω και αντί να έρθουν να το ρυθμίσουν το χρέος τους, βρίζουν και τα παιδιά μας ότι πάνε στα «βλάχικα» του Ναυπλίου και αφήνουν τα ωραία λεφτά τους δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διεκδικούν τώρα μια σχολή που επί 20 χρόνια είχαν ξεχάσει την ύπαρξή της στο Τολό, το οποίο μέχρι πρότινος δεν άνηκε καν στον Δήμο Ναυπλίου». Μάλιστα ο κ. Καμπόσος άφησε να διαφανεί πως η αντιπαράθεση θα μεταφερθεί πλέον και σε άλλους τομείς, όπως τις αντλούμενες ποσότητες νερού από τους δύο δήμους απ τις πηγές της Λέρνας τονίζοντας πως θα πρέπει κάποιοι να καταλάβουν πως δεν είναι μόνοι τους στο νομό για να αλωνίζουν όπως έκαναν στο παρελθόν. Δεν μπορεί να τραβά κανείς όποια ποσότητα νερού θέλει απ την Λέρνα. Θα μετρηθούν οι ποσότητες που αντλούν οι δύο δήμοι, ώστε να διαφυλαχτούν οι πηγές μας. Εμείς ως δημοτική Αρχή είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του Δήμου μας». 

Μάχη με την κρίση δίνουν οι ξενοδόχοι


Άνιση μάχη ενάντια στη κρίση δίνουν οι ξενοδόχοι της Πελοποννήσου, όπως φάνηκε από την κίνηση του Πάσχα. Μπορεί να υπήρξε κάποια κίνηση σε συγκεκριμένες περιοχές όπως στο Ναύπλιο, η οποία όμως αφενός δεν φαίνεται ότι «έβγαλε τα σπασμένα», αφετέρου δεν είναι αντιπροσωπευτική της κατάστασης που επικτρατεί σε όλες τις περιοχές της περιφέρειας.
Η άνιση μάχη που δίνει εδώ και δύο χρόνια ο επιχειρηματικός κόσμος, ενάντια στην οικονομική κρίση, οι ασφυκτικές συνθήκες επιβίωσης όλων των κλάδων της αγοράς, η αγωνία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων να παραμείνουν στη ζωή, η έλλειψη ρευστότητας, η εξοντωτική φορολόγηση, αλλά και σε μια σειρά από χρόνια προβλήματα που πλήττουν την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο.
Όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας Δημήτρης Πολλάλης το 2011 ήταν μια χρονιά "διπρόσωπη" ως προς την εικόνα και τα μεγέθη του Ελληνικού Τουρισμού, η οποία εκ πρώτης όψεως παρέπεμπε σε μία καλή χρονιά, η αποτύπωσή όμως στα πραγματικά αποτελέσματα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων διέφερε σημαντικά και ήταν άκρως απογοητευτική.
Οι ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιχειρώντας σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον εξ αιτίας της δυσβάσταχτης φορολόγησης, των εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών, του υψηλού κόστους σε βασικά είδη και παροχές (πετρέλαιο - νερό - ενέργεια - τέλη κ.λπ.), αλλά και του επιβεβλημένου λόγω κρίσης επανασχεδιασμού της τιμολογιακής πολιτικής, με νέες αναγκαστικά χαμηλότερες τιμές.
Δυστυχώς όμως η Πολιτεία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας, αντί να εφαρμόζει γενναίες αναπτυξιακές πολιτικές, επιμένει σε οριζόντια μέτρα λιτότητας που επιτείνουν την ύφεση, προκαλώντας την κατάρρευση της εσωτερικής τουριστικής αγοράς.
Η μέχρι τώρα κατάσταση των κρατήσεων κινείται σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσυνό διάστημα, προσδιορίζοντας έτσι, μια δύσκολή χρονιά, μια χρονιά κυριολεκτικά και μεταφορικά Last Minute.
Ήδη, ο ξενοδοχειακός κλάδος μετράει τις αντοχές του, ενώ ταυτόχρονα και περισσότερο μετράει τις απώλειες του, αφού σε Πανελλαδικό επίπεδο πωλούνται, μέσω της Ελληνικής και της Διεθνούς Κτηματαγοράς, πάνω από 1.000 ξενοδοχεία και άλλα 500 είναι έτοιμα να βάλουν "λουκέτο".

