Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

28/2/13

Τελικά υπάρχει ασφάλεια πτήσεων στην Τρίπολη;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΝΕΕΣ πληροφορίες από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης αυτή τη φορά, ξαναφουντώνουν τις ελπίδες για την μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης από στρατιωτικό σε πολιτικό.
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ που αναπτερώνει τις ελπίδες (capital) αναφέρει ότι το αεροδρόμιο της Τρίπολης μπορεί να αποτελέσει κόμβο για τη διασύνδεση της Πελοποννήσου με την Ευρώπη και τη Νότια Αφρική. Μάλιστα επικαλείται το ενδιαφέρον της Ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας Ryanair να χρηματοδοτήσει τη μετατροπή του αεροδρομίου σε πολιτικό με 60 εκατ. ευρώ. Αναφέρει δε, ότι στόχος, εκτός από την προσέλκυση εταιρειών low-cost, είναι η μετεξέλιξη του αεροδρομίου σε εμπορευματικό κόμβο για πτήσεις cargo.
ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ όμως, αν τελικά βρέθηκε λύση στα επιχειρησιακά προβλήματα και τον κίνδυνο της ασφάλειας των πτήσεων που είχε επισημάνει πρόσφατα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Προβλήματα τα οποία δεν είχαν προβλεφθεί από την επικαιροποιημένη μελέτη που είχε υποβληθεί και όπως είχε επισημανθεί, παραμένουν ακόμα και στην περίπτωση της επέκτασης και της περιστροφής του διαδρόμου στο Αεροδρόμιο της Τρίπολης
ΤΕΛΙΚΑ σε ποιο στάδιο βρίσκεται το σοβαρό ζήτημα του αεροδρομίου, που όλοι πιστεύουν και ελπίζουν ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Κεντρικής και Βόρειοανατολικής Πελοποννήσου; Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα ασφάλειας πτήσεων στην Τρίπολη;

Δειλά βήματα

Άρθρο του Άκη Ντάνου


Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ καταδίκη των επεισοδίων από πλευράς του δημοτικού συμβουλίου Ναυπλιέων που προκάλεσε η Χ.Α. στην “πύλη Πολιτισμού”, επανέφεραν στην επιφάνεια το θέμα της μέσης απόστασης και της έμμεσης προπαγάνδισης πως ο “κεντρώος κόσμος” είναι εκείνος στον οποίο θα πρέπει να στηρίζεται η σημερινή κοινωνία. Ο “καλός” κόσμος, ο κατά της βίας, ακόμα κι αν απειλήται κανείς. Ο νέος κόσμος που οραματίστηκε ο Γκάντι ή ασπάστηκε η Φρειδερίκη.

ΜΙΛΑΩ για εκείνο το σκοτεινό σημείο της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Ναυπλιέων, αλλά και άλλων ανά την χώρα συμβουλίων ακόμα και κομμάτων, που τίθεται κατά της βίας “απ όπου κι αν προέρχεται”. Ποιος άραγε και γιατί επεδίωξε αυτή την διευκρίνηση; Ποιός φοβήθηκε μήπως χαθούν οι συντηρητικοί ψήφοι καταδικάζοντας την Χ.Α.;

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ “αφού καταδικάζουμε αυτούς, ας καταδικάσουμε αόριστα και τους άλλους”, ώστε να μην μπορεί κανείς να μας πει τίποτα είναι πέρα για πέρα λαθεμένο και αποπροσανατολίζει απ την περίπτωση. Δηλαδή το σύνταγμα που γράφει πως η εφαρμογή του επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, πρέπει να καταδικαστεί κι αυτό, αφού στην περίπτωση βίαιης κατάλυσής του καλεί τους Έλληνες να το προασπιστούν;

ΓΙΑΤ δεν ρίχνει και το σύνταγμα μια γέφυρα προς την αντίθετη πλευρά που θα ήθελε να το καταλύσει, επιλέγοντας τον μεσαίο δρόμο της ανοχής; Απλούστατα γιατί δια της ανοχής καταργήται. Έτσι καταργούνται και από μόνες τους οι αποφάσεις που θέλουν να τάχουν με όλους καλά. Και το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου, απ την στιγμή που έβγαλε ζυγαριά, βάζοντας για βαρίδι το περίφημο “απ όπου κι αν προέρχεται” αναίρεσε στην ουσία την στάση του.

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ όλα τα πράγματα να ισοπεδώνεται και να κρίνονται ως ίδια. Ούτε το κοινό έγκλημα θα πρέπει να έχει την ίδια αντιμετώπιση με μια πολιτική πράξη. Μπορεί και τα δύο να πηγάζουν απ τα ίδια κοινωνικά αίτια, όμως έχουν άλλα κοινωνικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να είναι αναγνωρίσιμα και να μην ισοπεδώνονται όλες οι έννοιες και όλες οι πολιτικές.

ΤΟ ΤΙ Παπάγος τι Πλαστήρας, μπορεί ευκαιριακά να εξυπηρετεί τα πολιτικά συμφέροντα κάποιων,  μακροπρόθεσμα όμως εξυπηρετεί τα συμφέροντα εκείνων που με τις ταξικές διαφορές πριμοδοτούν εκρήξεις βίας και επισύρουν σε όλους τους άλλους τις ευθύνες τους. Ξεκάθαρες θέσεις, ξεκάθαρες αποφάσεις, χωρίς συμψηφισμούς.

Τι να πούμε στα παιδιά ….. αφού τα ξέρουν όλα!

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

Είναι κακό να κλέβεις τον κλέφτη;
Τρίτη απόγευμα ο Βαγγέλης φτάνει μαζί με την μητέρα του στο θεραπευτήριο για μια από τις εβδομαδιαίες μας συναντήσεις. Οι κόρες των ματιών του σχημάτιζαν ένα τεράστιο ερωτηματικό, κάτι ήθελε να ρωτήσει.  Δεν προλαβαίνω να τελειώσω την σκέψη μου.
-Κυρ Βασίλη να σε ρωτήσω κάτι;
-Να με ρωτήσεις.
-Είναι κακό να κλέψουμε τα κλεμμένα μας από τον κλέφτη που μας τα πήρε;
-Πως το είπες;
-Ξέρετε γίνονται πολλές ληστείες τώρα στην περιοχή. Για ένα κλέφτη που μάθαμε ποιος είναι  μπήκε η ιδέα στον Βαγγέλη  να πάμε στο σπίτι του να πάρουμε πίσω τα κλεμμένα.  (Είπε η μητέρα του.)
Με αιφνιδίασε, γιατί ακούγονταν λογικό να απαιτήσεις πίσω τα δικά σου από τον κλέφτη.
-Νομίζω Βαγγέλη καλύτερα είναι να ειδοποιήσουμε την αστυνομία και να πάρουμε από εκεί τα δικά μας.
Η απορία του μικρού Βαγγέλη αντανακλούσε στην συνειδητή ή ασυνείδητη αντίληψη του μέσου ‘Έλληνα για το πώς κατανοεί την έννοια του κράτους , αυτού του μορφώματος που βαφτίστηκε Ελληνικό κράτος μετά την Ελληνική επανάσταση του 21. Ένα κρατικό μόρφωμα το οποίο ουσιαστικά επέβαλλαν οι ξένες δυνάμεις και τότε και τώρα. Ο μέσος πολίτης ποτέ δεν βίωσε και δεν είδε τον κρατικό μηχανισμό σαν δίκαιο διαχειριστή της κοινωνικής περιουσίας. Είτε είναι μέσα στο κράτος ως λειτουργός του είτε έξω από το κράτος ως ιδιώτης το αντιμετωπίζει ως κλέφτη και προσπαθεί να πάρει πίσω τα κλεμμένα του.  Είτε παρουσιάζει πλασματικές υπερωρίες για πληρωθεί παραπάνω είτε παρουσιάζει μειωμένα έσοδα για να φορολογηθεί λιγότερο, λειτουργεί  με την ίδια λογική ότι παίρνει πίσω τα δικά του. Είναι τόσο μειωμένη η εμπιστοσύνη του Έλληνα πολίτη στο κράτος όσο πουθενά. Νομίζω ότι σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν θα σου αναβοσβήσουν τα φώτα για να σε προειδοποιήσουν ότι λίγο πιο κάτω είναι η τροχαία και κάνει έλεγχο!!!
Η μαμά μου…
Ο Νίκος αντιμετώπιζε κάποιες δυσκολίες επικοινωνίας. Αλλά κατόρθωσε να τις ξεπεράσει και να είναι σχεδόν έτοιμος να ενταχθεί στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Είχε αναπτύξει και πολύ καλή αίσθηση του χιούμορ, ανώτερος μηχανισμός άμυνας του ανθρώπου και δείγμα της πολύ καλής προόδου του.
-Νίκο ας πούμε ότι κρατάς στα χέρια σου ένα μπαλόνι τι θα το έκανες ;
-Θα το φούσκωνα.
-Αν αυτό το μπαλόνι είχε τρύπα θα μπορούσες να το φουσκώσεις ;
-Όχι  βέβαια κυρ Βασίλη .
-Μπράβο Νίκο . Γιατί;
-Γιατί τα μπαλόνια τα φουσκώνει η μαμά μου!!!
Σουφρώνει τα χείλη του, κοιτάει με τα γαλανά μάτια του μια την μαμά του μια εμένα και ξεσπάμε όλοι σε γέλια. Ο Νίκος μέσα από το αστείο του σκιαγράφησε την «υπευθυνότητα» του Έλληνα πολίτη. Σαν βαθιά συναισθηματικός λαός δεν ξεφύγαμε ποτέ από τις οιδιπόδειες αναφορές μας. Στην σύγχρονη ιστορική μας πορεία ανακαλύπτουμε  τρύπια  μπαλόνια, από αυτά που τόσα χρόνια ιδιαίτερα μετά την μεταπολίτευση μας πουλάνε τα μεγάλα κόμματα. Αντί να διαμαρτυρηθούμε, να τα επιστρέψουμε πίσω  ή να το κάνουμε λάστιχο σφεντόνας και να το παραλάβουν μαζί με την πέτρα της οργής,  έτσι ασυλλόγιστα και αόριστα το ρίχνουμε στην αποθήκη της μάνας Ελλάς. Μόνο που τόσα χρόνια μαζεύτηκαν πάρα πολλά τρύπια και η μάνα Ελλάς δεν έχει τόσο αέρα έστω και πρόσκαιρα να τα φουσκώσει.  Ανήμπορη πνιγμένη στις πλαστικές μας ανευθυνότητες παίρνει τις τελευταίες της ανάσες. Εμείς τεθλιμμένοι συγγενείς τις σιγοτραγουδάμε πριν τον επιθανάτιο ρόγχο « τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα μου τα ΄πες με το πρώτο σου το γάλα»….
Η εμμονή του στρογγυλού……
Με τον Οδυσσέα παρακολουθούσαμε σε δυο διαφορετικούς υπολογιστές εικόνες. Του έδινα την περιγραφή μιας εικόνας με αυξανόμενο βαθμό δυσκολίες και αυτός έπρεπε να την βρει.
-Για πες μου Οδυσσέα ένα φαγητό που να σου αρέσει πολύ.
-Πατάτες.
-Κάποιο άλλο ;
-Πατάτες τηγανητές.
-Θέλω να σκεφτείς ένα στρογγυλό  φαγητό, το παραγγέλνουμε μας το φέρνουν το κόβουμε σε κομμάτια και το  τρώμε . (Εννοούσα μια πίτσα. )
-Ε, κυρ Βασίλη είναι πολύ απλό , στρογγυλές τηγανητές πατάτες !!!!
Εδώ και σαράντα χρόνια τα κόμματα της μεταπολίτευσης μας έπεισαν ότι μόνο οι Καποδιστριακές πατάτες είναι η σωτηρία μας και εμείς με μια παθητική στάση το αποδεχτήκαμε.  Μάλιστα μας έπεισαν ότι υπάρχει και εναλλακτική λύση και εμείς ο αφέντης λαός θα έχουμε το δικαίωμα επιλογής. Το πίσω δεξιό μάτι της κουζίνας ψήνει μακρόστενες πατάτες και το πίσω αριστερό μάτι ψήνει στρογγυλές. Η επιλογή είναι δική μας. Η ακοή μας ατόνησε από το τσιτσίρισμα των πατατών και δεν ακούσαμε τις οργισμένες φωνές  ότι υπάρχουν και άλλες κουζίνες….. με μεγαλύτερη ποικιλία και μάλιστα αυτοδιαχειριζόμενες.
 Στης θειας σου….
-Λοιπόν Βαγγέλη θέλω να σκεφτείς κάτι .
-Εντάξει κυρ Βασίλη θα σκεφτώ ( και σηκώνει τα πονηρά ματάκια του πάνω από τους φακούς των γυαλιών του για να με δει).
-Είναι μεσημέρι, γυρίζετε όλη η οικογένεια στο σπίτι και η μαμά δεν έχει προλάβει να μαγειρέψει τι θα κάνετε;
-Δηλαδή τι εννοείς …
-Τι θα κάνετε για να φάτε .
-Α εντάξει είναι πολύ εύκολο ( και μαζεύει το βλέμμα του μέσα από τους φακούς)
-Δηλαδή τι θα κάνεις;
-Άμα δεν έχεις φαγητό πας στης θείας σου……
Πολύ ξένοι παρατηρητές βλέποντας την συστηματική οικονομική επίθεση στην καθημερινή αξιοπρέπεια του μέσου πολίτη αναρωτιούνται πως οι Έλληνες αντέχουν ακόμα;  Αντέχουμε γιατί ακόμα σε αυτή την χώρα υπάρχει ο Άλλος ο διπλανός , ο συγγενής ή ο φίλος που ανοίγει την πόρτα του στα δύσκολα. Είναι μια στάση ζωής την οποία οι δυτικοί δεν κατανοούν δεν νοιώθουν . Όπως δεν νοιώθουν την μουσική μας, τα 9/8 ρυθμός είναι παραφωνία για αυτούς. Όπως είναι παράξενος και ο ζεϊμπέκικος χορός , γύρω από μια νοητή τρύπα του αφανισμού να περιστρέφεσαι ενώ τα παλαμάκια των  Άλλων να σε κρατάνε μετέωρο σχεδόν ιπτάμενο στην ελλειπτική σου ισορροπία.  Στο διαρκές α-τελές η αρμονία μας στην δυναμική της σχέσης φανερώνουμε  το Πρόσωπο μας.
  Η ελπίδα
Με τον μικρό Χαράλαμπο παρακολουθούσαμε την κινηματογραφική ταινία με τις περιπέτειες του Οδυσσέα. Μόλις είχε μεθύσει και τυφλώσει τον τεράστιο Κύκλωπα.
-Μπαμπά ξέρεις κάτι;
-Σαν τι να ξέρω;
-Γιατί οι ήρωες δεν φοβούνται;
-Δεν ξέρω!
-Οι ήρωες έχουν και μια άλλη καρδιά , μια κρυφή καρδιά για να μην φοβούνται.
Τα μνημόνια, τα μέτρα ο γερμανικός Αρμαγεδδών εδώ και πολλά χρόνια έχουν να αντιμετωπίσουν ένα επιστημονικό παράδοξο. Τα ηλεκτρόδια που καταγράφουν τους παλμούς της Ελληνικής καρδιάς δείχνουν μηδενικά ηλεκτρικά σήματα. Δεν μπορούν να εξηγήσουν την συνεχιζόμενη ροή αίματος και τους ήχους εν τω βάθει αριστερά.  Η καρτεσιανή λογική τους, ευτυχώς, δεν μπορεί να υποψιαστεί την εν τω βάθει αριστερή καρδία των Ελλήνων. Τι διαφορά κάνει ένα τόνος, άλλο η καρδιά των επιστημόνων και άλλη η καρδία της παράδοσης μας . Καρδία είναι  ο χώρος και ο χρόνος της διαρκούς ανα-δημιουργίας. Η μοναδική πηγή αντίστασης του νου που διαρκώς εμβαπτίζεται στο αντιστασιακό της αίμα. Η  κρυφή καρδιά των ηρώων που θα έλεγε και ο μικρός Χαράλαμπος είναι η τελευταία μας ελπίδα.
Η χαμένη άνοιξη…..
-Λοιπόν παιδιά η χελώνα είναι ένα ζώο που πέφτει σε χειμέρια νάρκη.
-Και σκάει σε κομμάτια κυρία ; ( Την διακόπτει ο Χαράλαμπος  προσπαθώντας να συγκρατήσει τα γέλια του). Το είδα σε ένα παιγνίδι, δεν πρόσεχε, έπεσε στην νάρκη και μπουμ κομμάτια ο κομάντο. (Και άνοιξε παραστατικά τα χέρια του.)
-Χαράλαμπε!  Είπαμε ότι η χελώνα κοιμάται τώρα που είναι χειμώνας και θα ξυπνήσει την άνοιξη.
-Δηλαδή κυρία αν κοιμηθώ μαζί της τώρα θα ξυπνήσω την άνοιξη; (Τώρα ήταν σειρά της νηπιαγωγού να συγκρατήσει τα γέλια της αλλά δεν τα κατάφερε.)
Μας έπεισαν ότι η μοίρα  του τόπου είναι τύπου χελώνας , μας χρέωσαν το καβούκι και μας επέβαλλαν την χειμέρια νάρκη για να μην τους ενοχλούμε στα σχέδια τους.
Ακόμα και αν έτσι το επέβαλλαν,  στο χέρι μας είναι να αποδείξουμε ότι δεν θα υπάρξει άλλη χαμένη άνοιξη…….

