Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

27/9/12

Η έκδοση 20.09.2012

24/9/12

Με τον αραμπά το τοπικό δίκτυο Φυσικού Αερίου


Τον Ιούνιο του 2013 το φυσικό αέριο θα έχει φτάσει στη Μεγαλόπολη, ενώ ο αγωγός που θα περνά «ξυστά» από το Ναύπλιο και το Άργος θα έχει την δυνατότητα να τροφοδοτήσει τις δύο πόλεις, κάτι όμως το οποίο δεν θα συμβεί άμεσα.
Γιατί;
Μα φυσικά γιατί δεν έχει κατασκευαστεί νομαρχιακό δίκτυο που θα μεταφέρει το αέριο στις πόλεις ούτε δημοτικά δίκτυα για να πάνε το Φυσικό Αέριο, έξω από τις πότρες των σπιτιών μας. Το δίκτυο που θα συνδέσει τις πόλεις με το δίκτυο, ακόμα μελετάται…
Όσο για τα δημοτικά δίκτυα… δεν βρίσκονται καν στην σκέψη των αιρετών.
Δηλαδή, για μία ακόμα φορά θα έχουμε φτάσει στην πηγή και δεν θα μπορούμε να πιούμε νερό. Και βέβαια μέχρι να δημιουργηθούν τα τοπικά δίκτυα θα έχει περάσει μία ακόμα δεκαετία, κατά την οποία θα πληρώνουμε πανάκριβα πετρέλαιο για να καλύψουμε τιςτις ενεργειακές ανάγκες των σπιτιών και των επιχειρήσεων.
Από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Γεώργιο Παπαρσένο, επιβεβαιώθηκε η ολοκλήρωση, τον Ιούνιο του 2013, του αγωγού που θα ξεκινά από τους Αγίους Θεοδώρους και θα τροφοδοτεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, και η ολοκλήρωση όλων των μελετών για τη διασύνδεση με τις πόλεις της Περιφέρειας.
Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με τον κο Τατούλη, ανεβάζει «το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό προφίλ της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο διεθνή ενεργειακό χάρτη» όπως τόνισε, κατά τη συνάντηση του με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διαχειριστή της ΔΕΣΦΑ και στελέχη της εταιρείας.
Μεγαλεπίβολος είναι ο στόχος της περιφέρειας που ελπίζει ότι η υλοποίηση του αγωγού, αποτελεί ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο το οποίο θα αυξήσει την επενδυτική ζήτηση στην Πελοπόννησο, που καθίσταται ελκυστική για τη διασύνδεσή της με τον αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο και στη συνέχεια τη μεταφορά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θετική αντιμςετώπιση βρίσκει και το αίτημα για την τοποθέτηση οπτικών ινών στο δίκτυο του αγωγού με σκοπό τη δωρεάν παροχή ευρυζωνικότητας και τη δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, κάτι για το οποίο συμφώνησε απόλυτα ο ΔΕΣΦΑ και ορίστηκαν οι ομάδες εργασίας, που θα παρακολουθούν το συγκεκριμένο ζήτημα.    

Τρελά λεφτά εις βάρος αγροτών


Οι μέθοδοι και οι τρόποι που εφαρμόζουν μερικές φορές οι έμποροι για να ξεγελάσουν τους αγρότες και να βγάλουν υπερβολικό κέρδος ξεπερνούν κάθε φαντασία.
Το κόλπο που εφαρμόζεται αφήνει κέρδος ακόμα και 600%. Αγοράζουν πορτοκάλια με 4 ή 5 λεπτά το κιλό (τιμή που πληρώνεται μόνο για χυμοποίηση) και εν συνεχεία διαλέγουν αυτά που είναι καλύτερης ποιότητας και τα διοχετεύουν σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ ή μα-νάβικα. Εκεί η τιμή τους φτάνει ακόμα και τα 80 λεπτά!
Τα κέρδη είναι τρελά και μέσα στην κρίση κάποιοι πλουτίζουν, ενώ οι παραγωγοί κλαίνε την …μοίρα τους.
Το θέμα αυτό πρόκειται τις επόμενες ημέρες να ζητηθεί στη Βουλή, μετά από ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο αντιπρόεδρος της Βουλής Λεωνίδας Γρηγοράκος. Ο βουλευτής ορμόμενος από την κατάσταση που επικρατεί στο νομό του την Λακωνία που καταγγέλλεται ότι είναι αντιμέτωπη με καρτέλ, σημειώνει αναφερόμενος στην ποικιλία Valencia: «Υπάρχουν μάλιστα δύο περίοδοι εσοδείας: η Χει-μερινή εσοδεία: Δεκέμβριος - Απρίλιος (κατά την οποία παράγονται περίπου 80.000 τόνοι πορτοκαλιού) και η Θερινή εσοδεία:  Μάιος - Οκτώβριος (με παραγωγή περίπου 200.000 τόνους πορτοκαλιού ποικιλίας Valencia).
Δυστυχώς, όμως, κάποιοι έμποροι αγοράζουν από τον παραγωγό τα προϊόντα σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 5 λεπτά/κιλό και εν συνεχεία αυτά διατίθενται στην αγορά έως και 80 λεπτά το κιλό. Η φετινή χρονιά που ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο στην εμπορία των πορ-τοκαλιών Valencia ήταν ιδιαίτερα άσχημη, όσον αφορά στις τιμές παραγωγού, αφού αυτές δεν ξεπέρασαν τα 10 λεπτά/κιλό. Αυτή είναι σύμφωνα με τους παραγωγούς και η τιμή που αγοράζουν τώρα οι έμποροι τα πορτοκάλια που οδηγούνται στο ράφι των σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τους ίδιους η τιμή των 4 – 5 λεπτών το κιλό αφορούν στα πορτοκάλια που αγοράζονται για χυμοποίηση. Ωστόσο, σύμφωνα με τους παραγωγούς, δεν λείπουν οι πε-ριπτώσεις κάποιων εμπόρων, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις πολύ χαμηλές τιμές της χυ-μοποίησης αγοράζουν πορτοκάλια στα 4 με 5 λεπτά το κιλό και εν συνεχεία διαλέγουν αυτά που είναι καλύτερης ποιότητας, τα οποία διοχετεύουν σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ ή μα-νάβικα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει φοβερό άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών παραγωγού και καταναλωτή στα βαλέντσια. Ένα πορτοκάλι μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή έχει ένα κόστος συσκευασίας και μεταφοράς. Όμως και πάλι η τιμή που αγοράζει ο καταναλωτής τα βαλέντσια είναι υψηλότερη (από την τιμή παραγωγού) σε ποσοστό ακόμα και 600%. Η πραγματικότητα είναι ότι 4 και 5 λεπτά/κιλό είναι η τιμή των πορτοκαλιών που κόβονται για χυμοποίηση και περίπου στα 10 λεπτά τα πορτοκάλια που οδηγούνται στην εμπορία. Όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ένας έμπορος να αγοράσει κάποια πορτοκάλια για χυμό και στην συνέχεια να διαλέξει τα καλύτερα ποιοτικά ώστε να τα διο-χετεύσει στην αγορά ως νωπά.
Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός: Με δεδομένη την αυτονόητη δημιουργία καρτέλ στην παραγωγή πορτοκαλιών βαλέντσια αλλά και την οικονομική κρίση που οξύνεται με τέτοιου είδους φαινόμενα, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο, ώστε να πατάξει τα καρτέλ και να δώσει την πραγματική ευκαιρία στους αγρότες να αναπτύξουν και να προωθήσουν την παραγωγή τους;

Μέτρα της Περιφέρειας

Το θέμα απασχολεί το τελευταίο διάστημα έντονα και την περιφέρια η οποία αποφάσισε ακολουθώντας την πρόταση των Πουλοκέφαλου- Τζανετέα- Νικολάκου να κινηθεί σε 7 άξονες για την πάταξη του καρτέλ:
1: Πιεστικές και συνεχείς παρεμβάσεις προς τις αρμόδιες Ελληνικές και Ευρωπαϊκές αρχές όταν παραβιάζεται το Δίκαιο του Ανταγωνισμού και το Δίκαιο του Καταναλωτή. Πίεση για τη βελτίωση της αναγνωριστικής αποτελεσματικότητας, της αποτρεπτικής αποτελεσματικότητας και της αποτελεσματικότητας εφαρμογής των αρμοδιοτήτων των θεσμικών οργάνων. Συνεχής παρακολούθηση της εξέλιξης των υποθέσεων για ανάδραση και εντατικοποίηση των παρεμβάσεων.
2: Συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών, τους Κοινωνικούς Εταίρους και τα Κινήματα Αιχμής των Καταναλωτών για τη συγκέντρωση πληροφοριών, την καταγραφή προβλημάτων, τη συλλογή και την επεξεργασία στοιχείων, την τεκμηρίωση προτάσεων προς τις αρμόδιες Ελληνικές και Ευρωπαϊκές αρχές.
3:  Ευρεία Δημοσιότητα των ζητημάτων με ενεργοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών και κινητοποίηση των Κοινωνικών Εταίρων.
4:  Δημιουργία Διαδραστικού Forum (στο πλαίσιο του Δικτυακού Τόπου της Περιφέρειας) με όλα τα θέματα που αφορούν στη στρέβλωση, παραμόρφωση και διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.
5: Παραγωγή Βάσης Δεδομένων και Οδηγού όπου θα κωδικοποιείται η Ελληνική και η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία που αφορούν στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού και στην Προστασία του Καταναλωτή.
6: Ένταξη των θεμάτων στη γνωμοδοτική και στη συμβουλευτική αρμοδιότητα του Συμπαραστάτη του Πολίτη και των Επιχειρήσεων.
7: Ευαισθητοποίηση των Πολιτών και των Επιχειρήσεων και την προώθηση των ζητημάτων Πολιτικής Ανταγωνισμού, Δικαίου του Ανταγωνισμού, Προστασίας του Καταναλωτή και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
8: Σχέδιο Διαχείρισης των προαναφερθέντων και Έκθεση Δραστηριοτήτων που θα εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Συμπαραστάτη του Πολίτη και των Επιχειρήσεων.
9: Άμεση προώθηση της υλοποίησης του Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τις Πολιτικές θέσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπως έχουν διατυπωθεί επανειλημμένως και στις οποίες εμμένει.

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις για το χαλάζι που έπληξε καλλιέργειες


Ρεκόρ κεραυνών κατέγραψε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αργολίδα.
Η καταιγίδα που έφερε το χαλάζι πλήττοντας καλλιέργειες είχε χαρακτηριστικό το πλήθος των κεραυνών, που προκάλεσαν το ενδιαφέρον των επιστημόνων.
Συνολικά, σε όλη την Πελοπόννησο έπεσαν  την Παρασκευή και το Σάββατο 35.000 κεραυνοί.
Οι περισσότεροι από τους κεραυνούς ήταν ορατοί στην Αθήνα, αλλά έπεφταν μερικές δεκάδες χιλιόμετρα δυτικά, στην περιοχή της Αργολίδας.
Πολλοί κεραυνοί όμως έπεσαν και στη Μεσσηνία, την Αχαΐα, την Ηλεία, και την Αρκαδία.
Εντωμεταξύ, δεν γλίτωσαν από την Φθινοπωρινή χαλαζόπτωση το Σαββατόβραδο, οι μανταρινιές, οι πορτοκαλιές και τα κηπευτικά στις περιοχές της Ασίνης και του Δρεπάνου, κοντά στο Ναύπλιο. Χαλάζι έριξε και στη Νέα Κίο.
Χαλάζι έριξε και στην περιοχή του Λυγουριού, αλλά και στα Γιαννουλέικα, που είχαν ξαναχτυπηθεί οι ελιές.
Η χαλαζόπτωση είχε σύντομη διάρκεια. Όμως σε κάποιες περιοχές το μέγεθος ήταν μεγάλο και προκάλεσε ζημιές. Όπως λένε οι αγρότες «χτυπήθηκε» ο καρπός και τα εσπεριδοειδή που επλήγησαν δεν θα αποδώσουν. Λένε ότι οι ζημιές θα είναι εμφανείς τις επόμενες κιόλας ημέρες και ζητούν από τον ΕΛΓΑ να κινήσει τις διαδικασίες για αποζημιώσεις.
Ήδη, ο Δήμος Ναυπλιέων με ανακοίνωσή του πάντως, ενημερώνει τους αγρότες που επλήγησαν από την χαλαζόπτωση, στην Ασίνη και στη Μιδέα ότι άρχισε η καταγραφή ζημιών. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν δήλωση στον ΕΛΓΑ για ζημιές που αφορούν την φυτική παραγωγή (οπωροκηπευτικά, εσπεριδοειδή, ελιές), στα γραφεία των Δημοτικών Ενοτήτων έως και την 1/10/2012 ημέρα Δευτέρα στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.

