Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

29/3/13

Δημήτρης Μπακέας: Πάνω απ` όλα ο Δήμος


Ο Δημήτρης Μπακέας, δεν ήταν με το Κωστούρο  κατά την διάρκεια της διαδικασίας για την ανάδειξη Δημάρχου στην θέση του παραιτηθέντος Αναγνωσταρά, όμως αποδεικνύεται ως ένα απ τα “εργαλεία” για την σωστή λειτουργία του Δήμου, θέτοντας πάνω από προσωπικές επιλογές το δημόσιο συμφέρον. Μιλώντας στον “αναγνώστη”, ο πρόεδρος της ΔΟΚΟΙΠΑΝ αποκαλύπτει πτυχές πολικές αντίληψης γύρω από την λειτουργία του Δήμου.

“α”: Οι αλλαγές στη Δημοτική Αρχή πόσο επηρέασαν τη λειτουργία του Δήμου;

-Μπακέας: “Οι όποιες αλλαγές προσώπων δεν επηρεάζουν το έργο μας. Τα πράγματα μιλούν μόνα τους. Αν κάνετε μία βόλτα στην πόλη θα αντιληφθείτε την δουλειά που γίνεται. Ως πρόεδρος της ΔΟΚΟΙΠΑΝ γνωρίζω ότι ο Δήμος Ναυπλιέων είναι πολύ μπροστά και πρωτοπορεί σε πολλά θέματα που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση των δημοτών του. Είμαστε οι πρώτοι που μιλήσαμε για αυτό και το υλοποιούμε. Οι δημότες περιμένουν έργο από εμάς και κατά συνέπεια  οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε είναι σε αυτή την κατεύθυνση και για αυτό οι αγώνες που δίνουμε είναι συνεχείς.

Εκτιμώ ότι ο αντικειμενικός κριτής θα αποτιμήσει θετικά τη συνέχεια στο έργο της δημοτικής αρχής”.

“α”: Επηρεάστηκε από αυτές τις αλλαγές η λειτουργία του ΔΟΚΟΙΠΑΝ;

-”Σας έχω απαντήσει ήδη. Η λειτουργία του ΔΟΚΟΙΠΑΝ επηρεάζεται μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης και  των οικονομικών  προβλημάτων όλων μας . Όλα τα άλλα  είναι δευτερεύοντα. Όσα προβλήματα - εξίσου σημαντικά - παρουσιάζονται διευθετούνται”.

“α”: Σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο επί δημαρχίας Αναγνωσταρά έχει επηρεαστεί το έργο σας;

-”Τόσο με τον Παναγιώτη όσο και με τον Δημήτρη έχω πολύ καλές σχέσεις σε προσωπικό επίπεδο. Στα θέματα λειτουργίας του Νομικού Προσώπου στο οποίο είμαι πρόεδρος , επαναλαμβάνω ότι τα προβλήματα μας προέρχονται κυρίως από την οικονομική κρίση. Η οικονομική κρίση είναι αυτή η οποία  έπαιξε σίγουρα αρνητικό ρόλο στην λειτουργία της τοπικής Αυτοδιοίκησης συνολικά  την τελευταία τριετία”.

“α”: Το ρόλο του ΝΠ με την ενοποίηση των Δήμων και την πρώτη μεταβατική περίοδο;

-”Ο Καλλικράτης και έλυσε και δημιούργησε προβλήματα. Ο έλεγχος και το νοικοκύρεμα στους Δήμους πρέπει να είναι στόχος είτε υπάρχει ο Καλλικράτης είτε όχι. Πάντως αν θα έπρεπε να παρατηρήσω σημεία που σηκώνουν συζήτηση στο σχέδιο Καλλικράτης, είναι ο τρόπος εφαρμογής του. Δυστυχώς συχνά ο Καλλικράτης γίνεται ασφυκτικός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με τις οικονομικές περιστολές που επιβάλλει η πολιτεία. Νοικοκύρεμα και διαφάνεια χρειαζόταν. Αυτό που δεν χρειαζόταν ήταν περισσότερη γραφειοκρατία και περισσότερη κωλυσιεργία στις αποφάσεις”.

“α”: Τροφεία  και οικονομική κρίση;

-“Προτεραιότητα για μας είχε και έχει ο άνθρωπος. Είχα την τύχη να είμαι πρόεδρος σε ένα Νομικό πρόσωπο που σκοπό του έχει την καθημερινή φύλαξη, φροντίδα, ημερήσια διατροφή, διαπαιδαγώγηση & ψυχαγωγία νηπίων & βρεφών των εργαζόμενων γονέων ή γονέων με άλλα κοινωνικά προβλήματα του Δήμου Ναυπλιέων, την προστασία & υποστήριξη ηλικιωμένων, την μέριμνα, υποστήριξη & φροντίδα ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Η καθημερινή επαφή μου με τους ανθρώπους που απευθύνονται στο Νομικό Πρόσωπο για να βρουν λύση στα προβλήματά τους με κάνουν να θέλω να αγωνίζομαι για το καλύτερο, πρώτα για εκείνους και φυσικά και για την δική μου ικανοποίηση ότι βοήθησα γιαυτό. Μετά από τόσα χρόνια συμμετοχής μου στα δημοτικά πράγματα νιώθω την πόλη μας ως την μεγάλη μου οικογένεια. Νιώθω πλέον περισσότερο την ανάγκη να αγωνιστώ για να προσφέρω γι’ αυτό που της αξίζει .H απόφαση   μας, παρά τα οικονομικά προβλήματα των δήμων, για μείωση των τροφείων στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς αποδεικνύουν ότι για εμάς, ο άνθρωπος και οι ανάγκες του έχουν προτεραιότητα”.

“α”: Ποια έργα έγιναν την τελευταία διετία και ποια θα γίνουν;

-“Ο πρώτος χρόνος μας ως Δημοτική Αρχή ήταν  χρόνος προσαρμογής στα δεδομένα του Καλλικράτη, αλλά και ταυτόχρονα χρόνος σκληρής δουλειάς και προγραμματισμού όλων όσων καταφέραμε τόσο σύντομα. Τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται.

Το πλήθος και το μέγεθος των κοινωνικών προβλημάτων που εμφανίζουν έξαρση λόγω των συγκυριών αποτελούν προτεραιότητα για εμάς. Υλοποιούμε μεθοδευμένα ένα μεγάλο σχέδιο στήριξης της τοπικής μας κοινωνίας και ιδιαίτερα των συμπολιτών μας που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Ενδεικτικά θα σας πω ότι σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνονται έργα που σχετίζονται:

 

 α) με την φιλοξενία των νηπίων με μειωμένα τροφεία.

 

 β) με την λειτουργία και  τρίτου   παιδικού σταθμού (που λειτουργήσαμε φέτος για πρώτη φορά) για την εξυπηρέτηση άλλων πενήντα οικογενειών του Δήμου μας.

 

 γ) τη μείωση  της οικονομικής συμμετοχής των ηλικιωμένων από 80% στο 50% στις εκδρομές  και στις εκδηλώσεις που οργανώνουμε ώστε να μπορούν να έρχονται και ηλικιωμένοι με χαμηλή σύνταξη κα όχι μόνο οι συνταξιούχοι με υψηλότερες συντάξεις.

 

 δ)  την εξασφάλιση της επίσκεψης γιατρού μια φορά την εβδομάδα στο ΚΑΠΗ ύστερα από δύο χρόνια χωρίς γιατρό λόγω Διοικητικών και Οικονομικών δυσκολιών, με την άψογη συνεργασία και υποστήριξη από τον ΕΟΠΥΥ και χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση για το Νομικό Πρόσωπο, για την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων δημοτών μας στην συνταγογράφηση των φαρμάκων τους .

 

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε προσπαθούμε να αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Δεν σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Αυτό ακριβώς είναι που μας διαφοροποιεί”.

 

Και πάλι προσωρινή διαχείριση για τα σκουπίδια


Η προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών τίθεται ως άμεσος στόχος, ώστε να παύσει και η μεταφορά απορριμμάτων, που δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον, ενώ κοστίζει πολύ, δήλωσε από την Καλαμάτα ο κος Αγγελάκας.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι πιέσεις για να σταματήσει η μεταφορά των σκουπιδιών της Ερμιονίδας και της Τρίπολης στην Φυλή μετά την αντίδραση των εργαζομένων των ΟΤΑ.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει καλέσει τους πολίτες της Αττικής, τις Δημοτικές Αρχές και τις συλλογικότητες που έχουν στόχο την προάσπιση του περιβάλλοντος, να κινητοποιηθούν άμεσα, θεωρώντας πρόκληση σε βάρος της ζωής των κατοίκων και του περιβάλλοντος της Αττικής, την μεταφορά εκεί των σκουπιδιών της Πελοποννήσου. Αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τις πόλεις που έχουν πρόβλημα με τα σκουπίδια αφού αν σταματήσει να τα δέχεται η φυλή το πρόβλημα θα επαναληφθεί.

Στην ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ακόμα μεταξύ άλλων ότι «Μετά τα αδιέξοδα (οι Νομοί Αρκαδίας και Αργολίδας έχουν μεγαλύτερη έκταση και υποπολλαπλάσιο πληθυσμό από την Αττική) που διαχρονικά οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες με την πολιτική τους δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια στην Πελοπόννησο, βρήκαν και ετοιμάζονται να επιβάλουν την «εύκολη λύση». Στο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής και τα απορρίμματα της Πελοποννήσου. Κατ’ αρχήν, όπως λένε, για έξι μήνες και μετά «βλέπουμε». Και γράφουμε «Πελοποννήσου» γιατί γνωρίζουμε ότι αντίστοιχη απόφαση έλαβε πριν λίγες μέρες και το Δημοτικό Συμβούλιο Κορίνθου και έπεται συνέχεια».

Τονίζουν ακόμα στην ανακοίνωσή τους: «Η απόφαση αυτή, προφανώς παράλογη και ουσιαστικά παράνομη (αλήθεια επιτρέπει τη διάθεση αυτών των αποβλήτων η άδεια λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής;), καθώς παραβιάζει θεμελιώδεις κοινοτικές αρχές της διαχείρισης των αποβλήτων και τα εγκεκριμένα  Περιφερειακά Σχέδια, θα οδηγήσει γρηγορότερα σε ασφυξία το Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής ο οποίος ήδη μετρά λίγους μήνες (κατά σχετικά πρόσφατη δήλωση του Προέδρου του Ε.Δ.Σ.Ν.Α.) μέχρι την υπερπλήρωσή του. Και αυτό με τη σειρά του (καθώς οι φωστήρες της κυβερνητικής τρόικας και η επίσης μνημονιακή Διοίκηση του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. δεν έχουν κάνει ως τώρα το παραμικρό για να εξασφαλίσουν εναλλακτικά σχέδια μείωσης και διάθεσης των αποβλήτων της Αττικής) θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για το περιβάλλον της Αττικής και πρωτίστως για τους κατοίκους της υποβαθμισμένης Δυτικής Αττικής.

