Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

31/1/13

Οι ικανοί αιρετοί μπορούν να μειώσουν τα δημοτικά τέλη

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΑΝΑΓΚΑΙΑ περισσότερο από ποτέ είναι η μείωση των δημοτικών τελών από τους ΟΤΑ. Όσο δύσκολα κι αν είναι τα οικονομικά τους (πράγματι σε πολλές περιπτώσεις με το ζόρι βγαίνει ακόμα και η μισθοδοσία), πρέπει να αντιληφθούν την οικονομική πίεση που δέχονται οι πολίτες, οι οποίοι δεν δύνανται πλέον να συνεισφέρουν όπως στο παρελθόν.
ΤΩΡΑ θα φανεί αν είναι απλοί διαχειριστές – λογιστές οι δήμαρχοι ή αν μπορούν να βρουν τρόπους να ελαφρύνουν τα βάρη των δημοτών τους κάνοντας εξορθολογισμό των δαπανών κυρίως στα ανταποδοτικά τέλη, αλλά και στα υπόλοιπα. Άλλωστε οι αυξήσεις των δημοτικών τελών τα προηγούμενα χρόνια ήταν τόσο μεγάλες που δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια αύξησής τους. Είναι καιρός οι αιρετοί να αρχίσουν να σκέφτονται την μείωση.
ΠΕΡΥΣΙ κάποιοι δήμοι έκαναν την αρχή και κατάφεραν να μειώσουν τις βασικές κατηγορίες δημοτικών τελών (καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού). Το ίδιο πρέπει να καταφέρουν φέτος να πράξουν και οι υπόλοιποι. Είναι ώρα να αναλογιστούν οι αιρετοί την δυσμενή οικονομική συγκυρία και να λάβουν απόφαση σταθμίζοντας τις τρομακτικές απώλειες, που βιώνουν τα δύο τελευταία χρόνια στο εισόδημά τους οι πολίτες και οι επαγγελματίες.
ΑΛΛΩΣΤΕ προτιμότερο είναι να μειωθούν τα τέλη και να πληρώνονται, παρά αρχίσουν να πέφτουν τα φέσια βροχή από δημότες και επιχειρηματίες, που δεν έχουν πλέον την δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ των δήμων για το έτος 2013, δεν πρέπει να συνταχθεί μόνο από τις υπηρεσίες. Χρειάζεται να εφαρμοστεί κοινωνική πολιτική από τους αιρετούς, με ταυτόχρονο εξορθολογισμό των δαπανών. Ώστε να μην μειωθούν αντίστοιχα, οι παροχές των δήμων προς τους δημότες.
ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ οι αιρετοί θα πρέπει να βάλουν σε λειτουργία όλο το ταλέντο τους, ώστε να καταφέρουν να υλοποιήσουν την μείωση, χωρίς απώλειες…

“Το αίμα μου σας ελευθέρωσε”

Άρθρο του Άκη Ντάνου


Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ενός αμετανόητου υμνητού της Χούντας, του πραξικοπηματία δολοφόνου Ντερτιλή, που το φασισταριό εορτάζει σαν ήρωα, μας έφερε στην μνήμη την επιστολή στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της μητέρας του δολοφονημένου, απ΄ τον Ντερτιλή, Μιχάλη Μυρογιάννη, 20 χρονών.

«ΜΑΝΑ ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΑ …»:
«Πριν 10 χρόνια , αυτή τη μέρα , είχα κι εγώ ένα παλικάρι , που έφυγε να πάει στο Πολυτεχνείο και από τότε δεν ξαναγύρισε. Θυμάμαι τα τελευταία του λόγια: «Μάνα, πόσο όμορφη είναι η ζωή. Μάνα, τι ωραία λόγια έχει ο Εθνικός μας Ύμνος».
Κι όταν του είπα , μη βγεις αγόρι μου σήμερα, μου απάντησε με το τραγούδι : «Κράτα, μάνα, και θα γίνει το μεγάλο πήδημα, λευτεριά και ρωμιοσύνη είναι αδέρφια δίδυμα».
Θυμάμαι και κάτι ακόμα: Εκείνο το πρωί όσες φορές έπαιρνα νερό, κι έβγαινα στην αυλή να ποτίσω τις γλάστρες με τα λουλούδια, έτρεχε και με φιλούσε. Τότε δεν μπορούσα να εξηγήσω το γιατί. Τα δεχόμουν όλα αμίλητη και περήφανη. Τώρα ξέρω γιατί. Τώρα που έχω μείνει με ένα χαρτί στο χέρι που λέει: «Διαμπερές τραύμα στο κεφάλι, βληθείς δια πυροβόλου όπλου, έξοδος εγκεφαλικής ουσίας».
Κι όταν πια η μοναξιά, η πίκρα, ο πόνος, γίνονται αγανάκτηση, είναι σαν να ακούω τη φωνή του να μου λέει: «Μάνα, δεν πέθανα. Το αίμα μου σας ελευθέρωσε».
Και τότε σκέπτομαι και ευχαριστώ όλους εκείνους που τον τίμησαν και τον τιμούν με οποιοδήποτε τρόπο. Και βλέπω τη μορφή της προτομής του, που βρίσκεται στη Μυτιλήνη, να μου χαμογελά».

ΑΣ το διαβάσει με προσοχή το κάθε “ξωτικό” που πρώιμα φόρεσε την μάσκα του πατριώτη πως ακόμα και τα λεγόμενα “εθνικά σύμβολα” χάνουν την αξία τους, όταν τα κρατούν μασκαρεμένοι.

ΕΙΘΕ οι Ερινύες να κατατρώγουν αιώνια την ψυχή καθ ενός που έβαψε τα χέρια του με αίμα αθώων καθώς και εκείνων που τους υποστηρίζουν.
 

Χαίρε κράτος…..

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου


Χαίρε κράτος,                      

σου στέλνω επιστολή  γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να επικοινωνήσω μαζί σου. Με τα νέα μέτρα που μας επέβαλες μπήκαμε και εμείς στον δρόμο των αναγκαστικών περικοπών. Το διαδίκτυο ούτε σου γεμίζει το στομάχι, ούτε σε ζεσταίνει έτσι το ιντερνέτ ήταν το πρώτο που περικόψαμε. Ήταν λοιπόν αδύνατον να επικοινωνήσω μαζί σου με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.  Με την δική σου «βοήθεια» λοιπόν ανακαλύψαμε ξανά την χαρά της γραφής και της αλληλογραφίας. Ελπίζω και της αλληλοβοήθειας… αν και προς τα παρόν ο καθένας μας είναι ταμπουρωμένος στις ανασφάλειες που προκάλεσες. Τα νέα και τα γεγονότα μέσω της αλληλογραφίας  απόκτησαν ένα βάθος χρόνου, εκείνη την αναμονή που τους έλειπε. Τα δάκτυλα μου στην αρχή δυσκολεύτηκαν να εξοικειωθούν ξανά με την τριποδική λαβή αλλά τελικά τα κατάφερα να πιάσω ξανά μολύβι. Τώρα πια οι λέξεις που σκέπτομαι κατά κάποιο τρόπο παίρνουν μια προσωπική μορφή όπως περνάνε μέσα από τα δάκτυλα μου.

Χαίρε κράτος,

κανονικά θα πρέπει να σου εκφράσω τις ευχαριστίες μου. Γιατί λόγω των σκληρών σου μέτρων ανακάλυψα ξανά τον ρομαντισμό. Είναι νύχτα, φοράω δυο ζευγάρια πιτζάμες. του μακαρίτη του πατέρα μου, τώρα επιβεβαιώνεται εκείνη η φράση του θα πεθάνω και θα με θυμηθείς. Στα χέρια φοράω  γάντια για να μπορώ να κρατάω το μολύβι στο τζάκι καίω ένα κομμάτι από την παλιά ντουλάπα της μάνας μου.  Σπάζει λίγο το κρύο αλλά έχει ρίξει χιόνια στα γύρω βουνά και το τσούζει λίγο σήμερα. Ο φόρος που μπήκε στα καυσόξυλα τα έκανε και αυτά μεγάλο έξοδο. Ο καθένας καίει πλέον ότι βρίσκει μπροστά του. Εμείς θυμηθήκαμε ότι στο υπόγειο ήταν η παλιά ντουλάπα της γιαγιάς.

Χαίρε κράτος,

με τα δυσβάσταχτα μέτρα που πήρες  οδήγησες την μνήμη μας σε ξεχασμένα μονοπάτια. Όταν κατεβήκαμε στο υπόγειο για να αξιοποιήσουμε την παλιά ντουλάπα της γιαγιάς ως καύσιμη ύλη, βρήκαμε ένα μεγάλο αριθμό παλαιών καλοδιατηρημένων ρούχων, και τις πυτζάμες του πατέρα μου! Σε ένα συρτάρι βρήκαμε μια παλιά ρώσικη φωτογραφική μηχανή Ζένιτ, ένα κουτί με αρχείο από αρνητικά φιλμ και ένα κουτί με ξεχασμένες οικογενειακές φωτογραφίες.  Τα παιδιά για πρώτη  φορά έπιασαν μηχανή της παλιάς εποχής και φιλμ στα χέρια τους. Εντυπωσιάστηκαν όταν του είπα ότι τραβάγαμε φωτογραφίες και περιμέναμε μέρες για να τις εμφανίσει ο φωτογράφος και μετά τις βάζαμε στα άλμπουμ και όχι στον υπολογιστή όπως κάνουν σήμερα. Όχι αυτά δεν τα κάψαμε ακόμα, η ντουλάπα είναι πολύ μεγάλη και το ένα φύλο της μας έχει κρατήσει για μια βδομάδα το τζάκι αναμμένο.

Χαίρε κράτος,

τότε θυμήθηκα ότι η μάνα μου από το σπίτι της στο χωριό κρατούσε και δυο λάμπες πετρελαίου. Είχα δίκιο. Τις ανακαλύψαμε στο τρίτο φύλλο της ντουλάπας τυλιγμένη μέσα σε εφημερίδες. Δεν θα το πιστέψεις κράτος πόσο μεγάλη ήταν η έκπληξη του βενζινά όταν πήγα με ένα δίλιτρο μπουκάλι αναψυκτικού να προμηθευτώ πετρέλαιο. Αλλά γρήγορα φωτίστηκε, με μια  λάθος ερμηνεία το μυαλό του, νόμισε ότι έμεινε από καύσιμα το αμάξι μας. Αλλά αυτό καίει βενζίνη και όχι πετρέλαιο. 

-Που έμεινες να έρθω να σε τραβήξω; ( Πέρα από την συμπόνια στον αδικοσταματημένο οδηγό στο βλέμμα του ήταν και η προσδοκία του καυσίμου που θα πουλούσε.)

-Εδώ κοντά είμαι θα περάσω μετά να γεμίσω.

Η λάμπα πετρελαίου είναι πιο οικονομική από τα κεριά , μυρίζει λίγο αλλά είναι και πιο ασφαλής. Με μαθηματική ακρίβεια πολύ σύντομα θα κόψουμε και το ηλεκτρικό ρεύμα. Μπορεί το ρεύμα οριακά να μπορούσαμε να το πληρώσουμε αλλά με τα χαράτσια, φόρους και λοιπά, δεν βγαίνει. Οι πρόβες που έχουμε κάνει αυτές τις μέρες με τις λάμπες πετρελαίου έχουν δείξει ικανοποιητικά αποτελέσματα . Με δύο λάμπες στο χαμηλό φυτίλι μπορεί να έχω οριακό φωτισμό για όλο το σπίτι. Ελπίζω κράτος να μην βάλεις τεκμήρια στην χρήση λαμπών πετρελαίου ανά κατοικία.

