Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

13/8/12

Η έκδοση 9.08.2012

Η ανεργία σπάει ρεκόρ στην Πελοπόννησο


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αναζητούσαν εργασία, τον Ιούνιο, 31.542 άνεργοι.
Σε σχέση, με το Μάιο, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 1,15%.
Οι μακροχρόνια άνεργοι είναι 11.974 και αυξήθηκαν, τον τελευταίο μήνα, κατά 3.59%.
Οι επιδοτούμενοι άνεργοι είναι 8.456.
Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, έγιναν τον Ιούνιο 1.016 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου, έληξαν 1588 συμβάσεις ορισμένου χρόνου, υπήρξαν 754 οικειοθελείς αποχωρήσεις και έγιναν 4.629 αναγγελίες προσλήψεων.
Στο σύνολο της χώρας, στα 782.493 άτομα ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Ιούνιο. Από αυτά 329.198 είναι άνδρες (ποσοστό 42,07%) και 453.295 είναι γυναίκες (ποσοστό 57,93%). Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αύξηση κατά 0,80% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 63,11% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 27,25% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,64%.
Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 46,90% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 34,93%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 17,04% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,13%.
Στους Έλληνες υπηκόους αναλογεί το 92,31% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 6,10% και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1,59%.
Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 187.678 άτομα και εμφανίζεται μειωμένος κατά -29.211 άτομα, ποσοστό -13,47% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Μάιο. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 84,39% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 7,26% είναι επιδοτούμενοι σε οικοδόμο-τεχνικά επαγγέλματα, το 4,01% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι, το 3,13% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), το 0,64% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι και το 0,56% είναι λοιποί επιδοτούμενοι.

Φόβοι για μεθόδευση διάλυσης του νοσοκομείου Ναυπλίου, ώστε να απαξιωθεί και να κλείσει


Φουντώνουν και πάλι τα κακά σενάρια για το νοσοκομείο Ναυπλίου μετά την διαρροή εγγράφου της Διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, από το οποίο γνωστοποιείται  η μετακίνηση γιατρού παιδιάτρου από το νοσοκομείο Ναυπλίου στο νοσοκομείο Κορίνθου.
Εντωμεταξύ όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ,  μετά την απόφαση της Διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη μετακίνηση ενός παιδιάτρου από το Κέντρο Υγείας Λυγουριού στο Νοσοκομείο Κορίνθου, ζητείται η μετακίνηση και άλλου ιατρού, άλλης ειδικότητας, από το Νοσοκομείο Ναυπλίου σε άλλο Νοσοκομείο της Πελοποννήσου.
Πολλοί φοβούνται ότι οι μετακινήσεις αυτές είναι η αρχή για μια μεθοδευμένη σταδιακή μετακίνηση και άλλου προσωπικού, ώστε να αποδυναμωθεί το νοσοκομείο, έτσι ώστε το Δεκέμβριο του 2012, που προβλέπεται να έχει εκδοθεί ο νέος Οργανισμός ενός ενιαίου Νοσοκομείου στην Αργολίδα, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την 1-1-2013, το νοσοκομείο Ναυπλίου να έχει οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο.
Κάθε άλλο παρά καθησυχαστική είναι η ανακοίνωση του δήμου Ναυπλίου στην οποία περιλαμβάνονται οι πληροφορίες που θέλουν να γίνονται συζητήσεις και κινήσεις  για μεταφορά και άλλων γιατρών άλλων ειδικοτήτων. Με δήλωσή του ο δήμαρχος Δ. Κωστούρος εκφράζει για μία ακόμα φορά την αντίθεσή του στον ορατό κίνδυνο υποβάθμισης του Νοσοκομείου Ναυπλίου δηλώνοντας «Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώνονται, είμαστε όμως αποφασισμένοι και προειδοποιούμε ότι δεν θα μείνουμε απαθείς στην διολίσθηση του Νοσοκομείου Ναυπλίου σε κέντρο υγείας. Η αντίδραση μας θα είναι άμεση και αποφασιστική. Καλούμε όλους τους φορείς της πόλης, τις Δημοτικές παρατάξεις και τους Βουλευτές να συμπαραταχθούν και να πιέσουν όπως μπορεί ο καθένας από την θέση που βρίσκεται συμμετέχοντας στις ενέργειες που γίνονται ώστε να σταματήσει άμεσα η όποια προσπάθεια υποβάθμισης του νοσοκομείου Ναυπλίου.
Όσο μικρή ή μεγάλη είναι η φωνή μας, εμείς θα σταθούμε απέναντι στην όποια παρασκηνιακή κίνηση γίνεται. Το Νοσοκομείο Ναυπλίου επιβάλλεται να λειτουργήσει αναβαθμισμένο».

Ξύπνησαν ξαφνικά

Εντύπωση προκαλεί που έναν χρόνο τώρα οι φορείς της πόλης κοιμούνταν τον ύπνο του δικαίου, παρότι τόσο ο τοπικός τύπος όσο και ο κεντρικός είχαν επισημάνει το επερχόμενο τσουνάμι στην Υγεία. Μέρος των εργαζόμενων μάλιστα είχαν αντιδράσει κατά των εφημερίδων, ενώ το δημοτικό συμβούλιο επί δημαρχία Αναγνωσταρά, για τους τύπους, είχε κάνει μια συνεδρίαση και είχε εκδώσει έναν ψήφισμα.
Μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα που επεσήμαιναν την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να βάλει λουκέτο στο νοσοκομείο, αφυπνίστηκαν και πάλι οι εργαζόμενοι και  συνεδρίασε και πάλι το δημοτικό συμβούλιο και αποφάσισε την έκδοση νέου ψηφίσματος.

Αντιδράσεις

Έντονη είναι η αντίδραση από την πλευρά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Κοδέλα, ο οποίος τονίζει ότι: «Είναι προφανές ότι η μη κάλυψη των ελλείψεων προσωπικού στα δυο νοσοκομεία σε συνδυασμό με τον ενιαίο οργανισμό οδηγεί με βεβαιότητα στο ένα νοσοκομείο, το ίδιο και η επιχειρούμενη ενοποίηση κλινικών. Στην κατάργηση δηλαδή του νοσοκομείου Ναυπλίου.
Γίνεται, επίσης, κατανοητό από τους πολίτες ότι η αρχή του «ενός νοσοκομείου που θα λειτουργεί σε δύο κτίρια» είναι δούρειος ίππος για την κατάργηση του ενός, συμβαδίζοντας πλήρως με τις επιδιώξεις του υπουργείου Υγείας και της τρόικας.
Η υπεράσπιση του δικαιώματος στην υγεία των πολιτών της Αργολίδας επιβάλει την λειτουργία και των δύο νοσοκομείων της και των δύο Κέντρων Υγείας, τα οποία πρέπει παρά τις τροϊκανές “απαγορεύσεις” να ενισχυθούν άμεσα σε προσωπικό και υποδομές, σύμφωνα με σχεδιασμούς που αφορούν στο δικαίωμα στην υγεία, στα δικαιώματα των ασθενών.
Οποιαδήποτε απόπειρα άμεσης ή έμμεσης υποβάθμισης της υγείας στο Νομό και δρομολόγησης άλλων επιλογών θα βρει απέναντί της το σύνολο των Αργολιδέων».
-«Όχι στο κλείσιμο του νοσοκομείου Ναυπλίου», «Δημόσια ,δωρεάν υγεία για όλον τον λαό», τονίζει από την πλευρά του και το ΠΑΜΕ, που έκανε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
«Η κυβέρνηση- τόνισε η Κατερίνα Μαρίνη, στέλεχος του ΠΑΜΕ Αργολίδας- έχει ήδη εξαγγείλει ότι θα κλείσει πανελλαδικά 661 τμήματα και κλινικές στα Δημόσια Νοσοκομεία. Ακόμη αποφάσισε, πρόσθετες περικοπές για την υγεία, ύψους 600 εκατ. €. Από τα πρώτα νοσοκομεία που θα πληγούν, είναι αυτό του Ναυπλίου. Εμείς μπαίνουμε πάλι μπροστά στον αγώνα, όχι μόνο να μην κλείσει το νοσοκομείο, αλλά να μην καταργηθεί ή συγχωνευθεί κανένα τμήμα ή κλινική , καμμία δημόσια μονάδα υγείας. Αντίθετα παλεύουμε για την αναβάθμισή τους».
-«Το ιστορικό Νοσοκομείο του Ναυπλίου- τονίζει ο Γρηγόρης Τρίγκας, εργαζόμενος του Νοσοκομείου- κινδυνεύει με κλείσιμο. Εμείς οι εργαζόμενοι, κινητοποιηθήκαμε άμεσα για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης και καλούμε όλο τον λαό της περιοχής ν’ αντιδράσει άμεσα».

