Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

31/10/12

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 1.11.2012


29/10/12

Η έκδοση 25.10.2012

28/10/12

Σε ΕΔΕ οδηγούνται οι εφοριακοί της Αργολίδας που ξέχασαν να δηλώσουν τα αναδρομικά τους


“Ξεχασιάρηδες” εφοριακούς φαίνεται πως έχουμε και στην Αργολίδα, αφού ξέχασαν να δηλώσουν στο οικονομικό έτος 2011 αναδρομικά επιδόματα για δημοσίους υπαλλήλους ύψους έως και 12.500 Ευρώ.

Όλα ξεκίνησαν από το σαθρό κράτος το οποίο είχε γεμίσει επιδόματα τους δημοσίους υπαλλήλους κυρίως ειδικών τομέων όπως η εφορία, η βουλή, το τελωνείο κλπ. Με αποτέλεσμα να στοιχίζει πανάκριβα η δημόσια διοίκηση στο κράτος. Μέχρι να “πάρουν” τον έξτρα μποναμά, η εφοριακοί εστερούντο ενός επιδόματος των δημοσίων υπαλλήλων, αφού ελάμβαναν το ΒΙΒΕΤ, έναν ακόμα μισθό που προερχόταν από έσοδα από τρίτους.

Προσέφυγαν λοιπόν στα δικαστήρια και κατάφεραν πρωτόδικα να κερδίσουν την υπόθεση που στοίχισε σε πανελλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά περί τις 800.000 ευρώ. Πούσαι Μέρκελ να χαρείς.

Ο τότε αρμόδιος υπουργός, ο κ. Παπακωνσταντίνου, αν και η υπόθεση εκκρεμεί ακόμα στον Άριο Πάγο, υπέγραψε το 2010 να δοθεί και αυτό το επίδομα, παρ` όλο που όταν πρόκειται για κωδικό που αφορά την ευρύτερη δημοσιονομική πολιτική θα έπρεπε να περιμένει να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Όμως δεν φτάνει που βιάστηκαν να τα εισπράξουν, φαίνεται πως στην βιασύνη τους πολλοί “ξέχασαν” και να τα δηλώσουν στο οικονομικό έτος 2011, όπως προέκυψε μετά από διασταύρωση.

Όσοι λοιπόν ήταν “ξεχασιάρηδες” έτρεξαν αμέσως στους φορολογικούς μηχανισμούς και για να μη βρεθούν εκτεθειμένοι έκαναν συμπληρωματικές δηλώσεις. Όμως φαίνεται πως δεν θα την γλιτώσουν μόνο με ένα απλό πρόστιμο που θα πλήρωνε ο κάθε ξεχασιάρης και άδολος πολίτης, αλλά ακούσαμε πως κινήθηκε διαδικασία για ΕΔΕ προκειμένου να τους επιβληθούν πειθαρχικές ποινές, δεδομένου ότι πρόκειται για υπαλλήλους οι οποίοι καλούνται να ελέγξουν τους πολίτες για την ειλικρίνεια των εισοδημάτων τους και “ξέχασαν” να ελέγξουν τον εαυτό τους.

 

 

Τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει η όψη της παλιάς πόλης του Ναυπλίου


Τεράστιες αλλαγές στην λεωφόρο Αμαλίας θα την μετατρέψουν ουσιαστικά τα επόμενα χρόνια σε κέντρο του Ναυπλίου. Η απόφαση για την πεζοδρόμηση που αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα είναι μόλις η αρχή.

Η λεωφόρος Αμαλίας θα αποκτήσει πεζοδρόμια πλάτους 6 μέτρων και θα διαμορφωθεί με το σκεπτικό της πλατείας, χωρίς να είναι πλατεία, ώστε να είναι πιο εύκολα προσβάσιμη και να διευκολυνθούν στην ανάπτυξή τους νέες επιχειρήσεις.

Το πιο σημαντικό όμως είναι η ανάδειξη του παλιού τείχους της πόλης το οποίο είναι θαμμένο κάτω από τα πεζοδρόμια – σε κάποια σημεία μόλις 60 πόντους.

Ουσιαστικά, η διαμόρφωση της λεωφόρου Αμαλίας είναι μια εξαιρετικά σημαντική μελέτη που αποσκοπεί στην ανάδειξη των κτηρίων της παλιάς πόλης στην εξυπηρέτηση μετακίνησης ατόμων με κινητικά προβλήματα και στην ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων.

Με την παραλαβή και την έγκριση αρχιτεκτονικών και οικονομοτεχνικών μελετών για τις οδούς Βασ. Κωνσταντίνου- Κιλκίς- Ναυαρίνου- Θεσσαλονίκης- Σιδηράς Μεραρχίας και Αμαλίας ξεκινά η σταδιακή αλλαγή της εικόνας της παλαιάς πόλης. Προς την κατεύθυνση αυτή το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλιέων ενέκρινε ομόφωνα την διαπλάτυνση πεζοδρομίων και την διαμόρφωση συγκεκριμένων δημοτικών χώρων.

10 χρόνια ακόμη για το ΒΙΠΑ


Την παράταση ανανέωσης των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων, που δεν μπορούν ακόμα να μετεγκατασταθούν αφού δεν έχει κατασκευαστεί το ΒΙΠΑ στην Αργολίδα, ζητά το Επιμελητήριο με επιστολή του προέδρου Φώτη Δαμούλου προς τον  υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τουλάχιστον 200 επιχειρήσεις της Αργολίδας είναι τεράστιο, αφού δεν μπορούν να ανανεώσουν τις άδειες λειτουργίας τους και κατ΄ επέκταση δεν μπορούν να λειτουργήσουν, αφού βρίσκονται σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως οικιστικές, αγροτικές και γενικότερα μη επαγγελματικών χρήσεων.

Στην επιστολή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου επισημαίνει ότι έως την ολοκλήρωση του ΒΙΠΑ θα χρειαστούν 10 χρόνια περίπου. Επισημαίνει μάλιστα την άσχημη οικονομική συγκυρία, την απουσία χρηματοδότησης, την δεινή οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων, όπου με την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση κανένας δεν μπορεί να σχεδιάσει μετεγκατάσταση ούτε αγορά άλλου οικοπέδου, αλλά ούτε συμμετοχή του στο φορέα ανάπτυξης ΒΙΠΑ με εισφορά σε χρήμα ή γη, καθότι η γη στον προτεινόμενο χώρο ΒΙΠΑ σύμφωνα με το Γ.Π.Σ. είναι ιδιωτική,. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ζητείται να δοθεί παράταση πέραν της 31/12/2013 για μια 5ετία τουλάχιστον, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να ανανεώσουν τις άδειες λειτουργίας τους, να επεκταθούν μηχανολογικά και κτηριακά στον υφιστάμενο χώρο λειτουργίας τους έως την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής του ΒΙΠΑ.

Στην επιστολή ο κος Δαμούλος τονίζει ακόμη:

«Το τελευταίο διάστημα Το Επιμελητήριο μας είναι αποδέκτης έντονων πιέσεων από μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών μελών μας σχετικά με το οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εδώ και 13 χρόνια, και έχει σχέση με την ανανέωση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων τους και κατ΄ επέκταση την λειτουργία τους.

Με βάση το Π.Δ. ΦΕΚ 396Δ/8-6/1999 καθορίστηκαν ζώνες οικιστικού ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) στο Νομό Αργολίδας.

Σχετική μελέτη που εκπονήθηκε με την χρηματοδότηση του Επιμελητηρίου απέδειξε ότι πλέον των 200 μεταποιητικών επιχειρήσεων ευρίσκονται σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως οικιστικές , αγροτικές και γενικότερα μη επαγγελματικών χρήσεων.

Ως αποτέλεσμα σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 6 στο ανωτέρω Π.Δ. επιτρέπεται η λειτουργία συντήρηση και επισκευή των υφιστάμενων εγκαταστάσεων για δέκα (10) χρόνια έστω και αν η χρήση τους δεν προβλέπεται ή και απαγορεύεται από τις διατάξεις του νόμου.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ.1 του Ν.3325/05 οι επιχειρήσεις που βρίσκονται μέσα στη Ζ.Ο.Ε. σε περιοχές μη επιτρεπτής χρήσης θα πρέπει να έχουν ανανεώσει τις άδειες λειτουργίας τους μέχρι 8/6/2011.

Σύμφωνα με το άρθρο 75 παρ.1 του Ν.3982/2011 η προθεσμία απομάκρυνσης των νομίμων υφιστάμενων μεταποιητικών δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο άρθρο 7 πα.1 του Ν.3325/05, η οποία έληξε ή  πρόκειται να λήξει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014, παρατείνεται μέχρι την ημερομηνία αυτή. Προκειμένου να ισχύσει το προηγούμενο εδάφιο, οι επιχειρήσεις οφείλουν μέχρι τότε να λειτουργούν με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους  και έως την 31η Δεκεμβρίου 2013 να έχουν εφοδιαστεί με άδεια μετεγκατάστασης σε νέα θέση.  Σε κάθε περίπτωση η μετεγκατάσταση τους είναι υποχρεωτική και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως                         την 31η Δεκεμβρίου 2014. Μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής θα διακόπτεται η λειτουργία τους και θα σφραγίζονται τα μηχανήματα.

Με την ευκαιρία της έγκρισης  και την υπογραφή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Άργους (Γ.Π.Σ.) από την Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΦΕΚ 269/12-7-2012 Τ.Α.Α.& Π.Θ.) στο οποίο έχει προβλεφτεί κατάλληλος χώρος ανάπτυξης ΒΙΠΑ στο Άργος (ιδιωτικές εκτάσεις) θα χρειαστεί τουλάχιστον μία 10ετία για την υλοποίηση του. Το Επιμελητήριο Αργολίδας μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και μετά από  ανοικτό διαγωνισμό προχώρησε σε επιλογή συμβούλου υποστήριξης και έως σήμερα έχει υλοποιήσει την πρώτη φάση του έργου. «Υπηρεσίες συμβούλου υποστήριξης του Επιμελητηρίου για τη σύσταση φορέα ανάπτυξης ΒΙΠΑ στο Δήμο Άργους».

26/10/12

Σύγχυση με τα νοσοκομεία


Τελικά τι συμβαίνει με τα νοσοκομεία Ναυπλίου και Άργους; Πώς γίνεται από τη μια να ξεσηκώνονται γιατροί, νοσηλευτές και κόσμος για να μην κλείσει το ένα και για να μην υπολειτουργεί το άλλο και ταυτόχρονα από την άλλη να ρέει άφθονο χρήμα;

 Και όμως. Την προηγούμενη εβδομάδα, όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαδηλώσεις, έφταναν στα γραφεία των εφημερίδων ανακοινώσεις για χρηματοδοτήσεις των δύο νοσοκομείων.

Σχετικά με το νοσοκομείο του Άργους ανακοινώθηκε ότι ο Υπουργός Υγείας ενέκρινε δαπάνη 528.000 ευρώ για την απαλλοτρίωση οικοπέδων που εφάπτονται σε αυτό. Να σημειωθεί βέβαια ότι η δαπάνη προέκυψε μετά από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου, με την οποία καθορίστηκε η προσωρινή τιμή μονάδος της απαλλοτρίωσης για έκταση 3 στρεμμάτων και 150 τ.μ. για την  βελτίωση των υποδομών στο Νοσοκομείο.

Ταυτόχρονα μια άλλη δαπάνη αφορά το νοσοκομείο Ναυπλίου: Με απόφαση του Ανδρέα Λυκουρέντζου εγκρίθηκε η προμήθεια Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Ναυπλίου, ύψους 1.385.080,00 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Πηγή χρηματοδότησης της προμήθειας του εν λόγω εξοπλισμού προτείνεται να είναι οι πόροι του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και οι διαδικασίες υλοποίησής της θα ξεκινήσουν μετά την έκδοση σχετικής απόφασης ένταξης πράξης στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου.

Η υλοποίηση της προμήθειας θα πραγματοποιηθεί με την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού, τηρουμένων των κείμενων περί Κρατικών Προμηθειών διατάξεων.

Δικαιούχος της εν λόγω προμήθειας και φορέας διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού ορίζεται το Γενικό Νοσοκομείο Ναυπλίου, το οποίο διαθέτει διαχειριστική επάρκεια τύπου Β.