Τεχνικό Επιμελητήρια: Αφήστε τα φωτοβολταικά στις στέγες


Την αναστολή της απόφασης που παύει την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών στις στέγες Κτιρίων για το Δίκτυο Πελοποννήσου, ζητά από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελο Λιβιεράτο τμήμα Πελοποννήσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Οι μηχανικοί θεωρούν απαραίτητη την άμεση αναστολή της απόφασης όσον αφορά την εφαρμογή του Ειδικού προγράμματος που σχετίζεται με τις εγκαταστάσεις Φωτοβολταϊκών στις στέγες κτιρίων για το Δίκτυο Πελοποννήσου και την λήψη της απόφασης αναστολής στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΡΑΕ.
Τονίζουν ότι είναι αδικαιολόγητος και τεχνικά εσφαλμένος ο αποκλεισμός και των μικρών οικιακών Φωτοβολταϊκών Εγκαταστάσεων στα πλαίσια του Ειδικού Προγράμματος για τα κτίρια, για τους κάτωθι λόγους:
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η τροφοδοσία του δικτύου Χαμηλής Τάσης τοπικά, όχι μόνο δεν επιβαρύνει, αλλά αντίθετα συνεισφέρει θετικά στην ευσταθή λειτουργία του δικτύου. Η παραγωγή είναι διεσπαρμένη, γίνεται τοπικά κοντά στην κατανάλωση και δεν χρειάζεται μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Τα οφέλη για το δίκτυο και τους καταναλωτές είναι μεγάλα (περιορισμένα έργα σύνδεσης, μείωση απωλειών ,κλπ). Επιπλέον θεωρούμε ότι είναι απολύτως συμβατά με την Οδηγία 2010/31/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Μαΐου 2010 «Για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (αναδιατύπωση)» (ΕΕ L153 της 18.6.2010), η οποία αντικαθιστά την προγενέστερη οδηγία 2002/91/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2002 και ειδικότερα με την πρόβλεψη περί κτιρίων σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.
Στις ανακοινώσεις της Ειδικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΚΑ αναφέρεται ρητά ότι: «H μικρή ισχύς των Φ/Β Συστημάτων εξασφαλίζει ότι η παραγόμενη ενέργεια αντιστοιχεί σε αυτήν που απαιτείται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κυρίου του Φ/Β Συστήματος» και επιπλέον ότι : «Η ισχύς του Προγράμματος είναι από 01.07.2009 έως 31.12.2019» χωρίς να αναφέρεται σε οποιοδήποτε συνοδευτικό έγγραφο του Νόμου ή στην εισηγητική έκθεση αυτού ή στα σχετικά έγγραφα και αποφάσεις η πρόβλεψη για δυνατότητα αναστολής της διάταξης – επισημαίνεται ότι στην τροποποιημένη παρ. 2 του άρθρου 7 της Υ.Α. (ΦΕΚ Β1079/2009) γίνεται σαφές ότι οι Φωτοβολταϊκές Εγκαταστάσεις σε Κτίρια εξαιρούνται από τυχόν διαπιστώσεις κορεσμού του Δικτύου (ΦΕΚ 1557 – 22/9/2010).
Όπως και η ίδια η ΡΑΕ στο σκεπτικό άλλης απόφασης της (υπ. αριθμ. 331/2010) που αφορούσε την επέκταση του Ειδικού Προγράμματος στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά καταγράφει ρητά ότι, «..πρέπει να υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ των καταναλωτών όλης της χώρας…» καθώς και ότι «….η εγκατάσταση στα νησιά μικρών και διεσπαρμένων φωτοβολταικών συστημάτων, επιτρέπει τεχνικά και πέραν των ως άνω ορίων αξιοποίηση του ηλιακού δυναμικού…».
Επίσης, θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στη μελέτη Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 2010 – 2014 στην οποία (σελ. 98) γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη «… διεσπαρμένη παραγωγή (που συνδέεται απευθείας στα φορτία με προφανή πλεονεκτήματα) …»
Για λόγους τεχνικούς, κοινωνικούς αλλά και για λόγους ίσης μεταχείρισης των πολιτών όλης της χώρας, δεν θα πρέπει να αποκλεισθούν οι χιλιάδες επαγγελματίες που εδρεύουν στην Πελοπόννησο και εργάζονται στον Τομέα των Φωτοβολταϊκών Εγκαταστάσεων.

Νεκροταφείο αυτοκινήτων το λιμάνι Ναυπλίου


Σε νεκροταφείο αυτοκινήτων κινδυνεύει να μετατραπεί το λιμάνι του Ναυπλίου, αφού αυξάνονται καθημερινά τα εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα που πλαισιώνουν την ασχήμια με τα μόνιμα εγκαταστημένα γιγάντια μηχανήματα – εξαρτήματα που βρίσκονται εκεί από την εποχή που μεταφέρονταν αδρανή.

Η εικόνα –όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες – είναι λυπηρή και σε καμία περίπτωση δεν αρμόζει στο λιμάνι της Πρώτης Πρωτεύουσας. Άλλωστε το λιμάνι του Ναυπλίου εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί την πρώτη εικόνα των επισκεπτών της πόλης που έρχονται από την παραλιακή Νέας Κίου, ή από τις καθέτους της Άργους, αποτελεί και χώρο περιπάτου πολλών ντόπιων, αλλά και ξένων που θέλουν να φωτογραφίσουν το Μπούρτζι και το Ναύπλιο.

Εδώ και ένα χρόνο περίπου απέναντι από τον Σταθμό του τρένου βρίσκεται εγκαταλελειμμένο στην μέση του …πουθενά ένα λευκό αυτοκίνητο, το οποίο μάλιστα φέρει και πινακίδες. Όσο περνάει ο καιρός όλο και λιγότερο απομένει…, αφού τα εξαρτήματά του λιγοστεύουν κάθε βράδυ από επιτήδειους που φροντίζουν να το γδύνουν. Το λευκό δίπορτο αυτοκίνητο (μάλλον μάρκας Opel) έχει πλέον σπασμένα παράθυρα, σκασμένα λάστιχα, σπασμένους προφυλακτήρες, ενώ στις πόρτες του έχουν γράψει συνθήματα και έχουν ζωγραφίσει με σπρέι.

Την άσχημη εικόνα συμπληρώνει λίγο πιο κάτω, δίπλα στις γραμμές του τρένου το Υπουργείο Υγείας (!!!), που έχει εγκαταλείψει ένα παλιό βαν του Κέντρου Υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρίες. Κάποιος φωστήρας προφανώς έκρινε ότι έχει μεγάλη γραφειοκρατία η ανακύκλωση και προτίμησε να εγκαταλείψει το βανάκι στο λιμάνι του Ναυπλίου. Αφού το ίδιο κάνουν και οι ιδιώτες χωρίς να ενοχλούνται από κανέναν, γιατί να μην το κάνει το ίδιο και μια δημόσια υπηρεσία; Το αυτοκίνητο του Κέντρου Υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρίες βρίσκεται στο λιμάνι πάρα πολλούς μήνες. Δίπλα του πεταμένη στο έδαφος είναι πεταμένη η πλαϊνή πόρτα και ένας σωρός με άλλα σκουπίδια…

«Μουσειακό είδος» ίσως σε άλλη περίπτωση να μπορούσε να αποτελέσει ένα παμπάλαιο Zastava Yugo χωρίς πινακίδες, το οποίο …κείτεται νεκρό δίπλα σε κάτι παλιοσίδερα. Κάποιοι προφανώς για να το προστατέψουν από την αλμύρα της θάλασσας φρόντισαν να το σκεπάσουν με ένα τεράστιο πανί, το οποίο όμως ο Πουνέντης το έδιωξε από τη θέση του αποκαλύπτοντας το σαραβαλάκι.

Το πιο καινούργιο αυτοκίνητο της …παρέας αφίχθη τις τελευταίες ημέρες. Ίσως να είναι και προσωρινά σταθμευμένο εκεί – ο καιρός θα δείξει… Το μπλε Ford είναι τρακαρισμένο από πίσω και στέκεται περιμένοντας τον μάστορα δίπλα στις γραμμές του τρένου.

Από το Λιμενικό Ταμείο ενημερωθήκαμε ότι άμεσα πρόκειται να ειδοποιηθούν οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων αυτών με ειδοποίηση η οποίο επικολλάται στο παρμπρίζ. Θα έχουν περιθώριο κάτι περισσότερο από έναν μήνα να απομακρύνουν τα σαραβαλάκια. Αλλιώς θα αναλάβει ο δήμος να τα στείλει για ανακύκλωση.

Οι γιατροί θεωρούν αδύνατη τη λειτουργία των Χειρουργικών κλινικών Άργους και Ναυπλίου


Την ώρα που τα εφημεριακά κενά στην Αργολίδα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην λειτουργία των νοσοκομείων Άργους και Ναυπλίου, αποδομούνται οι Χειρουργικές Κλινικές τους, αφού καλούνται χειρουργοί των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων να καλύψουν κενά στο Νοσοκομείο Κορίνθου.

Eδώ και δυο μήνες (από τα τέλη Ιουλίου) στην αρχή με τη μορφή φημών οι οποίες κατέληξαν σε επίσημη εντολή με έγγραφο της 6ης ΥΠΕ, έχει αρχίσει με τον πλέον επίσημο τρόπο η αποδόμηση των Χειρουργικών Κλινικών των δύο νοσοκομείων.

Συγκεκριμένα επί δύο μήνες ζητείται από την 6η ΥΠΕ να καλυφθούν εφημεριακά κενά του Γ.Ν. Κορίνθου από τους χειρουργούς της Αργολίδας. Η αρχή έγινε από χειρουργό ο οποίος τελεί σε καθεστώς αναρρωτικής αδείας και αποχώρησης από το ΕΣΥ λόγω συνταξιοδότησης.

Στη συνέχεια αρχές Σεπτέμβρη επανήλθε το θέμα από την 6η ΥΠΕ με νέα εντολή μετακίνησης, εκ περιτροπής, των εναπομεινενόντων χειρουργών για κάλυψη εφημεριακών αναγκών στο Νοσοκομείο Κορίνθου. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ένας εξ αυτών κλήθηκε να κάνει εφημερία στην Κόρινθο, παρότι εφημερεύει 6 ημέρες συνεχόμενες στο Ναύπλιο.

Οι υπό μετακίνηση χειρουργοί έχουν αποστείλει εξώδικο διαμαρτυρία προς την 6η ΥΠΕ ζητώντας να ακυρωθεί αυτή η απόφαση, άλλως δηλώνουν απερίφραστα ότι θα προσφύγουν ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων και Αρχών, αφού θεωρούν ότι η διευθέτηση των εφημεριών αποδυναμώνουν δραματικά και καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία των Χειρουργικών κλινικών των Νοσοκομείων Άργους και Ναυπλίου.

Όπως επισημαίνουν στο εξώδικο «ο Νομός Αργολίδας δεν καλύπτεται από ιατρούς ειδικότητας Χειρουργικής για το μήνα Σεπτέμβριο 2012 και τούτο γιατί:

Στο Νομό Αργολίδας, ως γνωστόν, οι Χειρουργικές Κλινικές των Νοσοκομείων Άργους και Ναυπλίου εφημερεύουν δεκαπέντε (15) ημέρες το μήνα.

Αυτές οι εφημερίες καλύπτονται από τους τρεις (3) χειρουργούς ιατρούς των Νοσοκομείων.

Κάθε ιατρός καλύπτει το πλαφόν του (πέντε εφημερίες), Διευθυντής 1.527, Επιμελητής Α’ 1.315,52, Επιμελητής Β’ 1.125 και κατά συνέπεια δεν έχει δυνατότητα να κάνει πρόσθετες εφημερίες.

Επομένως, εάν μετακινηθούν οι ιατροί στο Γ.Ν. Κορίνθου για επτά (7) ημέρες, αντίστοιχα θα μείνουν ακάλυπτα τα Νοσοκομεία Άργους και Ναυπλίου».

