Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/11/12

Φέρτε τα παιδιά σας για διακοπές στο Άργος και κάντε επενδύσεις στην Ελλάδα


Πλούσιος σε εμπειρίες και με γεμάτες τις αποσκευές τους ελπίδες για το αύριο του τόπου επέστρεψε ο Δήμαρχος Άργους και η πολυμελής αποστολή απ το ταξίδι στην Αμερική. Έργα κι όχι μεγάλα λόγια ζήτησε από τους ομογενείς στον Καναδά και στις ΗΠΑ, ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος κατά την εκεί ολιγοήμερη επίσκεψή του.

Ο δήμαρχος Αργούς - Μυκηνών μίλησε στο Τορόντο στο ΕΛΛΑΣ ΧΩΛ, μπροστά σε περίπου 1.000 ομογενείς από την Αργολίδα και τους προέτρεψε να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, να φέρνουν τα παιδιά τους τα καλοκαίρια στην πατρίδα και πάνω απ’ όλα απευθυνόμενος στα Ελληνόπουλα τους τόνισε να είναι υπερήφανοι που είναι Έλληνες, γιατί όλες οι επιστήμες έχουν Ελληνικές λέξεις (αστρονομία, φιλοσοφία, γεωμετρία, μαθηματικά, κ.λ.π) να μην ακούνε την προπαγάνδα που προσβάλει την Ελλάδα.

Στην Αμερική, ο δήμαρχος επισκέφθηκε την Ελληνίδα πρόξενο στο ΣΙΚΑΓΟ και συζήτησαν για πάνω από μιάμιση ώρα για το πως μπορεί να βοηθηθεί ο Δήμος μας (τουρισμός και προϊόντα, κυρίως κρασί και λάδι). Είδε από κοντά πολλούς Έλληνες που βρίσκονται στη λίστα των εκατομμυριούχων στην Αμερική, συνάντησε Έλληνες καθηγητές πανεπιστήμιων καθώς και το προεδρείο της Ελληνοαμερικανικής φιλίας.

Συνέλαβαν υπάλληλο του δήμου γιατί εκτελούσε εργασίες στο κτίριο της ΣΤΕ


Χάρηκε που τον πήραν με 5μηνη απασχόληση στον Δήμο, αλλά του βγήκε ξινό αφού το πρωί της περασμένης Πέμπτης τον συνέλαβε η αστυνομία “για εργασίες χωρίς άδεια”. Προφανώς μετά από καταγγελία ότι εκτελούνται εργασίες χωρίς άδεια στο υπό διαμόρφωση υφαντουργείο, η αστυνομία συνέλαβε δημοτικό υπάλληλο  που εργαζόταν με πεντάμηνη σύμβαση και ο οποίος εκτελούσε εργασίες στο βιοτεχνικό κτίριο της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, το οποίο ο δήμος προορίζει για τη στέγαση των μαγειρείων του ΙΕΚ Mαγειρικής Τέχνης. Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε, διότι για το εν λόγω κτίριο δεν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες πολεοδομικές άδειες. Πριν λίγες ημέρες η αστυνομία είχε διακόψει τις εργασίες που γίνονταν στο συγκεκριμένο κτίριο για τον ίδιο λόγο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιώργο Αναγνώστου “οι υπεύθυνοι της Δημοτικής Αρχής είναι πλέον πολιτικά και ηθικά έκθετοι στους πολίτες.

Ποιος αντιδήμαρχος έδωσε εντολή στο συνεργείο των υπαλλήλων να εκτελέσει εργασίες στο εν λόγω κτίριο, το οποίο στερείται των νόμιμων αδειών;

Ποιος αγνοεί προκλητικά την εφαρμογή των πολεοδομικών κανονισμών μέσα από τις νόμιμες πολεοδομικές άδειες, όταν μάλιστα στο κτίριο αυτό θα λειτουργούν μαθητές;

Ποιο παράδειγμα δίνει ο δήμος και οι υπηρεσίες του στους πολίτες, αυτό του να παρανομούν αγνοώντας προκλητικά τους νόμους, όταν μάλιστα έχει προηγηθεί πριν λίγες ημέρες παρέμβαση της αστυνομίας για το ίδιο θέμα;”

Στο σημείο μηδέν η επανεξέταση της λειτουργίας του ΚΕΜΧ


Στάσιμη παραμένει η οποιαδήποτε εξέλιξη για το στρατόπεδο του Ναυπλίου.  Ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα νεότερο και χειροπιαστό από την επίσημη θέση που είχε εκφράσει τον Οκτώβρη ο υφυπουργός Άμυνας κος Καράμπελας, ο οποίος είχε ξεκαθάριζε ότι το ΚΕΜΧ θα λειτουργήσει και για την 2012 ΣΤ’ ΕΣΣΟ (Νοε 12) ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων.

Για την συνέχεια είχε πει ότι θα λειτουργήσει ως Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης (ΕΚΕ) χωρητικότητας 100 οπλιτών για την παροχή ειδικής εκπαίδευσης σε αριθμό ειδικοτήτων ΜΧ.

Βέβαια, οι ελπίδες είχαν κάπως αναπτερωθεί με την θέση του υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος φέρεται να είχε πει στους τοπικούς παράγοντες που τον είχαν πάει πανικόβλητοι στο γραφείο του για να τους καθησυχάσει, ότι το όλο θέμα επανεξετάζεται λαμβανομένων υπόψη όλων των σχετικών παραμέτρων.

Αποτέλεσμα ήταν όλες οι αντιδράσεις που ξεκινούσαν εκείνο τον καιρό, να σταματήσουν.

Όμως έναν μήνα μετά την συνάντηση με τον Π. Παναγιωτόπουλο, η στασιμότητα που υπάρχει στο θέμα του στρατοπέδου έρχεται να επιβεβαιωθεί για μία ακόμα φορά από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καράμπελα, ο οποίος δεν ξεκαθαρίζει αν θα παραμείνει το ΚΕΜΧ ως έχει ή αν θα συρρικνωθεί παρέχοντας ειδική εκπαίδευση σε 100 οπλίτες.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Παρασκευή, ο κος Καράμπελας δήλωνε απαντώντας σε ερώτηση που βουλευτή Γιάννη Ανδριανού ότι «η πολιτική ηγεσία αναμένει τις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων, με βάση τις τεχνοοικονομικές μελέτες που είναι σε εξέλιξη, για τη λειτουργία των Ειδικών Κέντρων Εκπαίδευσης. Σε κάθε περίπτωση, η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία θα λάβει υπόψη, πλέον των άλλων, και τις συνέπειες που θα έχει οποιαδήποτε απόφαση στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, ενώ συνεκτιμώνται στην υπό εξέλιξη τεχνοοικονομική μελέτη και οι ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες.

Τέλος, ο αρμόδιος Υφυπουργός επισημαίνει ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα στηρίζονται αφενός στις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων και αφετέρου στις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών».

Να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα η τοπική κοινωνία έχει εφησυχάσει παρότι στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Ναυπλίου εκπαιδεύεται ήδη η τελευταία ΕΣΣΟ και δεν έχει ανακοινωθεί ότι θα έρθει και άλλη.

29/11/12

Το έχουμε ξαναδεί το έργο …αεροδρόμιο !!!


Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ για μία ακόμα φορά η ελπίδα της περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης με μοχλό το αεροδρόμιο της Τρίπολης.  Επιστρέφουμε χρόνια πίσω, όταν και πάλι είχε σκοντάψει το θέμα σε ανάλογα προβλήματα.
Η ΑΣΥΝΕΧΕΙΑ της διοίκησης την αποτρέπει δυστυχώς να ανατρέχει στο παρελθόν της τοπικής ιστορίας, με αποτέλεσμα να δίδονται ελπίδες στον κόσμο για μεγαλεπίβολα έργα, τα οποία εν τέλει είναι γνωστό ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Όσοι έχουν γερή μνήμη  παραμένουν στο ίδιο έργο θεατές, αφού χωρίς να είναι μάγοι ξέρουν τα μελλούμενα, που είναι ίδια με όσα προηγήθηκαν.
ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ δεν θυμάται πόσες φορές στο παρελθόν δεν έχει διεκδικηθεί η μετατροπή της λειτουργίας του αεροδρομίου της Τρίπολης από στρατιωτικό σε πολιτικό και πόσες φορές δεν έχει σκοντάψει η υλοποίηση σε τεχνικά ζητήματα… Και ποιος δεν θυμάται ότι και στο παρελθόν είχε τεθεί θέμα ασφάλειας των πτήσεων…  Ή, ποιος δεν θυμάται , όταν λόγω της γειτνίασης με το αεροδρόμιο των Σπάτων, δεν επιτρεπόταν να λειτουργήσει ως πολιτικό το αεροδρόμιο της Τρίπολης.
ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ κατά διαβολική σύμπτωση, οι εξαγγελίες γίνονταν στην μια προεκλογική περίοδο και οι αρνητικές απαντήσεις δίνονταν λίγο πριν την επόμενη προεκλογική περίοδο. Και ο καιρός κυλούσε…
ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ η ιστορία επαναλαμβάνεται, τώρα και πάλι ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα: Ότι δηλαδή δεν είναι εφικτή η μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου Τρίπολης σε αερολιμένα για πτήσεις χαμηλού κόστους με στόχο την ώθηση της τουριστικής ανάπτυξης.
Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Αεροπορίας είναι ξεκάθαρη και επισημαίνει ότι τα επιχειρησιακά προβλήματα και ο κίνδυνος της ασφάλειας των πτήσεων παραμένουν ακόμα και στην περίπτωση της επέκτασης και της περιστροφής του διαδρόμου στο Αεροδρόμιο της Τρίπολης.
ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕ να έχει προβλέψει  η επικαιροποιημένη μελέτη που υποβλήθηκε προφανώς βιαστικά και υπό την πίεση προεκλογικών εξαγγελιών. Αλλά σαν να γινόταν η διεκδίκηση για πρώτη φορά, όλα όσα είχαν επαναληφθεί στο παρελθόν δεν ελήφθησαν υπόψη.
ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ δεν θα ευχόταν να επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και να βρεθεί λύση για την λειτουργία του αεροδρομίου ως πολιτικού. Αλλά με την επανάληψη των ίδιων λαθών, λύση δεν δίδεται.
ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ λοιπόν να μην χάνεται άδικα χρόνος και να μην δίνονται φρούδες ελπίδες στους τουριστικούς επιχειρηματίες που περιμένουν να ανασάνουν με την λειτουργία του συγκεκριμένου αεροδρομίου, μην γίνει ένα ακόμα άχρηστο βήμα. Πρώτα να συγκεντρωθούν όλες οι σχετικές απαντήσεις που έχουν δοθεί στο παρελθόν και μετά να ξεκινήσει μια ακόμα διεκδίκηση. Αν φυσικά υπάρχει επιχειρηματολογία και τρόπος υλοποίησης.
ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ το κεφάλαιο «Μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου σε πολιτικό», και να πάμε γι΄ άλλα... Οι ειδικοί, σίγουρα θα έχουν κι άλλες προτάσεις να καταθέσουν για την περεταίρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Αρκεί να είναι υλοποιήσιμες και να μην αποτελούν υποσχέσεις που μένουν στα χαρτιά.