Βραβείο στους δασκάλους του Ανυφίου


Η προσπάθεια των δασκάλων του Αωυφίου για αποτελεσματικότερη συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας (διευθύντρια – σύλλογος εκπαιδευτικών – μαθητές – γονείς – φορείς εκτός σχολείου) και το άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινωνία αξιολογήθηκαν ως «εξαιρετικά καινοτόμες» και συμπεριλήφθηκαν στα 100 καλύτερα έργα εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα.
Οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου βραβεύτηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, στα πλαίσια του έργου «Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση»!
Η «Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση» έχει στόχο την ανάδειξη των  «βέλτιστων πρακτικών» που μπορούν να υποστηρίξουν το εκπαιδευτικό έργο και επιχειρεί να ανοίξει το δρόμο σε ένα σχολείο ανοικτό στη συνεχή βελτίωση, την αλλαγή και την πολυμορφία και υποστηρικτικό στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών.
Κάθε χρόνο, μέσα από την αξιολόγηση των έργων των εκπαιδευτικών από επιτροπή αποτελούμενη από σχολικούς συμβούλους και πανεπιστημιακούς, επιλέγονται τα 100 πλέον καινοτόμα έργα, τα οποία και αναρτώνται στον ιστότοπο «Αριστεία και καινοτομία» του Υπουργείου Παιδείας έτσι ώστε να αποτελέσουν στη συνέχεια μία δεξαμενή άντλησης ιδεών για όλους τους ενδιαφερόμενους.
Ο σύλλογος γονέων και Κηδεμόνων συγχαίερει τους δασκάλους με ανακοίνωσή του προσυπογράφοντας τα σχόλια ενός εκ των αξιολογητών του έργου, τα οποία φωτογραφίζουν με τον καλύτερο τρόπο τη φιλοσοφία που διέπει το σχολείο: «Το συγκεκριμένο έργο έχει εξαιρετικά καινοτόμα χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, η αντιμετώπιση των προβλημάτων που περιγράφονται μάλλον ως πρόκληση παρά ως προβλήματα αποτελούν από μόνα τους πρωτοποριακή πρακτική, που θυμίζει τη φράση «κάνοντας την ανάγκη….ιστορία».
Επίσης, το σχέδιο δράσης-τοπικής παρέμβασης που είχε στόχο τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής του σχολείου σε όλα σχεδόν τα επίπεδα έγινε με συνεργατικά πλαίσια δράσης εκπαιδευτικών και γονέων « έξω από τα καθιερωμένα και πεπατημένα», γεγονός που από μόνο του καταδεικνύει μεγάλη ψυχική δύναμη, ανθεκτικότητα και αισιοδοξία στις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες που βιώνουμε. Επιπλέον, το σχέδιο δράσης που αφορούσε την αναβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου μέσα από ένα τόσο διευρυμένο δίκτυο συνεργασιών σε μια σχετικά μικρή, μη αστική κοινωνία προαπαιτεί υψηλό βαθμό ευελιξίας και ανοιχτότητας σκέψης στο πλαίσιο της σύνδεσης του σχολείου με την κοινωνία. Παράλληλα, η επιτυχής διαχείριση και η μεταστροφή ενός αρνητικού κλίματος σε μια σχολική μονάδα και σε μια μικρή κοινωνία γενικότερα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Γι’ αυτό άλλωστε είναι φαινόμενο που το συναντάμε σπάνια και προϋποθέτει δείγματα εμπιστοσύνης, αγάπης και κοινωνικής αλληλεγγύης αφενός αλλά και αποφασιστικότητας και αγωνιστικότητας αφετέρου. Θα λέγαμε ότι είναι ιδιαίτερα καινοτόμο στις μέρες μας να πιστέψεις σε κάτι, να οραματιστείς κάτι και με πενιχρά μέσα να το καταφέρεις, είτε γιατί κάτι εξαιρετικά σημαντικό σκέφτηκες, είτε γιατί κάποιοι σε πίστεψαν, σε εμπιστεύθηκαν και σε ακολούθησαν…..Και αυτοί μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, παράγοντες της τοπικής κοινωνίας, κ.ά.».
Όπως τονίζουν «Αυτή η Βράβευση για Εμάς τους Γονείς και τα παιδιά μας, μας δίνει Δύναμη και Ελπίδα, συντελεί στην προσπάθεια Ολων για μία ποιοτική Εκπαίδευση και Διαπαιδαγώγηση στο Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο. Με την συμπαράσταση και υπόσχεση του Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας Κο Γαβρήλο στην Πρόεδρο μας Κα Χριστοπούλου, ανυπομονούμε να ανοίξουν οι πόρτες του Σχολείου μας στο πλέον αναβαθμισμένο 6Θέσιο Αγγελοπούλειο Δημοτικό Σχολείο Ανυφίου, ένα σχολείο χτισμένο με μεράκι απο έναν μέγα ευεργέτη, του οποίου το όραμα γίνεται πραγματικότητα. Ετσι το πλέον Βραβευμένο μας Σχολείο θα έχει το αυτονόητο, η κάθε Τάξη να έχει τον/την δασκαλό/α του, Μεράκι και Αγάπη για την Μόρφωση σε ένα Περιβάλλον αντάξιο του Πολιτισμού και της Παιδείας που επιθυμούμε να λάβουν τα παιδιά μας».

Στο μηδέν η νέα είσοδος της Αργολίδας


Λες και δεν πέρασε μια μέρα από το 2008, όταν όλοι πίστευαν ότι σε λίγο καιρό θα αποκτούσε η Αργολίδα μια νέα πύλη εισόδου, από τους μεγάλους οδικούς άξονες της Πελοποννήσου με την κατασκευή του οδικού τμήματος Δερβενάκια – Μυκήνες (Εκκλησιαστικά).
Όπως αποκαλύπτει ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σ. Καλογιάννης, σύμφωνα με τους εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς όρους απαιτούνται δύο υπόγεια έργα που δεν προβλέπονταν στο Φάκελο Έργου της υφιστάμενης σύμβασης.
Πρόκειται δηλαδή, να συνταχθεί Συγκριτικός Πίνακας, μέχρι ποσού 270.000 ευρώ και δεν μπορεί να συμπεριλάβει τα δύο υπόγεια έργα!!!
Ο αναπληρωτής υπουργός επισημαίνει ότι για το επιπλέον αντικείμενο πέραν αυτού του Συγκριτικού Πίνακα που είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση της μελέτης, θα πρέπει να προκηρυχθεί νέα ανάθεση μελέτης, αφού εγκριθεί η σχετική πίστωση.
Αυτά τελικά μόνον στην Ελλάδα συμβαίνουν…
Η απάντηση δόθηκε σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννης Ανδριανού, ο οποίος δίνοντάς την στη δημοσιότητα αποφεύγει να επιρρίψει ευθύνες και αρκείται να δηλώσει: «Η τάχιστη υλοποίηση της πύλης εισόδου στην Αργολίδα από τους μεγάλους οδικούς άξονες της Πελοποννήσου είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αναπτυξιακή προοπτική και τη διασφάλιση της ασφαλούς μετακίνησης κατοίκων και επισκεπτών ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής. Θα συνεχίσω να παρακολουθώ στενά την πορεία των απαιτούμενων διαδικασιών του σημαντικού αυτού έργου υποδομής για την Αργολίδα».

Δεν παίρνουν παράταση οι ΧΑΔΑ


Δεν προτίθεται η κυβέρνηση να δώσει παράταση στη λειτουργία των ΧΑΔΑ, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής Υπουργός  Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης στους δημάρχους της Πελοποννήσου που συναντήθηκαν μαζί του, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής.
Στη συνάντηση ο Δήμαρχος Καλαμάτας  και Πρόεδρος της ΠΕΔ Παναγιώτης Νίκας  ζήτησε την παράταση της λειτουργίας των ΧΑΔΑ κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από τον κ. Καλαφάτη,  ο οποίος επεσήμανε ότι από 30/6/2012 έχουν κλείσει  οι ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο  ενώ στόχος του Υπουργείου είναι την 1/1/2013 να μη λειτουργεί  κανένας ΧΑΔΑ στη Χώρα.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής επισήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλους τους Δήμους το αντιμετωπίζει ο Δήμος Ερμιονίδας, με δεδομένο ότι συμπληρώνεται η διετή λειτουργία του δεματοποιητή και ζήτησε από όλους τους παρευρισκόμενους φορείς την συνδρομή τους για την άμεση επίλυση του προβλήματος.
Ανακοινώσεις έγιναν από το Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι:
α. Οι ΧΑΔΑ θα κλείσουν στις 31/12/2012.
β. η προσέγγιση από την Περιφέρεια και τους Δήμους για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων είναι διαφορετική.
Συγκεκριμένα:
β1. Η Περιφέρεια προτείνει δεματοποίηση
β2. Οι Δήμοι προτείνουν κομποστοποίηση, ανακύκλωση και δεματοποίηση του RDF με μία μονάδα, ανά Νομό και επιπλέον μία στην Πύλο και μία στο Κρανίδι για τη διαχείρση των απορριμμάτων.
γ. Το Υπουργείο αναμένει από τους Δήμους πρόταση για χωροθέτηση των μονάδων προσωρινής διαχείρισης, μαζί με την εκτίμηση για το κόστος και από την Περιφέρεια αναμένει πρόταση για την τύχη των δεμάτων.
δ. Μέσα στον Αύγουστο το Υπουργείο θα εκφράσει την πολιτική του γι' αυτό το θέμα.
Σύμφωνα άλλωστε με ανακοίνωση της περιφέρειας Πελοποννήσου οι εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών αποδέχθηκαν την τελική λύση για την οριστική διαχείριση των στερεών αποβλήτων από την αιρετή Περιφέρεια και δήλωσαν ότι στηρίζουν την προσπάθεια  ενώ ταυτόχρονα εξέφρασαν την αγωνία τους για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων.

Καταρρέουν οι δήμοι


«Οι Δήμοι έχουν πλέον υπερβεί το όριο του συναγερμού και οδηγούνται σε κατάρρευση. Το νέο ψαλίδι, στα έσοδα των Δήμων, οδηγεί στη διάλυση μας με ανυπολόγιστες συνέπειες». Το μήνυμα αυτό απηύθυνε σήμερα ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτριος Κωστούρος, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του για την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, σύμφωνα με την οποία επέρχεται νέα δραματική περικοπή στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του Αυγούστου, της τάξης του 30% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Ο κ. Κωστούρος περιγράφοντας την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία κινδυνεύει να περιέλθει και ο Δήμος μας μετά από τις νέες μεγάλες περικοπές στα τακτικά έσοδα του Αυγούστου,  δήλωσε επιπλέον  ότι « μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί για το 2012 ούτε ένα ευρώ από τους πόρους της ΣΑΤΑ, που δίνονται στους Δήμους για να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας, κατόπιν τούτων ,τόνισε, αναρωτιέμαι αν υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι ακόμη πιστεύουν ότι τους προσεχείς μήνες, με τα τόσα συσσωρευμένα προβλήματα που υπάρχουν θα συνεχίσουμε να είμαστε συνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις μας» 

Το λιμάνι του Ναυπλίου, χάνει το …τρένο


Αγώνα ταχύτητας θα πρέπει να τρέξουν οι φορείς της Αργολίδας και του Ναυπλίου για να καταφέρουν να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό για την εκβάθυνση του λιμένα Ναυπλίου, ώστε να επιτρέπει τον ελλιμενισμό μεγάλων πλοίων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σ. Καλογιάννης με ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι το έργο πρέπει να έχει ωριμότητα μελετών και να υπάρχει η δυνατότητα ολοκλήρωσής του έως τα τέλη του 2015!
Ολόκληρη η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού που δόθηκε σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Ανδριανού, ακολουθεί:
 «Για να είναι δυνατή η συγχρηματοδότηση του έργου εκβάθυνσης του λιμένα Ναυπλίου που θα επιτρέπει τον ελλιμενισμό μεγάλων πλοίων θα πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
Α. το έργο να έχει ωριμότητα μελετών και
Β. να υπάρχει η δυνατότητα ολοκλήρωσής του έως τα τέλη του 2015.
Σύμφωνα με το υπ. Αρ. πρ. 415/24-07-2012 έγγραφο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου, η μελέτη του έργου βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης σύμφωνης γνώμης από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες. Εφόσον οι μελέτες ολοκληρωθούν εγκαίρως και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα πόρων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας’ (ΕΠ-ΕΠ) θα μπορούσε να εξεταστεί η ένταξη του έργου σε αυτό».
Μετά από τα παραπάνω ο κ. Ανδριανός έκανε την εξής δήλωση: «Το λιμάνι του Ναυπλίου είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης όχι μόνο για το Ναύπλιο αλλά και για ολόκληρη την Αργολίδα. Είναι επιτακτικό να υλοποιηθούν τάχιστα όλες οι αναγκαίες δράσεις για την πλήρη αξιοποίησή του».