21/4/12

Αγωγή του Άργους κατά του Ναυπλίου


Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες ο Δήμος Άργους-Μυκηνών, εγκαλείται ο Δήμος Ναυπλιέων να εξηγήσει στους δημότες του που διατίθενται τα χρήματα που εισπράτει για τον βιολογικό, όταν οι οφειλές από το παρελφόν συνεχίζουν να παραμένουν ανεξόφλητες: “Ο Δήμος Άργους - Μυκηνών και ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Καμπόσος, με ιδιαίτερη λύπη του ανακοινώνει, πως παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου Ναυπλίου συνεχίζει να έχει τεράστιες οφειλές, που προέρχονται από τη λειτουργία της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Άργους – Ναυπλίου (ΕΕΛ, κοινώς Βιολογικός).

Το Φεβρουάριο του 2012, το υπόλοιπο της οφειλής ανερχόταν σε 294.000 ευρώ και ήδη η ΔΕΥΑΑΡΜ αναγκάστηκε μάταια να ζητήσει επίσημα και εξωδίκως την εξόφληση του ποσού.

Στις 28-3-2012, επιδόθηκε νόμιμα νέα αγωγή της ΔΕΥΑΑΡΜ κατά της ΔΕΥΑΝ ως έσχατο μέσο, παρόλες τις προσπάθειες της επιχείρησης, του προέδρου και του Δημάρχου.

Το υπόλοιπο της οφειλής, προς τη ΔΕΥΑΑΡΜ, την 17η-4-2012 υπολογίζεται στις 311.000 ευρώ [πάνω από 100.000.000 (εκατομμύρια) δραχμές]

Είχε προηγηθεί, πρωτόδικη απόφαση και απόφαση του εφετείου οι οποίες υποχρέωναν την ΔΕΥΑΝ σε πληρωμή.

Μας γεμίζει λύπη το γεγονός, δύο εταιρίες με κοινωφελή και περιβαλλοντικό  χαρακτήρα, δύο γειτονικών πόλεων, που πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά, να φθάνουν στο οδυνηρό σημείο να λύνουν οικονομικές τους διαφορές στη δικαιοσύνη.

Επειδή, υπάρχει οφειλή της ΔΕΥΑΑΡΜ προς τη ΔΕΗ, η οποία αν δεν ρυθμιστεί άμεσα θα έχει ως συνέπεια τη διακοπή της ηλεκτροδότησης και πιθανή διακοπή της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού (με συνέπεια τα λύματα να καταλήξουν στις περιοχές με χαμηλό υψομετρικό, δηλαδή το Ναύπλιο) , η καταβολή αυτή θα συμβάλλει καθοριστικά στην αποπληρωμή του χρέους της ΔΕΥΑΑΡΜ.

Κατά το τελευταίο διάστημα, η ΔΕΥΑΑΡΜ έχει καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να εισπράξει ανεξόφλητες οφειλές από πλήθος δημοτών, έχει προβεί σε περικοπές επιδομάτων και μισθών υπαλλήλων και από πλευράς Ναυπλίου συνιστά μεγάλη πρόκληση η αδιαφορία για τα χρέη.

Οι δημότες Άργους – Μυκηνών, ειδικά αυτοί που είναι συνεπείς δεν διανοούνται να υπάρχουν οφειλές τέτοιου ύψους!



Η δημοτική αρχή του γείτονος δήμου διεκδικεί και καλά κάνει για το δήμο της. Από την άλλη μεριά, κατά την άποψή τους εμείς δεν πρέπει να διεκδικούμε αυτά που μας χρωστάνε και πρέπει να πληρώνουμε εμείς για αυτούς!;

Αυτοί θα πρέπει να εξηγήσουν στο Ναυπλιακό λαό, τι κάνουν τα έσοδα αποχέτευσης που εισπράττουν, και όχι να εκθέτουν τους δημότες τους!”.

Πέρα από τις αναφορές στα χρέη, η σημερινή δημοτική Αρχή του Άργους-Μυκηνών καταφέρεται και κατά των προηγούμενων δημοτικών αρχών που άφησαν το χρέος να διαιωνίζεται, τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Η ανεξήγητη ανοχή των προηγούμενων δημοτικών αρχών του δήμου μας οδήγησε στο υπέρογκο χρέος, που για την επιχείρηση είναι καταστροφικό.

Όσοι δεν έχουν καταλάβει πως το Άργος έχει αλλάξει πορεία, θα το καταλάβουν!”

No pasaran, από Καμπόσο


Με νεότερη επιστολή προς το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτησης (Ο.Τ.Ε.Κ.) και προς το Υπουργείο Πολιτισμού – Τουρισμού, Γραφείο Υπουργού, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ναυπλιέων επαναφέρει το θέμα της σχολής, αφήνοντας μάλιστα αιχμές πως θα εξεταστεί η νομιμότητα της απόφασης.