Χαίρε κράτος,

με την αδιέξοδη πολιτική σου με βοήθησες να κάνω βουτιά στα παιδικά μου χρόνια χωρίς να χρειαστεί να περάσω από το ψυχαναλυτικό ντιβάνι. Όταν βρήκαμε εκείνο το κουτί με τις παλιές οικογενειακές φωτογραφίες με μιας φόρτωσαν οι μπαταρίες της μνήμης. Πήγα σαράντα τόσα χρόνια πίσω πέρασαν χιλιάδες εικόνες από το μυαλό μου. Το μαύρο καζάνι που ζέσταινε νερό η μάνα μου για να πλύνει τα ρούχα, η σόμπα η  οποία είχε πολλαπλές χρήσεις, πρόσφερε ζέστη, ζεστό νερό γινόταν και μαγειρικό σκεύος. Το ψυγείο του πάγου, τα μεγάλα ραδιόφωνα γύρω από τα οποία μαζεύονταν οι γείτονες να ακούσουν τα νέα. Εμείς πιτσιρικάδες Κυριακή μεσημέρι ακούγαμε την μπάλα. Με την φωνή του εκφωνητή  βλέπαμε τον Παπαϊωάννου της Αεκάρας να κάνει το περίφημο διπλό σπάσιμο μέσης και να ρίχνει την κεραυνοβόλα κεφαλιά του. Θυμήθηκα τα κυριακάτικα τραπέζια μαζεύονταν δυο τρεις οικογένειες μαζί και τρώγανε. Τότε οι άνθρωποι, τραγουδάγανε , κλαίγανε και γελάγανε μαζί. Υπήρχαν και τότε μεγάλες δυσκολίες για τα καθημερινά της ζωής αλλά κράτος υπήρχε μια μεγάλη διαφορά, δεν νοιώθαμε ότι κάποιος, όπως εσύ κράτος να  προσβάλει κάθε μέρα την αξιοπρέπεια μας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Αλλά τι σου λέω τώρα, για σένα οι λέξεις πατρίδα, αξιοπρέπεια έχουν αντικατασταθεί από μέτρα και στόχους που πρέπει να πιάσεις.

Χαίρε κράτος ,

με τα μέτρα που έχεις πάρει με βοήθησες να βελτιώσω την φυσική μου κατάσταση. Όπως θα κατάλαβες και από την σκηνή με τον βενζινά το οικογενειακό αυτοκίνητο είναι παροπλισμένο εδώ και καιρό. Ευτυχώς  ένας φίλος που ξέρει από αυτά μου είπε και το σήκωσα πάνω σε τσιμεντόλιθους για να μην χαλάσουν τα λάστιχα. Για τις πινακίδες δεν το συζητάμε τις  έχουμε παραδώσει από πέρυσι.  Αλλά επειδή άρχισαν να παρατηρούνται κλοπές σε λάστιχα τα έβγαλα και αυτά. Τώρα που αρχίσαμε να καίμε την ντουλάπα της γιαγιάς έχουμε χώρο στο υπόγειο και τα αποθήκευσα εκεί. Ποιος ξέρει μπορεί κάποτε να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε. Είπαμε η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Όλες μου τις δουλειές πια τις κάνω με τα πόδια ή με το ποδήλατο. Και το ποδήλατο στο υπόγειο το βρήκαμε. Ο ανελκυστήρας επειδή κάνει μεγάλη κατανάλωση ρεύματος παροπλίστηκε και όλοι ανεβοκατεβαίνουμε τις σκάλες. Μαζί με την αναγκαστική διακοπή, λόγω κόστους και του καπνίσματος έχω παρατηρήσει σημαντική βελτίωση στην φυσική μου κατάσταση. Τώρα αρχίζω να πιστεύω τον μακαρίτη τον πατέρα μου που μου έλεγε ότι με νοικιασμένα ποδήλατα έφευγαν από το Άργος και φτάνανε μέχρι την Κόρινθο.

-Χαίρε κράτος …..

-Τι χαίρε κράτος και κουταμάρες χριστιανέ μου.  Σε πήρε ο ύπνος στον καναπέ και παραμιλάς;  Από τι ώρα έχεις ξυπνήσει;

-Εεε τι έγινε;

 Ο Γιώργης ξύπνησε αλαφιασμένος, το προτεταμένο χέρι της γυναίκας σαν χαιρετισμός λεγεωνάριου ήταν έτοιμο να του ρίξει χαστούκι. Στο πλάι του καναπέ μια παλιά ρώσικη φωτογραφική μηχανή ένα κουτί με φιλμ και φωτογραφίες , αδιάβαστες κυριακάτικες εφημερίδες με τα νέα οικονομικά μέτρα, στην αναμμένη τηλεόραση το συνδρομητικό κανάλι έπαιζε « Αστερίξ και Οβελίξ εναντίον του Καίσαρα» , στο τζάκι μια παλιά λάμπα πετρελαίου σβηστή.

-Έχουμε ρεύμα ακόμα …. ( από την τηλεόραση ακούγονταν το πλήθος να παραληρεί χαίρε Καίσαρ )

-Σηκώθηκες από τα χαράματα, άναψες όσα φώτα μπορούσες, γέμισες τον καναπέ με όσα αποκόμματα γινόταν  έβαλες και την τηλεόραση να δεις ταινία και τελικά σε πήρε ο ύπνος. Δεν μου λες, σήμερα δεν είπες ότι θα τέλειωνες με τα συμμαζέματα στο υπόγειο; Είπαμε να κερδίσουμε λίγο χώρο και εσύ έχεις γεμίσει τον τόπο κουτιά και  άχρηστα πράγματα. ( Από την τηλεόραση ακούστηκε το χτύπημα μιας δυνατής γροθιάς του Οβελίξ, ο Γιώργης ξύπνησε οριστικά και έφερε το μυαλό του σε ισορροπία.)

Δευτέρα πρωί,  το σωματείο του είχε απεργία. Αυτός ούτε με τους απεργούς ήταν, ούτε με τους απεργοσπάστες, είχε βρει την χρυσή ουδετερότητα με την μακροχρόνια πυώδη αμυγδαλίτιδα η οποία δήθεν τον έπιανε πάντα σε ημέρες απεργίας. Κάτι σαν ψυχοσωματική αντίδραση. Σήμερα την ημέρα της απεργίας που ήταν «άρρωστος» θα τέλειωνε με το υπόγειο, έτσι είχε υποσχεθεί. Πήρε το τηλέφωνο και κάλεσε ένα νούμερο.

-Έλα προϊστάμενε..

-Έλα Γιώργη άρρωστος είσαι πάλι ;

-Που είναι η συγκέντρωση του σωματείου;

-Γιώργη είσαι καλά ; (!!!)

-Τρέμε κράτος οι μελλοθάνατοι δεν σε προσκυνούν.

-Γιώργη είσαι καλά; Σε ξαναρωτάω. (Ο προϊστάμενος προτιμούσε τους βολεμένους εργάτες των αναρρωτικών από τους απεργούς.)

-Μια χαρά είμαι, ονειρεύτηκα και ξύπνησα…

30/1/13

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 31.01.2013


28/1/13

Η Έκδοση 24.01.2013


26/1/13

Τι δήλωσε στον «α» για την παραίτηση ο Μητροπολίτης Ιάκωβος


Την παραίτησή του υπέβαλε στην Ιερά Σύνοδο ο Μητροπολίτης Αργολίδας κος Ιάκωβος. Σε

μια εβδομάδα αναμένεται να γίνει γνωστό αν η παραίτηση γίνει αποδεκτή.

Σε επικοινωνία που είχε ο «α» με τον Μητροπολίτη το μόνο που δήλωσε ήταν: «Είμαι 80 ετών. Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία έχει λανθασμένα δόγματα. Διοίκηση αρίστη. Γι΄ αυτό όταν ο Καρδινάλιος ή ο Μητροπολίτης φτάνει τα 75 με 80 χρόνια φεύγει μόνος του. Εγώ έκατσα εδώ 28 χρόνια, έκανα ότι έκανα. Δεν θα φύγω. Θα δουλεύω. Και νάρθει ένας άλλος. Αυτό όμως θα το ξέρω μετά από μία εβδομάδα».

Ο Μητροπολίτης ανακοίνωσε δημόσια την απόφασή του το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου στο Άργος, μέσα σε κλίμα συγκίνησης με τους πιστούς να του φωνάζουν «Άξιος» κατά την διάρκεια της επετείου της επανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του πολιούχου της Αγίου Πέτρου επισκόπου Άργους του θαυματουργού.

Κατά την διάρκεια της εορτής ο Μητροπολίτης ανακοίνωσε στο ποίμνιο του, φανερά συγκινημένος  πως έχει υποβάλει την παραίτηση του στην Σύνοδο και περιμένει την απάντηση.

Φανερά συγκινημένος κι ο βοηθός επίσκοπος της Μητρόπολης Αργολίδας Κ. Καλλίνικος ,ο οποίος  ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ιάκωβο για ότι έχει κάνει για εκείνον μέχρι τώρα.

Η γιορτή της επανακομιδής των Ιερών Λειψάνων γίνεται κάθε χρόνο από τον Ιανουάριο του 2008, όταν μετά από πολλές προσπάθειες του Μητροπολίτη Αργολίδος Ιακώβου, ήρθαν και πάλι  στον τόπο τους τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Πέτρου. Από τότε πέρασαν  πέντε χρόνια και η πόλη του Άργους και η τοπική εκκλησία εορτάζει κάθε χρόνο την επέτειο αυτή με κάθε λαμπρότητα. Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε αρχιερατική θεία λειτουργία χοροστατώντας του επισκόπου Επιδαύρου Καλλινίκου, παρόντος του Μητροπολίτη Αργολίδας Ιακώβου.

Ο «α» παρουσιάζει την μελέτη του Καταφύγιου Τουριστικών Σκαφών στο λιμένα Πορτοχελίου


149 θέσεις τουριστικών σκαφών προβλέπονται στην Μαρίνα του Πορτοχελίου. Πρόκειται για ένα έργο που όταν κατασκευαστεί θα δώσει λύση σε μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι επισκέπτονται την περιοχή δια θαλάσσης. Αυτή τη στιγμή τα σκάφη αναψυχής αγκυροβολούν αρόδο εντός του όρμου, με τις αντίστοιχες περιβαλλοντικές οχλήσεις, δυσχεραίνοντας την δίοδο στο εσωτερικό του λιμένα.

Η δημιουργία οργανωμένου χώρου υποδοχής σκαφών αναψυχής θα εξασφαλίσει εκτός από την απαραίτητη και πρωταρχική ασφάλεια ελλιμενισμού των σκαφών, τις στοιχειώδεις υπηρεσίες προς τους χρήστες, όπως παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, πόσιμου νερού, κ.λ.π.

Από την Περιφέρεια εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο που φέρει τον τίτλο: «Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στο λιμένα Πορτοχελίου» του Δ. Ερμιονίδος.

Το προτεινόμενο έργο αφορά στην κατασκευή καταφυγίου σκαφών αναψυχής στις βορειοδυτικές ακτές του όρμου Πορτοχελίου, εντός της θαλάσσιας ζώνης του υφιστάμενου λιμένα. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία χερσαίων χώρων, μέσω προώθησης του υφιστάμενου παραλιακού μετώπου κατά 35 μ. επί μήκους 280 μ. περίπου (σύμφωνα με το υπ’ αρ. 11 σχετικό), στους οποίους θα εγκατασταθούν οι απαιτούμενες χρήσεις και λειτουργίες που συναρτώνται άμεσα με το καταφύγιο.

Το εμβαδόν της θαλάσσιας και της χερσαίας ζώνης του καταφυγίου ανέρχεται σε 49.830 τ.μ. και 8.580 τ.μ. αντίστοιχα, ενώ η δυναμικότητά του είναι 149 θέσεις τουριστικών σκαφών. Το καταφύγιο θα απαρτίζεται εξ ολοκλήρου από πλωτά ανεξάρτητα προκατασκευασμένα στοιχεία τα οποία θα μεταφερθούν επί τόπου, θα τοποθετηθούν / συναρμολογηθούν και θα αγκυρωθούν στις προβλεπόμενες θέσεις. Ειδικότερα, δημιουργείται λιμενολεκάνη με την κατασκευή προσήνεμου και υπήνεμου κυματοθραύστη. Ο προσήνεμος κυματοθραύστης πλάτους 4 μ. διατάσσεται κάθετα στο νέο παραλιακό μέτωπο, επί μήκους 250 μ., εν συνεχεία κάμπτεται και με διεύθυνση νοτιοδυτική συνεχίζει για 110 μ. περίπου. Κάθετα σε αυτόν διατάσσονται τρεις πλωτοί προβλήτες μήκους 70 μ. και πλάτους 2, 5 μ. με διαβάθρες σε αποστάσεις 45, 85 και 135 μ. από το παραλιακό μέτωπο. Σε απόσταση 170 μ. περίπου από τη ρίζα του προσήνεμου κυματοθραύστη , διατάσσεται κάθετα προβλήτας 20 μ., ο οποίος εν συνεχεία κάμπτεται και συνεχίζει για 120 μ. Ο υπήνεμος κυματοθραύστης πλάτους 4 μ. και συνολικού μήκους 180 μ., διατάσσεται κάθετα στο παραλιακό μέτωπο για 40 μ., εν συνεχεία κάμπτεται και συνεχίζει με νοτιοανατολική διεύθυνση. Σε αποστάσεις 40, 80 και 140 μ. από το σημείο καμπής διατάσσονται προβλήτες με διαβάθρες  μήκους 100, 80 και50 μ. αντίστοιχα και πλάτους 2,5μ.

