Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/4/13

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 02.05.2013


29/4/13

Η έκδοση 25.04.2013



Ναύπλιο, Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη στην πρωτοκαθεδρία των σχολικών εκδρομών


Βούλιαξαν από μαθητές το Ναύπλιο, το Πόρτο Χέλι και η Ερμιόνη που ανήκουν πλέον στην πρωτοκαθεδρία της επιλογής των μαθητών για την πραγματοποίηση των  σχολικών εκδρομών και επιλέγονται περισσότερο από άλλους προορισμούς.

Είναι πραγματικά μια μεγάλη οικονομική ανάσα για τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής, αφού τα ξενοδοχεία, οι καφετέριες, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα καταστήματα με σουβενίρ, και άλλοι πολλοί κλάδοι έχουν κατακλυστεί από μαθητές. Πολλοί επιχειρηματίες έχουν καταφέρει το τελευταίο δίμηνο να εισπράξουν σημαντικά έσοδα.

Δεκάδες είναι καθημερινά τα πούλμαν που μεταφέρουν μαθητές από όλη την Ελλάδα, που πραγματοποιούν την μαθητική τους εκδρομή.

Το Ναύπλιο βέβαια είχε μια παράδοση και ανέκαθεν αποτελούσε αγαπημένο προορισμό των μαθητών. Όμως ειδικά εφέτος σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Αντίστοιχα και το Πόρτο Χέλι με την Ερμιόνη φαίνεται ότι με την σειρά τους σπάνε την παράδοση της Ρόδου και της Κέρκυρας.

Σύμφωνα μάλιστα με σχετικό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, ο χάρτης των πενταήμερων εκδρομών έχει αλλάξει, καθώς η κρίση στην Ελλάδα επηρεάζει ακόμα και το μεγαλύτερο μαθητικό θεσμό.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα τα χρήματα για την πενταήμερη αποτελούν πλέον πολυτέλεια για τα περισσότερα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να μην πηγαίνουν πλέον εκδρομή. Όσοι όμως αποφασίζουν να μην αφήσουν την οικονομική δυσχέρεια να τους στερήσει την πιο δυνατή εμπειρία των μαθητικών τους χρόνων, αλλάζουν συνήθειες.
Κοντινοί προορισμοί, προσβάσιμοι οδικώς και λιγότερες διανυκτερεύσεις. Ο μαθητικός τουρισμός είναι μειωμένος κατά 30% σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ μεγάλο είναι το πλήγμα για τους μακρινούς προορισμούς.
Στη Ρόδο που διαχρονικά ήταν στην κορυφή των προτιμήσεων των μαθητών, ο μαθητικός τουρισμός παρουσιάζει πτώση 97% καθώς φέτος αναμένονται μόλις δώδεκα σχολεία, ενώ η Κέρκυρα είναι σε λίγο καλύτερη μοίρα καθώς οι κρατήσεις σχολείων στο νησί είναι μειωμένες κατά 50%.
Όσο για τα σχολεία που κόβουν μια διανυκτέρευση πηγαίνοντας τετραήμερη αντί για πενταήμερη είναι κατά 30% αυξημένα.
Οι εκδρομές στο εξωτερικό παρουσιάζουν και αυτές πτώση αλλά κρατιούνται, καθώς όπως δηλώνουν ταξιδιωτικοί πράκτορες τα πακέτα είναι οικονομικά και πολλές φορές συμφέρουν περισσότερο από το εσωτερικό.

Σώθηκε το Φαρμακείο του Βοναφίν


Την εξαγορά του κτιρίου που στέγαζε το Φαρμακείο του Βονιφάτιου Βοναφίν, το Πρώτο Φαρμακείο της Ελλάδας, αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ναυπλίου.

Το ιστορικό διατηρητέο μνημείο που ανήκει στην εκκλησία βρίσκεται στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, επί των οδών Βελλίνη και Βασιλέως Κωνσταντίνου. Το Φαρμακείο λειτούργησε στα χρόνια της απελευθερωμένης Ελλάδος και διατηρήθηκε από το 1828 μέχρι το 1972. Η αξία του κτιρίου όμως είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού στο συγκεκριμένο κτίριο, όπως γράφει και η σχετική πινακίδα που σώζεται: "ΕΔΩ ΕΤΑΡΙΧΕΥΘΗ Ο Α' ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΤΗΝ 28.9.1831".

Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον δήμο με ανακοίνωση όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Με αστραπιαία κίνηση ο Δήμος Ναυπλιέων, παρενέβη στην διαδικασία αγοράς του διατηρητέου Κτηρίου, όπου στεγαζόταν το Φαρμακείο του Βονιφάτιου Βοναφίν. Μετά από παρέμβαση του Δημάρχου Δημήτρη Κωστούρου, σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων αποφάσισε ομόφωνα την εξαγορά του ιστορικού διατηρητέου μνημείου επί των οδών Βελλίνη και Βασ. Κωνσταντίνου από το Δήμο Ναυπλιέων την ανάδειξη του Φαρμακείου όπου ταριχεύτηκε ο Πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Ιωάννης Καποδίστριας καθώς και για την κάλυψη αναγκών του Δήμου».

Τα χρήματα για την αφορά του εν λόγω ακινήτου θα αναζητηθούν στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και διατηρητέων κτιρίων στις πόλεις 2013», ενώ για κάλυψη της διαδικαστικής δαπάνης καθώς και της αξίας που ίσως υπερβαίνει την αντικειμενική αξία του ακινήτου, υπήρξε δέσμευση του Δημοτικού Συμβουλίου πως θα καταβληθούν απ τον Δήμο. Στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η εξαγορά του κτηρίου, ο Δήμος θα κηρύξει το κτήριο απαλλοτριωτέο.

Η συζήτηση της αγοράς του κτηρίου είχε ξεκινήσει από το 2011. Τότε είχε ξαναέρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αφορμή σχετικό αίτημα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αργολίδας. Τότε είχε εκδηλωθεί και το ενδιαφέρον του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για δημιουργία φαρμακείου - μουσείου, που θα αναπαριστά το φαρμακείο του 1828, θα ενθυμίζει το γεγονός της πρότυπης ταρίχευσης του Καποδίστρια και θα αναδείξει το ιστορικό αυτό σημείο της Πρώτης Πρωτεύουσας της Ελλάδος. Ταυτόχρονα, μπορεί να αποτελέσει και αιτία για την συγκέντρωση αντικειμένων και άλλου υλικού από τον χώρο εκείνο αλλά και γενικότερα για την εποχή του Καποδίστρια.

Έκτοτε όμως το θέμα πάγωσε, προφανώς λόγω της οικονομικής κρίσης και των οικονομικών προβλημάτων που είχε αρχίσει να αντιμετωπίζει όλη η Ελλάδα και ο δήμος Ναυπλίου μαζί.

 

Ο Γραμματικόπουλος

 

Από τον δημοτικό συνδυασμό του Χρήστου Γραμματικόπουλου εκδόθηκε για το ίδιο θέμα η παρακάτω ανακοίνωση: «Ρεαλιστική και πραγματοποιήσιμη πρόταση κατέθεσε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Χρήστος Γραμματικόπουλος σχετικά με το ιστορικό διώροφο νεοκλασικό κτίριο στην οδό Βασιλέως Κων/νου, το οποίο υπήρξε το πρώτο φαρμακείο εν Ελλάδι και στο οποίο ταριχεύτηκε η σωρός του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια.

Χαρακτηριστικά ο Χρήστος Γραμματικόπουλος πρότεινε μέσω απευθείας διαπραγμάτευσης με την Εκκλησία, ο Δήμος να αποκτήσει το ιστορικό κτίριο είτε α) με την μέθοδο της μακροχρόνιας μίσθωσης, είτε β) με την απευθείας εξαγορά του ακινήτου σε χαμηλό τίμημα (αντικειμενική αξία), με χρήματα που θα προέλθουν από την ένταξη σε σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα (απόκτηση διατηρητέων κτιρίων στις πόλεις 2013) και αν δεν τελεσφορήσει αυτό, από την εκποίηση κάποιας οικοπεδικής έκτασης του Δήμου και τη συμπληρωματική σύναψη δανείου. Επισήμανε δε ότι σε περίπτωση μη υλοποίησης των δύο παραπάνω λύσεων, ο Δήμος υποχρεούται να προχωρήσει σε απαλλοτρίωση του εν λόγω ακινήτου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ως προς την αξιοποίηση του κτιρίου ο Χρήστος Γραμματικόπουλος τόνισε ότι εκτός από τη μετατροπή του σε έναν πανευρωπαϊκό πόλο έλξης, μπορεί συμπληρωματικά αυτό το κτίριο να στεγάσει και κάποιες υπηρεσίες του Δήμου.

Υπενθυμίζουμε ότι για το μεγάλο αυτό θέμα ενώ έχει υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2011 (Αρ. Απόφ. 363/2011), υπήρξε αδιαφορία εκ μέρους του κ. Κωστούρου και ως Αντιδημάρχου τότε αλλά και ως Δημάρχου τώρα. Το θέμα επανήλθε σήμερα στο προσκήνιο λόγω της δημοπρασίας του ακινήτου για την οποία επίσης δεν υπήρξε καμία αντίδραση εκ μέρους του κ. Κωστούρου παρά μόνο όταν την περασμένη Παρασκευή ο Χρήστος Γραμματικόπουλος κατέθεσε αίτηση (Αρ. Πρωτ. 10320/12-4-2013) προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για το εν λόγω θέμα, ενώ την ίδια μέρα υπήρξαν δηλώσεις επώνυμων παραγόντων της πόλεως προκειμένου να «ξυπνήσει» ο Δήμος».

27/4/13

Άθλιες συνθήκες στη Φυλακή


Τις άθλιες συνθήκες κράτησης που επικρατούν στη Δικαστική Φυλακή Ναυπλίου, ένα θέμα για το οποίο έχει χυθεί πολύ μελάνι στον τύπο και με το οποίο έχει ασχοληθεί δεκάδες φορές ο «Αναγνώστης», διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας και Bασιλική Κατριβάνου, που επισκέφθηκαν το σωφρονιστικό κατάστημα, με αφορμή την πρόσφατη εξέγερση.

Οι βουλευτές επιβεβαιώνουν όσα έχουν γραφτεί κατά καιρούς σχετικά με την υπερπλήρωση της Φυλακής και το στίβαγμα ανθρώπων στα κελιά, αλλά και τα προβλήματα του προσωπικού.

Μάλιστα κατέθεσαν και σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σημειώνοντας:

«Οι συνθήκες που επικρατούν σε όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας είναι τραγικές. Στην δικαστική φυλακή Ναυπλίου, η υπερπλήρωση είναι ο εύσχημος τρόπος για να περιγράφεται το στοίβαγμα ανθρώπων σε υπερδιπλάσιους αριθμούς από τους ανεκτούς ώστε να θεωρούνται οι συνθήκες κράτησης στοιχειωδώς ανθρώπινες.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των κρατουμένων που φιλοξενείται στο κατάστημα σήμερα αγγίζει τους 600, ενώ εκκρεμεί η μεταγωγή τουλάχιστον άλλων 50 με 60 από τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων. Έτσι, σε κελιά των 9 τ.μ. όπου θα έπρεπε να διαμένουν 1 ή 3 άτομα, σήμερα στοιβάζονται 6 ή και 7. Επίσης, δεν υπάρχουν χώροι κοινής χρήσης, όπως για παράδειγμα βιβλιοθήκη ή τραπεζαρία. Δεν είναι τυχαίο, ότι το πρόβλημα αυτό του υπερπληθυσμού και οι απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες που δημιουργούνται εντοπίζεται σήμερα από όλο το προσωπικό ως το σημαντικότερο πρόβλημα».

Ακόμα επισημαίνεται στην ερώτηση: «Την ίδια στιγμή, περικόπτονται οι ήδη μικροί -αναλογικά με τον αριθμό των κρατουμένων- προϋπολογισμοί των καταστημάτων κράτησης. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι το διαθέσιμο ποσό  για την σίτιση των κρατουμένων  μειώθηκε από τα 3,20 € σε 2,40 € ανά άτομο και ανά ημέρα.

Προφανώς, κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να γίνεται διαχωρισμός των κρατουμένων, ενώ παράλληλα και το προσωπικό της φυλακής ασκεί τα καθήκοντά του με ανυπέρβλητες δυσκολίες. Επίσης, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με τη χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους για λοιμώδη νοσήματα, όπως η ηπατίτιδα.

Παράλληλα εντοπίζονται ανάγκες σε προσωπικό, ενώ πέραν των σημαντικών μνημονιακών μειώσεων στους μισθούς δεν έχουν καταβληθεί στους εργαζόμενους δεδουλευμένες υπερωρίες.

Πρόσφατα, μάλιστα, με αφορμή τον αιφνίδιο θάνατο ενός νεαρού κρατούμενου και την εξέγερση κρατουμένων που ακολούθησε, τα παραπάνω προβλήματα, παρόλο που είναι χρόνια και γνωστά, ξαναήρθαν στην επιφάνεια.

Βέβαια, όλα αυτά, όσο ακολουθούνται οι μνημονιακές πολιτικές θα οξύνονται. Ο αποκλεισμός και αδυναμία επιβίωσης σημαντικών κοινωνικών στρωμάτων, οι χιλιάδες υπερχρεωμένοι πολίτες, η αύξηση της καταστολής για την κάμψη των αντιστάσεων, η αυστηροποίηση του ποινικού συστήματος για να καλυφθεί η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους οδηγούν με βεβαιότητα στην ένταση του προβλήματος».