Συγκεκριμένα στην επιστολή η οποία υπογράφεται από τους επικεφαλής (Π. Αναγνωσταρά, Αναστάσιο Σαλεσιώτη, Χρήστο Γραμματικόπουλο, Ιωάννη Γκιόλα και Ανδρέα Βασιλείου) όλων των δημοτικών παρατάξεων που απαρτίζουν το δημοτικό συμβούλιο αναφέρεται: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την από 9/4/2012 απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Τ.Ε.Κ. περί της μεταφοράς της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Ναυπλίου, από τον Δήμο Ναυπλιέων (Τολό) στον Δήμο Άργους – Μυκηνών. Κατόπιν αυτών, επιθυμούμε να επισημάνουμε τα εξής:

1) Ενώ την Παρασκευή 6/4/2012 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου με την Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Ο.Τ.Ε.Κ. κα. Μπόγρη και με την Γενική Γραμματέα Τουρισμού κα. Μπέη, όπου και προφορικά αναπτύχθηκαν αναλυτικά οι προτάσεις του Δήμου, για τη στέγαση της Σχολής και μάλιστα χαρακτηρίστηκαν όχι μόνο ενδιαφέρουσες αλλά και ικανοποιητικές. Δόθηκε δε η διαβεβαίωση ότι θα εξεταστούν σοβαρά ακόμη και με επιτόπια αυτοψία. Παρά ταύτα αιφνιδιαστικά, εν κρυπτώ και χωρίς την παραμικρή ενημέρωση, τρεις (3) μέρες μετά πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Ο.Τ.Ε.Κ. με αποτέλεσμα τη γνωστή απόφαση. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι μεταξύ των αρχικών κατατεθειμένων προτάσεων υπήρχε και η δοκιμασμένη λύση των κτιρίων του ΟΑΕΔ, για την εξέταση της οποίας ουδεμία ουσιαστική ενέργεια αναλήφθηκε εκ μέρους των συναρμοδίων Υπουργείων (Υπουργείο Πολιτισμού – Τουρισμού, Υπουργείο Απασχόλησης).

2) Διερωτώμεθα γιατί ένα διορισμένο Δ.Σ. ενός Δημοσίου Οργανισμού λίγες ώρες προ της αναμενόμενης διαλύσεως της Βουλής και ταυτόχρονης προκηρύξεως εκλογών, «σπεύδει» να συνεδριάσει και να «κλείσει» την υπόθεση.

3) Ως προς την ουσία του θέματος δεν θα επεκταθούμε, είναι άλλωστε και εγγράφως κατατεθειμένες οι απόψεις του Δήμου Ναυπλιέων. Ευχόμαστε όμως η εσπευσμένη μεταφορά της Σχολής από μία τουριστική πόλη, που επί 40 χρόνια αποτελεί την φυσική έδρα της Σχολής, να μην αποβεί εις βάρος της εύρυθμης λειτουργίας της, με τελικό αποτέλεσμα το κλείσιμό της που ήταν δυστυχώς και η αρχική εισήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι στην εποχή της λαϊκής επιταγής για διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις της Δημόσιας Διοίκησης, ο χειρισμός της μεταφοράς της Σχολής από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Τ.Ε.Κ. εγείρει ερωτηματικά τόσο ως προς την διαδικασία όσο και ως προς την ουσία. Όπως γίνεται αντιληπτό η υπόθεση για εμάς δεν «κλείνει» εδώ. Τώρα μόλις «ανοίγει». Πέραν της ενημερώσεως με την παρούσα και όλη την σχετική αλληλογραφία προς το αρμόδιο Προϊστάμενο Υπουργείο, η υπόθεση θα επανέλθει από εμάς ούτως ή άλλως στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Τ.Ε.Κ. και προς κάθε κατεύθυνση, ως προς τη νομιμότητα και σκοπιμότητα της απόφασης αυτής».