Καιρός για κοινωνικοποίηση


Άρθρο του Άκη Ντάνου

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ της γέννησης του θείου βρέφους από την εποχή της αρχαιότητας μέχρι σήμερα αποτελούσε σημείο αναφοράς της ελπίδας για αναγέννηση του κόσμου. Ο μιμητισμός της φύσης αποτελούσε ανέκαθεν το μυστηριακό μέσο για την επίτευξη των στόχων της νέας χρονιάς. Ένας μιμητισμός που έφτασε μέχρι τις μέρες μας με την παρουσία του Ελάτου και των δώρων κάτω απ αυτό.
ΓΙ ΑΥΤΟ ο στολισμός των πόλεων των μαγαζιών των σπιτιών κλπ δεν είναι απλά μια εμπορική πρόσκληση, αλλά μια συνέχιση της παράδοσης που θέλει τον άνθρωπο μέσα από το “παραμύθιασμα” των ημερών να βιώνει την αλλαγή της φύσης, το πέρασμα απ το σκοτάδι στο φως, και στην ζωή του, αφήνοντας στην άκρη τις δύσκολες στιγμές και αγκαλιάζοντας το φως του ηλιοστασίου.
ΚΑΤΩ από αυτές τις σκέψεις αντιλαμβάνεται κανείς την βαρύτητα για την ψυχολογική κατάσταση των πολιτών που επέχει ο στολισμός των πόλεων και των σπιτιών. Δεν είναι απλά για την ενίσχυση της κατανάλωσης αλλά μέσω της βελτίωσης της ψυχολογικής κατάστασης, ενισχύεται και η διάθεση για σπατάλη.
ΟΣΟ όμως ξεφεύγει κανείς απ τα αρχέτυπα του στολισμού και καταφεύγει σε πλαστικά ή ξένα προς τον εορτασμό στολίδια, αποξενώνεται και ο αποδέκτης του στολισμού, δηλαδή ο πολίτης απ το νόημα της εορτής. Αντί επομένως να του δημιουργεί ο στολισμός αίσθημα απελευθέρωσης, τον καταπιέζει και του δημιουργεί αισθήματα βίας και καταστροφής!
ΜΠΟΡΕΙ επομένως το θρησκευτικό μέρος των εορτών να είναι το πρωτεύον, όταν όμως αυτό αποξενωμένο από τις αλλαγές της φύσης υποδουλωθεί στον καταναλωτισμό, τότε χρειάζεται η πολιτική καλλιέργεια που θα επαναφέρει τα πράγματα στην θέση τους. Εξτρεμισμοί και δάνεια απ τις άλλες χώρες μπορεί να εμπλουτίζουν την ποικιλότητα του εορτασμού, αδυνατούν όμως το πνεύμα του αφου στην πραγματικότητα δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού. Η κοινωνικοποίηση του κόσμου επιτυγχάνεται μόνο όταν συλλογικά ο εορτασμός ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και όχι στις πρόσκαιρες καταναλωτικές. 

Ιστορίες του Χαμπή της Ανδριανούς «Οι πατριώτες» Α μέρος.


Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

Κυριακή 25 Νοεμβρίου  ξεφυλλίζοντας τις κυριακάτικες εφημερίδες. Στην «Δημοκρατία» μια μικρής κυκλοφορίας εφημερίδα,   βρίσκω  την ταινία του Ηλία Μαχαίρα «Γοργοπόταμος». Οι άλλες με τα πολλά φύλλα και τις πλούσιες προσφορές ούτε καν ανάφεραν την επέτειο .
-Μπαμπά πολεμική είναι η ταινία;
-Ξέρεις τι έγινε σαν σήμερα Χαράλαμπε ;
-Όχι.
-Σαν σήμερα ‘Eλληνες αντάρτες δεξιοί και αριστεροί μαζί και με την βοήθεια των Άγγλων ανατίναξαν την γέφυρα του Γοργοποτάμου και επηρέασαν για δεύτερη φορά την εξέλιξη του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου μετά την μάχη της Κρήτης.
-Ναι ξέρω τους έπιασε μεγάλος χειμώνας στην Ρωσία και τους πολέμησαν και γενναία οι Ρώσοι έτσι ;
-Ναι και με την ανατίναξη της γέφυρας δεν μπόρεσε να πάρει την Αίγυπτο ο Ρόμελ.
-Μπαμπά να την δούμε ;
-Να πάρεις και την νουνά σου τηλέφωνο είναι και της Αγίας Αικατερίνης σήμερα.
 Ακούστηκε η φωνή της μαμάς του. Είπε τα χρόνια πολλά και είδαμε την ταινία. Ασπρόμαυρη, γυρισμένη την εποχή της χούντας 1968, αν και αναφέρεται  με ειρωνικό τρόπο για τους αριστερούς αντάρτες , διασώζει το γεγονός της συμμετοχής τους. Εκείνο που με ενδιέφερε ήταν να δουν τα παιδιά  εικόνες πατριωτικής αντίστασης και το στυγνό πρόσωπο των ναζιστών και αυτό νομίζω ότι το πέτυχε η ταινία γιατί τους κράτησε το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.
-Μπαμπά, πολέμησαν μαζί δεξιοί και αριστεροί αντάρτες;.
-Ναι, για μια φορά και τα κατάφεραν, μετά οι σύμμαχοι για τα δικά τους συμφέροντα οδήγησαν τον τόπο στην σφαγή.
Κάτι τα χρόνια πολλά στην νουνά στην Κύπρο κάτι η ταινία θυμήθηκα μια ιστορία του Χαμπή της Ανδριανούς  από αυτές που κράτησα ως ηχητικά ντοκουμέντα. Έβαλα τα ακουστικά μου και αφέθηκα στις διηγήσεις του Χαμπή.
- Όπως είπαμε γύρισα από την Μεγάλη Βρετανία σώος και αδέκαρος, όλα ωραία και καλά. Για μένα προσωπικά, ξεκινά μια άλλη ιστορία γιατί  ήμουνα σαν ξένος στον τόπο μου. Έφυγα  παιδαρέλι γύρισα ένας πιο ώριμος άνθρωπος. Αλλά  δεν ήξερα και κανένα, δεν είχα φίλους ή οτιδήποτε . Έπρεπε και εγώ κάτι να κάνω για να μπω στην κοινωνία του Ξυλοφάγου*. Κάθε βράδυ κοίταζα από δω κοίταζα από κει να δω ένα φως να περνώ και εγώ τι ώρες μου. Βλέπω ένα καφενείο. Πάω εκεί, γνωριμίες, ιστορίες, φίλοι συγγενείς της οικογένειας ας πούμε. Και εγώ με τα ωραία μου ακολουθώ την κουλτούρα του καφενείου. Αυτό το καφενείο η ονομασία του ήταν «κεντρικές». Τώρα τι  «κεντρικές» δεν ξέρω. Φυλακές ήτανε οι «κεντρικές» για ορισμένους; Εμένα εντάξει, δεν με ενόχλα το όνομα. Σιγά σιγά μπήκα και εγώ στο περιβάλλον, στους ανθρώπους  καφενείου.  Έγινα και καλός φίλος μαζί τους . Επήγαινα κάθε βράδυ γιατί ήταν ξενύχτικο. Εκεί συχνάζανε 8 -12 ανθρώποι , το καφενείο δεν σήκωνε περισσότερους από 15.  Ο καφετζής  έφευγε ώρα 11.Μια νύχτα του λέω να αναλαμβάνω εγώ μόλις φύγεις εσύ. Να κάμω εγώ τον καφετζή . Οι εισπράξεις θα είναι εντάξει δεν έχει κανένα πρόβλημα , δεν είχε και βιβλία να γράφουμε, ήταν θέμα εμπιστοσύνης του άλλου.  Περνούσαμε ήσυχα και ωραία τα βράδια μας .Περνούν λίγες μέρες ,μια δυο μέρες προτού τα Χριστούγεννα ξεκινά η ανταρσία των Τουρκοκυπρίων με τους Ελληνοκυπρίους. Εντάξει αυτά  ήτανε όλα φτιαγμένα από παλιά και έπρεπε να εκτελεστούν τα έργα, όπως λέμε. Στο χωρίο από ότι θυμάμαι οι ονομαζόμενοι εθνικόφρονες,  η άκρα δεξιά παίρνει τα κυνηγετικά με το έτσι θέλω να πούμε μαζί και το κυνηγετικό που είχα, για  να πολεμήσουν του Τουρκαλάες. Έγινε μια ομάδα από τούτους τους εθνικόφρονες και αρχηγός τους κάποιος δάσκαλός του χωριού ο  Κίκας, πάνε στην Λάρνακα  να πολεμήσουν τους Τουρκαλάες στην ενορία. Η  Λάρνακα είχε μια ενορία στην οποία ήταν οι τουρκοκύπριοι. Μετά  μια δυο μέρες γυρίζουν πίσω χτυπούν τις καμπάνες της εκκλησίας και ξεκινούν τάκα τάκα  πυροβολισμούς. Με ποια όπλα παρακαλώ (;)με τα κυνηγετικά  τα δικά μας. Όπως κάνουν οι Παλαιστίνιοι σήμερα αναμεταξύ τους. Να δείξει ο ένας την δύναμη του άλλου.**  Βγήκαμε έξω από το καφενείο, οι «κεντρικές» ήταν ακριβώς δίπλα στην εκκλησία . Φώναζε  ο αρχηγός Νενικήκαμεν  . Εντάξει εγώ το Νενικήκαμεν  το ήξερα κάπως αλλιώς. Κατάλαβα ότι ο αρχηγός μόστραρε τον εαυτό του Νενι- Κίκα – μεν.  Τέλος πάντων, μετά  2- 3 βράδια έρχονται οι «πατριώτες» , ο Κίκκας με την συμμορία του , μέσα στο καφενείο, αργά το βράδυ και με κακές διαθέσεις .Εγώ άμα είδα τα πρόσωπα που μπήκαν μέσα δεν μ άρεσε η φάτσα τους.  Μπαίνουν μέσα  6-7  ανθρώποι στο καφενείο. Εγώ τώρα καφετζής διότι το αφεντικό έφευγε ώρα 11.  Άλλα  6- 7 άτομα παίζανε το χαρτί τους, για να περνάει η ώρα , δεν παίζανε περιουσίες. Μπαίνουν μέσα αυτοί, εγώ λέω κάπου δεν πάει καλά το πράμα απόψε. Μα δεν γνώριζα και πολλά πράγματα  αφού έλειπα Αγγλία.
-Καθίστε.  (Λέω στου πελάτες, το  καφενείο  ήταν 3 επί 10 φαντάσου τι καφενείο  ήταν οι «κεντρικές». Ήταν όπως το κελί που βάζουν τους φυλακισμένους μέσα. Άλλοι προσπαθούσαν να καθίσουν άλλοι προσπαθούσαν να κάθονται όρθιοι) Τι θα πάρετε; (Ξαναρωτάω).
-Κέρασε στα παιδιά (λέει ένας από την παρέα που έπαιζε χαρτιά. Μεζώσανε τα φίδια γιατί  γνώριζα ότι η οικογένεια  του με τις οικογένειες  των άλλων  δεν τα είχανε καλά).
- Εντάξει, να ρωτήσω τα παιδιά  τι θα πάρουνε . (Τι παιδιά, αφού ήταν μεγαλύτεροι από μένα,  σαν τους πατεράδες μας  ήτανε οι περισσότεροι) Τι θα πάρετε ; Κερνάει ο κύριος Άκης (Δεν απαντούσε κανένας Ρωτάω μία ρωτάω δυο.) Τι θα πάρετε παιδιά; Κερνάει ο κύριος από δω.
-Τι έχεις να μας σερβίρεις,  να μας κεράσεις ; (Ρωτά ένας) .
-Άνθρωπε έχω ποσφικτές και ματζούνια .
-Τι είναι οι ποσφικτές ;***
-Είναι τα πορτακάλια φρέσκα τα βάζεις εις το εργαλείο αυτό και βγάζεις χυμό και πίνεις το χυμό ρε άνθρωπε του λέω . Δεν είναι σπουδαίο πράγμα
-Ποιανού είναι τα πορτακάλια και το εργαλείο ;
- Του Γιαννακού  που έχει το καφενείο.  Αλλά άμα φύγει εγώ κάνω τον καφετζή.
 -Εντάξει είναι, θα πάρω ένα χυμό.
-Έχει και ματζούνια  ( κάτι γλυκά σαν λουκάνικα ) αλλά άμα φάει κανένας από αυτά λέμε ότι είναι από τους «άλλους» .(Κατουρηθήκανε από τα γέλια όλοι!)
-Όχι, όχι, προτιμούμε τον χυμό.  ( Και ξανά τα γέλια) Την γλιτώσαμε (Είπα μέσα μου.   -Κοίταζε το τραπέζι για το παιγνίδι. ( Είπε ο φίλος μου ο Άκης.) Πάω για κατούρα.
-Ρε άνθρωπε του λέω να πας να  κατουρήσεις όχι να κατουρηθούμε. ( Του είπα γιατί και πάλι με ζώσαν τα φίδια, με τι και πως θα γύριζ. )
-Όχι ρε μου λέει μη φοβάσαι . (Γυρίζει πίσω με ένα απαίσιο χαμόγελο κάτι στραβό είδε . Κάθισε  στο τραπέζι συνεχίσανε το χαρτοπαίγνιο.  Ξαφνικά σηκώνεται πάνω ο Κίκας, ο «πατριώτης». 
-Εμείς αγωνιζόμαστε για την πατρίδα και εσείς χαρτοπαίζετε; 
-Εγώ δεν το πήρα στα σοβαρά, τι λέει αυτός τώρα; Εφτά  ανθρώποι και ένας εγώ οκτώ θα σώζαμε την πατρίδα; Και δεν κατάλαβα τι γινότανε. Πως  σηκώνεται αυτός  ξένος να πει αυτά τα πράγματα  για τους συγχωριανούς μου;  Την ώρα τους περνούσαν οι άνθρωποι δεν έκαναν και εθνική προδοσία.  Έγινε κάποια συζήτηση μεταξύ τους και φύανε «οι πατριώτες» . Περάσαμε και απόψε είπα μέσα μου. Την άλλη μέρα παίρνω το τρακτέρ,  να πάω στις πατατοφυτείες . Περνώντας από το περιβόλια Βλέπω τον Άκη με ένα παιδαρέλι 14 χρονών . Φαινόταν ότι γνωρίζονταν μεταξύ τους. Σταματώ να πω την καλημέρα μου
-Το βλέπεις αυτό το παιδαρέλι ;
Το βλέπω. Μικρό παιδάκι είναι τι θες;
-Όταν βγήκα έξω για να κατουρήσω, αυτό το παιδαρέλι βαστούσε ένα μαρσίπ αυτόματο και ήταν έτοιμο άμα το φωνάζαν οι άλλοι να μπει μέσα να καθαρίσει.
- Ε, τι λες ρε άνθρωπε!!! 
-Αυτό που σου λέω!!!
-Ρε μιτσή* με γνωρίζεις; (Εγώ άγνωστος με το παιδαρέλι, Πανικο τον λέγαν) 
-Όχι
- Αν χθες το βράδυ σου φωνάζαν οι «πατριώτες»  να μπεις μέσα, τι θα έκανες;
-Ξέρω εγώ τι θα έκανα ; Κάποιος άλλος κρατούσε το αυτόματο έξω από την πόρτα του  καφενείο αλλά μόλις βγήκε ο Άκης έξω, για να κατουρήσει αυτός έχασε τα λογικά του μου το έδωσε εμένα και έφυγε.
-Να μπεις με το αυτόματο να καθαρίσεις ποιους, τους συγχωριανούς σου;
-Ε μα δεν ήξερα και να χρησιμοποιήσω το αυτόματο!!!  Μπορεί να έπαιζα και εκείνους. Αλλά δεν είχα και το κουράγιο να μπω μέσα . Επειδή μόλις είδα τον Άκη  έχασα τα μίλια μου. Και σου ζητώ και συγνώμη!!!
-Ναι, αλλά να ξέρεις ότι το συγνώμη είναι και μισό χεσίδι!! Γιατί αν τύχαινε κάτι, πως θα μου ζητούσες συγνώμη; Ποιανού θα πήγαινες να ζητήσεις συγνώμη;
-Δεν θα ξανακάνω οτιδήποτε.
-Γυρίζω πίσω το βράδυ και σκέφτομαι ότι δεν γίνεται αυτή  η ιστορία να γίνω θύμα από αδελφική σφαίρα. Πάω σε έναν άλλο φιλαράκο τον Μανώλη , αδελφό του Άκη, τον καλούσαμε ο καπετάνιος αλλά ήταν των πεδιάδων δεν ήταν των βουνών.
-Ρε Μανωλάκο το και το συμβαίνει τι γίνεται στον τόπο μας;
-Τι θέλεις να γίνει δηλαδή;
- Ένα λεπτό ρε άνθρωπε αυτοί λένε ότι αγωνίζονται για την πατρίδα εμείς τι κάνουμε;
-Άσε με να σκεφτώ και να σου πω….. (συνεχίζεται) 
*Ξυλοφάγου=κοκκινοχώρι στην επαρχία Λάρνακας. Μιτσής= ο μικρός στην κυπριακή διάλεκτο.  
**Αναφέρεται στον εμφύλιο των Παλαιστινίων
***Η ιστορία βασίστηκε σε πραγματικά περιστατικά ιστορίες του Χαμπή της Ανδριανούς. Μαθητής έλαβε μέρος στον αγώνα του 55 και απόκτησε ένα σημαντικό κριτήριο να ξεχωρίζει τον πατριώτη από τον κομπλεξικό και τον φασίστα……Στο κείμενο κρατήσαμε λέξεις και παρατονισμούς της «Χαμπιακής διαλέκτου».  Η λέξη ποσφυκτιές ανήκει στην «Χαμπιακή διάλεκτο».