 

Οι ερωτώντες βουλευτές καταλήγουν:

Επειδή

Εκτός από την κράτηση  στις φυλακές υπάρχει και η πορεία προς την επανένταξη

Οι κρατούμενοι είναι πάνω απ' όλα άνθρωποι, τα δικαιώματα ,δε, στη ζωή, στην σωματική ακεραιότητα, την υγεία και την αξιοπρέπεια δεν επιδέχονται εκπτώσεις και εξαιρέσεις

Το προσωπικό των φυλακών πρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του σε ασφαλές εργασιακό περιβάλλον

Υπάρχουν και άλλες δυνατότητες, όπως η ημιελεύθερη, διαβίωση,η κράτηση σε αγροτικές φυλακές, η κοινωφελής εργασία,

Για τους παραπάνω λόγους, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Πώς θα επιλύσετε το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές και τα κρατητήρια της Αργολίδας αλλά και στις υπόλοιπες φυλακές και κρατητήρια της χώρας;

2.Γιατί δεν αξιοποιούνται καλύτερα οι αγροτικές φυλακές για τη μεταγωγή των κρατουμένων που πληρούν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν να μεταβούν σε αυτές;

3.Ποια μέτρα θα πάρετε για την έγκαιρη διάγνωση και την επαρκή και ασφαλή  αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων (ηπατίτηδα, φυματίωση, κ.ά.) καθώς και πιο ειδικά για την χορήγηση των κατάλληλων θεραπειών και φαρμάκων;

4.Τι μέτρα θα πάρετε σχετικά με τις απλήρωτες υπερωρίες των εργαζομένων όσο και με την ανάγκη ενίσχυσης σε προσωπικό;

O Αφεντικός οι λαθρομετανάστες και στο τέλος φράουλες

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

Στο καθιστικό του τελευταίου ορόφου πολυτελέστατου κτηρίου δυο νεαροί κάθονταν αντικριστά στις δυο δερμάτινες πολυθρόνες του καθιστικού. Από τον τρόπο που κάθονταν καταλάβαινες ότι είχαν τελείως διαφορετικές κοσμοθεωρίες. Ο εκ δεξιών έτσι όπως καθόταν  αν κοιτούσες κατά πρόσωπο την σκαλιστή ξύλινη πόρτα, φορούσε μαύρα ατσαλάκωτα ρούχα, τα μαλλιά του ήταν κοντοκουρεμένα. Το σώμα του σχημάτιζε παντού άκαμπτες γωνίες. Τα πέλματα τα γόνατα και η μέση του σε αυστηρές ορθογώνιες γωνίες. Τα χέρια του σε παράλληλη διάταξη πάνω στον δερμάτινο φάκελο ακουμπισμένο στα γόνατα του. Ο εξ αριστερών με ατημέλητα μαλλιά  και ρούχα ήταν «χυμένος» στην δερμάτινη πολυθρόνα. Στα αυτιά του τα ακουστικά έπαιζαν μουσική από το κινητό τηλέφωνο, το πρόσωπο του καλυπτόταν από το ανοιγμένο βιβλίο που μελετούσε. Στα πόδια του ο ανοιχτός του σάκος με διάφορα πράγματα άτακτα ριγμένα μέσα.
Ένας ήχος σαν τιτίβισμα πουλιού που καλωσορίζει την άνοιξη ακούστηκε καθώς η όμορφη νεαρή γραμματέας άνοιξε την ξυλόγλυπτη πόρτα κρατώντας ένα δερμάτινο φάκελο ανοικτό.
-Ο κύριος Ευπατρίδης ;
-Παρακαλώ. (Φώναξε  σα να έλεγε διατάξτε ο μαυροντυμένος νεαρός και μάζεψε τις τρεις γωνίες του κορμιού του σε μια ευθεία στάση προσοχής.)
-Μπορείτε να περάσετε.
Με στρατιωτικό βηματισμό πέρασε στον εσωτερικό διάδρομο ο νεαρός. Δεξιά και αριστερά του μεγάλου διαδρόμου μια μεγάλη σειρά από αντίγραφα πινάκων μοντέρνας τέχνης. Οι αυθεντικοί πίνακες ήταν κλειδωμένοι στο υπόγειο χρηματοκιβώτιο της επιχείρησης. Ο Αφεντικός, ο ιδιοκτήτης είχε ανακαλύψει μια νέα φλέβα χρυσού την μοντέρνα τέχνη. Στην ιδιοκτησία του ήταν και η πιο διάσημη γκαλερί της Πόλης. Εξασφάλιζε την επιβίωση και την προβολή νέων καλλιτεχνών και αυτοί του απόφεραν μεγάλα κέρδη όταν γίνονταν αναγνωρίσιμοι.
Ο νεαρός με την διακριτική συνοδεία της γραμματέας έφθασε στο τεράστιο γραφείο του Αφεντικού, η γραμματέας αποχώρησε αθόρυβα. Το πολύ μεγάλο γραφείο του Αφεντικού ήταν υπερυψωμένο. Έβλεπε  με αυτό τον τρόπο τους ανθρώπους από ψηλά. Μια τεχνική κατασκευαστική ανωτερότητα για να κρύβει το κόμπλεξ κατωτερότητας που τον βασάνιζε από την παιδική του ηλικία. Ο νεαρός άγαλμα σε στάση προσοχής.
-Σε ακούω νεαρέ μου.
-Κύριε Αφεντικό είμαι από την Εθνική Οργάνωση, έχετε επικοινωνήσει με τον αρχηγό.
-Βεβαίως τι ποσό θέλετε;
-Από σας εξαρτάται….
-Θα ξεκινήσουμε με 100.000 ευρώ, ελπίζω να πιάσουν τόπο αυτά τα χρήματα.
-Βεβαίως κύριε, (το ποσόν ξεπερνούσε κάθε προσδοκία, ήθελε να ουρλιάξει από την χαρά του αλλά συγκρατήθηκε).
Με αργά βήματα ο Αφεντικός σηκώθηκε και πήγε στην μεγάλη γυάλινη επιφάνεια του γραφείου του.
-Έλα εδώ, βλέπεις, την μεγάλη πλατεία και τα κτήρια μέχρι την μεγάλη λεωφόρο. Αυτή η μεγάλη συνοικία ήταν το καμάρι της Πόλης. Αλλά κατάντησε το μαύρο στίγμα της. Γέμισε λαθρομετανάστες. Οι φιλήσυχοι νομοταγείς πολίτες νοιώθουν μεγάλο φόβο και απογοήτευση.
-Κύριε μην ανησυχείτε η ομάδα της οποίας ηγούμαι θα αναλάβει την κάθαρση της περιοχής. Ο τόπος αυτός θα αποκτήσει την εθνική αξιοπρέπεια που του αξίζει.
-Να κόψεις μια επιταγή των 100.000 ευρώ και να την περάσεις στις χορηγίες ( είπε μιλώντας στο εσωτερικό τηλέφωνο). Nεαρέ μου να περάσεις από το λογιστήριο στον πρώτο όροφο να παραλάβεις την επιταγή.
-Κύριε είστε πραγματικός πατριώτης.
Η νεαρή γραμματέας κρατώντας τον δερμάτινο φάκελο, συνόδευσε τον νεαρό μέχρι το καθιστικό. Εκείνος πήγε προς τον ανελκυστήρα. Η κοπέλα απευθύνθηκε στον άλλο νεαρό.
-Ο κύριος Προστατίδης ;
Εκείνος χωρίς να απαντήσει σηκώθηκε, Πέταξε το βιβλίο στο σάκο, το οποίο πέρασε από την μια πλευρά  και μπήκε στον μεγάλο διάδρομο. Αδιαφόρησε για τον βηματισμό της κοπέλας και χάζευε τους πίνακες ζωγραφικής. Το αφεντικό στεκόταν μπροστά στην γυάλινη επιφάνεια. Ο Προστατίδης  με άνεση πήγε και κάθισε δίπλα του χτυπώντας τον φιλικά στην πλάτη. Ο Αφεντικός γύρισε και τον κοίταξε με ένα βαθύ στοχαστικό βλέμμα.
-Ξέρεις τι σκέφτομαι Προστατίδη . Εμείς ωραία περνάμε εδώ μέσα με τις ανέσεις μας, τι δυστυχία υπάρχει όμως εκεί κάτω;  ( Και του έδειξε με το  βλέμμα  την ίδια πλατεία που έδειξε πριν στον άλλο νεαρό.)
-Έτσι είναι Αφεντικό, αλλά υπάρχει ελπίδα όταν υπάρχουν άνθρωποι με άλφα κεφαλαίο όπως εσείς. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση , «Όλοι είμαστε μετανάστες στην ζωή»  δεν ξέρει με ποιο τρόπο να εκφράσει τις ευχαριστίες της. Διαθέσατε δυο πολυκατοικίες για την στέγαση των προσφύγων!!!
-Σου είπα για αυτό το θέμα δεν θέλω να ακουστεί τίποτα. Μόνο εγώ εσύ και ο Θεός το ξέρουμε. (Είπε με αυστηρό τόνο.)
-Όπως θέλετε Αφεντικό , η στάση σας ξεπερνά τα όρια της μετριοφροσύνης. Όμως τώρα έχουμε άλλα προβλήματα με τόσους στεγασμένους μετανάστες έχουμε άμεση ανάγκη για οικονομική βοήθεια.
-Να ξεκινήσουμε με 100.000 ευρώ και βλέπουμε. Αλλά σου είπα ότι δεν θέλω καμία δημοσιότητα.
-Δεν ξέρω τι να πω χωρίς εσάς δεν θα ήταν δυνατόν να συνεχίσουμε.
Από τα μάτια του Προστατίδη έτρεχαν δάκρυα. Με μια αυθόρμητη κίνηση έσκυψε να φιλήσει το χέρι του Αφεντικού.
-Έλα δεν θέλω βλακείες! Δεν κάνω τίποτα σπουδαίο! Σου είπα καμία αναφορά στο όνομα μου!
-Νομίζω ότι είστε υπερβολικά σεμνός αλλά όπως θέλετε.
-Ένα πράγμα θέλω από εσάς Προστατίδη . Θέλω να προστατέψετε την αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων. Έχω τις πληροφορίες μου ότι ακραία στοιχεία ετοιμάζουν επιθέσεις εναντίον αυτών των ανυπεράσπιστων ανθρώπων.
-Μην ανησυχείτε αφεντικό. ( Τα μάτια του πετούσαν φωτιές.) Έχουμε ετοιμάσει ομάδες περιφρούρησης, θα χυθεί αίμα αν τους πειράξουν.
-Μπράβο παιδί μου !!!
-Ευχαριστούμε πολύ Αφεντικό.
Ο Προστατίδης  έφυγε με γοργό βήμα προς την έξοδο για το λογιστήριο, ήξερε τον δρόμο.
Το άλλο βράδυ ο Αφεντικός αγκαλιά με την όμορφη νεαρή γραμματέα  παρακολουθούσε στην τεράστια οθόνη του σπιτιού το δελτίο ειδήσεων,
-Φοβερά επεισόδια μεταξύ αντιεξουσιαστών και εθνικιστών στην Ιστορική Πλατεία. Κυριολεκτικά μάχες σώμα με σώμα στις δυο πολυκατοικίες που διαμένουν μετανάστες. Οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής υπό το καθεστώς του  τρόμου αναζητούν τρόπο φυγής. (Η φωνή του τηλεοπτικού εκφωνητή με διακοπτόμενες ανάσες και αυξομειώσεις της έντασης της φωνής μετέφερε με εικόνες τον τρόμο στους τηλεθεατές.)
-Αγάπη μου είσαι φοβερός ( του είπε γεμάτη θαυμασμό η νεαρή). Τώρα θα αγοράσεις μισοτιμής όλα τα ακίνητα της περιοχής. Επιτέλους τίποτα δεν θα σε εμποδίσει να χτίσεις το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Πόλης.
-Όχι μόνο αυτό αλλά με ευκολίες πληρωμής και τα κατάλληλα δάνεια θα τους πουλήσω διαμερίσματα στα νότια προάστια στις νέες πολυκατοικίες που σήκωσα. Αύριο αρχίζει η διαφήμιση στην περιοχή, «ειδικά πακέτα προσφορών για τους μόνιμους κατοίκους της Ιστορικής Πλατείας». Ακόμα και πρόγραμμα ανταλλαγής ακινήτων θα παρουσιάσω.
-Να σου πω αγάπη μου και με αυτούς τους ( δεν της έβγαινε η λέξη) με αυτούς τους …. ακάθαρτους , αυτούς που φιλοξενείς  στις παλιές πολυκατοικίες του πατέρα σου τι θα κάνεις;
-Θα τους αποκαταστήσω!
-Πως;
-Θα τους πουλήσω για εργάτες στις φυτείες φράουλας  του κουμπάρου μου στην Πελοπόννησο.
Οι δυο νεαροί που πήραν τις επιταγές από τον Αφεντικό, βρέθηκαν ξανά ο ένας αντίκρυ στον άλλο στην κλούβα της αστυνομίας. Δεμένοι με χειροπέδες  γεμάτοι αίματα κοιτούσε ο ένας τον άλλο με αγεφύρωτο μίσος. Μια σκέψη περνούσε και στο μυαλό και των δυο,
-Κάπου το έχω ξαναδεί το καθίκι, αλλά πού;

* Η ιστορία είναι φανταστική. Αφορμή ήταν τα γεγονότα στις φυτείες με τις φράουλες. Μια ιστορία που πήρε τεράστιες διαστάσεις λες και πριν λίγες μέρες ανακαλύψαμε την Αμερική. Οι φυτείες είναι το τελικό στάδιο των χρυσοφόρων προϊόντων της λαθρομετανάστευσης. Τον Μάιο του 2011 βγήκε στην δημοσιότητα μια απόρρητη έκθεση της ΕΥΠ για τους λαθρομετανάστες. Για τους πραγματικούς «επαγγελματίες»  της λαθρομετανάστευσης. Με πρόσωπα και γεγονότα υπεράνω υποψίας αλλά δεν έτυχε της ανάλογης προβολής….  Επιχείρηση με τζίρο δισεκατομμύρια ευρώ. Ενοχλούσε  πολλούς….

Αράχνιαζε 2,5 χρόνια το σχέδιο πόλης του Άργους στα συρτάρια του Υπουργείου


Στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, ο δήμαρχος Άργους Μυκηνών κ. Δημήτρης Καμπόσος έκανε επίσημη αναφορά για το κρίσιμο θέμα του σχεδίου πόλης, πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο στον Παναγιώτη Παπαϊωάννου για τις προσπάθειες που κατέβαλε.