 

Και υπογραφές

 

Όλα αυτά την ώρα που οι πάντες είναι ανήσυχοι για την υγεία στην Αργολίδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι εδώ και αρκετές μέρες έχει ξεκινήσει μία οργανωμένη προσπάθεια πολιτών σε όλη την Αργολίδα για συλλογή υπογραφών υποστήριξης και συνέχισης της λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Ναυπλίου.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ξεκινήσει από ασθενείς που παλαιότερα νοσηλεύτηκαν και κυριολεκτικά διασώθηκαν από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χειρουργικής κλινικής.  Αυτοί οι ασθενείς ευαισθητοποιημένοι από τη φημολογία των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων κλινικών και Νοσοκομείων σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο του Ναυπλίου ταξιδεύουν σε όλη την Αργολίδα υποστηρίζοντας ότι η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και οφείλουν το Υπουργείο Υγείας και οι πολιτικοί να στηρίξουν τις κλινικές και τα Νοσοκομεία που στην διαδρομή τους έχουν αποδείξει ότι ασκούν μοναδικό έργο.

 

Ενοποίηση  Κλινικών

 

Στο αρχικό σχέδιο της ενιαίας διοίκησης και λειτουργίας των νοσοκομείων Ναυπλίου και Άργους παραμένει το υπουργείο Υγείας και δεν σκοπεύει να ενοικιάσει το νοσοκομείο Ναυπλίου, όπως φημολογείται το τελευταίο διάστημα. Αυτό ξεκαθαρίζει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος. Ο υπουργός διευκρινίζει ότι «για το Υπουργείο Υγείας αποτελεί προτεραιότητα η ενιαία λειτουργία των ΓΝ Άργους και ΓΝ Ναυπλίου. Στις προθέσεις του είναι να εφαρμοστεί το άρθρο 2, του Ν.4052/2012, όπου ορίζεται ότι από 1-1-2013 τα λειτουργούντα υπό ενιαία διοίκηση διασυνδεόμενα νοσοκομεία του ΕΣΥ αποτελούν αυτοτελή και ενιαία ΝΠΔΔ και συνακόλουθα απαιτούν έναν οργανισμό».

Επίσης ο αρμόδιος υπουργός επισημαίνει ότι «στον οργανισμό που θα διέπει τη λειτουργία των Νοσοκομείων Άργους και Ναυπλίου θα συμπεριληφθεί και η απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ για ενοποίηση των Παιδιατρικών και Μαιευτικών – Γυναικολογικών Κλινικών.

Η ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ, που είναι φορέας κατασκευής και κύριος του έργου: «Προσθήκη ολοκληρωμένου Ψυχιατρικού Τμήματος στο ΓΝ Άργους», έχει δώσει καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των εργασιών την 30 Νοεμβρίου 2012 στην ανάδοχο εταιρία «ΙΛΙΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕ». Πρόβλημα χρηματοδότησης του έργου δεν υπάρχει και άμεσα ολοκληρώνεται και η ένταξη του εξοπλισμού, ύψους 280.000€ στο ΕΣΠΑ.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε η στελέχωση του ΓΝ Ναυπλίου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα ακολουθήσει τους γενικότερους κανόνες περί προσλήψεως στα Νοσοκομεία της χώρας.

Χωρίς καθηγητές το Γυμνάσιο Κρανιδίου


Στο γραφείο του δημάρχου Ερμιονίδας Δημήτρη Καμιζή έφτανα οι μαθητές του Γυμνασίου Κρανιδίου ζητώντας την συνδρομή του στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με την έλλειψη καθηγητών στο σχολείο τους.

Οι μαθητές ξεδίπλωσαν πανό μέσα στο δημαρχείο και ανέλυσαν τα προβλήματα του σχολείου τους στην δημοτική αρχή. Οι μαθητές είχαν πλακάτ και πανό, που δεν αναφέρονταν μόνο στα προβλήματά τους, αλλά και στα προβλήματα της κοινωνίας, που ως γνωστό μαστίζεται από βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, την οποία βιώνει κάθε οικογένεια σήμερα.

Ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε τους μαθητές ότι η Δημοτική Αρχή είναι δίπλα στον αγώνα τους και στα δίκαια αιτήματά τους. Για τα προβλήματα της έλλειψης καθηγητών στα σχολεία, ο Δήμος έχει ήδη προβεί σε διαβήματα προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο και παρακολουθεί την εξέλιξή τους από κοντά.

Πρωτοφανής αστυνομική προστασία στον Ανδρέα Λοβέρδο στο Άργος


Μιλώντας προχτές στο εργατικό κέντρο Άργους ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο άνθρωπος που τίναξε στον αέρα το ΕΣΥ, εξήγησε σε καμιά 20αρια αστυνομικούς με πολιτικά, 7-8 Πασόκους  και σε ελάχιστους πολίτες, πως θα έρθει ο σοσιαλισμός στην Ελλάδα και πως θα περάσουμε στην “4η Ελληνική Δημοκρατία” μιμούμενος τις ιεραρχήσεις της Γαλλίας.

Ο ίδιος βέβαια έκανε προσπάθειες να “αυτοενθαρρυνθεί” βαφτίζοντας την ασφάλεια “ακροατήριο”: “Ευχαριστώ στο πρόσωπο του Προέδρου κ. Φ. Κολεβέντη το Εργατικό Κέντρο Άργους για την διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης. Για μένα η πρόσκληση αυτή, από το Εργατικό Κέντρο, δείχνει πως οι πολιτικές μου κινήσεις είναι κοινωνικώς ευπρόσδεκτες, αλλά και αποτελεί σημαντική ενθάρρυνση ως προς τη συμμετοχή μου στην προσπάθεια ριζοσπαστικών αλλαγών στο πολιτικό σύστημα της χώρας”.

Που είδε την υποδοχή ο κ. Λοβέρδος, άγνωστο, αφού στην εκδήλωση ήταν ελάχιστα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, όπως προαναφέραμε, ενώ έλειψε και ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσος Χειβιδόπουλος.

Έξω όμως απ το εργατικό κέντρο δεκάδες συγκεντρωμένοι πολίτες, πολλοί περισσότεροι απ` τους μέσα, τον αποδοκίμασαν φωνάζοντας: "Απόψε Λοβέρδο έγραψες ιστορία, με ακροατές τα ΜΑΤ και την αστυνομία".

Παρ` ολα αυτά και σα να μην συνέβαινε τίποτα, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος προχώρησε σε αναλύσεις του βιβλίου του τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: “Το παρόν πολιτικό σύστημα παίζει με το ψέμα, τη δημαγωγία, αδιαφορεί για την μη λειτουργία του Διοίκησης και της Δικαιοσύνης που καταστρέφουν την οικονομία και την δυνατότητα της οικονομικής ανάκαμψης των Ελλήνων. Κι ό,τι γίνεται ακόμη, στους κρίσιμους αυτούς ΚΑΙ για την ανάπτυξη τομείς, στηρίζεται στον πατριωτισμό και στην πίστη ορισμένων δημοσίων υπαλλήλων και ορισμένων δικαστών. Πρέπει να αρχίσουμε την αντίστροφη πορεία για την ανάπτυξη και την ευημερία. Κι αυτής της αλλαγής προαπαιτούμενο είναι, η ρήξη με το παλιό πολιτικό σύστημα. Ομπρέλα αυτών των ρηξιακών πολιτικών δράσεων θα είναι η Δ΄ Ελληνική Δημοκρατία, που θα ανατείλει με την αλλαγή του Συντάγματος το 2013-1014!!! Χρειαζόμαστε, λοιπόν, σήμερα, ένα κόμμα ριζοσπαστικό, ευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό, σοσιαλδημοκρατικό ανοικτό στην κοινωνία και τα ρεύματά της, με όπλο το εθνικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας και των πολιτών της από την κρίση και την επιστροφή στην ευημερία και την αξιοπιστία. Ο σοσιαλδημοκρατικός χώρος, η Δημοκρατική Παράταξη αν και σήμερα βρίσκεται σε κρίση, αντικειμενικά είναι πολύ μεγάλη. Συγκινεί το 50% του ελληνικού Λαού. Θα επιμείνουμε λοιπόν σ’ αυτήν την Δημοκρατική Παράταξη. Θα την σεβαστούμε, θα την στηρίξουμε θα την ξανακάνουμε σε λίγο και πάλι πολύ μεγάλη στην συνείδηση και τις επιλογές των Ελλήνων πολιτών. Σε αυτή την πολιτική κατεύθυνση πρέπει να αγωνιστούμε. Σήμερα η Ελλάδα δίνει μία μάχη για το πρόγραμμα των επόμενων ετών. Έχω δείξει ότι έχω αίσθηση της κρισιμότητας κάθε συγκυρίας και ότι δεν πάσχω από κάποια μωροφιλοδοξία να κινούμαι σε τόσο διαφορετικούς ρυθμούς από την πραγματικότητα της χώρας μας. Πολιτική πρόταση καταθέτω. Όλα τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην ώρα τους. Σήμερα αναγνωρίζονται στην Ευρώπη ο μόχθος, ο ιδρώτας και οι θυσίες του ελληνικού λαού και κάποιων πολιτικών τα τελευταία τρία χρόνια. Οι διεθνείς και ευρωπαϊκές προϋποθέσεις της ανάκαμψης υπάρχουν μετά τους αγώνες που δώσαμε σε συνθήκες περίπου προσωπικής καταδίωξης από τους δημαγωγούς και τους πολιτικούς της βίας. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε να περάσει χωρίς να αξιοποιηθεί η ευκαιρία της οριστικής ανάκαμψης, της οριστικής ανόρθωσης της Ελλάδας, την οποία μόνο μέσω της επανεκκίνησης της οικονομίας και της ανάπτυξης μπορούμε να επιτύχουμε. Αυτό το νόημα έχει και η συνάντηση μας σήμερα εδώ”.

Όπως και να προσπαθήσει να ωραιοποιήσει κανείς τα πράγματα, το χαστούκι απ τους πολίτες του νομού προς τον κ. Λοβέρδο και το ΠΑΣΚ ήταν κάτι παραπάνω από ηχηρό και με πολλές συνέπειες στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου.

Για την ιστορία αναφέρουμε πως στην εκδήλωση παραβρέθηκαν το περιφερειακός σύμβουλος Φάνης Στεφανόπουλος, ο δήμαρχος Άργους Δ. Καμπόσος, ο αυτονομημένος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Γκαρκάσουλας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ) Γ. Αναγνώστου, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ Αργολίδας Χρ. Ουλής κ.α.

Πέρα από τις παρουσίες ακροατών και την ιδεολογική διαφοροποίηση του κ. Λοβέρδου, αίσθηση προκάλεσε η μεγάλη αστυνομική δύναμη για έναν πρώην υπουργό που η παρουσία του θα περνούσε διαφορετικά αδιάφορη από οποιαδήποτε πόλη. Φυσικά το κόστος μιας ιδιωτικής παρουσίασης το επωμίσθηκε για μια ακόμα φορά ο Ελληνικός λαός που “πλήρωσε” την αστυνομική κινητοποίηση.

 

Νέες δυναμικές ελευθερώνει η παραίτηση Γκαρκάσουλα


Σε δρομολόγηση εξελίξεων οδήγησε η ανεξαρτητοποίηση του κ. Κώστα Γκαρκάσουλα από την Παράταξη ″ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ″ του κου Γιώργου Αναγνώστου.


Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γκαρκάσουλας οι κυριότεροι λόγοι που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή, είναι: “1) Η πλήρης έλλειψη αντιπολίτευσης από πλευράς της παράταξης του κου Αναγνώστου απέναντι στον Δήμαρχο κο Καμπόσο.2) Η αδράνεια που επέδειξε ο επικεφαλής της παράταξης, τόσο για την οργάνωση όσο και για την συνοχή του ψηφοδελτίου που κατήλθε στις Δημοτικές εκλογές (δεν έχει ούτε μια φορά μέχρι σήμερα συνεδριάσει η παράταξη από τις Δημοτικές εκλογές). 3) Η ελλιπής ενημέρωση των συμπολιτών μας για τις πράξεις και παραλείψεις της Δημοτικής Αρχής, που έχει υποχρέωση και αρμοδιότητα από τη θέση της ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Τέλος η ανυπαρξία προτάσεων, θέσεων, στρατηγικής αλλά και οράματος για το μέλλον του Δήμου μας με οδήγησαν στην απόφαση μου αυτή, παρά το γεγονός ότι κατ' επανάληψη είχα τονίσει, αλλά και συγκρουσθεί ακόμη ενδοπαραταξιακά, για την στρεβλή αυτή πορεία της μείζονος αντιπολίτευσης”.