27/2/13

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 27.02.2013


19/2/13

Η έκδοση 14.02.2013


Αφαίμαξη της αστυνομικής δύναμης της Αργολίδας από τους γειτονικούς νομούς


Ενώ η εγκληματικότητα στην Αργολίδα βρίσκεται στο ζενίθ, η αστυνόμευση βρίσκεται στο ναδίρ, με την συνεχή αφαίμαξη της αστυνομικής δύναμης από άλλους γειτονικούς νομούς και με δεδομένες τις ούτως ή άλλως ελλείψεις που υπάρχουν.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στις 9 Φεβρουαρίου 2013, όταν η Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας κλήθηκε να ενισχύσει την Α.Δ. Κορινθίας για την φύλαξη του Κέντρου Κλειστής Φιλοξενίας Αλλοδαπών Κορίνθου με στατική δύναμη για την φύλαξη των σκοπιών, την Α.Δ. Αρκαδίας με την διμοιρία υποστήριξης και τις ειδικές ομάδες ΟΠΚΕ και ΟΕΠΤΑ στον ποδοσφαιρικό αγώνα Αστέρα Τρίπολης – Ολυμπιακού, καθώς και μια ομάδα αστυνομικών από ΟΠΚΕ – ΟΕΠΤΑ – ΔΙΑΣ για να ενισχύσει την ΑΔ Κορινθίας σε διατεταγμένη υπηρεσία.
Εστάλει δηλαδή συνολική δύναμη 47 στελεχών - δηλαδή το ¼ του συνόλου της δύναμης.
Το θέμα αυτό τέθηκε υπόψιν του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, με αναφορά του βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Ανδριανού και
Μετά από σχετική έγγραφη διαμαρτυρία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας. Όπως τονίζει βουλευτής «Με την Αναφορά μου αυτή σας κοινοποιώ συνημμένως έγγραφη διαμαρτυρία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας σχετικά με τα τεράστια αστυνομικά κενά που υπάρχουν στην Αστυνομική Δύναμη Αργολίδας, η οποία μάλιστα καλείται συνεχώς να ενισχύει άλλες όμορες Αστυνομικές Διευθύνσεις όπως την Α.Δ. Αρκαδίας και κατά κόρον την Α.Δ. Κορινθίας με υπέρμετρα μεγάλο αριθμό αστυνομικής δύναμης, δυσανάλογο των δυνατοτήτων που μπορεί να διαθέσει, την οποία στερούνται οι πολίτες της Αργολίδας».
Ο κος Ανδριανός μιλά για ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων εγκληματικότητας στην Αργολίδα και ζητά από τον υπουργό να αναλάβει δράσεις για να σταματήσει η αφαίμαξη αστυνομικών δυνάμεων από την ΑΔ Αργολίδας και να ενισχυθεί ουσιαστικά με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικά μέσα.

Αυξήθηκαν κι άλλο τα τροχαία παρά την κρίση


Ενώ σε πολλές περιοχές της Ελλάδας υπάρχει σημαντική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, στην Πελοπόννησο έχουμε αύξηση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου, στους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, αυξήθηκαν κατά 60% τα τροχαία ατυχήματα, ενώ υπάρχει και αύξηση κατά 17% και στα θανατηφόρα, σε σχέση πάντα, με την περσινή αντίστοιχη περίοδο.
Ειδικότερα σημειώθηκαν:
8 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, έναντι 5 τον Ιανουάριο του 2012 (αύξηση 60%).
7 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμων, έναντι 6 τον Ιανουάριο του 2012 (αύξηση 17%).
27 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό, έναντι 31 τον Ιανουάριο του 2012 (μείωση 13%).
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των Νομών, καταγράφηκαν συνολικά 69 παθόντες (έναντι 56 το 2012). Ειδικότερα καταγράφηκαν:
9 νεκροί, έναντι 5 τον Ιανουάριο του 2012.
9 σοβαρά τραυματίες, όσοι και τον Ιανουάριο του 2012.
51 ελαφρά τραυματίες, έναντι 42 τον Ιανουάριο του 2012.
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
Παραβίαση προτεραιότητας, Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, Παραβίαση σήμανσης, Οδήγηση σε κατάσταση μέθης, Μη τήρηση κανόνων κυκλοφορίας πεζών, Υπερβολική ταχύτητα, Ολισθηρότητα οδοστρώματος.
Η Ελληνική Αστυνομία υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι, η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας και συμβουλεύει:
Πρέπει να εφαρμόζουμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Δεν οδηγούμε ποτέ όταν έχουμε καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.
Φοράμε πάντα ζώνη ασφαλείας.
Σε περίπτωση που οδηγούμε ή είμαστε συνεπιβάτες σε μοτοσικλέτα, να     φοράμε πάντα κράνος.
Τοποθετούμε τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου μας και τους φοράμε πάντα ζώνη ασφαλείας.
Δεν κάνουμε αντικανονικά προσπεράσματα.
Ποτέ δεν παραβιάζουμε τον κόκκινο σηματοδότη.
Σταματάμε πάντα στο STOP και δίνουμε προτεραιότητα. Δεν παραβιάζουμε ποτέ τα όρια ταχύτητας.
Δεν μιλάμε στο κινητό όταν οδηγούμε.
Δίνουμε προτεραιότητα στους πεζούς.
Σεβόμαστε τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Το Ναύπλιο ζητά 920.000 ευρώ για οδοφωτισμό και παιδικές χαρές


Στην αναβάθμιση οδοφωτισμού του Δήμου μέσα από την υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα Jessica, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων από την κατανάλωση ρεύματος των φωτιστικών του Δήμου έως και 60% πρόκειται να προχωρήσει το Ναύπλιο.
Παράλληλα θα δοθεί βαρύτητα στην ανάπλαση των υφιστάμενων κοινόχρηστων χώρων, με την αναδιαμόρφωση πέντε παιδικών χαρών.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την υποβολή πρότασης για το έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αειφόρος Ανάπτυξη και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» διεκδικώντας 920.000 ευρώ.

Διέκοψαν τη συνεργασία με τον μελετητή του ΓΠΣ στο Ναύπλιο


Την διακοπή της συνεργασίας με τον μελετητή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου. Μάλιστα ο δήμος με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «Ξεμπλόκαρε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο», σημειώνοντας: «Χρειάστηκε να περάσουν 12 χρόνια αναποτελεσματικότητας και αντιπαράθεσης απόψεων μεταξύ του μελετητή  του ΓΠΣ και των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ναυπλιέων προκειμένου να ξαναμπεί το νερό στ` αυλάκι και να τονωθεί η οικοδομική δραστηριότητα του δήμου που τα τελευταία χρόνια γνώρισε καθίζηση.
Μετά από πρόταση της τεχνικής υπηρεσίας, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε πλειοψηφικά την διακοπή της συνεργασίας με τον μελετητή, δίνοντας δυναμική λύση στην επίλυση ενός προβλήματος που για 12 χρόνια αποτελούσε αγκάθι στην ανάπτυξη της περιοχής».
Μάλιστα το γραγείο του δημάρχου Δημήτρη Κωστούρου σημειώνει ακόμα ότι: «Πλέον ανοίγεται ο δρόμος για την επικαιροποίηση της μελέτης και τον εμπλουτισμό της με νέα δεδομένα ώστε να δημιουργηθεί το νέο υπόβαθρο ανάπτυξης του δήμου. Το Γ.Π.Σ. αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό εργαλείο όχι μόνο για τον «Καλλικρατικό» Δήμο Ναυπλιέων αλλά για ολόκληρο τον Νομό».
Επιφυλάξεις κράτησε για την απόφαση ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Ναύπλιο Νέα Ελπίδα Χρήστος Γραμματικόπουλος επισημαίνοντας τον κίνδυνο να οδηγηθεί η υπόθεση σε ολοκληρωτικό αδιέξοδο.

