Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

28/6/12

Οι έξυπνοι και τα κορόιδα της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.


ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ οικονομικά προβλήματα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ναυπλίου είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια. Όπως γνωστές στο …πετσί του καθενός που πληρώνει τους λογαριασμούς του νερού στο Ναύπλιο είναι και οι αυξήσεις που έχουν γίνει.

ΕΚΕΙΝΟ ΟΜΩΣ που δεν είναι γνωστό, είναι ότι οι μισοί που πληρώνουν το νερό που καταναλώνουν είναι τα κορόιδα, ενώ οι άλλοι μισοί που κλέβουν το νερό και δεν το πληρώνουν, είναι οι έξυπνοι. Προφανώς έτσι αντιμετώπιζε τους καταναλωτές τόσα χρόνια η ΔΕΥΑΝ επιτρέποντας να χωρίζονται οι πολίτες σε δύο κατηγορίες!

Η ΔΗΛΩΣΗ του δημάρχου Δ. Κωστούρου ότι μόλις το 50% του νερού που καταναλώνεται περνάει μέσα από τους λογαριασμούς, ενώ το άλλο 50% φτάνει στους καταναλωτές με παράνομες παρεμβάσεις, δεν περνάει στα ψιλά. Ούτε αρκεί η προσπάθεια να εξακριβωθεί ποιοι κλέβουν το νερό.

ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ παράλληλα και οι πολιτικές, αλλά και οι διοικητικές ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν σε όσους τόσα χρόνια έκαναν τα στραβά μάτια απέναντι στην κλοπή της δημοτικής περιουσίας.

ΟΤΑΝ ΦΤΑΝΕΙ στο παραπέντε να απειλείται με λουκέτο η δημοτική επιχείρηση που προσφέρει το πολυτιμότερο αγαθό, δεν αρκεί να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι κλέφτες, αλλά επιβάλλεται να βρεθούν και να τιμωρηθούν και αυτοί που δεν τους αποκάλυψαν τόσα χρόνια, ως ηθικοί αυτουργοί.

Θαύμα θαύμα είδε ο τυφλός

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΚΑΙ να που τελικά γίνονται θαύματα. Τυφλός απ την Μιδέα ήταν κάτοχος άδειας φορτηγού και μηχανής. Καλά θα πείτε τα ΜΜΕ υπερβάλουν για μια ακόμα φορά. Το ίδιο σενάριο σε άλλη παραλλαγή ακουγόταν παλιότερα για νοσοκομειακούς γιατρούς, αστυνομικούς, εφοριακούς, πολεοδόμους, δασικούς υπαλλήλους και πάει λέγοντας.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ δα και πολύς καιρός με τις αναπηρικές συντάξεις λόγω μιας παρανυχίδας, αλλά να είναι χαρακτηρισμένος τυφλός και να συνεχίζει να οδηγεί. Όπως ακριβώς και η χώρα, χρόνια τώρα οδηγείτο στα τυφλά. Αλήθεια, τι φταίει ο “τυφλός”;

Κάποιοι άλλοι τον “τύφλωσαν” για να βγάλει ένα επιπλέον χαρτζιλίκι. Είναι μια ευκαιρία γι αυτόν από αποδιοπομπαίος τράγος να γίνει ο “ ήρωας της αποκάλυψης” των πραγματικών ενόχων.

ΠΙΣΩ απ τον τυφλό μπορεί να βρίσκονται άτομα που η ευεργεσία τους προς αυτόν να τους αποκόμισε οφέλη και τα οφέλη δεν είναι πάντα χρηματικά αλλά είναι και πολιτικά ή καλλίτερα πρωτίστως πολιτικά. Κάποιοι κάνουν “κοινωνική πολιτική” εις βάρος των νομοταγών ειλώτων, ενώ άλλοι πάλι θησαυρίζουν πουλώντας “παροχές”.

ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ η ιστορία του τυφλού Οδηγού δεν είναι ένα κατασκεύασμα της Μέρκελ για να επιβεβαιώσει, αυτό που συνηθίζουν να λένε οι Γερμανοί πως “alle Kreter sind Luegner” (όλοι οι Κρητικοί είναι ψεύτες), τότε πέρα απ τον “τυφλό” υπάρχουν κι άλλοι ένοχοι. Οι γιατροί της επιτροπής που διέγνωσαν πως είναι τυφλός και δικαιούται ενίσχυσης ή δεν διέγνωσαν πως πράγματι είναι τυφλός και έπρεπε να του αφαιρεθεί το δίπλωμα οδήγησης.

Υπεύθυνοι είναι και οι πολιτικοί προϊστάμενοί των γιατρών ή εξεταστικών των επιτροπών, που αφήνουν τις επιτροπές να πλαισιώνονται από άσχετες ειδικότητες γιατρών προς τις εξεταζόμενες περιπτώσεις.

Σ` ΑΥΤΗ την χώρα όμως που κανείς υπεύθυνος δεν ανέλαβε τις ευθύνες του και που εκτός κάποιων κραυγαλέων περιπτώσεων ατόνησαν διοικητικές έρευνες, ας μην περιμένει κανείς σωτηρία, εκτός κι αν είναι τυφλός και βλέπει ή κουτσός και είναι δρομέας. Όσο όμως η πολιτεία απλά δρανεί και κλείνει τα μάτια σε τέτοιες περιπτώσεις, το μόνο που μένει για να μετριάσουμε την ζημία που υπέστη στο κράτος, δηλαδή εμείς, δεν μας μένει παρά να εκμεταλλευτούμε σωστά αυτές τις περιπτώσεις και να αναφωνήσουμε “θαύμα, θαύμα, ο τυφλός με την οικονομική ενίσχυση, βρήκε το φως του”.

«Την ζωή σου μην παραδώσεις στις δόσεις»

H απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου
Από το υπερυψωμένο γραφείο – πύργο ο Γιάννης παρακολουθούσε τους 180 εργάτες υφιστάμενους του στο μεγάλο πολυκατάστημα της πολυεθνικής εταιρείας που δούλευε. Το τελευταίο τρίμηνο πέρασε μεγάλη ένταση. Έπρεπε να πιάσει τους παραγωγικούς στόχους που έθεταν τα ανώτατα στελέχη. Έχασε τον ύπνο του, παντού έβλεπε νούμερα και σχεδιαγράμματα παραγωγικότητας και κέρδους. Πρώτη φορά που ένοιωσε αδύναμος. Πήγε σε ένα φίλο του γιατρό και του ζήτησε κάτι για να κοιμάται. Αν και ο φίλος του τον παρέπεμψε να ζητήσει συμβουλή ψυχιάτρου με την πίεση του Γιάννη του έγραψε κάποια χάπια για να κοιμάται μερικές ώρες τα βράδια.

Ήταν το τρίμηνο που ο Γιάννης ανακάλυψε και την συντροφιά του υγρού «Γιάννη που περπατάει» . Ποτέ δεν έδωσε δικαιώματα, άδειαζε το ουίσκι μέσα στον καφέ του ή στο τσάι, κανείς δεν κατάλαβε  ότι με τις δόσεις αλκοόλ που έπινε ο Γιάννης από τον πρώτο μήνα κέρδισε τον τίτλο του πιο γρήγορου αλκοολικού.

Φάρμακα αλκοόλ ακατάπαυστη δουλειά  μηδενική προσωπική ζωή , ολοκληρωτικά δεσμευμένος χρόνος στην υπηρεσία της πολυεθνικής του έδωσαν την  ώθηση για να τα καταφέρει.

Από τον γυάλινο πύργο της δοτής εξουσίας του την μια κοιτούσε του πίνακες παραγωγικότητας και την άλλη την αχανή αίθουσα του πολυκαταστήματος. Μόνο αυτός  ήξερε με τι θυσίες και πόσο μεγάλη συμπίεση των εργαζομένων τα κατάφερε. Έπινε μια γενναία γουλιά αλκοολκαφέ  όταν άκουσε  την γραμματέα του να χτυπά την  πόρτα.

-Κύριε Γιάννη αυτά ήρθαν για εσάς με ταχυμεταφορά.

Του παρέδωσε ένα βελούδινο φάκελο, ένα παράξενο πέτσινο μικρό δέμα και αποχώρησε σιωπηλά. Ο Γιάννης άνοιξε πρώτα τον βελούδινο φάκελο μόνο που δεν ξεφώνισε από την χαρά του.

«Αγαπητέ Γιάννη ,με βάση τις επιδόσεις σας ανακηρυχθήκατε προϊστάμενος της χρονιάς . Η βράβευση σας θα γίνει στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων . Ανήκετε πλέον στην χρυσή ελίτ των στελεχών μας.»

Έριξε μια γενναία ποσότητα του υγρού φίλου του για να γιορτάσει την μεγαλύτερη επιτυχία της επαγγελματικής του καριέρας. Έπιασε να ανοίξει και το μικρό πέτσινο δεματάκι ένοιωσε μια τρυφεράδα να τον κυκλώνει. Κατάλαβε ότι ήταν από τον παππού του τον Γιάννη. Όταν το άνοιξε βρήκε μέσα μια περίτεχνη δερμάτινη ζώνη φτιαγμένη με μοναδικό τρόπο και έδενε με αγκράφα ένα δικέφαλο αετό. Είχε μεγάλη αδυναμία στον παππού του. Στο τσαγκαράδικο του είχε περάσει ευτυχισμένα παιδικά και εφηβικά χρόνια. Ο προπάππος του ήταν φημισμένος υποδηματοποιός στην Σμύρνη , μεγάλο μαγαζί και μεγάλο εργαστήριο με πολλούς μαστόρους. Με την Μικρασιατική Καταστροφή βρέθηκαν στην Ελλάδα. Το τσαγκαράδικο που κληρονόμησε ο παππούς έδωσε ψωμί στην οικογένεια. Ο παππούς του ήταν μοναδικός μάστορας. Σπάνια έφτιαχνε παπούτσια συνήθως έκανε επιδιορθώσεις αλλά έβγαινε το μεροκάματο. Ο Γιάννης τον είχε δει να φτιάχνει εκείνα τα πανέμορφα ασπρόμαυρα αντρικά παπούτσια. Πραγματικός αρχιτέκτονας και μηχανικός ο παππούς του, έβαζε όλη του την τέχνη. Αυτά τα παπούτσια σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν τα έβλεπε ο Γιάννης θα ξεχώριζε ότι ήταν του παππού του. Στην ραφή στο δέσιμο του τακουνιού ζωγραφιζόταν η μαστοριά του παππού του.

Καθώς περνούσε βιαστικά την ζώνη στο παντελόνι του ψηλαφούσε κάτι σαν ιερογλυφικά στο εσωτερικό της. Μόλις είχε κουμπώσει την δικέφαλη αγκράφα όταν χτύπησε η γραμματέας για το  βασικό κύμα αλληλογραφίας της επιχείρησης.

-Κύριε Γιάννη η αλληλογραφία . Πολύ ωραία η ζώνη σας.

-Ο παππούς μου την έφτιαξε . ( Και την χάιδεψε σα να άγγιζε κάποιο άνθρωπο. Γλύκανε το άκαμπτο βλέμμα του. Πρώτη φορά η γραμματέας του είδε ότι το βλέμμα του μπορεί να δώσει και εικόνες τρυφεράδας. Αλλά γρήγορα ο Γιάννης πήρε το ατσάλινο βλέμμα του ισχυρού προϊστάμενου.) Μπορείτε να πηγαίνετε (της είπε με το γνωστό μπάσο παγωμένο του τόνο φωνής).

Μετά από δύο μέρες έγινε η λαμπρή τελετή απονομής του βραβείου καλύτερου προϊστάμενου της χρονιάς. Ο Γιάννης ήταν μέλος της ελίτ των στελεχών. Ντυμένος με το καλύτερο κουστούμι και την ζώνη του παππού  να κλέβει τις εντυπώσεις παρέλαβε το βραβείο του.

-Αγαπητέ Γιάννη μαζί με το αναμνηστικό βραβείο σου παραδίδω και την χρυσή πιστωτική κάρτα με απεριόριστη κάλυψη για τα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων μας. (Του ανακοίνωσε ο πρόεδρος της πολυεθνικής.)

Ο Γιάννης πήρε τον γυάλινο βραβείο και την κάρτα του και γύρισε στην κεντρική  αίθουσα στο τραπέζι του. Εκεί κάθονταν και άλλα ανώτατα στελέχη που είχαν βραβευθεί στο παρελθόν και τον κοιτούσαν με ένα συνωμοτικό βλέμμα.