Με τον τρόπο αυτό βεβαίως έρχονται να περιβάλουν με σαθρό μανδύα κάποιας «νομιμότητας» μια παράνομη πρακτική που η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει επανειλημμένα και εγγράφως καταγγείλει. Η παράνομη μεταφορά των απορριμμάτων της Πελοποννήσου στο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής είναι «κοινό μυστικό» από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Μόνο οι Διοικήσεις του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. και οι κυβερνήσεις δεν μπορούσαν να «ανακαλύψουν» τα φορτία με τις ψευδεπίγραφες «Εντολές Μεταφοράς» που και η σημερινή Διοίκηση του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. αρνείται να καταργήσει παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες μας.

Η απόφαση αυτή, αν οι κάτοικοι της Αττικής επιτρέψουν την εφαρμογή της, θα οδηγήσει σε ολέθρια περιβαλλοντικά αποτελέσματα. Θα καταλήξουμε, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, γιατί συνήθως ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, να καταλήγουν σε ένα μόνο σημείο της Δυτικής Αττικής τα σκουπίδια Αττικής και Πελοποννήσου!!! Ο Χ.Υ.Τ.Α. για το αρκετά μεγάλο διάστημα κατασκευής των εργοστασίων επεξεργασίας θα υπερπληρωθεί τάχιστα και τα σκουπίδια θα «θάβονται» κατά παράβαση κάθε νομιμότητας (άδεια λειτουργίας Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής για παράδειγμα), καταστρέφοντας ταυτόχρονα περεταίρω τη γύρω περιοχή Ασπροπύργου, Φυλής,  Άνω Λιοσίων και ευρύτερα τη Δυτική Αττική».

Πιο ελαφρά τα δημοτικά τέλη για όλους στο Ναύπλιο


Την απαλλαγή των νέων επαγγελματιών και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων από τα δημοτικά τέλη και μειώσεις στους υπόλοιπους δημότες αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο του Ναυπλίου.

Συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε η απαλλαγή από τα τέλη για τα άτομα με αναπηρίες, τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, ενώ οι νέοι επαγγελματίες θα απαλλάσσονται και αυτοί για ένα έτος.

Να σημειωθεί ότι η παράταξη της Άλλης Πρότασης εισηγήθηκε και την απαλλαγή για τους ανέργους, αλλά η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή, ούτε από τη Συμπολίτευση, ούτε και από τις παριστάμενες δυνάμεις της Αντιπολίτευσης.

Επίσης, αποφασίστηκε η μείωση των δημοτικών τελών για οικιακές χρήσης από 1,20 ευρώ/τ.μ. σε 1,10 ευρώ/τ.μ., και η μείωση των δημοτικών τελών για ακίνητα γενικής χρήσης από 2,00 ευρώ/τ. σε 1,90 ευρώ/τ.μ.

Μεγάλες μειώσεις θα δουν στους λογαριασμούς τους τα πολυκαταστήματα, οι βιοτεχνίες και τα κέντρα διασκέδασης. Από 5,50 ευρώ/τ.μ που πλήρωναν για δημοτικά τέλη, στο εξής θα πληρώνουν 4,00 ευρώ/τ.μ.

Αντίθετα αυξήμένα δημοτικά τέλη θα πληρώνουν οι Τράπεζες, ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ. Από 5,5ευρώ/τ.μ. που πλήρωναν μέχρι τώρα, θα κληθούν να πληρώνουν 6,00 ευρώ/τ.μ.

Όπως τονίστηκε ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθεί η απώλεια εσόδων ώστε να μην γίνει αισθητή η ανταποδοτικότητα, δεν είναι άλλος από την ορθολογική διαχείριση.

Για την απόφαση αυτή ο Δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτρης Κωστούρος δήλωσε: «Θέλουμε ένα Δήμο ζωντανό και είμαστε υποχρεωμένοι ,ως Δημοτική Αρχή, να βρούμε λύσεις σε διάφορα θέματα που ταλανίζουν τους δημότες μας. Κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα και μέσα από αυτήν να στηρίξουμε την αγορά, να τονώνουμε την κίνηση, να συμβάλουμε στην τουριστική ανάπτυξη και να αμβλύνουμε την ανεργία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Δίνουμε κίνητρα στους νέους επαγγελματίες να τολμήσουν και να δραστηριοποιηθούν στον τόπο μας».

Αναφερόμενος δε στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είπε: «Στεκόμαστε δίπλα στην τρίτεκνη και πολύτεκνη οικογένεια ,που αποτελεί στολίδι που κοσμεί το θεσμό  της Ελληνικής οικογένειας. Στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν οι  πολύτεκνες οικογένειες έχουν  ανάγκες και υποχρεώσεις που  αδυνατούν οι περισσότερες ν’ αντεπεξέλθουν και είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε δίπλα τους. Με την απόφαση αυτή ο Δήμος θα συμβάλει  ώστε να υπάρξει ουσιαστική βοήθεια και ανακούφιση σ΄ αυτούς τους ανθρώπους».

Τριήμερο πένθος σε όλο τον νομό για τον πνευματικό του ηγέτη


Ένας βουβός θρήνος διάχυτος παντού σε όλους τους πιστούς μεταφέρεται από το πένθιμο χτύπημα της καμπάνας. Ο νομός κηρύχτηκε σε κατάσταση τριήμερου πένθους απ την στιγμή που κοιμήθηκε ο Δεσπότης του.

 

Στο Άργος

Την Τρίτη το μεσημέρι η σωρός του μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό του Αγ. Πέτρου Άργους και παρέμεινε μέχρι την επομένη για προσκύνημα. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άργους – Μυκηνών, με την αναγγελία της κοιμήσεως του Μητροπολίτη Αργολίδος Κυρός Ιακώβου του Β΄, συνήλθε εκτάκτως και εξέδωσε ΟΜΟΦΩΝΑ ψήφισμα:
“Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άργους – Μυκηνών, εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για την κοίμηση του Μητροπολίτη Αργολίδος Κυρός Ιακώβου του Β΄ και αποφασίζει τα κάτωθι:
1. Το Δημοτικό Συμβούλιο να παραστεί σύσσωμο κατά την παραμονή του σκηνώματος που θα τεθεί προς προσκύνηση στον ιερό ναό του Αγίου Πέτρου Άργους, σήμερα Τρίτη 26 Μαρτίου, όπου θα παραμείνει μέχρι την πρωία της 27ης Μαρτίου.
2. Το Δημοτικό Συμβούλιο να παραστεί σύσσωμο στην εξόδιο ακολουθία που θα τελεσθεί στον ιερό ναό Αγίου Αναστασίου Ναυπλιέως την Πέμπτη 28 Μαρτίου και ώρα 12 μ.
3. Κηρύσσει τριήμερο πένθος του Δήμου, από σήμερα 26-3-2013 έως και την ημέρα της ταφής 28-3-2013.
4. Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία στο Δημαρχιακό Μέγαρο και σε όλα τα καταστήματα των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων καθώς και σε όλα τα σχολικά κτήρια μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου.
5. Την Πέμπτη 28-3-2013 όλες οι υπηρεσίες του Δήμου και όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να παραμείνουν κλειστά καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας.
6. Εκφράζει την παράκληση και την βούλησή του να παραμείνουν στο σύνολό τους κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες, των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. του Δήμου Άργους – Μυκηνών την ημέρα της κηδείας του Μακαριστού Μητροπολίτη Αργολίδος Ιακώβου του Β΄”.


Στο Ναύπλιο

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Ναυπλιέων, ο Δήμος Ναυπλιέων συμμετέχοντας στο πένθος για την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Αργολίδος κυρού Ιακώβου Β΄, ενημερώνει τους εμπλεκόμενους φορείς, τις αρχές, τους δημότες και το Χριστεπώνυμο πλήθος, ότι η σωρός του αφίχθηκε στην πόλη του Ναυπλίου στις 14,00 “και θα παραμείνει για προσκύνημα στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Αναστασίου έως την Πέμπτη ώρα 12,00 οπότε και θα ψαλλεί η νεκρώσιμη ακολουθία..
Μετά την έξοδο της σωρού από τον Ναό, αφού αποδοθούν τιμές, (από άγημα Στρατού τη Δημοτική Φιλαρμονική, Σχολεία κλπ), θα γίνει μικρά πομπή έως την παραλιακή Λεωφόρο, οπότε και θα τοποθετηθεί η σωρός σε ειδικό αυτοκίνητο για να μεταφερθεί στο μοναστήρι Ακάθιστου Ύμνου
Αχλαδοκάμπου, (στα νερά) για την ολοκλήρωση της ταφής του Μακαριστού Μητροπολίτη μας..
Κατά την παραμονή του σκηνώματος στο Ναό του Αγίου Αναστασίου θα ψάλλονται εναλλάξ ιερές ακολουθίες”.

 

 

Ενταφιάζεται σήμερα στο μοναστήρι Ακάθιστου Ύμνου στα “Νερά”

Σ` ένα μονοπάτι πάνω από πολυβολείο στην παλαιά εθνική οδό Άργους Τριπόλεως, λίγα μέτρα νοτιότερα από τη διακλάδωση προς τα Νερά βρίσκεται ένα πνευματικό ορμητήριο. Εκεί βρίσκεται και ο Θησαυρός της Ιεράς Μονής, η Εικόνα της Παναγίας "Ρόδον το Αμάραντον" ή "Παναγία του Ακάθιστου" ,19ου αιώνος ,εξ Ηπείρου προερχομένη και ευρισκομένη στο Ιερό Ησυχαστήριο στην τοποθεσία "Νερά" Αχλαδοκάμπου, του οποίου είναι και η Προστάτιδα. Χρόνια πριν μια Ελληνοαμερικανίδα που τα καλοκαίρια ερχόταν στον τόπο της και είχε στην ιδιοκτησία της όλη αυτήν την περιοχή που τώρα είναι χτισμένο το Μοναστήρι, είδε έκπληκτη ένα πρωινό μια νεαρή γυναίκα να γκρεμίζει τον τοίχο ενός οικήματος που βρισκόταν εκεί: -Τι κάνεις εκεί; -Γκρεμίζω το τοίχο, της αποκρίθηκε, γιατί εδώ θα φτιάξω εγώ το σπίτι μου. Η γυναίκα συγκλονίστηκε μιας και κατάλαβε ότι η νεαρή αυτή γυναίκα δεν ήταν άλλη από την Παναγία και δώρισε όλη την έκταση στην Μητρόπολη Αργολίδος και ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ιάκωβος στον Άγιο αυτό τόπο έκτισε ένα μοναστήρι που αφιερώθηκε στην Θεοτόκο. Οι προσκυνητές της Μονής δροσίζονται οι ψυχές τους και γεύονται όλους τους χυμώδεις καρπούς της προσευχής και της γαλήνης που αναδύονται σε κάθε σπιθαμή αυτού του ευλογημένου τόπου. Ήταν επιθυμία του Μητροπολίτη Ιακώβου, εκεί να γίνει η ταφή του, εκεί που όποτε μπορούσε και του το επέτρεπαν τα Επισκοπικά του καθήκοντα πήγαινε για να ξεκουραστεί αλλά συγχρόνως να προσευχηθεί για το ποίμνιό του . Το μοναστήρι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αποτελεί ένα ακόμα φάρο της Ορθοδοξίας για την Αργολίδα. Δεν είναι τυχαίο ότι η περιοχή που είναι χτισμένη η μονή αποκαλείται Άγιο Όρος. Από την μονή έχουν περάσει πολλές εκκλησιαστικές μορφές. Τώρα στο ησυχαστήριο αυτό εκτός από την αδελφότητα που υπάρχει θα είναι και μόνιμα ο Ακάματος μακαριστός ποιμενάρχης της Αργολίδος κυρός Ιάκωβος ο Β και θα προσέχει από εκεί όλη την Αργολίδα.