9/8/12

Να μην πουληθεί το τρένο για ένα κομμάτι ψωμί

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ φορά επιχειρείται να «κουνηθεί» το τρένο στην Πελοπόννησο, μετά την πλήρη εγκατάλειψη των υποδομών, την πλήρη διάλυσή τους και την υποβάθμισή του. Είχε προηγηθεί βέβαια η κατασπατάληση εκατομμυρίων για την ανακαίνιση των γραμμών και τον δήθεν εκσυγχρονισμό του. Τελικά ο εκσυγχρονισμός χορτάριασε και το τρένο σταμάτησε να σφυρίζει…

ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέσον μεταφοράς που θα μπορούσε ο κόσμος να κινηθεί φθηνά και με ασφάλεια έμεινε στα αζήτητα.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΟΥΣ μήνες Γερμανική εταιρεία κατέθεσε στο Υπουργείο Υποδομών συγκεκριμένο πλάνο εκμετάλλευσης του μετρικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. Το σχέδιο περιελάμβανε εμπορευματικά αλλά και επιβατικά δρομολόγια, ενώ προέβλεπε τουριστικά δρομολόγια με συρμούς μουσειακής αξίας. Φαίνεται όμως ότι η πρόταση έμεινε στα συρτάρια.

ΤΩΡΑ έρχεται με τη σειρά της η Περιφέρεια να καταθέσει το δικό της «Ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση όλων των υφιστάμενων υποδομών του  ΟΣΕ στην Πελοπόννησο», όπως το ονομάζει. Και καλά κάνει έχοντας καλύτερη αντίληψη των τοπικών δεδομένων. Καλό θα ήταν να πράξουν το ίδιο και άλλοι φορείς.

Ο ΚΟΜΠΟΣ όμως έφτασε πλέον στο χτένι. Η κατάθεση των προτάσεων πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει και να ξεκινήσει η υλοποίησή τους. Πριν υποτιμηθεί κι άλλο η αξία του Σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου, πρέπει να αξιοποιηθεί. Οι καθυστερήσεις απαξιώνουν κι άλλο το τρένο και οι όποιοι επενδυτές θα το πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί.

Ο ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ της Πελοποννήσου πληρώθηκε με τα λεφτά των φορολογούμενων. Αυτά τα λεφτά πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος και η όποια συζήτηση πρέπει να λαμβάνει υπόψιν και αυτήν την παράμετρο.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να χαριστεί το τρένο της Πελοποννήσου.

Ανάπτυξη και περιβάλλον


Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, η επικρατούσα καπιταλιστική ή σοσιαλιστική άποψη τοποθετούσε την προτασία του περιβάλλοντος έξω από την σφαίρα του κέρδους, είτε γιατί μέσω της έλειψες μέσων προστασίας απολάμβανε χαμηλότερου κόστους παραγωγής και μεγιστοποιούσε το κέρδος μεταφέροντας το κόστος αποκατάστασης στους πολίτες (καπιταλισμός), είτε αποβλέπωντας στην ταχεία ικανοποίσηση των κοινωνικών αναγκών, παρέβλεπε την αναγκαιότητα προστασίας του (οικονομισμός- υπαρκτός σοσιαλισμός).

Η ΜΑΡΞΙΚΗ κριτική στην καταστροφή του περιβάλλοντος από την καπιταλιστική ανάπτυξη, αν δεν περιορίζεται σε μια υποσημείωση του “Κεφαλαίου” του Μαρξ, όπου υπεύθυνη ειναι η καπιταλιστική ανάπτυξη χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις, αναζητεί τα αίτια της καταστροφής μόνο στον καταμερισμό του κόστους αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, αν δηλαδή μπορεί να αφωμειωθεί στο κόστος παραγωγής ή να επιφορτιστεί στο κράτος, στο πλαίσιο των κοινωνικών-περιβαλλοντικών υποχρεώσεών του.

ΤΟ ΛΑΘΟΣ των μαρξιστών επιστημώνων ειναι ο εγκλοβισμός τους στον οικονομισμό, παραβλέπωντας την τρομερη προσαρμοστικότητα του καπιταλισμού σε νέες συνθήκες παραγωγής. Η προσπάθεια αύξησης του καπιταλιστικού κέρδους, η οποία οδήγησε συνειδητά ή ασυνείδητα στην καταστροφή του περιβάλλοντος, δημιούργησε συνάμα και ένα νέο τοπίο κερδοφορίας λόγω της σπανιότητας πλέον καθαρών φυσικών αγαθών, όπως ο αέρας, το νερό και η το φυσικά έφορο έδαφος καθώς και στην μείωση των φυσικά παραγόμενων προιόντων.

Η ΣΠΑΝΙΟΤΗΤΑ αυτή μετέτρεψε αγαθά, που κάποτε ήταν στην διάθεση όλων, σε σπάνια, με αποτέλεσμα να αποκτίσουν υψηλή συναλλαγματική αξία, όπως το εμφιαλομένο φυσικό νερό ή τα βιολογικά προιόντα. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα που εταιρίες προόθησης μεταλλαγμένων, όπως η Μοσάντο, εμπορεύονται και βιολογικά προϊόντα παράλληλα με τα μεταλαγμένα.

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του περιβάλλοντος δεν συμβαδίζει με οποιαδήποτε οικονομίστικη ανάπτυξη χωρίς να υφίσταται τις σοβαρές επιπτώσεις της τελευταίας. Ειναι προφανές πως όχι μόνο το πλεόνασμα των προϊόντων, αλλά και η απλή καπιταλιστική παραγωγή που καλύπτει της παραγόμενες ανάγκες των πολιτών, πέρα από τον ταξικό της χαρακτήρα, δημιουργεί προυποθέσεις καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και στα παράγωγα αποτελέσματά της.

Η κορκολεκομψή και το γαϊδούρι

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου
Ο παππούς άλλο ένα πρωινό το περνούσε στην υπόγα με τις συλλογές του. Τα βιβλία οι ταινίες, η συνεχής αρχειοθέτηση ήταν μια άσκηση για να καθυστερεί την άνοια όπως έλεγε. Κατά βάθος όμως το αρχείο του ήταν ένα παιγνίδι με το χρόνο, κοιτώντας βιβλία , αποκόμματα, κινηματογραφικές ταινίες έκανε ένα προσκλητήριο μνήμης. Ανακαλούσε στους λαβυρίνθους του μυαλού του πρόσωπα και γεγονότα , αυτός ήταν ο Θησέας και ο Μίτος, πολεμούσε τον Μινώταυρο της Λήθης. Ο εγγονός του, ο συνονόματος ο Πετράν όταν κατέβηκε στο υπόγειο βρήκε τον παππού να ασχολείται με τα ταξιδιωτικά βιβλία.

-Παππού ετοιμάζεις ταξιδάκι;

-Με ένα βιβλίο μπορείς να πας όπου θες και με τον πιο γρήγορο τρόπο, μεγάλο δώρο στον άνθρωπο η φαντασία. Μόνο ένα πράγμα φοβάται η πραγματικότητα, την φαντασία και για αυτό ο άνθρωπος μπόρεσε να την ξεπεράσει πολλές φορές.

-Παππού έχεις πάει Στρασβούργο ; ( Ρώτησε ο Πετράν βλέποντας ένα ογκώδες βιβλίο ανοιγμένο περίπου στην μέση να δείχνει σε μια τεράστια εικόνα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.)

-Μια φορά, σε ένα διεθνές συνέδριο ψυχολογίας. Κάνοντας την βόλτα μου στην πόλη  με εντυπωσίασε στην είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Η αρπαγή της Ευρώπης» , η εικόνα που βλέπεις τώρα. Σπουδαίος μύθος για το κοινό των ευρωπαίων εκφράζει έντονη κινητικότητα, την μείξη των πολιτισμών, το πάθος, την αναζήτηση.

-Εσύ παππού πιστεύεις ότι αυτό εκφράζει η σημερινή Ευρώπη; Αυτό είναι το όφελος μας από την ένταξη μας στην ευρωπαϊκή ένωση;

-Ο μύθος είναι το φανταστικό, το οραματικό στοιχείο απέναντι στην πραγματικότητα που μας περιβάλλει. Η πραγματικότητα  για μας είναι η κορκολεκομψή και το γαϊδούρι.

-Παππού καινούργια ιστορία είναι τούτη η ατάκα , ετοιμάζω τα καφεδάκια και άρχισε να μου τα λες.

Ο Πετράν άνοιξε το κουτί πήρε το καμινέτο, τον καφέ, το μπουκάλι με το νερό και άρχισε να ετοιμάζει τους δυο σκέτους ελληνικούς καφέδες. Ο παππούς  με το βιβλίο στα πόδια του ανοιχτό σαν πεσμένος γλάρος τον κοιτούσε και άρχισε να ταξιδεύει στις μνήμες του μυαλού του.

-Λοιπόν πριν από αρκετά χρόνια τους γάμους ανάμεσα στους ανθρώπους τους κανόνιζαν οι γονείς των νέων. Γινόταν το προξενιό κανόνιζαν τα προικιά έκλεινε η συμφωνία και μετά γνωριζόταν το ζευγάρι. Και όταν λέμε έκλεινε η συμφωνία, όταν έδιναν τα χέρια οι συμπέθεροι δεν μπορούσε να την χαλάσει κανείς.