Σε ότι αφορά τη μελλοντική του πορεία, ο κ. Γκαρκάσουλας επεσήμανε οτι “από χαρακτήρα αλλά και πολιτική στάση δεν μπορώ να παραμείνω ως παθητικός θεατής των γεγονότων του Δήμου μας. Εκπροσωπώντας τους συμπολίτες που με τίμησαν και με εξέλεξαν και όχι μόνο, θεωρώ χρέος μου να αντισταθώ στη δημαγωγία το λαϊκισμό αλλά και του κενού περιεχομένου πολιτικής που σήμερα ασκεί η Δημοτική Αρχή. Ως Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος υπόσχομαι ότι θα δώσω την μάχη με πίστη και συνέπεια στις νέες και θετικές δυνάμεις του τόπου μας, συνεργαζόμενος με νέους και ικανούς ανθρώπους ώστε να οδηγήσουμε το Δήμο μας μπροστά καθιστώντας τον ένα σύγχρονο Δήμο, που θα προστατεύει την αξιοπρέπεια των πολιτών του νέου Δήμου Άργους- Μυκηνών και αντάξιο της μακραίωνης ιστορίας του τόπου μας. Κλείνοντας εύχομαι η ανεξαρτητοποίησή μου αυτή να αφυπνίσει και να προβληματίσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις που ενδιαφέρονται για την ευημερία του Δήμου μας”.

Μια μέρα αργότερα η Παράταξη ″ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ″ του κου Γιώργου Αναγνώστου πραγματοποίησε συγκέντρωση στην οποία  κλήθηκαν και  οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης στις εκλογές του 2010, οι οποίοι μετείχαν στο κεντρικό ψηφοδέλτιο. Στην ομιλία του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Αναγνώστου αναφερόμενος με πλάγιο τρόπο στην ανεξαρτοποίηση και την κριτική Γκαρκάσουλα, τόνισε:
"Η ενότητα όλων όσων διαφωνούν με την πολιτική και τις πρακτικής της σημερινής Δημοτικής Αρχής είναι το πρώτο που πρέπει να εξασφαλίσουμε. Προσωπικές φιλοδοξίες και στρατηγικές δεν χωρούν σήμερα. Οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη στα κόμματα και αναζητούν δράσεις και πρωτοβουλίες ανεξάρτητα από κόμματα και παρατάξεις. Οφείλουμε μαζί με τους ενεργούς και σκεπτόμενους πολίτες να διαμορφώσουμε μια διαφορετική εναλλακτική πρόταση για την διακυβέρνηση του δήμου. Η σημερινή Δημοτική Αρχή, κάθε μέρα αποκαλύπτεται στους πολίτες για την ανικανότητά της και τις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθεί. Η κλεψύδρα του πολιτικού της χρόνου αδειάζει".
 

25/10/12

Αλλάζουμε Ή βουλιάζουμε; ή μήπως ΚΑΙ αλλάζουμε ΚΑΙ βουλιάζουμε;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
 
ΛΟΥΣΜΕΝΗ με βενζίνη είναι η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια και περιμένει πότε κάποιος θα πετάξει το αναμμένο σπίρτο, για να γίνει …μπουρλότο. Η υπομονή του κόσμου εξαντλείται. Το ίδιο και οι δυνάμεις του, πριν φτάσει στην ολοκληρωτική εξαθλίωση.

ΜΟΝΙΜΩΣ βρισκόμαστε σε ένα τεντωμένο σκοινί με τον φόβο αφενός της κατάρρευσης του καθενός και αφετέρου της ολοκληρωτικής κατάρρευσης του κράτους και της δημιουργίας ανεξέλεγκτων καταστάσεων.

ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΕΣ ερωτήσεις ζητούν τις απαντήσεις τους: Γιατί δεν διασώθηκε από την αρχή η Ελλάδα; Και το κόστος θα ήταν εξαιρετικά μικρότερο για τους εταίρους μας, και θα είχαν τελειώσει όλα χωρίς μνημόνια και αναστάτωση της Ευρώπης για χάρη μας. Και βέβαια θα είχαν ήδη επιτευχθεί οι πολυπόθητοι ρυθμοί ανάπτυξης, εφόσον έμπαιναν ταυτόχρονα σε τάξη τα δημοσιονομικά και σταματούσαν οι μίζες και οι λαμογιές.

ΠΟΥ αποσκοπεί τελικά η συνεχιζόμενη επαναλαμβανόμενη ιστορία της δημιουργίας ανασφάλειας, φτωχοποίησης, επιβολής νέων μέτρων, απειλών περί εξόδου από τον ευρώ και πτώχευσης (που ουσιαστικά έχει ήδη επέλθει);

ΓΙΑΤΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ μένει μόνο στα λόγια και απέχει παρασάγγες από την πράξη και από την δημιουργία των προϋποθέσεων που θα την φέρουν, ώστε να ξεκολλήσει η οικονομία από το τέλμα;

ΜΗΠΩΣ εν τέλει οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θέλουν να προκαλέσουν αιματοκύλισμα στην Ελλάδα, για να βρουν την δικαιολογία που χρειάζονται στο εσωτερικό της χώρας τους, ώστε να μας διασώσουν;

ΜΑΚΑΒΡΙΟ το παραπάνω σενάριο - που πιστεύει φίλος της στήλης -, αλλά δεν μπορούμε να παρακάμψουμε πετώντας το στο καλάθι των αχρήστων.

Ανάπτυξη και περιβάλλον

Άρθρο του Άκη Ντάνου


ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, η επικρατούσα καπιταλιστική ή σοσιαλιστική άποψη τοποθετούσε την προστασία του περιβάλλοντος έξω από την σφαίρα του κέρδους, είτε γιατί μέσω της έλειψες μέσων προστασίας απολάμβανε χαμηλότερου κόστους παραγωγής και μεγιστοποιούσε το κέρδος μεταφέροντας το κόστος αποκατάστασης στους πολίτες (καπιταλισμός), είτε αποβλέποντας στην ταχεία ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, παρέβλεπε την αναγκαιότητα προστασίας του (οικονομισμός- υπαρκτός σοσιαλισμός).

Η ΜΑΡΞΙΚΗ κριτική στην καταστροφή του περιβάλλοντος από την καπιταλιστική ανάπτυξη, αν δεν περιορίζεται σε μια υποσημείωση του “Κεφαλαίου” του Μαρξ, όπου υπεύθυνη είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις, αναζητεί τα αίτια της καταστροφής μόνο στον καταμερισμό του κόστους αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, αν δηλαδή μπορεί να αφομοιωθεί στο κόστος παραγωγής ή να επιφορτιστεί στο κράτος, στο πλαίσιο των κοινωνικών-περιβαλλοντικών υποχρεώσεών του.

ΤΟ ΛΑΘΟΣ των μαρξιστών επιστημόνων είναι ο εγκλωβισμός τους στον οικονομισμό, παραβλέποντας την τρομερή προσαρμοστικότητα του καπιταλισμού σε νέες συνθήκες παραγωγής. Η προσπάθεια αύξησης του καπιταλιστικού κέρδους, η οποία οδήγησε συνειδητά ή ασυνείδητα στην καταστροφή του περιβάλλοντος, δημιούργησε συνάμα και ένα νέο τοπίο κερδοφορίας λόγω της σπανιότητας πλέον καθαρών φυσικών αγαθών, όπως ο αέρας, το νερό και η το φυσικά έφορο έδαφος καθώς και στην μείωση των φυσικά παραγόμενων προϊόντων.

Η ΣΠΑΝΙΟΤΗΤΑ αυτή μετέτρεψε αγαθά, που κάποτε ήταν στην διάθεση όλων, σε σπάνια, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν υψηλή συναλλαγματική αξία, όπως το εμφιαλωμένο φυσικό νερό ή τα βιολογικά προϊόντα. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα που εταιρίες προώθησης μεταλλαγμένων, όπως η Μοσάντο, εμπορεύονται και βιολογικά προϊόντα παράλληλα με τα μεταλλαγμένα.

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του περιβάλλοντος δεν συμβαδίζει με οποιαδήποτε οικονομίστικη ανάπτυξη χωρίς να υφίσταται τις σοβαρές επιπτώσεις της τελευταίας. Είναι προφανές πως όχι μόνο το πλεόνασμα των προϊόντων, αλλά και η απλή καπιταλιστική παραγωγή που καλύπτει της παραγόμενες ανάγκες των πολιτών, πέρα από τον ταξικό της χαρακτήρα, δημιουργεί προϋποθέσεις καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και στα παράγωγα αποτελέσματά της.

Τα γενέθλια της δασκάλας

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

Γκλιν γκλιν οι κινέζικοι ήχοι από το κινητό ειδοποίησαν τον Θάνο για το εισερχόμενο μήνυμα. Τις συγκεκριμένες συσκευές τις ονόμασαν «έξυπνα τηλέφωνα» λες και τα άλλα ήταν χαζά. Με την σύγχρονη τεχνολογία η επικοινωνία των ανθρώπων, η μεταφορά ενός μηνύματος γίνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Μέχρι πριν λίγα χρόνια για να ολοκληρωθεί μια πράξη επικοινωνίας  σε απόσταση απαιτούσε χρόνο. Τα γράμματα απαιτούσαν κάποιες μέρες για να πάνε στον προορισμό τους. Ακόμα και τα τηλέφωνα απαιτούσαν τον χρόνο τους. Το καντράν εκείνο το εξάρτημα με τις πλαστικές τρύπες πάνω από τους αριθμούς μέσα στις οποίες έπρεπε να βάλεις το δάκτυλο σου για να καλέσεις έναν αριθμό, απαιτούσε κάποιο χρόνο. Φαίνεται ότι αυτός ο χρόνος αναμονής για την ολοκλήρωση της επικοινωνίας της έδινε και ένα βάθος , ο χρόνος αναμονής έδινε την υγρασία που ήθελε για να ριζώσει.  Στις μέρες μας η ταχύτητα στην μετάδοση του μηνύματος στέρησε στην επικοινωνία το βάθος της και έγινε μια απλή πληροφορία η οποία σπάνια αποκτά μνημονικές ρίζες.

Οι μιμικοί μύες του Θάνου έφτιαξαν στο πρόσωπο του την εικόνα της συγκρατημένης δυσαρέσκειας , μάτια μισόκλειστα και τραβηγμένα σε σφιχτό χαμόγελο τα χείλη του. Φαίνεται ότι δεν του άρεσε και πολύ το μήνυμα της μικρής Μαρίας .

-Μπαμπά έμαθα να περνάω τραγούδια από τον υπολογιστή στο ΜΡ4.

Διάβασε στο γυαλί το μήνυμα της κόρης του. Ήταν οι πρώτες μέρες του σχολείου και έπρεπε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του σχολείου της , η Πέμπτη ήταν δύσκολή τάξη. Ένοιωθε και λίγο άσχημα γιατί αυτός της είχε αγοράσει την ηλεκτρονική συσκευή ικανοποιώντας ένα μικρό χατιράκι της κόρης του. Και το δώρο μάλλον αποσυντόνιζε την μελέτη.

-Διάβασες τα μαθήματα σου; (Ήταν h δική του απάντηση)

-Ναι αμέ, έτοιμη και για το διαγώνισμα ιστορίας, θα τα πούμε το πρωί (Η απάντηση της μικρής Μαρίας.)