Τελειώνει το Βοήθεια στο σπίτι;


Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», αλλά και όσοι εξυπηρετούνται από το πρόγραμμα, αφού στις 31 Μαρτίου καταργείται.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώνει το Σωματείο εργαζομένων τοπικής αυτοδιοίκησης Αργολίδας «Στις 31 Μαρτίου η τρικομματική συγκυβέρνηση με αποκλειστική της ευθύνη, καταργεί τα προγράμματα των κοινωνικών δομών των Δήμων, παρόλο που η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας επιβεβαιώνει ότι  μέσω ειδικά του «Βοήθεια στο Σπίτι» υπάρχει τεράστια εξοικονόμηση πόρων λόγω της μείωσης του κόστους λειτουργίας των ασφαλιστικών οργανισμών με την παροχή υπηρεσιών υγείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας, από ένα δίκτυο χιλιάδων εξειδικευμένων στελεχών και της εισροής ασφαλιστικών εισφορών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σχετική  έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (καθηγητή κ. Ξ. Κοντιάδη) δείχνει το «Βοήθεια στο Σπίτι» ως την υπηρεσία με την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ως την πλέον καινοτόμα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης».
Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι «Η παροχή κοινωνικής φροντίδας και προστασίας, πρωτίστως αποτελεί ευθύνη του κράτους και παρέχεται χωρίς διακρίσεις σε κάθε άτομο που βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης. Δε μπορεί εξασφαλισμένα χρήματα με νόμο που καλύπτουν την λειτουργία όλων των Δημοτικών δομών, να μοιράζονται σε ιδιώτες στο όνομα των ίσων ευκαιριών».
Τέλος επισημαίνουν ότι αν σταματήσει το πρόγραμμα θα βγουν στην ανεργία περίπου πέντε χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τω χώρα.
Σύμφωνα με τον βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρη Κοδέλα,
το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” λειτούργησε για μία σχεδόν δεκαετία  και απέδειξε την αποτελεσματικότητά του. Σήμερα εξυπηρετεί πολλές χιλιάδες ανήμπορων ηλικιωμένων με ηλικία μεγαλύτερη των 65 και ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο του 67%. Στους δήμους του νομού Αργολίδας μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων στηρίζει κυριολεκτικά την επιβίωσή του στη δωρεάν παροχή ιατρικής φροντίδας, νοσηλευτικής μέριμνας, συμβουλευτικής και συναισθηματικής στήριξης, ακόμη και σίτισης, στο προσωπικό του “Βοήθεια στο Σπίτι” και στη λειτουργία του προγράμματος.     
Προφανώς, αυτό που θα αναμενόταν κάτω από τις συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης που διαμορφώνονται στη χώρα, είναι ο σχεδιασμός επέκτασης του προγράμματος, ώστε να εξυπηρετήσει και άλλους συμπολίτες μας, ηλικιωμένους ή/και με αναπηρία.
Αντίθετα, ενάντια στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, σχεδιάζεται η υποκατάστατη του προγράμματος με το “Κατ' οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων” βάζοντας πολύ “αυστηρότερες” προϋποθέσεις, με  σκοπό  να περιοριστούν οι δικαιούχοι και να “ξεφορτωθούν” τους εργαζόμενους.
 Έτσι, θέτουν νέο ηλικιακό όριο το 78ο έτος της ηλικίας και εισοδηματικά κριτήρια, αποκλείουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας μικρότερο του 67% αγνοώντας όμως άλλα περιστατικά, όπως  π.χ. τον κοινωνικό αποκλεισμό  των ατόμων, κ.α. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα υπολογίζουν, ότι ο αριθμός των εξυπηρετούμενων θα πέσει στο 1/5 του σημερινού  αριθμού.
Αυτό που είναι κατανοητό από τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους εξυπηρετούμενους, είναι η αναγκαιότητα να μετατραπεί από πρόγραμμα σε μόνιμη δομή. Και αυτό, για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και σταθερή λειτουργία του και να υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης μεγαλύτερου αριθμού δικαιούχων”. 

15/2/13

Επικίνδυνες οι συνεχείς κατολισθήσεις στον δρόμο Ισθμού – Επιδαύρου-Κρανιδίου


Με κάθε τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστούν οι επικίνδυνες κατολισθήσεις που συμβαίνουν με μεγάλη συχνότητα σε διάφορα σημεία του οδικού τμήματος Ισθμού – Επιδαύρου-Κρανιδίου, πριν θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα.

Μάλιστα, όπως τονίζει σε ερώτησή του στη βουλή ο Γ. Ανδριανός, ο κίνδυνος ακόμη και θανατηφόρων δυστυχημάτων είναι υπαρκτός και επιτείνεται από το γεγονός ότι σε διάφορα σημεία οι κατολισθήσεις συμβαίνουν αμέσως μετά από στροφές, χωρίς οι οδηγοί να έχουν τη δυνατότητα να δουν εγκαίρως τα βράχια που πέφτουν στο οδόστρωμα, ενώ οι πέτρες και το χώμα παραμένουν στο οδόστρωμα συχνά επί μέρες.

Επισημαίνεται ακόμη ο μεγάλος κίνδυνος για τους επιβαίνοντες των διερχόμενων οχημάτων η αποκόλληση βράχων να συμβεί κατά τη διέλευση οχημάτων από τα σημεία όπου δεν έχει τοποθετηθεί ειδικό προστατευτικό πλέγμα στα διαβρωμένα πρανή.

Πρόσφατο είναι το περιστατικό διερχόμενου οδηγού που είδε να πέφτει στο οδόστρωμα ένας τεράστιος βράχος στο νέο Περιφερειακό δρόμο Διδύμων και κοντά στην συμβολή του με τον παλαιό δρόμο. Σημειωτέον το τμήμα του δρόμου αυτό, είναι τμήμα του επαρχιακού δικτύου, και οποιαδήποτε αρμοδιότητα για αυτόν τον δρόμο ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ρουμάνοι είχαν ρημάξει τους ηλικιωμένους


12 περιπτώσεις ληστειών και κλοπών σε σπίτια ηλικιωμένων στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας εξιχνιάστηκαν από την αστυνομία. Συνολικά από την δράση τους είχαν αφαιρέσει χρήματα, κοσμήματα και ηλεκτρονικές συσκευές, με αξία που ξεπερνά τις -11.000- ευρώ

Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθησαν στο Ναύπλιο δύο Ρουμάνοι, ένας 29χρονος και μία 20χρονη.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ληστείες κατά συναυτουργία και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, ενώ στην δικογραφία περιλαμβάνεται ακόμα ένας 21χρονος ομοεθνής τους, επίσης μέλος της εγκληματικής ομάδας, ο οποίος αναζητείται.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς οι δράστες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση, με σκοπό τη διάπραξη ληστειών και κλοπών, σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ατόμων, στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Τίρυνθας, του Αργολικού, της Δαλαμανάρας και του Ναυπλίου.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλο μέρος των αφαιρεθέντων αντικειμένων, τα οποία αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Επιπλέον, σε βάρος του 29χρονου, εκκρεμούσε  Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης των Ρουμανικών Αρχών, για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών.

Κατά το τελευταίο τρίμηνο είχαν διαπράξει τις παρακάτω περιπτώσεις ληστειών και κλοπών:

Την 5-11-2012 το βράδυ, στην Νέα Τίρυνθα Αργολίδας ,αφού μπήκαν σε οικία ημεδαπής, με την χρήση σωματικής βίας, αφαίρεσαν κόσμημα και ηλεκτρονικές συσκευές.

Την 19-11-2012 και πρώτες πρωινές ώρας, στην Νέα Τίρυνθα Αργολίδας ,αφού μπήκαν σε οικία όπου διέμενε ζεύγος ημεδαπών, με την χρήση σωματικής βίας, αφαίρεσαν κοσμήματα και ένα κινητό τηλέφωνο.

Την 1-2-2013 το πρωί, στο Αργολικό Αργολίδας ,αφού μπήκαν σε οικία ημεδαπής, με την χρήση σωματικής βίας, αφαίρεσαν χρήματα και χρυσαφικά.

Την 2-2-2013 το βράδυ, στην Νέα Τίρυνθα Αργολίδας ,αφού μπήκαν σε οικία ημεδαπής, με την χρήση σωματικής βίας, αφαίρεσαν χρήματα και χρυσαφικά.

Την 4-2-2013 το πρωί, στο Αργολικό Αργολίδας, αφού μπήκαν σε οικία ημεδαπής, με την χρήση σωματικής βίας, αφαίρεσαν χρυσαφικά.

Την 11-12-2012 το απόγευμα, στην Δαλαμανάρα Αργολίδας, αφού μπήκαν σε οικία ημεδαπής, με την χρήση σωματικής βίας, αφαίρεσαν κόσμημα.

Την 11-12-2012 το απόγευμα, στην Δαλαμανάρα Αργολίδας, αφού μπήκαν σε οικία ημεδαπής, με την χρήση σωματικής βίας, αφαίρεσαν χρήματα.

Την 15-11-2012 το πρωί, στην Δαλαμανάρα Αργολίδας, αφού μπήκαν σε οικία ημεδαπής, με την χρήση σωματικής βίας, αφαίρεσαν χρήματα και ηλεκτρονικές συσκευές.

Την 11-12-2012 το απόγευμα, στην Δαλαμανάρα Αργολίδας, αφού μπήκαν σε οικία ημεδαπής, με την χρήση σωματικής βίας, αφαίρεσαν χρήματα και κόσμημα.

Κατά το χρονικό διάστημα από 22-12-2012 έως 24-12-2012, στο Ναύπλιο Αργολίδας, αφού μπήκαν σε οικία ημεδαπής, αφαίρεσαν χρυσαφικά.

Την 2-2-2013 το μεσημέρι, στο Αργολικό Αργολίδας, αφού μπήκαν σε οικία ημεδαπού, αφαίρεσαν χρυσαφικά.

Την 4-2-2013 το πρωί, στην Νέα Τίρυνθα Αργολίδας, αφού μπήκαν σε οικία ημεδαπού, αφαίρεσαν χρυσαφικά και ηλεκτρονικές συσκευές.

Προβλήματα από την απουσία ΚΕΠΑ στην Αργολίδα



Η απουσία ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) στην Αργολίδα δημιουργεί τεράστια προβλήματα με την κατ' οίκον εξέταση των περιστατικών λόγω έλλειψης πρόνοιας για τη μετεκπαίδευση και πιστοποίηση των γιατρών από τις τοπικές μονάδες ΕΟΠΥΥ Άργους και Ναυπλίου σε θέματα ελέγχου αναπηρίας.

Ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Αργολίδας, σε ψήφισμά του αναλύει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί:

«Το Δ.Σ. του ΣΕΥΠΙΚΑ Αργολίδας κατά την σημερινή του συνεδρίαση ασχολήθηκε με το θέμα  των «κατ’ οίκον περιστατικών που εκκρεμούν στο ΚΕΠΑ».

Το τελευταίο διάστημα με σειρά εγγράφων της Διοίκησης επιχειρείται η ανάθεση σύνταξης εισηγητικών εκθέσεων προς την ΑΥΕ ΚΕΠΑ , σε συναδέλφους της ΤΜΥ ΕΟΠΥΥ Άργους.

Παρά το ότι ο νόμος και πληθώρα διατάξεων σαφώς ορίζουν ότι οι εισηγήσεις αυτές διατυπώνονται από γιατρούς ειδικά πιστοποιημένους και μετεκπαιδευμένους σχετικά , οι οποίοι άλλωστε ανήκουν σε ειδικό σώμα , με σειρά εγγράφων της Διοίκησης καλούνται οι συνάδελφοι , μη πιστοποιημένοι όντες , ουσιαστικά να παρανομήσουν.

Οι αιτιάσεις της Διοίκησης του ΙΚΑ περί δήθεν «απλής εισηγητικής έκθεσης» ή περί «προβλημάτων υγείας που σπανίως επιδέχονται αμφισβήτηση» δεν ευσταθούν και συχνά αλληλοαναιρούνται.