«Ήταν ένα στοίχημα με τους εαυτούς μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δημ. Καμπόσος τονίζοντας πως λάθη και εγκληματικές ενέργειες του παρελθόντος είχαν οδηγήσει πλήθος συμπολιτών μας να «μετοικίσουν» σε άλλες πόλεις, επειδή δεν μπορούσαν να χτίσουν τις περιουσίες τους. Ο δήμαρχος ευχαρίστησε όλους όσοι πολέμησαν τις διαδικασίες και ειδικά το χειριστή του θέματος τον κ. Παναγιώτη Παπαϊωάννου. «Σήμερα, είναι μια μέρα χαράς! Έγιναν λάθη αλλά αυτός ο τόπος παίρνει βαθιές ανάσες και προοπτική. Και με την Τουριστική Σχολή και με την Ανάπλαση και με όλες τις νίκες που φέρνει αυτή η παράταξη και είμαστε υπερήφανοι για αυτές! Πιστεύω πως σε 4 με 5 μήνες θα είμαστε σε θέση να δώσουμε οριστική λύση για όλους αυτούς που υπέφεραν όλα αυτά τα χρόνια και να μπορούν, πλέον, να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους»

Ο πρώην αντιδήμαρχος Παναγιώτης Παπαϊωάννου τόνισε πως από γραπτή επικοινωνία που έχει με το μελετητή θα χρειαστούν 6, το πολύ 9, μήνες για να τελειώσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Μίλησε, επίσης, για την πικρία του, πως όταν ανέλαβε το θέμα και επισκέφθηκε το ΥΠΕΚΑ για πρώτη φορά το 2011, τον ενημέρωσαν πως 2,5 χρόνια είχε να πάρει κάποιος τηλέφωνο για την υπόθεση και οι φάκελοι είχαν κυριολεκτικά «αραχνιάσει»!

Το θέμα της μεγάλης καθιστέρησης είχε επισημάνει πριν λίγες ημέρες και ο δήμαρχος Άργους- Μυκηνών Δ. Καμπόσος τονίζοντας μεταξύ άλλων «.... τελείωσε άλλη μια αγχωτική κατάσταση που βασάνιζε  το Άργος από το 1983, 30 ολόκληρα χρόνια. Αυτή η δημοτική παράταξη βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου 2 χρόνια, 2 χρόνια άσχημα, 2 χρόνια δύσκολα, που γνωρίζει όλη η κοινωνία πως είναι!  Είχαμε βάλει στοίχημα από την πρώτη στιγμή με τους εαυτούς μας να φέρουμε σε πέρας το «τέρας» που έμοιαζε ανίκητο. Λάθη, παραλείψεις, εγκληματικές αμέλειες του παρελθόντος οδήγησαν στο να πληρώνει το «μάρμαρο» ο απλός πολίτης, που δεν είχε τόπο να χτίσει το σπίτι του! Με τις άοκνες προσπάθειες του αντιδημάρχου κ. Παπαϊωάννου στήθηκαν όλες οι απαραίτητες υποδομές, ώστε αυτή η παράταξη να μπορεί να ξεκολλήσει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος το σχέδιο πόλης, που λίμναζε επί 30 χρόνια…. Έγιναν τεράστια λάθη. Θα μπορούσαν να πάνε με άλλους τρόπους και με άλλους δρόμους (όπως το διάταγμα του ’23). Το φώναζαν οι δημότες από τότε. Χωρίς αυτές τις επιθετικές εισφορές σε γη και χρήμα. Για αυτό και υπήρξαν τόσες αντιδράσεις…

Βρήκαμε τον τρόπο. Βρήκαμε το δρόμο και είπαμε στην κοινωνία πως θα λύσουμε το θέμα. Και σήμερα, είμαστε σε θέση (χωρίς αιμορραγίες από τις περιουσίες των ανθρώπων) με το λιγότερο δυνατό κόστος περιορίσαμε τις ασχήμιες, που είχαν δημιουργηθεί και, πάνω από όλα, τελειώσαμε εκείνο το σχέδιο που μαράζωνε 30 χρόνια τη πόλη ολόκληρη. Και κάποιους δεν τους ενδιέφερε, που άλλες πόλεις κάλπαζαν και αύξαναν σε πληθυσμό και δημιουργούσαν καταστάσεις εμπορίου. Γιατί όταν έφευγε κάποιος, έφευγε με το πορτοφόλι του μαζί! Και γινόταν αλλού πελάτης.   Αυτές οι καταστάσεις τελειώνουν…»

 

 

Στα μεγάλα θέματα χρειάζονται συγκλίσεις και όχι διχαστικές ρητορικές

 

Αναφερόμενος στην υπογραφή του ΥΠΕΚΑ για το σχέδιο πόλης του Άργους, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Γ Αναγνώστου, ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Η υπογραφή από το ΥΠΕΚΑ και το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων, της βʼ ανάρτησης της επέκτασης του Σχεδίου Πόλης στο Νότιο Τμήμα ή αλλιώς του Ρυμοτομικού Σχεδίου, αποτελεί την ολοκλήρωση ενός ακόμη βήματος για την ολοκλήρωση του Σχεδίου Πόλης του Άργους. Επόμενο βήμα η έγκριση του Ρυμοτομικού Σχεδίου από το Συμβούλιο της Επικρατείας και η έκδοση του αντίστοιχου Προεδρικού Διατάγματος.

Τότε θα ξεκινήσει από τον μελετητή η σύνταξη της πράξης εφαρμογής του Σχεδίου, η λεπτομερής δηλαδή μελέτη του και θα ακολουθήσει η σχετική ανάρτηση. Η επίλυση των όποιων ενστάσεων επι της ανάρτησης αυτής θα οδηγήσει και στην επικύρωση του Σχεδίου από την Περιφέρεια.

Σε αυτό το σημείο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες του Σχεδίου Πόλεως και θα έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες των περιοχών του νέου Σχεδίου να προχωρήσουν στην έκδοση οικοδομικών αδειών.

Οι αναμενόμενες κατηγορίες κατά πάντων των προηγούμενων, από τον Δήμαρχο, αποτελούν προπαγανδιστικά παιγνίδια για κατανάλωση. Το νέο Σχέδιο Πόλης αποτελεί ένα από τα μείζονα θέματα του δήμου και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται από τη Δημοτική Αρχή με εμπάθειες και διχαστικές λογικές. Γιατί είναι γνωστό ότι η πολυετής καθυστέρηση του νέου Σχεδίου Πόλης του Άργους, οφείλεται εκτός των άλλων και σε πολλούς, οι οποίοι λειτούργησαν πολιτικά στις πλάτες των πολιτών. Δεν είναι στιγμή να θυμηθούμε τι έλεγαν κατά καιρούς οι της σημερινής Δημοτικής Αρχής για το Σχέδιο Πόλης.

Οφείλουμε τέλος να συγχαρούμε όλους όσους όλα αυτά τα χρόνια δούλεψαν, κόντρα στην ευκολία του καταγγελτικού λόγου, για να φτάσουμε σήμερα σε αυτό το σημείο

Απομένει αρκετή δουλειά να γίνει ακόμα για να φτάσουμε στην ουσιαστική εφαρμογή του νέου Σχεδίου".

 

 

Η καθιέρωση του εορτασμού της εργατικής πρωτομαγιάς

Άρθρο του Άκη Ντάνου


ΑΝΤΙ του άρθρου μου επέλεξα αυτή την φορά κάποια στοιχία για να μην ξεχνάμε την Πρωτομαγιά:

Πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, το 1886, η εργατική τάξη στις ΗΠΑ έδωσε μια από τις πιο σκληρές μάχες για την καθιέρωση του 8ωρου. Η μεγάλη απεργία των εργατών του Σικάγου την Πρωτομαγιά του 1886 είχε τραγική κατάληξη με θύματα και τιμωρία των υποκινητών της εξέγερσης.

Σε ανάμνηση αυτής της εξέγερσης, καθιερώθηκε η Πρωτομαγιά σαν παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης, ύστερα από απόφαση που πήρε η ιδρυτική συνέλευση της Δεύτερης Διεθνούς στο Παρίσι (που πραγματοποιήθηκε στις 14/7/1889 και στην οποία μετείχαν 391 αντιπρόσωποι συνδικάτων από 20 χώρες).

Από τη στιγμή που η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε σα μέρα διεθνούς διαμαρτυρίας της εργατικής τάξης, συνδέθηκε με τους εργατικούς αγώνες και επιβλήθηκε – μέσα από νίκες και ήττες – σαν εκδήλωση της αλληλεγγύης και της ενότητας του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

 

Ιστορικό του εορτασμού της ελληνικής πρωτομαγιάς

Η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1893 (την Κυριακή 2 Μαίου 1893) στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Διοργανωτής της ήταν ο Σταύρος Καλλέργης.

Τα αιτήματα της συγκέντρωσης, που διατυπώθηκαν στο ψήφισμα, ήταν τα εξής :

1.    Την Κυριακήν καθ΄όλην την ημέραν να κλείουν τα καταστήματα. 

2.    Να περιορισθή η εργασία των εργατών εις οκτώ ώρας από δώδεκα και πλέον που εργάζονται.

3.    Οι εν ενεργεία παθόντες εργάται να συντρέχωνται υπο του κράτους και των συναδέλφων των.

Ύστερα από την επιτυχία της πρώτης εργατικής πρωτομαγιάς του 1893 και τον ενθουσιασμό που δημιούργησε πάρθηκε απόφαση να γιορτασθεί η εργατική Πρωτομαγιά του 1894 ενωτικά από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της εποχής. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι Πλ.. Δρακούλης, Στ. Καλλέργης, Ευαγ. Μαρκαντωνάτος και Δ. Γραμματικός.

Τα αιτήματα της συγκέντρωσης, που διατυπώθηκαν στο ψήφισμα, ήταν τα εξής :

1.    «Την Κυριακήν να κλείωνται τα καταστήματα καθ’ όλην την ημέραν και οι εργάται ν΄αναπαύωνται.

2.    Οι εργάται να εργάζωνται επί 8 ώρας την ημέραν και ν΄ απαγορευθή η εργασία εις τους ανηλίκους.

3.    Να απονέμεται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς συντήρησιν εαυτών και της οικογενείας των.

Χρειάστηκε να περάσουν 17 ολόκληρα χρόνια, ως το 1911 που γιορτάστηκε και πάλι η εργατική Πρωτομαγιά. Σ΄ όλο αυτό το διάστημα ξέσπασαν μεγάλες απεργίες σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας και πολλούς κλάδους.

Στο διάστημα αυτό ξέσπασαν μεγάλες απεργίες σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας και σε πολλούς κλάδους. Πολλά επίσης Σωματεία και δευτεροβάθμιες οργανώσεις δημιουργήθηκαν, όπως το Ε.Κ. Βόλου το 1908, η Φεντερασιόν το 1909 και το Ε.Κ.Αθήνας το 1910.

Στα 1911 η Φεντερασιόν Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει τη διοργάνωση της εργατικής Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη. Οι αστυνομικές δυνάμεις επεμβαίνουν και συλλαμβάνουν τους πρωτεργάτες, ανάμεσα σ΄αυτούς τον Μπεναρόγια, που εξορίζεται στη Σερβία.

Το 1911 αποφασίστηκε να ξαναγιορτασθεί η Πρωτομαγιά με πρωτοβουλία του Ν.Γιαννιού στο Μέτς, με κεντρικό σύνθημα «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ύπνο".

Την επόμενη χρονιά (1912) γιορτάστηκε και πάλι στο Μετς, η Αστυνομία οδήγησε τους Γιαννιό, Αποστολίδη και Παπαγιάννη στα γραφεια της γιατί «δεν είχαν άδειαν», όπου τελικά αφέθησαν ελεύθεροι.

Από το 1912 έχουμε και πάλι μακρόχρονη διακοπή του εορτασμού της Πρωτομαγιάς που θα ξαναγίνει το 1919.

Στο μεσοδιάστημα αυτό, ψηφίστηκε ο Ν.281/1914 «περί Σωματείων» με τον οποίο κατοχυρώνεται το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και τα σωματεία αρχίζουν να αποκτούν καθαρά εργατικό χαρακτήρα. Εχει επίσης ιδρυθεί η ΓΣΕΕ (1918) καθώς και αρκετά Εργατικά Κέντρα. Ο εορτασμός του 1919 απετέλεσε και την αφορμή για μια κρίση στη ΓΣΕΕ που οδήγησε σε διάσπαση. Τελικά γιορτάστηκε σε 12 πόλεις πανελλαδικά.

 

Πώς θα βγει η Πελοπόννησος από την κρίση


Την δημιουργία ενός χρηματοδοτικού εργαλείου με τη μορφή fund και τη δυνατότητα εξέλιξης σε επενδυτική πλατφόρμα, ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, επισημαίνοντας ότι το ταμείο αυτό θα έχει σημείο αναφοράς την Περιφέρεια Πελοποννήσου και στόχο να προσελκύσει, ελεύθερα και με ασφάλεια, το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

Κατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση “Peloponnese: Open for Business” που πραγματοποίησε η Περιφέρεια σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά και τον Οργανισμό Invest in Greece, ο Περιφερειάρχης τόνισε την ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας σε ότι αφορά την οικονομία, με βασική αρχή τη μόχλευσή της μέσω των επενδύσεων, και εξήρε την κοινωνική συναίνεση σε αυτό το σκοπό που αποτελεί ήδη πραγματικότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Από την πλευρά του ο Πρέσβης του Καναδά Robert Peck στάθηκε ειδικά στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, τη μελέτη μετατροπής του οποίου την έχει ολοκληρώσει Καναδική εταιρεία και η οποία παρουσιάστηκε κατά την εκδήλωση από τον διευθυντή της εταιρείας Antulio Richetta. Ο κ. Peck σημείωσε επίσης ότι η περιφερειοποίηση στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την επένδυση στην καινοτομία, συνιστούν θετική εξέλιξη για τη δημιουργία νέων επενδυτικών ευκαιριών.

Αναφερόμενος ο κος Τατούλης στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, τόνισε ότι θα έχει ως βασική αρχή επιλεξιμότητας την έξυπνη εξειδίκευση, την καινοτομία και την εφαρμοσμένη έρευνα και ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εγκατασταθεί η πρώτη δομή του Ερευνητικού Κέντρου Καινοτομίας και Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας, με σύμπραξη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ιδιωτικών επενδύσεων.        

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου προεξάρχουσα θέση καταλαμβάνουν τα αεροδρόμια της Καλαμάτας και της Τρίπολης, ενώ καίριες αναπτυξιακές δυνατότητες παρέχουν τα λιμάνια του Γυθείου, του Ναυπλίου, του Άστρους, του Λεωνιδίου, της Κυπαρισσίας και της Καλαμάτας, οι μαρίνες της Μονεμβασιάς και της Ερμιόνης, αλλά και τα τουριστικά και αλιευτικά καταφύγια.

