Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/7/12

Η έκδοση 26.7.2012

Ενημερωθείτε πριν αρχίσει να ξεσπά πανικός για το κουνούπι της Αιγύπτου


Ενημερωτική ημερίδα με συμμετοχή ειδικών επιστημόνων διοργανώνεται σήμερα στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του βουλευτικού.
Η ημερίδα οργανώνεται από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την στήριξη του Δήμου Ναυπλιέων στα πλαίσια της ενημέρωσης για την αντιμετώπιση εκδήλωσης κρουσμάτων λοίμωξης από τον Ιό του Δυτικού Νείλου και της Ελονοσίας, καθώς και μέτρων πρόληψης και προστασίας από τα κουνούπια.
Η ενημέρωση δυστυχώς στην χώρα μας παραείναι παρεξηγημένη με αποτέλεσμα μόλις εμφανίζονται 1-2 κρούσματα και με την”βοήθεια” των ΜΜΕ, να ξεσπά πανικός.

Σύμφωνα με το σώμα Επιθεώρησης εργασίας και Υγείας του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας:
Ο ιός του Δυτικού Νείλου (West Nile Virus-WNV) μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως μέσω δήγματος μολυσμένων κουνουπιών. Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι και τα θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές. Τα κουνούπια συχνά αναπτύσσονται σε νερά που λιμνάζουν για περισσότερες από 4 ημέρες και είναι πιο δραστήρια από το σούρουπο έως το ξημέρωμα. Πισίνες, λίμνες, στέρνες, τάφροι άρδευσης, βαρέλια βροχής, αλλά και θαμνώδεις και δασικές εκτάσεις ευνοούν την ανάπτυξή τους. Οι περισσότερες λοιμώξεις συμβαίνουν από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο.
Η περίοδος μεταξύ του δήγματος και της εκδήλωσης συμπτωμάτων στον άνθρωπο είναι 3 έως 14 ημέρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό του Δυτικού Νείλου (περίπου 80%) δεν προκαλείται κανένα σύμπτωμα, ενώ σε ποσοστό περίπου 20% παρουσιάζονται συμπτώματα γρίπης, όπως πυρετός, κόπωση, κεφαλαλγία και πόνος στους μυς ή στις αρθρώσεις. Λιγότερο από το 1% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με τον ιό παρουσιάζουν σοβαρές εκδηλώσεις όπως υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα, αποπροσανατολισμό, τρόμο, μυϊκή αδυναμία, και παράλυση. Προς το παρόν δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον άνθρωπο, ούτε ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και καταστάσεων μπορεί να προσβληθούν. Ωστόσο, όσοι είναι άνω των 50 ετών ή είναι ανοσοκατασταλμένοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.
Μεταξύ των κυριότερων μέτρων πρόληψης και προστασίας περιλαμβάνονται η λήψη μέτρων αποφυγής των κουνουπιών, η χρήση προστατευτικών ενδυμάτων και η χρήση εντομοαπωθητικών ή εντομοκτόνων. Τα εντομοαπωθητικά εφαρμόζονται στο δέρμα ή για τον ψεκασμό των ρούχων και περιέχουν DEET (N, N-διαιθυλοτολουαμίδη), πικαριδίνη (picaridin), ή αιθέρια έλαια
ευκαλύπτου. Τα εντομοκτόνα περιέχουν συνήθως πυρεθρινοειδή όπως π.χ. περμεθρίνη και κυκλοφορούν στο εμπόριο σε μορφή αερολύματος (αεροζόλ), ταμπλετών, εξατμιζόμενου διαλύματος, σπιράλ κ.λ.π. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή των συσκευών.




Προστασία των εργαζόμενων που απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους
εργασίας

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης με τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν σχετίζονται με το χώρο εργασίας, εντούτοις υπάρχουν κατηγορίες εργαζόμενων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης όπως είναι: αγρότες, γεωπόνοι, οικοδόμοι, ελαιοχρωματιστές, μηχανικοί, κηπουροί, δασολόγοι, φύλακες, εργαζόμενοι στην αποκομιδή σκουπιδιών και σε βιολογικούς καθαρισμούς, εργαζόμενοι σε πτηνοτροφεία και φάρμες κ.α.
Επιπρόσθετα εργαζόμενοι που εργάζονται σε εργαστήρια όπου χειρίζονται ιστούς ή υγρά που έχουν μολυνθεί με τον ιό διατρέχουν κίνδυνο, ιδίως εάν το δέρμα τους έχει αμυχές και δεν λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα προστασίας.
Συστάσεις προς τους εργοδότες
1. Παροχή ενημέρωσης προς τους εργαζομένους σχετικά με τις πιθανές πηγές έκθεσης, τον τρόπο μετάδοσης και μόλυνσης από τον ιό, τις ώρες που τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια, τα συμπτώματα της μόλυνσης κ.λ.π.
2. Εφόσον παρέχονται στους εργαζομένους στολές, να περιλαμβάνονται πουκάμισα με μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια ως επιλογές. Διαφορετικά να προτρέπονται οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους να φορούν πουκάμισα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια και κάλτσες.
3. Παροχή εντομοαπωθητικών και ενημέρωση για τη χρήση τους.
4. Λήψη μέτρων για τη μείωση της έκθεσης των εργαζομένων στα κουνούπια:
-Μέριμνα για την εξάλειψη των πηγών στάσιμου νερού σε εξωτερικούς χώρους εργασίας, όσο είναι δυνατό, ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός των κουνουπιών:
-Άδειασμα των δοχείων με λιμνάζοντα ύδατα κάθε 4 έως 5 ημέρες, καθώς και
αναποδογύρισμα, κάλυψη, ή αποθήκευση δοχείων όπως καλύμματα, κουβάδες,
βαρέλια, καροτσάκια, κ.λ.π. που ενδέχεται να λιμνάζουν νερά. Διάνοιξη οπών
αποστράγγισης σε δοχεία τα οποία συλλέγουν νερό και δεν μπορούν να αδειάσουν.
Καθάρισμα των υδρορροών βροχής και αφαίρεση υπολειμμάτων (φύλλα, κλαδιά,
σκουπίδια) από χαντάκια και φρεάτια.
-Αποφυγή εργασίας, εάν είναι εφικτό, σε εξωτερικούς χώρους τις ώρες που τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια (πιο συχνά από το σούρουπο έως το ξημέρωμα).


Συστάσεις προς τους εργαζομένους

-Χρήση προστατευτικού ρουχισμού, όπως πουκάμισα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια και κάλτσες.
-Χρήση εντομοαπωθητικών, με ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:
-Αποφυγή εφαρμογής της αντλίας ή των προϊόντων αεροζόλ απευθείας στο πρόσωπο. Αντ’ αυτού προτείνεται ψεκασμός των προϊόντων πάνω στα χέρια και προσεκτική επάλειψη στο πρόσωπο, αποφεύγοντας τα μάτια και το στόμα. Σε κάθε περίπτωση να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες της ετικέτας.
-Αποφυγή εφαρμογής των εντομοαπωθητικών στο δέρμα που καλύπτεται από ρούχα.
-Ψεκασμό των ενδυμάτων με εντομοαπωθητικά προϊόντα, καθώς τα κουνούπια μπορούν να διεισδύσουν τα λεπτά ρούχα.
-Ανανέωση του εντομοαπωθητικού όταν απαιτείται.
-Πλύσιμο του δέρματος με σαπούνι και νερό μετά το πέρας της εργασίας.
-Πλύσιμο των ρούχων που έχουν ψεκαστεί με εντομοαπωθητικά πριν χρησιμοποιηθούν ξανά.

Τι θέλει ο Ράιχενμπαχ στην Πελοπόννησο;


Προετοιμάζει το έδαφος ο Πέτρος Τατούλης για την επίσκεψη στην Πελοπόννησο του επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Χόρστ Ράιχενμπαχ.
Ήδη εδώ και ημέρες εκδίδονται δελτία τύπου με τα οποία προετοιμάζεται η κοινή γνώμη, ενώ εμφανείς είναι και οι πρώτες αντιδράσεις κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα τις προάλλες έγινε σύσκεψη στην Τρίπολη για την προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης του κ. Ράιχενμπαχ, στην οποία συμμετείχαν οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Κωνσταντίνα Νικολάκου και Ανδρέας Πουλάς. Η σύσκεψη επικεντρώθηκε σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στην δημιουργία ενός Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και στην ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με τη μέθοδο της Σύμπραξης του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα. Ο κ. Τατούλης τόνισε ότι οι Περιφέρειες θα αποτελέσουν το δρόμο εξόδου της χώρας από την κρίση, καθώς «η κεντρική κυβέρνηση θα απασχολείται για πολλά χρόνια με τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας. Για να διορθώσει το face loss της χώρας θα πρέπει η κεντρική κυβέρνηση να κάνει τεράστιες επενδύσεις και δεν έχει τη δυνατότητα. Αντίθετα οι Περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα να δείξουν ένα διαφορετικό προφίλ, με κύρια χαρακτηριστικά τη συνέπεια, τη σταθερότητα και την προσέλκυση μικρών και ευέλικτων επενδύσεων».

Στελέχη της Task Force

Εντωμεταξύ, την προηγούμενη Πέμπτη βρέθηκαν στην Περιφέρεια τα στελέχη της Task Force Ζωρζέτα Λάλλη, Κώστας Κυριαζής και Φραντσέσκο Αμοντέο, μετά από πρόσκληση του Πέτρου Τατούλη. Όπως ανακοινώθηκε στόχος των αξιωματούχων συνεργατών του Χορστ Ραϊχενμπαχ, ο οποίος θα επισκεφτεί σύντομα την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η άντληση γνώσης και εσωτερικής πληροφόρησης σχετικά με τις διαδικασίες και τους τρόπους υλοποίησης των έργων: Δημιουργία του Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας  και Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Τατούλης απαντώντας σε ερώτηση της κας Λάλλη για την κήρυξη Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δήλωσε ότι ο στόχος μας είναι η δημιουργία ενός νέου κλίματος για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος, «αλλά με τρείς βασικές προϋποθέσεις, τα αυστηρά φορολογικά κίνητρα, τις σημαντικές αδειοδοτικές διευκολύνσεις και κυρίως τη μη διατάραξη των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».
Π. Τατούλης: Θέλουμε να έχουμε εμείς την ευθύνη της διαπραγμάτευσης για τα κονδύλια που αφορούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η κόντρα

Όπως δήλωσε ο κος Τατούλης αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Αυτή η χώρα μπορεί να σωθεί με ένα εξαιρετικά εύκολο τρόπο. Συμφωνώ με το ΣΥΡΙΖΑ ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό, ένα συμπαγές σχέδιο το οποίο θα υλοποιηθεί με εθνική συναίνεση και ευθύνη» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, επισημαίνοντας ότι όλα τα μοντέλα εξόδου από την κρίση που έχουν μέχρι τώρα υιοθετηθεί έχουν αποτύχει με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σχέδια αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, τα οποία στην ουσία αποτελούν «σχέδια παραχώρησης σε συγκεκριμένα συμφέροντα» και πρόσθεσε ότι «το εχέγγυο για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι ο ανιδιοτελής και ακομμάτιστος πατριωτισμός».
Η κόντρα μεταξύ του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και του ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε με αφορμή την επιστολή του κου Τατούλη προς τον Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Χόρστ Ράιχενμπαχ, με την οποία παροτρύνει τον Ευρωπαίο Αξιωματούχο να συμβάλει στο κόψιμο του “Γόρδιου” εναγκαλισμού που ασκεί το κράτος προς τις Περιφέρειες. Να συμβάλει με λίγα λόγια στην απελευθέρωση της Περιφερειακής Διοίκησης από τα δεσμά που επιβραδύνουν έως και ακυρώνουν την όποια δυναμική υγιούς τοπικής ανάπτυξης και διαθρωτικών αλλαγών, βυθίζοντας τη δημόσια διοίκηση στην ανυποληψία, την αναποτελεσματικότητα και τη διαφθορά. 
Ο Πέτρος Ταοτύλης υπογραμμίζει στην επιστολή του προς τον Χορστ Ραϊχενμπαχ ότι απαιτούνται μεγάλης έκτασης μεταρρυθμίσεις, αλλά φαίνεται ότι η εκ των άνω προσέγγιση,  η οποία έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Είναι προφανές ότι απαιτείται μια νέα στρατηγική. Έχω πολλές φορές τονίσει ότι οι Περιφέρειες θα μπορούσαν να συμβάλουν πολύ πιο ενεργά στην ανάπτυξη της χώρας και ότι οι απαιτούμενες καινοτομίες θα ήταν λιγότερο δύσκολο να προωθηθούν στο περιφερειακό επίπεδο, όπου η αδράνεια είναι μικρότερη σημειώνει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Ο Πέτρος Τατούλης υπογραμμίζει στην επιστολή του προς τον Χορστ Ραϊχενμπαχ ακόμα ότι σε περίπτωση που η Ευρώπη αξιολογεί το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί μια τέτοια «από-τη-βάση» (bottomup) προσέγγιση,η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιθυμεί να αναπτύξει ένα τέτοιο πρόγραμμα στη λογική απεγκλωβισμού από τον σφιχτό εναγκαλισμό της κεντρικής Διοίκησης ώστε να μπορεί θεσμικά να λάβει τολμηρές πρωτοβουλίες.