 

 

 

 

+Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ Β΄ 1932-2013


Ο κατά κόσμο Δαμιανός Παχής γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής το 1932,όπου παρακολούθησε τα εγκύκλια και γυμνασιακά μαθήματα. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1959. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1959 και Πρεσβύτερος στις 19 Απριλίου 1960. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην Μητρόπολη Άρτας. Στις 18 Νοεμβρίου 1985 εξελέγη Μητροπολίτης Αργολίδος στην θέση που είχε μέχρι τότε ο προκάτοχός του μακαριστός Χρυσόστομος Δεληγιανόπουλος.
Ο Θεός αξίωσε την Αργολίδα να έχει για 28 χρόνια ένα Ποιμενάρχη γαλήνιο, ακάματο, εμπνευσμένο κα φιλάνθρωπο. Ιεροκήρυκας στην Άρτα, κήρυξε το Θείο Λόγο, περιδιαβαίνοντας όλα τα χωριά του κάμπου και όλους τους οικισμούς του ορεινού όγκου των Αθαμανικών ορέων. Από το ιστορικό Πέττα στο Βουλγαρέλι κι από κει στους Μελισουργολύς και την Κυψέλη.

Ακούραστος εργάτης της Εκκλησίας, κατάφερε με την Θεία Χάρι, να αγγίξει τις πονεμένες ψυχές, να παρηγορήσει με τον ήπιο γλυκύ του λόγο τις πικραμένες καρδιές, να μοιραστεί την δύσκολη και ταπεινή ζωή τους. Υπήρξε ο αγαπημένος Ιεροκήρυκας της Άρτας. Χαρακτηριστική η χαρμολύπη των Αρτινών, που συγκινημένοι και με δάκρυα στα μάτια, κατέφθασαν από την πόλη και τα χωριά τους, κατά την ενθρόνισή του στο θρόνο του Μητροπολίτη Αργολίδος.
Λύπη, γιατί έχαναν έναν αδελφό, ένα πατέρα, ένα φωτισμένο κληρικό. Χαρά, γιατί ο άνθρωπος τους αξιώθηκε της Αρχιεροσύνης στην οποία τον τοποθέτησε το θέλημα του Θεού, και του υψηλού χρέους να διδάσκει την πραγματική, ενάρετη και χριστιανική ζωή.

Ιερατικά συνέδρια, σχολές Αγιογραφίας και Ψαλτικής, φιλανθρωπίες , Ιεραποστολή ,ανάπτυξη του Ραδιοφωνικού σταθμού, είναι τα ελάχιστα από όσα θα μπορούσε να απαριθμήσει κάποιος, μιας και ο Μητροπολίτης Ιάκωβος ήταν ταπεινός και σεμνός και δεν ήθελε τα όσα κάνει να τα δημοσιοποιεί, εξάλλου τόνιζε πως: ότι κάνει η δεξιά σου να μην το ξέρει η αριστερά σου . Προστατεύει τα Μοναστήρια και τους Ναούς και φτιάχνει μεγαλοπρεπή Ναό για τον προστάτη και πολιούχο της πόλεως Ναυπλίου Άγιο Αναστάσιο.
Έργο ζωής υπήρξε η συνεχής και αδιάλειπτος προσπάθειά του για τον εντοπισμό και την μετακομιδή στο Άργος, των Αγίων Λειψάνων του Αγίου Πέτρου, Επισκόπου Άργους του Θαυματουργού. Προσπάθεια που τελικά πέτυχε και έτσι στις 19 Ιανουαρίου του 2008, πήρε στα χέρια του, πλήρης συγκινήσεως και ιερού δέους τα Άγια Λείψανα του Αγίου Πέτρου και προκατόχου του στον θρόνο της Επισκοπής.

Τελικά ο χρόνος τον Λύγισε και μετά από ένα ατύχημα που είχε η υγεία του κλονίστηκε ,αναγκάζεται βλέποντας πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα Αρχιερατικά του καθήκοντα δηλώνει παραίτηση στην Ιερά Σύνοδο ,τον Ιανουάριο του 2013. Κατόπιν μετά κι από αυτό η υγεία του επιβαρύνεται όλο και περισσότερο, στο τελευταίο Ιερατικό συνέδριο της Μητροπόλεως Αργολίδος και φανερά εξασθενημένος, χαιρετά τους Ιερείς της Μητροπόλεως του λες και διαισθανόταν πως θα ήταν η τελευταία φορά που θα τους έβλεπε… Τους συμβουλεύει ,δεν διστάζει να ζητήσει δημοσίως συγνώμη αν πίκρανε ή στενοχώρησε κάποιο Ιερέα . Τελικά αποχωρεί από το συνέδριο με την ελπίδα και πίστη πως στον επισκοπικό θρόνο της Αργολίδος ,που τόσο πολύ αγάπησε και υπηρέτησε με όλη του τη δύναμη ,θα είναι ο επίσκοπος Επιδαύρου Καλλίνικος ,που τόσο πολύ αγάπησε.

Μετά από αυτό ο Μητροπολίτης μεταφέρεται στην Αθήνα και στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα για εξετάσεις ,που τελικά δεν ολοκληρώνονται γιατί η υγεία του Επισκόπου κλονίζεται ακόμα πιο πολύ. Προβλήματα και ανεπανόρθωτη ζημιά στην καρδία του καθώς και στο αναπνευστικό του κάνει του θεράποντες ιατρούς του να τον διασωληνώσουν στην εντατική του νοσοκομείου. Κοντά του παραμέναν μόνο κάποιοι μοναχοί για να τον προσέχουν. Καθημερινά επισκέπτονταν το νοσοκομείο Αρχιερείς, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πολιτικοί ,απλός κόσμος. Το ενδιαφέρον για την υγεία του στην Αργολίδα από τον κόσμο ήταν μεγάλο, καθημερινά στα γραφεία της Μητροπόλεως το τηλέφωνο χτυπούσε ασταμάτητα, όλοι ήθελαν να μάθουν τι κάνει ο Ποιμενάρχης τους.

Να κλείσει η χωματερή στα Δίδυμα


Να μεταφερθούν τα απορρίμματα σε ασφαλείς χώρους επεξεργασίας, να σταματήσει η λειτουργία της μονάδας στο Σταυρό - Κλάδεμα των Διδύμων του Δήμου Ερμιονίδας της Αργολίδας και να αποκατασταθεί το περιβάλλον στη περιοχή είναι μερικά από τα αιτήματα που αναφέρει στην παρέμβασή του προς τον Επίτροπο Περιβάλλοντος και την επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας.

Στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής αναφέρει:

«Η αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από κοινού με την ΕΕ, επιδεινώνει δραματικά τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και στο Δήμο Ερμιονίδας, Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η πολιτική αυτή, την οποία υπηρετούν και τα όργανα της Τοπικής Διοίκησης της περιοχής (η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου), έχει σωρεύσει τεράστια προβλήματα για τη ζωή των εργαζομένων - κατοίκων της περιοχής, καταστρέφει το περιβάλλον και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Η τρικομματική κυβέρνηση και τα όργανα της Τοπικής Διοίκησης μεθοδευμένα οξύνουν το πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων, με κύριο στόχο να το αξιοποιήσουν στη συνέχεια για την παράδοση της διαχείρισης σε μονοπωλιακούς ομίλους, μέσω Συμβάσεων Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε συμπαιγνία με την κυβέρνηση, την 1η Ιουλίου του 2012, έλαβε προσχηματικά απόφαση για την παύση της λειτουργίας όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Απορριμμάτων, δημιουργώντας αδιέξοδο, δεδομένου ότι στην περιοχή δεν υπάρχει ούτε ένας νόμιμος χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων. Στη συνέχεια η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου αποφάσισε την μεταφορά μέρους του τεράστιου όγκου απορριμμάτων από όλες τις περιοχές της Περιφέρειας στο ΧΥΤΑ Φυλής, στην Αττική, έναντι πανάκριβου αντιτίμου και μεταφορικών. Έτσι, θησαυρίζουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων, από χρήματα που καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι από την τσέπη τους. Η μονάδα "προσωρινής αποθήκευσης" δεμάτων απορριμμάτων, στην περιοχή στο Σταυρό-Κλάδεμα των Διδύμων του Δήμου Ερμιονίδας της Αργολίδας λειτουργώντας ως ανοικτή χωματερή, τα τελευταία δύο χρόνια συσσώρευσε πάνω από 42000 τόνους σε δέματα και 35000 τόνους χύδην απορρίμματα.

Όπως αποδεικνύεται και από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες, τόνοι απορριμμάτων βρίσκονται εναποτεθειμένοι στην ανοιχτή χωματερή, στη θέση Σταυρός - Κλάδεμα, χωρίς καμία υγειονομική μέριμνα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δραματικοί κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων και τεράστια επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Σημειώνουμε ότι στην ανοικτή αυτή χωματερή, λόγω της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων και την ανύπαρκτη εποπτεία του χώρου, έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές από την ανάφλεξη των απορριμμάτων, γεγονός που μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες για το περιβάλλον και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.

Ταυτόχρονα, ανεξέλεγκτη πλέον είναι η εναπόθεση τόνων απορριμμάτων στα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Ερμιονίδας, θέτοντας σε αυξημένους κινδύνους τη δημόσια υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Με ευθύνη του Δήμου Ερμιονίδας δίπλα στην κατ' ευφημισμό αποκαλούμενη "Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού Αποβλήτων" του Δήμου Κρανιδίου, (μονάδα που δεν πληροί καμία από τις απαιτούμενες επιστημονικές και τεχνικές προδιαγραφές), έχουν αποθηκευτεί απορρίμματα σε εμπορευματοκιβώτια «Container», δημιουργώντας νέες εστίες της ήδη βαριά φορτισμένης με μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και γενικότερα του περιβάλλοντος, με δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους της περιοχής.