Όσον αφορά το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου δήλωσε την πολιτική κατεύθυνση της Περιφέρειας για στοχευμένο θεματικό τουρισμό, όπως τον καταδυτικό, για τον οποίο προετοιμάζονται καταδυτικά, αλλά και καταδυτικά αρχαιολογικά πάρκα , και τον ιαματικό.

24/4/13

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 25.04.2013


22/4/13

Η έκδοση 18.04.2013


21/4/13

Εξαγορά ακινήτων στο 1/3 της αξίας


Στην αντικειμενική τους αξία μπορούν να εξαγοράσουν ακίνητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσοι αποδεικνύουν την κατοχή τους πριν την 5.6.1993, ενώ η συνολική επιφάνεια δεν υπερβαίνει τα δέκα στρέμματα.

Αν μάλιστα ο ενδιαφερόμενος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και ασκεί σ΄ αυτό αγροτική χρήση το τίμημα ορίζεται στο ένα τρίτο 1/3 της αξίας του.

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες:

Σύμφωνα με το άρθρο 23 του Ν.4061/2012 (ΦΕΚ Α΄66/22-3-2012), όποιος κατέχει ακίνητο, το οποίο διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μπορεί να υποβάλλει αίτηση εξαγοράς του στην Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών της Περιφέρειας, εφόσον αποδεικνύει κατοχή αυτού πριν την 5.6.1993 και η επιφάνειά του δεν υπερβαίνει τα δέκα (10) στρέμματα.

Δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης αυτής δάση, δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές, χώροι και ζώνες μνημείων που προστατεύονται από την αρχαιολογική υπηρεσία, αιγιαλός και παραλίες.

Ο ενδιαφερόμενος καταθέτει αίτηση και τοπογραφικό διάγραμμα, στο οποίο περιγράφει το κατεχόμενο ακίνητο κατά θέση, εμβαδόν και συντεταγμένες στο ελληνικό γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς.

Για την κατοχή του ακινήτου θα προσκομίζονται πράξεις αποδοχής κληρονομιάς, ιδιωτικά συμφωνητικά με βέβαιη χρονολογία και έκθεση γεωπόνου που βεβαιώνει την ηλικία των δένδρων σε πολυετείς καλλιέργειες. Οι ένορκες βεβαιώσεις δεν λαμβάνονται υπόψη ως αποδεικτικό στοιχείο για την απόδειξη κατοχής του ακινήτου.

Αν στο ακίνητο έχει ανεγερθεί αυθαίρετο κτίσμα, ο ενδιαφερόμενος οφείλει να προσκομίσει στην Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών τη βεβαίωση του μηχανικού.

Το τίμημα εξαγοράς ορίζεται στο ύψος της αντικειμενικής ή αγοραίας αξίας του ακινήτου, εκτός εάν ο ενδιαφερόμενος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και ασκεί σ΄αυτό αγροτική χρήση οπότε ορίζεται στο ένα τρίτο 1/3 της αξίας του.

Οι αιτήσεις θα απευθύνονται στην Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών και στην ταχυδρομική διεύθυνση: Δεληγιάννη 9 Τ.Κ. 22100 Τρίπολη.

Η προθεσμία για την κατάθεση των αιτήσεων εξαγοράς από τους ενδιαφερόμενους, λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2013.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, στα τηλέφωνα 2710222617 και 2710225342 καθώς και στο Τμήμα Τοπογραφίας-Εποικισμού και Αναδασμού των ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας στο τηλέφωνο: 2752360254.

 

Εξωστρέφεια ζητά ο Αγγελάκας


«Η Ελληνική οικονομία και, συνεπώς και οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται, σήμερα, στην αφετηρία ενός νέου δρόμου, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια μακρά περίοδο πρωτογενών πλεονασμάτων, υψηλής ανταγωνιστικότητας και μιας «έξυπνης» και βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα μας», επισήμανε σε ομιλία του προς τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Μανώλης Αγγελάκας.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια, σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο διερχόμαστε μια κρίσιμη καμπή, με κύρια χαρακτηριστικά τις ταχύτατες τεχνολογικές εξελίξεις και τις σημαντικότατες αλλαγές στη φιλοσοφία των οικονομιών. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, είναι να δημιουργηθούν κοινωνικές ανισότητες και υψηλή αβεβαιότητα σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, που μαστιζόταν από σοβαρότατες παθογένειες σε αξιακό, θεσμικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, που οδήγησαν σε συνθήκες βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης. Όλα αυτά, όμως, οφείλουμε να τα’ αλλάξουμε άμεσα, αν θέλουμε και πάλι να σταθούμε «στα πόδια μας».

Πρόσθεσε ακόμα ότι: «Με εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020, αλλά και την αμέριστη βοήθεια του κρατικού μηχανισμού, οφείλετε να προχωρήσετε μπροστά, στο δρόμο της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.

Πρέπει να προχωρήσετε σε μία εξωστρεφή επιχειρηματική στρατηγική, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις εξαγωγικής δράσης, που θα σχετίζονται με την έρευνα των ξένων αγορών, τις προδιαγραφές και τη σήμανση των προϊόντων. Η Ευρώπη των 490 εκατομμυρίων καταναλωτών, τα Βαλκάνια των 60 εκατ. πολιτών, οι Αραβικές και οι χώρες της Μεσογείου, των 250 εκατ. πολιτών πρέπει να είναι ο στόχος μας.

 

Απαραίτητη είναι η συνεργασία του Συνδέσμου σας με ανώτατα εκπαιδευτικά και τεχνολογικά ιδρύματα της ευρύτερης περιοχής, ώστε να συνδεθεί η γνώση με την επιχειρηματικότητα και την παραγωγική διαδικασία. Λένε, ότι βιώσιμες είναι οι επιχειρήσεις που επενδύουν το 10 με 15% των κερδών τους στην έρευνα και ανάπτυξη.  Όπως και η υιοθέτηση πρότυπων μοντέλων του εξωτερικού και ταυτόχρονα, η αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των στελεχών σας.

 

Από την πλευρά μας, οφείλουμε να συνδράμουμε τις προσπάθειές σας, με την εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων και την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης νέων επενδύσεων, καθώς και με την ανάπτυξη των υποδομών, ώστε να διευκολυνθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας μας».

Έφυγαν τα πρώτα σκουπίδια από το Κρανίδι


Ξεκίνησε η μεταφορά των σκουπιδιών της Ερμιονίδας προς τον ΧΥΤΑ της Φυλής. Το πρώτο φορτίο έφυγε το πρωί της Τρίτης.

Το κόστος ανέρχεται σε 74,52€ ανά τόνο (Είσοδος στον ΧΥΤΑ 45€, Μεταφορά 24€ + Φ.Π.Α 23%). Καθημερινά δηλαδή ο δήμος θα πληρώνει 1.863,00 ευρώ, με δεδομένης της συμφωνίας να δέχεται η Φυλή 25 τόνους ημερησίως.

Όπως τονίζει ο δήμαρχος Δημήτρης Καμιζής «Για 66 μέρες τα αστικά απορρίμματα του Δήμου μας παρέμεναν στους κάδους και πέριξ αυτών και σε μικρές προσωρινές συγκεντρώσεις. Η αποσυμφόρηση των χώρων που έχουν συγκεντρωθεί, συγχρόνως με την αποκομιδή και μεταφορά στον ΧΥΤΑ Φυλής των καθημερινών αστικών απορριμμάτων και με δεδομένο ότι μόνο 25 τόνοι την ημέρα επιτρέπεται να μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Φυλής, θα απαιτήσει κάποιο χρόνο και ξεκίνησε να γίνεται βάσει συγκεκριμένου προγράμματος. Προτεραιότητα έχουν τα απορρίμματα που βρίσκονται εντός των οικισμών και μπορούν να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις για τη δημόσια υγεία. Παράλληλα θα υπάρξει μέριμνα για την σταδιακή αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων που βρίσκονται κοντά σε τουριστικές επιχειρήσεις, ενόψει μάλιστα της αναμενόμενης τουριστικής περιόδου.

Ζητούμε συγνώμη από τους δημότες μας, αν και η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν έχει καμία ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε από επιλογές και αποφάσεις άλλων, καθώς επίσης ευχαριστούμε τους δημότες για την κατανόηση και την υπομονή που έδειξαν μέχρι σήμερα».

Ο δήμαρχος επισημαίνει ακόμα: «Είναι αυτονόητο για όλους μας ότι η ενίσχυση της διαδικασίας της επανάκτησης και ανακύκλωσης υλικών που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν (χαρτί, πλαστικό, μέταλλα, γυαλί), είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομικότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων μας, αφού ο μεταφερόμενος όγκος απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής θα είναι μικρότερος. Ήδη πλέον με συντονισμένο και τακτικό τρόπο μεταφέρονται τα ανακυκλώσιμα υλικά στο ιδιωτικό ΚΔΑΥ Τρίπολης με μοναδικό κόστος τα έξοδα μεταφοράς τους. Αμέσως από σήμερα και για το προσεχές 6μηνο μπαίνουν για όλους μας, Δημοτική Αρχή και δημότες αλλά και για την Περιφέρεια Πελοποννήσου όσον αφορά στην υποχρέωσή της για την προμήθεια του εξοπλισμού των νέων μονάδων διαχείρισης, καθήκοντα για την αποτελεσματική οργάνωση και εφαρμογή του νέου σύγχρονου τρόπου διαχείρισης με βάση τη διαλογή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και ενταφιασμό του αδρανούς υπολείμματος. Αυτή η ευκαιρία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο ορθολογικής, σύγχρονης και αποτελεσματικής διαχείρισης δεν πρέπει να χαθεί».

Ξεσηκωμός στο Άργος για την σωτηρία του μαθητή του 1ου Λυκείου Άργους


Τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει ευρέως γνωστό τόσο στην κοινωνία του Άργους όσο και στο διαδίκτυο μέσω φέιςμπουκ κυρίως, το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ένας μαθητής του 1ου Λυκείου Άργους.

Συντονιστής των προσπαθειών σωτηρίας του μαθητή, μέχρι να βρεθεί δότης, σύσσωμος ο Δήμος Άργους με επικεφαλής της προσπάθειας συντονισμού των διαφόρων φορέων και ομάδων πολιτών ο ίδιος ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος. Σημαντικότατη και η παρουσία τόσο του 1ου Λυκείου, όσο και των “δεσμών αίματος”.

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών «Δεσμοί Αίματος» από την πρώτη ημέρα νοσηλείας του, είναι σε άμεση επικοινωνία με την οικογένεια καθώς επίσης και με τα Νοσοκομεία Γ. Γεννηματάς και Γ.Ν. Άργους.

Με την επικοινωνία μας με τα 2 Νοσοκομεία διαπιστώθηκε πως υπάρχει μεγάλος αριθμός πρόθυμων να βοηθήσουν αλλά υπάρχει επίσης και άγνοια για το πώς μπορεί να προσφερθεί βοήθεια προς τον μαθητή χωρίς να δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα στα Νοσοκομεία.

Για να βάλουμε λοιπόν μια σειρά ως προς τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να δοθεί ουσιαστική βοήθεια διαβάστε παρακάτω.

Ο μαθητής του 1ου Λυκείου Άργους έχει 2 βασικές ανάγκες:

α. Αρκετές μονάδες αίματος

β. αιμοπετάλια

α. Για τις μονάδες αίματος έχει κανονιστεί Έκτακτη Εθελοντική Αιμοδοσία την Τετάρτη 24 Απριλίου στο 1ο Λύκειο Άργους (ώρες 17:00 έως 20:30) σε συνεργασία του Συλλόγου «Δεσμοί Αίματος» με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του λυκείου, με τους καθηγητές και φυσικά με το τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Άργους.

β. Για τα αιμοπετάλια η διαδικασία είναι λίγο διαφορετική.

Όσοι ενδιαφέρονται να δώσουν αιμοπετάλια θα πρέπει να κάνουν αρχικά κάποιες εξετάσεις στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς και εφόσον είναι συμβατοί να ανέβουν 2η φορά στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς και να δώσουν τα αιμοπετάλια.

Εδώ να ενημερώσουμε ότι η διαδικασία είναι απολύτως ασφαλής (αιμοπετάλια μπορούμε να δίνουμε ανά 15 ημέρες περίπου ενώ αίμα ανά 3 μήνες) και ο αιμοπεταλιοδότης φεύγει με την ίδια ποσότητα αίματος με την οποία αρχικά προσήλθε στο νοσοκομείο.

Θα πρέπει να πληρούν τις πιο κάτω προϋποθέσεις:

Να είναι από 18 - 50 ετών

Οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν σωματικό βάρος τουλάχιστον 55 κιλά ενώ οι άντρες 65

Να είναι υγιείς (όχι προβλήματα με ζάχαρο, χρόνιες παθήσεις, να μην έχουν πάρει το τελευταίο 15ήμερο φάρμακα, κ.λ.π.

Να έχουν αιμοδοτήσει έστω και μία φορά χωρίς συμπτώματα λιποθυμίας

Να έχουν περάσει 3 μήνες από την τελευταία αιμοδοσία τους

Να έχουν καλή φλέβα

Εδώ έρχεται η ουσιαστική συμβολή του δημάρχου ο οποίος με έξοδα του δήμου Άργους-Μυκηνών

έχει ορίσει άτομο που κρατάει τα ονόματα των εθελοντών δωρητών αιμοπεταλίων στην Παιδική Βιβλιοθήκη στο τηλέφωνο 27510-67895

Καθημερινά λεωφορειάκι του δήμου θα μεταφέρει προς και από το Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς του εθελοντές δωρητές.

Προχτές Τρίτη 16 Απριλίου θα ξεκίνησε ήδη η πρώτη ομάδα εθελοντών προς το «Γεννηματάς» και όλοι οι υπόλοιποι που θα δηλώσουν συμμετοχή στο 27510-67895 θα ακολουθήσουν τις υπόλοιπες ημέρες.

Όπως τόνισε και ο δήμαρχος σε συνέντευξή του στα τοπικά ΜΜΕ θα πρέπει να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια και αυτή η προσπάθεια να κρατήσει για όσο καιρό ο μικρός μαθητής χρειαστεί την βοήθειά μας.