Ο Κοδέλας

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας με αφορμή την συγκεκριμένη επιστολή τονίζει: «Ο κ. Τατούλης μπορεί να θεωρείται πλέον ως ένα άτυπο μέλος της “task force” στην Ελλάδα. Η επιστολή του στον Ράιχενμπαχ ζητώντας του να «απελευθερώσει» την Περιφέρεια από το Κράτος, αναγνωρίζοντάς του έτσι τον ρόλο Γκαουλάιτερ, ξεπέρασε κάθε όριο.
Ο κ. Τατούλης, εκλεγμένος Περιφερειάρχης, δεν νοιώθει καν την ανάγκη να απευθυνθεί στους Έλληνες εκλεγμένους βουλευτές, τους Υπουργούς ή τον πρωθυπουργό της χώρας του. Απευθύνεται και ζητάει να παρέμβει ο υπάλληλος – εκπρόσωπος των δανειστών μας κ. Ράιχενμπαχ για να αλλάξει το ελληνικό δίκαιο και η ελληνική δημόσια διοίκηση. Ορισμένοι άλλοι πριν από αυτόν, «φορώντας κουκούλα», εν κρυπτώ δηλαδή, έστειλαν «υπομνήματα» στην Τρόικα για τις αλλαγές που επιθυμούσαν στις εργασιακές σχέσεις και όχι μόνο. Το ότι ο κ. Τατούλης το δηλώνει επωνύμως και δημοσίως αποτελεί  επίδειξη θάρρους ή θράσους;
Ίσως ο κ. Τατούλης να επιθυμεί  η Περιφέρεια Πελοποννήσου να προσαρτηθεί απευθείας στο Γερμανικό κράτος, μετατρεπόμενη σε μια Ειδική Οικονομική Ζώνη, παράδεισο για το γερμανικό κεφάλαιο και κόλαση για τους πολίτες της Περιφέρειας. Μια Ειδική Οικονομική Ζώνη που θα καταλύει κάθε έννοια κοινωνικού κράτους, που θα καταλύει το Σύνταγμα και κάθε έννοια εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτό δείχνει και η αναφορά του σε εκθέσεις Γερμανικών Ινστιτούτων τις οποίες αναπαράγει.
Ο κ. Τατούλης  ως οργανικό κομμάτι του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος της χώρας δεν θα μπορούσε να αποκλίνει από την “εθνική γραμμή” της πλήρους υποτέλειας στην τρόικα. Είναι προφανές το αγεφύρωτο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στον ίδιο και στον αγώνα που δίνει εδώ και δυο χρόνια ο ελληνικός λαός για να γλιτώσει την κοινωνική καταστροφή, για πραγματική αντί της “εποπτευομένης” Δημοκρατία, για εθνική αξιοπρέπεια. Ας αρκεστεί ο κ. Τατούλης στον ρόλο του και ας σεβαστεί τουλάχιστον τις αγωνίες και τον αγώνα επιβίωσης που δίνει ο ελληνικός λαός».

Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας

Αναφερόμενος στη δημιουργία του Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι φιλοδοξία της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι να δημιουργήσει ένα ταμείο με δυνατότητα μόχλευσης ιδιωτικών πόρων για την εξασφάλιση ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με βασική φιλοσοφία τη βοήθεια προς τις υγιείς επιχειρήσεις και την αποτροπή αύξησης της ανεργίας. «Η λύση βρίσκεται στην υλοποίηση τέτοιων δομών σε τοπικό και όχι εθνικό επίπεδο, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στην ικανοποίηση των ιδιαίτερων αναγκών κάθε περιοχής».
Αναφορικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων ο κ. Τατούλης ενημέρωσε την Task Force ότι ο διεθνής διαγωνισμός εξελίσσεται ομαλά, με γρήγορους ρυθμούς και ότι βρίσκεται στη Β΄ φάση, του ανταγωνιστικού διαλόγου. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μεθοδικά και με γρήγορους ρυθμούς ξεπέρασε όλα τα προβλήματα και τις αντιστάσεις των δυνάμεων που αντιδρούν πεισματικά στην υιοθέτηση καθαρών λύσεων και, με ένα καινοτόμο μοντέλο – πιλότο για ολόκληρη τη χώρα, φιλοδοξεί να καταστήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου από παράδειγμα προς αποφυγή, παράδειγμα αειφορίας και σεβασμού του περιβάλλοντος» δήλωσε ο Περιφερειάρχης.
Παράλληλα η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, έχει ξεκινήσει την υλοποίηση του προγράμματός της, που έχει εγκριθεί από το ΕΠΠΕΡΑΑ, για την αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ, μερικοί εκ των οποίων όταν αποκατασταθούν θα αποτελέσουν επισκέψιμους χώρους και σημείο αναφοράς για τους πολίτες. Όσον αφορά την πολιτική για την ανακύκλωση ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι με την πολιτική που ακολουθεί η Περιφέρεια μπαίνουν για πρώτη φορά κανόνες αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων ανακύκλωσης μέχρι σήμερα και θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση των πολιτών για το που πηγαίνουν τα χρήματα που δαπανώνται για αυτό το σκοπό.

Αναβάθμιση νοσοκομείου αντί λουκέτου;


Αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα δεν αποκλείεται να βγει ωφελημένη η Αργολίδα από την κρίση, στον τομέα της παροχής Υγείας. Αυτό ισχυρίζεται ο διοικητής των διασυνδεόμενων νοσοκομείων Ναυπλίου και Άργους Γιάννης Άρχοντας, κομίζοντας νέα από το Υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της γενικής διευθύντριας του υπουργείου κας Τσαγδή ισχύει κανονικά ο νόμος 5042, σύμφωνα με τον οποίοι από την 1/1/2013 τα λειτουργούντα υπό ενιαία διοίκηση διασυνδεόμενα νοσοκομεία θα αποτελούν ενιαίο οργανισμό. Επιπλέον σύμφωνα το οργανόγραμμα του νέου Οργανισμού που θα δημιουργηθεί δεν χάνεται καμία θέση εργασίας. τουναντίον οι θέσεις θα αυξηθούν αφού σύμφωνα με το Οργανόγραμμα μπορούν να νοσηλευτούν περισσότεροι ασθενείς, αφού συγκεκριμένα προβλέπονται 250 κρεβάτια.
Μάλιστα όπως δήλωσε ο κος Άρχοντας στον «Αναγνώστη» τον Σεπτέμβρη ξεκινά η διαβούλευση για την δημιουργία του ενιαίου Οργανισμού των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Ναυπλίου και Άργους.

Αντιδράσεις

Βέβαια οι εργαζόμενοι και οι φορείς έχουν στο νου τους την παροιμία «όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι». Μετά τα δημοσιεύματα που προηγήθηκαν και τις πληροφορίες που ήθελαν το κλείσιμο του νοσοκομείου Ναυπλίου, συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις. Χθες πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη διαμαρτυρία των εργαζομένων, οι οποίοι δήλωσαν την απόφασή τους να υπερασπιστούν την συνέχεια της λειτουργίας και την αναβάθμιση του Νοσοκομειακού Ιδρύματος.
Στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν και φορείς της πόλης που είχαν κληθεί, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Δ. Κωστούρος, οι βουλευτές Γ. Ανδριανός (ΝΔ) και Δ. Κοδέλας (ΣΥΡΙΖΑ), εκπρόσωποι ιατρικών και φαρμακευτικών συλλόγων, του εμπορικού συλλόγου, του εργατικού κέντρου κλπ.
Στην κινητοποίηση οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν –όπως είπαν - οποιαδήποτε μεθόδευση υποβάθμισης του Νοσοκομείου απ’ όπου και να προέρχεται. Καλούν δε όλους να σταθούν δίπλα τους και να αντισταθούν σε λογικές και πρακτικές που θέλουν καταργήσουν το νοσοκομείο, διαλύοντας τις τελευταίες παροχές ενός κοινωνικού κράτους που καταρρέει και παρασύρει μαζί του τους πολίτες του, όπως τονίζουν.
Εντωμεταξύ, την Δευτέρα προηγήθηκε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ναυπλίου όπου και εκεί εκδόθηκε ψήφισμα και ζητείται να μην κλέισει το νοσοκομείο.

Ο Σαμαράς έστειλε τον Τζαβάρα να λύσει προβλήματα


Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας, χρεώνεται προσωπικά την Αργολίδα, για την οποίας πρέπει να δώσει άμεσα λύσεις σε προβλήματα του τομέα Πολιτισμού που βαλτώνουν. Στην επίσκεψη Τζαβάρα συνέτεινε και η πρόσκληση που του είχε απευθύνει και ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός.
Τα Μουσεία της Αργολίδας και οι αρχαιολογικοί χώροι της φαίνεται ότι αποτελούν προτεραιότητα και αποτελούν προφανώς στοίχημα για τον πρωθυπουργό αφενός λόγω της θητείας του στο παρελθόν στο υπουργείο Πολιτισμού, και αφετέρου λόγω της εντοπιότητας της συζύγου του.
Πράγματι, την προηγούμενη Παρασκευή ο κ. Κώστας Τζαβάρας επισκέφθηκε Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία του Νομού Αργολίδος. Παράλληλα  συναντήθηκε με εκπροσώπους των  Εφορειών Αρχαιοτήτων  της περιοχής και ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ.
Πρώτος σταθμός της περιοδείας του ήταν ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο της Επιδαύρου, όπου ενημερώθηκε για τα λειτουργικά του προβλήματα. Εντός της επόμενης εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη, της Προϊσταμένης της αρμόδιας Δ’ ΕΠΚΑ αλλά  και στελεχών της Διεύθυνσης Μελετών Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της αναβάθμισης των εκθεσιακών υποδομών που φιλοξενούν τα εξαιρετικής σημασίας ευρήματα.
Επίσης παρακολούθησε τις αναστηλωτικές εργασίες που πραγματοποιούνται στο Μικρό Θέατρο και στο Ενετικό Κάστρο στη Νέα Επίδαυρο. Ακολούθως επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, το Μουσείο Άργους ,όπου ενημερώθηκε για την επικείμενη ένταξη στο ΕΣΠΑ των έργων επισκευής και επανέκθεσης, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών.
Με αφορμή την επίσκεψη Τζαβάρα ο Γιάννης Ανδριανός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μετά από συνάντηση που είχα την προηγούμενη εβδομάδα  στην  Αθήνα με τον Υπουργό αρμόδιο για θέματα πολιτισμού κ. Τζαβάρα για να του θέσω τα ζητήματα που απασχολούν την Αργολίδα, ο Υπουργός προς τιμή του ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα μου να επισκεφθεί τους Αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία του τόπου μας». Πρόσθεσε ακόμα ο κος Ανδριανός: «Είναι χρέος μας, ιδιαίτερα σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα και την κοινωνία μας, να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατό συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει ο τόπος μας με υπευθυνότητα και σεβασμό».
Στην περιοδεία του στο Νομό Αργολίδας ο  Αναπληρωτής Υπουργός ξεναγήθηκε στους Αρχαιολογικούς Χώρους από τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου καθηγητή Βασίλη Λαμπρινουδάκη, τον Προϊστάμενο της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δημήτρη Αθανασούλη και την Αν. Προϊσταμένη της Δ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Άννα Μπανάκα.

Διαχωρισμός- Ανακύκλωση- Κομποστοποίηση το τρίπτυχο των δημάρχων


Χιλιάδες χρόνια μετά τους Κινέζους οι δήμαρχοι της Αργολίδας ανακαλύπτουν την πυρίτιδα, στην δεδομένη περίπτωση τα οφέλη της ανακύκλωσης. Ακόμα και τώρα δεν είναι αργά και ας έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια που οι περιβαλλοντικές οργανώσεις του νομού επέμεναν στα οφέλη της ανακύκλωσης.
Σύσκεψη υπό την άτυπη προεδρία του Δημάρχου Ναυπλιέων, Δημήτρη Κωστούρου, στον οποίο ανήκε και η πρωτοβουλία του καλέσματος, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στο δημοτικό κατάστημα Ναυπλίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Νομού Αργολίδας.
Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος τόνισε ότι θα πρέπει να «είμαστε όλοι μαζί για να διεκδικήσουμε οριστική λύση για το θέμα των σκουπιδιών στην Αργολίδα», ενώ εξήρε τον αγώνα του Δημάρχου Ερμιονίδας Δημήτρη Καμιζή εκφράζοντας τη συμπαράστασή του.
Ο κ. Καμιζής αναφερόμενος στην παραίτησή του, η οποία τελικά δεν έγινε δεκτή από την αποκεντρωμένη διοίκηση, υπογράμμισε πως πέτυχε τον στόχο της αφού υποχρέωσε την περιφέρεια Πελοποννήσου να αναλάβει το κόστος μεταφοράς των δεματοποιημένων σκουπιδιών, εκτός Ερμιονίδας. Θ πρέπει να τονιστεί πως το κόστος της μεταφοράς ανέρχεται στα 200.000 ευρώ περίπου και φυσικά το ποσό αυτό θα ήταν δυσβάσταχτο για τον δήμο Ερμιονίδας. 
Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων εξέφρασε την αντίρρησή της στο θέμα της δεματοποίησης, καθώς θεωρεί  ότι χωρίς ολοκληρωμένη διαχείριση από την πλευρά της Περιφέρειας δεν αποτελεί λύση. Κοινή συνισταμένη των προτάσεων - μέχρι να βρεθεί οριστική λύση - αναδείχθηκε η διαλογή των υπολειμμάτων (ΚΔΑΥ), η κομποστοποίηση και η δεματοποίηση των υπολειμμάτων.
Όλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ενταθεί η πίεση στην Περιφέρεια, προκειμένου να υπάρξει μέχρι το τέλος του 2012 οριστική επιλογή της λύσης στο θέμα της διαχείρισης, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε διαδημοτική συνεργασία στην περίπτωση που η λύση από την Περιφερειακή διοίκηση δεν καρποφορήσει.
Για το θέμα έγκρισης του χώρου εναπόθεσης των δεματοποιημένων σκουπιδιών, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Αναστάσιος Χειβιδόπουλος δεσμεύτηκε ότι πολύ μέχρι σήμερα! θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εκ μέρους της περιφερειακής αυτοδιοίκησης Αργολίδας και θα έχουν σταλεί προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας για την τελική έγκριση χωροθέτησης. Ο κ. Χειβιδόπουλος έριξε την ευθύνη στους δημάρχους τονίζοντας ότι “η Περιφέρεια, μέσα από καινούργιες συνθήκες που δίνει ο Καλλικράτης, προχώρησε σε κάποιες ενέργειες όπως η ίδρυση του ΦΟΣΔΑ. Η ευθύνη είναι πλέον στους πολίτες και τους δήμους”, απέκρυψε όμως πως οι κινήσεις των δημάρχων και του ΦΟΣΔΑ δεν είναι ελεύθερες και πως δεσμεύονται από τον Περιφερειακό σχεδιασμό  της Περιφέρειας Πελοποννήσου κι επομένως δεν μπορούν να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις σε ένα σχεδιασμό που κωλυσιεργεί τα πάντα εδώ και χρόνια.
Το θετικό βεβαίως της σύσκεψης ήταν πως, αν και αναγκάστηκαν οι δήμοι εκ των πραγμάτων, θα προχωρήσουν σε μερική ανακύκλωση τουλάχιστον μέχρι να μπει σε λειτουργία “το σύστημα διαχείρισης απορριμάτων”, σε 2-3 χρόνια περίπου. Θα πρέπει να τονιστεί πως ορισμένοι απ τους παρευρισκόμενους τόνισαν πως οι δεματοποιητές, η αγορά και η χρήση τους αποτελούν οικονομικό σκάνδαλο ενώ εξέφρασαν τους φόβους τους πως η σχεδιαζόμενη λύση από πλευράς περιφέρειας αποσκοπεί σε εργοστάσιο καύσης ή κάτι αντίστοιχο κι όχι σε ανακύκλωση παρ όλο που είναι φιλική στο περιβάλλον και έχει μικρότερο κόστος. Την άποψη αυτή ενισχύει και το γεγονός πως δεν έγινε καμιά συζήτηση για την χρίση των υπολειμμάτων απ την ανακύκλωση RDF, ενός υλικού που προσφέρεται για καύση καθώς και της λυματολάσπης των βιολογικών καθαρισμών που αποτελείται κατά 75 από ύλη κατάλληλη για καύση.
Για την ιστορία αναφέρουμε πως στην σύσκεψη συμμετείχαν: Ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πελοποννήσου κ. Αν. Χειβιδόπουλος, ο Δήμαρχος Τριπόλης και πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ περ. Πελοποννήσου κ. Γιάννης Σμυρνιώτης, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δ. Καμιζής μαζί με το Δημοτικό Σύμβουλο Ερμιονίδας κ. Ι. Τσαμαδό, ο αντιδήμαρχος Επιδαύρου  κ. Γ. Βερδελής, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Φ. Δαμούλος, το μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ κ. Δ. Καρούτζος και ο υπεύθυνος της Μόνιμης Επιτροπής Διαχείρισης Απορριμμάτων του ΤΕΕ κ. Γ. Διδασκάλου, οι κ.κ. Ι. Γκιόλας, Π. Μπούκουρης και η κυρία Μ. Κούτσελα εκπρόσωποι του Δήμου Ναυπλιέων στον ΦΟΣΔΑ, ο Γ. Παπαηλιού από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και ο μηχανικός κ. Γκόνης ως πολίτης.
Συμμετείχαν επίσης ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ναυπλιέων κ. Αν. Σαλεσιώτης και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Στ. Αυγουστόπουλος. Από πλευράς του δήμου Άργους-Μυκηνών παρουσιάστηκε ξαφνικό κώλυμα συμμετοχής λίγα λεπτά πριν την έναρξης της συνάντησης.