Παρά τις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής, η κυβέρνηση οι τοπικές και περιφερειακές αρχές και ο Δήμος Ερμιονίδας αρνούνται προκλητικά να πάρουν οποιοδήποτε μέτρο για την παύση της λειτουργίας της ανοιχτής χωματερής και να προστατεύσουν το περιβάλλον και την δημόσια υγεία.

Οι εργαζόμενοι κάτοικοι της περιοχής με απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Διδύμων περιφρουρούν στο Σταυρό-Κλάδεμα του Δήμου Ερμιονίδας της Αργολίδας το χώρο της ανοιχτής χωματερής και απαγορεύουν την εναπόθεση νέων δεμάτων απορριμμάτων, για να προφυλάξουν στοιχειωδώς το περιβάλλον και την υγεία τους.

Τα προβλήματα των εργαζομένων κατοίκων της περιοχής έχουν προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις στις δημόσιες υποδομές παροχής νερού για ύδρευση και άρδευση του Δήμου Ερμιονίδας. Το νερό ύδρευσης το οποίο τροφοδοτεί τα δημοτικά διαμερίσματα Κρανιδίου , Ερμιόνης, Κοιλάδας, Φούρνοι, Πόρτο Χέλι, Ηλιόκαστρο του Δήμου Ερμιονίδας είναι ακατάλληλο, γιατί περιέχει επικίνδυνα χημικά στοιχεία ( αυξημένη περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο κ.α.) για τη δημόσια υγεία.

Οι αποφάσεις και οι ενέργειες τόσο της τρικομματικής κυβέρνησης, της Περιφέρειας της Πελοποννήσου και της τοπικής διοίκησης του Δήμου Ερμιονίδας όσο και της ΕΕ έχουν κριτήριο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την ικανοποίηση των επιστημονικά τεκμηριωμένων προτάσεων του ΚΚΕ, των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.

Για την σωρεία των προβλημάτων στη συγκεκριμένη περιοχή έχουμε υποβάλλει αλλεπάλληλες ερωτήσεις, αναφορές και παρεμβάσεις στα όργανα της ΕΕ (η πιο πρόσφατη είναι η από 19/11/2012 Επιστολή προς τον Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - αρ. αναφοράς 1569/2012) και το Ελληνικό Κοινοβούλιο (Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με αριθ. πρωτ. 6540/ 9-3-2012).

Στηρίζουμε το αίτημα και την διεκδίκηση των εργαζομένων κατοίκων της περιοχής:

·                     Να μεταφερθούν τα απορρίμματα σε ασφαλείς χώρους επεξεργασίας, να σταματήσει η λειτουργία της μονάδας στο Σταυρό - Κλάδεμα των Διδύμων του Δήμου Ερμιονίδας της Αργολίδας και να αποκατασταθεί το περιβάλλον στη περιοχή.

·                     Να διαμορφωθεί αποκλειστικά δημόσιος ενιαίος φορέας διαχείρισης απορριμμάτων με ευθύνη του Κράτους και της Τοπικής διοίκησης, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων και καμία ανάμειξη ιδιωτών.

·                     Να εξασφαλιστεί φτηνό – υγιεινό νερό για το Δήμο Ερμιονίδας αποκλειστικά από δημόσιο φορέα με την αξιοποίηση των πηγών του Αναβάλλου και του Φράγματος Ρόρου - Τζερτζελιάς της Αργολίδας. Το νερό ο πολυτιμότερος φυσικός πόρος, πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.»

 

Ανταλλαγές του ΠΑΠΕΛ με Τούρκικα Πανεπιστήμια


Ανταλλαγές και μελλοντικές συνεργασίες με τα Πανεπιστήμια της Τουρκίας σχεδιάζει το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο. Ήδη μια πρώτη συζήτηση έγινε με την Πρόξενο της Τουρκίας που πρόσφατα επισκέφτηκε το Ναύπλιο.

Ήδη η Σχολή συνεργάζεται με Πανεπιστήμια της Τουρκίας στα πλαίσια του πρoγράμματος Εράσμους. Συγκεκριμένα, το ΤΘΣ Ναυπλίου συνεργάζεται με το Istanbul Gelisim University, Bogazici University ενώ τα άλλα Τμήματα  με τα Sabanci University, Anadolu University, Kirklarely University, Ozyegin University και Inonu University.

Άλλωστε η πρόεδρος Αλκηστις Κοντογιάννη είχε πάρει μέρος σε ένα πρόγραμμα Comenius (CAFT) για  την παράδοση και τη διαπολιτισμικότητα με έμφαση στα παραμύθια και είχε συνεργαστεί για μια τριετία με την κα Asli Tarakcioglu από το Gazi Universitesi, επικεφαλής στο πρόγραμμα και με άλλους επιστήμονες από άλλα κράτη.

Σχεδιάστηκαν δυνατές ανταλλαγές και μελλοντικές συνεργασίες σε πολλά επίπεδα από την εκπαίδευση και το θέατρο μέχρι τον τουρισμό.

Περιμένει κέρδη από τους Ρώσους η Πελοπόννησος


Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ρώσων tour operator για την χώρα μας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί και η Πελοπόννησος για να κερδίσει στον τουριστικό τομέα το μερίδιο που της αναλογεί.

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η Περιφέρεια. Μάλιστα στην Μόσχα επιδιώχθηκε συνάντηση με την γενική διευθύντρια του συνδέσμου tour operator Ρωσίας Maya Lomidze, στην οποία ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε στις υφιστάμενες υποδομές της Πελοποννήσου, και παρουσίασε τα είδη τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν και συζητήθηκε η προοπτική υλοποίησης τουριστικών προγραμμάτων σε ετήσια βάση.

Στόχος των ξενοδόχων και της Περιφέρειας είναι η διεύρυνση της λειτουργίας ρώσων tour operator στην Πελοπόννησο και γι΄ αυτό υπερτονίστηκε ότι η Περιφέρεια αποτελεί έναν ασφαλή αλλά και εντυπωσιακό τουριστικό προορισμό και ότι η στόχευση είναι ο θεματικός τουρισμός.

Διαπίστωση της περιφέρειας σύμφωνα με ανακοίνωσή της ήταν ότι η  κα Lomidze έμεινε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένη. Μάλιστα, τόνισε τη γενική παραδοχή ότι η αύξηση των Ρώσων τουριστών στην Πελοπόννησο προβλέπεται για το 2013 αυξημένη κατά 20% σε σχέση με το 2012.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης η διοργάνωση μιας έκθεσης πελοποννησιακών προϊόντων όπου οι πολίτες της Μόσχας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα προϊόντα της περιοχής και να γευτούν τις παραδοσιακές της γεύσεις.

Και η Τρίπολη θέλει το Κέντρο Φυτοπροστασίας


Κατά της κατάργησης του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ναυπλίου τάσσεται και ο δήμος της Τρίπολης με ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αναφέρεται στο ψήφισμα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρίπολης εκφράζει την έντονη αντίρρησή του σ’ αυτή την προοπτική διότι θα αποβεί καταστροφική τόσο για τους αγρότες - παραγωγούς όπως και για το καταναλωτικό κοινό του Δήμου μας.

Τα περιφερειακά κέντρα διασφαλίζουν την ποιότητα των διατιθέμενων στις αγορές προϊόντων  και καλύπτουν πρακτικά θέματα των παραγωγών που δεν καλύπτονται από άλλον φορέα με :

1). Την έκδοση δελτίων γεωργικών προειδοποιήσεων για έγκαιρη και αποτελεσματικά φυτοπροστασία και εφαρμογή των κανόνων ορθής Γεωργικής Πρακτικής.

2). Αναλύσεις υπολειμμάτων

3). Έλεγχο ζώνης οίνου Π.Ο.Π. Μαντινεία.

4). Ποιοτικούς ελέγχους

5). Έλεγχο εισαγωγών

Επειδή αυτή την περίοδο που όλοι αναφέρουν ότι η αγροτική παραγωγή  θα αποτελέσει τον πυλώνα για την  ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας μας ΔΕΝ μπορεί να κλείνουν κέντρα ενημέρωσης των αγροτών και ποιοτικών ελέγχων, καλούμε  την πολιτική ηγεσία της χώρας να μην προχωρήσει στην «σχεδιαζόμενη» μεταρρύθμιση.

28/3/13

Ο γιατρός και η κρίση

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

ΤΟ ΣΟΚ και το δέος που προκάλεσε η κρίση στην Κύπρο, για κάποιους που παρακολουθούσαν τις εξελίξεις ήταν αναμενόμενη εδώ και χρόνια…
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ φίλος μου από το Άργος, να προέβλεπε τις εξελίξεις εδώ και δύο χρόνια και η Κυπριακή κυβέρνηση να μην γνώριζε αυτό που θα συνέβαινε. Και βέβαια ο Κύπριος φίλος, δεν είναι ούτε πολιτικός, ούτε δημοσιογράφος, ούτε φυσικά μέντιουμ. Γιατρός είναι ο άνθρωπος, αλλά έχει ένα …κουσούρι: Διαβάζει τα νέα και εμβαθύνει σε αυτά προσπαθώντας να δει πίσω από τις λέξεις, ενώ βάζει παράλληλα και το μυαλό του να δουλεύει.
ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ τυφλωμένοι από την ευημερία των τελευταίων χρόνων στη Μεγαλόνησο και έμπαιναν στην διαδικασία να σκεφθούν πώς λειτουργεί η οικονομία, καταλάβαιναν ότι αργά ή γρήγορα το τσουνάμι θα ερχόταν. Και μάλιστα, διέβλεπαν ότι θα είναι ακόμα χειρότερο και από αυτό που χτύπησε την Ελληνική οικονομία.
ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ όμως, οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών δεν φρόντισαν να δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες που θα προστάτευσαν το κράτος και τους πολίτες από την οικονομική καταστροφή. Με αποτέλεσμα και η Κύπρος να βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα βιώνοντας την δική της τραγωδία.
 

Η Αλαζονεία των ΣΥΡΙΖΕΩΝ

Άρθρο του Άκη Ντάνου

ΕΚΑΝΕ και η μύγα...τον κόσμο όλο, μια παροιμία που ταιριάζει απόλυτα στην παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην Αργολίδα, αφού από 2,5% έφτασε ξαφνικά να εκλέξει βουλευτή και να διεκδικεί ακόμα και υπουργό στην περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση. Το ξαφνικό αυτό μεγάλωμα όμως έφερε γκρίνιες και διχόνοιες, μα πάνω απ όλα υπέρμετρο εγωισμό που δεν ταιριάζει σε αριστερούς.