Ενδεικτικά , στο  ίδιο το πρόσφατο Γ32/74/21-1-2013 έγγραφο της διοίκησης αναφέρεται « η τελική γνωμάτευση αποτελεί απόρροια της εισηγητικής έκθεσης σε συνδυασμό με την ιατρική κρίση της τριμελούς επιτροπής του Ειδικού σώματος».

Θα απαντήσουμε με απλά λόγια !

Άλλο Ιατρική Γνωμάτευση για την κατάσταση υγείας ενός ασθενούς  κι άλλο «εισηγητική έκθεση» καθοριστικού (κακά τα ψέματα) χαρακτήρα για την συνταξιοδότηση  του.      Οι εισηγητικές εκθέσεις , που μας «ζητούνται» είναι όντως καθαρά ιατρικό έργο , πλην όμως ο νομοθέτης έκρινε ότι το έργο αυτό πρέπει να ανατεθεί σε πιστοποιημένους για το έργο αυτό γιατρούς. Τα υπόλοιπα είναι απλά βερμπαλισμοί.

Οι «εκκλήσεις»  ή «παρακλήσεις» της Διοίκησης καθώς και οι επικλήσεις περί «αγαστής συνεργασίας, αμφίπλευρης βοήθειας και αμέριστης συμπαράστασης» δεν μπορούν παρά να χαρακτηρισθούν από τον Ιατρικό κόσμο όψιμες και ετεροβαρείς.

Επί της ουσίας

Οι γιατροί του ΙΚΑ (ΕΟΠΥΥ) γνωρίζουμε πολύ καλά και από πρώτο χέρι τις κοινωνικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας . Δεν μας χρειάζεται επ αυτού «διαφώτιση».

Αιτία του προβλήματος που δημιουργήθηκε στην περιοχή μας είναι

1ον  Η μη δημιουργία ΚΕΠΑ στον νομό Αργολίδας και

2ον  Η έλλειψη πρόνοιας για την μετεκπαίδευση και πιστοποίηση γιατρών από τις Τοπικές Μονάδες ΕΟΠΥΥ Άργους και Ναυπλίου σε θέματα ελέγχου αναπηρίας.

Και τα δύο αυτά ζητήματα έχουν λυθεί σε σχεδόν όλους τους γειτονικούς νομούς.

Τα προβλήματα της κοινωνίας δεν λύνονται με προχειρότητες που μάλιστα ολοφάνερα θα αφήσουν νομικά έκθετο όποιον γιατρό εμπλακεί σε διαδικασία συνταξιοδότησης χωρίς υπηρεσιακή πιστοποίηση. Είναι καθήκον της Πολιτείας και το νομικό πλαίσιο να διαμορφώσει και τις σχετικές υποδομές (ΚΕΠΑ στην Αργολίδα) να δημιουργήσει.    Καλούμε την Διοίκηση αλλά και τους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής να δραστηριοποιηθούν σχετικά. Δεν μπορεί οι γιατροί να είμαστε συνεχώς το εξιλαστήριο θύμα κάθε κακοδιοίκησης !

Τα ζητήματα της συνεπούς οικονομικής κάλυψης των μετακινήσεων των γιατρών καθώς και της κάλυψης των Υγειονομικών αναγκών της περιοχής κατά την συχνή απουσία ιδιαίτερα κάποιων ειδικοτήτων πρέπει άμεσα επίσης να επιλυθούν.

Τέλος ο Σύλλογος δηλώνει ότι θα κινητοποιήσει το σύνολο των δυνάμεων του και θα κάνει χρήση όλων των νόμιμων δυνατοτήτων του αν παρόλα τα πιο πάνω , με οποιοδήποτε τρόπο επιχειρηθεί  θεσμοθετημένα, μετακύληση ευθυνών».

Σημαντικό βήμα για το νότιο τμήμα του Άργους η οριοθέτηση των χειμάρρων


Μέσα σε αντεγκλήσεις, αποχωρήσεις και έντονες λογομαχίες διεξήχθη ένα ακόμα συμβούλιο στον Δήμο Άργους με την δημοτική αρχή να πανηγυρίζει πως αυτή επέλυσε ένα πρόβλημα που χρόνιαζε για περίπου 30 χρόνια. Βέβαια αυτό δεν είναι τίποτα γιατί η ιστορία του Άργους διδάσκει πολλά. Το Άργος ήταν η πρώτη πόλη μετά την επανάσταση του 1821 που απέκτησε σχέδιο πόλης και δεν το εφάρμοσε ποτέ, με αποτέλεσμα τα σημερινά τραγικά πολεοδομικά της προβλήματα. Σύμφωνα με την δημοτική αρχή “στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 11 Φεβρουαρίου η δημοτική παράταξη Καμπόσου τελείωσε επιτέλους τα εδώ  και 30 χρόνια «βάσανα» για το σχέδιο του νοτίου τμήματος του Άργους.

Σε αυτό το συμβούλιο ψηφίστηκε και εγκρίθηκε από τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου του δήμου Άργους Μυκηνών το τελευταίο «ανάχωμα» που ήταν η οριοθέτηση των τριών χειμάρρων που βρίσκονται στο νότιο τμήμα και με αυτή την απόφαση ολοκληρώθηκαν από πλευράς δήμου όλες οι ενέργειες που χρειάζονταν για να συμπληρωθεί ο φάκελος που βρίσκεται με όλα τα απαιτούμενα στοιχεία από το καλοκαίρι στο ΥΠ.Ε.Κ.Α. 

Ήταν το 1983 όταν από λάθος δρόμο και με το λαό απέναντι προσπάθησαν οι τότε δημοτικές αρχές να κάνουν την επέκταση του σχεδίου στο νότιο τμήμα της πόλης του Άργους.

Οι λάθος επιλογές των δημοτικών αρχών μας οδήγησαν να χάσουμε πάνω από 10.000 κόσμο, που μη μπορώντας να βρουν γη για να κτίσουν σπίτι στο Άργος, έφευγαν για άλλους δήμους που υπήρχαν οι υποδομές.

Εγκληματικές παραλείψεις, λάθη, βαριές αμέλειες, καθυστερήσεις και άλλα πολλά από τους μέχρι πρότινος διοικούντες το δήμο, μας έκαναν να χάσουμε αυτά τα 30 σημαντικά για την οικονομία του  δήμου μας χρόνια.

Αυτή η δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση του δήμου, έκανε όλες εκείνες τις απαιτούμενες ενέργειες για να ξεμπερδέψει το κουβάρι της απραξίας αλλά και των σοβαρότατων λαθών που δημιούργησαν, η αδιαφορία και οι λάθος χειρισμοί των προηγουμένων.

Τώρα πια είμαστε μόλις ένα βήμα πριν το τέλος, είμαστε εκεί που έπρεπε να ήμασταν πριν 29 χρόνια……. Τώρα, το αρμόδιο υπουργείο θα κάνει τη δουλειά του και σύντομα θα γιορτάσουμε αυτή τη μεγάλη νίκη, μια νίκη οξυγόνο για τον τόπο μας.

Ας μην κοιτάμε πια άλλο πίσω, γιατί όσο κοιτάμε πίσω, συνεχώς πληγωνόμαστε. Τώρα, ο Δήμος μας πηγαίνει από επιτυχία σε επιτυχία”!

 

Μια αγωνιστική Κυριακή Scramble


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή ο αγώνας Scramble, που διοργανώθηκε από την ΦΙΛΜΑ στην Καραθώνα.

Οι μοτοσικλετιστές αγωνίστηκαν σε χωμάτινη διαδρομή κάτω από τους ευκαλύπτους και στην αμμουδιά.

To κύπελλο scramble Νοτίου Ελλάδος για το 2013 ξεκίνησε με τον πρώτο αγώνα στο Ναύπλιο με στόχο να επανέλθουν οι αθλητές από την Νότιο Ελλάδα στους αγώνες scramble που είχαν ατονήσει τα τελευταία χρόνια.

Ενθαρρυντικό ήτνα το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν τα σωματεία στην Νότιο Ελλάδα ενδεικτικά Αργος, Σπάρτη, Μέγαρα, Άγιοι Θεόδωροι, Λουτράκι, Αίγιο κ.α. Αντίστοιχα και την Βόρεια Ελλάδα γίνεται προσπάθεια να πραγματοποιηθεί ξανά φέτος κύπελλο endurο ενώ και το Partners θα πραγματοποιηθεί αρχές Μαρτίου.

 

14/2/13

Να κουνηθεί λίγο από την θέση της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου


Η ΕΛΛΕΙΨΗ αστυνόμευσης δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε όλο το φάσμα της αντιμετώπισης της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας, απ΄ όπου κι αν προέρχεται.

ΟΙ ΚΛΟΠΕΣ και οι ληστείες που έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο πρέπει κάποια στιγμή να σταθούν η αφορμή για να κουνηθεί λίγο από την θέση της η πολιτική ηγεσία και να φροντίσει για την επαρκή στελέχωση της αστυνομίας.

Η ΤΑΚΤΙΚΗ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να μεταφέρει κατά περίπτωση την μισή σχεδόν αστυνομική δύναμη ενός νομού σε άλλους νομούς ή στην Αθήνα και να αφήνει ολόκληρες περιοχές γυμνές από αστυνόμευση στο έλεος των κακοποιών, μόνο προβλήματα δημιουργεί και αυξάνει κατακόρυφα το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων.

Η ΑΦΑΙΜΑΞΗ αστυνομικών δυνάμεων πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η αστυνομία με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικά μέσα.

ΑΛΛΙΩΣ θα συνεχίζονται οι ρατσιστικές εξάρσεις και η λογική αυτών που θέλουν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, βλάπτοντας ουσιαστικά την ίδια την κοινωνία και οδηγώντας την στην καταστροφή της.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ αισθήματος ασφάλειας για τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων, καθώς και η εφαρμογή της νομιμότητας είναι απαραίτητη να γίνει μόνο από το κράτος και όχι από ομάδες αγανακτισμένων που θέλουν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους.

ΚΑΘΕ άλλη τακτική και φυσικά η παρατεινόμενη αδιαφορία ή η αδυναμία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την στελέχωση των υπηρεσιών, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Ο Γιάννης και ο «τρομοκράτης» ……συμ -πτώσεις βίας……

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

 
Ο Γιάννης ποδηλατώντας με την ορμή των δέκα επτά χρόνων έφτασε στο κρεοπωλείο του πατέρα του.

-Γεια σου κυρ Κώστα ( είπε στον ηλικιωμένο φίλο του πατέρα του, είχε κάνει στέκι του το κρεοπωλείο μετά την σύνταξη).

Με κινήσεις επαγγελματία ο Γιάννης ετοίμασε τα εργαλεία του και τα κρέατα που έπρεπε και ξεκίνησε να φτιάχνει σουβλάκια. Τέσσερα λεπτά το σουβλάκι ήταν η συμφωνία με τον πατέρα.

-Μπαμπά τέλειωσα διακόσια πενήντα, όπως είπαμε.

-Εντάξει έλα, ένα δεκάρικο είναι, έτσι;

Ο Γιάννης πήρε το δεκάευρο και ξεκίνησε για το κέντρο της πόλης. Είχε χρόνο για την αγαπημένη του βόλτα πριν το φροντιστήριο δεύτερης ξένης γλώσσα που έκανε.

-Θανάση βλέπω ότι το μαγαζί θα το αφήσεις σε καλά χέρια. (Είπε ο κυρ Κώστας)

-Μπα δεν το βλέπω. Τον τραβάνε τα γράμματα. Ξέρεις που πάει τώρα με τα λεφτά που πήρε;

-Που;

-Να αγοράσει βιβλία.

Ο Γιάννης έδεσε το ποδήλατο σε μια κολόνα και μπήκε στο αγαπημένο του βιβλιοπωλείο στο κέντρο της πόλης. Ήταν σχεδόν καθημερινός επισκέπτης αλλά όχι καθημερινός αγοραστής. Στο πίσω μέρος του βιβλιοπωλείου ήταν τρία παγκάκια και δυο ψεύτικα γαλάζια δέντρα, το αναγνωστήριο. Κάτι σαν δοκιμαστήριο γνώσης, δοκίμαζες τα βιβλία πριν αγοράσεις! Εκεί ήταν το στέκι του Γιάννη, καθόταν με τις ώρες και διάβαζε βιβλία που τα οικονομικά του δεν του επέτρεπαν να αγοράσει. Αγαπημένα του αναγνώσματα πολιτική φιλοσοφία και κοινωνιολογία. Σήμερα δίπλα του κάθισε ένας άλλος νεαρός, γεμάτο το καλάθι του με βιβλία παρόμοιας θεματολογίας, όπως τα αγαπημένα του Γιάννη. Έλεγχε βιαστικά τα βιβλία αν ήταν εντάξει και τα έβαζε πίσω στο καλάθι του.  Κρατούσε το βιβλίο του Κορνήλιου Καστοριάδη: Σύγχρονος καπιταλισμός και επανάσταση, όταν αντάλλαξε ένα βλέμμα με τον Γιάννη. Ο Γιάννης πρόσεξε το έντονο σπινθηροβόλο βλέμμα του νεαρού, δύσκολα να το ξεχάσεις αν το συναντούσες.