Πακέτο τα αξιοθέατα στη βουλή


Μπαράζ ερωτήσεων για θέματα που άπτονται του πολιτισμού, του τουρισμού και των αξιοθέατων κατέθεσε ο βουλευτής Γιάννης Ανδριανός προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Αρβανιτόπουλο.
Οι ερωτήσεις που θα απασχολήσουν το Κοινοβούλιο αφορούν στην εγκατάλειψη του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Ξενία» στην Ακροναυπλία και του χώρου της «Παλιάς Πισίνας» στον περιβάλλοντα χώρο του Αμφιτρύωνα, στην ανάγκη προστασίας και ανάδειξης ιστορικών φρουρίων και οχυρωματικών έργων στην Αργολίδα, και στην ανάδειξη και αξιοποίηση της πυραμίδας στο Ελληνικό.
Αναφορικά με το Ξενία στο Ναύπλιο, ο βουλευτής αναφέρεται στο ζήτημα της πολυετούς πλήρους εγκατάλειψης των εγκαταστάσεων του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Ακροναυπλία, των οποίων η αξιοποίηση θα δημιουργούσε νέες θέσεις δουλειάς και θα τόνωνε την τοπική οικονομία.
Αντίστοιχα, επισημαίνει ότι είναι εμφανής η εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής του χώρου της «παλιάς πισίνας» στον περιβάλλοντα χώρο του «Αμφιτρύωνα», που πλήττει καίρια την εικόνα της πόλης του Ναυπλίου.
Ρωτάει δε τον υποουργό αν προτίθεται να ενεργήσει ώστε να αντιμετωπιστεί η εγκατάλειψη των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων και να καταστεί δυνατή η εκ νέου αξιοποίησή τους προς όφελος της τοπικής οικονομίας.
Αναφορικά με το ζήτημα της προστασίας και ανάδειξης των ιστορικών φρουρίων και οχυρωματικών έργων στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, ο κος Ανδριανός αναφέρεται στο Φρούριο Παλαμηδίου στο Ναύπλιο, στη Λάρισα στο Άργος, στο φρούριο «Μπούρτζι», στο φρούριο της Νέας Επιδαύρου, στον πύργο – ορμητήριο του αγωνιστή της Επανάστασης του ‘21 Στάϊκου Σταϊκόπουλου στον Άγιο Αδριανό, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται μερικά εξαιρετικά δείγματα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, διαχρονικοί μάρτυρες της ιστορικής, κοινωνικής και πολιτικής σημασίας της περιοχής.
Η ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό είναι: «Ποια είναι η κατάσταση των τειχών στα Φρούρια Παλαμηδίου στο Ναύπλιο και Λάρισας στο Άργος, τι μέτρα συντήρησης και αποκατάστασης τους έχουν ληφθεί, καθώς και εάν προτίθεται να προχωρήσει σε εκτεταμένα προγράμματα αποκατάστασης μέσω ΕΣΠΑ.
Ποια είναι η κατάσταση του φρουρίου «Μπούρτζι», και ποιες οι ενέργειες σχετικά με την συντήρηση και αποκατάσταση των τειχών και του εσωτερικού του.
Τι μέτρα προστασίας, στερέωσης και αποκατάστασης προτίθεται να αναλάβει σχετικά με τα τείχη και τα σωζόμενα κτηριακά κατάλοιπα του Φρουρίου της Νέας Επιδαύρου, κηρυγμένου ως μνημείου ήδη από το 1951. Σημειώνεται ότι ο παλαιός οικισμός της Νέας Επιδαύρου, τόπος της Α΄ Εθνοσυνέλευσης της ελεύθερης Ελλάδας, διατρέχει κίνδυνο από την αποσάρθρωση των τειχών και την πιθανή κατάρρευσή τους. Επιπλέον, προτίθεται η Υπηρεσία να προβεί στον καθαρισμό και την απομάκρυνση της βλάστησης από το εσωτερικό του φρουρίου, την διαμόρφωση διαδρομών, την τοποθέτηση σήμανσης καθώς επίσης και στην εκπόνηση μελέτης περιμετρικού φωτισμού του και εφαρμογής της, προκειμένου το φρούριο να αποτελέσει επισκέψιμο μνημείο;  
Ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τι προτίθεται να πράξει σχετικά με την αποκατάσταση και συντήρηση του ιστορικού πύργου-ορμητηρίου του αγωνιστή της Επανάστασης του ‘21 Στάϊκου Σταϊκόπουλου, στο χωριό Άγιος Αδριανός, ο οποίος απετέλεσε το κέντρο δράσης κατά την διάρκεια της απελευθέρωσης της πόλης του Ναυπλίου το 1822».   

Ελληνικό

Τέλος σε σχέση με την Πυραμίδα του Ελληνικού ο βουλευτής σημειώνει:
Ένα μοναδικό για τον ελλαδικό χώρο κτίσμα, η πυραμίδα στο Ελληνικό Αργολίδας, η οποία σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες χρονολογείται από το τέλος της 3ης χιλιετίας π.Χ., βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης.
Είναι επιτακτικό προς τούτο να αναληφθούν άμεσα δράσεις για τη συντήρηση, ανάδειξη και αξιοποίηση του μνημείου αυτού με διασφάλιση της προστασίας και της προσβασιμότητάς του ώστε να εμπλουτιστεί η ιστορική γνώση για την περιοχή και να προστεθεί ακόμα ένας σημαντικός προορισμός για τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες της Αργολίδας».
Κατόπιν των παραπάνω ρωτά σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το υπουργείο, για τη συντήρηση, ανάδειξη και αξιοποίηση της μοναδικής για τον ελλαδικό χώρο πυραμίδας.

Αιχμές για πολιτική συναλλαγή στον Δήμο Άργους αφήνει ο Σωτήρης Κωτσοβός


Με αφορμή συνεχή πρόσφατα δημοσιεύματα και  εμφανίσεις του  δημάρχου Άργους-Μυκηνών, ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας κ. Σωτήρης Κωτσοβός υποστηρίζει μεταξύ άλλων:
“Η πορεία (σ.σ. της σημερινής δημοτικής αρχής) έδειξε ότι τελικά ένας βασικός στόχος ήταν η ουσιαστική απαξίωση των δημοτικών υπηρεσιών, παρά το γεγονός ότι με την ενοποίηση των περιφ. δήμων προστέθηκαν στον δημοτικό ιστό ιδιαίτερα ικανά άτομα επιστήμονες και ειδικά τεχνικοί. Αυτό αποδείχθηκε από τις συνεχείς απευθείας αναθέσεις απλών τοπογραφικών μελετών σε άγνωστους μελετητές εκτός περιοχής αλλά και στη συνέχεια με απευθείας αναθέσεις σε άγνωστες εταιρείες εκτός περιοχής του Δήμου με ιδιαίτερα σημαντικά ποσά για εργασίες / μελέτες αρμοδιότητας των δικών μας υπηρεσιών. Βασικό χαρακτηριστικό των αναθέσεων αυτών η επιμελώς δυσνόητη διατύπωση της ανατιθέμενης υπηρεσίας ( π.χ. παροχής συμβουλών ή υποστήριξη κλπ) με μεγάλα ύψη (από 5- 25.000 € η κάθε μία).
Για να καταδειχθεί το μέγεθος αυτού του τρόπου της διαχείρισης. εινα χαρακτηριστικό ότι στο 18μηνο αυτό διάστημα έγιναν περίπου 1.800 απευθείας αναθέσεις απ΄τις οποίες περί τις 850 αφορούν αναθέσεις προμήθειας & υπηρεσιών ενώ ο δήμος Αθηναίων στο ίδιο διάστημα στον ίδιο τομέα έκανε 387 (στοιχεία από το διαύγεια)!!
Οι σχολικές επιτροπές εξ αρχής δεν λειτούργησαν με τον υποδεικνυόμενο τρόπο του Νόμου Καλλικράτη, αλλά με μια υποκειμενικά θεωρούμενη άποψη περί οικονομίας κλπ. Για το θέμα αυτό έχουν γίνει συνεχείς διαφωνίες με τους εμπλεκόμενους (καθηγητές, δάσκαλους) που δεν έχουν λήξει ακόμη.
Σημαντικότερες και πλέον ενοχλητικές είναι οι συνεχείς / καθημερινές τηλεοπτικές εμφανίσεις του δημάρχου που στοχεύουν σε συνεχή υπερβολή έως παραπληροφόρηση και συγκεκριμένα:
-Πάντοτε κατηγορούνται ΟΛΕΣ οι προηγούμενες δημοτικές αρχές για ανικανότητα, άγνοια, απώλεια πακτωλών χρημάτων, καταστροφή της πόλης, πλουτισμό και αδιαφάνεια, ενώ σε αντιδιαστολή επιχειρείται να αναδειχθεί ως αντίθετη όψη εκείνη της παρούσας δημοτικής αρχής!
 -Ουδέποτε έχει αναγνωριστεί ΕΣΤΩ και μια θετική ενέργεια ΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ προηγούμενης δημοτικής αρχής.
-Συνεχώς κατηγορούνται ΟΛΟΙ για αδιαφορία και αποτελμάτωση των πάντων.

Είναι απαράδεκτη η αναφορά του δημάρχου σε προκατόχους τους που «έκαναν περιουσίες με το μισθό του δημάρχου» και ότι « ο δήμαρχος δεν είναι από την ίδια φτιασιά που μπορεί να ήταν στο παρελθόν άλλοι». Αν είναι έτσι είναι υποχρεωμένος να τους κατονομάσει άμεσα.
Για τα θέματα του φυσικού αερίου της ΔΟΥ, Του Νοσοκομείου, εφόσον το πανό που επί μήνες ανήρτησε ήταν η αιτία της επιτυχίας, θα του πούμε μπράβο. Προσωπικά δεν καταλάβαμε για ποιες μάχες μιλάει,
Για την σχολή του ΟΤΕΚ είχαμε μόνιμα θετική άποψη για την έλευση της στο Άργος πλην αρνητική θέση για την απαξίωση του Κωσταντοπούλειου που μάλιστα παραχωρήθηκε προκαταβολικά για σχολή, χωρίς καν προηγούμενη απόφαση του Δημ. Συμβουλίου!!

Το επιχείρημα ότι κάποιοι πήγαν στην Αθήνα για να ανατρέψουν την απόφαση για την Σχολή, είναι μομφή και πρέπει ο δήμαρχος να τους κατονομάσει. Αλλιώς είναι κοινός συκοφάντης”.