Σαφώς ενοχλημένος από την νέα βεντέτα μεταξύ Ναυπλίου και Άργους που άνοιξε με την μεταφορά της σχολής, ο Δήμαρχος Άργους –Μυκηνών, Δημήτρης Καμπόσος τόνισε στον «α»: «Είναι ντροπή! Για μια σχολή που θα φέρει ίσαμε με 4 πούλμαν κόσμο στο Άργος ενώ το Ναύπλιο βουλιάζει από επισκέπτες, να ανοίγουν τέτοια αντιπαράθεση. «Αυτοί που μας χρωστάνε στην ΔΕΥΑΡ-Μ για τον βιολογικό εδώ και πολλά χρόνια 300.000ευρω και αντί να έρθουν να το ρυθμίσουν το χρέος τους, βρίζουν και τα παιδιά μας ότι πάνε στα «βλάχικα» του Ναυπλίου και αφήνουν τα ωραία λεφτά τους δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διεκδικούν τώρα μια σχολή που επί 20 χρόνια είχαν ξεχάσει την ύπαρξή της στο Τολό, το οποίο μέχρι πρότινος δεν άνηκε καν στον Δήμο Ναυπλίου». Μάλιστα ο κ. Καμπόσος άφησε να διαφανεί πως η αντιπαράθεση θα μεταφερθεί πλέον και σε άλλους τομείς, όπως τις αντλούμενες ποσότητες νερού από τους δύο δήμους απ τις πηγές της Λέρνας τονίζοντας πως θα πρέπει κάποιοι να καταλάβουν πως δεν είναι μόνοι τους στο νομό για να αλωνίζουν όπως έκαναν στο παρελθόν. Δεν μπορεί να τραβά κανείς όποια ποσότητα νερού θέλει απ την Λέρνα. Θα μετρηθούν οι ποσότητες που αντλούν οι δύο δήμοι, ώστε να διαφυλαχτούν οι πηγές μας. Εμείς ως δημοτική Αρχή είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του Δήμου μας».

Περιμένοντας το ΚΤΕΛ


Πριν μερικές ημέρες είχαμε σχολιάσει την απελπιστική κατάσταση ου επικρατεί στις στάσεις των ΚΤΕΛ, επισημαίνοντας πως σε ορισμένες αφετηρίες, όχι μόνο δεν υπάρχει στέγαστρα, αλλά ούτε καν σήμανση πως από εκεί ξεκινά το δρομολόγιο του ΚΤΕΛ.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις πλέον πολυσύχναστες διαδρομές μεταξύ των δύο πόλεων. Στο Άργος η αφετηρία για το Ναύπλιο βρίσκεται πλησίον των στρατώνων, αφού η αρχική δίπλα απ το πάρκο της παιδικής βιβλιοθήκης, καταργήθηκε από την διαμόρφωση της Καποδιστρίου.

Οι πελάτες των ΚΤΕΛ, αν δεν είναι από την περιοχή θα πρέπει να μυρίσουν τα νύχια τους για το που βρίσκεται η αφετηρία, ενώ παραμένουν εκτεθειμένοι σε όλες τις καιρικές συνθήκες, ήλιο, βροχή, αέρα κλπ.

Η ίδια κατάσταση, όσο αφορά τουλάχιστον την προστασία των επισκεπτών επικρατεί και στην Αφετηρία του Ναυπλίου η οποία προσφέρεται για μαύρισμα ή για λούσιμο μαλλιών ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “α” από πλευράς διοικήσεως του ΚΤΕΛ Αργολίδας έχει συνταχθεί μία απάντηση προς τον “α” η οποία αποσείει τις ευθύνες απ το ΚΤΕΛ και τις επιρρίπτει στους δήμους Ναυπλίου και Άργους-Μυκηνών. Το ζήτημα πάντως για τους πελάτες των ΚΤΕΛ δεν είναι ποιός φταίει για την κακή παροχή, αλλά η ίδια η έλλειψη Στεγάστρων και σημάνσεων.