Γεννάται το εύλογο ερώτημα: ποιο σκοπό εξυπηρετεί αυτή η απόφαση δεδομένου ότι ο νομός Αργολίδας καλύπτεται ασφαλώς εφημεριακά για τα χειρουργικά περιστατικά χάρις στη συναίνεση των ιατρών να πραγματοποιούν 15εφημεριες το μήνα από τις οποίες τις 10 δεν πληρώνονται; Και μάλιστα τη στιγμή που η διοίκηση των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων, την ίδια ώρα ζητά επικουρικούς χειρουργούς για να καλύψει τα επερχόμενα κενά εφημέρευσης;

Βέβαια η επίσημη εκδοχή αναφέρει ότι η απόφαση αφορά μόλις επτά εφημερίες, μέχρι να καλυφθούν τα κενά της Κορίνθου με άλλον τρόπο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Συντονιστής Διευθυντής τής της χειρουργικής κλινικής κος Παναγιώτης Γκανάς με σειρά από επιστολές προς Υπουργείο Υγείας, 6η ΥΠΕ, διοικητή και υποδιοικήτρια επισείει το κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές όσον αφορά τα επείγοντα χειρουργικά περιστατικά γιατί με βάση την υπάρχουσα στελέχωση της κλινικής και τις εφημεριακές ανάγκες οι εναπομείναντες χειρουργοί οδηγούνται σε φυσική εξόντωση και η χειρουργική κλινική  που επί σειρά χρόνων επιτελεί ένα τόσο σπουδαίο έργο οδηγείται σε διάλυση.

Ανάσα δημιουργίας από δωρητές στον Δήμο Ερμιονίδας


Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα εξής:

Η δωρεά προς τον Δήμο Ερμιονίδας του Κωνσταντίνου Δημότση - Έλληνα. Ως γνωστόν ο εν λόγω Ερμιονιδέας μέσω της διαθήκης του δώρισε στον Δήμο Ερμιονίδας την οικία του στο Κρανίδι για να μετατραπεί σε ιστορικό λαογραφικό μουσείο. Δώρισε επίσης ένα αγρόκτημα έκτασης περίπου 8 στρεμμάτων για την ανέγερση κλειστού γυμναστηρίου καθώς και διακόσιες χιλιάδες ευρώ  τα οποία είναι κατατεθειμένα  στην τράπεζα για την κάλυψη της δαπάνης της ανέγερσης του κλειστού γυμναστηρίου. Ο εισηγητής Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής, φανερά συγκινημένος και φορτισμένος, αναφέρθηκε στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Δημότση - Έλληνα, στην διαπροσωπική σχέση εκτίμησης και εμπιστοσύνης που είχε μαζί του, στην ιδιαίτερη σημασία της δωρεάς του προς τον Δήμο Ερμιονίδας αλλά και της παλαιότερης  (δωρεά ασθενοφόρου) στο Κέντρο Υγείας  Κρανιδίου. Τόνισε δε ότι τέτοιες  γενναίες  πράξεις  αποτελούν  φωτεινά  παραδείγματα για την δημόσια ζωή και έχουν βαρύτατη σημασία στην σημερινή φθορά της κοινωνίας  και των αξιών και  της  δεινής  οικονομικής κατάστασης  της  χώρας και του Δήμου. Στο τέλος της ομιλίας του ο Δήμαρχος κάλεσε το Συμβούλιο να αποδώσει ελάχιστο φόρο τιμής στον αείμνηστο συμπατριώτη μας τηρώντας ενός λεπτού σιγή, το οποίο και έγινε με όλους τους παρόντες  Δημοτικούς Συμβούλους όρθιους. Η όλη διαδικασία και η σεμνή παρουσίαση του θέματος αποτέλεσε πολιτικό μνημόσυνο του Δήμου Ερμιονίδας προς τον αείμνηστο δωρητή Κωνσταντίνο Δημότση - Έλληνα.

Μετά  από εισήγηση του Δημάρχου κ. Καμιζή το Δημοτικό Συμβούλιο  έκανε αποδεκτή την δωρεά του εφοπλιστή κυρίου Διαμαντίδη,  ο οποίος προσέφερε 30 στολές στην Φιλαρμονική του Δήμου Ερμιονίδας. Ο εν λόγω δωρητής είναι ο ίδιος  προμηθευτής και χορηγός των στολών. Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφέρει και να ευχαριστήσει και την Κυρία Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη και τον κύριο Βασίλη Λαδά για τις παλαιότερες  δωρεές τους προς την Φιλαρμονική του Δήμου μας. Ιδιαίτερης μνείας αξίζει η αναφορά του Δημάρχου μας, ότι στην σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση οι δωρεές προς τον Δήμο δίνουν σημαντική ανάσα στην λειτουργία του και είναι ευπρόσδεκτες από κάθε κατεύθυνση, αρκεί να διακατέχονται από διάθεση δημόσιας ειλικρινούς και αφιλοκερδούς προσφοράς, από πλήρη νομιμότητα και διαφάνεια και να μην  δημιουργούν καθεστώς ομηρίας και εξάρτησης  του Δήμου σε οποιοδήποτε επίπεδο, σημείο, απόφαση και δράση. Μετά από εισήγηση του Δημάρχου το Δημοτικό Συμβούλιο εκτός από την ομόφωνη αποδοχή της δωρεάς αποφάσισε να απευθύνει δημόσια αλλά και με επιστολή τις ευχαριστίες του προς τον εφοπλιστή κύριο Διαμαντίδη.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η σχεδόν καθολική απουσία της μείζονος,εκτός του κ. Αντωνόπουλου, και της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου.

Ακόμα και σήμερα το “Μάτι” του Άργου εποπτεύει την πόλη των Βασιλικών Οίκων


Βαθιά χαραγμένο στην μνήμη, το Μάτι του Άργου ή του Τριώπη Δία, συνεχίζει και σήμερα να εποπτεύει την πόλη απ την οποία κατάγονται όλοι οι αρχαίοι βασιλικοί οίκοι και των Μακεδόνων συμπεριλαμβανομένων.

Άργος Πανόπτης, σύμφωνα με τον μύθο, είχε εκατό μάτια σε όλο του το σώμα. Ο Άργος απελευθέρωσε την Πελοπόννησο από πολλά άγρια θηρία και τέρατα. Ο Δίας ερωτεύθηκε την Ιώ παράφορα και όταν το έμαθε η Ήρα, την μεταμόρφωσε σε άσπρη αγελάδα. Αργότερα η Ήρα απαίτησε από τον Δία να της φέρει την αγελάδα, την οποία έδωσε στον Άργο Πανόπτη, τον πατέρα της, να την φυλάει. Ο Ερμής όμως, με υπόδειξη του Δία, έπαιξε την λύρα του και με τους σκοπούς του έκλεισε όλα τα μάτια του Άργου Πανόπτη και τον σκότωσε.

Άγαλμα του Τριώπα Δία, του Διός με τα τρία μάτια, σύμφωνα με την παράδοση υπήρχε στο κέντρο του κάστρου του Άργους. Ο Δίας με τους τρεις Οφθαλμούς που προστάτευε την πόλη, είχε όπως οι Κύκλωπες δύο τυφλά μάτια στην κανονική τους θέση και ένα στο κέντρο του μετώπου. Αυτό λοιπόν το μάτι φαίνεται πως και σήμερα ευρισκόμενο στο κέντρο- μεταφορικά στο μέτωπο- των τειχών κοιτά ακόμα προς την σημερινή και αρχαία πόλη.

Στο μέσο περίπου των σημερινών μεσαιωνικών εξωτερικών τειχών του κάστρου της Λάρισας του Άργους ένα εξόγκωμα στον μεσαίο ανατολικό πύργο έμοιαζε με αποτρεπτική μπάλα κανονιού που θάθελε να υποδηλώσει στους εισβολείς την ισχύ των τειχών. Τέτοιου είδους αποτρεπτικά είναι συνήθη στα μεσαιωνικά κάστρα. Το Παλαμήδι βρίθει εξ αυτών αλλά και στην δυτική πλευρά του Κάστρου της Λάρισας είναι επίσης εμφανή.

Μια πιο προσεκτική ματιά στο συγκεκριμένο σημείο αποκαλύπτει μια έκπληξη. “Η αποτρεπτική Μπάλα” δεν είναι στρογγυλή αλλά ωοειδής! Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως πρόκειται για σπασμένη Μπάλα κανονιού, όμως τα σκαλίσματα και τα σημάδια απ το χτενάκι που την μορφοποίησε αποδεικνύουν πως εσκεμμένα έχει το σχήμα “Οφθαλμού”.

Ένα ακόμα στοιχείο που ενισχύει την άποψη πως πρόκειται για “Μάτι” και όχι για αποτρεπτική διακόσμηση είναι ότι το σημείο που βρίσκεται δεν είναι ορατό από επιτιθέμενους, λόγω της απότομης κλήσης του εδάφους, οπότε μάλλον “βλέπει” παρά “βλέπεται” απ τους εχθρούς.

23/9/12

Τι συμβαίνει με τα χρέη;

Άρθρο του Άκη Ντάνου


ΟΣΟ περνάει ο καιρός τόσο θα δυναμώνουν οι φωνές για την καμμένη γη που κληρονόμησαν οι δήμοι απ τις προηγούμενες δημοτικές αρχές ή οι διοικήσεις των δημοσίων οργανισμών από τους προκατόχους τους. Όσο το έλλειμμα από την κακοδιαχείριση θα κατατρώει τους πόρους τόσο θα ψάχνουμε για φανταστικούς εχθρούς που μας “καταλήστεψαν”.

ΟΙ ΠΕΛΑΤΙΑΚΕΣ σχέσεις μπορεί να αποτέλεσαν για χρόνια μια από τις κύριες αιτίες για αύξηση του δημοτικού ελλείμματος, όμως τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν οι επιπλέον υπάλληλοι είχαν τοποθετηθεί με βάση τις ικανότητές τους και όχι με βάση τις προτιμήσεις τους. Μπορεί το ΑΣΕΠ να έβαζε φρένο μέχρι σε ένα σημείο στις ρουσφετολογικές επιλογές, όμως δεν μπορούσε να διακρίνει τις “φωτογραφικές θέσεις” απ` τις πραγματικές ανάγκες των δήμων ή των δημοσίων υπηρεσιών κι οργανισμών.

ΑΥΤΟ είχε σαν αποτέλεσμα, ακατάλληλο και πλεονάζον προσωπικό να συσσωρεύεται σε συγκεκριμένες θέσεις, αφού όλοι θα ήθελαν να έχουν σφραγίδες χωρίς να κάνουν τίποτα περισσότερο απ το να σφραγίζουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τεράστιο έλλειμμα που παρουσιάζει το πρώην ΤΕΒΕ. Εδώ όχι απλά περισσεύουν εργαζόμενοι αλλά επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο ένα ταμείο που φυλακίζει τους ασφαλισμένους του ενώ πληρώνει πλεονάζον προσωπικό. Πρόκειται για μια σοβαρή αντίθεση, ο ασφαλισμένος να κινδυνεύει να φυλακιστεί για να πληρωθεί ο υπάλληλος που επιβαρύνει ανώφελα την δόση του ασφαλιστηρίου!

ΕΞ ΙΣΟΥ προβληματική είναι και η στάση των Περιφερειών. Μπορεί κατά όπως λένε οι Περιφερειάρχες να στοχεύουν οι δράσεις στην ανάπτυξη, το ίδιο έλεγαν και οι δοτοί προκάτοχοί τους μέχρι πρότινος, αλλά με το να δίνεις σε τρίτους τις πρώτες ύλες να τις εκμεταλλευτούν δεν διαφέρει καν απ την εποχή που οι Γάλλοι έπαιρναν το ελληνικό σίδηρο και μας έδιναν προς εκμετάλλευση την σκουριά.

ΞΑΦΝΙΚΑ ανακαλύψαμε λοιπόν Τραστ και Καρτέλ, αφού για χρόνια ανεχτίκαμε τον Βραζιλιάνικο πολτό να εξελληνίζεται εις βάρος του ντόπιου παραγωγού. Πυροτεχνήματα, που αν είχαν βάση θα κατέληγαν στα χέρια Εισαγγελέων κι όχι μόνο στα δελτία τύπου. Με ευχές δεν γίνεται επομένως ανάπτυξη και πολύ περισσότερο δεν καλύπτονται τα χρέη.