28/11/12

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 29.11.2012


26/11/12

Η έκδοση 25.10.2012

25/11/12

Οι δουλέμποροι των πορτοκαλιών


Σε συνθήκες γαλέρας εργάζονταν στα πορτοκάλια 41 Ρουμάνοι, που μεταφέρθηκαν με ναυλωμένο λεωφορείο σε χωριό της Αργολίδας, από κύκλωμα ομοεθνών τους.

Το ειδικά ναυλωμένο λεωφορείο τουριστικού γραφείου, συγκέντρωσε τους εργάτες από διάφορα χωριά της Ρουμανίας και τους έφερε σε αγροτική περιοχή της Αργολίδας, παραδίδοντάς τους στα μέλη του κυκλώματος.

Η σπείρα παρακράτησε τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και τους εγκατέστησε σε εγκαταλελειμμένο στάβλο, με παντελή έλλειψη υγειονομικών εγκαταστάσεων και στον οποίο διαβιούσαν σε άθλιες συνθήκες.

Από την επομένη κιόλας ημέρα τους ανάγκασαν να εργάζονται επί 12ωρο καθημερινά στη συγκομιδή πορτοκαλιών, χωρίς να τους αποδίδουν τη χρηματική αμοιβή που εισέπρατταν τα μέλη του κυκλώματος από τους εργοδότες τους.

Επιπλέον τους υποχρέωναν να εφοδιάζονται από τους ίδιους τρόφιμα χρεώνοντας τους με μεγάλα ποσά, ενώ δεν τους επέτρεπαν να απομακρυνθούν από τον χώρο του στάβλου, για τον οποίο τους χρέωναν επιπλέον με ενοίκιο 50 ευρώ το μήνα κατ’ άτομο.

 

Καταγγελία

 

Η αστυνομία κινήθηκε ταχύτατα όταν την προηγούμενη Παρασκευή δέχθηκε επώνυμη καταγγελία γι΄ αυτά που συμβαίνουν.

Συγκεκριμένα προσήλθαν στο Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων 6 αλλοδαποί Ρουμανικής καταγωγής και κατήγγειλαν ότι, προ μηνός περίπου «στρατολογήθηκαν» στη Ρουμανία από έναν 41χρονο Ρουμάνο, ο οποίος εκμεταλλευόμενος την δεινή οικονομική τους κατάσταση τους υποσχέθηκε νόμιμη εργασία στη χώρα μας σε αγροτικές καλλιέργειες, με αμοιβή 25 ευρώ ημερησίως και δωρεάν διαμονή σε δωμάτια που θα τους παραχωρούσαν οι εργοδότες τους.

Οι αστυνομική οργανώνοντας επιχείρηση, αφού εντοπίσθηκε το σημείο που διέμεναν οι αλλοδαποί εργάτες, συνέλαβαν 3 μέλη του κυκλώματος και απελευθερώθηκαν 10 ακόμη Ρουμάνους, μεταξύ των οποίων και 2 ανήλικοι, που όπως διαπιστώθηκε διαβιούσαν και εργάζονταν κάτω από τις ίδιες συνθήκες.

Επιπλέον στην Αθήνα συνελήφθη 40χρονη Ρουμάνα, η οποία φέρεται ως νόμιμη εκπρόσωπος υποκαταστήματος στην Ελλάδα του αλλοδαπού τουριστικού γραφείου  που είχε οργανώσει τη μεταφορά. Ιδιοκτήτης του γραφείου είναι ένας Τούρκος, ο οποίος αναζητείται.

Στον στάβλο που διέμεναν οι Ρουμάνοι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 10.125 ευρώ, 31 ταυτότητες Ρουμανικών Αρχών, 5 διαβατήρια Ρουμανικών Αρχών, 1 κυνηγετικό όπλο, 6 κινητά τηλέφωνα, πλήθος σημειώσεων με ημερομηνίες, ονόματα και αντίστοιχα ποσά για την είσπραξη αμοιβών του κάθε εργάτη και εισιτήρια τουριστικού γραφείου.

Τα θύματα βρίσκονταν σε άσχημη σωματική και ψυχολογική κατάσταση και τους  παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια, αρωγή και προστασία από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων σε συνεργασία με τη Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας.

Οι 4 συλληφθέντες Ρουμάνοι - μέλη του κυκλώματος είναι δύο άνδρες και δύο γυναίκες ηλικίας 33, 41, 33 και 40 ετών αντίστοιχα. Αναζητούνται τρείς ακόμα αλλοδαποί, δύο Ρουμάνοι και ένας Τούρκος οι οποίοι επίσης φέρονται ως μέλη του κυκλώματος.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ναυπλίου.

Ψυχράθηκαν οι σχέσεις Ερμιόνης και Ύδρας για τον μώλο στο Μετόχι


Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ερμιόνης και της Ύδρας με αφορμή την επισκευή και την επέκταση του Μώλου στο Μετόχι της Θερμησίας.

Η Ύδρα ζητά να επεκτείνει τον μώλο για να δένουν εκεί με μεγαλύτερη ασφάλεια όποια σκάφη κινούνται από και προς την Πελοπόννησο για την Ύδρα. Όμως οι επαγγελματίες της απέναντι πλευράς θεωρούν ότι δεν τους συμφέρει. Αντιπροτείνουν για την σύνδεση της Ύδρας με την Πελοπόννησο, το λιμάνι της Ερμιόνης.

Τελικά το αίτημα του Λιμενικού Ταμείου της Ύδρας, προς το Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας για την επισκευή και την επέκταση του Μώλου στο Μετόχι απορρίφθηκε.

 

Η Ερμιονίδα

 

Το Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας με ανακοίνωση του προέδρου Μανώλη Φλωρή επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Σε κανένα αίτημα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας, σχετικά με αυτό το θέμα, δεν αναφέρεται γιατί ζητάει από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας να αποφασίσει για ένα χώρο που δεν του ανήκει. Ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει στον Δήμο Ερμιονίδας.

Η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας  στις 30/11/2011     ήταν μεν θετική υπό  την προϋπόθεση να μην θιγεί το ΚΑΘΕΣΤΩΣ και τα ευρύτερα χαρακτηριστικά του μώλου στο ΜΕΤΟΧΙ της Τ.Κ. Θερμησίας  του Δήμου Ερμιονίδας, σύμφωνα με την δέσμευση του κ. Δημάρχου Ύδρας.

Η χρήση του μώλου καθορίζεται από το υπ. αριθμ. 8221.Τ25Α/17/12/23-10-2012 έγγραφο της Δ/νσης Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι θα χρησιμεύει για την πρόσδεση του υδροφόρου πλοίου που μεταφέρει νερό ύδρευσης στο Δήμο Ερμιόνης και  στο νησί της Ύδρας.

Η προμελέτη που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας  μόνο αυτό το καθεστώς δεν εξασφαλίζει. Πρόκειται ουσιαστικά για κατασκευή νέου λιμένα που θα αλλοίωνε τα ευρύτερα χαρακτηριστικά της περιοχής με κυματοθραύστη για τον οποίο υπήρχε διάσταση απόψεων κατά την συζήτηση του θέματος,  μεταξύ του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας και του Δημάρχου Ύδρας για το αν υφίσταται στην  μελέτη.

Να  τονιστεί εδώ ότι στην προμελέτη σελίδα 40 γίνεται ακριβής αναφορά για την θεμελίωση και τα υλικά του κυματοθραύστη , ο οποίος περιλαμβάνεται  σε σχέδιο στην διάταξη των  έργων.

Στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας ο Δήμαρχος Ερμιονίδας  κ. Δημήτριος Καμιζής αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παραπάνω  Προϋπόθεση – Δέσμευση του Δημάρχου Ύδρας , η οποία όπως φαίνεται ύστερα από την προσεκτική εξέταση της προμελέτης δεν τηρείται σε καμία περίπτωση.

Επειδή γίνεται πολύς λόγος για την ασφάλεια , εμείς οι Ερμιονιδείς είμαστε αλληλέγγυοι  με τους φίλους Υδραίους και να σημειώσουμε ότι ασφαλές λιμάνι έχουμε αυτό της Ερμιόνης και ο χρόνος που απαιτείται για τυχόν διακομιδή ασθενούς σε Νοσοκομειακή μονάδα ή  το Κ.Υ. Κρανιδίου είναι ίσως λιγότερος μέσω Ερμιόνης παρά  μέσω μώλου Μετοχίου.

Θέλουμε και επιδιώκουμε την ευρύτερη συνεργασία των δύο Δήμων και των Νομικών τους Προσώπων, όχι όμως με ύφος αναγκαίο και  επιτακτικό όπως εσείς επικαλείστε για τα αιτήματά  σας.

Μετά  το Δελτίο τύπου που εκδώσατε από το Δήμο Ύδρας, υπονομεύεται την συνεργασία και την φιλία μας.