 

19/4/13

Αναβαλλόμενος και πάλι ο Ανάβαλος


Φρένο και πάλι στο έργο του Αναβάλου που συνεχίζει να παραμένει ο Αναβαλος ο Αναβαλλόμενος ….

Η είδηση για διάλυση της εργολαβίας για το έργο  “Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Δήμο Μιδέας Ν. Αργολίδας”, αναμένεται να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην υλοποίηση του έργου.

Οι ίδιοι οι βουλευτές της τρικομματικής κυβέρνησης Γιάννης Ανδριανός και Γιάννης Μανιάτης είναι αποκαλυπτικοί στις ερωτήσεις που έσπευσαν να καταθέσουν.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. σημειώνει: «Σήμερα το πρωί ενημερωθήκαμε για την κατάθεση αίτησης διάλυσης εργολαβίας για το έργο  “Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Δήμο Μιδέας Ν. Αργολίδας”, που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην υλοποίηση του έργου»

 

Λιγότερο αποκαλυπτικός αλλά στο ίδιο πνεύμα και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ: «υπάρχει, η γενική εικόνα ότι το έργο βρίσκεται σε πλήρη στασιμότητα».

 

Στις ερωτήσεις τους και οι δύο βουλευτές προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρη επικαλούνται την σπουδαιότητα του έργου.

Ο κος Ανδριανός ρωτά τον αρμόδιο υπουργό: «Με ποιες συγκεκριμένες δράσεις θα αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα που ανακύπτουν στην υλοποίηση του έργου του Αναβάλου από την κατάθεση αίτησης διάλυσης εργολαβίας για το έργο «Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Δήμο Μιδέας Ν. Αργολίδας».

Αντίστοιχα ο κος Μανιάτης ρωτά: α) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η πορεία υλοποίησης του έργου; β)Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της συμφωνίας που επήλθε κατά την τεχνική σύσκεψη στο Υπουργείο; γ) Ποια είναι η τοποθέτηση των Τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας-Αντιπεριφέρειας έτσι όπως αυτή έχει καταγραφεί σε έγγραφα σημειώματα προς το Υπουργείο; δ) Ποια είναι η τοποθέτηση στα προηγούμενα των υπηρεσιών του Υπουργείου έτσι όπως αυτή έχει καταγραφεί σε έγγραφες απαντήσεις-αλληλογραφία με την Περιφέρεια; ε) Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί το έργο ιδιαίτερα σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα της σύμβασης και σε περίπτωση ύπαρξης καθυστερήσεων ποια είναι τα αίτια των καθυστερήσεων αυτών;

Θολό το μέλλον του Κέντρου Φυτοπροστασίας


Αβέβαιο διαγράφεται το μέλλον του Κέντρου Φυτοπροστασίας Ναυπλίου. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης επιμένει στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών σημειώνοντας ότι όλες οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ πρόκειται να συντονιστούν κάτω από επτά Περιφερειακές Διευθύνσεις, οι οποίες, αντίστοιχα θα συντονίζονται από την κεντρική Γενική Διεύθυνση Περιφερειακών Υπηρεσιών, ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση συνεργασία, η διάχυση πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης.

Η απάντησή του υπουργού  ήρθε σαν κεραυνός στις σχετικές ερωτήσεις που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ γ. Μανιάτης και Γ. Ανδριανός αντίστοιχα:

«Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της Κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση των δομών της δημόσιας διοίκησης, με στόχο να εκσυγχρονιστεί, να καταστεί απλούστερη, αποτελεσματικότερη και λειτουργικότερη για τον πολίτη και γενικότερα, να συμβάλλει στην ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ έχει ιδιαίτερη σημασία, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της Κυβέρνησης και του ΥΠΑΑΤ να καταστεί ο αγροτικός τομέας πυλώνας ανάπτυξης της χώρας, με στόχο την επάρκεια τροφίμων, την απασχόληση, την ανάπτυξη της Περιφέρειας και γενικότερα της εθνικής οικονομίας, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους πόρους και τις δυνατότητες που παρέχονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Αναφορικά με τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου, επισημαίνεται ότι οι εν λόγω υπηρεσίες αναδιοργανώνονται και δεν καταργούνται. Όλες οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ πρόκειται να συντονιστούν κάτω από επτά Περιφερειακές Διευθύνσεις, οι οποίες, αντίστοιχα θα συντονίζονται από την κεντρική Γενική Διεύθυνση Περιφερειακών Υπηρεσιών, ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση συνεργασία, η διάχυση πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης.

Παράλληλα, με τη διάρθρωση αυτή, είναι δυνατόν να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός τόσο μεταξύ των κεντρικών και των περιφερειακών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ όσο και με τις υπηρεσίες άλλων Υπουργείων, για θέματα που άπτονται των αγροτικών ζητημάτων. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την προτεινόμενη απλουστευμένη κεντρική δομή του Υπουργείου, την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των νέων τεχνολογιών, το ΥΠΑΑΤ θα μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία στην αποστολή του και στο στρατηγικό του στόχο για μια ποιοτική γεωργία».

Αντεπίθεση δημάρχων για την διαφθορά


Σφοδρή αντίδραση των δημάρχων της Πελοποννήσου, απέναντι στις κατηγορίες περί διαφθοράς.

Για το θέμα αυτό που έχει πάρει Πανελλήνιες διαστάσεις συνεδρίασε η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Πελοποννήσου και αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος και την υποβολή αιτήματος προς την ΚΕΔΚΕ για την διοργάνωση έκτακτου συνέδριου με θέμα: «Επιθέσεις και καταγγελίες κατά του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διαφθορά και την αδιαφάνεια»

Οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου που μιλούν για επιθέσεις και καταγγελίες κατά του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επισημαίνουν:

«Η μεθοδευμένη και στοχευμένη επίθεση που δέχεται το τελευταίο διάστημα ο θεσμός της Τ.Α.  και οι αιρετοί είναι άδικη και ανήθικη.

Οι μεμονωμένες περιπτώσεις διαφθοράς αιρετών που καταδικάζουμε απερίφραστα, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για διαπόμπευση όλων των αιρετών.

Οι ακρότητες και οι υπερβολές όχι μόνον δεν βοηθούν, αντίθετα ναρκοθετούν την συνοχή των κοινωνιών μας, σε μια πολύ δύσκολη εποχή, όπως είναι η σημερινή. Βεβαίως και οι επίορκοι πρέπει να τιμωρούνται όταν αποδεδειγμένα υπάρχει δόλος ή βαριά αμέ-λεια. Όμως η φυσική εξόντωση των Δημάρχων σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα των συμπολιτών μας, ούτε της χώρας μας.

Οφείλουμε λοιπόν, εμείς, οι αιρετοί πρώτοι απ’ όλους να θωρακίσουμε τον θεσμό από τις άδικες επιθέσεις και μέσω των συλλογικών οργάνων να προστατέψουμε το αυτοδιοίκητο αλλά κυρίως την αξιοπρέπεια, τόσο την δική μας όσο και των εργαζομένων στους Δήμους.

Οφείλουμε να δώσουμε σαφείς και πειστικές απαντήσεις στις κοινωνίες μας, στους δια-μορφωτές της κοινής γνώμης, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στην πολιτεία.

Αιτούμεθα τη διοργάνωση έκτακτου συνέδριου από την ΚΕΔΕ με θέμα: «Επιθέσεις και καταγγελίες κατά του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διαφθορά και την αδιαφάνεια»

 

Πληρωμένη απάντηση για το Διοικητικό Πρωτοδικείο


Πληρωμένη απάντηση πήρε το υπουργείο Δικαιοσύνης από τον δήμο Ναυπλίου για το Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Με ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού συμβουλίου Ναυπλιέων, το Δημοτικό Συμβούλιο καλεί την Πρόεδρο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ναυπλίου να προβεί στην ανάκληση του σχετικού εγγράφου της για την μεταστέγαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, «προκειμένου να εκλείψει κάθε υποψία ή προσδοκία για μεταφορά της μόνιμης έδρας του Πρωτοδικείου Ναυπλίου από το Ναύπλιο.

Όσον αφορά τη στέγαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου το Δημοτικό Συμβούλιο προτείνει να εξεταστεί αρχικά η μεταστέγαση του σε κτήριο που ανήκει στο Δημόσιο και ειδικότερα σ’ αυτό που βρίσκεται στην οδό Βασ. Κων/νου (πρώην Οικονομική Εφορία), το οποίο διαχειρίζεται η ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. με ταυτόχρονη μεταφορά του αρχείου της Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου στις καπναποθήκες που ανήκουν στο Δήμο.

Η στέγαση δε του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ναυπλίου στο ισόγειο του κτηρίου της Βασ. Κων/νου που ανήκει στο Δημόσιο αποκτά και λειτουργική αξία αφού στον πρώτο όροφο αυτού στεγάζεται το Δικαστικό γραφείο Δημοσίου».

Μουσείο το Πρώτο Φαρμακείο της Ελλάδας;


Ιδιοκτήτης του ιστορικού κτηρίου που στέγαζε το Πρώτο Φαρμακείο της Ελλάδας πρόκειται να γίνει ο δήμος Ναυπλίου, αν βέβαια βρεθούν τα χρήματα για να απαλλοτριώσει το ακίνητο.

Η συζήτηση της αγοράς του κτηρίου από τον δήμο είχε ξεκινήσει επί δημαρχείας Παναγιώτη Αναγνωσταρά το 2011. Τότε είχε ξαναέρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων, με αφορμή σχετικό αίτημα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αργολίδας.

Τότε είχε εκδηλωθεί το ενδιαφέρον του Συλλόγου, αλλά και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για δημιουργία φαρμακείου - μουσείου, που θα αναπαριστά το φαρμακείο του 1828, θα ενθυμίζει το γεγονός της πρότυπης ταρίχευσης του Καποδίστρια και θα αναδείξει το ιστορικό αυτό σημείο της Πρώτης Πρωτεύουσας της Ελλάδος. Ταυτόχρονα, όπως είχε τονιστεί στόχος ήταν να αποτελέσει και αιτία για την συγκέντρωση αντικειμένων και άλλου υλικού από τον χώρο εκείνο αλλά και γενικότερα για την εποχή του Καποδίστρια.

Ο τότε δήμαρχος Ναυπλιέων Παναγιώτης Αναγνωσταράς αναφερόμενος στο θέμα είχε γνωστοποιήσει την πρόθεση του δήμου να θέσει υπό την κυριότητα του το συγκεκριμένο κτίριο, ώστε να προχωρήσει και η πρόταση του Συλλόγου Φαρμακοποιών.

Έκτοτε όμως το θέμα πάγωσε, προφανώς λόγω της οικονομικής κρίσης και των οικονομικών προβλημάτων που είχε αρχίσει να αντιμετωπίζει όλη η Ελλάδα και ο δήμος Ναυπλίου μαζί.

Να σημειωθεί ότι το πρώτο Φαρμακείο που λειτούργησε στην Ελλάδα, το φαρμακείο του Βοναφίν στο Ναύπλιο, είναι ένα κτίριο με ιδιαίτερη ιστορική αξία. Βρίσκεται στην Παλαιά πόλη του Ναυπλίου, στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου δίπλα από το Δημαρχείο, στο οποίο λειτούργησε στα χρόνια της απελευθερωμένης πλέον Ελλάδος το πρώτο Φαρμακείο. Διατηρήθηκε από το 1828 μέχρι το 1972. Ιδρυτής του ο Βονιφάτιος Βοναφίν.

Η αξία του κτιρίου όμως είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού στο συγκεκριμένο κτίριο, όπως γράφει και η σχετική πινακίδα, "ΕΔΩ ΕΤΑΡΙΧΕΥΘΗ Ο Α' ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΤΗΝ 28.9.1831".

Όπως σημειώνει η Φαρμακευτική Εταιρεία Ελλάδος «Το πρώτο φαρμακείο του νεοσύστατου κράτους ιδρύθηκε στο Ναύπλιο από τον Βονιφάτιο Βοναφίν που ήρθε από την Τεργέστη της Αυστροουγγαρίας. Ο Βοναφίν άσκησε την φαρμακευτική επιμελώς και με πνεύμα φιλανθρωπίας και είναι αυτός που ταρίχευσε τη σωρό του δολοφονηθέντος κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια.

Βέβαια, προϋπήρχε στο Ναύπλιο και το φαρμακείο του Πασχάλη Θεοδώρου που είχε σπουδάσει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Πάδοβας. Αυτός ασκούσε την ιατρική και παράλληλα διηύθυνε και το φαρμακείο όπου παρασκεύαζε γαλινικά, φάρμακα, καταπότια, εκχυλίσματα κλπ. Στο τέλος το κτίριο όπου στεγαζόταν κατέληξε να γίνει καπνοπωλείο».

18/4/13

Η ιστορία επαναλαμβάνεται με τον Ανάβαλο;

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

Η ΙΣΤΟΡΙΑ φαίνεται να επαναλαμβάνεται για μία ακόμα φορά για το περιβόητο έργο του Αναβάλου, του επονομαζόμενου ….αναβαλλόμενου από τους ντόπιους. Η είδηση περί διάλυσης της εργολαβίας, που έρχεται υπό μορφή ερώτησης στη Βουλή από τους ίδιους τους τοπικούς βουλευτές που έδιναν υποσχέσεις τα προηγούμενα χρόνια, θυμίζει για μία ακόμα φορά στους τρόπους με τους οποίους και στο παρελθόν το συγκεκριμένο έργο παραπέμπεται στις καλένδες. Ποιός δεν θυμάται τις υποσχέσεις του τότε Πρωθυπουργού Μητσοτάκη από το μπαλκόνι της παλιάς Νομαρχίας του Ναυπλίου να ωρύεται υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου του Αναβάλου, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ…
ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ στο αρχείο του υπογράφοντος αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

18/03/2009 - ΆΡΘΡΟ με τίτλο «Διαχείριση και Ανάβαλος»:
«ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να πανηγυρίζει σήμερα η Αργολίδα με την υπόσχεση Κοντού, να χρηματοδοτήσει τον Ανάβαλο. Όμως οι πολιτικές εξελίξεις έκαναν τις υποσχέσεις να μείνουν υποσχέσεις και ο Ανάβαλος να συνεχίζει να πέφτει στην θάλασσα. Βέβαια η μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται αυτές τις ημέρες σε νεοδημοκρατικό επίπεδο, ίσως να είναι προάγγελος ανακοινώσεων του νέου υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη για τον Ανάβαλο και μακάρι να συμβεί έτσι».