Η αγκύρωση των πλωτών στοιχείων προβλέπεται με δύο εναλλακτικές διατάξεις. Ειδικότερα, η στερέωση των πλωτών στον πυθμένα προβλέπεται με αγκύρωση μέσω αλυσίδων και ογκολίθων από σκυρόδεμα, τοποθετημένων στον πυθμένα και εναλλακτικά μέσω πασσάλων οι οποίοι συνδέονται με τα πλωτά στοιχεία με ειδικά διαμορφωμένους δακτυλίους. Στον γενικό σχεδιασμό των έργων περιλαμβάνεται και η δημιουργία χερσαίων χώρων με προώθηση του υφιστάμενου παραλιακού μετώπου προ του καταφυγίου, και ειδικότερα κτίριο πλυντηρίων και χώρων υγιεινής επιφάνειας 119,75 τ.μ., κτίριο για την τοποθέτηση συστημάτων ελέγχου των δικτύων παροχής ρεύματος, νερού και πυρόσβεσης και χώρων ενδιαίτησης επιφάνειας 102 τ.μ. και αποθήκης ανταλλακτικών / υλικών εμβαδού 70 τ.μ.

25/1/13

Αχλαδόκαμπος και Ροεινό χωρίς συνταγογράφηση


Εξαιρετικά δύσκολη έως και αδύνατη είναι η συνταγογράφηση των φαρμάκων των κατοίκων του Αχλαδοκάμπου και του Νέου Ροεινού στα αντίστοιχα αγροτικά ιατρεία, αφού δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή,  εξαιτίας της έλλειψης ενσύρματης σύνδεσης με το διαδίκτυο.

Αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούνται ασθενείς και γιατροί για να δώσουν λύση στο πρόβλημα που υπάρχει.

Το θέμα για να λυθεί εν έτη 2013, θέλει συντονισμό των αρμόδιων υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Υγείας, και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων!

Μάλιστα φαίνεται ότι  η γραφειοκρατία είναι τόσο μεγάλη και το πρόβλημα συσεπίλυτο, ποοτυ αναγκάστηκε ο κυβερνητικός βουλευτής Γιάννη Ανδριανός να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς Γ. Βρούτση, Α. Λυκουρέντζο, και Κ. Χατζηδάκη για να πάει το ίντερνετ στα συγκεκριμένα χωριά!

Όπως τονίζεται στην ερώτηση που κατατέθηκε «Σοβαρά  προβλήματα  αντιμετωπίζουν  οι  κάτοικοι - ασφαλισμένοι  σε ορεινά  και  ημιορεινά χωριά της Αργολίδας από την έλλειψη  ενσύρματης  σύνδεσης  με το διαδίκτυο στα  αγροτικά περιφερειακά  ιατρεία  του Νομού  Αργολίδας, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη έως και αδύνατη την συνταγογράφηση.

Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι σε ολόκληρο το χωριό του Αχλαδόκαμπου – και κατ’ επέκταση στο αγροτικό ιατρείο -  δεν  υπάρχει ενσύρματη σύνδεση με το διαδίκτυο καθώς η σχετική εγκατάσταση  από  τον ΟΤΕ έχει ήδη καθυστερήσει  εννέα μήνες. Παρόμοιο πρόβλημα παρατηρείται και στο Νέο Ροεινό, όπου το αγροτικό ιατρείο δεν διαθέτει ενσύρματη σύνδεση αν και το χωριό έχει αυτή τη δυνατότητα από πλευράς υφιστάμενων υποδομών, καθώς και σε άλλες περιοχές της Αργολίδας».

Να μην μένουν στα …χαρτιά οι συμφωνίες με την Κίνα


Στα …χαρτιά μένουν πολλές από τις συμφωνίες για εξαγωγές, που γίνονται με την Κίνα, αφού αποδεικνύεται ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να εξασφαλιστούν ικανοποιητικοί ποιοτικοί έλεγχοι.

Αποτέλεσμα είναι οι παραγωγοί να χάνουν μια πηγή εισοδήματος, και η εθνική οικονομία να μην επωφελείται από ένα μεγαλύτερο εξαγωγικό άνοιγμα στην κινέζικη αγορά.

Αυτές τις επισημάνσεις έκανε ο βουλευτής Γιάννης Ανδριανός στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου που συνεδρίασε με θέμα την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γενικής Διοίκησης Επιθεώρησης Ποιότητας, Ελέγχου και Καραντίνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για τη συνεργασία σε θέματα ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων».

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην σημασία των πρωτοβουλιών που μπορούν να δώσουν εξαγωγική ώθηση στα ελληνικά προϊόντα. Συγκεκριμένα υπογράμμισε:

«Παρά τον κυρωτικό του χαρακτήρα, αυτό το νομοσχέδιο, αυτή η Συμφωνία που συζητάμε σήμερα είναι σημαντική και αυτό γιατί η Κίνα είναι μια τεράστια και ουσιαστικά ακόμη ανεκμετάλλευτη αγορά για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα. Βεβαίως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και η χώρα μας δέχεται μεγάλες εισαγωγές κινέζικων προϊόντων για να καλύψει ανάγκες της.

Η στενότερη συνεννόηση και ο συντονισμός σε θέματα ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, είναι - εάν λειτουργεί σωστά - μια σημαντικότατη διασφάλιση για τους παραγωγούς μας, που επιθυμούν να εξάγουν τα προϊόντα τους στην κινεζική αγορά, αλλά και για  τους Έλληνες καταναλωτές κινέζικων προϊόντων.

Πρέπει λοιπόν να έχουμε στο νου μας ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολυάριθμες συμφωνίες για την εξαγωγή προϊόντων στην Κίνα, οι οποίες όμως έμειναν τελικά στα χαρτιά διότι δεν ήταν εύκολο να εξασφαλιστούν ικανοποιητικοί ποιοτικοί έλεγχοι. Έτσι, και οι παραγωγοί μας έχασαν μια πηγή εισοδήματος, και η εθνική οικονομία δεν επωφελήθηκε από ένα μεγαλύτερο εξαγωγικό άνοιγμα στην κινέζικη αγορά. Μια στενότερη λοιπόν συνεργασία, μπορεί να απαντήσει σε αυτό το πρόβλημα, και το ζητούμενο είναι να εξασφαλίσουμε εκείνες τις πρακτικές που εγγυούνται το λιγότερο κόστος και τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα και διασφάλιση των προϊόντων και των παραγωγών μας.

Στην περιοχή όπου εκλέγομαι, την Αργολίδα, οι παραγωγοί προσβλέπουν σε αυτές τις πρωτοβουλίες που θα δώσουν εξαγωγική ώθηση στα ελληνικά προϊόντα. Ξέρουμε καλά το ενδιαφέρον που έχουν δείξει οι Κινέζοι για το ελαιόλαδο, το κρασί, αλλά και για άλλα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα. Οφείλουμε, λοιπόν, να συνεργαστούμε με πνεύμα ισότητας, ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού με τις κινεζικές αρχές, πάνω σε αυτό το θέμα που συμφέρει και τους δύο λαούς και τις δύο οικονομίες.

Άλλωστε, οι συμφωνίες εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, αλλά ιδιαίτερα η Συμφωνία της επένδυσης της COSCO στο Λιμάνι του Πειραιά από την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, μας δείχνει το δρόμο και αποδεικνύει τις αναπτυξιακές δυνατότητες που υπάρχουν όταν υπάρχει αναπτυξιακή στρατηγική.

Τέλος, θέλω να προσθέσω ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή των επιμελητηρίων στις σχετικές επιτροπές».

24/1/13

Η εποχή των ιθαγενών με τα γυαλιστερά καθρεπτάκια έχει περάσει

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

«ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ και υποδομές, τουρίστες δεν έρχονται» ήταν ο τίτλος του αντίστοιχου σημειώματος πριν από έναν ακριβώς χρόνο. Και όμως δώδεκα μήνες μετά δεν φαίνεται να άλλαξαν και πολλά τόσο σε τοπικό – περιφερειακό επίπεδο, όσιο και σε εθνικό επίπεδο.

ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΡΟ να περιμένουμε την ανάπτυξη από τον τουριστικό τομέα και να μην κάνουμε τίποτα γι΄ αυτό. Αποτέλεσμα είναι η αρνητική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα να συμπαρασύρει τους τουρίστες, που επιλέγουν άλλους προορισμούς.

Ο,ΤΙ ΙΣΧΥΕ πέρσι, ισχύει και φέτος. Δυστυχώς:

ΠΟΛΛΕΣ περιοχές υστερούν σε υποδομές και οργάνωση, χάνοντας επισκέπτες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ναυπλίου. Το λιμάνι είναι μεν πολύ κοντά στις Μυκήνες, στο Άργος, στην Επίδαυρο και πολλούς άλλους αρχαιολογικούς χώρους και δημοφιλείς περιοχές. Η κρουαζιέρα όμως παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αφού λόγω του μικρού βάθους του λιμανιού δεν μπορούν να μπουν τα κρουαζιερόπλοια. Οι λάντζες με τους τουρίστες συνεχίζουν να βγαίνουν για λίγες ώρες στη στεριά. Τριτοκοσμικές συνθήκες, σε αντίθεση με άλλες περιοχές όπως το Κατάκολο που η αύξηση της κρουαζιέρας είναι κάθετα αυξανόμενη μόνο και μόνο λόγω ύπαρξης των κατάλληλων υποδομών.

ΑΝΑΛΟΓΑ αποτελέσματα φέρνει και η μη μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης σε πολιτικό, ώστε να δέχεται πτήσεις τσάρτερ με πολλαπλά οφέλη στην Αρκαδία, την Λακωνία και την Αργολίδα.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, η έλλειψη ουσιαστικής στρατηγικής με συγκεκριμένους στόχους για τον τουρισμό, σε τοπικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο, συνεισφέρει στην μείωση της τουριστικής κίνησης επιφέροντας αρνητικά αποτελέσματα στις επιχειρήσεις του κλάδου.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ κινήσεις που γίνονται χάριν εντυπωσιασμού, δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα. Αντίθετα κουκουλώνουν τα προβλήματα και μεταθέτουν την λύση τους για αργότερα.

Η ΕΠΟΧΗ των ιθαγενών με τα γυαλιστερά καθρεπτάκια και το δίπτυχο ήλιος – θάλασσα έχει περάσει προ πολλού. Οι τουρίστες πλέον έχουν απαιτήσεις και επιλογές σε διπλανούς προορισμούς. Κι αν φύγουν οι τουρίστες για άλλες περιοχές είτε εντός των συνόρων είτε εκτός, είναι πολύ δύσκολο πλέον να επιστρέψουν.

Δενδιάς, ΣΥΡΙΖΑ κι Ανάπλι

Άρθρο του Άκη Ντάνου

Η ΑΝΤΙΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ κόντρα στους εθνικιστές στο Ναύπλιο έφερε στην επιφάνεια σοβαρές αδυναμίες της αριστεράς στο να καλέσει κόσμο αλλά και να τον πείσει για την ορθότητα των θέσεών της απέναντι στον εκφασισμό της Ελληνικής κοινωνίας και στο πρόσφορο έδαφος ενάντια στον αυξανόμενο ρατσισμό.

ΦΑΝΗΚΑΝ  ανέτοιμοι να προστατέψουν τα μέλη τους που θέλησαν να παραμείνουν επί της πλατείας Καποδίστρια προκειμένου να μην πλησιάσουν οι χρυσαυγήτες στην παλιά πόλη, με τον βουλευτή τους να απολαμβάνει τον καφέ του σε παρακείμενη καφετέρια.

