Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

31/5/12

Ο λαός θα επιλέξει αν θα γυρίσει σελίδα ή αν θα παραμείνει υποζύγιο

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου


ΜΕ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ και με καταστροφολογίες ή κάθε είδους απειλές οικονομικού τύπου, πορευόμαστε προς τις εκλογές της 17ης Ιούνη. Καταστάσεις πρωτόγνωρες από ένα πανικόβλητο κατεστημένο που έκανε την Ελλάδα σαν τα μούτρα του, να μάχεται με κάθε τρόπο για να διατηρηθεί στο προσκήνιο και στα …πράγματα.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ που έχει ξεσπάσει και κινείται με γοργούς πλέον ρυθμούς προς την Ισπανία, αφήνει τα αποκαΐδια της σε εμάς που αναζητούμε τον δρόμο για να ορθοποδήσουμε ή να πισωδρομήσουμε μένοντας καθηλωμένοι με σκυμμένα τα κεφάλια υπό την πίεση του μνημονίου, που διαφεντεύει τη ζωή μας.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ μνημονίου, των εφαρμοστικών νόμων, των ανελέητων χαρατσιών, της ανεργίας, των εξανεμισμένων μισθών και συντάξεων, δεν φαίνεται να οδηγεί πουθενά, αλλά επιστρέψει στην ίδια αφετηρία: Αυτήν της κρίσης. Είναι άλλωστε ένας δρόμος που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να τον ακολουθήσει η πληγωμένη οικονομία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ Ελλήνων και ξένων από τον ντόπιο και τον διεθνή τύπο, που αυτή την περίοδο κάνει πρωταθλητισμό του ψέματος και κόβει την ανάσα με την επιμονή του περί κινδύνου εξόδου της χώρας από το ευρώ αν οι ψηφοφόροι …λοξοδρομήσουν από κατεστημένες επιλογές, φαίνεται ότι θα συνεχιστεί μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 17 Ιουνίου.

ΣΤΟΝ ΛΑΟ, όμως, που κρατάει την τύχη του στα χέρια του, απομένει να επιλέξει αν θα γυρίσει σελίδα ή αν θα παραμείνει υποζύγιο.

Είμαστε πια πρωταθλητές

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΜΑΓΙΚΕΣ μέρες έζησε αυτό το διάστημα το Άργος και ο Νομός παράλληλα. Μια ομάδα, απ το πουθενά, με πολύ μικρό μπάτζετ και παίχτες με πολύ χαμηλές απολαβές, κατάφερα κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και τον Ελβετικό πλούτο να ανατρέψει τα προγνωστικά και να ανακηρυχτεί κυπελλούχος Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που οι Τραπεζίτες της θέλουν να μας κλείσουν την πόρτα κατάμουτρα, αλλά φοβούνται.

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ αυτό που διαπίστωσε μεταξύ άλλων προ ημερών ο συντάκτης της “Λιμπερασιόν”ότι “ο Έλληνας δεν χορεύει και δε θα χορέψει ποτέ στο ένα πόδι, ούτε θα σκύψει δουλικά, ανεξάρτητα από τα καθεστώτα που θέλουν να του επιβάλλουν. Χορεύει με τα χέρια του, σαν να θέλει να πετάξει προς τα αστέρια. Γράφει στους τοίχους αυτό που θα του άρεσε να διαβάσει κάπου αλλού. Καίει μια τράπεζα όταν δεν του αφήνουν πλέον την πολυτέλεια να ψήσει στην παραδοσιακή του ψησταριά. Ο Έλληνας είναι τόσο ζωντανός, όσο η ιδεολογία της απειλής θανάσιμη. Και ο Έλληνας αν και χτυπημένος μέχρι θανάτου, στο τέλος πάντα σηκώνεται”.

ΜΗΔΙΣΑΜΕ. Ξεχάσαμε, πως μόνο οι Ικέτες έπεφταν στα γόνατα και παρακαλούσαν. Πέσαμε τόσο χαμηλά που εξισωθήκαμε προς τα κάτω με τους σκλάβους. Δούλοι στον ίδιο μας τον τόπο, με νέους αφέντες στα χωράφια μας. Κι όμως για λίγες χαντρούλες, ξεπουλήσαμε τις αξίες μας και την αξιοπρέπειά μας. Ο καταναλωτισμός κυρίευσε την σκέψη μας και η τρυφηλότητα την δημιουργία.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ήρθαν κάποια παιδιά, άσχετα με την πολιτική, να μας διδάξουν πως πρέπει να δίνονται οι αγώνες. Πως η ψυχή είναι ισχυρότερη από την δύναμη και τα πλούτη. Τα παιδιά του Διομήδη, χωρίς να το θελήσουν, μας ξύπνησαν μνήμες, πως όλοι οι αγώνες αυτού του τόπου κερδήθηκαν κόντρα σε αυτούς που σε ανάγκαζαν να παίρνεις δανικά, για να σε κρατάνε στο χέρι. Στους Πέρσες κάποτε, στους Ναζί πρόσφατα και σήμερα συμβολικά στους Ελβετούς -λόγω τραπεζικού παραδείσου.

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ όμως αυτό. Θα πρέπει να θυμηθούμε πως ο τόπος αυτός είναι φτιαγμένος να μετατρέπεται πάντα σε ανάχωμα βαρβάρων. Σήμερα οι “Βάρβαροι” δεν έρχονται απ την ανατολή, αλλά απ τον πολιτισμένο βορρά. Απ την Ευρώπη του ολοκληρωτισμού και του αφανισμού κάθε κοινωνικού δικαιώματος. Απ την Ευρώπη των Τραπεζιτών, των τοκογλύφων, των τελευταίων ερπετών του θνήσκοντος καπιταλισμού. Κι εδώ συγκυριακά γεννιέται το νέο “χρέος” προς την ιστορία, της ανάσχεσης των επιθέσεων του κεφαλαίου και της δημιουργίας μιας άλλης νέας πρότασης συμβίωσης των λαών, ίσως με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά πολύ πιο ανθρώπινης, αλληλέγγυας και ξέγνοιαστης ζωής.

“Η Ελλάδα είναι το παρελθόν μας. Είναι επίσης το μέλλον μας. Ανακαλύψτε την ξανά μαζί της! Το 2012 ας γίνουμε όλοι Έλληνες”! καταλήγει ο συντάκτης της “Λιμπερασιόν”, ας μην τους απογοητεύσουμε.

Ο ποντικός λαθρομετανάστης

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου
Στον προαύλιο χώρο του Νευροψυχολογικού Εργαστηρίου ακούγονταν έντονες φωνές. Μια παρέα οχτώ μεταπτυχιακών   φοιτητών παρακολουθούσε τον Πάνο και τον Κώστα να διαφωνούν ιδιαίτερα έντονα.  

-Ρε παιδάκι μου τι τους θέλουμε εμείς όλους αυτούς τους λαθρομετανάστες, να φύγουν να πάνε στις πατρίδες τους…. ( Είπε ο Κώστας.)

-Μιλάς εσύ που σπουδάζεις  με τα λεφτά που έβγαλε η μάνα σου και ο πατέρας σου στις φάμπρικες της Γερμανίας. (Είπε ο Πάνος. )

-Δεν πήγαν λαθρομετανάστες , τους υποδέχθηκε το Γερμανικό κράτος ….

-Τους ξεζούμισε το γερμανικό κράτος , με τον ιδρώτα των λαών που αντιστάθηκαν στους φασίστες χτίστηκε το γερμανικό θαύμα .

Ο Γιώργος καθηγητής του ερευνητικού τμήματος άκουγε τους διαλόγους ενώ πλησίαζε σιγά - σιγά στην είσοδο. Ένας νέος καθηγητής με μεράκι για την δουλειά του. Είχε στήσει με πολύ κόπο ένα πολύ καλό νευροψυχολογικό εργαστήριο. Οι φοιτητές τoν εκτιμούσαν ιδιαίτερα, όχι μόνο για τις γνώσεις του και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο δίδασκε. Πολλές φορές το μάθημα – εργαστήριο αν και αυστηρά επιστημονικό έπαιρνε μεταφυσικές, κοινωνικές φιλοσοφικές διαστάσεις. Από την λειτουργικότητα του εγκεφάλου μπορούσαν να περάσουν  σε θέματα όπως αν η αλήθεια ενός γεγονότος εξαντλείται στον ορισμό του, τι σχέση που μπορεί να έχει η δομή το αριστερού εγκεφαλικού ημισφαιρίου με το αρχαίο ελληνικό θέατρο και άλλα πολλά.

-Καλημέρα ( τους είπε μπαίνοντας και οι δυο φοιτητές που διαφωνούσαν διέκοψαν την έντονη συζήτηση) .

-Ερχόμαστε κύριε καθηγητά .

-Να περιμένετε λίγο γιατί σήμερα θα κάνουμε κοινωνιολογία!!! Πρέπει να ετοιμάσω την αίθουσα.

-Να έρθουμε να βοηθήσουμε ;

-Όχι γιατί … καλύτερα να περιμένετε.

Ο καθηγητής ανέβηκε στον πάνω όροφο, άνοιξε τα παράθυρα και άκουγαν κάτω οι φοιτητές να μετακινεί τραπέζια , μεταλλικούς ήχους από σωλήνες , περίπου μετά από μισή ώρα έντονης δουλειάς στο χώρο του εργαστηρίου πρόβαλε το κεφάλι του στο παράθυρο και τους φώναξε .

-Ελάτε έτοιμος είμαι .

Όταν ανέβηκαν οι δέκα φοιτητές πάνω βρήκαν μια άλλη αίθουσα διαφορετικά  διαμορφωμένη  από αυτή που μελετούσαν. Στον χώρο αυτό είχαν ως πειραματόζωα ποντίκια και με την έγχυση ειδικών ουσιών τους προκαλούσαν καταστάσεις πείνας και στρες και πρώτος στόχος της μελέτης τους ήταν οι αντιδράσεις των ποντικών.

-Λοιπόν θυμάστε μέχρι τώρα τι είχαμε κάνει , εγώ μόνο για σήμερα άλλαξα τα πειραματικά δεδομένα με αφορμή τις κουβέντες που κάνατε έξω . Βλέπετε σε αυτό το κουτί βάζω την τροφή και την φράζω  με τέτοιο τρόπο που να είναι δύσκολα για τα ποντίκια να σπάσουν το ξύλινο τοίχωμα.  Αλλά θα είναι πολύ κοντά και θα μυρίζουν.  Το δύσκολα προσπελάσιμο κουτί είναι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές τις οποίες δεσμεύουμε για διάφορους λόγους και τα ποντίκια είναι πολίτες του ποντικιστάν.

-Κύριε καθηγητά να τους χορηγήσουμε και την ουσία για τεχνητό αίσθημα πείνας ;

-Όχι δεν χρειάζεται είναι ατάιστα από χθες και η όσφρηση στην απαγορευμένη ζώνη θα κάνει την δουλειά της.

Οι φοιτητές βάλανε τα ποντίκια μέσα στο πρώτο κουτί . Τα ποντίκια προσπαθούσαν πότε το ένα πότε το άλλο να πάνε στην πηγή της τροφής αλλά δεν γινόταν τίποτα. Τότε μέσα από διαδικασίες δοκιμής και πλάνης βρήκαν ένα πέρασμα και πέρασαν ένα άλλο κουτί, το οποίο στην άκρη ήταν συνδεδεμένο με ένα σωλήνα σαν τσουλήθρα που κατέληγε σε ένα άνοιγμα, ένα άλλο κουτί ψηλότερα.

-Λοιπόν παιδιά , τα ποντίκια είναι οι λαθρομετανάστες και το κουτί με τον σωλήνα τσουλήθρα η Ελλάδα. Δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της πατρίδας τους και βρήκαν τον μαλακό πέρασμα το Αιγαίο πέλαγος  για να φθάσουν στην χώρα μας.

-Κατάλαβα κύριε καθηγητά , το κεφάλαιο, η βία η εκμετάλλευση τα έσπρωξαν στην ξενιτειά. (Είπε ο Πάνος και χάρηκε γιατί μάλλον ο καθηγητής συμφωνούσε μαζί του.)

-Σε γενικές γραμμές δεν θα διαφωνήσω μαζί σου, αλλά αν πρόσεξες πριν τα ποντίκια πήγαιναν  ένα - ένα να σπάσουν τον τοίχο που εμπόδιζε την πρόσβαση στην τροφή. Αν πήγαιναν όλα μαζί να ρίξουν ένα σπρώξιμο ο τοίχος θα έπεφτε. Προτίμησαν την ατομική δράση, η οποίο τελικά τους οδήγησε στον  ξένο τόπο.

-Δηλαδή κύριε καθηγητά να έμεναν στον τόπο τους .( Είπε ο Κώστας που αντάλλαξε ένα βήμα αντιπαράθεσης με τον Πάνο.)

-Ναι αυτό είναι το πιο σωστό , έπρεπε να μείνουν στον τόπο τους και να παλέψουν ενάντια στους δυνάστες  τους, αυτό όμως προϋποθέτει συλλογική δράση και αντίσταση που δεν το έκαναν. ( Τώρα πήρε βλέμμα νίκης ο Πάνος. )

-Κύριε καθηγητά κοιτάξτε κάποια προσπαθούν να ανέβουν τον σωλήνα. ( Φώναξε μια φοιτήτρια.)

-Ε λοιπόν εδώ αρχίζει το πρόβλημα παιδιά, οι λαθρομετανάστες δεν ήρθαν για να μείνουν στην Ελλάδα , σκοπός τους είναι να πάνε σε κάποια άλλη χώρα βόρεια και δυτικά, όπως είναι το κουτί στο τέλος του σωλήνα. Κοιτάξτε να δείτε πως βγάλαμε μόνοι μας τα μάτια μας .

Κάποια ποντίκια κατόρθωσαν και ανέβηκαν στο σωλήνα αλλά σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ξαναβρέθηκαν στο δεύτερο κουτί που ο καθηγητής είχε χαρακτηρίσει Ελλάδα.

-Ο σωλήνας τσουλήθρα που είδατε είναι η συνθήκη Σέγκεν και το Δουβλίνο 2 , όποιο λαθρομετανάστης συλλαμβάνεται στην δεύτερη χώρα επιστρέφει πάντα στην πρώτη χώρα που έκανε είσοδο δηλαδή την Ελλάδα. Αυτό το νόμο τον υπόγραψε το ελληνικό κράτος . Οι λαθρομετανάστες που έφυγαν συσσωρεύονται σε αυτούς που συνεχίζουν να έρχονται.