Κανένας δεν θα στερήσει το δικαίωμα να υπερασπιζόμαστε τον Τόπο μας και τους Δημότες του.

Αυτά που μας συνδέουν από την κοινή Ιστορική και  Πολιτιστική μας παράδοση επιβάλλουν σε όλους μας την συνεργασία με ισότιμους όρους και με σκοπό την ικανοποίηση αμοιβαίων συμφερόντων.

Προς αυτή την κατεύθυνση καλούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ύδρας και το Δήμο Ύδρας σε συνεργασία».

 

Η Ύδρα

 

Αντίστοιχα από την πλευρά της Ύδρας τονίζει ο δήμος: «Το ίδιο θέμα ακριβώς, είχε συζητηθεί  έναν χρόνο πριν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας και είχε ληφθεί ομόφωνη απόφαση υπέρ της επισκευής και επέκτασης του υπάρχοντα μόλου. Αλήθεια τι άλλαξε από τότε; Γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος αναμένοντας την απόφαση και του Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας; Πως είναι δυνατόν το Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας, να αναιρεί με τόση ευκολία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου»;

Και προσθέτει: «Όλες οι άλλες απαιτούμενες άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν  ληφθεί και η τελευταία για  την πραγματοποίηση του έργου  είναι αυτή του Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας. Κατά την συζήτηση του θέματος  ο Δήμαρχος κ. Κοτρώνης, προσπάθησε να τονίσει την αναγκαιότητα του  έργου, το οποίο εκτός των όποιων άλλων ωφελημάτων, είναι ύψιστης αναγκαιότητας, διότι το Μετόχι αποτελεί την μόνη διέξοδο της Ύδρας προς την στεριά.

Η προσδοκία  όμως όλων των παρισταμένων εκπροσώπων της Υδραϊκής Κοινωνίας για θετική αντιμετώπιση του ζητήματος,  κατέρρευσε αναπάντεχα. Από την πρώτη στιγμή και ιδιαίτερα από την εισαγωγική τοποθέτηση του Δημάρχου Ερμιονίδας και Προέδρου του Δ.Λ.Τ. κ. Δημήτρη Καμιζή, φάνηκε ότι η όλη διαδικασία ήταν περιττή, αφού είχε ήδη προαποφασιστεί η απόρριψη του δίκαιου αιτήματός μας,  για λόγους άλλους πέρα από τους ουσιαστικούς που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Παρ’  όλες τις έντονες προσπάθειες του Δημάρχου Ύδρας, να αποκαταστήσει την αλήθεια για το δίκαιο αίτημά μας, όλα τα παριστάμενα μέλη χωρίς καμία διάθεση να ακούσουν την άποψή μας προσπάθησαν ακόμα και με φραστικές επιθέσεις προς τον Δήμαρχο, όπως “ήλθατε να μας εξαπατήσετε, ή εδώ κάποιος τζόγος παίζεται,”  να υποστηρίξουν πως το συγκεκριμένο  έργο δεν φέρει καμία οικονομική ανάπτυξη στον τόπο τους, άρα και  δεν έχει κανένα ενδιαφέρον ούτε συμφέρον γι αυτούς.

Ύστερα από την παραπάνω εξέλιξη  αλλά και υπό το βάρος της υποβάθμισης της παρουσίας της τοπικής μας αντιπροσωπείας, ο Δήμαρχος κ. Κοτρώνης, εκφράζοντας την λύπη του για την εξέλιξη του θέματος, αποχώρησε από την διαδικασία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δηλώνοντας μάλιστα βαθιά απογοητευμένος από την όλη μεθόδευση της τόσο άδικης για το νησί μας απόφασης.

 «Η αρνητική αυτή στάση  ορισμένων για την επισκευή και  επέκταση του προβλήτα στο Μετόχι είναι κατά την γνώμη μας τελείως  λανθασμένη και καθόλου ανθρώπινη.

Κανένας δεν θέλει  να φτιάξει στο Μετόχι λιμάνι, κανένας  δεν θέλει να βλάψει τα συμφέροντα ούτε ενός  Ερμιονίτη ή άλλου κάτοικου της περιοχής.

Ασφαλή πρόσδεση των  σκαφών με κάθε καιρό επιδιώκουμε. Ζωές θέλουμε να σώζουμε. Ασφαλείς θέλουμε  να αισθανόμαστε εμείς οι Υδραίοι, αφού έτσι θα έχουμε εξασφαλίσει την επικοινωνία  μας με την στεριά σε κάθε περίπτωση.  Αυτό ζητάμε και αυτό θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους και θα το πετύχουμε.

Τι συμφέροντα μπορούν  να κρύβονται πίσω από τέτοιου  είδους άδικες αποφάσεις δεν μπορούμε να γνωρίζουμε και δεν θέλουμε  ούτε καν να τις φανταστούμε, σίγουρα όμως δεν μπορούν να γίνουν τροχοπέδι στην αναγκαιότητα επικοινωνίας ενός τόπου.

Κανένας δεν μπορεί να στερήσει το Συνταγματικό Δικαίωμα του  Υδραίου Πολίτη ως προς την ισότητα  στην προσβασιμότητα.

Κανένας δεν μπορεί να θέτει προσωπικά ή τοπικιστικά  συμφέροντα, στην ουσία κατά την γνώμη μας ανυπόστατα, δίπλα σε θέματα που εξυπηρετούν το κοινό όφελος και προστατεύουν ανθρώπινες ζωές.

Κάθε τέτοια προσπάθεια υπονόμευσης, εμάς τους Υδραίους,  θα μας βρίσκει πάντα αντίθετους.

Το αίτημά μας είναι  αναγκαίο και επιτακτικό, για να εξακολουθήσει το νησί μας να ζει και οι Υδραίοι να αισθάνονται ασφαλείς.

Ας σταματήσουμε πια  να βάζουμε μπροστά μόνο το δικό μας συμφέρον και ας δούμε με αγάπη  και τον φίλο μας, τον γείτονά  μας, τον διπλανό μας. Ας αφουγκραστούμε και τις ανάγκες των συνανθρώπων μας, ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που βρίσκεται η χώρα μας και που όλοι δυστυχώς βιώνουμε.

Έχω πάρα πολλές αμφιβολίες, αν  αυτή την στάση, αλλά και  την άρνηση της επισκευής και  επέκτασης του υπάρχοντα μόλου  στο Μετόχι, την επικροτούν οι φίλοι και γείτονές μας Ερμιονίτες και όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Τουλάχιστον εμείς οι Υδραίοι έτσι τους θεωρούμε. Γείτονες, Φίλους, Αδελφούς» δήλωσε  ο Δήμαρχος Άγγελος Λ. Κοτρώνης και υποσχέθηκε να εντείνει τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, με την συμπαράσταση του Υδραϊκού Λαού, για το ύψιστης σημασίας δίκαιο αίτημά του».

Θα φτάσει στα σπίτια των αργολιδέων το φυσικό αέριο;


Με την αναμενόμενη παραχώρηση σε ιδιώτες των φορέων που χειρίζονται το φυσικό αέριο απομακρύνεται όλο και περισσότερο η ελπίδα να αποτελέσει η χρήση του φθηνή ενεργειακή λύση για την Αργολίδα. Σε ερώτησή της προς τον κ. υπουργό περιβάλλοντος ενεργείας και κλιματικής αλλαγής «σχετικά με την κατασκευή αγωγού παροχής φυσικού αερίου στην περιοχή της Αργολίδας» κατέθεσε η βουλευτής Πειραιώς της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη, όπου μεταξύ άλλων τονίζει:

“Προσφάτως ανακοινώθηκε ότι επίκειται η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του κεντρικού αγωγού παροχής φυσικού αερίου, από Άγιους Θεόδωρους προς Μεγαλόπολη. Με την ανακοίνωση αυτή οριστικοποιήθηκε η αλλαγή χάραξης του αγωγού στην Αργολίδα, και αντί αυτός να διέρχεται μεταξύ των πόλεων Άργους και Ναυπλίου μετατοπίσθηκε κατά αρκετά χιλιόμετρα δυτικότερα. Αυτή η αλλαγή χάραξης προφανώς θα επιβαρύνει οικονομικά το κόστος για την παροχή φυσικού αερίου στην Αργολίδα και στα μεγάλα αστικά κέντρα των πόλεων του Άργους και του Ναυπλίου. Με δεδομένο ότι ήδη έχει εξαγγελθεί η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ ερωτάται ο κ Υπουργός:

1.Εάν έχουν προχωρήσει οι μελέτες για την κατασκευή του έργου για την παροχή φυσικού αερίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Αργολίδας.

2.Εάν έχει γίνει οικονομικοτεχνική μελέτη που να αποδεικνύει τη βιωσιμότητα ή μη της επένδυσης κατασκευής του έργου παροχής φυσικού αερίου στην Αργολίδα με το δεδομένο της μετατόπισης του κεντρικού αγωγού προς Μεγαλόπολη δυτικότερα.

3.Εάν θα χρειασθούν και άλλες απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του δευτερεύοντος αγωγού παροχής φυσικού αερίου στους τελικούς καταναλωτές της Αργολίδας και εάν έχουν προχωρήσει οι σχετικές μελέτες κτηματογραφήσεων.

4.Ποίο το κόστος κατασκευής του αγωγού που θα συνδέει τις πόλεις του Ναυπλίου και Άργους με τον κεντρικό αγωγό φυσικού αερίου που απομακρύνθηκε από τα αστικά κέντρα και ποία ακριβώς η επιβάρυνση του κόστους σε σχέση με την αρχική χάραξη;

5.Εάν με την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ, θα προβλεφθεί να υπάρχει υποχρέωση του νέου ιδιώτη ιδιοκτήτη των εταιριών αυτών για την παροχή φυσικού αερίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά του Νομού Αργολίδας ή πλέον η νέα ιδιοκτησία θα αποφασίσει με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια την κατασκευή ή μη του έργου.

6.Εάν σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση δεσμεύεται για την κατασκευή του έργου αυτού, που είναι αναγκαίο για τη μείωση του κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Αργολίδας.