ΗΤΑΝ βέβαια στραβό το κλίμα εξ αρχής, ιδιαίτερα όταν μαθεύτηκε πως κάποιες θέσεις συμβούλων θα είναι επ αμοιβή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αρχίσουν βυζαντινισμοί. Οι φτωχοί έμειναν στην απέξω, αφού οι κομματικές θέσεις -και σωστά- δεν είναι για την κάλυψη της ανεργίας αλλά για την καλύτερη λειτουργία των κομμάτων. Όμως η δυσαρέσκεια στους πεινασμένους διαγράφτηκε έντονα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ σύμφωνα με πληροφορίες μια ακόμα αστεία εσωτερική διαμάχη μεταξύ συνιστωσών παίχτηκε με το τηλέφωνο των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στο Άργος. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας δεν μπορούσε να τους διαθέσει κάποιο απ τα τηλ, που τους παραχώρησε η βουλή κι έτσι την λύση την αναζήτησαν στην Καλαμάτα, απ τον εκεί βουλευτή τους. Το θέμα άρχισε να ξεπερνιέται, αλλά ξαφνικά προέκυψε η σύγκρουση με τους ΧΑ στην πλατεία Καποδίστρια στο Ναύπλιο.

ΕΝΑ κομμάτι των ΣΥΡΙΖΕΩΝ έφυγε με πρώτο πρώτο τον βουλευτή τους που προσπάθησε με την στάση του να καθησυχάσει τον Δένδια πως οι “κουκουλοφόροι” δεν έχουν στέγη τον ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα αν την ημέρα εκείνοι χάρη στους Αναρχικούς κυρίως δεν “μπήκαν” οι χρυσαυγήτες στην παλιά πόλη. Η σχέση ΣΥΡΙΖΑ Δένδια φαίνεται πως ενισχύθηκε από τις δηλώσεις Τσίπρα περί πάταξης της “ανομίας” απ όπου κι αν προέρχεται και κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στο Άργος, αποφάσισαν οι Συριζέοι να απεμπολήσουν τους “αναρχικούς” και να κάνουν μόνοι τους φιγούρα με ένα πανό που θύμιζε το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ του 80.

ΜΠΟΡΕΙ ο Γκράμσι να έλεγε πως οι κομμουνιστές θα πρέπει να βάλλουν το χέρι τους ακόμα και στα σκατά, όμως οι ΣΥΡΙΖΕΟΙ, παραβγήκαν αριστοκράτες, χωρίς τον ελάχιστο αγώνα για την περιοχή, εκτός κάποιον εξαιρέσεων για τα σκουπίδια της Ερμιονίδας, κι όχι του Άργους ή του Ναυπλίου, ή αποσπασματικά για το νερό της περιοχής, και να νομίζουν πως πλέον θα ηγούνται των κινημάτων με αποκλεισμούς κατ οπορτουνιστική επιλογή των.

 

 

Το «όχι» της αλεπούς μόνο την αλεπού σώζει….


H απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου
 

Ο Λαγός με τη φινετσάτη σβελτάδα του έφτασε στον κάμπο του Μεγάλου Μοσχαριού.

-Φιλαράκο μήνυμα από τον Μεγάλο Ταύρο. (Και του πέταξε ένα κούφιο κόκκαλο με το μήνυμα του Ταύρου).

-Τι χρωστάω Λαγέ;

-Τίποτα, με πλήρωσε τρία καρότα ο Μεγάλος Ταύρος.

Στο Μεγάλο Δάσος, την πατρίδα του Λαγού, μέχρι πριν λίγο καιρό δούλευαν με το σύστημα της ανταλλακτικής οικονομίας. Ήθελε ο λαγός καρότα, αν δεν έβρισκε, μάζευε από το λιβάδι χόρτα και κατέβαινε στο παζάρι. Μέσα από διαδοχικές ανταλλαγές εξασφάλιζε τα καρότα του. Τον τελευταίο καιρό στο σύστημα αυτό προστέθηκε και η ανταλλακτική παροχή υπηρεσιών. Ο Μεγάλος Ταύρος θα ήθελε πολύ χρόνο και κόπο για να μεταφέρει το μήνυμα του στον φίλο του το Μοσχάρι. Έτσι ο γρήγορος Λαγός εξασφάλιζε τα καρότα του εκτελώντας ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Στην κοινωνία του μεγάλου δάσους ήταν άγνωστες λέξεις οι έννοιες του πλούτου, του τόκου, του επιτοκίου, το δάνειο οι δόσεις. Ούτε τάξεις υπήρχαν και για αυτό τον λόγο δεν υπήρχε Διοικητήριο και λοιπές δυνάμεις εξουσίας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν μια αταξική κοινωνία που λειτουργούσε επί των ενστίκτων και επί των αναγκών. Με αυτές τις συνθήκες επικρατούσε μια ζωική αρμονία και ισορροπία στο Μεγάλο Δάσος. Τα πράγματα άλλαξαν μέσα σε μια δεκαετία όταν η πονηρή Αλεπού έφερε καινά δαιμόνια στο Μεγάλο Δάσος.

Δεν ξέρουμε για πιο λόγο ή κάτω από ποιες συνθήκες βρέθηκε η Αλεπού στην Ζούγκλα, αλλά εκεί βρήκε τον παράδεισο της. Τον πρώτο που συνάντησε μπροστά της ήταν ένα μεγαλόσωμο αλλά πολύ πλαδαρό και χαμηλών τόνων Λιοντάρι.

-Λιονταράκο ξέρεις καμιά δουλίτσα για να βγάλω και εγώ το ψωμάκι μου;

Το Λιοντάρι σήκωσε με πολύ μεγάλη προσπάθεια τα ασήκωτα βλέφαρα του.

-Τι δουλειά μωρή, Αλεπού εδώ δεν δουλεύει κανένας.

-Καλά και πως εξασφαλίζετε την τροφή σας;

-Να (το Λιοντάρι κάτω από την μεγάλη του χαίτη έβγαλε ένα κινητό τηλέφωνο τελευταίας τεχνολογίας) τούτο το τηλέφωνο ξέρει πότε πεινάω και με ειδοποιεί, εγώ καλώ το ταχυφαγείο και μου φέρνουν το φαγητό μου.

-Καλά και πως το ανταλλάσεις;

-Δεν ανταλλάσω τίποτα, χρεώνω την πιστωτική μου κάρτα.

-Και που παίρνω τέτοια κάρτα;

-Στην τράπεζα που αλλού; Έχεις κάτι να βάλεις ενέχυρο για να πάρεις το δάνειο της πιστωτικής.

-Σαν τι δηλαδή;

-Εγώ για το δάνειο πιστωτικής κάρτας που πήρα, έβαλα ενέχυρο την πάνω πλευρά του ποταμού που ήταν και η περιοχή την οποία έλεγχα.

-Και βέβαια και εγώ μπορώ να δηλώσω όλο τον ποταμό του Μεγάλου Δάσους.

-Δικός σου είναι;

-Βεβαίως.

Με μαύρα γυαλιά στα μάτια, δανεικό το κουστούμι ενός πιγκουίνου κρατώντας μια μαρμάρινη πλάκα η αλεπού μπήκε στην μεγάλη τράπεζα.

-Σύμφωνα με αυτό το μαρμάρινο παραστατικό είστε ο ιδιοκτήτης του ποταμού του Μεγάλου Δάσους (της είπε ένα φαφούτης Αρκούδος).

-Βεβαίως, βεβαίως (είπε η πονηρή Αλεπού).

-Μπορούμε να σας εξασφαλίσουμε ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο και πολλές πιστωτικές κάρτες με ενέχυρο τον ποταμό.

-Πολύ ευχαρίστως. Μπορώ να σας ρωτήσω και κάτι ακόμα;

-Τι είναι το μεγάλο αυτό κτήριο απέναντι από την τράπεζα σας;

-Είναι το Κυνοβούλιο.

-Τι είναι αυτό;

-Τα σκυλιά τα οποία προστατεύουν το διατραπεζικό σύστημα, είναι χωρισμένα σε κόμματα και εκπροσωπούν τον λαό!!!

-Πως θα μπορούσα να παρακολουθήσω την λειτουργία του Κυνοβουλίου;

-Με το κεφάλαιο που διαθέτετε μπορούμε να σας εξασφαλίσουμε και το καλύτερο θεωρείο.

-Πως μπορώ να πάω εκεί;

-Θα σας δώσω ένα ειδικό πάσο, θα μπαίνετε στην τράπεζα, θα κατεβαίνετε στο υπόγειο και η κυλιομένη σκάλα 1 θα σας πηγαίνει στο θεωρείο 1.

Εκείνα τα χρόνια το Κυνουβούλιο είχε μια υπόγεια διασύνδεση με το διατραπεζικό σύστημα, από τον υπόγειο αυτό διάδρομο πέρναγαν και τα κουτιά γεμάτα με τα  κόκκαλα των σκύλων. Παράδοση που μάλλον συνεχίστηκε στους αιώνες.

Η Αλεπού δεν έχανε συνεδρίαση για συνεδρίαση, μελετούσε με πάθος το Κυνοβουλευτικό σύστημα και κατέστρωνε τα σχέδια της για το Μεγάλο Δάσος. Περνούσε πολλές ώρες με τον φαφούτη Αρκούδο και καταλάβαινε την μεγάλη δύναμη του τραπεζικού συστήματος. Ένα απόγευμα είδε σε μια γωνία του δρόμου το μεγάλο Λιοντάρι να της απλώνει το χέρι για ελεημοσύνη, πρόσεξε ότι ούτε νύχια στα δάκτυλα του. Ο ατρόμητος βασιλιάς επαίτης!

-Τα έχασα όλα (της είπε), με έφαγαν τα σκυλιά οι πολιτικοί με τις διαβεβαιώσεις τους και οι τραπεζίτες.

-Ας πρόσεχες, του είπε περιφρονητικά και του πέταξε μια προπληρωμένη πιστωτική κάρτα. (Γέμισε λάσπες η περήφανη χαίτη του λιονταριού από τις υποκλίσεις).

Τρόμαξαν να την γνωρίσουν την πονηρή Αλεπού όταν γύρισε στο Μεγάλο Δάσος. Μαζί της έφερε ολόκληρα φορτηγά με εργάτες και εξοπλισμό. Ήταν πράγματι πανούργο το σχέδιο της, είχαν ευθύνη και αυτοί που την άφησαν να το εφαρμόσει. Πρώτα έχτισε ταχυφαγεία με διάφορες λιχουδιές και δίπλα από κάθε ταχυφαγείο μία τράπεζα. Τα ζώα το βρήκαν μεγάλη ευκολία να υποθηκεύουν την περιουσία του δάσους  και να αποκτούν λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες. Από αυτάρκεις κάτοικοι του Μεγάλου Δάσους έγιναν εξαρτημένοι καταναλωτές. Σε μια μεγάλη ανοικτή συγκέντρωση στο μεγάλο πλάτωμα η πονηρή αλεπού ανέπτυξε την θεωρία της.