-Ανυπακοή στην Σέγκεν και στο Δουβλίνο 2 , να τους δώσουμε ταξιδιωτικά έγραφα και διακόσια ευρώ και να πάνε εκεί που θέλουν  ( είπε ο Κώστας ).

-Βλέπω η επαφή με τα ποντίκια σε έκανε πιο ανθρώπινο και λίγο επαναστάτη ( είπε ο Πάνος ).

-Αυτό που λες είναι σωστό αλλά προϋποθέτει πολιτικούς που θα έχουν τα κότσια να συγκρουστούν με  τους ευρωπαϊκούς μονόδρομους της εκμετάλλευσης. Κοιτάξτε τώρα τι γίνεται τα ποντίκια τσακώνονται για το πιο θα ανέβει πρώτο στην σωλήνα. Είναι τόσο αγχωμένα που δεν αντιλαμβάνονται αυτά που γυρίζουν πίσω από την άλλη πλευρά της τσουλήθρας . Όσο πιο πολλά συσσωρεύονται τόσο θα αυξάνουν τα προβλήματα υγιεινής και η παραβατική συμπεριφορά.

-Και στην περίπτωση των ανθρώπων μην ξεχνάμε και την άγρια εκμετάλλευση εργατών λαθρομεταναστών, που ζουν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς δικαιώματα και με κακοπληρωμένη εργασία. ( Είπε ο Πάνος ενθουσιασμένος ).

-Νομίζω ότι το πάτε καλά ( είπε ο καθηγητής) , πρέπει λοιπόν να δημιουργηθούν χώροι υποδοχής , όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης για να αποφεύγονται τα φαινόμενα που παρατηρούνται. Όσοι από αυτούς θέλουν να φύγουν που είναι και οι περισσότεροι να τους δοθούν έγγραφα να φύγουν. Όσοι εργάζονται πρέπει να αποκτήσουν τα δικαιώματα που τους αξίζουν και σαν άνθρωποι και σαν εργάτες. Γιατί αν το κάθε αφεντικό είναι υποχρεωμένο να τους δηλώνει κανονικά θα πάψει το λαθρεμπόριο φθηνής εργατικής τάξης .

-Τελικά με ποια άποψη είστε κύριε καθηγητά δεν κατάλαβα ( είπε μια φοιτήτρια) .

-Μα σας το είπα , αλλά αν θέλεις να την προσδιορίσεις είναι ταξική και ανθρώπινη. Κανονικά πρέπει να μείνουν στην πατρίδα τους και να παλέψουν συλλογικά  τα προβλήματα τους. Κανένα πρόβλημα δεν λύθηκε εγκαταλείποντας το. Εφόσον όμως έρχονται στην Ελλάδα και δεν είναι επιθυμία τους να μείνουν  πρέπει να πάμε ενάντια στις Ευρωπαϊκές συμβάσεις Σέγκεν και Δουβλίνο 2, αυτό που είπε  και ο Κώστας, λίγα χρήματα για μια αξιοπρεπή μετάβαση και νόμιμα χαρτιά. Αν όμως ένα μέρος από αυτούς ήδη εργάζονται σαν σκλάβοι , οφείλομε να τους υπερασπιστούμε για να πάψει το δουλεμπόριο εργατών. Η καταστολή και η βία θα φέρει μεγαλύτερη καταστολή και βία και από τις δυο πλευρές.

Εκείνη την στιγμή ο καθηγητής τράβηξε το ξύλο που έφραζε την τροφή. Τα ποντίκια δεν κατάλαβαν τίποτα συνέχισαν να «σφάζονται» , ποιο θα ανέβει πρώτο στην τσουλήθρα της επιστροφής. Ένα μάλλον από τα πιο αδύναμα με το σπρωξίδι βρέθηκε  πίσω στην «χώρα» του, το πρώτο κουτί , ανακάλυψε την τροφή  και άραξε αδιαφορώντας για τους άλλους.  

-Να κοιτάξτε τούτος ο ποντικός ανακάλυψε την τροφή τυχαία και αδιαφορεί για τους άλλους. ( Του φράσει απότομα την τροφή και σε λίγα δευτερόλεπτα βρέθηκε ξανά μαζί με τους άλλους στο κουτί με τον σωλήνα).  Και μην ξεχνάτε την συλλογικότητα χωρίς αυτή δεν γίνεται τίποτα. Εμείς οι Έλληνες μέσα από τις δομές και λειτουργίες των κοινοτήτων , της αγοράς είχαμε κρατήσει την έγνοια για τον Άλλο.  Λοιπόν τέρμα η ποντικοκοινωνιολογία για σήμερα ας μαζέψτε ποντίκια και κουτιά να κάνουμε τα κανονικά μας πειράματα….. Όλοι μαζί …..

*Αν πάψουμε να λειτουργούμε σαν φοβισμένα ποντίκια, στριμωγμένα στο δυτικότροπο κλουβί να περιμένουμε το ατομικό  ευρωπαϊκό τυράκι θα ανακαλύψουμε ξανά την ελληνικότητα μας και μέσα από το εμείς την συλλογική μας δράση.

30/5/12

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 31.05.2012

28/5/12

Η έκδοση 24.05.2012

27/5/12

Για την “καζάνα” ο Διομήδης

Το ακατόρθωτο πετυχαίνει ο Διομήδης. Μετά την κατάκτηση του πρώτου του πρωταθλήματος Ελλάδας, έβαλε υποθήκη 3 γκολ για την κατάκτηση και του πρώτου του ευρωπαϊκού, του πρώτου ευρωπαϊκού στο χάντμπολ για την χώρα μας. Αντιμετωπίζοντας μια ομάδα, την Ελβετική Βάκερ Τουν, προερχόμενη από ένα σαφώς ανώτερο πρωτάθλημα απ αυτό της χώρας μας ο Διομήδης καλείται αυτή την φορά να παλέψει, όχι για το Άργος, όχι για την Αργολίδα, όχι για την Πελοπόννησο, αλλά...για την Ελλάδα ρε γαμώτο, που σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα, ακόμα και μια αθλητική αναγνώρισή της δίνει κουράγιο σε όλους. Ευχόμαστε να σηκώσουν την “καζάνα”, το ευρωπαϊκό κύπελλο την Δευτέρα μέσα στην Ελβετία. Τι κι αν οι Ελβετοί έχουν περισσότερες επιλογές παιχτών, ο Διομήδης θα καταθέσει την ψυχή του.


Νάτοι, νάτοι οι πρωταθλητές

Στρωμένη με δάφνες ήταν η προς προς τους στρατώνες του Καποδίστρια στο Άργος για να υποδεχτούν τον Βασιλιά Διομήδη. Τετάρτη βράδυ μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα το τρενάκι μετέφερα τους παίχτες και τους παράγοντες του Διομήδη. Εκεί τους περίμεναν φίλαθλοι του Άργους, πολύ περισσότερη απ αυτούς που κατακλύζουν το γήπεδο του Χάντμπολ με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου και παλιό γνώριμο του Χάντμπολ Τάσο Χειβιδόπουλο και τον δήμαρχο Άργους Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσο.

Οι παίχτες σαν τσαμπιά από σταφύλια κρεμόντουσαν απ τα βαγονάκια του “τρένου”, ενώ κάποιοι πιο τολμηροί δεν δίστασαν να σκαρφαλώσουν στην οροφή του για να σηκώσουν όσο πιο ψηλά γινόταν το τρόπαιο του Ελληνικού Πρωταθλήματος. Τα ηχεία άρχιζαν να παίζουν το “γούι αρ δε τσάμπιονς” και εκατοντάδες βεγγαλικά να φωτίζουν τον αργείτικο ουρανό, στέλνοντας μήνυμα και στους υπόλοιπους θεούς της πόλης να ξυπνήσουν και να πραγματοποιήσουν άθλους σαν κι αυτόν του Διομήδη.

Απ το μικρόφωνο ο Δήμαρχος Άργους το μόνο που κατάφερνε να πει ήταν “παιδιά, ελάτε κοντά στον λαό σας που σας περιμένει”, ενώ τα δάκρυα χαράς και συγκίνησης κυλούσαν διαρκώς στα μάγουλα του αντιπεριφερειάρχη. Όλος ο κόσμος έγινε μια οικογένεια, φωνάζοντας νάτοι νάτοι οι πρωταθλητές”, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα και για τον ευρωπαϊκό τελικό στην Ελβετία: “και στον τελικό, θα γίνει της π...”

Λίγο αργότερα, οι σαμπάνιες και τα κρασιά άνοιγαν, ενώ τα “εμβατήρια” άφηναν την θέση τους στους ήχους του Μπομπ Μάρλεϊ με την σημαία της Τζαμάικα να κυματίζει δίπλα απ αυτήν του Άργους και της Ελλάδας.

Μια από δόξα “μεθυσμένη πολιτεία”, που γλέντησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την πρόκριση στον Ευρωπαϊκό Τελικό.





Για το Ευρωπαϊκό

Την συγκλονιστικότερη και πιο ιστορική νίκη πέτυχε η ομάδα μας, στον πρώτο τελικό του Challenge Cup απέναντι στην Βάκερ Τουν με 26-23, στο φλεγόμενο και κατάμεστο Κλειστό Γυμναστήριο Λουτρακίου. Μία νίκη που, δίνει συγκρατημένη αισιοδοξία για τον επαναληπτικό της Ελβετίας, την Δευτέρα 28 Μαϊου, αλλά δεν καθησυχάζει τον Δημήτρη Δημητρούλια και τους παίκτες του, καθώς η Ελβετική ομάδα έδειξε στοιχεία πολύ δύσκολου αντιπάλου. Η στραγγαλιστική άμυνα για σεμινάριο των "πρασίνων" ήταν το κλειδί της χθεσινής νίκης, αλλά ο ουσιαστικότερος παράγοντας ήταν οι φίλαθλοι και ο κόσμος που κατέκλυσε το γήπεδο και αποσυντόνισε τους Ελβετούς με την φωνή, το χειροκρότημα και το πάθος τους. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στο σάιτ του συλλόγου “η ιστορία έγραψε την μεγάλη νίκη επί της Βάκερ Τουν και η νίκη αυτή είναι εξ' ολοκλήρου αφιερωμένη σε εσάς (σ.σ. Στους φιλάθλους): στον 8ο και 9ο και 10ο παίκτη μας...”

Στο αγωνιστικό μέρος το πρώτο δεκάλεπτο του ματς ήταν αναγνωριστικό και ισορροπημένο. Ο Διομήδης πήρε… κεφάλι στο σκορ για πρώτη φορά στο ματς 7-5 στο 19’ με γκολ του Τάσκοβιτς. Στην συνέχεια για το επόμενο πεντάλεπτο κατόρθωσε να διατηρήσει το προβάδισμα. Το ξέσπασμα ήρθε στο 24:58, όταν οι «Λύκοι» εκμεταλλεύτηκαν την «καυτή» έδρα, την εξαιρετική τους άμυνα και τον Χριστόφορο Νούνγκοβιτς που πραγματοποιούσε την μια απόκρουση μετά την άλλη. Έτσι το 9-7 έγινε 13-7 μέσα σε 5 λεπτά και το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με 13-8.
Στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου ωστόσο οι Ελβετοί έκαναν την αντεπίθεση τους, φτάνοντας στην ισοφάριση στο 37’ (13-13) με σερί 6-0. Κάπου εκεί μίλησε ο Γιώργος Ζαραβίνας, όπου με δύο προσωπικά τέρματα έγραψε το 16-13. Η Βάκερ ισοφάρισε ξανά 17-17 στο 45’ με τον Ισίλοβιτς, που ήταν μόνιμη πηγή κινδύνου, αλλά ο ψυχωμένος Διομήδης απάντησε άμεσα με ένα 4-0 σερί για να έρθει το 21-17 στο 49’. Οι γηπεδούχοι μπήκαν στο τελευταίο δεκάλεπτο με μία καλή διαφορά, η οποία έφτασε και τα 5 γκολ (25-20) στο 57’ με τέρμα του Ζαραβίνα, αλλά μία δίλεπτη αποβολή του Σαμαρά, βοήθησε τους Ελβετούς να μειώσουν σε 26-23.

Διομήδης Άργους- Βάκερ Τουν 26-23
Τα δεκάλεπτα: 3-3, 6-5, 13-8 (ημχ.), 16-13, 21-17, 26-23
ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΑΡΓΟΥΣ (Δημήτρης Δημητρούλιας): Τσούλος, Ζαραβίνας 3, Μεγαλοοικονόμου 2, Κρεμαστιώτης, Πασσιάς, Πριόβολος 2, Μάλλιος 6, Νούνγκοβιτς, Μαραγκός 4, Σαμαράς 3, Κοντούλης, Σπέντζος, Ελευθερίου, Ουρόσεβιτς 1, Τάσκοβιτς 5.
ΒΑΚΕΡ ΤΟΥΝ (Μάρτιν Ρούμπιν): Μέρτζ, Λίντερ 2, Ντάχλερ 1, Ισαίλοβιτς 5, Φράνιτς 5, Μπούρι 2, Κασπάρ 6, Φριέντλι 1, Βον Ντεσβάντεν 1, Χες, Ράτχεμπ, Σιμάνσκι, Βέμπερ, Στούντερ, Γκέτσμαν.

Διαιτητές: Οπάβα- Βάλεκ (Τσεχία), Παρατηρητής: Μάρκο Τρέσπιντι

Δίλεπτα: 5-3, πέναλτι: 2/3-1/1.



Οι δηλώσεις των Πρωταγωνιστών

Ρομάν Κασπάρ (παίκτης Βάκερ): «Δεν παίξαμε καλά. Θεωρώ πως στο Τουν αν τελικά μπορέσουμε να κερδίσουμε, το σκορ δεν είναι απαγορευτικό έτσι ώστε να πάρουμε εμείς τον τίτλο. Θα δούμε τις επόμενες ημέρες τι λάθη έχουμε κάνει και θα πρέπει να αλλάξουμε την τεχνική μας έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την άμυνα του Διομήδη στην έδρα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Γιώργος Ζαραβίνας (αρχηγός Διομήδη): «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια και στις δύο ομάδες. Ήταν ένα πολύ καλό ματς και πραγματικά ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις ενός τελικού. Ήταν σκληρό παιχνίδι αλλά σε καμία περίπτωση αντιαθλητικό. Για εμάς είναι μια ξεχωριστή εμπειρία τέτοιοι αγώνες γιατί δεν δίνουμε συχνά τόσο δύσκολες αναμετρήσεις σε αντίθεση με την Βάκερ που το πρωτάθλημα της Ελβετίας είναι σε υψηλότερο επίπεδο. Πριν το ματς, στόχος μας ήταν η νίκη έστω και με μισό γκολ. Άρα είμαστε ικανοποιημένοι αν και πιστέψαμε σε κάτι παραπάνω κατά την διάρκεια του αγώνα. Ξέρουμε τι μας περιμένει στην Ελβετία. Ουσιαστικά τελείωσε το πρώτο... ημίχρονο των τελικών και θα προσπαθήσουμε να είμαστε το ίδιο ανταγωνιστικοί και στο επόμενο ματς. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο μας, ο οποίος ήταν για μια ακόμη φορά αυτός που μας έσπρωξε προς τη νίκη. Καλή επιτυχία στην Βάκερ στον αγώνα του πρωταθλήματος που θα δώσει μέσα στην εβδομάδα».