Πώς θα σιχτιρίστε τον ΟΑΕΕ και τον ΕΟΠΥΥ

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
 
Αυτά μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσαν να συμβούν. Να εφαρμόζεται το σύγχρονο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ο ΟΑΕΕ να ζητάει συνταγή γραμμένη στο χέρι. Όσοι είστε ασφαλισμένοι στον Ο.Α.Ε.Ε. έχετε ήδη διαπιστώσει τα …κουφά που συμβαίνουν τις ημέρες, κατά τις οποίες δεν δέχονται οι φαρμακοποιοί να δώσουν φάρμακα με πίστωση στον ΕΟΠΠΥ. Μάθε λοιπόν τι πρέπει να κάνετε όσοι δεν έχετε ακόμα ζήσει την μοναδική αυτή εμπειρία:
ΒΗΜΑ 1: Έχετε ήδη ανταλλάξει καλημέρες με την γλυκιά φωνούλα στα πανάκριβα πενταψήφια τηλέφωνα που καλέσατε για να κλείσετε το ραντεβού. …Πάει καλά μέχρι εδώ, το συνηθίσατε και το εμπεδώσατε.
ΒΗΜΑ 2: Ακολουθεί το ραντεβού με τον γιατρό του ΕΟΠΠΥ, στον οποίο όμως δεν φρόντισε κανείς να πει, ότι δεν περνάει στον Ο.Α.Ε.Ε. η κοτζάμ ηλεκτρονική συνταγή του! Έτσι περιμένετε κάμποση ώρα τον γιατρό να πατήσει ένα – ένα τα πλήκτρα του προσωπικού του λάπτοπ, που έφερε από το σπίτι για να γράψει την πολυδιαφημισμένη ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
ΒΗΜΑ 3: Αν τυπωθεί η σωστή συνταγή και δεν ανακαλύψετε κατόπιν εορτής ότι το καλοπληρωμένο σύστημα της  ηλεκτρονικής συνταγράφησης δεν σας έχει σε κανένα άλλο ταμείο από αυτό που ανήκετε, είστε τυχεροί. Δεν θα χρειαστεί να ξαναγυρίστε πίσω και να ξαναπεριμένετε στις ουρές παρακαλώντας τα άλλα ραντεβού να σας παραχωρήσουν την θέση τους για να διορθώσετε την εσφαλμένη συνταγή. Αλλά δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί, αφού αντί για Ο.Α.Ε.Ε. η συνταγή μπορεί να γράφει ότι ανήκετε στο Ι.Κ.Α.!!!
ΒΗΜΑ 4: Πηγαίνετε στο φαρμακείο για να πάρετε τα φάρμακά σας και αν δεν υπάρχει έλλειψη έχετε ακόμα ελπίδες να επιβιώσετε… Ακούτε τον φαρμακοποιό να σας λέει τον πόνο του και να μετρά τις ακάλυπτες επιταγές του, αφού του χρωστάνε τα άντερά τους τα ασφαλιστικά ταμεία, πληρώνετε τον μποναμά και πάτε να πάρετε τα χαπάκια σας…
ΒΗΜΑ 5: Αν φυσικά δεν χρωστάτε και είστε από τους λίγους που μπορούν να τυγχάνουν ακόμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (τρομάρα μου), ανεβαίνετε τα σκαλιά του Ο.Α.Ε.Ε., μέχρι να ανακαλύψετε ότι είστε ο τελευταίος στην τεράστια ουρά, για να έρθει η σειρά σας μετά από καμιά ώρα στην καλύτερη περίπτωση. Και όταν δεήσει η ταλαιπωρημένη υπάλληλος να σας δεχθεί… φτου από την αρχή… Ανακαλύπτετε ότι ο Ο.Α.Ε.Ε. γράφει στα αρχ… (παλιά του παπούτσια) την ηλεκτρονική συνταγή και πιστός στην γραφειοκρατική μέθοδο του περασμένου αιώνα ζητά να γραφτούν τα φάρμακα και στο βιβλιάριο. Αν ρωτήστε γιατί, θα πάρετε την απάντηση έτσι λέει η εγκύκλιος, αφού το ταμείο δεν έχει μηχανογραφηθεί πλήρως ακόμα. Εύκολα θα αντιληφθείτε ότι το σύστημα μπάζει και δεν ξέρουν πού πάνε τα τέσσερα σχετικά με τους ασφαλισμένους τους, αν δεν κοιτάξουν τα σκονισμένα κιτάπια τους.
ΒΗΜΑ 6: Αν αντέχετε ξαναπάτε στον γιατρό ξαναπεριμένετε στις ουρές παρακαλώντας και πάλι τα άλλα ραντεβού να σας παραχωρήσουν την θέση τους για να ξαναγράψει ο γιατρός (γεμάτος απορία) την συνταγή στο βιβλιάριο (πάνω που άρχισε να μαθαίνει δακτυλογράφηση, πρέπει να ανακαλύψει και πάλι τον τροχό –Βλέπε χειρόγραφο…)
ΒΗΜΑ 7: Επιστρέφετε στον Ο.Α.Ε.Ε. σιχτιρίζοντας και ακολουθείτε πλέον τον γνωστό δρόμο μέχρι την γνωστή πλέον υπάλληλο, για να ανακαλύψετε και άλλα προβλήματα με την ελλιπή μηχανογράφηση του ταμείου. Αν ζητήσετε να πιστωθεί ο τραπεζικός λογαριασμός σας ατυχήσατε, αφού παρότι προβλέπεται στην αίτηση, δεν γίνεται. Έτσι παίρνετε περιχαρείς φαρδιά – πλατιά μια επιταγή, περνώντας πρώτα από το πρωτόκολλο και την διευθύντρια για υπογραφές! Παρηγορείτε τους υπαλλήλους που κι αυτοί με την σειρά τους σιχτιρίζουν την γραφειοκρατία, λέγοντάς σας τον πόνο τους και αν δεν έχετε εγκαταλείψει τον …Μαραθώνιο, κρατάτε πλέον στα χέρια σας το μαγικό χαρτάκι με το ποσό που δικαιούστε να εισπράξετε.
ΒΗΜΑ 8: Η ελλιπής μηχανογράφηση του Ο.Α.Ε.Ε. είναι και η αιτία που θα πρέπει να πάτε άμεσα και στην Εθνική Τράπεζα για να εισπράξετε την επιταγή, αφού ως τριτοκοσμικό το ταμείο σας δεν μπορεί να πιστώσει τον λογαριασμό σας, για να πάρετε τα χρήματα όταν εσείς γουστάρετε. Μέχρι να φτάσετε στο γκισέ να εισπράξετε τα χρήματα φυσικά θα περιμένετε κι εκεί την σειρά σας, όπως επιβάλει το Savoir vivre έχοντας σπαταλήσει κι άλλο από τον πολύτιμο χρόνο σας.
 
Την επόμενη φορά βέβαια, λέτε και πάλι αι σιχτίρ και χαρίζετε τα χρήματα στον ΟΑΕΕ. Έτσι έχει ελπίδα να καλύψει και ένα μέρος από τα ελλείμματά του. Τον κακό τους τον καιρό…

Μωρές παρθένες οι αυτοδιοικητικοί


Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
 
ΣΑΝ ΤΙΣ ΜΩΡΕΣ ΠΑΡΘΕΝΕΣ συμπεριφέρονται δήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες απέναντι στην πρόκληση του φυσικού αερίου που φτάνει στην Πελοπόννησο, όχι όμως και στις πόλεις τους.

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΤΙΜΗ του πετρελαίου θέρμανσης ανεβαίνει στα ύψη με τα νοικοκυριά να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ενεργειακές απαιτήσεις τους, κανείς δεν νοιάζεται και δεν προγραμματίζει τίποτα για τα τοπικά δίκτυα Φυσικού Αερίου, παρότι ο κεντρικός αγωγός θα έχει φτάσει μέχρι την Μεγαλόπολη στο τέλος του 2013.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΗΛΑΔΗ δεν νοιάζεται για τα δίκτυα που θα μεταφέρουν το Αέριο στις πόλεις και στα σπίτια. Η υποδομή που θα χρειαστεί για να φτάσει το Φυσικό Αέριο στον απλό καταναλωτή, δεν βρίσκεται καν στην σκέψη κανενός. Όλοι πανηγυρίζουν που το εργοστάσιο της ΔΕΗ θα τροφοδοτείται με Αέριο από τον Ιούνιο του 2013, αλλά κανείς δεν σκέπτεται ότι κάτι πρέπει να γίνει, ώστε τα αγαθό αυτό να φτάσει και στα σπίτια μας.

ΟΠΩΣ ΟΙ ΜΩΡΕΣ ΠΑΡΘΕΝΕΣ  ζητούσαν απεγνωσμένα από τις σώφρονες να τους δώσουν λίγο λάδι για να ανάψουν τα λυχνάρια τους, έτσι και αυτοί που διαφεντεύουν τις τύχες του τόπου, θα βγουν και θα ζητιανεύουν αγωγούς, όταν θα ανακαλύψουν ότι έχουν μείνει εκτός «νυμφώνως» (και φυσικά θα αρχίσουν τις συνήθεις γνωστές αόριστες καταγγελίες για εκείνους που άφησαν χωρίς Φυσικό Αέριο τον τόπο τους – ή θα μιξοκλαίνε για την  κακή τους τύχη).

ΑΝ ΔΕΝ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ από τώρα, θα περνάνε τα χρόνια και το Φυσικό Αέριο θα παραμένει μακρινό όνειρο, παρότι ο κεντρικός αγωγός θα βρίσκεται μια σπιθαμή δίπλα στις πόλεις.

ΗΔΗ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ του 2013 ο αγωγός που θα ξεκινά από τους Αγίους Θεοδώρους θα τροφοδοτεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, δήλωσε ξεκάθαρα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ Γεώργος Παπαρσένος. Αντίθετα σχετικά με την διασύνδεση των πόλεων μίλησε μόνο για …μελέτες.

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΙ ΑΛΛΟ απομένει για να φτάσει το Φυσικό Αέριο στο πεζοδρόμιο του σπιτιού σας!

Τσούζει το κρεμμύδι Κατινάκι ;

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου


Ο Μήτσος ήταν χρόνια παντρεμένος με το Κατινάκι και ζούσε την ζωή του μικροαστού σαν ένα καλά κουρδισμένο ρολόι . Ξύπνημα στις 6:45 , ετοίμαζε πρωινό για αυτόν και για το Κατινάκι του. 7:45 έφευγε για την δουλειά , 2:45 επέστρεφε , 30 λεπτά μεσημεριανό φαγητό  90 λεπτά απογευματινός ύπνος, 30 λεπτά  ένας περίπατος με τον σκύλο, με το βραδινό δελτίο ειδήσεων έκλεινε και άνοιγε  ξανά ο επαναλαμβανόμενος κύκλος της καθημερινότητας.  Μόνο η Κυριακή έσπαζε την καθημερινή ρουτίνα με την άλλη ρουτίνα της Κυριακής, το πρωί εκκλησία και το απόγευμα μπάλα ή στο τοπικό γήπεδο ή στην τηλεόραση. Είχε εντάξει και την γυναίκα του σε αυτόν τον στερεοτυπικό κύκλο και ένοιωθε ασφαλής και κατά την γνώμη του ευτυχισμένος. Από την γυναίκα του δεν είχε κανένα παράπονο ή σχεδόν κανένα . Δεν του μαγείρεψε και δεν χρησιμοποιούσε ποτέ κρεμμύδια στο φαγητό.

-Ρε Κατινάκι εγώ με τα κρεμμύδια έχω μια σχέση ζωής,  επιβίωσης, τρώω κρεμμύδι και νοιώθω ότι ζω.

Και δεν είχε άδικο, μικρό παιδί έκανε τα πρώτα του βήματα μετά τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα. Η απόλυτη φτώχεια και ο θάνατος  στις λαϊκές συνοικίες ήταν το καθημερινό  τους βίωμα. Πείνα, ξυπολησιά και κρύο ήταν το τρίπτυχο της παιδικής του ηλικίας .  Μέσα σε αυτή την φτώχεια η εφευρετικότητα της μάνας του με τα κρεμμύδια τους έσωσε από τον θάνατο. Η κυρά Γιώργαινα καλλιεργούσε κρεμμύδια σε ένα μικρό κηπάκο στην αυλή της. Ότι και αν έβρισκε για φαγητό πάντα το συμπλήρωνε με ένα κρεμμύδι κατάλληλα μαγειρεμένο. Μπορεί να έβραζε χόρτα που ούτε κατσίκα δεν τα έτρωγε , μπορεί να μην είχαν παρά μόνο λίγες  σταγόνες από λάδι αλλά εκείνο το ζουμί από κρεμμύδια τους έδινε μιαν  άλλη νοστιμάδα.

Ακόμα και τώρα όταν πηγαίνει καμία βόλτα στην μάνα του αυτή γνωρίζοντας την αδυναμία του στα κρεμμύδια και την απέχθεια της νύφης του για αυτά σε χρόνο μηδέν του ετοιμάζει ένα μεζεδάκι πάντα με μπόλικα κρεμμύδια. Αν έχει πάει μόνος του επίσκεψη στο πατρικό σπίτι ακολουθεί πάντα ό ίδιο διάλογος με την γυναίκα του

-Στην μάνα σου ήσουνα ;

-Ναι, που το κατάλαβες ;

-Μυρίζεις κρεμμυδίλας!!!