-Και αν δεν άρεσε στο γαμπρό η νύφη ή και το αντίστροφο;

-Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν τέτοια. Σε ένα χωριό που λες ένας μεγάλος προύχοντας του χωριού ο ονομαστός Κόρκος  γέννησε ένα κορίτσι με πολλά ας το πούμε ανατομικά προβλήματα. Το δεξί αυτί ήταν λίγο πιο κάτω από τα αριστερό. Το αριστερό μάτι ήταν πιο μικρό από το δεξί και ακανόνιστα προς τα πάνω και τα πόδια είχαν διαφορά μήκους και αναγκαστικά περπατούσε κουτσά επίσης σημαντικό πρόβλημα είχε η άνω και κάτω γνάθος. Ο προύχοντας  ο Κόρκος όμως με τίποτα δεν ήθελε να παραδεχτεί ότι το κορίτσι του είχε προβλήματα.

-Εντάξει τώρα που είναι μικρή και κάθεται μέσα στο σπίτι δεν βλέπει κανείς τίποτα όταν πάει σχολείο τι θα γίνει; Πρέπει να κατέβουμε στην Χώρα να την δει γιατρός. Μπορεί να παίρνει γιατριά το κορίτσι. (Τόλμησε να του πει μια φορά η γυναίκα του.)

-Πάψε γυναίκα άμα έχεις τον παρά για όλα βρίσκεις λύση!!!

-Έτσι λοιπόν καβάλα στο άλογο την πήγαινε σχολείο καβάλα στο άλογο την γύριζε ο προύχοντας από το σχολείο. Είχε δώσει και τα δωράκια του στον δάσκαλο, πάντα καθιστή και λιγόλογη ήταν στις σχολικές γιορτές η κόρη του. Κανείς δεν έμαθε τίποτα ήξεραν μόνο ότι της είχε μεγάλη αδυναμία ο πατέρας της παντού την πήγαινε στο άλογο καβάλα.

-Και τώρα που έφτασε σε ηλικία γάμου τι θα κάνουμε ; ( Τον ρώτησε μετά από

χρόνια πάλι η γυναίκα του.)

-Μην ανησυχείς κυρά όλα γίνονται με τον παρά.

-Έμαθε από κάποια προξενήτρα για ένα καλό παλικάρι σε κάποιο γειτονικό χωριό. Περιουσία μεγάλη δεν είχε, αλλά ήταν λεβέντης ομορφόπαιδο και καλό παιδί. Η προξενήτρα κάτι ήξερε για τα κουσούρια της κόρης και για αυτό τον πρότεινε, μια καλή συναλλαγή.

-Και πως θα την πας νύφη πάνω στο άλογο όταν το ένα πόδι είναι πιο κοντό από το άλλο και θα φαίνεται να γέρνει πάνω στην σέλα.

-Θα την πάω με γαϊδούρι έτσι όπως θα είναι καθισμένη πάνω στο σαμάρι κανείς δεν θα καταλάβει τίποτα. Άμα δώσουμε τα χέρια με τον συμπέθερο πάει και τέλειωσε.

-Έτσι ο προύχοντας βρήκε ένα γαϊδούρι Κυπραίικο μεγαλύτερο και από το καλύτερο άλογο, το στόλισε έβαλε και το καλύτερο σαμάρι σωστό θρόνο και ξεκίνησε με την προξενήτρα και την συνοδεία του για το άλλο χωριό.

-Καλά τα μάτια και τα αυτιά πως τα κάλυψε παππού;

-Α ξέχασε να σου πως λόγω των εθίμων εκείνης της εποχής, το πρόσωπο της νύφης δεν έπρεπε να φαίνεται, φορούσε πέπλο. Μόνο ο άντρας της το τραβούσε να το δει μετά το γάμο. Υπάρχουν και ιστορίες που άλλη γυναίκα του τάξανε και άλλη του δώσανε μέσα από το πέπλο, αλλά αυτά άλλη φορά. Φτάνουνε που λες στο άλλο χωριό έξω από το σπίτι του γαμπρού. Η νύφη βλέπει το γαμπρό, ένας πολύ όμορφος λεβέντης και γυάλισαν τα μάτια της, το κατάλαβε και ο πατέρας και με δυσκολία την κρατούσε στο σαμάρι. Το κατάλαβε και ο γάιδαρος και όπως ήταν άνοιξη άρχισε και αυτός να φουντώνει αλλά μάλλον για την γαϊδούρα του συμπέθερου που ρέμβαζε τα προξενιά λίγα μέτρα πιο πέρα.

-Είναι αγνή, είναι χρυσοχέρα, είναι η κόρη το προύχοντα του Κόρκου , είναι η πιο κομψή από όλες, ευρωπαία. Κομψή κομψότατη κόρη τυχερός αυτό που θα την πάρει. ( Το επαναλαμβανόμενο τροπάρι η προξενήτρα.)

-Οι συμπέθεροι είχαν πιάσει κουβέντα για τα προικιά, Ο Κόρκος έξυπνος άνθρωπος δεν έταξε και πολλά στην αρχή για να μην νομίζουν ότι έχει κανένα κουσούρι το κορίτσι. Αλλά ενθουσιάστηκε με την εικόνα του γαμπρού και έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ενώ σαν μουσική υπόκριση ακουγόταν η προξενήτρα να τονίζει πόσο κομψή  κομψότατη και φινετσάτη ήταν η νύφη. Στην άλλη άκρη του σπιτιού η γαϊδάρα άρχισε να προσέχει και αυτή τον λεβέντη γάιδαρο που τον είχε πιάσει η άνοιξη, είναι βλέπεις και η εποχή που ζευγαρώνουν τα γαϊδούρια. Ρίχνει ένα ερωτικό γκάρισμα  η γαϊδάρα και της νύφης ο γάιδαρος δεν κρατιόταν πια, το ίδιο και η νύφη. Μια στα πόδια ο γάιδαρος βρίσκει και ευκαιρία να γλιστρήσει κάτω η νύφη και γίνεται πανικός. Καθώς γλιστρά η νύφη πετάγεται το πέπλο, την κοιτά και σαστίζει ο γαμπρός. Οι συμπέθεροι προς το παρόν δεν έδωσαν σημασία συνέχισαν το παζάρι. Παίρνει και ένα χαμόγελο πάθους η νύφη φάνηκε η οδοντοστοιχία καρχαρίας και αρχίζει να κινείται κουτσοτρέχοντας προς τον γαμπρό το ίδιο και ο «ερωτευμένος» γάιδαρος.  Τρομάζει το παλικάρι καθώς βλέπει «την κομψή» και τον γάιδαρο να τρέχουν κατά πάνω του. Το βάζει στα πόδια και αρχίζει να φωνάζει

-Πάρτε μακριά την κορκολεκομψή και το γαϊδούρι… πάρτε μακριά την κορκολεκομψή και το γαϊδούρι!!!

-Από τον «ερωτευμένο» γάιδαρο γλίτωσε γιατί σταμάτησε στο ταίρι του, την γαϊδούρα του συμπέθερου. Από  την νύφη δεν ξέρω αν την γλίτωσε γιατί αν έδωσαν τα χέρια οι συμπέθεροι ήταν δύσκολο.

-Καλά παππού ( του είπε ο Πετράν αφού συνήλθε από τα γέλια) και που κολλάει αυτό με την αρπαγή της Ευρώπης ; ( Και του έδειξε με τα μάτια το ανοιχτό βιβλίο το γλυπτό, τον ταύρο- Δία να έχει αρπάξει την Ευρώπη.)

-Πετράν εμείς δώσαμε στην Δύση μια λαμπερή Ευρώπη την οποία έκλεψε ένας παθιασμένος μυώδης ταύρος ο Δίας και αυτοί μας γυρίζουν πίσω μια κορκολεκομψή. Το χειρότερο είναι ότι εμείς την υποδεχτήκαμε σαν λαμπερή νύφη. Πήραν την Ευρώπη τον Λόγο και την Πράξη μας, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Ηράκλειτο, τους Βυζαντινούς Λόγιους και αφού τους κακοποίησαν με δίκοπο καρτεσιανό προτεσταντικό μαχαίρι μας τους επιστρέφουν και λειψούς και σαν μια κομψή νύφη. Μόνο που ή νύφη δεν μπορεί να δει, να ακούσει, να αρθρώσει και να περπατήσει τον Ελληνικό Λόγο και  Πράξη. Και ξέρεις κάτι άλλο η λέξη Κόρκος στην γλώσσα εσπεράντο σημαίνει φελλός. Τα προξενιά μας τα κάνουν οι προύχοντες μας , οι κόρκοι , οι φελλοί που θέλουν να μας πείσουν για την κομψή κόρη.  Δυστυχώς εμάς δεν την φέρνουν καβάλα πάνω σε ένα γαϊδούρι  που αν την γκρεμίσει θα έχουμε την τύχη να δούμε την αλήθεια. Αλλά μας την προξενεύουν οι κόρκοι – φελλοί  μέσα από τηλεοράσεις, σχολεία, πανεπιστήμια, πολιτικά κόμματα , πολυκαταστήματα. Ένα μεγάλο δυτικό πέπλο που βάλαμε μόνοι μας  στο πρόσωπο μας για να μην αναζητήσουμε το ανατολικό μονοπάτι που μας είπαν ότι δεν υπάρχει πια…. σχεδόν το λησμονήσαμε και εμείς…..


