Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/6/13

Η Αργολίδα στην κυβέρνηση

Οι δύο από τους τρεις βουλευτές της Αργολίδας κατέχουν κυβερνητική θέση Το καλύτερο κράμα προς όφελος του νομού, αν προσθέσει κανείς και τον βασικότερο «παίχτη» της ομάδας, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος συνδέεται άμεσα με το νομό.
Αλλά και η ισχυρή παρουσία του τρίτου βουλευτή που αποτελεί μια δυνατή φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βοηθά τον ίδιο το νομό, με την πίεση που μπορεί να ασκήσει.
Η υπουργοποίηση του Γιάννη Μανιάτη και του Γιάννη Ανδριανού, σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, αποτελεί μοναδική στα χρονικά ευκαιρία της Αργολίδας να προχωρήσουν κάποια ζητήματα που βαλτώνουν εδώ και δεκαετίες. Αρκεί να μην καβαλήσουν το καλάμι και ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους με την αιτιολογία της οικονομικής κρίσης. Και φυσικά αρκεί να …προλάβουν.
Στη νέα κυβέρνηση που ορκίστηκε την Τρίτη, ο Γιάννης Μανιάτης όπως αναμενόταν έραψε κουστούμι για την θέση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κάτι το οποίο για πολλούς αναμενόταν. Στην δικομματική κυβέρνηση όμως μπήκε και ο Γιάννης Ανδριανός από την θέση του Υφυπουργού για θέματα Αθλητισμού.
Η νέα κυβέρνηση Σαμαρά όμως έχει έντονη την παρουσία της Πελοποννήσου γενικότερα, τόσο από τη ΝΔ, όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Πελοποννήσιοι είναι ακόμα ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης.

Οι πρώτες δηλώσεις Μανιάτη

Στην τελετή παραλαβής ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, μεταξύ άλλων τόνισε:
«Μπροστά μας έχουμε ένα μεγάλο στοίχημα. Είναι το στοίχημα της ανόρθωσης της χώρας. Να ξανασηκωθούμε όρθιοι και περήφανοι ξανά στα πόδια μας. Ουσιαστικά, να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Να συγκροτήσουμε ένα εθνικό σχέδιο υπέρβασης των μνημονίων και των δημοσιονομικών περιορισμών και να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που δεν θα χρειάζεται δανεικά για να ζήσει. Αυτό το Υπουργείο μπορεί πραγματικά να αποτελέσει όχι απλώς αιχμή του δόρατος, αλλά και υπόδειγμα για άλλα Υπουργεία.
Ξέρετε πολύ καλά, ότι αυτό που βασανίζει τα τελευταία χρόνια την ελληνική κοινωνία είναι το πρόβλημα της ανεργίας. Η καταπολέμηση της ανεργίας, που μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από ανάπτυξη που δημιουργεί θέσεις εργασίας, αποτελεί τη μεγάλη στόχευση και για εμάς, σ΄ αυτό το Υπουργείο.
Άρα, Ανάπτυξη που στηρίζεται στην αειφορία, στην βιωσιμότητα και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου, είναι ένας βασικός πυλώνας.
Δεύτερος πυλώνας είναι η στήριξη της κοινωνικής συνοχής, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και με την ενίσχυση ενός δικτύου κοινωνικής ασφάλειας, έτσι ώστε ο πολίτης να μην αισθάνεται ανυπεράσπιστος.
Και τέλος, τρίτος πυλώνας όλης της πολιτικής, όλης της Κυβέρνησης και ολόκληρης της χώρας, πρέπει να είναι η ενδυνάμωση και θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών μας. Ο πολίτης να ξανααισθανθεί ότι, η Δημοκρατία είναι το καλύτερο Πολίτευμα για να ζει ένας πολιτισμένος άνθρωπος.
Αυτοί οι τρεις στόχοι θα υπηρετηθούν και σε αυτό το Υπουργείο.
Μερικές φορές αισθάνομαι λίγο αμήχανα. Οι περισσότεροι με θεωρούν τον άνθρωπο των Υδρογονανθράκων. Ο Υπουργός όμως, δεν είναι Υπουργός των Υδρογονανθράκων, είναι και Υπουργός του κτηματολογίου, των αγωγών, των δασών, των νερών, των θεμάτων για τα αυθαίρετα, των σχεδίων πόλεων, της χωροταξίας. Ουσιαστικά, ο Υπουργός οφείλει να είναι Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και, το ξεχασμένο, Κλιματικής Αλλαγής. Και το τονίζω αυτό, γιατί οφείλουμε ως χώρα του ευρωπαϊκού νότου να συνειδητοποιήσουμε ποιές είναι οι μεγάλες υπερεθνικές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Και αυτή τη στιγμή, ο ευρωπαϊκός νότος έχει τη μεγάλη πρόκληση να συμβάλει, σε όσο βαθμό μπορεί, στην επίλυση και του μεγάλου επισιτιστικού προβλήματος που έρχεται οσονούπω, τα επόμενα χρόνια, στη γηραιά ήπειρο, η οποία έχει διαμορφώσει μια κοινή αγροτική πολιτική στηριγμένη σε επιδοτήσεις στο πώς να θάβουμε τα προϊόντα. Αλλά τώρα πια, πρέπει να συνειδητοποιήσει πως χρειαζόμαστε οριζόντιες πολιτικές για την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, που θα μπορέσουν να στηρίξουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Κι εμείς, εδώ σε αυτό το Υπουργείο, έχουμε μεγάλο ρόλο να παίξουμε.
Πρέπει, λοιπόν, να σας πω ότι ανήκω σε αυτούς που με πολύ αισιοδοξία κοιτούν το μέλλον. Ξέρω ότι το ποτήρι κάποιοι το βλέπουν μισοάδειο. Εγώ το βλέπω μισογεμάτο. Και είμαι βέβαιος ότι, οι πολίτες δεν θέλουν από εμάς να ακούσουν πόσο μεγάλα είναι τα κύματα έξω και πόσο φουρτουνιασμένη είναι η θάλασσα. Οι πολίτες θέλουν να ακούσουν από εμάς ότι, ναι οδηγήσαμε το καράβι σε λιμάνι και μπορούμε τώρα να αποβιβαστούμε στην προκυμαία. Δεν φτάνει πια να περιγράφουμε πόσο κακή είναι η κατάσταση. Οφείλουμε να λύνουμε τα προβλήματα των πολιτών.
Δεν χάνω την ευκαιρία, πολλές φορές να λέω δημόσια μια αραβική παροιμία, που εμένα μου άρεσε πάρα πολύ όταν την πρωτοάκουσα πριν μερικά χρόνια: Υπάρχουν τέσσερα πράγματα στη ζωή που δεν γυρνάνε πίσω. Το βέλος που εκτοξεύτηκε, τα λόγια που ειπώθηκαν, η ζωή που πέρασε και η ευκαιρία που χάθηκε. Είμαστε σε ένα Υπουργείο που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθεί η ευκαιρία της χώρας. Και το λέω αυτό, γιατί δεν ξέρω μόνο πράγματα. Ξέρω και ανθρώπους. Και γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτό το Υπουργείο έχει δεκάδες διαμάντια της Δημόσιας Διοίκησης, πανάξιους δημοσίους λειτουργούς, που έχουν στηρίξει με αυταπάρνηση την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια, ώστε να σταθούμε όλοι μαζί όρθιοι».