15/04/2009 - ΆΡΘΡΟ με τίτλο «Ο Ανάβαλος ανήκει στον λαό»:
«Μεγάλη Τρίτη, όταν στις εκκλησίες ήχησε το Τροπάριο της Κασσιανής, την ίδια ώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωνε επίσημα, ότι εγκρίθηκαν και υπεγράφησαν οι αποφάσεις ένταξης τριών εργολαβιών. Θα αποτελέσει όμως προεκλογικό χαρτί ο Ανάβαλος και θα επηρεάσει αυτή τη φορά τους αναποφάσιστους; Είναι ένα ερώτημα την απάντηση του οποίου θα την έχουμε όταν γίνουν οι βουλευτικές εκλογές. Αλλά δεν είναι αυτή η ουσία που ενδιαφέρει τον πολίτη. Η υλοποίηση ολόκληρου του έργου είναι αυτό που «καίει» τον καθένα. Το μεγάλο έργο για το οποίο υπέκυψε στις πιέσεις και έδωσε προτεραιότητα η κυβέρνηση άλλωστε, ανήκει στους πολίτες αυτού του νομού, στον λαό που διψάει – χρόνια τώρα-, στον λαό που φώναξε δυνατά και έδειξε τα …δόντια του περιμένοντας πράξεις και όχι λόγια και υποσχέσεις».

13/08/2009 - ΆΡΘΡΟ με τίτλο «Πίνουμε υποσχέσεις»:
«…όταν οι αοριστολογίες Χατζηγάκη διαδέχονται τις δεσμεύσεις του Κοντού, και ακολουθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις Καραμανλή, πολύ φοβάμαι ότι η κυβέρνηση απλά προσπαθεί να αγοράσει χρόνο μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, χωρίς να δημοπρατήσει τελικά την επέκταση του σημαντικού αρδευτικού έργου για όλο το νομό Αργολίδας, μέχρι και την Ερμιονίδα. Ο Ανάβαλος και η επέκτασή του σε όλο το νομό, μέχρι και την Ερμιονίδα, φοβάμαι ότι τελικά θα αποτελέσει για μια ακόμα φορά επιχείρημα προεκλογικό από όλα τα κόμματα και οι ψηφοφόροι αντί για νερό θα …πιούν υποσχέσεις».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ επαναλαμβάνεται; Οι εξαγγελίες θα αποδειχθούν για μία ακόμα φορά υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται, παρά την πίεση του κόσμου, παρά την κατακραυγή προς όσους υπόσχονται, οι οποίοι σε τοπικό επίπεδο έχουν εκτεθεί στους συμπολίτες τους ανεπανόρθωτα, ή κρύβονται αφού δεν μπορούν πλέον να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα;

Τερατοποιητές

Άρθρο του Άκη Ντάνου
 
ΟΤΑΝ ήμουν παιδί δεν είχαμε pc. Κάτι επιτραπέζια παιχνιδάκια με το φιδάκι να κερδίζει τις πρώτες αγωνίες μας. Η κοινωνικοποίηση δεν γινόταν απ το φέισμπουκ, αλλά έξω στον τσιμεντένιο δρόμο με την ακακία στην μέση. Ούτε τηλεόραση υπήρχε. Τους μόνους ξένους που ήξεραν οι κάτοικοι ήταν οι Γερμανοί, οι Ιταλοί και οι Άγγλοι. Άντε και σε καμιά περιοχή να ήξεραν και κανέναν Γάλλο.  Δεν τσακωνόμασταν για πού θα παρκάρουμε, αλλά για το αν τα «πουλιά» ή οι «κλέφτες» είχαν πάρει αμπάριζα.

Δεν αρρωστέναμε εύκολα γιατί είχαμε σκληραγωγηθεί, κι αν αυτό συναίβενε παίρναμε με φειδώ τις αντιβιώσεις, ενώ σήμερα τις παίρνει κανείς μέσω της μολυσμένης από αντιβιωτικά διατροφής.

ΜΠΟΡΕΙ να μην πρόλαβα τις μπάλες από πανιά, όμως οι δίφυλλες και οι τρίφυλλες με την σαμπρέλα και το κορδονάκι τις απόλαυσα. Άσε που δεν τις πετάγαμε ποτέ και με την σακοβελόνα τις ξαναράβαμε μόνοι μας για να συνεχίσουμε το παιχνίδι.

Οι κοπελιές μας έβγαζαν το λάδι μέχρι να ενδώσουν, αλλά απολαμβάναμε τον έρωτα κοιτώντας το ηλιοβασίλεμα και ακούγοντας τα αηδόνια στα χωράφια. Κανένας δεν εξέθετε την κοπέλα του ούτε αναρτούσε φωτογραφίες της. Τα τσατ φυσικά δεν υπήρχαν ούτε στέλναμε μηνύματα, στέλναμε όμως ραβασάκια και τις πλησιάζαμε κάθε φορά στο νυφοπάζαρο.

ΜΑΘΑΜΕ να κουβεντιάζουμε στις συνεδριάσεις των κομμάτων, τότε που πέρα από πολιτικές αναλύσεις, ασχολιόμασταν με την ποίηση ή την λογοτεχνία. Σήμερα δεν κοιτά ο ένας τον άλλο στα μάτια, αλλά το πληκτρολόγιο του κινητού του, ενώ τα κόμματα το μόνο που σε μαθαίνουν είναι πως να αναρριχηθείς στην εξουσία πατώντας στις πλάτες του πολιτικού ευεργέτη σου.

ΑΠΟ ΤΗΝ προσχολική ηλικία σήμερα τα παιδιά μεγαλώνουν σαν γέροι. Μαθαίνουν να χαπακόνωνται με έξυπνα χάπια για να διευρύνουν την μνήμη τους και να αφομοιώσουν αυτά που τους επιβάλει το σύστημα. Δημιουργούν αποξενωμένες ανθρώπινες σχέσεις και δεσμούς, χωρίς να γνωρίζουν το γιατί, σαν τον σκύλο που άλλου αφοδεύει και αλλού σπρώχνει τα χώματα για να σκεπάσει τα κόπρανά του.

ΤΟ ΟΤΙδεν υπήρξε στην πραγματικότητα ποτέ παιδί, δεν θα πρέπει να τρομάζει τον ίδιο, γιατί δεν ξέρει την διαφορά, αλλά εμάς που του στερήσαμε τα χρόνια της παιδικής του ηλικίας και της εφηβείας. Τι τέρατα δημιουργούμε άραγε;

Ο κυρ Γιώργης και το παιδικό κούρεμα…..

H απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

Ο κυρ Γιώργης σηκώθηκε πιο νωρίς από την συνηθισμένη του ώρα. Με αθόρυβες κινήσεις άνοιξε το πάνω συρτάρι του μεγάλου κωμού με την σκαλιστή μαρμάρινη πλάκα πάνω του. Έριξε μια ματιά πίσω του για να σιγουρευτεί ότι η γυναίκα του ήταν ακόμα στην αγκαλιά του Μορφέα.  Έκλεισε το συρτάρι και ακούστηκε εκείνο το σκράτς που κάνει το τσίγκινο κουτί μέσα στο πρώτο συρτάρι όταν ακουμπάει στο μάρμαρο . Κοίταξε με μια άγρια ματιά το είδωλο του στον καθρέφτη, έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός. Η γυναίκα του άλλαξε πλευρό.
-Ευτυχώς δεν ξύπνησε ( είπε μέσα του).
Έκανε όμως λάθος, η κυρά Κατίνα ξύπνησε. Αλλά όχι από τον τσίγκινο ήχο πάνω στο μάρμαρο αλλά από την έλλειψη της μυρωδιάς του. Το έλεγε και η ίδια, τόσα χρόνια σύντροφοι στην ζωή εκείνο που θα της έλειπε πιο πολύ αν έφευγε εκείνος πρώτος ήταν η μυρωδιά του στο κρεβάτι. Με αυτήν άφηνε και καλωσόριζε την κάθε μέρα.  Όχι μόνο ξύπνησε αλλά γούρλωσε διάπλατα τα μάτια της όταν είδε τον κυρ Γιώργη να τραβά τρίχες από την πορσελάνινη κούκλα που ήταν τόσες δεκαετίες πάνω στο μάρμαρο του κωμού. Αυτή η κούκλα και μια εικόνα της Παναγίας ήταν τα μόνα που σώθηκαν  όταν ν οι γερμανοί τους έκαψαν το 1943 το πατρικό σπίτι.
Της ήρθε να βάλει τα γέλια όταν το είδε να απομακρύνεται με βιαστικά βήματα πάνω στις μύτες των ποδιών σαν μικρό παιδί που ετοιμάζει κάποια σκανταλιά.  Στο ένα χέρι κρατούσε τις τρίχες από την κούκλα και στο άλλο κάτι που δεν μπορούσε να ξεχωρίσει.
-Ή το έχασε το μυαλό του και αλλοίμονο μου ή έπλεξε με μάγισσες και χαρτορίχτρες (είπε μέσα της).
Σαν επιδέξιο λαγωνικό που εντόπισε το θήραμα του κινήθηκε αθόρυβα πίσω του. Της ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι όταν το είδε να ζωγραφίζει μια παιδική φατσούλα στο έξω μέρος του βιβλιαρίου και  να κολλά τα μαλλιά της κούκλας στο βιβλιάριο των καταθέσεων τους. Τότε κατάλαβε τι ήταν εκείνο το θολό σκρατς που άκουσε στον ύπνο της.
-Τι κάνεις εκεί χριστιανέ μου; Τελετή βουντού θα κάνεις για να σώσουμε τις καταθέσεις μας;
-Αμάν ρε γυναίκα θα με τρελάνεις με τα ξαφνιάσματα σου.
-Σε τρόμαξα κιόλας ε; Δεν μου λες τι κάνεις εκεί; Τρελάθηκες τελείως;
-Μια πλάκα θέλω να κάνω ( και πήρε το βλέμμα  « γλυκοκούταβο», ήταν το βλέμμα όταν ήθελε να πάρει την άδεια   ή την συγχώρεση της γυναίκας του για τις σκανταλιές του). Για κοίτα το ημερολόγιο να δεις.
-Κοίτα να κάνεις  τα ίδια τα περυσινά, ( η κυρά Κατίνα κατάλαβε από το ημερολόγιο ότι ετοίμαζε την πρωταπριλιάτικη φάρσα του). Διέδωσες τον θάνατο σου και έρχονταν φίλοι και γνωστοί με τα λουλούδια στην εξώπορτα.
-Ήταν από τα καλύτερα της φαρσερικής μου καριέρας.
-Να σου φτιάξω καφέ;
- Όχι βιάζομαι.
Με τα τακούνια των δίχρωμων παπουτσιών να χτυπούν ρυθμικά το πλακόστρωτο της αδιέξοδης στοάς έκανε την πρωινή του είσοδο ο κυρ Γιώργης.  Η στοά σχημάτιζε ένα πι, στην κορυφή του ήταν το υποκατάστημα μιας τράπεζας, και στα πλαϊνά ένα καφενείο, ένα κουρείο , ένα προποτζίδικο από την μια πλευρά, και ένα ψιλικατζίδικο, ένα ραφείο και ένα δικηγορικό γραφείο ήταν τα καταστήματα της άλλης πλευράς. Ό κυρ Γιώργης χαμογέλασε όταν είδε φως από το κουρείο.
-Καλημέρα Κωστή κάνεις παιδικά κουρέματα;
-Ναι αλλά … ( ο κουρέας κοιτούσε το κεφάλι του κυρ Γιώργη στο οποίο δεν υπήρχε ούτε δείγμα τρίχας, κοίταξε δεξιά και αριστερά του δεν είδε κανένα  εγγόνι του). Που είναι το παιδί;
-Εδώ ( και βάζει στην θέση που στηρίζεται ο αυχένας στην καρέκλα του κουρείου το βιβλιάριο με την φατσούλα και τα μαλλιά της κούκλας).
-Τι είναι αυτό ρε Γιώργη πρωί- πρωί ;
-Οι οικονομίες  και οι κόποι μιας ζωή και είπα να τις κουρέψω μόνος μου πριν μου τις κουρέψουν οι τραπεζίτες - κράτος όπως έκαναν στην Κύπρο. Πρωταπριλιά ρε; 
Ο κουρέας έπεσε κάτω από τα γέλια
-Ρε κερατά, θα μου σκάσεις το μπαλονάκι που έβαλα για την καρδιά. Πέρυσι πέθανες , φέτος κουρεύεις τις καταθέσεις σου.
-Πάμε στου Νίκου, κερνάω καφέ.
Ήταν οι  πρώτοι πελάτες στο καφενείο. Λύθηκε στα γέλια ο  Νίκος ο καφετζής όταν του διηγήθηκαν την πρωταπριλιάτικη πλάκα. Ο κουρέας πρόσεξε ότι ο κυρ Γιώργης έχασε την διάθεση του καθώς διάβαζε την εφημερίδα.
-Κοίτα ρε οι αλήτες, κόβουν τα χρήματα από τις συντάξεις που παίρνουν οι οικογένειες των ηρώων που έπεσαν για την πατρίδα. Αν πετσοκόψουν 130 συντάξεις θα σωθεί το κράτος. Για την πατρίδα έπεσαν και τους φτύνουν. Ε, δεν είμαστε καλά ψήφισαν νομοσχέδιο να μην τιμωρούνται αυτοί που έδωσαν θαλασσοδάνεια στα κόμματα. Το μάτι του πρόσεξε ότι η τράπεζα μόλις άνοιξε.
-Σήκω Κωστή πάμε.
-Που να πάμε, δεν είπες ότι κερνάς καφέ ;
-Ας κρυώσουν λίγο , πάμε στην τράπεζα σε θέλω για μάρτυρα.
Ο Κωστής πρόσεξε ότι επανήλθε το χρώμα στο πρόσωπο του. Ο Γιώργης πήρε μαζί του και την εφημερίδα διπλωμένη σε ρολό.
-Καλώς τον κυρ Γιώργη, ( ο Γιώργης είχε ήδη κάτσει στην μια από τις δυο πολυθρόνες μπροστά από το γραφείο του διευθυντή και έκανε νόημα στον κουρέα να κάτσει και αυτός, σα να ήταν δικό του το μαγαζί). Σε τι μπορώ να σας εξυπηρετήσω πρωί -πρωί;
-Κυρ διευθυντά πριν από λίγο στον Κωστή έκανα κούρεμα των οικονομιών μιας ζωής πριν μου το κάνει το κράτος ( και του βγάζει το βιβλιάριο με την φατσούλα και τα μαλλιά της κούκλας, ο τραπεζίτης με έκπληκτα μάτια αναζητούσε μια σανίδα σωτηρίας στον κουρέα αλλά ο Κωστής του απάντησε με πολύ σοβαρό ύφος)
-Εγώ του είπα ότι δεν είναι αναγκαίο , αλλά αφού επέμενε του έκανα ένα παιδικό κούρεμα!!!
0 υποδιευθυντής και ένας άλλος υπάλληλος που μπήκε να πάρει υπογραφές κοιτούσαν με απορία το παράξενο σκηνικό.
-Λοιπόν κυρ διευθυντά, θέλω ένα δάνειο για είκοσι χρόνια.
-Μα κυρ Γιώργη είστε κοντά 80 χρονών δεν είστε λίγο μεγάλος για ένα τόσο μακροχρόνιο δάνειο;
-Γιατί, ο  τριαντάρης που παίρνει δάνειο έχει υπογράψει συμβόλαιο με τον θεό ότι θα ζήσει περισσότερο από εμένα;
-Και τι ποσό ζητάτε;
-140.000 ευρώ.
-Και εγώ νόμιζα ότι ήθελες κανένα μεγάλο δάνειο και με ήθελες για εγγυητή!!! ( Ο κουρέας ήταν σίγουρος ότι  κάτι καλό σκάρωνε ο Γιώργης, το βλέμμα του διευθυντή σε απελπισία , οι δυο υπερήλικες ήταν εκτός πραγματικότητας) .
-Εντάξει κύριε Γιώργο ας πούμε ότι σας δίνω ένα τόσο μεγάλο δάνειο  για τόσα πολλά χρόνια. Τι εγγύηση μπορείτε να βάλετε για ένα τόσο μεγάλο δάνειο;
-Μπορώ να βάλω ενέχυρο την σύνταξη που θα παίρνω ανά έτος.
-Καλά ας πούμε ότι θα ζήσετε άλλα σαράντα χρόνια , πως είστε σίγουρος ότι θα παίρνετε αυτό το ποσό κάθε χρόνο. Δεν βλέπετε ότι συνεχώς γίνονται περικοπές ;
Ο διευθυντής πήρε τον ασημένιο στυλό του και τον χτύπησε με βεβαιότητα πάνω στο γραφείο του, έπρεπε να κυριαρχήσει η λογική. Τρόμαξε όταν είδε τον κυρ Γιώργη να πετάγεται επάνω και να του πετά πάνω στο γραφείο την τυλιγμένη σε ρολό εφημερίδα που άνοιξε στις εσωτερικές σελίδες.
-Και εσείς οι τραπεζίτες που ξέρατε ότι τα μεγάλα κόμματα θα υπάρχουν και μετά τις εκλογές; Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα είχαν και τα ποσοστά που είχαν. Και όχι μόνο αυτό  αλλά θα έπαιρναν και το ίδιο ποσοστό από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στα κόμματα δώσατε θαλασσοδάνεια , ψηφίστηκε  μάλιστα και τροπολογία να μην πειραχτούν τα στελέχη που τα έδωσαν. Κοίτα και στην άλλη σελίδα. Στις οικογένειες των ηρώων κόβουν τις «τεράστιες»  συντάξεις για να σωθεί η οικονομία! Τίποτα δεν θέλω ρε, καλή πρωταπριλιά . Μια πλάκα έκανα αλλά να ξέρεις ξαλάφρωσα!
Ο τραπεζίτης δεν ήξερε τι να πει.
-Να κεράσω καφέ; ΄(Ήταν τα  μόνα λόγια που μπόρεσε να πει.)
-Όχι, έχει ετοιμάσει ο Νίκος, σήκω ρε Κωστή. (Τότε πρόσεξε ότι δυο δάκρυα κυλούσαν από το μάτια του Κωστή)
-Κυρ διευθυντά δεν ξέρω αν η κατάσταση είναι για γέλια  ή για κλάματα, (είπε ο κουρέας).
Ο κυρ Γιώργης τύλιξε ξανά  την εφημερίδα ρόλο έκανε νόημα στον Κωστή και φύγανε για το καφενείο, ασυναίσθητα ο κυρ διευθυντής σκούπισε το μάτι του, κάποιο σκουπίδι θα μπήκε στο μάτι του.
Όταν οι δυο φίλοι μπήκαν στο καφενείο του περίμενε μια έκπληξη, οι καφέδες ήταν μέσα σε φλιτζάνια  σε μέγεθος δαχτυλήθρας
-Ρε Νίκο τι έγινε εδώ ( φώναξε ξαφνιασμένος ο κυρ Γιώργης) σε μεγάλα φλιτζάνια πίνουμε τον καφέ, το ξέχασες;
-Μέρα που είναι,  έκανα και εγώ κούρεμα στους καφέδες.  (Και βγήκε μέσα από την κουζίνα με δυο μεγάλες κούπες αχνιστό καφέ.) Έχουμε και εμείς δικαίωμα στην πρωταπριλιά  έτσι Γιώργη; 


