Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

27/12/12

Η έκδοση 20.12.2012

21/12/12

Φιλική στους πεζούς η παλιά πόλη στο Ναύπλιο


Εργοτάξιο θα γίνει η παλιά πόλη του Ναυπλίου, μόλις θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης των οδών Αμαλίας από Σοφρώνη μέχρι τέλους, Σιδηράς Μεραρχίας από Θεσσαλονίκης μέχρι Συγγρού καθώς επίσης και εργασίες ανάπλασης που θα γίνουν στον Δημοτικό Χώρο που βρίσκεται επί της οδού Αμαλίας δίπλα στην Alpha Bank.

Το έργο της ανάπλασης, που είχε δρομολογηθεί επί δημαρχίας Αναγνωσταρά, βασίζεται στην Αρχιτεκτονική Μελέτη και περιλαμβάνει την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στην οδό Σιδηράς Μεραρχίας από την πλευρά της

πλατείας Καποδίστρια και το Πάρκο Κολοκοτρώνη, επίσης την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και από τις δύο πλευρές της Αμαλίας από Σοφρώνη μέχρι τέλους και την διαμόρφωση του Δημοτικού Χώρου σε υπάιθριο χώρο επίσκεψης για το κοινό.

Οι διαπλατύνσεις αυτές έχουν στόχο την απομάκρυνση της στάθμευσης οχημάτων, την διευκόλυνση των πεζών, την ανάδειξη των κτιρίων, την ανάπτυξη των καταστημάτων και την διέλευση οχημάτων με προσοχή και μειωμένη ταχύτητα.

Τα πεζοδρόμια της οδού Σιδηράς Μεραρχίας επιστρώνονται με μάρμαρα Καρναζέϊκα σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά σχέδια, και εγκιβωτίζονται με τα παλαιά μονολιθικά κράσπεδα που αφαιρέθηκαν από την παλαιά πόλη.

Τα πεζοδρόμια της οδού Αμαλίας και του Δημοτικού Χώρου επιστρώνονται με μάρμαρα Πάρνωνα σύμφωνα με τα ήδη υπάρχοντα και με τα αρχιτεκτονικά σχέδια, και εγκιβωτίζονται με τα παλαιά μονολιθικά κράσπεδα που ήδη υπάρχουν στην οδό Αμαλίας.

Στην περιοχή θα γίνουν γενικές και ειδικές εκσκαφές, εξυγιαντικές στρώσεις με θραυστό υλικό λατομείου, θα κατασκευαστεί υπόβαση από οπλισμένο σκυρόδεμα θα γίνουν μαρμαροστρώσεις, αλλαγή εγκατάστασης φωτισμού, αλλαγή φωτιστικών, πρόβλεψη για διέλευση νέων υπογείων καλωδίων και λοιπές εργασίες.

Ήδη, υπογράφτηκε από την περιφέρεια η απόφαση ένταξης του για χρηματοδότηση με προϋπολογισμό 1,597,500.00 ευρώ.

 

ΔΕΥΑΝ

 

Να σημειωθεί ότι το έργο συνδυάζεται με την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης από την ΔΕΥΑΝ, για το οποίο ολοκληρώνονται οι εργασίες στην λεωφόρο Αμαλίας, όπου αντικαθίσταται το παλαιό δίκτυο με νέο από σύγχρονο υλικό από πολυαιθυλένιο.

Επίσης, ολοκληρώνονται σύντομα οι εργασίες που εκτελούνται αυτό το διάστημα επί της εθνικής οδο. Ναυπλίου – Άργους από την Δ.Ε.Υ.Α.Ν. στο τμήμα από Παν. Τσαλδάρη έως Δικαστικές Φυλακές και αφορούν την αναβάθμιση της υδροδότησης των Φυλακών (Δικαστικές – Αγροτικές) καθώς και του Ξενοδοχείου Αμαλία και των παρακείμενων των Φυλακών οικιών.

Περνά στην αντεπίθεση ο Καμπόσος με τον “ΔΗΜΟΤΗ” και έργα ανάπλασης του Άργους


Σε μια προσπάθεια ανάδειξης του έργου του, ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών επανέφερε στην κυκλοφορία τον “Δημότη” και προχωρά στην ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του Άργους αποσκοπώντας στην βελτίωση της εικόνας της πρωτεύουσας του Δήμου αλλά και στην προσέλκυση επισκεπτών. Σύμφωνα με πληροφορίες η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου περιλαμβάνει τον χώρο της πλατείας και τον χώρο της λαϊκής αγοράς (πλατεία Δημοκρατίας) με πεζοδρόμηση και του δρόμου εμπρός απ το κτήριο της νεοκλασσικής αγοράς.

Εδώ και δυό μέρες σ όλο τον δήμο Άργους Μυκηνών επανεμφανίστηκε η παραταξιακή  εφημερίδα ''Ο ΔΗΜΟΤΗΣ'' που πρόσκειται στον Δ. Καμπόσο. Μεταξύ άλλων πληροφορούμεθα πως πρόκειται για έντυπο της “Νεολαίας της δημοτικής παράταξης Αλλαγή Πορείας” του δημάρχου Δημήτρη Καμπόσου. Πρόκειται για την πρώτη δημοτική παράταξη που εμφανίζει και “οργανωμένη νεολαία” προκαλώντας θαυμασμό αλλά και εύλογα ερωτηματικά για το μέγεθος και την οργάνωσή της που θυμίζει περισσότερο κόμμα παρά συνηθισμένη δημοτική κίνηση.  Σε κάθε περίπτωση αποτελεί η έκδοση μια αιφνιδιαστική κίνηση του δημάρχου Δ. Καμπόσου προς τους αντιπάλους του καθόσον είναι φανερό πως το επανεμφανιζόμενο έντυπο αποσκοπεί να δώσει απαντήσεις από την μεριά του δημάρχου, σε όσα κατά καιρούς διάφοροι διαδίδουν η ακόμα και τον κατηγορούν.

Από πλευράς αντιπολίτευσης, η επανέκδοση σχολιάστηκε ως αδυναμία προώθησης των πολιτικών της δημοτικής αρχής και ως προσπάθεια να σταματήσουν οι εσωτερικές συγκρούσεις. Ως έντυπο θα το κρίναμε καθαρά ως ερασιτεχνικό, αφού ούτως ή άλλως, εκδίδεται από την “παραταξιακή νεολαία”.

Χρονιάρες μέρες κινδυνεύει να μείνει εκτός λειτουργίας ο Βιολογικός Άργους- Ναυπλίου


Σε απόγνωση βρίσκεται ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΡ, η οποία διαχειρίζεται τα θέματα του κοινού βιολογικού καθαρισμού των δύο πόλεων, αφού τα χρέη του Ναυπλίου εμποδίζουν την πληρωμή του λογαριασμού της ΔΕΗ που απειλεί να αφήσει τον Βιολογικό χωρίς ρεύμα. Καταριέται την ώρα και την στιγμή ο Τάκης Σχοινοχωρήτης που ανέλαβε την επιχείρηση με τόσα προβλήματα. “Μια χαρά ήμουν στο γραφείο μου, είχα χρόνο να πιω και έναν καφέ με δυο φίλους” λέει και ξαναλέει όπου βρεθεί. Μια παραίτηση θα του έδινε λύση, όμως η υπόσχεσή του να συμβάλει στην εξυγίανση της επιχείρησης είναι ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για όσους τιμούν τον λόγο τους. Τρία εξώδικα έχει στείλει στην ΔΕΥΑΝ, αλλά δεν έχει πάρει απάντηση ουσιαστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΔΕΥΑΑΝ χρωστάει 500.000Ευρώ και πληρώνει 5.000Ευρώ ανά δύο μήνες με αποτέλεσμα να μην μειώνεται η οφειλή. Το θέμα είναι τι θα γίνει αν μετά τις γιορτές που αρχίσει η χυμοποίηση κατεβάσει τους διακόπτες στον βιολογικό η ΔΕΗ! Όσο φιλότιμες κι αν είναι οι προσπάθειες του προέδρου της ΔΕΥΑΑΡ, όσο κι αν προσπαθεί να συμμορφωθεί η ΔΕΥΑΝ, αν δεν υπάρξει χρήμα για να πληρωθεί η ΔΕΗ θα αρχίσουν να αναβλύζουν ακαθαρσίες απ τις λεκάνες των σπιτιών μας.

20/12/12

Φαύλος κύκλος


Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΣΤΑ ΥΨΗ εκτινάχτηκε και πάλι η ανεργία σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Νοεμβρίου, που δόθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη δημοσιότητα. Περισσότερο απ΄ όλους πλήττονται όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών, δηλαδή στην πιο παραγωγική ομάδα του πληθυσμού, τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να προσφέρουν με την εργασία τους και με την εμπειρία τους στην ανάπτυξη αυτού του τόπου. Αυτή η ηλικιακή ομάδα αποτελεί το 64,02% των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ενώ τα στοιχεία υπολογίζεται ότι είναι ακόμα πιο δραματικά αν προστεθούν όσοι δεν έχουν περάσει επίσημα το κατώφλι της ανεργίας, αλλά στην ουσία δεν έχουν εισοδήματα. Και είναι πάρα πολλοί πλέον αυτοί.
ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ επαγγελματιών που πλήττονται βαρύτατα από την οικονομική κρίση,  είναι η οικονομική κατάσταση που θα διαμορφωθεί στο εξής, ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία για το αύριο.
ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ δεν κυκλοφορεί πλέον «ψυχή», αν εξαιρέσουμε κάποιες λίγες από τις γιορτινές ημέρες που υπάρχει μια στοιχειώδης κίνηση στα μαγαζιά. Επομένως τα ταμεία των καταστημάτων μένουν άδεια ή αδειάζουν αμέσως με τις υποχρεώσεις που τρέχουν. Φιλότιμες είναι οι προσπάθειες των επαγγελματιών της επαρχίας που προσπαθούν και καταφέρνουν στις περισσότερες περιπτώσεις να συμπιέσουν κι άλλο τις τιμές σε όλα τα προϊόντα. Λίγες όμως είναι οι πωλήσεις που καταφέρνουν να κάνουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι προμηθευτές τους στέλνουν συνεχώς προσφορές, αλλά δεν κουνιέται φύλλο. Οι παραγγελίες έχουν σταματήσει.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ είναι να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, με ανέργους που δεν μπορούν να ψωνίσουν και με επιχειρήσεις που απολύουν κι άλλον κόσμο, αφού δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους.
Οι στρατιές των ανέργων μεγαλώνουν και η επιχειρηματικότητα καταστρέφεται. Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται και δεν σταματά…