20/4/12

Ο …«Γολγοθάς» των υποψηφίων των αντιφάσεων και της κωλοτούμπας


Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΟ για όλους τους υποψήφιους και ιδιαίτερα για τους προβεβλημένους αποτελεί η παρούσα προεκλογική περίοδος. Με ευθύνη, όχι απαραίτητα των ιδίων, αλλά οπωσδήποτε των κομμάτων που υπηρετούν, έχουν διαψεύσει τις προσδοκίες των ψηφοφόρων και πληρώνουν το κόστος της πολιτικής που έφερε τη χώρα σε αυτήν την κατάντια.
ΑΚΟΜΑ και νεοσσοί της πολιτικής που υπηρετούν τα κόμματα του μνημονίου, στα μάτια του κόσμου φέρουν το βάρος των αντιφάσεων και της κωλοτούμπας, δηλαδή της κοροϊδίας των κομμάτων τους προς τους ψηφοφόρους, που μεταμφιεσμένα σήμερα με νέους αρχηγούς προσπαθούν να διαγράψουν από την μνήμη του καθενός το κακό που έκαναν και την ζημιά που προκάλεσαν.
ΖΟΥΝ ΕΝΑΝ ΕΦΙΑΛΤΗ, όσοι πήραν την δύσκολη απόφαση να είναι υποψήφιοι βουλευτές σε  αυτή την προεκλογική περίοδο, με τα κόμματα του μνημονίου. Το γεγονός και μόνο ότι ο κόσμος τους αντιμετωπίζει με καχυποψία, το γεγονός ότι πολλές φορές είναι δακτυλοδεικτούμενοι ως κακά παραδείγματα, το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς αντιμετωπίζονται ως ανεπιθύμητοι στον ίδιο τους τον τόπο και νοιώθουν ότι ζουν υπό την απειλή του προπηλακισμού, το γεγονός ότι ασκείται συνεχής έλεγχος της κάθε τους κίνησης και λέξης από τον πολίτη που πλέον είναι απαιτητικός και αναζητά την αλήθεια, τους κάνει να βιώνουν μια προεκλογική περίοδο, τέτοια, που δεν θα εύχονταν στον χειρότερο εχθρό τους.
ΝΟΙΩΘΟΥΝ ΤΟΣΟ ΓΥΜΝΟΙ και ευάλωτοι, ακόμα και αυτοί που δεν θέτουν υποψηφιότητα για την …επαγγελματική τους αποκατάσταση, αλλά για να προσφέρουν στον τόπο, με όποιες δυνάμεις διαθέτουν.
ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ που θα ψηφίσει ο κόσμος σε αυτές τις εκλογές είναι διαφορετικά. Οι υποψήφιοι αυτή τη φορά, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν τους χειροκροτητές που τους εξασφαλίζουν οι κομματάρχες τους, αλλά οργισμένους πολίτες που θέλουν πραγματικούς εκφραστές της δημοκρατίας και υπηρέτες του λαού.

Βουβές εκλογές


Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΤΟ ΠΑΛΑΙ ποτέ πανηγύρι της δημοκρατίας, οι εκλογές κινδυνεύει να περάσει απαρατήρητο, αφού ο πολίτης φαίνεται να μην συγκινήται πλέον απ τις κορώνες των 2 μεγάλων κομμάτων. Κι αυτό το έχουν αντιληφθεί τα δυο μεγάλα κόμματα που άρχισαν απ την πρώτη στιγμή έναν αγώνα συσπείρωσης των ψηφοφόρων γύρω τους.
ΕΚΕΙ δηλαδή που θα περίμενε κανείς να ακούσει προτάσεις για το πως θα βγούμε από την κρίση, ξανακούει γενικότητες περί αυτοδυναμιών ή συνεργασιών, λες και το ζήτημα είναι το ποιο κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές παρά ποιο κόμμα θα μας βγάλει απ την Κρίση.
ΠΟΙΟ έτοιμη η ΝΔ, τουλάχιστον για τον προεκλογικό αγώνα της στην Αργολίδα. Ανακοίνωσε ήδη τους 5 Υποψηφίους της και άρχισε τις βόλτες ο αρχηγός της στα γηροκομεία. Υποθέτουμε πως θα μίλησε για το μέλλον των γερόντων την ίδια στιγμή που οι υπόλοιποι Έλληνες γιορτάζαμε το Πάσχα.
ΓΙΑ ΤΗΝ Ταμπακιέρα όμως τίποτα, απλές ευχές για νεκρανάσταση, παρόμοιες με αυτές του Βενιζέλου. Το παραμύθι με την ανάπτυξη και πως μόνο μέσα από ανάπτυξη μπορούμε να βγούμε απ την κρίση, λες και υπήρξε κανείς που έλεγε το αντίθετο, άρχισαν πάλι να το πιπιλίζουν χωρίς ποτέ να μας πουν, για ποιόν θέλουν την ανάπτυξη.
ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ την ανάπτυξη γι αυτούς που μας οδήγησαν στην κρίση, τράπεζες, αυτοκινητοβιομηχανίες, κατασκευαστικές εταιρίες κλπ, δεν θα βγούμε ποτέ απ αυτήν. Θα βουλιάζουμε όλο και περισσότερο μέσα της, μέχρι που θα χάσουμε τα πάντα. Επιχειρήσεις, σπίτια, χωράφια. Αν θέλουν την ανάπτυξη για όλους, θα πρέπει πρώτα να γκρεμίσουν το υπάρχον πολιτικό σύστημα και να αυτοκαταστραφούν, αφού μέσω αυτών διαιωνίζεται η κοινωνική αδικία και η εκμετάλλευση ανθρώπου απ άνθρωπο που λέγαμε πιο παλιά.
ΚΑΙ ΣΕΙ που τρέχετε πίσω τους που είδατε την θηλιά και το σαπούνι, για όλους τους άλλους, πλην αυτών που σας κρατάνε ακόμα ομήρους, μήπως θα είναι αργά μετά την 6 Μαΐου να φωνάξετε πως θα προτιμούσατε να είστε για μια ακόμα φορά κουλοχέρηδες;

Εικόνες της κρίσης : Τα χαστούκια και η ψυχανάλυση.


Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

Τα κλάματα του μικρού Θανάση έκοψαν τον ύπνο του Μήτσου. Ήθελε ακόμα μια ώρα στην αγκαλιά του Μορφέα για να πάρει δυνάμεις να αντέξει την κοπιαστική ημέρα πάνω στο τιμόνι. Με τα μισόκλειστα μάτια του είδε την γυναίκα του να εκτελεί χρέη ταχυδακτυλουργικής μητρότητας. Στο αριστερό χέρι αγκαλιά του παιδί που ξύπνησε να προσπαθήσει να το νανουρίσει με παλινδρομικές κινήσεις , με το άλλο χέρι να προσπαθεί να ετοιμάσει με αυτοματοποιημένες κινήσεις  το γάλα του και με το αριστερό πόδι να δίνει μικρές περιοδικές ωθήσεις στην κούνια του άλλου παιδιού για να μην ξυπνήσει από τα κλάματα του Θανάση. Ανοίγοντας λίγο ακόμα τα μάτια του ο Μήτσος κατάλαβε ότι δεν υπήρχαν περιθώρια για πρωινές τρυφεράδες , τον πρωινό καφέ που του έφτιαχνε η γυναίκα του. Συνήθως το πρωί λέγανε και δυο κουβέντες αφού ήταν χαμένος στην δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ.
-Από τι ώρα σε έχει στο πόδι;
-Ε λίγο…  Φεύγεις για την δουλειά , πως τα πάτε εκεί ; Οι ειδήσεις τα είπαν μαύρα.
-Δυσκόλεψαν τα πράγματα αλλά ακόμα έχουμε δρομολόγια.
Ο Μήτσος ήταν οδηγός σε μια μεγάλη εταιρεία γεωργικών προϊόντων. Μετέφερε τα συσκευασμένα καλούδια του κάμπου σε κεντρικές λαχαναγορές και σε μια μεγάλη αλυσίδα υπερκαταστημάτων.
-Μήτσο φαίνεσαι πολύ κουρασμένος, μήπως πρέπει να ακυρώσεις το σημερινό δρομολόγιο, πως θα οδηγήσεις τόσες ώρες;
-Δεν γίνεται, χθες απόλυσαν τον βοηθό μου, τώρα είμαι και οδηγός και φορτώνω και ξεφορτώνω , αν δώσω μια αφορμή θα με απολύσουν.
Ο Μήτσος έφτιαξε το καφεδάκι του και πήρε θέση κοντά στην κούνια του δεύτερου παιδιού του. Με την επιδεξιότητα φορτηγατζή ωθούσε την κούνια πατώντας και αφήνοντα το δεξί του πόδι λες και πατούσε το γκάζι του φορτηγού. Παρά την φασαρία ο μικρότερος γιός δεν ξύπνησε , οι βολβοί των ματιών του τρεμόπαιζαν ήταν σε ονειρική κατάσταση. Ξαφνικά στο πρόσωπο του φωτίστηκε ένα λαμπερό χαμόγελο , κοιτώντας τον ο πατέρας του οδήγησε σε ανοιξιάτικα τοπία την κούραση του και έφυγε χαμογελώντας για την δουλειά του .
Φτάνοντας με το ποδήλατο του στις αποθήκες που ήταν τα φορτηγά και τα προϊόντα άκουσε τον δυνατό θόρυβο που έκανε η πόρτα από το μικρό υπερυψωμένο δωματιάκι. Από το μικρό αυτό δωματιάκι σοφά υπερυψωμένο διοικούσε το αφεντικό την επιχείρηση , σαν άλλος Ξέρξης πάνω στο όρος Αιγάλεω επόπτευε τις καθημερινές ναυμαχίες του.  
-Ρε άντε παράτα με, που θα δουλέψω για ψίχουλα , θα κάνω τρία μεροκάματα και θα πληρώνομαι μισό. Απολύομαι από μόνος μου ούτε το μισθό σου θέλω ούτε τίποτα. Πήγαινε μέσα Μήτσο και εσύ να ακούσεις τα καλά μαντάτα.
Ο Γιάννης ήταν ένας νέος οδηγός , εννέα μήνες δούλευε στην φρουτεμπορική μάλλον τέλειωσε θυμωμένα η καριέρα του. Ο Μήτσος μπήκε στο μικρό δωμάτιο το αφεντικό δεν περίμενε ούτε καλημέρα να ακούσει.
-Μήτσο τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, δεν βγαίνω πέρα για να μην σε απολύσω θα πρέπει να σου κάνω 25% περικοπή στο μισθό σου.