Μάρτιν Ρούμπιν (προπονητής Βάκερ): «Συγχαρητήρια στον Διομήδη. Μας νίκησε δίκαια με τρία γκολ διαφορά. Στο πρώτο μέρος είχαμε σημαντικό πρόβλημα αναφορικά με τον κόσμο και την ατμόσφαιρα που δημιούργησε σήμερα και στήριξε τον Διομήδη όσο καλύτερα μπορούσε. Στο δεύτερο μέρος, ανασυνταχθήκαμε και φέραμε το ματς εκεί που έφτασε. Η διαφορά των τριών γκολ αφήνει πολλά πράγματα ανοιχτά. Εμείς δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοια ζεστή ατμόσφαιρα αν και οι φίλαθλοι μας γεμίζουν το γήπεδο. Στην Ελβετία παίζουμε πιο γρήγορα και πετυχαίνουμε πιο πολλά γκολ. Τα 23 που βάλαμε δεν είναι τόσο πολλά αλλά για εμάς είναι σημαντικό να νικήσουμε οπωσδήποτε και μάλιστα με διαφορά πάνω από τρία γκολ αν θέλουμε να κατακτήσουμε τον τίτλο. Θέλω να ευχαριστήσω για την φιλοξενία και ελπίζω να παρέχουμε και εμείς την ίδια φιλοξενία και στην Ελβετία».

Δημήτρης Δημητρούλιας (προπονητής Διομήδη): «Γνώριζα καλά την Βάκερ. Ήξερα πως έχει χρόνια τον ίδιο προπονητή πράγμα που σημαίνει πως ξέρει να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις. Προσπαθήσαμε να τους αποσυντονίσουμε και σε ένα βαθμό το καταφέραμε. Νικήσαμε με τρία γκολ διαφορά κι αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά γιατί νικήσαμε σε έναν τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης κάτι που έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε συνέχεια. Ευχαριστούμε τον κόσμο που μας αγκάλιασε στο τελευταίο εντός έδρας ματς. Σήμερα ο κόσμος εξέφρασε το πάθος και την αγάπη του για μία ακόμα φορά προς την ομάδα. Η στιγμή στο τέλος του αγώνα που χαιρετήσαμε τον κόσμο ήταν πολύ συγκινητική. Αγωνιστικά δυσκολέψαμε τον αντίπαλο, κερδίσαμε μπάλε και ο κόσμος από την πλευρά του αποσυντόνισε την Βάκερ. Ας μην ξεχνάμε πως η Βάκερ είναι κυπελλούχος Ελβετίας. Τέτοιες νίκες μας δίνουν κύρος. Στο δεύτερο ματς πρέπει να πάμε διαβασμένοι και θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι. Αν δεν βρούμε κάτι εχθρικό ως προς την διαιτησία, θα διεκδικήσουμε ό, τι μας αντιστοιχεί και στο τέλος θα πάρουμε την... καζάνα ή όχι. Τώρα που έχουμε την εικόνα της αντιπάλου σε σχέση με το πως παίζει με εμάς πιστεύω πως θα βρούμε κι άλλα σημεία που δεν εκμεταλλευτήκαμε στο σημερινό ματς και θα το κάνουμε στο Τουν. Έχουμε πολλά να αναλύσουμε».


Ποιο είναι το μέλλον του λιμανιού του Ναυπλίου;


Ζωτικής σημασίας θεωρεί την αναβάθμιση του λιμανιού του Ναυπλίου, ο δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος.

Σε σύσκεψη που έγινε με τον Λιμενάρχη και τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, εξετάστηκαν θέματα που αφορούν ζητήματα ασφάλειας λιμένων και λιμενικών εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο εφαρμογής του Διεθνή κώδικα για θέματα ασφαλείας.

Όπως τόνισε ο κος Κωστούρος «τα ζητήματα που αφορούν στην αναβάθμιση του λιμανιού του Ναυπλίου είναι ζωτικής σημασίας για τον Δήμο μας αλλά και για ολόκληρο τον νομό. Τα αναπτυξιακά έργα που αφορούν στην εκβάθυνση του λιμανιού, στην κατασκευή και λειτουργία μαρίνας καθώς και τα μέτρα ασφαλείας που πρόκειται να υλοποιηθούν άμεσα, θα θωρακίσουν ακόμη περισσότερο το λιμάνι μας. Τα έργα αυτά, χωρίς να δημιουργούν  προβλήματα στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών και επιβατών και χωρίς να στερούν από τους πολίτες τη δυνατότητα πρόσβασης στην θάλασσα θα τονώσουν την εμπορική και τουριστική κίνηση του λιμανιού».

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πότε θα εξαγγελθούν οι διαγωνισμοί για την υλοποίηση των σχεδιασμών που αφορούν στον κώδικα ISPS, η εκτέλεση των οποίων θα αρχίσει εντός του έτους.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με σχετικό νόμο αν δεν προχωρήσουν άμεσα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ασφάλεια, έχει δικαίωμα ο αρμόδιος Υπουργός να αναστείλει κάθε λειτουργία του λιμανιού και να επιβάλει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.



Η μαρίνα



Να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό (πριν από τις εκλογές) το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού προσπαθεί να προωθήσει τη δημιουργία μαρινών, τουριστικών καταφυγίων και αγκυροβολίων. Η δημιουργία τους θεωρείται ότι συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού σε ολόκληρη τη χώρα, πολλαπλασιάζει τον αριθμό των τουριστών που έρχονται στη χώρα με ταυτόχρονη σημαντική παράταση του χρόνου παραμονής τους στην Ελλάδα και αυξάνει το εισερχόμενο τουριστικό συνάλλαγμα.

Όμως η Ελλάδα στον τομέα αυτό όχι μόνον υστερεί έναντι της Τουρκίας, Κροατίας, Μαυροβουνίου, Ιταλίας που αξιοποιούν τις παραλίες τους με μεγάλα οικονομικά οφέλη, αλλά λόγω της γραφειοκρατίας είχε αφήσει αναξιοποίητες και κρατούσε κλειστές μαρίνες που μπορούσαν να δεχθούν μεγάλο αριθμό γιωτ.

Σε πολλές περιπτώσεις, ίπως και στο Ναύπλιο οι δραστηριότητες για την λειτουργία των μαρινών όχι μόνο χαιρετίσθηκαν από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά προκάλεσαν και το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών τουριστικών περιοδικών.

Μάλιστα από την εποχή που γενική γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού ήταν η κα Κωνσταντίνα Μπέη, υπό την ιδιότητά της ως πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων, ζητούσε με έγγραφό της και από τους περιφερειάρχες να συνεργαστούν με τους δήμους, τα Λιμενικά Ταμεία και τους Οργανισμούς Λιμένων και να υποδείξουν στην Επιτροπή κατάλληλους χώρους για μαρίνες και τουριστικά καταφύγια –αγκυροβόλια.

Όπως δήλωνε τότε η κα Μπέη, «Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο. Το στοίχημα για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της είναι  μεγάλο και πρέπει να κερδηθεί. Η Ελλάδα με τα αμέτρητα νησιά είναι ο ιδανικός τόπος για κρουαζιέρες όλο το χρόνο. Οι μαρίνες, είναι επίσης ένα μεγάλο στοίχημα που για να κερδηθεί χρειάζεται συστηματική δουλειά και βούληση όχι μόνο του υπουργείου, που είναι δεδομένη , αλλά και των τοπικών φορέων και κοινωνιών”.

Μετά από 6 χρόνια καλούνται ξανά στις κάλπες οι έμποροι του Άργους


Μετά και την πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Ναυπλίου, έληξε τελεσίδικα η δικαστική εκκρεμότητα στον Εμπορικό Σύλλογο Άργους. Τώρα πλέον θα πρέπει η προσωρινή διοίκηση η οποία είχε οριστεί δικαστικά τον Μάιο του 2007 να προβεί σε διενέργεια εκλογών.

Συγκεκριμένα το Εφετείο απέρριψε την παρέμβαση της κ. Καχριμάνη, και επικύρωσε για άλλη μια φορά την ακυρότητα των εκλογών του 2006.

Τις εκλογές αυτές τις είχαμε προσβάλει δικαστικά, διότι το αποτέλεσμα τους ήταν αποτέλεσμα πλήθους καλπονοθευτικών ενεργειών, οι οποίες αναλύθηκαν διεξοδικά στις δικαστικές αίθουσες.

Μετά και από αυτή την εξέλιξη ο Σύλλογος μπορεί να οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές, που θα αναδείξουν την νέα του Διοίκηση.

Η Εμπορική Κίνηση στον Εμπορικού Συλλόγου Άργους υπογραμμίζει ότι “όλοι εμείς που χειριστήκαμε την υπόθεση αυτή- με τεράστια αποθέματα υπομονής- θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συνάδελφους που μας στήριξαν  σ αυτή την πολύχρονη διαδικασία, όπως και το δικηγόρο μας κ. Βαρδάκα, ο οποίος με μεγάλη επιμέλεια και συγκροτημένη νομική σκέψη χειρίστηκε την υπόθεση, με αποτέλεσμα και στα 8 δικαστήρια να ηττηθούν οι απόψεις της άλλης πλευράς.

Επίσης είναι πια ολοφάνερο, ότι η ευθύνη για την εκκρεμότητα που δημιουργήθηκε στο Σύλλογο, ανήκει πλήρως και εξ ολοκλήρου στη πλευρά που προσπάθησε με κάθε τρόπο να επικρατήσει, νοθεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, διατηρώντας το καθεστώς αδιαφάνειας που είχε δημιουργήσει στο Σύλλογο.

Δυστυχώς γι αυτούς δεν είχαν υπολογίσει ότι είχαν να αντιμετωπίσουν άτομα με υψηλό αίσθημα αξιοπρέπειας και συνευθύνης, οι οποίοι δεν ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές, και δεν υποκύπτουν στις μεθοδολογίες αλλοίωσης της βούλησης των συναδέλφων.

Εμείς δηλώνουμε ότι στις επερχόμενες εκλογές θα στηρίξουμε κάθε υγιή και θετική προσπάθεια που θα προωθήσει τα συμφέροντα των συναδέλφων, και καλούμε όσους συναδέλφους επιθυμούν να προσφέρουν τη βοήθεια τους, σ αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία,  εμπλουτίζοντας τη Διοίκηση με νέα πρόσωπα που θα προσφέρουν στη κοινή προσπάθεια με όρους ανιδιοτέλειας και συλλογικής ευθύνης”.

Οι Κινέζοι θέλουν λάδι και κρασί


Για εμπορικές συναλλαγές αγροτικών προϊόντων της Αργολίδας με έμφαση στο λάδι και το κρασί ενδιαφέρονται οι Κινέζοι. Αυτό επιβεβαιώθηκε με την υπογραφή Συμφώνου Φιλίας την προηγούμενη εβδομάδα.

Αλλά και από την πλευρά της Αργολίδας υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον. Την ανάπτυξη των σχέσεων στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, του εμπορίου αγροτικών προϊόντων και της ενέργειας επιβεβαίωσαν με την υπογραφή του Συμφώνου ο Αντιπεριφερειάρχης Τ. Χειβιδόπουλος και ο Αναπληρωτής Κυβερνήτης της Περιφέρειας Ningxia Hui της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Liu Yun.

Συμφωνήθηκε μεταξύ τους η προώθηση της συνεργασίας προκειμένου να διευκολύνονται οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και από τις δύο χώρες καθώς και οι επισκέψεις με σκοπό τον τουρισμό και τη δημιουργία πολιτιστικών σχέσεων .

Ο κ. Χειβιδόπουλος ενημέρωσε ότι σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο Αργολίδας υπάρχει διαθέσιμος κατάλογος με τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν επιχειρηματικές και εμπορικές σχέσεις με την Κίνα και την Ningxia ειδικότερα.

Μείωση 26% στα τροχαία στους δρόμους της Πελοποννήσου

Λιγότερα κατά 26% ήταν τα τροχαία ατυχήματα τον Απρίλιο στους νομούς της Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, σημειώθηκαν 43 τροχαία ατυχήματα με παθόντες (νεκροί, σοβαρά και ελαφρά τραυματίες), έναντι 58 που σημειώθηκαν το 2011 (μείωση 26%). Ειδικότερα σημειώθηκαν:

1 θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, έναντι 5 τον Απρίλιο του 2011 (μείωση 80 %).

10 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμων, έναντι 5 τον Απρίλιο του 2011 (αύξηση 100%).

32 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό, έναντι 48 τον Απρίλιο του 2011 (μείωση 33%).

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 66 παθόντες (έναντι 86 το 2011). Ειδικότερα καταγράφηκαν:

1 νεκρός, έναντι 7 τον Απρίλιο του 2011.

10 σοβαρά τραυματίες, έναντι 5 τον Απρίλιο του 2011.

55 ελαφρά τραυματίες, έναντι 74 τον Απρίλιο του 2011.

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

Παραβίαση προτεραιότητας.

Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.

Υπερβολική ταχύτητα.

Απόσπαση προσοχής του οδηγού.



Έλεγχοι



Οι Υπηρεσίες Τροχαίας και οι Υπηρεσίες ,μεικτής αρμοδιότητας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο, ενώ επιπλέον πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση ημερίδες και ενημερώσεις του κοινού.

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, το μήνα Απρίλιο 2012, συγκροτήθηκαν 597 συνεργεία ελέγχων μέθης, ενώ πραγματοποιήθηκαν 15.258 έλεγχοι διερεύνησης μέθης και διαπιστώθηκαν 224 παραβάσεις.

Επιπλέον, το ίδιο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκαν, εκτός των άλλων και (3.898) επικίνδυνες παραβάσεις. Ειδικότερα βεβαιώθηκαν :

2.482 για υπερβολική ταχύτητα.

117 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση.

210 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση.

207 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.