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ Δένδια και λοιπών περί “όπλων” των κονταριών σημαιών και περιφρούρησης, οδήγησε προφανώς τους ΣΥΡΙΖΕους να μην φέρουν ούτε πλαστικό σημαιάκι μαζί τους, προς ένδειξη νομιμοφροσύνης. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να παραδεί πως ένας πολιτικός χώρος στοχοποιήται άδικα από την κυβέρνηση, ως χώρος περίθαλψης βίας.

ΟΜΩΣ όσο κανείς κάνει διαρκώς βήματα πίσω, λόγω της πίεσης που του ασκείται, κινδυνεύει να πέσει σε πολιτικό γκρεμό, χωρίς κάν ιδεολογικές δικλίδες ασφαλείας και συμμάχους, αφού θα τους έχει όλους αποποιηθεί. Είναι πολιτικά επικίνδυνο αυτό που συμβαίνει με την τριαδική κυβέρνηση να αποδέχεται τον γκεμπελισμό ορισμένων στελεχών της.

Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ σαν τελευταίο αποκούμπι του καπιταλισμού, φυσικά δεν έχει εκφραστή μόνο τους Χ.Α. αλλά και πολλά ΜΜΕ με την αναπαραγωγή ειδήσεων “του τσαμπουκά των μοναδικών πατριωτών”, που μόλις “έσπασε” για τα καλά, πριν λίγες ημέρες στο Ναύπλιο, χάρη στους αναρχικούς, στα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ,, τους ΣΥΡΙΖΕους και άλλους αντιφασίστες πολίτες που παρέμειναν επι της πλατείας.

Η ΚΟΙΝΗ στάση, γέννησε όμως και άλλες αναγκαιότητες πολιτικών συνεργασιών. Ο Αναρχικός χώρος δεν αποτελείται πλέον από “πιτσιρικάδες” αλλά ενισχύεται ως προς το ιδεολογικό και οργανωτικό του κομμάτι από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας καθώς και από υποτυπώδη μορφή οργάνωσης μέσα πάντα στο πλαίσιο της Αναρχικής αντίληψης.

Η ΑΠΟΔΟΧΗ των αντιεξουσιαστών από τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους καταστηματάρχες της παλιάς πόλης, χωρίς τις λαμαρίνες και τα κλειστά καταστήματα του παρελθόντος, αλλά με 'ζεστα' χειροκροτήματα, δείχνει πως κάτι πάει επιτέλους να αλλάξει και προς αυτη την κατεύθυνση, ρίχνοντας την αστική προπαγάνδα περί καταστροφέων στο κενό.

Τεχνικές αντίληψης της πραγματικότητας!!! (2ο μέρος)

H απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

Τεχνικές αντίληψης της πραγματικότητας!!! (2ο μέρος)

Δευτέρα μεσημέρι ο Τάσος με τον μπαμπά του φτάνουν στο θεραπευτήριο, στην πρώτη συνάντηση της νέας χρονιάς.

-Καλή εβδομάδα Βασίλη , καλή χρονιά.

-Καλή χρονιά, να την αντέξουμε.

-Μπα δύσκολο το βλέπω φέτος. Το πρωί από το σπίτι μέχρι να φτάσω στην δουλειά μου γεμίζω κατάθλιψη. Λες και όλοι φοράνε τα ίδια  μαύρα γυαλιά για να βλέπουνε τον κόσμο. Δεν μπορεί κάποια τεχνική θα υπάρχει για να αλλάξει η όραση μας. Σε βλέπω χαμογελάς, κάτι θα σκέφθηκες.

-Δεν μπορώ να στο εξηγήσω αλλά μόλις έφτιαξα στο μυαλό μου την ιστορία της Πέμπτης για τον «Αναγνώστη», τεχνικές αντίληψης της πραγματικότητας.

-Ποιες είναι αυτές;

-Να τις διαβάσεις την Πέμπτη, υπάρχουν πολλά γυαλιά με τα οποία μπορείς να δεις την πραγματικότητα που σε περιβάλλει. Υπάρχουν και τα ίδια σου τα μάτια  μπορείς να τα εκπαιδεύσεις.

-η τεχνική της εναλλακτικής προσαρμογής

-Πατέρα, θα κατέβεις στο παζάρι του Άργους;

-Ναι γιεμ, τι θιές;

-Να περάσεις από το Βαγγέλη να μου πάρεις ένα  μπλουζάκι Λακόστ.

-Γιεμ, πες μου πόσο κοστίζ , να το πληρώς  και άσε τα λα και τα κόστ.

-Πατέρα, Λακόστ είναι η μάρκα και για σήμα έχει ένα κροκοδειλάκι , είναι πληρωμένο, δεν είχε το χρώμα που ήθελα.

Ο πατέρας πήγε στο παζάρι και δεν ξέχασε την παραγγελιά του γιού του.

-Βαγγελάκ  θιέλω ένα μπλουζάκ.

-Τι μπλουζάκι (και του δείχνει τον πάγκο με εκατοντάδες μπλουζάκια).

-Ένα μπλουζάκ… ρε πως το είπε το είπε , ρε πως το είπε, ένα μπλουζάκ,  α να μωρέ εκείνο με την γουστέρα στην φίρμα το έχεις;

-Αυτό που έχει παραγγείλει ο γιος σου;

-Ναι ρε παιδάκ μου , καλά που θυμήθηκ  ότι έχει σήμα την γουστέρα.

Είναι μια χρονοβόρα τεχνική αλλά τελικά προωθεί την επικοινωνία και την κατανόηση ανάμεσα στους ανθρώπους.

-η κωδικοποιημένη τεχνική

Ο γιος του Μητσάρα παρακολουθούσε μακροχρόνιο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας στην κυρία Βούλα, λόγω των κινητικών του προβλημάτων. Ο Μητσάρας από γεννησιμιού ήταν μικρο- παραβατικός τύπος, μικρο- κλοπές, μικρο- απατεωνιές. Ταλέντο είχε στο τραγούδι και είχε ένα ικανοποιητικό εισόδημα από τα πανηγύρια που λάβαινε μέρος στην Κορινθία και στην Αχαία κυρίως.  Ξαφνικά για τρεις μήνες χάνεται από το θεραπευτήριο. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση που λέμε. Καμία δυνατότητα επικοινωνίας μαζί του. Εμφανίζεται ξαφνικά ένα απόγευμα .

-Κυρά Βούλα ήρθα για το πρόγραμμα του παιδιού να συνεχίσουμε….

-Που ήσουνα ρε Μητσάρα τρείς μήνες τώρα;

-Έφαγα ένα κρύωμα κυρά Βούλα και δεν μπορούσα.

Στο μυαλό της θεραπεύτριας για μια στιγμή κυριάρχησε το δεξί ημισφαίριο, το συναίσθημα. Ήταν άρρωστος ο άνθρωπος για αυτό εξαφανίστηκε. Αλλά τάχιστα το αριστερό της λογικής πήρε την κυριαρχία με την σκέψη. 

-Καλά ρε Μητσάρα τι κρύωμα ήταν αυτό που κράτησε τρεις μήνες;

-Κρύωμα με κάγγελα κυρά Βούλα , ( και της κουνά με νόημα το κεφάλι).

-Δεν καταλαβαίνω Μητσάρα τι εννοείς.

-Με μπουζουριάσανε στην στενή για τρεις μήνες , αποδοχή κλοπιμαίων!!!

Η κωδικοποιημένη τεχνική αφορά κλειστές ομάδες. Αυτές οι ομάδες μπορεί να βρίσκονται από την πλευρά της εξουσίας ή της παραβατικότητας. Ή ενδέχεται εξουσιαστές και παραβάτες να αποτελούν όψεις του ιδίου νομίσματος.

-η τεχνική της γεωμετρικής κατεύθυνσης ή αλλιώς των τριών σημείων

-Βασίλη εγώ ακολουθώ την συμβουλή του παππού μου. Δεν κάθομαι μπροστά από τράγο, πίσω από γάιδαρο και δίπλα από βλάκα. Αν δεις αυτά τα τρία σημεία σαν χάρτη και τα ορίσεις τότε αυτόματα ορίζεται το τέταρτο το οποίο είναι και το μοναδικό που πρέπει να ακολουθήσεις.

Είναι μια σοφή τεχνική που ελαχιστοποιεί τους κινδύνους και προάγει την αποτελεσματικότητα. Το δύσκολο είναι να προσδιορίσεις τα τρία απαγορευτικά σημεία, προϋποθέτει νου και κρίση. Αν η τεχνική αυτή εφαρμοστεί σε βουλευτικές εκλογές σε μια Κυριακή θα άλλαζε το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

-η τεχνική της μελλοντικής δικαιολογίας

Ταξιτζής πηγαίνει κούρσα από το Ναύπλιο  στην Αθήνα. Ένα ζευγάρι περιμένει το πρώτο τους παιδί, για μια εξέταση προγεννητικού  ελέγχου επισκέπτονται έναν φημισμένο γυναικολόγο στο Κολωνάκι. Κάπου χάνονται στην αναζήτηση της οδού και περνούν μπροστά από την πλατεία Κολωνακίου Στην άκρη της πλατείας ο οδηγός παρατηρεί δυο νεαρούς να έχουν κάτσει ανάποδα σε δυο καρέκλες, χέρια κρεμασμένα, μάτια απλανή χαζεύουν την κίνηση. Στο βλέμμα τους καταλαβαίνει ότι είναι αλλού. Έχουν «κρεμαστεί»  στην γέφυρα κάποιου ποταμού και χαζεύουν  τους «κύκνους» αυτοκίνητα να διαβαίνουν. Βρίσκουν το ιατρείο, ολοκληρώνουν τις εξετάσεις και παίρνουν το δρόμο της επιστροφής. Αυτή την φορά είναι αναγκασμένος ο οδηγός να περάσει μπροστά από την πλατεία.  Το φανάρι τον σταματά πάλι μπροστά στους δυο νεαρούς. Εξακολουθούν να είναι  ακούνητοι στην ίδια θέση σα να μην έχουν κουνήσει ούτε το μικρό τους δάκτυλο.  Το ζωηρό βλέμμα του ταξιτζή βρίσκει μονοπάτι  και γεφυρώνει με το ταξιδεμένο βλέμμα των νεαρών

-Ρε μάγκες τι περιμένετε τόσες ώρες ;( Σιωπή λίγων δευτερολέπτων.) Τι περιμένετε ρε ,τον Ανάβαλο;

- Ρε Γιώργη γιατί τους είπες για τον Ανάβαλο

-Όταν έρθει να ρίξουν νερό στα μούτρα τους να ξυπνήσουν!!!

Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται σε παρέες για αμοιβαία πειράγματα. Αλλά έχει γίνει η βασική τεχνική της πολιτικής μελλοντολογίας.  Θα υποφέρετε με μνημόνια για 100 χρόνια και μετά θα ανασάνετε!!!  

- τεχνική μόνη σιγουριά η αβεβαιότητα

Ο Γιαννής μπήκε φουριόζος στο καφενείο του κυκλικού κόμβου. Τα μάτια του κατακόκκινα σαν λύκος που παρακολουθεί το θήραμα του, το μυϊκό του σύστημα σε υπερδιέγερση.  Πήρε το τηλεχειριστήριο χωρίς να ρωτήσει τον καφετζή και έβαλε το κανάλι για τα νέα του χρηματιστηρίου.

-Τι έγινε ρε Γιαννή, τι έπαθες;

-Ανεβαίνουν Χαμπή, ανεβαίνουν οι μετοχές της Λαϊκής Βάσης .

-Κάτσε να σε κεράσω ένα καφέ ( και κάνει νόημα στον καφετζή).

-Όχι πάω στην τράπεζα να αγοράσω και άλλες μετοχές τώρα που είναι ευκαιρία.

-Γιαννή τα λεφτά και η γη δεν έχουν μάστρο ( αφεντικό).

Μετά από λίγες μέρες ο Γιαννής μπήκε ξανά μέσα στο καφενείο, σαν μισομαδημένη κότα που το έσκασε από την κατσαρόλα με το βραστό νερό.  Οι μετοχές της Λαϊκής Βάσης πήραν την κατηφόρα.