-Είναι η γενιά μας που θα αλλάξει τον κόσμο (του είπε ο νεαρός).

-Θέλει οργανωμένο συστηματικό ταξικό  αγώνα και ενεργούς πολίτες .

-Η επαναστατική βία θα είναι ο φάρος για να προσανατολιστούν οι μάζες.

-Σε ποια τάξη είσαι;

-Δευτέρα λυκείου.

-Και εγώ.

-Τα λέμε (είπε ο νεαρός και πήγε με το καλάθι του προς το ταμείο).

Βγήκαν σχεδόν μαζί έξω, ο Γιάννης έβαλε το μικρό βιβλίο στην μεγάλη τσέπη του μπουφάν του. Είδε τον νεαρό να βάζει τα βιβλία του στην μεγάλη μπαγκαζιέρα της όμορφης μηχανής που είχε σταθμεύσει κοντά στο ποδήλατο του. Αντάλλαξαν ένα γεια με τα μάτια. Την άλλη μέρα ήταν η μαθητική πορεία ενάντια στα μέτρα του υπουργείου παιδείας. Ποδηλάτης πάλι έφτασε ο Γιάννης στο κρεοπωλείο, δεν κατέβηκε στεκόταν στην άκρη του πεζοδρομίου.

-Γιάννη θα κατέβεις να ετοιμάσεις σουβλάκια;

-Όχι κυρ Κώστα, σήμερα έχουμε πορεία.

-Να προσέχεις. (Του είπε ο πατέρας του. Ο Γιάννης πρόσεξε ένα θλιμμένο βλέμμα στα μάτια του και την θυμωμένη του γροθιά να έχει τσακίσει ένα μεγάλο χαρτί και ένα φάκελο.)

Στην πορεία των μαθητών ο Γιάννης ήταν στην ομάδα περιφρούρησης. Σαν αστραπή πέρασε από το πλάι της πορείας μια ομάδα νέων με κράνη, κουκούλες και σακίδια στην πλάτη. Στιγμιαία το βλέμμα του διασταυρώθηκε με το βλέμμα ενός νεαρού με κουκούλα. Σε λίγα δευτερόλεπτα είδε τις λάμψεις από τις πρώτες βόμβες μολότωφ.

-Η επαναστατική βία θα είναι ο φάρος για να προσανατολιστούν οι μάζες.

Ήταν τα λόγια που ήρθαν στο μυαλό του Γιάννη, κατάλαβε ότι ο νεαρός ήταν αυτός που είδε χθες στο βιβλιοπωλείο, με την ακριβή μηχανή.

Πνιγμένος από τα δακρυγόνα και με πρησμένα μάτια πήρε τον δρόμο της επιστροφής. Ευτυχώς είχε προνοήσει και άφησε το ποδήλατο πολύ χαμηλά από την πλατεία. Ανησύχησε όταν είδε το κρεοπωλείο κλειστό. Αλλά ήταν εκεί απ΄ έξω καθιστός σε μια καρέκλα ο κυρ Κώστας, φύλακας πιστός.

-Γιαννάκο μην ανησυχείς, μια απλή αδιαθεσία ήταν του μπαμπά και πήγε στο νοσοκομείο.

Το ποδήλατο έβγαλε φτερά και έφτασε όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Η μάνα του τον είδε στον διάδρομο και έπεσε στην αγκαλιά του.

-Σοκαρίστηκε με το χαρτί από την εφορία. Του ζητάνε δέκα πέντε χιλιάδες αναδρομικά φόρο….

-Να τώρα να με πιστέψεις, όταν σου λέω, ότι το κράτος σκοτώνει.

-Τι λες παιδάκι μου, δόξα σοι ο Θεός. Με το άγχος αυτό φάνηκε το πρόβλημα που είχε ο πατέρας σου στις αρτηρίες, αλλιώς μπορεί να τον έβρισκε το κακό και να έμενε στον τόπο, δόξα σοι ο Θεός.

-Αμάν ρε μάνα, εσύ και οι θεολογίες σου.

Όσα πήρε η εφορία άλλα τόσα πήρε και η εγχείρηση. Τα πιο πολλά τα πήρε ο γιατρός. Αλλά ήταν ξηγημένος! Πρώτα να ξυπνήσει ο σύζυγος και μετά τα λέμε είπε στην μάνα του Γιάννη. Ο πατέρας ευτυχώς ξύπνησε, η μάνα με τους φακέλους στην τσέπη και τον θυμωμένο γιο για συνοδεία πήγε στο γραφείο του μεγαλογιατρού.  

-Γιάννη, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, έτσι είναι αυτά τα πράγματα.

-Να τον καταγγείλουμε ρε μάνα δημόσιο είναι το νοσοκομείο.

-Πάψε σου λέω.

Μέσα από το γραφείο του μεγαλοχειρουργού ακουγόταν έντονη λογομαχία .

-Όπου θέλω κοιμάμαι όπου θέλω ξυπνάω. Επειδή μου δίνεις λεφτά δεν σημαίνει είμαι και δούλος σου. Δεν σου ζήτησα να γεννηθώ!!!

-Θα καταστραφείς με τις αναρχοπαρέες που έμπλεξες. Ο πατέρας σου είμαι!

-Ρε βολεμένε μεγαλοεπιστήμονα χωμένος είσαι στο σάπιο σύστημα. Τώρα θυμήθηκες ότι είμαι γιός σου, τώρα που σου χαλάω την μόστρα, άντε γεια ρε….

Ο Γιάννης ποιος ξέρεις από παιγνίδια της μοίρας ή της τύχης, είδε ξανά τον νεαρό με το διαπεραστικό βλέμμα, ήταν ο γιός του μεγαλογιατρού που χειρούργησε τον πατέρα του. Η μάνα με δάκρυα στα μάτια ευχαρίστησε τον γιατρό και έβγαλε τέσσερις μεγάλους φακέλους από τις τσέπες της. Ο Γιάννης ούτε τον χαιρέτησε ούτε μίλησε. Η ασθένεια του πατέρα, η εφορία, η οικονομική κρίση, η πτώση της δουλειάς στο κρεοπωλείο, ήταν απανωτά βίαια χτυπήματα στην καθημερινότητα και στα όνειρα του.  Σταμάτησε την δεύτερη γλώσσα και τις τακτικές βόλτες στο βιβλιοπωλείο. Όλο τον ελεύθερο χρόνο του τον περνούσε στο μαγαζί. Πάνω στον γυάλινο πάγκο με τα κρέατα διάβασε τα μαθήματα για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

-Γιάννη, δεν έχει ψωμί το κρεοπωλείο πια, βάλε για αλλού το νου σου.

Αυτή ήταν η συμβουλή του πατέρα. Το όνειρο του ήταν να σπουδάσει κοινωνιολογία αλλά με το οικονομικό αδιέξοδο που είχε προκύψει ήταν δύσκολο και αυτό. Δεν θα ξεχάσει ποτέ την έκφραση στο βλέμμα του πατέρα του, χαρά και λύπη μαζί, ανακούφιση και αγωνία όταν του ανακοίνωσε

-Μπαμπά, πέρασα τρίτος στην αστυνομία. Μετά αν θέλω συνεχίζω στην κοινωνιολογία.

-Και διοικητής Γιαννάκο μου,(φώναξε όλο καμάρι και ο μόνιμος θαμώνας του καταστήματος ο κυρ Κώστας) .

Ο Γιάννης τέλειωσε την σχολή, μπήκε στην μηχανοκίνητη ομάδα «Ατρεύς» . Άρχισε πάλι τις βόλτες του στο βιβλιοπωλείο. Ακόμα και εν υπηρεσία  έμπαινε και ψώνιζε κάποιο βιβλίο που είχε εντοπίσει  τις προηγούμενες μέρες. Ήταν έκπληξη για τους υπαλλήλους του βιβλιοπωλείου ένας νεαρός ένστολος να διαβάζει τέτοια βιβλία. Κάποιον τους θύμιζε το σουλούπι του αλλά δεν ήξεραν ποιον. Η τελευταία του επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο  διακόπηκε απότομα. Είχε την απόδειξη στο χέρι όταν έλαβε μήνυμα για ένοπλη ληστεία τράπεζας κοντά στο βιβλιοπωλείο. Οι επίδοξοι κλέφτες αποδείχτηκαν άπειροι. Ο Γιάννης δεν μπορεί ακόμα ηνα εξηγήσει  τι παιγνίδι του έπαιξε η τύχη ή η μοίρα, αλλά ήταν αυτός που έπεσε πάνω στον νεαρό ληστή με το καλάσνικοφ και τον αφόπλισε. Τραβώντας την κουκούλα είδε ξανά το ίδιο διαπεραστικό βλέμμα, ήταν ο γιος του μεγαλογιατρού που χειρούργησε τον πατέρα του. Μέσα στην κλούβα ο νεαρός επαναστάτης με έκπληξη κοιτούσε τον Γιάννη να βγάζει  μέσα από την εσωτερική τσέπη ένα γνώριμο σε αυτόν βιβλίο. Είχε τσαλακωθεί όταν του έπεσε με ορμή πάνω. Ήταν το βιβλίο του Κορνήλιου Καστοριάδη: Σύγχρονος καπιταλισμός και επανάσταση……

Γεγονότα βίας και α-νόητης ζωής οδήγησαν δύο νέους σε διαφορετικά στρατόπεδα. Ο ένας ο «τρομοκράτης» βίωσε την σαπίλα του συστήματος από μέσα και αρνήθηκε τα α-νόητα καλούδια. Ο άλλος με την βία που του επέβαλλαν οι συνθήκες των άλλων αφυδάτωσε τα ιδανικά του για να επιβιώσει, έγινε ένστολος υπάλληλος του συστήματος. Ποιος είναι ο θύτης και ποιος το θύμα;

 

*Πίσω από την παντοδαπή καταστροφή σήμερα της ελληνώνυμης κοινωνίας μας χαίνει αβυσσαλέο το κενό «νοήματος» του βίου και της συμβίωσης (Γιαννναράς Χρήστος : Ερωτική πρόσβαση σε «νόημα». Εφημερίδα  Καθημερινή Δεκέμβριος 2012.)

**  Η έξαρση της νεανικής βίας και της τρομοκρατίας, όσο και αν επιχειρείται να δικαιολογηθεί ως απόρροια της ζοφερής οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας, δεν είναι παρά ο σάπιος καρπός μιας σεσηπυίας κοινωνίας, που βίωσε τη βία στην καθημερινότητά της, ως θέαμα και ως τρόπο ζωή, και αφυδάτωσε τα παιδιά της από κάθε ιδέα και ιδανικό. (Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος : Η έξαρση της νεανικής τρομοκρατίας είναι ο σάπιος καρπός της κοινωνίας μας. Εφημερίδα Δημοκρατία Φεβρουάριος 2013.)

13/2/13

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 14.02.2013


11/2/13

Η έκδοση 07..02.2013


9/2/13

Φήμες για συνένωση Ναυπλίου με Άργος και με πρωτεύουσα το Άργος ταράζουν τα νερά


Προς αναβολή οδεύουν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αφου κρίνεται επιβεβλημένη από όλους, καθώς υπάρχει και αντικειμενικός λόγος, η καλύτερη προετοιμασία και η ουσιαστική αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που αναμένεται να “ξεμπλοκάρουν” το αμέσως επόμενο διάστημα για λογαριασμό της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός δείχνει μετακίνηση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών από τον Ιούνιο του 2014 στον Οκτώβριο του 2015, με ταυτόχρονη τροποποίηση του νόμου Ραγκούση, ώστε να καταστεί κάτι τέτοιο εφικτό.

