Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

21/5/13

Ριζικές μεταμορφώσεις στο κέντρο του Άργους με θετικότατη αποδοχή


Ίσως είναι απ τις λίγες φορές που έστω και υπό την μορφή μακέτας μπορεί κανείς να διακρίνει τις σημαντικές αλλαγές που θα επέλθουν στην πόλη του Άργους με την εφαρμογή των σχεδίων διαμόρφωσης του ιστορικού κέντρου.

Μπορεί απ την εποχή του Παπανικολάου να κουβεντιαζόταν η ενοποίηση του πάρκου, της πλατείας και της λαϊκής αγοράς, όμως καμία δημοτική αρχή δεν προχώρησε στην ανατροπή του αθηνοκεντρικού μοντέλου της Ομόνοιας, το οποίο για χρόνια συνέχισε να αναβιώνει σε πολλές επαρχιακές πόλεις μεταξύ των οποίων και το Άργος.

Η μελέτη είναι τόσο ριζοσπαστική που απαλείφει πολλά απ τα στοιχεία που έδιναν εικόνα πλατείας, αλλά όχι χώρου κοινωνικοποίησης και αναψυχής. Ενοποιεί και ομοιογενοποιεί τους χώρους που σήμερα δίνουν την εικόνα αυθαιρέτου κτίσματος στον επισκέπτη με τα διαφορετικά και αταίριαστα μεταξύ τους δομικά υλικά. Οι παράγκες και τα παράνομα πρόσθετα των καφετεριών απομακρύνονται και μπορεί κανείς επιτέλους να διακρίνει το κάστρο απρόσκοπτα ή ακόμα και την εκκλησία του Αγ, Πέτρου.

Βασικό στοιχείο της προς εκτέλεση μελέτης είναι το νερό. Το “άνυδρο Άργος” θα δροσιστεί τις καυτές νύχτες του καλοκαιριού από μια λιμνούλα και συντριβάνια σε διάφορα σημεία. Παράλληλα η ύπαρξη του νερού, ως μεταβλητοί ορατού στοιχείου προσδίδει φαινομενική αλλαγή στον χώρο και ξεκουράζει το μάτι, βλέποντας διαρκώς διαφορετικές παραστάσεις.

Οι ανάγκες της πόλης αλλάζουν και μαζί με αυτές οι αλλαγές στο ιστορικό κέντρο ειναι αναγκαίες και σ αυτό συμφωνούν όλοι. Υπάρχουν βέβαια σημεία τα οποία ίσως χρειάζονται βελτίωση, όμως κατά γενική αποδοχή του κόσμου, τόσο στο Άργος, όσο και στο Ναύπλιο, οι αλλαγές αυτές που δείχνουν οι μακέτες είναι εντυπωσιακές.

Οι αντιδράσεις

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της “δημόσιας διαβούλευσης” ξεκίνησαν και οι πρώτες αντιδράσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, χωρίς όμως να έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα προτάσεις επί της ουσίας, αλλά γενικόλογα παράπονα επί της διαδικασίας. Μέχρι σήμερα οι μόνες προτάσεις που μας ήρθαν εγγράφως επί της ουσίας είναι από τον ποδηλατικό σύλλογο Αργολίδας “Ορθοπεταλιές”.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Αναγνώστου με επιστολή του μεταξύ άλλων τονίζει: “Η παρουσίαση της πολυδιαφημιζόμενης μελέτης της αστικής ανάπλασης του κέντρου του Άργους παρουσιάστηκε στους φορείς της πόλης, στους Δημοτικούς και Περιφερειακούς Συμβούλους και στους πολίτες μέσω μακετών και 3D εφαρμογών.

Σε συνεργασία με τεχνικούς συμβούλους και σε επαρκή χρόνο θα μελετήσουμε τα πλήρη στοιχεία της μελέτης και κυρίως τις επιπτώσεις εφαρμογής της στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης και θα εκφράσουμε τις απόψεις μας στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου τις επόμενες ημέρες.

Θεωρούμε αυτονόητη την αναζήτηση κάθε συναίνεσης και σύγκλισης με τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς της πόλης, με τις δημοτικές παρατάξεις, για ένα έργο το οποίο θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξη της πόλης για τα επόμενα πολλά χρόνια”.

Γενικές είναι και οι αναφορές του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “πρόταση ελπίδας”  Σωτήρη Κωτσοβού: “Παρακολουθήσαμε ως δημοτικοί σύμβουλοι για πρώτη φορά και μαζί με όλους τους παρόντες δημότες και φορείς στο Μπουσουλοπούλειο, την προτεινόμενη ανάπλαση του ιστορικού κέντρου από την μελετητική ομάδα στην οποία έχει ανατεθεί.
Μετά την πρώτη και μοναδική αυτή επαφή μας με την σχετική πρόταση και σαν αρχικές θέσεις, θεωρούμε υποχρέωσή μας να τονίσουμε τα εξής :
Συμφωνήσαμε και συμφωνούμε :
-Από την αρχή της διαδικασίας ανάθεσης της μελέτης, στην ανάγκη ανάπλασης / βελτίωσης του ιστορικού κέντρου της πόλης αφού η τελευταία σημαντική επέμβαση σ΄ αυτό έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 με την σαφή προϋπόθεση της κατά το δυνατό σύγκλισης απόψεων των αρμόδιων φορέων γι΄ αυτό, έχοντας συναινέσει σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

-Στην διατήρηση ως βασικών στόχων την διαχρονική εμπορικότητα της πόλης, την εύκολη επισκεψιμότητα και ευχάριστη διαμονή στο κέντρο από τους δημότες και τους επισκέπτες αλλά και την επιμελημένη στάθμευση και κυκλοφοριακή ροή γύρω απ΄ αυτό αλλά και τις επί μέρους χρήσεις των κοινόχρηστων χώρων και
-Στην προσθήκη τεχνικών κατασκευών και αισθητικών ή άλλων παρεμβάσεων που θα ανανεώσουν το ενδιαφέρον αλλά και την γενικότερη εικόνα του κέντρου, χωρίς να αλλοιώνουν βασικά χαρακτηριστικά της πόλης.
Διαφωνήσαμε και διαφωνούμε:
-Στην ανύπαρκτη ενημέρωση σε προγενέστερο χρόνο των μελών του Δημ. Συμβουλίου ή έστω των δημοτικών παρατάξεων άλλα και συναρμόδιων φορέων της πόλης (όπως και το είχαμε ζητήσει πρό μηνών), για τους βασικούς στόχους του σχεδιασμού, με αποτέλεσμα να ζητούνται τώρα και επί τελικού σχεδίου προτάσεις εντός 4-5 ημερών και μόνον για τυπικούς λόγους.
-Στην απουσία από τον σχεδιασμό μεγάλου μέρους του κέντρου (π.χ. πεζόδρομοι) αλλά και λύσεων επαφής με τους αρχαιολογικούς χώρους.
-Στην χωρίς σαφή αιτιολογία ανατροπή δεδομένων με λύσεις που υπερβάλλοντας, πιθανότατα θα εμπλέξουν την καθημερινότητα αλλά και τον χαρακτήρα της πόλης σε αποπροσανατολισμό & περιπέτειες και
-Στην συνολική απαξίωση που επιχειρείται ειδικά απ΄ τον δήμαρχο κάθε υφιστάμενης κατάστασης ή προγενέστερων παρεμβάσεων με φράσεις και χαρακτηρισμούς άκρατου μηδενισμού και υποβάθμισης της πόλης”.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