-Ρε Χαμπή πως το είπες εκείνο για τα λεφτά;

-Τα λεφτά και η γη σου είπα δεν έχουν μάστρο;

-Κερνάς καφέ;

-Κερνάω αλλά θα κάτσεις να τον πιείς;  

Η τεχνική της αβεβαιότητας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τα πάνω κάτω που φέρνει η ζωή σε μια στιγμή. Συνειδητά την αγνοούμε οι περισσότεροι.

-η τεχνική της εμπιστοσύνης .

Ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος, μιλούσε στους άνδρες για τις νέες υποχρεώσεις τους. Κλωνοποιημένος επί τρία να ήταν κάθε αστυνομικός δεν έβγαιναν οι υπηρεσίες. Αφού ολοκλήρωσε την αναφορά του πήρε το λόγο ο Μιχάλης, γνωστός για την συνδικαλιστική του δράση.

-Κύριε διοικητά, μια χάρη, θέλω να γράψω στην ασπίδα μου ένα κεφαλαίο Λ.

-Μιχάλη, είσαι με τα καλά σου, τι είναι αυτά που λες;

-Μα ήδη νοιώθω σαν αρχαίος Σπαρτιάτης  στις Θερμοπύλες με αυτά που ζητά η πολιτεία, αλλά ανησυχώ για σας.

- Γιατί ανησυχείς για μένα; ( Και πήρε το βλέμμα του αγέρωχου ηγέτη απέναντι στον στρατό του) .

-Ο Λεωνίδας όταν φώναξε το Μολών Λαβέ στον Ξέρξη έριξε μια ματιά πίσω του και είδε τριακόσιους να είναι έτοιμοι να πεθάνουν μαζί του. Εσείς πόσους θα βρείτε;

Ο διοικητής γύρισε αντανακλαστικά πίσω του και είδε το τοίχο με τα διπλώματα και τις διακρίσεις του. Ο Μιχάλης ένοιωσε πίσω του τα βλέμματα των συναδέλφων του να σχηματίζουν μια ασπίδα εμπιστοσύνης.

Η τεχνική της εμπιστοσύνης έχει ισχύ σε πραγματικούς φίλους και εφαρμόζεται από πραγματικούς ηγέτες. Είδος προς εξαφάνιση και η τεχνική και οι πραγματικοί ηγέτες, ευτυχώς  υπάρχουν φίλοι ακόμα.

-η τεχνική της αποδοχής.

Στο περίπτερο του Χάρη συναντώ τον πρόσφατα συνταξιοδοτημένο δάσκαλο

Δεν προλαβαίνω να του πω τίποτα καθώς ξεφύλλιζε την εφημερίδα του.

-Βασίλη ξέρεις τι είναι η εμπειρία ; ( Δεν προλαβαίνω να απαντήσω και απαντά μόνος του.) Η εμπειρία είναι η δικαιολογία της ανημποριάς!!! Όταν σε ξεζουμίσουν και σε έχουν παροπλισμένο εκθειάζουν την εμπειρία σου για να μην δεις την ανημποριά σου. Δεν μου λες η φτώχεια γράφεται με ι ή με ει ;

-Με ει αλλά γιατί ρωτάς αφού ξέρεις.

-Όπως και να την γράψεις το ίδιο πονάει. Δεν  βλέπεις εδώ πήραν μια χύτρα με δυο γκαζάκια και την έκαναν τεράστιο θέμα. Ας γεμίσουν την κατσαρόλα του κοσμάκη με φαγητό πρώτα και μετά κοιτάνε και τις άλλες.

Η τεχνικής της αποδοχής σε βοηθά να αποκτήσεις μια ρεαλιστική άποψη για την ζωή. Με αυτή την τεχνική ξεχωρίζεις την πλασματική χύτρα του φόβου που σε παραλύει από την πραγματική  χύτρα της πείνας  για την οποία πρέπει να βγεις στους δρόμους της διεκδίκησης.

 

*Οι μικρές ιστορίες οι οποίες βαφτίστηκαν τεχνικές αντίληψης της πραγματικότητας έχουν στηριχθεί σε πραγματικά γεγονότα καλύπτοντας όλο το ηλικιακό φάσμα από μικρά παιδιά λίγων ετών μέχρι μεγάλα «παιδιά» πολλών ετών…..

 

23/1/13

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 24.01.2013


21/1/13

Η έκδοση 17.01.2013


18/1/13

Υπό ενιαία διοίκηση θα συνεχίσουν να λειτουργούν και τα δύο νοσοκομεία


Παραμένει ως έχει προς το παρόν το νοσοκομείο Ναυπλίου kai θα συνεχίσει να λειτουργεί κάτω από κοινή διοίκηση με το Άργος και ορισμένες κλινικές συνενώνονται εντός των νοσοκομειακών μονάδων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν δημοσιευθεί σε ΦΕΚ οι νέοι οργανισμοί Νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ), με βάση τις διατάξεις της υπ΄ αριθ. Υ4α/οικ.84627 απόφασης (ΦΕΚ 1681/Β/2011).

Περαιτέρω και κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4052/2012 με τις οποίες ορίζεται ότι από 1.1.2013 τα λειτουργούντα υπό ενιαία διοίκηση διασυνδεόμενα νοσοκομεία του ΕΣΥ αποτελούν αυτοτελή και ενιαία ΝΠΔΔ, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας προέβη στην σύνταξη και έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α) ενοποίησης των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κατάργηση νοσοκομείου ή ενοποίηση μη διασυνδεόμενου νοσοκομείου.

Δεν κλείνουν επομένως νοσοκομεία, αλλά κάποια μπαίνουν κάτω από κοινή διοίκηση και ορισμένες κλινικές συνενώνονται εντός των νοσοκομειακών μονάδων.

Κύκλοι του υπουργείου υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο, δεν ακρωτηριάζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ούτε εμποδίζεται η άνετη και άμεση πρόσβαση των πολιτών στις δομές του. Αντιθέτως επιδιώκεται η ορθολογικότερη αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών και του ανθρωπίνου δυναμικού, αλλά και η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.

Μάλιστα οι όποιες επισημάνσεις πάνω στους δημοσιευμένους οργανισμούς γίνουν από τα αρμόδια όργανα (Υγειονομικές Περιφέρειες και Νοσοκομεία) εξετάζονται και υποβάλλονται προς έγκριση στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις.

Στο ΦΕΚ τα Νοσοκομεία Άργους και Ναυπλίου, αναφέρονται ως  «Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας»:

Άρθρο 1

1. Τα λειτουργούντα υπό ενιαία διοίκηση διασυνδεόμενα Νοσοκομεία του ΕΣΥ:

α) Γενικό Νοσοκομείου Άργους και

β) Γενικό Νοσοκομείου Ναυπλίου, που υπάγονται στις διατάξεις του ΝΔ 2592/ 53 «Περί οργανώσεως της Ιατρικής Αντίληψης» (ΦΕΚ 254/Α), αποτελούν εφεξής αυτοτελές και ενιαίο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 4052/2012 (ΦΕΚ 41 Α΄), το οποίο υπόκειται στον έλεγχο και την εποπτεία του Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονιών Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, διέπεται από τις διατάξεις του εν λόγω νόμου και φέρει την επωνυμία «Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας».

2. Έδρα του εν λόγω ΝΠΔΔ είναι το Γενικό Νοσοκομείο Άργους που βρίσκεται στην πόλη του Άργους.

3. Το ΝΠΔΔ έχει δική του σφραγίδα στρογγυλή, η οποία αποτελείται από τρεις επάλληλους ομόκεντρους κύκλους, ως εξής: εσωτ. κύκλος: Έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενδιάμεσος κύκλος: Διοίκηση 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονιών Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας –Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας, Εξωτ. κύκλος: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Άρθρο 2

Το ενιαίο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), «Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας» έχει Διοικητή και Διοικητικό Συμβούλιο, οι αρμοδιότητες των οποίων ορίζονται από τις διατάξεις του Ν. 3329/2005, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Τα λοιπά όργανα διοίκησης του ενιαίου ΝΠΔΔ είναι

τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του Ν. 4052/2012.

Άρθρο 3

Η συνολική δύναμη κλινών του ενιαίου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) ορίζεται σε 250 κλίνες.

Άρθρο 4

Στο ενιαίο ΝΠΔΔ ενοποιούνται οι οργανισμοί των Νοσοκομείων που έχουν εκδοθεί με τις υπ’ αριθ. Υ4α/ οικ. 32502 (ΦΕΚ 1158/Β/2012) και Υ4α/οικ. 112160 (ΦΕΚ 3284/Β/2012) κοινές υπουργικές αποφάσεις, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις οργανικές θέσεις προσωπικού.

Τσαυτάρης: Οι αγρότες δεν ενδιαφέρθηκαν για την απονίτρωση


Στο ιστορικό της ένταξης της Αργολίδας στα προγράμματα απονίτρωσης των υπόγειων υδάτων, και στην άρνηση των αγροτών να ενταχθούν σε αυτά αναφέρεται απαντώντας σε ερώτης του Γιάννη Ανδριανού, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Τσαυτάρης:

Το Αργολικό Πεδίο χαρακτηρίστηκε ως περιοχή ευπρόσβλητη στα νιτρικά με την αριθμ. 19652/1906/22.07.1999 (ΦΕΚ 1575/ τ.Β’ / 05.08.1999) ΚΥΑ, όπως αυτή τροποποιήθηκε  με την αριθμ. 24838 / 1400 / Ε103 / 06.06.2008 (ΦΕΚ 1132 / τ. Β’ / 19.06.2008), ομοία, με αποτέλεσμα να καταρτιστεί το υποχρεωτικό για τους παραγωγούς της περιοχής Πρόγραμμα Δράσης [20416 / 2519 / 07.09.2001 (ΦΕΚ 1196 / 14.09.2001)].

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013 “Αλέξανδρος Μπαλτατζής”, η πολιτική μείωσης της νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης εφαρμόζεται μέσω της Δράσης 2.1 “Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών”. Η εν λόγω Δράση στοχεύει στην ενθάρρυνση των γεωργών να αναλάβουν πρόσθετες υποχρεώσεις πέραν των υποχρεωτικών, έτσι ώστε να αποκατασταθούν ταχύτερα τα προβλήματα των ευαίσθητων σε νιτρικά περιοχών.

Στην εν λόγω Δράση μπορούν να ενταχθούν παραγωγοί που καλλιεργούν αρδευόμενες εκτάσεις με βαμβάκι, αραβόσιτο, κηπευτικά και σακχαρότευτλα, με την υποχρέωση να εφαρμόσουν φιλοπεριβαλλοντικές γεωργικές πρακτικές, όπως αγρανάπαυση, αμειψισπορά, ακαλλιέργητο περιθώριο και αντίστοιχη μείωση των εφαρμοζόμενων λιπαντικών μονάδων αζώτου.

Έχουν ήδη προκηρυχθεί τρεις Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της Δράσης 2.1 που αφορούν το Αργολικό Πεδίο:

Α. Η αριθμ. 169814/13.10.2010 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, με προϋπολογισμό 20 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 10 εκ. ευρώ για το Ν. Αργολίδας.

Β. Η αριθμ. 080293/17.11.2011 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, με προϋπολογισμό 20 εκ. ευρώ, η οποία αφορούσε διετή παράταση των συμβάσεων ήδη ενταγμένων δικαιούχων του Μέτρου 3.5 του Εγγράφου Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΠΑΑ) 2000-2006 και του, παρεμφερούς λογικής παρέμβασης, Μέτρου 3.17 “Προστασία της λίμνης Δοϊράνης” του ΕΠΑΑ 2000-2006 και

Γ. Η αριθμ. 080598/30.11.2011 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, προϋπολογισμού 40 εκ. ευρώ, η οποία αφορούσε την ένταξη νέων δικαιούχων, οι οποίοι θα υπογράψουν νέες συμβάσεις πενταετούς διάρκειας.

Σημειώνεται ότι για το σύνολο των παραπάνω προσκλήσεων, οι παραγωγοί του Αργολικού Πεδίου δεν επέδειξαν ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να μην υποβληθούν σχετικές αιτήσεις ενίσχυσης για ένταξη στη Δράση. Η έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς παραγωγών θα μπορούσε να ερμηνευτεί στη βάση της σύνθεσης του φυτικού κεφαλαίου του Αργολικού Πεδίου που βασίζεται κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες.