Λίγο παράξενο  χρονικά του φάνηκε αυτή η ετοιμότητα της κόρης του. Η ιστορία , με τις πολλές άγνωστες λέξεις , τα πολλά ονόματα και ένα όχι και τόσο καλογραμμένο βιβλίο, ήταν από τα μικρά βάσανα της μικρής Μαρίας και απαιτούσε χρόνο. Θα τα λέγανε στο πρωινό. Το πρωινό είναι το νέο σημείο συνάντησης των σύγχρονων οικογενειών. Μέχρι πριν λίγα χρόνια το μεσημεριανό φαγητό  κυρίως ήταν το σημείο συνάντησης της οικογένειας. Στον σύγχρονο τρόπο ζωής με τον μεγάλο αριθμό δράσεων που εγκλωβίσαμε την ζωή μας και το πλήθος των δραστηριοτήτων που κάνουν τα παιδιά, χάθηκε το μεσημεριανό ή το βραδινό φαγητό ως γεγονός συνάντησης.  Από γεγονός αντάμωσης έγινε μόνο μέσο συλλογής των απαραίτητων θερμίδων.

Το επόμενο πρωί στις 6,45 ο Θάνος και η γυναίκα του ξύπνησαν από το ξυπνητήρι της κόρης τους. Η οποία πρέπει να είχε ξυπνήσει νωρίτερα γιατί άκουσαν τα βήματα της από το δωμάτιο της κουζίνας.

-Γονείς σηκωθείτε, ξυπνάτε ωραία μου πουλάκια ( είπε με μπάσα ειρωνική φωνή, προσπαθώντας να μιμηθεί τον μπαμπά της στο πρωινό του εγερτήριο).

-Ερχόμαστε  ( ακούστηκε η φωνή του Θάνου ).

-Άντε να πάρουμε το πρωινό μας όλοι μαζί με ηρεμία και να ξεκινήσουμε την μέρα μας με δύναμη ( Συνέχισε η μικρή Μαρία με την μπάσα φωνή συνεχίζοντας να πειράζει τον πατέρα της. )

-Καλά, τι έπαθες σήμερα και σηκώθηκες πρωί – πρωί; Θα πάτε εκδρομή; Αποκλείεται, δεν μου έφερες να υπογράψω  το έντυπο ότι σου επιτρέπω να πας.

Ο Θάνος ήξερε  ότι η κόρη του ξυπνούσε χωρίς προειδοποίηση και νωρίτερα όταν ήταν να πάει κάποιο ταξίδι.

-Όχι, έχουμε γενέθλια !!!

-Τι γενέθλια παιδάκι μου, διαγώνισμα στην ιστορία έχεις.

-Και αυτό αλλά έχουμε γενέθλια της δασκάλας μας.

-Καλά και πότε το μάθετε αφού λίγες μέρες την ξέρετε.

-Στο μάθημα της Πολιτικής Αγωγής μας έδειξε την ταυτότητα της και διάβασε ημερομηνία γέννησης 9 Οκτωβρίου.

-Και πως το αποφασίσατε ;

-Ακριβώς δεν ξέρω να σου πω αλλά μόλις το ακούσαμε ανταλλάξαμε ματιές και στο διάλλειμα όλοι ξέραμε ότι θέλαμε να γιορτάσουμε τα γενέθλια της δασκάλας μας. Ο   Πέτρος ανάθεσε ένα ρόλο στον καθένα μας. Εγώ  ανέλαβα την μουσική επιμέλεια.  Πρώτο απ’  όλα τo τραγούδι «χρόνια πολλά»  του αγαπημένου σου Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Βλέπεις δεν πάνε και χαμένα τα δώρα που μου κάνεις αξιοποίησα το ΜΡ4…..  και τα μικρά ηχεία σου  που δανείστηκα για πάντα!!!

Εκείνη την στιγμή στο καθιστικό εμφανίστηκε ο μικρός γιος του Θάνου. Με κινήσεις εκπαιδευμένου καταδρομέα χωρίς να τον πάρει κανείς είδηση  πήγε να  ανοίξει τον υπολογιστή. Ήθελε να δει ένα βίντεο  «τις πολεμικές σβούρες» το είχε αποθηκεύσει στα αγαπημένα . Με μια βιαστική κίνηση βρέθηκε σε ένα αποθηκευμένο βίντεο του Θάνου.  Τα ηχεία του υπολογιστή ήταν σχετικά δυνατά, μια εκπομπή στην οποία μιλούσε ο καθηγητής Χρήστος Γιανναράς. Διακόπηκε η συνομιλία πατέρα κόρης. Με αθόρυβες κινήσεις και  ένα πονηρό βλέμμα πήρε την θέση του για το πρωινό ο μικρός. Από τα ηχεία του υπολογιστή ακούγονταν τα λόγια του καθηγητή.

- « Το σχολείο ετοιμάζει οπαδούς όχι πολίτες…… δεν προβληματίζει κανέναν ότι η παιδεία ετοιμάζει βανδάλους…. Έχουμε τεράστια κρίση σχολικής  εκπαίδευσης …. Το εκπαιδευτικό σύστημα προσφέρει γνώσεις μιας χρήσης. …. Υπάρχει διέξοδος να ξαναβρούμε νόημα ζωής  να δίνει χαρά»

Ο Θάνος για μια στιγμή χάθηκε στα λόγια του καθηγητή φιλοσοφίας, ενώ με τα μάτια του παρακολουθούσε τις ενθουσιώδεις κινήσεις της κόρης του η οποία τελείωσε γρήγορα - γρήγορα το πρωινό της και ετοίμαζε τις υποχρεώσεις της  για τα γενέθλια.

-Ε μπαμπά χάθηκες, κλικ κλικ, εδώ ο γιός σου.

-Όχι δεν χάθηκα αλλά αυτό που έβαλες ταίριαξε με αυτά που λέγαμε με την Μαρία.

-Δεν κατάλαβα τίποτα εγώ τις σβούρες ήθελα να δω.

-Ε άντε να τελειώνουμε να πάμε σχολείο ( Είπε η Μικρή Μαρία )

-Έχουμε χρόνο,

-Δεν έχουμε καθόλου, σήμερα έχουμε τα γενέθλια της δασκάλας  αυτό δεν λέγαμε τόση ώρα ε κλικ κλικ κλικ

-Εντάξει άντε να  ετοιμαστούμε.

Από τα ηχεία ακούγονταν τα λόγια του καθηγητή.

-«Θα μπορούσαν τα πάντα να μεταβληθούν όχι βέβαια από την μια στιγμή στην άλλη από την στιγμή που βρίσκουμε νόημα να είμαστε έλληνες»

Την άλλη μέρα το πρωί ο Θάνος ξύπνησε με τους κανονικούς ρυθμούς. Ελαφρά νυσταγμένη ήρθε η μικρή Μαρία και λίγο αργοπορημένη ως συνήθως για το πρωινό οικογενειακό τραπέζι.

-Πως πήγε Μαράκι χθες ;

-Ε έγραψα καλά στην ιστορία μην ανησυχείς.

-Δεν ρωτάω για αυτό για τα γενέθλια ρωτάω.

 Τα μάτια της άνοιξαν διάπλατα και η νύστα έφυγε με μιας. Ο ενθουσιασμός ήρθε ξανά στο πρόσωπο της .

-Ήταν τέλεια!!! Είχαμε πάει όλοι νωρίτερα στην τάξη. Δεν θα το πιστέψεις, ακόμα και ο Τάσος που δεν έχει έρθει ποτέ πριν την προσευχή ήταν δέκα λεπτά νωρίτερα μέσα στην τάξη. Κάναμε προσευχή και όλα ήταν έτοιμα πριν μπει η δασκάλα. Μόλις ακούσαμε τα βήματα της στον διάδρομο ετοίμασα το τραγούδι «χρόνια πολλά». Η δασκάλα ξαφνιάστηκε και το χάρηκε πολύ. Και εμείς το χαρήκαμε γιατί κάναμε κάτι όλοι μαζί και ήταν τέλειος ο συντονισμός.

-Και με το διαγώνισμα τι έγινε …

-Μετά την τούρτα ήρθε η σειρά του … το πιο γλυκό διαγώνισμα της ζωής μου!!! Νομίζω ότι αυτό το διαγώνισμα ιστορίας θα το θυμάμαι  μέχρι να γεράσω….

 

*Η ιστορία έχει φανταστικά στοιχεία αλλά στηρίχθηκε σε πραγματικά γεγονότα. Μια ομάδα παιδιών ( μια τάξη) τυχαία έμαθαν στην διάρκεια ενός μαθήματος την ημερομηνία γέννησης της δασκάλας τους και ετοίμασαν τα γενέθλια της.

 

**Όσο περνάει ο καιρός και μεγαλώνει η οικονομική κρίση τόσο μεγαλώνουν και οι φόβοι μας, είναι γνωστός ο ατομικός και συλλογικός μας τρόμος , τα παιδιά μας θα περάσουν χειρότερα από εμάς. Και πάντα εννοούμε τα υλικά αγαθά και τα καταναλωτικά προϊόντα που θα στερηθούν. Αγνοούμε ότι οι γονείς και οι παππούδες μας πέρασαν από πολύ μεγαλύτερες στερήσεις και κατόρθωσαν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να δημιουργήσουν. Που έβρισκαν λοιπόν αυτή την δύναμη; Χωρίς να έχουν πολλές «γνώσεις» ήταν φορείς ενός νοήματος ζωής , μιας συλλογικότητας που υπεράσπιζε κατοχύρωνε και φανέρωνε την αλήθεια τους. Η κοινότητα των ελλήνων ήταν το νόημα της ζωής τους. Στην ανάσταση , στο πανηγύρι του χωριού, στην βάφτιση , στην κηδεία ο καθένας φανέρωνε την ετερότητα του προσώπου και η κοινότητα ήταν η αλήθεια του. Όλες οι σχέσεις είχαν την απαραίτητη υγρασία του χρόνου και του νοήματος για τους κάνουν ανθεκτικούς και ισχυρούς. Έχει δίκιο ο καθηγητής όταν λέει ότι η κρίση είναι βαθιά εκπαιδευτική, πολιτισμική. Όταν υπάρχουν ακόμα παιδιά που συντονίζουν τον χρόνο και την πράξης τους για ένα κοινό σκοπό όπως τα γενέθλια της δασκάλας  είναι μικρά δείγματα ελπίδας ότι σε κάποια σχολειά το Πρόσωπο  και η Α-λήθεια των σχέσεων είναι πάνω από τις στιγμιαίες γνώσεις. Ένα μικρό νεανικό ελπιδοφόρο μήνυμα ελληνικότητας. 

 

24/10/12

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 25.10.2012


15/10/12

Η έκδοση 11.10.2012

14/10/12

Θα μπει τάξη στο Ναύπλιο;


Σε εφαρμογή είναι μια σειρά κανονιστικών αποφάσεων στο Ναύπλιο, που ρυθμίζουν κάποια από τα κακώς κείμενα της πόλης.

 

Φορτηγά

 

Σε ισχύ είναι η απόφαση που καθορίζει τον τρόπο που θα γίνονται φορτοεκφορτώσεις στην παλιά πόλη Ναυπλίου. Οι ιδιοκτήτες εμπορικών επιχειρήσεων εντός της παλιάς πόλης Ναυπλίου μπορούν να ανεφοδιάζονται για την εξυπηρέτηση των καταστημάτων τους από οχήματα φορτοεκφόρτωσης, προσωρινώς σταθμευμένα επί της οδού έμπροσθεν των καταστημάτων τους, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Ότι δεν θα σταθμεύουν μόνιμα αλλά μόνο για όσο διαρκούν οι εργασίες φορτοεκφόρτωσης

Ότι δεν θα δημιουργούν όχληση στην ρεύμα κυκλοφορίας των λοιπών οχημάτων της οδού (ελεύθερο πλάτος οδού τουλάχιστον 3 μέτρα)

Ότι δεν θα εμποδίζουν τις διαβάσεις πεζών, τις θέσεις στάθμευσης που προορίζονται για ΑΜΕΑ ή κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες) διάβασης ΑΜΕΑ

Ότι δεν θα παραβιάζουν τις ήδη υπάρχουσες πινακίδες απαγόρευσης στάσης και στάθμευσης που έχουν ήδη τοποθετηθεί με προηγούμενες αποφάσεις.

Γενικότερα, ότι δεν θα παραβιάζονται οι προβλεπόμενες στον Κ.Ο.Κ. διατάξεις που αφορούν στην στάση - στάθμευση (άρθρο 34 Ν. 3542/2007 (ΦΕΚ 50/Α').