Δυο μέρες πριν την καταστροφή


Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΙΣΩΣ είναι οι τελευταίες στιγμές. Ίσως είναι η τελευταία έκδοση του “αναγνώστη” πριν την συντέλεια του κόσμου. Ίσως αντί να κάθομαι και να γράφω θα έπρεπε να κάνω όλα αυτά που άφησα ανεκπλήρωτα όλα αυτά τα χρόνια της ζωής μου και είναι πολλά γαμώ το κι ο χρόνος των δύο ημερών μικρός.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ και άσχημο, σκέφτηκα να βλέπεις ότι ο κόσμος έχει ημερομηνία λήξης στις 21 Δεκεμβρίου του 2012! Ρε τι σκέφτηκαν οι Μάγια για να μας ενημερώσουν. Ένα ολόκληρο ημερολόγιο θυσίασαν για να μας εκδικηθούν που εξαφανίσαμε τον πολιτισμό τους. Και τον δικό μας πολιτισμό βέβαια τον εξαφάνισαν πριν 1000 και πλέον χρόνια κάποιοι άλλοι, αλλά δεν κάναμε κι έτσι; Δεν σπύραμε το πανικό στους απογόνους τους. Τους αφήσαμε να παρακμάσουν και να πέσουν καταγής και να γίνουν βορρά των σκουληκιών. Αλλά τελικά δεν έπεσαν αυτοί, εμείς απλά γίναμε σκουλήκια χωρίς αντίκρισμα.
ΑΠ ΤΗΝ άλλη αναρωτιέμαι αν θα πρέπει να καταβάλλω τα τέλη κυκλοφορίας, το χαράτσι, τα ασφάλιστρα, να πληρώσω το νερό, την ΔΕΗ, το τηλέφωνο, το νοίκι, την κάρτα κλπ. Γιατί; αφού ο κόσμος θα καταστραφεί, γιατί να πάνε κι αυτά χαμένα. Το ξανασκέπτομαι ξανά και λέω και τι θα κερδίσω αν δεν τα αποδώσω αφού όλα θα πάνε στράφη και μένα θα μου είναι άχρηστα πλέον;
ΑΧΡΗΣΤΑ μου ήταν και πριν, όταν ως νομοταγής πολίτης πλήρωνα τις υπέρογκες δαπάνες του δημοσίου και τις σπατάλες των κομμάτων για να διατηρήσουν τις πελατειακές σχέσεις τους με όλους τους άλλους πλην εμού και κάποιων ομοίων μου που ήθελαν να “είναι σωστοί πολίτες”. Να λοιπόν που τώρα στο “Τέλος” καλοί κακοί την ίδια σούμα κάνουμε. Τα ίδια τίποτα θα μας μείνουν απ τον “επερχόμενο” όλεθρο.
ΚΙ ΑΝ πάλι δεν καταστραφεί ο κόσμος, ποιό το όφελος; Θα έχω πληρώσει όλους τους λογαριασμούς μου, θα έχω περαιώσει όλες τις υποχρεώσεις μου και θάμαι πάλι έτοιμος να καταστραφώ, σ αντίθεση μ αυτόν που χρόνια τώρα παρασιτούσε και απέφευγε όπως τώρα στο παρά πέντε πριν την καταστροφή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις. Πόσες και πόσες φορές δεν καταστράφηκε ο κόσμος, από κατακλυσμούς και θεϊκές εντολές και πάλι έθρεψε τα ερπετά εκείνα που προετοιμάζουν την νέα καταστροφή του, όχι αυτή που προέβλεψαν οι Μάγια, αλλά αυτή που ήδη έχει δολοφονήσει 3.500 πολίτες απ την μέρα που ξέσπασε η οικονομική κρίση. Χρόνια πολλά και μην υποκύπτετε στις φήμες της καταστροφής, αντιστρέψτε την προς αυτούς που την δημιουργούν

Τα παπούτσια, τα κάρβουνα και ο δασοφύλακας.


Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

-Μπαμπά τα παιδιά σου κέρνα , την Κυριακή υποσχέθηκες ταβέρνα.
Οι μικροί διαδηλωτές με «διακριτικό» τρόπο υπενθύμισαν στον μπαμπά την υπόσχεση του για κυριακάτικη έξοδο στην ταβέρνα του κυρ Φώτη στο Κεφαλάρι. Η παροιμία λέει σε γέρο και σε παιδί μην τάξεις.
-Εντάξει, η υπόσχεση είναι υπόσχεση, αλλά και εσείς πρέπει να έχετε τελειώσει τα μαθήματα σας.
-Από χθες το απόγευμα και περάσαμε από τον τεχνικό έλεγχο της  μαμά;, μπορείς να πάρεις και πληροφορίες ( του απάντησε η μικρή του κόρη) .
Ο μικρός είχε μπει στο μπάνιο και ακούγονταν οι φωνές του όπως αντηχούσαν μέσα από το φωταγωγό.
-Γιαγιά, γιαγιά…. Ε γιαγιά ετοιμάσου πάμε Κεφαλάρι.
-Ε που να πάμε τώρα, καθαρίζω το σπίτι.
-Ε γιαγιά όλη μέρα, κάθε μέρα  καθαρίζεις το σπίτι σου….. να έρθεις μαζί μας είπα!.
Στο πίσω κάθισμα η γιαγιά στην μέση απολάμβανε την διαδρομή, δεξιά και αριστερά της καθόταν ο εγγονός και η εγγονή της. Και τα δυο παιδιά ήταν αφοσιωμένα στο ηλεκτρονικό παιγνίδι τους.
-Καλά, εμένα μου είπατε να έρθω για βόλτα όχι να με βάλετε να βλέπω τα παιγνίδια σας. ( Τους είπε με ειρωνικό τόνο.)
-Γιαγιά κερδίζω, κοίτα τι φωτιές ρίχνει το όπλο μου.
-Και εμένα κοίτα γιαγιά, περνάω την πριγκίπισσα από τον ένα αστερισμό στον άλλο.
-Γιαγιά εμένα κοίτα πως πολεμάω, ( την σκούντηξε ο μικρός) .
-Ε γιαγιά εμένα κοίτα, ( φώναξε και η μικρή) .
Ο γιός της, έβλεπε  από τον καθρέφτη το άσπρο κεφάλι της μάνας του, να γυρίζει μια από δω, μια από εκεί για να ικανοποιήσει και τα δυο εγγόνια. Μια λευκή  βεντάλια που πήγαινε δεξιά και αριστερά για μερικά δευτερόλεπτα.
-Μπαμπά θα μου πάρεις και την επόμενη μάχη ;
-Μπαμπά και εγώ θέλω το καινούργιο της πριγκίπισσας.
-Ότι θέλουν τα παιδιά μου.
-Μάθε τα έτσι και θα τα πληρώσεις τα σπασμένα αργότερα ( είπε η γιαγιά στον γιό της , με βλέμμα μάνας που μαλώνει τον άτακτο μικρό ).
Φτάνοντας στην Ξηρόβρυση στρίβουν για το Κεφαλάρι. Ξαφνικά το αμάξι μειώνει ταχύτητα, ταρακουνιόνται όλοι, παραλίγο να φύγουν τα παιγνίδια από τα χέρια των παιδιών.
-Ε, μπαμπά θες να χάσουμε;
-Όχι, ο αστυνόμος μου έκανε σήμα και πρέπει να σταματήσω.
-Άδεια, δίπλωμα και ασφάλεια κύριε, ( ζήτησε ο αστυνομικός και έκανε τον έλεγχο του) εντάξει μπορείτε να πηγαίνετε.
-Τι ήθελε μπαμπά;
-Τίποτα ένα τυπικό έλεγχο έκαναν, δεν τρέχαμε και εσείς φορούσατε τις ζώνες όλα καλά.
Από τον εσωτερικό καθρέφτη πρόσεξε ότι η μητέρα του είχε πάρει ένα άσπρο χρώμα στο πρόσωπο, το βλέμμα ζωντανό παρακολουθούσε εικόνες, αλλά αλλού και τα δάχτυλα του δεξιού της χεριού έκλεισαν σε μια γροθιά.
-Μάνα είσαι καλά;
-Ε γιαγιά που κοιτάζεις; ( Της είπε ο μικρός και της έπιασε το κλειστό δεξί χέρι.) Τι κρατάς στο χέρι σου;
-Το φαναράκι μου!!!.
-Μάνα είσαι καλά; (Την ρώτησε ξανά ο γιός της και τον ζώσανε τα φίδια, μήπως έπρεπε να κάνει επιτόπου στροφή και να πάει για το νοσοκομείο του Άργους).
-Γιαγιά ποιο φαναράκι;
- Εκείνο που κράταγα όλη την νύχτα στο χέρι μου  για να έρθω νύχτα πέντε ώρες δρόμο από την Κρύα Βρύση στο Άργος, να πουλήσουμε κάρβουνα με τον πατέρα μου. Να έτσι μάγκωνε το χέρι μου από το κρύο. Εδώ μας έπιασε  ο κυρ  Μιχάλης.
-Ουφ εντάξει ( είπε ο γιός της και ξεκίνησε σιγά- σιγά το αμάξι για το Κεφαλάρι, γιατί κατάλαβε ότι η μάνα του ήθελε να μιλήσει για να ανακουφιστεί από την συγκίνηση που της προκάλεσαν οι μνήμες.)
-Όταν είδα τον αστυνόμο να κάνει σήμα στον μπαμπά σας, μυστήριο πράγμα το μυαλό του ανθρώπου, μου ήρθε στο μυαλό ο δασοφύλακας που μας έπιασε εδώ στο ίδιο σημείο με παράνομα κάρβουνα.
- Σας πήγε φυλακή;
-Όχι, μας άφησε γιατί είχα τα παπούτσια στο χέρι.
-Γιαγιά άρχισες τα αστεία;
-Μάνα εξήγησε στα παιδιά (της είπε ο γιός της, προφανώς γνώριζε την ιστορία).
-Λοιπόν, πριν πενήντα εξήντα χρόνια, ζούσαμε στο χωριό με πολύ φτώχια και πολύ αγώνα, ούτε κούτες παιγνίδια είχαμε ούτε ντουλάπες ρούχα όπως εσείς τώρα.  Για να βγάλουμε ένα κομμάτι ψωμί κάθε σπίτι είχε και την καμινίστρα του.
-Τι είναι αυτό;
-Ένας τόπος σαν ένα μικρό αλώνι, εκεί σε σχήμα πυραμίδας  μάζευαν τα ξύλα, έβαζαν ένα μέτρο περίπου τοίχο από πέτρες  και από πάνω χώμα και κλαδιά. Μ κόπο  και μεγάλη τέχνη έφτιαχναν τα κάρβουνα και τα φέρναμε στο Άργος να τα πουλήσουμε.  Για κάποια καμίνια έδινε άδεια ο δασοφύλακας, αλλά ήταν λίγα και εμείς έπρεπε να ζήσουμε. Χωρίς να καταστρέφουμε το δάσος κόβαμε κάποια δέντρα και φτιάχναμε κάρβουνα για να ζήσουμε. Αλλά αν σε πιάνανε οι δασοφύλακες και τα κάρβουνα σου παίρνανε και δικαστήριο πήγαινες. Όταν ξέραμε ότι θα έχουμε φορτίο με κάρβουνα ειδοποιούσε ο πατέρας μου τους πελάτες ότι τέσσερις το πρωί θα φτάναμε στην αυλή του να παραδώσουμε. 
-Καλά γιαγιά και γιατί παρακαλώ στις τέσσερις το πρωί;
-Για να μην μας πιάσουνε οι δασοφύλακες…. Αλλά και αυτοί ξέρανε τι ώρες κυκλοφορούσαμε. Έβαζε ο πατέρας μου σημάδι τα αστέρια και ξεκινάγαμε.
-Γιατί δεν είχατε ξυπνητήρι;
-Ούτε ξυπνητήρι, ούτε ρεύμα, ούτε τρεχούμενο νερό υπήρχε στα σπίτια τότε. Και εμείς εκείνα τα χρόνια είμαστε τυχεροί γιατί η βρύση του χωριού  ήταν κοντά.  Ο προπάππους σας ήξερε να συμβουλεύετε τον ουρανό, είχε σημάδια, την Πούλια, τον Αυγερινό και το Αλεκτροπόδι. Έντεκα η ώρα λοιπόν όρθιοι, φορτωμένα τα δυο μουλάρια το φαναράκι που έδινε λίγο  φως, μια μπουκιά ψωμί στο ταγάρι και δρόμο για το Άργος.  Από το κρύο και την παγωνιά μάγκωνε το χέρι. Μετά από δυο ώρες δρόμο χέρι και φαναράκι γίνονταν ένα.  Εκείνη την φορά , κοντά Χριστούγεννα ήταν, θα μου αγόραζε ο πατέρας μου και ένα φουστανάκι στο παζάρι του Άργους, παπούτσια είχα ένα ζευγάρι, αυτά που φόραγα . Καθώς περπάταγα, σκέφτηκα ότι αν περπατήσω πέντε και άλλες πέντε ώρες θα χάλαγα τα παπούτσια μου. Έτσι για να τα σώσω τα έβγαλα και περπατούσα ξυπόλητη, Χωρίς να με πάρει είδηση ο πατέρας μου. ( Τα εγγόνια είχαν απορροφηθεί από την διήγηση της γιαγιά και δεν έδιναν σημασία στα μπλίμπ – μπλίμπ των ηλεκτρονικών παιγνιδιών που τα καλούσαν για την συνέχεια).  Εδώ στην Ξυρόβρυση ενώ ετοιμαζόμασταν να στρίψουμε για το Άργος παρουσιάζεται μπροστά μας ξαφνικά ο κυρ Μιχάλης ο δασοφύλακας.
-Σταματήστε ( μας φωνάζει ρίχνοντας ένα μεγάλο φως μπροστά μας).
-Εμένα μου κοπήκαν τα πόδια, πάει η χαρά για το φουστανάκι πάνε όλα ήμουνα έτοιμη  να βάλω τα κλάματα.
-Βασίλη τι κουβαλάς εκεί; ( Ρωτά τον πατέρα μου.)
-Κάρβουνα Μιχάλη .
-Μιλάγανε με τα ονόματα τους γιατί με τα χρόνια γνώριζε ο ένας τον άλλον.
-Χαρτιά έχεις;
-Όχι Μιχάλη δεν έχω.
-Καλά το κορίτσι γιατί το βάζεις να περπατά ξυπόλυτο;
-Τι πράγμα; Τι είναι αυτά που λες; ( Θύμωσε ο πατέρας μου, το θεώρησε προσβολή,  αλλά τότε είδε ότι κρατούσα τα παπούτσια στο ένα χέρι και στο άλλο το φαναράκι)
-Να κύριε δασοφύλακα ( δεν ξέρω και εγώ που το βρήκα το θάρρος να μιλήσω ) εγώ τα έβγαλα να μην τα χαλάσω, να τα έχω για μια καλή μέρα, γιορτές που είναι…. Το άκαμπτο πρόσωπο του κυρ δασοφύλακα άλλαξε έκφραση , οι άκρες από τα μουστάκια του πήγαιναν μια δεξιά μία αριστερά. Αυτό κράτησε μερικά δευτερόλεπτα και εγώ φοβόμουν ακόμα πιο πολύ.
-Λοιπόν Βασίλη (είπε στον πατέρα μου) πήγαινε να κάνεις  τις δουλειές σου και ούτε σε είδα ούτε με είδες.
-Ευχαριστώ Μιχάλη ο Θεός να σε έχει καλά.
-Το κορίτσι και τα παπούτσια να ευχαριστείς,  άντε πήγαινε …. Να συνεχίσω την δουλειά μου.… ( Το χέρι της γιαγιάς χαλάρωσε, τα μάτια της είχαν βουρκώσει, το αμάξι περνούσε το χώρο στάθμευσης της ταβέρνας).
-Γιαγιά ένα λάθος έκανες εσύ και ο πατέρας σου, δεν έπρεπε να πουλάτε κάρβουνα στο Άργος για να μην σας πιάνουν οι δασοφύλακες( είπε ο μικρός ). 
 -Και που να τα πουλάγαμε;
-Να εδώ στην ταβέρνα του κυρ Φώτη… διάβασε  την ταμπέλα…. Όλα στα κάρβουνα… (Τα δυνατά γέλια της γιαγιά τους ξάφνιασαν  ευχάριστα όλους).