-Αγαπητοί κάτοικοι του δάσους, για την καλύτερη ασφάλεια του δάσους, των ταχυφαγείων αλλά και των καταθέσεων σας πρέπει και εμείς να αποκτήσουμε Κυνοβούλιο.

-Μας εμείς δεν έχουμε σκυλιά.

-Θα σας φέρω εγώ και μάλιστα είναι αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα σας να διαλέγεται ποια ράτσα σκύλων θα διοικεί το Κυνοβούλιο.

Τα κατάφερε μια χαρά όχι μόνο δέσμευσε όλη την περιουσία του δάσους, όχι μόνο είχε εξαρτημένους τους κατοίκους από τα ταχυφαγεία δίχασε και τα ζώα ανάλογα με την ράτσα των σκύλων που ψήφιζαν για τον Κυνοβούλιο. Κατά τα πρότυπα της Ζούγκλας ένας υπόγειος διάδρομος συνέδεε το Κεντρικό Υποκατάστημα με το Κυνοβούλιο. Τα πράγματα πήγαιναν θαυμάσια για την πονηρή αλεπού με την δύναμη του χρήματος έλεγχε τα πάντα. Μαύρα δάνεια έδινε σε όλα τα κόμματα των σκύλων και αυτοί γαύγιζαν υποταγμένοι στον εθνικό ευεργέτη. Η τράπεζα της Ζούγκλας έτριβε τα χέρια της, η Αλεπού αποδείχτηκε χρυσορυχείο, μια νέα μεγάλη αγορά βρέθηκε μπροστά τους τουλάχιστον για λίγα χρόνια. Η τράπεζα της Αλεπούς ξεζούμιζε το δάσος και αυτοί ξεζούμιζαν την τράπεζα της Αλεπούς.

Οι σχέσεις με την Αλεπού διαταράχθηκαν λίγο όταν έκανε ένα παράτολμο άνοιγμα στην Παγωμένη Στέπα. Αλλά τα κατάφερε μια χαρά και εκεί. Από το παγωμένο βορρά ερχόταν πακτωλός «βρώμικου» χρήματος, για αποταμίευση στις τράπεζες του Μεγάλου Δάσους. Όλα τα ζώα ευημερούσαν. Ακόμα και ο γρήγορος Λαγός είχε αγοράσει, με δάνειο φυσικά, μηχανή μεγάλου κυβισμού. Ήταν λίγο αστείο το θέαμα να τον βλέπεις να οδηγάει αυτή την μηχανή και φαίνονται μόνο τα αυτιά του.

Η πονηρή Αλεπού συνέχιζε το καταστροφικό της έργο μέχρι που αντιλήφτηκε ότι η Ζούγκλα αντιμετώπιζε ενεργειακά προβλήματα, στέρευε ο ποταμός του Λιονταριού. Βιαστικά απέσυρε μεγάλα κεφάλαια στα Ανατολικά Νησιά. Τώρα πια όλο το τραπεζικό της σύστημα ήταν μια φούσκα έτοιμη να σπάσει.

Ο Φαφούτης Αρκούδος κόντεψε να πάθει εγκεφαλικό όταν του αποκάλυψε ότι με το μεγάλο ποτάμι που ζητούσε για τα δανεικά ήταν και αυτό μια φούσκα. Γιατί δεν της ανήκε. Φαίνεται ότι τότε βγήκε η παροιμιώδης φράση «ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;» Η πονηρή Αλεπού όμως είχε ανάγκη την τραπεζική ενίσχυση του Αρκούδου γιατί λεφτά δεν υπήρχαν στις τράπεζες παρά μόνο τυπωμένα νούμερα στα βιβλιάρια. Κάποιοι σκύλοι από το Κυνοβούλιο των Ανατολικών Νήσων έστειλαν μήνυμα  στην Ζούγκλα ότι εκεί είχαν μεταφερθεί μεγάλα κεφάλαια. Ήξερε η Ζούγκλα ότι λεφτά δεν υπήρχαν στο Δάσος.

-Αν θέλετε βοήθεια 17 δισεκατομμυρίων Δασίν πρέπει, 5,8 να τα βρείτε από τις δικές σας τράπεζες. (Ήταν η σκληρή απαίτηση της Ζούγκλας).

Το οικοδόμημα της πονηρής Αλεπούς κινδύνευε. Η φούσκα θα έσκαγε στα μούτρα της. Ντυμένη λαϊκός επαναστάτης ηγήθηκε του μεγάλου συλλαλητηρίου που φώναζε «όχι στα μέτρα», τα σκυλιά του Κυνοβουλίου της ήταν μιλημένα και υποταγμένα. Η ληστεία δεν έπρεπε να φανερωθεί.

-Για άλλη μια φορά ο περήφανος λαός του Δάσους είπε το «όχι» του.

Και τα περήφανα ληστεμένα ζώα ούρλιαζαν από εθνική περηφάνια. Στην Ζούγκλα άνοιγαν σαμπάνιες στην υγεία της Αλεπούς. Και το τραπεζικό σύστημα κατέρρεε, και οι πολίτες του Δάσους θα γίνονταν σκλάβοι τους και το μεγάλο ποτάμι θα αγόραζαν για ένα κομμάτι ψωμί.

Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; Μα ο λαός φυσικά!!!

 

*Η ιστορία σχεδόν δεν είναι φανταστική, την «έφτιαξε» ένα μήνυμα που έστειλε ο Γιάννης από την Κύπρο, ένα άρθρο του Δημήτρη Καζάκη, από όπου και το απόσπασμα: Οι τραπεζίτες, ή μεγαλοκαρχαρίες που το έπαιζαν εθνικοί επενδυτές και μεγαλοπαράγοντες της οικονομίας λεηλάτησαν κυριολεκτικά διαμέσου των τραπεζών τους το χρήμα που υπήρχε σ’ αυτές – κυρίως σε καταθέσεις – μαζί με τα πολιτικά κόμματα και τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου. Σήμερα οι καταθέσεις αυτών των τραπεζών υπάρχουν μόνο σε κομματικά ταμεία, λογαριασμούς παράκτιων εταιρειών ανά τον κόσμο, σε ομόλογα και παράγωγα του εξωτερικού και σε άλλες σκιώδεις τραπεζικές επενδύσεις κρυμμένες στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.

 

27/3/13

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 28.03.2013


25/3/13

Η έκδοση 21.03.2013



23/3/13

Οι πελάτες των Κυπριακών Τραπεζών σε Άργος και Ναύπλιο αναζητούν ενημέρωση


Ανησυχία επικρατεί στους πελάτες των Κυπριακών τραπεζών στο Ναύπλιο και στο Άργος. Τόσο η Τράπεζα Κύπρου όσο και η CRB (πρώην Marfin – Λαϊκή) και στις δύο πόλεις είχαν κατεβάσει ρολά και λειτουργούσαν μόνο τα ΑΤΜ.

Ένα πρόχειρο χαρτί κολλημένο στην είσοδο της CRB στο Άργος έγραφε: «Αγαπητοί πελάτες, Με απόφαση των Κυπριακών Αρχών, η Τρίτη 19 και η Τετάρτη 20 Μαρτίου είναι αργία για τις Κυπριακές Τράπεζες και συνεπώς το Δίκτυο καταστημάτων της CRB BANK υποκατάστημα της CYPRUS POPYLAR BANK CO LTD στην Ελλάδα, είναι κλειστό για όλες τις συναλλαγές. Οι συναλλαγές μέσω των ATM θα πραγματοποιούνται κανονικά».

Ανάλογες ανακοινώσεις είχαν αναρτηθεί και στα υπόλοιπα υποκαταστήματα των Κυπριακών τραπεζών στις δύο πόλεις, όπως άλλωστε και σε όλη την Ελλάδα.

Εντωμεταξύ, από την στιγμή που η τρόικα δεν δέχεται σχέδιο Β για τη διάσωση της Κύπρου, παραμένει άγνωστο τι θα γίνει και η αγωνία κορυφώνεται για όσους έχουν καταθέσεις στις τράπεζες αυτές στην Ελλάδα, αλλά και σε όσους είχαν διώξει χρήματα στην Κύπρο, πριν εκδηλωθεί και εκεί η κρίση.

Αρκετοί είναι αυτοί που περνούν ξανά και ξανά έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών ελπίζοντας ότι θα συναντήσουν κάποιον υπάλληλο για να μάθουν νέα εκ των έσω.

Άλλοι καθησυχάζονται από τις διαβεβαιώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και περιμένουν τις εξελίξεις. Όπως είχε σημειώσει το Σάββατο ο Γ. Στουρνάρας «από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», υπογραμμίζοντας ότι «Η Τράπεζα της Ελλάδος θα διερευνήσει ποια τράπεζα θα απορροφήσει τα κυπριακά ιδρύματα στην Ελλάδα».

Αλλά και οι ίδιοι οι υπάλληλοι αγωνιούν για το μέλλον τους. Όπως λένε κάποιοι από αυτούς, όλοι μιλάνε για τις τράπεζες και αν τελικά θα διασωθούν, αλλά κανείς δεν ασχολείται με εμάς.

Ανάσα με …δόσεις, για τα σκουπίδια στην Ερμιονίδα


Καινούργια φωτιά ξέσπασε στη χωματερή που έχει δημιουργηθεί από την εναπόθεση σκουπιδιών στον χώρο του δεματοποιητή στα Δίδυμα. Μάλιστα με έγγραφό του ο δήμος Ερμιονίδας καθιστά υπεύθυνη την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων – Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πε΄λοποννήσου.

Εντωμεταξύ, στην Φυλή θα πηγαίνουν για ένα 6μηνο τα σκουπίδια της Ερμιονίδας, αλλά λίγα λίγα. Σύμφωνα με την Κοινή  Υπουργική απόφαση, ο δήμος Ερμιονίδας θα μπορεί για ένα 6μηνο να μεταφέρει στο Χ.Υ.Τ.Α. Δυτικής Αττικής αστικά στερεά απόβλητα μέχρι 25 τόνους ημερησίως.

Αυτό σημαίνει ότι για να φύγουν όλα τα σκουπίδια που είχαν σωρευτεί στις γειτονιές, θα περάσει καιρός.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής προτεραιότητα για την φόρτωση και μεταφορά έχουν τα απορρίμματα που είναι συσσωρευμένα εντός των οικισμών και όσα έχουν προσωρινά αποθηκευθεί εκτός αυτών. Μάλιστα ο κος Καμιζής με ανακοίνωσή του κάνει έκκληση στους κατοίκους να κάνουν υπομονή: «Θα χρειαστεί λίγος ακόμα χρόνος και υπομονή, μέχρι να περισυλλέγουν και μεταφερθούν τα επί 35 μέρες συσσωρευμένα απορρίμματα, που υπερβαίνουν τους 500 τόνους, λαμβανομένου υπόψη ότι η άδεια που μας έχει δοθεί για τη μεταφορά απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής, είναι 25 τόνοι ανά ημέρα και η μέση ημερήσια παραγωγή των απορριμμάτων αυτή την εποχή είναι  8 έως 10 τόνοι».