-Γιάννη πήρες και εσύ την χρυσή κάρτα, πρέπει να την εγκαινιάσεις.

-Όποτε θέλετε κερνάω.

-Όχι τώρα θα το κάνουμε , θα την χτυπήσουμε εμείς για πρώτη φορά. Είναι τελετή μύησης. Έλα πάμε. ( Ο Γιάννης τους ακολούθησε δεν είχε και πολλές επιλογές. Για μεγάλη του έκπληξη βρέθηκαν σε μία από τις γυαλιστερές τουαλέτες  σαν σουίτες ξενοδοχείου ήταν . Τον παραξένεψε όταν ένας κλείδωσε την πόρτα. Ένας άλλος έβγαλε από την τσέπη του ένα άσπρο σακουλάκι και άπλωσε την άσπρη σκόνη στον πάγκο. )

-Έλα Γιάννη φέρε την κάρτα σου , εσύ κόβεις σήμερα . ( Ο Γιάννης μηχανικά του έδωσε την χρυσή κάρτα και ο άλλο άρχισε να κόβει σε γραμμές μερίδες την ναρκωτική ουσία. Ο ένας μετά τον άλλο τα μεγάλα στελέχη πήραν την γραμμής της ουσία που τους έδινε σιγουριά και ασφάλεια στον ανταγωνιστικό κόσμο που ζούσαν. Πήρε και ο Γιάννης.)

-Και εις ανώτερα !!!! (Του ευχήθηκαν όλα τα ανώτατα στελέχη μέσα σε έντονη φιλική και χαλαρή ατμόσφαιρα).

Ήταν πρώτη φορά που ο Γιάννης δοκίμασε αυτή την ουσία , αλλά κάτι τα χάπια που είχε πάρει για να κοιμάται , κάτι το αλκοόλ που είχε καταναλώσει αμέσως ένοιωσε ότι κάτι καλό δεν πήγαινε με αυτόν. Η συνείδηση του είχε αποκτήσει μια διευρυμένη ικανότητα την οποία δεν μπορούσε να προσδιορίσει. Είπαμε ότι ακολουθούσε ένα βασικό κανόνα δεν ήθελε να δίνει δικαιώματα.  Με διακριτικό τρόπο αποχώρησε από την αίθουσα αφού αντάλλαξε θερμές χειραψίες με όλους.

Βγαίνοντας από την μεγάλη γυάλινη πόρτα εισόδου, άρχισε να νοιώθει ότι κάτι παράξενο συνέβαινε, ένας δικέφαλος αετός τον τραβούσε μέσα σε μνήμες του μυαλού και αυτές πρόβαλαν τώρα μπροστά του στην υγρή άσφαλτο.

Στο μυαλό του περνούσαν εικόνες από το τσαγκαράδικο του παππού του. Εκείνος ο σοφός γέροντας που σφυριά την σφυριά πάνω στο πετσί και στο δέρμα ζωγράφιζε την μοναδικότητα του προσώπου του. Τα χέρια του πιάστηκαν στον δικέφαλο αητό της ζώνης και το μυαλό του πέταξε σε εικόνες της παιδικής του ηλικίας. Σε εκείνα τα χρόνια που άνθρωποι δεν ήταν νούμερα και στατιστικά στοιχεία παραγωγικότητας. Μπορεί να ήταν φτωχοί αλλά το έργο τους φανέρωνε και την προσωπικότητα τους. Άλλο το τσαγκαράδικο του παππού του άλλο του μάστρο Αντώνη στην άλλη άκρη τη πόλης. Μπορεί να ήταν φτωχοί αλλά οι άνθρωποι ήταν πάνω από τα προϊόντα και όχι τα προϊόντα πάνω στους ανθρώπους. Μέσα στο θολωμένο του μυαλό έβλεπε τους πίνακες παραγωγικότητας να γίνονται μια μεγάλη αλυσίδα που τον τραβούσε σε ένα ατελείωτο βάραθρο. Στο θολωμένο του μυαλό του έβλεπε ότι δεν είχε καμία σχέση με την διαδικασία παραγωγής ήταν και αυτός ένα απρόσωπο γρανάζι για μια παραγωγική διαδικασία την οποία ουσιαστικά αγνοούσε. Αν ζητούσες να βρει το στίγμα του μέσα στην μεγάλη πολυεθνική εταιρεία δεν θα έβρισκε τίποτα παρά μόνο την χρυσή πιστωτική κάρτα. Κάρτα που θα λειτουργούσε μόνο όσο ήταν ανώτατο στέλεχος. Από την τσέπη του κύλησε το βραβείο του και δεν έσπασε. Σα να έφταιγε αυτό για τα λάθη της ζωή του θύμωσε. Έβγαλε την ζώνη του παντελονιού του και γυρίζοντας την ανάποδα για να μην την χαλάσει άρχισε να χτυπά και να κάνει κομμάτια την μεγαλύτερη επιτυχία του.

Καθώς κρατούσε την ζώνη ανάποδα κατάλαβε ότι ο παππούς κάτι είχε γράψει στην εσωτερική πλευρά της ζώνης.

«Να ζεις να αγαπάς, να μαθαίνεις , Ψυχή Βαθιά» .

Ήταν μεγάλη έκπληξη για τα ανώτατα στελέχη της εταιρείας η παραίτηση του Γιάννη την άλλη μέρα της βράβευσης του.

Γύρισε στο πατρικό του. Ανέλαβε το τσαγκαράδικο του παππού του. «Γενικές  κατασκευές και επιδιορθώσεις δερμάτινων ειδών και υποδημάτων» μια επιχείρηση που έπιασε τον παλμό της εποχής της κρίσης και έσωσε τον Γιάννη από το πολυεθνικό θηρίο. Την χρυσή πιστωτική κάρτα την έκοψε σε δυο κομμάτια και την έβαλε σε μια δερμάτινη θήκη στην οποία χάραξε την φράση  «Την ζωή σου μην παραδώσεις στις δόσεις».





*Η 26η Ιουνίου είναι η ημέρα κατά των ναρκωτικών. Συνήθως όλες οι κουβέντες αναλώνονται στις ανόητες θέσεις περί μαλακών και σκληρών , στις ελλείψεις στις θεραπευτικές κοινότητες και σε εικόνες από εξαθλιωμένους ανθρώπους έρμαια των ουσιών. Η 26η Ιουνίου πρέπει να είναι ημέρα κατά των συνθηκών που οδηγούν τους ανθρώπους στο καταφύγιων των ουσιών. Κάποτε πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες στην αποξένωση τόσο στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων άσο και στις σχέσεις του ανθρώπου με την εργασία και τα προϊόντα της. Όσο ο άνθρωπος στερεί από τον εαυτό του την δυνατότητα να σχετίζεται με τον Άλλο αλλά και να φανερώνεται η μοναδικότητα του μέσα από την παραγωγική του δράση άλλο τόσο θα αναζητεί εικονικούς παραδείσους σε ένα φαύλο κύκλο αυτοκαταστροφής. Όσο ο σύγχρονος άνθρωπος πιστώνεται μια ζωή σε καταναλωτικές δόσεις τόσο πιο εύκολο είναι στις ουσίες να τον παραδώσεις.

27/6/12

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 28.6.2012

25/6/12

Η έκδοση 21.06.2012

24/6/12

Εξοικονομώ σε σχολεία του δήμου Ναυπλίου


Εγκρίθηκε και από το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου, η ένταξη του δήμου στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ». Οι παρεμβάσεις αφορούν σε κτίρια και υποδομές, όπως ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους, ενεργειακή αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, αναβάθμιση του συστήματος φυσικού τεχνητού φωτισμού και εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ» αφορά στην εφαρμογή δράσεων και καλών πρακτικών για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά τουλάχιστον 25%.

Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν τα δημοτικά σχολεία Ν. Τίρυνθας και Ανυφίου καθώς και το γυμνάσιο Δρεπάνου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 400.000 ευρώ. Οι προτάσεις που θα ενταχθούν θα χρηματοδοτηθούν κατά 70% από τους πόρους του Προγράμματος και κατά 30% από την ίδια συμμετοχή του Δήμου.

Κάψανε την Καραθώνα


300 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης στην πλαγιά πάνω από την Καραθώνα στο Ναύπλιο.

Η φωτιά ξέσπασε στις 4 τα ξημερώματα από ένα σημείο που βρίσκεται κοντά στην θάλασσα και εκτιμάται ότι πρόκειται για εμπρησμό.

Ο δυνατός αέρας εντάσεως τουλάχιστον 5 μποφόρ βοήθησε στην γρήγορη εξάπλωσή της στο βουνό, με κατεύθυνση προς το χωριό Τσέλο.

Για την κατάσβεση της φωτιάς χρειάστηκαν 14 οχήματα της πυροσβεστικής, 30 πυροσβέστες και 4 αεροπλάνα, αφού σε κάποια σημεία η περιοχή είναι δύσβατη.

Εντωμεταξύ, την ώρα που βρισκόμαστε στο μέσον της καλοκαιρινής περιόδου, η περιφέρεια εξετάζει την δυνατότητα αξιοποίησης των συστημάτων πυρανίχνευσης, που είχαν προμηθευτεί οι τέως Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Ταυτόχρονα ανακοινώνεται καταβάλλονται μια σειρά από προσπάθειες για την ενίσχυση της πυροσβεστικής.

Παράλληλα εξετάζεται η ενίσχυση του εξοπλισμού των υποδομών των πυροσβεστικών υπηρεσιών σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός και για την εγκατάσταση νέων δεξαμενών σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για τις ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου.

Σε σύσκεψη που έγινε με τους αρμόδιους φορείς δόθηκε εντολή στα τμήματα πολιτικής προστασίας και στις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν σε ελέγχους για το κατά πόσον τηρούνται από τους Δήμους οι όροι φύλαξης και ασφάλειας των ΧΑΔΑ.

Τέλος, με ευθύνη συντονισμού της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη σε θέματα ενημέρωσης κας Νικολάκου, σε συνεργασία με την ΠΕΔ,  θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού σε θέματα πυροπροστασίας..

Πώς ψήφισε η Αργολίδα στις εκλογές του Ιούνη


Χωρίς ανατροπές στην εκλογή βουλευτών ολοκληρώθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Ιουνίου στην Αργολίδα, σε σχέση με τους βουλευτές που είχαν εκλεγεί στις εκλογές του Μαίου.

Ο Γιάννης Ανδριανός από τη Νέα Δημοκρατία, ο Γιάννης Μανιάτης από το ΠΑΣΟΚ και ο Δημήτρης Κοδέλας από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα εκπροσωπήσουν κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο την Αργολίδα στο Κοινοβούλιο.

Εντωμεταξύ αναλύσεις για τα αποτελέσματα κάνουν τα εκλογικά επιτελεία.

Η Νέα Δημοκρατία αύξησε το ποσοστό της σε 36,27%, σε σχέση με τον Μάιο (28,41%, κερδίζοντας επιπλέον 4176 ψηφοφόρους. Πιο δυνατή εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία στον δήμο Επιδαύρου, όπου το ποσοστό της είναι εκτοξευμένο στο 41,41%. Την πιο μικρή δύναμη έχει η Νέα Δημοκρατία στον δήμο Ερμιονίδας, όπου το ποσοστό της περιορίζεται στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό 34,45%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη στην Αργολίδα, με γενικό ποσοστό 21,49%. Μάλιστα αύξησε την δύναμή κατά 5.010 ψηφοφόρους (το ποσοστό του Μαΐου ήταν 12,80% στην Αργολίδα). Η μεγαλύτερη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στον δήμο Ερμιονίδας και η μικρότερη στον δήμο Επιδαύρου με ποσοστό μόλις 18,38%.

Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να αυξήσει την δύναμή μόλις κατά 37 ψήφους σε σχέση με τον Μάιο. Σε ποσοστά κατάφερε το 13,90% του Μαίου να το κάνει 14,44%. Το άλλοτε παντοδύναμο ΠΑΣΟΚ έχει πλέον την μεγαλύτερη δύναμή του στο Άργος με ποσοστό μόλις 15,58% και την μικρότερη δύναμή του στην Ερμιονίδα όπου το ποσοστό του περιορίστηκε στο 13,09%.

