Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

8/7/13

Big brother στο λιμάνι



Τέλος οι ρομαντικές βόλτες στο λιμάνι του Ναυπλίου και το ελεύθερο πάρκινκγ, προς όφελος της ανάπτυξης της κρουαζιέρας.
Ήδη ο κόμπος έφτασε στο χτένι και δεν μπορεί να αναβληθεί και πάλι η εφαρμογή του κώδικα ISPS, ώστε το λιμάνι να είναι ασφαλές σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές.
Ο κώδικας αυτός περιέχει λεπτομερείς απαιτήσεις που αφορούν στην ασφάλεια, για τις κυβερνήσεις, τις λιμενικές αρχές και τις ναυτιλιακές εταιρείες. Σκοπός είναι να επιτρέψει την καλύτερη παρακολούθηση εμπορευματικών ροών, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και να αντιμετωπισθεί η απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων. Χώρες που αποτυγχάνουν να τηρήσουν του κώδικα ISPS, που τέθηκε σε ισχύ από 1ης Ιουλίου 2004, κινδυνεύουν  να αποκλειστούν από το διεθνές εμπόριο.
Η μη εφαρμογή του κώδικα ISPS έως τώρα στο λιμάνι του Ναυπλίου μείωνε το ενδιαφέρον ξένων εταιριών που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα, με αποτέλεσμα να λιγοστεύουν όλο και πιο πολύ τα πλοία που φτάνουν στο Ναύπλιο.
Οι αλλαγές που θα γίνουν όμως θα είναι εμφανέστατες στους δημότες και στους επισκέπτες της πόλεις από την στεριά, αφού το τεράστιο πάρκινγκ θα σταματήσει να ιφίσταται και φράχτης που θα τοποθετηθεί θα αλλάξει την μέχρι τώρα εικόνα.
Ταυτόχρονα ο «Μεγάλος Αδερφός» δηλαδή οι κάμερες ασφαλείας που θα λειτουργήσουν αναμένεται να ενοχλήσουν πολλούς.
Συγκεκριμένα προβλέπεται να γίνει περίφραξη του λιμένα Ναυπλίου σύμφωνα με το Σχέδιο Ασφάλειας της Λιμενικής Εγκατάστασης (ΣΑΛΕ), ώστε να υλοποιηθούν τα έργα που καθιστούν το λιμάνι του Ναυπλίου ασφαλές σύμφωνα με τον κώδικα ISPS.
Σύμφωνα με το ΣΑΛΕ θα κατασκευαστεί κιγκλίδωμα:
α) Έμπροσθεν του τμήματος της παραδοσιακής πόλης συνολικού μήκους 230μ και πλάτους από το όριο του κρηπιδώματος 10,00μ. - 15,00μ (Ζώνη Α) και
β) Έμπροσθεν του τμήματος της νέας πόλης συνολικού μήκους 390,00μ και πλάτους από το όριο του κρηπιδώματος 45,00μ (Ζώνη Β)
Σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο ασφάλειας ΣΑΛΕ του φορέα προβλέπεται να εγκατασταθούν στη λιμενική εγκατάσταση συστήματα ασφάλειας.
Θα εγκατασταθούν το λογισμικό και το κέντρο ασφάλειας - κάμερες δικτυακές σταθερές, κάμερες επιτήρησης καθώς και όλος ο προβλεπόμενος εξοπλισμός που απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος ασφάλειας ISPS.