*Η ιστορία έχει φανταστικά στοιχεία αλλά στηρίχθηκε σε πραγματικά γεγονότα. Ο παππούς μου ο Βασίλης κατέβαινε νύχτα μαζί με την κόρη του να πουλήσει στο Άργος  τα «παράνομα» κάρβουνα της επιβίωσης . Γλίτωσε το πρόστιμο από τον καλοπροαίρετο δασοφύλακα, όταν είδε την μικρή Μαρία να κρατά τα παπούτσια στο χέρι. Την ιστορία διηγήθηκε η μητέρα μου Μαρία.

**Αλεκτροπόδι= αστερισμός του Ωρίωνα, Πούλια= ο αστερισμός των Πλειάδων, Αυγερινός = η Αφροδίτη  ,κάποια  από τα σημάδια που ουρανού με τα οποία εκ παραδόσεως ο παππούς μου προσανατολιζόταν στο χώρο και στον χρόνο.

19/12/12

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 20.12.2012


16/12/12

Η έκδοση 13.12.2012

15/12/12

Διαμαρτυρίες στον Τσαυτάρη για τις καθυστερήσεις στον Ανάβαλο


Το θέμα του Αναβάλου στον οποίο παρατηρούνται καθυστερήσεις

και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τις υποδομές στον τομέα της γεωργίας συζητήθηκαν στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τόσο στην Περιφερειακή Διοίκηση Αργολίδας όσο και στην Τρίπολη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη. Ο υπουργός στο πλαίσιο περιοδείας του στην Πελοπόννησο πέρασε και από την Αργολίδα και συμμετείχε σε σύσκεψη. Παρότι είχε προγραμματιστεί και επίσκεψη στον Ανάβαλο, αυτό δεν έγινε.

Για το φράγμα του Ανάβαλου στην σύσκεψη της Τρίπολης, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, καθώς μελετητικά υπήρξαν σημαντικές αστοχίες και παραλείψεις, όπως η ανυπαρξία μελέτης δικτύων διανομής του νερού, για τα οποία καταβάλλεται επίπονη προσπάθεια να επιλυθούν και το έργο που θα ολοκληρωθεί να είναι λειτουργικό και αποδοτικό προς τους πολίτες.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της ολοκλήρωσης του έργου του Αναβάλου για το νόμο Αργολίδας και συζητήθηκαν οι τεχνικές παράμετροι του έργου με σκοπό την προώθηση της υλοποίησης του.

Στην εισήγησή του, ο βουλευτής Γ. Ανδριανός υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις που έχουν ανακύψει στην υλοποίηση του έργου του Αναβάλου στα δίκτυα διανομής σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Δήμο Μιδέας. Επίσης επεσήμανε την ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών υλοποίησης  και  των άλλων τομέων του έργου στο Αντλιοστάσιο  και την ολοκλήρωση των μελετών  που αφορούν τις περιοχές της Επιδαύρου και της Ερμιονίδας, προκειμένου αυτό το έργο πνοής να ολοκληρωθεί χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και χωρίς εκπτώσεις και να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα άρδευσης της Αργολίδας και μια ουσιαστική ανάσα στους παραγωγούς.

Σχετικά με το θέμα του Αναβάλου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας το χαρακτήρισε ως «γόρδιο δεσμό», που επί σαράντα χρόνια απασχολεί τον αγροτικό -και όχι μόνο- κόσμο της Αργολίδας. Όπως είπε ο κος Κοδέλας «Είχαμε επισημάνει το περασμένο καλοκαίρι με ερώτησή μας στον υπουργό, αλλά και σε όλους με δελτίο τύπου, ότι είναι απαράδεκτο το 2012 ο νομός να κινδυνεύει να ξεραθεί επειδή παρουσιάστηκαν και πάλι προβλήματα με τις αντλίες. Οι διαβεβαιώσεις ότι το έργο προχωρά δεν εφησυχάζουν κανέναν, κυρίως γιατί:

Είναι φανερό ότι υπάρχουν κενά και αστοχίες στις τεχνικές μελέτες που προκαλούν τραγική αργοπορία στην υλοποίηση του έργου. Παράλληλα, είναι αναμενόμενο, ότι, λόγω των κενών και αστοχιών αυτών, εκείνο που θα προκύψει θα είναι πολύ κατώτερο του αναγκαίου.

Είναι επίφοβο, όταν ολοκληρωθούν τα έργα του Ανάβαλου, να μην υπάρχουν πια αγρότες να καλλιεργούν τα χωράφια τους και αν ακόμη υπάρχουν, να μη μπορούν να κάνουν χρήση του νερού, αφού το κόστος της ηλεκτροδότησης των αντλιών θα εκτοξευθεί, λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης στην ενέργεια».

Δηλώσεις για τον Ανάβαλο έκανε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος τόνισε ότι «Το έργο πνοής του Αναβάλου αποτελεί πλέον ένα έργο που όχι μόνο ξεκίνησε να υλοποιείται από τις αρχές του 2010, αλλά έχει και ορατό ορίζοντα πλήρους υλοποίησης. Η επέκταση του δικτύου στις περιοχές Κουτσοποδίου, Μυκηνών, Μιδέας, κ.ά., η ριζική αναβάθμιση του φράγματος και των αντλιών του, καθώς και η εξέλιξη των μελετών επέκτασής του στις περιοχές Επιδαύρου και Ερμιονίδας, δημιουργούν ένα ασφαλές πλαίσιο υλοποίησης του μεγάλου αυτού αιτήματος των τελευταίων δεκαετιών. Με την προοπτική της ολοκλήρωσής του, είναι ανάγκη οι τοπικές παραγωγικές δυνάμεις του πρωτογενούς τομέα στην Αργολίδα, να ανασχεδιάσουν μετά από εκτενή δημόσια διαβούλευση το αγροτικό μέλλον του τόπου. Σε αυτή την κατεύθυνση, τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αργολίδας, επιτρέπουν τη διαμόρφωση συνθηκών για παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων απόλυτα ανταγωνιστικών στις διεθνείς αγορές, με ταυτόχρονη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας. Το έργο γίνεται. Η πρόκληση είναι μπροστά μας. Πρέπει να αντιδράσουμε θετικά και δημιουργικά ως Κοινωνία».

Επίσης αναφορά έγινε από τον κο Κοδέλα και από τον κο Ανδριανό στο θέμα που αφορά τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στον ΕΛΓΑ, την ίδια στιγμή που οι αγρότες πληρώνουν πανάκριβα ασφάλιστρα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της Αργολίδας είναι πολλά λόγω των συνεπειών της κρίσης αλλά και άλλων αστάθμητων παραγόντων όπως οι αλλεπάλληλες καταστροφές (χαλαζοπτώσεις κτλ).

 

 

Άλλα θέματα

 

Άλλα θέματα που απασχόλησαν τις συσκέψεις με τον υπουργό ήταν το πρόγραμμα της Περιφέρειας για τη στήριξη και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.

Το πρόγραμμα αυτό, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης, «αν επιτύχει, θα αποτελέσει πιλότο για το σύνολο της χώρας». Η χρηματοδότησή του θα είναι κατά το ήμισυ κρατική και κατά το ήμισυ από χρηματοπιστωτικό φορέα, με στόχο η ίδια συμμετοχή να είναι μηδενική. Θα έχει πενταετή διάρκεια και προϋπολογισμό, ο οποίος θα κυμανθεί στο ύψος των 50 εκατομμυρίων ευρώ. 

Ο Υπουργός δήλωσε σχετικά ότι «ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την κτηνοτροφία συμφωνεί απόλυτα με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ενταχθεί στις ευρωπαϊκές συμπράξεις καινοτομίας». 

Επίσης συζητήθηκε η πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την στροφή της αγροτικής παραγωγής σε προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης, από την πλευρά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου πάνω στα ζητήματα της αγροτικής και κτηνοτροφικής οικονομίας και δήλωσε ότι «στα ζητήματα αυτά θα σας βοηθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε, αλλά θέλουμε και τη δική σας υποστήριξη στο έργο μας». Χαρακτήρισε την Περιφέρεια Πελοποννήσου πρωτοπόρα όσον αφορά τις επιχειρηματικές συμπράξεις, με ειδίκευση στην καινοτομία, και ανακοίνωσε την απόφαση του Υπουργείου για τη δημιουργία συγκεκριμένου αριθμού δημοπρατηρίων στην επικράτεια, ένα εκ των οποίων είναι αυτό της Περιφέρειας Πελοποννήσου και το οποίο ως έργο είναι ώριμο, ενώ έχει προσδιοριστεί και η χωροθέτηση του. 