*Η ιστορία είναι φανταστική αλλά στην δημιουργία της βοήθησε μια ατάκα του Χρήστου στο ψητοπωλείο «– η κορκολεκομψή  και το γαϊδούρι»

8/8/12

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 8.08.2012

6/8/12

Η έκδοση 2.08.2012

Έβγαλαν όπλα, την ώρα που είναι αισθητή η έλλειψη αστυνόμευσης


Στο πόδι ξεσηκώθηκε το βράδυ της Τρίτης η Νέα Κίος από πυροβολισμούς που προέρχονταν από την περιοχή Καρακάξα, όπου βρίσκονται σπίτια τσιγγάνων και καταυλισμός. Ανάστατοι και τρομαγμένοι οι κάτοικοι –σύμφωνα με περιγραφές – κρύφτηκαν στα σπίτια τους.
Μια οικογένεια τσιγγάνων επιτέθηκε εναντίον άλλης οικογένειας με όπλα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τρία άτομα, ομόφιλοί τους. Πρόκειται για έναν 35χρονο, μια 18χρονη και μια 22χρονη. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ναυπλίου για τις πρώτες βοήθειες τα μεσάνυχτα, όμως ο τραυματισμός τους ήταν ελαφρύς και επιπόλαιος και επέστρεψαν στον καταυλισμό. Οι δράστες διαφεύγουν την σύλληψη και αναζητούνται.
Πριν το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς είχε προηγηθεί άλλο επεισόδιο μετά από έντονο διαπληκτισμό μεταξύ ενός 16χρονου και ενός  22χρονου Ρομά. Αποτέλεσμα ήταν να μεταφερθεί ελαφρά τραυματισμένος ο 16χρονος στο νοσοκομείο, απ΄ όπου ανεχώρησε μετά από λίγο. Το επεισόδιο αυτό ήταν η αφορμή για την «σύρραξη» μεταξύ των οικογενειών των δύο Ρομά, που ακολούθησε στην περιοχή που κατοικούν.
Τα επεισόδια προκάλεσαν την αντίδραση του δήμου Άργους, στα διοικητικά όρια του οποίου ανήκει η Νέα Κίος, αφού εδώ και χρόνια υπάρχουν διαμαρτυρίες για την έλλειψη αστυνόμευσης στην περιοχή. Ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Κρίγγος, και δημοτικοί σύμβουλοι συναντήθηκαν με τον  αστυνομικό διευθυντή Αργολίδας και κατόπιν μετέβησαν για το ίδιο θέμα στην εισαγγελία.
Εντωμεταξύ και στην Αγία Τριάδα είχαν σημειωθεί επεισόδια, μεταξύ Ρ             ομά και κατοίκων. Μάλιστα ο δήμαρχος Δ. Κωστούρος, μαζί τον αντιπεριφερειάρχη Τάσο Χειβιδόπουλο και κατοίκους, επισκέφτηκαν τον  Αστυνομικό Διευθυντή Αργολίδας, ενώ ταυτόχρονα έστειλε καταγγελία προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου και τον Αστυνομικό Διευθυντή.
Χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος αναφέρει στην καταγγελία του: Σας ενημερώνουμε ότι αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση πλήρους αναρχίας από την παντελή έλλειψη αστυνόμευσης και ελέγχου των αρμόδιων οργάνων και Υπηρεσιών στην Δημοτική Ενότητα Μιδέας , με αποτέλεσμα τον τρόμο και τον πανικό των κατοίκων της περιοχής και συνακόλουθα τον διασυρμό του Δήμου Ναυπλιέων.
Συγκεκριμένα, στις πλατείες και τους δρόμους τόσο της τοπικής κοινότητας Αγίας Τριάδας του Δήμου Ναυπλιέων  όσο και των γύρω περιοχών εμφανίζονται καθημερινά απαράδεκτα και ακραία παραβατικά φαινόμενα.
Για όλα τα προαναφερθέντα παρακαλούμε, όπως επιληφθείτε της εφαρμογής των νόμων, για να επανέλθει η πραγματική αστυνόμευση, να αποκατασταθεί η εικόνα της περιοχής και να αντιληφθούν οι κάθε είδους παρανομούντες ότι υπάρχει κράτος και όχι ασύντακτη πολιτεία».
Το θέμα της αστυνόμευσης στην Αργολίδα με αφορμή τα τελευταία επεισόδια έφτασε και στη βουλή με ερωτήσεις των βουλευτών Γιάννη Ανδριανού και Γιάννη Μανιάτη.
Ο κ. Ανδριανός με την ερώτησή του προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδια αναφέρθηκε στην  διαρκώς κλιμακούμενη εγκληματικότητας στην Αγία Τριάδα και τη Νέα Κίο Αργολίδας κάνοντας λόγο για κρούσματα ωμής βίας στην Αγία Τριάδα.
Ο βουλευτής τονίζει ότι για την αντιμετώπιση της κρίσιμης αυτής κατάστασης καθίσταται αναγκαία η λήψη ενός συνολικού πακέτου δράσεων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, με πρώτο βήμα την ουσιαστική ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας σε ό,τι αφορά τόσο το ανθρώπινο δυναμικό – οι ολιγάριθμοι σήμερα υπηρετούντες αστυνομικοί καταβάλλουν καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες για την προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των πολιτών – όσο και τις υλικοτεχνικές υποδομές.
Επίσης από την πλευρά του και ο βουλευτής Γ. Μανιάτης ζητά την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και ζητά την ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης Αργολίδας και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων.

Η “Αλλαγή Πορείας” αμφισβητεί την ορθότητα του αντικειμένου της κριτικής της αντιπολίτευσης


Μετά τις όσες επιθέσεις δέχτηκε για τον τρόπο που η δημοτική αρχή παρουσιάζει τα έργα της, ο συνδυασμός “Αλλαγή Πορείας” του Δημήτρη Καμπόσου υποστηρίζει ότι “οι συμπλεγματικές αναφορές στα επικοινωνιακά χαρίσματα του Δημάρχου δεν είναι αντιπολίτευση”!
Συγκεκριμένα ο συνδυασμός “Αλλαγή Πορείας” αναφέρει:
Με αφορμή την συμπλήρωση 18 μηνών δημοτικής θητείας ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών κ. Δημήτρης Καμπόσος εφ’  όλης της ύλης ενημέρωσε πρόσφατα τους δημότες, όπως χαρακτηριστικά έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, σε αντίθεση με τους προκατόχους του που αρέσκονταν στο σκοτάδι.
Θυμίζουμε επιγραμματικά  11 έργα σε εξέλιξη, πολλαπλές συμμετοχές σε προγράμματα για χρηματοδότηση και πολλές νικηφόρες μάχες που δόθηκαν για θέματα που άπτονται των συμφερόντων του δήμου:
-Νίκη στο θέμα του Αγωγού Φυσικού Αερίου
-Δημοτική Αστυνομία
-Ελεγχόμενη στάθμευση
-Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Άργος
-Δημιουργία νέων κλινικών στο Νοσοκομείο
-Δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου
-Γεμάτες και καθαρές παραλίες
Προσθέτουμε
1. Τον καθαρισμό και η αξιοποίηση των Στρατώνων σε λειτουργικούς χώρους
2. Το καρναβάλι του Άργους με τη τεράστια επιτυχία και τους χιλιάδες επισκέπτες
3. Τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και επισκεψιμότητας του δήμου μας μέσα από τα Φεστιβάλ  Δήμου Άργους - Μυκηνών 2011 και 2012
4. Καθαριότητα και των 8 συνενωμένων Δήμων  από υπαλλήλους του δήμου και όχι από ιδιώτες εργολάβους
Σε αυτούς που δεν θέλουν και έχουν συμφέρον να μην βλέπουν την πρόοδο στο Δήμο μας θυμίζουμε πως: Οι συμπλεγματικές αναφορές στα επικοινωνιακά χαρίσματα του Δημάρχου δεν είναι αντιπολίτευση!
Ο Δήμαρχος και επιθυμεί και μπορεί και συνειδητά επιλέγει να ενημερώνει ζωντανά τους δημότες και ουδέποτε κρύβεται στο δημαρχείο.
Ουδέποτε κρύφτηκε από το λαό, βάζοντας μπροστά τρίτους, αντιδημάρχους ή προέδρους των νομικών προσώπων. Έχει την τιμή της πρωτοκαθεδρίας και το βάρος της συλλογικής ευθύνης. Στο επιτελείο του είναι απαιτητικός και δεν διστάζει να κάνει όποιες αλλαγές κρίνει αυτός.
Όπως μάλιστα έχουν πολλοί παρατηρήσει, δεν αφήνει τίποτα αναπάντητο. Και αυτό μάλιστα δεν βολεύει πολλούς! Από την άλλη, μάλιστα, και αυτοί που τον κατηγορούν για τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις, επιλέγουν αγκομαχώντας τώρα να εμφανίζονται, κάποιες φορές με ψευδή στοιχεία.
Ποιοι είναι και που είναι τώρα;
-Αυτοί που υπέγραψαν τη δόμηση στα εκτός σχεδίου από τα 4 στα 8 στρέμματα;
-Αυτοί που άφησαν για χρόνια το δήμο ακυβέρνητο;
-Αυτοί που εκτόξευσαν το χρέος της ΔΕΥΑΑΡ;
Πού ήταν όταν αγωνιζόμαστε για να κρατήσουμε τα σχολεία των δημοτικών ενοτήτων;
Πού ήταν όταν αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε τους συμβασιούχους;
Πού ήταν όταν τελείωνε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»;
Δεν ήταν πουθενά στους αγώνες και στις διεκδικήσεις του δήμου!
Ποιοί θρέφουν και τροφοδοτούν »ασχήμιες του διαδικτύου»;
Ποιους ενοχλούν οι επιτυχίες του δημάρχου;
Ποιοι «αγαπούν» το δήμο πόλη περισσότερο;
Είναι ευτυχές γεγονός για το δήμο μας, τη ίδια στιγμή που η χώρα καταρρέει, τα οικονομικά του να βελτιώνονται.
Να προβάλλεται δυναμικά. Να έχει ξυπνήσει από το λήθαργο που τον ήθελαν. Να έχει το δήμαρχο που τον εκφράζει ολόψυχα!”
Φαίνεται πως και απ τον χώρο των διακοπών ο κ. Καμπόσος παρακολουθεί καθημερινά τα γραφόμενα στον τύπο.

Πιστωτική κάρτα γίνεται το Μπούρτζι


Ιδιαίτερα σημαντική για το Ναύπλιο και τα καταστήματα της πόλης είναι η πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου, να έρθει σε συμφωνία με Τράπεζα για την έκδοση πιστωτικής κάρτας η οποία θα απεικονίζει το Μπούρτζι και θα είναι συνδεμένη με προσφορές καταστημάτων.
Η κάρτα που πρόκειται να κυκλοφορήσει στο προσεχές διάστημα (υπολογίζεται σε 2 – 3 εβδομάδες) σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην πόλη, θα είναι Visa.
Ήδη η τράπεζα βρίσκεται στην διαδικασία εκτύπωσης ενώ ταυτόχρονα έρχεται σε επαφή με καταστήματα που θέλουν να συμμετέχουν με προσφορές προς τους κατόχους της κάρτας αυτής. Ο Εμπορικός Σύλλογος από την πλευρά του μέσω του facebook καλεί τα μέλη του να επιλέξουν την φωτογραφία που θα υποδειχθεί στην τράπεζα για να αποτυπωθεί στην κάρτα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργο Παιβανά είναι έκδηλο το ενδιαφέρον αρκετών καταστημάτων που συμμετέχουν με έκπτωση προς τους κατόχους της κάρτας, που φτάνει ακόμα και το 15%, αλλά και με δόσεις που φτάνουν τις 12 άτοκες.
Μιλώντας στον «α» ο κος Παιβανάς τονίζει ότι «είναι σημαντική η διαφήμιση της πόλης που θα γίνει μέσω της κάρτας και αναμένεται να επωφεληθούν τα καταστήματα».
Τα ονόματα των καταστημάτων που συμμετέχουν θα γνωστοποιηθούν από την Τράπεζα που θα εκδώσει την κάρτα.