*Η ιστορία είναι φανταστική αλλά τα γεγονότα που αναφέρει ο φανταστικός κυρ Γιώργης εντελώς πραγματικά και πρόσφατα….

Ο κυρ Γιώργης και το παιδικό κούρεμα…..

H απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

Ο κυρ Γιώργης σηκώθηκε πιο νωρίς από την συνηθισμένη του ώρα. Με αθόρυβες κινήσεις άνοιξε το πάνω συρτάρι του μεγάλου κωμού με την σκαλιστή μαρμάρινη πλάκα πάνω του. Έριξε μια ματιά πίσω του για να σιγουρευτεί ότι η γυναίκα του ήταν ακόμα στην αγκαλιά του Μορφέα.  Έκλεισε το συρτάρι και ακούστηκε εκείνο το σκράτς που κάνει το τσίγκινο κουτί μέσα στο πρώτο συρτάρι όταν ακουμπάει στο μάρμαρο . Κοίταξε με μια άγρια ματιά το είδωλο του στον καθρέφτη, έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός. Η γυναίκα του άλλαξε πλευρό.
-Ευτυχώς δεν ξύπνησε ( είπε μέσα του).
Έκανε όμως λάθος, η κυρά Κατίνα ξύπνησε. Αλλά όχι από τον τσίγκινο ήχο πάνω στο μάρμαρο αλλά από την έλλειψη της μυρωδιάς του. Το έλεγε και η ίδια, τόσα χρόνια σύντροφοι στην ζωή εκείνο που θα της έλειπε πιο πολύ αν έφευγε εκείνος πρώτος ήταν η μυρωδιά του στο κρεβάτι. Με αυτήν άφηνε και καλωσόριζε την κάθε μέρα.  Όχι μόνο ξύπνησε αλλά γούρλωσε διάπλατα τα μάτια της όταν είδε τον κυρ Γιώργη να τραβά τρίχες από την πορσελάνινη κούκλα που ήταν τόσες δεκαετίες πάνω στο μάρμαρο του κωμού. Αυτή η κούκλα και μια εικόνα της Παναγίας ήταν τα μόνα που σώθηκαν  όταν ν οι γερμανοί τους έκαψαν το 1943 το πατρικό σπίτι.
Της ήρθε να βάλει τα γέλια όταν το είδε να απομακρύνεται με βιαστικά βήματα πάνω στις μύτες των ποδιών σαν μικρό παιδί που ετοιμάζει κάποια σκανταλιά.  Στο ένα χέρι κρατούσε τις τρίχες από την κούκλα και στο άλλο κάτι που δεν μπορούσε να ξεχωρίσει.
-Ή το έχασε το μυαλό του και αλλοίμονο μου ή έπλεξε με μάγισσες και χαρτορίχτρες (είπε μέσα της).
Σαν επιδέξιο λαγωνικό που εντόπισε το θήραμα του κινήθηκε αθόρυβα πίσω του. Της ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι όταν το είδε να ζωγραφίζει μια παιδική φατσούλα στο έξω μέρος του βιβλιαρίου και  να κολλά τα μαλλιά της κούκλας στο βιβλιάριο των καταθέσεων τους. Τότε κατάλαβε τι ήταν εκείνο το θολό σκρατς που άκουσε στον ύπνο της.
-Τι κάνεις εκεί χριστιανέ μου; Τελετή βουντού θα κάνεις για να σώσουμε τις καταθέσεις μας;
-Αμάν ρε γυναίκα θα με τρελάνεις με τα ξαφνιάσματα σου.
-Σε τρόμαξα κιόλας ε; Δεν μου λες τι κάνεις εκεί; Τρελάθηκες τελείως;
-Μια πλάκα θέλω να κάνω ( και πήρε το βλέμμα  « γλυκοκούταβο», ήταν το βλέμμα όταν ήθελε να πάρει την άδεια   ή την συγχώρεση της γυναίκας του για τις σκανταλιές του). Για κοίτα το ημερολόγιο να δεις.
-Κοίτα να κάνεις  τα ίδια τα περυσινά, ( η κυρά Κατίνα κατάλαβε από το ημερολόγιο ότι ετοίμαζε την πρωταπριλιάτικη φάρσα του). Διέδωσες τον θάνατο σου και έρχονταν φίλοι και γνωστοί με τα λουλούδια στην εξώπορτα.
-Ήταν από τα καλύτερα της φαρσερικής μου καριέρας.
-Να σου φτιάξω καφέ;
- Όχι βιάζομαι.
Με τα τακούνια των δίχρωμων παπουτσιών να χτυπούν ρυθμικά το πλακόστρωτο της αδιέξοδης στοάς έκανε την πρωινή του είσοδο ο κυρ Γιώργης.  Η στοά σχημάτιζε ένα πι, στην κορυφή του ήταν το υποκατάστημα μιας τράπεζας, και στα πλαϊνά ένα καφενείο, ένα κουρείο , ένα προποτζίδικο από την μια πλευρά, και ένα ψιλικατζίδικο, ένα ραφείο και ένα δικηγορικό γραφείο ήταν τα καταστήματα της άλλης πλευράς. Ό κυρ Γιώργης χαμογέλασε όταν είδε φως από το κουρείο.
-Καλημέρα Κωστή κάνεις παιδικά κουρέματα;
-Ναι αλλά … ( ο κουρέας κοιτούσε το κεφάλι του κυρ Γιώργη στο οποίο δεν υπήρχε ούτε δείγμα τρίχας, κοίταξε δεξιά και αριστερά του δεν είδε κανένα  εγγόνι του). Που είναι το παιδί;
-Εδώ ( και βάζει στην θέση που στηρίζεται ο αυχένας στην καρέκλα του κουρείου το βιβλιάριο με την φατσούλα και τα μαλλιά της κούκλας).
-Τι είναι αυτό ρε Γιώργη πρωί- πρωί ;
-Οι οικονομίες  και οι κόποι μιας ζωή και είπα να τις κουρέψω μόνος μου πριν μου τις κουρέψουν οι τραπεζίτες - κράτος όπως έκαναν στην Κύπρο. Πρωταπριλιά ρε; 
Ο κουρέας έπεσε κάτω από τα γέλια
-Ρε κερατά, θα μου σκάσεις το μπαλονάκι που έβαλα για την καρδιά. Πέρυσι πέθανες , φέτος κουρεύεις τις καταθέσεις σου.
-Πάμε στου Νίκου, κερνάω καφέ.
Ήταν οι  πρώτοι πελάτες στο καφενείο. Λύθηκε στα γέλια ο  Νίκος ο καφετζής όταν του διηγήθηκαν την πρωταπριλιάτικη πλάκα. Ο κουρέας πρόσεξε ότι ο κυρ Γιώργης έχασε την διάθεση του καθώς διάβαζε την εφημερίδα.
-Κοίτα ρε οι αλήτες, κόβουν τα χρήματα από τις συντάξεις που παίρνουν οι οικογένειες των ηρώων που έπεσαν για την πατρίδα. Αν πετσοκόψουν 130 συντάξεις θα σωθεί το κράτος. Για την πατρίδα έπεσαν και τους φτύνουν. Ε, δεν είμαστε καλά ψήφισαν νομοσχέδιο να μην τιμωρούνται αυτοί που έδωσαν θαλασσοδάνεια στα κόμματα. Το μάτι του πρόσεξε ότι η τράπεζα μόλις άνοιξε.
-Σήκω Κωστή πάμε.
-Που να πάμε, δεν είπες ότι κερνάς καφέ ;
-Ας κρυώσουν λίγο , πάμε στην τράπεζα σε θέλω για μάρτυρα.
Ο Κωστής πρόσεξε ότι επανήλθε το χρώμα στο πρόσωπο του. Ο Γιώργης πήρε μαζί του και την εφημερίδα διπλωμένη σε ρολό.
-Καλώς τον κυρ Γιώργη, ( ο Γιώργης είχε ήδη κάτσει στην μια από τις δυο πολυθρόνες μπροστά από το γραφείο του διευθυντή και έκανε νόημα στον κουρέα να κάτσει και αυτός, σα να ήταν δικό του το μαγαζί). Σε τι μπορώ να σας εξυπηρετήσω πρωί -πρωί;
-Κυρ διευθυντά πριν από λίγο στον Κωστή έκανα κούρεμα των οικονομιών μιας ζωής πριν μου το κάνει το κράτος ( και του βγάζει το βιβλιάριο με την φατσούλα και τα μαλλιά της κούκλας, ο τραπεζίτης με έκπληκτα μάτια αναζητούσε μια σανίδα σωτηρίας στον κουρέα αλλά ο Κωστής του απάντησε με πολύ σοβαρό ύφος)
-Εγώ του είπα ότι δεν είναι αναγκαίο , αλλά αφού επέμενε του έκανα ένα παιδικό κούρεμα!!!
0 υποδιευθυντής και ένας άλλος υπάλληλος που μπήκε να πάρει υπογραφές κοιτούσαν με απορία το παράξενο σκηνικό.
-Λοιπόν κυρ διευθυντά, θέλω ένα δάνειο για είκοσι χρόνια.
-Μα κυρ Γιώργη είστε κοντά 80 χρονών δεν είστε λίγο μεγάλος για ένα τόσο μακροχρόνιο δάνειο;
-Γιατί, ο  τριαντάρης που παίρνει δάνειο έχει υπογράψει συμβόλαιο με τον θεό ότι θα ζήσει περισσότερο από εμένα;
-Και τι ποσό ζητάτε;
-140.000 ευρώ.
-Και εγώ νόμιζα ότι ήθελες κανένα μεγάλο δάνειο και με ήθελες για εγγυητή!!! ( Ο κουρέας ήταν σίγουρος ότι  κάτι καλό σκάρωνε ο Γιώργης, το βλέμμα του διευθυντή σε απελπισία , οι δυο υπερήλικες ήταν εκτός πραγματικότητας) .
-Εντάξει κύριε Γιώργο ας πούμε ότι σας δίνω ένα τόσο μεγάλο δάνειο  για τόσα πολλά χρόνια. Τι εγγύηση μπορείτε να βάλετε για ένα τόσο μεγάλο δάνειο;
-Μπορώ να βάλω ενέχυρο την σύνταξη που θα παίρνω ανά έτος.
-Καλά ας πούμε ότι θα ζήσετε άλλα σαράντα χρόνια , πως είστε σίγουρος ότι θα παίρνετε αυτό το ποσό κάθε χρόνο. Δεν βλέπετε ότι συνεχώς γίνονται περικοπές ;
Ο διευθυντής πήρε τον ασημένιο στυλό του και τον χτύπησε με βεβαιότητα πάνω στο γραφείο του, έπρεπε να κυριαρχήσει η λογική. Τρόμαξε όταν είδε τον κυρ Γιώργη να πετάγεται επάνω και να του πετά πάνω στο γραφείο την τυλιγμένη σε ρολό εφημερίδα που άνοιξε στις εσωτερικές σελίδες.
-Και εσείς οι τραπεζίτες που ξέρατε ότι τα μεγάλα κόμματα θα υπάρχουν και μετά τις εκλογές; Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα είχαν και τα ποσοστά που είχαν. Και όχι μόνο αυτό  αλλά θα έπαιρναν και το ίδιο ποσοστό από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στα κόμματα δώσατε θαλασσοδάνεια , ψηφίστηκε  μάλιστα και τροπολογία να μην πειραχτούν τα στελέχη που τα έδωσαν. Κοίτα και στην άλλη σελίδα. Στις οικογένειες των ηρώων κόβουν τις «τεράστιες»  συντάξεις για να σωθεί η οικονομία! Τίποτα δεν θέλω ρε, καλή πρωταπριλιά . Μια πλάκα έκανα αλλά να ξέρεις ξαλάφρωσα!
Ο τραπεζίτης δεν ήξερε τι να πει.
-Να κεράσω καφέ; ΄(Ήταν τα  μόνα λόγια που μπόρεσε να πει.)
-Όχι, έχει ετοιμάσει ο Νίκος, σήκω ρε Κωστή. (Τότε πρόσεξε ότι δυο δάκρυα κυλούσαν από το μάτια του Κωστή)
-Κυρ διευθυντά δεν ξέρω αν η κατάσταση είναι για γέλια  ή για κλάματα, (είπε ο κουρέας).
Ο κυρ Γιώργης τύλιξε ξανά  την εφημερίδα ρόλο έκανε νόημα στον Κωστή και φύγανε για το καφενείο, ασυναίσθητα ο κυρ διευθυντής σκούπισε το μάτι του, κάποιο σκουπίδι θα μπήκε στο μάτι του.
Όταν οι δυο φίλοι μπήκαν στο καφενείο του περίμενε μια έκπληξη, οι καφέδες ήταν μέσα σε φλιτζάνια  σε μέγεθος δαχτυλήθρας
-Ρε Νίκο τι έγινε εδώ ( φώναξε ξαφνιασμένος ο κυρ Γιώργης) σε μεγάλα φλιτζάνια πίνουμε τον καφέ, το ξέχασες;
-Μέρα που είναι,  έκανα και εγώ κούρεμα στους καφέδες.  (Και βγήκε μέσα από την κουζίνα με δυο μεγάλες κούπες αχνιστό καφέ.) Έχουμε και εμείς δικαίωμα στην πρωταπριλιά  έτσι Γιώργη; 