Παράλληλα, ανακοίνωσε την πρόσφατη υπογραφή πρωτοκόλλου με την Κίνα που προβλέπει την αύξηση των συμφωνηθέντων εξαγωγών ελαιολάδου αλλά και την επέκτασή τους και στα εσπεριδοειδή, εξέλιξη που δίνει νέα ώθηση στα τοπικά αγροτικά προϊόντα.

Ο κος Τσαφτάρης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης θα καταβληθεί στους δικαιούχους μετά 15 Δεκεμβρίου και επεσήμανε ότι γίνεται προσπάθεια για την επίσπευση και της επιστροφής του ΦΠΑ για το πετρέλαιο αγροτικής χρήσης.

14/12/12

300 Γάλλοι είναι μόνιμοι κάτοικοι στην Αργολίδα


Εθιμοτυπικές επισκέψεις στο δημαρχείο Ναυπλίου και την αντιπεριφέρεια Αργολίδας έκανε οι Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα Jean Loup Kuhn - Delforge.

Να σημειωθεί ότι το Ναύπλιο διατηρεί δεσμούς με την Γαλλία αφού στην πόλη λειτουργεί Γαλλικό προξενείο.

Στις συναντήσεις δόθηκε έμφαση στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού.

Ο Δήμαρχος Δ. Κωστούρος ενημέρωσε αναλυτικά τον Γάλλο διπλωμάτη για τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής: «Είχαμε μία χρήσιμη συζήτηση για πολλά θέματα. Ευχαριστούμε τον Γάλλο Πρέσβη για την επίσκεψη και για το ενδιαφέρον του. Η συνεργασία θα είναι συνεχής και θα επικεντρωθεί κυρίως στον τουριστικό τομέα», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ναυπλιέων».

Ο Γάλλος Πρέσβης στις δηλώσεις του σημείωσε ότι η Γαλλία ήταν και είναι  φίλη της Ελλάδας, τόνισε ότι όλες οι επενδύσεις τους, παραμένουν στην χώρα μας, επεσήμανε ότι το 2013 θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα, «οι συμφωνίες που γίνονται, είπε χαρακτηριστικά της δίνουν ανάσα και ξαναβρίσκει σιγά σιγά την αξιοπιστία της. Για να έρθει όμως η ανάπτυξη χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και δικαιοσύνη»

Στην αντίστοιχη συνάντηση στην αντιπεριφέρεια ο αντιπεριφερειάρχης Τ. Χειβιδόπουλος επεσήμανε ότι η Αργολίδα και η Γαλλία συνδέονται με παλαιούς και δυνατούς δεσμούς καθώς τόσο το Ναύπλιο όσο και το Άργος έχουν αδελφοποιηθεί με γαλλικές πόλεις, το Ναύπλιο με τη Martignas και το Άργος με την  Abbeville. Μέσα από αυτές τις αδελφοποιήσεις έχει ήδη αναπτυχθεί ένα δίκτυο συνεργασίας και ανταλλαγών, κυρίως στο επίπεδο των νέων ανθρώπων και μαθητών. Ιδιαίτερα σημαντική όμως είναι η παρουσία της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στο Άργος η οποία  για δεκαετίες πραγματοποιεί εκεί ανασκαφές και προάγει την πλούσια ιστορία της πόλης μέσα από την έρευνα και την ανάδειξη των ευρημάτων σε διεθνές επίπεδο.

Στις συναντήσεις τονίστηκε η αναγκαιότητα σύσφιξης των σχέσεων και τη δημιουργία νέων συνεργασιών με άξονα την νέα οικονομική και περιφερειακή πραγματικότητα καθώς τέτοιες ενέργειες προάγουν την εξωστρέφεια, τον εκσυγχρονισμό και την παγίωση οικονομικών συνεργιών. Οι συμπράξεις αυτές που είναι τόσο απαραίτητες για την πρόοδο σε όλα τα επίπεδα, μπορούν να επιτευχθούν αποτελεσματικότερα μέσα από τη διευρυμένη συμμετοχή στις διμερείς σχέσεις. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής μας αλλά και στο μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ της Επιδαύρου όπου τα τελευταία χρόνια φιλοξενούνται σταθερά διεθνείς παραγωγές. Επίσης εξέθεσε στον κ. πρέσβη τη στροφή των νέων στην καλλιέργεια της γης και μάλιστα με διάθεση καινότομα και δημιουργική, που ευνοείται από τον κλιματικό και εδαφικό παράγοντα της Αργολίδας. Επιπλέον παρουσίασε τις επενδύσεις που γίνονται στον τομέα της ενέργειας και του τουρισμού μεγάλης κλίμακας στην Αργολίδα.

Ο Γάλλος πρέσβης μίλησε για την αγάπη που τρέφει για την Αργολίδα την οποία επισκέπτεται συχνά αλλά και για την ύπαρξη στενών σχέσεων λόγω του μεγάλου αριθμού εγκατεστημένων Γάλλων στο νομό μας, περίπου 300 άτομα, αλλά και του μεγάλου αριθμού Γάλλων τουριστών που δέχεται η περιοχή μας.

Εταιρία λαϊκής βάσης για την ανακύκλωση των σκουπιδιών προτείνει η Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας


Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες από το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη και η Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας, στο Κρανίδι. Προσκεκλημένοι ήταν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους. Στην δημιουργία εταιρίας λαϊκής βάσης η οποία θα διαχειρίζεται τα σκουπίδια και θα τα ανακυκλώνει πρότεινε η Μαργαρίτα Καραβασίλη από το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη και η Μαρία Καρρά πρόεδρος της  Παρέμβασης Πολιτών Ερμιονίδας .

Σύμφωνα με την οικοδέσποινα κ. Μαρία Καρρά το θέμα των σκουπιδιών είναι ζωτικής σημασίας αλλά παρ όλα αυτά παραμένει εδώ και χρόνια άλυτο. Αναφερόμενη στον δεματοποιητή η κ. Καρρά υποστήριξε πως η περιοχή έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο ΧΑΔΑ, εκφράζοντας παράλληλα για πολλοστή φορά την αντίθεση του συλλόγου της στην χρήση των δεματοποιητών για σύμμεικτα σκουπίδια. Αντιδράσεις από εκπροσώπους της δημοτικής αρχής Ερμιονίδας προκάλεσε και η ρητορική ερώτηση της προέδρου της ΠΑΠΟΕΡ κατά πόσο πραγματικά γίνεται και που ανακύκλωση από τον δήμο Ερμιονίδας, στις οποίες η κ. Καρρά απάντησε με μια διαπίστωση ότι “Δεν μας απάντησε ποτέ κανείς αν ο εργολάβος (σ.σ. που έχει αναλάβει τα σκουπίδια για τον δεματοποιητή) είναι υποχρεωμένος απ την σύμβασή του να κάνει ανακύκλωση”. Αναπάντητη έμεινε και μια σειρά άλλων ερωτημάτων, όπως “γιατί δεν γίνεται μελέτη των επιπτώσεων του Δεματοποιητή και του χώρου εναπόθεσης των δεματοποιημένων σκουπιδιών στον υδροφόρο ορίζοντα και στο υπέδαφος”.

 

Η δημοτική Αρχή

Ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής, απουσιάζοντας απ την εκδήλωση, με επιστολή του προς τους παρευρισκόμενους επανέλαβε τις θέσεις του συνδυασμού του τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Ενόψει της συνάντησης, που προκάλεσαν για την Παρασκευή 7 Δεκέμβρη μέλη του Δ.Σ. της ΠΑΠΟΕΡ, θέλουμε να επικαιροποιήσουμε τις θέσεις της Παράταξής μας, οι οποίες έχουν υιοθετηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας, από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία.

 Οι θέσεις αυτές είναι κρυστάλλινες, έχουν διατυπωθεί πολύ πριν η Παράταξή μας αναλάβει την διοίκηση του Δήμου Ερμιονίδας και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο του 2010 με την επιστολή του επικεφαλής της Παράταξής μας και σημερινού Δημάρχου Δημήτρη Καμιζή προς τον τότε Περιφερειάρχη κ. Χατζημιχάλη, και συνοψίζονται στα εξής σημεία:

1) Καταγγέλλουμε την λειτουργία του δεματοποιητή σύμμεικτων απορριμμάτων, η οποία εκτός των άλλων αντίκειται και στην νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει σαν αποκλειστικό και μόνο σκοπό να δημιουργήσει έτοιμη πρώτη ύλη για το περιβόητο εργοστάσιο καύσης (όποτε και όπου αν φτιαχτεί).

2) Καταγγέλλουμε την δημιουργία δεμάτων σύμμεικτων απορριμμάτων χωρίς προορισμό, γιατί αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στο Σταυρό Διδύμων αυτή την στιγμή να έχει δημιουργηθεί ένας ΧΑΔΑ χειρότερος από τους προηγούμενους, γεγονός που και αυτό από την πρώτη στιγμή είχαμε προβλέψει και διακηρύξει προς κάθε κατεύθυνση.

3) Η μόνη λύση είναι το πλαίσιο ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗ ΠΗΓΗ – ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ - ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΠΟΜΕΝΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΥΠΟΛΛΕΙΜΑΤΟΣ, το οποίο πλαίσιο έχει γίνει σχεδόν καθολικά αποδεχτό σαν ο ηπιότερος και οικονομικότερος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων και στο οποίο πλαίσιο μπορεί να είναι χρησιμοποιηθεί ο δεματοποιητής, μόνο για να μπαλοποιεί το ελάχιστο που απομένει μετά την κομποστοποίηση, και το οποίο είναι σχετικά αδρανές. Η αλλαγή χρήσης του δεματοποιητή είναι περιβοντολογικά, νομικά και οικονομικά επιβεβλημένη καθότι θα μεταλλάξει το ποσό των 500.000 ευρώ που πληρώνουν σήμερα οι δημότες για να γίνονται τα απορρίμματα μπάλες και να στοιβάζονται εκεί, χωρίς προορισμό, σε ένα κόστος που θα εξασφαλίζει αφ΄ενός μεν σωστή διαχείρηση των απορριμμάτων της καθημερινής αποκομιδής και αφ΄ετέρου προοπτική εξάλειψης του αναθέματος που έχει σήμερα δημιουργηθεί και αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό και πρωτευούσης σημασίας.

4) Ζητάμε την άμεση μεταφορά, με κρατική δαπάνη, των δεμάτων από το χώρο του δεματοποιητή στον Σταυρό Διδύμων, ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για την εγκατάσταση του εξοπλισμού υλοποίησης του ανωτέρω προγράμματος, για να γίνει διαχείριση και των ήδη υπαρχόντων δεματοποιημένων και χύδην απορριμμάτων. Και αυτό προέχει και είναι εξ ίσου σημαντικό να γίνει παράλληλα με την διαχείρηση των απορριμμάτων γης καθημερινής αποκομιδής, διότι το αίσχος και το ανάθεμα του Σταυρού Διδύμων μόνο έτσι μπορεί να είναι διαχειρήσιμο και αναστρέψιμο, καθότι συνολική μεταφορά των δεμάτων και των χύδην απορριμμάτων, με τις σημερινές τιμές αγγίζει το ποσό των 2.000.000 ευρώ, που είναι με τα σημερινά δεδομένα απαγορευτικό ακόμα και να το σκέφτεσαι”.

 

Η αντιπολίτευση

Αναφερόμενος στο θέμα του Δεματοποιητή ο πρώην δήμαρχος Δ. Σφυρής με επιστολή του τονίζει: “Τον Ιούλιο του 2012 κατατέθηκε μετά από Αίτημα της Αντιπολίτευσης, σε Συνεδρίαση του Δ.Σ., η πρόταση - λύση για την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ του Δήμου Ερμιονίδας,του Δήμου Ερμιονίδας, η οποία δεν έγινε αποδεκτή.