58 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

5 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.

27 για αντικανονικό προσπέρασμα.

2 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων.

236 παραβάσεις Κ.Τ.Ε.Ο. .

48 παραβάσεις για οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά .

13 παραβάσεις για παράνομες διαφημιστικές πινακίδες .

36 παραβάσεις για μη κίνηση στο άκρο δεξιό του οδοστρώματος.

17 παραβάσεις για αντικανονικούς ελιγμούς.

1 παραβίαση προτεραιότητας.

439 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

25/5/12

Στόχος να ζωντανέψουν τα χωριά


Έναν φιλόδοξο μηχανισμό για την ανάπτυξη της υπαίθρου και των χωριών της Πελοποννήσου, βάζει «εμπρός» η περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η συγκρότηση του μηχανισμού υποστήριξης της ανάπτυξης της υπαίθρου θα έχει την κεντρική του δομή στην έδρα της Περιφέρειας και αντένες στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Η υλοποίηση θα γίνει από την Κοινοπραξία μεταξύ της εταιρείας Πελοπόννησος Α.Ε. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΉ Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ και της εταιρείας Πελοπόννησος Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης.
Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης «Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης της υπαίθρου με αρχικό προϋπολογισμό από το Υπουργείο 28 εκατομμυρίων ευρώ, τον οποίο εμείς φιλοδοξούμε να αυξήσουμε στα 40 εκατομμύρια και επιπλέον να μοχλεύσουμε άλλα 40 εκατομμύρια από την ιδιωτική οικονομία αυξάνοντας το συνολικό ποσό στα 80 εκατομμύρια ευρώ για δράσεις όπως ο αγροτουρισμός».
Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 212 προτάσεις για αξιολόγηση και τον Οκτώβριο θα υπάρξει δυνατότητα νέας υποβολής προτάσεων.
«Σκοπός μας είναι να αναζωογονήσουμε το χωριό το «κομμάτι της κουλτούρας και της ιστορίας μας» αμβλύνοντας τις ανισότητες, σύμφωνα με τη λογική συνένωσης όλων των προσπαθειών και θωράκισης της Περιφέρειάς μας», τόνισε ο κος Τατούλης.

Απαγορεύσεις από την Πολιτική Προστασία για το καλοκαίρι


Ιδιαίτερα αυστηρές είναι οι διατάξεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις.
Από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2012 απαγορεύεται:
1. Να ανάβεται και να διατηρείται για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά στην ύπαιθρο χωρίς γραπτή άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
2. Να ανάβεται και να διατηρείται για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά εντός κατοικιών, ξενοδοχείων, εργαστηρίων, καλυβιών, ποιμνιοστασίων, σκηνών, αυλών ή περιφραγμένων ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων και μέχρις απόσταση 300 μέτρων αν δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα που αναφέρονται στο άρθρο 4 της 9 και 9Α Πυρ/κής Διάταξης.
3. Να τοποθετούνται, φυλάσσονται ή εγκαταλείπονται εύφλεκτες ύλες ή άχρηστα είδη ή απορρίμματα εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως 300 μέτρων από αυτές σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 της 9 Π.Δ.
4. Η δημιουργία χώρων απόρριψης και η καύση απορριμμάτων εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως 500 μέτρων από αυτές. Το άρθρο 7 της 9 και 9Α Π.Δ. ορίζει τα ισχύοντα για τους χώρους απορριμμάτων.
5. Η εντός δασών και δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως 100 μέτρων από αυτές καύση ανθρακοκαμίνων, όπως και η εγκατάσταση εργαστηρίου ή τεχνικού συγκροτήματος που λειτουργεί με καύσιμη ύλη χωρίς τις άδειες και πιστοποιητικά που αναφέρονται στο άρθρο 8 της 9 και 9Α Πυρ/κής Διάταξης.
6. Το κάπνισμα μελισσών χωρίς τα προβλεπόμενα μέτρα που αναφέρονται στο άρθρο 9 της 9 Π.Δ.
7. Η καύση αγρών ή αγροτικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων χωρίς τις απαραίτητες άδειες και μέτρα που αναφέρονται στο άρθρο 10 της 9 Π.Δ.
Σύμφωνα με την 4/1987 Π.Δ. οι ιδιοκτήτες ή με οποιοδήποτε τρόπο εκμεταλλευτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές ή κοντά σ΄ αυτές και μέχρι απόστασης εκατό (100) μέτρων, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξηρά χόρτα και στην απομάκρυνση τυχόν άλλων εύφλεκτων υλικών που βρίσκονται μέσα σ΄ αυτά, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς. Την ίδια υποχρέωση έχουν το Δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομικά Πρόσωπα, Οργανισμοί κ.λ.π., εφόσον είναι κάτοχοι τέτοιων χώρων.
Σύμφωνα με την 7/1996 Π.Δ. απαγορεύεται η εκτέλεση θερμών εργασιών χωρίς την έγγραφη άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σαν θερμές εργασίες εννοούνται η ηλεκτροσυγκόλληση, η κοπή, η χρήση φλόγας ή οποιουδήποτε εξοπλισμού που μπορεί να προκαλέσει θερμότητα, φλόγα ή σπινθήρα και οποιαδήποτε άλλη εργασία παραγωγής θερμότητας εκτός και αν εκτελείται με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρείται η θερμοκρασία των εργαλείων κάτω από τους 100 βαθμούς κελσίου.
Oι παραβάτες των προηγούμενων δύο διατάξεων διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα, εφόσον με άλλη διάταξη δεν προβλέπεται μεγαλύτερη ποινή.
Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 265 του Ποινικού Κώδικα, όποιος με πρόθεση προξενεί πυρκαγιά σε δάσος ή δασική έκταση ή σε έκταση που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 έτη και με χρηματική ποινή. Δεν επιτρέπεται μετατροπή ή αναστολή της ποινής και η έφεση δεν αναστέλλει την εκτέλεσή της. Αν η πράξη είχε ως επακόλουθο να εξαπλωθεί η πυρκαγιά σε μεγάλη έκταση επιβάλλεται κάθειρξη. Αν η πράξη τελέστηκε από ιδιοτέλεια ή κακοβουλία ή η έκταση που κάηκε είναι ιδιαίτερα μεγάλη επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών. 

Φυτοφάρμακα στο πιάτο μας


Υπολείμματα φυτοφαρμάκων βρέθηκαν σε λαχανικά μετά από ελέγχους που έκανε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ναυπλίου, σε περιοχές της Αργολίδας. Πρόκειται για περιπτώσεις που αφορούν το 2011 και ανακοινώθηκαν εν όφη της έναρξης νέων ελέγχων.
Μεταξύ άλλων βρέθηκαν με υπολείμματα 7 δείγματα σπανάκι στη Λαχαναγορά Άργους (προέλευση Θήβα), σε Super market της Δαλαμανάρας (προέλευση Μέγαρα), στη Λαϊκή αγορά της Τρίπολης (προέλευση Μύλοι Αργολίδας), σε μανάβικο του Λυγουριού (προέλευση Μεσσηνία), σε μανάβικο στο Ναύπλιο (προέλευση Άργος), σε Super market Ναυπλίου (προέλευση Βοιωτία).
Επίσης βρέθηκε ένα δείγμα μαρουλιού σε Super market στο Ναύπλιο (προέλευση Εύβοια), 1 δείγμα μανταρίνι σε Super market του Πειραιά (προέλευση Λευκάκια Αργολίδας), 2 δείγματα πορτοκαλιών (προέλευσης Λακωνίας, Αργολίδας), και 1 δείγμα αγγουριού (περιοχή Παναρήτι).
Ήδη επιβλήθηκαν οι Διοικητικές ποινές και οι αντίστοιχοι φάκελοι διαβιβάσθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου για τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.
Όπως επισημαίνεται οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να γίνονται και προειδοποιούνται οι καλλιεργητές να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια  τα αναγραφόμενα στις ετικέτες των χρησιμοποιούμενων φυτοφαρμάκων, προκειμένου να παράγουν «καθαρά» προϊόντα αλλά και  να μη βρίσκονται σε δυσάρεστες καταστάσεις, όπως είναι η επιβολή Διοικητικών ποινών (χρηματικά πρόστιμα) και επιβολή Ποινικών ποινών, αφού στη συνέχεια ακολουθεί και η δικαστική διαδικασία.
Ακολουθεί η ανακοίνωση, που εκδόθηκε από την διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Αργολίδας:
Η ανάλυση των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Ναυπλίου, το   Π. Κ. Π. Φ & Π.Ε Ιωαννίνων και το  Π.Κ.Π.Φ & Π.Ε  Πειραιά.
Σημειώνουμε ότι, ο έλεγχος δίνει μεγαλύτερο βάρος σε προϊόντα της περιοχής, ενώ αντίστοιχα οι άλλες  Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας  & Κτηνιατρικής της χώρας, δίνουν μεγαλύτερο βάρος σε προϊόντα  δικής τους παραγωγής.
Όμως, εφιστούμε την προσοχή στους παραγωγούς της περιοχής μας, να μη εφησυχάζουν όταν στέλνουν τα προϊόντα τους σε άλλες περιοχές εκτός της Αργολίδας, πιστεύοντας ότι δεν γίνονται έλεγχοι.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου προϊόντα της Αργολίδας βρέθηκαν με υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε άλλες περιοχές και συγκεκριμένα, σε Super market του Πειραιά (μανταρίνια),  καθώς επίσης και  στη Λαϊκή αγορά της Τρίπολης (σπανάκι).
Αναλυτικά τώρα από τα συνολικά 46 δείγματα που ελέγχθηκαν, βρέθηκαν με υπολείμματα  12 δείγματα, όπως φαίνεται στον συνημμένο  Πίνακα Ελέγχου Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων για το έτος  2011.
Χαρακτηριστικά  βρέθηκαν  με υπολείμματα  7 δείγματα  σπανάκι και συγκεκριμένα:
1) Ένα (1) δείγμα  στη  Λαχαναγορά Άργους,  με προέλευση τη  Βοιωτία (Θήβα), με
υπολείμματα του μη εγκεκριμένου εντομοκτόνου Cypermethrin.
2) Ένα (1) δείγμα σε Super market Δαλαμανάρας,  με προέλευση τα Μέγαρα Αττικής,
με υπολείμματα του μη εγκεκριμένου  εντομοκτόνου Cypermethrin.
3) Ένα  δείγμα (1) στη Λαϊκή αγορά της Τρίπολης, με προέλευση την Αργολίδα
(Μύλοι)  με υπολείμματα των μη εγκεκριμένων εντομοκτόνων  Chlorpyrifos και
Cypermethrin. Στον ίδιο αγρό βρέθηκε και δεύτερο δείγμα με υπολείμματα
(διαφορετική παρτίδα-σπορά ) σε επανέλεγχο, όπου εντοπίσθηκαν υπολείμματα
από  το μη εγκεκριμένο εντομοκτόνο  Chlorpyrifos.
4) Ένα (1) δείγμα σε μανάβικο του Λυγουριού, με προέλευση τη Μεσσηνία, με
υπολείμματα  του μη εγκεκριμένου  εντομοκτόνου Chlorpyrifos.
5) Ένα (1) δείγμα σε μανάβικο στο Ναύπλιο με προέλευση το Άργος, με υπολείμματα
του μη εγκεκριμένου εντομοκτόνου  Chlorpyrifos.
6) Ένα (1) δείγμα σε Super market Ναυπλίου με προέλευση τη  Βοιωτία, με
υπολείμματα του μη εγκεκριμένου  εντομοκτόνου Cypermethrin.
Επίσης, βρέθηκαν σε ένα (1) δείγμα μαρουλιού, σε Super market στο Ναύπλιο, υπολείμματα του εντομοκτόνου Cypermethrin με  προέλευση την Εύβοια.
Επίσης βρέθηκε 1 δείγμα μανταρινιού με υπολείμματα  σε Super market του Πειραιά, με  προέλευση την Αργολίδα (Λευκάκια), στο οποίο είχε γίνει χρήση μετασυλλεκτικά του μυκητοκτόνο  ΤΒΖ,  το οποίο έχει αποσυρθεί από την αγορά.
Ακόμη, βρέθηκαν με υπολείμματα 2 δείγματα πορτοκαλιών και συγκεκριμένα 1 δείγμα προέλευσης Λακωνίας,  όπου ανιχνεύθηκε το εντομοκτόνο Chlorpyrifos και 1 δείγμα στη Λαϊκή αγορά της  Τρίπολης, προέλευσης Αργολίδας (Σπηλιωτάκι) με υπολείμματα του μυκητοκτόνου Dimethomorph.
Ακόμη, βρέθηκε 1 δείγμα μικρόκαρπου αγγουριού (περιοχή Παναρήτι) στο οποίο ανιχνεύθηκε το εντομοκτόνο Oxamyl.
Από αυτές τις περιπτώσεις ήδη σε 2 έχει περατωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, επιβλήθηκαν δηλαδή οι Διοικητικές ποινές και οι αντίστοιχοι φάκελοι διαβιβάσθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου για τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις βρίσκονται στη διαδικασία ολοκλήρωσης.
Για μια ακόμη φορά τονίζουμε ότι τα προβλήματα εντοπίζονται:
α) Στη χρήση από τους καλλιεργητές μη εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων για την καλλιέργεια που το χρησιμοποιούν,
β) Στην  υπέρβαση των συνιστώμενων δόσεων,
γ) Σε επιμολύνσεις από γειτονικές καλλιέργειες, ειδικά όταν χρησιμοποιείται ως μέσο ψεκασμού η τουρμπίνα,
δ) Στη συγκομιδή των προϊόντων σε χρονικό διάστημα μικρότερο από αυτό που αναγράφει η ετικέτα του χρησιμοποιούμενου φαρμάκου.
Επίσης,  επισημαίνουμε ότι, οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να γίνονται τόσο στην Π.Ε Αργολίδας όσο και στις άλλες Π.Ε της χώρας, αφού τα υπάρχοντα εργαστήρια μπορούν πια με επάρκεια να ανταποκρίνονται στη διαδικασία αυτή, ελέγχοντας την ύπαρξη μέχρι 300 δραστικών ουσιών.
Έτσι,  οι καλλιεργητές θα πρέπει να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια  τα αναγραφόμενα στις ετικέτες των χρησιμοποιούμενων φυτοφαρμάκων, προκειμένου να παράγουν «καθαρά» προϊόντα αλλά και  να μη βρίσκονται σε δυσάρεστες καταστάσεις, όπως είναι η επιβολή Διοικητικών ποινών (χρηματικά πρόστιμα) και επιβολή Ποινικών ποινών, αφού στη συνέχεια ακολουθεί και η δικαστική διαδικασία.
Πάντως, σημειώνουμε ότι κατά τη φετινή χρονιά η κατάσταση στις λαϊκές αγορές της Αργολίδας  βαίνει βελτιούμενη,  ενώ τα  Super markets πρέπει να κινητοποιήσουν ακόμη περισσότερο τους μηχανισμούς ελέγχου υπολειμμάτων που διαθέτουν, αφού από τα 12 δείγματα που βρέθηκαν με υπολείμματα, τα 5 βρέθηκαν σε  Super markets της  Αργολίδας και προέρχονταν από  άλλες περιοχές της χώρας  και συγκεκριμένα τη Βοιωτία, τη Μεσσηνία, την Αττική (Μέγαρα), τη Λακωνία  και την Εύβοια.
Ακόμη, ενημερώνουμε ότι, αφού τελειώσει για  κάθε περίπτωση η προβλεπόμενη διαδικασία και επιβληθεί η Διοικητική κύρωση με το ανάλογο χρηματικό πρόστιμο, ο φάκελος διαβιβάζεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου για την επιβολή και Ποινικής κύρωση, ενώ στη συνέχεια από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων γίνεται ανάρτηση στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στον ιστότοπό του (site) www.minagric.gr.
Έτσι, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί  να τον «επισκεφθεί» προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για κάθε περίπτωση (ποσό ποινής, ουσία που ανιχνεύθηκε, ονοματεπώνυμο παραγωγού, περιοχή προέλευσης κλπ) ακολουθώντας την εξής διαδρομή:
Αρχική σελίδα Υπ.Α.Α.Τ - www.minagric.gr - κλικ στο εικονίδιο «Διαύγεια» - κλικ στο Σύνδεσμο «ανά υπογράφοντα» - κλικ στο σύνδεσμο «Γ. Κανελλόπουλος Γεν. Γραμματέας» - κλικ στο σύνδεσμο «Επιβολή διοικητικών κυρώσεων για παράνομη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων».
Τέλος, για μια ακόμη τονίζουμε τη μεγάλη σημασία που έχει για την Αργολίδα,  τα προϊόντα της να φτάνουν καθαρά στις διάφορες αγορές της χώρας αλλά και στη  μεγάλη αγορά  της Αθήνας, αφού η περιοχή μας με τα προϊόντα που παράγει, θεωρείται ως ο λαχανόκηπος  της πρωτεύουσας και όχι μόνο. 