23/11/12

Το φαράγγι του Ινάχου

Μετά τις χάλκινες επιγραφές με τα οικονομικά στοιχεία της πόλης, τα λείψανα του Αγ. Πέτρου, ο Φορωνέας και τώρα ο Ίναχος. Η Ιστορία του Άργους ως απομηχανής θεός έρχεται για να σώσει την πόλη απ την παρακμή. Πριν από ένα χρόνο περίπου, μέλη του Ορειβατικός Σύλλογος Λουτρακίου και της Κορίνθου, άρχισαν να ανζητούν ένα πέρασμα για να φτάσουν στις πηγές του γενάρχη της Αργολίδας Ινάχου και το κατάφεραν.
Ο εντοπισμός του φαραγγιού έγινε τον Αύγουστο,έκτοτε έγιναν δύο εξερευνητικές επισκέψεις για τον εύρεση εισόδου, εξόδου, διαφυγών κλπ. Το Σαββάτο 22/10 οκταμελής ομάδα μπήκε μέσα για την πρώτη εξερεύνηση. Όπως μάλιστα τόνισαν οι ίδιοι οι εξευρευνητές του φαραγγιου: “Ο ενθουσιασμός όλων φάνηκε από τα πρώτα μέτρα και μετά τα μισά το λέγαμε φαραγγάρα. Έχει τα πάντα,μετρήσαμε χοντρικά 35 ραπέλ αρκετές μικρές τσουλήθρες και jump. Το αποκορύφωμα ένα χάος λίγο πριν το τέλος με 2 απανωτούς 40ρηδες καταράχτες. Βγήκαμε έξω νύχτα και η ικανοποίηση όλων ήταν εμφανής παρόλο το κρύο και την κούραση”.
Ο Ίναχος βρίσκεται στο Αρτεμίσιο όρος και είναι οι πηγές του ποταμού που περνάει από την πόλη του Άργους. Το φαράγγι εχεί νερά όλο τον χρόνο και η πρόσβαση του είναι εύκολη μόλις 15 λεπτά με τα πόδια για την είσοδο,και έξοδο μπροστά στο αυτοκίνητο. Το μήκος του είναι 1700 μέτρα και υψομετρική διαφορά 400 μ.
Τα μέλη της ομάδας ήταν οι Άγγελος Βλαχόπουλος, Καραχρήστος Δημήτρης,Νίκος Μουτζούρης, Γιώργος Εξηνταβελόνης,Γιώργος Γεωργιάδης, Χρήστος Μπουγιώτας, Βάντα Ψαρούλη και ο γραφών.
Τα υλικά της ασφάλισης πρόσφερε ο Ορειβατικός Σύλλογος Λουτρακίου.
Ενδιαφέρον έχει να παρακολουθήσουμε πως ποι ίδιοι εξερευνητές του φαραγγιού περιγράφουν την διαδρομή μέσα από το Φόρουμ της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδας:
“Στις 22/10/11 , με το ξημέρωμα , συναντηθήκαμε στον Ισθμό της Κορίνθου τα επτά από τα οκτώ μέλη της ομάδας εξερεύνησης . Λίγο αργότερα στο Νεοχώρι Αρτεμισίου συναντήσαμε και τον Γιώργο Εξηνταβελώνη που ήρθε από την Καλαμάτα .
Την πληροφορία για την ύπαρξη πεδίου με τεχνικές καταβάσεις ερεύνησε πεζοπορικά από διάφορες προσβάσεις ο Γιάννης Φαρσαράκης από τον Ορειβατικό Σύλλογο Λουτρακίου , διαπιστώνοντας την ύπαρξη καταρρακτών και από τον Σύλλογό τους , μαζί μας ήρθε ο πρόεδρός τους Δημήτρης Καραχρήστος και η Βάντα Ψαρούνη. Από την ΕΟΔ Αθηνών ήταν ο Γιώργος Γεωργιάδης και από τον Θησέα ήμασταν, ο Νίκος Μουτζούρης, ο Χρήστος Μπουγιώτας, ο Γιώργος Εξηνταβελώνης και ο γράφων.
Το φαράγγι ξεκινώντας από την περιοχή της Καρυάς και καταλήγοντας κοντά στο Νεοχώρι, έχει ολικό μήκος περίπου 2,5χλμ. Το υψόμετρο εισόδου είναι 1080μ., της εξόδου 620μ. και μπορεί να διαιρεθεί σε τμήματα, μιας και τα κλειστά κομμάτια του με τα προσβάσιμα ανοικτά, διαδέχονται το ένα το άλλο. Μάλιστα προς το τέλος ,όταν αρχίζει μια σειρά από δύο-τρεις μικρές καταβάσεις από δέντρα και νομίζεις ότι τελειώνει, υπάρχουν δύο συνεχόμενοι καταρράκτες 35 και 25 μέτρων περίπου.
Αρχίζει σε πολύ όμορφο ανοικτό πεδίο με χαμηλή βλάστηση και πλαγιές γεμάτες από γιδόστρατα με το διάφανο κρύο νερό του να τρέχει όλο το χρόνο στα βότσαλα και στις καθαρές του βάθρες. Περίπου 100μ. χαμηλότερα υψομετρικά και 500μ απόσταση από το πάνω σημείο στάθμευσης αρχίζουν οι τεχνικές καταβάσεις, από τις οποίες ασφαλίσαμε 30 και κάνοντας οικονομία ρεύματος, χρησιμοποιήσαμε 14 δενδροδεσίματα και διαμπερή. Διπλές αγκυρώσεις τοποθετήσαμε μόνο στους δύο μεγάλους συνεχόμενους που αναφέρω παραπάνω.
Στην πρώτη κατάβαση ήμασταν στις 11:00’ και βγήκαμε στις 20:30’ έχοντας αφιερώσει αρκετό χρόνο στη διάσωση μιας κατσίκας(!) που βρήκαμε κουρνιασμένη σε ένα άβολο κεκλιμένο αλλά στεγνό σημείο μιας βάθρας. Χρειάστηκε να την κατεβάσουμε 3-4 καταρράκτες για να συναντήσουμε σημείο με δυνατότητα εξόδου.
Την διάσωση ανέλαβε ο Γιώργος Εξηνταβελώνης με αυτοσχέδιο μποντριέ και συνοδευόμενες καταβάσεις. Στο πλάτωμα την ταΐσαμε , της ανάψαμε φωτιά και πιστεύω, παρά την εμφανέστατη υποθερμία που είχε από την πρώτη στιγμή που την είδαμε, ότι θα επιβιώσει”.
 
Ο Μύθος
 


Ο Ίναχος ήταν αρχαιότατος (μυθικός) βασιλιάς του Άργους, σύγχρονος του Ευμόλπου και του Εριχθονίου. Ήταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύος και ιδρυτής του βασιλικού γένους των Ιναχιδών που έδωσε στο Άργος οκτώ βασιλιάδες. Ο Ίναχος, όταν έγινε ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα, έσωσε τους κατοίκους οδηγώντας τους στα όρη και στη συνέχεια αφού μάζεψε τα νερά σε μία κοίτη και δημιούργησε τον ποταμό Ίναχο, που έλαβε το όνομά του, έφερε τους Αργείους στην εύφορη και κατοικήσιμη πλέον πεδιάδα του Άργους.
Άργότερα, έχτισε το Άργος και θεώρησε προστάτιδα της πόλης του τη θεά Ήρα. Τότε ο Ποσειδώνας για να εκδικηθεί την προτίμησή του αυτή αποξήρανε τα ποτάμια, αλλά η γη ποτιζόταν με τις βροχές που έστελνε εν τω μεταξύ ο Δίας.
Ο Ίναχος είχε γυναίκα τη Μελία, (κόρη επίσης του Ωκεανού), κατ΄ άλλους την Αργεία, που του χάρισε έξι παιδιά: τον Φορωνέα, τον Αιγιαλέα, τον Πανόπτη, τον Άργο, τον Πελασγό, την Ιώ, ή κατά μία εκδοχή και τη Μυκήνη.

Προστατεύστε το Φράχθι


Να προστατευθεί το Σπήλαιο Φράγχθι, που παραμένει επί σειρά ετών αναξιοποίητο, ζητούν με ερώτησή τους στο υπουργό Πολιτισμού, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Ελένη Γερασιμίδου και Νίκος Μωραϊτης.

Οι τρεις βουλευτές τονίζουν ότι «αποτέλεσμα της πολύχρονης αντιλαϊκής πολιτικής είναι και η καταστροφή αρχαιολογικών μνημείων και η σύλησή τους από αρχαιοκάπηλους. Χαρακτηριστικά, στο Σπήλαιο Φράγχθι, ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης, οι καταστροφές είναι μεγάλες.

Η ανασκαφική έρευνα στο εσωτερικό του σπηλαίου βεβαιώνει τη χρήση του κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική Εποχή (25.000 χρόνια πριν) και κατά τη Μεσολιθική και Νεολιθική εποχή.

Επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, ομάδα Ελλήνων και Ελβετών επιστημόνων πραγματοποίησε (16-209/7/2012) υποβρύχια έρευνα στον κόλπο της Κοιλάδας Αργολίδας, «η οποία θα συνεχιστεί και το 2013 για να αποκαλυφθεί ο βυθισμένος νεολιθικός οικισμός, που πιθανότατα βρίσκεται κοντά στο σπήλαιο Φράγχθι. Από τα ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί στο Σπήλαιο Φράγχθι, ελάχιστα φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, ενώ τα περισσότερα μένουν αναξιοποίητα στις αποθήκες του. Η ανακαίνιση του παλιού δημοτικού σχολείου της Κοιλάδας και η αξιοποίησή του ως μουσείου για την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων -δώδεκα χρόνια από την έναρξη των εργασιών- δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω έλλειψης χρηματοδότησης».

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό: Αν εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητοι πόροι ώστε να ολοκληρωθούν οι έρευνες στο Σπήλαιο Φράγχθι, να κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές προστασίας και φύλαξής του, να αποκαλυφθεί ο βυθισμένος νεολιθικός οικισμός στον κόλπο της Κοιλάδας και να ανακαινισθεί το σχολείο της Κοιλάδας για να στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα.

 

Το σπήλαιο

 

Το σπήλαιο Φράγχθι, όπως αναφέρεται στην wikipedia είναι μία από τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις του Ελληνικού χώρου. Πιθανόν πρώτο κατοικήθηκε από τον άνθρωπο του Νεάντερταλ, κατά την Μουστιαία περίοδο 40.000 χρόνια π.Χ., αλλά σίγουρα από τον Homo sapiens την περίοδο μετά από το 30.000 π.Χ. Μέχρι σήμερα έχουν διερευνηθεί μέσω των ανασκαφών 25.000 χρόνια και υπάρχουν ενδείξεις ότι το σπήλαιο κατοικούταν συνεχώς από το 20.000 μέχρι το 3.000 π.Χ. όπου και γκρεμίστηκε.

Την εποχή που οι πρώτοι κυνηγοί βρήκαν καταφύγιο στη σπηλιά το τοπίο ήταν διαφορετικό. Οι θάλασσες είχαν μαζευτεί αφήνοντας χώρο στην ξηρά. Η θάλασσα ήταν 6-8 χιλιόμετρα από τη σημερινή της θέση και μεγάλες πεδιάδες απλώνονταν μπροστά στην είσοδο του σπηλαίου. Σήμερα η είσοδος είναι 12,5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε απόσταση 50 μέτρων. Τότε το σπήλαιο δέσποζε σε μια μεγάλη πεδιάδα που έφτανε μέχρι τιςΣπέτσες και την Σπετσοπούλα. Κατά την πρώιμη περίοδο κατοίκησης του βρέθηκαν υπολείμματα από ελάφια, βίσονες, αλεπούδες, άγριους γαϊδάρους, λαγούς και εργαλεία από πυριτόλιθο και σχιστόλιθο.

Ενώ το κλίμα βελτιωνόταν και πλούσια δάση γέμιζαν τον τόπο, οι κυνηγοί που το χρησιμοποιούν δεν ήταν περιστασιακοί κάτοικοι της σπηλιάς αλλά όλο και περισσότερο μόνιμοι. Το σπήλαιο φτάνει στην ακμή του στην Μέση Νεολιθική (5.000-4.500 π.Χ.) και την ύστερη νεολιθική που ακολουθεί για τα επόμενα 500 χρόνια. Αυτήν την περίοδο βρέθηκε οψιδιανός, ένα πέτρωμα που υπάρχει μόνο στην Μήλο 80 μίλια μακρυά και φέρνει μια αληθινή επανάσταση σχετικά με την αντίληψη για τις θαλάσσιες μεταφορές. Ο οψιδιανός εξορίζει τα προηγούμενα εργαλεία από σχιστόλιθο και δίνει την δυνατότητα να φτιαχτούν πολύ καλύτερα με μεγαλύτερη αντοχή. Μια απόπειρα που έγινε να επιβεβαιωθεί η θαλάσσια επικοινωνία Ερμιονίδας – Μήλου ήταν στις 14/06/87 όταν τετραμελές πλήρωμα πήγε από την Ερμιόνη στην Μήλο με πλοιάριο από πεύκα που είχε κατάρτι και πανί. Πήραν οψιδιανό και γύρισαν στην Ερμιόνη.

Αυτή τη περίοδο στην τροφή προστίθενται γιγάντια ψάρια, φακές που συλλέγονταν με δρεπάνι από πυριτόλιθο, θαλασσινά όστρακα και προς το τέλος της περιόδου διαπιστώθηκε καλλιέργεια της γης και οικόσιτα ζώα. Οι κάτοικοι δεν είναι πια συλλέκτες και κυνηγοί μόνο αλλά και παραγωγοί. Στην ακμή του, το 4.000 π.Χ., το σπήλαιο έφτασε τους 150 κατοίκους και ο οικισμός εξαπλώθηκε και έξω από την είσοδο. Εκεί που με το ανέβασμα της στάθμης είναι σήμερα η θάλασσα, βρέθηκαν κάποια οικήματα, άριστης ποιότητας εργαλεία οψιδιανού αλλά όχι ξύλινα σκεύη λόγω φυσικής φθοράς.

Όλα τα πήλινα θραύσματα που ανήκουν στην Νεολιθική εποχή είναι εσωτερικά μαύρα και εξωτερικά καφέ, δοχεία (κούπες) χωρίς βάσεις και χερούλια η κάποια διακοσμητικά με επίπεδα χείλη. Βρέθηκαν ακόμα γυναικεία ειδώλια (νεώτερης νεολιθικής εποχής) αγαλματίδια, χάντρες, κοσμήματα και κατεργασμένα όστρακα. Όλα τα ευρήματα είναι στο αρχαιολογικό μουσείο Ναυπλίου.

Όμως η πιο σημαντική ανακάλυψη θεωρείται ο σκελετός. Πρόκειται για τον αρχαιότερο πλήρη σκελετό στην Ελλάδα 10.000 – 8.000 χρόνια παλιό. Ήταν άντρας 25 χρονών με ύψος 1,56 που δέχτηκε ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι. Πάνω από τον νεκρό είχαν μπει πέτρες αλλά δεν βρέθηκαν κοσμήματα η αφιερώματα. Είχε τα πόδια λυγισμένα και τα χέρια στο στήθος στην στάση του εμβρύου. Ήταν θαμμένος με το κεφάλι νότια και τα πόδια στον βορά. Βρέθηκαν ακόμα σκελετοί δυο παιδιών με αντίστροφο προσανατολισμό.