Η πρόταση αυτή δίνει λύση ΟΧΙ μόνο στην διαχείριση, αλλά και στην υπάρχουσα κατάσταση της ανεξέλεγκτης χωματερής, που αποδεδειγμένα δημιουργήθηκε ,βάσει των εκθέσεων των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος από τον Ιανουάριο του 2011.

Η μη λειτουργία του δεματοποιητή, επιλογή της σημερινής Δημοτικής Αρχής, δημιούργησε την πιο επικίνδυνη εστία μόλυνσης για το περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία.

Η πρόταση – μελέτη δίνει λύση στη σημερινή κατάσταση και εξασφαλίζει την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ Διαχείριση των απορριμμάτων, του Δήμου Ερμιονίδας.

Παρόλο που δεν υπήρχε υλοποιήσιμη πρόταση από το Δήμο Ερμιονίδας για τη διαχείριση, η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τη Δημοτική Αρχή.

Η Δημοτική Συνεργασία Ερμιονίδας κατέθεσε την πρόταση της, στη Συνεδρίαση του Δ.Σ. τον Ιούλιο του 2012 και την ίδια πρόταση κατέθεσε στην Ανοιχτή συζήτηση και διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε την 7/12/2012, παρουσία παραγόντων της Περιφέρειας και Βουλευτών.

Η πρόταση συνάδει με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, με την Εθνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της από το ΕΣΠΑ- ΕΠΠΕΡΑΑ.

Μάλιστα στο Δ. Σ. του Δήμου Ερμιονίδας είχαμε προτείνει η εκπόνηση της μελέτης και ένταξη στο ΕΣΠΑ να γίνει από το ΕΜΠ, χωρίς να επιβαρυνθεί ο Δήμος.

Κριτήρια που στηρίζεται η πρόταση - λύση είναι:

-η ελαχιστοποίηση του κόστους διαχείρισης και λειτουργίας, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο Δημότης

-κοινωνικά οικονομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, με αναπροσαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού, που στηρίζεται στην Ανακύκλωση την κομποστοποίηση στην πηγή και στην νέα χρήση του δεματοποιητή, ο οποίος αποτελούσε και αποτελεί την προσωρινή λύση

-μέθοδοι φιλικοί προς το περιβάλλον και τη προστασία της Δημόσιας Υγείας”.

 

 

 

Επιστολές “συμμετοχής” στηνεκδήλωση έστειλαν τόσο ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης, όσο και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Τζανής

 

 

Eπιστολή του κ. Γιάννη Μανιάτη
Ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων στην επιστολή του αναφέρει:
“Η σημερινή συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε το αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση. Γιατί όχι μόνο αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των αποβλήτων, ενώ ενοποιεί και εκσυγχρονίζει την υφιστάμενη νομοθεσία, δίνει μεγαλύτερη έμφαση και επεκτείνει την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», εφαρμόζει μια αναθεωρημένη ιεράρχηση ως προς τις προτεραιότητες στη διαχείριση των αποβλήτων και θέτει αυστηρότερες απαιτήσεις, ώστε να επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι μείωσης των παραγόμενων αποβλήτων.

Η λύση των δεματοποιητών απορριμμάτων ήταν και είναι μια προσωρινή λύση. Μια λύση που πρέπει όμως να λειτουργεί σωστά, σε πλήρη συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία και τους περιβαλλοντικούς όρους που έχει λάβει ο κάθε δεματοποιητής. Ο Δεματοποιητής δεν είναι σε καμία περίπτωση η μόνιμη λύση, δηλαδή το μέσο που λύνει το πρόβλημα των οικιακών απορριμμάτων Ερμιονίδας, αλλά ένα μέσο για την απολύτως προσωρινή αντιμετώπισή του.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεσμεύτηκε ότι αρχές Σεπτέμβρη 2010 θα ορίσει το χώρο μεταφοράς και επεξεργασίας των δεμάτων, καθώς η θέση του Δήμου ήταν ότι με τη λειτουργία του δεματοποιητή θα έπρεπε να διασφαλισθεί και ο χώρος του τελικού προορισμού των δεμάτων μετά την αποθήκευσή τους η οποία ωστόσο θα έπρεπε να είναι απόλυτα ασφαλής στο δεματοποιητή.
Δυστυχώς τα πράγματα δεν εξελίχθησαν καθόλου έτσι. Το αντίθετο μάλιστα, βρισκόμαστε μπροστά σε μία κατάσταση που έχει δημιουργήσει στα Δίδυμα τις συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά”.


 

 

Επιστολή του κ. Τάσου Τζανή,

Ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας μεταξύ άλλων τονίζει:
“Θα ήθελα κατ’ αρχήν να ζητήσω συγνώμη γιατί δεν μπόρεσα να παρευρεθώ στην ωραία, χρήσιμη και αξιέπαινη εκδήλωσή σας, λόγω σοβαρού οικογενειακού προβλήματος (ευρισκόμουν στο Αττικό Νοσοκομείο για πρόβλημα υγείας της μητέρας μου).
Νιώθω την ανάγκη να σας συγχαρώ και να σας επαινέσω για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία σας αλλά και για την ανιδιοτελή σας δράση σε όλα τα μεγάλα προβλήματα, ιδιαιτέρως τα περιβαλλοντικά που ταλανίζουν την περιοχή μας και που δυστυχώς έχουν οξυνθεί πολύ τους τελευταίους μήνες”.

Δυο βραβεία το 1ο ΕΠΑΛ Άργους στο 15ο διεθνές φεστιβάλ


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους και η 12η Camera Zizanio. Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στον Πύργο Ηλείας, έλαβε χώρα η τελετή λήξης με τις απονομές των βραβείων στις ταινίες που σύμφωνα με τις κριτικές επιτροπές ξεχώρισαν και πλήθους εκδηλώσεων.

Στην τελετή έγινε η απονομή των βραβείων στους συντελεστές των ταινιών που κρίθηκαν ως οι καλύτερες από τις 4 κριτικές επιτροπές του Φεστιβάλ. Την διεθνή κριτική επιτροπή, την ελληνική εθνική κριτική επιτροπή της UNISEF, την κριτική επιτροπή των παιδιών και την κριτική επιτροπή του «Camera Zizanio».

Πρωταγωνιστές για άλλη μια φορά ήταν τα παιδιά και οι νέοι από όλο τον κόσμο, ενώ ξεχώρισαν οι παρουσίες των Ροβήρου Μανθούλη και Νίκου Καβουκίδη. Μάλιστα, ο δεύτερος ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο του φετινού φεστιβάλ και του απονεμήθηκε μια τιμητική πλακέτα.

Παιδιά από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο έδωσαν τη δική τους απάντηση στην οικονομική κρίση με πληθώρα ταινιών, παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Συνολικά και στα τρία τμήματα του φεστιβάλ (Ελληνικό, Διεθνές, Ευρωπαϊκό) προβλήθηκαν 400 ταινίες. Φέτος οι Ελληνικές συμμετοχές άγγιξαν τις 200 από 70 που ήσαν πέρυσι.

Η ομάδα μαθητών του τομέα Ηλεκτρονικής και Ηλεκτρολογίας του 1ου ΕΠΑΛ  Άργους επέστρεψε με δυο βραβεία στις αποσκευές της. Πρώτα το 3ο βραβείο στην Κατηγορία ταινιών παιδιών 17-20 ετών με την ταινία τους: "Ένα ασυμβίβαστο Λουκάνικο" που είναι ένα αφιέρωμα στον πιο αναγνωρίσιμο σκύλο της Ελλάδας, τον Λουκάνικο! Πρόσωπο της χρονιάς του 2011, για τους συντάκτες του περιοδικού «TIME» είναι ο «ανώνυμος διαδηλωτής»..., ενώ ταυτόχρονα έδωσαν τον ειδικό τίτλο.. του «σκύλου της χρονιάς» στον δικό μας πρωταγωνιστή των διαδηλώσεων, .......τον Λουκάνικο!


          Το δεύτερο βραβείο που ήταν και η μεγάλη ευχάριστη έκπληξη για τους μαθητές του Άργους είναι το ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΟΥΚΙΔΗ. Ξεχωριστό και πολύτιμο, γιατί προέρχεται από το τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ, πολυβραβευμένο Διευθυντή φωτογραφίας και Σκηνοθέτη  Νίκο Καβουκίδη  και συνίσταται στην προσφορά των τεχνικών μέσων (κάμερες υψηλής ευκρίνειας, φώτα κλπ.) για το γύρισμα ταινίας με επαγγελματικές προδιαγραφές.

Ο Νίκος Καβουκίδης είναι ένας από τους τελευταίους μεγάλους Έλληνες κινηματογραφιστές με τεράστια εμπειρία καθώς μπήκε στο επάγγελμα το 1954, σε ηλικία μόλις 16 ετών!  Στα χρόνια αυτά είχε ενεργή συμμετοχή όλα τα στάδια και τις μεταβάσεις του ελληνικού κινηματογράφου: από το ασπρόμαυρο στο έγχρωμο φιλμ, το σινεμασκόπ, την αναλογική και ψηφιακή τεχνολογία. Για όλη αυτή την πολύτιμη συνεισφορά του και για την πολύπλευρη υποστήριξή του στους νέους κινηματογραφιστές ήταν το τιμώμενο πρόσωπο του φετινού Φεστιβάλ.

Βραβεία 12ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

          Κατά την διάρκεια των προβολών, παρατηρούσαμε αρχικά τον σκοπό της ταινίας και το μήνυμα το οποίο προβάλλεται μέσα απ’ αυτή και έπειτα τη σκηνοθεσία, την καθαρότητα της εικόνας και ο ήχος να είναι ο βέλτιστος για τις συνθήκες των γυρισμάτων.

          Οι ταινίες που ψηφίστηκαν να βραβευτούν στις τρεις κατηγορίες περνούν όλες ηχηρά μηνύματα και σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν τους θεατές απέναντι σε κάποια προβλήματα της κοινωνίας μας.

          Στη περίπτωση του βραβείου ταινίας animation η ταινία που θα βραβευτεί επιλέχθηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη δημιουργία χαρακτήρων και σκηνικών αποκλειστικά από τους συντελεστές της αλλά και τις αστείες σκηνές που προβάλλουν τα είδη μουσικής κάθε γενιάς.

          Κάτι που παρατηρήθηκε από τα μέλη της επιτροπής μας, είναι το γεγονός ότι σε κάποιες ταινίες η συμβολή των δασκάλων και τους καθηγητών ήταν σε μεγάλο ποσοστό. Οι ταινίες που βραβεύονται τελικά είναι δημιουργήματα παιδιών και νέων όπως ορίζει το φεστιβάλ.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ’ – ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ 17 ΕΩΣ 20 ΕΤΩΝ

3ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Ο ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΣ > 1ο ΕΠΑΛ ΑΡΓΟΥΣ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΟΥΚΙΔΗ

Το βραβείο «Νίκος Καβουκίδης» που συνίσταται στην προσφορά των τεχνικών μέσων (κάμερες υψηλής ευκρίνειας, φώτα κλπ.) για το γύρισμα ταινίας με επαγγελματικές προδιαγραφές απονέμεται στο 1ο ΕΠΑΛ ΑΡΓΟΥΣ για τη συστηματική και επίμονη προσήλωσή του στην παραγωγή οπτικοακουστικών έργων.

