Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

13/4/13

Το Ναύπλιο λίγο έλειψε να γίνει Βενετία


Λίγο έλειψε να γίνει Βενετία το Ναύπλιο, το πρωί της προηγούμενης Κυριακής. Η θάλασσα παρότι ήταν ήρεμη χωρίς καθόλου κυματισμό, σε κάποια σημεία ανέβηκε στο ύψος του προβλήτα και το νερό παρολίγο να πλημμυρίσει την παραλία.

Το φαινόμενο είναι σπάνιο για το Ναύπλιο. Είχε παρατηρηθεί και πέρσι σε μικρότερο βαθμό, όμως η επανάληψή του εφέτος δημιούργησε προβληματισμό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στον Φάρο η μικρή προβλήτα του παλιού Ναυτικού Ομίλου είχε εξαφανιστεί από το νερό, όπως άλλωστε φαίνεται και στην φωτογραφία.

Το θέαμα ήταν εντυπωσιακό αν και λίγοι το παρατήρησαν αφού δεν κράτησε πολύ ώρα.

Το νερό επίσης της θάλασσας «ανέβηκε» τα σκαλιά απέναντι από την καφετέρια «Ηλιοστάσιο», όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, ενώ οι βάρκες με τεντωμένα τα σκοινιά φαίνονταν σαν να έχουν βγει στην στεριά.

Να σημειωθεί ότι αντίθετα με ό,τι συνέβη την Κυριακή, την προηγούμενη ημέρα τα νερά είχαν υποχωρήσει αισθητά.

Πρόκειται δηλαδή για ένα φαινόμενο ανάλογο της παλίρροιας, το οποίο όμως δεν επαναλαμβάνεται όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη Χαλκίδα.

Το ίδιο φαινόμενο με το Ναύπλιο περιστασιακά έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές στο παρελθόν –άσχετες μεταξύ τους -, όπως στην Αίγινα, στην Καβάλα.

Κάποιοι λένε ότι το φαινόμενο σχετίζεται με την κατεύθυνση του ανέμου, όμως τα νερά στον Αργολικό την συγκεκριμένη ημέρα ήταν ήρεμα.

Πάντως οι περισσότεροι λένε ό,τι και η κοινή λογική: Ότι το φαινόμενο είναι περιστασιακό και δεν πρόκειται ποτέ το Ναύπλιο να γίνει ….Βενετία.

Όμως δεν παύουν να υπάρχουν και τα ακραία σενάρια τα οποία θέλουν την πόλη να βυθίζεται από την συνεχώς αυξανόμενη στάθμη της θάλασσας. Τα σενάρια αυτά λένε ότι ο παράκτιος τουρισμός είναι αρκετά ευάλωτος στις κλιματικές αλλαγές έχοντας να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα όπως την αύξηση της στάθμης της θάλασσας και την διάβρωση των παραλίων. Τα 15,000 χιλιόμετρα της ελληνικής ακτογραμμής θα επηρεαστούν άμεσα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.  Πολλές παραθαλάσσιες περιοχές θα χαθούν.  Η απώλεια της παράκτιας ζώνης θα πλήξει τον τουρισμό.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα που είχε κάνει η «Ελευθεροτυπία» από τον Δεκέμβριο του 2009 και αφορούσε μια νέα ευρωπαϊκή έρευνα, από κατ’ εξοχήν ειδικούς επιστήμονες, η οποία προειδοποιούσε ότι η μέση στάθμη των θαλασσών του πλανήτη μας μπορεί να ανεβεί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχε εκτιμηθεί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τη νέα εκτίμηση, το παγκόσμιο επίπεδο των θαλασσών μπορεί να αυξηθεί από 75 έως 1,90 εκατοστά ως το 2100.

Ανέφερε τότε το συγκεκριμένο δημοσίευμα:

Η μελέτη έγινε τον Στέφαν Ράμστορφ καθηγητή Φυσικής των Ωκεανών στο Ινστιτούτο Ερευνών για το Κλίμα στο Πόντσταμ της Γερμανίας και τον Μάρτιν Βερμίρ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Ελσίνκι της Φινλανδίας και δημοσιεύεται στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.
Η νέα εκτίμηση βασίζεται στην ανάλυση διαχρονικών στοιχείων από θερμοκρασίες και επίπεδα στάθμης των υδάτων κατά τα τελευταία 130 χρόνια από όλο τον πλανήτη (με τη βοήθεια και νέων δορυφορικών παρατηρήσεων έως το 2008), που επιβεβαιώνουν τη στενή συσχέτιση ανάμεσα στην άνοδο της θερμοκρασίας και την άνοδο των νερών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, από το 1990 το μέσο επίπεδο των θαλασσών αυξάνεται με ρυθμό 3,4 χιλιοστών ετησίως, με διπλάσιο μέσο ρυθμό από ό,τι στον 20ό αιώνα. Ακόμα και αν αυτός ο ρυθμός παρέμενε σταθερός κατά τον 21ό αιώνα και δεν αύξανε κι άλλο (που είναι το πιθανότερο σενάριο με βάση την τάση ανόδου της θερμοκρασίας), μέχρι το 2100 η στάθμη των θαλασσών θα είχε αυξηθεί κατά 34 εκατοστά.

«Τα στοιχεία μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, τόσο πιο γρήγορα ανεβαίνει και η στάθμη των θαλασσών. Αν θέλουμε να εμποδίσουμε μια καλπάζουσα άνοδο του επιπέδου των υδάτων, πρέπει να θέσουμε τέρμα στην παγκόσμια υπερθέρμανση το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε ο Ράμστορφ, ο οποίος είναι ο επιστήμων εκείνος που πρώτος είχε επισημάνει τη συσχέτιση του ρυθμού ανόδου της θερμοκρασίας και στάθμης των ωκεανών σε άρθρο του στο “Science” το 2007. 

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη των ερευνητών, ακόμα και σε ένα σχετικά ήπιο σενάριο κατά το οποίο η θερμοκρασία ως το τέλος του τρέχοντος αιώνα θα αυξηθεί μόνο κατά δύο βαθμούς Κελσίου, η στάθμη των θαλασσών είναι πιθανό να αυξηθεί πάνω από ένα μέτρο. Αν επικρατήσει το πιο απαισιόδοξο (και τελικά μάλλον πιο ρεαλιστικό σενάριο) και η θερμοκρασία ως το 2100 αυξηθεί κατά τουλάχιστον τέσσερις βαθμούς Κελσίου, τότε η στάθμη των θαλασσών εκτιμάται ότι θα ανέβει πάνω από ενάμιση μέτρο. 

Αν όμως συνυπολογιστούν οι διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες (πάντα παρόντες στην περίπτωση του κλίματος), τότε, κατά τους επιστήμονες, τα νερά μπορεί να αυξηθούν μέχρι σχεδόν δύο μέτρα ως το τέλος του αιώνα μας, μια πραγματικά δυσοίωνη προοπτική. Αν όντως επαληθευθεί, τότε θα οδηγήσει αναπότρεπτα σε καταστροφές μεγάλων παράκτιων περιοχών και, σε μερικές περιπτώσεις, στην ολοσχερή εξαφάνιση από τον χάρτη ολόκληρων μικρών νησιωτικών κρατών.

Η νέα εκτίμηση ανόδου των θαλασσών είναι περίπου τριπλάσια σε σχέση με την εκτίμηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή το 2007, η οποία όμως δεν είχε τότε συμπεριλάβει πλήρως τις συνέπειες από το πιθανό λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