Τέταρτο κόμμα στην Αργολίδα είναι η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 9,44%, έχοντας χάσει 491ψηφοφόρους από τις εκλογές του Μαΐου. Το ποσοστό της Χρυσής Αυγής στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής ήταν 9,44%. Την μεγαλύτερη δύναμή της η Χρυσή Αυγή την έχει στην Ερμιονίδα, όπου το ποσοστό της είναι 11,25%.

Ο Πάνος Καμμένος και το κόμμα του Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι το 5ο κόμμα στην Αργολίδα χάνοντας από τον Μάιο 1694 ψηφοφόρους, με ποσοστό 5,53% (έναντι 8,03 του Μαΐου).

Στους χαμένους σε σχέση με τις εκλογές του προηγούμενου μήνα είναι και η Δημοκρατική Αριστερά, χάνοντας 680 ψηφοφόρους.

Το κόμμα όμως που συρρικνώθηκε πάρα πολύ σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές ήταν το Κ.Κ.Ε., καταγράφοντας τεράστιες απώλειες και χάνοντας 1847 ψηφοφόρους. Το ποσοστό του από 5,91% που ήτνα στην Αργολίδα τον Μάιο, περιορίστηκε σε μόλις 3,08%.




Ήρθε και στην Αργολίδα το “φρούτο” των βίαιων ρατσιστικών επιθέσεων


Απροστάτευτοι για μια ακόμα φορά βρίσκονται οι μετανάστες στην χώρα μας, αφού παρακρατικές ομάδες ρατσιστών επιχειρούν εναντίον τους στρεφόμενοι κατά δικαίων και αδίκων. Δύο γνωστά επεισόδια είχαμε την τελευταία εβδομάδα με θύματα αλλοδαπούς. Ένα στο Άργος και ένα στο Κρανίδι. Το σοβαρότερο ήταν αυτό της Ερμιονίδας, όπου ομάδα ρατσιστών επιτέθει κατά ενός Πακιστανού τσοπάνου την ώρα που αυτός έβοσκε τα πρόβατα του Έλληνα αφεντικού του. Απ τα απανωτά χτυπήματα υπέστη κάταγμα στο κάτω σαγόνι. Ο τραυματίας διακομίστηκε αρχικά στο Κέντρο υγείας του Κρανιδίου και στην συνέχεια στο Νοσοκομείο Ναυπλίου. Οι αναίτιες επιθέσεις συνεχίστηκαν και κατά ενός Πολωνού στο Άργος του οποίου παραμόρφωσαν το πρόσωπο. Ο Πολωνός δεν πήγε στο Νοσοκομείο του Άργους, όπου εκεί κοντά έγινε το επεισόδιο, αλλά απευθύνθηκε σε φαστφουντάδικο της περιοχής για να του δώσουν πάγο να κάνει επιθέματα. Σύμφωνα με τα όσα διηγήθηκε ο Πολωνός, τέσσερις καραφλοί εμφανίστηκαν ξαφνικά μπροστά του και χωρίς δεύτερη κουβέντα άρχισαν να τον βρίζουν και να τον χτυπούν όλοι μαζί. Σκληρό καρύδι ο ίδιος άντεξε τα χτυπήματα και κατάφερε να τους ξεφύγει. Σε ερώτηση αν απευθύνθηκε στην αστυνομία, απάντησε: “ Ποιά αστυνομία; Είμαστε μέλη της ΕΕ και μας συμπεριφέρονται σαν σκουπίδια”.... “Θα ξεκαθαρίσω τα πράγματα μόνος μου. Θυμάμαι καλά τις φάτσες όσων με χτύπησαν. Θα τους πετύχω έναν έναν και θα τους ζητήσω εξηγήσεις. Αν ήταν άντρες θα έπρεπε να μου επιτεθούν ένας ένας κι όχι όλοι μαζί”.

Τα περιστατικά με την βία κατά των αλλοδαπών οξύνονται καθημερινά και δεν αφορούν βεβαίως μόνο ξυλοδαρμούς. Πολλές φορές οι ίδιοι οι εργοδότες, αποφεύγουν να τους καταβάλουν το νόμιμο μισθό και την ασφάλιση, ιδίως στο αγροτικό τομέα που κατά κύριο λόγο απασχολούνται αλλοδαποί. Η διαφυγή ασφαλίστρων μεγαλώνει κατ αυτόν τον τρόπο και φυσικά διογκώνεται το έλλειμμα των ταμείων. Η έλλειψη ελέγχων από πλευράς πολιτείας έχει οδηγήσει σε δημαγωγικές πολιτικές που μετατρέπουν τους αλλοδαπούς, νόμιμους ή μη σε αποδιοπομπαίους τράγους, αντί να επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα στους Έλληνες εργοδότες που θησαυρίζουν απ την μαύρη εργασία. Ήδη ένα μεγάλο μέρος των μεταναστών έχει φύγει ή ετοιμάζεται να φύγει απ την Αργολίδα λόγω της οικονομικής κρίσης, αφήνοντας ένα μεγάλο καινό στην τοπική κατανάλωση και στα εργατικά χέρια.

Επειδή όμως η κρίση αναμένεται να βαθύνει και να διαρκέσει, χρειάζεται η πολιτεία να φροντίσει ώστε κάποιοι αυτόκλητοι προστάτες των ελληνικών εργατικών χεριών να μην μεταφέρουν το πρόβλημα της κρίσης, απ τους κύριους οικονομικά και πολιτικά υπεύθυνους, στους μετανάστες και στην συνέχεια και σε άλλες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Να βγει στο φως η πολιτική που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΚΑΙ ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ με τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις; Δυο μήνες μείναμε πίσω για να συνεχιστεί η διακυβέρνηση της χώρας από εκεί που είχε μείνει. Με την ίδια πολιτική και εν μέρει με τα ίδια πρόσωπα (ασχέτως αν είναι στην πρώτη γραμμή ή στην οπισθοφυλακή).

 ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΕ η απορία: Γιατί δεν δημιουργήθηκε κυβέρνηση στις 6 Μαΐου; Τι άλλαξε δηλαδή με μια επιπλέον εκλογική αναμέτρηση; Το καράβι συνεχίζει να βουλιάζει και οι καθυστερήσεις μεγέθυναν το πρόβλημα.

 ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ παραμένουν άδεια, η ανεργία μεγαλώνει κι άλλο μέρα με την ημέρα, οι ασφαλιστικοί φορείς είναι έτοιμοι να καταρρεύσουν και η μελαγχολική αγορά παραμένει παγωμένη τις εξελίξεις.

 ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ η νέα κυβέρνηση; Πολλοί είναι αυτοί που αμφιβάλλουν με το εγχείρημα αν και μία επιτυχία θα ήταν μονόδρομος αυτή τη στιγμή. Ποιός δεν θα ήθελε να πετύχει η κυβέρνηση συνεργασίας και να πάει η χώρα ένα βήμα μπροστά;

 ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ όμως όλος αυτός ο κόσμος που υποφέρει καθημερινά να γνωρίζει κάθε πτυχή της πολιτικής που θα εφαρμοστεί. Όλη η αλήθεια να βγει στο φως.

 ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ του νέου κυβερνητικού σχήματος, και τα βήματα που θα εφαρμόσει στην πορεία για την διακυβέρνηση της χώρας πρέπει να κοινοποιηθούν στους πολίτες που δύο χρόνια τώρα παραμένουν στο σκοτάδι μην ξέροντας τι τους ξημερώνει. Αν πετύχει αυτό η συγκυβέρνηση θα έχει προσφέρει μια μεγάλη υπηρεσία στον τόπο αφού τουλάχιστον ο καθένας θα ξέρει πού βαδίζουμε.

Αναζητώντας τις κοινωνικές αλλαγές

Αρθρο του Άκη Ντάνου

ΑΝΑΦΕΡΘΙΚΑΜΕ στο προηγούμενο φύλο για το κατά πόσο είναι μεταρρυθμιστικός ο ΣΥΡΙΖΑ ή όχι. Μοιραία όμως κάποια πράγματα μπαίνουν πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων προκειμένου να εξεταστούν νέοι δρόμοι για την έξοδο από την κρίση. Πριν όμως φτάσει κανείς να αναθεωρήσει την βάση που είναι η οικονομία θα πρέπει ίσως να ασχοληθεί εκτενέστερα με τα εποικοδομήματα, την πολιτική και την κοινωνία.

Ο ΚΑΡΛ ΠΟΠΕΡ αναφερόμενος στην δυτική δημοκρατία ως κοινωνικό σύστημα λειτουργίας υποστηρίζει ότι “σ’ όλα τα κοινωνικά συστήματα, που γνωρίσαμε, υπήρχε αδικία και καταπίεση, φτώχεια και ανημποριά. Και τα δικά μας όμως δημοκρατικά κοινωνικά συστήματα της Δύσης δεν αποτελούν εξαίρεση. Αλλά σε μας όλα αυτά τα κακά καταπολεμούνται. Πιστεύω παρ’ όλα αυτά, ότι σε μας υπάρχει λιγότερη αδικία και καταπίεση, λιγότερη φτώχεια και ανημποριά, απ’ ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό σύστημα που έχουμε γνωρίσει. Τα δημοκρατικά συστήματα της Δύσης είναι λοιπόν πολύ ατελή και έχουν ανάγκη βελτίωσης, αλλά είναι τα καλύτερα που υπήρξαν μέχρι τώρα. Παραπέρα βελτιώσεις είναι επείγουσες”. Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ αυτή γίνεται φυσικά πολλά χρόνια πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, όμως περιέχει κάποιες αλήθειες σε σχέση με τα προηγούμενα συστήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το ευρωπαϊκό κοινωνικό σύστημα είναι αυτό που επικαλείτο ο Πόπερ ως «ανοιχτή». “Ανοιχτή” νοείται η κοινωνία, στο πλαίσιο της οποίας τα άτομα δικαιούνται και συχνά είναι υποχρεωμένα να λαμβάνουν προσωπικές αποφάσεις για όλα τα ζητήματα. Η εμφάνιση της «ανοιχτής κοινωνίας», κατά τον Πόπερ, αποτελεί μια τεράστια επανάσταση στον τρόπο δόμησης της κοινωνικής ζωής και δραστηριότητας, η οποία βέβαια συναντά την αντίδραση των «κλειστών κοινωνιών» που προϋπάρχουν και στηρίζονται από δύο κατηγορίες ανθρώπων, ανασφαλείς και ιδιοτελείς.

Ο ΧΕΡΜΠΕΤ ΜΑΡΚΟΎΖΕ απ την σκοπιά του πλησιάζει περισσότερο τον φαταλισμό του σημερινού κοινωνικού συστήματος τονίζοντας πως “η σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία είναι η πιο πλούσια και -από άποψης τεχνικής- η πιο προηγμένη κοινωνία στην ιστορία. Η κοινωνία αυτή προσφέρει - ή μάλλον θα όφειλε να προσφέρει- τις μεγαλύτερες και πιο ρεαλιστικές δυνατότητες για μια πιο ικανοποιητική και απελευθερωμένη ανθρώπινη ζωή. Ταυτόχρονα είναι η κοινωνία που, με τόσο δραστικό τρόπο, καταπνίγει αυτές τις δυνατότητες της ικανοποίησης και απελευθέρωσης. Η καταπίεση διαπερνά κυριαρχικά σήμερα την κοινωνία σαν σύνολο και μπορεί να καταργηθεί μονάχα με μια ριζική αλλαγή στη διάρθρωση αυτής της κοινωνίας”.