Σε μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ιούλιος 2007) “Υπολογισμός και τεκμηρίωση του πρόσθετου κόστους διαφυγόντος εισοδήματος και του κόστους συναλλαγής που συνεπάγεται για τους γεωργούς η εφαρμογή των γεωργοπεριβαλλανοτικών μέτρων» στην οποία και βασίστηκε ο υπολογισμός του ύψους ενίσχυσης των δικαιούχων της Δράσης, περιλαμβάνεται μεθοδολογία που αφορά στις ειδικές δενδρώδεις καλλιέργειες.

Ειδικότερα, δεδομένου ότι στις δενδρώδεις καλλιέργειες δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν οι διαχειριστικές πρακτικές που έχουν εφαρμογή στην περίπτωση των αροτραίων καλλιεργειών (αγρανάπαυση, αμειψισπορά, ακαλλιέργητο περιθώριο), στη  μελέτη προβλέπεται η σύνταξη και εφαρμογή σχεδίων θρέψης και άρδευσης που θα οδηγήσουν σε μείωση των εφαρμοζόμενων λιπαντικών μονάδων και του αρδευτικού νερού.

Το ύψος ενίσχυσης που υπολογίζεται ότι θα λάμβαναν οι παραγωγοί δενδρωδών καλλιεργειών (εσπεριδοειδή και βερίκοκα για την περιοχή του Αργολικού Πεδίου) για την εφαρμογή της εν λόγω μεθοδολογίας της Δράσης 2.1 εκτιμάται ότι θα ήταν της τάξης των 143,21 ευρώ / εκτάριο / έτος. Το ύψος αυτό ενίσχυσης κρίνεται σχετικά μικρό σε σχέση με το ύψος ενίσχυσης που απολαμβάνουν αντίστοιχες αροτραίες καλλιέργειες, λόγω του μικρότερου πρόσθετου κόστους και της απώλειας εισοδήματος που έχουν οι δεσμεύσεις της Δράσης για τις δενδρώδεις καλλιέργειες σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη από τις αντίστοιχες δεσμεύσεις της Δράσης για τους παραγωγούς των αροτραίων καλλιεργειών. Το σχετικά χαμηλό ύψος ενίσχυσης αναμενόταν ότι δεν θα καθιστούσε ελκυστική την, ούτως ή άλλως, εθελοντική συμμετοχή των παραγωγών δενδρωδών καλλιεργειών, στην περίπτωση που οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Δράσης περιελάμβαναν ως επιλέξιμες και τις δενδρώδεις καλλιέργειες.

Πρέπει να τονιστεί τόσο η όψιμη φάση που διανύει η υλοποίηση του ΠΑΑ 2007 – 2013 όσο και το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιας ενδεχόμενης τροποποίησης του Προγράμματος που θα καθιστούσε τις δενδρώδεις καλλιέργειες επιλέξιμες για την ενίσχυση στο πλαίσιο της Δράσης 2.1.

Κατά συνέπεια, θα πρέπει να εξεταστεί η ένταξη των δενδρωδών καλλιεργειών του Αργολικού Πεδίου και των υπόλοιπων ευπρόσβλητων ζωνών – ενδεχομένως με διαφορετικό μίγμα διαχειριστικών πρακτικών που θα ανέβαζε το ύψος ενίσχυσης και θα καθιστούσε τη Δράση πιο ελκυστική για τους παραγωγούς – στο πλαίσιο της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020, η οποία βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού της.

Απλήρωτα τα οδοιπορικά για αιμοκαθάρσεις


Σε απόγνωση βρίσκονται όσοι κάνουν αιμοκάθαρση, αφού οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των οδοιπορικών τους έχει δημιουργήσει αξεπέραστο οικονομικό πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των αιμοκαθαρόμενων κινείται με ΤΑΧΙ προς το νοσοκομείο του Άργους όπου γίνεται η αιμοκάθαρση, αφού μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας απαγορεύεται να οδηγήσουν αυτοκίνητο.

Την  ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των καθυστερήσεων στην καταβολή των οδοιπορικών μετακίνησης των αιμοκαθαρόμενων σημειώνει ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός με ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γ. Βρούτση, και Υγείας Α. Λυκουρέντζο. Όπως σημειώνει «Οι μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται στην καταβολή των οδοιπορικών μετακίνησης στους δικαιούχους αιμοκαθαρομένους, και ιδιαίτερα σε όσους μετακινούνται με ιδιωτικό μέσο, μετά την αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, συνιστούν ένα εξαιρετικά πιεστικό πρόβλημα καθώς πολλοί αιμοκαθαρόμενοι δεν έχουν τα απαιτούμενα χρήματα και αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις ανάγκες μετακίνησής τους προς τις μονάδες αιμοκάθαρσης με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία τους.

Υπογραμμίζεται ότι στους μετακινούμενους με ιδιωτικό μέσο ασφαλισμένους του ΟΓΑ είτε έχουν καταβληθεί οδοιπορικά για μερικούς μόνο μήνες για το 2012, είτε δεν έχουν καταβληθεί καθόλου, ενώ σε ταμεία όπως ο ΟΠΑΔ και το ΝΑΤ δεν έχουν καταβληθεί  καθόλου οδοιπορικά μετακίνησης για το 2012».

Να μην εκποιηθεί η έκταση της ΔΕΠΟΣ


Την μη εκποίηση της έκτασης της ΔΕΠΟΣ στην Ερμιονίδα ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  Δημήτριος Κοδέλας

η έκταση των 970 στρεμμάτων στην Ερμιονίδα, που είχε περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου ήδη από τη δεκαετία του 1970 και μεταβιβάστηκε στη συνέχεια στην ΑΕ ΔΕΠΟΣ, έμεινε όλα αυτά τα χρόνια «ξεχασμένη» και απαξιωμένη, στρατηγική που ακολουθείται δυστυχώς κάθε φορά, όταν επιχειρείται η διαμόρφωση συνθηκών για το ξεπούλημα ενός δημοσίου αγαθού/ακινήτου. Η έκταση αυτή είναι όμως σημαντική τόσο για την οικονομική της αξία όσο και για και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Επιπρόσθετα, παραμένει σε τέτοιο καθεστώς που μπορεί να την καταστήσει και πάλι αντικείμενο διεκδικήσεων από τους «δανειστές» της ΔΕΠΟΣ. Μάλιστα, σύμφωνα και με έγγραφο που σας έχει στείλει ο Δήμος Ερμιονίδας (Αρ. Πρ.: 15408), τμήμα της έκτασης κινδυνεύει, αφού υπάρχει προγραμματισμένος επαναληπτικός πλειστηριασμός που θα γίνει στις 30/1/2013 έναντι ποσού 690.881,84 ευρώ.

Τέλος, ανησυχία έχουν προκαλέσει στην τοπική κοινωνία δημοσιεύματα του τελευταίου διαστήματος, που αφορούν σε πιθανή ένταξη της έκτασης στο ΤΑΙΠΕΔ. Δηλαδή, σε ένα Ταμείο που στόχο έχει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη συγκέντρωση εσόδων για τους δανειστές και στο οποίο υπάρχουν ήδη δύο παραιτήσεις από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων - η μία της Σλοβάκας Μπουμπενίκοβα, η οποία κατηγορείται για συμμετοχή σε σκάνδαλα στην χώρα της και η άλλη της E. Παπακωνσταντίνου λόγω της εμπλοκής της στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ειδικά στην περιοχή της Αργολίδας η ανησυχία γίνεται μεγαλύτερη αφού ήδη εκκρεμεί απάντησή σας σε ερώτηση που καταθέσαμε στις 30-8-2012 και αφορούσε στην ένταξη του λιμανιού της Α. Επιδαύρου στο ΤΑΙΠΕΔ χωρίς καν να έχετε ενημερώσει ή και να γνωρίζετε τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς για το μέλλον του λιμανιού.

Ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατέθεσε τις ακόλουθες ερωτήσεις:

“Έχει προβεί το Υπουργείο στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί ότι το ακίνητο δεν θα εκπλειστηριαστεί;

Ποια είναι η θέση του Υπουργείου σχετικά με δημοσιεύματα που θέλουν την έκταση να εντάσσεται στο ΤΑΙΠΕΔ;

Έχει εκπονηθεί ή εκπονείται κάποιο σχέδιο αξιοποίησης της έκτασης σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, καλύπτοντας πραγματικές και διαχρονικές κοινωνικές, αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές ανάγκες;”

Εκσυγχρονίζονται τα δικαστήρια στο Ναύπλιο


Μηχανογράφηση πρόκειται να αποκτήσει το Πρωτοδικείο Ναυπλίου αποκτώντας παράλληλα εξοπλισμό και υπηρεσίες για την ηχογράφηση, υποηχογράφηση των πρακτικών των Συνεδριάσεων.

Η Διεύθυνση Οργάνωσης και Πληροφορικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της, σχεδιάζει και υλοποιεί, σε συνεργασία με τις εκάστοτε εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, έργα μηχανοργάνωσης που βρίσκονται σε διάφορα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης, με σκοπό την πληροφοριακή αναβάθμιση των υποδομών των Δικαστηρίων και άλλων οργανικών μονάδων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την παράλληλη μηχανοργάνωση των διοικητικών και δικαστικών διαδικασιών που θα οδηγήσει στην ταχύτερη παραγωγή αποτελεσμάτων.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Α. Ρουπακιώτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Βουλευτή Αργολίδας, καθ. Γιάννη Μανιάτη, αναφορικά με τα αναπτυξιακά έργα που το Υπουργείο Δικαιοσύνης υλοποιεί στην Αργολίδα, αναφέρει ότι βρίσκεται υπό μηχανογράφηση & εκσυγχρονισμό ένα σύνολο διαδικασιών του Πρωτοδικείου Ναυπλίου (όπως π.χ. Ποινικό Μητρώο, πρακτικά συνεδριάσεων, κ.ά.).

Ειδικότερα: Στο πλαίσιο του έργου “Εθνικό Ποινικό Μητρώο” το οποίο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ψηφιακή Σύγκλιση”, προϋπολογισμού 8.678.019,00 ευρώ, εγκαθίσταται ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για την μηχανοργάνωση των Ποινικών Μητρώων των Εισαγγελιών 57 Πόλεων της Χώρας, μεταξύ των οποίων και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου. Το ανωτέρω έργο βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης.

Στο πλαίσιο του έργου “Για την Ανάθεση των υπηρεσιών υποβοήθησης στην τήρηση των πρακτικών των Συνεδριάσεων των πολυμελών Πρωτοδικείων της Χώρας και των τακτικών διαδικασιών αρμοδιότητας των Μονομελών Πρωτοδικείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά κ.λ.π. και των Ειρηνοδικείων Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πειραιά” παρέχονται εξοπλισμός και υπηρεσίες για την ηχογράφηση, υποηχογράφηση των πρακτικών των Συνεδριάσεων στα 63 πολυμελή Πρωτοδικεία της Χώρας, μεταξύ των οποίων και το Πρωτοδικείο Ναυπλίου.

Το Υ.Δ.Δ.Α.Δ. διεκπεραιώνει ενέργειες για την ένταξη του συγκεκριμένου έργου, προϋπολογισμού 2.700.000,00 ευρώ, καθώς και των προγενέστερων αντίστοιχων έργων, στο ΕΠ “Διοικητική μεταρρύθμιση” με σκοπό την εξοικονόμηση των εθνικών πόρων που διατίθεντο για αυτόν το σκοπό.

Περαιτέρω το Υ.Δ.Δ.Α.Δ. έχει σχεδιάσει για τον ίδιο σκοπό το έργο “Ψηφιακή Καταγραφή, Αποθήκευση και Διάθεση Πρακτικών Συνεδριάσεων Δικαστηρίων με ΣΔΙΤ”, συνολικού προϋπολογισμού 18.060.000,00 ευρώ, τμήμα του οποίου, προϋπολογισμού 6.958.172,00 ευρώ, έχει ενταχθεί στο ΕΠ  “Ψηφιακή Σύγκλιση” και αναμένεται η δημοσιοποίηση της σχετικής διακήρυξης στο άμεσο μέλλον.