Το πρόσωπο του Μήτσου άσπρισε σαν ένα μικρό κομμάτι χαρτί έτοιμο να το παρασύρει ο άνεμος της ανεργίας.
-Κυρ Γιώργη έχω δυο παιδιά να μεγαλώσω , δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα. ( Η θύμηση των ονομάτων των παιδιών του επέστρεψε το κόκκινο χρώμα στο πρόσωπο του.) Έχω και το δάνειο για το σπίτι…
-Μήτσο η δουλειά πέφτει οι φόροι ανεβαίνουν ή 25 % κάτω ο μισθός σου ή ανεργία διάλεξε και πάρε.
Το αφεντικό χτυπούσε το τσιγάρο του από την μεριά του φίλτρου, σα να γέμιζε τον γεμιστήρα του όπλου του πριν λάβει την τελική απόφαση εκτέλεσης.
-Εντάξει κυρ Γιώργη ( το αφεντικό σταμάτησε το χτύπημα του τσιγάρου η εκτέλεση αναβλήθηκε) δεν έχω επιλογές.
-Αν θες μπορείς να έχεις (Άναψε το τσιγάρο και με το ύφος του περίμενε ερώτηση από τον Μήτσο.)
-Δηλαδή τι εννοείς ;
-Υπάρχει τρόπος να βγάλεις κέρδος… και μεγάλο μάλιστα
-Να πας τα πράγματα χωρίς χαρτιά  και το κέρδος από το ΦΠΑ μισό μισό …
-Αυτό πρότεινες και στον Γιάννη;
- Όχι σε αυτόν δεν πρότεινα τίποτα .
-Γιατί ;
-Δεν έχει οικογένεια και δεν έχει δάνειο , το ρίσκο θέλει κίνητρο …
-Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα κυρ Γιώργη .
- Ε αφού δεν γίνονται πήγαινε φόρτωσε και φύγε.
Βράδυ κομμάτια από την κούραση γύρισε στο σπίτι του , η γυναίκα του είχε αποκοιμηθεί στην πολυθρόνα με τον ζωηρό μικρό Θανάση αγκαλιά , ένα μικρό φώς αναβόσβηνε στα χέρια του Θανάση. Η νονά του είχε φέρει την λαμπάδα και το δώρο του , ένας Σούπερμαν που αναβόσβηνε στο στήθος του το κόκκινο «ς» .  Το μυαλό και η αγωνία του Μήτσου να τα βγάλει πέρα έκαναν ένα γρήγορο μοντάζ εικόνων της ημέρας και έδωσαν την λύση στην αγωνία του.
-Αυτό είναι , αυτό είναι ( φώναξε δυνατά, η γυναίκα του ξύπνησε λίγο τρομαγμένη ).
-Τι είναι χριστιανέ μου;
-Αύριο θα πάρω το πρωί των μικρό μαζί μου στην δουλειά ( ενώ μιλούσε καλούσε και ένα νούμερο τηλεφώνου).
-Τι λες Μήτσο , τρελάθηκες.
-Ή ρισκάρουμε ή βουλιάζουμε .
-Ποιος βουλιάζει; (Του φώναξε μέσα από το ακουστικό ο κυρ Γιώργης που είχε αναγνωρίσει την κλήση.)
-Κυρ Γιώργη ισχύει η πρόταση για μισά μισά χωρίς χαρτιά.
-Εγώ δεν θα ξέρω τίποτα όμως.
-Εντάξει κυρ Γιώργη. (Έκλεισε το τηλέφωνο.) Γυναίκα αύριο θα πάρω μαζί μου το παιδί στην δουλειά .
-Μήτσο είσαι με τα καλά σου;
-Απολύτως δυο φορές το μήνα θα κάνουμε μαζί ένα δρομολόγιο , ή χάνουμε το σπίτι έτσι όπως πάει.
Όταν ο Μήτσος είδε τον σούπερμαν να αναβοσβήνει το κόκκινο λαμπάκι στο στήθος του ήρθε η σούπερ ιδέα. Φόρτωνε αργά το απόγευμα το φορτηγό, χωρίς χαρτιά χωρία τίποτα. Χαράματα έφερνε το φορτηγό κοντά στο σπίτι του και έπαιρνε συνεπιβάτη τον γιό του. Με τα αλάρμ αναμμένα, όπως το λαμπάκι στο στήθος του Σούπερμαν έκανε όλη την διαδρομή . Όσες φορές τον σταμάτησε περιπολικό , το αντιλαμβανόταν από μακριά λόγω του ύψους της θέσης οδήγησης, με ένα σκαμπίλι ξύπναγε τον γιό του. Εκείνος ξαφνιασμένος ξύπναγε και άρχιζε τα κλάματα. Η μυρωδιά της μάνα του πουθενά για να τον παρηγορήσει και χειροτέρευε το κλάμα. Ο Μήτσος ποτέ δεν σταματούσε στην άκρη του δρόμου αλλά δίπλα στο περιπολικό. Με τον μικρό στην αγκαλιά να έχει κοκκινίσει στο κλάμα μιλούσε στους αστυνομικούς .