Μάλιστα για να γίνουν όλα αυτά μάλιστα επιβαρύνεται ιδιαίτερα ο δήμος, αφού τα μεταφορικά ανμένεται να είναι τσουχτερά. Εξάλλου θα πληρώνει και τέλη στην Φυλή. Όπως αναφέρει η ΚΥΑ  «το τέλος χρήσης, ανά τόνο, του παραπάνω Χ.Υ.Τ.Α. καθορίζεται ίσο με το αντίστοιχο που έχει οριστεί για τα μέλη του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φ.Ο.Δ.Σ.Α.) του Χ.Υ.Τ.Α. και δεν σχετίζεται με το ειδικό τέλος ταφής του άρθρου 43 του Ν. 4042/2012».

 

Υποχρεώσεις

 

Όπως αναφέρει ξεκάθαρα η Κοινή Υπουργική Απόφαση ο Δήμος Ερμιονίδας οφείλει:

α. Να μεταφέρει τα αστικά στερεά απόβλητά του στην υποδεικνυόμενη στην παρούσα νόμιμα λειτουργούσα εγκατάσταση (Χ.Υ.Τ.Α.) και να καταβάλει το τέλος χρήσης.

β. Η εγκατάσταση δεματοποίησης στη θέση «Δίδυμα» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μεταφόρτωση των αποβλήτων στη διάρκεια ισχύος της παρούσης

γ. Να εφαρμόσει  πρόγραμμα ξεχωριστής συλλογής συσκευασιών στο πλαίσιο της υφιστάμενης σύμβασης συνεργασίας με Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών, υπό την εποπτεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.), το αργότερο εντός δύο (2) μηνών απο την έναρξη ισχύος της παρούσας, προκειμένου να καταστεί εφικτή η μείωση της ποσότητας των προς διάθεση αποβλήτων.

δ. Να μεριμνήσει για την διευθέτηση της περιοχής της εγκατάστασης δεματοποίησης στην θέση «Δίδυμα», προκειμένου να μπορεί να επαναλειτουργήσει για δεματοποίηση υπολειμμάτων παράλληλα με την λειτουργία του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου.

ε. Να μεριμνήσει για την ταχεία υλοποίηση των έργων αποκατάστασης των Χ.Α.Δ.Α. της περιοχής ευθύνης του, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου που λειτουργεί ως τελικός δικαιούχος των έργων.

Υποχρεώσεις υπάρχουν βέβαια και για την Φυλή το επόμενο εξάμηνο. Ο Φορέας Διαχείρισης του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής οφείλει:

α. Να αποδέχεται υποχρεωτικά τα ΑΣΑ των Δήμων Ερμιονίδας και Τρίπολης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις παραγράφους 1,2,3 και 4 της παρούσας.

β. Να ελέγχει τη σύνθεση, το είδος ή την ποιότητα και την ποσότητα των αποβλήτων που μεταφέρουν στις εγκαταστάσεις των Χ.Υ.Τ.Α. οι Δήμοι Ερμιονίδας και Τρίπολης, ώστε να είναι αποδεκτά σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα, σύμφωνα με τις αδειοδοτήσεις της εγκατάστασης υποδοχής ως προς τα κριτήρια αποδοχής και γενικότερα με τις σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

8. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου οφείλει να μεριμνήσει για την ταχεία υλοποίηση της πράξης που συγχρηματοδοτείται απο το ΕΠΠΕΡΑΑ με τίτλο «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ και αναβάθμιση έργων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» και ειδικότερα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχει αναλάβει, προκειμένου να είναι δυνατόν να τεθούν σε λειτουργία το ταχύτερο, το αργότερο εντός 6μήνου, οι υποδομές μεταβατικής διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων που προβλέπονται στην ως άνω πράξη.

9. Για να εξασφαλιστεί η ιχνηλασιμότητα των αποβλήτων (παραγωγός – συλλογέας – μεταφορέας – παραλήπτης), τα απόβλητα θα διακινούνται με «έντυπο παρακολούθησης αποβλήτου », που είναι τριπλότυπα έντυπα με βάση το υπόδειγμα του Παραρτήματος ΙΙ της (10) σχετικής Εγκυκλίου ΥΠΕΚΑ. Το τριπλότυπο έντυπο συμπληρώνεται από τους Δήμους Ερμιονίδας και Τρίπολης (παραγωγό ή κάτοχο του αποβλήτου που ξεκινά η φόρτωση). Το στέλεχος Α’ επιστρέφει μετα την παραλαβή στον παραγωγό ή τον κλατοχο του αποβλήτου. Το στέλεχος Β’ είναι για το αρχείο του συλλέκτη μεταφορέα (εαν είναι επιχείρηση συλλογής – μεταφοράς, αλλιώς για το αρχείο του δήμου) και το στέλεχος Γ’ παραμένει στον παραλήπτη Φορέα Διαχείρισης του ΧΥΤΑ.

 

Ο Καμιζής

 

Μετά από τα παραπάνω ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής δήλωσε: «Όπως έχουμε ήδη αναφερθεί, το προσεχές 6/μηνο είναι η μεταβατική περίοδος, μέσα στην οποία θα πρέπει,  σύμφωνα με την παραπάνω Κοινή Υπουργική Απόφαση, η  Περιφέρεια Πελοποννήσου να εγκαταστήσει την μονάδα ήπιας διαχείρισης των απορριμμάτων, δηλαδή ΚΔΑΥ-Κομποστοποιητή  και η οποία μονάδα στη συνέχεια, θα λειτουργήσει με ευθύνη του ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Πελοποννήσου και του Δήμου μας.

Ανοίγει λοιπόν μία νέα σελίδα για την διαχείριση απορριμμάτων του Δήμου μας, με σύγχρονο, αποτελεσματικό και απόλυτα νόμιμο τρόπο. Σε αυτόν τον τρόπο διαχείρισης, η εγκατάσταση ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά η ευθύνη για την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας αλλά και το κόστος διαχείρισης, ανήκει σε μας  Δημοτική Αρχή,  Τοπικά Συμβούλια και Δημότες.

Η Ανακύκλωση είναι η κρίσιμη διαδικασία στον νέο τρόπο διαχείρισης. Χωρίς την ενεργό συμμετοχή των Δημοτών μας προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της διαλογής στην πηγή παραγωγής των απορριμμάτων, δηλαδή στο σπίτι μας και την ανάκτηση των χρήσιμων υλικών, και η διαχείριση με αυτόν τον τρόπο  δεν θα έχει το επιθυμητό πρόβλημα και  θα υπάρξει υψηλό οικονομικό κόστος  για όλους  μας.

Καλούμεθα όλοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις αυτού του νέου συστήματος διαχείρισης, που εφαρμόζεται άλλωστε σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, με συνευθύνη Δημοτικής  Αρχής, Υπηρεσιών και Δημοτών.

Τα Τοπικά  Συμβούλια έχουν τον σπουδαιότερο ρόλο και στην ενημέρωση των Δημοτών μας και στην εφαρμογή του νέου τρόπου διαχείρισης, για την κατάκτηση του κοινού μας στόχου».

 

Ο Τατούλης

 

Κόλαφος για όσους με τις πράξεις τους και τις παραλείψεις τους έθεσαν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία είναι η Υγειονομική Διάταξη  του Υπουργού Υγείας  για την επείγουσα αποκομιδή απορριμμάτων στους Δήμους Τρίπολης και Ερμιονίδος, στην οποία διαπιστώνεται ο σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και αποφασίζεται η άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων από τους παραπάνω Δήμους, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη.

Όπως σημειώνει «στην ίδια απόφαση εξουσιοδοτείται η Περιφέρεια Πελοποννήσου και κάθε άλλο αρμόδιο όργανο  «να διενεργούν ανά τακτά διαστήματα ελέγχους και να επιβάλλουν κυρώσεις στους ρυπαντές ή σε όσους με πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος».

Επίσης η Περιφέρεια σημειώνει τα παρακάτω: «Στην ΚΥΑ επιβεβαιώνεται η αρμοδιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου «για την ταχεία υλοποίηση της πράξης που συγχρηματοδοτείται από το ΕΠΠΕΡΑΑ με τίτλο «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ και αναβάθμιση έργων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» και ειδικότερα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχει αναλάβει, προκειμένου να είναι δυνατόν να τεθούν σε λειτουργία το ταχύτερο, το αργότερο εντός 6μήνου, οι υποδομές μεταβατικής διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων που προβλέπονται στην ως άνω πράξη», δηλαδή ότι η αρμοδιότητα της Περιφέρειας είναι η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και οι όποιες υποδομές περιλαμβάνονται στην εγκεκριμένη πράξη (κομποστοποιητές προδιαλεγμένου οργανικού, κάδοι συλλογής οργανικού, 2 δεματοποιητές, κλπ)».

Κόλλησαν οι μελέτες για τον κόμβο Αρχαίας Νεμέας – Δερβενάκια – Μυκήνες


Κόλλησαν οι μελέτες για τον κόμβο Αρχαίας Νεμέας – Δερβενάκια – Μυκήνες και πρόκειται να γίνουν νέες που θα προβλέπουν σήραγγες!

Το έργο φαίνεται ότι παραπέμπεται στις καλένδες και η υλοποίησή του δεν θα είναι άμεση.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής Υπουργός  Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Ελ. Καλογιάννης, σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Ανδριανός:

«Η Διεύθυνση Έργων Οδοποιίας (ΔΜΕΟ), αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου εποπτεύει τη Μελέτη με τίτλο «Βελτίωση επαρχιακής οδού από κόμβο Αρχαίας Νεμέας – Δερβενάκια – Μυκήνες ν. Αργολίδας». Η Μελέτη οδοποιίας έχει ολοκληρωθεί κατά ποσοστό 50% (στάδιο προμελέτης), ενώ η γεωλογική μελέτη σε οριστικό στάδιο.

Η κατασκευή του έργου ανήκει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Με το υπ’ αριθμ. 947/26-2-2013 έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, η Περιφέρεια Πελοποννήσου μας ενημέρωσε ότι κατά τη διάρκεια έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) απαιτήθηκε να εισαχθεί για δεύτερη φορά στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) όπου επεβλήθη τροποποίηση της χάραξης με την υπογειοποίηση της οδού σε δύο τμήματα, μήκους 220μ. και 250μ. αντίστοιχα.

Κατόπιν τούτου, η Μελέτη βρίσκεται σε αναστολή καθώς πρέπει να ανατεθεί και εκπονηθεί νέα Μελέτη για τα απαιτούμενα νέα έργα (σήραγγες).

Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στις 6-12-2012 εγκρίθηκε η ένταξη της μελέτης με τίτλο «Ολοκλήρωση Μελετών στην ΕΟ Κορίνθου – Άργους (τμήμα Δερβενάκια – Μυκήνες ν. Αργολίδας)» προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, στο ΠΔΕ 2012. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται στην διαδικασία σύνταξης του σχετικού Φακέλου και των Τευχών Δημοπράτησης της μελέτης».