Στο πλαίσιο του έργου “Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Καταστημάτων Κράτησης” το οποίο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ψηφιακή Σύγκλιση”, συνολικού προϋπολογισμού 3.571.182,00 ευρώ, επίκειται η μηχανοργάνωση των Καταστημάτων Κράτησης όλης της Χώρας.

Τέλος, προωθείται το έργο “Ανάπτυξη εφαρμογής πληροφορικής για τα Ειρηνοδικεία της Χώρας στο πλαίσιο της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4055/2012, που στοχεύει στην ανάπτυξη διαδικτυακής εφαρμογής που θα υποστηρίξει το σύνολο των Ειρηνοδικείων της Χώρας, αναφορικά με τις μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες”».

Για το τυπικό της απάντησης του Δημάρχου Άργους-Μυκηνών δ. Καμπόσου απαντά ο Χασάπης


Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε τοποθέτηση του τέως δημάρχου Λέρνας και νυν δημοτικού συμβούλου με την δημοτική Παράταξη του κ. Γιώργου Αναγνώστου " Οι πολίτες μπροστά", κ. Μιχάλη Χασάπη, φαίνεται πως ενόχλησε περισσότερο τον τέως δήμαρχο, ο οποίος με επιστολή του προς τον νυν του “κάνει μαθήματα καλής συμπεριφοράς”, χωρίς ωστόσο να απαντά στα όσα του καταλόγισε ο κ. Καμπόσος:

“Ειλικρινά με εξέπληξε και δεν καταλαβαίνω πραγματικά και τον τρόπο και το ύφος που επιλέξατε να απαντήσετε, στην επιστολή που σας απέστειλε ένας πρώην Δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος του δήμου Άργους – Μυκηνών και στην οποία ασκώντας, στοιχειώδη καθήκοντά του, σας έκανε κάποιες επισημάνσεις, που γνωρίζετε ότι ισχύουν και κάποιες προτάσεις έργων, για την υλοποίηση των οποίων έχετε την πολιτική ευθύνη.

Στην επιστολή ενός δημοτικού συμβούλου, Κύριε Δήμαρχε, απαντούν με επιστολή και όχι με δελτίο τύπου και λυπάμαι πολύ, για το γεγονός ότι το μόνο που σας ενδιαφέρει, είναι οι εντυπώσεις και η δημόσια εικόνα σας, σε βάρος της σωστής λειτουργίας του δήμου, της ουσίας, αλλά και της αποτελεσματικότητας. Το πρόβλημά σας είναι να απαντήσετε σε λίγες ώρες, δεν είναι να απαντήσετε σοβαρά, υπεύθυνα και με επιχειρήματα. Το πρόβλημά σας είναι να κάνετε προσωπική επίθεση στους άλλους και όχι να δείτε τα δικά σας λάθη και τις δικές σας αδυναμίες και παραλείψεις. Το πρόβλημά σας είναι η παρουσία και ή άποψη ενός δημοτικού συμβούλου και όχι η πορεία ενός μεγάλου δήμου όπως ο δήμος Άργους – Μυκηνών. Γιατί η απάντησή σας αυτή, δείχνει όχι μόνο έλλειψη ψυχραιμίας, αλλά ανασφάλεια, άγχος και πανικό. Αναλύοντας κανείς το δελτίο τύπου σε καμία παράγραφο δεν αναγνωρίζει διάθεση απάντησης, όχι μόνο στις επισημάνσεις αλλά πολύ περισσότερο στις προτάσεις”.

Συνεχίζοντας σε παραινετικό τόνο, ο δημοτικός σύμβουλος προτρέπει τον νυν δήμαρχο να ασχοληθεί “έστω και τώρα, με τους συνεργάτες σας σοβαρά, στην κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος του δήμου, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν όλες τις προτάσεις των αιρετών και μην ψάχνετε δικαιολογίες στους προηγούμενους, στην αδυναμία του κράτους, στον Καλλικράτη ή οπουδήποτε αλλού. Το περιβάλλον είναι γνωστό και όλοι ξέρουν, ότι είναι δύσκολο, σημασία όμως έχει τι κάνετε εσείς”.

Όσο μάλιστα αφορά τα ζητήματα και τα χρέη της δημοτικής αρχής Λέρνας την περασμένη τετραετία, ο κ. Χασάπης υπογραμμίζει ότι “οι  απαντήσεις, για τον πρώην δήμο Λέρνας, αφού βάζετε τέτοιο ζήτημα, θα έλθουν, αλλά όχι τώρα”.

 

Κέρδισε τους συνδικαλιστές ο Καμπόσος


ΣΥΡΙΖΕΟΙ και λοιπές αριστερές δυνάμεις θα εκθείαζαν τον δήμαρχο Άργους-Μυκηνών; Κι όμως, με επιστολή του το Δ.Σ. του Σ.Ε.Τ.Α. Αργολίδας, συγχαίρει τον κ. Καμπόσο για την ευαισθησία που έδειξε στο να μην μείνουν για 15 μέρες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι.

“Με αφορμή την πρόσφατη ταλαιπωρία μελών μας που, σαφώς αντικανονικά, αναγκάστηκαν να στριμωχτούν οικονομικά τον τελευταίο μήνα, θα ήταν ασυνέπεια από μέρους μας να μην εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για την ταχύτητα, τον τρόπο και την ευαισθησία που επέδειξε η Δημοτική Αρχή, η Διεύθυνση Οικονομικών και η Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Άργους-Μυκηνών στο να αντιμετωπίσουν άμεσα και ριζοσπαστικά την προς στιγμήν περίπτωση, να μην πληρωνόντουσαν οι εργαζόμενοι του Δήμου Άργους-Μυκηνών στις 11 Ιανουαρίου 2013.

Πιστεύουμε ότι με την ειλικρινή συνεργασία μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των εκπροσώπων των εργαζομένων και την σκληρή καθημερινή δουλειά των υπηρεσιακών παραγόντων, πάντα θα προκύπτει το καλύτερο όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους δημότες που στην τελική ανάλυση είναι οι εντολοδόχοι και της Δημοτικής Αρχής και των εργαζομένων.

Τέλος θεωρούμε θετική την πρόσφατη ενημέρωση που έγινε στους εκπρόσωπους της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και του Σωματείου μας από την Δημοτική Αρχή και την Διεύθυνση Οικονομικών του Δήμου Άργους-Μυκηνών και πιστεύουμε ότι με την συνέχιση της νοικοκυρεμένης και χρηστής διοίκησης-διαχείρισης, ο Δήμος Άργους-Μυκηνών θα είναι από τους λίγους Δήμους που θα καταφέρουν να επιβιώσουν χωρίς τροϊκανή επιτροπεία και θα διατηρήσουν τις κοινωνικές δομές προς τους δημότες και τις θέσεις εργασίας που παρέχουν, κόντρα στις αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές”.

17/1/13

Από πού πάνε για ανάπτυξη;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου


ΣΕ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ οδεύουμε με την οικονομική κρίση, αν δεν ξεκινήσει επειγόντως η ανάπτυξη.

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ στην πόλη σε ώρες αιχμής αρκεί, για να διαπιστώσει και ο πιο αισιόδοξος, ότι δεν λειτουργεί τίποτα. Και όλα αυτά την ώρα που το καταθλιπτικό βλέμμα των επαγγελματιών οι οποίοι ψάχνουν με το ντουφέκι για να βάλουν στο ταμείο τους έστω και ένα ευρώ, μυρίζει …μπαρούτι.

ΤΟ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΘΑΥΜΑ για το οποίο μας παραμυθιάζουν από τη στιγμή που η χώρα μπήκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν φαίνεται να έρχεται. ΑΝΤΙΘΕΤΑ, φαίνεται ότι η χώρα αυτή, που όλοι θεωρούσαμε ότι είναι το κέντρο του κόσμου, μετατρέπεται όλο και πιο πολύ σε Αργεντινή της προηγούμενης δεκαετίας.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ προσπαθεί πλέον μόνο με επικοινωνιακές μεθόδους να ωραιοποιήσει την τραγωδία που ξεδιπλώνεται μπροστά της. Αλλά φως στο τούνελ δεν υπάρχει. Αντίθετα, πολλοί ισχυρίζονται ότι ο πάτος του βαρελιού είναι ακόμα πιο βαθιά.

ΟΣΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ να μην παράγουμε, τόσο πιο πολύ θα οδηγούμε την οικονομία στο τέλμα. Αλλά στην κατεύθυνση αυτή δεν φαίνονται ακόμα αποτελέσματα.

Η ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ κυβέρνηση αρκείται απλά να παρατηρεί την δημοσιονομική τρύπα και κατρακύλα και να αλλάζει τους φορολογικούς νόμους καθημερινά, σαν τα πουκάμισα.

ΠΟΤΕ θα βρούμε τελικά τον πολυπόθητο δρόμο για την ανάπτυξη; Υπάρχει μια πειστική απάντηση;

Για ποιά δημοκρατία μιλάτε

Άρθρο του Άκη Ντάνου

 
ΔΕΝ χρειάζεται να είναι κανένας σοφός για να αντιληφθεί πως το εκπροσωπηκό σύστημα αναφέρεται ψευδώνυμα ως δημοκρατία. Ο δήμος όπου παίρνονται οι αποφάσεις απουσιάζει και έχει αντικατασταθεί από την βουλή. Ο Κοινοβουλευτισμός, μπορεί να λειτουργεί εσωτερικά με δημοκρατία, όμως κάθε άλλο παρά δημοκρατικός είναι, όταν δια της εκπροσώπησης ο πολίτης είναι απών.

ΔΕΝ πρόκειται επομένως για δημοκρατία, αλλά για βουλευτοκρατία και μάλιστα ανεξέλεγκτη, αφού κάθε 4 χρόνια επιλέγονται οι εκπρόσωποί μας. Οι αποφάσεις τους συχνά εμπλέκονται με την βούληση οικονομικών συμφερόντων της μειοψηφίας ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την άποψη πως η βουλή εξυπηρετεί όλο και λιγότερους.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ του Κράτους απ την άλλη είναι συνυφασμένη με το συγκεκριμένο σύστημα λήψεις αποφάσεων, συνεχίζοντας την οικοδόμηση μιας ιεραρχίας ανθρώπων και δομών που επιβάλουν “δημοκρατικά” την θέλησή τους, προωθώντας παράλληλα τα συμφέροντα όλων εκείνων που μας οδήγησαν στην απώλεια κυριάρχων δικαιωμάτων μας.

ΤΟ πως συγκαλύπτονται τα εγκλήματα είναι φανερό πλέον. Κατασκευάζονται επικίνδυνοι εχθροί, όπως οι αυτοδιοικούμενες κοινότητες, στρέφοντας το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης προς τα εκεί με τις δήθεν επιθέσεις και τα δήθεν ευρήματα.

ΜΕΡΙΚΑ άδεια μπουκάλια μπύρας, μεταφράζονται από τα συστημικά ΜΜΕ ως όπλα, ενώ οι 10δες υπολογιστές για να εκπαιδεύονται τα παιδιά των απόρων χαρακτηρίζονται ως ευρήματα για διασυνδέσεις με “τρομοκρατία”. Κανένα απ τα μεγάλα ΜΜΕ δεν έσκυψε να δει σε βάθος πως οι οργανωμένες αυτοδιοίκητες κοινότητες αντικαθιστούν σιγά σιγά τους θεσμούς του Κράτους και το απορρίπτουν.

ΝΑΙ, αυτός ειναι ο εχθρός. Η αυτοοργάνωση της ζωής. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά όλοι εκείνοι που το αντιμάχονται προκειμένου να μας εξουσιάζουν. Το πέτυχαν μέχρι ένα βαθμό, όμως το πείραμα της μετονομασίας της κοινοβουλευτικής ολιγαρχίας σε Δημοκρατία απέτυχε. Η Δημοκρατία θα είναι άμεση ή δεν θα υπάρξει καθόλου, κι αυτό το γνωρίζουν οι κρατούντες και προσπαθούν να το κουκουλώσουν. Γι αυτό βομβαρδίζουν το μυαλό μας με σενάρια τρομοκρατίας. Γιατί το μυαλό είναι ο στόχος, όπως έλεγε κι Γώγου.

 

Τεχνικές αντίληψης της πραγματικότητας!!!

H απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

Δευτέρα μεσημέρι ο Τάσος με τον μπαμπά του φτάνουν στο θεραπευτήριο, στην πρώτη συνάντηση της νέας χρονιάς.