-Α ρε Κατινάκι έντεκα χρόνια παντρεμένοι και δεν μου έκανες ούτε μια φορά το χατίρι. Τι σου ζήτησα μια φορά να μου κάνεις ένα στιφάδο από τα χεράκια σου.

-Αυτό να το ξεχάσεις άντε να φάμε να πας να δεις και τον αγώνα στο γήπεδο.

-Μπα βλέπω έχεις μάθει και απ έξω το πρόγραμμα της ομάδας.

-Αν θες να δεις τον αγώνα βιάσου.

Παραξενεύτηκε λίγο ο Μήτσος με τις προτροπές της γυναίκας του να πάει για μπάλα, αλλά δεν είπε και τίποτα αφού αυτό ήθελε να κάνει.

Στο γήπεδο ο Μήτσος άνθρωπος της ρουτίνας καθόταν πάντα στο ίδιο σημείο στα καθίσματα που έβλεπαν στην μέση γραμμή του γηπέδου, εκεί τον έβρισκε και ο παιδικός του φίλος ο Βαγγέλης.

-Να κεράσω καφέ Βαγγέλη ;

-Μια σόδα θα ήθελα αν έχει φιλαράκι.

-Γιατί βαρυστομαχιάσαμε;

-Έφαγα ένα λαγό στιφάδο με μισό στρέμμα κρεμμύδια ( του Μήτσου του έτρεξαν τα σάλια) . Αλλά μπροστά σε εκείνες τις κρεμμυδόσουπες που μας έφτιαχνε η μάνα σου δεν πιάνουν μία τα σημερινά φαγητά.

-Δεν φταίνε τα φαγητά, η πείνα τα έκανε πολύ νόστιμα εκείνα τα κρεμμύδια. Αφού ξέρεις εγώ τα λατρεύω τα κρεμμύδια.

-Ναι αλλά δεν μπορείς να πεις, τυχερός έκατσες!!!  Νύφη και πεθερά τα δουλεύουν τα κρεμμύδια!!!.

-Καλά και που ξέρεις ότι η γυναίκα μου μαγειρεύει με κρεμμύδια; (Τον ρώτησε αδιάφορα προσπαθώντας να κρύψει την καχυποψία του αν και τα δάκτυλα του δεξιού χεριού έπνιγαν με θυμό το ποτηράκι του καφέ) .

-Την βλέπω που έρχεται συχνά στου κρεμμυδά , λίγο πιο κάτω από το κουρείο του γαμπρού μου, την παντρέψαμε την Λίτσα δεν το έμαθες;

-Ναι το έμαθα, να ζήσουνε .

Εκείνη την στιγμή ο διαιτητής σφύριξε την έναρξη , ο Μήτσος πήρε την πρώτη ρουφηξιά από καφέ , το πρώτο διακριτικό ρέψιμο του Βαγγέλη άφησε ένα λεπτό άρωμα κρεμμυδιού στην ατμόσφαιρα και οι ψήλοι της υποψίας έκαναν την δουλειά τους στο μυαλό του Μήτσου.

-Η γυναίκα μου ψωνίζει κρεμμύδια , θέλει και να με διώξει νωρίς σήμερα από το σπίτι κάτι δεν πάει καλά.

Σαν ελατήρια πετάχτηκαν οι φίλαθλοι πανηγυρίζοντας το πρώτο γκολ σχεδόν με την έναρξη του αγώνα με τα χέρια ψηλά και την ιαχή γκοοοοοολ ξόρκιζαν την κούραση και τις λύπες της εβδομάδας που πέρασε.   Μόνο ο Μήτσος δεν σηκώθηκε να πανηγυρίσει , οι σκέψεις που τριβέλιζαν τον μυαλό του βαριές και ασήκωτες.

-Ρε Μήτσο είσαι καλά δεν είδες την γκολάρα;

-Την είδα αλλά κάτι σκεφτόμουνα . Δεν μου  λες που το έχει ο γαμπρός σου το κουρείο  ;  ( Είδε τον Βαγγέλη να τον κοιτάει με απορία για την άσχετη ερώτηση.) Λέω να του πάω για πελάτης … από σένα.

-Δυο δρόμοι κάτω από την λαϊκή αγορά στο αριστερό στενό.

Την άλλη Κυριακή η ομάδα έπαιζε πάλι εντός έδρας και ο Μήτσος έφαγε γρήγορα για να πάει στο γήπεδο.

-Μήτσο πάρε και μια ομπρέλα μαζί σου , μπορεί να βρέξει.

Μόνο που ο  Μήτσος για πρώτη φορά εδώ και χρόνια έσπασε την ρουτίνα αντί να πάει στο γήπεδο περίμενε σε μια γωνία του αδιέξοδου και είδε αυτό που φοβόταν.

Μετά από λίγο βγαίνει το Κατινάκι από το σπίτι , ντυμένο στην πένα , αναψοκοκκινισμένο πρόσωπο και βιαστικό βήμα σαν έφηβη που κάνει σκασιαρχείο, έριξε και μια δυο ματιές πίσω της για να δει αν την ακολουθεί κανείς.

-Σπάσε πλάκα να πηγαίνει στου κρεμμυδά  ( μονολόγησε ο Μήτσος )

Άρχισε να ψιχαλίζει και η μαύρη ομπρέλα του πρόσφερε τέλεια προστασία. Ήξερε καλά τα στενά της πόλης βρέθηκε γρήγορα πίσω από το μαγαζί του κρεμμυδά.  Ο εφιάλτης του έγινε πραγματικότητα, το Κατινάκι Κυριακή μεσημέρι τα μαγαζιά κλειστά μπήκε στην κρεμμυδαποθήκη.  Του ήρθε ο ουρανός σφοντύλι, αυτή που έβγαζε καντήλες με την λέξη κρεμμύδι να ερωτοτροπεί με τον κρεμμυδά πάνω στα σακιά με τα κρεμμύδια. Και ήταν και συχνή πελάτισσα σύμφωνα με τα λεγόμενα του Βαγγέλη. Ποιος ξέρει πόσα κρεμμύδια του….. είχε φορέσει ….  Στο κεφάλι. Τόσα χρόνια το Κατινάκι που το είχε στα όπα όπα.

Γύρισε σκοτεινιασμένος στο σπίτι, μετά το Κατινάκι.

-Μήτσο μου,γιατί είσαι έτσι έχασε η ομάδα σου ;

-Ναι έχασα (και χτυπά με μιας το χέρι του πάνω στο τραπέζι παρά λίγο να το σπάσει,  τρόμαξε το Κατινάκι δεν τον είχε δει έτσι ποτέ) αύριο θα μου φτιάξεις κουνέλι στιφάδο !!!! Θα πάω πρωί –πρωί  να φέρω κρεμμύδια …

-Μα Μήτσο μου ξέρεις ….

-Δεν έχει μα και ξε μα αύριο θα φτιάξεις στιφάδο ( δίνει άλλη μια στο τραπέζι  και  πήρε την αναγκαστική συγκατάθεση από το Κατινάκι με ένα χαμηλωμένο βλέμμα υποταγής).

Όλη την εβδομάδα ο Μήτσος έδινε παραγγελίες για φαγητά με κρεμμύδια. Όσα κρεμμύδια δεν είχε καθαρίσει το Κατινάκι σε έντεκα χρόνια γάμου τα καθάρισε σε μια εβδομάδα. Τρεις φορές πήγε στου κρεμμυδά ο Μήτσος,  εκείνος ενθουσιάστηκε με τον νέο πελάτη.

-Σας αρέσουν πολύ τα κρεμμύδια κύριε!!!

-Της γυναίκας μου πιο πολύ.

Την Κυριακή το Κατινάκι είχε φτάσει στα όρια της. Δεν μπορούσε να εξηγήσει την απότομη αλλαγή του Μήτσου, αν και κατά βάθος της άρεσε το δυναμικό του στυλ. Δεν άντεχε  όμως άλλο το κλάμα από τα κρεμμύδια.

Ο Μήτσος γύρισε από την εκκλησία κρατώντας ρόλο την κυριακάτικη εφημερίδα κάτω από την μασχάλη του. Το Κατινάκι στην κουζίνα με τα μάτια κατακόκκινα .

-Μήτσο δεν αντέχω άλλο με τα κρεμμύδια θα πάθουν τίποτα τα μάτια μου.

-Τσούζει το κρεμμύδι Κατινάκι;  

-Ναι Μήτσο μου τσούζει

-Και μένα με έτσουξε το κρεμμύδι Κατινάκι αλλά θα προσπαθήσω να σώσω ότι μπορώ.

Η Κατίνα κατάλαβε από το βλέμμα του ότι ο Μήτσος ήξερε. Τώρα τα κρεμμύδια ήταν μια καλή δικαιολογία για τα πραγματικά δάκρυα που έτρεχαν.

Από εκείνη την ημέρα το Κατινάκι δεν ξαναείδε τον κρεμμυδά, αλλά έγινε η καλύτερη μαγείρισσα σε ότι έχει σχέση με κρεμμύδια. Και ο Μήτσος για τα υπόλοιπα χρόνια του έγγαμου βίου έβρισκε πάντα έτοιμο το πρωινό του. Τις Κυριακές έπαιρνε μαζί του στο γήπεδο και το Κατινάκι. Ξεκουρδίστηκε για λίγο η ζωή του και βρήκε τον πραγματικό του χρόνο….

 

*Η ιστορία έχει φανταστικά στοιχεία, στηρίχθηκε σε μια ατάκα του Χρήστου στο ψητοπωλείο από μια ιστορία που είχε ακούσει από τον παππού του για κάποιο άτακτο Κατινάκι….. Κουβεντιάζαμε στην καληνύχτα μιας Τρίτης, την κρίση η οποία προκαλεί έντονες συμπεριφορές υποκρισίας και αδυναμίας στους ανθρώπους… Το Κατινάκι ως μικροαστή κυρία σιχαινόταν τα κρεμμύδια αλλά δεν δίστασε να ξαπλώσει πάνω σε αυτά για να ξεφύγει από την ανία του καλοκουρδισμένου Μήτσου.. .

19/9/12

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 20.09.2012


18/9/12

Η έκδοση 13.09.2012

16/9/12

Βάζουν πωλητήριο στα νησιά του Τολού


Έντονες είναι οι πρώτες αντιδράσεις μετά τα δημοσιεύματα που φέρουν την κυβέρνηση αποφασισμένη να προχωρήσει σε μακρόχρονη μίσθωση των νησιών του Τολού σε ιδιώτες από 40-50 χρόνια και πάνω.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» στο στόχαστρο μπαίνουν οι Νησίδες Αργολικού Κόλπου: Η Ψιλή, η Πλατειά, η Ρόμβη και η Κορωνίδα, που έχουν συνολική έκταση 4.000 στρέμματα. Όπως αναφέρεται στην Ψιλή υπάρχει ένα μικρό δάσος. Στην Πλατειά γίνονται ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ η Ρόμβη βρίσκεται πολύ κοντά στην ξηρά – ακριβώς απέναντι από το Τολό- και θεωρείται η πιο καθαρή για αξιοποίηση.

Να σημειωθεί ότι με το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν δίνεται η δυνατότητα στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες για την αξιοποίηση νησιών. Ωστόσο, ήδη έχει πραγματοποιηθεί έρευνα για 585 νησιά και νησίδες σε όλη την Επικράτεια, τα οποία εξετάστηκαν με κριτήρια εθνικής ασφάλειας, εμπορικότητας, δυνατότητα διασύνδεσης και απόστασης από το κοντινότερο σημείο με υποδομές, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε αν έχουν παραλίες ή όχι, αν υπάρχει όρμος και άλλες παράμετροι που μπορεί να τα καταστήσουν ελκυστικά για τους επενδυτές.

 

Αντιδράσεις

 

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τολού Καλλιόπη Δεδέα και η γραμματέας Μαρίνα Κεφαλά, αντέδρασαν άμεσα με επιστολή τους:

«Επανειλημμένα έχει τεθεί στο παρελθόν θέμα παραχώρησης του νησιού Ρόμβη. Συγκεκριμένα, το 1985 είχε ζητηθεί από ιδιωτική εταιρεία να εγκατασταθούν στον θαλάσσιο χώρο του νησιού και σε ένα τμήμα του χερσαίου εδάφους του μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας - ιχθυοτροφείου.

