Τεχνικά εσφαλμένη θεωρείται η περιοχή του Αχλαδοκάμπου για την απόθεση απορριμμάτων προκειμένου να αποθηκεύονται τα σκουπίδια των Νομών Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας, σύμφωνα με τρεις καθηγητές του Πανεπιστημίου και δύο εξειδικευμένους επιστήμονες που κάνουν παρέμβαση και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρή πιθανότητα ρύπανσης των υπογείων υδάτων της Αργολίδας.
Με μια ανοιχτή επιστολή οι επιστήμονες επισημαίνουν τον κίνδυνο της Ρύπανσης της Αργολικής Πεδιάδας και θέτουν τους εαυτούς τους αμισθί στη διάθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να εντοπισθεί άμεσα άλλη τοποθεσία της οποίας η επιλογή να είναι επιστημονικά ορθή τόσο από τεχνική όσο και από περιβαλλοντική και θεσμική σκοπιά.
Την ανοιχτή επιστολή υπογράφουν οι: Ανδρέας Αναγνωστόπουλος
(Δρ. Πολιτικός Μηχανικός – Εδαφομηχανικός, Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου), Γεώργιος Μιγκίρος (Δρ. Γεωλογικών Επιστημών, Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Εργαστηρίου Ορυκτολογίας – Γεωλογίας), Ιωάννης Παραβάντης (Δρ. Πολιτικός Μηχανικός – Περιβαλλοντολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Κάτοχος Μελετητικού Πτυχίου Τάξεως Γ στην Κατηγορία 27 (Περιβαλλοντικές Μελέτες), Γεώργιος Μαυρομμάτης (Δρ. Δασολόγος – Οικολόγος, τέως Διευθυντής Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, τέως Τακτικός Ερευνητής), και Νικόλαος Λαλεχός (Δρ. Γεωλόγος - Γεωλόγος Μηχανικός - Ανώτατη Σχολή Πετρελαίου Γαλλίας).
Οι πέντε ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι «το σύνολο της περιοχής του Αχλαδοκάμπου ευρίσκεται, κατά κύριο λόγο, επί διαπερατών καρστικών αποθέσεων, γεγονός που την καθιστά απολύτως ακατάλληλη για τέτοια χρήση. Οι καρστικοί σχηματισμοί δεν μπορούν να κατακρατήσουν τους υγρούς ρύπους που παράγονται κατά τη συνήθη λειτουργία ενός τέτοιου έργου, αφενός με την απορροή ομβρίων υδάτων αφετέρου με την κατείσδυση στραγγιδίων, ειδικά εάν παρατηρηθεί αστοχία της μεμβράνης κατακράτησης που τοποθετείται στον πυθμένα του χώρου εναπόθεσης.
Ως εκ τούτου, η όποια μόνιμη ή προσωρινή (ότι και αν σημαίνει αυτό) εναπόθεση απορριμμάτων ή απορριμματικών υπολειμμάτων, δεματοποιημένων ή μη, στον κάμπο του Αχλαδοκάμπου δημιουργεί σοβαρή πιθανότητα ρύπανσης των υπογείων υδάτων της περιοχής της Κοινότητας με επικίνδυνες χημικές και βιολογικές ουσίες που ενδέχεται να καταστήσουν τα νερά ακατάλληλα για πόση ή άλλες χρήσεις».
Τονίζουν ακόμα: «ρύπανση των υπογείων υδάτων της εν λόγω περιοχής, αυτόματα σημαίνει ότι οι ρύποι θα μεταφερθούν κατάντη αυτής, δηλαδή προς την Αργολική πεδιάδα και τον Αργολικό κόλπο. Η μερική επιφανειακή αποστράγγιση μέσα από τα αβαθή εδάφη της περιοχής θα επιτείνει τα φαινόμενα μεταφοράς των ρύπων με μεγάλη ταχύτητα. Έτσι θα επηρεαστούν οι ενδιάμεσα ευρισκόμενες περιοχές και κοινότητες που συμπεριλαμβάνουν ελαιώνα, τους Μύλους, τις πηγές Λέρνας και Αναβάλου καθώς και τις πόλεις Άργους και Ναυπλίου».
Και καταλήγουν: «είναι προφανές ότι τόσο σοβαρές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με τη δέουσα μελέτη και εφαρμογή όλων των σχετικών κανόνων της επιστήμης και της τεχνικής και στα πλαίσια που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία που αφορά την εκπόνηση Προμελετών / Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και έκδοση Περιβαλλοντικών Όρων. Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι περιοχές με καρστικούς σχηματισμούς πρέπει να αποφεύγονται λόγω της διαπερατότητάς τους ενώ περιοχές με αδιαπέρατα αργιλικά ή μαργαϊκά πετρώματα είναι προτιμότερες».
4 σχόλια:
cool blog
It appears the level of my language is the need to improve, because some things I can not understand, but I still firmly believe that here is a very good article!
It seems my language skills need to be strengthened, because I totally can not read your information, but I think this is a good BLOG
longing25800
Δημοσίευση σχολίου