-Καλή εβδομάδα Βασίλη , καλή χρονιά.

-Καλή χρονιά, να την αντέξουμε.

-Μπα δύσκολο το βλέπω φέτος. Το πρωί από το σπίτι μέχρι να φτάσω στην δουλειά μου γεμίζω κατάθλιψη. Λες και όλοι φοράνε τα ίδια  μαύρα γυαλιά για να βλέπουνε τον κόσμο. Δεν μπορεί κάποια τεχνική θα υπάρχει για να αλλάξει η όραση μας. Σε βλέπω χαμογελάς, κάτι θα σκέφθηκες.

-Δεν μπορώ να στο εξηγήσω αλλά μόλις έφτιαξα στο μυαλό μου την ιστορία της Πέμπτης για τον «Αναγνώστη», τεχνικές αντίληψης της πραγματικότητας.

-Ποιες είναι αυτές;

-Να τις διαβάσεις την Πέμπτη, υπάρχουν πολλά γυαλιά με τα οποία μπορείς να δεις την πραγματικότητα που σε περιβάλλει. Υπάρχουν και τα ίδια σου τα μάτια  μπορείς να τα εκπαιδεύσεις.

- η μεθυσμένη «αλλοιωμένη» τεχνική

 Δυο φίλοι μετά από γενναία οινοποσία σε παραδοσιακό κουτούκι του Άργους, ξεκινούν πεζοί για τα σπίτια τους. Σε κάποια στιγμή ο ένας σταματά και στυλώνει τα μάτια του στην είσοδο των στρατώνων από την πλευρά της λαϊκής αγοράς.

-Φίλε νομίζω ότι το τσούξαμε το κρασί σήμερα.

-Γιατί το λες αυτό;

-Το βλέπεις εκείνο το σκυλί, το κόλεϊ,  στις στρατώνες;

-Ναι βλέπω.

-Ε λοιπόν εγώ το βλέπω διπλό.

-Μην λες βλακείες δυο είναι!!!!

Έχουν περάσει σχεδόν τριάντα χρόνια από τότε, θυμόνται ακόμα το περιστατικό ξεσπώντας σε γέλια που δεν καταλαβαίνουν οι άλλοι της παρέας. Αλλά ακόμα δεν μπορούν να καταλάβουν αν ήταν ένα ή δυο τα σκυλιά στην είσοδο των στρατώνων.  Η χαλαρωτική δράση του αλκοόλ τους βοήθησε να αγνοήσουν την πραγματικότητα και να την διασώσουν σαν ένα διαχρονικό βιωματικό αστείο. Μια καλή τεχνική αποκλειστικά και μόνο για εύθυμες αναμνήσεις.

-η στερεοτυπική τεχνική

Η θεία η Νίτσα είχε μια εμμονή με την αστυνομική λογοτεχνία και τις αστυνομικές ταινίες.  Τα καλοκαίρια μας επισκεπτόταν και κοντά της ανακάλυψα τις ιστορίες της Αγκάθα Κρίστι σε μικρά βιβλία με κίτρινο εξώφυλλο, τον μικρό Ήρωα και τον μικρό Σερίφη. Τα βιβλία αυτά τα χρησιμοποιούσε σαν χαλαρωτικά και την βοηθούσαν να κοιμηθεί.  Τα αναγνώσματα ατόνησαν όταν έκανε την εμφάνιση της η τηλεόραση, η γαλαζωπή οθόνη και το τηλεκοντρόλ αντικατέστησαν το ξεφύλλισμα των σελίδων. Της άρεσε να βλέπει τηλεόραση μαζί με τα ανίψια της αλλά είπαμε η τηλεόραση λειτουργούσε σαν ήπιο ηρεμιστικό και την έπαιρνε ο ύπνος. Χαλάρωνε το χέρι της και παίρναμε εμείς το τηλεχειριστήριο.  Συνήθως αλλάζαμε κανάλι και βλέπαμε θέματα πιο κοντά στην ηλικία μας.

Κάποια στιγμή η θεια ξυπνούσε από τον τηλεοπτικό της ύπνο και πάντα μας ρωτούσε το ίδιο σαν να παρακολουθούσε τηλεόραση

-Τον σκότωσε, τον σκότωσε;  (!!!!)

Είτε κωμωδία είτε δράμα αυτή ξυπνούσε πάντα σε αστυνομική ταινία και πάντα λίγο πριν κάποιο φόνο.  Στην στερεοτυπική τεχνική αγνοείς εντελώς το τι συμβαίνει γύρω σου και περιμένεις να παρακολουθήσεις μόνο κάποιο φονικό που εκ των προτέρων έχεις αποδεχθεί στο μυαλό σου. Το καλό αυτής της τεχνικής είναι ότι διαθέτεις  έτοιμες απαντήσεις για να λύσεις τα θέματα σου.

-η τρυφεροναζιάρικη τεχνική.

- Μαράκι δεν πρέπει να φας άλλο νομίζω ότι είναι αρκετά, η κυρία Ντίνα είπε ότι πρέπει να προσέχεις τις τρως και πόσο τρως.

-Εντάξει μπαμπά αφού το είπε και η κυρία Ντίνα. (Χαμηλώνει το βλέμμα, φαινομενικά αποδέχεται τις οδηγίες της παιδιάτρου και την επιθυμία του μπαμπά της να μπαίνουν κάποια όρια. Το βλέμμα της μικρής σπινθηρίζει ο μπαμπά της το αντιλαμβάνεται και ετοιμάζεται να αμυνθεί.) Μπαμπά να πάρω ένα μικρό κομματάκι ψωμί;

-Ε, ένα κομματάκι ψωμάκι επιτρέπεται. (Σιγουρεύτηκε τώρα ότι η μικρή αποδέχτηκε το όριο, αλλά του κόπηκε η ανακούφιση στην μέση.)

-Και να ήξερες πόσο ωραίο είναι το ψωμάκι με λίγο τυράκι!!!!

Είναι από τις λίγες τεχνικές στις οποίες και η πιο άκαμπτη πραγματικότητα λυγίζει!!!

-η επιστημονικοφανής τεχνική

Ο Γιώργος μετά από λαμπρές σπουδές Ιατρικής στην Αμερική, επιστρέφει στην πατρίδα να υπηρετήσει την θητεία στο υγειονομικό. Αν και από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, στις συνθήκες του στρατού ανακάλυψε το παιδί που έκρυβε μέσα σε στοίβες βιβλίων, έγινε το μεγαλύτερο πειραχτήρι του θαλάμου. Του βγήκε το παρατσούκλι ο γάτος γιατί μετά από κάθε πετυχημένο αστείο νιαούριζε. Στην πρώτη έξοδο στην επαρχιακή πόλη αμάθητος στο ποτό με δυο ποτήρια κρασί γύρισε σε ιδιαίτερα εύθυμη κατάσταση στο στρατόπεδο. Οριακά στάθηκε αξιοπρεπώς στην βραδινή αναφορά του λόχου, ο αξιωματικός υπηρεσίας τον αγριοκοίταξε μια δυο φορές και αυτός του ανταπόδωσε νιαουρίζοντας δυο μπεμπέ χαμόγελα. Δεν ξέρουμε από ποια παρόρμηση λίγο πριν σβήσουν τα φώτα πετάγεται και βγαίνει έξω και επιστρέφει σύντομα με ένα θλιμμένο νιαούρισμα.

-Ρε γάτε τι έγινε;

-Με έπιασε ο επιλοχίας.

-Γιατί τι έκανες;

-Κατούρησα στο δέντρο έξω από το θάλαμο.

-Καλά τόσες τουαλέτες έχει ο λόχος.

-Ο γάτος θέλει το δέντρο του, το πρωί θα με ακούσετε στην αναφορά.

Την άλλη μέρα το πρωί ο Γιώργος, ο γάτος, αναφερόμενος από τον επιλοχία.

-Τι συμβαίνει γιατρέ ( τον  ρώτησε ο διοικητής, με ένα τόνο σεβασμό στην φωνή του γιατί γνώριζε προφανώς το βιογραφικό του).

-Κύριε διοικητά ( ξεκινά ο γάτος με ένα επίσημος ύφος και χροιά φωνής λες και παρουσίαζε την διδακτορική του διατριβή) παρουσιάζομαι στην πρωινή αναφορά του λόχου διότι ο επιλοχίας εκτελώντας χρέη αξιωματικού υπηρεσίας  με παρακολουθούσε ενώ εξέθετα το υγρό περιεχόμενο της κύστεως μου περιμετρικώς του λόχου. ( Ο διοικητής έξυπνος άνθρωπος με καλή αίσθηση του χιούμορ, στρίβει με τα δυο χέρια τα μουστάκια του.)

-Δηλαδή γιατρέ μας λες με επιστημονικό τρόπο ότι την έβγαλες και κατούραγες έξω από το λόχο. (Δεν θυμάμαι αν ξεκίνησε πρώτος ο διοικητής ή εμείς αλλά εκείνα τα ομαδικά γέλια πρέπει να ακούστηκαν  μέχρι το γειτονικό στρατόπεδο).

Η επιστημονικοφανής τεχνική χρησιμοποιείται από ανθρώπους της εξουσίας όταν πρόκειται να απολογηθούν γιατί τα έκαναν μούσκεμα!!! Αλλά τότε η κατάσταση δεν είναι για γέλια αλλά για κλάματα. Το γεγονός όμως ότι διαιωνίζουν  εδώ και χρόνια την εξουσία τους σημαίνει ότι είναι μια πετυχημένη τεχνική.

-η τεχνική της ισορροπίας

Η κόρη βοηθούσε την μητέρα της Αδριανή να φτιάξουν τα παραδοσιακά χριστόψωμα. Η κόρη ήταν παντρεμένη εδώ και λίγα χρόνια.

-Αυτό το ψωμί κόρη για το σπίτι σας , (το σταυρώνει και το βάζει στο φούρνο) όμορφα με συνεννόηση και  αγαπημένοι με τον άντρα σου.

-Μαμά να σε ρωτήσω κάτι;

-Ρώτα.

-Πόσα χρόνια είσαι παντρεμένη με τον μπαμπά;

-Σχεδόν σαράντα χρόνια.

-Και το συμπέρασμα;

-Ποιο συμπέρασμα;

-Πως ήταν ο γάμος σου με τον μπαμπά μέχρι τώρα;

-Ούτε παράπονο, ούτε ευχαρίστηση…..(!!!)

Η τεχνική αυτή ελαχιστοποιεί τους κραδασμούς, μειώνει τις εντάσεις σώζει καταστάσεις αλλά ο χειριστής της ισορροπίας κινδυνεύει από τις δυνάμεις της αδράνειας και της αφάνειας .

-η αντίστροφη τεχνική

Ο Χαμπής με τον φίλο του παίζουν τάβλι στο καφενείο του κυκλικού κόμβου. Στοίχημα οι καφέδες που πίνουν. Μετά από μια σκληρή αναμέτρηση ο αγώνας τελειώνει 7-6 υπέρ του φίλου.

-Χαμπή έχασες και κερνάς.

-Κερνάω αλλά δεν έχασα.

-Αφού κερνάς έχασες!

-Δεν έχασα σου λέω.

-Θα με τρελάνεις, τι έγινε τότε, αφού δεν έχασες;

-Απλώς δεν κέρδισα!!!!

Η αντίστροφη τεχνική, παρά το κίνδυνο άγνοιας των κινδύνων και των πραγματικών δυνατοτήτων, αποσυντονίζει τους αντιπάλους και διατηρεί την αισιοδοξία της ανατροπής των δεδομένων. Σε δύσκολες φάσεις της ζωής  μπορεί να είναι η μόνη σοφή τεχνική για να σωθείς. Σε εύκολες κανονικές  καταστάσεις και συνθήκες μπορεί να οδηγήσει σε υπερεκτίμηση των γεγονότων και στην καταστροφή.

(συνεχίζεται)

 

 

*Οι μικρές ιστορίες οι οποίες βαφτίστηκαν τεχνικές αντίληψης της πραγματικότητας έχουν στηριχθεί σε πραγματικά γεγονότα καλύπτοντας όλο το ηλικιακό φάσμα από μικρά παιδιά λίγων ετών μέχρι μεγάλα «παιδιά» πολλών ετών…..

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