Περί αυλοκολάκων
Αναφερόμενος στο έργο της παράταξής του ο κ. Κωτσοβός τονίζει τις προτάσεις που έχει κάνει αλλά καταγγέλλει παράλληλα και φαινόμενα διαπλοκής, κατά την άποψή του:
“Εμείς δώσαμε πολλές φορές ιδέες και σκέψεις για την ανάπτυξη και του Δήμου και είμαστε πάντα πρόθυμοι να το κάνουμε συνεχώς. Όμως δεν καλούμαστε ούτε για τις επισκέψεις επισήμων στο δημαρχείο !!
Η αναφορά του δημάρχου πως «δεν ταΐζει αυλοκόλακες και ότι όσοι παρεισφρύουν στο Δήμο δεν θα κάνουν περιουσίες..» προκαλεί θυμηδία και  θα πρέπει να διαγραφεί πλήρως αφού αντίθετα πάνω σ΄ αυτό ΑΚΡΙΒΩΣ το σκεπτικό στηρίχθηκε όλη του η προεκλογική και μετεκλογική του συμπεριφορά.
Οι ίδιοι και οι ίδιοι δικαιούχοι στους ίδιους τομείς με τεράστια ποσά, δημ. σύμβουλοι και σύμβουλοι δημάρχου ταυτόχρονα και προμηθευτές του δήμου. συνεχείς αναθέσεις ακόμη και για μικρολογιστικές εργασίες δημοτικών φορέων σε σχεδόν τους ίδιους τρίτους με σημαντικά ποσά (σχολ. Επιτροπές ΚΕΔΑΜ, ΑΡΓΩ κλπ) και άλλα προκλητικά για την μικρή κοινωνία που ζούμε και την οποία αποπροσανατολίζουν, αλήθεια πως πρέπει να χαρακτηριστεί ;
Ήδη όμως άρχισε να παρατηρείται έντονη δυσφορία και σε πολλούς παλιούς κολλητούς του μέσα και έξω από το ΔΣ. Κάποιοι γκρινιάζουν, άλλοι παραιτήθηκαν, κάποιοι άλλοι έφυγαν, άλλοι ψιθυρίζουν διάφορα. Είναι επόμενο.”
Αναφορικά με τη εικόνα του Δημάρχου προς τα έξω, ο κ. Κωτσοβός την περιγράφει σαν “εικόνα ενός αφεντικού που χωρίς να ξέρει λεπτομέρειες διοίκησης, χαίρεται πως κέρδισε & διοικεί ένα μεγάλο δήμο και του λένε «καλημέρα σας κ. δήμαρχε». Γι αυτό όλους τους άλλους τους δηλώνει αυτάρεσκα ως μηδενικά. Είναι τελικά & ξεκάθαρα η αλαζονική άποψη της εξουσίας. Για αυτό τον ενοχλεί και η όποια αντίδραση. Δεν γίνεται όμως αλλιώς. Η αντίδραση ολοένα και θα μεγαλώνει και το ξέρει αφού προέρχεται ακόμη και από δικούς του. Έτσι θα εκνευρίζεται ολοένα και περισσότερο …Εμείς παρακολουθούμε και αναμένουμε”.

26/7/12

Ο λόγος στον υπουργό Υγείας


Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΣΑΛΟΣ προκλήθηκε για μία ακόμα φορά από τις μελέτες που βγαίνουν στη δημοσιότητα και αφορούν τα νοσοκομεία και την βιωσιμότητά τους. Σάλος προκλήθηκε και από τα συμπεράσματα που εξάγονται από τις μελέτες αυτές βάσει των οποίων κάποια νοσηλευτικά ιδρύματα κλείνουν, αφήνοντας χωρίς περίθαλψη τους πολίτες των περιοχών που καλύπτουν.
ΦΥΣΙΚΟ επακόλουθο οι διαμαρτυρίες, τα ψηφίσματα και η σεναριολογία…
ΤΕΛΙΚΑ θα κλείσουν νοσοκομεία ή όχι; Επιβάλλει η Τρόικα τις αποφάσεις της ή ισχύει για παράδειγμα η διαβεβαίωση των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, ότι το νοσοκομείο Ναυπλίου για το οποίο γίνεται ντόρος τις τελευταίες ημέρες, δεν θα κλείσει τελικά; 
ΠΑΙΖΟΥΝ ΡΟΛΟ οι διάφορες έρευνες αποδοτικότητας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που επικαλούνται τα διάφορα δημοσιεύματα ή υπάρχουν ειλλημένες  αποφάσεις τις οποίες θα τις βρούμε αιφνιδιαστικά μπροστά μας και θα ανατρέπουν όσες ελπίδες απομένουν για την διατήρηση των υφιστάμενων νοσηλευτικών ιδρυμάτων;
ΓΙΑΤΙ δεν βγαίνει επίσημα ο υπουργός Υγείας να διαψεύσει τα σενάρια αυτά αν πράγματι δεν ισχύουν; Τι πιο εύκολο στον υπουργό να βγει και να πει για παράδειγμα ότι το Νοσοκομείο Ναυπλίου θα συνεχίσει να λειτουργεί με εξορθολογισμό των διασυνδεμένων Νοσοκομείων Ναυπλίου και Άργους, αν πράγματι ισχύει αυτό;
ΤΙ ΝΟΗΜΑ έχει να συνεχίζεται η ανησυχία και η ανασφάλεια του προσωπικού και των ντόπιων;

Ο ραγιάς και το καμτσίκι

Άρθρο του Άκη Ντάνου


ΑΝΕΚΑΘΕΝ με εκνεύριζε αφάνταστα η φράση πως ο Έλληνας χρειάζεται βούρδουλα για να αποδώσει. Κατάλοιπο της ρωμαιοκρατίας ή τους τουρκοκρατίας σκεπτόμουν και το εξηγούσα πως ο υπόδουλος Έλληνες ηρνείτο να δουλέψει για το κατακτητή και το9 έκανε μόνο μετά από βουρδουλιές.
ΤΟΛΕΓΑΝ οι παλιοί δάσκαλοι και με εκνεύριζε τόσο που πολύ θάθελα νάχα σηκώσει το χέρι μου και να τους είχα δώσει μία στα μούτρα. Αισθανόμουν την υποβάθμιση ενός ελεύθερου ανθρώπου σε σκλάβο. Τόλεγαν και οι αγράμματοι αγωγιάτες και πίστευαν πως έλεγαν κάτι σπουδαίο. Έτσι είχαν μάθει απ το καμτσίκι του Τσιφλικά και του Κοτζαμπάση και δικαιολογούσαν την φοβία τους να αντιδράσουν.
ΤΟΛΕΝΕ μ` άλλα λόγια και οι πολιτικοί μας σήμερα και ο σκλάβος ψηφοφόρος γνέφει θετικά με το κεφάλι, όπως ο ραγιάς στις εντολές του αφέντη του. Τι κι αν λέγεται μνημόνιο, τι κι αν λεγόταν καμτσίκι, η ίδια υποταγή είναι, όπως του σκύλου που όσο τον μαλώνεις τόσο πιο πιστός σου γίνεται. Σπάνια ένας σκύλος δαγκώνει το χέρι του αφέντη του και αυτό το ξέρουν καλά αυτοί που ασκούν εξουσία.
ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ να πανηγυρίζεις για το ξεροκόκαλο που σου πέταξαν φοβούμενος μην σου το πάρουν κι αυτό και ψοφήσεις. Ανόητε! Αν ψοφήσεις εσύ, εγώ, όλοι αυτοί που τους υπηρετούμε και καρπώνονται αιώνες τώρα την υπεραξία της εργασίας μας, ποιον θα βρουν να εκμεταλλεύονται και πως θα συσσωρεύουν τα πλούτη τους αν εμείς δεν τα παράγουμε;
ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ Ραγιά, δεν θα σε αφήσουν να πεθάνεις, να αισθανθείς κατώτερος θέλουν, στα τέσσερα, για να σου φαίνονται γίγαντες οι νάνοι. Και εσύ έτρεξες να τους προϋπαντήσεις νομίζοντας πως θα διατηρήσεις την θεσούλα σου πιο κοντά στον Κύρη σου αντί νάσαι συ Κύριος της ζωής σου.
ΣΟΥ `ταξαν καθρεφτάκια αντι για διαμάντια και βολεύτηκες σε αυτά γιατί πολυδιασπούσαν την ασχήμια σου και δεν είχες ολοκληρωμένη εικόνα για το πρόσωπό σου. Σε βολεύει έτσι, να μην έχεις ξεκάθαρο πρόσωπο, να μην διεκδικείς και να καρπώνεσαι τις επιτυχίες των άλλων. Πόσο πιο σιχαμερός είσαι, ακόμα κι τους αρουραίους των λιμανιών. Αυτοί τουλάχιστον ξεβρομίζουν την σαπίλα που εσύ παράγεις. Σήμερα που τα πράγματα δυσκολεύουν όλο και περισσότερο, να σε δω ρωμαίε- ρωμιέ ποια στάση θα κρατήσεις και πάλι απέναντι στα αφεντικά σου, αυτούς που ονομάζεις ηγέτες σου αφου είσαι ανίκανος να ηγηθείς της ύπαρξής σου