Οι ανασκαφές έχουν γίνει μόνο στον μπροστινό χώρο του σπηλαίου σε επιφάνεια 700 τ.μ. Το υπόλοιπο είναι καταπλακωμένο από την οροφή και ίσως κρύβει μοναδικές πληροφορίες. Τις ανασκαφές έχουν κάνει τα πανεπιστήμια της Ιντιάνα και της Πενσυλβάνια την περίοδο 1967-1976 με επικεφαλής καθηγητή τον Thomas Jacobsen.

Οι ραδιοχρονολογήσεις σε περισσότερα από πενήντα δείγματα από τα διάφορα στρώματα του σπηλαίου, καθορίζουν τις παρακάτω περίόδους κατοίκησης. Πρέπει να σημειωθεί ότι η χρονολόγηση αυτή των διαφόρων περιόδων ισχύει μόνο για το σπήλαιο και δεν μπορεί να εφαρμοστεί γενικά στον Ελληνικό χώρο ή τις περιφέρειές του. Όλες οι χρονολογίες είναι ραδιοχρονολογίες χωρίς διόρθωση.

Παλαιολιθική περίοδος: 20000 π.Χ. - 8300 π.Χ.

Μεσολιθική περίοδος: 8300 π.Χ. - 6000 π.Χ.

Νεολιθική περίοδος: 6000 π.Χ. - 3000 π.Χ.

Αρχαιότερη νεολιθική περίοδος: 6000 π.Χ. - 5000 π.Χ.

Μέση νεολιθική περίοδος: 5000 π.Χ. - 4500 π.Χ.

Νεότερη νεολιθική περίοδος: 4500 π.Χ. - 4000 π.Χ.

Τελική νεολιθική περίοδος: 4000 π.Χ. - 3000 π.Χ.

Ο προϊστορικός οικισμός στο λόφο της Ασπίδας

Η αρχαιολογική έρευνα αποκαλύπτει τα αρχαιότερα ίχνη κατοίκησης στο Άργος στο λόφο του Προφήτη Ηλία, τη λεγόμενη Ασπίδα στα τέλη της Νεολιθικής εποχής γύρω στο 4000 – 3500 π.Χ.

Ο λόφος ξανακατοικήθηκε 1500 χρόνια αργότερα, δηλαδή γύρω στο 2000 π.Χ. σε μια εποχή που ονομάζουμε Μέση εποχή του Χαλκού η Μεσοελλαδική εποχή και η οποία διαρκεί από το 2000 έως το 1600 π.Χ.. Τότε στην κορυφή του λόφου αναπτύσσεται ένας ιδιαίτερα σημαντικός προϊστορικός οικισμός από τον οποίον ήρθαν στο φως πολυάριθμα κτίσματα.

Στις αρχές της Μυκηναϊκής εποχής (γύρω στο 1600 π.Χ.) ο σημαντικός αυτός οικισμός εγκαταλείπεται , και αναπτύσσεται η κάτω πόλη, ανατολικά του λόφου. Την ακμή του Μυκηναϊκού Άργους μαρτυρούν οι πολυάριθμοι και πλούσιοι τάφοι του νεκροταφείου της Δειράδας στους Ν.Δ. πρόποδες του λόφου.

Το Άργος φτάνει στην ακμή του κατά τη διάρκεια της Γεωμετρικής και Αρχαϊκής εποχής ( 800 – 500 π.Χ. ).

Από τους μεγαλύτερους άνδρες της Πελοποννησιακής ιστορίας, ο Φείδων βασίλευσε μεταξύ 770–730 π.Χ.. Κατέστησε το Άργος δεσπόζουσα δύναμη της Πελοποννήσου και αυτός πρώτος έκοψε Ελληνικά νομίσματα από χαλκό και άργυρο με έμβλημα τη χελώνα. Στο τέλος του 8ου π.Χ. αιώνα το Άργος εξελίσσεται στο σημαντικότερο κέντρο μεταλλουργίας στην Ελλάδα.

Από τον 7ο αιώνα μ.Χ. αρχίζει η ο έντονος ανταγωνισμός με την άλλη μεγάλη δύναμη της Πελοποννήσου την Σπάρτη η οποία κράτησε για πολλούς αιώνες.

Από τον 6ο αιώνα π.Χ. , ο λόφος της Ασπίδας χρησιμοποιείται ως χώρος λατρείας, στη ΝΔ πλαγιά ιδρύεται το ιερό του Απόλλωνα Δειραδιώτη.

 

ΟΙ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΑΣΠΙΔΕΣ

 

Εκτός των άλλων, για τις περίεργες ασπίδες υπάρχουν πολλές αναφορές , όπως αυτό που λέγεται , ότι κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου προηγούντο ιπτάμενες ασπίδες.

Αλλά, ακόμα υπάρχει αναφορά και σχετικά με τον Άβαντα και την μαγική ασπίδα.

Ο Άβας ήταν ο πρώτος που έτρεξε στον πατέρα του και τον πληροφόρησε για τον θάνατο του Δαναού και ήταν τόση η χαρά του Λυγκέα στο άκουσμα αυτό που δώρισε στον γιό του την ασπίδα που όπως λέγεται πρώτος αυτός κατασκεύασε αφού θεωρείτε και ο εφευρέτης της. Ο Άβας την κρέμασε στο ιερό της Ήρας και καθιέρωσε αγώνες τα γνωστά Ηραία κατά τους οποίους ο νικητής την έπαιρνε και την περιέφερε στην πόλη συνοδευόμενος από πομπή.

Για την ασπίδα αυτή όμως, άλλος λένε ήταν αυτός που την είχε και συγκεκριμένα κάποιος έφηβος που έτρεψε σε φυγή ολόκληρο στράτευμα με την μαγική δύναμη της άσπίδος του, η οποία αργότερα περιήλθε στον Δαναό, πού την ανήρτησε, αφιερώνοντας την στο Ηραίον του Άργους.

Ό Λυγκεύς ετόλμησε να ξεκρεμάσει το αφιέρωμα και να το προσφέρει στον γιό του Άβαντα, ο οποίος μόνον με αυτή καθυπέταξε τους αντιπάλους του, διότι η παρουσία της άσπίδος έτρεπε σε φυγή τους εχθρούς. Με την παράδοση αυτή συνδεόταν και το πανάρχαιο έθιμο σύμφωνα με το οποίο οι νικητές των αγώνων του Άργους ελάμβαναν εκτός από τον στέφανο και για έπαθλο μια ασπίδα. Αυτή την παράδοση περί Αβαντείας άσπίδος χρησιμοποίησε εντέχνως ο Βιργίλιος, για να κολακεύσει τον αυτοκράτορα Αύγουστο, που νίκησε τον Αντώνιο στο Άκτιο (31 π.Χ.).Οι θεοί τάχθηκαν τάχα υπέρ του Οκταβιανού Αυγούστου και τον έκαναν ικανό να παραλάβει την θαυματουργή ασπίδα, την οποία ο Αινείας φεύγοντας από την Τροία κρέμασε στην πύλη του ναού του Απόλλωνος στο Άκτιο.

Σχετικά με την Ασπίδα θα βρήτε στο http://www.mikrosapoplous.gr/iliada/NAYPLIOS.htm\

22/11/12

Η Γαλέρα …στα χωράφια και τα μαγαζιά των δουλέμπορων

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
 
ΤΟΥΣ ΕΤΑΞΑΝ καλύτερη τύχη στην Ελλάδα της κρίσης. Αυτοί πίστεψαν ελπίζοντας ότι θα πάνε στον παράδεισο. Και έπεσαν τελικά στην παγίδα. Μεταφέρθηκαν από τα χωριά τους σε χωριά της Ελλάδας, για να γίνουν δούλοι των ομοεθνών τους που μεσολάβησαν. Φυλακισμένοι σε στάβλους βγαίνουν μόνο για το σκληρό μεροκάματο, από το οποίο χρήματα δεν εισπράττουν ποτέ.

Η ΓΑΛΕΡΑ των αλλοδαπών στα χωράφια, καλά κρατεί τα τελευταία χρόνια. Φάνηκε περίτρανα τις προάλλες όταν ανακαλύφθηκαν 41 Ρουμάνοι - θύματα εργασιακού τράφικινγκ στην Αργολίδα και συνελήφθησαν οι ομοεθνείς τους δουλέμποροι. Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι αλλοδαποί έχουν στήσει μαγαζιά δουλεμπόριου στην Ελλάδα. Από το 2006, όταν δημοσιοποιήθηκαν στην Μανωλάδα αντίστοιχα περιστατικά διακίνησης ανθρώπων με σκοπό την εκμετάλλευση, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα για τη βελτίωση της κατάστασης των ξένων εργατών.

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ της καταναγκαστικής εργασίας συνεχίζουν να μεταφέρονται παράνομα στην Ελλάδα και να μένουν σε «ανθρώπινους σκουπιδότοπους», προσφέροντας εργασία για την οποία ούτε καν πληρώνονται με φθηνά μεροκάματα, αφού τα χρήματα τα εισπράττουν αυτοί που τους φέρνουν.

ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΤΡΑΦΙΚΙΝΓΚ βέβαια είναι πλέον διεθνές φαινόμενο της παγκοσμιοποιημένης αγοράς εργασίας. Όπως σημειώνεται σε έρευνα του Κέντρου Συμπαράστασης Παλιννοστούντων Μεταναστών (ΚΣΠΜ), οι συνθήκες που έχουν συμβάλλει στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας στην Ευρώπη τις δύο τελευταίες δεκαετίες είναι α) η ανάδυση και επέκταση άτυπων μορφών εργασίας που έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας μεγάλης «γκρίζας» οικονομίας, όπου τα όρια μεταξύ νομίμων και παρανόμων συνθηκών εργασίας περιπλέκονται. Και β) η ευελιξία και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας που έχουν δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του φαινόμενου της ακραίας εκμετάλλευσης, ακόμη και την ανάπτυξη εξαναγκαστικής εργασίας.

Την 20ΕΤΙΑ 1980-2000 εκτιμάται ότι η μαύρη εργασία έφθασε να καλύπτει το 20% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

ΑΛΛΑ αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία.

Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ φθηνού εργατικού δυναμικού, το τράφικινγκ εργατών με την διακίνηση ανθρώπων που σε μεσαιωνικές συνθήκες εργάζονται στα χωράφια και σε επιχειρήσεις, ποτέ δεν μπήκε σοβαρά στο στόχαστρο της πολιτείας. Θες γιατί βολεύουν τα χαμηλά μεροκάματα, θες γιατί δεν υπάρχει οργάνωση…, η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται με κάποιους να πλουτίζουν καταστρέφοντας ανθρώπους.

Τυχαία θυμήθηκαν τα νιτρικά;

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΤΥΧΑΙΑ, όπως κάθε χρόνο επανέκαμψε στην επικαιρότητα το θέμα των νιτρικών στο αργολικό πεδίο. Τυχαία, γιατί το διάστημα αυτό οι μετρήσεις λόγω έλλειψης καλοκαιρινών βροχοπτώσεων λογικό είναι να εμφανίζουν αυξημένα νιτρικά και βέβαια πολύ χαιρόμαστε που ο αθηναϊκός τύπος μας θυμάται που και που ακόμα και αρνητικά.

ΤΥΧΑΙΑ βέβαια γιατί ποτέ των «ποτών» δεν υπήρξε ανοιξιάτικη μέτρηση που να μας επισημαίνει τους κινδύνους από την υπερκατανάλωση λιπασμάτων και φαρμάκων στον αργολικό κάμπο. Που ήταν βέβαια, όλοι αυτοί οι σωτήρες, με εξαίρεση μια μικρή παρέμβαση της Έλσας Παπαδημητρίου την 10ετία του 90, όταν απ αυτήν εδώ την στήλη εγείραμε ζήτημα απονιτροποίησης του αργολικού κάμπου;

ΤΥΧΑΙΑ δεν προχώρησαν ποτέ οι μελέτες επί δημαρχίας στο Άργος του Δ. Παπανικολάου που αναφέρονταν στις λιμνοδεξαμενές στον Ίναχο και στον Χάρανδρο, με εξαίρεση βέβαια την ανόητη σκέψη για το μπάζωμα του Χαράνδρου και την δημιουργία «δημοτικής γης». Έργα που αν είχαν γίνει θα είχαν οδηγήσει σε αυτόματο εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα με σχεδόν, από ένα σημείο και μετά, ΜΗΔΕΝΙΚΟ (0) κόστος.