Περπάτησαν το “Μονοπάτι Αργείων Ηρώων”


Την Κυριακή 13 Μαΐου 2012 διοργανώθηκε με επιτυχία από τον Χιονοδρομικό Ορειβατικό Όμιλο Άργους η παρθενική διάσχιση του μονοπατιού των «Αργείων Ηρώων». Ένα κυκλικό μονοπάτι με αφετηρία και τερματισμό το Αρχαίο Θέατρο του Άργους που ενώνει μοναδικά μνημεία της πόλης.
Γύρω στις 9π.μ. σαρανταοκτώ (48) άτομα , με εύρος ηλικιών 3½  έως και περίπου 60ετών, έδωσαν το παρόν στην πύλη του Αρχαίου Θεάτρου του Άργους (κτίστηκε στο τέλος του 4ου αιώνα π.Χ., είναι χωρητικότητας 20.000 ατόμων και σκαλισμένο σε φυσικό βράχο) πανέτοιμα για περπάτημα.
Συγκροτήθηκε η ομάδα και ξεκίνησε να ανηφορίζει για να συναντήσει τα σκαλάκια του Αϊ Γιώργη (εκκλησάκι που είχε επισκεφθεί και ο μεγάλος μας συγγραφέας Ν. Καζαντζάκης κάνοντας μνεία στον ναό της Αφροδίτης που υπήρχε εκεί στην αρχαιότητα).
 Μετά τα σκαλάκια ακολουθεί η δεξαμενή του Άργους απ’ όπου ξεκινάει πια το χωμάτινο μονοπάτι, περνώντας πάνω από το Νυμφαίο Κριτήριο και με μια ελαφρά ανοδική κλίση φτάνει στο εκκλησάκι του Αϊ Γιωργάκου. Εκεί έγινε και η πρώτη στάση για το απαραίτητο νεράκι, μια ανάσα και μια φωτογραφία. Ύστερα, και αφού η κλίση είχε μεγαλώσει αρκετά, η ομάδα ανηφόρισε δυναμικά και διέσχισε Β.Δ. το δεντροφυτεμένο πευκόδασος του λόφου.
Λίγο πιο ψηλά το μονοπάτι διασταυρώνετε με αυτό που ενώνει τον Αϊ Γιώργη με την Αγία Μαρίνα, μοναστήρι του 1859, στο οποίο υπάρχει απ’ έξω μια βρύση για ανεφοδιασμό πριν το κάστρο (το Κάστρο Λάρισα 289μέτρα υψόμετρο, που στα πελασγικά σημαίνει «Ακρόπολις», έχει οικοδομηθεί κατά τους προϊστορικούς χρόνους με κυκλώπεια τείχη να ξεχωρίζουν κάτω από αυτά των κλασσικών χρόνων, των ρωμαϊκών, των ενετικών και των φράγκικων). Εκεί η ομάδα θα συναντήσει δυτικά του εσωτερικού τείχους του κάστρου την λαξευμένη στήλη όπου αναγράφονται οι Αργείοι  Ήρωες, από την οποία πήρε το όνομά του το μονοπάτι, και θα κάνει στάση για φωτογραφίες στο μοναδικό μνημείο.
Η ανηφόρα έχει τελειώσει και συνεχίζεται το περπάτημα πίσω από τα τείχη, ανάμεσα στην ανθισμένη ρίγανη και μέσα απ΄ τον ελαιώνα που οδηγεί στον κοκκινόβραχο (ένα μεγάλο, κάθετο βράχο με επιβλητική κόκκινη όψη, από την κορυφή του οποίου αυτοκτόνησε γύρω στα 1900 ο δάσκαλος Δαρωνάς – μια τραγική ιστορία που χάνεται στο βάθος των χρόνων…).
Ο δυνατός ήλιος έχει πια αντικαταστήσει την ευνοϊκή συννεφιά, που είχε σύμμαχο η ομάδα στην αρχή του μονοπατιού, τώρα όμως το περπάτημα γίνεται μέσα απ’ το πευκοδάσος που οδηγεί στο μοναστήρι της Παναγίας της Κατακεκρυμμένης ή Πορτοκαλούσας (ιστορικό μοναστήρι που ιδρύθηκε το 1700, ενώ κατά την αρχαιότητα υπήρχε εκεί το ιερό της Ακραίας Ήρας, και το 1906 περίπου καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος της μονής από βαρελότα το Πάσχα). Φτάνοντας εκεί  χαρακτηριστική και καλοδεχούμενη υπήρξε η φιλοξενία των καλοσυνάτων μοναχών-που πρόσφεραν ένα κουτί λουκούμια, ότι έπρεπε για να ανακτηθούν οι χαμένες δυνάμεις- ευκαιρία για λίγη ξεκούραση και δροσερό νερό από την βρύση.
Ύστερα κατεβαίνοντας τα σκαλάκια του μοναστηριού η ομάδα συναντάει το μονοπάτι που οδηγεί στο περίφημο σπήλαιο της πόλης (οι αρχαίοι Αργείοι πιθανόν διοργάνωναν στα βράχια του το αγώνισμα της «Ασπίδος» κατά τα Μεγάλα Ηραία ενώ η παράδοση θέλει το σπήλαιο να επικοινωνεί με τις δεξαμενές του κάστρου  Λάρισα. Επίσης η οροφή στην είσοδο του σπηλαίου είναι διακοσμημένη με αγιογραφίες του 16ου-17ου αιώνα οι οποίες δεν έχουν ερευνηθεί και ταυτοποιηθεί). Το μονοπάτι συνεχίζεται παράλληλα με τον μεγάλο βράχο, διασχίζει τους τεράστιους αθάνατους, περνώντας από το εικονοστάσι της Αγίας Μαρίνας ξαναμπαίνει στο πευκοδάσος όπου συναντά το αρχικό μονοπάτι του Άη Γιωργάκου και κατευθύνεται πλέον μέσα από σκαλισμένη στον βράχο διαδρομή στο Νυμφαίο Κριτήριο (από αυτό το σημείο περνούσε το Αδριάνειο υδραγωγείο, το οποίο έφερνε νερό από την περιοχή της Στυμφαλίας). Τα κυκλώπεια τείχη, η σκαλισμένη στον βράχο ανάγλυφη μορφή του «Ιππέα» και το υδραγωγείο ολοκληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την κυκλική πορεία του μονοπατιού. Το Αρχαίο Θέατρο προσφέρει σιωπηλό και μεγαλόπρεπο τα σκαλιά του για κατέβει θριαμβευτικά η ομάδα έχοντας στα πόδια της την πόλη του Άργους και να τελειώσει την πορεία της, πλουσιότερη σε εικόνες και γνώση.
Πορεία 3,5 ωρών με υψομετρική διαφορά 250 μέτρα και συνολική απόσταση 4,8 χιλιόμετρα.
Ο Χιονοδρομικός Ορειβατικός Όμιλος Άργους ευχαριστεί όλους για την συμμετοχή τους και ελπίζει την επόμενη φορά να έρθουν ακόμα περισσότερα άτομα.

Παζάρι ζωής


Πραγματικά ένα παζάρι ζωής στήθηκε δύο συνεχόμενα Σάββατα από τις εθελόντριες του κοινωνικού παντοπωλείου πολιτών Άργους, μιας ακομμάτιστης κίνησης που παράλληλα με την Εκκλησία και το Παντοπωλείο του Δήμου Άργους-Μυκηνών, δίνει τον δικό της αγώνα να στηρίξει τους δοκιμαζόμενους από την κρίση συμπολίτες μας.
Όσο όμως μακραίνει η κρίση, τόσο βαθαίνουν και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες.
Σμιλεύοντας το μάρμαρο και το γυαλί, παρεμβαίνοντας εικαστικά στις χαντρίτσες και στο δέρμα, μετατρέποντας τα “άχρηστα” κονσερβοκούτια σε πανέμορφα γλαστράκια, οι εθελόντριες του παντοπωλείου πολιτών Άργους, κατασκεύασαν πραγματικά έργα τέχνης τα οποία διέθεσαν για την αγορά τροφίμων για τους σκοπούς του παντοπωλείου τους. Βλέπετε τα σούπερ μάρκετ της περιοχής δεν δέχτηκαν και την τοποθέτηση κουτιών για προσφορές των πελατών προς το Κοινωνικό παντοπωλείο των πολιτών, παρά μόνο του δήμου Άργους! Έτσι το κοινωνικό παντοπωλείο πολιτών περιορίστηκε μόνο στις προσφορές τροφίμων κυρίως από πολίτες καθώς και από τα ίδια τα μέλη του. Πόσο όμως μπορούν τα μέλη του να σηκώσουν το βάρος διατροφής 25 απόρων οικογενειών; Μια προσωρινή λύση δόθηκε με την λειτουργία Μπαζάρ.
Το δεύτερο Σάββατο της λειτουργίας του συμβολικά, ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών  Δημήτρης Καμπόσος επισκέφτηκε το Μπαζάρ προς ενίσχυση του Παντοπωλείου πολιτών Άργους και ψώνισε ένα δωράκι για την κορούλα του δείχνοντας πως ο αγώνας κατά της εξαθλίωσης είναι κοινός όλων.
Ανάλογες κινήσεις αναμένονται στο επόμενο Μπαζάρ, τον Ιούνιο, και από άλλους ενασχολούμενους με τον Δήμο, δείχνοντας έμπρακτα πως στηρίζουν κάθε αλτρουιστική προσπάθεια και όχι μόνο στα λόγια.

24/5/12

Ο κίνδυνος να κλείσουν νοσοκομεία και οι στρουθοκάμηλοι


Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΟΥΤΕ ΣΥΡΙΓΓΕΣ δεν έχουν πολλά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα οι γιατροί να  αναγκάζονται να στέλνουν τους ασθενείς να αγοράζουν υλικά από τα φαρμακεία για να κάνουν τις εξετάσεις τους. Μια επικίνδυνη κατάσταση δημιουργείται στον κρίσιμο τομέα της υγείας, από την συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ αυτή, φαίνεται ότι τείνει να γίνει δραματική. Όσο περνάει ο καιρός χάνεται ο έλεγχος.
Ο ΦΟΒΟΣ ότι θα κλείσουν ξαφνικά νοσοκομειακές μονάδες παράλληλα μεγαλώνει. Η συνεχής υποβάθμιση των νοσοκομείων, αυξάνει τους φόβους ότι μεθοδεύεται το κλείσιμο πολλών μονάδων. Οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, υγειονομικό υλικό, υλικοτεχνική υποδομή και οι συνεχιζόμενες περικοπές κονδυλίων δίνουν την αίσθηση ότι θα μπει λουκέτο και μάλιστα πολύ γρήγορα σε μονάδες της επαρχίας.
ΜΕΣΑ στην ζαλάδα όμως της οικονομικής κρίσης, κανένας δεν χτυπάει τον κώδωνα του κινδύνου σε τοπικό επίπεδο. Κανένας δεν θέτει επί τάπητος το ζήτημα ότι κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τον υγειονομικό χάρτη τα νοσοκομεία της Αργολίδας, και πολλών άλλων επαρχιακών πόλεων.
ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ στρουθοκαμηλίζουν και κρύβουν τον κίνδυνο του λουκέτου.
ΤΟ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ σενάριο να κλείσει στο 20% των νοσοκομείων, αγγίζει όμως την τοπική κοινωνία.
ΓΙΑΤΙ Η ΥΓΕΙΑ δεν είναι πολυτέλεια. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι πριν να είναι αργά.