ΟΙ ΦΥΛΕΣ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ


Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

Το αρχαίο θέατρο του Άργους ένα ιστορικό και πολιτισμικό κόσμημα φάνταζε σαν ένα πέτρινο πουκάμισο αδειανό λαβωμένο στο πέρασμα του χρόνου. Τους τελευταίους όμως μήνες έπαψε να είναι ένα α-νόητο αρχαιολογικό ρούχο. Απέκτησε σώμα και συνέχεια με τις χιλιάδες του κόσμου να το σαρκώνει δίνοντας του ανάσες ζωής  με τις παραστάσεις που εκτελούνται εκεί. Η οδός Ηρακλέους και Γούναρη τα βράδια γέμισε θεατροβάμονες  πάνω στα χνάρια των αρχαίων θεατών. Αν μείνεις για λίγο μόνος στο θέατρο μετά το τέλος της παράστασης κοιτώντας τον έναστρο ουρανό και την σκηνή του θεάτρου, αρχίζεις να νοιώθεις αυτά που μνημονεύουν για τους αρχαίους Αργείους.  « Οι Αργείοι είχαν επίγνωση του της σημασίας του ονόματος τους…. Η λέξη «ο ‘Αργος» δηλώνει τον επώνυμο ήρωα και ιδρυτή του Άργους… Άργος λεγόταν και ο φύλακας της Ιούς που ας σημειωθεί τον τοποθέτησε ως φύλακα η Ήρα. Ο Άργος αυτός λεγόταν «πανόπτης» και «μυρίωπος» . Και στην αγγειογραφία παριστάνεται με το σώμα του γεμάτο μάτια. Έτσι ορθά υποστηρίζεται ότι το γεμάτο μάτια σώμα του συμβολίζει τον αστερόφωτο ουρανό, που μέσα στην νύχτα αγρυπνάει φωτίζει και φυλάει. Και ό Άργος όπως ορθά λέγεται είναι άλλη μορφή του Δία ως Ουράνιου θεού»*
Στις τελευταίες παραστάσεις  στο αρχαίο θέατρο, ποιος ξέρει ίσως να έβαλε και λίγο το « λαμπερό ματάκι»  του ο αρχαίος παππούς μας πανόπτης Άργος , κάτω από τον έναστρο ουρανό ως θεατής μπόρεσα να δω  από διαφορετικές θέσεις τις φυλές των νεοελλήνων θεατών.
1.      Ο ΓΟΝΕΑΣ ΥΠΟΒΟΛΕΑΣ
Ιδιαίτερη περίπτωση είναι εκείνος ο γονέας ο οποίος φέρνει το παιδί του απροετοίμαστο τόσο για το χώρο όσο και για το τι πρόκειται να δει. Προφανώς οι παππούδες κάνουν τα ιαματικά τους λουτρά , λεφτά δεν περισσεύουν για να βάλουν γυναίκα να το φυλάει. Κρατά το παιδί του αγκαλιά γιατί αυτό δεν πρόκειται να κάτσει με άλλο τρόπο. Συνεχώς καθ’ όλη την διάρκεια της παράστασης αναλύει τα δρώμενα στο παιδί με επεξηγήσεις πάνω στην βάση κινουμένων σχεδίων. Κρυμμένος πίσω από την τρυφερή πλάτη του παιδιού του και σκυμμένος πάνω στο αυτί του κάνει πως δεν βλέπει τα αγανακτισμένα βλέμματα των υπολοίπων.
Η θέση που κάθεται είναι συνήθως στις κάτω κερκίδες. Παρά το αρνητικό της παρουσίας του προσφέρει μια καινοτόμο υπηρεσία στον θεατή που κάθεται μπροστά του. Είναι η μοναδική περίπτωση όπου ενώ παρακολουθείς παράσταση στο αρχαίο θέατρο σου προσφέρεται και δωρεάν πρόγραμμα κινησιοθεραπείας στους μύες της πλάτης  από τις τρυφερές κλωτσιές του παιδιού που κάθεται πίσω σου. Το οποίο μετά από μισή ώρα παρακολούθησης αρχίζει να κλωτσά για να «σκοτώσει» το χρόνο του.
2.      Η ΘΕΑΤΡΟΚΟΠΟΣ (ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΣΟΟΥΓΟΥΜΑΝ)
Πρόκειται για τύπο γυναίκας απροσδιορίστου ηλικίας γιατί οι απανωτές στρώσεις καλλυντικών έχουν σβήσει κάθε ίχνος χρόνου πάνω της, τουλάχιστον σε επίπεδο σοβά.  Είναι χαρακτηριστικό ο τρόπος ενδυμασίας της. Μεγάλα ανοίγματα τριγωνικού τύπου  στα ρούχα του κορμού, σωστές μυγοπαγίδες εξοντώνουν τα ιδρωμένα αντρικά βλέμματα προκαλώντας έντονη τριβή των βλεφάρων. Τα δε κάτω άκρα ενδεδυμένα με πολύ εφαρμοστά ρούχα ώστε το διαγραφόμενο σύστημα κορδονιών που εκτελεί χρέη εσωρούχου να αναδεικνύει την μετά πολλών πλαστικών επεμβάσεων και  γενναίων ποσοτήτων κολλαγόνου καλλίπυγο κορμοστασιά της.  Κάθεται πάντα στις μπροστά θέσεις. Πριν καθίσει ακολουθεί μια παράξενη κινητική ιεροτελεστία περιφέρεται 2-3 φορές μπροστά στο κοίλο του θεάτρου για να διαλέξει θέση και ας υπάρχουν δεκάδες άδειες. Αν βρει κάποιον γνωστό της ακόμα και αν είναι μπροστά της τον χαιρετά με τεντωμένο το δεξί  χέρι και σε υπερέκταση το αριστερό της πόδι. Το κορμί της τεντωμένο τόξο του Οδυσσέα , μόνο που λείπουν  τα φαρμακερά βέλη για τους επίδοξους μνηστήρες. Σαν θεατής δεν ενοχλεί κανένα, σπάνια χειροκροτεί. Αλλά στα έντονα χειροκροτήματα του πλήθους το κορμί της διακατέχεται από έντονο ρίγος όπως φανερώνει το φιδίσιο τρέμουλο της σπονδυλικής της στήλης γιατί κατά βάθος ξέρει ότι αυτή είναι η πραγματική «πρωταγωνίστρια». Σπάνιο είδος θεατή με ελάχιστες παρουσίες ανά παράσταση, αν είναι υπό εξαφάνιση ή υπό άνθιση κανείς δεν το γνωρίζει.
3.      Ο ΤΗΛΕΟΠΛΗΚΤΟΣ ( ΤΗΛΕΒΑΡΕΜΕΝΟΣ)
Είναι ο θεατής που δεν πάει στο θέατρο να δει την παράσταση αλλά τον ηθοποιό που θαυμάζει για χρόνια από την μαλακωσιά του καναπέ του. Χειροκροτεί  κατά την εμφάνιση του ηθοποιού ( χωρίς λόγο φυσικά). Δεν βλέπει τον ρόλο που παίζει ο ηθοποιός αλλά αυτόν που αυτός ξέρει από την τηλεόραση. Γενικά είναι ήσυχος θεατής αλλά το δράμα αρχίζει όταν εμφανιστεί κάποιος ηθοποιός που δεν έχει τηλεοπτικά αναγνωρίσει. Εκείνη την στιγμή λειτουργεί η τηλεοπτική πρέζα και αυτός χρειάζεται την τηλεοπτική δόση. Τα σημάδια της «εικονολογικής» στέρησης είναι εμφανής , στριφογυρίζει πάνω στο βράχο, πιάνει το κεφάλι του απελπισμένος αναζητά πληροφορίες από τον άγνωστο διπλανό του. Ευτυχώς το βάσανο κρατά για λίγο κάποιος θα τον πληροφορήσει
-Ε σε εκείνη την διαφήμιση έπαιζε!!!
Ο τηλεόπληκτος συνήθως κάθεται στις μεσαίες κεντρικές θέσεις και είναι ένα μεγάλο πρόβλημα της φυσικής γιατί ενώ βρίσκεται σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο ουσιαστικά είναι εκτός τόπου και χρόνου.
4.      Ο ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΣΤΗΣ ( ΧΕΙΡΟΚΟΥΝΑΣ )
Η παράσταση έχει ξεκινήσει, τα φώτα έχουν χαμηλώσει.  Χτυπά στην δόνηση το κινητό του χειροκούνα. Διακριτικά σηκώνεται όρθιος , αλλά όσο διακριτικά και να σηκωθεί κόβει την θέα των πίσω. Στο αριστερό χέρι το κινητό σε λειτουργία κλήσης το δεξί χέρι σπαθί του γιγαντόσωμου Διομήδη ξιφομαχεί μανιασμένα τον αόρατο εχθρό. Τον έχει δει το μισό θέατρο αλλά ο φίλος του όχι ακόμα. Μεταφέρει το κινητό στο δεξί και με το χέρι σπαθί στέλνει τα φωτεινά  μηνύματα σπαθιές στον  φίλο του ο  οποίος επιτέλους τον αντιλαμβάνεται. Πάει και κάθεται στην θέση που του κρατούσε σαν τον πιστό Άργο του Οδυσσέα ο φίλος του. Ο χειροκινηστής είναι και αυτός καινοτόμος θεατής γιατί  με το κενό  μαξιλαράκι που οριοθετεί την θέση άλλου έφερε το «ρεζερβέ = του αλλουνού, στο αρχαίο θέατρο.  
Ο χειροκούνας επιλέγει συνήθως τις μεσαίες κερκίδες και προς το κέντρο της σκηνής, συμπαθητικότατος θεατής όταν έρθει και ο καθυστερημένος «ρεζερβέ».
5.      Ο ΑΣΧΕΤΟΣ – ΓΗΠΕΔΑΚΙΑΣ (ΠΑΜΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ)
Είναι ο θεατής που ακολουθεί το αγελαίο ένστικτο του , για να πηγαίνει τόσος κόσμος εκεί κάτι καλό θα συμβαίνει, επηρεασμένος από την λογική των πολυκαταστημάτων και των γηπέδων. Τον καταλαβαίνεις εύκολα γιατί έχει προβλήματα προσανατολισμού πιθανόν να μπαίνει για πρώτη φορά στο αρχαίο θέατρο. Ξεχωρίζει από το άλλους αμέσως γιατί συνήθως έρχεται με την πλαστική φραπεδιά και ενίοτε και λίγους ξηρούς καρπούς. Κερκίδες  το ένα κερκίδες το άλλο μάλλον έχει μπερδέψει το θέατρο με το γήπεδο. Μπορεί να τον βρεις διάσπαρτο σε όλο το μήκος και πλάτος των κερκίδων. Αν και λόγω γηπεδικής νοοτροπίας επιλέγει θέσεις προς το κέντρο. Στην πλειοψηφία τους είναι εντυπωσιακοί θεατές αφού μόλις αποκτήσουν οπτικό προσανατολισμό αυτόματα έρχεται και ένας αισθητικός προσανατολισμός.  Μαζεύουν όλα τα παρελκόμενα σε μια πλαστική σακούλα αφοσιώνονται στην παράσταση. Μερικές γουλιές φραπέ τους κάνουν να ξεχωρίζουν και σε κάποιες στιγμές έντονων χειροκροτημάτων του κοινού έχει έτοιμο τον λεκτικό αυτοματισμό
-Που το είδες το φάουλ ρε;
Εντυπωσιακό της αλλαγής στην συμπεριφορά του δεν αφήνει σκουπίδια στο θέατρο.
6.      Ο ΘΕΑΤΗΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
Οι αρχαίοι θεατές πήγαιναν στο θέατρο με μεγάλο σεβασμό και έχοντας το προνόμιο να μιλούν μια ζωντανή εγκεφαλική γλώσσα διέθεταν και μεγάλα αισθητικά κριτήρια. Είναι γνωστό το επεισόδιο με τον ηθοποιό Ηγέλοχο που εισέπραξε την κοροϊδία του κοινού. Αντί να τονίσει την λέξη με οξεία την τόνισε με περισπωμένη και στην φράση «γαλήν ορώ» αντί να αντικρίζει μια θάλασσα αντίκριζε μια γάτα!!! Η πλειοψηφία των θεατών μπαίνουν προσκυνητές μέσα στο αρχαίο θέατρο. Ίσως δεν έχουν τα αισθητικά κριτήρια των αρχαίων Αργείων αλλά έχουν την γονιδιακή υποστήριξη και κληρονομιά να πάνε να ακροαστούν και να δουν (συν- οίδα)  τον Λόγο και την Πράξη από την ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου να ζητά θέαση από τις κερκίδες. Όπως ο ανθρώπινος Λόγος και Πράξη από την ορχήστρα των θαλαμικών περιοχών ανέρχονται λειτουργικά στις κερκίδες του εγκεφαλικού φλοιού. Είναι συγκινητικό και θαυμάσιο να βλέπεις παππούδες και εγγόνια να πηγαίνουν πεζή στα «σκαλάκια» όπως λένε οι παλιοί Αργείτες να δουν μια παράσταση.   Στην τελευταία παράσταση ένα μικρό παιδί δεν άντεξε την μεγάλη διάρκεια και το πήρε ο ύπνος . Κοιμόταν μεσάνυχτα με προσκέφαλο ένα διπλωμένο σκληρό χαρτόνι και τα μάτια του έπαιζαν κινήσεις REM. Πάνω του ο έναστρος Άργος αγρυπνούσε , φυλούσε και φώτιζε τα αρχέγονα όνειρα του όπως αυτά που φανερώθηκαν στην αρχαία σκηνή.
Ο θεατής προσκυνητής είναι σε όλες τις θέσεις και προς όλες τις κατευθύνσεις, είναι η ελπίδα για μια δημιουργική συνέχεια στο χώρο και στο χρόνο του Ελληνικού Λόγου και Πράξης.

*ΤΖΕΝΟΣ,(Α), ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΉΣ ΓΛΩΣΣΑΣ: ΜΕΓΑΛΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ,ΑΘΗΝΑ 1993

** Το αρχαίο θέατρο του Άργους είναι ένα από τα πολλά σημεία της πόλης που μπορεί να αυξήσουν την επισκεψιμότητα της. Αλλά όπως όλες οι ομορφιές της πόλης είναι μοναχική και αποσπασματική. Για τον ξένο, τον επισκέπτη λείπει κάτι πριν την είσοδο του στο θέατρο  και κάτι μετά. Αν τα αρχαιολογικά και ιστορικά σημεία της πόλης αποκτούσαν μια λειτουργική συνέχεια θα  αναβάθμιζαν σημαντικά την επισκεψιμότητα της…

25/7/12

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 26.7.2012

23/7/12

Η έκδοση 19.07.2012

Έρχεται το λουκέτο στο νοσοκομείο Ναυπλίου;


Αναστάτωση επικρατεί τα τελευταία 24ωρα μετά από εκτενή δημοσιεύματα σχετικά με το μέλλον του νοσοκομείου Ναυπλίου.
Συγκεκριμένα, γράφτηκε σε δημοσίευμα της «Ημερησίας», ότι όπως αναφέρει ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Διευθυντής Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Τμήματος Νοσηλευτικής, Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος «Το νοσοκομείο Ναυπλίου είναι μικρό και ουσιαστικά υπολειτουργεί, αφού ο πληθυσμός της περιοχής καλύπτεται από το νοσοκομείο του Άργους. Στις πιθανές αιτιάσεις περί απόστασης, ο καθηγητής αναφέρει την περίπτωση του Σισμανόγλειου νοσοκομείου, «το οποίο οι Αθηναίοι για να προσεγγίσουν διανύουν μία απόσταση ακόμη και 20 χιλιομέτρων».
Το θέμα έχει προκαλέσει αναστάτωση τόσο στους εργαζόμενους του νοσοκομείου όσο και στους κατοίκους του Ναυπλίου. Να σημειωθεί ωστόσω ότι το θέμα είναι γνωστό εδώ και έναν  χρόνο τουλάχιστον αφού ήταν στην πρόθεση και της προηγούμενης κυβέρνησης να κλείσει το νοσοκομείο. Μάλιστα είχαν γίνει εκτενείς αναφορές στον τύπο.
Σύμφωνα πάντα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ο κ. Λιαρόπουλος δηλώνει 100% υπέρ της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΕΣΥ, που προωθεί η κυβέρνηση αλλά και των Συμπράξεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ο καθηγητής ο οποίος είχε αναλάβει και τη μελέτη για τις συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ, υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν σήμερα νοσοκομεία και άλλες μονάδες υγείας που υπολειτουργούν και θεωρητικά θα μπορούσαν να είναι υποψήφιες προς ενοικίαση». Διευκρινίζει ωστόσο ότι μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα προκειμένου να μη σκοντάψει σε μια σειρά νομικών θεμάτων, όπως είναι για παράδειγμα η περίπτωση των κληροδοτημάτων.
Η μελέτη για τις συγχωνεύσεις, σύμφωνα με τον κ. Λιαρόπουλο, θα μπορούσε να αποτελέσει την «πυξίδα» για τις σχετικές αποφάσεις.
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ακόμα ότι: «Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας -κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων- ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ενοικίαση τμημάτων του ΕΣΥ, κυρίως στην Περιφέρεια. Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τον πλέον πρόσφορο -για το δημόσιο συμφέρον- τρόπο για την «... αξιοποίηση ενοικίασης της αργούσας δυναμικότητας περιφερειακών νοσοκομείων του ΕΣΥ....
Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, κοσμήτωρ Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος μιλώντας στη «Ημερησία», «φωτογραφίζει» τα υποψήφια νοσοκομεία προς ενοικίαση. Σύμφωνα με τον καθηγητή (υπεύθυνος για την εκπόνηση του «χάρτη» Υγείας), «σήμερα το κύριο βάρος της νοσοκομειακής περίθαλψης το σηκώνουν 25 δημόσια νοσοκομεία. Από αυτά, 17-18 νοσοκομεία είναι τριτοβάθμια και πανεπιστημιακά και τα υπόλοιπα είναι περιφερειακά δευτεροβάθμια». Υπάρχει και μια ομάδα περίπου 60-70 νοσοκομείων, τα οποία - σημειώνει ο καθηγητής- διεκπεραιώνουν απλές περιπτώσεις και εμφανίζουν μικρά ποσοστά πληρότητας, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνά το 50%!
Μία άλλη ομάδα, περίπου 20-30 νοσοκομείων, είναι αυτά που θα μπορούσαν να διατεθούν προς άλλη χρήση, αφού όπως αναφέρει ο κ. Κυριόπουλος «επιβιώνουν αποκλειστικά των πολιτικών και τοπικών ιδιαιτεροτήτων». Και πρόσθεσε: «Στην πράξη δεν παρέχουν δευτεροβάθμια περίθαλψη. Λειτουργούν υποτυπωδώς, σαν κέντρα υγείας»
�ού � � � p�� x�o ίας.
Όταν οδηγούμε, θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι :
-Πρέπει να εφαρμόζουμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
-Δεν οδηγούμε ποτέ όταν έχουμε καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.
-Φοράμε πάντα ζώνη ασφαλείας.
-Σε περίπτωση που οδηγούμε ή είμαστε συνεπιβάτες σε μοτοσικλέτα, να     φοράμε πάντα κράνος.
-Τοποθετούμε τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου μας και τους φοράμε πάντα ζώνη ασφαλείας.
-Δεν κάνουμε αντικανονικά προσπεράσματα.
-Ποτέ δεν παραβιάζουμε τον κόκκινο σηματοδότη.
-Σταματάμε πάντα στο STOP και δίνουμε προτεραιότητα. Δεν παραβιάζουμε ποτέ τα όρια ταχύτητας.
-Δεν μιλάμε στο κινητό όταν οδηγούμε.
-Δίνουμε προτεραιότητα στους πεζούς.
-Σεβόμαστε τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Μήπως θα πρέπει να αφυπνιστούν οι εισαγγελείς για τους δεματοποιητές;