ΤΥΧΑΙΑ που δεν βρέθηκε κανείς τους, όταν προεδρεύοντος του κ. Μπέγκου, ως πολίτης έθετα δις στο τότε νομαρχιακό συμβούλιο θέμα απονιτροποίησης και θέμα συνολικής περιβαλλοντικής μελέτης του αργολικού κόλπου, ώστε να αποτραπεί περαιτέρω ρύπανση και να αποφευχθεί η σύγκρουση τουριστικών επιχειρήσεων με τις ιχθυοκαλλιέργειες;

ΤΥΧΑΙΑ μέχρι την στιγμή που η εγκατάσταση εταιρίας Γκολφ στην περιοχή της Ερμιονίδας επανέφερε το θέμα των νιτρικών και στην συνέχεια της δημιουργίας Εργοστασίου Αφαλάτωσης, που θα λειτουργούσε 2-3 μήνες τον χρόνο, για να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής. Το ίδιο τυχαία βέβαια «ξεπετάχτηκε» και η ανάγκη για εργοστάσιο αφαλάτωσης στον Ανάβαλο και πάλι για να λειτουργεί 2-3 μήνες τον χρόνο χωρίς να μπει κανείς στον κόπο να μας πείσει πραγματικά για την χρησιμότητά του, όταν ο ΤΟΕΒ των Μύλων αρνιόταν να ποτίσει με νερό Αναβάλου και τραβούσε από το πόσιμο της Λέρνης ή η υπερκατανάλωση και οι διαρροές του Ναυπλίου στερούσαν νερό από την Ασίνη, την Μιδέα κλπ.

ΤΥΧΑΙΑ που και στο μνημόνιο αναφέρεται η δέσμευση-ξεπούλημα των νερών της χώρας στους πιστωτές της, στην περίπτωση που δεν μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις δανειακές «μας» υποχρεώσεις. Τυχαία, που να πάρει…, εκλέγουμε τους εκπροσώπους μας αφού οι ίδιοι αδυνατούμε, όπως παλιότερα οι επονομαζόμενοι σκλάβοι, να διαφεντέψουμε οι ίδιοι την ζωή μας. Τυχαία;

 

Χάθηκε ο φλόμος….

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου


Η πόρτα του καθιστικού στο  θεραπευτήριο άνοιξε απότομα και o Γιώργαρος, μικρός σίφουνας,  μπήκε μέσα.

-Κυρ Βασίλη αργήσαμε ;

-Όχι, όλα μια χαρά;

-Ήρθα πάλι με τον παππού και δεν ξέρει καλά τον δρόμο. Θα προλάβω να παίξω;

-Και βέβαια (Το δεκάλεπτο παιγνίδι του Γιώργου ήταν η αμοιβή του όταν ολοκλήρωνε σωστά την θεραπευτική συνεδρία. )

-Κυρ Βασίλη ο μπαμπάς μου βρήκε δουλειά για αυτό θα με φέρνει ο παππούς από την Τρίπολη στο Άργος.

Ο Γιωργάρας ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα του και πήρε την δεκάλεπτη ανταμοιβή του. Στο τέλος βγήκε έξω να φωνάξει τον συνονόματο παππού του.

Ο παππούς του ήταν ένας κυκλώπειων διαστάσεων ηλικιωμένος με τεράστια χέρια, παχύ τσιγκελωτό άσπρο  μουστάκι , πυκνά άσπρα μαλλιά καλοχτενισμένα με μπριγιαντίνη. Φορούσε πάντα δερμάτινο  γιλέκο διαφόρων χρωμάτων,  πάντα αρωματισμένος με ελαφρύ άρωμα λεμονιού και καλοξυρισμένος. Αγρότης από την περιοχή της Ασέας, πήγε στην Τρίπολη και πρόκοψε στις οικοδομές ως μάστορας και εργολάβος. Μετά την σύνταξη του ανακάλυψε την χαρά της ανάγνωσης και της τυπωμένης γνώσης. Πάντα κουβαλούσε μαζί του ένα βιβλίο που χωρούσε στην τσέπη του γιλέκου, στην άλλη είχε τα χαρτιά του ένα μικρό μπλοκ και τα μολύβια του που εξείχαν με την μύτη προς τα πάνω.

-Πως τα πήγε ο Γιωργάκης μου;

-Μια χαρά τα πήγαμε , από τότε που τον φέρνετε εσείς δουλεύει με μεγαλύτερο κέφι.

-Άκου κυρ Βασίλη (και στρίβει με το αριστερό χέρι την αριστερή μπούκλα στο μουστάκι του) η αρχή και το τέλος της ζωής πιάνονται πιο εύκολα σε κύκλους επικοινωνίας,  στα ενδιάμεσα χάνεσαι στην βιοπάλη. Να δε βλέπεις με τα γράμματα ξεκινάς μικρός με τα γράμματα πρέπει να τελειώνεις και μεγάλος!!!(Με το βλέμμα γεμάτο περηφάνια μου δείχνει το βιβλίο που διάβαζε και με αφήνει άναυδο ,η «Αμοργός» του Γκάτσου.) Ότι δεν πρόλαβα νέος προσπαθώ να μάθω στα γεράματα, αλλά θα τα καταφέρω, εμείς οι Αρκάδες είμαστε πεισματάρηδες….. Αργήσαμε λίγο γιατί είναι δύσκολο το Άργος με τους δρόμους του.

-Όλα τα καλά και δύσκολα (του απάντησα με ένα τόνο τοπικιστικής εγωκεντρικότητας) αφού ξεκίνησες και τις μελέτες, στο τέλος θα καταλήξεις και εσύ στο ιστορικό συμπέρασμα ότι όλα είναι Άργος…..

-Ε!!! Κάτι κάναμε και εμείς οι Αρκάδες, δεν σου είπα και τίποτα για την πόλη σου, εμείς από την Ασέα κάναμε ώρες τα παλιά χρόνια για να έρθουμε στο φημισμένο παζάρι σας.  

-Παππού ,πως τα βλέπεις τα πράγματα με την κρίση ;

-Μόνοι μας τα βγάλαμε τα μάτια μας , μόνοι μας καταστρέψαμε τα κύτταρα μας και σαπίσαμε με τον Καλλικράτη το ιστορικό μας σώμα .

-Δεν κατάλαβα…..

-Από την στιγμή που χάθηκε η κοινότητα το ιστορικό κύτταρο των Ελλήνων μάλλον πάμε σε αργό θάνατο. Επειδή οι Έλληνες μέχρι το σαράντα και λίγο μετά ζούσαμε πολύ δύσκολα αλλά μέσα σε κοινότητες βγήκαν τέτοιοι ποιητάδες και κάναμε ότι κάναμε στο Αλβανικό μέτωπο και στην Αντίσταση. Να πάρε τούτα τα λόγια (βγάζει από την τσέπη με τα εξέχοντα μολύβια το μπλοκάκι και κόβει ένα χαρτάκι ) Είναι από την Αμοργό του Νίκου του Γκάτσου, από την Ασέα ήταν ,το ξέρεις φαντάζομαι

(καμάρωνε για τον συγχωριανό του) αλλά άσε να στα διαβάσω να τα ευχαριστηθώ.

«Κι αν διψάσεις για νερό θα στίψουμε ένα σύννεφο

Κι αν θα πεινάσεις για ψωμί θα σφάξουμε ένα αηδόνι

Μόνο καρτέρει μια στιγμή ν ανοίξει ο πικραπήγανος

Ν αστράψει ο μαύρος ουρανός να λουλουδίσει ο φλόμος»

 Δεν ξέρω αλλά τούτο το βιβλίο όταν το διαβάζω το σιγοψιθυρίζω και στο μυαλό μου έρχονται εικόνες από τα παιδικά μου χρόνια. Οι λέξεις του Νίκου γίνονται μια πύλη φαντασίας και περνάνε στο μυαλό μου μυρωδιές, χρώματα ακόμα και ήχοι από τα παιδικά μου χρόνια.  Και σκέψου ότι έγραψε την Αμοργό μέσα στην μαύρη καταχνιά 1943. Από την Ασέα ήταν ο Νίκος είπαμε ε;  ( Μου έδωσε το σημείωμα και το ακούμπησα πάνω στα κλειδιά μου , έστριψε το δεξί τσιγκέλι στο μουστάκι του δίνοντας σήμα στον Γιωργάρα να φύγουν.) Άντε γεια κυρ Βασίλη.

Ξεκινώντας να κλειδώσω το θεραπευτήριο βρήκα ξανά ανάμεσα στα κλειδιά μου το σημείωμα με τα λόγια του ποιητή. Ο παππούς ήταν ένας εντυπωσιακός λαϊκός φιλόσοφος,  με την εμπειρία τόσων χρόνων ζωής κερνούσε τις κατάλληλες λέξεις για να σε ξεδιψάσει. Ποδηλατώντας πήρα την συνηθισμένη διαδρομή μου από τα στενά του Αι Γιάννη. Πρώτη στάση καλησπέρα –καληνύχτα στο ψητοπωλείο του Χρήστου. Πριν προλάβω να πω καλησπέρα με αιφνιδιάζει με την ατάκα του.

-Χάθηκε ο φλόμος κυρ Βασίλη….

-Καλά τι έγινε και εσύ διαβάζεις Γκάτσο;

-Τι; ( Ήταν η σειρά του να αιφνιδιαστεί.)

-Τι να σου πω είναι λίγο μεταφυσικό, πριν λίγο μου είπε ένας παππούς στίχους από την «Αμοργό» του Γκάτσου και είχε μέσα την ίδια λέξη που θα πάω να την ψάξω.

-Δεν χρειάζεται να ψάξεις τίποτα, θα σου πω εγώ. Μέσα στον βάλτο της βουλής είναι τα 300 χέλια που ψηφίσαμε Ξέρεις τι είναι τα χέλια

-Ψάρια .

-Ναι αλλά τι ψάρια, αρπακτικά, τουλάχιστον τα περισσότερα, η βουλή των αντιπροσώπων είναι ένας βάλτος ,καμία σχέση με την δημοκρατία και την κοινότητα των Ελλήνων

-Τα ίδια είπε περίπου και ο παππούς. Μήπως είναι πελάτης σου; (!)

-Λοιπόν σε αυτόν τον βάλτο επιβιώνεις μόνο άμα είσαι αρπακτικό χέλι, το σύστημα δεν αλλάζει μόνο αρπακτικά κυβερνούν. Αν μπεις στον βάλτο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και δεν είσαι αρπαχτικό χέλι εξαφανίζεσαι.

-Ωραία όλα αυτά, αλλά ο φλόμος που κολλάει;

-Ο φλόμος είναι ένα αρχαίο βότανο, το ξέρανε και το χρησιμοποιούσανε και οι αρχαίοι Έλληνες στην δική τους ιατρική αλλά και για ένα άλλο λόγο, να πιάνουν χέλια. Άμα το επεξεργαστείς και το ρίξεις στο βάλτο μπουκώνουν τα πνευμόνια των χελιών και αναγκάζονται να βγουν στην επιφάνεια.  Έτσι  τα έπιαναν οι παλιοί. Εμείς ο λαός έπρεπε να ξεκολλήσουμε από τον καναπέ που βολευτήκαμε και να πάμε στον βάλτο να ρίξουμε παντού φλόμο. Ένας ένας να βγαίνουν στην επιφάνεια, να στους κάνω εγώ μεζεδάκια να κεράσω όλη την Ελλάδα. (Με την φαντασία του ξερόψηνε κομματιασμένους πολιτικούς χέλια στις ψησταριές του) .

-Καλά και που χάθηκε ο φλόμος;

-Δεν χάθηκε ο φλόμος αυτοί μας φλόμωσαν με τις αερολογίες και τις υποσχέσεις τους  και πρήστηκαν τα δικά μας τα πνευμόνια. Εμείς είμαστε που δεν μπορούμε να πάρουμε ανάσα γιατί μας φλόμωσαν και συνεχίζουν το αρπακτικό παιγνίδι τους. Με τα ψέματα και τις υποσχέσεις τους χάθηκε ο φλόμος που τους χρειάζεται!!! (Καθώς τον άκουγα εντυπωσιασμένος από τον παιγνίδι των συμπτώσεων τα χέρια μου ψηλάφησαν το χαρτάκι που μου άφησε ο παππούς  Γιώργος.)

-Να πάρε να διαβάσεις του στίχους που μου άφησε ο παππούς.