Προσωπικά δεδομένα

Άγνωστο παραμένει πάντως, ποιός θα διαχειρίζεται το υλικό από τις κάμερες που θα τοποθετηθούν, και αν θα εξασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα, όσων θα καταγράφονται. Φυσικά στο λιμάνι δεν θα μπορεί να μπαίνει οποιοσδήποτε και φυσικά δεν θα μπαίνει όποιος δεν διαθέτει την ειδική κάρτα, που φαίνεται ότι θα εκδοθεί. Όμως και πάλι η διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων και η διαχείρησή τους είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, που αναμένεται να συζητηθεί και να προβληματίσει.
Το θέμα της ασφάλειας του λιμανιού του Ναυπλίου είχε ξεκινήσει από το 2004, όταν άρχισαν να ασκούνται αφόρητες πιέσεις από την Ε.Ε. και από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για εφαρμογή της συνθήκης, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία των επισκεπτών της πόλης που φτάνουν με κρουαζιερόπλοια.
Πολλές φορές άλλωστε έχουμε δει στο παρελθόν την αγωνιώδη προσπάθεια των λιμενικών να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων, που έδεσαν στο Ναύπλιο, με την τοποθέτηση προσωρινών κάγκελων και συνεχείς περιπολίες. Το λιμεναρχείο συχνά αποκλείει τα αυτοκίνητα σε μεγάλο τμήμα του λιμανιού της πόλης, για να αποβιβαστούν και να αποβιβαστούν οι τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων.
Το αρχικό σχέδιο, προέβλεπε να τοποθετηθεί τεράστια περίφραξη ύψους 2,40 μέτρων με προέκταση συρματοπλέγματος, και κάμερες ασφαλείας, ώστε το λιμάνι να γίνει κλειστό.
Οι διαπραγματεύσεις ωστόσο, που έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2007 ήταν σκληρές και το Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου είχε αντιπροτείνει αφενός να μην κλείσει όλο το λιμάνι και αφετέρου να μην τοποθετηθεί η τεράστια περίφραξη που θα αλλοιώσει την εικόνα της πόλης.
Είχαν αντιπροταθεί κάγκελα ύψος 1,50 μέτρων, χωρίς πρόσθετο συρματόπλεγμα, με την σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, και η τοποθέτησή τους να γίνει σε τμήμα του λιμένος παράλληλα με τη θάλασσα, ενώ η είσοδος αυτού του τμήματος να γίνεται από την πλευρά του «Καραμανλή». Ακόμα είχε αντιπροταθεί η φύλαξη με περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο όμως στερείται το Λιμεναρχείο Ναυπλίου.
Αυτό το σχέδιο φαίνεται ότι τελικά θα υλοποιηθεί, αν και δεν έχουν δοθεί πολλές λεπτομέρειες λόγω του απόρρητου της ασφάλειας.
Τέλος, γρίφος παραμένει το πώς θα επιλύσει το πρόβλημα της στάθμευσης ο δήμος Ναυπλίου, όταν κλείσει το λιμάνι. Ένα πρόβλημα που φαίνεται ότι θα φανεί, όταν κατασκευαστεί το έργο της ασφάλειας. Ήδη, αυτή τη στιγμή, ακόμα και με την μετατροπή του λιμένος σε χώρο στάθμευσης το πρόβλημα στάθμευσης είναι μεγάλο σε αργίες και τριήμερα. Πόσο μάλλον όταν θα αποκλειστεί σε μόνιμη βάση ένα μέρος του λιμανιού.

Υποχρέωση το ISPS

Στη συζήτηση πάντως που είχε ξεκινήσει από το 2007, τότε το Λιμενικό Ταμείο, απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα του «Αναγνώστη» τόνιζε μεταξύ άλλων:
-Η εφαρμογή του ISPS (Ασφάλεια Λιμένων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων) είναι δέσμια υποχρέωσή μας σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε. Ε. και τις εγκυκλίους του Υ.Ε.Ν και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα επιλογής.
-Το σχέδιο για την εφαρμογή του
ISPS παρακολουθείται σε κάθε στάδιό του από τριμελή Επιτροπή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου και το Υπουργείο Ναυτιλίας.
- Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου έχει άριστη συνεργασία με τη Διεύθυνση Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υ.Ε.Ν. ώστε να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα τόσο για την έκταση εφαρμογής του
ISPS όσο και για τα μέτρα ασφαλείας που θα ισχύσουν και τα οποία σε κάθε περίπτωση θα αφορούν αποκλειστικά χώρους του Λιμένος.
Δινόταν δε μέσω της εφημερίδας μας η διαβεβαίωση ότι συνεχής μέριμνα του Λιμενικού Ταμείου είναι η εφαρμογή των κειμένων διατάξεων και η λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας με την απαραίτητη έγκριση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ώστε να διασφαλιστούν απόλυτα τα δικαιώματα των πολιτών από την εφαρμογή των μέτρων ISPS».

Εκβάθυνση

Τα παραπάνω θα γίνουν με την ίδια χρηματοδότηση προϋπολογισμού 3.835.362,00 €, που αφορά και στις εργασίες εκβάθυνσης και αναβάθμισης του λιμένα:
- εκσκαφές διαύλου λιμενολεκάνης με στόχο τη δημιουργία σωστών διαστάσεων πλάτους και βάθους εισόδου και περιοχής κύκλου ελιγμών στο λιμένα Ναυπλίου, ώστε να εξυπηρετούνται με ασφάλεια τόσο τα πλοία σχεδιασμού του έργου όσο και γενικότερα να τεθούν νέες συνθήκες ναυσιπλοΐας για την εξυπηρέτηση Κρουαζιεροπλοίων.
- αποκατάσταση και υποστήριξη των υπαρχόντων κρηπιδωμάτων/έργων, όπου στα ύφαλά τους παρουσιάζουν προβλήματα (υποσκαφές, σπηλαιώσεις, άρση και επαναδιάστρωση πετρωμάτων εδράσεως των κρηπιδωμάτων, υποστηρικτικές κατασκευές, άρση και απομάκρυνση τεμαχίων τεχνητών ογκολίθων, συμπλήρωση ελλειπόντων δομικών στοιχείων κλπ.) και  υποστήριξη των έργων στην περιοχή «ΜΠΑΝΙΕΡΕΣ» κοντά στον Ν.Ο. Ναυπλίου.
- Υποβρύχια έρευνα του λιμένα Ναυπλίου με σκοπό τον αρχαιολογικό έλεγχο της υφιστάμενης κατάστασης του λιμένα. Αποτύπωση των λιμενικών καταλοίπων Ενετικών Χρόνων.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