Μετά την καθολική αντίδραση κατοίκων και φορέων του Τολού καθώς και την απορριπτική απόφαση του EOT (11-11-1985 / Α.Π. 538702) το αίτημα δεν έγινε δεκτό.

Επίσης, το 1987 είχε προταθεί να ενοικιαστεί στον σύλλογο «Οι Πρωτόπλαστοι» για εγκατάσταση και λειτουργία διεθνούς γυμνιστικού κέντρου. Το αίτημα και πάλι απερρίφθη ύστερα από τη μαζική αντίδραση κατοίκων, φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου. Συγκεκριμένα απορριπτική ήταν απόφαση της δασικής υπηρεσίας (5-6-1987 / Α.Π. 5199) αφού στο νησί υπάρχει μεγάλης έκτασης πευκοδάσος (αποτέλεσμα συστηματικής δενδροφύτευσης), ενώ συγχρόνως αποτελεί τόπο αναπαραγωγής και καταφύγιο θηραμάτων και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Τέλος, καταλυτικό ρόλο έπαιξε η απορριπτική απόφαση της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ναυπλίου (24-11-1987 / Α.Π. Φ5Α/16/418) αφού το νησί Ρόμβη είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος (Υ.Α. 15904/24/11/62).

Άραγε οι «ειδικοί» που επιλέγουν νησιά προς «αξιοποίηση», λαμβάνουν υπόψη τους κάτι από τα παραπάνω ή πλέον βγαίνουν όλα, αδιακρίτως, στο σφυρί;

Το νησί Ρόμρη με τα παρακείμενα νησάκια Δασκαλειό και Κορωνήσι είναι άρρηκτα δεμένα με την τουριστική αξία, φήμη και προβολή του τόπου μας. Είναι τα στολίδια μας και ο ζωτικός μας χώρος, συνυφασμένα με την καθημερινότητα μας.

Οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος «μνηστήρας» εγείρει αξιώσεις ας γνωρίζει πως, για άλλη μια φορά, θα αντιμετωπίσει την αντίδραση μας αλλά και τις απαγορευτικές νομικές διατάξεις που προαναφέρθηκαν.

Οι αρμόδιοι ας διαβάσουν τα παραπάνω και ας καταλάβουν ότι επιλογή του νησιού Ρόμβη «προς αξιοποίηση» είναι παντελώς παράνομη».

 

Στη Βουλή

 

Εξάλλου με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του βουλευτή Δημήτρη Κοδέλα, τονίζει: «Στις 23/09/2012 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde δήλωνε: «Δεν υπάρχουν ιδιωτικά νησιά, αλλά μόνο μερικές βραχονησίδες, ακατοίκητες, στο μέσο του αρχιπελάγους. Στην περίπτωση που δεν τίθεται πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, αυτές οι βραχονησίδες μπορούν να έχουν μία εμπορική εκμετάλλευση. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ξεπουληθούν, αλλά να μετατραπεί ένα άγονο έδαφος, σε ένα κεφάλαιο το οποίο μπορεί να αποδώσει έσοδα, σε μία σωστή τιμή».

Λίγες ημέρες μετά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ με ημερομηνία 01/09/2012 και τίτλο “Τα νησιά-φιλέτα πόλος έλξης για μεγάλους παίχτες”, η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει έρευνα για την παραχώρηση 585 νησιών και νησίδων σε ιδιώτες και έχει καταλήξει σε “δέκα ομάδες” νησιών που “θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους μεγάλους παίχτες-επενδυτές”.

Μάλιστα, ανάμεσα σε αυτές τις “δέκα ομάδες” περιλαμβάνονται τέσσερα (4) νησάκια στον Αργολικό κόλπο η Ψιλή, η Πλατειά, η Ρόμβη και η Κορωνίδα με έκταση μεγαλύτερη των 4000 στρεμμάτων, τα οποία βέβαια δεν ανήκουν  στην κατηγορία των “ακατοίκητων βραχονησίδων στο μέσο του αρχιπελάγους” που ανέφερε ο πρωθυπουργός!

Επειδή, οι παραπάνω πληροφορίες έχουν προκαλέσει την ανησυχία και τις εύλογες αντιδράσεις των πολιτών της Αργολίδας, οι οποίοι αναρωτιούνται τι άλλο ακολουθεί ύστερα από την ένταξη στο ΤΑΙΠΕΔ του λιμανιού της Επιδαύρου και το δημοσίευμα για τη μίσθωση των τεσσάρων νησιών του Αργολικού Κόλπου,

επειδή, τα νησιά και οι παράκτιες περιοχές εν γένει, αποτελούν, σύμφωνα με την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ευαίσθητες περιοχές που χρήζουν ειδικής προστασίας, επειδή, στα αναφερόμενα στο δημοσίευμα νησιά υπάρχει δασική βλάστηση, ενώ στη νήσο Ρόμβη υπάρχουν αρχαία μνημεία, ερωτάται ο κύριος υπουργός αν, επιβεβαιώνει την ύπαρξη ερευνών για νησιά και νησίδες που θα μισθωθούν σε ιδιώτες;

Ισχύουν τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ για την πρόθεση παραχώρησης, μεταξύ των άλλων, των τεσσάρων (4) νησιών του Αργολικού Κόλπου;».

Θέλουν να πάνε το Εφετείο στην Τρίπολη


Σάλος έχει προκληθεί από την πρόταση δικαστή που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, σχετικά με συγχώνευση του Εφετείου Ναυπλίου και του Εφετείου Καλαμάτας σε νέο με έδρα την Τρίπολη, Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Καλαμάτας αντέδρασε έντονα με δημόσια επιστολή του, ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία και των δικηγόρων του Ναυπλίου.

Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κωνσταντίνος Μαργέλης, η πρόταση αυτή «αναδεικνύει μία αμιγώς οικονομική προσέγγιση της Δικαιοσύνης, κατά τρόπο πλήρως αναντίστοιχο της ιδιαίτερης φύσης του εν λόγω θεσμού και των ιδιαίτερων αναγκών και προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος και όλοι εμείς οι Δικηγόροι βιώνουμε καθημερινά».

Όπως τονίζει η εισχώρηση λογικών λογιστικού χαρακτήρα στο χωροταξικό σχεδιασμό της ελληνικής Δικαιοσύνης και η πρόταση εκτός των άλλων για τη συγχώνευση του Εφετείου Ναυπλίου και του Εφετείου Καλαμάτας σε νέο με έδρα την Τρίπολη, που έχουν καταξιωθεί διαχρονικά στη συνείδηση όχι μόνο των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης για τη συμβολή τους στη διαδικασία απονομής του δικαίου κατά τρόπο όσο το δυνατόν πιο γρήγορο και αποτελεσματικό, παραβλέπει πλήρως τη σύγχρονη πραγματικότητα στο χώρο μας και τις ανάγκες που διαρκώς σωρεύονται.

Σημειώνει παράλληλα, ότι μία τέτοια πρόταση παραγνωρίζει πλήρως την έλλειψη υλικοτεχνικής και εν γένει κτηριακής υποδομής που, ως συστημικό πρόβλημα, μαστίζει επί σειρά ετών το χώρο της Δικαιοσύνης και το οποίο αναμένεται προφανώς να γιγαντωθεί παρά να επιλυθεί αν επικρατήσουν λογικές που θα οδηγήσουν σε συσσώρευση δικαστηριακής ύλης σε κατά τόπους Δικαστήρια, συντελώντας απλώς και μόνο στη χωροταξική μετάθεση ενός χρόνιου προβλήματος.

Ο κος Μαργέλης, τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι «ανάλογες προσπάθειες θα μας βρουν αντιμέτωπους, μιας και είμαστε διατεθειμένοι να διαφυλάξουμε σθεναρά κατακτήσεις που αποδεδειγμένα έχουν συμβάλλει προς όφελος της Δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων των πολιτών».

 

Στη Βουλή

 

Το θέμα άλλωστε φτάνει και στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε ο Γιάννης Ανδριανός, ο οποίος επισημαίνει προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Α. Ρουπακιώτη: «Η πρόταση του προέδρου Πρωτοδικών Αθήνας κ. Γ. Μικρούδη για ενδεχόμενη  συγχώνευση των δύο Εφετείων της Πελοποννήσου, Ναυπλίου και Καλαμάτας, σε ένα με έδρα την Τρίπολη, έχει προκαλέσει την έντονη και δικαιολογημένη ανησυχία των πολιτών της Αργολίδας καθώς και των οικείων δικηγορικών συλλόγων.

Πέρα από την σημαντική ταλαιπωρία που θα συνεπάγεται για τους πολίτες της Αργολίδας η μετακίνησή τους στην Τρίπολη, η ενδεχόμενη κατάργηση του Εφετείου Ναυπλίου - από τα πρώτα δικαστήρια αφού λειτουργεί από το 1835 - θα σηματοδοτήσει ακόμα μια έμπρακτη υποβάθμιση της πρώτης πρωτεύουσας του Ελληνικού Κράτους που θα χάσει έτσι ακόμη μία πολύτιμη θεσμική δομή.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο υπουργός:

1.Αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην συγχώνευση των δύο Εφετείων της Πελοποννήσου, Ναυπλίου και Καλαμάτας, σε ένα με έδρα την Τρίπολη, παρά τις έντονες ενστάσεις των δικηγορικών συλλόγων, τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των πολιτών που θα υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία, και την περαιτέρω υποβάθμιση που θα σημάνει η εξέλιξη αυτή για την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας».

Κλείνει το Ειρηνοδικείο Επιδαύρου


Με το ειρηνοδικείο Ναυπλίου πρόκειται να συγχωνευτεί το Ειρηνοδικείο Επιδαύρου. Η Νέα Επίδαυρος με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά αποψιλώνεται από την μοναδική υπηρεσία που την κρατούσε ζωντανή. Βέβαια, ήταν κάτι το οποίο αναμενόταν αφού τα τελευταία χρόνια γίνονταν ελάχιστες δικάσιμοι εκεί.

Στόχος του υπουργείου Δικαιοσύνης με την συγχώνευση συνολικά 150 Ειρηνοδικείων σε όλη την Επικράτεια είναι να εξοικονομηθούν ετησίως ένα δισ. Ευρώ, περίπου. 

Τόσο για το Ειρηνοδικείο Επιδαύρου όσο και για τα υπόλοιπα 301 ειρηνοδικεία που προτείνεται να συγχωνευτούν θα αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία το σχετικό προεδρικό διάταγμα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Κριτήριο για τη συγχώνευση των «άγονων» ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων της χώρας αποτέλεσε ο μικρός αριθμός έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και η κίνηση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη από του υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς, κατά την τελευταία δεκαετία αρκετά από αυτά έχουν καταστεί ανενεργά ή υπολειτουργούν, καθώς εκδίδουν ελάχιστες υποθέσεις το χρόνο, επιβαρύνοντας όμως έτσι το ελληνικό Δημόσιο με δυσανάλογες για τη χρησιμότητά τους δαπάνες.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία υπάρχουν Ειρηνοδικεία τα οποία το 2010 εξέδωσαν από καμία έως εννέα αποφάσεις.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, εκτιμά ότι από τη συγχώνευση αυτή θα προκύψουν σημαντικότατα οικονομικά οφέλη, καθώς υπολογίζεται, ότι η εξοικονόμηση δημόσιας δαπάνης σε ετήσια βάση θα ξεπεράσει συνολικά το ένα εκατομμύριο ευρώ.
στην Περιφέρεια του Εφετείου Ναυπλίου προτείνονται οι παρακάτω αλλαγές:
Το Ειρηνοδικείο Επιδαύρου ενοποιείται στο Ειρηνοδικείο Ναυπλίου
Το Ειρηνοδικείο Πρασιών στο Ειρηνοδικείο 'Αστρους με έδρα την Παραλία 'Αστρους
Τα Ειρηνοδικεία Στυμφαλίας και Φενεού στο Ειρηνοδικείο Νεμέας
Τα Ειρηνοδικεία Δερβενίου και Ξυλοκάστρου στο Ειρηνοδικείο Σικυώνος με έδρα το Κιάτο
Τα Ειρηνοδικεία Ορχομενού και Τάνιας-Δολιανών στο Ειρηνοδικείο Τριπόλεως
Το Ειρηνοδικείο Καρύταινας στο Ειρηνοδικείο Μεγαλοπόλεως
Τα Ειρηνοδικεία Τευθίδος, Τροπαίων και Νυμφασίας στο Ειρηνοδικείο Ψωφίδος με έδρα τη Δημητσάνα
Τα Ειρηνοδικεία Κροκέων και Καστορείου στο Ειρηνοδικείο Σπάρτης.