ΕΔΩ επομένως γεννάται το ερώτημα για το ποιός πραγματικά θα μπορούσε να οδηγήσει το δικό μας κοινωνικό σύστημα σε μια ριζική αλλαγή στην διάρθρωση του και παράλληλα με ποιόν τρόπο θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτή, με μεταρρύθμιση ή με επανάσταση;

Ιστορίες του Χαμπή της Ανδριανούς. Ένα ποδήλατο ΣΑΝΤΑΛΑ

H απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

Δευτέρα πρωί, το δροσερό αεράκι του Ιουνίου  αντιστέκεται στο καλοκαίρι, ο Μήτσος το «ρεμπέτικο»  καναρίνι έχει πιάσει τα όργανα νωρίς, ο παππούς βγαίνει στο μπαλκόνι κρατώντας στον μεγάλο δίσκο όλα τα χρειαζούμενα. Ένα μεγάλο μπρίκι με μυρωδάτο σκέτο ελληνικό καφέ, το γυάλινο τασάκι με τον δικέφαλο της Αεκάρας, δυο μεγάλες κούπες, σπίρτα, καπνός, μηχανάκι για να τυλίγει χαρτί τσιγάρου, ένα μικρό ποτηράκι σαν δαχτυλήθρα ραψίματος με το ουϊσκάκι της καρδιοπροστασίας και το μικρό στρογγυλό ραδιοφωνάκι. Η γιατρός μετά το τελευταίο επεισόδιο της καρδιά του , είχε απαγορέψει ρητά ποτό και τσιγάρο. Αυτός όμως κοντά στα ενενήντα δεν ήταν διατεθειμένος να εγκαταλείψει τις συνήθειες που τον κράτησαν ακμαίο στην ζωή μέχρι τώρα. Είχε τις δικές του απαντήσεις για τα ιατρικά θέματα.

-Μου είπες να μην πίνω κονιάκ , για ουίσκι δεν μου είπες τίποτα , όσο για τον καπνό κάνεις μεγάλο λάθος. Με όλο τον σεβασμό στις γνώσεις σου γιατρέ μου, εγώ τον καπνό τον πλένω και μετά τον στεγνώνω, όχι μόνο δεν έχει βλαβερές ουσίες αλλά αποκτά και καλύτερη , δροσιστική γεύση.

Στρίβοντας το κουμπί στο αναλογικό του ραδιόφωνο έψαχνε τον αγαπημένο του ραδιοφωνικό σταθμό, άκουσε τα πασουμάκια της γυναίκας του στο μπαλκόνι την οποία είδε να κρατά με  έναν μάλλον επιθετικό τρόπο το ποτιστήρι της.

-Τι το θέλεις το δεύτερο φλιτζάνι , δυο- δυο θα τους πίνεις τώρα τους καφέδες, δεν ακούς τι σου είπε η γιατρός; ( Και κουνούσε ασυνείδητα αλλά σαν προειδοποίηση τιμωρίας το γεμάτο ποτιστήρι).

-Λέω μην ανέβει ο Πετράν για καφέ να έχω όλα τα χρειαζούμενα.

-Παππού στρίψε ένα τσιγαράκι και ανεβαίνω .(Ακούστηκε η φωνή του εγγονού του από τον κάτω όροφο.)

-Όσο μεγαλώνει ο εγγονός σου παίρνει όλα τα χούγια, ούτε ο γιός σου δεν σου έμοιασε έτσι.

-Εκείνον τον μοσχοανάθρεψες εσύ , δικηγόρε του…

-Αμάν χριστιανέ μου δεν πήγε καλά το κόμμα σου και έχεις όρεξη για καυγάδες πρωί -πρωί. (Η γιαγιά ξεκίνησε να ποτίζει τα λουλούδια της.)

Ο Πετράν απολάμβανε την πρώτη ρουφηξιά από το στριφτό τσιγάρο, ο παππούς γέμιζε καφέδες τις κούπες , στο δικό του συμπλήρωσε και την «δαχτυλήθρα» με το ποτό.

-Παππού πως τις είδες τις εκλογές;

-Τα πράγματα πήγαν όπως ήθελε το σύστημα. Τον Μάιο άφησαν τον λαό να θυμώσει, με τον θυμό βέβαια δεν μπορείς να οργανώσεις την πάλη σου ενάντια στο σύστημα αλλά κουράζεσαι και ξεφουσκώνεις . Τον Ιούνιο κυριάρχησε ο φόβος που είναι πιο δυνατός από το θυμό και ξανά τα ίδια.

-Τελικά ποιο ήταν το μήνυμα των εκλογών;

-Ένα ποδήλατο Σαντάλα.

-Καινούργια ιστορία;

-Πολύ παλιά από τον προπάππο σου τον Χαμπή. Τούτη την εποχή ακούω κάτι κασέτες που μου είχε χαρίσει με γεγονότα της εποχής του και τούτη η ιστορία ταιριάζει με τις εκλογές.  Το λοιπόν που λες στα Κοκκινοχώρια της Κύπρου, στο Ξυλοφάγου τον περασμένο αιώνα ζούσε ο Νικόλας, Τοφαλής στο παρατσούκλι Παξιόλας στο επίθετο.  Εκείνα τα παλιά χρόνια οι πατάτες στα Κοκκινοχώρια ήταν στις δόξες τους και πολύ καλό εισόδημα για τους ντόπιους.

Οι νέοι της εποχής που βαστούσαν χρήματα αγόραζαν ένα ποδήλατο. Εκείνη την εποχή ήταν μεγάλο πράγμα να είσαι ιδιοκτήτης ποδηλάτου, ήταν το ποδήλατο όπως είναι στις μέρες σας οι μηχανές.  Ο Νικόλας λοιπόν νέος της εποχής εκείνης ήθελε και αυτός ένα ποδήλατο. Και για να κάνει την δουλειά του γιατί ήταν ένα καλό μέσο μεταφοράς για την εποχή αλλά και για να κάνει το κομμάτι του . Φημισμένος μάστορας εκείνη την εποχή για επιδιορθώσεις ποδηλάτων αλλά και για πωλήσεις ήταν ο μάστρο Σάββας στην Λάρνακα. Ήταν καλός μάστορας αλλά και πολύ έξυπνος έμπορος , έφερνε όλες τις καλές μάρκες της εποχής στο μαγαζί του. Ένα πρωινό Δευτέρας φτάνει έξω από το μαγαζί του ο Νικόλας. Μόλις είχε ανοίξει τις πόρτες ο μάστρο Σάββας.  Οι παλιοί έμποροι είχαν παράξενες προκαταλήψεις και γούρια για τις δουλειές τους.  Με τον πρώτο πελάτη που έμπαινε στο μαγαζί έπρεπε να κάνει σεφτέ , να του αφήσει κάτι ο πελάτης, αλλιώς θα πήγαινε χάλια η ημέρα. Αν ήταν και Δευτέρα θα στράβωνε όλη η εβδομάδα. Ο μάστρο Σάββας , έμπειρος άνθρωπος ήξερε να διαβάζει τους ανθρώπους από αυτά που δεν έλεγαν. Είδε στις κόρες των ματιών του Νικόλα δυο ρόδες ποδηλάτου να γυρίζουν και κατάλαβε ότι θα κάνει καλή πώληση.

-Τι θέλεις ; ( Ρωτά με ένα ευγενικό χαμόγελο τον πρωινό του πελάτη.)

-Ένα ποδήλατο μάστρε.

-Ναι αλλά τι μάρκα; Κοίτα εδώ . ( Και του δείχνει ο μάστρο Σάββας μια ατελείωτη σειρά , πρέπει να είχε πάνω από είκοσι μάρκες ποδηλάτων στο μαγαζί. Ο μάστρο Σάββας ήταν απόλυτα σίγουρος για το εμπόρευμα του. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην είχε το ποδήλατο που θα ζήταγε ο Νικόλας.)

-Τι μάρκα θέλεις λοιπόν;

-Ένα ποδήλατο Σαντάλα θέλω.

-Ο μάστρο Σάββας τα έχασε που λες, πρασίνισε κοκκίνισε ξανά πρασίνισε, του ήρθε ζαλάδα σα να του έριξε ένα τσουβάλι πατάτες Ξυλοφαϊτικες στην κελέ ο Τοφαλής.

-Πως το είπες γιέ μου;

-Ένα ποδήλατο Σαντάλα θέλω . ( Του είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Νικόλας και του έκανε την πίεση ηφαίστειο της Σαντορίνης λίγο πριν την μεγάλη έκρηξη.)

-Κάτσε να σου κεράσω ένα καφέ και θα σου βρω το καλύτερο.

-Είπαμε ότι ήταν  πανέξυπνος άνθρωπος. Δευτέρα πρωί δεν ήθελε με τίποτα να χάσει τον πελάτη, έπρεπε να κερδίσει χρόνο.

-Ε Αυξέντη , (φωνάζει στον καφετζή απέναντι) φτιάξε ένα καλό καφέ στο παλικάρι και δώσε του την καλύτερη καρέκλα για να τον απολαύσει.

Μέχρι να πιεί τον καφέ ο νεαρός πελάτης τα χέρια του μάστρο Σάββα πήραν φωτιά. Με το αριστερό χέρι ξεφύλλιζε όλους του καταλόγους που είχε για να βρει την μάρκα Σαντάλα, με το δεξί έπαιρνε τηλέφωνο τον Τσάρλι τον πρωτεξάδελφο του στο Μπρίστολ. Τέλειωσε τους καταλόγους τίποτα, μετά από πολλά χτυπήματα σήκωσε αγουροξυπνημένος λόγο διαφοράς ώρας ο Τσάρλι το τηλέφωνο .

-Τέτοια μάρκα δεν υπάρχει στην Ευρώπη , είναι σίγουρο, το όνομα Σαντάλα σαν ινδικό μου ακούγεται , εκτός αν δεν σου λέει καλά την μάρκα ο πελάτης. (Του είπε ο Τσάρλι, κατέβαζε το ακουστικό όταν εμφανίστηκε ξανά ο Νικόλας.  Ο μάστρο Σάββας ήταν σε κατάσταση απελπισίας .)

-Δεν μου λες παιδάκι μου τι ποδήλατο θέλεις ;

-Ένα ποδήλατο Σαντάλα σου είπα μάστρε.

-Είσαι σίγουρος;

-Ναι .

-Έ τέτοιο ποδήλατο δεν υπάρχει. ( Τώρα ήταν η σειρά του Νικόλα να σαστίσει, την μια κοιτούσε τα δεκάδες ποδήλατα στην σειρά μέσα στο μαγαζί την άλλη τα απελπισμένα μάτια του μάστορα.)

-Πως δεν υπάρχει ; ( Και με ένα μεγάλο ημικύκλιο του χεριού του δείχνει το εμπόρευμα.)

-Που το φτιάχνουν αυτό το ποδήλατο;

-Παντού όπου φτιάχνουν ποδήλατα.

-Άκου γιέ μου μάρκα Σαντάλα δεν υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Πήρα ξημερώματα τον Τσάρλι στο Μπρίστολ   και όταν λέει κάτι ο Τσάρλι έτσι είναι.

Ο Νικόλας έπεσε ξερός από τα γέλια ο μάστρο Σάββας τον κοιτούσε με απορία.

-Μάστρε δεν κατάλαβες καλά, εγώ σου είπα ένα ποδήλατο σαν τα άλλα και εσύ κατάλαβες μια μάρκα Σαντάλα.

Τώρα ήταν η σειρά του μάστρο Σάββα να λυθεί στα γέλια, από μια παρανόηση είχε βρει τον δάσκαλο του.

-Έλα να σου δώσω το καλύτερο και θα σου κάνω και καλή έκπτωση…

-Κατάλαβες Πετράν ποιο είναι το μήνυμα των εκλογών; Ο λαός φοβήθηκε και ψήφισε Σαντάλα. Σιγά σιγά έρχεται με δόσεις αργού θανάτου η οργανωμένη και επιλεγμένη χρεοκοπία. Και όταν βρεθούμε στην άβυσσο οι πολιτικοί που εμείς επιλέξαμε θα δικαιολογηθούν ότι εναγωνίως έψαχναν την μάρκα Σαντάλα που ζήτησε ο λαός. Ξυπόλητοι πεζοπόροι μέσα στα αγκάθια στους εκβιαστές της αγοράς θα βρεθούμε . (Βάρυνε πολύ το βλέμμα του παππού, ευτυχώς σαν από μηχανής θεός εμφανίστηκε η γιαγιά με την λυτρωτική της ατάκα.)

-Αγάπη μου να ετοιμάσω κάτι ιδιαίτερο για το μεσημέρι ή να μαγειρέψω Σαντάλα;

Τα γέλια τους έφεραν ξανά την αισιοδοξία στο μπαλκόνι, το «ρεμπέτικο» καναρίνι ξανά έπιασε τα μπάσα κελαϊδίσματα .



*Η ιστορία έχει στοιχεία από την πραγματικότητα που μας περιβάλλει καθώς και φανταστικά στοιχεία αλλά στηρίχθηκε σε μια ιστορία από τις τόσες του Χαμπή της Ανδριανούς.  Τα παρατσούκλια Ρόκυ και Μπλόντι τα έδωσε ο παππούς Χαμπής στα εγγόνια του, όταν τα αντίκρισε για πρώτη φορά.