Ετοιμάζονται λουκέτα στις εφορίες


Οι εφορίες του Άργους και του Κρανιδίου μπήκαν για μια ακόμα φορά στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με όσα διαρρέουν άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για να μπουν λουκέτα.
Οι συγχωνεύσεις και τα λουκέτα αφορούν σε εφορίες όλης της Ελλάδας και αναμένεται να είναι σαρωτικές.
Τα πρώτα λουκέτα αναμένονται τον Σεπτέμβρη, όμως οι συγχωνεύσεις θα αγγίξουν την Αργολίδα το Νοέμβριο. Τότε αναμένεται να γίνουν ριζικές αλλαγές στην φορολογική διοίκηση και σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζει το αρμόδιο υπουργείο θα κλείσουν οι εφορίες Άργους και Κρανιδίου στην Αργολίδα.
Οι αντιδράσεις είναι ήδη έντονες σε τοπικό επίπεδο. Ποιος δεν θυμάται το πανό που είχε αναρτήσει ο δήμαρχος Άργους έξω από το δημαρχείο της πόλης!
Ερωτήσεις προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την κατάργηση της Δ.Ο.Υ  Άργους και της Δ.Ο.Υ  Κρανιδίου, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Γιάννης Ανδριανός.
Ο βουλευτής επισημαίνει ότι η ΔΟΥ Άργους εξυπηρετεί σήμερα τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις του μεγαλύτερου, Καλλικρατικού πλέον, δήμου του νομού, μια περιοχή με έντονη οικονομική, εξαγωγική δραστηριότητα. Ως εκ τούτου καθίσταται προφανές ότι η τυχόν κατάργηση της Δ.Ο.Υ Άργους θα σημάνει επιπλέον ταλαιπωρία για τους συναλλασσομένους.
Αναφορικά δε με την Δ.Ο.Υ Κρανιδίου τονίζει ότι εξυπηρετεί σήμερα τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις του καλλικρατικού πλέον Δήμου Ερμιονίδας, με έντονη τουριστική και οικονομική ανάπτυξη, αλλά και λόγω της μεγάλης απόστασης 80 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα και του κακού οδικού δικτύου θα δημιουργήσει ενδεχόμενη κατάργηση της τεράστια προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης ο οποίος με ερωτήσεις του επισημαίνει ότι το κλείσιμο της ΔΟΥ Άργους, θα δημιουργήσει σοβαρά εμπόδια στην εξυπηρέτηση των φορολογούμενων πολιτών,  και ότι η πιθανή παύση λειτουργίας της ΔΟΥ Κρανιδίου θα δημιουργήσει επίσης σοβαρά προβλήματα.
Ακόμα και σε επίπεδο περιφέρειας όμως με ανακοίνωσή του ο περιφερειάρχης τάσσεται κατά των συγχωνεύσεων των εφοριών δηλώνοντας: «δεν θεωρούμε ότι το κλείσιμο των σημαντικών αυτών κρατικών δομών δίνει λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ότι αποτελεί λύση για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Αντίθετα κατ’ αυτό τον τρόπο αποδυναμώνεται η τοπική οικονομία, καθώς μειώνεται το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη».
Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν όταν είχε πάλι ανακοινωθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση η επικείμενη αλλαγή του φορολογικού χάρτη της χώρας,  το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, με απόφασή του είχε ταχθεί ενάντια σε αυτή τη μεθόδευση.

Οι αρχαιολογικοί χώροι της Επιδαύρου στο μικροσκόπιο


Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Πολιτισμού πρέπει να μει ο αρχαιολογικός χώρος της Επιδαύρου τονίζεο ο δήμαρχος Επιδαύρου Κώστας Γκάτζιος.
Στη συζήτηση που είχε ο Δήμαρχος κατά την περιοδεία του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού κου Τζαβάρα ενημέρωσε τον Υπουργό για διάφορα θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συμφώνησαν σε επόμενη σύσκεψη να συντονίσουν τις δράσεις τους για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων απ’ τη μια αλλά και για την καλύτερη αξιοποίηση των μνημείων απ’ την άλλη, με ιδιαίτερη έμφαση στο μνημείο του Αρχαίου Θεάτρου του Ασκληπιείου Επιδαύρου προκειμένου ο χώρος να ενεργοποιηθεί κατάλληλα ώστε να προσφέρει στον παγκόσμιο πολιτισμό όχι απλά σαν ένα επισκέψιμο μνημείο αλλά σαν ένας χώρος που μέσω των δρώμενων που θα λαμβάνουν χώρα εκεί θα πραγματοποιούνται διαρκείς ηθικοπνευματικές ζυμώσεις.
Να σημειωθεί ότι ο κος Τζαβάρας επισκέφτηκε στη Νέα Επίδαυρο την πλατεία Εθνοσυνέλευσης, το φαράγγι του Βόθυλα και το φρούριο και συζήτησε με τον Δήμαρχο που τον συνόδευε το θέμα της χρηματοδότησης προκειμένου για την ανάδειξη και την περαιτέρω αξιοποίηση των μνημείων.
Στη συνέχεια επισκέφτηκε στην Αρχαία Επίδαυρο το Μικρό Θέατρο της πόλης και τέλος ξεναγήθηκε στον Αρχαιολογικό Χώρο Ασκληπιείου Επιδαύρου από τον καθηγητή Αρχαιολογίας κο Λαμπρινουδάκη.

Προτάσεις Καμιζή και δημάρχων για τα σκουπίδια


Την δική τους πρόταση για την ενδιάμεση διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, κατέθεσαν οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου στον υπουργό Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τον δεματοποιητή στα Δίδυμα.
Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο υπό την Προεδρία του κ. Στυλιανίδη και τη συμμετοχή εκπροσώπου του ΥΠΕΚΑ, υπηρεσιακών παραγόντων και Δημάρχων από τη Πελοπόννησο.
Συγκεκριμένα, από πλευράς Δημάρχων συμμετείχε ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο Δήμαρχος Τρίπολης και Πρόεδρος του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου Σμυρνιώτης Ιωάννης, ο Δήμαρχος Κορινθίων και Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Πνευματικός Αλέξανδρος και ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Καμιζής Δημήτριος.
Από πλευράς Υπουργού έγινε ενημέρωση ότι ορίσθηκε επισπεύδων Υπουργός στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων κ. Καλαφάτης Σταύρος, αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΕΚΑ.
 Από πλευράς Δημάρχων κατατέθηκε πρόταση για την ενδιάμεση διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που αποτελείται από τα εξής σημεία:
1. Δεν γίνεται αποδεκτή η διαδικασία της δεματοποίησης γιατί έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, όπως αυτό αποδεικνύεται από τη συγκέντρωση δεμάτων στο Κρανίδι, στην Πύλο, αλλά σε άλλες περιοχές εκτός Περιφέρειας, όπως ο Αλφειός και το Αίγιο.
2. Η μέθοδος της κομποστοποίησης - ανακύκλωσης, προτείνεται ως η προσφορότερη λύση μέχρι την τελική διαχείριση και μάλιστα  επιβάλλεται να γίνεται σε επίπεδο του Νομού.
3. Ως προς τη χωροθέτηση των μηχανημάτων (κομποστοποιητής, ΚΔΑΥ,  δεματοποιητής) σε επίπεδο Νομού επιβάλλεται να αξιοποιηθούν οι χώροι των ΧΑΔΑ, ή χώροι ώριμοι μελετητικά, ή ενδεχομένως κατάλληλοι χώροι που θα ενοικιασθούν.
4.  Επιβάλλεται να υπάρξει ανοχή στη λειτουργία των ΧΑΔΑ για μερικούς μήνες, σε συνεννόηση με την Ε.Ε. μέχρι να λειτουργήσει ενδιάμεση λύση.
Ο Υπουργός δεσμεύθηκε για τη μελέτη όλων αυτών των προτάσεων και ύστερα από συνεννόηση με τον κ. Καλαφάτη Σταύρο, την επόμενη Παρασκευή το πρωί θα γίνει μεγάλη σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ υπό την Προεδρία του επισπεύδοντος Υπουργού κ. Καλαφάτη Σταύρου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων Δημάρχων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου  και του Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου κ. Μανώλη Αγγελάκα, ώστε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να δοθεί λύση στο πλέον δύσκολο πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Νεμέα

Να σημειωθεί ότι ο πρώην δήμαρχος Νεμέας κος Κώστας Καλατζής με δηλώσεις του ζήτησε να μην γίνει η Νεμέα ο σκουπιδότοπος της Πελοποννήσου και ο δήμος Νεμέας να μην αναλάβει την διαχείριση των σκουπιδιών στη θέση ιδιώτη. Οι δηλώσεις αυτές ξαναφέρνουν στην επιφάνεια την παλαιότερη επιλογή της περιφέρειας Πελοποννήσου για την χωροθέτηση εργοστασίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Κορινθία, κοντά στα σύνορα με την Αργολίδα. Να θυμήσουμε ότι αρχικά είχε επιλεγεί η περιοχή Γκα κοντά στα Αθίκια.

Περιφέρεια

Την ίδια ώρα με δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης τονίζει: «Μπορούμε να πετύχουμε αυτό που μέχρι χτες θεωρείτο ακατόρθωτο», αναφερόμενος στην ολική και οριστική διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά έναρξη της Β΄ φάσης του διεθνούς διαγωνισμού, αυτής του ανταγωνιστικού διαλόγου. Μια διαδικασία την οποία ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε μοναδική καινοτομία, όχι μόνο για την Πελοπόννησο, αλλά και για το σύνολο της χώρας, και η οποία θα αποτελέσει τη βασική φιλοσοφία που θα υιοθετηθεί στην 5η Προγραμματική Περίοδο.
Προσθέτει ακόμα ο Περιφερειάρχης: «Μέσα από τη διαδικασία αυτή ανοίξαμε νέους δρόμους, παρά τις δυσκολίες της χώρας τη δεδομένη χρονική συγκυρία, όπου κυρίαρχη πολιτική συνθήκη που επικρατεί στη χώρα είναι αυτή του φόβου, ως μέσο ελέγχου της κοινωνίας. Εμείς αντίθετα ξεπεράσαμε τις αγκυλώσεις των προηγούμενων διαδικασιών και εμπιστευόμαστε την ιδιωτική πρωτοβουλία. Στον ανταγωνιστικό διάλογο περιμένω από τις εταιρείες που έχουν προεπιλεγεί, φρέσκιες ιδέες, καθαρές σκέψεις, αλλά και εμπλουτισμό της προσπάθειάς μας. Η πορεία του ανταγωνιστικού διαλόγου θα διευκολύνει και στην αναστροφή του αρνητικού κλίματος για τη χώρα, καθώς θα δείξει ότι μια άλλη χώρα σκάφτεται σοβαρά και με επιμέλεια, αποφασιστικότητα και διαφάνεια στις διαδικασίες επιτυγχάνει τη συναίνεση και τη συνεννόηση για τον τελικό στόχο της αποτελεσματικότητας».
Τέλος, να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα στην Τρίπολη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της αναθέτουσας αρχής με τους εκπροσώπους των προεπιλεγμένων εταιρειών για το διαγωνισμό του έργου «Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ» προκειμένου να ενημερωθούν και να ετοιμαστούν για την καλύτερη διεξαγωγή του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.