*Η ιστορία είναι φανταστική αλλά τα γεγονότα που αναφέρει ο φανταστικός κυρ Γιώργης εντελώς πραγματικά και πρόσφατα….

17/4/13

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 18.04.2013


15/4/13

Η έκδοση 11.04.2013


13/4/13

Πότε θα έρθει το Φυσικό Αέριο στα σπίτια;


Με γοργούς ρυθμούς προχωρά μετά τις αλλαγές που έγιναν στην διαδρομή του ο αγωγός του Φυσικού Αερίου, που διασχίζει την Αργολίδα με κατεύθυνση την Μεγαλόπολη, με σκοπό την τροφοδοσία της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.
Ο «Αναγνώστης» παρουσιάζει σήμερα φωτορεπορτάζ με τον αγωγό του Φυσικού Αερίου που περνάει μετά τα Φίχτυα.

Αυτή τη στιγμή ο ΔΕΣΦΑ σύμφωνα και με τον γενικότερο σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έχει προχωρήσει στην κατασκευή αγωγού υψηλής πίεσης συνολικού μήκους 159 χιλιομέτρων, για την σύνδεση του ΕΣΜΦΑ από τον Σταθμό των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας μέχρι το Σταθμό Ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη, προκειμένου να καλύπτονται με Φυσικό Αέριο οι ανάγκες του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ αλλά και τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Κόρινθος, το Άργος, το Ναύπλιο, η Τρίπολη και η Μεγαλόπολη.

Άγνωστο όμως παραμένει ακόμα πότε θα ξεκινήσουν να δημιουργούνται οι αγωγοί που θα φέρουν το Φυσικό Αέριο στις Βιομηχανίες της Αργολίδας και στις πόλεις ώστε να μπορέσουν να προμηθευτούν οι οικιακοί καταναλωτές.

Να σημειωθεί ότι προβλέπεται η τροφοδοσία με Φυσικό Αέριο των ευρύτερων βιοτεχνικών / αστικών περιοχών από τις οποίες διέρχεται (περιοχή Κορίνθου, περιοχή Άργους – Ναυπλίου, περιοχή Τρίπολης, περιοχή Μεγαλόπολης), καθώς επίσης και του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Μεγάλες και μικρές βιομηχανίες και βιοτεχνίες, δημόσιοι οργανισμοί, νοσοκομεία, σχολεία, χώροι άθλησης και κτίρια γραφείων θα μπορούν να τροφοδοτηθούν, με αποτέλεσμα να κερδίζουν σε οικονομία και λειτουργικότητα και να εξασφαλίζουν υψηλότερη απόδοση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και εξοπλισμού.

Δεν είναι γνωστό όμως το χρονοδιάγραμμα.

 

Το Ναύπλιο λίγο έλειψε να γίνει Βενετία


Λίγο έλειψε να γίνει Βενετία το Ναύπλιο, το πρωί της προηγούμενης Κυριακής. Η θάλασσα παρότι ήταν ήρεμη χωρίς καθόλου κυματισμό, σε κάποια σημεία ανέβηκε στο ύψος του προβλήτα και το νερό παρολίγο να πλημμυρίσει την παραλία.

Το φαινόμενο είναι σπάνιο για το Ναύπλιο. Είχε παρατηρηθεί και πέρσι σε μικρότερο βαθμό, όμως η επανάληψή του εφέτος δημιούργησε προβληματισμό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στον Φάρο η μικρή προβλήτα του παλιού Ναυτικού Ομίλου είχε εξαφανιστεί από το νερό, όπως άλλωστε φαίνεται και στην φωτογραφία.

Το θέαμα ήταν εντυπωσιακό αν και λίγοι το παρατήρησαν αφού δεν κράτησε πολύ ώρα.

Το νερό επίσης της θάλασσας «ανέβηκε» τα σκαλιά απέναντι από την καφετέρια «Ηλιοστάσιο», όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, ενώ οι βάρκες με τεντωμένα τα σκοινιά φαίνονταν σαν να έχουν βγει στην στεριά.

Να σημειωθεί ότι αντίθετα με ό,τι συνέβη την Κυριακή, την προηγούμενη ημέρα τα νερά είχαν υποχωρήσει αισθητά.

Πρόκειται δηλαδή για ένα φαινόμενο ανάλογο της παλίρροιας, το οποίο όμως δεν επαναλαμβάνεται όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη Χαλκίδα.

Το ίδιο φαινόμενο με το Ναύπλιο περιστασιακά έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές στο παρελθόν –άσχετες μεταξύ τους -, όπως στην Αίγινα, στην Καβάλα.

Κάποιοι λένε ότι το φαινόμενο σχετίζεται με την κατεύθυνση του ανέμου, όμως τα νερά στον Αργολικό την συγκεκριμένη ημέρα ήταν ήρεμα.

Πάντως οι περισσότεροι λένε ό,τι και η κοινή λογική: Ότι το φαινόμενο είναι περιστασιακό και δεν πρόκειται ποτέ το Ναύπλιο να γίνει ….Βενετία.

Όμως δεν παύουν να υπάρχουν και τα ακραία σενάρια τα οποία θέλουν την πόλη να βυθίζεται από την συνεχώς αυξανόμενη στάθμη της θάλασσας. Τα σενάρια αυτά λένε ότι ο παράκτιος τουρισμός είναι αρκετά ευάλωτος στις κλιματικές αλλαγές έχοντας να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα όπως την αύξηση της στάθμης της θάλασσας και την διάβρωση των παραλίων. Τα 15,000 χιλιόμετρα της ελληνικής ακτογραμμής θα επηρεαστούν άμεσα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.  Πολλές παραθαλάσσιες περιοχές θα χαθούν.  Η απώλεια της παράκτιας ζώνης θα πλήξει τον τουρισμό.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα που είχε κάνει η «Ελευθεροτυπία» από τον Δεκέμβριο του 2009 και αφορούσε μια νέα ευρωπαϊκή έρευνα, από κατ’ εξοχήν ειδικούς επιστήμονες, η οποία προειδοποιούσε ότι η μέση στάθμη των θαλασσών του πλανήτη μας μπορεί να ανεβεί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχε εκτιμηθεί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τη νέα εκτίμηση, το παγκόσμιο επίπεδο των θαλασσών μπορεί να αυξηθεί από 75 έως 1,90 εκατοστά ως το 2100.

Ανέφερε τότε το συγκεκριμένο δημοσίευμα:

Η μελέτη έγινε τον Στέφαν Ράμστορφ καθηγητή Φυσικής των Ωκεανών στο Ινστιτούτο Ερευνών για το Κλίμα στο Πόντσταμ της Γερμανίας και τον Μάρτιν Βερμίρ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Ελσίνκι της Φινλανδίας και δημοσιεύεται στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.
Η νέα εκτίμηση βασίζεται στην ανάλυση διαχρονικών στοιχείων από θερμοκρασίες και επίπεδα στάθμης των υδάτων κατά τα τελευταία 130 χρόνια από όλο τον πλανήτη (με τη βοήθεια και νέων δορυφορικών παρατηρήσεων έως το 2008), που επιβεβαιώνουν τη στενή συσχέτιση ανάμεσα στην άνοδο της θερμοκρασίας και την άνοδο των νερών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, από το 1990 το μέσο επίπεδο των θαλασσών αυξάνεται με ρυθμό 3,4 χιλιοστών ετησίως, με διπλάσιο μέσο ρυθμό από ό,τι στον 20ό αιώνα. Ακόμα και αν αυτός ο ρυθμός παρέμενε σταθερός κατά τον 21ό αιώνα και δεν αύξανε κι άλλο (που είναι το πιθανότερο σενάριο με βάση την τάση ανόδου της θερμοκρασίας), μέχρι το 2100 η στάθμη των θαλασσών θα είχε αυξηθεί κατά 34 εκατοστά.

«Τα στοιχεία μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, τόσο πιο γρήγορα ανεβαίνει και η στάθμη των θαλασσών. Αν θέλουμε να εμποδίσουμε μια καλπάζουσα άνοδο του επιπέδου των υδάτων, πρέπει να θέσουμε τέρμα στην παγκόσμια υπερθέρμανση το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε ο Ράμστορφ, ο οποίος είναι ο επιστήμων εκείνος που πρώτος είχε επισημάνει τη συσχέτιση του ρυθμού ανόδου της θερμοκρασίας και στάθμης των ωκεανών σε άρθρο του στο “Science” το 2007. 

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη των ερευνητών, ακόμα και σε ένα σχετικά ήπιο σενάριο κατά το οποίο η θερμοκρασία ως το τέλος του τρέχοντος αιώνα θα αυξηθεί μόνο κατά δύο βαθμούς Κελσίου, η στάθμη των θαλασσών είναι πιθανό να αυξηθεί πάνω από ένα μέτρο. Αν επικρατήσει το πιο απαισιόδοξο (και τελικά μάλλον πιο ρεαλιστικό σενάριο) και η θερμοκρασία ως το 2100 αυξηθεί κατά τουλάχιστον τέσσερις βαθμούς Κελσίου, τότε η στάθμη των θαλασσών εκτιμάται ότι θα ανέβει πάνω από ενάμιση μέτρο. 

Αν όμως συνυπολογιστούν οι διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες (πάντα παρόντες στην περίπτωση του κλίματος), τότε, κατά τους επιστήμονες, τα νερά μπορεί να αυξηθούν μέχρι σχεδόν δύο μέτρα ως το τέλος του αιώνα μας, μια πραγματικά δυσοίωνη προοπτική. Αν όντως επαληθευθεί, τότε θα οδηγήσει αναπότρεπτα σε καταστροφές μεγάλων παράκτιων περιοχών και, σε μερικές περιπτώσεις, στην ολοσχερή εξαφάνιση από τον χάρτη ολόκληρων μικρών νησιωτικών κρατών.

Η νέα εκτίμηση ανόδου των θαλασσών είναι περίπου τριπλάσια σε σχέση με την εκτίμηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή το 2007, η οποία όμως δεν είχε τότε συμπεριλάβει πλήρως τις συνέπειες από το πιθανό λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