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους, γιόρτασε φέτος τα 15 του χρόνια! Έχοντας κερδίσει επάξια την αναγνώριση ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του είδους από τον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη και από αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς της Ευρώπης, αλλά και την αγάπη χιλιάδων μαθητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι δίνουν το παρών κάθε χρόνο σημειώνοντας απίστευτα νούμερα συμμετοχής. Το φεστιβάλ, πάντα φρέσκο και νεανικό, ανανέωσε και φέτος το ραντεβού του με τα παιδιά και τους νέους απ όλη την Ελλάδα και Ευρώπη στον Πύργο, και άλλες πόλεις της Ηλείας, από 1 έως 8 Δεκεμβρίου. Φέτος μάλιστα, κατάφερε να διευρύνει τις δραστηριότητές του με εκδηλώσεις και στους νομούς Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Νέοι συνεργάτες, το ΤΕΙ Μεσολογγίου, η Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας.

Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και οι μειώσεις των επιχορηγήσεων προς το Φεστιβάλ, δεν το οδήγησαν σε παραίτηση. Αντίθετα, με μεγαλύτερο πείσμα, αγωνίστηκε να δώσει ελπίδα στους νέους και σήκωσε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά: Κατάφερε το φετινό Φεστιβάλ να είναι καλύτερο, πιο πλούσιο σε εκδηλώσεις και δυναμικότερο από κάθε προηγούμενη χρονιά.

«Το Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι το μεγαλύτερο μικρό φεστιβάλ στον κόσμο...Κανένα από τα παιδιά που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, είτε ως μαθητής-κινηματογραφιστής είτε ως θεατής, δεν θα γίνει ποτέ εγκληματίας»

Gabriel Axel, Δανός σκηνοθέτης

Βραβευμένος με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας για την «Γιορτή της Μπαμπέτ»,

Συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ολυμπίας με την ταινία «Λέιλα» τo 2001

Ραντεβού πάλι του χρόνου με ακόμη περισσότερο κέφι, διάθεση και δημιουργία.

Μπράβο παιδιά!!!!

Ομάδα έργου:

 Γεόγλου Τάσος, Γκιόνη Λόρεντς, Κίτος Γιώργος, Κουκιέλκα Ρέμι, Πουλής Παναγιώτης, Σινάνι Έρβιν, Σπινόπουλος Χρήστος, Χατζίνας Δημήτρης και Φώτης Μιχαηλίδης (μαθητές) και Πιστεύος Νίκος, Τσίγκας Ηλίας, Δέδες Κώστας, Λιγομίτης Γεράσιμος, Ντέμος Γιώργος, Πίτσας Δημήτρης, Προδρομίδου Κατερίνα, Τσακάλης Σταύρος.

Παραγωγή Ηλεκτρονικός - Ηλεκτρολογικός τομέας 1ου ΕΠΑΛ ΑΡΓΟΥΣ.

 

13/12/12

Η επανεκκίνηση και το απύθμενο βαρέλι: Σαν να μην πέρασε μια μέρα…

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ της οικονομίας είναι το ζητούμενο για το έτος, που ανατέλλει… Ήταν το ξεκίνημα του άρθρου τον περασμένο Δεκέμβρη, με τίτλο «Το μαρτύριο, η επανεκκίνηση και το απύθμενο βαρέλι».

ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ πέρασε μια μέρα. Σαν να γράφτηκε σήμερα:

ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ για όλους απερχόμενο έτος, με τα δεινά που έφερε στην Ελλάδα και κυρίως στην Ελληνική κοινωνία, δεν υπάρχει περιθώριο να επαναληφθεί. Οι μεταρρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν, οι αντίξοες συνθήκες στις οποίες κινήθηκε η οικονομία επηρεάζοντας όλους τους πολίτες αυτής της χώρας, η φορολογική λαίλαπα που ισοπέδωσε τα πάντα στο πέρασμά της, η χιονοστιβάδα των δυσάρεστων αλλαγών που επήλθαν στη ζωή όλων, δεν μπορούν να ξανασυμβούν.

Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ της οικονομίας πρέπει να γίνει με κάθε κόστος και η χρονιά που έρχεται να αποτελέσει την αφετηρία για μια νέα αρχή, ώστε να ξεκινήσει να φαίνεται κάποιο φως στο τούνελ. Ούτε το κράτος αντέχει άλλο αυτήν την αβεβαιότητα για το αύριο, ούτε η κοινωνία.

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ έχει πλέον ανάγκη να ακούσει την μαγική φράση: «Τα χειρότερα πέρασαν». Και αυτό μπορεί να συμβεί είτε μετά από μια ολοκληρωτική κατάρρευση, είτε μετά την επιτυχία των μέτρων που ταλανίζουν τους πολίτες τον τελευταίο καιρό. Γιατί αν συνεχίσουμε έτσι, θα ανακαλύψουμε ότι δεν έχουμε πιάσει τον πάτο, αφού το βαρέλι θα αποδειχθεί ότι είναι απύθμενο.

ΤΟ επόμενο έτος πρέπει να είναι το έτος - καταλύτης για αυτήν την εξέλιξη. Γιατί αν συνεχιστεί και τη νέα χρονιά η πτωτική πορεία χωρίς να υπάρξει ανάκαμψη, κανείς δεν ξέρει πόσοι θα αντέξουν.

ΓΙΑ ΤΟ 2013 τί άλλο μπορεί να προστεθεί;

Η μετατουριστική εποχή


ΕΙΝΑΙ πολλοί εκείνοι που αναπολούν την τουριστική ανάπτυξη που γνώρισε ο νομός την δεκαετία του 60 και του 70. Το Μπούρτζι ξενοδοχείο για ΒΙΠ, το Ξενία στις καλύτερές του, στο Τολό να μην βρίσκεις καρέκλα να κάτσεις, στην Ερμιονίδα το ίδιο, εκατομμύρια να εισρέουν στο δημόσιο ταμείο από τους επισκέπτες των Μυκηνών και της Επιδαύρου, καλλίγραμμες τουρίστριες να φλερτάρουν με τα “καμάκια”, η ρετσίνα να ρέει και το σουβλάκι να καπνίζει τον ουρανό.

ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ όμως οι πλούσιοι τουρίστες και μαζί τους και οι αλητοτουρίστες της εποχής; Απλούστατα γέρασαν και οι διάδοχοί τους αποβλέπουν σε άλλες μορφές τουρισμού. Σε μορφές που η αλλοτρίωση των συνειδήσεων και μαζί μ αυτές και της τουριστικής συνείδησης οδήγησαν ο τουρισμός σε όλο τον κόσμο να μην διαφοροποιείτε, αλλά να διαφοροποιείται λίγο το περιβάλλον και το κόστος διαμονής.

ΚΑΤΑ τα άλλα, η τουριστική προσφορά είναι ίδια, σε όποια χώρα κι αν βρεθεί κανείς, θα κάνει τα ίδια σπορ, θα ακούσει την ίδια μουσική και θα γευτεί λίγο ή πολύ την ίδια κουζίνα. Η επαφή τουρίστα ιθαγενή είναι καθαρά επιφανειακή, άλλωστε ο τρόπος ζωής δεν διαφέρει και ιδιαίτερα χάριν της παγκοσμιοποίησης και της εξάπλωσης της αμερικάνικης κουλτούρας. Τουρισμός και γνωριμία πολιτισμών δεν υφίσταται ουσιαστικά πλέον είτα αντικρίζει κανείς το Σινικό τείχος, είτε κάθετε στην σκιά της καλύβας ενός Βεδουίνου.

ΤΟ CNN μας φέρνει πιο κοντά, αλλά γενικά η τηλεόραση και τώρα το ίντερνετ μας θέτουν κοινούς κανόνες ζωής, αποκλείοντας τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των λαών και την ανάπτυξη αυτόνομων και διαφορετικών πολιτισμών. Και δω γενάτε το κρίσιμο ερώτημα για κάποιον που θέλει να δει σοβαρά την τουριστική ανάπτυξη του νομού: “Μπορούμε να προσφέρουμε ποιοτικότερα και φθηνότερα το τουριστικό προϊόν που προσφέρουν και οι ανταγωνιστές μας ή θα πρέπει να αναζητήσουμε νέες μορφές τουρισμού που θα είναι και πάλι πιο κοντά στον εγχώριο πολιτισμό, αν και όταν ο μιμητισμός μας μας επιτρέψει να τον ανακαλύψουμε.

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ εδώ και χρόνια στην “μετατουριστική εποχή” και κάποιοι ακόμα δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν πώς οι απόψεις τους γέρασαν και θα πρέπει να τις αποσύρουν απ το τραπέζι των προτάσεων..

Οι Μούσες και το Κυνοβούλιο

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου


 Κυριακή πρωί ο παππούς καθόταν στην αγαπημένη του πολυθρόνα, έξω στο μεγάλο μπαλκόνι. Η πρόσφατη  κακοκαιρία είχε ξηλώσει τα τεντόπανα και ένας λαμπερός χειμωνιάτικος ήλιος του κρατούσε συντροφιά.  Το σώμα του είχε πάρει μια παράξενη στάση. Ο αριστερός του αγκώνας ακουμπούσε πάνω σε μια στοίβα από κυριακάτικες εφημερίδες και στα δάχτυλα κάπνιζε το αναμμένο αγαπημένο του πούρο. Το δεξί  χέρι ακουμπούσε πάνω σε ένα δερματόδετο βιβλίο.  Πάνω στο τραπέζι άχνιζε ο σκέτος ελληνικός καφές διαποτισμένος πάντα με μερικές σταγόνες ουίσκι για καρδιοπροστασία.  Ο παππούς είχε χαθεί σε μια βουδιστική σιωπή, βλέποντας μέσα από τους καπνιστούς κύκλους το κάστρο στο Αργείτικο βουνό και το μοναστήρι της Παναγιάς από κάτω. Η σιωπή διακόπηκε όταν άκουσε την φωνή του εγγονού του από την αυλή .

-Παππού, κερνάς καφέ;

-Θα στον φτιάξω εγώ. (Φώναξε μέσα από την κουζίνα η γιαγιά. Της οποίας η ακοή όσο περνούσαν τα χρόνια όλο και πιο οξύτερη γινόταν.) Ο παππούς σου έχει χαθεί στις φαντασίες του πάλι.(Εκτός από την ακοή και η όραση της ήταν σε άριστη κατάσταση.)

-Παππού διακόπτω κάτι; ( Ρώτησε ο συνονόματος Πέτρος. Πρόσεξε τις άκοπες εφημερίδες. Παππούς και εγγονός κρατούσαν ένα μεγάλο αρχείο περιοδικών και αποκομμάτων, ιδιαίτερα  χρήσιμο όπως έλεγαν και οι δυο όταν θα κατέρρεε το διαδίκτυο.  Το βλέμμα του παππού ήταν ακόμα στις πολεμίστρες στο αργείτικο κάστρο σαν να έβλεπε κάτι. )

-Μια χαρά είμαι, κάτσε να τα πούμε. Αλλά, να ξέρεις Πετράν, τώρα κοντά στα τελευταία μου  ήντα, είναι για μένα προσευχή να νοιώθω και τις πέντε αισθήσεις μου ταυτόχρονα.

-Τι εννοείς παππού;

-Να τώρα η όραση ήταν στο κάστρο, η ακοή στους ήχους από το ελαφρό αεράκι, η γεύση στην γουλιά από τον καφέ, η όσφρηση στην μυρουδιά από το πούρο και η αφή στην ψύχρα από το βοριαδάκι και έτσι όπως ακουμπώ τα χέρια μου πάνω στις εφημερίδες και το βιβλίο. Όταν νοιώθω και τις πέντε αισθήσεις μου ταυτόχρονα στην σιωπή παίρνω δύναμη. Άσε που παίρνει μπροστά και η φαντασία, να πάνω στους τοίχους του κάστρου έβλεπα να περνούν οι Μούσες ( και του χτυπά με νόημα το δερματόδετο βιβλίο της ελληνικής μυθολογίας που διάβαζε) και πίσω να τις κυνηγούν οι εξουσίες του Κυνουβουλίου το κυ με ύψιλον παρακαλώ.

-Εμένα με είδες πουθενά εκεί ψηλά ή με φάγανε οι εξουσίες; ( Είπε με γεροντικό νάζι η γιαγιά καθώς σέρβιρε τον καφέ στον εγγονό της.)