Προκειμένου να μην δημιουργείται έντονο κυκλοφοριακό φορτίο εντός της παλιάς πόλης Ναυπλίου, συναινούμε οι ώρες φορτοεκφόρτωσης να περιοριστούν για τις καθημερινές από τις 07.00π.μ. έως 9.00 π.μ. και από τις 5.00 μ.μ. έως τις 07.00 μ.μ. και για Σάββατο και Κυριακή από τις 8.00 π.μ. έως τις 10.00 π.μ..

 

Αμαλίας

 

Αναμένεται η έγκριση από την περιφέρεια για την διακοπή της κυκλοφορίας στην Οδό Αμαλίας από το ύψος του 1ου Δημοτικού Σχολείου έως και το παλιό Δημαρχείο μόνο για τα Σαββατοκύριακα.

Η απαγόρευση θα ξεκινά από τις 3.00 μ.μ. του Σαββάτου (οπότε θα έχει παρέλθει και το χρονικό διάστημα που θα είναι ανοικτά τα καταστήματα της περιοχής καθώς και οι ώρες της λαϊκής αγοράς), και θα λήγει την Κυριακή στις 8.00 μ.μ.

Η διακοπή θα αφορά σε όλα τα οχήματα με εξαίρεση: τα ποδήλατα και τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (πυροσβεστικά, ασθενοφόρα, οχήματα δημοτικής αστυνομίας, αστυνομίας και τροχαίας, στρατού και λιμενικού σώματος).

 

Κοινόχρηστοι  χώροι

 

Καθορίστηκαν οι  πλατείες που βρίσκονται στο Ναύπλιο και θα παραχωρούνται ως εξής:

Στην πλατεία «Συντάγματος» θα πραγματοποιούνται οι εξής εκδηλώσεις: πραγματοποίηση μουσικών εκδηλώσεων, ομιλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας.

Στην πλατεία «Φιλελλήνων» θα πραγματοποιούνται οι εξής εκδηλώσεις: πραγματοποίηση μουσικών εκδηλώσεων, ομιλίες, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας.

Στην πλατεία «Καποδίστρια» θα πραγματοποιούνται οι εξής εκδηλώσεις: πραγματοποίηση μουσικών εκδηλώσεων ομιλίες, τοποθέτηση carrousel την περίοδο των εορτών.

Στην πλατεία «Αρβανιτιάς» θα πραγματοποιούνται οι εξής εκδηλώσεις: πραγματοποίηση μουσικών εκδηλώσεων και ήπιας μορφής αθλητικές εκδηλώσεις.

Στον πεζόδρομο «Ωνάση» θα πραγματοποιούνται οι εξής εκδηλώσεις: πραγματοποίηση έκθεσης βιβλίου, μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας.

Στο «θεατράκι του ΟΣΕ» θα πραγματοποιούνται οι εξής εκδηλώσεις: πραγματοποίηση μουσικών εκδηλώσεων, θεατρικών παραστάσεων, ομιλίες εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας.

Στην πλατεία «Πέντε Αδέρφια» θα πραγματοποιούνται οι εξής εκδηλώσεις: πραγματοποίηση μουσικών εκδηλώσεων, θεατρικών παραστάσεων, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας.

Στην πλατεία «Τριών Ναυάρχων» θα πραγματοποιούνται οι εξής εκδηλώσεις: πραγματοποίηση μουσικών εκδηλώσεων, ομιλίες, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας.

 

Tραπεζοκαθίσματα

 

Παράλληλα με τα παραπάνω ξεκινά μια προσπάθεια να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη διάβαση των πεζών και ειδικά των ατόμων με κινητικά προβλήματα στους κοινόχρηστους χώρους. Ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, γνωστοποίησε μάλιστα την πρόθεσή της δημοτικής αρχής δηλώνοντας «Υποστηρίζουμε κάθε επιχείρηση ήπιας χρήσης, η οποία συνάδει με τον χαρακτήρα της παλιάς πόλης, παράγει πολιτισμό και προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, αλλά εναντιωνόμαστε σε κάθε είδους κατάστημα ή επιχείρηση, η οποία έχει επιθετική συμπεριφορά, διαταράσσει την κοινή ησυχία, καταστρατηγεί την ποιότητα ζωής μας και λειτουργεί κατά παράβαση των νόμων και των διατάξεων». Τόνισε δε πως «δυστυχώς ο δήμος μας βρίσκεται πολλές φορές στην δυσάρεστη θέση όχι απλά να επιβάλει πρόστιμα στα καταστήματα που δεν έχουν άδεια τραπεζοκαθισμάτων και υπερβαίνουν σε κάλυψη τα νόμιμα τετραγωνικά, αλλά και να απομακρύνει τραπεζοκαθίσματα και κατασκευές εφόσον δεν τηρούνται τα νόμιμα».

 

Κόβουν το σχολείο λόγω ΚΤΕΛ


Το μισό εισιτήριο αναγκάζονται να πληρώνουν από την Δευτέρα οι μαθητές της Αργολίδας που χρησιμοποιούν τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, για να πάνε στο σχολείο τους. Η απόφαση ξάφνιασε μαθητές και γονείς. Συγκεκριμένα η ΚΤΕΛ Αργολίδας Α. Ε., ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει τους μαθητές στα Σχολεία τους «εισπράττοντας από αυτούς το ήμισυ του εισιτηρίου και όχι δυνάμει της συμβάσεως με το Δημόσιο».

Το θέμα παίρνει τεράστιες διαστάσεις, αφού πολλοί γονείς λόγω της οικονομικής κρίσης και των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με την δουλειά τους, δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στην καθημερινή πληρωμή των εισιτηρίων για να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Όπως σημειώνει το ΚΤΕΛ «η απόφαση αυτή δεν λήφθηκε από εμάς ελαφρά τη καρδία, χωρίς να υπολογίσουμε το πρόβλημα που δημιουργείται σε τόσες οικογένειες και τόσους μαθητές, ειλικρινά όμως δεν μας έχει μείνει άλλη εκλογή. Το Δημόσιο μας έχει αφήσει απλήρωτους για το 90% της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Εμείς όμως έχουμε εξοφλήσει τα μισθωμένα Ταξί, έχουμε πληρώσει τους μισθούς, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους αναλογούντες φόρους και τα καύσιμα. Με άλλα λόγια εν γνώσει μας δανείζουμε το Κράτος και τούτο το πράτταμε από φιλότιμο, από κατανόηση των δύσκολων καιρών που περνά η χώρα μας, από ευαισθησία για τον αγώνα των μαθητών. Δυστυχώς όμως, και να θέλουμε να συνεχίσουμε να μεταφέρουμε τους μαθητές πληρώνοντας και όχι εισπράττοντας, πλέον δεν μπορούμε. Αντιμετωπίζουμε πια κίνδυνο επιβίωσης, κίνδυνο να χάσουμε τα λεωφορεία και τις περιουσίες μας, να καταστραφούμε».

Το ΚΤΕΛ Αργολίδας με ανακοίνωσή του στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης τονίζει ακόμα: «περιμένοντας να υπογράψουμε νέα σύμβαση με το Κράτος για την επόμενη χρονιά, μας δηλώνεται ότι πρέπει να συναινέσουμε σε περικοπή του τιμήματος κατά 17%, ενώ ήδη έχουμε προβεί στα δύο προηγούμενα έτη σε μείωση 20%. Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα στις περικοπές αυτές, καθώς καθιστούν την μεταφορά των μαθητών από εμάς παντελώς ασύμφορη. Την λύση μπορεί εύκολα να τη βρει το Κράτος και εμείς είμαστε πρόθυμοι άμεσα να επαναλάβουμε την μεταφορά των μαθητών».

Με ψήφισμά του εξάλλου ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ Ναυπλίου σημειώνει: «Ο σύλλογος διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ Ναυπλίου με το παρόν ψήφισμα εκφράζει την κατανόησή του για το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών μας από και προς το σχολείο και συμπαρίσταται, επισημαίνοντας ότι αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του σχολείου. Επιπρόσθετα τονίζουμε ότι πέρα από την οικονομική επιβάρυνση, ορισμένες περιοχές από όπου προέρχονται μαθητές μας εξυπηρετούνται μόνο από τα ειδικά σχολικά δρομολόγια. Για το λόγο αυτό καλούμε τους εμπλεκόμενους φορείς για την εύρεση άμεσης λύσης».

Το θέμα παίρνει υποχρεωτικά το δρόμο προς το κοινοβούλιο, με ερωτήσεις που καταθέτουν οι βουλευτές. Ο βουλευτής Γιάννης Ανδριανός τονίζει ότι «Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά οξύ λαμβανομένου υπόψη ότι η γεωγραφία της Αργολίδας έχει ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά, ιδίως σε απομακρυσμένα χωριά, να απέχουν πολλά χιλιόμετρα από τα σχολεία, ενώ οι γονείς, οι οποίοι στην μεγάλη πλειονότητά τους είναι αγρότες, δεν έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν την καθημερινή μεταφορά τους". O Δημήτρης Κοδέλας τονίζει ότι: «Οι μαθητές και οι οικογένειές τους δεν μπορεί να είναι αυτοί που θα πληρώσουν τις αλλοπρόσαλλες και χωρίς καμιά απολύτως προετοιμασία και προγραμματισμό προβλέψεις του Καλλικράτη και την κυβερνητική ολιγωρία». Αντίστοιχα ο Γιάννης Μανιάτης επισημαίνει: «οι διδάσκοντες είναι υποχρεωμένοι να προσθέτουν απουσίες στα παιδιά, εξαιτίας της αντικειμενικής απουσίας τους από τα μαθήματα, χωρίς καμία προφανώς ευθύνη των ιδίων ή των γονέων τους».

12/10/12

Χαμηλές τιμές στα πορτοκάλια


Με αγωνία αναμένεται να ανοίξει η αγορά για την συγκομιδή και εξαγωγή για την πρώιμη ποικιλία πορτοκαλιών Νavelina, αφού ακόμα παραμένει άγνωστη η τιμή που θα πληρωθούν οι παραγωγοί.

Τα πρώτα πορτοκάλια εκτιμάται ότι θα κοπούν στις αρχές του Νοέμβρη στην Αργολίδα, όπου σημειωτέον το χαλάζι προκάλεσε αρκετές ζημιές τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβρη. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο αναμένεται μειωμένη παραγωγή.

Οι αγρότες είναι έντονα προβληματισμένοι σχετικά με τις τιμές που θα τους διθούν, αφού πλέον δεν βγαίνει το κόστος παραγωγού.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ομάδας Παραγωγών Σπύρου Αντωνόπουλου, στoν Agrotypo, «σε γενικές γραμμές η παραγωγή πορτοκαλιών της πρώιμης ποικιλίας Νavelina είναι αρκετά καλή και εξελίσσεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Η συγκομιδή και εξαγωγή αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 10 Νοεμβρίου. Στην Αργολίδα κυρίαρχη ποικιλία είναι τα Μέρλιν που ανέρχεται στο 60% της παραγωγής πορτοκαλιών της περιοχής. Ακολουθούν οι Νavelina με 25 – 30% και μάλιστα θα ήθελα να σας επισημάνω ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλές νέες φυτεύσεις. Στη συνέχεια έχουμε τις όψιμες ποικιλίες ομφαλοφόρων
Πάντως γενικότερα η κατάσταση στα εσπεριδοειδή της Αργολίδας είναι ιδιαίτερα άσχημη, επειδή ενώ λόγω καιρικών συνθηκών τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε πολύ μειωμένη παραγωγή, κάτι που αναμενόταν να φέρει αύξηση των τιμών. Όμως τελικά είχαμε τις χαμηλότερες τιμές παραγωγού των τελευταίων 30 ετών. Το 80% της παραγωγής πουλήθηκε μικτά κάτω από 12 λεπτά το κιλό το 2010. Αυτό σημαίνει ότι στην ουσία ο παραγωγός χρηματοδότησε το προϊόν από άλλες δραστηριότητες.
Για το 2011, αν και είχαμε μείωση παραγωγής κατά 70% λόγω παγετού στην ανθοφορία, παρουσιάστηκε μείωση τιμών 18 λεπτά το κιλό και πολλά πορτοκάλια έμειναν πάνω στα δέντρα.
Φέτος είναι νωρίς ακόμη για να κάνουμε εκτιμήσεις στις τιμές παραγωγού. Υπάρχει όμως αρνητικό κλίμα, αφού βλέπουμε στην Λακωνία τώρα να έχουμε τιμές παραγωγού για τα απούλητα Βαλέντσια στα 5 λεπτά το κιλό, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μην ξεπουλήσουμε τον μόχθο μας».
Το πρόβλημα των χαμηλών τιμών βρίεκται και αλλού, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Όπως αναφέρει ο κ. Λευτέρης Ντουντουνάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωπόνων Χανίων, Γενικός Γραμματέας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης, «η μείωση της παραγωγής είναι δραματική και ανέρχεται στο 30%. Αυτό δημιουργεί ελπίδες στους παραγωγούς ότι θα καταφέρουν να αυξήσουν τις τιμές. Τα προηγούμενα χρόνια η τιμή παραγωγού ξεκινούσε από 30 λεπτά το κιλό και έφτανε στα 25 λεπτά το κιλό. Αυτές όμως τις τιμές δεν φαίνεται να τις σηκώνει φέτος η αγορά. Στις «πιέσεις» των τιμών στα πορτοκάλια Νew Hall, μεγάλο ρόλο αναμένεται να παίξουν και τα απούλητα πορτοκάλια Βαλέντσια της περσινής παραγωγής. Όταν ο καταναλωτής μπορεί να βρει Βαλέντσια, ακόμη και με 7 λεπτά το κιλό, σίγουρα θα τα προτιμήσει από τα Νew Hall, με 27 λεπτά το κιλό. Δεν γνωρίζω την ακριβή ποσότητα απούλητων πορτοκαλιών στην Πελοπόννησο, αλλά αρκεί μια ποσότητα 5% της συνολικής παραγωγής στη Λακωνία, για να πιέσει τις τιμές της φετινής παραγωγής». 