Περί συμβούλων και …άλλα δεινά


Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΠΟΛΛΗ κουβέντα γίνεται τελευταία για τους ειδικούς συμβούλους είτε των δημάρχων είτε των υποψηφίων βουλευτών, με βαρύγδουπες αναλύσεις του τύπου τιμωρήθηκε το κόμμα και έτσι δεν εξελέγει ο λαοπρόβλητος, τον οποίο ο κόσμος υπερεκτιμούσε ή τις πικρόχολες του τύπου αντικαταστάθηκε ο σύμβουλος γιατί δεν εξέφραζε τις πολιτικές επιλογές κάποιου Δημάρχου.
ΜΠΟΥΡΔΕΣ! Μπούρδες με αντίκρισμα αφού κάποιος απ τους «αναλυτές» ονομάζει τον «δικό του» μεταξύ άλλων και «γαλαντόμο»! Ωραίο κριτήριο. Τι να θέλει να μας πει ο «συνάδελφος»; Υποθέτω το πιο απλό ότι όπου βρισκόταν ο υποψήφιός του «κερνούσε» χωρίς να τον τρώνε καβούρια, όπως ίσως άλλους. Είναι όμως αυτό επιχείρημα για να εκλεγεί κανείς!
ΟΤΑΝ φυσικά στελεχώνεις το γραφείο σου με μοναδικά κριτήρια την κομματική ταυτότητα και ομορφιά, τότε τα αποτελέσματα θα είναι σχεδόν πάντα προβλέψιμα και αρνητικά. Ειδικά όταν η στελέχωση γίνεται με αντικείμενο την στήριξη με ψηφοφόρους, (μεγάλο σόι, αυξημένη επιρροή σε ψηφοφόρους κλπ) μπορεί να οδηγήσει σε μια αμφίβολη αύξηση των ψηφοφόρων, όμως με μεγαλύτερη βεβαιότητα οδηγεί σε λαθεμένες πολιτικές επιλογές που μπορεί να αποβούν μοιραίες για τον συμβουλευόμενο.
Η ΜΟΔΑ με τα ειδικά γραφεία συμβούλων, πέρα απ τα αρνητικά της,-αποξενωμένες από την τοπική πραγματικότητα αποφάσεις, έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας-, μπορεί να φανεί πιο ουσιαστική στην παροχή των υπηρεσιών της, αφού ο ανταγωνισμός την οδηγεί σε διαρκή αναθεώρηση εσφαλμένων αποφάσεων, προκειμένου να επιβιώσει.
ΟΜΩΣ η ευθύνη για το όποιο αποτέλεσμα δεν βαραίνει τον σύμβουλο ή τους συμβούλους, αλλά εκείνον που χρησιμοποιεί τις επιλογές τους. Όποιος και να είναι ο σύμβουλος την ευθύνη την φέρνει αυτός που τον επέλεξε. Δεν υπάρχουν περιθώρια λοιπόν να μεταφέρει κανείς στους συμβούλους ή στην στελέχωση ενός γραφείου την αποτυχία αυτού που λαμβάνει τις αποφάσεις του ή δρα κατόπιν υποδείξεών του.


Η λεμονάδα της οργής…..


Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

Όλα τα προβλήματα  μαζί έπεσαν πάνω στο Θανάση. Ο πατέρας του βαριά άρρωστος στο νοσοκομείο ,στα τελευταία του. Το μαγαζί να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Ο πατέρας του ο κυρ Γιώργης έμεινε στην κατοχή ορφανός από πατέρα. Οι Ναζί σε αντίποινα για την δολοφονία γερμανών στρατιωτών έπιασαν τυχαία είκοσι έλληνες και τους εκτέλεσαν όλους μαζί κάτω από ένα κυπαρίσσι. Τραγική ειρωνεία ο κυρ Γιώργης πήγε μετανάστης στους φονιάδες του πατέρα του. Τα εργοστάσια αυτών που αιματοκύλησαν τον κόσμο  έδεναν το ατσάλι με τον ιδρώτα των παιδιών αυτών που δολοφόνησαν οι Ναζί -Γερμανοί . Η φτηνή αποδοτική εργατική τάξη των νικητών και η μη απόδοση των αποζημιώσεων για τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο στήριξαν το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας. Για να μην ξεχνάμε και το πόσο καλά πέρασε ο Γερμανικός λαός με τις περιουσίες των Εβραίων τις οποίες δέσμευε το καθεστώς αλλά υπήρχε η σιωπηρή ανοχή της οικονομικής ευδαιμονίας και του ισχυρού κράτους , του οποίου ο τροχός κυλούσε με το αίμα των λαών.
Όπως και να έχει ο κυρ Γιώργης από δουλειά σε δουλειά , με ιδρώτα αίμα και πολύ σκληρές οικονομίες τα κατάφερε και έκανε ένα καλό κομπόδεμα. Μετά από δέκα πέντε χρόνια ξενιτειάς γύρισε στην πατρίδα και άνοιξε ένα μικρό εστιατόριο.  Delikatessen (εκλεκτά τρόφιμα) το ονόμασε. Το μεράκι η τεχνογνωσία  που έφερε από την ξενιτειά σύντομα το έκαναν συνώνυμο του καλού φαγητού, οι ντόπιοι το κωδικοποίησαν σαν Ντελικάτο και έτσι έμεινε τελικά.
Ο Θανάσης τα έπαιρνε τα γράμματα, έκανε κάποιες κουβέντες στον πατέρα του να σπουδάσει αλλά τελικά άκουσε τις συμβουλές του..
-Θανάση το μαγαζί δικό σου είναι , τα χρήματα που βγάζουμε είναι καλά. Εδώ θα κάνει το μεράκι σου και δεν θα έχεις κανένα πάνω από το κεφάλι σου. Αν σεβαστείς τον πελάτη σου μην φοβάσαι τίποτα.
Και πράγματι οι δουλειές για αρκετά χρόνια πήγαιναν πολύ καλά. Πήραν και ένα δάνειο και το μεγάλωσαν το μαγαζί , έγινε πια κανονικό εστιατόριο , ευρωπαϊκών προδιαγραφών όπως έλεγε ο κυρ Γιώργης. Δεν πρόβλεψαν όμως το απότομο τσουνάμι που ήρθε και τα βούλιαξε σχεδόν όλα. Ο κυρ Γιώργης αρρώστησε βαριά , ένας σαδιστής καρκίνος σαν άλλος γύπας του κατέτρωγε τα σωθικά μέρα με την ημέρα. Ξεκίνησε και τις χημειοθεραπείες , όλες σε ιδιωτικό νοσοκομείο γιατί αν περίμενε την λίστα αναμονής από το δημόσια νοσοκομεία η πρώτη χημειοθεραπεία θα γινόταν μετά τα «σαράντα» του. Με την οικονομική κρίση ο κόσμος το πρώτο που έκοψε ήταν φαγητό ιδιαίτερα στα καλά εστιατόρια που πρόσφεραν πιο ποιοτικό φαγητό αλλά κόστιζαν παραπάνω . Έφτασε στο σημείο να χρωστά δυο ΤΕΒΕ ο Θανάσης αλλά στον πατέρα του κουβέντα δεν ήθελε να τον στεναχωρήσει.  Αυτή την εβδομάδα βάρυνε πολύ ο κυρ Γιώργης , τον πήγαν στο δημόσιο νοσοκομείο γιατί ήταν αδύνατη η φροντίδα του σπίτι, πόναγε πολύ , ο γύπας καρκίνος τον είχε κατασπαράξει.
Με βαριά στεναχωρημένα βήματα έφτασε ο Θανάσης στο μικρό ψιλικατζίδικο έξω από το νοσοκομείο. Είχε πάει να αγοράσει υποσέντονα, οινόπνευμα και χαρτί υγείας. Οι ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία ήταν πλέον ορατές.  Τα μάτια του ανθρώπου πρέπει να είναι από τα πιο ατίθασα όργανα, αναζητούν την ελπίδα , την φυγή ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες . Πολλές φορές ακολουθώντας ένα αρχέγονο μονοπάτι του ινιακού λοβού αντιστέκονται στην  βούληση και την συνείδηση. Τα μάτια του Θανάση ενώ έκανε τα ψώνια του έπεσαν πάνω σε στην εφημερίδα « η μεγάλη ευκαιρία» .
-Λογάριασε και μια εφημερίδα είπε στον υπάλληλο που έκανε τον λογαριασμό.
Πάλι με αργά στενάχωρα βήματα μπήκε στον μεγάλο διάδρομο του νοσοκομείου. Ξεφύλλιζε την εφημερίδα. Τα μάτια του μέσα από ασυνείδητες αρχέγονες διαδρομές αναζητούσαν την ελπίδα.  Το βλέμμα του έπεσε στην αγγελία με τα έντονα μεγάλα μαύρα γράμματα. « Μοναδικές ευκαιρίες σε ελληνικά εστιατόρια στην Γερμανία. Υψηλές αμοιβές». Μια σκέψη , μικρή ελπίδα , πυγολαμπίδα που φτερούγισε μέσα στο μυαλό του φώτισε για λίγο στο μυαλό του αλλά έσβησε απότομα  όταν είδε το σκοτεινό βλέμμα του γιατρού στην άκρη του διαδρόμου.
Ο κυρ Γιώργης τον περίμενε, πήρε τρεις ανάσες , ένα δάκρυ, ένα χαμόγελο αποχαιρετισμού και έγειρε δεξιά το κεφάλι. Ο Θανάσης του έκλεισε τα μάτια.
Μετά την κηδεία μαζεύοντας τα πράγματα του πατέρα του , η εφημερίδα τυλιγμένη σε σχήμα σωλήνα μέσα στα τελευταία ψώνια έγινε το κιάλι για να κοιτάξει προς τον επόμενο προορισμό του.
-Γυναίκα θα το δοκιμάσω και αυτό, αν τα λεφτά είναι τόσο καλά όσο λένε σε ένα χρόνο θα έχουμε ξελασπώσει.
Στην πτήση για Γερμανία  ανακάλυψε ότι το αεροδρόμιο του Βερολίνου είχε γίνει ο νέος σταθμός του Μονάχου για έλληνες μετανάστες.  Ήταν δυο κατηγορίες, νέα μορφωμένα παιδιά που ήξεραν την γλώσσα έκλεισαν δουλειές μόνοι τους  και άνθρωποι της ηλικίας του, απλοί  εργάτες που πήγαιναν στα τυφλά χωρίς να ξέρουν την γλώσσα.  Ο Θανάσης μέσα του αισθανόταν λίγο τυχερός γιατί θα πήγαινε σε ελληνικό εστιατόριο.
Με την ταμπέλα του εστιατορίου γραμμένη στα ελληνικά τον περίμενε ένας υπάλληλος του μαγαζιού που δεν ήξερε λέξη ελληνικά. Στα βουβά έφτασαν έξω από το εστιατόριο.
-Το διαβατήριο σου ( αντί για καλημέρα ήταν η πρώτη κουβέντα του αφεντικού).
-Μα δεν έχω άλλο χαρτί για να κυκλοφορώ.
-Δεν χρειάζεται να κυκλοφορείς πουθενά , όλα όσα χρειάζεσαι εδώ τα  έχεις , στον πάνω όροφο το δωμάτιο σου και κάτω είναι το εστιατόριο.
Ο Θανάσης δεν είπε τίποτα. Μια σκοτεινή σκέψη του πέρασε από το μυαλό , στις εφημερίδες είχε διαβάσει ότι στις κοπέλες που έφεραν για εκμετάλλευση στην Ελλάδα το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να τους παίρνουν το διαβατήριο και να τις ξυλοφορτώνουν. Αλλά δεν  μπορεί να έκανε κάτι τέτοιο ένας πατριώτης του!!
Τα βάσανα του ξεκίνησαν αμέσως . Η δουλειά του ήταν πιο κάτω από το ισόγειο που του είπε το αφεντικό. Στο υπόγειο ήταν η δουλειά του, να πλένει πιάτα δώδεκα με δεκατέσσερις ώρες την ημέρα. Ένα πιάτο φαί και κομμάτια πήγαινε για ύπνο. Το μικρό ραδιοφωνάκι με τις ελληνικές μουσικές που έπιανε τον βοηθούσε στα όνειρα του να φέρνει εικόνες από την πατρίδα, ύπνος της παρηγοριάς.
Ήταν πρώτες μέρες έκανε υπομονή. Μετά από λίγο καιρό θα εξηγούσε στο αφεντικό ότι είχε εμπειρία σε τέτοια μαγαζιά και θα τον αξιοποιούσε κάποιο άλλο πόστο  και με καλύτερα λεφτά. Αλλά για τα λεφτά δεν έκαναν κουβέντα. Πήρε μεγάλη απογοήτευση όταν κατάλαβε ότι δεν θα πληρωνόταν τον πρώτο μήνα.
-Άκου φίλε , το φαγητό σου , το δωμάτιο σου και τα έξοδα για να κάνω τα χαρτιά σου στο γερμανικό κράτος είναι παραπάνω από τον μισθό σου. Όταν ισοφαρίσουμε θα πληρώνεσαι.

Δεν του άρεσε αυτό του Θανάση αλλά δεν μπορούσε να κάνει και τίποτα. Γλώσσα δεν ήξερε , χαρτιά δεν είχε , εγκλωβισμένος εργάτης στα χέρια του πατριώτη. Στο τέλος του δεύτερου μήνα πάλι τα ίδια.
-Φίλε σχεδόν ισοφαρίσαμε.
-Μα δεν έχω ούτε για τσιγάρα , μου τέλειωσαν τα λεφτά που είχα μαζί μου.
-Και εγώ γιατί είμαι εδώ!!! Πάρε να φουμάρεις με την ψυχή σου (  του πέταξε δυο κούτες τσιγάρα απροσδιορίστου μάρκας και χωρίς τα σημάδια νόμιμης αγοράς) .
Ο Θανάσης κατάλαβε ότι είχε μπλέξει με απατεώνα. Το πατριωτάκι ο Έλληνας  ήταν χειρότερος και από τον ναζί που σκότωσε τον παππού του, εκείνος τον σκότωσε με μια σφαίρα ετούτος τον σκότωνε κάθε μέρα λίγο -λίγο.
Πέρασαν άλλε δέκα πέντε μέρες αλλά φως δεν είδε.  Στην οικογένεια του μια δυο φορές μίλησε δεν είπε τίποτα. Το μόνο καλό ότι άκουσε την γυναίκα του αισιόδοξη.
-Αν δεν είναι καλά εκεί έλα πίσω , θα δεις θα τα καταφέρουμε , σου έχω μια έκπληξη ελπίζω όλα να πάνε καλά.
Ήταν Δευτέρα βράδυ όταν μέσα στα άλλα που είχε να πλύνει ο Θανάσης ήταν και ένα μπουκάλι στο οποίο είχε μείνει λίγη λεμονάδα. Έβγαλε τα πλαστικά γάντια έπιασε το μπουκάλι και άρχισε να το μυρίζει. Ίδια η λεμονάδα η σπιτικιά που έφτιαχνε  η μάνα του. Η νοσταλγία ξύπνησε μέσα του μνήμες , δάκρυα έτρεχαν από τα μάτια του. Πήρε ένα ποτήρι άδειασε την λεμονάδα και την κρατούσε κάτω από την μύτη του. Τα κλειστά του μάτια έσφιξαν απότομα και άνοιξαν με ένα μεγάλο θυμό. Ανέβηκε πάνω στο δωμάτιο και σε ένα λεπτό ήταν έτοιμος ο σάκος με τα λίγα πράγματα του . Σαν αστραπή έφτασε στην ρεσεψιόν, το μαγαζί γεμάτο από κόσμο .
-Ρε παλιό κερατά το διαβατήριο , τα λεφτά που δούλεψα και ένα ταξί τώρα γιατί θα κάνω τέτοια φασαρία που δεν θα πατήσει κόσμος για ένα χρόνο στο μαγαζί σου.
-Θανάση μου να το συζητήσουμε. Πατριωτάκια είμαστε !!!
-Διαβατήριο , λεφτά ταξί τώρα!!! (Κάποιοι άρχισαν να κοιτάνε προς την ρεσεψιόν.)
Την άλλη μέρα ο Θανάσης έφτασε στο σπίτι του. Ήταν το απρόσμενο δώρο για το παιδί του , την γυναίκα και την μάνα του. Αφού συνήλθαν από την συγκίνηση η γυναίκα του πήγε στην κουζίνα .
-Να Θανάση και η έκπληξη που σου έλεγα. ( Και του φέρνει ένα ποτήρι λεμονάδα σαν αυτό που ξύπνησε την οργή του  στην  Γερμανία. Ο Θανάσης πήρε το ποτήρι μύρισε και έμεινε με απορημένα ανοιχτά τα μάτια του).
-Με τις γυναίκες του πολιτιστικού συλλόγου κάναμε συνεταιρισμό , φτιάχνουμε φυσικούς χυμούς, δεν θα το πιστέψεις πάμε τόσο καλά που κάνουμε και εξαγωγή στην Γερμανία…… Η μάνα σου αρχιμαστόρισσα !!!