Ο νόμος Ραγκούση άλλωστε είχε στηριχτεί ως κεντρική επιχειρηματολογία στην ταυτόχρονη διεξαγωγή δημοτικών και ευρωεκλογών, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα, κάτι το οποίο δεν υπάρχει πλέον, από τη στιγμή που οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν στις 22 Μαϊου.

Όμως η μετάθεση αυτή για πιο πίσω δεν έρχεται μόνη της. Όπως μας επιβεβαίωσε αιρετός του νομού και μετά από συνομιλία που είχε πιθανόν ο “Καλλικράτης ΙΙ” να μην περιοριστεί μόνο σε βελτιώσεις του “Καλλικράτη Ι” σε ζητήματα διοίκησης, διαχείρισης των σκουπιδιών και αδειών εργασίας αλλοδαπών αλλά να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα σε νέες συνενώσεις. Μάλιστα μερικές απ αυτές αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις, αλλά οι Γερμανοί φέρονται να μην συγκινούνται από συναισθηματισμούς.

Έτσι λοιπόν και με παρέμβαση της ΤΡΟΙΚΑ για νέες συνενώσεις για ακόμη περισσότερη συρρίκνωση εξόδων ένας από τους νέους συνενούμενους και μεγάλους πια δήμους εμφανίζεται να είναι “ο δήμος Αργοναυπλίας” δηλαδή το Άργος και το Ναύπλιο θα ενωθούν σε ένα δήμο. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές στην περιφέρεια Πελοποννήσου δεν υπάρχουν στον ίδιο νομό δύο τόσο μεγάλοι και τόσο ανταγωνιστικοί μεταξύ τους δήμοι και αυτό κάποτε να τελειώσει όπως φέρεται να δήλωσε δήλωσε τροϊκανός αξιωματούχος. Αντίστοιχες αλλαγές αναμένεται, αν ισχύουν τα όσα διαρέουν, να γίνουν και σε δεκαεννέα έως είκοσι δύο ακόμα Νομούς.

Οι νέοι δήμοι που θα προκύψουν από τέτοιου είδους συνενώσεις, για αποφυγή τριβών μεταξύ τους, θα ακολουθήσουν αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια. Ακόμα και η πρωτεύουσα του δήμου θα μπει υπό αναθεώρηση αφου Πρωτεύουσα θα γίνει η μεγαλύτερη πόλη. Στην δικιά μας περίπτωση δηλαδή το Άργος (το Άργος, έχει 29.000 κατοίκους έναντι 14.000 του Ναυπλίου). Στην νέα πρωτεύουσα θα υπαχθούν και  όλες οι υπηρεσίες αν οι αποστάσεις είναι μικρότερες από είκοσι πέντε χιλιόμετρα.

 

 

Με βοήθεια Γερμανών οι αλλαγές στους ΟΤΑ

Σε συνεργασία με τους Γερμανούς εμπειρογνώμονες και την Task Force προχωρά με γοργά βήματα το υπουργείο Εσωτερικών τη διαμόρφωση του νέου μοντέλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, έχει διαμορφωθεί ο βασικός προγραμματισμός για την αλλαγή των οργανογραμμάτων των ΟΤΑ σε συνεργασία με τους Γερμανούς που παρέχουν τεχνική βοήθεια στην ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αρχικά θα επιλεγούν 15 πιλοτικοί δήμοι, όπου θα προσαρμοστούν οι οργανισμοί τους στα νέα δεδομένα, και θα καλύπτουν όλες τις κατηγορίες των ΟΤΑ (αστικοί δήμοι, νησιωτικοί, ημιορεινοί, ορεινοί και αγροτικοί). Τα νέα οργανογράμματα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους και κατόπιν θα εφαρμοστούν και στους υπόλοιπους ΟΤΑ στην επικράτεια.

Με βάση τις εκτιμήσεις υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών, η διαδικασία για τα νέα οργανογράμματα των ΟΤΑ θα προχωρήσει άμεσα. Οι νέοι οργανισμοί, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα είναι ευέλικτοι και δεν αποκλείεται να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να γίνουν υποχρεωτικές μετατάξεις μεταξύ των ΟΤΑ, για να καλυφθούν ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό.

 

Ψάχνοντας πάντως στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση – Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50ΕΚ» («Καλλικράτης 2»), δεν καταφέραμε να επιβεβαιώσουμε τις πληροφορίες μας. Μπορεί στο βάθος του μυαλού των Γερμανών συμβούλων να βρίσκεται και η νέα συνένωση δήμων, και η διαρρέουσες πληροφορίες να αποτελούν απλά “λαγό” καταγραφής των αντιδράσεων.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην εισήγησή του ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, το προτεινόμενο νομοσχέδιο αποτελείται από δύο διακριτά και αυτοτελή μέρη και συνολικά 43 άρθρα:

«Στο πρώτο μέρος (άρθρα 1 – 21) περιέχονται ρυθμίσεις που αφορούν ζητήματα τοπικής ανάπτυξης, αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης. Αντλώντας από την εμπειρία που έχει αποκτηθεί κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Καλλικράτη τόσο από το Υπουργείο Εσωτερικών, όσο και από τους αιρετούς λειτουργούς της αυτοδιοίκησης και με δεδομένη τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, επιδιώκεται η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των δήμων, των περιφερειών, των νομικών τους προσώπων και των αποκεντρωμένων διοικήσεων, ενώ την ίδια στιγμή περιορίζονται οι λειτουργικές δαπάνες των ΟΤΑ. Στο πλαίσιο των ίδιων ρυθμίσεων επέρχονται επίσης βελτιώσεις στο οργανωτικό πλαίσιο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

»Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου (22 – 43) περιέχονται κατά κύριο λόγο ρυθμίσεις ενσωμάτωσης της Οδηγίας 2009/50/ΕΚ σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής πολιτών υψηλής ειδίκευσης από τρίτες χώρες με σκοπό την απασχόληση (πρόκειται για τη λεγόμενη «μπλε κάρτα» της Ε.Ε.). Η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2009/50 συνιστά άμεση υποχρέωση της χώρας απέναντι στην Ε.Ε., καθώς η προθεσμία για την ενσωμάτωσή της έχει ήδη παρέλθει».

 

 

 

Η τελική πρόταση

Όσο κι αν οι φήμες επιμένουν στην συνένωση μεγαλύτερων δήμων για την μείωση του λειτουργικού κόστους, η κυβέρνηση μέχρι πρόσφατα προσανατολίζετο στο ακριβώς αντίθετο, δηλαδή στην αύξηση των δήμων κυρίως σε ΟΤΑ που είναι δύσκολο να διοικηθούν λόγω της τεράστιας έκτασής τους. Οι δήμοι-μαμούθ αφορούν κυρίως τα νησιά της Λέσβου, της Ρόδου και της Κέρκυρας, όπου εκτιμάται ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα εισηγηθεί τη δημιουργία τριών έως τεσσάρων δήμων σε κάθε νησί.

Με στόχο να αμβλύνει το μέτωπο με τους δημάρχους ο υπουργός Εσωτερικών φέρεται να αποδέχεται το αίτημα των αυτοδιοικητικών παραγόντων να καταργηθεί το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των δημάρχων.

Σε συνάντηση που πραγματοποίησε ο κ. Στυλιανίδης με αντιπροσωπεία δημάρχων που έχουν καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ανάκληση του ασυμβίβαστου επαγγελματικής δραστηριότητας δημάρχων που ψηφίστηκε με τον νόμο Ραγκούση, ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημά τους, τονίζοντας ότι σε μία εποχή που και το τελευταίο ευρώ έχει αξία δεν μπορεί να δημιουργείται στρατιά ανέργων δημάρχων επιβαρύνοντας το κράτος αλλά και τον δημοτικό προϋπολογισμό.

 

 

 

(

 

MIXALI AYTO ME RASTER)

 

 

Οι 19 βασικές ρυθμίσεις του Καλλικράτη ΙΙ είναι οι εξής:

1. Μειώνεται ο αριθμός των αντιδημάρχων στους δήμους στους οποίους συνενώθηκαν με τον «Καλλικράτη» και ως εκ τούτου γίνεται πιο σημαντικός ο ρόλος τους, ενώ η θητεία τους δεν μπορεί και πάλι να είναι μικρότερη των δυόμισι ετών (άρθρο 1).

2. Ενισχύεται ο πρόεδρος νησιωτικής δημοτικής κοινότητας (άρθρο 2).

3. «Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του Δημάρχου στην Εκτελεστική Επιτροπή προεδρεύει ο Αντιδήμαρχος που έχει οριστεί αναπληρωτής του και σε περίπτωση μη ορισμού ο αντιδήμαρχος που εγγράφεται πρώτος στην απόφαση διορισμού των αντιδημάρχων» (άρθρο 5 παρ. 1).

4. Δημιουργείται Περιφερειακή Επιτροπή σε κάθε αντιπεριφέρεια με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη (άρθρο 3), ενώ ενισχύεται η Οικονομική Επιτροπή των Περιφερειών (άρθρο 4).

5. Οι αντιπεριφερειάρχες μπορούν για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους οι οποίες μεταβιβάζονται σε αυτούς από τον περιφερειάρχη να παρέχουν εξουσιοδότηση υπογραφής με εντολή τους σε προϊσταμένους υπηρεσιών της περιφέρειας με εξαίρεση χρηματικά εντάλματα πληρωμών (άρθρο 5 παρ. 9).

6. Στις νησιωτικές περιφέρειες το συμβούλιο μπορεί να συνεδριάζει και μέσω τηλεδιάσκεψης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Το ίδιο ισχύει και για τις λοιπές περιφέρειες σε κατεπείγουσες μόνο περιπτώσεις (άρθρο 5).

7. Ενισχύονται οι αρμοδιότητες των μικρών ορεινών δήμων (άρθρο 8).

8. Παρέχονται άδειες και διευκολύνσεις για τις μετακινήσεις των αιρετών ώστε να λάβουν μέρος στις συνεδριάσεις των οργάνων (άρθρο 6).

9. Επιχειρείται να λυθεί και με το πολυνομοσχέδιο το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, καθιστώντας -μετά και τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου- τις περιφέρειες αρμόδιες για τη σύναψη νέων συμβάσεων μεταφοράς μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το χρονικό διάστημα από 1.1.2012 μέχρι 28.2.2012, στις περιπτώσεις που προέκυψαν κενά δρομολόγια λόγω αδυναμίας των μεταφορέων που είχαν συμβληθεί με αυτές ως προς την εκτέλεση του έργου της μεταφοράς (άρθρο 7 παρ. 9).

10. Δίνεται δυνατότητα στις περιφέρειες να ιδρύουν Αναπτυξιακή Α.Ε. (άρθρο 10 παρ. 1).

11. Καθιερώνεται «Κοινωνικό Τιμολόγιο» στις ΔΕΥΑ (μείωση έως και 50%) για πολίτες που έχουν κάτω από 6.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα (άρθρο 10 παρ. 9), ενώ σε περίπτωση μηδενικής κατανάλωσης ύδατος μπορεί να χρεώνεται μηνιαίο πάγιο τέλος, το ύψος του οποίου δεν μπορεί να υπερβαίνει την αξία 2 κ.μ. καταναλισκόμενου ύδατος για οικιακή χρήση και 50 κ.μ. για τις λοιπές χρήσεις (άρθρο 10 παρ. 13).

12. Για τα δημοτικά ραδιόφωνα και τηλεοράσεις που κλείνουν δίνεται η δυνατότητα να μεταφερθεί προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε υπηρεσίες του οικείου δήμου ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αυτού, ανάλογα με τις ανάγκες τους (άρθρο 12 παρ. 2).

13. Το πλεονάζον προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων μεταφέρεται, με την ίδια σχέση εργασίας, σε δήμους-μέλη της Ένωσης, κατόπιν αιτήσεώς του, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου της επιλογής του (άρθρο 13 παρ. 1).

14. Η πρόσληψη προσωπικού που καλύπτει υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα δεν υπόκειται στον περιορισμό που ισχύει στο Δημόσιο. Στην περίπτωση αυτή, εκδίδεται Κοινή Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, με την οποία κατανέμονται οι εγκρινόμενες θέσεις ανά φορέα (άρθρο 13)

15. Θεσμοθετείται το Πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ (άρθρο 14).

16. Θεσμοθετούνται τα Δημοτικά Κοινωνικά Παντοπωλεία (άρθρο 15).

17. Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ίδρυση των ΦΟΔΣΑ καθώς Περιγράφεται αναλυτικά ο τρόπος ίδρυσης των περιφερειακών ΦΟΔΣΑ, που ο «Καλλικράτης» παρέπεμπε σε Προεδρικό Διάταγμα (άρθρα 16 έως 21).