Πυροβολούσε μέσα στον κόσμο


Πανικός προκλήθηκε πριν λίγες ημέρες όταν “άγνωστος” άρχισε να πυροβολεί αναίτια ένα αδέσποτο σκυλάκι στην κεντρική πλατεία της Αγ. Τριάδας. Ήταν γύρω στις 9,30 το βράδυ όταν οι κάτοικοι και οι θαμώνες στα καφενεία της κεντρική πλατείας πετάχτηκαν απ τις καρέκλες τους ακούγοντας πυροβολισμούς μέσα στα αυτιά τους. Αφού ψάχτηκαν όλοι και είδαν πως δεν τραυματίστηκε κανείς λίγο αργότερα παρατήρησαν πως ένα σκυλάκι βρισκόταν νεκρό απ το βόλι ενός επικίνδυνου κακοποιού. Ποιός νορμάλ άνθρωπος θα πυροβολούσε και μάλιστα αναίτια ένα ζωάκι; Ποιός σώφρων θα πυροβολούσε με κίνδυνο να τραυματίσει έναν συμπολίτη του;

Ο περιπτεράς αποσβολωμένος κοιτούσε το ζωάκι που τάιζε μέχρι εκείνη την ώρα να κείτεται νεκρό μπρος απ το περίπτερό του. Βάρια τραυματισμένο το ζωάκι, σύρθηκε μέχρι το περίπτερο του, απέναντι απ το σημείο που δέχτηκε τους πυροβολισμούς, ζητώντας βοήθεια και ξεψύχησε.

Κάποιοι ειδοποίησαν την αστυνομία, η οποία έφτασε γρήγορα, αλλά απαξίωσε το γεγονός, αφού το θύμα ήταν ...ένας αδέσποτος σκύλος. Το ότι αφαιρέθηκε μια ζωή και το ότι στο κέντρο της Αγ. Τριάδας κάποιος ασκήθηκε στην σκοποβολή φαίνεται πως δεν ανησύχησαν ιδιαίτερα τα όργανα της τάξης. Ούτε πως πιθανόν το σκυλάκι να μην έφερε τραύματα από σκάγια, γιατί θα είχε γεμίσει τον τόπο αίματα, αλλά από σφαίρα όπλου, ούτε αυτό τους ενδιέφερε. Ο Δήμος κλήθηκε να απομακρύνει την απόδειξη της “ανθρώπινης” εγκληματικότητας και όλα βαίνουν πλέον καλά μέχρι που το επόμενο θύμα θα είναι κάποιος συγχωριανός ή αμέριμνος διερχόμενος απ το σημείο βολής του δράστη.

Αχλαδόκαμπος: Στη λίστα των φτωχών


Στις πιο φτωχιές περιοχές της Ελλάδας περιλαμβάνεται ο Αχλαδόκαμπος, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τους πίνακες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Στον Αχλαδόκαμπο υποβλήθηκαν 313 φορολογικές δηλώσεις το 2011 και ο μέσος όρος ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος είναι 11.338 ευρώ.

Τα στοιχεία για τον Αχλαδόκαμπο αλλά και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας είναι βάση του ταχυδρομικού κώδικα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προχώρησε σε καταγραφή των εισοδημάτων βάσει του ταχυδρομικού κώδικα των φορολογουμένων και τα στοιχεία είναι άκρως αποκαλυπτικά, αφού μπορεί η εφορία να γνωρίζει με ακρίβεια Ταχυδρομικού Κώδικα ανά γεωγραφική περιοχή τι δηλώνουν οι πολίτες στην εφορία και στη συνέχεια να προχωρήσει σε ειδικές διασταυρώσεις και ελέγχους.

Οι περισσότερες αριθμητικά φτωχές περιοχές καταγράφονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών στην Ευρυτανία, την Αιτωλοακαρνανία, τα Ιωάννινα, τη Λακωνία, την Καστοριά κτλ. Στις πιο φτωχές περιοχές εκτός από τον Αχλαδόκαμπο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Δάφνη Αγίου Ορους, οι Λειψοί, το Αγαθονήσι, το Βασικό Ανω Πωγωνίου Ιωαννίνων, οι Ακρίτες Καστοριάς κτλ.

Αντίθετα, στις 40 πιο πλούσιες περιοχές της χώρας ανά ταχυδρομικό κώδικα βάσει του ετήσιου δηλωθέντος οικογενειακού εισοδήματος συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η Εκάλη, το Κολωνάκι, η Φιλοθέη, η Πυλαία και ο Χορτιάτης Θεσσαλονίκης, κτλ. Στο Ψυχικό, τη Φιλοθέη, την Εκάλη, το Κολωνάκι, την Κηφισιά, τη Θεσσαλονίκη, τη Βουλιαγμένη ζουν οι πιο πλούσιοι Έλληνες σύμφωνα με το μέσο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα που κατέγραψε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2011. Σύμφωνα με τα συνολικά στατιστικά στοιχεία που κατέγραψε το υπουργείο Οικονομικών, από τις 5.681.280 φορολογικές δηλώσεις του 2011, το μέσο ετήσιο εισόδημα διαμορφώθηκε σε 20.202 ευρώ.

15/9/12

Έγιναν μαλλιά- κουβάρια για νερό και σκουπίδια στο Ναύπλιο


Αναποτελεσματικότητα και πολιτική ατολμία καταλογίζει ο Γραμματικοπουλος στην σημερινή δημοτική αρχή για δημοτικά τέλη, υδροδότηση Ιρίων και σκουπιδότοπο Καραθώνας με επιστολή του που είδε πριν λίγες ημέρες το φως της δημοσιότητας.

Ο Γραμματικόπουλος:

«Πολιτική ατολμία και αναποτελεσματικότητα καταλόγισε» στον Δήμαρχο Ναυπλιέων κ. Κωστούρο, κατά τη πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης«ΝΑΥΠΛΙΟ ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ» κ. Γραμματικόπουλος αναφορικά «με την άρνηση του τελευταίου να μειώσει τα δημοτικά τέλη κατά 15% προκειμένου να «ανακουφιστούν»οικονομικά οι δημότες, αλλά και την αδυναμία του να επιλύσει τόσο το πρόβλημα υδροδότησης των Ιρίων όσο και το θέμα της παράνομης χωματερής στην Καραθώνα».

Αναφερόμενος στην πρόταση μείωσης των δημοτικών τελών που είχε κατατεθεί από τον κ. Γραμματικόπουλο τον περασμένο Ιούλιο, είπε πως «ήταν μάλιστα κοστολογημένη βάσει περικοπών συγκεκριμένων δαπανών. Τότε, ο κ. Κωστούρος, αφού εξέτασε την πρόταση, την απέρριψε επικαλούμενος έγγραφο της Οικονομικής Υπηρεσίας. Έτσι, κατά το πρόσφατο συμβούλιο, ο κ. Γραμματικόπουλος επαναφέροντας το θέμα, διευκρίνισε ότι από το σχετικό έγγραφο της Οικονομικής Υπηρεσίας πουθενά δεν προκύπτει ότι η μείωση των δημοτικών τελών κατά 15% θα ήταν καταστροφική για τα οικονομικά του Δήμου. Αντιθέτως, στο συγκεκριμένο έγγραφο παρατίθενται αναλυτικά και με ακρίβεια όλα τα οικονομικά δεδομένα και προσδιορίζεται ότι το κόστος της πρότασης για μείωση κατά 15% ανέρχεται στις 135.000ευρώ, δίχως μείωση ανελαστικών δαπανών (μισθοδοσίες, φόροι, τέλη, αντίτιμο ηλεκτρικού ρεύματος, επισκευές αυτοκινήτων κ.λπ.). Επομένως, η πρόταση ήταν ρεαλιστική και εφαρμόσιμη».

Για το πρόβλημα της υδροδότησης των Ιρίων, ο κ. Γραμματικόπουλος επισήμανε ότι «είναι απαράδεκτο οι κάτοικοι των Ιρίων να πηγαινοέρχονται επί σειρά εβδομάδων μεταξύ Δημαρχείου και Δ.Ε.Υ.Α.Ν. δίχως να βλέπουν λύση στο πρόβλημά τους». Τόνισε δε, ότι «η λύση γι’αυτό το πρόβλημα είναι η σύνταξη μελέτης και η δημοπράτηση έργου κανονικής υδροδότησης της περιοχής των Ιρίων».

Αναφορικά με την παράνομη χωματερή της Καραθώνας, ο κ. Γραμματικόπουλος υπενθύμισε την δήλωση τον περασμένο Μάιο του κου Κωστούρου περί κλεισίματος της χωματερής εντός 45ημερών, κάτι το οποίο ασφαλώς δεν έγινε.

Αντιδρώντας στις αιτιάσεις του κ. Γραμματικόπουλου, ο δήμαρχος Ναυπλιέων, κατηγορεί τον δημοτικό σύμβουλο για διαρκή χαρτοπόλεμο εναντίον του αντί να συμβάλει σε επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων του Δήμου.

Ο Κωστούρος

 

 

 

«Είναι λυπηρό την ώρα που η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της βρίσκεται στους δρόμους για να διεκδικήσει τα αυτονόητα και ο Δήμος Ναυπλιέων συμμετέχει σε αυτόν τον αγώνα, ο κ. Χρήστος Γραμματικόπουλος να έχει προσφάτως ως μόνιμη ενασχόληση τον χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων σε βάρος του, προσπαθώντας να ψελλίσει κάτι μετά από 18 μήνες απόλυτης σιωπής.

Είναι η σιωπή συνενοχή;

Πότε αλήθεια ξεκίνησε να γίνεται σκουπιδότοπος ο Καραθώνας;

Πως υδροδοτούνται τα Ίρια εδώ και δέκα χρόνια;

Γιατί συζητήθηκαν τα ανταποδοτικά τέλη τον Μάιο;

Ας ψάξει λοιπόν, καλύτερα,γιατί πιάστηκε αδιάβαστος και πάλι.

Αποδεικνύει καθημερινά ότι ο πανικός είναι πολύ κακός σύμβουλος, επανέρχεται και εκτίθεται συνεχώς, καθώς φαίνεται ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τα συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία,τηρώντας πιστά την δεοντολογία απαντήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 20Αυγούστου. Ωστόσο εξακολουθεί να γυρίζει «γύρω από την ουρά του» με ανακοινώσεις και τηλεοπτικές συνεντεύξεις με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων.

Δυστυχώς επιβεβαιώνει, με δραματικό τρόπο, αυτό που αναφέρεται και στην πρώτη μας ανακοίνωση. Δεν ασχολείται σοβαρά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά μόνο επιφανειακά, και με αυτόν τον τρόπο απαξιώνει και τον σοβαρό θεσμικό ρόλο του, όπως είναι αυτός της αντιπολίτευσης, για τον οποίο επιλέχθηκε από τους Δημότες. Προσπαθεί ατυχώς να χρησιμοποιήσει κλωνοποιημένες αντιπολιτευτικές τακτικές από το παρελθόν, οι οποίες είναι ήδη καταδικασμένες στη συνείδηση των Δημοτών.

Όσον αφορά το θέμα παιδείας για το οποίο μας ψέγει θα του πούμε μόνο τούτο: Ο τόπος μας είναι μικρός, όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Η ιστορία και η στάση του καθενός μας είναι ανοιχτό βιβλίο για τους Δημότες και καλό είναι να θυμηθούμε και το ρητό: «Ένας πολιτικάντης σκέφτεται τις επόμενες εκλογές. Κάποιοι άλλοι, τις επόμενες γενιές», το οποίο θεωρούμε ότι ταιριάζει γάντι στην περίπτωση…»

 

Νέα απάντηση Γραμματικόπουλου διαδέχτικε τις δηλώσεις Κωστούρου, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Για το θέμα του νερού των Ιρίων και μόνο το γεγονός ότι μόλις σήμερα, κατόπιν των πιέσεων που ασκήσαμε,τρέχετε και δεν φτάνετε με έκτακτη συνεδρίαση της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. προκειμένου να διευθετηθεί ένα απλούστατο ζήτημα, όπως ήταν αυτό της επιλογής της κατάλληλης γεώτρησης, τα λέει όλα. Φυσικά, ούτε λόγος για την οριστική λύση του θέματος επί τη βάση της πρότασής μας για μελέτη και δημοπράτηση ενός συνολικού έργου υδροδότησης της περιοχής».