Ο Agrotypos σημειώνει ότι οι Ομάδες Παραγωγών απειλούνται με διάλυση, αφού παρατηρείται συχνά το φαινόμενο οι παραγωγοί να εγκαταλείπουν τις Ομάδες, ώστε να αποφύγουν τις όποιες κρατήσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, πέραν των άλλων, τη δραματική μείωση του κύκλου εργασιών των Ο.Π. και κατά συνέπεια του ύψους των επιχειρησιακών προγραμμάτων που αυτές μπορούν να υλοποιήσουν. Αποτέλεσμα η απώλεια σημαντικών πόρων για τη χώρα, αφού αυτά επιχορηγούνται από την ΕΕ. Σαν λύση για την επιβίωση του τομέα οι Ο.Π. από τις Ε.Α.Σ. Αργολίδας «ΡΕΑ», Α.Σ.Ε.Ε. Αμυκλών Σπάρτης «ΛΑΚΩΝΙΑ» Ε.Α.Σ. Αιγιαλείας, Ε.Α.Σ. Άρτας – Φιλιππιάδας, ΚΑΣΟΑ «ΔΑΝΑΟΣ», Α.Σ.Ε. Σκάλας Λακωνίας και ΑΣΠΕ Σπάρτης, προτείνουν, στα πλαίσια της υπό διαμόρφωση νέας ΚΑΠ 2014 – 2020, να υιοθετηθεί από την Ελλάδα η «σύνδεση» της οικονομικής ενίσχυσης με τη χυμοποίηση.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, η «συνδεδεμένη ενίσχυση» προβλέπεται από το Σχέδιο Κανονισμού που έχει συντάξει η Επιτροπή για τη νέα ΚΑΠ, σε ποσοστό μέχρι 5% επί του συνολικού ύψους της Οικονομικής Ενίσχυσης του κράτους μέλους ανά έτος (εθνική οροφή) και είναι δικαίωμα του κράτους να το ασκήσει ή όχι. Θα πρέπει η Ελλάδα μέχρι την 1η Αυγούστου 2013 να αποφασίσει ότι θα υλοποιήσει το σχετικό πρόγραμμα από 2014-2020, δηλαδή ότι θα υιοθετήσει την εφαρμογή «συνδεδεμένης» οικονομικής ενίσχυσης στη χυμοποίηση.

Χωροταξικό και ειδικές οικονομικές ζώνες ο αναπτυξιακός μπούσουλας της Περιφέρειας


«Το σημαντικότερο εργαλείο ανάπτυξης» χαρακτήρισε το χωροταξικό πλαίσιο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη με τη μελετητική ομάδα που έχει αναλάβει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την αναθεώρησή του.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στους άξονες, στις προτεραιότητες και στις πολιτικές κατευθύνσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη ανάπτυξή της.

«Η χωροταξική τεκμηρίωση του στρατηγικού σχεδιασμού, η ζωνοποίηση των δραστηριοτήτων στο επίπεδο της διευκόλυνσης των αδειοδοτήσεων για προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για τα οποία θα πρέπει να γίνει πρόβλεψη στον αναθεωρημένο χωροταξικό σχεδιασμό» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Ειδικότερα, συζητήθηκε το ζήτημα της χωρικής συνοχής, η οριοθέτηση βιομηχανικών περιοχών, η χωροθέτηση του Δημοπρατηρίου, το οποίο βρίσκεται ένα βήμα πριν την τελική υλοποίησή του, η αξιοποίηση των ακτογραμμών για δημιουργία μαρίνων, καταδυτικών πάρκων και λιμανιών, η διαχείριση των διαφόρων ειδών αποβλήτων, τα αεροδρόμια Τρίπολης και Καλαμάτας, η δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης οικοσυστημάτων, η ανάπτυξη πράσινης οικονομίας, η ανάπτυξη θεματικού τουρισμού, τα ολοκληρωμένα ΣΧΟΑΠ, ο καθορισμός μεταλλευτικών περιοχών, ο καθορισμός της γης υψηλής παραγωγικότητας και πολλοί ακόμα τομείς.

«Στόχος μας είναι η αναθεώρηση του χωροταξικού πλαισίου να υιοθετήσει μια προχωρημένη αντίληψη, η οποία θα ενσωματώσει μελλοντικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίες ήδη έχουν προβλεφθεί στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου» σημείωσε, τέλος, ο Περιφερειάρχης.

Αυτό φυσικά αποτελεί την μια άποψη η οποία κυριαρχεί στην περιφέρεια, χωρίς να δέχεται ιδιαίτερες κριτικές από την αντιπολίτευση, δηλαδή από τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων, αφου η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά έχουν ταυτιστεί με τις απόψεις του περιφερειάρχη.

Μια όμως πιο εκτενής ματιά τόσο στο μοίρασμα του ΕΣΠΑ και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όσο και στον ρόλο των τραπεζών δημιουργεί πολλά ερωτιματικά “για ποιόν ή ποιούς” θα είναι η ευαγγελιζόμενη ανάπτυξη.

Επίθεση Σφυρή με φαρέτρα τον σκουπιδότοπο στο “Ανάθεμα”


Την επικοινωνία μέσω ανοικτής επιστολής επέλεξε ο πρώην Δήμαρχος  Κρανιδίου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ερμιονίδας, Δημ. Σφυρής προκειμένου να διατυπώσει τις απόψεις του σχετικά με την πορεία της διαχείρισης σκουπιδιών στην Ερμιονίδα και στην περιφέρεια ευρύτερα. Απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο Τρίπολης και πρόεδρο Φ.Ο. Δ.Σ.Α. Πελοποννήσου κ. Σμυρνιώτη αφού αναφέρει ότι με λύπη του παρακολούθησε παρέμβαση του κ. Σμυρνιώτη σε τοπικό κανάλι το βράδυ της περασμένης Τρίτης με θέμα «Ο σεισμός για τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο» τονίζει μεταξύ άλλων ότι «αναφέρθηκε απαξιωτικά για το έργο του δεματοποιητή στο  Κρανίδι.

Όφειλε να έχει ερευνήσει  ως πρόεδρος του Φ.Ο.Δ.Σ.Α και Δήμαρχος Τρίπολης, που εξακολουθεί να έχει σε λειτουργία τους ΧΑΔΑ, ότι ο δεματοποιητής στο Κρανίδι λειτούργησε το καλοκαίρι  2010, ακολουθώντας τον Περιφερειακό Σχεδιασμό ως όφειλε.

Ο πρώην Δήμος Κρανιδίου, επί της θητείας μου, ήταν ο πρώτος Δήμος της Πελοποννήσου που έκλεισε τις χωματερές και έκανε προμελέτες αποκατάστασης των χωματερών ιδίοις εξόδοις και δεν περίμενε την Περιφέρεια ούτε την Πολιτεία.                                                                  

Σήμερα ο κίνδυνος για την Ερμιονίδα είναι μεγαλύτερος διότι δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη ανεξέλεγκτη χωματερή στην Πελοπόννησο.

Αυτό το εγκληματικό φαινόμενο της χύδην  απόρριψης και  ταφής, σε δασικές περιοχές, σκουπιδιών που έγινε στο Δήμο Μεγαλόπολης και ενδεχομένως σε άλλους Δήμους  αποτελεί συχνή και καθημερινή πρακτική της Δημοτικής Αρχής Ερμιονίδας από τις αρχές του 2011 μέχρι σήμερα. 

Δυστυχώς ουδείς έδειξε την ίδια ευαισθησία για την Ερμιονίδα.  Η λύση της εγκατάστασης του δεματοποιητή στα Δίδυμα σήμανε αυτόματα το κλείσιμο των χωματερών.

 Ο δεματοποιητής δεν ήταν λύση για την ολοκληρωμένη διαχείριση, αποτελούσε το πρώτο βήμα καλώς ή κακώς για την ολοκληρωμένη διαχείριση (ανακύκλωση στη πηγή, κομποστοποίηση, διαχείριση λημματολάσπης αδρανών κ.α. ρευμάτων) σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δυστυχώς δεν μπορούσε να διαχειριστεί τα απορρίμματα εκτός των επιλογών του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Σήμερα συνυπεύθυνοι για να μην πω υπεύθυνοι είναι οι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.                                                                                       

 Είναι τυχαίο ότι σχεδόν δύο χρόνια θητείας δεν έχουν ούτε καν χωροθετήσει τους χώρους για την υλοποίηση των προγραμμάτων επεξεργασίας των απορριμμάτων;

Είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι Δήμαρχοι ρίχνουν τις ευθύνες αλλού λες και δεν είναι δικά τους τ΄απορρίμματα; 

Είναι τυχαίο ότι αγνοούν τεχνηέντως που πηγαίνουν τα σκουπίδια του Δήμου τους;

Δεν είναι τυχαίο διότι οι περισσότεροι άλλα έλεγαν προεκλογικά και άλλα κάνουν μετεκλογικά».

 

Μια χαρά ο Δεματοποιητής

Υπέρ της λειτουργίας του Δεματοποιητή τίθεται ο πρώην Δήμαρχος Κρανιδίου παρ όλο που πιο πάνω τον χαρακτήριζε ότι «δεν είναι λύση», υπογραμμίζοντας:

«Ο δεματοποιητής όταν λειτουργεί κανονικά εκτός από τα δέματα δεν αφήνει ίχνος σκουπιδιού και επιβάρυνσης.  Ας επισκεφθεί την Πύλο η οποία λειτουργεί έχοντας βέβαια το πρόβλημα αποθήκευσης των δεμάτων λόγω της ολιγωρίας της Πολιτείας  και συνεπώς η Πύλος όπως και το Κρανίδι γιατί έτσι το παραδώσαμε είχε κάθε δικαίωμα να απαιτήσει όχι μόνο την απομάκρυνση αλλά και την δυνατότητα αυτόνομης διαχείρισης του Δήμου που του δίνει η νομοθεσία και οι Ευρωπαϊκές κατευθύνσεις μη επιβαρύνοντας με μεγάλο κόστος τους Δημότες.                            

Ενδεχομένως δεν το γνωρίζει συνεπώς «αφορίζει» το δεματοποιητή στο Κρανίδι αβίαστα και χωρίς γνώση. 

Εξ΄ άλλου αυτά του είπαν αυτά λέει.

Στο Κρανίδι εκτός από τα δέματα υπάρχουν και σκουπίδια.  Υπάρχει ο δεματοποιητής που δεν λειτουργεί – επιλογή του Δημάρχου- και ρίχνουν χύδην τ΄ απορρίμματα παντού.