18. Ρυθμίζονται θέματα αποκεντρωμένων διοικήσεων και εσωτερικής λειτουργίας του υπουργείου Εσωτερικών (άρθρα 22-25).

19. Ενσωματώνεται η Οδηγία 2009/50 σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής πολιτών τρίτων χωρών με σκοπό την απασχόληση υψηλής εξειδίκευσης. (άρθρα 26 -59).

60% των επαγγελματιών χωρίς ενημερότητα


Δραματικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει η ΠΑΣΕΒΕ για τους επαγγελματίες της Αργολίδας.

Όπως τονίζει «Εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι θα προσέρχονται στα γκισέ της Εφορίας, για να παραλάβουν τη «ληξιαρχική πράξη θανάτου» της μικροεπιχείρησης τους, με δώρο ένα εισιτήριο διαρκείας για την ανεργία».

Επισημαίνουν ότι στην Αργολίδα επί 8.600 εγγεγραμμένων αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και εμπόρων, το 60% δε μπορεί να αποκτήσει φορολογική ενημερότητα». 

Η ΠΑΣΕΒΕ τονίζει ακόμα: «Η κατάργηση του αφορολόγητου, ο φόρος 26% από το πρώτο ευρώ, το τέλος του επιτηδεύματος, σημαίνουν ότι αυτός που δηλώνει 10.000€, θα πληρώσει φόρο 3.250€ συν 5.000€ για τον Ο.Α.Ε.Ε., συν 1.000€ το φόρο επιτηδεύματος, του μένουν 1.169€ το χρόνο ή 97€ το μήνα για να φάει, να ντυθεί, να διασκεδάσει η οικογένειά του, χωρίς να υπολογίζουμε χαράτσια, Δημοτικά Τέλη και άλλους έμμεσους φόρους.
Αυτός που θα βγάλει 20.000€, θα του μείνουν περίπου 8.850€ το χρόνο. Σε αυτά τα εισοδήματα ανήκουν 660.000 συνάδελφοι ή το 81% των Ε.Β.Ε.
Είναι μεγάλο ψέμα ότι για τα χρέη της χώρας φταίνε οι μικρομεσαίοι. Ο πλούτος της πατρίδας μας, παράγεται από εργάτες – αγρότες και μικρές επιχειρήσεις.
Πρέπει να απαιτήσουμε κατάργηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Δε μπορεί να φορολογείται ένας συνάδελφος περισσότερο από ένα μέτοχο ΑΕ».

Εντωμεταξύ, χθες το πρωί αγρότες της Αργολίδας έκαναν συμβολική κατάληψη για μια ώρα στην εφορία του Ναυπλίου, για να συμπαρασταθούν στους ναυτεργάτες. Προηγήθηκε πορεία στην πόλη με τα τρακτέρ.

Πιο πολύ κοστίζει το ρεύμα από τα φαγητά στην Ευαγγελίστρια


Πιο πολύ κοστίζει το ρεύμα παρά τα τρόφιμα που μαγειρεύονται καθημερινά με πρωτοβουλία του Ιερέα του Ιερού Ναού της «Ευαγγελίστριας» στο Ναύπλιο, για το συσσίτιο που προσφέρει σε 150 δημότες που έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με τον ιερέα Ελευθέριο Μίχου, ο ναός πληρώνει κάθε μήνα περισσότερα από 1.000€ για κατανάλωση ρεύματος στη Δ.Ε.Η. με δύο παροχές ρεύματος. Μία για το συσσίτιο (μαγειρεία) και μία για τις αποθήκες τροφίμων και την «Ιματιοθήκη της Αγάπης», που παρέχει ένδυση σε πάνω από 450 ανθρώπους το μήνα.

Το κόστος είναι πολύ μεγάλο πλέον και το αίτημα είναι η όσο το δυνατόν σημαντικότερη μείωση του τιμολογίου για την 1η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που αφορά αποκλειστικά και μόνο τα μαγειρεία.

Το αίτημα αυτό διαβίβασε μάλιστα με ερώτησή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Ε. Λιβιεράτο, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης, σημειώνοντας επιπλέον ότι «είναι στοιχειώδες χρέος της Πολιτείας να στηρίξει το συγκεκριμένο αίτημα και ταυτόχρονα να υλοποιήσει την πρόταση για κατά 50% έκπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση, για όλες τις δομές εκκλησιαστικών συσσιτίων, δημοτικών παντοπωλείων και συσσιτίων, παιδικά χωριά SOS, ΚΕΘΕΑ, ΨΥΧΑΡΓΩ».

8/2/13

Στη Βουλή το κολυμβητήριο


Απαράδεκτα χαράτσια χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την χρηματική συμμετοχή ανά αθλητή και ανά αγώνισμα που επιβάλει η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος σε συλλόγους και αθλητές.

Με ερώτηση στη βουλή που υπογράφει μεταξύ άλλων και ο βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας καλούνται να πάρουν θέση τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Επίσης γίνεται και γενικότερη αναφορά στα προβλήματα των κολυμβητηρίων, μεταξύ των οποίων και του Ναυπλίου.

Τονίζεται στην ερώτηση: «Η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος με απόφασή της στις 11/1/2013 (αρ. Πρωτ. 196/Ε) αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής : «στην Ημερίδα, τους Χειμερινούς και τους Θερινούς Αγώνες των προαγωνιστικών κατηγοριών 9-10-11-12 ετών της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και για κάθε μία Περιφέρεια, θεσπίζεται χρηματική συμμετοχή στην διοργάνωση ανά αθλητή 10 €». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος επιβάλλει ένα νέο χαράτσι σε ερασιτέχνες αθλούμενους και μάλιστα σε παιδιά.

Επιπλέον, με άλλες αποφάσεις, η εν λόγω Ομοσπονδία, επιβάλλει χρηματική συμμετοχή ανά αθλητή και ανά αγώνισμα, στις ημερίδες και τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Κολύμβησης καθώς και την κατάργηση των αποζημιώσεων για την εκτός έδρας μετακίνηση και συμμετοχή των αθλητών. Αν υπολογίσουμε, πως τα σωματεία επιβαρύνονται για την έκδοση ψηφιακών δελτίων, την ετήσια θεώρηση των δελτίων, τις μεταγραφές των αθλητών οποιασδήποτε ηλικίας, τότε γίνεται κατανοητό πως το άθλημα της κολύμβησης, μετατρέπεται σε προνόμιο λίγων, αφού, τα σωματεία με τη σειρά τους, μεταφέρουν το κόστος στους γονείς.

Οι αποφάσεις αυτές εντάσσονται στα νέα δεδομένα που εισάγει ο προϋπολογισμός για την ελληνική κολύμβηση. Σε ό,τι αφορά την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος, ενώ το 2012 επιχορηγήθηκε με 3,9 εκατ. Ευρώ, για το 2013 δεν προβλέπεται να λάβει περισσότερα από 1,7 εκατ. Ευρώ. Έτσι το κόστος της διεξαγωγής μιας σειράς αθλητικών εκδηλώσεων στις οποίες συμμετέχουν παιδιά μετακυλίεται στις οικογένειές τους.

Τραγική είναι η κατάσταση τέλος και σε επίπεδο κάλυψης των λειτουργικών δαπανών των κολυμβητηρίων από τους Δήμους, πολλοί από της οποίους εξαιτίας της μειωμένης κρατικής επιχορήγησης, επιβάλλουν και αυτοί τέλη χρήσης σε δημοτικά κολυμβητήρια της χώρας.

Επειδή ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να είναι προσβάσιμος σε όλους

Επειδή η κολύμβηση αφορά όχι μόνο παιδιά, αλλά ευρύτερες ομάδες του πληθυσμού, γυναίκες, Τρίτη ηλικία, ΑμεΑ, καθώς αφορά όχι μόνο αγωνιστικές δραστηριότητες αλλά και πολύπλευρα προγράμματα με διαφορετική στόχευση

Επειδή η κολύμβηση, από τα μαζικότερα αθλήματα της χώρας απειλείται με διάλυση, με την απομάκρυνση χιλιάδων παιδιών και αθλουμένων από τα ήδη παγωμένα κολυμβητήρια της χώρας

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. υπουργοί :

- Προτίθενται να παρέμβουν προκειμένου να καταργηθεί η χρηματική συμμετοχή ανά αθλητή και ανά αγώνισμα, για τη συμμετοχή σε ημερίδες και Πανελλήνια πρωταθλήματα που διοργανώνονται από την ΚΟΕ;

- Με ποιο τρόπο θα στηρίξουν την διεξαγωγή αγωνιστικών κολυμβητικών εκδηλώσεων και κάθε είδους δραστηριοτήτων, για ερασιτέχνες αθλούμενους και παιδιά ώστε να μην επιβαρύνονται οι σύλλογοι και οι αθλητές;

-Έχετε εκπονήσει κάποιο πρόγραμμα αντιμετώπισης των προβλημάτων ομαλής λειτουργίας των κολυμβητηρίων της χώρας (πχ. Τρικάλων, Καρδίτσας, Πάτρας, Ναυπλίου Λαμίας, Λειβαδιάς, Χαλκίδος, Κοζάνης, Καβάλας, Σερρών κλπ), που λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης, οδηγούνται σε οριστικό κλείσιμο (πχ. Ξάνθης);

Ξέχασαν το Πόθεν Έσχες, καταγγέλει ο Κωστούρος


«Γιατί οι θιασώτες της διαφάνειας δεν έχουν στείλει προς ανάρτηση  τα «Πόθεν Έσχες» του 2011 και 2012 στο www.nafplio.gr;», ρωτά με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτρης Κωστούρος, φωτογραφίζοντας μεν όσους υποχρεούνται βάση του νόμου, αλλά χωρίς να αναφέρει ονόματα.

Ο κος Κωστούρος στην ανακοίνωσή του με τίτλο «Περί στοιχειώδους  πολιτικής ευθιξίας των θιασωτών της διαφάνειας», τονίζει:

«Όπως είναι γνωστό ο Καλλικράτης υποχρεώνει να υποβάλλουν «Πόθεν Έσχες», όσοι ασχολούνται με τα δημοτικά πράγματα από συγκεκριμένη θέση.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 61 παρ. 4 του Ν.3852/2010 «..ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν την ετήσια δήλωση για την περιουσιακή τους κατάσταση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και να τη δημοσιοποιούν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου».

Κατά το άρθρο 1, παράγραφος 2, του Ν.3213/31.12.2003, «η δήλωση υποβάλλεται από τους υπόχρεους μέσα σε ενενήντα (90) ημέρες από την ορκωμοσία ή την ανάληψη των καθηκόντων τους. Επίσης, η δήλωση αυτή υποβάλλεται κάθε χρόνο κατά το διάστημα της θητείας, της άσκησης της δραστηριότητας ή της διατήρησης της ιδιότητας των υπόχρεων και για τρία (3) χρόνια μετά από την απώλεια ή τη λήξη της, το αργότερο την 30ή Ιουνίου κάθε έτους».

Δημιουργείται  λοιπόν εύλογο ερώτημα:

Γιατί οι θιασώτες της διαφάνειας δεν έχουν στείλει προς ανάρτηση  τα «Πόθεν Έσχες» του 2011 και 2012 στο www.nafplio.gr;

1) Δεν ξέρουν τις υποχρεώσεις τους;

2) Θέλουν να κρύψουν κάτι;

Οι δημότες περιμένουν εναγωνίως την απάντηση τους στο γιατί δεν έχει γίνει εδώ και 2 σχεδόν χρόνια η ανάρτηση».