Το έλλειμμα των «1.000.000ευρώ στον τομέα των ανταποδοτικών τελών αποδεικνύει το μέγεθος της αποτελεσματικότητάς σας, με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι ήσασταν και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος την περασμένη χρονιά. Φυσικά είναι αστείο το επιχείρημα περί του χρόνου βάση του οποίου συζητούνται τα οικονομικά θέματα που αφορούν τους πολίτες. Όταν δηλαδή πέρυσι τον Μάιο είχατε ψηφίσει τις τεράστιες αυξήσεις των δημοτικών τελών, ο χρόνος τότε ήταν κατάλληλος»;

Τέλος, για το ζήτημα του σκουπιδότοπου της Καραθώνας «σάς προτείνω να μην το συνεχίζετε άλλο γιατί εκτίθεστε αλλά κυρίως εκθέτετε την πόλη μας. Αντί να ζητήσετε συγγνώμη για την επιπόλαιη δήλωση που κάνατε τον Μάιο, ότι σε 45 ημέρες θα έχετε καθαρίσει την Καραθώνα, χωρίς κανένα σχέδιο για το μέλλον και κανένα προγραμματισμό εξακολουθείτε να λαϊκίζετε με ένα τόσο σοβαρό θέμα».

Φουντώνει η σύγκρουση μέσα στην παράταξη που ίδρυσε ο Τ. Αναγνωσταράς στο Ναύπλιο


Ήταν που ήταν στραβό το κλίμα… ήρθε και η επιστολή του γιατρού του κ. Βασιλόπουλου να προκαλέσει εμφύλιο στην παράταξη της πλειοψηφίας στον δήμο Ναυπλιέων.

Μόλις πριν λίγες ημέρες, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΝ, ανακάλυψε «δολοπλοκίες, πολιτικές συνδιαλλαγές» κλπ και ενοχοποιούσε τον σημερινό δήμαρχο κ. Δ. Κωστούρο και τους δημοτικούς συμβούλους κ. Χρ. Καρέλλη και κ. Δ. Μπακέα.

 

Η επιστολή Βασιλόπουλου:

 

«Προ ολίγων ημερών οι δημότες πληροφορήθηκαν έκπληκτοι τον διορισμό από τον κ. Κωστούρο - Δήμαρχο σε θέση ειδικού συνεργάτου, της κόρης του Δημοτικού Συμβούλου και Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. κ. Ν. Αρματά.

Όλοι ή σχεδόν όλοι αγαπητοί δημότες, θα γνωρίζετε το πως έγινε η εκλογή του νέου δημάρχου. Ποιό συγκεκριμένα: υποψήφιοι κ. Δ.Κωστούρος και κ. Β.Βασιλόπουλος (εγώ δηλαδή). Ψήφιζαν 20 Δημοτικοί Σύμβουλοι. Ο νικητής θα έπρεπε στις δύο πρώτες ψηφοφορίες να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία και στην τρίτη την σχετική πλειοψηφία. Δηλαδή 11 ψήφους στις δύο πρώτες ψηφοφορίες και την σχετική πλειοψηφία (τους περισσότερους) στην τρίτη. Παρευρέθησαν 19 Δημοτικοί Σύμβουλοι. Απών ο κ. Ρ.Μπαρού.

Προσωπικά είχα την διαβεβαίωση των 9 Δημοτικών Συμβούλων ότι θα με ψήφιζαν και ο δέκατος με διαβεβαίωσε με τηλεφώνημα του την παραμονή των εκλογών ότι: 'Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έρθω να ψηφίσω γιατρέ όχι γιατί δεν σε εκτιμάω, αλλά γιατί δεν συμπαθώ κάποιους που σε στηρίζουν, εαν όμως έρθω 99,9% θα ψηφίσω 'λευκό'. Ο δέκατος δεν ήταν άλλος από τον κ. Ν. Αρματά πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. σήμερα. Μία ψηφοφορία λοιπόν που στην χειρότερη περίπτωση θα πήγαινε ισοπαλία (9-9) και αναπόφευκτα στην κλήρωση. Όμως για να σιγουρευτεί η κάλπη(κη) νίκη «χτύπησαν» έναν ακόμη στόχο τον κ. Ι. Μπούνο -έναν από τους 9 που με διαβεβαίωσαν ότι θα με ψήφιζαν- ένα νέο παιδί που για μένα στην καλύτερη των περιπτώσεων λόγω του νεαρού της ηλικίας του, ίσως ήταν και ο πιο ευάλωτος στόχος. Στη δε χειρότερη των περιπτώσεων ο χρόνος θα δείξει τι «παίχτηκε».

Πως είναι δυνατόν ο κ. Ν.Αρματάς την παραμονή της ψηφοφορίας για εκλογή νέου δημάρχου να με διαβεβαιώνει 99,9% οτι θα ψηφίσει «Λευκό» για το οποίο και προκαταβολικά τον ευχαρίστησα και ξαφνικά το 0,1% έγινε 100% για τον κ. Δ.Κωστούρο; Πως ήταν «κρυστάλινη» η απόφασή του - όπως δήλωσε αργότερα ο ίδιος - να στηρίξει τον κ. Κωστούρο αφού προηγήθησαν τα ανωτέρω;

Πότε άλλαξε απόφαση;

Γιατί ο κ. Αρματάς ενώ είναι πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. από το καλοκαίρι του 2011, δεν παραιτήθηκε απο την θέση του αντιπροέδρου του νομικού προσώπου Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Α.Ν, καίτοι του είχε ζητηθεί απο τον τέως δήμαρχο Π.Αναγνωσταρα πολλές φορές (σε δύο απο αυτές  ήμουν παρόν σε τηλεφωνική παράκληση του);

Και γιατί μετά απο ένα χρόνο περίπου απο αυτές τις αιτιάσεις - παρακλήσεις του κ. Αναγνωσταρά δεν το έπραξε, και ξαφνικά έρχεται θέμα προ ημερεσίας διάταξης στο Δ.Σ και ζητά την παραίτησή του απο αντιπρόεδρος του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Α.Ν, ενώ ταυτόχρονα ο κ. Κωστούρος προτείνει την τοποθέτηση του κ. Καρέλη στη θέση αυτή;

Έχει το θάρρος να πεί στους δημότες πόσα χρόνια συνεχόμενα είναι δημοτικός σύμβουλος αμοιβόμενος απο τον δήμο;

Επιπλέον, η θέση του αντιπροέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. είναι η μοναδική νομικού προσώπου που είναι άμισθη. Σε αυτην είμαι συμπτωματικά εγώ που μου δόθηκε χωρίς να ερωτηθώ από τον προηγούμενο δήμαρχο. Παραιτούμε ευχαρίστως λοιπόν από την θέση αυτή και ας έρθει ο κ. Καρέλης να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο δήμο. Άλλωστε διετέλεσε αντιδήμαρχος, ενώ άλλοι σύμβουλοι είναι ακόμη απ' έξω από θέσεις έμμισθες.

Θα ήθελα λοιπόν να κάνω μία πρόταση στον κ. Δήμαρχο. Να αναλάβει ο ίδιος πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. άμισθος και να προσλάβει με τα χρήματα που δίνει στον νυν πρόεδρο κ. Αρματά, έναν ειδικό μάνατζερ με σκοπό να εξυγιάνει αυτή την ταλαίπωρη και καταχρεωμένη Δ.Ε.Υ.Α.Ν.».

 

Δήλωση Χρήστου Καρέλλη

 

«Φαίνεται ότι ο κ. Βασίλη Βασιλόπουλος επέλεξε να στραφεί εναντίον της παράταξης, με την οποία ο ίδιος εξελέγη και τον τίμησαν εκατοντάδες Δημότες.

 Δεν θα ασχοληθώ με όσα αναφέρει στην επιστολή του και τα οποία κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας του, αφού για το ίδια ζητήματα έχω απαντήσει ήδη στον νέο άτυπο επικοινωνιακό σύμβουλο του κ. Χρήστου Γραμματικόπουλου από τις 4 Ιουνίου. 

Θα ήθελα όμως να του υπενθυμίσω - μιας και στην επιστολή αναφέρεται σε τηλεφωνικές συνομιλίες - ότι αυτός  ήταν που μέσω τηλεφωνημάτων μου πρότεινε επίμονα και πιεστικά να αναλάβω την έμμισθη θέση του προέδρου του ΔΟΚΟΙΠΑΝ αν τον ψήφιζα. Κατά τη διάρκεια των προεκλογικών ζυμώσεων εξίσου πιεστικός και κάνοντάς μου την ίδια πρόταση ήταν περιέργως και ο κ. Γραμματικόπουλος. Πόσο ηθικό είναι άραγε να εμπλέκεται και αρχηγός παράταξης της  αντιπολίτευσης στη διαδικασία της διαδοχής της πλειοψηφίας.

Υπήρξαν και άλλοι που δεν θα αναφέρω τα ονόματά τους που επικοινώνησαν μαζί μου. Αυτές οι προσπάθειες γίνονταν για  να με «χτυπήσει» ως ψηφοφόρο του στην εκλογική διαδικασία!

Κάθε φορά η απάντησή μου ήταν σταθερή και του εξηγούσα λεπτομερώς την κατάσταση. Αυτός όμως είχε όπως και τώρα παρασυρθεί από κάποιους ή κάποιες πονηρούς ή πονηρές.

Για να τελειώνουμε. Το σενάριο που έπλεξε στο μυαλό του ο κ. Βασιλόπουλος, με τη βοήθεια εχθρών της παράταξης, και επέλεξε να το παρουσιάσει δημόσια, απορρίπτεται . Είναι κρίμα ένας επιστήμονας να γίνεται πιόνι των υπονομευτών της Δημοτικής Αρχής που κάνουν ότι μπορούν για να την αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά προβλήματα των Δημοτών, στα οποία είναι προσηλωμένη.

Περιμένω μέσα στην εβδομάδα την παραίτηση του κ Βασιλόπουλου από την άμισθη θέση του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΝ έτσι ώστε από το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να αναλάβω  και να προσφέρω ότι μπορώ».

 

 

 

Δήλωση Δημήτρη Μπακέα

 

«Ο κ. Βασίλης Βασιλόπουλος με πρόσφατη επιστολή του, όπου αναφέρεται σε προσωπικές συζητήσεις για την στάση δημοτικών συμβούλων κατά την εκλογή του δημάρχου, προκάλεσε πλήθος ερωτηματικών στα οποία θα πρέπει να απαντήσει:

1) Κύριε Βασιλόπουλε από τους 8 Δημοτικούς Συμβούλους, που ο Παναγιώτης

Αναγνωσταράς ζήτησε να σας ψηφίσουν, πόσους άλλους κερδίσατε με τη

δική σας προσωπικότητα;

2) Είναι ψέματα κ. Βασιλόπουλε ότι αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, ανάμεσά

τους και εγώ, επισκέφθηκαν και είπαν  στον κ. Αρματά ότι εάν σας ψηφίσει  θα

παραμείνει πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ;

3) Είναι ψέματα ότι ξέρατε από την αρχή ότι ο κ. Αρματάς θα ψήφιζε Μπαρού ή

Κωστούρο με περισσότερες πιθανότητες για τον Μπαρού;

4) Είναι ψέματα ότι σε συζητήσεις μου ζητήσατε να παραιτηθώ από την έμμισθη

θέση του προέδρου του ΔΟΚΟΙΠΑΝ για να βάλετε στη θέση μου τον κ.

Καρέλλη;

5) Είναι ψέματα ότι υπονομεύσατε την υποψηφιότητα του Παναγιώτη

Αναγνωσταρά στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, με αποτέλεσμα να

χαλάσει οικογενειακές του σχέσεις και φιλίες χρόνων επειδή δεν σας έβγαλε δήμαρχο;

6) Το νέο ήθος που διδάσκετε είναι η εμπλοκή στις διαδικασίες διαδοχής της

πλειοψηφούσας παράταξης του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης;

7) Τελικά ο κ. Γραμματικόπουλος σας καθοδηγούσε ή ψήφιζε;

Τελειώνοντας θέλω να σας πω ότι ο κόσμος ξύπνησε κ. Βασιλόπουλε. Δεν

ανέχεται τη μικροπολιτική και από εμάς περιμένει μόνο λύσεις στα καθημερινά του

προβλήματα. Όσο για μερικούς που αποκαλούν τον Δήμαρχο υπηρεσιακό για να τον

μειώσουν να ξέρουν ότι ο κ. Δημήτρης Κωστούρος εκλέχτηκε δεν ορίστηκε, όπως ο

κ. Νίκος Χρόνης, που για λίγες ώρες διαχειρίστηκε σαν υπηρεσιακός Δήμαρχος δημαρχιακά ζητήματα, ως την εκλογή του κ. Κωστούρου, όπως ορίζει ο κανονισμός».

 

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