2/8/12

Όχι στην γκετοποίηση κοινωνικών ομάδων και αλλοδαπών

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

Η ΕΛΛΕΙΨΗ αστυνόμευσης στην Αργολίδα, αλλά και σε πολλές ακόμα περιοχές, δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε όλο το φάσμα της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας, απ΄ όπου κι αν προέρχεται. Επομένως, τα επεισόδια που δημιούργησαν οι τσιγγάνοι στην Αγία Τριάδα και στη Νέα Κίο, ας σταθούν μόνο ως αφορμή για να κουνηθεί λίγο από την θέση της η πολιτική ηγεσία και να φροντίσει για την επαρκή στελέχωση της αστυνομίας και όχι ως αφορμή για ρατσιστικές εξάρσεις, που τις έχουμε δει και στο παρελθόν και δεν προσφέρουν τίποτα.

ΟΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ δηλώσεις ακόμα και αιρετών που λένε ότι «ήρθε η ώρα να σηκώσουμε το αναστημά μας» και καλούν σε ενεργό δράση τους κατοίκους, θεωρώντας ότι «όλοι μαζί μπορούμε ας σταματήσουμε την εγκληματικότητα χτυπώντας την στην ρίζα της», δεν ωφελούν.

ΕΚΕΙΝΟ που χρειάζεται είναι η πολιτεία να φροντίσει για τη συνολική αντιμετώπιση της παραβατικότητας και του εγκλήματος που βρίσκεται σε έξαρση σε όλη τη χώρα, και όχι η γκετοποίηση κοινωνικών ομάδων ή αλλοδαπών.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ αισθήματος ασφάλειας για τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων, καθώς και η εφαρμογή της νομιμότητας είναι απαραίτητη να γίνει μόνο από το κράτος και όχι από ομάδες αγανακτισμένων που θέλουν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους.

ΚΑΘΕ άλλη τακτική και φυσικά η παρατεινόμενη αδιαφορία ή η αδυναμία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την στελέχωση των υπηρεσιών, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Η καλή και η κακή Αγροτική Τράπεζα

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ που η αγροτική μας Οικονομία στηριζόταν απ την Αγροτική Τράπεζα, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και από υγιής κρατικός οργανισμός μετατρέπεται σε διακομιστή χρεών των κρατικών ομολόγων και των κομματικών δανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ!

ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ερωτημάτων που έθεσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι γεννούν πολλούς προβληματισμούς ειδικά για το μέλλον του τμήματος της Αγροτικής που θα επιβαρύνει το Ελληνικό δημόσιο, δηλαδή εμάς.

1. Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς, τραπεζικός όμιλος που η λογιστική του εικόνα είναι τουλάχιστον κακή, ενώ παράλληλα διάφορα διεθνή δημοσιεύματα μιλούν για στημένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, μέσω off shore εταιρειών οι οποίες φέρονται να ανήκουν στο στενό συγγενικό κύκλο του σημερινού μεγαλομετόχου. (Στα δημοσιεύματα αυτά ουδέποτε υπήρξε απάντηση από τις ελληνικές εποπτικές Αρχές).
2. Ενώ ήταν προσχεδιασμένη η ένταξη του υγιούς κομματιού της Αγροτικής σε τραπεζικό όμιλο, γιατί την προηγούμενη χρονιά υλοποιήθηκε η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με συνεισφορά του ελληνικού Δημοσίου κατά τουλάχιστον 1 δις ευρώ;
3. Ποιες προβλέψεις υπάρχουν για την τύχη της αγροτικής γης, η οποία είναι υποθηκευμένη από δάνεια που εδώ και μεγάλο διάστημα είναι μη εξυπηρετήσιμα;
4. Έχουν μελετηθεί τρόποι διακανονισμού των "κόκκινων δανείων" και ποιοι τελικά θα επωμισθούν το συνολικό τους κόστος;
5. Ελέγχθηκαν, διαπιστώθηκαν ευθύνες και τι μέτρα ελήφθησαν για τις τραπεζικές συναλλαγές που κατέληξαν στο σημερινό εκτροχιασμό της Αγροτικής Τράπεζας (ανάμεσα στις οποίες και κομματικά δάνεια);
6. Έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις της τωρινής εξέλιξης στον αγροτικό τομέα (πορεία εξέλιξης επενδυτικών σχεδίων βελτίωσης, βιωσιμότητα γεωργικών συνεταιρισμών);
7. Για ποιο λόγο παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό τα στοιχεία της έκθεσης της Blackrock για το ελληνικό τραπεζικό Σύστημα;
8. Έχουν συνεκτιμηθεί οι επιπτώσεις στη λειτουργία της δημοκρατίας, όταν μια ιδιωτική τράπεζα, με τις ιδιαιτερότητες μάλιστα που εκθέσαμε αναλυτικά και επανειλημμένα, ελέγχει επί της ουσίας τα οικονομικά δυο κομμάτων (του πρώτου και του τρίτου κοινοβουλευτικά), αφού αντικειμενικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους; Πόσο μάλλον όταν στο οπισθόφυλλο κομματικής εφημερίδας και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φιγουράρει ολοσέλιδη διαφήμιση.

ΑΝΑΛΟΓΑ ερωτήματα έθεσε και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην βουλή για να εισπράξει μόνο αλαλαγμούς της κυβερνώσας τρόικας, αντί ουσιαστικών τοποθετήσεων πάνω σε ένα τόσο καυτό ζήτημα, αφού πέρα απ όλα τα υπόλοιπα χρέη που η “κακή Αγροτική” θα τα μεταφέρει στο κράτος, η “καλή Αγροτική” υπάρχει κίνδυνος να μεταφέρει τον έλεγχο του αγροτικού τομέα της χώρας στην ιδιωτική τράπεζα Πειραιώς, αφού στην Αγροτική Τράπεζα είναι το 70% της αγροτικής γής και το 40% των εγγυημένων κεφαλαίων αγροτικής γης.

Ο Βρωμάκης και η διχάλα

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

Ο Μανώλης ο Κρητικός  αρχές του Ιούλη βρέθηκε στο Άργος για ένα γάμο. Συνδύασε διακοπές, μνήμες και οικογενειακές υποχρεώσεις. Από το Άργος ήταν και ένας φίλος του από τον στρατό δεκαεφτά χρόνια κρατούσαν επικοινωνία με το τηλέφωνο, σε γιορτές γλέντια με γραπτά μηνύματα ή απρόβλεπτα τηλεφωνήματα μέσα στην νύχτα. «Ώσπου να κάνει μια στροφή ο δείχτης στο ρολόι μπορεί του ανθρώπου η χαρά να γίνει μοιρολόι»  ήταν η τελευταία μαντινάδα που έστειλε στον φίλο του. Μετά από τόσα χρόνια έδωσαν ραντεβού στην Λαϊκή Αγορά του Άργους .

 –Είμαι εδώ σε μια μεγάλη πλατεία κοιτάω το άγαλμα του Κολοκοτρώνη και σε περιμένω να δω αν θα με γνωρίσεις.

Όσο και να σμιλεύει ο χρόνος πάνω στον άνθρωπο την φθορά με ρυτίδες, κυρτώματα τα και απώλειες ένα στοιχείο μένει μόνιμο και παντοτινό, το βλέμμα.

Ίσως και τα ανοιχτά μάτια του νεκρού να είναι ένα τελευταίο στοιχείο αντίστασης να διασώσει την ταυτότητα του, να αναγνωρίσει κάποιος το βλέμμα του και να του σφαλίσει τα μάτια.  Δεκαεφτά χρόνια μετά μπορεί ο χρόνος να είχε κάνει την δουλειά του αλλά το βλέμμα ήταν σαφές δείγμα αναγνώρισης για τους δυο φίλους.

Με την δροσιά της μπύρας και το φεγγάρι του Ιουλίου να φωτίζει πανσέληνα την θάλασσα του Τημενίου οι δυο φίλοι κολυμπούσαν στις αναμνήσεις του στρατού κωπηλατώντας ανάστροφα στο χρόνο.

-Ρε Μανώλη ξέρεις για ποιον θα ήθελα να μάθω τι έγινε;

-Για λέγε για ποιόν ;

-Για τον Γιώργη τον Βρωμάκη.

-Αμάν φίλε μου, θα πάθεις την πλάκα σου ( χτυπάει με την παλάμη το μέτωπο του σαν να ήθελε να χτυπήσει ένα παιγνιδιάρικο ζωηρό κουνούπι που ξύπνησε ξαφνικά στην μνήμη του). Που τον θυμήθηκε ετούτον;

-Ήταν από τις πιο παράξενες φιγούρες που συνάντησα στον στρατό.

Βρωμάκης ήταν το παρατσούκλι του Γιώργου το πραγματικό του επίθετο δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία.  Ένας βραχύσωμος νεαρός από την Κρήτη , με το βλέμμα πάντα χαμηλωμένο και ελάχιστες κουβέντες ξεχώρισε αμέσως με την παρουσία και την μυρωδιά του. Καλοκαίρι έντονη η ζέστη στο στρατόπεδο όλοι να προσπαθούν να κλέψουν καμιά ώρα για να κάνουν ένα δροσερό μπάνιο και αυτός να έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με τον νερό και το σαπούνι. Θα μου πεις δικαίωμα του αλλά σε λίγες μέρες άρχισε να μυρίζει. Όλες τις αρβύλες του στρατοπέδου να είχες μέσα σε ένα κλειστό θάλαμο ήταν αποσμητικό μπροστά στην βρόμα που έβγαζε το κορμί του. Ο λόχος μας ήταν σε μια ανηφόρα στην άκρη του στρατοπέδου , αν είχε βόρειο άνεμο πρώτα έφτανε η μυρωδιά του Βρωμάκη και μετά η παρουσία του. Αν δε είχε και πανσέληνο, αντανακλούσαν σαν οπτικά σήματα μορς πάνω στο χακί οι ακανόνιστου σχήματος λεκέδες. Τα πράγματα δυσκόλεψαν όταν ανακαλύψαμε κοριούς στα κρεβάτια και αναγκαστήκαμε με πετρέλαιο να κάνουμε απολύμανση σε όλα τα διπλά μεταλλικά κρεβάτια.