Προώθηση ολοκληρωμένων μελετών έργων στην Λυρκεία στο ΕΣΠΑ


Με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Άργους- Μυκηνών Δ. Καμπόσο, ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας και πρώην δήμαρχος Λυρκείας Δ. Σκούφης καλεί την σημερινή δημοτική αρχή να προωθήσει τις ολοκληρωμένες μελέτες του πρώην Δήμου και νυν δημοτικής ενότητας Λυρκείας για χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα ο πρώην δήμαρχος αναφέρει:   

“Παρακαλώ να εξετάσετε άμεσα την δυνατότητα κάποιες από τις ολοκληρωμένες μελέτες έργων του πρώην Δήμου και νυν Δημοτικής Ενότητας Λυρκείας να προωθηθούν-είτε ως έχουν είτε επικαιροποιημένες- για την χρηματοδότησή των αντίστοιχων έργων από το ΕΣΠΑ καθώς έχω την πληροφορία πως ορισμένες εξ αυτών όπως πχ η Συντήρηση πηγών - Κατασκευή Δεξαμενών Κερασιάς , Χιλιομοδούς Κεφαλοβρύσου,Συκιάς Νεοχωρίου,πηγής Κουργιαλού Γυμνού, Καπαρελίου και Καρυάς,η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης και η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης εντός του οικισμού της Καρυάς, η κατασκευή δικτύων άρδευσης Καρυάς, Κεφαλοβρύσου, Δούκα, Γυμνού,Καπαρελίου και Στέρνας έχουν τις σχετικές προϋποθέσεις.
Ομοίως θα μπορούσαν να προωθηθούν οι μελέτες έργων για την επισκευή και αποκατάσταση της νέας αίθουσας, η προσθήκη βοηθητικών χώρων, η ηλεκτρολογική, υδραυλική όπως και η αντίστοιχη μελέτη του έργου θέρμανσης των εν λόγω πρόσθετων βοηθητικών χώρων στο προαύλιο της νέας αίθουσας του διατηρητέου κτιρίου του Δημοτικού σχολείου Καρυάς, καθώς και η δημιουργία προσβάσεων - κοινόχρηστων χώρων κλπ στο Πλατανοδάσος του οικισμού Καρυάς η και μελέτες για άλλα εκκρεμή έργα που μου διαφεύγουν αυτή την στιγμή και που βασίμως έχουν δυνατότητες χρηματοδότησής τους από το πιο πάνω πρόγραμμα”.
Σημειώνεται εν προκειμένω ότι ο οικισμός της Καρυάς είναι ο μόνος χαρακτηρισμένος με νόμο παραδοσιακός οικισμός του νομού μας.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, πρόκειται για ώριμα, εντελώς απαραίτητα, πρώτης δηλ. προτεραιότητας έργα, μέσω της υλοποίησης των οποίων θα μπορούσε να εξασφαλιστεί κάποια ελάχιστη ισορροπία μεταξύ της περιφέρειας του Δήμου Άργους Μυκηνών και των αστικών και τα ημιαστικών του κέντρων.
Κατά τον κ. Σκούφη, έχουν ανοίξει η πρόκειται να ανοίξουν προσκλήσεις από την Περιφέρεια για υποβολή προτάσεων, στις οποίες μπορούν να ενταχθούν ώριμα έργα του «Θησέα»- όπως είναι όλα τα παραπάνω-αλλά ακόμη και άλλα συμβασιοποιημένα έργα που δεν έχουν ξεκινήσει κλπ υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τις διατάξεις εφαρμογής του ΕΣΠΑ, ανταποκρίνονται δηλ. στα κριτήρια των «ανοιχτών» του προσκλήσεων.

Ο σύμβουλος του συνδυασμού “Οι πολίτες μπροστά”, αφού αναφέρεται στις πρακτικές άλλων ΟΤΑ, καταλήγει:
“Κατόπιν τούτων παρακαλώ οι υπηρεσίες του δήμου σε συνεργασία με τις κατά περίπτωση αρμόδιες κρατικές αρχές και τις αρχές του β΄ βαθμού ΤΑ να διερευνήσουν χωρίς καθυστέρηση τι δυνατότητες υπάρχουν και για ποια έργα (καθώς τίθενται και πολλαπλά ζητήματα επιλεξιμότητας επί μέρους δαπανών των διαφόρων έργων η δράσεων) και βέβαια να προχωρήσουν τάχιστα σε κάθε αναγκαία ενέργεια που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την υλοποίηση για λογαριασμό του δήμου μας έργων όπως τα προαναφερθέντα, ενημερώνοντας ταυτόχρονα σχετικά τόσο εμένα όσο και τους πρόεδρους κλπ των αντίστοιχων τοπικών κοινοτήτων”.

Την απομάκρυνση Τζαρίμα ζητά ο Γραμματικόπουλος


Την απομάκρυνση του αντιδημάρχου Γιάννη Τζαρίμα ζητά ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ναύπλιο Νέα Ελπίδα» Χρήστος Γραμματικόπουλος, τονίζοντας ότι αυτό επιβάλλει η στοιχειώδης πολιτική ευθιξία στον δήμαρχο Δημήτρη Κωστούρο.

Αφορμή στάθηκε η άμεση εξόφληση από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης, τιμολογίων συγγενικού του προσώπου που εκδόθηκαν τον Αύγουστο 2011 και τον Φεβρουάριο 2012.

Σύμφωνα με τον κο Γραμματικόπουλο «Πέραν του γεγονότος ότι ο επαγγελματίας που εισέπραξε τα παραπάνω χρήματα είναι αδερφός του Αντιδημάρχου, εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι στην «αιτιολογία - περιγραφή» του τιμολογίου αντί να περιγράφονται αναλυτικά οι εργασίες και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, υπάρχουν αόριστες διαβεβαιώσεις δημοτικών συμβούλων μεταξύ των οποίων και του ιδίου του Αντιδημάρχου, κ. Τζαρίμα».

Ο κος Γραμματικόπουλος τονίζει ακόμα: «Για τη νομιμότητα της όλης διαδικασίας καθώς και τη μορφή των τιμολογίων, είναι άλλοι οι αρμόδιοι που θα τα εξετάσουν. Όμως, είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλο ζήτημα πολιτικής ηθικής τάξεως.

Είναι πολιτικά ηθικό τη στιγμή που άλλοι επαγγελματίες «στενάζουν», ο αδερφός του Αντιδημάρχου να παίρνει με απευθείας ανάθεση δουλειές από Δημοτική Επιχείρηση;

Είναι πολιτικά ηθικό τη στιγμή που τόσο ο Δήμος όσο και η Δημοτική Επιχείρηση έχουν απλήρωτους επί μήνες τόσους και τόσους προμηθευτές, ο αδερφός του Αντιδημάρχου όχι μόνο να παίρνει με απευθείας ανάθεση δουλειές αλλά και να τις πληρώνεται αμέσως;

Ο κ. Τζαρίμας, ως γνωστόν είναι στενός συνεργάτης του κ. Κωστούρου, δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πριν από λίγους μήνες ο κ. Κωστούρος τον όρισε και πάλι Αντιδήμαρχο. Θεωρούμε ότι η στοιχειώδης πολιτική ευθιξία επιβάλλει στον κ. Κωστούρο να απομακρύνει άμεσα από τη θέση του Αντιδημάρχου τον κ. Τζαρίμα.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Κωστούρος τις τελευταίες δύο τετραετίες συμμετέχει ενεργά στην διαχείριση της εξουσίας είτε ως Αντιδήμαρχος είτε ως Δήμαρχος. Πολλά από τα πρόσωπα τα οποία αποκαλεί «πολιτικό χθες» ήταν συνεργάτες του και συνυποψήφιοί του. Αρκετούς δε, τους έχει και σήμερα ως στενότατους συνεργάτες του, έχοντάς τους ορίσει και Αντιδημάρχους.

Συνεπώς, κλείνοντας, αν για την υπόθεση της απώλειας των 2 εκατ. € της αποχέτευσης του Δρεπάνου υπήρχε η δικαιολογία της έλλειψης γνώσης, εμπειρίας και ικανότητας από τον κ. Κωστούρο, στην περίπτωση των τιμολογίων δε μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία».

 

Ο Τζαρίμας

 

«Η μισή αλήθεια ισοδυναμεί με το μεγαλύτερο ψέμα» απαντά με ανανοίνωσή του ο αντιδήμαρχος Γιάννης Τζαρίμας, επισημαίνοντας: «Ο  κ. Χρήστος Γραμματικόπουλος προσπαθεί, ακολουθώντας κατά γράμμα τις… συμβουλές, να με ταυτίσει με κάτι, το οποίο υπάρχει μόνο μέσα στη φαντασία του. Σε αυτή του την αγωνία πέφτει από το ένα λάθος στο άλλο.

Από την τελευταία ιστορία με το έργο του Δρεπάνου, που «μάλωσε» με την πραγματικότητα, και αφού μοίραζε ευθύνες χωρίς να παρακολουθεί τα γεγονότα (τα οποία είναι και πεισματάρικα), καταλήξαμε στο «θέμα» των τιμολογίων.

Κάνει πως δεν είδε και δεν άκουσε, την ανακοίνωση του Προέδρου της ΔΕΥΑΝ κ. Αρματά, όπως και τη δική μου ανακοίνωση, ανακυκλώνοντας ένα θέμα που αφορούσε τη διαχείριση θεμάτων επί Δημαρχίας του κ. Αναγνωσταρά, μια πρακτική που άλλαξε αμέσως μόλις ανέλαβε ο νέος Δήμαρχος.

Θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς ότι τα διαδοχικά λάθη του κ. Γραμματικόπουλου, προέρχονται, αποδεδειγμένα πια, από άγνοια.

Διαφαίνεται ότι  δεν είναι μόνο έτσι.  Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης - και οι καινούργιοι του φίλοι Χρόνης και σια (ας μην κρυβόσαστε άλλο κ. Γραμματικόπουλε) – καταφεύγουν συνειδητά στο ψέμα και τη συκοφαντία (η λάσπη και ο ανεμιστήρας που έλεγα και στην προχθεσινή ανακοίνωση) προσπαθώντας, να συντηρήσουν μια βαλτωμένη κατάσταση στα Δημοτικά πράγματα.

Κρίμα, γιατί στις σημερινές συνθήκες θα έπρεπε να υπάρχει μια αντιπολίτευση αντάξια των περιστάσεων.

Υ.Γ. Kατά την διάρκεια ανάθεσης των συγκεκριμένων εργασιών, στον αδελφό μου, δεν ήμουν Αντιδήμαρχος».

 

Ο Αρματάς

 

Στο θέμα τοποθετείται και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Νίκος Αρματάς ο οποίος τονίζει: «1. Στο τιμολόγιο που δεν υπάρχουν υπογραφές αντιδημάρχων. Οι εργασίες  που αναφέρονται σε αυτό πραγματοποιήθηκαν το 2011. Η αιτιολογία που αναγράφεται στο τιμολόγιο, όπως εξακρίβωσα μετά από έρευνα, ανεγράφη μετά από υπόδειξη της κας Άννας Μαντά, Διευθύντρια της ΔΕΥΑΝ.

Το τιμολόγιο συνοδεύεται και από αναλυτική κατάσταση των εργασιών, που αφορούν το συγκεκριμένο τιμολόγιο, και για τις οποίες εργασίες δύνανται να βεβαιώσουν οι αναγραφόμενοι σε αυτό.

2. Σας γνωρίζω ότι στην περιοχή του πρώην Δήμου Μιδέας επειδή οι κατεπείγουσες εργασίες σε ότι αφορούν τον τομέα της ύδρευσης πραγματοποιούνταν και πραγματοποιούνται από ιδιώτες, λόγω του ότι ο Δήμος δεν διέθετε εξειδικευμένο προσωπικό, βεβαιώνονταν από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο προκειμένου εκδοθεί και εξοφληθεί το τιμολόγιο. Η πρακτική αυτή δεν εφαρμόζεται από τον μήνα Μάιο του 2012 και όλα τα τιμολόγια που εκδίδονται ελέγχονται από το αρμόδιο προσωπικό της ΔΕΥΑΝ.

Μετά από συνεννόηση με τον κ. Δήμαρχο Ναυπλιέων εξέδωσα:

α) Το υπ. αριθμ. 428/10-05-2012 έγγραφο προς τους αρμόδιους αντιδημάρχους στο οποίο καθορίζεται ο τρόπος εργασιών από εξωτερικούς συνεργάτες, (μηχανολόγους, μηχανικούς, υδραυλικούς) και για τις οποίες εργασίες οι μόνοι αρμόδιοι για να τις εγκρίνουν είναι το προσωπικό της ΔΕΥΑΝ (προϊστάμενος Τ.Υ. και προϊστάμενος ύδρευσης-αποχέτευσης).

β) το υπ’ αριθμ. 301/28-5-2012 έγγραφο προς την Διευθύντρια της ΔΕΥΑΝ κα Άννα Μαντά, προκειμένου εκδώσει γραπτές εντολές στο λογιστήριο σχετικά με την διακίνηση των πάσης φύσεως τιμολογίων με τρόπο που θα εγγυάται την όσο δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια και αυστηρό προληπτικό και εφόσον απαιτηθεί καταστατικό έλεγχο».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