22/3/13

Πήγε στο Ελσίνκι να φέρει Φινλανδούς ο Τατούλης


Φιλανδούς τουρίστες επιχειρεί να πρεοσελκύσει η περιφέρεια Πελοποννήσου λίγο πριν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

Μάλιστα, στην προώθηση συμμετέχει ο ίδιος ο ππεριφερειάρχης ο οποίος πήγε στο Ελσίνκι για να πείσει τους Φινλανδούς tour operators, για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε σε ιστορικό χώρο της φινλανδικής πρωτεύουσας, όπου ο Περιφερειάρχης ανέλυσε το τουριστικό προϊόν.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο προσφιλές του θέμα των προσβάσεων και των υποδομών της Πελοποννήσου, ενώ έδωσε έμφαση στις δυνατότητες συγκρότησης τουριστικών πακέτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ειδική αναφορά πραγματοποιήθηκε για τον τομέα της γαστρονομίας, την Πελοποννησιακή Μεσογειακή διατροφή και το Πελοποννησιακό Σύμφωνο Ποιότητας.

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός στο Ναύπλιο


Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Ναυπλίου, αφού υπερψήφισαν όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και ορισμένοι σύμβουλοι από την μειοψηφία.
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό  ρεαλιστικό και είπε ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πρόσεθσε ακόμα: «Έχει σαφή χαρακτηριστικά οικονομίας και εξορθολογισμού των δαπανών, τα οποία επιβάλλονται κυρίως από τη δραστική μείωση των πόρων που λαμβάνει ο Δήμος μας από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και από τους περιορισμούς που θέτει η νομοθεσία για την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων.
Παρόλα αυτά, ο προϋπολογισμός σε συνδυασμό με το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου  λειτουργεί αναπτυξιακά δημιουργώντας την επόμενη μέρα του Δήμου Ναυπλιέων. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες οφείλουμε να σεβαστούμε τους δημότες, κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής μας, οι οποίοι αξίζουν και δικαιούνται ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών. Επιχειρούμε να κατευθύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους σε δράσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και διευκολύνουν την καθημερινότητα όλων των πολιτών
από τη μία πλευρά και σε αναπτυξιακά έργα από την άλλη».

Προβληματικό, χαρακτήρισε από την πλευρά του τον προϋπολογισμό ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γραμματικόπουλος, παρότι ο συνδυασμός του τον ψήφισε. Όπως δήλωσε ο κος Γραμματικόπουλος «Το 2013 είναι η πιο κρίσιμη μεταπολεμικά χρονιά για την Ελλάδα. Οι δημότες μας αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα. Η ανεργία σαρώνει στο πέρασμά της. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες περνούν δύσκολες ώρες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το 2013 εξακολουθεί να παρουσιάζει τα γνωστά χρόνια προβλήματα. Είναι δηλαδή κουραστικά διαχειριστικός, ελλειμματικός, δίχως να δίνει προοπτική, πνοή και σίγουρα δίχως όραμα. Η Δημοτική μας Παράταξη, ως πραγματική δύναμη ευθύνης, ως η Παράταξη που με τη βοήθεια του κόσμου σύντομα θα αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης του Δήμου και θα τον βγάλει από το σημερινό αδιέξοδο, τούτη τη δύσκολη ώρα βάζει «πλάτη» ψηφίζοντας τον συγκεκριμένο Προϋπολογισμό προκειμένου έστω κι έτσι να μπορέσουν να γίνουν κάποιες πληρωμές, να μπορέσουν να πέσουν έστω λίγα χρήματα στην αγορά, να «ανακουφιστεί» λίγο ο κόσμος…»

Βραβεύτηκε ο Καραγκιόζης του σήμερα


Επιτυχής ήταν η ιδέα της διοργάνωσης του πανελλήνιου διαγωνισμού σκίτσου με τίτλο: «Ο Καραγκιόζης του σήμερα», που διοργάνωσε ο ΔΟΠΠΑΤ στο Ναύπλιο υπό την αιγίδα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 38 γελοιογράφοι από όλη την Ελλάδα, με αντίστοιχες συμμετοχές και 8 έργα εκτός συναγωνισμού. Τα σκίτσα αυτά αναρτήθηκαν τις ημέρες της αποκριάς στους δρόμους του Ναυπλίου.

Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής, σύμφωνα με την υπεύθυνη του διαγωνισμού εικαστικό Βασιλική Σαγκιώτη, για την επιλογή των βραβείων βασίστηκε σε δυο άξονες: τον εικαστικό και την πρωτοτυπία στην σύλληψη της ιδέας. Διαγωνιζόμενοι  με την φαντασία, την ωριμότητα και την εικαστικότητά τους έκαναν το έργο της κριτικής επιτροπής ευχάριστα δύσκολο.

Η επιτροπή αποφάσισε να δώσει  3 +1πρώτα βραβεία και 5 τιμητικούς επαίνους.

Βραβεία: Τούσας Ιωάννης, Μιχάλης Αντωνόπουλος, Γαβρήλης Παναγιώτης, Ξύγκας Ντίνος

Τιμητικοί έπαινοι: Κουλιφέτης Περικλης (μαθητής), Ιατρίδης Παναγιώτης, Παπανικολάου Αναστάσιος.

Τιμητικοί έπαινοι μαθητών που είχαν την υψηλότερη βαθμολογία: Μπιτινή Δήμητρα, Ρέκκα Γεωργία.

 

Παράνομη η μεταφορά σκουπιδιών στη Φυλή


Οξεία ήταν η αντίδραση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ, όταν πληροφορήθηκε την μεταφορά των σκουπιδιών της Ερμιονίδας και της Τρίπολης στην χωματερή της Φυλής. Στην ανακοίνωση του σωματείου μεταξύ άλλων αναφέρεται:

“Μετά τα αδιέξοδα (οι Νομοί Αρκαδίας και Αργολίδας έχουν μεγαλύτερη έκταση και υποπολλαπλάσιο πληθυσμό από την Αττική) που διαχρονικά οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες με την πολιτική τους δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια στην Πελοπόννησο, βρήκαν και ετοιμάζονται να επιβάλουν την «εύκολη λύση».

Στο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής και τα απορρίμματα της Πελοποννήσου. Κατ’ αρχήν, όπως λένε, για έξι μήνες και μετά «βλέπουμε». Και γράφουμε «Πελοποννήσου» γιατί γνωρίζουμε ότι αντίστοιχη απόφαση έλαβε πριν λίγες μέρες και το Δημοτικό Συμβούλιο Κορίνθου και έπεται συνέχεια.

Η απόφαση αυτή, προφανώς παράλογη και ουσιαστικά παράνομη (αλήθεια επιτρέπει τη διάθεση αυτών των αποβλήτων η άδεια λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής;), καθώς παραβιάζει θεμελιώδεις κοινοτικές αρχές της διαχείρισης των αποβλήτων και τα εγκεκριμένα  Περιφερειακά Σχέδια, θα οδηγήσει γρηγορότερα σε ασφυξία το Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής”.

Και νέες βολές Καμπόσου κατά της αντιπολίτευσης


Άμεση ήταν η αντίδραση του συνδυασμού 'Αλλαγή πορείας” στην επίθεση του κ. Αναγνώστου. Με ανακοίνωσή της η παράταξη του κ. Καμπόσου επισημαίνει μεταξύ άλλων:

“Αντιγράφουμε αποσπάσιμα από  επίσημη ανακοίνωση του κ. Γιώργου Αναγνώστου:

«Σχετικά με την μελέτη οριοθέτησης των τριών ρεμάτων στο νότιο τμήμα της πόλης του Άργους, η αλήθεια είναι ότι η πρώτη μελέτη για την οριοθέτηση των τριών μικρών ρεμάτων, ανατέθηκε από την προηγούμενη  Δημοτική Αρχή του κ. Μπούρη. Η πρώτη αυτή μελέτη ολοκληρώθηκε, αλλά το ΥΠΕΚΑ ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία από τη μελέτη αυτή. Ο ίδιος μελετητής πράγματι ανέλαβε να εκπονήσει και την συμπληρωματική μελέτη που απαιτήθηκε. Όμως σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα που αντιμετώπισε τον ανάγκασε να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Έτσι η σύμβασή του λύθηκε και τον Δεκέμβριο του 2012 η σημερινή Δημοτική Αρχή ανέθεσε τη συμπληρωματική αυτή μελέτη σε νέο μελετητή. Αυτή είναι η αλήθεια για τις ενέργειες και πρωτοβουλίες της προηγούμενης και σημερινής Δημοτικής Αρχής σχετικά με την ολοκλήρωση του Σχεδίου Πόλης του Άργους.»

Συμπεράσματα από το δικό του απόσπασμα:

1.Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τη μελέτη 2.Καθυστέρησαν την ανάθεση νέας συμπληρωματικής μελέτης

3.Τα ρίχνουν στο μελετητή και στα οικογενειακά του προβλήματα και όχι στην δική τους επίβλεψη και παρακολούθηση.

4.Η σημερινή δημοτική αρχή την ανέθεσε και την παρέλαβε.

Προς τιμή σας, παραδέχεστε ότι έγινε. Ελπίζουμε πως δεν χαίρεστε για την καθυστέρηση.

Απλά ρωτάμε

-Αυτή η δημοτική αρχή που ανέθεσε και ολοκλήρωσε τη μελέτη έχει ανάγκη να συκοφαντήσει;

-Είναι επιχείρημα  τα οικογενειακά προβλήματα του μελετητή;

-Φταίει αυτή η δημοτική αρχή για τα δικά σας λάθη και τις καθυστερήσεις;

-Χειριστήκατε ή όχι  ανεύθυνα ένα ζήτημα που αφορά τις περιουσίες των Αργείων;

-Συνεχίζετε ή όχι ανεύθυνα να αποδοκιμάζετε εμάς που διορθώνουμε δικά σας λάθη;

Λυπούμαστε αλλά, αντίθετα με σας, δεν θεωρούμε προσφορά στην πόλη την καθυστέρηση και την αναμονή του μελετητή να λύσει τα προβλήματά του.

Αυτή είναι η διαφορά της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας, από τη σύγχυση και το παραλήρημα.

Για την ιστορία ο κ. Αναγνώστου, από το blog που διατηρεί, έγραφε μεταξύ άλλων: «… Ο Δήμαρχος, ως συνήθως, ξέχασε να αναφέρει ότι η μελέτη αυτή είχε ανατεθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή και το μόνο που έκανε η σημερινή είναι ότι την… παρέλαβε.»

Προφανώς, τουλάχιστον, προσπαθεί να την ανακατασκευάσει.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά αποδεικνύονται τα ψέματα της αντιπολίτευσης.”

 

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