-Κύριε αστυνομικέ ο μικρός είναι άρρωστος πρέπει να πάει στο παίδων είναι ανάγκη , έχω τηλεφωνήσει με περιμένουν .
Το ανοιχτό παράθυρο, ο θόρυβος του δρόμου τα φώτα των περιπολικών έκαναν τον μικρό να σπαράζει.  Η συμπόνια που έδειχναν οι αστυνομικοί  βοήθησαν τον Μήτσο να περνά τους ελέγχους. Ήταν πολύ τυχερός δεν έπεσε ποτέ δυο φορές στο ίδιο πλήρωμα περιπολικού για τον ένα περίπου χρόνο που έκανε τα παράνομα δρομολόγια. Έβγαλε με άνεση το δάνειο του σπιτιού , μείνανε και λεφτά στην άκρη. Άλλαξε και εταιρεία δεν ήθελε πλέον να έχει συναλλαγές με τον κυρ Γιώργη και σοφά έπραξε γιατί έμαθε ότι από έλεγχο που του έγινε αργότερα βρέθηκαν παρατυπίες στην απόδοση ΦΠΑ.
Ο Μικρός Θανάσης που έβγαλε μεροκάματα με τα σκαμπίλια έγινε ψυχολόγος με διδακτορικό «η δυναμική του ονείρου στην ψυχοπαθολογία και ψυχοθεραπεία παιδιών». Στην πρώτη του δημόσια ομιλία παρόν η μητέρα του ο αδελφός και ο πατέρας του.
Όταν του Θανάση του ζητήθηκε να δώσει ένα παράδειγμα ονείρου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ψυχοθεραπεία. Αναφέρθηκε σε μια προσωπική εμπειρία.
-Όταν εκπαιδευόμουν στην ψυχοθεραπεία ανέφερα στον καθηγητή που με είχε αναλάβει για ένα εφιαλτικό όνειρο της παιδικής μου ηλικίας. Ξυπνούσα μέσα σε ένα φορτηγό, υγρό χάδι απλωνόταν στα μάγουλα μου, πονούσε το μάγουλο μου και έκλαιγα, γύρω μου σειρήνες από περιπολικά και μετά ξανακοιμόμουν . Ξυπνούσα με νανουρίσματα στην αγκαλιά της μάνας μου. Αυτό το ερμήνευσε ο καθηγητής μου σαν μια ασυνείδητη επιθυμία για επιστροφή στην μήτρα, ένα περιβάλλον απόλυτης σιγουριάς και ασφάλειας .
Ο Θανάσης πρόσεξε ότι η μάνα του και ο πατέρας του αντάλλαξαν ένα παράξενο βλέμμα , σαν να ζητούσε η μάνα του εξηγήσεις από τον πατέρα του.
Στον δρόμο της επιστροφής οδηγούσε ο Μήτσος , κατά παράβαση του οικογενειακού πρωτόκολλου αντί να έχει την γυναίκα του συνοδηγό έβαλε τον Θανάση.
-Θανάση ένα παιδικό όνειρο, πέρα από επιθυμίες και φανταστικά και ασυνείδητα που είπες μπορεί να έχει και πραγματικά γεγονότα;
-Και βέβαια λίγο παραλλαγμένα αλλά μπορεί να είναι πραγματικά. Γιατί ρωτάς;
-Ε να το όνειρο που είπες έχει πραγματικά γεγονότα. ( Από τον καθρέφτη του αυτοκινήτου η γυναίκα του με θυμωμένο βλέμμα περίμενε εξηγήσεις.) Το έζησες πραγματικά πέρα από τα άλλα τα επιστημονικά που είπες.
-Τι εννοείς;
- Ένα πριν 25 χρόνια υπήρχε έντονη οικονομική κρίση στην Ελλάδα , χρωστάγαμε και ένα δάνειο. Έβγαλα λεφτά με τον ιδρώτα μου αλλά όχι και με τον πιο έντιμο τρόπο. Αλλά βοήθησες και εσύ πολύ με τα ξαφνικά σου κλάματα.
-Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς .
-Μέχρι να πάμε σπίτι θα σας πω και αυτή την ιστορία να μην την έχω βάρος στην συνείδηση μου…. Είχαμε που λες μεγάλη οικονομική κρίση και….. 

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