**κελέ =κεφάλι και μάστρος = μάστορας  στα κυπριακά

20/6/12

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 21.06.2012

18/6/12

Η έκδοση 14.06.2012

Πολλά τα θανατηφόρα τροχαία


10 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, έναντι 2 τον Μάιο του 2011 κατέγραψε στην Πελοπόννησο η τροχαία. Η αύξηση είναι εντυπωσιακή.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Πελοπόννησο, τον φετινό Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σημειώθηκαν 57 τροχαία ατυχήματα με παθόντες (νεκροί, σοβαρά και ελαφρά τραυματίες), έναντι 43 που σημειώθηκαν το 2011 (αύξηση 33%). Ειδικότερα σημειώθηκαν:
•10 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, έναντι 2 τον Μάιο του 2011 (αύξηση 400%).
•5 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμων, έναντι 10 τον Μάιο του 2011 (μείωση 50%).
•42 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό, έναντι 31 τον Μάιο του 2011 (αύξηση 35%).
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των Νομών, καταγράφηκαν συνολικά 74 παθόντες (έναντι 55 το 2011). Ειδικότερα καταγράφηκαν:
•11 νεκροί, έναντι 2 τον Μάιο του 2011.
•9 σοβαρά τραυματίες, έναντι 10 τον Μάιο του 2011.
•54 ελαφρά τραυματίες, έναντι 43 τον Μάιο του 2011.
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
Παραβίαση προτεραιότητας, Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, Υπερβολική ταχύτητα, Απόσπαση προσοχής του οδηγού, Οδήγηση σε κατάσταση μέθης, Αντικανονικό προσπέρασμα, Παραβάσεις σήμανσης, Μη τήρηση απόστασης ασφαλείας.

15/6/12

Το Φεστιβάλ Ναυπλίου


Ανοίγει αυλαία την επόμενη Παρασκευή το 21o Φεστιβάλ Ναυπλίου, που παρά την οικονομική κρίση, χάρη στην φιλότιμη προσπάθεια του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Τουρισμού Αθλητισμού Ναυπλίου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Όπως τονίζει ο υπεύθυνος πολιτισμού του ΔΟΠΑΤ Κώστας Χελιώτης στο 21ο Φεστιβάλ Ναυπλίου θα πάρουν μέρος  καταξιωμένοι καλλιτέχνες της μουσικής από την Ελλάδα, αλλά και ξεχωριστοί σολίστες από Βραζιλία, Δανία, Ρουμανία, Αυστρία, Λετονία  σε μουσικές βραδιές με Gala Όπερας και Όπερας,  ρεσιτάλ και συναυλίες κλασικής και σύγχρονης μουσικής.

Το Φεστιβάλ Ναυπλίου εισέρχεται στην τρίτη του δεκαετία και θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 22 Ιουνίου έως την Κυριακή 1 Ιουλίου 2012.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής παραμένει ο Γιάννης Βακαρέλης.

Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στους πανέμορφους χώρους του Ναυπλίου το Βουλευτικό και την Πλατεία του Αγ. Γεωργίου, ενώ για πρώτη φορά  το Φουγάρο (www.fougaro.gr)  ένα σύγχρονο, μεγάλο, διαδραστικό έργο τέχνης, θα φιλοξενήσει δύο βραδιές που αναδεικνύονται και αναδεικνύουν αυτόν τον διαφορετικής ατμόσφαιρας χώρο."



Θεσμός



Στα 20 χρόνια διοργάνωσής του, το Φεστιβάλ Ναυπλίου έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο συνεπείς και επιτυχημένους θεματικούς θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας, έχει φιλοξενήσει μερικά από τα λαμπρότερα σχήματα και καλλιτέχνες της διεθνούς κλασικής σκηνής και έχει τιμηθεί με τη διάκριση του καλλίτερου φεστιβάλ από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών Κριτικών. Παράλληλα,  του έχουν αφιερωθεί πλήθος άρθρων, τόσο στον ελληνικό όσο και στο διεθνή Τύπο, και έχει σταθερή παρουσία στις αναλυτικές παρουσιάσεις των καλοκαιρινών φεστιβάλ όλου του κόσμου. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του έχουν εμφανιστεί πάνω από 240 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, ανάμεσα τους μερικά από τα πιο διάσημα ονόματα του κόσμου, καθώς και 22 Κουαρτέτα, 18 Συμφωνικές και Ορχήστρες Δωματίου και πλήθος πρωτοεμφανιζόμενων νέων καλλιτεχνών. Οι συναυλίες του, που πραγματοποιούνται με συμβολικό εισιτήριο, στα μαγευτικά μνημεία και πλατείες του Ναυπλίου, έχουν προσελκύσει περισσότερους από 180.000 επισκέπτες, τόσο από την τοπική κοινωνία που το αγάπησε και το στήριξε από την πρώτη χρόνια, αλλά και από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ έχει σταθερούς φίλους που δίνουν το παρόν κάθε χρόνο, επιβεβαιώνοντας την πολιτιστική αξία του Φεστιβάλ.



Καταξιωμένοι καλλιτέχνες



Στο 21ο Φεστιβάλ Ναυπλίου θα πάρουν μέρος καταξιωμένοι καλλιτέχνες της μουσικής από την Ελλάδα αλλά και ξεχωριστοί σολίστες από Βραζιλία, Δανία, Ρουμανία, Αυστρία, Λετονία  σε μουσικές βραδιές με Gala Όπερας και Όπερας,  ρεσιτάλ και συναυλίες κλασικής και σύγχρονης μουσικής.

Θα ανοίξει με τον βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά ο οποίος με τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα θα παρουσιάσουν άριες του διεθνούς ρεπερτορίου.

Ακολουθεί ο δεξιοτέχνης των κρουστών Δημήτρης Δεσύλλας με το σχήμα του "ΤΥΠΑΝΑ" και ο σολίστ πιάνου από τη Βραζιλία Jean Louis Steuerman.

Επίσης, το Φεστιβάλ παρουσιάζει την Λετονή πιανίστα Arta Arnicane και την Αυστριακή τσελίστα Katharina Gross, το Φωνητικό και Ορχηστρικό Συγκρότημα  Παλαιάς Μουσικής από την Ρουμανία: "Anton Pann", τον Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη, μία ιδιότυπη παράσταση με θέμα την Φρίντα Κάλο, τον   Γιώργο Βέλτσο και τον Βίκτωρα Αρδίττη, τον Δανό σολίστ του ακορντεόν  Bjarke Mogensen, τον Γιάννη Βακαρέλη, τον  Αχιλλέα Γουάστωρ, τον Παναγιώτη Τζιώτη, τον  Ισίδωρο Σιδέρη.

Επίσης παρουσιάζει την  Όπερα "Μποέμ" του Τζάκομο Πουτσίνι, από την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Χορηγός του Φεστιβάλ Ναυπλίου είναι το Φουγάρο και υποστηρίζεται από τον Δήμο Ναυπλίου, και τις Πρεσβείες της Αυστρίας, της Ρουμανίας, και της Δανίας, καθώς εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση σε18 Περιφερειακά Ιατρεία


Τα κενά του συστήματος υγείας καταβάλλει προσπάθεια να καλύψει, προς όφελος των κατοίκων των τοπικών του κοινοτήτων, ο Δήμος Άργους – Μυκηνών εξοπλίζοντας τα κοινοτικά καταστήματα - περιφερειακά ιατρεία με ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατάλληλο για την εφαρμογή του συστήματος συνταγογράφησης.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από 1η Ιουλίου δεν θα είναι δυνατή η εκτέλεση καμίας συνταγής του ΕΟΠΠΥ, η οποία δεν θα έχει καταγραφεί ηλεκτρονικά.
Αυτό ισχύει για τα ιατρεία των Περιφερειακών Υπηρεσιών Υγείας των ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ στον ΕΟΠΥΥ. Στην περιοχή μας, οι ασφαλισμένοι κυρίως του ΟΓΑ που πλέον έχει ενταχθεί στον ΕΟΠΠΥ, αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου των πολιτών που έχουν ανάγκη από συνταγογραφία.
Ήδη από το Μάρτιο 2012, δηλώθηκε έγγραφη αδυναμία του Υπ. Υγείας να εξοπλίσει με κατάλληλο εξοπλισμό τα περιφερειακά ιατρεία και ζητήθηκε η συμβολή του Δήμου σε ότι αφορά την προσφορά και διάθεση μέρους των απαιτούμενων ειδών πληροφορικής.
Ο Δήμος Άργους - Μυκηνών, αν και δεν είχε καμία υποχρέωση, αναλογιζόμενος την κρισιμότητα των νέων αναγκών και με γνώμονα τη διασφάλιση της παροχής των υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλισης, προς του Δημότες του και στα πλαίσια της Κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει, ανέλαβε και ολοκλήρωσε την πρωτοβουλία για την πλήρη κάλυψη και την παροχή των απαιτούμενων ειδών πληροφορικής.

Συγκεκριμένα, εφοδίασε με κατάλληλο εξοπλισμό πληροφορικής:
Λίμνες, Προσύμνη, Αγριλίτσα, Λάλουκα, Ν. Ηραίο, Ελληνικό, Φίχτια, Λυρκεία, Αχλαδόκαμπος, Χούνη, Κουρτάκι, Γυμνό, Ν. Κίος, Μύλους, Κουτσοπόδι, Δαλαμανάρα, Σκοτεινή, Καρυά και προχώρησε στην εγκατάσταση Ηλεκτρονικού υπολογιστή, οθόνης, εκτυπωτή και σύνδεσης ευρείας ζώνης με το διαδίκτυο, έτσι ώστε το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να λειτουργήσει απρόσκοπτα εξυπηρετώντας όλους του δημότες.

Ο Δήμαρχος Άργους - Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος σχολίαζοντας το θέμα αυτό τόνισε: «Έχουμε όλοι οι Έλληνες αντιληφθεί πως η πατρίδα μας νοσεί οικονομικά και πλέον η κυβέρνηση δυσκολεύεται να χρηματοδοτήσει τους νόμους και τις διαδικασίες που η ίδια επιβάλλει. Ο Δήμος Άργους – Μυκηνών αποδεικνύει έμπρακτα πως είναι παρών για να βοηθήσει όπου μπορεί. Έχουμε, ήδη, αποδεχθεί και αναλάβει τις ευθύνες μας να φέρνουμε στις πλάτες μας τις προσδοκίες των πολιτών για κάτι καλύτερο.»

"Χαμένοι στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία" απ` το 1ο ΕΠΑΛ Άργους


Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Ιουνίου στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, απενεμήθησαν τα Βραβεία στις ταινίες μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που διακρίθηκαν, στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Ένας πλανήτης… μια ευκαιρία».

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και το Φεστιβάλ Δράμας, με την υποστήριξη της ΕΡΤ Α.Ε., του Σ.Ε.Β.Α. και των Εκδόσεων Καστανιώτη.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε. κ. Λάμπης Ταγματάρχης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ορθή χρήση των νέων τεχνολογιών από τους δημιουργούς των ταινιών, χάρη στην οποία κατάφεραν να αναδείξουν από τη δική τους σκοπιά, σημαντικές πτυχές των συγχρόνων κοινωνικών και οικολογικών προβλημάτων. Aνέφερε επίσης, ότι η ΕΡΤ αποφάσισε να χρηματοδοτήσει συμβολικά τη διοργάνωση του επόμενου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ψηφιακού Βίντεο. Ο κ. Ταγματάρχης συνεχάρη τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, που τους καθοδήγησαν και πρόσθεσε: «ευτυχώς που υπάρχετε, που δημιουργείτε, που ονειρεύεστε, που αποτυπώνετε με περισσή ευαισθησία εικόνες και ήχους του αντιφατικού κόσμου που μας περιβάλλει».

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Φρόσω Κιάου, η οποία και απένειμε τα βραβεία στους διακριθέντες μαθητές.



Το 1ο ΕΠΑΛ Άργους συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων χρόνων, βραβεύτηκε για την ταινία του, "Χαμένοι στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία", που δημιούργησε η Α΄ τάξη  για τις ανάγκες του μαθήματος της Ερευνητικής εργασίας (project), με την βοήθεια του Ηλεκτρονικού και Ηλεκτρολογικού τομέα.