Οι πρώτες δηλώσεις Ανδριανού

Στην τελετή παραλαβής ο υφυπουργός για θέματα Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός μεταξύ άλλων τόνισε:
«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός είναι πολλά και γνωστά. Και πρώτα από όλα το τεράστιο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης. Η κρίση έχει δημιουργήσει τα δικά της, εξαιρετικά στενά, δεδομένα, η κοινωνία το ζει, εμείς το ζούμε, αλλά είναι γνωστό και επομένως δυστυχώς, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός η παιδεία, ήταν και αυτά «θύματα» αυτής της κρίσης και των περικοπών. Οι αθλητές μας, οι προπονητές, οι ομοσπονδίες, αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλά προβλήματα, δίνουν μάχες. Άλλωστε έτσι έχουν μάθει από μικρά παιδιά να αγωνίζονται μέσα στην αρένα, κάτω από δύσκολες συνθήκες, με αυτοθυσία, με αυταπάρνηση. Πρέπει να σταθούμε δίπλα τους με τα δεδομένα που έχουμε, με τις δυνάμεις που έχουμε, με τα λίγα χρήματα που έχουμε, με την ορθολογική χρησιμοποίηση τους. Αυτοί οι αθλητές μας γεμίζουν υπερηφάνεια και συγκίνηση με τις επιτυχίες ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Τα προβλήματα της χρηματοδότησης είναι γνωστά, ακούσαμε κάποια προγράμματα, κάποιες πολιτικές που έχει προχωρήσει ο φίλος Γιάννης Ιωαννίδης. Είναι ευθύνη μας, όπως προανέφερα, με τους περιορισμένους πόρους που πλέον διαθέτουμε, να τους αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με υπευθυνότητα, με αποτελεσματικότητα, προσήλωση στη νομιμότητα και σωστή ιεράρχηση των αναγκών. Είναι ευθύνη και χρέος μας οι αθλητές μας να μπορούν να αφοσιωθούν απερίσπαστοι στις προπονήσεις τους, πράγμα που δε γίνεται σήμερα. Δείχνουν  κατανόηση, αλλά πρέπει και εμείς να σταθούμε δίπλα τους, γιατί μόνο έτσι θα μπορούμε να έχουμε τις επιτυχίες και τις χαρές που συνεχίζουν να μας δίνουν κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Η κρίση διόγκωσε όλα τα κοινωνικά προβλήματα και βεβαίως μαζί και τα προβλήματα που εκδηλώνονται μέσα και γύρω από τους αγωνιστικούς χώρους. Η έξαρση της βίας στα γήπεδα, είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα, το έχουμε συζητήσει και στην Υποεπιτροπή αθλητισμού, που ήμασταν μαζί με τον Γιάννη Ιωαννίδη και είχαμε δουλέψει σε αυτό. Είναι ένα πρόβλημα πολυσύνθετο και θέλει πολλή δουλειά κα συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία».
 

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