Την ώρα που γινόταν η απολύμανση ανέβαινε με το αργό βήμα και το σκυφτό βλέμμα ο Γιώργης , η μυρωδιά έφτασε πρώτη λόγω βόρειου ανέμου. Χωρίς να πουν πολλές κουβέντες δυο μεγάλοι σε ηλικία φαντάροι ο ένας έφερε σαμπουάν και ο άλλος σφουγγάρι.

-Γιώργη πας για μπάνιο τώρα και θα είμαστε απέξω μέχρι να καθαρίσεις!!!

Από τότε μειώθηκε η μυρωδιά του Γιώργη αλλά παρέμενε σιωπηλός απόμακρος και βρώμικος. Ήταν δύσκολο να δώσεις σε αυτόν τον άνθρωπο να αναλάβει κάποια υπηρεσία έτσι πέρασε μια ήσυχη αθόρυβη στρατιωτική ζωή.

-Μανώλη δεν θα το πιστέψεις αλλά δεν μπόρεσα να καταλάβω τι πρόβλημα είχε αυτό το παιδί. Μια φορά τον πέτυχα να διαβάζει οικονομική εφημερίδα στα αγγλικά και αμέσως την έκρυψε να μην την δω. Προσπάθησα να συζητήσω μαζί του κουβέντα δεν έδινε. Ούτε κέρασμα δεχόταν. Έψαξα σε όλα τα διαγνωστικά εγχειρίδια αλλά πουθενά δεν μπορούσα να τον κατατάξω.

-Ρε φιλάρα τα ψυχοβιβλία που διαβάζεις λένε τίποτα για την διχάλα στο σβέρκο;

-Όχι τι είναι τούτο ;

-Ιστορία από τον πατέρα μου θα στην πω μετά. Ξέρεις τι δουλειά κάνει ο Βρωμάκης;

-Γιατί υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να τον πήρε στην δούλεψη του;

-Δεν κατάλαβες ο Γιώργης είναι επιχειρηματίας , ξενοδόχος και μάλιστα μεγάλος.

-Τι είπες; ( Και το ποτήρι με την μπύρα κατέβηκε απότομα από τον ξαφνικό βήχα που έπνιξε τον φίλο του Μανώλη). Τώρα είναι που δεν καταλαβαίνω τίποτα, δεν γίνεται δεν είναι δυνατόν!!!

-Γίνεται και μάλιστα είναι πετυχημένος, πήγα στο ξενοδοχείο του και τον ζήτησα. Έκανε τον δύσκολο αλλά απείλησα την κοπέλα στην υποδοχή ότι είμαι τρελός θα κυλιστώ στα χώματα έτσι όπως γίνω  θα πέσω στην πισίνα. Φαίνεται υπολόγισε την ζημιά που θα πάθαινε και βγήκε έξω, κυριλέ με κουστουμιά και τα λοιπά. Αυτός φίλε τουλάχιστον μιλά 4 γλώσσες, καλά είδες με την εφημερίδα.

-Καλά αν είναι έτσι αυτός θα μπορούσε με τις γνωριμίες που είχε να κάνει την θητεία του στην Κρήτη.  Πάλι κάτι δεν πάει καλά.

-Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον άνθρωπο είναι η διχάλα στον λαιμό που βάζει ο άνθρωπος από μόνος του έλεγε ο μακαρίτης ο πατέρας μου.

-Για εξήγησε μου.

-Ο πατέρας μου παλιός σιδεράς κατέβαινε για τα ψώνια του μαγαζιού στην Ιεράπετρα. Κάποια χρονιά φτιάχτηκε και ένα ωραίο εστιατόριο στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας από τις πρώτες της εποχής εκείνης, ιδιαίτερα εντυπωσιακή με τις τζαμαρίες γύρω - γύρω. Εκεί που έτρωγε ο μακαρίτης ο μπάρμπα Γιώργης βλέπει από το τζάμι ένα κουρελή βρώμικο γέρο να περπατά σκυφτά κατά μήκος της τζαμαρίας. Τον λυπήθηκε. Του χτυπά το τζάμι και του κάνει νόημα να μπει μέσα. Όταν ήρθε ο μαγαζάτορας για παραγγελία , είδε κάτι παράξενο στο βλέμμα του, προφανώς  γιατί κάλεσε μέσα τον κουρελή  γεράκο. Αλλά ο μπάρμπα Γιώργης δεν χαμπάριαζε από καθώς πρέπει και τέτοια.

-Βάλε του παππούλη να φάει ότι θέλει κερνάω εγώ.

-Άφησε και ένα μεγάλο φιλοδώρημα αλλά δεν γλύκανε το βλέμμα του εστιάτορα.

Μετά από δέκα πέντε ημέρες ο μπάρμπα Γιώργης ξανά για ψώνια και στο εστιατόριο στην ίδια θέση. Ξανά ο γεράκος και ξανά το ίδιο επεισόδιο, τον καλεί μέσα και πάλι μούτρα ο εστιάτορας. Αλλά ο πατέρας μου είπαμε όταν ήταν να κάνει το καλό δεν χαμπάριαζε. Αυτή την φορά έφυγε πρώτος ο γεράκος. Πάει ο ταβερνιάρης στο τραπέζι με ένα καλό μεζέ και ένα μπουκάλι ρακί. Χωρίς να τον ρωτήσει κάθεται στο τραπέζι έχοντας εκείνο το παράξενο βλέμμα.

-Σύντεκνε είσαι καλός άνθρωπος αλλά αυτόν τον κουρελή να μην τον ξανακεράσεις.

-Γιατί ρε σύντεκνε εσύ θα μου πεις πως θα φάω τους παράδες μου;

-Του είπε ο πατέρας μου και είχε λυμένο το ζωνάρι για καυγά.

-Τους παράδες σου να τους χαλάσεις όπως θες αλλά αυτόν τον ελεεινό να μην ξανακεράσεις γιατί μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι και δεν ξέρω τι θα κάνω .

-Και το δικό μου κεφάλι γεμίζει εύκολα με αίμα , δεν κατάλαβα ο γεράκος σου χαλάει την μόστρα της τζαμαρίας;

-Φίλε βλέπεις από την γωνία αυτής της πολυκατοικίας μέχρι πίσω που είναι τα μαγαζιά για τους σιδεράδες;

-Ναι το ξέρω πολύ καλά αυτό το τετράγωνο.

-Ε όλο αυτό το τετράγωνο είναι του κουρελή και το εστιατόριο που είσαι τώρα αλλά μόνο για το ενοίκιο ερχόταν μέχρι τώρα,  με τα κεράσματα σου δοκίμασε και την κουζίνα μας.

-Ο μπάρμπα Γιώργης που λες τρελάθηκε. Την άλλη μέρα χωρίς να έχει δουλειά ξανά στην Ιεράπετρα στο ίδιο εστιατόριο. Τα μάτια του πέταγαν φωτιές η μύτη του φούσκωνε και ξεφούσκωνε  σαν το λαγωνικό που περιμένει το θήραμα . Από την κάτω γωνία εμφανίζεται ο κουρελής. Έκπληκτος ο εστιάτορας τον βλέπει να πετάγεται έξω και να στριμώχνει στην γωνία τον γεράκο.

-Μόνο μια ξήγα θέλω από σένα ( του λέει ο μπάρμπα Γιώργης , κρατώντας τον με το ένα χέρι και το άλλο θυμωμένο κουπί έτοιμο να του ρίξει τρικυμίες στο κεφάλι) . Είναι όλο αυτό το τετράγωνο με τα σπίτια και τα μαγαζιά δικό σου;

-Ναι παιδάκι μου δικά μου είναι. ( Μένει κόκκαλο ο μπάρμπα Γιώργης.)

-Και αφού έχεις τόσα γιατί γυρνάς κουρελής ζητιάνος.

-Έχω παιδάκι μου μια διχάλα στο σβέρκο και δεν με αφήνει να βάλω τα χέρια στις τσέπες να βγάλω ένα παρά. Μόλις πάω να βάλω τα χέρια μέσα να χαλάσω ένα παρά με πιάνει ένας πόνος αφόρητος.

-Άει χάσου και εσύ και η τσιγγουνιά  σου, δεν χάρηκες τίποτα στην ζωή σου. (Μπαίνει μέσα στο εστιατόριο ο μαγαζάτορας τον κοιτούσε με ένα φιλικό βλέμμα.)

-Ετούτος έγινε ανάπηρος από την τσιγγουνιά του.

-«Περπατούσα ξυπόλυτος και είχα στεναχώρια μέχρι που συνάντησα ανθρώπους δίχως πόδια» .Ετούτη η μαντινάδα για πάρτι σου φιλάρα. (Του είπε αυθόρμητα ο εστιάτορας και από τότε γίνανε καλοί φίλοι).

-Κατάλαβες τώρα τι είχε ο Γιώργης ο Βρωμάκης αρρώστια με το χρήμα για να μην χαλάσει μία προτίμησε αυτό το στυλ ζωής και την έβγαλε ανέξοδα στο στρατό. Στο ξενοδοχείο του έχει και ένα μικρό εκκλησάκι βάζω στοίχημα ότι καντήλια τα ανάβει με ότι λάδι περισσεύει από τις σαλάτες!!!!



*Η ιστορία έχει φανταστικά στοιχεία αλλά βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά από τον στρατό με τον Μανώλη , και μια ιστορία του πατέρα του Σώτου, κοινό σημείο ο Σώτος και ο Μανώλης είναι και οι δυο σιδεράδες συναντήθηκαν σε αυτή την ιστορία χωρίς να έχει γνωρίσει ακόμα ο ένας τον άλλο!!! Ποιος ξέρει ίσως στο επόμενο ταξίδι του Μανώλη. Οι μαντινάδες ανήκουν  στον κρητικό φίλο.

1/8/12

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 2.08.2012

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