*Η ιστορία είναι φανταστική με αφορμή δημοσίευμα στο Κυριακάτικο Βήμα «Έλληνες εκμεταλλεύονται Έλληνες στην Γερμανία» 20/5/20012.




23/5/12

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 24.05.2012

21/5/12

Η έκδοση 17.05.2012

20/5/12

Ανακάλυψαν το φεγγάρι


Ο ανορθόδοξος τρόπος με τον οποίο ο δήμος ρυθμίζει χρόνια τώρα τα του πανηγυριού της 'Ευαγγελίστριας” δημιούργησε προστριβές και υπόνοιες στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ναυπλιέων.

Τέλος λοιπόν στα δημοσιεύματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προσπαθούσαν να δώσουν την εντύπωση διαλυμένου δήμου προσπάθησε να βάλει ο νέος Δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο κ. Κωστούρος πιστός σε όσα έχει δηλώσει κατά την ημέρα της παραλαβής της Δημαρχίας του Δήμου Ναυπλιέων, ότι θα είναι άτεγκτος σε θέματα διαφάνειας, έφερε προς ενημέρωση, τόσο το θέμα της διαχείρισης των χρημάτων του Πανηγυριού της Ευαγγελίστριας όσο και αυτό της καλλιέργειας δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης σε δημοτικό χώρο. Ο κ. Κωστούρος δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι για τα δύο αυτά θέματα βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση μέσα από την οποία θα αποδοθούν οι οποιεσδήποτε ευθύνες. Ειδικά για το θέμα της “Ευαγγελίστριας” και στον τρόπο είσπραξης των χρημάτων για τις θέσεις των μικροπωλητών, αναφέρθηκε και ο υπάλληλος κ. Λάιος, τόσο για το πως και σε ποια πρόσωπα κόβονται οι αποδείξεις ενοικίασης των χώρων του πανηγυριού.

Η εξέλιξη της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα με προτάσεις και τοποθετήσεις από τη πλευρά της μειοψηφίας που θα ληφθούν υπόψη για την πλήρη διαλεύκανση των δύο ζητημάτων.

Στο διάλογο που αναπτύχθηκε ουσιαστικά οι σύμβουλοι της μειοψηφίας (Χρ. Γραμματικόπουλος, Αναστάσιος Σαλεσιώτης, Ιωάννης Γκιόλας, Ανδρέας Βασιλείου) ανέπτυξαν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους αναφορικά με τη διαφάνεια της λειτουργίας των υπηρεσιών

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων θεωρεί ότι γι’ αυτά τα δύο πολύ σημαντικά ζητήματα που απασχόλησαν και απασχολούν την τοπική κοινωνία, λόγω διασποράς φημών που θίγουν υπολήψεις, θα δοθούν απαντήσεις πολύ σύντομα.

Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Κωστούρος πιστεύει ότι η διαφάνεια στη διαχείριση του Δήμου δεν είναι κενός λόγος γι’ αυτό συνιστά ψυχραιμία και υπομονή σε όσους βλέπουν δήθεν αναταράξεις στην πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και δηλώνει ότι η δέσμευσή του για συναίνεση και καλύτερη λειτουργία του Δήμου προς όφελος των Δημοτών ισχύουν στο ακέραιο.

Έσβησαν τον Φώτη


Πολλά ερωτηματικά έχει προκαλέσει η φυγή του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Άργους- Μυκηνών κ. Γεώργιου Φώτη, Πολιτικού Μηχανικού, τον οποίο είχε παρουσιάσει ως προσωπική του επιλογή ο Δήμαρχος Άργους- Μυκηνών Δ. Καμπόσος, τονίζοντας μάλιστα ότι θα βρισκόταν ιεραρχικά μετά απ αυτόν, δηλαδή πέρα απ το ότι ήτο της απολύτου εμπιστοσύνης του θα είχε «υπερεξουσίες» στα χέρια του, ασκώντας μάλιστα έλεγχο και στους αντιδημάρχους!

Η «εξαφάνισή» του συνδυάστηκε με φήμες που του χρέωναν από την μη εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών, ύψους 20.000 Ευρώ στην εταιρία του Δήμου Άργους- Μυκηνών «Αργώ», αν και αυτά είχαν αγοραστεί εδώ και καιρό, μέχρι ανάμοιξή του στην αποπεράτωση του κτηρίου Σεϊντή, το οποίο θα στεγάσει υπηρεσίες του Δήμου και τις συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου. Το όργιο των φημών που συνόδευσε την αποχώρηση του κ. Φώτη απ τα ον Δήμο, οδήγησε τον Δήμαρχο Άργους Δ. Καμπόσο στην ακόλουθη δήλωση:

«Καθολική διαπίστωση ήταν ότι ο δήμος Άργους – Μυκηνών αντιμετώπιζε σωρεία προβλημάτων και ελλείψεων στην τεχνική του υπηρεσία με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται έργα και να μην εισρέουν στον Δήμο χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα κάτι το οποίο είναι ορατό στην πόλη του Άργους και γι’ αυτό το λόγο οι πολίτες επέλεξαν αλλαγή πορείας.

Ο κ. Δήμαρχος από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του και δεδομένης της συνεχώς μειούμενης χρηματοδότησης από κρατικούς πόρους αναζήτησε κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό το οποίο θα μπορούσε να υλοποιήσει το όραμά του για αλλαγή πορείας και εκτέλεση μεγάλων έργων. Στην προσπάθειά του δε αυτή διερεύνησε την δυνατότητα ανάθεσης καθηκόντων Γενικού Γραμματέα στον κ. Γεώργιο Φώτη, Πολιτικό Μηχανικό, στον οποίο έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση, πριν την πρόσληψή του, να αποδείξει τις ικανότητες και δυνατότητές του προκειμένου να ανταποκριθεί στις μεγάλες απαιτήσεις της θέσεως αυτής ζητώντας του συνάμα την αποκλειστική του απασχόληση με τα θέματα του Δήμου .

Στην πορεία όμως αποδείχθηκε ότι ο κ. Φώτης δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θέσης αυτής η οποία απαιτούσε την καθημερινή και αποκλειστική του ενασχόληση με τα θέματα του Δήμου. Ως εκ τούτου εδώ και αρκετό καιρό σταμάτησε οποιαδήποτε συνεργασία μαζί του, η οποία δεν είχε κανένα κόστος για τον Δήμο μας, δεδομένου ότι και ο ίδιος είχε αποδεχθεί τις προϋποθέσεις που εξαρχής του είχαν γνωστοποιηθεί .

Βεβαίως οι εχθροί της πόλης επιλέγουν την επίθεση σε μια στιγμή που μεγάλες επιτυχίες του δήμου έχουν επιτευχθεί –ενώ η ανωτέρω συνεργασία έχει λήξει εδώ και 2,5 μήνες- και ο κόσμος επιβραβεύει τον κ. Δήμαρχο με το εκπληκτικό ποσοστό αποδοχής και δημοφιλίας του 67%. Επιτυχίες όπως ο ερχομός της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Άργος, η ανάθεση των μελετών για έργα που ο δήμος τα περίμενε για δεκαετίες όπως το κλειστό κολυμβητήριο, το κλειστό γυμναστήριο, το πνευματικό κέντρο και το κτήριο στέγασης της σχολής κ.α.

Οι στόχοι προφανείς αλλά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και όσοι πιστεύουν ότι ο δήμος εκβιάζεται για να καρπωθούν τα οφέλη, τους πληροφορούμε ότι δεν είμαστε κοινωνοί των αντιλήψεών τους και αυτά που στο παρελθόν είχαν μάθει θα πρέπει να τα ξεχάσουν».

Μήνας εγκληματικότητας ο Απρίλης


592 συλλήψεις έγιναν στην Πελοπόννησο τον Απρίλη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας, πράγμα που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος της αυξημένης εγκληματικότητας. Μεταξύ των συλληφθέντων άλλοι κατηρούνται για ληστεία, άλλοι για Βιασμό, για κλοπές, για ναρκωτικά, για οπλοφορία κλπ.

Από την αστυνομία εξιχνιάσθηκαν: Έξι υποθέσεις ληστείας, μία υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών, πλαστογραφίας εγγράφων και υπόθαλψη εγκληματία από αλλοδαπούς υπηκόους, ογδόντα τέσσερις υποθέσεις κλοπών – διαρρήξεων, καταστημάτων, οχημάτων, μία υπόθεση Εκβίασης, δύο υποθέσεις Πλαστογραφίας, μία υπόθεση Ζωοκλοπής, μία υπόθεση για κυκλοφορία Παραχαραγμένων.

Εξαρθρώθηκαν: Μία εγκληματική ομάδα αλλοδαπών, υπηκόων Ρουμανίας, οι οποίοι αφαιρούσαν μετασχηματιστές της Δ.Ε.Η., μία εγκληματική ομάδα αλλοδαπών, υπηκόων Πακιστάν, για αρπαγή και  παράνομη κατακράτηση, ομοεθνούς τους.

Μία εγκληματική ομάδα ημεδαπών, οι οποίοι διέπρατταν απάτες σε βάρος ηλικιωμένων.

Γιατί δεν συμμετέχει η Πελοπόννησος;


Δεν περιλαμβάνεται σαν επιλέξιμη περιφέρεια στην Προκήρυξη για την ενίσχυση επιχειρήσεων, η Πελοπόννησος. Σύμφωνα με το υπουργείο, κατά τη διαβούλευση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου προέκυψε ότι δεν επιθυμεί ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, μέσω επιχορήγησης αλλά ένα πρόγραμμα το οποίο θα διατεθεί για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της περιφέρειας μέσω εξειδικευμένου χρηματοδοτικού εργαλείου με τη μορφή είτε δανείων χαμηλού επιτοκίου  προς τις επιχειρήσεις, είτε εγγυήσεων επιχειρηματικών δανείων.

Τα παραπάνω απαντά το υπουργείο στην παρέμβαση για τα αναπτυξιακά Προγράμματα στην Πελοπόννησο που έκανε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Αργολίδας Χαρίλαος Μαυράκης.

Απαντά συγκεκριμένα το υπουργείο στην ερώτηση του κου Μαυράκη με την οποία ζητούνται εξηγήσεις γιατί δεν περιλαμβάνεται στην ανακοινωθείσα  Προδημοσίευση Προκήρυξης για την ενίσχυση επιχειρήσεων, στην οποία δεν περιλαμβάνεται σαν επιλέξιμη περιφέρεια η Περιφέρεια Πελοποννήσου:

«Η παρούσα προδημοσίευση αφορά την προκήρυξη δράσης, από το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για την ενίσχυση Επιχειρήσεων  που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης-Τουρισμού – Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013 για την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων με σκοπό την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ο σχεδιασμός, oι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής καθώς και τα στοιχεία των προϋπολογισμών που διατίθενται είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τις Περιφέρειες, με σκοπό να ικανοποιηθούν οι πραγματικές ανάγκες τους και να αναδειχτούν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Συνεπώς η Περιφερειακή στόχευση και διάσταση αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της. Κατά τη διαβούλευση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου προέκυψε ότι δεν επιθυμεί ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, μέσω επιχορήγησης αλλά ένα πρόγραμμα το οποίο θα διατεθεί για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της περιφέρειας μέσω εξειδικευμένου χρηματοδοτικού εργαλείου με τη μορφή είτε δανείων χαμηλού επιτοκίου  προς τις επιχειρήσεις, είτε εγγυήσεων επιχειρηματικών δανείων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα λοιπόν απαιτεί διακριτό σχεδιασμό από τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση για την υλοποίηση του,  στο πλαίσιο αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, έχει δεσμευτεί για την συγκεκριμένη περιφέρεια ποσό δημόσιας δαπάνης 22,5 εκ. ευρώ».

Όπως σημειώνει ο συνδιασμός του κου Μαυράκη: «Ο αποκλεισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου από το συγκεκριμένο πρόγραμμα τη στιγμή που έχουν δεσμευτεί 22,5 εκ. € γεννά απορίες, την ίδια στιγμή που συμμετέχουν όλες οι άλλες Περιφέρειες.

Με δεδομένη την κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης, καλούμε τη διοίκηση του Επιμελητηρίου και τους Περιφερειακούς Συμβούλους  να αναλάβουν δράση, ώστε οι επιχειρήσεις της Περιφέρειά μας και της Αργολίδας να εκμεταλλευτούν όλα τα διαθέσιμα αναπτυξιακά εργαλεία.

Aναφορικά με την ανακοινωθείσα πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την δημιουργία ταμείου εγγυοδοσίας επιχειρήσεων και χαμηλότοκου δανεισμού, αναμένουμε να εξειδικευτεί με συγκεκριμένα μέτρα το συντομότερο».