Η ταινία είναι ένα ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στις αρνητικές επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας για τον άνθρωπο. Οι μαθητές παρουσιάζουν το σοβαρό αυτό πρόβλημα με όλες του τις πτυχές και δίνουν συμβουλές για την ασφαλή χρήση των ηλεκτρικών συσκευών.

Η διάκριση αυτή είναι η δεύτερη για τη φετινή χρονιά, αφού είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο η βράβευση της ταινίας "Το Νησί των δακρύων" στο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας Camera Zizanio 2011.

Μία έκπληξη περίμενε τους μαθητές του Άργους. To Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας επέλεξε την ταινία του 1ου ΕΠΑΛ Άργους μαζί με άλλες 9 μαθητικές ταινίες, να συμμετέχει στο 35ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας (17-22 Σεπτεμβρίου).

Η εκδήλωση της βράβευσης προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση. Οι ταινίες που βραβεύτηκαν, θα προβληθούν από την ΝΕΤ, την ΕΡΤ3, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της εκπαιδευτικής ραδιοτηλεόρασης και σε ειδική ιστοσελίδα που θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.

Υπέβαλαν αιτήσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό 300 σχολεία και αξιολογήθηκαν τελικά 180 ταινίες.

Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές δημοτικών σχολείων ( Δ΄- Ε΄- Στ΄ δημοτικού), Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ της χώρας, δημόσιων και ιδιωτικών, αλλά και ελληνόφωνων σχολικών μονάδων της Ομογένειας που λειτουργούν στο εξωτερικό.

 Στόχος του διαγωνισμού, ήταν να δοθεί σε μαθητές από σχολεία όλης της χώρας, η ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να εξοικειωθούν με την κινηματογραφική αφήγηση. Οι συμμετέχοντες (ομάδες μαθητών, τμήματα ή τάξεις σχολείων), υπέβαλαν ταινίες μικρού μήκους διάρκειας έως 10', με θεματολογία που αφορούσε σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, όπως περιβάλλον, ειρήνη, φτώχεια, μετανάστευση, ρατσισμός, εκπαίδευση, οικογένεια, ανθρώπινες σχέσεις, διαδίκτυο κ.α.

Την Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελούσαν οι Αντώνης Παπαδόπουλος (σκηνοθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας – πρόεδρος της Επιτροπής), Μαρία Μαρκετάκη (Υπουργείο Παιδείας -Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση), Μένος Δελιοτζάκης (σκηνοθέτης, προϊστάμενος Τμήματος Δραμα-τοποιημένων Προγραμμάτων ΕΡΤ Α.Ε., υπεύθυνος «μικροφίλμ») και Ντέπυ Βρεττού (Τμήμα Διεθνών Συμπαραγωγών ΕΡΤ Α.Ε.).

Βραβεύτηκαν από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι ταινίες και τα σχολεία:

ΤΕΛΟΣ  και ΑΡΧΗ – 1ο Γυμνάσιο Θέρμης Θεσσαλονίκης

ΣΠΙΘΕΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ – Κολλέγιο Αθηνών Ψυχικού

ΛΥΚΟΣ ΚΑΙ ΛΑΓΟΥΔΙΝΑ – 2ο Γυμνασίου Αριδαίας

ΖΩΗ ΑΠΟ ΧΑΡΤΟΝΙ – ΣΔΕ Βόλου

ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ ΑΓΕΛΑΔΑ – 6ο Γυμνάσιο Πάτρας

5 ΕΠΟΧΕΣ – Γερμανική Σχολή

ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ – Βασίλη Γυμνάσιο Καρύστου

ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ – 2ο Γυμνάσιο Ελληνικού

ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ -1ο ΕΠΑΛ Άργους

ΒΑΛΙΤΣΕΣ... – ΕΠΑΛ Μύρινας Λήμνου

ΓΕΛΑΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ... – ΕΠΑΛ Φαρκαδόνας Τρικάλων

ΜY SCHOOL DAYS – 1ο Λύκειο Καβάλας

ΚΥΛΑΩ ΣΤΗ ΖΩΗ – Γενικό Λύκειο Προσοτσάνης Δράμας

ΧΕΙΜΩΝΑΣ – 3ο Λύκειο Κοζάνης

ΙΘΑΚΗ ....AM MAIN – Λύκειο Φραγκφούρτης

ΦΙΛΟΥΣ... – ΓΕΛ Σύρου

Μπράβο σε όλα τα παιδιά και τα σχολεία τους

Ραντεβού πάλι του χρόνου με ακόμη περισσότερο κέφι, διάθεση και δημιουργία.

Ομάδα έργου 1ου ΕΠΑΛ Άργους: Γκρέμι Άρης, Γούρκου Μαρίνα, Διαμαντοπούλου Πένυ, Θεοφανόπουλος Γιάννης, Ιγήπασης Δημήτρης, Καγιούλης Σάκης, Καζάς Δημήτρης, Κακούρος Χρήστος, Καλογερόπουλος Γιώργος, Καμπεράι Θάνος, Κανατσέλη Ελένη, Γαρουνιάτη Λίζα, Γεόγλου Τάσος, Γκιόνη Λόρεντς, Κίτος Γιώργος, Κουκιέλκα Ρέμι, Πουλής Παναγιώτης, Σινάνι Έρβιν, Σπινόπουλος Χρήστος, Χατζίνας Δημήτρης (μαθητές), Πιστεύος Νίκος και Ντέμος Γιώργος (καθηγητές).

Μπορείτε να δείτε την ταινία στου YouTube:  http://youtu.be/aQqdAssq3cg

Παρέμβαση Άρχοντα για προμήθεια υλικών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας


Ιδίοις όμμασι διαπίστωσε τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω έλλειψης υλικών στο Κέντρο Υγείας Λυγουριού, ο διοικητής των ενοποιημένων νοσοκομείων Άργους και Ναυπλίου Γιάννης Άρχοντας, μετά το δημοσίευμα του «Αναγνώστη».

Ο κος Άρχοντας αμέσως μετά το δημοσίευμα μετέβη στο Κέντρο Υγείας Λυγουριού, ενώ ταυτόχρονα έστειλε υλικά για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.

Όπως δηλώνει ο κος Άρχοντας μιλώντας στον «α», «ήδη καλύπτονται οι ανάγκες παντού». Τις επόμενες ημέρες ο διοικητής προγραμματίζει και ανάλογη επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, ώστε και εκεί να προσπαθήσει δώσει λύσεις στα επίσης μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν.

Τα τεράστια προβλήματα με την έλλειψη υλικών που είχαν ως αποτέλεσμα να φέρουν σε απόγνωση το ευσυνείδητο προσωπικό, το οποίο παρά την οικονομική κρίση έκανε «έρανο» μεταξύ των εργαζομένων για να αγοραστούν τα άκρως απαραίτητα υλικά, προέκυψε από την κακή ροή χρηματοδότησης προς τα νοσοκομεία Ναυπλίου και Άργους από την κυβέρνηση.

Έτσι παντού, ακόμα και στα νοσοκομεία των δύο πόλεων δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα.

Προκειμένου ωστόσο να υπάρχει μια συνολική εικόνα για τις ελλείψεις των υλικών στο σύστημα Υγείας του νομού, ο διοικητής ζήτησε να ενημερώνεται και ο ίδιος υπηρεσιακά, ώστε να επεμβαίνει προσωπικά εφόσον υπάρχει η δυνατότητα και να αλληλοτροφοδοτούνται τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία.

Στόχος είναι να μην ξανασυμβεί τέτοιας έκτασης έλλειψη υλικών, με τα σημερινά δεδομένα.

Πάντως το πρόβλημα φαίνεται να λύνεται προσωρινά και μέχρι την επόμενη επιχορήγηση, αφού σύμφωνα με όσα δηλώνει ο κος Άρχοντας στον «α» αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην εφημερίδα ο κος Άρχοντας, στο ταμείο του νοσοκομείου Άργους υπάρχουν 400.000 ευρώ και στο ταμείο του νοσοκομείου Ναυπλίου υπάρχουν 300.000 ευρώ.

Διευκρινίζει μάλιστα, ότι ήδη έχουν πιστωθεί 100.000 ευρώ στο Άργος και άλλες 100.000 στο Ναύπλιο, ώστε να γίνουν άμεσα προμήθειες τα επόμενα 24ωρα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν ενέργειες ώστε τις επόμενες ημέρες να γίνει μεγάλη προμήθεια υλικών, ώστε να αντιμετωπίζονται τέτοια προβλήματα.

14/6/12

Αν δεν καταλάβουν ούτε τώρα το μήνυμα της κάλπης, χαιρετίσματα…

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

Η ΑΝΑΓΚΗ να συγκροτηθεί κυβέρνηση για να χτιστεί από την αρχή η χώρα είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή, σε ένα κράτος στο οποίο δεν λειτουργεί απολύτως τίποτα. Τα πάντα έχουν παγώσει στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, και η αναμονή για την επόμενη μέρα των εκλογών φρενάρει κάθε δραστηριότητα.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ οι εκβιασμοί της ψήφου από κάθε κατεύθυνση εντός και εκτός συνόρων, τεντώνουν τα νεύρα και την ανησυχία ότι τελικά η δημοκρατία σε αυτό τον τόπο νοσεί.

ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ κάτι από την εκλογική αναμέτρηση του προηγούμενου μήνα. Στο ίδιο έργο θεατές:

Η ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ της μεταπολιτευτικής περιόδου, με το εκλογικό σώμα να βρίσκεται σε σύγχυση, με τους πάντες να επιθυμούν την έξοδο από την κρίση, αλλά και με μεγάλο το ποσοστό αυτών που λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες δεν ξέρουν ποιος θα είναι εκείνος και η πολιτική του, που θα μας βγάλει από την κρίση.

ΑΠΟΤΕΛΕΙ κοινή συνείδηση σε πολλούς ότι έτσι κι αλλιώς η τρόικα θα κυβερνάει και την Δευτέρα, αν δεν υπάρξουν σημαντικές ανατροπές. Αποτέλεσμα είναι κάποιοι να  ετοιμάζονται να παραδοθούν αμαχητί στην …μοίρα.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ΔΙΑΧΥΤΗ είναι και μία σιωπηρή, αλλά πολύ σαφής και δυνατή αντίδραση. Το θέμα είναι πώς θα  εκδηλωθεί και στην κάλπη.

ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ όμως να  υπάρξει κυβέρνηση τη Δευτέρα. Η οικονομική θύελλα που βιώνει ο καθένας, επιβάλλει να κυβερνηθεί αυτός ο τόπος για να ορθοποδήσει. Ναι μεν οι ψηφοφόροι κρατάνε την τύχη τους στα χέρια τους, αλλά παράλληλα όσοι κατεβαίνουν στις εκλογές πρέπει να αντιληφθούν τα μηνύματα της κάλπης.

ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ούτε αυτή τη φορά, τότε χαιρετίσματα…

Επανάσταση ή μεταρρύθμιση;

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΣΕ ΜΙΑ σημαντική καμπή βρίσκεται πλέον το οικονομικό σύστημα της χώρας και τα εποικοδομήματά του, η πολιτική και η κοινωνία. Σ αυτή την κρίσιμη καμπή, όπου βάση και εποικοδόμημα τίθενται σε αμφισβήτηση, ο παρεμβατισμός της Αριστεράς και στην προκειμένη περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέρει στο προσκήνιο το δίλημμα Επανάσταση ή μεταρρύθμιση.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για ένα δίλημμα που ταλανίζει τον αριστερό χώρο εδώ και ενάμισι αιώνα χωρίς να υπάρξει καμιά πειστική απάντηση και από τις δύο πλευρές."Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η κατάρρευση της σημερινής κοινωνίας σημαίνει κάτι άλλο από μια γενική εμπορική κρίση, χειρότερη από όλες τις άλλες, που είναι μια πλήρης κατάρρευση του καπιταλιστικού συστήματος που επιφέρει ως αποτέλεσμα των δικών του αντιφάσεων." Και σε αυτό απαντά: "Με την αυξανόμενη ανάπτυξη της κοινωνίας και ένα πλήρες σχεδόν γενική κατάρρευση του σημερινού συστήματος παραγωγής γίνεται όλο και πιο απίθανη, επειδή καπιταλιστική ανάπτυξη αυξάνει αφενός την ικανότητα της προσαρμογής και, από την άλλη - ότι Είναι την ίδια στιγμή, η διαφοροποίηση της βιομηχανίας. "έγραφε στην εφημερίδα “Neue Zeit” (νέος Καιρός) 1897-98, ο Μπερνστάιν.