Κανείς δεν μιλά για την ιστορία με τους δεματοποιητές, κατά πόσο θα έπρεπε να αγοραστούν, πόσο πραγματικά στοίχισαν στον Έλληνα φορολογούμενο, αλλά και τι πραγματικά γίνεται με την αντιμετώπιση των χωματερών, που κάποιοι βάφτισαν χώρους εναπόθεσης σκουπιδιών, όπως οι καλόγεροι ευλόγησαν το κρέας για ψάρι.
Ο περιφερειακός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών, εξουδετερώθηκε απ τους εξυπνακισμούς των διοικούντων, πως αυτοί θα ανακαλύψουν τον αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, για να καταλήξουν εκ νέου στο νεοσεξπιρικό ερώτημα “Ανακύκλωση ή Καύση”.
Πρόσφατα ο γενικός γραματέας της περιφέρειας Πελοποννήσου, βλέποντας το δημιουργούμενο αδιέξοδο θέλησε να αποσείσει από πάνω του τις όποιες πολιτικές ευθύνες και κατηγόρησε ευθέως τους δημάρχους ότι αυτοί ευθύνονται για το πρόβλημα των παράνομων χωματερών και της κατάστασης που επικρατεί σε όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η κίνηση αυτή του κ. Τατούλη να “κρεμάσει” πολιτικά τους δημάρχους, οδήγησε στην παραίτηση του Δημάρχου Ερμιονίδας, Δ. Καμιζή στην επιστολή παραίτησης του οποίου διαφαίνεται εμφανως το πρόβλημα:
Παραίτηση Καμιζή
“Δυστυχώς βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να υποβάλλω την παραίτηση μου από τη θέση του Δημάρχου στην οποία εξελέγη, μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 2010, για λόγους που έχουν σχέση με το αδιέξοδο που αποφάσεις άλλων, μεταξύ των οποίων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου το 2010, αλλά και των τότε δημοτικών αρχών των Δήμων Κρανιδίου και Ερμιόνης, δημιούργησαν στο σοβαρό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Παρά τις προειδοποιήσεις μου από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα μου και προς εσάς και προς το Υπουργείο Εσωτερικών και προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και παρά τα αλλεπάλληλα προφορικά και γραπτά διαβήματα μου, ουδεμία ανταπόκριση ή έστω προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος υπήρξε. Έτσι φτάσαμε σήμερα στο σημείο να μην υπάρχει αδειοδοτημένος χώρος εναπόθεσης δεματοποιημένων ή αδεματοποίητων απορριμμάτων, αφού ο μοναδικός αδειοδοτημένος χώρος στη θέση «Σταυρός Διδύμων» έχει υπερπλήρως κορεσθεί και δεν υπάρχει ούτε τετραγωνική σπιθαμή για την εναπόθεση τους. Ο δε χώρος αυτός δεν διαφέρει σε τίποτα από έναν κοινό ΧΑΔΑ.
Κύριε Περιφερειάρχα, λυπούμαι ειλικρινά πάρα πολύ διότι πέραν των αλλοπρόσαλλων και καταστροφικών επιλογών και αποφάσεων των δύο πρώην Δήμων Κρανιδίου και Ερμιόνης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και η δική σας αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος του Δήμου Ερμιονίδας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας δεν υπήρξε αποτελεσματική. Ουδεμία υπόσχεση προφορική, δημόσια ή γραπτή των υπηρεσιών και δική σας εξεπληρώθη παρά τις επιτακτικές προειδοποιήσεις μου ώστε να μην φτάσουμε στο σημερινό αδιέξοδο.
...με αυτή μου την πράξη θέλω να καταγγείλω την τραγελαφική κατάσταση που επικρατεί διαχρονικά στην Ελληνική Διοίκηση στο σύνολο της και την ανεπάρκεια και την πλήρη αδυναμία της να δώσει λογικές και αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση έστω και των μικρότερων καθημερινών προβλημάτων του πολίτη”.

Η αντίδραση των δημάρχων
Παρ όλο που η παραίτηση Καμιζή δεν έγινε αποδεκτή απ την περιφερειακή διοίκηση, οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, βρισκόμενοι στο ίδιο σχεδόν αδιέξοδο με τον δήμαρχο Ερμιονίδας. Το Δ.Σ. της ΠΕΔ Πελοποννήσου “εκφράζοντας την απόλυτη στήριξη του στον Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Δημήτριο Καμιζή, ομόφωνα αποφάσισε τα ακόλουθα :
Στηρίζει το Δήμαρχο Ερμιονίδας, συμμετέχει και κατανοεί την αγωνία του για τα αδιέξοδα, στη διαχείριση των απορριμμάτων, που αποτελεί αγωνία ολόκληρης της Α/θμιας Αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ζητεί να αναβάλλει την παραίτηση του όπως και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ερμιονίδας.

Διακηρύττει ότι το αδιέξοδο με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο αποτελεί εθνικό αδιέξοδο, γιατί υπονομεύει και παρεμποδίζει την κάθε προοπτική προγραμματισμού και ανάπτυξης στην περιοχή μας.
Ζητεί από το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ να δώσει απόλυτη προτεραιότητα σε αυτό το ζήτημα και να συμβάλει στην αντιμετώπιση του.
Θεωρεί ότι η εγκατάσταση δεματοποιητή, χωρίς την ταυτόχρονη εγκατάσταση κομποστοποιητή και ΚΔΑΥ, θα δημιουργήσει ανάλογες καταστάσεις με το Δήμο Ερμιονίδας σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.
Απαιτεί από τους Υπουργούς Εσωτερικών και ΥΠΕΚΑ να οργανώσουν άμεσα  σύσκεψη για τα αδιέξοδα, με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τη συμμετοχή, επιπλέον, της Περιφέρειας, της ΠΕΔ, την ΚΕΔΕ και τον ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Προτάσσει την αντιμετώπιση του αδιεξόδου στη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Ερμιονίδας λόγω της εκρηκτικής κατάστασης, που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή”.
Κατά την συνεδρίαση της 17ης Ιουλίου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και του Αναπληρωτή Υπουργού  Εσωτερικών κ. Αθανασίου Χαράλαμπου και στην οποία από την ΠΕΔ Πελοποννήσου συμμετείχε ο Πρόεδρός της, κ. Νίκας Παναγιώτης, ο Δήμαρχος Καλαμάτας μεταξύ  άλλων έθεσε με έμφαση το αδιέξοδο με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και την ανάγκη άμεσης τακτοποίησης του ζητήματος με τον προσδιορισμό συγκεκριμένης στρατηγικής.
Ζήτησε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο σύσκεψη, μεταξύ των Υπουργών ΠΕΚΑ και Εσωτερικών, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου και της ΠΕΔ Πελοποννήσου. Ο Υπουργός υποσχέθηκε ότι εντός των ημερών και αφού ενημερωθεί πρώτα, θα συγκαλέσει σύσκεψη με αντικείμενο την άρση του αδιεξόδου, με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.
Στη συνεδρίαση παρενέβη και ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Καμιζής Δημήτριος, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ερμιονίδα και ιδιαίτερα τα Δίδυμα, με τη συσσώρευση δεμάτων. Χωρίς όμως να δοθεί από την κυβέρνηση ούτε καν υπόσχεση για προσπάθεια εξεύρεσης γρήγορης λύσης.







Συσκέπτονται την Παρασκευή στην Αργολίδα

Μπροστα στο ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα αντιμετώπισης του όγκου των σκουπιδιών όχι μόνο στην Ερμιονίδα αλλά και σε ολόκληρο τον νομό Αργολίδας, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ναυπλιέων Δημητρίου Κωστούρου, θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 12 το μεσημέρι σύσκεψη με θέμα: «Διαχείριση απορριμμάτων στο Νομό Αργολίδας» στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπλιέων στο δημοτικό κατάστημα Ναυπλίου. Στην σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ο αντιπεριφερειάρχης Περ/κής Ενότητας Ν. Αργολίδας Αναστάσιος Χειβιδόπουλος, ο Δήμαρχος Άργους- Μυκηνών Δημήτριος Κάμποσος, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτριος Καμιζής, ο Δήμαρχος Επιδαύρου Κωνσταντίνος Γκάτζιος, από την Δ/νση Τεχνικών έργων Περιφέρειας Πελ/σου ο κ. Γεώργιος Παπαηλιού, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αργολίδας κ. Φώτης Δαμούλος και η Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου κ. Χαρίκλεια Τσόλη.
Θα πρέπει να τονιστεί πως αρχικά είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο μεγάλων δήμων του νομού η εγκατάσταση δεματοποιητή στην παράνομη χωματερή του Άργους και η εναπόθεση των δεματοποιημένων σύμμεικτων σκουπιδιών και των δύο δήμων σε περιοχή του Ναυπλίου, πράγμα που μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί με αποτέλεσμα να μην έχει μπει σε λειτουργία ο Δεματοποιητής του Άργους και το Ναύπλιο να συνεχίζει να εναποθέτει τα σκουπίδια του στο ύψωμα πάνω απ την παραλία της Καραθώνας.


Περισσότερα τροχαία ατυχήματα


Ελαφρά αυξημένα ήταν τα τροχαία ατυχήματα που κατέγραψε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου τον Ιούλιο, στην εδαφική αρμοδιότητα των Νομών Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.
Συγκεκριμένα σημειώθηκαν 59 τροχαία ατυχήματα με παθόντες (νεκροί, σοβαρά και ελαφρά τραυματίες), έναντι 56 που σημειώθηκαν το 2011 (αύξηση 5%). Ειδικότερα σημειώθηκαν:
-7 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, έναντι 5 τον Ιούνιο του 2011 (αύξηση 40 %).
-13 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμων, έναντι 10 τον Ιούνιο του 2011 (αύξηση 30%).
-39 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό, έναντι 41 τον Ιούνιο του 2011 (μείωση 5%).
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των Νομών, καταγράφηκαν συνολικά 87 παθόντες (έναντι 77 το 2011). Ειδικότερα καταγράφηκαν:
-7 νεκροί, έναντι 5 τον Ιούνιο του 2011.
-16 σοβαρά τραυματίες, έναντι 11 τον Ιούνιο του 2011.
-64 ελαφρά τραυματίες, έναντι 61 τον Ιούνιο του 2011.
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
-Παραβίαση προτεραιότητας.
-Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.
-Υπερβολική ταχύτητα.
-Απόσπαση προσοχής του οδηγού.
-Οδήγηση σε κατάσταση μέθης.
-Αντικανονικό προσπέρασμα.
-Παραβάσεις σήμανσης.
-Μη τήρηση κανόνων κυκλοφορίας πεζών.
Εντωμεταξύ, οι Υπηρεσίες Τροχαίας και οι Υπηρεσίες, μεικτής αρμοδιότητας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο, ενώ επιπλέον πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση ημερίδες και ενημερώσεις του κοινού.
Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, το μήνα Ιούνιο 2012, συγκροτήθηκαν 605 συνεργεία ελέγχων μέθης, ενώ πραγματοποιήθηκαν 16.186 έλεγχοι διερεύνησης μέθης και διαπιστώθηκαν 276 παραβάσεις.
Επιπλέον, το ίδιο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκαν, εκτός των άλλων και (4.108) επικίνδυνες παραβάσεις. Ειδικότερα βεβαιώθηκαν :
-2.652 για υπερβολική ταχύτητα.
-229 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση.
-236 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση.
-156 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.
-57 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.
-18 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.
-25 για αντικανονικό προσπέρασμα.
-8 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων.
-213 παραβάσεις Κ.Τ.Ε.Ο. .
-31 παραβάσεις για οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά .
-15 παραβάσεις για παράνομες διαφημιστικές πινακίδες .
-25 παραβάσεις για μη κίνηση στο άκρο δεξιό του οδοστρώματος.
-16 παραβάσεις για αντικανονικούς ελιγμούς.
-2 παραβίαση προτεραιότητας.
-425 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας.

Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.
Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.
Όταν οδηγούμε, θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι :
-Πρέπει να εφαρμόζουμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
-Δεν οδηγούμε ποτέ όταν έχουμε καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.
-Φοράμε πάντα ζώνη ασφαλείας.
-Σε περίπτωση που οδηγούμε ή είμαστε συνεπιβάτες σε μοτοσικλέτα, να     φοράμε πάντα κράνος.
-Τοποθετούμε τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου μας και τους φοράμε πάντα ζώνη ασφαλείας.
-Δεν κάνουμε αντικανονικά προσπεράσματα.
-Ποτέ δεν παραβιάζουμε τον κόκκινο σηματοδότη.
-Σταματάμε πάντα στο STOP και δίνουμε προτεραιότητα. Δεν παραβιάζουμε ποτέ τα όρια ταχύτητας.
-Δεν μιλάμε στο κινητό όταν οδηγούμε.
-Δίνουμε προτεραιότητα στους πεζούς.
-Σεβόμαστε τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Οι αυτοαπασχολούμενοι σέρνονται στα δικαστήρια για καθυστερημένες οφειλές


Στο σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι και στην Αργολίδα, με ιδιαίτερη έμφαση στο ασφαλιστικό και φορολογικό πρόβλημα αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αργολίδας, Δημήτρης Χατζηγεωργίου και Γιώργος Πινάτσης.
Επισήμαναν ότι «η κατάσταση των αυτοαπασχολούμενων αποτυπώνεται πολύ παραστατικά στα ξενοίκιαστα μαγαζιά στις Πόλεις του Άργους και του Ναυπλίου, σε όλες τις συνοικίες των μεγάλων Πόλεων, διακρίνεται στις κουβέντες των αυτοαπασχολούμενων που ξεχειλίζουν από αγανάκτηση και οργή».
Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι της Συσπείρωσης Επαγγελματιών «αυτές τις μέρες (σκόπιμα μετά τις εκλογές) εκατοντάδες συνάδελφοί μας στην Αργολίδα, σέρνονται από τον Ο.Α.Ε.Ε. στα δικαστήρια για καθυστερημένες οφειλές, ενώ είναι γνωστές πάνω τους οι συνέπειες της Οικονομικής Κρίσης.
Οι Δ.Ο.Υ Άργους και Ναυπλίου (επίσης μετά τις εκλογές, τυχαία;) κοινοποιούν κατασχετήρια και προσημειώσεις στα περιουσιακά στοιχείων επαγγελματιών Βιοτεχνών και εμπόρων, αυτή είναι η καθημερινότητα που μας πνίγει».
Οι επαγγελματίες σύμφωνα με τους κους Χατζηγεωργίου και Πινάτση διεκδικούν:
· Απαιτούμε την αύξηση του αφορολόγητου στα 20 χιλ. ευρώ, για να σταματήσει η  φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων και να καταργηθεί το λεγόμενου «τέλος επιτηδεύματος».
· Δυναμώνουμε την οργάνωση ενάντια στα χαράτσια της δήθεν «αλληλεγγύης», της  ΔΕΗ.
· Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων συμπεριλαμβανομένων των ΕΒΕ, επίδομα ανεργίας μετά το κλείσιμο της επιχείρησης.
· Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και ΕΒΕ ώστε να μην οδηγηθούν στην εξαθλίωση.
· Διεκδικούμε ασφαλιστική κάλυψη για όλους τους ΕΒΕ που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους στα Ταμεία λόγω της κρίσης και μείωση των εισφορών όσο διαρκεί η Κρίση.
· Παρεμπόδιση και σταμάτημα κάθε απόπειρας πλειστηριασμού επαγγελματικής στέγης των Ε.Β.Ε. καθώς επίσης και της πρώτης Κατοικίας,
· Ρύθμιση των επαγγελματικών δανείων και μεγάλη  περίοδο χάριτος τουλάχιστον όσο διαρκεί η Οικονομική Κρίση.
ιο�� R � � ��� p�� δώ και πολλά χρόνια, επανέρχεται με αφορμή μία ακόμα ερώτηση στη βουλή από την οποία αναμένεται μία ακόμα απάντηση από τον νέο πλέον υπουργό  Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη.
Την ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός ο οποίος επανέρχεται επισημαίνοντας ότι οι εργασίες έχουν ουσιαστικά σταματήσει από το 2008, παρά το ότι πρόκειται για ένα απαραίτητο έργο για ολόκληρη την Αργολίδα, καθώς με την ολοκλήρωσή του θα διευκολύνει σημαντικότατα τη σύνδεση του Ναυπλίου με την Επίδαυρο και την Ερμιονίδα. Υπογραμμίζει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη δρομολόγηση του έργου για το τμήμα Αγία Ελεούσα – Πυργιώτικα – Αρκαδικό χωρίς την ολοκλήρωση του οποίου το συνολικό έργο δεν μπορεί να θεωρείται πλήρες.
Επισημαίνεται ότι σε απάντηση της προηγούμενης σχετικής ερώτησης του βουλευτή, ο αρμόδιος τότε υφυπουργός Π. Κουκουλόπουλος με σχετικό συνημμένο έγγραφο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι:
«Η Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΕ) του οδικού τμήματος «Αγία Ελεούσα – Πυργιώτικα – Αρκαδικό έχει σταλεί από την ΕΥΠΕ στις αρμόδιες Υπηρεσίες για γνωμοδότηση, με καταληκτική ημερομηνία την 3-8-11. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) έχει εκπονηθεί από τους μελετητές και έχει διαβιβαστεί στην ΕΥΠΕ (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος Τμήμα β’) για τις απαραίτητες ενέργειές της».
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κος Στυλιανίδης, ποια είναι η πορεία υλοποίησης του νέου υποέργου ολοκλήρωσης του οδικού τμήματος Αρκαδικό – Χάνι Μερκούρη με τη γέφυρα που συνδέει τα δύο τμήματα και ποιο το από εδώ και πέρα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου και β) Ποια είναι η πορεία υλοποίησης του τμήματος Αγία Ελεούσα – Αρκαδικό προκειμένου να ολοκληρωθεί πλήρως το έργο.

Γεφύρι της Άρτας ο δρόμος του Λυγουριού


Από το 2008 έχουν σταματήσει οι εργασίες στο τμήμα Αρκαδικό-Χάνι Μερκούρη της νέας Εθνικής Οδού Ναυπλίου – Λυγουριού, παρά τις υποσχέσεις που δίδονται κατά καιρούς για την ολοκλήρωση. Αποτέλεσμα είναι η κίνηση να συνεχίζεται από τον παλιό δρόμο, με τα γνωστά προβλήματα των αμέτρητων στροφών.

Το θέμα παρότι έχει εξαντληθεί δημοσιογραφικά εδώ και πολλά χρόνια, επανέρχεται με αφορμή μία ακόμα ερώτηση στη βουλή από την οποία αναμένεται μία ακόμα απάντηση από τον νέο πλέον υπουργό  Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη.
Την ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός ο οποίος επανέρχεται επισημαίνοντας ότι οι εργασίες έχουν ουσιαστικά σταματήσει από το 2008, παρά το ότι πρόκειται για ένα απαραίτητο έργο για ολόκληρη την Αργολίδα, καθώς με την ολοκλήρωσή του θα διευκολύνει σημαντικότατα τη σύνδεση του Ναυπλίου με την Επίδαυρο και την Ερμιονίδα. Υπογραμμίζει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη δρομολόγηση του έργου για το τμήμα Αγία Ελεούσα – Πυργιώτικα – Αρκαδικό χωρίς την ολοκλήρωση του οποίου το συνολικό έργο δεν μπορεί να θεωρείται πλήρες.
Επισημαίνεται ότι σε απάντηση της προηγούμενης σχετικής ερώτησης του βουλευτή, ο αρμόδιος τότε υφυπουργός Π. Κουκουλόπουλος με σχετικό συνημμένο έγγραφο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι:
«Η Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΕ) του οδικού τμήματος «Αγία Ελεούσα – Πυργιώτικα – Αρκαδικό έχει σταλεί από την ΕΥΠΕ στις αρμόδιες Υπηρεσίες για γνωμοδότηση, με καταληκτική ημερομηνία την 3-8-11. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) έχει εκπονηθεί από τους μελετητές και έχει διαβιβαστεί στην ΕΥΠΕ (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος Τμήμα β’) για τις απαραίτητες ενέργειές της».
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κος Στυλιανίδης, ποια είναι η πορεία υλοποίησης του νέου υποέργου ολοκλήρωσης του οδικού τμήματος Αρκαδικό – Χάνι Μερκούρη με τη γέφυρα που συνδέει τα δύο τμήματα και ποιο το από εδώ και πέρα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου και β) Ποια είναι η πορεία υλοποίησης του τμήματος Αγία Ελεούσα – Αρκαδικό προκειμένου να ολοκληρωθεί πλήρως το έργο.

Πνίγηκε από κάθε λογής αφίσες το Ναύπλιο


Ούτε πρόστιμα τους πτοούν , ούτε φυσικά στοιχειώδη σεβασμό στο περιβάλλον και στους υπολοίπους δεν έχουν. Οι αφισοκολλητές οργίασαν τις προηγούμενες ημέρες!
Το Ναύπλιο και τα περίχωρα γέμισαν από αφίσες. Μέχρι και τα δέντρα της Καραθώνας «κρύφτηκαν» από τις τεράστιες φωτογραφίες τραγουδιστών, κλόουν, θιάσων θεατρικών παραστάσεων. Μέχρι εκεί έφτασε η μανία των αφισοκολλητών.
Το Ναύπλιο γέμισε παράνομες υπαίθριες διαφημίσεις και αφισοκολλήσεις και μάλιστα μέσα στην τουριστική περίοδο, που η πόλη, θα έπρεπε να έχει φορέσει τα …καλά της για να υποδεχθεί τους επισκέπτες της!
Μέχρι και η ορατότητα των οδηγών των αυτοκινήτων παρεμποδίζεται σε κάποιες περιπτώσεις από τα μεγάλα χάρτινα ταμπλό, που διαφημίζουν ο,τιδήποτε φαντάζεται ο ανθρώπινος νους.
Σημεία των καιρών και του πολιτισμού;
Αλήθεια πόσα πρόστιμα επιβλήθηκαν και σε ποιους γι΄ αυτή την κατάντια, για την ρυπαρή και τριτοκοσμική εικόνα που δημιούργησαν ορισμένοι αυτές τις ημέρες στο Ναύπλιο;
Άμεσα ο δήμος πρέπει να λάβει μέτρα και να εφαρμόσει όσα προβλέπονται. Η ανεξέλεγκτη και ρυπογόνα αυτή κατάσταση ντροπιάζει όλους μας. Η Δημοτική Αστυνομία παρά τα τεράστια προβλήματα που έχει λόγω της έλλειψης προσωπικού και προφανώς της ελλιπούς εκπαίδευσης πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες και να στείλει τον λογαριασμό με τα πρόστιμα εκεί που πρέπει.

19/7/12

Η κατάντια της αφισορρύπανσης


Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΠΟΤΕ επιβλήθηκε τελευταία φορά πρόστιμο από δήμο ή άλλο φορέα, για αφισορρύπανση; Και πότε εισπράχθηκε τελευταία φορά πρόστιμο; Εφαρμόζεται η νομοθεσία και οι αποφάσεις ή γίνονται τα …στραβά μάτια υπέρ αυτών που παρανομούν;
ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ αυτές τις ημέρες έχουν πλημμυρίσει από κάθε λογής αφίσες. Το φαινόμενο ξεπέρασε κάθε όριο ανοχής και αντοχής στο Ναύπλιο. Το ίδιο γίνεται σε πολλούς ακόμα δήμους, αλλά και σε περιοχές εκτός των αστικών ορίων, στους επαρχιακούς δρόμους, αλλά και στις εθνικές οδούς. Τοίχοι ακόμα και ιστορικών κτηρίων, προσόψεις δημοσίων και ιδιωτικών ιδιοκτησιών, μάντρες, περιφράξεις, κολώνες φωτισμού και σήμανσης, αλλά και δέντρα, εξαφανίζονται πίσω από τις φωτογραφίες λαϊκών τραγουδιστών, θιάσων, κλόουν και προσκλήσεων εγκαινίων και κάθε λογής εκδηλώσεων.
ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ σεβασμό στο περιβάλλον και την εικόνα της κάθε περιοχής, πανηγυρτζήδες και επαγγελματίες της αρπαχτής, αλλά και φορείς του Πολιτισμού (που πρώτοι θα έπρεπε να διδάσκουν τους υπολοίπους), κολλάνε αφίσες, βάζουν πανό, βρωμίζουν τον τόπο!
Η ΜΑΝΙΑ τους είναι τέτοια που δεν σέβονται ούτε ανθρώπινες ζωές -όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται- αφού τοποθετούν τις αφίσες τους κρύβοντας πινακίδες και σε σημεία των δρόμων που εμποδίζεται η ορατότητα των οδηγών των αυτοκινήτων.
ΚΑΝΕΝΑΣ βέβαια από τους αφισοκολλητές δεν μπαίνει στον …κόπο να αφαιρέσει την σαβούρα που απομένει πίσω, όταν τελειώσει το πανηγύρι, η συναυλία, η θεατρική παράσταση και ο,τιδήποτε άλλο διαφημίζεται.
ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ προβληματική, λόγω της κρίσης, τουριστική περίοδο είναι ό,τι χειρότερο για τους τουρίστες και τους επισκέπτες, να επικρατεί η ρυπαρή και τριτοκοσμική εικόνα της βρωμιάς και της αναρχίας στους δημόσιους κυρίως χώρους. Σε μια περίοδο που οι πόλεις θα έπρεπε να έχουν φορέσει τα …καλά τους για να υποδεχθούν τους επισκέπτες τους, οι αφισοκολλητές οργιάζουν ανενόχλητοι, γεμίζοντας τον τόπο με παράνομες υπαίθριες διαφημίσεις.
ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ και του πολιτισμού, αυτή η κατάντια;

Καυτές πόλεις

Άρθρο του Άκη Ντάνου



ΕΙΧΑΜΕ πάντα να λέμε πως το Άργος το καλοκαίρι θύμιζε Αφρική. Μάλιστα τα παλαιότερα χρόνια πολλοί απ τους κατοίκους μετακόμιζαν στον Αλμυρό και έφτιαχναν καλύβες από καλάμια πάνω σχεδόν στο κύμα. Τόσο ήταν η δίψα για δροσιά που ανθούσε το επάγγελμα του καλυβοποιού, που έναντι κάποιων λίγων χρημάτων φρόντιζε για την κοπή των καλαμιών, την εύρεση χώρου στην   παραλία και φυσικά το πλέξιμο της καλύβας με είσοδο απ την μεριά της θάλασσας.
ΤΟΤΕ ήταν ακόμα ιδιαίτερα ενεργός στο μικροκλίμα ο βάλτος του Άργους που “παρήγαγε” τόση δροσιά που χρειαζόσουν πουλόβερ και τις πιο ζεστές νύχτες του Αυγούστου, για να τον διασχίσεις. Όμως υπήρχαν οι γυμνοί από βλάστηση βράχοι της Λάρισας και της Ασπίδας να αντανακλούν θερμότητα και να κάνουν τον τόπο να βράζει.
ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ παρεμβάσεις με την δενδροφύτευση των δύο λόφων, μείωσαν κατά πολύ την σκόνη, τις κατολισθήσεις αλλά και την αντανάκλαση της ζέστης. Όμως οι αρνητικές παρεμβάσεις στον βάλτο με την παράνομη οικοπεδοποίηση και οικοδόμηση, αποδυνάμωσαν και πάλι των οφέλη των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων στους δύο λόφους, με αποτέλεσμα η ζέστη να συνεχίζει να είναι το ίδιο αφόρητη, όπως και πριν.
ΑΡΝΗΤΙΚΑ συνέβαλε και η αστυκοποίηση, ιδιαίτερα η πλακόστρωση των πεζοδρομείων και των πλατειών, όπως πολύ σωστά είχε πριν από χρόνια επισημάνει, ο Μακαρίτης ο Κώστας Βρέτος, υποψήφιος τότε για την δημαρχία του Άργους με ευρύτερο αριστερό σχηματισμό. Τα αποτυχημένα και συνάμα εγκληματικά για την ποιότητα ζωής αχνάρια του δήμου Άργους ακολούθησε και ο δήμος Ναυπλίου. Η Λαθεμένη επέκταση της πόλης στην περιοχή της Γλυκιάς, αντί για την επέκτασή της, αν αυτό κρινόταν αναγκαίο, από το Ν. Βυζάντιο προς τον προφήτη Ηλία και η τσιμεντοποίηση όλων των υποτιθέμενων ελεύθερων χώρων, οδήγησε στην αύξηση της θερμοκρασίας.
ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου των υψηλών θερμοκρασιών είναι η δημιουργία χώρων πρασίνου μα δενδροφυτεύσεις τόσο στην περιοχή του αναπλιώτικου βάλτου, όσο και σ αυτήν του αργείτικου καθώς και η μείωση της τσιμεντόστρωσης των ελεύθερων χώρων του αστικού ιστού. Όσο κάποιοι θα θεωρούν τις πορτοκαλιές περιαστικό πράσινο, τόσο θα αυξάνει και πιο επικίνδυνα η θερμοκρασία στις πόλεις μας.