Ανάμεικτα τα συναισθήματα Κοδέλα


«Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ότι η πρώτη μου είσοδος στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ) συνοδεύτηκε από ανάμικτα συναισθήματα. Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός από τότε που εκατοντάδες χιλιάδες

πολίτες (αρκετές δεκάδες και από την Αργολίδα) στο Σύνταγμα, κάτω από τόνους χημικών, δηλώναμε την άρνησή μας στη δανειακή σύμβαση που υποθηκεύει τη χώρα και το μέλλον του ελληνικού λαού.

Αυτή τη φορά η πλατεία Συντάγματος ήταν άδεια. Είναι βέβαιο όμως ότι θα ξαναγεμίσει σύντομα, αλλά και στο μέλλον μέχρι να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα».

Την παραπάνω δήλωση έκανε για την εκλογή του ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, ευχαριστώντας παράλληλα όσους τον ψήφισαν.

Όπως προσθέτει «Η δικιά μου θέση, ως βουλευτή, μπορεί να είναι βοηθητική αλλά δε μπορεί να υποκαταστήσει την αναγκαία οργάνωση και αντίσταση της κοινωνίας. Σας προσκαλώ να πάρετε πρωτοβουλίες ή να συμμετέχετε σε ήδη υπάρχουσες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, συμμετοχής και οργάνωσης. Ούτως ή άλλως, για να αλλάξουμε την Ελλάδα δεν αρκεί μόνο να διώξουμε την τρόικα, πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς».

19/5/12

Ορθολογισμός στη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών στην Αργολίδα

Του  DR Παναγιώτη Γκανά, Χειρουργός, Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής


Πριν 3 χρόνια με πρωτοβουλία του Νοσοκομείου Ναυπλίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δήμο Ναυπλίου και ακολούθησε ανοικτή συζήτηση με θέμα τη Νοσοκομειακή περίθαλψη στο Νομό Αργολίδας και τις προοπτικές του Νοσοκομείου Nαυπλίου. Στη σύσκεψη αυτή ήμουν προσκεκλημένος και κατέθεσα τις απόψεις μου ως διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Ναυπλίου. Επικέντρωσα την εισήγησή μου και υπέβαλα συγκεκριμένη πρόταση σε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλίου, καθώς και στους παριστάμενους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης και του Νομού να διεκδικήσουν για το Νοσοκομείο και για το Νομό δύο μείζονα ζητήματα:

1. Το τμήμα επειγόντων περιστατικών(ΤΕΠ) στο Νοσοκομείο Ναυπλίου

 2. Τη λειτουργία και την αναβάθμιση της υπάρχουσας Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

Δυστυχώς παρά τις καλές προθέσεις οι παραπάνω προτάσεις δεν υλοποιήθηκαν. Μετά παρέλευση πολύτιμου και αναξιοποίητου χρόνου(πέραν των τριών χρόνων) με τη χώρα να αντιμετωπίζει μία πρωτοφανή οικονομική κρίση και την Ελληνική κοινωνία να φτωχοποιείται καθημερινά, η υγεία στο Νομό καθημερινά εκποιείται και υποβαθμίζεται, αφού είναι αιχμάλωτη της οικονομικής ασφυξίας που έχει επιβάλλει η τρόικα. Από το Νοέμβριο του 2011 τα δύο υφιστάμενα Νοσοκομεία Άργους και Ναυπλίου δεν αποτελούν πλέον δύο ξεχωριστές νοσηλευτικές μονάδες αλλά ένα ενιαίο νοσοκομείο σε δύο κτίρια με κοινή διοίκηση και κοινά προγράμματα σχεδιασμού και ανάπτυξης. Η φιλοσοφία της ενοποίησης αυτής στοχεύει, σύμφωνα με το πνεύμα του Υπουργείου, στο συντονισμό του έργου των δύο Νοσοκομείων, στη συμπληρωματική τους λειτουργία για την παροχή καλύτερης περίθαλψης για τους κατοίκους της Αργολίδας.

Μέχρι εδώ όλα καλά αφού κάποτε έπρεπε να καθιερωθεί ένα κοινό πλάνο Νοσοκομειακών Υπηρεσιών στο Νομό, μία εκλογίκευση στις δαπάνες μέσα από τη συνεργασία των κλινικών και των εργαστηρίων και βέβαια εξοικονόμηση πόρων μέσα από τη συνεργασία και το συντονισμό σε κοινές προμήθειες των υγειονομικών υλικών και των φαρμάκων. Όλο αυτό το θεσμικό πλαίσιο θα ήταν απόλυτα κατανοητό και αποδεκτό αν δεν υπήρχε το μνημόνιο και η χρεωκοπία του πολιτικού, κοινωνικού και ασφαλιστικού συστήματος που δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει καμμία κοινωνική δαπάνη και παροχή υπηρεσιών.

Το νέο Δ.Σ που προέκυψε από την ενοποίηση των δύο Νοσοκομείων έχει ως πρώτη προτεραιότητα τη περιστολή δαπανών και την οριακή λειτουργία των υφιστάμενων υποδομών. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει κάποιες συσκέψεις στη κατεύθυνση της καλύτερης λειτουργικότητας, αλλά σε αυτές κυριαρχεί η σύγχυση ο τοπικισμός και ο αυθαίρετος λόγος με ολοκληρωτικές και ισοπεδωτικές προτάσεις (τύπου μεταφορά κλινικών στο Άργος), που δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά και δεν δικαιολογούν πίσω από αυτές  ούτε καλύτερο κλινικό και επιστημονικό έργο αλλά ούτε και μικρότερο κόστος και ανταποδοτικότητα υπηρεσιών, ζητήματα και τα δύο που είναι άμεσα συνυφασμένα με το πνεύμα των συγχωνεύσεων.

Με πρωτοβουλία της Ιατρικής Υπηρεσίας και από τα δύο Νοσοκομεία εδώ και πέραν των 2 χρόνων έχει υιοθετηθεί ένα νέο εφημεριακό μοντέλο που περιλαμβάνει την εναλλάξ εφημερία και για τις καθημερινές μέρες.  Έτσι λοιπόν τα Νοσοκομεία μοιράζονται τα επείγοντα περιστατικά σε ποσοστά 50 -50. Το καθεστώς αυτό αδικεί καταφανώς το Νοσοκομείο Ναυπλίου το οποίο με μισό προσωπικό σε σύγκριση με το Άργος, μοιράζεται τον ίδιο φόρτο εργασίας με το Νοσοκομείο Άργους. Όμως αυτό το νέο καθεστώς υπαγορεύτηκε κύρια για 2 λόγους:

-διότι έχουν μειωθεί δραματικά τα διατιθέμενα εφημεριακά κονδύλια και στα 2 Νοσοκομεία και επιπλέον

-γιατί υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού μετά την συνταξιοδότηση και τη μαζική φυγή νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού από το Δημόσιο.



Το τελευταίο χρόνο διακινούνται πολλές πληροφορίες για  δημιουργία τμήματος Επειγόντων περιστατικών στο Νοσοκομείο του Άργους με τομέα ευθύνης για όλα τα επείγοντα περιστατικά του Νομού Αργολίδας. Και βέβαια ούτε λόγος γίνεται για τη λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στο Ναύπλιο, που παραμένει ανεξήγητα κλειστή εδώ και 2 χρόνια, ούτε μία λογική εξήγηση δίνεται σε εποχές που ασθενείς και συγγενείς ξοδεύουν ολόκληρες περιουσίες αν τελικά είναι τυχεροί και καταφέρουν να βρούν ένα κρεββάτι εντατικής στην Αθήνα.



Επειδή σε αυτή τη χώρα οι πλέον άσχετοι άνθρωποι παίρνουν πολύ σημαντικές και καθοριστικές αποφάσεις σε ζητήματα που ούτε γνωρίζουν αλλά και ούτε μελετούν διεξοδικά θα ήθελα να επισημάνω μερικές παρατηρήσεις σχετικές με τα επείγοντα περιστατικά.



Σε όλες τις πολιτισμένες υγειονομικά χώρες του κόσμου τα επείγοντα θεωρούνται πολύ δύσκολα περιστατικά γιατί έχουν πολλαπλάσια νοσηρότητα και θνησιμότητα σε σύγκριση με τα τακτικά περιστατικά και για αυτό το λόγο η ασφαλής διεκπεραίωση των επειγόντων έχει δύο προυποθέσεις:

 -Από τη μεριά του Νοσοκομείου πολύ καλό σχεδιασμό και οργάνωση του τμήματος επειγόντων με όλες τις προβλεπόμενες υποδομές και

-από τη μεριά των εμπλεκόμενων γιατρών-νοσηλευτών άρτια αντανακλαστικά και εκπαίδευση.

Με άλλα λόγια οι ιατροί και οι νοσηλευτές των επειγόντων πρέπει να είναι πιστοποιημένοι  επαγγελματίες επαρκείς να φέρουν σε πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο.

Το ΤΕΠ είναι το τμήμα εκείνο του Νοσοκομείου που υποδέχεται, σταθεροποιεί, και παρέχει θεραπευτικές υπηρεσίες σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν οξέα προβλήματα υγείας η άμεσα απειλητικές για τη ζωή τους καταστάσεις. Τα ΤΕΠ δεν είναι απλά η εξώπορτα ενός Νοσοκομείου, αλλά ο πραγματικός καθρέφτης των υπηρεσιών του, η πρώτη και η τελευταία θετική ή αρνητική εικόνα που αποκομίζει από ένα Νοσοκομείο ο αποδέκτης των υπηρεσιών του. Η μη προγραμματισμένη προσέλευση των περιστατικών, η πληθώρα αυτών, ο χαρακτήρας του επείγοντος και το μεγάλο εύρος παθήσεων, όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά καθιστούν αυτά τα τμήματα δύσκολα διαχειρίσιμα, πολυδάπανα και ταυτόχρονα πολύ απαιτητικά όσον αφορά την οργάνωσή τους, το κόστος λειτουργίας τους και την εκπαίδευση των στελεχών του. Μείζονες καταστροφές όπως σεισμοί, πυρκαγιές, καύσωνες, πλημμύρες, πνιγμοί, μαζικά τροχαία κλπ συνιστούν διαχειρίσιμα γεγονότα μέσα από οργανωμένα, σωστά εξοπλισμένα και επαρκώς στελεχωμένα ΤΕΠ.

Τα ΤΕΠ δεν στήνονται από τη μία μέρα στην άλλη ιδιαίτερα σε περιοχές σαν την Αργολίδα όπου το ΤΕΠ και η παροχή υπηρεσιών στο έκτακτο περιστατικό είναι πολλές φορές συνακόλουθο με τη μεταφορά στην άλλη άκρη του κόσμου θετικής ή αρνητικής εικόνας για την υπόληψη όλης της χώρας. Επειδή λοιπόν πιστεύω ότι η παροχή υψηλών υπηρεσιών είναι από μόνη της ανταγωνιστικό προιόν και μπορεί να δρομολογήσει καλύτερες μέρες για αυτό το δύσμοιρο τόπο και επειδή η μεταφορά υπηρεσιών από το ένα μέρος στο άλλο δεν είναι ότι πιο εύκολο σε μία μη σωστά οργανωμένη κοινωνία  παραθέτω

-Παγίωση του εφημεριακού μοντέλου με εναλλαγή των εφημεριών τις καθημερινές          

-Υποστήριξη ειδικοτήτων πρώτης εφημεριακής γραμμής (χειρουργοί. ορθοπαιδικοί, παθολόγοι, καρδιολόγοι, γυναικολόγοι, παιδίατροι) και στα 2 Νοσοκομεία εναλλάξ.

 -Κύριοι εφημεριακοί πυλώνες (χειρουργικό παθολογικό) με υποστήριξη από εργαστήρια, ακτινολογικό, αιμοδοσία και χειρουργικές αίθουσες συνοδευόμενες με όσες δορυφόρες –εφεδρικές ειδικότητες μπορεί το εφημεριακό σύστημα να αντέξει.

 -Τα επείγοντα περιστατικά πρέπει να παραμείνουν στο Γ.Ν.Ναυπλίου γιατί:

 1. Αποτελούν μέρος της υποδομής και της φυσιογνωμίας της πόλης του Ναυπλίου και ουσιαστικό εργαλείο ανάπτυξης της πόλης(τουρισμός, οικιστική πολιτική)

 2. Απλή και εύκολη προσβασιμότητα για επισκέπτες, τουρίστες, σύνεδρους, ηλικιωμένους ασθενείς από κρουαζιερόπλοια και αρχαιολογικούς χώρους.

 3. Η εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των υπαρχόντων ειδικευμένων ιατρών που εμπλέκονται στα επείγοντα είναι άριστη και αυτό το θεωρώ ως την καλύτερη υποδομή γύρω από την οποία δημιουργούνται τα ΤΕΠ( σε πανελλήνιο ετήσιο πρωτόκολλο καταγραφής και διεκπεραίωσης επειγόντων περιστατικών η χειρουργική κλινική ήταν στην 16η θέση πανελλήνια)

4. Υπάρχουν 3 ενεργείς χειρουργικές αίθουσες άρτια εξοπλισμένες και στελεχωμένες με πολύ υψηλού επιπέδου νοσηλευτικό προσωπικό.

5. Υπάρχει ήδη Μονάδα αυξημένης Φροντίδας και δεν απομένει παρά να συνδεθεί λειτουργικά με το ΤΕΠ

6. Υπάρχει το ΕΚΑΒ που διασυνδέεται ενεργά και λειτουργικά με το ΤΕΠ

7. Ηδη στις κλειστές εφημερίες το Νοσοκομείο Ναυπλίου παραμένει ανοικτό και δέχεται επισκέπτες και τουρίστες στα ΕΙ.

8. Στο Νοσοκομείο του Άργους λειτουργούν εδώ και χρόνια υποδομές χρόνιας φροντίδας(όπως ο Τεχνητός Νεφρός, ο Μαστογράφος) οι οποίες πρέπει να παραμείνουν εκεί, αλλά στοιχειοθετούν χρόνια φροντίδα

Σε εποχές μνημονίου και φτωχοποίησης δεν πρέπει να γίνουν λανθασμένες επιλογές που θα επιφέρουν ανατροπή στο ήδη υπάρχον σύστημα συμπληρωματικής λειτουργίας με οδυνηρές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού.

Οτιδήποτε δρομολογηθεί κάτω από τις σημερινές συνθήκες παντελούς έλλειψης πόρων και εξαθλίωσης του Ελληνικού λαού θα οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες και η υγεία του κόσμου δεν είναι οικονομικό μέγεθος ούτε μπαίνει σε αυτή τη λογική.-

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