ΑΠ` ΤΗΝ άλλη μεριά, παρατηρώντας επιστημονικά αλλά και εμπειρικά πλέον την πορεία του οικονομικού συστήματος  και την πάλη των τάξεων συμπεραίνουμε πως χωρίς την κατάρρευση του καπιταλισμού η απαλλοτρίωση της καπιταλιστικής τάξης είναι αδύνατη. Στην δεδομένη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόμενος ως ρεφορμιστικός πολιτικός σχηματισμός ,παραιτείται της απαλλοτρίωσης και επιλέγει μια προοδευτική υλοποίηση της "συνεργατικής αρχής" προκειμένου να βγει η χώρα ή να αναπνεύσει απ τον ασφυκτικό κλοιό της καπιταλιστικής κρίσης, μέσω της συνεργασίας και εντός της καπιταλιστικής παραγωγής. Με αυτό τον τρόπο παραιτείται ουσιαστικά από την κοινωνικοποίηση της παραγωγής και απλώς προτείνει μεταρρυθμίσεις υπέρ των ασθενέστερων τάξεων, όπως η δίκαια φορολόγηση.

ΜΕΣΑ σε μια διαρκώς “συντηρητικοποιούμενη” κοινωνία οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνονται επαναστατικές παρ` όλο που δεν αγγίζει καν τον ριζοσπαστισμό των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ του 81. Ο ταξικός εχθρός έχει μεταφερθεί εκτός συνόρων και για εκεί ετοιμάζεται η αριστερά να δώσει την δική της μάχη. Ίσως βολεύει να ισχυρίζεται κανείς πως η κρίση είναι συστημική και η μάχη θα πρέπει να είναι απλά αντιμνημονιακή. Ειναι όμως Λάθος, γιατί δεν προέρχεται η κρίση μόνο απ το εξωτερικό αλλά αναπαράγεται και βαθαίνει εδω από τις γηγενείς αδυναμίες του ελληνικού καπιταλισμού, αλλιώς θα είμασταν εμείς στον ρόλο της Μέρκελ και της Γερμανίας.

ΑΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει μεθ` αύριο να αναλάβει τις τύχες της χώρας, οι προτάσεις του αρκούν μόνο και μόνο να λειτουργήσουν ως σωσίβιο του καπιταλιστικού συστήματος και θα ξανακάνει τους υπόλοιπους να ξαναθυμηθούμε την τρομακτική αφομειοτική ικανότητα του Καπιταλισμού. Χωρίς στόχο την ανατροπή του πολιτικού συστήματος η όποια προσπάθεια γίνει θα συμβάλει απλά στην διαιώνισή του.

Χάνουμε τον ίσκιο μας

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

Σάββατο βράδυ ποδηλάτης στην οδό Γούναρη ετοιμάζομαι να αφήσω την κυλιόμενη καλησπέρα στον Χρήστο στο «Παραδοσιακό» ψητοπωλείο , αλλά η φωνή του με αναγκάζει να φρενάρω.

-Κυρ Βασίλη έχω να σου πω ένα καλό .

Φρενάρω και αναμένω την ατάκα του Χρήστου. Οι ατάκες του πολλές φορές έχουν πυροδοτήσει ιστορίες στην «απέναντι όχθη» . Μια εικόνα μια φράση που θα σου πει κάποιος μπορεί να ανοίξει κλειδωμένα συρτάρια της φαντασίας.

Ενώ περίμενα τον Χρήστο να βγει, μπαίνουν στο κατάστημα δυο ηλικιωμένοι πελάτες, οι κινήσεις τους δείχνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν καμία καθυστέρηση.

-Κυρ Βασίλη αύριο… γιατί τώρα δεν γίνεται.

Όσο πιο πολλά χρόνια φορτώνει κανείς στην ζωή του τόσο πιο ανυπόμονος  με τον χρόνο γίνεται ακόμα και αν είναι για μια παραγγελία στο ψητοπωλείο.

Την άλλη μέρα ξανά ποδηλάτης φτάνω στο ίδιο σημείο. Βλέπω το κατάστημα χωρίς κίνηση εκείνη την στιγμή. Φρενάρω γιατί  ο Χρήστος μου χρωστά μια ατάκα.

Με αντιλαμβάνεται βγαίνει έξω και μου λέει μια εικόνα που σκέφτηκε για την κατάσταση που μας περιβάλλει και από τα συρτάρια της φαντασίας βγήκε ένα παραμύθι.

Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένα μεγάλο πλούσιο δάσος. Δέντρα όλων των ειδών υπήρχαν μέσα σε αυτό το πανέμορφο δάσος. Μα το πιο χαρακτηριστικό του σημείο  ήταν στην κορυφή του βουνού. Εκεί ψηλά στην κορυφή ήταν δυο πανέμορφα κυπαρίσσια.  Έτσι όπως τα έβλεπες από μακριά έμοιαζαν με δυο ιππότες φύλακες του δάσους που επέβλεπαν μέχρι το πιο χαμηλό σημείο. Ή αν άλλαζες λίγο οπτική γωνία σχημάτιζαν μία πύλη που απέτρεπε κακόβουλους εισβολείς.

Αλλά δυστυχώς ή εισβολή η κακόβουλη επίθεση δεν ξεκίνησε από την κορυφή, από την πύλη του δάσους αλλά από την βάση του. Όπως γίνεται και στην κοινωνία μας. Αν θέλεις να καταστρέψεις μια κοινωνία δεν ξεκινάς από την κορυφή της αλλά από την βάση της. Η διάβρωση των εργατών-  αγροτών και αμέσως μετά των μικρομεσαίων είναι ο βασικός μηχανισμός για τον έλεγχο μιας κοινωνίας. Ο εργάτης και ο αγρότης που κατάντησαν χρεωκοπημένοι  μικροαστοί είναι οι πιο εύκολοι στόχοι για πλήρη έλεγχο της κοινωνίας.

Έτσι λοιπόν στις αρχές του δάσους εμφανίστηκαν υλοτόμοι με πριόνια, εργαλεία,   μηχανήματα και άλλα πολλά φονικά εργαλεία. Είπαν πολλά, για το καλό του δάσους, για ζώνες πυρασφάλειας για φυσική ομορφιά και άλλες πολλές παραισθησιογόνες  υποσχέσεις. Με τέτοια και άλλα ξεκίνησαν να κόβουν τα δέντρα. Από ψηλά τα δυο μεγάλα κυπαρίσσια φώναξαν με όση δύναμη είχαν τα κλαδιά τους ότι ήταν ύπουλος ο ρόλος των υλοτόμων. Αλλά κανείς δεν τους άκουσε. Ακόμα και τα μικρά φτωχόδεντρα πείστηκαν από τις υποσχέσεις των υλοτόμων. Μπορεί κάποια από αυτά να θυσιάζονταν αλλά θα μεγάλωνε η αξία των υπολοίπων. Σαν Ιφιγένειες το ένα μετά το άλλο τα δέντρα έπεφταν στο δρόμο για να φυσήξει ο ούριος άνεμος της αστικής ανάπτυξης.

Οι υλοτόμοι όμως αποδείχτηκαν αχόρταγοι. Αφού έκαναν ζώνες πυρασφάλειας , παιδικά χαρές , θεματικά πάρκα, έφεραν και την επόμενη πρόταση τους , το δάσος θα αποκτούσε μεγαλύτερη αξία αν γίνονταν και κάποιοι οικισμοί.

Ακόμα και τα δυο μεγάλα κυπαρίσσια συμφώνησαν ότι αυτή η ανάπτυξη ακόμα και αν ήταν παρά φύση θα έδινε  μεγάλη αξία στο δάσος τους.

Έχοντας την σιωπηρή έγκριση όλων οι υλοτόμοι έφεραν μεγαλύτερα μηχανήματα και έκοψαν οικόπεδα. Εκεί που κάποτε ήταν πράσινα κομμάτια δάσους άρχισαν να ξεφυτρώνουν γκρίζα τσιμεντένια οικοδομήματα. Όλα τα μικρόδεντρα που συμφώνησαν και αποδέχτηκαν την αστικού τύπου ανάπτυξη βρέθηκαν στην λαίλαπα  του αφανισμού. Αρχές του φθινοπώρου με τα πρώτα πρωτοβρόχια ήρθε και το τελειωτικό χτύπημα . Οι μικροί χείμαρροι μπήκαν στα σπίτια των κατοίκων. Κάποιοι ψιθύρισαν ότι ήταν προμελετημένη βλάβη για τον τελικό αφανισμό του δάσους. Η κατασκευαστική εταιρεία για να προστατέψει τους ιδιοκτήτες των πανάκριβων ακινήτων ξεκίνησε τα αντιπλημμυρικά έργα που ήταν και το τελειωτικό χτύπημα στο δάσος. Τα δυο περήφανα κυπαρίσσια ένοιωθαν τον πριονωτό θάνατο να πλησιάζει.

-Φίλε φοβάμαι πολύ έναν τέτοιο θάνατο. Δεν αντέχω στην ιδέα τα μεταλλικά δόντια των πριονιών να με στέλνουν στην ανυπαρξία (είπε το δεξιό κυπαρίσσι, έτσι όπως κοιτούσαν την ανατολή).

-Φίλε εσύ φοβάσαι τον θάνατο για τον θάνατο, φοβάσαι μόνο για τον εαυτό στου (του απάντησε το αριστερό κυπαρίσσι).

-Γιατί εσύ δεν φοβάσαι;

-Όχι δεν με φοβίζει ο θάνατος , κάποτε θα γινόταν αργά ή γρήγορα. Άλλο πράγμα με κάνει να τρέμω και να θυμώνω.

-Τι σε φοβίζει λοιπόν  αν δεν σε φοβίζει ο θάνατος;

-Χάνω τον δροσερό μου ίσκιο , χάνω το νόημα μου…

-Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Τι να τον κάνεις τον ίσκιο σου αν είσαι νεκρός;

-Βλέπεις πόσα πουλάκια έχουν τις φωλιές τους στα κλαδιά μου, βλέπεις πόσα πουλιά κάθονται προστατευμένα στον ίσκιο των κλαδιών μου; Αυτά είναι τα παιδιά μου!!!  Ο ίσκιος που τους προσφέρω μου δίνει νόημα τόσα χρόνια και ψηλώνω. Όσο πιο πολύ ίσκιο προσφέρω τόσο πιο πολύ ψηλώνω.

Το δεξί κυπαρίσσι το κοιτούσε βουβό με ακίνητα όλα τα κλαδιά του. Μετά από λίγο τον ρώτησε

-Και τι σκέφτεσαι να κάνεις ;

-Σύντομα θα το μάθεις. ( Εκείνη την στιγμή ένα σύννεφο έφερε ένα μήνυμα από τον θεό άνεμο. Με ένα ψηλό ακροκλωνάρι του το δεξί κυπαρίσσι έριξε μια κλεφτή ματιά στο μήνυμα) .

-Είσαι τρελός τι πας να κάνεις;

-Αυτό που έπρεπε να είχαμε κάνει εδώ και πολύ καιρό.

Οι υλοτόμοι με τα φονικά πριόνια είχαν φτάσει στην κορυφή, πολύ κοντά στα δυο κυπαρίσσια. Ένας παράξενος στροβιλιστός άνεμος τύλιξε το αριστερό κυπαρίσσι. Ξαφνιασμένο σμήνος πετάχτηκαν τα πουλάκια από πάνω του και βρήκαν καταφύγιο στο διπλανό δέντρο όπου κατά ένα παράξενο τρόπο αν και δίπλα δεν το επηρέαζε ο άνεμος. Οι υλοτόμοι παρακολουθούσαν το παράξενο θέαμα.  Το ένα κυπαρίσσι ακούνητο και το άλλο μέσα στον μάτι του κυκλώνα. Όταν έφυγε και το τελευταίο πουλάκι σταγόνες δροσιάς σαν δάκρυα έπεφταν από τα κλαδιά του κυπαρισσιού . Ο ανεμοστρόβιλος μετακινήθηκε στις ρίζες του, ο θεός άνεμος τήρησε την υπόσχεση του. Με ένα δυνατό κρα-ααχ  σαν απελπισμένη επίθεση το αριστερό κυπαρίσσι έπεσε πάνω σε ανθρώπους και μηχανήματα. Έγινε μεγάλη ζημιά σε ανθρώπους και μηχανήματα. Για να τιμήσουν τους νεκρούς οι υλοτόμοι αποφάσισαν να κάνουν μνημείο ανάπτυξης το μοναδικό κυπαρίσσι που έμεινε!!! Στο τσιμεντένιο βουνό τώρα πια υπάρχει μόνο ένα μεγάλο δέντρο , το μεγάλο κυπαρίσσι μια τεράστια φωλιά πουλιών.