Ιστορίες του Χαμπή της Ανδριανούς: Πως είναι η γιαγιά; Μεζόστρα.


H απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

Ο παππούς Χαμπής πρωί – πρωί κατέβηκε στην θάλασσα, στην Περβόλα Ξυλοφάγου. Στάθμευσε το αυτοκίνητο του κοντά στο τροχόσπιτο, ο Σκάμπυ ένα μικρό σκυλάκι πηδά από την καρότσα, με χαρούμενα γαυγίσματα τρέχει στην λαντούα* , ένα κλειστό βαθούλωμα βράχων γεμάτο θαλασσινό νερό  . Σε λίγο μπαίνει στην θάλασσα και ο παππούς Χαμπής για να απολαύσει το μπάνιο.  Κοντά στα εβδομήντα του χαλαρώνει με τα δροσερά κύματα χάδια της Αφροδίτης στην Κυπριακή θάλασσα, ακόμα και ο Σκάμπυ έχει συντονιστεί και απολαμβάνει τον μουσικό παφλασμό στην «πισίνα» των βράχων.
Την υγρή  βουδιστική ηρεμία του πρωινού διακόπτει η κόκκινη «φεράρι», ένα μικρό μοτοσακό πολύ χαμηλού κυβισμού που οδηγεί ο φίλος του ο Αυξέντης φορώντας ένα κράνος του δευτέρου παγκόσμιου πολέμου για προστασία. Πρώτος τον αντιλαμβάνεται ο Σκάμπυ και τον αρχίζει στα γαυγίσματα.
-Δεν είναι καλό σημάδι αυτό ( μονολογεί ο Χαμπής) για να παρατήσει αυτός την προετοιμασία της ταβέρνας του και να έρθει εδώ κάτι κακό έγινε.
Ο Σκάμπυ ήδη έφερνε γύρους από την μικρή «φεράρι», θυμωμένος και φοβισμένος από τους ακατάστατους και απότομους θορύβους της μισοχαλασμένης εξάτμισης , κρατιόταν και δεν κρατιόταν από ένα ετοιμοθάνατο συρματόσκοινο.
-Καινούργιο σκυλί Χαμπή;
-Όχι της κόρης του Νόνη είναι , της αγγόνισας της Ανδριανής, μου το άφησε να το προσέχω και περνά και το βλέπει. Το αγγονίστηκα* και τούτο… Λέγε τι θες  πρωί – πρωί;
- Να Χαμπή ξέρεις…. ( και μένει βουβός ο άλλος σωπαίνει και ο Σκάμπυ).
-Δεν ξέρω εσύ να μου πεις.
-Να η μάνα σου ψυχομαχεί , μάλλον σε περιμένει για το τελευταίο αντίο , βασανιέται πάμε.
Ο σκύλος είχε ήδη πηδήξει στην καρότσα και ο Χαμπής σιωπηλός με κλειστό το ραδιόφωνο πήρε το δρόμο για το χωριό ακολουθώντας το μικρό σύννεφο σκόνης που άφηνε η «φερράρι του Αυξέντη. Η γιαγιά η Ανδριανού πέρασε τα ενενήντα, αλλά όσο χρονών και να είναι η μάνα πάντα μάνα είναι. Όταν φεύγει χάνεις την αρχή που σε έφερε στον κόσμο, χάνεις την μυστική  τρυφερή πύλη του προσωπικού σου κάστρου.
Μπαίνει μέσα στο σπίτι τα μούτρα όλων κρεμασμένα. Η στεναχώρια είχε κατεβάσει τα πρόσωπα τους, σαν καθιστοί  ελέφαντες με κρεμασμένες προβοσκίδες  ήταν. Ο  άλλος γιός της γιαγιάς κρατούσε την κεφαλή του μέσα στα χέρια του . Ο Σκάμπυ είχε κάτσει στην μικρή πόρτα και παρατηρούσε σιωπηλός τυλιγμένος στα πόδια του Αυξέντη. Ο Αυξέντης  κοιτούσε  βουρκωμένος τον φίλο του που πήγαινε να αποχαιρετήσει την μάνα του. Της πιάνει το χέρι στον καρπό και αντί να το φιλήσει φωνάζει στον θλιμμένο αδελφότεκνο του
-Ένα πιεσόμετρο …
-Τι είπες θείε;
-Το πιεσόμετρο!!! ( Ο Χαμπής παρατήρησε ότι έτσι όπως ήταν ανάσκελα η γιαγιά Ανδριανή ανάπνεε αλλά κάτι σαν βλέμμα της έκοβε την αναπνοή ).
-80 ( λέει όταν κάνει την μέτρηση ).
-Θείε πως είναι η γιαγιά ;
-Μεζόστρα . ( Ένα χαρούμενο γαύγισμα πήγε να βγάλει ο Σκάμπυ αλλά του κόπηκε όταν έπεσε ένα δάκρυ του Αυξέντη πάνω στην μύτη του.) 
-Τι;
-Τίποτα … να φωνάξετε μια γιάτρισσα.
-Τι να την κάνουμε την γιάτρισσα ήρθε ο παππάς και την μετάλαβε. Δυο μέρες βασανίζεται. ( Είπε η μία αδελφή του.)
-Εγώ είμαι μηχανικός αν δεν παίρνει μπροστά ένα αμάξι να με φωνάξετε να το φτιάξω, δεν μπορώ να φτιάξω και την Ανδριανή( Είπε ελαφρά θυμωμένος, τότε πρόσεξε τις εικόνες και τα θυμιατά και μια αδελφή να ανοίγει το ερμάρι* να ψάχνει τα νεκρόρουχα να την ντύσουνε. Και το μάτι του παίρνει το βλέμμα οργισμένος κεραυνός του Δια) Εσείς πάτε να την θάψετε ζωντανή εγώ πάω να φέρω μια γιάτρισσα!!!
Πήγε και έφερε μια γιάτρισσα την κοιτάει , την εξετάζει της παίρνει τον σφυγμό και ζητάει ένα ασθενοφόρο να την πάει στο νοσοκομείο.
-Κρίση υπογλυκαιμίας ήταν μην ανησυχείτε η γιαγιά έχει ζωή ακόμα. ( Ο Σκάμπυ έβγαλε ένα γαύγισμα αισιοδοξίας.)
Ήρθε το ασθενοφόρο και πήρε την  γιαγιά και την γιατρό μαζί για το νοσοκομείο.
Όταν έφυγαν ο Χαμπής γυρίζει στην μεγάλη του αδελφή.
-Της έκανες μιαν ανάλυση για δεις που είναι το σάκχαρο;
-Της έκανα πριν δυο μέρες.
-Μα ο διαβητικός θέλει κάθε μέρα ρε παιδί μου αφού και εσύ το ίδιο πρόβλημα έχεις.
-Ε να ήταν καλή η μέτρηση.
-Ε μα ήταν αλλά τώρα δεν είναι!!!!
Ο Σκάμπυ φεύγει από τα πόδια του Αυξέντη και πάει στα πόδια του Χαμπή και αρχίζει να του γλυφωδαγκώνει την παντόφλα, τα σκυλιά έχουν ένστικτο και κατάλαβε ότι ο προστάτης του είχε αρχίσει να ανεβάζει στροφές. Ήταν και η ευκαιρία που ήθελε ο Χαμπής.
-Πάμε ρε Σκάμπυ μην αρχίσω τα σκαμπίλια εδώ μέσα! Ακόμα εδώ είσαι εσύ; (Λέει στον Αυξέντη όταν τον είδε να περιμένει σαν πιστό σκυλί στην πόρτα.)
- Ο καλός ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται έλα πάμε στην ταβέρνα κερνάω ένα.
Στην πίσω αυλή της ταβέρνας σε ένα ίσκιο έπιναν την ζιβάνα* τους και έτρωγαν τα μεζεδάκια τους. Ο Σκάμπυ από τα σάλια που έτρεχαν φαίνεται να εκτίμησε δεόντως τον Αυξέντη γιατί του έδωσε ένα  μπολάκι καλοψημένα κόκκαλα.
-Ρε Χαμπάκη τώρα που όλα είναι καλά και χαλαρώσαμε λίγο να σε ρωτήσω κάτι ;
-Λέγε Αυξέντη.
-Η μεζόστρα τι είναι ;
-Που το θυμήθηκες; (Και ένα χαμόγελο ζωγραφίστηκε στο πρόσωπο του Χαμπή) .
-Εσύ το είπες.
-Πότε;
-Όταν σε ρώτησε ο αδελφότεκνος* σου τι κάνει η γιαγιά.
-Είχε ανάψει η μηχανή και δεν το θυμόμουνα. Άκου το λοιπόν. Του προπάπου μου του Θεοφάνη τα παιδιά κληρονόμησαν μια καρέττα* αλλά δεν τα βρήκαν να την μοιράσουν. Πάνε στα δικαστήρια τώρα, εποχή αγγλοκρατίας, πέφτουν σε τούρκο δικαστή και ξεκινά η δίκη. Δικηγόροι από δω και από εκεί και ο δικαστής να μαζεύει πληροφορίες για να εκτιμήσει την κατάσταση. Φτάνει και η σειρά του παππού μου του Χάμπου.
-Σε τι κατάσταση ήταν η καρτέτα;* (Ρωτά ο τούρκος ο δικαστής.)
-Μεσόστρα ( του απαντά με το πιο σοβαρό του βλέμμα ο παππούς).
-Τι είπατε;
-Είπα η καρέττα* ήταν μεσόστρα .
-Στο δικαστήριο πρέπει να διευκρινιστούν αυτά που λέει ο μάρτυρας. Κύριε δικηγόρε μπορείτε να μεταφράσετε αυτά που λέει ο μάρτυρας; ( Ο τούρκος φαντάστηκε ότι ήταν κάποια ιδιαίτερη ελληνική έκφραση.)
-Κύριε Χαμπή σε τι κατάσταση ήταν η  άμαξα; (Ρωτά ο δικηγόρος.)
-Απάντησα μεζόστρα.( Και σηκώνεται και φεύγει.)
-Αναβάλλεται η δίκη μέχρι να διευκρινιστούν τα  λεγόμενα του μάρτυρα. ( Χτυπά το σφυρί και φεύγει και ο δικαστής άλλο που δεν ήθελε.)
-Ο παππούς μου είχε ένα συνήθειο έφτιαχνε δικές του λέξεις, κάπου άκουσε από τα ιταλικά ότι mess questo σημαίνει «αυτό το χάλι» το πήρε στα αυτιά του μέζο κουέστρο.  Έτσι ο παππούς για να πει μισό χάλι , έτσι και έτσι είναι η κατάσταση έφτιαξε την λέξη μεσόστρα το έλεγε και καμιά φορά και μεζόστρα και έτσι  σαν μεζόστρα έφτασε μέχρι σε μας. Βγήκε από τα βάθη του μυαλού μου, η κατάσταση ήταν μεζόστρα και ανέβαλε ο δικαστής ο χάρος την καταδίκη της Ανδριανούς.
- Α ρε Χαμπή ωραία το ταίριαξες.
Ο Σκάμπυ είχε τελειώσει τα κοκκαλάκια του, μάλλον δεν είχε χορτάσει ή του άρεσαν πολύ και ήθελε παραπάνω γαύγιζε προς τον Αυξέντη.
-Πεινάς και άλλο ρε ;  Δεν χόρτασες;
-Μεζόστρα ( απάντησε ο Χαμπής, έβαλαν τα γέλια και οι δύο ενώ ο σκύλος γρύλιζε με απορία μέχρι να του πάρει ο Αυξέντης το πιατάκι για δεύτερη δόση.)

*Λάντούα= από την λέξη λάντα και σημαίνει μικρό κοίλωμα που μαζεύει τα νερά της βροχής, λιμνούλα
Αγγονίστηκα = φορτώνομαι , αναλαμβάνω την φροντίδα κάποιου
Αδελφότεκνος= ανιψιός
Ερμάρι = ντουλάπα
Ζιβάνα = κυπριακό αλκοολούχο ποτό
Καρέττα = ο ξύλινος τροχός της άμαξας αλλά σε κάποιους τόπους στην Κύπρο εννοούν και την ίδια την  άμαξα

**Η ιστορία έχει και  φανταστικά στοιχεία αλλά περιγράφει πραγματικά γεγονότα , ιστορίες του Χαμπή της Ανδριανούς. Η ιστορία ταιριάζει και με την κατάσταση που έχει περιέλθει η σύγχρονη Ελλάδα, δυστυχώς ο φόβος μας έχει παραλύσει , την κοινωνήσαμε και ψευτομοιρολόγοντας περιμένουμε να πάρει την τελευταία ανάσα. Τελευταία ελπίδα κάποιος να μας ταρακουνήσει …. Η κατάσταση είναι μεζόστρα αρκεί να αντισταθούμε … εκτός αν μας ενοχλεί και ο ήχος του ασθενοφόρου!!!

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