Κανονικά θα έπρεπε να γνωρίζει ότι εάν δεν λειτουργήσει ο δεματοποιητής, θα καταντήσει μία ανεξέλεγκτη χωματερή και τα απορριμματοφόρα Δημοτικά ή ιδιωτικά, εφ΄ όσον δεν επαρκεί ο χώρος, θα εναποθέτουν τα σκουπίδια σε δασικές περιοχές,  σε ρέματα είτε του Δήμου είτε άλλου Δήμου.

Αυτό συμβαίνει στο Δήμο Ερμιονίδας τους 22 μήνες και δυστυχώς κάποιοι «ευαίσθητοι Δήμαρχοι» τον αντιγράφουν».

Από το Κωσταντοπούλειο στο Κολλιαλέξιο η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων

Στο κτίριο του παλιού μεταξουργείου επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου  θα μεταφερθεί οριστικά η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. Ήδη έχει “εγκατασταθεί” εκεί ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος για να επιβλέπει το εργοτάξιο και τα συνεργεία, ώστε να τηρηθούν τα στενά χρονοδιαγράμματα για την κατασκευή ενός τέτοιου, ιδιαίτερα, απαιτητικού έργου.

Το ιστορικό κτίριο της οδού Αγίου Κωνσταντίνου που είναι από χρόνια  στα χέρια του Δήμου και προορίζετο ως εναλλακτική λύση στην περίπτωση που θα κόλλαγε λόγω αρχαιολογίας για το Κολλιαλέξιο, αξιοποιείται  σήμερα για να στεγάσει τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, με τις υψηλότερες προδιαγραφές και ένα πνευματικό κέντρο(συνεδριακό) για περίπου 300 άτομα.

Το κτίριο ηλικίας άνω των 85 ετών και χρησίμευσε κατά τον πόλεμο και ως χώρος στέγασης Ιταλών στρατιωτών, είναι συνολικού εμβαδού περίπου 500 τμ. Εκ των οποίων τα 220τμ θα διατεθούν για την ΣΤΕ και 280 τμ για αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – συνεδριακών χώρων προβολών. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα κτίρια αυτού του μεγέθους χωρίς εσωτερικές κολώνες.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι αισθητικές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, ο εσωτερικός και εξωτερικός φωτισμός, βασίζεται κυρίως σε φυσικά υλικά: ξύλο πέτρα, σίδερο παντρεύοντας το παλιό με το μοντέρνο. Όπως αρμόζει σε τέτοια κτίρια αναδεικνύονται η αισθητική του βιομηχανικού παρελθόντος, επεμβαίνοντας με σεβασμό και πολύ προσεκτικά ώστε να μην αλλοιωθούν τα πρωτογενή χαρακτηριστικά του κτιρίου, και να εξασφαλίζονται οι πλέον σύγχρονες υποδομές. Η δυναμική, μάλιστα του κτιρίου αναμένεται να αναβαθμίσει συνολικά την εικόνα του ιστορικού δρόμου και της συνοικίας.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με αυτεπιστασία φέτος τον Σεπτέμβρη και αναμένονται να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του έτους και περιλαμβάνουν: αποξηλώσεις, αμμοβολή στις πέτρες εσωτερικά και εξωτερικά, επισκευή στέγης, εσωτερικής οροφής,   πατώματα, αρμολόι της πέτρας, κλιματισμό, εξαερισμό, φωτισμό, υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εργασίες,  επαγγελματικό εξοπλισμό κουζίνας, τροφοαποθήκες, ψυγεία κλπ.

Με τη ολοκλήρωσή της α΄ φάσης των εργασιών θα διαθέτει πλέον εξοπλισμένη κουζίνα μαγειρείο κατάλληλο για μάθημα καθώς και  ό,τι άλλο απαιτείται (μπαρ, ροτόντες ξενοδοχειακές και εστιατορίου) προκειμένου να φιλοξενηθούν η διδασκαλία, παρουσιάσεις γευσιγνωσίας κα.

Προετοιμάζονται, επίσης, τα απαιτούμενα γραφεία και όλες οι τεχνολογικές υποδομές,  αποδυτήρια και λοιπές προϋποθέσεις εκπαιδευτικής κουζίνας, αντίστοιχης δυναμικότητες με τα τμήματα της σχολής.

11/10/12

Συνολική αντιμετώπιση της παραβατικότητας

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
 
Η ΕΛΛΕΙΨΗ αστυνόμευσης στην Αργολίδα, αλλά και σε πολλές ακόμα περιοχές, δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε όλο το φάσμα της αντιμετώπισης της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας, απ΄ όπου κι αν προέρχεται.

Οι κλοπές και οι ληστείες που έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο πρέπει κάποια στιγμή να σταθούν η αφορμή για να κουνηθεί λίγο από την θέση της η πολιτική ηγεσία και να φροντίσει για την επαρκή στελέχωση της αστυνομίας.

Ρατσιστικές εξάρσεις και η λογική αυτών που θέλουν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους δεν προσφέρουν τίποτα, ούτε ωφελούν την κοινωνία. Ούτε βέβαια εξαφανίζουν το πρόβλημα..

ΟΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ δηλώσεις ακόμα και αιρετών που λένε ότι «ήρθε η ώρα να σηκώσουμε το αναστημά μας» και καλούν σε ενεργό δράση τους κατοίκους, θεωρώντας ότι «όλοι μαζί μπορούμε ας σταματήσουμε την εγκληματικότητα χτυπώντας την στην ρίζα της», δεν ωφελούν.

ΕΚΕΙΝΟ που χρειάζεται είναι η πολιτεία να φροντίσει για τη συνολική αντιμετώπιση της παραβατικότητας και του εγκλήματος που βρίσκεται σε έξαρση σε όλη τη χώρα, και όχι η γκετοποίηση κοινωνικών ομάδων ή αλλοδαπών.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ αισθήματος ασφάλειας για τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων, καθώς και η εφαρμογή της νομιμότητας είναι απαραίτητη να γίνει μόνο από το κράτος και όχι από ομάδες αγανακτισμένων που θέλουν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους.

ΚΑΘΕ άλλη τακτική και φυσικά η παρατεινόμενη αδιαφορία ή η αδυναμία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την στελέχωση των υπηρεσιών, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Σήμερα σαν τότε

Άρθρο του Άκη Ντάνου
 
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ της Μέρκελ στην Αθήνα προκάλεσε όπως αναμενόταν αντιδράσεις αφού τόσο η στάση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, όσο και η αναγνώριση του ρόλου και των βλέψεων της Γερμανίας για την πολιτική μετεξέλιξη της Ευρώπης, έχουν πείσει και τον πιο δύσπιστο Έλληνα για το ποιος ευθύνεται για την διαχείριση της κρίσης.

ΠΡΙΝ από χρόνια, όταν έμπαιναν οι Γερμανοί στην Αθήνα και στην Αργολίδα, ελάχιστοι ντόπιοι βγήκαν να τους υποδεχτούν. Οι περισσότεροι προτίμησαν να κλειστούν στα σπίτια τους κλείνοντας ερμητικά τα παραθυρόφυλλά τους. Στο Άργος μόνο μια γυναίκα, κι αυτή Γερμανίδα παντρεμένη με Έλληνα γιατρό, κρέμασε έξω απ το σπίτι της στην πλατεία του Αγ. Πέτρου την γερμανική σημαία και έτρεξε να υποδεχτεί τους συμπατριώτες της.

ΙΣΩΣ η στάση του εγκλεισμού τους στα σπίτια να ήταν πιο απαξιωτική τότε, αφού οι Ναζιστές περίμεναν υποδοχή ηρώων, συνηθισμένοι από τους “ρωμαϊκούς θριάμβους”. Σήμερα όμως θα υποδήλωνε απάθεια και υποταγή στο οικονομικό ράιχ που επιθυμεί να ηγείται η Γερμανία και η Καγκελάριός της. Ο φόβος της μαζικής διαμαρτυρίας οδήγησε την τρικομματική κυβέρνηση να ανασύρει απ το συρτάρι έναν χουντικό νόμο και να απαγορεύσει την συγκέντρωση ατόμων μπροστά απ την βουλή.

ΤΟΤΕ ο Τσολάκογλου να υπογράφει την παράδοση της χώρας παρά τις αντιρρήσεις της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας, σήμερα η πολιτική ηγεσία μας καλεί με ανάλογο τρόπο να δείξουμε την πρέπουσα συμπεριφορά που αρμόζει σε αρχηγό κράτους. Είναι όμως κάποια αρχηγός κάπου κράτους ή εκείνου που έχει μέχρι σήμερα τα μεγαλύτερα οικονομικά και πολιτικά οφέλη απ την κρίση στην Ευρώπη;

ΦΥΣΙΚΑ το δεύτερο και με μια διαφορά σημαντική, ο Χίτλερ δεν είχε κερδίσει ακόμα τον πόλεμο για την Siemens και την Κrup, σε αντίθεση με την Μέρκελ που έρχεται ως νικήτρια της οικονομικής μάχης της Ευρώπης, με τις πολυεθνικές να “αθωώνονται” τα υποβρύχια να αρμενίζουν στραβά και  που μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει στην Ελλάδα περί τους 2500 νεκρούς από το 2010 και δώθε.

ΣΗΜΕΡΑ σαν τότε η κατοχική κυβέρνηση ανακοινώνει τρόφιμα για τους οικονομικά αδύναμους, συλλαμβάνει και οδηγεί για αναγνώριση όποιον θεωρεί ύποπτο χωρίς εξαίρεση, “ο μπόγιας” που έλεγαν χλευαστικά στην κατοχή οι αργείτες είναι ο σημερινός ματατζής, ο μπάτσος, όπως τον αποκαλούν οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες. Σήμερα όπως τότε επανακυκλοφορεί το ίδιο σύνθημα στους δρόμους “όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά από τον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα”, όχι απ το ΕΑΜ αλλά απ τα στόματα του κόσμου.

O Μπάκας ο Τάπας και ο…. Τσίου ….γκαμώ την κρίση …τελείωσαν οι βλάκες!!!!

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου


Βράδυ έφτασε στο σπίτι του ο Θάνος μετά την πολύωρη δουλειά στο γραφείο του.

Δεν ήθελε και πολλά για να χαλαρώσει μετά από μια κοπιαστική μέρα , ένα ζεστό πιάτο φαί και το γλυκό τιτίβισμα της μικρή κόρης του. Δεν πρόλαβε να κάνει ούτε μισή αγκαλιά με την μικρή του γιατί χτύπησε το τηλέφωνο. Όταν το κουδούνισμα του τηλεφώνου σε κόβει από τέτοιες τρυφεράδες τότε είναι κακός οιωνός. Με μαύρη διάθεση έπιασε ο Θάνος το γκρίζο ακουστικό,  στην άλλη γραμμή ο θείος του επιβεβαίωνε τα κακά συναισθήματα.

-Θάνο έγινε ζημιά στο χωράφι, χάλασε η γεώτρηση και στο δικό μου και στο δικό σας χωράφι.

-Και τι μπορούμε να κάνουμε τώρα βραδιάτικα θείε;

-Τίποτα δεν μπορούμε  να κάνουμε αλλά σε πήρα για να συνεννοηθούμε. 

-Εντάξει θείε ότι πεις, εσύ ξέρεις καλύτερα τα χωράφια.

-Λοιπόν λέω να φωνάξουμε τον Τσίου για την επισκευή.

-Ποιόν ; ( Ο Θάνος ξαφνιάστηκε με το όνομα του τεχνικού ήταν έτοιμος να ξεσπάσει σε γέλια και δεν ήθελε να παρεξηγηθεί ο θείος του, αδελφός του μακαρίτη του πατέρα του, η γεώτρηση στα χωράφια ήταν κοινή.) Ποιος Τσίου Τσίου βραδιάτικα;

-Δεν το ξέρεις ρε παιδάκι μου γιατί χάθηκες με την δουλειά σου. Ο Τσίου είναι αλλοδαπός τον έχουμε όλοι στα χωράφια μας, φοβερός μάστορας, αλλά πρέπει να συνεννοηθούμε εμείς  να βάλουμε ένα μάστορα και λέω αυτόν.

-Εντάξει θείε αλλά θα έρθω πρωί πρωί γιατί μετά θα πάω στην δουλειά μου στο Άργος. ( Ο Θάνος κλείνει το τηλέφωνο και διαπιστώνει ότι την συνομιλία του παρακολουθούσε η κόρη του, κάτι ήθελε να του πει και τον κοιτούσε με το πονηρό παιδικό της βλέμμα.)