Το αριστερό κυπαρίσσι με την θυσία του, τον ηρωικό θάνατο του  έσωσε τα παιδιά πουλιά του και τα έστειλε στον ίσκιο του μακροχρόνιου φίλου του.

Αν αυτή την θυσιαστική λογική για τον ‘Αλλο, για την Κοινότητα είχαν κρατήσει και άλλα δέντρα δεν θα φτάναμε ποτέ στο αίσχος του τσιμεντένιου δάσους της δήθεν ανάπτυξης. Ανάπτυξη η οποία τελικά εξαφάνισε όλα τα δέντρα αφού δεν τα λογάριασε ποτέ μέσα στα σχέδια της.

Την θυσιαστική λογική για τον Άλλο , την θυσιαστική λογική για την Κοινότητα διέσωσαν οι έλληνες μέχρι την πόρτα του πολυτεχνείου. Από την μεταπολίτευση και μετά εμμονικά πιθηκίζοντας τον δυτικό ευδαιμονισμό που μας έταξαν ή φανταστήκαμε συστηματικά ξεριζώνουμε κάθε δέντρο της παράδοσης μας και της ταξικής μας συνείδησης. Κάθε δέντρο που παραδίδουμε στους αστούς υλοτόμους είναι ένα κενό στην ιστορική μας συνέχεια.

Την Κυριακή στις 17 Ιουνίου έχουμε μια τελευταία ευκαιρία …. Ποιος ξέρει ίσως κάποιο μεγάλο κυπαρίσσι πέσει δίπλα μας με απελπισμένο θυμό και ξυπνήσει την συνείδηση μας που ξεχάσαμε χρεωκοπημένη στην βιτρίνα κάποιου πολυκαταστήματος.



*Η ιστορία έχει φανταστικά στοιχεία αλλά η βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε ήταν τα λόγια του Χρήστου.

-Κυρ Βασίλη μας κόβουνε από τις ρίζες ( και έκανε με το δεξί του χέρι μια κίνηση σαν ένα δρεπάνι να του έκοβε τα πόδια). Τα πουλάκια μας τα παιδιά μας που θα βρούνε τον ίσκιο τους; (Ήταν τα τελευταία του λόγια με ένα θυμωμένο παράπονο στα μάτια) .

13/6/12

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 14.06.2012

11/6/12

Η έκδοση 7.06.2012

Οι δήμαρχοι θέλουν να μείνουν οι σκουπιδότοποι


Ανέτοιμοι είναι οι περισσότεροι δήμοι της Πελοποννήσου με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία με τις χωματερές. Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλει πρόστιμα οι δήμαρχοι ζητούν παράταση.
Μάλιστα με ομόφωνη απόφαση η ΠΕΔ ζητά την παράταση της λειτουργίας των ΧΑΔΑ, με την αιτιολογία ότι είναι απολύτως αδύνατο να ανασταλεί η λειτουργία τους στις 30/6/2012 όπως επιτάσσει η εγκύκλιος του Περιφερειάρχη.
Οι δήμαρχοι ζητούν ακόμη να κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ.
Μπροστά στον φόβο των προστίμων τονίζουν στην ομόφωνη απόφασή τους: «Στην περίπτωση που επιβληθούν πρόστιμα για τους ΧΑΔΑ, να κινηθούν οι διαδικασίες με βάση τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της ΚΕΔΕ κ. Ζυγούρη».

Επικοινωνιακός πόλεμος μεταξύ Κωστούρου και Γραμματικόπουλου


Ως οι αντίπαλοι των επόμενων εκλογών στο δήμο Ναυπλίου αυτοπροβάλλονται ο Δημήτρης Κωστούρος και ο Χρήστος Γραμματικόπουλος. Το δίπολο που δημιουργείται φαίνεται ότι θα επιχειρήσει να επικρατήσει έναντι των υπολοίπων αντιπάλων που θα εμφανιστούν στην πορεία.
Η αντιπαράθεση του νυν δημάρχου και του επικεφαλής του συνδυασμού «Ναύπλιο Νέα Ελπίδα» σχετικά με το μείζον θέμα των χρηματοδοτήσεων δείχνει ότι και οι δύο επέλεξαν αντίπαλο. Το ύφος των ανακοινώσεών τους  δείχνει ότι Κωστούρος και Γραμματικόπουλος θέλουν να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των δημοτικών πεπραγμένων στο Ναύπλιο.
Ο κος Γραμματικόπουλος σε παρέμβασή του στο δημοτικό συμβούλιο με αφορμή την συζήτηση για το χρηματοδοτικό Πρόγραμμα: «Αστική Αναζωογόνηση 2012 – 2015» πρότεινε την άμεση σύνταξη μελετών για δράσεις όπως: διαμόρφωση – ανακαίνιση κτιρίων, επαναχρησιμοποίηση και εγκατάσταση κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, προώθηση ανακύκλωσης απορριμμάτων, ενεργειακή εκμετάλλευση απορριμμάτων, αναβάθμιση φωτισμού δημοσίων χώρων, περιβαλλοντική διαχείριση ομβρίων υδάτων, ανακατασκευή – συντήρηση πεζοδρομίων και πεζοδρόμων.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι κρίμα λόγω ελλιπούς προετοιμασίας σε επίπεδο μελετών, ο Δήμος να χάνει χρήματα και επομένως να χάνει σε ανάπτυξη. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι την τελευταία στιγμή «τρέχει» ο Δήμος να δηλώσει «παρών» στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα (καταληκτική ημερομηνία αποδοχής όρων Προγράμματος ήταν χθες 30-5-2012).
Τέλος, επισήμανε ότι καλό θα είναι οι άνθρωποι που κυβερνούν σήμερα τον Δήμο αντί να αναλίσκονται κάθε μέρα σε ανούσια δελτία τύπου και επικοινωνιακές φιγούρες, να στρωθούν στην δουλειά και να παράξουν ουσιαστικό έργο.
Άμεση ήταν η απάντηση από τον δήμαρχο Δημήτρη Κωστούρο ο οποίος ανταπαντά στον κο Γραμματικόπουλο, ότι «αντί να αναλίσκεται σε απερίσκεπτη αντιπολίτευση – καθώς φαίνεται πως δεν ήταν πλήρως ενημερωμένος – καλό θα ήταν να σηκώσει κι αυτός τα μανίκια. Ως αντιπολίτευση έχει το θεσμικό ρόλο να μας ελέγχει επί της ουσίας και με πραγματικά στοιχεία, ώστε να γίνουμε ακόμη καλύτεροι ως Δήμος και Δημοτικό Συμβούλιο και πραγματικά χρήσιμοι για τους Δημότες. Αυτό έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος μας και όχι μικροπαραταξιακές αντιπολιτευτικές κορώνες».
Επιπλέον ο δήμαρχος τονίζει: «Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ορισμένα πράγματα στον κ. Γραμματικόπουλο όσον αφορά στο χρηματοδοτικό Πρόγραμμα: «Αστική Αναζωογόνηση 2012 – 2015» του Πράσινου Ταμείου. Εάν έκανε τον κόπο να κοιτάξει – πριν βγάλει το δελτίο Τύπου - στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ και συγκεκριμένα στο http://www.prasinotameio.gr/index.php/el/anakoinoseis/proskliseisis/74-astiki-anazoogonisi-proskliseis-2012 θα έβλεπε ότι η ημερομηνία δημοσίευσης της συγκεκριμένης πρόσκλησης προς τους Δήμους έγινε στις 2 Μαΐου.
Στο Δήμο μας έγινε γνωστό αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου και σήμανε συναγερμός, καθώς -όπως και ο ίδιος αναφέρει στην ανακοίνωσή του- η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων ήταν η 30η Μαΐου 2012. Μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα ο Δήμος κατάφερε να υποβάλλει την αιτιολογημένη αίτησή του και να διεκδικήσει σημαντικούς πόρους
Είναι άδικο λοιπόν ο κ. Γραμματικόπουλος να κάνει αντιπολίτευση χρησιμοποιώντας ένα θέμα, το οποίο, παρά τις ασφυκτικές ημερομηνίες, ο Δήμος και οι εργαζόμενοι της Τεχνικής Υπηρεσίας έβγαλαν σε πέρας».

Αγγελοπούλειο

Κόντρα ξέσπασε επίσης μεταξύ του Χρήστου Γραμματικόπουλου και της δημοστικής αρχής για το θέμα της αξιοποίησης των χρημάτων του «Κοινοφελούς Αγγελοπούλειου Ιδρύματος».
Την αξιοποίηση των χρημάτων προς όφελος του σχολείου του Ανυφίου και, πιο συγκεκριμένα, για την δημιουργία τριών νέων αιθουσών ζητά με παρέμβασή του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ναύπλιο Νέα Ελπίδα Χρήστος Γραμματικόπουλος.
Όπως τονίζει το Αγγελοπούλειο έχει συσταθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, με σκοπό την κατασκευή σχολικών κτιρίων, η επισκευή και ανακαίνιση υφιστάμενων κτιρίων, η ίδρυση βιβλιοθηκών, καθώς και η χορήγηση υποτροφιών σε μαθητές δημοτικών σχολείων του πρώην Δήμου Μιδέας. Στο καταστατικό τουαναφέρεται ότι θα εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα τα σχολικά κτίρια των κοινοτήτων του πρώην Δήμου Μιδέας και ιδιαιτέρως του Ανυφίου από όπου και κατάγεται ο Ιδρυτής Ανδρέας Αγγελόπουλος.
Σύμφωνα με τον κο Γραμματικόπουλο, σε ειδικό λογαριασμό του Ιδρύματος στην Εθνική Τράπεζα υπάρχει αυτή τη στιγμή ποσό της τάξεως περίπου των 100.000 €, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο.
Αρνητικά ωστόσο προς την υποκατάσταση του κράτους και στην χρέωση στο ίδρυμα Αγγελόπουλος την κατασκευή αιθουσών, προσανατολίζεται το τοπικό  συμβούλιο Ανυφίου. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου του τοπικού συμβουλίου κ. Καραμπή. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν κατά την ενημερωτική συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ήδη το ίδρυμα βρίσκεται σε διαδικασία επανενεργοποίησης, αφού για μεγάλο διάστημα παρέμεινε ανενεργό.
«Μάλλον λάθος δρόμο ή λάθος σύμβουλο έχει διαλέξει ο κ. Χρήστος Γραμματικόπουλος, καθώς για μία ακόμη φορά τα τελευταία 24ωρα πιάνεται ανενημέρωτος», σημειώνει το γραφείο του δημάρχου Δημήτρη Κωστούρου. Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «Εάν παρακολουθούσε τις δράσεις του Δήμου από κοντά και δεν «έτρεχε» να υιοθετεί την ξεπερασμένη τακτική της αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση δεν θα εκτιθόταν.  Ο κ. Γραμματικόπουλος θα ήξερε ότι από τις 4 Μαΐου - στη συνάντηση που τότε είχε με τον προϊστάμενο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Σωτήριο Γαβρήλο  και τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Ιωάννη Μπούνο - ο Δήμος είχε συζητήσει την κατάσταση που επικρατεί  στο Αγγελοπούλειο Δημοτικό σχολείο Ανυφίου και είναι σε συνεχή επαφή ώστε να λειτουργήσει άμεσα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος. Γνωρίζει καλά ο κ. Γραμματικόπουλος ότι ο Δήμος δεν μπορεί να παρέμβει παράνομα σε ζητήματα του Ιδρύματος εάν αυτό δεν αρχίσει να λειτουργεί. Γι’ αυτό πριν ζητήσει να παρανομήσουμε – όπως ίσως κάποιοι τον συμβούλευσαν και τον εκθέτουν με αυτό τον τρόπο – καλό θα ήταν να είναι προσεκτικός  όταν θέτει σε δημόσιο διάλογο τέτοια θέματα».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