-Παππού τα είδες τα καινούργια μέτρα; (Έριξε μια ματιά ο Πέτρος πάλι στις κλειστές εφημερίδες).

-Μπα μόνο τους τίτλους κοίταξα, οι εξουσίες φυλάκισαν τις μούσες μας.

-Καλά χριστιανέ μου πόσο ουίσκι έριξες στον καφέ , τι είναι αυτά που λες; Άντε να μας φέρουν τις τέντες γιατί μου φαίνεται ότι σε βάρεσε ο ήλιος στο κεφάλι.

-Δυο σταγόνες για καρδιοπροστασία και δυο σταγόνες για την φαντασία, όσο για τον ήλιο να τον αφήσεις ήσυχο και να το σκεφτούμε αν θα ξαναβάλουμε τις τέντες.

-Αυτό μας έλλειπε τώρα!!!

-Για λέγε παππού τι ιστορία είναι αυτή με τις μούσες και τις εξουσίες;

-Να που λες, τώρα έχω αρχίσει να μελετώ την ελληνική μυθολογία ξανά, την βλέπω πιο ζωντανή με τα γεροντικά μου μάτια! Κάτι οι τίτλοι των εφημερίδων που διάβασα κάτι η μυθολογία κάτι το φευγιό μου στις αισθήσεις έφτιαξα μια φαντασία στο μυαλό μου. Ήταν που λες μια πολύ παλιά χώρα την κυβερνούσε το Κυνοβούλιο το κύ  με ύψιλον παρακαλώ, σκυλοβούλιο . Τα παλιόσκυλα, πουλημένη ράτσα έπρεπε να συνεχίσουν την αφαίμαξη του λαού αλλά είχε φτάσει ο κόμπος στο χτένι.  Έπρεπε να βρουν ένα τρόπο να περάσουν τα νέα μέτρα. Τότε στο υπουργείο οικονομικών ήταν ένα γιατρός, η ντροπή του Ασκληπιού. Αυτός πρότεινε στο Κυνοβούλιο τον τρόπο για να περάσουν τα νέα μέτρα.  Σε κλειστή συνέλευση του Κυνοβουλίου πήρε τον λόγο.

-Κύριοι θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω τις ιατρικές μου γνώσεις για να σας εξηγήσω πως θα εφαρμόσουμε τα νέα οικονομικά μέτρα. Όπως πολύ καλά κατανοείται τα μέτρα αυτά είναι μια συγκεκριμένη μορφή και θα εφαρμοστούν με συγκεκριμένες κινήσεις, δράσεις. Η αντίληψη της μορφής και της κίνησης, της δράσης στον άνθρωπο γίνεται μέσω των αισθήσεων. Αυτές μεταφέρουν στον εγκέφαλο τα σήματα ερεθίσματα από το εξωτερικό περιβάλλον και αυτός διαμορφώνει τις εικόνες – παραστάσεις. Η κοινή παραδοχή αυτών των παραστάσεων είναι η βάση της επικοινωνίας, η συνείδηση μας.

-Δηλαδή κύριε συνάδελφε ζητάτε να αλλάξουμε συνείδηση στους ανθρώπους;

-Αγαπητέ κύριε κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Αλλά μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αποκτούν ατομική και συλλογική συνείδηση οι άνθρωποι. Αλλοιώνοντας τις αισθήσεις τους, τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνουν τα ερεθίσματα από το περιβάλλον θα αλλάξουμε την ατομική και την συλλογική τους συνείδηση.

-Και πως μπορεί να γίνει αυτό κύριε Υπουργέ;

-Μόνο αν συλλάβουμε τους δημιουργούς των αισθήσεων .

-Τι Μούσες ;

-Ναι κύριοι τις Μούσες.

-Έτσι άνδρες της ΟΚΑ, Ομάδα Κυνοβουλευτικής Ασφάλειας με διακριτικό αλλά επιτακτικό τρόπο μετέφεραν στα υπόγεια του Κυνοβουλίου από τον Ελικώνα τις πέντε Μούσες των αισθήσεων, την Κλειώ, την Μελπομένη, την Ερατώ , την Ευτέρπη και την Θάλεια.

-Και δε μου λες άντρα μου, επειδή οδήγησαν τις Μούσες των αισθήσεων στον εγκλωβισμό διαιωνίστηκε η εξουσία των παλιόσκυλων;

-Βεβαίως και μπορώ να στο αποδείξω και ιατρικά και ιστορικά. Οι αισθήσεις μας είναι το πολυτιμότερο παράθυρο για να δούμε και να νοιώσουμε τον κόσμο. Όταν χαθούν όλες και μάλιστα όλες μαζί αρχίζει η κοινωνική απομόνωση, η αδυναμία επικοινωνίας, προσανατολισμού, δεν υπάρχει δυνατότητα αντίστασης.

-Παππού αυτό μου θυμίζει τα λευκά κελιά των Γερμανών , όπου η έλλειψη ερεθισμάτων τρέλαινε τους φυλακισμένους αγωνιστές.

-Ακριβώς, ακούς τα λέει και ο εγγονός σου. Αλλά εκείνος ο φανταστικός υπουργός οικονομικών των σκυλιών ήταν πανούργος γιατί ήξερε ότι μαζί με τις αισθήσεις φυλάκιζε και τον πολιτισμό και την ιστορία.

-Τώρα αυτό που κολλάει; (Ρώτησε με πραγματική απορία η γυναίκα του.)

-Εδώ ( της λέει και παίρνει το βιβλίο που διάβαζε, μια χαρτοπετσέτα διπλωμένη στην μέση εκτελούσε χρέη σελιδοδείκτη) . Η Κλειώ της ακοής ανακάλυψε την ιστορία και την κιθάρα. Η Ευτέρπη της γεύσης ανακάλυψε την διαλεκτική τα μαθήματα και διάφορα μουσικά όργανα. Η Θάλεια της αφής ανακάλυψε την κωμωδία την γεωμετρία την αρχιτεκτονική και την γεωργία. Η Μελπομένης της όρασης ανακάλυψε την τραγωδία την ρητορική και την μουσική μελωδία. Η Ερατώ της όσφρησης ανακάλυψε τα ερωτικά ποιήματα του γάμου. Αυτός ο πανούργος υπουργός φυλακίζοντας τις αισθήσεις φυλάκιζε και την πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά του λαού, φυλάκιζε την συνείδηση της αντίστασης. Την ιστορία, τον πολιτισμό την αυθεντικότητα του τόπου σου πρέπει να την αισθάνεσαι. Την ιστορία για να την βιώσεις πρέπει να την νοιώσεις, να την αφουγκραστείς, να την  μυρίσεις. Κατάλαβες Πετράν εδώ και χρόνια συστηματικά αλλοιώνουν τις αισθήσεις μας, αλλοιώνεται με συστηματικό τρόπο ο δρόμος για την δημιουργία της ατομικής και συλλογικής μας συνείδησης. Και δεν αλλοιώνεται μόνο η όραση  και η ακοή από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Όσο πιο δυτικότροπα πιθηκάκια πάμε να γίνουμε αλλοιώνεται και η όσφρηση και η γεύση και η αφή μας.  Εδώ και χρόνια πάψαμε να αγγίζουμε τα πράγματα σαν ‘Έλληνες , πάψαμε να γευόμαστε τον ελληνικό Λόγο, πάψαμε να οσφραινόμαστε την ελληνική Πράξη της Κοινότητας. (Στα μάτια του παππού φάνηκε ένα θυμωμένο βούρκωμα) . Δεν είναι η κρίση οικονομική όπως την λένε οι εφημερίδες, είναι κρίση των αισθήσεων , κρίση της συνείδησης μας απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό που αρνηθήκαμε. …. Κρίση της ταξικής μας συνείδησης που αφήσαμε ενέχυρο στο μεγάλο πολυκατάστημα. Εμείς είμαστε οι Μούσες εμείς και τα σκυλιά. ( Ένα δάκρυ κύλησε τα ρυτιδιασμένα μάγουλα) .

-Εμένα πάντως μπορείς να με φωνάζεις που και που Ευτέρπη!!! (Του είπε η γιαγιά κοιτώντας τον πονηρά. Ξάφνιασε τον παππού και πέτυχε τον σκοπό της του πήρε την θλίψη.)

-Πως ;

-Αυτή δεν ήταν της γεύσης;

-Ναι.

-Θα σας φτιάξω κάτι μεζεδάκια για το ούζο και  θα αναστηθούν όλες οι Μούσες σήμερα!!!

Τα γέλια τους αλάφρυναν την βαριά ατμόσφαιρα, ο ήλιος ξεγελώντας ένας σύννεφο  δυνάμωσε το φως του.

12/12/12

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 13.12.2012


10/12/12

Η έκδοση 6.12.2012

7/12/12

Σιωπηρή παράταση για το ΚΕΜΧ


Παρατείνεται έστω και σιωπηρά η λειτουργία του ΚΕΜΧ στο Ναύπλιο, μετά τις αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα με τις συνεχείς ερωτήσεις του Γιάννη Ανδριανού καθώς και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με την εμφανή ενόχληση στελεχών, όσο και στην τοπική κοινωνία που εκφράζεται τόσο από τους ίδιους τους πολίτες. Έντονες εντωμεταξύ αντιδράσεις έχουν καταγραφεί όλο το προηγούμενο διάστημα και από φορείς (ενδεικτική είναι η έντονη αντίδραση του δημάρχου Δημήτρη Κωστούρου).
Πληροφορίες του «α» αναφέρουν ότι μέσα στο στρατόπεδο δόθηκαν εντολές και ξεκίνησαν ήδη οι προετοιμασίες για την υποδοχή και την εκπαίδευση μίας ακόμα ΕΣΣΟ στα μέσα Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και αυτής της σειράς στρατιωτών, δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο του 2013, το θέμα της παύσης λειτουργίας του ΚΕΧΜ, παγώνει.
Τον τελευταίο καιρό επικρατεί αναστάτωση για το στρατόπεδο στο Ναύπλιο. Αφορμή στάθηκε σχετική δήλωση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καράμπελα που τόνιζε στα μέσα Οκτώβρη, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Ανδριανού:
«Το ΚΕΜΧ θα λειτουργήσει και για την 2012 ΣΤ’ ΕΣΣΟ (Νοε 12) ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ), χωρητικότητας 800 Ν/Σ οπλιτών, για την παροχή αρχικής εκπαίδευσης στους οπλίτες θητείας και ως Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης (ΕΚΕ) χωρητικότητας 100 οπλιτών για την παροχή ειδικής εκπαίδευσης σε αριθμό ειδικοτήτων ΜΧ».
Έκτοτε μεσολάβησαν πολλές αντιδράσεις μέχρι και επίσκεψη τοπικών παραγόντων στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο. Σαφής απάντηση όμως ακόμα δεν έχει δοθεί.
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει γίνει κάποια επίσημα ανακοίνωση.
Η μόνη επίσημη εξέλιξη είναι η τελευταία δήλωση του υφυπουργού Καράμπελα, ο οποίος  πριν από 10 περίπου ημέρες είχε πει ότι «η πολιτική ηγεσία αναμένει τις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων, με βάση τις τεχνοοικονομικές μελέτες που είναι σε εξέλιξη, για τη λειτουργία των Ειδικών Κέντρων Εκπαίδευσης. Σε κάθε περίπτωση, η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία θα λάβει υπόψη, πλέον των άλλων, και τις συνέπειες που θα έχει οποιαδήποτε απόφαση στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, ενώ συνεκτιμώνται στην υπό εξέλιξη τεχνοοικονομική μελέτη και οι ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες». Ο αρμόδιος Υφυπουργός επισήμαινε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα στηρίζονται αφενός στις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων και αφετέρου στις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών».