-Μπαμπά πουλί έτσω ( Και του έδειχνε προς το μπαλκόνι έξω ( έτσω) που ήταν κρεμασμένο το κλουβί του καναρινιού.

-Τσίου τσίου ( της απαντά και χαλαρώνουν και οι δυο με μια αγκαλιά από γέλια) .

Την άλλη μέρα ο Θάνος πρωί πρωί έφυγε για το πατρικό χωράφι. Εκείνο που τον παραξένεψε στην κυκλική πλατεία του μεγάλου χωριού ήταν ελάχιστοι οι θαμώνες των δύο καφενείων. Τα τελευταία χρόνια ζούσε σαν μετανάστης στο χωριό που μεγάλωσε, όλη μέρα έλλειπε στην δουλειά του. Εκείνο που του έκανε εντύπωσή ήταν ότι από το πρωί μέχρι το βράδυ τα καφενεία του χωριού του ήταν γεμάτα κόσμο. Οι ίδιοι θαμώνες από το πρωί μέχρι το βράδυ, λες και δεν είχαν ούτε σπίτι ούτε δουλειά. Ήταν η ημέρα των εκπλήξεων η σημερινή, το χωράφι του συνόρευε με γη δυο παιδικών φίλων του Μπάκα και του Τάπα. ‘Ετσι είχαν κωδικοποιηθεί στην συλλογική μνήμη του χωριού, με τα παρατσούκλια τους. Ο Μπάκας για την τεράστια κοιλιά του, όταν έστριβε στην γωνία πρώτα έβλεπες την κοιλιά του. Όταν καθόταν στο καφενείο για να πιει τα ούζα του ένα μέρος της κοιλιάς του ακουμπούσε πάνω στο τραπέζι , στο πάνω μέρος της  κοιλιάς του μπορούσε άνετα να βάλει τα ποτήρια του και τα πιατάκια με τα μεζεδάκια. Παρά την τεράστια κοιλιά του διατηρούσε μια καταπληχτική ευκινησία και την επιδείκνυε στο μεγάλο πανηγύρι του χωριού. Ο Τάπας ήταν ακριβώς το αντίθετο πετσί και κόκκαλο, αν περπατούσαν πλάι πλάι στο δρόμο αν κοιτούσε από την μεριά του Μπάκα έβλεπες μόνο τον ένα!!! Το παρατσούκλι Τάπας του βγήκε από την πολεμική ιαχή «τάπα!!!» που ούρλιαζε όταν έκλεινε κάποιο πούλι του αντίπαλου του στο πλακωτό στο τάβλι. Οι δυο φίλοι ήταν μόνιμοι θαμώνες και των δυο καφενείων της πλατείας, από το πρωί μέχρι το μεσημέρι στο ένα καφενείο από το απομεσήμερο μέχρι αργά το βράδυ στο άλλο.

Ήταν μεγάλη έκπληξη του Θάνου όταν είδε τους συμμαθητές τους μέσα στα χωράφια τους, έτσι όπως ζούσαν αυτοί τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να είχαν ξεχάσει και το χρώμα του χώματος. Μπορεί και να μην ήξεραν καν που είναι τα χωράφια τους. Μια δυο φορές που είχε σταματήσει ο Θάνος στην πλατεία και είχαν ανταλλάξει δυο κουβέντες διαπίστωσε έκαναν όλες τις αγροτικές δουλειές δια του κινητού τηλεφώνου!!

Ο Τάπας δούλευε ένα θορυβώδες σκαπτικό μηχάνημα δεν τον κατάλαβε, έτσι όπως ήταν χωμένος μέσα στο μηχάνημα νόμιζες ότι πήγαινε χωρίς οδηγό. Ο Μπάκας τον χαιρέτησε από μακριά, οδηγούσε με ιδιαίτερη επιδεξιότητα το τρακτέρ αλλά το τιμόνι είχε χαθεί από την ογκώδη κοιλιά του. Στην κοινή γεώτρηση είχε ήδη φθάσει ο Τσίου και ο θείος του. Ο Τσίου ήταν ένας μικρόσωμος αλλοδαπός, οικονομικός μετανάστης, με νευρώδης κινήσεις και αετίσιο βλέμμα.

-Γκιά σου φίλε…. ( του είπε ο Τσίου ρίχνοντας ένα φιλικό βλέμμα).

-Γεια σου … ( ντράπηκε να του πει Τσίου αλλά τον πρόλαβε ο θείος του)

-Αυτός είναι ο Τσίου που σου έλεγα , μικρόσωμος σαν σπουργίτη αλλά αποτελεσματικός σαν αητός.

-Τι βλέπεις Τσίου μεγάλη ζημιά;

-Δυο σωλήνες και ένα ρουλεμάν θα αλλάξω σε τρεις ώρες θα είμαστε έτοιμοι.

-Τσίου είσαι πολλά χρόνια στην Ελλάδα;

-Είκοσι χρόνια, πιο πολλά χρόνια είμαι εδώ.

-Είναι προκομμένος ο Τσίου, το όμορφο πέτρινο σπίτι προς την θάλασσα δικό του είναι σχεδόν μόνος του το έφτιαξε.

-Πάνε καλά οι δουλειές Τσίου;  (Ρώτησε ο Θάνος.)

-Παγαίνανε αλλά τώρα γκαμώ την κρίση …..

- Ε, Τσίου, σε όλους έφερε προβλήματα η κρίση….. ( Ο Θάνος πρόσεξε ότι ο Τσίου με το βλέμμα του σε ένα πανοραμικό πλάνο παρακολουθούσε τον Μπάκα και τον Τάπα πάνω στο τρακτέρ και στο σκαπτικό)

-Γκαμώ την κρίση τελείωσαν οι βλάκες… (είπε σα να μιλούσε για τον Τάπα και τον Μπάκα).

-Τι είπες; (Τον ρώτησε ο Θάνος με ένα τόνο θυμού στην φωνή του.)

-Γκαμώ την κρίση τελείωσαν οι βλάκες…..

-Λοιπόν Τσίου θα το αναλάβεις , συμφωνείς Θάνο; (Τους διέκοψε ο θείος.)

-Γιατί έχουμε άλλη επιλογή;

-Εντάξει Τσίου ξεκίνα. Θάνο ήρθα με τα πόδια αλλά κουράστηκα θα με γυρίσεις πίσω;

-Βέβαια θείε.

Ανιψιός και θείος πήραν το δρόμο για το χωριό ο Τσίου από το τεράστιο αγροτικό φορτηγάκι του άρχισε να βγάζει τα εργαλεία του.

-Θείε έχω πολλά χρόνια να έρθω στο χωράφι αλλά μου έκανε εντύπωση που είδα τον Τάπα και τον Μπάκα να δουλεύουν πρωί πρωί. Αυτοί κολλάνε ένσημα και υπερωρίες εδώ και χρόνια στα καφενεία του χωριού.

-Πάνε αυτές οι εποχές Θάνο, καιρός φέρνει τα λάχανα καιρός  τα παραπούλια που λέει και η παροιμία.  Αν δεν δουλέψουν οι ίδιοι δεν θα βγάλει μεροκάματο το χωράφι.

-Θείε αυτό που είπε ο Τσίου για την κρίση και τους βλάκες τι εννοούσε;

-Την έκοψα την κουβέντα για να μην θυμώσεις όταν το είπε. Τους φίλους εννοούσε. Ξέρεις από τι έκανε τα καλά λεφτά ο Τσίου;

- ‘Όχι, που θες να ξέρω;

-Ο Τσίου είναι άξιος έντιμος και πολυτεχνίτης αλλά όταν ήρθε από τον βορρά στην Ελλάδα ανακάλυψε τον καπιταλισμό λόγω αδιαφορίας και βλακείας των ντόπιων.

-Τώρα είναι που δεν κατάλαβα τίποτα.

-Λοιπόν ο Τσίου είναι αϊτός , πάει σε ένα χωριανό και του λέει με δέκα ευρώ την ημέρα  να του κάνει τα ποτιστικά του χωραφιού. Πολύ καλή τιμή για τόσες ώρες δουλειάς. Πάει λοιπόν ο μάγκας ο  ντόπιος και κοκορεύεται στο καφενείο πίνοντας τα μπυρόνια του ότι κάνει το πότισμα με το κινητό. Έπαιρνε τον Τσίου τηλέφωνο μάθαινε την πορεία των εργασιών και έδινε και οδηγίες, άνοιξε κλείσε βάνες. Είναι αυτό που λέμε η κινητή τηλεφωνία στην υπηρεσία της αγροτικής ανάπτυξης. Ε μην στα πολυλογώ ο ένας έγιναν δυο και σχεδόν όλο τον κάμπο του χωριού μας τον πήρε εργολαβία ο Τσίου.

-Καλά και πως προλάβαινε;

-Σου είπα το πήρε εργολαβία, πήρε 40- 50 κομμάτια να ποτίζει, κάντο επί δέκα 400 – 500 ευρώ την ημέρα , έβαζε δυο ή τρεις εργάτες ομοεθνείς του ανάλογα με το φόρτο της δουλειάς, έδινε μεροκάματο 50 ευρώ. Κάνε τα νούμερα να δεις τι κονόμαγε σε μια μέρα. Άντε να τα βγάλεις εσύ σε μια μέρα!!!

-Και τώρα με την κρίση τελείωσαν οι βλάκες ….. γιατί ξαναγυρίζουν στα χωράφια τους οι αραχτοί τεμπέληδες τη εύφορης κοιλάδας.

-Ακριβώς…. Άσε με εδώ στην πλατεία να πιω ένα καφεδάκι…. Είμαι σε ηλικία που δικαιούμαι νομίζω ….. ο Τσίου μηχανολογική δουλειά κάνει σε εμάς!!!

-Εντάξει θείε . ( Ο Θάνος παρατήρησε ότι ήταν λιγότερος ο κόσμος στα καφενεία αλλά υπήρχαν ακόμα αρκετοί νέοι που άδειαζαν βαριεστημένα την ζωή τους στις ψάθινες καρέκλες των καφενείων . Ο Τσίου είχε ελπίδες ακόμα!!!

Στο δρόμο από το Ναύπλιο για το Άργος ο Θάνος βλέπει μια μεγάλη αψίδα από πολύχρωμα μπαλόνια. Ένα βιβλιοπωλείο της περιοχής γιόρταζε τα 20 χρόνια παρουσίας του.  Βρίσκει χώρο να σταθμεύει και κατεβαίνει.

-Τεχνικά βιβλία έχετε;

-Όχι αλλά μπορούμε να σας βρούμε ότι θέλετε σε δυο μέρες θα το έχετε και στην καλύτερη τιμή της αγοράς. Για τι ακριβώς ενδιαφέρεστε.

-Συντήρηση και επισκευή γεωργικών εγκαταστάσεων άρδευσης !!!! (Αν άκουγε αυτήν παραγγελία ο Τσίου μάλλον θα έπρεπε να αρχίσει να ανησυχεί )


*Η ιστορία έχει στοιχεία φανταστικά αλλά στηρίχθηκε σε πραγματικά γεγονότα. Η ατάκα «γκαμώ την κρίση τελείωσαν οι βλάκες» , την είπε στον Άγγελο αλλοδαπός μάστορας ‘όταν τον κάλεσαν για επισκευή στην κοινή γεώτρηση  με τον θείο του. Οι συγχωριανοί του άρχισαν να ποτίζουν οι ίδιοι τα χωράφια τους και μειώθηκαν οι μπίζνες του Τσίου!!! Το γεγονός αυτό έγινε πολλούς μήνες πριν αλλά επανήλθε στην μνήμη όταν στο διαδίκτυο και στα τηλεοπτικά κανάλια έγινε θέμα ότι για μια θέση βοσκού έγιναν 120 αιτήσεις …. Αρκετές από αυτές τις αιτήσεις ήταν νέων ανθρώπων με αξιόλογες σπουδές…….

** Με τον συμπαθή Τσίου δεν έχουμε καμία αντιπαράθεση, αυτός δημιουργικά αξιοποίησε τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν και αν συνεχίσουμε έτσι θα συνεχίζουν να του παρουσιάζονται……

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