 Μάλλον ήταν η σειρά του Χρήστου να μπει στην χρονοπύλη των λέξεων , επικράτησε μια παύση σιωπής , κάποια κάρβουνα διαμαρτυρήθηκαν με διακριτικό τρόπο στις ψησταριές του αφήνοντας το γνωστό συνθηματικό κρακ – κρακ όταν σπάζουν σε μικρότερα κομμάτια , αυτός στράφηκε στις ψησταριές  έφυγα χωρίς να πούμε την καληνύχτα μας…..


*Η ιστορία έχει πολλά φανταστικά στοιχεία αλλά την πυροδότησε ή ατάκα του Χρήστου : «χάθηκε ο φλόμος». Την άλλη μέρα τυχαία (;) ξαναδιάβασα την «Αμοργό» του Γκάτσου και η λέξη φλόμος ήταν μέσα στο ποίημα. Η Αμοργός του Γκάτσου κυκλοφόρησε το 1943 από τις εκδόσεις «Αετός»  σε 308 αντίτυπα, παρόλο που σήμερα υμνείται ως έργο σταθμός της ελληνικής ποίησης, στην εποχή του σχεδόν μόνο ο φωτισμένος Ελύτης διέκρινε την αξία του. Πιθανόν να είναι και ένα παρελθοντικό μήνυμα ελπίδας για το νέο και επαναστατικό που μπορεί να γεννηθεί μέσα από τούτην την δεύτερη βουβή και ασφυκτική κατοχή. Κάποιοι θα αναζητήσουν ανάσες επιβίωσης στον Ελληνικό Λόγο και Πράξη των Κοινοτήτων ακόμα και αν δεν αναγνωριστεί η δράση τους……

  

**Ο φλόμος είναι πράγματι ένα βότανο γνωστό από τα πανάρχαια χρόνια. Οι αρχαίοι ‘Έλληνες το χρησιμοποιούσαν για αναπνευστικά προβλήματα, διάρροια , κράμπα , σε περιπτώσεις φλεγμονών στα μάτια αλλά και ως επουλωτικό μέσο.

Αλλά χρησιμοποιείται και στο ψάρεμα γιατί εμποδίζει τα ψάρια να αναπνεύσουν από τα βράγχια και αναγκάζονται να βγουν στην επιφάνεια.

 

21/11/12

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 22.11.2012


19/11/12

Η έκδοση 15.11.2012

18/11/12

Πανικός στους δήμους


Φωτιά στην δημόσια διοίκηση βάζουν οι αλαλούμ αποφάσεις της τριαδικής κυβέρνησης. Δέσμια των υποχρεώσεών της που απορρέουν από την υπογραφή του μνημονίου, επιδιώκει την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου, “ως υπεράριθμους” και από την άλλη προσλαμβάνει 5μημήτες  και 8μηνήτες για την κάλυψη των αναγκών των δήμων που γίνονται πιο αυξημένες από την άμεση απόλυση μέρους των υπαλλήλων αορίστου χρόνου.

Είναι βέβαια κοινά αποδεκτό πως η διόγκωση του δημοσίου οφείλεται κυρίως σε πελατειακές σχέσεις των κομμάτων που ανταλλάσσονταν την εξουσία, όμως σήμερα η απορρόφηση των απολυμένων δεν μπορεί να γίνει από τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος παραπαίει λόγω έλλειψης πλαισίου οικονομικής σταθερότητας και θα στερήσει μέρος της αγοραστικής δύναμης σε πολλές επιχειρήσεις οδηγώντας τες κι αυτές στην χρεωκοπία.

 

 

Νέα εγκύκλιος φωτιά

 

Δεν προλαβαίνουν να αντιμετωπίσουν τις νέες καταστάσεις οι δήμοι και νέοι εγκύκλιοι ρίχνουν περισσότερο λάδι στην Φωτιά. Πριν 2 μέρες μια νέα εγκύκλιος θέτει εκτός υπηρεσίας υπαλλήλους που έχουν θεωρηθεί επίορκοι, είτε έχει ολοκληρωθεί ΕΔΕ εις βάρος τους είτε έχουν κληθεί σε ΕΔΕ!

Αυτό σημαίνει πως απ την μια μεριά, επίορκοι που συνέχιζαν να ροκανίζουν για χρόνια τα λεφτα του δημοσίου επιτέλους θα στέλνονται σπίτι τους αλλά και πως υπάλληλοι για τους οποίους έχει συσταθεί ΕΔΕ ακόμα και για ασήμαντο λόγο, θα απολυθούν αμέσως. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις πάνω από 40-50 άτομα σε όλο τον νομό κινδυνεύουν να χάσουν σήμερα αύριο την θέση τους στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

από την επομένη της δημοσίευσης του ν.4093/2012 τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία:

α) οι υπάλληλοι που στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία ύστερα από πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή ένταλμα προσωρινής κράτησης,

β) οι υπάλληλοι κατά των οποίων εκδόθηκε ένταλμα προσωρινής κράτησης και στη συνέχεια ήρθη η προσωρινή κράτηση ή αντικαταστάθηκε με περιοριστικούς όρους, γ) οι υπάλληλοι οι οποίοι παραπέμφθηκαν αμετάκλητα ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου για κακούργημα ή για τα πλημμελήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης (κοινής και στην υπηρεσία), απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, δωροδοκίας, καταπίεσης, απιστίας περί την υπηρεσία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά τη γενετήσιας ελευθερίας ή για έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής,

δ) οι υπάλληλοι στους οποίους επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της οριστικής ή της προσωρινής παύσης,

ε) οι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο για τα παραπτώματα των περιπτώσεων α', γ', δ', ε', θ', ι', ιδ', ιη', κγ', κδ', κζ' και κθ' του άρθρου 107 του ν. 3528/2007, όπως ισχύει, ή αντίστοιχα παραπτώματα του ίδιου άρθρου, όπως ίσχυε πριν την αντικατάστασή του με το άρθρο δεύτερο του ν. 4057/2012, ή αντίστοιχα παραπτώματα του προϊσχύοντος Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 2683/1999)”.

Σύμφωνα με τον Ν. 3528/2007 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο δεύτερο του ν. 4057/2012:

-Οι πράξεις με τις οποίες εκδηλώνεται άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος ή έλλειψη αφοσίωσης στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία (περ. α' της παρ. 1 του άρθρου 107)

-Η παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους (περ. ν' της παρ. 1 του άρθρου 107)

-Η απόκτηση οικονομικού οφέλους ή ανταλλάγματος προς όφελος του ιδίου του υπαλλήλου ή τρίτου προσώπου, κατά την άσκηση των καθηκόντων του ή εξ αφορμής αυτών (περ. δ' της παρ. 1 του άρθρου 107)

-Η αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας (περ. ε' της παρ. 1 του άρθρου 107)

-Η σοβαρή απείθεια (περ. θ' της παρ. 1 του άρθρου 107)

-Η αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων (περ. ι' του άρθρου 107)

-Η χρησιμοποίηση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας ή πληροφοριών που κατέχει ο υπάλληλος λόγω της υπηρεσίας ή της θέσης του, για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων του ίδιου ή τρίτων προσώπων (περ. ιδ' του άρθρου 107

-Η άρνηση σύμπραξης, συνεργασίας, χορήγησης στοιχείων ή εγγράφων κατά τη διεξαγωγή έρευνας, επιθεώρησης ή ελέγχου από Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τα ιδιαίτερα Σώματα και Υπηρεσίες Επιθεώρησης και Ελέγχου (περ. ιη' του άρθρου 107)

-Η φθορά λόγω ασυνήθιστης χρήσης, η εγκατάλειψη ή παράνομη χρήση πράγματος το οποίο ανήκει στην υπηρεσία (περ. κγ' του άρθρου 107)

-Η παράλειψη δίωξης και τιμωρίας πειθαρχικού παραπτώματος, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 110 του ν. 3528/2007 όπως ισχύει (περ. κδ' του άρθρου 107)

-Η μη τήρηση του ωραρίου από τον υπάλληλο και η παράλειψη του προϊσταμένου να ελέγχει την τήρησή του (περ. κζ' του άρθρου 107)

Τα ειδικά πειθαρχικά παραπτώματα που ορίζονται στο στοιχείο α' της παραγράφου 4 του άρθρου 117 του ν. 3528/2007 όπως ισχύει, δηλ. η ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους πολίτες, η αδικαιολόγητη μη εξυπηρέτησή τους, η μη έγκαιρη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους, η άρνηση συνεργασίας με τα ΚΕΠ, η παράλειψη ανάρτησης ή η πλημμελής ανάρτηση πράξεων που προβλέπονται από την παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 3861/2010 και η μη εφαρμογή των περί απλούστευσης των διαδικασιών και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας διατάξεων”.

 

 

Δυνητική Απόλυση

 

Πέρα από την υποχρεωτική αργία υπάρχει και η δυνητική σύμφωνα με την οποία αν συντρέχουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος ή υπηρεσιακοί λόγοι μπορεί να τεθούν σε αργία οι υπάλληλοι κατά των οποίων:

α) έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα, με την επιφύλαξη των περιπτώσεων για τις οποίες επιβάλλεται αυτοδίκαιη αργία, ή

β) υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για άτακτη διαχείριση, οι οποίες στηρίζονται σε έκθεση της προϊσταμένης αρχής ή του αρμόδιου επιθεωρητή.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι, σε κατεπείγουσες περιπτώσεις και εφόσον διακυβεύεται το συμφέρον της υπηρεσίας, μπορεί να επιβληθεί στον υπάλληλο από τον άμεσο πειθαρχικώς προϊστάμενο του το μέτρο της αναστολής άσκησης των καθηκόντων του, ακόμη και πριν επιληφθεί το πειθαρχικό συμβούλιο. Σε περίπτωση παράλειψης του άμεσου πειθαρχικώς προϊσταμένου του υπαλλήλου, το μέτρο της αναστολής άσκησης των καθηκόντων μπορεί να επιβληθεί από κάθε πειθαρχικώς προϊστάμενο του οργάνου αυτού. Η παράλειψη πειθαρχικώς προϊσταμένου να επιβάλει το ως άνω μέτρο ελέγχεται πειθαρχικά.

Κατά τη διάρκεια της αναστολής άσκησης των καθηκόντων του ο υπάλληλος δεν προσέρχεται στην υπηρεσία.

Η αργία αρχίζει από την κοινοποίηση της σχετικής πράξης. Ο υπάλληλος επανέρχεται στα καθήκοντά του αυτοδίκαια από την έκδοση πειθαρχικής απόφασης, η οποία τον απαλλάσσει από την πειθαρχική ευθύνη ή του επιβάλλει ποινή διαφορετική από την οριστική ή προσωρινή παύση.

 

Διάστημα εφαρμογής

 

Εντός 5 (πέντε) ημερών από τη δημοσίευση του νόμου, οι Διευθυντές Διοικητικού/ Προσωπικού του συνόλου των φορέων και υπηρεσιών του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, είναι υποχρεωμένοι να αποστέλλουν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κατάλογο ονομάτων των υπαλλήλων οι οποίοι:

α. Τίθενται σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης της θέσης τους

β. Τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία.

Επισημαίνεται ότι η υποβολή των ατομικών στοιχείων των υπαλλήλων που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή αργίας αποτελεί εκπλήρωση της πάγιας υποχρέωσης των υπηρεσιών Διοικητικού/Προσωπικού να επικαιροποιούν τα στοιχεία της απογραφής σε κάθε περίπτωση υπηρεσιακής μεταβολής του προσωπικού τους, δεδομένου ότι τόσο η θέση σε διαθεσιμότητα όσο και η αναγκαστική αργία συνιστούν μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης του υπαλλήλου.

Σημειώνεται ότι η άμεση υποβολή των στοιχείων αυτών εξυπηρετεί την ταχύτερη μετακίνηση του προσωπικού που τίθεται σε διαθεσιμότητα για την κάλυψη των υφιστάμενων υπηρεσιακών αναγκών. Υπενθυμίζεται ότι η θέση σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή αργίας επέρχεται αυτοδίκαια με τη δημοσίευση του Νόμου.

 

Πληττόμενες υπηρεσίες

Μεγάλο πλήγμα αναμένεται να δεχτούν οι πολεοδομίες, οι τεχνικές υπηρεσίες, οι επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης, το εργατικό προσωπικό των Δήμων κλπ με κίνδυνο να τιναχθούν στον αέρα οι υπηρεσίες των Δήμων. Απώτερος στόχος πιθανόν να είναι η αποδυνάμωση υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, όπως η ύδρευση ή η καθαριότητα και η απόδοσή τους με πρόσχημα την διάβρωση στον ιδιωτικό τομέα.

 

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