Κατατέθηκαν προτάσεις απ τους φορείς για τους ποδηλατοδρόμους σε Ναύπλιο και Άργος


Ένα ακόμα βήμα για τον σχεδιασμό ποδηλατοδρόμων στην πόλη του Ναυπλίου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι κατά την συζήτηση της προμελέτης μεταξύ των μελετητών, εκπροσώπων φορέων και πολιτών. Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου, η οποία έχει αναλάβει και την προμελέτη, έλαβε υπόψη της όλες τις παρατηρήσεις προκειμένου να προσαρμοστεί η μελέτη στις ανάγκες της περιοχής. Όλοι οι φορείς κατέληξαν σε αρχική συμφωνία για κεντρικούς ποδηλατοδρόμους πάνω στους οποίους θα στηριχθούν και οι επιμέρους. Ως βασικοί ποδηλατόδρομοι θεωρήθηκαν η Αιγίου, η παραλιακή μέχρι την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, η Ασκληπιού, ενώ “εκκρεμεί” η 25ης Μαρτίου η οποία προτάθηκε από τον πρόεδρο του εδώ ΤΕΕ και η οποία σύμφωνα με τον κ. Καρούζτο αναφέρεται σε παλαιότερη μελέτη. Από τα δημοτικά διαμερίσματα στην προμελέτη περιλαμβάνεται σύνδεση με την Άρια, ενώ οι εκπρόσωποι των ποδηλατών ζήτησαν μεταξύ άλλων να υπάρχει και πρόβλεψη για την σύνδεση όλων των διαμερισμάτων καθώς και των αρχαιολογικών χώρων.
Στην συνάντηση συμμετείχαν: Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ναυπλίου κ. Κοτίστας, τα μέλη του τοπικού συμβουλίου Ναυπλίου κα. Νταή και κ. Καρούτζος, οι εισηγητές  κα. Αθανασούλη και κ. Γιακουμάτος από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Ναυπλιέων, ο Λιμενάρχης κ. Μαρίνος, ο πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου Ναυπλίου κ. Αυγουστόπουλος, ο εκπρόσωπος του τουριστικού επιμελητηρίου κ. Σοροβίγκας, η εκπρόσωπος του συλλόγου «Ζεύς» κα. Φλίγκα και εκπρόσωπος του ποδηλατικού συλλόγου «Ορθοπεταλιές» κ. Ντάνος. Προτάσεις κατέθεσαν γραπτά ο . Αντωνιάδης ως ποδηλάτης Ναυπλίου και ο κ. Ντάνος ως μέλος του ΔΣ του συλλόγου «Ορθοπεταλιές».
Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων κ. Κωστούρος χαιρετίζοντας την συνάντηση, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «για πρώτη φορά γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να αποκτήσει η πόλη ποδηλατοδρόμους» και εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία για την ευόδωση των προσπαθειών.
Τόσο ο εκπρόσωπος των Ορθοπεταλιών, όσο και το μέλος των ποδηλατών Ναυπλίου έδωσαν μεγαλύτερη βαρύτητα στην χρήση του ποδηλάτου ως αυξανόμενου μέσου μετακίνησης τόσο από το σπίτι στο σχολείο και στην δουλειά, όσο και για λόγους αναψυχής και τουρισμού.

Αδιάφοροι στο Άργος
Αν και αντίστοιχες προτάσεις από τον σύλλογο “Ορθοπεταλιές” έχουν κατατεθεί συχνά και στον δήμο Άργους, φαίνεται πως και σ` αυτό τον τομέα υπολείπονται πολύ του Ναυπλίου. Την ίδια ημέρα με το Ναύπλιο, στο τοπικό συμβούλιο Άργους δύο δημοτικοί σύμβουλοι προερχόμενοι από δύο διαφορετικές παρατάξεις ζήτησαν να συζητηθούν προτάσεις του συλλόγου “Ορθοπεταλιές” για ποδηλατόδρομους αλλά και για τουριστική ανάπτυξη περιοχών κατάλληλων για ποδήλατο και ορειβασία, αλλά ο πρόεδρος του τοπικού παρέπεμψε το θέμα στις καλένδες, κάνοντας το Άργος ουραγό σε έναν τομέα που θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί, λόγω κατάλληλων διαδρομών για όλα τα είδη ποδηλάτου αλλά και στον τομέα της ορειβασίας ή του περιηγητικού ποδηλάτου. Η πρόταση για συζήτηση για ποδηλατοδρόμους στον Δήμο Άργους-Μυκηνών κατατέθηκε από τον κ. Κωνομάρα και την κα. Παρασκευοπούλου.

Ο Πουνέντης έβγαλε λιθάρια στον παραλιακό δρόμο


Στο έλεος της κακοκαιρίας παραδόθηκαν για μια ακόμα φορά τα Ίρια. Από την Δευτέρα το μεσημέρι που ξεκίνησε ο Πουνέντης, τα μανιασμένα κύματα σκέπαζαν τον παραλιακό δρόμο και χτύπαγαν με μανία στα παραλιακά σπίτια.
Όσο περνούσε η ώρα τόσο πιο μανιασμένα φυσούσε ο αέρας και τα κύματα μεγάλωναν με αποτέλεσμα οι ένοικοι των συγκεκριμένων σπιτιών να μην έχουν πρόσβαση στις κατοικίες τους, ούτε βέβαια να βγουν όσοι βρίσκονταν μέσα.
Το βράδυ κανένας δεν μπορούσε πλέον να πλησιάσει, αφού ο κίνδυνος να παρασυρθεί από την θάλασσα ήταν άμεσος.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν όταν ηρέμισε ο καιρός, αφού πριν δεν μπορούσε να πλησιάσει κανένας.
Η εικόνα το πρωί της Τρίτης στον παραλιακό δρόμο θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο. Ο παραλιακός δρόμος είχε εξαφανιστεί από τις πέτρες που έβγαλε η θάλασσα. Τα σκαπτικά μηχανήματα για μια ακίομα φορά καθάρισαν τα λιθάρια, όμως οι κάτοικοι συνεχίζουν να μπαλώνουν τις πληγές τους στις κατοικίες και τα καταστήματα, αγωνιώντας και περιμένοντας την επόμενη θαλασσοταραχή.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της παραλίας των Ιρίων παραδίδονται στο
έλεος της κακοκαιρίας. Και πριν από λίγο καιρό η θάλασσα μπήκε μες τα σπίτια.
Όπως λένε οι ντόπιοι το φαινόμενο είναι πιο έντονο τα τελευταία χρόνια. παλιότερα, θυμούνται ότι μόνο μία φορά τον χρόνο έβγαινε έξω η θάλασσα, και όχι τόσο πολύ. Τον τελευταίο καιρό όμως τα κύματα είναι όλο και μεγαλύτερα και ο Πουνέντης όλο και πιο συχνός με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους.
Ζητούν άμεσα να εφαρμοστεί η μελέτη που υπάρχει για την αντιμετώπιση της διάβρωσης και την ανακοπή των μεγάλων κυμάτων με κατάλληλους κυματοθραύστες πριν βγουν στη στεριά.

Εκδηλώσεις Χριστουγέννων Πρωτοχρονιάς στο Ναύπλιο


Φως, ήχο και χρώμα θα επιχειρήσει να δώσει ο δήμος Ναυπλίου, σε αυτές τις γκρίζες μέρες που περνάμε με τις Χριστουγεννιάτικες εορταστικές εκδηλώσεις.
Αυτές τις ημέρες θα επιχειρηθεί μια προσπάθεια από τον Δήμο να πλησιάσει τους συνανθρώπους μας, να δείξει αλληλεγγύη και ανθρωπιά, να κάνει χαρούμενους τους ανθρώπους και κυρίως τα παιδιά, που αξίζουν όλη μας την αγάπη και τη φροντίδα.
Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων Χριστουγέννων Πρωτοχρονιάς παρουσίασε  χτες ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος. Η πόλη του Ναυπλίου θα αποτελέσει το επίκεντρο των εκδηλώσεων οι οποίες όμως θα εξακτινωθούν και στα δημοτικά διαμερίσματα. Πρόκειται για μία συλλογική προσπάθεια του Δήμου και  πολιτιστικών φορέων για να βιώσουν παιδιά και ενήλικες την γέννηση της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.
Τα παιδιά με τη δική τους συμμετοχή, τη φαντασία, το κέφι, τη δημιουργικότητα, το χαμόγελο και τη χαρά θα δώσουν την πραγματική χριστουγεννιάτικη εικόνα του δήμου. Μέσα σ’ αυτές τις γκρίζες μέρες που περνάει ο τόπος βάζουμε φως ήχο και χρώμα και καλούμε τα παιδιά του δήμου μας με τη δική τους συμμετοχή να στείλουν ένα μήνυμα ελπίδας σε όλους .Για τον σκοπό αυτό ο Δήμος Ναυπλιέων δημιούργησε το δικό του Χριστουγεννιάτικο πάρκο στην καρδιά του Ναυπλίου.
Το πάρκο που θα λειτουργεί στο πάρκο του ΟΣΕ θα παραμείνει ανοιχτό για 15 ημέρες περίπου.
Εκεί δέκα ξύλινα σπιτάκια, θα περιμένουν τους μικρούς και τους μεγάλους επισκέπτες για να τους χαρίσουν μια αξέχαστη, Χριστουγεννιάτικη εμπειρία.
Από 22/12 έως 06/01
Το σπιτάκι του Άι- Βασίλη (Στο σπίτι του, o Άι- Βασίλης, υποδέχεται τα παιδιά, συζητούν και μπορούν να φωτογραφηθούν μαζί του).
Το σπιτάκι των παραμυθιών (φιλοξενεί παραμυθούδες που  διαβάζουν θαυμαστά παραμύθια)
Το εργαστήρι του Άι-Βασίλη * (φιλοξενεί εργαστήρια κατασκευών, υλικά που λαμπυρίζουν, χαρτόνια, ψαλίδια, ένας εμψυχωτής και η δημιουργία πρωταγωνιστεί. Εθελοντές βοηθούν τα παιδιά να φτιάξουν το στολίδι τους που θα το πάρουν μαζί τους για το χριστουγεννιάτικο δέντρο του σπιτιού τους).
Το Ζαχαρόσπιτο  (εκεί  δοκιμάζουμε και μαθαίνουμε συνταγές για παραδοσιακά γλυκίσματα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο)!
Το σπιτάκι της κοινωνικής Αλληλεγγύης (φιλοξενεί συλλόγους ΑΜΕΑ, Πύλη Πολιτισμού, κ.ά)
Το ταχυδρομείο του Άι-Βασίλη( Τα παιδιά στέλνουν τα γράμματα τους και τις ευχές τους)
Το σπιτάκι για τα κεράσματα του Άι-Βασίλη
Το σπιτάκι Πινακοθήκη
Το σπίτι της μουσικής
Στην έξοδο του Πάρκου, ένα παγοδρόμιο, ένα μεγάλο carousel  και αλλά παιχνίδια, είναι εκεί για να διασκεδάζουν τους επισκέπτες όλων των ηλικιών.
Το Πάρκο του Άι-Βασίλη  λειτουργεί  καθημερινά από 10:30 13:30 και από 16:30 20:30
Τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές από 10:30 έως 20:30 συνεχώς.
Η επίσκεψη στο πάρκο του Άι-Βασίλη είναι εντελώς δωρεάν.
Παρασκευή 07/12, έως και Κυριακή 09/12: Παράσταση «Το Μάθημα» στο Τριανόν 21.00
Τρίτη 11/12: Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα για το παιδί  στις 18.00 στην Πλατεία Συντάγματος. Ετοιμάζουμε τις πιο όμορφες χριστουγεννιάτικες κάρτες. Τραγουδάμε τα κάλαντα και απολαμβάνουμε χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη μπάντα του Δήμου και το μουσικό σχολείο και...«Ανάβουμε το Δέντρο!»

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